С курбан за здраве празнуваха Спасовден в Неврокопско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582138

Днес на две места край Гоце Делчев християните отбелязаха празника Възнесение Господне, популярен и като Спасовден. Шест агнета дариха бивши жители на закритото през 2008 година село Драгостин, дарение направиха и монахините от близкия манастир. За тържествената служба и курбана край оцелялата и обновена с доброволен труд на кореняци от Драгостин селска черква, се събраха над 200 души да почетат празника и да си спомнят за дедите си. Курбан за здраве раздадоха по традиция и в параклиса Възнесение Господне над село Мусомище,....

"Ювентус" купи за 30 млн. евро Миралем Пянич от конкурента си "Рома"

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/09/2774635_juventus_kupi_za_30_mln_evro_miralem_pianich_ot/?ref=rss


"Ювентус" направи сериозен удар по един от основните си конкуренти в италианското първенство - "Рома", след като привлече Миралем Пянич.

Босненският футболист подписа петгодишен договор с "бианконерите", а трансферът му ще струва на шампионите 30 милиона евро, каквато е сумата в освобождаващата клауза на футболиста.

"Старата госпожа" ще доплати още 8 милиона евро компенсация на самия футболист.

Пянич е един от най-постоянно представящите се играчи в Серия А и...

9-и и 10-и епизод на "Троновете" ще са най-дългите досега в сериала

http://offnews.bg/news/n_1/n_630790.html

HBO разкри подробности около последните два епизода от шести сезон на "Игра на тронове", които се очаква да бъдат излъчени до края на месеца. От тях разбираме, че 9-и и 10-и епизод ще бъдат най-дългите от всички предишни серии досега. Те ще се казват съответно "Битката на копелетата" и "Ветровете на зимата" и ще бъдат режисирани от Мигел Сапочник, който стои зад епизода от миналия сезон - "Хардхоум", което предполага, че ще има доста битки. Девети епизод ще бъде с продължителност от 60 минути, вместо традиционните близо 50, а десетият ще е цели 69 минути, което ще го направи най-дългия от всички досега. Сумарно това е почти цял един епизод, на който ще се насладят феновете. "Битката на копелетата" очевидно ще се върти около сблъсъка между Рамзи Болтън и Старките, а "Ветровете на зимата" носи името на шестата книга на Джордж Мартин, която предстои да излезе, и вероятно ще наблегне на заплахата от Белите бродници.

Новините на Нова с голямата награда "Зелено перо"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582133

Поредно престижно отличие спечели екипът на Нова. Репортерът на Новините на Нова Живко Константинов получи голямата награда "Зелено перо" в националния конкурс за "Най-зелени компании в България". Събитието се организира за шеста поредна година, като инициативата, организирана от b2b Media, в партньорство с Министерството на околната среда и водите, отличи компаниите с отговорно отношение към околната среда.Призът "Зелено перо" бе присъден на Живко за материала му от ледения континент Антарктида -

Банкер №1 на Гърция у нас в разгара на стрес тестовете

http://www.mediapool.bg/banker-1-na-gartsiya-u-nas-v-razgara-na-stres-testovete-news250238.html

Управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас е пристигнал на посещение у нас по покана на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, съобщиха оттам. Това се случва в разгара на провеждащите се в България в момента преглед на активите и стрес тестове на банковата система. Проверката трябва да приключи до края на юли, а резултатите й ще бъдат обявени на 13 август. Банките с гръцка собственост у нас са Юробанк, ОББ и Банка Пиреос. "Програмата на г-н Стурнарас включва срещи в БНБ и други институции. Предвижда се и дискусия с ръководството и експерти на БНБ по актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция", посочиха от БНБ. Оттам обаче не съобщиха поводът за визитата на Стурнарас. „Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа", е посочил гръцкият централен банкер. „Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки", е изтъкнал управителят на БНБ Димитър Радев. По думите му положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи. "Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни. Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора”, е заявил Радев.

Двама с български корени сред убитите в Турция полицаи

http://offnews.bg/news/n_1/n_630789.html

Двама от полицаите, убити при последните нападения срещу силите на реда в Истанбул и Мидят, са с български корени, съобщава БГНЕС. Това става ясно от информация на турскоезичната Фейсбук страницата  "Български изселници". Роденият в Шумен Кадир Джихан Карагьозлю е загинал при атентата в Истанбул на 7 юни . Вчера той е бил погребан на церемония, на която са присъствали редица политици, сред които бившият турски президент Абдуллах Гюл и премиерът Бинали Йълдъръм. Карагьозлю  е завършил полицейско училище и университет в Истанбул. Утре в Одрин ще бъде погребана 32-годишната Нефизе Йозсой от кърджалийското село Чифлик. Йозсой е бе убита при бомбеното нападение срещу полицейски участък в югоизточния град Мидят вчера. Загиналата има 3-годишна дъщеря. От родното й село към Одрин ще потеглят два автобуса с близки и приятели. 

Събраха над 2500 играчки за болни деца

http://www.cross.bg/igrachki-detza-myzeiiko-1510876.html

/КРОСС/Над 2500 играчки бяха събрани при благотворителна кампания в помощ на болни деца, пише "Новинар". Кампанията е под наслов "Дари играчка - дари усмивка на болно дете" и се организира от Националната инициатива "Приказки без край", чиято основна цел е да се подобри болничният престой на хлапетата в детските отделения у нас. Тази година кампанията бе с партньорството на научния център "Музейко". Акцията започна на 1 юни, а играчките бяха събрани само в рамките на 5 дни. Над 500 родители и техните деца посетиха къта в "Музейко", където можеха да оставят играчка - от бебешки дрънкалки и плюшени играчки до конструктори, коли, топки и маски. Отделно от това са получени дарения от 12 града. Играчките ще бъдат разпределени между хлапетата в педиатричните клиники на 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе.    

Нова присъда в Страсбург заради публичен арест при Цветан Цветанов

http://www.cross.bg/popov-evro-deloto-1510878.html

/КРОСС/ България беше осъдена за пореден път в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради действия на МВР при управлението на Цветан Цветанов.14 000 евро обезщетение за морални вреди определи съдът на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и съпругата му Антония Попова заради бруталния му показен арест през 2010 г. Той бе един от подсъдимите заедно с бившия военен министър Николай Цонев по дело за подкуп, по което бяха окончателно оправдани. Попов беше задържан на 1 април преди 6 години в нотариалната кантора на съпругата му от маскирани и въоръжени служители на МВР, които крещят: "Легни на земята! Ръцете горе!". Това стана ясно от разпространен тогава видеозапис от вътрешното ведомство. Въпреки че никой в офиса не оказва съпротива, полицай блъска силно главата на Попов в рамката на вратата, поваля го на пода, закопчава ръцете му с белезници, след което безпричинно рита и настъпва ръцете му. Малтретирането на Попов е заснето от специално осигурен от МВР операторски екип, а избрани кадри са качени на сайта на МВР. Арестът е записан и от камера в кантората. В решението по делото "Попови" срещу България, публикувано днес, ЕСПЧ сочи нарушения на няколко текста от Конвенцията по правата на човека, извършени спрямо тях, съобщи "Правен свят"

Марчо от "Сървайвър" е сред осемте издирвани за престрелката в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567224

"Многократен шампион на България съм по Кик бокс, висешампион на България съм класически културизъм. Направих дебют в най-сериозната лига - ММА, на последното състезание "Be strong"направих най-бързия нокаут.", разказа преди време в предаването "Сървайвър"по Би Ти Ви Марчо Антонов Марков от Поморие.
"Многократен шампион на България съм по Кик бокс, висешампион на България съм класически културизъм. Направих дебют в най-сериозната лига - ММА, на последното състезание "Be strong"направих най-бързия нокаут.", разказа преди време в предаването "Сървайвър"по Би Ти Ви Марчо Антонов Марков от Поморие.

Прокуратурата поема Василев, още няма потвърждение за екстрадицията му от Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5567240

Прокуратурата поема Василев, още няма потвърждение за екстрадицията му от Сърбия"Прокуратурата все още не е получила документи за екстрадацията на Цветан Василев, това се очаква да стане до края на работния ден, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Днес делото срещу Василев и останалите 13 обвиняеми за източването на КТБ е изпратено в специализираната прокуратура, съобщи Арнаудова.

Слънчево време ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=323094

През нощта над страната ще бъде ясно и почти тихо. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 20°-23°, температурата на морската вода 19°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2- 3 бала.

Нов хит - въртящите се във въздуха саксии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582084

Нов хит сред потребителите са левитиращите във въздух саксии, които се въртят около оста си и не се нуждаят от пръст и поливане, пише в. "Метро". Левитацията и свободното висене във въздуха се постига чрез система от магнити. В саксиите се насажда специален вид цветя, който усвоява влагата и хранителните вещества чрез листата, а не от корените, при което става излишно поливането. Как да привлечете късмет и богатство в дома и офиса Новите продукти ще бъдат пуснати в т...

Мъж, убил дете в катастрофа, застава пред Темида

https://www.24chasa.bg/novini/article/5567223

Мъж, убил дете в катастрофа, застава пред Темида Мъж, убил дете в катастрофа и наранил второ, застава пред Темида. Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 36-годишния Михаил Р, който нарушил правилата за движение и допуснал пътня инцидент, при който е загинало дете и е пострадало тежко момче на 15 години. Става дума за престъпление по чл. 343, ал. 4 пр.1 и пр. 3 вр. ал.

В Сопот и Карлово се въвежда дуално обучение за нуждите на ВМЗ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/09/2774627_v_sopot_i_karlovo_se_vuvejda_dualno_obuchenie_za/?ref=rss


В Сопот и Карлово се въвежда дуално обучение за нуждите на ВМЗ - Сопот. Това се разбра от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски при посещението му в Сопот.

Той посочва, че този вид обучение, което съчетава теорията с практиката, все още не е официално въведено в българските училища, но заради острата нужда на завода от кадри в тези два града това ще стане в аванс.

"Тя (дуалната система - бел. ред.) все още не е въведена законово у нас, но министърът на...

4 г. затвор за Георги Николов-Дупката заради рекет над Банскалията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582136

4 години лишаване от свобода получи Георги Николов от Благоевград за изнудване.54-годишният мъж е осъждан многократно, като последната присъда е изтърпял на 21 януари 2012 година. Междувременно от 2002 г. той бил свидетел по друго дело, водено от Окръжна прокуратура – Благоевград, срещу Стефан Назъров, Златко Георгиев и Спас Покровнишки. Тримата обвиняеми по това досъдебно производство в съучастие с цел да набавят за себе си облага са принудили Георги Николов с прякор Дупката чрез сила да се разпореди против волята си с неустановена парична сум...

Вагнеровият фестивал в Байройт - за пръв път и по телевизията

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/09/2774492_vagneroviiat_festival_v_bairoit_-_za_pruv_put_i_po/?ref=rss


Оперни спектакли от прочутия фестивал за произведения на композитора Рихард Вагнер в германския град Байройт ще бъдат излъчени за пръв път по телевизията. Британската телевизия "Скай артс" обяви, че ще показва изпълненията на четирите произведения от цикъла "Пръстенът на нибелунга" във Великобритания, Ирландия, Германия, Австрия и Италия.

Фестивалът в Баройт е едно от най-престижните музикални събития, като всяка година привлича известни личности от политиката, изкуството и бизнеса....

Абсурдно е да се влиза по-лесно в университет, отколкото в детска градина

http://www.mediapool.bg/absurdno-e-da-se-vliza-po-lesno-v-universitet-otkolkoto-v-detska-gradina-news250237.html

Движение 21 иска местата в детските градини и тези за първокласници да се планират съобразно нуждите на всеки район в София. Това се казва в позиция на партията на Татяна Донечва. От години е известно, че в София има проблем, както с местата в детските градини, така и при класирането и записването на децата в 1 клас. Според партията това се дължи на некомпетентното управление и управленската безпомощност, които водят до това родителите да се лутат, да тичат от училище на училище и да търсят връзки, за да запишат децата си в предпочитаното от тях училище. “Стига се дотам, директори на училища да си измислят критерии, за да присъждат точки и оттам да класират кандидатите, се казва в позицията. “Абсурдно е, че в момента в София по-лесно се влиза в университет, отколкото в детска градина или в първи клас. Това означава само едно – че от години никой не се е занимавал сериозно с проблемите в тази сфера“, посочва партията. От Движение 21 предлагат като първа стъпка към решаване на проблема организиране в Столичния общински съвет на работна или експертна група, която да изготви прогноза на база броя родени деца в София след 2010 година и планиране на местата в детските градини и училища по райони. За да не се стига до поредния хаос следващата година. Трябва да се отчете и фактът, че има квартали на София, които се разрастват през последните години, но в тях няма училища и детски градини – кв. Витоша, кв. Малинова долина и др. Според Движение 21 е абсурдно толерирането на т.нар. елитни училища в София, когато говорим за начален или основен етап на образование. В позицията се посочва, че подобна псевдо-класация само подхранва познатите ни порочни практики при предоставянето и управлението на публични блага и услуги.

Денят на бащата става семеен спортен празник

https://www.actualno.com/moresport/denjat-na-bashtata-stava-semeen-sporten-praznik-news_544279.html

В неделя, 19 юни – Международния ден на бащата, столичният спортен комплекс „Спортна София“ (ул. Българска морава 2) ще се превърне в арена на 12 различни спорта в рамките на семейния празник „Татко и аз“. Инициативата е на Фондация „Бащинство“ и Детска Футболна Академия – Комета, в партньорство със Столична община и Министерство на младежта и спорта. Деца и родители от всякакви възрасти могат да се включат в забавната инициатива, а в програмата на

19 души са задържани за стрелбата в Слънчев бряг, включително собственикът на заведението

https://www.actualno.com/society/19-dushi-sa-zadyrjani-za-strelbata-v-slynchev-brjag-vkluchitelno-sobstvenikyt-na-zavedenieto-news_544278.html

19 души са задържани за престрелката в Слънчев бряг, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. Вчера при престрелка един човек загина, а двама, сред които и соченият за наркобос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, пострадаха. Смята се, че поводът за кървавата драма е скандал за паркомясто. Двама души все още се издирват за престрелката. Сред задържаните е и собственикът на заведението, където се е разиграл екшънът. Все още не е ясно по каква версия се работи, а Бъчварова призова хо

Либия започна удари срещу главния град на "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/africa/libija-zapochna-udari-sreshtu-glavnija-grad-na-isljamska-dyrjava--news_544280.html

Бойни самолети на либийското единно правителство извършиха въздушни удари срещи позиции на „Ислямска държава” в Сирт. Градът, от чийто регион е родом покойният диктатор Муамар Кадафи, е главен за джихадистката групировка в северноафриканската страна. Ударите са били съсредоточени около конферентен център, който е команден пост на „Ислямска държава”, се допълва в изявление на правителството. Военноморските сили на новата власт от своя страна съобщиха, че крайбрежие

Стабилността и туристическият сезон простреляха здравия разум

http://www.mediapool.bg/stabilnostta-i-turisticheskiyat-sezon-prostrelyaha-zdraviya-razum-news250236.html

Между 30 и 40 души, повечето носещи бронежилетки, ножове, брадви и огнестрелно оръжие, заформят масов бой, преминаващ в стрелба на месо. Резултатът е един убит, един тежко ранен, един по-леко ранен и няколко дупки от куршуми във витрините на околните магазини. Типична за 90-те години "каубойска среща", която логично би получила дежурното обяснение от МВР – "преразпределяне на територия". Особено предвид факта, че едната от страните е предвождана от легендарния несебърски наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, излежал неотдавна ефективна присъда точно за ръководене на наркобанда. Проблемът обаче е, че мизансценът е лъскаво заведение на оживена улица в ключовия за чуждестранния алкохолен туризъм Слънчев бряг. И всичко това – буквално на прага на дългоочаквания от цялата държава летен сезон. Нетипичната ситуация очевидно изисква и нетипична реакция. Може би затова по-малко от 12 часа след кървавия мутренски сблъсък най-висшият професионален представител на МВР излиза с успокояващо-неглижиращата случая основна версия, че всичко е провокирано от "битов инцидент". "Това, което можем да кажем към момента е, че състоялият се инцидент е след възникнал, нека го наречем, битов инцидент. Значи, във вчера, следобедните часове, лице от обкръжението на Димитър Желязков, млад човек, живеещ на съпружески начала с дъщеря му, е имал скандал с управителя на заведението, където е станал инцидентът, по повод място за паркиране. Бил му е нанесен лек побой, лека телесна повреда, след което е имало комуникация между управителя на заведението и Димитър Желязков – Очите", обяснява с равен тон главният секретар Георги Костов. Междувременно текат масирани заградителни мероприятия, разпити, арести, а успоредно с тях и неофициални информации, че скандалът е заради рекет, както и, че бургаската полиция е имала предварителна информация за растящо напрежение сред криминалните среди в региона. Появата на паралелните версии веднага е пресечена експертно от успокояващия глас на генерал-лейтенант Бойко Борисов: "Една махленска свада на кандидат-зет на бивш затворник – за паркомясто пореден инцидент." Точка! Следват и допълнителни уточнения, целящи да заличат всякакво останало съмнение у зрителя, че зад патакламата в Слънчев бряг все пак може би прозират малко по-дълбоки процеси от тривиален спор при паркиране. "Кандидат-зетът е влязъл спор със собственика на заведението за паркомясто – там за такситата. На 3 юни е завършила проверката на въпросната таксиметрова компания, която е била на дъщерята на въпросния човек (вероятно има предвид Митьо Очите – бел. авт.) и мисля, че в затвора трябваше да променим хората, но те не ги променят...", лаконично продължава да криволичи мисълта на премиера. Лицето му остава непоклатимо като камък и нищо в изражението му не показва дори и следа от притеснение. Напротив, той е убеден, че макар тази незначителна свадичка да е дала временно храна на медиите да спекулират, всичко ще отмине и в крайна сметка туристическият сезон ще разцъфне по план. "С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънските туристи в България и да се очаква толкова добър сезон и нек'ви, там, махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви... Ако продължите да говорите по една подобна, казвам, свада, може и донякъде да попречи, но мисля, че това, което ще направим и правим в момента – толкова полиция имаме вече в Слънчев бряг, толкова полиция командироваме, че се надявам да го спасим курорта от тези хора." Въпреки цялата тази властова стабилност, излъчвана по всички телевизионни канали от сутринта, обаче възникват някои въпроси. Защо, аджеба, след като става въпрос за най-обикновен "битов инцидент", е необходимо спешното заминаване на вицепремиера Румяна Бъчварова за Слънчев бряг, вместо да вземе планирано участие в съвета на вътрешните министри от ЕС? Ще помага при извършването на неотложните процесуално-следствени действия ли, що ли? "Единственият въпрос, който имам по случая е защо пред болницата не бяха арестувани тея, които дойдоха? На свиждане ли, на какво ли, не ги знам", даде някаква яснота по този въпрос министър-председателят. И все пак – лично вицето му ли трябваше да се заеме с вътрешната проверка на действията на бургаската дирекция на МВР след една свада за паркомясто? Друг въпрос. Ако службите действително нямат никакви данни за възможни размествания на криминалния контингент по Черноморието, защо е необходимо командироването на рекорден брой униформени, които да пазят очакваните чуждестранни туристи? Това бе съобщено само преди няколко дни след среща на Бъчварова с европейски дипломати. Впрочем, след същата среща главният секретар на МВР Костов предупреди, че мярката се взима, защото "летният туристически сезон се очаква да е изключително тежък". Дали имаше предвид тежестта от тълпите руснаци, румънци, англичани, германци и скандинавци, които през 2016 г. ще преоткриват изобилието на услуги и атракциони по южното Черноморие, не стана ясно. Ясно е обаче, че макар основната цел на властта да поддържа спокойствието и стабилността преди туристическия сезон да е обяснима, то е доста по-трудно да бъде обяснено станалото снощи в Слънчев бряг със спор за паркомясто. Не че бургаските мутри не са склонни да причинят трайни увреждания заради конфликт на пътя. Просто времето, за което иначе доста мудното МВР успя да разнищи тази история, е подозрително кратко. Едва ли някой задравомислещ човек очаква участници в престрелка с Митьо Очите да разкажат на полицията още на първия си разпит в най-малки подробности защо той е ангажирал 30-40 гардове с бронежилетки да опустошат заведение. Това е точно толкова вероятно, колкото и, че Желязков е "влизал за рапани" през 90-те, както беше обяснил в свое интервю през 2013 г.

София ще излъчи своя №1 за региона в „Купата на Coca-Cola: Движи се!” тази събота

https://www.24chasa.bg/sport/article/5567122

София ще излъчи своя №1 за региона в
„Купата на Coca-Cola: Движи се!” тази съботаВсички отбори победители ще се впуснат във футболна надпревара на 17-19 юни в комплекс „Спортна София 2000“ в Зона Б-5, София Последните зонални мачове от турнира „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ стартират на 11 юни в София. Тази събота, в 10:00 часа, спортен комплекс „Академика – 4 км“ ще събере всички училищни отбори от София,

Лиляна Павлова: Очакваме повишение на стокооборота с Казахстан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567205

Очаква се повишение на стокооборота между Казахстан и България, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на българо-казахстански бизнес-форум в Астана, предаде „Фокус“.
„Оптимист съм за стокооборота между двете държави. Проведените срещи с първия вицепремиер на Казахстан и проведените срещи
Очаква се повишение на стокооборота между Казахстан и България, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на българо-казахстански бизнес-форум в Астана, предаде „Фокус“. „Оптимист съм за стокооборота между двете държави. Проведените срещи с първия вицепремиер на Казахстан и проведените срещи

Федерер спечели в три сета първия си мач на трева за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/09/2774630_federer_specheli_v_tri_seta_purviia_si_mach_na_treva/?ref=rss


Световният №2 Роджър Федерер спечели първия си мач на трева за сезона, след като победи в три сета американеца Тейлър Фриц на турнира в Щутгарт.

Швейцарецът се наложи с 6:4, 5:7, 6:4, след като вчера мачът бе прекъснат заради дъжд при 4:3 и пробив в негова полза.

18-годишният Фриц, който в момента е на 65-а място в световната ранглиста демонстрира добър тенис, но опитът и класата на именития му съперник си казаха думата във важните моменти.

Федерер не беше играл...

„Нетинфо” с нова методология в измерването на рекламни кампании

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/netinfo-s-nova-metodologiia-v-izmervaneto-na-reklamni-kampanii-6054849

Компанията разкри повече за общото си сътрудничество с Gemius и Nielsen Atmosphere  на официално събитие с партньори и клиенти

Наградиха отличените в кампанията "Яко е да си еко"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582134

Министър Ивелина Василева, областният управител на Враца Малина Николова и кметът на Община Враца Калин Каменов наградиха отличниците от Северозападен район за планиране, участвали в „Зелената олимпиада", част от образователно-информационната кампания „Яко е да си еко" на Министерството на околната среда и водите. Кампанията цели популяризиране на ОП „Околна среда 2014 - 2020". Отличените в трите възрастови категории са учениците Дарислав Кръстев от І клас на НУ „Св. Софроний Врачански" във Враца, Лъчезар Крушарски - VІІ клас на ЕГ „Йоан Екза...

Желязков оцеля и след втора тежка операция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582137

Димитър Желязков по прякор Очите оцеля и след втора тежка операция. Той е настанен отново в отделението по реанимация на Бургаската болница. Състоянието му остава критично.  След операция продължила близо 9 часа, простреляният с пет куршума продължава да е с опасност за живота. Лекарите са извадили от тялото му четири от тях, а един остана в тялото му. Тази сутрин медиците обясниха, че е рисковано да се подлага на още интервенции, предвид тежката кръвозагуба. В следобедните часове обаче се наложи той за втори път да мине през операционната. Пре...

Столична община се кани да "подари" апетитен терен, алармира БСП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582135

Столична община се кани да подари апетитен терен за над 40 хиляди евро на частна фирма. Става дума за място до столичния булевард „Цариградско шосе", алармираха общинските съветници от БСП. Според социалиста Борис Цветков фирмата оценител е измамила общината, като вместо реалното 60% бъдещо застрояване е отчела с 1/3 по-ниско. Кметът на район „Искър" Ивайло Цеков призна, че е допусната грешка при изчислението, но попита защо предложението е одобрено от три комисии, включително и общинари от БСП. Мястото, за което от БСП-София сигнализираха, че...

80% от асансьорите в България са потенциално опасни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323117

80% от асансьорите у нас са потенциално опасни. Според техниците причината е в отказа на етажните собственици да плащат за поддръжка, заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков: За 40 години аз не съм срещнал човек, който да се чувства като собственик на това съоръжение.

Защо Виктор Орбан иска „нелиберална демокрация”

http://www.cross.bg/orban-durzhava-demokratziya-1510877.html

/КРОСС/ „В Централна Европа, която реши да обърне гръб на Европейския съюз, се очертава силна ос за ликвидирането на четвърт век посткомунистическо либерално наследство. Откъдето и възмущението и тревогата, които преобладават вече в кулоарите на Европейската комисия в Брюксел. Тази радикална преориентация на страните от Централна Европа е исторически обрат", смята френският философ и журналист Ален дьо Беноа. - Унгарският премиер Виктор Орбан неотдавна предизвика възмущение с изявлението си, че ще установи демокрация, която не е либерална. Не са ли синоними двете думи?- Виктор Орбан, който е лидер на Фидес (Унгарски граждански съюз), заяви по-точно, че „досега ние познавахме три форми на държавно управление: националната, либералната държава и държавата-провидение", след което добави, че „новата държава, която ние изграждаме в Унгария, не е либерална държава, това е нелиберална държава". Съвсем наскоро Орбан уточни пред германския вестник WirtschaftsWoche, че „западните" ценности, основани на човешките права, свободната търговия и правовата държава, не са постигнали целта си. Откъдето и идеята за „нелиберална демокрация" (illiberal democracy), теоретизирана през 1997 г. от Фарид Закария в статия в списание Foreign Affairs, която вдигна голям шум. - Не бива да се учудваме

Валентин Златев строи новия хотел до паметника "Левски" в София

http://www.cross.bg/hotel-tyrizma-hayat-1510875.html

/КРОСС/ "Тера Тур Сервиз", което управлява хотелиерския бизнес на семейството на Валентин Златев - шеф на "Лукойл България", ще строи хотел на мястото на кино "Сердика" в София, до паметника на Васил Левски. Хотелът ще е част от верига "Хаят" и ще отвори врати през 2018 г., стана ясно от думите на директора на "Тера Тур Сервиз" Лъчезар Тодоров по време на форум за инвестиции в туризма, информира OffNews. Новият хотел ще е разположен на 4 хил.кв. м. Хотелът ще е с 5 звезди, ще разполага със 190 стаи, паркинг на две нива, три ресторанта и 1200 кв. м площ за сватби, приеми, изложби, срещи и конференции, фитнес и спа център. Височината на сградата ще бъде запазена, но тя ще бъде разрушена и построена наново, защото е твърде стара, уточни Тодоров. „Хотелската верига "Хаят" е от много висок клас и ще даде нов тласък за развитието на туристическия ни сектор", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи, че Министерството на туризма води разговори с още няколко големи вериги, които също обмислят навлизането си в страната ни.  

Uber няма да прави коли

http://www.cross.bg/koli-uber-kompanii-1510874.html

/КРОСС/Uber Technologies възнамерява да си сътрудничи с производители на коли, но не и сама да изгражда автомобили. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Травис Каланик, оставяйки отворена възможността за повече партньорства след онова, което бе сключено през миналия месец с Toyota Motor, предава Bloomberg. "Само отидете в германските заводи за строене на автоможбили и бързо ще разберете, че не искате да правите коли", коментира Каланик. Вместо да се опитва да придобие собствен капацитет за автомобило строене, Uber планира „да работи с компании, които сами правят това". Uber води преговори за партньорство с Fiat Chrysler Automobiles, твърдят източници, запознати с въпроса. Освен това технологичната компания коментира темата и с други автомобилни компании. Uber привлече около 9 млрд. долара финансиране от 1 януари тази година, включително и 3,5 млрд. долара от Саудитска Арабия през миналата седмица. Това се случва на фона на апетита на инвеститорите, които искат да получат дял от една индустрия, която оспорва концепцията за притежаването на коли. „Автомобилните компании осъзнаха, че особено в градските места хората не притежават коли, но понякога се нуждаят от подобни услуги", коментира Мартин Бригс, експерт от Frost & Syllivan. "Те гледат в дългосрочен план".    

Общини от Великотърновска област искат от държавата 2,2 млн.лв за аварийно-възстановителни дейности

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567208



Седем искания от общини от Великотърновска област за общо 2 262 647 лв от държавата ще бъдат изпратени изпратени от областната управа в старата столица за разглеждане от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Областната комисия във Велико Търново е дала положително становище на искането на Община
Седем искания от общини от Великотърновска област за общо 2 262 647 лв от държавата ще бъдат изпратени изпратени от областната управа в старата столица за разглеждане от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Областната комисия във Велико Търново е дала положително становище на искането на Община

На 19 юни София отново ще Живее Активно!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567193

На 19 юни 2016 г. в 10:00 часа Нестле България, Министерство на младежта и спорта и Столична община, заедно с Тереза Маринова, Тити Папазов, Евгени Иванов-Пушката, Владо Николов и много други любими български спортисти ще дадат официален старт на най-голямото събитие за балансирано хранене и активен начин на живот – ЖИВЕЙ АКТИВНО!
На 19 юни 2016 г. в 10:00 часа Нестле България, Министерство на младежта и спорта и Столична община, заедно с Тереза Маринова, Тити Папазов, Евгени Иванов-Пушката, Владо Николов и много други любими български спортисти ще дадат официален старт на най-голямото събитие за балансирано хранене и активен начин на живот – ЖИВЕЙ АКТИВНО!

Дефицит на В12 е риск за деменция, психози, депресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5567110

Дефицит на В12 е риск за деменция, психози, депресия Феодорина Ляскова Най-честата причина е нарушено усвояване поради атрофичен гастрит Витамин В12 е жизненонеобходим както за общото здравословно състояние на човека, така и за отделни органи и системи като нервната и кръвотворната система. Той е важен фактор за ДНК синтеза на бързо делящите се клетки и по-специално на клетките,

Нападателят на полицейския шеф в Силистра остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/5567131

Нападателят на полицейския шеф в Силистра остава в арестаПостоянна мярка „Задържане под стража" определи съдът в Силистра за 30-годишния Мартин Маринов, който нападна с нож шефа на антимафиотите в града. Бащата на Мартин е единият от тримата свидетели. Нападението било умишлено, като са налице доказателства за подготовката и планирането му, стана ясно по време на делото.

Газопроводът Eastring ще захранва газовия хъб край Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_630778.html

Българският газов хъб ще се захранва от газопровода Eastring, съобщи Mediapool.  Проектът за газопровода Eastring започна след спирането на проекта "Южен поток". Eastring е проект за свързване на газопреносните системи на Словакия, Чехия, Украйна, Унгария, Румъния и България.  Целта му е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите и да предоставя алтернативни доставки на газ от Русия, ТАНАП, Каспийско море, от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър към Централна, Южна и Западна Европа. Очаква се проектът да стартира на 31 декември 2019 г., като прогнозната му стойност е 2,06 млрд. евро.  "Булгартрансгаз" подписа днес меморандум с газопреносния оператор на Словакия Eustream за сътрудничество при проучването на възможностите за изграждане на проекта Eastring на териториите на двете държави.  На подписването на Меморандума присъстваха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Словакия Петер Зига. Предвидено е, че страните ще работят съвместно за включването на проекта в списъка на проекти от общ интерес на Европейската комисия. Проектът Eastring е изцяло в съответствие с принципите на Европейския енергиен съюз, насочени към диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Проектът е логична стъпка към създаването на регионален газов хъб, подчерта Зига. Петкова пък допълни, че газопроводът може да се реализира с минимални разходи защото ще се използва съществуващата инфраструктура.   Предвижда се подобни двустранни споразумения да бъдат сключени и с останалите участници в проекта. 

II-ри кръг от националния шампионат по драг рейсинг край Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582132

Вторият кръг от Националния шампионат по драг рейсинг на летище „Бършен" стартира на 11 юни, събота с квалификации. Очаква се в надпреварата да участват над 100 състезатели от страната. Това съобщи за Дарик Веселин Кабаджов от Сливен Драг Тийм, който е организатор на събитието. В съботния ден след 13.00 часа ще се проведат тренировките и свободни стартове за зрителите, който искат да изпробват личните си автомобили, а от 15 часа започва състезанието за моторите. На 12 юни от 10.30 часа ще се проведе самото състезание за автомобили. Новото тази...

Парламентът ще решава да изслушва ли Цацаров за КТБ

http://www.mediapool.bg/parlamentat-shte-reshava-da-izslushva-li-tsatsarov-za-ktb-news250235.html

Четирима депутати предлагат главният прокурор Сотир Цацаров да бъде извикан в парламента, за да се отчете по разследването за фалита на КТБ. Те са внесли проекторешение в Народното събрание, което е на базата на новата конституционна поправка от края на 2015 г., която позволява главният прокурор да бъде викан да докладва в парламента по решение на пленарна зала. Депутатите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов и Мартин Димитров от "Реформаторския блок" и Валери Симеонов от "Патриотичния фронт", определящи се като "група за натиск" по казуса "КТБ", в сряда пратиха покана до Цацаров да се яви в парламента доброволно, за да докладва по темата. В същия ден той отговори със съобщение до медиите, че по конституция може да бъде повикан на изслушване или за доклад в парламента единствено с официално решение на Народното събрание. Според Мартин Димитров не би трябвало да има нито един народен представител, който да не подкрепи предложението, защото то е като "стрес тест" за разследването. Депутатите искат доклад за прилагането на закона по казуса с фалиралата банка, включително за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на Цветан Василев пред правосъдието и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното от банката имущество. "Близо две години след фалита в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът на КТБ, станал известен и като грабеж на века, ще остане без последици за виновните лица, а източените над 4 млрд. лв. ще се платят основно от българския данъкоплатец", посочват депутатите. Според тях обществените очаквания са изправяне на Цветан Василев пред съда, търсене на отговорност от останалите членове на надзорния и управителния съвет или ръководни служители, одобрявали отпускането на необезпечени кредити за милиарди. "Отговорност е редно да понесат и членовете на тогавашното ръководство на БНБ и другите държавни органи, имали отговорност по закон и неупражнили дължима грижа и надзор върху управлението на КТБ. Важно е да се провери и дейността на квесторите, допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони, след налагането на специален надзор", твърдят четиримата депутати.

Постоянен арест за мъжа, опитал да убие шефа на БОП в Силистра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567115

Окръжният съд в Силистра остави за постоянно в ареста мъжа, направил опит да убие началника на сектор БОП в града Илиян Великов, съобщава БНТ.
30-годишния Мартин Стоянов поискал от съда снизхождение и заяви, че няма да се укрие, ако му бъде наложена друга мярка.
"Труд" припомня, че на 7 юни около 9.
Окръжният съд в Силистра остави за постоянно в ареста мъжа, направил опит да убие началника на сектор БОП в града Илиян Великов, съобщава БНТ. 30-годишния Мартин Стоянов поискал от съда снизхождение и заяви, че няма да се укрие, ако му бъде наложена друга мярка. "Труд" припомня, че на 7 юни около 9.

Полицията издирва още 8 човека за стрелбата по Митьо Очите

http://offnews.bg/news/n_1/n_630783.html

От полицията издирват още 8 души, които имат връзка със снощната стрелба по Димитър Желязков - Митьо Очите в Слънчев бряг. Това се разбира от прессъобщение на областната дирекция на МВР в Бургас. Всички издирвани са мъже на възраст между 26 и 40 години. От полицията призовават в гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на издирваните лица, да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР! АНОНИМНОСТТА ИМ Е ГАРАНТИРАНА! Божидар Георгиев Кузманов, 33 годишен от Пазарджик Марчо Антонов Марков, 30 годишен от Поморие Радослав Веселинов Димитров, 26 годишен от Плевен Силви Олегов Николаев, 42 годишен от Монтана Иван Симеонов Терзийски, 30 годишен от с. Ивайло, общ. Пазарджик Димитър Илиев Николов, 34 годишен от Несебър Георги Михалов Иванчев, 31 годишен от Дупница Радослав Янков Попов, 28 годишен от Самоков

Времето на 10 юни: Предимно слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582129

  Прогноза за времето за 10 юни, петък През нощта над страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде слънчево, но около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност. Главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 23 и 28°, в София около 24°. Атмосферното налягане бъде малко по-ниско от средното за юни. През деня ще се задържи почти без промяна. Над планините ще бъде предимно слънчево, но над масивите от Западна България в следобедните часове ще се развие...

„Евакуираха“ с военен хеликоптер ранени при взрив във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=323115

При засилени мерки за сигурност, днес пострадали при взрив бяха евакуирани с военен хеликоптер от двора на Университетската болница „Света Марина“ във Варна. Спасителната операция всъщност беше част от симулация-учение, която се проведе пред участниците в третия Международен семинар по антитероризъм, предаде репортер на Moreto.

Ръководството на „Пирин“ уреди две нови контроли за лятната подготовка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582131

Ръководството на „Пирин“ Благоевград уреди две нови контроли за лятната подготовка. „Орлетата“ получиха предложение за спаринг от елитния гръцки „Платаниас“. Гърците идват на подготвителен лагер в Правец и са поканили благоевградчани за спаринг на 16 юли. Много е вероятно ръководството на „Пирин“ да приеме предложението за контролата от 9-ия в гръцкото първенство, още повече, че тя се урежда от гръцкия мениджър, който уреди преди месец гостуването на „Пирин“ на солунския гранд ПАОК.Другата сигурна контрола за „Пирин“ Благоевград ще бъде на 6 юл...

Митрополит Николай: Няма да напусна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567109

"Клеветници" нарече днес пловдивският митрополит Николай енориашите от Асеновград, които се възпротивиха на неговите действия в Рибната църква и започнаха петиция за отстраняването му от поста и предаването на църковно- наказателно дело, предава БНТ.
В подписката срещу митрополита вече има над 1000 имена, а в двора на Рибната църква,
"Клеветници" нарече днес пловдивският митрополит Николай енориашите от Асеновград, които се възпротивиха на неговите действия в Рибната църква и започнаха петиция за отстраняването му от поста и предаването на църковно- наказателно дело, предава БНТ. В подписката срещу митрополита вече има над 1000 имена, а в двора на Рибната църква,

Днес Доналд Дък става на 82 г. (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_630786.html

Днес един от любимите анимационни герои на поколения деца - Доналд Дък, става на 82 г. Всеки може да отбележи празника на патока с пожелание и хаштаг #HBDONALD. На днешния ден през 1934 г. Доналд за пръв път е показан на бял свят в анимацията "Мъдрата малка кокошка". Въпреки че рожденият му ден се отбелязва днес, в края на 40-те години е разкрито, че той е роден на петък 13-и, през март.  Пълното му име пък е Доналд Фаунтлерой Макдък Дък. Той е човекоподобно бяло пате с жълто оранжава човка, създаден от Уолт Дисни. Обикновенно носи моряшки костюм с шапка и черна или червена папийонка. Най-добрият приятел на Мики Маус е известен с полу-разбираемата си реч и неговата пакостлива и сприхава личност. Дък се грижи за тримата си племенника: Хюи, Дюи и Луи. Те са деца на сестра му Телма. Доналд си има и приятелка — Дейзи Дък. Има си и три братовчеда — вечният късметлия Гладстоун Дженджър, на когото му върви във всичко, с което се захване, Гъсока Гус от провинцията, и Фетри. Доналд също има и чичо - Чичо Скрудж (Ебънизърд Скрудж Макдък Дък), който е Най-богатият паток в света и най-големият скъперник, друг негов чичо е Лудвиг фон Дрейк. Патокът повечето пъти работи във фабриката за маргарин или чисти Безценните парички на Скрудж.

В Търговищко един стоматолог трябва да се грижи за над 2600 души

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582127

Всеки пети в Търговищка област е здравно неосигурен. В същото време в региона се отчита недостиг на общопрактикуващи лекари, като едно джипи обслужва около 2 100 пациенти. От друга страна Търговищка област е на първо място в страна по брой пациенти на един стоматолог – над 2600 души. Тези данни изнесе днес директорът на Районната осигурителна каса в Търговище Емил Стоянов. Заради липса на специалисти на многопрофилната областна болница са били отказани договори за изпълнение на дейности по клинични пътеки. В областта има нужда от не малко специ...

Емблематичният BMW 328 навърши 80 години

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/emblematichniiat-bmw-328-navyrshi-80-godini-6054791

Макар серийното производство на уличния модел да стартира около години по-късно, BMW 328 – първият истински спортен модел на баварците – дебютира пред публика през лятото на 1936 г.

Либийската армия навлезе в бастиона на ИД - град Сирт

http://www.moreto.net/novini.php?n=323022

Либийската армия е влязла дълбоко навътре в бастиона на джихадистката групировка "Ислямска държава" в страната - град Сирт. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на генерал от силите на международно признатото правителство.

"Галъп": Фандъкова и Кристалина Георгиева са единствените политици с положителен рейтинг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/09/2774622_galup_fandukova_i_kristalina_georgieva_sa_edinstvenite/?ref=rss


Във втората година от управлението на правителството на Бойко Борисов, доверието към министрите се движи около 10-20%, показват обобщени данни за доверието в различни личности в рамките на последните 12 месеца, публикувани от "Галъп интернешънъл". Социологическата агенция уточнява, че предоставя информацията във връзка с предстоящите президентски номинации и с повишения интерес към темата за личностите в българския обществен живот.

Най-одобряваната фигура от правителството остава...

"Хамас" пое отговорност за кървавия атентат в Тел Авив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567086

Въоръженото крило на ислямистката групировка „Хамас” пое отговорност за стрелбата в центъра на Тел Авив. Двамата нападатели са членове на обявената за терористична структура „Бригадите Иззедин ал Касем”, съобщава БТВ. Жертвите са двама мъже на 58 и на 42 години и две жени на 39 и 32. По-младата е от руски произход.

През първите 4 месеца износът на български стоки за страни извън ЕС се свива

http://econ.bg/Новини/През-първите-4-месеца-износът-на-български-стоки-за-страни-извън-ЕС-се-свива_l.a_i.723949_at.1.html

В периода януари-април експортът на България за страни, които не членуват в Европейския съюз, бележи понижение, показват данните на Националния...

Tesla влезе при най-скъпите автомобилни марки

https://www.actualno.com/cars/tesla-vleze-pri-naj-skypite-avtomobilni-marki-news_544274.html

Компанията Tesla Motors за първи път в историята си попадна в Топ 10 на най-скъпите автомобилни марки. Американският производител на електромобили бе оценен на 4,4 млрд. в ежегодната класация Топ 100 на търговските брандове, съставяна от компанията Millward Brown. Tesla зае десета позиция, измействайки Lexus. Според експертите, създали класацията, увеличението на цената на американската марка се дължи на премиерата на показания неотдавна нов седан – Model 3, чийто цени стартират от 35 000

Бразилия е притеснена от растящата престъпност преди Олимпиадата

https://www.actualno.com/analysis/brazilija-e-pritesnena-ot-rastjashtata-prestypnost-predi-olimpiadata-news_544276.html

Само два месеца преди Рио де Жанейро да бъде домакин на Олимпийските игри, прехвалената програма "умиротворяване" във фавелите на града изглежда се разпада, а вълна от насилие причинява мъка сред жителите на града. Броят на убийствата в щата Рио де Жанейро се е покачил с 15 на сто през първите четири месеца на 2016 г. в сравнение с миналата година, въпреки че данните за май показват спад. Уличните грабежи са се покачили с 24% тази година, според последните статистически данни. А миналия месец г

Обясниха загадъчното изчезване на петна от Слънцето

https://www.actualno.com/cosmos/objasniha-zagadychnoto-izchezvane-na-petna-ot-slynceto-news_544117.html

Учените обясниха пълното изчезване на петна от Слънцето с приключване на поредния цикъл на неговата активност, пише Space.com. За първи път от няколко години на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Последното от тях изчезнало на 3 юни и оттогава нашето светило е чисто. Мнозина се озадачили от това явление и се разтревожили, но астрофизиците успокояват обществеността – нищо притеснително не се случва с нашата звезда. Според учените Слънцето просто е влязло във фаза на минимална актив

Депутатът Велизар Енчев: България дава грешни 3 милиарда за напълно ненужна техника

http://www.cross.bg/tehnika-iztrebiteli-miliarda-1510873.html

  /КРОСС/  Една новина мина сякаш по терлици в иначе изостреното ни към всеки по-пикантен скандал общество. България, най-бедната държава в Европейския съюз, ще даде рекордните близо 3 милиарда лева за обновяване на въоръжените сили. Интересно, в кой джоб ще потънат комисионите, които обикновено са в рамките на 7-8%, или над 200 милиона лева?Депутатът Велизар Енчев винаги има своя ярка позиция в парламентарните дебати. Така беше и по време на дискусията за превъоръжаването на българската армия миналата седмица. - Г-н Енчев, с какви аргументи България ще изхарчи астрономическите 3 млрд. лева за инвестиции във въоръжените сили?Официално аргументите на военното министерство са два - военновъздушните и военноморските сили на страната боравят с остаряла военна техника, несъвместима със стандартите на НАТО. Неофициално аргументите също са два - по нареждане на натовските генерали трябва да прекъснем връзките с руската корпорация МИГ, поддържаща нашите изтребители, а лобистите за този погром върху българските ВВС да приберат комисиони от десетки милиони долари от купените западни изтребители. Неслучайно посочвам валутата, защото най-голям интерес от ликвидацията на нашите МИГ 29 имат американците, настояващи да вземем португалски ф-16, втора ръка, както това вече направи Румъния. Що се отнася до строежа на два нови патрулни кораба от варненски корабен завод за 800 млн

Битка за власт: кой да е цар в шаха

https://www.24chasa.bg/sport/article/5567089

Битка за власт: кой да е цар в шаха Mръсна партия шах за власт играят бившият и настоящият шеф на федерацията - Стефан Сергиев и Силвио Данаилов. А колкото по-дълъг става двубоят, все по-често се вадят или “шият” кирливи ризи, или се напада “арбитърът” - министерството на спорта. Всичко започва с поредица сигнали за нередности от Стефан Сергиев,

Мария Габриел подари на ученици открит урок за европейските ценности

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582128

Европейският информационен център на евродепутата Мария Габриел в Благоевград и Регионалната библиотека „Димитър Талев“ проведоха открит урок с ученици за привличане на интереса им към четенето и европейските ценности. Сътрудникът в Инфоцентъра на Мария Габриел представи пред деветокласниците от 7 СОУ „Кузман Шапкарев“ с класен ръководител Камелия Шуманова презентация за ролята на Европейския парламент и неговата подкрепа за младите европейци. Специално внимание беше отделено на програмите Гаранция за младежта, Еразъм плюс и Евроскола, последна...

Момиче пострада при катастрофа в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_630787.html

Момиче е пострадало в следствие на ПТП на кръстовището на ул."Черковна" и бул. "Ситняково", съобщи "Фокус". На мястото на катастрофата има 4 автомобила, патрулка и линейка. Заради инцидента на ул. "Черковна" се е образувало дълго задръстване.

Руски изтребител Су-27 се разби край Москва (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582121

Руски изтребител Су-27 ("Сухой") се разби тази сутрин при връщането си на базовото летище в Кубинка, западно от Москва, след изпълнение на планов полет. Пилотът, майор Сергей Ерьоменко, загина, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. На борда не е имало оръжия и боеприпаси. Самолетът е част от групата за висш пилотаж "Руските витязи" и се връщал от демонстративен полет по случай откриването на паметник на руските бойни авиатори в село Акушино.

Приключи операцията на Очите, състоянието му все още е критично

https://www.24chasa.bg/region/article/5567064

Приключи операцията на Очите, състоянието му все още е критичноБлизо 3 часа е продължила втората операция на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите. Той е бил изведен от операционната малко преди 15 ч. Състоянието му обаче остава критично, а от бургаската болница не се наемат с прогнози. По-рано днес шефът на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев заяви, че 12-те часа след първата операция, приключила в 7 ч.

Издирват осем души за стрелбата в Слънчев бряг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582124

Полицията обяви за за издирване осем души за гангстерската престрелка в "Слънчев бряг" в сряда вечерта. МВР търси: Божидар Кузманов на 33 години от Пазарджик, Димитър Николов, 34-годишен от Несебър, Георги Иванчев, 31-годишен от Дупница, Иван Терзийски, 30-годишен от с. Ивайло, общ. Пазарджик, Марчо Марков, 30-годишен от Поморие, Радослав Димитров, 26-годишен от Плевен, Радослав Попов, 28-годишен от Самоков, Силви Николаев, 42-годишен от Монтана. Областната дирекция на полицията в Бургас призовава в гражданите, разполагащи с някаква информация ...

Ученици от заможни семейства извършват грабежи в София

http://www.cross.bg/sofiya-detza-tursyat-1510870.html

/КРОСС/10-12-годишни деца извършват грабежи в София. Между тях са и ученици от заможни семейства, съобщават от МВР. В София има деца, които вече нападат и възрастни хора с цел да ги ограбят, съобщи Калин Ленков, началник на сектора за борба с грабежите в полицията пред БНР. "Има и деца, които са презадоволени, обаче и това не им е достатъчно, търсят така малко повече самочувствие, слава. Имало е хора със завидни доходи, с които нормален човек с тези пари може да живее много време, но на тях не им стигат и търсят повече пари и по-хубав живот да си осигурят. Имаше група от лица, които са на възраст 10-12 години, които извършиха доста престъпления, повече от 20-30 грабежа". "В столицата един от най-рисковите райони си остава този около Централна гара. Също така като критичен район можем да посочим района на "Люлин", на "Обеля", на "Надежда", "Красно село". От МВР отчитат увеличение на грабежите в София за първите месеци на тази година.    

EVN България Електроразпределение с награда „Най-зелена компания в България”

http://www.cross.bg/bulgariya-elektrorazpredelenie-kompaniya-1510871.html

/КРОСС/ EVN България Електроразпределение спечели първо място в категория „Енергетика и воден сектор" в шестия национален конкурс „Най-зелените компании в България", организиран от В2В Медия с подкрепата на Министерството на околната среда и водите (MOСВ). На церемония в София на 08.06.2016 г. компанията получи специален „Сертификат за зелена компания" от Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, за компания, развиваща своята дейност по отговорен за природата начин. Отличието, присъдено от жури съставено от експерти и обществени личности, е признание за дейността на EVN България Електроразпределение по опазване на биоразнообразието, енергийна ефективност, управление на отпадъците и др. Сред тези дейности е ежегодната кампания на EVN България Електроразпределение по инсталиране на безопасни платформи за щъркелови гнезда по електрическите стълбове, които са предпочитано място за гнездене. С повдигането на гнездата чрез платформи на безопасно разстояние над проводниците се защитава както живота на самите птици, така и се намалява рискът от аварии в случаи, че гнездата пропаднат върху жиците. С монтираните в рамките на последната година платформи общият им брой възлиза на 1890 броя. В тази си своя дейност EVN България Електроразпределение сътрудничи по 5 проекта на неправителствени организации и държавни структури, ползвайки тяхната експертиза по опазване на защитени видове птици

"Галъп": Борисов се ползва с доверието на една трета от българите

http://www.cross.bg/doverieto-doverie-nedoverie-1510872.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се ползва с доверието на една трета от българите, показва изследване на "Галъп интернешънъл", което обхваща последната една година. Вежди Рашидов е сред най-популярните министри. Той се ползва с доверието на една пета от българите. Петър Москов, Лиляна Павлова и Томислав Дончев са също сред популярните членове на кабинета. Президентът Росен Плевнелиев в последната една година достига до нива от около една четвърт положителни оценки и над 60 процента отрицателни. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Кристалина Георгиева събираха чувствително положителни оценки, с лека преднина за Георгиева, отчитат от "Галъп". В последните 12 месеца близо половината от запитаните хора изказват одобрение за тях, а около една трета недоверие. В новата си роля на омбудсман в последните няколко месеца Мая Манолова се е утвърдила на нива от около една четвърт дялове на заявяващите доверие и около 60 на сто недоверие. Данните са базирани на ежемесечните независими от външно финансиране представителни за пълнолетното население на страната проучвания. Във връзка с предстоящите президентски номинации и с повишения интерес към темата за личностите в българския обществен живот, „Галъп интернешънъл" публикува обобщена картина за доверието в различни личности в ежемесечните изследвания в рамките на последните 12 месеца

Дете на годинка и 11 месеца падна от 2,5 метра в хотел в Приморско и загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567077

Дете на годинка и 11 месеца е паднало от 2,5 метра височина. По- късно е починало от травмите си в болницата.
Заедно с родителите си то пристигнало в Приморско. Майката и бащата тъкмо били на рецепцията и попълвали данни, за да се настанят. Малчуганът се измъкнал от опеката им и е паднал от стълбите до СПА-центъра.
Дете на годинка и 11 месеца е паднало от 2,5 метра височина. По- късно е починало от травмите си в болницата. Заедно с родителите си то пристигнало в Приморско. Майката и бащата тъкмо били на рецепцията и попълвали данни, за да се настанят. Малчуганът се измъкнал от опеката им и е паднал от стълбите до СПА-центъра.

ЕК: Страните извън еврозоната не трябва да стават второстепенни членове на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-stranite-izvyn-evrozonata-ne-triabva-da-stavat-vtorostepenni-chlenove-na-es-218608/

Трябва да поддържаме целостта на общия пазар и сближаването на ЕС като цяло, според еврокомисаря Валдис Домбровскис

Руският съюз на производителите се интересува от дейността на фирмите в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582122

Делегация от Руския съюз на производителите (РСТ) гостува в Габрово в четвъртък, 9 юни. Седемте делегати бяха от комитета по икономическа политика и предприемачество към РСТ, компаниите „Возрождение", „Авц-Систем", „ПроМаш". Гостуването е по покана на Фондация „Устойчиво развитие за България", която е член на Международния съюз на производителите. Делегатите се срещнаха със зам.-кмета Нела Рачевиц и посетиха Интерактивния музей на индустрията. Интересуваха се от фирмите, които работят в Габрово и тяхната дейност, начините по които Общината би м...

Ясно е кога се отпушва трафикът по Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=323106

Първият етап от ремонта на Аспарухов мост е към своя край и през следващата седмица трафикът по съоръжението ще бъде отпушен. Мостовете 3 и 5 (виж графиката по долу) вече са напълно завършени, а по 1 и 7 все още има довършителни дейности.

Драги отново призова правителствата да вземат мерки за икономиките си

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/09/2774612_dragi_otnovo_prizova_pravitelstvata_da_vzemat_merki_za/?ref=rss


Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата да направят повече за повишаване на конкурентоспособността на икономиките си и за създаването на работни места, тъй като застаряването на европейското население се отразява отрицателно на пазара на труда, предаде "Асошиейтед прес".

Икономиката на еврозоната изпитва затруднения да набере отново инерция въпреки мерките за стимулиране на ЕЦБ.

Пред финансови и банкови експерти на Брюкселския...

Бисер Миланов–Петното потроши четири коли в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/biser-milanovpetnoto-potroshi-chetiri-koli-v-sofiia-6054847

Той стана известен по време на летните протести срещу правителството на Пламен Орешарски

Даниел Ек не планира да продава Spotify

http://www.investor.bg/novini/261/a/daniel-ek-ne-planira-da-prodava-spotify-218603/

Той иска да покаже, че в Европа също може да има големи технологични компании като в САЩ

Павлова: Очаква се повишение на стокооборота между Казахстан и България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5567072

Павлова: Очаква се повишение на стокооборота между Казахстан и БългарияОчаква се повишение на стокооборота между Казахстан и България. Това заяви за „Фокус“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на българо-казахстански бизнес-форум в Астана, предаде „Фокус“. „Оптимист съм за стокооборота между двете държави. Проведените срещи с първия вицепремиер на Казахстан и

Бисер Миланов-Петното предизвика катастрофа в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582123

Бисер Миланов-Петното предизвика катастрофа в София, съобщава Нова телевизия. По първоначална информация Миланов е ударил четири автомобила в района на хотел „Хемус". Бисер Миланов, по прякор Петното, стана известен по време на летните протести срещу правителството на Пламен...

Т. Петкова: България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг

http://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-bylgariia-e-estestvenoto-miasto-na-gazovite-potoci-ot-iztok-i-ot-iug-218609/

Изграждането на интерконекторите със съседните ни страни е приоритет за правителството, коментира енергийният министър

Т. Петкова: България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/t-petkova-bylgariia-e-estestvenoto-miasto-na-gazovite-potoci-ot-iztok-i-ot-iug-218609/

Изграждането на интерконекторите със съседните ни страни е приоритет за правителството, коментира енергийният министър

Анастасов от БСП пита Бъчварова: Какво правите,когато в центъра на София се крещи: "Ще ти изтръгна „гръцмуля“?

http://www.cross.bg/ylitza-yuriii-venelin-1510869.html

/КРОСС/Депутатът от БСП Георги Анастасов разказва в парламента драматичен случай за ширещата се в София улична престъпност, на която и той е станал неволен свидетел. Избраникът се е опитал да разтърве свиреп бой между младежи в центъра на София. В опит да спаси живота на единия от тях, Анастасов е звънял многократно на тел. 112, полицейската патрулка е закъсняла с 25 минути. Инцидентът е станал на улица „Юрий Венелин" в центъра на София на 27 май. Шокиран от случката, избраникът е подал сигнал на телефон 112. Очаквано, полицейският патрул закъснял със почти 25 минути. През това време Анастасов пробвал да усмири биещите се младежи, единият от които бил с „питбул". Другият пък искал да го удуши и да му „изтръгне гръцмуля". На помощ на депутата се притекъл трети младеж с „респектираща физика". Георги Анастасов разказва, че докато той и здравенякът се опитвали да разтърват младежите, минаващите по улица „Юрий Венелин" жени започнали да пищят неистово. Ядосан от забавената реакция на полицията, социалистът е отправил въпрос към вътрешната министърка Румяна Бъчварова относно времето за реакция при подаване на сигнал на телефон 112, показа проверка на Епицентър. бг

Т. Петкова: България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/t-petkova-bylgariia-e-estestvenoto-miasto-na-gazovite-potoci-ot-iztok-i-ot-iug-218609/

Изграждането на интерконекторите със съседните ни страни е приоритет за правителството, коментира енергийният министър

МВР издирва участници в престрелката в Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/09/2774591_mvr_izdirva_uchastnici_v_prestrelkata_v_slunchev_briag/?ref=rss


Областната дирекция на МВР в Бургас разпространи съобщение, че издирва осем човека във връзка с тежко криминално престъпление на територията на Слънчев бряг.

Гражданите са приканени да съобщят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР, при запазване на анонимността им, ако имат информация за местонахождението на Божидар Георгиев Кузманов, 33 годишен от Пазарджик; Марчо Антонов Марков, 30 годишен от Поморие; Радослав Веселинов Димитров, 26 годишен от Плевен, Силви Олегов...

Във Варна започва обработка срещу комари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582120

Във Варна започват да пръскат срещу комари, продължава и обработката срещу кърлежи, съобщи д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. Обработките ще се извършват във време, когато няма интензивно движение на хора, при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи/. Използваната техника - генератори за топъл и студен аерозол, вдига шум, за което от фирмата молят гражданите за извинение. Дворовете на детските заведения ще се третират след предварително уведомление на ди...

Плащанията към бюджета през ПОС терминали се увеличават

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/06/09/2774610_plashtaniiata_kum_bjudjeta_prez_pos_terminali_se/?ref=rss


Плащанията на гражданите към бюджета чрез инсталираните в бюджетни организации ПОС терминали нарастват постоянно от 2012 г., когато услугата започва да се предлага, съобщи Министерството на финансите. Чрез устройствата могат да се извършват плащания към всички бюджетни организации с дебитна или кредитна карта без банкови такси.
За първите пет месеца на 2016 г. през съществуващите 1799 устройства в бюджетните организации са направени 400 968 трансакции на стойност 34.483 млн. лв. За...

Апелативният съд отменил екстрадицията на Цветан Василев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567030

Малко след като Висшият съд в Белград реши банкерът Цветан Василев да бъде екстрадиран, Апелативният съд за втори път върна делото на първа инстанция, с което оставя бившия началник на Корпоративна търговска банка в Сърбия, съобщава БТВ, позовавайки се на защитата на Цветанов.
Искането за екстрадиция на банкера е на българската прокуратура за
Малко след като Висшият съд в Белград реши банкерът Цветан Василев да бъде екстрадиран, Апелативният съд за втори път върна делото на първа инстанция, с което оставя бившия началник на Корпоративна търговска банка в Сърбия, съобщава БТВ, позовавайки се на защитата на Цветанов. Искането за екстрадиция на банкера е на българската прокуратура за

Издирват осем души за стрелбището в Слънчев бряг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582119

Полицията обяви за за издирване осем души за гангстерската престрелка в Слънчев бряг снощи. МВР търси: Божидар Кузманов на 33 години от Пазарджик, Димитър Николов, 34 годишен от Несебър, Георги Иванчев, 31 годишен от Дупница, Иван Терзийски, 30 годишен от с. Ивайло, общ. Пазарджик, Марчо Марков, 30 годишен от Поморие, Радослав Димитров, 26 годишен от Плевен, Радослав Попов, 28 годишен от Самоков, Силви Николаев, 42 годишен от Монтана. ОДМВР - Бургас призовава в гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на издирванит...

„Нетинфо" с нова методология в измерването на рекламни кампании

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582117

Най-голямата дигитална медийна група в страната „Нетинфо", част от Нова Броудкастинг Груп, представи изцяло нова за българския пазар методология за измерване на съвместни рекламни кампании в телевизия и интернет. Търговският директор на „Нетинфо" Ирина Поррузиaн разкри подробности за колаборацията на компанията с водещата агенция за онлайн пийпълметрия Gemius, както и международната пийпълметрична агенция Nielsen Atmosphere.Това се случи на специално събитие, на което присъстваха представители на най-големите медия агенции,водещи компании и п...

„Шумът на върбите“ за последно в Сатирата този сезон

http://offnews.bg/news/n_1/n_630782.html

Тази събота от 11:30 часа звездите на Сатиричния театър ще пеят и танцуват за най-малката публика в мюзикъла „Шумът на върбите“ по едноименния роман на Кенет Греъм, за последен път този сезон. Всеизвестно е, че шедьовърът за деца на Кенет Греъм е вдъхновил Алън Милн за написването на „Мечо Пух“, както и музикантите от „Пинк Флойд“ за дебютния им албум. Той продължава да вдъхновява поколения читатели от цял свят най-вече да запазят детското в себе си. Това произведение е уникално по светлия си тон и бодрото си светоотношение. В него има огромна любов към живота, към природата, към всичко живо. Конфликтите в него са решими и преодолими, а случките наситени с английски незлоблив хумор и ясни поуки. В този ласкав и миролюбив свят на истинско приятелство и вечна пролет ще ви потопят актьорите на Сатиричния театър под режисурата на Здравко Митков. В него ще видите голяма част от трупата на театъра - Пламен Великов, Светломир Радев, Михаил Сървански, Явор Борисов, Мартин Каров, Йорданка Стефанова, Пламен Сираков, Жанет Иванова, както и студенти от НАТФИЗ.

Ученически автобус падна в дере в Бразилия, 15 загинаха

http://www.cross.bg/dere-grad-avtobys-1510867.html

/КРОСС/Автобус е изгубил контрол и е паднал в дере в бразилския щат Сан Пауло в сряда вечерта (местно време), като поне 15 души са загинали и 31 са ранени, повечето от които ученици, предава AFP. Инцидентът се е случил на около 120 километра от икономическата столица на страната, когато шофьорът е изгубил контрол на автобус с 46 пътници и се е блъснал в скала в противоположното платно. При удара превозното средство се е преобърнало и е паднало в дерето, коментират от спасителните служби. Шофьорът също е сред загиналите. Учениците са били от три училища от град Можи дас Крузис и са пътували към крайбрежния град Сао Себастиао по тъмно и в условия на мъгла.    

Защо имигрантите от Мароко, Сърбия и Грузия са с по-чести криминални прояви?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5567013

Защо имигрантите от Мароко, Сърбия и Грузия са с по-чести криминални прояви?Престъпленията, извършвани от бежанци в Германия намаляват. Това показват нови данни на Федералната криминална полиция. Статистиката обаче има две страни: криминалните прояви намаляват при имигранти от страни като Сирия, Ирак и Афганистан. Но при пристигащите от други страни престъпленията са ясно над средните стойности.

Даниел Митов: Русия вече загуби икономическото съревнование с Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/09/2774597_daniel_mitov_rusiia_veche_zagubi_ikonomicheskoto/?ref=rss


Русия вече загуби икономическото съревнование с Европа, както и военната конкуренция с НАТО. Това заяви външният министър Даниел Митов на кръгла маса "Наративи и реалности: Русия и Западът в спор за умовете и сърцата", организирана от Европейския съвет за външна политика – София.

Въпреки своите кризи Европа продължава да е притегателен център за хората, стоките и услугите. В Европа има повече свобода, повече пари и повече сигурност от Русия, коментира външният министър.
...

Движение 21: Местата в градините и I клас да се планират според нуждите на всеки район

http://offnews.bg/news/n_1/n_630785.html

Движение 21  с лидер Татяна Дончева поиска местата в детските градини и тези за първокласници да се планират съобразно нуждите на всеки район. От години София има проблем както с местата в детските градини, така и при класирането и записването на децата в I клас. Некомпетентното управление и управленската безпомощност води до това родителите да се лутат, да тичат от училище на училище и да търсят връзки, за да запишат децата си в предпочитаното от тях училище. Стига се дотам, директори на училища да си измислят критерии, за да присъждат точки и оттам да класират кандидатите, се казва в позиция на Движението. Движение 21 предлага да се организира работна или експертна група в Столичния общински съвет, която да изготви прогноза на база броя родени деца в София след 2010 г. и да извърши планиране на местата в детските градини и училища по райони. Има квартали, които се разрастват през последните години, но в тях няма училища и градини, например кв. Витоша, кв. Малинова долина и други, пишат от Движението. "Абсурдно е  толерирането на т.нар. елитни училища в София, когато говорим за начален или основен етап на образование. Подобна псевдо-класация само подхранва познатите ни порочни практики при предоставянето и управлението на публични блага и услуги", допълват те.

Бисер Миланов-Петното отнесе 4 коли в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_630784.html

Бисер Миланов, по прякор Петното, е ударил 4 леки автомобила в центъра на София, научи OFFNews.  Известният от антиправителствените протести скандалджия е ударил 4 коли, спрели на светофар. Катастрофата е станала в района на хотел "Хемус" около 12:30 часа.  Пред OFFNews от пресцентъра на МВР коментираха, че няма пострадали и са нанесени само материални щети.

Във В. Търново представиха първата българска интерактивна уеб платформа за преподаване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582118

Първата българска интерактивна уеб платформа за преподаване “Прознание” бе представена днес във Велико Търново. “Това е цялостно образователно решение, включващо в себе си няколко елемента- виртуална класна стая, в която се провеждат уроците, авторски метод за преподаване, екип от обучени учители”, обясни Вероника Рачева, директор “Учебни дейности” в “Прознание”. Платформата е насочена към деца и ученици от предучилищна възраст до 12 клас, а включените уроци са по учебното съдържание. “Виртуалната класна стая и преподаването на уроците онлайн в...

Крадат 1000 лева и лотарийни билети от разбит тото пункт в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/5567037

Крадат 1000 лева и лотарийни билети от разбит тото пункт в Плевен Около 1000 лв и лотарийни билети са изчезнали от тото пункта в Плевен, който бе разбит през нощта срещу четвъртък. Липсите ще бъдат уточнени с ревизия, ще бъдат назначени и експертизи за взлома. Това казаха за "24 часа" разследващи. Служителка в тото пункта, който се намира на централната улица "Сан Стефано",

Полицията издирва участници в престрелката в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/radoslav-godishen-izdirva-1510868.html

/КРОСС/ Във връзка с извършено тежко криминално престъпление на територията на к.к. Слънчев бряг, полицията издирва: Божидар Георгиев Кузманов, 33-годишен от Пазарджик Марчо Антонов Марков, 30-годишен от Поморие Радослав Веселинов Димитров, 26-годишен от Плевен Силви Олегов Николаев, 42-годишен от Монтана Иван Симеонов Терзийски, 30-годишен от с. Ивайло, общ. Пазарджик Димитър Илиев Николов, 34-годишен от Несебър Георги Михалов Иванчев, 31-годишен от Дупница Радослав Янков Попов, 28-годишен от Самоков. Гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР или тел. 112. Анонимността им е гарантирана, съобщава пресцентърът на МВР.

Руски газ – може, но само по европравилата, прокламира Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=323104

Руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил. Това каза премиерът Бойко Борисов, който участва в 14-тата годишна международна конференция за газовата инфраструктура в Европа, домакин на която е София. С встъпителните си думи премиерът изтъкна, че това е първата от 40 години среща на такова ниво.

МВР издирва тези мъже за стрелбата по Митьо Очите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5566991

ДМВР - Бургас издирва 8 лица във връзка с тежко криминално престъпление на територията на Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.
Имената им са следните: 
- Божидар Георгиев Кузманов, 33-годишен от Пазарджик
- Марчо Антонов Марков, 30-годишен от Поморие
- Радослав Веселинов Димитров,
ДМВР - Бургас издирва 8 лица във връзка с тежко криминално престъпление на територията на Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Имената им са следните:  - Божидар Георгиев Кузманов, 33-годишен от Пазарджик - Марчо Антонов Марков, 30-годишен от Поморие - Радослав Веселинов Димитров,

Шефът на германския парламент нападна остро Ердоган

http://www.cross.bg/depytati-tyrski-parlament-1510865.html

/КРОСС/Председателят на германския парламент Норберт Ламерт осъди заплахите срещу германски депутати от турски произход, след като Бундестагът прие през миналата седмица резолюция, обявяваща кланетата от 1915 г. на арменци от османските турци за геноцид, съобщава „Ройтерс". Анкара отхвърля идеята, че убийствата на християни арменци по време на Първата световна война са с ранг на геноцид. След приемането на резолюцията е имало отправени смъртни заплахи и словесни атаки срещу германски политици с турски корени. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че германски депутати от турски произход, които гласуваха „за" резолюцията, са със „замърсена кръв" и че тяхната кръв трябвало да бъде тествана в лаборатория. „Всеки човек, който се опитва да оказва натиск върху отделни депутати със заплахи, трябва да знае, че те атакуват целия парламент", подчерта Норберт Ламерт пред Бундестага, предизвиквайки бурните аплодисменти на германските депутати. Ламерт изтъкнал, че е бил шокиран, че заплахите срещу депутати са били подкрепени от високопоставени политици, като посочил, че парламентът ще отговори с всички налични правни възможности

В последните турски атентати са загинали двама полицаи, родени в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567007

Сред жертвите на двата последователни кървави атентати в Турция са и двама полицаи, родени в България, деца на изселници от Шумен и Кърджали, предаде БГНЕС.
Турските медии съобщиха имената на всички загинали, а уточнението за българския корен на двамата служители на силите за сигурност направи администраторът на страницата „Български изселници“
Сред жертвите на двата последователни кървави атентати в Турция са и двама полицаи, родени в България, деца на изселници от Шумен и Кърджали, предаде БГНЕС. Турските медии съобщиха имената на всички загинали, а уточнението за българския корен на двамата служители на силите за сигурност направи администраторът на страницата „Български изселници“

Когато другите ядат баница, а ти - ядки

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kogato-drugite-iadat-banica-a-ti-iadki-6054844

Тереза трябва да се справи със строг хранителен режим и усилени тренировки. Дали ще се справи с първата задача от "Великолепните 5"?

Апелативният съд пак остави Цветан Василев в Сърбия

http://www.cross.bg/vasilev-tzvetan-belgrad-1510866.html

/КРОСС/ Висшият съд в Белград реши банкерът Цветан Василев да бъде екстрадиран, но това няма да се случи, защото апелативният съд за втори път върна делото на първа инстанция, съобщи адвокатът на бившия началник на Корпоративна търговска банка, цитиран от  bTV. Искането за екстрадиция на банкера е на българската прокуратура за присвояване на 206 милиона лева от банката. В средата на април Цветан Василев даде обяснения за сагата "КТБ" пред Висшия съд. Решението може да се обжалва, окончателно за екстрадицията се произнася правосъдният министърИзслушването на Василев от апелативните съдии Белград е било на 7 юни. В крана сметка, последната дума ще е на министъра на правосъдието на западната ни съседка. А името му в момента не е ясно. Очаква се новият кабинет да бъде обявен след 15 юни.  

4-ма депутати искат парламентът да реши да изслуша Цацаров за КТБ

https://www.actualno.com/politics/4-ma-deputati-iskat-parlamentyt-da-reshi-da-izslusha-cacarov-za-ktb-news_544273.html

Четирима депутати Мартин Димитров и Петър Славов от РБ, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от ПФ поискаха от парламента да приеме решение за изслушване на главния прокурор по хода на делото по фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Сотир Цацаров постави това като условие, за да представи пред Народното събрание информацията. Първоначално четиримата депутати поканиха главния прокурор да се отчете пред Народното събрание. Цацаров обаче разпространи официално съобщение, в което се каз

Европейско първенство по футбол: Нападателят, който можеше повече (Видео)

https://www.actualno.com/bgfootball/evropejsko-pyrvenstvo-po-futbol-napadateljat-kojto-mojeshe-poveche-video-news_544225.html

Европейското първенство по футбол през 2004 година е последният голям шампионат, на който българският национален отбор взема участие. Това става основно благодарение на едно ядро от четирима играчи – Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров и големият ни плеймейкър Красимир Балъков, който е основна фигура в отбора в квалификациите, но не играе на финалите. България печели квалификационна група, в която участват още Хърватия, Белгия, Естония и Андора. Голмайстор за нашите става Димит

Издирват Марчо от "Сървайвър" и още 7 за престрелката в Слънчев бряг (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566932

Издирват Марчо от "Сървайвър" и още 7 за престрелката в Слънчев бряг (снимки)Областната дирекция на МВР издирва осем лица, във връзка с престрелката в Слънчев бряг вечерта на 8 юни, при която бе тежко ранен несебърскя бос Димитър Желязков -Очите, а негов гард бе убит. Сред издирваните е и собственикът на зеведение "4 You", където се е разиграла кървавата баня. Ето списъкът на МВР за издирваните лица: - БОЖИДАР ГЕОРГИЕВ

Управителят на гръцката Централна банка е на посещение в България

http://www.cross.bg/banki-bulgariya-styrnaras-1510862.html

/КРОСС/ По покана на управителя на БНБ Димитър Радев на посещение в България пристигна управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Програмата на Стурнарас включва срещи в БНБ и други институции, съобщава пресцентърът на БНБ. „Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Сега можем да гледаме на бъдещето с повече оптимизъм. Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа. Историческите връзки между двете страни във всички аспекти на социално-икономическа дейност и тясното сътрудничество между властите и между двете централни банки ни дават конкурентно предимство за справяне с бъдещите предизвикателства, споделяйки общо бъдеще в Европа", заяви управителят Стурнарас. „Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки. Положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи и наистина се надяваме този напредък да продължи

Дервиш, хореограф и мистичен танцьор – Зия Азази на сцената на Народния театър

http://www.cross.bg/azazi-stzenata-teatur-1510863.html

/КРОСС/ Световноизвестният турски хореограф Зия Азази ще представи новия си проект Neo Dervish на Голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов" под съпровода на жива музика. Зия Азази е роден в Турция, живее в Австрия и представя танца на дервишите по света от 17 г. Дервишите се въртят от стотици години, за да се свържат с Всевишния, но танцьорът използва нови техники, за да доближи древния ритуал до модерния човек и да покаже как можеш да се изправиш срещу самия себе си и да прекрачиш границите на ума, тялото и емоциите си. Neo Dervish е авторски танцово-музикален и визуален спектакъл, резултат от съвместната работа на Зия Азази и 3inSpirit или Стефан Ненков - фотограф, режисьор, продуцент. На 26 и 27 юни от 20 ч. освен Азазим, на сцената ще бъдат петима уникални творци - Бурак Малчок (Burak Malçok - ney), смятан за един от 5-те най-добри изпълнители в света на традиционния суфи инструмент, Иван Шопов (Cooh / Balkansky), който е виртуоз в създаването на електронна музика и визуален артист, Александър Петров - джаз музикант на тъпан и Валентин Ганев - актьор, носител на две награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля и на две награди ИКАР, който от двадесет години играе на сцената на Народния театър.  

Откриват машиностроителни специалности в гимназиите в Сопот и Карлово за нуждите на ВМЗ-Сопот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5566936

Въвежда се дуално обучение в Сопот и Карлово за нуждите на ВМЗ - Сопот, обяви пред журналисти в Сопот министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде "Фокус".
 „Ние отдавна говорим с местната власт и с ръководството на държавното предприятие да подготвим стажантска програма, създаваща кадри на средно ниво,
Въвежда се дуално обучение в Сопот и Карлово за нуждите на ВМЗ - Сопот, обяви пред журналисти в Сопот министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде "Фокус".  „Ние отдавна говорим с местната власт и с ръководството на държавното предприятие да подготвим стажантска програма, създаваща кадри на средно ниво,

Германия не може да се справи с престъпленията от расова омраза

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566952

Германия не може да се справи с престъпленията от расова омразаГермания не може да се справи с вълната на престъпления от омраза като атаките на домове за бежанци, както и с „институционалния расизъм“ сред правоприлагащите институции, предава Reuters, позовавайки се на „Амнести Интернешънъл“. Организацията за защита правата на човека коментира, че дори преди притока на повече от милион мигранти в Германия

Джиков: Цената на билета за градски транспорт във Варна остава лев

http://www.moreto.net/novini.php?n=323102

За момента в общинската комисия по транспорт не се обсъжда въпросът за повишаване на цената на билета за градски транспорт. Това съобщи във варненския ефир на Дарик нейният председател Добромир Джиков. „Ако питате Градски транспорт, те ще кажат, че цената не отговаря на истинската себестойност.

Намериха мъртъв Саша Левандовски

https://www.24chasa.bg/sport/article/5566955

Намериха мъртъв Саша ЛевандовскиБившият треньор на "Леверкузен" Саша Левандовски бе намерен мъртъв тази нощ. 44-годишният специалист е бил открит безжизнен в собствения си апартамент, а към момента не е ясна причината за неговата смърт. Левандовски ръководи „аспирините“ на два пъти в периодите април 2012 – юни 2013 и април 2014 – юли 2014.

Момиче пострада при катастрофа в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582116

Момиче е пострадало при катастрофа на кръстовището на ул."Черковна" и бул. "Ситняково" в София, съобщава агенция „Фокус". По първоначална информация е станала верижна катастрофа между четири автомобила, сред които и таксиметрова кола. Заради инцидента на ул. "Черковна" се е образувало километрично задръстване.  ...

КЗК бързо одобри сливането на "Хидрострой" и "Водстрой"

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/kzk-byrzo-odobri-slivaneto-na-hidrostroi-i-vodstroi-218606/

Пазарните дялове на компаниите са незначителни и сделката няма да окаже влияние върху конкуренцията, според антимонополния регулатор

Борисов: Ние сме естествен надежден партньор на газовия пазар в региона (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566951

Борисов: Ние сме естествен надежден партньор на газовия пазар в региона (снимки)Радвам се, че София е домакин на Годишната конференция на газовите оператори. Това е първата среща от 40 години насам на такова ниво, която се провежда в България, написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук.  "Газовият пазар няма граници, когато има добре изградена инфраструктура, а страната ни има такава,

Как захарта най-после измести мазнините като враг номер едно за здравето

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/06/09/2773128_kak_zaharta_nai-posle_izmesti_mazninite_kato_vrag/?ref=rss


През 1972 г. от печат излиза научният труд на популярен професор по диетология, озаглавен "Чиста, бяла и смъртоносна". В него пише, че рафинираната захар е отровата, която е отговорна за масовото затлъстяване в развития свят и ако качествата й се подложат на стандартите за която и да е друга хранителна съставка, ще бъде забранена на секундата. За пръв път в този текст се прави пряка връзка между захарта и диабета, проблемите на сърдечно-съдовата система и на зъбите. И макар че книгата се...

След атаката в Тел Авив Израел ще изпрати още войски в Западния бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5566931

Още израелски войници ще бъдат изпратени в окупирания Западен бряг след атаката в Тел Авив, при която двама палестинци стреляха в ресторант, убивайки четирима души, и ранявайки петима, предава AFP, позовавайки се на източници от армията.
„В съответствие с оценката на ситуацията, подразделенията в Юдея и Самария (на Западния бряг) ще бъдат
Още израелски войници ще бъдат изпратени в окупирания Западен бряг след атаката в Тел Авив, при която двама палестинци стреляха в ресторант, убивайки четирима души, и ранявайки петима, предава AFP, позовавайки се на източници от армията. „В съответствие с оценката на ситуацията, подразделенията в Юдея и Самария (на Западния бряг) ще бъдат

Когато модата сложи фередже

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582113

Dolce & Gabbana, H&M, DKNY, Mango: все повече западни марки включват в колекциите си забрадки и облекло за мюсюлманки. Те експериментират с ислямските традиции за облекло, което вероятно ще промени значението на хиджаба. От доста време насам италианските модни дизайнери се вдъхновяват от традициите, които нямат пряка връзка с висшата мода. На подиума те се заиграват с мъката на възрастните вдовици, със самоизолацията на свещениците. А ето, че сега дойде и редът на фереджето. И италианците Dolce & Gabbana съвсем не са...

Бисер Миланов–Петното удари четири коли в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566942

Бисер Миланов–Петното удари четири коли в СофияБисер Миланов–Петното предизвика катастрофа в София, съобщи Нова телевизия. Ударил е четири автомобила в района на хотел „Хемус”. 45-годишният Миланов е от Русе и има 7 присъди, част от тях ефективни. Първата е получил още на 18 години след кражба. Присъдата е условна, но скоро е последвана от ефективна - през 1987 г.

Турция готви екшън план срещу Германия заради арменския геноцид

http://www.cross.bg/osmanskata-imperiya-tyrtziya-1510860.html

/КРОСС/Турция готви решителни мерки по отношение на Федералната република в отговор на приетата от германския Бундестаг резолюция за геноцида над арменците в Османската империя, пише многотиражният в. „Билд", цитира БГНЕС. Изданието цитира прес секретаря на турския президент, че „компетентните органи, на първо място министерството на външните работи, работят върху план за действие". Подробности от него ще бъдат огласени, едва след като с документа се запознаят държавният глава и министър-председателят на Турция. Турция подготвя поне 3 съдебни иска срещу 11 депутати с турски корени в Бундестага, посочва „Билд". Два иска ще бъдат внесени от профсъюзите на турската полиция, а третият - от дружество на турски юристи. Депутатите с турско потекло ще бъдат обвинени в публична дискредитация на турската нация, турската република, Великото национално събрание на Турция, турското правителство и държавни правораздавателни органи. На 2 юни германският парламент прие резолюция, с която масовото избиване на арменци през 1915 година от османските сили е признато за геноцид. Резолюцията беше одобрена само с един глас против и един въздържал се. В нейна подкрепа гласуваха всички депутати от турски произход. Инициатор на дебатите по темата, заедно с управляващото мнозинство, беше лидерът на Партията на зелените Джем Оздемир. Масовите кланета на арменците са извършени в разгара на Първата световна война /1914-1918 г

Момиче е пострадало при катастрофа в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5566940

Момиче е пострадало при катастрофа на кръстовището на ул."Черковна" и бул. "Ситняково", предава "Фокус".
На мястото на инцидента има спрели 4 автомобила - "Дачия" с бургаска регистрация, "Шкода", "БМВ" и таксиметрова кола. Пристигнали са и полицейски патрул и кола на "Бърза помощ".
Заради инцидента на ул.
Момиче е пострадало при катастрофа на кръстовището на ул."Черковна" и бул. "Ситняково", предава "Фокус". На мястото на инцидента има спрели 4 автомобила - "Дачия" с бургаска регистрация, "Шкода", "БМВ" и таксиметрова кола. Пристигнали са и полицейски патрул и кола на "Бърза помощ". Заради инцидента на ул.

Момиче пострада при катастрофа в столицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582114

Момиче е пострадало при катастрофа на кръстовището на ул."Черковна" и бул. "Ситняково", предаде "Фокус". Пристигнали са екип на спешна помощ и полицейски патрул. На мястото на инцидента са спрели "Дачия", "Шкода", БМВ и таксиметрова кола. Заради катасгтрофата на ул. "черковна" се е образувало километрично задръстване.  ...

Лукарски: България не носи отговорност, ако оръжието, произведено у нас се препродава

http://www.cross.bg/lykarski-sopot-imena-1510861.html

/КРОСС/ Не е отговорност на българската държава дали оръжието за износ, което е произведено у нас, се препродава на трети пазари. Това заяви пред журналисти в Сопот министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от агенция „Фокус". „Изделията, за които Комисията по експортен контрол дава разрешение, са с много ясен сертификат за краен потребител", каза Лукарски. По думите му, това са държави, в които няма въоръжени конфликти. Тези държави, според международното право, поемат ангажимента да не препродават тези иделия. „Какво се случва оттам нататък - отговорността за това не може да бъде търсена от българската държава, а по международен ред", добави министър Лукарски. Той информира, че сега най-големият производител и износител на оръжие е ВМЗ - Сопот. Голям производител е и завод „Арсенал". „Поради спецификата на този бизнес, износителите най-често са утвърдени имена на фирми, които се появяват като посредници в сделките. Това са имена, които са се наложили в бизнеса", коментира Лукарски.  

Макс Телеком излъчва на живо през 4G мрежата си ралито за супер автомобили „Премиум Рали София – Свети Влас“

http://www.cross.bg/maks-avtomobili-sofiya-1510864.html

/КРОСС/Телекомуникационният мобилен оператор Макс обяви, че ще реализира нов интересен проект за стрийминг на живо на старта и финала на ралито за суперколи в България „Премиум Рали София - Свети Влас" - сезон 2016. Петдневното вълнуващо приключение започва в петък (10 юни) на Марина "Диневи", Свети Влас, и ще бъде излъчено на живо от 12:00 часа на сайта на Макс. Почитателите на луксозните автомобили ще могат да гледат в реално време старта на атрактивните участници на http://www.maxtelecom.bg/livestreaming. В тазгодишното четвърто по ред издание ще участват 35 екипажа. На челна позиция ще стартира екипът на Motobul и Orlen Oil с един от най-екзотичните автомобили - Lotus Exige Cup R, последван от останалите отбори с не по-малко интересните: Ferrari 458 Italia Spyder, Ferrari GTB Fiorano, Bentley Continental GT S, Porsche Turbo S Tech Art, Chevrolet Corvette C07, Mercedes SL500 Mille Miglia, Audi RS7 Dynamic+, OPC Unlimited Irmscher Edition и много други. В рамките на 5 дни екипажите ще пътуват по маршрута Свети Влас - Разлог - Солун - Сандански - София. Програмата е изпълнена с отсечки за точно време, уикенд на скоростта на писта Серес, спортно ориентиране и много нови изпитания, достояние само за участниците. Всички задачи и елементи са подготвени от автомобилните състезатели Владимир и Димитър Илиеви. В Южната ни съседка към кордона от забележителни автомобили ще се включи и чуждестранен формат за суперколи

Момиче е пострадало при катастрофа в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566930

Момиче е пострадало при катастрофа в СофияМомиче е пострадало при катастрофа на кръстовището на ул."Черковна" и бул. "Ситняково", предаде  "Фокус". На мястото на инцидента има спрели 4 автомобила - "Дачия" с бургаска регистрация, "Шкода", БМВ" и таксиметрова кола. На мястото на инцидента има един полицейски патрул. Току-що пристинга и кола на "Бърза помощ". Заради инцидента на ул.

"Левски" е набелязал румънски национал

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/09/2774587_levski_e_nabeliazal_rumunski_nacional/?ref=rss


Ръководството на "Левски" има интерес към румънски национал, твърдят местните медии.

Става въпрос за защитника на "Пандури" Кристиан Сапунару, като според информациите, той вече е провел разговор със сините.

32-годишният играч може да пристигне на "Герена" това лято като свободен агент, тъй като договорът му с настоящия му клуб изтича.

Според информацията обаче трансферът може и да не се осъществи, тъй като интерес към Сапунару има и от страна на местния шампион...

Павлова: Обвиненията на БСП са неверни и манупулативни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582112

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че обвиненията на БСП за злоупотреби с обществени поръчки в АПИ са опит за опетняване на министерството и на агенцията и са неверни. Коментарът си Павлова направи в казахстанската столица Астана, където е на посещение, предаде Фокус. „Очевидно предизборната президентска кампания на БСП започна отрано и за съжаление започна по стария познат начин с опит за омаскаряване и опетняване правителството на ГЕРБ и за дискредитиране на министерството и на пътната агенция. Тези ...

Народен съюз - Дупница и Бобов дол почетоха деветоюнския преврат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582110

Народен съюз Дупница и колегите им от Бобов дол почетоха деветоюнския преврат. Те почетоха паметта на загиналите от региона земеделци. Присъстващите припомниха, че на 9 юни 1923 година е извършен военен преврат и е свалено правителството на Александър Стамболийски, а той е убит в собствената си къща. Когато разбират за преврата земеделците от региона излизат с подръчни оръжия и се изправят срещу редовната войска в местността Разметаница. Именно в местността Разметаница, край Бобов дол днес беше почетена паметта на загиналите....

Алкохол и дрога наред с телефоните има в затвора в Белене

http://www.cross.bg/zatvora-georgieva-belene-1510859.html

/КРОСС/В затвора в Белене не всичко е бой и мъчения. Някои от затворниците имат своите добри моменти. Въпреки забраните алкохол има, наркотици - също, разказват запознати с екстрите пред bTV. Алкохолът и наркотичните вещества влизат в затвора при свижданията, скрити в багажа, който близки или адвокати предават на лишените от свобода. А мобилните апарати, които се внасят, помагат на осъдени телефонни измамници да въртят бизнеса си и от затвора, разказват запознатите със занаята. Парите явно се пращат на някой близък и този близък ги препраща вече на извършителя на измамата. Основно затворниците търсели контакт с жени. Измисляли истории, с който да печелят сърцата им. Когато дойдело време за среща, се обаждали на жертвите си с версията, че по пътя към тях, претърпели катастрофа и им трябват пари за болница. Сценариите им били успешни, твърдят затворниците. Подобен сценарий бе разказан и от репортер на телевизията. Междувременно в студиото директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Гергана Георгиева обяви че надзирателите си вършат работата. Това е нейното становище по повод разследване и разкритията за насилие, наркотици и телефони в затвора в Белене. „Как да не си вършат работата, не поставяте правилно нещата - има 92 дисциплинарни производства - дисциплинарни наказания - за употреба на наркотици. Как да не си вършат работата, хората си вършат работата", обяви Георгиева

Новозеландският долар достигна върхови стойности

http://www.investor.bg/analizi/9/a/novozelandskiiat-dolar-dostigna-vyrhovi-stoinosti-218604/

Новозеландската централна банка остави лихвените нива в страната непроменени при 2.25%, изненадвайки някои пазарни участници

Лиляна Павлова: Твърденията на БСП за злоупотреби в АПИ са неверни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323103

Твърденията на БСП за злоупотреби с обществени поръчки в АПИ са неверни”, заяви министър Лиляна Павлова по повод исканата оставка на председателя на агенцията Лазар Лазаров. Според Павлова БСП вече са започнали предизборната си кампания с тези обвинения.

Зам.-министърът Даниела Везиева ще посети Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582111

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката и  народният представител от ДБГ и секретар на ПГ на Реформаторския блок Димитър Делчев ще посетят Русе в петък.  Везиева и Делчев ще проведат работни срещи и ще се срещнат с граждани в Русе. По-късно те ще присъстват и на откриването на офис на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок....

Разбиха тото-пункт в Плевен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5566901

Разбит е тото-пункт на една от централните улици на Плевен, съобщи говорителят на МВР Мариана Цветкова, цитиран от БНР.
Откраднати са хиляда лева и лотарийни билети, чиято стойност се уточнява.
Тотото се намира на автобусна спирка на една от централните улици в Плевен - "Сан Стефано“ и е на метри от Областната дирекция на МВР в града.
Разбит е тото-пункт на една от централните улици на Плевен, съобщи говорителят на МВР Мариана Цветкова, цитиран от БНР. Откраднати са хиляда лева и лотарийни билети, чиято стойност се уточнява. Тотото се намира на автобусна спирка на една от централните улици в Плевен - "Сан Стефано“ и е на метри от Областната дирекция на МВР в града.

Турция готви екшън план срещу Германия заради арменския геноцид

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566903

Турция готви екшън план срещу Германия заради арменския геноцидТурция готви решителни мерки по отношение на Федералната република в отговор на приетата от германския Бундестаг резолюция за геноцида над арменците в Османската империя, пише многотиражният в. „Билд”, цитира БГНЕС. Изданието цитира прес секретаря на турския президент, че „компетентните органи, на първо място министерството на външните работи,

Митрополит Николай: Няма да си подам оставката

https://www.24chasa.bg/novini/article/5566902

Митрополит Николай: Няма да си подам оставката„Няма да си подам оставката”, категоричен беше пловдивският митрополит Николай. Над 900 души се подписаха под искането той да бъде отстранен и срещу него да започне дело, съобщава "Нова телевизия". Едно от обвиненията срещу него е, че е получавал пари, за да назначава определени хора за свещеници. „Обвиняват ме безпочвено,

"Недостигът на паркоместа убива туризма ни"

http://www.mediapool.bg/nedostigat-na-parkomesta-ubiva-turizma-ni-news250234.html

Легендарният някогашен главен секретар на МВР Бойко Борисов и сегашният – Георги Костов разбуниха духовете в социалните мрежи с лансираната от тях версия, че инцидентът с Митьо Очите е "битов", плод на "махленска свада". Меdiapool събра, част от коментарите във "Фейсбук", които отразяват и тревогата на премиера, че престрелката в Слънчев бряг може да провали туристическия сезон.     "Не един път съм отбелязвал, че недостигът на паркоместа убива туризма ни".   "Ангелкова се бори за премиум ниша напразно. Екшън туристическата ниша в ЕС е празна. Само трябва да се раздават бронежилетки с пиенето".   "Отново се оказа вярна старата поговорка, че на престрелка не се ходи с ножове".   "По какво се познава, че си почивал на Слънчев бряг? По това, че изгаряш на бронежилетка".   "Атракция като снощната на Слънчака, в Гърция ...няма!", заяви Ангелкова (министърът на туризма, която тези дни блесна със сравнение на условията за морски туризъм в Гърция и България – бел. ред.)   "Продавам нова бронежилетка с надпис "JE SUIS СЛЪНЧЕВ БРЯГ". 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване