38-гoдишен гурбетчия от Симитли умря от инфаркт в Англия, жена му се прибра от Португалия, за да го погребе

http://pik.bg/38-гoдишен-гурбетчия-от-симитли-умря-от-инфаркт-в-англия-жена-му-се-прибра-от-португалия-з-news500284.html

38-гoдишен гурбетчия от Симитли умря от инфаркт в Англия, жена му се прибра от Португалия, за да го погребе

38-годишен мъж от симитлийското с. Долно Осеново почина в Англия от инфаркт. Там Владимир Сегменов работел в месокомбинат заедно с още няколко души от община Симитли. Въпреки че издъхнал преди 10 дни, тялото още не е пристигнало в родното му село поради забавилата се аутопсия, която направили на Острова.

„Очакваме ковчега в понеделник или вторник”, потвърди черната вест кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов, цитиран от struma.bg.

По информация на близки на починалия парите за транспортиране на ковчега били събрани от други българи - гастарбайтери в Англия. Забавянето позволило на съпругата на Владимир Сегменов също да се прибере в България, за да може да присъства на погребението на мъжа си. Самата тя е на гурбет в Португалия.

„За 10 години това е четвърти случай на наше момче, което умира в чужбина”, обяви черната статистика Б. Сегменов. Един от младите мъже се удавил в океана, а двама загинали при катастрофи.

Пращаме децата си да работят навън, за да ни ги връщат в ковчези, е тъжната констатация на хората от селото, което е известно с това, че в него живеят предимно деца на емигранти с бабите и дядовците си, докато родителите им масово работят в чужбина. Любопитна подробност е и че в населените места с мюсюлманско население, каквото е Долно Осеново, запечатаните ковчези, с които се изпращат от чужбина телата на мъртъвците, задължително се отварят и изхвърлят, защото според религията мъртвецът се погребва само увит в бял чаршаф.

Арабската лига включва Хизбула в списъка с терористичните организации

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558574

Министрите на външните работи на Арабската лига, заседаващи в седалището на организацията в Кайро, се договориха да класифицират ливанското шиитско движение Хизбула като терористична организация и да го включат в списъка на терористичните организации, предадоха Франс прес и ТАСС. Ливан и Ирак са изразили резерви относно решението на външните министри, посочи бахрейнският дипломат Уахид Мубарак Саяр, който съобщи новината пред пресата. В началото на март монархиите от Персийския залив взеха сходно решение. Източник: БТА...

ДПС- В. Търново: Ахмед Доган е единственият лидер на партията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558573

Ахмед Доган е единственият лидер на ДПС. Около това становище се обединиха членове на партията от Великотърновско, които днес се събраха на областна конференция. Те приеха декларация, с която изразяват позиция, че почетният председател на Движението олицетворява единството на ДПС. Декларацията ще бъде представена по време на националния форум на партията, който ще се състои през април. По време на областната конференция бе преизбран единодушно местния лидер на Движението Гюнай Далоолу.  Гласуван беше Областен съвет от 31 души. Бяха излъчени и 1...

Полиция нахлу в офис на Ториното

http://pik.bg/полиция-нахлу-в-офис-на-ториното-news500286.html

Полиция нахлу в офис на Ториното

Специализирана полицейска акция се провежда в този момент в офиса на една от фирмите на Ивайло Борисов-Ториното, съобщи bTV.

Икономическа полиция и барети обискират офиса в Горубляне.Гардове на Ториното пребиха шофьор на столичното Околовръстно шосе.

Както медията ни първа писа вчера бизнесменът, който работи активно със Столична община, беше задържан за кратко и пуснат.

Предварителните заявки за флагмана LG G5 започват от днес във VIVACOM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265373_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0+LG+G5+%D0%B7%D0%B0%

 VIVACOM ще даде възможност на своите клиенти да заявят предварително интереса си към флагмана LG G5. Само две седмици след световната премиера на флагмана по време на Световния конгрес за мобилни технологии в Барселона, българските потребители ще могат да направят поръчка за него чрез регистрационна форма на сайта https://www.vivacom.bg/lg-g5-preorder от днес, 11 март. Първите 20 записали се и закупили модела клиенти, които изпратят обратна връзка до телекома отново чрез формата на сайта, ще получат и специален подарък – супер слушалки на световния бранд за озвучителна техника Bang & Olufsen.

LG G5 изненадва с изцяло обновена визия спрямо предходните модели от серията. Той се отличава с изящен метален корпус и модулен дизайн. Моделът е оборудван с 5.3-инчов Quad HD IPS дисплей, двуядрен 2.3GHz и двуядрен 1.6GHz процесори, 16MP основна и 8MP селфи камера за ефектни снимки. Устройството работи под операционна система Android OS, v6.0.1 (Marshmallow).  

В магазините на VIVACOM LG G5 идва с допълнителен бонус - CAM Plus модул, който впечатли технологичните фенове от цял свят по време на Конгреса в Барселона. Той действа като допълнителна батерия, която удължава времето за работа на устройството и същевременно осигурява интересни възможности за използване на камерата. 

Топалов започна със загуба от Ананд турнира на претендентите

https://www.24chasa.bg/Article/5358659

Топалов започна със загуба от Ананд турнира на претендентитеБългарският гросмайстор Веселин Топалов загуби от Вишванатан Ананд (Индия) в партия от първия кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже, който започна днес в Москва. Бившият световен шампион Веселин Топалов, който игра с черните фигури, бе принуден да се предаде на 49-ия ход на бившия световен шампион.

Украински офицери от флота масово дезертират и пътуват до Крим

http://svetoven.pogled.info/news/72192/Ukrainski-ofitseri-ot-flota-masovo-dezertirat-i-patuvat-do-Krim

/Поглед.инфо/ Работна група, създадена по заповед на украинския президент Петро Порошенко и министерството на отбраната, е установила множество случаи на дезертьорство на личен състав от военно-морските сили на Украйна и посещения на офицери в Крим, съобщи „Взгляд“ в петък (11 март).

Икономическа полиция и барети обискират офис на Ивайло Борисов-Ториното

http://www.cross.bg/ivaiilo-borisov-torinoto-bareti-1501332.html

/КРОСС/ За специализирана полицейска акция в офиса на една от фирмите на Ивайло Борисов-Ториното съобщава ВTV. Икономическа полиция и барети обискират офис в Горубляне. На 24 февруари служители на Ивайло Борисов пребиха шофьор на столичното Околовръстно шосе. Вчера бизнесменът беше задържан за кратко и пуснат.

Албанка, а не българка, изтормозила лебеда Джордж на Охридското езеро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358630

Не българка, а албанка се оказа туристката, която едва не уби лебед край Охридското езеро, опитвайки да се снима с него.
Това обясни Огнен Степенович, редактор от македонския вестник "Вечер", който разпространи снимки на дърпащата лебеда жена.
Малко по-късно македонски и британски медии написаха, че туристката е българка и полицията я издирва.
Не българка, а албанка се оказа туристката, която едва не уби лебед край Охридското езеро, опитвайки да се снима с него. Това обясни Огнен Степенович, редактор от македонския вестник "Вечер", който разпространи снимки на дърпащата лебеда жена. Малко по-късно македонски и британски медии написаха, че туристката е българка и полицията я издирва.

Провеждат се спецакции в 2 столични квартала

http://crime.actualno.com/provejdat-se-specakcii-v-2-stolichni-kvartala-news_528258.html

"Спецакциите в квартал „Бокар” и квартал „Горубляне” са продължение на операцията, която започнахме преди 2 седмици". Това каза старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР. Ст. комисар Маринов уточни, че спецакциите се извършват съвместно с Икономическа полиция и НАП. „Проверяват се офиси и се подготвят ревизии на определени фирми”, уточни той, предаде "Фокус". Действията са част от цялостния план за противодействия на престъпления в столицата. Пр

170 общини в България разчитат почти изцяло на субсидиране от държавата

http://society.actualno.com/170-obshtini-v-bylgarija-razchitat-pochti-izcjalo-na-subsidirane-ot-dyrjavata-news_528260.html

"170 общини в България разчитат почти изцяло на субсидиране от държавата", каза Александър Ненков, парламентарен секретар на Парламентарната група на ГЕРБ, член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той коментира, че с приетите на първо четене промени от парламента – да се даде възможност на общините да бъде отпускана допълнителна субсидия от централния бюджет за погасяване на безлихвените заеми, ще се подпомогнат много нуждаещи се населени мес

„Баските” губят, запазват шансове за второто място!

http://petel.bg/----Baskite----gubyat--zapazvat-shansove-za-vtoroto-myasto-__148580

Волейболистите на „Черно море БАСК” изгубиха от „Виктория Волей”  (Пловдив) с  2:3 в мач от предпоследния кръг на Висшата лига  в зала „Х...

10 народни поверия, които всички знаем и тайничко следваме

http://petel.bg/10-narodni-poveriya--koito-vsichki-znaem-i-taynichko-sledvame__148581

1. Не сядай на ъгъл. Баба казваше: „Седем години няма да се омъжиш“. Но не е само това. Според фън шуй острият ъгъл, било то на масата, или на ...

Чудото на живота: Бежанка роди детето си в калта на Идомени

http://petel.bg/CHudoto-na-zhivota--Bezhanka-rodi-deteto-si-v-kalta-na-Idomeni__148583

Ужасните условия, при които бежанците са принудени да живеят стават все по-зле с всеки Повече от 14,000 бежанци и имигранти са принудени да п...

България настоява за разширяване обхвата на преговорите ЕС-Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-nastoyava-1501331.html

/КРОСС/ България настоява преговорите на ЕС с Турция за решаване на мигрантския проблем да обхванат и българо-турската и българо-гръцката сухопътна граница, както и границата в Черно море между ЕС и Турция, заявява премиерът Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Според премиера ЕС не би трябвало да се концентрира в охраната на морската граница между Турция и Гърция, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима.  България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави. По повод заявената готовност на ЕС да премахне визите за турски граждани Борисов отбелязва, че този въпрос не трябва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и Европейския съюз за реадмисия.

Кубрат Пулев: Състоянието на момчето не бе като при падане (обзор)

https://www.24chasa.bg/Article/5358434

Кубрат Пулев:  Състоянието на момчето не бе като при падане (обзор)Младежът, пострадал в дискотека, се подобрява “Не видях боя, не мога да твърдя дали някой е ударил момчето, или не, но състоянието, в което го видях, не беше като след падане или подхлъзване.” Това каза по Нова тв боксьорът Кубрат Пулев, който в нощта срещу 9 март помогна при спасяването на 23-годишния Кирил Тодоров.

Лесно ли е да си християнин в Европа?

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/72191/Lesno-li-e-da-si-hristiyanin-v-Evropa

/Поглед.инфо/ На 10 март в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) се проведе научна конференция на тема „Гоненията на християни в съвременния свят: геополитически аспект“. Кореспондентът на „Руски дневник“ изслуша лекторите, които разказаха защо гоненията на християни днес набират сила.

Плъх, по-голям от куче, се появи в Лондон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358592

Британски инженер е открил по-голям от куче плъх, докато работил в сграда с апартаменти в Лондон, съобщава Independent.
46-годишният Тони Смит открил гигантския гризач в храстите близо до детската площадка на блока. Плъхът е с размерите на тригодишно дете е бил мъртъв.
 Смит първоначално решил да изхвърли трупа в кофата за боклук,
Британски инженер е открил по-голям от куче плъх, докато работил в сграда с апартаменти в Лондон, съобщава Independent. 46-годишният Тони Смит открил гигантския гризач в храстите близо до детската площадка на блока. Плъхът е с размерите на тригодишно дете е бил мъртъв.  Смит първоначално решил да изхвърли трупа в кофата за боклук,

Руснак призна в Ню Йорк, че е шпионирал за Русия в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/11/2721729_rusnak_prizna_v_nju_iork_che_e_shpioniral_za_rusiia_v/?ref=rss


Евгений Буряков, руски гражданин, работил като банкер в САЩ, призна в петък пред федерален съд в Манхатън, че е работил за Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). Той е събирал икономическа и друга информация, за което се призна за виновен в участие в пристъпен заговор срещу САЩ.

Руснакът работеше за руската държавна банка "Внешекономбанк" и бе арестуван през януари 2015 г.

Тогава властите в САЩ го обвиниха в шпионаж заедно с още двама руснаци – Игор Споришев и...

Куба и ЕС подписаха историческо споразумение за нормализиране на отношенията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558572

Европейският съюз и Куба подписаха днес споразумение за нормализиране на отношенията си, предаде Ройтерс. То открива пътя за установяване на широко икономическо сътрудничество и оказване на помощ с комунистическата държава в Карибско море. На церемонията по подписването в Хавана бяха кубинският външен министър Бруно Родригес и върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Това е исторически ден", каза Могерини. Споразумението идва на фона на размразяването на връзките между Куба и САЩ. Сега то трябва да ...

МВР обискира офис на Ивайло Борисов -Ториното

http://offnews.bg/news/n_1/n_625620.html

Специализирана полицейска акция се провежда в този момент в офиса на една от фирмите на Ивайло Борисов-Ториното, съобщи bTV. Икономическа полиция и барети обискират офиса в Горубляне. Гардове на Ториното пребиха шофьор на столичното Околовръстно шосе. Вчера Ториното беше задържан за кратко и пуснат .

Синдикатът на МВР излиза на протест по график

http://pik.bg/синдикатът-на-мвр-излиза-на-протест-по-график-news500283.html

Синдикатът на МВР излиза на протест по график

Най-големият полицейски синдикат - СФСМВР, съобщи, че от днес полицаите започват протести по места в страната във връзка с подготвяните промени в Закона за МВР.

Синдикатите са подготвили и график на протестите, като първи ще изразят недоволството си полицаите във Варна. Днес те излизат на протест пред сградата на общината в града. В работната събота на протест ще излязат органите на реда в Бургас. За понеделник е предвиден протест в няколко града - Плевен, Гоце Делчев и Пловдив, като в Пловдив полицаите ще продължат протеста си и във вторник. Те ще покажат недоволството си пред областната дирекция на МВР в града.

Вчера синдикалната организация излезе с отворено писмо до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в което изразява недоволството си от подготвяните законови промени.

Виж снимки от тежката катастрофа в прохода Хаинбоаз

https://www.24chasa.bg/Article/5358591

Виж снимки от тежката катастрофа в прохода ХаинбоазТежка катастрофа в Прохода на Републиката този следобед ограничи за дълго движението в участъка. При нея лек автомобил "Дачия" изгоря след удар в "Мерцедес". Виж снимките от сблъсъка. При катастрофата пострадаха мъж и жена, които са приети във великотърновската

Борисов поиска в писмо до Туск България също да може да връща мигранти

http://offnews.bg/news/n_1/n_625618.html

България също да може да връща мигранти от територията си, поиска премиерът Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.  В писмото са описани исканията на страната ни, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде подписано окончателно следващата седмица, съобщи БНТ.  Борисов посочва, че не всички външни граници на ЕС са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения. Той допълва, че ЕС не трябва да съсредоточава усилията си единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, защото посоката на движение на мигрантите е непредвидима. Затова при преговорите с Анкара трябва да бъде включена и сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция. България иска условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути. Бойко Борисов пише още в писмото си, че облекчаването на визите за Турция трябва да стане едва след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за мигрантите и когато се види, че Турция започне да изпълнява ангажиментите си по споразумението.  София иска и помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти. Според предварителното споразумение между ЕС и Турция на страната ще бъдат предоставени 6 млрд. евро помощ за справяне с бежанския поток. Двете страни се договориха още за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет в Европа по законен път.

Новият главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа е ген. К. Скапароти

http://www.cross.bg/komandvasht-skaparoti-obedinenite-1501330.html

/КРОСС/ Северноатлантическият съвет съгласува назначението на армейски генерал Къртис Скапароти от армията на САЩ на поста главнокомандващ на Върховното командване на обединените сили на НАТО в Европа, съобщава сайтът на Алианса. Досега ген. Скапароти заемаше длъжността командващ обединените войски на САЩ и командващ на силите на ООН в Република Южна Корея. Той ще заеме длъжността след края на националните процедури по утвърждаване на новия командващ.

И Мими Христова се пребори за бронз на европейското първенство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358589

Мими Христова атакува първа от българите медалите в малките финали на четвъртия ден от европейското първенство по свободна борба в латвийската столица Рига. При 58-килограмовите националката ни срещна германката Ниймеш в четвъртия си двубой за деня и я тушира за минута и 51 секунди, след като водеше с 8:0 до момента.
Мими Христова атакува първа от българите медалите в малките финали на четвъртия ден от европейското първенство по свободна борба в латвийската столица Рига. При 58-килограмовите националката ни срещна германката Ниймеш в четвъртия си двубой за деня и я тушира за минута и 51 секунди, след като водеше с 8:0 до момента.

Българските ученици на последно място по знания в Европа

https://www.24chasa.bg/Article/5358579

Българските ученици на последно място по знания в ЕвропаБългарските ученици са на последно място по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище, съобщи Нова телевизия. Процентът на заетост на наскоро дипломиралите се у нас е 52,6%, а в ЕС възлиза на 70,8%.

Дъги Уайт и „Кикимора” забиват в Сопот

http://offnews.bg/news/n_1/n_625619.html

На 13 май Дъги Уайт - бивш вокалист на „Рейнбоу” и настоящ на „Майкъл Шенкър Груп”, ще забие заедно с българската група „Кикимора” в центъра на Сопот от 20:00 часа. Репертоарът ще е предимно от парчета на Дио и „Рейнбоу”. През 1994-1997 г. Дъги е вокалист на легендите "Рейнбоу", с които записва албума Stranger in Us All. В периода 2001-2008 г. е вокалист на групата "Райзинг Форс" на Ингви Малмстийн. През 2009 г. участва като соло вокалист в световното турне на Джон Лорд. Връзката на Дъги с основателя на „Кикимора” Николо Коцев е хронично рокендролска. Добре дошли в Сопот, драги фенове!!!

Охранител нокаутирал 23-годишния Кирил в дискотека в Студентски град

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358537

Човек от охраната е удрял 23-годишния Кирил, който бе намерен пред дискотека в Студентски град в кома. Това разкри свидетел на побоя пред бТВ.
Момчето, което беше прието в болница с три хематома на главата, вече е контактно, говори и се разхожда по коридора на МБАЛ „Света Анна”. 
От полицията казват, че той най-вероятно ще стане обвиняем,
Човек от охраната е удрял 23-годишния Кирил, който бе намерен пред дискотека в Студентски град в кома. Това разкри свидетел на побоя пред бТВ. Момчето, което беше прието в болница с три хематома на главата, вече е контактно, говори и се разхожда по коридора на МБАЛ „Света Анна”.  От полицията казват, че той най-вероятно ще стане обвиняем,

Определиха най-добрите стрелци в турнира „Купа Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=315519

Турнир по спортна стрелба с пушка и пистолет "Купа Варна" се проведе на 9-ти и 10-ти март. Организатори на събитието са Община Варна и СК "Стрелба", съобщиха от общината за Moreto.net. В състезанията участваха 50 състезатели във всички възрастови групи от 5 клуба - "Стрелба" - Варна, "Светкавица" - Търговище, "Снайпер" - Силистра, "Локомотив" - Русе и "Етър-100" - Велико Търново.

Арабската лига обяви "Хизбула" за терористична организация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/11/2721721_arabskata_liga_obiavi_hizbula_za_teroristichna/?ref=rss


Арабската лига – организация на 22 държави от Северна Африка и Близкия изток, обяви ливанската шиитска организация "Хизбула" за терористична структура, съобщи официалната египетска агенция MENA.

"Комитетът на външните министри на Арабската лига реши в петък да смята вече "Хизбула" за терористична организация", се казва в изявлението, цитирано от "Ройтерс".

Миналата сряда и Съветът за сътрудничество на страните от Персийския залив (Gulf Cooperation Council или GCC) взе...

Президентът на Ангола напуска поста след близо 40-годишно управление

http://www.cross.bg/angola-posta-glava-1501329.html

/КРОСС/ Държавният глава на Ангола Жозе Eдуарду душ Сантуш възнамерява да се оттегли от поста през 2018 г., след близо 40-годишен мандат като президент на централноафриканската република, предаде BBC. „Реших да напусна и да завърша политическия си живот през 2018 г.", гласи изявлението на Душ Сантуш. Душ Сантуш стана президент на Ангола през 1979 година. До 2018 г. мандатът му ще бъде 39 години. Така той се класира на второ място в света по продължителност на заемане на поста държавен глава - без да броим монарсите на Великобритания и Тайланд. Очаква се следващите избори в Ангола да бъдат проведени през 2017 година.

Президентът на Ангола ще напусне поста след близо 40-годишно управление

http://www.cross.bg/angola-posta-prezident-1501329.html

/КРОСС/ Държавният глава на Ангола Жозе Eдуарду душ Сантуш възнамерява да се оттегли от поста през 2018 г., след близо 40-годишен мандат като президент на централноафриканската република, предаде BBC. „Реших да напусна и да завърша политическия си живот през 2018 г.", гласи изявлението на Душ Сантуш. Душ Сантуш стана президент на Ангола през 1979 година. До 2018 г. мандатът му ще бъде 39 години. Така той се класира на второ място в света по продължителност на заемане на поста държавен глава - без да броим монарсите на Великобритания и Тайланд. Очаква се следващите избори в Ангола да бъдат проведени през 2017 година.

Веселин Топалов започна със загуба в турнира на претендентите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/11/2721720_veselin_topalov_zapochna_sus_zaguba_v_turnira_na/?ref=rss


Българският гросмайстор Веселин Топалов загуби от индиеца Вишванатан Ананд в първия кръг от турнира на предентентите в Москва, който ще определи съперникът на Магнус Карлсен в мача за световната титла през ноември.

40-годишният Топалов, който игра с черните фигури, беше принуден да се предаде на 49-ия ход.

Ананад поведе във временното класиране, след като двубоите Пьотър Свидлер срещу Сергей Карякин и Фабиано Каруана срещу Хикару Накамура завършиха реми, а все още не е...

Мъж в инвалидна количка ограби банка в Загреб

https://www.24chasa.bg/Article/5358550

Мъж в инвалидна количка ограби банка в ЗагребМъж в инвалидна количка ограби банка в центъра на Загреб. Човекът помолил преминаващи минувачи да му помогнат да влезе в салона на Erste Bank и дори им благодарил за помощта, съобщи 24 sata.hr. Вътре в банката човекът, който бил и без маска, извикал „Имам граната, дайте ми парите от касата”. Прибрал подадените му около 6000 евро и си тръгнал.

Не 20, а 120 са ползите за здравето от глухарчето - най-много помага при...

http://petel.bg/Ne-20--a-120-sa-polzite-za-zdraveto-ot-gluharcheto---nay-mnogo-pomaga-pri---__148576

Снимка Уикипедия Топ 20 лечебни свойства на известното лековито растение глухарче : Чай  от глухарче  за отслабване . Глухарче при диаб...

Нещо става на Маказа! Отварят всеки багажник, пребъркват чантите на пътуващите

http://petel.bg/Neshho-stava-na-Makaza--Otvaryat-vseki-bagazhnik--prebarkvat-chantite-na-patuvashhite__148579

Всеки автомобил, влязъл от Гърция в България през ГКПП „Маказа" днес е бил проверяван щателно – всеки пътник е гледан „под лупа", всеки ба...

Меркел: Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са процес с несигурни резултати

http://europe.actualno.com/merkel-pregovorite-za-prisyedinjavane-na-turcija-kym-es-sa-proces-s-nesigurni-rezultati-news_528255.html

"Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са процес с несигурни резултати, който ще отнеме много време”, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за вестник "Берлинер цайтунг". "Турция е кандидат за присъединяване. Процесът е в ход, но резултатът не е определен”, заяви ръководителката на германското правителство. „Ние сме далеч от момента на затваряне на важните глави в преговорите”, заяви Меркел, като добави, че „например кипърският въпрос

"Фронтекс": Не можем да изключим миграционната криза да засегне и България

http://europe.actualno.com/fronteks-ne-mojem-da-izkluchim-migracionnata-kriza-da-zasegne-i-bylgarija-news_528256.html

Предприетите мерки от европейските страни за блокиране пътя на бежанците могат да доведат до появата на нови маршрути. Това заяви в интервю за френския вестник „Монд” Фабрис Леджери, ръководител на агенцията на ЕС за контрол на границите „Фронтекс”. От началото на годината се наблюдава увеличение в потока от нелегални мигранти през зоната на Централното Средиземноморие. Не става дума само за сирийци, а и за представители на различни страни от Западна Африка и страни

Строителните дейности върху сградата на "Син Сити", обявена за културен паметник, са преустановени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/11/2721457_stroitelnite_deinosti_vurhu_sgradata_na_sin_siti/?ref=rss


Столичният район "Възраждане", чрез Дирекцията си за национален строителен контрол-район "Възраждане", е наредил на собственика на сградата на някогашния театър "Ренесанс" на площад "Възраждане" - последно известен като фолк дискотеката "Син Сити", да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности върху сградата, докато тече проверка на Националния институт за недвижимо културно наследство. Това казаха от пресцентъра на общината на "Дневник".
Това стана, след като от граждански...

Илияна: Поклон! Бързото възстановяване на Наско се дължи на вулкана от любов!

https://www.24chasa.bg/Article/5358527

Илияна: Поклон! Бързото възстановяване на Наско се дължи на вулкана от любов! Илияна Раева написа специална благодарност за всички, обсипали с любов Наско Сираков, докато бе в болница. “Приятели, искам да благодаря на всички вас, които в този тежък за Наско момент го подкрепихте безрезервно и с цялата си любов! Винаги съм знаела, че хората го обичат и ценят заради миговете на радост,

Зелена вълна заля европейските борси

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zelena-vylna-zalia-evropeiskite-borsi-212959/

Германският индекс DAX скочи с 3,5%, а френският CAC - с 3,3% на фона на поскъпването на петрола

Бойко Борисов с писмо до Брюксел, иска България също да може да връща бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358541

С писмо на премиера Бойко Борисов до европейските лидери България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел.
София обвързва подкрепа за споразумението с възможност мигранти да могат да бъдат връщани и от България,
С писмо на премиера Бойко Борисов до европейските лидери България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел. София обвързва подкрепа за споразумението с възможност мигранти да могат да бъдат връщани и от България,

Сирийската опозиция ще се присъедини към мирните преговори в Женева на 14 март

http://www.cross.bg/siriya-zheneva-pregovori-1501328.html

/КРОСС/ Основната опозиционна група в Сирия - Висшият преговорен комитет, обяви, че ще присъства на непреките мирни преговори с правителството на 14 март в Женева, предаде AFP. В изявление, разпространено в медиите, ръководителят на ВПК заяви, че ще участват в преговорите като част от „ангажимента към международните усилия за спиране на кръвопролитията и намиране на политическо решение в Сирия".

Кои са консулите, чиито привилегии реже Борисов (списък)

http://offnews.bg/news/n_1/n_625616.html

По-рано днес се разбра, че правителството смята да ограничи правомощията на почетните консули на чужди страни у нас. Това се налага поради множество сигнали за установени нарушения на консулите, сред които превоз на товар, който не влиза в обхвата на специалната наредба за разрешените за внасяне и изнасяне през граница стоки, и специални правомощия на движение и спиране на колите им. По информация на OFFNews промените ще касаят предимно т. нар. "червени номера". Те доста често създават усещането за недосегаемост на пътя дават. Следващата седмица Министерството на външните работи трябва да изготви промени в три наредби, уреждащи правилата за работата на консулите у нас. Представяме ви пълен списък на чуждите консули в България, публикуван от в. "24 часа": А В С Т Р А Л И Я - Г-жа Индиана ТРИФОНОВА Почетен консул, София А Л Б А Н И Я - Г-н Аристир Андреа ДИМО Почетен консул, Пловдив А Н Т И Г У А И Б А Р Б У Д А -Г-н Иван ТОДОРОВ Почетен консул, София А Р М Е Н И Я - Г-н Ехиязар УЗУНЯН Почетен консул, Пловдив Б А Н Г Л А Д Е Ш Г-н Георги ИВАНОВ Почетен консул, София Б Е Л А Р У С - Г-н Атанас ПОПОВ Почетен консул , Бургас Г А Н А - Г-н Господин ГОСПОДИНОВ Почетен консул, София Г В И Н Е Я - Г-н Ердинч Кязим РАМАДАН Почетен консул, София Г Е Р М А Н И Я - Г-жа Мариана ЧОЛАКОВА Почетен консул, Пловдив Г Е Р М А Н И Я и Ф Р А Н Ц И Я - Г-н Недялко НЕДЕЛЧЕВ Почетен консул, Варна Г Р У З И Я - Г-н Динко ДИНЕВ Почетен консул, Бургас Д А Н И Я , Н О Р В Е Г И Я , Ш В Е ЦИЯ - Г-н Константин ДАРАДАНОВ Почетен консул Г-жа Гинка ДАРАДАНОВА , Варна Е К В А Д О Р - Г-н Захари КУШЕВ Почетен консул, София Е К В А Т Е Р И А Л Н А Г В И Н Е Я - Г-н Владимир КИСЬОВ Почетен консул, Пловдив Е С Т О Н И Я -Г-н Борис ХАЛАЧЕВ Почетен консул, София Е С Т О Н И Я - Г-н Петко РУСИНОВ Почетен консул, Бургас И З Р А Е Л - Д-р Красимир МЕТОДИЕВ Почетен консул , София И З Р А Е Л - Г-н Орлин МАНДОВ Почетен консул , Бургас И Н Д О Н Е З И Я - Г-н Красимир СИМОВ Почетен консул, Варна И С Л А Н Д И Я Г-жа Цветелина БОРИСЛАВОВА Почетен консул, София И С П А Н И Я - Г-н Христо ДОСЕВ Почетен консул, Варна И Т А Л И Я - Г-н Джузепе Де ФРАНЧЕСКО Почетен консул, Пловдив И Т А Л И Я - Г-н Марко Джузепе БУЦЕТИ Почетен консул, Стара Загора И Т А Л И Я - Г-н Антонио ТАРКУИНИО Почетен консул, Варна Й О Р Д А Н И Я - Г-н Хасан ХАЛАФ-БАРМАУИ Почетен консул, София К А З А Х С Т А Н - Г-н Тихомир ТРЕНДАФИЛОВ Почетен консул, Пловдив К А З А Х С Т А Н - Г-н Митко СОЛАКОВ Почетен консул, Благоевград К А Н А Д А - Г-н Иво ПРОКОПИЕВ Почетен консул, София К Е Н И Я - Г-н Ивайло ДЕРМЕНДЖИЕВ Почетен консул, София К О Л У М Б И Я - Г-н Рафаел АЛВАРАДО Почетен консул , София Л А Т В И Я - Г-н Александър ПОПОВ Почетен консул, София Л И Т В А - Г-н Рачо РИБАРОВ Почетен консул, София Л Ю К С Е М Б У Р Г - Г-жа Саша БЕЗУХАНОВА Почетен консул, София М А В Р И Ц И Й - Г-н Христо ИЛИЕВ Почетен консул, София М А Л А Й З И Я - Г-н Светослав ДЖАМБОВ Почетен консул, София М А Л Д И В И - Г-н Борислав ДИОНИСИЕВ Почетен консул, София М А Л И - Г-н Михаил МИХАЙЛОВ Почетен консул, София М А Л Т А - Г-н Борислав БОЯНОВ Почетен консул, София М А Р О К О - Г-н Светослав ГЛОСОВ Почетен консул, Пловдив М Е К С И К О - Г-н Пенчо РАЛЧЕВ Почетен консул, София М О Н А К О - Г-н Сергей ПЕНЕВ Почетен консул, София М О Н Г О Л И Я - Г-н Пенчо ИВАНКИН Почетен консул, София П Е Р У - Г-н Даниел Тиенда ГОНЗАЛЕС Почетен консул, София Р Е П У Б Л И К А Ю Ж Н А А Ф Р И К А - Г-н Румен ГАНЧЕВ Почетен консул , Варна Р У М Ъ Н И Я - Г-жа Евгения ПОПЕСКУ Почетен консул, Бургас Р У М Ъ Н И Я - Г-н Стефан РАЙЧЕВ Почетен консул, Силистра Р У М Ъ Н И Я - Г-н Коста ГРИВОВ Почетен консул, Видин Р У С И Я - Г-н Тонко ФОТЕВ Почетен консул, Бургас Р У С И Я - Г-н Георги ГЕРГОВ Почетен консул, Пловдив Р Е П У Б Л И К А С Е Й Ш Е Л И - Г-н Максим БЕХАР, Почетен консул, София С Л О В А К И Я - Г-жa Едита БЛАГОЕВОВА Почетен консул, Варна Т А Й Л А Н Д - Г-н Виктор МЕЛАМЕД Почетен консул, София У Г А Н Д А Г-н Ивайло ЙОТОВ Почетен консул, София У К Р А Й Н А - Г-н Пламен БОБОКОВ Почетен консул, Русе У К Р А Й Н А Г-н Димитър ГЕОРГИЕВ Почетен консул, Пловдив У Н Г А Р И Я - Г-н Йордан ЙОРДАНОВ Почетен консул, Варна У Р У Г В А Й - Д-р Йоаким КАЛАМАРИС Почетен консул, София Ф И Л И П И Н И - Г-н Огнян ТРАЯНОВ Почетен консул, София Ф И Н Л А Н Д И Я - Г-н Красимир ГАНЧЕВ, Почетен консул, Варна Ф Р А Н Ц И Я - Г-жа Теофана БРАДИНСКА-АНГЕЛОВА Почетен консул, Пловдив Ч Е Ш К А Р Е П У Б Л И К А - Г-жа Зденка БОЕВОВА Почетен консул, варна Ч И Л И - Г-н Георги КРУМОВ Почетен консул, София Ш В Е Ц И Я - Г-н Гьоран СВЕНСОН Почетен Генерален Консул Г-жа Даниела ЕНЧЕВА-СВЕНСОН, София Ш Р И Л А Н К А - Г-н Борислав САРАНДЕВ Почетен консул, София

Зам.-главният прокурор: Съдебната реформа трябва да се проведе

http://pik.bg/зам-главният-прокурор-съдебната-реформа-трябва-да-се-проведе-news500278.html

Зам.-главният прокурор: Съдебната реформа трябва да се проведе

Съдебната реформа трябва да се проведе. Трябва да се даде някаква бързина, иначе се лутаме. Нещата трябва да приключат.

Това заяви в ефира на БНТ Евгени Диков, зам.-главен прокурор на България. „Бойко Атанасов не е прав. 2008-2009 г като прокурор бях в един от екипите, разследващ организираната престъпност. Там нямаше случайно разпределение, а екипите се определяха от главния прокурор. На практика, ако колегата Атанасов разбира това като шпицкоманда, то тя беше наградена”, заяви то.

Попитан дали е имало дела срещу магистрати, той заяви, че да, има такива дела, които са приключили. Що се отнася до нарязаните документи от НСС, той заяви, че следователите не са толкова глупави, за да унищожават тези документи за КТБ по начин, които може да ги намери всеки. Той заяви, че е получил мейл от ”Протестна мрежа” със сканирани документи, които са били в кофата за боклук, явно тези будни граждани целят нещо.

Труп на морско чудовище на плаж в Мексико (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5358545

Труп на морско чудовище изплава на туристическия плаж Бонфил в Акапулко, Мексико. От местната гражданска защита обявиха, че никога не са виждали подобно създание, съобщи "Дейли мейл". Предполага се, че то е умряло скоро, преди да бъде изхвърлено от вълните на пясъка, тъй като около него няма миризма от процес на гниене, твърдят очевидците.

Десетина души са овладели големия строителен бизнес, признава Владислав Горанов

http://www.mediapool.bg/desetina-dushi-sa-ovladeli-golemiya-stroitelen-biznes-priznava-vladislav-goranov-news246633.html

"Има малък брой големи фирми, които се занимават със строителство и които биха могли помежду си да постигнат съглашение за разпределение на пазара. Това е изкривяване на пазара, от което губят крайните потребители. Мога да кажа, че има определена концентрация." Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю през "Капитал", публикувано в петък. По-рано тази седмица неговият предшественик Симеон Данков каза пред Нова телевизия, че през последните 8-9 години крупните обществени поръчки в строителството редовно се печелят от пет фирми. В същия период от Европейския съюз в България са влезли 18 млрд. лева, от които за строителство са около 8-9 млрд. лева, посочи той. "Дали е картел или нещо друго е въпрос на теоретизиране. Надявам се, че след ясния политически знак за нулева толерантност към подобно поведение пазарът ще заработи", коментира Владислав Горанов пред "Капитал". На въпрос защо се стигна до спиране на поръчки еднолично от премиера, той отговаря: "Има натрупано доста обществено недоверие и съмнения, че се случва нещо нередно. Това принуди премиера Борисов да подходи доста нестандартно. Правилата наистина не предполагат той да взима такива решения, но заради обществените нагласи е по-добре това да се случи. Мисля, че беше правилен ход, независимо че не е безспорен от формална гледна точка." Запитан как се стигна до ситуацията фирми, свързани с Делян Пеевски, да спечелят толкова много поръчки, Горанов отговаря: "Не е само Делян Пеевски. С годините зависимостта на бизнеса от държавата се засили, особено с нарастване на инвестициите, които държавата прави – по линия на бюджета и на евросредствата. Според мен има десетина големи бизнесмени, които с годините и при различни правителства са работили целенасочено да овладеят големия строителен бизнес. Това не е добре за конкуренцията, но е естествен процес на окрупняване. Въпросът е дали това окрупняване води до изкривяване на пазара и до намаляване на качеството на изпълнение спрямо цената. Според мен част от решението е всички големи обществени поръчки да се наблюдават внимателно не само от държавните органи, но и от обществото, колкото и клиширано да звучи." На въпрос как тези десетина души влияят върху правителството, финансовият министър казва: "Със сигурност колкото е по-голям материалният интерес, толкова натискът върху системите нараства. Отдавна се знае, че има проблеми при възлагане на обществените поръчки, но аз оценявам като положителна стъпка опитите да сложим проблемите на масата и да подредим системата. Тук влиза КЗК, която е първият контролен орган, както и АОП, която трябва да осъществява предварителния контрол, дори с цената на несистемно решение, каквото е политическата воля за прекратяване на обществените поръчки, върху които тегне най-голямо съмнение. Вероятно това няма да е еднократно явление, а процес. Но съм сигурен, че всяка голяма поръчка занапред ще бъде гледана под лупа не само от медиите и институциите, но и от възложителите, защото ще знаят, че правилата на играта са други." Според него проблемите ще се решат с последните промени в Закона за обществените поръчки, с който се въвежда предварителен контрол от Агенцията по обществените поръчки (АОП): "Този инструмент трябва да гарантира, че още на предварителния етап - задание, поръчките не съдържат в себе си възможност за нарушаване на конкуренцията. Този инструмент ще заработи през септември, но още сега сме възложили на агенцията да извърши подбор на най-рисковите. Разбира се, капацитетът е ограничен, защото се извършват 5-6 хил. поръчки за година, но на база анализ на риска може да се прецени къде да се приложи този инструмент - например покупките на автомобили, поръчки за храни." Запитан дали се чува с Делян Пеевски, финансовият министър казва: "Всички си мислят, че сме приятели, но не. Не се чуваме, нямаме общи теми." За изкривяването на пазара на горивата и задействането на КЗК след намеса на премиера Горанов коментира, че ситуацията е като при обществените поръчки: "За да се случи нещо съществено, трябва да има воля от страна на институциите. Според мен не е редно да се действа само когато премиерът се намесва. В една нормална и подредена държава сработват институциите и не се налага висша политическа воля, за да се спазват правилата. За съжаление това при нас е дефицит и затова се налага нещата да се случват по този начин." "Можело е КЗК и преди да го направи. Сегашният състав е от доста години, особено председателят. Очевидно има въпросителни към работата на комисията", казва финансовият министър, който досега не е повдигал такива въпросителни. Финансовият министър е "умерен оптимист", че "прогнозите за растеж от 2.1% са реалистични, дори има база за по-добри резултати. Потреблението потръгва. А то най-бързо движи растежа. Ще имаме по-висок растеж от това, което прогнозират международните институции, и той ще е устойчив." Запитан каква част от липсващите средства в КТБ могат да бъдат възстановени, той казва: "Ако успеем да достигнем 20%, ще е добре. Голяма част от парите в КТБ обаче никога не са съществували. Високите лихвени равнища, които са се използвали за трупане на депозитна база, не са идвали от доходността на банката. Високите лихви са начислявани и финансирани с пари от същата банка. Тегли се кредит, превърта се през няколко фирми и със същия ресурс и резултат се увеличава капитала на банката или се раздува финансовият резултат. Да не говорим, че има пари, които не са влагани в активи, а буквално са харчени. Когато тръгне процесът, доста неща ще излязат наяве. Как да си обясним липсата на 206 млн. лв. кеш." "AlixPartners е свършила аналитичната работа, която да ни разкрие всички връзки. Но трудно може да се събере един необезпечен кредит, минал през няколко фирми, зад който не стои нищо. Просто няма реален актив, който да бъде запориран", казва Горанов.

Арабската лига обяви „Хизбула” за терористична организация

http://www.cross.bg/organizatziya-arabskata-liga-1501327.html

/КРОСС/ Външните министри на страните от Арабската лига обявиха ливанското шиитско движение „Хизбула" за терористична организация, след като сунитските монархии от Персийския залив приеха аналогично решение, предаде AFP. Решението бе подкрепено от всички членове на панарабската организация, с изключение на Ливан и Ирак. Новината беше оповестена на пресконференция на бахрейнския дипломат Уалид Мубарак Саяр, който прочете изявление на Арабската лига.

20% от обитателите на общински жилища във Варна не плащали наем

http://www.moreto.net/novini.php?n=315470

Около 10-20% от хората, които обитават общински жилища, не плащат символичния наем, който е под един лев за квадратен метър. Това съобщи за Дарик председателят на социалната комисия д-р Лидия Маринова. Някои от апартаментите са в окаяно състояние, но ако наемателите правят подобрения, им се полагат предимства.

“Левски”: При нас има финансов ред, не финансов рай

https://www.24chasa.bg/Article/5358497

“Левски”: При нас има финансов ред, не финансов рай“Финансов рай няма, има финансов ред.” Това заяви изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков, след като клубът подписа договор с пореден спонсор. “Интересът към “Левски” е достатъчен показател какво е клубът като марка. А ние просто изпълняваме програмата, начертана от управителния съвет.

Шарков: Един инфаркт и един кожен обрив не са едно и също нещо

http://pik.bg/шарков-един-инфаркт-и-един-кожен-обрив-не-са-едно-и-също-нещо-news500276.html

Шарков: Един инфаркт и един кожен обрив не са едно и също нещо

Разделянето на здравните пакети бе само част от здравната реформа. Решението на Конституционния съд трябва да се изчете изцяло. Единственият проблем е, че не са изброени критериите, по които пакетите се разделят. Ние ще спазим решението на съда и ще коригираме неточностите.

Това каза зам.-здравният министър Ваньо Шарков в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му ясно е посочено, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. „За всички е ясно, че един инфаркт и един кожен обрив не са едно и също нещо. Разделянето е логично и в него има смисъл. Критериите ще бъдат изброени. Така че проблем няма“, увери той.

Д-р Шарков коментира и отказа на БЛС да се подпише Националния рамков договор. „Мнението на колегията е изключително важно. Спрямо тях не бяха изпълнени обещания от 15 г. Така или иначе Национален рамков договор ще има, така че ще може да се работи спокойно след 1-и април. Нито една промяна не е била посрещана с овации. Трудно е, но всички си даваме сметка, че никой не е доволен от българското здравеопазване. Но ако си стоим спокойно това няма да се промени“.

Шарков уври, че колкото е по-добро българското здравеопазването, толкова ще е по-доволен и българският лекар. Шарков коментира, че още има мушмороци, които искат да взимат неправомерно пари от НЗОК, но това ще бъде прекратено. „Въвеждането на пръстов идентификатор в болниците ще доведе до намаляване на разходите в здравеопазването. Предимството е, че вие като пациент ще можете да получавате смс, ако някой използва идентификатора ви“.

Митов разкри причините за орязването на привилегиите на консулите у нас

http://pik.bg/митов-разкри-причините-за-орязването-на-привилегиите-на-консулите-у-нас-news500275.html

Митов разкри причините за орязването на привилегиите на консулите у нас

Почетните консули у нас имат прекалено разширени привилегии. Други двама министри преди мен също са се опитвали да ги стеснят до минималните, разрешени от Виенската конвенция.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Попитан за привилегиите им, Митов отговори, че част от привилегиите са купуване на коли без да плащат ДДС, ползване на данъчни облекчения и др. „Най-вероятно са зачестили сигналите за неправилно паркиране и нарушаване на закона, получени в МВР. Също и неприлично поведение на консулите“.

Даниел Митов увери, че преди да се предприемат такива стъпки са били направени консултации с Министерство на финансите и МВР. „От държавите-членки на ЕС само у нас консулите се ползват с такива големи привилегии“. „Обикновено почетните консули са хора, които могат да помогнат за добрите двустранни икономически връзки със страната, сътрудничество в културата и др.“, посочи външният ни министър. На въпрос дали е поискал от външния министър на Турция консулът на Турция у нас Сюлейман Гьокче да бъде отзован, Даниел Митов отговори така:

„ С Република Турция имаме да решаваме прекалено важни въпроси - бежанския поток, изграждането на интерконенторните връзки и др. В момента трябва да се действа умно, мъдро и спокойно. Това би довело до реципрочни действия. Аз твърдя, че не е нужно да се стига до крайности заради действията на един дипломат“, предупреди външният ни министър. „Много често някои дипломатически действия не са публични. Тъй като това би накърнило двустранните отношения“, допълни Митов.

Дипломат номер едно у нас предупреди, че обострянето на отношенията между България и Турция би било катастрофа. Митов бе категоричен, че Турция не е притиснала в ъгъла ЕС заради бежанците. Той увери, че все още няма постигната договореност за приемането на Турция в ЕС и отпадане на визовия режим за турски граждани. „ Между Турция и ЕС има общи интереси“. Той отново заяви, че България ще държи в споразумението за затварянето на Балканския маршрут за бежанците да не доведе до създаването на нов маршрут през нашата страна. Освен това, когато бъде приета визова либерализация за Турция, ще трябва реадмисията вече да работи.

Джефри Сакс: САЩ носят основна вина за бежанската криза

https://www.24chasa.bg/Article/5358548

Джефри Сакс: САЩ носят  основна вина за бежанската криза Джефри Сакс обяви, че САЩ носят основна вина за бежанската криза, която бе предизвикана от войната в Сирия. Там Вашингтон също играе основна роля, коментира американският икономист. САЩ трябва да прекратят войната в Сирия, а след това да помогнат за разрешаване на бежанската криза, което включва прием на повече бежанци, смята Сакс.

Предстоящи събития в страната за утре, 12 март

http://www.cross.bg/provede-zala-sustoi-1501326.html

/КРОСС/ *** Хасково. В 11 ч. в парк хотел „Европа", Предприемачи ГЕРБ организира форум под надслов „Предприемачество -двигател за развитие на България". Форумът ще бъде открит от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. В него ще вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. ***Хасково. От 13.30 ч. в сградата на Областна служба „Земеделие" Хасково министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на подаване на заявление за подпомагане за Кампанията по директни плащания 2016 г. ***София. В 9 ч. в зала 3 на Народното събрание (Източно крило, пл. „Княз Александър І" №1) ще се състои заседание на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ). ***София. От 11.30 ч. в Клуба на авиацията на летище София - Терминал 1, ще се състои Пресконференция на Асоциацията на българските авиокомпании, с участието на Летище София и ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация", на тема: „Състояние на българската гражданска авиация и анализ на авиационен пазар за 2015 г." ***София. От 20.30 ч

Списъкът на "Реал" - Погба, Левандовски и Обамеянг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5357778

Списък на стойност около 300 милиона евро е направен в "Реал" (Мадрид) за лятна селекция, твърди в. "Марка". Според изданието, близко до клуба, контакти са направени с 12 световни звезди. На първо място в списъка са Пол Погба ("Ювентус"), Роберт Левандовски ("Байерн") и Пиер-Емерик Обамеянг ("Борусия" Дортмунд).
Списък на стойност около 300 милиона евро е направен в "Реал" (Мадрид) за лятна селекция, твърди в. "Марка". Според изданието, близко до клуба, контакти са направени с 12 световни звезди. На първо място в списъка са Пол Погба ("Ювентус"), Роберт Левандовски ("Байерн") и Пиер-Емерик Обамеянг ("Борусия" Дортмунд).

"Луфтханза" публикува доклад за действията си по време на нацизма

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/11/2721702_lufthanza_publikuva_doklad_za_deistviiata_si_po_vreme/?ref=rss


Германската авиокомпания "Луфтханза" ще публикува в понеделник доклад за дейността си по време на нацисткия режим от 1933 до 1945 година, съобщава агенция DPA. Той основно ще обхваща използването на принудителния труд на 10 000 концлагеристи преди и по време на Втората световна война.

Излизането на доклада съвпада с публикуването на книга за историята на "Луфтханза" в периода 1926 –1955 година. Тя е по книжарниците в Германия от петък и е дело на Лутц Будрас, историк, който...

Б. Джонсън: Членството на Великобритания в ЕС подкопа основите на демокрацията в страната

http://www.cross.bg/dzhonsun-boris-chlenstvoto-1501325.html

/КРОСС/ Членството в ЕС струваше много на Великобритания и подкопа основите на демокрацията в страната, каза кметът на Лондон Борис Джонсън, цитиран от ТАСС и Reuters.  Европейският съюз е анахронизъм, създаден през `50-те години от френски бюрократи, за да възпрат германската хегемония, заяви кметът на британската столица на митинг в графство Кент в подкрепа на прекратяването на членството в ЕС.Според него при напускане на ЕС британската икономика ще бъде освободена от регулациите на съюза и от бюрокрацията в Брюксел. Тогава лирата, след известни колебания, ще се стабилизира и в крайна сметка ще укрепне, посочи Борис Джонсън.

Словенският премиер: Между думите и действията на Германия има странно несъответствие

https://www.24chasa.bg/Article/5358520

Словенският премиер: Между думите и действията на Германия има странно несъответствиеСтранно несъответствие се наблюдава между думите и действията на Берлин спрямо бежанците. Правителството на Германия трябва да признае факта, че нелегалните мигранти няма да могат да попаднат в Европа. Това казва словенският премиер Миро Церар в интервю за германското издание "Ди Велт". „Ние констатираме странно несъответствие между това,

IAAF ще реши през май дали да вдигне забраната на руските атлети

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/11/2721716_iaaf_shte_reshi_prez_mai_dali_da_vdigne_zabranata_na/?ref=rss


Международната федерация по лека атлетика (IAAF) отложи за месец май решението дали да вдигне забраната на руските атлети. Това обяви президентът Себастиан Коу след края на втория ден от заседанието на Съвета на IAAF в Монако.

В същото време беше съобщено, че антидопинговите системи на пет държави са в критично състояние - на Кения, Етиопия, Мароко, Украйна и Беларус. Засега обаче те няма да бъдат наказвани и на този етап не са застрашени да пропуснат олимпийските игри в Рио де...

Обискират офис на Ториното в Горубляне

https://www.24chasa.bg/Article/5358510

Обискират офис на Ториното в ГорублянеСпециализирана полицейска акция се провежда в този момент в офиса на една от фирмите на Ивайло Борисов-Ториното, научи bTV. Икономическа полиция и барети обискират офиса в Горубляне. Очаквайте

Използвали 5-годишно дете за трафик на половин кило хероин до Пловдив

http://petel.bg/Izpolzvali-5-godishno-dete-za-trafik-na-polovin-kilo-heroin-do-Plovdiv-__148577

Кадър: TNS 5-годишно дете е използвано в схемата, при която е осъществен трафик на половин килограм хероин от Петрич до Пловдив. Информация...

Управителят на „Агромах” проговори за обиските и милиона, пренасян в сак от негова служителка

http://petel.bg/Upravitelyat-na----Agromah----progovori-za-obiskite-i-miliona--prenasyan-v-sak-ot-negova-sluzhitelka__148578

Този, който покаже този документ, аз лично ще му дам премия 100 000 лева, този, който ми покаже документ, че ние дължим на държавата 14 милиона. А...

Радарите за превишена скорост утре - 12 март, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=315514

Служители на пътната полиция ще следят утре - 12 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 - Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.-10:30 - „Евксиноград“ – товарен портал – посока Зл.

Ева Паунова: Пътна карта за/към Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_625614.html

Вече пет години Сирия е във война. Вече две години живеещите в ситуация на конфликт имат пътна карта , насочена към Европа. Едва от единадесет месеца започнахме да планираме нашите спешни мерки за справяне с бежанския поток. Едва от няколко месеца Европа има пътна карта за опазване сигурността на своите граници. Европейският съюз не беше създаден, за да функционира като кризисен инструмент. Но точно поради тази причина трябва да предвиждаме задаващите се кризи и да не им позволяваме да се превръщат в неконтролируеми сили. През април миналата година започнахме да правим стъпки за борба с бежанската криза. Въпреки че регион на около 1000 км. е във война от 60 месеца и заплахата не беше невидима. Заплахата за свободното движение в рамките на нашия континент също беше ясна много отдавна. През 2015 година, когато 1,25 милиона души поискаха убежище, Европа даде старт на редица процедури. Говорехме за изграждането на "горещи точки". Но едва сега Гърция и Италия започнаха да отварят тези центрове, въпреки че те трябваше да заработят още миналата година. Друга цел беше бързото връщане на нелегалните имигранти в страната, от която са потеглили. Едва около 3% от хилядите бежанци обаче бяха върнати или преразпределени към други страни от ЕС според квотната система. България беше първата страна, която ясно артикулира, че тази стратегия няма да заработи и призова за по-висока сигурност по границите. Последният проект на Европейската комисия е пътна карта на Комисията за завръщане към силна Шенгенска система, която е в сърцето на европейското единство. Това е необходима мярка, но крайно закъсняла. Граници вече започнаха да бъдат издигани в сърцето на Европа - с трайни последствия не само за нашите икономики (поради милиардите загуби), но и за нашите ценности. Съюзът не е единен , а това е оксиморон, който няма място в речника на ЕС. Ключовите думи са решителност и солидарност - думи, които трябва да превърнем в действия. Сега Европа има нов план за повишаването на сигурността и запазването на Шенген. Общоевропейска гранична полиция за охрана на външните граници ще започне работа до август 2016 г., а вътрешните граници се предвижда да бъдат отворени едва до края на годината. Този път трябва да действаме бързо и решително, да изпреварим крайните срокове, а не да ги просрочим. За тази цел имаме нужда не само от силно лидерство, но и готови за сътрудничество национални държави. Време е да преодолеем парализата и да работим за ефективно управление на миграционните и бежанските потоци. Преговорите с Турция показват решителност да работим в тази посока, но трябва да бъдем много внимателни. Бежанската криза е не само икономическа и общочовешка криза, но и криза на ценности. Ако "търгуваме" с Турция, предлагайки бързи преговори за присъединяване или по-свободно движение за нейните граждани за сметка на прием на бежанци, има опасност да навлезем в дълбоките води - не тези на Средиземно море, а тези да договорки, които ще подкопаят още повече нашата позиция и доверието на гражданите към европейските институции. Не можем да си позволим да не взимаме правилните решения. За да имаме успешна пътна карта , трябва да знаем накъде сме се запътили. Пътят е ясен - мирно решение за Сирия, прекъсване на извора на бежанския поток, сигурност по европейските граници, спиране на трафикантите, стриктен процес за кандидатстване на закрила от бежанците, съобразяващ се с техните човешки права. За да дадем закрила на тези, които наистина имат нужда от нея, трябва да предотвратим злоупотребата с досегашната система и да застанем ясно зад най-ефективните решения. Още от началото на кризата България зае такава позиция, призовавайки за ефективно общо-европейско решение. Ефективното решение е поставяне на разграничение между икономическите имигранти, които целят да достигнат конкретна държава, и тези, които търсят закрила в първата страна на прием. Това също предполага стриктна паспортна проверка, преминаване само през официалните граници и в обем, какъвто можем да поемем - принцип, който трябва да се прилага на европейско ниво. Общо-европейският подход изисква солидарност, консенсус и реално прилагане на правилата, които отдавна трябваше да следваме.

Медийна кампания в Турция иска затвор за журналисти

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72190/Mediina-kampaniya-v-Turtsiya-iska-zatvor-za-zhurnalisti

/Поглед.инфо/ Медиите, близки до правителството в Турция, подеха масирана кампания с искане за връщането в затвора на двамата журналисти от опозиционния в. “Джумхуриет“.

Незаконно преминалите Егейско море са намалели почти 3,5 пъти за 4 месеца

http://europe.actualno.com/nezakonno-preminalite-egejsko-more-sa-namaleli-pochti-35-pyti-za-4-meseca-news_528251.html

Броят на мигрантите незаконно преминали Егейско море е намалял с почти 3,5 пъти за четири месеца. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на турски официален представител. "Потокът от имигранти в Егейско море между Гърция и Турция е намалял от 6,8 хиляди души на ден през октомври 2015 г. до 2 хиляди души на ден през февруари тази година”, заяви официален източник. От началото на годината в Европа през Средиземно море са влезли 146 652 мигранти и бежанци, съобщи днес говорителят

Очаква се повишение на речните нива в страната през следващите дни

http://society.actualno.com/ochakva-se-povishenie-na-rechnite-niva-v-stranata-prez-sledvashtite-dni-news_528253.html

"Очаква се повишение на речните нива в страната през следващите дни", заяви заместник-министърът на екологията Атанаска Николова. Тя допълни, че министерството, както и Басейнова дирекция при Дунавския регион, са се активизирали за 24-часова работа поради постъпилата информация за очаквано повишение в нивото на река Дунав. Според Николова всекидневно се обработва постъпилата информацията за отток на реките, както и за очаквани валежи, предаде "Фокус". „Към настоящия момента по-голя

Мотористи заплашват КАТ със съд

http://society.actualno.com/motoristi-zaplashvat-kat-sys-syd-news_528254.html

Няма табели за моторите, a мотористи заплашват КАТ със съд. В календара на всеки моторист датата 26-и март 2016-а година отдавна е задраскана, защото откриването на мотосезона е събитието на годината. Много мотори обаче е вероятно да посрещнат откриването в гаража, защото в КАТ нямат регистрационен номер за мотора, съобщава Нова тв. "Това е изключително сериозен проблем, не защото аз не мога да си карам мотора и да си правя удоволствието, а и защото е индикатор за това, че държавата е в мног

"Кеплер" ще търси планети с гравитационни лещи

http://cosmos.actualno.com/kepler-shte-tyrsi-planeti-s-gravitacionni-leshti-news_528160.html

Астрономите за първи път ще се опитат да използват гравитационни лещи – изкривяване на пространство-времето в Космоса, – за да се опитат да открият планета с помощта на "възкръсналия" телескоп "Кеплер", съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL). Телескопът "Кеплер", специално предназначен за търсене на планети извън Слънчевата система, е изстрелян през май 2009 година. Апаратът постоянно е следил звездите в неголяма област от небето в района на съзвездие Лебед и е т

Планираното убийство на културата и превръщането ни в скотове

http://offnews.bg/news/n_1/n_625334.html

От назначението на Вежди Рашидов на поста министър до днес скандалите около това как той се отнася и управлява културата в България не стихват. През няколко месеца обаче един и същи проблем възниква с нова сила, след което затихва до следващия път, в който отново ще гръмне - театралната реформа, която Рашидов въведе и която е една от гордостите на управлението му. Този път причина за общественото и творческо недоволство срещу скулптора дойде не заради ниските заплати или тежките условия на работа - а заради предложението на министъра театрите в страната, които не изкарват достатъчно пари, да бъдат закрити и превърнати в открити сцени , на които различни трупи и артисти да се конкурират на проектен принцип. По думите му държавата ни издържала твърде много театри и опери, имайки предвид размера на населението ни. Към мнението му се присъедини и председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев, който обаче след надигналото се брожение срещу него от страна на гилдията, се извини и заяви, че думите му са извадени от контекста . OFFNews се свърза с музиканта и композитор Румен Бояджиев-син, част от състава на Музикалния театър, за да разбере какъв или кой според него е проблемът на театрите, как трябва да се реформира реформата на Рашидов, каква вина носят самите артисти за състоянието на културата и обществото в България, защо актьорите се представят като боклука на нацията, нуждата от оставка на цялото Министерство на културата и замяната му с млади хора, лъжите и престъпленията на управляващите и геноцида над българските изкуство и народ. Какъв е проблемът на театрите? Искам да започна с една мисъл на Шекспир, която обяснява всичко: "Бедната мъдрост често става роб на богатата глупост". Проблемът на театрите е, че попаднаха в ръцете на неподходящи хора, които са дълбоко некомпетентни, които нямат представа реалната специфика на тези институти каква е, защо те трябва да съществуват, по какъв начин трябва да извършват своята дейност. Говоря не само като структура, но и за външната им дейност - какво трябва да правят за обществото. Управлението на тези театри и управлението на МК се извършва от дълбоко некомпетентни хора. Те са доказали некомпетенцията си повече от 6 години. Имало е стадии през комунизма, след това през 20-те години преход, в които едни театри са били добре, а други зле, въпрос на ръководство, но как така се получава, че от 2010 г. досега абсолютно всички културни институти започнаха да се сриват? Има много малка част, които се крепят, защото са попаднали на изключително добър директор или мениджър, но това също е временно, защото и те са застрашени. Не е липса на пари, в държавата има пари, има пари и за култура. Бюджетът на МК, отделен за театрите, е около 60 милиона лв. годишно. Често се среща мнението, че се пръскат стотици милиони за всякакви ненужни или оскъпени проекти, ремонти, магистрали др. Все има откъде да се вземат още няколко милиона на година, които да закърпят културния бюджет. Та парите за МВР за 2016 г. са над 1 милиард и 100 милиона лв., от които 999 млн. са само за заплати на персонала, а Бъчварова заяви, че са нужни поне още 300 милиона лв., за да функционира както трябва полицията. Полиция, която е с твърде раздут щат, спрямо населението на страната, и твърде ниска резултатност, а от МК твърдят, че сме имали прекалено много театри за "една малка България"... Точно така. Дори малкото пари, които биха могли да дават за култура, за да могат да изградят общество, което да управляват, не се харчат както трябва и голяма част от тях не стигат до нас. В края на краищата политиците ни не стават за нищо, защото не разбират, че за да си политик и да бъдеш управленец, трябва да имаш какво да управляваш. Без култура, без образование, без здравеопазване, икономика - нямаш какво да управляваш. Получава се хаотична маса от отчаяни хора, готови на всичко, за да оцелеят. Парите, които се отпускат за култура, не се разпределят правилно, защото няма експерти, които да преценят какво е нужно, за да съществува един симфоничен оркестър, един музикално-сценичен институт и т.н. Съществува дълбоко неразбиране на спецификата, която определя различните изкуства - драма, оперета, опера, балет и т.н. Не е възможно под общ знаменател да се изчислява субсидията за всеки от тези жанрове. Има дълбоко незачитане на спецификата на столичните трупи и тези в малките и големите населени места. Не може да се субсидират еднакво предвид различните социални, демографски, етнически и финансови характеристики на всяка от тях.  В София дори да имаш шанс да оцелееш, в малките градове нямаш. А там хората също са жадни за култура, дори представителите на етническите групи имат желание да посещават постановки. Виждал съм например хора с турски произход, които идват на театър и искат да са част от България и българската култура, те си пазят собствените традиции, но уважават и нашите - нещо, което сега се отнема и на тях, и на българите. Христо Мутафчиев каза в интервю наскоро, че МК трябва да направи политиката си по-гъвкава към сцените в различните райони на България, тъй като всеки район има различен проблем - във Враца няма хора, другаде е смесено населението, на трето място няма пари. Това ли имате и Вие предвид? Да, но какво предлага Мутафчиев като решение? Според мен трябва да се изготви индивидуален план за субсидиране на сценичните изкуства и МК да учреди Фонд за подпомагане на малките институти в слабо развитите и населени райони на страната. А Мутафчиев предлага да затворим театрите, защото няма хора? Аз видях, че той се извини за думите си, но ще подчертая нещо - не вярвам на нито една дума на Христо Мутафчиев, на Съюза на артистите в България, на МК, на Вежди Рашидов, Боил Банов, на никого . Зад всичко, което те правят в момента, стои майсторско прикриване на разрушителната вълна , която ще дойде или лятото, или догодина есента. Това е мимикрия, на която не трябва да се вярва. Единственият изход е тоталната оставка на МК и на председателя на САБ. Когато тези хора си подадат оставките и ги няма вече, е редно на тяхно място да дойдат млади хора с правилно разбиране на нещата , които биха могли да седнат и да измислят системата, по която да субсидират театрите в различните региони. А не на проектно начало да се кандидатства, да се чака финансиране и Христо Мутафчиев, Вежди Рашидов и всякакви такива хора монополно да определят какво ще става. Това е същото, което дъщерята на Методи Андонов каза: "Както унищожихте българското кино, така ще унищожите българския театър". Защото родното кино е унищожено заради проектното начало, да не говорим, че Законът за киното се нарушава поголовно. Важно е да се направи паралел между Закона за киното и това, което се случва с театрите. И тук се връщаме на въпроса за 60-те милиона - те изобщо не стигат, но дори тези малко пари, в чиито рамки се опитваме да се вместим, и тях не ни ги дават. Системата СЕБРА, през която театрите отчитат приходите си на министерството и после то им ги връща, е по-скоро пречка, отколкото помощ. "Връщането" на средствата от продадени билети в МК трябва да се спре. Приходите трябва да влизат в месечния бюджет на театрите, което ще им позволи да не спират да поставят нови спектакли, ако МК закъснее със субсидията, което се случва често, дори със заплатите. Одобрението на разходите трябва да е право на директорите и финансистите, а не за всяко пиронче или всяка крушка да се иска разрешение на МК. Системата не помага ли за отчетност на театрите, тъй като се срещат обвинения, че се завишава бройката на продадените билети, за да се вземат повече субсидии, лъже се за посещаемост и т.н.? Мисля, че има много други начини, по които може да се провери дали театрите крият посещаемост. Аз считам, че голяма част от директорите носят огромна отговорност за случващото се, защото при настоящата реформа директорът е абсолютен феодал. В него е ножът, в него е и хлябът. Това не може да бъде така, освен ако не се избират директори на съвсем друг принцип, не да ги спуска МК. Преди трупите избираха сами човека, който да движи нещата, а МК само отчиташе резултатите. Нещата са много по-прости, отколкото изглеждат, но се усложняват по изкуствен път. Според Рашидов в Италия и по чужбина няма театри на държавна издръжка. Това, което той говори за държавните театри, не е вярно. В Италия държавата спонсорира и подпомага държавните театри и опери. Този човек просто не казва истината. Освен това, ако ще си говорим за финанси - никой освен самото МК не знае къде отиват печалбите на театрите, които изработват 2/3 от приходите на министерството. Не ни връщат голяма част от парите. Нека Рашидов да публикува отчет на средствата на всички театри от 2010 до 2015 г., защото това са парите, които сме изработили. От друга страна, там, където няма публика, каква е причината? Къде са анализите на МК - отговорът е реформата. Тези "дългове" на сцените се генерират от постоянно променяните от министерството методики и правила и то със задна дата, което доведе до изкуствено създадени задължения. Само през 2015 г. 3 пъти се измениха правилата и то винаги в ущърб на театрите. Това бе провал на финансирането, освен това завинаги ли бюджетът за култура ще е 0,5% от БВП? Всичко се прави с цел да се крадат пари от културата. В МК има среден ешалон от хора, които не са министри, зам.-министри и т.н. публични фигури. Те са т.нар. "сиви кардинали", експерти по това и онова, някои от тях са по 30 години там, от времето на социализма. Номенклатурата е зверска и непоклатима . Положението там е такова, че точно този среден ешалон счетоводители, експерти и т.н. служители имат способността да свалят и да качват министри и зам.-министри, да им влияят и да определят техните решения. Както беше случаят с Красимира Филипова, която е сигурно от 40 г. в това министерство, която нанесе такива тежки вреди на българските театри, че според мен няма да можем да се оправим с години. Освен хората отгоре, на които искаме оставките, отдолу също има хора, които трябва да бъдат сменени. Екипът на министерството трябва да бъде сменен с млади хора, които са завършили в чужбина и имат познания как се движат нещата. Преди малко споменахте некомпетентността на Рашидов и подчинените му, дайте пример, който нагледно я демонстрира. Всеки директор на културен институт трябва да определя сам числеността на трупата или състава според нуждите на репертоара. От министерството обаче му спускат заповед, която изисква съкращения на хора, която се изразява в "оптимизация" в проценти. В музикалните и хореографските партитури, в режисьорските книги, в драматургичните текстове няма проценти. Има необходим състав за овладяване на пространството и ролите. Нека да дам нагледен пример: В един оркестър има определен брой инструменти по партитура. От създаването на симфоничния оркестър досега с развитието на класическата музика, се е стигнало до определен състав от музикални инструменти. От автора на произведението зависи дали ще допълва или ще съкращава този брой инструменти. В момента оркестрите нямат достатъчно кадри и по партитура липсват инструменти. Това е най-голямата аматьорщина. Все едно да строиш сграда без необходимата бройка тухли. По този начин скоро един актьор ще играе 5 роли едновременно , защото МК е решило, че не може да плаща за повече актьори или музиканти. Да се правят компромиси с партитурите на авторите, с числения състав на актьорите, хоровете, техническия персонал, сценографи, художници, с това какви произведения да се поставят, да се правят далавери между главните диригенти на институтите и разни композитори, да се правят абсолютно непрозрачни неща. Как да вървим нормално? Ще дам още един пример - какво правят българските културни центрове в цяла Европа, в САЩ и т.н.? Те са като "спящи клетки" на издръжката на държавата. В двамата мандата на Рашидов няма нито един случай от МК да е организиран "износ" на представително за страната ни "живо" българско изкуство. Концерти, спектакли, балетни постановки, изяви на фолклорни певци, инструменталисти, танцови състави, именити музиканти... Няма такава дейност за легитимиране на културата на страната. Всички гастроли на родни артисти са резултат от собствени усилия и контакти със света. С изключение на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният", отношението към който направи министъра за резил ... Каква е вината на самите културни дейци за случващото се в театрите, на артистите, директорите?  Много хора ще си кажат: "Да бе да, на тия все някой им е виновен, а те чисти като сълза". С какво сте виновни? Първата и основна вина е, че не се обединихме и не работихме заедно, че не направихме силни синдикати и творчески съюзи, че оставихме личните ни егоцентрични характеропатийни елементи да ни разделят. В артистите и хората на изкуството като цяло е особено явна индивидуалността. Всеки се спасява по единично. Ние не можахме да бъдем заедно, да дадем повече продукция, която да спаси 2 или 3 поколения български деца от удара на масмедиите, простотията и най-лошото от чуждопоклонничеството. По времето на социализма до нас достигаше малко от най-хубавото, което западната култура даваше. Когато паднаха границите, при нас дойде най-лошото, което в момента е в пика си. Сред младите се шири смъртоносна чалга и простотия , в чийто текстове има цинизми, демонстрира се възможно най-ниско състояние на духа и материализма. Каква личност ще стане от човек, който слуша подобни неща, как ще се изгради като нормална единица в обществото, каква професия ще има, как ще управлява хората? Това е основната ни грешка, не се обединихме, не сме заедно, страхливи сме, плашим се от директори, шефове, министри. Страхът е най-голямата ни грешка и произлизащото от него мълчание. Много трудно ще изкупим тази вина. А по-конкретни примери можете ли да дадете? Имаше обвинение към директора на оперетата, където работите, че си е взел болничен, за да изпълнява собствени гастроли в чужбина? Специално случаят с Музикалния театър не мога да го коментирам, факт е обаче, че ние вярвахме и разчитахме на този човек, а той не обоснова нашата вяра. Друг е въпросът дали наистина е виновен по обвиненията, или не. Когато носиш отговорност за хора, трябва да мислиш първо за тях, а после за себе си. Но има и на други места провинили се директори, затова трябва да се спре кадруването в театрите. В комисиите за конкурс за избор на директор трябва да присъстват с право на глас представители на съответния театър, за който се избира директор. Много съм против да идва нов директор, да уволнява всички, да гледа цифри кой колко е играл и да прави реформа с брадва. Самият Николо Макиавели е казал в своята книга "Владетелят", че "Най-голямата грешка на владетелите е да се опитат да заменят едни правила с други". Правилата се заменят бавно и внимателно. Директорите е най-добре да бъдат избирани от самите трупи, според мен това ще подобри нещата, най-малкото на вътрешноведомствено ниво. Този човек ще се избира от трупите, но ще бъде подчинен на МК, ще отчита всяка стотинка, за да не стават вътрешни игри и далавери. Но този човек трябва да познава института, трябва да се прецени дали се справя с дадените му задачи и да се задържи или смени, но не трябва МК да го спуска отгоре. Боил Банов, зам.-министърът на културата, беше директор на хасковския театър, той би трябвало да е запознат с проблемите на сцените, защо тогава не оказва помощ, съдействие за решаването на ситуацията? Това е много труден въпрос - може да му е наредено да не оказва съдействие, може самият той да не иска да оказва съдействие. За мен е факт, че на този етап Боил Банов приема това, което се случва, за нормално, смята, че така трябва да бъде, което означава, че той е неградивен и ненужен. След като е бил директор и може да допусне подобно нещо, правете си сметка какъв директор е бил. За мен това, което се прави в момента с театрите, е с лошо намерение. Но не мога да кажа, че Банов е единствен виновник, той е само един от хората там, допускам, че той е най-добронамереният от всички, но като цяло това е екип от лоши хора, които трябва да си отидат. Вежди Рашидов е основният инициатор на идеята, въпреки че зад него може да стоят и други "мозъци". Да ми разправят, че премиерът и финансовият министър ги притискат за всичко, че двамата са виновни за всичко, не е така. Просто това са едни лоши хора, колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре, защото ще стигнем края много скоро в противен случай. Докато си говорим, стигнах до извода, че няма нужда от Министерство на културата и министър на културата, защото от тях нищо не зависи и функциите им могат да преминат към Министерството на финансите. Поне така изглежда. Така изглежда, да. По този въпрос се говори много. Искам да отбележа, че държавата грубо нарушава член 23 от Конституцията (Чл. 23:  Държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство ). Само Великото народно събрание може да премахне тази точка, ако моралът им позволява да го направят. Държавата се задължава да подкрепя изкуствата, културата и културните ценности. Много хора го забравят това и тръгват да философстват Откритите сцени са опасен ход за унищожаване на живи хора - хората остават на улицата, няма годишен репертоарен план, няма годишен афиш с постановки. Ще има гостуващи артисти с неясна цел или по-точно с ярко изявена комерсиална цел. Сградите на театрите ще се опразнят, като на работа в тях ще остане технически персонал от 2-3 души.  МК да не е промоутърска агенция или фирма за недвижими имоти , че да избира кой ще играе там и да му отдава помещението под наем? Проектният принцип е недоносче, той ще премахне репертоарната политика, което ще премахне националната културна политика, стратегия и програма за продуциране на български музика, театър, танц, детски постановки, образователни цикли и т.н., и съвсем ще отнеме хляба на младите автори и изпълнители. Нека МК да оправдае съществуването си с развитие на национална стратегия за опазване и развитие на изкуството. Иначе е излишно. Всяка продуцентска къща или агенция може да сключва договори и да възлага създаването на произведения според собствените си интереси и разбирания. Какъв е контактът между МК и артистите, защо не им кажете тези неща? Никакъв, те са крайно недиалогични, държат се иронично, грозно, обиждат, позволяват си да пускат техни "лаещи кучета" като Калин Сърменов, Мутафчиев и др. Те започват да убеждават масата, която не е запозната подробно с проблема, че актьорите са плява, която пие, пуши и не прави нищо друго , живее в измисления свят на Алиса в Страната на чудесата и - най-грозното, което се приказва, че се люлеят на държавната хранилка. Каква държава, каква хранилка? Те са люлеят на между 12 и 15-часовия си труд на ден, повечето актьори и музиканти нямат нормални семейства, имат проблем с децата си, защото не могат да им обърнат достатъчно внимание, те нямат друг живот освен работата си и въпреки това продължават да са ѝ посветени, защото това е тяхната мисия. МК е като господар, който бие с камшика, порицава и се държи с нас като със стадо животни. Но театрите имат публика и хората виждат, че актьорите не са лентяи и пияници и започват да се чудят какво става тука. Аз съм абсолютно убеден, че МК поддържа хора, които са т.нар. тролове. Наблюдавам как, когато под тема за МК се съберат хора, които критикуват министерството, тези тролове се включват с опорни точки, които са толкова глупави, че и малко дете може да ги различи. В началото на реформата, когато беше големият бум на социалните мрежи, хората не го разбираха това. Помня как Борис Панкин, когато не го приехме за директор на Музикалния театър, си позволи възрастова дискриминация към зрителите ни. Той публикува в много медии и във Фейсбук снимка на бедно облечени баба и дядо пред афиш на Музикалния театър, и бабата си гледаше портмонето, за да си купи билетче. Отдолу Панкин беше написал: "А ето я и публиката на музикалния театър". Сетих се за случая, когато Волен Сидеров нахлу в НАТФИЗ и тръгна да обвинява студентите, че са наркомани и пияници. Тогава се появи мнението, че държавата се опитва, както в първите години на комунизма и не само, да насъска обществото срещу културния му елит и интелигенция, тъй като актьорите са част от този елит. Забелязва се сред обществото отрицателна нагласа към някого, когато той бъде обявен за интелигент, за по-специален или част от някакъв културен елит, който колкото и малък да е, съществува. Тогава МК по никакъв начин не защити студентите и не нападна Сидеров.  Напълно прав сте, това е една от версиите на нещата, но ми се иска да вярвам, че това не е така, но ако е... значи държавата и ние сме огромни врагове и се надявам това да не е така. Страхувам се обаче, че очевидно има нещо такова. Не бива да забравяме друг пример на гавра с културните дейци - поставянето на Слави Бинев начело на Комисията по култура и медии към НС. Това беше изключителна подигравка с хората, човек, който ходи с 20 мутри охрана и се е занимавал с неща, за които дори не искам да си помислям, да има нещо общо с културата - това беше нещо като: "Сега ще видите вие, че можем да си правим каквото поискаме, и вие не значите нищо за тази страна". Когато говорим за политици, винаги идва наум думата компрометиран. Аз не знам да има по-компрометиран човек от Вежди Рашидов, може би защото е по-близък до моята сфера на работа, но не знам да има такъв, във всяко едно отношение. Въпреки това правителството и държавата го търпи. А ние не се обединяваме, за да го махнем сами. Споменахме за разделението на обществото, но опитва ли се МК да раздели гилдията вътрешно? С идеята за превръщането на някои театри в открити сцени с гостуващи постановки, се чу мнението, че това е опит за даване на повече работа на т.нар. "мечки", популярни актьори с популярни спектакли, които да изядат хляба на колегите си. Има ли наистина разделение на актьорите на мечки и немечки, и т.н.? Искрено се надявам, че те самите не биха го допуснали, защото популярните актьори са част от нас. Аз се радвам на успехите им и една голяма част от тях са хора, които работят много и просто са имали шанса, но и таланта. Дотук, с изключение на едно страшно цинично изказване на Камен Донев, останалите показват много земно отношение, показват, че всички сме едно. Просто едни са по-успешни от други, не значи задължително, че са по-добри. Мога да гарантирам обаче, че всички работят еднакво много. Друг е въпросът индивидуално всеки какъв шанс е имал. Аз лично не съм видял нищо друго освен съпричастност от "мечките", като на много от тях не им е приятно да ги наричат така. Те не забравят откъде са тръгнали и че е важно да са част от средата, която ги е създала и издигнала. Това им прави чест и ги уважавам. Затова като цяло бих казал, че в гилдията няма подобно разделение. Като си говорим за пари, изглежда, че в последно време в общественото пространство се акцентира само и единствено върху това колко пари произвеждат театрите, колко харчат - все едно са фабрики. Никой обаче не обсъжда какво нематериално дават културните институти на децата и на възрастните - любов към културата, изкуството, възпитаване в това да станат по-добри хора, бягство от ежедневието, отдушник за напрежението. Всички тези неща не се отчитат пряко в пари, но позитивите от тях са неизмерими. Това е "продуктът", който произвежда театърът - одухотворяване, образоване, не пари. Точно така. Сам можете да си отговорите за какви недобросъвестни става дума. Те искат да превърнат населението в скотове без абсолютно никаква духовна нужда, които само да пият, ядат и да работят постоянно, но въпреки това винаги да си остават бедни. И засега българският народ го позволява. Каква е средната заплата в театрите? Ние работим средно за между 450 и 700 лв. на месец. Има хора с по-високи заплати, но горе-долу това са парите. Ако смятате, че един артист, който работи по 12 часа на ден минимум, защото има по 2 репетиции на ден и представление, и почти не може да работи на друго място - е нормално да получава толкова пари... Как стои положението със закона за меценатството, оттам не могат ли да се получават пари? Той е абсурден. Аз ти давам на теб 50 000 лв., за да напишеш албум, опера, оперета или др., но преди това тези пари трябва да минат през МК, което да реши колко парите, които аз ти давам като меценат, да ти отпусне, да прецени колко ще ти трябват. Ама какво е това нещо? Този закон е направен с цел да не действа и то главно от магнатите, които нямат никакъв интерес парите да отиват към живото изкуство, при положение че могат да присмукват парите към телевизиите и рекламния бизнес. Освен това меценатите не получават никакви дивиденти от това, че подкрепят дадени изкуство или автор, нито данъчно облекчение, нито нищо. Аз в момента не мога да си намеря спонсор, който да ми помогне с 300-400 български лева, за да си изплатя отпечатването на нотна партитура. Не мога да намеря спонсор, който да ми даде 700 лв., за да издам легално свой концерт за инструмент и оркестър или за инструмент и пиано, и да се опитам да го продам по малкото останали музикални книжарници у нас или в чужбина. Разбира се, този меценат ще си получи процент от продажбите, ще получи рекламата, която ще му осигуря, благодарността. Но от държавата няма никакви облекчения и аз не мога да намеря спонсори, а само погледни навън какви коли се карат. Това е реално, не съм дребнав - 100 лв. няма кой да ти помогне, за да направиш нещо, свързано с творчество, култура, музика . Още от края на 19 век и до днес в чужбина, когато един музикант от някое музикално училище или някоя школа, прояви големи качества, той кандидатства за меценат. Има едни богати хора, които казват: "Искам да видя списък с хора, искам да присъствам на тяхно изпълнение". И тези хора присъстват на концерти на деца, на композитори и т.н., и казват: "На този човек ми харесва музиката му, искам чрез мен той да стане голям. Това е позитив за моята фамилия" - защото повечето подобни хора са с аристократично потекло. Изпълнител, който си намери меценат, започва да се явява на скъпи, големи конкурси, започва да ходи къде ли не, да прави по-качествени творби. И с течение на времето и добиването на известност, меценатът започва да си възвръща пари, да получава реклама и слава. Като говорим за закони - в момента се кове нов Закон за музикално-сценичните изкуства - отново всичко се прави скрито, няма обсъждане с хората, които реално се занимават с това нещо. Просто нещо си правят и то е геноцид. Едно добро решение не съм видял от това министерство. Какво може да направите вие, артистите, за да се подобри положението? Първото, което трябва да направим, е да продължим да работим, да даваме красота на хората, да търсим път към тях. Не искам да звуча като Далай Лама, но това е нашата работа. Аз трябва да напиша такова произведение, което ако случайно попаднеш в нашата зала, да чуеш и да си кажеш: "Аз слушам хип-хоп - примерно - и той е страхотна музика, но в тази музика аз също видях част от себе си". Това не значи да станеш фен на класиката, но сме длъжни да намерим път към хората. Второто, което трябва да направим, е общонационален протест на всички театри и културни институти с цел незабавната оставка на МК, на цялото министерство , не само министъра. После трябва да се организира кръгла маса между гилдиите и да решим от какъв точно министър имаме нужда. Бъдещият министър трябва да е диалогичен към нас, ние сме наясно в какво положение е държавата и затова трябва да работим заедно с нея, за да подобрим положението и работата си. За мен разликата между хирурга и музиканта е никаква - както единият няма право на нито едно грешно движение, защото ако среже някоя артерия, пациентът ще умре на масата, така и музикантите и хората на изкуството нямаме право на грешки, защото всяко едно наше произведение е един пациент, на който да дадем живот. Много хора биха казали: "Дай тука да правим протест, война!" Да, трябва да има протест, но не бива и да спираме да работим, защото това ни прави силни и не искам да правим компромиси с качеството.

Барак Обама: Путин е вежлив и откровен, не го чакам по 2 часа (обзор)

https://www.24chasa.bg/Article/5358524

Барак Обама: Путин е вежлив и откровен, не го чакам по 2 часа (обзор) Президентът на САЩ разочарован от лидери в Близкия изток Владимир Путин бил “подчертано вежлив и крайно откровен” на всички срещи с Барак Обама, разказва самият американски президент в интервю за сп. “Атлантик”. “Срещите ни протичат в много делови тон. Той никога не ме е карал да чакам по два часа, както постъпва с много други”, споделя Обама. Сп.

Започва серия от протести на полицаи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zapochva-seriia-ot-protesti-na-policai-212958/

Първи тази вечер ще протестират полицаи във Варна, следват утре в Бургас, а в следващите дни - в Плевен, Гоце Делчев и Пловдив

2/3 от руските милиардери са забогатели от политическите си връзки, сочат експерти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358210

В Русия 2/3 милиардеритe са забогатели от политическите си връзки. Това е начин за печелене на пари, разпространен най-вече в Русия, показва проучване на Каролин Фройнд и Сара Оливър от вашингтонския Институт за световна икономика.
Количеството на милиардерите в света се увеличава по-бързо в развиващите се пазари,
В Русия 2/3 милиардеритe са забогатели от политическите си връзки. Това е начин за печелене на пари, разпространен най-вече в Русия, показва проучване на Каролин Фройнд и Сара Оливър от вашингтонския Институт за световна икономика. Количеството на милиардерите в света се увеличава по-бързо в развиващите се пазари,

Доставчици от Ямбол и Сливен возят евтин хляб, стимулирани от ниските цени на бензина

https://www.24chasa.bg/Article/5358487

Доставчици от Ямбол и Сливен возят евтин хляб, стимулирани от ниските цени на бензинаСъщинска война между производителите на хляб започна в Бургаско, след като доставчици от Ямбол и Сливен заляха пазара с хляб на половин цена. Атаката им беше стимулирана от по-евтините бензин и дизел, съобщи bTV. Бусове от Ямбол и Сливен доставят хляб на ниска цена в магазините в Бургас. Въпреки че пътуват 100 километра,

Мъжът и жената, пострадали при сблъсъка в Хаинбоаз, са контактни

https://www.24chasa.bg/Article/5358483

Мъжът и жената, пострадали при сблъсъка в Хаинбоаз, са контактниМъжът и жената, пострадали в катастрофата между два леки автомобила на Прохода на Републиката, са контактни. Това съобщиха от Спешна помощ-Велико Търново за "Фокус". Пострадалата жена е на 25 години и е от град Враца, а за мъжа няма информация. „Жената вече е приета в реанимация. Тя е в травматичен шок. Мъжът все още не е приет.

Саудитска арабия: Ние сме "бастион на човешките права"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358265

На 8 март тази година Саудитска арабия каза пред Съвета по човешките права на Обединените нации, че се „бори срещу изтезанията“ и е „защитник на човешките права“, въпреки че планира да обеси трима непълнолетни на базата на изтръгнати признания, разказва Russia Today.
Министърът на културата и информацията Бандар ал-Али коментира това в Женева в
На 8 март тази година Саудитска арабия каза пред Съвета по човешките права на Обединените нации, че се „бори срещу изтезанията“ и е „защитник на човешките права“, въпреки че планира да обеси трима непълнолетни на базата на изтръгнати признания, разказва Russia Today. Министърът на културата и информацията Бандар ал-Али коментира това в Женева в

Дъжд и студен вятър до неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358478

Утре до обяд ще е почти без валежи, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще се повиши и ще достигне средното за месеца.
Ще преобладава облачно време.
Утре до обяд ще е почти без валежи, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще се повиши и ще достигне средното за месеца. Ще преобладава облачно време.

8 г. затвор за мъж, ограбил и отвлякъл 11-годишно момиче

http://offnews.bg/news/n_1/n_625611.html

Съдът в Хасково наложи присъда от 8 години затвор за Ивайло Тодоров Калбурджиев, който се призна за виновен в обира на 11-годишно момиче, предаде bTV. На 12 юни 2015. той приклещва в асансьор момиче на 11 г., запушва устата ѝ с ръка, след което ѝ удря шамар и насочва нож срещу нея, искайки да я ограби.  Той взема нейния телефон на стойност 322 лв. и после я завежда до гробище в града, където я пуска да си ходи. Наказанието е определено в такъв размер, тъй като подсъдимият, в условията на съкратено съдебно производство, е признал фактите по обвинението, съобщават от прокуратурата.

Огромни кюлоти на кралица Виктория ще се продават на търг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358311

Огромни кюлоти с червени и кафяви петна, принадлежали на кралица Виктория, ще се продават на търг на 19 март, съобщи в. "Дейли експрес".
Височайшите гащи са с начална цена 500 британски лири. Подобни кюлоти бяха продадени на търг през 2013 година за 10 500 британски лири, припомня изданието.
Кюлотите са изработени в периода 1880-1890 по поръчка за
Огромни кюлоти с червени и кафяви петна, принадлежали на кралица Виктория, ще се продават на търг на 19 март, съобщи в. "Дейли експрес". Височайшите гащи са с начална цена 500 британски лири. Подобни кюлоти бяха продадени на търг през 2013 година за 10 500 британски лири, припомня изданието. Кюлотите са изработени в периода 1880-1890 по поръчка за

Куба и ЕС подписаха историческо споразумение за нормализиране на отношенията си

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/11/2721707_kuba_i_es_podpisaha_istorichesko_sporazumenie_za/?ref=rss


Европейският съюз и Куба подписаха днес споразумение за нормализиране на отношенията си, предаде БТА, като цитира "Ройтерс". То открива пътя за установяване на широко икономическо сътрудничество и оказване на помощ с комунистическата държава в Карибско море.

На церемонията по подписването в Хавана бяха кубинският външен министър Бруно Родригес и върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Това е исторически ден", каза Могерини.
...

Джефри Сакс: САЩ предизвикаха бежанската криза с помощта на Рияд и Анкара

http://www.moreto.net/novini.php?n=315527

САЩ носят основна вина за бежанската криза, която бе предизвикана от войната в Сирия, където също играят основна роля. Поради тази причина Вашингтон сега трябва да допринесе повече за решаването на тази криза. САЩ трябва да прекратят войната в Сирия, а след това да помогнат за разрешаването на бежанската криза, което включа прием на повече бежанци, отколкото са приели до сега.

И Германия поиска да се отнеме квотата на Русия

https://www.24chasa.bg/Article/5358479

И Германия поиска да се отнеме квотата на РусияСкандалът около волейболния отбор на Русия се разраства. “Сборная” спечели квота за олимпийските игри, но наскоро стана ясно, че един от героите във финала - Александър Маркин, е бил с допинг. Посрещачът бе уличен в употребата на “Мелдониум”. Този препарат вече е в забранения списък и с него изгоря световноизвестната сънародничка на Маркин -

23-ма от 97 посланици са политически назначения

https://www.24chasa.bg/Article/5358470

23-ма от 97 посланици са политически назначения Концепцията и планът за действие за Бокова - разпратени до мисиите ни по света 23-ма от 97 посланици са политически назначения, защото олицетворяват външнополитически приоритети на правителството. Това обяви министър Даниел Митов в парламента. Тъй като мандатът на близо 1/3 от тях изтича тази година,

Мъжът и жената от подпалилата се кола край Велико Търново са контактни

http://pik.bg/мъжът-и-жената-от-подпалилата-се-кола-край-велико-търново-са-контактни-news500272.html

Мъжът и жената от подпалилата се кола край Велико Търново са контактни

Мъжът и жената, пострадали в ПТП между два леки автомобила на Прохода на Републиката, са контактни. Това съобщи  дежурният в Спешна помощ-Велико Търново, цитиран от Фокус.

Пострадалата жена е на 25 години и е от град Враца, а за мъжа няма информация. „Жената вече е приета в реанимация. Тя е в травматичен шок. Мъжът все още не е приет. В момента е с анестезиолозите и му правят изследвания.

Реаниматорите и хирурзите са с тях. И двамата са контактни, но към този момент жената е в Шокова зала. Нямам информация дали са с опасност за живота”, каза още дежурният. 

ЕЦБ се втурна в защита на "Супер Марио"

http://www.investor.bg/novini/130/a/ecb-se-vturna-v-zashtita-na-super-mario-212956/

Посланието на гуверньора обърка пазарите, а високопоставени служители на ЕЦБ се опитват да успокоят инвеститорите

ВКС подхвана такса "сградна инсталация"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558571

Плащането на такса „сградна инсталация" е в ръцете на Върховния касационен съд. Това стана ясно от съобщение на институцията, в което пише, че е образувано тълкувателно дело за тръбите за парното. ВКС ще се произнесе, тъй като два закона - за енергетиката и за защита на потребителите, си противоречат задължително ли е да плащаме дори и да си махнем радиаторите. Тълкувателното дело е разпоредено след постъпилото искане на омбудсмана Мая Манолова. Пред Дарик тя коментира, че според нея правилната съдебна практика е свързана с отхвърляне на дължим...

Митов: Отдавна се говори за разширените привилегии на почетните консули

https://www.24chasa.bg/Article/5358456

Митов: Отдавна се говори за разширените привилегии на почетните консули"От дълго време се говори, че почетните консули на различни държави у нас имат прекалено разширен периметър от привилегии". Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с искането на премиера Бойко Борисов за тяхното орязване. Той посочи, че след следващото заседание на Министерския съвет ще

Кунева прие петиция за изучаване на тоталитаризма в училище

http://www.mediapool.bg/kuneva-prie-petitsiya-za-izuchavane-na-totalitarizma-v-uchilishte-news246632.html

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева прие в петък депутата Методи Андреев, който й връчи петицията на политици, депутати, държавници и учени с искане в училищата задължително да се изучава тоталитарният режим на XX век в Европа и престъпленията на комунизма в България. Тоталитаризмът в България след 1944 година и сега се изучава по история в горните класове, но всичко зависи от учителите и начина на преподаване. “В момента разработваме програмите за горните класове според новия Закон за предучилищното и училищното образование. Моето виждане е, че този период може да се изучава не само в часовете по история, но и по литература – например творчеството на Георги Марков“, каза Кунева. Според нея новият закон дава много свобода на учителите да избират не само темите, но и начина, по който да предадат интересно и достоверно материала на учениците си. “Нашето искане е в новите учебни програми да се отдели достатъчно място за най-близката история на България и обективно да се изучават тоталитарните режими през миналия век така, както е в страните от бившия социалистически лагер“, каза Методи Андреев. Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов увери присъстващите, че всички проекти на учебни програми за първия гимназиален етап, когато ще се изучава тоталитаризмът, ще бъдат представени за широко обществено обсъждане и всяко мнение на специалистите ще бъде взето под внимание. Петицията е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, подписана е от вицепрезидента Маргарита Попова, 103-ма депутати, както и от българските евродепутати с изключение на тези от БСП и на Николай Бареков. На срещата с министър Меглена Кунева присъстваха Румяна Коларова – съветник на президента, депутатът от ГЕРБ Антон Долапчиев, проф. Евелина Келбечева, историкът Ангел Николов и журналистът Христо Христов.

Сравнението на Русия с регулировчик е неуместно и провокативно (видео)

http://www.cross.bg/rysiya-zaharova-anzov-1501324.html

/КРОСС/ Сравнението на Русия с регулировчик е неуместно и провокативно, каза говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в коментар на статията на външния министър Даниел Митов „Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик". По време на днешния си редовен брифинг Мария Захарова заяви, че при цялото уважение към високия пост, който му е дал българският народ, констатира редица противоречия и провокационни моменти в статията му: „Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал подобно неуважително отношение или менторски тон към българския народ". video:https://www.youtube.com/watch?v=ukoYvwlQG7s Захарова коментира пасажа относно геополитическите интереси на украинци, белоруси и финландци в Руско-турската освободителна война. Тя коментира написаното, казвайки, че тези народи, през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите: „В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак". Захарова открои момента за мита за съветската окупацията на България, припомняйки че освен СССР, в периода 1944-1948 г. в Съюзническата комисия са влизали и САЩ и Великобритания и решенията са били вземани съвместно. Тя отбеляза, че на българския народ е добре известно, че през 1944-1989 г

60 секунди еуфория

http://www.vesti.bg/lyubopitno/redbull/60-sekundi-euforiia-6051221

Една минута дълбоко щастие, примесено с малко блаженство и тържествуване

Снимки от тежката катастрофа при Хаинбоаз! Кола се запали след удар, двама са в болница!

http://petel.bg/Snimki-ot-tezhkata-katastrofa-pri-Hainboaz--Kola-se-zapali-sled-udar--dvama-sa-v-bolnitsa-__148575

Снимки: Нова Тв Тежка катастрофа в Прохода на Републиката този следобед ограничи за дълго движението в участъка. При нея лек автомобил "...

България постави исканията си за готвеното споразумение на ЕС с Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558570

България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел. София обвързва подкрепа за споразумението с възможност за реадмисия на мигранти и от България, с обективни критерии за либерализация на визите и с финансова помощ. В писмото на премиера Бойко Борисов до европейските лидери и до председателите на европейските съвет, комисия и парламент се очертава позицията на България на срещата на върха следващата седмица. С...

Стефка Берова чака внуче в Рим, Косара на работа и в деветия месец

https://www.24chasa.bg/Article/5358443

Стефка Берова чака внуче
в Рим,  Косара на работа
и в деветия месецСтефка Берова чака с нетърпение внучето да се роди, та да се върне в София. Легендарната певица е от декември в Рим да помага на дъщеря си Косара, която трябва да роди около края на март. "В зависимост от големината на плода на 30-и ще кажат дали раждането ще стане нормално, или със секцио. Макар и в деветия месец,

Соленият безплатен обяд на българския лекарствен пазар – част II

http://www.mediapool.bg/soleniyat-bezplaten-obyad-na-balgarskiya-lekarstven-pazar-chast-ii-news246631.html

В предишната ни публикация по темета поставихме въпроса със спонсорството и взаимоотношенита на фармацевтичната индустрия с медицинското съсловие. Сега се спираме на даренията на индустрията за пациентските организации и какво е тяхното влияние върху процеса по вземане на решения за лекарствената политика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Виж кой говори “Ние многократно сме били свидетели как тези организации (бел. ред. пациентските) лобират за конкретен препарат, за конкретна дейност. т.е. те са едно изявено лоби на фирми, от които касата закупува конкретни стоки”. Изказването е на д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ и член на Надзорния съвет на здравната каса, увековечено в стенограма от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Теза, която се споделя от доста хора, но малцина се престрашават да я изрекат гласно заради неудобството да не обидят болни и уязвими хора. И действително, пациентските организации би трябвало да представляват именно тези хора, сигнализирайки пред институциите за конкретни проблеми и борейки се те да бъдат решавани. Няма как обаче да не направи впечатление, че най-често някои организации се занимават приоритетно с достъпа и осигуреността до скъпи лекарства, модерират лъскави форуми на фармацевтичната индустрия, чиято тема обикновено се върти около това колко е добре да се лекуваме с последните и най-нови лекарства и те да бъдат плащани от здравната каса. И именно те получават лъвския пай от даренията на фармацевтичните фирми. Докато други дълбаят в нерадостните проблеми на деца с епилепсия и аутизъм, държат сметка защо се провежда хемодиализа при минусови температури и други непопулярни каузи, които остават извън полезрението и щедростта на индустрията, или ако получават финансиране, то е съвсем символично. Освен че участват в различни работни групи към институциите по конкретни проблеми, пациентските организации от няколко години имат свой представител и в Надзорния съвет на здравната каса. Тоест имат глас и влияние и могат да задават дневния ред относно това как се изразходват над 3 млрд. лева от здравни вноски, от които близо 1 млрд. лева за лекарства. В наредба на здравното министерство за представителността на пациентските организации има изискване при кандидатстване за такава те да представят справка с източниците си на финансиране. Mediapool поиска тези справки за всички национално представителни организации от Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация. След като се е обърнало за съгласие към тях то предостави частичен достъп, от който става ясно, че отговаря само за две организации, макар че при последното преброяване за национално представителни бяха признати четири организации - Конфедерация за защита на здравето, Федерация "Български пациентски форум", Национална пациентска организация и Българска асоциация за закрила на пациентите. Министерството отговори, че Националната пациентска организация е дала съгласие източниците й на финансиране да бъдат предоставени. Именно нейният представител Станимир Хасърджиев в момента е член на надзора на здравната каса. Българската асоциация за закрила на пациентите категорично е отказала. Министерството посочва в отговора си, че организацията “не попада в обхвата на задължените субекти по чл.3 от ЗДОИ и е юридическо лице с нестопанска цел, което има 100% частна форма на собственост и не е публичноправна организация, не се финансира със средства от държавния бюджет и европейските фондове, поради което не е налице надделяващ обществен интерес“. Справката за източниците на финансиране на Националната пациентска организация пък е във вида, в който организациите внасят финансовите си отчети в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност към Министерството на правосъдието. В нея са описани най-общо приходните и разходните пера. Тоест, в Министерството на здравеопазването не постъпва детайлна информация за източниците на финансиране на пациентските организации и то няма как да упражни контрол дали например една пациентска организация не се финансира от една единствена формацевтична фирма или дали финансирането не надвишава 25% от общото финансиране на сдружението, което е против етичните стандарти. Докато траеше процедурата по достъпа, на сайта на Националната пациентска организация се появи детайлна разбивка точно колко средства организацията е получила от фармацевтични компании за 2014 година, а финансовият отчет за 2015 година е в процес на подготовка. За предишните години такава детайлна разбивка липсва. От данните за 2014 г. е видно, че организацията е получила близо 400 000 лева, от фармацевтични фирми. От тях 75% отиват за заплати, 10% за командировки в страната и чужбина, 8% за наеми, 3% за консумативи и 4% за други разходи. Далеч по-прозрачна за даренията си към пациентските организации се оказва индустрията. Фармацевтичните компании публикуват на интернет-страниците си данни за спонсорството, като част от тях са изнесени на по-достъпни места, а за други е нужно по-задълбочено търсене. Mediapool успя да открие информация за финансирането към пациентски организаци от компаниите “Рош“, “ГлаксоСмитКлайн“, “Пфайзер“, “Новонордиск“ и “Байер“. От тях е видно съвпадение между портфолиото с лекарства на компаниите и предмета на действие на пациентската организация. Например “Пфайзер“, която има в портфолиото си медикаменти срещу ревматоиден артрит и редки болести, финансира две организации на хора с ревматологични заболявания - "Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев – Анкилозиращ Спондилит" и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, както и Националния алианс на пациентите с редки заболявания. “Новонордиск“, която е специализирана в производството на инсулини, спонсорира организациите на болните с диабет и т.н. “Да, упражняваме натиск върху институциите и се гордеем с това“ Най-солидни суми е видно, че получава Националната пациентска организация, което може да се обясни с факта, че е най-голямата и национално представителна. Mediapool потърси нейния представител Станимир Хасърджиев с въпроси за натиска, който упражняват пациентските организации върху институциите и какви принципи изповядва в работата си в надзорния съвет на касата, така че да гарантира защитата на общия пациентски интерес, а не на по-тесни интереси на конкретна група или интереса на донорите си от фармацевтичната индустрия. “Това, че пациентските организации често са се намесвали във вземането на решения или в упражняването на натиск за по-бързо въвеждане на лекарства в България е факт и е повече от нормално и ние се гордеем с това“, заяви Хасърджиев. Той каза, че понякога лекарства, одобрени скоростно Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), за да са достъпни за европейските граждани, стигат за средно две години до българските пациенти. “Представете си за две години колко човешки и колко детски живота може да спаси това лекарство. Какво предпочитате, да седим и да си затваряме очите, че умират децата ли? Така си задавете въпроса, че човек ще каже, че ние сме виновни, че се борим българските пациенти да имат същите права като европейските“, каза Хасърджиев. “Повече от нормално е пациентските организации да упражняват сериозен натиск върху експерти и институциии тези лекарства да бъдат налични в България, а това кой ги ползва и кой ги предписва е съвсем друга работа“, допълни той. По думите му пациентският интерес е човек да има достъп до това, което максимално може да му помогне да се излекува, да се върне в обществото и да плаща данъци на държавата, а не да се инвалидизира. “Ако това означава достъп до скъпо лекарство, разбира се, че ние ще защитим точно този пациентски интерес“, каза Хасърджиев. Той направи уточнението, че рационалната лекарствена употреба не винаги означава най-скъпото лекарство, а точното лекарство за точния пациент в точното време, но допълни, че не пациентите определят с какво да се лекува. Защо никой не лобира за аутизма? Според представители на други пациентски организации обаче конфликт на интереси и лобизъм в ползва на точно определени групи заболявания и медикаменти има. Според Пенка Георгиева от алианса пациентски организации “Заедно с теб“ има конфликт на интереси в това, че организации, финансирани от фармацевтичната индустрия, участват в процеса по вземане на решения за лекарствената политика на здравната каса в нейния надзорен съвет. “Според мен, това наистина е конфликт на интереси и аз винаги съм настоявала след като и аз бях член на Надзорния съвет и видях на какъв натиск бях подложена, заседанията да бъдат открити, както са открити заседанията на парламентарната здравна комисия“, коментира тя. От миналата година се публикува стенограма от заседанията на Надзорния съвет, което според нея е стъпка към по-голяма прозрачност, но това не е достатъчно, защото как е взето едно или друго решение става ясно постфактум. “Когато има открито заседание ще може да се види защо се лобира за определено заболяване, например хепатит, а не се лобира за друго. Защо никой например не лобира за аутизма?-защото няма медикаменти. Обикновено се лобира за тези заболявания, които имат скъпо струващи лекарства“, заяви Георгиева. Тя посочи, че ако заседанията са открити, тогава обществото, медиите, останалите пациентски организации ще могат да видят кой какви позиции защитава. “Сега ние като пациентски организации не получаваме информация от нашия пациентски представител какво се случва в надзора и той защо гласува по един или друг начин. Това е негово еднолично решение“, каза тя. Георгиева допълни, че за нея е неприемливо и представител на фармацевтичната общност да участва в надзорния съвет на касата. За мястото на фармацевтичния бранш в надзора на касата Такъв е представителят на КРИБ в надзора д-р Евгени Тасовски, който представлява Българската генерична фармацевтична асоциация. Той коментира пред Mediapool, че с присъствието на представители на фармацевтичния бизнес в надзора на НЗОК са се създали условия да се ползва опита на хора с професионално виждане за лекарствата. Според него водещото е това, че с тяхно участие са се създали предпоставки да се прецизират терапиите и достъпът на пациентите до тях да е реален, а не нереално голям, и да се изчерпва по-голям ресурс от касата. “В последните две години, откакто КРИБ се представя в надзора чрез представители първо чрез иновативните (ARPharM), а сега чрез генеричните компании, няма тенденция да растат разходите първо за едните, а после за другите. Представителите на КРИБ винаги са отстоявали интересите на своите членове и са били радетели за търсене и постигане на баланс в разходите за дейност и лекарства“, заяви още той. Докато лобизъм от страна на индустрията в надзора би бил съвсем явно и грубо вмешателство, пациентският натиск може да остане зад удобното прикритие на защитата на гражданския интерес. Според д-р Тасовски напоследък опитите за влияние на пациентските организации в процеса на вземане на решения в здравната каса са по-деликатни и незабележими, докато преди са били по-явни. “Действително през пациентските организации има опит да се осигури достъп до ново и по-скъпо лечение, а в последствие достъпът да се разшири и да е за повече хора. Например ако първоначално се реши дадено лекарство да се покрива според определени възможности на касата, в последствие се появява натиск за разширяване на този достъп“, каза той. Затова аз винаги съм им казвал на пациентските организации – колкото повече искате необосновано, си създавате толкова по-големи проблеми“, коментира той. Той даде пример с новата безинтерферонова терапия за Хепатит С, която касата започва да плаща от тази година и която е революционна, защото позволява пълно излекуване с много по-кратък курс на лечение при това на по-ниска цена от старите терапии. Затова стремежът на обществения фонд е да се премине изцяло на лечение с нея, тъй като тя е много по-ефективна и рентабилна. Сега обаче се оказва, че в края на миналата година са обхванати още нови пациенти със старите терапии и разходите за старата терапия ще продължат още година, което не позволява да се освободят средства за новата и така касата ще е още по-натоварена финансово. Освен това Тасовски очаква и тук да се получи сериозен ръст в броя на новооткритите болни. Да разлаем кучетата Факт е, че понякога ставаме свидетели на доста агресивни кампании на пациентски организации, за част от които споменахме в предишна публикация по темата. След публикацията читатели се свързаха с Mediapool, за да разкажат и други прийоми, с които служат пациентски организации, като например упражняване на натиск върху лекар от комисия, отпускаща терапия със скъпи медикаменти, включително чрез подаване на сигнали срещу него пред здравните институции. Засегнатите страни обаче предпочитат да запазят анонимност. За упражняване на медиен натиск и “подкокоросване“ на пациентски организации, като им се създават фалшиви очаквания към определен медикамент обаче се съгласи да разкаже Димитър Петров, бивш подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който напусна през септември м.г. заради разногласия със здравния министър. Става въпрос за лекарството Jakavi (ruxolitinib) на компанията “Новартис“, помагащо за облекчаване на някои симптоми при пациенти с рядкото заболяване миелофиброза - тежко заболяване на костния мозък, от което страдат около 100 души у нас. Близки на пациент с това заболяване организираха мащабна медийна кампания през миналата година, за да притиснат касата да поеме лекарството, което тя така или иначе трябваше да започне да плаща, но от тази година, заради чисто административни процедури. В кампанията беше използван включително билборд с шокиращия слоган “Спешно финансиране или смъртна присъда“. Тя бе базирана изцяло върху тезата, че лекарството е животоспасяващо и, че болестта, която доскоро е била нелечима, вече е лечима. Кампанията беше прегърната от редица медии, като включително Mediapool публикува кратка информация по темата. “Този медикамент не лекува кардинално. В 30% от случаите намалява размера на слезката (далака), която в тежки случаи може да бъде отстранена и оперативно. Тоест лекарството не излекува болестта и не влияе съществено върху нейния ход. Просто повлиява в една трета от случаите един от симптомите. А да се се обяснява, че това ще спаси близките им е изключително непочтено“, коментира Петров. Той уточни, че в случая медикаментът не е бил предписан от лекар, тоест близките са достигнали до информацията за неговото “животоспасяващо“ действие по други канали. Това е само един изолиран случай, но подобни кампании да се плаща едно или друго лекарство текат постоянно, като за непосветените в кухнята на лекарствените интереси остава впечатлението, че здравните власти са най-обикновени убийци, отказващи да облекчат страданията на хората. Има случаи, в които определена пациентска група или организация подема кампания срещу даден генеричен медикамент и настоява той да бъде изваден от позитивния списък, за да се лекуват с оригинала под предлог, че той е с много по-изчистен състав и много по-добър ефект. Което поставя въпроса, ако това е вярно, как европейската регулация е допуснала през ситото си тези евтини и по-малко качествени лекарства. А ако не е – кой и с какви средства убеждава пациентската и медицинска общност в обратното. __________ * Тази статия е разработена с подкрепата на Програма достъп до информация и Фондация "Америка за България”.

Варненец открадна обувки, оставени пред вратата на жилище

http://www.moreto.net/novini.php?n=315496

34-годишен варненец изкара в ареста 24 часа, защото открадна обувки от варненско жилище, съобщиха от МВР за Moreto.net. Вчера е подаден сигнал в полицията, че някой е взел чифт дамски ботуши и чифт мъжки обувки, които били в предверието на частен дом, на улица "Петър Райчев".

Брюксел ще третира като терористи и съучастници на джихадистите

http://offnews.bg/news/n_1/n_625612.html

Европа ще третира като терористи не само извършителите на атентат, но и техните съучастници, осъществили какъвто и да е вид съдействие за подготовка атентата. Това решиха министрите на правосъдието в ЕС. Като тероризъм ще се категоризират пътуванията с терористични цели като тези на ислямските бойци, освен това призиви и насърчаване на терористични действия. Всеки, който спомага за настаняване, транспортиране и оказване на помощ на джихадисти, ще бъде третиран като съучастник и терорист. Ще бъдат увеличени и мерките срещу финансиране на хора и организации, заподозрени за подготовка на терористични атаки. 

Шуменец плати винетка с 9700 стотинки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358360

Николай Стефанов /36 г./ от Шумен плати винетния си стикер с по 1 стотинка - общо 17, 460 кг. Той занесе в Областно пътно управление в петък следобяд точно 9 700 стотинки.
Служителите там обаче се оказаха подготвени и не се нацупиха, че трябва да броят. Направо претеглиха тежката торба в близкия плод и зеленчук.
Николай Стефанов /36 г./ от Шумен плати винетния си стикер с по 1 стотинка - общо 17, 460 кг. Той занесе в Областно пътно управление в петък следобяд точно 9 700 стотинки. Служителите там обаче се оказаха подготвени и не се нацупиха, че трябва да броят. Направо претеглиха тежката торба в близкия плод и зеленчук.

Соленият безплатен обяд на българския лекарствен пазар – част I

http://www.mediapool.bg/soleniyat-bezplaten-obyad-na-balgarskiya-lekarstven-pazar-chast-i-news246630.html

Лекарски командировки за участие в конгреси, поемане на регистрационни такси, хонорари за лектори, консултантски услуги, големи дарения за пациентски организации. Това е само най-видимата част от щедрата благотворителна дейност на фармацевтичните компании по цял свят, включително и у нас, която по всички правила и морално-етични кодекси е напълно безусловна и по никакъв начин не задължава получателите да се отблагодарят по един или друг начин на донора. Но безплатен ли е реално обядът на трапезата на българския лекарствен пазар или просто тук важи докторският лаф: “Няма здрав пациент, има недостатъчно изследван“?. В предишна публикация "Хапчетата, които задавиха здравната" каса, Mediapool освети някои от практиките, които стоят зад грандиозния ръст в разходите за лекарства на здравната каса, които през миналата година достигнаха 900 млн. лева. Безконтролно влизане на нови и скъпи лекарства в позитивния списък, без достатъчна преценка дали ефективността им отговаря на цената и последващи неадекватни ограничения за предписването им. Всичко това повлича след себе си ненормално висок ръст на болните с определени диагнози, на който се дивят и чужди научни издания. Как обаче се стига до фаворизирането на определено лекарство? Какви са стимулите лекарите да го изписват като основна терапия или пък пациентски организации да настояват за неговото широко прилагане или по-бързо включване в списъка с плащани от касата лекарства? На езика на фармацевтичната индустрия различните стимули, които компаниите дават, за да бъдат продуктите им по-успешни от тези на конкуренцията, се наричат “маркетингови активности“. След множеството разкрития през годините за нелоялни практики и взаимоотношения между фармаиндустрията, лекари и организации, в последно време браншът предприе стъпки за повече прозрачност. На много места, например в съседна Румъния, избухнаха корупционни скандали, но България остана “непокварен остров на спокойствието“ - тук виновни не бяха открити, дори когато чужди издания съобщиха, че САЩ глобява фармацевтичния гигант “Пфайзер“ (Pfizer) за подкупи в Източна Европа, включително и в България, с посочване на конкретните суми. Но както казахме, за да отговори на чувствителните очаквания на обществото, през последните години фармацевтичната индустрия позатегна правилата, по които спонсорира медицинското съсловие, а от тази година в Европа, в това число и у нас, започва да действа Кодекс за оповестяване. Той задължава фирмите да публикуват спонсорството към конкретни лекари и медицински дружества. Конкретните данни се очаква да бъдат публикувани след 30 юни, но ще разкрие малко повече от половината бенецифиенти. “Между 55% и 65% от лекарите в България са дали съгласието си отношенията им с фармацевтичната индустрия за 2015 година да бъдат оповестени, но от реакцията на обществото зависи дали този процент ще нараства или ще намалява“, каза пред Mediapool Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), която обединява най-големите световни производители на лекарства като “ГлаксоСмитКлайн“, “Рош“, “Пфайзер“ “Байер“, “Санофи“, “Новартис“, “Абви“, “Астра Зенека“ и др. Медици са загрижени узряло ли е обществото за истината Според Денев от обществената реакция на изнесените данни зависи дали процентът лекари, склонни взаимоотношенията им с фармацевтичната индустрия да бъдат оповестявани, ще намалява или ще расте през следващите години. Неговата прогноза е, че в началото ще има известно отдръпване, но в дългосрочен план тази мярка ще доведе до по-голяма прозрачност относно тези отношения. Ако лекарите откажат имената им да бъдат оповестявани, каквото право те имат, защото става въпрос за лични данни, то компанията може да публикува само общите суми, които е предоставила на определен брой медицински специалисти. Освен индивидуалното спонсорство за лекари обаче фармацевтичните компании могат да финансират и отделни медицински дружества по специалности – например Дружество по кардиология, Дружество по неврохирургия и т.н. Тогава компанията е длъжна да публикува единственото общата стойност, предоставена на дружеството, а то носи отговорността как средствата са разпределени между отделни негови членове и дали да ги оповестява. Именно към тази опция се обръщат ударно фармацевтични компании през тази година. За 2016 г. някои фармацевтични фирми, като например “Глаксо“ са се отказали от практиката си да финансират директно лекари и започват да правят това само през медицинските дружества. Показателно е и какво е отношението на някои от медицинските дружества към оповестяването на данните. Дружеството по неврология например е на мнение, че обществото ни не е узряло да получи тази информация – позиция, за която става ясно от кореспонденция между него и ARPharM. Опасенията от спекулативно тълкуване на информацията се споделя в известна степен и от индустрията, но Денев казва, че фармацевтичните фирми са заели твърдата позиция за оповестяването, за да покажат, че няма какво да крият и стриктно се придържат към приетите морално-етични норми. Тук, в интерес на истината, следва да се отбележи, че лекарите и индустрията не са случили на медийна среда у нас, но това не прави необходимостта от прозрачност по-малка. Ако обаче даренията бъдат скрити зад общото финансиране към отделни дружества, а те от своя страна не дават отчет, стремежът към прозрачност отново ще падне жертва на задкулисието. За разликата между “образователно събитие“ и “екскурзия“ Денев коментира, че участието на лекари в различни събития и конференции с научна насоченост е начинът медиците да получат нови знания и да сверят часовниците си с актуалните световни тенденции. От друга страна, така бизнесът има възможност да получи професионална информация за това как лекарствата им се прилагат и влияят на пациентите. “Помощта е само за образователни събития със стегната програма и всички допълнителни социални или забавни програми са заплащат от лекарите. Има изисквания и за време – не може участниците в конференцията да пристигнат на единия ден сутринта, а програмата да започне на другия по обяд“, казва Денев. Освен това в последните години от конгресните дестинации отпаднаха екзотичните азиатски курорти и лекарските “екскурзии“ вече се ограничават само до привлекателни европейски градове. “Аз не бих искал да бъда лекуван от лекар, който поне два пъти в годината не е посетил медицински конгрес, за да се запознае с последните новости в своята област“, казва Денев и допълва, че в цял свят подобни мероприятия се финансират единствено от фармацевтичната индустрия. Той категорично уточнява, че според всички действащи морално-етични кодекси спонсорството на фармацевтичните компании е безвъзмездно и няма обвързване с изписването на конкретно лекарство от страна на лекарите. “Повечето специалисти работят с по няколко компании и на база на опита си правят информиран избор кое лекарство да предпишат на пациента“, допълва той. Денев освен това коментира, че заплатите на лекарите в Западна Европа са високи и затова спонсорството на фармацевтичните компании за участие в определени образователни събития изглежда скромно, докато у нас заплатите са ниски и средствата, предоставени от компаниите изглеждат сериозни. Така или иначе все още индустрията не предоставя информация за това на каква сума възлиза спонсорството към лекари и медицински дружества и такава се очаква за първи път да бъде обявена през лятото. Финансови взаимоотношения има, но контрол върху тях - не В същото време контролните органи на държавата стоят доста встрани от наблюдението на взаимоотношенията между индустрията и лекарите. По закон тази функция е вменена на Изпълнителната агенция по лекарствата, която трябва да следи за т.нар.“промоция и реклама“, но според експерти адекватен контрол няма. Под регулация попадат клиничните проучвания и т.нар. неинтервенционални проучвания, при които лекарите събират информация за ефекта от лечението с даден медикамент върху група пациенти за нуждите на индустрията. Няма обаче контрол върху други форми на взаимодействие между фирмите и лекарите, още по-малко на чисто неформалните взаимоотношения между тях. Причината е, че основните законови текстове са били най-общо разписани при хармонизиране на законодателството ни с европейското, но в последствие така и не е доразвито. Затова и няма кой да се наеме да провери или пък изобличи евентуални неетични практики между лекари и фармацевтични представители. За финансовите взаимоотношения между лекарите и фармацевтичните фирми свидетелства и Националната агенция за приходите (НАП). “Проверявали сме много лекари, но нас ни интересуват финансовите аспекти на въпроса. Ако някой плаща под формата на някакъв фиктивен граждански договор или извънтрудови правоотношения пари на един лекар, това което интересува НАП е, лекарят да ги декларира и да си плати данъка върху тях, а не моралният аспект редно ли е да получава тези пари“, заявиха пред Mediapool от приходната агенция. “Стотици пъти сме изследвали доходите на лекари като физически лица и много пъти сме засичали парични потоци от фармацевтични компании, но ние сме го изследвали на принципната основа на данъчното право и факта, че щом ги има като произход на средствата и данъците за тях са платени, това е нещо, което не ни вълнува. Но, да, засичали ме тази житейска ситуация“, заявиха от НАП. Според запознати с материята извън контрол остават т.нар. медицински научни проекти, които висят в ничията територия между Закона за здравето и Закона за лекарствата. Големият проблем всъщност е мотивираното предписване на лекарства, ходенето на конгреси, плащането на научната научната дейност, включително на такси за публикуване в реномирани медицински научни издания с импакт фактор, от което пряко зависи научната кариера на лекарите. За материално стимулиране да се изписват конкретни медикаменти индустрията категорично отрича, но за обратното свидетелстват фармацевти, представители на медицинското съсловие, фармацевтични представители, които обаче предпочитат да останат анонимни и дори граждани, които са забелязали, че личният им лекар им предписва медикаменти само на една определена фирма. Това твърдение се поддържа и на най-високо политическо ниво в лицето на здравния министър Петър Москов, автор на саркастичното изказване: “Значи ние можем да се отделим в комплексен онкологичен център или в специализирана болница и да извършваме нискоразходната и високодоходна дейност по изписване на скъпи лекарства, ако изписваме лекарствата на определена фирма, ни пращат на конгрес на Карибите и това е добре и трябва да бъде толерирано“. Факт е, че здравното министерство предприе мерки, целящи да насърчат генеричното заместване и изписването на по-евтини лекарства, като се даде и по-голям избор на пациента (подробности по тази тема са представени в предишната публикация). Острата съпротива на някои лекари срещу идеята да се изписват медикаменти по активно вещество, а не по търговското им име, също е показателно за интересите, които стоят зад предписването на конкретни лекарства. Редно е обаче държавата да регламентира не само явните, но да следи и за сенчестите взаимоотношения между лекари и фармацевти, а не да разчита на добрата воля и сомрегулацията на индустрията, която въпреки множеството си етични стандарти и норми е в правото си да гони финансовите си интереси. В следващ материал по темата ще проследим даренията на фармацевтичната индустрия към пациентските организации. __________ * Тази статия е разработена с подкрепата на Програма достъп до информация и Фондация "Америка за България”.

Горан за атаката срещу надзирателя: Нещо ми стана и го ударих

https://www.24chasa.bg/Article/5358323

Горан за атаката срещу надзирателя: Нещо ми стана и го ударихКръвонасядания и белези по главата, лицето и тялото има 31-годишният Горан Горанов, който в четвъртък предизвика меле в бургаския затвор. Това е видяла адвокатката му Веселина Василева, която в петък е успяла да се срещне с клиента си. Както "24 часа" вече писа, Василева пробва да влезе в затвора късно вечерта в деня на инцидента,

Цв. Цветанов в дебат за доверието на публиката към политическия дискурс

http://www.cross.bg/instityt-tzvetanov-gerb-1501323.html

/КРОСС/ Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с регионалния директор на Републиканския институт за Европа Ян Ерик Суротчак и с Тибо Мюзерг - директор на Европейската програма на Републиканския институт. Тримата разговаряха по време на Срещата на върха по въпросите на демокрацията в Централна и Източна Европа. Конференцията се състоя в австрийската столица Виена. Форумът се организира от Международния републикански институт и Политическата академия на Австрийската народна партия, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. По време на участието си в срещата на Международния републикански институт, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на представянето на панелите за променящите се модели в поведението на гласоподавателите, относно въздействието на медиите и новите технологии върху отношението на гласоподавателите. Цветанов участва и в дебат, свързан с връщането доверието на публиката към политическия дискурс.

Помогнете на 33-годишната Мария да диша

http://offnews.bg/news/n_1/n_625610.html

33-годишната Мария страда от прогресивна мускулна дистрофия, което на разбираем език означава, че мускулите на тялото ѝ постепенно се разграждат, докато накрая човек не само не може да се движи, но и да диша сам, съобщи bTV. Жената губи възможността да се движи още на 15 години, като в момента започва и да не може да диша сама. За да го прави ѝ е необходим апарат, който струва 26 хиляди лева. Тя обаче няма тези пари, двете с майка ѝ живеят с 450 лв. на месец, които отиват за лекарства. В момента Мария е настанена в болница, където ползва апаратите за дишане, но не може да остане вечно в лечебното заведение, а и престоят ѝ там крие рискове от заразяване с инфекция. Можете да помогнете на Мария с дарение на следната банкова сметка: BG57CECB979010A6284900 Централна кооперативна банка Ана Маринова Каракашева

Депутати от ДПС в Анкара: Турция подкрепя партията ни

https://www.24chasa.bg/Article/5358398

Депутати от ДПС в Анкара: Турция подкрепя партията ниАко не може да си върши работата, Борисов да си ходи, призова Мустафа Карадайъ КРИСТИНА КРЪСТЕВА Делегация, в която са депутати, кметове на ДПС от Кърджалийско и служители на партийната централа, е на посещение в Турция. Което показва, че Анкара не е издала забрана за влизането в страната на висши представители на движението.

Полицаите във Варна отново излязоха на протест

http://varna.actualno.com/policaite-vyv-varna-otnovo-izljazoha-na-protest-news_528250.html

Варненските полицаи и колегите им от пожарната и затвора излязоха на протестно шествие във Варна. Те излизат с искания срещу предложените законови промени за намаляване на отпуските и обезщетенията при пенсиониране, съобщи председателят на Синдикалната федерация Красимир Костов. „Синдикалните организации в МВР не сме съгласни с около 30% от текстовете в закона”, подчерта той Полицейските синдикати не са съгласни с пипането на социалните пакети, преобразуването на служба прот

Министри от Австрия на турската граница

https://www.24chasa.bg/Article/5358316

Министри от Австрия на турската границаАвстрийските министри на отбраната и на вътрешните работи пристигат в събота, за да видят как пазим границата с Турция, съобщиха от МО. След като се срещнат с премиера Бойко Борисов, Ханс Петер Доскоцил и Йохана Микл-Лайтнер ще отлетят за Бургас в компанията на българските си колеги Николай Ненчев и Румяна Бъчварова.

Висшистите у нас се увеличават

http://www.moreto.net/novini.php?n=315530

Делът на хората с висше образование в България на възраст между 30 и 34 години нараства устойчиво през последните две години. През 2014 г. той достига 30, 9 процента и е на път да достигне националната цел от стратегията „Европа 2020" - от 36 процента.

Лодката на двама рибари се преобърна край нос Галата, единият загина

https://www.24chasa.bg/Article/5358313

Лодката на двама рибари се преобърна край нос Галата, единият загинаДвама варненски рибари претърпяха трагичен инцидент вчера около 17:00 часа в района на нос Галата край Варна при голяма вълна, съобщава sputnik.bg. Лодката им се обърнала между Карантината и фара на Галата. Единият от тях - 60-годишен мъж не можал да изплува от бурното море. Другият се спасил по чудо.

Цветанов разговаря с шефове на Републиканския институт за Европа във Виена

https://www.24chasa.bg/Article/5358327

Цветанов разговаря с шефове на Републиканския институт за Европа във Виена Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с регионалния директор на Републиканския институт за Европа Ян Ерик Суротчак и с Тибо Мюзерг – директор на Европейската програма на Републиканския институт, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тримата разговаряха по време на Срещата на върха

Норвегия спечели световната титла в зрелищна дамска щафета

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/11/2721686_norvegiia_specheli_svetovnata_titla_v_zrelishtna/?ref=rss


Дамската щафета на Норвегия изненада големите фаворити Германия и Франция и спечели световната титла на родна земя в Осло-Холменколен.

Норвежките биатлонистки нито веднъж през сезона не се бяха класирали по-напред от петото място в Световната купа, но се представиха блестящо в най-важния отборен старт и завоюваха трета световна титла в историята на страната.

Синове Сьолемдал, Фани Хорн Биркеланд, Тирил Екхоф и Марте Олсбу използваха шест допълнителните патрона, не влязоха...

Мъж от Шумен си купи винетка с 9 700 монети от по една стотинка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558568

36-годишният Николай Белчев от Шумен закупи годишната си винетка със 17, 460 кг. монети от по една стотинка. По този начин шуменецът изрази протеста си срещу новата, по-висока цена на винетния стикер от началото на тази година. „Не карам скъпа кола, но мисля че е голям разход да правя предница на всеки три или четири месеца заради многото дупки по пътищата", казва Николай. За около година ,с помощта на приятели успял да събере точно 9 700 монети от по една стотинка, с които закупи винетката си днес от гише в сградата на Областно пътно управлени...

Правителството на Полша подкопава демокрацията, заяви Венецианската комисия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/11/2721664_pravitelstvoto_na_polsha_podkopava_demokraciiata/?ref=rss


Европейската комисия за демокрация чрез право (т.нар. Венецианска комисия) към Съвета на Европа обвини консервативното правителство на Полша в подкопаване на демокрацията заради полемиката с Констутиционния съд в страната, предаде "Ройтерс". Това може допълнително да изостри отношенията между Варшава и Европейския съюз, коментира агенцията.

След като спечели изборите през октомври миналата година, евроскептичната партия "Право и справедливост" прие закон, който увеличава броя на...

Церар: Германия води противоречива политика за бежанците

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/72189/TSerar-Germaniya-vodi-protivorechiva-politika-za-bezhantsite

/Поглед.инфо/ „Германия води противоречива политика в светлината на огромния наплив бежанци”, заяви словенският премиер Миро Церар в интервю за германския вестник „Ди Велт”.

Вторият в Германия би 3:0 втория в Англия

https://www.24chasa.bg/Article/5358288

Вторият в Германия би 3:0 втория в Англия С победа с 3:0 за “Борусия” над “Тотнъм” завърши първият сблъсък между заемащите вторите места в Бундеслигата и английската Висша лига. След убедителния успех в 1/8-финалния мач от Лига Европа на стадиона в Дортмунд германският тим е с повече от отлични шансове да продължи в следващата фаза. Мениджърът на “Тотнъм” Маурисио Почетино бе решил да

Перник остава без вода за цял ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_625608.html

Перник ще остане без вода през целия ден на 15 март, съобщи perniknews.  Причината е изграждане на Депо за опасни и неопасни отпадъци в района на фирма „Стомана Индъстри” АД и предстоящо включване на байпасна връзка от реализация на проект „Реконструкция на Главен водопроводен клон”. От 08.00 до 22.00 часа ще бъде преустановено подаването на вода от язовир ”Студена 1”. През това време без питейна вода ще останат абонатите живущи в гр. Перник, гр. Батановци и селата Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол и Черна гора. Ръководството на „Водоснабдяване и канализация” ООД - Перник се извинява на многобройните си абонати, които ще останат без вода и моли да проявят нужното разбиране.

Двеста полицаи излязоха да протестират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315536

Около двеста полицаи излязоха тази вечер пред сградата на Община Варна, за да протестират срещу промените в Закона за МВР, предаде репортер на Moreto.net. Не сме съгласни с орязването на социалния пакет, преобразуването на службата за пожарна безопасност в агенция, както и с изпращането по границите на България на служители без полицейски правомощия, каза синдикалният лидер Красимир Костов.

С. Лавров: Плановете на САЩ за ПРО на Корейския полуостров не съответстват на заплахата от Пхенян

http://www.cross.bg/phenyan-lavrov-vunshen-1501322.html

/КРОСС/ Плановете на САЩ за разполагане на система за противоракетна отбрана на Корейския полуостров превъзхождат възможните заплахи от Пхенян, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на преговорите с гостуващия в Москва външен министър на Китай Ван И, съобщава ТАСС. Посочено бе, че мненията на Москва и Пекин по темата съвпадат и те ще отстояват тази позиция на международни форуми и в ООН. Същевременно Лавров отбеляза, че сегашното поведение и декларации на Северна Корея са безотговорни, и подчерта, че никой не смята да спасява властите в Пхенян от отговорността за подобни „авантюри".  

ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на отношенията

http://www.cross.bg/kyba-havana-normalizirane-1501321.html

/КРОСС/ На тържествена церемония в Хавана с участието на представителката за външната политика на ЕС Федерика Могерини и на кубинския външен министър Бруно Родригес бе подписано споразумение за нормализиране на отношенията ЕС и Куба, съобщава Reuters. Това е исторически ден за нашите отношения, заяви Могерини. Документът установява постоянен политически диалог и определя параметрите за търговията и сътрудничеството между ЕС и Хавана. Споразумението бе подписано в навечерието на предвиденото за 21 и 22 март посещение на американския президент Барак Обама в Куба.  

България призова ЕС да предвиди защита на всички външни граници с Турция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-prizova-es-da-predvidi-zashtita-na-vsichki-vynshni-granici-s-turciia-212954/

Преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и тази на ЕС с Турция в Черно море, пише Бойко Борисов до Доналд Туск

Австрийският министър на отбраната: След затварянето на Балканския маршрут бежанците ще тръгнат през България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358183

Балканският бежански маршрут ще остане затворен, но в същото време ще се стигне до интензивен прилив на бежанци през други маршрути, преди всичко през Италия, България и Румъния. Това смята австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил. 
По думите му с решението на ЕС за затваряне не се слага край на прилива на бежанци в Европа,
Балканският бежански маршрут ще остане затворен, но в същото време ще се стигне до интензивен прилив на бежанци през други маршрути, преди всичко през Италия, България и Румъния. Това смята австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил.  По думите му с решението на ЕС за затваряне не се слага край на прилива на бежанци в Европа,

Започват засилени проверки за съдържание на пестициди в пресните плодове и зеленчуци

http://www.cross.bg/pestitzidi-prodykti-kontrol-1501320.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки за съдържание на остатъчни количества от пестициди в пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. При съмнение ще бъдат вземани проби и от продукти с произход Европейски съюз. Мониторинговият период е от 10 март до 13 май, каза за БНР Антон Величков от БАБХ по повод започналите проверки за пестициди в храните. Анализ в БАБХ е показал, че в този период у нас ще влязат пет вида продукти, които не влизат под обхвата на задължителен официален контрол, уточни той: „Количеството от тези продукти, което влиза в страната, е голямо. Става дума за домати, краставици, праскови, кайсии и череши с произход от трети страни. Тези продукти не попадат под обхвата на официалния контрол, задължителен по регламент, който трябва да се извършва на граничните пунктове". Пробите ще се вземат на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, където има и изградени лаборатории, изтъкна Величков. След като пробата бъде взета, камионът може да продължи към предназначението си, но митницата не освобождава стоката, преди да са готови резултатите и тя не може да бъде разтоварена, уточни той. Ако се окажат наличия на пестициди, тази пратка се унищожава за сметка на вносителя

Ердоган: Още една грешка и Конституционният съд може да не съществува

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72188/Erdogan-Oshte-edna-greshka-i-Konstitutsionniyat-sad-mozhe-da-ne-sashtestvuva

/Поглед.инфо/ Решението на Конституционния съд (КС) да освободи журналистите на вестник „ Джумхуриет", обвинени в обвързване на турските власти със сирийски екстремисти, е решение срещу Турция.

Първа победа за Пиронкова в Индиън Уелс след 6 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5358281

Първа победа за Пиронкова в Индиън Уелс след 6 г. Цветана Пиронкова постигна първата си победа на големия турнир в Индиън Уелс след 6 г. Най-добрата българска тенисистка отстрани 6:2, 7:5 преминалата квалификации Донна Векич. Хърватката е гадже на швейцарския ас и шампион от “Ролан Гарос” Стан Вавринка. Миналата година точно заради Векич стана голям скандал в Монреал,

България се обяви срещу предсрочното падане на визите за турски граждани

http://www.mediapool.bg/bulgaria-se-obyavi-sreshtu-predsrochnoto-padane-na-vizite-za-turski-grazhdani-news246629.html

България се обяви срещу планираната отмяна на визите за граждани на Турция, което е ключов елемент от споразумението с Анкара по бежанската криза. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов посочва, че отпадането на визите не трябва да бъде обвързвано с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за реадмисия. Проектоспоразумението между Турция и ЕС предвижда отпадане на визите в Шенген преди края на юни тази година и придвижването на преговорите за присъединяването й в Европейския съюз (ЕС). В четвъртък вътрешните министри на ЕС изразиха големи резерви по повод планираната отмяна на визите за граждани на Турция, тъй като Според експерти 75-милионна Турция отговаря само на около половината от над 70-те технически изисквания за безвизов режим. Борисов посочва писмото, че всички държави на предна линия трябва да могат да разчитат на помощ от ЕС в управлението и опазването на външните граници, а не да бъдат оставяни да се справят сами. Премиерът пише, че ЕС не би трябвало да се съсредоточава единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима. Борисов настоява преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция. България не би приела частично ангажиране на Турция с границата около гръцките острови, защото това би отворило нови пътища за мигрантите. Нашата страна настоява в бъдещото споразумение с Анкара да бъде записан ангажимент за опазването на границите на Турция с Гърция и България. България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция. Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи пред журналисти, че за утре е насрочено заседание на неговите колеги по преговорите с Турция. Той съобщи, че българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм. Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии. Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС, отбеляза посланикът, цитиран от БТА. Според предварителното споразумение между ЕС и Турция, договорено в понеделник, Анкара ще връща всички запътили се към Европа мигранти, които не отговарят на критериите за предоставяне на убежище, както и всички – включително бягащите от войни, които имат право на международна закрила, но са заловени от морските патрули на НАТО преди да достигнат европейския бряг.

Какво можем да очакваме от неделните избори в Германия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/72187/Kakvo-mozhem-da-ochakvame-ot-nedelnite-izbori-v-Germaniya

/Поглед.инфо/ С наближаването на частичните провинциални избори в Германия все повече се увеличават предположенията, че изборът на гласоподавателите в Баден-Вюртенберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт ще е от решаващо значение за партията на канцлера Ангела Меркел.

Борисов настоява пред Туск за разширяване обхвата на преговорите ЕС-Турция с южните ни граници

https://www.24chasa.bg/Article/5358223

Борисов настоява пред Туск за разширяване обхвата на преговорите ЕС-Турция с южните ни границиБългария настоява преговорите на ЕС с Турция за решаване на мигрантския проблем да обхванат и българо-турската и българо-гръцката сухопътна граница, както и границата в Черно море между ЕС и Турция. Това заявява премиерът Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Според премиера ЕС не би трябвало да се концентрира

Легенда: Звездите не подкрепят Шарапова, защото тя няма приятели в тениса

https://www.24chasa.bg/Article/5358244

Легенда: Звездите не подкрепят Шарапова, защото тя няма приятели в тениса Повечето от звездите в тениса не подкрепят Мария Шарапова в скандала с допинга, защото тя няма приятели в този спорт, смята Крис Евърт. “Тя винаги се е изолирала от останалите тенисистки и поддържа по-близки отношения с много малко хора от професионалната верига. Тя самата често е казвала, че не може да бъде приятелка със състезателките.

Правим грешки поради "шум" в мозъка

http://interest.actualno.com/pravim-greshki-poradi-shum-v-mozyka-news_528116.html

Неврофизиолози обясниха защо дори продължителни тренировки не са способни да гарантират точни движения и попадение в целта. Причината е, че невроните в главния мозък дори при пълно повторение на ситуацията реагират различно, създавайки своеобразен информационен шум. Освен това случайната реакция на един-единствен неврон определя поведението на останалите, гарантирайки непредсказуемост на движенията на човека. Учените са публикували изследването в сп. Neuron, съобщава Lenta.ru. Стивън Лисберге

Разследват строителни фирми за данъчни измами

http://crime.actualno.com/razsledvat-stroitelni-firmi-za-danychni-izmami-news_528249.html

Спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП са извършили операция срещу престъпна група за данъчни измами, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Строителните фирми "Агромах" и "Пътища-Пловдив" са разследвани за данъчни измами. Двете дружества чрез свои дъщерни фирми-подизпълнители са ползвали данъчно предимство и за година и половина не са внесли 14 милиона лева ДДС, предаде БНР. При акция на прокуратурата, ГДБОП и НАП са претърсени адреси в София, Пловдив, Благоевград и Лом. В базата на "Агромах

Верижно меле във Варна! Четири коли се сблъскаха заради грешка на 21-годишен водач

http://pik.bg/верижно-меле-във-варна-четири-коли-се-сблъскаха-заради-грешка-на-21-годишен-водач-news500266.html

Верижно меле във Варна! Четири коли се сблъскаха заради грешка на 21-годишен водач

Четири автомобила са участвали в пътнотранспортно произшествие в центъра на Варна. Това заяви Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР във Варна, цитирана от Фокус.

По думите й инцидентът е станал на кръстовището на булевардите „Княз Борис I” и „Цар Освободител” и е регистриран в 16.30 часа. „Поради несъобразяване на дистанцията между автомобилите, 21-годишен водач се блъска в МПС, намиращо се пред него. Същото се случва и с предходно движещия се автомобил, както и с този намиращ се зад микробуса”, посочи Милева.

Тя поясни, че вследствие на верижната катастрофа пострадали няма, констатирани са само материални щети. 

Тед Кочев иска да прави филм за цар Борис III, ще работи с Командарев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558563

Бащата на "Рамбо" Тед Кочев е кандидатствал за българско гражданство малко преди да пристигне у нас. Режисьорът е в България за юбилейното издание на фестивала "София филм фест". Столицата на България много прилича на Париж, смята Кочев, който не е идвал у нас от 55 години. Бащата на "Рамбо" Тед Кочев ще преподава кино в България "По време на комунизма София изглеждаше по съвършено различен начин. Сега, като се разхождам в центъра, ми изглежда като Париж", каза той.<...

Основателят на IKEA: Купувам си само дрехи втора употреба

https://www.24chasa.bg/Article/5358208

Основателят на IKEA: Купувам си само дрехи втора употребаОснователят на IKEA – милиардерът Ингвар Кампрад, купува дрехите си от магазини втора употреба, за да пести пари. Това признава самият той в документален филм, който предстои да бъде излъчен по шведската телевизия. Кампрад, който на 30 март ще навърши 90 години, има репутацията на скъперник, отбелязва британското издание "Гардиън",

Екоорганизации искат мораториум за застрояване на зелени площи

http://www.mediapool.bg/ekoorganizatsii-iskat-moratorium-za-zastroyavane-na-zeleni-ploshti-news246628.html

Граждански и природозащитни организации настояват за налагане на мораториум върху строителството в градски паркове и градини. Той трябва да действа до приемането на предложените от тях промени в Закона за устройство на територията, с които да се регламентира подобна забрана. "Междублоковите пространства, кварталните градинки и големи паркове всъщност на книга са строителни петна. Ние искаме спешен мораториум върху всякакво строителство. Този мораториум е нужен, защото очевидно законът влиза вече в противоречие с обществения интерес и със справедливостта", заяви Първан Симеонов от "Запазете Бедечка". От неправителствените организации са се обединили и са подготвили пакет от законодателни промени, с които да се дефинира какво е зелена площ "В България може да обжалите решение на МС, както ние направихме преди една седмица, но вие не можете да обжалите решение на главния архитект. Абсурдно е нали? Липсата на гражданско участие в тези процеси, липсата на прозрачност, липсата на яснота, това е системният проблем, и че системно губим градската ни среда и зелените площи. И точно поради тази причина са нужни много спешни законодателни промени. На първо място повече прозрачност. Хората трябва да имат гарантиран достъп до информация, когато се касае за въпроси за устройство на територията. Ние искаме да имаме достъп до правосъдие", подчерта Любомир Костадинов от българския офис на международната екоорганизация WWF. Системен проблем е, че хората разбират за строителството в кварталната градинка, на дюните или в планините, когато дойдат багерите, добави Костадинов. В петък няколко екоорганизации обявиха създаването на първата по рода си обща инициатива на групи за опазване на зелените площи в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и други градове на страната. Повод за обединението станаха строителните намерения в Морската градина във Варна, в парк "Бедечка“ в Стара Загора, на зелените площи на Бунарджика и новия гребен канал на Пловдив, в Борисовата градина в София и др.

Македонският президент: Никой не ни иска. И въпреки това пазим Европа

http://www.cross.bg/evropa-makedoniya-ivanov-1501319.html

/КРОСС/ Не за пръв път Македония е изоставена от Европейския съюз, след като плаща за грешките на общността, заявява македонският президент Георге Иванов пред германското издание „Билд" по повод кризата на гръцко-македонската граница, където са блокирани хиляди мигранти от Близкия Изток. Иванов твърди, че държавата му трябва да похарчи 25 млн. евро от данъците на своите граждани, а не е получила нито цент от Европа. В замяна на това една страна, която не е член на ЕС, трябва да пази Евросъюза от Гърция, която е член на ЕС, посочва македонският президент. Той подчертава, че Македония не е член нито на ЕС, нито на Шенген, нито на НАТО. „Никой не ни иска. И въпреки това пазим Европа от една европейска страна, която изпраща нататък бежанците", казва още президентът. Той твърди, че Скопие е спасило Брюксел и от нашествие на джихадисти. Президентът заяви, че Македония е предложила обмяна на информация за предполагаеми джихадисти, но реакция не е последвала нито от Германия, нито от ЕС. „Ако за сигурността разчитахме на Брюксел, а не на собствените си сили, потоците джихадисти отдавна щяха да са нахлули в Европа", подчерта Иванов. Той посочи, че македонските власти са конфискували от мигрантите 9 хиляди фалшиви паспорти.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване