Самоуби се легендата на прогресив рока Кийт Емерсън

https://www.24chasa.bg/Article/5359114

Самоуби се легендата на прогресив рока Кийт ЕмерсънЛегендарният рок-клавирист Кийт Емерсън е открит мъртъв в дома си на 71-годишна възраст, съобщиха международните агенции. „Съжаляваме да съобщим, че Кийт Емерсън е починал миналата вечер в дома си в Санта Моника, Лос Анджелис”, гласи съобщение във Facebook страницата на групата „Емерсън, Лейк и Палмър”.

Нито нашите страсти, нито идеите, образувани от въображението, не съществуват извън нашите души

http://www.cross.bg/sushtestvyvat-vuobrazhenieto-strasti-1501344.html

/КРОСС/ Джордж Бъркли (1685-1753) - английски философ от ирландски произход: Нито нашите страсти, нито идеите, образувани от въображението, не съществуват извън нашите души.

5-годишно дете и две жени са починали при пожара в "Лозенец"

https://www.24chasa.bg/Article/5359112

5-годишно дете и две жени са починали при пожара в "Лозенец"Петгодишно дете и две жени на 44 и 64 години са открити мъртви в апартамент в столичния квартал "Лозенец" след пожар през изминалата нощ. Инцидентът е станал около 3.00 часа. След получаване на сигнал на място са изпратени няколко екипа на пожарната. Пожарникарите обаче открили безжизнените тела. Установено е, че в апартамента не е имало огън,

Химическа атака в Ирак увреди дробовете на хората

http://www.vesti.bg/sviat/himicheska-ataka-v-irak-uvredi-drobovete-na-horata-6051234

Ракетите са изстреляни от "Ислямска държава", властите молят за противогази и въздушна охрана

Уникален за България ехограф закупи болницата в Свиленград

http://haskovo.actualno.com/unikalen-za-bylgarija-ehograf-zakupi-bolnicata-v-svilengrad-news_528298.html

Болницата в Свиленград закупи изключително модерен ехограф, който е произведен през февруари. МБАЛ Свиленград е единствената в България, която притежава подобен уред. За придобивката лечебницата е отделила 250 000 лв., от собствения си бюджет, пише Topnovini.bg. Вече са обучени и докторите, които ще боравят с ехографа. С него могат да се правят различни изследвания.

Най-добрите цитати от доктор Хаус

http://curious.actualno.com/naj-dobrite-citati-ot-doktor-haus-news_528295.html

Всички сме гледали хитовия сериал "Доктор Хаус”. Харизматичният доктор не оставя никого равнодушен: едни не могат да го понасят, заради прямотата и циничното му отношение към околните, а у други предизвиква неописуем възторг с майсторския си сарказъм и великолепен ум. Предлагаме ви някои от най-добрите изказвания на неподражаемия д-р Хаус: 1. „Всички лъжат.“ 2. „Винаги ли си толкова глупав или днес имаш специален повод?“ 3. „Когато решаваш загадки светът и

Учени доказаха: Жените трябва да спят повече от мъжете

http://interest.actualno.com/ucheni-dokazaha-jenite-trjabva-da-spjat-poveche-ot-myjete--news_528296.html

Жените имат нужда от повече сън от мъжете, сочи ново изследване. Учени са установили, че дамите трябва да спят с 20 минути повече, тъй като през деня мозъците им работят по-усилено. „Една от основните функции на съня е да позволи на мозъка да се възстанови. По време на сън кортексът – частта от мозъка, отговорна за паметта, говора и т.н. - си почива и се подготвя за новия ден“, обяснява ръководителят на проучването проф. Джим Хорн пред Mail Online. Според Хорн количеството не

Започна подготовката на националния фолклорен събор "Де е българското"

http://goodnews.actualno.com/zapochna-podgotovkata-na-nacionalnija-folkloren-sybor-de-e-bylgarskoto-news_528300.html

Започна трескава подготовка за националния фолклорен събор „Де е българското". В община Мездра, която е организатор на събитието, вече се приемат заявките за участие. На 5 юни стотици читалищни самодейци и фолклорни изпълнители ще разлюлеят балкана в китното селце Очин дол. Съборът се провежда по традиция в туристическия комплекс „Дядо Йоцо гледа". В „Де е българското" могат да участват певчески, танцови, инструментални групи и индивидуални изпълнители. Изпълненията на групит

Съветът на министрите на правосъдието одобри Директива за борбата с тероризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=315547

Министрите на правосъдието на 28-те държави-членки на Европейския съюз заседаваха в Брюксел. След няколко часови дебати те одобриха предложената на Европейската комисия Директива за борба с тероризма, която криминализира обучението на чуждестранни бойци в лагерите на ДАЕШ.

Изчезна севернокорейска подводница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359105

Севернокорейска подводница се смята за изчезнала от началото на тази седмица, предаде „Франс прес“, позовавайки се на представители на правителството на САЩ.
Информацията идва от сателитни снимки и разузнавателни данни от американски самолети и кораби, които потвърждават, че севернокорейските военноморски сили издирват изчезнала подводница.
Севернокорейска подводница се смята за изчезнала от началото на тази седмица, предаде „Франс прес“, позовавайки се на представители на правителството на САЩ. Информацията идва от сателитни снимки и разузнавателни данни от американски самолети и кораби, които потвърждават, че севернокорейските военноморски сили издирват изчезнала подводница.

Дете и две жени са починали при пожар в "Лозенец"

http://www.mediapool.bg/dete-i-dve-zheni-sa-pochinali-pri-pozhar-v-lozenets-news246638.html

Петгодишно дете и две жени на 44 и 64 години са открити мъртви в апартамент в столичния квартал "Лозенец" след пожар през изминалата нощ. Инцидентът е станал около 3 часа. След получаване на сигнал на място са изпратени няколко екипа на пожарната. Пожарникарите обаче открили безжизнените тела. Установено е, че в апартамента не е имало огън, а само силно задимяване. Най-вероятната причина за смъртта на жертвите е задушаване. Все още се изясняват причините за инцидента и за възникналия дим. Днес предстои втори оглед на мястото. 

Български и руски свещеници изпълниха „Многая лета" за Цар Симеон II

http://www.cross.bg/negovo-velichestvo-patriarh-1501343.html

/КРОСС/ Негово Величество Цар Симеон II бе в състава на десетчленна делегация, която придружаваше Негово Светейшество патриарх Неофит на официално посещение в Москва от 7 до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд "Единство на православните народи". По време на изключително тържествена церемония Негово Светейшество бе удостоен с наградата за "принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото" в голямата зала на храма "Христос Спасител". На церемонията присъстваха българската църковна делегация, която придружаваше патриарх Неофит по време на официалното му посещение , както и Негово Величество, посланикът на България в Русия Бойко Коцев, заместник -председателя на АБВ Румен Петков и Светлана Шаренкова, председател на форума "България - Русия". Негово Величество дари на патриарх Кирил ценна семейна реликва - икона, подарена от последния руски император Николай II на баща му цар Борис III при кръщението му през 1896г, която е съпровождала царското семейство през цялото им изгнанието след проведения през 1946 г. у нас незаконен референдум. През 2000 г. Царят я пренася във Врана

12 000 българи тестват нови лекарства

http://pik.bg/12-000-българи-тестват-нови-лекарства-news500422.html

12 000 българи тестват нови лекарства

Около 12 000 българи на година се подлагат тестове с нови медикаменти. Едва 5 процента от тях го правят за пари , останалите са болни, които се надяват да бъдат излекувани.Това съобщиха от Българската асоциация по клинични проучвания, пише "Телеграф".

В момента се наблюдава увеличаване на тестове на препарати за онкоболни. Много от тези пациенти търсят последен шанс за спасение и са готови да опитат всичко, коментират експертите. Другите най-чести изпитания у нас са в сферата на гастроентерологията, психиатрията, неврологията.Всяка година в България се одобряват около 200 нови клинични проучвания, които се извършват в няколко центъра.

Наред с това нашенци все по-често се опитват да намерят лек за заболяванията си на сайта на Европейската агенция по лекарствата.Там почти всяка седмица се актуализира списъкът с центрове в ЕС,които провеждат клинични изпитания.При тях доброволците получават възможността да опитат да се излекуват с иначе много скъпите нови лекарства, но без да им се заплаща за това. Иначе хората, които се подлагат на тестове срещу заплащане, могат да си докарат от 50 до 200 лева на месец.

Те участват в т.нар. фаза 1 на изпитанията. Хонорарите в нея варират в зависимост от броя на посещенията в клиничния център.Кандидатите разбират за изпитанията от Интернет или в медиите.Преди да бъдат одобрени те минават обстоен преглед при лекар. Важното е да не са алергични и до нямат хронични болежки.

Също така не трябва да взимат лекарства. Най-много са платените тестове на козметика. В момента над 700 души са изразили готовност да се подложат на такива изпитания и са вписани в базата данни на Института за клинични експертизи у нас.

 

Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/03/12/2720498_mekong_rekata_na_budeshtite_izgubeni_bogatstva_video/?ref=rss


Статията е част от поредица публикации, посветени на най-бедния район в Тайланд – Исаан, и лао-исаанскота етническа група, която го населява. Тя е част от проект на международната неправителствена организация Minority Rights Group, чиято цел е да популяризира в Европа проблемите на коренното население в развиващите се страни. Жените от село Пу Као Тонг са известни като едни от най-добрите златотърсачи в община Муанг, област Нон Кай, североизточен Тайланд. В превод от тайландски името на...

Не бързайте да се радвате на слънчевата сутрин, довечера се чакат порои, а после...

http://petel.bg/Ne-barzayte-da-se-radvate-na-slanchevata-sutrin--dovechera-se-chakat-poroi--a-posle---__148614

Петдневна прогноза за района на София от Синоптик.бг.   Днес ще преобладава облачно време с по-съществени разкъсвания на облачността с...

Путин: Операцията в Сирия се превърна в сериозен изпит за военната техника

http://www.cross.bg/tehnika-voenna-priem-1501340.html

/КРОСС/ В Националния център на отбраната на РФ вчера се проведе единен ден за прием на военна продукция под ръководството на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС. Държавният глава постави пред предприятията задачата да осигурят изпълняването на поръчките за армията. „Искам да подчертая, че работата над поръчките за армията и флота – това е не само огромно доверие, това е най-вече голяма отговорност“, заяви той. „Разбира се, сериозен изпит за съвременната техника, най-вече за авиационната, бе използването й срещу терористите в Сирия“, каза руският президент. В рамките на единния ден за прием на военна техника Върховният главнокомандващ отбеляза, че новите модели оръжие, които са постъпили в руската армия „вече активно се използват и постоянно се проверяват в хода на проверките на бойната готовност на частите и съединенията, на ученията и тренировките“.

По нов метод селектират ембрионите при ин витро

http://pik.bg/по-нов-метод-селектират-ембрионите-при-ин-витро-news500418.html

По нов метод селектират ембрионите при ин витро

Иновативен метод открива най-подходящите за имплантация ембриони и дава шанс на много семейства да увеличат членовете у дома. Тестът разработили специалисти от лаборатория във Валенсия преди около година, а у нас се очаква той да може да се прилага до 2 месеца при двойки с репродуктивни проблеми. Това съобщиха експерти по време на събитие, организирано от асоциация "Семейно здраве - Моето дете" и българския пациентски форум, пише "Новинар".

Проучването се основава на нов биомаркер, при който се изследва енергийното състояние на ембрионите и се определят онези, които имат най-голям потенциал да се превърнат в желания подарък на двойки, които се надяват да изпълнят най-важната роля в живота си, а именно да станат родители.

Специалисти уточниха, че селектирането на ембрионите спомага за повишаване на реализираните бременности с до 80 на сто при имплантиране дори само на един зародиш, а благодарение на биомаркера се елиминира и рискът от многоплодна бременност. "В същността си методът представлява определяне броя на митохондриална ДНК в ембриона и прогнозира потенциала му. Ако изследванията посочат повишена митохондриална активност, то ембрионът се окачествява с ниска степен на имплантация", уточни специалистът по репродуктивна медицина д-р Явор Владимиров.

Той допълни, че проблемът може да се лекува чрез процедура по замразяване и размразяване на ембриона. Революционният метод се прилага между третия и петия ден на ембриона, а биомаркерът не го уврежда по никакъв начин, каза още експертът. Новата технология ще се употребява в ин витро клиника „София”. В началото на тази седмица приключили подготовките по изследването на биомаркера, който ще струва около 600 лева и ще се комбинира с генетичен скрининг и други процедури. Според д-р Явор Владимиров на пръв поглед сумата изглежда солена, но може да благоприятства за спестяването на множеството ин витро интервенции.

Антонио Диез, който е доктор по биология и откривател на метода, коментира, че освен у нас процедурата се извършва и в Щатите, Испания и Турция, а почти за всяка американска двойка с репродуктивни проблеми се прави такъв тест. Експертите смятат, че методът е едно от важните решения за хората с репродуктивни проблеми, а българските граждани, които искат да станат родители, получават реален шанс да имат така чаканото детенце. „Това е една огромна крачка в посока да решим проблема на 

Убийците от "Батаклан" - в изтеклите списъци с членове на ИД

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558602

Имената на трима от джихадистите, участвали в миналогодишните атентати в Париж, присъстват със списъка от членове на „Ислямска държава", който изтече в медиите през последните дни. Става въпрос за извършителите на най-кървавата от атаките - тази в концертната зала „Батаклан", където бяха убити 90 души, съобщават международните агенции. Списъците, които бяха публикувани в британски, германски и сирийски медии, включват 22 хиляди джихадисти от поне 40 държави. Представители на германските власти, сред които и вътрешният министър Томас Де Мейзиер,...

Страните, в които е „лошо“ да се родиш жена

http://www.vesti.bg/sviat/stranite-v-koito-e-losho-da-se-rodish-zhena-6051101

Според проучване африканските страни предлагат най-лоши условия на живот за момичетата

Драги може да улесни финансирането, но не и да принуди фирмите да теглят заеми

http://www.investor.bg/analizi/91/a/dragi-moje-da-ulesni-finansiraneto-no-ne-i-da-prinudi-firmite-da-tegliat-zaemi-212938/

Компаниите имат достатъчно стимули да продават облигации, но не и достатъчно апетит да харчат повече заради слабите перспективи пред икономиката

Тръмп отмени митинг заради сблъсъци между негови привърженици и противници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5359084

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ Доналд Тръмп, отмени свой предизборен митинг, насрочен за петък вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции. Решението бе предизвикано от масовите протести и високото напрежение на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на милиардера.

САЩ: Прекратяването на огъня в Сирия като цяло се спазва

http://www.mediapool.bg/sasht-prekratyavaneto-na-oganya-v-siriya-kato-tsyalo-se-spazva-news246637.html

Прекратяването на огъня в Сирия, влязло в сила преди две седмици, като цяло се спазва въпреки нарушенията от страна на режима срещу опозицията, отчете говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Съединените щати и Русия са инициатори на споразумението за спиране на военните действия на 27 февруари. "Две седмици по-късно, прекратяването на огъня все още се спазва до голяма степен", заяви Кърби. В същото време той обвини сирийските правителствени сили, че продължават да нанасят въздушни удари, които поразяват цивилни, и призова Русия да използва влиянието си върху своя съюзник Дамаск, за да го насърчи да спазва споразумението за спиране на военните действия. Кърби обвини сирийските власти, че изземват медикаменти от хуманитарни пратки, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Говорителят на Държавния департамент на САЩ подкрепи участието на сирийските кюрди в мирните преговори за страната, които е предвидено да започнат в понеделник в Женева под егидата на ООН. Решението за това трябва да бъде взето от специалния пратеник на световната организация за Сирия Стафан де Мистура, подчерта в същото време той. Турция е категорично против участието на сирийските кюрди в мирните преговори в швейцарския град, а Русия е за, отбелязва ТАСС. Над 6 милиона жители на Сирия са получили хуманитарна помощ от началото на годината, обявиха ООН и партньорски неправителствени организации в съвместно комюнике, цитирано от ТАСС. Те заявиха, че виждат "проблясъци на надежда" за прекратяване на насилието в Сирия, в навечерието на петата годишнина от избухването на конфликта, във вторник. Над 250 000 души бяха убити от началото на войната, припомня комюникето. Половината жители на Сирия бяха принудени да напуснат домовете си, като 4,8 милиона от тях избягаха от страната, около 4,6 милиона живеят в блокада, а 2 милиона живеят в райони под контрола на терористичната групировка "Ислямска държава".

Тръмп отмени митинг, стигна се до бой между негови привърженици и противници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558601

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции. Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер. Доналд Тръмп: Жестът ми не е нацистки поздрав Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след ...

Камчия изпрати зимата и посрещна пролетта

http://www.moreto.net/novini.php?n=315541

С много настроение, танци, игри, истински руски блини и с „изгаряне" на зимата, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия" посрещна пролетта, научи Moreto.net. Специални гости на празника бяха Генералният консул на Руската федерация във Варна – Сергей Лукянчук, екипът на Генералното консулство в морската столица, децата от Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин" в „Камчия", техни връстници от община Аврен, родители, много представители на Съюза на руските съотечественици, а също и ветерани от войните.

Министрите на вътрешните работи и на отбраната на Австрия ще посетят България

http://pik.bg/министрите-на-вътрешните-работи-и-на-отбраната-на-австрия-ще-посетят-българия-news500415.html

Министрите на вътрешните работи и на отбраната на Австрия ще посетят България

Министрите Бъчварова и Ненчев ще ги запознаят с предприеманите действия за охрана на българо-турската граница.

Предвидени са изявления за медиите в 15.10 часа на Летище Бургас Днес на официална визита в страната пристига австрийска делегация, водена от Йоханна Микл-Лайтнер – федерален министър на вътрешните работи и Ханс-Петер Доскоцил – федерален министър на обраната и спорта.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на отбраната Николай Ненчев заедно с гостите ще посетят Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово.

Там двамата български министри ще запознаят австрийската делегация с предприеманите от страната ни действия за охрана на българо-турската граница. След посещението в пограничния район министрите ще дадат брифинг на Летище Бургас. Изявленията са предвидени за 15.10 часа.

 

Без контрола за гратисчиите в транспорта. Докога?

http://www.vesti.bg/istorii-koito-spodeliate/komentari/bez-kontrola-za-gratischiite-v-transporta.-dokoga-6051231

През годините почти не са предлагани, нито дори експериментирани механизми за справяне с гратисчиите

Задава ли се нова кредитна и имотна криза в САЩ?

http://www.investor.bg/analizi/113/a/zadava-li-se-nova-kreditna-i-imotna-kriza-v-sasht-212937/

Пазарът на секюритизиран дълг се забавя заради очертаващия се край на силните ръстове на пазара на бизнес имоти

Google помага на роботи да се учат един друг

https://www.24chasa.bg/Article/5358955

Google помага на роботи да се учат един другИзследователи от Google се опитват да помогнат на роботи да опознават и да се ориентират в света като хора, а това означава много тренировки, пише The Verge, цитиран от Фокус. Ученият Сергей Ливайн и екипът му са свързали 14 роботизирани ръце и са използвали невронни мрежи, за да дадат възможност на роботите да се учат сами как да хващат и вдигат

Депутатите извъртат - по-добре "поощрение", а не глоба за гласуване

http://politics.actualno.com/deputatite-izvyrtat---po-dobre-pooshtrenie-a-ne-globa-za-glasuvane-news_528288.html

Задължителното гласуване е конституционно допустимо, но с уговорката, че това е временна мярка. Това каза председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Може би е добре да посочим че имаме по-различно виждане по отношение на санкциите. Задължителността трябва да е като временна мярка, докато се мобилизира активността на гражданите. Предпочитаме варианти в които има поощрение, като има санкции в порядъка в известно ограничаване или забавяне на административна услуга, поясни Кири

Турското правителство обяви нова операция срещу ПКК

http://asia.actualno.com/turskoto-pravitelstvo-objavi-nova-operacija-sreshtu-pkk--news_528293.html

Турският вътрешен министър Ефкан Ала обяви подготовка на нова антитерористична операция срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в три области на югоизточната част на страната, информира „РИА Новости”. По-рано, генералният щаб на турската армия обяви края на друга операция в провинциите Диарбекир, Джизре и Шърнак. "Осем зони са освободени от терористи. Но в Юксекова (Хаккяри), Шърнак и Нусайбин (провинция Мардин) ПКК е изградила окопи и е издигнала барикади. Всички

Не помня дали съм подписал за глобата за гласуване, групата като реши, подписвам

http://cite.actualno.com/ne-pomnja-dali-sym-podpisal-za-globata-za-glasuvane-grupata-kato-reshi-podpisvam-news_528291.html

С тези абсурдни думи депутатът от "Патриотичния фронт" Емил Димитров-Ревизоро блесна в дебат с Георги Кадиев относно миналото на първо четене предложение да има глоба от 50 лева, ако не гласуваш. Не знам дали има друг начин, но когато промяната е лоша, не трябва да се прави, подчерта Кадиев. Аз не знам какво, ама съм против, опонира Ревизоро, според когото по-добре да се дебатира и дори да се вземе грешно решение. Не мога да кажа дали ще е глоба или предложение, каза още Ревизоро. Депутатите пр

Времето на 12 март: Облачно, пак започва да вали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558461

Ще преобладава облачно време. По-съществени разкъсвания на облачността ще има през нощта и сутринта над Южна България. До обяд ще е почти без валежи. След пладне от югозапад ще започнат нови валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната. В следобедните часове ще се появи слаб вятър, в повечето райони от североизток, в Южна България - от изток. Минималните температури ще са между 1 и 6, максималните - между 10 и 15 градуса. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но валежи са малко вероятни. Над южните райони ...

Рок музикантът Кийт Емерсън се е самоубил

http://www.mediapool.bg/rok-muzikantat-kiyt-emersan-se-e-samoubil-news246636.html

Легендарният рок музикант Кийт Емерсън се е самоубил, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на полицията в Калифорния. Дългогодишната приятелка на 71-годишния Емерсън го открила мъртъв вчера сутринта местно време в техния дом в Санта Моника, в югозападния щат на САЩ. Музикантът, смятан за един от най-добрите кийбордисти в историята, е бил с огнестрелна рана в главата, като, както изглежда, се е прострелял сам.  По-рано прогресив рок групата "Емерсън, Лейк енд Палмър" съобщи за смъртта му, без да даде подробности. Кийт Емерсън е роден на 2 ноември 1944 г. в Англия. Той основава прогресив рок бандата "Емерсън, Лейк енд Палмър" през 1970 г., когато тя дебютира на емблематичния за контракултурата фестивал на остров Уайт. Легендарното трио включва още Грег Лейк, вокалист и басист, и барабанистът Карл Палмър. Групата издава поредица платинени албуми през 70-те години на миналия век. Запазена марка на бандата са сложните, меланхолични парчета, съчетаващи синтезатори, оркестров стил и джаз, отбелязва АП. В изявление Палмър нарече Емерсън "благородна душа" с ненадминат талант и музикален пионер.

Областният кръг на олимпиадата по информационни технологии ще се проведе в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558499

Областният кръг на олимпиадата по информационни технологии ще се проведе в Кюстендил. Това ще стане утре от 9.00 часа. Училище-домакин на олимпиадата ще бъде ПМГ "Проф. Ем. Иванов" - Кюстендил....

Лесно ли е да си християнин в Европа?

http://www.cross.bg/hristiyanite-hristiyani-evropa-1501339.html

/КРОСС/ На 10 март в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) се проведе научна конференция на тема „Гоненията на християни в съвременния свят: геополитически аспект“. Кореспондентът на „Руски дневник“ изслуша лекторите, които разказаха защо гоненията на християни днес набират сила. Да бъдеш християнин вече не е модерно „Религиозните права днес се нарушават в много държави по света. Авторитетът на църквата напоследък пада, като в резултат започнаха ограничения на църковната дейност“, каза в началото на конференцията директорът на РИСИ Леонид Решетников. С него се съгласи и упълномощеният от Министерството на външните работи на РФ комисар по човешките права, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов: „Религиозните свободи, фиксирани в редица световни документи, днес се поставят под въпрос. Данните са красноречиви: тотална християнофобия днес е налице в над 140 държави по света. В Близкия Изток броят на християните е намалял с милиони. Това е фактическа заплаха не само за междурелигиозния баланс, но и е политическа дестабилизация за целия регион“. „Случайно ли е, че световните гонения на християни не са осъждани в западните страни? Насажданите на Запад неолиберални идеи разрушават семейството, поставят под въпрос свободата на вероизповедание

"Фронтекс" не изключва миграционната криза да засегне и България

http://www.mediapool.bg/fronteks-ne-izklyuchva-migratsionnata-kriza-da-zasegne-i-bulgaria-news246635.html

Предприетите мерки от европейските страни за блокиране пътя на бежанците могат да доведат до появата на нови маршрути. Това заяви в интервю за френския вестник “Монд" Фабрис Леджери, ръководител на агенцията на ЕС за контрол на границите  “Фронтекс". От началото на годината се наблюдава увеличение в потока от нелегални мигранти през зоната на Централното Средиземноморие. Не става дума само за сирийци, а и за представители на различни страни от Западна Африка и страни на юг от Сахара.  Възможно е в близко бъдеще да възникнат нови маршрути, по които потоците мигранти ще се насочват към Европа. От ”Фронтекс" не изключват потокът да се насочи към Албания през Адриатическо море до Италия. Според експерта друг маршрут може да се появи през Черно море. “Не можем да изключим миграционната криза да засегне и България", заяви Леджър, цитиран от БГНЕС. Той добави, че  ”Фронтекс" работи със страните, които могат да станат нов маршрут за мигрантите. Според Леджър, основната трудност на този етап идва от  ”липсата на координирана политика на европейско ниво".

Самоуби се легендата в рока Кийт Емерсън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358941

Легендарният рок музикант Кийт Емерсън вероятно се е самоубил, предаде "Асошиейтед прес", позовавайки се на полицията в Калифорния.
Дългогодишната приятелка на 71-годишния Емерсън го открила мъртъв вчера сутринта местно време в техния дом в Санта Моника, в югозападния щат на САЩ. Музикантът, смятан за един от най-добрите кийбордисти в историята,
Легендарният рок музикант Кийт Емерсън вероятно се е самоубил, предаде "Асошиейтед прес", позовавайки се на полицията в Калифорния. Дългогодишната приятелка на 71-годишния Емерсън го открила мъртъв вчера сутринта местно време в техния дом в Санта Моника, в югозападния щат на САЩ. Музикантът, смятан за един от най-добрите кийбордисти в историята,

Престъпните босове във Великобритания стават все по-богати

https://www.24chasa.bg/Article/5358950

Престъпните босове във Великобритания стават все по-богатиМинистърът на вътрешните работи на Великобритания се превърна в обект на яростна критика заради "фундаментални слабости", които са позволили на престъпни босове да блокират стотици милиони паундове в незаконни печалби, пише столичният вестник The London Evening Standard, цитиран от Фокус. В силно критичен доклад Сметната палата припомни,

Трагедия! Пожар уби трима в София!

https://www.24chasa.bg/Article/5358954

Трагедия! Пожар уби трима в София!Тежка трагедия се случи тази нощ в София. Пожар отне живота на трима души в квартал „Лозенец”. Новината за ужасяващия инцидент съобщи Нова телевизия. Сигналът за инцидента е подаден около 3 часа през нощта в петък срещу събота. Огненият ад взе три жертви на улица "Трепетлика" 12, вход "Б". Очаквайте подробности.

Съдбата на ценни сгради - изгубена между регистрите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/12/2720712_sudbata_na_cenni_sgradi_-_izgubena_mejdu_registrite/?ref=rss


Как е възможно в наши дни проверката дали сграда, застрашена от разрушаване, е паметник на културата, да отнеме два - три дни? Как е възможно представители на община, на чиято територия е ценна постройка, дълго време да твърдят, че тя не е защитена от закона?

Ако се изключи умисъл и желание за скриване на истината от отговорните местни власти, пак остава вероятност чуденето да трае цял работен ден. Така беше в случая с полуразрушения тютюнев склад в Пловдив.

Едно от...

Радослав Зафиров е новият председател на младежите в БСП- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558600

Радослав Зафиров бе избран за председател на младежката организация на БСП в Кюстендил. Той е на 26 години, с висше образование, специалност „Туризъм". Зафиров бе избран на поста с открито гласуване на общинско отчетно- изборно събрание. Зафиров сподели, че поема поста с високата отговорностq да надгради направеното през годините. Председателят на младите социалисти ще работи за разширяване на организацията и по-голяма ангажираност на младите хора от Кюстендил към проблемите на града.На заседанието единодушно бе издигната кандидатурата на Стоя...

Отборът на Второ ОУ стана областен шампион по шахмат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558202

Отборът по шахмат на Второ ОУ „Даскал Димитри"- Кюстендил спечели областния етап от ученическите игри за 5- 7 клас и се класира за зоналния етап. Той бе в състав- Дейвид Милчов- капитан, Илияна Стоянова, Мирослав Ледеров и Александър Спасов. Децата се водят от учителят на физическо възпитание и спорт Иван Костов.Учениците от Второ ОУ победиха връстниците си от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Дупница.„Благодарности на децата за достойното представяне, с пожелание за успехи на зоналния и републикански турнир", коментира Костов....

Депутатът Кирил Калфин с приемна в Сапарева баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558436

Народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин организира приемен ден на 14 март / понеделник /, с жителите на община Сапарева баня. Приемната ще се проведе от 10:30 до 12:00 ч. в офиса на политическата сила в града. Записвания от граждани на общината могат да се правят в клуба на ГЕРБ или на място, информират от партията....

Сблъсъци между фенове и противници на Доналд Тръмп

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-mezhdu-fenove-i-protivnitsi-na-donald-tramp-news246634.html

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции. Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер. Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след като митингът в зала "Павилиън" в кампуса на Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност. В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на милиардера обяви, че събитието все пак ще се състои, но не уточни кога. При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера. "Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!". Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг. Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет. Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция. Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие. Самият Тръмп коментира пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи, показа увереност той.  "Човек вече не може дори да проведе митинг в голям град в тази страна. До този момент нямахме проблеми", каза Тръмп. Той отклони въпросите на водещия дали може да се очакват нови подобни случаи, предвид все по-агресивния характер на предизборните прояви в последно време. По-рано вчера, на митинг в Сейнт Луис, щата Мисури, Тръмп говори по-малко от 10 минути преди демонстранти да започнат да го прекъсват. Те репликираха през следващия един час кандидат-президента, който накара охраната да изгони остракистите. През последните дни се стигна до пререкания, и дори до физически спречквания, на няколко предизборни прояви. "Мога ли да бъда честен с вас, това придава вкус (на кампанията), така е по-вълнуващо. Това не е ли по-добре, отколкото да слушаме дълги отегчителни речи?", попита в типичен стил Тръмп.  

Сблъсъци след като Доналд Тръмп отмени предизборен митинг в Чикаго

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-sled-kato-donald-tramp-otmeni-predizboren-miting-v-chikago-news246634.html

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции. Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер. Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след като митингът в зала "Павилиън" в кампуса на Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност. В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на милиардера обяви, че събитието все пак ще се състои, но не уточни кога. При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера. "Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!". Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг. Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет. Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция. Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие. Самият Тръмп коментира пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи, показа увереност той.  "Човек вече не може дори да проведе митинг в голям град в тази страна. До този момент нямахме проблеми", каза Тръмп. Той отклони въпросите на водещия дали може да се очакват нови подобни случаи, предвид все по-агресивния характер на предизборните прояви в последно време. По-рано вчера, на митинг в Сейнт Луис, щата Мисури, Тръмп говори по-малко от 10 минути преди демонстранти да започнат да го прекъсват. Те репликираха през следващия един час кандидат-президента, който накара охраната да изгони остракистите. През последните дни се стигна до пререкания, и дори до физически спречквания, на няколко предизборни прояви. "Мога ли да бъда честен с вас, това придава вкус (на кампанията), така е по-вълнуващо. Това не е ли по-добре, отколкото да слушаме дълги отегчителни речи?", попита в типичен стил Тръмп.    

Доналд Тръмп отмени предизборен митинг в Чикаго

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-otmeni-predizboren-miting-v-chikago-news246634.html

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предадоха световните агенции. Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер. Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след като митингът в зала "Павилиън" в кампуса на Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност. В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на милиардера обяви, че събитието все пак ще се състои, но не уточни кога. При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера. "Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!". Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг. Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет. Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция. Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие. Самият Тръмп коментира пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи, показа увереност той.  "Човек вече не може дори да проведе митинг в голям град в тази страна. До този момент нямахме проблеми", каза Тръмп. Той отклони въпросите на водещия дали може да се очакват нови подобни случаи, предвид все по-агресивния характер на предизборните прояви в последно време. По-рано вчера, на митинг в Сейнт Луис, щата Мисури, Тръмп говори по-малко от 10 минути преди демонстранти да започнат да го прекъсват. Те репликираха през следващия един час кандидат-президента, който накара охраната да изгони остракистите. През последните дни се стигна до пререкания, и дори до физически спречквания, на няколко предизборни прояви. "Мога ли да бъда честен с вас, това придава вкус (на кампанията), така е по-вълнуващо. Това не е ли по-добре, отколкото да слушаме дълги отегчителни речи?", попита в типичен стил Тръмп.      

Журналист: Шарапова може да си позволи всичко, за какво ѝ е да взима лекарство от 1973 г.

http://petel.bg/ZHurnalist--SHarapova-mozhe-da-si-pozvoli-vsichko--za-kakvo----e-da-vzima-lekarstvo-ot-1973-g--__148611

Мария Шарапова е най-скъпоплатената тенесистка в света и може да си позволи всичко – от скъпи терапии до индивидуализирани хапчета. За ка...

Откъс от "Цветният човек" на Иван Теофилов

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/03/12/2715506_otkus_ot_cvetniiat_chovek_na_ivan_teofilov/?ref=rss


Верен на идеята да насърчава четенето сред децата ,"Детски Дневник" и тази година е медиен партньор на гласуването за любима детска книжка "Бисерче вълшебно". 

До 17 април редакцията ще публикува откъси от книгите, които се състезават в категорията "Мечтатели (9-11 години)", за да могат и читателите на сайта да се запознаят с тях. Пълен списък на всички номинирани в надпреварата книги можете да разгледате на сайта на "Бисерче вълшебно".

Днес ви предлагаме откъс от...

СТРАШНА ТРАГЕДИЯ! Огнена стихия погуби трима души в "Лозенец"! (обновена)

http://pik.bg/страшна-трагедия-огнена-стихия-погуби-трима-души-в-лозенец-обновена-news500407.html

СТРАШНА ТРАГЕДИЯ! Огнена стихия погуби трима души в "Лозенец"! (обновена)

Голям пожар горя в луксозния квартал "Лозенец". Огнената стихия вилня на улица "Трепетлика" 12 вход "Б".

Инцидентът е станал малко след 03:00 часа тази сутрин. 

Има три жертви, съобщиха за ПИК от МВР.

Хората са загинали вследствие на задимяване, не е имало силен огън. Не се е наложило хората в блока да бъдат изведени.

Очаквайте подробности!!!

Трима души загинаха при пожар в квартал Лозенец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358938

Тежък инцидент тази нощ в София. Пожар отне живота на трима души в квартал Лозенец, съобщи Нова тв.
Сигналът за инцидента е подаден около 3 часа през нощта.
Очаквайте подробности!
Тежък инцидент тази нощ в София. Пожар отне живота на трима души в квартал Лозенец, съобщи Нова тв. Сигналът за инцидента е подаден около 3 часа през нощта. Очаквайте подробности!

Следобед дъжд, температурите стигат до 15 градуса днес

https://www.24chasa.bg/Article/5358937

Следобед дъжд, температурите стигат до 15 градуса днесДнес ще преобладава облачно време с по-съществени разкъсвания на облачността сутринта над Южна България. До обяд над повечето райони ще е без валежи. След пладне от югозапад ще започнат нови валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната. В следобедните часове ще се появи слаб вятър, в повечето райони от североизток,

Играта свърши за Дилма Русеф?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/igrata-svyrshi-za-dilma-rusef-212948/

Само за няколко дни огромното разследване за корупция в Бразилия се доближи по-близо от всякога до президента Русеф

Самоуби се легендарният рок музикант Кийт Емерсън

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558599

Легендарният рок музикант Кийт Емерсън вероятно се е самоубил, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията в Калифорния. Дългогодишната приятелка на 71-годишния Емерсън го открила мъртъв вчера сутринта местно време в техния дом в Санта Моника, в югозападния щат на САЩ. Музикантът, смятан за един от най-добрите кийбордисти в историята, е бил с огнестрелна рана в главата, като, както изглежда, се е прострелял сам. По-рано прогресив рок групата "Емерсън, Лейк енд Палмър" съобщи за смъртта му, без да даде подробности. Кийт Емерсън е роден ...

Самоуби се рок легендата Кийт Емерсън

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/samoubi-se-rok-legendata-kijt-emersyn-6051233

Емерсън се е застрелял в главата, а новината съобщиха колегите му на официалната страница на групата във „Фейсбук“

Български суджук за 29 долара в интернет

http://pik.bg/български-суджук-за-29-долара-в-интернет-news500405.html

Български суджук за 29 долара в интернет

Суджук, направен в САЩ, но по стара българска рецепта, се продава като топъл хляб в мрежата за интернет търговия Аmazon. Цената е 29 долара, но в опаковка има 2 деликатеса в познатата ни форма на подкова. Мезето е направено от говеждо с много подправки, без глутен и е вакуумирано, хвалят се производителите, пише "Монитор".

Най-фрапантната българска обява е за продажбата на буркан с чист, планински въздух. Продавачът обяснява, че въздухът е от Рила, и по-точно от Рилските езера.

Интересно е, че бурканът се запълва едва когато е заплатена грандиозната цена от 78 долара. Организаторът на обявата уверява, че няма буркани на склад, всички са специални, уникални и индивидуални. В интернет може да се намерят и обяви за кисело мляко, шест бурканчета лютеница, семена от червени чушки или суджуци. Сайтове като eBay и Amazon, които предлагат пускане на предложения за купуване или продаване на различни стоки или услуги, са пълни с всякакви нетрадиционни обяви.

Те предлагат закваска за кисело мляко и обещават, че ще могат да се направят 50 литра, вкусът щял да бъде като на оригинала. Съдържа 10 сашета, като едно саше стига за 5 литра мляко. Срокът на годност е 1 година от пакетирането и струва 14 долара.

 

"Тонус"- Кюстендил тръгва за победа на "Аеробик фест"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558361

Спортен клуб по аеробика "Тонус" готви отбор, който има за цел да спечели първото място на Националния турнир "Аеробик фест". Отборът е от 5- ма души, в състав: Габриела Ковачка, Михаил Лучански, Елица и Деница Милеви, и Ралица Митрева. Митрева спечели първото място на турнира през миналата година, в индивидуалната надпревара. През 2015 година, отборът на "Тонус" бе на 3- то място.Кюстендилската школа по аеробика ще участва и с 10 състезатели в индивидуалната надпревара, съобщи за Дарик старши треньорът Галя Миткова. Аеробик фест маратона ще бъ...

Оцеляването при рак зависи и от генетичен тест

https://www.24chasa.bg/Article/5358452

Оцеляването при рак зависи и от генетичен тестДоказва предразположение към тумори Сочи дали дадено лекарство за таргетна терапия ще действа на конкретен пациент Друг вид тестове “изчисляват” риска от повторна поява на болестта Mоже ли човек да избегне рака дори ако има наследствено предразположение? А може ли, ако вече е опериран и няма метастази,

Облачно, пак започва да вали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558582

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. По-съществени разкъсвания на облачността ще има през нощта и сутринта над Южна България. До обяд ще е почти без валежи. След пладне от югозапад ще започнат нови валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната. В следобедните часове ще се появи слаб вятър, в повечето райони от североизток, в Южна България - от изток. Минималните температури ще са между 1 и 6, максималните - между 10 и 15 градуса. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но валежи са малко ве...

Половин България е във финансов колапс

http://pik.bg/половин-българия-е-във-финансов-колапс-news500401.html

Половин България е във финансов колапс

Финансите на българските общини са пред пълна катастрофа, а хазната ще трябва да налее в тях спешно десетки милиони левове. По данни на финансовото министерство 156 от общо 265 общини у нас са приключили 2015 г. с дефицит. 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения, 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им. Общинският дълг като цяло расте рязко и в края на 2015 г. достига 1.3 млрд. лв., пише в."Сега".

Катастрофалната картина на общинските финанси лъсна покрай дебатите на първо четене в пленарната зала на предложените от Министерството на финансите (МФ) промени в Закона за публичните финанси. Промените предвиждат да бъде създаден механизъм за подкрепа на финансово затруднени общини, включително възможност за покриването от централната хазна на отпуснати на кметовете безлихвени заеми. Към мотивите на проекта нямаше абсолютно никакъв анализ и оценка, но вчера се разбра, че МФ в крайна сметка е представило подробни данни по искане на няколко депутати - Георги Ковачев от коалиция Народен съюз и Дора Янкова и Румен Гечев от БСП.

Анализът на самата справка показва тежки проблеми. За една година дълговете на общините са скочили рязко и вече стигат 1.27 млрд. лв. За сравнение дългът на сектор "Местно управление", в който освен общинския дълг се включва и този на общинските болници, в края на 2014 г. бе 1 млрд. лв. Абсолютен лидер по размер на дълга през 2015 г. е Cтоличната община с 570.6 млн. лв., следвана от Bарна със 79.6 млн. лв. и Пловдив - с 35.3 млн. лв. Въпреки впечатляващите суми дългът при тези големи кметства не тежи несъразмерно на бюджета и те не надхвърлят ограничението за максималния размер на разходите, които могат да правят през годината за обслужване на заемите си. За разлика от тях други 25 общини са надхвърлили лимита и са платили за обслужване на дълга над 15% от средния размер на собствените си приходи и изравнителната субсидия за последните 3 години. Абсолютен рекордьор е община Рудозем, която при ограничение от 15% е извършила плащания по общинския дълг през 2015 г. в размер на 148.4%.

Средният размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия на община Рудозем за този период е 1.4 млн. лв. годишно, а за 2015 г. е имала плащания по дълга в размер на 2.1 млн. лв. В тази негативна класация следва малката община Ковачевци с плащания по дълга през 2015 г. в размер на 123.5% от собствените приходи и субсидията. В списъка попадат и големи общини като Перник (48.5%) и Кюстендил (19.1%). От данните става ясно, че 71 български общини имат прекалено големи просрочени задължения и биха надхвърлили предложения нов лимит за този показател. Според МФ просрочените плащания не трябва да надхвърлят 5% от отчетените разходи за последната година. Най-зле по предварителни данни са Белоградчик с 82.2%, Стамболово с 52%, Велинград с 44%, Симитли - 44%, Пирдоп - 43.4%. Като цяло в края на миналата година просрочените задължения на общините са били 184.8 млн. лв., като 64.6% от тях са натрупани от 20 управи с крупни просрочени задължения. В списъка води Сливен с 20 млн. лв. просрочени дългове към края на годината, следван от Кърджали с 13 млн. лв., Перник с 12.7 млн. лв., Велинград - 11.3 млн. лв.

От дадената на депутатите справка става ясно и защо финансовото министерство настоява да бъдат завишени два от дисциплиниращите лимити - за налични задължения в края на годината и поети ангажименти за бъдещи разходи. Ако тези ограничения не бъдат вдигнати, кметствата, които успяват да ги спазват, ще останат изключение. И след завишаването на двата показателя те биха се нарушавали от съответно 56 и 57 общини. Масовите дефицити, отчетени по бюджетите на 156 общини през 2015 г., идват на фона на доста по-добра картина за 2014 г. Тогава на минус са били 70 местни управи. На хроничен дефицит в три поредни години излизат 8 общини, включително морската Несебър, при която минусът за 2015 г. е 25.2 млн. лв., Враца - с дефицит от 2.8 млн. лв., Казанлък - с минус от 3.8 млн. лв.

В списъка са още Шабла с дефицит от 335 381 лв., Ловеч (566 157 лв.), Бойчиновци (110 031 лв.), Белене (3 512 916 лв.), Нова Загора (38 558 лв.). Интересно е, че при тези общини има и реализирани дефицити по линия на сметките за европейски средства. Несебър има дефицит за 2015 г. по оперативните програми от 12 млн. лв., а Враца - от 8.5 млн. лв. Казанлък е на минус от 5.6 млн. лв. В справката не е посочено какъв евентуален ресурс ще е необходим за закърпване на бюджетите на фактически фалиралите общини, но сумата ще е солидна.

От данните става ясно, че на общините вече са дадени безлихвени заеми в размер на 170 млн. лв., а МФ настоява да има възможност безлихвените заеми да могат да се плащат с безвъзмездна субсидия от страна на държавата. "Даваме прекалено широки правомощия на министъра на финансите и създаваме риск той да покрива избирателно дефицитите на отделни общини. Откъде ще се вземат тези безлихвени заеми, освен от фискалния резерв", коментира Георги Ковачев. "Недопустимо е да награждаваме със субсидии финансово недисциплинирани общини. Показателно е несъгласието с предложените промени на сдружението на общините", коментира и Румен Гечев от БСП.

 

Младите театрали с шествие за 95 години Варненски драматичен театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558521

С премиера, флашмоб, изложби, музика и други изненади Варненският драматичен театър ще отбележи своя 95-годишен юбилей. Театралният празник ще започне официално в 16,00 часа с Парад на младите театрали. В него ще се включат възпитаници на театралните школи във Варна, ръководени от актьори - „Студио Театър" на Стоян Радев, театрална формация М. А. Х. на Валентин Митев, „Театрално ателие" на Милена Кънева и Театрална школа „Етюд" на Гергана Арнаудова и Цветина Петрова. Шествието ще тръгне от Сцена Филиал покрай Основна сцена, по бул „Княз Борис I...

„Фронтекс” не изключва възможността мигранти да се насочат и към България

http://www.moreto.net/novini.php?n=315538

Европейската агенция за външни граници „Фронтекс” не изключва появата на нови пътища, по които нелегалните мигранти да се отправят за Европа, каза ръководителят на звеното Фабрис Леджери. Напълно възможно е също и настоящият поток от мигранти да се раздели на две и част от хората да се отправят през Албания по посока на Адриатическо море, а друга през Черно море, допълни Леджери.

РИА Новости: Български репортер се застъпи за представителя на МО на РФ Игор Конашенков

http://www.cross.bg/konashenkov-rysiya-zhyrnalisti-1501338.html

/КРОСС/ Българският журналист Борис Анзов заяви, че е готов да защити официалния представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, на когото бе наложено порицание, че не е успял да осигури безопасността на чуждестранните журналисти в Сирия, предаде РИА Новости. По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че тежка артилерия е обстреляла населения пункт Кинсиба от страната на Бдама и турско-сирийската граница. Снарядите са се взривили на 150-450 м от работещите там журналисти. В резултат четирима от тях – от Русия, Китай, Канада и България – получиха наранявания. На пострадалите бе оказана помощ и състоянието им е задоволително, посочва агенцията. „Неотдавна се върнахме от Сирия, където бяхме обстреляни на територия, на която бе (установено) примирие. Бяхме с бронирани жилетки и каски с надпис „Преса“. Подло ни обстреляха приблизително от страната на турската граница. Бих искал да изразя благодарността си на Игор Конашенков, който предприе всички необходими мерки, за да ни изведе в безопасност. Гордея се с него и искам да кажа, че както и преди 135 години, българи и руснаци бяха заедно в бой и ни обстрелваха. Ето защо му изказвам голямото си признание“, е казал Анзов по време на брифинг с официалния представител на Министерството на отбраната на Русия Мария Захарова

С облаци и дъжд в събота

http://offnews.bg/news/n_1/n_625633.html

Пред деня се очаква преобладаващо облачно време. Сутринта по-съществени разкъсвания на облачността ще има в Южна България. До обяд няма да има почти никакви валежи, но в следобедните часове ще започнат нови превалявания, които ще обхванат по-голямата част от страната през нощта срещу неделя.Ще появи слаб вятър от североизток в повечето региони, а в Южна България – от изток. Минималните температури ще са между 1 и 6 градуса, максималните – между 10 и 15 градуса. Предимно облачно ще е и над Черноморието, но там валежите са малко вероятни. Временни разкъсвания ще има над южните райони. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 9 и 12 градуса, температурата на морската вода – между 8 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините също ще е облачно, а по върховете и мъгливо. В сутрешните часове ще е без валежи, но следобед в планините от Западна България ще започнат слаби превалявания, предимно от сняг, като през нощта срещу неделя те ще се усилят. Първоначално от юг ще духа слаб вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

Среща с автограф с Тед Кочев днес в Дома на киното

http://offnews.bg/news/n_1/n_625631.html

Днес от 12:00 часа в Дома на киното в София ще се проведе отворена дискусия с автограф с легендата на Холивудското кино с български корени - Тед Кочев . Всеки желаещ да зададе своя въпрос на режисьора на "Рамбо", "Стажът на Дъди Кравиц", "Да се събудиш в страх" и много др. филми ще може да го направи свободно, като накрая получи автограф от твореца. На следващия ден, в неделя, отново в 12:00 часа, ще се проведе и среща с автограф с титана на унгарското кино Бел Тар , който днес пристигна в столицата по случай София Филм Фест 2016.

Предимно облачно остава и днес, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358932

Днес ще преобладава облачно време с по-съществени разкъсвания на облачността сутринта над Южна България. До обяд над повечето райони ще е без валежи. След пладне от югозапад ще започнат нови валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната. В следобедните часове ще се появи слаб вятър, в повечето райони от североизток,
Днес ще преобладава облачно време с по-съществени разкъсвания на облачността сутринта над Южна България. До обяд над повечето райони ще е без валежи. След пладне от югозапад ще започнат нови валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната. В следобедните часове ще се появи слаб вятър, в повечето райони от североизток,

Прагматичният датски модел за бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358215

С разнообразни мерки за възпиране и интеграция Копенхаген се опитва да се справи с мигрантската вълна

Дания се появи в непозната досега светлина в световните медии от края на 2015 г., заради изключително крайните мерки, предприети от правителството й, за да овладее растящия наплив на мигранти към нейна територия,
С разнообразни мерки за възпиране и интеграция Копенхаген се опитва да се справи с мигрантската вълна Дания се появи в непозната досега светлина в световните медии от края на 2015 г., заради изключително крайните мерки, предприети от правителството й, за да овладее растящия наплив на мигранти към нейна територия,

Дневен хороскоп за 12 март

http://showbusiness.actualno.com/dneven-horoskop-za-12-mart-news_528278.html

Дневен хороскоп за Овен Днес всичко, от което ще имате нужда е търпението. Всичко с времето си, и има защо нещо да се бави. Не пришпорвайте събитията и ще видите как всичко ще си дойде на мястото. Дневен хороскоп за Телец Днес денят ще е победоносен за вас! Очаква ви огромен успех и признание. Може да получите примамлива покана от човек, който до скоро е бил много скъп за вас. Въпреки изкушението откажете. Нямате нужда от тези емоции, тъкмо сте ги надживели. Дневен хороскоп за Близна

Испания против споразумението ЕС - Турция, опасява се от бежанска вълна

http://europe.actualno.com/ispanija-protiv-sporazumenieto-es---turcija-opasjava-se-ot-bejanska-vylna-news_528282.html

Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20 декември, гласува против проекта за споразумение между ЕС и Турция по мигрантския въпрос, съобщават в. „Ел Паис" и останалите испански медии. Проектът бе отхвърлен с 227 гласа в общо 350-членния парламент. Пактът с Турция, предвиждащ масово експулсиране на мигранти от ЕС, бе наречен от лидера на социалистите Педро Санчес „срамен", „незаконен" и

Турция започна да получава 3-те милиарда евро помощ за мигрантите

http://asia.actualno.com/turcija-zapochna-da-poluchava-3-te-miliarda-evro-pomosht-za-migrantite--news_528286.html

Анкара започна да получава част от договорените 3 милиарда евро помощи, които Европейския съюз одобри в началото на февруари, заяви високопоставен представител от турското външно министерство, цитиран от в-к „Хюриет”. Средствата са целеви и са планирани за подобряване на условията на живот на бежанците, в замяна на което Анкара ще гарантира по-малко от тях да мигрират към Европа. За първи път планът беше съгласуван между ЕС и Анкара през ноември 2015 година, предаде БГНЕС. Въ

Балет за деца в Пловдивски културен институт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558450

Балет за най-малките организира Пловдивския културен институт с DS Magnifique. Класовете са предвидени за деца от 2,5 до 4-годишна възраст. Те могат да се докоснат до балетното изкуство събота и неделя от 10,00 до 10,45 часа в сградата на Пловдивския културен институт. Балетът за деца е най-новата дейност на студиото и цели да развие музикалност, естетика и грация у децата, съчетана със забавление и много игри. Цени за „Babyballet“: 7 лв. – единично посещ...

Предстои ремонт на улица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558597

Улица “Маршал Толбухин” във видинския град Дунавци ще бъде ремонтирана през тази година. Това обеща по време на изнесената си приемна там кметът на община Видин Огнян Ценков. В ремонта ще бъдат вложени 80 000 лева. Парите са част от отпуснатите от държавата 1 милион лева. Част от присъстващите изразиха мнение, че от поправяне имат нужда и други улици. Затова Огнян Ценков разпореди на кмета на града Димо Скорчев да се направи предложение до общината и се вземе решение къде да бъдат извършени ремонтни дейности....

Пожар в София взе жертви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558598

Пожар отне живота на трима души в столичния квартал „Лозенец", съобщава Нова телевизия. Сигналът за инцидента е подаден около 03:00 часа през нощта. Очаквайте подробности! Източник: Novanews.bg    ...

Без вода в част от ж.к."Стрелбище" днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_625613.html

Във връзка с реконструкцията на водопровод временно ще бъде прекъснато водоснябдяването на живеещите в района на ул. „Енос, от ул. „Мила родина“ до бул. „България“ в ж.к. Стрелбище, съобщават от "Софийска вода". Ремонтът е планиран за интервала от 9 ч. до 19 ч. В случай, че дейностите продължат повече от 12 часа ще бъде осигурена водоноска на ул. „Енос“, на ъгъла с ул. „Мила родина“. Целта на ремонтните дейности е да се осигури по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Оцелял от Холокоста беше обявен за най-възрастен човек на Земята

http://petel.bg/Otselyal-ot-Holokosta-beshe-obyaven-za-nay-vazrasten-chovek-na-Zemyata__148610

Евреин, прекарал Втората световна война в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц (Освиенцим), беше обявен за най-възрастен човек на Земят...

Севернокорейска подводница е изчезнала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558596

Севернокорейска подводница е водена за изчезнала от началото на тази седмица, когато е била край източното крайбрежие на страната, предаде Франс прес, като се позова на представители на правителството на САЩ. Американската телевизия Си Ен Ен цитира трима официални представители, пожелали да запазят анонимност. Те се позовават на сателитни снимки и на разузнавателни данни от американски самолети и кораби, че севернокорейските военноморски сили издирват изчезнала подводница. Смята се, че подводницата е потънала.

Преглед на печата - 12 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315539

Ситуацията с бежанците след затварянето на балканския път е сред водещите теми на съботните вестници. „Борисов заплаши да блокира споразумението ЕС – Турция България поиска от ЕС да я включи изрично в проектоспоразумението с Турция за спиране на миграционния поток, в което засега се споменава само Гърция.

Цонко Цонев: Сега и плажен КАТ да въведем

http://offnews.bg/news/n_1/n_625621.html

Цонко Цонев беше 3 поредни мандата кмет на морската рокстолица Каварна. Досега нямаше никакви забрани за къмпингуване в района не само на Каварна, но и на Камен Бряг, Българево и навсякъде наоколо. Това доведе до много сериозен прилив на туристи. Сега, на държавно ниво, се прави опит да се забранят палатките на 100 метра от плажа, както и да се въведат грандиозни глоби. ОFFNews се обърна за коментар към Цонко Цонев по темата - Господин Цонев, как ще коментирате идеята на законотворците да забранят палатките на по-малко от 100 метра разстояние от плажа? И защо точно 100 метра, а не 92, 43, или 105 метра, 6 сантиметра и 3 милиметра? - Идея нямам. Не мога да коментирам решения, които са без всякакви логични доводи. Предполагам, че са си написали някакви листчета като за новогодишна баница, на които е пишело 5 метра, 20 метра, 8 метра, 100 метра, и нечия ръчичка е изтеглила листчето със 100-те метра. - Каква е логиката да се забраняват палатките, след като всеки знае, че по морето има хотели и на 10 метра от плажа, но тях никой не ги закача? - Има хотели не на 10 метра от плажа, ами и такива, които са почти забодени в самото море. Има и много унищожени дюни, яхтени пристанища и какво ли още не. - По време на рок фестивалите в Каварна имаше палатки и на плажа. Тази забрана удря директно по феновете. До какво ще доведе това? - До една голяма обида и отлив на фенове и съответно загуби за икономиката на Каварна. Нека си помислят добре какво гласуват. Интересно ми е обаче как тази забрана ще важи за Камен Бряг, например? Там плаж няма, има само скали, а в закона не пише дали можеш да разпънеш палатка до скалите. Това автоматично би трябвало да означава, че на такива места все още е разрешено свободното къмпингуване. - Това с палатките и 100-те метра не се ли прави заради корпоративни интереси? - Не знам. Върху пясъка не може да се строи. На мен това по-скоро ми прилича, с извинене за израза, на опикаване на територия. Така правят кучетата. Предполагам, че това са собственици, или мераклии за собственици на ресторанти и капанчета по плажа. - Какви ще са последствията от такова решение? - Това е, меко казано, необмислено решение. То ще доведе до нова голяма армия от чиновници и още по-голяма корупция, като се имат предвид жестоките глоби, които се предлагат. Ще се получи нещо, като плажен КАТ и даже митничарите масово ще напускат, за да стават плажни катаджии. - Какво е решението? - Нещата да си останат, както досега. Черноморието ни наистина изчезва, но виновни за това не са къмпингарите, а тези, които го презастрояват.

НС ще е домакин на заседание на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на ПА на ПСЮИЕ

http://pik.bg/нс-ще-е-домакин-на-заседание-на-комисия-„икономика-инфраструктура-и-енергетика”-на-па-на-п-news500398.html

НС ще е домакин на заседание на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на ПА на ПСЮИЕ

Народното събрание ще бъде домакин на заседание на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

Заседанието на комисията ще бъде открито от председателя на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” Диана Йорданова, съобщиха от пресцентъра на НС. С приветствие към участниците ще се обърне директорът на Дирекция „Национална транспортна инфраструктура” в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Савов.

На заседанието на комисията ще бъде обсъден и приет съвместен доклад на тема „Подобряване на инфраструктурата в Югоизточна Европа - ускоряване на приоритетните проекти”.

В документа се акцентира върху важната роля на транспорта в осигуряване на устойчиво развитие, както и върху възможностите той да се развива и усъвършенства в съответствие с новите предизвикателства на базата на съвременните концепции за сътрудничество между страните от ПСЮИЕ, за да се създаде високо ефективна регионална транспортна система, съчетаваща национални транспортни програми с развитието на плановете за пан-европейски транспортни коридори.

За втора поредна година българският парламент е домакин на заседанието на комисията „Икономика, инфраструктура и енергетика”. То е в рамките на едногодишното българско председателство на ПА на ПСЮИЕ и в него ще участват представители на 10 парламента от региона. 

Топалов загуби дербито с Ананд на старта в Москва

http://moresport.actualno.com/topalov-zagubi-derbito-s-anand-na-starta-v-moskva-news_528274.html

Гросмайстор номер едно на България Веселин Топалов претърпя поражение в стартовата си партия от Турнира на претендентите за световната титла по шахмат. Топалов загуби от Вишванатан Ананд в битка между двама бивши шампиони на планетата, предаде БГНЕС. Българинът, който играеше с черните фигури, бе принуден да се предаде на 49-ия ход. В другите партии от първи кръг Карякин - Свидлер, Накамура - Каруана и Гири - Аронян бяха фиксирани ремита. Надпреварата в руската столица Москва ще продължи до 28

Завръщане във Фукушима

http://features.actualno.com/zavryshtane-vyv-fukushima-news_528277.html

Нараха е първото селище в близост до "забранената зона” около атомната електроцентрала във Фукушима, където животът се завръща бавно. Но това ново начало е изключително трудно и напредва много бавно. Всяка сутрин в кметството на Нараха обсъждат актуалната обстановка в града, след което служители обикалят по двойки улиците на града в търсене на нови заселници. Регистрират новодошлите и им помагат да се устроят. Пет години след силното земетресение и последвалото го цунами, щетите са

Разкриха тайната на метановото плато

http://climate.actualno.com/razkriha-tajnata-na-metanovoto-plato-news_528074.html

Климатолози обясниха причината за появата на хоризонтален участък на графиката на концентрацията на метан в атмосферата на Земята от края на XX и началото на XXI век. По такъв начин учените са разрешили загадката на метановото плато. Изследването на авторите е публикувано в сп. Science, съобщават Science News и Lenta.ru. Концентрацията на метан в атмосферата на Земята расте от началото на индустриалната епоха (около средата на XIX век). Но в периода между 1999 и 2006 година тази тенденция не е

Дневен хороскоп за 12 март

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-12-mart-news_528278.html

Дневен хороскоп за Овен Днес всичко, от което ще имате нужда е търпението. Всичко с времето си, и има защо нещо да се бави. Не пришпорвайте събитията и ще видите как всичко ще си дойде на мястото. Дневен хороскоп за Телец Днес денят ще е победоносен за вас! Очаква ви огромен успех и признание. Може да получите примамлива покана от човек, който до скоро е бил много скъп за вас. Въпреки изкушението откажете. Нямате нужда от тези емоции, тъкмо сте ги надживели. Дневен хороскоп за Близна

Здравни капацитети с шизофренно поведение за реформата - хем "за", хем "против"

http://healthy.actualno.com/zdravni-kapaciteti-s-shizofrenno-povedenie-za-reformata---hem-za-hem-protiv-news_528279.html

Такова решение може да бъде написано само от хора, които не разбират от медицина. Изведнъж виновникът се намери – не съм защитник на д-р Москов, той направи много грешки, но защо парламентът не прие окрупняването и приватизацията на болниците? Така проф. Милан Миланов зачекна отново темата с провалената засега здравна реформа и вечната тема за приватизация на болници. Миланов посочи като инструмент за окрупняване точно Националната здравна карта. Това било правено в Белгия – всяка г

Боян Петров: Анапурна е опасен и плашещ, но залагам на сигурността

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/12/2721782_boian_petrov_anapurna_e_opasen_i_plashesht_no_zalagam/?ref=rss


Българският алпинист Боян Петров заминава днес на поредната си експедиция в Хималаите. След като вече стъпи на пет от най-високите върхове на планетата, той се насочва към Анапурна (8091 м) и Макалу (8481 м) като част от проекта "Българин на 14х8000". Надеждата му е през тази пролет да преполови всички 14-осемхилядници. Преди заминаването си той отдели време на "Дневник", за да разкаже какви са плановете.

След изкачването на Манаслу през миналата година изглеждаше, че имате съмнения...

Пожар в София, трима души са загинали

http://offnews.bg/news/n_1/n_625632.html

Пожар е отнел живота на трима души в столичия квартал „Лозенец” тази нощ, съобщи Нова телевизия. Сигналът за инцидента е подаден около З часа.

Най-важното от Варна във вчерашния 11 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315535

50 деца на специален хранителен режим във варненските забавачки Към днешна дата 33 деца в градините и 17 в яслите във Варна се хранят по специфични диетични менюта. Услугата не се доплаща допълнително от родителите, но общината осигурява финансиране от близо 30 000 лева годишно.

Чавдар: разказ от Здравка Евтимова

http://offnews.bg/news/n_1/n_625617.html

Там е още, но съм се научила да бягам, слагам тъмното в чекмедже – наум заключвам, отново наум прибирам ключа и се опитам за изгоря това чекмедже, но то не гори. Голямо е, тъмно дълбоко езеро, което ходи след мене. С какво е пълно – зная, но онова, което е в ума ми, не може да стои в чекмедже. Тогава Чавдар дойде и ми каза: - Не зная дали ще изкарам още година, ей тука ме боли. Тука. Познавам го от много отдавна - не хленчи, не се оплаква. Когато си счупи палеца, чак вечерта ми обади – щял да прескочи до фелдшера, нещо се бил одрал. После 45 дни стоя в гипс. Така беше и когато му рязаха апандисита – звънна на следващия ден от болницата, а бе измил чиниите, беше оправил леглото и всичко у нас светеше. - Тук ме боли - каза той и се преви. Видях, че черните петна под очите му му стигат до средата на бузите. Видях ръцете - трепереха. Ще ходя да ти купя някакво лекарство, казах. Дай ми пари за лекарство, после ще ходим на лекар. - Ето, бръкни в джоба и си вземи, там има малко пари - всичко, което имам - Бръкнах - лъжеше. Намерих много. Цяла пачка. - Платих на един доктор да ми бие обезболяващо, сега съм по-добре - каза Чавдар. От пет години се беше научил да разбира какво искам да питам само от това как свивах пръстите на ръцете си. - На. Вземи и тези. Купи нещо обезболяващо, купи две обезболяващи или три. Прибрах всичките му пари и тръгнах към аптека „Здраве“, но не отидох в аптеката. Показа се автобус 17, спря и аз скочих в него. Знае се, че автобус 17 има спирка на гара „Метал“. Оттам всеки влак ще те закара някъде. Експресът ме хвърли в Кюстендил, оттам автобус ме изсипа в Гърция. Мислех, че Чавдар тъй и иначе си отива. Отдавна трябваше да свърши, аз бродех с неговите пари в джоба – но България е загадъчно нещо, за няколко часа не можеш да я пресечеш, магистралата сива, без бряг и без край. Не пуснах корени никъде в България, ту беше горещо, ту студено, отварях магазини за алкохол, ателие за химическо чистене, пункт за изкупуване на цветни метали. Няколко пъти ме трепаха, не много, защото дребните риби не ги убиват, пък и знаеха, че съм жената на Чавдар. Когато видях тия черни петна под очите му – дълбоки като пресъхнали кладенци очи, а петната дълги и мъртви, аз изтеглих всичко до стотинка от картата му. Човек първо мисли за кожата, човек го спасяват само парите и нищо не е приятел на човека както притихналите в джоба банкноти. Избрах влак, който ще отиде най-далеч от Перник, вагон жълт като лимон ме закара чак в Силистра. Никога по-рано не бях отивала там – кратък град. Отворих хлебарница и малко по малко бизнесът тръгна. На жената й трябва мъж да тика тежките касетки с хляб и да пече франзелите. Досега Чавдар беше човекът, дето влачеше всичко тежко и обемисто в ателието за химическо чистене, в хлебарницата, в павилиона за закуски. Човек не трябва да мисли какво се е случило със жълтите петна под очите на Чавдар, който издъхваше под касетките. Човек наблюдава онзи, който сега се огъва под хляба и щайгите. Момчето, което се гънеше, беше Петърчо. Силен и зъл, с косъм на глиган и сила на десет глигана, той ме гледаше както куче следи ръката, която му хвърля кокал. Тези очи са най-опасни, някой ден ще те изядат. Не се доверявай на такива очи, в тях живее смъртта. Бизнесът вървеше, глиганът с черния косъм се оказа добър работник. Вечер, когато Дунав миришеше на боя или може би амоняк, аз си мислех за онова чекмедже, за кръговете под очите, за автобус 17 и Централна гара. Чавдар сигурно беше умрял. - Наблюдавай бизнеса - заръчах на черната козина, но не му оставих пари. Пари не оставяй на никого, на никого – оставиш ли той ще си купи нож и ще изреже сърцето ти, ще плати за куршум и ще те застреля. - Аз с какво ще го купя брашното? - попита ме якият човек и очите му гледаха по-лошо от куче. - Ще отида да изтегля и ще ти дам. - Ти няма да се върнеш, измърмори той. Миришеш така, когато си отиваш. Миришеш така, когато няма да те видя повече. - Отрежи си носа и го изяж - казах му. - Ще си дойда. Знаеш, че винаги внимателно броя парите. За онова чекмедже – още го държа в главата си, там заключвам черните торби под очите, глътвам ключа. Тука ме боли, на дъното на чекмеджето, никога не мога да изляза навън. Хванах онзи оранжев влак, онзи дълъг цяла есен влак – първият вагон започва през зимата, последният е стигнал юни, после грабнах автобус 17. Бързах. Хвърчах като дъжд, който не знае кога ще спре и къде ще закара влагата на капите си, без въздух в устата тичах към къщата – всъщност барака от две стаи и прекрасна тоалетна с вана. Любовта се случва там, защото мястото й е да изтече в канала и никога повече да не ти досажда. Ходех тихо като гъсеница. Като перо на убит кос - така тихо се плъзнах към прозореца. Надникнах. Дали някой му бе донесъл нещо на Чавдар преди толкова време? Малко вода? Обезболяващо? И тогава видях висока, тъмна жена, лицето й като камък, по който стъпват сто човек на път за работа - аптекарката. Вечеряха със Чавдар и тя го гледаше както дете гледа сладолед, както рибар се взира в шарана на въдицата си. Както го гледах аз – така гледах Чавдар, когато още не знаех, че любовта трябва да изтече по канала, любовта не ти пълни стомаха, а хвърля язва в храната. Любовта не помага на хлебарницата, докарва й фалит, любовта освен да те разболее, за нищо друго не става. Ей така гледаше тая грозна жена Чавдар, а той не забелязваше, нагъваше ли нагъваше кюфтета. Аз не му правех кюфтета, аз нищо не правех, Чавдар готвеше. Той имаше ръце на готвач, на хлебар, за всичко ставаха тия ръце с яка кожа на Чавдар. Влязох. Той ме видя. Както дъвчеше, спря, сякаш вилицата се беше забила в езика му, сякаш кол го бе пробол в окото, а после: - Пете! Петенце! Мила! Той скочи, по лицето му нямаше нито едно жълто петно, очите му бяха големи, дълбоки и се усмихваха. Грабна ме, прегърна ме, като че бях перо от кос, като че бях последните пет лева в джоба му. Като че бях лекарството, дето бе прогонило болестта и петната. Голямата черна жена наведе глава към масата. Голямата тъмна жена с лице от камък, по който са стъпвали всичките зидари на път за работа, се сви. Погледнах какво прави. Тя плачеше. Тя плачеше и се чуваше как сълзите й падат върху мушамата до чинията с кюфтетата.

Спорт по тв днес - 14 мача, световно по биатлон, ски, тенис, бокс и снукър

https://www.24chasa.bg/Article/5358682

Спорт по тв днес - 14 мача, световно по биатлон, ски, тенис, бокс и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Швейцарски фирми ще разкриват 5000 нови работни места в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358827

Швейцарски фирми са готови да стъпят на пловдивския икономически пазар и да разкрият поне 5000 нови работни места, стана ясно след работната среща на кмета на града под тепетата Иван Тотев и извънредния и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел. Става дума за поне 5-6 предприятия с различен и твърде широк спектър на производство.
Швейцарски фирми са готови да стъпят на пловдивския икономически пазар и да разкрият поне 5000 нови работни места, стана ясно след работната среща на кмета на града под тепетата Иван Тотев и извънредния и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел. Става дума за поне 5-6 предприятия с различен и твърде широк спектър на производство.

Млади хора от 14 града събра Деветата национална младежка среща в Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558595

Млади хора 14 града от страната се включиха в Деветата национална младежка среща, която бе открита в Горна Оряховица. Форумът ще продължи до неделя и ще премине под надслов „Ролята на младите хора в решаване на глобалните проблеми на гражданското общество”. В духа на европейската година за борба с насилието срещу жените, това ще бъде и една от застъпените теми по време на конференцията. Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица. Гости на откриването на младежкия форум бяха км...

Какво следва от решението на ЕЦБ за лихвите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/12/2721663_kakvo_sledva_ot_reshenieto_na_ecb_za_lihvite/?ref=rss


Анализът е на Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк". Заглавието е на редакцията.

С решението си от четвъртък ЕЦБ направи още една крачка в посока намаляване на лихвите по свръхрезервите на търговските банки. Какво означава това за лихвите, по които банките отпускат кредити и привличат депозити от домакинствата и фирмите в еврозоната, и докъде може да стигне ЕЦБ по пътя към по-дълбоко отрицателни лихви?

Анализ на "Банката за международни разплащания"...

Без „хотелска такса” в болниците

http://petel.bg/Bez----hotelska-taksa----v-bolnitsite-__148608

Без "хотелска такса" в болниците. Така условно се нарича практиката придружителите на децата да плащат за нощувка в лечебното заведение. ...

След ужаса в "Лозенец" съседи разкриха: Преди да тръгне огъня се чу гръм

http://petel.bg/Sled-uzhasa-v-Lozenets-sasedi-razkriha--Predi-da-tragne-oganya-se-chu-gram__148609

кадър: Нова тв   Малко момиченце и две възрастни жени са загиналите при огнената стихия, която избухна тази нощ в столичния квартал „Л...

"Фронтекс" не изключва вероятността България да бъде засегната в по-голяма степен от мигрантския проблем

http://www.cross.bg/fronteks-migrantskiya-problem-1501355.html

/КРОСС/ Европейската агенция за външните граници "Фронтекс" не изключва вероятността България да бъде засегната в по-голяма степен от мигрантския проблем. След затваряането на т.нар Балкански път е напълно възможно сегашният поток от мигранти да се раздели на две, заяви пред френския вестник "Монд" ръководителят на "Фронтекс" Фабрис Леджери. Единият възможен път е през Албания към Адриатическо море. Би могло да има още и път през Черно море, но това, според Леджери, е зона със сложни условия за плаване.  

Пътна обстановка в страната - 12 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315534

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус‘‘:област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски движението на МПС се осъществява в активната лента, поради изграждане на колектор в разделителната ивица.

Смяна на върха на военната пирамида на НАТО

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558592

Командирът на американските сили в Южна Корея генерал Къртис Скапароти беше номиниран от американския президент Барак Обама да поеме всички военни операции на НАТО като нов върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, съобщи алиансът, цитиран от ДПА. Скапароти сменя американския генерал Филип Брийдлав, който бе на този пост от 2013 г. Предаването на пълномощията се очаква в близките месеци, се казва в съобщението на НАТО. Вероятно Скапароти вероятно ще оглави натовското военно командване преди срещата на върха на алианса, насрочена ...

Министерство на туризма готви тотална забрана за къмпингуване сред природата

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/03/12/2721683_ministerstvo_na_turizma_gotvi_totalna_zabrana_za/?ref=rss


След забраната за къмпингуване по морето, приета бързо и окончателно от Народното събрание само преди седмица, сега Министерство на туризма готви тоталната му забрана нявсякъде в България.

Предлаганите от ведомството поправки в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма са за забрана на всякакви форми на бивакуване, поставяне на палатки, каравани или кемпери на цялата територия на страната. Единствено изключение са категоризираните къмпинги. Предложенията са...

Повишена опасност от падащи камъни в Смолянско

http://smolyan.actualno.com/povishena-opasnost-ot-padashti-kamyni-v-smoljansko-news_528275.html

Повишена е опасността от падащи камъни по пътните настилки в цялата област в следствие на валежите през нощта, съобщи дежурният от Областно пътно управление – Смолян. Пътните настилки в цялата област са мокри, а поради мъгла видимостта е намалена. През нощта в службата не са получавани сигнали за инциденти, които да затрудняват движението на автомобилите. Проходите са проходими при зимни условия. През прохода Пампорово е забранено движението на товарни автомобили над 3,5 тона. В сила е з

Полицай простреля коня на цигани, тръгнали да му косят люцерната

http://starazagora.actualno.com/policaj-prostrelja-konja-na-cigani-trygnali-da-mu-kosjat-lucernata-news_528272.html

Бивш полицай стреля по каруца с ромско семейство, включително по бременна жена, и рани коня им в село Ветрен, област Стара Загора, предаде БГНЕС. Стрелбата се е случила в петък около 17 часа в землището на селото, където Милослав отглежда люцерна, а ромите са били близо до нивата му. На бившия полицай постоянно му изчезвала люцерната и той за това я наобикалял често. Когато видял каруцата там, нервите му не издържали и той подгонил заподозрените от него с пистолет в ръка и започнал да стреля.

Закъсня ли Борисов да иска официално ЕС да ни защити при бежанска криза?

http://politics.actualno.com/zakysnja-li-borisov-da-iska-oficialno-es-da-ni-zashtiti-pri-bejanska-kriza-news_528276.html

Очаквах такава реакция от премиера още в началото на седмицата. Недоумявам защо трябва да се пише писмо на Доналд Туск точно сега. Така евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира новината, че премиерът Бойко Борисов официално поиска в споразумението за реадмисия на мигранти с Турция да бъде включена и България, не само Гърция. Става въпрос за идеята на един върнат в Турция нелегален мигрант ЕС да приема по един регистриран в Турция сирийски бежанец. Според Валентин Радев от ГЕРБ писмото е мно

Воайорството и мазохизмът са по-нормални, отколкото мислим

http://curious.actualno.com/voajorstvoto-i-mazohizmyt-sa-po-normalni-otkolkoto-mislim-news_528269.html

Редица сексуални фетиши, смятани за ненормални, всъщност са често срещани сред хората, сочи ново изследване, цитирано от „Индипендънт”. Проучването е проведено в Канада и е взело за основа петото издание на „Диагностичния и статистически наръчник за умствени отклонения”, в който сексуалните интереси попадат в две категории – нормални и аномални. Изследователите са анкетирали 1040 граждани на Квебек. На тях са зададени въпроси относно сексуалните им предпочитания,

Радарите за превишена скорост днес - 12 март, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=315533

Служители на пътната полиция ще следят днес - 12 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 - Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.-10:30 - „Евксиноград“ – товарен портал – посока Зл.

Фронтекс: Не изключваме миграционната криза да засегне и България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558591

Предприетите мерки от европейските страни за блокиране пътя на бежанците могат да доведат до появата на нови маршрути. Това заяви в интервю за френския вестник „Монд" Фабрис Леджери, ръководител на агенцията на ЕС за контрол на границите „Фронтекс". От началото на годината се наблюдава увеличение в потока от нелегални мигранти през зоната на Централното Средиземноморие. Не става дума само за сирийци, а и за представители на различни страни от Западна Африка и страни на юг от Сахара. Възможно е в близко бъдеще да възникнат нови маршрути, по коит...

Няма как да глобиш избирателя фантом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358195

Не задължителният вот, а активната регистрация изтребва фантомите
По-важно от принципните промени в изборното законодателство е изчистването на техническите недоглеждания в него

Депутатите приеха на първо четене поправки в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване, активна регистрация, електронен и машинен вот,
Не задължителният вот, а активната регистрация изтребва фантомите По-важно от принципните промени в изборното законодателство е изчистването на техническите недоглеждания в него Депутатите приеха на първо четене поправки в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване, активна регистрация, електронен и машинен вот,

Три квартала и главната улица на Сердика под купола

https://www.24chasa.bg/Article/5358350

Три квартала и главната улица на Сердика под куполаЛаргото на София ще е готово след месец Ларгото на София ще бъде завършено до средата на април, а под него ще се оформи най-големият подземен музей, който ще показва три квартала на антична Сердика. Сред най-големите атракции обаче ще бъде декуманус максимус - главната улица на античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка,

5-годишно дете и две жени са починали при пожара в "Лозенец"

http://petel.bg/5-godishno-dete-i-dve-zheni-sa-pochinali-pri-pozhara-v-Lozenets__148607

Петгодишно дете и две жени на 44 и 64 години са открити мъртви в апартамент в столичния квартал "Лозенец" след пожар през изминалата нощ. ...

След пет години ще разбираме какво говорят котките

http://curious.actualno.com/sled-pet-godini-shte-razbirame-kakvo-govorjat-kotkite-news_528180.html

В университета на Лунд (Швеция) е стартирал петгодишен проект по разшифроване на езика на котките. Към 2021 година местните специалисти по фонетика обещават да изяснят какво именно означават мяукането и мъркането, съобщават Daily Mail и Lenta.ru. Дивите котки престават да мяукат при достигане на "пълнолетие" – когато повече не им е необходимо да привличат вниманието на своите майки и да имат нужда от ласки и мляко. Но след опитомяването котките се научили да общуват с хората и до самата с

Културното министерство извади доказателство, че Пловдивска община е знаела за "Ориент Табако"

http://plovdiv.actualno.com/kulturnoto-ministerstvo-izvadi-dokazatelstvo-che-plovdivska-obshtina-e-znaela-za-orient-tabako-news_528270.html

Кметът на Пловдив Иван Тотев е уведомен преди 1 година за специалния статут на тютюневия склад, който беше почти съборен тази седмица. Това показва писмо от инспектората за опазване на културното наследство, разпространено вчера от Министерството на културата. В самото начало на скандала Тотев твърдеше, че в общината не е имало информация, че складът е паметник на културата. Той дори заяви, че неговият статут е изненада за него, макар че Тютюневият град е акцент в програмата на Пловдив като сто

Трима загинаха в пожар в жк Лозенец

http://sofia.actualno.com/trima-zaginaha-v-pojar-v-jk-lozenec-news_528273.html

Трима души са загинали след пожар в столичния квартал Лозенец. Инцидентът е станал тази нощ около 3 часа улица "Трепетлика" 12, съобщи БГНЕС. По първоначалната информация бе за един загинал човек и един с опасност за живота. По информация на Нова телевизия загиналите са трима. Очаквайте подробности!

57 позволени в ЕС пестициди убиват пчелите

http://interest.actualno.com/57-pozvoleni-v-es-pesticidi-ubivat-pchelite-news_528271.html

Пчелите биват отравяни от 57 различни вида пестициди, чиято употреба е позволена в Европейския съюз. Това сочат резултатите от ново изследване на полски учени, цитирани от технологичното издание „Уайърд”. Докладът на Полския национален ветеринарен институт, публикуван в специализирания „Журнал за хроматография”, показва ефекта на всички 200 лицензирани в ЕС пестициди върху пчелите. „Здравето на пчелите е въпрос от обществено значение. Те са изключително важни за о

12 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=315532

Събития: 1860 г. – За пръв път е отслужена църковна служба на български език. 1872 г. – Иларион Ловчански е избран за Български екзарх. 1894 г. – Започва продажбата Coca-Cola в бутилки. 1907 г. – При експлозията на френския броненосец Йена загиват 118 души.

Транспортните престъпления - с най-голям дял в работата на Окр. съд Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558544

Много добра оценка получи за работата си Врачанския окръжен съд на днешното отчетно събрание. Съдия Даниела Дончева, зам.председател на Софийския апелативен съд обяви, че „като цяло нямат забележки, които да са свързани с организацията на работата , срочността или времето за изготвяне на съдебните актове." През 2015 година в Окръжен съд Враца са постъпили за разглеждане 1 578 нови дела, а заедно с останалите несвършени от предходната година са стояли за разглеждане общо 1 741 дела. От тях наказателни те са били 591, 163 - търговските, 37 фирм...

Лили Иванова, “Куин”, “Форинър” и Кустурица сред най-чаканите през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265423_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%2C+%E2%80%9C%D0%9A%D1%83%D0%B8%D0%BD%E2%80%9D%2C+%E2%80%9C%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%80%E2%80%9D+%D0%B8+%D0%9A%D1%83%D1%81%D1%82

 Кои са топконцертите за 2016 година в София? Първият вече мина - цигуларят Васко Василев събра 12 000 души в зала “Арена Армеец” в края на февруари.

Следващият чакан с нетърпение изпълнител е Лили Иванова, която ще пее на 31 март в НДК. Билети няма от януари, във фейсбук изобилстват обяви за заветната хартийка “търси се”.

Музикален пирон ще забие пак в зала 1 на НДК на 4 април и “Фондацията”, завърнала се наскоро от турне в Австралия и Нова Зеландия. Супергрупата ще излезе със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Григов Паликаров.

На 22 април отново в НДК идват “майсторите на глобалната поразия” - Емир Кустурица с неговия Оркестър за сватби и погребения, които преди 2 години така влудиха публиката, че хората се качиха на сцената да пеят и играят с кумира си.

Два дни по-късно - на 24 април, в НДК ще излезе Лара Фабиан, която включи София в новото си турне за промотиране на албума си Ma vie dans la tienne.

Енрике Иглесиас е в “Арена Армеец” на 14 май. Той пя през декември, но над 20 000 мейла на феновете му, останали без билети, принудиха организаторите да го поканят отново.

Майсторът на филмовата музика и носител на “Оскар”, две награди “Златен глобус” и три грамита Ханс Цимер ще представи също в “Арена Армеец” на 16 май невероятно съчетание от класическа музика, рок и традиционно звучене, гарнирани със светлинни ефекти и уникална мултимедия.

На 12 юни в “Арена Армеец” излизат легендите на мелодичния хардрок “Форинър”, за да изпълнят хитове от последните 30 години.

Стадион “Георги Аспарухов” е мястото на срещата с “Куин” и Адам Ламберт на 23 юни, които направиха европейското си турне миналата година с 67 напълно разпродадени концерта.

Вечните хитове на “Скорпиънс” може да чуем на 17 юли в “Арена Армеец”.

В Деня на София 17 септември отново в “Арена Армеец” е спирката от световното турне на Армин ван Бурен, който е подготвил невероятно шоу.

Бивш полицай стреля по бременна жена и мъжа й, рани коня им

http://pik.bg/бивш-полицай-стреля-по-бременна-жена-и-мъжа-й-рани-коня-им-news500384.html

Бивш полицай стреля по бременна жена и мъжа й, рани коня им

Бивш полицай стреля по каруца с ромско семейство, включително по бременна жена, и рани коня им в с. Ветрен, област Стара Загора. Стрелбата се е случила вчера около 17 часа в землището на селото, където Милослав отглежда люцерна, а ромите са били близо до нивата му. На бившото ченге постоянно му изчезвала люцерната и той за това я наобикалял често. Вчера обаче, когато видял каруцата там, нервите му не издържали и той подгонил заподозрените от него с пистолет в ръка и започнал да стреля.

Потърпевшият от стрелбата, Асен, разказа, че бил с бременната си жена в каруцата и ходил да накоси трева за коня, когато засвистели куршуми покрай ушите им. Те побягнали с каруцата, но Милослав ги догонил с джипа си и прострелял животното. Случаят се изяснява от полицията. На лице към момента са един прострелян, но жив кон и едно бившо ченге зад решетките поне за 24 часа.

След инцидента в селото се надигнало напрежение, но полицията е охладила страстите. До късно през нощта полицаите извърваха обиск на къщата на стрелеца. 

Парламентът прие на първо четене да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265422_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B

 Парламентът прие да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност предложени от народните представители от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски. „За” промените гласуваха 124 народни представители, „против” - 0 и „въздържали се” – 4, с което той бе приет. Законопроектът предлага временните синдици на КТБ да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на Народното събрание. Според вносителите измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства отнасящи се до фалита на КТБ. В рамките на дебата Йордан Цонев, един от вносителите на промените, заяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада. Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи предложението на Мартин Димитров от РБ договорът за възлагане на международното разследване за КТБ да стане публичен. Според него всяка конфиденциалност е излишна. По време на дебата народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров посочи, че трябва ясно и категорично депутатите да си дадат сметка, че законът няма обратно действие. Според него той не може да действа със задна дата. Байрактаров подчерта, че тези договори не стават с публични средства, а са с частен ресурс и няма как да се оказва контрол. 
Вторият приет законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложен от депутати от ГЕРБ, бе приет на първо четене със 145 гласа „за” и 1 „въздържал се”. В него е заложено осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване исканията на вложителите и другите кредитори на КТБ. От ГЕРБ считат за необходимо да се предвиди обявяване на всички списъци, съставяни от синдика.

Далай Лама: Действията ще донесат мир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558590

Далай Лама призова за драстични образователни реформи в световен план, които да поставят фокус върху състраданието. Прогнозата му е, че 21-век ще бъде също толкова кървав и безсърдечен, колкото и 20-ти, отбелязва АФП. „Честно казано, в нашето поколение няма много надежда", заяви будисткият лидер по време на своя лекция в Женева. Надеждата ни е в бъдещите поколения, но трябва да започнем още сега от образованието, което да създава здрави умове, допълни Далай Лама. Лекцията му е част от специална програма в Съвета за човешките права на ООН, която...

"Реал" дава рамо на 90 сираци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265421_%22%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%22+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+90+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8

 Близо 90 деца в неравностойно положение от Видин ще бъдат обучени до края на годината в първото спортно училище за социална интеграция на Фондация "Реал Мадрид" в България. Школата официално стартира своята дейност, след като преди броени дни в испанската столица се осъществи официалната церемония за валидиране на договора за подкрепа на проекта от "Минстрой Холдинг" и д-р Хулио Гонсалес Ронко, изпълнителен директор на благотворителната организация на "Белия балет". Родната компания е официален партньор на община Видин и фондация "Приятели на спорта", която представлява "Реал" у нас.

Испанският гранд избра дунавското пристанище, защото се намира в един от най-изостаналите райони в ЕС. "Меренгес" развиват проекти именно на такива места в цял свят. В тези училища бива прилагана успешно методика, наречена "They play, we teach". България вече е част от 430-те школи, които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение чрез футбол и да им бъдат създадени по-добри условия за развитие в бъдеще. "Започнахме реализацията на тази инициатива още през 2005 г. и за нас е изключително постижение, че успяхме да включим България в социалноотговорната политика на испанския футболен тим. Училището няма за цел да създава футболисти, нито пък цели високо спортно майсторство и участие в първенства. Единственото условие е това да са деца от социално слаби семейства, без родители или с леки увреждания, като чрез спорта, с допълнителни активности и обучение, да бъдат социализирани по-лесно", обясни Николина Ангелкова, основният двигател за реализация на проекта у нас и бивш председател на фондацията "Приятели на спорта".


Почетен патрон на инициативата е премиерът Бойко Борисов. Планира се в спортното училище на Фондация "Реал Мадрид" във Видин да бъдат включени близо 180 деца в неравностойно положение от региона. Заниманията ще се провеждат два пъти седмично на стадион "Георги Бенковски" в града. Треньорите ще са от ОФК "Бдин", които преминаха през обучение от хора на "Реал". "Този проект е част от социалната програма на "Минстрой Холдинг". Ние подпомагаме редица проекти, като училища, детски градини в град Златоград, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", ансамбъл "Българе" и много други.


Решихме да подкрепим тази инициатива, защото децата в неравностойно положение се нуждаят от внимание и грижа. Футболът развива спортсменски дух, учи децата на отборност и взаимно уважение, а едновременно с това им позволява да се забавляват. Освен това вярвам, че именно чрез различни упражнения и социални активности ще помогнем на тези деца да заемат своето място в обществото ни и да получат своя шанс за социална интеграция", каза проф. д.т.н. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" АД. По време на престоя си в Мадрид министър Ангелкова и Николай Вълканов имаха възможност да се срещнат и лично с президента на "Реал" Флорентино Перес.


Димитър Ангелов: От бойните спортове излизат дисциплинирани хора, а не побойници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5358624

Димитър Ангелов е президент на Националната асоциация на бойните спортове, учредена на 25 март 2015 г. Организацията включва Българската конфедерация по кикбокс и муай тай (тук Ангелов е съпрезидент заедно с Виктор Меламед), Българска федерация по таекуондо (ITF), Българска федерация шотокан карате до, Българска карате киокушин федерация,
Димитър Ангелов е президент на Националната асоциация на бойните спортове, учредена на 25 март 2015 г. Организацията включва Българската конфедерация по кикбокс и муай тай (тук Ангелов е съпрезидент заедно с Виктор Меламед), Българска федерация по таекуондо (ITF), Българска федерация шотокан карате до, Българска карате киокушин федерация,

Кратък туристически гайд за островния рай Сейшели

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265420_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80

 Сейшелските острови. Това е раят, в който избраха да прекарат медените си месеци Салма Хайек и британските кралски особи принц Уилям и херцогиня Катрин. 115-те острова, разположени край източното крайбрежие на Африка, имат какво да предложат – с техните подходящи за пощенска картичка плажове, тропически гори и неприлично луксозни места за настаняване.
Вижте нашия кратък гайд за Сейшелите, който казва всичко за тази туристическа дестинация: Къде да отседнете Северния остров.

Този частен курорт отдавна е на картата на райските дестинации заради девствената си природа. Когато Уил и Кейт прекарват медения си месец там през 2011 г., той се превръща в любовно гнездо на звездите, сред които Дейвид Бекъм и Брад Пит с половинките им. Що се отнася до това какво можете да получите: опитайте с вила от 232 квадрата, която предлага частен басейн, частен плаж, личен готвач и иконом, готови да се погрижат за всяка ваша прищявка. Имайте предвид обаче, че такъв лукс никак не е евтин – цените стартират от 5000 долара на вечер.

За по-малко царствено преживяване можете да опитате и безгрижния Le Domaine de L'Orangeraie, намиращ се на зашеметяващия остров Ла Диг. Там ще платите малка част от цената на други топ хотели за шикозна дървена вила с гледка към островите или тропическите градини. А в ресторанта Seychellois-fusion ще намерите едни от най-вкусните ястия в архипелага. 

Какво да опитате

Cafe des Arts

Този ресторант на остров Праслин предлага частни шатри за хапване на брега на морето, обилна храна и забрана за деца под пет години. Тук ще ви сервират невероятни морски дарове, току-що уловена риба тон и зашеметяващ Cote d'Or на плажа. 

Какво да правите 

На островите придвижването става много по-често с волски каруци и велосипеди, отколкото с коли. Така че грабвайте колелото и се отправете на разходка край ваниловите плантации, очарователни селца и девствени плажове - включително Anse Source d'Argent – един от най-сниманите в света.

Без значение колко идиличен е вашият курорт, ще направите сериозна грешка, ако не разгледате и други острови. Резервирайте си разходка с лодка - или още по-добре платноходка или яхта – за да прекарате един ден, плувайки с шнорхел сред цветни корали, ловейки пресен паламуд и просто лежейки лениво на безлюден плаж. Прекарайте деня в природния резерват Vallée de Mai, който е част от наследството на ЮНЕСКО. Така ще разберете защо ранните изследователи го смятат за родината на Адам и Ева. Разположена на остров Праслин, това е една от най-добре запазените екосистеми в света и единственото място, на което естествено расте coco de mer - или двоен кокосов орех. Какво да пропуснете На Сейшелските острови има повече гигантски костенурки, отколкото където и да е другаде по света (десет пъти повече, отколкото на Галапагос, например).

И докато вие със сигурност може да види тези титани в много ферми, които са разпръснати на островите, безспорно е много по-добре да ги наблюдавате в естествените им местообитания - национален парк Curieuse Marine или Darwinian Aldabra Atoll. Какво да сложите в багажа Няма да ви трябват дебели дрехи или затворени обувки, така че ги пропуснете. Имайте предвид, че в повечето магазини на островите не се приемат кредитни карти. Така че носете повече пари в брой, а най-подходящата валута е евро. И не забравяйте камерата и фотоапарата – все пак това е едно от най-красивите места на планетата.

Източник: profit.bg

Шествие за годишнина на варненския драматичен театър

http://petel.bg/SHestvie-za-godishnina-na-varnenskiya-dramatichen-teatar-__148605

С премиера, флашмоб, изложби, музика и други изненади Варненският драматичен театър ще отбележи своя 95-годишен юбилей, предава Дарик. ...

Нова химическа атака на ИДИЛ в Ирак

http://petel.bg/Nova-himicheska-ataka-na-IDIL-v-Irak-__148606

Иракският град Таза е претърпял атака с химическо оръжие от страна на ИДИЛ. Терористите са изстреляли ракети пълни с химикали от гр. Каша...

Предизборен рецептурник за президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265419_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82

 Очертават се два варианта за втори тур: всички срещу ГЕРБ (малко вероятен) или всички срещу бившата тройна коалиция 

Конфузно е за една европейска държава шоумен със спорна репутация, станал трети по рейтинг в необявено социологическо проучване, да се окаже ключовият фактор при раздаването на картите.
Малко по малко от политическата кухня започна да се носи аромата на предизборните коалиционни гозби. Ако трябва да го кажем с телевизионната терминология, това е продуктовото позициониране на политическа основа.
По принцип става дума за президентския вот, но знае ли човек? Остава да разберем кой как ще приготви продуктите.
Неотдавна, когато България изгони един турски дипломат, ген. Атанас Атанасов разви оригиналната теза, че това е ход на ГЕРБ, с който правят реверанс на ДПС с оглед предстоящия президентски вот.
Не ми беше хрумвало, звучи по генералски смислено. Но така или иначе тази хипотеза отвори няколко теми. Най-важната от които е, че в политическото пространство започва борбата за гласовете на ДПС.
Защо на ДПС? Защото гласовете им са свободни, това е партията, която никога досега не е издигала кандидат-президентска двойка. Няма да го стори и сега.
Паметливите вероятно ще си спомнят едно изречение на Ахмед Доган от времето, когато той все още говореше публично. Тогава Сокола каза, че българският народ още не е узрял за кандидат-президент от ДПС. И както винаги е бил прав. Та в случая стави дума примерно за вота на около 400 000 души или за 7-8 процента от гласоподавателите в България. Или около 12 на сто от гласувалите. При това сигурни.
Тук, разбира се възниква и първата интрига – колко гласове от ДПС ще дръпне Местан? Хипотеза: Няма да е чудно, ако след регистрацията на партията си, самият Лютви Местан се кандидатира за президент не толкова с шансове да спечели, колкото просто да е „в мача” на терена, а не в публиката. Това наистина ще бъде първият български мюсюлманин, кандидатирал се за поста.
Но това – между другото. То само показва, че партийните игри ще бъдат сложни и многопластови, а междупартийните комбинации – неизброими.
Преди известно време Цветан Цветанов изброи кандидат-президентите. Освен тандема на ГЕРБ, там са и Радан Кънев, който сам обяви амбициите си, и Георги Първанов (Калфин отрече, че ще се бори за поста), както и вечният Волен Сидеров. Не се знае РБ или това, което е останало от тях дали ще издигне кандидатура, но ако се решат - това вероятно ще бъде Меглена Кунева.
Изобщо – каквото и да прочетете по-долу, имайте предвид две неща: Първото е, че мнозинството от партиите ще издигнат свои кандидати не защото имат шансове да спечелят, а заради стягане на редиците и достъпа до медийния ресурс.
Втората е, заради възможността да изтъргуват получените гласове на втори тур.
Сега да видим възможните ухажьори на ДПС.
Играта наистина е интересна. От една страна ген. Атанасов вече посочи ГЕРБ. Обаче от партията на Борисов трябва да са изперкали, за да го направят, или поне явно. Както електоратът им, така и цялата опозиция, начело с ДСБ ще ги разкъсат от критика в смисъл „Ето я коалиция Бостан”.
Най-логичният и очакван ухажьор на Доган са левите сили. Тук имаме съперничество между БСП и АБВ. И двете ще издигнат кандидат и битката ще бъде кървавочервена.
От една страна, БСП и ДПС вече играха заедно за вота на недоверие към правителството. Миков и Карадайъ се снимаха на стълбите в кулоарите на парламента след обща сбирка и това беше показателно почти толкова, колкото и прегръдките на Станишев и Местан.
От другата е Първанов, а стара любов ръжда не хваща. Ако поне малко се вярва на конспиративните тези, Кремъл отново вади лидера на АБВ на преден план след провала на кабинета Орешарски и категоричния курс на Борисов към Брюксел.
„Атака” също се бори за любовта на Големия брат. Ситуацията е толкова заплетена, че води към едно единствено разумно решение – БСП и АБВ с единна кандидатура, подкрепена от ДПС. А Сидеров ще им подари гласовете ни на втори тур.
И докато БСП си чоплят пъпа около поредния исторически конгрес, Първанов вече започна играта.
Първо, той си обяви позициите, познати от преди – разширени президентски пълномощия, а като финал – президентска република. Дали е възможно или не е отделен въпрос, важното е, че това е ясна и смилаема теза. Въпрос на избор.
Второ – политическите наблюдатели вече обърнаха внимание на факта, че в предложенията на кандидат-членове за КЗК от ДПС изненадващо предложиха не свой човек, а фигура, близка до АБВ, което е директна покана за бъдещи съвместни действия.
Трето: Преди дни от телевизионния екран Първанов остро нападна новия враг на ДПС - Лютви Местан и бъдещата му (доколкото съдебно още не е регистрирана) партия ДОСТ. А това е пряка подкрепа на ДПС.
Не подценявайте политическия играч Първанов – минал през шеф на БСП и два мандата президент.
Въпросът е какво следва от това на втори тур?
Има два варианта: всички срещу ГЕРБ, което е трудно за вярване, защото в парламентарен план на практика повечето зависят от ГЕРБ; или всички срещу бившата тройна коалиция, което ще спечели поредния ръчен часовник на Цветан Цветанов.
Да, единствената формула, която може да даде надежда за някакъв победител извън ГЕРБ е временна коалиция БСП-АБВ-ДПС+„Атака”. Едва ли, но на теория е възможно.
Ако обаче Първанов не спечели (а той няма да спечели), решително трябва да се откаже от коалиционното управление или да си подаде оставката като лидер на партията. И двете са силно съмнителни.
Реформаторите са „всяка коза за свой крак” – едва ли ще издигнат общ кандидат. Самият Радан Кънев или човек от ДСБ вероятно ще тества възможностите на един бъдещ десен проект през призмата на мажоритарния вот и толкова. Това е горе-долу логиката и мотивите на Местан.
Що се отнася до Патриотите – Валери Симеонов е човек на бизнеса, никога няма да тръгне срещу мажоритарния собственик на управлението, в което има дял.
Най-голямата интрига може да дойде от липсващото име. То се казва Слави Трифонов и според едно необявено социологическо проучване има 52% одобрение - трети след Йорданка Фандъкова и Кристалина Георгиева. А изборите са мажоритарни. Ако се включи в играта става весело.
Както вече писах по-горе – много е заплетено. И в този смисъл победата на ГЕРБ далеч не е в кърпа вързана.
Е, рано или късно при 10 предни победи вероятно ще дойде времето партията на Борисов да загуби някои избори. Тези – едва ли, освен ако враговете му отпреди 2 години не се прегърнат и не затанцуват като балет „Магаданс“.
Но е конфузно за една европейска държава шоумен със спорна репутация да съставя политическия рецептурник.

Прогноза за времето - 12 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315531

Ще преобладава облачно време. По-съществени разкъсвания на облачността ще има през нощта и сутринта над Южна България. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но валежи са малко вероятни. Над южните райони ще има временни разкъсвания на облачността.

Отнемат привилегии на почетните консули, вижте кой кой е сред тях

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265418_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%

 Голяма част от привилегиите на почетните консули на чужди държави у нас да отпаднат. Това ще предложи до седмица външният министър Даниел Митов.

Той е обещал падане на привилегиите пред премиера Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет.

“Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз. Ходят с ескорт или с какво ли не”, одобрява плановете на Митов премиерът Бойко Борисов.

На почетните консули, които обикновено са български граждани (виж списъка долу), ще им бъдат отнети дипломатическите номера, които ги пазят от санкции при нарушение на правилата на пътя, научи в. “24 часа” от източници в МВнР.

Вниманието към тях било насочено от МВР, след като са получени множество сигнали за спиране на пешеходни пътеки, на забранени места, както и агресивно шофиране.

Покрай отнемането на тази привилегия ще бъдат прегледани и останалите - като например освобождаване от ДДС и мита за покупки, които са свързани с консулската им дейност.

Според източници в Министерството на финансите много от почетните консули теглели обратно ДДС за автомобилите си и други луксозни вещи.

Прокопиев, Гергов и още 62-ма са дипломати

64-ма са акредитираните в България почетни консули, показва справка на МВнР, която е актуализирана за последно през февруари т.г.

Сред тях са известни бизнесмени като издателят на “Капитал” Иво Прокопиев (Канада),Борислав Сарандев (Шри Ланка), собственикът на “Приста ойл” Пламен Бобоков, който представлява Украйна в Русе. В Пловдив почетен консул е собственикът на “РозаИмпекс”Димитър Георгиев.

Пловдивският бизнесмен и член на БСП Георги Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив. Тази страна е и сред малкото, заедно с Италия и Румъния, които имат по няколко. Русия има почетен консул и в Бургас - Тонко Фотев, който през 2009 г. бе обвиняван в блудство.

Строителният предприемач Светослав Глосов е консул на Мароко, Борислав Дионисиевпредставлява Малдивите, а юристът Иван Тодоров - Антигуа и Барбуда.

Банкерката Цветелина Бориславова е почетен консул на Исландия, а спортният юрист Ивайло Дерменджиев - на Кения. Бившата шефка на “Хюлет-Пакард” у нас Саша Безуханова е консул на Люксембург, а Светослав Джамбов е на Малайзия. Максим Бехар представлява Сейшелите,Виктор Меламед - Тайланд.

Почетен консул на Монголия е собственикът на “Балкан консулт” Пенчо Иванкин, на Монако е търговският адвокат Сергей Пенев. Бизнесмените Митко Солаков и Тихомир Трендафиловпредставляват Казахстан съответно в Благоевград и Пловдив.

Индиана Трифонова представлява Австралия от 1996 г. и е най-дългогодишният почетен консул в България.

Албания пък има почетен консул в Пловдив - бизнесмена Аристир Димо. Собственикът на “Интеркомплекс” Ехиязир Узунян представлява Армения.

Почетен консул на Бангладеш пък е първият български космонавт Георги Иванов, а Беларус е представена в Бургас от Атанас Попов. Гана също има почетен консул, това е Господин Господинов - художник, бивш пилот, който твърди, че се е срещал с НЛО, докато управлявал Ту-154. Гвинея се представлява от Ердинч Рамадан, който се занимава със земеделие и се свързва с ДПС .

Германия има няколко консули - в Пловдив Мариана Чолакова, а във Варна заедно с Франция ползва услугите на бизнесмена Недялко Неделчев. Франция има почетен консул и в Пловдив - шефката на Алианс Франсез Теофана Брадинска. Споделен консул във Варна имат и Дания, Норвегия и Швеция - бизнесмена и бивш спортист Константин Дараданов. Съсобственикът на Свети Влас Динко Динев е консул на Грузия в Бургас. Захари Кушев, който търгува с пестициди, е почетен консул на Еквадор. Пловдивският общинар Владимир Кисьов е на Екваториална Гвинея. Членът на съвета на директорите на “Нове” Борис Халачев - на Естония. Балтийската държава се представлява в Бургас от Петко Русинов.

Израел също е с двама почетни консули - медика проф. Константин Методиев, а в Бургас е бизнесменът от туризма Орлин Мандов. Бившият шеф на общинския съвет на Варна Красимир Симов е почетен консул на Индонезия, а общинарят и бизнесмен, близък до НДСВ, Христо Досев, представлява Испания в морската столица.

Италианските почетни консули са 3-ма, всички са италианци. Йордания също има техен човек за почетен консул - Хасан Халаф-Бармауи.

Журналистът и преподавател Рафаел Алварадо Димитров е почетен консул на Колумбия. Латвия се представлява от юриста Александър Попов, а Мавриций от бизнесмена и директор на AG Capital Христо ИлиевМихаил Михайлов, също бизнесмен, представлява Мали в София, а адвокатът Борислав Боянов - Малта. Пенчо Ралчев е почетен консул на Мексико. Юристът Даниел Тиенда Гонзалес-Мендиондо е на Перу, а туроператорът Румен Ганчев - на Република Южна Африка.

Трима са и румънските почетни консули - Евгения Попеску в Бургас, Стефан Райчев (“Меком”) в Силистра и Коста Гривов (Гривас) във Видин. Едита Благоева е почетен консул на Словакия, а бизнесменът Ивайло Йотов - на Уганда. Управителят на “Контракс” Йордан Йорданов е почетен консул на Унгария, а занимаващият се със строителство и имоти грък Йоаким Каламарис представлява у нас Уругвай.

Собственикът на “ТехноЛогика” Огнян Траянов е почетен консул на Филипините, а бившият представител на “Нокиа” у нас Красимир Ганчев е на Финландия. Зденка Боевовапредставлява Чехия във Варна, а собственикът на “Белвю Пропъртис” и приватизатор на “Електрон прогрес” Георги Крумов е консул на Чили в София.

Шведът Гьоран Свенсон е почетен консул на държавата си в столицата. Той е президент на Българо-скандинавската камара.

Преглед на печата от 12 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/12/2721726_pregled_na_pechata_ot_12_mart/?ref=rss


Държавно управление

Капитал

Да глобиш Юлен
От 2010 г. насам на концесионера на ски зона Банско са наложени над 20 глоби, повечето от които падат в съда

Старата песен на нов глас. Volume 3
Работна група ще обсъжда има ли смисъл от нов медиен закон, обединение на БНТ и БНР и на регулаторите СЕМ и КРС

Германецът, който искаше да управлява София
Как Юрген Порш, който се кандидатира за главен архитект, но беше отстранен от общината, вижда...

Левите лидери дават зелена светлина на Плана „Станишев”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265417_%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9

 Въвеждането на минимална работна заплата във всяка държава-членка в Европа, равни пенсии и заплати за половете, жените да бъдат представени във всички сектори и на всички нива в икономиката и обществото, както и да се радват на същите социални права като мъжете. Това са част от мерките, които ще предложат европейските социалисти за нова икономическа политика и справяне с безработицата в Европа. Те ще бъдат разписани в европейския План „Маршал”, придобил вече популярност повече като План „Станишев” и в Програмата за прогресивни реформи.

Очаква се двата документа да получат одобрението на левите лидери и премиери в събота. Те ще се съберат в Париж по инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев, а домакин ще е френският президент Франсоа Оланд, който ще отвори специално за срещата вратите на Елисейския дворец.

В лявата среща на върха ще участват вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, премиерите на Италия и Португалия Матео Ренци и Антонио Коща, канцлерът на Австрия Вернер Файман, премиерите на Швеция, Малта и Чехия Стефан Льовен, Джоузеф Мускат и Бохуслав Сободка. В дискусията ще се включат и председателят на ЕП Мартин Шулц, шефът на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, както и Федерика Могерени, Франс Тимерманс и други комисари от лявото политическо семейство.

По данни на статистиката всеки пети младеж в Европа е безработен, затова Станишев предлага план, който дава перспектива през младите и дава конкретни идеи за заетостта, инвестициите в образование, културните проекти и грижата за децата. Той е продължение на успешната инициатива на левите за Младежка гаранция, за която ЕК отдели 6 млрд. евро. Сега от ПЕС настояват за продължаване на гаранцията и устойчивост в нейното финансиране, както и за разширяването на обхвата й за младежи до 30 години. Сред предложенията в Програмата за прогресивни реформи пък е разписано още, че до 6% от БВП на страните-членки трябва да бъдат инвестирани в образование.

„Вече достатъчно видяхме от десния модел на управление в Европа - той води единствено до обогатяване на корпорациите. Цялата енергия на производството и развитите на икономиката в ЕС в момента е впрегната да обслужва само корпоративния капитал, а за обикновените граждани стигат само ограниченията и рестрикциите. Това трябва да се промени и промяна може да има единствено ако социалистите поемат инициативата”, заяви Станишев.

Президентът на ПЕС вече получи неофициалното одобрение на идеята за плана от повечето социалистически лидери миналия декември. А конгресът на ПЕС в Будапеща миналата година прие Пътна карта – 2019, за прогресивна Европа. Преизбраният лидер Станишев определи за политика номер 1 създаването на повече работни места като спешен приоритет за целия ЕС.

Сред най-важните акценти от програмата на ПЕС до 2019 г. е детската гаранция. Предвижда се създаването на фонд по подобие на младежката гаранция. Стратегията на европейските леви е децата в ЕС да имат равноправен достъп до образование, а страните членки да имат финансови инструменти за справяне с детската бедност.

За младежката гаранция пък се предвижда налагането й до 30-годишна възраст. Ще бъдат въведени и нови стипендии и програми за обучение на млади хора в ЕС без ограничения от това коя е тяхната родина. „Ако сега инвестираме в децата и младите, ние инвестираме в бъдещето”, смята Станишев.

Собственик на "Агромах": Давам 7 млн. лв. на който ми докаже, че не съм внесъл 14 млн. ДДС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265416_%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%90%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85%22%3A+%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC+7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B0+%D0

 "Който ми покаже документ, че не сме внесли 14 млн. лв. ДДС, ще му дам лично половината сума. Това е поръчка срещу нас и изпращам поздрави на поръчителите. Знам кои са, но засега няма да ги кажа. Никой не казва, че имаме 30-40 млн. лв. кредити са текущи обекти и купуване на нова техника", коментира единият от собствениците на "Агромах" Методи Бачев акцията в офиси на фирмата.

Той смята, че у нас работят фирми с политически протекции и друга група, които са силни и извършват качествена работа. "Ние нямаме политически чадър, затова са атакита срещу нас", допълни Бачев.
В групата фирми на "Агромах" работят около 3500 души. Фирмата е сред най-силните у нас, като на нея бе поверено бързото довършване на лот 4 на магистрала "Струма" след като гръцката фирма се оказа, че не може да я построи.

Припомняме, че два дни под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП извършиха претърсвания и изземвания в офиси на две фирми в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД, двете с основен предмет на дейност строителство, съобщиха от Главната прокуратура. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.
Дружествата от групата на "Агромах" със седалище в Благоевград и дружествата от групата на "Пътища Пловдив груп" АД ползват доставки от дружества, наречени "буфери"- "Кей пласт" ЕООД и "Кей транс гео" ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на "липсващи търговски" Ц регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.
С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.
При претърсванията и изземванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на "Агромах" ЕООД в близкото до Благоевград с. Бело поле, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.

Откриха бактерии, които разлагат пластмасата

http://interest.actualno.com/otkriha-bakterii-koito-razlagat-plastmasata-news_528140.html

Химици от Япония са открили нов вид бактерии (Ideonella sakaiensis 201-F6), които са способни да разлагат пластмасата (или поне полиетилен терефталат – най-разпространения вид). Изследването е публикувано в сп. Science, съобщава The Guardian. Бактериите са открити с помощта на скрининг на микробни организми в естествени условия (океана). Бактерията Ideonella sakaiensis 201-F6 използва полиетилен терефталат в своя въглероден и енергиен обмен. Бактериите отделят два ензима, разлагащи това

Справка показа - стотици общини в България са задлъжнели

http://business.actualno.com/spravka-pokaza---stotici-obshtini-v-bylgarija-sa-zadlyjneli-news_528268.html

Общините в цяла България въобще не са наясно какво значи терминът "финансово здраве". По данни на финансовото министерство 156 от общо 265 общини у нас са приключили 2015 г. с дефицит. 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения, 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им. Общинският дълг като цяло расте рязко и в края на 2015 г. достига 1.3 млрд. лв. Катастрофалната картина на общинските финанси лъсна покрай дебатите на първо ч

Имената на убийците от "Батаклан" присъстват в изтеклите списъци с членове на "Ислямска държава"

http://europe.actualno.com/imenata-na-ubijcite-ot-bataklan-prisystvat-v-izteklite-spisyci-s-chlenove-na-isljamska-dyrjava-news_528267.html

Имената на трима от джихадистите, участвали в миналогодишните атентати в Париж, присъстват със списъка от членове на „Ислямска държава”, който изтече в медиите през последните дни. Става въпрос за извършителите на най-кървавата от атаките – тази в концертната зала „Батаклан”, където бяха убити 90 души, съобщават международните агенции. Списъците, които бяха публикувани в британски, германски и сирийски медии, включват 22 хиляди джихадисти от поне 40 държави. Пред

Разпределиха парите за спортните клубове в Община Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558594

С 350 000 лева ще бъде финансирана дейността на спортните клубове в Община Горна Оряховица през 2016 г. Средствата ще бъдат разпределени между 29 клуба, които са подали заявления за финансово подпомагане. Тази година разпределението на средствата става по различна методика, след промяна в Наредбата за финансово подпомагане на клубовете, приета на последната сесия на Общинския съвет. С отделно решение на общинските съветници е определено финансирането на футболните клубове, клубовете на ветераните спортисти, на спортистите с увреждания, приложни...

Саудитска Арабия търси заем от чуждестранни банки, след като петролните средства на арабското кралство се стопяват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265415_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80

 Правителството на Саудитска Арабия иска милиарди долари под формата на заем от чуждестранни банки, след като понижаването на цените на петрола опустоши финансите на страната, пише британският вестник The Times
Арабското кралство е поискало от кредитори да предоставят предложения за петгодишен заем на стойност между шест и осем милиарда долара, твърдят банкови източници. Ако бъде реализиран, този заем ще се превърне в най-значимия кредит на Рияд за последното десетилетие, и ще бележи важна промяна в съдбата на близкоизточната държава. 

Легандарният британски музикант Кийт Емерсън завърши живота си със самоубийство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265414_%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82+%D0%9A%D0%B8%D0%B9%D1%82+%D0%95%

Легендарният британски музикант от рок групата „Emerson, Lake & Palmer“ Кийт Емерсън завърши живота си на 71-годишна възраст със самоубийство, предаваReuters
Тялото му беше намерено в дома му в Санта Моника, щата Калифорния. В главата му е открита огнестрелна рана, но полицията не може да потвърди дали изстрелът е бил преднамерен или случаен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване