Трети март - Денят на Освобождението на България

http://pik.bg/трети-март---денят-на-освобождението-на-българия-news495406.html

Трети март - Денят на Освобождението на България

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстон и Виктор Юго, издигат глас в подкрепа на потиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Пълномощници от руска страна са граф Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България(без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население. Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година.

По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

От 1888 година Трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник. 

До месец тръгва концесионирането на летище София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264853_%D0%94%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82

 До края на март ще стартира процедурата по отдаване на концесия на летище София, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от “Блиц”. Вече е тръгнала процедурата по актуване на имотите на летището включително и тези публична държавна собственост. Условието, което ще бъде заложено в изискванията за определяне на концесионер ще е да има авансово плащане към държавата на сума от 550-580 милиона лева, уточни министърът.

По думите му срокът на концесия ще е възможно най-дълъг- 35 години, а изискванията за инвестиции ще са между 300 и 350 милиона лева. Концесионната такса, която държавата ще получава е 2% от приходите на аеропорта.

Московски коментира и евтините винетки за транзитно преминаващите тирове през България, които са с 10 пъти по-ниска цена, отколкото в други страни от Европа. „Един тежък камион преминава транзит през България с еднодневна винетка за 10 евро. Ако пътува до Германия той плаща в Сърбия 70 евро магистрални такси, в Унгария те са 80 евро, в Словакия - 100 евро, в Австрия - 115 евро, в Германия, до Хановер -100”, уточни Московски.

Според него по този начин с пари на българските данъкоплатци се субсидират тези превози. Той изрази надежда тол системата да бъде въведена по-бързо. Московски смята, че тя можела да стане за 6-8 месеца.

Честваме 138 години от Освобождението на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556461

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 138 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е предварителен...

Пет града в риск от зика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264852_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 

Пренасят я тигрови комари, въдят се в Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград

Пет български града са с риск от заразата зика. В тях от 2010 година се въдят тигрови комари – същият вид, който пренася болестта в Южна Америка. Става въпрос за Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Това предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Днес той инструктира екипа си как да действа при евентуална поява на заразата у нас и какви точно тестове установяват заразата. Много вероятно е тези комари да се появят още тази пролет и в крайдунавските области. Причината е, че там има много заблатявания и локви със застояла вода, допълни проф. Кантарджиев и посочи, че досега тигровите комари у нас не са пренасяли зика. По думите му обаче не е изключено тя да проникне в популацията им.

 

Болниците ни имат готовност да разкрият допълнителни легла

 

ако инфекцията пламне, твърдят специалисти пред „Монитор”. Заразата зика, която уврежда мозъка на ембрионите, може да ни удари и след секс със заразен и дори вече преболедувал заболяването партньор, предупреди проф. Кантарджиев, но подчерта, че в 95 на сто от случаите инфектирането е след ухапване от тигров комар.

По друг начин от човек на човек, в трамвая или ако някой кихне насреща ни, не е възможно да се заразим, увери ученият.

Предаването на зика може да става от мъж на жена или друг мъж, ако двойката е хомосексуална, но не и от жена на мъж при полов контакт.

Причинителят на заразата, както и при другите вируси, се загнездва в простатата и от там чрез спермата може да се предаде на сексуалния партньор.

Тя преживява там месеци след като той е излекуван и няма никакви симптоми и удря внезапно сексуалния партньор или партньорка.

 

Предаването по този начин обаче е по-малко вероятно

 

отколкото традиционното чрез ухапване от комар – преносител на заразата, конкретизира проф. Тодор Кантарджиев.

Общините трябва да сключат договор с фирми за обезпаразитяване колкото се може по-скоро предвид топлата зима и ранното затопляне, призова проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че за да не се разпространят те, трябва да се атакуват ларвите им в езерата, мочурищата, локвите и около реките и язовирите още преди да са се излюпили.

Излюпят ли се, колкото и да обезпаразитяват, ефектът ще е минимален, каза още микробиологът. Ученият посъветва хората да не държат на балконите и в градините си съдове със застояла и дъждовна вода, както и саксии с влаголюбиви растения, тъй като са отличен развъдник на тигровите комари.

 

Само 20% от ухапаните се разболяват

Заболяването се проявява само при 20% от ухапаните от тигрови комари. Симптомите са покачване на температурата и кожен обрив. Затова те могат да бъда взети и за някаква алергична реакция. Националният консултант предупреди също, че за разлика от нашенските комари тигровият хапе само през деня и то по краката максимум до коляното при хора със среден ръст. Причината е, че той е много дребен и лети ниско.

 

След Дания заразата вече и в Словакия

Първи случай на заразяване с вируса зика бе потвърден лабораторно в Словакия, предаде Reuters, позовавайки се на словашкият министър на здравеопазването. Инфектираната е жена, която се е върнала неотдавна от Южна Америка. Пациентката е в добро състояние, няма опасност за живота й.

Това е вторият случай на заразата, след като на 27 януари вирусът бе изолиран в Дания от мъж, върнал се от екскурзия в Латинска Америка.

Зика вирусът предизвиква увреждания в плода при бременните жени. Заразата се предава от тигров комар, като симптомите са като при грип - температура, главоболие, отпадналост и кожни обриви, наподобяващи хранителна алергия.. Те се появяват най-често от 3 до 12 дни след ухапването от комар.

Санстефанска България остава една от мечтите на предците ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556410

С подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март, България връща държавата си след 5 века османско владичество. Това разказа пред Дарик директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев. По думите му, едва няколко месеца след това българите разбират, че България е разделена на 5 части, васа...

Цветанов: ГЕРБ издига до 20 дни нова президентска двойка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264851_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+20+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B

 До 20 дни ГЕРБ ще каже кандидатите си за президентския вот наесен, като от партията ще номинират нов човек за държавен глава. Това става ясно от интервю на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов пред ПИК. „Убеден съм, че до 20 дни ще имаме цялостната концепция за стартирането и реализирането на кампанията ни за президентските избори. Мога да заявя категорично, че президентската двойка ще бъде много силна и с много широко обществено одобрение за това, което сме правили досега и това, което ГЕРБ може да представи на българските избиратели“, казва той, а на въпрос дали това означава, че от партията няма да издигне настоящия президент Росен Плевнелиев за втори мандат посочва: „ГЕРБ винаги има мотивацията да представи по-доброто. Убеден съм, че партията успя да изгради изключително стойностни и почтени бъдещи кандидати за всяка една позиция в държавата, в това число и за президент. Мисля, че можем да представим и да предложим нещо по-добро“.

Поздрав от кмета на Община Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556363

Скъпи съграждани, Пожелавам Ви воля и смелост, с които да бъдем по-силни през годините напред! Нека се гордеем, че сме българи и да не забравяме, че националната идентичност се носи всеки ден чрез делата и постъпките ни. Нека бъдем последователи на хората, завещали ни героичното минало и да съхраним нашата култура и история! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! Калин КаменовКмет на Община Враца  ...

Веем над 20 000 китайски знамена за 3 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264850_%D0%92%D0%B5%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+20+000+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82

 

Флаговете идват по 33 стотинки, пласират ги 20 пъти по-скъпо на площада

Над 20 000 китайски трикольора ще развеят утре българите на тържествата по случай 3 март. През 2015 година у нас са внесени огромно количество платове, от които се правят знамена, като повече от половината – над 20 000, са дошли от далечната Поднебесната империя, става ясно от данните, предоставени за „Монитор” от Агенция „Митници”. Средната цена, по която пристига един байрак, от е около 33 стотинки. След като бъде поръбен платът и стане истинско знаме, цената му скача до 8 лева, когато е на промоция. Хората, чийто патриотизъм не позволява да чакат специални намаления на байраците, дават по 15-18 лева за размер 60 на 90 см.

Останалите 15 500 флага се внасят предимно от други далекоизточни държави, тяхната цена обаче е значително по-висока, като за най-масовия размер 60/90 излизат над 2,50 лева преди окончателната обработка.

3 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=314838

Събития: 1431 г. – Начало на понтификата на папа Евгений IV. 1517 г. – Експедицията на испанските мореплаватели Франциско Кордоба и Антон Аламинос достига полуостров Юкатан. 1585 г. – Във Венеция е открит Олимпийския театър, проектиран от Андреа Паладио.

Русия и САЩ ни поздравяват за Трети март!

http://petel.bg/Rusiya-i-SASHH-ni-pozdravyavat-za-Treti-mart-__147438

Снимка: Уикипедия Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев изпрати поздравително писмо до българския премиер Бойко Борисов по...

Тържествено честваме Националния празник 3 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264849_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D

 С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата София, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден. НВИМ дори ще покаже най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. На историческия връх Шипка най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. Честванията на връх Шипка ще започнат ще започнат в 11.30 часа и в тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март.

 

 

От 11.00 часа държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В честването ще се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и неговият заместник генерал-майор Пламен Атанасов, министри и депутати.

 

 

Лично Българският патриарх Неофит също ще се включи в националното честване. Час по-рано в 10.00 часа, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. След това ще се състои Литийно шествие с полагане на венци при паметника на Цар Освободител. Тържествената проверка (заря) в чест на 138-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 часа пред Народното събрание. В церемонията ще участват представителни роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк и Знаме на 30-ти Черноморски полк. Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Aнатоли Кръстев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

 

 

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на празника в цялата страна.

 

 

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

 

 

Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията. На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“. Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята.

 

 

Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история. Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

 

 

Музеят за история на София ще отбележи националния празник, показвайки специална витрина с дарителски експонати. Музеят стартира и кампанията "Силата на българите". Първият експонат, който музеят ще покаже е „Покров на Пресвета Богородица” – щампа от 1840 г., печатана в Будапеща. Поръчана е от протоигумена на Рилския манастир хаджи Исай. Музеят за история на София я получи като подарък от Исторически музей – Самоков, който е в териториалния обхват на Регионален исторически музей – София (Музей за история на София).

 

 

Другият експонат е богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, роден през 1850 г. Псалтирът е издаден в Москва през 1834 г. По него е учил и синът му Лозан. Дарението е направено от сестрите Елка и Росица Йончеви, потомци на първия собственик. Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на България в Стара Загора. Той ще присъства на военния ритуал по издигане на Националното знаме от 10.30 часа пред сградата на общината в града. След това Ненчев ще се включи в шествие с 300-метров национален флаг до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където от 12.00 часа ще бъдат поднесени венци. Военнослужещи от гарнизон Стара Загора ще вземат участие във всички събития по отбелязването на Националния празник в града.

 

 

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще участва в официалното честване и зарята проверка на националния празник в град Чепеларе. Тържеството започва от 17.30 часа на централния градски площад преди това Кунева ще се срещне с учители и граждани от Смолян и Чепеларе. В 13.00 часа започва срещата й с преподаватели от Първо СОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян, а по-късно - от 16.00 часа, в заседателната зала в Община Чепеларе, министърът ще разговаря с учители, родители, ученици и граждани. Целта на срещите на министър Кунева е да се обсъдят предстоящите реформи, произтичащи от новия Закон за предучилищното и училищното образование. 

Почивните дни започват с облачно време

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/03/2716328_pochivnite_dni_zapochvat_s_oblachno_vreme/?ref=rss


Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца, а облачността над страната ще бъде по-често значителна. Облачността над Западна и Централна България ще се разкъса, на места до предимно ясно. По Черноморието ще започнат превалявания, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

През деня валежите по морския бряг постепенно ще спрат. Денят в Западна и Централна България ще започне с разкъсана облачност. По-късно през деня облачността ще...

Прогноза за времето - 3 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=314837

Облачността над страната ще бъде по-често значителна. По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд, които след обяд постепенно ще спрат. Максималните температури на въздуха ще бъдат между 7° и 10°. Температурата на морската вода е 7°-9°.

Макарони "3 март"

https://www.24chasa.bg/Article/5340047

Макарони "3 март"Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Уникално видео: Полските дипломати поздравиха България с "Хаджи Димитър" за 3 март

http://petel.bg/Unikalno-video--Polskite-diplomati-pozdraviha-Balgariya-s-Hadzhi-Dimitar-za-3-mart__147434

Нетрадиционен видео поздрав за всички българи по случай 3 март направиха от полското посолство в София, съобщава bTV. На видео, качено в...

Баща и син изпратиха въпрос на Google по пощата. Ето какво им отговориха

http://petel.bg/Bashha-i-sin-izpratiha-vapros-na-Google-po-poshhata--Eto-kakvo-im-otgovoriha__147433

Баща и син от Германия – Тим и Михаел били на летен лагер, когато им потрябвала информация за думата Deichhörnchen. Тъй като те не разполагали с ...

Всяка година на 3 март: Знаме за рекорд

http://petel.bg/Vsyaka-godina-na-3-mart--Zname-za-rekord__147436

Снимка: bTV Пет километра конци и почти един декар плат използва шивачката Роза Гекова, за да ушие огромен български трибагреник, който от...

Променят движението в столицата заради тържествата за 3 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556447

Заради тържествата по случай Националния празник, в София се въвежда временна организация на движението. От 08.00 до 12.30 часа се забранява влизането в двете посоки по улица „Оборище" между бул. „Васил Левски" и ул. „Г.С. Раковски", по улица „Московска" в същия участък. От 14.00 до 21.00 часа се забранява влизането по бул. „Цар Освободител" между бул. „Васил Левски" и улица „Г.С.Раковски", по улица „15-и ноември", „Аксаков" , „Цар Иван Шишман", улица „6-и септември" и улица „Хаджи Димитър". От 11.30 до 12.30 ще бъде затворено движението и по ...

На 3 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5340028

На 3 март рожден ден иматВеселин Пантелеев-Ешкенази, цигулар Инж. Георги Божинов, депутат Георги Новаков, актьор Димитър Шумналиев, писател Ивет Григорова, собственичка на модна агенция “Ивет фешън” Костадин Язов, бивш депутат О.з. ген.-майор Любен Гоцев, дипломат, бивш депутат Стефан Нeнов, председател на НС на Общинска банка Тодор Стойков,

Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/03/2715467_manifestut_za_republikata_na_chetirima_profesori/?ref=rss


Манифестът "За републиката" се появи в социалните мрежи преди дни. Първоначално не беше обявено кой стои зад него. Вече е известно, че идеята е на политолога Евгений Дайнов. Негови съавтори са още трима професори. Това са културологът Александър Кьосев и политолозите Огнян Минчев и Антоний Тодоров. Четиримата имат различни възгледи, но както са написали в манифеста "Няма ляво, няма дясно –  днес има единствено гражданите срещу мафията". Събира ги убеждението, че активните хора могат да накарат...

3 март във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556456

Велико Търново тържествено ще отбележи 3-ти март, информираха от кметската администрация. Честванията ще започнат от 10:30 ч. пред сградата на общината с военен ритуал за издигане на националното знаме на България. Празнично слово ще изнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов. Ще бъде връчена и Общинската академична награда “3-ти март”. Ще бъде представена и литературно- музикална композиция “Свободна България”, посветена на 138-та годишнина от Освобождението, която ще бъде изпълнена от възпитаници на Старопрестолната гимназия по икономика с ...

БНБ: Ръстът на икономиката ни ще се забави до 2,1%

http://pik.bg/бнб-ръстът-на-икономиката-ни-ще-се-забави-до-21-news495381.html

БНБ: Ръстът на икономиката ни ще се забави до 2,1%

Българската икономика ще забави ръста си през тази година до 2,1%, показва прогнозата на БНБ, заложени в представения от банката доклад "Икономически преглед".

За 2017 г. очакванията на банката са реалният растеж на БВП да се ускори отново до 2.8%.
Специфичен фактор, който ще допринесе за забавяне на икономическия растеж през настоящата година ще бъдат по-ниските държавните инвестиции на годишна база, се посочва в анализа на БНБ.

В същото време прогнозираният растеж на частните инвестиции през 2016 година няма да бъде достатъчен, за да компенсира по-малкия обем на държавни инвестиции и следователно ще доведе до спад в бруто образуването на основен капитал в реално изражение, добавя финансовата институция.

Очакваме през 2016 година при стабилизиране на международните цени на основните суровини да се преустанови дефлационната тенденция при потребителските цени у нас, а през следващата година, при реализиране на допускането за увеличаване на международните цени, инфлацията да започне бавно да се повишава, сочи докладът на БНБ, добавяйки, че съществуват рискове от реализиране на по-ниска от прогнозната инфлация, в случай че динамиката на международните цени е по-ниска от очакванията ни.

Вносът на стоки и услуги също се очаква да се забави през настоящата година, след което да възстанови нивото си на реален растеж през 2017 година заедно с постепенно ускоряване на вътрешното търсене, прогнозира Централната банка.

БНБ оценява като балансирани рисковете пред нейната прогноза за икономическата активност в България през тази и през следващата година.

Според банката очакванията за цената на петрола през първата половина на 2016 г., са за повишаване до ниво от 40–45 долара за барел. БНБ се опира на данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), според които в световен план продължава да има свръхпредлагане на петрол въпреки значително нарасналото търсене на петролни продукти от средата на 2014 г., когато цената на петрола започна да се понижава. За първата половина на 2016 г. Агенцията очаква световното търсене на суров петрол да остане по-ниско от регистрираното през втората половина на 2015 г. поради по-слабия икономически растеж в развиващите се

138 години от Освобождението на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556455

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 138 години отОсвобождението на страната ни от османско владичество. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е предварителен ...

Картички и значки във врачанско за Трети март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556177

Младежката организация на ВМРО ще раздаде 1000 картички, значки и плакати на жителите и гостите на Враца по повод Националния празник - Трети март. Картичките и плакатите изобразяват границите на България, утвърдени със Сан-стефанския мирен договор, сключен на 3-ти март 1878г., поставящ края на руско - турската война, донесла освобождението на България от петвековното турско робство. Плакати вече са разлепени на указаните за това места в областния град. Значките пресъздават българския национален флаг, символ на свободата и независимостта на Бъл...

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339432

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

България чества Деня на Освобождението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/03/2716229_bulgariia_chestva_denia_na_osvobojdenieto/?ref=rss


Днес е Националният празник на страната, в който България чества 138-та годишнина от Освобождението.

На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България. 

Тържествата ще продължат през целия ден. Навсякъде в страната с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя,...

Разкъсана облачност днес. На много места ще има валежи

http://petel.bg/Razkasana-oblachnost-dnes--Na-mnogo-mesta-shhe-ima-valezhi__147431

Денят започва с разкъсана облачност в Западна и Централна България, а по-късно тя ще се увеличи, и от Югозапад ще започнат валежи, съобщи с...

Евгений Дайнов и негови съмишленици с манифест за чиста и свята република

http://petel.bg/Evgeniy-Daynov-i-negovi-samishlenitsi-s-manifest-za-chista-i-svyata-republika__147432

Проф. Евгений Дайнов разказа в ефира на сутрешния блок на "Нова телевизия" за създадения от него и трима негови колеги "манифест за републи...

Честит 3 март, българи!

http://actualno.actualno.com/chestit-3-mart-bylgari-news_526788.html

3 март, естествено, може да се разглежда в контекста на историята, в контекста на свободата, в контекста на отношенията ни с Русия и Турция. Всички тези парадигми биха били резонни, полезни и истинни. Само че е хубаво 3 март да бъде нещо повече. Хубаво е всеки да помисли какво взима за себе си от 3 март, какво носи в ума и сърцето си днес и какво ще предаде на тези след него утре. Защото 3 март е усещане, което погрешно будим у себе си много рядко. Усещането, че сме част от нещо голямо, велико

Честит празник, българи!

http://petel.bg/CHestit-praznik--balgari-__147429

Илюстрация: Булфото България чества 138 години от Освобождението си. По повод Националния празник на страната във всички градове се орга...

Хиляди българи посрещат празника на паметника на Шипка

http://petel.bg/Hilyadi-balgari-posreshhat-praznika-na-pametnika-na-SHipka__147430

Кадър: bTV Хиляди българи се очаква да посетят днес паметника на връх Шипка, послучай Националния празник на България - 3 март. Директо...

Хороскопът: Водолей - очаква ви интересен ден, Козирог - получавате пари, Овен - не отказвайте...

http://petel.bg/Horoskopat--Vodoley---ochakva-vi-interesen-den--Kozirog---poluchavate-pari--Oven---ne-otkazvayte----__147412

Овен  Днес общуването с приятели и познати ще бъде приятно и ще ви стимулира. Не отказвайте покана да отидете на събиране или на парти – н...

Дамаск: Продължава обстрела от турска територия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/72007/Damask-Prodalzhava-obstrela-ot-turska-teritoriya

/Поглед.инфо/ Генералния щаб на сирийската армия и кюрдските отряди, поддържащи прекратяването на огъня, уведомиха руския Центъра по примирието за продължаващ артилерийски обстрел от територията на Турция, съобщи РИА Новости.

Трети март - Денят на Освобождението на България

http://bulgarski.pogled.info/news/72006/Treti-mart-Denyat-na-Osvobozhdenieto-na-Balgariya

/Поглед.инфо/ На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Тържествено честваме Националния празник 3 март

http://bulgarski.pogled.info/news/72005/Tarzhestveno-chestvame-Natsionalniya-praznik-3-mart

/Поглед.инфо/ С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март.

След санкциите на ООН: Северна Корея изстреля ракети с малък обсег

http://petel.bg/Sled-sanktsiite-na-OON--Severna-Koreya-izstrelya-raketi-s-malak-obseg__147427

Илюстрация: Уикипедия Северна Корея изстреля ракети с малък обсег в морето по източното си крайбрежие в четвъртък, съобщи министерство...

Цените на петрола се покачват

http://petel.bg/TSenite-na-petrola-se-pokachvat__147428

Снимка: Уикипедия Световните цени на петрола с оглед на търговията в четвъртък отчитат ръст, тъй като на фона на намаляващия добив на „ч...

Испанският парламент не одобри Педро Санчес за премиер

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/72004/Ispanskiyat-parlament-ne-odobri-Pedro-Sanches-za-premier

/Поглед.инфо/ Испанският парламент отхвърли кандидатурата за премиер на лидера на социалистическата партия Педро Санчес, съобщи АФП.

Барак Обама удължи с още една година санкциите спрямо Русия

http://svetoven.pogled.info/news/72003/Barak-Obama-udalzhi-s-oshte-edna-godina-sanktsiite-spryamo-Rusiya

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама удължи с още една година санкциите спрямо Русия заради събитията в Украйна. Това се казва в разпространено от Белия дом комюнике.

Републиканското ръководство е против издигането на Доналд Тръмп за кандидат

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/72002/Republikanskoto-rakovodstvo-e-protiv-izdiganeto-na-Donald-Tramp-za-kandidat

/Поглед.инфо/ Елитът на Републиканската партия е готов да подкрепи всеки от кандидатите за президентския пост, освен Доналд Тръмп.

Трети март - Денят на Освобождението на България

http://pik.bg/трети-март---денят-на-освобождението-на-българия-news495394.html

Трети март - Денят на Освобождението на България

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстон и Виктор Юго, издигат глас в подкрепа на потиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България(без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население. Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

От 1888 година Трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник. 

Тежка катастрофа на АМ "Струма", има тежко ранени

http://pik.bg/тежка-катастрофа-на-ам-струма-има-тежко-ранени-news495403.html

Тежка катастрофа на АМ "Струма", има тежко ранени

Петима души са пострадали при тежка катастрофа на автомагистрала „Струма”, в района на ГКПП Кулата. Сблъскали са се два леки автомобила челно.

Сигналът за катастрофата е подаден в 19.30 часа тази вечер от района бензиностанцията в края на ЛОТ-4 на магистрала „Струма”. Автомобил с българска регистрация е навлязъл в насрещната лента на магистралата в посока Кулата, след което се е ударил челно в автомобил с гръцка регистрация. На този етап е известно, че пострадалите са няколко души. По неофициална информация има загинал.

В момента се реже автомобила, за да бъде изваден. На този етап не е ясно състоянието на останалите пострадали, сред които има един в много тежко състояние. Пътниците от автомобилите буквално са излетели от колите вследствие на сблъсъка. Очаквайте подробности. 

Дневен хороскоп за 3 март

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-3-mart-news_526784.html

Овен Много е важно днес да намирате време за психическо и физическо разпускане, тъй като натоварването ще е много силно. В  края на деня си пожелайте нещо, то непременно  ще се сбъдне. Сексуалният ви чар и мощ ще са на пика – не пропускайте възможностите! Телец Тази гъвкавост и разнообразие, които ще се наложи да проявите днес ще ви дарят с безценен опит и ще калят личността ви. Със сигурност проявените ви умения ще допринесат за увеличаване на финансовото ви състояние.

Половината българи искат втори лифт над Банско

http://pik.bg/половината-българи-искат-втори-лифт-над-банско-news495380.html

Половината българи искат втори лифт над Банско

4% от българите, които живеят в градовете, твърдят, че ходят на планина, сочи проучване на "Екзакта". 54% определят заниманията си като "познавателен туризъм", а 44% практикуват пешеходен туризъм. Една трета от онези, които ходят по планините, посочват, че берат билки, горски плодове и гъби, а 14% се отдават на ски спорт. 8% търсят екстремни приключения - каране на колело, парапланер, сноуборд, пещернячество, алпинизъм и др.

45% от посещаващите планините жители на градовете от страната са на мнение, че на Банско е нужен втори кабинков лифт, а 28% са на обратното мнение. 27% нямат мнение по въпроса, въпреки немалкото медийни коментари от последните седмици. Най-силна подкрепа на идеята регистрираме сред населението в Северен централен и в Югозападен район на България. Най-много противници на втори кабинков лифт има сред столичаните, а най-малко - сред живеещите в малките градове на страната. Близо 80% от българите, живеещи в градовете, които карат ски, са на мнение, че втори кабинков лифт е нужен в Банско.

Оценките за необходимост от изграждане на ски писти и ски съоръжения са значително по-често срещани в сравнение с преценките за нужда от изграждане на нови сгради за пребиваване в планината (хижи, станции, хотели). Малко желани в планините са и нови частни сгради и вили.

 

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде ясен през май или юни

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-президент-ще-бъде-ясен-през-май-или-юни-news495379.html

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде ясен през май или юни

През май или юни ГЕРБ ще обяви кандидатурата си за президент, а оценката за настоящия държавен глава е много висока, заяви зам.-председателят на управляващата партия Цветан Цветанов в Кърджали. „В ГЕРБ се обмислят номинациите за кандидат-президентската двойка, но в момента дейността на сегашния държавен глава можем да я оценим изключително високо. Той имаше възможността по политическа принуда да сформира два пъти служебен кабинет и участваше активно в намаляването на политическото противопоставяне, което имаше в 42-ия парламент. Точно заради това трябва да отчитаме и тези дадености, и политическите резултати, които се постигнаха в сегашния мандат на президента“, коментира Цветанов.

Той изрази тревога за ситуацията по границите заради бежанския проблем и припомни решението армията да бъде част от охраната, а министър Бъчварова гарантира, че се действа по план и ще се реагира при нужда. „Колкото до наличието на капацитет, дори този на страна като Германия е вече изчерпан и няма държава, която да гарантира пълен капацитет за реакция. Ние трябва да създадем предпоставки за противодействие на потенциалния поток към България“, посочи Цветанов. Той отказа да отговори на въпроса дали вече не е дошло времето вътрешният министър Румяна Бъчварова да бъде свалена от поста заради бума на криминалната престъпност и неспособността й да го овладее, и го нарече некоректен.

Запитан каква е причината полицаите отново да се стягат за протести и престъпността да расте все повече, той посочи, че хаотичното движение в законодателен план е довело до сериозни сътресения и много напускащи служители в МВР, което е оголило много от звената и се стигнало до т.нар.недокомплект. В момента системата не работи в състав от около 51 000 души, както беше към началото на 2013 г., а вече с около 45 000 души, уточни бившият вътрешен министър. „Това означава, че сега дори да бъдат обявени конкурси, а вече се каза, че за Столичната дирекция на МВР те ще бъдат между 300 и 400, са необходими поне две години, за да могат хората да бъдат обучени и да влязат в боя. Ние от 2013 г. имаме заложена една голяма пропаст и сега е много трудно да се преодолее този вакуум“, коментира Цветанов. Според него е тревожен ръстът на кражбите на лични превозни средства, а от втората половина на 2013 г. до момента е увеличено и разпространението на наркотици. „Когато се говори за сигурността, аз искам смислен и конструктивен диалог, за да може да се определят стъпките в правилната посока. За мен е важно и това какво е нивото на дознателите и на разследващите полицаи, които бяха обучени в края на 2012 г. Трябва да върнем мотивацията у служителите в МВР, да усещат те устойчивостта на системата, а не постоянно да се говори какво се отнема. Хората започват да напускат, обществото се настройва срещу системата, тя не може да даде необходимия резултат, а за нас е важно да имаме съпричастност към целите, които си поставя системата за сигурност“, допълни председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Той настоя обществото да проявява разбиране, а полицейските служители да положат максимални усилия да отговорят на очакванията на обществото – за битовата престъпност, за въоръжените грабежи и всичко останало. И ако те не бъдат подкрепени и поощрени, няма как да излезем от тази ситуация, уточни Цветанов. Той се зарече, че ГЕРБ ще продължи да се бори срещу корупцията и задкулисието с необходимата ефективност, и че всеки сигнал за контрабанда и корупция ще бъде отработен.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе в Кърджали за тържеството по повод 9 г. от създаването на областната структура, с него пристигна и бившият конституционен съдия Георги Марков. „ГЕРБ е историческа партия, феномен, тя дойде на бял свят не от добро, а за добро. Защото СДС се самоуби, Царят от 2 млн. го докара до две нули и ако не беше ГЕРБ, България щеше да се влачи на един ляв, полужив крак БСП и с една патерица ДПС“, заяви от сцената бившият седесар. В емоционалното си 12-минутно приветствие той изрази съжаление, че няма политически Оскари. „Защото за политическа толерантност, политическа търпимост и политическо великодушие Бойко щеше да вземе и трите Оскара. Защото нашият приятел и лидер прави неистови усилия с цената на здравето си да държи България стабилна на Балканите“, подчерта възторжено Марков и набързо описа хаоса в балканските държави, в това число и Румъния, дето кой знае ни я сочели за пример. А Борисов и ГЕРБ работели в условията на политическа лудница, създадена от Реформаторския блок, премиерът се превърнал на Дядо Коледа и раздавал министерства, агенции, областни управители, Конституционен съд и даже на „костинбродските аферисти“ подарил омбудсман.

Освен това Цветанов бил жертва на несправедлив съдебен процес под политически натиск. А ако трябвало да има предсрочни избори, сега бил моментът, защото всички останали партии били по гащи или без такива, БСП-тата вече наброявали 5, навсякъде са налице процеси на разцепление и всички се готвели за конгреси, само ГЕРБ си оставали единни. Поради това Борисов ще има и трети мандат, категоричен беше Георги Марков.

Депутатът и областен координатор Цвета Караянчева в словото си акцентира на трудностите, с които през 2007 г. са се създавали структурите. Мощна 20-минутна заря ознаменува рождения ден на ГЕРБ в Кърджали.

Безплатни прегледи на жени в "Пирогов" на 8-ми март

http://pik.bg/безплатни-прегледи-на-жени-в-пирогов-на-8-ми-март-news495370.html

Безплатни прегледи на жени в "Пирогов" на 8-ми март

Безплатни прегледи за оценка на сърдечно-съдов риск сред жените ще се извършват в болница "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е организирана от болницата и Дружеството на кардиолозите в България.Прегледите ще бъдат на 8 март, от 12.00 до 16.00 ч., в кабинетите на ет.1, в Клиника по кардиология.

Желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат на тел.: 02/915 44 10. Записването е всеки ден от 13.00 до 15.00 ч., до 7 март. 

Тържествено честваме Националния празник 3 март

http://pik.bg/тържествено-честваме-националния-празник-3-март-news495369.html

Тържествено честваме Националния празник 3 март

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата София, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден. НВИМ дори ще покаже най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. На историческия връх Шипка най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. Честванията на връх Шипка ще започнат ще започнат в 11.30 часа и в тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март.

От 11.00 часа държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В честването ще се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и неговият заместник генерал-майор Пламен Атанасов, министри и депутати.

Лично Българският патриарх Неофит също ще се включи в националното честване. Час по-рано в 10.00 часа, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. След това ще се състои Литийно шествие с полагане на венци при паметника на Цар Освободител. Тържествената проверка (заря) в чест на 138-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 часа пред Народното събрание. В церемонията ще участват представителни роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк и Знаме на 30-ти Черноморски полк. Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Aнатоли Кръстев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на празника в цялата страна.

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията. На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“. Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята.

Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история. Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

Музеят за история на София ще отбележи националния празник, показвайки специална витрина с дарителски експонати. Музеят стартира и кампанията "Силата на българите". Първият експонат, който музеят ще покаже е „Покров на Пресвета Богородица” – щампа от 1840 г., печатана в Будапеща. Поръчана е от протоигумена на Рилския манастир хаджи Исай. Музеят за история на София я получи като подарък от Исторически музей – Самоков, който е в териториалния обхват на Регионален исторически музей – София (Музей за история на София).

Другият експонат е богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, роден през 1850 г. Псалтирът е издаден в Москва през 1834 г. По него е учил и синът му Лозан. Дарението е направено от сестрите Елка и Росица Йончеви, потомци на първия собственик. Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на България в Стара Загора. Той ще присъства на военния ритуал по издигане на Националното знаме от 10.30 часа пред сградата на общината в града. След това Ненчев ще се включи в шествие с 300-метров национален флаг до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където от 12.00 часа ще бъдат поднесени венци. Военнослужещи от гарнизон Стара Загора ще вземат участие във всички събития по отбелязването на Националния празник в града.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще участва в официалното честване и зарята проверка на националния празник в град Чепеларе. Тържеството започва от 17.30 часа на централния градски площад преди това Кунева ще се срещне с учители и граждани от Смолян и Чепеларе. В 13.00 часа започва срещата й с преподаватели от Първо СОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян, а по-късно - от 16.00 часа, в заседателната зала в Община Чепеларе, министърът ще разговаря с учители, родители, ученици и граждани. Целта на срещите на министър Кунева е да се обсъдят предстоящите реформи, произтичащи от новия Закон за предучилищното и училищното образование. 

138 години от Освобождението на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556453

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 138 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е предварит...

Вход свободен в музея в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556452

Регионалният исторически музей в Сливен, Къща-музей "Хаджи Димитър", къща-музей "Сливенски бит" , къща-музей "Добри Чинтулов" ще могат да бъдат посетени безплатно днес от 9 до 17 часа. Входът е свободен и за четирите изложби в сградата на първата държавна текстилна фабрика на Балканите -  "Святото ни дело - Съединението", "Освобождението-военните кореспонденти изпращат...", "Моят град в годините отминали (1878-1940)" и "Спасените реликви". Изложбата "Освобождението - Военните кореспонденти изпращат..." е посветена на Националния празник на Реп...

"Интер" бе на косъм от чудо, но все пак "Ювентус" стигна финал за купата след дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/03/2716596_inter_be_na_kosum_ot_chudo_no_vse_pak_juventus_stigna/?ref=rss


"Интер" бе на крачка от чудото срещу "Ювенутс", но все пак загуби след продължения и дузпи и така "бианконерите" се класираха за финала на Купата на Италия.

В редовното време двубоят завърши с 3:0 в полза на домакините с две попадения на Марсело Брозович и едно на Иван Перишич, като така те изравниха общия резултат от двете срещи.

Последваха продължения без голове и така се стигна до изпълнението на наказателни удари, при които играчите на "Старата госпожа" бяха безгрешни,...

Чествания на Националния празник в Ямбол и Тунджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556451

В Ямбол честването на Националния празник на Република България- 3 март и по повод 138 години от Освобождението ни от османско владичество ще започне от 11:00 часа пред общината с тържествената церемония по издигане на националния флаг, с участието на представителна част на Ямболския военен гарнизон и благодарствен молебен. С тържествено шествие участниците в честването ще се придвижат до мястото на поднасяне на венци и цветя - паметника на загиналите за националното ни освобождение. След отслужването на заупокойна молитва в памет на загиналит...

3 март в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556448

С издигане на националното знаме ще започне днес честването на 3 март - Националния празник на България в Сливен. Честването в Сливен по повод 138 години от Освобождението на България от османско иго продължи с панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен. Ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. На площад „Хаджи Димитър" фолклорна програма ще изнесат Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен. В 12 часа започва 52-ра лекоатлетичес...

Роналдо вкара за победа на "Реал" (Мадрид)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/03/2716600_ronaldo_vkara_za_pobeda_na_real_madrid/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) взе частичен реванш пред феновете си за поражението в мадридското дерби, като се наложи с 3:1 като гост на "Леванте".

Въпреки това хората на Зинедин Зидан все още са на девет точки зад лидера в Ла Лига "Барселона".

Кристиано Роналдо, който предизвика скандал със съотборниците си, реализира гол и направи асистенция при гостуването във Валенсия.

Португалецът откри резултата в 34-ата минута от дузпа, след което вратарят Диего Марино си отбеляза...

ШОК! Подариха министерски съвет! (СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-149315

Потребители се шегуват, че "биха ги взели, за да поработят", а други приемат новината с доза смях.

3-ти март - Национален празник на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556440

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник. След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решите...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5332345

Веско Пантелеев-Ешкенази, цигулар, 46 г.
Георги Божинов, депутат от БСП Лява България в 43 НС, 67 г.
Георги Новаков, актьор, 67 г.
Димитър Шумналиев, писател, бивш главен редактор на в. “Нощен Труд”, 69 г.
Ивет Григорова, собственичка на модна агенция “Ивет фешън”.
О. р. ген.майор Любен Гоцев, дипломат, бивш депутат, 86 г.
Веско Пантелеев-Ешкенази, цигулар, 46 г. Георги Божинов, депутат от БСП Лява България в 43 НС, 67 г. Георги Новаков, актьор, 67 г. Димитър Шумналиев, писател, бивш главен редактор на в. “Нощен Труд”, 69 г. Ивет Григорова, собственичка на модна агенция “Ивет фешън”. О. р. ген.майор Любен Гоцев, дипломат, бивш депутат, 86 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване