Св. свщмчк Василий, презвитер Анкирски. Мчца Дросида Римска (Росица)

http://www.cross.bg/vasiliii-yuliyan-hristos-1502348.html

/КРОСС/ Св. свещеномъченик Василий, презвитер Анкирски Свети Василий, презвитер на църквата в град Анкира, Галатия, се стараел да учи хората в истината на християнството, да ги отвръща от пътя на дявола и от злите му дела. Той неуморно проповядвал, че е настъпило страшно време и са се явили князете на дяволските пълчища, тъй като сатаната си има слуги, които отвън са облечени в овчи кожи, а отвътре са хищни вълци. Те застават на пътя на хората в този кратковременен живот, за да погубват душите им и техните коварни козни вече се проявяват. "Затова аз соча на всички пътя за спасение чрез Христа и изобличавам заблудата на нечестивците ­ казвал светецът. ­ Който изостави живия и во веки пребъдващ Бог и се обърне към слепите, глухи и неми идоли, той ще наследи неугасимия огън на своите богове. Затова всички ние, които обичаме Христа и усърдно го почитаме като Вожд на нашата вяра, желаейки да съхраним в неосквернените си души вечното съкровище, нека да потъпчем дяволските съблазни и веселите идолски празници, да изоставим мерзките врагове, като се уповаваме на нашия Помощник, Христос, от Когото идва вечното въздаяние." Така светецът обхождал безспирно града и убеждавал хората да пазят истинската вяра, за да се избавят от бъдещите вечни мъки. Свети Василий презвитер живял по времето на Константинополския патриарх Евдоксий ­ арианин, който заради неговото благочестие на арианския събор в Константинопол му наложил забрана да свещенодейства

Обраха пиян плевенчанин в Слънчев бряг, задържани са двама криминално проявени

http://pik.bg/обраха-пиян-плевенчанин-в-слънчев-бряг-задържани-са-двама-криминално-проявени-news505734.html

Обраха пиян плевенчанин в Слънчев бряг, задържани са двама криминално проявени

38-годишен мъж от Плевен е бил обран от двама криминално проявени мъже в Слънчев бряг, след употребата на голямо количество алкохол, съобщиха от полицията. Сигналът за извършената кражба е бил подаден вчера.

Плевенчанинът е разказал, че предния ден около 07:00 часа, докато е бил в бар в Слънчев бряг, установил, че му липсват два мобилни телефона и сумата от 30 лева, които са били в джоба на панталона му.

В резултат на издирвателни действия полицията е задържала за срок от 24 часа 31-годишния Д. Д. и 40-годишния Г. Г., и двамата криминално проявени от Слънчев бряг. Изяснено е, че кражбата е била извършена в момент, в който плевенчанинът е заспал в заведението, след като е употребил голямо количество алкохол.

Отнетите вещи и паричната сума са върнати на потърпевшия.

Работата по случая продължава.

През 2015 г. “Пътна полиция” е установила 220 участника в незаконни ралита

http://pik.bg/през-2015-г-“пътна-полиция”-е-установила-220-участника-в-незаконни-ралита-news505731.html

През 2015 г. “Пътна полиция” е установила 220 участника в незаконни ралита

220 участника в провеждането на незаконни ралита са установили органите на “Пътна полиция” през миналата година. Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до депутат от РБ.

Установени са 31 места на които се провеждат нерегламентирани състезания, допълва Бъчварова. Съставени са 18 протокола за нарушаване на обществения ред. За различни административни нарушения от участниците в незаконните състезания с превозни средства са съставени и 25 акта, както и 8 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки.

На база посочената статистика, може да се направи извод, че липсва системен подход спрямо участниците в незаконните състезания, които се очаква да зачестят и тази пролет със затоплянето на времето. 

Три смъртни случая за месец, побой и заплахи за уволнение в Дома за възрастни в Качулка

https://www.24chasa.bg/Article/5380016

Три смъртни случая за месец, побой и заплахи за уволнение в Дома за възрастни в КачулкаТри смъртни случая за месец януари, побой над болна жена и заплахи за уволнение на персонала. Това се случва в Дома за възрастни с умствена изостаналост в сливенското селище Качулка, разказва БиТиВи. Репортери на медията също са били заплашвани. Уволнените от директора отказват да говорят. Тези, които още са там били заплашвани.

Започва делото срещу Волен Сидеров и Чуколов заради скандала пред „клекшопа“

http://pik.bg/започва-делото-срещу-волен-сидеров-и-чуколов-заради-скандала-пред-„клекшопа“-news505732.html

Започва делото срещу Волен Сидеров и Чуколов заради скандала пред „клекшопа“

Софийски градски съд ще направи втори опит да стартира делото срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов за инцидента пред магазин на ул. "Раковски", съобщава БНТ.

При предишното заседание магистратите не дадоха ход на делото поради отсъствието на депутатите.

Тогава адвокатите на подсъдимите заявиха пред съда, че клиентите им държат лично да присъстват на заседанията от процеса, но заради работата си в Народното събрание явяването им е възпрепятствано.

Двамата са обвинени за това, че на 9 октомври миналата година пред магазин за алкохол и цигари са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Те са предадени на съд и за това, че са причинили телесни повреди на полицейски служители.

По повдигнатите обвинения законът предвижда лишаване от свобода за срок до 5 години за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, и до 3 години за причиняване на телесна повреда на полицай при изпълнение на службата му.

Земетресение край Шабла!

http://pik.bg/земетресение-край-шабла-news505728.html

Земетресение край Шабла!

Слаб земен трус е регистриран на територията на България в района на Шабла, предава БГНЕС, цитирайки Националния институт за физика на земята в Букурещ.

Епицентърът на земетресението е на 214 километра югоизточно от румънската столица на територията на Североизточна България, на 54 километра източно от Добрич и на 7 километра северозападно от Шабла.

Огнището е на 6 километра дълбочина. Земният трус е регистриран минути преди полунощ, в 23:19 часа снощи. 

Жозе Самараго: Хаосът е просто ред, който чака да бъде дешифриран

http://www.cross.bg/chaka-zhoze-deshifriran-1502347.html

/КРОСС/ Жозе Самараго, португалски писател, драматург и журналис (1922 - 2010): Хаосът е просто ред, който чака да бъде дешифриран.

Таксиджии се изправят пред съда в Пловдив за данъчни измами

http://pik.bg/таксиджии-се-изправят-пред-съда-в-пловдив-за-данъчни-измами-news505729.html

Таксиджии се изправят пред съда в Пловдив за данъчни измами

Пловдивският окръжен съд отново ще заседава по делото срещу подсъдимите Мариян Киров и Стоян Чобанов, съобщиха от институцията.

Срещу двамата са повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Мариян Киров е обвинен, че през периода от 12 ноември 2008 г. до 13 януари 2010 г., като пълномощник на фирма "Корект Транс 1"ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за близо 23 милиона лева. При упражняване на стопанската дейност и при водене на счетоводство на дружеството е съставил и използвал документи с невярно съдържание и е потвърдил неистина в писмени декларации по ЗДДС. Киров не е отразявал продажби по фискални бонове, издадени от електронни таксиметрови апарати с фискална памет.

Стоян Чобанов е обвинен за това, че през март 2010 г., като управител и представител на "Корект Транс 1" ЕООД-Пловдив, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 217 хиляди лева. В годишната данъчна декларация, подадена в ТД-НАП-Пловдив, обвиняемият е потвърдил неистина, като е декларирал нулев размер на дължимия от дружеството корпоративен данък, вместо действително установения от 217 хиляди лева.

Предвиденото от закона наказание за тези престъпления е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

По делото, което се състои от 30 тома, са призовани 141 свидетели, пет вещи лица, извършили експертизи, приложени са ревизионни актове и множество документи.

Премиерът се среща с депутатите на ГЕРБ, за да обсъдят ДСБ

http://www.mediapool.bg/premierat-se-sreshta-s-deputatite-na-gerb-za-da-obsadyat-dsb-news247005.html

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с депутатите от ПГ на ГЕРБ във вторник, за да обсъдят участието на ДСБ във властта. В петък Цвета Караянчева и Александър Ненков огласиха декларация, с която поискаха отстраняването на хората на Радан Кънев от всички постове в министерствата и държавните дружества. Премиерът Бойко Борисов подкрепи двамата министри, излъчени от Реформаторския блок, които също бяха споменати в списъка – Петър Москов и Николай Ненчев. Впоследствие групата на ГЕРБ се отказа от искането си за оставката на министри, но и парламентарната група, и премиерът Борисов поискаха ДСБ да поемат отговорност за своите хора в управлението. От ДСБ предупредиха Реформаторите, че евентуалното им напускане на блока ще доведе до овладяването му от Цветан Цветанов. 

Слънце и дъжд за Великден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561285

Пролетта в България се очертава да бъде нормална в температурно отношение и малко по-влажна. Такива са дългосрочните прогнози, според които пролетта у нас ще е по-влажна, с валежи малко над нормите, заяви климатологът доц. д-р Георги. Март в момента е с нормални температури, а тези валежи, които се очакват, определено ще бъдат над нормата, посочи доц. Рачев. Той отбеляза, че месец март, който е на път да си отиде, изцяло покрива дългосрочната прогноза - за малко по-валежна пролет. Очаква ли ни ...

Добър старт за Пиронкова и Каратанчева в Маями

http://tennis.actualno.com/dobyr-start-za-pironkova-i-karatancheva-v-majami-news_530058.html

Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева спечелиха първите си срещи от квалификациите на силния турнир в Маями с награден фонд 6 844 139 долара. Пиронкова за 77 минути надигра 19-годишната представителка на домакините Луиза Чирико с 6-4, 6-2. Пловдивчанката направи четири пробива в двата сета и само веднъж сбърка на свой сервис. В следващия финален кръг от пресявките Пиронкова ще играе с рускинята Елена Веснина, която без проблеми елиминира украинката Катерина Козлова с 6-3, 6-1. Сесил тръгна с у

Експлозии на летището в Брюксел, има загинали*

http://europe.actualno.com/eksplozii-na-letishteto-v-bruksel-ima-zaginali-news_530063.html

14 души са загинали и над 30 са ранени след екплозиите на летище Зевантем в Брюксел, съобщи ТАСС. По-рано NBC News съобщи за няколко жертви, цитирайки шефа на белгийската полиция. Федералният прокурор съобщи, че е имало експлозии, но не потвърди дали са следствие на терористична атака, предаде Politico.eu. От летището са информирали пътниците да не се насочват към зоната на аеропорта. По информация на Интерфакс в залата за чакащи за излитане  има много ранени. Летището е затворено, вси

Сбогом, Phaeton

http://cars.actualno.com/sbogom-phaeton-news_530064.html

Очаквано и неминуемо, но за съжаление заводът в Дрезден, който бе (и все още е) архитектурен шедьовър, ще бъде превърнат в шоурум на електромобилността и дигитализацията. Последният Phaeton слезе от поточната линия на завода в Дрезден на 18 март, цели 14 неуспешни години след появата на луксозната лимузина на VW. Volkswagen обяви, че заводът “Gläserne Manufaktur” (Стъклената фабрика) ще бъде преоборудван, за да стане изложбена зала за електрически автомобили и дигитализация от

Тръмп смята да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ там

http://asia.actualno.com/trymp-smjata-da-priznae-erusalim-za-stolica-na-izrael-i-da-premesti-posolstvoto-na-sasht-tam--news_530071.html

Ако бъде избран за президент на САЩ, милиардерът Доналд Тръмп смята да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там. Това обяви самият той, като каза: "Отговорът е "да" ще го направя. И то бързо". Така Тръмп отговори на въпрос на Си Ен Ен дали ще признае Ерусалим за столица на Израел и дали ще премести посолството на САЩ в разделения и оспорван и от израелци и от палестинци град, чиято източна половина е анексирана и окупирана от Израел от 1967 г. Ваши

Кюстендилската "Лавина" на гости на Перник, Благоевград и София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561284

Общински драматичен театър- Кюстендил ще гостува днес в Благоевград с постановката си „Лавина" . Неин автор е турчинът Тунджер Джюдженоглу, който беше номиниран за Нобелова награда за литература, в годината, в която Орхан Памук спечели наградата. През следващият месец „Лавина" ще бъде представена в Перник и София. На 18 април ще бъде изиграна в театъра в Перник, а на 20 април в Сатиричния театър в София.Режисьор на постановката е проф. Румен Рачев. В главните роли са Стоян Алексиев, Йорданка Стефанова, Стела Здравкова, Асен Диков, Николай Брънз...

Започва конкурсът "Екообщина", организиран от МОСВ

http://pik.bg/започва-конкурсът-екообщина-организиран-от-мосв-news505727.html

Започва конкурсът "Екообщина", организиран от МОСВ

Започва първото издание на конкурса „Екообщина“. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще вземе участие в официалното представяне на конкурса, съобщават от правителствената информационна служба. Събитието ще проведе от 10:30 часа, в сградата на Френския институт в София, пл. „Славейков“ №3, зала „Славейков“.

Конкурсът има за цел да награди българските общини, които са най-ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне на климата. Той се организира от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Инициативата е под патронажа на Президентството на Република България.

Акцентът ще бъде поставен върху целите на инициативата, ролята на българските институции в нея и критериите за оценка на общините според регламента на конкурса „Екообщина“. По време на събитието ще бъдат пояснени освен целите на инициативата, така и критериите за оценка на общините.

Световен ден на водата

http://www.moreto.net/novini.php?n=316334

22 март е обявен за Световния ден на водата. Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата.

Къщите във "Факултета" пропадат върху релсите

http://pik.bg/къщите-във-факултета-пропадат-върху-релсите-news505726.html

Къщите във "Факултета" пропадат върху релсите

Част от къщите в столичния квартал „Факултета“, населен предимно от цигани, се свличат по влаковата линия. От НКЖИ казват, че хората там имат незаконни къщи, от които излизат канализационни тръби. Вследствие на това се образувало свлачище.

„Този проблем съществува от около 2-3 месеца, след като бе извършен ремонт на жп линията. Този ремонт не знам как е извършен, но части от подпорната стена до жп линията е разрушена“, заяви пред бТВ зам.-кметът на „Красна Поляна" Николай Вушовски.

Тази жп линия съществува от царско време, досефга такова нещо не се е случвало. Това, което би трябвало да се направи, не да си прегвърляме топката с НКЖИ, а аз ги каня при тях или те да ни поканят при тях, и да създадем една комисия, да решим какво да правим и да търсим средства.

„Очакваме мерки да се взимат. Ние сме сезирали НКЖИ-то, нека институциите да се заемат, да вършат работа, не да си прехвърлят топката“, споделят хората от квартала.

Песента, с която Поли Генова ще ни представи на Евровизия (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_626205.html

БНТ и екипът на Поли Генова показаха на бял свят песента, с която България ще бъде представена на конкурса "Евровизия". Песента се казва If Love Was A Crime ("Ако любовта беше престъпление"). Това ще бъде второто участие на Поли Генова в конкурса, като през 2011 г. тя се представи с песента " На инат". 61-вото издание на международния конкурс "Евровизия" ще се проведе между 9-ти и 14-ти май 2016 година в шведската столица Стокхолм. Тогава изпълнители от 43 страни ще се качат на сцената в „Глобен Арена”, за да изпеят своите песни пред над 200 милионна телевизионна аудитория. Поли Генова - If Love Was A Crime:

ФБР поиска отлагане на делото срещу Apple

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/22/2727581_fbr_poiska_otlagane_na_deloto_sreshtu_apple/?ref=rss


Адвокатите на ФБР са поискали отлагане на делото срещу Apple, съобщава онлайн изданието Engadget. По-късно днес американският съд трябваше да разглежда жалбата на компанията, с която тя се надява да не бъде задължена да съдейства на институциите в разбиването на защитите на iPhone.

В последния момент американският Департамент по правосъдие е изпратил писмо до съда, в което иска отлагане на делото. Причината е, че на 20-ти март агенцията е получила информация за възможен начин да...

Германия е приела 2 млн. мигранти през 2015 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5380009

Близо 2 млн. мигранти са пристигнали в Германия през 2015 година. Това е рекорд за страната, става ясно от предварителната оценка на Федералната статистическа служба на федералната република, цитирана от bTV.
В рамките на периода около 860 хил. чужденци са напуснали Германия, нетната миграция в страната е била 1,140 млн. души.
Близо 2 млн. мигранти са пристигнали в Германия през 2015 година. Това е рекорд за страната, става ясно от предварителната оценка на Федералната статистическа служба на федералната република, цитирана от bTV. В рамките на периода около 860 хил. чужденци са напуснали Германия, нетната миграция в страната е била 1,140 млн. души.

Днес продължава четенето на присъдата на Савченко

http://www.cross.bg/cheteneto-prisudata-savchenko-1502332.html

/КРОСС/ Днес Донецкият градски съд в Ростовска област ще завърши четенето на присъдата на бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, обвинена за убийството на журналистите от ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин, както и за опит за убийство на мирни жители и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация, предаде ТАСС. Очаква се днес съдът да обяви заключенията, в които ще обясни защо счита вината й за установена, ще даде оценка на доказателствата на страните и ще обяви срока на наказанието на обвиняемата.

Държавният департамент на САЩ: Основна тема на срещата на Джон Кери в Русия ще бъде Сирия и Украйна

http://www.cross.bg/dzhon-rysiya-ykraiina-1502333.html

/КРОСС/ В рамките на посещението си в Русия държавният секретар на САЩ Джон Кери ще обсъди не само ситуацията в Сирия, но и темата за Украйна, съобщи в понеделник официалният представител на Държавния департамент Джон Кърби, предаде РИА Новости. „Не само Сирия, но и Украйна ще бъде основна тема на дискусията“, отговори той на въпрос на журналисти за целите на визитата на държавния секретар в РФ. Посещението на Джон Кери в Москва ще се състои на 23-24 март, като за този период към момента са планирани преговори с руския външен министър Сергей Лавров. В МВнР на Русия подчертаха, че в момента „ситуацията в руско-американските отношения остава сложна“, включително и в резултат от серията „конфронтационни стъпки, предприети от Вашингтон под предлог украинската криза“.

Спортен празник на Езикова гимназия - Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561283

Езикова гимназия „Д-р Петър Берон" проведе своя спортен празник под надслова: „ Промотиране на спорта като активно средство за борба с насилието, затлъстяването, вредните навици и наркоманията". Водещ на спортно-развлекателната програма беше европейската шампионка по сумо за девойки до 18 години и Спортист № 1 на град Кюстендил за 2015 година Рос-Мари Маринова от 11 а клас. Програмата бе открита с гимнастическа презентация на Деян Давидков, бивш ученик на ЕГ, и Кристиян Йорданов от 11 б клас. Посланието на тяхното изпълнение бе, че „Двигателнат...

Божидар Димитров е приет по спешност в правителствена болница

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-e-priet-po-speshnost-v-pravitelstvena-bolnitsa-news247004.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил приет по спешност в понеделник вечерта в Университетската болница "Лозенец" (правителствена болница - б.р.). Той се почувствал зле и е потърсил лекарска помощ. По неофициална информация той е получил инфаркт. Известно е, че Димитров страда от диабет.  Състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му. Въпреки това обаче той остава под наблюдение в болницата.

Божидар Димитров е приет в Университетската болница "Лозенец"

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-e-priet-v-universitetskata-bolnitsa-lozenets-news247004.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил приет в понеделник вечерта в Университетската болница "Лозенец", съобщава Нова телевизия. Той се почувствал зле и е потърсил лекарска помощ. Известно е, че Димитров страда от диабет.  Състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му. Въпреки това обаче той остава под наблюдение в болницата.

Оперираха Роксана, която пострада в тежката катастрофа със студенти в Испания

https://www.24chasa.bg/Article/5380008

Оперираха Роксана, която пострада в тежката катастрофа със студенти в ИспанияРанената в катастрофата в Испания бургазлийка Роксана Желева е била оперирана в неделя. 21-годишното момиче е добре, но все още не е ясно кога ще бъде изписана от болницата, пише "Телеграф". В Бургаския свободен университет, където Роксана е студентка, са били информирани, че фрактурата на ръката, която тя получи в жестоката автобусна катастрофа,

Все повече големи компании консолидират травел програмите си

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/vse-poveche-golemi-kompanii-konsolidirat-travel-programite-si-212076/

Използването на доставчик на услуги за бизнес пътувания спестява време и ресурси, казва Томас Стойчев, генерален мениджър за България на BCD Travel

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Проф. Димитров с първи думи пред медията ни след внезапното му приемане в Правителствена болница!

http://pik.bg/извънредно-в-пик-проф-димитров-с-първи-думи-пред-медията-ни-след-внезапното-му-приемане-в--news505724.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Проф. Димитров с първи думи пред медията ни след внезапното му приемане в Правителствена болница!

"Вече съм по-добре, вчера ме приеха в Правителствена болница, лекарите имаха съмнения, че съм получил инфаркт. Това заяви пред ПИК професор Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей в момента е настанен в клинична база "Лозенец".

"Имам двойна бронхопневмония. Извършват ми манипулации. Трябва да остана поне 3-4 дни в болницата. След което се надявам да бъда изписан", допълни проф. Димитров пред ПИК.

Екипът на Правителствена болница е овладял състоянието му, а лекарите му дават необходимите медикаменти, за да го вдигнат отново на крака възможно най-скоро.

Димитър Дългъчев – Председател на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Изпълнителен директор на „Михалково” АД за Световния ден на водата – 22 март 2016 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5371956

Димитър Дългъчев – Председател на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Изпълнителен директор на „Михалково” АД за Световния ден на водата – 22 март 2016 г.- Г-н Дългъчев, защо има Световен ден на водата? - Световният ден на водата се отбелязва от 1993 г, като предишната година се приема резолюция на Световната конференция на ООН за въвеждане му. Всяка година този ден преминава под различно мото, а през тази мотото е „Водата и работните места”. Това мото е избрано след като е анализиран доклада на

Путин ще обсъди с президента на Финландия двустранните отношения

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-niiinistyo-1502331.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще се срещне днес в Москва с президента на Финландия Саули Нийнистьо, който е на посещение в Русия по покана на руския държавен глава, предаде ТАСС. По време на преговорите се планира да бъдат обсъдени въпросите за развитието на руско-финландските отношения, в това число в търговско-икономическата и културно-хуманитарната сфери, както и актуалните теми на междурегионалното и трансграничното сътрудничество, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Предстои също така и обмен на мнения по външнополитическия дневен ред и сътрудничеството в рамките на различни международни структури. Путин и Нийнистьо често разговарят по телефона, като обсъждат актуалните въпроси от двустранния и международния дневен ред, в частност разрешаването на украинската криза и санкциите срещу Русия. Днешната среща между двамата президенти ще бъде седма поред. Последната визита на финландския лидер в Русия е на 16 юни миналата година. Тогава страните обсъдиха перспективите за изпълняването на Минските споразумения, сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и развитието на взаимната търговия. Преди това президентите на двете страни се срещнаха в Сочи през август 2014 г., а през пролетта същата година Саули Нийнистьо присъства на откриването на XXII Зимни олимпийски игри, припомня ТАСС.

Земетресение регистрирано край Шабла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5380006

Слаб земен трус е регистриран на територията на България в района на Шабла, предава БГНЕС, позовавайки се на Националния институт за физика на земята в Букурещ.
Епицентърът на земетресението е на 214 километра югоизточно от румънската столица на територията на Североизточна България, на 54 километра източно от Добрич и на 7 километра северозападно
Слаб земен трус е регистриран на територията на България в района на Шабла, предава БГНЕС, позовавайки се на Националния институт за физика на земята в Букурещ. Епицентърът на земетресението е на 214 километра югоизточно от румънската столица на територията на Североизточна България, на 54 километра източно от Добрич и на 7 километра северозападно

Кола помете няколко автомобила в София

http://www.mediapool.bg/kola-pomete-nyakolko-avtomobila-v-sofiya-news247003.html

Верижна катастрофа с шест автомобила е станала в понеделник вечерта в София, съобщи Нова телевизия. За щастие няма жертви или ранени, но са нанесени материални щети. Според разказите на очевидци лек автомобил е въртял гуми на улица „Слатинска“ и е ударил странично друга кола в движение, а после се е ударил в паркиран до тротоара автомобил. От силата на удара са засегнати и спрените по-напред четири коли. Най-вероятната причина е несъобразена скорост и рисково маневриране.

НИМХ - филиал Кюстендил поздравява за Световния ден на водата - 22 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561227

Ръководството на НИМХ - филиал Кюстендил поздравява обществеността със Световния ден на водата - 22 март. Той се празнува по целия свят от 1993 година по инициатива на Генералната асамблея на ООН. Всяка година се поставя различен акцент с цел привличане на общественото внимание върху значението на питейната вода. През 2016 г. темата за Световния ден на водата е "Вода и работни места" Темата разкрива как количеството и качеството на водата може да промени живота на хората и да трансформира общества и икономики, да спомага или пречи на устойчиво...

Извънредно! Взривове на летището в Брюксел

http://petel.bg/Izvanredno--Vzrivove-na-letishheto-v-Bryuksel__149827

Взривове е имало преди минути на летището в Брюксел. Очаквайте подробности!

Румен Петков от ефира: Каналите за бежанци действат, защото не изградихме оградата

http://petel.bg/Rumen-Petkov-ot-efira--Kanalite-za-bezhantsi-deystvat--zashhoto-ne-izgradihme-ogradata__149828

Снимка: bTV "Ако имахме ограда на границата, то изобщо нямаше да се налага да коментираме такива записи". Това обяви в предаването „Тази су...

В момента! Първи кадри от новия кошмар! Две експлозии на летището в Брюксел! Хората са в паника

http://petel.bg/V-momenta--Parvi-kadri-ot-noviya-koshmar--Dve-eksplozii-na-letishheto-v-Bryuksel--Horata-sa-v-panika__149829

Две експлозии е имало на летището в Брюксел буквално преди няколко минути. Пасажери разпространиха в туитър първите кадри. Засега в...

МВР проверява всички с оръжия

http://petel.bg/MVR-proveryava-vsichki-s-orazhiya__149830

Снимка: Булфото МВР е започнала проверка на всички лица, притежаващи разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси, включите...

С Час по екология отбелязват Деня на водата в РИМ-Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561229

Час по екология ще се проведе в Регионалния исторически музей в Плевен на 22 март в рамките на кампанията за Деня на водата. В инициативата, която ще започне от 13:30 часа ще вземат участие ученици от Основно училище „Йордан Йовков". По традиция, Денят на водата ще бъде отбелязан и в Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, община Долна Митрополия....

Полицията в Сидни арестува 16-годишна ученичка, събирала пари за "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-sidni-arestuva-16-godishna-uchenichka-sabirala-pari-za-islyamska-darzhava-news247002.html

16-годишна ученичка може да бъде съдена за това, че е събирала пари за "Ислямска държава" (ИД), съобщи австралийската полиция, цитирана от БГНЕС. Момичето и 20-годишен мъж са били арестувани в западно предградие на Сидни. Според полицията те са замесени в набиране на средства, които да изпратят в помощ на ИД. Ученичката не е позната на полицията, но служителите на реда са притеснени, че съществува вече тенденция да се въвличат юноши в подобни дейности. Арестуваните могат да получат по това обвинение до 25 години затвор. Не се споменава колко пари са събрали, но според началника на службата за национална сигурност има немалко хора в страната, които събират пари за финансиране на тероризма.

Божидар Димитров приет в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_626204.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил приет тази вечер в Университетска болница "Лозенец", съобщи Нова телевизия. Той се почувствал зле и е потърсил лекарска помощ. Божидар Димитров страда от диабет. Състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му. Въпреки това обаче той остава под наблюдение в болницата.

Гледат делото срещу Волен Сидеров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5379998

Днес отново съдът отново ще направи опит да гледа делото срещу Волен Сидеров за акцията му пред клекшопа на столичната улица "Раковски". На предишното заседание по делото лидерът на Атака не се яви пред магистратите, съобщава Нова телевизия.
Сидеров е обвинен за това, че на 9 октомври миналата година е извършил непристойни действия,
Днес отново съдът отново ще направи опит да гледа делото срещу Волен Сидеров за акцията му пред клекшопа на столичната улица "Раковски". На предишното заседание по делото лидерът на Атака не се яви пред магистратите, съобщава Нова телевизия. Сидеров е обвинен за това, че на 9 октомври миналата година е извършил непристойни действия,

22 март в историята

http://www.cross.bg/shtata-suzdaden-okrug-1502346.html

/КРОСС/ 235 г. - Максимин Трак е провъзгласен за римски император.238 г. - Гордиан I и неговия син Гордиан II са провъзгласени за римски императори.1136 г. - Матилда Булонска става кралица на Англия.1312 г. - Формално е ликвидиран Орденът на Тамплиерите на събора във Виен.1518 г. - Крал Карлос I одобрява плана на Фернандо Магелан за околосветско пътешествие и му предоставя сериозна субсидия.1787 г. - Основан е град Колумбия в щата Южна Каролина, САЩ.1813 г. - Създаден е окръг Колумбия в щата Пенсилвания, САЩ.1813 г. - Създаден е окръг Юниън в щата Пенсилвания, САЩ.1820 г. - Създаден е окръг Пери в щата Пенсилвания, САЩ.1841 г. - В САЩ е патентовано производството на скорбяла.1848 г. - Венеция обявява своята независимост.1871 г. - Създаден е окръг Логан в щата Арканзас, САЩ.1873 г. - В Пуерто Рико е забранено робството.1882 г. - Конгресът на САЩ забранява многоженството (полигамията).1894 г. - Дахомей е обявен за френска колония.1894 г. - Състои се първият плейоф за Купа Стенли.1895 г. - Прожектиран е първият филм на Братя Люмиер - „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време", който трае 46 секунди.1904 г. - Публикувана е първата цветна снимка - в лондонския вестник „Илюстрейтид мирър".1910 г. - Основан е футболен клуб АС Варезе 1910 във Варезе, Италия.1916 г. - Джон Толкин сключва брак с Едит Брат.1919 г. - Бела Кун обявява Унгария за съветска република.1922 г. - Персия се преименува на Иран.1933 г

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/peevski-bulgariya-sochi-1502345.html

/КРОСС/ Пеевски обяви, че спира бизнеса си в България, четем на първите страници на ДУМА, 24 ЧАСА и други печатни издания. Депутатът се е решил на тази стъпка "заради необоснован натиск и негативна кампания", обясняваМОНИТОР. "Пеевски продаде официалния си дял в "Булгартабак" на офшорка, свързана с .... Пеевски", пише в заглавие КАПИТАЛ DAILY. Вече над 90 процента от собствеността в холдинга е скрита зад компании с неясен собственик, отбелязва вестникът."В България корупция по високите етажи няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици. Тези и други басни и небивалици наговори вчера премиерът Бойко Борисов в пространно интервю по Нова телевизия", пише вестник СЕГА в челния си материал.Трима висши чиновници ще загубят постовете си, а Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" ще бъде закрита, пише СТАНДАРТ. До дни ще бъде уволнен и шефът на управителния съвет на компанията Асен Антов и двамата му заместници. Причината са търговете за строителство на отсечки от магистрала "Хемус", спрени от премиера. Двете поръчки са оскъпени с общо 150-200 милиона лева. НОВИНАР съобщава за неволите, които чакат шофьорите в столицата заради строежа на новата отсечка на метрото

OSRAM ще инвестира 45 млн. лв. в производство в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/22/2727213_osram_shte_investira_45_mln_lv_v_proizvodstvo_v_plovdiv/?ref=rss


Днес в Пловдив ще бъде направена първата копка на производствено звено на световния производител на осветителни тела OSRAM.

Инвестицията е в размер на 45 млн. лв. на територията на икономическата зона "Тракия", съобщи Министерството на икономиката.

Заводът се очаква да заработи през 2017 г. и ще открие над 900 работни места.

В церемонията ще участва министърът на икономиката Божидар Лукарски.


Преглед на печата - 22 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316336

"Дума": Пеевски обяви, че спира бизнеса си в България Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви вчера чрез съобщение до медиите, че се отказва да участва занапред в български бизнес проекти. Като причина за това той посочва "необоснования политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен".

Образът на дядо Добри и негово послание се появиха върху кола в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5379996

Образът на дядо Добри и негово послание се появиха върху кола в ПловдивОбразът на живия светец от село Байлово дядо Добри, който дава събрана милостиня за реставрация на храмове из цяла България, се появи върху малък полски "Фиат" в центъра на Пловдив, съобщи БНТ. Автор на нестандартната проява е 63-годишният Йордан Рангелов, който по този начин разпространява делото на 101-годишния дядо Добри.

Обновеното "Пежо" 2008 идва с подсилено SUV излъчване

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/03/22/2726586_obnovenoto_pejo_2008_idva_s_podsileno_suv_izluchvane/?ref=rss


След три години на пазара и почти 520 хиляди клиенти "Пежо" 2008 мина през обновяване, при което получава доста по-груб дизайн и подчертано SUV-излъчване. Представеният на автосалона в Женева модел впечатлява с разширените арки на калниците, новата радиаторна решетка и солидните колела.

При фейслифта на 2008 дебютира и нов червен цвят, кръстен Rouge Ultimate. В нивата на оборудване пък се появява GT Line, което предлага спортно и елегантно излъчване.

Компактният кросоувър...

Йосиф Сърчаджиев: България е раят на рая

http://pik.bg/йосиф-сърчаджиев-българия-е-раят-на-рая-news505723.html

Йосиф Сърчаджиев: България е раят на рая

Знаете ли колко години сме пътували с Райна (бел. ред. – съпругата му) пеша през всичките места на България – планини, реки, езера, полета. Къде ли не сме спали с нашата раница. Уви, сега не можем да се движим, но оттогава усещаме тази невероятна сила на природата в България.

Тук е Раят на рая! Обаче точно тук, в райския кът се въдят дяволите. На такова малко и прекрасно място се вижда как много драстично влиза в лошото. След като получих онова ударче – инсулта, вече разглеждам Доброто и Лошото с една много приятна мярка – Смирение“, казва Йосиф Сърчаджиев пред Елена Кръстева в интервю за „Монитор“.Актьорът споделя, че ужким е смирен, но от време на време става звяр, зъл до степен, че „от него може да се запали огън в света“:

„Мъчно е, но продължаваме нататък. Така трябва да продължаваме в България – с надежда, че доброто става. Мръсотията продължава със същата сила, но не е толкова страшно. Особено когато има театър – за житейския театър говоря. Той е с много чупки и като имаш толкова чупки, Злото го приемаш донякъде.“ От няколко години Йосиф Сърчаджиев и съпругата му са се оттеглили в ловешкото село Кирчево. На въпрос откъде идва влечението му към тези отшелничества, актьорът отвръща: „Винаги съм бил близо до природата.

В момента съм в двора, копаем [с Райна], за да направим нови асми – от сорта „Болгар“, който вече рядко се среща в България. Сега в почивката си пия бирата. Слънцето е изумително, пролетно, с много цветове наоколо в двора. Жълто, лилаво, бяло, зелено! Красота!“ В това село Сърчаджиев се чувства като в райската градина: „Където се установим с Райна, все правим нова къща.

За всичките ни години сме сменили девет. Малка ни е къщичката, с един етаж, с двора. Обаче вътре е рай. Рая го правят хората, а не ангелите… Сутрин пее славеят. Мъжки, разбира се, защото те са красивите. Не говоря на растенията. Мълча, защото ме е страх от тяхното говорене. Те имат невероятна сила, могат да ти направят добро, но повече лошо, ако не си се отнесъл към тях добре. И със страхопочитание се отнасям. В кръвта ми е да общувам с природата – от дядовци и баби.“

Актьорът твърди, че здравите основи на къщата и семейството идват от Вярата – „вярата, че дори когато си бягал от връзката в едно семейство, пак вярата може да оправи нещата“. Онова, което правят със съпругата си в село Кирчево, за Сърчаджиев е училище. А учителите за него са най-красивото нещо в живота на човека, особено когато е млад. Истинските сред тях, „цветните, силните“, имат ореол и пред тях трябва да се кланяме. Актьорът е щастлив от учителите, които е срещал.

Един от тях е Леон Даниел, „голямо същество, до ден-днешен много ми помага, но не само той. Апостол Карамитев също, той ми е дал първите наченки в професията и не само там, а и в живота…“. Сърчаджиев понякога се „отбива“ и до града, основно заради театъра. Най-новата му работа като режисьор е спектакълът „Госпожица Юлия“ от Стриндберг, на сцената на Театър „199“, с Калин Врачански, Йоана Буковска и Мира Върбанова. Но Сърчаджиев признава, че в момента не му се гледа нито кино, нито театър, вълнуват го единствено новините. А те му говорят за страх:

„Страхът идва към нашия цвят тук – не искам той да стане сив, черен, безцветен. Това е много опасно. Не понасям разбиването на тази красота на духа. Като гледате български народен танц, кукерите, радвате се на красотата на губерите, на чорапите от вълна…, представяте ли си над тях да се спусне фередже? Това е ужасно за моя свят. Иначе Европа се отнася много зле към другия свят, не знае как да реагира. Страх! Германците се отнасят към арабската инвазия като към деца. Ужасно е. Правят го от комплекса си за вина заради Хитлер. Но не забравяйте, че има добри неща в света. И в България също! Има тъпотия, тъпотия, тъпотия, но има и страхотни открития и полет на духа!“

Визията на Тръмп за външната политика на САЩ: добре с Русия и с Израел, удар по Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/22/2727588_viziiata_na_trump_za_vunshnata_politika_na_sasht_dobre/?ref=rss


Доналд Тръмп звучи по-скоро като изолационист, отколкото като поддръжник на намесата на САЩ в световните дела, пише "Вашингтон пост" за външнополитическата визия на набиращия скорост кандидат за Белия дом.

Фаворитът за номинацията на Републиканската партия разви вчера възгледите си за ролята на САЩ в световните дела и разкри имената на съветниците си в тази област - повечето непознати непознати сред властовите структури във Вашингтон и пред широката общественост, предаде Франс...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1502344.html

/КРОСС/ Асен Блатечки - актьорАтанас Киряков - режисьор, сценарист, актьорВиолета Бахчеванова - актрисаген. Никола Николов - воененГеорги Стоев - кинорежисьорИван Стоицов - български щангистКалин Терзийски - поет, сценаристКинка Константинова - поетеса, писателкаЛукан Луканов - собственик на "Арома"Михаил Касабов - вицепрезидент на БФСпроф. Иван Веселинов - художникРумен Христов - футболист

Обама в Куба: Дойдох да погреба последните следи от Студената война в Америка

http://www.mediapool.bg/obama-v-kuba-doidoh-da-pogreba-poslednite-sledi-ot-studenata-voina-v-amerika-news247001.html

В обръщение към кубинския народ президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е дошъл в Куба, за да погребе последните останки от Студената война в Америка, предаде Франс прес. "Различията между нашите правителства през тези дълги години са реални и значителни (. . .) Дойдох тук да подам приятелска ръка на кубинския народ", заяви Обама в речта си в Гран театро "Алисия Алонсо" в Хавана в присъствието на кубинския си колега Раул Кастро. Не бива да се опасявате от заплаха от страна на САЩ. Можем да бъдем партньори в мира. Можем да вървим напред като приятели, подчерта той, като даде пример с борбата с вируса Ебола и други сходни ситуации. В обръщението си, излъчено на живо от кубинската национална телевизия, Обама на няколко пъти цитира кубинския революционер Хосе Марти. "Идеалите, които са движеща сила за всяка революция, се въплъщават най-добре в демокрацията. Не защото ние (в САЩ) сме идеални, а именно защото не сме", заяви президентът. Някога американският президент Роналд Рейгън призоваваше СССР да разруши Берлинската стена. Обама каза, че призовава кубинската младеж не да руши, а да гради. Той изрази убеденост, че предишната политика на САЩ на изолация спрямо Куба няма смисъл на сегашния исторически етап и за пореден път заяви, че американският Конгрес трябва да отмени търговско-икономическото ембарго, въведено преди десетилетия. "Време е ембаргото да бъде вдигнато", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес. Според Обама продължаващата търговско-икономическа блокада е отживяло времето си бреме за кубинския народ, което пречи на предприемачите от САЩ, желаещи да стъпят на кубинския пазар. Той увери, че САЩ нито могат, нито искат да налагат промени на Куба, но отбеляза, че наред с това те ще настояват народът на Куба да може да се ползва от човешките си права и свободи. Гласоподавателите трябва да могат да избират правителството си на свободни и честни избори. Мисля, че тези права са универсални и важат както за американския, така и за кубинския и всеки друг народ по света, изтъкна Обама. Гражданите трябва да бъдат свободни за изразяват мнението си без страх и да не бъдат затваряни заради позицията си, каза той. "Бъдещето на Куба трябва да е в ръцете на кубинците", каза на испански американският президент. Преди обръщението си Обама се срещна със знаменитата кубинска балерина Алисия Алонсо, директор на наскоро реставрирания театър, който носи името й. След речта в Гран театро в американското посолство се състоя частна среща на президента с десетина кубински дисиденти. Той обърна внимание на факта, че някои от тях са били задържани и ги поздрави за куража. Сред участниците в срещата беше и водачката на протестното движение "Дамите в бяло" Берта Солер. Обама и Кастро се разбраха за "цивилизовано съвместно съществуване" В понеделник Барак Обама и Раул Кастро проведоха двустранна среща по време на историческото посещение на държавния глава на САЩ в Хавана. Въпреки че и двамата отбелязаха дълбоките различия между двете страни, по време на разговора им бе изтъкнат стремеж за подобряване отношенията. Кастро приветства подкрепата на Обама за премахване на блокадата над страната и определи последните мерки за облекчаване на търговията и пътуванията като позитивни, подчертавайки, че двете държави трябва да прилагат "изкуството на цивилизованото съвместно съществуване". Той обаче не пропусна да спомене, че американското ембарго и присъствието в базата Гуантанамо остават пречка пред нормалните отношения между Съединените щати и Куба. От своя страна Обама обяви настъпването на "нов ден" в отношенията между Вашингтон и Хавана, признавайки, че те няма да бъдат променени за една нощ, но въпреки трудностите и различията ще продължат да се развиват. Американският президент увери, че са САЩ са готови за засилване на връзките между двете страни, което ще доведе до създаване на повече работни места за американците и кубинците. "И вероятно най-важното – заявявам, че съдбата на Куба няма да бъде решавана от Съединените щати или която и да било друга страна. Куба е суверенна държава и с право се гордее със себе си. Решението за бъдещето й ще бъде взето от самите кубинци", декларира Барак Обама.

Обама и Кастро се разбраха за "цивилизовано съвместно съществуване"

http://www.mediapool.bg/obama-i-kastro-se-razbraha-za-tsivilizovano-savmestno-sashtestvuvane-news247001.html

Американският президент Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро проведоха двустранна среща по време на историческото посещение на държавния глава на САЩ в Хавана в понеделник. Въпреки че и двамата отбелязаха дълбоките различия между двете страни, по време на разговора им бе изтъкнат стремеж за подобряване отношенията, съобщават световните агенции. Кастро приветства подкрепата на Обама за премахване на блокадата над страната и определи последните мерки за облекчаване на търговията и пътуванията като позитивни, подчертавайки, че двете държави трябва да прилагат "изкуството на цивилизованото съвместно съществуване". Той обаче не пропусна да спомене, че американското ембарго и присъствието в базата Гуантанамо остават пречка пред нормалните отношения между Съединените щати и Куба.  От своя страна Обама обяви настъпването на "нов ден" в отношенията между Вашингтон и Хавана, признавайки, че те няма да бъдат променени за една нощ, но въпреки трудностите и различията ще продължат да се развиват. Американският президент увери, че са САЩ са готови за засилване на връзките между двете  страни, което ще доведе до създаване на повече работни места за американците и кубинците. "И вероятно най-важното – заявявам, че съдбата на Куба няма да бъде решавана от Съединените щати или която и да било друга страна. Куба е суверенна държава и с право се гордее със себе си. Решението за бъдещето й ще бъде взето от самите кубинци", декларира Барак Обама. Той е първият президент на САЩ, който посещава Куба след революцията на Фидел Кастро от 1959 г. Обама иска да използва визитата си, за да направи необратим процеса на сближаване между двете страни преди да напусне поста си през януари догодина. Въпреки дипломатическото сближаване, наложеното от САЩ през 1962 г. ембарго над Куба остава в сила и очакваните от Вашингтон промени може да се забавят, отбеляза АФП. Предишните срещи между Обама и Раул Кастро след сближаването бяха през април 2015 г. на срещата на върха на двете Америки в Панама и през септември м.г. на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Въпреки сезирането на прокуратурата, БДЖ продава повторно на таен търг 53 мотриси и локомотиви

http://pik.bg/въпреки-сезирането-на-прокуратурата-бдж-продава-повторно-на-таен-търг-53-мотриси-и-локомот-news505722.html

Въпреки сезирането на прокуратурата, БДЖ продава повторно на таен търг 53 мотриси и локомотиви

До 8 април 2016 г. ръководството на Български държавни железници е решено да проведе повторен таен търг за продажбата на 53 мотриси и локомотиви.

Това посочва министърът на транспорта Ивайло Московски в писмен отговор до народен представител.

Според БДЖ на тайния търг ще бъдат продадени “негодни и изведени от експлоатация” мотриси и локомотиви, чието възстановяване е нерентабилно. Не така обаче мислят група граждани, които вече са поискали разследване на процедурата. От отговора на транспортния министър става ясно, че той няма намерение да иска подчиненото му ръководство на БДЖ да спре тръжната процедура.

В началото на март месец от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт сезираха прокуратурата с искане процедурата за търга да бъде прекратена. Първият търг е бил насрочен за 10 март 2016 г. Само ден по-рано (09 март 2016 г.) от БДЖ взимат решение и прекратяват търга, с мотив “постигане на максимални и надхвърлящи изискванията прозрачност и публичност на фактите и обстоятелствата”. Същевременно ръководството на железниците потвърждава намерението си таен търг да се проведе след по-малко от месец.

Според гражданската организация подвижният състав, който БДЖ иска да продава е закупен със средства на българските данъкоплатци и той може да бъде реновиран. Дадени са примери как това е станало в Полша, Чехия и Латвия. “Стойността на ремонта ще бъде значително по-ниска, отколкото закупуване на нов подвижен състав”, смятат от сдружението. От него припомнят, че след подобни търгове, локомотиви на БДЖ вече са се озовали в Чехия и Словакия, реновирани са и в момента са в редовна експлоатация. Обект на атака е и механизмът на провеждането на търга, а именно чрез тайно наддаване.

“При този вид търгове е възможно само веднъж да бъде предложена цена”, смятат от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. В отговора си Московски потвърждава заключението на гражданската организация. Министърът цитира обаче мотивите на БДЖ да проведат търга не с явно наддаване, а с тайно: “Практиката на дружеството е показала, че при провеждане на търгове с явно наддаване са постигнати по-ниски финансови резултати, тъй като съществува възможност за договорки на цената между потенциалните кандидат купувачи, непосредствено преди провеждането на самия търг”.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-bulgariya-1502343.html

/КРОСС/ Брюксел.Отличените в националната кампания "Читател на годината 2015" ще се срещнат в Брюксел с председателя на ЕНП - Жени Дорис Пак. ***София.От 11.00 до 12:30 ч., в зала 1, в Източно крило в сградата на Народното събрание, Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите организира кръгла маса по проблемите на насилието и агресията сред и срещу децата съвместно с Национална мрежа за децата. ***София.От 09.00 часа, в София хотел Балкан, ще се проведе годишната енергийна конференция „Либерализацията на енергийния пазар и новите тенденции в сектора". Участие ще вземат министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън и др. ***София.От 09.30 часа, в Националния институт по правосъдие, ще се проведе Заключителна пресконференция по проект „Подкрепа за Висшия съдебен съвет, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система". ***София.От 09.30 часа, в зала „Сердика" на „София Хотел Балкан", Заместник-министър Николай Николов ще открие конференция „Европейски енергиен съюз - въздействие и последици за гражданското общество в България". ***София.От 09.30 часа, 26 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Елизабет М., Дмитрий А., обвинение в престъпление по чл. 253 ал.7 от Наказателния кодекс

Николай Радулов: Не вярвам граничните полицаи да са помагали на бежанците

http://pik.bg/николай-радулов-не-вярвам-граничните-полицаи-да-са-помагали-на-бежанците-news505721.html

Николай Радулов: Не вярвам граничните полицаи да са помагали на бежанците

На базата на записа, не бих се осмелил да заявя категорично, че това са гранични полицаи. Самите граничари са наясно къде има термокамери и се съмнявам те така да пропуснат бежанци. В последните години се нагледахме на много нагли постъпки, но не вярвам тази да е такава.

Това каза пред камерите на Нова телевизия проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността. Той коментира появилия се в интернет видеоклип, за който се твърди, че показва как гранични полицаи помагат на бежанци да минат нелегално границата ни с Турция.

Според мен тук говорим за преминаване на бежанци към Западна Европа. Те не са искали да бъдат регистрирани в България, защото после ще ги върнат тук. Пътят до границата е абсолютно необходим. Трябва да бъде изграден и да има екипи на "Гранична полиция" през определени метри. Помним миналата година се обърна камион, каза още експертът.

Нивото на въглеродни емисии е без прецедент през последните 66 млн.години, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/03/22/2727444_nivoto_na_vuglerodni_emisii_e_bez_precedent_prez/?ref=rss


Човечеството освобождава въглеродни емисии в атмосферата 10 пъти по-бързо, отколкото когато и да е през последните 66 милиона години, сочи ново изследване, цитирано от "Гардиън".

Според доклада светът е навлязъл в "непозната територия" и последствията за живота на земята и в световния океан могат да се окажат по-тежки в сравнение с която и да е друга епоха след изчезването на динозаврите.

Заключението идва, след като Световната метеорологична организация (WMO) разпространи...

Арестуваха ученичка, събирала пари за Ислямска държава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561282

16-годишна ученичка може да бъде съдена за това, че е събирала пари за Ислямска държава, съобщи австралийската полиция. Тя предупреди за тенденцията да се използват за подобни дейности юноши. ИД показа ново видео с пленен британски журналист Момичето и 20-годишен мъж са били арестувани в западно предградие на Сидни. Според полицията те са замесени в набиране на средства, които да изпратят в помощ на ИД. Момичето не е познато на полицията, но служителите на ре...

Нов рекорд: Два милиона чужденци са пристигнали в Германия през 2015 година

https://www.24chasa.bg/Article/5379994

Нов рекорд: Два милиона чужденци са пристигнали в Германия през 2015 годинаПрез изминалата 2015 г. в Германия са пристигнали близо два милиона чужденци. Това сочи предварителната оценка на Федералната статистическа служба във Висбаден, публикувана в понеделник, пише германското издание "Шпигел", цитирано от Фокус. В тези цифри е включен и броят на регистрираните бежанци в страната. В рамките на периода около 860 хил.

По искане на Цацаров, до края на май МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжие

http://pik.bg/по-искане-на-цацаров-до-края-на-май-мвр-проверява-всички-притежатели-на-огнестрелно-оръжие-news505720.html

По искане на Цацаров, до края на май МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжие

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, МВР е започнала проверка на всички лица, притежаващи разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси, включително и спазване на изискванията за съхранението им.

Срокът, който е даден на Столичната дирекция на вътрешните работи и на областните дирекции на МВР за извършване на проверки е 31 май 2016 г., пише вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в писмен отговор до депутат.

За периода 2000-2014 г. у нас са издадени разрешения за притежание на оръжие на общо 248 257 физически лица. “През 2015 г. са издадени 25 092 броя разрешения за съхранение, носене и употреба огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Съществена част от тях са преиздаване, поради изтичане на 5-годишния им срок, свързан с влезлия в сила през 2010 г. Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия”, уточнява Бъчварова.

През миналата година са извършени 18 739 проверки по график относно съхранението на огнестрелното оръжие и боеприпасите. 48 проверки са направени по сигнал на граждани, както и 16 372 внезапни проверки. На база на направените проверки са издадени 513 предупредителни протоколи и са съставени 76 акта за неправилно съхранение, пише министърът на вътрешните работи. 

Радарите за превишена скорост днес - 22 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=316331

Служители на пътната полиция ще следят днес - 22 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 15:00ч.-16:00ч. Бизнес парк б-я Петрол Извън Варна: 09.00-10.00 път ІІІ-208,разклон за с.

Серия А е най-ветровитото място за треньорите в големите европейски лиги

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/22/2727574_seriia_a_e_nai-vetrovitoto_miasto_za_trenyorite_v/?ref=rss


Старши треньорите в италианската Серия А се задържат най-малко на поста си сред големите първенства в Европа, показва проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Средната продължителност на треньорския престой в италианското първенство е само девет месеца. Сходна е ситуацията в испанската Примера дивисион, а най-голям кредит на доверие получават треньорите във френската Лига 1.

Едва една година пък е средната продължителност на...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-rymen-1502342.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Евтино или скъпо парно плащаме? В спор влизат депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Жельо Бойчев от БСП.Тема: На живо: нови задръствания в София заради строежа на метрото. Кои улици ще са затворени и още - ценни съвети как да заобиколим тапите!Тема: Колко силно оръжие на терористите може да бъде страхът? И още - затягат пропускателния режим в училища и детски градини - каква е причината?Тема: Кога частните детективи могат да заместят полицията? Защо голяма част от тях работят на ръба на закона?Тема: Как Стоянка Мутафова се хвана в „Капан за мишки"? ВTV, „Тази сутрин" Тема: Зловещи истории от дома за психично болни в селище Качулка. Каква е причината за зачестилите смъртни случаи и имало ли е насилие над хора?;Тема: На живо: Как се гледа триседмично бебе без ток и вода?;Тема: Кв. „Факултета" пропада. Ще се срутят ли ромски къщи върху железопътната линия? На живо за тревогите на хората от квартала;Тема: След проверката: С колко е ощетена държавата от казаните за ракия? Резултатите от депутата Емил Димитров - Ревизоро; Тема: Защо партньорите във властта искат ново коалиционно споразумение? Кой е на власт и кой в опозиция? Коментар на Румен Петков от АБВ;Тема: Баба Дона излезе от болницата. Как продължава животът на 93-годишната жена, пребитата от крадци за 50 лева?;Тема: Кои кръстовища ще останат затворени за две години

Серия А - най-ветровитото място за треньорите в големите европейски лиги

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/22/2727574_seriia_a_-_nai-vetrovitoto_miasto_za_trenyorite_v/?ref=rss


Старши треньорите в италианската Серия А се задържат най-малко на поста си сред големите първенства в Европа, показва проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Средната продължителност на треньорския престой в италианското първенство е само девет месеца. Сходна е ситуацията в испанската Примера дивисион, а най-голям кредит на доверие получават треньорите във френската Лига 1.

Едва една година пък е средната продължителност на...

Въвеждат статут "лице без гражданство" в България

http://www.vesti.bg/bulgaria/vyvezhdat-statut-lice-bez-grazhdanstvo-v-bylgariia-6051621

С проекта се въвежда и нова обезпечителна мярка с временен характер, а именно "краткосрочно настаняване" в обособено за тази цел звено на специален дом за настаняване на чужденци

Приеха в болница Божидар Димитров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561281

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил приет снощи в Университетска болница "Лозенец", съобщава Нова телевизия. Той се почувствал зле и е потърсил лекарска помощ. Божидар Димитров: Ще върна реликвите на Вар...

Здравното министерство проверява защо линейки зареждат от една бензиностанция

http://healthy.actualno.com/zdravnoto-ministerstvo-proverjava-zashto-linejki-zarejdat-ot-edna-benzinostancija-news_530048.html

Официална проверка прави здравното министерство след журналистическо разследване, което показа, че линейки от Пирдоп, Елин Пирдоп и Своге пътуват чак до София, за да зареждат гориво на една конкретна бензиноколонка. Това стана ясно от думите на зам.-здравния минситър Ваньо Шарков. На директен въпрос защо се получава така, Шарков отговори, че не е линейка, за да знае. Няма община в България, в която да има пълен набор от бензиностанции. Предишният договор на Община Пирдоп и на Община Своге е бил

Почина Анди Гроув - един от пионерите в компютърния свят

http://sciencelogy.actualno.com/pochina-andi-grouv---edin-ot-pionerite-v-komputyrnija-svjat-news_530053.html

Бившият ръководител на технологичния гигант „Интел” (Intel) и една от значимите фигури в прогреса на персоналните компютри Анди Гроув почина на 79-годишна възраст. От самата компания не дават детайли относно причината за кончината на Гроув, но е известно, че той от години се бори с болестта „Паркинсон”. Гроув, чието рождено име е Андрас Истван Гроф, се присъединява към „Интел” в деня на нейното основаване през 1968 година. Президент е на компанията от 1979г.

Няма решение за изграждане на бежански център в Кресна

http://blagoevgrad.actualno.com/njama-reshenie-za-izgrajdane-na-bejanski-centyr-v-kresna-news_530054.html

Недоброто координиране на информация между кмета на града и държавните институции може би е причина за протеста на жителите в Кресна срещу евентуалното настаняване на бежанци. Това заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По думите му обстановката в областта е спокойна, границата се охранява добре. „Няма решение за изграждане на център за настаняване на бежанци в Кресна и жителите могат да бъдат спокойни", каза още Михайлов в ефира на Радио "Фокус". „Оглед на имота

Всички хора се оказаха аутисти

http://health.actualno.com/vsichki-hora-se-okazaha-autisti-news_530051.html

Екип изследователи от Бристолския университет, Института Броуд и болницата на Масачузетс са открили връзка между генетичните мутации, свързани с аутизма, и леките симптоми на разстройството на социализацията при здравите хора. Учените са публикували изследването в сп. Nature Genetics. Изследователите използвали няколко набора данни, за да открият асоциации между генетичните фактори на заболяванията от аутистичния спектър и поведенческите особености на широки слоеве от населението. Първо, това

Неочаквано ФБР спря натиска върху Apple, имало шанс да разкодира iPhone-а на Фарук

http://america.actualno.com/neochakvano-fbr-sprja-natiska-vyrhu-apple-imalo-shans-da-razkodira-iphone-a-na-faruk-news_530055.html

Скандалът между Apple и ФБР заради невъзможността на Федералното бюро за разследване да разкодира iPhone-а на атентатора от Сан Бернардино Саид Фарук придоби неочакван развой. Оказа се, че ФБР е получило информация от трета страна как да разкодира телефона и най-вероятно няма да има нужда Apple да прави специален софтуер, пише The Washington Post. Днес (22 март) трябваше да се състои изслушването по делото, с което Apple се противопостави на искането ан ФБР да направи специалния софтуер. Компан

Жена е ранена при катастрофа на „Ботевградско шосе” в София

http://society.actualno.com/jena-e-ranena-pri-katastrofa-na-botevgradsko-shose-v-sofija-news_530056.html

Тежка катастрофа стана тази сутрин на бул. „Ботевградско шосе” и ул. „Рилска обител” в София. Ударили са се два автомобила, които са силно смачкани от инцидента, съобщава БГНЕС. Ранена е една жена, която е транспортирана в болница с фрактура. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 7.45 ч.

Защо (не) трябва да отпаднат визите за турците

http://features.actualno.com/zashto-ne-trjabva-da-otpadnat-vizite-za-turcite-news_530062.html

Повече от половин век Турция чака този момент - когато турските граждани ще започнат да пътуват в Европа без визи. Мечтата им може и да се осъществи покрай бежанската криза, но не поема ли Европа твърде голям риск? Всеки, който иска да пътува в Шенгенското пространство и се нуждае от виза, трябва да представи куп документи - банкови извлечения, здравна застраховка, данъчни удостоверения, резервация за връщане и какво ли не още. От 1980 година тези правила важат и за турските граждани. За

Още терени в Добрич иска да купи китайски инвеститор

http://dobrich.actualno.com/oshte-tereni-v-dobrich-iska-da-kupi-kitajski-investitor-news_530057.html

Българско-китайската компания "България Тианшинонг Фийд Ко" ООД, която изгражда нов завод за фуражи в Добрич, е заявила интерес пред Общината да закупи още три поземлени имота с цел разширяване на производствената си база. Чуждестранният инвеститор иска да купи имоти с обща площ около 7 447 кв. м. Според изготвените оценки от двама независими оценители, цената на имотите е общо 29 095 лева, пише Topnovini.bg. В началото на годината дружеството направи първата копка за завода с инвестиция от К

Делото срещу Сидеров и Чуколов за инцидента пред магазина на "Раковски" започва днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/22/2727448_deloto_sreshtu_siderov_i_chukolov_za_incidenta_pred/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) трябва да даде ход по същество на делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и съпартиеца му Десислав Чуколов за нападението пред магазина на столичната улица "Г. С. Раковски" през октомври миналата година. Предишното заседание се отложи поради неявяване на двамата подсъдими.

В писмо до съда Сидеров и Чуколов заявиха, че държат да присъстват в залата, но са ангажирани в качеството им на народни представители. В парламента тогава се провеждаше...

Мислителят, войникът, бизнесменът – многото лица на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/22/2727346_misliteliat_voinikut_biznesmenut_mnogoto_lica_na/?ref=rss


Притежател на бизнес за поправка за автомобилни радиатори, войник и професор по икономика – тримата необичайни другари ръководят антиимигрантската партия, която се появи от въздуха и разруши уютния, стабилен свят на германското коалиционно правителство, пише Мишел Мартин в "Ройтерс".

Андре Погенбург, Уве Юнге и Йорк Мойтен доведоха "Алтернатива за Германия" (AfD) към големите ѝ победи в трите регионални вота миналия уикенд, след като разочарованите от канцлера Ангела Меркел...

Появи се шокиращо видео с катастрофата на боинга в Ростов на Дон (Видео)

http://petel.bg/Poyavi-se-shokirashho-video-s-katastrofata-na-boinga-v-Rostov-na-Don--Video-__149821

Ново видео от падането на самолета на Flydubai „Боинг” 737-800 в района на летището в Ростов на Дон се появи в интернет. Кадрите са заснети от дру...

Шарков увърта в ефир: Линейки зареждат гориво на далечни бензиностанции заради договор (видео)

http://petel.bg/SHarkov-uvarta-v-efir--Lineyki-zarezhdat-gorivo-na-dalechni-benzinostantsii-zaradi-dogovor--video-__149822

Линейки от Своге, Пирдоп и Елин Пелин зареждат гориво на една определена бензиноколонка в София, защото във въпросните три града няма обе...

Държава в държавата: Незаконно гето тормози столичен квартал (видео)

http://petel.bg/Darzhava-v-darzhavata--Nezakonno-geto-tormozi-stolichen-kvartal--video-__149824

Мръсотия, дим от постоянно палещи се огньове, множество кражби на коли и обири на хора – това е само част от ежедневието на жителите на сто...

След репортаж на Нова: Социалното министерство спря поръчката на лимузини за 720 000 лева

http://petel.bg/Sled-reportazh-na-Nova--Sotsialnoto-ministerstvo-sprya-porachkata-na-limuzini-za-720-000-leva__149825

Министерството, което по дефиниция би трябвало да се грижи за бедните и безработните у нас, си пусна поръчка за закупуване на луксозни лим...

Сашо Кадиев пак закъсня. Фондът от глобите му расте

http://petel.bg/Sasho-Kadiev-pak-zakasnya--Fondat-ot-globite-mu-raste__149826

Водещият на предаването "Преди обед" Александър Кадиев отново закъсня за работа. Това призна самият той току-що в ефира на bTV. Той и кол...

Британските войници ще стават невидими

https://www.24chasa.bg/Article/5379990

Британските войници ще стават невидимиБританската армия изпробва “невидимо наметало”, благодарение на което войниците ще могат да изчезват по време на сражение, пише "Мейл Онлайн", цитиран от Фокус. По време на полеви тестове в САЩ войници от 3-ти стрелкови батальон са използвали високотехнологичния камуфлаж, наречен Vatec, който ги е скрил дори от ултрачервени и топлинни сензори.

Спорт по тв днес

https://www.24chasa.bg/Article/5379707

Спорт по тв днес                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Гъвкавият фронт на непартийното десебарство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5378786

Заформя се политически кръг, около който могат да гравитират интелектуалци и НПО активисти, автори на манифести, леви отломки, бизнес дейци, дори и президент
Внушението, че борбата е само за постове и никакъв морал няма нищо общо, е по-важна победа от тази да убедиш обществото, че реформаторите не са никакви реформатори.
Заформя се политически кръг, около който могат да гравитират интелектуалци и НПО активисти, автори на манифести, леви отломки, бизнес дейци, дори и президент Внушението, че борбата е само за постове и никакъв морал няма нищо общо, е по-важна победа от тази да убедиш обществото, че реформаторите не са никакви реформатори.

22 март- Световен ден на водата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560938

Общото събрание на ООН определя 22 март за Световен ден на водата през 1993 г. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. „По-чиста вода, по-добра работа“ е темата на Световния ден на водата тази година. Основната идея е да се акцентира върху усилията за осигуряване на  универсален достъп до прясна вода и да се отговори на предизвикателствата, с които работниците се сблъскват в сектори, свързани с управлението на водите. На 22 март хората от всяка т...

Най-важното от Варна във вчерашния 21 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316332

Отпускат пари за ремонт на Варненския затвор Осигурени са допълнителни средства от бюджета в размер на 3 милиона лева за належащи ремонти дейности за осигуряването на минимални санитарни условия в затворитe във Варна, Бургас и Сливен.

Божидар Димитров е приет в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5379989

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е бил приет в понеделник вечерта в Университетска болница "Лозенец", съобщава Нова телевизия.
Според непотвърдена информация професорът е получил инфаркт. Към момента състоянието му е стабилно и няма опасност за живота му. Настанен е в интензивно отделение, съобщава БНТ.
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е бил приет в понеделник вечерта в Университетска болница "Лозенец", съобщава Нова телевизия. Според непотвърдена информация професорът е получил инфаркт. Към момента състоянието му е стабилно и няма опасност за живота му. Настанен е в интензивно отделение, съобщава БНТ.

Цецка Цачева присъства на освещаването на катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265986_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на освещаването на катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия. Тържественото богослужение  бeше отслужено от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

 
Кардинал Пиетро Паролин предаде на събралите се в храма поздравите на папа Франциск и отбеляза, че той с интерес следи живота на малката католическа общност в България. От близо век насам този храм е бил свидетел на много радостни и тъжни моменти, посочи кардинал Пиетро Паролин и спомена сред личностите, които са се молили тук,  папа Йоан ХХIII и папа Йоан Павел ІІ.
 
Кардинал Пиетро Паролин благодари на председателя на парламента Цецка Цачева, на вицепрезидента Маргарита Попова, на вицепремиера Меглена Кунева и на другите официални гости за присъствието им на този празник. Като се събираме тук, можем да усетим принадлежността към общото християнско семейство, ние всички заедно сме камъкът на една сграда – църквата на Христос, допълни той. Кардинал Паролин призова вярващите да останат винаги верни на бог и да бъдат отворени със сърцата си и към братята от други вероизповедания.
 
След тържественото богослужение председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Тя отбеляза, че се радва да присъства на този  хубав празник  - освещаването на храма в деня на Палмова неделя. Председателят на парламента заяви, че нашата страна високо цени всичко, което Светият престол прави за преодоляване на бедността и несправедливостта в света и споделя също тези цели. Тя отбеляза, че ще бъде начело на българската делегация, която ще посети Ватикана и в която ще има представител и на католическата църква и припомни, че всяка година отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий. Кардинал Пиетро Паролин заяви, че ще се радва да се срещнат и проведат разговор във Ватикана.
 
Епископ Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, връчи на председателя на парламента Цецка Цачева възпоменателен медал по повод освещаването на катедралния храм "Успение Богородично".

Видео: За връзката между по-добрата вода и по-добрата работа

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/03/22/2727303_video_za_vruzkata_mejdu_po-dobrata_voda_i_po-dobrata/?ref=rss


Водата е основен съставен елемент на живота. Освен че утолява жаждата и защитава здравето, водата е от създава работни места и подпомага икономическото, социалното и човешкото развитие.

С днешна дата половината работници по света – това са 1,5 милиарда души – работят в сектори, свързани с водата. Почти всички работни места, независимо от сектора, пряко зависят от вода. В същото време милиони хора, чиито поминък зависи от водата, често нямат признати или защитени основни трудови...

Позицията на Добромир Валачев се забави много време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561279

Днес ще се проведе срещата между ПГ на ПП ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Това става след заявената позиция на лидера на ДСБ Радан Кънев, че партията остава в Реформаторския блок, но като опозиция на управлението на страната, и последвалата остра реакция на депутатите от ГЕРБ, изразена в декларация. Това припомня във въвеждащата част към интервю с Добромир Проданов, депутат от ПП ГЕРБ, вестник "100 вести". Какво ще поискат народните представители от ПГ на ГЕРБ от лидера на партията Бойко Борисов, след като той категорично заяви, че няма да отстр...

Цецка Цачева в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265985_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която в момента е и президент на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), представи днес в ЕП в Брюксел българската инициатива за постоянен механизъм за взаимодействие между ПА на ПСЮИЕ и ЕП. Това стана на провелата се подготвителна среща на парламентаристи от региона преди дебата в Комисията по външни работи на Европейския парламент, посветен на горещите теми от дневния ред на Югоизточна Европа и засилване на сътрудничеството между ПА на ПСЮИЕ и ЕП. Българското председателство предлага двете институции да изработят съвместен документ, който да положи основите на устойчив и всеобхватен постоянен модел на взаимодействие в ключови за региона области. На първо място това е засиленото сътрудничество между Европейския парламент и ПА на ПСЮИЕ в областта на миграционните политики, както и интегрирана политика по отношение на съдебното сътрудничество и борбата с трансграничната организирана престъпност. Икономическото управление, конкурентоспособността и свързаността в сферите на енергетиката и транспорта, проследяване на изпълнението на политики за енергийна ефективност и наблюдение на финансовата помощ, предоставена от фондовете и програмите на Европейския съюз, е друга важна област, в която проектодокументът предвижда нови форми на засилено сътрудничество. Не на последно място, документът визира укрепването на демократичните институции и реформата в публичната администрация, както и социалното развитие, образованието и науката.

 
Нека бъдем пределно ясни - в европейската перспектива на Югоизточна Европа има предизвикателства, заяви председателят на Народното събрание. По думите й днес страните от региона са изправени пред общи рискове и заплахи, които са породени от развитието на процеси на трансформация и противопоставяне в Черноморския регион, Близкия изток и Северна Африка. И точно тук възниква въпроса за опасността от липса на споделена перспектива за тяхното ефективно преодоляване, смята Цецка Цачева. Според нея тази проблемна ситуация генерира високо равнище на политическо напрежение и открива пространства за разрастване на влиянието на популистки проекти. Ето защо според председателя на Народното събрание са необходими нови ангажирани политики с ясна визия за региона и неговите европейски перспективи. В подкрепа на това Цецка Цачева представи позицията на ПА на ПСЮИЕ да бъдат постигнати общи европейски норми и правила, които да гарантират устойчивото решаване на проблемите с имиграцията. Председателят на българския парламент посочи енергийната и транспортна свързаност, създаването на либерализиран енергиен пазар, както и изграждането на приоритетни транспортни коридори като първостепенни приоритети както за ЕС, така и за региона на Югоизточна Европа.

Борисов: Определени са места за палатков модул за чужденци, 56 души са изгонени за 15 месеца

http://pik.bg/борисов-определени-са-места-за-палатков-модул-за-чужденци-56-души-са-изгонени-за-15-месеца-news505709.html

Борисов: Определени са места за палатков модул за чужденци, 56 души са изгонени за 15 месеца

“На 56 лица (чужди граждани-бел.ред), оценявани като опасни за националната сигурност, са наложени принудителни мерки “експулсиране”, “отнемане на правото на пребиваване” или “забрана за влизане в страната”. Това посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор до депутат от управляващото мнозинство.

Експулсирането на въпросните чужденци е станало през последните 15 месеца. От началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са проверили общо 18 408 мигранти, които са влезли незаконно в страната. “За 577 от тях са придобити данни, че с действията си могат да поставят в опасност сигурността и интересите на българската държава, поради което са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас”, пише премиерът. На денонощен режим работи антитерористичният център в ДАНС, който анализира постъпващата информация за заплахи за националната сигурност. “Към момента не е постъпила конкретна и достоверна информация за планиран или подготвян терористичен акт срещу български обекти и интереси или срещу чужди обекти на територията на Република България”, уточнява министър-председателят.

От отговора на Бойко Борисов става ясно още, че е изготвен секретен план, който е в процес на съгласуване между отделните държавни институции. Планът съдържа четири възможни сценария за развитие при възникване на усложнена обстановка вследствие на увеличен миграционен натиск по българо-гръцката граница. “Определен е времевият период, в който може да се очаква възникването на извънредна ситуация по уязвими участъци по българо-гръцката граница.

Определени са места за палатков модул за временно настаняване на чужденци и разпределителен център. В плана са посочени необходимите финансови средства за неговото изпълнение, начинът на финансиране, както и структурите и органите на изпълнителната власт, отговорни за изпълнението на конкретните мерки и дейности”, уточнява Борисов. Изградената от кабинета “Орешарски” 30-километрова ограда по границата с Турция е оценена като “високоефективна мярка”, която е довела до “рязко намаляване на опитите за незаконно преминаване на територията на страната в този участък от държавната граница”.

За усилване на охраната на границата са назначени и нови 178 служители на “Гранична полиция”. От тях 112 са разположени по границата с Турция, а 66 по българо-гръцката граница. “В случай че нашата страна бъде подложена на масирана мигрантска вълна, България ще настоява да получи от Европейския съюз съизмерима по обем и характер подкрепа, каквато се предоставя на Гърция, както и включване на НАТО в съвместните действия за охрана на сухопътните граници на страните от Югоизточна Европа, в т.ч. на България”, изтъква министър-председателят.

Заради засиления миграционен натиск, на 15 и 16 март в София български и турски представители са обсъдили изготвянето на Протокол между двете държави, който да осигури обратното връщане в Турция на незаконно преминали на българска територия граждани на трети страни, става ясно още от отговора на премиера, пише БГНЕС.

“По информация на Министерството на външните работи към момента няма сведения за насочване на бежански потоци през България. Нещо повече, през месеците февруари и март се наблюдава тенденция към спад на бежанската вълна”, допълва Борисов. 

Днешна Европа прилича на Византийската империя в нейния залез

http://svetoven.pogled.info/news/72461/Dneshna-Evropa-prilicha-na-Vizantiiskata-imperiya-v-neiniya-zalez

/Поглед.инфо/ Днес европейските политици много добре знаят какво представлява джихадизма, но нямат волята да водят борба с него, включително защото вече са се отучили да воюват, за разлика от руснаците например

Днес времето ще е предимно облачно, но топло

https://www.24chasa.bg/Article/5379976

Днес времето ще е предимно облачно, но топлоАтмосферното налягане е по-ниско от средното за март r ще продължи да се понижава. Днес над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. Дъжд ще превалява на места, главно в Северна България, като повече ще са валежите в северозападните райони. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има след обяд над Южна България.

Предприятие във Велинград дава безплатен обяд на пенсионери за Деня на водата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561260

С безплатен обяд ще почерпи пенсионерите велинградското водоснабдително предприятие ВКТВ, съобщиха от ръководството. Днес топла храна ще получат възрастните във всички пенсионерски клубове в града. Световният ден на водата, който съвпада с първа пролет ще бъде отбелязан на 22 март от 12,30 часа на площад „Николай Гяуров”. В програмата ще участват семейство Пищолски, Духовия оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев”, ДЮВИШ „Звънче”, Трио „Paradise” и ансамбъл „Чепино”.

Премиерът на Украйна се съгласи на оставка при определени условия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265984_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B

 Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк се съгласи да подаде оставка при определени условия, пише руският вестник „Взгляд", цитиран от "Фокус". Те включват изискването в правителството да останат двама министри от партията „Народен фронт“ – тези на вътрешните работи и правосъдието – Арсен Аваков и Павел Петренко.
„Фронтоваците“ поискаха да задържат длъжността на председателя на Върховната Рада на Украйна. Кой точно ще поеме този пост все още не е известно, тъй като преговорите продължават. Към момента обаче се разглеждат кандидатурите на Андрей Парубий и Максим Бурбак, сочи източник на изданието. 

Фракционният шеф на „Народен фронт“ отказа да коментира информацията за възможна оставка на премиера тази седмица, но по-рано Бурбак категорично отрече възможността Янецюк да напусне поста си.

Консултират пловдивските земеделци в изнесени приемни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561140

Четири изнесени приемни до края на март ще проведе Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). По време на изнесените приемни земеделските производители могат да получат  на място актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., схемите за директни плащания и националните  схеми за подпомагане. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските ус...

Руснак опита контрабанда с 37 кг бивни от мамут

http://offnews.bg/news/n_1/n_626203.html

Руски гражданин се е опитал да изнесе в Китай 37 кг бивни от мамут, предаде ТАСС. Контрабандата е била задържана на ГКПП Благовещенск-Хейхе, съобщиха от мититницата в Благовещенск. Бивните са били скрити в кабината на седлови влекач, управляван от руснак. Те са изпратени за експертиза.  Преди две години съдът в Благовещенск осъди китаец на три години заради опит да изнесе 65.6 кг бивни. Стоката бе конфискувана.

Специална мисия: Спасиха 34 деца от робство в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265983_%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0+34+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2

 34 деца, въвлечени в схеми за просия и проституция в чужбина, са били спасени със съдействието на родните социални служби. Това става ясно от доклад на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за изминалата 2015 година. Близо 20 от спасените хлапета са били изведени от страната у принудени да просят в Испания, Австрия, Швеция, Гърция, пише „Телеграф”.

По-голямата част от тях са момчета. В повечето случаи те са били пратени по улиците от собствените си родители. Със съдействието на близките на хлапетата е ставало и извеждането им от България, коментираха от ДАЗД. 
 
Момичетата, които са измъкнати от сводници в чужбина, са девет. Част от тях са избягали от кризисните центрове, в които са били настанени след намесата на социалните служби и в момента се издирват с помощта на полиция, признаха от агенцията. 
Въпреки огромният брой на родни джебчии в Европа, за цялата изминала година засечените случаи на деца, които пребъркват чантите на чужденци, са едва четири. Заради опасност от повторно включване в канали за просия и проституиране в чужбина личните документи на 36 хлапета са иззети за срок от две години. По този начин се гарантира, че те няма да могат да пътуват зад граница, където да попаднат в престъпни мрежи. 
 
Истински бум на обажданията на горещата телефонна линия за деца в риск - 116 111 отчитат от ДАЗД. През миналата година на нея са приети 108 852 сигнала, което е най-високият брой, регистрирани до момента. Най-често децата са търсили помощ заради физическо, психическо или сексуално насилие. Хлапетата се обаждат и защото са искали съвет заради проблеми с гаджето, съучениците, приятелите или родителите.

Затварят част от бул. "Гоце Делчев" заради метрото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5379974

Заради строежа на метрото днес ще бъдат затворени основни пътни артерии в София. Част от булевард "Гоце Делчев" ще бъде затворен от днес за седем месеца. Там ще се изгради и кръстовище на две нива, съобщава Нова телевизия.
От утре за 14 месеца ще бъде спряно движението по ул. „Житница”. От неделя пък, също за 14 месец,
Заради строежа на метрото днес ще бъдат затворени основни пътни артерии в София. Част от булевард "Гоце Делчев" ще бъде затворен от днес за седем месеца. Там ще се изгради и кръстовище на две нива, съобщава Нова телевизия. От утре за 14 месеца ще бъде спряно движението по ул. „Житница”. От неделя пък, също за 14 месец,

Пътна обстановка в страната - 22 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316333

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: от км 324+000 до км 358+000-ляво, посока София, ремонтни дейности на асфалтовата настилка в активната лента. Възпрепятства движението. Срок до 22.03.2016 г. АМ „Хемус‘‘: област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски – поради изграждане на колектор в разделителната ивица се ограничава движението в изпреварващата лента, движението на МПС се осъществява в активната лента; област София: до 31 март се ограничава движението по платното в посока Варна на мостовото съоръжение при км 4+470 на автомагистрала „Хемус“ поради ремонт на дилатационна фуга.

22 март - Световен ден на водата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561275

22 март е Световен ден на водата. Инициативата се ражда през 1992 г. на Конференцията на Организацията на обединените нации „Екология и развитие", проведена в Рио де Жанейро. Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Целта на инициативата е световната общност да се застъпи за устойчивото управление на водните ресурси и да привлече общественото внимание върху важността от наличието на прясна в...

Валери Симеонов: Преекспонира се бежанската заплаха, не минава през нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265982_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%

 Гърция и Турция нямат интерес да насочат мигрантския поток към България

- Г-н Симеонов, преди няколко дни изненадващо обявихте, че бежанската заплаха у нас се преекспонира. Защо?

- Защото се преповтаря шаблонната теза по аналогия с това, което се случва в съседни държави. С тревожен оттенък, със заплашителна интонация. Това механично прехвърляне

създава чувство

за обреченост и

апокалиптичност

Не ми се ще да вярвам, че се прави съзнателно, но народът е наплашен.

- И твърдите, че няма такава заплаха?

- Убеден съм. Първо, защото в резултат на последователните действия на България от началото на 2015 г., когато по настояване на Патриотичния фронт започна строежът на новата ограда по границата, трафикантите бяха принудени да променят маршрутите. Снемането на отпечатъци и самоличност у нас и твърдото отношение на Гранична полиция респектира мигрантите.

Второ, те самите не искат да остават у нас не само защото тук ги регистрират, но и защото сме най-бедната страна в ЕС.

Мигрантите изобщо не са бедни, щом като имат възможност да платят десетки хиляди долари по пътя от Близкия изток до Западна Европа. Изхранването също иска средства. Колко българи биха могли да си позволят такива разходи само за транспорт!

Бедните сирийци си остават у дома, те нямат пари дори да се прехвърлят в Турция.

- Защо смятате, че събраните 12-13 000 мигранти в Идомени няма да кривнат към България?

- Те не се придвижват самостоятелно, а са клиенти на транспортни фирми.

- Кои са тези транспортни фирми?

- Турция и Гърция в случая успешно играят ролята на транспортни фирми, същото стана и в Македония и Сърбия. Първите засечки се получиха чак на границите с Унгария, Австрия и Германия.

Като транспортни фирми тези държави печелят много повече, отколкото ако бежанците ползват редовен транспорт. Заблуда е, че мигрантите избират пътя, по който се движат. Още от границата Турция ги товари на влакове и автобуси, кара ги в Измир или други пристанища, където ги чакат трафикантите. От там лесно се прехвърлят на гръцките острови, които са на няколко километра от турския бряг. От там ги поемат специално организирани чартърни фериботи до Солун и Кавала с единствена цел да им вземат парите.

- А защо се струпаха точно в Идомени, никой не бе чувал досега това село? Там няма ГКПП.

- Там наистина няма път между Гърция и Македония, но минава международната жп линия, по която влакове са ги докарали от Солун. После продължаваха през Македония към Европа срещу допълнително заплащане. Автомагистралата Солун-Белград е на 20 км източно, но там няма никакви мигранти.

- И все пак защо да не решат да тръгнат насам?

- Просто защото Гърция няма и да помисли да ги докара до нашата граница, въпреки че Кулата е по-близо до Солун, отколкото Идомени. Тя много добре знае, че ако мигрантите кривнат към нас, ние може

да затворим

границата

и това ще им донесе огромни загуби - както се убедиха преди месец, когато гръцките фермери блокираха Кулата и българските шофьори предприеха контраблокада. Основният поток по суша на гръцки стоки, пътници и средства към ЕС минава през Кулата. Второ, България е огромен пазар за гръцки стоки, на 3-о място наравно с Германия по стокооборот за 1,5 млрд. евро. Трето, у нас са регистрирани хиляди гръцки фирми заради по-ниските ДДС и корпоративен данък. Четвърто, Гърция има уязвими инвестиции в България в размер на 3,5 млрд. евро. И пето, имаме споразумение за реадмисия.

- В такъв случай накъде ще се насочат хилядите край Идомени?

- Ще бъдат върнати в Турция съгласно сключеното с ЕС споразумение. Резервният вариант е да тръгнат към Албания. С нея Гърция няма сериозен стокообмен, оттам не минава транспортен коридор, който да заплашва износа на гръцки стоки. Освен това албанският премиер има неблагоразумието да декларира публично, че няма да издига огради по границата с Гърция. И сме свидетели, че мигрантите вече поеха към Албания.

- А маршрутът през българо-турската граница?

- Турция няма никакъв интерес да си влошава отношенията с България, след като вече ги е развалила с всички други съседи. С Гърция така и така са скарани - затова Анкара ги бута натам. Освен това турците не може да не отчитат, че главната им сухопътна връзка с Европа минава през България. Евентуална ответна реакция на София силно би ощетила икономиката на Турция и трафика на 100 000 турски тирове.

Външнополитически Ердоган не би желал да си разваля отношенията с България. На фона на отношенията на Турция с другите съседи София буквално легитимира неговото управление, което изпада в изолация.

- Все пак гледката на тези затънали в калта жени и деца край Идомени предизвиква съжаление!

- Бежанският поток е движение на хора, които търсят лек живот, това са хора авантюристи.

- Но те бягат от войната!

- Не. Ако бягаха наистина от войната, щяха да отидат в най-близката сигурна държава, каквато е Турция, да изчакат да отминат бойните действия и да се върнат към своите къщи и имоти. Те просто търсят по-лек живот. В тяхното примитивно съзнание Европа означава Меркел, социални помощи и достъпни жени.

- Последните събития показват, че златният поток към Гърция ще секне. Тя изпада в изолация.

- И виновна си е самата Гърция. ЕК разбра, че

Атина изобщо не

се опитва да бъде

външна граница

на съюза. Освен това не извършва регистрация на преминаващите. Но главната причина за нейната изолация се нарича Виктор Орбан. Унгарският премиер бе онзи отговорен политик, който с цената на бързи действия вдигна ограда и предприе външнополитически мерки за спиране на потока.

Така

де факто Орбан

изигра Меркел

След него ограда изгради и Македония, но малцина знаят, че всъщност Скопие я получи като подарък от Унгария.

Орбан успешно реализира план за серия срещи с колеги от балканския маршрут - с гръцкия премиер Ципрас, после с македонските лидери, с премиера на Словения Миро Церер, накрая с Бойко Борисов. На тях Орбан разви идеята си за изолиране на Гърция и прекарване на сухопътна преграда за бежанците по нейната граница. Но тъй като Орбан не се ползва с добро име в ЕС, не той, а Церер я внесе в Брюксел в края на януари. А ЕС я прие поради ескалацията на бежанската криза и липсата на друг план.

Така въпреки съпротивата на Меркел Орбан успя да спре бежанския поток и измести кризата далеч от своите граници.

- И все пак през нашата граница с Турция минават бежанци. Факт.

- За тези групи е 100% сигурно, че са минали с помощта на служители на Гранична полиция. Публична тайна е, че в района на Средец мигранти минават само когато на смяна са местни граничари. Когато дежурят командировани от вътрешността на страната, никой не преминава. Преди 3 седмици получих информация за засечена група в стопанските сгради на с. Дюлево край Средец, съобщих на шефа на Гранична полиция, но намериха само едно още топло яке - били са предупредени. В Средец има безработни цигани, които вече притежават автопарк от по 15-20 коли. Някои от тях са засечени да превозват мигранти. Тези хора са роднини на циганския зам.- кмет на Средец Милен Боянов. Шуреят му работи в Гранична полиция и именно той пише нарядите за дежурствата.

Знам за 2 маршрута - граница, с. Белеврен, местност Осман баир, с. Драчево, с. Загорци, с. Зорница, с. Недялско, с. Първенец, Петолъчката, София. Вторият е Факия, Драчево, Мандренско езеро, Бургас, София. Водят ги цигани бивши дървосекачи - т. нар. стопери. Те са снабдени с джипиеси и поддържат връзки с групите още от Истанбул.

- Много ли пари падат от трафика?

- Толкова, че контрабандистите се отказват от трафик на дрога, който е по-опасен - 2000 евро на човек от границата до София.

Секси крачета през пролетта и лятото (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/seksi-kracheta-prez-proletta-i-liatoto-video-6051620

Специалистът дава ценни обяснения за един от най-модерните методи на епилация, а именно фотоепилацията.

За секси крачета през пролетта и лятото (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/za-seksi-kracheta-prez-proletta-i-liatoto-video-6051620

Специалистът дава ценни обяснения за един от най-модерните методи на епилация, а именно фотоепилацията.

Авария спира водата на 5 улици, 2 училища и детска градина в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561105

Голяма авария на главен водопровод ще доведе до спиране на водата днес на 2 училища, детска градина и 5 улици в Пазарджик, съобщиха от ВиК. В 9,30 часа ще бъде преустановено водоподаването към ОДЗ "Слънчо", ОУ "Климент Охридски", Помощното училище "Иван Вазов" и улиците "Стефан Караджа", "Веслец", "Алабак", "Яне Сандански" и "Васил Левски”. От предприятието очакват проблемът да бъде отстранен до 15 часа на същия ден. Само преди три дни – на 18 март, в същия участък авария наложи спирането на водата по ул. „Веслец”, „Васил Левски” и част от „Сте...

Таен доклад на ООН предвижда Германия да приеме 10 млн бежанци до края на 2016

http://svetoven.pogled.info/news/72460/Taen-doklad-na-OON-predvizhda-Germaniya-da-prieme-10-mln-bezhantsi-do-kraya-na-2016

/Поглед.инфо/ Целта е да се осигури работна ръка в 6 държави от ЕС с намаляваща раждаемост и тя да "се докара" от Близкия Изток и Северна Африка. До 2050-а населението на България ще се стопи с 1/3. От всеки мигрант се очакват да се появят поне по още две дец

Вестник "Ди Велт": Германия на прага на екологична диктатура

https://www.24chasa.bg/Article/5379972

Вестник "Ди Велт": Германия на прага на екологична диктатура„В Германия ние искаме да се ангажираме с допълнителни стъпки за намаляване с 80% до 95% по-малко парникови газове в сравнение с 1990 г. като целева стойност за 2050 г. и се обвързваме с процес на широк диалог за мерките" - така беше поставено началото на Процес на диалог за „План за опазване на климата 2050“, пише германският вестник Die Welt,

Китай притиснал Русия да се изтегли от Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265981_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%

 Русия е предприела изтеглянето си от Сирия под натиска на Пекин и това е само началото на новите глобални събития. Това пише китайският информационен портал Fenghuang, цитиран от russian.rt.com.

Според изданието Китай се нуждае от подкрепата на Русия в противопоставянето на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, затова именно той изкарал руските войски от Сирия за своя защита. На „старшия брат” в лицето на Китай му потрябвала поддръжката на младшия съюзник (Русия) в борбата с Вашингтон, пише Fenghuang.

Вероятно Пекин очаква, че в конфликта в Тихия океан Русия ще застане рамо до рамо с Китай. Именно външният натиск спрямо Москва е една от причините, заради която Кремъл бил принуден да изведе войската си от Сирия. Повечето политолози считат, че към това решение Путин е подтикнат от западни лидери начело с Вашингтон. Светът обаче не е оценил ролята на Китай като "притаил се дракон в сирийския конфликт".

По-рано Пекин се надявал, че Москва със своите действия в Сирия ще отвлече Вашингтон от Тихия океан, продължава анализът. Сега обаче на Китай му станало необходимо Кремъл да си изведе войската от Сирия. На фона на сринатите нефтени цени на Русия й трябват инвестиции за развитие на производството. Китай бил способен да ги предостави, като добави своя опит от промишленото развитие. По такъв начин сирийският конфликт показал, че Русия станала марионетка на Китай, обобщава изданието.

Спират влаковете между Пазарджик и Септември за 4 дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560841

От днес до 25-и март ще бъде прекъснато движението на влаковете, които преминават през участъка между гарите Септември и Пазарджик заради ремонти по железния път, съобщават от БДЖ. За този период за пътниците от преминаващите в този участък влакове ще бъде осигурен превоз с автобуси. Клиентите на националния железопътен превозвач от общо 19 бързи влака, които по редовния си график пътуват през участъка на ремонта, ще бъдат превозвани с автобуси между Белово и Пловдив. До приключване на ремонтните дейност...

На Пеевски ще му се наложи да изчезне за дълго време

http://cite.actualno.com/na-peevski-shte-mu-se-naloji-da-izchezne-za-dylgo-vreme-news_530041.html

Бизнес империята на Пеевски категорично е продължение на раздаването на порциите. Това заяви бившият шеф на разузнаването Димо Гаяуров пред Нова телевизия. Той за пореден път попита защо не се пита и разследва откъде Пеевски взема пари, за да овладява ключови сфери на българската икономика. Според собственика на 24rodopi Илхан Андай смята, че България има нужда от един Пеевски - от сатанизиран образ. Пеевски иска да бъде зад параван, като всички богати хора, но няма да му позволят, добави той.

БДЖ продава повторно на таен търг мотриси и локомотиви

http://business.actualno.com/bdj-prodava-povtorno-na-taen-tyrg-motrisi-i-lokomotivi-news_530045.html

До 8 април 2016 г. ръководството на Български държавни железници е решено да проведе повторен таен търг за продажбата на 53 мотриси и локомотиви. Това посочва министърът на транспорта Ивайло Московски в писмен отговор до народен представител. Според БДЖ на тайния търг ще бъдат продадени “негодни и изведени от експлоатация” мотриси и локомотиви, чието възстановяване е нерентабилно. Не така обаче мислят група граждани, които вече са поискали разследване на процедурата. От отговора

Дневен хороскоп за 22 март

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-22-mart-news_530050.html

Дневен хороскоп за Овен През днешния ден не си позволявайте прекалено много отнасяне. Имате реална работа за вършене. Наблегнете на работата си и е много възможно да постигнете големи успехи. Дневен хороскоп за Телец Днес наблегнете на здравословното хранене, като наблегнете на плодове, зеленчуци и риба. Оставете мазните храни и сандвичите за някой друг ден. Избягвайте консумацията на червено месо. Дневен хороскоп за Близнаци Разберете, че не винаги и не всички са на вашата чест

Неизвестни нападнаха военната база на ЕС в Мали

http://africa.actualno.com/neizvestni-napadnaha-voennata-baza-na-es-v-mali-news_530049.html

Неизвестни атакуваха хотел в малийската столица Бамако, използван като щаб на военната мисия на ЕС за обучение на армията на западноафриканската държава. „Норд сън“, в който са разположени близо 600 войници от различни европейски държави, беше нападнат от четирима екстремисти, които откриха престрелка срещу войниците при опит да щурмуват главния вход на хотела. В резултат единият от нападателите е бил застрелян. Престрелката е продължила няколко минути, сочат данните на малийския в

В Пловдив обсъждат засилването на сигурността в региона

http://plovdiv.actualno.com/v-plovdiv-obsyjdat-zasilvaneto-na-sigurnostta-v-regiona-news_530052.html

Среща по сигурността във връзка със зачестилите случаи на извършване на престъпления против собствеността и личността на гражданите в малките, в отдалечените и в слабо населените райони, ще се проведе днес в Пловдив. На нея ще присъстват Областният управител Здравко Димитров, Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на гр. Пловдив, Директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Христо Разсолков, началниците на районни управления при ОД на МВР-Пловдив

22 март е неучебен ден за училищата във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561274

22 март е неучебен ден за училищата във Велико Търново и населените места от общината, гласи заповед на кмета Даниел Панов. Решението е във връзка с Празника на старопрестолния град, който се отбелязва на тази дата. 22 март напомня за славната победа на цар Иван Асен II над войската на епирския владетел Теодор Комнин при Клокотница през 1230 г., както и за изграждането на храма в чест на светите Четиридесет мъченици.   Детските градини и яслите на територията на общината ще бъдат отворени както във всеки един работен ден. ...

Рокерите откриват Мото сезон 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561181

Рокерите откриват днес Мото сезон 2016 с традиционното шествие до Бачковския манастир в 12,00 часа. Любителите на мотокроса се събират в 10,00 часа на ул. „Ген. Данаил Николаев“ в Пловдив и оттам поемат към Бачковския манастир. "Всички са добре дошли! Ще има рев,адреналин,палене на гуми и всякакви други демонстрации", пишат организаторите в Социалната мрежа. До момента там присъствието си са потвърдили около 600 души.  ...

Дъждовно, но топло време днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5379967

Дъжд ще вали в почти цяла България, но за сметка на това времето ще е сравнително толпло. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, съобщи за Агенция „Фокус” Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за март – ще продължи да се понижава.
Дъжд ще вали в почти цяла България, но за сметка на това времето ще е сравнително толпло. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, съобщи за Агенция „Фокус” Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за март – ще продължи да се понижава.

Едно нагло българско шоу

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265980_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%88%D0%BE%D1%83

 Европейският мониторинг върху България бе въведен преди десетина години, за да компенсира непостигнатото от страната в предприсъединителния период и да й даде възможност да влезе в ЕС без да е отговорила напълно на основния критерий за членство – върховенството на закона. Тя не отговаря на този критерий и до днес, което обаче не пречи на мнозина отдавна да "си правят устата" за отпадането на мониторинга. Никога досега обаче това искане не е прозвучавало толкова силно, единно и организирано както преди броени дни.

Представители и на трите български власти се изсипаха в Брюксел като пътуваща трупа и изнесоха пърформанс, в който всеки си имаше своята роля: депутати (европейски и национални) на ГЕРБ, БСП и ДПС, заместник-министри, главният прокурор, председателят на Върховния административен съд, главният съдебен инспектор. Всъщност, за пред българската публика бе мобилизирана и "четвъртата власт": шоуто бе излъчвано "на живо" от телевизията на Пеевски.

Какви са лайтмотивите

В подкрепа на основната теза - че мониторингът трябва да отпадне (или поне да бъде заменен с друг) - всеки участник на свой глас, в собствената си тоналност обясни, че:

Мониторингът е дискриминационен, защото се отнася само за България и Румъния. Не е обективен, защото няма измерими критерии за постигнатия прогрес и защото част от европейските експерти са некомпетентни, а ползваните от тях български източници са съмнителни и недостоверни. Използва се за политически цели, за да могат "едни политически сили да критикуват други". Обществото вече не се интересува от мониторинга. Който на всичко отгоре не е ефективен, защото след цели 13 доклада препоръките се повтарят, "нищо по-различно не е станало" и "не успява да качи по някакъв начин успеваемостта в битката с корупцията".

Всичко е с главата надолу

Като цяло в тази пледоария логиката е обърната надолу с главата - все едно студенти, системно късани на един и същ изпит, да настояват да се отмени изпитът, вместо да четат повече. Аргументите пък, с които се обосновава тази логика, са смешни.

Мониторингът не е дискриминация, а услуга, направена на България (и Румъния), за да оправдае приемането й в ЕС не по заслуги, а с политическо решение. Самият той неизбежно е част от политиката и затова няма нищо по-естествено от това да бъде повод за политически оценки, решения и критики. Мониторингът е обективен, именно защото се допитва и до критиците, а не само до участниците в брюкселската трупа, които очевидно възприемат единствено себе си като "достоверни" източници. Препоръките се повтарят, именно защото "нищо различно не е станало" и проблемите си остават. "Успеваемостта в битката с корупцията" не се покачва не заради мониторинга, а просто защото няма "битка". Измерими критерии за "постигнатия" прогрес има - например броят на присъдите за корупция по високите етажи на властта. Просто никакъв прогрес не е постигнат. Така например стана ясно, че прехваленото суперсекретно специализирано звено на главния прокурор за борба с корупцията по върховете на властта (създадено след отказа да бъде последван румънския пример на независима антикорупционна прокуратура) за 1 година е постигнало 1 присъда – при това условна, на първа инстанция, срещу три "дребни риби" на местно ниво.

Каква е действителността

Тези "постижения" са много добре известни на българското общество и точно заради тях то въобще не е загубило интерес към мониторинга. Отлично ги знаят и в Брюксел, и в останалите европейски столици. Ден преди брюкселското шоу Съветът на министрите на ЕС одобри заключенията от последните мониторингови доклади. Отчитайки систематичните усилия на Румъния в борбата с корупцията по върховете на властта, бе заявено, че тя просто трябва да поддържа положителната си инерция, за да излезе от мониторинга в близко бъдеще. За България тази перспектива е далечна. Затова, за кой ли път вече, работата по реформите трябва "спешно да се ускори", пак е нужен "по-силен тласък за конкретни и устойчиви усилия за реформи", а "борбата срещу корупцията трябва да се засили, за да се постигнат конкретни и устойчиви резултати". За поредна година има проблеми с "политическото влияние върху съдебната система", "почтеността на назначенията", "независимостта на ВСС", както и с липсата на "недвусмислен политически консенсус в подкрепа на процеса на реформи". Тепърва ще се прави анализ на прокуратурата.

 

Ясен Бояджиев

 

Един жалък пърформанс

На този фон искането за отпадане на мониторинга е не само нелогично и смешно, но и нагло. Не толкова, защото се разминава с действителността. А най-вече защото това искане идва от онези, които всъщност носят най-голяма отговорност за това, че европейският мониторинг върху България продължава вече десета година. Именно това са партиите и част от институциите и личностите, заради чиито действия и бездействия той досега не е отпаднал и още не е загубил смисъла си.

Днес, опаковани патриотично, те се правят на защитници на националния интерес. Няма кой обаче да се хване на жалкия им пърформанс – нито в Брюксел, нито в България. Защото мониторингът е в интерес на българските граждани. А мнозинството от тях отдавна са осъзнали, че този интерес изисква истински дълбоки реформи и борба с корупцията, а не само тяхна имитация.

Пловдив отбелязва Световния ден на водата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560981

За шеста поредна година Пловдив организира общоградски празник за Световния ден на водата. Събитието ще се проведе днес на площад „Стефан Стамболов” от 11 часа. То е съвместна инициатива на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, ВиК – Пловдив, РИОСВ – Пловдив, общината и Областната администрация. Над 150 възпитаници на пловдивски учебни заведения се очаква да се включат в хепънинга, с музикални и танцови изпълнения, макети, опити и рисунки. Екоинституции и НПО „Зелени Балкани” са подготвили за гражданите...

Милион бежанци ще тръгнат към България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265979_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3F

 Австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер настоява да бъдат затворени всички възможни бежански маршрути през Балканите към Европа. Тя се опасява, че след като бе затворен досегашният западнобалкански маршрут (през бившата Югославия) и след като споразумението с Турция влезе в сила, сега над един милион бежанци могат да се отправят към Европа по алтернативния източнобалкански маршрут - т.е. през България. Микл-Лайтнер, която преди седмица бе на посещение в България, сподели опасенията си по време на участието си в предаването "Pressestunde" на австрийската обществено-правна телевизия ORF.

Сделката с Турция не решава проблема

Тя обясни, че от една страна близо 400 000 души могат да се насочат към България, след като пътят им през Гърция вече е блокиран. Според нея други 700 000 се надяват да стигнат през Македония до ЕС, но когато установят, че гръцко-македонската граница е блокирана, и те могат да тръгнат през България. В този контекст Микл-Лайтнер нарече България "транзитна страна" и призова усилията да се концентрират върху този възможен нов коридор.

Австрийската вътрешна министърка изрази и съмнението си в успеха на пакта, сключен между ЕС и Турция. "Тази сделка не решава проблема", заяви тя. Според нея, вече се долавят първи признаци за пренасочване на потока към България, след като гръцко-македонската граница беше затворена. Трафикантите на хора вече са се активизирали по посока на тази страна, казва Микл-Лайтнер. Тя потвърди позицията си, че "Европа трябва да стане крепост" и добави: "В момента ние вече я строим."

 

Йохана Микл-Лайтнер

 

Закрила или по-добър живот?

Австрийският президент Хайнц Фишер също не вярва, че споразумението между ЕС и Турция ще сработи. А според външния министър на Австрия Себастиан Курц, разпределянето на бежанците вътре в ЕС е почти невъзможно, след като те вече са били приети от държави като Австрия и Германия. Разпределението би било възможно само ако бежанците не биха имали правото да избират къде да отидат. "Който се е нанесъл в жилище в Берлин, няма тепърва да тръгне да се мести в Полша. Абсурдно е да очакваме обратното", каза министърът.

Разпределението на бежанците би могло да се организира само по два начина: или още от изходните страни, или най-късно в Гърция, смята Курц. "Не е възможно от Австрия или от Германия да тръгнеш да ги преразпределяш – освен ако не приложиш сила. Тук вече не става дума за хора, които търсят закрила. Става дума за хора, които търсят по-добър живот", каза Себастиан Курц пред австрийския вестник "Пресе ам Зонтаг".

Ремонти затварят временно за движение бул. "Никола Вапцаров" и ул. „Солунска“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561186

Днес от 09:00 ч. до 17:00 ч. се спира движението по ул. „Солунска”  в  участъка от  „Солунска” № 47 до ул. „Юндола”. Това се налага поради цялостно преасфалтиране на пропаднал участък  от пътното  платно вследствие установена авария на канализационно отклонение на дъждоприемна шахта на ул. „Солунска” № 47. ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че маршрутът  на автобусни линии № 10, 12, 26, 29 и 37 от вътрешноградския транспорт на територията на Община Пловдив се променя, както следва: Лини...

Безплатни пешеходни турове и свободен вход за църквата „Св.40 мъченици" за Празника на В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561273

За Празника на Велико Търново, Регионалният исторически музей организира провеждането на станалите традиционни безплатни пешеходни турове, представящи историята на средновековния Търновград. Обиколката ще обхване не толкова популярни, но важни исторически обекти, които представят живота в средновековната столица. С туровете ще се заемат най-добрите екскурзоводи. Обиколките ще се извършват по точно разписание. За Празника на Велико Търново свободен достъп ще бъде осигурен и до емблематичната църква „Св.40 мъченици“, свързана както с историята на...

Никой досега не е искал оставката на Добромир Валачев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561278

Никой досега не е искал оставката на Добромир Валачев - едно заглавие, което вестник "Габрово ДНЕС" предлага на първата си страница дава отговор на много от злободневните политически въпроси от последните месеци. Сираков дава това обяснение пред изданието по повод искането на депутати от ГЕРБ да се отстранят от властта хора, издигнати от партия ДСБ, която се обяви за опозиция. Добромир Валачев е областен председател на ДСБ и заместник-областен управител на Габрово от квотата на тази партия. Сираков дава добра оценка на работата на Добромир Вала...

Времето ще е предимно облачно, на места с валежи от дъжд, максималните температури ще бъдат между 16° и 21°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265978_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%81+

 Атмосферното налягане е по-ниско от средното за март – ще продължи да се понижава.Днес над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. Дъжд ще превалява на места, главно в Северна България, като повече ще са валежите в северозападните райони. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има след обяд над Южна България. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад, в Дунавската равнина временно ще се ориентира от север. Максималните температури ще бъдат между 16° и 21°, по-ниски в северните райони – между 10° и 13°. Такава е прогнозата за времето, съобщи за Агенция „Фокус” Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.Над Черноморието ще е предимно облачно със слаби превалявания, главно в северните райони. Ще духа до умерен запад-югозападен вятър. Максималните температури ще са от 8°-11° по северното крайбрежие до 17°-20° по южното. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.Над планините преди обяд ще е предимно облачно, на места ще превали слаб дъжд, над 2000 метра – слаб сняг. След обяд над масивите от Южна България облачността временно ще се разкъса. Ще духа силен, по билата - бурен вятър от запад-югозапад, който след обяд ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 4°.

Трима висши чиновници горят заради "Хемус"

http://petel.bg/Trima-visshi-chinovnitsi-goryat-zaradi-Hemus__149817

Илюстрация: Булфото Трима висши чиновници ще загубят постовете си, а Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИ...

Феновете на ФК Спартак със страхотен жест към футболист

http://petel.bg/Fenovete-na-FK-Spartak-sas-strahoten-zhest-kam-futbolist-__149818

Феновете на ФК Спартак (Варна) направиха страхотен жест към футболиста на "соколите" Йордан Янев. Бранителят е със съмнения за скъсани пре...

Британските войници ще стават невидими

http://petel.bg/Britanskite-voynitsi-shhe-stavat-nevidimi__149819

Илюстрация: Уикипедия Британската армия изпробва "невидимо наметало", благодарение на което войниците ще могат да изчезват по време на ...

Казаните за ракия остават на стария режим до края на годината

http://petel.bg/Kazanite-za-rakiya-ostavat-na-stariya-rezhim-do-kraya-na-godinata__149820

Илюстрация: Булфото „Казаните за ракия ще останат на стария режим до края на годината, но ще бъдат ограничени, защото декларират, че про...

Файненшъл таймс: ЕС продаде душата си на Турция

http://svetoven.pogled.info/news/72459/Fainenshal-taims-ES-prodade-dushata-si-na-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Европейският съюз загуби своето решаващо постижение. Сделката с Турция е най-срамното нещо, което сме виждали в съвременната европейска политика, пише вестник "Файненшъл таймс".

Конференция за Европейския енергиен съюз в София

http://pik.bg/конференция-за-европейския-енергиен-съюз-в-софия-news505695.html

Конференция за Европейския енергиен съюз в София

Икономическият и социален съвет на България (ИСС) и Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) организират в София днес от 9.30 ч. в хотел Балкан конференция на тема „Европейски енергиен съюз – въздействие и последици за гражданското общество в България“.

На конференцията представители на българските и европейските институции ще обсъдят теми, свързани с интегрирането на пазарите и енергийните политики.

В работата на конференцията ще вземат участие Пиер Жан Кулон – председател на специализираната секция “Транспорт, енергетика, инфраструктури и информационно общество” (TEN) в ЕИСК, председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски, членовете от българска страна в ЕИСК Милена Ангелова - член на ИСС, главен секретар на АИКБ и Димитър Манолов - член на ИСС, президент на КТ „Подкрепа“, както и Васил Велев - член на ИСС, председател на АИКБ и Богомил Николов - член на ИСС, изпълнителен директор на Българска национална асоциация „Активни потребители“. Поканени са да участват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, народни представители, представители на бизнеса и на неправителствения сектор, експерти.

Европейският енергиен съюз е един от десетте ключови приоритети на ЕК до 2019 г., която преди една година започна програма за създаване на Европейски енергиен съюз. Програмата, която има за цел да намери решение на предизвикателства като интеграцията на пазара, измененията в климата и същевременно да повиши прозрачността и укрепи управлението на процеса. Идеята за Европейски енергиен съюз цели да създаде европейска енергийна система, която ще гарантира сигурно, устойчиво, конкурентноспособно и достъпно енергоснабдяване на гражданите на Европа. България, като част от бъдещия Европейски енергиен съюз, ще търси своите пътища чрез него да се справи с редица предизвикателства, като например, зависимостта от вноса и енергийната бедност.

Робинзон и Балканджи Йово – герои на нашето време

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/22/2727012_robinzon_i_balkandji_iovo_geroi_na_nasheto_vreme/?ref=rss


Големият лингвист и когнитивист Джордж Лейкъф започва една от книгите си със следния пример. Ако застанете в една стая с 20 души и им кажете "Не мислете за слон. В никакъв случай не мислете за слон", всеки един от тях в близките няколко минути ще мисли именно за слон. Причината, казва Лейкъф е, че заедно с думата "слон" върви една невидима когнитивна рамка и не можем просто до отречем думата, защото рамката остава. Само глупав политик ще се изтъпани и ще каже "Аз се боря с корупцията", защото...

Ревнивец коли любимата и майка й пред 2 деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265977_%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%86+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B9+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+2+%D0%B4%D0%B5%D

 Борис хвърля кървавия нож от прозореца, прескача оградата и хуква бос по улицата. Погледът му е празен, а ръката - порязана. Камери го заснемат в 4,16 ч на 25 юли 2015 г., но той не знае.

“Убих ги - и жена ми, и баба ми. Ще се предам”, каза той на майка си Соня. По телефона съобщава на полицаите, че ще ги чака на моста в софийския кв. “Димитър Миленков”. Минават 3 часа, а той все мисли дали жените са живи. Като стига моста, въздъхва: “Сигурно са умрели.”

В едноетажна къща на ул. 520 в кв. “Христо Ботев” - на половин час пеша от моста, 16-годишната Ева и майка ѝ Ася са плувнали в кръв.

“Не мога да дишам”, стене девойката. От ужас, че детето ѝ умира, майката не усеща болка, а е срязана поне на 5 места. Довлича се до съседната къща.

“Към седем без двайсе на прозореца се почука силно. Гледам - Ася, цялата в кръв. Имаше рани от порязано по лицето и главата. Успя да ми каже, че Борис ги намушкал и избягал”, разказва съседката Надя Митева. - В цялата къща имаше кръв, по стените, едното легло и завивките, по перваза и пердето. Ева имаше рани на гърба и по лицето.”

Полицай слага белезници на Борис Йорданов, за да го отведе в затвора.
Лекарите спасяват и двете. Ева е оперирана спешно заради дълбока рана в гърдите, 14 дни лежи в болница. Раната на врата ѝ трудно зараства, но след месеци оздравява. Ножът от кървавата нощ е срязал всичките ѝ хубави спомени от живота с Борис. “Искам да го съдите”, казва без колебание тя в Софийския градски съд.

 

Борис Йорданов е отведен там с белезници и охрана в края февруари. На 23 години е. За пред съда е облякъл нови дънки и шарено яке. Татуировките по лявата му ръка и гърба не се виждат. Стои с наведена глава. Не смее да погледне Ева, в която твърди, че още е влюбен. Като го вижда, тя изпада в истерия и писъците ѝ огласят втория етаж на Съдебната палата. “Не иска да го вижда, изпитва ужас от него”, обяснява неин познат.

Преди ареста Борис работи като товарач в софийска фирма за преработка на отпадъци. Израсъл е в семейство с 3 деца. (Виж по-долу.) С Ева го запознава бившата му приятелка Вероника. 2 г. преди нападението двамата заживяват заедно. Борис казва, че родителите им се съгласили. Домошар е, обича за пазарува, да човърка по колата и да ремонтира къщата.

“Разбирахме се добре, докато Ева не почна да настоява да отидем да живеем при майка ѝ. Аз не бях съгласен”, разказва той. Една вечер, около 2 месеца преди да се надвеси с нож над Ева, той се връща от работа, но нея я няма. Звъни ѝ, но телефонът е изключен. След няколко дни тя му се обажда да се видят.

“Отидох и тя сама се качи в колата. Прибрахме се в нашата къща. Същия ден разбрах, че майка ѝ е пуснала жалба в Първо РПУ, че съм отвлякъл дъщеря ѝ”, разказва Борис. Арестуван е, но след месец и половина жалбите са оттеглени и го пускат. Младите се срещат пак.

“Ева ми каза, че няма друг мъж и иска да си остане “женена” за мен. Повярвах ѝ”, казва Борис. През юли 2015 г. обаче момичето му съобщава, че прекратява връзката си с него. Борис не е готов за раздялата.

“Въпреки че заради Ева лежа в ареста, синът ми много я обича и не иска да я остави”, казва майка му Соня. Тя е само на 39 г., но е превита и съсухрена от живота. Още помни как сутринта на 24 юли синът ѝ се появил “дрипав и безсилен”.

Куцал, а от кутрето на ръката течала кръв. Според Соня, преди да отиде в дома на Ева, Борис си купил нови дрехи. Прибрал се към 18 ч, донесъл и вечеря. След около 40 минути казал, че излиза.

Вечертта той говори по телефона с майката на Ева. Семейството тъкмо се връща от сватба извън София. Ася му заръчва, ако ще ходи у тях, да ѝ купи цигари. Освен за Ева тя се грижи за още 2 деца - 2-годишния Нанси и брат му Радо, на 5 г.

Дъщеря ѝ е красавицата на квартала и младежите въздишат по големите ѝ кафяви очи. Борис отива при нея да настоява да се съберат. Ева се колебае и казва, че ще помисли.

“Видях, че се е променила. Беше променила и отношението си към мен. Каза, че нямам право да ѝ се меся”, спомня си Борис. Той решил, че тя “се държи лошо”, понеже има връзка с друг. Поводът е в дребна случка от вечерта - Ева излиза от стаята и Борис чува шум. Надниква и я вижда да си говори с Милчо - сина на хазаина. По-късно на няколко пъти я пита дали има нещо с него или с друг мъж, но тя отрича.

Борис сам се обадил на полицаите и казал, че ще се предаде при моста в кв. “Димитър Миленков”. Малко по-рано той хвърлил във водата торба с окървавени дрехи. Полицаите са правили следствен експеримент, за да открият мястото (на малката снимка). СНИМКА: НАДЕЖДА ГЪРБОВА
Раздразнен, Борис обува чехлите си и излиза на двора. “Помолих да ми отвори, а тя заядливо ми отговори да прескоча оградата. Влезе в къщата и аз се върнах след нея”, разказва той.

 

След дълги караници към 3-4 ч през нощта жените лягат да спят. В стаята има 2 кревата един срещу друг, а между тях - масичка с телевизор. Ева и майка ѝ лягат на единия, като помежду им се сгушва малкият Радослав. Борис е с братчето му на другото легло, но сън не го хваща. Често става и ходи из двора. По едно време вижда нож, пъхнат под шкаф с музикална уредба до вратата. Взема го и влиза в стаята, като крие с тяло 15-сантиметрово острие.

Ева обаче го усеща, побутва майка си и ѝ прошепва, че Борис има нож. Сънената Ася става, пребърква го и като не намира нищо, казва: “Хайде, стига с тези глупости, искам да спя.”

Майката и дъщерята лягат пак, но не и Борис. От главата му не излизала една реплика от кавгата същата вечер: “Мога да имам 100 мъже.” Той сяда в ъгъла на леглото и се заглежда в унеслите се в дрямка жени.

“Наблюдавах ги към 2 минути. Казах си, че не заслужавам такова отношение. Причерня ми. Застанах над главата на Ева, замахнах с ножа и я ударих в тила. Тя се развика. Плисна кръв. Почнах по инерция да я мушкам”, разказва Борис.

Ася се събужда от крясъците. “Видях, че Борис я наръга. После усетих силен удар с ножа по лицето. Замахваше със злоба, без да гледа. Беше превъртял.

Редуваше ни като кучета, натискаше да ни нареже”, спомня си Ася. Жените пищят, а той им крещи да млъкнат. До леглото, боси и сащисани, стоят събудените хлапета. После едното често ще повтаря: “Боби ще идва да ме коли, ще идва да ме коли.”

Той спира внезапно. “Изведнъж се осъзнах какво съм направил и хвърлих ножа. Бях превъртял, краката ми трепереха. Видях, че майка ѝ говори, но не чувах думите. Бях много гневен, те се подиграваха с мен.”

От къщата Борис тича до моста. Измива ръцете си от кръвта в Искъра. Облича чисти дрехи, а изцапаните хвърля в гьол до реката. Когато решава да се предаде, казва на майка си да не идва, за да не види как му слагат белезници. Задържат го полицаи от 8-о районно и е отведен в СДВР.

Ева е откарана в болница с 8 порезни рани по тялото и ръцете. Най-дълбока е гръдната и от нея блика кървава пяна. За да я спасят от смърт хирурзите ѝ поставят гръден дрен.

Майка ѝ е приета в болницата с порезни рани по главата, лявата буза, клепача и шията. Според прокуратурата видът на нараняванията показва, че Борис е искал да убие и двете.

В ареста той пропушва. Според психолози терзае го мисълта, че се е провалил в желанието да прави добро впечатление, да е “неповторим и да очарова”.

Кървавият нож е открит на 2 м от къщата. Той е една от многобройните улики, пратени заедно с обвинителен акт в съда на 20 януари.

Още при разследването е отхвърлена тезата, че нападателят е действал в състояние на физиологичен афект. Тогава наказанието му би било по-леко. Борис признава за стореното, протоворечи си само за дреболии. “Съжалявам”, казва той в съда и моли делото да се гледа по съкратената процедура без разпити на 17-те свидетели и експерти.

Състав от двама съдии и трима заседатели с председател Владимир Астраджиев го осъжда на 10 г. затвор при първоначален строг режим. Привежда в изпълнение и стара 6-месечна условна присъда. (Виж долу.)

Борис приема наказанието с мълчание. Тръгва с полицаите, без да погледне нито изгората си, нито майка си. Прибират го в софийския затвор, където ще закоравее сред престъпници.

Тренирал бойни изкуства и

станал свидетел на убийство

Родителите на Борис нямали брак и се разделили преди 10 г. Той останал да живее при майка си Соня, но поддържал връзка с баща си, който се занимавал с дърводелство в с. Скравена.

Соня работела като общ работник в склад. Грижела се за брата на Борис - 20-годишно момче, останало инвалид след катастрофа. Има и дъщеря, която е омъжена и живее отделно.

Борис тръгнал на училище от 7 г. За разлика от другите роми не бягал от часовете, учел се и не повтарял класове. Казва, че му вървели математиката и физическото възпитание, но прекъснал училище заради проблеми с единия крак, заради които дълго бил на легло.

Работел на няколко места. Не осъществил мечтата си да стане шофьор на тир, но бил доволен от заплатата си на товарач. Помагал и на баща си на село.

2 г. тренирал бойни изкуства в известен столичен клуб. “Отказах се, защото видях убийство. Беше пребит един човек, който се оказа невинен. Бях стресиран и спрях да ходя в залата”, разказа Борис. Пред полицаите казва, че има много приятели и може да разчита на тях, но никой не се появява в съда.

Осъждан е веднъж на 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба за опит за кражба. На 8 февруари 2013 г. той и Бисер Шопов опитват да отмъкнат от склад на фирма в Нови Искър 4 метални шкафа и 5 стойки. Спрял ги Георги Петров. Борис е осъден и за това, че е подбил тавана, врата и калник на колата на Петров.

Тест на психолози: Борис е агресивен и не търпи критика

Емоционално лабилен и импулсивен, склонен към гневни изблици - така психолозите характеризират нападателя Борис Йорданов. Според тях търпимостта му към критика е слаба. При разговор с тях той казва, че отношенията му с Ева се развалили, защото се намесила майка ѝ. Започнала да му "държи сметка къде излиза и какво прави”. Ася обаче твърди, че няма логично обяснение за случилото се.

“Не зная защо стана така, не съм го очаквала. По принцип не е агресивен и не е вадил нож никога. Според мен онази нощ превъртя”, казва тя.

Борис е подложен на два теста, които дават информация за психиката и реакциите му. Единият отчита 85% агресивност и 50% вина след агресия. Другият показва, че е активен и неспокоен, без рационални нагласи. Противопоставя се на всички забрани и ограничения. Според психолозите Борис има повърхностно мислене, склонен е да надценява способностите си и да подценява другите. Напорист е в преследването на целите си.

Младият мъж описва себе си като общителен. Твърди, че не обича да се налага, но не търпи да му повишават тон. Затова, когато не е виновен, избухвал за секунда. Интелектът и паметта му са в границата на нормата. Няма данни да е страдал от психическо заболяване, не е посещавал психиатър или психолог, вменяем е и може да носи наказателна отговорност, е заключението на психолозите.

Оцелялото момиче:

Напуснах го, не даваше да се

виждам с мама и братята ми

“В началото се разбирахме добре, но през март започнахме да се караме. Той не искаше да се виждам с майка си и братята си. Спираше ме. Разбрах, че е ходил с бившата си приятелка, докато е бил с мен. Повече не исках да живея така и го напуснах.

Още същия ден, когато се нанесох при майка си, Борис дойде. Помоли ме да се върна, но отказах. Тръгна си. Каза, че няма да ме търси”, разказва Ева. Комшии любопитствали къде е Боби, но майка ѝ мълчала. Тормозела се, откакто чула от дъщеря си, че “Боби се държи лошо с нея и я заплашва”. Тя самата от 10-годишна живяла в пансион и се оженила твърде рано.

“На 24 юли Борис пак дойде да пита защо не го искам. “Казах му - заради всичко, което ми причини”. Наистина нямаме нищо общо с Милчо, не сме били гаджета”, твърди Ева. 

Пролетта ще е с нормални температури, но по-влажна

http://www.vesti.bg/bulgaria/proletta-shte-e-s-normalni-temperaturi-no-po-vlazhna-6051619

Март в момента е с нормални температури, а тези валежи, които се очакват, определено ще бъдат над нормата, посочи климатологът доц. д-р Георги Рачев

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=316330

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 22 март, са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 до 16:00 ч.

Прокуратура, полиция и местна власт търсят спешни мерки за овладяване на битовата престъпност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561200

Среща по сигурността във връзка със зачестилите случаи на извършване на престъпления против собствеността и личността на гражданите в малките населени места в отдалечените и в слабо населените райони ще се състои в сградата на Областна администрация, Пловдив. На нея  ще присъстват Областният управител Здравко Димитров, районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, Галин Гавраилов, зам.-окръ...

Ревизоро се съмнява в хвалбите на премиера за събрани 3 млрд. повече от контраба

http://bulgarski.pogled.info/news/72458/Revizoro-se-samnyava-v-hvalbite-na-premiera-za-sabrani-3-mlrd-poveche-ot-kontraba

/Поглед.инфо/ Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро, който е бивш шеф на Агенция "Митници", се усъмни, че заради борбата с контрабандата в бюджета са влезли 3 млрд. лева повече от заложеното.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване