US технологични гиганти разбиха глобалната данъчна система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269144_US+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B

 Гърция, този инкубатор на най-лоши икономически практики, предостави перфектна илюстрация на един от най-големите проблеми, с които се сблъскват правителствата: в свят, който все повече се обединява чрез технологиите, финансовата система все още е предназначена за бизнес моделите на ХХ век. Серия от повишавания на данъци влезе в сила от 1 юни в Гърция, включително повишаване с 1 процент на данък добавена стойност (повече познат на американците като данък продажби) и нов 10-процентен данък за платената телевизия. Това твърди в свой анализ Леонид Бершидски от агенция "Блумбърг", цитиран от БГНЕС.
Гръцките хотели и медийни компании ще трябва да плащат допълнително пари в добавка към трите процента от печалби, изисквани от миналата година, когато корпоративният данък се повиши до 29 %.

А американски компании като Airbnb и Netflix, които се конкурират пряко с гръцките, няма да плащат. Airbnb е частна компания, която не огласява никакви финансови данни, но има списъци с хиляди собствености в Гърция, така че генерира съществени приходи. Хотелиерите на Airbnb са длъжни да плащат местни данъци, но притиснатото от нуждата за пари гръцко правителство няма ресурсите да тръгне по следите им – дори и в САЩ голям брой хотелиери не плащат данъци върху техните доходи от наеми. Много гръцки хазяи не са регистрирани по ДДС. И, разбира се, самата Airbnb не плаща корпоративен данък в Гърция върху печалбата от комисионни.

Според гръцкото правителство Netflix не е в бизнеса с платена телевизия и не е обект на новия данък. Що се отнася до корпоративен данък, малкото, което плаща, е в САЩ, където действителният данък на компанията беше 13,6% миналата година, сравнено с установените със закон 35 процента. Новите данъци в Гърция са компонент от създадения в ЕС спасителен пакет: злощастните кредитори на страната искат тя да увеличи бюджетните си приходи. Но новите повишения също така помагат на американски технологични гиганти, които основно допринасят за растежа – и за държавните приходи – в САЩ. ЕС би трябвало да знае по-добре. В един екшън план за ДДС, огласен през април, е оценен недостигът при събирането на този данък на 170 млрд. евро годишно, или 15,2% от планираните приходи.

Една от причините е, че европейската система за данъчно облагане на базирания върху интернет бизнес – е-търговията, стриймингът на съдържание, „операциите на „споделена икономика“ - е високо неефективна. Започвайки през миналата година, търговците, продаващи продукти и услуги по електронен път през границите на ЕС, трябва да начисляват ДДС в страната на покупката.

Въпреки съществуването на система за пазаруване на едно гише при плащането на данъци в целия ЕС, търговците все още трябва да съхраняват информация за всяка транзакция, да съобщават и да пазят и да следят ставките по ДДС в различните страни. Това е пълна каша и разправия, поради което много търговци по-скоро биха рискували да нарушат правилата.

ЕС обеща „законодателно предложение за модернизиране и опростяване на ДДС за трансграничната електронна търговия до края на тази година и пакет за опростяване на ДДС за малкия бизнес през следващата година. Въпреки че бюрокрацията работи по тези предложения, голяма част от бизнеса се движи необложена. Поне що се отнася до ДДС, ЕС прави нещо, и може би e по силите му да се опрости съответствието и да бъде направено по-привлекателен от несъответствие. По-трудно е определянето на корпоративните данъци.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие работи по предложения за дигиталната ера от 2013 г. В края на миналата година, тя публикува доклад за обсъждане на вариантите. Те включват забравяне на вековното понятие за „постоянно установяване“ и облагане с корпоративен данък там, където се реализира печалба, независимо дали компанията има реално присъствие в дадената страна, или облагане на брутните приходи на една компания, където те се случват. Последната опция вероятно е най-приложима. Корпоративните подоходни данъци по-лесно могат да се събират чрез използването на трансферно ценообразуване, вътрешнофирмени заеми и авторски и лицензионни възнаграждения за интелектуална собственост – техники, които големите американски технологични компании използват, за да избягват плащането на данъци в Европа.

Опитите за елиминиране на конкретни заобиколни пътища води до игра на стражари и апаши между регулаторни органи и корпоративни адвокати: веднага изникват нови структури. Своеобразен данък върху брутните приходи, който може да принуди Airbnb и Netflix да отделят данъци и в Гърция, може би изглежда глупав, но ефективен инструмент. За прилагането на такава програма десетки страни ще трябва да се споразумеят по специфични промени в стотици договори за двойно данъчно облагане. След това ще трябва да бъдат разработени начини за проследяване на транзакциите и облагането им с данъци, също както и с ДДС. Препоръките на ОИСР помагат, но решенията в реалния свят все още са далече. Междувременно, почти необложените с данъци американски технологични компании ще продължат да растат и да се събират монополистки наем по целия свят, благодарение на бизнес модели, които са далеч напред от способността на правителствата да ги облага с данъци. 

Отстраниха Шарапова за две години от тениса. Носителката на пет титли на Големия шлем ще обжалва

http://www.cross.bg/sharapova-meldoniii-veshtestvoto-1510790.html

/КРОСС/ Руската тенисистка Мария Шарапова бе наказана със спиране на състезателните права за две години. Носителката на пет титли от Големия шлем бе хваната с мелдоний в кръвта по-рано тази година. Тенис звездата призна, че е взимала веществото, след като то е влязло в забранения списък на WADA. "Веднага ще обжалвам продължителността на наказанието пред Спортния арбитражен съд", написа Шарапова във Facebook. Тя посочи, че заключението на тримунала е, че употребата на мелдоний не е умишлена. По думите й, първоначалното искане е било да бъде спряна в продължение на четири години, които са наказание за умишлено нарушение, но тази позиция е била отхвърлена. Заключението, че не съм нарушила правилата умишлено, е правилно, зааяви Шарапова. Тя обаче обвини съда за отстраняването й от тениса за две години и заяви, че ще се обърне към Арбитражния съд. Шарапова благодари на феновете си за подкрепата и любовта през тези трудни дни и им обеща, че ще се бори. Според разпоредбите на Световната антидопингова агенция (WADA) хванатите с мелдоний няма да бъдат наказвани, ако количеството на веществото е под 1 микрограм, а пробата е взета преди 1 март 2016 г. Подобен беше случат със спортист №1 на България Габриела Петрова, чиито права бяха възстановени. В края на април спортният министър на Русия Виталий Мутко разкри, че количеството мелдоний в пробата на Шарапова е над допустимото ниво

Как „комунизмът“ да влезе в учебниците, като не е излизал от там

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269143_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%E2%80%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82%E2%80%9C+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Следвоенният строй в Източна Европа е държавен социализъм от съветски тип

Най-лесно се управлява по рецептата: „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“

 

Предложението да се изучава комунизмът в училище в първия момент ме изуми - нима някой се готви да връща ”научния комунизъм”? После обаче нещата се оказаха като в стария виц за компютрите и компотите (че всъщност не ставало дума за износ на компютри, а за върнати от износ компоти).

Все пак темата заслужава внимание. Първо, заради термина „комунизъм”. Хората, които предлагат да се изучава „комунизмът” в училище, са на такава възраст, че няма как да не са учили поне в училище, ако не в университета, че той представлява „безкласово общество, основано на общата собственост върху средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление и премахване на наемния труд”. Такова нещо до момента никога и никъде не е имало, а и според мен идеята, че всеки ще работи според способностите и ще получава според потребностите си е твърде утопична, за да може да стане реалност.

Очевидно е, че в предложението „комунизмът” трябва да се разбира като обществото, в което живяхме след Втората световна война до настъпването на демокрацията. Онова общество тогава наричахме социализъм, макар и с прилагателни - зрял, развит, реален и т.н. Защо сега някои хора се опитват да го наричат по друг начин, и то комунизъм, не е съвсем ясно.

Всъщност подозирам каква е причината, но ми се вижда малко глупава - в Съединените щати понятието „комунизъм“ има изцяло негативно звучене, тъй като за американците то се свързва с борбата с големия противник в студената война - Съветския съюз. В Европа обаче не е така, на нашия континент продължават да съществуват комунистически партии, които са легитимни, някои от тях влизат в парламентите, включително и в Европарламента, и са приети в обществото - и като казвам това, имам предвид не само Западна Европа, която никога не е била в съветската „сфера на влияние“, а и Чехия, където Комунистическата партия на Чехия и Моравия продължава да е в парламента.

Ако говорим за това как да наричаме следвоенния строй в Източна Европа, една голяма група европейски историци сме постигнали съгласие, че той трябва да се определи като държавен социализъм от съветски тип. Мога да обоснова това мнение пространно, но в случая е важно не наименованието, а целта на предложението „комунизмът да влезе в учебниците“. Ще започна с това, че въпросният период на социализъм/комунизъм никога не е напускал учебниците - имаше го и преди 10 ноември 1989 г., и след тази дата. Разбира се, преди това епохата се представяше като скучно изброяване на големи успехи, затова се наложи учебниците да се пренаписват. В началото на 90-те години при първото правителство на СДС бяха написани първите безалтернативни нови учебници, наречени неслучайно „Записки“. В тях социалистическият период отсъстваше вероятно и поради объркването на историците какво да пишат (май още не се бяха отървали от навика да търсят указания). Но още в първия комплект истински учебници, при това алтернативни, издадени през 1996 г., следвоенният период се завърна, и то така, както трябва - с анализ на причините за налагане на съветската система и оценка на последиците както на политическите репресии, пародията на демокрация, наречена „социалистическа”, така и на социалните промени и мащабното строителство. В различните учебници съотношението между репресии и съграждане беше различно, но нали затова бяха алтернативни.

Това положение се запази и при следващия комплект учебници по история - тези от началото на новия век. Само че при тях мястото на социализма беше намалено за сметка на Средновековието и на историята на Третото българско царство. Обяснявам си тази тенденция със засиления патриотичен интерес към миналото. Но социализмът продължава да се изучава поне два пъти - в края на основното образование и в средния курс. С други думи, няма как учениците да го пропуснат.

Тогава какъв е проблемът? Защо са тези странни призиви социалистическият период да влезе в образователните програми, след като не е излизал? Аз лично имам две обяснения - наивно и политическо. Първото е, че авторите на предложението не са си направили труда да видят какво има в учебниците и в учебните програми. А второто е, че много добре знаят, но целят нещо друго - политизация и нова идеологизация на образованието, като мястото на пропагандата на комунизма, осъществявана до 1989 г., бъде заето от антикомунизма. Затова историческото представяне на следвоенния период трябва да бъде заменено с нещо ново - изучаване на престъпленията на комунизма.

И тук отново се набива в очи сравнението. Така както до 1989 г. периодът преди идването на власт на комунистите беше представян като низ от неуспехи и репресии, днес следващият трябва да бъде представен като престъпен. Общото в двата подхода е целта - търсенето на политически дивиденти и опитите за „промиване на мозъците” на младите хора. Естествено обаче възниква въпросът защо опит да се наложи една-единствена задължителна гледна точка се прави днес, четвърт век след като България тръгна по пътя на демокрацията? При положение че най-ярката характеристика на демокрацията е плурализмът.

Следва моят отговор. Социологическите проучвания от доста време вече показват, че българското общество не е доволно от настоящето си, което поражда носталгия към близкото минало, запомнено от много хора със скромното, но сигурно в социално отношение съществуване. Тази носталгия сред по-старото поколение се трансформира сред по-младите в засилена критичност към резултатите от прехода, а част от тях с типична за възрастта им пламенност прегръщат леви идеи. Като съпоставим тази тенденция със засилената апатичност и незачитане на обществените норми, стигаме до днешното състояние, което може да се опише и с научното понятие аномия. Това кара днешната власт, която се самоопределя като дясна, да търси силови начини да наложи на обществото своята гледна точка като единствено вярната.

А както знаем от незабравимата книга на Джордж Оруел „1984”, най-лесно се управлява по рецептата: „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.“ Вярно е, че Оруел е описал предишното общество, но май и повечето политици, които лансират и реализират днес този принцип, са неразривно свързани със същото онова минало.

Централната поща в Хасково се ползвала за трезор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565808

Опашка от притеснени възрастни хора се изви пред вратите на Централната поща в Хасково ден, след като близо 2 млн. лева изчезнаха от обекта, предаде БТВ. Пенсионерите споделиха, че се страхуват, че може и техните пари за месеца да бъдат откраднати.
По непотвърдена информация, вече има двама задържани във връзка с обира.
Опашка от притеснени възрастни хора се изви пред вратите на Централната поща в Хасково ден, след като близо 2 млн. лева изчезнаха от обекта, предаде БТВ. Пенсионерите споделиха, че се страхуват, че може и техните пари за месеца да бъдат откраднати. По непотвърдена информация, вече има двама задържани във връзка с обира.

Две коли изгоряха в столичния квартал „Люлин”

http://www.cross.bg/avtomobil-pozhara-stolichniya-1510789.html

/КРОСС/ Автомобил горя в столичния квартал „Люлин". Инцидентът стана в 01:50 тази нощ. Пожарът запали и намиращия се точно до него друг автомобил с газова уредба. Заради това пристигналите на място огнеборци бяха изключително предпазливи при гасенето на пожара. Двата автомобила са напълно унищожени. Свидетели в района разказаха, че са чули силна експлозия преди началото на пожара, заради която са се включили алармите на колите в района. Експерти на пожарната започнаха разследване откъде е възникнал огънят. Пострадали няма. Собственикът на вторият автомобил разказа, че видял огъня, но се уплашил да премести колата си заради газовата уредба, която е от страната на пламналия първо автомобил, информира Нова тв.   

До днес е срокът за записване за участие в изработване на талисман на Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=323013

Днес изтича срокът за кандидатстване в конкурса за изработване на талисман за титлата на града през 2017 г., съобщиха от пресцентъра на сдружението за Moreto.net. В инициативата могат да се включат младежи до 29-годишна възраст. Кандидатите трябва да изпратят предложенията си с мотивирана обосновка на info@varna2017.

WSJ: Прехвърлянето на американския самолетоносач Harry Truman в Средиземно море е предупреждение за Русия

http://www.cross.bg/sredizemno-truman-more-1510774.html

/КРОСС/ ВМС на САЩ са изпратили самолетоносачът Harry Truman от Персийския залив в Средиземно море, за да демонстрират силите и възможностите си пред Русия, пише в. Wall Street Journal, цитиран от ТАСС. Адмирал Брет Батчелдър заявил пред американски журналисти, допуснати на борда на кораба, че става дума за „демонстрация на сила, която има за цел да увери съюзниците в НАТО, че САЩ са ангажирани с поддържането на баланса на силите в Средиземно море“, пояснява изданието. „Това е демонстрация на бойните възможности. Няма съмнение, че някой в момента ни наблюдава. А това е само нагледна демонстрация на това, на което сме способни“, цитира вестникът думите на адмирала. В Пентагона конфиденциално съобщили пред WSJ, че прехвърлянето на Harry Truman е послание, адресирано до Москва. „Самолетоносачът осигурява необходимото ни присъствие в Средиземно море за проверка на руснаците. Непредсказумостта на това, как сме постъпили с „Труман“, трябва да ги накара да помислят два пъти“, цитира изданието думите на военен източник във Вашингтон.

Саудитска Арабия въвежда данък върху доходите, но само за чужденци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/09/2774110_sauditska_arabiia_vuvejda_danuk_vurhu_dohodite_no_samo/?ref=rss


Саудитска Арабия планира да въведе данък върху доходите на една трета от живеещите в кралството, за да компенсира загубите от ниските цени на петрола, пише агенция "Ройтерс".

Мярката обаче ще се отнася само за чужденците, които са около една трета от 30 млн. жители на държавата. Въпреки ултраконсервативните обичаи Саудитска Арабия е привлекателна за граждани на други държави заради високите заплати и липсата на данъци върху доходите.

Предложението за въвеждането му е част...

Саудитска Арабия въвежда данък върху доходите - но само за чужденци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/09/2774110_sauditska_arabiia_vuvejda_danuk_vurhu_dohodite_-_no/?ref=rss


Саудитска Арабия планира да въведе данък върху доходите на една трета от живеещите в кралството, за да компенсира загубите от ниските цени на петрола, пише агенция "Ройтерс".

Мярката обаче ще се отнася само за чужденците, които са около една трета от 30 млн. жители на държавата. Въпреки ултраконсервативните обичаи, Саудитска Арабия е привлекателна за граждани на други държави заради високите заплати и липсата на данъци върху доходите.

Предложението за въвеждането му е част...

9 юни - Международен ден на приятелството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581912

На днешния ден - 9 юни, отбелязваме Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури, за изграждането на един мирен и по-добър свят. Една арабска легенда за приятелството разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил шамар на другия. Пострадалият, без дума ...

Срокът за номинации за КЗК изтича днес, фаворит на ГЕРБ е зам.-кметът Юлия Ненкова

http://offnews.bg/news/n_1/n_630744.html

Срокът за внасяне на кандидатури в парламента за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията изтича днес. фаворит на ГЕРБ за председател на КЗК е зам.-кметът на София Юлия Ненкова, партията предлага за член на антимонополния орган Георгица Стоянова, шеф на правната дирекция на Министерството на отбраната. Кандидатът на БСП е Анна Янева, зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев". АБВ внесе номинацията на офицера-адвокат Николай Илчев, СДС на шефа на "Екоинженеринг - РМ" Красимир Витанов.  Напусналият групата на ДПС депутат Муса Палев е внесъл документи за Кирил Дойчинов, който от 2005 до 2009 г. е работил като юрист в КЗК – една година в дирекция "Нелоялна конкуренция" и три години като старши експерт към дирекция "Обществени поръчки и концесии", съобщи Дневник. Българският демократичен център предлага Стамен Гърбелов, който от 2008 г. работи в дирекция "Нелоялна конкуренция" към КЗК, а от 2013 г. е и неин директор. Кандидатът на Патриотичния фронт е зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който беше член на КЗК между 1997 и 2003 г.  Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че ще номинира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.  Процедурата по избор на състав на КЗК през март се провали, тогава Росен Желязков оттегли кандидатурата си. 

Липсата на персонал е довела до извращенията в затвора в Белене

https://www.actualno.com/crime/lipsata-na-personal-e-dovela-do-izvrashtenijata-v-zatvora-v-belene-news_544100.html

След като има осъдени лица, има упражнен контрол, винаги са получавани наказания. В затвора в Белене има петима надзиратели, които са наказани, има и уволнен служител. Това каза главен комисар Гергана Георгиева пред bTV във връзка с назначената проверка от Сотир Цацаров в затвора. Според Георгиева вината за случващото се е поради липсата на персонал, материално битовите условия, сградата не е поддържана от години. Главен комисар Гергана Георгиева увери, че има назначена проверка и тя е компле

Има принципно съгласие България да е в група с 11 държави за преговори за ваксини

https://www.actualno.com/healthy/ima-principno-syglasie-bylgarija-da-e-v-grupa-s-11-dyrjavi-za-pregovori-za-vaksini-news_544139.html

Вече има обща позиция на 11 държави от Централна и Източна Европа да се изработи споразумение в областта на здравеопазването, с което да се определят обща стратегия и общи процедури при преговорите за медикаменти с големи фармацевтични компании. Става въпрос главно за ваксини – като „Пентаксим“ и "Еувакс Б", заради чийто внос от Турция се стигна до намеса на прокуратурата, която започна досъдебно производство заради цените, макар да имаше въпроси и дали тези ваксини са безопасн

Нямаме нужда от този президент

https://www.actualno.com/actualno/njamame-nujda-ot-tozi-prezident-news_544143.html

Ако спрем да правим история, някой друг ще започне, заяви вчера (8 юни) президентът Росен Плевнелиев, който говори пред Европейския парламент в реч, която каза много. Държавният глава засегна никак немаловажната тема за руската пропаганда в Европа и анексирането на Крим. Той обаче говори за нуждата от влизането на България в Шенген, българския революционер Гоце Делчев (за който Македония казва, че е македонски), защитата на човешките права, нуждата от запазването на ценностите и посоката на Евр

"Златен скункс" за Ивайло Петев

https://www.actualno.com/curious/zlaten-skunks-za-ivajlo-petev-news_544144.html

Треньорът на националния отбор по футбол Ивайло Петев спечели първия си "трофей" начело на А отбора ни. Кмета получи наградата "Златен скункс" на предаването "Господари на ефира" за представянето на своя тим на международния турнир "Кирин Къп" в Япония. Петев бе сюрпризиран на летището при завръщането на отбора от Япония, където в два мача националите отстъпиха с общ резултат 2:11. Загубите бяха от Япония с 2:7 и от Дания с 0:4. Всичко най-интересно от Европейското първенство по футбол 2016 ч

Първият събор "Ирин Пирин" очаква 100 000 посетители

https://www.actualno.com/society/pyrvijat-sybor-irin-pirin-ochakva-100-000-posetiteli-news_544145.html

Първото издание на "Ирин Пирин – Съборът на Югозапада" ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“  в партньорство с Община Разлог. Съборът ще се състои на площ от 100 дка и организаторите очакват над 100 000 посетители. Внушително българско знаме ще се развее в сърцето на Пирин като символ на обединение и родолюбие. На

Производител на играчки разкри откритото LaFerrari

https://www.actualno.com/cars/proizvoditel-na-igrachki-razkri-otkritoto-laferrari-news_544038.html

Откритата версия на хибридната суперкола Ferrari LaFerrari вече не представлява тайна, след като компанията Kane&Co, която се е специализирала в производството на мащабни модели, разкри нейния външен вид. На своята интернет-страница фирмата публикува фотографии на автомобила, който трябва да се появи на пазара догодина. По-рано неговото пускане бе потвърдено и от шефа на италианския производител на спортни коли Серджио Маркионе. Очаква се роудстърът да излезе в серия от 499 бройки, които

Авария на трамвай до НДК предизвика задръстване

https://www.actualno.com/sofia/avarija-na-tramvaj-do-ndk-predizvika-zadrystvane-news_544149.html

Авария на трамвайната спирка при НДК предизвика спиране на релсовия градски транспорт в тази част на града. Проблемът е възникнал при мотирса по линията на трамвай номер 6. Зад спрялото превозно средство са се наредили вече няколко трамвая от линия номер 7. Маршрутът на двете линии съвпада до бул. "България". Снимка: Архив

Фен на "Под прикритие" моли за 6-ти сезон на сериала

https://www.actualno.com/curious/fen-na-pod-prikritie-moli-za-6-ti-sezon-na-seriala-news_544151.html

Изглежда, че славата на "Под прикритие" не е случайна и много от феновете на сериала жадуват за продължение на историята. Попаднахме на една молба от Мариан Начев, който пише от името на всички фенове на сериала. "Уважаем екип на "Под прикритие", ние феновете на сериала истински се надяваме да продължите историята с последен 6-ти сезон, който да докаже, че сериалът се различава от всички останали и не се страхува от това, че се е изчерпал. Смятаме, че има много какво да се случи, преди история

"Ислямска държава" заплаши да срине египетски пирамиди

https://www.actualno.com/asia/isljamska-dyrjava-zaplashi-da-srine-egipetski-piramidi--news_544152.html

Във видео на терористичната организация „Ислямска държава” се съобщава, че египетските пирамиди стават мишена за нейни бойци. Във видеото е показано разрушаването на храма Набу в иракския град Нимруд, а след това – пирамидите в Гиза и Сфинксът. Джихадистите изтъкват, че е техен дълг да унищожат тези обекти, защото са строени от неверници. Според идеологията на „Ислямска държава” всички доислямски религиозни сгради трябва да бъдат сринати, тъй като са дело на

Двама задържани във връзка с обира на пощата в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565800

Двама задържани във връзка с обира на пощата в ХасковоДвама души са задържани във връзка с обира на 1,8 млн. лв. от пощата в Хасково. Възрастен човек е в основата на обира. До късно в сряда е продължил разпита на охранителя, той ще минава през детектор на лъжата, съобщи bTV. Има заподозрени лица за обира на централната поща в Хасково, който бе извършен вчера.

Неймар нае имение за 10 хил. долара на вечер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269142_%D0%9D%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+10+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80

 Един от най-добре платените футболисти в света е наел имение със седем спални, 12 бани и обща площ от над 2040 кв. м срещу 10 хил. долара на вечер, равняващи се на 17 235 лв. Бразилският национал и футболист на Барселона Неймар е придрижаван от общо 11 негови приятели по време на ваканцията си в САЩ.

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

Имението, което се намира в Лос Анджелис, разполага с библиотека, киносалон, винарска изба, фитнес зала и сауна.
Нападателят, който през изминалата година е спечелил 36 млн. долара, използва част от времето си и за бизнес дела.
Той подписа договор с марката на Майкъл Джордан Air Jordan и вече е едно от рекламните й лица. От идната година Неймар ще ползва именно бутонки, произведени от Air Jordan.
Футболистът посети и мач номер 2 от финалните серии в НБА между Голдън Стейт и Кливлънд като не пропусна възможността да си направи видео и селфита с играчите на Уориърс, където се състезават и двама негови сънародници.
По време на ваканцията си, Неймар засне и сцена от нов филм, чийто продуцент е Вин Дизел – Завръщането на Ксандър Кейдж. Премиерата на филма се очаква през януари 2017 г.

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

VisagiSMile-team-Iva Misheva (WebMotion), Boyan Yankov (WebMotion), Adriano Schayder,Dr. Braulio Paolucci, Dr. Dimitar Filchev, Dr. Georgi Iliev,Dr. Galip Gurel

Британският финансов министър заяви, че докато е жив, Турция няма да влезе в ЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581927

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Турция няма да се присъедини към Европейския съюз, опровергавайки един от аргументите, използвани от поддръжниците на излизането на Великобритания от блока, които предвиждат повече миграция, ако Турция бъде приета в ЕС, предаде Ройтерс. "Не мисля, че това ще се случи, докато съм жив", каза Озбърн в ефира на телевизия Би Би Си. "Ще стане ли (Турция) член на ЕС? Не, няма", каза министърът. Юнкер към Ердоган: Д...

Четири населени места в Смолянско отново без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581930

За пореден път в рамките на две седмици четири населени места в община Баните - област Смолян, днес ще са без вода заради авария, съобщават от ВиК. Поради възникнала голяма авария на спирателен кран, ще бъде нарушено водоснабдяването в селата Вишнево, Дрянка, Оряховец и Баните. В края на май тези населени места отново бяха без вода, заради възникнала голяма авария на довеждащ водопровод: Стърница – Баните. Вчера с нарушено водоснабдяване бяха в кв. „Койнарци“ - Мадан, част от село Средногорци и махала Ломе, като причината за това бе извършване ...

Н. Ялъмов: Публичните компании се ориентират трайно към раздаването на дивидент

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/n-ialymov-publichnite-kompanii-se-orientirat-traino-kym-razdavaneto-na-divident-218164/

Един от проблемите на капиталовия пазар у нас е, че фирмите продължават да предпочитат банките като източник на свеж ресурс, коментира председателят на Капман

Има заподозрени за обира на пощата в Хасково

http://www.cross.bg/haskovo-pari-prestuplenieto-1510788.html

/КРОСС/ Има заподозрени за извършването на обира на централната поща в Хасково, съобщи пред Нова телевизия директорът на ГД „Национална полиция" Христо Терзийски. В Хасково са командировани служители на полицията, които да подпомогнат разследването. Терзийски критикува организацията на охраната на близо двата милиона лева, които бяха откраднати от пощенски клон. Припомняме, че престъплението беше извършено в нощта срещу сряда. Веднага след като успели да проникнат в сградата, крадците обезвредили единствения пазач. Той бил вързан и с маска на очите. През това време обирджиите успели да прекъснат електричеството, да демонтират камерите и да разбият касите. За охраната на Централната поща в Хасково отговарят няколко частни фирми, а за лошата организация по съхранението на огромните суми пари вече е имало сигнали от районния полицейски инспектор.Откраднатите пари са били застраховани и престъплението няма да струва нищо на българския данъкоплатец, категорични са от "Български пощи".  

Сенатът на Франция гласува за смекчаване на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-otmyana-1510767.html

/КРОСС/ В сряда сенатът на Франция с голямо мнозинство одобри резолюция с призив за облекчаване режима на санкциите срещу Русия, предаде РИА Новости. “За” са гласували 302-ма сенатори, против – 16. Документът има препоръчителен характер. Неговите автори призовават правителството на страната при обсъждане на въпроса за санкциите в Брюксел да настоява за постепенно смекчаване на режима на ограниченията срещу Русия в съответствие с хода на реализирането на Минските споразумения за Украйна. Също така резолюцията препоръчва да се отменят персоналните санкции срещу руските депутати, за да се облекчи диалогът между двете страни. От руска страна сенаторите очакват отмяна на ограниченията за доставка на продоволствени стоки и селскостопански продукти. По време на дебатите преобладаващото мнозинство от сенаторите почти в един глас заявили, че Русия е исторически партньор на Франция и двете страни ги свързват тесни културни, икономически и дипломатически връзки. В същото време обаче те решително осъждат действията на Москва по отношение на Украйна и настояват на необходимостта от изпълняване на Минските споразумения за регулиране на кризата. Представящият позицията на правителството държавен секретар по европейските въпроси към френското министерство Арлем Дезир заяви, че санкционният режим трябва да се запази. „Да, ние искаме отмяна на санкциите, но след разрешаването на ситуацията в Донбас

Позор! Отново!

http://www.cross.bg/strana-evrodepytatite-plevneliev-1510772.html

/КРОСС/ Президентът Плевнелиев не изненада никого с речта си пред евродепутатите. Освен че пропусна да спомене Апостола Левски, “завещал ни евроатлантическите ценности”!. Тя бе поредното стъпало от стълбата на срама, който будният и нормален български гражданин изпитва от думите и действията на своя държавен глава. Действия във всеки друг интерес, но не и национален. Слушаш речта му и недоумяваш – българският президент е отишъл в Страсбург с мисията да брани онеправдания украински народ, призовавайки за отмяна на визите за украинци, да показва мускули и да громи руския агресор, или да представи своята страна, с нейните позиции и проблеми? Защо пък нищо не каза за канадските и американските визи за български граждани? А в същото време подчерта важността на трансатлантическите отношения, сиреч готвеното споразумение ТТИП… Интересна заявка направи Плевнелиев още в началото. Той, видите ли, бил проевропейски президент на проевропейска страна. Кому е нужно да бъде уточняван този факт – в Европа сме, в ЕС сме? Да не би някой да се усъмни в евроскептичен уклон или пък в нелоялност спрямо евроценностите – това би било ужасно! Според Плевнелиев превръщането на България в страна на предна линия по отношение на Украйна, Русия, мигрантската криза, е повод за неизменна гордост, защото допреди сме били нищо незначеща периферия. Ликуй, народе, ние сме сред ястребите

Земетресение от 4,7 по Рихтер е усетено в Монтана

http://www.cross.bg/montana-zemetresenie-rihter-1510787.html

/КРОСС/ Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано тази сутрин към 05:05 часа българско време край румънско-унгарската граница. Трусът е усетен по високите етажи в Монтана. Няма данни за разрушения.

Виктор Матуски- Властелина на пластелина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581926

6- годишният Виктор Матуски от Кюстендил има една страст и това е пластелина. От около 4 месеца малкият творец изработва различни животни от пластелин, като по негови думи идеите за фигурките му идват от детските филмчета, които гледа. Роднините му казват, че просто един ден поискал от майка му да му купи пластелин и започнал да твори без никой да му показва. „Първата ми фигурка беше една калинка. Обичам да работя с пластелина. Правя го винаги когато се прибирам от детската градина. Обичам...

9 юни в историята

http://www.cross.bg/purviya-avtomobil-repyblika-1510786.html

/КРОСС/ 68 г. - Римският император Нерон извършва с помощта на секретаря си самоубийство, за да не претърпи унижението от бичуване, което го очаква след загубата на властта.1535 г. - Френският пътешественик Жак Картие става първият европеец, открил реката Сейнт Лорънс в Канада.1762 г. - Руският император Петър III абдикира от престола след бунт на гвардията и е заменен на трона от съпругата си императрица Екатерина II.1815 г. - Подписан е договорът, с който приключва Виенския конгрес, съгласно който Русия анексира Полша, а Швейцария и Холандия получават независимост. 1889 г. - В Рим е открит паметник на Джордано Бруно на мястото, където е изгорен на клада като еретик.1904 г. - Лондонският симфоничен оркестър изнася първия си концерт.1909 г. - 22-годишната домакиня Алис Хайлър Рамзи става първата жена, прекосила САЩ с автомобил. Заедно с три нейни приятелки, които не знаели да карат, тя изминала с автомобил „Максуел" разстоянието от Ню Йорк до Сан Франциско (3 800 мили, 6 115 км) за 59 дни.1923 г. - В Царство България е извършен Деветоюнският преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. 1928 г. - Американците Чарлз Кингсфор-Смит и Чарлз Улм извършват първия полет със самолет над Тихия океан.1934 г. - Доналд Дък дебютира в анимационното филмче The Wise Little Hen.1946 г. - Бумибол Адулядей става крал на Тайланд - най-дълго управляващия в момента монарх в света.1957 г

Три куршума за Митьо-Очите пред дискотека в Слънчев бряг, убиха негов гард

http://www.moreto.net/novini.php?n=323016

Димитър Желязков, Митьо-Очите, беше ранен при стрелба пред дискотека в Слънчев бряг. Един от дългогодишните му гардове е убит, а други двама са тежко ранени при престрелката. Състоянието на единия охранител е стабилно, а другият е с опасност за живота.

Докторската градина - лидер на имотния пазар в столицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269141_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+-+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%

 Районът на Докторската градина в София продължава да е безспорен лидер в столицата по търсене на жилища. Това сочат данни на компанията за недвижими имоти от висок клас Unique Estates към април 2016 г., сравнени със статистиката й от последните няколко години. Кварталът е начело по цени както в обичайния клас апартаменти от 90 до 120 кв. м, така и при ексклузивните с площ над 140 кв. м. Ето и трите основни тенденции:     Най-търсени са жилищата над 150 кв. м     Цените от години са на стабилни високи нива от средно 2000 евро/кв. м     Жителите на квартала са най-честите купувачи на имоти

КЕВР обсъжда цените на тока и топлинната енергия от 1 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565795

КЕВР обсъжда цените на тока и топлинната енергия от 1 юлиОбществени обсъждания на цените на електроенергията и топлинната енергия от 1 юли ще се състоят в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес. От 10.00 часа в сградата на регулаторната комисия ще започне обществено обсъждане на доклад за определяне на преференциални цени на тока, произведен от възобновяеми източници.

Възнесение Господне (Спасовден)

http://www.cross.bg/nebeto-gospod-hristos-1510785.html

/КРОСС/ Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците Си. Разяснявал им царството Божие, отварял ума им за да разбират Светото писание (Лук. 24:45, 49). Потвърждавал обещанието Си за идването на Утешителя Дух Свети - третото Лице на единия Бог (Иоан 14, 16, 17). Всички се убедили, че Той е възкръснал наистина. На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за последен път. Апостолите по обикновеному били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни. Както били събрани, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина (на около два километра от Иерусалим, до Витания, където бе възкресил Лазар). Поразени и разтърсени издъно от Христовото възкресение, някои ученици, които още не разбирали, че царството Божие не е от този земен свят, си помислили, че Христос ги е извел, за да им обяви едно свое земно, израилско царство (Деян. 1:6). Господ назидателно им обяснил, че хората не бива да се ръководят от своите лични, користни сметки и очаквания, а да следват Божия промисъл: "... не се пада вам да знаете времената или годините, които Отец Е положил в Своя власт" (Деян. 1:7). Господ отново им изяснил слизането на Светия Дух, което се извършва на Петдесетница и Неговото абсолютно значение като сила, която оживотворява Църквата Христова (Деян. 1:4,5,8). Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови

Състоянието на Митьо Очите се влоши

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/systoianieto-na-mitio-ochite-se-vloshi-6054817

Желязков бил с 30-40 души охрана, с бронирани жилетки, въоръжени с брадви и ножове

Путин награди Бан Ки Мун с орден на Дружбата

http://www.cross.bg/dryzhbata-orden-sekretar-1510766.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който награждава с орден на Дружбата генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, предаде РИА Новости. Текстът на указа бе публикуван в сряда на официалния портал за правна информация. „За особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите се награждава с орден на Дружбата Бан Ки Мун – генералния секретар на Организацията на Обединените нации, гражданин на република Корея“, се казва в текста на указа.

Най-продаваният апартамент в София с три спални за 230 хил. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269140_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D1%82%D1%80%D0%B

 В своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за първото тримесечие на 2016 г., брокерската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates очертава няколко стабилни и интересни акценти и тенденции:     10% ръст при сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел     Превес на интереса към жилища ново строителство     Завръщане на покупките „на зелено“ на имотния пазар     Ускоряване на срока за финализиране на сделките     Реализиране на сделки на цени, близки до офертните     Очакван ръст на имотните сделки за второто тримесечие на 2016 г. Анализът на Unique Estates е базиран на статистически данни и нарасналия два пъти брой на запитванията към агенцията от купувачи през първите три месеца на годината спрямо цялата 2015 г. Стабилният и траен ръст от 10% при сделките с луксозни имоти, отчетен от компанията, е индикатор за възходящата тенденция на пазара на имоти.

 

Захарченко: Благодарение на ДНР бе предотвратено покушение срещу Савченко

http://www.cross.bg/savchenko-vreme-zaharchenko-1510765.html

/КРОСС/ Ръководителят на Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко заяви, че благодарение на ДНР е предотвратено покушение срещу Надежда Савченко по време на неотдавнашното й посещение в Югоизточна Украйна, предаде РИА Новости. „Когато разбрахме, че украинските спецслужби готвят операция за ликвидирането на Савченко на границата между ДНР и Украйна, за да обвинят после нас, ние я уведомихме чрез медиите. Съдейки по изказванията й, информацията е достигнала до нея. Стигнала е и до спецслужбите, които след подобно „осветяване“ на случая са се отказали от провеждането на операцията. Или са я отложили“, заяви Захарченко по време на пряка линия с жителите на Запорожка област. Той добави, че по време на посещението си в Донбас Савченко „не е стигнала по-далеч от Изюм“.

Расмусен съветва Порошенко да не бърза с връщането на Крим

http://svetoven.pogled.info/news/74406/Rasmusen-savetva-Poroshenko-da-ne-barza-s-vrashtaneto-na-Krim

/Поглед.инфо/ Връщането на Крим в състава на Украйна не трябва да е сред неотложните приоритети на страната, но остава на дневен ред. Това каза пред РИА „Новости“ в сряда (8 юни) съветникът на украинския президент и бивш генерален секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен.

Четирима загинали и петима ранени при нападение на палестинци в Тел Авив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581925

Двама палестинци откриха огън вчера вечерта край оживен открит търговски комплекс в центъра на Тел Авив. При нападението загинаха четирима души и бяха ранени петима, предадоха световните агенции. То бе извършено в популярния сред туристи квартал Сарона, в който вечерно време ресторантите и магазините са пълни с хора. Търговският комплекс в Сарона е разположен срещу министерството на отбраната, където често патрулират униформени войници. Девет души бяха хоспитализирани след стрелбата. Четирима починаха от раните си в телавивската болница "Ичилов...

Руското министерство на отбраната назова трите „сили на злото“ в света

http://www.cross.bg/sutrydnichestvo-voennoto-trite-1510763.html

/КРОСС/ Министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) се договориха да се борят с трите „сили на злото“: тероризма, екстремизма и сепаратизма, заяви зам.-ръководителят на военното министерство на Русия Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости. По думите му, участниците в преговорите са изразили увереност, че присъединяването на бъдещи членове на ШОС към военното сътрудничество „ще послужи като важно направление за укрепване на взаимното доверие“. Антонов отбеляза още, че координацията на действията е особено важна в условията на „нарастващата заплаха от международния тероризъм и религиозния екстремизъм“. На срещата в Астана представителите на ШОС са обсъдили съвместни антитерористични учения „Мирна мисия 2016“, които се провеждат през две години. Тази година маневрите ще се проведат за първи път в Киргизстан.

Кметът на Ново село против „най-мажоритарния вот"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565028

Държавата продължава да вменява задължения и отговорности на селските кметове

Народните представители с приумиците и действията си посягат на най-мажоритарния вот, какъвто е изборът на кметове в малките населени места. Това казва възмутен първенецът на великотърновското Ново село Христо Христов.
Той управлява селището с 569 души вече четвърти
Държавата продължава да вменява задължения и отговорности на селските кметове Народните представители с приумиците и действията си посягат на най-мажоритарния вот, какъвто е изборът на кметове в малките населени места. Това казва възмутен първенецът на великотърновското Ново село Христо Христов. Той управлява селището с 569 души вече четвърти

Омбудсманът предлага споделено родителство за децата след развод

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/09/2774030_ombudsmanut_predlaga_spodeleno_roditelstvo_za_decata/?ref=rss


Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промени в Семейния кодекс, с които да се въведе споделено родителство за децата на разведени или разделени родители. Изключения ще правят само случаите, в които има доказателства, че единият от родителите не може или не трябва да се грижи за наследниците си.

При споделеното родителство физическото попечителство над децата след развод или раздяла се поделя между двамата родители. В момента в повечето случаи съдът присъжда родителските права на...

В. Илиева: Очакваме новата тенденция - сгради тип небостъргачи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269139_%D0%92.+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+-+%D1%81%D0%B3%D1%80

 Весела Илиева е управляващ партньор в агенцията за луксозни имоти Unique Estates. Тя е сертифициран специалист по жилищни имоти и член на RICS (Кралски институт за одобрени експерти). 15 години работи в бранша, като в 8 от тях е начело на Unique Estates. Вижте какво сподели тя в интервюто си за Profit.bg: Как се развива пазарът на луксозни имоти през първите месеци на тази година? Пазарът се събуди и този факт е категоричен. Отчетохме 10% ръст във високия сегмент на пазара – при сделките с луксозни имоти, които най-често се правят с инвестиционна цел. Вероятно мотивът е спадът на лихвите – както при кредитите, така и при депозитите. Друга тенденция, която наблюдаваме, е ускоряване на срока за финализиране на сделките. При луксозните имоти преди време една сделка се приключваше за година-две, а сега това става средно за осем месеца. При по-масовите жилища от излизането на даден имот на пазара до продажбата му минават най-много три месеца, докато преди това траеше шест-осем месеца. Друг положителен факт на пазара е, че във високия сегмент исканата от продавача цена и цената, давана от купувача, се покриват, като договарянията са в рамките на 5%. Това говори за реализъм и дисциплина на участниците на пазара на недвижими имоти.

 

4 души са загинали, а петима са ранени при стрелба в Тел Авив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565777

Четирима души загинаха, а петима бяха ранени при стрелба в сряда вечерта в израелския град Тел Авив, съобщават световните агенции. Израелската полиция е задържала двама палестинци за престъплението.
Двамата нападатели са идентифицирани от властите като палестинци от село близо до град Хеброн, на Западния бряг.
Четирима души загинаха, а петима бяха ранени при стрелба в сряда вечерта в израелския град Тел Авив, съобщават световните агенции. Израелската полиция е задържала двама палестинци за престъплението. Двамата нападатели са идентифицирани от властите като палестинци от село близо до град Хеброн, на Западния бряг.

Земетресение от 4,7 по Рихтер е усетено в Монтана

http://www.moreto.net/novini.php?n=323017

Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано към 05:05 часа днес край румънско-унгарската граница, съобщиха от Европейският сеизмологичен център, Трусът е бил с дълбочина 5 км. и е усетен по високите етажи в Монтана. Няма данни за разрушения.

Палестинци убиха четирима и раниха петима при стрелба в Тел Авив

http://www.mediapool.bg/palestintsi-ubiha-chetirima-i-raniha-petima-pri-strelba-v-tel-aviv-news250209.html

Двама палестинци убиха четирима и раниха петима, след като откриха стрелба в центъра на Тел Авив в сряда вечерта, предаде Франс прес. Впоследствие нападателите са задържани от израелската полиция. Те са идентифицирани като братовчеди от село Ятта, намиращо се близо до град Хеброн на Западния бряг. Нападението е станало близо до популярния открит пазар в оживения квартал „Сарона“ в Тел Авив. Стрелбата бе открита срещу клиенти на ресторант в оживена търговска зона, съвсем близо до израелското министерство на отбраната и Генералния щаб на армията. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху свика заседание на военно-политическия кабинет. Френският президент Франсоа Оланд осъди атаката и я окачестви като „отвратителен атентат“. „Франция поднася съболезнованията си на семействата на жертвите и изразява пълната си подкрепа към Израел в борбата срещу тероризма“, се казва в съобщение на френското президентство. САЩ също заклеймиха стрелбата. „САЩ осъждат остро ужасната терористичната атака в Тел Авив. Тези малодушни нападения срещу невинни граждани не могат да бъдат оправдани“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Руското МО назова трите „сили на злото“ в света

http://svetoven.pogled.info/news/74405/Ruskoto-MO-nazova-trite-sili-na-zloto-v-sveta

/Поглед.инфо/ Министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) се споразумяха да водят борба с трите „сили на злото“: тероризма, екстремизма и сепаратизма. Това заяви руският военен зам.-министър Анатолий Антонов, цитиран от РИА „Новости“ в сряда (8 юни).

Земетресение 4.7 в Сърбия усетено и Северозападна България

http://offnews.bg/news/n_1/n_630740.html

Земетресение с магнитуд 4.7 по Рихтер е било усетено в Северозападна България. То е регистрирано в 5:05 ч тази сутрин. Епицентърът е на 105 км източно от Белград, а точните координати - 44 с.ш., 21.71 и.д. Дълбочината е 5 км.

Кибератаките стават все по-мощни, чести и продължителни

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/09/2773517_kiberatakite_stavat_vse_po-moshtni_chesti_i/?ref=rss


Редовният доклад за състоянието на интернет на компанията Akamai показва 125% увеличение на DDoS атаките през миналата година. Общото заключение на доклада е, че всички кибератаки стават все по-мощни, по-продължителни и чести.

Средната продължителност на една DDoS атака се е увеличила с 35% и вече е над 16 часа. Освен това се увеличава и тяхната мощ. През първото тримесечие на тази година са засечени 19 DDoS атаки с по над 100 гигабита в секунда. Това е със 137.5% повече спрямо същия...

Две коли изгоряха в столичния квартал „Люлин” (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5565783

Две коли изгоряха в столичния квартал „Люлин” (Снимки)Експерти на пожарната започнаха разследване Автомобил горя в столичния квартал „Люлин”. Инцидентът стана в 01:50 тази нощ. Пожарът запали и намиращия се точно до него друг автомобил с газова уредба. Заради това пристигналите на място огнеборци бяха изключително предпазливи при гасенето на пожара. Двата автомобила са напълно унищожени.

Ангелкова: За последните 10 години има 40% ръст на туристите в България

https://www.actualno.com/society/angelkova-za-poslednite-10-godini-ima-40-ryst-na-turistite-v-bylgarija-news_544131.html

За последните 10 години броя на туристите в България нараства с 40%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на хотелски и туристически инвестиционен форум, предаде „Фокус”. "Изключително ми е приятно да открия днешния форум, свързан с хотели и инвестиции в туризма. Това е нещо, което изцяло се вписва в политиката на правителството и в тази на Министерството на туризма за привличане на все повече инвеститори, особено в сектор "Туризъм" и ориентира

Кунева за евентуална нейна президентска кандидатура: Концентрирана съм върху образованието

https://www.actualno.com/politics/kuneva-za-eventualna-nejna-prezidentska-kandidatura-koncentrirana-sym-vyrhu-obrazovanieto-news_544133.html

Концентрирана съм върху образованието, но ще споделя целият си опит с кандидата на Реформаторския блок. Това каза вицепремиерът, министър на образованието и лидер на Движение “България на гражданите” (ДБГ) в отговор на въпрос дали смята да участва в кандидатпрезидентската надпревара, предаде Bulgaria on Air. Тя посочи, че в РБ са твърдо с нагласа за общ кандидат. "Когато става дума за президентска кандидатура, умението да обединиш е най-значителното, защото президентът като функци

11 книги, които се четат за един уикенд

https://www.actualno.com/curious/11-knigi-koito-se-chetat-za-edin-uikend-news_544138.html

Всички любители на книги, знаят че понякога човек има нужда да "изключи" от сериозните тематики и да си вземе леко четиво, с което да забрави за света наоколо и да освежи ума си. Има много стойностни книги, които не носят крайно тежки послания или житейски истини, но оставят едно чувствто за безгрижие, което е безценно.1. Човек на име Уве - Фредрик Бакман Вечно недоволен и гневен, наричат го изпълнения с горчивина кошмарен съсед, лесноизбухлив. Понякога Уве се пита защо наричат даден човек кисе

Предлагат въвеждането на интелигентни тахографи

https://www.actualno.com/society/predlagat-vyvejdaneto-na-inteligentni-tahografi-news_544136.html

Въвеждане на интелигентни тахографи за контрол на камионите и автобусите предлага правителството с промени в Закона за автомобилните превози. Така автоматично ще се следи местоположението на превозните средства, обясни транспортният министър Ивайло Московски. "Ще се избегне субективният фактор. През глобалната сателитна система и мрежа ще се правят проверки за видовете, броя на спиранията и почивките на водачите на тежкотоварни превозни средства, дали се спазват по наредби и по закон, както на

Преглед на печата - 9 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322999

Речта на президента Плевнелиев пред Европейския парламент е сред водещите теми на вестниците в четвъртък. „Европа живее в "студен мир" и трябва да е единна и да не изпада в морална криза, изоставяйки ценностите си. Това заяви в Европейския парламент в Страсбург президентът Росен Плевнелиев по време на речта си, посветена на бъдещето на Европа и предизвикателствата пред Европейския съюз.

Удължават срока за регистрация за референдума във Великобритания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565779

Британският парламент ще гласува днес за удължаване с 48 часа на срока за регистрация на избирателите за участие в референдума за излизане на страната от Европейския съюз, предаде БНТ. Онлайн системата за регистрация бе прекъсната от компютърен срив малко преди изтичането на предишния срок в полунощ на 7 юни.
Британският парламент ще гласува днес за удължаване с 48 часа на срока за регистрация на избирателите за участие в референдума за излизане на страната от Европейския съюз, предаде БНТ. Онлайн системата за регистрация бе прекъсната от компютърен срив малко преди изтичането на предишния срок в полунощ на 7 юни.

Русия създава единна система за ПВО в постсъветското пространство

http://svetoven.pogled.info/russia/news/74404/Rusiya-sazdava-edinna-sistema-za-PVO-v-postsavetskoto-prostranstvo

/Поглед.инфо/ Обединяването на регионалните системи за противовъздушна отбрана (ПВО) ще позволи създаването на общ противовъздушен щит на територията на всички страни от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), заяви пред журналисти генералният секретар на ОДКС Николай Бордюжа, съобщава „Независимая газета“ в сряда (8 юни).

Проблем с канализацията в жк Бистрица в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581922

В жк. Бистрица, в района на бл.5 и съседните на него от 28 май има проблем със запушен канал, който създава проблем на гражданите. Канални води текат под балконите на хората. Повече от седмица не са взети мерки за отстраняване на неприятната ситуация. За нея сигнализира общинският съветник Иван Танев, който е и жител на най-големия жилищен квартал. Оказва се, че проблема идва от частен имот и затова от ВиК не предприели нищо, тъй като нямало кой да плати след това разходите по отстраняването обясни Иван Танев. Той е подал 4 сигнала в ОбА Дупниц...

Критично е състоянието на простреляния Димитър Желязков

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565778

Критично е състоянието на простреляния Димитър ЖелязковКритично е състоянието на Димитър Желязков, по известен като Митьо Очите, който беше прострелян късно вечерта вчера в Слънчев бряг. По информация на bTV в тялото на Желязков са изстреляни поне 5 куршума, повечето в коремната област. Той беше откаран в МБАЛ-Бургас, където лекарите се борят цяла нощ за живота му.

Чужди служби се опитали да купят енергийни фирми и медии

http://www.cross.bg/sigyrnost-stranata-bulgariya-1510783.html

/КРОСС/ Службите за сигурност са установили засилен интерес към България от чужди разузнавателни централи. Те са направили опит да придобият фирми, имащи отношение към енергийната сигурност, както и медии. Това е записано в годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г., одобрен от правителството, пише "Сега". "Констатирани са конкретни действия за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие, разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация", пише в документа. Традиционен обект на интерес на чуждите разведки били "процесите в политическата, икономическата, социалната, културната, религиозната и военната сфера". До този момент не е установено изтичане на секретни данни. Службите са засекли един опит за достъп до чужда секретна информация. Отнети са 30 разрешения за работата с тайни. "В отделни случаи са налице опити за "изнасяне" на вътрешни проблеми към България. Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиване у нас на стопански обекти със стратегическо за страната ни значение (включително с отношение към енергийната ни сигурност), медии и др.", се посочва в анализа, но по-конкретни детайли не се дават. Констатираните опити за намеса на чуждите служби са пряко свързани и с т. нар. хибридни и киберзаплахи, на които също се отделя сериозно внимание в документа. През 2015 г

Митьо Очите в критично състояние, цяла нощ се борят за живота му

http://offnews.bg/news/n_1/n_630739.html

Критично е състоянието на Димитър Желязков - Митьо Очите, който беше прострелян късно снощи в Слънчев бряг. Цяла нощ лекарите се борят за живота му, направена му е и операция.  Желязков е ранен в корема, в пикочния мехур и краката, по-късно от болницата в Бургас ще дадат информация за неговото състояние.  Цяла нощ продължиха огледите и разпитите на свидетели на мястото на инцидента.  Очите събирал такса "спокойствие" от заведенията в Слънчев бряг, престрелката снощи е свързана именно с предоговаряне на сумите, съобщи Нова тв. Желязков пристигнал пред заведението, пред което избухна стрелбата, с над 30 души охрана, с бронирани жилетки, въоръжени с брадви и ножове. Групата обаче срещнала отпор от около 10 приближени на собственика, познат като Божо.  При престрелката един е убит, а трима са ранени. Рикоширали куршуми има и в близкия магазин.  Двама души са арестувани. Разследващите събираха гилзи до 03-04:00 часа сутринта.  Малко след 21 часа избухва конфликт между 

Конкурс "Градът" приема идейни проекти до 19 юни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269138_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81+%22%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82%22+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B4

 Конкурс "Градът" се организира от "Академия Градът" за втора година. Тази година той включва две категории – "Градове и инфраструктура" и "Сгради и вътрешни пространства".

Целта на конкурса е да се изследват добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни решения да се представят идейни проекти за градски пространства, инфраструктура и нейната трансформация в градската среда, както и различни по функционални решения за сгради и оригинални вътрешни пространства.

Право да участват в него имат български студенти и млади професионалисти - архитекти и инженери на възраст до 30 г., възпитаници на български и чуждестранни университети. Приемат се индивидуални и екипни проекти.

В миналогодишното издание на конкурса се включиха 88 проекта, разработени от близо 100 млади българи, обучаващи се или завършили престижни български и европейски университети по архитектура и технически науки.

Митьо Очите събирал такса „спокойствие” от заведенията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581924

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, събирал такса „спокойствие" от заведенията в Слънчев бряг. Това става ясно след престрелката в курорта, при която несебърският наркобос беше тежко ранен, съобщава Нова телевизия.

„100 години железопътна линия Радомир-Дупница-Горна Джумая-Свети Врач-Петрич-Струмица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581853

Семинар- „100 години железопътна линия Радомир-Дупница-Горна Джумая-Свети Врач-Петрич-Струмица" организират Македонски научен институт, община Дупница и Исторически музей. Той започва в 16 часа, в заседателната зала в сградата на община Дупница. „Това е един друг поглед за отбелязване на 100 години от т.нар голяма война. Освен събитията по фронта, това е един опит да погледнем войната от друг ъгъл, в тила, което е не по-малко важно за разрешаване на конфликта", каза директорът на музея Анелия Геренска.Железопътната линия Радомир-Дупница-Горна Д...

Една трета от германците няма да гледат Евро 2016 навън заради притеснения от тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/09/2774171_edna_treta_ot_germancite_niama_da_gledat_evro_2016/?ref=rss


Откакто Германия посреща световното първенство през 2006 г., гледането на футболни мачове на публични места се превърна в масова традиция.

Терористичните атаки на територията на домакина на европейските финали Франция през 2015 г. и в друга съседна държава през март - Белгия, обаче са притеснилите германските жители от подобни нападения по време на Евро 2016 - не само в Париж, но и в градове от други страни.

При проучване на "Югов" 30% от германците са заявили, че ще...

Д- р Сашо Котев: "Да не се спекулира, че една болница се толерира за сметка на други"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581866

Бюджетът за болнична помощ в област Кюстендил не е по- малък от този през 2015 година, коментира за Дарик директорът на РЗОК- Кюстендил д- р Сашо Котев, след подписването на договорите с лечебните заведения. Средствата за кюстендилската болница са били 7 104 075 лв., за общинската болница в Дупница- 3 592 324 лв., а за частната болница в Дупница- 5 805 172 лв. или двете болнци в Дупница са усвоили над 9, 3 млн. лв. Подобно е съотношението между лечебните заведения и за първите 4 месеца на тази година."Разликата е видна, но това са реалностите, ...

В Югозападния район са инвестирани 1,339 млрд.лв. - средства от ОПОС, НДЕФ и ПУДООС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269137_%D0%92+%D0%AE%D0%B3%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+1%2C339+%D0%BC%D0%BB%D1%

 В Югозападния район за планиране са инвестирани 1,339 млрд.лв. – средства от ОПОС, НДЕФ и ПУДООС. Рехабилитирана и изградена е над 336 км ВиК мрежа. Четири са изградените пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) – Костинброд, Етрополе, Пирдоп и Благоевград. В процес на изпълнение са ПСОВ Ботевград и Банско.
Пълният текст на статията от Тук

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1510782.html

/КРОСС/ Генка Шикерова - журналисткаДесислава Танева - министър на земеделиетоДимитър Димитров-Херо - треньор по футболЕлвира Георгиева - певицаИван Зоин - актьор, сценарист, режисьорИсмаил Абилов - борецЙордан Янков - поет, текстописецКалин Врачански - актьорЛюба Ризова - журналисткаМариян Генов - футболистМилен Панайотов - композиторНако Дойчев - футболистНиколай Цонев - бивш министър на отбранатаТеодора Ганчева - поетеса      

Радарите за превишена скорост днес - 9 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=323010

Служители на КАТ ще следят днес - 9 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00ч.-16:00ч. - южен пътен възел, вход 14:00ч.-16:00ч. - ул. "Първи май" до БАН, посока "Галата" 14:00ч.

Ердоган губи контрол над терористите

http://svetoven.pogled.info/news/74402/Erdogan-gubi-kontrol-nad-teroristite

/Поглед.инфо/ Станалите регулярни терористични нападения на територията на Турция са следствие от политиката на президента Реджеп Ердоган, който покровителства ислямистки групировки. Това смята руският политолог Владимир Киреев, цитиран в сряда (8 юни) от онлайн изданието evrazia.org.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiya-provede-zala-1510781.html

/КРОСС/***Астана. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще бъде на двудневно работно посещение в Астана, Република Казахстан. Там тя ще участва в Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество и в бизнес-форум с представители на двете страни. ***София. В 9.00 часа в хотел „Хилтън" министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие хотелски и туристически инвестиционен форум. ***София. От 9.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. ***София. От 9.00 часа в Сити Марк Арт Център, Фондация „Америка за България" официално ще награди финалистите в конкурса „Училища на бъдещето" . ***София. От 9.00 до 12.30 часа на стадион "Академика - IV километър" ще се изиграят последните мачове от тазгодишното издание на детския футболен турнир "Данониада". Церемонията по награждаването ще започне в 12.45 часа. ***София. От 9.00 часа за трета поредна година Innovation Starter, в партньорство с Нов Български Университет, организира безплатна Академия за иновации за студенти. Инициативата се организира с подкрепата на Столична община и ще се проведе в София Тех Парк. В събитието освен студенти от НБУ могат да участват и студенти от СУ "Св. Климент Охридски", ТУ София, УНСС и други университети в страната. ***София. В 9

Цяла нощ оперират Митьо Очите, още е в критично състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565772

Критично е състоянието на Димитър Желязков, по известен като Митьо Очите, който беше прострелян късно вечерта вчера в Слънчев бряг, предаде БТВ.
В тялото на Желязков са изстреляни поне 5 куршума, повечето в коремната област. Той беше откаран в МБАЛ-Бургас, където лекарите се борят цяла нощ за живота му.
Критично е състоянието на Димитър Желязков, по известен като Митьо Очите, който беше прострелян късно вечерта вчера в Слънчев бряг, предаде БТВ. В тялото на Желязков са изстреляни поне 5 куршума, повечето в коремната област. Той беше откаран в МБАЛ-Бургас, където лекарите се борят цяла нощ за живота му.

Шести пореден месец строителната продукция намалява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269136_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%

 През април 2016 г.  строителството на сгради намалява с 12,1%, а при гражданското и инженерното строителство понижението е с 8,4%. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Пълният текст на статията от Тук

Нови дарения в центровете за деца и възрастни с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581923

Двата дневни центъра в Габрово – за деца и за възрастни с увреждания, получиха вчера поредни дарения от няколко организации, в основата на които отново стоят белгийската фондация „Хора в помощ на България: Аалст-Габрово“ и габровският клуб „Приятели на Белгия“. Информацията съобщава вестник 100 вести днес. Този път към техния проект за подпомагане се присъединиха Общественият дарителски фонд и Работилница за граждански инициативи. Дарението, за чието връчване от Белгия пристигна отново почетният консул на България във Фландрия и приятел на Габр...

Стрелец уби един и рани трима в училище в Бостън

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565773

Стрелец уби един и рани трима в училище в БостънВсе още не ясно какви са били мотивите за атаката Един човек загина, а трима са ранени при стрелба в американския град Бостън, щата Масачузетс, съобщава БГНЕС. Според местните медии неизвестен е открил огън в района Дорчестър до сграда на местно училище. При стрелбата е пострадала възрастна жена, както и трима юноши.

Градски герои на мисия в обезлюдяващи се родопски села

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/06/09/2773985_gradski_geroi_na_misiia_v_obezljudiavashti_se_rodopski/?ref=rss


Дени и Мики. Луди-млади. Току-що са се оженили. На следващия ден тръгват. Потеглят на мисия. Дестинацията е паралелна реалност на два часа от София – село Джурково, Родопите. Предстои им месец в "Резиденция Баба". Месец в търсене на спотаени съкровища. Месец, след който и двамата няма да са същите. Месец, след който и бабите в Джурково, но и техните внуци и внучки, разпилени по градове и чужбини, също няма да са същите.

Добави в картинката още три съседни села – Манастир, Югово и...

Доклад разкрива опасните връзки на Google с властите в САЩ и ЕС

http://svetoven.pogled.info/news/74401/Doklad-razkriva-opasnite-vrazki-na-Google-s-vlastite-v-SASHT-i-ES

/Поглед.инфо/ Организацията Campaign for Accountability публикува доклад, от който става ясно, че интернет-гигантът Google е много по- тясно свързан с американското правителство, отколкото човек може да си представи, съобщава RT в сряда (8 юни).

От пощата в Хасково откраднати 2 млн. лева, пазил ги един-единствен пазач

http://offnews.bg/news/n_1/n_630738.html

Откраднатата сума от Централната поща на Хасково е около 2 милиона лева. Парите - основно за пенсии - са били пазени от един-единствен човек - пазачът на сградата. Той лесно е било обезвреден от крадците. Престъплението беше извършено през нощта във вторник срещу сряда. Пазачът е бил вързан и на очите му била сложена маска. Крадците спрели тока и разбили касите. И пазачът, и помещенията са били залети с белина, за да се прикрият следи. Обирът предизвика объркване в изплащането на пенсиите. Откраднатите пари са застраховани - обирът няма да бъде "платен" от българските данъкоплатци, уверяват от Пощата. Охраната е била изключително слаба, категорични са от полицията.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-gost-predsedatel-1510780.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Кой ще охранява плажовете?Тема: Хората, които се грижат за пациентите. Остава ли недооценен трудът на медицинските сестри?Тема: Корабът легенда. Дарителска акция за плаващия музей "Параход Радецки".Тема: Срещу корупцията. Необходим ли е единен антикорупционен орган? Гост: Румен Петков, зам. - председател на ПП "АБВ"Тема: Съмнения и неизвестни. Как се формират резултатите от НВО?Тема: Изгубени в превода. Какви резултати показаха тази година седмокласниците на матурите? Показват ли оценките от матурите реалните знания?Тема: Образование под прицел. Какви промени са необходими за по-добри резултати? Къде се разминават очакванията на учители, ученици и родителиГост: Милена Дамянова, председател на комисията по образование и наукаТема: "Мисия здраве". Когато грижата за здравето се превръща в празник. Гост: Георги Табаков, председател на Български икономически форум.Тема: Неспазено обещание

Тежка катастрофа на "Владислав" и "Пискюлиев"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581921

Тежка катастрофа е станала тази сутрин на кръстовището на бул. "Владислав Варненчик" с ул. "Д-р Пискюлиев". Блъснали са се лек автомобил и бус. Най-вероятно има пострадали. Леката кола е смачкана откъм шофьорското място, видя репортер на Дарик. Заради инцидента движението в района е затруднено. Очаквайте подробности!...

Архитекти се обявиха срещу мащабното преустройство на Японския хотел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269135_%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80

 Преустройството на хотел "Маринела" е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа, заяви Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България. 
Пълният текст от Тук

КЕВР планира цената на тока за бита да остане почти без промяна

http://www.cross.bg/toka-tzenata-elektroenergiyata-1510779.html

/КРОСС/ Обществено обсъждане за цената на електроенергията е насрочила за днес Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР планира цената на тока за бита да остане почти без промяна, а топлоенергията да поевтинее с до 16 на сто от 1 юли. Замразяването на цените на електроенергията и понижението за топлата вода стават възможни заради ниските цени на природния газ. Комисията не се съобрази със становищата на енергийните дружества и в доклада й е заложено минимално средно намаление от 0,02 процента Без никаква промяна остава цената, по която ЧЕЗ ще продава електроенергията си на битовите потребители. За клиентите на ЕVN е предвидено поскъпване от 0.6 на сто. Намаление с 0.9 на сто на тока се готви за абонатите на Енерго - ПРО. НЕК ще продава на ЕРП-тата с 10 лева по-евтино мегават часа, таксата „задължение към обществото" пада с един лев. На обсъждане днес ще бъде подложена актуализацията на цените на електроенергията произведена от биомаса. Привилегията да работят на преференциални цени окончателно отпадна от 1 януари тази година . На обществено обсъждане ще бъде подложено и определянето на преференциалните цени на тока от комбинираното производство на топлоцентралите. На 30 юни КЕВР трябва окончателно да реши каква ще бъде цената на тока за следващата една година.  

Спасовден е, ако днес вали, годината ще е богата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581920

На 9 юни тази година Православната църква чества Възнесение Господне (Спасовден). Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

Продават се на черно билети за погребението на Мохамед Али

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/09/2774220_prodavat_se_na_cherno_bileti_za_pogrebenieto_na/?ref=rss


Семейството на починалия на 3 юни Мохамед Али заплаши, че ще издаде на полицията тези, които продават билетите си за погребението на американския боксьор, предаде БТА.

Около 15 000 билета бяха раздадени безплатно вчера сутринта на хиляди хора, които се бяха вдигнали в ранни зори, за да се сдобият с ценната хартийка. Билетите бяха раздадени за по-малко от час в родния град на боксьора Луисвил.

Но търсенето бе много по-високо от предлагането и няколко часа по-късно билети...

Земетресение разлюля Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565763

Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано тази сутрин към 05:05 часа българско време край румънско-унгарската граница, предаде БГНЕС, цитирана от БТВ.
Трусът е усетен по високите етажи в Монтана.
Няма данни за разрушения. Епицентърът на труса се намира около град Майданпек, в съседна
Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано тази сутрин към 05:05 часа българско време край румънско-унгарската граница, предаде БГНЕС, цитирана от БТВ. Трусът е усетен по високите етажи в Монтана. Няма данни за разрушения. Епицентърът на труса се намира около град Майданпек, в съседна

Продават на черно билети за погребението на Мохамед Али

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/09/2774220_prodavat_na_cherno_bileti_za_pogrebenieto_na_mohamed/?ref=rss


Семейството на починалия на 3 юни Мохамед Али заплаши, че ще издаде на полицията тези, които продават билетите си за погребението на американския боксьор, предаде БТА.

Около 15 000 билета бяха раздадени безплатно вчера сутринта на хиляди хора, които се бяха вдигнали в ранни зори, за да се сдобият с ценната хартийка. Билетите бяха раздадени за по-малко от час в родния град на боксьора Луисвил.

Но търсенето бе много по-високо от предлагането и няколко часа по-късно билети...

Назарбаев: Правят се опити за цветна революция в Казахстан

http://svetoven.pogled.info/news/74400/Nazarbaev-Pravyat-se-opiti-za-tsvetna-revolyutsiya-v-Kazahstan

/Поглед.инфо/ Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви в сряда (8 юни), че терористите, които извършиха серия от кървави нападения в Актобе, са получавали инструкции от чужбина и предупреди, че в страната има признаци за предизвикване на цветна революция, съобщи „Взгляд”.

След като се върна на сцената, “Тангра” с концерт и в Благоевград

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5564994

След като се върна на сцената, “Тангра” с концерт и в БлагоевградГрупа “Тангра”, която съвсем наскоро се събра отново след 25 години, ще направи концерт в Благоевград по време на Годишните музикални награди на БГ радио на 18 юни. Легендарните певци и музиканти ще изпълнят хитовите си парчета, като едно от тях - “Бъди такъв, какъвто си”, ще е мотото на концерта. За четвърта поредна година Благоевград е домакин

Amazon ще инвестира 3 млрд. долара в Индия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269134_Amazon+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+3+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 Американският онлайн концерн Amazon.com Inc. планира да инвестира 3 млрд. долара в Индия, залагайки на това, че страната ще се превърне във важен пазар за онлайн търговия, който да насърчи ръста на продажбите му, съобщава MarketWatch.

Изпълнителният директор Джеф Безос обяви плановете на компанията по време на среща с бизнес лидери и индийския премиер Наренда Моди във Вашингтон. „Amazon вижда голям потенциал на индийския пазар“, заяви Безос, като допълни, че компанията вече е създала 45 000 работни места в южноазиатската страна.

Така онлайн търговецът на дребно увеличава общия размер на инвестициите си в Индия до 5 млрд. долара, след като през 2014 г. обяви, че ще вложи 2 млрд. долара в бизнес в страната. 

Говорител на търговския гигант отказа да предостави детайли за това как ще се разпределят новите средства и за какъв период. Amazon оперира на индийския пазар по индийските правила, продавайки само стоки, предлагани през уебсайта от трети страни.

Amazon се насочи към Индия като сериозен източник за международния си растеж, след като се оттегли от Китай поради ожесточената конкуренция от страна на гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holding Ltd. В допълнение към търсенето на нови клиенти Amazon търси в Индия и нови стоки, които да продава на глобално ниво.

Amazon, която получава най-голямата част от международната си приходи от Великобритания, Япония и Германия, не генерира високи продажби в Индия. Приходите на групата в статията "Други международни пазари”, включително Индия, са достигнали 7,4 милиарда долара през 2015 г., или 6,9% от общите приходи. 

 Amazon, която дебютира в Индия през 2013 г., инвестира значителна сума, за да оспори лидерството на местните компании за електронна търговия Flipkart и Snapdeal. Безос заяви по  време на пресконференция през миналата седмица, че Amazon ще отвори повече центрове за дистрибуция и ще насърчи доставките на близки разстояния.

Той подчерта постиженията в Индия и в годишното си писмо до акционерите. Тези постижения според него включват идеята за пускането на услугата Seller Flex. Тя позволява на търговците да имат гъвкавостта да съхраняват стоки и да ги транпортират сами до клиентите, вместо целият този процес да минава през Amazon. По този начин компанията може бързо да разшири възможностите си за доставки. Подразделението на Amazon за облачни услуги също така разработва нова инфраструктура в Индия.

“Ние вече създадохме над 45 000 работни места в Индия и продължаваме да виждаме огромен потенциал в индийската икономика", казва Безос според цитирано прессъобщение.

Amazon има дългосрочна визия за това как да се превърне в основен посредник, свързващ фабриките в Индия и Китай с клиентите в САЩ и Европа. Компманията разширява своята услуга  Fulfillment By Amazon, която осигурява съхранение, опаковане и доставка от страна на независими търговци, които продават продукти на концерна, като я превръща в глобална логистична услуга, предава Bloomberg. 

Онлайн пазаруването се радва на бум в Индия, където милиони потребители отскоро имат достъп до интернет, благодарение на евтините смартфони. За Amazon в момента това е страната, която допринася най-много по отношение на новите потребители извън САЩ.

Но подобно на местните си конкуренти Flipkart и Snapdeal, Amazon се бори с доставките в градовете, където пътните знаци не разположени правилно, а задръстванията са нещо чести. В отговор на всичко това фирмите си създават логистични мрежи и използват мотоциклети вместокамиони.

Използването на интернет в Индия е във възход в момента, а уеб пазаруването е напът да генерира 25 на сто от общия обем от търговията на дребно до 2020 г., след като броят на онлайн купувачите ще мине 175 милиона до тогава, показва доклад на Google Inc. и AT Kearney Inc.

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria:

АЕЦ прави Ден на отворените врати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581832

На 11 юни, събота, в АЕЦ „Козлодуй“ ще се състои Ден на отворените врати. Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове – 5-и или 6-и, ще се извършват само срещу предварително записване. Ще се сформират групи от 20 души. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9.00 до 15.00 часа през половин час. Телефоните за записване на желаещите са отворени от 6 до 9 юни 2016 г. включително от 13.30 до 15.30 часа.   Посещенията ще започнат от Информационния център на АЕЦ “Козлодуй”, намиращ се на площадката на атомната централа. В програмата за...

Възнесение Господне (Спасовден) празнуват хлебари и сладкари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581919

  На 9 юни тази година Православната църква чества Възнесение Господне (Спасовден). Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Денят е и празник на хлебари и сладкари. Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нари...

Ford представи специални Fiesta и Focus

https://www.actualno.com/cars/ford-predstavi-specialni-fiesta-i-focus-news_544017.html

Компанията Ford представи нови нива на оборудване ST-Line за два от най-популярните си модели - Fiesta и Focus. Те ще заемат мястото между стандартните модели и най-мощните модификации с добавка RS.На първо време изпълнението ST-Line ще се предлага само в Европа, като на външен вид автомобилите ще се отичават от стандартните Fiesta и Focus по агресивния си дизайн, който е в стила на спортните модели на американския концерн."Новата серия ST-Line ще позволи на по-голям брой наши клиенти да се доко

Как облакът може да служи на бизнеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269133_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0

 Aко след 100 години археолози открият руините на фабрика „Престиж 96“, то те ще зачудят колко много вафли са били изядени в този завод за производство на хартия. Това е вътрешноведомствен виц, който си разказват служителите на производителя на вафли, но той илюстрира достатъчно добре степента, в която мениджърите са били затрупани преди по-малко година от хартиените документи.

С времето това създава доста сериозни затруднения и дори проблеми за компанията, поради което тя решава да създаде електронен архив на договорите за всички отдели на компанията. По-късно „Престиж“ създава и документооборот – пълна автоматизация на документите в компанията си.

Това бе един от примерите, които Веселка Данчева, търговски директор на Nemetschek България, представи в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“.

Както Данчева, така и останалите участници в първия панел на дискусията, бяха категорични, че увеличеният интерес на българските компании към облачните услуги датира от последната една година. В това няма нищо случайно – става дума за нова технология, която все още не е етаблирана и не се е доказала напълно.

Високият интерес към облачните услуги се дължи според Nemetschek на нарасналото доверие. То е налице, защото вече има много положителни примери за успешно изнасяне на фирмените данни в облака.

„Няма да крия, че когато преди три години започнахме първия проект с първия клиент на облачните услуги, имахме проблем – със скоростта, с която клиентите например достъпваха данните. От над година обаче може да се похвалим с коренна промяна – и в скоростта, и в достъпа. Затова не закъсняха и добрите отзиви“, заяви Данчева.

„В свят, който се променя толкова бурно, да си бърз не е достатъчно. Набираш скорост и не спираш да ускоряваш, дори когато водиш“. С този известен цитат в презентацията си Тунио Зафер, изпълнителен директор на pCloud, привлече вниманието на аудиторията.

Според Зафер обаче близо 80% oт потребителите на високи технологии използват едни и същи пароли за лични и професионални цели. Самите компании неглижират донякъде процедурите за сигурност, често не прекъсват достъпа на напуснали клиенти до системите. А това често значи, че преминавайки у конкуренцията, те продължават да имат достъп до корпоративната информация.

Всичко това може да се реши много лесно чрез ползването именно на облачни услуги, смята Зафер.

Милен Нинов, старши мениджър „Продажби на едро" във Виваком, обърна специално внимание на сигурността на данните. Според него т. нар. Ddos атаки над корпоративните сървъри са едни от най-често срещаните в момента, не на последно място защото са евтини за поръчка. Taка например през миналата година българска банка е била атакувана с 30 гигабита трафик от чужбина - сериозен капацитет за всяка една организация.

„Въпросът е не дали сървърите и харддисковете ще изгорят, а кога ще се случи това. Рано или късно те изгарят и ако няма бекъп, възвръщането на данните ще е много скъпо. Файловите сървъри изискват сериозни разходи – закупуване, поддържане, управление на данните. А облачните услуги спестяват именно тези високи разходи, заяви от своя страна Георги Цеков, търговски директор на „Датикум“.

Той цитира и проучване, според което средният живот на хардуера в чужбина е 3 години, а в България – цели седем години. Рано или късно обаче това прекомерно натоварване на техниката може да доведе до срив и до загубата на данни.

„80% от данните в света са генерирани в последните две години. Цялата тази информация идва преди всичко от фабриките, от компаниите. И технологията на инфраструктурата често изнемогва на наплива от данни. Всичко това увеличава оперативните разходи. Има и скрити разходи – времето, в което системните администратори работят по странични дейности“, обрисува друг аспект от темата Милен Нинов.

Той цитира и проучване на Виваком, според което над 20% от запитаните в представителна анкета компании обмислят скоро да започнат за използват облачни услуги.

"Криптирането доскоро бе непонятно дори за ИТ специалистите. Дори и банките днес искат специални сертификати, които да бъдат инсталирани, за да се ползва услугата онлайн. Това обаче плаши потребителите, защото те се плашат от незнанието", коментира аспекта за сигурността Тунио Зафер.

По думите му днес криптоуслугите, които компанията започва да предлага преди около 2 години, вече генерират по-големия дял от общите приходи.

Повече за китайската икономика можете да научите от видеото на Bloomberg!

Русия задмина Саудитска Арабия по износ на петрол на световния пазар

http://svetoven.pogled.info/news/74399/Rusiya-zadmina-Sauditska-Arabiya-po-iznos-na-petrol-na-svetovniya-pazar

/Поглед.инфо/ През 2015 г. Русия е задминала Саудитска Арабия по обем на доставките на петрол на световния пазар, превръщайки се в най-големия износител на „черно злато“ в света, сочат данните на ежегодния статистически обзор, подготвян от British petroleum, предава „Интерфакс” в сряда (8 юни).

Прострелян е Димитър Желязков, известен като Митьо Очите

http://www.cross.bg/zhelyazkov-prestrelkata-ochite-1510778.html

/КРОСС/Димитър Желязков, Митьо-Очите, беше тежко ранен снощи при стрелба пред дискотека в Слънчев бряг. Един от дългогодишните му гардове е убит, а други двама са тежко ранени при престрелката. Очаква се тази сутрин от болницата да дадат повече информация за състоянието на пострадалите. Известният несебърски наркобос е бил с още около 15 души по време на инцидента пред дискотека Айсберг. Желязков беше откаран с линейка до Бургас с рани в областта на корема, слабините и крака. Цяла нощ са продължили операциите за спасяването му. Районът около мястото на инцидента беше отцепен. Огледите продължават. Въоръжени полицаи отцепиха и района на болницата. Това е поредното покушение срещу Очите. Преди 15 години при нападение срещу него в Несебър загинаха съпругата му и брат й. Соченият за несебърски наркобос има богато криминалното досие. Той е обвиняван за отвличане, въоръжен грабеж, незаконно притежание на оръжие, заплахи, наркотици. Митьо - Очите има ефективна присъда за разпространение на наркотици. Ето какво каза късно снощи главният секретар на МВР Георги Костов: Към момента състоянието му е стабилно, но животът му не е вън от опасност. Причината е в процес на изясняване. Възможно е да е вследствие от предхождащ битов конфликт, но на този етап не можем да изключим и някакви бизнес противоречия

В София започва международна конференция на газовата инфраструктура в Европа

http://www.cross.bg/evropa-konferentziya-sofiya-1510777.html

/КРОСС/ 68 компании от над 24 европейски държави ще участват в 14-та годишна конференция на газовата инфраструктура в Европа, която ще се проведе в София. България е домакин на събитието за пръв път. Ще бъдат дискутирани възможностите за енергийно сътрудничество в Централна и Източна Европа, перспективите за развитие на вътрешен пазар на синьо гориво на континента, както и темите за Европейския енергиен съюз и европейската енергийна дипломация.  

Днес ще е слънчево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565760

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток. След обяд, главно над планинските райони на Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали за кратко. Температурите ще се повишат, максималните ще са между 21 и 26 градуса. Такава е прогнозата за времето,
Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток. След обяд, главно над планинските райони на Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали за кратко. Температурите ще се повишат, максималните ще са между 21 и 26 градуса. Такава е прогнозата за времето,

Гърците са стопани на морето, а ние сме му душмани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565019

Призивите не вадят очите на конкуренцията, а изписват веждите й

В началото на летния сезон министърката на туризма Николина Ангелкова направи опит за реклама на Българското Черноморие, като го сравни с гръцкото в негов ущърб. И вместо да избоде очите на конкуренцията, тя й изписа веждите. Отзвукът беше във вариации между осмиване,
Призивите не вадят очите на конкуренцията, а изписват веждите й В началото на летния сезон министърката на туризма Николина Ангелкова направи опит за реклама на Българското Черноморие, като го сравни с гръцкото в негов ущърб. И вместо да избоде очите на конкуренцията, тя й изписа веждите. Отзвукът беше във вариации между осмиване,

Заразата от Brexit се разпространява все повече в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269132_%D0%97%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+Brexit+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B

 Опозицията срещу Европейския съюз (ЕС) нараства в целия блок, което предполага, че антиевропейските настроения се простират не само над традиционно скептичната Великобритания, съобщава Bloomberg.

Докато Великобритания се подготвя за референдум дали да остане в Евросъюза, към който се присъедини през 1973 г., проучване сред над 10 хил. души в Европа* показва, че гласоподавателите от Италия и Полша до Гърция и Швеция са изгубили вяра в ЕС.

Гражданите на Франция – една от шестте страни основателки, сега имат по-малко благосклонно отношение към ЕС, отколкото дори британците, което сочи, че дълговата криза в еврозоната и бежанският наплив взимат своите жертви.

„Британците не са единствените, които се съмняват в Европейския съюз“, казва Брус Стоукс, водещ автор на публикувания във вторникдоклад на базирания във Вашингтон Pew Reseach Center.

ЕС отново изживява остър спад на обществената подкрепа в някои от най-големите страни членки“, казва той.

След като дълговата криза на Гърция предизвика шокови вълни в еврозоната, увеличавайки безработицата и принуждавайки правителствата да наложат икономии в продължение на години, миналата година 1 млн. мигранти пристигнаха в Европа от Близкия изток и Африка, поставяйки под изпитание системите за сигурност и принципите за свободно движение в блока.

Макар че референдумът на 23 юни излага на показ дълбочината на антиевропейските усещания във Великобритания, ясно е, че корените на недоволството са много по-дълбоки.

Във Франция, потънала в икономическа мудност и възход на антиимиграционния Национален фронт, делът на хората, които гледат благосклонно на ЕС, е потънал до 38% тази година спрямо 69% през 2004 г. В Испания, където банковият сектор бе на ръба на колапса и се наложи ЕС да го спасява през 2012 г., има подобен спад: до 47% от 80%.

Проучването разкрива, че враждебността на ЕС разцепва континента от север на юг и от изток на запад, поставяйки лидерите пред голямото предизвикателство да възстановят общественото доверие, докато антиевропейските популистки партии печелят все повече подкрепа.

В Гърция, страната, където пристигат най-много бежанци, 94% от хората отхвърлят начина, по който блокът управлява миграционната криза. Тази цифра е малко по-висока от 88-те процента, които поддържат същата позиция в Швеция – страна, чиято щедра социална политика я превърна в крайна дейстинация за хиляди търсещи убежище. В Унгария и Полша, където правителствата гръмко изразяват антиимиграционните си позиции, неодобрението към управлението на бежанската криза е съответно 72% и 71%.

„Голяма част от недоволството към ЕС сред европейците може да се отдаде на управлението на бежанската криза от Брюксел“, казва Стоукс. „Във всяка страна от проучването преобладаващото мнозинство не одобрява начина, по който Брюксел се справя с проблема“.

Ако Великобритания гласува за напускане на ЕС, нещата може да се влошат още повече. Според повечето анкетирани във всяка страна в проучването т.нар. Brexit ще нанесе щети.Такава е позицията не само в северните европейски съюзници на Великобритания като Швеция (89% смятат, че излизане на Острова от ЕС ще има лоши последици) и Холандия (75%), но и в Гърция (65%), Франция (62%) и Италия (57%).

Заразата от Brexit се разпространява и по други начини, което явно потвърждава страховете на европейските лидери, че британският референдум и успех на министър-председателя Дейвид Камерън при договаряне на условията за членство може да доведат до ефекта на доминото в блока.

43% от анкетираните в традиционно проевропейска Германия вярват, че част от правомощията на ЕС трябва да се върнат на националните правителства.

Подобен дял в Швеция (47%) и Холандия (44%) и мнозинство в Гърция (68%) сигнализира, че дори ако Великобритания гласува да остане в ЕС, британският референдум може да не сложи край на опитите за намаляване властта на съюза.

В проучването само 10 страни от ЕС – Великобритания, Италия, Холандия, Германия, Полша, Унгария, Франция, Гърция, Швеция и Испания.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Най-важното от Варна във вчерашния 8 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322987

И във Варна надуха Троянски кон срещу търговските споразумения между САЩ и Европа След Велико Търново и Добрич, както и стотици градове в Европа, 8-метров надуваем Троянски кон се появи и на площад „Независимост“ във Варна. Акцията е на еколозите от сдружение „За Земята" в днешния ден има за цел да привлече вниманието на жителите и гостите на морската столица в борбата с търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз, предаде репортер на Moreto.

С "Туинго GT" "Рено" лансира достъпна машина за удоволствие от шофирането

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/06/09/2774223_s_tuingo_gt_reno_lansira_dostupna_mashina_za/?ref=rss


Достъпен автомобил, която може да достави максимално удоволствие от шофирането, ще представи "Рено" на Фестивала на скоростта в Гудууд, който започва на 23 юни. "Туинго GT" разчита на бензинов мотор със 110 конски сили и максимален въртящ момент 170 Нм, комбиниран с механична скоростна кутия.

Важно за фактора удоволствие от шофирането е задното предаване. За основа на мотора на спортния мъник е използван 900 кубиковият трицилиндров двигател на "Туинго", който в базовата си версия е с...

НС решава да се изтегли ли нов заем от 1 млрд. и 200 млн. лева

http://www.cross.bg/zaem-miliona-bulgariya-1510776.html

/КРОСС/ Депутатите ще обсъждат предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. Законопроектът е за ратифициране на споразумението за укрепване на банковите влогове между България и Международната банка за възстановяване и развитие. Законопроектът предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас кредит в размер на 300 милиона евро. В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер, за всеки от по 100 милиона евро. В споровете в пленарна зала по време на първото чете финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност. Критиките към предстоящата ратификация идват от "БСП - Лява България", които обвиняват кабинета, че тегли пореден заем, без финансова обосновка, и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.  

GERB still top political force in Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269131_GERB+still+top+political+force+in+Bulgaria

 A sociological research of the Exacta Research Group shows that in May the governing GERB party kept its top position in the rankings of political parties in Bulgaria with electoral support of 26.5%. Next come the socialists with 15.4%, the Reformist Bloc with 5.6%, the Movement for Rights and Freedoms /5.4%/ and the Patriotic Front /4.5%/. The agency remarks that most parties have preserved in no small part their voters from the 2014 parliamentary polls.

Руските и американските военни обединиха усилията си в борбата за Ракка

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/74398/Ruskite-i-amerikanskite-voenni-obediniha-usiliyata-si-v-borbata-za-Rakka

/Поглед.инфо/ На сирийския фронт във войната с „Ислямска държава“ настъпва прелом. За първи път от началото на бойните действия двете антитерористични коалиции (оглавявани от Русия и САЩ) фактически обединиха усилията си за освобождаване на „столицата“ на ислямския халифат.

Земетресение от 4,7 по Рихтер е усетено в Монтана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581917

Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано тази сутрин към 05:05 ч. българско време край румънско-унгарската граница. Трусът е усетен по високите етажи в Монтана. Няма данни за разрушения....

Групата Билдерберг обсъжда мигрантите и Брекзит в Дрезден

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/09/2773929_grupata_bilderberg_obsujda_migrantite_i_brekzit_v/?ref=rss


Премиери, финансови министри, известни предприемачи и бивш директор на МИ-6 са сред участниците в започващото днес традиционно събрание на влиятелната Билдербергска група. Един от редовните гости на събитието – британският финансов министър Джордж Озбърн – обаче няма да присъства, разказва "Гардиън".

Високопоставените гости (130 души) ще обсъждат горещи политически теми на тридневна среща в хотел в Дрезден. Присъствие са потвърдили двама премиери, четирима финансови министри,...

World Bank preserves its forecast on growth of Bulgarian economy

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269130_World+Bank+preserves+its+forecast+on+growth+of+Bulgarian+economy

 The World Bank foresees a 2.2% growth of the Bulgarian economy in 2016 and 2.7% in 2017. The financial institution hasn’t changed its forecast on this country’s economic development on the previous one, dated January. As far as the global economy’s growth in 2016 is concerned, the bank has changed its perspective to 2.4% from 2.9% in January.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/bulgariya-komisiya-medii-1510775.html

/КРОСС/ "Плевнелиев забрави за България в речта си пред Европейския парламент", това е заглавието на първа страница на "Дума". Украйна, Крим и руската агресия бяха акценти в изказването на президента. "Слушаш речта му и недоумяваш - българският президент е отишъл в Страсбург с мисията да брани онеправдания украински народ.... или да представлява своята страна....?", пише в коментар на вестника, озаглавен: "Позор! Отново!". "24 часа" цитира Съвета за електронни медии: "Остра критика може, гавра с институциите - не". Поводът е скъсаната снимка на Росен Плевнелиев в едно от изданията на "Шоуто на Слави" по бТВ. "Чужди фирми се опитали да купят енергийни фирми и медии", пише "Сега". Има опасност от създаване на логистични депа на терористични организации в България. Констатациите са записани в одобрения от правителството доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 година. "Апаши оставиха Хасково без пенсии", пише "Стандарт". Криминалистите са се спрели на трима души, наскоро освободени от затвора, но няма нищо конкретно срещу тях засега. "Оранжерии печелят от ток, вместо от краставици", пише "Труд". Председателят на временната комисия за проверка състоянието на енергетиката Валери Симеонов подчерта, че става дума за мащабни кражби

Bulgarian President: I am convinced that we can reach visa liberalisation with Canada

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269129_Bulgarian+President%3A+I+am+convinced+that+we+can+reach+visa+liberalisation+with+Canada

  “It is important to us that Bulgaria’s position was heard in the heart of Europe – the European Parliament (EP). We presented the way we see the democratic development of the country, of our region and of the entire European Union EU).”
This is what Bulgarian President Rosen Plevneliev said in a speech before the European Parliament (EP) in Strasbourg on Wednesday, the press centre of the President’s Office announced.
The Bulgarian Head of State and the President of the EP Martin Schulz also discussed the negotiations on the EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement. Mr Plevneliev thanked Mr Schulz for the consistent support for Bulgaria’s accession in the Schengen area.
“We achieved an important step towards the visa liberalisation between Canada and Bulgaria with the help of the EU. I am convinced that over the next days we will reach an agreement on this important issue. This is the way Europe works – solidarity in support to Bulgaria’s cause,” President Plevneliev remarked. 

Димитровград- сцена на международен фолклорен фест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581918

5-ят международен фолклорен фестивал „С танците на дедите ни” започна в Димитровград. 5 са ансамблите, които участват тази година- „Прежиховци” от Марибор, Словения; „Загорче” от Стара Загора; общинския ансамбъл „Празник” от град Сандански, ансамбъл „Пламъче”-София и домакините от димитровградския ансамбъл „Звездица”. Входът за всички концерти в спортна зала „Младост” е свободен, като в рамките на фестивала ще бъде представен и Малък панаир на занаятите, съобщават организаторите от димитровградското читалище „Звездица”. Програмата за концертит...

Предстои да бъде извършена аутопсия на убития мъж при престрелката в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565755

Предстои да бъде извършена аутопсия на убития мъж при престрелката в Слънчев бряг. Това съобщи пред „Фокус“ д-р Галя Милева, началник на отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас.
Аутопсията ще бъде извършена след 8:00 днес, а по-късно тази сутрин ще бъде дадена допълнителна официална информация за състоянието на другите двама ранени.
Предстои да бъде извършена аутопсия на убития мъж при престрелката в Слънчев бряг. Това съобщи пред „Фокус“ д-р Галя Милева, началник на отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас. Аутопсията ще бъде извършена след 8:00 днес, а по-късно тази сутрин ще бъде дадена допълнителна официална информация за състоянието на другите двама ранени.

Днес ще е слънчево, максималните температури ще са между 21° и 26°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269128_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0

 Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток. След обяд, главно над планинските райони на Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали за кратко. Температурите ще се повишат, максималните ще са между 21° и 26°. Такава е прогнозата за времето, съобщи  Агенция „Фокус”.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са 20°-23°, температурата на морската вода 19°-21°. Вълнението на морето ще е 1- 2 бала. Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево.

След обяд главно над масивите в Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По високите и открити части ще духа слаб северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 8°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще стане малко по-ниско от средното за юни.

Различната класна стая на един учител

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/06/09/2773126_razlichnata_klasna_staia_na_edin_uchitel/?ref=rss


В часа на госпожа Миленкова не е тихо. А и класната стая не е като обикновените. Чиновете са скупчени в четирите й ъгъла. Последният учебен ден е и четвъртокласниците имат задачата да правят каквото си искат. Шумните екипи са решили да правят: комикс, рисунка, 3D шахматна дъска и анимация. На таблетите си.

На училище с таблет

Столичното 137 СОУ "Ангел Кънчев", в което Десислава Миленкова е начална учителка, е едно от 40-те, в които по инициатива на министерството на...

Учениците, които имат задачата да правят каквото си искат

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/06/09/2773126_uchenicite_koito_imat_zadachata_da_praviat_kakvoto_si/?ref=rss


В часа на госпожа Миленкова не е тихо. А и класната стая не е като обикновените. Чиновете са скупчени в четирите й ъгъла. Последният учебен ден е и четвъртокласниците имат задачата да правят каквото си искат. Шумните екипи са решили да правят: комикс, рисунка, 3D шахматна дъска и анимация. На таблетите си.

На училище с таблет

Столичното 137 СОУ "Ангел Кънчев", в което Десислава Миленкова е начална учителка, е едно от 40-те, в които по инициатива на министерството на...

Учениците на Десислава Миленкова имат задачата да правят каквото си искат

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/06/09/2773126_uchenicite_na_desislava_milenkova_imat_zadachata_da/?ref=rss


В часа на госпожа Миленкова не е тихо. А и класната стая не е като обикновените. Чиновете са скупчени в четирите й ъгъла. Последният учебен ден е и четвъртокласниците имат задачата да правят каквото си искат. Шумните екипи са решили да правят: комикс, рисунка, 3D шахматна дъска и анимация. На таблетите си.

На училище с таблет

Столичното 137 СОУ "Ангел Кънчев", в което Десислава Миленкова е начална учителка, е едно от 40-те, в които по инициатива на министерството на...

Предстои аутопсия на убития мъж при престрелката в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565758

Предстои аутопсия на убития мъж при престрелката в Слънчев брягПредстои да бъде извършена аутопсия на убития мъж при престрелката в Слънчев бряг. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Галя Милева, началник на отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас. Аутопсията ще бъде извършена след 8:00 днес, а по-късно тази сутрин ще бъде дадена допълнителна официална информация за състоянието на другите двама

Интересни факти, основани на психологията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269127_%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%2C+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%

 Човек никога не бива да спира да изучава света около него, но и самия себе си. Когато се преоткриваме като личности, това често ни помага да видим в нова светлина и близките ни, а малка част от нас, сякаш се превръща в психолог. В следващите редове ще видите няколко любопитни факти базирани на психологията, които ще ви помогнат да разберете по-добре не само себе си, но и хората край вас.
Приятелства, които са се създали в периода между 16-ата и 28-ата година имат големи шансове да бъдат здрави и да продължат завинаги.

Оказва се, че дамите предпочитат мъже с дълбоки, ниски гласове, защото те изглеждат самоуверени, но не и агресивни.

Жените могат да запазят нещо в тайна около 47 часа и 15 минути.

Хората, които имат силно чувство за вина, добре разбират мислите и чувствата на другите.

Въпреки че мъжете са приемани като по-забавни, това не е съвсем така. Те просто казват повече шеги, без да изпитват притеснение дали другите хора ще харесат техния хумор или не.

Жените имат два пъти повече рецептори за болка в тялото си от мъжете, но също така имат и по-висок праг на търпимост на болка в сравнение с господата.
Слушането на силна музика ни кара да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

Ако вечер има мисли, които не ви излизат от главата, просто ги запишете на един лист. Така ще успокоите ума си и ще заспите по-лесно.

Пожеланията за добро утро и лека нощ активират частта от мозъка, отговорна за чувството на щастие. Затова тази вечер или утре сутрин не забравяйте да отправите своите към любимите ви хора.

Когато държите ръката на някого, когото обичате, вие изпитвате по-малко болка и по-малко се тревожите.

Хората, които дават най-добрите съвети, обикновено са с най-много проблеми.

Колкото по-умен е един човек, толкова по-бързо мисли, а почеркът му рядко е красив и разбираем.

Нашите емоции нямат влияние върху начина, по който общуваме. Всъщност, точно обратното се случва.

Начинът, по който общуваме влияе върху нашето настроение. По това как даден човек се отнася към своите подчинени или обслужващ персонал в ресторант например, може да се разбере много за неговия характер.

Да бъдеш сам за дълго време е толкова вредно за здравето, колкото да пушиш по 15 цигари дневно.

Пътуването повишава здравето на мозъка, но също така намалява и риска от инфаркт и депресия.

Хората изглеждат по-привлекателни, когато говорят за своите интереси.




Източник: az-jenata.bg

Разкриха опасните връзки на Google с властите в САЩ и ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269126_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Google+%D1%81+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B

 Организацията Campaign for Accountability публикува доклад, от който става ясно, че интернет-гигантът Google е много по- тясно свързан с американското правителство, отколкото човек може да си представи, съобщава RT, цитиран от "Руски дневник". Специалистите установили, че корпорацията се опитва да разшири влянието си в ЕС като си разменя служители с европейските правителства.
Google и САЩ

При внимателен прочит на книгата за посещения в Белия дом се набива на очи необикновената честота на визитите на служители на Google в администрацията на президента на САЩ, се казва в доклада на организацията Campaign for Accountability.

За периода на управление на Барак Обама от 2009 до 2015 г. работещи в корпорацията, включително и високопоставени ръководители, са посетили Белия дом над 420 пъти. При това голяма част от срещите на топ-мениджърите с ключови чиновници от администрацията са се провеждали при закрити врата. Самият Обама се е срещал лично с ръководството на компанията поне 21 пъти.Както гласи докладът, озаглавен Google Transparency Project, при разговорите на американските управляващи с представителите на гиганта от Силиконовата долина са били засегнати широк кръг от теми – от правата върху интелектуалната собственост, енергетиката и цифровите медии, до външната политика и националната сигурност.

По мнението на експертите от Campaign for Accountability, безпрепятственият достъп на Google до Белия дом поставя под съмнение обявеното от Обама намерение да ограничи влиянието на лобистите в САЩ.

RT припомня изказване от 2010 г. на самия председател на съвета на директорите на Google Ерик Шмидт, който бил шокиран от това до каква степен лобистите виляят върху политиката на Вашингтон. „Средният американец дори не си представя колко закони са написани от лобистите”, заяви тогава той.  

В доклада се подчертава още, че близостта на Google с Белия дом станала видна още в първите дни след стъпването на Обама на президентския пост, но в следващите осем години отношенията им станали много по-тесни, „отколкото някой може да си представи, обхващайки огромно количество сфери на държавната дейност”.  

„В много отношения тази връзка е била толкова близка, че често е трудно да се определи къде свършва американското правителство и откъде започва Google”, се казва в доклада на Campaign for Accountability.


Google и ЕС

Освен връзките на корпорацията с американските власти, анализът на Campaign for Accountability разкрива, че служители на Google нерядко са били наемани на работа в европейски правителства и обратното.

Така например за последните 10 години поне 15 служители на компанията са преминали на работа в правителства на страни от ЕС. За същото това време най-малко 65 европейски чиновници са били наети на работа в Google.Според експертите по този начин корпорацията се е опитвала да разшири влиянието си в региона. Защото, пише в доклада, ако интернет-гигантът е успявал да заобиколи практически всички правови и нормативни пречки в САЩ, то в Европа все още се е сблъсквал с трудности.

Така например Еврокомисията обвини Google в злоупотреба с доминиращо положение сред интернет-търсачките и на пазара на операционни системи за смартфони.

В доклада се посочва, че Google започва рязко да си разменя служители с властите в ЕС през 2011 г., след като Еврокомисията инициира първото разследване срещу компанията за нарушаване на антимонополното законодателство.


Google и Джулиан Асанж

Само преди ден основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж обвини Google, че работи съвместно с Белия дом за утвърждаване на идеята за американското превъзходство, както и че подкрепя активно предизборната кампания на Хилари Клинтън. Това стана по време на медиен форим в Москва, посветен на новия тип журналистика.  

„Google е плътно интегриран с Вашингтон – както на ниво бизнес, така и на персонално ниво… Google, чието влияние върху каналите за разпространение расте, продължава да налага идеята за американското превъзходство“, заяви Асанж, отбелязвайки, че корпорацията се е превърнала в „обикновено оръжие на САЩ“ на световната сцена.

„Google е директно ангажиран с кампанията на Хилари Клинтън. Услуга за услуга“, поясни основателят на WikiLeaks. По думите му компанията също ползва Държавния департамент за свои цели. Той предупреди, че Google „неизбежно оказва влияние върху аудиторията“. И припомни как заглавната страница на търсачката е била използвана за пропагандиране на тезата на държавния секретар Джон Кери за необходимостта от започване на бомбардировки срещу Сирия през 2013 г.

Възнесение Господне (Спасовден) празнуват хлебари и сладкари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581916

На 9 юни тази година Православната църква чества Възнесение Господне (Спасовден). Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Денят е и празник на хлебари и сладкари. Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича...

България на 30-то място за принос към човечеството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269125_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+30-%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%

 България е на 30-то място с принос за подобряване на общото благосъстояние на човечеството. Това сочи класацията The Good Country, в която са включени общо 163 страни.

Страната ни има високи резултати в категориите „Наука и технологии“ и „Култура“, където заемаме съответно 22-ро и 34-то място.

България, обаче е 82-ра в категорията „Просперитет и равенство“ и 81-ва при показателите за здравеопазване и благосъстояние.

Мястото на всяка държава се определя чрез средната й оценка в 7 категории – “Наука и технологии“, „Култура“, „Международна сигурност и мир“, „Световен ред“, „Планета и климат“, „Просперитет и равенство“, и „Здравеопазване и благосъстояние“. В отделните категории са включени общо 35 индикатори, като данните за тях са взети от международни организации като ООН, ЮНЕСКО, Световната банка и др. За всяка една държава е изготвен баланс на базата на тези индикатори, като целта е да се види дали страните повече дават или повече вземат от обществото.

Първо място с най-голям принос към обществото заема Швеция. Тя е получила отлични оценки в категориите „Просперитет и равенство“ и „Здравеопазване и благосъстояние“.

Държавите от Европейския съюз (ЕС) преобладават в топ 10 на класацията. На 2-ро и 3-то място са съответно Дания и Холандия, следвани от Великобритания и Германия. Сред останалите държави от ЕС, най-лошо представяне в класацията има Литва, която е на 49-а позиция.

Държавите от бившия Съветски съюз също изостават в класацията. Например Украйна е на 78-о място, а Русия – на 72-о място. На последно място е Либия.

Искат от Плевнелиев да смени името на Шипка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269124_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A8%D0%B8%D0%

 Връх Шипка да бъде преименуван и да му се върне някогашното име Свети Никола, настояват 2 100 българи чрез подписка, връчена на президента Росен Плевнелиев преди дни, съобши бившият съдия от Стара Загора Стефан Саранеделчев. Той припомни, че подобна подписка е била връчвана на два пъти и на предходния държавен глава Георги Първанов, но не последвал отклик. Според Саранеделчев името Шипка е неправомерно поставено на върха, който до 1951 година се казвал Свети Никола, а след това Столетов. Следващото преименуване е станало след първата визита на някогашния съветски Първи Леонид Брежнев през далечната вече 1964 г.. Генсекът на КПСС проявил недоволство, че върхът носи името на царски генерал. Името Шипка било наложено през 1977 г., като на истинската Шипка бил прибавен епитет Малката.

Този връх с височина 1232 м се намира на около километър встрани от мястото, където е издигнат Паметникът на свободата.

„Ротари” отличи 30 талантливи деца от Горна Оряховица и Лясковец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581911

За поредна година „Ротари клуб-Горна Оряховица-Лясковец” отличи талантливи деца от двете общини. Раздадените награди бяха на обща стойност 6 400 лв. Децата получиха наградите си на официална церемония, чийто домакин бе Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Средствата за наградите, се събират на Коледния благотворителен бал на клуба, на който присъстват бизнес-партньори, представители на местната власт, институции и приятели. И тази година бяха стимулирани и деца от двете общини, които учат в гимназии във Велико Търново. Всички присъстващи б...

Сложиха табели за земеделски производители на Четвъртък пазара, поставят и на другите тържища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581900

На „Четвъртък пазар“ вече има табели, които обозначават търговците на собствена земеделска продукция. Това съобщи директорът на ОП „Общински пазари“ Стефан Султанов. Целта е клиентите да се ориентират бързо при желание от тяхна страна да изберат традиционния вкус и свежест на родните плодове и зеленчуци. До момента земеделските производители, които предлагат продукцията си на общинското тържище са ...

Пътна обстановка в страната - 9 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323011

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: На 09.06.2016 г. от км 54+000 до км 55+627 ляво платно, посока София, се извършва отстраняване на демонтирани мантинели. Заета е изпреварващата лента. Движението се извършва в свободните ленти; област Пазарджик: от 08:00 часа до 17:00 часа е затворена за движение изпреварваща лента, в посока София, в участъка от км 56+000 до км 59+000, поради отстраняване на демонтирани мантинели.

Самюъл Джаксън - Господин Готин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5565249

Преди дни близо четири милиона последователи на големия холивудски актьор Самюъл Джаксън във Facebook и още много други из социалните мрежи и медии видяха как тоя споделя селфита и своя кулинарен шок по време на работното си гостуване в София. Звездата от “Криминале” пусна снимка на меню от кръчма в София и коментира,
Преди дни близо четири милиона последователи на големия холивудски актьор Самюъл Джаксън във Facebook и още много други из социалните мрежи и медии видяха как тоя споделя селфита и своя кулинарен шок по време на работното си гостуване в София. Звездата от “Криминале” пусна снимка на меню от кръчма в София и коментира,

Земетресение от 4,7 по Рихтер е усетено в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/5565753

Земетресение от 4,7 по Рихтер е усетено в МонтанаТрусът е регистриран около град Майданпек, Сърбия Земетресение от 4,7 по Рихтер е регистрирано тази сутрин към 05:05 часа българско време край румънско-унгарската граница. Трусът е усетен по високите етажи в Монтана. Няма данни за разрушения. Очаквайте

Кабинетът прие закон срещу кражбите на фирми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269123_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%8

 Мерки за редуциране престъпленията от типa кражби на фирми предвиждат поправки в Търговския закон, коiто бяха приети от Министерския съвет. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ги определи като „малки, но съществени“. „Те са свързани с изискването освен нотариална заверка на подписи, да има такава и на съдържанието. С въвеждането на изискване за нотариална заверка и на съдържането и изискването копие от този документът от заверката да се съхранява при нотариуса ще се ограничат до минимум тези престъпления“, обясни Захариева. Тя поясни още, че кражбите на фирми се извършват с фалшиви документи и фалшиви удостоверения за подписи по прехвърляне на дружествени дялове, за прехвърляне на фалшиви пълномощни, прехвърляне на имущество и ако и съдържанието трябва да е подложено на по-строг контрол.
Друго обявено от нея нововъведение е във връзка с т.н. оздравително производство. „Това е цяла нова глава в Търговския закон, която дава възможност на търговец, който е заплашен от изпадане в неплатежоспособност, но все още не е фалирал, по негово искане в съда да започне процедура по оздравяване на фирмата му. Дава се възможност за удовлетворяване на кредиторите на търговеца, запазване на работните места при този търговец“, каза Захариева и поясни, че производството ще се развива и одобрява пред съда заедно с оздравителен план, с участието на кредиторите. „Това ще доведе до икономическа стабилност“, категорична беше тя. Според думите й през 2014 година ЕК отправила препоръки за подобни практики и за промени по процедурите по несъстоятелност и по оздравяване, както и мерките срещу източване на форми, обявени в несъстоятелност. В законопроекта са включени и правила, благодарение на които фирми, обявени в несъстоятелност, ще бъдат предпазвани от източване.
„По изрично настояване на бизнеса се изменя и Закона за нотариусите и нотариалната дейност и с цел не оскъпяване и намаляване на административната тежест ще се събира „проста“ такса. Например, ако дружествен договор е 3 страници, оскъпяването ще е не повече от 14 лв.“, обяви министърът. Тя се обоснова с проведено проучване между членовете на две работодателски организации, а именно БТПП и БСК. „От проучването на фирмите се установи, че в единия случай 69 % от бизнеса, в другия 89% подкрепят тази мярка. Предпочитат повече действия и административни подробности, но да са сигурни, че няма да им откраднат фирмата“, каза тя. Захариева препоръча докато се въведат тези мерки, търговците, които искат да предпазят фирмите си, да се абонират за безплатната услуга на Търговския регистър уведомяване чрез есемес, ако се извършва промяна в тяхната фирма. „Дори и в този случай, ако не реагират до 3 дни и не поискат спиране на промяната, следват дела дълги години дали някои се е опитал да измами собственика или не“, поясни правосъдният министър.

Излъчват "Евро 2016" на входа на Морската градина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581915

Срещите от Европейското първенство по футбол ще бъдат излъчвани на eкран с размери 7 на 4 метра, с прожекционна и озвучителна система, на входа на Морската градина, съобщиха от дирекция "Спорт" в Община Варна.  Предвиждат се 8 излъчвания в периода 10-ти юни – 10-ти юли, като двубоите, заложени в телевизионната програма, са с начален час 22.00 ч., а футболните студия започват в 21.30 ч.Графикът е:-      10.06, събота        Откриване на Евро 2016;    -      30.06, четвъртък  Четвърт финал 1;       -      01.07, петък          Четвърт финал 2;   ...

Болшинството: Правителството ще изкара пълен мандат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269122_%D0%91%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B

 Кабинетът "Борисов 2" ще изкара пълен четиригодишен мандат. Това е мнението на 58% от българите, сочи социологическо проучване на "Екзакта рисърч". Според резултатите от него 69 на сто от избирателите ще гласуват на предстоящите избори за президент, който да е коректив на управлението. Само кандидатура на ГЕРБ може да спечели самостоятелно президентския вот, смятат също така мнозинството от анкетираните. 35% пък очакват на предстоящите президентски избори БСП и АБВ да номинират обща кандидатура. Проучването отчита сравнително запазване на електоралните нагласи, като изключение прави лекият ръст в подкрепата към БСП до 15,4% след избора на ново соцръководство, а също и спад в тази за "Атака" до ниво, което приз избори за НС сега не би гарантирало място на хората на Волен Сидеров в следващия състав на парламента.

Наградиха грижовни стопани на градинки в „Западен“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581879

Кметът на район „Западен” Димитър Колев отличи четирима жители на района, които се грижат за междублокови градинки. Наградите за най-добре поддържани градинки в Пловдив бяха раздадени като част от празниците „Дни на зелената система“ и Международния ден на биологичното разнообразие. Инициативата е на община Пловдив и цели да отличи гражданите, които полагат усилия за поддържането на зелените площи около домовете си. „По традиция в рамките на кампанията се награждават стопаните на трите най-добри градинки в района. Тази година обаче, от „Западен...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване