Започнаха изслушванията по делото срещу Led Zeppelin

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582420

В Окръжния федерален съд в Лос Анджелис, Калифорния, започнаха изслушванията по дело срещу легендарната британска рок група Led Zeppelin. Музикантите са обвинени в плагиатство на хита си "Stairway to Heaven", съобщи БНТ.
В исковата молба се твърди, че откриващите акорди от "Stairway to Heaven" са откраднати от инструментала "Taurus",
В Окръжния федерален съд в Лос Анджелис, Калифорния, започнаха изслушванията по дело срещу легендарната британска рок група Led Zeppelin. Музикантите са обвинени в плагиатство на хита си "Stairway to Heaven", съобщи БНТ. В исковата молба се твърди, че откриващите акорди от "Stairway to Heaven" са откраднати от инструментала "Taurus",

УЕФА засега няма да изхвърля никого от Евро 2016

http://www.mediapool.bg/uefa-zasega-nyama-da-izhvarlya-nikogo-ot-evro-2016-news250464.html

Засега нито Русия, нито Англия са под реална заплаха от изхвърляне от Евро 2016 заради постоянните безредици, които предизвикват привържениците им. Това става ясно от официална позиция на УЕФА, в която се посочва, че европейската футболна централа няма да заседава извънредно в четвъртък заради новите кървави сблъсъци в Лил през нощта срещу четвъртък, както бе съобщено по-рано. "УЕФА съжалява за схватките, които възникнаха снощи в Лил. Полицейските сили предприеха арести, за да възстановят бързо реда и да поставят ситуацията под контрол", гласи още съобщението от УЕФА, цитирано от "Скай спортс". Медията подчертава, че липсата на извънредно заседание на централата практически означава, че въпреки изстъпленията на британските фенове през последното денонощие, отборът на Англия не е заплашен от изхвърляне от турнира, защото всяко подобно решение заради безредици извън стадиона изисква свикване на Изпълкома. По-късно в четвъртък от УЕФА съобщиха още, че няма да откриват дисциплинарна процедура срещу Русия заради използването на пиротехнически материали по време на мача срещу Словакия в Лил преди ден. "Този казус вече е изцяло затворен", бе краткият коментар от европейската футболна централа. Както е известно, УЕФА отправи предупреждение към Англия и Русия, че двата тима може да бъдат дисквалифицирани заради боевете между привържениците им през уикенда в Марсилия. Впоследствие обаче централата санкционира само "Сборная", поставяйки я под заплахата да бъде изхвърлена при нови безредици на трибуните, предизвикани по време на мач от руската агитка. На Руския футболен съюз пък бе наложена глоба от 150 000 евро заради нахлуването на руснаци в британския сектор на "Стад Велодром" в Марсилия. Тези мерки обаче не успокоиха особено напрежението между двата лагера и британци и руснаци отново влязоха в схватки във вторник, но този път в Лил, където предстоеше мачът на Русия срещу Словакия. Британците пък бяха в региона заради предстоящият сблъсък между Англия и Уелс в Ланс, намиращ се на 50-на км от Лил. След няколко по-малки сбивания, пикът на безредиците настъпи след победата на Словакия с 2:1 над Русия, когато полицията реши да разпръсне група от около 200 британци, палещи факли и пеещи на улицата. При полицейската атака бе използван и сълзотворен газ. По-късно вечерта пък англичани предизвикаха сблъсък и с френски фенове, наблюдаващи в местната фен-зона мача на домакините срещу Албания. Полицаите бяха принудени да образуват кордон, за да задържат на разстояние развилнелите се британци и в крайна сметка се намесиха, използвайки отново сълзотворен газ и принуждавайки ги да бягат. Въпреки това ръководителят на полицейските части от английска страна Марк Робъртс уточни пред "Скай спортс", че нито един от задържаните след полунощ не е британец, а повечето са французи. Той коментира още, че британските фенове трябва да осъзнаят, че стилът на френската полиция е по-различен дори, когато става въпрос за антисоциални прояви, а не толкова за насилие.  

Засега без дисквалифицирани от Евро 2016, УЕФА няма да заседава

http://www.mediapool.bg/zasega-bez-diskvalifitsirani-ot-evro-2016-uefa-nyama-da-zasedava-news250464.html

Засега нито Русия, нито Англия са под реална заплаха от изхвърляне от Евро 2016 заради постоянните безредици, които предизвикват привържениците им. Това става ясно от официална позиция на УЕФА, в която се посочва, че европейската футболна централа няма да заседава извънредно в четвъртък заради новите кървави сблъсъци в Лил през нощта срещу четвъртък, както бе съобщено по-рано. "УЕФА съжалява за схватките, които възникнаха снощи в Лил. Полицейските сили предприеха арести, за да възстановят бързо реда и да поставят ситуацията под контрол", гласи още съобщението от УЕФА, цитирано от "Скай спортс". Медията подчертава, че липсата на извънредно заседание на централата практически означава, че въпреки изстъпленията на британските фенове през последното денонощие, отборът на Англия не е заплашен от изхвърляне от турнира, защото всяко подобно решение заради безредици извън стадиона изисква свикване на Изпълкома. Както е известно, УЕФА отправи предупреждение към Англия и Русия, че двата тима може да бъдат дисквалифицирани заради боевете между привържениците им през уикенда в Марсилия. Впоследствие обаче централата санкционира само "Сборная", поставяйки я под заплахата да бъде изхвърлена при нови безредици на трибуните, предизвикани по време на мач от руската агитка. На Руския футболен съюз пък бе наложена глоба от 150 000 евро заради нахлуването на руснаци в британския сектор на "Стад Велодром" в Марсилия. Тези мерки обаче не успокоиха особено напрежението между двата лагера и британци и руснаци отново влязоха в схватки във вторник, но този път в Лил, където предстоеше мачът на Русия срещу Словакия. Британците пък бяха в региона заради предстоящият сблъсък между Англия и Уелс в Ланс, намиращ се на 50-на км от Лил. След няколко по-малки сбивания, пикът на безредиците настъпи след победата на Словакия с 2:1 над Русия, когато полицията реши да разпръсне група от около 200 британци, изстрелващи ракети и пеещи на улицата. При полицейската атака бе използван и сълзотворен газ. По-късно вечерта пък англичани предизвикаха сблъсък и с френски фенове, наблюдаващи в местната фен-зона мача на домакините срещу Албания. Полицаите бяха принудени да образуват кордон, за да задържат на разстояние развилнелите се британци и в крайна сметка се намесиха, използвайки отново сълзотворен газ и принуждавайки ги да бягат. Въпреки това ръководителят на полицейските части от английска страна Марк Робъртс уточни пред "Скай спортс", че нито един от задържаните след полунощ не е британец, а повечето са французи. Той коментира още, че британските фенове трябва да осъзнаят, че стилът на френската полиция е по-различен дори, когато става въпрос за антисоциални прояви, а не толкова за насилие. Денят за френската полиция в четвъртък също се очертава тежък, предвид очакваните около 50 000 британци за мача между Англия и Уелс в Ланс. За щастие поне засега поне тези две агитки не проявяват агресия помежду си, обединени главно срещу руските и епизодично срещу френските фенове.  

Засега няма да има изхвърлени от Евро 2016, УЕФА няма да заседава

http://www.mediapool.bg/zasega-nyama-da-ima-izhvarleni-ot-evro-2016-uefa-nyama-da-zasedava-news250464.html

Засега нито Русия, нито Англия са под реална заплаха от изхвърляне от Евро 2016 заради постоянните безредици, които предизвикват привържениците им. Това става ясно от официална позиция на УЕФА, в която се посочва, че европейската футболна централа няма да заседава извънредно в четвъртък заради новите кървави сблъсъци в Лил през нощта срещу четвъртък, както бе съобщено по-рано. "УЕФА съжалява за схватките, които възникнаха снощи в Лил. Полицейските сили предприеха арести, за да възстановят бързо реда и да поставят ситуацията под контрол", гласи още съобщението от УЕФА, цитирано от "Скай спортс". Медията подчертава, че липсата на извънредно заседание на централата практически означава, че въпреки изстъпленията на британските фенове през последното денонощие, отборът на Англия не е заплашен от изхвърляне от турнира, защото всяко подобно решение заради безредици извън стадиона изисква свикване на Изпълкома. Както е известно, УЕФА отправи предупреждение към Англия и Русия, че двата тима може да бъдат дисквалифицирани заради боевете между привържениците им през уикенда в Марсилия. Впоследствие обаче централата санкционира само "Сборная", поставяйки я под заплахата да бъде изхвърлена при нови безредици на трибуните, предизвикани по време на мач от руската агитка. На Руския футболен съюз пък бе наложена глоба от 150 000 евро заради нахлуването на руснаци в британския сектор на "Стад Велодром" в Марсилия. Тези мерки обаче не успокоиха особено напрежението между двата лагера и британци и руснаци отново влязоха в схватки във вторник, но този път в Лил, където предстоеше мачът на Русия срещу Словакия. Британците пък бяха в региона заради предстоящият сблъсък между Англия и Уелс в Ланс, намиращ се на 50-на км от Лил. След няколко по-малки сбивания, пикът на безредиците настъпи след победата на Словакия с 2:1 над Русия, когато полицията реши да разпръсне група от около 200 британци, изстрелващи ракети и пеещи на улицата. При полицейската атака бе използван и сълзотворен газ. По-късно вечерта пък англичани предизвикаха сблъсък и с френски фенове, наблюдаващи в местната фен-зона мача на домакините срещу Албания. Полицаите бяха принудени да образуват кордон, за да задържат на разстояние развилнелите се британци и в крайна сметка се намесиха, използвайки отново сълзотворен газ и принуждавайки ги да бягат. Въпреки това ръководителят на полицейските части от английска страна Марк Робъртс уточни пред "Скай спортс", че нито един от задържаните след полунощ не е британец, а повечето са французи. Той коментира още, че британските фенове трябва да осъзнаят, че стилът на френската полиция е по-различен дори, когато става въпрос за антисоциални прояви, а не толкова за насилие. Денят за френската полиция в четвъртък също се очертава тежък, предвид очакваните около 50 000 британци за мача между Англия и Уелс в Ланс. За щастие поне засега поне тези две агитки не проявяват агресия помежду си, обединени главно срещу руските и епизодично срещу френските фенове.  

УЕФА заседава извънредно заради продължаващите безредици

http://www.mediapool.bg/uefa-zasedava-izvanredno-zaradi-prodalzhavashtite-bezreditsi-news250464.html

Изпълкомът на УЕФА се събира извънредно в четвъртък, за да разгледа новите инциденти, предизвикани от агресивните руски привърженици след победата на Словакия над Русия с 2:1 в Лил в сряда. В безредиците този път участваха и словаци, освен британци и руснаци. Напрежението ексалира още във вторник вечерта и в сряда през нощта, когато фенове на „Сборная“ на няколко пъти атакуваха англичани и уелсци. Сблъсъци имаше и непосредствено преди двубоя между Русия и Словакия в района на гарата в Лил, където една кола получи сериозни щети. След края на мача пък около 200 привърженици от Англия са се отправили право към стадиона в Лил заедно с фенове на Уелс. Те започнали и да се подиграват на руснаците за загубата, накрая взривили и бомбичка. Тогава полицията се е намесила и ги е напръскала със сълзотворен газ, след което ги е подгонила по малките градски улички и метростанциите. Очевидци съобщават за един арестуван англичанин, предаде АП. По-късно бе съобщено за общо 36 задържани. Кореспондентът на Франс прес пък съобщи за поне двама пострадали сред британците, като се е наложило полицаи да правят сърдечен масаж на единия. След това около 19.30 часа българско време ситуацията се еуспокоила. Както е известно, отборът бе наказан с условна диквалификация от УЕФА заради изстъпленията на привържениците й на „Стад Велодром“ в Марсилия по време на първия мач срещу Англия. Санкцията ще се активира при нови безредици на трибуните. По време на срещата със Словакия в Лил руснаците не атакуваха противниковата агитка, но използваха пиротехнически ефекти, които също се забранени от УЕФА. След равен срещу Англия и загуба от Словакия „Сборная“ се нуждае от задължителна победа срещу Уелс в Тулуза на 20 юни, за да запази шансове за класиране напред. В момент руснаците и англичаните имат по 1 точка, но „Трите лъва“ още не са изиграли втория си мач от групата срещ Уелс, който предстои в четвъртък.

УЕФА заседава извънредно заради поведението на руските фенове

http://www.mediapool.bg/uefa-zasedava-izvanredno-zaradi-povedenieto-na-ruskite-fenove-news250464.html

Изпълкомът на УЕФА се събира извънредно в четвъртък, за да разгледа новите инциденти, предизвикани от агресивните руски привърженици след победата на Словакия над Русия с 2:1 в Лил в сряда. В безредиците този път участваха и словаци, освен британци и руснаци. Напрежението ексалира още във вторник вечерта и в сряда през нощта, когато фенове на „Сборная“ на няколко пъти атакуваха англичани и уелсци. Сблъсъци имаше и непосредствено преди двубоя между Русия и Словакия в района на гарата в Лил, където една кола получи сериозни щети. Последва гърмеж, който предизвика масова паника сред британските фенове и бърза реакция от силите за сигурност. Кореспондентът на Франс прес съобщи за поне двама пострадали сред британците, като се е наложило полицаи да правят сърдечен масаж на единия. След това около 19.30 часа българско време ситуацията се еуспокоила. Както е известно, отборът бе наказан с условна диквалификация от УЕФА заради изстъпленията на привържениците й на „Стад Велодром“ в Марсилия по време на първия мач срещу Англия. Санкцията ще се активира при нови безредици на трибуните. По време на срещата със словакия в Лил в сряда руснаците не атакуваха противниковата агитка, но използваха пиротехнически ефекти, които също се забранени от УЕФА. След равен срещу Англия и загуба от Словакия „Сборная“ се нуждае от задължителна победа срещу Уелс в Тулуза на 20 юни, за да запази шансове за класиране напред. В момент руснаците и англичаните имат по 1 точка, но „Трите лъва“ още не са изиграли втория си мач от групата срещ Уелс, който предстои в четвъртък.

Найден Зеленогорски: Целият РБ ще излъчи самостоятелна кандидатура за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582419

Найден Зеленогорски: Целият РБ ще излъчи самостоятелна кандидатура за президентЦелият Реформаторски блок ще излъчи самостоятелна кандидатура за президент и ние се стремим към това, заяви Найден Зеленогорски в сутрешния блок на Би Ти Ви. Той уточни ще утре се събира контактна група, която да направи профила на кандидата за президент на РБ. "Не съм обмислял варианта дали бих се кандидатирал.

Състоянието на Цветелина Стоянова остава без промяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582416

Състоянието на Цветелина Стоянова остава без промянаСъстоянието на Цветелина Стоянова остава без промяна, съобщиха от "Пирогов", цитирани от БНТ. Гимнастичката пострада тежко след падане от шестия етаж на жилищна сграда. Фенове и спортисти не спират да изразяват съпричастността си в социалните мрежи и да вдъхват кураж на Цвети. Под хаштаг #prayfortsvetelina хора от целия свят се молят Цвети да се

Апетитната Искра Лорънс без диети завладява света на модата (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583680

Искра Лорънс е от моделите, които се наложиха в модната индустрия не заради слабата си фигура, а благодарение на пищните си форми и положителното отношение към външността си. Искра подписва договор след договор и завоюва все повече успехи в модата, като междувременно разказва как поддържа апетитните си форми. Закръглената красавица, която промени правилата (ВИДЕО/СНИМКИ) Вече седма година тя не прибягва до никакви диети. Мане...

Днес се открива ХХ Петербургски международен икономически форум

http://www.cross.bg/prezident-provede-pytin-1511455.html

/КРОСС/ От 16 до 18 юни в Русия ще се проведе ХХ Петербургски международен икономически форум (ПМИФ). Събитието се провежда под патронажа и с участието на руския президент Владимир  Путин и дава възможност за обсъждане на икономически въпроси от ключово значение за Русия, развиващите се пазари и за целия свят. Руският президент ще участва във форума, ще се срещне с представители на руския и чуждестранния бизнес и ще проведе редица двустранни срещи, в това число с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Срещите в рамките на ПМИФ Путин започна още в сряда вечерта, когато проведе неформална вечеря с бившия френски президент Никола Саркози. Първа в работния график на руския президент днес ще бъде срещата с изпълнителния директор на Royal Dutch Shell Бен Ван Бюрден. Както съобщи по-рано пред журналисти помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, тема на разговора ще бъдат отделни аспекти от работата на компанията в Русия. В присъствието на Путин ще се състои подписването на споразумение между Shell и “Газпром“ за Балтийския завод за втечнен природен газ. На среща с президента на Гвинейската република Алфа Конде Путин ще обсъди мерките за борба с разпространението на вируса ебола. След това руският президент ще проведе преговори с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

Снимка на деня: Оливие Жиру, хванат по долни гащи

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/16/2778152_snimka_na_denia_olivie_jiru_hvanat_po_dolni_gashti/?ref=rss


Нападателят на Франция Оливие Жиру се озова в комична ситуация по време на мача с Албания от груповата фаза на европейското първенство. След поредното единоборство в наказателното поле на съперника играчът на домакините се озова по долни гащи.

На съотборниците му обаче въобще не им беше до смях, тъй като чакаха 89 минути, за да вкарат ценното попадение, с което на практика се класираха за следващата фаза. Точен бе Антоан Гризман, а в шестата минута на продължението се разписа и...

Бивш национал на Англия загърби Евро 2016, гледа секс шоу

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581326

Бившият национал на Англия Анди Керъл изобщо не се интересува от случващото се на Евро 2016. Настоящият футболист на „Уест Хем“ е на почивка в Тайланд. Снажният футболист дори се похвали в социалните мрежи, че е посетил някои от най-известните местни секс шоута заедно със своята годеница. Само преди 4 години Керъл бе част от състава на „трите
Бившият национал на Англия Анди Керъл изобщо не се интересува от случващото се на Евро 2016. Настоящият футболист на „Уест Хем“ е на почивка в Тайланд. Снажният футболист дори се похвали в социалните мрежи, че е посетил някои от най-известните местни секс шоута заедно със своята годеница. Само преди 4 години Керъл бе част от състава на „трите

Експертът по психично здраве Марк Хеник: Повече от 800 000 умират годишно от самоубийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581796

Суицидността е симптом на нашето минало, но не задължително предсказател на нашето бъдеще.

Марк Хеник е експерт по психично здраве, национален говорител на Канада за психично здраве, член е на борда на директорите на канадската национална комисия по психология и психиатрия и директор на международната програма за подпомагане на хора с психични
Суицидността е симптом на нашето минало, но не задължително предсказател на нашето бъдеще. Марк Хеник е експерт по психично здраве, национален говорител на Канада за психично здраве, член е на борда на директорите на канадската национална комисия по психология и психиатрия и директор на международната програма за подпомагане на хора с психични

Без промяна остава състоянието на Цветелина Стоянова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582413

Състоянието на Цветелина Стоянова остава без промяна, съобщи БНТ, позовавайки се на източници от "Пирогов".
Гимнастичката пострада тежко след падане от шестия етаж на жилищна сграда. Фенове и спортисти не спират да изразяват съпричастността си в социалните мрежи и да вдъхват кураж на Цвети.
Под хаштаг #prayfortsvetelina хора от целия свят се молят
Състоянието на Цветелина Стоянова остава без промяна, съобщи БНТ, позовавайки се на източници от "Пирогов". Гимнастичката пострада тежко след падане от шестия етаж на жилищна сграда. Фенове и спортисти не спират да изразяват съпричастността си в социалните мрежи и да вдъхват кураж на Цвети. Под хаштаг #prayfortsvetelina хора от целия свят се молят

И всяко бездомно куче – с паспорт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583615

Подобно на домашните, обработените в кучкарника животни също да бъдат включени в електронен регистър и да имат ветеринарномедицински паспорт. Това се посочва в актуализираната Програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на община Варна 2016-2019 г. Документът е подготвен от общинската администрация и ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет. Целта е поетапно редуциране броя до трайно изчезване на явлението „безстопанствени кучета". Окончателното им настаняване в приюти по програми за намиране на собствен...

Откриха изчезналия самолет на EgyptAir

http://offnews.bg/news/n_1/n_631159.html

Останки от изчезналия пътнически самолет на авиокомпания EgyptAir са открити в Средиземно море, съобщи АФП.  Парчетата са на дълбочина около 3 километра. Издирващите екипи успяха да открият самолета преди 24 юни, когато се очаква "черните кутии" да спрат да излъчват сигнал. Полет 804 на изчезна северно от Александрия на 19 май. На борда имаше 66 души.

Ердоган прати писмо на Путин, Кремъл омекна

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/erdogan-prati-pismo-na-putin-kremyl-omekna-6055094

Това е първата официална кореспонденция между двамата след миналия ноември. Вчера стана ясно и че посланикът на Русия в Анкара ще се включи в благотворителната вечеря „ифтар“ по покана на Реджеп Ердоган

Ердоган прати писмо на Путин, идва ли сближаване

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/erdogan-prati-pismo-na-putin-idva-li-sblizhavane-6055094

Това е първата официална кореспонденция между двамата след миналия ноември. Вчера стана ясно и че посланикът на Русия в Анкара ще се включи в благотворителната вечеря „ифтар“ по покана на Реджеп Ердоган

Пръскат срещу нодуларен дерматит и в община Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583719

Пръскане на мери и пасища с цел намаляване на популацията на кръвосмучещи насекоми започва и в община Хасково, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодулярен дерматит по животните, предупреждават от областната дирекция по безопасност на храните. Третирането на площите ще е в интервала от 6 до 10 часа и ще продължи до 21 юни. От агенцията по храните предупреждават стопаните по време на пръскането всички пчелни семейства да бъдат затворени.     В същия период- от 16 до 21 юни тече дезакаризация на зеле...

Франция е първият осминафиналист след два гола в края срещу Албания

http://www.mediapool.bg/frantsiya-e-parviyat-osminafinalist-sled-dva-gola-v-kraya-sreshtu-albaniya-news250463.html

Франция стана първият осминафиналист на Евро 2016 след два късни гола на звездите си Антоан Гризман и Дмитри Пайе срещу Албания на „Стад Велодром“ в Марсилия. Куриозното в мача бе, че това бяха първите точни удари на „петлите“ в срещата, които бяха сериозно затруднени от чудесно построената защита на албанците. Така Франция събра пълен актив от 6 точки от два мача, достатъчни за класиране в елиминационната фаза, а Албания трябва задължително да бие Румъния в последния мач, за да има шаснове да попадне след четирите най-дорби трети отбори, продължаващи напред. Началото на мача бе обещаващо, като още в 4-ата минута Димитри Пайе центрира от фаул и Оливие Жиру стреля с глава, но над вратата. Албания отговори с далечен, но доста неточен удар на Леняни. След това мачът се затвори и чисти положения на практика липсваха. В края на полувремето Албания дори имаше леко игрово предимство и в 39-ата минута след заучено положение от корнер Леняни бе намерен непокрит в наказателното поле, но в последния момент защитник успя да блокира удара му. В 44-ата минута гостите си спечелиха фаул на границата на пеналта и Мемушай отправи доста добър удар, преминал на сантиметри над напречната греда. През втората част треньорът на „петлите“ Дидие Дешам смени Антони Марсиал с Пол Погба и играта на французите стана по-опасна в нападение. Още в 46-ата минута Кингли Коман можеше да открие с глава отблизо, но пропусна. Албания обаче бе още по-близо до откриване на резултата в 52-ата минута. Тогава при едно центриране в наказателното поле Мемушай успя да засече топката и тя се отби от гредата. В 54-ата минута Пол Погба получи центриране на задната греда и опита удар от движение, който обаче мина над вратата. След това и Коман стреля неточно. В 67-ата минута Жиру направи най-сериозният пропуск за своя тим, като отблизо с глава не успя да уцели вратата. Две минути по-късно нападателят на Арсенал нацели и греда след нов опасен удар с глава. Постепенно французите тотално обсадиха наказателното поле на съперника, но така и не успяваха да стигнат до чиста ситуация заради сгъстената защита на Албания. Все пак натискът им даде резултат в последната минута на редовното време, когато Адил Рами центрира в към непоктирия Антоан Гризман и той простреля с глава Бериша за 1:0. В последната минута на добавеното време пък Димитри Пайе развинти защитата на съперника и с удар в далечния удар оформи крайното 2:0.

Започва приемът на седмокласници в гимназиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_631121.html

От днес, 16 юни, започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен VII клас. Документите, които учениците подават в определените от регионалните инспекторати по образование училища гнезда, включват: · заявление за участие в класиране с подредени желания по образец; · удостоверение за завършен VII клас /копие и оригинал/; · служебна бележка с резултатите от НВО с допълнителен модул (копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато кандидатстват в друга област); · акт за раждане на ученика; · копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика (ако кандидатства в професионална гимназия). Класирането се извършва електронно и списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 27 юни 2016 г. Записването на приетите в първото класиране или подаването на заявления за участие във втори етап на класиране е от 28 до 30 юни 2016 г. Повече информация може да се намери на сайтовете на съответните регионални инспекторати по образованието (РИО).

Преглед на печата - 16 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323656

Посещението на румънския президент Клаус Йоханис у нас и общите ни интереси в сферата на енергийната сигурност и отбраната са сред водещите теми на вестниците в четвъртък. „България и Румъния са доказателството, че двигателят на европейската интеграция и регионалното сътрудничество работят за позитивна промяна за двете страни и за целия регион.

Започва приемът за държавните и общинските училища след 7-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582404

Започва приемът за държавните и общинските училища след 7-и класЗапочва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен VII клас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Документите, които учениците подават в определените от РИО училища гнезда, включват: - заявление за участие в класиране с

Русия е договорила 48-часово примирие в Алепо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582409

Русия е договорила 48-часово примирие в сирийския град Алепо, съобщи телевизионният канал ZDF, цитиран от "Фокус".
Министърът на отбраната в Москва Сергей Шойгу подчерта, че целта е „да се ограничи военното насилие и да се стабилизира ситуацията“ в региона, където в продължение на месеци се водят сражения,
Русия е договорила 48-часово примирие в сирийския град Алепо, съобщи телевизионният канал ZDF, цитиран от "Фокус". Министърът на отбраната в Москва Сергей Шойгу подчерта, че целта е „да се ограничи военното насилие и да се стабилизира ситуацията“ в региона, където в продължение на месеци се водят сражения,

"Шамарената фабрика" на Георги Господинов

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/06/16/2776712_shamarenata_fabrika_na_georgi_gospodinov/?ref=rss


Днес от 19 часа в галерия Credo Bonum на ул. "Славянска" 2 се открива видеоинсталацията на георги Господинов "Шамарената фабрика".

С кратката си инсталация писателят се обръща към образи и ситуации от стари български филми, за да събуди размисъл за насилието над деца. Издърпването на ухо, шамарът, унижението все още са традиционна част от методите на домашното възпитание. А според изследване на НЦИОМ от 2012 г. близо 70% от българите одобряват т. нар. "минимално насилие".
...

На ГКПП Дунав мост-Русе и на ГКПП Дунав мост-Видин има по 1,5 км колони от товарни автомобили и в двете посоки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582406

Към 06.00 часа на ГКПП Дунав мост-Русе и на ГКПП Дунав мост-Видин има по 1,5 км колони от товарни автомобили и в двете посоки, съобщи "Фокус".
Интензивен е трафикът на ГКПП Кулата на българо-гръцката. Нормално се осъществява преминаването през пунктовете на българо-сръбската, българо-македонската и българо-турската граница.
Към 06.00 часа на ГКПП Дунав мост-Русе и на ГКПП Дунав мост-Видин има по 1,5 км колони от товарни автомобили и в двете посоки, съобщи "Фокус". Интензивен е трафикът на ГКПП Кулата на българо-гръцката. Нормално се осъществява преминаването през пунктовете на българо-сръбската, българо-македонската и българо-турската граница.

Откриха тялото на двегодишното дете, завлечено от алигатор в Дисни

http://offnews.bg/news/n_1/n_631157.html

Тялото на двегодишния Лейн Грейвс, който бе завлечен от алигатор в "Дисни" в Орландо, бе открито от спасителните екипи.  След 19-часово издирване телцето на момченцето е намерено недалеч от мястото, където детето е видяно за последен път във вторник.  Момченцето, което пристигнало заедно с родителите си от Небраска, си играело на брега на езеро, разположено около един от хотелите в комплекса, когато го нападнал алигатор. Според очевидци хищникът е бил с дължина между 1,2 и 2 метра. Бащата на детето се опитал неуспешно да спаси сина си и бил ранен. В търсенето са участвали около 50 полицаи и спасители, съобщиха световните агенции, цитирани от Дарик.  След инцидента Дисни затвори всички плажове в курортната зона. Местният шериф съобщи, че при издирването са били заловени и убити пет алигатора и има голяма вероятност единият от тях да е убиецът.

Германците стават все по-враждебни към мюсюлманите, ромите и чужденците

https://www.actualno.com/europe/germancite-stavat-vse-po-vrajdebni-kym-musulmanite-romite-i-chujdencite-news_545373.html

Германия се превръща в буре с барут – омразата към инакомислещи и чужденци се увеличава притеснително. Радикалните убеждения са широко разпространени в немското общество, показва увеличаващото се отхвърляне на мюсюлмани, роми, търсещи убежище или хомосексуалисти, сочат резултатите от проучване на университета в Лайпциг. В. „Билд“ стига до извода, че много радикално настроени хора намират политическата си родина в „Алтернатива за Германия“ (АГ). Половината от

Манолова поиска от министър Петкова финансова ревизия на “Топлофикация София”

https://www.actualno.com/politics/manolova-poiska-ot-ministyr-petkova-finansova-revizija-na-toplofikacija-sofija-news_545375.html

Ще изпратя искане до енергийния министър Теменужка Петкова да разпореди финансова ревизия на „Топлофикация София”. Това каза националният омбудсман Мая Манолова в предаването „Преди всички” по БНР, във връзка с плащане на юрисконсултски такси със сметките за парно. „Въпросите, които настоявам да бъдат изяснени чрез механизмите на финансовия контрол, е какво се случва със събираните от „Топлофикация” юрисконсултски възнаграждения? Колко пъти дружеството

Това ли е най-големият проблем?!

https://www.actualno.com/viewpoint/tova-li-e-naj-golemijat-problem-news_545330.html

От началото на седмицата в публичното пространство отново се завъртя акцент от широко дискутирания Закон за предучилищното и училищното образование, който бе приет още миналата есен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Този път обаче фокусът не е върху учебното съдържание или стигналата до болка необходимост от промяна в Държавните зрелостни изпити, а е свързан с една дълбоко тривиална и козметична реформа в имената на Средните общообразователни училища и гимназии у нас. Да, правилно прочетохте

Михов: Озадачен съм, че чуваме отвън важни решения по националната ни отбрана

https://www.actualno.com/politics/mihov-ozadachen-sym-che-chuvame-otvyn-vajni-reshenija-po-nacionalnata-ni-otbrana-news_545378.html

Озадачен съм, че чуваме важни решения по националната ни отбрана от вън. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ председателят на парламентарната комисия  по отбрана и зам .-председател на ПГ  на АБВ  генерал Михо Михов. Той коментира намерението България да изпрати контингент от 400 войници за формирането на многонационална рота в Румъния и твърденията на министър  Николай Ненчев, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО  в региона на Черн

БАБХ: За час изтеглихме потенциално опасните гъби

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582400

БАБХ: За час изтеглихме потенциално опасните гъбиГъбите, купени от голяма търговска верига и с които се предполага, че се е натровило тричленното семейство са с произход Полша. Това заяви заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Тодорка Янковска в студиото на "Денят започва" по БНТ. Тя каза още, че всички количества са иззети от търговската верига,

Кристалина Георгиева: Внимателно следя състезанието за лидер на ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/16/2778182_kristalina_georgieva_vnimatelno_sledia_sustezanieto_za/?ref=rss


"Очевидно, внимателно следя състезанието. Мнозина ме призовават да се включа в него. Да видим какво ще стане."

Така Кристалина Георгиева коментира пред Ник Торп от Би Би Си вероятността да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Авторът допълва, че се твърди, че зад кулисите няколко държави обмислят да я номинират.

В текста, озаглавен "Ще изгуби ли Източна Европа състезанието за това кой да оглави ООН?", Торп повдига въпроса дали този район на света, от който се...

Учени потвърдиха откритието на гравитационни вълни с втори случай

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/16/2778175_ucheni_potvurdiha_otkritieto_na_gravitacionni_vulni_s/?ref=rss


Откритието на гравитационни вълни по-рано тази година беше една от най-големите новини в историята на науката. Въпреки това имаше и скептици, които смятаха, че може да е грешка или погрешно разчитане на данните. Учените обаче потвърждават откритието с втори случай на гравитационни вълни, породен от сливането на две черни дупки, съобщава оналайн изданието Ars technica.

Анализите на данните от космическия апарат LIGO показват, че той е засякъл поне още един случай на гравитационни...

Намериха тялото на детето, повлечено от алигатор в езеро край "Дисниленд"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582399

Намериха тялото на 2-годишното дете, което беше завлечено от алигатор под водата в луксозен курорт на Дисни Уърлд във Флорида, съобщи CBS news, предаде "Фокус". Семейството на детето било на брега на лагуната „Севън сийс“, когато инцидентът станал. Бащата опита да помогне на сина си, но не успял. От шерифството посочват,

Двама виртуози изпълняват барокова и романтична музика с Габровския камерен оркестър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583718

На 22 юни, сряда, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев" на Габровския камерен оркестър ще гостуват швейцарският цигулар Александру Гавриловичи и виолончелистът Стефан Хаджиев. Програмата включва рядко изпълнявани барокови и романтични произведения от Антонио Вивалди, Едвард Григ, Карл Нилсен, Кристофор Уилсън и Добринка Табакова. Още по темата: Александру Гавриловичи е роден в Брашов, Румъния. След завършване на Музикалната академия в Букурещ продължава обучението си при Леонид Коган, Натал Милщайн и участва ...

Швейцарският парламент гласува за оттегляне на молбата за членство в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/16/2778177_shveicarskiiat_parlament_glasuva_za_ottegliane_na/?ref=rss


Швейцария ще оттегли молбата си за присъединяване към Европейския съюз, подадена през 1992 година. Това реши вчера Кантоналният съвет (горната камара на швейцарския парламент), подкрепяйки решението на Националния съвет (долната камара) от март, предаде БТА.

Молбата за включване в ЕС бе подадена през май 1992 година, но на практика загуби актуалността си след референдум през декември същата година, когато швейцарските граждани с малко мнозинство гласуваха срещу присъединяване към...

Радарите за превишена скорост днес - 16 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=323644

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 16 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00ч.-16:00ч. - южен пътен възел - вход 14:00ч.-16:00ч. - ул. "Първи май" до БАН, посока "Галата" 14:00ч.

Льов се извини за бъркането под панталоните

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583717

Селекционерът на Германия се извини за странните си действия по време на мача на Бундестима срещу Украйна, когато камерите го спипаха да бърка отпред в панталона си, след което да мирише пръстите си. Льов обясни действията си с големия адреналин, но обеща да опита да не прави подобни непристойни действия повече. "Когато си пълен с адреналин, се случват неща, които не можем да възприемем", сподели Льов по време на пресконференцията си преди мача с Полша в четвъртък. "Аз също видях кадрите и ще опитам да се държа по различен начин. Съжалявам", до...

Започва приемът за държавните и общинските училища след 7-и клас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582396

Днес започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен 7-и клас, съобщи пресцентърът на МОН.
Документите, които учениците подават в определените от РИО училища гнезда, включват: - заявление за участие в класиране с подредени желания по образец; - удостоверение
Днес започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен 7-и клас, съобщи пресцентърът на МОН. Документите, които учениците подават в определените от РИО училища гнезда, включват: - заявление за участие в класиране с подредени желания по образец; - удостоверение

17-годишно момче е починало при сблъсъци във Венецуела (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582390

17-годишно момче е починало при сблъсъци  във Венецуела (снимки)17-годишно момче е починало, след като е било ранено при протест на венецуелци искащи храна, съобщават властите, цитирани от "Фокус". Това са поредните безредици в страната, обхваната от сериозна криза, предаде AFP. Властите не предоставят подробности за нараняванията на младежа, станали във вторник през нощта в град Лагунила в щата Мерида,

Валя Ахчиева: Да не би Марешки да ме заплашва, за да не се занимавам с горивата?

http://web.barometar.net/85077/

Да не би Веселин Марешки да се опитва да ме сплаши и така да ме накара да спра да се занимавам с горивата? И не е ли това посегателство срещу свободата на словото? Така журналистката Валя Ахчиева коментира изявлението на бизнесмена, че срещу нея се готвело покушение. Във вторник на пресконференция Марешки заяви притеснението си от […]

Жега днес, най-приятно ще е в планините

http://offnews.bg/news/n_1/n_631156.html

Слънчево и горещо ще е времето днес, максималните температури ще са между 29° и 34 градуса.  Слаб вятър ще духа от запад, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Термометрите в София ще се качат до 30°.  Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 31°, по най-северното крайбрежие малко по-ниски. Вятърът в планините ще е умерен, а по най-високите върхове и силен от северозапад. 

Слънчево, около и след обяд горещо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583716

В четвъртък ще бъде слънчево, около и след обяд дори горещо. Ще духа слаб вятър, предимно от запад. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, по морския бряг - между 25 градуса и 31 градуса, в София - около 30 градуса. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец юни. През деня ще се задържи почти без промяна. Над планините също ще бъде слънчево. Ще духа до умерен западен, по най-високите върхове силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 м ще е около 23 градуса, на 2000 м - около 18 градуса. Над Черном...

Борисов: Не мога да разбера каква е тази омраза да ни спрат еврофондовете

http://bulgarski.pogled.info/news/74564/Borisov-Ne-moga-da-razbera-kakva-e-tazi-omraza-da-ni-sprat-evrofondovete

/Поглед.инфо/ „Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата“, изтъква министър-председателят пред министрите.

Патриарх Неофит за „София прайд”: Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582387

"Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. Скъпи чеда на Българската православна църква, на 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе
"Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. Скъпи чеда на Българската православна църква, на 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе

Петима авантюристи и спортисти ще атакуват 682 км по поречието на Дунав за 48 часа

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/16/2778149_petima_avantjuristi_i_sportisti_shte_atakuvat_682_km/?ref=rss


На 20 август тази година петима атлети-аматьори ще се се втурнат в изпитанието "Дунав Ултра 3: River Monsters", което отново си постава за цел да популяризира възможностите за туризъм по поречието на река Дунав.

Те ще опитат да превземат дистанцията от 682 км на едноименния веломаршрут, следващ северната граница, като ще редуват бягане с каране на велосипед. За целта участниците ще разполагат само с 48 часа.

Екипът е съставен от Борислав Йорданов - страстен планински...

Американците подпомагат втвърдяването на тона срещу Русия заради геополитически цели

http://svetoven.pogled.info/news/74563/Amerikantsite-podpomagat-vtvardyavaneto-na-tona-sreshtu-Rusiya-zaradi-geopoliticheski-tseli

/Поглед.инфо/ Европа с едната ръка гали Ердоган, с другата му налива отрова Интервю на Десислава Пътева с политолога Калоян Методиев

Българи завлекли 207 000 евро от възрастни гърци с ало-измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582385

Българи завлекли 207 000 евро от възрастни гърци с ало-измама47-годишен бе задържан като тартор на престъпна организация, в която са забъркани още двама гърци и една българка, които се издирват, пише „Български новини”. Според полицейска информация в четвъртък са измъкнали 30 000 евро от баба в атинския квартал Коридало, представяйки се за полицай. Подлъгали бабата, че дъщеря й е забъркана в катастрофа,

Варненската полиция издирва трима, пребили 25-годишен (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583638

Областната дирекция на МВР във Варна търси съдействие от гражданите за установяване на самоличността на трима мъже. През март на ул. „Брегалница" в морския град е възникнал инцидент, при който е нанесена телесна повреда на 25-годишен мъж. Извършителят е на възраст около 20-25 години, висок е около 180 см, слаб и с продълговато лице. В хода на разследването е установено, че на запис от охранителна камера на обект наблизо са заснети още двама мъже, съпричастни към извършеното престъпление. От полицията молят за съдействие всеки, който е виждал ...

Кметът на Вроцлав Рафал Дуткевич: Ако влагаш в културата, развиваш икономиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581497


НАШИЯТ ГОСТ Рафал Дуткиевич става кмет на Вроцлав през 2002-ра и е преизбран с 85% от гласовете като независим кандидат през 2006 г. Под управлението му в бюджета на Вроцлав се вливат рекордни инвестиции, създадени са над 40 000 работни места в чуждестранни компании и 120 000 в местни. Градът, който е Европейска столица на културата за 2016 г.
НАШИЯТ ГОСТ Рафал Дуткиевич става кмет на Вроцлав през 2002-ра и е преизбран с 85% от гласовете като независим кандидат през 2006 г. Под управлението му в бюджета на Вроцлав се вливат рекордни инвестиции, създадени са над 40 000 работни места в чуждестранни компании и 120 000 в местни. Градът, който е Европейска столица на културата за 2016 г.

Първата стъпка на БСП - накриво

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5581892

Първата стъпка на БСП - накриво БСП обеща да стане активна опозиция, за да сваля правителството и да се връща във властта. Даже новият лидер Корнелия Нинова започна да вдига рейтинга си според социолозите, защото показа политически мускули. Първата стъпка на новия социалистически дизайн обаче беше накриво. Оказа се, че всичките обвинения за спрени от Брюксел 1,

Най-важното от Варна във вчерашния 15 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323636

Пуснаха движението по ремонтираната отсечка на Аспаруховия мост (снимки) Ремонтираната отсечка по Аспаруховия мост бе пусната за движение на автомобили преди броени минути, предаде репортер на Moreto.net. Наесен продължават с ремонтите по Аспаруховия мост През септември месец се очаква да бъдат отпуснати следващите 5 млн.

Защо „Ислямска държава” е по-слаба, отколкото изглежда

http://svetoven.pogled.info/news/74562/Zashto-Islyamska-darzhava-e-po-slaba-otkolkoto-izglezhda

/Поглед.инфо/ Организацията ще продължи да губи градове и важни територии в Сирия В Сирия „Ислямска държава” е в криза. През последните три години групировката успя да се разрасне от регионална напаст до сила с глобално значение, която през юни 2014 г. обяви халифат, простиращ се от иракската провинция Дияла до сирийската провинция Алепо. По този начин тя свърза двете нации в обща зона на конфликт и привлече вниманието на много сили, включително Съединените щати, Турция и Русия. Днес организацията поддържа присъствието си от западен Ирак до сирийско-ливанската граница – впечатляващо териториално разпространение.

Откриха тялото на 2-годишното момченце, завлечено от алигатор в парк на "Дисни"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583715

Спасителни екипи във Флорида откриха тялото на двегодишния Лейн Грейвс, който бе завлечен от алигатор в развлекателния комплекс "Дисни уърлд" в Орландо, Флорида, информираха световните агенции. Тялото е открито цяло след 19-часово издирване, недалеч от мястото, където детето е видяно за последен път във вторник. Алигатор завлече 2-годишно момче в езеро във Флорида Момченцето, което пристигнало заедно с родителите си от Небраска, си играело на брега на езеро, разполож...

Френската полиция предотврати нови сблъсъци между британски и руски фенове

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/16/2778156_frenskata_policiia_predotvrati_novi_sblusuci_mejdu/?ref=rss


Френската полиция предотврати нови сблъсъци между британски и руски футболни фенове.

Привърженици на Англия и Уелс, които по-късно днес ще се изправят един срещу друг в Ланс, са причакали руснаците извън стадиона в Лил, където "сборная" загуби от Словакия.

Двата града се намират на по-малко от 30 километра един от друг и се очакваше, че агитките ще потърсят саморазправа след случилото се на стадион "Велодром" в Марсилия миналата седмица.

Тогава руски...

Повече от 10,3 млн. туристи се очакват по Черноморието това лято

https://www.actualno.com/society/poveche-ot-103-mln-turisti-se-ochakvat-po-chernomorieto-tova-ljato-news_545361.html

Повече от 10,3 млн. чужди и родни туристи се очакват по българското Черноморие това лято. Това каза Румен Драганов от Института за анализ и оценки в туризма. Той уточни, че у нас ще пристигнат туристи главно от Централна и Източна Европа. Традиционно най-много летовници се очакват от Германия, Великобритания, Румъния, Гърция, Турция, Хърватия и Полша. Според Драганов обаче туристическият бранш все още няма маркетингова стратегия как да привлича повече българи. „Продължаваме да наблюдавам

Родината на автомобила ще забранява дизела и бензина

https://www.actualno.com/cars/rodinata-na-avtomobila-shte-zabranjava-dizela-i-benzina-news_545372.html

Курсът към всеобща хибридизация и електрификация на превозните средства може да достигне своя връх през 2030 г., когато в родината на автомобила – Германия, бъде забранена регистрацията на машини с традиционните бензинови и дизелови двигатели.Изданието Autoevolution твърди, че правителството на страната вече обсъжда този въпрос. Подобен законопроект обмислят и властите в Холандия и Норвегия, като при тях такава забрана може да влезе още по-рано – през 2025 г. В тези две държави обаче

Откриха над 30 мигранти мъртви в пустинята Сахара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582384

Телата на 34 мигранти са намерени в пустинята Сахара на територията на Нигер, съобщи "Ройтерс", цитирана от "БТВ".
Според информацията трафикантът, който ги е водел, ги е изоставил в пустинята. Министерството на вътрешните работи посочва, че сред загиналите е имало 9 жени, 5 мъже и 20 деца. Всички те са загинали в периода от 6 до 12 юни.
Телата на 34 мигранти са намерени в пустинята Сахара на територията на Нигер, съобщи "Ройтерс", цитирана от "БТВ". Според информацията трафикантът, който ги е водел, ги е изоставил в пустинята. Министерството на вътрешните работи посочва, че сред загиналите е имало 9 жени, 5 мъже и 20 деца. Всички те са загинали в периода от 6 до 12 юни.

34 мигранти, включително 20 деца, са загинали в пустинята в Нигер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582380

34 мигранти, включително 20 деца, са загинали в пустинята в НигерТелата на 34 мигранти, включително 20 деца, които са били изоставени от трафикантите на хора при опит да достигнат съседен Алжир, са били открити в пустинята в Нигер миналата седмица, съобщават властите, цитирани от "Фокус". „34 души, сред които петима мъже, девет жени и 20 деца са загинали опитвайки се да пресекат пустинята“,

„Аз променям моето училище” среща добрите инициативи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583620

„Аз променям моето училище“ е мотото на форума, който организира Община Пловдив в партньорство с иновативен образователен портал „Уча в Пловдив”. Събитието щe се проведе на днес от 11 часа в Младежки център на Гребната база. Идеята е да бъдат представени най-добрите инициативи, замислени и реализирани от учениците, учителите, директорите в рамките на изминалата учебна година, да се споделят добрите практики и да се стимулира креативността на образователната общност. Заявки за участие са направили 25 общински и държавни училища от Пловдив. Всяко...

Откриха отломките на падналия в Средиземно море египетски самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582381

Изследователски кораб откри на дъното на Средиземно море останките от самолета „Еърбъс 320” на Египетските авиолинии, който се разби на 19 май на път от Париж за Кайро, съобщи БТВ.
При инцидента загинаха 66 души, а причините за катастрофата все още са неясни.
Корабът „Джон Летбридж” плава под панамски флаг и извършва дълбочинни изследвания,
Изследователски кораб откри на дъното на Средиземно море останките от самолета „Еърбъс 320” на Египетските авиолинии, който се разби на 19 май на път от Париж за Кайро, съобщи БТВ. При инцидента загинаха 66 души, а причините за катастрофата все още са неясни. Корабът „Джон Летбридж” плава под панамски флаг и извършва дълбочинни изследвания,

Представители от Европейски държави пристигат в Пловдив за мрежова среща ФОРУМ 2019

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583331

Днес и утре от 10.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“  ще се проведе мрежова среща от серията „Форум 2019“ с основен фокус  програмата  „Творческа Европа“. Срещата цели да създаде и развие партньорска мрежа между местните културни оператори и проектни партньори от страната и Европа.  В събитието се включват представители на културни организации от Франция, Германия, Румъния, Македония и др. Мрежовата среща е последна от поредица обучителни семинари ФОРУМ 2019, организирани съвместно с Фондация „Пловдив 2019“ и бюрата „Творческа Европа“ ...

Прокуратурата отново ще внесе обвинителен акт срещу прокурорски син за катастрофа с две жертви

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/16/2778153_prokuraturata_otnovo_shte_vnese_obvinitelen_akt/?ref=rss


Варненската окръжна прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу Бисер Андреев, син на прокурора Венцислав Андреев за тежката катастрофа от 2011 година на бул. "България", при която загинаха двама души, съобщиха за "Дневник" от обвинението.

Преди пет години, в ранните часове на пети август, два автомобила движещи се по бул. България в посока Бояна се блъскат малко след бензиностанция Шел. Единият от тях - управляван от 23 годишния тогава Бисер Андреев се завърта, излиза от пътя и...

Украйна сключи договор с НАТО за намаляване на зависимостта от руския ВПК

http://svetoven.pogled.info/news/74560/Ukraina-sklyuchi-dogovor-s-NATO-za-namalyavane-na-zavisimostta-ot-ruskiya-VPK

/Поглед.инфо/ Украйна сключи споразумение с НАТО, което има за цел да ограничи зависимостта на Киев от руското военно производство. Това бе съобщено на страницата на мисията на Украйна в НАТО във Facebook.

Общинският съвет на Родопи избира нов председател

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583720

Общинските съветници на Родопи ще избират днес нов председател на ОбС. Точката е първа в дневния ред на заседанието. Припомням, че до тук се стигна след като на предишната сесия на ОбС с 15 гласа „за“ общинските съветници на Родопи прекратиха предсрочно мандата на председателя на местния парламент Павел Гимишев. Приемането на предложението стана чрез таен вот, в който бяха отчетени 12 недействителни бюлетини от общо 27 гласували. 13 от съветниците в Община Родопи поискаха в началото на заседанието оставката на Гимишев. В моти...

Намериха тялото на детето, нападнато от алигатор във Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/5582377

Намериха тялото на детето, нападнато от алигатор във ФлоридаНамериха тялото на 2-годишното дете, което беше завлечено от алигатор под водата в луксозен курорт на Дисни Уърлд във Флорида, предаде CBS news, позовавайки се на местната шерифска служба, съобщава "Фокус". Семейството на детето било на брега на лагуната „Севън сийс“, когато инцидентът станал. Бащата опита да помогне на сина си, но не успял.

ЦРУ: Ислямска държава праща бойци на Запад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583714

Терористичната групировка Ислямска държава (ИД) ще продължи да се опитва да организира терористични удари в западните страни. Това се посочва в предварително разпространения текст на изявление, което директорът на ЦРУ Джон Бренан ще представи по-късно днес пред комисията по разузнаване на Сената, предаде Асошиейтед прес. ИД с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци" убийства Бренан посочва, че ИД работи за изграждане на схема за преки и косвени напа...

Десетки селфита от новите серии на “Откраднат живот”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5581887

Десетки селфита от новите серии на
“Откраднат живот”Сестра Жекова е пак в кабинета си”, написа Мартина Вачкова във фейсбук и публикува селфи, облечена в бяла престилка и с касинка на главата. Така, както се появява героинята ѝ - старшата сестра на болницата, в оригиналния сериал на Нова тв “Откраднат живот”. Впрочем, и другите актьори от успешня филм не пропуснаха да покажат със снимки на

Патриарх Неофит за "София прайд": Това е духовна гибел

http://offnews.bg/news/n_1/n_631155.html

Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание.  Това се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод "София прайд", който ще се проведе на 18 юни.  Обръщението на патриарха:   Скъпи чеда на Българската православна църква, на 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе "София прайд". В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот.  Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20). От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство. Този модел на човешки взаимоотношения е фундаментален, а пренебрегването му води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото. Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. В историята се наблюдават трагични повторения: във време на морална криза и упадък народите биват обхващани от користолюбие и греховни страсти, които изместват традиционните нравствени ценности и идеали, поразяват като с метастази здравето на обществото и неизбежно водят цивилизацията към нейния упадък. Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, в стремежа си да бъде толерантно и хуманно, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като „сексуално малцинство” или „различна сексуална ориентация”. Но да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт. Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание. Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин! 

Пътна обстановка в страната - 16 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323658

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: от км 0+000 до км 1+000 ляво /посока София/ – изрязване на храсти. Затворена аварийната лента. Срок до 16.06.2016 г.; Престъргване банкети от км 46+000 до 55+000 дясно платно – затворена аварийна лента.

Днес ще е слънчево и топло с максимални температури 29-34 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582368

Днес времето над страната ще бъде слънчево, около и след обяд горещо. Ще духа слаб вятър, предимно от запад. Максимални температури между 29-34 градуса, по морския бряг между 25-31 градуса, в София около 30 градуса, съобщи НИМХ към БАН, цитиран от "Фокус".
Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец юни.
Днес времето над страната ще бъде слънчево, около и след обяд горещо. Ще духа слаб вятър, предимно от запад. Максимални температури между 29-34 градуса, по морския бряг между 25-31 градуса, в София около 30 градуса, съобщи НИМХ към БАН, цитиран от "Фокус". Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец юни.

Саркози настоява за поетапна отмяна на санкциите срещу Русия

http://svetoven.pogled.info/news/74559/Sarkozi-nastoyava-za-poetapna-otmyana-na-sanktsiite-sreshtu-Rusiya

/Поглед.инфо/ „Необходими са позитивни промени в руско-европейските отношения. Такава може да бъде постепенната и взаимна отмяна на санкциите, действия и на двете страни“, поясни експрезидентът, съобщи ТАСС (15 юни).

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=323653

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 16:00 часа - Варна, карето: бул.

Вселенският събор може да се проведе без участието на Русия

http://svetoven.pogled.info/news/74558/Vselenskiyat-sabor-mozhe-da-se-provede-bez-uchastieto-na-Rusiya

/Поглед.инфо/ Константинополският патриарх Вартоломей I, който носи титлата „първи сред равни“ заяви, че Всеправославният събор на остров Крит ще се състои в предвиденото време, независимо, че Руската православна църква (РПЦ) е помолила за отлагане на събора, съобщи агенция Associated Press, цитирана от Газета.ru (15 юни)

17-годишно момче е починало при сблъсъци между полиция и демонстранти във Венецуела

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5582365

17-годишно момче е починало, след като е било ранено при протест на венецуелци искащи храна, поради кризата, обхванала страната, съобщи АФП, предаде "Фокус".
Властите не предоставят подробности за нараняванията на младежа, които е получил при инцидента, станал във вторник през нощта в град Лагунила в щата Мерида, в Андите.
17-годишно момче е починало, след като е било ранено при протест на венецуелци искащи храна, поради кризата, обхванала страната, съобщи АФП, предаде "Фокус". Властите не предоставят подробности за нараняванията на младежа, които е получил при инцидента, станал във вторник през нощта в град Лагунила в щата Мерида, в Андите.

Горещо време днес, живакът бележи до 34°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5582367

Горещо време днес, живакът бележи до 34°Днес времето над страната ще бъде слънчево, около и след обяд горещо. Ще духа слаб вятър, предимно от запад. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Максимални температури между 29° и 34°, по морския бряг между 25° и 31°, в София около 30°.

Предизвикателства, но не и заплаха за стабилността в Казахстан. Засега.

http://svetoven.pogled.info/news/74557/Predizvikatelstva-no-ne-i-zaplaha-za-stabilnostta-v-Kazahstan-Zasega

/Поглед.инфо/ Неотдавна казахстанският град Актобе бе сцена на белязани от насилие нападения: представляват ли те заплаха за политическата стабилност в страната? Дали не са опит да се клонира промяната на режима, случила се в Украйна? Трябва ли Москва да се безпокои? Експертите, с които „Руски дневник“ разговаря, отхвърлиха и трите предположения.

С бъдещия закон за културното наследство - по-лесно да "премахнеш" паметник от обикновен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/16/2778154_s_budeshtiia_zakon_za_kulturnoto_nasledstvo_-_po-lesno/?ref=rss


Съдбата на културното наследство от категория "местно значение" и по-ниска е на път да премине в ръцете на общините. Това предлага работната група, която трябваше да ревизира спорните поправки в Закона за културното наследство след общественото обсъждане между първо и второ четене в парламента. Днес депутатите в комисията по култура и медии ще решат дали да пратят текстовете за окончателно гласуване в пленарна зала.

До обсъждането се стигна след продължителен протест на експертната...

С бъдещия закон за наследството - по-лесно да "премахнеш" културен паметник от обикновен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/16/2778154_s_budeshtiia_zakon_za_nasledstvoto_-_po-lesno_da/?ref=rss


Съдбата на културното наследство от категория "местно значение" и по-ниска е на път да премине в ръцете на общините. Това предлага работната група, която трябваше да ревизира спорните поправки в Закона за културното наследство след общественото обсъждане между първо и второ четене в парламента. Днес депутатите в комисията по култура и медии ще решат дали да пратят текстовете за окончателно гласуване в пленарна зала.

До обсъждането се стигна след продължителен протест на експертната...

Юнкер се среща с Путин въпреки недоволството на балтийските страни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/16/2778104_junker_se_sreshta_s_putin_vupreki_nedovolstvoto_na/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пристига днес на посещение в Русия в рамките на международния икономически форум (16-18 юни) в Санкт Петербург. България ще е представена на мероприятието от министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В рамките на визитата си Юнкер ще обсъди с руския президент Владимир Путин отношенията между Русия и ЕС, санкциите и проекта за газопровод Северен поток-2,съобщи "Ройтерс".

Посещението на председателя на ЕК е първото...

Без ток в района на библиотека "Иван Вазов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583335

Днес в района на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив няма да има електрозахранване, научи Дарик. Причината е планов ремонт на ЕВН. Във връзка с това от 08.00 до 12.00 часа библиотеката няма да работи с посетители. Между 12.00 и 17.00 ч. ще могат да се връщат заети библиотечни материали, да се запазват за заемане за дома библиотечни документи от залите за свободен достъп, както и да се ползват подръчните фондове в читалните зали. Календарният санитарен полуден, който по програма трябваше да бъде на 30 юни, се отменя, уточниха от учре...

Руските хулигани: Кои са те?

https://www.actualno.com/features/ruskite-huligani-koi-sa-te-news_545353.html

След изстъпленията по време на Европейското по футбол, УЕФА заплаши отборите на Русия и Англия с изключване от турнира. Особено брутални са руските хулигани. По ирония на съдбата техни учители са английските им "колеги". В руския интернет-портал за футболни хулигани Fanstyle.ru се появи анонимна информация на човек, който твърди, че е очевидец на изстъпленията на запалянковци във Франция. "Три часа преди мача имаше среща в един парк, бяхме около 250-300 души”, разказва той за събити

Арогантността е протест - за съжаление недостатъчно силен!

https://www.actualno.com/actualno/arogantnostta-e-protest---za-syjalenie-nedostatychno-silen-news_545310.html

Двете гледни точки – това е основният постулат на журналистиката, който в България бива забравян толкова често. Защото е много лесно да сипваш клишета, но не и да ги изпълняваш, когато се наложи. Вчера (15 юни) колежката ми Десислава Любомирова изрази своята гледна точка за протеста на студента Ясен Ангелов срещу поскъпването на билета в градския транспорт в София. В нейните очи той е арогантно действащ човек, който действа идиотски, правейки се на интересен. Днес аз ще дам своето мнение

С отсъстващи църкви започва Всеправославният събор в Крит

https://www.actualno.com/europe/s-otsystvashti-cyrkvi-zapochva-vsepravoslavnijat-sybor-v-krit-news_545357.html

Делегациите на националните православни църкви, участващи във Всеправославния събор, се събират днес на гръцкия остров Крит. До 26 юни там ще се провеждат богослужения, съвместни молитви, срещи и заседания, на които ще бъдат гласувани и приемани документи. Те ще станат задължителни за изпълнение от всички църкви, чиито интереси се представляват на събора, предаде БГНЕС. На Всеправославния събор трябваше да се съберат делегации от 23 архиереи, заедно с приматите от всяка от 14-те православ

ДСБ - Пловдив избра нов лидер

https://www.actualno.com/politics/dsb---plovdiv-izbra-nov-lider-news_545359.html

Новият лидер на ДСБ - Пловдив е Йордан Иванов. Той е част от инициативата България на Регионите, съобщава БНР - Пловдив. До избора се стигна, след като досегашният градски председател Пепа Деведжиева си направи отвод на годишната градска конференция. По устав тя и не може да съвместява две ръководни позиции, тъй като е в националното ръководство зам.-председател на ДСБ и отговаря за Южна България.  Според новия председател на ДСБ Йордан Иванов регионите в страната не могат да бъдат развит

По инициатива на Русия в Алепо се въвежда временно примирие за 48 часа

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/74556/Po-initsiativa-na-Rusiya-v-Alepo-se-vavezhda-vremenno-primirie-za-48-chasa

/Поглед.инфо/ По инициатива на руската страна в сирийския град Алепо бе установено временно примирие, се казва в информационния бюлетин на Центъра за примирие на враждуващите страни на територията на Сирия.

Митрополит Гавриил: Взехме решението да не отидем на събора в Крит независимо и по съвест

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5582143

Митрополит Гавриил: Взехме решението да 
не отидем на събора в Крит независимо и по съвест- Ваше Високопреосвещенство, решението на Светия синод да не участва във Всеправославния събор в Крит, донесе разнопосочни коментари. Много от тях бяха крайно критични и осъдителни, включително и в църковните медии. Как бихте обяснили на прост език какво се случи и защо архиереите решиха да постъпят по този начин?

Иван Тотев: Реставраторите на мозайки ще имат работа десетки години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583665

Десетки години работа ще са нужни на реставраторите, за да се справят с всички мозайки, които ще бъдат разкрити при разкопките на Голямата базилика. Очакванията са за над 2 хил. кв. метра мозайки, като раннохристиянският храм се очертава като един от най-големите обекти на Балканския полуостров. Според кмета Иван Тотев аналогии могат да се правят с базилики в Италия. Ръководителят на обекта – археолог Жени Танкова, каза пред Дарик, че е заявила нужда от 120 дни, за да се свърши пълноценно първоначалната работа, преди реставрирането на мозайкит...

Мачовете днес: Британско дерби и сблъсък с исторически привкус

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/16/2778134_machovete_dnes_britansko_derbi_i_sblusuk_s/?ref=rss


Груповата фаза на европейското първенство по футбол навлезе в решителната си фаза, а още днес могат да станат ясни двама от осминафиналистите.

Най-очакваният сблъсък за деня е британското дерби между Англия и Уелс на стадион "Боайер-Делели" в Ланс. Двубоят от група В започва от 15.00 часа и ще бъде излъчван по БНТ1 и БНТ HD.

Англичаните стартираха поредното си участие на европейски финали по неубедителен начин и завършиха наравно с Русия, след като допуснаха гол в...

Левандовски: Срещу Германия ще се забавляваме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581303

„Те са фаворит за спечелване на Евро 2016“, призна звездата на „Байерн“
Голямата звезда на полския футбол - Роберт Левандовски показа завидно спокойствие преди дербито с Германия от група „С“ на Евро 2016. Нападателят на „Байерн“ (Мюнхен) похвали световния шампион от Мондиала в Бразилия, но допълни, че не се притеснява от срещата с бундестима.
„Те са фаворит за спечелване на Евро 2016“, призна звездата на „Байерн“ Голямата звезда на полския футбол - Роберт Левандовски показа завидно спокойствие преди дербито с Германия от група „С“ на Евро 2016. Нападателят на „Байерн“ (Мюнхен) похвали световния шампион от Мондиала в Бразилия, но допълни, че не се притеснява от срещата с бундестима.

Дефлацията подкрепя потреблението, но докога?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581854

Всъщност причините за този феномен в България нямат нищо общо с търсенето, т.е. не се дължат на спад на потреблението
Проблемите с износа на България се появиха още от средата на миналата година

През май българската икономика за пореден месец отбеляза дефлация на годишна база, т.е. спад на общото ценово равнище спрямо година по-рано.
Всъщност причините за този феномен в България нямат нищо общо с търсенето, т.е. не се дължат на спад на потреблението Проблемите с износа на България се появиха още от средата на миналата година През май българската икономика за пореден месец отбеляза дефлация на годишна база, т.е. спад на общото ценово равнище спрямо година по-рано.

Българска класика на сцената на куклен театър ВЕСЕЛ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583713

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 18 юни от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, гостува спектакълът на Държавен куклен театър – Русе „Лакомата Меца“. Това е поредният спектакъл от репертоара на театъра, поканен на сцената на търновския куклен театър през творческия сезон след „Приказка за мечтатели“, „Добро утро, лека нощ“ и „Косе Босе“. Драматизацията и режисурата са на Дарин Петков. Сценографията и куклите са на доайена на българския куклен театър, прославил сценографската ни школа по света  арх.Иван Цонев. Музиката е д...

Ердоган счита, че въпросът за визовия режим с ЕС е в заключителен етап

http://svetoven.pogled.info/news/74555/Erdogan-schita-che-vaprosat-za-vizoviya-rezhim-s-ES-e-v-zaklyuchitelen-etap

/Поглед.инфо/ Президентът на Турция Ердоган е заявил, че въпросът за отменянето на визите за ЕС се намира в заключителен етап. "Трябва да продължим да правим необходимите стъпки за визова либерализация.

Тръмп смята, че има 20% шанс да откаже Пхенян от атомните амбиции

http://svetoven.pogled.info/news/74554/Tramp-smyata-che-ima-20-shans-da-otkazhe-Phenyan-ot-atomnite-ambitsii

/Поглед.инфо/ Милиардерът Доналд Тръмп оценява на 20% шансовете си, ако бъде избран за президент на САЩ, да убеди ръководството на Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Швейцария отказва да се присъедини към ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74553/SHveitsariya-otkazva-da-se-prisaedini-kam-ES

/Поглед.инфо/ Швейцария ще оттегли молбата си за присъединяване към ЕС, подадена през 1992 г. Такова решение взе Съвета на кантоните или долната камара на швейцарския парламент.

Вливането на „Кудоглу“ в „Свети Пантелеймон“ отново на сесия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583705

За втори път предложението за вливане на Белодробна болница „ Кудоглу“ в МБАЛ „Свети Пантелймон“ влиза в дневния ред на ОбС на Пловдив. На предишното заседание на градския парламент липсата на кворум от 39 съветника стана причина то да бъде оттеглено. Тогава, още в началото на сесията на ОбС, вносителят на предложението зам.-кметът Розалин Петков го отгтегли. „Преброих присъстващите в залата и прецених, че точката няма да събере нужните гласове“, обясни той пред Дарик. Ако днес предложението бъде прието, то договорът на управителя н...

16 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=323640

Събития 1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за папа, с което започва най-дълготрайният понтификат в историята на Римокатолическа църква.

70 семейства в Пловдив без детски надбавки заради неизвинени отсъствия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583658

На 70 семейства в Пловдив са спрени детските надбавки заради натрупани 5 и повече неизвинени отсъствия от децата им. Това съобщи в ефира на Дарик директорът на "Социално подпомагане" Надя Танева. Почти всички от тези семейства са от район „Източен“, уточни още Танева. Тя допълни, че към момента няма спрени детски добавки заради промяната в Закона за семейните помощи, която влезе в началото на годината и според която всички  родители с променени обстоятелства в семейно положение или пребиваване в чужбина трябваше да подадат нови докумен...

От днес започва кандидатстването за гимназиите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/16/2778028_ot_dnes_zapochva_kandidatstvaneto_za_gimnaziite/?ref=rss


От днес започва подаването на документи за прием на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 година след завършен седми клас, съобщиха от образователното министерство. Според изчисленията на база на резултатите от изпитите по български език и литература и математика в елитните гимназии ще се влиза с две петици, а балът за момчетата ще е с поне половин единица по-нисък.

Документите, които учениците трябва да подадат в определените от регионалните инспекторати...

Единайсетото издание на "София Поетики" се задава тази събота

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/16/2778174_edinaisetoto_izdanie_na_sofiia_poetiki_se_zadava_tazi/?ref=rss


Единайсетото издание на литературния фестивал "София Поетики" ще се разпростре в няколко дни, започвайки с 18 юни, събота в столичната градинка "Кристал", съобщават организаторите му. На сцената в словесна битка ще влязат близо 20 български поети, сред които Аксиния Михайлова, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Елин Рахнев, Камелия Спасова, Иван Ланджев, Димитър Кенаров и лауреатите от предните три издания - Августин Господинов, Иван Димитров и Стефан Икога. Селекцията е на Стефан Икога, който е...

Нинова да чука камъни в Северната тангента. Плевнелиев - готвач във флота

http://bulgarski.pogled.info/news/74552/Ninova-da-chuka-kamani-v-Severnata-tangenta-Plevneliev-gotvach-vav-flota

/Поглед.инфо/ Корнелия се извини на ГЕРБ. Цяла седмица от БСП врякаха за спрени евро-средства - споменаваха за един милиард и нещо. И накрая Корнелия се извини. Засега още не се е извинила за букетчето, което занесе в къщата на Живков в Правец. Може и това да направи.

Нискокалорична пица за лятото

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5581916

Нискокалорична пица за лятото Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Започва приемът за държавните и общинските училища след 7-ми клас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583704

От днес започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен 7-ми клас. Седмокласниците от Врачанско са сред двойкаджиите в страната Класирането се извършва електронно и списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 27 юни 2016 г. Записването на приетите в първото класиране или подаването на заявления за участие във втори етап на кл...

Прогноза за времето - 16 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323643

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб западен, след обяд юг-югозападен вятър. Максимални температури между 28° и 31°, по най-северното крайбрежие малко по-ниски. Температурата на морската вода е 20-22°, на север от нос Калиакра 17-18°.

Златните момичета убеждавали Цвети да не се отказва

http://www.vesti.bg/bulgaria/zlatnite-momicheta-ubezhdavali-cveti-da-ne-se-otkazva-6055092

Според бабата Цветанка, с която златното момиче живеело в блока в "Надежда", тя не е била депресирана

Бабата на Цвети Стоянова: Може да се е подхлъзнала

http://www.vesti.bg/bulgaria/babata-na-cveti-stoianova-mozhe-da-se-e-podhlyznala-6055092

Според жената, с която златното момиче живеело в блока в "Надежда, тя не е била депресирана

Патриарх Неофит: Хомосексуалността води до духовна смърт на личността

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-homoseksualnostta--vodi-do-duhovna-smyrt-na-lichnostta-news_545346.html

Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание. Това пише главата на Българската православна църква патриарх Неофит във връзка с предстоящото 9-то издание на „София Прайд”. Събитието ще се проведе на 18 юни, когато е и Задушница. „Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за

Биография на Брайън Мей излиза дни преди концерта на Queen в България

https://www.actualno.com/music/biografija-na-brajyn-mej-izliza-dni-predi-koncerta-na-queen-v-bylgarija-news_545323.html

Двигателят нa легендарната британска група Queen – Брайън Мей – разказва несподеляни досега факти от живота и музикалния си път в биографичната книга „Брайън Мей. Цялата история на Queen”. Специално за концерта на Queen в София ИК „Сиела” дава възможност на читателите да надникнат „зад кулисите” на великата група и да научат много за отношенията на китариста Брайън Мей с Фреди Меркюри. Британската журналистка Лора Джаксън успява да накара иначе ск

СЗО призна горещите напитки за източник на рак

https://www.actualno.com/health/szo-prizna-goreshtite-napitki-za-iztochnik-na-rak-news_545339.html

Международната агенция по изучаване на рака при Световната здравна организация (СЗО) призна употребата на прекалено горещи напитки (например кафе и чай) за опасни за здравето, съобщава The Independent. "Резултатите свидетелстват, че употребата на прекалено горещи напитки се явява вероятна причина за рак на хранопровода и именно температурата, а не самите напитки, носи отговорност (за развитието на рака)", казва Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция по изучаване на рака. За критич

Найден Зеленогорски: В политиката има по-важни неща от „себедоказването”

https://www.actualno.com/politics/najden-zelenogorski-v-politikata-ima-po-vajni-neshta-ot-sebedokazvaneto-news_545344.html

Всяко име на кандидат-президент е приемливо, ако това е номинация, която да обедини Реформаторския блок. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” депутатът Найден Зеленогорски от ДБГ. „Принципното решение е, че целият Реформаторския блок ще излезе със самостоятелна кандидатура”, подчерта той. По думите му профилът на кандидата ще се прецизира от контактна група, която започва работа утре. Запитан дали ще бъде възможно дясното обединение да застане зад конкретно име, Зелен

1,1 млрд. лева по ПРСР не са ни взети, но могат да ни удържат незнайно колко

https://www.actualno.com/business/11-mlrd-leva-po-prsr-ne-sa-ni-vzeti-no-mogat-da-ni-udyrjat-neznajno-kolko-news_545345.html

В момента има процедура към България, продължава одитът и прегледът на разходите по ПРСР, има забележки по отношение на проектите и обществените поръчки – според личен отговор на еврокомисаря Фил Хоган. Този отговор моментално изключва възможността да са получени всички средства от ЕС по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), категорична беше евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Тя призна, че размерът на финансовата корекция ще е известен тогава, когато приключат проверките. По

Кметът - рекордьор по предложения в ОбС на Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583702

Най-много предложения за разглеждане в ОбС на Пловдив е внесъл кметът Иван Тотев. Това става ясно от отчета за работата на местния парламент в периода от 1-ви декември, 2015-та до 30- април, тази година, който ще бъде представен на днешната сесия на местния парламент. За 5 месеца ОбС е провел 8 заседания, като е гласувал общо 245 решения. От тях 8 са внесени в извънреден порядък. Градоначалникът държи първенството с внесените от него 97 предложения. Следват го заместниците му Димитър Кацарски и Розалин Петков, съответно с 58 и 50 п...

Спират водата на места в София на 16 юни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583709

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 16 юни  2016 г. (четвъртък).Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Първа Българска армия“ в кв. „Орландовци“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Малашевци“, кв. „Орландовци“, кв. „Военна рампа“.Във връзка с ремонт на уличен водопровод във  вилна зона „Врана-Герман“ в се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 21.30 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на...

Швейцария оттегля молбата си за влизане в ЕС

https://www.actualno.com/europe/shvejcarija-otteglja-molbata-si-za-vlizane-v-es-news_545335.html

Швейцария ще оттегли молбата си за присъединяване към ЕС, подадена през 1992 година. Такова решение взе Съвета на кантоните или долната камара на швейцарския парламент, предаде БГНЕС. Така тя се присъедини към аналогично решение на горната камара - Националния съвет, прието през март. За отказа от заявка гласуваха 27 парламентаристи, срещу 13 - против. В Националния съвет през март решението бе взето със 126 гласа "за" ,46 против и 18 въздържали се. Заявлението за влизане ва ЕС е подадено през

Вместо да убедят Плевнелиев да се кандидатира, те го убедиха да не се кандидатира

https://www.actualno.com/cite/vmesto-da-ubedjat-plevneliev-da-se-kandidatira-te-go-ubediha-da-ne-se-kandidatira-news_545343.html

Вместо да убедят Плевнелиев да се кандидатира, те го убедиха да не се кандидатира. Това каза в студиото на bTV депутатът Найден Зеленогорски от ДБГ.

Ердоган смята, че въпросът с визите за ЕС върви към край

https://www.actualno.com/europe/erdogan-smjata-che-vyprosyt-s-vizite-za-es-vyrvi-kym-kraj-news_545336.html

Президентът на Турция Ердоган заяви, че въпросът за отменянето на визите за ЕС се намира в заключителен етап, предаде БГНЕС. "Трябва да продължим да правим необходимите стъпки за визова либерализация. Този въпрос вече е на заключителен етап. Вярвам, че ще постигнем положителен резултат по тази тема, който ще вземе под внимание чувствителността на Турция по въпросите на борбата с тероризма", каза той. В съответствие със споразумението от 18 март се предполага, че от 1 юли тази година визите меж

Направено е пълно изтегляне на партида гъби заради случай с натровено семейство

https://www.actualno.com/society/napraveno-e-pylno-iztegljane-na-partida-gybi-zaradi-sluchaj-s-natroveno-semejstvo-news_545342.html

Всички управители на всички магазини на „Кауфланд” в цялата страна са изтеглили за около половин час още вчера (15 юни) партидата гъби, след като семейство от трима души се натрови след консумация на купени от веригата гъби. Семейството към момента е под наблюдение, но е в добро състояние. Според д-р Любомир Кулински от Дирекция „Контрол на храните” в БАБХ се касае за една партида бели и черни култивирани печурки, доставени от Полша. По сведения на „Кауфланд”

Преглед на печата от 16 юни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/16/2778118_pregled_na_pechata_ot_16_juni/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Еврокомисията не е спирала 1,1 млрд. лв. за България, но проверява фонд "Земеделие"
Плащанията по общински мерки са спрени до споразумение за финансова корекция, заради нередности

Цената на оградата по границата с Турция вече достига 150 млн. лв.
Кабинетът отпуснал още 44 млн. лв. за съоръжението, похвали се Валери Симеонов от ПФ

Новинар

Кабинетът прие и втората част от съдебната реформа
Те...

В пет столични района по 12 часа без вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_631145.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Подмяна на спирателни кранове на ул. „Първа Българска армия“ в кв. „Орландовци“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на кв. „Малашевци“, кв. „Орландовци“, кв. „Военна рампа“. Ремонт на уличен водопровод във вилна зона „Врана-Герман“ ще е причина за спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на кв. „Кремиковци“, кв.“Сеславци“, кв.“Яна“, кв.“Желява“, гр.Бухово, резиденция и стопанство Враня, Хидрострой, жандармерията, фирма Евроалианс. С понижено налягане ще бъде кв.“Ботунец“ Изпълнение на инвестиционен проект за изграждане на канализационен колектор на бул. „Арсеналски“ в кв. „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите по ул. „Богатица“ от ул. „Цветна градина“ до бул. „Арсеналски“, бул. „Арсеналски“, ул. „Славище“, ул. „Кожух планина“, ул. „Богатица“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Богдан“ в „Подуене“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на бул. „Данаил Николаев“, бул. „Мадрид“, ул. „Черковна“. Монтаж на спирателен кран на ул. „Вера Недкова“ кв. „Драгалевци“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. “Маестро Aтанасов“, ул. „Ябълкова градина“, ул. „Отец Генадий“, ул. „Ваклинец“, ул. „Св. Горазд“, ул. „Наум“, ул. „Вера Недкова“ и ул. „Елена Снежина“, ул. „Св. Ангеларий“. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Милин камък“ в с. Бусманци се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на бул.“Асен Игнатов“, ул. „Пчелина“, ул. „Чукура“, ул. „Троянски път“, ул. „Перуника“. Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ботко войвода“ в местност „Гърдова глава“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа по ул. „Ботко войвода“ от ул. „Чукар“ до ул. „Боянска река“, по ул. „Карамфил“ от ул. „Боянска река“ до ул. „Резньовете“, ул. „Марини круши“, ул. „Панайот Николов“. Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Зюмбюл“ в с. Мърчаево се налага спиране на водоподаването от 13:00 до 18:00 часа на ул.“Зюмбюл“ ,ул.“Сините вълни“ ,ул.“Касиопея“ и ул.“Касис“. 

Дават по BG телевизия мача на Багата за защита на световната титла

https://www.24chasa.bg/sport/article/5581810

Дават по BG телевизия мача на Багата за защита на световната титлаМачът на Благой Иванов-Багата за защита на световната титла в тежка категория на ММА веригата WSOF рано в събота ще бъде предаван пряко по българска телевизия. Това отново ще е RING.BG. На 18 октомври миналата година телевизията излъчи за първи път битка на Багата у нас. Тя завърши с победа над първия претендент за титлата на Благой Иванов -

Skoda Kodiaq идва със 7 места и огромен багажник

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/skoda-kodiaq-idva-sys-7-mesta-i-ogromen-bagazhnik-6055081

Както може да се очаква от Skoda, новият SUV представител на марката ще предлага най-големия багажник в сегмента.

Ще успеете ли да видите човека на снимките

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/shte-uspeete-li-da-vidite-choveka-na-snimkite-6055048

През 2005 г. Болин започва работа по проекта си "Скрити в града" (Hiding in the city). В картините участва самият художник, който обаче трудно ще разпознаете, ако не се вгледате добре

Изложба "Традиционна българска носия" показва Историческият музей в Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583712

На 18 юни, събота, от 11.00 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита експозицията „Традиционна българска носия”. В нея ще бъде представена голяма част от колекцията на народния певец Петър Георгиев от с. Писарево. Изложбата включва деветнадесет носии от различни фолклорни области на България – 17 женски и 2 мъжки носии. Посетителите ще могат да видят народното облекло от Тракия, Добруджа, Централна Северна и Северозападна България. Някои от областите ще бъдат представени чрез различните видове носии, битували в тези краища. Щ...

В свят на любов, красота и греховност потапя премиерният спектакъл "Албена" на търновския театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583711

В Йовковия свят на любов, красота и греховност ще се потопи търновската публика в премиерния спектакъл "Албена" на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". Премиерата на пленяващата българска драма по едноименния разказ на Йордан Йовков ще бъде на 17 и на 21 юни от 19 часа в голяма зала. "Омръзна ми от хора, които влизат да гледат класика в театъра с ученически пиетет. Тя трябва да бъде прочетена така, че да вкара съвременния зрител в салоните и най-вече публиката, която иска да види нещо живо, смислено и истинско, нещо рошаво и хулиг...

Котките схващат причинно-следствените връзки

https://www.actualno.com/curious/kotkite-shvashtat-prichinno-sledstvenite-vryzki-news_545185.html

Котките разбират причинно-следствените връзки и законите на физиката, смятат учени от университета на Киото (Япония), публикували статия в изданието Animal Cognition. Учените са стигнали до тези изводи след провеждането на експерименти с кутия. Специалистите изучавали реакцията на котките на произвежданите от кутията звуци, които позволявали на животното да прогнозира наличието на предмет в нея, а също и падането му от кутията в случай на нейното обръщане. В експеримента на учените са взели уч

Френски фотограф, пребит на улицата, е бил гонен дълго време след спречкване на пътя

https://www.actualno.com/crime/frenski-fotograf-prebit-na-ulicata-e-bil-gonen-dylgo-vreme-sled-sprechkvane-na-pytja-news_545338.html

Френски фотограф на свободна практика, работещ за Reuters, пострада сериозно след побой заради спор на пътя в България. Фотографът Пиер Марсо се отзова в болница, след като 30-годишен криминално проявен мъж му нанася побой. В момента фотографът е под наблюдение, защото повечето от ударите, които е получил, са били в главата. Той е бил сам в колата си, когато инцидентът се е случил. Пиер не помни нищо, но е успял да се обади на приятелката си Боряна, за да дойде да му помогне. Когато тя е присти

Илиана Раева: Говорихме с Цвети да се върне, не сме ѝ оказвали натиск

https://www.actualno.com/moresport/iliana-raeva-govorihme-s-cveti-da-se-vyrne-ne-sme--okazvali-natisk-news_545341.html

Не ми е тежко да отговарям на въпроси какво се е случвало с Цветелина, как е работила, тренирала. През годините направихме много интервюта как се работи в този отбор, който е заедно от осем години. За да се задържим толкова дълго на високо ниво, значи условията са добри, подходът е направен така, че да се чувстват добре момичетата. Това заяви треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева в пореден коментар за трагедията с гимнастичката ни Цвети Стоянова, която падна от 6

Откраднаха 100 дръвчета от земеделски имот в Козичино

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hPKUS84B188/

На 15.06.т.г. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 42- годишен мъж от Добрич за това, че за времето от месец януари до края на месец май тази година, от земеделския му имот, разположен в с. Козичино, общ. Поморие, е извършена кражба на 100 фиданки /орехи/ на стойност 300 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Започва приемът за училища след VII-ми клас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/swsz2WNh_h0/

От днес, 16 юни 2016 г. започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен VII клас, съобщава пресцентърът на МОН.

Документите, които учениците подават в определените от РИО училища гнезда, включват:
-заявление за участие в класиране с подредени желания по образец;
-удостоверение за завършен VII клас /копие и оригинал/;
-служебна бележка с резултатите от НВО с допълнителен модул (копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато кандидатстват в друга област);
-акт за раждане на ученика;
-копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика (ако кандидатства в професионална гимназия).

Класирането се извършва електронно и списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 27 юни 2016 г.

Записването на приетите в първото класиране или подаването на заявления за участие във втори етап на класиране е от 28 до 30 юни 2016 г.

Повече информация може да се намери на сайтовете на регионалните инспекторати по образованието (РИО).

Великият събор на църквата започва в Крит, БПЦ и Руската не участват

http://offnews.bg/news/n_1/n_631153.html

Великият събор на православната църква се открива днес на остров Крит. БПЦ няма да участва в него, делегации не изпращат и Руската, Грузинската и Антиохийската църкви. Църквата на Сърбия ще присъства, но може и да напусне св. събор, ако не бъдат разгледани исканията й, както и тези на отсъстващите.  Великият събор е подготвян 50 години и трябваше да стане първото от над хиляда години събиране на представители на православните църкви по света.  Светият синод на БПЦ взе решение да не участва във Всеправославния събор в началото на юни и поиска провеждането му да бъде отложено, като владиците настояха подготовката му да продължи.  Сред причините за решенето си Св.синод изтъкна липсата в дневния ред на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване; възникналите официално заявени от Поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора; предложеното разположение на Предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора, което разположение нарушава принципа на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви, както и неподходящото месторазположение на наблюдателите и гостите на Събора. Синодът се мотивира и с извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора. За участие във Всеправославния събор в Крит трябваше да пристигнат по 24 архиереи от всяка отделна православна църква - Руска, Константинополска (Турция), Александрийска (Египет), Антиохийска (Сирия), Йерусалимска, Грузинска, Сръбска, Румънска, Българска, Кипърска, Еладска (Гърция), Полска православна църква, а също Църквата на Чешките земи и Словакия, както и Американската православна църква.

Започва подаването на документи за кандидатстване след VII клас

https://www.actualno.com/education/zapochva-podavaneto-na-dokumenti-za-kandidatstvane-sled--vii-klas-news_545304.html

От днес започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен VII клас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Документите, които учениците подават в определените от РИО училища гнезда, включват: - заявление за участие в класиране с подредени желания по образец; - удостоверение за завършен VII клас (копие и оригинал); - служебна бележка с резултатите от НВО с допълнителен мод

Корина Крецу за трети път идва в България

https://www.actualno.com/politics/korina-krecu-za-treti-pyt-idva-v-bylgarija-news_545333.html

Днес (15 юни) европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу пристига у нас и заедно с министър-председателя Бойко Борисов ще открият в София конференция за анализ на постиженията на политиката по сближаване на Европейския съюз за периода 2007-2013 и на предизвикателствата, свързани с нейното прилагане през призмата на резултатността, предаде БГНЕС. Форумът „Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати“ е организиран от Генерална дирекция „Регионално

От АПИ скандално не са се подготвили за реакция, ако винетките са незаконни

https://www.actualno.com/society/ot-api-skandalno-ne-sa-se-podgotvili-za-reakcija-ako-vinetkite-sa-nezakonni-news_545337.html

За нас хипотеза новата цена на винетките да бъде обявена за незаконна не съществува. Така инж. Лазар Лазаров, шеф на АПИ, изключи изцяло варианта какво се случва, ако съдът все пак отмени цената на винетките. Същото можем да си говорим, ако Луната падне на Земята, подчерта Лазаров, който смята дискусиите за несъществени. Той така и не отговори какво ще стане при съдебно решение в ущърб на АПИ и ще връща ли агенцията пари, ще важат ли винетките за определен срок и въобще какво ще се случи. Винет

Демократите в САЩ с агресивни действия за ограничаване на оръжията

https://www.actualno.com/america/demokratite-v-sasht-s-agresivni-dejstvija-za-ogranichavane-na-oryjijata-news_545334.html

Членовете на демократическата партия в САЩ практически блокираха работата на Сената, настоявайки техните колеги републиканци най-скоро възможно да разгледат законопроект, забраняващ продажба на оръжия на лица, заподозрени във връзки с терористична дейност. Заседанието продължи повече от 13 часа. Сенаторът демократ Крис Мърфи обяви, че ще се изказва дотогава, докато Сенатът не разгледа внесения законопроект. Регламентът му позволява да излиза да прави изказвания колкото пъти сметне за нужно. Той

Според РЗИ освен Офицерския плаж няма друго мръсно място на Черноморието ни

https://www.actualno.com/society/spored-rzi-osven-oficerskija-plaj-njama-drugo-mrysno-mjasto-na-chernomorieto-ni-news_545318.html

91,2% от водата за къпане по Черноморието ни е с отлично качество. Това показват данните на Регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич, предоставени от Асоциация „Българско Черноморие”. Проверките на качеството са извършени в 91 зони за къпане, като констатацията е, че морската вода в 83 от тях или 91,2% е с отлично качество. 7 са с добро качество и само една с лош резултат (1,3 %). За сравнение през миналата година с отлични качества са били 71,3 % от крайбрежните води

Пак проблеми с феновете на Европейското първенство по футбол 2016

https://www.actualno.com/football/pak-problemi-s-fenovete-na-evropejskoto-pyrvenstvo-po-futbol-2016-news_545332.html

Полицията в Лил използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпа от около 200 британски футболни фенове. Силите на реда стреляха с гранати със сълзотворен газ снощи около 21:30 часа местно време, за да разпръсне тълпа от около 200 британски футболни фенове, предаде БГНЕС Феновете не се разпръснаха при предупреждението на полицията, тъй като повечето бяха видимо пияни, пееха високо и се бяха събрали близо до гарата. Междувременно отряд полицейски служители патрулираше и разпръсна на изхода събир

Отново уловиха вълните на пространство-времето

https://www.actualno.com/cosmos/otnovo-uloviha-vylnite-na-prostranstvo-vremeto-news_545327.html

Колаборацията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) е фиксирала второ смущение на пространство-времето – гравитационни вълни. Изследването е публикувано в изданието Physical Review Letters, съобщава EurekAlert! Гравитационните вълни, както са установили учените, възникнали в резултат на сливането на две черни дупки, 14 и 8 пъти по-тежки от Слънцето. Това е довело до образуването на масивен обект, който надвишава слънчевата маса 21 пъти, и е освободило енергия във формата

Очаква ни жега до 34 градуса

https://www.actualno.com/society/ochakva-ni-jega-do-34-gradusa-news_545324.html

Максимални температури днес ще са между 29° и 34°, по морския бряг между 25° и 31°, в София около 30°. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб западен, след обяд юг-югозападен вятър. Максимални температури между 28° и 31°, по най-северното крайбрежие малко по-ниски. Температурата на морската вода е 20-22°, на север от нос Калиакра 17-18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините също ще бъде слънчево. Ще духа до умерен западен, по най-вис

Св. Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-tihon-chudotvorec-episkop-amatuntski-news_545326.html

Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил възпитан от благочестивите си родители в Христовата вяра и научен на Свещеното Писание. Понеже още от младост проявил голямо усърдие към Божията служба, той бил ръкоположен за дякон от Аматунския епископ Мемнон, а по-късно - след смъртта на Мемнона - единодушно бил избран на негово място. В това време в Кипър имало още езичници, но св. Тихон усърдно проповядвал словото Божие и обърнал мнозина към истината. Той починал в дълбока старост през V

Има повече яснота около убийството на шефа на модна къща "Агресия"

https://www.actualno.com/crime/ima-poveche-jasnota-okolo-ubijstvoto-na-shefa-na-modna-kyshta-agresija-news_545320.html

Поне трима души са били на местопрестъплението в Бистрица, където беше разстрелян босът на модна къща "Агресия" Александър Антов, твърдят разследващи. Това са изводите от огледа и аутопсията, разкриват запознати с досъдебното производство. Според версията към момента най-вероятно двама от убийците са издебнали Антов, докато е разхождал кучето си в гористата местност. Те са изчакали той да стигне до място, което не е покрито от охранителни камери и са го застреляли в гръб. Стреляно е с оръжие съ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване