Рекордна година за "Загорка" на българския пазар след продажбата й през 1994 г.

http://www.mediapool.bg/rekordna-godina-za-zagorka-na-balgarskiya-pazar-sled-prodazhbata-y-prez-1994-g-news247030.html

Изминалата 2015 г. се оказа най-силна за "Загорка" АД след приватизацията на пивоварната през 1994 г. - ръст на обемите (1.6%), на приходите (14.6%) и на печалбата (27.6%) спрямо година по-рано, отчете компанията. След две години на спад през 2015 г. българският бирен пазар обръща тренда и отчита ръст от 1.2% на продаденото количество бира, сочат данните на Съюза на пивоварите у нас и на консултантската компания "Нилсен" (Nielsen). Според "Загорка" АД този ръст обаче е по-голям и възлиза на 3.8%, каза изпълнителният директор на компанията Николай Младенов. "Загорка" е лидер на българския пазар с 33.6% дял. Основна причина за добрите резултати на компанията през миналата година се дължат най-вече на бранда "Загорка Ретро", каза Младенов. По думите му само за една година брандът е успял да заеме 4% дял по обем и 6% по стойност от целия бирен пазар у нас. Инвестициите в иновацията достигат над 50% от общите инвестиции на компанията, които възлизат на над 5.339 млн. евро. Иновацията обаче се е отплатила, като само от нея са генерирани приходи за около 25 млн. лева, посочи Младенов. Той обясни, че жизнения цикъл на иновациите обикновено е три години. "От това, което виждаме, нашата хипотеза е, че "Загорка Ретро" може да стане от иновация в продукт от портфолиото ни и той да има съвсем друг живот", коментира Младенов относно плановете за бранда. Останалите марки на компанията отчитат по-лоши резултати от бранда "Загорка". "Ариана" бележи спад от 3.2% по стойност, а останалите марки – спад от 0.7%. Очакванията за тази година са биреният пазар у нас да запази миналогодишните си рекордни нива. Причините са прогнозите за ръст на брутния вътрешен продукт на страната, подобряване на резултатите на туристическия сектор и намаляване на безработицата, посочи Младенов. По данни на компанията през първото тримесечие биреният пазар отчита едноцифрен ръст. През тази година компанията планира различни кампании за всяка една марка на "Загорка" АД – Heineken, Загорка Специално, Загорка Ретро, Ариана и Amstel. Ще бъдат представени и нови вкусове, основно през бранда Stolichno. Опаковките ще бъдат и с нов редизайн. Пивоварна "Загорка" е създадена преди повече от 110 години в Стара Загора, като през 1994 г. "Загорка" АД се присъединява към глобалното семейство на Heineken. В портфолиото на компанията са включени марките Zagorka, Heineken, Ариана, Amstel, Stolichno, Desperados, Kaiser, Starobrno и сайдера Strongbow.

Бизнес форум за европейските структурни и инвестиционни фондове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561534

Бизнес форум на тема „Възможности за финансиране и кандидатстване по европейските структурни и инвестиционни фондове за България за периода 2014-2020 година" се проведе в Областна администрация-Видин. В началото остро беше осъден днешният терористичен акт в Брюксел. Народният представител Ирена Соколова и кметът на община Видин Огнян Ценков изразиха съчувствие по повод трагедята на белгийския народ, изказвайки своето съпричастие към близките на жертвите и пострадалите при атентата. Депутатът Ирена Соколова участва в дискусията за европейските ...

16 месеца условно за мъж, сгазил велосипедист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381628

1 година и 4 месеца условна присъда постанови състав на кюстендилския окръжен съд за Борислав Б. /28 г./, който сгазил и убил велосипедист, съобщи на сайта си ведомството.
Случаят е от 21 ноември 2014 г. на пътя Кюстендил-София в близкото с. Ябълково.
Загиналият Васил Николов /48 г./ се движел по осовата линия, когато е ударен от колата,
1 година и 4 месеца условна присъда постанови състав на кюстендилския окръжен съд за Борислав Б. /28 г./, който сгазил и убил велосипедист, съобщи на сайта си ведомството. Случаят е от 21 ноември 2014 г. на пътя Кюстендил-София в близкото с. Ябълково. Загиналият Васил Николов /48 г./ се движел по осовата линия, когато е ударен от колата,

Особеност при една от 10 жени с рак на гърдата може да се окаже ключ към лечението й

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/03/22/2727901_osobenost_pri_edna_ot_10_jeni_s_rak_na_gurdata_moje_da/?ref=rss


С комбинация от медикаменти британски доктори успели "драстично" да свият и унищожат тумори в млечната жлеза на различни жени само за 11 дни. Имало обаче особеност - терапията таргетирала една слабост на самите тумори, която възниква в 10% от случаите при това онкологично заболяване, съобщава Би Би Си. Изследването било представено по време на годишната среща на европейски онколози и мамолози миналата седмица.

Откритието било изненада. Докторите от Института за онкологични...

Кунева: Срещу тероризма да противопоставим консолидация на българските политици

http://pik.bg/кунева-срещу-тероризма-да-противопоставим-консолидация-на-българските-политици-news506151.html

Кунева: Срещу тероризма да противопоставим консолидация на българските политици

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Терористичните актове в Брюксел от 22 март.

На въпроса съгласна ли е с мнението на премиера Борисов, че случилото се в Брюксел е провал на външната политика на много държави и терористи няма как да бъдат интегрирани, Меглена Кунева отговори, че това е едно емоционално и много ангажирано изказване. Тя продължи, че борбата срещу тероризма наистина е много трудна, защото война от такъв мащаб човечеството наистина не е водило. Вицепремиерът още веднъж категорично заяви, че нищо не е в състояние да я накара да заобикаля летището в Брюксел и да отменя срещи и да не държи на това, на което всички държим – да бъдем себе си и да живеем свободно. „Ако човек се уплаши е свършено!“, категорична бе тя. „Вие оглавявате структурата, която ще организира бъдещото председателство от страна на България на ЕС, това поставя ли Ви допълнителни въпроси?“, попита водещата Илиана Беновска, Меглена Кунева отговори, че председателството е нещо съвсем различно в тази светлина, в София ще има около 200 събития и когато си за първи път страна председател, това е от голямо значение. Това означава изключително напрягане на силите от страна на МВР и много споделяне на информация, включително и такава, която е чувствителна, защото само доброто разузнаване може да предотврати подобни събития.

Мерките за сигурност в българските училища.

„Думата защита в момента има съвсем различно съдържание, ако я сравним с всичко дотук, имаме карта на страната, която изготвихме, с липсващи камери, огради и физическа охрана!“, обясни Меглена Кунева по отношение на мерките за сигурност в българските училища. Тя продължи, че в София тези училища са само 14, в страната обаче училищата без такава защита са малко над 30%. Образователният министър беше категорична, че не смята да стои отстрани въпреки факта, че в закона е записано, че за сигурността в училищата се грижат местните власти. Никой няма право да гледа отстрани как общините се мъчат да направят най-доброто, каза Кунева и добави: „Ние трябва да протегнем ръка и да направим всичко заедно!“.

Необходимостта от консолидация в българската политика, с оглед на случилото се в Брюксел.

Меглена Кунева беше категорична, че осъзнава тази необходимост и го прави, в противен случай нямаше да поеме тежката отговорност да се заеме с поста на министър на образованието и да бъде безкомпромисна в отстояването на резултатите от работата на правителството и парламента.

Поведението на ДСБ.

„Какво правим с Реформаторския блок и с вашите партньори, не знам как да го кажа, в кавички или без, ДСБ, докога ще се разиграва този фарс?“, попита водещата Илиана Беновска, Меглена Кунева отговори, че фактът, че водещата споменава името на ДСБ някак-си встрани от Реформаторския блок е достатъчно тревожен сиптом, с който се е надявала да се размине. Тя продължи, че през годините е имало много хора, които са подкрепяли тази партия, които в момента виждат възможност да реализират идеи и политики. „Боя се обаче, че характерът е съдба, въпросът е да се вземат демократични решения и да знаят накъде вървят, ако това е желанието на цялата партия, както решат!“, призова вицепремиерът. На въпроса „кога?“ тя отговори, че не върви точно на нея да бъде задаван този въпрос, защото е отправила достатъчно позитивни сигнали към хората, които подкрепят дясно-центристко управление. На забележката на водещата, че премиерът днес ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ, за да обсъди призива й да бъдат игнорирани хората на ДСБ на властови позиции, Меглена Кунева отговри, че наистина няма как да си едновременно и в опозиция, и в управление, ако си в управлението, тогава теглиш всички позитиви и негативи, защото няма управление, което да носи само позитиви и така е честно. На въпроса кога е дедлайнът за подписването на меморандума, вицепремиерът отговори, че самата тя е готова да го направи веднага. Аргументите на Корман Исмаилов и на Николай Ненчев са, че по този начин ще се разбие Реформаторския блок. Според Меглена Кунева блокът се обединява, освен това в изработването на меморандума са участвали и представители на въпросните две партии. „Мисля, че яснотата обединява!“, завърши Меглена Кунева.

Потвърдиха и ареста на изнасилвач, посягал на 12-годишната си племенница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561533

Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на Левент Кирилов, разследван по досъдебно производство на РУ МВР – Лозница затова, че при условията на продължавано престъпление изнасилил непълнолетно момиче – съобщиха от Апелативен съд-Варна. На 9 март тази година Окръжният съд в Разград отказа да измени в по-лека мярката на 35 годишния Левент, привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, което законът наказва със затвор от 10 до 20 години. Пресслужбата на съда припомня, че Кирилов се разследва затова, че от 2014 година до 25 н...

Избягал от правосъдието искал по-лека мярка от съда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561530

Владислав Филков от Завет, Разградска област, разследван за грабеж, придружен с убийството на Николай Димитров, извършено преди малко повече от година, ще остане в ареста, след като днес състав на Апелативен съд Варна потвърди определение на Окръжен съд Разград. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд-Варна. На 10 март тази година първата съдебна инстанция е оставила без уважение молбата на обвиняемия за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека. Филков е в ареста от 23 октомври миналата година, след кат...

Сделка с Турция, пет принципа в политиката към Русия, ново сърбохърватско напрежение

http://www.euinside.eu/bg/blog/week-11-the-eu-agreed-on-a-deal-with-turkey-croatia-is-blocking-serbia

Миналата седмица беше бурна за ЕС. Лидерите на страните-членки изненадващо леко одобриха сделката [на английски език] с Турция, според която изглежда ЕС не продава изцяло душа си. Макар че основните принципи от рамката, договорена седмица по-рано, се запазват, Съюзът не отстъпи от своите пр ...

Десислава Танева: 10 милиона лв. тръгват към животновъдите

https://www.24chasa.bg/Article/5381610

Десислава Танева: 10 милиона лв. тръгват към животновъдите В подкрепа на животновъдите веднага ще бъдат преведени близо 10 милиона лева.Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след провелия се във Велико Търново Национален консултативен съвет по животновъдство. "10 милиона лв. ще бъдат разплатени от националния бюджет за мляко, говеда, биволи, овце и кози, така,

Какво означава обявената в Белгия четвърта степен за опасност от тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/22/2727995_kakvo_oznachava_obiavenata_v_belgiia_chetvurta_stepen/?ref=rss


В цяла Белгия е обявена четвърта степен за заплаха за сигурността, което е най-високото ниво на опасност. Днес сутринта в столицата на страната Брюксел имаше няколко експлозии на летище "Завентем" и в метрото, при което загинаха най-малко 34 души.

Властите разпространиха съвети какво трябва да се прави при такава степен на опасност от терористични нападения:

1. Останете, където сте, и избягвайте да се премествате;

2. Общественият транспорт е спрян, а гарите и...

Патронен празник на СОУ "Д-р Петър Берон"- Болярово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561529

Патронният празник на СОУ "Доктор Петър Берон" в Болярово винаги е бил вълнуващ, изпълнен с трепет, жадуван и чакан като пролетта. Точно преди 145 години завършва жизнения път на Петър Берон. Вече 81 години училището носи името на този велик българин, който достойно представя България пред света, в епохата, наречена Възраждане. В чест на празника в дните, които го предшестваха бяха проведени няколко мероприятия. Три от тях имаха спортна насоченост -проведен бе турнир по шахмат, както и лекоатлетически крос и състезание "Лъвски скок" . Освен то...

Ревизори влязоха в община Чипровци

http://pik.bg/ревизори-влязоха-в-община-чипровци-news505992.html

Ревизори влязоха в община Чипровци

Финансова ревизия тече в момента в община Чипровци. Одиторите проверяват сметките по настояване на новия кмет Пламен Петков. Очакванията са ревизията да приключи в края на месеца, каза градоначалникът.

„Още с встъпването си в длъжност разбрах, че финансовото състояние на общината не е добро. Точно за какво става дума обаче не е ясно. По тази причина поисках независим одитор да провери всички сметки, за да стане ясно актуалното финансово състояние”, каза кметът на Чипровци.

От бюджета трябва да бъдат разплатени просрочени задължения в размер на 60 809 лв. Според Пламен Петков обаче е напълно възможно, борчовете да се окажат повече. 
Големи са дълговете на местното училище. Всички те са натрупани по доста странен начин, смята кметът. Училището е със статут на защитено. В класните стаи ежедневно идват малко повече от 70 момичета и момчета от цялата община.

Борчовете на школото са към частни фирми, с които има устни договорки и които са крайно притеснителни, смята кметът Петков.

През миналата година училището получи 70 000 лв. целево за енергийна ефективност. Средствата не са инвестирани според разпоредбите.

„Това са пари на практика похарчени от предишното ръководство на общината. За училището с тях е направено съвсем малко - частичен ремонт на парната инсталация, който е абсолютно некачествен и тази зима стана ясно, че класните стаи са студени. Ремонтиран е и покривът. Изумителното е, че в община, която разполага с гора и дървен материал, в училището са монтирани климатици. Няма как с четири климатика да топлим децата. Просто плащаме ток”, коментира Пламен Петков.

Градоначалникът е разпоредил на експерти да търсят възможност  школото да печели от гората, която има.

„В момента никой не се грижи за тези немалко декари, които са собственост на училището. Дърветата са паднали от ледолома и гният. Това са стотици хиляди левове, които се търкалят по земята.  Ако не я приберем тази година, догодина гората няма да става за нищо”, категоричен е градоначалникът.

Кметският екип е разплатил и фактури по различни инфраструктурни обекти, които е трябвало да бъдат разплатени още в миналия мандат.

Новият проект на Вим Вендерс или неуспехът на "Всичко ще бъде наред"

http://offnews.bg/news/n_1/n_626249.html

“Всичко ще бъде наред” е първият пълнометражен игрален филм на Вим Вендерс в последните десет години. Но освен че лентата се оказва касов провал и бива заклеймена от критиците, тя бледнее пред предните му изяви. Вендерс е съвкупност от таланти – сценарист, режисьор, фотограф и художник. Визуалният усет и брилянтните му истории присъстват както в пределите на късометражното кино (сегменти от филмите “8”, “Люмиер и компания”, “С десет минути по-стар: Челото”), така и в тези на документалното (“Buena Vista Social Club”, “Пина”, “Солта на земята”). Сред шедьоврите му са и игралните “Париж, щата Тексас”, “Отвъд облаците” (в който си партнира с Микеланджело Антониони), “Криле на желанието”. Вендерс е кино институция, за която се говори и трябва да се говори. Затова името му носи претенция и е повод за очаквания. Разбира се, не всеки е запознат с творчеството му, но ако тепърва ви предстои среща с Вендерс, моля ви, не започвайте с “Всичко ще бъде наред”! Томас Елдън (Джеймс Франко) е млад писател, който живее в малкото канадаско градче Ока заедно с приятелката си Сара (Рейчъл Макадъмс). Притиснат от рутината, той изпада в творческа дупка и е несигурен в себе си. Надява се, че чрез усамотяването ще открие “музата”. В същото време отношенията му със Сара са обтегнати и студени, тя иска деца, а той – просто да пише. Една снежна вечер, шофирайки към дома си, Томас за малко да блъсне едно малко дете с шейна. Качва на раменете си безмълвния Кристофър и го отнася към дома му. На вратата го посреща Кейт (Шарлот Генсбур) – самотна майка, която работи като илюстратор. В следствие се разбира, че освен Кристофър, на шейната е бил и по-малкият му брат Никълъс, който е смазан от джипа на Томас. Сюжетът се развива в следващите 12 години, през които персонажите преосмислят и преживяват случилото се. Томас дълго се самообвинява, прави опит за самоубийство, разделя се със Сара. По-късно решава да напусне Ока, като постепенно се отърсва от инцидента и отново се отдава на писателска дейност. Намира смелост да издири Кейт, търсейки прошка и възможност по някакъв начин да помогне на семейството ѝ. Кейт е смирена, тя не чувства омерзение, нито жажда за отмъщение. Понякога си говорят по телефона и в тези разговори усещат някакво упование. Томас вижда своята вина в секундата разсеяност, а Кейт – в своето увличане по Фокнър. Вечерта преди инцидента тя не може да се откъсне от негова книга и не прибира синовете си навреме. Има ли виновни, или всичко е съвкупност от случайности? След време порасналият и угнетен Кристофър се свързва с Томас, защото иска да поговорят, а и е почитател на творчеството му. Срещата не протича добре, писателят не вижда смисъл да дълбаят в миналото. По-късно Томас разбира, че някой е влязъл в къщата му – отворен прозорец и чаршафи, върху които е уринирано. Делото е на Кристофър, а помежду им последва разговор-откровение, който помага на младежа да превъзмогне яда си. “Всичко ще бъде наред” носи в себе си концептуални проблясъци. Може да бъде усетена идеята за свръхчовека – страданието, което изгражда личността. Но когато личността преживее психическа травма в ранна детска възраст, е от изключителна важност средата, в която расте, както и отношението, което получава. Обстоятелствата, обаче, невинаги са на страната на подрастващото дете, а те са основополагащи за неговото моделиране. От тази гледна точка Кристофър е късметлия. Защото персонажът на Кейт не е типичен. Отношението ѝ и цялостното справяне с инцидента не биха били присъщи на всекиго. Уви, тези концептуални проблясъци не оправдават изпълнението на филма. Ролята на Шарлот Генсбур има потенциал, докато лицата на Джеймс Франко и Рейчъл МакАдъмс сякаш казват: “Аз не знам какво правя тук.” Повърхностният и блуждаещ сценарий на Бьорн Йоханесен не може да изрази емоциите, които трябва да бъдат изразени. Кинематографията на моменти тъне в хаос – панорами, които стоят ненамясто и не показват нищо. Монтажът, уповаващ се на принципа “редуване на изключително дълъг кадър с изключително кратък”, дразни окото и размива атмосферата. Знаеш, че един филм не ти е харесал, когато двата часа, които си прекарал в залата, са ти се сторили безкрайност. “Всичко ще бъде наред” е разочарование, неприсъщо на класата на Вендерс. Следващи дати, на които може да го гледате: - 22.03.2016: "Euro Cinema" - 18.30 часа; - 28.03.2016: Културен център СУ - 18.30 часа; - 29.03.2016: Културен център "G8" - 18.45 часа.

Евакуират белгийската АЕЦ „Тианж”

http://www.cross.bg/abdeslam-namira-salah-1502430.html

/КРОСС/ Провежда се евакуация на служителите в белгийската атомна електроцентрала „Тианж", съобщи агенция Belga, цитирана от БГНЕС. Районът е блокиран от специални части. Получено е и съобщение за поставено взривно устройство в белгийския затвор, в който се намира основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам, съобщава телевизия RTL. По данни на медията заради заплахата живущите в района са евакуирани. Полицията е обградила района. Салах Абдеслам се намира в подземна единична килия в затвора със строг режим в белгийския град Брюге от 19 март. Помещението е умерено отоплено и в него задържаният прекарва 23 часа от денонощието. Право да посещава заподозрения има само неговият адвокат. За да се стигне до килията на Абдеслам, се минава през 13 бронирани врати и три решетки с различни системи за сигнализация.  

Париж спря влаковете за Белгия, Германия и Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381581

Тази сутрин парижката гара Gare du Nord бе за кратко напълно затворена, сега пак работи. Оттам минава железопътния трафик за Белгия, Германия и Холандия и тези линии не са възобновени, предава Le Figaro.
Говорителят на компанията Thalys, която отговаря за линиите, Бертранд Камю препоръча да се отложат пътуванията към Белгия, Холандия и Германия.
Тази сутрин парижката гара Gare du Nord бе за кратко напълно затворена, сега пак работи. Оттам минава железопътния трафик за Белгия, Германия и Холандия и тези линии не са възобновени, предава Le Figaro. Говорителят на компанията Thalys, която отговаря за линиите, Бертранд Камю препоръча да се отложат пътуванията към Белгия, Холандия и Германия.

Украинският пилот Надежда Савченко получи 22-годишна присъда

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/22/2728001_ukrainskiiat_pilot_nadejda_savchenko_poluchi/?ref=rss


Украинският пилот Надежда Савченко беше осъдена на 22 години лишаване от свобода, след като беше намерена за виновна в съучастничество в убийството на двама руски журналисти по време на сепаратисткия конфликт в източна Украйна, съобщи "Ройтерс.

34-годишната Савченко, която се превърна в национален герой в Украйна, се държа предизвикателно в съда по време на прочитането на присъдата, пеейки украинска песен от стъкленото си отделение в съдебната зала, заради което съдията Леонид...

Трима юноши на ОФК „Поморие” на турнир в Испания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y8SOh3d3vgA/

Трима юноши от ОФК „Поморие” – Георги Бургазлиев, Георги Джингов и Стоян Алов, заминават заедно с отбора на Английската гимназия от Бургас на петдневен турнир в Тордера, Испания. Надпреварата носи името „Копа Коста Брава II”, а градът се намира близо до столицата на Каталуния- Барселона.

Турнирът ще се проведе от 24-ти до 28-ми март 2016 г. Футболистите на Английската гимназия заслужиха правото да играят в Испания благодарение на шампионската си титла от Ученически игри-2015. Момчетата,  ръководени от Даниела Нешева, станаха национални шампиони във възрастовата група 11-12 клас.

В Тордера ще участват 19 отбора, разпределени по пет в 4 групи /една от групите ще бъде с 4 отбора/. Жребият прати нашите момчета в група А, заедно с два италиански, един френски и един германски тим.

България за пръв път ще има представители на „Копа Коста Брава II” в лицето на Английската гимназия от Бургас. Освен от Италия, Франция и Германия, конкуренцията включва още отбори от Дания, Австрия, Англия, Белгия, Финландия, Мексико, Холандия, Шотландия, Испания, Швеция, Швейцария и Украйна.

Мачовете се наблюдават от скаути на известни футболни клубове и са възможност за трамплин на най-изявените таланти.

Федерика Могерини през сълзи: Тъжен ден за Европа, ще се борим заедно срещу радикализма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381573

"Това е много тъжен ден за Европа. Европа и нейната столица изпитват същата болка, която този регион продължава да преживява всеки ден, било то в Сирия или някъде другаде", заяви от Аман (Йордания) върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след нападенията в Брюксел.
"Това е много тъжен ден за Европа. Европа и нейната столица изпитват същата болка, която този регион продължава да преживява всеки ден, било то в Сирия или някъде другаде", заяви от Аман (Йордания) върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след нападенията в Брюксел.

Евакуираха сградата на Европейската комисия в Брюксел

http://petel.bg/Evakuiraha-sgradata-na-Evropeyskata-komisiya-v-Bryuksel__149909

Илюстрация Булфото Евакуираха сградата на Европейската комисия в Брюксел, съобщи белгийската медия Belga, позовавайки се на представител...

Бясна катастрофа преди малко във Варна! Ето какво стана на бул. "Цар Освободител"

http://petel.bg/Byasna-katastrofa-predi-malko-vav-Varna--Eto-kakvo-stana-na-bul--TSar-Osvoboditel__149910

Снимка: "Петел", архив "Фолксваген Голф" се е обърнал преди около час на бул. "Цар Освободител" във Варна, предаде "Варна утре". 20-годишен во...

Белгия обяви тридневен траур заради касапницата в Брюксел

http://petel.bg/Belgiya-obyavi-tridneven-traur-zaradi-kasapnitsata-v-Bryuksel__149911

Министерството на вътрешните работи на Белгия обяви тридневен траур в страната заради терористичните актове в Брюксел, съобщава Avenir, цит...

ФИФА започва разследване срещу Бекенбауер и още 5 души

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/22/2727998_fifa_zapochva_razsledvane_sreshtu_bekenbauer_i_oshte_5/?ref=rss


Етичната комисия на ФИФА започна разследване срещу шестима души, включително футболната легенда Франц Бекенбауер за присъждането на домакинството на световното първенство през 2006 г. на Германия.

Останалите разследвани са бившият президент на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах, предшественикът му Тео Цванцигер, Хелмут Зандрок, бившия генерален секретар на футболния съюз Хорст Шмид и Щефан Ханс.

"В случаите на г-н Бекенбауер, д-р Цванцигер, г-н Шмид и г-н Ханс ще...

7 ключови способа за привличане и задържане на таланти

http://econ.bg/Новини/7-ключови-способа-за-привличане-и-задържане-на-таланти_l.a_i.717862_at.1.html

Все по-трудно става на бизнеса да намери нужните кандидати с точните умения. Мотивациите на кандидатите за смяна на работата варират в зависимост от...

Очакват се забавяния на пощенските пратки за Брюксел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561528

Пощенският оператор в Белгия уведоми „Български пощи", че поради извършените терористични актове на 22.03.2016 г. въздушният трафик в Брюксел е преустановен или насочен към други летища. Пощенският оператор е обявил най-високо ниво на заплаха от тероризъм и се очакват сериозни забавяния в обработката и доставката на всички входящи и изходящи пратки....

Емил Димитров: Казаните за ракия остават на стария режим до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=316407

Казаните за ракия ще останат на стария режим до края на годината, но ще бъдат ограничени, защото декларират, че произвеждат малки количества алкохол”, каза депутатът Емил Димитров в предаването „Тази сутрин” по bTV. Предложените нови правила са свързани с намаляване на капацитета на казаните – за малък съд ще бъде признат този, който има вместимост до 500 литра, досега беше до 1000.

"Ред бул": Можем да настигнем "Ферари" във втората половина на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/22/2727992_red_bul_mojem_da_nastignem_ferari_vuv_vtorata_polovina/?ref=rss


"Ред бул" е достатъчно близо до "Ферари", за да го настигне по-късно през сезона, обяви шефът на тима Кристиан Хорнер.

Според него представянето в първия старт за сезона - Гран при на Австралия - е било солидно и окуражително.

Даниел Рикардо зае четвърто място, като финишира на 15 секунди зад третия Себастиан Фетел, а Даниил Квят отпадна в 18-ата обиколка.

"Като цяло шасито работи отлично, а деградацията на гумите е много добра. Дължината на нашите стинтове беше...

Регистрация за Каменица Фен Купа за отборите от Кюстендил до 29 май

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561531

Срокът за регистрация за градовете Кюстендил, Перник и Благоевград в 14-тото издание на Каменица Фен Купа продължава до 29 май, а квалификациите за трите града са насрочени за 4 и 5 юни. Първите 10 записани отбора от всеки град ще печелят награда. В програмата на турнира тази година са включени всички 28 области на страната, като в тях ще бъдат проведени общо 28 квалификационни и 12 полуфинални регионални кръга. За първи път в историята на Фен Купа регистрациите са отворени за всички градове едновременно. Сайтът на турнира http://fancup.kamenit...

Ученици от ОУ „Ран Босилек“ с две първи места от фестивала „Орфеево изворче“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561526

Първи места спечелиха деца от вокална група „Росна китка" в категория вокални камерни групи и хорове и театрална група „Босилечета" в категория обреден фолклор на XVI детски национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче" 2016 г., който се проведе от 18-20 март в Стара Загора. В двете формации участват първокласници от ОУ „Ран Босилек" с класни ръководители Анелия Димитрова и Мариана Драголова. „Въпреки че повечето от децата стъпваха за пръв път на истинска сцена, те се представиха като опитни изпълнители. Не се притесниха от строгото ...

Тютюнопроизводителите излизат на протест в сряда

https://www.24chasa.bg/Article/5381600

Тютюнопроизводителите излизат на протест в срядаВ сряда - 23 март, тютюнопроизводителите излизат на протест, съобщиха от трите най-големи браншови организации - НАТ 2010, НКТБ и СПОТ. Протестни действия ще има в Свиленград, Дулово и село Вълкосел. Причината е притеснение на производителите за поминъка им след обявеното намерение от "Булгартабак" да редуцира чувствително програмите за изкупуване

СЕМ обяви конкурс за нов генерален директор на БНР

https://www.24chasa.bg/Article/5381591

СЕМ обяви конкурс за нов генерален директор на БНРСъветът за електронни медии (СЕМ) обяви началото на конкурса за избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР). Решението беше взето на редовно заседание на регулатора днес. Приемът на документи в СЕМ ще започне от 1 април, като желаещите да ръководят радиото могат да подадат кандидатурите си до 15 април.

Лидерите на ЕС: Това е атака срещу нашето демократично общество

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-tova-e-ataka-sreshtu-nasheto-demokratichno-obshtestvo-news247029.html

Лидерите на 28 страни членки на ЕС и ръководителите на институциите на съюза излязоха във вторник с много рядко срещано съвместно изявление във вторник, обявявайки атентатите в Брюксел за "атака срещу нашето отворено демократично общество".   "Европейският съюз скърби за жертвите на днешните терористични атаки в Брюксел. Това беше нападение срещу нашето отворено демократично общество“, гласи изявлението. В него се допълва, че ЕС ще остане "обединен и твърд в борбата срещу омразния, насилствен екстремизъм и тероризъм".   Преди това в първите реакции на европейските държавници след атентатите в Брюксел се чуха призиви за решителност, обща европейска борба с тероризма и за солидарност с хората в Брюксел. Най-откровена обаче бе реакцията на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, която научи за атаките по време на прескоференцията й с външния министър на Йордания Насер Джуде в Аман. Фоторепортерите уловиха момента, в който Могерини вече не може да сдържа сълзите си. Тя определи 22 март като "много тъжен ден за Европа в момент, когато Европа и нейната столица преживяват същата мъка", каквато в Близкия изток хората преживяват всеки ден. "Не само сме солидарни с мъката на жертвите, но и сме готови да реагираме на тези действия и да работим заедно за превенцията на радикализацията и насилието", каза Могерини. ЕК: Сега не е време за коментари, а за работа Станция "Мелбек" е на една спирка от главната сграда на Европейската комисия. От там уверяват, че служителите са спокойни и е време за работа. "Сега не е време за изявления. Реакцията на Европейската комисия е спокойна и трезва, както ситуацията изисква. Председателят Юнкер и заместник-председателят Георгиева са от много рано сутринта в сградата на комисията и координират нашите служби за сигурност (на ЕК). Комисарят (по миграцията) Аврамопулос също е в сградата", каза във вторник сутринта говорителя на ЕК Маргаритис Схинас. "Ние сме тук, ние сме в сградата, ние се чувстваме сигурни и вършим своята работа. Въпросът за сигурността в Брюксел е в ръцете на белгийските власти, а не в нашите", допълни говорителят. Жан-Клод Юнкер е говорил с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Меркел: Отговорът трябва да е решителен На нападенията в Брюксел трябва да се отговори със "солидарност" и "решителност", каза германският канцлер. "Жалките нападения в Брюксел трябва да ни сплотят - солидарност с жертвите плюс решителност по отношение на терористите", написа в Туитър говорителят на Меркел Щефен Зайберт. Оланд: Ударен бе Брюксел, но мишената е цяла Европа Френският президент Франсоа Оланд определи нападенията в Брюксел като удар по цяла Европа, предаде АФП. "Брюксел беше мишената днес, но чрез него беше ударена цяла Европа. Изправени сме пред глобална заплаха. Войната срещу тероризма трябва да се води в цяла Европа", каза президентът "Ние сме във война и в такава война е нужно да сме мобилизирани във всеки един момент", допълни премиерът Манюел Валс след свиканото от Оланд извънредно заседание на френския Съвет за сигурност. Камерън: Шок и притеснения "Шокиран и много притеснен съм от събитията в Брюксел. Ще направим всичко, което можем, за да помогнем", написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър. Няма да допуснем никога терористите да победят, заяви по-късно британският премиер след края на спешно заседание на правителство, свикано след атентатите в Брюксел. Изправени сме пред една много конкретна терористична заплаха в различни европейски страни и трябва да й се противопоставим с всички средства, каза Камерън. Туск е ужасен Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази ужаса си от "терористичните атентати". "Тези нападения бележат ново равнище на мерзост на терористите в служба на омразата и насилието", се казва в изявление на Туск. Шведският министър-председател Стефан Льовен заяви, че експлозиите в Брюксел са "нападение срещу демократична Европа". "Ние няма да приемем това терористите да атакуват нашите отворени общества", заяви той, цитиран от Франс прес. На свой ред неговият датски колега Ларс Льоке Расмусен осъди взривовете като "ужасяващи нападения". Европа трябва да се сплоти в борбата срещу тероризма, написа в Туитър президентът на Полша Анджей Дуда. Той изрази съболезнования на близките на жертвите от терористичните актове в Брюксел. "Войната с тероризма е наше общо задължение", отбеляза полският президент. По същото време еврокомисарят за заетостта Мариане Тисен написа: "Много е трудно човек да възприеме поредната атака срещу нашите европейски ценности. Това е зверство". Обама предложи американска помощ в разследването Американският президент Барак Обама осъди терористичните атентати в Брюксел и призова светът да се обедини срещу онези, които заплашват сигурността на хората. Ние ще направим всичко възможно, за да подкрепяме нашите приятели и нашите съюзници, каза Обама в Хавана, където е на посещение. Той съобщи, че е разговарял по телефона с белгийския премиер Шарл Мишел за нападенията, изразил е солидарност с белгийския народ и е уверил Мишел, че САЩ ще направят всичко възможно, за да бъдат наказани отговорните за нападенията. Обама е предложил на белгийския премиер американска помощ при разследването на нападенията. Путин осъжда варварството Съболезнования на белгийския крал Филип и на целия белгийски народ във връзка с атентатите изразява и руският президент Владимир Путин, стана ясно от изявление на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Путин "решително осъди тези варварски престъпления", каза Песков и добави, че руският президент е изразил "абсолютната солидарност на руснаците с белгийците в тези тежки часове". Президентът на САЩ Барак Обама ще направи изявление по-късно през деня. От Белия дом са уверили, че той американските власти вече са установили близък контакт с белгийците и ще предоставят цялата информация, която би помогнала за разследването на атентатите.

Европейските лидери говорят за решителност, Могерини се разплака

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-govoryat-za-reshitelnost-mogerini-se-razplaka-news247029.html

В първите реакции на световните лидери след атентатите в Брюксел се чуха призиви за решителност, обща европейска борба с тероризма и за солидарност с хората в Брюксел. Най-откровена обаче бе реакцията на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, която научи за атаките по време на прескоференцията й с външния министър на Йордания Насер Джуде в Аман. Фоторепортерите уловиха момента, в който Могерини вече не може да сдържа сълзите си. Тя определи 22 март като "много тъжен ден за Европа в момент, когато Европа и нейната столица преживяват същата мъка", каквато в Близкия изток хората преживяват всеки ден. "Не само сме солидарни с мъката на жертвите, но и сме готови да реагираме на тези действия и да работим заедно за превенцията на радикализацията и насилието", каза Могерини. ЕК: Сега не е време за коментари, а за работа Станция "Мелбек" е на една спирка от главната сграда на Европейската комисия. От там уверяват, че служителите са спокойни и е време за работа. "Сега не е време за изявления. Реакцията на Европейската комисия е спокойна и трезва, както ситуацията изисква. Председателят Юнкер и заместник-председателят Георгиева са от много рано сутринта в сградата на комисията и координират нашите служби за сигурност (на ЕК). Комисарят (по миграцията) Аврамопулос също е в сградата", каза говорителя на ЕК Маргаритис Схинас. "Ние сме тук, ние сме в сградата, ние се чувстваме сигурни и вършим своята работа. Въпросът за сигурността в Брюксел е в ръцете на белгийските власти, а не в нашите", допълни говорителят. Жан-Клод Юнкер е говорил с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Меркел: Отговорът трябва да е решителен На нападенията в Брюксел трябва да се отговори със "солидарност" и "решителност", каза германският канцлер. "Жалките нападения в Брюксел трябва да ни сплотят - солидарност с жертвите плюс решителност по отношение на терористите", написа в Туитър говорителят на Меркел Щефен Зайберт. Оланд: Ударен бе Брюксел, но мишената е цяла Европа Френският президент Франсоа Оланд определи нападенията в Брюксел като удар по цяла Европа, предаде АФП. "Брюксел беше мишената днес, но чрез него беше ударена цяла Европа. Изправени сме пред глобална заплаха. Войната срещу тероризма трябва да се води в цяла Европа", каза президентът "Ние сме във война и в такава война е нужно да сме мобилизирани във всеки един момент", допълни премиерът Манюел Валс след свиканото от Оланд извънредно заседание на френския Съвет за сигурност. Камерън: Шок и притеснения "Шокиран и много притеснен съм от събитията в Брюксел. Ще направим всичко, което можем, за да помогнем", написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър. Туск е ужасен Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази ужаса си от "терористичните атентати". "Тези нападения бележат ново равнище на мерзост на терористите в служба на омразата и насилието", се казва в изявление на Туск. Шведският министър-председател Стефан Льовен заяви, че експлозиите в Брюксел са "нападение срещу демократична Европа". "Ние няма да приемем това терористите да атакуват нашите отворени общества", заяви той, цитиран от Франс прес. На свой ред неговият датски колега Ларс Льоке Расмусен осъди взривовете като "ужасяващи нападения". Европа трябва да се сплоти в борбата срещу тероризма, написа в Туитър президентът на Полша Анджей Дуда. Той изрази съболезнования на близките на жертвите от терористичните актове в Брюксел. "Войната с тероризма е наше общо задължение", отбеляза полският президент. По същото време еврокомисарят за заетостта Мариане Тисен написа: "Много е трудно човек да възприеме поредната атака срещу нашите европейски ценности. Това е зверство". Путин осъжда варварството Съболезнования на белгийския крал Филип и на целия белгийски народ във връзка с атентатите изразява и руският президент Владимир Путин, стана ясно от изявление на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Путин "решително осъди тези варварски престъпления", каза Песков и добави, че руският президент е изразил "абсолютната солидарност на руснаците с белгийците в тези тежки часове". Президентът на САЩ Барак Обама ще направи изявление по-късно през деня. От Белия дом са уверили, че той американските власти вече са установили близък контакт с белгийците и ще предоставят цялата информация, която би помогнала за разследването на атентатите.

"Сосиете Женерал Експресбанк" премахва 50 банкови такси

http://offnews.bg/news/n_1/n_626255.html

Сосиете Женерал Експресбанк премахна 50 от таксите си, преразгледа други 156 и намали обема на тарифата си наполовина - от 26 на 13 страници. Промените са в сила от 24 март. 11 вида комисионни са значително намалени, а други 54 вече не се предлагат поради оптимизация на услугите на банката. Вече са безплатни услуги, като: теглене от банкомат на банката с дебитна карта; заявка за получаване на дебитна/кредитна карта в друг офис; промяна на лимити по дебитна или кредитна карта; допълнителен абонат за SMS банкиране. По-ниски са таксите за вътрешнобанкови и междубанкови онлайн валутни преводи и преводи в лева.

#JeSuisBruxelles заля социалните мрежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381580

Френският карикатурист Плантю изобрази терора в столицата на Европа с карикатура, разпространена от „Монд”. След кървавите атентати в редакцията на "Шарли Ебдо" и в Париж, днес мишена на терористи станаха Брюксел.
След #JeSuisCharlie, #JeSuisParis, хиляди обявиха в социалните мрежи #JeSuisBruxelles (Аз съм Брюксел), часове след серията атаки,
Френският карикатурист Плантю изобрази терора в столицата на Европа с карикатура, разпространена от „Монд”. След кървавите атентати в редакцията на "Шарли Ебдо" и в Париж, днес мишена на терористи станаха Брюксел. След #JeSuisCharlie, #JeSuisParis, хиляди обявиха в социалните мрежи #JeSuisBruxelles (Аз съм Брюксел), часове след серията атаки,

Руснак плаща с амфетамини на таксиметров шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561516

Варненският апелативен съд отказа да пусне от ареста мъж, спипан да плаща на таксиметров шофьор с амфетамини. 32-годишният Красимир Илиев се отзова зад решетките след операция през ноември м. г., а от дома му бяха иззети още близо 20 грама от същата дрога.  Преди това той бил наблюдаван от полицията в продължение на 4 месеца, през които е било установено, че се занимава с продажба на наркотици заедно със свой приятел. След задържането му срещу него беше повдигнато и обвинение за незаконно притежание на преработен газов пистолет. Красимир е руск...

Възобновиха регистрацията на мотоциклети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561524

„Пътна полиция"- СДВР възобнови дейността по регистрация и пререгистрация на мотоциклети. Временното прекратяване се наложи поради изчерпана наличност на регистрационни табели за този тип превозни средства. Спряха регистрацията на мотоциклети В столичния отдел „Пътна полиция" е създадена организация за обслужване на гражданите с цел недопускане на струпвания и улеснение на чакащите....

Пригответе маслени сладки без глутен

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/prigotvete-masleni-sladki-bez-gluten-6051642

А колко време да печете сладките и как да ги украсите след това вижте във видеото на Диди

Възрастна жена почина след 50 % изгаряния от печка

http://pik.bg/възрастна-жена-почина-след-50--изгаряния-от-печка-news505989.html

Възрастна жена почина след 50 % изгаряния от печка

Жена на 85 години от Генералтошевското село Росица е починала след 50 % изгаряния, съобщиха от Областната дирекция на МВР. А.П. е получила изгаряния по главата и тялото , след което е транспортирана от сина си с лек автомобил до болницата в Добрич, а оттам е приведена до Военноморската болница във Варна.

Там е починала в отделението по реанимация.

Жената е била с 50 % изгаряния по главата и тялото, получени при боравене с печка на твърдо гориво. Инцидентът е станал на 20 март, около 14,45 часа. Назначена е съдебно медицинска експертиза по случая, образувано е досъдебно производство.

 

Посрещаме Великден с българско агнешко на масата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5379119

Родното овцевъдство ще задоволи тази година нуждите на българския пазар, обещават Асоциацията на овцевъдите. Практиката от миналата година е да се внася старо агнешко месо за празниците от трети страни. Освен от Нова Зеландия, имаше внос на агнешко от Чили, като цените ще са същите, за килограм живо тегло между 5 и 6 лв.
Родното овцевъдство ще задоволи тази година нуждите на българския пазар, обещават Асоциацията на овцевъдите. Практиката от миналата година е да се внася старо агнешко месо за празниците от трети страни. Освен от Нова Зеландия, имаше внос на агнешко от Чили, като цените ще са същите, за килограм живо тегло между 5 и 6 лв.

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране от 1 август

http://www.mediapool.bg/uchitelite-shte-poluchavat-po-10-zaplati-pri-pensionirane-ot-1-avgust-news247028.html

От 1 август тази година учителите ще получават по 10 заплати при пенсионеране, а не по 8 както е сега. Това е заложено в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя обеща и повишаване на заплатите на педагогическия персонал през следващите години. "Това е ангажимент на правителството и ние ще го водим през бюджетните инициативи и през много други политики", посочи Кунева. Между 4000 и 6000 преподаватели се пенсионират годишно, каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Министерството на образованието търси варианти как учители на пенсионна възраст да са полезни на образованието. Едната възможност е да обучават и споделят опита си с млади хора, каза Кунева. В един от модулите в националната програма "Без свободен час" е създадена база с данни на учители, които да заместват отсъстващи от училище преподаватели. От преподавателите, включени в базата с данни, 80 на сто са пенсионери и на тях почти всяко училище в страната разчита изключително много. Главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев заяви, че най-голямото предизвикателство за 2017 г. е "осигуряването на системата с добри учители", тъй като през следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал да навлезе в пенсионна възраст. Това означава, че средно на година се очаква 4500 учители да се пенсионират и затова трябва на тяхно място да бъдат подготвени същият брой млади преподаватели. За тази цел трябва изпреварващо да се увеличават минималните заплати за педагогическите длъжности, които имат "сигнално значение" за младите хора и за кандидат-студентите, коментира Стаматов.

„Жълтата гостенка“ покосила 61 варненци през 2015-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=316413

През 2015г. във Варненския регион е регистриран лек спад на заболеваемостта от туберкулоза. Това отчитат здравните власти в морската столица, научи Moreto.net. 61 са новорегистрираните заболели през миналата година, докато през 2014-та броят им е бил 87.

Преизбраха Христина Чолакова за член на Националната асоциация на общинските съвети в Република България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561164

Председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова бе преизбрана за член на Националната асоциация на общинските съвети в Република България. Това стана на Общо събрание на Националната асоциация на общинските съвети в Република България в Пловдив. Новоизбраният управителен съвет проведе и своето първо заседание, като на него за председател на асоциацията бе преизбрана Красимира Германова- председател на Общински съвет-Созопол. Асоциацията в своето дванадесет годишно съществуване се е утвърдила като авторитетна организация работеща за ефек...

11 000 сбъркани данъчни съобщения шокираха Бобов дол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381576

Компютърна грешка повишила в пъти данъчните "задължения" на около 11 хил. в Бобов дол, което шокира града, казаха от общината вчера.
В известията, изготвени от Информационно обслужване в Кюстендил, има убийствено завишени суми. Мъж получил честитка да внесе 560 лева за кола, купена преди 3 години. В действителност си плащал редовно и задълженията
Компютърна грешка повишила в пъти данъчните "задължения" на около 11 хил. в Бобов дол, което шокира града, казаха от общината вчера. В известията, изготвени от Информационно обслужване в Кюстендил, има убийствено завишени суми. Мъж получил честитка да внесе 560 лева за кола, купена преди 3 години. В действителност си плащал редовно и задълженията

Слънце и дъжд за Великден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561298

Пролетта в България се очертава да бъде нормална в температурно отношение и малко по-влажна. Такива са дългосрочните прогнози, според които пролетта у нас ще е по-влажна, с валежи малко над нормите, заяви климатологът доц. д-р Георги. "Март в момента е с нормални температури, а тези валежи, които се очакват, определено ще бъдат над нормата", посочи доц. Рачев. Той отбеляза, че месец март, който е на път да си отиде, изцяло покрива дългосрочната прогноза - за малко по-валежна пролет. Сняг ...

България "отговаря" на атентата в Брюксел с учение за реакция при кризи в София

http://www.mediapool.bg/bulgaria-otgovarya-na-atentata-v-bryuksel-s-uchenie-za-reaktsiya-pri-krizi-v-sofiya-news247027.html

Няколко часа след терористичните атаки в столицата на Белгия Брюксел българският вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че е свикано заседание на националния щаб по сигурността и за същата вечер в столицата е предвидено е мащабно антитерористично обучение. Междувременно веднага след атаките е започнала и специализирана полицейска акция. Бъчварова даде брифинг, на който обяви, че няма пряка заплаха за страната след взривовете в Брюксел днес и че МВР е активирало всички мерки от националната стратегия срещу тероризъм от първите минути след получаване на сигнала за инцидента. От изявлението на министъра не се разбра в какво точно ще се изразява акцията, освен че включва засилено полицейско присъствие и контрол по летища, гари, софийското метро и други възлови места. След като бе попитана за това, Бъчварова отговори, че са взети мерките, предвидени в закона за гарантиране на сигурността. Предвиденото за по-късно днес мащабно антитерористично обучение в София е било планирано да се проведе на този ден преди два месеца. То ще провери каква е реакцията на държавните структури при криза и нивото на комуникация между тях. За целите на обучението ще бъдат отцепени някои райони в столицата, но по начин, който да не затруднява гражданите и тяхното придвижване. От МВР не можаха да отговорят на въпроса за кои части на София става въпрос. "За съжаление съвпадна с днешния ден", каза вътрешният министър. От изявлението ѝ обаче не стана ясно защо МВР не отменя учението си в настоящата ситуация и смята ли за уместно да се провежда точно сега. Учението в София ще е трето масирано обучение за две седмици, след две проведени на границата. Междувременно председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов призова всеки гражданин на държавата да бъде бдителен и с изострено внимание, защото всяка една информация може да бъде полезна за службите, за реалното противодействие на реални заплахи. На въпроса какви мерки се взимат, за да няма терористичен акт в България, той обяви, че са "планирани поредица от мероприятия”, сред които и разиграване на всякакви възможни ситуации. "Днешният терористичен акт показа, че тероризмът не познава граници и трябва да се работи много активни с всички евроатлантически партньори и с всички съседни държави, за да може обменът на информация в реално време и да се вземат адекватни мерки за противодействие и недопускане на такива терористични актове”, коментира Цветанов пред бТВ. Той обяви още, че утре на заседанието на председателстваната от него комисия ще има извънредна точка с актуална информация за бежанския поток и готовността на институциите да реагират в извънредни ситуации. Заседанието ще е съвместно с комисията за контрол на службите.

Обама: Ще направим всичко, за да накажем отговорните за атаките в Брюксел

http://america.actualno.com/obama-shte-napravim-vsichko-za-da-nakajem-otgovornite-za-atakite-v-bruksel-news_530225.html

САЩ са солидарни с народа на Белгия и ще направят всичко възможно, за да накажат отговорните за атаките в Брюксел. Това заяви американският президент Барак Обама, говорейки в Хавана, където се намира на историческо посещение. Американският министър на отбраната Аштън Картър също изрази готовност за подкрепа. „Пентагонът е готов, ако е необходимо да съдейства на страните от Европа и на белгийските власти след разтърсващите атентати", заяви той. „Ние продължаваме да следим ситуацият

Белгия обяви три дни на национален траур

http://europe.actualno.com/belgija-objavi-tri-dni-na-nacionalen-traur--news_530227.html

Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон обяви три дни на национален траур след атаките на летището и в метрото в Брюксел, които отнеха живота на над 30 души и раниха десетки, съобщава Guardian. Очаква се Ямбон да се присъедени към министър-председателя на Белгия Шарл Мишел, който ще посети основното летище в Брюксел „Завентем“ в следващите няколко часа, където се случи днешната атака. Тази сутрин малко преди 8 часа местно време два последователни взрива стана на основно

До месец може да се извърши първият сондаж за газ в Черно море

http://society.actualno.com/do-mesec-moje-da-se-izvyrshi-pyrvijat-sondaj-za-gaz-v-cherno-more-news_530221.html

Очаква се в средата на април да е налична платформата за сондаж и до месец да се извърши първият сондаж в блока "Хан Аспарух". Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на форума "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора". Той припомни, че през 2012 г. е подписан договор за проучването на блока и досега там са направени най-мащабните 2D и 3D сеизмични проучвания в акваторията на цялото Черно море. Предстоят два проучвателни сондажа, еди

Белгийски медии публикуваха снимки на предполагаемите атентатори

http://europe.actualno.com/belgijski-medii-publikuvaha-snimki-na-predpolagaemite-atentatori-news_530228.html

Белгийските медии публикуваха фотографии на предполагаемите терористи от камерите за видеонаблюдение на летището в Брюксел. На фотографиите, разпространени от местното издание Lalibre, са трима мъже с колички за багаж. Двама от тях са облечени с черни пуловери или якета, третият – в бяло или светло сиво яке. Вестникът съобщава, че камерите за видеонаблюдение са ги заснели непосредствено преди експлозиите на летище „Завентим“. Изданието не уточнява дали всички те са терористи и

Цветанов за атентатите в Брюксел: Да не допускаме страхът да вземе превес

https://www.24chasa.bg/Article/5381551

Цветанов за атентатите в Брюксел: Да не допускаме страхът да вземе превес"Изказвам моите съболезнования на близките на жертвите от терористичните атентати в Брюксел. Цял свят е шокиран от това антихуманно посегателство върху изконните човешки права", написа шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов във фейсбук. "Нека да не допускаме страхът да вземе превес и тези ужасни

Броят на жертвите на атаките в Брюксел достигна 34 загинали и 170 ранени

http://www.moreto.net/novini.php?n=316416

Броят на загиналите при атаките в Брюксел достигна 34 души, предаде RTBF. В същото време, по последни данни ранените са 170 души. Белгийските власти обявиха, че жертви на взривовете на летището „Завентем“ са 14 души, а броят на ранените там е 81 души.

Сключиха примирие в Йемен

http://www.moreto.net/novini.php?n=316411

Бунтовниците хути и международно признатото правителство в Йемен сключиха примирие, което ще продължи 1-2 седмици преди следващия кръг преговори. Това съобщи АП, като се позовава на официални представители от разговорите. Хутите се съгласили да приложат резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която изисква да предадат оръжията си и да се изтеглят от окупираната от тях територия, включително от столицата Сана.

Рап легендата Тупак Шакур

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561523

Каквито и хип-хоп изпълнители да се появяват, Тупак Шакур си остава легенда. Песните му продължават да се слушат и до днес, макар той да не е сред живите от 1996 година. Тупак Шакур е американски рапър, актьор, активист и поет. Той умира едва на 25 години. Убийство му никога не е разкрито, но и днес той не е забравен от своите фенове. По света са продадени над 120 милиона копия от неговите албуми, а в САЩ над 41 милиона копия. Списание „Ролинг Стоун" го определя за 86-ия най-велик музикант на всички времена.

Двеста хиляди хипертоници ще се лекуват безплатно

http://www.cross.bg/zabolyavaniya-hipertoniya-moskov-1502429.html

/КРОСС/ Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно. Министър Москов внесе предложение НЗОК да заплаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония. С тази диагноза в България са над 200 хиляди пациенти. В момента всеки от тях доплаща за назначеното му лекарство от 50 до 75 процента. Предложението си, изпратено днес до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, министър Москов мотивира с целите на Националната здравна стратегия 2020, сред които е и подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания. Освен че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните дейности. За съжаление България е една от страните с преобладаващ висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението. Предложението на Петър Москов е в изпълнение на водената от Министерството на здравеопазването и правителството политика за гарантиране на достъпа до дейности, заплащани от НЗОК в областта на лечението на заболявания, които са най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

Каратеки от "Дарис" сред най- добрите на "Никон оупън"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561522

Един златен, 3 сребърни и 3 бронзови медала спечелиха каратеките на КК "Дарис"- Кюстендил от международния турнир "Никон оупън". В него се включиха 540 състезатели от 44 клуба и 8 държави.Златен медал на кумите- отборно, при 12- годишните завоюваха Георги Фирков, Юлиян Захариев и Никола Александров.Индивидуално, на кумите, Георги Фирков е със сребро, в категория +40 кг. Сребърен медал и за Симеон Стойчев, при младежите 16- 17 г., в категория 70 кг. Джулия Сотирова е трета при жените, до 60 кг.Три медала за каратеките на "Дарис" от дисциплината ...

ПИК TV: МОСВ забрани входа на медии по време на обществено обсъждане

http://pik.bg/пик-tv-мосв-забрани-входа-на-медии-по-време-на-обществено-обсъждане-news505985.html

ПИК TV: МОСВ забрани входа на медии по време на обществено обсъждане

Министерството на околната среда и водите не допусна медии по време на обсъждане на разширяването на Натура 2000.

На днешното заседание трябваше да се гледа изселването на 5 села от Рила заради искания на еколози. Местните жители могат да останат без покрив и поминък заради настояването за създаването на „защитени зони за опазване на дивите птици“.

Заседанието се провежда от Националния съвет за биологично разнообразие към МОСВ.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева осъди остро терористичните актове

http://pik.bg/председателят-на-народното-събрание-цецка-цачева-осъди-остро-терористичните-актове-news506137.html

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева осъди остро терористичните актове

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева осъди остро терористичните актове в Брюксел и ги определи като недопустимо насилие спрямо невинни граждани, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

„Това, което се случва, е несъвместимо с ценностите на съвременна Европа, символ на която е белгийската столица”, заяви председателят на парламента. Цецка Цачева е в Брюксел за участие в дебат в Комисията по външни работи на Европейския парламент.

„Чувството на тъга в този миг е споделено, днес повече от всякога трябва да бъдем убедени, че няма друга алтернатива за Европа, освен общата европейска солидарност”, подчерта председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева европейските държави заедно трябва да продължат още по-надеждно да охраняват своите граници. „Трябва да бъдем още по-безкомпромисни към предизвикателствата на днешния ден”, добави тя.

Председателят на Народното събрание изрази своята съпричастност и искрени съболезнования към близките и роднините на жертвите и ранените при атентатите. 
Създава се организация да бъде оказвано съдействие на командировани български граждани в Брюксел.

Събира се информация за хората, които е трябвало да летят днес или в следващите дни към България, за да се организира тяхното завръщане, уточни председателят на парламента. Цецка Цачева потвърди, че до момента няма данни за пострадали българи при терористичните актове в Брюксел.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е в постоянна връзка с министър-председателя Бойко Борисов и с българските евродепутати.

Специално за КРОСС - Илияна Йотова от Брюксел: Тук в момента е като в затворена крепост

http://www.cross.bg/zaplaha-parizh-bulgariya-1502433.html

/КРОСС/По повод днешния кървав атентат в Брюксел се свързахме с евродепутатът Илияна Йотова, която се намира там в момента. Здравейте г-жо, Йотова. Каква е обстановката в Брюксел в момента?Обстановката в момента е като в затворена крепост, защото от службите за сигурност са наредили, да не се влиза и излиза от залата на парламента до второ нареждане. От няколко часа е обявен и код оранжев, което означава най-висока степен на заплаха. Всички колеги сутринта бяха щателно проврени, нищо че са евродепутати. Аз дойдох доста рано, почти във времето, в което станаха атентатите на аерогарата. След това всичко около нас бе блокирано, улиците също, защото само на няколкостотин метра от нас бе и взрива в една от станциите на метрото. Трябваше ли да бъде очаквана тази кървава атака и да бъдат взети навременни мерки?Далеч съм от мисълта, че службите за сигурност в Белгия са стояли с кръстени ръце след атентатите в Париж, още повече, че връзката с терористите бе съвсем директна. Няколко месеца бяха необходими на белгийските и френските власти да намерят замесените в атентатите в Париж. Казват, че сега това е някакъв вид отговор заради ареста на Салах Абдеслам. Струва ми се, че проблемът е много по-дълбок, защото тероризмът е една глобална заплаха. Европейските парвителства и институции все още не са на онова ниво, в което успешно могат да поведат и да се справят в битката с международния тероризъм

Цецка Цачева: Организираме завръщането на българите от Брюксел

https://www.24chasa.bg/Article/5381555

Цецка Цачева: Организираме завръщането на българите от БрюкселПредседателят на Народното събрание Цецка Цачева осъди остро терористичните актове в Брюксел и ги определи като недопустимо насилие спрямо невинни граждани. Това, което се случва, е несъвместимо с ценностите на съвременна Европа, символ на която е белгийската столица, заяви председателят на парламента.

Риалити герой и изгонени от ДПС създадоха движение "Независимите"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561520

Двама независими депутати, двама независими кметове, трима независими общински съветници и герой от риалити формат са сред учредителите на сдружение "Движение "Независимите". Неправителствената организация бе създадена в Исперих днес, част от учредителите са изгонени от ДПС в различни периоди, но има и неизкушени от политиката.Аспарух, чието име носи този град, е първият независим българин, учредителят на държавата, каза пред събралите се близо 300 човека независимият депутат Гюнай Хюсмен. Негова и на колегата му по съдба - изгонен от ДПС - Мус...

Държавата е в готовност да отпусне финансова помощ за сектор “Животновъдство”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561519

Държавата е в готовност да отпусне финансова помощ за сектор “Животновъдство”, съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя припомни, че в средата на март се е провело заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Една от обсъжданите мерки за подкрепа на сектора е отпадането на Руското ембарго и полагането на усилия за дипломатически разговори в тази насока, посочи Танева. Искането на всички страни членки за отпускане на финансов пакет за подпомогне не е било одобрено. „Към мом...

Социалните мрежи полудяха: 13 ноември = 22 март

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-teror-v-syrceto-na-evropa/socialnite-mrezhi-poludiaha-13-noemvri-22-mart-6051641

Хаштагът #JesuisBruxelles е един от най-използваните след трите експлозии тази сутрин в белгийската столица - две на летище "Завентем" и една в метрото, близо до Европейската комисия

Цветанов след ужаса в Брюксел: Всички да се обединим срещу терора, защото заедно сме по-силни

http://pik.bg/цветанов-след-ужаса-в-брюксел-всички-да-се-обединим-срещу-терора-защото-заедно-сме-по-силн-news506133.html

Цветанов след ужаса в Брюксел: Всички да се обединим срещу терора, защото заедно сме по-силни

"Изказвам моите съболезнования на близките на жертвите от терористичните атентати в Брюксел. Цял свят е шокиран от това антихуманно посегателство върху изконните човешки права", написа във "Фейсбук" Цветан Цветанов.

"Нека да не допускаме страхът да вземе превес и тези ужасни действия от страна на терористите да застрашават постиженията на европейските ценности. Нека всички да се обединим срещу терора, защото заедно сме по-силни. Призовавам всички граждани да останат спокойни, но и да бъдат бдителни и да сигнализират на органите на реда при нужда", завършва председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Откриха древно скално селище в Хасковско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561521

Природната забележителност "Орлови скали" в района на община Минерални бани, Хасковска област, е древно скално светилище. Това мнение изразиха археолозите проф. Ана Радунчева и д-р Стефанка Иванова от Националния археологически институт към БАН. Археолозите два дни са проучвали находки от местността "Орлови скали" край с. Сърница, община Минерални бани. Светилище на нимфите може да излезе от Перперикон Повод за посещението им е била снимка н...

Белгийски студенти остават затворени в университет след "конкретна заплаха"

https://www.24chasa.bg/Article/5381507

Белгийски студенти остават затворени в университет след "конкретна заплаха"Говорител на " Свободния университет " в Брюксел заяви, че е получил "конкретна залаха" до студентското общетие "Etterbeek" в града. Предупреждението е всички студенти и целият персонал да останат на закрито или да се върнат в унивеститетските сгради незабавано. Достъпът до общежитието е ограничен от охраната на универститета,

1,65 милиона долара струва плодова торта с диаманти. Вижте кой са най-скъпите ястия в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381552

Има ястия, които струват колкото имение в Бевърли Хилс. Едно от тях е плодова торта с 223 диаманта на нея. Тя е оценена на 1,65 милиона долара и се приготвя от видни готвачи по специална рецепта за цели шест месеца. Освен диамантите останалите съставки на тортата се пазят в строга тайна. Според майсторите,
Има ястия, които струват колкото имение в Бевърли Хилс. Едно от тях е плодова торта с 223 диаманта на нея. Тя е оценена на 1,65 милиона долара и се приготвя от видни готвачи по специална рецепта за цели шест месеца. Освен диамантите останалите съставки на тортата се пазят в строга тайна. Според майсторите,

Момиче би съученичка, блъска главата й в чина

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/momiche-bi-syuchenichka-blyska-glavata-j-v-china-6051643

Дванадесетокласничката решила да се саморазправя със своя съученичка, заради което я изпрати в болница

Ексклузивно! Група български деца се разминала по чудо с атентатите днес

http://petel.bg/Ekskluzivno--Grupa-balgarski-detsa-se-razminala-po-chudo-s-atentatite-dnes__149905

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В "ПЕТЕЛ" СЛУЧВАЩОТО СЕ В БРЮКСЕЛ! Учениците отлетели по същото време, но от другото летище в града Група от 32-ма уч...

Евакуираха краля и кралицата на Белгия от двореца им в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381500

Кралят и кралицата на Белгия са били евакуирани от Брюксел. Това съобщиха от кралския двор в туитър.
Крал Филип и кралица Матилда са напуснали двореца след терористичните атаки, при които загинаха 26 души, а повече от 80 са ранени.
Кралското семейство е в шок след атентатите. В официално обръщение в социалните мрежи кралят и кралицата посочиха,
Кралят и кралицата на Белгия са били евакуирани от Брюксел. Това съобщиха от кралския двор в туитър. Крал Филип и кралица Матилда са напуснали двореца след терористичните атаки, при които загинаха 26 души, а повече от 80 са ранени. Кралското семейство е в шок след атентатите. В официално обръщение в социалните мрежи кралят и кралицата посочиха,

Това е почеркът на “Ислямска държава

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-abdeslam-1502428.html

/КРОСС/ "Според мен посланието, изпратено от "Ислямска държава", е: "Хванахте само един фигурант. Сега ще видите професионалистите". Това, което е сигурно, е, че политиците, белгийските, както и френските, прекалиха. Също както и медиите. Френско-белгийските служби се фокусираха върху Салах Абдеслам, който е само един неуспял камикадзе, заплашен със смърт от "Ислямска държава". Превърнахме го в звезда, докато той е само един помощник по логистиката", коментира пред "Фигаро" френския ислямолог и специалист по арабския и мюсюлманския свят Матю Гидер те носят почерка на "Ислямска държава" Превод от френски: Галя Дачкова, Гласове - Смятате ли, че става дума за атаки, извършени от "Ислямска държава"? - Вероятно е "Ислямска държава". Това е повторение на атентатите в Париж с координирани атаки на емблематични обществени места. Същият оперативен начин на действие, същият тип мишени, както в Париж, същият почерк. Набелязване на местата, изработване на експлозиви, наемане на коли... Това са много добре подготвени атаки, с много логистика, без да са нужни много хора, за да се премине към действие. Както в Париж, вероятно става дума за бойни групи от по двама или трима души. А това е запазен знак на "Ислямска държава". Преди имаше малко хора за логистиката, но много хора, готови за действие. Те подготвят много добре своите атентати и мобилизират много лица

Местан свърза атаките в Брюксел с атентатите в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_626254.html

Ескалацията на терористичните актове, която днес се пренесе от Република Турция в сърцевината на ЕС – Брюксел, е още едно потвърждение на тезата, че тероризмът представя глобална заплаха не срещу отделни държави, религии или етноси, а срещу цялото демократично човечество, срещу човешката цивилизация. Това се казва в декларация от учредителите на новата партия на Лютви Местан ДОСТ. В текста пише още: Глобалният характер на това зло предполага минимум симетрично глобално противодействие от страна на световната демократична общност, държави и нации, за които демокрацията, свободата и преди всичко човешкият живот са висша ценност. Учредителите на ПП „ДОСТ“ осъждаме остро терористичните актове в Брюксел и съпреживяваме болката на ранените, както и изказваме съболезнования на близките и роднините на загиналите. Призоваваме към още по-решителна солидарност и единодействие на всички демократични сили срещу тероризма. Да бъдем заедно срещу това най – нечовешко зло на нашето съвремие – тероризма е наш дълг, който стои по-високо от всякакви политически, етнически, религиозни и културни различия. От името на учредителите: Лютви Местан  НПСД: Тероризмът ни засипва от всички точки на света Ръководството на НПСД осъжда най-остро поредицата терористични атаки в европейската столица Брюксел, при които загинаха и са ранени десетки мирни граждани, се казва в декларация на партията на Корман Исмаилов и Касим Дал, част от Реформаторския блок. В текста им пише и:  Ние от НПСД се противопоставяме най-категорично на актовете на тероризъм и насилие, насочени срещу погазването на демократичните устои, единството и сплотеността на европейската общност. Жертвите от поредните терористични удари доказват необходимостта от решими действия в борбата срещу тероризма и неговите грозни проявления, които ни засипват ежедневно от всички точки на света. Ние от НПСД изразяваме най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите, като сме твърдо убедени, че Европейската общност, със своята сила и увереност, ще преодолее пордният тежък удар, целящ да разклати стабилността на Европейския съюз. Изпълнителен политически съвет на НПСД  ДПС: Тероризмът не различава език, вяра и цвят на кожата С дълбока скръб и мъка научихме за серията от терористични атаки в ключови артерии за публичния и международен транспорт в Белгия, отнели живота на десетки и ранили много повече мирни граждани, запътили се към работа или прибиращи се при близките си, като осъждаме категорично организаторите и целите на тези нечовешки деяния! Това се казва в съболезнователно писмо от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, Четин Казак.  Поредицата от терористични атаки срещу мирни граждани и посланията на организаторите им са ясно доказателство, че тероризмът не различава език, вяра, цвят на кожата и култура, и цели унижението на основни човешки ценности, разделение в обществото и в международната общност. Ние заявяваме отново позицията си, че борбата с това глобално явление може да бъде успешна само тогава, когато обществата ни са единни, народите ни заедно и международната общност обединена и решителна. От името на Движение за права и свободи и от наше име, поднасяме най-искрените си съболезнования към семействата на загиналите и изразяваме своята надежда за бързо възстановяване на пострадалите. В този тежък момент, ние скърбим заедно с целия белгийски народ! С уважение, Председателски съвет на Движение за права и свободи: Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, Четин Казак

Тютюнопроизводители на протест в защита на „Булгартабак"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561515

Тютюнопроизводители от Североизточна България излизат на протестен митинг в град Дулово. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тююнопроизводителите НАТ 2010. Протестът е в защита на „Булгартабак", предприятието по думите на Филев, което в последните няколко  години спасява българските тютюнопроизводители по време на изкупна кампания. В протестна декларация организациите  призоваваха лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу "Булгартабак" и заигравания с тютюнопроизводит...

Очевидец на атентата на летището в Брюксел: Имаше тела без крака и ръце (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5381516

Очевидец на атентата на летището в Брюксел: Имаше тела без крака и ръце (Снимки+Видео)„Бомбата запокити хора към тавана, а след това ги захвърли в различни места из летището. Беше като апокалипсис. Вървях и виждах хора- тела, но без крака и ръце. Около мен бягаха хора, на които от главите течеше кръв”. Така описва ситуацията след двете бомби на летището в Брюксел Самир Давидович, който работи в ресторант на аеропорта,

Областният управител осъди остро кървавите атентати в белгийската столица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561513

"Ударът на терористите по Брюксел - символът на европейското единство и цивилизация, е брутален акт, който няма място в съвременния свят. Категорично осъждам терора и насилието в сърцето на Европа и изказвам дълбокото си съжаление за погубените човешки животи! Сигурен съм, че Белгия и единна Европа ще намерят начин да се справят с трудната ситуация, в която са въвлечени. Вярвам, че българските граждани и в частност жителите на област Хасково са искрено съпричастни с трагедията на семействата на загиналите и ранените”, заяви днес в писмо до меди...

IX издание на Франкофонско рали ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=316408

Деветото издание на Франкофонско рали ще се проведе утре - 23-ти март, от 14.00 ч. във Варна, съобщиха от Общината за Moreto.net. Инициативата се организира съвместно от Френския институт България и Алианс франсез Варна, в партньорство с Община Варна и в подкрепа на титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Чиновничка присвои парите от такси в детска градина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561475

Служителка във варненска детска градина беше призната за виновна за присвояването на значителна сума пари от таксите, заплащани от родителите. В продължение на четири години и половина подсъдимата Костова задигнала общо 12 500 лв. 61-годишната жена завеждала „Административна служба” и като длъжностно лице съхранявала парите. За престъплението, извършено между 2010 г. и 2014 г., чиновничката получи от Варненския районен съд 5-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок....

Тестват сирените във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=316412

Техническа профилактика на системите за ранно предупреждение ще се проведе във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Тестът е предвиден за 1 април от 13 часа. Планово задействане ще бъде извършено и на 2 юни, когато е Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, уточниха от полицията.

Световен лидер в производството на осветление строи завод край Пловдив

http://www.mediapool.bg/svetoven-lider-v-proizvodstvoto-na-osvetlenie-stroi-zavod-krai-plovdiv-news247026.html

Водещият световен производител на осветление – германската компания Osram започна изграждането на свой завод в "Тракия икономическа зона" край Пловдив. Това съобщиха от Министерството на икономиката. Стойността на инвестицията не е посочена. Инвестиционният проект предвижда предприятието да започне работа през втората половина на 2017 г. Заводът и складовите помещения са на площ от 16 000 кв. метра. В него ще се произвеждат интелигентни електронни системи за LED осветление заради растящото им търсене. Очаква се да бъдат разкрити около 900 нови работни места, като процесът по наемането на персонал вече е започнал. "Избрахме Пловдив заради централната му локация и достъпа до ключови европейски транспортни коридори", заяви Геерт Ван Дер Меер, управител и старши вицепрезидент на бизнес звено "Дигитални системи" на Osram след първата копка на обекта. Той допълни, че важен фактор в процеса на взимане на финалното решение е и фактът, че страната ни предлага висококвалифицирани кадри. "Това ни дава увереност, че производството ни в България ще отговори на високите очаквания", каза Ван Дер Меер. Osram е на българския пазар от 1998 г. От 2014 г. българското звено се превръща в ключово за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна Гора. За последната финансова година приходите на немски производител на осветителни тела в световен мащаб възлизат на 5.4 млрд. евро. В компанията работят 33 хиляди служители в 120 страни по света. На глобално ниво компанията заема второ място като доставчик на висококачествени продукти. Компанията Osram е основана в началото на миналия век, когато AEG, Siemens & Halske и Auer Gesellschaft обединяват производството си на електрически лампи. През последните 20-ина години Osram се разширява значително, като прави няколко придобивания. През 2013 г. тя се отделя от Siemens, която в момента държи много малък дял в компанията. "Изграждането у нас на първа производствена база на Osram не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на първата копка на завода. Според него това е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциално място за установяване на нови производства. Лукарски отчете, че е изпълнил обещанията си дадени в началото на мандата на правителството на Борисов. "В началото на мандата обещах ръст на чуждестранните инвестиции и това вече е факт. За 2015 г. България отбеляза ръст от над 23% на преките чуждестранни инвестиции, като общият им размер достига 6-годишен връх от 1.593 млрд. евро", каза Лукарски. Министърът на икономиката посочи, че германските инвестиции в страната ни нарастват, като делът им от преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. е над 11%.

Мигрант се е подпалил на границата между Македония и Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381440

Мигрант, който се намира в лагера на границата между Македония и Гърция, е пострадал леко при опит да се подпали, предаде AFP.
До запалването се стигнало, след като мигрантът се е полял с бензин пред палатката си в бежанския лагер, след което дрехите му пламнали.
Мъжът бил спасен от другите мигранти в лагера.
Мигрант, който се намира в лагера на границата между Македония и Гърция, е пострадал леко при опит да се подпали, предаде AFP. До запалването се стигнало, след като мигрантът се е полял с бензин пред палатката си в бежанския лагер, след което дрехите му пламнали. Мъжът бил спасен от другите мигранти в лагера.

Осъдиха касиерка, задигнала 12 500 лв. такси за забавачка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381490

61-годишна бивша касиерка във варненска забавачка бе осъдена условно от Варненския районен съд за длъжностно присвояване.
В продължение на 4 г. - от 2010 до 2014 г., дамата прибирала в джоба си част от внесените от родителите такси, вместо да ги отчита в общината. Докато липсите се установят, сумата набъбнала до 12 500 лв.
61-годишна бивша касиерка във варненска забавачка бе осъдена условно от Варненския районен съд за длъжностно присвояване. В продължение на 4 г. - от 2010 до 2014 г., дамата прибирала в джоба си част от внесените от родителите такси, вместо да ги отчита в общината. Докато липсите се установят, сумата набъбнала до 12 500 лв.

Георги Първанов: Потресен съм от поредния нагъл и отвратителен терористичен акт в сърцето на Европа

http://pik.bg/георги-първанов-потресен-съм-от-поредния-нагъл-и-отвратителен-терористичен-акт-в-сърцето-н-news505983.html

Георги Първанов: Потресен съм от поредния нагъл и отвратителен терористичен акт в сърцето на Европа

Потресен съм от поредния нагъл и отвратителен терористичен акт в сърцето на Европа. Категорично осъждам тази нова проява на насилие и посегателство над човешкия живот. Това се казва в изявление на председателя на Политическа партия „АБВ“ Георги Първанов във връзка с атентатите в Брюксел на 22 март, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

"В този ден на ужас и покруса съпреживявам дълбоко трагедията на семействата и близките на загиналите. Изразявам своята солидарност с гражданите на Брюксел и целия народ на Белгия и напълно подкрепям белгийските власти в борбата срещу тероризма и усилията им за възстановяване и поддържане на сигурността и реда в страната. Очаквам бързо залавяне и най-строго наказание на престъпрниците", казва още Георги Първанов.

Смърт и насилие в сливенския дом за психично болни в "Качулка"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381187

За три смъртни случая за месец януари, побой над болна жена и заплахи за уволнение на персонала в Дома за възрастни с умствена изостаналост в сливенското селище Качулка информира Би Ти Ви.
Хората от персонала се притесняват да разказват за нередностите, които се случват в психиатричната клиника, защото се страхуват от уволнения и наказания.
За три смъртни случая за месец януари, побой над болна жена и заплахи за уволнение на персонала в Дома за възрастни с умствена изостаналост в сливенското селище Качулка информира Би Ти Ви. Хората от персонала се притесняват да разказват за нередностите, които се случват в психиатричната клиника, защото се страхуват от уволнения и наказания.

Първи арести в Брюксел след атентатите на летището и в метрото

http://www.cross.bg/bryuksel-aktove-teroristichni-1502427.html

/КРОСС/ Белгийската полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са свързани с днешните терористични актове в столицата на страната, пише The Daily Mail. Двамата са били арестувани тази сутрин пред северната ЖП гара на Брюксел, намираща се на неколкостотин метра от метростанция „Малбек". Полицията в момента издирва екстремисти, в случай, че готвят нови терористични актове. По улиците на Брюксел патрулират екипи на специалните служби.

Ромите, скочили срещу полицаи в Асеновград, останаха за постоянно в ареста

http://asenovgrad.actualno.com/romite-skochili-sreshtu-policai-v-asenovgrad-ostanaha-za-postojanno-v-aresta-news_530218.html

По искане на Районна прокуратура-Асеновград съдът наложи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо двамата роми, обвинени за причиняване на телесна повреда на полицаи, съобщи кореспондентът на Actualno.com в Асеновград. Припомняме, че по време на изпълнение на служебни задължения на полицейски служители, опитали да потушат конфликт между роми, Вадет Шекерджи от Асеновград се насочил с вила към единия от полицаите и му нанесъл удар в областта на ръката. Михаил Д

Създадоха 3D модел на вируса зика

http://america.actualno.com/syzdadoha-3d-model-na-virusa-zika-news_530220.html

Триизмерен модел на вируса зика в атомна резолюция успяха да създадат учените от студиото за биомедицинска визуализация Visual Science. Моделът е изграден по данни от научни публикации за строежа на зика и на родствените му вируси. Той се явява най-достоверният от научна гледна точка за сегашния момент. За създаването на модела са били използвани методите на структурната биоинформатика, прилагани от учените във фундаменталните изследвания и при разработването на лекарства, предаде Дарик. Трии

Евакуираха сградата на ЕК в Брюксел

http://europe.actualno.com/evakuiraha-sgradata-na-ek-v-bruksel-news_530222.html

Евакуираха сградата, в която се помещава Европейската комисия (ЕК) в Брюксел, съобщи полицията. По-рано тази сутрин Европейската комисия призова своите служители да си останат вкъщи. Хората в сградата започнаха да я напускат преди около половин час. Тази сутрин няколко терористични атаки разтърсиха столицата на Белгия, убивайки най-малко 34 души. Властите обявиха максималната четвърта степен на тревога и затвориха границата. Работата на всякакъв вид обществен транспорт е спряна, училищата са

В Гоце Делчев се проведе районна мюсюлманска конференция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561514

В документите за самоличност жените да се снимат със забрадки, да се изгради мюсюлмански център с нова джамия, както и да се разчисти теренът около старата джамия, а мюсюлманите да провеждат петъчните молитви на открито. За всичко това настояват в специална декларация, делегатите на провелата се в Гоце Делчев районна мюсюлманска конференция. На нея за районен мюфтия бе избран Айдън Мохамед....

Дванадесетокласнички се биха в бургаско училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_626252.html

Момиче от 12 – ти клас на бургаското СОУ „Добри Чинтулов“ е в болница, със сътресение на мозъка, след бой със своя съученичка в класната стая. Инцидентът е станал вчера, пострадалото момиче е отнесло сериозни удари в главата, по непотвърдена информация, е блъскана и в чина. В момента тя е в сравнително добро състояние, предстои да бъде изписана утре от болницата. Боят е станал по време на междучасие, веднага е извикана и полицията, споделят от училището. Това е първият подобен случай при нас, каза заместник – директора Димитрина Папаринова. „ Въпросната ученичка, която е посегнала на другата ученичка, тя беше много кротко момиче 9-ти и 10-ти клас, но явно там има проблеми в семейството. Тя е нещо озлобена, като че ли, на семейството си. Оттам тръгват нещата. Не е било побой “, категорична е Папаринова. Пострадалото момиче не е имало видими наранявания, в началото се е чувствала добре, уточни заместник – директорът. Нападателката днес не е дошла на училище. Едва ли ще бъде премествана или изключвана, защото й остават няколко месеца до завършване. Наказание, все пак, ще има, поясняват от училището. Не е ясна причината за агресията на момичето, нападнало своята съученичка.

Поредното издание на "Европейски музикален фестивал" ще бъд открито на 27 март във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/22/2727947_porednoto_izdanie_na_evropeiski_muzikalen_festival/?ref=rss


Цигулковият виртуоз Шломо Минц, виолончелистът Александър Князев, цигуларят Антон Бараховски, обоистът Алексей Огринчук, пианистката Пламена Мангова, пианистът Евгени Божанов и любимецът на публиката Теодосий Спасов заедно с Бодуров трио се сред големите имена на пролетния варненски фестивал.



С голям концерт, посветен на 110-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович на 27 март във Варна, ще бъде открит XIII Европейски музикален фестивал. Концертът ще се състои от...

Баскетболният "Антверпен" се разминал за малко с взривовете на летището в Брюксел

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/22/2727966_basketbolniiat_antverpen_se_razminal_za_malko_s/?ref=rss


Баскетболистът на белгийския баскетболен клуб "Антверпен" Брад Уолдоу разкри, че със съотборниците му са се разминали за няколко минути от взривовете на летището в Брюксел.

"Благодаря на Господ, че ме спаси. Разминахме се за няколко минути с взривовете", написа играчът в профила си в Туитър.

Този късмет обаче не е имал бившият играч на друг местен баскетболен отбор - Себастиен Белин. Той бе разпознат сред ранените от атентатите, след като в интернет бе разпространена...

​Станишев: Европа не трябва да се страхува, това е целта на терористите

http://offnews.bg/news/n_1/n_626240.html

- Г-н Станишев, търся Ви в напрегнат момент, часове след взривовете в Брюксел. Най-напред - къде Ви заварвам? По времето на атентатите бяхте ли близо до местата на събитията? - По време на взрива в метрото бях в Европейския парламент, който е съвсем близо до станцията на метрото. В момента съм в централата на ПЕС. - Първият Ви коментар за ставащото в Брюксел? - В тази ситуация е много важно да се покаже единство и да се направят необходимите действия да се гарантира сигурността на хората. След двете терористични атаки в Париж миналата година и това, което се случва днес в Брюксел, крайно належащо е много по-ефективно сътрудничество между службите на всички европейски страни. Трябва да сме наясно - този бич на нашето време - тероризмът, няма да си отиде след една или две атаки и след едно или две задържания на терористи. Трябва съвсем ново ниво на взаимодействие на службите. Това е единият аспект. Другият аспект е да не се допусне това, което целят терористите. Те искат да разделят нашите общества, да подкопаят ценностите, в които вярваме - демокрацията, свободата, мирното съществуване на народите заедно в Европейските съюз. Това е чисто политически отговор. - Това означава ли, че трябва да се откажем от част от свободата си? Сигурност срещу свобода ли е дилемата? - Това е много лъжлива дилема. Всяка мярка ще предизвиква нова мярка. Не бива мерките за сигурност да са за сметка на основни свободи на хората. Макар че е трудно, възможно е намирането на разумен баланс между сигурността и свободите. Най-важното е взаимодействието между специалните служби. Всички разбираме, че в един многомилионен град, било то Брюксел, било която и да е столица или град, стопроцентови гаранции не могат да се постигнат. Днешните атаки на едно от най-строго охраняваните летища, каквото е това в Брюксел, показват, че стопроцентова сигурност не може да се постигне. Затова първо трябва да се вземат мерки най-вече по отношение на терористичните мрежи, по обмяната на информация и съвместните действия. Това не е характерно за службите, защото всяка служба има тенденцията да пази информацията за себе си. Но новата ситуация изисква нови подходи. Но пак повтарям - мерките за сигурност не могат да заместят политическия отговор. Защото основната цел на терористите е да всеят страх, всеки човек да почне да се озърта. - Има коментари и те не са малко, че Европа сама е предизвикала атентатите си с прекалено толерантната си политика. - Не съм съгласен с това. Ако визирате бежанската вълна - тя, разбира се, създава много предизвикателства за интеграцията на тези хора. Но както видяхме при атаките в Париж, става дума за хора, които отдавна, от няколко поколения са тук. Необходима е нова политика за интеграцията на хората, които имат различна култура и религия. Това изисква много време, но трябва да разберем и още нещо - не можеш да угодиш на тези, които просто не приемат начина на живот на Европейския съюз и неговите ценности. Не можеш да се водиш по техните цели, да ставаш заложник на техните цели. - Не изисква ли и това политически отговор? Сегашната европейска политика не е в този дух. Точно обратното - осигурява възможността на хора, които не споделят европейските ценности да продължат да живеят според своите разбирания. - Формирането на европейска обща политика е процес, защото става дума за много страни със свои специфики. Да, за съжаление решенията се вземат по-трудно. Но днешните атаки са доказателство, че трябва да има нова политика и то във всички аспекти - и по сигурността, и по интеграцията на хората, които са различни. - Разкажете ни за атмосферата в Брюксел в момента. Бяха помолени депутатите от Европейския парламент да не напускат сградата. Има ли страх сред политиците? - Всеки нормален човек в Брюксел е притеснен. Моят сътрудник в Европейския парламент беше в метрото и е излязъл от същата станция на метрото минути преди взрива. Никой не може да се чувства сигурен. Има засилено присъствие на полиция, жандармерия и военни пред гарите и пред основни институции, за да се предотврати евентуалното повторение. - Допускате ли, че тези атентати ще доведат до възход на крайнодесни и ксенофобски партии. И в този смисъл - Вашата позиция, че е необходим политически отговор и засилване на взаимодействието между специалните служби, не е ли прекалено мека, за да удовлетвори желанията на обществото? - С хората трябва да се говори честно. Ние живеем в света, такъв какъвто е. Той е много по-несигурен от света, в който сме свикнали да живеем. Естествено, че има среда точно за такива крайни политически сили. Те това експлоатират - страха на хората и тяхната несигурност. Тази теза е много лъжлива. В глобалния свят ти не можеш да спреш пътуването на милиони и милиони хора в името на имагинерна сигурност. Никой не може да се затвори със стени от този свят и да смята, че е абсолютно сигурен. Нужни са комплексни мерки. Днес сме домакини на среща на лидерите на четирите най-големи партии в Европейски парламент ЕНП, ПЕС, Либералите и Зелените. И в момента уточняваме с другите формации формирането на обща политическа позиция и обща декларация.

Откриха обновената детска градина „Пролет“ в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561511

Над 400 000 лева инвестира Община Стара Загора в основния ремонт на ЦДГ № 13 „Пролет" в областния град. В нея се отглеждат 120 деца в 4 групи. Днес обновената сграда отвори отново врати, посрещайки много гости в първия календарен ден на пролетта. Със средства от общинския бюджет е закупено и ново обзавеждане за детското заведение, сподели директорът на ЦДГ „Пролет" Борислава Христакиева. Изпълнител на строителните дейности е „Билдинг Комфорт" ЕООД, а на новото обзавеждане - кооперация „Панда". И в този мандат на кмета Живко Тодоров са заложени ...

Даниел Панов: 22 март не е само спомен за блестящ военен успех, а почит към гордия дух и смелостта на предците ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561512

Стотици великотърновци и гости на града се включиха в шествието за Празника на Велико Търново, което премина от църквата “Св. 40 мъченици” до сградата на Общината. Шествието бе водено от ученици, носещи портретите на благодетелите на старопрестолния град. С военен ритуал бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново. ...

Първите карикатури: Брюксел не се дава на варварите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/22/2727956_purvite_karikaturi_brjuksel_ne_se_dava_na_varvarite/?ref=rss


Още докато пристигаше противоречива информация за атентатите в Брюксел, в социалните мрежи се появиха първите карикатури като реакция на терора.

Основният герой в тях е статуята на Пикльото - един от символите на белгийската столица.

"Дневник" подбра част от рисунките на тема, която след гибелта на поне 26 души и повече от 130 ранени е предизвикателство за карикатуристите.

#Bruxelles, 22 mars. pic.twitter.com/TVzapZ87Q7

— ✏️ Yohan Lacroix (@MrYohanL)...

България купува газ на една от най-ниските цени в Европа в момента

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-kupuva-gaz-na-edna-ot-nai-niskite-ceni-v-evropa-v-momenta-213596/

Причината е пазарната конюнктура, но тя може много бързо да се промени, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Белгийската полиция арестува двама мъже, заподозрени за атентатите в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=316410

Белгийската полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са били свързани с днешните терористични актове в столицата на страната, пише The Daily Mail. Двамата са били арестувани тази сутрин пред северната ЖП гара на Брюксел, намираща се на няколкостотин метра от метростанция „Малбек“.

Възрастна жена подаде сигнал за грабеж в Шумен, полицията не й вярва

https://www.24chasa.bg/Article/5381489

Възрастна жена подаде сигнал за грабеж в Шумен, полицията не й вярваСпоред пострадалата трима, представили се за купувачи на имота й, задигнали от дома й 1000 лева и 280 евро, а полицаите я обвинили, че лъже. „Викат ми, че сигурнo съм ги дала на телефонни измамници, пък ме е срам да си призная.” Прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен е поискал от съда разпечатка за проведените разговори от стационарния телефон

Риалити герой и изгонени от ДПС създадоха движение „Независимите“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561510

Двама независими депутати, двама независими кметове, трима независими общински съветници и герой от риалити формат са сред учредителите на сдружение „Движение "Независимите“. Неправителствената организация бе създадена в Исперих днес, част от учредителите са изгонени от ДПС в различни периоди, но има и неизкушени от политиката. Аспарух, чието име носи този град, е първият независим българин, учредителят на държавата – каза пред събралите се близо 300 човека независимият депутат Гюнай Хюсмен. Негова и на колегата му по съдба - изгонен от ДПС - М...

Корупцията струва на ЕС над 1000 милиарда евро годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=316406

Корумпираните европейски държави струват на ЕС над 1000 милиарда евро на година , сочи проучване, цитирано от Independent. Според изданието тази приблизителната годишна загуба е над 8 пъти по-голяма от предишните калкулации. Румъния, България и Хърватия са най-корумпираните страни в ЕС, според проучването на Европейския парламент, което разкрива, че корупцията из целия Съюз се оценява на повече от 1000 милиарда евро на година.

Арабист: Атентатите в Брюксел са отмъщение за Абдеслам

http://pik.bg/арабист-атентатите-в-брюксел-са-отмъщение-за-абдеслам-news505978.html

Арабист: Атентатите в Брюксел са отмъщение за Абдеслам

Арабистът проф. Владимир Чуков каза пред БНР, че според него атентатите в Брюксел са акт на отмъщение, добре подготвена акция. Има много често спящи клетки, които са постоянно готови и трябва просто да им се натисне спусъкът.

Според мен актът е бил планиран, но самото изпълнение е било предизвикано от задържането на Салах Абдеслам, добави той.

Атентатите в Брюксел показват интересното ситуиране на джихадистите в Белгия. Тя е държавата с най-голям брой джихадисти на глава от населението си, каза още проф. Владимир Чуков.

 

Само за година случаите на насилие в училищата нараснали три пъти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561517

От новата учебна година всяко училище у нас ще разполага с психолог, логопед и ресурсен учител. Това съобщи Калоян Дамянов, съветник на министъра на образованието, по време на дискусия за мерките срещу насилието над и между децата. Това ще бъде част от политиката за превенция срещу насилието, допълни Дамянов.Според данни за 2015 г. само за една година случаите на насилие в училище са се увеличили почти тройно. Синдикат "Образование": Училищата трябва да са затворени систем...

Да си шампион под завивките

https://www.24chasa.bg/Article/5381488

Да си шампион под завивките 
Днес почти всеки мъж, който желае да има ерекция може да я получи, благодарение на съвременните методи за нехирургично и неапаратно лечение. Независимо от корените на проблема, в ръцете на опитен уролог еректилната дисфункция е обратима. Проблемите, свързани с ниското качество на сексуалните контакти (импотентност, преждевременна еякулация,

Задържани са двама заподозрени за днешните терористични актове в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381430

Арестувани са двама мъже, за които се смята, че са били свързани с днешните терористични актове в белгийската столица Брюксел, пише The Daily Mail, цитиран от агенция "Фокус".
Белгийската полиция ги е задържала тази сутрин пред северната жп гара на Брюксел, която е на неколкостотин метра от метростанция „Малбек“.
Арестувани са двама мъже, за които се смята, че са били свързани с днешните терористични актове в белгийската столица Брюксел, пише The Daily Mail, цитиран от агенция "Фокус". Белгийската полиция ги е задържала тази сутрин пред северната жп гара на Брюксел, която е на неколкостотин метра от метростанция „Малбек“.

Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561508

Часове след атентатите в Брюксел, страхът и паниката завладяват града. Не работят мрежите на мобилните операторите, не се движи градският транспорт, а детските градини и училищата затварят. Все повече институции също спират работа, а властите съветват хората да не напускат домовете или работните си места. Какво точно се случва в столицата на Белгия чуйте от българката Диана Йорданова, която се намира в Брюксел. „В момента всички в Брюксел започнаха наистина сериозно да се притесняват понеже сутринта първата експлозия, която се е случила, е била...

Изборът на нов генерален директор на БНР ще бъде обявен до 20 май

http://www.cross.bg/direktor-generalen-kandidatut-1502426.html

/КРОСС/ Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви началото на конкурса за избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР). Решението беше взето на редовно заседание на регулатора днес. Приемът на документи в СЕМ ще започне от 1 април, като желаещите да ръководят радиото могат да подадат кандидатурите си до 15 април. До 20 април съветът ще направи проверка на документите и ще обяви допуснатите участници в конкурса до 10 май. Процедурата продължава с изслушване и събеседване с кандидатите, което ще се състои на 11, 12 и 13 май. Изборът на нов генерален директор на БНР ще бъде обявен до 20 май. Сред изискванията за поста е кандидатът да бъде български гражданин, да има висше образование, пет години трудов стаж в радио. Членовете на СЕМ приеха като допълнителен критерий кандидатът да има управленски опит от три години, а в концепцията, с която се представя, да има предложения за управление на медиата на базата на анализ на актуалната ситуация в радиото, както и какви са мотивите му за поста. Предвижда се и възможност журналисти от БНР да задават въпроси на кандидатите по време на датите за събеседване с тях. Мандатът на сегашния директор на БНР Радослав Янкулов изтича в края на май. На заседанието си днес регулаторът отново не стигна до гласуване на оставката на председателя Георги Лозанов, който почти преди месец заяви желание да се оттегли.  

Ученик разказва за ужаса на летището в Брюксел: Хората стъпваха върху ранените, за да избягат

http://petel.bg/Uchenik-razkazva-za-uzhasa-na-letishheto-v-Bryuksel--Horata-stapvaha-varhu-ranenite--za-da-izbyagat__149899

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В "ПЕТЕЛ" СЛУЧВАЩОТО СЕ В БРЮКСЕЛ! Видях много пострадали деца, които бяха целите в кръв, споделя друг от очевидците ...

Важно за всеки родител! Нещо ужасно се случи с 2-годишно дете след ваксина

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki-roditel--Neshho-uzhasno-se-sluchi-s-2-godishno-dete-sled-vaksina__149900

Двегодишно дете от димитровградското село Брод се събуди парализирано, след като бе ваксинирано с пневмококова инжекция. Момчето по спеш...

Мъж сам засади нещо невероятно и огромно - не е по силите на човек...

http://petel.bg/Mazh-sam-zasadi-neshho-neveroyatno-i-ogromno---ne-e-po-silite-na-chovek---__149901

Снимка profit.bg Сгушен в Североизточна Индия, в непосредствена близост до река Брахмапутра, се намира остров Маджули. Това е гигантски пясъ...

Световните сайтове публикуваха снимка от камерите на летището в Брюксел! Това ли са терористите?

http://petel.bg/Svetovnite-saytove-publikuvaha-snimka-ot-kamerite-na-letishheto-v-Bryuksel--Tova-li-sa-teroristite-__149902

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В "ПЕТЕЛ" СЛУЧВАЩОТО СЕ В БРЮКСЕЛ! Снимка dhnet.be Белгийската медия Derniere Heure публикува снимка на двамата предполагае...

БФС одруса яко нападателя на Черно море Живко Петков

http://petel.bg/BFS-odrusa-yako-napadatelya-na-CHerno-more-ZHivko-Petkov__149903

БФС наказа Живко Петков за един мач и го глоби с 1250 лева за петия му жълт картон, който получи в края на мача с Локомотив Пд. Изгоненият пъ...

Цецка Цачева отказа да бъде евакуирана с правителствения "Фалкон"

http://petel.bg/TSetska-TSacheva-otkaza-da-bade-evakuirana-s-pravitelstveniya-Falkon__149904

Илюстрация Булфото Спешен полет на правителствения фалкон трябваше да евакуира председателя на парламента Цецка Цачева от Белгия. Маш...

СЕМ обяви конкурс за генерален директор на БНР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561507

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви началото на конкурса за избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР). Решението беше взето на редовно заседание на регулатора днес.Приемът на документи в СЕМ ще започне от 1 април, като желаещите да ръководят радиото могат да подадат кандидатурите си до 15 април. До 20 април съветът ще направи проверка на документите и ще обяви допуснатите участници в конкурса до 10 май.Процедурата продължава с изслушване и събеседване с кандидатите, което ще се състои на 11, 12 и 13 май. Изборът н...

Привърженици на "Ислямска държава" се радват в социалните мрежи за атентата в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381221

"Ислямска държава" пое отговорността за извършените в Брюксел атентати, както стана ясно днес. Малко след първата експлозия в летището Завентем, поддръжници на ислямска държава създадоха в Twitter хаштаг "Брюксел е в пламъци", за да изразят щастието си от атентата на групировката, предаде " The Jerusalem post" .
"Ислямска държава" пое отговорността за извършените в Брюксел атентати, както стана ясно днес. Малко след първата експлозия в летището Завентем, поддръжници на ислямска държава създадоха в Twitter хаштаг "Брюксел е в пламъци", за да изразят щастието си от атентата на групировката, предаде " The Jerusalem post" .

Вежди Рашидов: Наскоро и аз изпаднах в беда, всеки има нужда от достойни хора

https://www.24chasa.bg/Article/5381419

Вежди Рашидов: Наскоро и аз изпаднах в беда, всеки има нужда от достойни хора"Наскоро и аз изпаднах в беда. И човек винаги има нужда от достойнството на друг. Ако някой каже, че Господ ми е дал живот, аз ще бъда благодарен на един човек. Той е между нас сега, но няма да му кажа името. Благодаря му, че ме спаси и не само мен". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на церемонията по награждаване на достойните

Пиронкова на крачка от основната схема в Маями

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5381428

Цветана Пиронкова започна с победа квалификациите в Маями след победа над Луиза Чирико с 6:4, 6:2. Първата ни ракета допусна само един пробив в първия сет на срещата, а в същото време взе четири пъти подаването на 19-годишната си съперничка.
Пиронкова заработи 20 точки за ранглистата и 3,565 долара от наградния фонд,
Цветана Пиронкова започна с победа квалификациите в Маями след победа над Луиза Чирико с 6:4, 6:2. Първата ни ракета допусна само един пробив в първия сет на срещата, а в същото време взе четири пъти подаването на 19-годишната си съперничка. Пиронкова заработи 20 точки за ранглистата и 3,565 долара от наградния фонд,

Мисията на ЕС за сигурност в Мали е била обстрелвана, няма ранени българи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/22/2727954_misiiata_na_es_za_sigurnost_v_mali_e_bila_obstrelvana/?ref=rss


Щабът на Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали в Бамако е бил подложен на обстрел вчера, съобщи българското Министерство на отбраната.

Нападението е било извършено в 18.33 часа местно време (20.33 ч. Българско време) на 21 март, с леко стрелково оръжие.

"Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали", съобщиха от военното ведомство.

Екипът от...

Пиян джигит подкара нередовен мотопед

http://pik.bg/пиян-джигит-подкара-нередовен-мотопед-news505977.html

Пиян джигит подкара нередовен мотопед

Пиян джигит бе хванат да кара нередовен мотопед в Козлодуй, съобщиха от областната дирекция на МВР. 
Вчера по време на специализирана операция в града е спрян за проверка мотопед без регистрационна табела. Зад волана бил 36-годишният М.М. от същия град.Пробата за алкохол на водача е показала наличието на 1.10 промила в издишания въздух.

Поне 34 души са убити, над 130 ранени при експлозиите в Брюксел

http://www.cross.bg/eksploziite-bryuksel-ybiti-1502425.html

/КРОСС/Поне 34 души са убити, а над 130 ранени, голяма част тежко. Това са последните данни за жертвите от експлозиите на международното летище в Брюксел и в метрото на белгийската стлица, близо до Европейската комисия и Съвета на ЕС днес. Към момента няма информация за пострадали българи, съобщиха от външното министерство в София. Поне едно от нападенията е дело на атентатор-самоубиец, съобщи прокуратурата. Отговорност за атентатите поеха ИДИЛ. Столицата на Белгия е блокирана и в най-високата, четвърта степен на тревога за тероризъм. Контролът по границитена страната - засилен. Външният министър Дидие Рейндерс каза пред държавната телевизия РТБФ, че вероятно има още терористи на свобода.  

Кметовете на Димово и Бойница си остават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561504

Върховен административен съд потвърди избора на кмет на община Димово и община Бойница на проведените местни избори на 26 октомври 2015 г. Касационните жалби са подадени от Светослав Венциславов Славчев от гр. Димово, област Видин - кандидат за кмет на община Димово и Петър Пенков Иванов от гр. Видин, в качеството му на кандидат за кмет на ПП „ АБВ - Алтернатива за българско възраждане" в община Бойница, обл. Видин. Те обжалват решения по административни дела № 501 и 484 от 2015 г. на Административен съд Видин, с които са потвърдени съответно и...

Волен Сидеров получи трета пробация

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/volen-siderov-poluchi-treta-probaciia-213595/

Лидерът на "Атака" се призна за виновен за скандала пред магазинче в центъра на София

Франция и Русия ще играят в Париж при засилени мерки за сигурност

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/22/2727946_franciia_i_rusiia_shte_igraiat_v_parij_pri_zasileni/?ref=rss


Приятелската футболна среща между Франция и Русия на стадион "Стад дьо Франс" няма да бъде отменена след днешните атентати в Брюксел.

Двубоят остава по програма - на 29 март от 21.00 часа, но ще се проведе при засилени мерки за сигурност, съобщават от пресслужбата на стадиона за руската агенция ТАСС.

Френските национали ще се завърнат на "Стад дьо Франс" за пръв път след атентатите в Париж на 13 ноември. Те играеха контрола с Германия, когато избухнаха взривовете във...

Местни играчи доминират пазара на сливания и придобивания у нас

http://www.mediapool.bg/mestni-igrachi-dominirat-pazara-na-slivaniya-i-pridobivaniya-u-nas-news247025.html

По-малко сделки с по-ниска стойност и предимно местни играчи – така изглежда пазарът на сливания и придобивания (М&A) у нас през 2015 г. Най-големите сделки обаче са на чужди стратегически инвеститори. Фокусът през настоящата година е насочен към ИТ пазара, който все още няма олигархична структура, и банковия сектор – предвид консолидацията на бранша. Това сочи анализът на пазара на M&A на одитоската компания "Ърст енд Янг" (EY) за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Изминалата 2015 г. е била годината на стратегическите инвестиции в региона. 78% от всички сделки са осъществени от стратегически инвеститори. Най-висок дял на такива сделки има в Хърватска (96%), Сърбия (93%) и Словакия (86%). Финансовите сделки са най много в Унгария (38%) и България (30%). Най-големите сделки са на стратегически инвеститори През 2015 г. са отчетени 50 сделки на пазара на сливания и придобивания у нас. Това е с 10 сделки по-малко спрямо година по-рано, което е понижение със 17%. Обемът също намалява от 1.28 млрд. долара на 970 млн. долара през 2015 г. Близо две трети (62%) от сделките през миналата година са на местни компании, а 32% - на чужди. Останалите 6% са за изходящи инвеститори. Това са български вложители, които са инвестирали в чужди компании, сочи изследването на "Ърст енд Янг" (EY). Около 70% от сделките у нас са от страна на стратегически инвеститори, като този дял е подобен за целия регион на ЦИЕ. Най-голямата по обем сделка на българския пазар е продажбата на "Дурапак" АД на британската DS Smith Plc за 341.5 млн. долара. Следвана от продажбата на Bultel Cable Bulgaria (операторът "Близу") за 249.6 млн. долара на MobilTel. Почетната тройка се затваря от продажбата на производителя на плочки Kai Group на американския инвеститор Mohawk Industries Inc за 192.6 млн. долара. ИТ секторът и банките – фокусът на 2016 г. Най-атрактивният сектор в страната е ИТ индустрията. Очакванията са и за активизиране на сделките във финансовия бранш предвид очакванията за консолидация, сочи проучването на EY. "Определено и ние, и самият бранш, смятаме, че 22 банки са много за нашия пазар", коментира Светослав Евтимов, директор отдел "Консултации по сделки" в EY. По думите му в сектора се очаква не толкова навлизане на нови инвеститори, а по-скоро консолидиране и сливане на сега съществуващи участници. "Тенденцията в световен план е сделките по сливания и придобивания да са част от устойчивата стратегия за растеж на компаниите в дългосрочен план. През последните години в България виждаме стабилизирани развиващи се бизнеси, за които има интерес от международни инвеститори. Българските компании също търсят възможности за експанзия на нови пазари", допълни Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел "Консултации по сделки" в "Ърнст и Янг България". Кой инвестира в ЦЮЕ Въпреки че близо половината от сделките в ЦЮЕ са с местен характер (и купувачите, и продавачите са от една и съща страна), общият брой на инвеститорите от Западна Европа и тези от други континенти е по-висок в сравнение с инвеститорите от ЦИЕ, сочи анализа на EY. САЩ, Германия и Великобритания са трите страни, от които идват най-много инвестиции в региона. САЩ затварят 62 сделки, Германия – 49, Великобритания - 45. През 2015 г. броят на сделките по сливания и придобивания в Централна и Югоизточна Европа отбелязва като цяло лек спад от 1.8%. Затворените сделки са 1281. Средната стойност на сделките обаче е осезаемо по-висока и това се отразява на стойността на целия пазар, който възлиза на 43.1 млрд. долара, което е 12% ръст спрямо предходната година. Турция, Полша и Чехия са най-големите пазари в региона За трета поредна година Турция е номер едно в региона с 312 сделки за 10.8 млрд. долара. След нея се нарежда Полша с 278 сделки за 7.6 млрд. долара. Чехия затваря челната тройка със 185 сделки за 7.2 млрд. долара. Шест от страните в региона отбелязват ръст на сделките. Това са Турция, Словения, Словакия, Полша, Унгария и Гърция. Значително по-малко са сделките в Румъния (32%) и Хърватска (30%). В Сърбия въпреки спада на броя реализирани сделки, размерът им бележи най-висок растеж в региона – от 200 млн. долара през 2014 г. на 900 млн. долара през 2015 г. Чуждите инвеститори намаляват за сметка на местните Запазва се тенденция за намаление на чуждите инвеститори за сметка на местните. Близо половината от сделките (49%) в ЦИЕ са местни - продавачът и купувачът са от една и съща държава. Тази тенденция е най-силна в България (67%), Унгария (61%) и Сърбия (60%). И трите страни се разглеждат като рискови от инвеститорите заради съдебната им система. Турция и Чехия реализират най-много изходящи сделки - по 38 всяка. Това са сделки, реализирани от турски и чешки инвеститори в други страни. След тях е Полша с 30 сделки. ИТ, производство и услуги най-атрактивните сектори през 2015 г. Най-много затворени сделки са в сектора на информационните технологии – 184, което е 14% от всички. След тях се нареждат сливанията и придобиванията в производството – 167 сделки и секторът на услугите – 121. Най-големите сделки като стойност са в банково-финансовия сектор. Изследването на EY обхваща пазара на M&A в 11 страни от региона на Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватска, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Турция. M&A активностите включват не само затворени вече сделки, но и нови и наскоро обявени сделки между частни компании. Анализът изключва придобивания на миноритарни дялове от страна на мажоритарни акционери, сделки от капиталовия пазар, придобивания на лицензи, споразумения за съвместни предприятия, инвестиции на зелено и приватизационни сделки.

Местни играчи доминират на пазара на сливания и придобивания у нас

http://www.mediapool.bg/mestni-igrachi-dominirat-na-pazara-na-slivaniya-i-pridobivaniya-u-nas-news247025.html

По-малко сделки с по-ниска стойност и предимно местни играчи – така изглежда пазарът на сливания и придобивания (М&A) у нас през 2015 г. Най-големите сделки обаче са на чужди стратегически инвеститори.   Фокусът през настоящата година е насочен към ИТ пазара, който все още няма олигархична структура, и банковия сектор – предвид консолидацията на бранша. Това сочи анализът на пазара на M&A на одитоската компания "Ърст енд Янг" (EY) за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).   Изминалата 2015 г. е била годината на стратегическите инвестиции в региона. 78% от всички сделки са осъществени от стратегически инвеститори. Най-висок дял на такива сделки има в Хърватска (96%), Сърбия (93%) и Словакия (86%). Финансовите сделки са най много в Унгария (38%) и България (30%). Най-големите сделки са на стратегически инвеститори През 2015 г. са отчетени 50 сделки на пазара на сливания и придобивания у нас. Това е с 10 сделки по-малко спрямо година по-рано, което е понижение със 17%. Обемът също намалява от 1.28 млрд. долара на 970 млн. долара през 2015 г. Близо две трети (62%) от сделките през миналата година са на местни компании, а 32% - на чужди. Останалите 6% са за изходящи инвеститори. Това са български вложители, които са инвестирали в чужди компании, сочи изследването на "Ърст енд Янг" (EY). Около 70% от сделките у нас са от страна на стратегически инвеститори, като този дял е подобен за целия регион на ЦИЕ.   Най-голямата по обем сделка на българския пазар е продажбата на "Дурапак" АД на британската DS Smith Plc за 341.5 млн. долара. Следвана от продажбата на Bultel Cable Bulgaria (операторът "Близу") за 249.6 млн. долара на MobilTel. Почетната тройка се затваря от продажбата на производителя на плочки Kai Group на американския инвеститор Mohawk Industries Inc за 192.6 млн. долара.   ИТ секторът и банките – фокусът на 2016 г.   Най-атрактивният сектор в страната е ИТ индустрията. Очакванията са и за активизиране на сделките във финансовия бранш предвид очакванията за консолидация, сочи проучването на EY.   "Определено и ние, и самият бранш, смятаме, че 22 банки са много за нашия пазар", коментира Светослав Евтимов, директор отдел "Консултации по сделки" в EY. По думите му в сектора се очаква не толкова навлизане на нови инвеститори, а по-скоро консолидиране и сливане на сега съществуващи участници.   "Тенденцията в световен план е сделките по сливания и придобивания да са част от устойчивата стратегия за растеж на компаниите в дългосрочен план. През последните години в България виждаме стабилизирани развиващи се бизнеси, за които има интерес от международни инвеститори. Българските компании също търсят възможности за експанзия на нови пазари", допълни Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел "Консултации по сделки" в "Ърнст и Янг България".   Кой инвестира в ЦЮЕ   Въпреки че близо половината от сделките в ЦЮЕ са с местен характер (и купувачите, и продавачите са от една и съща страна), общият брой на инвеститорите от Западна Европа и тези от други континенти е по-висок в сравнение с инвеститорите от ЦИЕ, сочи анализа на EY.   САЩ, Германия и Великобритания са трите страни, от които идват най-много инвестиции в региона. САЩ затварят 62 сделки, Германия – 49, Великобритания - 45.   През 2015 г. броят на сделките по сливания и придобивания в Централна и Югоизточна Европа отбелязва като цяло лек спад от 1.8%. Затворените сделки са 1281. Средната стойност на сделките обаче е осезаемо по-висока и това се отразява на стойността на целия пазар, който възлиза на 43.1 млрд. долара, което е 12% ръст спрямо предходната година.   Турция, Полша и Чехия са най-големите пазари в региона   За трета поредна година Турция е номер едно в региона с 312 сделки за 10.8 млрд. долара.   След нея се нарежда Полша с 278 сделки за 7.6 млрд. долара. Чехия затваря челната тройка със 185 сделки за 7.2 млрд. долара.   Шест от страните в региона отбелязват ръст на сделките. Това са Турция, Словения, Словакия, Полша, Унгария и Гърция.   Значително по-малко са сделките в Румъния (32%) и Хърватска (30%). В Сърбия въпреки спада на броя реализирани сделки, размерът им бележи най-висок растеж в региона – от 200 млн. долара през 2014 г. на 900 млн. долара през 2015 г.   Чуждите инвеститори намаляват за сметка на местните   Запазва се тенденция за намаление на чуждите инвеститори за сметка на местните. Близо половината от сделките (49%) в ЦИЕ са местни - продавачът и купувачът са от една и съща държава. Тази тенденция е най-силна в България (67%), Унгария (61%) и Сърбия (60%). И трите страни се разглеждат като рискови от инвеститорите заради съдебната им система.   Турция и Чехия реализират най-много изходящи сделки - по 38 всяка. Това са сделки, реализирани от турски и чешки инвеститори в други страни. След тях е Полша с 30 сделки. ИТ, производство и услуги най-атрактивните сектори през 2015 г.   Най-много затворени сделки са в сектора на информационните технологии – 184, което е 14% от всички. След тях се нареждат сливанията и придобиванията в производството – 167 сделки и секторът на услугите – 121.   Най-големите сделки като стойност са в банково-финансовия сектор.   Изследването на EY обхваща пазара на M&A в 11 страни от региона на Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватска, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Турция.   M&A активностите включват не само затворени вече сделки, но и нови и наскоро обявени сделки между частни компании. Анализът изключва придобивания на миноритарни дялове от страна на мажоритарни акционери, сделки от капиталовия пазар, придобивания на лицензи, споразумения за съвместни предприятия, инвестиции на зелено и приватизационни сделки.

След атентатите Брюксел е откъснат от света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561503

Европа замрази въздушните и железопътни връзки с Брюксел, съобщава АФП. Експлозиите на летището и в метрото на белгийската столица доведоха до блокиране на града, в който се помещават централите на ЕС и НАТО, както и налагане на най-високото ниво на терористична заплаха. До момента властите потвърждават информацията за най-малко 26 загинали при атентатите. Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел ...

Горещата 2015 г. е била много добра за бирените компании

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/22/2727895_goreshtata_2015_g_e_bila_mnogo_dobra_za_birenite/?ref=rss


Горещата 2015 г. се оказва и много добра за бирените компании. Това обявиха от "Загорка" АД. Съюзът на пивоварите у нас все още не е оповестил данните си за изтеклата година.

След успешната 2015 г. за пазара на бира у нас през тази година се очаква продажбите да се запазят на миналогодишните равнища. Това обяви изпълнителният директор на фирмата Николай Младенов.

Компанията, която държи 33.6% на сто от пазара на бира у нас, по данни на "Нилсен България", отчита...

Звуковата сигнализация по кръстовищата във Варна обърква незрящите

http://www.moreto.net/novini.php?n=316401

Звуковата сигнализация на светофарите по кръстовищата във Варна не изпълнява функцията си пълноценно и създава сериозно объркване за пресичащите незрящи хора. Причината е, че сигналите за различните посоки звучат еднакво и са поставени на едно и също място.

ДК наказа Райков и Петков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561502

Симеон Райков и Живко Петков ще пропуснат следващата срещата "Черно море" срещу "Пирин" Благоевград на 9 април заради наказания. Дисциплинарната комисия на БФС наказа Райков за една среща и глоба от 200 лева, заради получения червен картон в последния мач на "моряците" срещу "Локомотив" Пловдив Живко Петков също е наказан за един мач заради натрупани картони. Той ще плати и глоба от 1250 лева, съобщава официалният сайт на БФС....

Сред българите в Брюксел цари спокойствие, увери Цецка Цачева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561505

Обстановката е сложна, мисли се как българите в командировка в Брюксел да се завърнат у нас. Това каза пред БТА от белгийската столица председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод терористичните актове тази сутрин. Тя потвърди, че до момента няма данни за пострадали наши сънародници. Сред българите, които сме тук, цари спокойствие и се мисли как на по-късен етап тези, които са тук по служебна линия, да се завърнат у нас, съобщи Цачева. Председателят на Народното събрание била в постоянна връзка с премиера Бойко Борисов и с представ...

Виж награждаването на достойните българи в снимки (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/5381438

Виж награждаването на достойните българи в снимки (галерия)Вестник "24 часа" награди 45 достойни българи за извършените от тях добри дела на специална церемония в столичния НДК. Това бе 14-то връчване на наградите от съвместната инициатива на "24 часа" и Българската национална телевизия. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, Димитър Бербатов, Татяна Лолова.

Балада за властта на духа над тялото с Пенелопе Крус и "Ма ма"

http://offnews.bg/news/n_1/n_626248.html

София Филм Фест запази като десерт на фестивалната си програма премиерата на новия испански филм на Хулио Медем. Лентата е нещо различно, но с типичен испански почерк. Признато по цял свят, испанското кино действа много директно на публиката, въвлича я. След края на прожекцията всеки търсеше, прибран в себе си, навел глава, сухи кърпички. „Ма ма“ е смел филм и едно от вълнуващите неща в него е начина, по който е заснет. Изключително динамично, разчупено и нестандартно, с някои кадри, снимани буквално над главите на героите като тази перспектива оставя у зрителя усещането за божественото, за пълното навлизане в личното пространство на персонажите. Един орлов поглед над чуждата съдба. Освен това, картината често изпреварва историята, което прави филма еклектичен и новаторски. Главната роля е изиграна от емблемата Пенелопе Крус, която живее на екрана и го изпълва с лекота. Нейната героиня е на първо място майка, после смела жена и луд оптимист и както тя казва в „ Ма ма“, има късмета да е в черната статистика, да е една от осем, тоест да е болна от рак на гърдата. Сюжетът, изтъркан на пръв поглед, е погледнат под един по-особен ъгъл. Основното послание към публиката е, че тялото може да се подчини на духа. Противопоставянето на болестта във филма е в самото ѝ приемане, в нежеланието да се превърнеш в жертва на самия себе си. На фона на шокиращите кадри от непознатата, грозна страна на заболяването и стерилността, която го заобикаля, зрителят вижда едни невъзможно силни и искрени взаимоотношения, които не са толкова любовни, колкото чисто човешки. Историята, която ни се поднася, е мечта, защото фокусът не е в достоверността ѝ, ами в преосмислянето на човешките ценности като вярата, отдадеността и любовта. Накрая даже е трудно да се повярва на позитивизма и идилията, които заразяват цялата лента. В този ред на мисли „Ма ма“ може да ви се стори и леко сантиментален, но с прекрасната игра на Пенелопе Крус и партньора ѝ Луис Тосар, заедно с нестандартното операторско майсторство и налудничавия сюжет, филмът ще ви въздейства, а може и да ви докосне много дълбоко, ако му позволите. Следващите прожекции на „Ма ма“ са на следните дати: - 22.03: Културен център "G8", 19:00; - 22.03: "Cine Grand City Center Sofia", 19:00; - 23.03: "Cinema City Mall of Sofia", 19:00; - 24.03: Кино "Одеон", 20:45.

Белгийската полиция арестува двама мъже, заподозрени за атентатите в Брюксел

https://www.24chasa.bg/Article/5381427

Белгийската полиция арестува двама мъже, заподозрени за атентатите в БрюкселБелгийската полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са били свързани с днешните терористични актове в столицата на страната, пише The Daily Mail. Двамата са били арестувани тази сутрин пред северната ЖП гара на Брюксел, намираща се на неколкостотин метра от метростанция „Малбек“. Полицията в момента издирва екстремисти, в случай,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване