08/09/16 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Русия създава международен трибунал за атомните бомбардировки над Япония

 Председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин е убеден от необходимостта за създаване на Международен военен трибунал по повод атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки през 1945.г.

Говорейки по време на кръгла маса в Московски държавен институт по международни отношения, посветена на 70-годишнината от атомните бомбардировки над японските градове, Наришкин отбеляза, че международни юристи, философи, историци, експерти във военната наука  все още продължават дебата дали е допустимо да се използват ядрени оръжия като цяло.

„По мое мнение едно нещо е сигурно: избраният в 45-та година метод от Съединените щати, не се  основава нито на  съображения за хуманност, нито на  военна необходимост“ – каза председателят на Държавната дума, ръководител на  Руската историческа общност.

Отбелязвайки, че „японските милитаристи са извършили  тогава много престъпления срещу цивилното население на Китай, Корея и други азиатски страни,“ Наришкин заяви, че на „такова поведение  човечеството даде цивилизован отговор – присъди от трибуналите в  Токио и Хабаровск“.  „Но цивилното население на  градовете Хирошима и Нагасаки с тези престъпления не е имало нищо общо“ – подчерта той.

През 2015 г. Япония отбелязва 70-години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. На 6 и 9 август ще се проведат възпоменателни събития, посветени на трагедията, която отне живота на над 450 000 човека.

В този контекст  председателят на РИО задава въпроса какви щяха да  бъдат правните последици „ако хитлеровият  режим, наред с други престъпления би  унищожил, например, с  химически оръжия, достъпни по онова време, редица европейски градове.“

„Не би ли станало това отделен пункт на  обвиненията в Нюрнберг? Разбира се,  щеше да стане „- каза той.

Атомните бомбардировки на Япония са единствените в историята на човечеството „предмет на Международния военен трибунал, който все още не е започнал“, отбеляза Наришкин.

Но за престъпленията срещу, човечеството няма давност, казва Наришкин.

Инициатива за създаването на трибунала над Хирошима и Нагасаки

По-рано, зам.-председателят на “Единна Русия“ в Държавната дума, който е член на парламентарната комисия по отбрана  Франц Клинцевич заяви, че Руският съюз на ветераните от Афганистан ще се обърне с призив към Министерството на външните работи на Русия с искане за започване на създаването на международен съд за бомбардировките над японските градове.“В близко бъдеще руският съюз на ветераните от Афганистан ще се обърне към Министерство на външните работи на Русия, както и към съответните органи и инстанции с искане за създаването на международен съд за бомбардировките на японските градове, „- каза Клинцевич , като предложи с помощта на ООН атомните бомбардировки над Япония през 1945 г. да бъдат обявени за престъпления срещу човечеството.

САЩ се опитват да заглушат трагедията на атомните бомбардировки над японските градове, но това е не възможно

Вместо да осмислят историята САЩ се опитват да заглушат трагедията на Хирошима и Нагасаки, но това няма да стане, казва Наришкин . „Сигурен съм, че цялата безчовечност и несързамерност на деянието е очевидна и за правителството на САЩ. Но, вместо вярно да осмисли историята, те в действителност не искат да си я спомнят“- каза Наришкин по време на “ кръгла маса “ в МГИМО, посветена на 70-годишнината от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

Наришкин е убеден, че такова поведение не е продиктувано от интересите на мира и сигурността, както и от съображения за „национален престиж“. „Сегашните власти искат да скрият трагедията на Хирошима и Нагасаки – това е невъзможно и е  лицемерно и цинично от страна на предишните американски правителства“ – смята той.“В крайна сметка тяхното поведение хвърля сянка и  върху съвременната американска политика, запазила, разбира се, приемствеността си със същата идеология на изключителност, непогрешимост и самонадеяна сила“- счита председателят на долната камара на руския парламент.

„Но трагедията на Хирошима и Нагасаки никога никой няма да забрави за себе си,“ – каза Наришкин.

По негово мнение, „паметта за това е не по-малко важна от паметта на зверствата на нацистите и японските военни.“ „Илюзията на безнаказаност може да доведе до много, много сериозни последствия,“ – подчертава говорителят на Държавната дума, пояснявайки, че именно затова са  „толкова опасни  и  сегашните изкривявания  на историята на Втората световна война и нарастването на агресивния потенциал на страните от НАТО.“

 

„Действията на Запада във военните действия и незачитане на живота на хората  доведе  до стотици хиляди невинни жертви в Югославия и Ирак, Либия, Сирия, а сега  в този списък трябва да се добави и някога мирна Украйна , където в “гражданската война“ за година и половина са загинали – според ООН – около 7 000 души, а според други източници броят на жертвите е  десетки хиляди „.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване