Свиленград с най-модерния ехограф в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558670

Болницата в Свиленград вече притежава най-модерния коремен ехограф в цяла България. Апаратурата на американска компания е произведена през миналия месец на тази година и вече е доставена в стационара, съобщи шефът на здравното заведение д-р Димитър Ермов. Тя позволява образна диагностика на вътрешните органи в коремната кухина с висше качество на изображението, както и усилена контрастна ехография. Допълнителни опции са пункционна биопсия и еластография. За апаратурата вече има обучен персонал, а придобиването и е изцяло със собствени средства,...

Траянов, Васев, Вълчанов и Расим аут за мача с Ботев

http://petel.bg/Trayanov--Vasev--Valchanov-i-Rasim-aut-za-macha-s-Botev__148626

След днешното занимание на стадион "Тича" във Варна бе определена групата на Черно море за двубоя от 25-ия кръг на "А" група срещу Ботев (Пд). ...

Изплащането на болнични у нас се бави

http://petel.bg/Izplashhaneto-na-bolnichni-u-nas-se-bavi-__148627

Изплащането на болничните се бави. За това сигнализират зрители на bTV. В много случаи документите са подадени в Националния осигурителе...

Кои храни можем да ядем, въпреки че са мухлясали?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265427_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D0%BC%2C+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D1%85

 Купили сте наистина хубав и скъп пармезан, но цяла седмица не намирате време да го извадите от хладилника и да го добавите към пастата си. Най-накрая откривате, че целият е мухлясал. Какво ще направите? Определено не искате да го изхвърлите. Но безопасно ли е да го ядете? Най-лошото, което може да ви се случи: в редки случаи някои форми на мухъла произвеждат токсини, които сериозно могат да ви разболеят. Един от тези токсини дори се свързва с рак на черния дроб. Най-важното, което трябва да знаете, когато става въпрос за опасностите за здравето от мухлясала храна, е, че има разлика за каква храна точно става въпрос. С твърди храни, като пармезан, моркови и салам, е напълно безопасно да премахнете плесенясалата част и да изядете останалото. Но меки храни, като бри, хляб или грозде, трябва задължително да изхвърлите.

"Мислете за мухъла като за плевел", съветва Сюзън Утиър, която е директор на Клиничната служба по микробиология в Columbia University Medical Center. "Въпреки че можете да го премахнете, корените му остават и той ще израсте пак." С други думи, казва тя, мухълът може да се разпространи в меки храни, като грозде например, и да развали цялата партида, дори и ако мухлясалите гроздове бъдат премахнати. Но плътни, твърди храни, като пармезана, са безопасни, тъй като при тях той не може да се разпространи. Ако все пак в крайна сметка случайно погълнете мухъл, това може да има сериозни последици. При някои хора се появяват дихателни проблеми и алергични реакции. А в най-лошия случай е възможно да се произведат отровни вещества, наречено микотоксини, които най-често се срещат в храни и ядки. Има различни видове микотоксини, като и симптомите, които те причиняват, могат да варират. Световната здравна организация съобщава, че консумацията или експозицията на тях може да предизвика повръщане, диария, виене на свят, болки в корема, вътрешен кръвоизлив и други. Една от разновидностите на микотоксините е афлатоксин, който е канцерогенен и е свързан с рак на черния дроб. Накрая, плесента понякога (но не винаги) показва наличието на бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Какво е най-вероятно да се случи, ако погълнете малко мухъл: най-вероятно нищо. В края на краищата, всички вероятно сме го правили.  В крайна сметка: не всички форми на мухъла са вредни, но експертите казват, че просто не си заслужава да рискувате, особено ако имате слаба имунна система. Ако видите мухъл по мека храна, дори ако това е само една малка точка, по-добре я хвърлете в кошчето. И не я миришете: вдишването на спорите на мухъла може да предизвика алергични реакции и дихателни проблеми. Но ако видите мухъл на твърдо сирене или друга твърда храна, просто изрежете мястото. Не го изстъргвайте, защото така можете да освободите плесенни спори. След това съхранявайте храната в нова опаковка или пластмасова обвивка, тъй като по предишната все още може да има мухъл.

http://www.dete.bg/n/koi-hrani-mozhem-da-yadem-vupreki-che-sa-muhlyasali.17781.html

Авторът на проекта "Тютюнев град": Алчността не прощава

http://pik.bg/авторът-на-проекта-тютюнев-град-алчността-не-прощава-news500461.html

Авторът на проекта "Тютюнев град": Алчността не прощава

Пенка Калинкова е журналист и театровед, автор на няколко книги. Една от линиите, в които професионалният и интерес доведе до интересни разкрития и съживяване на историческата памет, е архитектурата на Пловдив. Тя е автор на проекта "Тютюневият град", един от важните моменти в апликацията на града за Европейска столица на културата 2019. Тя беше една от първите, които реагираха на събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в дните след 3 март.

Тютюневите складове в Пловдив са от сто години – някои повече, други по-малко. Как през годините се е отнасял градът към тях? "Намираме се на ул. "Екзарх Йосиф" и тук виждаме съчетание на няколко решения с участието на стари тютюневи складове – разказва пред БГНЕС Пенка Калинкова. На номер 13 се намира складът на картела на тютюневите фабрики, основан през 1909 година и строен от големия архитект Камен Петков.

Сега той изглежда много добре, с реконструкцията и реставрацията се е заела съпругата на внука му - пак Камен Петков, известната пловдивска архитектка Людмила Петкова. Вътре сградата не е възстановена, но това пък е направено в съседния склад, с който са буквално залепени. Там има мебелен салон, а най-горе е запазена дървената конструкция на тавана и се провеждат културни прояви. Складът е собственост на Иван Ботушаров, напоследък и синът му много се активизира, както и хората, които са наели сградата за мебелен салон и действително заслужават уважение, защото са съхранили всичко и продължават да го поддържат.

Отсреща е също един възстановен склад, в който се намира голям фитнес салон, а първият етаж се използва и за изложби и дискусии, а до него складът е неподдържан и няма белези на съвременна намеса. Така в едно сравнително малко каре виждаме поне три примера на стопанисване на културното наследство. Тютюневи складове в Пловдив има не само в района около ул. "Иван Вазов", тук те са най-концентрирани в групов комплекс, но подобни сгради е имало къде ли не из града.

На ул. "Васил Априлов" те са възстановени и се използват за болница, медицински център, банков офис, бизнес помещения, на бул. "Руски" отдавна са бизнес сгради. През годините в разцвета на тютюневата индустрия в Пловдив тютюн се е складирал къде ли не. Къщите имат своя история през годините, понякога са оставали без предназначение и стопаните им са ги отдавали за тази цел. Така тютюнев склад е била в известен период сградата на Драматичен театър-Пловдив, къщата на д-р Стоян Чомаков в Стария град, която сега е дом на музейната експозиция на Златю Бояджиев.

Тютюн се е складирал и в къщата на Куюмджиоглу, позната днес като Етнографски музей. По този начин известно време я ползва Антонио Коларов, след време общината се заинтересува и изкупува каквото може, реставрира и използва за целите на града. "Аз знам, че проектът "Тютюнев град" не е лесен”, казва авторът Пенка Калинкова. Тук нещата не стават само с оправяне на пътните настилки и тротоарите.

Необходим е контакт със собствениците. Още повече, че подобни красиви сгради като склада на Ориент Табако се рушат не само тук. Оказва се, че и в Харманли е съборен подобен склад. Красиви сгради има не само в Пловдив, обречени на разруха, ако не се помогне, са сгради в Русе, Варна, Видин, Плевен, Габрово, в цялата страна. Според Пенка Калинкова, трябва да има единна политика спрямо тях, държавата трябва да инициира общ подход. Тя дава пример с опита на европейски страни, които са запазили и експлоатират успешно старите си красиви сгради.

Общината, кметството или държавата в различни случаи поема реставрацията на фасадата, казва Пенка Калинкова, а вътрешността на сградата се променя и на много места, например, вътре се строят модерни апартаменти с всички съвременни придобивки. После или общината, кметството или държавата получава част от собствеността като компенсация за възстановяването на фасадата, или сключват договор за общо ползване на сградата. "Няма смисъл да откриваме топлата вода”, смята Калинкова и добавя: „Вече има достатъчно примери." И още нещо.

Тя недоумява как никой от общината не се е усъмнил, че събореният склад е паметник на културата... "Не може да има бюрократично отношение – смята тя – не може да се подписва нещо, което ти е сложено на масата, без да го провериш. Всичките 25 години на прехода ни научиха, че не може да се доверяваш по този начин. Прекалено много алчност и желание за бързо забогатяване има наоколо, а те не прощават". 

Община Пловдив с официална позиция за тютюневия склад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558671

По повод разпространеното писмо от Министерство на културата от 6.01.2014 година и тиражираните внушения в някои пловдивски медии, бихме искали да уточним, че въпросният документ е получен в Община Пловдив на 09.01.2014 г.  След тази дата Община Пловдив не е одобрявала проектна документация и не е издавала строително разрешение за посочения обект, се казва в официално писмо на Обкината до медиите.   Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което тютюнев...

Забраняват палатките и в планината, глобата е 200 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359378

Промени в Закона за туризма забраняват палатките не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България, подлежи на глоба от 200 лева, информира Дарик.
Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина
Промени в Закона за туризма забраняват палатките не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България, подлежи на глоба от 200 лева, информира Дарик. Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина

Томислав Дончев: Европейските пари не са благотворителност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265426_%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0

„Никога назад в годините темата обществени поръчки не е била толкова актуална, което е добре, че сега има такъв интерес“, каза Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ. Заяви, че това е реална борба със задкулисието и съмненията и е само началото.

Заяви, че е съгласен, че това не е работа на правителството, а на институциите и обеща скоро те да поемат щафетата.
„В България обществените поръчки се проверяват след като бъдат спечелени, затова сега ще се концентрираме повече върху превенцията и мониторинга“, добави Томислав Дончев.
Спирането на поръчките е косвено признание за вина, но все пак трябва да се признае смелостта на Борисов да направи тази крачка, на мнение е Дончев.
„Правителството не може да си позволи да води война с което и да е физическо лице“, коментира Дончев спирането на обществени поръчки на фирми, свързани с Делян Пеевски.
Относно картела в строителството, за който говори Дянков, Дончев е на мнение, че ако има монопол той трябва да бъде разследван от КЗК. Все пак смята ,че има вероятност просто да печелят фирми с по-голям капацитет.
На мнение е, че законът сам по себе си не може да е гаранция, че всичко ще е наред, въпрос на контрол е той да се спазва.
По отношение на европейските пари той каза, че правилата са строги, но не такива са тези при бюджетните пари и там е проблемът.
Европейските пари не са благотворителност, това е една процедура на Европа, такава каквато трябва да бъде – обединена“, каза в заключение Дончев.
Дончев отговори на позицията на Мерджанов допълвайки, че новият закон за обществените поръчки е почти изцяло заимстван от европейското законодателство.

Престъпните босове във Великобритания стават все по-богати

http://www.moreto.net/novini.php?n=315558

Министърът на вътрешните работи на Великобритания се превърна в обект на яростна критика заради "фундаментални слабости", които са позволили на престъпни босове да блокират стотици милиони паундове в незаконни печалби, пише столичният вестник The London Evening Standard.

Митов: Няма причина България и Румъния да бъдат държани още дълго извън Шенген

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558669

Няма причина България и Румъния да бъдат държани още дълго време извън Шенген, коментира министърът на външните работи Даниел Митов в предаването "Седмицата" на Дарик. Той посочи, че въпросът е поставен отдавна, а страната ни технически е готова за Шенген от години. "В рамките на следващите месеци, когато се обсъждат тези въпроси и когато можем да поставим самия въпрос в европейските формати, в които се подготвя дневният ред на Съвета, когато се прецени, че констелацията от държави в рамките на ЕС е достатъчно узряла и солидна, за да се вкара т...

Нови наводнения чакат във Врачанско

https://www.24chasa.bg/Article/5359320

Нови наводнения чакат във ВрачанскоНивото на всички реки във Врачанска област се е повишило значително заради обилните валежи през последните дни. От областната управа обаче увериха, че няма непосредствена опасност от наводнения. "Денонощно се извършва наблюдение на техническото и експлоатационно състоянието на всички язовири и нивата на реките,

Откриха откраднато преди 5 месеца куче и го върнаха на стопанина му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359357

Криминалисти от Елена са открили откраднато преди 5 месеца куче и са го върнали на стопанина му. Домашният любимец бил задигнат от 16-годишен хлапак .
Разкритията били направени след като в петък помощ в полицията потърсил 58-годишен мъж от Златарица. Той обяснил, че на 22 октомври миналата година кучето му от порода "българско овчарско" е
Криминалисти от Елена са открили откраднато преди 5 месеца куче и са го върнали на стопанина му. Домашният любимец бил задигнат от 16-годишен хлапак . Разкритията били направени след като в петък помощ в полицията потърсил 58-годишен мъж от Златарица. Той обяснил, че на 22 октомври миналата година кучето му от порода "българско овчарско" е

Мариса Майер иска още три години начело на Yahoo

http://www.investor.bg/novini/261/a/marisa-maier-iska-oshte-tri-godini-nachelo-na-yahoo-212986/

Главният изпълнителен директор на компанията твърди, че толкова ѝ е нужно, за да изпълни своя стратегически план

Фрегатата “Адмирал Григорович” влезе в състава на Черноморския флот на Русия

http://www.cross.bg/admiral-fregatata-flag-1501376.html

/КРОСС/ Тържествена церемония по издигането на военноморския флаг на Русия върху стражевия кораб “Адмирал Григорович” се състоя в петък в Прибалтийския корабостроителен завод в Калининград, предаде РИА Новости. Фрегатата ще влезе в състава на Черноморския флот и ще повиши значително ефективността на изпълняваните задачи, каза командващият флота Александър Витко. Издигането на Андреевския флаг бе предшествано от успешни заводски и държавни изпитания. “Адмирал Григорович” ще е първият кораб от проекта 11356, снабден с ракетен комплекс “Калибър-НК” с високоточни крилати ракети, многосанален зенитно-ракетен комплекс “Щил-1” и зенитно-артилерийски комплакс “Палаш”. Противолодъчната защита включва два торпедни апарата. Максималната скорост на фрегатата е около 30 възела.

Първо в "24 часа": 76-годишен мъж е убит в айтоското село Зетьово

https://www.24chasa.bg/Article/5359355

Първо в "24 часа": 76-годишен мъж е убит в айтоското село ЗетьовоВъзрастен мъж е намерен мъртъв в с. Зетьово в Айтоския балкан, научи 24 часа. Най-вероятно престъплението е станало в петък вечер. Има заподозян извършител, в момента текат разпити. Предполага се, че до кървавата разправа се е стигнало след пиянска свада. Очаквайте

15-годишен окрал урната с дарения в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558666

Ученик от пазарджишко професионално училище е наглият краде,ц обрал парите от урна за дарения в един от обектите на местна търговска верига, съобщиха от полицията. Момчето е от Костенец, живее в средношколското общежитие. Полусирак е, за него се грижи баща му. Човекът работи и се старае да даде добро възпитание на сина си, но като цяло малкият не е от най-послушните ученици, показват проучвания на униформените. Като начало се опитал да излъже, че няма нищо общо със случилото се, но в крайна сметка признал. Името му не може да бъде оповестено, к...

Цветанов: Полицейските протести са притеснителни, но ще намерим консенсус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558667

Всеки един протест е притеснителен, защото в него има наслагвани проблеми, които хората изразяват. Това заяви в Хасково председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по повод полицейските протести в различни градове на страната. Той допълни, че ще се състои обществен дебат с управляващото мнозинство, опозицията, синдикалните организации, професионалното и политическото ръководство относно законодателните промени, внесени в парламента. „Убеден съм, че парламентът може да посредничи за намаляване н...

Книги за кучешка смет ще раздават в Несебър

http://nessebar.actualno.com/knigi-za-kucheshka-smet-shte-razdavat-v-nesebyr-news_528345.html

На 20 март 2016 година Електронното издание „Несебър нюз”навършва 12 години  и вместо коктейл и заря, от редакцията са решили да използват годишнината в подкрепа на стремежа към още по-добро развитие на региона, а и критиката към очевидно лоши практики, прояви и действия на местната власт и гражданското общество. Затова, вдъхновени от народната мъдрост в приказката „Сливи за смет” се организира възпитателно-информационната кампания "Книги за кучешка смет". Ето защ

МЗХ облекчава изискванията към животновъдни обекти

http://society.actualno.com/mzh-oblekchava-iziskvanijata-kym-jivotnovydni-obekti-news_528349.html

Министерството на земеделието и храните облекчава изискванията към животновъдните обекти с готвените промени в Наредба № 44/2006 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните ферми. С измененията се цели предоставяне на по-големи възможности за развитие на сектор „Животновъдство“. Проектонаредбата е публикувана за обществено обсъждане на официалния сайт на Министерството, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. По искане на бранша с цел гарантиране на биосигурност, за отглеждан

Забраняват и къмпингуването в планината

http://society.actualno.com/zabranjavat-i-kympinguvaneto-v-planinata-news_528346.html

Промени в Закона за туризма забраняват палатката не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването извън местата, предназначени специално за тази дейност, се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България извън регламентираните места, подлежи на глоба от 200 лв. Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на 29 февруари тази година. Промените са качени на сайта на Министерство на туризма. С тях с

Двама души са с опасност за живота при пътни инциденти през изминалото денонощие

http://pik.bg/двама-души-са-с-опасност-за-живота-при-пътни-инциденти-през-изминалото-денонощие-news500458.html

Двама души са с опасност за живота  при пътни инциденти през изминалото денонощие

Общо 25 пътни произшествия в страната са станали през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двама души са с опасност за живота, 34 са ранени, загинали няма.

В столицата 6 души са ранени от общо 215 произшествия, от които 6 са тежки.

От началото на годината са регистрирани 190 произшествия, от които 18 са загинали, 11 са с опасност за живота и 239 души са ранени. От началото на месеца 239 души са ранени, 11 са с опасност за живота от общо 190 произшествия.

Нов метод позволява бъбречна трансплантация от всеки донор, обявиха учени от "Джон Хопкинс"

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/03/12/2720929_nov_metod_pozvoliava_bubrechna_transplantaciia_ot/?ref=rss


Съществува имунна процедура, която позволява несъвместими донори и реципиенти да се превърнат в подходяща трансплантационна двойка. Манипулацията би могла да съкрати значително списъците на чакащите за здрав бъбрек и други органи, възможни за трансплантиране от живи донори, твърдят учени от САЩ в ново проучване на медицинския институт "Джон Хопкинс", публикувано в The New England Journal of Medicine и цитирано в "Ню Йорк таймс".

В експеримента си докторите са успели да изменят...

Варненски художници показват творбите си в Добричч

http://www.moreto.net/novini.php?n=315498

Осемнадесет художници от Варна участват в изложба в Добрич. Тя бе открита в Градската художествена галерия, научи Moreto.net. В изложбата са подредени 80 произведения на изкуството - рисунка, графика, акварел, живопис, скулптура, пластика.

Цветанов: Бъчварова полага максимални усилия, за да отговори на очакванията на полицаите

http://pik.bg/цветанов-бъчварова-полага-максимални-усилия-за-да-отговори-на-очакванията-на-полицаите-news500544.html

Цветанов: Бъчварова полага максимални усилия, за да отговори на очакванията на полицаите

Министър Бъчварова полага максимални усилия, за да може да отговори на очакванията на полицаите. Знаете какви са бюджетните възможности днес, какви са потребностите на полицаите, както за работните места, така и за всички техни социални компенсации.

Това каза пред журналисти народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, във връзка с промените в Закона за МВР, които отново предизвикаха недоволството на полицаите.

„Ще направим един обществен дебат за законодателните промени, които са внесени в българския парламент. В диалог със синдикалните организации, професионалното и политическото ръководство, убеден съм, че парламентът може да посредничи за преодоляването на това напрежение”, посочи Цветанов.

„Убеден съм, че можем да намерим консенсус. Нека да изчакаме вторник, да мине обществената дискусия, за да може да планираме последващите си действия”, призова той.


"Голдън стейт" победи "Портланд" в мача с най-много тройки в историята на НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/12/2721830_goldun_steit_pobedi_portland_v_macha_s_nai-mnogo/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" и "Портланд трейл блйезърс" изиграха мач за историята в НБА. Шампионите спечелиха със 128:112 в срещата, в която беше подобрен рекордът за най-много тройки.

Двата състава вкараха 37 от 76 стрелби от разстояние. За "Уориърс" Клей Томпсън и Стеф Къри записаха 15 тройки и завършиха общо със 71 точки.

Къри, който стана първият баскетболист, минал границата от 300 тройки в един сезон, вече има 311. Само в първата четвърт той вкара 18 точки. Още до...

General Motors придоби стартъпа за автономни коли Cruise Automation

http://www.investor.bg/novini/261/a/general-motors-pridobi-startypa-za-avtonomni-koli-cruise-automation-212980/

Американската компания увеличава усилията си в разработването на самоуправляващи се автомобили

Владислав Горанов: Не е само Пеевски, десетина бизнесмени са овладели строителния бизнес

http://web.barometar.net/83994/

Министърът на финансите Владислав Горанов призна, че в строителния бизнес печелят определени фирми. На въпрос в интервю за „Капитал“ как се е оказало така, че зад концентрацията на обществени поръчки стоят имената на няколко души, един от които депутатът от ДПС Делян Пеевски, финансовият министър отговори: „Не е само Делян Пеевски. С годините зависимостта на […]

Съседка на загиналото в пожар семейство: Ана-Мария щеше да е жива, ако социалните си бяха свършили работата

https://www.24chasa.bg/Article/5359326

Съседка на загиналото в пожар семейство: Ана-Мария щеше да е жива, ако социалните си бяха свършили работатаСъседи са подали сигнал  за мизерията, в която е живял Ана-Мария. Детето, майка му Силвия и баба му Румяна загинаха при пожар в столичния кв. Лозенец. Сигналът е бил подаден в края на миналата година, а социалните отишли на адреса. баба та рне им отворила вратата, разказаха съседи от горния етаж. " ако социалните си бяха свършили работите сега

Цветанов: Бъчварова полага максимални усилия, ще се разберем с полицаите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359346

„Министър Бъчварова полага максимални усилия, за да може да отговори на очакванията на полицаите. Знаете какви са бюджетните възможности днес, какви са потребностите на полицаите, както за работните места, така и за всички техни социални компенсации“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от Фокус.
„Министър Бъчварова полага максимални усилия, за да може да отговори на очакванията на полицаите. Знаете какви са бюджетните възможности днес, какви са потребностите на полицаите, както за работните места, така и за всички техни социални компенсации“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от Фокус.

74-годишен шофьор пострада след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558665

Възрастен водач пострада при пътен инцидент в Стара Загора. В посока запад по ул. „Гоце Делчев"се движил лек автомобил "БМВ Х5", управляван от 44-годишен старозагорец. На кръстовището с ул."Капитан Петко войвода" водачът предприел маневра „завой на ляво", навлязъл в кръстовището и блъснал движещия се по път с предимство"Мерцедес", управляван от 74-годишен мъж. В резултат на настъпилото произшествие е пострадал възрастният шофьор. Той е настанен за лечение в УМБАЛ - Стара Загора с травма на главата и мозъчно сътресение, без опасност за живота. ...

Лола ди Мола одумва тоалетите на попфолка: Деколтета под пагон!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358599

Попфолк шик: деколтета под пагон!
Пуснахме Лола ди Мола на концерта на „Планета“, ето каква стана тя...
Родните фолкзвезди бяха „вдъхновени“ от кралицата на Instagram на надпреварата, разразила се на тазгодишните награди на „Планета Пайнер“. Два модни тренда, наложени през изминалите месеци от риалити звездата,
Попфолк шик: деколтета под пагон! Пуснахме Лола ди Мола на концерта на „Планета“, ето каква стана тя... Родните фолкзвезди бяха „вдъхновени“ от кралицата на Instagram на надпреварата, разразила се на тазгодишните награди на „Планета Пайнер“. Два модни тренда, наложени през изминалите месеци от риалити звездата,

Измамник, лъгал с пари за гориво, се сдоби с обвинение

https://www.24chasa.bg/Article/5359293

Измамник, лъгал с пари за гориво, се сдоби с обвинение57-годишен мъж от с. Върбовка, Павликенско, е обвинен в извършването на две измами по схемата "пари за гориво" на обща стойност 660 лв. Работата по случая е започнала, след като на 10 февруари тази година съдействие в полицията в Горна Оряховица е потърсил 68-годишен мъж. Той обяснил, че същия ден непознат му е поискал 400 лв.

Групата на Стара планина холд отделя над 17,6 млн. лв. за дивиденти

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/grupata-na-stara-planina-hold-otdelia-nad-176-mln-lv-za-dividenti-212983/

За целта ръководството на холдинга предлага на ХЕС да разпредели над 3,6 млн. лв., Елхим-Искра - над 878 хил. лв., а Българска роза - над 267 хил. лв.

Камионите с български помощи за гръцките мигранти вече е в Гърция

http://pik.bg/камионите-с-български-помощи-за-гръцките-мигранти-вече-е-в-гърция-news500540.html

Камионите с български помощи за гръцките мигранти вече е в Гърция

Седемте камиона с български помощи за бедстващите мигранти, блокирани на гръцко-македонската граница, вече са в Гръция. Това информира Би Ти Ви от ГКПП „Идомени” .

Помощта е отпусната по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов, в отговор на молба от гръцките власти. Към Солун се транспортират 155 палатки, 150 походни легла, 4850 одеяла, спално бельо и материали за отопление В събота преди обед жените, децата и мъжете от импровизирания миграционен лагер се редят на опашки за обувки, предоставени от доброволци. Доброволци на терен коментират, че здравите обувки са сред най-нужните вещи за бедстващите мигранти.

Причината е във влошаващите се метеорологични условия. Според прогнозите се очакват обилни валежи и в следващите дни, а мигрантите не са подготвени за подобни условия, коментират експерти. В последните дни представители на международната неправителствена организация за човешки права „Амнести Интернешънъл” се оплакали, че не са допускани до бежанците на гръцко-македонската граница.

Друга добороволческа организация, която раздава чай на мигрантите, също заяви, че не са получили достъп до бедстващите мигранти. Неправителствените организации се опасяват, че гръцките власти нарочно не ги допускат до мигрантите, които се намират в изключително тежки условия.

Вероятната причина за това поведение е желанието на Атина мигрантите да се откажат от крайните условия, в които се намират на границата, и да се съгласят да се изтеглят към бежанските центрове в централните части на Гърция. Едва около 800 души са напуснали импровизирания лагер, откакто беше обявена евакуацията на лагера. На гръцко-македонската граница остават между 10 и 11 хил. мигранти.


Родно село без аптека, лекар и автобус

http://petel.bg/Rodno-selo-bez-apteka--lekar-i-avtobus__148624

Десетки възрастни българи заживяха откъсни от света.   Най-близката аптека и лекар са на 12 км, но за хората от село Поцърненци, Благоевг...

Шофьор пробва да подкупи полицай във Варна

http://petel.bg/SHofor-probva-da-podkupi-politsay-vav-Varna__148625

Окръжната прокуратура във Варна ръководи бързо производство срещу мъж, опитал да подкупи полицейски служители. Под ръководството на ...

7 камиона с българска хуманитарна помощ за бежанците в Идомени - ето какво пратихме (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359339

Седем товарни камиона на Главна дирекция „ Пожарна безопасност“ с помощи за бежанците тръгнаха в събота рано сутринта за гръцко-македонската граница край Идомени. Това стана след разпореждане на Премиерът Бойко Борисов, който заяви,че хората там да бедстват и трябва да им се помогне.
Помощта се осигурява от Министерството на земеделието и граните
Седем товарни камиона на Главна дирекция „ Пожарна безопасност“ с помощи за бежанците тръгнаха в събота рано сутринта за гръцко-македонската граница край Идомени. Това стана след разпореждане на Премиерът Бойко Борисов, който заяви,че хората там да бедстват и трябва да им се помогне. Помощта се осигурява от Министерството на земеделието и граните

Американският бизнес бърза към Куба

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/amerikanskiiat-biznes-byrza-kym-kuba-212979/

Телекомът AT&T и две от водещите хотелски вериги се опитват да договорят сделки със страната, чакат разрешение от Вашингтон

Божидар Лукарски прехвърли картела за горивата и в строителството на новата КЗК

http://web.barometar.net/83992/

Лесно е да се говори за картел в строителството, когато не си на власт, а това едва ли е от вчера. Затова смятам, че изказването на бившия финансов министър Симеон Дянков по този повод е необосновано, той е могъл да види това и докато е бил на власт. Това каза в студиото на bTV Божидар […]

Русия не е получила от САЩ изчерпателна информация по делото Лесин

http://www.cross.bg/vashington-lesin-smurtta-1501375.html

/КРОСС/ Русия до този момент не е получила изчерпателна информация от САЩ за обстоятелствата около смъртта на бившия руски министър на печата Михаил Лесин, заяви пред РИА Новости посланикът на РФ във Вашингтон Сергей Кисляк. „Ние вече доста отдавна и последователно се обръщаме към американските власти, за да получим цялата изчерпателна информация. То до този момент това не се е случило“, каза той. Лесин е открит мъртъв на 5 ноември миналата година в хотел в центъра на Вашингтон. Пристигналият на място лекарски екип констатирал смъртта на бившия руски министър. В четвъртък представителят на съдебната експертиза на Вашингтон Лашон Бимон съобщи пред РИА Новости, че според извършената аутопсия смъртта на бившия руски министър е настъпила в следствие на удари с тъп предмет в главата, врата, тялото и крайниците. В същото време съвместните заявления на съдебната медицина и полицията на Вашингтон се твърди, че характерът на смъртта на Лесин не е установен и органите на реда „продължават активно да разследват инцидента“. Представителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че САЩ да предоставили на Русия информация за хода на разследването.

Манифест за републиката. Какво ли е това?

https://www.24chasa.bg/Article/5358581

Манифест за  републиката. Какво ли е това? Нов политически продукт или хибрид между “Нов избор” и Величеството На 25 януари президентът Плевнелиев дава интервю пред в. “24 часа”. Запитан каква трябва да бъде националната цел, той отговаря: “Националната ни цел е дефинирана много точно от Васил Левски - трябва да постигнем чиста и свята република.

Забраняват палатките и в планината, глоба 200 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558664

Промени в Закона за туризма забраняват палтаката не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България, подлежи на глоба от 200 лв. Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина Ангелкова. С нов член 207а се внасят новите промени и забрани. Този член гласи, че който иска да кампингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона към...

Ще разбере ли скоро д-р Генадиев кой е синът му

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/shte-razbere-li-skoro-d-r-genadiev-koj-e-sinyt-mu-6051238

Вижте какво разкриха за сериала „Откраднат живот” актьорите Стоян Алексиев и Димо Алексиев

Община Горна Оряховица дава 10 000 лева за граждански инициативи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359331

Община Горна Оряховица е заделила в бюджета си за тази година 10 000 лв. за граждански инициативи. Парите са предназначени за изграждане, ремонт, поддръжка и облагородяване на градинки и междублокови пространства. Със средствата ще бъдат закупени материали -плочки, бордюри и др., които ще бъдат предоставяни на гражданите.
Община Горна Оряховица е заделила в бюджета си за тази година 10 000 лв. за граждански инициативи. Парите са предназначени за изграждане, ремонт, поддръжка и облагородяване на градинки и междублокови пространства. Със средствата ще бъдат закупени материали -плочки, бордюри и др., които ще бъдат предоставяни на гражданите.

Дете и двама възрастни загинаха при пожар в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=315557

Тежък инцидент стана тази нощ в София. Пожар отне живота на едно дете и две възрастни жени в апартамент в квартал „Лозенец”. Стъклата на жилището са избити. Сигналът за инцидента е подаден около 03:30 часа през нощта от съседи, които първи са усетили задушливата миризма.

Седем камиона с български помощи вече са при мигрантите в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359328

Седемте камиона с български помощи за бедстващите мигранти в Идомени вече са в Гръция, предаде бТВ. Към Солун се транспортират 155 палатки, 150 походни легла, 4850 одеяла, спално бельо и материали за отопление. Помощта е отпусната по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов, в отговор на молба от гръцките власти.
Седемте камиона с български помощи за бедстващите мигранти в Идомени вече са в Гръция, предаде бТВ. Към Солун се транспортират 155 палатки, 150 походни легла, 4850 одеяла, спално бельо и материали за отопление. Помощта е отпусната по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов, в отговор на молба от гръцките власти.

За прокуратурата се търсят експерти от ЕС, които познават ситуацията у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/12/2721867_za_prokuraturata_se_tursiat_eksperti_ot_es_koito/?ref=rss


Външните експерти, които ще дойдат в България, за да анализират работата на държавното обвинение трябва да познават ситуацията у нас и да са действащи прокурори. Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия и няколко държави-членки в момента търсят най-добрите си експерти, които ще са част от няколко мисии, съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева, предаде "Клуб Z".

"Наистина е много важно да се намерят експерти, които познават ситуацията в...

Ръст на сделките с имоти се забелязва от началото на годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2016/03/12/2721869_rust_na_sdelkite_s_imoti_se_zabeliazva_ot_nachaloto_na/?ref=rss


Изповяданите сделки с недвижими имоти в страната за първите три месеца на година са с 12% повече от същия период на 2014-та г, каза председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков в интервю за БТА. Според него съживяване на сектора се обяснява с дългата летаргия на пазара и драстичното намаление на лихвите по влоговете.

Повишеното търсене е довело и до увеличаването на цените с между пет и десет процента. Владиков отбелязва повишеното предлагане на имоти на...

Дами мерят сили на рали в Самков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558662

Съботата след 8 март Самков се превръща в женско царство, съобщава Нова телевизия. Мъжете са по-разсеяни шофьори от жените Дамите трябва да покажат майсторско шофиране, как се справят с паркирането напред и назад и как се заобикалят конуси.

Арестуваха трима за кражби от автомобили

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558663

В петък в Районното управление на полицията в Бяла Слатина е получено съобщение, че от незаключен багажник на лек автомобил в село Попица, неизвестен е извършил кражба на  акумулатор, масло, гаечен ключ, клещи, крик с гаечен ключ, CD-плеър, резервна гума и две въдици.  След процесуално-следствени действия   е установено, че кражбата  е дело на трима криминално проявени и осъждани. Двама са от село Соколаре  и един от гр. Бяла Слатина. Откраднатите предмети и вещи са намерени  и иззети. Тримата са задържани в Районното управление в Бяла Слатина....

Криско се разделил с плеймейтката Ася

https://www.24chasa.bg/Article/5358501

Криско се разделил с плеймейтката АсяЖЪЛТИНИТЕ: Криско се разделил с плеймейтката Ася. Това отдавна се говорело, но вече било факт, пишат жълти издания. "Лъжа е, поредната при това", заяви Ася Капчикова. Преди това пуснаха лъжата, че съм имала пластични корекции на тялото и че Криско платил титлата ми “Мис Плеймейт 2016”. После тиражираха, че съм била не просто танцьорка и модел,

Намалиха присъдата на Панчев за убийство от преди 20 години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558660

Намалиха с една година присъдата на Йордан Панчев за убийството на Добрин Добрев през 1996 г. Решението е на Апелативен съд-Варна, подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд. Подсъдими в процеса са шестима мъже, като обвинението срещу Панчев бе за подбудителство и помагачество, а е срещу: Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Иванов, Данаил Христов и Белин Матев – за извършване на убийството с особена жестокост и особено мъчителен за жертвата начин. Те пребили до смърт 45-годишния Добрин Добрев, повод за побоя бил шамар, ударен от мъжа на сес...

Хванаха мъжа, срязал гумите на 46 коли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558661

Преди четири дни жители на жк “Младост” във Враца и на още три улици в района осъмнаха с нарязани гуми на автомобилите. Неизвестен бе успял да нареже гумите на 46 коли. Полицейските служители посетиха посочените адреси. Незабавно бяха предприети процесулно-следствени действия  и работа по горещи следи. Установено  бе, че извършител на деянието  е  32-годишният Х.М. от гр. Враца. Мъжът не е криминално проявен.  Вчера той е бил задържан в Районното управление на полицията във Враца.  ...

Паяк в Кюстендил вдига колите на майки, докато прибират децата си от градина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359321



Безпощадният паяк в Кюстендил вдигал колите и на майки, които прибирали малчуганите си вечер от обединеното детско заведение на кюстендилската ул. "Хаджи Димитър", казаха живеещи в непосредствена близост. Към 16,30-17 ч. уморените от трудовия ден жени бързали да вземат рожбите си. Но все пак се бавят 5-10 минути, докато ги изведат на тротоара.
Безпощадният паяк в Кюстендил вдигал колите и на майки, които прибирали малчуганите си вечер от обединеното детско заведение на кюстендилската ул. "Хаджи Димитър", казаха живеещи в непосредствена близост. Към 16,30-17 ч. уморените от трудовия ден жени бързали да вземат рожбите си. Но все пак се бавят 5-10 минути, докато ги изведат на тротоара.

Фолклорният празник в кв. „Железник“ за Сирни Заговезни е днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558378

Поради неблагоприятната прогноза за времето на 13 март, традиционното отбелязване на Сирни Заговезни, подготвяно от НЧ „Железник - 1988" и Община Стара Загора, ще се състои на днес от 17.30 часа, на площада в центъра на квартал „Железник". Тържеството ще започне с изпълнения на музикантите от Общински духов оркестър - Стара Загора. В програмата ще участват още и славейчетата от Детски народен хор "Жарава" при читалище "Родина", Детски танцов състав "Тракийче" при НЧ "Г. Бакалов", певчески фолклорни групи от читалищата "Митьо Станев" и "Кольо Г...

Банковото кредитиране в Китай се свива рязко през февруари

http://www.investor.bg/aziia/336/a/bankovoto-kreditirane-v-kitai-se-sviva-riazko-prez-fevruari-212978/

До голяма степен понижението може да се обясни с ефектите около Китайската нова година, но въпреки това резултатите са по-слаби от прогнозите

Лагард призова Азия за парични и фискални политики, благоприятни за растежа

http://www.investor.bg/drugi/338/a/lagard-prizova-aziia-za-parichni-i-fiskalni-politiki-blagopriiatni-za-rasteja-212972/

Според директора на МВФ така страните ще могат да се справят с предизвикателствата, наложени от глобална икономика

СПЕЦАКЦИЯ В РАЗЛОГ! Арестуват наркодилъри след скандал и стрелба в града

http://pik.bg/спецакция-в-разлог-арестуват-наркодилъри-след-скандал-и-стрелба-в-града-news500520.html

СПЕЦАКЦИЯ В РАЗЛОГ! Арестуват наркодилъри след скандал и стрелба в града

Двама от активния кримиконтингент в Разлог бяха задържани снощи след скандал пред местна автомивка. Двамата, които са известни на полицията се срещнали и скарали, делейки пазара и териториите си, единият извадил дърво и подгонил другия. За да се спаси нападнатият произвел изстрел с газов пистолет, съобщи struma.com.

Бързата реакция на полицията предотвратила по сериозни последици от срещата и те са арестувани. Последвали са обиски в домове на техни приближени. Още един е арестуван. Днес полицейският щурм в Разлог продължава, очакват се още арести.

Полицията е на бойна нога в Разлог, тъй като от известно време се забелязва ескалиране на напрежението между основните играчи в ъндърграунда. Двама от тях вече са арестувани, акцията продължава.

Това не е първия сблъсък в битката за преразпределение на пазара в града. Преди време двете враждуващи групи отново се срещнаха в центъра на града, сбиха се, имаше ранени и това се случи посред бял ден. В момента в Разлог и Банско гъмжи от полиция.

Авторитетна германска медия сочи АЕЦ Козлодуй като ядрена опасност за Европа

http://society.actualno.com/avtoritetna-germanska-medija-sochi-aec-kozloduj-kato-jadrena-opasnost-za-evropa-news_528331.html

128-те атомни централи в Европа са на средна възраст от 30,6 години, което навява мисли, водещи към заключението "Чернобил" или "Фукушима". Това пише в свой коментар авторитетното германско издание Tagesspiegel. Според оценката на германското издание опасни ядрени рекатори могат да бъдат намерени в цяла Европа, но конкретно са посочени имената на четири държави, сред които личи и това на България. Посочва се, че реакторите на АЕЦ Козлодуй са най-опасни в ЕС, като се припомня, че блокове I &ndas

Какъв е шефът ти според зодията

http://curious.actualno.com/kakyv-e-shefyt-ti-spored-zodijata-news_528169.html

ОВЕН Не искайте повишение С шеф Овен всеки ден потегляте не за работа, а за война. Хората от тази зодия не стават началници с връзки или пък с подмазване - не, те си пробиват път, като премазват всичко, което им пречи. Правят го с деликатността на булдозер, с целеустремеността на танк. И след като веднъж вече са се опили от победното чувство да смачкат опозицията, те искат да го вкусят отново и отново. Никога не им противоречете. Как да получите повишение? - Помолете го. Ще подскочи като ужиле

В Ловеч продължава акцията срещу неправилното паркиране

http://lovech.actualno.com/v-lovech-prodyljava-akcijata-sreshtu-nepravilnoto-parkirane-news_528342.html

Продължава акцията срещу неправилното паркиране по улиците на Ловеч, информираха от полицията в града. Акцията стартира в края на месец февруари и стана ежедневна. Статистиката показва, че в периода от 26 февруари до 11 март ловешките пътни полицаи са извършили проверка на 87 моторни превозни средства и на 88 лица, посочва "Дарик нюз". Констатирани са общо 88 нарушения, от които 72 са за неправилно паркиране. Съставени са 14 акта и 69 фиша. Проверките продължават.

Затварят пътя Котел- Кипилово заради тренировки на рали състезатели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558658

Пътят Котел - Кипилово ще е затворен за движение за всички моторни превозни средства днес. Забраната ще е валидна в часовете между 12 и 16 часа. Временната организация за движение се налага заради тренировки на рали състезатели. Те участват в тренировъчен ден. 4,5 км отсечка рали състезателите, участващи в обучителен семинар в Котел ще преминат 4 пъти, като ще бъде направена симулация на една скоростна отсечка.  ...

Необикновената история на една от най-скъпите картини в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265425_%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B

Това е история за любов и ненавист, предателство и отмъщение, преследване и саможертва. В нея са замесени художникът Густав Климт, съдбовната жена Адел Блох-Бауер, картина на стойност 135 милиона долара, две световни войни, правителства, човешки възходи и падения. Историята на миналия век, разказана чрез таланта.

Необикновената история на една от най-скъпите картини в света

Всичко започва през 1904г., когато Фердинанд Блох-Бауер вървял по калдъръмения тротоар, подсвирквайки си весела мелодийка, размахвал бастун, поспирал и се покланял вежливо при срещите си с познати господа.

Той вече бил решил всичко за себе си. Отначало, разбира се, той искал да я убие, но в еврейските семейства не било прието да се убива съпругата при изневяра. Да се разведе също не можел – в еврейските семейства също не било прието да се развеждаш.

 

Фердинанд Блох-Бауер

 

Особено в такива семейства като неговото и на съпругата му Адел – елитни фамилии от австрийско-еврейската диаспора. При тях брачните съюзи се сключват завинаги. Парите трябвало да идат при пари, капиталът - при капитал. Този брак бил одобрен от двете елитни фамилии.

Бащата на Адел - Мориц Бауер, крупен банкер, председател на Асоциацията на австрийските банкери, дълго търсел достоен жених за дъщеря си и се спрял на братята Фердинанд и Густав Блох, занимаващи се с производство на захар и вече с няколко предприятия, чиито акции непрестанно се покачвали.

На пищната сватба пирувала цяла Виена, а след сливането на капиталите двете семейства станали Блох-Бауер.

Но сега крупният в Европа захарен магнат Фердинанд Блох-Бауер крачел по тротоара и усещал как на главата му под разкошния атласен цилиндър израстват клонести рога. Всички обсъждали бурния роман на жена му Адел и художника Густав Климт. Много нощи подред той лежал буден и се взирал в тъмнината, докато не измислил отмъщение.

 

Адел Блох-Бауер

Той не бил толкова образован и начетен като Адел, но знаел някои неща, като например, че за да разделят неприемливите влюбени, древните индианци ги оковавали във вериги един за друг и ги държали така заедно, докато не се намразвали със същата сила, с каквато доскоро се обичали.

Друга снимка на Адел

Идеята му дошла насън. Присънило му се, че захарната му империя се разпада на малки парченца, някакви малки човечета са завлекли всичко в малките си хралупки, а на него му останал само портретът на жена му Адел.

И тогава решил: ще поръча на Климт портрет на Адел.

Нека направи поне 100 скици, докато тя не му втръсне напълно. Той не би издържал дълго време – трябвало му да сменя моделките, любовниците, метресите, цялото дамско присъствие около себе си. В противен случай щял да се задуши. Не било случайно, че му приписвали 14 извънбрачни деца. Нека рисува този портрет няколко години! И нека Адел види как чувствата на Климт угасват. Нека разбере тя какво е причинила на него - Фердинанд Блох-Бауер!

Договорът бил много подробен. Неустойките при неизпълнение на клаузите надвишавали 10 пъти сумата, която трябвало да се плати за картината. Фердинанд можел с лекота да разори Климт.

Густав Климт

Галеник на властта, Климт бил моден и популярен художник, картините му се смятали за добра инвестиция и Климт много добре разбирал това. През последните няколко години Климт и брат му обикаляли цялата страна, оформяли ту павилиона на минералната вода в Карлсбад, ту столичния Бургтеатер, ту вилата на императрица Сиси. На 26 години Климт получил златен орден „За заслуги“, на 28 години – императорска премия.

Поради това Фердинанд много старателно подготвил договора с Климт, с него се занимавали най-добрите му юристи и това било много важно, за да подпише Климт договора.

Когато Фердинанд се прибира вкъщи, Адел се излежавала на дивана в гостната и пушела с цигаре, както обикновено. Тя харесвала тютюн с ябълков аромат. Нейната тънка и гъвкава фигура била толкова грациозна, че напомняла пантера. Имала фини черти на лицето и тъмни коси. Адел била свикнала с щастливото сладко безделие.

Виена в началото на миналия век

Тя израства в много богато семейство, обкръжена от армия прислуга. В онези времена не било прието девойките да се обучават в университет, но родителите на Адел й дали много добро домашно образование. Била много романтична дама, четяла класиците на четири езика и по удивителен начин съчетавала ефирна и болезнена крехкост с приземена горделивост на милионерша. Като омъжена Адел се развличала като съдържателка на моден салон, където се събирали поети, художници и целият каймак на виенското светско общество. Там се запознала и с Густав.

Фердинанд влязъл в гостната и предложил на Адел да се преоблече, защото бил поканил Климт на обяд. При споменаването на Климт Адел подскочила и това не останало незабелязано от очите на мъжа й. Густав Климт пристигнал без закъснение, като носел със себе си рамката на бъдещата картина. Той винаги започвал работата по картините си от рамката. Брат му правел много красиви рамки, а Климт ги пълнел със своите щедьоври. Обядът минал спокойно, като Густав и Адел упорито избягвали да се погледнат в очите. Фердинанд бил весел и непрекъснато се шегувал.

След обяда тримата се събрали в гостната, а между тях се състоял приблизително следният сиалог:

Фердинанд: Господин Климт! Вие вероятно сте се досетили, че ви извиках, за да направим договора, и затова сте взели със себе си тази рамка? Бих искал да ви поръчам необичаен портрет на жена ми Адел.

Климт: С какво трябва да е необичаен?

Фердинанд: С това, че трябва да просъществува минимум няколко века.

Климт: Интересно... няколко века. Не знам. На мен ми е интересно да изобразявам важни моменти от живота на човека – зачатие, бременност, раждане, младост, средата на живота, старост...

Фердинанд: Но Библията е написана от хора, Сикстинската Мадона е нарисувана от човек и тези произведения живеят векове. Ето и вие направете портрет на жена ми като Мадоната на Австро-Унгарската империя и нека този портрет живее векове.

Климт: Вие ми поставяте много трудна задача!

Фердинанд: Но ние заникъде не бързаме. Ще ви платя хубав аванс, за да сте свободен да рисувате и да не мислите за пари.

Климт: За подобна картина може да се наложат допълнителни разходи.

Фердинанд: Например?

Климт: Например бих искал ръбът на роклята да е гарниран със златни пластини.

Фердинанд: Ако се каните да гарнирате роклята на жена ми със златни пластини и така да привлечете вниманието към долната част на картината, то аз ще й купя колие с надеждата да привлека вниманието към връхната част на картината.

Адел (иронично): Както виждам, вие вече ме поделихте. Остава ми само да сложа ръце на гърдите си, за да привлека внимание към средната част на картината.

Фердинанд: Бих искал в портрета на жена ми да няма голи места като вашия портрет на Юдит.

Климт: Разбира се. Аз ще направя ескиз и едва след вашето одобрение ще пристъпя към основната работа.

Когато видял сумата в договора, Густав Климт го подписал незабавно, без дори да го чете. Той разбира се имал самочувствието на много добър художник, но цената, която предложил Фердинанд, направо го зашеметила.

Климт направил около 100 скици към портрета. И завършил работата по него за четири години. Фердинанд бил доволен. Картината била завършена и напълно отговаряла на неговия замисъл. Заедно с Адел я окачили в гостната на виенския си дом. 

„Златната Адел“ 

Било очевидно, че отношенията между Климт и Адел постепенно гаснели. По някое време след началото на работата по картината Адел се разболяла и Климт трябвало да прави продължителни прекъсвания. Адел боледувала, като не изпускала цигарата от ръката си, все по-често прекарвала целия ден, без да се надига от леглото. Господ така и не дарил Фердинанд с наследник. Адел три пъти била напът да стане майка, но децата умирали в невръстна възраст. Цялата си неосъществена майчина любов Адел пренесла към децата на своята сестра, но особено обичала племенницата си Мария Блох-Бауер. Мария често навестявала леля си, обсъждали последните модни тенденции и роклята за първия бал на Мария. А също и картините на художника Климт, които в дома на Адел и Фердинанд наброявали повече от десет.

Цялото си време Фердинанд посвещавал на работата си в захарната империя. Той така и не казал на Адел, че знае за връзката й с Густав.

Времето минавало, приближавала Първата световна война. „Златният“ период в живота на Климт свършил, отстъпвайки място на картини, изобразяващи смърт и края на света.

Климт много тежко понасял събитията, ставащи в света. Войната му повлияла пагубно. И на 52 години през 1918г. Климт внезапно издъхнал от инфаркт в ателието си в ръцете на вечната си спътница Емилия Флег. 

Емилия Флег и Густав Климт

Адел преживява още седем години и умира през 1925 г.от менингит. Преди смъртта си поискала Фердинанд да завещае три картини, включително "Портрет на Адел Блох-Бауер", на виенския музей „Белведере“.

Фердинанд живеел сам, животът му ставал все по-труден. През 1938г. Австрия става част от Германия, нацистите започват издирването на австрийски евреи. През същата година Фердинанд бил готов да избяга в Швейцария, оставяйки цялата си собственост на грижите на семейството на брат си.

Картината оставала да краси гостната. Наближавала Втората световна война.

По-нататък разказът е за Мария Блох-Бауер, след женитбата си – Мария Алтман, племенницата на Адел, която приела щафетата в историята на картината „Портрет на Адел Блох-Бауер“. 

Мария Алтман 

Густав Блох-Бауер, родният брат на Фердинанд, бил мъж на сестрата на Адел. Двамата имали пет деца, а Мария, която навестявала Адел по време на боледуването й, била най-малката.

Колкото и да е странно, семейството живеело доста скромно за възможностите си. Обличали се с обикновени дрехи, а най-скъпото, което се позволявало на децата, бил италиански сладолед.

Извън семейния захарен бизнес бащата на Мария бил нелош музикант и приятел на Ротшилд, който донесъл в дома им виолончело, работа на Страдивари. В гостната често се събирал елитът на Виена.

Нежна дружба свързвала Мария с Алоис Кунст. И двамата били гимназисти в близки училища. Тя често го канела в дома на леля си Адел и заедно разглеждали картината. Мария дори поканила Алоис на своя първи бал. А това означавало, че Алоис бил представен и одобрен от родителите на Мария, които го смятали за културен и възпитан младеж. Леля Адел разрешила на Мария да сложи диамантената й огърлица, с която позирала на Климт.

Мария запомнила този бал за цял живот. Двамата с Алоис знаели, че картината си има своя тайна. Ако гледаш Адел от определен ъгъл и си пожелаеш нещо, то по ъгълчетата на устните можело да се определи дали Адел се усмихва или сърди. Ако се усмихва, желанието ще се сбъдне. 

Густав Климт, „Танцьорка“ (1916-1918 г.) 

Но Мария се омъжила за друг. Фредерик Алтман бил оперен певец, син на крупен бизнесмен. Двамата се оженили през 1938г., в навечерието на нахлуването на Германия в Австрия. Знаменитото диамантено колие, с което Адел позирала на Густав Климт, било сватбеният подарък от чичо й Фердинанд.

Когато нацистите започнали издирването на австрийски евреи, Фердинанд избягал в Швейцария, а нейният съпруг Фредерик бил заловен и изпратен в Гестапо. Малко по-късно се оказал в концентрационния лагер в Дахау, където хиляди евреи се превръщали в черен дим, след като предавали цялото си имущество на немските власти.

Гестаповците нахлули в дома на Мария във Виена и задигнали всички ценности и виолончелото на Страдивари. Диамантената огърлица на Одел просто пуснали в един чувал (имало е очевидци, че това колие няколко пъти е било на врата на жената на Химлер).

Мария не се поколебала и веднага подписала всички документи, че се отказва от цялото си движимо и недвижимо имущество. Тя била готова да направи всичко, само да спаси мъжа си от смъртта.

Мария очаквала всеки ден да дойдат и да вземат „Златната Адел“. Тя почти не се учудила, когато за картината дошъл нейният училищен приятел Алоис Кунст заедно с отряд гестаповци. Кунст сътрудничел на нацистите, събирал за тях колекция живопис, част от които се криели из лабиринтите на избите на Третия Райх. Когато го попитила как може да стане предател, той отвърнал, че така ще направи за Австрия нещо добро.

 

Концентрационният лагер Дахау 

Адолф Хитлер имал положително отшение към творчеството на Густав Климт. Те се срещнали, когато Хитлер се опитал да постъпи в Академията по живопис във Виена. По това време Климт вече бил почетен професор в тази академия. Хитлер си изкарвал хляба, като рисувал картинки с изгледи от Виена и ги продавал на туристи в ресторантите и механите. Той дошъл при Климт, за да му покаже свои работи и може би да вземе няколко урока по живопис. Климт казал на Хитлер, че е гений и на него уроци не са му необходими. Хитлер си тръгнал от Климт много доволен, а на другарите си заявил, че е признат от самия Климт. В академията Хитлер така и не постъпил, вместо него приели евреина Оскар Кокошка. Може би затова Хитлер казал, че ненавистта му към евреите е чисто лична.

 

Картини на Адолф Хитлер 

Тази омраза обаче не се прехвърлила върху платната на Климт, на тях им било съдено да се пазят въпреки еврейското потекло на автора.

Когато „Златната Адел“ напуснала родния дом, фюрерът не я приел в своята колекция. Адел била еврейка и такава картина не можела да виси нито в Райхстага, нито на други места във фашистка Германия.

Картината обаче изчезнала. Никой не знаел къде бил портретът през всичките години на войната.

Когато войната свършила, се оказало, че била в идеално състояние, внимателно съхранявана от Алоис Кунст. Поставили я в музея „Белведере“ във Виена, а Алоис Кунст станал негов директор и продължавал да пази своята любима реликва.

Фердинанд Блох-Бауер починал през ноември 1945г., сам. Никой от роднините не могъл да го придружи в последния му път.

На съпруга на Мария му провървяло. Следовател в Гестапо бил близък на Алтман. Двамата заедно се занимавали с алпинизъм и Фредерик веднъж го спасил, вадейки го от пропастта. Те успели да избягат с фалшиви документи, но Гестапо ги преследвало. Мария си спомнила как в самолета, който излетял от Виена и кацнал в Лондон и вече рулирал на пистата, изведнъж се включили двигателите. В салона влезли гестаповци, въоръжени с автомати. Алтман се вцепенил в креслото, мислейки, че идват за него. Но не било за него, търсели някой друг.

Мария Алтман внимателно пазела два чифта скъсани чорапи, с които тя и съпругът й се катерили по една ограда по време на бягството. За нея те били символ на свободата. Съпрузите Алтман се преместили първо в Англия, а след това в САЩ. След време Мария получила американско гражданство.

Всичко си течало спокойно, докато упоритият журналист Хубертус Чернин не изнамерил завещанието на Фердинанд Блох-Бауер, направено преди смъртта му в Швейцария и отменящо всички предишни завещания. В него Фердинанд завещавал цялото си имущество на своите племенници – децата на брат му Густав Блох-Бауер. Капиталът според волята му трябвало да работи за семейството. В този момент единствената жива наследница била Мария, вече на 80 години.

Хубертус разбрал, че това е неговият звезден час. Въпреки аристократичния му произход той бил беден, но затова пък обичал да живее на широка нога. Разбрал, че американската милионерка ще отдели прилична сума за такава информация. Така и станало. Мария се смятала за вечна длъжница към него.

 

Четири от картините на Климт, върнати на Мария Алтман 

Цяла Австрия разтревожено зажужала като гнездо оси. Заглавията в австрийските вестници крещели: „Австрия се лишава от своя реликва“, „Няма да дадем на Америка наше национално съкровище“. В полицията се тръгнали заплахи, че по-скоро ще унищожат картината, но тя няма да потегли за Америка. 

Скици на Климт към портрета на Адел 

Любопитно, но Джордж Буш-младши, използвайки влиянието си, успял да отлага хода на делото за картините, въпреки че не искал да влошава отношенията си с австрийците. Мария Алтман воювала за своето имущество цели 7 години. Съдът се занимавал с процедурни хватки и успявал да намира причини да не се гледа това дело. Но адвокатите на Мария провели разследване и изяснили, че Фердинанд Блох-Бауер имал чешко гражданство и успели да постигнат прехвърляне на съдебните заседания на територията на САЩ, доколкото по документи гражданка на САЩ моли да се узакони завещание на гражданин на Чехия. Какво общо има тук Австрия?

И Австрия се оказала извън играта. Според решението на Върховния съд на САЩ Австрия трябвало да върне пет картини на Густав Климт, включително „Портрет на Адел Блох-Бауер“ на законния наследник Мария Алтман.

Мария била щастлива и не настояла картините да напускат пределите на Австрия. Но поискала да й се изплати тяхната пазарна цена, определена на 155 млн. долара. Такава сума била непосилна за Министерството на културата на Австрия.

Цялата държава се изправи в защита на „Златната Адел“. Австрия предприма безпрецедентна в историята битка за спасяването на национално наследство, като започнала договаряне с банки за кредит за закупуване на картини. Правителството се обърнало към населението с молба за помощ с намерение да пусне облигации „Климт“. Обявена е подписка за събиране на средства, дарения идват не само от Австрия. Австрийското правителство почти набира необходимата сума.

Но тогава нещата се обръщат. Шумът, който се вдига около картината, надува неимоверно нейната цена. Очаквали Мария Алтман да остави картините в родинатанаКлимт. Разбира се, не безвъзмездно, а според първоначалната оценка, която в Австрия се разглеждала като справедлива компенсация. Обаче Мария решила да вдигне цената на 300 млн. долара.

И така, австрийците трябвало да се простят със своите реликви. Да изпратят картината „Златната Адел“ дошли хиляди жители на Виена от всички краища на Австрия. Хората гледали как бронираният автомобил отнася картината, която била символ на Австрия в продължение на почти 100 години. 

Плакатът „Чао, Адел“ по повод изпращането на картината в САЩ през февруари 2006г. 

След известно време „Златната Адел“ била продадена за 135 милиона долара на собственика на парфюмерийния концерн „Ести Лаудер“.

Роналд Лаудер построил нов дом за Златната Адел, който нарекъл „Музей на австрийското и немското изкуство“, където и до днес се намира картината.

Журналистът Хубертус Чернин така и не успява да се възползва от получените от Мария Алтман пари, защото умира четири месеца след отпътуването на картината за САЩ. Официалната версия на полицията е „сърдечен пристъп“.

Мария Алтман умира през 2011г. на 94 години. „Златната Адел“ продължава да е много популярна в света. Но Златната Адел е жива и ще продължава да живее във вековете напред. Както е поискал преди много години Фердинанд Блох-Бауер. И талантът на един друг -  Густав Климт е направил това възможно.

Превод: Рени Нешкова

glasove.com/categories/politika/news/neobiknovenata-istoriq-na-edna-ot-naj-skypite-kartini-v-sveta

Лятно кино в Поморие отново ще посреща публика под звездния си купол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558657

Обичаното от всички жители и гости на Поморие Лятно кино „Яворов" скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол.Още с проектирането си през 1977 г., обектът е бил замислен така, че не само да служи за прожекции през топлите месеци, а да се превърне в летния културен център на града, което личи и от тогавашното му име „Летен театър".През изминалите близо 40 години атмосферните условия и експлоатацията бяха оставили своя дълбок отпечатък, силно увреждайки фасади, вътрешни помещения, естрада, хидроизолации и други. Това на...

Сърце, бял дроб, стомах - от това са умира в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558659

Близо деветдесет на сто от смъртните случаи в България се дължат на четири групи заболявания - на органите на кръвообръщението (сърце и артерии), на новообразувания, на дихателната и на храносимилателната системи. Близо 20 хиляди от тези смъртни случаи са на хора в работоспособна възраст. Нереализираните ползи за Брутния вътрешен продукт в резултат на преждевременна смърт са над 100 млн.лв. Данните изложи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на семинар, посветен на клиничните проучвания на лекарства. Половин милиард ле...

Кога д-р Генадиев ще разбере кой е синът му?

http://petel.bg/Koga-d-r-Genadiev-shhe-razbere-koy-e-sinat-mu-__148622

Кога д-р Генадиев ще разбере, че новопостъпилият лекар е собственият му син? Това се питат феновете на новия сериал на Нова телевизия „Отк...

Оригинално любовно обяснение във Варна (фото)

http://petel.bg/Originalno-lyubovno-obyasnenie-vav-Varna--foto--__148623

На оригинален начин за обяснение в любов станаха свидетели стотици варненци, които днес минаха в района на гарата в града. Там е паркира...

Конфискуваха близо кило канабис от 28-годишен мъж в Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/Article/5359289

Конфискуваха близо кило канабис
от 28-годишен мъж в Полски ТръмбешБлизо килограм канабис иззеха служители на ОДМВР – В. Търново при проведена специализирана полицейска операция за наркотици, под ръководството на Районна прокуратура – В. Търново. Акцията е реализирана в четвъртък на територията на община Полски Тръмбеш. В хода на операцията е задържан 28-годишния И. Л. от града, известен на полицията.

Официално: ЕС удължи с 6 месеца санкциите срещу Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359314

ЕС официално обяви, че удължава с шест месеца санкциите срещу физически и юридически лица, заради украинския конфликт и руската намеса в него. Действието на ограничителните мерки се удължава до 15 септември.
Санкциите се отнасят за 146 граждани на Русия и на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна републики,
ЕС официално обяви, че удължава с шест месеца санкциите срещу физически и юридически лица, заради украинския конфликт и руската намеса в него. Действието на ограничителните мерки се удължава до 15 септември. Санкциите се отнасят за 146 граждани на Русия и на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна републики,

Повдигнаха обвинение на мъж, мамил по схемата „пари за гориво”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359317

57-годишен мъж от павликенското село Върбовка е обвинен в извършването на две измами по схемата "пари за гориво" на обща стойност 660 лв.
Работата по случая е започнала, след като на 10 февруари тази година съдействие в полицията в Горна Оряховица е потърсил 68-годишен мъж от железничарския град. Той обяснил,
57-годишен мъж от павликенското село Върбовка е обвинен в извършването на две измами по схемата "пари за гориво" на обща стойност 660 лв. Работата по случая е започнала, след като на 10 февруари тази година съдействие в полицията в Горна Оряховица е потърсил 68-годишен мъж от железничарския град. Той обяснил,

Райони без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315559

Два варненски района ще останат днес за кратко без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. - абонатите около ул."Стоян Заимов" няма да имат вода до 13.00 часа. -абонатите от кв."Виница" - горна зона, ще са без вода до 13.

И винаги са се намирали задръстеняци да мърморят, че видите ли, пак се гаврят със светините...

http://www.cross.bg/i-vinagi-sa-se-namirali-zadrustenyatzi-da-murmoryat-che-vidite-li-pak-se-gavryat-sus-svetinite-1501374.html

/КРОСС/Писателят и сценарист Алек Попов, член-кореспондент на БАН, в интервю за "Сега" Тази седмица бе софийската сценична премиера на "Сестри Палавееви", поставена м.г. от Драматичен театър - Пловдив. - Накъде тръгнаха сестри Палавееви след първия том и пиесата? Как се развива темата? - Около тези момичета и тяхната история вече се оформи един цял свят, който ме погълна. Сега пиша втората част на романа, като работя междувременно и по филмовата адаптация на първата. Започнах тази книга в една сравнително спокойна обстановка, днес страстите са много по-разгорещени и това драстично скъсява дистанцията с епохата, която изследвам. Постоянно излизат нови данни и свидетелства за ония мрачни години, като паралелно тече и отчаяна съпротива срещу безпристрастния прочит на историята. За обществото това е мъчителен процес на пробуждане и оздравяване, но от творческа гледна точка тази наситена с валенции среда не е толкова полезна. Най-малкото, трябва да полагам двойно повече усилия, за да запазя чувството си за хумор. Работя с материал, който е токсично идеологизиран, докато аз не гледам на него идеологически, а това създава объркване у мнозина. Оказа се, че миналото е по-живо, отколкото съм предполагал - бълбука си някъде в колективното подсъзнание и само чака повод да изригне. От друга страна, това прави книгата много по-актуална

Арх. Вили Жечев: Жената е терра инкогнита

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557451

Жената е многопластова – като биология, като мислене, като библейски произход ако щеш. Не можеш да осъзнаеш напълно жената и това е нейната сила, тя е терра инкогнита. Така определи по-нежната половина на човечеството навръх женския празник 8-ми март арх. Вили Жечев, прочут варненски кавалер. В интервю пред Дарик архитектът разказа съкровени неща за отношението си към жените, към изневярата, към хомосексуализма, към силикона... И въпреки че дамският празник отмина, Ви предоставяме акценти от разговора ни с бившия зам.-кмет на Варна, но в качес...

Хванаха трафикант на бежанци, натъпкал 20 човека в лек автомобил

https://www.24chasa.bg/Article/5359313

Хванаха трафикант на бежанци, натъпкал 20 човека в лек автомобилВ хода на специализирана полицейска операция, на път II- 53, полицейски екип на Районно управление-Тунджа е спрян за проверка съмнителен автомобил, видимо превозващ пътници над допустимата норма, съобщава "Фокус" като цитира говорителят на ОД на МВР - Ямбол Татяна Павлова. При проверката е установено, че в автомобил „Сеат“, с хасковска регистрация,

България изпрати помощи за мигрантите в Идомени

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/bylgariia-izprati-pomoshti-za-migrantite-v-idomeni-6051237

Помощите са преминали през ГКПП Кулата-Промахон рано тази сутрин, поискани са от гръцкото външно министерство

Държавата изрично предупредила Иван Тотев, че тютюневият склад е паметник на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/12/2721846_durjavata_izrichno_predupredila_ivan_totev_che/?ref=rss


Министерството на културата изрично е предупредило пловдивския градоначалник Иван Тотев, че разрушеният от собствениците си тютюнев склад "Ориент табако" е паметник на културата още в миналия му мандат. Това се вижда от писмо, публикувано на сайта на ведомството.

На 6 януари 2014 г. инспекторатът по опазване на културното наследство е уведомил Тотев, че сградата е паметник на културата и всички намеси в нея трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно...

Природозащитници настояват за вето на президента заради забраните по плажовете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558656

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и гражданските сдружения за опазването на последните незастроени плажове Карадере, Корал и Иракли настояха за вето на президента Росен Плевнелиев заради приетата законова забрана за къмпиране на 100 метра от плажа, докато не се приеме цялостна стратегия за категоризация на плажовете, техния статут и начин на ползване с ясен срок и регламент и след широко обществено и експертно обсъждане.В същото време природозащитниците подкрепят промените в Закона з...

Община Благоевград с превантивни мерки за Сирни Заговезни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558654

Превантивни мерки за предотвратяване на пожари по време на християнския празник Сирни Заговезни предвижда заповед на кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Тази година празникът се отбелязва на 13 март и по традиция се палят огньове за здраве и благоденствие. Със заповед, издадена от градоначалника, се забранява паленето на огньове в опасна близост до сгради, постройки, съоръжения, както и изгарянето на автомобилни гуми и леснозапалими горива и материали. Вписана е и забрана за паленето на огньове при силен вятър, като всички огнища следва да бъ...

МИСТЕРИЯ! Трите жертви от огнения ад в "Лозенец" не общували с никого! Вижте подробности за семейството

http://pik.bg/мистерия-трите-жертви-от-огнения-ад-в-лозенец-не-общували-с-никого-вижте-подробности-за-се-news500472.html

МИСТЕРИЯ! Трите жертви от огнения ад в "Лозенец" не общували с никого! Вижте подробности за семейството

Трите жертви на пожара в столичния квартал „Лозенец” не общували с никого от съседите си в блока, нито пък си плащали сметките, разказаха хора от панелката пред камерите на Нова телевизия. Никой от живущите не можа да отговори на въпроса какви са били тези хора, макар те да са се нанесли в блока още след построяването му.

Не е имало взрив преди пожара, допълниха живущите. А изпочупените стъкла в дома и по тротоари били от опитите на спасителните екипи да евакуират двете жени и малкото дете. Огнеборците са престояли три часа в апартамента с идеята да изкарат жените и детето живи до линейката.

Най-вероятната причина за драмата е късо съединение. А загиналите дори и не са усетили какво става.

Президентът Плевнелиев №1 на ски в Банско

https://www.24chasa.bg/Article/5359295

Президентът Плевнелиев №1 на ски в БанскоПрезидентът Росен Плевнелиев стана първи в ски състезанието за дипломати в Банско. Той постигна най-добро време в групата "дипломати и приятели над 50 години". Състезанието върви към приключване. Очаква се всеки момент да започне и награждаването на

Ще има ли мир в Сирия?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/shte-ima-li-mir-v-siriia-212977/

Има индикации, че е дошло времето оръжията да отстъпят пред дипломацията

Задължителното гласуване скара Кадиев и Ревизоро

https://www.24chasa.bg/Article/5359272

Задължителното гласуване скара Кадиев и РевизороЗадължителният вот и предложението за глоба от 50 лева за всеки, който не е отишъл до урните, скара Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт и независимия депутат Георги Кадиев в студиото на Нова телевизия. Димитров обяви, че това е задължителна стъпка за пресичане на порочните практики с купуването на гласове.

Без такса придружител в болниците от април

http://offnews.bg/news/n_1/n_625642.html

С промени в закона от началото на апри ще отпадне практиката придружителите в леченби заведения да плащат за легло, предава Нова телевизия.  Досега майки, придружаващи децата си в болница, трябваше да плащат, ако искат да спят в отделно легло. По силата на новите наредби болниците няма да могат да изискват пари и от придружителите на хора с увреждания, които не могат да се обслужват сами. Според лекарите това ще има негативен ефект върху болниците, чиито приходи ще намалеят.  "В старата наредба е имало текст, който е казвал, че могат да бъдат платени и "други услуги". И всички са си слагали в тези "други" кой каквото се е сетил и кой каквото си е измислил. Затова вече и "други" не съществува", казва заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, като дава такса за зарядно устройство като пример. Платен остава изборът на лекарски екип.

Безсрамието на капиталци към спортните ни величия продължава

http://pik.bg/безсрамието-на-капиталци-към-спортните-ни-величия-продължава-news500512.html

Безсрамието на капиталци към спортните ни величия продължава

Семейството Иво и Галя Прокопиеви, собственици на вестник "Капитал" са се хвърлили да защитават зелените като за последно заради безсилието и на едните и на другите. Безсрамието на капиталци към спортните ни величия продължава, като ги ругаят, че са излезли с призив към премиера Бойко Борисов да спре престъплението срещу нашия народ, като се съобразява с мнението на пет псевдоеколози.

Интересен е фактът, че те са пристрастни заради видимата вече обвързаност и зависимост от залените пари. Наскоро лъсна тяхната пристрастност след като стана ясно, че журналисти от Капитал и БТВ са получавали крупни суми от зелената организация на Тома Белев.

В сутрешния блок на БТВ дори журналистът Ладислав Цветков си призна за участието в проекти на псевдо-зелени неправителствени организации за над 7 милиона лева. Цялото предаване беше замислено като опит да се оправдае участието на еколозите и телевизията в общи проекти, но се обърна със страшна сила срещу медията. Цветков и журналистката от Капитал Десислава Лещарска са участвали в проект на НПО-то на Тома Белев.

Двамата са изнасяли лекции, които по обявените официално дейности са на стойност от около 150 000 лева едната. Заради високата отплата журналистите нападнаха спортистите ни, които са прославили България. Те не се поколебаха да наплюят Стефка Костадинова, чийто световен рекорд до ден днешен е ненадминат, легендата Христо Стоичков, волейболният гигант Любо Ганев, звездата Димитър Бербатов, Станка Златева, Весела Лечева и др. Легендите, донесли толкова слава на България, настояват да се спре зеленият рекет и да се даде път на развитието на регионите и спорта, на зимния туризъм и инвестициите, на работните места. Заради това си искане те попаднаха в помията на Капитал.

Няма как да глобиш избирателя фантом

http://www.cross.bg/glasyvane-glasyva-internet-1501373.html

/КРОСС/ Депутатите приеха на първо четене поправки в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване, активна регистрация, електронен и машинен вот, изборен район „Чужбина" за българите зад граница. Какво може да се каже накратко за тези промени „на първо четене"?Преди да се променя Изборният кодекс по посока на задължително гласуване, би трябвало да се реши проблемът с близо един милион фантоми, т.е. имена в списъците, срещу които няма налични избиратели. Фантомът няма как да го накараш да гласува и няма как да го глобиш. Затова нека се изчистят списъците чрез активна регистрация и тогава може да се говори за задължително гласуване. Необходимо е да се уточнят и механизмите, чрез които ще се налагат санкции. Не трябва обаче да натоварваме този тип гласуване със свръхочаквания. Задължителният вот едва ли ще доведе до революционни промени. Изобщо този въпрос не заслужава чак такова внимание. В крайна сметка има Конституционен съд, който ще прецени дали една или друга норма отговаря на конституцията.Проблемът с фантомите има две страни. Ако ги има в списъците, те може да скочат в урните, но може и да не скочат. Най-добре обаче е да ги няма. Защото, ако ги има, може да скочат. Активната регистрация изтребва фантомите. Тук препоръчвам френския модел - регистрирате се в общината, ако искате да гласувате догодина. Каквито и избори да има тогава, вие гласувате само ако сте в актуализираните избирателни списъци

Гришо събира енергия от природата за Индиън Уелс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359294

Григор Димитров се зарежда с положителна енергия сред природата преди първия си мач от силния турнир в Индиън Уелс. Най-добрият ни тенисист публикува страхотна снимка в профила си в Instagram.
Григор е поставен под номер 23 в основната схема на първия за годината „Мастърс“ и ще стартира директно от втори кръг.
Григор Димитров се зарежда с положителна енергия сред природата преди първия си мач от силния турнир в Индиън Уелс. Най-добрият ни тенисист публикува страхотна снимка в профила си в Instagram. Григор е поставен под номер 23 в основната схема на първия за годината „Мастърс“ и ще стартира директно от втори кръг.

Разкриха разбивачите на кафе автомати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558655

За две седмици неизвестни извършители бяха разбили и обрали осем кафе автомата “Саеко” в Лом. Заедно с тях същата група е извършила кражби на оборотите и от четири хранителни магазина. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служителите на Районното управление станало ясно, че извършителите са двама криминално проявени и осъждани Р. В. (21 г.) и М.Р. (25 г.).     Те били доведени в сградата на Районното управление в гр. Лом, където дали обяснения.  Проведени са процесуално-следствени действия, намерени и иззети са веществени дока...

Лукарски: Факт е, че поръчките в строителството отиват при определен брой фирми

http://www.mediapool.bg/lukarski-fakt-e-che-porachkite-v-stroitelstvoto-otivat-pri-opredelen-broi-firmi-news246643.html

Факт е, че има определено съсредоточаване в един определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството. Това заяви пред бТВ икономическият министър Божидар Лукарски в коментар на изказванията на бившия финансов министър Симеон Дянков за картел при строителните фирми. ”Това не е от вчера, засяга и период, когато беше финансов министър. Сливи ли имаше в устата?”, попита Лукарски.  Той посочи, че харесва Дянков, но не го смята за най-успешния финансов министър, защото ”със същия състав неговият заместник Владислав Горанов постига много по-добри резултати”. Лукарски каза още , че разследването на евентуални картели в строителството и в търговията с горива ще са сред големите предизвикателства пред новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. По повод проверката на КЗК за картел при горивата, Лукарски посочи, че колкото по-бързо приключи този казус, толкова ще е по-добре за цялото обществено мнение и икономическата среда. "Дано новата комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува”, заяви министърът. Той каза още, че не вижда напрежение сред бизнеса заради вълната от обществени поръчки, спрени по нареждане на премиера Бойко Борисов. ”Сигурен съм, че това спиране няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България, както някои хора казват”, смята Лукарски. Той добави, че със сигурност обществените поръчки ще бъдат проведени доста по-прозрачно и с по-ясни критерии. 

Жени Живкова ще е специален гост на втората вечер на Sofia Fashion Week 2016

http://www.cross.bg/moda-dizaiineri-fashion-1501372.html

/КРОСС/ Организаторите на Sofia Fashion Week 2016 разкриват кои са новите дизайнери и модни къщи, които ще вземат участие в грандиозното модно събитие. Дизайнерката Жени Живкова, неколкократен носител на „Златна игла" на Академията за мода, ще е специален гост и открива втората вечер - 23 март, която е посветена на българските дизайнери, модни къщи и марки. Нели Колева - носителка на множество награди и отличия за мода и една от първите български дизайнерки, показвани по Fashion TV, също ще представи своя колекция. Сред утвърдените български дизайнери, които ще покажат свои колекции са също Мариела Гемишева и Николай Божилов, които също са сред носителите на най-престижната награда за мода в България „Златна игла". Отново ще видим смелата, нестандартна и провокативна мъжка мода на „Агресор" с дизайнер Марияна Папаличева. Nikole Collection с дизайнер Николета Радукова, която работи както на българския, така и на международния пазар, ще покаже мода в спортно-елегантен стил, подходяща за ежедневието и за парти вечери. Valenino, Ermanno Scervino и дизайнерката Нина Ноштдал ще са специални гости на последната гала вечер, като Нина Ноштдал ще пристигне в България с голяма английска телевизия специално за Sofia Fashion Week 2016. В последната вечер на 26-ти март L'Oreal ще направят и своето Hair Style шоу, представено на последната седмица на модата в Париж

Запалиха лек автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558652

Пироман хвърли запалителна смес и подпали  предната част на лек автомобил “Фолксфаген голф 3” в Монтана. Колата пламнала в ранните часове на петъка и от пламъците изгоряла ел.-инсталацията, купето и тапицерията. Нанесените щети са за около 300 лева. Автомобилът е бил оставен паркиран със заключени врати и вдигнати прозорци и е собственост на 47-годишния Х.М. от същия град. Колата е била загасена от пожарникари от местната противопожарна служба. От мястото са иззети веществени доказателства, а по случая е образувано досъдебно производство....

Видинчанин даде за скрап колата на приятеля си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359286

33-годишен видинчанин остана без кола, след като негов връстник я предаде за старо желязо. Случаят е поет от прокуратурата, съобщиха от полицията във Видин.
Суровият урок по "приятелство" се провел на 26 октомври миналата година, когато стопанинът на лек автомобил "Фолскваген" решил да направи услуга и предоставил за временно ползване возилото си
33-годишен видинчанин остана без кола, след като негов връстник я предаде за старо желязо. Случаят е поет от прокуратурата, съобщиха от полицията във Видин. Суровият урок по "приятелство" се провел на 26 октомври миналата година, когато стопанинът на лек автомобил "Фолскваген" решил да направи услуга и предоставил за временно ползване возилото си

Цветни пирамиди ще радват плевенчани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558653

Десетки цветни пирамиди ще красят Плевен и ще радват гражданите и гостите на града. По инициатива на кмета на Плевен и отдел "Екология", общинската фирма "Паркстрой" започна изработването на конструкциите. Пирамидите са от дърво и на тях живописно ще бъдат разположени различни летни цветя - съобщават от дружеството. Цветята ще се засаждат на отделните нива и каскадни петунии, сакъзчета, мушката, бегонии и тагетес ще създават неповторим колорит на градската среда. Цветниците ще бъдат поставени в центъра и на други места в Плевен....

Прегледът на балансите на пенсионните фондове и застрахователите се отлага

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pregledyt-na-balansite-na-pensionnite-fondove-i-zastrahovatelite-se-otlaga--212974/

Заради недостатъчния ресурс на независимите външни експерти изводите ще са налични на 1 декември 2016 г., а не на 15 август, както се планираше досега

13 автора са номинирани за престижната награда за поезия "Христо Фотев"

http://www.cross.bg/hristo-fotev-literatyren-1501371.html

/КРОСС/ 13 автора са номинирани за престижната награда за поезия "Христо Фотев" тази година. Първоначално бяха обявени само 10 имена, но широката номинация беше допълнена с още трима автори, поради отсъствие на членове на журито. За високия литературен приз в петото издание на престижния конкурс ще се конкурират Валентин Дишев с "Ортелий", Васил Славов със "Звяр", Венцислав Стайков с "Процеп за дишане", Димитър Милов с "Четирилистни иронии", Иван К. Иванов с "Предизвестена вест", Иван Сухиванов с "Нямо кино", Красимир Петров със "Сянка на река", Лъчезар Лозанов с "Болничен лист", Людмила Балабанова с "Град без море", Маргарит Жеков със "Самотното спасение", Огнян Антов с "Автопортрети и писма", Пламен Панчев със "Среднощен реверанс" и Светла Гунчева с "Портрет, нарисуван с въглен" /номинираните са подредени по азбучен ред/. Окончателните пет номинации за високия литературен приз ще бъдат обявени на пресконференция във вторник /15 март/ от 11:00 часа в Дома на писателя. Церемонията по връчване на наградата "Христо Фотев" ще се състои в залата на Държавен куклен театър - Бургас, след спектакъла "Море от обещания", обявен за 18:00 часа на 25 март.  

Обама иска мобилните устройства да дават достъп до личните данни

http://www.investor.bg/novini/261/a/obama-iska-mobilnite-ustroistva-da-davat-dostyp-do-lichnite-danni-212975/

Това ще се случва само ако е необходимо за предотвратяване или разкриване на терористични атаки, посочва той

Семейството, загинало в "Лозенец", живеело в мизерия, малката Ана-Мария тръгнала скоро на детска градина

https://www.24chasa.bg/Article/5359273

Семейството, загинало в "Лозенец", живеело в мизерия, малката Ана-Мария тръгнала скоро на детска градина5 годишното момиченце, майка му и баба му, които загинаха тази нощ при пожар в столичния квартал "Лозенец" са живеели в пълна мизерия, разказа тяхна съседка. Трите жени разчитали само на заплатите на починалата майка Силвия Недева и на пенсията на бабата -Румяна Недева.  5-годишната Ана-Мария тръгнала на детска градина преди няколко седмици.

Решението на КС за здравната реформа е непонятно за проф. Милан Миланов

http://www.cross.bg/milanov-zakona-reforma-1501370.html

/КРОСС/ Проф. Милан Миланов призна, че за него решението на Конституционния съд за здравната реформа е непонятно. "То не решава проблема. Конституционният съд не казва: „Тези два пакета са неконституционни". А казва, че трябва да се въведе ред в определянето на пакетите и този ред трябва да влезе в закона. Този ред може да бъде написан само от хора, които не разбират от медицина", заяви пред Нова телевизия началникът на клиниката по интензивно лечение в „Пирогов". По думите му в закона не може да бъдат упоменавани заболявания или състояние на пациента. „Никой засега не предлага да видим и двата закона - единият, предложен от Москов, другият, излязъл от парламента. Не съм защитник на д-р Москов, той направи много грешки, но изведнъж се появяват хората от парламента и аз се наслушах на такива глупости от тях. Те промениха закона и той влезе такъв", заяви проф. Милан Миланов. Според Стефан Константинов са „бомбастични" заглавията „Спряха здравната реформа". „Първо са идеите, после е законът, след това е изпълнението и накрая резултатите. Тогава може да кажем, че има реформа. А тук сме още на идеи, които са претворени в закони, които са върнати. Няма драматизъм", заяви д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването. Според него идеята за разделянето на пакетите е безсмислена и министър Москов трябва да се откаже от нея. Според проф

Арестуваха 20 нелегални имигранти и каналджия

http://offnews.bg/news/n_1/n_625640.html

При проверка на автомобил полицията е открила и задържала 20 нелегални имигранти и превозващия ги български гражданин, предава Дарик. По време на акция на път II- 53 вчера полицаите са спряли автомобил "Сеат" с хасковска регистрация. Съмненията на униформените били породени от факта, че колата е превозвала голям брой хора. Мигрантите, сред които 6 мъже, 2 жени и 12 деца, са били без документи и са отведени в РУ Тунджа. В момента чужденците са настанени в Разпределителен център-Елхово, където ще се установява самоличността им. На 24-годишният шофьор от Свиленград е повдигнато обвинение и е наложена мярка за задържане под стража за 72 часа.

1 година условно и 10 000 лева за активист от ДПС за търговия на гласове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359283

Окръжният съд във Велико Търново постанови 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок за бивш общински съветник от ДПС в Полски Тръмбеш заради търговия с гласове. Ахмед Ахмедов ще трябва да плати и глоба от 10 000 лв. глоба в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВКС.
Окръжният съд във Велико Търново постанови 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок за бивш общински съветник от ДПС в Полски Тръмбеш заради търговия с гласове. Ахмед Ахмедов ще трябва да плати и глоба от 10 000 лв. глоба в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВКС.

Севернокорейска подводница е изчезнала край бреговете на страната, твърдят източници от САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/12/2721854_severnokoreiska_podvodnica_e_izcheznala_krai_bregovete/?ref=rss


Севернокорейска подводница се води за изчезнала от началото на тази седмица, когато е била забелязана за последно край източното крайбрежие на страната, предаде Си Ен Ен, като цитира трима американски официални представители, пожелали да запазят анонимност. Те се позовават на сателитни снимки и на разузнавателни данни от американски самолети и кораби, които показват че севернокорейските военноморски сили провеждат издирвателни мероприятия.

Смята се, че подводницата е потънала....

Мексиканците обичат да похапват топки от кал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558651

В Мексико пекат и похапват печени топки от кал - чогоста, съобщава Ruptly. Последният майстор на чогоста в града е Педро Мартинес. Той разказва, че не всяка почва е подходяща за приготвянето на този специалитет. Fast Food по света (ВИДЕО) Най-добрата почва се намира на дълбочина около пет метра, тя е лилава и не съдържа пясък. Смята се, че "специалитетът" е особено подходящ за болни и бременни жени....

Главорезите от Околовръстното били на граждански договори, взимали по 210 лева заплата, твърди Ториното

http://pik.bg/главорезите-от-околовръстното-били-на-граждански-договори-взимали-по-210-лева-заплата-твър-news500451.html

Главорезите от Околовръстното били на граждански договори, взимали по 210 лева заплата, твърди Ториното

Ясно за всички е, че има разпореждане за непрекъснати проверки срещу мен и мои фирми. Това каза пред bTV Ивайло Борисов- Ториното.

Той попита дали е нормално тежковъоръжени барети да присъстват при нормална проверка на данъчните. При проверката на фирми в Горубляне, в които Ториното е съдружник, са проверени всички работещи, разрешителните за носене на оръжие. Сред тях е бил и шофьорът, който карал колата при инцидента на Околовръстното. 

Според хората на Ториното има заповед той и неговите фирми да бъдат тормозени по всякакъв начин. Бизнесменът бе категоричен, че нищо няма да се намери след проверките. Ториното пък представи нова версия за биячите - имали граждански договори, не били охрана, а шофьори.

Заплатата им била 210 лева, работили почасово. Не стана ясно как тези момчета са се издържали с толкова малко пари, след като бизнесменът им поверява живота си като водачи на неговите автомобили. 

Задържаха 20 нелегални имигранти и шофьора им

http://sliven.actualno.com/zadyrjaha-20-nelegalni-imigranti-i-shofiora-im-news_528326.html

20 нелегални имигранти, превозвани в автомобил са задържани от служители РУ Тунджа, съобщиха от ОДМВР Ямбол. Задържан е и шофьора - български гражданин. Сутринта на 11 март, в хода на специализирана полицейска операция, на път II- 53, полицейски екип е спрял за проверка съмнителен автомобил, видимо превозващ пътници над допустимата норма. При проверката е установено, че в автомобила „Сеат", с хасковска регистрация, управляван от 24-годишен мъж от Свиленград са превозвани 20 чужденци, не

В Бургас започва обработка на рисковите зони срещу кърлежи и комари

http://burgas.actualno.com/v-burgas-zapochva-obrabotka-na-riskovite-zoni-sreshtu-kyrleji-i-komari-news_528328.html

Община Бургас започва обработка на рисковите зони срещу кърлежи и комари, съобщиха от пресцентъра на общината. Мерките се предприемат заради създалите се добри условия за развитие на насекомите, както и по предписание на РЗИ - Бургас относно опасния вирус Зика. Дезакаризация на тревни площи /паркове, градини, детски площадки и зони за свободно пуснати кучета/ на територията на Община Бургас обработката ще се извърши по съответния график: На 14 март ще се пръска в Парк "Велека" /к-с "Изгрев" /

В село Берковски откриха минохвъргачна мина в контейнер

http://targovishte.actualno.com/v-selo-berkovski-otkriha-minohvyrgachna-mina-v-kontejner-news_528333.html

38-годишен мъж от село Берковски, община Попово, е подал сигнал в полицията, за това, че в контейнер за смет в близост до дома си е намерил боеприпас. Дошлите на място полицейски служители установили че това е 82-милиметрова минохвъргачна мина без взривател, пише "Дарик нюз". След пристигането на екип специалисти от поделението на Министерството на отбраната в Шумен, боеприпасът е бил унищожен, уточниха от ОД на МВР Търговище.

Спасителните операции в Сърбия продължават, задават се нови валежи

http://balkani.actualno.com/spasitelnite-operacii-v-syrbija-prodyljavat-zadavat-se-novi-valeji-news_528335.html

Сръбските метеоролози предупреждават за очаквани обилни валежи в неделя и понеделник, предава Радио-телевизия Сърбия (РТС), като се позовава на съобщение на Хидрометеорологичния институт на страната. Междувременно белградското електронно издание "Blic" предаде, че нощта в засегнатите от наводнения райони е преминала сравнително спокойно. "Blic" цитира началника на сектора за извънредни ситуации в МВР, Предраг Марич, който е заявил, че до тази сутрин в страната са били евакуирани около 1000 жит

35 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=315552

35 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите са пострадали двама пешеходци. Единият е с контузия на глава, а другият с фрактура на ключица, няма опасност за живота им.

Фукушима - 5 години, 5 метра и теории на заговора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359130

Около 18 000 души загинаха вследствие на стихиите
В зоната, пострадала от трус и цунами, ще разработват лек за лъчева болест
Япония се е преместила с 5 метра на изток, а израелци ще разработват във Фукушима лечение за лъчева болест, като най-напред ще тестват върху животни. Това не е част от филм, а факти на петата годишнина от бедствието на 11
Около 18 000 души загинаха вследствие на стихиите В зоната, пострадала от трус и цунами, ще разработват лек за лъчева болест Япония се е преместила с 5 метра на изток, а израелци ще разработват във Фукушима лечение за лъчева болест, като най-напред ще тестват върху животни. Това не е част от филм, а факти на петата годишнина от бедствието на 11

Ще оставят ли в ареста биячите на 94-годишна жена?

http://petel.bg/SHHe-ostavyat-li-v-aresta-biyachite-na-94-godishna-zhena--__148621

кадър: Нова тв   Съдът решава дали двамата мъже, пребили жестоко 94-годишна жена, да останат в ареста. Обвиняемите са на 27 и на 31 години, п...

Уникално лятно кино в морето ще има в Поморие (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558649

Кино за чудо и приказ има вече Поморие. Обичаното от всички лятно кино „Яворов" скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол, съобщиха за Dariknews.bg от община Поморие. Реконструкцията на един от най-ярките символи на града е към своя край.През изминалите 40 години атмосферните условия и експлоатацията бяха увредили фасади, вътрешни помещения, естрада, хидроизолации. Това наложи обектът да бъде напълно затворен и експлоатацията му за дълго време бе преустановена. Модерното съоръжение е с оформени и санирани вътрешни п...

Албански реотани

https://www.24chasa.bg/Article/5358644

Албански реотаниПомните ли вица от социалистическо време, според който, щом е албански, реотанът никога не загрява. В нещо подобно на този албански реотан се превърна новината, че българка уморила лебед заради селфи. Тя обикаляше дни наред водещите рубрики на някои сайтове. Ругатните, които авторката на селфито отнесе,

Досъдебно производство за смърт на бездомно куче образуваха в Силистра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558648

Досъдебно производство за причинена смърт на куче е образувано в РУ-Силистра, съобщиха от полицията. Сигналът за престъплението е получен вчера. Трупът на безстопанственото животно е намерен в задблоково пространство по бул. „Македония” в областния град. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, като по първоначални данни се касае за прострелване с въздушна пушка....

Eто най-стария мъж на Земята - оцелял е от лагера на смъртта Аушвиц!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359270

Мъж, оцелял в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, бе обявен за най-стария на света, информира Би Би Си.
Това е Израел Кристал. Роден е през 1903 г. край Тарнов, Полша. Преживял е две световни войни, преди да се пресели в Хайфа, Израел.
На 11 март, когато "Гинес" официално го обяви за най-стари, Израел Кристал е на 112 години и 178 дни.
Мъж, оцелял в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, бе обявен за най-стария на света, информира Би Би Си. Това е Израел Кристал. Роден е през 1903 г. край Тарнов, Полша. Преживял е две световни войни, преди да се пресели в Хайфа, Израел. На 11 март, когато "Гинес" официално го обяви за най-стари, Израел Кристал е на 112 години и 178 дни.

Лукарски: Няма напрежение в бизнеса след спрените от Борисов обществени поръчки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359266

„Няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки“, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски. Така той коментира пред бТВ спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева от премиера Борисов.
„Това не е шега работа, наистина. Действието на премиера е нормално на фона на това,
„Няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки“, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски. Така той коментира пред бТВ спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева от премиера Борисов. „Това не е шега работа, наистина. Действието на премиера е нормално на фона на това,

В поповско село намериха минохвъргачна мина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558647

38-годишен мъж от село Берковски, община Попово, е подал сигнал в полицията, за това, че в контейнер за смет в близост до дома си е намерил боеприпас. Дошлите на място полицейски служители установили че това е 82-милиметрова минохвъргачна мина без взривател. След пристигането на екип специалисти от поделението на Министерството на отбраната в Шумен , боеприпасът е бил унищожен, уточниха от ОД на МВР Търговище....

С жена, простак и долен ляв педал не се спори

http://pik.bg/с-жена-простак-и-долен-ляв-педал-не-се-спори-news500492.html

С жена, простак и долен ляв педал не се спори

Една жена два пъти седмично изневерявала на мъжа си. И все го лъжела, че ходела на курс. А когато най-сетне той все пак я заловил, тя скромно обяснила, че била слагала буквата „с” за благозвучие...
Сетих се за този брадат виц по повод създаването на т.нар. Временна парламентарна комисия, натоварена с проучването на "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България". И бързам да заявя, че според мен в случая ролята на „благозвучието” е възложена на Русия. Докато другата роля, пак според мен, се изпълнява от съседна Турция.

Предчувствам вече писъците на форумните доларджии-соросоиди срещу тази ми хипотеза. Няма да ме изненадат и основните посоки на хулите им – от „червен професор” до „рубладжия”.
Ще ги прескоча и този път. Пък дори и поради елементарната причина, че, както казва народът, с жена, радио, простак и амбреаж (пояснение за простаците – долен ляв педал) не се спори. По-скоро се излагат исторически факти, макар че в техния случай и това е безсмислено.

И все пак.

В последния четвърт век в България последователно се появиха четири партии, които претендират за влияние върху турския (а напоследък и върху циганския) етнос.

Вярно е, че първата – ДПС на Доган, беше създадена с активното съучастие на ръководството на БСП. Замисълът беше очевиден – да се разедини надигащата се антикомунистическа опозиция, която, ако СДС и ДПС играеха заедно, ставаше много по-сериозна опасност за позициите на комунистите/социалисти.

В първия момент ДПС не криеше симпатиите си и към своята „прародина” – Турция. Така се случи обаче, че, не и без нейна помощ, Движението се окопа здраво не само в политическата, но и в икономическата власт в България. И по стара балканска традиция Доган започна курс на еманципация от предишния си опекун и благодетел. Като същевременно съчетаваше този процес и със засилване на личния си контрол както върху партията си, така и върху целия си електорат.
Естествено, това не можеше да се хареса на Турция. И, отново в духа на балканските нрави, тя започна системни опити за намеса във вътрешните дела на ДПС с цел неговото разцепление, за да запази (или си върне) контрола върху населението с турско самосъзнание.

Целият коментар чететe само в Retro.bg

Добри са условията за туризъм и ски в Пампорово

http://pik.bg/добри-са-условията-за-туризъм-и-ски-в-пампорово-news500449.html

Добри са условията за туризъм и ски в Пампорово

Добри са условията за туризъм и ски в Пампорово. Това съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Времето е слънчево и ясно, а температурата е 4 градуса.

Снежната покривка е 25 см. Пистите са обработени и отворени за любителите на снежните спортове. Работят и всички лифтове в курорта.

През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти с туристи и скиори. 

Пиян шофьор нацели крайпътен билборд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558644

За една катастрофа, станала през изтеклото денонощие съобщават от полицията. На 11 март, в 18:15 часа органите на реда са посетили възникнало ПТП по пътя с. Присад – с. Петлешково, на 50 м. преди влизане в населеното място. Установено е, че 48-годишният водач на лек автомобил „Хюндай” от с.Кардам, поради движение с несъобразена скорост, загубил контрол над колата, напуснал лентата за движение и се ударил в крайпътен билборд. От последвалата проверка с техническо средство за наличие на алкохол, цифровата индикация отчела 2,25 промила алкохол в ...

Б. Лукарски: Спирането на обществените поръчки не нарушава бизнес климата у нас

http://www.cross.bg/lykarski-poruchki-ministur-1501369.html

/КРОСС/Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки. В предаването „Тази събота" по БТВ той коментира, че спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева не е шега работа. Действието на премиера е нормално на фона на това, че общественото мнение е фокусирано и има някакви съмнения за нарушен обществен интерес или непрозрачни процедури, както и на фона на новия Закон за обществените поръчки, който е доста по-добър и прозрачен от стария, каза Лукарски. Той увери, че спирането на обществените поръчки няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България. По думите му, със сигурност те ще бъдат проведени доста по-прозрачно и критериите ще бъдат по-ясни. Министър Лукарски каза още, че поне два три пъти седмично се среща с представители на бизнеса и няма усещането, че спрените поръчки създават напрежение в бизнес средите. Според него "малко се преекспонират нещата". Сигурно хората в дружествата, които са потенциални изпълнители по тези обществени поръчки не са много доволни, но в крайна сметка едно нова, прозрачна процедура със сигурност ще отговори на всички очаквания и ще бъде най-справедлива за всички, каза икономическият министър

Министър Лукарски: Бизнесът да съди Гърция в Европа

https://www.24chasa.bg/Article/5359256

Министър Лукарски: Бизнесът да съди Гърция в ЕвропаНовата КЗК щяла да реши за картел при горивата и в строителството Фирмите, които са пострадали от блокадата на границата с Гърция, да потърсят и с наша помощ права си пред европейските институции. Това призова министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски пред Би Ти Ви. По думите му още няма пълен разчет какви са загубите от блокадата,

Имената на убийците от "Батаклан" присъстват в изтеклите списъци с членове на ИД

http://www.moreto.net/novini.php?n=315554

Нападателите, удавили в кръв парижката концертна зала „Батаклан” на 13 ноември миналата година, присъстват в изтеклите списъци с членове на терористичната групировка „Ислямска държава”. Германските власти потвърдиха, че тази информация има оперативна стойност.

Задържаха пияни шофьори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558650

Четирима пияни шофьори заловиха органите на реда през изминалото денонощие в Благоевградска област, съобщиха от полицейския пресцентър. Малко след 00:30 ч. тази нощ на пътя между Кресна и село Влахи полицейска проверка установила, че 34-годишен мъж, управляващ лек автомобил "ВАЗ", шофирал с наличие на 2,11 промила алкохол. 45-годишен мъж от санданското село Джигурово също бе задържан от полицаите. Мъжът бил спрян за проверка към 02:45 ч. тази нощ по ул."Свобода" в Сандански. С помощта на дрегер е установено, че той управлявал колата си с наличи...

Боян Петров напълно готов да атакува смъртоносния Анапурна и Макалу

http://www.cross.bg/petrov-lager-boyan-1501368.html

/КРОСС/ Алпинистът Боян Петров тръгва към поредното си предизвикателство и ще атакува два „осемхилядника" - върховете Анапурна и Макалу. „Аз съм напълно готов, стоя и гледам през прозореца как вали дъжд, днес съм тук, у дома, но след три дни ще кацна на базов лагер на 5 000 м. сняг, студ. Свършилата зима отново ще си я причиня и така следващите месеци ще се занимавам само с изкачване на върхове. Атаката е предвидена в средата на април, когато ще преминем цялата климатизация. Когато пулсът ми в базовия лагер стане 51, значи готов съм за атака. Сатурацията е различна, но забелязах, че за базов лагер е около 88-90" - обясни за Дарик кафе алпинистът ни. Боян Петров вече има изкачени пет осемхилядника, като целта му е да стъпи на всички 14 като част от новия си проект „Българин на 14х8000". Петров заминава за Катманду, откъдето ще пътува за базовия лагер на най-смъртоносния от всички върхове над 8000 метра Анапурна.  

Първите руски светци са българи по майчина линия

https://www.24chasa.bg/Article/5357833

Първите руски светци са българи по майчина линияПреди време филмът на Пламен Петков за пътуването му по старите български земи стана много популярен. Заговори се за произхода на българите и за тяхната съдба. Някои от повдигнатите въпроси получиха отклик от страна на българските историци и общественост, други продължават да стоят встрани и отдавна известни на науката факти не са достатъчно добре

Проф. Младенов: Решението на КС за реформата на Москов е непонятно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359247

„За мен решението на КС е непонятно и не решава проблема. Конституционният съд не казва, че пакетите са неконституционни, а че трябва да се въведе ред в определянето им и той трябва да влезе в закона. Този ред може да бъде написан само от хора, които не разбират от медицина”, заяви за Нова тв. проф.
„За мен решението на КС е непонятно и не решава проблема. Конституционният съд не казва, че пакетите са неконституционни, а че трябва да се въведе ред в определянето им и той трябва да влезе в закона. Този ред може да бъде написан само от хора, които не разбират от медицина”, заяви за Нова тв. проф.

Пребиха жестоко мъж до дома му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558641

Мъж е бил открит пребит до дома му, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Ловеч. Малко преди 2:00 ч. тази нощ 40-годишна жена от ловешкото село Хлевене сигнализирала в полицията, че е намерила в безпомощно състояние до оградата на къщата му 57-годишен свой съселянин. И двата му крака били счупени вследствие на нанесен побой. Пострадалият бил транспортиран до болницата в Ловеч, след което бил откаран в плевенска болница. По случая е образувано досъдебно производство, работата продължава.  ...

По-евтин ток за читалищата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558640

С 32% по-евтино ще е електричеството за читалищата в Североизточна България в сравнение с тока за останалите абонати. Това стана ясно по време на регионална среща на представители на културните институции от Разградско с председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. В нея участваха и представители на „Енерго Про“, които обясниха, че промоцията е възможна благодарение на договор, подписан между електроснабдителното дружество и Съюза на читалищата. Всяко  от читалищата обаче подписва индивидуален едногодишен договор, за да влязат в ...

Трима от нападателите от Батаклан в изтекли документи на ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_625638.html

Имената на трима от терористите, участвали в атаката над концертна зала Батаклан в Париж, при която бях убити 89 души, фигурират в изтекли документи на Ислямска държава, предава Би Би Си. Става въпрос за Сами Амимур, Фоуед Мохамед-Агад и Омар Исмаил Мустефай. И тримата са били сред нападателите в проведената на 13 ноември миналата година атака във френската столица. Сведенията сочат, че мъжете са посещавали контролирана от ИДИЛ територия през 2013 и 2014 г. Файловете с които разполагат немски, британски и сирийски опозиционни медии, посочват имената на приблизително 22 хил. джихадисти от над 40 държави, както и техните адреси и друга информация.  Германските власти смятат смятат документите за автентични. Сред посочените джихадисти са 16 британски граждани. Двама от немците в списъците в момента биват съдени в Германия, а други двама са участвали в клипове на Ислямска държава.  Холандските власти са разпознали 18-годишен гражданин от марокански произход сред бойците. 

Мъж простреля кобила, в дома му откриха бойни патрони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558642

В РУ - Казанлък е получен сигнал, че 60-годишния М.С. от Казанлък е прострелял кобила в землището на с.Ветрен, общ.Мъглиж. След претърсване на къщата му са намерени и иззети 108 бр. флоберкови патрони, 7бр. бойни патрони за картечница „Калашников", 11бр. бойни патрони за автомат „Калашников", 17бр. ловни патрони и бурканче с барут. М.С. е задържан за срок до 24 часа в РУ - Казанлък. Образувано е досъдебно производство.  ...

В Южен Судан плащат на военните с жени

http://africa.actualno.com/v-ujen-sudan-plashtat-na-voennite-s-jeni-news_528317.html

Вместо заплащане, на проправителствените войски в Южен Судан е предлагано да изнасилват жени, като сексуалното насилие е използвано като "инструмент на терора". Това се казва в нов доклад на ООН, цитиран от британския вестник The Independent. Повече от 1300 сексуални посегателства срещу жени са регистрирани за петмесечен период само в един от общо десетте щата на африканската държава. В тях са замесени всички групи, воюващи в кървавия граждански конфликт в страната. "Достоверни източници сочат

Експерт: Задължителното гласуване е сериозна крачка назад в демокрацията

http://politics.actualno.com/ekspert-zadyljitelnoto-glasuvane-e-seriozna-krachka-nazad-v-demokracijata-news_528319.html

Задължителното гласуване е сериозна крачка назад в демокрацията. Това каза в интервю за Радио „Фокус’’- Велико Търново политологът проф. Тодор Галунов във връзка с приетите на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължителното гласуване. Той подчерта, че в миналото задължителното гласуване в България има своята лоша изборна традиция. "Въведено е през 1919 година, по времето на коалиционното управление на Александър Стамболийски, и резултатите са доста

Община Благоевград въвежда превантивни мерки за Сирни Заговезни

http://blagoevgrad.actualno.com/obshtina-blagoevgrad-vyvejda-prevantivni-merki-za-sirni-zagovezni-news_528320.html

Превантивни мерки за предотвратяване на пожари по време на християнския празник Сирни Заговезни предвижда заповед на кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Тази година празникът се отбелязва на 13 март и по традиция се палят огньове за здраве и благоденствие. Със заповед, издадена от градоначалника, се забранява паленето на огньове в опасна близост до сгради, постройки, съоръжения, както и изгарянето на автомобилни гуми и леснозапалими горива и материали. Вписана е и забрана за паленето на огнь

Основният проблем в здравеопазването е неостойностяването на медицинската дейност

http://healthy.actualno.com/osnovnijat-problem-v-zdraveopazvaneto-e-neostojnostjavaneto-na-medicinskata-dejnost-news_528322.html

Настоящата ситуация в здравеопазването е настояща от доста време – от три месеца, и няма никаква промяна в нея, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Стоил Апостолов, управител на болницата в град Пещера. „Ние работим в момента по единствения официален документ, който съществува в правното пространство и това е Национален рамков договор 2015. По закон, при неподписване на нов рамков договор, остава да действа старият документ. Всичко друго е в сферата на обществено

Ройтерс: Курортите на България предлагат сигурност

http://society.actualno.com/rojters-kurortite-na-bylgarija-predlagat-sigurnost-news_528324.html

България демонстрира своите черноморски курорти и се надява да привлече туристите, които се страхуват да посетят някога популярните дестинации в Египет и Тунис след скорошните джихадистки атаки там, предаде Ройтерс. „Очакванията са толкова големи, че много хотелиери се притесняват, че няма да имат достатъчно легла", заявява Пламен Бакалов, консул по икономическите въпроси в българското консулство във Франкфурт. Нападенията от миналата година в Тунис и в Египет сринаха резервациите в тези

Пожар е избухнал в Музея на авиацията в Крумово

http://plovdiv.actualno.com/pojar-e-izbuhnal-v-muzeja-na-aviacijata-v-krumovo-news_528325.html

Голям пожар е избухнал в Музея на авиацията в Крумово, съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Цвятко Дешев, говорител на пожарната в Пловдив. Сигналът е подаден в 11.00 часа днес. Шест екипа на пожарната са изпратени на място. Изгорял е хангар на военния музей, с площ от 600 кв.м с музейни експонати. Няма данни за пострадали хора. Не са ясни причините за пожара.

Без такса придружител в болниците, избор екип остава

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bez-taksa-pridruzhitel-v-bolnicite-izbor-ekip-ostava-6051236

Промяната ще влезе в сила от април, лекарите твърдят, че болниците ще бъдат засегнати заради по-малките приходи

Илияна Йотова: В кризата с бежанците България е оставена да се оправя, както може. Целта на Европа е да спаси Шенген

https://www.24chasa.bg/Article/5359213

Илияна Йотова: В кризата с бежанците България е оставена да се оправя, както може. Целта на Европа е да спаси ШенгенЕвродепутатът: Писмото на премиера Борисов е закъсняло. Но по-добре късно, отколкото никога "Очаквах реакция от премиера Борисов още по време на срещата на върха в Брюксел в понеделник. Намирам писмото на премиера за малко закъсняло. Недоумявам защо трябваше да се пише това писмо до Туск, след като само два дни по-рано имаше среща на върха.

Светкавично: Арестуваха убиец на възрастен мъж в Айтоския балкан

http://petel.bg/Svetkavichno--Arestuvaha-ubiets-na-vazrasten-mazh-v-Aytoskiya-balkan-__148620

Има задържан за зверското убийство край Айтос, съобщава Флагман.Бг, позовавайки се на отлично осведомени източници. Възрастен мъж е бил н...

Решението на КС за здравната реформа е непонятно за проф. Милан Миланов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558643

Проф. Милан Миланов призна, че за него решението на Конституционния съд за здравната реформа е непонятно. "То не решава проблема. Конституционният съд не казва: „Тези два пакета са неконституционни". А казва, че трябва да се въведе ред в определянето на пакетите и този ред трябва да влезе в закона. Този ред може да бъде написан само от хора, които не разбират от медицина", заяви пред

Задържаха двама добричлии с наркотици през денонощието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558638

За двама добричлии, задържани с наркотични вещества през последното денонощие, съобщават от полицията. На 11 март, около 21.20 часа, служители на Първо РУ Добрич, при проверка на 25-годишен добричлия с инициали Г.А., намират 4 полиетиленови пликчета със суха тревна маса с тегло 2,6 гр. При полевия тест веществото е реагирало на канабис. Мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа. На 12 март, около полунощ, служители на Първо РУ Добри...

Българските банки вече не искат да привличат депозити

http://www.cross.bg/iiotzov-bankite-privlichat-1501367.html

/КРОСС/Българските банки вече не искат да привличат депозити, заяви в ефира на БНР банковият експерт доц. Виктор Йоцов. По думите му, БНБ може да свали още депозитната лихва, така че банките ще трябва да плащат повече заради свръхдепозитите си. Банките в България са изключително ликвидни, заради което все повече от тях не искат да привличат допълнителни спестявания на клиентите си, обясни Йоцов:Аз чувам вече за банки, които създават къде изкуствени, къде съвсем преднамерени пречки пред увеличаване на депозитната си база. Просто се чудят какво да я правят. Те не могат да я пласират и означава, че те трябва да плащат, за да я имат. БНБ вече също мина в отрицателни лихви по свръхрезервите. Въпреки това лихвата по депозитите за клиентите няма да стане отрицателна:Защото иначе ще ги изтеглят хората парите, ако тръгнат да станат отрицателни. Това какво означава за потребителите? Той трябва да плаща, за да си държи парите в банка. Много е вероятно той да реши да не ги държи в банка, да си ги държи в ликвидност. Поне няма да плаща нищо. И тогава ще питаме банките какво ще правят пък тогава. Йоцов коментира докога може да продължи намаляването на лихвите по кредитите:Все още маржът е доста висок и има накъде, но в момента няма предприемач, който да има проблем с намирането на кредит. Въпросът е за банките, че не могат да си намерят на кого да си пласират ресурсите.  

Не усещам стрес в бизнеса заради спрените обществени поръчки, обяви министър Лукарски

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/12/2721842_ne_useshtam_stres_v_biznesa_zaradi_sprenite/?ref=rss


"По няколко пъти в седмицата се срещам с представители на бизнеса и не усещам да има стрес, заради спрените от премиера обществени поръчки. Преекспонират се нещата", каза днес по Би Ти Ви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Според него действията на Борисов са нормални, щом има съмнения и те няма да забавят поръчките или да нарушат бизнесклимата в страната. "Те ще се проведат по-прозрачни, по новия закон", обобщи Лукарски.

Росен Желязков има качества за председател...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване