Верхофстад: Брюксел не може да чака Анкара да реши проблемите на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/10/2720511_verhofstad_brjuksel_ne_moje_da_chaka_ankara_da_reshi/?ref=rss


Отчаяните и разделени европейски лидери не успяват да отговорят на бежанската криза ефективно и колективно, заяви лидерът на Алисанса на либералите и демократите в Европа Ги Верхофстад и критично обръщение след срещата ЕС-Турция, цитирано от Guardian.

Според Верхофстад основната грешка на Брюксел е, че създава стратегии не с които да защитава бежанците, бягащи от "варварството на Асад, руските сили и "Ислямска държава"", а търси начини да отблъсква отчаяните хора обратно в Егейско...

Мотоциклетист с комоцио след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558090

38-годишен мотоциклетист от Добрич е с комоцио след претърпяна катастрофа, съобщават от полицията. Пътният инцидент е станал на 9 март около 12 часа на 30 метра след разклона за с.Малка Смолница, в посока към Добрич. Водачът е изгубил контрол над мотоциклета, който се е блъснал последователно в спирка на междуградския транспорт и крайпътен скат и паднал в нива. Мъжът е отведен и прегледан в ЦСМП при МБАЛ -Добрич с комоцио, счупен пръст на дясна ръка и натъртвания по цялото тяло, без опасност за живота. Взета му е кръвна проба и му е съставен ак...

Меркел: Затварянето на Западнобалканския маршрут не е решение

http://www.moreto.net/novini.php?n=315387

Три дни след срещата на върха в Брюксел, на която бе обсъдено затваряне на Западнобалканския маршрут за мигранти, канцлерът на Германия Ангела Меркел изненадващо се обяви против подобна мярка. Според нея това няма да разреши проблема с бежанците и не е устойчива стъпка.

Цачева: Отбелязването на Холокоста е важно послание към младите за търпимост между хората

http://pik.bg/цачева-отбелязването-на-холокоста-е-важно-послание-към-младите-за-търпимост-между-хората-news499326.html

Цачева: Отбелязването на Холокоста е важно послание към младите за търпимост между хората

Отбелязването на Холокоста е важно послание към младите за търпимост между хората с различен етнос, религия и култура, заяви днес председателят на НС Цецка Цачева при откриването на изложбата „Един поглед върху живота на малцинствата в България”, предаде репортер на БГНЕС. Днешният ден има своето значимо място, както в календара на европейската, така и на световната история, защото Холокостът е повратен момент, който поставя на изпитание самата основа на човешката цивилизация, каза тя.

Днес повече от половин век след този безпрецедентен акт на ненавист към различният светът отново е свидетел на многобройни прояви на насилие и агресия ,на политики и действия, мотивирани от етническа и регионална религиозна омраза, от изкушенията на геополитиката, продължи Цачева. Като активен участник в усилията за запазване на демократичните ценности и правата на човека България категорично отхвърля и осъжда всякакви форми на насилие, ксенофобия и омраза, подчерта тя. А спасяването на българските евреи е един от най-хуманните актове в българската история,мерило за силата на човеколюбието и морала, който българите носят като факел, разпръскващ светлина в мрака на вековете, отбеляза председателят на НС.

Тя посочи още, че трагичната съдба на еврейското население остава незабравим урок за нас, за това как една незначителна част от българите може да предаде морални устои на българския народ. България никога няма да забрави, че трагизмът на Холокоста е уникална и неизлечима травма в тъканта на съвременната цивилизация, продължи Цачева. С образите на малките и големите герои на изложбата картината на българската толерантност е многоцветна и завършена, заяви тя в края на словото си.

Експозицията включва 30 фотографии и е организирана от Групата за приятелство България – Израел в 43-ото НС, по повод на Деня в памет на жертвите на Холокоста и благодарност на спасението на българските евреи по време на Втората световна война. 

Търговецът на ракията убиец в Якоруда остава в ареста!

http://pik.bg/търговецът-на-ракията-убиец-в-якоруда-остава-в-ареста-news499323.html

Търговецът на ракията убиец в Якоруда остава в ареста!

Софийският апелативен съд остави без уважение молбата на Тайфи Мекльов, обвинен за търговия с опасен за здравето алкохол, причинил смъртта на повече от едно лица.

Адвокатът на Мекльов поиска от съда замяна на мярката с по-лека, защото подсъдимият бил с влошено здраве, а в ареста нямало адекватна медицинска грижа за него, а Мекльов бил хипертоник и страдал от хипертонично сърце, както и от висока кръвна захар. Съдът обаче прецени, че събраните допълнително доказателства подкрепят данните за извършено престъпление, което предвижда затвор от 3 до 15 години и реши да остави обвинения в ареста.

Адвокатът на Мекльов изрази несъгласие с решението на Окръжния съд в Благоевград, който остави Мекльов в ареста, защото свидетелските показания на двама души, опровергават мотивите за първоначалното налагане на мярката. Защитникът опроверга в съдебната зала и твърдението, че Мекльов е продавал алкохол, който е произвеждал с тази цел. Същото направи и самият Мекльов, който се яви в съда за първи път и заяви пред съдията: “Моят бизнес е съвсем друг. Никога не съм се занимавал с продажба на алкохол. Оказвал съм помощ на самите дозанетели”.

В хода на пледоарията си адвокатът посочи също, че Мекльов се грижи за болните си родители и че има дъщеря, която е студентка, както и син, който е ученик. Прокурорът по делото също беше категоричен, че са налице обстоятелства, които изискват подсъдимият да остане в ареста, защото продължава да е налице опасност да извърши ново престъпление. В същото време здравословното му състояние позволява той да бъде в ареста. Освен това срокът на разследването е в разумни граници, както и задържането му. С тези доводи съдът прецени, че няма основание да бъде уважена молбата за смяна на мярката.

Комисията за конкуренция отхвърли жалбите срещу спряната поръчка за "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/10/2720491_komisiiata_za_konkurenciia_othvurli_jalbite_sreshtu/?ref=rss


КЗК остави без уважение три жалби срещу прекратяване на процедурите по възлагане на обществена поръчка за проектиране и доизграждане на автомагистрала "Хемус", съобщиха от антимонополното ведомство.

Жалбите са от "ПСТ Хемус 2", "Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" и Обединение "АМ ХЕМУС ЛОТ 1" срещу решение на изпълнителния директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", с което е прекратена процедурата. Това стана след разпореждане от премиера Бойко...

Жена отвлича бебе на 2 дни - след 19 години я разкриват и пращат в затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354342

Жена, отвлякла бебе на 2 дни в Южна Африка през 1997 беше призната за виновна, съобщи Би Би Си. Тя отвлякла детето от болница в Кейптаун и твърдяла, че е негова биологична майка.
50-годишната жена беше арестувана миналата година, след като в училището на детето се появило момиче, което приличало много на него.
Жена, отвлякла бебе на 2 дни в Южна Африка през 1997 беше призната за виновна, съобщи Би Би Си. Тя отвлякла детето от болница в Кейптаун и твърдяла, че е негова биологична майка. 50-годишната жена беше арестувана миналата година, след като в училището на детето се появило момиче, което приличало много на него.

ПЪРВО В ПИК! Спецчасти и жандармерия обкръжиха "Кенди" в търсене на мутри с кортежи!

http://pik.bg/първо-в-пик-спецчасти-и-жандармерия-обкръжиха-кенди-в-търсене-на-мутри-с-кортежи-news499317.html

ПЪРВО В ПИК! Спецчасти и жандармерия обкръжиха "Кенди" в търсене на мутри с кортежи!

Специализирани части на СДВР и техни колеги от жандармерията в момента са обградили култовото столично заведение "Кенди", видя човек на ПИК.

Униформените, между които има и тежко въоръжени, извършват проверки в рамките на полицейската операция, която тече в цялата страна и за която агенция ПИК съобщи първа.

По-рано днес медията ни разкри, че полицаите са прибрали дясната ръка на Златко Баретата - Иво Ториното, който е тартор на биячите от Околовръстното шосе.

Държавата, в лицето на премиера и професионалното ръководство на МВР, начело с Георги Костов и Младен Маринов, са решени да притиснат знаковите лица от ъндърграунда, които тормозят столичани.

Очаквайте подробности и снимки само в ПИК.БГ!

НСИ: Сектор строителство се срина с над 10% за година

http://pik.bg/нси-сектор-строителство-се-срина-с-над-10-за-година-news499322.html

НСИ: Сектор строителство се срина с над 10% за година

По предварителни данни през януари 2016 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 3.4% под равнището от предходния месец.

Това съобщи Националният статистически институт /НСИ/. Календарно изгладените данни показват спад от 10.7% на строителната продукция през януари 2016 г. в сравнение със същия месец на 2015 година. През януари 2016 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство намалява с 4.9%, а от сградното строителство - с 2.0%.

На годишна база спадът на строителната продукция през януари 2016 г., изчислен от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп както при сградното строителство, така и при гражданското/инженерното строителство, като регистрираното намаление е съответно с 13.0 и 8.1% 

Йозеф Ван Висем с уникален концерт средновековна музика в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354451

Музиката на Йозеф Ван Висем ще бъде представена за първи път във Велико Търново. Уникалният концерт е насрочен за 23 март в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" в старата столица.
Той е автор на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан през 2014г.
Музиката на Йозеф Ван Висем ще бъде представена за първи път във Велико Търново. Уникалният концерт е насрочен за 23 март в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" в старата столица. Той е автор на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан през 2014г.

България бе сред 8-те държави, получили покана за лекторско място на министерската среща в рамките на ITB Берлин

http://www.cross.bg/angelkova-stranata-tyrizum-1501134.html

/КРОСС/България бе сред 8-те държави, получили покана за лекторско място на министерската среща в рамките на най-голямото Международно туристическо изложение за професионалисти и масова публика - ITB Берлин. Дискусията бе модерирана от генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, а страната ни бе представена от министър Николина Ангелкова. Тема на срещата бе "Нови бизнес модели в дигиталния свят". "Туризмът е сред основните икономически сектори в България и е много важно да отговаряме на предизвикателствата на бъдещето, в това число и дигитализацията", каза министър Ангелкова. По думите й държавата работи последователно в тази посока и вече са предприети редица стъпки в сектор туризъм. "Поддържаме онлайн регистри, разписахме нормативни изисквания за функциониране на единна система за електронна туристическа информация, задължихме висококатегорийните хотели да предоставят Wi-Fi на техните гости", обясни Николина Ангелкова. Тя допълни, че е много важно да отговорим на предизвикателствата на бъдещето, особено в областта на маркетинга. По тази причина през 2016 г. министерството ще заложи предимно на онлайн реклама на страната. Министър Ангелкова взе участие и в Шестата среща на министрите на страните „По пътя на коприната". Там темата бяха възможностите за постигане на устойчиво развитие чрез публично-частно партньорство

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Директивата за правата на децата в наказателни производства защитава интересите на детето

http://pik.bg/емил-радев-гербенп-директивата-за-правата-на-децата-в-наказателни-производства-защитава-ин-news499321.html

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Директивата за правата на децата в наказателни производства защитава интересите на детето

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи директивата за общи минимални стандарти за правата на децата, заподозрени или обвинени в наказателни производства, която беше приета от Европейския парламент в сряда. Според него, мерките, заложени в директивата, ще доведат до по-ясни и хармонизирани стандарти на наказателното производство спрямо деца.

В своята позиция относно директивата, Емил Радев (ГЕРБ) представи данни на Европейската комисия, според които 12% от всички наказателни производства в ЕС са свързани с деца. В същото време се наблюдават различни практики на производствата в държавите-членки.

Сред новите предложения в приетата директива, българският представител в Европейския парламент определи като изключително важно постижение правото на индивидуална оценка, защото "нито едно наказателно производство не е еднакво с друго, особено когато са намесени деца." Емил Радев бе категоричен още и за важността на правото на адвокатска помощ. "Пред закона всички са равни, а децата особено трябва да имат възможност за адекватна защита и представяне пред полиция и съд", заяви той.

Не на последно място, според българския евродепутат Емил Радев, приетата директива ще улесни взаимното признаване на съдебни решения и трансграничното полицейско сътрудничество, които са важни стъпки в създаването на общоевропейско съдебно пространство и общи правила за всички държави-членки.

 

Битият Кирил развил пневмония заради 20-те минути, в които лежал с глътнат език

https://www.24chasa.bg/Article/5354432

Битият Кирил развил пневмония заради 20-те минути, в които лежал с глътнат езикСинът ми нищо не си спомня от случая, не знае какво е станало. Явно тази травма ще си я носи за цял живот. Това заяви пред Нова телевизия бащата на 23-годишния Кирил Тодоров, който пострада сериозно след екшън в столична дискотека. "Предстои наблюдение, защото той е развил пневмония на белите дробове заради факта,

През януари 2016 г. са купувани повече храни и по-малко горива

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/10/2720469_prez_ianuari_2016_g_sa_kupuvani_poveche_hrani_i/?ref=rss


През януари оборотите на магазините по съпоставими цени се запазват на декемврийското равнище, но са с 1.3% по-високи, отколкото през същия месец на 2015 г., съобщи Националният статистически институт.

Най-значително е нарастването на продажбите на хранителни стоки, напитки и цигари - със 17.7% спрямо декември и с 15.1% спрямо януари 2015 г. В същото време бензиностанциите отчитат спад на оборотите с 18.3% на месечна и със 7.9% на годишна база по съпоставими цени 

За месец...

ВАС призна и втория служебен ректор на академията в Свищов за незаконен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354444

Върховният административен съд /ВАС/ се е произнесъл, че и вторият служебен ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов е бил незаконен. Върховните магистрати са постановили решението в полза на избраната за ръководител на учебното заведение на 28 май миналата година проф.Теодора Димитрова.
Върховният административен съд /ВАС/ се е произнесъл, че и вторият служебен ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов е бил незаконен. Върховните магистрати са постановили решението в полза на избраната за ръководител на учебното заведение на 28 май миналата година проф.Теодора Димитрова.

Лозан Панов не вижда никаква своя връзка с ДСБ освен искането за радикална съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/lozan-panov-ne-vizhda-nikakva-svoya-vrazka-s-dsb-osven-iskaneto-za-radikalna-sadebna-reforma-news246558.html

"Единственият критерий, по който мога да бъда свързан с ДСБ е, че съм за радикална съдебна реформа. Ако някой твърди, че съм човек на ДСБ, нека да го докаже с факти", призова председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Изявлението му бе по повод интервюто на Бойко Борисов пред Mediapool, в което премиерът заяви, че Панов и шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов са хора на ДСБ. Лозан Панов допълни, че по логиката на Борисов той накрая може да излезе е и човек на ГЕРБ, защото по негово време бе отменена осъдителната присъда на Цветан Цветанов. Шефът на върховния съд призова министър-председателя да даде конкретни факти – по кои дела на Радан Кънев е участвал или е въздействал, за да бъде наречен човек на ДСБ. “Ако има такива факти, ще си понеса отговорността“, каза Панов и поиска да бъде оставен да работи на спокойствие. Преди ден лидерът на ДСБ Радан Кънев също опроверга Бойко Борисов, заявявайки, че за пръв път се срещнал с председателя на ВКС на един прием, а с шефа на СГС не се познава лично. Кънев констатира, че Борисов е загубил "умението да манипулира публиката без да лъже пряко". Внушенията на премиера Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, че поддръжниците на истинска съдебна реформа сред магистратите имат някакви политически амбиции или влизат в политическа игра са опорната точка, която усилено се тиражира и от медиите, контролирани от Пеевски. "Не желая на участвам в театър на абсурда, но така или иначе съм въвлечен в него", продължи, помолен да коментира и нападките от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Разбрах, че прокуратурата е била подведена, но не разбрах дали съдът е бил справедлив", коментира Панов казаното от Цветанов преди два дни по бТВ по повод делата срещу него. Цветанов се отметна от предишното си убеждение, че Сотир Цацаров и Делян Пеевски стоят зад “политически дела“ срещу него, но пък заподозря Лозан Панов за повишението на съдия, който е потвърдил осъдителната му присъда на по-долна инстанция. Шефът на ВКС припомни, че от години тенденцията е да се засилва съдийското самоуправление, а не председателите еднолично да предлагат съдии за повишение. "Процедурата е строго разписана в закона, назначенията се извършват от ВСС. Дали имам влияние еднолично да издигам съдии, вие сами може да си отговорите", обърна се Панов към журналистите. Визираният от Цветанов повишен съдия е Спас Иванчев, който през април 2015 г. спечели място във ВКС след конкурс за повишаване. Преди това той беше в Софийския апелативен съд, който потвърди осъдителната присъда срещу Цветанов по прословутото дело за шестте "НЕ!!!". Цветанов обаче удобно пропусна факта, че ВСС назначи Иванчев за върховен съдия, защото той беше спечелил конкурс. По този казус Панов допълни: "По отношение на постановените актове на съдилища по този казус бих казал, че по същата логика човек може да каже, че съм обвързан с ГЕРБ, защото последният съдебен акт на ВКС е в полза на подсъдимия по делото." Председателят на ВКС отказа да влиза в спор с главния прокурор Сотир Цацаров заради твърденията му, че съдът трябва да носи отговорност за оправдателните присъди по зтначими дела, които напоследък били прекалено много. Панов обясни, че личностното противопоставяне и това между институциите ерозира доверието в съдебната система. "От мен такова противопоставяне няма да чуете. Очевидно е, че съществуват принципни различия в позициите между мен и г-н Цацаров. В такъв случай, трябва да говорят аргументите. Когато обаче се излагат тези, които са личностни противоборства, се потушават силата на аргументите и диалогът", коментира председателят на ВКС. Той каза, че всеки съдебен акт може да бъде коментиран и съдиите трябва да обясняват решенията си. “Прокуратурата повдига обвинение, съдът има ролята на арбитър, той не замества волята и действията на прокуратурата и защитата, защото ролята му е да отсъди“, каза шефът на съда. Той самият не смята да предлага на Висшия съдебен съвет да обсъди и да излезе със становище по повод думите на Цветан Цветанов, премиера и главния прокурор по адрес на съда, защото неговото име е било замесено в част от тези изказвания. Попитан дали ще продължи да настоява да получи отговор на въпроса кой е авторът на есемеса, който му бе препратен от премиера Борисов, Лозан Панов заяви, че е очевидно, че няма никакъв отговор. Той каза накрая, че не вярва премиерът да е получил съобщението от съветника си Яне Янев, както твърди последният.

"Ислямска държава" има 5000 бойци в Либия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/10/2720495_isliamska_durjava_ima_5000_boici_v_libiia/?ref=rss


"Ислямска държава" има 5000 бойци в Либия, заяви пред италианския Сенат външният министър Паоло Джентилони.

"Те се намират предимно около района на град Сирт, но оттам имат възможността да проведат опасни набези в съседни страни", каза Джентилони, цитиран от електронното издание "Локал". Засега това е най-високата оценка на броя на джихадисти от терористичната групировка, намиращи се на територията на държавата.

Миналата седмица Италия изпрати 50 души от спецчастите си да...

Емо Чолаков стана баща за втори път

http://www.cross.bg/emo-cholakov-stana-bashta-za-vtori-put-1501132.html

/КРОСС/Емо Чолаков стана баща за втори път. Новината за появата на дъщеричката му съобщиха неговите колеги Деси Стоянова и Сашо Кадиев от "Преди обед", които го поздравиха за щастливото събитие. Второто момиченце на синоптика на bTV се е родило тази сутрин в болница "Шейново". То е 48 см и тежи 2,800 кг. Ще се казва Дара.    

Русия ще поиска от Киев компенсация за щетите, нанесени на дипломатическите представителства на РФ в Украйна

http://www.cross.bg/kiev-predstavitelstva-ykraiina-1501135.html

/КРОСС/ Русия ще поиска от Киев компенсация на щетите, нанесени на дипломатическите представителства на РФ в Украйна Москва ще поиска от Киев компенсация за щетите, нанесени на руските дипломатически представителства в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости. „Разбира се, ние ще поискаме компенсации за нанесените щети“, каза той в интервю за телевизия „РЕН-ТВ“. Полицията в Киев е задържала трима души, участващи в инцидента, при който на територията на руското посолство в Киев са били хвърлени няколко бутилки с коктейл „Молотов“. По-късно задържаните са освободени, като срещу тях е заведено наказателно дело за умишлено унищожаване на имущество. Миналата седмица в Киев неизвестни лица разбиха автомобили на руски дипломати пред посолството на РФ. По-късно протестиращи замеряха с камъни и яйца сградата на консулството, припомня РИА Новости. video:https://www.youtube.com/watch?v=i3F9U235fkU

И гримьорка влезе в харема на Николай Ненчев!

http://web.barometar.net/83979/

Военният министър Николай Ненчев, който се прочу с това, че назначава любовниците си на ръководни постове, отскоро има нова фаворитка в кревата си. Прясната изгора на 51-годишния Ненчев е красавицата Стела, която е гримьорка по професия, но е назначена като пиар специалист в отдел „Връзки с обществеността” към Министерство на отбраната, пише столичен седмичник.Тъмнокосата Стела […]

Сингапур е най-скъпият град в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=315376

Сингапур е обявен за най-скъпият град в света от екип на The Economist, пише Би Би Си. След него се нареждат Цюрих, Хонг Конг, Женева и Париж. Лондон е шести в класацията, а Ню Йорк - седми. В проучването участват 133 града в света.

Агуеро разкри къде ще играе, след като приключи със Сити

http://football.actualno.com/aguero-razkri-kyde-shte-igrae-sled-kato-prikluchi-sys-siti-news_527957.html

Нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро възнамерява да се върне в родния си клуб Индипендиенте. Това ще се случи през 2019 година. Агуеро, който се присъедини към английския клуб през 2011 година, през август 2014-а подписа нов петгодишен контракт с "гражданите", но не възнамерява повече да преподписва с клуба, въпреки че имаше разговори за продължаването му с един сезон. "През последните няколко месеца много се говори за нов контракт, но аз не обръщам внимание на това. Аз категорично реши

ВСС отказа да накаже Богдана Желявска, последната заместничка на Янева

http://society.actualno.com/vss-otkaza-da-nakaje-bogdana-jeljavska-poslednata-zamestnichka-na-janeva-news_527961.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия заместник-председател на Софийски градски съд (СГС) Богдана Желявска. Кадровият орган отказа да ѝ наложи каквото и да е наказание за нарушенията, установени след проверка на 12 от членовете на съветата в Софийския градски съд. 14 от членовете на ВСС подкрепиха предложението, а 6-ма бяха "против". Общо гласуваха 20, предаде БГНЕС. Предложението, което съставът на ВСС гласува по време на днешното си заседан

Приеха задължителното гласуване на първо четене, КС може да го отмени

http://politics.actualno.com/prieha-zadyljitelnoto-glasuvane-na-pyrvo-chetene-ks-moje-da-go-otmeni-news_527964.html

След близо петчасови дебати Народното събрание прие на първо четене 10 от 14 законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Въпреки Конституцията и отказа на парламента да подложи въпроса на референдум, депутатите одобриха въвеждането на задължително гласуване, предложено от Патриотичния фронт.  Текстовете на Патриотите предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас - едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. З

30 книги, които трябва да прочетеш преди 30-те

http://curious.actualno.com/30-knigi-koito-trjabva-da-prochetesh-predi-30-te-news_527903.html

Всяка книга си има своето време и възраст, в която се разбира най-добре. Не е изключено през целия си живот да се връщаме към книгите от детството и младостта ни, но винаги се помни първия прочит и впечатленията, които са оставили у нас. Това са 30 книги, които е хубаво да прочетеш преди да навършиш 30. 1. „Илиада” и „Одисея” от Омир - добре разказани истории, които не остаряват с времето, а придобиват все по-дълбок смисъл2. „Тайната история” от Дона Тарт -

73 години от спасяването на българските евреи отбелязват в Пловдив

http://pik.bg/73-години-от-спасяването-на-българските-евреи-отбелязват-в-пловдив-news499320.html

73 години от спасяването на българските евреи отбелязват в Пловдив

Пловдивчани отбелязаха спасяването на българските евреи от Холокоста. По традиция на 10 март евреите в Пловдив отбелязват датата, в която единствено смелостта на няколко храбри български мъже, сред които пловдивският митрополит Кирил и екзарх Стефан, е спасила от сигурна смърт в концентрационните лагери техните близки.

Влакът на гарата е бил натоварен, когато отпорът надделява и отрежда място на България в късия списък от страни, спасили евреите си. От този ден са минали 73 години, но и споменът, и благодарността още са живи. Днес пред Мемориала на признателността в Пловдив бяха поднесени цветя, а на честването, освен потомци на спасените евреи, присъства и пловдивският митрополит Николай.

Следва поклонение в Бачковския манастир пред останките на патриарх Кирил и екзарх Стефан, а по- късно председателят на еврейското дружество „Шалом” Светлозар Калев ще връчи на кмета на Пловдив специален почетен знак на организацията на евреите в България в знак на благодарност към всички пловдивчани, защитили своите съграждани. 

Лиляна Павлова изнесе лекция пред студенти на Варненския свободен университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558088

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изнесе лекция пред студенти на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Тя представи пред младите икономисти структурата, функциите на едно от най-старите министерства в България, създадено още през 1879 г. с указ на княз Александър Батенберг. Освен строителството и поддръжката на пътна инфраструктура, основен фокус на МРРБ е политиката за градско развитие и градска среда, обясни министър Павлова. Лекцията се проведе в рамките на традиционния стаж в държавни инст...

Община Шумен припомни сроковете за плащане на данъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558086

От Община Шумен припомниха на гражданите сроковете за плащане на данъка за недвижими имоти, таксата за битови отпадъци и данъка за моторни превозни средства. Задълженията може да се заплатят на две равни вноски в следните срокове:- до 30 юни - първа вноска;- до 31 октомври - втора вноска. Предплатилите до 30 април за цялата година ползват отстъпка в размер на 5 %, напомнят от общинската данъчна служба. Плащането на местни данъци и такси може да се извърши по следния начин:1. С превод по банкова сметка и код на вида данък:БАНКА: ...

Данъчните иззели над 19 хил. лв. от касите на търговци на цветя заради дългове

http://www.mediapool.bg/danachnite-izzeli-nad-19-hil-lv-ot-kasite-na-targovtsi-na-tsvetya-zaradi-dalgove-news246557.html

Наказателна акция за изземането на касовите обороти на цветарски магазини в най-доходоносния им ден – 8 март, е извършила Националната агенция по приходите. Действията са предприети срещу търговци, които имат стари дългове към данъчните и, въпреки че разполагат с налични средства, не ги погасяват, съобщиха от приходната агенция. Така в деня на жената само за два часа данъчните са посетили 17 предварително избрани обекти за продажба на цветя в София, чиито собственици не са си  плащали задълженията, и са иззели наличните в касите им над 19 хил.  лв. Отделно инспекторите от "Оперативни проверки" са съставили два акта - за неиздаване на касова бележка и за разлика в касовата наличност и отчетения от фискалното устройство оборот. Мярката да се изземе оборотът от търговски обект е крайна и се прилага само при системно неплащане на данъците и осигурителните вноски, въпреки наличието на финансова възможност за това, поясняват от НАП. Практиката показва, че след изземане на касовата наличност, повечето търговци погасяват изцяло дълга си. Процедурата по изземане на касовата наличност в обекти на длъжници предвижда описване на наличните пари в касата на обекта, които се изземат и се превеждат по сметка на НАП за погасяване на дълга на лицето. Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обектите. "Използваме всички предвидени в закона средства, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните търговци. Очакваме те доброволно да платят задълженията си", коментира Илиана Христова, директор на НАП-София.

Десислава Танева: Криза в млечния сектор не само в България, а и в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354184

Според министърът на земеделието и храните Десислава Танева млечната криза се забелязва не само в България, но и в Европа. Това заяви тя пред БНТ.       Производството на млечни продукти се увеличава, а в потреблението и търсенето е отчетен спад, допълва Танева. При това свръхпроизводство има повече мляко и цените все повече падат,
Според министърът на земеделието и храните Десислава Танева млечната криза се забелязва не само в България, но и в Европа. Това заяви тя пред БНТ.      Производството на млечни продукти се увеличава, а в потреблението и търсенето е отчетен спад, допълва Танева. При това свръхпроизводство има повече мляко и цените все повече падат,

Сигнал за бомба затвори Тракийския университет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354429

Сигнал за бомба затвори Тракийския университет в Стара Загора.Малко след 8:30 ч. мъжки глас е съобщил на телефон 112 за поставено взривно устройство в сградата.
Половин час по-късно в университета е трябвало да започнат държавните изпити в Аграрния факултет.
Районът около университета е отцепен от полицията,
Сигнал за бомба затвори Тракийския университет в Стара Загора.Малко след 8:30 ч. мъжки глас е съобщил на телефон 112 за поставено взривно устройство в сградата. Половин час по-късно в университета е трябвало да започнат държавните изпити в Аграрния факултет. Районът около университета е отцепен от полицията,

Започва битката за титлата в мъжкия волейбол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558085

Започва битката за шампионската титла в мъжката волейболна Суперлига. Днес са първите четвъртфинални мачове от плейофите. В единия от тях бургаският "Нефтохимик 2010" приема тима на "Тетевен Волей". Двубоят ще се играе от 18.00 часа в зала "Младост". Входът за зрители е на символичната цена от 2 лева. Пенсионери и ученици имат привилегията да гледат елитен волейбол само срещу левче. "Сега е моментът бургазлии да застанат зад отбора и да подкрепят момчетата в мачовете, които ще определят новия шампион на България", заяви мениджърът на клуба Огня...

Сигнал за бомба в Тракийския университет в Стара Загора

http://www.cross.bg/vzrivno-yniversiteta-ystroiistvo-1501131.html

/КРОСС/Сигнал за бомба е получен тази сутрин в Тракийския университет, съобщава bTV. Малко след 8:30 ч. мъжки глас е съобщил на телефон 112 за поставено взривно устройство в сградата. Половин час по-късно в университета е трябвало да започнат държавните изпити в Аграрния факултет. Районът около университета е отцепен от полицията, претърсването за взривно устройство продължава. Днес ще бъде неучебен ден, а занятията ще бъдат възстановени утре.  

Заловиха кърджалиец издирван в Шенгенскато пространство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558082

Кърджалиец, обявен за издирване в Шенгенската информационна система, е бил установен вчера в областния център. О.В./56/ е с европейска заповед за арест след въведен сигнал от Франция. Мъжът се издирва от месец април 2015 година. Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Кърджали, след което с постановление на Окръжна прокуратура е преведен в ОС „Изпълнение на наказанията”....

Откриха над 1500 кутии с цигари без бандерол в колата на варненец

http://petel.bg/Otkriha-nad-1500-kutii-s-tsigari-bez-banderol-v-kolata-na-varnenets--__148396

Илюстрация: Булфото Около 13:30 часа вчера във варненското село Горен чифлик са открити 1750 кутии с цигари от марката "Marble" без акцизен бан...

Сашо Янев ще поддържа форма с Черно море

http://petel.bg/Sasho-YAnev-shhe-poddarzha-forma-s-CHerno-more__148397

Бившият играч на Черно море-Порт Варна Александър Янев ще поддържа форма с родния си тим, докато си намери нов отбор. В момента варненц...

Старшата на Черно море-Порт Варна с нови две победи

http://petel.bg/Starshata-na-CHerno-more-Port-Varna-s-novi-dve-pobedi__148399

На завършилия турнир във Варна старшата възраст на Черно море-Порт Варна с треньор Денислав Коцев постигна нови две победи. Тимът би Шум...

На 5 юни в Каменар отново избират кмет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558080

С президентски указ са насрочени предсрочни избори в село Каменар, община Лозница – съобщи председателят на Административен съд-Разград Ива Ковалакова-Стоева. Това става след като на последна инстанция – Върховен административен съд - бе потвърдено решението на Административен съд-Разград за касиране на вота в лознишкото село. Това бе едно от двете дела, свързани с вота в Лудогорието, по които административните съдии в Разград се произнесоха със становища, че изборите са били незаконни. Другото – за кмета на Мъдрево – все още е висящо във Върх...

Мамо, излез от социалните мрежи

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/mamo-izlez-ot-socialnite-mrezhi-6051137

Децата много биха искали родителите също да спазват правилата, които сами налагат и да спрат да използват мобилни устройства по време на хранене

Плевнелиев: След кризата в Украйна сме в състояние на студен мир

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720483_plevneliev_sled_krizata_v_ukraina_sme_v_sustoianie_na/?ref=rss


Дълбоките противоречия между световните и регионални сили поставят под въпрос принципите на международното право и неприкосновеността на националните граници. Това  заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум "Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в столицата на Азербайджан Баку, цитиран от пресслужбата си. Форумът е организиран от Международния център "Низами Ганджави" и е посветен на проблемите на регионалната и глобална сигурност.  
...

Шуменската филхармония с концерт по повод 117-годишнината от рождението на Панчо Владигеров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558081

Държавен симфоничен оркестър-Шумен ще изнесе концерт по случай 117-годишнината от рождението на Панчо Владигеров под диригентството на Калина Василева със солист Лия Петрова - цигулка. Той ще се състои на 12 март от 18:35 ч. в концертна зала „Проф. Венета Вичева". По време на концерта ще бъдат изпълнени Българска Рапсодия „Вардар", оп. 16 от Панчо Врадигеров, Концерт за цигулка и оркестър, оп. 33 от Карл Нилсен /първо изпълнение/ и „Класично и романтично" от Панчо Владигеров. Лия Петрова е родена на 04.06.1990 г. в София. Започва да свири на ци...

Банкери в Европа се обявяват против негативните лихвени проценти на ЕЦБ

http://econ.bg/Новини/Банкери-в-Европа-се-обявяват-против-негативните-лихвени-проценти-на-ЕЦБ_l.a_i.716735_at.1.html

Някой от най-висшите търговски банкери в Европа се обявиха против отрицателния лихвен процент и предупредиха Европейската централна банка (ЕЦБ) за...

НСИ: Индексът на промишлено производство нараства с 0,8% през януари

http://pik.bg/нси-индексът-на-промишлено-производство-нараства-с-08-през-януари-news499312.html

НСИ: Индексът на промишлено производство нараства с 0,8% през януари

По предварителни данни през януари 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.8% в сравнение с декември 2015 година.

Това се казва в съобщение на Националния статистически институт /НСИ/. През януари 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.0% спрямо съответния месец на 2015 година. През януари 2016 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.1%, и в добивната промишленост - с 2.7%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0.3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.9%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 22.2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 19.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 11.6%, производството на напитки - с 9.9%. На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 8.4%, и в преработващата промишленост - с 5.2%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 49.3%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 25.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 18.6%, производството на напитки - с 10.0%. Намаление е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 22.8%, производството на основни метали - със 17.4%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.7%, производството на химични продукти - с 6.7%. 

bTV освободи Крум Савов

http://offnews.bg/news/n_1/n_625496.html

Освободиха Крум Савов от поста главен редактор на спортните новини в bTV. От телевизията съобщиха, че решението е взето след проведен разговор между Савов и ръководството на медията и не посочиха конкретна причина за промяната. Савов стана главен редактор на спортната редакция в bTV в началото на 2014 г. Той все пак ще продължи да води седмичното предаване "Зона Спорт" по RING.

Банкери в Европа се обявиха против негативните лихвени проценти на ЕЦБ

http://econ.bg/Новини/Банкери-в-Европа-се-обявиха-против-негативните-лихвени-проценти-на-ЕЦБ_l.a_i.716735_at.1.html

Някой от най-висшите търговски банкери в Европа се обявиха против отрицателния лихвен процент и предупредиха Европейската централна банка (ЕЦБ) за...

Бизнес конференция обединява ИКТ сектора във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315358

На 12 февруари 2016г, от 10:00ч. до 12:00ч., в х-л „Графити“/ бул. Княз Борис I 65, Варна/, ще се проведе ИКТ Бизнес конференция. Повод за събитието е подновяването на дейността на ИКТ Клъстер- Варна. От 2016г. Сдружението с нестопанска цел се оглавява от доц.

Шарън Озбърн с голо селфи в подкрепа на Ким Кардашиян (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558079

Съпругата на рокаджията Ози Озбърн, 63-годишната Шарън Озбърн, си направи голо селфи в подкрепа на риалити звездата Ким Кардашиян, пише в. "Дейли експрес". В началото на седмицата Ким разбуни духовете с поредното си разголено селфи, направено в опит отново да завладее интернет пространството. Ким Кардашиян отново разби интернет с гола снимка Съпругата на Кание Уест и майка на две деца показа в Twitter своя гола снимка пред огледало с две черни ленти, прикриващи интим...

Депо за нелегален алкохол разкриха митническите служители в село Варвара

http://pik.bg/депо-за-нелегален-алкохол-разкриха-митническите-служители-в-село-варвара-news499311.html

Депо за нелегален алкохол разкриха митническите служители в село Варвара

3214 литра нелегална ракия задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група към Централно митническо управление при проверка в пазарджишкото село Варвара.

В депото са открити както резервоари с алкохол, така и вече готови за пласиране разфасовки.
В таванско помещение на частен дом, разположен в непосредствена близост до търговски обект, митническите служители откриват два еднотонни резервоара, 1000 еднолитрови пластмасови бутилки и 30 туби по 11 литра, пълни с течност с мирис и характеристики на етилов алкохол. Пред митническите служители собственикът не представил документи за платен акциз за откритите 2864 л. алкохол. В постройка в стопански двор на негов роднина митническите служители открили други 320 литра в бидони с различна вместимост.

Алкохолът е задържан. Взети са проби за лабораторен анализ. По случая е образувано е досъдебно производство по описа на Митница Пловдив. Работата по случая ще установи дали нелегалният алкохол е бил пласиран в търговския обект на собственика.

Видео игрите се отразяват добре на децата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/video-igrite-se-otraziavat-dobre-na-decata-6051136

Резултатите от проучването показват, че играещите повече видеоигри са с 1,75 пъти по-голям шанс да са с по-висок интелект и 1,88 пъти с по-добри училищни знания

Засякоха 15 непълнолетни в заведения в Шуменско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354409

102 питейни заведения са били проверени в Шуменско по време на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. За последните десетина дни в тях след 22 часа са засечени 15 деца без пълнолетен придружител. Някои от тях не са навършили пълнолетие, но имало и малолетни, съобщават от полицейски пресцентър.
102 питейни заведения са били проверени в Шуменско по време на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. За последните десетина дни в тях след 22 часа са засечени 15 деца без пълнолетен придружител. Някои от тях не са навършили пълнолетие, но имало и малолетни, съобщават от полицейски пресцентър.

Скандал и в Харманли за разрушен тютюнев склад

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354361

След Пловдив и в Харманли избухна скандал с разрушаването на 92-годишна сграда, която също е била тютюнев склад. Според граждански организации, еблематичната постройка е паметник на културата, а според кметството тя не фигурира в списъците на недвижимите културни цености, информира БНР.
Сданието е разрушено на 21 февруари със заповед на кмета на
След Пловдив и в Харманли избухна скандал с разрушаването на 92-годишна сграда, която също е била тютюнев склад. Според граждански организации, еблематичната постройка е паметник на културата, а според кметството тя не фигурира в списъците на недвижимите културни цености, информира БНР. Сданието е разрушено на 21 февруари със заповед на кмета на

Спипаха горски, прикривал бракониери

http://pik.bg/спипаха-горски-прикривал-бракониери-news499310.html

Спипаха горски, прикривал бракониери

Полицията разследва частен лесовъд за участието му в бракониерска група, извършвала сеч в горите край бойчиновското село Охрид. 29-годишният Пламен П. все още има лиценз. Разрешителното му ще бъде отнето, ако срещу него има влязла в сила присъда или наказателно постановление, казаха експерти от горското.

Във вторник полицаи и служители на регионалната дирекция по горите спрели край Охрид камион, натоварен с 4 кубика дърва. Спецполицаите от икономическа и горските заподозрели, че част от трупите са добити незаконно и заминали към сечището. Там били струпани около 16 куб.м отсечени дърва, готови за товарене.

Оказало се, че всички те са маркирани с печата на частния лесовъд Пламен П. Самият той обаче не бил на мястото. В хода на разследването до момента е установено, че горският е оставил марката си на секачите. Полицията разследва колко от трупите са добити незаконно. Проверяват се и складове в Монтана, където се предполага, че бракониерите са складирали трупите. Разследването по случая продължава.

В ЕС има големи резерви към планираната отмяна на визите за турски граждани

http://www.mediapool.bg/v-es-ima-golemi-rezervi-kam-planiranata-otmyana-na-vizite-za-turski-grazhdani-news246556.html

Вътрешните министри на ЕС изразиха големи резерви по повод планираната отмяна на визите за граждани на Турция, което е ключов елемент от споразумението с Анкара по бежанската криза, съобщи Ройтерс. До срещата на върха на ЕС на 17-18 март трябва да се уточнят детайлите в това споразумение.   Според експерти 75-милионна Турция отговаря само на около половината от над 70-те технически изисквания за безвизов режим.   Австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер припомни по време на срещата си със своите колеги от ЕС за драстичното потъпкване на свободата на словото в Турция, онагледено преди броени дни с акцията срещу турския вестник "Заман".   Според нея на този фон договорките между ЕС и Анкара не стоят добре. "Питам се дали ЕС не хвърля своите ценности зад борда", запита тя и допълни, че при постигането на окончателно споразумение ще настоява за включването на клауза за прекратяване.   Австрия и останалите страни по основния мигрантски маршрут от Гърция към Германия през Западните Балкани въведоха едностранно граничен контрол, като в същото време страните от ЕС не могат да се разберат как да справят единно с мигрантската криза.   Шенгенската система за свободно пътуване вътре в ЕС е практически колабирала, докато крайнодесни и националистически партии бележат възход в цяла Европа.   Принудителното връщане на мигрантите да ги убеди да не поемат към ЕС   Според предварителното споразумение между ЕС и Турция, договорено в понеделник, Анкара ще връща всички запътили се към Европа мигранти, които не отговарят на критериите за предоставяне на убежище, както и всички – включително бягащите от войни, които имат право на международна закрила, но са заловени от морските патрули на НАТО преди да достигнат европейския бряг.   По повод начините за възпирането на бежанската вълна вътрешният министър на Холандия Клаас Дийхоф настоя за твърд тон от страна на ЕС, за да се покаже, че няма да се толерират печалбите на трафикантите на хора.   Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано увери, че страната му внимателно следи обстановката след затварянето на т.нар. "балкански маршрут" на мигрантите.   Допуска се, че човешкият поток ще се пренасочи през Албания и Адриатика към италианските брегове. Ние работим, за да се предотврати това, каза Алфано.   Принудителното мащабно връщане на мигранти в Турция обаче е трудно приложимо, включително защото много от тях биха рискували огромни парти и дори живота си, за да стигнат в Европа.   Според представители на ЕС обаче ще е достатъчно да започнат да се прилагат новите мерки по връщане, за се убедят мигрантите, че нямат никакъв шанс да продължат към Европа и да се съгласят да останат в Турция.   За да се облекчи ситуацията в Гърция, където са пристигнали десетки хиляди мигранти и преживяват в мизерни хуманитарни условия, ЕС пристъпва към тяхното разселване и над 900 души са отпътували от страната. Броят на мигрантите обаче, които трябва да бъдат разпределени в различни страни от ЕС, е 160 000.   Затварянето на Балканския маршрут остави около 430 души, предимно сирийци и иракчани, в разкаляната от дъждовете ничия земя между Македония и Сърбия, предаде Ройтерс. Те не искат да се връщат в Македония, но не са допуснати да продължат към Сърбия или още по на север.   Меркел: Затварянето на балканския маршрут не решава проблема   Германският канцлер Ангела Меркел коментира от своя страна, че затварянето на балканския имиграционен маршрут не решава проблема, а трябва общо европейско решение.   "Необходимо е решение, което да бъде добро за 28-те /страни от ЕС/. Ето защо аз се ангажирам за истинско европейско решение, т.е. за решение на 28-те", посочи германският канцлер.   По думите на Меркел "това положение не е нито трайно, нито вечно".   "Лично аз смятам, че едностранното решение на Австрия, а след това на балканските страни, сигурно ще доведе до намаляване на броя на бежанците, но от друга страна поставя Гърция в много трудно положение", добави германският канцлер.   Меркел предупреди, че ако ЕС не успее да постигне споразумение с Турция, Гърция няма да може да понесе дълго време мигрантския натиск.   На крачка от хуманитарна катастрофа   В района около границата на Гърция с Македония остават блокирани повече от 14 000 души, които живеят в условия близки до хуманитарна криза. Около 1000 се намират в бежански лагер на границата между Македония и Сърбия.   "Настоящата криза с пристигащите в Европа мигранти може да прерасне в хуманитарна катастрофа", заяви еврокомисарят по миграцията и гражданството Димитрис Аврамопуло.   "Ако искаме да затворим нелегалната и смъртоносна задна врата за миграция, трябва да отворил легален прозорец. В противен случай миграцията ще търси други пътища“, посочи още той.   Потокът на бежанците към лагера "Идомени“ в Северна Гърция не спира въпреки пълното затваряне на границата от страна на македонските власти през последните дни.   "Ситуацията става все по-потискаща с пристигането пеша на хора всеки ден. Най-големият проблем е, че лошите условия на живот влошават здравословните проблеми“, коментира пред изданието Деспина Филипидаки, координатор на Гръцкия червен кръст в Северна Гърция.   Виена: Маршрутът през Балканите остава затворен   Вътрешната министърка на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер обаче заяви от своя страна, че балканският път през Югоизточна Европа ще остане затворен за постоянно.   "Моята позиция е ясна - "Балканският път" е затворен и то за постоянно", заяви Микъл-Лайтнер пред пред германския в. "Велт".   Само подобен ясен сигнал ще убеди мигрантите, които бягат от войната и конфликта в Близкия изток, да не предприемат опити да прекосят Средиземно море от Турция, за да достигнат европейски брегове, добави тя.   Решението за затваряне на “Балканския път“ идва след срещата на върха в Брюксел между ЕС и Турция за мигрантската криза.   Според готвеното споразумение Турция получава до 6 млрд. евро, за да задържи 2.5 милиона бежанци на своя територия. Отделно до края на година ще отпаднат Шенгенските визи за турските граждани и ще има придвижването на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС.

Меркел: Затварянето на балканския маршрут не решава проблема

http://www.mediapool.bg/merkel-zatvaryaneto-na-balkanskiya-marshrut-ne-reshava-problema-news246556.html

Затварянето на балканския имиграционен маршрут не решава проблема, трябва общо европейско решение, заяви германският канцлер Ангела Меркел.   "Необходимо е решение, което да бъде добро за 28-те /страни от ЕС/. Ето защо аз се ангажирам за истинско европейско решение, т.е. за решение на 28-те", посочи германският канцлер.   По думите на Меркел "това положение не е нито трайно, нито вечно".   По-рано тази седмица Македония, Сърбия, Хърватия и Словения спряха транзита на мигранти през териториите си, което обаче доведе до огромни струпвания на бежанци в Гърция.   "Лично аз смятам, че едностранното решение на Австрия, а след това на балканските страни, сигурно ще доведе до намаляване на броя на бежанците, но от друга страна поставя Гърция в много трудно положение", добави германският канцлер.   Меркел предупреди, че ако ЕС не успее да постигне споразумение с Турция, Гърция няма да може да понесе дълго време мигрантския натиск.   На крачка от хуманитарна катастрофа   В района около границата на Гърция с Македония остават блокирани повече от 14 000 души, които живеят в условия близки до хуманитарна криза. Около 1000 се намират в бежански лагер на границата между Македония и Сърбия.   "Настоящата криза с пристигащите в Европа мигранти може да прерасне в хуманитарна катастрофа", заяви еврокомисарят по миграцията и гражданството Димитрис Аврамопуло.   "Ако искаме да затворим нелегалната и смъртоносна задна врата за миграция, трябва да отворил легален прозорец. В противен случай миграцията ще търси други пътища“, посочи още той.   Потокът на бежанците към лагера "Идомени“ в Северна Гърция не спира въпреки пълното затваряне на границата от страна на македонските власти през последните дни.   "Ситуацията става все по-потискаща с пристигането пеша на хора всеки ден. Най-големият проблем е, че лошите условия на живот влошават здравословните проблеми“, коментира пред изданието Деспина Филипидаки, координатор на Гръцкия червен кръст в Северна Гърция.   Виена: Маршрутът през Балканите остава затворен   Вътрешната министърка на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер обаче заяви от своя страна, че балканският път през Югоизточна Европа ще остане затворен за постоянно.   "Моята позиция е ясна - "Балканският път" е затворен и то за постоянно", заяви Микъл-Лайтнер пред пред германския в. "Велт".   Само подобен ясен сигнал ще убеди мигрантите, които бягат от войната и конфликта в Близкия изток, да не предприемат опити да прекосят Средиземно море от Турция, за да достигнат европейски брегове, добави тя.   Решението за затваряне на “Балканския път“ идва след срещата на върха в Брюксел между ЕС и Турция за мигрантската криза.   Според готвеното споразумение Турция получава до 6 млрд. евро, за да задържи 2.5 милиона бежанци на своя територия. Отделно до края на година ще отпаднат Шенгенските визи за турските граждани и ще има придвижването на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС.

БАБХ: Няма нови нарушения към този момент при вноса на пресни плодове и зеленчуци

http://pik.bg/бабх-няма-нови-нарушения-към-този-момент-при-вноса-на-пресни-плодове-и-зеленчуци-news499309.html

БАБХ: Няма нови нарушения към този момент при вноса на пресни плодове и зеленчуци

Няма нови нарушения към този момент при вноса на пресни плодове и зеленчуци. Това каза инж. Антон Величков, заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с проверките за произход и качество на пресните плодове и зеленчуци, влизащи в страната ни през граница, предаде Фокус.

По думите му трафикът е слаб. „За всички гранични пунктове, които проверяваме с Македония и Гърция, са минали около 75 автомобила с пратки. Това е до 9-ти март”, заяви той. „Вчера правихме обобщение на информацията и засега са само 4 тези, които са върнати”, поясни инж. Величков като добави, че става дума за периода от 2 март досега. Той посочи, че останалите внасяни плодове и зеленчуци са със задължителните им сертификати. 

Сигнал за бомба в Тракийския университет в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/Article/5354399

Сигнал за бомба в Тракийския университет в Стара ЗагораСигнал за бомба е получен тази сутрин в Тракийския университет, съобщава bTV. Малко след 8:30 ч. мъжки глас е съобщил на телефон 112 за поставено взривно устройство в сградата. Половин час по-късно в университета е трябвало да започнат държавните изпити в Аграрния факултет. Районът около университета е отцепен от полицията,

Хидинк: "Челси" се намира в период на преход

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/10/2720482_hidink_chelsi_se_namira_v_period_na_prehod/?ref=rss


Временният мениджър на "Челси" Гуус Хидинк заяви, че отборът се намира в преходен период, а клубът трябва да реши в близко бъдеще как да бъдат възстановени загубените през настоящия шампионат позиции в Англия и Европа.

Холандският специалист стабилизира сините, след като замени уволнения Жозе Моуриньо. Той обаче пое временно поста и ще си тръгне от "Стамфорд бридж" през май. Все още не е обявено кой ще бъде следващият постоянен мениджър на "Челси", но по всяка вероятност това ще е...

16-годишни с маски преградиха шосе с дървета, нападнаха тираджия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354400



Четирима маскирани преградиха с отсечени дървета в четвъртък отсечка от международния път Е-80 и се опитаха да оберат шофьор на тир. Бандата е издирена и арестувана, съобщиха от полицията.
Екшънът започнал около 3 часа край харманлийското с. Бисер. 50-годишният шофьор на ДАФ от Белослав пътувал за Турция заедно с 43-годишна димитровградчанка.
Четирима маскирани преградиха с отсечени дървета в четвъртък отсечка от международния път Е-80 и се опитаха да оберат шофьор на тир. Бандата е издирена и арестувана, съобщиха от полицията. Екшънът започнал около 3 часа край харманлийското с. Бисер. 50-годишният шофьор на ДАФ от Белослав пътувал за Турция заедно с 43-годишна димитровградчанка.

ЧЕЗ обезопаси 167 нови щъркелови гнезда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265293_%D0%A7%D0%95%D0%97+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8+167+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%89%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0

 Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие

 
ЧЕЗ Разпределение България обезопаси нови 167 щъркелови гнезда тази зима чрез монтиране на платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар. Платформите са инсталирани на ключови места, така че едновременно да запазят живота на птиците и да намалят риска от възникване на аварийни ситуации по мрежата, обслужвана от компанията.
Характерното за щъркелите е, че всяка пролет се връщат в собственото си гнездо като добавят нов материал, което всъщност води до риск както за живота им, така и за сигурността на електроразпределителната мрежа. Съгласно инструкциите от РИОСВ върху платформата трябва да се постави поне 1/3 от субстрата, което е напълно достатъчно щъркелите да се върнат в старото си гнездо. ЧЕЗ стриктно спазва всички изисквания.
В резултат на усилията през последните години ЧЕЗ Разпределение България вече има около 360 броя по-безопасни гнезда на лицензионната си територия. Най-активно в тази област се работи във Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Гулянци, Белоградчик, Ловеч, Дупница и Сливница.
Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалвания на щъркелови гнезда, както и за опазване на биологичното разнообразие.

www.economic.bg/bg/news/6/chez-obezopasi-167-novi-shtarkelovi-gnezda.html

По-строг режим за Октай Енимехмедов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558078

Октай Енимехмедов ще бъде преместен в корпуса на Бургаския затвор. До момента бургазлията, който беше осъден за нападението срещу почетния лидер на Движението за права и свободи Ахмед Доган, изтърпяваше присъдата си в общежитие от открит тип. Искането за по-строг затворнически режим, спрямо Енимехмедов, е направено от комисия, назначена по чл. 73 от Закона за изпълнение на наказанията. Все още няма официална информация, относно мотивите за искането на комисията. По неофициални данни, Октай Енимехмедов е имал множество нарушения, което не му поз...

Мартин Иванов: Аз съм депутат от ББЦ. Предателството не ми е в кръвта

http://pik.bg/мартин-иванов-аз-съм-депутат-от-ббц-предателството-не-ми-е-в-кръвта-news499307.html

Мартин Иванов: Аз съм депутат от ББЦ. Предателството не ми е в кръвта

„Никога не съм изневерявал нито на моите принципи, нито на принципите на партията, в която членувам и благодарение на която всички депутати от парламентарната група на ББЦ влезнаха в това Народно събрание. Гласувал съм всички решения в парламента по собствена съвест и с подкрепата на политическата сила „България без цензура“.

Това, че съм се отрекъл от Николай Бареков е лъжа! Предателството не ми е в кръвта“. Това заяви депутатът Мартин Иванов в отговор на разпространена по-рано днес информация, че е напуснал партията на Бареков.

Иванов призова никой да не си позволява да се изказва от негово име, защото това е злоупотреба с посланията към хилядите избиратели, които са му гласували доверие в Пловдив-област, откъдето е депутат.

Очаква ни евронаблюдение и върху икономиката

http://www.cross.bg/bulgariya-nisko-chastnite-1501130.html

/КРОСС/Повече евронаблюдение над България заради сериозен макроикономически дисбаланс. Това ни чака след представения днес работен документ на Европейската комисия, касаещ икономическото представяне на страната ни през 2016 г. Икономиката ни постепенно излиза от кризата, но все още не можем да се похвалим с широкообхватно възстановяване, обясни ръководителят на ЕК за България Огнян Златев. В доклада се подчертава потиснатото вътрешно търсене, както и разубеждаващия ефект спрямо частните инвестиции. Растежът на брутния вътрешен продукт е забавен заради спада в усвояването на европари.Има сериозен риск за дългосрочния потенциал за растеж на икономиката - той произтича от демографската криза и емиграцията. За сметка на това обаче имаме подобрение в нивото на безработица и създаването на работни места. Големите задължения на българските предприятия все още се разглеждат от ЕК като пречки. Положителна оценка получаваме за устойчивото развитие на пенсионната система. Отбелязва се обаче, че почти половината възрастни у нас са застрашени от бедност или социално изключване. Здравната система е изправена пред опасност от ограничен достъп, ниско финансиране и незадоволителни резултати. Нестабилна нормативна уредба и ниско доверие в съда - това пък са пречките пред частните инвестиции в България. Представители на ЕК, участвали в изготвянето на доклада, посочиха, че страната ни напредва, но още е назад спрямо повечето страни в Европейския съюз

Договорът на общината с „Lafka” да бъде показан, настоява съветник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558077

Варненският съветник от БСП Януарий Вичев втори месец чака отговор на искането си договорът между Община Варна и веригата „Lafka” да бъде оповестен и обсъден от колегите му. Своето предложение той е изпратил до председателите на местния парламент Тодор Балабанов и на комисията по „Търговия, туризъм и рекламна дейност” Марица Гърдева, но двамата досега не са реагирали. „В мен и гражданите на Варна буди притеснение, че там (обектите на „Lafka” ...

Конкурс за полицаи обявиха в ОДМВР-Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558076

Областната дирекция на МВР в Русе обяви конкурс за назначаване на държавна служба за вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка. Набират се кандидати за Пътна полиция, Първо и Второ районни управления - Русе, както и за управленията във Ветово, Сливо поле и Две могили. Подробна информация за изискванията към кандидатите, необходимите документи, сроковете и всички подробности за конкурсната процедура можете да намерите на интернет сайта на МВР.   ...

Двама са кандидатите за шефския пост в ТВ Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558074

Двама са кандидатите за директорския пост в Телевизия Шумен, съобщават от пресцентъра на местната администрация. До участие в конкурса за директор на ОП „Общински медиен център" са допуснати Огнян Първулов и Валентин Захариев. Първулов е с дългогодишен опит в системата на БНР, работил е в Радио Шумен, бе и директор на Радио Видин. Захариев е с опит като общински съветник, председател на местната структура на БСП и дългогодишен журналистически стаж. Бил е и зам. директор на ТВ Шумен. Конкурсът ще се проведе на 23 март от 9 часа. До участие в кон...

Баща на три деца с тежка диагноза, има нужда от $ 50 000 за лечение

https://www.24chasa.bg/Article/5354375

Баща на три деца с тежка диагноза, има нужда от $ 50 000 за лечение45-годишният Кристиан Георгиев има тумор в надбъбречна жлеза и се нуждае от $ 50 000 за лечение. Българските лекари му казали да се подготви да се сбогува с живота, а в Турция му дали надежда, че ще оздравее. „От 15 годишна възраст работя и се осигурявам, но държавата отказва да помогне за терапията в турска клиника”,

Двама мъже, окрали горивото на лека кола в Зимница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558073

Двама мъже на 23 и 32 години са извършили кражба на 20 литра дизелово гориво от лек автомобил в село Зимница, съобщиха от полицията в Ямбол. Престъпното деяние е извършено през нощта срещу 6 март, като след разбиване капачката на резервоара. В хода на разследването са установени извършителите. Същите са възстановили откраднатото количество гориво, което е върнато на собственика по надлежен ред.  ...

Пет стъпки, за да влезеш безплатно в руски ВУЗ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265292_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%88+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%

Русия е сред малкото страни по света, които предоставят на чуждестранните абитуриенти правото да се учат безплатно в всякакви ВУЗ-ове на равна нога с руските студенти.

Всяка година Русия обявява открит прием на чуждестранни граждани за обучение в руските университети. Квотите, отпускани от Министерството на образованието, не са само за бакалаври, но и за магистри и аспиранти.
 
Какво трябва да направите, за да станете един от 15-те хиляди студенти през учебната 2016/2017 година?
 
1. Да се регистрирате
„Россътрудничество“ („Россотрудничество“) е държавна агенция, която се занимава с приемането и разпределението на заявките, а през тази година радикално опрости процедурата за подаване на заявка за обучение в Русия. Като начало трябва да се регистрирате на сайта. Това ще ви отнеме около 20 минути.
 
2. Да подадете заявка
След регистрацията ви ще можете да напишете мотивационно писмо, а също да попълните анкета, в която да посочите какво е образованието ви, какви са личните ви успехи и желаното направление на обучението. Попълнената анкета ще попадне в общия списък с анкетите на вашата страна.
 
3. Изчакайте отговора
В момента подборът на кандидатите се прави от отделенията на „Россътрудничество“ в страните по света и местните министерства на образованието. С избраните кандидати се прави връзка за насрочване на събеседвания или тестове.

4. Изберете ВУЗ
Ако успешно сте преминали тестовете, то вие можете да изпратите заявка вече конкретно до шест избрани ВУЗ-а, в които бихте искали да се учите. Ако молбата ви бъде отхвърлена от всичките шест, то Министерството на образованието на Русия се задължава да ви предложи обучение в друг университет.
 
5. Гответе се за пътешествие!
Когато ВУЗ-ът потвърди, че сте записан в него, а обикновено това става през юли, вие можете да започнете да се готвите за пътуването си до Русия.

bg.rbth.com/society/2016/03/10/pet-stpki-za-da-vlezesh-bezplatno-v-ruski-vuz_574309
 

Зловещо съвпадение в последния пост във Фейсбук на Кирил

http://offnews.bg/news/n_1/n_625495.html

Тест във Фейсбук е "предсказал" на Кирил Тодоров, че ще умре в дискотека "Плаза". Кирил е публикувал резултата от теста на 8 март. Същата нощ след инцидент в дискотеката младежът е пребит и в момента се бори за живота си в болница "Света Анна". Около 4 часа сутринта в сряда между него и друг клиент в заведението е започнала свада. Охраната е хванала Кирил и го е изхвърлила от дискотеката. Никой не е видял как е бил изхвърлен. Навън младежът вече е бил в безпомощно състояние с огромен хематом на главата и без да диша. Кирил Тодоров е излязъл от кома, той има частична амнезия.

Петицията за изучаване на тоталитарните режими в училище ще бъде връчена утре на министър Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720472_peticiiata_za_izuchavane_na_totalitarnite_rejimi_v/?ref=rss


С подписите на 103 депутати, президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, на съветниците на държавния глава и на 13 български евродепутати утре на министъра на образованието Меглена Кунава ще бъде връчена петиция за задължително изучаване на тоталитарните режими на XX век в България. Това обяви пред журналисти инициаторът на петицията Методи Андреев от ГЕРБ.

По думите му в електронния си вариант тя е събрала подкрепа на над 4000 души.

Идеята на Андреев е...

България да признае румънските цигани за национално малцинство, поиска Моника Маковей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354370

България да признае румънските цигани на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет. Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за
България да признае румънските цигани на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет. Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за

Петте очаквания към Драги

http://www.investor.bg/analizi/91/a/pette-ochakvaniia-kym-dragi-212826/

Понижаването на основните лихвени проценти е почти 100% сигурно, но пазарът може да има свръхочаквания

НСИ: Търговията на дребно бележи ръст от 1,3% през януари

http://pik.bg/нси-търговията-на-дребно-бележи-ръст-от-13-през-януари-news499305.html

НСИ: Търговията на дребно бележи ръст от 1,3% през януари

По предварителни сезонно изгладени данни през януари 2016 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени запазва равнището си от предходния месец.

През януари 2016 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 1.3% спрямо същия месец на предходната година. Това съобщава Националният статистически институт /НСИ/. През януари 2016 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 17.7%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.0%.

По-значително намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 18.3%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 16.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.7%.

През януари 2016 г. спрямо същия месец на 2015 г. оборотът нараства при: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 15.1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.1%. По-значителен спад е регистриран в: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 17.9%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.9%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.7%.

Видеокарикатура: Здравна реформа?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558072

Новата видеокарикатура на Чавдар Николов е посветена на здравната реформа, министър Петър Москов и Конституционния съд. Кой пука гумите на здравната реформата? Още от творбите на карикатуриста вижте в официалния му канал във vbox7.com.  ...

Реформаторите: Заплашено е електронното правителство

https://www.24chasa.bg/Article/5354380

Реформаторите: Заплашено е електронното правителство Възможността за ефективно електронно правителство и за електронно гласуване е поставена под угроза, след като по предложение на ГЕРБ бяха отхвърлени текстове в Закона за електронна идентификация от вътрешната комисия. За това предупреди съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски, след като в сряда вътрешната комисия отхвърли текстове,

Симеонов към Маковей: Гледай си работата, у нас няма такова животно като „румънски цигани“

http://politics.actualno.com/simeonov-kym-makovej-gledaj-si-rabotata-u-nas-njama-takova-jivotno-kato-rumynski-cigani-news_527956.html

Евродепутатът Моника Маковей тотално се е объркала, няма понятие „румънски цигани“ в България, такива животни няма. Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира искането на румънския евродепутат румънските цигани в България да имат повече права. „Да си гледа работата, каква е тая Моника Маковей? За какво ще призовава? Да си гледат правата на циганите в Румъния“, каза Симеонов, цитиран от „Фокус“. Той препоръча на Моника Маковей да се

Съдът призна за незаконен и втория служебен ректор на Стопанската академия

http://education.actualno.com/sydyt-prizna-za-nezakonen-i-vtorija-slujeben-rektor-na-stopanskata-akademija-news_527959.html

Магистратите от Върховния административен съд са се произнесли, че и вторият служебен ректор на Стопанската академия "Димитър А.Ценов" в Свищов е бил незаконен. Решението е в полза на избраната за ръководител на висшето учебно заведение на 28 май миналата година проф. Теодора Димитрова, която атакува в съда заповедта на бившия просветен министър, с която той назначи проф.Марияна Божинова за втори временен ректор, предаде Дарик. Върховният административен отмени тази заповед, издадена на 4

Момичето, което пострада заради селфи върху жп вагон, все още се нуждае от кръв

http://plovdiv.actualno.com/momicheto-koeto-postrada-zaradi-selfi-vyrhu-jp-vagon-vse-oshte-se-nujdae-ot-kryv-news_527960.html

Състоянието на Марияна Тончева, която беше ударена от ток с напрежение 27 000 волта, след като се качила на жп вагон, за да си прави селфи, е стабилно. Въпреки усилията на лекарите обаче все още има опасност за живота на ученичката. Това съобщиха за от пресцентъра на УМБАЛ "Свети Георги". Тя беше настанена в здравното заведение с 51% изгаряния, амнезия и с дълбоки рани по краката и лявата ръка. Медиците продължават да обсъждат лечението, но все още не са взели конкретно решение за операцията,

Мозъчно-съдовата болест е тема на клуб "Здраве"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558070

Поредната среща на клуб „Здраве“ в библиотеката ще се проведе днес от 17.30 ч. Темата е „Мозъчно-съдова болест. Рискови фактори и клинична картина. Профилактика на исхемичен мозъчен инсулт“. Социалната значимост на мозъчно-съдовата болест е една от най-високите според броя засегнати,  трайните увреждания и смъртния изход от нея. Има ли наследствена предразположеност, каква профилактика е нужна, кои фактори предразполагат организмът да прояви това заболяване? На тези и други въпроси ще отговори д-р Росица Кръстева – невролог в МБАЛ „Медика...

Безплатни медицински прегледи ще се проведат в Русенска област по инициатива на Жени ГЕРБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558071

Безплатни медицински прегледи ще се проведат в населени места на Русенска област по инициатива на областната структура на Жени ГЕРБ. Идеята е да се подпомогне  в профилактиката на социалнозначими заболявания. Очните прегледите започват на 21 март от 12.30 часа в аптеката на село Голямо Враново /Община Сливо поле/. Д-р Младенова ще преглежда и на 31 март  от 12.30 часа в кметството на село Малко Враново. На 19 април този вид прегледи продължават  от 12.30 часа в кметството на Ряхово. След Община Сливо поле прегледи ще се извършат и на 4 май в Ст...

НАП иззе оборота от 8-ми март на магазини за цветя

http://www.vesti.bg/bulgaria/nap-izze-oborota-ot-8-mi-mart-na-magazini-za-cvetia-6051139

Инспекторите отишли в обекти, които имат стари задължения навръх женския празник, когато се предполагало, че в касите ще има пари

Емо Чолаков стана баща за втори път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354318

Синоптикът от ефира на BTV стана татко на дъщеричка, съобщиха колегите му Деси Стоянова и Сашо Кадиев, които го поздравиха по случая в "Тази сутрин".             Второто момиченце на Емо се е родило тази сутрин в болница "Шейново". То е 48 см и тежи 2,800 кг. Името, което са избрали родителите, е Дара.
Синоптикът от ефира на BTV стана татко на дъщеричка, съобщиха колегите му Деси Стоянова и Сашо Кадиев, които го поздравиха по случая в "Тази сутрин".             Второто момиченце на Емо се е родило тази сутрин в болница "Шейново". То е 48 см и тежи 2,800 кг. Името, което са избрали родителите, е Дара.

Дело срещу терорист отложи процес за катастрофа в Разград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558069

Заради отсъствието на адвоката на подсъдимия отложиха за 1 април дело за катастрофа в Исперих, при която загинаха двама мъже. Димитър Марковски изпратил вчера молба до Окръжен съд-Разград, че днес трябва да присъства в Софийски Апелативен съд на мярка за екстрадиция на турския гражданин Абдулах Буюк, който е обвинен в създаване и управление на въоръжена терористична организация. Адвокатите на наследниците на починалите обвиниха колегата си в шиканиране на процеса и настояха да се сезира Висшия адвокатски съвет за неетичното му поведение. Съдия ...

Харемът бил за жените "училище за живота"

http://www.moreto.net/novini.php?n=315369

Съпругата на турския президент ислямист-консерватор Реджеп Тайип Ердоган - Емине Ердоган, заяви, че османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", предаде АФП. "Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота", заяви госпожа Ердоган, която участва в редица женски и благотворителни организации.

Директорът на НАСА: САЩ са готови за сътрудничество с Русия в подготовката на полет до Марс

http://www.cross.bg/mars-nasa-podgotovkata-1501129.html

/КРОСС/ НАСА гледа на подготовката на първия пилотиран полет до Марс не като на американски, а като на международен проект и има намерение да сътрудничи за реализирането му с други страни, включително и Русия, каза директорът й Чарлз Болдън пред журналисти на конференцията във Вашингтон, предаде ТАСС. Болдън потвърди, че НАСА планира първия пилотиран полет до Марс за средата на 30-те години на този век. Според него той няма да е част от космическата надпревара, защото много държави имат технически ресурси, за да участват в него. НАСА е готова на сътрудничество с тях. Той изрази и увереност, че политическите разногласия между Вашингтон и Москва не трябва да се намесват при подготовката на полета на Марс. Американските специалисти са готови да обсъждат новите идеи с водещите космически държави и с другите страни, които могат да участват в съвместни космически проекти. “Имаме намерение на продължим диалога на тази тема с всички участници в програмата на Международната космическа станция – космическите агенции на Русия, Канада, Япония и европейските страни. Искаме да знаем какво мислят другите за това как да осъществим пътешествието до Марс” – заяви директорът на НАСА. “Пътната карта” за подготовка на полет до Марс предвижда първоначално натам да бъдат изпратени автоматични апарати, които да изучават атмосферата и повърхността на планетата и да определят мястото за кацане на кораба с хора

Във ВТУ прожектират документалния филм “Патриархът на правото”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558075

Във Великотърновският университет ще бъде прожектиран документалният филм “Патриархът на правото”, посветен на проф. Живко Сталев. Събитието е насрочено за 11 март (петък) от 13 ч. в Ректората. Прожекцията се организира от Кръжока по история на държавата и правото към Великотърновския университет и е акт на признателност към проф. Живко Сталев за ролята му в изграждането и развитието на съвременното българско частно право, формирането и утвърждаването на българските държавни институции в най-новия период от историческото развитие на страната ни...

Симеон Дянков: Картелът в крупните поръчки за строителството е очевиден

http://www.mediapool.bg/simeon-dyankov-kartelat-v-krupnite-porachki-za-stroitelstvoto-e-ocheviden-news246555.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трудно може да докаже картел на пазара на горива, но има друга област, която може да анализира – крупните обществени поръчки за строителство. Там не е трудно да се види, че има нечестна игра, коментира в четвъртък пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков, който в момента преподава в престижния "Лондон скул ъв икономикс". Според него при проверката за картел на петролния пазар е възможно участниците да посочат, че водят политика на "напасване“ и няма картелно споразумение. Така КЗК трудно ще докаже изкривяване на пазара, дори и да си свърши сериозно работата.   През последните 8-9 години обаче крупните обществени поръчки в строителството редовно се печелят от пет фирми, отбеляза Дянков. Те имат "огромна успеваемост – над 93-95 процента“, уточни той. Една от тези фирми е участвала в 400 търга за обществени поръчки и е спечелила над 390 от тях в последните девет години, отчете Дянков.   "Кандидатстването почти осигурява печалбата“, това означава, че компаниите се разбират по какви проекти да кандидатстват. Аргумент за наличие на картел е именно тази почти 100% успеваемост на фирмите. В същото време успеваемостта на останалите фирми, участвали в състезанието за поръчките, не надхвърля 20 процента, обясни Дянков. През тези около 9 години само от Европейския съюз в България са влезли 18 млрд. лева, от които за строителство са около 8-9 млрд. лева, посочи той.   По думите му картелът в обществените поръчки води до по-неефективното използване на финансовите средства и по-малко работни места. Дянков отказа да конкретизира кои са тези пет компании, но отбеляза, че визираните от Бойко Борисов при спирането на някои от обществените поръчки в последните седмици, са две от тях. Става въпрос за компаниите, за които премиерът съобщи, че има съмнения, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и Валентин Златев.   На въпрос има ли имена на политици, които са свързани с тези пет фирми, Дянков загатна за депутат от ДПС, който празнува на Йордановден.   Според Дянков обаче не е работа на премиера да спира обществени поръчки: "Борисов правилно дава сигнал, но не трябваше да се стига дотам. Това означава, че някой не си върши работата."   Описаната практика по думите му е започнала още по времето на Станишев, продължила е през първия кабинет на ГЕРБ, през управлението на Орешарски, та досега.   По отношение пазара на горива той заяви, че е показателно за наличие на разбирателство между играчите е фактът, че при промените на световните цени на петрола у нас цените на горивата остават "устойчиво сходни“ между конкурентите на пазара. Това може да е признак на политика по "напасване“ на цените между тях, но в такъв случай е странна липсата на нови играчи на пазара по примера на случилото се в последните месеци във Варна, като новият играч би могъл с малко по-ниски цени да завземе целия пазар, каза Дянков. Според него "има споразумение между някои от основните играчи“, но картел трудно може да бъде доказано, дори и КЗК да си свърши сериозно работата.   Бившият финансов министър повтори високата си оценка за досегашния директор на митниците Ваньо Танов: "Малко са хората като него. Ако имахме един Ваньо Танов в КЗК и още няколко на други места, държавата ни щеше да е в друго положение."   На въпрос дали неочакваната кончина на Танов има връзка с проверката за картел, Дянков каза: "Той имаше проблеми със здравето, защото беше напълно отдаден на работата си."   Бившият финансов министър не е изненадан от решението на Конституционния съд да отмени част от здравната реформа, защото по думите му, текстът по начина, по който е бил написан, бил неясен и за финансистите, и за хората от тази професия.   "Според мен Петър Москов трябваше да излезе от правителството в момента, в който неговата партия се обяви за опозиция", коментира Дянков.   "В последната година на това управление в здравната политика често се слагат екзотични и необмислени идеи. Може би за нов министър в първите няколко месеца е нормално - и аз го правих, признавам, но се научаваш бързо. Тук за година и половина продължават екзотичните и вредни идеи", каза той. Според него липсват реформи в здравеопазването. По думите му непрекъснато се изваждат идеи, които са вредни за обществото, а някои от тях дори за сигурността, визирайки идеята за взимане на пръстови отпечатъци в болниците. Според Симеон Дянков това е обществена поръчка, която също трябва да се спре.   "Реформите не стават, влизат повече пари, а реално недоволството е по-голямо, отколкото преди", смята бившият финансов министър.

Публикуваха насоки за кандидатстване на организации на земеделски производители

https://www.24chasa.bg/Article/5354372

Публикуваха насоки за кандидатстване на организации на земеделски производителиНа официалния сайт на Министерството на земеделието и храните са публикувани насоки за кандидатстване на организации на производители на земеделски продукти. Те са поместени в рубриката „Обща селскостопанска политика“, подрубрика „Организации на производители“. В насоките са подробно описани всички изискуеми документи,

Реформаторите искат среща с ГЕРБ, за да не се бламира електронният чип в личните карти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720440_reformatorite_iskat_sreshta_s_gerb_za_da_ne_se_blamira/?ref=rss

Реформаторският блок иска среща с ГЕРБ по повод отхвърления от вътрешната комисия параграф в Закона за електронната идентификация, с който се въвежда чип в личната карта. Предложението беше на председателя на комисията Цветан Цветанов (ГЕРБ), който поиска въвеждането да стане чрез поправки в Закона за българските лични документи, а не през преходните и заключителните разпоредби в друг закон.

Електронната идентификация е възможността държавата да разпознава гражданите в интернет чрез...

Йозеф ван Висем с уникален концерт на средновековна музика във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558068

За първи път във Велико Търново ще бъде проведен уникален концерт на средновековна музика. Той ще се състои на 23 март (сряда) от 19 ч. в Изложбените зали “Рафаел Михайлов”. Търновската публика със своите изпълнения ще зарадва Йозеф ван Висем (лютня), който е автор на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан през 2014г.Събитието е част от проявите, включени в програмата за честване Празникът на град Велико Тръново.Концертът ще премине със спе...

Сингапур е най-скъпият град в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354246

Сингапур е обявен за най-скъпият град в света от екип на The Economist, пише Би Би Си. След него се нареждат Цюрих, Хонг Конг, Женева и Париж.
Лондон е шести в класацията, а Ню Йорк - седми. В проучването участват 133 града в света.
За най-евтин е обявен град Лусака, столицата на Замбия. След него за най-евтини за живот градове са посочени
Сингапур е обявен за най-скъпият град в света от екип на The Economist, пише Би Би Си. След него се нареждат Цюрих, Хонг Конг, Женева и Париж. Лондон е шести в класацията, а Ню Йорк - седми. В проучването участват 133 града в света. За най-евтин е обявен град Лусака, столицата на Замбия. След него за най-евтини за живот градове са посочени

Мъж се преби по стълби при схватка с баща си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354368

41-годишен мъж е с опасност за живота, след като паднал по стълби при бой с баща си. Семейната драма се разиграла към 18 ч във вторник в дома на А.И.(65г.) в село Горна Хубавка, съобщиха от полицията в Търговище.
В къщата преди време се нанесъл синът му Б.И. заедно с двете си деца, след като бил изоставен от съпругата си.
41-годишен мъж е с опасност за живота, след като паднал по стълби при бой с баща си. Семейната драма се разиграла към 18 ч във вторник в дома на А.И.(65г.) в село Горна Хубавка, съобщиха от полицията в Търговище. В къщата преди време се нанесъл синът му Б.И. заедно с двете си деца, след като бил изоставен от съпругата си.

В Харманли избухна скандал с разрушаването на близо 100-годишна сграда

http://pik.bg/в-харманли-избухна-скандал-с-разрушаването-на-близо-100-годишна-сграда-news499303.html

В Харманли избухна скандал с разрушаването на близо 100-годишна сграда

След Пловдив, в Харманли избухна скандал с разрушаването на близо 100-годишна сграда, която е била тютюнев склад. Според граждански организации, еблематичната постройка е паметник на културата, а според кметството тя не фигурира в списъците на недвижимите културни цености. Спорът ще реши комисията, която разследваше пловдивския случай.

92-годишната сграда е разрушена на 21 февруари със заповед на кмета на Харманли Мария Киркова. Тютюневият склад е паметник на културата, твърди общинският съветник Светлана Ангелова.

"На осми март 2016 година посетих Националният институт по недвижимо културно наследство, откъдето ми предоставиха документите на сградата. "Тютюнева промишленост" е паметник на културата от 1977 година. Разполагам с тези документи", посочва тя.

Според Ангелова, събарянето на тютюневия склад, който е емблематична сграда за Харманли е предизвикал гражданско недоволство.

Актът за разрушаването и липсата на информация предизвикаха огромно обществено недоволство в Харманли. Сградата на "Тютюнева промишленост" бе един от символите на града.
Отговорът на кмета Мария Киркова:

Разрушената от собственика сграда в центъра на Харманли не е паметник на културата. Сградата не фигурира в списъка на сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение. Няма вписване в актуалните списъци на Министерството на културата към момента на премахването на сградата.

Предстои проверка от инспектората по опазване на културното наследство, откъдето са се ангажирали да изпратят в Харманли екипа, разследвал разрушаването на пловдивския тютюнев склад.

Лозан Панов: Съдът не е нито на ГЕРБ, нито на ДСБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265291_%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D

 "Съдът не е на никого, нито на ГЕРБ, нито на ДСБ". Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред журналисти преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.

Той бе помолен на коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е овладял две ключови съдилища - Софийския градски съд (СГС) и ВКС, като е останал само Върховния административен съд, председателстван от Георги Колев. Панов обясни, че не разбира по какви критерии може някой да го свързва с който и да е формат. Все пак посочи, че ако има нещо, заради което може да се прави някаква връзка между него и ДСБ, това са конституционните промени и мнението му за необходимост за радикални промени в съдебната система.
Ако има факти за такава свързаност, нека да се посочат, за да си върша спокойно работата, призова председателят на ВКС. Той обясни, че е готов да поеме отговорността си ако има такива факти за дела, в които той или Радан Кънев са участвали или той е въздействал за решаването им.
"Председател на ВКС съм от 10 февруари 2015 г., дали имам такова влияние върху ВСС и ВКС, за да мога еднолично да издигам съдии - на този въпрос вие ще си отговорите", заяви Панов. Той подчерта, че не е човекът, който кадрува в съдебната система и че комисията за проверка на познанията и кариерното израстване на съдиите се извършва във ВСС, а съставът й се определя на случаен принцип.
"По логиката на постановените от съдилищата актове, някой може да каже, че съм човек на ГЕРБ", тъй като оправдателната присъда на Цветанов е постановена по време, когато той е председател на ВКС, добави Панов.
Необходимостта от дълбока реформа е част от отстояването на независимостта на съда, подчерта той и отново припомни, че сега заложеното разпределение на бъдещите две колегии във ВСС, не я гарантира.
Съдийската колегия следва да се попълни от 6-ма магистрати, избрани от Народното събрание и други шестима чрез пряк избор. Броят до 14 се запълва от председателите на ВКС и ВАС, чиито председатели се избират от ВСС, припомни Панов. "Това не е нормалното съотношение и това се сочи не само от мен и съсловни организации, а и от Венецианската комисия", каза още председателят на ВКС.
 
"Разбрах, че прокуратурата е била заблудена, само не разбрах дали съдът е бил справедлив", така Панов коментира изказванията на зам.-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната й група Цветан Цветанов, че главният прокурор е бил подведен по делата срещу него от наблюдаващите прокурори, а съдии, издали присъди срещу него, са получили след това повишение. Панов обяви, че отказва да участва в "театър на абсурда", визирайки тезата на Цветанов за повишаването на съдия Спас Иванчев (постановил осъдителна присъда за Цветанов за "Не-та" - бел. ред.), но тъй като и без това е въвлечен обясни, че процедурите за карирено израстване на магистратите се извършва по определен в закона ред, а решенията се вземат от ВСС. Такава теза защити и самият съдебен съвет.
Панов коментира и твърденията на главния прокурор Цацаров, чрез които той намекна, че съдът трябва да поеме своята отговорност за оправдателните присъди по т. нар. знакови дела, тъй като прокуратурата си била свършила работата по тях. По думите на Панов в България се приема, че когато някой критикува друг, това е личностно или институционално противопоставяне. Панов обясни, че с главния прокурор имат само принцини различия във възгледите.
По думите на Панов, решението дали съдебният съвет ще се самосезира във връзка с изказванията на  Борисов, Цветанов и Цацров е на самия ВСС. Самият той не би инициирал такъв дебат, защото е обвързан и с трите изказвания.
"Не, не вярвам". Така председателят на ВКС отговори на въпроса, дали вярва на думите на премиера Борисов, че Яне Янев му е изпратил есемеса. Вчера след като бе разпитан като свидетел по делото срещу бившия мин.-председател Сергей Станишев, подсъдим за загубени седем секретни документи от ДАНС, Борисов отговори, че Янев му е изпратил есемеса, който той препрати на Панов, в разгара на дебата засферата "Яневагейт" във ВСС.

dnevnik.bg

Продължават да търсят кръводарители за 16-годишното момиче от Димитровград

http://www.cross.bg/kruv-georgi-ymbal-1501128.html

/КРОСС/Продължава кръводарителската акция за 16-годишното момиче, което пострада тежко при токов удар в Димитровград, след като се качи на покрива на влак, за да си направи селфи, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Марияна е транспортирана в пловдивската университетска болница от Димитровград в събота, след като е попаднала под волтова дъга. Момичето е с 51% изгаряния, като по краката и лявата й ръка те са по-дълбоки. В момента състоянието й е стабилно, но все още има опасност за живота й, обясниха медиците. Тя е контактна, но има ретроградна амнезия и не помни нищо от инцидента. Предстои операция, за която е необходимо преливане на кръв и кръвни продукти.От болницата призовават желаещите да помогнат на Марияна да дарят кръв, независимо от кръвната си група. Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология на бул. "България" № 234 Б и в РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза на 16-годишната Марияна, която се намира в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ "Свети Георги".  

Шведката Лорийн идва за концерта на тв ММ в НДК

https://www.24chasa.bg/Article/5352973

Шведката Лорийн идва за концерта на тв ММ в НДК27 български изпълнители ще пеят на сцената в зала 1 на 25 март за 20-ия рожден ден на музикалната медия Шведската звезда Лорийн ще пристигне у нас, за да бъде специален гост на концерта на музикалната телевизия ММ. Събитието ще бъде на 25 март в зала 1 на НДК и с него ще бъде отбелязан 20-ият рожден ден на медията.

140 000 мигранти минали по Балканския маршрут от началото на годината, затварят го за постоянно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354330

Балканският маршрут остава затворен за постоянно, като по него само от началото на годината са минали 140 000 души. Мярката съобщи австрийският вътрешен министър Йохана Микъл Лайтнер, цитиран от германския вестник „Велт“ и БГНЕС. Такъв траен сигнал ще откаже мигрантите от балканския път към Европа, смята тя.
Балканският маршрут остава затворен за постоянно, като по него само от началото на годината са минали 140 000 души. Мярката съобщи австрийският вътрешен министър Йохана Микъл Лайтнер, цитиран от германския вестник „Велт“ и БГНЕС. Такъв траен сигнал ще откаже мигрантите от балканския път към Европа, смята тя.

КЗК не уважи жалбите срещу прекратяването на обществената поръчка за „Хемус”

http://pik.bg/кзк-не-уважи-жалбите-срещу-прекратяването-на-обществената-поръчка-за-„хемус”-news499300.html

КЗК не уважи жалбите срещу прекратяването на обществената поръчка за „Хемус”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение три жалби срещу прекратяване на процедурите по възлагане на обществена поръчка за проектиране и доизграждане на автомагистрала „Хемус”.

В средата на февруари премиерът Борисов разпореди незабавно да предприеме на действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и на ЛОТ 2 на автомагистрала „Хемус”. Днес от КЗК съобщиха, че със свое решение комисията оставя без уважение жалбите на „ПСТ Хемус 2”, „Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет” и Обединение „АМ ХЕМУС ЛОТ 1” срещу решение на изпълнителния директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”, гр. София, с което е прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет:

„Проектиране и строителство за доизграждане на автомагистрала „Хемус” (етап 1) по обособени позиции: I-ва обособена позиция - участък от A2 (Ябланица) до III-307 и II-ра обособена позиция - участък от III-307 до II-35”, в частта за обособена позиция № 2, открита с Решение № ОП-32-РШ-002/09.01.2015 г. на възложителя. КЗК смята, че решението на възложителя за прекратяване на процедурата е мотивирано и законосъобразно.

Процедурата е прекратена, тъй като е възникнала невъзможност да се осигури финансиране за изпълнение на поръчката, по причини, които възложителят не е могъл да предвиди.

Съгласно обявлението и документацията за участие към момента на откриване на поръчката е било предвидено изпълнението на включените в нея дейности да се финансира със средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. С писмо от 15.02.2016 г. Управляващият орган на ОПТТИ информира възложителят, че финансирането на обществената поръчка не може да бъде осъществено в рамките на приоритетна ос 2 на оперативната програма поради изчерпване на средствата за други проекти. Поради тези причини КЗК намира жалбите за неоснователни и ги оставя без уважение.

Пиян баща налетя на бой в училище: "Не искам синът ми да учи!"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354359

Пиян баща и негов роднина с брадва нахлули в двора на Основното училище "Христо Ботев" в новозагорското с.Съдиево и извършили опит за саморазправа над охраната и директорката - съобщиха от полицията. Причините за наглото нападение били шокиращи. Пияният баща крещял: "Не искам синът ми да учи!". Поискал веднага да "зачеркнат" детето от училище.
Пиян баща и негов роднина с брадва нахлули в двора на Основното училище "Христо Ботев" в новозагорското с.Съдиево и извършили опит за саморазправа над охраната и директорката - съобщиха от полицията. Причините за наглото нападение били шокиращи. Пияният баща крещял: "Не искам синът ми да учи!". Поискал веднага да "зачеркнат" детето от училище.

Африканец прави нещо невероятно (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5353943

Африканец прави нещо невероятно (видео)Този човек е способен да се изкъпе, докато си лежи. Чудите се как е възможно? Вижте във видеото

Нещо става в София! Спецчасти обкръжиха култовото заведение "Кенди"! Кадри от мястото

http://petel.bg/Neshho-stava-v-Sofiya--Spetschasti-obkrazhiha-kultovoto-zavedenie-Kendi--Kadri-ot-myastoto__148392

Снимка: "Пик" Специализирани части на СДВР и техни колеги от жандармерията в момента са обградили култовото столично заведение "Кенди", с...

Заляха youtube с още кадри от библейския потоп в Дубай

http://petel.bg/Zalyaha-youtube-s-oshhe-kadri-ot-bibleyskiya-potop-v-Dubay__148393

Кадър Youtube.com Тридневните проливни дъждове, които заляха Дубай, изненадаха целия свят. Никой не е предполагал, че изкуствения град в пустинята, може да се превърне във Венеция. За щастие, няма данни за пострадали хора.

НАСА ще си сътрудничи с Русия за пилотиран полет до Марс

http://petel.bg/NASA-shhe-si-satrudnichi-s-Rusiya-za-pilotiran-polet-do-Mars__148394

Илюстрация: НАСА НАСА гледа на подготовката на първия пилотиран полет до Марс не като на американски, а като на международен проект и им...

Старозагорски общинари и големи компании вдигат цял квартал на мястото на парк "Бедечка"

http://offnews.bg/news/n_1/n_625487.html

Десетки милиони ще платят старозагорци за новия квартал на мястото на градския парк "Бедечка". За това алармира пред "Хоризонт" социологът Първан Симеонов, член на неформалната  група "Запазете "Бедечка". Големи компании и около 200 частни лица получават "Бедечка" за сметка на 200 000 старозагорци", коментира той. Според него общината може да ревизира всички допуснати нарушения в годините и да се потърси баланс между обществения и частния интерес чрез преговори със заинтересованите страни и обжалване в съда. Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк "Бедечка“. Скандалът със застрояването се засили в края на февруари, когато с багери и булдозери общината започна да трасира улици в територията на "Бедечка".  На близо 20 милиона лева възлиза само прогнозната цена на инфраструктурата в новия квартал, която трябва да бъде построена с обществени пари.  Тези суми общината ще трябва да плати в идните години, за да могат няколко големи фирми с терени в парка да започнат да строят. Първанов посочи, че според плана на мястото на парка е предвиден булевард с две платна, два нови моста, две-три кръгови движения, километри нови улици. Към това трябва да се добави и цялата комунална инфраструктура, която ще трябва да се изгради от нулата. В разходите трябва да се калкулира и проучването и проектирането за всичко това. Индикативните стойности на километър рехабилитация на булевард в София отдавна са около милион, а в Стара Загора става дума за чисто нова инфраструктура от нулата. Междувременно веднага след местните избори миналата година веригата "Кауфланд" започна строителство в парк "Бедечка" в Стара Загора, северно от техникумите. Очевидно е, че целта е била да се изчакат изборите, за да няма проблеми за местната власт заради строителството в спорната зона. Голямата верига не се съобрази с протестите на старозагорци. По информацията от общината, "Кауфланд" и "Лидл" са двама от възложителите на плана за застрояване на парка. Така изглежда паркът след започване на строителството "Положението е заварено. Духът от бутилката е изпуснат още през 2003 г. Нищо не може да се направи", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ), цитиран от Mediapool. "Като кмет съм искал да запазим парка, но сме с вързани ръце", твърди Тодоров. Кметът обяснява, че не може да инициира промяна на плана и територията да остане зелена площ, защото по закон трябва да отчужди имотите и да обезщети собствениците до 2 години след промяна на плана, а пари за обезщетения общината няма. При пазарни цени от 50 – 100 лв. /кв.м за урегулирани имоти в Стара Загора, общината би трябвало да намери между 12 млн. и 25 млн. лв. за обезщетения на собствениците. От "Запазете Бедечка" обаче пресмятат, че много повече пари общината ще даде за изграждането на инфраструктурата в новия квартал. Това са няколко моста, нов булевард, кръгови движения, километри улици, съответните комунални съоръжения и т.н. По оценки на организацията разходите на общината ще са минимум 20 млн. лв. С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора. През него минава единствената река в града. Залесяването му започва през 1960 г. В него се намира "Старият чинар" на около 500 г., обявен за природна забележителност, 1500 дървета, както и други редки растителни видове, което не се срещат дори в другия градски парк - "Аязмото". Реката в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на Средна гора. При застрояване ще се нарушат и въздушните потоци от планината, идващи от Змейовския проход. Паркът е дом на над 110 размножаващи се, зимуващи и мигриращи през него животински видове. Биосистемата на "Бедечка" е уникална, според "Зелени Балкани" и "Грийнпийс". Скандалът започва през далечната 2003 г., когато по предложение на общинския съветник от БСП Трифон Митев е взето решение да се върнат около 250 дка имоти на бивши собственици, припомня кметът Тодоров.  Тези земи навремето са били бахчи, на които са се отглеждали зеленчуци. През 1956 г. са национализирани и вкарани в ТКЗС. През 1979 г. са обявени за парк. След промените през 1989 г. част от собствениците си ги връщат, а на други неясно как изчезват и се оказват след това купени от крупни бизнесмени, за което водят дела в съда. В периода 2005 – 2007 г. тази територия се вади от общия устройствен план (ОУП) на Стара Загора като парк и се предвижда за изграждането на атракциони. През май 2011 г. е приет нов ОУП, в който територията става зона за смесено застрояване – магазини и жилищни сгради. На следващата година е приет и подробния устройствен план за застрояването на извадените около стотина декара от "Бедечка". Застроителяният план е направен по инициатива на "Феърплей Къмършъл" АД, "Сентрал Парк Загоре", "Кауфланд България", "Лидл България" и сдружение "Бахчи Бедечка", в което влизат собственици на реституирани имоти. Българските клонове на търговските вериги са купили имотите, за да построят хипермаркети. "Феърплей" и "Сентрал Парк Загоре" пък са собственост на големи инвеститори в недвижими имоти у нас. Основните им инвестиции са в жилищни сгради в София и в курортни комплекси. "Феърплей" е собственост на Марио Захариев. Един от известните хотели на компанията е "Арена до Сердика" в центъра на София, в чиито основи е вкопан античен колизеум. "Феърплей" притежава няколко ваканционни комплекса в Банско и по морето, освен това инвестира в изграждането на жилищни сгради в София. "Сентрал Парк Загоре" е собственост на три компании, две от които са регистрирани в Израел. Половината от акциите в дружеството се държат от "Либърти пропъртис", представлявано от Рой Роитман. "Асим Риъл Естейт" държи 40% от капитала. Дружеството се представлява от Офир Наор. Останалите 10% са на българо-израелската група "България инвестмънт груп". Групата има няколко инвестиционни проекта в имоти у нас във ваканционни селища, жилищни и офис сгради в София. Имоти в парка има и известният в Стара Загора крупен бизнесмен Стефан Шоселов. Той е собственик на фабриката за производство на поцинкована ламарина "Новотехпром". Занимава се и с търговия със строителни материали. Геодезическата част на застроителния план на "Бедечка" е направена от общинския съветник от ГЕРБ Тодор Николов през 2012 г. По това време той е и председател на комисията по устройство на територията в Общинския съвет на Стара Загора. Това е явен конфликт на интереси и само този факт прави оспорим самия застроителен план, твърди Mediapool. Преди това промяната в общия устройствен план на Стара Загора е приета по времето, когато председател на Общинския съвет е Недялко Недялков. Той става депутат от ГЕРБ през 2009 г. в 41-то Народно събрание, а в началото на 2012 г. е назначен на областен управител на Стара Загора. Именно Недялков подписва решението на Общинския съвет за застрояването на "Бедечка". Интересът му не е случаен. Пред Сметната палата той декларира, че е собственик на четири парцела в парка с обща площ от 13 487 кв.м. Те са придобити чрез покупко-продажба за 315 254 лв. ( по 23.37 лв./кв.м). Недялков вече не е член на ГЕРБ и е преминал в редиците на БАСТА – партията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Брат му Христо Недялков обаче продължава да е член на партия ГЕРБ. Той е собственик на агенция за имоти "Мираж Консулт". Срещу него има жалба в прокуратурата от измамени старозагорци, потърпевши при покупката на непостроени жилища. Христо Недялков е бил общински съветник от ГЕРБ през мандата 2011 – 2015 г., когато се взима решението за застрояването на "Бедечка". Според неформалната група "Спасете Бедечка" и други общинари имат имоти в парка. Те обаче са собственици чрез поставени лица и по тази причина е трудно да се докаже, но в Стара Загора всички ги знаят, твърдят от организацията. За да се тушира донякъде недоволството, е решено в града да се изгради нов парк в кв. Казански. Той е на мястото на бившите артилерийски казарми на площ от 140 дка и ще струва 15 млн. лева. На 2 март кабинетът опусна последните 5 млн. за довършването му. "Бедечка" обаче е с площ от 400 дка. Според еколози и неформалната група "Запазете "Бедечка" изграждането на новия парк е положително решение, но то доказва, че в случая държавата и общината действат по принципа “Кон за кокошка". Това се потвърждава и от думите на кмета Живко Тодоров, който на 2 март обяви,че очаква да започне и строителството на нова спортна зала в парка "Казански" , която да има между 3000 и 4 000 места за публика. Според него сумата за изграждането ще бъде между 10 и 12 млн. лв. общинско и държавно финансиране през следващите 3 години. "Общината е в добро финансово състояние и можем да си позволим сума за изграждане на такава зала. В нея освен спортни съоръжения и зали ще има и търговки център , офиси и магазини, които ще носят допълнителни приходи", смята кметът, който няма пари за запазването на "Бедечка". 

Oтец Иван прави девическо училище в Якимово

http://pik.bg/oтец-иван-прави-девическо-училище-в-якимово-news499296.html

Oтец Иван прави девическо училище в Якимово

Девическо училище в монтанското село Якимово прави отец Иван. То ще се помещава в сградата на някогашното оздравително школо, предоставена безвъзмвздно от общината за 10 години. Идеята на благодетеля на бедните и бездомните е тук да идват момичета от целия район. Те ще учат вероучение, чужди езици, оказване на първа медицинска помощ.

"Мисля, че най-важното е тези девойки да могат да работят в приютите, да бъдат санитарки в болниците, а ако искат с уменията си да си търсят и работа в чужбина. Важно е църквата и местната власт да им даде едно рамо", каза отец Иван.

Преди това двуетажната сграда трябва да се ремонтира основно. Парцелът около нея е 10 декара. По първоначални изчисления за ремонта ще са необходими окло 500 000 лева от доброволни дарения. "Има хора с щедри сърца, които ще дарят пари тези момичета да тръгнат по свой път и да намерят препитание, да помагат на хората", допълва духовникът.

В комуната на отец Иван в Якимово са приютени 250 души. Половината от тях са деца, а повечето са момичета.

На Стефановден през миналата година Видинският владика Дометиан ръкоположи отец Иван за архимандрит. Сега дал и благословията си за девическото училище.

Разочарован член на "Ислямска държава" издаде 22 000 събратя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354180

Бивш боец на "Ислямска държава" е предал данни за 22 000 джихадисти от групировката на британската телевизия "Скай нюз", съобщи Франс прес.
Разочарованият член на "Ислямска държава" е откраднал флашка с информация от джихадистката организация, която съдържа имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни в рамките
Бивш боец на "Ислямска държава" е предал данни за 22 000 джихадисти от групировката на британската телевизия "Скай нюз", съобщи Франс прес. Разочарованият член на "Ислямска държава" е откраднал флашка с информация от джихадистката организация, която съдържа имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни в рамките

50 юнги се качват на ветроходите на "Тол Шипс"

http://pik.bg/50-юнги-се-качват-на-ветроходите-на-тол-шипс-news499297.html

50 юнги се качват на ветроходите на "Тол Шипс"

Петдесет млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от "Тол Шипс" и да участват като практиканти в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Морската столица на България ще бъде за трети път домакин на престижното състезание от 1 до 4 октомври. Подготовката за морското събитие тече с пълна сила. След старта на кампанията за набиране на доброволци, вече е в ход още една – намиране на спонсори за осигуряване на средства за плаването на практик антите.

Не е задължително кандидатите за практиканти да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда, те ще преминат щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда, обясниха от спортната дирекция на общината.

От практиканта ще се изисква да живее според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата. Той ще участва в поддръжката и ще работи в екип сред международен екипаж. Юнгите ще трябва да спазват желязната дисциплина на борда и да си изградят критерии за самодисциплина, както и да придобият редица други качества, формиращи характера им за цял живот.

От средата на февруари започна кампанията за набиране и подготовка на т.нар. офицери за свръзка. Това са около 70 души доброволци, разпределени по 2-4 души на кораб в зависимост от броя на екипажа. Те са живата и постоянна връзка между ветроходите и организаторите. Доброволците ще оказват пълно съдействие на капитана и екипажа при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна при каквито и да са възникнали нужди от снабдяване, участие в екскурзии, състезания, културни мероприятия, медицинска и спешна помощ, проблеми на борда и други. Офицерите за свръзка ще бъдат подготвени и за оказване съдействия и на посетителите, уточниха от дирекция „Спорт“.
Задължително условие на кандидатите за доброволци е да ползват отличен писмен и говорим английски език, да са на възраст над 19 години, да са отговорни, да умеят да вземат бързи и правилни решения, да бъдат дисциплинирани и да могат да издържат извънредното натоварване в продължение на седем дни.
За да има избор организаторите на домакинството очакват поне 160-170 кандидати. До този момент има подадени 60 заявления. 


От Дирекция „Спорт“ на Община Варна съобщиха още, че продължава кореспонденцията с корабите, вече има писмени заявки от „Мир“ (Русия), „Бодрум“ (Турция) и “Погория“ (Полша), както и устни потвърждения за участие от „Мирча“ и „Адорнате“ от Румъния, „Калиакра“ и „Роял Хелена“ от България.

17-годишна снаха задигна бижута на свекърва в Русенско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354353

17-годишна снаха обра бижута за 1350 лв. на свекървата си в Русенско. Районният съд в крайдунавския град осъди С.И.А. на 1,6 г. пробация, след като непълнолетната крадла се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Тя трябва да се подписва 3 пъти седмично при пробационен инспектор. Съдебното решение не може да се обжалва.
17-годишна снаха обра бижута за 1350 лв. на свекървата си в Русенско. Районният съд в крайдунавския град осъди С.И.А. на 1,6 г. пробация, след като непълнолетната крадла се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Тя трябва да се подписва 3 пъти седмично при пробационен инспектор. Съдебното решение не може да се обжалва.

Копърки в София „жилят“ с по 1,30 лв. за минута

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265290_%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D1%82%E2%80%9C+%D1%81+%D0%BF%D0%BE+1%2C30+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%

Таксита копърки цакат клиентите си с престоя, като изкарват висенето пред светофара двойно по-скъпо, отколкото струва минута превоз.

Така например минута престой може да излезе около 1,30 лева за минута. На практика това е максималната тарифа за пътуване в столицата през деня, през нощта пък най-много може да ни поискат 1,60 лева за километър.
Освен това ограничение Столичната община е заковала и съотношението между тарифата за превоз и тарифата за престой. Ако няма никаква измама, цената на престоя не може да е по-голяма от една втора от стойността на превоза.
В момента обаче в София нормалния престой е 22 стотинки, а дневните тарифи на повечето компании варират между 77 и 79 стотинки. Преминаването през три светофара, на които се чака средно по 90 секунди, означава, че сметката за таксито набъбва с почти 4 лева, пресмята „Монитор“.
„Ако някой плати за престой 1,30, става дума за нарушение. В такъв случай не излизайте от таксито без фискален бон“, съветва Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Той уточни, че с касова бележка може да се пусне жалба в ДАИ.
„Макар и рядко, все още се срещат хора, които правят такива номера“, коментира Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати. Според него обаче официално никой няма да обяви на таблото си цена по-висока от разрешената, защото санкцията за подобен шмекерлък е 6 месеца спиране от движение на колата, престой на платен наказателен паркинг, който нарушителят сам плаща и 1500 лева глоба.
Сериозният проблем е при помпите, но те също намаляват, защото сервизите, където монтират апарати все по-рядко рискуват да изгубят лиценза си. Комитов смята, че вече са под 1% са сервизите, които манипулират апаратите.
В столицата работят между 5300 и 6000 таксита, като бройката е плаваща в зависимост от периода. Броят на копърките обаче е трудно да се посочи. От началото на годината дори шефът на Браншовата камара на таксиметровите водачи Спас Атанасов обаче е виждал незаконни таксита. Това се разбира по стикерите, които са на Столичната община, включително и т.нар. разрешително. Те се намират на предния десен калник, на стъклото и отзад на таксито. Необходимо е да имат посочени година, дата и да се вижда до кога е валиден стикерът.
Заради честите злоупотреби с логото на една от популярните компании за таксиметрови превози, съвсем наскоро компанията реши да промени визията на основния си знак. Пребрандирането на машините е скъпо мероприятие, не всички ни познават веднага, мислят, че сме нова компания, сподели водач на компанията.
Междувременно стана ясно, че предстои промяна в Закона за местните данъци и такси. С нея ще се въведе патентния данък върху такситата.
 
„Приетото в края на годината решение не е удачно и постигнахме договорка с група депутатите да се промени закона“, коментира и Спас Атанасов.
От бранша са абсолютно убедени, че до 1 април няма да се налага да работят по новите правила, които бяха приети малко преди края на 2015 година.

www.infonews.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D1%81-%D0%BF%D0%BE-130-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82/

БАН и БЧК ще почетат с панихида паметта на Иван Гешов на 11 март в храм "Св. София"

http://pik.bg/бан-и-бчк-ще-почетат-с-панихида-паметта-на-иван-гешов-на-11-март-в-храм-св-софия-news499295.html

БАН и БЧК ще почетат с панихида паметта на Иван Гешов на 11 март в храм "Св. София"

През 2012 г. БАН и БЧК възстановиха една традиция, прекъсната след 1944 г., ежегодно да се отслужва панихида в памет на големия български държавник, политик, учен, благодетел и дарител Иван Евстратиев Гешов. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

След църковния ритуал се изпълнява и задължението, посочено в неговото завещание, свещенослужителят да произнася реч за „милосърдието, любовта към ближния, дълга към отечеството, сговора между българските синове, мира и приятелството между балканските народи...“. Панихидата ще се състои на 11 март (петък) от 11.00 ч. в храм „Св. София“.

Акад. Иван Гешов е дългогодишен член и ръководител на БАН, 25 години е председател на БЧК, министър-председател в изключително съдбоносно за България време – Балканската война. Бил е и ръководител на БНБ, и министър на финансите. Заемал е различни обществени длъжности и е организирал благотворителни акции, като сам е дарявал многократно за различни благотворителни каузи.

Скаут лигата пристига в Казанлък – маричанки в трудна група

http://pik.bg/скаут-лигата-пристига-в-казанлък-–-маричанки-в-трудна-група-news499294.html

Скаут лигата пристига в Казанлък – маричанки в трудна група

Шестият турнир от волейболната Скаут лига за момичета до 14 години ще се проведе от утре в Казанлък. След като пропусна петия турнир заради предварително планиран зимен лагер, отборът на Марица (Пловдив) се завръща в надпреварата.

Момичетата на Атанаска Никифорова попаднаха в трудната Група Б в компанията на победителките от четвъртия турнир – Арда (Кърджали), и два софийски тима – ЦСКА и Славия. Общо осем тима ще мерят сили в рамките на три дни – от 11 до 13 март, в зала Арсенал в Града на розите.

В другата Група А са момичетата на Казанлък Волей (Казанлък), Левски (София), Омуртаг (Омуртаг) и ЦПВК (София). Мачовете в групите ще се играят в петък и събота по система всеки срещу всеки. Първите два отбора от всяка група ще се класират за полуфиналите на кръст в неделя. Във всеки мач се играе до два спечелени от максимум три изиграни гейма.

Програмата: Група Б 11.03.2016, 15:00 б.в.: Марица - Арда 11.03.2016, 16:00 б.в.: ЦСКА - Славия 12.03.2016, 10:00 б.в.: Арда - Славия 12.03.2016, 11:30 б.в.: Марица - ЦСКА 12.03.2016, 15:30 б.в.: ЦСКА - Арда 12.03.2016, 17:00 б.в.: Славия - Марица Група А 11.03.2016, 15:00 б.в.: Левски - Омуртаг 11.03.2016, 16:00 б.в.: ЦПВК - Казанлък Волей 12.03.2016, 10:00 б.в.: Омуртаг - Казанлък Волей 12.03.2016, 11:30 б.в.: Левски - ЦПВК 12.03.2016, 15:30 б.в.: ЦПВК - Омуртаг 12.03.2016, 17:00 б.в.: Казанлък Волей - Левски Финална фаза 13.03.2016, 09:30 б.в.: Полуфинал 1: 1А - 2Б 13.03.2016, 09:30 б.в.: Полуфинал 2: 1Б - 2А 13.03.2016, 11:00 б.в.: Мач за петото място: 3А - 3Б 13.03.2016, 11:00 б.в.: Мач за седмото място: 4А - 4Б 13.03.2016, 13:30 б.в.: Мач за третото място 13.03.2016, 15:00 б.в.: Финал. 

Телефонни измамници се активизираха в кюстендилско. Представят се за служители на ЧЕЗ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558059

Телефонни измамници днес звънят на домашни телефони, представят се за служители на енергото, които отстраняват сериозна повреда след токов удар, пострадали са обитателите на засегнати от електроаварията жилища, за лечението на пострадалите са нужни пари. Роднините трябва да ги дадат на служител от Здравната каса, а след няколко дена ще им бъдат възстановени сумите.Възрастна жена от Кюстендил е била въведена в заблуда и им е дала 1000 лв. От полицията призовават гражданите: НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ. ИНСТИТУЦИИТЕ - ЗДРАВНА КАСА, БОЛНИЦИ, НЕ НАБИРАТ СРЕ...

Продължават да търсят кръводарители за 16-годишното момиче от Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558058

Продължава кръводарителската акция за 16-годишното момиче, което пострада тежко при токов удар в Димитровград, след като се качи на покрива на влак, за да си направи селфи, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Марияна е транспортирана в пловдивската университетска болница от Димитровград в събота, след като е попаднала под волтова дъга. Момичето е с 51% изгаряния, като по краката и лявата й ръка те са по-дълбоки. В момента състоянието й е стабилно, но все още има опасност за живота й, обясниха медиците. Т...

Най-добрата ученичка във Варненско по химия и по БЕЛ отива на националната олимпиада

http://www.moreto.net/novini.php?n=315346

Стефани Веселинова Ангелова от VII В клас отново дава повод за гордост на учители и ученици от Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна. След като постигна най-висок резултат в област Варна на Областния кръг на олимпиадата по български език и литература тя е класирана и на Областния кръг на олимпиадата по химия с максимален резултат 100 т.

Полицията в Трявна задържа мъж за телефонна измама

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558057

На 8 март 2016 г., около 13.30 ч., 70-годишна жена от Трявна сигнализирала в местното полицейско управление за получено съмнително телефонно обаждане. Жената обяснила, че на домашния телефон позвънил мъж, който се представил за брат й. Той съобщил, че й е изпратил подарък - пералня, готварска печка и фризер. Тъй като пратката пристигала от чужбина, било необходимо жената да плати предварително митническите такси. Парите - 1500 лв., трябвало да предаде на куриер, който щял да дойде на посочен от нея адрес. Възрастната жена съобщила на полицейск...

Почитаме спасителите на българските евреи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265289_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%

 На 10 март преди 73 години  е спряна депортацията към нацистките лагери на първите групи български евреи, живеещи в нейните държавни граници. По-късните опити за депортация също се оказват безуспешни. Не спасяваме единствено изпратените за Треблинка 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония.

Още в края на 1940 година, няколко месеца преди България да се присъедини към Тристранния пакт, Народното събрание гласува т. нар. Закон за защита на нацията. Законът налага редица тежки ограничения за евреите, свързани с правото им на работа, придвижване и т.н. Срещу него обаче надигат глас редица видни народни представители. Неслучайно именно в Парламента през 1943-та е организирана акция за спасяването на евреите от депортация. 43–ма депутати, начело с подпредседателя на събранието Димитър Пешев, отправят протестно писмо до министър-председателя, в което се казва: „Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство. Тя е преди всичко елемент на нейната политика.”
Доблестно е и поведението на Българската православна църква. Пловдивският митрополит Кирил отива на 10 март при събраните в един училищен двор евреи и казва, че ще тръгне с тях, ако ги натоварят на влаковата композиция. А еврейският въпрос е сред най-често обсъжданите на заседанията на Светия синод. На едно от тези заседания, състояло се на 2 април 1943-та, софийският митрополит Стефан казва: „Евреите знаят добре, че за тях няма кой да се застъпи тъй авторитетно, освен Българската църква и че ако тя действа по-енергично, нейният глас не може да не бъде чут… И ако църквата ни не се намеси, за да защити тия нещастни люде, ние можем да очакваме още по-големи издевателства и жестокости, за които един ден добродушният ни народ ще изпитва срам, а може би и други несгоди.”
Интелектуалци, общественици, но и много обикновени хора подкрепят евреите в тежките години на войната. Преди няколко години в България дойде американският режисьор Джеки Комфорти, за да представи документалния си филм „Оптимистите”, посветен на тази тема. Той е потомък на спасени тогава евреи – известни архитекти. „За мен беше важно да покажа как отделни личности и институции могат да спрат едно правителство, вече задвижило машината на депортацията и да го принудят да я отмени – каза той. - Няма много примери в света, в които гражданската съпротива преодолява с такава категоричност безотговорната политика на едно или друго правителство. Постепенно обаче аз започнах да разбирам, че това, което е станало в България, не е акт на някакви самотни герои, а е натрупване на енергията и добрината на хиляди и хиляди хора. Всеки обаче е имал своя принос към спасението, без да мисли, че прави нещо изключително. Те са мислели, че правят необходимото.”

Савченко прекрати гладната си стачка

http://www.cross.bg/stachka-savchenko-prekrati-1501127.html

/КРОСС/ Бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, обвинена в Русия за убийството на двама руски журналисти, прекрати гладната си стачка, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация, предоставена от адвоката на Савченко. „По молба на украинския президент Надежда прекрати гладната си стачка и започна да приема храна“, заявил защитникът на обвиняемата. Днес полицията в Новочеркаск е засилила мерките за сигурност около следствения изолатор, където се намира Савченко. На 3 март украинката обяви, че обявява гладна стачка в знак на протест срещу протакането на делото, припомня ТАСС.

Спонсор на Шарапова обяви: За нас е чест да подкрепим Мария

https://www.24chasa.bg/Article/5354328

Спонсор на Шарапова обяви: За нас е чест да подкрепим МарияПроизводителят на тенис екипировка и спонсор на Мария Шарапова - Head, обяви, че ще продължи за работи с рускинята въпреки скандал с положителната й проба за забранено вещество. Петкратната победителка в турнири от "Големият шлем" даде пресконференция в понеделник, на която обяви, че в пробата й от откритото първенство на Австралия на 26 януари е

Китай строи мощен телескоп да изследва Космоса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558055

Китай планира да построи космически телескоп, който да е по-мощен от „Хъбъл" и да може да се скачва с космическата станция „Тянгун", съобщи Юнивърс тудей. Така ще бъде избегнат най-големият проблем на „Хъбъл". Всеки път, когато той трябваше да бъде поправян или беше необходима някаква поддръжка, до него бяха изпращани астронавти със совалка. Китайският телескоп ще работи на разстояние от космическата станция, но когато е необходим ремонт, ще се скачва с нея. Телескопът ще е с 300 пъти по-голям обхват. За десет години той ще заснеме 40 процента ...

ГЕРБ: Да не отегчаваме избирателите цял месец, нека кампаниите са 21 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354251

ГЕРБ предлагат намаляването на предизборните кампании от 30 на 21 дни, за да се ограничи отегчението на избирателите и да могат партиите да се дисциплинират при провеждането ѝ.
Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов при представянето на законопроекта за промени в Изборния кодекс, съобщи "Фокус".
ГЕРБ предлагат намаляването на предизборните кампании от 30 на 21 дни, за да се ограничи отегчението на избирателите и да могат партиите да се дисциплинират при провеждането ѝ. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов при представянето на законопроекта за промени в Изборния кодекс, съобщи "Фокус".

Организират среща за условията за енергийно обновяване на сградите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558056

Информационна среща на тема „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ по Оперативна Програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. ще се проведе на 18 март от 18 часа в малката зала на общината. Кметът на Добрич Йордан Йорданов кани всички заинтересовани страни за участие в срещата, която се организира от Община Добрич и Областен информационен център.   Нейната цел е гражданите да се запознаят с условията и процеса на кандидатстване, както и с критериите за подбор на жилищни сгради за обновяване. Допустими за енергийно обновяване ...

12-годишно момче подпали дома си, разляло алкохол до печката

https://www.24chasa.bg/Article/5354327

12-годишно момче подпали дома си, разляло алкохол до печката12-годишно момче подпали дома си в Пловдив, като разляло алкохол край печката, а от горещото огънят лумнал. Детето било оставено само, споделят съседи. Пламъците са лумнали вчера около 17.45 ч. на първия етаж в къщата на ул. „Филип Македонски” 19. Според първоначалните данни от пожарната, детето си е играло с опасната течност в близост до печката,

Проф. Боян Биолчев представя своя книга в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558054

Книгата на проф. Боян Биолчев „Амазонката на Варое“ на издателство  „Захарий Стоянов“ ще бъде представена в библиотека „Л. Каравелов“ от 18.30 ч. Тя е сред най-успешните книги на Биолчев, чийто ръкопис вижда бял свят двадесет години след написването му. Това е четвъртото издание на романа с общ тираж 9000 бр. Творбата е носител на наградата „Вик“ за роман на годината през 2006 г. Ето какво казва авторът за своя роман: „Писах тази книга три години – знаех, че не трябва да допусна нито една грешка. Опитвах се смехът и тъгата да бъдат винаги ...

ГЕРБ вече не искат чип в личните карти

http://offnews.bg/news/n_1/n_625491.html

ГЕРБ вече не искат личните карти да имат чип. Текстовете в Закона за електронната идентификация, които щяха да доведат до подмяна на картите заради чипа, бяха отхвърлени от комисията по вътрешен ред по настояване на председателя й и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов . На заседанието вчера Цветанов е предложил тази идентификацията да се въведе в друг документ, а не в личите карти, защото това щяло да ги оскъпи. За целта щяло да има промяна в Закона за личните документи. "Движение "България на гражданите" изразиха опасенията си, че това може да забави въвеждането на електронното правителство и електронното гласуване, и призоваха депутатите да одобрят отхвърлените от комисията текстове при гласуването в пленарна зала. От партията на Меглена Кунева подчертаха на брифинг, на който присъстваха само депутати от ДБГ, че това е позицията на Реформаторския блок. Те били готови да преговарят Цветан Цветанов. Според депутата Димитър Делчев опасението на Цветанов за поскъпването на личните карти е неоснователно. МВР били представили пред вътрешната комисия разчети, показващи, че цените ще останат същите за гражданите, които "ще плащат същите пари за много повече". "Ако електронната идентификация и този чип отпаднат, ние ще изпаднем в състояние да не можем да изпълним волята на гражданите - да има достъпно електронно гласуване. Пак ще има електронен вот, но той няма да е толкова достъпен, за хората няма да зависи само от подмяната на личната карта", каза депутатът от ДБГ Антони Тренчев. От партията на Кунева подчертаха, че ако отхвърлените в комисия текстове не бъдат приети в зала, са готови да внесат нов законопроект за промени в закона за личните документи, които все пак да дадат възможност в личните карти да има чип.

Кунева: Законът ми срещу корупцията бе твърде добър, за да бъде приет

http://www.cross.bg/kyneva-priet-tvurde-1501138.html

/КРОСС/ Имаше нежелание да се приеме законът такъв, какъвто беше предложен в парламента, заради опасения на депутати, че ще последва лов на вещици и че мерките, заложени в него, ще бъдат използвани като политическо оръжие." Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в интервю за Би Би Си. Така тя коментира проектозакона за борба с корупция, станал известен под името "Кунева". Той е бил "твърде добър" и "може би твърде силен", за да бъде приет, смята министърката. И се надява, че новият му вариант ще бъде приет от Народното събрание. Кунева бе гост в HARDtalk - едно от най-добрите и най-популярни предавания в света.  

Сингапур отново е най-скъпият град в света

http://econ.bg/Новини/Сингапур-отново-е-най-скъпият-град-в-света_l.a_i.716728_at.1.html

За трета поредна година Сингапур е най-скъпият град за живеене в света. Това показват данните от класацията на британския научен център Economist...

Манолова ще посети Габрово и Севлиево

http://pik.bg/манолова-ще-посети-габрово-и-севлиево-news499289.html

Манолова ще посети Габрово и Севлиево

Утре, 11 март, омбудсманът на Република България Мая Манолова ще бъде на посещение в Габрово и региона, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В 10.00 часа общественият посредник ще се срещне с кмета на град Севлиево д-р Иван Иванов. От 11.00 часа в с. Шумата омбудсманът ще направи дарение - компютри в Основно училище „Васил Левски“, а от 12.30 часа и във Възпитателното училище - интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Керека. От 14.00 часа е предвидена пресконференция в областната управа в Габрово.

Превръщат дизелова централа в културен център

http://www.cross.bg/vidin-tzentrala-grada-1501126.html

/КРОСС/Сградата на бившата дизелова централа да бъде дарена на община Видин и да се превърне в обществени и културен център, предлага народният представител проф. д-р Вили Лилков. Идеята му е във връзка с 90 години от електрифицирането на града, за което дизеловата централа има ключова роля. Тя е една от първите по рода си в България и е важна част от електроснабдителната система на града почти половин век. Построена е на брега на р. Дунав, между улиците „Александровска" и „Дунавска", в близост до старото пристанище на Видин. През 1922 г. общината въвежда електрификацията в града, като за 15 000 лв. закупува лампи, стълбове, изолатори и електропроводници и ремонтира динамото и локомобила, взети от артилерийския укрепен пункт. Срещу още 15 000 лв. изгражда осветителна мрежа и осветява традиционния панаир, централните улици, градския театър и някои частни сгради в центъра. Гражданите имат възможност срещу заплащане на такса за свързване и 20 ст. на „свещ" на вечер, да осветят домовете си, пише konkurent.bg На 6 януари 1924 г. общината провежда първия местен референдум в България с въпрос, дали общината да вземе кредит от БНБ за електрифицирането на града, в т.ч. за изграждане на дизелова централа /13 млн. лв/; за построяване на нова градска баня /2 млн. лв/; обществена пералня /3.5 млн. лв./ и градска мелница /1.5 млн. лв./. От гласували 2 974 граждани 2 777 са за проекта и заема. На 22 юли 1924 г

Китайските инвестиции в Европа с рекордни стойности през 2015 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5354326

Китайските инвестиции в Европа с рекордни стойности през 2015 г.Китайските инвестиции в Европа и САЩ са достигнали рекордни стойности въпреки забавянето на вътрешната икономика, съобщава Financial Times, цитиран от investor.bg. Общо държавните и частните компании през 2015 г. са инвестирали безпрецедентните 23 млрд. долара в Европа – включително в Норвегия и Швейцария, както и в Европейския съюз.

Шефовете на прегазената Наталия: Беше много умна, искаше да спасява хора

https://www.24chasa.bg/Article/5354323

Шефовете на прегазената Наталия: Беше много умна, искаше да спасява хораИзключителен човек, винаги усмихнат, добронамерен и готов да помогне – така определиха загиналата навръх 8 март в Банско Наталия Тенчева нейните шефове и съдружници в ски гардероба, където тя е работила - общинският съветник Александър Весков и планинският спасител Благовест Обецанов, пише struma.bg. „Много жизнерадостен и много усмихнат човек.

Спирането на обществени поръчки не вреди на бизнесклимата, смята зам.-министър

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/10/2720454_spiraneto_na_obshtestveni_poruchki_ne_vredi_na/?ref=rss


Спирането на обществените поръчки не се отразява на интереса на чуждестранните инвеститори в България. Това мнение изразява в интервю за БТА зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по повод спрените по нареждане на премиера Бойко Борисов поръчки за около 2 млрд. лв. в различни сектори - строителство, отбрана, енергетика. 

"Това не процес, който да е неочакван или необичаен в световната практика, не е нещо, което би могло толкова да смути бизнеса, че да превърне държавата в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване