"Ла Република": Балкански пристанища са входен пункт за хора на "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/13/2810975_la_republika_balkanski_pristanishta_sa_vhoden_punkt_za/?ref=rss


Джихадистите от "Ислямска държава" използват пристанища в Хърватия, Гърция, Албания и Черна гора за прехвърляне на хора от Сирия в Европа и обратно, пише италианският в. "Република", цитиран от агенция МИА и БТА.

Според изданието джихадистите използват морския път от италианското пристанище Бари, откъдето с ферибот се стига до Дубровник в Хърватия. Затова в Бари са засилени мерките за сигурност и са увеличени полицейските патрули, които проверяват пътниците. По-строг контрол се...

Протест и блокада в Камено, искат спешен ремонт на важен път

https://www.24chasa.bg/region/article/5706690

Протест и блокада в Камено, искат спешен ремонт на важен пътЖители на близкия до Бургас град Камено блокираха днес отсечката от магистрала „Тракия” към населеното място, протестът е заради отказа да се започне спешен ремонт. Над 100 жители излязоха по улиците, подписката са подкрепили повече от 1000. През Камено минава голяма част от потока за Южното Черноморие,

Владимир Каролев: Няма драма със стрес тестовете на банковата ни система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271052_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81+%D1%82%D

 Няма драма с т.нар. стрес тестове за банковата ни система. Българските банки ще успеят да изпълнят предписанията на БНБ далеч по-лесно, отколкото повечето банки от еврозоната ще се справят с инструкциите на Европейската централна банка. Това заяви за „Труд“ финансистът Владимир Каролев по повод първите изводи на БНБ след приключването на прегледа на активите и стрес тестовете на банките у нас.

Изводите на БНБ показват, че дори при симулирана тежка рецесия в българската, а вероятно и в европейската икономика, нашите банки са останали с ключови показатели над изискуемите по закон. Това не означава, че всичко в системата е перфектно и днес БНБ ще обяви предписанията си за подобряване на състоянието на всяка банка поотделно.

„Интересното е, че българските банки ще успеят да изпълнят предписанията на БНБ далеч по-лесно, отколкото повечето банки от еврозоната ще се справят с инструкциите на ЕЦБ. Например, когато ЕЦБ предписа на италианската банка „Монте Паски“ да увеличи капитала си с 5 млрд. евро, това за нея се оказва съществен проблем, тъй като има печалба от едва 400 млн. евро. В България положението е тотално различно. Дори БНБ да предпише увеличаване на капиталовите буфери с 1 млрд. лв. на най-големите ни банки от т.нар. първа група, те ще могат да го изпълнят с лекота при печалби от малко под 1 млрд. лв. през миналата година. Да не говорим, че тези буфери дори не са изискуеми по закон, а са просто подсигуряване на много висока стабилност на банковата ни система“, обясни Каролев.

По думите му ситуацията е малко по-различна за по-малките банки, които работят с по-ниски печалби. Но дори и при повечето от тях коефициентите на възвръщаемост изпреварват тези в европейските банки.

Според Каролев освен натрупване на тези предпазни капиталови буфери БНБ вероятно ще отправи и други предписания към индивидуалните банки. Той припомни как преди гръцката криза БНБ предвидливо предупреди играчите в банковата система да стоят надалеч от гръцките държавни ценни книжа и акции – това беше и една от причините ние да избегнем финансовата „зараза“ от южната ни съседка.

„В крайна сметка очаквам БНБ да предпише натрупване на капиталови буфери, които да бъдат лесно изпълними за не повече от 18-24 месеца. Това са средства над минималните изискуеми по закон, които ще влязат като резерви. На някои от банките вероятно ще бъде указано и да продадат някои по рискови активи. В заключение – няма драма с банковата ни система“, каза още Каролев.

НЗОК пести пари от онкомедикаменти

http://www.moreto.net/novini.php?n=328554

НЗОК започва проверки на извършваните химиотерапии в болниците с цел разходите на касата за онкомедикаменти да намалеят с 30% през август и септември. Със заповед от 8 август на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева се разпорежда районните каси да изпратят проверяващи в лечебните заведения, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Осем души убити и над 15 ранени при жестока катастрофа на магистрала в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706691

Осем души убити и над 15 ранени при жестока катастрофа на магистрала в ИндияПоне осем души са убити и повече от 15 са ранени, след като бързо движещ се танкер се е блъснал в спрял пътнически автобус на автомагистрала край индийската столица рано в събота сутринта, предава Xinhua. „Този инцидент се е случил между 6ч. и 7ч. (местно време), след като автобусът е бил паркиран в страничната лента на автомагистрала Ямуна заради

Омбудсманът, МВР и неправителствени организации подготвят Споразумение за сътрудничество

http://www.cross.bg/ombydsmanut-mvr-i-nepravitelstveni-organizatzii-podgotvyat-sporazymenie-za-sutrydnichestvo-1517469.html

/КРОСС/ Подписването на документа ще осигури прякото наблюдение по изпълнение на мерките за принудително отвеждане до граница и експулсиране на чужди граждани, за да се гарантира спазването на човешките права. На работна среща вчера омбудсманът Мая Манолова и директорът на дирекция "Миграция" към МВР старши комисар Николай Николов обсъдиха изготвянето на Споразумението. Проектът ще бъде изработен в кратки срокове от експерти на двете институции. Представители на неправителствения сектор ще бъдат поканени да предоставят предложения и препоръки по текста и да се присъединят към Споразумението.  

Ел Команданте отбелязва юбилей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271051_%D0%95%D0%BB+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B9

 След повече от 600 опита за покушението му, след като отправи предизвикателства към 10 поредни американски президенти и след като беляза историята на XX в., несменяемият кубински лидер Фидел Кастро навършва днес 90 г. Спорната фигура на Ел Команданте продължава да хвърля сянка в задния двор на САЩ въпреки историческото сдобряване на Вашингтон с Хавана през 2015 г.

Никой не би могъл да предрече неговата роля в глобалните събития, когато едва на 26-годишна възраст бащата на Кубинската революция повежда атака над казармите “Монкада” през 1953 г. Само няколко години по-късно Кастро триумфално влиза в Хавана, след като е победил силите на ген. Фулхенсио Батиста. Невероятната му победа обаче хвърля в смут САЩ, които се опитват по най-различни начини да попречат на възхода на новоизпечения национален герой на Острова на свободата. Според бившия шеф на кубинското разузнаване Фабиан Ескаланте ЦРУ и кубински изгнаници са се опитвали да убият Фидел Кастро 634 пъти. Самият лидер е казвал, че винаги носи браунинга си за всеки случай и дори е показвал голите си гърди на журналисти, за да видят, че не няма противокуршумна жилетка.
В годините на управлението си Кастро неведнъж се е обявявал за противник на американската империя и все още продължава да отстоява тази позиция. След историческата визита на президента на САЩ Барак Обама през март в Хавана в подкрепа на сближаването на двете страни, Кастро предупреди кубинците да не се поддават на “захаросаните думи” на US лидера. Фидел използва случая да припомни дългогодишната вражда, включително неуспешния опит на ЦРУ за инвазия в кубинския Залив на прасетата през 1961 г. Гневът му след провала на американските служби отчасти дава тласък и на Кубинската криза, когато Западът и СССР са на прага на ядрена война, след като Москва изпраща балистични ракети в Куба.

CUBA-CASTRO-88TH BIRTHDAY
Несъмнено лидерът на Острова на свободата е най-омразният човек за кубинската общност в САЩ, която реагира с масови протести на решението на Белия дом да се сдобри с комунистическия режим на диктатора. Въпреки критиките при управлението на Кастро Куба се превръща в страната с една от най-добрите и най-уважавани системи за здравеопазване в света.
В последните седмици Фидел Кастро не се е появявал публично, а в изказването си на партиен конгрес в Хавана през април той сякаш си взе сбогом: “Скоро ще бъда като всички останали. На всекиго идва редът.”

Цяла Куба пее в чест на Фидел
Издават книга с поздравленията за ЧРД

Хиляди деца отбелязват днес рождения ден на своя “баща” Фидел Кастро.
Днес Куба ще се превърне в гигантска концертна арена по случай рождения ден на лидера на революцията Фидел Кастро. Точно в 10 ч местно време в цялата страна оркестри и хорове ще изпълнят кантата в чест на Ел Команданте и ще продължат с концерти за 90-годишния юбилей на историческия ръководител на Острова на свободата.
Организатор на мащабното събитие е Кубинският музикален институт. В негово съобщение се казва, че “едновременно в културни учреждения, паркове и площади повече от 100 детски състава ще свирят и пеят за рождения ден на бащата на всички деца на Куба”. Отбелязването на празника е съсредоточено върху подрастващото поколение, като в него ще се включат и множество студенти. В Хаванския университет бе организирано изложението “Фидел в моята специалност” с разпродажба на снимки и книги, свързани с живота на държавния ръководител.
На рождения ден на лидера е посветен и специален младежки поход в провинция Гуантанамо по стъпките на националния герой Хосе Марти (1953-1895), който днес трябва да приключи на мястото, където той пада в бой с испанските колонизатори.
Отделно е създаден имейл адресът comandante@jovenclub.cu, на който всеки може да изпрати поздравления до Кастро, които дори ще бъдат издадени в книга – подарък за юбилея му.

МОК официално изключи Силвия Дънекова от игрите в Рио

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271050_%D0%9C%D0%9E%D0%9A+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE

 Силвия Дънекова е официално изключена от участие в олимпийските игри в Рио. Това става ясно от съобщение на българската делегация в Бразилия, предаде БТВ.

Ръководството на БОК е било уведомено от Международния олимпйски комитет, че хванатата с допинг лекоатлетка трябва незабавно да напусне селото, в което живеят спортистите.

Веднага след като стана ясно, че 33-годишната рекордьорка на страната ни е заловена с ЕПО при внезапна проверка на 1 август, акредитацията й също е била отнета и се очаква тя да се завърне в София в следващите часове.

Управата на БОК трябва да се съобрази с решението на Арбитража на МОК в Рио, който призна Дънекова за виновна след положителен резултат и на нейната Б-проба. Наказанието й, което се очаква да бъде от 4 години ще бъде взето до края на месеца от Международната федерация по лека атлетика.

България играе на полуфинал с Молдова в EFL

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598902

България ще играе на полуфинал срещу тима на Молдова в European Friendship League. Турнирът по минифутбол се провежда в КК Албена. Другият полуфинал е между тимовете на Румъния и Уелс. В последните си мачове в груповата фаза България победи Уелс с 5-1, а Румъния се наложи над Молдова с 6-1. За българите точни във вратата на уелсците бяха Латин Венков-2, Радослав Монев и Даниел  Деянов. Автогол си отбеляза Крейн. За Уелс голът заби Крис Фулууд. По-рано днес българският тим завърши наравно 1-1 срещу Румъния. Изравнителното попадение падна в после...

Откриха нов шпионски софтуер в компютърни системи на правителства и военни ведомства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271049_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80

 За нов шпионски софтуер съобщиха руската компания „Касперски“ и американската „Симантек“. Софтуерът, наречен „Саурон“, е открит в ключови системи на различни правителства, финансови институции, военни учреждения или организации, свързани с научни изследвания, предаде БНР.

Въпросният софтуер можел да проследява натискането на клавишите, да краде данни и кодове и дори да източва данни чрез заразени с него флашки.

Според руската компания програмата за кибершпионаж е взела на прицел мишени в Италия, Русия, Иран и Руанда, а американската компания добавя Китай, Белгия и Швеция към списъка на засегнатите държави.

Явор Кръстев - баща на удушената Яна: Чеци е на курорт!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706656

Явор Кръстев - баща на удушената Яна:
Чеци е на курорт!Загладил е косъма и лежи по цял ден "Николай Русинов-Чеци не го мислете! Той си е на курорт в затвора! По цял ден лежи, чете си книжки, разхожда се, плюска и ни се подиграва в съда", беснее Явор Кръстев, баща на удушената в Борисовата градина Яна. Той е категоричен, че убиецът на дъщеря му е на негова издръжка в момента,

Финландия с най-висок стандарт на живот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271048_%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+

 Световен индекс сочи къде се чувстваш най-добре, учиш, лекуваш се и разпускаш качествено Организацията Social Progress Imperative обяви годишната си класация за най-високо качество на живот. Начело са много държави от Скандинавия, а първите 20 места се заемат все от развити страни с висок жизнен стандарт. 1. Финландия: Най-висок е рейтигът ѝ по критерии задоволяване на основни човешки нужди (здравеопазване, хигиенни условия, жилища), основи на благосъстоянието (образование, достъп до технологии), по продължителност на живот и по човешки свободи. Ако тръгнете за там обаче, облечете се дебело - температурата пада до минус 50 градуса по Целзий. 2. Канада: 35-милионното население на тази огромна страна е едно от най-обгрижваните в света. Здравеопазването е най-силната ѝ страна. Образованието и възможностите за реализация също са впечатляващо добри.

3. Дания: Социалната мобилност и равнопоставеността в доходите са сред най-добрите в света. Основните човешки нужди са задоволени, но не на върховно ниво. От здравеопазването и продължителността на живот може да се желае още.

4. Австралия: Фантастично образование, възможности за работа и голяма лична свобода - неслучайно толкова много хора искат да се преместят там. Изостава обаче по толерантност и интегриране на пришълците. 5. Швейцария: Там са едни от най-скъпите градове в света, но цената се изплаща - страната блести в здравеопазването, качественото хранене и достъпа до образование. 6. Швеция: Вода в изобилие, високо ниво на здравеопазване и хигиенни условия. Отличник е и по качество на хранене и човешки права. 7. Норвегия: Първенец по качество на хранене, основни медицински грижи и образование. Пример за подражание на страни извън ЕС. 8. Холандия: Една от най-толерантните страни, с най-големи лични свободи и право на избор - това са нейните главни достойнства. 9. Великобритания: Нарежда се сред челните места заради добрите базови медицински грижи, качественото образование и елитните училища. 10. Исландия: Задоволява отлично основните човешки нужди, има и висок брутен вътрешен продукт на глава от населението. 10. Нова Зеландия: Със същия индекс като Исландия, тази “най-млада държава в света”, както се рекламира сама, е и една от най-красивите. Тя е сред малкото останали кътчета “на големите възможности” - работните места там са в изобилие, защото жителите са малко. 12. Ирландия: Британците, бягащи от Брекзит, ще открият там отлично задоволявани основни човешки нужди и благодатна почва за добри потенциални инвестиции. 13. Австрия: Виена е културната столица на Европа, а австрийските писти привличат скиори от цял свят. Не куца и стандартът на живот - страната е 14-а икономика в света според МВФ. 14. Япония: През последното десетилетие страната направи удивителен социален прогрес, особено в трудовите права на жените. Но там все още има много малко имигранти и висок процент самоубийства на хора под 30 г. 15. Германия: Изненадващо назад в класацията, но висок рейтинг в приобщаването на чужденци. През последните месеци тя прие над милион бежанци, но въпросът е дали инфраструктурата ѝ може да го понесе. 16. Белгия: Като страна домакин на управата на ЕС, постигна забележителен социален напредък. Тя показа, че понякога, ако си по-малка държава, е по-лесно да се грижиш за обитателите си. 17. Испания: Една от най-известните курортни зони в Европа. Има силна социална система и добър баланс работа-личен живот. Високата безработица сред младите обаче удря по стандарта на живот на много от поданиците. 18. Франция: За мнозина тя е бастион на свободата, но не се класира добре по критериите “толерантност и интегриране”. Още по-зле е в областта на възможностите за реализация. 19. САЩ: Представянето на тази суперсила е разочароващо - последна е в двайсетицата, коментират от Social Progress Imperative. Мощната икономика на държавата не се трансформира в социален напредък за много от нейните граждани. 
 

Обособяват множество културни хъбове в Столипиново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598900

Между 7 и 12 септември фондация „Пловдив 2019“ събира екип от чуждестранни и български специалисти в сферата на социалната архитектура за участие в творческа работилница. Основна задача е разработването на концепции за културно пространство или множество от културни хъбове в квартал Столипиново и привличането на общността в създаването и развитието им. Резултатите ще търсят пресечната точка на баланс между вижданията и желанията на жителите в квартала и идеите на артисти, архитекти и урбанисти с богат опит в работа с общности.Работилницата – с...

Каракачанов: Турция е оказала натиск на правителството за Бююк

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-turcija-e-okazala-natisk-na-pravitelstvoto-za-buuk-news_556493.html

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов не е съгласен да научава за решенията на управляващите от телевизията. Той беше категоричен, че на правителството е бил оказан натиск от Турция за предаването Бююк.  "Премиерът е притеснен от натиска, който Турция оказва. Дали този натиск е официален - през посолство и директни контакти с турското правителство или информация за подобни действия е събрана по линия на спецслужбите - е друг въпрос. Но факт е, че подобна опасност съще

Бъчварова отрече предаването на Бююк да е сделка между София и Анкара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271047_%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8E%D1%8E%D0%BA+%D0%B4%D0%B0

 Предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на турските власти не е следствие от тайна сделка между София и Анкара.

Това подчерта в четвъртък вътрешният министър Румяна Бъчварова пред бТВ, ден след като МВР използва процедура от Закона за чужденците в Република България, за да върне в Турция искания от режима на президента Реджеп Таийп Ердоган мъж.

"Функциите на МВР в този случай се изпълняват от агенция "Миграция“, той е отведен до границата със заповед на директора на тази агенция. Документите, с които е влязъл в България, са невалидни, така че следващите процедури са извеждане на лицето“, обясни в четвъртък Бъчварова.

Спрямо Бююк бе приложена административна мярка "принудително отвеждане“ под претекст, че е пресрочил максимално разрешения му престой в България. Това стана само няколко часа, след като за втори път в рамките на десетина дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Бююк ще бъде екстрадиран, въпреки че такова официално искане така и не бе отправено до София.

Адуллах Бююк е смятан от режима на Ердоган за финансист на организацията "Фето" на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния военен преврат от 15 юли. Екстрадицията на Бююк на няколко пъти е искана от Турция с мотива, че се разследва за тероризъм и пране на пари, но Софийският апелативен съд окончателно я отказа през март, включително и заради риск от политическо преследване.

Според Бъчварова обаче "решението на българския съд не определя еднозначно дали това е политическо преследване или не“. Тя потвърди думите на Чавушоглу отпреди ден, че на Бююк е било отказано политическо убежище от президентството.

"Вчерашното решение е премислено от всички страни, при предаването на границата е предаден като човек с нередовни документи“, добави вътрешният министър с уточнението, че връщането на Бююк в Турция не е наблюдавано нито от представител на омбудсмана, нито от неправителствена организация.

От думите ѝ всъщност стана ясно, че силовото ведомство е нарушило закона, тъй като такова задължение е разписано именно в закона за чужденците, използван от МВР, за да отведе турския бизнесмен, въпреки категоричното съдебно решение, че той не трябва да бъде екстрадиран и въпреки че Турция очевидно се бе отказала официално да иска екстрадирането му.

По думите на Бъчварова, бидейки чужденец без редовни документи, Абдуллах Бююк е преценен от МВР като заплаха за националната сигурност. По подобен начин преди време вътрешният министър определи и критиките срещу работата на ведомството й.

Въпреки съвпадението между изказванията на турския външен министър Чавушоглу и изненадващото предаване на Бююк от МВР, заобикалящо процедурата по екстрадиция, Бъчварова на няколко пъти отрече действията на двете страни да са били синхронизирани. Тя дори изрази изненадата си от медийния интерес към Бююк на ГКПП "Капъкуле“, защото "ние не сме съобщавали на турските власти кога ще го предадем“.

43-годишният Абдуллах Бююк бе в България от миналата година, когато решава да изнесе целия си бизнес у нас, тъй като в родината си е преследван заради явната си принадлежност към движението "Хизмет" на Гюлен. В Турция Бююк се е занимавал с продажба на интернет домейни и хостинг.

 

 

Източник: Mediapool.bg

Веселина Кацарова: Политиците в Австрия ме помолиха да не казвам истината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598899

Случки като тази с нападението на оперната ни прима Веселина Кацарова в Инсбрук, за съжаление, са бъдещето на Европа и това е страшно - такова мнение изрази самата тя пред Дарик. През седмицата стана ясно, че Кацарова е била нападната от двама араби, за които примата се съмнява, че са били бежанци. "Политиците в Австрия ме помолиха да не казвам истината, но аз реших да я споделя, защото това не е нормално", посочи още Кацарова. Оперната прима Веселина Кацарова е била нападната от араби ...

Тихата война на Русия срещу международния ред

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/tihata-voina-na-rusiia-sreshtu-mejdunarodniia-red-221934/

Владимир Путин се опитва да настрои западните страни една срещу друга по редица начини, коментира The Economist

Зам.-главен прокурор е излъгал за "лошата" организация в градския съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271046_%D0%97%D0%B0%D0%BC.-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0%

 Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е излъгал обществото с твърдението си, че в Софийския градски съд (СГС) има "лоша организация" при администрирането на делата. Това се разбра след извършена проверка на съдебния инспектората в СГС.

Позицията на Сарафов бе разпространена от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура на 30 май тази година. Тогава прокурорът обясни, че "има лоша организация при администрирането на делата в съда, или очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения".

Казусът възникна, след като служителката на ГДБОП Любомила Ценова внесе в съда иск срещу Сарафов, твърдейки, че е била подложена на тормоз в кабината му. Прокурорът заподозря, че някой в съда е изнесъл към пресата исковата молба и така е бил увреден имиджа му. В този контекст Сарафов отправи упрека към СГС за лошата организация.

Веднага след това шефът на съда Калоян Топалов поиска от съдебния инспекторат да се извърши проверка. Тя не е установила никакви нарушения по образуването, разпределението и движението на делото срещу прокурора.

"Проверката на инспектората установи, че твърденията на г-н Сарафов са абсолютно неверни – достъп до делото не е искан и не е предоставян, то е образувано съобразно разпоредбите на Правилника за администрацията на съдилищата. Разпределението му е извършено в съответствие с приетата от ВСС Единна методика за разпределение на делата, след което е докладвано незабавно на определения съдия, който също е действал по закон", се казва в изводите на инспектората.

Около делото на разследващия полицай от ГДБОП Любомила Ценова се разигра малък цирк. Наложи се Сарафов да ѝ се извини лично, а след това тя оттегли от съда исковата си молба за непозволено увреждане и обида.

С извинението си Сарафов на практика призна, че се е държал оскърбително към Ценова, въпреки че първоначално категорично отричаше това. ВСС и съдебният инспекторат не се самосезираха за случая с оправданието, че има законов вакуум.

След приемането на промените в конституцията в края на 2015 година проверките за поведението на магистратите минаха от ВСС в съдебния инспекторат. В същото време обаче все още не бяха приети промените в Закона за съдебната власт, където трябваше да се разпишат точните правила и процедури за тези проверки. Промените в закона бяха обнародвани тази седмица.

Давностният срок за проверка на действията на Сарафов все още не е изтекъл, но това надали ще случи.

Служителката на МВР претендираше 30 000 лева по гражданско дело срещу Сарафов за непозволено увреждане, след като той си позволил да й държи заплашителен тон пред шефа й Ивайло Спиридонов, заместника му Стефан Джолев и други прокурори. Преди да си оттегли иска тя обясняваше, че прокурорът я заплашил с наказателно производство, за да й бъде отнет допуска до класифицирана информация.

 

Източник: Красен Николов, Mediapool.

Екимджиев: Експулсирането на Бююк е като мутренско отвличане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271045_%D0%95%D0%BA%D0%B8%D0%BC%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8E%D1%8E%D0%BA+%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0

 "При експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане". Това коментира в четвъртък правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool по повод действията на МВР отпреди ден.

По думите му правителството е отправило ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение. Той прогнозира, че ще има тежки последици за имиджа на страната ни, която, освен липсата на законност, е демонстрирала и пълна липса на морал.

"Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от "патриоти", се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция", каза Екимджиев.

Правим, каквото ни харесва

"Правителството направи това, което му харесва и му се струва изгодно. Вероятно става дума за някакъв пазарлък с Ердоган, вероятно е имало заплаха нещо да се случи с бежанците. Ние не знаем. Но вижте как постъпи американският президент Барак Обама по искането екстрадицията на Гюлен. Той каза: "Да, съжаляваме за опита за преврат в Турция, съчувстваме и подкрепяме демократично избраното правителство, но ние сме правова държава и не можем да изпълняваме искания, които не са подкрепени от доказателства". При нас стана обратното", коментира адвокатът.

Според него при експулсирането на Бююк България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.

"Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание", обясни Екимджиев. Той напомни, че турският президент Реджеп Ердоган многократно е декларирал намерения да приеме възстановяване на смъртното наказание в страната.

"Едновременно с това видяхме саморазправата с привърженици на Гюлен, обвинени от Ердоган като извършители на опита за преврат. В тази ситуация е очевидно, че няма как Турция да даде гаранции, че няма да подложи Бююк на нечовешко и унизително отношение. Да не говорим за рисковете той да бъде обект на несправедлив съдебен процес, защото Ердоган се саморазправи и с близо 2/3 от магистратите от Турция. Почти със сигурност Бююк ще стане жертва на несправедлив съдебен процес от един изплашен до смърт съд или такъв, който е назначен от управляващата партия.", каза Екмджиев.

ОПГ

"От тази гледна точка действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането", коментира адвокатът.

Той напомни, че преди няколко месеца българският съд категорично е отхвърлил искането за екстрадицията на Бююк в Турция поради липса на доказателства за извършени престъпления.

"В мотивите на съда е написано, че по същество се иска той да бъде съден за политическите си убеждения. Смехотворни са твърденията, че всички процедури по експулсирането са спазени, защото заповедта за извеждането му от страната подлежи на обжалване. България беше длъжна да осигури на Бююк ефективна възможност да обжалва тази заповед. Това е според чл.5 параграф 4 от Конвенцията за защита правата на човека", допълни Екимджиев. Чрез експулсирането му в Турция случаят на практика е предрешен и тази "ефективна възможност" е отнета, което е нарушение на практиката на съда в Страсбург.

Адв. Екимджиев напомни за делото "Ал Нашиф срещу България", по което България е осъдена от съда в Страсбург за подобно светкавично експулсиране, което нарушава права и излага даден човек на опасност.

 

Източник: Красен Николов, Mediapool.bg

Първата световна война в Близкия изток – смесица от политическа интрига и кървава касапница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5705471

Първата световна война в Близкия изток – смесица от политическа интрига и кървава касапницаПрез Първата световна война Османската империя се превръща в терен за постигане на противоречиви цели на правителства, наднационални политически и икономически организации, патриотични движения и групировки и отделни лица, които и като положение в конфликта и като личностна характеристика олицетворяват тези противоречия.

Назначават нови директори в четири детски градини

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598894

Нови директори са назначени в детска градина №5 „Слънчо“ - Мария Узунова, и в ДГ №37 “Пламъче“ - Мая Сиракова. Причината е, че досегашните ръководители на детските заведения са навършили пенсионна възраст. Предстои през следващите седмици на август да бъдат назначени за директор на ДГ №23 “Иглика - Марчела Петрова, и на ДГ №51 “Ран Босилек“ - с. Константиново - Марияна Йорданова. Директорът на ДГ№42 “Българче“ Димка Павлова ще бъде освободена в края на календарната 2016 г. Процесът на подновяване на кадровата образователна система в Община Варн...

Очаква ни ново захлаждане през август, септември ще е чудесен за море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598901

"В края на август очакваме още едно захлаждане. През първата половина на септември времето ще бъде чудесно, за да отидете на море", заяви в студиото на „Събуди се" по NOVAклиматологът доц. Георги Рачев. Той прогнозира, че до края на следващата...

Георги Марков стряскащо : Задкулисните сили използват Бююк срещу Борисов.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271044_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89%D0%BE+%3A+%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1

 Решението на кабинета за отпращането на Абдулах Бююк от родината ни продължава да предизвиква вълна от разнопосочни коментари, въпреки ясните аргументи. Държавническата позиция предизвика масова психоза в медиите на Пркопоиев, а протестърите светкавично използваха момента, за да напомнят за себе си. БЛИЦ потърси по горещата тема Георги Марков, политически анализатор и бивш член на Конституционния съд.
- Г-н Марков, как тълкувате решението на правителството да върне Бююк в родината му?
- Аз приветствам решението на правителството да върне не само г-н Бююк в родината му, а всички тези престъпници, които се шляят около Лъвов мост, центъра на София и останалите градове на България.

- Защо наричате Бююк и бежанците престъпници?
- Те са престъпници, защото преминаването на българската държавна граница не на законоустановеното място и не по законоустановения ред по българския Наказателен кодекс се наказва с лишаване от свобода до 5 години.

Всеки, който се чувства бежанец, е длъжен да се нареди на КПП-то на опашка заедно с българските граждани, да представи документа си за самоличност и доказателство от какво е репресиран, депресиран и т.н.
Въпросният господин е заловен без документи за самоличност и е поискал убежище от Република България.

- Защо решението на кабинета бе посрещнато с истерия от кръга медии „Капитал” и протестърите?
- Тези истерици искат да изкарат, че Борисов е свалил гащи на Турция. Съветвам ги да насочат истерията си към органите, институциите и персоните, които взеха любимото им "общоевропейско" решение Турция да пази Европа.
Това са ЕК, лично Жан-Клод Юнкер и най-вече Меркел. Именно те признаха косвено, че Турция е правова и демократична държава. Лично Меркел, а не Борисов пред цял свят отиде на килимчето пред Ердоган да сключи унизителния договор Турция да пази богата Европа, обещавайки му безвизов режим, ускорено членство в ЕС и други лудости.
Борисов просто се съобразява с любимото на „Капитал” и протестърите "общоевропейско" решение.
 
- Имаше ли България друг полезен ход в тази ситуация?
- България има държавни институции, които имат законоустановени правомощия. Правото на убежище според нашия основен закон се дава от президентската институция и по точно от вицепрезидента, на когото държавния глава е делегирал това конституционно право.
 
Г-жа Попова е преценила на базата на доклад на многолюдна Междуведомствена комисия и е отказала даване на убежище на въпросния субект. Това е изключително нейно право на преценка.
 
Който иска да дава убежище на закононарушители или да взима страна във вътрешните проблеми на Турция задето едни военни се бият с други военни, да се кандидатира за президент и да видим дали ще го изберем.

- Опитват ли се някои задкулисни сили да използват казуса „Бююк” за оръжие в президентските избори?
- Не само този казус, а въобще казусът с бежанците и ислямистите, които искат да ликвидират християнска Европа, се опитват да го използват.

Самата БСП вкара в президентската надпревара червен генерал. Оказа се, че той само формално е бил деполитизиран. Иначе нямаше да пристане на тази партия, която съсипа България и 10 поредни пъти загуби от Борисов.
Моята прогноза пред БЛИЦ е, че вицепрезидентът на летеца ще бъде стрелец. Има една добра стрелкиня – Весела Лечева. И аз мисля, че тя ще му е кандидат за вицепризидент, за да е пълен екипажът.

Възможен е и един мек вариант – БСП да заложи на стюардеса. Имаме много красиви стюардеси на 40-годишна конституционна възраст.
Слава Богу изборите ще се решават не на небето, а на земята..
 
- Какво очаквате на президентските избори?
- Очаквам, че отново ще се възстанови коалицията „Костинброд”, в която БСП, ДПС и ДСБ играеха главна роля.
Те ще се опитат да използват наличието на втори тур за наливане на гласове срещу кандидата на ГЕРБ, разчитайки, че ще предизвикат при евентуална победа предсрочни парламентарни избори, които се надяват да спечелят.
Мога да им кажа, че бъркат желаното с реалното, защото при предсрочните парламентарни избори няма втори тур и преливане на гласове.

- Кой ще победи на изборите?
- Победата на ГЕРБ е в кърпа вързана, защото кметовете на партията управляват население от общо 5 милиона, а останалите партии взети заедно едва 2 милиона.

Нищо не налага Борисов да се явява за президент, защото българският народ два пъти поред го избира мажоритарно да бъде министър-председател и той няма как да абдикира от този вот.

Приятелският ми съвет към ГЕРБ е да не бързат с кандидатурата, що е време до октомври все е пред нас и понеже се говори много за профили на бъдещия президент, моят профил е: да е човек с харизма, да е опитен политик, да е оставил публично нещо зад гърба си като свършена работа, да е показал, че може да работи без скандали с всички политически сили, да не е суетен и да си пише демократична биография от началото на прехода, а да притежава политическа скромност и същевременно твърдост.

- Вероятно визирате определен политик?
- Този профил изключително покрива една българска майка и учителка, успешен политик – Йорданка Фандъкова. Тя е национално богатство, което ГЕРБ трябва да използва.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Пуснаха нова информационна система „Туристически обекти“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328521

В Община Варна заработи нова информационна система „Туристически обекти“. Чрез нея лицата, предоставящи нощувки в местата за настаняване, могат да подават on-line „Справка-декларация“ по чл.116 , ал.4 от Закона за туризма, съобщиха от дирекция „Местни данъци“, за Moreto.

Могат ли републиканците да се откажат от кандидатурата на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/13/2810718_mogat_li_republikancite_da_se_otkajat_ot_kandidaturata/?ref=rss


Критиките срещу кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп не спират да валят, като тази седмица се чуха оплаквания и от собствената му партия. Би Би Си представя няколко сценария как републиканците биха могли да спрат кандидатурата на ексцентричния милиардер.

1. Доналд Тръмп сам да се откаже от надпреварата

На този етап най-добрият за партията начин да замени Доналд Тръмп в изборната бюлетина е самият той да се откаже от надпреварата. Тогава националната...

Наколко кражби и грабеж в Пловдивско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598898

Полицията задържа двама жители на Перущица заради кражба. В четвъртък 39-годишен мъж и 37-годишна жена успели да отвлекат вниманието на 79-годишен жител на село Златитрап и отнели от дома му над 1 400 лева. Двамата извършители са задържани за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство в РУ – Стамболийски. Междувременно за подобно посегателство е заподозряна и 27-годишна жена от Поповица, която около 18.00 часа вчера задигнала по същия начин 250 лева от къщата на 90-годишна жена от село Брягово. Работата продължават служители на РУ –...

Дясната ръка на Прокопиев събаря бърлогата си в сърцето на Созопол!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271043_%D0%94%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B3

 Дясната ръка на боса на "Капитал" Иво Прокопиев - Йово Николов е започнал тихомълком да замита следите си около незаконния си палат в Созопол, разкриха очевидци пред БЛИЦ. Това се случва дни след гръмотевичните разкрития на бившия депутат Емил Георгиев пред медията ни за нарушенията около изграждане на огромното имение в местността "Буджака" в курортния град.
БЛИЦ научи, че Николов вече е съборил вкопаното в морето бетонно стълбище, което отвеждаше гостите до грамадната му хасиенда. Той е срутил и оградата, която опасваше внушителната му къща, изчислена на над 2 милиона лева.
 


Най-прясната му интервенция обаче е засипването на басейна, около който се изтягаше на припек заедно с приятелите си от кръга "Капитал" и съподвижниците му от природозащитните организации.
 

Явно по този начин Николов се опитва набързо да се избави от батака около строителството на къщата му, който бе разобличен от Георгиев. 

"През м. февруари т. г. в качеството си на председател на първата и автентична природозащитна органицазия ПК ”Екогласност” изпратих сигнал до ВКП за драстични нарушения на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ при строителството на тази къща, а всъщност хасиенда с басейн и обособен частен плаж върху терен публична държавна собственост в стил “колумбийски барон” от лицето Йово Николов", разкри Емил Георгиев пред БЛИЦ.

"Представихме доказателствен материал, от който е видно, че не са спазени изискванията на ЗУТ при одобряване на инвестиционния проект, както и че съгласувателния и одобрен инвестиционен проект не съответства на осъщественото строителство.

По думите на наши експерти, издадените от община Созопол разрешения за строеж на въпросната вилна къща има големи недостатъци, което е било достатъчно основание да бъде обявено за нищожно. За съжаление от община Созопол някой си е затварял и двете очи.

По този начин още в началото на реализиране  на инвестиционното предложение на Йово Николов са допуснати съществени отклонения по смисъла на ЗУС, но не са предприети принудителни административни мерки за спиране на строежа. По всичко личи, че общинските бюрократи не са се съобразили с изискванията на чл.224, ал.1, т.2 от ЗУТ, вероятно  замаени от шумоленето на финикийски знаци или очаровани от лъчезарната усмивка на дясната ръка на “ангела на демокрацията” с румени бузки Иво Прокопиев", категоричен е председателят на "Екогласност".

Според него държавата трябва да стигне до край и да събори скандалния замък, която предизвика възмущение на хиляди туристи и гости на прекрасния Созопол. 
 

Иранец спечели титлата в щангите със световен рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/13/2810968_iranec_specheli_titlata_v_shtangite_sus_svetoven_rekord/?ref=rss


Киануш Ростами спечели златен медал в категория до 85 килограма във вдигането на тежести.

25-годишният иранец подобри своя световен рекорд, като завърши с 396 килограма в двубоя (179 кг в изхвърлянето и 217 кг в изтласкването).

Предишното върхово постижение на двукратния световен шампион - 391 килограма, беше поставено на шампионата на планетата в Алмати (Казахстан) през 2014 година.

На олимпийските игри в Лондон преди четири години Ростами спечели бронзов...

Ивет изпълни целта си в Рио

http://offnews.bg/news/n_1/n_634258.html

Спринтьорката ни Ивет Лалова смята целта си на Игрите в Рио за изпълнена с достигането на полуфинала на 100 метра. Ивет ще бяга утре сутрин, но не иска да създава излишни илюзии, че може да се класира на финала. Тя попадна в полуфинална серия с фаворитките Илейн Томпсън от Ямайка, американката Инглиш Гарднър, както и нигерийката Блесинг Окагбаре. Групата допълват Семой Хакет от Тринидад и Тобаго, Дезире Хенри от Великобритания, Татяна Пинто от Германия и Карина Хорн от Южна Африка. "Казах още преди олимпиадата, че основната ми цел е бягането на 200 метра. На 100 стигнах полуфинал и смятам целта си за изпълнена, тъй като можеше и да не участвам на тази дистанция", каза Лалова-Колио пред БНТ. За нея това е участие на четвърта олимпиада след Атина, Пекин и Лондон.

Щангист готов за Lord Of The Dance (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_634257.html

Сериозна заявка да стане част от танцовата трупа Lord Of The Dance даде казахстанският щангист Ниджат Рахимов, който спечели златото на олимпийския турнир в Рио в категория до 69 кг. Рахимов победи олимпийския шампион от Лондон Сяозцин Лю, като подобри световните рекорди и в двете движения - тласкане и изхвърляне и с двубой от 379 кг спечели златото. След последния му успешен опит, треньорът на Казахстан не издържа и се качи на подиума, а двамата с Ниджат се впуснаха в лудешки танц.

Изнервен шофьор натроши с бухалка градски автобус в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706674

Изнервен шофьор натроши с бухалка градски автобус в ПловдивИзнервен шофьор нападна и натроши с бухалка градски автобус в Пловдив. Инцидентът е станал в петък вечерта малко преди 22 часа на бул. "Македония". В отсечката между ул. "Скопие" и бул. "Н. Вапцаров" автобусът по линия 27 бил засечен и спрян от БМВ с млад мъж зад волана. Заедно с него в колата пътувала и жена, вероятно приятелката му,

Обучават 80 младежи в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598651

80 младежи от община Сливен ще бъдат обучени и ще придобият професионални умения и квалификация в професиите „озеленител" и „помощник в строителството". Това ще стане възможно в рамките на проект „Устойчиво интегриране на младите хора от община Сливен на пазара на труда, които са в риск от социално изключване", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.. Безвъзмездната финансова помощ е на стойност 365 292, 34 лв. Продължителността на проекта е 16 месеца. Заместник-кметът Стоян Марков благодари на партньорит...

Младежи завладяха Бургас под ритъма на танца

http://www.cross.bg/byrgas-mladezhite-beshe-1517468.html

/КРОСС/ Международният ден на младежта изпълни площада пред Община Бургас с десетки граждани и гости на града. Лошото време не спря младежите да осъществят събитието. Поводът беше празника на младите - 12 август, с организатор на събитието Национално сдружение "МЛАДЕЖКИ ГЛАС". Под мотото Следвай ритъма 2016 - Let's dance Burgas младежите организираха за четвърта поредна година танцовият спектакъл.Събитието беше официално открито от заместник-кмета на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, който поздрави младежите. "Отбелязахме най-важния ден за бъдещето на всяко едно общество - празника на младите! Щастлив съм, че Организацията ни е най-мащабна в цялата страна и се ползва с толкова огромно доверие. Младите хора заслужават да бъдат основен двигател на съвременна България" каза Тодор Йосифов - национален председател на Сдружение "Младежки Глас" България. Бургас беше обгърнат от песни и танци, в ритъма на латино и зумба елементи. Младежи, деца и родители се включиха във флашмоба, където показаха завидни умения във ритъма на музиката.Специално за събитието пристигнаха инструктори от Германия, Украйна и Италия. „Изключително доволна съм, че през годините бях част от организацията на невероятното събитие на младите хора в Бургас

Германия готви хуманитарен мост заради бедствието в Алепо

http://www.mediapool.bg/germaniya-gotvi-humanitaren-most-zaradi-bedstvieto-v-alepo-news252873.html

Драматичната ситуация в сирийския град Алепо продължава да се усложнява. По данни на хуманитарните организации около 300 000 души са блокирани в града от сраженията между сирийската армия и бунтовниците, като за тях се грижат едва 29 лекари. Разделеният голям град се превърна в епицентър на особено ожесточени напоследък сражения, противопоставящи режима в Дамаск на сирийските бунтовници. В последните дни се появиха и съобщения за атака с хлорен газ, но тя не бе потвърдена. От началото на август има данни за над 100 загинали цивилни в Алепо и още 700 ранени, като според ТАСС половината от тях са жени и деца. Като реакция германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предлага да се създадат въздушни мостове за хуманитарни доставки на бедстващите жители, съобщи самият той в интервю за в. "Велт ам Зонтаг", предадоха информационните агенции в събота. "Тъй като достъпът до обсадения град е изключително труден, трябва да обмислим възможността за доставка по въздуха, преди всичко на медикаменти", посочва Щайнмайер. Германското правителство обсъжда възможностите за доставки с ООН, Русия и САЩ. Руските ВВС установиха от четвъртък всекидневни тричасови "прозорци" в бойните действия, но те не се спазват от бунтовниците и джихадистите и са крайно недостатъчни, отбелязват от ООН. Германският външен министър заяви също, че е разтревожен от съобщенията за използване на химическо оръжие в Алепо. Той окачестви случващото се в града като нов праг в ескалацията на сирийската гражданска война. Според германския "Червен кръст" ситуацията в Алепо е все по-катастрофална, а битките се ожесточават с всеки изминал ден. "На хората им е толкова тежко, че дори не се осмеляват да излязат от домовете си", твърдят от хуманитарната организация.

Германия предлага хуманитарен мост по въздуха за бедстващите в Алепо

http://www.mediapool.bg/germaniya-predlaga-humanitaren-most-po-vazduha-za-bedstvashtite-v-alepo-news252873.html

Драматичната ситуация в сирийския град Алепо продължава да се усложнява. По данни на хуманитарните организации около 300 000 души са блокирани в града от сраженията между сирийската армия и бунтовниците. Като реакция германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предлага да се създадат въздушни мостове за хуманитарни доставки на бедстващите жители, съобщи самият той в интервю за в. "Велт ам Зонтаг". "Тъй като достъпът до обсадения град е изключително труден, трябва да обмислим възможността за доставка по въздуха, преди всичко на медикаменти", посочва Щайнмайер. Германското правителство обсъжда възможностите за доставки с ООН, Русия и САЩ. Руските ВВС установиха от четвъртък всекидневни тричасови "прозорци" в бойните действия, но те не се спазват от бунтовниците и джихадистите и са крайно недостатъчни, отбелязват от ООН. Германският външен министър заяви също, че е разтревожен от съобщенията за използване на химическо оръжие в Алепо. Той окачестви случващото се в града като нов праг в ескалацията на сирийската гражданска война. Според германския "Червен кръст" ситуацията в Алепо е все по-катастрофална, а битките се ожесточават с всеки изминал ден. Само през последната седмица жертвите са стотици. "На хората им е толкова тежко, че дори не се осмеляват да излязат от домовете си", твърдят от хуманитарната организация.

Швеция сътвори сензацията в женския футбол - изхвърли шампиона САЩ

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/13/2810965_shveciia_sutvori_senzaciiata_v_jenskiia_futbol_-/?ref=rss


Шампионът от последните три олимпиади САЩ загуби сензационно на четвъртфиналите в женския футболен турнир. Американките отстъпиха с 4:5 след дузпи пред Швеция, след като редовното време и продълженията завършиха 1:1.

Резултатът беше открит след час игра от резервата Стина Блекстениус. В 77-ата минута обаче централната нападателка Алекс Морган изравни за американките, които са безспорен номер 1 в световната ранглиста.

До края на редовното време и в продълженията нов гол не...

Пуснаха нова информационна система „Туристически обекти“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598893

В Община Варна заработи нова информационна система „Туристически обекти“. Чрез нея лицата, предоставящи нощувки в местата за настаняване, могат да подават on-line „Справка-декларация“  по чл.116 , ал.4 от Закона за туризма, съобщиха от дирекция „Местни данъци“. Новата система автоматизира дейностите във връзка с категоризирането на туристическите обекти на територията на общината; изгражда и поддържа електронен регистър на категоризираните туристически обекти, обработва данните от месечните справки за настанените туристи и осъществява интеграци...

Мексико пласира облигации за 3 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Мексико-пласира-облигации-за-3-млрд-долара_l.a_i.727182_at.1.html

Мексико пласира облигации за $2,76 млрд., съобщава АП. Набраните средства ще се използват за рефинансиране на държавния дълг. Анализатори...

Номинираният за президент в БСП Марио Трайков: Аз съм войник на партията, ще се боря докрай!

http://www.cross.bg/beshe-partiyata-radev-1517467.html

/КРОСС/ "Аз съм производител на първата „частна" водка в България - „Traykoff", помагам на БСП с автобуси за Бузлуджа, правя дарения за църквата в Разлог, бил съм спонсор и на футболния отбор „Пирин - Разлог", казва излъченият за кандидат-президент в БСП. - Как решихте да се кандидатирате за президент, г-н Трайков? - Аз не съм решил да се кандидатирам за президент. Номиниран съм от три общински организации на БСП - на Пазарджик, Благоевград и софийската „Овча купел", където членувам. - И това е станало без вашето съгласие? - Не без моето съгласие. - Подписахте ли стандартната бланка декларация, че сте съгласен вашето име да се обсъжда като кандидат-президент на БСП? - Още не. Днес (разговаряме в петък вечерта - б.р.) трябваше да отида на „Позитано" 20, но в момента съм с висока температура и се чувствам отпаднал. - Каква ще бъде позицията ви на заседанието на Националния съвет в сряда? - Представил съм политическата си визия на 49-ия конгрес на партията и на страницата си във фйсбук. Ще играя докрай! - Кои са основните точки в кандидат-президентската ви платформа? - Трябва да има повече училища. Трябва да се наблегне на образованието, а не на това да строим нови затвори. Ние се нуждаем от образовано население. - И сегашните училища не могат да се напълнят с ученици, защото няма деца

Две версии за смъртта на 2-годишния Ники от Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706666

Две версии за смъртта на 2-годишния Ники от ПловдивЗагишналият 2 ники от пловдив е трето дете в семейството в истински шок са съседите на пловдивското семейство Сариеви, чиито 2 годишен син ники издъхна вчера след нещастен инцидент в строителен хипермаркет в града. Хлапето е било третото дете в семейството, имал батко и кака тийнейджъри, обясниха комшиите.

Вицепрезидентът на САЩ ще посети Турция

https://www.actualno.com/america/viceprezidentyt-na-sasht-shte-poseti-turcija-news_556490.html

Вицепрезидентът на САЩ Джозеф Байдън ще направи посещение в Турция, предаде агенция Доган, цитирайки премиера Бинали Йълдъръм, който не уточнява в какъв срок ще стане това. Анкара обвинява ислямския опозиционер Фетхуллах Гюлен, който от 1999 г. живее постоянно в САЩ, и неговата организация ФЕТО, че носят отговорност за неуспешния опит за военен преврат и имат много привърженици в държавния апарат на страната и в бизнес средите. Във връзка с това турските власти извършват масови чистки на всички

Карадайъ: Виждаме действия за разделение на обществото

https://www.actualno.com/politics/karadajy-vijdame-dejstvija-za-razdelenie-na-obshtestvoto-news_556492.html

На празника на миньорите в Рудозем лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на страната като "нестабилно", защото е "е погрешно конструирано". Според Карадайъ има сериозно разминаване между управленската програма на правителството, представена в началото на мандата му, и действията на централната власт: "Виждаме действия, които са за разделение на обществото, а не за обединение. Нещо повече, когато става въпрос за важни решения за държавата, в Народното събрание основната партия

Ако сте левичар, днес е вашият международен ден

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/13/2810963_ako_ste_levichar_dnes_e_vashiiat_mejdunaroden_den/?ref=rss


Ако сте левичар, днес е вашият празник. През 1992 г. от организацията Клуб на леворъките (Left-handers club) обяви 13 август за Международен ден на хората, които работят с лявата ръка в знак на протест срещу "устроения за дясна ръка свят" и предразсъдъците за "леваците".

На сайта си организацията споделя статистики и проучвания и разказва за известни леворъки хора. Около 13% от населението на земята ползва лявата ръка вместо дясната, като се смята, че причините са генетични. Това,...

Протест блокира за два часа пътя през Камено

http://www.mediapool.bg/protest-blokira-za-dva-chasa-patya-prez-kameno-news252872.html

Протест на жители на Камено, област Бургас, блокира за два часа в събота сутринта главния път през града, предаде БНР. В резултат трафикът от магистрала "Тракия" бе пренасочен по разбитото околовръстно трасе, което е част от републиканската пътна мрежа, но е в окаяно състояние от години. Недоволството на хората е срещу силния трафик по градския път заради лошото състояние на републиканската мрежа. Според кореспондента на националното радио дупките по околовръстното трасе са на всеки метър, а трафикът, особено през лятото, е интензивен. За да заобиколят лошия път, цистерни, камиони и автомобили, минават по градските улици и ги рушат, споделиха протестиращи. Отсечката е дълга 2.2 км, а за рехабилитацията й са необходими почти 2 млн. лв., каза кметът Жельо Вардунски. От Агенция "Пътна инфраструктура" са съобщили пред БНР, че пътят ще бъде планиран за ремонт през 2017 г. Въпреки това гражданите на Камено смятат, че ремонтът е нужен по-рано и блокадите им ще продължат.

Крадец отмъкна 23 000 лева от фризер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706661

Крадец отмъкна 23 000 лева от фризер23 000 лв., скрити във фризер, е отмъкнал неизвестен от жилище в Лясковец. Кражбата е извършена в четвъртък, чрез подбран или подправен ключ. За времето от 14:30ч. до 15:00ч. отново в Лясковец, е проникнато през незаключена врата в жилище, от където е отнет мъжки портфейл с лични документи и 490 лева, съобщиха от полицията.

СТО отхвърли новите мита в Русия за редица стоки от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=328553

Повечето вносни мита, които Русия е наложила на стоки от ЕС, са неправомерни, реши Световната търговска организация. Според нейната арбитражна комисия 11 от 12-те оспорвани от Евросъюза руски мита не са съобразени с ангажиментите на Москва като член на базираната в Женева организация.

Столичната библиотека гостува с мобилни читални в парковете на София

http://www.cross.bg/biblioteka-park-subota-1517466.html

/КРОСС/ Столичната библиотека гостува с мобилни читални в парковете на София. Тази събота читалнята е в Южния парк от 10 часа. Освен интересните занимания и четива, посетителите получават безплатна читателска карта за една година. Инициативата „Зелена библиотека в парка" се провежда за втора поредна година в съботните дни на август. Миналата събота мобилната читалня бе в Борисовата градина, а днес ще е в Южния парк, на голямата поляна, от 10 до 15 часа, разказа за Дарик Мария Бранкова, ръководител „Библиотечни колекции" в Столичната библиотека. Следващата събота, 20 август, зелената читалня ще е в Княжевската градина до Софийския университет, а в последната събота на месеца - в парк „Заимов". На 27 август Столична библиотека заедно с Национален парк „Витоша" ще реализира инициативата „къщички за книги в планината". Те ще бъдат поставени на няколко места на Витоша, включително на Черни връх, а туристите, които ги занесат от планината до библиотеката, също ще получат безплатни читателски карти за годината.  

ИДИЛ изтласкана от Манбидж, нейн главатар убит

http://www.mediapool.bg/idil-iztlaskana-ot-manbidzh-nein-glavatar-ubit-news252871.html

Групировката ИДИЛ е напълно изтласкана от град Манбидж в Северна Сирия, обяви говорител на Сирийските демократични сили, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от САЩ сили са поели контрола над града, който е близо до границата с Турция. В момента те прочистват Манбидж, като са освободили около 2500 цивилни, които джихадистите взеха за заложници при отстъплението си. Бунтовническите демократични сили заявиха, че заради пленниците са се споразумели с ислямистите и са им позволили да напуснат града безпрепятствено. Американски представители подчертаха, че този успех ще открие пътя за настъпление към главния град на "Ислямска държава" в Сирия - Ракка, където се очаква тежка битка. Агенциите отбелязват, че напоследък е практика на джихадистите да използват мирни жители като жив щит. Междувременно, Пентагонът потвърди, че е ликвидиран главатарят на регионалното ядро на терористичната групировка ИДИЛ – "Ислямска държава в Хорасан" - Хафиз Сайед Хан, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Съобщението направи зам.-прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ Гордън Троубридж. Така наречената "Ислямска държава в Хорасан" включва Афганистан, Иран, Пакистан и Централна Азия. Американски и афганистански спецчасти извършиха операция срещу ИД в южната провинция Нангархар в периода от 1 до 30 юли 2016. Хан бе ликвидиран в резултат на въздушен удар на американските части, изтъкна Троубридж. Пентагонът смята Хан за непосредствен участник в нападения срещу военнослужещи на САЩ и на коалиционните сили. Той е организирал терористични нападения срещу афганистанското население, преди всичко в провинция Нангархар, която е център на „Ислямска държава в Хорасан“ от лятото на 2015 г. Според Пентагона смъртта на Хан ще повлияе на усилията на групировката за вербуване на новобранци и ще доведе до срив на операциите й в Афганистан и в целия регион.

Пентагонът потвърди смъртта на главатар на ИДИЛ в Афганистан

http://www.mediapool.bg/pentagonat-potvardi-smartta-na-glavatar-na-idil-v-afganistan-news252871.html

Пентагонът потвърди, че е ликвидиран главатарят на регионалното ядро на терористичната групировка ИДИЛ – "Ислямска държава в Хорасан" - Хафиз Сайед Хан, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Съобщението направи зам.-прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ Гордън Троубридж. Така наречената "Ислямска държава в Хорасан" включва Афганистан, Иран, Пакистан и Централна Азия. Американски и афганистански спецчасти извършиха операция срещу ИД в южната провинция Нангархар в периода от 1 до 30 юли 2016. Хан бе ликвидиран в резултат на въздушен удар на американските части, изтъкна Троубридж. Пентагонът смята Хан за непосредствен участник в нападения срещу военнослужещи на САЩ и на коалиционните сили. Той е организирал терористични нападения срещу афганистанското население, преди всичко в провинция Нангархар, която е център на „Ислямска държава в Хорасан“ от лятото на 2015 г. Според Пентагона смъртта на Хан ще повлияе на усилията на групировката за вербуване на новобранци и ще доведе до срив на операциите й в Афганистан и в целия регион.

Почина дъщерята на Никита Хрушчов - Рада Аджубей

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598897

В Москва на 87 години почина журналистката Рада Аджубей - дъщеря на покойния генерален секретар на КПСС Никита Хрушчов, съобщиха нейните роднини пред радио "Ехото на Москва". 25 февруари: В реч Никита Хрушчов осъжда култа към личността на Сталин Тя е починала в московска болница след продължително боледуване, предаде ТАСС. Погребението ще се състои в тесен кръг, като времето и мястото не се съобщават, отбелязва Интерфакс. Рада Аджубей е родена в Киев през 1929 г. Зав...

Жилищата в Старозагорско са близо 176 000

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598414

175.6 хиляди са жилищата в Старозагорска област. Данните са на статистиката и са към края на миналата година. В градовете се намират 113.9 хил. жилища или 64.9% от общия брой. По-голямата част от жилищата са с две и три стаи - 67.9% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири и повече стаи - 25.5%, а едностайните са 6.6%.Средният брой лица на едно жилище отчетен в област Стара Загора е 1.8, като за градовете показателят е 2.0 лица, а за селата - 1.5. Преобладаващата част от жилищата са собственост на частни физически лица - 170.8...

Третият тест за генерален секретар на ООН ще е на 29 август

http://www.mediapool.bg/tretiyat-test-za-generalen-sekretar-na-oon-shte-e-na-29-avgust-news252870.html

На 29 август ще се проведе третото предварително гласуване за избор на генерален секретар на ООН, съобщи председателят на Съвета за сигурност на ООН от Малайзия Рамлан бин Ибрагим. На предишните две гласувания най-много гласове събра бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Българският кандидат Ирина Бокова зае трето място, и първо сред дамите, на първото гласуване, когато бе подкрепена от 9 членки на Съвета за сигурност. По време на втория предварителен тест тя изостана до пета позиция, като събра одобрението на 7 държави от съвета. За високия пост претендират 11 кандидати. Мандатът на сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича на 31 декември 2016 г. Очаква се окончателното гласуване за нов генерален секретар да се състои през октомври.

Томас Лафчис работи с Брад Пит

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5706654

Томас Лафчис работи с Брад ПитИзгражда жилища за бедни С холивудската звезда Брад Пит работи бившият президент на ФК "Левски" Томас Лафчис, научи "България Днес". Двамата членуват във фондация "Подслон за човечеството", на която Лафчис дори е в управителния съвет. "Така е! Тази фондация се занимава с изграждане на жилища за малоимотни хора,

МВФ очаква 2,7% ръст на икономиката на Южна Корея през 2016 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/mvf-ochakva-27-ryst-na-ikonomikata-na-iujna-koreia-prez-2016-g-222688/

Базираната във Вашингтон институция приветства последните фискални и парични стимули в четвъртата най-голяма азиатска икономика

Четири детски градини във Варна с нови директори

http://www.moreto.net/novini.php?n=328517

Нови директори са назначени в детска градина №5 „Слънчо“ - Мария Узунова, и в ДГ №37 “Пламъче“ - Мая Сиракова. Причината е, че досегашните ръководители на детските заведения са навършили пенсионна възраст, съобщиха от пресцентъра на Община Варна за Moreto.

БНБ: Три банки ще трябва да увеличат капиталовите си буфери

https://www.actualno.com/business/bnb-tri-banki-shte-trjabva-da-uvelichat-kapitalovite-si-buferi-news_556488.html

Българската народна банка (БНБ) публикува доклада с индивидуални банкови данни за резултатите от Прегледа на качеството на активите (ПКА) и стрес теста на българската банкова система, предоставени от независимите консултанти и обобщени от международната консултантска компания "Делойт". Според него три банки имат нужда от допълнителни буфери. От най-голяма финансова инжекция ще има нужда Първа инвестиционна банка (ПИБ) – 205.7 млн. лв., следвана от "Инвестбанк" – 33 млн. лв., и Търго

Отвориха пътя Арбанаси - Велико Търново

http://offnews.bg/news/n_1/n_634254.html

Възстановено е движението по път III-514 Арбанаси - Велико Търново, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Част от пътното платно при 47-и км пропадна при дъждовете през май и юни. Ремонтът е струвал близо 325 000 лева. Той е изпълнен от "Пътни строежи – Велико Търново" АД. Дружеството има 4-годишен договор с АПИ за текущо поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Анхиалски солници продава имоти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/phKn1CQwuj0/

УС на БСКД “Анхиалски солници” – гр. Поморие продава имоти с пл. № 57491.505.14 и пл. № 57491.505.14.

За справка: Тел. 0596 2 43 25sol1.

105 милиона тъга за футбола

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5705809

105 милиона тъга за футболаРЯДКО си позволявам да говоря по теми извън пределите на страната, но тези дни наглостта на Жозе Моуриньо мина всички граници, удари облаците и аз просто не издържах. Португалецът, известен като любител на поезията и добрата литература, сподели пред медиите, че се гордее с трансферната политика на новия си клуб “Манчестър Юнайтед”.

Главен инспектор Александър Пецов: Между 6 и 12% е разкриваемостта на обирите в частни домове

http://www.cross.bg/inspektor-petzov-domove-1517465.html

/КРОСС/ Между 6 и 12% е разкриваемостта на обирите в частни домове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" Главен инспектор Александър Пецов, началник отдел „Кражби" в „Криминална полиция", във връзка с разкриването на извършителите на обири в частни домове. „Това е трудна като материя работа. Разкриваемостта на този вид престъпления варира между 6 и 12%. Причината е, че това е престъпление, което в много от случаите остава не навреме заявено", обясни той. По думите на инспектора в много от случаите стопаните на жилищата разбират за обира след часове, дори и след дни, особено, когато крадците са влезли без да разбиват входната врата и са търсили пари и ценности в апартамента изключително внимателно. „Хората в първия момент не забелязват, че е извършена кражба и съответно се унищожават оставените следи", посочи гл. инспектор Пецов, като допълни, че бързо ликвидните предмети като пари, злато и сребро са сред основните цели на обирджиите. Той призова за повече отговорност от страна на гражданите, за да бъде противодействано на такъв вид престъпници. „В повечето случаи има едни такива междусъседски конфликти, които помагат за извършването на тези престъпления и хората не съдействат. Дори, ако не искат да кажат на нас, ако не искат да излизат от анонимност, защото ги е страх, най-малкото могат да споделят със съседите си какво са видели, за се подпомогне работата ни", отбеляза гл

Коте като по чудо оцеля след цял ден возене под капака в кола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598896

Малко котенце оцеля след цял ден возене под капака на лека кола. Собственикът на автомобила Иван Цветанов чувал мяукане от предната част, но до последно и през ум не му минало, че то може да е от животинка. Когато вечерта паркирал пред блока си в Пазарджик, отворил да провери, а обезумялото от страх коте с настръхнала козина се изстреляло като тапа от шампанско и се шмугнало в мазето. През цялото време си мислех, че полудявам и ми се причува, разказва Иван. На отиване се обаждаше по-рядко, но на прибиране, когато явно беше огладняло и изплашено...

Професорът: Добре ще е да има паметник в Ахелой

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598892

Да бъде изграден голям паметник по повод навършването на 1 100 години от битката при река Ахелой през 2017 година. Предложението е на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него, редно би било честването на емблематичната за управлението на цар Симеон I Велики битка, да се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Димитров сподели идеята си по време на дискусията „Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона", която се проведе в града по иници...

На 29 август ще е следващото гласуване за генерален секретар на ООН

http://www.cross.bg/glasyvane-suveta-avgyst-1517464.html

/КРОСС/ Третото предварително гласуване по избора на следващ генерален секретар на ООН ще се състои в Съвета за сигурност на 29 август. Това съобщи председателстващият Съвета представител на Малайзия Рамлан бин Ибрахим, цитиран от ТАСС. В предишния кръг на 5 август начело излезе бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар за бежанците. Българската номинация - Ирина Бокова, е пета след предварителното гласуване. За да бъде одобрен, кандидатът трябва да получи девет гласа в своя подкрепа, в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност.

Джихадисти ползват балкански пристанища, за да влезнат в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706242

Джихадисти ползват балкански пристанища, за да влезнат в ЕвропаДжихадисти използват морските пристанища в Гърция, Албания, Черна гора и Хърватия, за да се доберат до Европа или да заминат за Сирия, където се включват в редовете на "Ислямска държава" (ИД). Тази информация изкара на бял свят италианският "Република". Изданието уточнява, че за подобни цели се ползва и италианското пристанище в Бари,

Германската "Винтерсхал" излезе от „Северен поток 2“

http://www.moreto.net/novini.php?n=328548

Най-голямата германска петролна и газова компания "Винтерсхал" – дъщерно предприятие на химическия концерн BASF - съобщи за оттеглянето си от проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“, предава Deutsche Welle.

Лалова: Задачата е изпълнена, на полуфинал съм

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/13/2810923_lalova_zadachata_e_izpulnena_na_polufinal_sum/?ref=rss


Най-добрата българска атлетка Ивет Лалова заяви пред камерата на БНТ, че е доволна от класирането си на полуфинал на 100 метра на олимпийските игри.

Българката остана трета в своята серия, но се класира по време. Тя обясни и защо в края на спринта се забавила бягането си.

"Разбира се, че съм доволна. Това нещо реши да излезе точно преди края", каза Ивет и показа талисман, който носи от световното първенство в Амстердам в екипировката си, но добави, че вероятно повече няма...

Надал стана шампион на двойки заедно с Марк Лопес

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/13/2810911_nadal_stana_shampion_na_dvoiki_zaedno_s_mark_lopes/?ref=rss


Рафаел Надал и Марк Лопес спечелиха златните медали от олимпийския турнир най двойки по тенис.

На финала поставените под номер 6 испанци надиграха драматично петите в схемата Флорин Мерджя и Хория Текау с 6:2, 3:6, 6:4 за близо два часа и половина на корта.

Надал, който спечели олимпийската титла на сингъл в Пекин през 2008 година, но пропусна игрите в Лондон четири години по-късно заради контузия, ще срещне аржентинеца Хуан Мартин дел Потро на полуфиналите в събота. ...

4 години затвор за американец, подпалил куче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598890

Американец от щата Джорджия бе осъден на четири години затвор за това, че запалил колибата на домашното куче на семейството си, докато животното било затворено в нея, предаде Асошиейтед прес. 23-годишният Кейлъб Ланиър е осъден за жестоко отношение към животно след предумишленото запалване на женския питбул. Варненец влиза в затвора заради жестоко убийство на котка Прокуратурата заяви, че Ланиър първо нападнал кучето на брат си с факла, след което го затворил в кучеш...

Трима се биха пред закусвалня в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706236

Трима се биха пред закусвалня в БлагоевградТрима благоевградчани бяха задържани за сбиване пред закусвалнята на бизнесмена Димитър Бакалов. Екшънът е класически за нощния живот в Благоевград, където купонът в дискотеките приключва с бой на опашката за банички. Това се случило и на 11 август около 4.30 часа, където без повод се стигнало до размяна на удари между 20-годишния Валентин Манчев

Пропадналият път Арбанаси - Велико Търново вече може да се използва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/13/2810919_propadnaliiat_put_arbanasi_-_veliko_turnovo_veche_moje/?ref=rss


Възстановено е движението по път III-514 Арбанаси - Велико Търново, пропаднал след обилни валежи през май и юни, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Дъждовете преовлажниха терена и причиниха пропадане на откоса и банкета на част от пътното платно при 47-ми километър на третокласния път, припомня агенцията. Укрепването е осъществено през юли като общата стойност е 250 хил. лв.Изпълнител е "Пътни строежи – Велико Търново" АД, с която агенцията има 4-годишен договор за текущо...

Председателят на ОбС - Плевен бе гост на Детска олимпиада

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598891

Детски летни олимпийски игри организираха за пета поредна година децата от улица „Гълъбец" в Плевен. За разлика от истинските, олимпийските игри на улица "Гълъбец" се провеждат всяка лятна ваканция и тази година дори са част от градската ваканционна програма. Тийнейджърите дадоха старт на Олимпиадата в петък вечер с представяне на гостите, сред които бе и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев. Той поздрави малките олимпийци за чудесната инициатива и им пожела да бъдат здрави, да радват с успехите си своите родители и да се забав...

Мобилни читални в парковете в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598888

Столичната библиотека гостува с мобилни читални в парковете на София. Тази събота читалнята е в Южния парк от 10 часа. Освен интересните занимания и четива, посетителите получават безплатна читателска карта за една година. Инициативата „Зелена библиотека в парка" се провежда за втора поредна година в съботните дни на август. Миналата събота мобилната читалня бе в Борисовата градина, а днес ще е в Южния парк, на голямата поляна, от 10 до 15 часа, разказа за Дарик Мария Бранкова, ръководител „Библиотечни колекции" в Столичната библиотека.

Освободиха 2000 цивилни, използвани като "жив щит" от ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_634250.html

Крепостта на "Ислямска държава" - Манбидж, Северна Сирия - падна пред арабски и кюрдски бойци. Те освободиха повече от 2000 заложници, отвлечени и използвани като "човешки щит" от терористичната групировка. Арабско-кюрдският съюз прогони повечето от бойците на ИДИЛ миналата седмица, но десетки продължаваха да се сражават до петък. Отвличанията започнаха, когато руски и сирийски бойци обстрелваха позиции на бунтовниците около Алепо, убивайки най-малко 20 души, съобщи говорител на Сирийската обсерватория за човешки права. Reuters Преди оттеглянето си от Манбидж бойците на ИДИЛ изоставиха северните квартали, вземайки заложници със себе си. Отправиха се към Джарабулус, на границата с Турция. Изтегляйки се от Манбидж, джихадистите от ИДИЛ са отвлекли около 2000 цивилни. Използвали са ги като жив щит. Сред заложниците е имало жени и деца. През януари бойци на ИДИЛ отвлякоха повече от 400 цивилни, включително жени и деца. Използваха ги като жив щит, включително за извършването на самоубийствени атентати. Десетки хиляди хора са живели в Манбидж. Повече от 78 000 са били разселени, по данни на ООН. Градът е от стратегическо значение, защото е на пътя на доставките за ИДИЛ от турската граница към Рака. Де факто Манбидж е столицата на самозвания ислямски "халифат". Боевете за Манбидж са отнели живота на най-малко 437 цивилни, включително 105 деца. При тях са били убити 1019 джихадисти. Конфликтът в Сирия избухна през март 2011 г. Оттогава повече от 290,000 души са били убити.

Камен Колев: Няма устойчиво изменение на бизнес климата в България

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kamen-kolev-niama-ustoichivo-izmenenie-na-biznes-klimata-v-bylgariia-222681/

Икономическият растеж от 3% може да се задържи, ако няма сериозни проблеми и кризи в региона, коментира заместник-председателят на БСК

Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=328547

Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Това е заявил премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов. Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, според пресслужбата на турския премиер.

В община Варна заработи информационна система „Туристически обекти“

http://web.barometar.net/85713/

В Община Варна заработи нова информационна система „Туристически обекти“. Чрез нея лицата, предоставящи нощувки в местата за настаняване, могат да подават on-line „Справка-декларация“ по чл.116 , ал.4 от Закона за туризма, съобщиха от дирекция „Местни данъци“. Новата система автоматизира дейностите във връзка с категоризирането на туристическите обекти на територията на общината; изгражда и поддържа електронен […]

Над 100 жители са загинали от началото на месеца в сирийския град Алепо

http://www.cross.bg/alepo-raneni-grad-1517463.html

/КРОСС/ Повече от 100 мирни жители са загинали и 700 са ранени от началото на месеца в резултат на интензивното обстрелване на сирийския град Алепо, предаде ТАСС, позовавайки се на местните власти. Над половината от жертвите са жени и деца. Най-големи са разрушенията в жилищните квартали в района Ал Хамадиния, южната част на града. На 10 август газов балон, натъпкан с поразяващи елементи, падна върху пътнически автобус и няколко снаряда се взривиха на пазар в този район, убивайки 14 души. Други близо 50 бяха ранени.

Турция предложи на България сътрудничество за мигрантите, обеща "право и справедливост" за предадения Бююк

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/13/2810909_turciia_predloji_na_bulgariia_sutrudnichestvo_za/?ref=rss


В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов турският министър-председател Бинали Йълдъръм е предложил България и Турция да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество и го е уверил че "експулсираните от България членове на фетуллахистката терористична организация - ФЕТО са поставени извън закона, както и че ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта".

Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, информираха от пресслужбата на турския...

Каменци на протест заради лош път! АПИ: Търсим възможности

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598889

Близо сто жители на Камено блокираха за час околовръсния път на града. Те настояват за спешен ремонт на отсечката, която от години се използва предимно от тежки машини. До пътната агенция вече е изпратена подписка, която са подкрепили над 1 000 души. Според кмета на Камено Жельо Вардунски, за цялостния ремонт на околовръстния път ще бъдат необходими около 2 млн. лева. До този момент обаче точна оценка не е правена, няма и проект. От Агенция „Пътна инфраструктура" отговориха, че търсят възможности за осигуряване на финансиране, а пътят бил плану...

Овчаров: Издигането на ген. Радев е заплаха за Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ovcharov-izdiganeto-na-gen.-radev-e-zaplaha-za-borisov-6057491

Той коментира още, че "усещането за предателство към Първанов, Петканов и Калфин е много силно и няма как някой от тях сега да е наш кандидат"

Първо в "24 часа": Удавяне е причината за смъртта на 39-годишната Йоанна Атанасова

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706231

Първо в "24 часа": Удавяне е причината за смъртта на 39-годишната Йоанна АтанасоваЙоанна Атанасова, която загина по време на международната регата „Кор Кароли”, се е нагълтала с вода след падането от борда на яхтата „Скорпион”, удавяне е непосредствената причина за смъртта й – това е показала аутопсията, извършена днес сутринта. По тялото и главата няма видими следи от наранявания,

Нов шпионски софтуер проследява компютрите на правителства и военни ведомства

http://www.cross.bg/kompaniya-softyer-amerikanskata-1517462.html

/КРОСС/ За нов шпионски софтуер съобщиха руската компания "Касперски" и американската "Симантек". Софтуерът, наречен "Саурон", е открит в ключови системи на различни правителства, финансови институции, военни учреждения или организации, свързани с научни изследвания. Въпросният софтуер можел да проследява натискането на клавишите, да краде данни и кодове и дори да източва данни чрез заразени с него флашки. Според руската компания програмата за кибершпионаж е взела на прицел мишени в Италия Русия, Иран и Руанда, а американската компания добавя Китай, Белгия и Швеция към списъка на засегнатите държави.  

Рафаел Надал спечели втората си олимпийска титла

http://www.cross.bg/specheli-titla-nadal-1517461.html

/КРОСС/ Рафаел Надал спечели втората олимпийска титла в своята тенис кариера, след като с Марк Лопес спечелиха златните медали от олимпийския турнир по тенис на двойки. На финала поставените под №6 в схемата испанци надиграха драматично №5 Флорин Мерджа и Хория Текау (Рум) с 6:2, 3:6, 6:4 за почти 2 часа и половина. Надал, който спечели олимпийската титла на сингъл в Пекин`08 година, но пропусна игрите в Лондон`12, достигна малко по-рано до полуфиналите на сингъл. Той спечели победа №800 в кариерата си, като отстрани с 2:6, 6:4, 6:2 Томаш Белучи (Браз). За място в олимпийския финал бившият №1 в света и носител на 14 титли от Големия шлем ще играе с Хуан Мартин дел Потро (Арж), който отстрани испанеца Баутиста-Агут със 7:5, 7:6 (4). Поставеният под №2 Анди Мъри (Вбр) също трудно се справи със Стив Джонсън (САЩ) - 6:0, 4:6, 7:6 (2), след като се измъкна от изоставане с 3:4 и пробив в решитерния сет. Негов съперник на полуфинала ще е Кей Нишикори (Яп), спечелил драматично със 7:6 (4), 4:6, 7:6 (6) срещу Гаел Монфис (Фр).  

Балкански пристанища са входен пункт за хора на "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/balkani/balkanski-pristanishta-sa-vhoden-punkt-za-hora-na-isljamska-dyrjava-news_556481.html

Джихадисти използват морските пристанища в Гърция, Албания, Черна гора и Хърватия, за да се доберат до Европа или да заминат за Сирия, където се включват в редовете на "Ислямска държава". Това пише италианският "Република" и уточнява, че използват и италианското пристанище Бари, за да се доберат до Дубровник, в Хърватия. Поради тази причина са взети допълнителни мерки за сигурност и контрол в Бари, пише още изданието. Многократно са увеличени полицейските патрули и се извършва проверка на макс

Ловец се самопростреля в първия ден от ловния сезон

https://www.actualno.com/plovdiv/lovec-se-samoprostrelja-v-pyrvija-den-ot-lovnija-sezon-news_556483.html

Ловец се е самопрострелял в първия ден от ловния сезон, средно по 3 са смъртните случаи на година. Това каза в с. Белащица, община Пловдив инж. Красимир Каменов - зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на откриването на ловният сезон за прелетен дивеч, съобщи „Фокус”. Инж. Каменов призова към провеждане на безопасен ловен излет и строго спазване на всички мери за безопасност по време на пожароопасния сезон. „Миналата година имахме 3 смъртни случ

Истина или Лъжа: Кали емигрира в Испания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5705886

Истина или Лъжа: Кали емигрира в ИспанияЧалга певицата Кали обмисля да се установи в Испания, пише жълто издание. Тя мечтаела да си купи малък имот в слънчевата страна и да заживее там, след като приключи музикалната си кариера. Певицата владеела добре испански и можела да се изразява свободно. Освен това много искала и децата ѝ да заживеят там,

Сингапурец победи Фелпс и го лиши от рекорд

http://www.cross.bg/rekord-felps-olimpiiiski-1517460.html

/КРОСС/ Майкъл Фелпс не успя да стане първият плувец в историята, спечелил титлата в една дисциплина на 4 поредни олимпийски игри. Не успя и да спечели своя пети златен медал в Рио, а трябваше да се задоволи със среброто. За всичко това му попречи 21-годишният сингапурец Джоузеф Скуулинг, който триумфира на 100 метра бътерфрлай с нов олимпийски рекорд от 50,39 сек, Така Скуулинг донесе първо олимпийско злато за Сингапур в спортната история на държавата и стана първият, успял да победи Фелпс в Рио.Американецът, чийто рекорд по олимпийски медали, набъбна на 27 (22-3-2) завърши втори с 51,14 сек., а със същото време, пак на второ място, е и унгарецът Ласло Чех."Като дете исках да съм като Фелпс. Лудост е като си помисля какво се случи за осем години. Той е причината да искам да съм добър плувец", възкликна сингапурецът. Кейти Ледецки пък завърши участието си в Рио със същия брой медали като сънародника си Фелпс.Тя взе 4-ата си титла със световен рекорд на 800 м свободен стил - 8:04,79 мин., с 1,89 сек. по-бързо от собствения си предишен рекорд, поставен през януари. Джаз Карлин (Вбр) и Богларка Капаш (Унг) са втора и трета.Така Ледецки завършва участието си в Рио с титли на 200, 400 и 800 м св.стил, злато и с щафетата на САЩ на 4х200 м, и сребро на 4х100 м св.стил. Единствената плувкиня, която преди това е взимала три олимпийски титли на 200, 400 и 800 м св.стил от едни игри е американката Деби Майер в Мексико`68.  

Чудо в Рио! 35-годишен спечели титла в плуването

http://offnews.bg/news/n_1/n_634253.html

35-годишният ветеран Антъни Ървин спечели титлата на 50 метра свободен стил в Рио и стана най-възрастният олимпийски шампион в историята на плуването. Така той прати набързо в небитието досегашният рекорд на Майкъл Фелпс, който е на "крехките" 31 години. Постиженията и на двамата са невероятни, тъй като доскоро титлите в плувните дисциплини неизменно се печелеха от спортисти под 25. Не е изключено в Токио 2020 да видим още по-зрели плувци, тъй като ас като Райън Лохте вече даде заявка, че може би ще участва в японската столица, когато ще бъде на 36. Ървин финишира за 21.40 секунди и се поздрави с второ злато в тази дисциплина. Първото му беше отпреди 16 години в Сидни, когато е бил тийнейджър. На 22 години той се отказва от плуването, следват години, в които се отдава на множество пороци и стига дори до опит за самоубийство с успокоителни. Той свири и в рокгрупа, а покрай този начин на живот са и татуировките, изпъстрили ръцете му.

Организират турнир по конен спорт днес в Ботаническата градина край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328530

Турнир по конен спорт ще се проведе днес и утре в Ботаническата градина край Варна, научи Moreto.net. Надпреварата е Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Пълна програма: 13 август, Състезания по конкурипик 17,30 часа: Паркур по хронометър до 100 см.

Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598887

Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Това е заявил премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов, допълва националното радио. Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, според пресслужбата на турския премиер. Посочва се, че българският премиер се е съгласил с предложението, като било подчертано, че подобна инициатива няма да означава отмяна на споразумението с Европейския съюз за мигрантите. От българската правителствена пресслужба потвърдиха, че е пров...

Сърбия предизвика баскетболистите на САЩ, но загуби с малко

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/13/2810908_surbiia_predizvika_basketbolistite_na_sasht_no_zagubi/?ref=rss


Тежкият фаворит в баскетболния турнир за мъже САЩ постигна четвърта победа в група А, но се наложи да се потруди за успеха с 94:91 над Сърбия.

Американците имат пълен актив на върха в класирането и заедно с Австралия и Франция вече си гарантираха участие във втората фаза.

САЩ се опитваше да спечели пестеливо и въпреки че в началото поведоха с добър аванс - 12 и 15 точки, не увеличи аванса, за да реши мача предсрочно.

Сърбите търпеливо изчакаха своя шанс и...

Ретроспективна изложба на Ненко Токмакчиев гостува в ХГ Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598531

Ретроспективната изложба „Ненко Токмакчиев /1931-2014/" ще бъде открита от 18 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора. В нея са включени 35 творби от всички периоди в изкуството на този безспорен майстор на акварела. Изложбата, с която Бургаската художествена галерия гостува на Стара Загора е посветена на 85-та годишнина от рождението на художника. Тя ще бъде експонирана до 23 септември.    ...

Скулинг се снимал с Фелпс преди 8 години като фен, сега го победи

https://www.24chasa.bg/sport/article/5706220

Скулинг се снимал с Фелпс преди 8 години като фен, сега го победи21-годишният сингапурец Джоузеф Скулинг, който сътвори чудо - победи Майкъл Фелпс в плуването на 100 метра бътерфлай и така го лиши от поредната му, 23-а титла, в плуването е имал американеца за свой кумир като дете. Това става ясно от снимка, която разпространи агенция Ройтерс. Тя е от 2008 г. и на нея Фелпс позира до очилато хлапе,

ЕС и САЩ призоваха Русия и Украйна да успокоят напрежението

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/es-i-sasht-prizovaha-rusiia-i-ukraina-da-uspokoiat-naprejenieto-222687/

Брюксел и Вашингтон продължават да сме непоколебими в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна

Треньорът на Дънекова: Тя приемаше само билки

http://www.vesti.bg/sviat/trenioryt-na-dynekova-tia-priemashe-samo-bilki-6057490

Румен Ангелов обясни, че преди да замине за Рио, Силвия Дънекова е проверявана 6 пъти за допинг, всички резултати са били отрицателни

България в топ 5 на ЕС по много нищоправещи младежи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5705761

България в топ 5 на ЕС по много нищоправещи младежиСамо 7% у нас едновременно учат и работят, в Холандия са над 42% Делът на българските младежи на възраст 20-24 г., които едновременно учат и работят, е един от най-ниските в Европа - 6,9%. За сравнение над 42% от младежите в Холандия, Дания и Исландия едновременно учат и работят. В същото време България е сред страните с най-висок дял на

Румен Овчаров: Кандидатурата на ген. Радев е заплаха за Бойко Борисов

http://www.cross.bg/rymen-ovcharov-konsolidatziya-1517459.html

/КРОСС/ „Кандидатурата на ген. Румен Радев е заплаха за Бойко Борисов и кандидатурата на ГЕРБ", заяви в ефина на Нова телевизия бившият министър на енергетиката Румен Овчаров по повод кандидатът, с когото ще се яви партията на президенските избори. По думите му някои от хората в партията не могат да приемат издигането на Корнелия Нинова на поста председател на БСП. „Кандитаурата за президент в дадената ситуация има една важна задача. Ключовите думи са консолидация и алтернатива. Алтернатива на управлението на ГЕРБ, което минава през доказване на това, че БСП е опозиционната партия и консолидация на всичко, което беше разгонено от Левицата", добави Румен Овчаров. Той заяви още, че 52% от БСП искат коалиция с АБВ, но те не са тези, които харесват Георги Първанов. „Усещането за предателство към Първанов, Петканов и Калфин е много силно и няма как някой от тях сега да е наш кандидат. Едва 3% от социалистите искат БСП да се яви на президентските избори със самостоятелна кандидатура", поясни Овчаров.  

След Брекзит британците ще трябва да се научат да си берат реколтата сами

http://econ.bg/Новини/След-Брекзит-британците-ще-трябва-да-се-научат-да-си-берат-реколтата-сами-_l.a_i.727181_at.1.html

Великобритания може да остане без ягоди собствено производство заради Brexit и прекратяването на свободния приток на работна ръка. За това...

Неочаквани шампиони донесоха още две титли за САЩ в плуването

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/13/2810901_neochakvani_shampioni_donesoha_oshte_dve_titli_za/?ref=rss


Двама изненадващи победители оформиха силната вечер за американското плуване на олимпийските игри, като добавиха по една титла към тази на 19-годишната Кейти Ледецки на 800 метра свободен стил.

Единствено сензацията на 100 метра бътерфлай попречи на САЩ да имат перфектен ден в басейна в Рио де Жанейро.

Антъни Ървин спечели титлата на 50 метра свободен стил и добави второ олимпийско злато в кариерата си в тази дисциплина след Сидни 2000. 35-годишният американец завърши с...

Великобритания ще изпълнява задълженията си към ЕС до излизането си

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-shte-izpylnjava-zadyljenijata-si-kym-es-do-izlizaneto-si-news_556473.html

Лондон ще продължи да изпълнява задълженията си по изплащане на своите вноски в бюджета на Европейския съюз, докато излезе от европейската общност. Това се казва в цитирано от ТАСС изявление на министъра на финансите Филип Хамънд, разпространено от оглавяването от него ведомство. Великобритания ще продължи да се ползва от всички права и привилегии, които носи членството в ЕС, а също и да изпълнява своите задължения, в това число да превежда вноските в европейския бюджет, докато не излезем от Ев

Путин поздрави Кастро за 90-я му рожден ден

https://www.actualno.com/asia/putin-pozdravi-kastro-za-90-ja-mu-rojden-den-news_556480.html

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави бившия кубински ръководител Фидел Кастро за 90-годишнината му, наблягайки на неговата преданост към народа на Куба и на ролята му в развитието на отношенията между двете страни. В Русия вие се ползвате с голямо уважение като изтъкнат държавен деец, посветил целия си живот в служба на народа на Куба. Огромен е вашият личен принос в развитието на отношенията на дружба и сътрудничество между нашите две страни, изтъква Путин в поздравителната телеграма,

Бул. "Македония" и пл. "Възраждане" са най-вероятните места за ретро трамвая в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/13/2810629_bul_makedoniia_i_pl_vuzrajdane_sa_nai-veroiatnite/?ref=rss


Ретро трамваят, който ще бъде превърнат в информационен туристически център, може да бъде разположен на булевард "Македония", площад "Възраждане" или на спирката на улица "Вишнева" в квартал "Лозенец". Това каза пред "Дневник" главният архитект на София Здравко Здравков.

Първоначалната идея ретро мотрисата да се намира в последната част на бул. "Витоша" остава на заден план, защото според Здравков това място се използва активно от пешеходци, за което не може да бъде отнемано...

Бул. "Македония" и площад "Възраждане" са най-вероятните места за ретро трамвая в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/13/2810629_bul_makedoniia_i_ploshtad_vuzrajdane_sa/?ref=rss


Ретро трамваят, който ще бъде превърнат в информационен туристически център, може да бъде разположен на булевард "Македония", площад "Възраждане" или на спирката на улица "Вишнева" в квартал "Лозенец". Това каза пред "Дневник" главният архитект на София Здравко Здравков.

Първоначалната идея ретро мотрисата да се намира в последната част на бул. "Витоша" остава на заден план, защото според Здравков това място се използва активно от пешеходци, за което не може да бъде отнемано...

Пентагонът забрани Pokemon Go на служебните телефони

http://www.cross.bg/slyzhebnite-durzhavi-pentagonut-1517458.html

/КРОСС/ Пентагонът забрани на служителите си да ловят покемони със служебните си телефони, съобщи news.bg, като цитира USA Today. Популярната игра Pokemon Go вече стана мания. Да играят на самата територия на Пентагона обаче не е забранено. Говорителят на Пентагона заяви, че за данъкоплатците е важно със служебните устройства да се върши работа. Такива ограничения има и за други подобни игри на служебната техника. Властите в редица държави вече въведоха ограничения за ловците на покемони с цел избягване на инциденти, сигурност, а в ислямските държави - и придържане към религията.

Предсрочни избори в девинско село, кметицата става директор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598886

Само десет месеца, след като Фани Василева бе избрана за кмет на девинското село Грохотно, тя подаде оставка. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия в Девин, която уважила заявлението й . Официалният мотив, който е визиран в молбата за предсрочно прекратяване на мандата й, са „лични причини“. Те най-вероятно са свързани със спечелването на конкурса за директор в ОУ „Гео Милев“ в Грохотно, чиито пост е предпочетен от Василева пред кметуването. Така, след решението на ОИК – Девин, което е от 10 август, предстоят предсрочни и...

Родната лаборатория тествала олимпийците ни 74 пъти

http://www.moreto.net/novini.php?n=328528

Общо 71 проби - 69 уринни и 5 кръвни, е извършила родната допинг лаборатория на българските олимпийци преди заминаването за Рио. Това обяви пред bTV изпълнителният директор на центъра д-р Виолета Заркова. „В самото начало на подготвителния период по идея на министър Красен Кралев бе създадена работна група, която да следи за здравословното състояние и подготовката на олимпийците ни.

Турският премиер и Борисов се разбраха за мигрантите в телефонен разговор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706214

Турският премиер и Борисов се разбраха за мигрантите в телефонен разговорТурция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Това е заявил премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов. Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, според пресслужбата на турския премиер, предаде БНР. Посочва се, че българският премиер се е съгласил с

Турция ни предлага двустранно сътрудничество за мигрантите

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/76217/Turtsiya-ni-predlaga-dvustranno-satrudnichestvo-za-migrantite

/Поглед.инфо/ Турция предлага на България двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Това е заявил премиерът Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов.

Военноморските сили отбелязват 137-та годишнина от своето създаване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598884

В рамките на тържествата послучай 137-та годишнина от създаването на Военноморските сили честванията днес ще продължат с тържествено събрание-концерт, което ще започне в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център – Варна. Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от състава на Военноморските сили, отличили се с висок професионализъм при изпълнението на задачите. От 10.00 ч. до 15.00 ч. на Морска гара – Варна военни кораби ще бъдат отворе...

Отец Георги Паликарски освети обновеното АГ отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски" Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598882

Отец Георги Паликарски освети обновеното АГ отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Дупница. Ремонтните дейности са извършени за 28 дни, а точната сума ще бъде обявена на по-късен етап, тъй като ремонтът е с отложено плащане. „Около 60-70 % е обновено отделението след този ремонт, който започна като козметичен, но се превърна в основен" сподели вр и д управител Росен Тимчев. Той съобщи още, че до 10 дни се очаква да бъде доставена нова диагностична апаратура, която ще дава възможност за ултравуково изследване при беремност, като уточни че в област...

Subaru работи по електрически кросовър

http://www.cross.bg/subaru-krosovur-elektricheski-1517457.html

/КРОСС/ Subaru планира да пусне на пазара изцяло електрически кросовър най-късно през 2021 година, съобщава японското издание Nikkan Kogyo Shimbun, цитирано от automedia.bg. Това ще бъде първият изцяло електрически модел на марката, като той ще бъде базиран на следващото поколение Forester или Outback, сочи информацията. Двата модела ще бъдат изградени върху новата платформа на компанията - Subaru Global Platform, която беше представена по-рано тази година. От японската марка отказаха коментар относно бъдещия им проект, но напомниха, че в близко бъдеще ще представят и plug-in хибрид. Разкриха също, че евентуалният кросовър най-вероятно ще приеме дизайна на миналогодишния концепт Viziv Future. Японското издание заключва, че целта на Subaru е да лансира електрическия модел на американския пазар в рамките на следващите 5 години.

Великият Фелпс: Готов съм за пенсия

http://offnews.bg/news/n_1/n_634252.html

Не означава не. Нито почитателите по света, нито съотборниците са в състояние да накарат Майкъл Фелпс да промени решението си да се пенсионира след Рио 2016. Великият американски плувец показа това съвсем ясно в петък, след като спечели 27-ия олимпийски медал в кариерата си. "Не", каза той, още докато журналистът задаваше въпроса си. "Приключих. Няма да продължа още четири години. Дотук съм. Имах възможност да направя всичко, за което съм си помислял в този спорт. Щастлив съм как нещата завършиха", каза Фелпс. На Игрите В Рио 2016 плувецът спечели четири златни и един сребърен медал. С тях златните му медали стават 22. И при това участието му в Рио 2016 още не е приключило. След това той ще спре, за да има повече време за семейството си.

Сингапурец спря Фелпс

http://offnews.bg/news/n_1/n_634251.html

Сингапурският плувец Джоузеф Скулинг спечели старта на 100 метра бътерфлай и спря Майкъл Фелпс за 23-о олимпийско злато. Скулинг финишира за 50.39 секунди, а трима разделиха второто място с еднакво време от 51.14 секунди - това са Фелпс, Чад льо Кло и Ласло Чех. Така Фелпс вече има 27 медала от олимпийски игри, а с щафетата 4 по 100 метра съчетано плуване ще се опита да добави още един. Важно е да се отбележи, че Скулинг също живее, учи и тренира в САЩ и медалът му е продукт на американската школа.

Венецуела увеличи минималната работна заплата с 50%

http://www.cross.bg/madyro-zaplata-venetzyela-1517456.html

/КРОСС/ Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличи минималната заплата с 50% и обяви, че петролният и външният министър ще посетят държави производителки на петрол, за да лобират за увеличаване на цените в навечерието на неформалната среща на ОПЕК през септември, пише Bloomberg. Новото ниво на минималната заплата влиза в сила от 1 септември. То важи за всички работещи на минимална работна заплата, за всички, заети в държавния сектор, военнослужещи и пенсионери. Освен това Мадуро повишава броя на ваучерите за храна, като намекна, че до края на 2016 г. може да има ново покачване на минималното заплащане, ако се наложи.„Това е световен рекорд - увеличение от 93% за защита на тези, които се нуждаят от защита", заяви Мадуро в националния ефир, говорейки за общото увеличение на минималната работна заплата от началото на годината. Това е третото покачване за 2016 г. На фона на спадащия рейтинг, който е на исторически ниско ниво, Мадуро не успява да намали недостига на всичко - от кафе до презервативи, докато се опитва да парира желанията на опозицията да свика референдум срещу него. Международният валутен фонд очаква тази година икономиката на Венецуела да се свие с 10%, което би било най-голямата контракция от над десетилетие, а инфлацията да надхвърли 700%. Днес петролният министър Дел Пино и външният министър Родригез заминават на срещи с петролни производители, разкри още Мадуро

Половин София без топла вода през уикенда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706210

Половин София без топла вода през уикендаПоловин София остава без топла вода през събота и неделя. Поетапното пускане ще започне в понеделник сутринта. Причината 30 столични квартала да останат без топла вода е извършването на ремонти по газопреносната мрежа от Булгартрансгаз. От 13 до 15 август ще бъде спряно подаването на топла вода към абонатите на 30 столични квартала,

Осем души са пострадали при четири тежки катастрофи във Варненско през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=328537

Осем души са пострадали при четири тежки катастрофи в района на Варненска област през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Един от инцидентите е станал на пътя Дългопол-Провадия, където са се ударили два микробуса.

Тежка загуба за националите по плажен футбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/5706209

Тежка загуба за националите по плажен футболНационалният отбор на България по плажен футбол започнаха с тежка загуба участието си в евролигата в Шиофок, Унгария. Играчите на треньора Симеон Христов бяха разгромени 2:7 от Азербайджан в първата си среща от група 1, дивизия 2. Иван Мартинов и Павел Адамов бяха точни за България. За съперника Орхан Мамадов се отчете с хеттрик,

Освободен е пленен в Афганистан руски пилот

https://www.actualno.com/asia/osvoboden-e-plenen-v-afganistan-ruski-pilot-news_556470.html

Руски пилот и петима пакистанци, взети за заложници от талибаните в Афганистан, са освободени, предаде ТАСС, като цитира електронното издание на пакистанския вестник „Експрес трибюн“. На 4 август в афганистанската провинция Логар направи аварийно кацане принадлежащ на Пакистан хеликоптер Ми-17, летящ за Русия, за да му бъде извършен ремонт. Членовете на екипажа - руснак и петима пакистанци – бяха пленени от бойци на движението Талибан. Екипажът бе освободен невредим на пакист

Германският външен министър предложи въздушни мостове за хуманитарна помощ на Алепо

https://www.actualno.com/asia/germanskijat-vynshen-ministyr-predloji-vyzdushni-mostove-za-humanitarna-pomosht-na-alepo-news_556471.html

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер предлага да се създадат въздушни мостове за хуманитарни доставки на жителите на сирийския град Алепо. Тъй като достъпът до обсадения град е изключително труден, трябва да обмислим възможността за доставка по въздуха, преди всичко на медикаменти, казва Щайнмайер в интервю за вестник „Велт ам зонтаг“. Германското правителство обсъжда активно възможностите за доставка на хуманитарни помощи в Алепо с ООН, Русия и САЩ. Р

Днес БНБ ще обяви резултатите от стрес теста

http://www.cross.bg/rezyltatite-radev-stres-1517455.html

/КРОСС/ В 13 ч. днес Българската народна банка (БНБ) ще обяви резултатите от стрес теста на българските банки - резултатите за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. Банковата система на страната е стабилна, обяви преди дни управителя на БНБ Димитър Радев, когато прие резултатите от прегледа, обобщени от международната консултантска компания "Делойт". Основната цел на прегледа беше да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло, напомни Радев. Провеждането на стрес теста беше възложено на БНБ със закон. В понеделник Димитър Радев ще депозира доклада от проверката в Народното събрание. Той вече е представен на финансовия министър Владислав Горанов. От БНБ посочиха, че основният показател за финансова устойчивост на банките - съотношението между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания. По този показател българските финансови институции постигали нива над средните равнища за европейските банки.

Община Бургас изгражда 240 подземни контейнера

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2016/08/13/2810675_obshtina_burgas_izgrajda_240_podzemni_konteinera/?ref=rss


аОбщина Бургас ще изгради 240 подземни контейнери, разположени на около 70 места в града в следващите 5 години. Във всяка точка ще има контейнер за отделно събиране на метали и пластмаса, на хартия и картон, на биоразградими отпадъци и на смесени отпадъци.

Това съобщи Павлин Михов, директор на дирекция "Околна среда" в община Бургас пред агенция "Фокус". Стойността на проекта за разширяване на системата от подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци възлиза на около 3,6 млн....

Капитанът от украинското военно разузнаване е организатор на опита за диверсия в Крим

http://www.cross.bg/krim-planiranite-serdyuk-1517454.html

/КРОСС/ Капитанът от украинското военно разузнаване Владимир Сердюк е организатор на планираните диверсионни действия на полуостров Крим, твърди източник от руските специални служби, цитиран от ТАСС.По данни на службите, непосредствено преди да бъде планирано прехвърлянето в Крим на три диверсионни групи, Сердюк е пристигнал в Херсонската губерния. Целта била да координира действията им и да осигури оттеглянето им. От Киев отричат украински спецчасти да са правили опит за проникване в Крим. По-рано от Русия обявиха, че са разположили на полуострова модерната система за противоракетна отбрана С-400. Преди дни президентът Владимир Путин обеща, че Москва ще вземе мерки в отговор на планираните от украинци терористични атаки в Крим. САЩ пък призова Украйна да избягва ескалация на напрежението с Русия. Вицепрезидентът Джо Байдън е провел телефонен разговор с украинския държавен глава Петро Порошенко.  

Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 100 м в Рио

http://www.moreto.net/novini.php?n=328536

Най-бързата ни спринтьорка Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 100 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Българката финишира трета в състезанието с време 11,35 сек. На първо място в осма серия завърши американката Инглиш Гарднър с 11,09 сек.

Три пътя към европейска дезинтеграция

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/76216/Tri-patya-kam-evropeiska-dezintegratsiya

/Поглед.инфо/ Лидерите на ЕС трябва да се събудят. За едно нещо Марин льо Пен, лидерът на френския крайнодесен Национален фронт, може би е права. Тя нарече гласуването за излизането на Великобритания от Европейския съюз най-голямото политическо събитие в Европа след падането на Берлинската стена.

Климатолог: Първата половина на септември ще е чудесна за море (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5706201

Климатолог: Първата половина на септември ще е чудесна за море (видео)„През края на август очакваме още едно захлаждане. През първата половина на септември времето ще бъде чудесно, за да отидете на море”, заяви в студиото на „Събуди се” климатологът доц. Георги Рачев. Той прогнозира, че до края на следващата седмицата също ще има топло време в страната ни и обясни, че всяка година се наблюдава такова рязко

Ивайло Панев показва своите прочути макети на стари български къщи в ЕМО „Етър”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598880

33-годишният Ивайло Панев от Хасково стана известен с макетите на къщи, които изработва. Предпочита стари постройки от епохата на българското Възраждане, в които открива много топлина и енергия. Българи от целия свят го търсят, подтиквани от носталгия към родината и историята на народа ни. Днес и утре в ЕМО „Етър”, на чардака в къщата с Работилница за музикални инструменти, Ивайло Панев ще представи пред посетителите своите макети на ста...

Един район във Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=328538

Районът над фабрика "Христо Ботев" остана без вода, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината за безводието е авария. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 15 часа.

Осигуровки на работили в чужбина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598879

В разгара на лятото много наши съграждани се завръщат от чужбина, за да прекарат отпуските си в родината, а и да уредят някой свои задължения към различни български институции. В пози период е подходящо да актуализират своя здравно-осигурителен статус в офиса на НАП в Русе, за което е необходимо да имат предвид няколко неща. След приключване на трудовата дейност в друга държава от Европейския съюз е необходимо да се изиска формуляр E104 или S041 или U1 от тамошния здравен фонд. След завръщането в България, придобитите в страни членки н...

В Стрелча ще се проведе Празник на книгата

http://www.cross.bg/avtori-strelcha-sreshti-1517453.html

/КРОСС/ В Стрелча ще се проведе Празник на книгата, предава агенция "Фокус". В рамките на празника ще бъдат организирани срещи с местни творци и автори на издателство "Буквите". Началото е в 10:30 часа в Исторически музей - Стрелча. В обедните часове ще бъдат представени местни автори на литературни творби, след което са предвиден свободни срещи и разговори с присъстващите на празника автори.

Очаква ни ново захлаждане през август, септември ще е чудесен за море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1598881

"В края на август очакваме още едно захлаждане. През първата половина на септември времето ще бъде чудесно, за да отидете на море", заяви в студиото на „Събуди се" по NOVA климатологът доц. Георги Рачев. Той прогнозира, че до края на следващат...

Турция конфискува имуществото на Фетхуллах Гюлен

http://www.cross.bg/gyulen-imyshtestvoto-fethyllah-1517452.html

/КРОСС/ Турски съд отсъди в петък имуществото на Фетхуллах Гюлен, лидер на Гюленисткото движение, да бъде конфискувано като част от разследването, след опита за военен преврат на 15 юли, пише The Daily Sabah, цитиран от „Фокус". Според заявлението на прокурорския офис в Адана, 17 членове на „Фето" - организацията на Гюлен - са съдени за фалшификация на документи по време на регистрацията на недвижимо имущество, за да осигурят финансова подкрепа за групировката. Освен тези на Гюлен, ще бъдат конфискувани и имотите на трима други заподозрени. Заявление на съда гласи, че обвиняемите не са отговорили на молбите да присъстват на заседанията.  

Джихадисти използват балкански пристанища за да се доберат до Европа и Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/76215/Dzhihadisti-izpolzvat-balkanski-pristanishta-za-da-se-doberat-do-Evropa-i-Siriya

/Поглед.инфо/ Джихадисти използват морските пристанища в Гърция, Албания, Черна гора и Хърватия, за да се доберат до Европа или да заминат за Сирия, където се включват в редовете на "Ислямска държава".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване