Момче с церебрална парализа проходи

https://www.24chasa.bg/Article/5335275

Момче с церебрална парализа проходиВижте една история за силата на волята и духа. Момче с церебрална парализа от Варна проходи благодарение на неуморните усилия на родителите си и анонимните си дарители. Благодарение на успешното лечение със стволови клетки, момчето вече е на крака. След няколко дарителски кампании и 6 цикъла на лечение със стволови клетки в московска клиника,

Ген. Михов: Армията отива на границата за респект

http://pik.bg/ген-михов-армията-отива-на-границата-за-респект-news494208.html

Ген. Михов: Армията отива на границата за респект

Армията отива на границата за респект. Това заяви ген. Михо Михов от АБВ в сутрешния блок на бТВ. „Да, трябва да бъде върната казармата. Нацията се нуждае от спасяване и от укрепване. Армията има достатъчно капацитет и креативност да подготви младото поколение технически и дори патриотично. Докога ще има вакантни длъжности за командири, коментира Михов по повод идеята за възстановяване на наборната служба.

По думите му въоръжените сили са 26 000 души. „Не искам да изнасям тайни, но при този състав в армията има 20% непопълнени места. В плана са записани военните да е 45 000 души. Армията получава допълнителна задача, като охраната на границата ни, за която трябва да се готви. Тя няма резерви”, категоричен е още той. Според Михов страната ни не трябва да се отказва от наборната служба, но тя трябва да е в разумни граници. „Няма как да говорим за армия от 100 000 души, при положение че наборите са от по 20 – 30 хил. души.

Но воденето на отчет е първата стъпка, която да покаже с какво разполагаш. С президента имаме не малко различия, но ние коригирахме част от вижданията си вчера по време на консултациите с него”, смята Михов. „Трябва да потърсим отговорност на правителствата, които разрушиха сградният фонд на армията. Не смея да вляза в градока, където съм живял 12-14 години, всичко тъне в разруха, а трябваше да се разпродаде жилищният фонд на местното население, за да останат хората в тези райони”, заяви депутатът от АБВ.

По думите му армията трябва да участва в охраната на границата. „В рамките на 10-15 дни около 500 души могат да заемат своите позиции. Комисията по отбрана ще изслуша това командване каква готовност има. Ако МВР ръководи охраната – то субкординацията трябва да е от министърът на МВР, каза той. Михов заяви, че армията отива на границата за респект.

„МВР и „Гранична полиция” не реализираха очакванията за справяне със ситуацията, не се реализира и оградното съоръжение. Работя не лошо с министър Ненчев, чакам от него да реши проблемът с новия изтребител. Тази търпимост вече е нетърпима. Самолетите по полския договор са една панацея”, обобщи още Михо Михов.


Как се стигна до примирието в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-sveta-rysiya-1500061.html

/КРОСС/ Когато на 30 септември миналата година самолетите на руските Въздушно-космически сили започват ударите си срещу терористите в Сирия, с най-голяма радост отбелязват този факт… русофобите. Най-после се случи това, на което тайно се надявахме – ликуват те – руснаците ще затънат в сирийското блато по същия начин, по който това стана в Афганистан през 80-те години. И като логична последица от това затъване ще дойде и краят на управлението на този лош, лош, лош, много лош, изключително лош човек – Путин. Само че за огромно съжаление на истеричните русофоби по света и у нас събитията съвсем не се развиват така, както предвиждаха убогите им обясненителни схеми. Вместо очаквания от тях руски провал се случва точно обратното. Именно успешните действия на Русия в Сирия принуждават останалите сили да се съобразяват с нея до степен, че вече никакво важно решение, засягащо Близкия Изток не може да бъде взето без участието на Москва. Руската военна кампания в Сирия показва нагледно това, за което много интелигентни хора по света и у нас говорят от години. Не бъркайте днешна Русия с онази Елцинова държава от 90-те години на миналия век. Да, онази Русия наистина беше съсипана, разграбена, унижена, принизена, принудена да се съобразява и с най-малките желания на западните си „партньори“. Да, онази Русия наистина не ставаше за нищо

Плевнелиев като Доган преди три години: Вещае перманентна нестабилност

http://www.bnews.bg/article-149175

През 2016 г. не трябва да допуснем влизане в нова спирала на политическа нестабилност, смята държавният глава

Концерт на ДФА „Българче" и МТА „Браво"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555759

Концерт на Детски фолклорен ансамбъл „Българче" и Младежки танцов ансамбъл „Браво" ще се състои днес от 18.30 часа в залата на Драматичния театър „Стефан Киров" в Сливен. Проявата е част от честванията на Националния празник на България 3-ти март, организирани от община Сливен. ДФА „Българче" е създаден през 1974 г. към Народно читалище „Хаджи Димитър" и Основно училище „Христо Ботев". Има участия във фолклорни фестивали в Турция, Словения, Испания, Унгария, Гърция, Чехия, Италия и др. МТА „Браво" започва своята дейност през 2004 година. Състав...

72 % от украинците са се примирили със загубата на Крим

http://www.cross.bg/krim-vurne-sustava-1500059.html

/КРОСС/ Проучване, публикувано на сайта на информационна агенция „112 Украина“, показа, че украинците не вярват във възможността Крим да се върне под контрола на Киев, предаде РИА Новости. На въпрос „Ще може ли Украйна да си върне Крим?“ читателите на сайта предлагат три варианта на отговор: „Да. При постоянния политически и икономически натиск върху РФ“, „Не. Русия никога няма да го позволи“ и „Възможно е, но не и в обозримо бъдеще“. Резултатите се оказаха разочароващи за украинските власти – 72 % от гласувалите са се примирили със загубата на автономната република, малко над 15 % считат връщането на полуострова за възможно в далечно бъдеще и едва 12 % хранят илюзията за Крим в състава на Украйна. По-рано украинският външен министър Арсен Аваков заяви, че киевските власти провеждат подготовка на спецподразделенията на Националната гвардия за операция по връщането на Крим. В отговор вицепремиерът на кримското правителство Михаил Шеремет иронизира, че „…вече очакваме с нетърпение тези освободители“, като подчерта, че „Крим окончателно и безвъзвратно, според изискванията на руското, украинското и международното законодателство, след резултатите от волеизявлението на населението е влязъл в състава на Русия“.

Правната комисия ще разгледа два пакета промени в Закона за банковата несъстоятелност

http://www.cross.bg/nesustoyatelnost-komisiya-promeni-1500068.html

/КРОСС/ Поредните законови промени заради Корпоративна търговска банка /КТБ/ ще бъдат разгледани от правната комисия в парламента. Два пакета промени в Закона за банковата несъстоятелност ще бъдат разгледани от правната комисия. Първият е внесен от депутати от повечето парламентарни групи и цели поредното прецизиране на текстове, които да подпомогнат работата на синдиците и публикуването на информация за банката в несъстоятелност, която да осигурява "яснота за обществото". С тях ще се променят и текстове от гражданско - процедуалния кодекс, както и за заплащането на синдиците. Вторият законопроект е внесен само от депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски. Ако бъде приет, докладът на разследващата фирма "Аликс партнърс" ще може да бъде публично оповестен, без частта с предложения за по-добро събиране на вземанията.  

БДЖ осигурява 14 хил. места повече във влаковете около 3 март

http://pik.bg/бдж-осигурява-14-хил-места-повече-във-влаковете-около-3-март-news494207.html

БДЖ осигурява 14 хил. места повече във влаковете около 3 март

БДЖ осигурява около 14 000 допълнителни места в пътническите влакове за предстоящите почивни дни около 3 март.

Вагони ще бъдат добавени към съставите на някои от влаковете, които пътуват по основните направления в страната. Още на 2 март в композициите ще има повече места, за да се улесни придвижването на пътниците.

Най-много допълнителни вагони са осигурени за 2, 3 и 6 март. От БДЖ напомнят, че при купуване на билет за отиване и връщане, може да се използва отстъпка от 10 до 30 на сто от редовната цена.


Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/intervyu-tanov-informira-1500067.html

/КРОСС/ "Фермер подарява по 1 500 литра мляко на ден", съобщава "Дума" на първа страница. Животновъдът предпочитал да подарява, вместо да продава, заради ниските изкупни цени. Това обясни самият той, Михаил Тачев от село в района на нова Загора, в интервю за БНР, цитиран от вестника. Всички вестници цитират днес БНР за информацията, че единият от тримата арестувани за побоя на Околовръстното шосе на София, Георги Близнаков, е издирван от Украйна за участие в проруски военни формирования и за мъчения на украинци. "Монитор" пише: "Киев иска екстрадиция на един от биячите". "Армия от пет хиляди нелегални охранители пази мутри", е водещото заглавие на "Монитор". Всички те са въоръжени с палки и пистолети, с криминални прояви, работят без договори и лиценз, пише вестникът, като цитира представители на браншови организации на фирми за охрана. "Труд" информира за развитието на един от многото случаи на превишени права на охранители - пребиването до смърт на психично болен мъж в мол във Варна преди година. Срещу тримата обвиняеми е внесен обвинителен акт за умишлено убийство по особено жесток начин на човек в безпомощно състояние. В интервю за "Телеграф" депутатът от ГЕРБ Маноил Манов, експерт по охрана и сигурност, заявява: "Гардовете от Околовръстното са улични биячи, наети не да пазят, а да плашат"

Общинските съветници в Дупница ще обсъждат одитните доклади на общинските предприятия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555770

Извънредната сесия на ОбС Дупница ще бъде на 2 март. На нея местните парламентаристи ще разгледат и обсъдят одитните доклади на общинските дружества и предприятия.Тричленните комисии бяха сформирани в края на януари, и в тях освен общински съветници бяха включени и външни експерти.Въз основа на доклада за общинската болница вече беше сменен управителят, като това беше направено на заседанието на 26 февруари.В докладите проверяващите са дали редица препоръки.Така например се препоръчва на Общински пазари да се направи незабавна ревизия на общинс...

Системата за пръстово идентифициране е скъпа, но сигурна, уверяват от здравната каса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/01/2715048_sistemata_za_prustovo_identificirane_e_skupa_no/?ref=rss


Здравната каса е избрала най-скъпата оферта за пръстово идентифициране не по цената, а по показател "сигурност", обясни пред Би Ти Ви Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК.
Офертата е събрала максималните 65 точки  за техническото предложение. Тази система не снема пръстов отпечатък, а прави код от три произволни точки на пръста, каза Кръстева.

От касата не отричат, че спечелилата фирма е предложила 4 пъти по-висока цена от фирмата, класирана на второ място, но тя е...

Христо Мутафчиев: Извинявам се на колегите, никога не съм мислил, че трябва да се закриват театри

https://www.24chasa.bg/Article/5334844

Христо Мутафчиев: Извинявам се на колегите, никога не съм мислил, че трябва да се закриват театри Тези дни мислех много защо се създаде това напрежение в цялата гилдия. И открих причината у себе си. Затова искам да изляза с лично обръщение - от мое име и от името на целия управителен съвет на Съюза на артистите. Искам да се извиня на всички колеги, които са се почувствали уплашени и притеснени,

Приятелката на единия от биячите на Околовръстното: Той е най-добрият човек на света. Но ако наистина е виновен, искам да се извиня от негово и мое име

https://www.24chasa.bg/Article/5335276

Приятелката на единия от биячите на Околовръстното: Той е най-добрият човек на света. Но ако наистина е виновен, искам да се извиня от негово и мое имеНе мога да кажа в никакъв случай, че мъжът ми е бияч. Трябва нещо да го е провокирало. Това разказва приятелката на един от биячите от Околовръстното в София Александър Гечев. Той и Людмила са заедно от 2 години, имат и 8-месечно бебе. Денят след побоя Александър се прибира вкъщи. "Всичко беше съвсем нормално. Прибра се, направихме си вечеря.

Фандъкова инспектира най-новата метростанция "Витоша"

http://pik.bg/фандъкова-инспектира-най-новата-метростанция-витоша-news494204.html

Фандъкова инспектира най-новата метростанция "Витоша"

Броени месеци остават до откриването на новата метростанция „Витоша”. Днес нейният строеж ще бъде инспектиран от кмета на София - Йорданка Фандъкова.

Новата спирка ще е част от разширението на линия две на метрото от станция "Джеймс Баучер" по продължението на булевард "Черни връх" до улица "Сребърна", съобщава Нова телевизия.

Очаква се участъкът с дължина от над 1 километър да бъде завършен през юни. Новата спирка ще се използва от 370 000 пътници дневно.

Станцията ще има 6 входа, а общате й цена е над 42 милиона лева. Вече започна и строежът на третия лъч на метрото. Той трябва да е окончателно завършен в средата на 2019 г.

Спасяват със сложна операция счупен гръбнак на пенсионер в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5335271

Спасяват със сложна операция счупен гръбнак на пенсионер в ПловдивСложна операция ще бъде извършена на 88-годишен пловдивчанин, приет със счупени два прешлена на гръбнака си. Той е най-възрастният пациент, на когото ще бъде приложен иновативният безкръвен метод, въведен в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. "Това е т.нар. балонна кифопластика. При нея се правят минимални отвори от 2-3 мм,

Коя е рафинерията в България, която произвежда евтини горива, пита Ревизоро

http://pik.bg/коя-е-рафинерията-в-българия-която-произвежда-евтини-горива-пита-ревизоро-news494203.html

Коя е рафинерията в България, която произвежда евтини горива, пита Ревизоро

Емил Димитров – Ревизоро и Трайчо Трайков коментираха в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия цените на горивата у нас и това дали има картел между бензиностанциите. Трайков заяви, че не е сигурно, че наистина има картел, но много неща сочат в тази посока.

„В момента задачата на КЗК е да намери патицата“, заяви той. По думите му дали ще паднат цените на горивата зависи единствено и само от волята на държавата. Ревизоро пък от своя страна попита коя е рафинерията в България, която произвежда евтини горива. „Кажете коя е рафинерията и всички ведомства и бензиностанции да зареждат от там“, призова той.

Емил Димитров заяви, че има кораби с горива, които ходят Варна – Сирия, Варна – Гърция. Той припомни, че това е ясно още от миналата година и никой до този момент не си е направил труда да провери ситуацията.

Честита Баба Марта!

http://www.moreto.net/novini.php?n=314665

На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта. Месец март е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.

Спипаха депутатски син с канабис. Вижте какво обясни баща му!

http://pik.bg/спипаха-депутатски-син-с-канабис-вижте-какво-обясни-баща-му-news494196.html

Спипаха депутатски син с канабис. Вижте какво обясни баща му!

„Разбрах от медиите, че синът ми е заловен с канабис“, съобщи в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия Димитър Танев, депутат от ГЕРБ.

Танев напомни, че синът му е пълнолетен и не може да носи отговорност за това, което прави. Въпреки това той разказа какво знае за случилото се. По думите му, синът му бил помолен от негов приятел да го придружи до Гърция, а после на прибиране в България са минали през Гоце Делчев.

Двамата са били с кола на трети човек. В автомобила имало много неща – чанти, ключове и друго. В 22.00 часа на излизане от Гоце Делчев ги спира полиция, която намира в колата чанта с канабис. Синът и другото момче са задържани за няколко часа и след което са пуснати.

Те са обяснили, че нямат нищо общо с въпросната чанта и дори не са я пипали и не са знаели за нейното притежание. Танев обясни, че не знае синът му да има криминални регистрации.

Депутат за Марешки: Един с две цистерни и пет колонки иска да направи евтини горивата в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335265

Един с две цистерни и пет колонки иска да направи евтини горивата в България, заяви пред Нова телевизия депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро по-евтините цени на бензиностанциите на бизнесмена Веселин Марешки.
„Нали имаше стачка на границата – 25% от цистерните не влизаха, а нямаше криза за горива.
Един с две цистерни и пет колонки иска да направи евтини горивата в България, заяви пред Нова телевизия депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро по-евтините цени на бензиностанциите на бизнесмена Веселин Марешки. „Нали имаше стачка на границата – 25% от цистерните не влизаха, а нямаше криза за горива.

Асен Лисев: Чуждите инвеститори в имоти все по-рядко ни "пакетират" с Румъния

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/114/a/asen-lisev-chujdite-investitori-v-imoti-vse-po-riadko-ni-paketirat-s-rumyniia-211837/

Институционалните купувачи предпочитат северната ни съседка заради по-големия и по-ликвиден пазар и реформите, коментира управляващият директор на MBL

Привърженици пратиха на Меркел 130 букета в знак на подкрепа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/01/2714765_privurjenici_pratiha_na_merkel_130_buketa_v_znak_na/?ref=rss


Привърженици на германския канцлер Ангела Меркел ѝ изпратиха 130 букета цвят в знак на подкрепа на фона на острите критики, на които е подложена, пише ДПА, цитирана от БТА.

Събитие във Фейсбук, наречено "Цветя за Меркел", призова хората, които одобряват политиката на отворени врати към бежанците, която канцлерът упорито поддържа въпреки недоволството на редица европейски лидери, да изпратят цветя в канцеларията ѝ в Берлин.

Говорителка потвърди от името на Меркел...

Рябков: Не очакваме затопляне на руско-американските отношения след президентските избори в САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-ryabkov-otnosheniya-1500057.html

/КРОСС/ Няма основания да се очаква затопляне на руско-американските отношения след президентските избори в САЩ. Това заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, предаде ТАСС. „Не бива да свързваме с изборите в САЩ очаквания за радикални промени към по-добро в отношенията ни, – каза той. – Тук ще подчертая създалия се в САЩ двупартиен, тоест споделян и от републиканците, и от демократите, антируски консенсус. Русия в тези партии, от елита на тези партии се възприема негативно“. В същото време развитието на руско-американските отношения в крайна сметка ще зависи от курса, който изберат новият президент на САЩ и външнополитическият му екип, посочи още Рябков. Той отбеляза, че инициативата за прекратяването на контактите не идва от Русия. „Ние подчертаваме постоянно при наличието на желание и политическа воля от страна на Вашингтон готовността си да работим конструктивно, включително и по двустранния дневен ред“, добави дипломатът.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1500065.html

/КРОСС/ Феим Чаушев - бивш зам.-министърУти Бъчваров - тв водещдоц. Дора Христова - диригентЦветан Тодоров - семиотик, лингвистпроф. Вихрони Попнеделев - художникМинчо Спасов - ексдепутатпроф. Рангел Гюров - сеизмологМартин Димов - футболистСтанка Златева - състезателка по борбаСветослав Бърканичков - футболист   Снимка: Платно Вихрони Попнеделев

Ще има ли сняг през март?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555757

От 10-и до 15-и март ще вали сняг. Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизиясиноптикът Красимир Стоев. Времето през март ще бъде динамично. В първите дни ще бъде топло. Валежи се очакват от 3-и до 5-и март. Средната температура ще е около нормата - 5-7 градуса. "Валежите ще бъдат над средните за месеца. Всяка седмица ще преминава ...

Преподаватели от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" с изложба в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555755

Уникална по своя характер изложба, събрала творбите на 31 от действащите преподаватели във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде открита на днес в 17.30ч., в зала "Сирак Скитник" в Сливен. В експозицията са включени 68 произведения - живопис, графика, плакат и скулптура, на близо 2/3 от активния академичен състав. Изложбата ще продължи пътуването си до началото на кандидатстудентската кампания в галериите в Ямбол, Бургас, Разград и Ловеч. Идеята за мобилната изложба, която вече е ...

Театър "София" си спретна истински празник за деца с Пижо и Пенда (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_625010.html

Тази събота и неделя в театър "София" се проведе арт фестивалът за деца - „предМАРТенска треска“. Два поредни дни малчугани и техните възрастни придружители препълваха залата на театъра от сутринта и си тръгваха чак привечер, занимавайки се с работилници и учейки се на различни интересности. Всеки един от двата дни започваше с великолепна детска постановка, в събота "Питър Пан", а в неделя - "Пипи Дългото Чорапче". След това децата се разделяха на групи и участваха в различни инициативи - учеха се да смятат забавно с Jump Math, правиха си собствени мартеници, рисуваха с бобчета, играха си с приказните герои на Майя Остоич, танцуваха народни танци и научиха легендата за Баба Марта. Накрая лично Пижо и Пенда раздадоха награди на малките си почитатели и се снимаха с тях. Едва ли може да се опише с думи радостта и удоволствието на децата, които не само станаха свидетели на прекрасни и изпълнени с любов представления, но и сами имаха възможността да творят изкуство, с което да се гордеят и да отнесат със себе си за спомен. Наши тайни агенти от 8-месечна до 6-годишна възраст ни докладваха за всичко, което се случва и нито едно от децата, с които разговаряхме, не можа да скрие ентусиазма си. „ПредМАРТенската треска“ в театър "София" бе продължение на декемврийския им фестивал, тематично обвързан с коледните празници. Така артистите и културните дейци продължават традицията си да приобщават от малки своите зрители към театралното изкуство, като ги направят част от него. Ако вече се чудите кога ще имате възможност да заведете детето си в театъра, разбира се, можете да го направите при първата обявена дата за детските им постановки. Ако се чудите кога пак ще има фестивал, от "София" споделиха пред OFFNews, че се готви тържество по случай Великден, някъде около април , но ни казаха да си мълчим, защото ще е изненада, като отказаха да споделят подробности. И правилно, ние пък нетактично се изпуснахме за април, но се надяваме да не кажете на никого, а да следите сайта на театъра и OFFNews за допълнителна информация.

Тр. Трайков: Задачата на КЗК е да намери патицата

http://frognews.bg/news_107783/Tr-Traikov-Zadachata-na-KZK-e-da-nameri-patitsata/

Очевидно от години нещо пречи на истинската конкуренция, каза по БТВ бившият икономически министър Трайчо Трайков. Ако имаме само една фабрика за сглобавяне на китайски коли, това не значи, че трябва да караме само скъпи китайски коли.

Индия готова да признае всички роми по света

http://www.vesti.bg/sviat/indiia-gotova-da-priznae-vsichki-romi-po-sveta-6050755

Ако това стане факт, над 20 милиона роми, които в момента живеят в 30 различни държави ще могат да се нарекат индийци

Родината брани наборната войска, наемната е за интервенции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335024

Неизбежно е да станем както участници, така и терен за войната, която е на границите ни

Трудноподвижната извън стомашночревните си интереси туземна политолигархия се обезпокои и размърда. Предвид все по-опасните за страната ни политически процеси, развиващи се в непосредствена близост с нашите граници - в Украйна, в Близкия изток и в Турция.
Неизбежно е да станем както участници, така и терен за войната, която е на границите ни Трудноподвижната извън стомашночревните си интереси туземна политолигархия се обезпокои и размърда. Предвид все по-опасните за страната ни политически процеси, развиващи се в непосредствена близост с нашите граници - в Украйна, в Близкия изток и в Турция.

Тр. Трайков: Нещо пречи на конкуренцията на горивата

http://frognews.bg/news_107783/Tr-Traikov-Neshto-prechi-na-konkurentsiiata-na-gorivata/

Очевидно от години нещо пречи на истинската конкуренция, каза по БТВ бившият икономически министър Трайчо Трайков. Ако имаме само една фабрика за сглобавяне на китайски коли, това не значи, че трябва да караме само скъпи китайски коли.

В САЩ основните партии определят фаворитите си за президент

https://www.24chasa.bg/Article/5335253

В САЩ основните партии определят фаворитите си за президентСАЩ се стягат за т. нар. супервторник - денят на предварителните избори сред демократите и републиканците, в който определят фаворитите си за президентските избори. При Републиканската партия Доналд Тръмп продължава да води класацията и има два пъти по-голяма подкрепа от всеки друг кандидат, предаде bTV.

Фандъкова инспектира най-новата метростанция "Витоша"

https://www.24chasa.bg/Article/5335269

Фандъкова инспектира най-новата метростанция "Витоша"Броени месеци остават до откриването на новата метростанция „Витоша”. Днес нейният строеж ще бъде инспектиран от кмета на София - Йорданка Фандъкова. Новата спирка ще е част от разширението на линия две на метрото от станция "Джеймс Баучер" по продължението на булевард "Черни връх" до улица "Сребърна", съобщава Нова телевизия.

Иновативно мобилно приложение записва час за преглед за клиенти със здравна застраховка

https://www.24chasa.bg/Article/5334890

Иновативно мобилно приложение записва час за преглед за клиенти със здравна застраховкаТи Би Ай Инфо, в партньорство със ЗЕАД “Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” ЕАД и Некст Консулт ООД – официален представител на Salesforce за България, разработи мобилно приложение, което извежда обслужването в сферата на здравното застраховане на качествено ново ниво с фокус върху удобството и грижата за клиента.

Синя зона в центъра на Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555769

"Предвиждаме синя зона в центъра на Габрово, търсим финансиране", казва за водещата статия на вестник "Габрово ДНЕС" Климент Кунев, зам.-кмет на Община Габрово. "За съжаление сините зони не могат да се финансират по европейски програми. Освен промяната на знаците в определената зона, е важна организацията на контрола, с човешки ресурс и технически средства - скоби. Разбира се, нужни са и средства за репатриране на неправилно паркираните автомобили, с тъй нар. паяци. Все още не е уточнено, но обикновено разбираме идеалния център от района от би...

Постоянното желание за шеги може да е патология

http://interest.actualno.com/postojannoto-jelanie-za-shegi-moje-da-e-patologija-news_526297.html

Американски невролози са описали нови случаи на рядко психологическо разстройство – Witzelsucht, или неконтролируемо желание човек да се шегува. Учените са отбелязали независимия характер на смеха от чувството за хумор, а също разнообразието от травми, които водят до необичайни симптоми. Изследването е представено в сп. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, съобщава Discover. Учените разказват за историята на болестта на двама пациенти с различна етиология и развитие

НЗОК избрала по-скъпата оферта за пръстовия идентификатор, защото е по-качествена

http://healthy.actualno.com/nzok-izbrala-po-skypata-oferta-za-prystovija-identifikator-zashtoto-e-po-kachestvena-news_526400.html

Избрана е най-скъпата оферта за електронен идентификатор, защото спечелилата фирма е получила максимален брой точки за техническото предложение. Това обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева. Кръстева признава, че спечелилата фирма е предложила 4 пъти по-висока цена от фирмата, класирана на второ място, но уточни, че първата фирма е получила максималния брой точки за технически параметри – 65, а втората е получила минимален брой точки. В задание

Социалният пакет за полицаите е 300 млн. лв. годишно

http://society.actualno.com/socialnijat-paket-za-policaite-e-300-mln-lv-godishno-news_526401.html

Предложените промени в закона за МВР засягат само новопостъпилите служители, що се отнася до 20-те заплати, а отпускът се намалява в съответствие с другите държавни служители. Това каза в студиото на bTV зам.-министър на МВР Цвятко Георгиев. Зам.-министърът посочи, че дори и при това положение полицаи и пожарникари продължават да имат 5 дни повече отпуск в сравнение с останалите българи. „За социалния пакет за нашите служители държавата харчи 300 милиона лева годишно, това са огромни сред

Феноменът Тръмп

http://features.actualno.com/fenomenyt-trymp-news_526411.html

Той обижда жените, подиграва се на противниците си, гневи се срещу чужденците и превръща американската предизборна борба в кална битка. И въпреки това Доналд Тръмп води в почти всички допитвания. Как да си го обясним? Коментар от Миодраг Сорич: Доналд Тръмп успява да се задържи на крака и след най-тежките удари. По време на последния дебат на републиканските кандидати за президентския пост сенатор Марко Рубио не спря да атакува милиардера от Ню Йорк. Ударите му бяха остри и нараняващи -

Koenigsegg Regera е истинският конкурент на Chiron

http://cars.actualno.com/koenigsegg-regera-e-istinskijat-konkurent-na-chiron-news_526409.html

Тазгодишното изложение в Женева се очертава като битка на титаните. След като снощи бе показан Bugatti Chiron, днес виждаме серийния Regera със своите 1500+ к.с. Визията на модела ни бе демонстрирана от Regera concept. Серийният модел предлага познатия дизайн, но е преминал „интензивен развоен период, тестове и хомологация“, което е довело до над 3000 промени спрямо концепцията. Задвижването се осигурява от битурбо 5,0-литров, V8 двигател, който се подкрепя от 3 електромотора и уни

Криминално проявен преби двама свещеници в Бургас

http://burgas.actualno.com/kriminalno-projaven-prebi-dvama-sveshtenici-v-burgas-news_526405.html

Криминално проявеният бургазлия Горан Горанов е нападнал снощи около 18:30 двама свещеници от католическата църква на ул. „Цар Петър“ в града. 31-годишният мъж е нахлул в църквата и е нанесъл множество удари в областта на лицето на двамата църковни служители. След нападението Горанов е избягал, като по-късно е бил обявен за местно издирване и задържан. Свещениците са откарани от екип на спешна помощ за преглед. По случая в Първо Районно управление - Бургас е образувано бързо полиц

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-zala-sofiyaot-1500064.html

/КРОСС/ ***Брюксел.Делегацията на българските социалисти в ЕП организира конференцията "Бежанската криза - гласове от Балканите", по инициатива на Илияна Йотова. ***София.Президентът Росен Плевнелиев ще открие среща-дискусия, посветена на изпълнението на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН: „Бизнесът - сила за добро". ***София.В 12.00 часа НС ще проведе извънредно заседание. ***София.В 9.30 часа, в Аула „Mаксима" на УНСС, ще се проведе ежегодния форум MySuccess.bg 2016 - Аз и БИЗНЕСЪТ! ***София.От 09.30 часа 4 състав на СГС, НОХД №3726/2009 ще гледа делото срещу Валентин Димитров. (чл. 253 от НК ). ***София.От 10.00 до 13.00 часа в хотел „Хилтън" ще се проведе среща-дискусия за Глобалните цели на ООН „Бизнесът-сила за добро". ***София.От 10.00 часа министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи инициативата „България посреща вкусовете на света" в Централния военен клуб в София. ***София.В 10.00 часа официално ще се открие обновеното и модернизирано Детско кардиологично отделение в Националната кардиологична болница в София, ул. „Коньовица" 65. ***София.От 11.00 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет ще се проведе заседание за обсъждане на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, изпратен от Министерство на правосъдието за съгласуване. ***София.В 11

Скандал във Великобритания - объркаха депутатка с чистачка (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555768

Чернокожа депутатка била сбъркана с чистачка в Уестминстър от неин колега, съобщава Нова телевизия. Даун Бътлър разказа, че била в служебния асансьор, когато член на Камарата на общините се обърнал към нея с думите: "Това не е асансьорът за чистачките!". Лейбъристката Бътлър заяви, че това е един от многото инциденти с расизъм, които е преживяла в британски...

Данъчни от Европа заседаваха в София

http://pik.bg/данъчни-от-европа-заседаваха-в-софия-news494180.html

Данъчни от Европа заседаваха в София

Представители на данъчните администрации от цяла Европа дискутираха в София през миналата седмица предстоящите приоритети в работата на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (IOTA).

Основните лица за контакт от страните членки на IOTA се събраха в българската столица на 24 и 25 февруари, за да обсъдят постиженията от работата на организацията през 2015 г. и да начертаят посоките за развитие за 2016-2017 г.Събитието беше открито от главния секретар на НАП Гавраил Забуртов, пише "Стандарт".

В своето изказване той увери делегатите, че НАП е непрекъснато развиващата се институция, която се стреми да усъвършенства услугите си, както и да бъде все по-надежден международен партньор. Във форума участие взеха представители на приходните администрации на 39 държави членки на IOTA.

България е една от седемте държави, основателки на IOTA.

От НЗОК обясниха за избора на по-скъпата оферта за пръстов идентификатор

http://pik.bg/от-нзок-обясниха-за-избора-на-по-скъпата-оферта-за-пръстов-идентификатор-news494198.html

От НЗОК обясниха за избора на по-скъпата оферта за пръстов идентификатор

Внесена бе документация за обществена поръчка за електронен идентификатор. Процедурата съдържа методика за оценка на техническите предложения на фирмите. Избрана бе икономически най-изгодната цена, като същевременно тя отговаря на най-високо техническото задание.

Спечелилата фирма е предложила по-висока цена, но по отношение на сигурността тя е предложила по-добри периметри. Това каза Иванка Кръстева, която е подуправител на НЗОК, в ефира на БТВ. Тя допълни, че от петък тече 10-дневен срок за оспорване на решението в КЗК от загубилата фирма, но техническото задание дори не е било оспорено в хода на процедурата. Иванка Кръстева разясни какво представлява генерирането на персонифициран идентификатор в аптеката.

„Тази система не снема пръстов отпечатък. В системата няма да се съхранява пръстов отпечатък. В нея ще се съдържа цифров код, който се генерира от три точки на пръста. Тази база данни ще се съхранява на отделен сървър“, категорична бе Кръстева. Тя увери, че ако ви се наложи да купите лекарства на друг човек, то вие ще сте упълномощени за това, примерно от аши роднини. Кръстева е категорична, че по този начин ще спрат злоупотребите със средства на Касата.

Тя изрази съжаление, че БЛС е отказал да подпише Националния рамков договор. По думите й той е бил един от най-добрите. „Рискове за пациента няма да има“допълни тя, но допълни, че така партньорският момент в договореностите ще отпадне. Онкоболните у нас ще имат на разположение една високотехнологична апаратура, заради която преди се лекуваха в чужбина. Онколекарствата не са в риск. В списъка фигурират всички от тях, успокои Кръстева.

Ревизоро: Няма монопол, няма картел при горивата

http://frognews.bg/news_107782/Revizoro-Niama-monopol-niama-kartel-pri-gorivata/

В България има една голяма рафинерия и по-малки, заяви по НТВ депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро. Очевидно една малка рафинерия дава на бизнесмена Марешки бензин и той почти без печалба продава, за да нахрани народа с две риби и пет колонки, пошегува се той.

Напрежение на гръцко-македонската граница

http://pik.bg/напрежение-на-гръцко-македонската-граница-news494199.html

Напрежение на гръцко-македонската граница

Ситуацията на гръцко-македонската граница излиза извън контрол, след като стотици икономически мигранти, на които не им е позволено да влязат в Македония, се опитаха да срутят телената ограда и да влязат на територията на страната, пише днес македонският ”Утрински весник”.

Инцидентите започнали след като сред мигантите, които са настанени в бежанския лагер „Идомени” в Гърция, се появила информация, че е отворен нелегалния пункт при границата. Това накарало хиляди мигранти да се струпат на границата.

Първо успели на пробият кордона от гръцката полиция, а след това бутали оградата. Част от тях успели да я преместят десетина метра, а други хвърляли с камъни по македонските полицаи.

Някой търси ли го? Лежи безпомощно до Руското училище във Варна

http://petel.bg/Nyakoy-tarsi-li-go--Lezhi-bezpomoshhno-do-Ruskoto-uchilishhe-vav-Varna__147155

Снимки: читател Преди минути читател на "Петел" сигнализира за изгубено или изоставено куче, порода хъски в района на VIII СОУПЧЕ "Ал. С. П...

Зам.-министър от ефира: Социалният пакет в МВР не е никак малък

http://petel.bg/Zam--ministar-ot-efira--Sotsialniyat-paket-v-MVR-ne-e-nikak-malak__147162

Кадър: bTV Социалният пакет в МВР не е никак малък. Размерът му е над 300 млн. лева на година. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV зам....

Преглед на печата - 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=314666

"Труд": Внезапно почина шефът на митниците Ваньо Танов Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. Той се е почувствал зле и близките му са повикали линейка. Това потвърдиха преди минути от Министерството на финансите пред Нова тв без да дадат подробности.

Столицата на сирийската революция се превърна в призрачен град

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/01/2714878_stolicata_na_siriiskata_revoljuciia_se_prevurna_v/?ref=rss


Две години след като последните сирийски бунтовници напуснаха обсадения Стар град на Хомс, от скелетите, останали от бомбардираните сгради, се чуват гласове, а техните горни етажи са килнати под различни ъгли, сякаш са замръзнали във времето.

"Тук не дебнат опасности, защото просто няма никой", казва войник на фона на изстрели, звучащи в далечината. "Няма въоръжени мъже, няма жива душа, нито дори животни, нищо. Само бетон." Мъжът говори при условие за анонимност пред Маева Бамбук от...

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите на 1 март 2016г.

http://www.cross.bg/zhivo-komentar-tema-1500063.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Украйна иска да България да ѝ предаде един от биячите на Околовръстното. Участвал ли е Георги Близнаков в мъчения и в проруски батальон?Тема: И още: Проговаря жената до другия задържан за побоя!Тема:Горива под прицел! Има ли война за цените на бензина? Коментар на Емил Димитров - Ревизоро и Трайчо Трайков.Тема:Бежански щурм в съседство! Ще ескалира ли напрежението? Гост: Георги Марков.Тема:Професия „крадли"! Как джебчийки от Игнатиево получиха условни присъди.Тема:Дръжте крадеца! Как се отмъква велосипед?Тема:Ограничение от 35 км/ч - къде и възможно ли е? Коментар на Калина Крумова и Тити Папазов.Тема:Да живееш с чуждо сърце и чужд бъбрек! Историята на единствения българин с два трансплантирани органа.Тема:На живо: стотици деца се готвят да се превърнат в най-голямата жива мартеница у нас.Тема: „Пълен абсурд" с Румен Бахов: Кози пътуват с кола, за да отидат на паша.   БНТ, „Денят започва" Тема: Младежко правосъдие. Възможно ли е правосъдието да бъде дружелюбно към непълнолетните, които се намират в конфликт със закона? Как наказанието се превръща в подкрепа? Гости в студиото: зам.-министърВергиния Мичева и съдия Николай Младенов.Тема: Реформа. Защо полицаи и пожарникари се готвят отново за протест? Каква е социалната цена на реформата в МВР? Дискусия с участието на зам.-министър Цвятко Георгиев и Венцислав Станков от синдикат „Огнеборец"

Димитър Танев: Задържаха сина ми, той не е знаел за чантата с марихуана

https://www.24chasa.bg/Article/5335255

Димитър Танев: Задържаха сина ми, той не е знаел за чантата с марихуанаСинът ми е бил помолен от свой приятел да го придружи до Гърция. После на излизане от Гоце Делчев са ги спрели. Нямам представа каква е била намерената чанта, нито синът ми има. Това обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Танев пред Нова тв по повод публикациите, че синът му е задържан с 440 г марихуана. Той разказа,

Съдът в Ню Йорк отказа искане на ФБР Apple да отключи още един iPhone

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/01/2715031_sudut_v_nju_iork_otkaza_iskane_na_fbr_apple_da/?ref=rss


Apple спечели важна победа в поредното си дело срещу ФБР. Този път федерален съд в Ню Йорк отхвърли искането на ФБР Apple да им помогне с отключването на още един iPhone, съобщава онлайн изданието The Intercept.

Това дело е отделно от вече даденото съдебно разрешение Apple да помогне на ФБР за преодоляването на криптирането на iPhone 5c, собственост на един от нападателите на клиника в Сан Бернардино през декември миналата година. Apple категорично отказа да съдейства и обяви, че вече е направила максималното, за да помогне на разследването. ФБР уверяваше, че искането е еднократно. Изпълнителният директор Тим Кук пък контрира, че едно подобно искане винаги води до следващи.

В конкретния случай става дума за дело за трафик на наркотици. През октомври миналата година Джън Фенг се е признал за виновен. Въпреки това ФБР иска да получи достъп до данните в iPhone 5, собственост на Фенг. Бюрото не е успяло да преодолее защитите на смартфона и е поискало Apple да съдейства на базата на закон от 1789 г. Това е същият закон, на който ФБР се позовава и при делото за Сан Бернардино.

Съдия Джеймс Оренщайн обаче отхвърля исканията на агенцията след жалба на Apple. Компанията посочва, че има още девет други подобни дела. Според Оренщайн законът не дава подобни правомощия на институциите и Apple не може да бъде задължена да съдейства против волята си. Съдията повдига въпроса и доколко правителството може "да накара Apple, частна компания без обвинения за участие в криминалната дейност на Фенг, да извърши работа за правителството против волята си".

Оренщайн дори обявява, че позицията на правителството е много крайна по отношение на това какво закон от 1789 г. му дава като правомощия и това води до "недопустими абсурдни резултати". Той допълва, че според него правителството не иска еднократна помощ, а да получи правомощия да кара Apple и други технологични компании винаги да съдействат за разследванията. Съдията обвинява институциите, че се опитват да потулят дебата в секретни дела и бягат от публичността, като заобикалят Конгреса.

В заключението си Оренщайн коментира още, че Apple не нарушава нищо като отказва съдействие. Компанията "може да има или може да няма морално задължение, но нищо не показва, че има законово задължение", коментира съдията. Според него аргументът, че Apple е американска компания и следователно е задължена да помага на правителството е несъстоятелен. "Това означава, че по същия начин можем да обвиним всеки гражданин, ако е недоволен от нещо", казва Оренщайн. Той защитава Apple и в отказа да отслаби криптирането на устройствата и услугите си, защото това ще доведе до по-сериозни загуби за компанията от финансовите. Освен това тя не нарушава никакви закони чрез криптирането, коментира още съдията.

Победата не дава гаранция на Apple, че ще спечели целия спор с ФБР, но острите аргументи на съдията определено ще помогнат на компанията в публичния дебат. Това е и първото подобно съдебно решение, което толкова конкретно се намесва в спора.

Туристическа полиция тръгва по хотелите

http://pik.bg/туристическа-полиция-тръгва-по-хотелите-news494179.html

Туристическа полиция тръгва по хотелите

Туристическа полиция ще проверява хотелите и ресторантите. Създаването на туристически инспекторат се предлага с промени в Закона за туризма, които са пуснати за обществено обсъждане от ресорното ведомство. Инспекторатът ще контролира дейностите на обектите в туризма - както ресторанти и хотели, така и работата на ски писти, балнео и спа центрове, информационните центрове и туроператорите. За подобно отсяване на коректните в бранша от сивия сектор бизнесът настоява от години.

Родните атракции и туристически забележителности ще бъдат вписани в Национален регистър, предвиждат още промените. В списъка ще бъдат включени обектите на материалното и нематериално културно наследство, природни забележителности, обичаи, обреди и атракции, пише "Стандарт". Обектите ще се вписват според значението, популярността им и включването им в туристически маршрути.

С промените в закона ще се позволи на туристическите информационни центрове да продават ваканции, без да имат лиценз на туроператор. Подобна конкуренция е нелоялна, коментира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков. Във форумите браншът също е несъгласен с промяната заради опасението от нов играч на пазара при неравни условия.

С промените ще се определят и критерии, на които да отговарят националните туристически организации. Предлагат се и нови глоби - 100 лв. за нарушаване на правилата на ски пистите, от 1000 лв. до 3000 лв. за работа на нерегламентирано ски училище, и 2000 лв. за туроператор, който не е сключил застраховка за определено пътуване.

Тръмп предизвика протестиращи избиратели във Вирджиния

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/01/2715035_trump_predizvika_protestirashti_izbirateli_vuv/?ref=rss


Група афроамериканци бяха изведени от предизборна среща на Доналд Тръмп във Вирджиния, след като прекъсваха няколко пъти речта на кандидата за Белия дом.  Нюйоркският милиардер беше обвинен, че не е осъдил ясно подкрепата на бели расистки движения, припомня Ройтерс.

Тръмп предизвика протестиращите от движението за защита на правата на афроамериканците, като се провикна към един от тях с въпроса "Вие от Мексико ли сте?" Агент на сп. "Тайм", който се опитваше да заснеме извеждането на...

Радарите за превишена скорост днес - 1 март във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=314664

Служители на пътната полиция ще следят днес - 1 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 15:00ч.-16:00ч. Бизнес парк б-я Петрол Извън Варна: 09.00-10.00 път ІІІ-208,разклон за с.

Братът на Сталоун вилня в Twitter, след като Слай се размина с "Оскар"-а

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555767

Братът на Силвестър Сталоун - Франк, прие много лошо факта, че брат му се размина с "Оскар" и приза за поддържаща роля взе британецът Марк Райлънс. 69-годишният актьор бе сочен за фаворит за "Оскар" за най-добра поддържаща роля във филма "Крийд: Легендата за Роки Балбоа". В крайна сметка обаче статуетката взе британецът Марк Райлънс за ролята си на руски агент във филма на Стивън Спилбърг "Мостът на шпионите". Лео ди Каприо и първият му Оскар чупят рекорди в Twitter ...

Обвинен за убийство на психично болен във варненски мол снимал престъплението с телефон

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/01/2714928_obvinen_za_ubiistvo_na_psihichno_bolen_vuv_varnenski/?ref=rss


Варненската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тримата охранители в "Гранд мол", които на 14 март м.г. убиха психично болния Нягол.

Срещу тримата охранители на възраст между 20 и 25 години е повдигнато обвинение за предумишлено убийство на човек в безпомощно състояние по по хулигански подбуди , по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

От момента на убийствата тримата са с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намират във...

Парламентът заседава извънредно днес

https://www.24chasa.bg/Article/5335235

Парламентът заседава извънредно днесПарламентът заседава извънредно. Пленарното заседание ще започне в 12:00 часа. В проектопрограмата за работа на народното събрание са предвидени пет точки. В първа точка депутатите ще гласуват на второ четене промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Kaто втора точка е ще се разгледа на първо четене и промени в Закона за

Обвинен за убиството на психично болен във варненски мол снимал престъплението с телефона си

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/01/2714928_obvinen_za_ubistvoto_na_psihichno_bolen_vuv_varnenski/?ref=rss


Варненската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тримата охранители в "Гранд мол", които на 14 март м.г. убиха психично болния Нягол.

Срещу тримата охранители на възраст между 20 и 25 години е повдигнато обвинение за предумишлено убийство на човек в безпомощно състояние по по хулигански подбуди , по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

От момента на убийствата тримата са с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намират във Варненския затвор.

На 14 март м. г. около 11 часа двама от подсъдимите получили сигнал, че "клошар" проси в мола. Те открили Нягол и го повели към залата за видео наблюдение, за да го убедят да не посещава повече търговския център.

Когато тръгнали да го извеждат от търговския център обаче, по необясними причини тримата охранители нанесли побой на психично болия мъж и се гаврили с него. Побоят продължил около 15 минути, като единият от подсъдимите дори снимал с мобилния си телефон.

Час и половина по-късно според записите от охранителните камери в мола Нягол все още се е намирал в търговския център. Около 12.50 ч. Е бил подаден сигнал за мъж, паднал пред един от магазините.

При назначената тройна съдебномедицинска експертизса били установени поне 75 удара по цялото тяло на убития. Нгол е страдал от психиатрично заболяване, но не проявявал агресия. Делото за не

Депутатите решават дали да има 1000 лв. глоба за преспиване на плажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_625002.html

Депутатите разглеждат днес на второ четене Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в който се забранява къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 метра от плажа и се предвижда глоба за нарушителите.   За физическите лица те са между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите - от 10 000 до 50 000 лева. Промяната беше приета от членовете на парламентарната комисия по регионална политика между първо и второ четене на закона. Депутатът от РБ Гроздан Караджов, който мина в опозиция след оставката на Христо Иванов в края на миналата година, обяви още преди две седмици, че ще атакува в пленарна зала забраната и глобите .  Законопроектът предвижа още плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли" да не се отдават на концесия или под наем, като не се позволява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги. С предложението се въвежда и нов термин - "плаж за природосъобразен туризъм". Това ще е морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност. Освен това с промените се прехвърля управлението на плажовете от Министерство на регионалното развитие в Министерство на туризма.

Зам.-вътрешен министър: Ножът е опрял до кокала

http://pik.bg/зам-вътрешен-министър-ножът-е-опрял-до-кокала-news494190.html

Зам.-вътрешен министър: Ножът е опрял до кокала

Реформите се изразяват не в подобряване условията на труд в системата на МВР, а в намаляване на социални компенсации на служителите. Няма подобряване условията на труд.

Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков. Няма как да се съгласим с този законопроект, дори с части от него. Преобразуване на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция е пренебрегване на проблемите в тази дирекция и абдикиране на политическото ръководство от задълженията му.

Това преобразуване няма да има никакъв ефект в подобряване на предоставяне на услугата "пожарна безопасност" на населението, категоричен е Станков. Промените са сериозно обмислени, не са решение на група хора, които се чудят какво да правят, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев.

Един анализ през годината ни дава основания да мислим, че ножът е опрял до кокала. МВР е структура с много тежка административно разделение. Освен това около 90% от бюджета на министерството отива за заплати. Всичко това ни даде основание за преструктуриране на министерството. Гледаме на това като усъвършенстване, коментира Георгиев.

По думите му, няма да има орязване на заплатите, които ще получават при напускане служителите на МВР, които в момента работят в системата. Тази промяна ще важи само за новопостъпилите служители, обясни зам.-министърът. А и това не е мотивационен механизъм. Човек не постъпва на работа в МВР с мотивацията, че при пенсиониране ще получи накуп 20 или 30 заплати, подчерта Георгиев. С реформата по никакъв начин няма да бъдат намалени доходите на служителите, добави той. По думите му, всяка една реформа буди тревога в системата, преживява се като нещо много емоционално, затова е добре да се обяснява повече това, което предприема министерството.  

Турция засилва военното присъствие по границата със Сирия

http://www.cross.bg/granitzata-ren-tv-voiiski-1500055.html

/КРОСС/ Руски телевизионен екип е успял да заснеме видео доказателство за увеличеното турско военно присъствие по сирийската граница, предаде RT, цитиран от fbr.bg. Позициите на турската армия са бранени от танкове и самоходни артилерийски установки, докладва екипът на РЕН-ТВ: „Дулата на танковете са насочени към предимно населения с кюрди град Кобане. В района има поне шест-седем танка. По границата има турски войски, които могат да бъдат изпратени в Сирия всеки момент“. Журналисти на РЕН-ТВ са интервюирали местни кюрди, които наричат Турция „съюзник“ на Даеш. Интервюираните твърдят, че турски войски, заедно с бойци на Даеш, са открили стрелба по местни жители, опитали да избягат от града, а впоследствие откраднали автомобилите им. „Имаше 30 коли. Движеха се към границата, когато турските войски и бойци на Даеш откриха огън по тях. Много от колите се запалиха. Терористите веднага взеха тези, които все още можеха да се движат“, разказва за РЕН-ТВ Бекер Рамадон от Кобане. video:https://www.youtube.com/watch?v=GqlxU86NBrE

Депутатите решават дали да забранят къмпингуването и нощуването на плажа

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/03/01/2714587_deputatite_reshavat_dali_da_zabraniat_kumpinguvaneto_i/?ref=rss


Дали къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа да бъде забранено и наказвано с високи глоби до 10 000 лв. ще решат окончателно днес депутатите на извънредно заседание като гласуват на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Спорната точка е част от проект с предложения плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там.

Законопроектът за Черноморието е и първата точка в дневния ред на парламента, който започва работа в 12 часа на обяд. Поправките в закона (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди седмица. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без новата точка, забраняваща къмпингуването, нощуването и паркирането в зона А извън определените за това места.

Промените предвиждат създаването на плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".

Новият член срещу дивото къпингуване предизвика негативна обществена реакция. В тази връзка граждани организират протест малко преди началото на заседанието пред сградата на Народното събрание. Идеята им е да заявят гражданската си позиция по темата. За да се приеме окончателно, поправката трябва да получи подкрепа и в пленарната зала.

Според Зеленогорски е абсурдно някой да може да стои два месеца с караваната си на плажа и изобщо не отговаря на никакви изисквания на нормален туризъм. Как точно ще се регулира и контролира това тепърва ще се разписва в стратегия от Министерството на туризма, обясни той.

Очаква се по време на дебатите днес Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторите да се изкаже срещу предложението. "Това означава, че ако се напиете и заспите на плажа, могат да ви глобят 10 000 лв.," даде за пример "абсурдността" на предложението той пред "Дневник" и постави въпроса как може да се контролира подобна забрана по цялата плажна ивица.

Според Петко Цветков ПП "Зелените" проблемът е освен неясната терминология, това че текстът влиза в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията, както и че нарушава правото на собственост. Цветков обаче също не получи думата по време на заседанието.

Сдруженията за опазване на Корал, Карадере и Иракли подкрепят категорично предложенията за законова защита на тези три плажа, но настояват да не се приема забраната за къмпингуване, нощуване и паркиране там поне докато не се защити със закон и територията непосредствено зад тези плажове.

"Това е първата стъпка в правилната посока, но е важно да се забрани и строителството зад плажната ивица и да се регламентира защитата на цялата местност. Защото иначе рискуваме да опорочим промените като всъщност подарим едни диви плажове на инвеститорите, които ще застроят местностите непосредствено зад зона А," заявиха минлата седмица от "Да спасим Карадере" пред "Дневник".
 

ВСС с извънредно заседание, ще обсъди промените в Закона за съдебната власт

http://pik.bg/всс-с-извънредно-заседание-ще-обсъди-промените-в-закона-за-съдебната-власт-news494189.html

ВСС с извънредно заседание, ще обсъди промените в Закона за съдебната власт

Висшият съдебен съвет ще проведе извънредно заседание от 11.00 часа. Единствената точка в дневния ред на магистратите ще бъде Обсъждане на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, изпратен от Министерство на правосъдието за съгласуване.

Първите изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) трябва да бъдат внесени в Министерския съвет на 2 март.

До 22 март е последният срок по Конституция, в който Народното събрание трябва да приеме измененията, свързани с разделянето на ВСС на две колегии и прекия избор на членовете на съвета.


Правителството дава 5 млн. долара за Световното по волейбол

http://volleyball.actualno.com/pravitelstvoto-dava-5-mln-dolara-za-svetovnoto-po-volejbol-news_526352.html

Министерският съвет (МС) е приел решение да подкрепи и подпомогне финансово провеждането на Световното първенство по волейбол за мъже в България през 2018 г., съобщават от пресслужбата на кабинета. Правителството ще отпусне средства в размер на 5 милиона щатски долара за домакинството на страната. На 9 декември 2015 г. беше подписан договор между Българската федерация по волейбол и Международната волейболна федерация, съгласно който провеждането на шампионата по волейбол през 2018 г. ще бъде п

Експерт: Българският съд може би нямаше да разреши екстрадирането на Омар Зайед

http://crime.actualno.com/ekspert-bylgarskijat-syd-moje-bi-njamashe-da-razreshi-ekstradiraneto-na-omar-zajed-news_526395.html

Аз съм в този казус от самото му начало, като един от лидерите на българо-палестинското дружество. Работехме в посока този човек, който сега е покойник, да се яви пред българския съд и да получи един справедлив процес. Един ден преди убийството аз трябваше да заявя, че Омар Зайед е готов да застане пред съда и бяхме осигурили авторитетен адвокат с голям международен опит. Това каза полк. Славчо Велков от Института за близкоизточни изследвания. Според него е имало достатъчно мотиви Омар Зайед

Ген. Михо Михов: Донаборната служба да се върне в умерени граници

http://politics.actualno.com/gen-miho-mihov-donabornata-slujba-da-se-vyrne-v-umereni-granici-news_526398.html

Личното ми мнение е България да върне донаборната служба в умерени граници. Това каза в студиото на bTV Михо Михов. Според него, армията има достатъчно капацитет да подготви младото поколение на страната за начални военни умения и знания. „Докога в Българската армия ще има свободни места за командири, ако няма кой да поведе войниците, то няма как да имаме национална сигурност. В момента числеността на войската ни е близо до тази, разрешена ни след Ньойския договор след края на Първата све

Ето какво удължава живота на жените

http://interest.actualno.com/eto-kakvo-udyljava-jivota-na-jenite-news_526132.html

Търпението удължава живота. Това твърдение, обаче е валидно само за жените, смятат учените от Националния университет на Сингапур. Нетърпеливите представителки на нежния пол остаряват по-бързо, твърдят още експертите. Техните изводи се базират на изследване, в което участвали 1158 здрави жени.Те били разделени на две групи. На участниците били предложени два варианта за печалба. В единия те можели да получат 100 долара незабавно или да изчакат и да се сдобият с по-крупна сума. В същото време

Москва обмисля хибридна отбрана срещу „цветните революции“

http://europe.actualno.com/moskva-obmislja-hibridna-otbrana-sreshtu-cvetnite-revolucii-news_526402.html

На събрание на руската Академия за военни науки (АВН) през уикенда са били обсъждани начините за противодействие на „цветните“ революции, съобщава в. „Комерсант“. Доклад по въпроса е изнесъл шефът на генералния щаб на руската армия и първи зам-министър на отбраната Валерий Герасимов. В изложението си той се спрял на особеностите на съвременните войни, които имат хибриден характер. Техни неотменни части са „цветните революции“, кибератаките, подготвителни дейс

Турските власти скандално спряха дейността на критична медийна група

http://asia.actualno.com/turskite-vlasti-skandalno-sprjaha-dejnostta-na-kritichna-medijna-grupa-news_526394.html

По искане на прокуратурата в Анкара късно вечерта в понеделник (29 февруари) е преустановена дейността на мощната медийна група „Коза-Ипек холдинг“, предаде БГНЕС. Съдът реши да бъдат затворени телевизиите „Каналтюрк“ и „Бугюн“, както и вестниците „Бугюн“ и „Миллет“, а също и радио „Каналтюрк“. Според заключението спирането на всичките медии на групата се налага заради докладите на попечителите с извода, че дружествата-изда

Ето кои са любимите храни на представителите на зодия Риби

http://curious.actualno.com/eto-koi-sa-lubimite-hrani-na-predstavitelite-na-zodija-ribi-news_526403.html

Представителите на зодия Риби са чувствителни и не винаги в контакт с реалния свят, но когато става дума за хранене и поддържане на добра форма, те не само са стриктни, но и много последователни. Повечето хора, осъзнават че храната е основно лекарство и са изключително внимателни. foodpanda, подбра най-любимите храни на този зодиакален знак. Без никакво съвпадение те обичат да похапват „себеподобни” и са големи любители на морските дарове и всякакви други риби. От зеленчуците, опре

Fast Food по света (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555685

Днес с думата fast food много хора са готови да заклеймят всички вредни продукти. Но бързата храна означава храна, която вечно бързащият човек може да вземе и да изяде дори в движение. Затова и не може да се твърди, че тя е винаги 100% вредна. Вижте кои храни са в Топ 10 Пирожки (Полша) Тези пирожки са по-скоро пелмени с картофено пюре. Това е едно изключително евтино, бързо и вкусно ястие, което даже е полезно, в сравнение с пържените химии, които сме свикнали да яден навън. Ястието идва още от древните славяни, като днес е едно от най-разп...

Сбъркаха депутатка за чистачка във Великобритания (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5335240

Огромен скандал във Великобритания. Чернокожа депутатка била сбъркана с чистачка в Уестминстър от неин колега. Даун Бътлър разказа, че била в служебния асансьор, когато член на Камарата на общините се обърнал към нея с думите: "Това не е асансьорът за чистачките!". Лейбъристката Бътлър заяви, че това е един от многото инциденти с расизъм,

Руските ВКС нанесоха удари по терористите в Сирия

http://www.cross.bg/ydari-pomosht-primirie-1500053.html

/КРОСС/ Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са нанесли удари по отряди на забранената в РФ терористична групировка „Джебхат ан-Нусра“ в Сирия. Това се съобщава в ежедневния информационен бюлетин на руския Център за примирие на враждуващите страни, публикуван на сайта на министерството на отбраната на Русия, предаде ТАСС. „С цел стабилизиране на обстановката ВКС на Русия са нанесли удари по атакуващите отряди на „Джебхат ан-Нусра“ в районите северно от Алепо и по бойни позиции на терористите в района на населения пункт Нарб-Нафса“, се казва в съобщението. Отбелязва се още, че на авиобазата „Хмеймим“ са доставени 50 тона хуманитарна помощ. „Основно хуманитарната помощ се състои от хранителни продукти и предмети от първа необходимост, предназначени за оказване на помощ на населението на Сирия в обсадените и труднодостъпни райони. Руският Център за примирие на враждуващите страни осъществи раздаването на хуманитарната помощ в Маалюля и Ел-Хусения в провинция Дамаск. На жителите там бяха предоставени хранителни продукти и бутилирана питейна вода“, се съобщава в бюлетина на руското министерство на отбраната. През изминалото денонощие при посредничеството на РФ са били подписани споразумения за прекратяване на огъня със старейшините на селищата Зейзун и Тел-Гехаб в провинция Дамаск, като по този начин общият брой на споразуменията за примирие се е увеличил до 37

Британски депутат сбърка колежка с чистачка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335242

Чернокожа депутатка била сбъркана с чистачка в Уестминстър от неин колега, предава Нова телевизия. Даун Бътлър разказва, че била в служебния асансьор, когато член на Камарата на общините се обърнал към нея с думите: "Това не е асансьорът за чистачките!". Лейбъристката Бътлър заявява, че това е един от многото инциденти с расизъм,

Градският съд гледа делото срещу Станишев

http://pik.bg/градският-съд-гледа-делото-срещу-станишев-news494172.html

Градският съд гледа делото срещу Станишев

Софийски градски съд (СГС) ще гледа днес делото срещу Сергей Станишев, който е обвинен за това, че е загубил седем документа с класифицирана информация.

Документите, според обвинението са изгубени в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в София. Тъй като Станишев не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, прокуратурата внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

В края на миналата година, когато най-после делото тръгна по същество, съдът прие искането на защитата на Станишев да бъдат разпитани всички свидетели от досъдебното производство. Така са насрочени дати по процеса до април месец.

"Супер вторник": ключов ден в американския политически календар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555766

Днешният ден, който в американския политически календар наричат "супер вторник", е ключов в кампанията на претендентите за президентския пост в САЩ от Републиканската и Демократическата партия. Републиканците и демократите ще определят своя избраник на първични избори и местни партийни събрания в 12 щата, а също в Американска Самоа. На този ден започват да гласуват и избирателите демократи, намиращи се в чужбина, предаде ТАСС. След вота в Айова: Тръмп загуби, оспорвана надпревара при демократит...

Легенда за мартеницата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555650

Легендата за мартеницата е свързана с Хан Аспарух и годината на създаването на българската държава - 681. Вижте една от най-известните легенди за произхода на мартеницата Според една от тези истории, когато прабългарите достигнали Дунавската равнина, те били омагьосани от мястото и решили да се установят тук. След обявяването на новооснованата държава ханът поискал да извърши жертвоприношение на бога Тангра. Жертвената клада по традиция трябвало да се запали със стръкче изсъхнал копър, но българите не намерили такъв наоколо. Докато се чудел как...

Младеж пострада при третата си катастрофа за годината

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mladezh-postrada-pri-tretata-si-katastrofa-za-godinata-6050754

Мотористът е с опасност за живота, той е бил откаран в болница, след като престоял на пътя 14 минути

В Русия е спрян камион с документи за български лекарства, превозващ полски ябълки

https://www.24chasa.bg/Article/5335233

В Русия е спрян камион с документи за български лекарства, превозващ полски ябълкиМобилна междуведомствена група е задържала в руската Смоленска област камион с 13 тона полски ябълки, съобщава Газета.ру, цитиран от "Фокус".  Според документите, обаче, камионът доставял от Беларус в Русия български лекарства. „При оглед на товара, вместо медикаменти митничарите открили ябълки, опаковани с картонени кутии с етикети,

Най-важното от Варна във вчерашния 29 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314662

Авторите на сайта за движение на автобусите във Варна се канят да го спрат днес Сайтът Varnatraffic.com, който варненци ползват, за да следят разписанието и движението на автобусите на градския транспорт, ще бъде спрян на 29-ти февруари.

5 стратегически цели определи Община Ловеч в програмата си до 2020 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555765

Пет стратегически цели са заложени в програмата за управление на община Ловеч до 2020 г., съобщават от там. Документът бе приет на последната сесия на общинския съвет. Основните цели пред управленския екип са постигане на устойчив икономически растеж, поддържане на прозрачна и диалогична общинска администрация, съвременни условия за живот чрез балансирано териториално развитие, качествени и достъпни услуги в образованието, здравеопазването, спорта и социалните дейности, както и община Ловеч да стане предпочитана туристическа дестинация. Постига...

В Москва хванаха жена с бурка разнасяща отрязана глава на дете

http://svetoven.pogled.info/russia/news/71963/V-Moskva-hvanaha-zhena-s-burka-raznasyashta-otryazana-glava-na-dete

/Поглед.инфо/ 4-годишно момиченце на име Настя М. е убитото от узбекистанката Гюлчехра Бобокулова, която беше заловена да носи главата му до станция на московското метро, съобщава lifenews.ru. 38-годишната гражданка на Узбекистан е работила в Москва нелегално, обясни говорител на Федералната миграционна служба на Русия.

Плевнелиев открива дискусия, посветена на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН

http://pik.bg/плевнелиев-открива-дискусия-посветена-на-глобалните-цели-за-устойчиво-развитие-на-оон-news494171.html

Плевнелиев открива дискусия, посветена на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН

Днес президентът Росен Плевнелиев ще открие среща-дискусия, посветена на изпълнението на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН:

„Бизнесът – сила за добро”. Форумът, който ще се проведе в София, е организиран от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, която обединява компании, неправителствени организации и академични институции и има за цел да насърчи българските фирми да разпознаят и поемат нови отговорности за изпълнението на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 г.

В рамките на събитието ще бъде представена Пътна карта на отговорния бизнес в България за общи действия за изпълнение на Целите. По време на дискусията ще бъдат представени идеи и работещи практики за осигуряване на приобщаващо и качествено образование, за насърчаване на устойчивия икономически растеж и отговорното потребление, за стимулиране на иновациите, осигуряване на здравословен начин на живот и други.

Армията опипва почвата за връщането на казармата

http://pik.bg/армията-опипва-почвата-за-връщането-на-казармата-news494183.html

Армията опипва почвата за връщането на казармата

След като тества настроенията с предложението за зачисляване на военен отчет на мъже и жени от 18 до 32 г., Министерството на отбраната сюрпризира с нова идея - за връщането на задължителната наборна служба. Военният министър Николай Ненчев обяви, че ще бъде създадена специална комисия, която да разгледа всички възможности за възстановяването на казармата. Дебатът бе подхванат от депутати след информацията за военния отчет за всички младежи, които не са служили, пише "Сега".

"След започналата дискусия ние проведохме разговори в МО. Може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, въз основа на опита на други страни ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези пред народните представители", обяви Ненчев. Въпреки че комисията е още в перспектива, министърът даде да се разбере, че в МО вече имат готова позиция по въпроса.

"На този етап това, което мога да кажа, е, че ако се обсъжда военна служба в рамките на 3, 4 или 5 месеца, тя е напълно недостатъчна. Нашите разчети и това, с което разполагаме като информация, е, че за такава подготовка е необходима поне една година", допълни Ненчев. Той все пак направи уговорката, че ако Народното събрание реши, от МО ще изпълнят закона "независимо какво ще ни коства". Министърът припомни, че връщането на казармата е свързано и с конституционни и други законодателни промени, както и със сериозни разчети.

Наборната военна служба бе отменена през 2007 г. след поправка в конституцията. Депутатите отмениха текста, според който "изпълнението на воинските задължения, условията и редът за освобождаването от тях или за замяната им с алтернативна служба се уреждат със закон". Тогава народните представители са го заменили с друг текст, който развързва ръцете на МО да върне казармата само чрез промени в Закона за отбраната.

Според чл. 59, ал. 2 от конституцията "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон". Така формулиран текстът не изисква изменение в конституцията, за да се върне казармата. Много вероятно целта на започналия дебат за наборната служба да е подготовка към промяна в закона. Миналата седмица идеите за задължителен военен отчет за всички младежи срещнаха сериозна съпротива.

От ГЕРБ вече дадоха да се разбере, че няма да подкрепят предложените промени в закона за резерва, които предвиждат Главна дирекция ГРАО да предоставя на централното военно окръжие данни за хората на възраст между 18 и 32 г. Но и сега действащият закон позволява ГД ГРАО да предоставя данни на военното окръжие за всички пълнолетни граждани с военна подготовка. Министър Ненчев даде и повече подробности около предстоящото включване на военните в охраната на границата при кризисни операции. Според него армията може да се включи с до 500 военни.

Почти толкова бяха и допълнително командированите полицаи на границата с Турция по време на големия бежански наплив през 2013-2014 г. Военнослужещите ще преминат през специално обучение за съвместни действия с МВР. Ако се стигне до задържане на незаконно пресичащи границата, това ще се извършва от гранични или военни полицаи. Огнестрелно оръжие ще се използва само за самозащита и в краен случай. При масови безредици военните ще използват палки, щитове и шлемове.

 

Пролетен бал и Лебедово езеро са акцентите в мартенската програма на Опера Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555698

Традиционният Пролетен бал е един от акцентите този месец в програмата на Пловдивската опера. На 25 март ще прозвучат „Шедьоврите на оперетата и мюзикъла” с участието на Хор и Балет на Музикалния театър, както и на солистите Мариана Арсенова, Еделина Кънева, Богомил Спиров, Добрина Икономова и др. заедно с оркестъра на Опера Пловдив. В поргамата са включени сцени от „Веселата вдовица”, „Графиня Марица”, „Фантомът на операта”, „Кабаре” и др. На 10 март почитателите на симфоничната музика ще се насладят на концерт със солист Минчо Минчев, който ж...

Заводът на "Мерцедес" заменя роботи с хора, роботите не смогват на производството

https://www.24chasa.bg/Article/5335229

Заводът на "Мерцедес" заменя роботи с хора, роботите не смогват на производствотоПротивно на съвременните производствени тенденции Mercedes-Benz е принуден да смени част от роботите, обслужващи производствените му линии, с хора, пише The Guardian, цитиран от "Фокус". Роботите не могат да се справят с темпото на промени и с нивото на сложност на предлаганите за автомобилите от S-клас екстри в 101-годишния завод в Зинделфинген,

Държавният департамент на САЩ: Атентатите на ИД показват отчаяние

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555764

Екстремистката групировка "Ислямска държава" извършва атентати в опит да покаже готовност за действие след поражението си в Рамади, заяви вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от ТАСС. Търговията с човешки органи замества петролния бизнес на джихадистите "По наше мнение подобни атаки са проява на отчаяние от страна на Даеш. Те го правят не с цел демонстрация на сила, а за да покажат, че все още могат да нанесат някакви щети", заяви Кърби. Той ...

Парламентът заседава извънредно на 1 март

http://pik.bg/парламентът-заседава-извънредно-на-1-март-news494170.html

Парламентът заседава извънредно на 1 март

Парламентът ще заседава извънредно на 1 март, вторник.

Заседанието е с начален час 12.00 часа. Тогава се очаква народните представители да приемат промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Депутатите ще гласуват и промени в Закона за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици.

Очаква се депутатите да гласуват и промени в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. 

88 участници от цялата страна се включиха в конкурса за мартеници на ЕМО „Етър” (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555763

„Баба Марта в габровския дом” взе първа награда в категорията „Тематична колекция” в конкурса за мартеници на ЕМО „Етър”. Творбата представлява истинска композиция, изработена от ученици от 5 „б” клас на СОУ „Отец Паисий” в Габрово. Малчуганите са представили вестителката на пролетта като жена, облечена в бяло и червено, заобиколена от животни, а кошницата й е пълна с мартеници. В конкурса се включиха

Google промени софтуера на самоуправляващата се кола след инцидент

https://www.24chasa.bg/Article/5335213

Google промени софтуера на самоуправляващата се кола след инцидентСамоуправляващата се кола на Google се блъсна в кола на градски автобус. Това е станало недалеч от централата на Google в Силициевата долина, предадоха световните агенции. Никой не е пострадал при сблъсъка. Инцидентът е станал, когато колата Лексус RX 450 H, оборудвана със сензори и камери, се опитала да заобиколи чували с пясък,

Разследват нарушенията на примирието в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335230

Русия и САЩ са се договорили да започнат разследвания на нарушенията на мирното споразумение в Сирия, съобщава бТВ.
Постигнатата договореност за спиране на огъня е под заплаха заради множеството сигнали за нарушения. Франция пък изрази опасение, че сирийската армия и руските военни продължават ударите по територии на опозицията.
Русия и САЩ са се договорили да започнат разследвания на нарушенията на мирното споразумение в Сирия, съобщава бТВ. Постигнатата договореност за спиране на огъня е под заплаха заради множеството сигнали за нарушения. Франция пък изрази опасение, че сирийската армия и руските военни продължават ударите по територии на опозицията.

ИД екзекутира холандски джихадисти за дезертьорство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555762

Екстремистката групировка "Ислямска държава" съобщи, че миналата седмица е екзекутирала осем от своите холандски бойци. Те са били обвинен в опит за дезертиране и бунт. В съобщението на неправителствената организация "Рака се избива мълчаливо" се казва, че холандците, включили се по-рано в редиците на ИД, са били екзекутирани в Маадан, провинция Рака, след като са били обвинени в дезертьорство". Десетки загинали в самоубийствен атентат североизточно от Багдад Организ...

137 години от рождението на Александър Стамболийски

http://pik.bg/137-години-от-рождението-на-александър-стамболийски-news494169.html

 137 години от рождението на Александър Стамболийски

На тази дата всяка година земеделска България се покланя пред делото на своя велик син, пред реформатора и държавника, спасил страната от Втора национална катастрофа.

Годишнината ще бъде отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стамболийски на ул. "Врабча" 1 в София. В церемонията от 12.00 часа ще участват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията, земеделци и симпатизанти.

Стамболийски е водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и министър-председател на България в правителството на БЗНС (1919–1923). Убит на 14 юни 1923 година във вилата му в Славовица. 

Баба Марта дойде с облаци и дъжд, температурите стигат до 20 градуса

https://www.24chasa.bg/Article/5335215

Баба Марта дойде с облаци и дъжд, температурите стигат до 20 градусаНад по-голямата част от страната ще е облачно с краткотрайни валежи от дъжд. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) пред "Фокус". На отделни места, главно в южните райони и ще прегърми. След обяд от югозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява до

Март започва с топло време

http://www.vesti.bg/bulgaria/mart-zapochva-s-toplo-vreme-6050753

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а максималните между 15° и 20°

Пътна обстановка в страната - 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=314661

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Сливен: Ремонт на ограничителни системи /ОС/ в аварийната лента на от км 235+050 до км 235+100 гр. Нова Загора в посока Бургас. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци; АМ „Хемус“: област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски – поради изграждане на колектор в разделителната ивица се ограничава движението в изпреварващата лента, движението на МПС се осъществява в активната лента.

Огромен скандал! Депутат се обърна към колежка: Това не е асансьорът за чистачките

http://petel.bg/Ogromen-skandal--Deputat-se-obarna-kam-kolezhka--Tova-ne-e-asansorat-za-chistachkite__147154

Кадър: Нова За огромен скандал във Великобритания съобщава Нова телевизия. Чернокожа депутатка бил сбъркана с чистачка в Уестминстър ...

Някой търси ли си го? Лежи безпомощно до Руското училище във Варна

http://petel.bg/Nyakoy-tarsi-li-si-go--Lezhi-bezpomoshhno-do-Ruskoto-uchilishhe-vav-Varna__147155

Снимки: читател Преди минути читател на "Петел" сигнализира за изгубено или изоставено куче, порода хъски в района на VIII СОУПЧЕ "Ал. С. П...

Последните си часове Ваньо Танов изкарал на вилата

http://petel.bg/Poslednite-si-chasove-Vano-Tanov-izkaral-na-vilata__147156

Снимка: Булфото В шок сме от сутринта, след като разбрахме от медиите, че Ваньо Танов е починал. Това казва кметският наместник на русенс...

Полет до Марс само за 30 минути?

http://petel.bg/Polet-do-Mars-samo-za-30-minuti-__147145

Снимка: НАСА Марс вероятно е следващата извънземна цел на хората. Такова пътуване обаче би отнело приблизително девет месеца със станда...

Проучват гроба на Шекспир със скенер

http://petel.bg/Prouchvat-groba-na-SHekspir-sas-skener__147157

Снимка: Уикипедия С помощта на радар сканираха гробницата на поета и драматург Уилям Шекспир в британския град Стратфорд на Ейвън, съоб...

Сателитни снимки от САЩ и Русия разкрили схемата с гориво от ИДИЛ в България

http://petel.bg/Satelitni-snimki-ot-SASHH-i-Rusiya-razkrili-shemata-s-gorivo-ot-IDIL-v-Balgariya__147158

Гориво - бензин и дизел, произведено от екстремистката организация „Ислямска държава“ (ИД), се продава на бензиностанциите в България, пр...

Според ген. Михо Михов: Наборната служба трябва да се върне в разумни граници

http://petel.bg/Spored-gen--Miho-Mihov--Nabornata-sluzhba-tryabva-da-se-varne-v-razumni-granitsi__147159

Снимка: Булфото Наборната служба трябва да се възстанови, но в разумни граници. Това обяви в предаването „Тази сутрин” ген. Михо Михов, ...

Над 100 деца рецитират "Аз съм българче" в центъра на София

http://pik.bg/над-100-деца-рецитират-аз-съм-българче-в-центъра-на-софия-news494168.html

Над 100 деца рецитират "Аз съм българче" в центъра на София

Повече от 100 деца се събират пред Столична библиотека, за да изпеят "Питат ли ме дей зората".

Освен песента ще има и голямо българско хоро и ще чуете стихотворения за България, песни като "Хубава си моя, горо", "Стани, стани юнак балкански", "Облаче ле бяло" и др. Патриотичното събитие се посвещава на 3 март - Национален празник на България, 1 март - Баба Марта и Ден на Самодееца. Идеята и организацията е на Арт компания "Нови звезди", Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий" - София и Столична библиотека.

Празникът ще се проведе на 1 март от 11.00 часа на площад "Славейков" 4. Освен децата на Арт компания "Нови звезди" участие ще вземат и децата на сдружение "Евтерпани", хор "Жълтурчета" от 4-то ОУ" Проф. Джон Атанасов", Вокална група "Смехоранчета", Детска танцова група "Играорец", Национална формация "Славейчета" при Национален дворец на децата, Български арт и фолклорен център "Нестия", Арт войс център - Пловдив, дует "Рукатка" и др. Децата ще бъдат в компанията и на известени български музиканти, журналисти и водещи.

Това са Ники Кънчев, Драгомир Драганов, Панайот Панайотов, Хайгашод Агасян, Етиен Леви, Орлин Горанов, Мими Иванова, Развигор Попов, Стефан Диомов, Роси Кирилова и др. Някои от тях лично ще изпеят с децата "Питат ли ме дей зората". Децата ще са облечени в народна носия и ще развяват български знамена. 

Мартеницата - поверия и обичаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335214

Усукани бял и червен конец, това е мартеницата, с която българите посрещат 1 март. Мартеницата обикновено се закичва на дрехата, а по-младите предпочитат да я връзват на китката на ръката. Някога така носели мартеници само децата, момите и младите булк, пише агенция "Фокус"
Ергените връзвали бяло-червена нишка на кутрето на лявата ръка,
Усукани бял и червен конец, това е мартеницата, с която българите посрещат 1 март. Мартеницата обикновено се закичва на дрехата, а по-младите предпочитат да я връзват на китката на ръката. Някога така носели мартеници само децата, момите и младите булк, пише агенция "Фокус" Ергените връзвали бяло-червена нишка на кутрето на лявата ръка,

Съветът по отбрана ще разглежда предложението на проект за нов тип изтребител

http://www.cross.bg/miliona-razhodi-zapitvaniya-1500069.html

/КРОСС/ Съветът по отбрана ще разглежда предложението на проект за придобиване на нов тип изтребител. Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че има заложени разходи в размер на 80 милиона лева. Има и отправени запитвания към три от фирмите-производители. В бюджетната рамка са заложени съответните разходи. 80 милиона са предвидени за първа вноска за многоцелевия самолет и толкова са предвидени за многофункционален патрулен кораб. В разговор, който имах с министър-председателя в края на миналата седмица, той потвърди намерението на правителството за потвърди и двата проекта. Направили сме съответните анализи и запитвания, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.  Процедурите ще започнат, едва след като проектите бъдат одобрени от Министерския съвет и парламента.  

Акция на читалищата от Пловдив за Баба Марта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555694

По повод традиционния, чисто български обичай, в 12 часа пред сградата на община Пловдив, представители от 25-те читалища в Пловдив ще закичат с мартеници случайно преминаващи пловдивчани и гости на града с пожелание за здраве, късмет и благоденствие. Читалищните деятели ще носят знак - обозначение „160 години читалищно дело в България“, защото през цялата 2016-та се чества тази важна годишнина, която ще бъде отбелязана подобаващо в цялата страна.  Планирани са множество събития, като акцент в програмата е популяризиране на важността ...

Лекари гледат баби заради имоти

http://pik.bg/лекари-гледат-баби-заради-имоти-news494164.html

Лекари гледат баби заради имоти

Лекари и медсестри предлагат грижи за самотни възрастни хора, като в замяна искат да им станат наследници. Интернет е пълен с подобни обяви, установи проверка на "Телеграф".

В една от офертите доктор  от София и съпругата му са готови да гледат почасово или денонощно болен пенсионер, ако той им припише апартамента си. В личен разговор медикът  сподели, че не е успял да подсигури децата си с жилище и затова е решил да се опита да им помогне по този начин.

Въпреки че схемата за полагане на грижи срещу придобиване на имот е напълно законна, юристите предупреждават, че нормативната база позволява злоупотреби.


Ревизоро: Не търсим източника на контрабанда, гледаме само бензиностанциите

http://business.actualno.com/revizoro-ne-tyrsim-iztochnika-na-kontrabanda-gledame-samo-benzinostanciite-news_526389.html

Откъде Веселин Марешки взема суровина, за да продава бензин и дизел на по-ниски цени от другите вериги? Този въпрос постави депутатът от „Патриотичния фронт” Емил Димитров-Ревизоро. Ревизоро припомни, че в последните седмици имаше блокада на гръцката граница, което не е оказало влияние на работата на бензиностанцията. Не се усети липса на суровина през този месец, имаше руски кораб дори, който докара необходимото. Как при тази ситуация говорим, че няма конкуренция, попита Димитров.

Депутатът от ГЕРБ обяснява, че синът му случайно се возил с над 400 гр. канабис

http://blagoevgrad.actualno.com/deputatyt-ot-gerb-objasnjava-che-sinyt-mu-sluchajno-se-vozil-s-nad-400-gr-kanabis-news_526388.html

Разбрах за случая от медиите. Така депутатът от ГЕРБ Димитър Танев коментира новината, че синът му е заловен с марихуана. Синът ми е пълнолетен и може да носи сам отговорност пред закона, каза Танев. Той разказа, че синът му е бил на разходка със свой приятел и при рутинна проверка от МВР на колата е намерена „чантичка с вещество”. Те не са знаели и са нямали достъ до „чантата”, твърди Танев. От обясненията на депутата не стана ясно чия е колата – на трето лице. П

Както един човек с два хляба и пет риби нахрани цял народ, така един с две цистерни и две колонки ще нахрани България

http://cite.actualno.com/kakto-edin-chovek-s-dva-hljaba-i-pet-ribi-nahrani-cjal-narod-taka-edin-s-dve-cisterni-i-dve-kolonki-shte-nahrani-bylgarija-news_526390.html

С тези думи депутатът от "Патриотичния фронт" Емил Димитров-Ревизоро разви тезата си за пазара на горивата у нас. Не трябва да гледаме само бензиностанциите, а и пристанищата - осем са без измервателни уреди. Не сме открили източника на контрабанда. А сега излиза така, че един бъдещ кандидат-президент си прави кампания, заяде се Ревизоро.

Георги Марков за мигрантите: Идват да ни късат гащите и сутиените

http://politics.actualno.com/georgi-markov-za-migrantite-idvat-da-ni-kysat-gashtite-i-sutienite-news_526392.html

Няма по-свято нещо от това да си защитиш границите. Ще цитирам Хелмут Кол – Меркел съсипа моята Европа. Така бившият конституционен съдия и доказан сътрудник на "Държавна сигурност" Георги Марков за пореден път обвини германския канцлер за бежанската криза в Европа. Той включи в списъка с обвинения още Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц. Попитан директно дали Меркел е казала в прав текст на мигрантите "елате”, Марков защити за пореден път позицията, че имало две тези

Облачно и топло днес, температури от 15 до 20 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335210

Над по-голямата част от страната ще е облачно с краткотрайни валежи от дъжд съобщава пред агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от НИМХ към БАН.
Прогнозата е, че на отделни места, главно в южните райони, ще прегърми. След обяд от югозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява до слънчево време.
Над по-голямата част от страната ще е облачно с краткотрайни валежи от дъжд съобщава пред агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от НИМХ към БАН. Прогнозата е, че на отделни места, главно в южните райони, ще прегърми. След обяд от югозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява до слънчево време.

Извършена кражба на 750 лв. от частна квартира в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TAH_FcUa8-E/

На 29.02.т.г. около 18.50 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 60 -годишен руски гражданин за това, че от обитаваната от него квартира, е извършена кражба на сумата от 750 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

В Бата откраднаха таблета на 19-годишно момиче

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/furAEal8Wa0/

На 29.02.т.г. около 07.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 19 -годишно момиче за това, че от постройка зад къщата на майка й в с. Бата, е извършена кражба на таблет на стойност около 700 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Искат нови проверки на новорегистрираните по настоящ адрес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555693

Предложение за сформиране на нови комисии, които да проверят всички случаи на новорегистрирани по настоящ адрес граждани ще направи депутатът от ГЕРБ за врачанско инж.Петя Аврамова. По думите й комисиите в област Враца, които са били оторизирани да направят тези проверки преди последните местни избори, не са свършили достатъчно ефективно работата. Инж.Аврамова смята, че една от възможните причини за това е краткият срок, затова сега предлага по-дълъг, за да могат да се изчистят всички неправомерно регистрирани граждани. „Нека изборите бъдат чес...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=314660

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 1 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 ч.

Супер вторник – най-важният ден за бъдещите обитатели на Белия дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_624821.html

"Супер вторник" е – най-важният ден от 2016 година за кандидатпрезидентската битка в САЩ. Днес щати от Аляска до Джорджия гласуват едновременно за номинираните за президент от Републиканската и Демократическата партия. Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Хилари Клинтън започнаха деня като фаворити, но техните съперници работят срещу историята и математиката, за да обърнат финала на състезанието. В така наречения "Супер вторник" в голям брой щати едновременно се провеждат първичните избори, имащи за цел да се изберат делегатите им, които на 8 ноември да изберат следващия президент. Тази година в първия ден на март 13 щата, сред които вторият по брой на населението и съответно на излъчвани делегати - Тексас, ще дадат своя глас за кандидатите на Републиканската и Демократическа партия. От щатите, които ще гласуват на този ден по традиция, ключови за демократите са Колорадо, Джорджия и Тексас, а за републиканците - Тексас, Джорджия и Тенеси.  Как изглежда ситуацията към настоящия момент за основните кандидати от двете партии: Хилъри Клинтън Бившата първа дама и държавен секретар спечели първичните избори в Айова и Невада. За да спечели борбата за номинацията на Демократите, са ѝ необходими общо 2383 делегати. До момента тя е спечелила 551 делегати, от които 460 супер делегати. Това ѝ дава известна преднина пред конкурента ѝ Бърни Сандърс, но е важно да се отбележи, че супер делегатите не са задължени да гласуват за определен кандидат и, в крайна сметка, могат да подкрепят Сандърс в решителния момент.  Бърни Сандърс Сенаторът на Вермонт спечели Ню Хемпшир и разполага с 85 делегати, от които едва 20 супер делегати. Сандърс понесе тежък удар в Южна Каролина, спечелвайки едва 26% от гласовете и изоставането му започва да става осезаемо. За него "Супер вторник" може да се окаже решаващ за изхода на кампанията. Любопитен момент ще е ако Бърни Сандърс загуби битката за собствения си щат Вермонт, което, макар той да не е от ключово значение поради малкия брой излъчвани делегати, ще нанесе голям психологически удар върху Сандърс. При републиканците нещата са по-заплетени и основните трима фаворити - Доналд Тръмп, Марко Рубио и Тед Круз - ще влязат в решителен сблъсък, който може да отстрани от надпреварата всеки един от тях. Доналд Тръмп Милиардерът Доналд Тръмп влиза уверено в „Супер вторник“, след като спечели първичните избори в три от четирите гласували щата до момента. С победите си в Невада, Ню Хемпшир и Южна Каролина той си осигури 82 делегати, които му дават комфортна преднина. Силно представяне утре би затвърдило позицията му на фаворит. Все пак е важно да се отбележи, че той още е далеч от необходимите за победа 1237. Тед Круз Тед Круз спечели първичните избори в Айова, но впоследствие изостана. За него е изключително важно да спечели родния си Тексас, което би го върнало на челната позиция. В момента разполага със 17 делегати и провал днес реално може да го изхвърли от надпреварата. Междувременно словесната война между него и Тръмп продължава с пълна сила. Преди дни по време на дебат милиардерът нарече Круз лъжец и го обвини, че е откраднал гласове от Бен Карсън в Айова, а от своя страна сенаторът на Тексас определи планът на Тръмп да депортира 11 млн. имигранти, след което най-добрите от тях да бъдат допуснати обратно, като "амнистия". Марко Рубио Марко Рубио в момента е на трета позиция в надпреварата със 17 спечелени делегати. Макар да изостава с едва един от Тед Круз след четири щата той още няма победа. Изненадващо или не, той вече веднъж успя да победи сенатора на Тексас, но дали има реален шанс срещу лидера Доналд Тръмп ще определи днешният ден. Слабо представяне почти сигурно ще го изхвърли от борбата.

Честита Баба Марта!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555654

Всяка година на 1 март българите се окичват с бяло-червени мартеници - за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.Колко е древна тази българска традиция, едва ли някой може да каже. Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именн...

Как да направим имота си атрактивен за купувачите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5334684

Решили сте да продавате имота си и се чудите как обявата ви да се открои сред многобройните предложения на пазара. Има няколко трика, с които можете да провокирате интереса на купувачите. Обикновено собствениците акцентират върху различни удобства. Като например възможността за безплатно паркиране. За имотите в централните части на големите
Решили сте да продавате имота си и се чудите как обявата ви да се открои сред многобройните предложения на пазара. Има няколко трика, с които можете да провокирате интереса на купувачите. Обикновено собствениците акцентират върху различни удобства. Като например възможността за безплатно паркиране. За имотите в централните части на големите

Акад. Георги Марков: Русия и Турция знаят как да пропагандират у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5334700

- Акад. Марков, грешка ли беше създаването на парламентарна комисия за разследване на твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България?
- Тази комисия е излишна, защото има други органи на държавата, които знаят доколко влиянието на Русия и Турция преминава линията на закона.
- Акад. Марков, грешка ли беше създаването на парламентарна комисия за разследване на твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България? - Тази комисия е излишна, защото има други органи на държавата, които знаят доколко влиянието на Русия и Турция преминава линията на закона.

Доц. Харалан Александров: Бунтът “искаме си робството” не е ограниченост, а свободолюбие

https://www.24chasa.bg/Article/5334859

Доц. Харалан Александров: Бунтът “искаме си робството” не  е ограниченост,  а свободолюбиеМодернизирането на образованието трябва да стане в диалог с хората, които все повече се обръщат към корените си - Четвърт век искаме промени в образованието, а щом някой ги започне, се надига вой. Защо, г-н Александров? - Аз си го обяснявам с травматичното ни отношение към промяната. Все повече си даваме сметка,

Афганистански синдром ли?

https://www.24chasa.bg/Article/5334964

Афганистански синдром ли? Хипотезата, че единият от биячите на околовръстното е участвал в проруски батальон в Украйна, допълнително нагнетява инцидента с побоя на пътя. (Виж 14-а стр.) Навремето, когато руските войски се прибраха от Афганистан унижени и де факто победени, много от войниците влязоха в руския подземен свят,

Започва събирането на данъците за тази година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555686

Започна плащането на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битовите отпадъци за тази година, съобщи кметът Иван Тотев. Срокът за внасяне на първата вноска е до 30 юни, като от дирекция "Местни данъци и такси" уточняват, че предплатилите до 30 април за цялата година ползват 5% отстъпка. „Пловдивчани могат да заплатят тазгодишните си местни данъци и такси чрез Български пощи, по интернет чрез ePay, чрез банковите клонове на  Инвестбанк, ОББ и ДСК, с която наскоро община също подписа договор за съвместна дейност”

Парламентът заседава извънредно днес

http://pik.bg/парламентът-заседава-извънредно-днес-news494153.html

Парламентът заседава извънредно днес

Парламентът ще заседава извънредно днес. Заседанието е с начален час 12.00 часа. Тогава се очаква народните представители да приемат промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Депутатите ще гласуват и промени в Закона за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици. Очаква се депутатите да гласуват и промени в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. 

Честита „Баба Марта”

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chestita-baba-marta-6050752

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана

Путин обсъжда с директорите на петролните гиганти мерки за преодоляване на кризата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/01/2714898_putin_obsujda_s_direktorite_na_petrolnite_giganti/?ref=rss


Днес руският президент Владимир Путин ще се срещне с директорите на големите петролни компании в страната, съобщи "Ведомости", позовавайки се на собствени източници. Темата на срещата не е известна, но е твърде възможно да се обсъждат въпроси като замразяване добива на нефт и данъците за индустрията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира преди време, че се подготвя подобна среща, но отказа да посочи кога ще се проведе.

Според източника в рамките на срещата няма да се...

Преди минути в ефир: Депутатът Танев обясни за марихуаната, открита в сина му

http://petel.bg/Predi-minuti-v-efir--Deputatat-Tanev-obyasni-za-marihuanata--otkrita-v-sina-mu__147153

Кадър: Нова Двама мъже от Петрич бяха задържани преди няколко дни с 440 грама канабис. Оказа се, че единият от тях – 36-годишният Крум Танев ...

1 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=314659

Събития: 86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I Велики провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и го изпраща като префект на Галия. 1331 г.

Месо в зелев лист

https://www.24chasa.bg/Article/5334456

Месо в зелев листBашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Баба Марта води пролетта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555761

Всяка година на 1 март българите се окичват с мартеници. За здраве и радост в очакване на настъпващата пролет. Обичаят е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърция - само на ръцете на децата. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се пр...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване