Легализират конопа за лекарство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265252_%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 

Бизнесмени строят завод за тухли от стъблата му

Депутатите единодушно подкрепиха идеята конопът да може да се преработва както за строителни материали, така и в лекарства. Това стана по време на обсъждане на предложение на БАН за приложението на индустриалния коноп в България на заседание на земеделската комисия в парламента.
Представители на неправителствени организации обясниха по време на заседанието, че продукти от индустриален коноп се продават свободно в Чехия и Полша. Лечебните съставки на растението могат да се използват за лекарства срещу рак, като имуностимуланти и лечение на детска епилепсия.

Представители на строителния бранш, които също участваха в дискусията, обявиха, че са готови да построят завод за производство на конопени тухли в случай, че бъде разрешена преработката. В момента законът позволява индустриален коноп, като за целта се изисква специално разрешение от аграрното министерство. Проблемът е, че след това той може да се използва само за търговия със семена или за фураж.
Експерти от МЗХ пък поясниха, че според евродирективите индустриалният коноп може да се използва в строителството, но не и за извличане на съставки за производство на лекарства, защото проблемът е кой ще осъществява контрола от растението да не се извлича наркотичното вещество.

На заседанието зам.-министърът на земеделието Георги Костов заяви, че дава на децата си конопено масло за засилване на имунитета и така те не боледували. Той поясни, че у нас индустриалното отглеждане на коноп било забранено през 60-те години на миналия век заради хипивълната. По думите му канабисът е полезен от корена до върха. Костов сподели още, че бил възмутен, че когато му трябвали кълчища за мивката вкъщи, установил, че се продават само вносни от Гърция.

Общината даде на Цацаров рушенето на Захарна фабрика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265251_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D1%8

 Главният прокурор Сотир Цацаров е сигнализиран за престъпно разрушаване на емблематичните за столицата паметници на културата- „Захарна фабрика”, и къщите на Яворов и Фингов. „Считаме, че са налице данни за престъпно поведение – собствениците са получили задължителни указания, наложени са им санкции, но със своите действия и бездействия те разрушават тези знакови обекти на културното наследство“, се казва в позиция на Столична община поискана от Агенция „Монитор”. В нея се казва още, че спасяването на тези сгради е първостепенна задача както на нейната администрация, така и на Министерство на културата и на съдебната власт. Общината е категорична, че няма да допусне собственици на подобни знакови сгради да заобикалят закона. Междуведомствена комисия наблюдава състоянието на всяка сграда със статут на културна ценност и до момента са наложени административни санкции в размер над 400 000 лв., като сега се прави и нов пакет от глоби за недобросъвестните собственици. Приетият наскоро общ устройствен план на зона „Център А юг“ гарантира запазването на всяка отделна сграда. От общината разчитат на обществото за защита на наследството на София.

Бивши съдебни инспектори искат да се върнат в системата с кариерен бонус

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720256_bivshi_sudebni_inspektori_iskat_da_se_vurnat_v/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да произведе поредния скандал. На заседанието си днес кадровиците на Темида са включили в дневния ред възстановяването на магистратите, които доскоро бяха инспектори към инспектората на ВСС.

Всички са подали заявления да получат "кариерен бонус"   - т.е. да се върнат в съдебната система на по-висока позиция, от тази, която са заемали преди да бъдат избрани за инспектори. Така те ще се издигнат в системата без конкурс, съобщава "Капитал",...

Депутатите влизат в спор за електронното гласуване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2719954_deputatite_vlizat_v_spor_za_elektronnoto_glasuvane/?ref=rss


Парламентът ще обсъди днес на първо четене 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Поправките, внесени от различните парламентарни групи, най-често са свързани с въвеждането на електронно гласуване - редовно или експериментално, машинното гласуване, агитацията на майчин език, състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Народното събрание даде срок до 29 февруари правната комисия да обсъди на първо четене промените в Изборния кодекс. Това стана с решение за принципно...

Преглед на печата от 10 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720229_pregled_na_pechata_ot_10_mart/?ref=rss

Държавно управление

Капитал Daily

Нов шанс за КЗК
Пропадането на избора на нови комисари е добра новина. Първите номинации за най-важния регулатор бяха малко, със спорни биографии или партийно минало

Съюзът на съдиите: Цацаров подкопава доверието в съда
Реакцията е след като главния прокурор обвини съда за присъдите срещу Цветанов и Бисеров

ВСС се готви да повиши бивши инспектори без конкурс
Димана Йосифовa, която провери ВАС и не откри...

Отборът на девойките по тенис на маса от СОУ „Вичо Грънчаров” първи в областните ученически игри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557943

Първо място в областното първенство на Ученически игри – 2016 г. завоюва отборът по тенис на маса – девойки 8-10 клас на СОУ „Вичо Грънчаров”. Домакин на състезанието, което се проведе на 7 март бе Спорта зала „Никола Петров”. Маринела Славова, Християна Христова и Денислава Йорданова тренират под ръководството на Митко Тончев. Второ място при момчетата 5-7 клас завоюва отборът на училището, който е в състав Борислав Николов, Ивайло Христов, Илиян Жеков....

Законопроектът за съдебната власт мина през правната комисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265249_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+

 Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт бе одобрен и приет на първо четене от Комисията по правни въпроси с 16 гласа "за". Двама народни представители от БСП гласуваха "против" и нямаше "въздържали се".

Основните промени, които са заложени в проекта са изборът на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде пряк и да се взема от магистратската квота при тайно гласуване, а кадровите решения за магистратите да се вземат самостоятелно от колегията на съдиите, както и на колегията на прокурорите и следователите при условия на явен вот и при решаване на такива дилеми категорично да се забрани позицията „въздържал се”.

По време на обсъждането на текстовете от правната комисия депутатът от ДПС Четин Казак изяви своето неодобрение по отношение на клаузата „явен вот при решаване на кадрови проблеми“. „Ще го подкрепим законопроекта на първо гласуване в Народно събрание, но не сме съгласни с премахване на тайното гласуване. Не сме получили аргументи, че това няма да доведе до контролиран вот. Най-силната гаранция за гласуване по съвест е тайното гласуване“, заяви той.

Гласувалият „против“ Чавдар Георгиев от  БСП пък се аргументира, че реформата ще отвори врати за неизяснени влияния и няма да допринесе до независима съдебна власт. Противно на мнението му съдия Капка Костова, член на ВКС каза, че промените са абсолютно необходими и че системата разчита на тях за гарантиране на съдийката независимост и автономността на прокуратурата.

При представянето на законопроекта правосъдният министър Екатерина Захариева подчерта, че предложените от нея поправки са съобразени с приетите през декември изменения в Конституцията, касаещи съдебната реформа. Очаква се законопроектът да влезе за гласуване в пленарната зала на НС още следващата седмица.

 

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353537

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

В центъра, "Изток" и "Люлин" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_625447.html

В центъра на София, жилищните комплекси "Изток", "Люлин", "Модерно предградие", в селата Гниляне и Владая, както и във вилна зона "Киноцентъра" днес ще има спиране на водата, предупреди "Софийска вода". Заради монтаж на спирателни кранове на ул. „Христо Ботев“, с. Гниляне , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 20:30 часа в селото. Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на ул. "Христо Ботев" и кръстовището с ул. "Околчица". Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. 3019, кв. „ Модерно предградие “, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на ул. 3019, ул. 378 от ул. „Маслиново клонче“ до ул. 3019, ул. „Маслиново клонче“, ул. „Янаки Моллов“. Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на улиците 3019 и 378. Заради подмяна на спирателен кран на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, водата ще бъде спряна на бул. „Патриарх Евтимий“, между бул. „Скобелев“ и бул. „Витоша“, бул. „Скобелев“ , между бул. „Княз Борис“ и бул. „Патриарх Евтимий“. При продължителност на работите над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на бул. „Скобелев“ и бул. "Патриарх Евтимий". Реконструкция на водопровод на ул. "Незабравка" в кв. „ Изток “ ще наложи спиране на водата от 10:00 до 22:00 часа на ул. „Незабравка“, бл. 55, бл. 56, бл. 58 и бл. 59. Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на ул. "Незабравка", бл. 60. Заради диагностика на уличен водопровод на ул. "Акация" в село Балша  ще бъде спряна водата от 10:00 до 19:00 часа на ул. „Юрий Гагарин“, ул. „Свобода“, ул. „Липа“, ул. „Иван Денкоглу“, ул. „Мир“, ул. „Стара планина“. Ако работите продължат повече от 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на улиците "Стара планина" и "Акация". Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Асен Джаков“, вилна зона „ Киноцентъра “, водоподаването ще бъде спряно от от 10:00 до 16:30 часа на ул. „Асен Джаков“. Ако работите продължат над 12 часа, на същата улица ще има водонодска. Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Добри Немиров“, жк „ Люлин “, ще наложи спиране на водата от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Добри Немиров“, от ул. „Арх. Ненов“ до ул. „Христо Фотев“. Ако работите продължат повече от 12 часа, ще има водоноска на улиците "Добри Немиров" и "Арх. Ненов". Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Китен“, с. Владая , ще наложи спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Маргаритка“ и ул. „Боев рид“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Маргаритка“ № 14. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 330 №6 в жк „ Люлин “ VIII , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа жк „Люлин“ VIII - ул. 330. Ако работите продължат повече от 12 часа, ще има водоноска на ул. 330 №6.

Честит рожден ден на Стоян Илков

https://www.24chasa.bg/Article/5352894

Честит рожден ден на Стоян Илков Днес рожден ден празнува Стоян Илков от международния отдел. Той следи и описва кървавите военни конфликти в Близкия изток и Източна Украйна, но не губи присъствие на духа и изключителното си чувство за хумор. Да е жив и здрав, все така забавен и точен в работата!

Второкласници качват домашно порно в нета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265248_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5

 

Деца снимат и гледат еротични видеа в забавачката, 12-годишна прави „тройка“ с две момчета

Второкласници качват свое домашно порно в интернет. Тенденцията набира все по-голяма скорост, като вече достига застрашителни размери. Това съобщи Ева Жечева, шефка от Агенцията за закрила на детето, която взе участие в заседанието на парламентарната комисия за младежта и спорта. Една от точките беше свързана именно с опасността, която дебне децата в интернет пространството. По думите на Жечева според изготвени доклади децата вече се развивали сексуално на много по-ранна възраст, като границата постоянно се понижавала. В комплект с това, че вече всяко дете има достъп до интернет у дома и през телефона, клиповете ставали все повече. Проучвания показвали, че у нас 86 процента от детското домашно порно е заснето с уебкамерите от компютрите им вкъщи. Децата, които се виждат на разпространяваните в интернет кадри, са предимно под 15-годишна възраст. Някои от тях са сами на видеата, а други са с партньори. Интересен факт е, че над 90 процента от кадрите били заснети от момичета.

От Националния център за безопасен интернет пък съобщиха, че имали сигнал, в който се казвало, че деца в детската градина се събирали, за да заснемат и гледат порнографски материали. Оказало се, че той е верен. Всичко започнало, след като едно от хлапетата показало порно на телефона си, което събудило интерес и у останалите малчугани. От Националния център за безопасен интернет попаднали и на видео с невръстно момиче, което прави тройка с две момчета. Децата били на не повече от 12 години. Впоследствие клипчето било използвано, за да се изнудва детето и сексуалните контакти с хлапетата да продължават.

Представители на ГДБОП, които се занимават с компютърните престъпления, свързани с деца, съобщиха, че правят всичко възможно да блокират подобно съдържание в нета. Това ставало обаче със съдействието на интернет доставчиците, които го правели на доброволен принцип. Когато пък ставало дума за клипчета, заснети с цел изнудване от възрастни, тогава неминуемо се стигало и до арести и обвинения. Заловените педофили от ГДБОП, действали у нас, са над 20. Наблюдавала се и тенденцията чужди педофили да идват в България, да снимат порно с деца и да го разпространяват в цял свят. Вече двама англичани са задържани за тези гнусни престъпления.

Какво знаем за най-богатия руснак?

http://petel.bg/Kakvo-znaem-za-nay-bogatiya-rusnak-__148354

Снимка: ТАСС Богатството на собственика на най-голямата частна газова компания в Русия „Новатек“ („Новатэк“) Леонид Михелсон е $14,4 мил...

Летище София работи нормално

http://petel.bg/Letishhe-Sofiya-raboti-normalno__148358

Снимка: Булфото Летище София отново работи, след като късно снощи стана мишена на бомбена заплаха. Нормалната работа на столичния аеро...

Облачно и дъждовно и днес

http://petel.bg/Oblachno-i-dazhdovno-i-dnes__148357

Илюстрация: Булфото Продължава да вали в почти цялата страна и днес. Жълт код е обявен за днес в 18 области - за очаквани интензивни валежи...

Силен вятър затвори пристанище Варна

http://petel.bg/Silen-vyatar-zatvori-pristanishhe-Varna__148359

Илюстрация: Булфото Временно ограничение на трафика на кораби е въведено в района на пристанището във Варна, съобщиха от Дирекция "Ръко...

Откъс от "Животът на елфите" от Мюриел Барбери

http://literature.actualno.com/otkys-ot-jivotyt-na-elfite-ot-muriel-barberi-news_527753.html

Малката от Италия Онези, които не могат да четат между редовете на битието, ще запомнят единствено, че малката е израснала в някакво затънтено селце в Абруцо в компанията на селски свещеник и на старата му неграмотна слугиня. Къщата на отец Ченти беше висока постройка с изби отдолу, сливова градина, където простираха прането да съхне на планинския вятър. Намираше се по средата на стръмния склон, върху който селото се извисяваше към небето, а уличките се виеха около хълма като кълбо прежда, поб

ЕК пак ни предупреди за свързани лица в банковата система

http://business.actualno.com/ek-pak-ni-predupredi-za-svyrzani-lica-v-bankovata-sistema-news_527822.html

Банковият ни сектор е потенциален източник на макроикономически рискове, въпреки сериозното подобрение спрямо 2014 година. свен това, заедно със слабостите в банковия сектор, се отчита и сериозната задлъжнялост на бизнеса. Това сочи докладът на ЕК, според който България е една от държавите в ЕС с прекомерни икономически дисбаланси. Оказва се, че ЕК вижда част от порочните практики, установени в КТБ и в други банки у нас, коментира в. "Сега". "Проблемите на качеството на активите в някои части

Сигнал за бомба затвори за кратко летището в София

http://sofia.actualno.com/signal-za-bomba-zatvori-za-kratko-letishteto-v-sofija-news_527827.html

Двата терминала на летище "София" бяха отцепени от полицията късно снощи, предаде БГНЕС. Към 21:40 мъжки глас се е обадил и е заявил, че в багажа на един от пътниците има бомба. Взривно устройство не беше открито. Полицията беше отцепила движението към двата терминала и се образуваха големи опашки от автомобили. Стотици пътници бяха принудени да чакат. Хората бяха много изнервени и притеснени от случващото се. Малко след полунощ движението беше възстановено. От летището заявиха, че полетите се

16 206 празни места във вузовете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265247_16+206+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%83%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5

 16 206 места са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката (МОН). Вузовете са обявили 75 074 места за студенти, като от тях са се запълнили 58 868, а останалите са останали незаети. Така за поредна година за затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети.

Тази ситуация е резултат от предишната система, при която МОН само одобряваше предложения план-прием на университетите, без да има право да го коригира, коментира за „Монитор“ заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той допълни, че с приетите вече промените в Закона за висше образование очаква това разминаване между обявен и реализиран прием да е много по-малко. С промените от следващата учебна година МОН ще има право да реже местата в университетите, а финансирането ще бъде обвързано не само с бройките приети студенти, но и с качеството на обучението, което предлагат вузовете. Според проф. Денков разминаването се дължи и на демографската криза. От 2010 до 2015 година броят на зрелостниците, които излизат от висшите училища, е намалял с 25%, а през тази година се очаква абитуриентите да са около 53 хил. В процентно съотношение държавните вузове са са справили по-добре със запълването на местата си от частните. Реализираният прием при вузовете разчитащи на субсидия от хазната е 85,21%, а при частните този дял е 54,22%.

Най-много незаети места има при икономиката – 1537, следвана от филологията, която е на минус с 919 бройки. 780 по-малко от обявения план, пък са и първокурсниците по педагогика.

Открива се V-то издание на Националния конкурс за поезия “Христо Фотев”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NdP06Qr60nw/

Петото издание на националния конкурс за поезия “Христо Фотев” ще бъде открито с фотоизложба днес, 10-ти март, от 17.00 часа в Дома на писателя на ул. “Вола” 1 в Бургас. Експозицията е озаглавена “Фотев – светлият принц”. Следващият ден в програмата е включен ученически конкурс за най- добро изпълнение на стихотворение на поета, като най-артистичните участници ще бъдат наградени на финала на конкурса в 17.00 часа.

В понеделник /14 март/ от 18.00 часа ще се представи сборника с избрани стихове на Фотев – “Морето, най-голямото събитие”. Във вторник от 11.00 часа ще бъдат представени номинациите на журито за националния конкурс. Според регламента участниците имаха възможност да изпратят своите стихосбирки до 31 декември м.г.   Награждаването ше се състои на 25 март от 18.00 часа отново в Дома на писателя. Наградата включва диплом, премия от две хиляди лева и малка пластика от български художник.

Националният конкурс, посветен на Христо Фотев, е учреден с решение на Общинския съвет на Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели. От тази година към организаторите се включва и новосформираното сдружение “Бургаска писателска общност”.

По статут конкурсът се провежда под патронажа на кмета през две години. Наградите се връчват на рождения ден на Христо Фотев – 25 март.

Шефът на Stratfor предрече системна война на столетието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265246_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Stratfor+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D

 

 Във всяко столетие избухва „системна война” и ХХI век няма да направи изключение, твърди пред "Бизнес Инсайдър" основателят и шеф на аналитичната компания Stratfor Джордж Фридман. Според него, войната ще се води в Източна Европа и Близкия Изток. Освен това ще има и война по море между САЩ и Япония. Бойни действия вече се водят- в Сирия и Източна Украйна. В тези райони групировки, поддържани от други държави се сражават с властите. Пример за пълномащабна война е и случилото се през 2003 г . нахлуване на САЩ в Ирак.

Двете досегашни световни войни станаха катастрофични по своите мащаби доказателства за нестабилността на световната система за сигурност, която позволи да се водят бойни действия като обикновена външна политика, а не като крайно средство.

След Втората световна война всички държави строиха своите политически системи с идея бъдеща война да бъде предотвратена, но това засега не дава достатъчно добри резултати.

Според Фридман всяка международна система има своите сериозни недостатъци и сегашната не прави изключение. „Когато държави като Германия, Китай и Русия са в упадък и криза и на тяхно място се издигат други, това води до системни войни. Това ще се случи, засега все още не е достигнат фаталният баланс. Така че гответе се за война, след като станат системните промени”, казва експертът.

Според Фридман, в момента във възход са Япония, Турция и Полша. Затова вероятно сблъсъците ще започнат в Източна Европа и в Близкия Изток. „Опасен е не процесът на западане на едни и възходът на други държави, а позицията, която страните заемат, когато преминават на ново равнище”, смята той.

 
 

 

Бъкингам опроверга твърденията на в. "Сън", че кралица Елизабет Втора подкрепяла Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265245_%D0%91%D1%8A%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BC+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2.+%22%D0%A1%D1%8A%D

 Бъкингамският дворец опроверга категорично информацията на британския в. "Сън", че британската кралица Елизабет Втора подкрепяла идеята за Брекзит, предаде Франс прес. Днес таблоидът публикува тази информация на първа страница.
"Кралицата си остава неутрална в политически план. Тя спазва тази линия от 63 години", посочи говорител на Бъкингамския дворец. Той каза, че дворецът няма да коментира неверни слухове, основаващи са на анонимни източници и припомни, че на референдума на 23 юни британският народ е този, който ще реши бъдещето на страната си.
"Кралицата подкрепя Брекзит", написа днес на първа страница в. "Сън" и каза, че се основава на два анонимни източника за тази експлозивна и ексклузивна новина.
Първият източник разказва пред таблоида за разговор на кралицата с група депутати преди няколко години по време на прием в Бъкингамския дворец."Не разбирам Европа", казала тогава Елизабет Втора на един от депутатите.
Вторият източник, на който се позовава в. "Сън" разказва за разговор на бившия вицепремиер Ник Клег с кралицата. Тогава Елизабет Втора му казала, че ЕС върви в неправилна посока. Разговорът между двамата бил през 2011 г.
Самият Ник Клег определи информациите на в. "Сън" като небивалици.
Днес пък британският премиер Дейвид Камерън каза, че няма намерение да подава оставка, ако на предстоящия референдум британците вземат решение за напускане на ЕС, предаде ТАСС.
На парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутат дали ще излезе в оставка при победа на "Не"-то за оставане в ЕС на референдума на 23 юни, Камерън кратко отвърна: "Не".

Известни български режисьори и актьори по следите на американския авангард

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265244_+%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Публично представяне: 25 март 2016 г., от 15:00ч. и от 17:00 ч. (на английски език), НБУ (сграда и прилежащи пространства), Вход свободен

Проектът ще се случи за пръв път в София по  инициатива на Университетски театър на Нов български университет.

 

„Какво се случи” от Гертруд Щайн, режисьор Веселин Димов; участват: Ина Добрева, Ирина Андреева, Мануела Йонова

„Разходка в парка” от Чарлс Л. Мий, режисьор Марий Росен; участват: Елена Димитрова, Милко Йовчев и Марий Росен

„Антигона” от Мак Уелман, режисьор Явор Костов; участват: Стела Кръстева, Маргарита Петрова, Невена Денчева

„Meta Reverse” из „Тетрадки” от Ричард Форман, режисьор Ида Даниел; участват: Мирослава Захова, Петър Мелтев, Тодор Стоянов, Александър Даниел

„Електра Фуга” от Рут Марграф, режисьор Василена Радева; участват: Нейтън Купър, Георги Георгиев, Невена Калудова

Режисьори на пролога и интермедиите: Десисилава Бошнакова и Станислава Кирилова

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ ще ни запознае, буквално, в крачка с един от най-повратните и значими периоди на световната драматургия – този на американския авангард.

 

Между 20 и 25 март 2016 г. в Нов български университет известните български режисьори, работещи предимно в полето на независимия театър, Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Марий Росен и Явор Костов ще използват своите „представи” за Америка, за да създадат цялостен пърформанс от пет откъса от експерименталните пиеси на някои от най-важните авангардни драматурзи в света, като Гертруд Щайн, Чарлс Л. Мий, Мак Уелман, Ричард Форман, Рут Марграф. Режисьорите ще работят самостоятелно върху отделните знакови драматургични текстове, адаптирайки ги към най-различни пространства в НБУ. Накрая отделните части ще се превърнат в цялостен спектакъл, който публиката ще може да види на 25 март 2016 г. от 15:00 ч. и 17:00 ч.

Събитието се провежда в навечерието на Международния ден на театъра, който традиционно е отбелязван на 27 март.  

 

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ ще се фокусира върху слабо развития в България жанр променаден театър или – театрална разходка. По този повод, в София пристигат популярните американски театрални режисьори Катрин Портър, Бари Роуел (артистични директори на “Peculiar Works Project“) и Гейбриъл Шанкс (Драма Лийг”, Ню Йорк). Със своя изключително сериозен опит в работата с несценични пространства, те ще напътстват българските екипи.

Петдневното събитие има за цел да обхване различни театрални практики, да покаже възможностите на работа, подчинени на мястото.

 

Типично за театралната разходка е, че тя се вписва в среда, напълно различна от традиционните сценични пространства. Публиката не е статичен наблюдател, тя буквално се придвижва през представлението. Пребиваването на актьори и публика в едно споделено пространство, позволява да се разшири театралният опит, да се изследва друго пърформативно преживяване и поведение, невъзможно в рамките на конвенционалната театрална ситуация, която рязко отделя публика и актьори.

История на „Представи за Америка“

 

През 2014 г. проектът беше част от програмата на Международен театрален фестивал „Варненско лято“.  Проектът е резултат от дългосрочната съвместна работа на няколко организации - Drama League, Фондация „Арт офис“ и Фондация „Америка за България“. 

За гостуването му в столицата се присъединяват Университетски театър, НБУ и Асоциация за свободен театър.

 

Разходката из Американският авангард

 

Гертруд Щайн (1874 – 1946) е поетеса, писател и драматург, която отхвърля конвенциите на литературата от 19 в. и изграждането на линеен разказ. Нейните експериментални текстове, следващи потока на съзнанието, както е и

в пиесата „Какво се случи”, са създадени, за да предизвикат  „удоволствие от чистото съществуване” и могат да бъдат възприети като литературен отговор на кубизма и колажа. Много от нейните експериментални работи са били интерпретирани от критиците като феминистична преработка на патриархалния език. Гертруд Щайн е родена в Пенсилвания, израства в Калифорния, а през 1903 г. се премества в Париж, където остава до края на живота си.

 

Ричард Форман (1937) е американски драматург и новатор в изкуството. Повечето негови работи в сферата на авангардния театър и пърформанс се определят като постдраматичен театър. Вместо да се фокусира върху конфликта в изграждане на структурата на своите представления, в тях Форман еднакво набляга на дизайна, текста и на живото изпълнение на актьорите, за да създаде друг вид отношения между сцена и публика. „META REVERSE”  е част от  неговите дневници, които служат като изходен материал за продукциите му.

 

Мак Уелман (1945) е драматург и поет, известен с експерименталната си работа в театъра, която се бунтува срещу конвенциите и често напълно изоставя традиционните елементи като фабула и персонажи. Неговите пиеси напомнят подвижен колаж от събития, които имат повече общо със съвременния танц, отколкото със стила на Бродуейския театър.

 

Чарлс Л. Мий (1938) е американски историк и драматург, известен с колажния си стил на драматургично писане, което провежда радикална реконструкция на чужди и „намерени” текстове. „Не съществува такова нещо като оригинална пиеса”, казва Мий, и неговите пиеси  са „композирани по начина, по който Макс Ернст е направил своите сюрреалистични картини в края на Първата световна война: текстовете често са цитати или са породени от други текстове”. „Разходка в парка” съдържа много текстови източници, а един от персонажите в пиесата е Гертруд Щайн.

 

Рут Марграф (1966) е драматург, либретист и носител на четири стипендии на Фондация „Рокфелер”. За работата си тя казва: „Текстовете ми са предназначени за гласа и се намират на границите между театър, музика и поезия. Моите персонажи говорят/пеят, живеят и обичат отвъд собствените граници. Аз впрягам различни палитри на езика, за да устоя на самодоволството на корпоративната яснота, монолитното сплашване, културата на страха и на неистовата нетърпимост към изпълненото с орнаменти и подробности описание.”

 

Проектът е част от Програмата за Българо-американски артистичен обмен, финансирана от Фондация „Америка за България“.

„Странност на ума” – елегия за Истанбул, панорамна картина на най-новата турска история и поглед към вътрешния свят на един щастлив мечтател

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265243_%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BC%D0%B0%E2%80%9D+%E2%80%93+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D

 “Памук се превръща в един от малцината автори, написали най-хубавите си книги, след като са спечелили Нобелова награда”.

 

                                                    Индипендънт

 

Хипнотичен, всеобхватен епос.”

                                                    

Пъблишърс Уийкли

 

“Написана с виртуозно умение, интелектуално богатство, емоционален финес и усещане за свобода...”

                                                   

Ню Йорк Таймс Бук Ривю

 

Безграничното съчувствие, на което е способен Памук, превръща живота на един беден уличен продавач в монументален разказ, не по-малко достоен за нашето внимание от живота на някой султан

 

Сан Франсиско Кроникъл

 

Памук прави за Истанбул нещо подобно на онова, което Джойс е направил за Дъблин.”

                                             

Уошингтън Поуст

 

 

Нобеловият лауреат Орхан Памук работи над своя най-нов роман „Странност на ума” в продължение на 6 години. Това е историята на продавача на боза Мевлют, жената, на която той пише любовни писма в продължение на три години и техния живот в Истанбул. Едва дванайсетгодишен, Мевлют напуска родното си село и се озовава сред шеметната пъстрота на огромния град. Сред чезнещия в миналото стар град и светкавично издигащата се модерна метрополия се вие житейският път на Мевлют. Съпроводен от необичайните развития на една голяма любов, той си остава скромен продавач на боза, замечтан наблюдател на трескавите амбиции на света около себе си. Неговата лична история се разгръща на фона на ключови моменти от най-новата турска история като политически сблъсъци и военни преврати, които оформят съвременното лице на страната.

 

Мевлют винаги се е питал какво точно го отличава от всички останали, откъде идва неговата „странност на ума”. Религия, политика, пари – фокусите на човешките желания и мисъл – са основа на събитията, прелитащи покрай Мевлют, насочил собствените си търсения по-скоро дълбоко навътре себе си, отколкото навън.

 

Какво има по-голямо значение: това, което желаем или това, което ни е подготвила съдбата? Дали решенията ни определят ще бъдем ли щастливи или не, или тези неща зависят от обстоятелства извън нашия контрол? Романът „Странност на ума” се опитва да отговори на тези въпроси, докато обрисува панорамна картина на противоречията между градския и семейния живот, засягайки и вечно актуалната тема за мястото на турската жена в модерния свят.

 

Книгата е едновременно съвременна сага, разказана с колоритните гласове на многобройни герои, пъстра картина на житейските съдби на хората, променили облика на Истанбул през последните петдесет години, и хипнотичен разказ за духовни търсения и копнежи.

 

 

За автора:

Орхан Памук е турски писател, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г за цялостно творчество. През 2003 г печели международната награда IMPAC за романа си "Името ми е Червен”. Лауреат на Наградата за мир за 2005г., присъждана от организацията на германските книготърговци.

Носител на френската награда "Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г за „Сняг”. През 2005 г  става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а престижното списание "Тайм"  го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

Астролози алармират: В небето над Тайланд изгря "звездата на смъртта", идват катаклизми

http://petel.bg/Astrolozi-alarmirat--V-nebeto-nad-Tayland-izgrya-zvezdata-na-smartta--idvat-kataklizmi__148351

В небето над Тайланд се е появила планетата Уран. Местните жители наричат тази планета „звездата на смъртта“. През следващите седем годи...

Пребитото в Студентски град момче все още е с опасност за живота

http://petel.bg/Prebitoto-v-Studentski-grad-momche-vse-oshhe-e-s-opasnost-za-zhivota__148352

Снимка: bTV Полицията търси свидетели на случая с 23-годишен младеж, който изпадна в кома след инцидент в дискотека в Студентския град в Со...

Полицията за поредният зверски побой в столицата: Още нямаме нито свидетел, нито доказателства

http://petel.bg/Politsiyata-za-poredniyat-zverski-poboy-v-stolitsata--Oshhe-nyamame-nito-svidetel--nito-dokazatelstva-__148353

Кадър Нова тв Все още не са намерени нито свидетели, нито доказателства, че 23-годишният младеж в столицата, който в момента е в болница в ...

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

http://chronicles.actualno.com/astronomi-ot-nasa-otkrivat-prystenite-na-uran-news_527244.html

Уран е седмата планета по отдалеченост от Слънцето и третата по големина в слънчевата система. Тя е открит още през 1781 г. от английския астроном Уйлям Харшел. Диаметърът на Екватора й е 51 800 км. Обикаля на средно разстояние от Слънцето 19,2 AU (2.87 билиона км.) за 84,07 години със средна скорост 6.81 km/s. Масата на Уран е 14,56 земни маси или 8.686e+25 кг. Средната плътност на планетата е по-голяма от тази на Юпитер и Сатурн 1,29 g/cm^3. Тя прави едно пълно завъртане около оста си за 17 ча

Кубрат Пулев се прояви като спасител при тежък инцидент

http://sofia.actualno.com/kubrat-pulev-se-projavi-kato-spasitel-pri-tejyk-incident-news_527826.html

Най-добрият български боксьор при професионалистите Кубрат Пулев се прояви като медик от "Спешна помощ", след като се притече на помощ на тежко пострадал младеж. Пулев е извадил езика на момчето, което е било пребито пред дискотека "Плаза" в Студентски град. Не е много ясно кой е виновникът за случилото се, като има две версии - охраната на заведението или друга компания. Полицията вече е разпитала присъстващите, но е със сигурност ясно, че Пулев е помогнал, за да не загине младежът на място. С

Времето ще се задържи облачно с валежи от дъжд

http://society.actualno.com/vremeto-shte-se-zadyrji-oblachno-s-valeji-ot-dyjd-news_527804.html

Времето ще се задържи облачно с валежи от дъжд, значителни в Западна и Централна България. Вятърът ще е слаб до умерен от изток – североизток. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, а максималните между 7° и 12°. Над планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще вали сняг, под 1200 метра – дъжд. Ще духа умерен юг-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, а на 2000 метра около минус 2°, съобщи БГНЕС по информация на

Св. мъченици Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент и другите с тях - от Коринт

http://celebrate.actualno.com/-sv-mychenici-kodrat-kiprian-dionisij-anekt-pavel-kriskent-i-drugite-s-tjah---ot-korint-news_527808.html

Свети мъченик Кодрат се родил и възпитавал при следните обстоятелства. По време на жестокото гонение срещу християните от нечестиви царе и князе Христовите изповедници били подлагани на ужасни мъчения; поради това много вярващи, боейки се от непоносимите мъчения, оставяли градовете, жилищата и имуществото си. Бягайки, те се скривали в планините и пустините, за да съхранят невредима светата вяра в Христа, приемайки по-добре да живеят със зверовете, отколкото с нечестивите идолопоклонници. В тези

БСП и ДПС ще се противопоставят до последно срещу явното гласуване във ВСС

http://politics.actualno.com/bsp-i-dps-shte-se-protivopostavjat-do-posledno-sreshtu-javnoto-glasuvane-vyv-vss-news_527823.html

Явно или тайно гласуване по кадрови въпроси в новия Висш съдебен съвет (ВСС) - това ще е тема на макар и предрешен спор и в пленарна зала, стана ясно след вчерашното (9 март) гласуване на Законопроекта на правителството за съдебната власт. Против явното гласуване в комисия бяха само от БСП. Макар че подкрепиха проекта, от ДПС обявиха, че не са променили отрицателната си позиция спрямо явния вот. "Не сме получили никакви аргументи дали няма да има контролиран вот чрез поставяне на членове на ВСС

Патриарх Неофит получи награда за укрепване на единството на православните народи

http://pik.bg/патриарх-неофит-получи-награда-за-укрепване-на-единството-на-православните-народи-news499087.html

Патриарх Неофит получи награда за укрепване на единството на православните народи

Българският патриарх Неофит получи наградата на Международния обществен фонд „Единство на православните народи“. Това стана на тържествена церемония в залата за църковни събори на храма „Христос Спасител“ в Москва.

В словото си по време на церемонията руският патриарх Кирил обърна внимание върху международните процеси, подчертавайки, че православната църква работи за запазването на мира по света и за утвърждаването на християнските ценности в него.

Патриарх Кирил каза, че духовният водач на БПЦ патриарх Неофит е доказал себе си като радетел на единението в православния свят. Той има специален принос в запазването на християнските ценности, бе категоричен още руският патриарх.

Председателят на фонда Валери Алексеев и руският патриарх Кирил връчиха награда на патриарх Неофит. След като получи наградата предстоятелят на Българската Православна църква заяви, че в днешното размирно време, когато европейските ценности на цивилизацията ни са подложени на изпитание, трябва да работим, за да има повече праведност и справедливост.

След това патриарх Неофит подари на руския патриарх Кирил копие на Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Освен патриарх Неофит с отличието бяха наградени още председателят на Държавната дума Сергей Наришкин и сръбският президент Томислав Николич. Наришкин призова представителите на традиционните религии да използват съзидателния потенциал на религията за борба със съвременните световни заплахи.

“Ние можем и сме задължени заедно да се противопоставим на новите заплахи... Новите варвари на 21 век, които се наричат „Ислямска държава“, унищожават хора и шедьоври на световното културно наследство, като се прикриват под знамената на една религия, към която нямат никакво отношение. По тази причина сега трябва да задействаме съзидателния потенциал на традиционните религии, стремейки се към конструктивни съвместни действия дори при наличието на спорове и разногласия“, заяви Наришкин. 

Мис Плеймейт Ася Капчикова снима филм с Джейсън Стейтъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265242_%D0%9C%D0%B8%D1%81+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%82+%D0%90%D1%81%D1%8F+%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0++%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC+%D1%81+%D0

 Ася Капчикова, „Мис Плеймейт” 2015, ще участва в последния филм на Джейсън Стейтъм - Death race 4 (Смъртоносна надпревара), който се снима в България. Красавицата е одобрена с още 3 момичета, с които ще играят лоши момичета от картелите.     

 

Миналата седмица Ася беше на проба за костюми, а от 5-и март започна и снимки. Плеймейтката с най-стегнатото тяло ще участва в екстремни автомобилни каскади.

 

България вече стана редовна снимачна дестинация за Стейтъм, който беше тук и миналия месец заедно с Джесика Алба за снимките на втората част на филма “Механикът: Възкресение”.

11 проекта от цяла България получават финансиране от VIVACOM Регионален грант

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265241_11+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0

 – Общо 11 от подадените над 270 предложения спечелиха финансиране от VIVACOM Регионален грант, който стартира за пръв път в края на 2015 г. Инициативата на телекома се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

В кампанията кандидатстваха неправителствени организации, училища и читалища от 27 области в страната. VIVACOM Регионален грант цели подпомагане на регионите в България и стимулиране на малките общности в тях. За прозрачността при оценяването, спазването на критериите и безпристрастното избиране на проектите се погрижи 5 членно жури в състав Любен Панов, директор на Български център за нестопанско право (БЦНП); Ива Дойчинова – журналист; Захари Карабашлиев - белетрист и драматург; Крис Георгиев – създател на Фондация StartUP; Веселка Вуткова - Директор Корпоративни комуникации във VIVACOM. Те класираха на финала 11 проекта в разнообразни области – облагородяване на средата, дарения на книги за училища и читалища, осигуряване на техника за подобряване на учебния процес, образоване и повишаване на информираността по значими проблеми и други.

„Като български телеком за нас е огромно удоволствие да знаем, че можем да съдействаме за реализирането на толкова интересни проекти, които ще допринесат за развитието на различни региони и техните местни общности“, сподели Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации във VIVACOM, част от журито на Гранта.

 

В рамките на програмата постъпиха 270 проекта, 94 от които подадени от малки села в България. Над 100 от получените предложения бяха подготвени от училища, а 50 – от читалища. 20% от всички проекти бяха насочени към образованието и развитието на умения сред подрастващите.

 

Подкрепа получава проектът на Фондация „Детски книги“ - „Читателска щафета“, който цели да възпита любов у малките към книгите и насърчаване на четенето на национално ниво. "Ученици 2.0“ на Народно читалище “Бъдеще сега 2006” ще получи финансиране за създаване на подходяща среда за развитие на способностите на младите хора и децата в община Смолян в един от най-бързо развиващите се сектори - информационните технологии. Мисията на проекта „Чети и предай нататък” на Основно училище “Свети Свети Кирил и Методий” - с. Малорад е да развие любовта на децата към четенето и логично към трупането на знания. Сред спечелите проекти се откроява този на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ „Изследвай Драгоманското блато“, чиято основна цел е да опише животинските и растителни видове в района на блатото и най-вече да позволи на децата на практика да научат повече за тях по един достъпен и забавен начин. Друг любознателен проект е инициативата на СОУ Иван Вазов „Астропарти – Вършец“, която цели да обогати знанията и уменията на младите хора в областта на астрономията. Проектът на Народно читалище “Алеко Константинов - 1919 г.“ - „Да открием богатството“ - ще обогати и затвърди знанията в областта на историята и развиване на качества като логика, фантазия и креативност у децата. Финансиране ще получи и проектът „Информационни кампании и обучения Loveguide“ на Фондация „Лърн“, който засяга много важна тема от нашето общество - сексуалното здраве и образование на подрастващите. С проекта "Парк „Ракитин” с. Трудовец - любимо място за отдих, спорт, образование и култура“ Сдружение “Трудолюбци” ще помогне за монтирането на спортни съоръжения, изграждането на детска площадка и цялостното обновяване на парка чрез доброволен труд. 104 ОУ „Захари Стоянов“ също получава подкрепа от VIVACOM Регионален грант за проект, фокусиран върху кариерното ориентиране на децата от паралелките от втори клас в това учебно заведение. “Да спасим младите от войната на пътя” на Сдружение “Млади, активни, креaтивни” цели намаляване на общия брой пътнотранспортни произшествия и жертви в селото. "Детска работилница за чистота“ на ОУ “Иван Вазов” в с. Извор, област Перник цели повишаване на съзнанието на местните жители от всички възрастови групи относно вредите за здравето от неправилното изхвърляне и горенето на отпадъците, с помощта на най-добрите посланици – децата.

Един специален проект, който беше високо оценен от журито, ще получи финансиране от VIVACOM извън общата сума на Гранта. „Да открием България с жестове“ на фондация „Заслушай се“ е особено значим за глухите жители и гости на страната ни, защото ще им позволи да се възползват от квалифицирани гидове и специално организирани туристически обиколки из интересни места в България. Телекомът ще партнира на фондацията дългосрочно в различни инициативи, свързани с нуждите на хората с увреден слух. 

Проучване на НАСА: Почвите на Марс и Луната са подходящи за земеделие

http://petel.bg/Prouchvane-na-NASA--Pochvite-na-Mars-i-Lunata-sa-podhodyashhi-za-zemedelie__148350

Снимка: НАСА Ново изследване открива, че растителни култури биха се развивали добре на Марс и Луната, пише TechTimes, цитиран от "Фокус". Втора...

Кунева пред Би Би Си: Не сме щастливи от плановете за бежански квоти, но сме солидарни с Турция

http://pik.bg/кунева-пред-би-би-си-не-сме-щастливи-от-плановете-за-бежански-квоти-но-сме-солидарни-с-тур-news499086.html

Кунева пред Би Би Си: Не сме щастливи от плановете за бежански квоти, но сме солидарни с Турция

Не сме особено щастливи от плановете за бежански квоти, но трябва да сме солидарни с по-тежко засегнатите от миграционната криза. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в интервю за радиопредаването „Hardtalk” (Труден разговор) по Би Би Си.

Разговорът с водещият Стивън Сакър наистина се оказа труден за Кунева, която журналистът неколкократно притисна заради действията на българските граничари срещу мигранти, опитващи се да влязат през границата ни с Турция. „България подкрепя споразумението с Турция, с което се споделя тежестта на бежанската криза в това трудно време. Няма да сме особено щастливи, но от гледна точка на солидарността обаче разбираме отговорността си и ще приемем нови планове за квотно разпределение. Още щом беше представена предишната квотна система, ние казахме, че ще поемем нашия дял”, представи Кунева българската позиция по работното споразумение между ЕС и южната ни съседка, което предвижда Анкара да приеме обратно нелегални мигранти, а бежанци да бъдат прехвърляни законно от Турция в страни от съюза.

Тук британският водещ припомни, че по есенното квотно разпределение, България до момента е приела двама души, а Кунева му отговори, че страната ни не може да задържа хора, които не искат да останат в нея. „Може би бежанците виждат отсъствие и на състрадание и насилие”, контрира я Сакър и припомни случая с убития при град Средец мигрант, както и докладите на организации, защитаващи човешки права, за преживените от мигранти издевателства от страна на българските власти. „Оценявам работата на активистите за човешки права. Направихме много вътрешни разследвания и повишихме общественото внимание”, заяви Кунева. Случаят в Средец беше инцидент, а не убийство, започна Кунева и защити българската политика, която включва ограда по границата с Турция. „Става въпрос за сигурността ни. Ние имаме граница с Турция. Друга европейска страна няма такава граница. Представете си какво ще стане ако отворим вратите и всички неидентифицирани бежанци влязат и отидат където искат”, заяви Кунева пред Би Би Си. България подкрепя по-бързото приемане на Турция в ЕС и не я е страх от южната й съседка, каза още вицепремиерът.

Водещият Стивън Сакър обърна внимание на изказването на премиера Бойко Борисов, който заяви, че като християнин го е страх от мюсюлманите, влизащи в страната. „Премиерът трябва да говори с хората и да е открит относно техните притеснения. Някои части от обществото имат такива притеснения и е по-добре премиерът да говори, отколкото популисти”, най-напред заяви Кунева. „Не е ли опасна легитимацията на такова говорене?”, попита водещият. „Той говореше за цялата неизвестност, която идва отвън. Ние живеем с мюсюлмани от векове”, уточни Кунева. На въпрос дали я е страх от мигрантите, тя заяви, че по-скоро я плаши невъзможността на Европа да пази границите си.

Британският журналист засегна и скандала в българското правителство, след който Кунева бе назначена за образователен министър. „Трябва ли българските деца да бъдат учени, че са били под мюсюлманско робство”, попита Сакър. „Информиран сте, но също така трябва да познавате литературата ни, историята ни и да знаете колко хора са дали живота си за свободата и установяването на собствената ни държава. Трябва да сме отворени и да показваме през какво сме преминали”, отговори Кунева. Вицепремиерът също така призна, че българите се останали с излъгани очаквания, като са си мислели, че членството в ЕС ще означава по-добър живот и вътрешно управление.

Преди това водещият Сакър спомена, че България е най-бедната страна, с най-нещастни жители в ЕС. „Това е напълно наша отговорност и не се случва достатъчно бързо”, заяви в пряк текст Кунева по отношение на нужните промени в управлението. Британският водещ изрази съмнението си, че България е на правилния път за присъединяване към Шенген и еврозоната, поради проблемите с корупцията и независимостта на съдебната система, но Кунева не се съгласи. Тя повтори, че вече сме готови за приемане в Шенген и следваме стриктно финансовите препоръки на ЕС.

Вицепремиерът изрази надеждата си подготвеният от нея антикорупционен закон, който миналата година бе отхвърлен от депутатите, да бъде приет след нови обсъждания. Гостувайки на Би Би Си, Кунева не пропусна да изтъкне, че Великобритания трябва да остане в ЕС, "заради опита, дипломатическите ви умения и налагането на единния пазар."

На 10 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5353016

На 10 март рожден ден имат Миро, поппевец Проф. Димитър Раденовски, хирург Иван Ласкин, актьор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров Венета Рангелова, естрадна певица Васил Гюров, музикант Федя Филкова, поетеса и преводачка Филип Зидаров, изкуствовед и художник Атанас Косев, композитор Филип Янев, треньор по спортна гимнастика Кънчо Филипов,

Любим виц на Иво Танев от фейсбук

https://www.24chasa.bg/Article/5352799

Любим виц на Иво Танев от фейсбук Любим виц на Иво Танев от фейсбук Загрижен съпруг: - Еее, миличка, не си добре сега, болна си. Защо миеш чиниите!? Остави ги! Утре ще ги

Варненският апелативен съд продължава разглеждането на делото срещу престъпната група на „Килърите”

http://pik.bg/варненският-апелативен-съд-продължава-разглеждането-на-делото-срещу-престъпната-група-на-„-news499069.html

Варненският апелативен съд продължава разглеждането на делото срещу престъпната група на „Килърите”

На 10 и 11 март 2016 година продължават заседанията по наказателното дело срещу престъпната група на „Килърите”, които Варненският апелативен съд провежда в залата на ул.”Христо Смирненски”№ 19, до Затвора Варна. Заседанията ще започват в 9,00 часа, съобщиха от съда. Апелативен съд Варна разглежда този казус за втори път, след като Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на въззивния съд през 2014 година в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев.

За тези убийства на доживотен затвор бяха осъдени Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. Върховните съдии отмениха 15 годишната присъда на Янко Попов и 7 годишната присъда на Райко Стойнев за убийството на Румен Рачев. Двамата подсъдими имат влязла в сила оправдателна присъда за убийството на Борислав Георгиев. ВКС потвърди наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, а тази присъда вече е изтърпяна.

Като се съобрази с указанията на ВКС, при повторното разглеждане на делото Апелативният съд допусна отново до разпит и вече разпита в предходни заседания 8 свидетели, поискани от страните и едно вещо лице. На последното съдебно заседание (12 февруари 2016 г.) бе разпитан и бившият служител на ГД БОП Валентин Цоновски.

В съдебното заседание на 10 и 11 март 2016 година са призовани за разпит като свидетели Петър Атмаджов, който е на свобода, след като изтърпя наказанието си по това дело и Георги Петков – Дачи, който търпи в Плевенския затвор присъда на Варненския окръжен съд за опит за убийство. 

Еврейската общност отбелязва Деня на спасението

http://pik.bg/еврейската-общност-отбелязва-деня-на-спасението-news499063.html

Еврейската общност отбелязва Деня на спасението

На 10 март еврейската общност в София ще отбележи Деня на спасението, 73 години от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на евреите от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

Организация на евреите в България „Шалом“ и Регионална организация на евреите „Шалом“ – София организират възпоменателна церемония в София по повод Деня на спасението – 10 март - отбелязване на 73 години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста.

От 11.00 ч. пред паметника на Димитър Пешев в София ще се проведе възпоменателна церемония и поднасяне на цветя. 

Тоника СВ възкръсна и изригна (видео)

http://www.vesti.bg/istorii-koito-spodeliate/lica/tonika-sv-vyzkrysna-i-izrigna-video-6051116

Милица, Ралица, Тео, Драго и Ваня Костова си подадоха ръка, въпреки жестоките думи, изказани публично през последните десетилетия

Заминаващите пътници са допускани до терминал 1 и 2 на летище „София”

http://pik.bg/заминаващите-пътници-са-допускани-до-терминал-1-и-2-на-летище-„софия”-news499059.html

Заминаващите пътници са допускани до терминал 1 и 2 на летище „София”

Пътниците, на които им предстои полет, са допускани до терминал 1 и 2 на летище София, въпреки временната блокада. Това бе съобщено в ефира на Би Ти Ви.

Очевидци коментират, че не се извършват извънредни проверки на багажите при чекиране на летището.

Както вече ПИК ви информира, сигнал за бомба на Терминал 2 на летище "София", бе получен снощи около 22,30 часа.  Хората от зона "Заминаване" бяха евакуирани. Районът около аерогарата е отцепен от полицаи.

Красен Кралев: Недопустимо е еколог да нарича успелите български спортисти „проститутки“

http://pik.bg/красен-кралев-недопустимо-е-еколог-да-нарича-успелите-български-спортисти-„проститутки“-news499058.html

Красен Кралев: Недопустимо е еколог да нарича успелите български спортисти „проститутки“

Министърът на спорта Красен Кралев взе отношение по темата с обидните думи, които бяха изречени и подкрепени от група еколози към 27 от най-успешните български спортисти. Красен Кралев във Фейсбук огласи своята позиция, че е „недопустимо който и да е еколог, защитник, гражданин да нарича няколко от най-успелите български спортисти „проститутки“, защото те са си позволили да изразят мнението си“.

На 7 март 27 български спортисти, сред които Димитър Бербатов, Радослав Янков, Стефка Костадинова и Боян Радев, внесоха отворено писмо до премиера Борисов, в което заявяват позицията си, че е крайно време българската държава да спре упражнявания, според тях, „еко-рекет“.

В писмото се изразява възмущение, че за българския спорт се отделят годишно по-малко пари, отколкото за проекти за биоразнообразие като броене на лешояди и червеногуши гъски. Писмото бе посрещнато с неодобрение от групата еколози от коалиция „За да остане природа в България“. Противопоставянето прерасна в почти открита агресия, когато същата вечер Стефан Аврамов публикува позиция, наричащ спортистите „елитни проститутки“ и „бивши величия“.

Позицията на еколога среща широка подкрепа в неговата коалиция от неправителствени организации и скоро след това получава и партиен гръб, тъй като ПП Зелените разпространяват партийна позиция, обвиняваща държавата и министъра в абдикация от спорта. Министърът на спорта днес заявява още, че обидата към спортистите издава безсилие и осмива България пред света, тъй като най-успешните ни спортисти са и именно доброто лице на държавата на международната сцена. 

България, Сърбия и Русия са лидери по смъртност сред затворниците в Европа

http://pik.bg/българия-сърбия-и-русия-са-лидери-по-смъртност-сред-затворниците-в-европа-news499056.html

България, Сърбия и Русия са лидери по смъртност сред затворниците в Европа

Според резултатите на изследване, публикувани в доклад на Съвета на Европа, България, Сърбия и Русия влизат в челната тройка на страните от Европа по показател смъртност на затворниците в тях, предаде Regnum, цитирана от Фокус.

Според документа, най-големият процент смъртност в затворите се наблюдава в България, където на 10 хил. затворници се случват по 100 смъртни случая. През 2014 г. в българските затвори са били затворени 7870 души или 108 на 100 хил. души население. На второ място е била Сърбия със 68 смъртни случая на 10 хил. затворници. Русия я следва с 61 смъртни случая.

Междувременно Русия е с на първо място в Европа по брой затворници спрямо населението на страната – 467 души на 100 хил. души население. На второ място е Литва с 305, следвана от Латвия - 240.
Средният показател на смъртността в затворите в Европа през 2014 г. е бил 28 души на 10 хил. затворници. 

Избират хотели за военните в Петрич

http://pik.bg/избират-хотели-за-военните-в-петрич-news499054.html

Избират хотели за военните в Петрич

В случай че поток от мигранти тръгне през границите с Гърция и Македония да влиза на българска територия, държавата ще командирова допълнително военни, полиция и жандармерия в региона на Петрич и Сандански. Предварително е уточнено, че 400 от тези служители ще бъдат настанени при екстремна ситуация в община Петрич. Затова информира кметът Димитър Бръчков, който проведе две последователни работни срещи с хотелиери и собственици на къщи за гости в града и петричките села.

"Исках да уточним заедно пропорционалното разпределение за настаняване на тези служители при възникнала необходимост, така че да се усети прекият икономически ефект в този отрасъл. Информирах ги за изискванията на държавата по настаняването на тези служители, в това число и определените средства за нощувки", заяви градоначалникът. Той допълни, че заедно с хотелиерите ще се изготви цялостна стратегия на общината за развитието на туризма.

Министърът на отбраната Николай Ненчев пък посети района на ГКПП Кулата вчера, за да провери координацията и готовността за съвместни действия при засилен миграционен натиск между военните и полицаите. Той посочи, че има готовност в съвместните действия да се включат около 650-700 военнослужещи, като техният брой може да нарасне при необходимост.

"Има готовност и за разполагане на преградни съоръжения, но засега ситуацията не го налага. Оценявам високо усилията на военнослужещите, които работят денонощно, и им благодаря за добрата организация и изключителния труд, който полагат", каза още Ненчев.

 

 

 

"Стандарт"

София събира 47 европейски министри на правосъдието

https://www.24chasa.bg/Article/5353300

София събира 47 европейски министри на правосъдието София ще е домакин на конференция на правосъдните министри от 47-те държави в Европа на тема “Независимост и безпристрастност на съдебната система”. Тя ще е на 21 и 22 април, съобщи министър Екатерина Захариева. За форума идва и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Освен министритена отделните държави,

Палестинец коли евреи до внучетата на Байдън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5353527


US турист загина в интифадата на ножовете
Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън яростно разкритикува палестинските лидери за мълчанието им по повод продължаващата вече пети месец серия от въоръжени нападения срещу евреи от палестинци в Израел и окупираните територии.
“САЩ осъждат тези действия, както и отказа те да бъдат осъдени”,
US турист загина в интифадата на ножовете Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън яростно разкритикува палестинските лидери за мълчанието им по повод продължаващата вече пети месец серия от въоръжени нападения срещу евреи от палестинци в Израел и окупираните територии. “САЩ осъждат тези действия, както и отказа те да бъдат осъдени”,

Сигнал за бомба затвори летище София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625470.html

Двата терминала на летище София бяха евакуирани и затворени заради сигнал за бомба, а районът около тях бе отцепен от МВР, предаде "Дарик". От полицията информираха, че около 22:00 часа мъжки глас се е обадил да каже, че на летището ще пристигне човек с бомба в багажа си. От летището информираха, че няма отменени полети. Образували големи опашки от автомобили, стотици пътници са принудени да чакат. Хората, които бързат за полет, се допуска да стигнат с колите си до терминала. Извършват се всички рутинни проверки. Все още обаче на място не са извикани екипи на ДОТИ. Движението в района на летището е блокирано.

Жълт код за обилни валежи от дъжд в Плевен и Ловеч

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557897

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за утре - 10 март в 18 области в страната, показа справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-област, София-град, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково. В тези райони сумарните количества валежи за денонощието се очаква да бъдат предимно между 15 и 20 л/кв.м. За останалите 10 области в Източна България е обявен зелен ко...

Заплаха са взрив в багаж прегради пътищата към летище София

https://www.24chasa.bg/Article/5353647

Заплаха са взрив в багаж прегради пътищата към летище СофияПътят към терминалите на летище София е преграден от полицията, потвърдиха за "24 часа" от аерпорта. Заплахата е била от взривно устройство в багаж. Преградите са на кръстовището на бул. "Брюксел", където се разделят пътищата към терминал 1 и терминал 2. Пътниците за късните полети обаче са пропускани, можели да стигнат до терминалите пеша.

"Креативна Европа" представя възможности за проекти в сферата на културата и изкуствата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557853

На 10 март - четвъртък, от 10.00 до 12.00ч. в Заседателната зала на Община Плевен екип на Програма „Креативна Европа" ще представи пред плевенските културни институти и творчески организации възможностите за разработване на проекти в сферата на културата и изкуствата. Административното звено за България на Програма „Креативна Европа" се намира в Министерството на културата и има за цел да консултира и подпомага кандидатите за финансиране по проекти. Работната среща е организирана от Община Плевен в партньорство с Плевенски Обществен фонд "Читал...

Консорциум от 3 банки е кандидат за отпускането на мостово финансиране на БЕХ

http://pik.bg/консорциум-от-3-банки-е-кандидат-за-отпускането-на-мостово-финансиране-на-бех-news499046.html

Консорциум от 3 банки е кандидат за отпускането на мостово финансиране на БЕХ

Комисията, назначена в БЕХ ЕАД за оценка на получените оферти по процедурата за избор на инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране и последващо емитиране на облигационна емисия, приключи своята работа на 8 март 2016 г. Общата стойност на предложеното мостово финансиране от всички участници в процедурата покрива търсения от БЕХ ЕАД ресурс до 650 млн.евро.

Съгласно правилата на процедурата обвързващите оферти на участниците са класирани на база предварително определени критерии, като класираният на първо място участник е консорциум между Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities, който ще бъде поканен за договаряне на клаузите и сключване на договор. БЕХ ЕАД запазва правото си да покани за водене на преговори за сключване на договор класирания на второ място консорциум във всеки един момент. Мостовото финансиране е за срок до 12 месеца, без обезпечение, и ще бъде рефинансирано чрез последващо пласиране на облигационна емисия.

Средствата от мостовото финансиране ще бъдат използвани за изплащане на натрупаните задължения на Националната електрическа компания към „Ей И Ес ЗС Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД с цел влизане в сила на намалението на цените по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и покриване на задълженията на централите към „Мини Марица-изток“ ЕАД. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339831

Атанас Косев, композитор, 82 г.
Валентина Петкова, отговорен редактор в отдел "Анализи" на в. "Труд".
Васил Гюров, музикант, 51 г.
Венета Рангелова, певица.
Иван Ласкин, актьор, 46 г.
Кънчо Филипов, депутат от БДЦ в 43 НС, 65 г.
Миро, певец, 40 г.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор   
Атанас Косев, композитор, 82 г. Валентина Петкова, отговорен редактор в отдел "Анализи" на в. "Труд". Васил Гюров, музикант, 51 г. Венета Рангелова, певица. Иван Ласкин, актьор, 46 г. Кънчо Филипов, депутат от БДЦ в 43 НС, 65 г. Миро, певец, 40 г. Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор   

Форбс изброи милиардерите по света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557941

Руската столица се нареди на трето място сред градовете по света по брой милиардери, съобщи американското издание "Форбс".Според него в Москва живеят 60 души, притежаващи състояния от милиарди долари. Според изчисленията общата стойност на притежаваните от тях активи е 217 млрд. долара. Най-богат според изданието е собственикът на компания "Новатек" Леонид Михелсон със състояние от 14.4 млрд. долара. В списъка на богаташите е включен и още един руснак, но живеещ в Женева. Това е бизнесменът Генадий Тимченко, притежаващ състояние от 11 млрд. дол...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване