06/21/16 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Социализъм означава справедливост

 Корнелия Нинова – председател на Националния съвет на БСП

Георги Гергов – Член на Изпълнителното бюро на БСП с ресор „Коалиционна политика”

-  Г-жо Нинова, това е втората Ви среща с актива на избирателите на БСП, след като Ви избраха, така ли? В Благоевград беше …

-  Корнелия Нинова (К.Н.): Да, но в такъв размер, цялата област, всички структури, мисля, че е първата такава голяма. В Благоевград ни беше първото изнесено заседание на ИБ, разбира се и там видяхме всички структури, обиколихме общините, но тук на едно място беше събран целият актив на партията.

-  Отзад напред да започна, като свърши Вашата среща с хората от Пловдивска област, Вие започнахте да си правите снимки, а някои от тях си правиха селфита с Вас, нали знаете, че това е патент на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, по неговите ли стъпки тръгвате?

- Не ме интересува какво прави Борисов, щом хората искат да се снимат с мен, съм готова да го направя.

- Аз мисля, че имате чувство за хумор! След тази закачка да продължим нататък, казахте, че искате да привлечете за кандидат за президент двойка и лидери, които ще предизвикат желание да гласуват за него и хора извън БСП, така ли?

-  Да, това е личното ми мнение. Разбира се, ще уважим каквото кажат членовете на партията във вътрешнопартийното допитване, но в тази кампания аз казвам личното си мнение. И то е да търсим двойка, която да е широко подкрепена вляво.

- Да продължа шегата с Борисов, като търсите подкрепа извън БСП, защо не поканите Борисов за Ваш кандидат за президент и да го подкрепите?

-  Защото са ни твърде големи различията, политическите, прагматичните, за правенето на политика, стила в политиката, почти нямаме допирни точки, ние търсим нещо, което да обединява, а не да разделя.

-  И вън от шегите, като търсите обединение, няма ли наистина нито една допирна точка, свързана с националните приоритети на България, която да може да Ви обедини с лидера Борисов и ГЕРБ?

-  Има такива точки, но няма нормален разговор между нас. Каквото и да им се каже, те го отхвърлят с изключителна агресия, няма нормална комуникация.

- Изключителна агресия? Борисов нападал ли Ви е досега, защото Вие го нападате регулярно най-малко по 5 пъти на седмица.

-  Стига с този Борисов, не става въпрос за лични неща, става въпрос за политики! Ето, европейските пари са приоритетна тема за всички ни, всички имаме интерес да има повече пари тук и те да променят по някакъв начин България. Е, добре, каза им се, че има проблем с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), потвърди се от няколко места, трети ден спорим, тоест от другата страна няма аргументи, от другата страна има нападки – вие си стягате партията, вие сте преди конгреса. Хора, дайте да седнем, да изчистим какъв е проблемът, да видим как можем да го решим. Ето, една актуална тема от вчера. Но и друга, да речем решението му за Черно море, ние излязохме и абсолютно…

-  Говорите за флотилията, която трябваше да се узакони някак си, само вербално може би или тайнствено, за САЩ, Румъния, България и Турция?

- Точно за това говоря, абсолютно коректно, национално-отговорно като българи патриоти излязохме и казахме – решението на премиера Борисов е правилно. Това наричам национално отговорно поведение, а не тяхното. С нападки, без аргументи няма да стане. Досега причината е у тях тези неща да не се случват.

- Призовахте Вас да не Ви номинират за президент и това е един много добър не само пиар, но и политически ход, но тогава кой, не Ви питам за името, къде виждате този профил, който очертавате и не само Вие, всички политици обещават някакъв извънземен почти кандидат за президент?

-  Защо един интелигентен, нормален, голям патриот, подготвен национално човек да бъде извънземен? Ние има много такива хора в България?

- Вие казахте, говорейки за идеология, че Вие единствено имате идеология и повторихте неколкократно думата „социализъм”, означава ли, че всички законодателни промени, няма да ги изброявам, които ще предложите през следващите седмици, вие практически и идвайки на власт, евентуално след предсрочни парламентарни избори, цитирам Ви Вас, означава ли, че Вие ще установите отново социализма в България?

-  Не, социализмът като идеология си има своите измерения и аз примерно ще се спра на едно от тези измерения – справедливост. Това на практика в съвременния живот на България има много прагматичен смисъл, например една реформа в съдебната система, която да гарантира бърз процес, съдии, които не са зависими от друго, освен от закона, справедливи присъди за престъпници, да си намерят заслуженото, ето това е социализъм на тема справедливост в съвременни условия. Аз дадох и други примери за справедливост. Не е справедливо да взимаш от държавните и общинските училища бюджет и да го прехвърляш на частните лицеи, защото по този начин лишаваш едни деца, които имат по Конституция равно право с другите да се учат, да не могат да го осъществят.

-  Така ще говорите и за частните болници.

-  Ето, това е реален, в съвременни условия житейски принцип за справедливост. Или принципът за равенството. Всеки има равно право да се лекува, е да, ама хората в малките населени места не могат да го упражнят това право, в София има над 100 болници, там можем в големите градове, ето съвременно измерение на това, което говорим, в човешко измерение.

- Един глобален въпрос, тук с нас се намира и Георги Гергов, почетният консул на Русия в България, планирате ли среща с Путин и дали ще успеете да направите, ако планирате такава, преди изборите, които той насрочи за 18 септември?

-  То такава среща не зависи от нашите планове, това е много голям въпрос на отношения между двете държави, към този момент нямам този отговор.

- Но въпросът ми никак не е несериозен, защото укрепването вътре в държавата и мобилизация не само на левите, но и на русофилите около Вас би могъл да бъде постигнат именно с излизане на едно такова високо равнище, затова зададох този въпрос.

-  Укрепването може да бъде постигнато, не случайно казвате и патриотични организации, ако в центъра на това укрепване, на тази политика поставим България. И да си кажем ясно, националният интерес на България диктува ли да имаме добри отношения с Русия? Диктува, защото от влошените отношения страда земеделието, икономиката, туризма и това нанася удар по българския интерес. Независимо кои и как ще се обединяваме, думата, за която да се обединяваме, да бъде България.

-   Така, и трябва ли в тази връзка да мислим, че русофилството и възраждането му е силна карта, която може да доведе до консолидация на повече, не само ваши членове, но и симпатизанти. Г-н Гергов, соча Ви г-жа Нинова!

- Георги Гергов (Г. Г.): За нашата партия да, нашите над 80% са русофили, снощи например бях на областно заседание в Ямбол, още сядам на масата, вдига един човечец една ръчичка и вика – другарю Гергов, ние сме тук всички русофили. А това не е само в Ямбол. Тези упражнения, които се правят по отношение на това дали са били 550 милиона или 620, извинявайте, става въпрос за енергетика, става въпрос за приоритети, става въпрос за геополитическо влияние, така че добре трябва да си даваме сметка когато взимаме такива сериозни дебати на дневен ред какво точно целим да постигнем. Най-лесното е да се скараме с Русия.

-  А трудно ли е да си възстановим отношенията?

- Г. Г.: Но най-трудно е да си възстановим отношенията с една такава голяма държава като Русия. Вие знаете, че ние сме тотално зависими и от ЕС, и от Русия, и от всички велики сили. Така че като малка държава трябва да сме внимателни, всеки един ход трябва да е премерен и трябва да знаем какво правим.

Интервюто е на Канал 3

(със съкращения)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване