50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557999

50 млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от „Тол Шипс“ и да участват като практиканти  в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Морската столица на България ще бъде за трети път домакин на престижното състезание от 1 до 4 октомври. Подготовката тече с пълна сила. След старта на кампанията за набиране на доброволци, вече е в ход още една – намиране на спонсори за осигуряване на средства за плаването на практикантите. Не е задължително кандидат...

Илия Илиев: Ще обърна левовете в паунди! И в затвора са хора...

http://www.bnews.bg/article-149750

По телефона му се обадила много притеснена жена му, питайки го какви са тези 3 млн.лв.

55-годишен се простреля в село Самораново, борят се за живота му

https://www.24chasa.bg/Article/5353916

55-годишен се простреля в село Самораново, борят се за живота му55-годишен се е прострелял с огнестрелно оръжие в село Самораново, Дупнишко, съобщи „Фокус”, цитирайки пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Мъжът се е гръмнал в дома си. Той е транспортиран в тежко състояние в столично лечебно заведение. По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление – Дупница.

Волен се призна за виновен за скандалите в Батак, НАТФИЗ и "Извини се, бе"

http://offnews.bg/news/n_1/n_625485.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се е признал за виновен по три случая на хулигански прояви. На 14 март Софийският градски съд (СГС) ще разгледа три споразумения, които Сидеров е сключил с прокуратурата по три случая.  Единият е от 17 май 2011 г. в Батак. Тогава Сидеров и негови съпартийци предизвикаха сблъсъци по време на честванията за 135-годишната Априлска епопея. Над 10 души - членове на "Атака", нахлуха в сградата на Общината, обиждайки служители, като са ги наричали "турци". След това Сидеров се качи на трибуната по време на празничния концерт в центъра на града и отскубна кабелите за озвучителните колони. Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Сидеров се признал за виновен и за случая от 21 май 2013 г., станал популярен като "Извини се бе". Тогава той е депутати от "Атака" нападнаха журналист от телевизия "Скат". Инцидентът стана популярен, след като беше разпространен от телевизиите. Тогава депутати, предвождани от Сидеров, поискаха репортерът Тео Ангелов да се извини от името на шефа си - Валери Симеонов, сега депутат от Патриотичния фронт. Те го обвиниха, че е обидил избирателите на "Атака", наричайки ги лумпени. Блъскайки журналиста, Сидеров викаше: "Извини се веднага. Турчин ли си, бе?". Третият случай е от 23 октомври 2015 г., когато Сидеров нахлу в НАТФИЗ .  И трите споразумения с прокуратурата са за наказание пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес. Сидеров ще трябва да прави периодични срещи с пробационен служител и ще трябва да положи поправителен труд, който ще се изрази в удръжки от месечната му заплата. За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки.

Никога не бихте пропуснали часовете по физика с такава учителка (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5353917

Никога не бихте пропуснали часовете по физика с такава учителка (видео)Часовете по физика в училище са скучни, трудни и отегчаващи. Не и за учениците на професор Колинс. Тя е млада, секси и е готова да разяснява формули и теории по ... бельо. Мечтата на всеки ученик. Вижте един от уроците й

Сигнал за бомба в Тракийския университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557996

Сигнал за бомба в Тракийския университет е получен днес в 8.30 часа, потвърдиха за Дарик от пресцентъра на полицията. Преподаватели и студенти са напуснали учебното заведение, извън сградата са и учениците от НУМСИ "Христина Морфова". В момента се извършва проверка, информират от полицията.  ...

Пребиха руски журналисти в Ингушетия

http://offnews.bg/news/n_1/n_625483.html

Маскирани мъже са пребили група журналисти и защитници на човешките права в Ингушетия, Русия. Групата, в която е имало репортери от Русия, Швеция и Норвегия, е пътувала към Чечения с бус. На около 50 километра от столицата Грозни между 20 и 30 мъже, по свидетелски разказ, са принудили шофьора да отбие и спре. Мъжете свалили пътниците и започнали да ги бият. Подпалили и превозното средство. Крещели, че журналистите не са журналисти, а терористи. Предполага се, че групата е осъществявала неофициално журналистическо пътуване, за да разследва нарушаване на човешките права. Според руски неправителствени организации, чиито представители са били в буса, след нападението потърпевшите са били откарани в болница. Журналистите снимали горящия бус и публикували снимката в социална мрежа с думите, че току-що са били нападнати. Час след инцидента, един от тях е написал: "Добре сме, разговаряме с полицията, всички сме живи". Бусът е изгорял напълно, заедно с лични вещи, като документите за самоличност на пътниците и оборудването им.

Ненчев: Ако се наложи, правим ограда и по гръцката граница

http://pik.bg/ненчев-ако-се-наложи-правим-ограда-и-по-гръцката-граница-news499182.html

Ненчев: Ако се наложи, правим ограда и по гръцката граница

Ако се наложи и по границата с Гърция ще се изгради ограда. Засега това не се налага, но имаме готовност – това заяви военният министър Николай Ненчев, който посети вчера ГКПП Кулата-Промахон.

Преди дни там се проведе съвместното учение „Граница 2016“ между военни и граничари, които тренираха за посрещането на бежанско цунами. В същото време днес в парламента стана ясно, че не се знае кога ще бъде довършена оградата по цялата бразда с Турция, тя ще е дълга общо 131 км.

По-рано вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ отбеляза, че въпреки че България е осигурила частично границата си с Турция, такова нещо не е направено с Гърция.

Без разходка в планината: Лоши са условията за туризъм

http://pik.bg/без-разходка-в-планината-лоши-са-условията-за-туризъм-news499191.html

Без разходка в планината: Лоши са условията за туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба(ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). По високите части на планините е мъгливо. Температурите са сравнително високи. Варират между минус 6 и 0 градуса, в зависимост от височината.

Има нова снежна покривка. В района на Пирин, по най-високите части, тя е между 20 и 40 см. Това предполага, че съществува лавинна опасност по стръмните участъци. Там времето е с гъста мъгла, много лоши силовия за ски и туризъм във високата част на планината. Подобна е обстановката по високите части на Рила, където дебелината на новата снежна покривка е чувствително по-малка.

В Стара планина засега метеорологичното състояние е по-благоприятно, но предвид прогнозите за влошаване на времето, вероятно и там ще се влошат условията за туризъм. В Стара планина, с изключение на връх Ботев, няма снежна покривка, за условия за ски не може да се говори. Съоръженията в курортите работят. Инциденти за изминалото денонощие не са регистрирани.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

Общинските съветници от ГЕРБ Емил Гущеров и Йордан Йорданов проведоха приемен ден с граждани на Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557994

Десетина души посетиха приемната на общинските съветници от ГЕРБ в местния парламент в Дупница, Емил Гущеров и Йордан Йорданов, Най-често бяха поставяни социално-битови проблеми, липсата на перспективни работни места за младите и дългогодишни имотни казуси. По тези проблеми, по които Йорданов и Гущеров не можаха да окажат съдействие, насочиха гражданите към компетентните за това институции. Съветниците се ангажираха да инициират среща с експерт от Областната служба по земеделие, за да се намери законно решение на един от поставените казуси. Най...

ПСС помогна на мъж в инвалидна количка да изкачи Мусала

http://offnews.bg/news/n_1/n_625482.html

Планинската спасителна служба, заедно с екип от доброволци успяха да сбъднат мечтата на млад мъж в инвалидна количка отново да изкачи връх Мусала. 34-годишният Влади Гюров претърпява инцидент на 11 септември 2000 г., вследствие на който получава счупване на гръбначния стълб. Това го приковава в инвалидна количка. Въпреки това Гюров продължава да спортува, като самия той изрежда тенис, баскетбол, колоездене и още много други спортове, с които продължава да се занимава активно. В инициативата "Мусала" група доброволци се събират с идеята да помогнат на Влади отново да достигне най-високия връх у нас. Последно той е стъпил на него преди 15 години. Планинската спасителна служба се включва и помага технически и логистично. Снимка: ПСС Самото изкачване осъществяват на 8 март, когато атмосферните условия са най-благоприятни. Многобройната група включва 17 човека. Изкачването започват в 8 ч. сутринта. Първоначално използват кабинковия лифт до Ястребец, откъдето рактрак ги качва до 200 метра под заслон Ледено езеро.  От там започва и трудната част и екипът да качи Влади, който се намира в шейна акиа, до заветните 2925 м. На моменти се налага шейната да бъде пренасяна над оголени камъни. Снимка: ПСС След изключителни усилия достигат Мусала в 15 ч., там прекарват 15 минути преди да започнат спускането. "Прекарахме 15 емоционални минути, през които нямаше човек, на когото да не виждаме усмивка на лицето през сълзи от щастие в очите.", разказва един от главните организатори на начинанието Николай Герев.  Всичко приключва в 18 ч., когато група достига долната станция на лифта. Целия разказ на Николай Герев можете да прочетете ТУК .

Ханът, приютявал Левски и Ботев, се превърна в руина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557995

Солаковият хан на улица „Мошилор" в централната част на Букурещ, където са се приютявали националните ни герои - Левски и Ботев - днес е развалина, пише БГНЕС. Великолепната някога постройка, приютявала Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев, сега е руина и с всяка изминала година става все по-опасна за преминаващите. Изящните декоративни елементи по фасадата се къртят и падат на тротоара, а красивите в миналото прозорци сега са заковани с дървени плоскости и ламарини.

Маскирани пребиха журналисти край Чечения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/10/2720336_maskirani_prebiha_jurnalisti_krai_checheniia/?ref=rss


Журналистке из Швеции сильно порезали ногу. У нашего корра подозрение на перелом руки https://t.co/VCbLXQ9dUW pic.twitter.com/wPPEOw7aPV

— Медиазона (@mediazzzona) March 9, 2016

Група руски и европейски журналисти и правозащитници бяха нападнати вчера в руската република Ингушетия, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

При нападението, извършено близо до границата с руската Чеченска република, са пострадали шестима души. Четирима са приети в болница -...

Започва битката за шампионската титла в мъжката волейболна Суперлига

http://www.cross.bg/teteven-varna-neftohimik-1501097.html

/КРОСС/Започва битката за шампионската титла в мъжката волейболна Суперлига. Днес, 10 март, са първите четвъртфинални мачове от плейофите. В единия от тях бургаският "Нефтохимик 2010" приема тима на "Тетевен Волей". Този двубой е от 18:00 часа в зала "Младост". Входът за зрители е на символичната цена от 2 лева. Пенсионери и ученици имат привилегията да гледат елитен волейбол само срещу левче. "Сега е моментът бургазлии да застанат зад отбора и да подкрепят момчетата в мачовете, които ще определят новия шампион на България", заяви мениджърът на клуба Огнян Томов. Съдии на мача са Александър Виналиев от Варна и Янчо Станков от Кърджали. Делегат на Българската федерация по волейбол е Юлиян Гюров от Варна. "Нефтохимик 2010" завърши на първо място в редовния сезон и съгласно регламента си осигури минимум сребърни медали. "Тетевен Волей" е осми в подреждането. Двата отбора ще играят до 2 победи от 3 мача. Реваншът в Тетевен е на 13 март /неделя/. При равенство в победите ще се играе трети решителен двубой, който е на 16 март отново в Бургас.  

Маскирани пребиха журналисти до Чечения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/10/2720336_maskirani_prebiha_jurnalisti_do_checheniia/?ref=rss


Журналистке из Швеции сильно порезали ногу. У нашего корра подозрение на перелом руки https://t.co/VCbLXQ9dUW pic.twitter.com/wPPEOw7aPV— Медиазона (@mediazzzona) March 9, 2016

Група руски и европейски журналисти и правозащитници бяха нападнати вчера в руската република Ингушетия, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

При нападението, извършено близо до границата с руската Чеченска република, са пострадали шестима души. Четирима са приети в болница - норвежкият...

Унгария обяви извънредно положение заради мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=315351

Унгария обяви извънредно положение заради мигрантите, съобщава агенция Ройтерс. „Унгария ще засили охраната на своите граници, ние обявяваме извънредно положение за цялата държава заради мигрантската криза“, заяви вътрешният министър на страната Шандор Пинтер.

Русия и Германия с най-много милиардери в Европа

http://europe.actualno.com/rusija-i-germanija-s-naj-mnogo-miliarderi-v-evropa-news_527905.html

Европа се разграничи от тенденцията, която доминираше списъка на списание Forbes за милиардерите на 2016 г., пишат от изданието. Като цяло броят на милиардерите по света спада от 1826 през миналата на 1 810 през тази година, а тяхното кумулативно богатство намалява от 7,05 трилиона долара на 6,48 трилиона долара. В Европа обаче броят на милиардерите леко се повишава от 482 през 2015 година на 489 през 2016 година. Общото богатство на европейските милиардери обаче също следва тенденцията и намал

Блан: Двете победи срещу "Челси" показват, че се развиваме правилно

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/10/2720338_blan_dvete_pobedi_sreshtu_chelsi_pokazvat_che_se/?ref=rss


Треньорът на ПСЖ Лоран Блан оцени високо победата с 2:1 срещу "Челси" в реванша от осминафиналите в Шампионска лига. Парижани са в следващата фаза след два успеха срещу сините.

"Мислех, че ще бъде по-тежко тази година да повторим успеха срещу същия съперник от миналия сезон, но успяхме да победим два пъти. Това е знак, че се развиваме правилно и прогресираме в Европа", каза Блан.

Според него отборът му е контролирал мача от началото до края. "Дори когато "Челси" изравни,...

Призив за прошка и покаяние върху автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557993

Думи за справедливост и покаяние, изписани върху автомобил, показа Румен Бахов в рубриката "Пълен абсурд" по Нова телевизия.  Той се срещна с неговия собственик - Йордан Рангелов. Йордан е посветил п...

Сидеров се призна за виновен по три дела срещу него

http://www.cross.bg/natfiz-sporazymeniya-slychaya-1501099.html

/КРОСС/Волен Сидеров се е признал за виновен по три от обвиненията, за които е подсъдим. Другата седмица Софийски градски съд ще заседава по три от предложенията за споразумения - за случая в град Батак от 2011 г., за хулиганската проява в НАТФИЗ, станала в навечерието на местните избори, както и за скандала до Народното събрание от 2013 г. И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата. За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация" със същите мерки.  

Окръжният съд постанови две присъди - за убийство на пътя и за наркотици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557992

Окръжен съд – Добрич осъди 43-годишния варненец Н. И. С. за убийство на пътя. Трагичният инцидент е станал на 1 юни 2015 г., на кръстовище с кръгово движение, намиращо се на изхода на Добрич към Балчик. Осъденият е управлявал товарен автомобил и е нарушил правила за движение по пътищата, като по непредпазливост причинил смъртта на 64-годишния М. Г. К. от Добрич. На подсъдимия е определено наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години, изтърпяването на което, на основание член от НК се отлага с изпитателен срок от 4 години. Подсъдимият е л...

Изкуствен интелект на Google победи шампиона по Го в първата от пет игри

https://www.24chasa.bg/Article/5353901

Изкуствен интелект на Google победи шампиона по Го в първата от пет игриВ знакова битка между човек и изкуствен интелект световният шампион по играта Го беше победен от опонента си компютър, пише BBC News. Програмата AlphaGo на дивизията DeepMind на Google спечели първата от серия игри с Ли Седол в Сеул. През октомври 2015 година AlphaGo победи европейския шампион по Го - постижение, за което се смяташе,

Предприемат сериозни мерки за овладяване на проблема с бездомните кучета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558002

Анализ на работата по отношение на безстопанствените кучета във връзка със зачестили сигнали на граждани за проявена агресия от страна на животните разпореди кметът на Видин Огнян Ценков. Установено е, че от началото на годината концентрация на нападения на хора от бездомни кучета има в жилищните комплекси „Крум Бъчваров“, „Бонония“, „Гео Милев“, „Вида“, около МБАЛ „Св. Петка“ и големи магазини във Видин, главно през студените зимни дни. Обикновено безстопанствените животни нападат носещите храна в чанти и пликове. След обстойно проучване е кон...

Грозно! Навръх осми март пияница крещи и плаши с бой жени в Бургас: К*рви, ще ви е*а мамата

http://pik.bg/грозно-навръх-осми-март-пияница-крещи-и-плаши-с-бой-жени-в-бургас-к*рви-ще-ви-е*а-мамата-news499187.html

Грозно! Навръх осми март пияница крещи и плаши с бой жени в Бургас: К*рви, ще ви е*а мамата

На изключително грозна и страшна гледка станаха свидетели бургазлийки навръх Международния ден на жената 8-ми март. Пиян "като казак" мъж изправи косите им със заплахи за бой и псувни. Грозната сцена се разиграла пред супермаркет в бургаския ж.к. "Възраждане", в района на Краснодар, пише "Флагман".

"Ще ти е*а мамата, к*рво, ще те е*а, проститутко" крещял той на всяка дама, появила се пред очите му. За ужас на клиентките хулиганът застанал точно на входа на магазина и тормозел жените, които искали да влязат в търговския обект. Не пощадил и минаващите по тротоара.

Всичко това се е случило вечерта, когато районът е много оживен, тъй като голяма част живущите в ж.к. "Възраждане" след работа се отбиват до пазара или магазина. Никой от тях обаче не реагирал, явно за да си нямат проблем с агресивния мъж. Свидетели на отвратителната гледка са станали и деца.

По това време оттам минавал един от младежите от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ). Той веднага подал сигнал на 112, а само няколко минути по-късно на място дошъл екип от Първо РУП-Бургас. Непристойното му поведение продължило и след пристигането на служителите на реда. Униформените задържали мъжа и го отвели в полицейския участък.

 

Защо слонът не хваща рак

https://www.24chasa.bg/Article/5353904

Защо слонът не хваща ракПрез 1977 г. проф. Ричард Пето от Оксфорд обръща внимание на един смайващ факт: “Ние, хората, би трябвало да страдаме от рак много повече от мишките, а не е така.” Аргументът му е подкупващо прост. При всяко деление на клетката има малък шанс да настъпи мутация и растежът на новата клетка да се ускори.

Новият серум Anew Youth Power от Avon събира силата на младостта в един революционен продукт

http://www.cross.bg/kozhata-prodykt-youth-1501096.html

/КРОСС/В близо 130 годишната си история, козметичната компания Avon винаги се е стремяла да изпълни всички желания на жените, да им помогне да са по-уверени, по-красиви и по-щастливи. А какво искат най-много те? Да изглеждат вечно млади и красиви, разбира се. За да удовлетворят тази мечта на дамите, специалистите на бранда отново изненадват с революционен продукт от високо технологичната им серия грижа за лице Anew. Новият серум Youth Power е създаден така, че да даде на дамите 2 пъти повече подмладяваща сила, за да покажем истинското си „аз" независимо от годините. Тайната на младостта се крие в революционната технология Boost, която започва да действа незабавно, правейки кожата мека и гладка. А само след две седмици намалява видимостта на бръчките и пигментацията, като възстановява по-стегнатия вид на кожата. Формулата на Youth Powerе разработена така, че да разпознава проблемните области на кожата и насочва действието на продукта директно върху тях. По този начин лицето получава нужните му подхранващи вещества и енергия точно на местата, които се нуждаят най-много. Именно тази насочена технология е в основата на много по-бързите резултати - регенериране на клетките, възстановяване на еластичността и намаляване броя на бръчките. „Формулата на AnewYouth Power е изключително лека и абсорбираща, което позволява максимална хидратация без излишен филм

Ивинела Самуилова - най-продаваната жива българска писателка

https://www.24chasa.bg/Article/5352882

Ивинела Самуилова - най-продаваната жива
българска писателкаНай-продаваната българска писателка през 2015 г. е Блага Димитрова, следвана от Ивинела Самуилова (автор на “Животът може да е чудо”). Това показва класацията на известна книжарница в центъра на София, направена по поръчка на сайта “Площад Славейков”. Списъкът подрежда 10-те най-продавани български писателки от 8 март 2015 г. до 7 март 2016 г.

Събират сметта с нов камион

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557989

Нов товарен автомобил за превоз на контейнери за битова смет получи Община Враца. Сметосъбиращата машина има монтирана мултилифт система за транспорт на контейнери и ще се използва за дейностите на „ЕКОПРОЕКТ“ ООД.   Финансирането на новия камион, което е в размер на 205 362 лв. с ДДС, е за сметка на отчисленията, внесени от Община Враца и Община Мездра по сметка в РИОСВ - Враца, съгласно дяловото им участие като съдружници в „ЕКОПРОЕКТ“ ООД....

3-етажна къща горя в Момчиловци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557990

3-етажна къща пламна в Момчиловци. Изгорял е изцяло покрива, както и покъщнината на два етажа. За щастие няма пострадали хора. Огънят тръгнал от покрива около 19.00 часа. С камбанен звън и с гърмеж на пушка, жителите на селото били известени за пожара. „Хората веднага се притекоха на помощ, но за съжаление почти нищо не можеше да се направи, защото пламъците се разраснаха доста бързо, а и къщата е на трудно достъпно място“, разказа кметът на селото Сийка Суркова. В гасенето на пожара се включиха дошлите два противопожарни автомобила от Смолян....

От 8-9 години пет големи фирми си разпределят милиарди в строителството, каза Симеон Дянков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720322_ot_8-9_godini_pet_golemi_firmi_si_razpredeliat/?ref=rss


Картел при горивата трудно ще се докаже, но за обществените поръчки в строителството не е трудно да се види, че има нечестна игра. Това коментира пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков, който в момента преподава в престижния "Лондон скул ъв икономикс".

Финансистът похвали вицепремиера Румяна Бъчварова за платформата opendata.government.bg, където е качена цялата информация за дейността на последните няколко кабинета. От анализа, който направил на наличната информация се...

Варна се представя на най-голямото световно туристическо изложение

http://www.moreto.net/novini.php?n=315347

Варна ще бъде представена на най-голямото световно туристическо изложение за професионалисти и масова публика ITB Берлин 2016, което се открива днес. Морската ни столица е една от седемте български общини, които ще бъдат презентирани на националния ни щанд.

Дянков: В здравеопазването влизат вредни идеи

http://www.vesti.bg/bulgaria/diankov-v-zdraveopazvaneto-vlizat-vredni-idei-6051127

Според бившия финансов министър в здравния сектор вече се вливат много повече пари, но реформи не се случват, което води до недоволни пациенти

И Г-н Постна пица се ядоса: Москов трябваше да е аут от кабинета заедно с ДСБ!

http://www.bnews.bg/article-149754

Ако Борисов не се справи с корупцията по високите етажи на властта, вървим по пътя на Полша

Хилари Клинтън: Няма да бъда обвинена за нарашуване на секретност на служебната ми кореспонденция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353880

Хилари Клинтън е уверена, че няма да ѝ бъде повдигнато официално обвинение, че е нарушавала режима на секретност при воденето на своята служебна кореспонденция, докато е заемала поста, предаде ТАСС, цитиран от агенция "Фокус".
Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат-президент заяви,
Хилари Клинтън е уверена, че няма да ѝ бъде повдигнато официално обвинение, че е нарушавала режима на секретност при воденето на своята служебна кореспонденция, докато е заемала поста, предаде ТАСС, цитиран от агенция "Фокус". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат-президент заяви,

Картофена салата с кисело мляко

http://petel.bg/Kartofena-salata-s-kiselo-mlyako__148334

Необходими продукти: картофи - 1 кг лук - 1 глава кисели краставички замразени зеленчуци - грах, моркови, царевица, чушки яйца - 2 броя...

Кубрат Пулев проговори за боя в Студентски град

http://petel.bg/Kubrat-Pulev-progovori-za-boya-v-Studentski-grad__148381

Снимка: Булфото Шампионът Кубрат Пулев - Кобрата проговори за мелето в дискотеката в Студентски град, при който той спаси живота на бивш...

„Бъдеще за децата” представи нови зали за работа с деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557831

Две нови зали за работа с деца и родители бяха открити в сдружение „Бъдеще за децата", като част от допълнителните подкрепящи дейности и услуги за потребителите на двата Центъра, които организацията управлява - за обществена подкрепа и за социална рехабилитация и интеграция за деца на територията на община Казанлък. Стаята за сензорна терапия е оборудвана изцяло с дарения, събирани в продължение на половин година. В Сензорната стая деца от аутистичния спектър и/или с хиперкинетични разстройства и такива с друг вид специфични потребности ще мога...

В САЩ проведоха драматична спасителна операция на куче

https://www.24chasa.bg/Article/5353891

В САЩ проведоха драматична спасителна операция на кучеДраматична спасителна операция на куче в САЩ. Полицията в щата Юта разпространи видеокадри от изваждането на четириногото от замръзнало езеро, съобщава "Нова телевизия". На кадрите се вижда как екипът спасители стига с лодка до четириногия, заклещен в ледените води. Лейтенантът, участвал в спасяването разказа,

България и Турция ще преговарят по допълнителни условия за реадмисията на мигранти

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-ministur-1501095.html

/КРОСС/"Най-важното послание от срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Турция е, че Брюксел си връща контрола върху външните граници - нещо, за което България настоява от месеци. Друг положителен елемент е желанието и намерението реадмисионното споразумение между ЕС и Турция да започне да се изпълнява максимално бързо. Изключително съм обнадежден от договорените вече преговори по двустранния протокол (за прилагането на споразумението на реадмисия между ЕС и Турция - бел. ред.) между България и Турция, които ще се проведат на 15 и 16 март в София." Това каза външният министър на България Даниел Митов след публична лекция в сряда в Университета за национално и световно стопанство в София. Преди две седмици българска делегация посети Анкара, за да обсъди практически мерки, свързани с противодействието на незаконната миграция. Говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева уточни пред "Дневник", че преговорите ще са в рамките на изискване на ЕС всяка страна членка да изготви двустранен протокол с Турция преди срещата на върха в Брюксел на 17-18 март. "Шенген няма да се разпадне. Който приема различни мерки по границите си, трябва да знае, че това е временно и се е случвало и друг път при различни обстоятелства. Шенген ще продължи да съществува и даже ще се разшири. Надявам се, че това ще стане съвсем скоро с България и Румъния", допълни външният министър.  

Цената на петрола спада леко по време на четвъртата търговска сесия

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-спада-леко-по-време-на-четвъртата-търговска-сесия_l.a_i.716716_at.1.html

Бенчмарковите сортове петрол изгубиха част от стойността си спрямо цените си при отварянето на борсата през четвъртата търговска сесия. Петролът сорт...

Deutsche Boerse продава американския си бизнес с опции на Nasdaq

http://www.investor.bg/sasht/337/a/deutsche-boerse-prodava-amerikanskiia-si-biznes-s-opcii-na-nasdaq-212808/

Сделката за 1,1 млрд. долара идва в момент, в който германският борсов оператор договаря сливането си с LSE

Мъж се простреля с огнестрелно оръжие в Дупнишко

http://pik.bg/мъж-се-простреля-с-огнестрелно-оръжие-в-дупнишко-news499180.html

Мъж се простреля с огнестрелно оръжие в Дупнишко

55-годишен мъж се е прострелял с огнестрелно оръжие в село Самораново, Община Дупница. Това потвърдиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, цитирани от "Фокус".

Мъжът се е прострелял в дома си. Той е транспортиран в тежко състояние в столично лечебно заведение. По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление – Дупница.

Електронният чип в личните карти пак се отлага

http://www.cross.bg/karti-identifikatziya-lichni-1501094.html

/КРОСС/Въвеждането на чип с данни за електронна идентификация в личните карти на българите е на път да бъде отложено отново за неопределено време. Това е станало по предложение на шефът на комисията по вътрешна сигурност и лидер на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщава clubz.bg. По негово устно предложение в последния момент комисията по вътрешна сигурност, на която е председател, отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. При гласуването депутатите от опозицията вече не бяха в залата и то мина без възражения. Идеята за електронен чип с данни в личните карти се точи от години и постоянно се отлага по различни причини. Последно за нововъведението се заговори покрай обществената поръчка на МВР за система за издаване на нови лични документи. Очакваше се такива лични карти да започнат най-после да се издават около края на 2017 г. Търгът обаче бе спрян от премиера Бойко Борисов, заедно с другите големи държавни търгове. Проектът на Закон за електронната идентификация е изготвен от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова и приет от Министерския съвет и от парламента на първо четене. В преходните и заключителните му разпоредби се предвижда промяна на Закона за българските лични документи, за да се въведе вграждането на чип за електронна идентификация в личните карти

Заради Гришо: "Найк" пусна тенис обувки в бяло, зелено и червено

https://www.24chasa.bg/Article/5353883

Заради Гришо: "Найк" пусна тенис обувки в бяло, зелено и червено"Найк" пусна тенис обувки с цветовете на българското знаме. Американският гигант за спортни стоки е спонсор на първата ни ракета Григор Димитров. Очаква се обувките да станат част от екипа на Григор на следващите турнири, на които е заявил участие. Междувременно "Найк"беше първата фирма, която замрази спонсорския си договор с бившата приятелка на

Нарязаха гумите на над 40 коли във Враца

http://pik.bg/нарязаха-гумите-на-над-40-коли-във-враца-news499178.html

Нарязаха гумите на над 40 коли във Враца

Над 40 автомобила осъмнаха с нарязани гуми във Враца, пише „Конкурент“. Най-много са пострадалите коли в ж.к. „Младост“. Десетки возила, паркирани пред жилищните блокове в квартала, бяха открити от собствениците си вчера сутринта с нарязани гуми. Никой от живеещите в района не бе видял нищо. Потърпевшите собственици се тюхкаха и се чудеха кой е извършителят на поразията.
От областната дирекция на МВР заявиха, че при тях са постъпили 15 сигнала и разследват случая. По неофициална информация обаче броят на автомобилите надхвърля 40.

„И четирите гуми на двете ми коли, които бяха паркирани пред блока, са нарязани. Нямам думи. От сутринта се занимавам с това и хвърлям пари за подмяната им“, разказа Ивайло, който е сред десетките пострадали собственици.

Автомобили с нарязани гуми е имало и на ул. „Екзарх Йосиф“ в града.
„Много от хората нямаше как да отидат на работа сутринта. Слизат пред блока и откриват колите си в това състояние. Започват да звънят на 112, чакат полицейски служители и т.н. Дано да бъдат заловени и наказани по адекватен начин злосторниците“, коментираха хора от квартала.
Според криминалисти най-вероятно деянието е извършено от няколко души, които са действали по едно и също време.

Две са версиите по случая. Според едната става дума за хулиганска проява. Втората е, че са замесени хора, които имат сервизи за смяна на гуми в града. Живеещи в ж.к. „Младост“ направиха връзка между вчерашния случай и станалия през декември 2014 г. в квартала. Тогава десетки коли осъмнаха с потрошени стъкла. Първоначално разследващите предполагаха, че деянието е извършено от група подпийнали младежи, които след купон за студентския празник са потрошили стъклата. Разследването обаче установи, че в престъплението е замесен човек, свързан с един от сервизите в града, в който се подменят стъкла на коли.

Екологът, нарекъл легендарни спортисти “елитни проститутки”, брои птици с над 4 млн. лева

http://www.bnews.bg/article-149749

Въпреки сериозното финансиране работата по проектите се изпълнява от доброволци, които не вземат нито лев.

Шарапова: Решена съм отново да играя тенис

http://www.cross.bg/sharapova-minavam-blagodarya-1501092.html

/КРОСС/Руската тенисистка Мария Шарапова, която бе уличена в употреба на забранено вещество, отправи обръщение във Фейсбук към своите почитатели. "Събудих се вчера сутринта с поща, изпълнена до край с любов и съчувствие. Първият мейл, който веднага отворих, беше от най-добрия ми приятел - знаете, от този тип хора, които могат да те накарат да се усмихнеш или да заплачеш с една дума, и с когото прекарах вечерта на телефона, докато ме проверяваше как се чувствам - пише Шарапова. - Като цяло обичам сутрините. Нов ден, ново начало. Справедливо е да кажа, че този ден не беше поредният. Нищо друго не ми дойде на ум в 6 сутринта, освен, че съм решена отново да играя тенис и се надявам, че ще получа възможността да го направя. Иска ми се да не трябваше да минавам през това, но минавам и ще се справя". Обръщението продължава с разказ как тя все пак е тръгнала към фитнеса и е забелязала няколко коли със затъмнени стъкла да я следват - според нея: "Добрите стари папараци". "Получих много писма от приятели. Прекарах следобеда, четейки ги до кучето си, което не можеше да разбере защо това е по-важно от разходката, която очакваше. В този момент съм толкова горда да ви нарека мои фенове. Часове след моята пресконференция, вие ми показахте подкрепа и вярност, каквито бих очаквала да чуя само, когато човек е на върха в професията си - пише още Шарапова.- Вашите послания ми дават голям кураж. Това обръщение няма друг смисъл, освен да ви благодаря

Хванаха крадец на електрическа помпа в Кюстенидл

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557986

Кюстендилски полицаи са установили извършителя на кражба на електрическа помпа от къща в Кюстендил. Той е 41-годишен и е извършил кражбата на 8 март. Помпата е иззета и върната на собственика. Работата по случая продължава РУ Кюстендил, изяснява се съпричастност на 41-годишният мъж и към други противозаконни деяния....

Излиза дебютният роман на Соня Тодорова – една история за избора и свободата

http://books.actualno.com/izliza-debutnijat-roman-na-sonja-todorova--edna-istorija-za-izbora-i-svobodata-news_527895.html

На 14 март излиза от печат дебютният роман на Соня Тодорова – една история за избора и свободата, за стихията на времето и неизбежните случайности, за непонятната жестокост и жилавия порив към щастие. „Перлите на Ади Ландау” (248 стр., цена: 15 лв.) проследява историята на чифт перлени обици, която започва от еврейското гето във Виена, минава през разкошните дворци на Рингщрасе, през малко планинско селце в Алпите, през раздираната от кошмара на войната Европа, концентрационни

Евакуираха Тракийския университет заради сигнал за бомба

http://starazagora.actualno.com/evakuiraha-trakijskija-universitet-zaradi-signal-za-bomba-news_527897.html

Заради сигнал за бомба опразниха залите на Тракийския университет в Стара Загора. Сигналът е подаден в 8.32 часа тази сутрин на тел.112 от анонимен мъжки глас, съобщиха от полицията. Анонимният мъж е съобщил, че има поставено взривно устройство в Тракийския университет, без да посочва къде точно. Затова всички студенти и преподаватели, от всички факултети, са били изведени извън помещенията на безопасно място, информира Topnovini.bg. Полицейски служители проверяват сградите за наличие на взр

Жената на Ердоган скандализира с изказване за харемите

http://asia.actualno.com/jenata-na-erdogan-skandalizira-s-izkazvane-za-haremite-news_527899.html

Първата дама на Турция Емине Ердоган се изказа положително за ролята на османските хареми в живота на жените. Това стана по време на конференция, посветена на ролята на майките на султаните, съобщи РИА Новости. "Когато се запознаваме с произведенията на изкуството, то в повечето от тях се срещаме с жени, завладени от жаждата за власт и удоволствие. В същото време харемите са били училище за жените", е казала Емине Ердоган. По думите ѝ в харемите жените се подготвяли за живота, получавали са об

В Русе разглеждат планове за защита от бедствия и противодействие на тероризъм

http://ruse.actualno.com/v-ruse-razglejdat-planove-za-zashtita-ot-bedstvija-i-protivodejstvie-na-terorizym-news_527901.html

В Общински съвет - Русе са внесени за разглеждане проекти на планове за защита от бедствия и противодействие на тероризма, става ясно от докладна записка, постъпила от името на кметската администрация. Във връзка с промените настъпили в Закона за защита при бедствия и налагащите се промени в Плана за защита при бедствия, същият е актуализиран и предложен за разглеждане. С Решение № 1/05.01.2016г. на Министерския съвет на Република България е приет Национален план за противодействие на тероризма

Определиха най-безопасните за здравето ни професии

http://curious.actualno.com/opredeliha-naj-bezopasnite-za-zdraveto-ni-profesii-news_527894.html

Никоя професия не е напълно лишена от рискове. Дори безобидни на пръв поглед дейности – като работата в офис, могат да са опасни за здравето поради дългото време, прекарано в седнало положение, което е доказано вредно за здравето. И все пак някои сфери са по-малко рискови от други. Изданието Business Insider е решило да направи класация на най-безопасните за здравето професии. За целта то е използвало данни от Occupational Information Network – информационна база на американското Бю

Агитация на майчин език ще има, увери Местан

http://politics.actualno.com/agitacija-na-majchin-ezik-shte-ima-uveri-mestan-news_527902.html

Забраната за агитация на майчин език е противоестествена, затова рано или късно ще отпадне от Изборния кодекс. Това заяви бившият председател на ДПС и основател на партия ДОСТ Лютви Местан по време на дебатите за промени в Изборния кодекс. По думите му България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, в която има забрана за ползване на майчин език по време на кампания. Според Местан забраната ще отпадне, но най-вероятно това ще се случи след осъдително решение от съда за правата

Снимат индийски екшън в Перник

http://pernik.actualno.com/snimat-indijski-ekshyn-v-pernik-news_527904.html

Перник става снимачна площадка на индийския игрален филм „Шивай". Утре в града пристига целият снимачен екип и актьорски състав за заснемането на продукцията. Снимките на екшън-драмата ще бъдат четири дни и ще са в емблематичната за града сграда - Двореца на културата. Пространството пред Двореца също ще се превърне в снимачна площадка. Община Перник е подписала договор с компанията за осъществяване на продукцията „Булмастер" ООД . За заснемането на филма са договорени 10 000 лева,

Още четири звезди се присъединяват към „Звездни стажанти"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557987

Александра Сърчаджиева, Петя Буюклиева, Таньо Шишков и Албена Вулевa са следващите имена, които ще вземат участие в „Звездни стажанти" Освен едно различно приключение, изпълнено с много динамика, неочаквани обрати, интересни задачи и добри дела, „Звездни стажанти" стартира в ефира на Нова с цяло съзвездие от известни личности решили да излязат от комфортната си зона. Александра Сърчаджиева, Петя Буюклиева, Таньо Шишков и Албена Вулева са следващите популярни българи, които поемат предизвикателството на 15 март от 21:00 часа. Те ще се впрегнат в...

Преглед на печата, четвъртък, 10 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-10-март_l.a_i.716715_at.1.html

10% по-малко туристи в Банско 10% по-малко туристи отчитат в зимния ни курорт Банско за първите два месеца на тази година в сравнение със същия...

Миков: Искат да увеличат разходите за здраве (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557985

Министър Петър Москов и здравната реформа на ГЕРБ правят така, че още повече да се увеличат личните разходи на хората за здравеопазване. Това заяви в „Здравей, България" на

Божидар Лукарски: КЗК не е панацеята за разрешението на всички проблеми

https://www.24chasa.bg/Article/5353881

Божидар Лукарски: КЗК не е панацеята за разрешението на всички проблемиКомисията е доста специализиран орган, през цялото време се вглеждаме в работата ѝ и нека да кажем, че по всичките казуси, по които се произнася, не е последна инстанция. След това имаме произнасяне на ВАС. КЗК не е панацеята за разрешението на всички проблеми. Това каза министърът на Икономиката Божидар Лукарски пред България он Еър ,

Красимир Каракачанов: Турция е виновна за кризата с бежанците

http://www.cross.bg/karakachanov-tyrtziya-granitzata-1501091.html

/КРОСС/ Турция е страната, която е най-виновна за кризата с бежанците, защото въоръжава бунтовници и ги изпраща да се бият със законното правителство в Сирия, заяви в ефира на бТВ Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт. Според него южната ни съседка нарочно пуска корабите с бежанци към бреговете на Гърция. По повод споразумението, което Европейския съюз е на път да сключи с Турция Каракачанов обяви, че ЕС е изгубил моралния си облик. Депутатът смята също, че Евросъюза има голяма вина за кризата в Близкия Изотк през последните 10 години, защото воюват със светски правителства. За пример той даде Либия. „Хайде по-добре да дадем тези 6 млрд. евро на Сирия и Либия, за да се възстановят, предложи Каракачанов по повод помощта, която ЕС се готви да даде на Турция за справяне с бежанската криза.Депутатът от ПФ определи като цинизъм идеята Турция да приема нелегални имигранти и да изпраща в Европа сирийски бежанци. Неговата прогноза е, че Анкара ще изпраща сирийски кюрди, за да се „изчисти от кюрдските елементи". Лидерът на ВМРО припомни, че преди три години са го обвинявали в популизъм, когато е настоявал за ограда по границата. Според него е добре, че най-накрая сме изпратили и армията, защото каналджиите се информират през интернет, че добре пазим границата си и няма да смеят да рискуват да я преминават нелегално с имигранти

"БМВ" горя в с. Багренци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557984

Екип на РСПБЗ - Кюстендил е гасил пожар, възникнал в лек автомобил „ БМВ" в с. Багренци. Причина за пожара е техническа неизправност, изгорял е двигателният отсек на автомобила, спасено е купето, няма пострадали хора, информират от ОД на МВР Кюстендил....

От уличен телефон се обадили за бомбата на летището

http://www.vesti.bg/bulgaria/ot-ulichen-telefon-se-obadili-za-bombata-na-letishteto-6051124

Полицията не е намерила мъжа, който вчера в 21:18 часа подаде сигнал за бомба в багаж на пътник. заради това летището и районът бяха блокирани за около два часа

Форбс изброи милиардерите по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=315348

Руската столица се нареди на трето място сред градовете по света по брой милиардери, съобщи американското издание "Форбс". Според него в Москва живеят 60 души, притежаващи състояния от милиарди долари. Според изчисленията общата стойност на притежаваните от тях активи е 217 млрд.

На бой отиват само другите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353001

За първи път от доста години експертите на Министерството на отбраната са на път да предложат документ, който да е адекватен на действителността. Колкото и националистически вопли да се надигат от страна на обществото, при криза, която изисква реално да се защитава отечеството, ще се види, че на улицата ще излязат само шепа хора.
За първи път от доста години експертите на Министерството на отбраната са на път да предложат документ, който да е адекватен на действителността. Колкото и националистически вопли да се надигат от страна на обществото, при криза, която изисква реално да се защитава отечеството, ще се види, че на улицата ще излязат само шепа хора.

Стара Загора - на трето място в класацията за най-добър град

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557825

Стара Загора заема трето място във временната класация за най-добрия град за живеене с 9,10%. Първи е Бургас с 42,23%, следван от Варна - с 22,61%. За девета поредна година „Дарик радио", заедно с „ 24 часа" търсят кой е най-добрият град за живеене в България.Изследването има за цел да установи качеството на живот във всички 27 областни града в страната, оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. До 25-и март всички желаещи могат да подкрепят предпочитания от тях град...

Летище „София” вече работи нормално

http://www.cross.bg/transport-raboti-normalno-1501090.html

/КРОСС/Летище „София" тази сутрин работи напълно нормално, след като вчера вечерта анонимна заплаха по телефона за бомба предизвика хаос за пътниците и усилия за силите за сигурност. След щателна проверка полицията не е открила взривно устройство. Преди това и двата терминала на летището бяха блокирани заради сигнала. В 21,18 ч. мъжки глас е позвънил в летището и е съобщил, че в багаж на пътник има заложена бомба. Движението беше спряно от светофара на бул. "Брюксел" както за частни автомобили, така и за градския транспорт. Заради наложената блокада пристигащите пътници бяха принудени да ходят по няколко километра пеша в дъжда, преди да стигнат до място, където да могат да хванат такси или транспорт. Разписанието на полетите не беше нарушено. Пътниците обаче са се оплаквали от липса на информация.  

Лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка: Министър Москов трябва да разбере, че със сила и без диалог реформа не се прави

http://pik.bg/лидерът-на-бдц-д-р-красимира-ковачка-министър-москов-трябва-да-разбере-че-със-сила-и-без-д-news499172.html

Лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка: Министър Москов трябва да разбере, че със сила и без диалог реформа не се прави

„Никой не може да си позволи да коментира решение на Конституционния съд, но аз ще коментирам  реакцията на министър Москов, която като цяло е очаквана“ – заяви лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка за ПИК.  „Той подчерта, че от решението на съда не произтича проблем за здравната система и пациентите, и това е така – системата ще продължи да функционира по начина, по който работи в момента“ – каза още д-р Ковачка.

„Спорно, обаче, е твърдението на министъра, че разделянето на пакета медицински услуги на основен и допълнителен е едва ли не единствена гаранция,  че Националната здравноосигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението на болните. Фиксацията върху тази идея може да бъде непродуктивно“ – категорична е заместник- председателката на здравната комисия. „Ръководството на министерството трябва да осъзнае, че не е безпогрешно.  Според нас подходът трябва да бъде друг.  Ръководството на министерството трябва да направи сериозен анализ и да предложи обосновани варианти за промени в оспорваните текстовете на Закона за здравното осигуряване на здравната комисия, за да може да намери широка парламентарна и експертна подкрепа  за продължаване на реформите в здравеопазването. Намирането на решение в здравната комисията чрез консенсус е правилната позиция в случая. Другото, силово налагане на спорни решения, би било високомерие и небрежност, а древните са казали, че грубата небрежност трябва да се приравнява с умисъл“ – допълни Ковачка. Министър Москов трябва да разбере, че със сила и без диалог реформа не се прави.

Според нея, решението за разделянето на здравните услуги в два пакета по начало е било противоречиво и с неясна аргументация. Не е бил направен и предварителен анализ, какво точно ще се случи в здравната система след неговото внедряване, какви са потенциалните рискове и ползите от него – здравни и финансови.  Липсвал е и консенсус по някои от текстовете в здравната комисия. „Слаба бе комуникацията относно разделянето на тези пакети и логично създаде атмосфера на недоверие и подозрителност в опозицията и медиите, на опасения от ограничаване на достъпа до здравеопазване“ – обобщи д-р Красимира Ковачка.

„Ще настояваме в дебата по това, как трябва да продължи здравната реформа,  да бъдат включени и темите за общинското здравеопазване, общественото здраве, проблемът с ниските лекарски заплати, особено на младите лекари, и съществуващите огромни и несправедливи различия в заплащането  в здравната система, които водят до миграция на професионалисти и корупция“ – каза Ковачка и поясни, че реформата би била успешна само, ако бъде подобрено взаимодействието и комуникацията между политиците, здравната комисия, лекарския съюз, неправителствените организации, синдикатите и министерството на здравеопазването.

Миков побесня: Щом Москов не иска да си събира чуковете, лекарите си тръгват!

http://www.bnews.bg/article-149753

Миков прогнозира, че до края на септември малки болници ще бъдат затворени, заради недостиг на средства

Цената на млякото е ниска в целия Евросъюз, обяви Десислава Танева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/10/2720320_cenata_na_mliakoto_e_niska_v_celiia_evrosujuz_obiavi/?ref=rss


Изкупната цена на суровото мляко е на най-ниското си ниво от пет години не само в България, но и в целия Европейски съюз. Пазарният дисбаланс, при който непрекъснато се увеличава производството, а търсенето спада, е последица от общата ситуация в общността. Това обяви в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че има 12 страни-членки, в които изкупната цена е по-ниска от тази в България.

Наскоро фермери заплашиха с протести заради ниските изкупни...

Защо кашлят децата?

https://www.24chasa.bg/Article/5353873

Защо кашлят децата?Ако грипът или друг гаден вирус е навестил дома ви тази зима, сте се убедили в едно: най-голям кошмар за болното дете и неговите родители е кашлицата. Дори силната болка в ушите и високата температура се повлияват от лекарства, но кашлицата е друг филм. Безсънни нощи, неспокойно дете, повръщане от напъните да се откашлят секретите.

Шарапова с прочувствено съобщение към феновете си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557982

Мария Шарапова използва своя профил във Facebook, за да сподели първите си думи, след като обяви шокиращата новина, че има положителна допинг проба, съобщава Gong.bg. Шарапова с положителна допинг проба Рускинята благодари за подкрепата на своите фенове и ги увери, че голямото ѝ желание е отново да играе тенис. Ето цялото послание, което ...

Реформите в образованието ще стимулират младите преподаватели

http://www.cross.bg/obrazovanieto-stamatov-bulgarskite-1501089.html

/КРОСС/ Реформите в образованието ще стимулират младите преподаватели да започват работа в сектора, смята зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. През последната година заплатите в образованието изпреварват минималния ръст, посочи той: "Тази тенденция ще бъде запазена, за да има повече по-млади кадри". Заплатите на преподавателите с дългогодишен опит обаче, няма да бъдат променяни, добави зам.-министърът. Стаматов, който беше директор на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София, преди да се присъедини към екипа на Меглена Кунева, посочи, че съвременните условия на труд на българските учители налагат и нови практики. "Отмина това време, в което директорът трябва да бъде най-добрият педагогически кадър. Той трябва да бъде много добре икономически подготвен. Да отговаря на изискванията за комуникативност с обществото, в което живее, било то в малък или в по-голям град. Да има добри качества за предлагане на нови специалности. Не трябва да бъде толкова консервативен, колкото беше преди 25 години", каза той. По думите му добрата подготовка на учебния материал също не остава по-назад в длъжностната характеристика на учителите. Според Стаматов българските автори, след актуализацията на учебните програми, съставят 56% от учебния материал по литература

Търговецът на ракията убиец в Якоруда иска да излезе от ареста

http://pik.bg/търговецът-на-ракията-убиец-в-якоруда-иска-да-излезе-от-ареста-news499169.html

Търговецът на ракията убиец в Якоруда иска да излезе от ареста

Тайфи Мекльов, обвинен за търговията с опасната ракия, убила шестима души, иска по-лека мярка за неотклонение. Днес Апелативният съд ще заседава по мярката.

В края на миналата година Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняем Тайфи Мекльов за това, че на 25 и на 26 декември 2015 г. е продал общо 6 литра метилов алкохол. Опасното за здравето питие е причинило смърт на повече от едно лице и апелативните магистрати прецениха, че към момента доказателствата са достатъчни, за да подкрепят обосновано предположение за това.

Самият Мекльов не се яви в съда, а през януари тази година съдът отказа да измени мярката му за неотклонение. Тайфи Мекльов каза, че алкохолът, убил шест души в Якоруда, му е доставен от Юсуф Мемчов, починал на 21 декември. Родителите на Мемчов отрекоха това и казаха, че мъртвият им син е набеден от Мекльов. Пред БГНЕС Айше Мемчова, майка на Юсуф бе категорична, че синът й е набеден от Мекьов, защото е мъртъв и не може да се защити. Като причина за смъртта му в епикризата бе записана аневризма.

На 13 януари обаче беше ексхумирано тялото на 33-годишния Мемчов, който е първият пил от ракията с високо съдържание на метилов алкохол. Ексхумацията потвърди, че Юсуф е шествият починал от алкохола. Според прокуратурата, версията на Мекльов за 6-те литра алкохол, убил шестима и пратил осем други в болница, е по-скоро защитна, отколкото вярна.

Почитаме Света Галина Великомъченица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557980

На 10 март Православната църква почита паметта на Света мъченица Галина. Според някои от вярванията името произхожда от старинното "гал", което означава мургав и здрав. В древността мургавите хора са били по-обичани, защото бледността била смятана за болестно състояние. Някои източници посочват, че името има гръцки произход - Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие. Съществува и схващане, че Галина произлиза от глагола галя, което пък свързва името с майчината любов и закрила. Най-популярната светска верси...

Проливен дъжд превърна Дубай във Венеция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353844

Проливен дъжд в Абу Даби затвори летището и училища в Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Асошиейтед прес, цитиран от Нова ТВ. Очевидец сподели: "Дубай се превърна във Венеция". Националният център по метеорология и сеизмология предупреди за проливните дъждове, които са нещо необичайно за пустинната държава, отбелязва АП.

Сушата изяжда пшеницата, 34 страни гладуват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557979

34 страни по света, 80 на сто от които в Африка, не разполагат с достатъчно храна за населението си. Недохранването идва заради конфликти, суша и наводнения, предаде Асошиейтед прес.Публикуван вчера доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие за предстоящата реколта и ситуацията в сферата на производството на храни съобщава, че сушата се свързва с климатичното явление Ел Ниньо. Небивала суша мъчи Източното Средиземноморие от години ...

Задържаха митничар, заплашил полицаи, че ще ги уволни

https://www.24chasa.bg/Article/5353867

Задържаха митничар, заплашил полицаи, че ще ги уволниМитнически служител е бил задържан на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Причината за ареста е непристойното поведение на чиновника, попаднал в задръстването заради зверската катастрофа, станала вчера и отнела живота на млад мъж. Изнервеният митничар излязъл от джип "Гранд Чероки", отишъл при униформените и започнал да крещи,

На връх 8-ми март: Цветари "олекнаха" с около 19 000 лева от данъчните

http://petel.bg/Na-vrah-8-mi-mart--TSvetari-oleknaha-s-okolo-19-000-leva-ot-danachnite__148378

Илюстрация: Булфото Съвместна акция на инспекторите от „Оперативни проверки” и публичните изпълнители от столичната НАП, проведена н...

Откриха череп на гигантски динозавър на Марс

http://petel.bg/Otkriha-cherep-na-gigantski-dinozavar-na-Mars__148379

Известният уфолог Скот Уоринг заяви, че, изучавайки снимки, направени от марсохода Curiosity, той е намерил на повърхността на Червената плане...

Разследваща полицайка оглави полицията в Ловеч

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557977

Разследващата полицайка Радостина Петкова е новият началник на Районното управление на МВР в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. Тя е назначена на поста със заповед на министъра на вътрешните работи от 8 март. Петкова е родена през 1980 г. в Ловеч. Завършила е Академията на МВР. Започнала е работа в системата на вътрешното ведомство през 2003 г. Почти цялата й кариера до момента е като разследващ полицай в РУ - Ловеч. ...

Депутати искат глоби за проповядване на комунистическа идеология

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557978

"Носталгията е едно. Но когато ти проповядваш една престъпна идеология, това е нещо съвсем друго и тогава трябва да бъдеш наказан". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия Асен Генов от "Протестна мрежа", след като депутати поискаха затвор и солени глоби за проповядване на комунистическа идеоло...

Съпредседателят на ДПС Рушен Риза: най-добре ще е Ахмед Доган да се върне начело на партията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353855

 „Аз мисля, че най-добре ще е Ахмед Доган да се върне начело на партията, но той не иска да се завръща в активната политика”, каза съпредседателят на ДПС Рушен Риза пред БНТ.
"На последния централен съвет, който проведохме, почетният председател каза – нека да има съревнователен принцип за избор на лидер", обясни Риза и добави,
 „Аз мисля, че най-добре ще е Ахмед Доган да се върне начело на партията, но той не иска да се завръща в активната политика”, каза съпредседателят на ДПС Рушен Риза пред БНТ. "На последния централен съвет, който проведохме, почетният председател каза – нека да има съревнователен принцип за избор на лидер", обясни Риза и добави,

Безплатни прегледи в Очна клиника "Св. Николай Чудотворец"-Варна по повод Световния ден за борба с глаукомата

http://www.moreto.net/novini.php?n=315329

По повод Световния ден за борба с глаукомата, който отбелязваме на 12 март, в Очна клиника "Свети Николай Чудотворец" във Варна започнаха безплатни прегледи. До 12 март всеки желаещ може да се запише на тел.052 630 670 или да посети клиниката на адрес ул.

Варненски таксиджии умуват днес за протест срещу патентния данък

http://www.moreto.net/novini.php?n=315340

Пореден повод за недоволство, този път срещу предложението за облагане на такситата с патентен данък до 1000 лева ще събере шофьори от Варна на протест. В знак на несъгласие с планираните промени в Закона за автомобилните превози, таксиджии от морската столица ще се съберат в 14 часа в четвъртък пред сградата на Терапията, научи Moreto.

Как да станете част от групата на Активните #бисерчета?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557983

В рамките на Младият Пловдив чете Вал Стоева и Лора Филипова ще гостуват в СОУ "Черноризец Храбър" в Пловдив от 13 ч. днес и ще демонстрират колко е лесно да бъдеш активно бисерче. Те са подготвили кратка работилница за децата, които ако пожелаят могат веднага да се включат в групата на Активните #бисерчета. „Бисерче вълшебно“ е единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години. Защото те са истинските читатели на детските книги. „Бисерче вълшебно“

Не успяха да трансплантират матка, последваха много усложнения за пациента

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557975

Първият опит за трансплантация на матка в САЩ се провали, тъй като настъпилите след операцията усложнения са били много тежки и са наложили трансплантираният орган да бъде отстранен. Това съобщиха от Кливланд клиник в Охайо. След премахнатия орган пациентка вече се чувства добре. Операцията по трансплантацията е продължила девет часа и е проведена на 25 февруари. Кливланд клиник започва през 2015 г. да подбира кандидатки за трансплантация на матка в рамките на клинични опити върху общо 10 пациентки. Това са жени, които по една или друга причина...

ЕЦБ на прага на ново увеличаване на програмата за изкупуване на облигации

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-на-прага-на-ново-увеличаване-на-програмата-за-изкупуване-на-облигации_l.a_i.716714_at.1.html

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви поредното увеличение на програмата за количествени улеснения – за изкупуване на облигации....

ЕЦБ на прага на ново увеличаване на програмата за изкупуване на облигации

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-на-прага-на-увеличаване-на-програмата-за-изкупуване-на-облигации_l.a_i.716714_at.1.html

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви поредното увеличение на програмата за количествени улеснения – за изкупуване на облигации....

Чуркин: Съветът за сигурност на ООН не може да действа без правото на вето

http://www.cross.bg/veto-pravoto-sigyrnost-1501064.html

/КРОСС/ Ситуацията в света днес е далеч от хармонията, за да може Съветът за сигурност на ООН да действа без правото на вето, заяви постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин на заседание на Общото събрание по въпроса за справедливото представителство в Съвета за сигурност на ООН, предаде РИА Новости. В речта си Чуркин отбеляза, че обсъждането на въпроса за правото на вето „само създава допълнителни проблеми за преговорите за реформата на Съвета за сигурност на ООН“. Един от въпросите в рамките на разширяването му е дали ще присъстват в разширен състав в СС на ООН новите членове и трябва ли те да имат право на вето. Такова право в момента имат постоянните членове на Съвета – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция. По думите на руския постоянен представител правото на вето е „основен елемент в механизма на приемането на колективни решения“, стимулиращ членовете на Съвета към търсене на компромиси. „Правото на вето е крайъгълният камък в цялата структура на ООН. Без него цялата конструкция щеше да загуби своята стабилност. Без правото на вето Съветът за сигурност би могъл да се превърне в орган, „поставящ печат“ върху решенията, ориентирайки се от небезспорна или налагана политическа линия в международните отношения

eCommCongress 2016 ще бъде 2 дни с над 18 лектора и практически работилници

http://www.cross.bg/regylyarnata-tzenana-otstupka-1501088.html

/КРОСС/Развълнувани сме да Ви поканим на второто издание на eCommCongress - най-голямото събитие за електронни търговци в България, което ще се проведе на 8 и 9 април в ИЕЦ.Като гости от предното издание Ви каним да се регистрирате до 15 март с промо код ECOMM2015, който ще Ви даде 10% отстъпка от регулярната цена на всички билети.Taзи година в програмата са лектори от 6 чуждестранни държави и много български специалисти работещи всеки ден в сферата на онлайн търговията, маркетинга и логистиката.  Вторият ден ще можете да се включите в работилници за копирайтинг, клиентска лоялност, фотография за онлайн магазини, анализ на данни и потреб. поведение, логистика и др.В конгресната част ще си говорим за маркетинг, мобилни устройства, данни за пазара тук и в Европа, персонализация и др.За повече информация посетете нашият уебсайт http://ecommcongress.comРегистрирайте се до 15 март с промо код ECOMM2015 за да вземете своята 10% отстъпка от регулярната цена на всички билети.Очакваме Ви! 

Китанов с повиквателна за младежкия национален отбор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557974

Вратарят на „Черно море“ Георги Китанов получи поредна повиквателна за младежкия национален отбор от селекционера Антони Здравков, съобщи официалният сайт на клуба. Стражът ще се яви на 20 март в Стара Загора за лагера на националите за предстоящите евроквалификации с Уелс на 25 март и гостуването на Люксембург четири дни по-късно. Неговото отсъствие няма да се отрази на „моряците“, тъй като по това време има пауза в първенството заради контролите на националните обори. Преди заниманието на отбора на „Черно море“ вчера наставникът Никола Спасов...

Гърция към хилядите в "Идомени": Няма надежда

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/gyrciia-kym-hiliadite-v-idomeni-niama-nadezhda-6051120

На границата между Македония и Гърция чакат близо 16 000 души, но след затварянето на Балканския маршрут те не могат да продължат. В същото време Атина и Брюксел влязоха в задочен дебат

Гърция към хилядите в "Идомени": Няма надежда

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/gyrciia-kym-hiliadite-v-idomeni-niama-nadezhda-6051120

На границата между Македония и Гърция чакат близо 16 000 души, но след затварянето на Балканския маршрут те не могат да продължат. В същото време Атина и Брюксел влязоха в задочен дебат

Георги Бадев събира почитатели с Бах 7 месеца след смъртта си

https://www.24chasa.bg/Article/5353327

Георги Бадев събира почитатели с Бах 7 месеца след смъртта сиГеорги Бадев събира почитатели с Бах 7 месеца след смъртта си ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА Любимият бис на големия цигулар Георги Бадев - ларго от ла минор соната на Бах, ще зазвучи отново на 16 март... в негово изпълнение. С виртуозния му запис от Токио ще завърши концертът “Спомен за Георги Бадев”, който Националното музикално училище “Любомир Пипков”

Танева: Има пропуски при мандрите

http://society.actualno.com/taneva-ima-propuski-pri-mandrite-news_527879.html

Установени са пропуски в някои предприятия от началото на проверките в мандрите, но те няма да променят пазарните нива на цените. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. И уточни, че има влагане на суровина с произход от ЕС, а това поставя нашите млекопроизводители в затруднено положение. Проверките на мандрите в страната са в рамките на план за контрола на качеството на продукта, добави тя. От всички ферми, които произвеждат сурово мляко, в рамките на 2 месеца и полов

Сидеров се признава за виновен, ще му намалят заплатата

http://politics.actualno.com/siderov-se-priznava-za-vinoven-shte-mu-namaljat-zaplatata-news_527881.html

Споразумение с "пробация" със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата, ще сключи Волен Сидеров със съда. Така депутатът се признава за виновен за виновен за случая в град Батак, станал на 17 май 2011 г., за НАТФИЗ, станал на 23 октомври 2015 г. и за случая до Народното събрание от 21 май 2013 г. Заседанието в Софийски градски съд (СГС) ще се проведе на 14 март, съобщиха от агенция Фо

Бойко помага на Серго днес, за да му помогне Серго утре

http://viewpoint.actualno.com/bojko-pomaga-na-sergo-dnes-za-da-mu-pomogne-sergo-utre-news_527880.html

На всеки може да му се случи да пропусне нещо по технологията как влиза секретни документи, как излизат. Опитах се да помогна на колегата Станишев. Така премиерът Бойко Борисов разказа как е свидетелствал по сигнала срещу Сергей Станишев, който лично подаде – за изгубени секретни документи, които бяха намерени и върнати от Алексей Петров. Петров е подсъдим по делото „Октопод”. Направо се умилявам от това по детски искрено обяснение на премиера. Той иска доброто да огрява винаг

Диман Михнев от "Робо Лига България": Обичаме да помагаме на децата да постигат мечтите си

http://interview.actualno.com/diman-mihnev-ot-robo-liga-bylgarija-obichame-da-pomagame-na-decata-da-postigat-mechtite-si-news_527884.html

За трета поредна година инициативата „Аз, инженерът“ ще създаде истинско преживяване за любителите на инженерството, джаджите и технологиите. В неформална обстановка млади професионалисти, студенти и гимназисти ще се запознаят както със световни технологични компании, така и с иноватори, младежки организации и със свои връстници с подобни интереси от други градове, университети и училища. „Аз, инженерът“ започва на 11.03.2016 г. от 09.30 часа и отново ще комбинира елеме

Разочарован боец на ИД разпространи данните на 22 000 джихадисти

http://asia.actualno.com/razocharovan-boec-na-id-razprostrani-dannite-na-22-000-djihadisti-news_527885.html

Британската телевизия Скай нюз е получила документи, съдържащи имената, адресите, телефонните номера и контакти със семействата на 22 000 джихадисти от Ислямска държава (ИД). Екстремистите са от 51 държави, включително Великобритания. Те са давали личните си данни, за да бъдат приети в терористичната групировка. Едва след надлежното отговаряне на 23 въпроса, кандидат-джихадистите стават членове на бойните сили на халифата. Скай нюз информира, че множество от имената в документите са вече извест

Илийчо, Август и седемте джуджета

http://books.actualno.com/ilijcho-avgust-i-sedemte-djudjeta-news_527887.html

Илийчо обича майка си, бонбони, Коледа и още сума ти неща, а от миналата година очаква да му подарят велосипед за рождения ден. Най-добрият му приятел се казва Орондорамдардагнек. Както виждате, не е лесно да се прочете, камо ли да се произнесе. Затова Илийчо го нарича Август. Когато двамата са заедно, винаги се случва нещо необикновено... И така, рожденият ден наближава, но вместо велосипед, Илийчо получава... книга с приказки. Само че това не е каква да е книга и струва един драконов шилинг.

Дете предизвика пожар в дома си

http://plovdiv.actualno.com/dete-predizvika-pojar-v-doma-si-news_527888.html

Дете е обгазено след пожар снощи в къща на ул. "Филип Македонски", съобщи говорителят на Пожарната в Пловдив. Сигнал за инцидента е подаден в 17.50 часа на телефон 112. На мястото на произшествието пристигат два екипа на Пожарна безопасност, които потушават пламъците. За щастие 12-годишното момче, което е било в дома не е пострадало сериозно и е откарано в болница за преглед. Предполага се, че то е било оставено без надзор и е играло с леснозапалима течност, която разлива върху печка, информир

Триумфът на кучките

http://books.actualno.com/triumfyt-na-kuchkite-news_527890.html

В този роман ще разпознаете реални личности зад измислените герои. Венета Райкова описва известните хора от позицията си на вътрешен човек и предлага на читателите да надникнат зад затворените врати на спалните на звездите. Три силни жени със звездни съдби, белязани от редица изпитания, и една голяма любов. Властта, любовта, сексът, парите и славата са спойката, която свързва техните истории в този вълнуващ разказ за отношенията между мъжете и жените и за житейските избори, пред които се изправ

Здравето не е стока, обяви лидерът на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720302_zdraveto_ne_e_stoka_obiavi_liderut_na_bsp/?ref=rss


От 1995 до 2013 година от 5.2 на 8 процента са се увеличили средствата за здравеопазване. В същото време народът е намалял с около 2 милиона, посочи в студиото на "Нова телевизия" председателят на БСП Михаил Миков.

Здравето не може да бъде стока, заяви соцлидерът. Той потвърди позицията на левицата за отмененото от Конституционния съд разделяне на здравния пакет на основен и допълнителен и за поисканата оставка на здравния министър Петър Москов.

Проектозаконът нарушава...

Здравето не е стока, народът намаля с 2 млн., обяви лидерът на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720302_zdraveto_ne_e_stoka_narodut_namalia_s_2_mln_obiavi/?ref=rss


От 1995 до 2013 година, от 5.2 на 8 процента са се увеличили средствата за здравеопазване. В същото време народът е намалял с около 2 милиона, посочи в студиото на Нова тв председателят на БСП Михаил Миков.

Здравето не може да бъде стока, заяви соцлидерът. Той потвърди позицията на левицата за отмененото от Конституционния съд разделяне на здравния пакет на основен и допълнителен и за поисканата оставка на здравния министър Петър Москов.

Проектозаконът нарушава...

Задържаният гард за побоя над Кирил е криминално проявен

https://www.24chasa.bg/Article/5353842

Задържаният гард за побоя над Кирил е криминално проявенОхранителят, който първоначално е бил задържан за побой над 23-годишния Кирил Тодоров пред столична дискотека, е криминално проявен. Гардът е съден през 2008 година за кражба, съобщава Нова телевизия. Шефът на 7-мо РПУ Ани Петрова обясни, че той е освободен, тъй като няма никакви доказателства, че младият мъже е ударен.

С. Дянков: По-интересна е темата за картел по отношение на обществените поръчки

http://www.cross.bg/dyankov-poruchki-kartel-1501087.html

/КРОСС/ Бившият финансов министър Симеон Дянков е на мнение, че има споразумение между някои от основните играчи на пазара на горива.  Ако КЗК си свърши сериозно работата, трудно ще докаже картел, каза Дянков пред Нова телевизия.  Според него по-интересна е темата за картел по отношение на обществените поръчки у нас. По думите му е интересна статистиката кой ги печели и успеваемостта на фирмите. "Като пример давам една фирма, която в последните девет години е участвала в 400 обществени поръчки за строителство и е спечелила повече от 390 от тях. Това означава, че фирмите са се разбрали една с друга кой за каква поръчка ще кандидатства", обясни Симеон Дянков. На въпрос има ли имена на политици, които са свързани с тези фирми, той не пожела да назове конкретни имена, но загатна за депутат от ДПС, който празнува на Йордановден.

Шарапова в прочувствено обръщение към феновете си: Ще мина през трудностите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/10/2720317_sharapova_v_prochuvstveno_obrushtenie_kum_fenovete_si/?ref=rss


Руската тенисистка Мария Шарапова направи прочувствено обръщение към почитателите си. Уличената в употреба на допинг състезателка благодари за подкрепата и заяви, че иска да се завърне на корта.

"Събудих се вчера сутринта с поща, изпълнена до край с любов и съчувствие. Първия мейл, който веднага отворих, беше от най-добрия ми приятел - знаете, от този тип хора, които могат да те накарат да се усмихнеш или да заплачеш с една дума, и с когото прекарах вечерта на телефона, докато ме...

Здравето не е стока, народът намаля с 2 млн., сочи лидерът на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720302_zdraveto_ne_e_stoka_narodut_namalia_s_2_mln_sochi/?ref=rss


От 1995 до 2013 година, от 5,2 на 8 процента са се увеличили средствата за здравеопазване. В същото време народът е намалял с около 2 милиона, посочи в студиото на Нова тв председателят на БСП Михаил Миков
Здравето не може да бъде стока, заяви соцлидерът. Той потвърди позицията на левицата за отмененото от Конституционния съд разделяне на здравния пакет на основен и допълнителен и за поисканата оставка на здравния министър Петър Москов.

Проектозаконът нарушава...

Парламентът гласува промени в Изборния кодекс

http://www.mediapool.bg/parlamentat-glasuva-promeni-v-izborniya-kodeks-news246549.html

Парламентът ще обсъди в четвъртък на първо четене 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Поправките, внесени от различните парламентарни групи, най-често са свързани с въвеждането на електронно гласуване - редовно или експериментално, машинното гласуване, агитацията на майчин език, състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).  В началото на годината Народното събрание даде срок до 29 февруари правната комисия да обсъди на първо четене промените в Изборния кодекс. Това стана с решение за принципно въвеждане на електронното гласуване след проведения референдум на 25 октомври 2015 г. по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Комисията вече одобри на първо четене 10 от 14-те проекта. Сред предложенията на ГЕРБ са българите зад граница да могат да избират депутати и с преференция, като се обособи 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина". Броят на мандатите ще бъде определен по методиката на Централната избирателна комисия, но се очаква да са около 3-4 депутати. Единствената промяна, свързана с прага на преференциите, е за общинските съветници. ГЕРБ предлага още експериментално електронно гласуване по интернет на президентските избори и на други избори до редовния парламентарен вот през 2018 г. В същото време пък от Реформаторския блок настояват още през 2018 г. електронното гласуване да бъде въведено пълноценно. Другият спорен момент е предложението на ДБГ да се въведе активна регистрация за изборите, което беше отхвърлено от правната комисия. Изненадващо обаче преди седмици правната комисия одобри предложението на ПФ за задължително гласуване. Не е ясно дали то ще намери подкрепа за окончателното второ четене. И АБВ, и Реформаторите искат да се въведе машинно гласуване. Според хората на Георги Първанов това трябва да стане на изборите през 2018 г., а според Реформаторите - още на президентските избори наесен в 6000 секции. До края на април трябва да бъдат окончателно приети промените в Изборния кодекс, за да бъде спазена препоръката на Венецианската комисия правилата да не се променят в рамките на 6 месеца преди съответен вот, а в края на октомври ще бъдат президентските избори.

Собственик на магазин прави крадци звезди в интернет

http://pik.bg/собственик-на-магазин-прави-крадци-звезди-в-интернет-news499161.html

Собственик на магазин прави крадци звезди в интернет

Собственик на малък квартален магазин в Плевен се е отказал да подава жалби в полицията срещу кражби. Той предпочита да превръща крадците в интернет звезди.

Георги е монтирал цели шест камери в помещението и се готви да постави още четири-пет, съобщава Нова тв.

Записите от устройствата качва в социалните мрежи. Нарича ги "Стената на славата". Целта му е престъпниците да се разпознаят и да съжалят за стореното.
Оказва се, че те са едни от най-редовните му клиенти. Всеки ден идват, поздравяват учтиво и след това задигат всякакви стоки. "Това са ни приятели", възмущава се Георги и разказва, че си е направил труда да провери част от липсвата стока.

Оказва се, че едно от най-предпочитаните неща са козметични кремчета от по 2 лева. Липсват му над 100 от тях.

Краде се още тоалетна хартия, вижда се в едно от клипчетата, в което за пореден път жена си осигурява безплатно стоки на гърба на Георги.

Производителят на ракията-убиец иска на свобода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353790

Мъжът, продал ракията менте в Якоруда, която в края на декември миналата година уби 6 души, се изправя пред съда, предаде Нова ТВ.
Тайфи Мекльов иска от апелативните магистрати да бъде освободен. Той беше задържан преди два месеца.
През януари съдът отказа да измени мярката му за неотклонение, а самият Мекльов не се яви в съда.
Мъжът, продал ракията менте в Якоруда, която в края на декември миналата година уби 6 души, се изправя пред съда, предаде Нова ТВ. Тайфи Мекльов иска от апелативните магистрати да бъде освободен. Той беше задържан преди два месеца. През януари съдът отказа да измени мярката му за неотклонение, а самият Мекльов не се яви в съда.

ШОКИРАЩИ ПОДРОБНОСТИ! Кирил лежал 20 минути в кръв с глътнат език!

http://www.bnews.bg/article-149748

По неофициална информация единият от охранителите носел бокс, с който младежът е бил удрян

След решението на КС Здравна каса вече няма право да сключва договори с болници

http://www.moreto.net/novini.php?n=315343

Вследствие на спряната от Конституционния съд реформа на здравния министър Петър Москов Здравната каса вече няма правно основание да сключва договори с лечебни заведения. Под въпрос е и дали Касата има право да заплаща изработеното на болниците, с които вече е сключила договори.

Крисия пее пред ученици от IV клас в Разград и Шумен

https://www.24chasa.bg/Article/5352887

Крисия пее пред ученици от IV клас в Разград и ШуменТалантливата Крисия Тодорова ще влезе в часовете по музика на паралелки от IV клас, за да запознае децата там с деветте основни симфонични инструмента. Инициативата е в рамките на “Фортисимо клас" и се провежда за пета година. Първият концерт от цикъла е в София на 30 март и в него ще участват Печенката, Юлиан Вергов и Софийската филхармония.

Северна Корея изстреля две балистични ракети

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-izstrelya-dve-balistichni-raketi-news246548.html

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег в морето край град Вонсан, съобщи Ройтерс, позовавайки си на военни източници в страната. Двете ракети са прелетели около 500 километра, преди да паднат във водата. Изстрелването, извършено от севернокорейската провинция Северен Хвангха, вероятно е демонстрация на гнева на Пхенян от продължаващото съвместно военно учение, организирано от Сеул и Вашингтон, отбелязва АП. При нарастване на напрежението на Корейския полуостров подобни изстрелвания не са рядкост, добавя агенцията и припомня, че Северна Корея нарича мащабните военни учения на САЩ и Южна Корея "подготовка за нашествие". Пхенян е гневен и заради наложените от ООН строги санкции след неотдавнашните му ядрени изпитания и изпитания на балистични ракети. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби нарече снощи севернокорейския лидер Ким Чен ун "млад диктатор", виновен за нарушения на международното право, съобщава Франс прес.

С колело от Ванкувър до Рио и отвъд... не нашега

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/03/10/2719285_s_kolelo_ot_vankuvur_do_rio_i_otvud_ne_nashega/?ref=rss


На 1 април, когато е международният ден на шегата, трима души ще поемат по пътя на мечтата си. Съвсем не нашега Румен Минчев, Николай Йорданов и Джон Хейзълуд ще тръгнат с колела от Ванкувър към Рио де Жанейро, че и отвъд.

Приключенският велопоход е кръстен "До Рио на колело". Целта е тримата да са в бразилския град на 4 август - ден преди откриването на Летните олимпийски игри. А всъщност планът включва в края на август пътят да продължи на юг към Патагония... И след това всичко...

С колело от Ванкувър до Рио и отвъд... не на шега

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/03/10/2719285_s_kolelo_ot_vankuvur_do_rio_i_otvud_ne_na_shega/?ref=rss


На 1 април, когато е международният ден на шегата, трима души ще поемат по пътя на мечтата си. Съвсем на не шега Румен Минчев, Николай Йорданов и Джон Хейзълуд ще тръгнат с колела от Ванкувър към Рио де Жанейро, че и отвъд.

Приключенският велопоход е кръстен "До Рио на колело". Целта е тримата да са в бразилския град на 4 август - ден преди откриването на летните олимпийски игри. А всъщност планът включва в края на август пътят да продължи на юг към Патагония... И след това всичко...

Формация за автентичен фолклор Куклици чества юбилей с голям концерт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557973

Популярната Формация за автентичен фолклор  "Куклици", към Общинския детски комплекс - Пловдив,  ще отбележи своя 15-годишен юбилей от създаването си с голям концерт спектакъл. Честването ще се проведе днес в хотел "Рамада - Тримонциум" в Пловдив. Спектакълът е под наслов "Пеем за България" и в него са включени оригинални изпълнения, прекрасни български народни песни, изпяти уникално от талантливите деца, както и голямо разнообразие от автентични фолклорни мотиви. Събитието ще събере общественици, управници, самодейци и културни дейци.

Комисията за намесата на Турция и Русия у нас не успя да се саморазпусне

http://www.mediapool.bg/komisiyata-za-namesata-na-turtsiya-i-rusiya-u-nas-ne-uspya-da-se-samorazpusne-news246547.html

Създадената преди три седмици временна парламентарна комисия, натоварена да проверява има ли намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България, се събра на първо заседание в четвъртък с идея да се саморазпусне. Депутатите обаче затънаха в процедурни спорове дали комисията има правомощия сама да реши това. В крайна сметка бе прието предложението на Камен Костадинов от ДПС да не решават нищо, а само да излязат с доклад за проведения дебат. Съгласно правилника на Народното събрание (НС) депутати ще трябва да внесат предложение за закриването на комисията и това да бъде решено в пленарна зала. Предложената от ДПС временна комисия бе създадена на 19 февруари с подкрепата на ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. След остра реакция от Москва, която потърси сметка на българския парламент за приетото решение, и последвали инструкции на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ се заеха да закриват комисията. Това обаче не се оказа лесна задача, както показа и първото й заседание, протекло като водевил. След кратък спор беше решено комисията да не приема правила за работата си, а директно да премине към предложеното от председателя Валентин Радев (ГЕРБ) проекторешение за предсрочно прекратяване на работата й. Мотивът е, че самото създаване на комисията е отговорило на тревогите в обществото, но националните интереси ще бъдат защитени по-добре, ако тя се саморазпусне. Освен това се посочва, че дейността й е в обхвата на правомощията на парламентарната външна комисия – аргумент, изтъкнат от депутати още преди гласуването на комисията, но подминат от мнозинството. Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обаче определи предложението на ГЕРБ като обидно и показващо, че НС “се разиграва като зоологическа градина“. По думите му факт е, че има сериозна намеса в България от години, каквато не се случва и в “банановите републики“. Според него НС не трябва да се поддава на натиска да бъде командвано дистанционно. Освен това според Каракачанов предметът на дейността на временната комисия не влиза в обхвата на външната, а на Комисията по вътрешна сигурност. Като компромис ПФ предложиха да се не се посочват конкретни държави, чиято намеса в България да бъде проверявана и вместо Русия и Турция да се посочат “трети страни“. Светлин Танчев (БДЦ) предложи да се гласува закриването на настоящата комисия и създаването на нова комисия с ново име. Накрая надделяха аргументите на Камен Костадинов (ДПС) и Филип Попов (БСП), че временната комисия не може да приема никакво проекторешение за саморазпускане, а трябва народни представители да внесат конкретно предложение в НС. Светослав Белемезов (АБВ) от своя страна коментира, че възложената проверка не е в компетенциите на НС, а в прерогативите на премиера и Министерския съвет и въобще не е било логично създаването на временната комисия. Този и други аргументи прозвучаха в пленарната зала още преди да се гласува създаването на комисията, която трябваше да работи два месеца. Първата реакция срещу нея дойде от руското външно министерство, което обвини България в цинизъм и неблагодарност към Русия. След това премиерът Бойко Борисов обяви, че “комисията единствено ще влоши отношенията" ни и с Турция, и с Русия“, когато "точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение". В ГЕРБ обсъждаха няколко варианта за изход от ситуацията, но изчакаха срещата на ниво ЕС – Турция, която мина на 7 март. Съображението им беше да не изглежда, че реагират под натиск от Русия, чието външно министерство критикува действията на България и оприличи създаването на комисията на "неомаккартизъм". Последва остра реакция от страна на българското Министерство на външните работи, чийто говорител заяви, че заявката на Москва само потвърждава опасенията за намеса във вътрешните работи на страната.

Комисията за Русия и Турция се събира в НС, за да се разпусне

http://www.mediapool.bg/komisiyata-za-rusiya-i-turtsiya-se-sabira-v-ns-za-da-se-razpusne-news246547.html

Временната парламентарна комисия, която трябва да провери намесват ли се Русия и Турция във вътрешната политика на България, ще се събере в четвъртък на първо заседание, за да се саморазпусне. То е насрочено за 14.30 часа и първата точка в него е приемане на правила за работа на звеното, а втората точка - проекторешение за предсрочно прекратяване на дейността й. Временното звено бе създадено за два месеца на 19 февруари с решение на парламента. Седмица по-късно обаче премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува решението на сбирка на ГЕРБ. Обясненията му бяха, че той тъкмо бил затоплил отношенията с двете държави, а сега има нови условия за прехвърчане на искри и им препоръча да преразгледат решението си. В ГЕРБ обсъждаха няколко варианта за изход от ситуацията, но изчакаха срещата на ниво ЕС – Турция, която мина на 7 март. Съображението им беше да не изглежда, че реагират под натиск от Русия, чието външно министерство критикува действията на България и оприличи създаването на комисията на "неомаккартизъм". Последва остра реакция от страна на българското Министерство на външните работи, чийто говорител заяви, че заявката на Москва само потвърждава опасенията за намеса във вътрешните работи на страната.  

Ангел Симеонов: РАЗДЯЛА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265288_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%94%D0%AF%D0%9B%D0%90


РАЗДЯЛА


В сълзите на разплакано момиче
една любов обречена потъва.
Мечтите се завръщат отдалече,
сърцата в скръб дълбока плуват!

И спомени, и чувства раздвоени –
за миналите месеци, години,
за делниците най-обикновени,
за срещите, изречените думи…

И тръгват двамата във две посоки –
по неизвестни пътища, по прашни друми.
И всеки пак ще търси дълго другия
и любовта във сълзите потънала.

 

 

k_1

Танева: Българските млечни ферми отговарят на всички изисквания

https://www.24chasa.bg/Article/5353830

Танева: Българските млечни ферми отговарят на всички изискванияБългарските млечни ферми отговарят на всички изисквания и те са в правото си да продават у нас и в общността. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Денят започва” по БНТ , във връзка с мерките за справяне с кризата в млечния сектор. По повод на извършваните проверки,

Москов да си ходи, ГЕРБ да поеме здравеопазването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353034

Хаос, противопоставяне и загуба на година и половина политическо време - това е наследството на министъра „реформатор“
За щастие от 1 април пакетите няма да се разделят. Ще остане старото положение и нищо няма да се промени
На събора на лекарския съюз, който се състоя преди две седмици, медиците зашлевиха звучен шамар на министър Петър Москов,
Хаос, противопоставяне и загуба на година и половина политическо време - това е наследството на министъра „реформатор“ За щастие от 1 април пакетите няма да се разделят. Ще остане старото положение и нищо няма да се промени На събора на лекарския съюз, който се състоя преди две седмици, медиците зашлевиха звучен шамар на министър Петър Москов,

Спорт по тв днес - "Ливърпул" - "Юнайтед" и още 5 мача от Лига Европа, световно по биатлон, тото, тенис, дартс и снукър

https://www.24chasa.bg/Article/5353135

Спорт по тв днес - "Ливърпул" - "Юнайтед" и още 5 мача от Лига Европа, световно по биатлон, тото, тенис, дартс и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

“Лъжливият” Круз или “късопръстият” Тръмп“

https://www.24chasa.bg/Article/5353298

“Лъжливият” Круз или “късопръстият”
Тръмп“ Задава се люта битка при републиканците Онзи ден припомниха шеговитата случка с първата книга на Доналд Тръмп “Изкуството на сделката”. Хауърд Камински, издателят, показал корицата на книгата. Тръмп одобрил визията. Помолил само за едно: “Възможно ли е името ми да е с по-големи букви?” Разбира се, отпечатано било с по-големи букви,

Меркел: Затварянето на Балканския маршрут не разрешава проблема

http://petel.bg/Merkel--Zatvaryaneto-na-Balkanskiya-marshrut-ne-razreshava-problema__148374

Снимка: Уикипедия Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди в четвъртък, че затварянето на използващия от мигрантите маршрут през...

Eрдоган: Турция няма да признае анексирането на Крим от Русия

http://petel.bg/Erdogan--Turtsiya-nyama-da-priznae-aneksiraneto-na-Krim-ot-Rusiya__148375

Снимка: Уикипедия Турция няма да признае анексирането на Крим от Русия, заяви президентът Реджеп Ердоган на срещата си вчера с украинск...

Шарапова: Феновете отново върнаха усмивката ми

http://www.vesti.bg/sviat/sharapova-fenovete-otnovo-vyrnaha-usmivkata-mi-6051123

Руската тенисистка написа дълго писмо на почитателите си, стотици хиляди я подкрепиха

Масови проверки в мандрите и млекопреработвателните предприятия

http://www.cross.bg/predpriyatiya-mandrite-izvurshvat-1501086.html

/КРОСС/Държавата започна масови проверки в мандрите и млекопреработвателните предприятия. Проверките в мандрите са по плана за контрол на качеството на сурово мляко.  Проверките в преработвателните предприятия се извършват съвместно с НАП и Агенцията по храните и имат съвсем друга цел, те са за регламентираните доставки на компонентите за производство на млечни продукти, както и за регламентираните продажби. Тоест да нямаме изкривяване на пазарната цена, уточни в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.  Втората цел на тази проверка е относно това дали това, което се прави като технология, съответства на суровините. Документи финансови, с които се купуват влаганите суровини, документи съгласно законите с които се продава продукцията. Регламентираното внасяне на ДДС, така че операторите да са равнопоставени и да има контрол, допълни Танева.  Проверки в млекопреработвателни предприятия ще се извършват в цялата страна. Към момента са проверени 6 предприятия. И в шестте се преработва българско мляко, каза още земеделският министър.  Мярката идва след настояване на млекопроизводители, които вчера заплашиха с национален протест, ако не бъдат увеличени изкупните цени на млякото и не се проверява вносът на суровините, с които работят мандрите.        

МВР провежда акция в района на Околовръстното шосе

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720314_mvr_provejda_akciia_v_raiona_na_okolovrustnoto_shose/?ref=rss


На две места в района на Околовръстното шосе на София се провежда акция на МВР. Читател на "Дневник" съобщи за присъствие на полицията и жандармерията при разклона със Симеоновско шосе и при разклона за кв. "Драгалевци".

От МВР отказаха пред "Дневник" информация по случая.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Собственик на магазин прави крадци на кремове и тоалетна хартия звезди в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353825

Собственик на малък квартален магазин в Плевен се е отказал да подава жалби в полицията срещу кражби. Той предпочита да превръща крадците в интернет звезди. Георги е монтирал цели шест камери в помещението и се готви да постави още четири-пет, съобщава Нова тв. Записите от устройствата качва в социалните мрежи. Нарича ги "Стената на славата".

В Япония предупреждават за повишена сеизмична и вулканична активност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557971

В Япония се наблюдава повишена сеизмична и вулканична активност, което може да е предвестник на ново голямо земетресение, особено в района на Токио. Това съобщи тв каналът Ен Ейч Кей, позовавайки се на данни на редица специалисти. Проф. Сидзи Тода от Университета Тохоку е установил, че за последната година в района на Токийския залив сеизмичната активност се е повишила два пъти, а на някои места - дори и пет пъти превишава показатели, регистрирани преди най-голямото в историята на Япония земетресение на 11 март 2011 г. с магнитуд 9, посочва БГН...

Започва юбилейния София Филм Фест

http://www.cross.bg/filma-sofiya-film-1501085.html

/КРОСС/ Тази вечер ще бъде открито юбилейното 20-то издание на Международния кино фестивал София Филм Фест. Това ще стане с прожекцията на новия филм на Иглика Трифонова - "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син". Над 50 български филма ще бъдат показани в рамките на фестивала. Церемонията по награждаването на победителите е на 19 март, но прожекциите, заедно с традиционните издания във Варна, Бургас и Пловдив, ще продължат до 31 март. В програмата са 177 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 32 късометражни филма. Очакват се над 250 гости. Тази година "В обектива" е киното на три държави - Турция, Исландия и Хърватия.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване