МОН пусна поръчка за рекламни материали за 2 млн. лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_634517.html

Министерството на образованието и науката откри процедура за сключване на рамково споразумение за изработка и доставка на рекламни материали и сувенири. Прогнозната му стойност е 2 050 000 лева без ДДС. Финансирането е от европейските фондове и от държавния бюджет. Дали сумата ще се усвои зависи от "възникналите за срока на рамковото споразумение конкретни потребности". Зададените в документацията количества на конкретните артикули също са прогнозни, става ясно от публикуваното на 15 август обявление. Процедурата е за сключване на рамково споразумение с трима изпълнители, а срокът - 48 месеца от датата на подписването му с всички изпълнители. Наред с обичайните за такава поръчка артикули - грамоти и сертификати (50 000), плакати (13 900 бр.), листовки (ок. 25 400), флаери (4000 бр.), дипляни (12 000 бр.), брошури (101 000 бр.), банери (22 бр.), информационни табели (ок. 4400), стикери (28 000 бр.), папки (14 150 бр.), тефтери (3250 бр.), химикалки - от рециклирана хартия (15 000 бр.), обикновени (7 210 бр.), луксозни (50 бр.), моливи (1000 бр.), значки (32 000 бр.), чанти (1800 бр.), шапки (35 100 бр.), тениски (35 150 бр.), календари (200 бр.), дребни сувенири, напр. ключодържатели и антистрес топки, (221 000 бр.), USB флаш памет (6290 бр.), чаши - стъклени и термо (4150 бр.), визитници, чадъри, запалки, МОН предвижда възможността да поръча и някои по-нестандартни. В списъка например има надуваеми кадифени възглавнички за пътуване, термоактивни органайзери, слънчеви батерии за телефон, безжични оптични мишки, химикалки за смартфон/таблет, дъждобрани тип пончо, стъргала за лед за кола, комплекти за оказване първа помощ, многофункционални джобни ножчета, тоалетни чантички, куфари, чанти за носене на костюми, комплекти инструменти (включващи мин. 25 инструмента - отвертки, клещи и др.), пъзели, хавлиени кърпи за плаж. От процедурата ще се отстраняват кандидати с влезли в сила присъди, с неплатени данъци и/или осигуровки, подали документи с невярно съдържание, осъдени за нарушения по други обществени поръчки, в конфликт на интереси. Ще се отстраняват и фирмите, регистрирани в офшорни зони. Участниците в процедурата трябва да са реализирали оборот в сфера, която попада в обхвата на поръчката, най-малко за 750 000 лева без ДДС общо за 2013, 2014 и 2015 г. Трябва да има и валиден сертификат за внедрена система за управление на качеството в областта на предмета на поръчката, съгласно стандарта ISO 9001:2008 или ISO 9001:2015, както и валиден сертификат за управление на здравето и безопасността при работа BS OHSAS 18001 или еквивалентен на него. Критерият за възлагане на поръчката е оптимално съотношение качество/цена.

Гяуров: Екземпляри като Лукарски изнасят гласове от РБ, а не довнасят

http://www.cross.bg/gyayrov-glasove-otnoshenie-1517746.html

/КРОСС/ Лидерът на СДС явно имаше някакъв предварителен сценарий, като опита да разиграе някаква много глупава сценка - каза, че няма да слуша и напусна. Избяга... Така Димо Гяуров - бивш шеф на разузнаването и оттеглил се кандидат-президент, описа пред Нова тв случилото се на инфарктната среща на РБ. Явно очакваше (Божидар Лукарски, б.р.) аз да бъда много по-остър. Да, аз бях достатъчно остър. Остър по отношение на състоянието, по отношение на случващото се в РБ, остър по отношение на това, че не е възможно ей такива екземпляри да привнасят гласове към РБ - напротив, те изнасят гласове - каза мнението си Гяуров, който, въпреки че се оттегли, отишъл на въпросната среща само да благодари за номинацията. Гяуров стана вторият номиниран, който се отказва от надпреварата след бившия шеф на парламента проф. Огнян Герджиков. Генералът уточни, че не е съгласен с процедурата, по която се избира кандидат-президент на Блока. Според него е трябвало да има отворени избори и възможност да бъдат издигани кандидати не само от отделните партии, а от всички формации на гражданското общество. Гяуров се обяви срещу партокрацията, която в крайна сметка ще определи кандидата на блока.    

Йордан Йовчев: Разпънат съм на кръст между спорта и семейството

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5713216

Йордан Йовчев: Разпънат съм на кръст между спорта и семейството"Наистина исках Младши да тренира гимнастика, защото е добра основа за всички останали спортове. Но и като всеки баща искам най-доброто за детето си - казва Йордан Йовчев в интервюто си за новия брой на "Всичко за семейството". - А няма по-болезнен, по-труден и по-рисков спорт от нашия. Младши се развива много добре като тенисист.

Истинският олимпийски дух: Да помогнеш на паднала съперничка

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/17/2812758_istinskiiat_olimpiiski_duh_da_pomognesh_na_padnala/?ref=rss


Атлетки от Нова Зеландия и САЩ получиха световно признание за показването на истинския смисъл на олимпийския дух, след като си помогнаха след падане по време на състезание.

Ники и Хамблин от Нова Зеландия и американката Аби Д'Агостино се спънаха една в друга четири обиколки преди края на бягането на 5000 метра.

Хамблин се спъна първа в групата атлетки и падна, което предизвика спъването на следващата я Д'Агостино. Новозеландката видимо се удари по-лошо и остана да лежи на...

Нови доказателства за най-ранните писмени знаци открити при плевенско село

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599748

Нови доказателства за най-ранните писмени знаци на нашата планета са открити това лято в археологически обект при плевенското село Рибен. Те са от преди 5000 години преди новата ера. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Плевен археологът д-р Володя Попов. Той уточни, че екипът, който работи на античното селище, е ръководен от доц. д-р Сергей Торбанов от БАН. Откритата глинена плочка с пиктограми - писмени знаци, които са в основата на раждането на писмеността, носи стилизирана информация, която най-вероятно показва отношени...

Пробив в елитните хакери на американското разузнаване

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/probiv-v-elitnite-hakeri-na-amerikanskoto-razuznavane-6057633

Секретни кодове за разбиване на сигурността на компютърни системи изтекоха в итернет през уикенда

Шофьор на рейс унижи мъж в инвалидна количка

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shofior-na-rejs-unizhi-myzh-v-invalidna-kolichka-6057636

Водачът на автобуса отказал да спусне платформата за хора в неравностойно положение

България изпраща хуманитарна помощ на Македония

http://www.mediapool.bg/bulgaria-izprashta-humanitarna-pomosht-na-makedoniya-news253021.html

Правителството реши да изпрати хуманитарна помощ на Македония за преодоляване на последствията от природното бедствие, сполетяло страната на 6 и 7 август.   Хуманитарната помощ е под формата на имущество - палатки, походни легла, гумени ботуши, защитни комплекти, кабелни и електросилови мрежи, лопати, гребла, кирки, кофи и метални колички, дезинфектанти и почистващи препарати, латексови ръкавици, водни помпи, бензинови електроагрегати, минерална вода и детски памперси.   Общата стойност на помощта е близо 120 хил. лева.   "Осигурили сме почти всичко, което колегите поискаха", обясни главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.    Трите камиона с хуманитарната помощ вече са пристигнали в Скопие.    Предоставянето на помощта е израз на съпричастността на България към трагедията, сполетяла народа на Република Македония, посочват още от правителствената пресслужба. 

Швейцария ще признава свидетелствата за правоспособност на българските моряци

http://www.moreto.net/novini.php?n=328874

Правителството одобри на днешното си заседание проект на споразумение между Изпълнителната агенция „Морска администрация“ и Дирекцията по международно публично право към Федералния департамент по външни работи на Конфедерация Швейцария за признаване на български свидетелства за правоспособност и подготовка на морските лица за работа на борда на кораби, регистрирани в Швейцария.

Планират по-високи глоби за автомобили без винетки

http://offnews.bg/news/n_1/n_634524.html

Предстои да бъдат въведени промени в законодателството за увеличаване на глобите за автомобили без винетки. Това обясни след заседанието на Министерския съвет регионалният министър Лиляна Павлова.  Една от основните причини за това е, че гастербайтерите масово не плащат винетни стикери или не ги залепят, за да си ги предават един на друг.  По думите на Павлова в рамките на 5 дни проверки установили около 500 автомобила на гастербайтери без винетки.  Държат ги в жабките на колите си, има случаи дори на непродупчени стикери. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата. Проверяващите са установили и случаи на ТИР-ове с винетки от април, коментира Павлова. Проверките ще продължат, мобилните групи ще има вече и на ГКПП "Капитан Андреево", обясни министърът.  Във времето за изпълнение на новата система за смесено заплащане за ползване на пътища, което е до 12 месеца, ще бъдат внесени промени в Закона за движение по пътищата, с които ще бъдат въведени по-големи санкции и глоби. Глобите ще се събират на територията на страната, а автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение докато не се плати глобата. Освен това въвеждането на смесената система за електронна винетка и тол такса ще може да се следи движението на превозното средство и дали е с винетка или платена такса, тогава ще може да бъде спирано на момента, обясни Павлова. ТОЛ-таксата за цена на километър ще е различна за пътищата първи и втори клас. Смесената система за автомобили до 3.5 тона с електронна винетка и над 3.5 тона с ТОЛ-система за заплащане на изминато разстояние ще важи за всички републикански пътища тип магистрали, първи и втори клас, както и за часто от третокласните пътища. Предвидено е обаче минимум 3500 км от третокласната мрежа да бъде безплатна за леките коли и да е забранена за тежкотоварните. Това няма да се отрази на цената на винетния стикер. От заплащането на ТОЛ-таксите очакваме повишаване на приходите в бюджета, надяваме се поне двойно. С тези допълнителни приходи се надяваме да изградим цялата магистрала "Хемус", допълни Павлова.  По думите ѝ до момента от винетки в бюджета са постъпили около 280 млн. лева към август месец, като увеличението спрямо миналата година е 80 млн. лева. Очаква се до края на годината приходите от винетни стикери да достигнат 300 млн. лева. Броят на продадените стикери до момента е 4,5 милиона. Очакваме този брой да се увеличи в предстоящите празници през септември. Имаме увеличение в броя на социалните винетни стикери - 210 хил. броя леки коли на инвалиди се движат с безплатни стикери, каза още Лиляна Павлова.  

И ДСБ иска свикване на КСНС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599745

ДСБ подкрепя искането за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ при президента. Това заяви на пресконференция председателят на партията Радан Кънев. Миналата седмица лидерът на ВМРО поиска свикване на КСНС по повод възможна голяма мигрантска вълна от Турция. Според ДСБ България е изправена пред сериозни рискове - разконцетриран Европейски съюз, блокирана от изборите външна политика на САЩ, доминиращ агресивен натиск от Русия и Турция. Има опасност в България да се пренесе конфликтът между ердоганисти и гюленисти, между д...

Съвет от министри ще координира водните политики

http://www.mediapool.bg/savet-ot-ministri-shte-koordinira-vodnite-politiki-news253020.html

Съвет от девет министри и председателя на общинското сдружение ще координира политиките в областта на водния сектор, реши правителството, което на заседанието си в сряда прие правилник за работа на звеното, създадено с поправки в Закона за водите. Координационният съвет ще следи дейностите по разработване и изпълнение на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. За последните преди ден Сметната палата обяви, че се бавят въпреки дадените от еврофондовете 12 млн. лв. и ако не са готови до края на 2016 г., има опасност от спиране на парите от ЕС за екология. Звеното ще координира и дейностите по финансиране и изпълнение на включените в плановете мерки за опазване и възстановяване на водите, и за намаляване на вероятността и неблагоприятните последици от наводнения. Ще разглежда и доклади от областните управители за състоянието на водната инфраструктура и резултатите от контролната дейност. Председател на Координационния съвет по водите е министърът на околната среда и водите. Останалите членове са министрите на земеделието , на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта, на образованието и науката, както и председателят на Националното сдружение на общините в България. Съветът ще трябва да провежда редовни заседания по предварително установен годишен график за работа, приет на негово заседание. Председателят може да свиква и извънредни заседания, посочват от правителствената пресслужба.

Непознатият Плевен в рубриката „Опознай България" по NOVA

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599744

Звездата от групата No Angels и ментор в последния сезон на X Factor Люси Дяковска ще ни покаже Плевен - такъв, какъвто не сме го виждали. В „Опознай България" тя ще разкрие уникални кътчета и истории от родния й град и околността. Макар че от години живее в Германия, Люси не е загубила връзката си с България. Напротив. Този петък в „Здравей, България" зрителите ще видят емоцията й докато разказва за битките от Руско-турската освободителна война в Панорамата в Плевен - мястото, п...

ДСБ иска НАТО да пази границата с Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/17/2812762_dsb_iska_nato_da_pazi_granicata_s_turciia/?ref=rss


НАТО да охранява сухопътната ни граница с Турция по примера на операцията на границата с Гърция, поиска лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него българският национален интерес налага България незабавно да изиска от Европейския съюз (ЕС) и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения.

В писмена позиция на ДСБ се "изразява загриженост от непоследователните позиции и послания на българското правителство в...

ДСБ искат НАТО да пази границата с Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/17/2812762_dsb_iskat_nato_da_pazi_granicata_s_turciia/?ref=rss


НАТО да охранява сухопътната ни граница с Турция по примера на операцията на границата с Гърция, поиска лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него българският национален интерес налага България незабавно да изиска от Европейския съюз (ЕС) и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения.

В писмена позиция на ДСБ се "изразява загриженост от непоследователните позиции и послания на българското правителство в...

Задържаха крадец рецидивист

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599749

Полицията задържа крадец рецидивист. Разследването е стартирало в неделя по сигнал от 39-годишен димитровградчанин, че от „БМВ”-то му, паркирано на ул. „Клен”, са откраднати 2500 лева и лични документи след разбиване на стъкло. В рамките на образуваното досъдебно производство криминалистите влезли открили извършителя – 36-годишен пловдивчанин, с криминални прояви и осъждан. С полицейска заповед мъжът е задържан за 24 часа. Случаят е докладван в районната прокуратура....

Фонд "Научни изследвания" вчера и днес, а утре? - част V

http://www.mediapool.bg/fond-nauchni-izsledvaniya-vchera-i-dnes-a-utre---chast-v-news253019.html

В предишната си публикация за пореден път поставих въпроса да бъдат обявени на интернет страницата на фонда наукометричните показатели на членовете на Изпълнителен съвет (ИС) и управителя. Това не е мой каприз. След като в правилника са определени минимални изисквания за членове на Изпълнителния съвет, и тези данни са публични (както и всички наукометрични показатели в базата данни "Учени, участващи в дейността на Фонд "Научни изследвания") , то тяхното укриване предизвиква сериозни подозрения за възможно несъответствие. Данните трябва да са представени във вида, описан в правилника – пълен брой публикации в списания с импакт фактор и списък с библиографските данни на не по-малко от 10 от тях за последните 5 години (2011-2015), брой цитати (общо за целия период и за последните 5 години), брой успешно защитили докторанти, индекс на Хирш, длъжности, заемани в структурите на фонда, участия в проекти на фонда и т.н. След предишната ми публикация някои колеги ми изпратиха резултатите от техни проверки по SCOPUS и Web of Science. Аз съм им благодарен за съдействието, но бих искал да видя официална информация, за да няма евентуални грешки от различни транскрипции на имена или неточности на самите бази данни. Проверката по SCOPUS, е много тревожна. В ръководството на фонда има хора с индекс на Хирш, равен на 0, 1, 2, 3, 4. Нека ясно подчертая, че няма пряка зависимост между наукометричните показатели и пригодността на учения да заема определена длъжност във фонда. Доказано е, че импакт факторът и подобните му индекси са неприложими за оценка на отделния учен и на стойността на неговите научни резултати. Има учени с високи формални показатели, които не могат да проумеят, че изследванията им не са фундаментални, които не са чували за регулациите при държавната помощ за научни изследвания. За академична почтеност също няма числови показатели. Спомням си и едно често цитирано изказване на Ландау при обсъждане на номинация за академик. “Какъв учен е той?! Та той има 200 публикации!“ Ландау има за целия си живот 98 публикации, но всеки знае името му, докато за оня с 200 публикации никой не си спомня. Също така Ландау никога не е бил в изпълнителен съвет или управител на фонд. След като са обявени обаче някакви числови критерии, то проверката за съответствие е задължителна. Казано е: внимавай какво си пожелаваш! Патологичните случаи пък трябва да се обявяват на всеуслишание и да се искат оставките както на тези, които не отговарят на изискванията, така и на тези, които ги прикриват. За да няма недоразумения обръщам внимание, че в Правилника е направена „застраховка“ за членовете на ИС, като е записано, че настоящият ИС продължава дейността си до изтичане на мандата му. Дори за попълването на състава му с още двама души нямало да се прилагат новите изисквания. Само че това не изключва отстраняване на отделни негови членове и дори на целия състав от Министъра на МОН при несъответствие, несправяне с работата, злоупотреба с права и по други причини. Не е забранено и подаването на оставки. Констатациите в цялата тази серия публикации са предостатъчни за незабавната оставка или освобождаване на изпълнителния съвет, за което аз решително настоявам като неизбежна мярка за нормалното функциониране на Фонда. По-нататък ще обобщя някои от тях и ще добавя други конкретни факти, поставящи под съмнение (меко казано) не само компетентността и законосъобразността, а и академичния морал и задължителното съобразяване с добрите практики. 1. Изпълнителният съвет провали конкурсната сесия през 2015 г. Вместо да провежда конкурсите с минимални корекции в нормативната уредба, той се занимаваше с непрдуктивно и ненужно от гледна точка на актуалните проблеми и Годишната оперативна програма създаване на нов правилник и изчакване на несъществени за тази дейност изменения в ЗННИ. Личните амбиции за включване в правилника на илюзорни правила, процедури и ненаучни критерии за оценка на учените бяха отхвърлени, но доведоха до неоправдана загуба на време и сили и отклониха вниманието от по-съществени дейности. 2. Няма обявени мотиви защо новият конкурс е обявен отново само за фундаментални научни изследвания. Има заложени критерии за оценка на проектните предложения, които противоречат на фундаменталността на изследванията. Има и критерии, които не подлежат на числова оценка. Има критерии, неразбираеми за чуждестранни оценители. Налага се впечатлението, че се подготвя повторение на грешките от сесията през 2014 г., когато за фундаментално изследване се признаваше и използването на пластмасата на бутилки втора употреба. 3. Изпълнителният съвет и ръководените от него структури на фонда работят некомпетнтно, не разбират добре проблемите и предлаганите от тях решения са неадекватни. 4. Това особено пролича в отношението към незаконосъобразните конкурси от 2008-2012 г. Вместо стремеж към законност, видяхме опити да се заобикаля законът. На постоянните научно-експертни комисии (ПНЕК) бе възложено да проверяват договорите относно фундаменталност на научните изследвания в тях, разчитайки "фундаменталните” да получат пълно (100%) финансиране, както това се допуска от Регламент 800/2008 г. Абсолютно бе пренебрегнат фактът, че конкурсите не са проведени по изискванията на регламента, дори му противоречат. Установяването на съответствие на отделни проекти с регламента, при това от ПНЕК, които имат съвсем други функции, правомощия  и компетентности, говори за пълно неразбиране на правилата, които ИС е задължен да спазва. Ако ли пък ИС е разбирал какво върши, то това би означавало, че е заблуждавал научната общност. 5. Самата идея за решаване на проблема посредством финансиране само на фундаменталните изследвания противоречи на основния конкурсен принцип на фонда. Няма никакво основание да се отказва финансирането на приложни проекти, преминали по същата процедура. Някои от тях дори са договорили и вероятно получили допълнителната финансова помощ от 50%.  И сега накъде? 6. Не по-малко важен е начнът, по който е осъществявана проверката за фундаменталност. Много от членовете на ПНЕК-овете са участвали в проектите, които се е наложило да преоценяват, а някои от тях са били и в структурите на Фонда и са участвали в приемането на незаконосъобразните решения, а това е забранено от чл.31 на Правилника. Конфликтът на интереси е повече от очевиден. Как са избирани рецензентите от членовете на ПНЕК, по колко рецензенти на проект са назначени, има ли депозирани писмени рецензии с аргументирани мнения и как са приемани тези мнения от същите членове на ПНЕК. 7. Членове на ИС са участвали и получавали финансиране за проекти, които не отговарят на изискването за фундаменталност на изследванията. Те си затварят очите, когато утвърждават отчети с очевидно нефундаментални резултати (понякога отбелязани и от рецензентите). 8. Има сигнали от АДФИ за нередовно оценяване на проектни предложения, има съвпадащи рецензии, има оценител, оценявал съпруга си и сестра си. Има ли реакция от ИС?! 9. Въпросите в тази посока могат да продължат. Отговорите са тревожни. Има договори, които са подписани като приложни, с осигурено допълнително финансиране, а при проверката от ПНЕК са обявени за фундаментални?! Има и такива, за които ПНЕК признава, че не са нито фундаментални, нито приложни, а спадат към експериментално развитие или проучвания, но предлага да получат някакво финансиране. Защо е този напън с признаци на измама? Един компетентен ИС трябва да знае, че дори всичките проекти да са фундаментални и да заслужават 100% държавна помощ, това не може да стане с незаконен конкурс, а още по-малко с поставяне на етикети за фундаменталност. 10. Чувството за безнаказаност стимулира симулирането и „злоупотребата с власт и компетентност“. Прави се абсолютно невярното допускане, че „добрите” учени (произвели необходимия импакт-фактор, независимо от стойността на научните им резултати, и заели ръководни позиции) „знаят какво е наука” и следователно разбират от всичко и могат безапелационно да оценяват всичко. Една стара руска поговорка гласи: Власть ума не прибавляет. Ето един особено показателен пример. Директорът на Дирекция “Наука“ на МОН Зл. Карова, която е и член на ИС, е поискала от ПНЕК по Природни науки с председател проф. К.Хаджииванов Доклад 0409/125 от 10.11.2015 г. „да бъде извършена и предоставена експертна оценка за национална значимост на  проект „Оценка на потенциала на България за находища на критични за Европа суровини“ на Геологическия институт на БАН“. Резултатите са за ползване от Министерството на енергетиката – Отдел Природни ресурси и концесии. Няма данни за ръководителя на проекта и за научния екип, нито за някаква връзка с конкурс на Фонда. Във Фонда не е регистриран такъв проект. Фондът не е оторизиран да дава "оценка за национална значимост“.  Става дума за критични за Европа (а не за Европейския съюз) суровини и се иска достъп, който не се предоставя на всеки срещнат. За кои европейски страни става дума? Кои райони ще се проучват? Включват ли Черноморския шелф и Родопската област? Разбира ли г-жа Карова, целият ИС и ПНЕК по Природни науки какво точно вършат? Знаят ли си функциите? Докладът на г-жа Карова е от 10 ноември, заседание на ПНЕК е имало на 21 ноември, а заседанието на ИС е на 27 ноември. Кога са назначени рецензенти, кога са разгледани рецензиите? Аргументацията на ПНЕК е, че "Предоставената анотация и план на разработката доказват по безспорен начин НАЦИОНАЛНОТО ЗНАЧЕНИЕ на проекта“ (курсивът от оригинала).  От кои членове на ПНЕК е извършена експертната оценка и на кое нейно заседание е приета. При такива експертизи рецензентите са явни. Тези въпроси са важни, защото съдържанието на „експертната оценка“ изумява: "Проектът предвижда осъществяване на фундаментални изследвания, целящи оценката на ресурсния потенциал на България...“. Отново магическият етикет „фундаментално изследване“ е прикачен към проучване, което дори не може да се отнесе към научните изследвания. Останалата част от това уникално решение прочетете в Протокол 7/27.11.2015 г. и ще възникнат още въпроси. 11. Членовете на ИС се оказват и големи финансови специалисти. За мен е смущаващ записа в Протокол 18/13.03.2016 г.: „Проф. Копева разгледа становището на финансовия одитор и установи, че разходите, определени в становището като недопустими, са използвани правомерно, и би трябвало да бъдат признати като допустими“. След което мнението на финансовия одитор е заменено с това на Копева. В цитирания вече Протокол 7/ 27.11.2015 г. е обсъждан одитен доклад, в който не се признават за правомерни разходи за над 300 хил. лв. Случаят е докладван в ПНЕК по Природни науки от председателя й проф. К.Хаджииванов, който заблуждава комисията, че одиторът бил направил груба грешка като определил разход (около 10 000 лв.) за неправомерен, защото „покупката на научно оборудване по проекта следва да бъде в рамките на допустимия период 03.10.2011 – 03.04.2012 г.“. Според Хаджииванов „още в заглавната страница допустимият период е дефиниран като 03.10.2011 – 03.04.2013 г.“.  Допустимият период за покупка на оборудване е 6 месеца и е ясно дефиниран в Договора по проекта в чл. 10. Този член е цитиран експлицитно в одиторския доклад. В Договора е описана и задължителна процедура за удължаването му при невъзможност да бъде спазен. Знам това, защото през 2014 г. бях в същата ПНЕК и познавам съдържанието на договорите. Проф. К. Хаджииванов е успял да подведе ПНЕК, а след това и ИС, като е подменилил допустимия срок за покупка със срока на договора. В резултат ИС решава да назначи нов одитор. Останалите близо 300 000 лв. не се коментират, освен че били „висок процент предложени недопустими разходи“. Обърнете внимание на термина „предложени“, а не „установени“ недопустими разходи. Между другото, съгласно чл.9 на Договора, закупеното оборудване е собственост на Възложителя до приключване на проекта. Проектът още не е приключил. Къде е заведено оборудването? А защо договор от 2008 г. досега няма приет научен отчет от ИС е тема на самостоятелен и много важен разговор. Рецензиите са предадени още преди 2 години. Ще добавя, че ръководителят на проекта е от катедрата на зам.-председателя на ПНЕК проф. В.Попов, като едновременно е бил зам.-декан на Физическия факултет. Сега вече е зам.-ректор на Софийския университет, а проф. В.Попов е заел мястото му на зам.-декан. Проф. Попов не само не е излязъл от заседанието, на което е обсъждан проектът, но е бил главният му защитник в противоречие на чл.31 от ЗННИ. Какъв е резултатът от тази "брилянтна“ операция, станала възможна поради брилянтната манипулация и още по-брилянтната некомпетентост или недобросъвестност на ПНЕК и ИС. За него научаваме от Протокол 10/29.01.2016 г. т. 10.2. „Поради нормативни ограничения за осъществяване на допълнителен одит, ИС промени решенията“. Казано по-просто, поради незаконността на взетото решение, то се изменя. На одитора се възлага “да отстрани фактолоrическите грешки във финансовото становище по договор ДОО2/90 от 2008 г., констатирани в доклада на комисията по Природни науки с вх. No 94КК/35 от 24.11.2015 r., както и да направи преглед в становището за други такива“. Ето още едно брилянтно решение. Ясно е, че одиторът няма да коригира доклада си съобразно доклада на Хаджииванов, защото няма какво да се коригира. А какво се крие зад възлагането да потърси „други такива“ (грешки) направо не ми се мисли. Може би му се възлага да се откаже от одитния си доклад и да си направи „самокритика“? Не. Достатъчно е, ако одиторът не направи нищо, а ИС ще се оправдава, че не е получил отговор. Закъде да бърза? От 2008 г. са изминали само 8 години!!! Мандатът на ПНЕК вече изтече. Процедурата за нова комисия тепърва започва. Случаят може да се забрави, или да изтече давност... *Димитър Пушкаров е професор и доктор на физико-математическите науки, работил в БАН, наши и чуждестранни университети и научни организации. Бил е два пъти зам.-министър – в Министерството на науката и висшето образование и Министерството на образованието, науката и културата. Създател на ФНИ и участник в комисията, проверявала проектите от отменената скандална конкурсна сесия през 2012 година. Почетен член е на Съюза на учените в България. Mediapool ще публикува материалите от поредицата от блога на автора с неговото съгласие.

Искат постоянен арест за Анита Мейзер (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713201

Искат постоянен арест за Анита Мейзер (видео)Прокуратурата във Варна ще поиска днес постоянно задържане под стража на бившата „Мисис България” Анита Мейзер. Тя е обвинена в убийство по непредпазливост на съпруга ѝ - културиста Николай Димов, съобщава "Нова телевизия". Сигналът за убийството беше подаден в нощта на събота срещу неделя, а първоначално Анита Мейзер твърдяла,

Бахар от „Прости ми” разкрива тайната на щастливия си брак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599741

Актрисата Гайе Тургут спечели сърцата на българските зрители с изпълнението си в ролята на Бахар в хитовия сериал „Прости ми" по NOVA. Поредицата обаче изиграва огромна роля не само за кариерата ѝ, превръщайки я в звезда, но и променя изцяло и личния ѝ живот, защото на снимачната площадка тя среща съпруга си - актьорът Дениз Евин. Двамата се превръщат в една от най-обичаните светски двойки в Турция. „Дениз се превърна в мой приятел, мой учител, изповедник. Той е всичко за мен. Бракът ни не крие никакви пречки за нас", разкрива Гайе...

Утре е страхотното парти на великия Гетсби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599740

Бургас утре ще потъне в атмосферата на 20- те години на миналия век, познати като „времето на ар деко". Парти в стилистиката на тази отличителна епоха, ще организира самият Джей Гетсби - емблематичният герой на Франсис Скот Фицджералд, доказал таланта си в не едно и две празненства. Пера, перли, украшения за глава, тиранти, папийонки - това са само част от аксесоарите, типични за епохата, наред с къси прически, прилепнали коси, цигарета и рокли с дълбоко деколте. Декоративното изкуство "ар деко" ще връхлети с пълна сила градината на „Гранд Хоте...

Пожарникари извадиха овен от 7-метрова шахта край Септември

https://www.24chasa.bg/region/article/5713176

Пожарникари извадиха овен от 7-метрова шахта
 край СептемвриПожарникари от Септември оказаха извадиха овен, паднал в 7-метрова неизползвана стара шахта. Сигнал за бедстващото животно подал стопанинът на овена. Притесненият мъж сигнализирал във вторник по обед в РСПБЗН-Белово, че овенът му паднал в стара неизползвана шахта в района между Септември и село Малко Белово.

Отмениха евакуацията в Николаево

http://www.cross.bg/nikolaevo-intzidenta-zagora-1517742.html

/КРОСС/ Евакуацията на жители на град Николаево в област Стара Загора, която се наложи заради изтичане на газ, е отменена. Възстановено де вижението и електричеството. Областният управител Георги Ранов обясни пред БНР, че има съмнение за човешка намеса, предизвикала инцидента, но, по думите му, ще остави компетентните органи да извършват следствени действия и да излязат със становище. Изтичането на газ е констатирано в 2 часа през нощта. Синьото гориво е било складирано в държавно хранилище в района на жп гарата. Пробивът е открит и тръбата е затворена към 3 часа през нощта, съобщи за "Хоризонт" комисар Стоян Колев - началник на службата за "Пожарна безопасност и защита на населението". Около 60 души, които живеат в блозост са били евакуирани. Химически автомобили от Стара Загора и Пловдив извършиха обхождане на обекта и на града, а специални екипи извършват замерване. Възстановено е движението на хора, автомобили, влакове, след като временно беше преустановено заради инцидента. Няма пострадали, но опасност от взрив съществуваше. Газохранилището е създадено след приватизация на завода "ЕЛПО-Електротехника" в Николаево. Тази нощ там не е имало служител от столичната фирма "Арда". Пред "Хоризонт" кметът на града Косьо Косев заяви, че е обезпокоен от наличието на склад за пропан-бутан само на 50 метра от жилищен квартал, но до този момент очевидно не е сезирал компетентните органи за това

Турция пуска 38 хил. затворници, за да освободи килии за метежниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=328893

Турция издаде постановление за условното освобождаване на 38 хиляди души от затвора. Това заяви правосъдният министър на страната, цитиран от АП. Осведомителната агенция отбелязва, че очевидно с мярката се цели освобождаване на затворнически килии за хиляди хора, които бяха арестувани по време на разследването на неуспешния опит за преврат.

Томас Бах остана "шокиран" след ново освиркване на французина Лавийени

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/17/2812750_tomas_bah_ostana_shokiran_sled_novo_osvirkvane_na/?ref=rss


Сребърният медалист в овчарския скок Рено Лавийени беше освиркан за втори път от публиката в Рио, този път при награждаването.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че е шокиран от случилото се на олимпийския стадион 24 часа след като французинът беше освиркан по време на състезанието. Тогава той загуби от любимеца на домакините Тиаго Брас да Силва.

29-годишният шампион от Лондон 2012 се разплака на почетната стълбичка по време на награждаването.

Бах обяви, че...

10% растеж на средната месечна заплата в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599746

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в Пловдив към края на юни 2016 г. се увеличават с 1.2 хил., или с 0.6% спрямо края на март 2016 г., като достигат 214.9 хиляди. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Спрямо края на първото тримесечие на 2016 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Култура, спорт и развлечения“ - с 6.0%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“...

6 пъти повече инспектори „на лов” в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5713179

6 пъти повече инспектори „на лов” в РусеШест пъти повече данъчни инспектори обикалят „на лов” из фирмите в Русе, съобщиха от НАП. Вместо обичайните 5 екипа за оперативни проверки през годината, през това лято, цели 31 двойки от приходни служители в офиса на НАП в Русе са били „мобилизирани” да контролират  издаването на касови бележки от търговците.

Голяма авария остави без вода редица улици в Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599743

Поради възникнала голяма авария на улица "Елица" в Смолян редица улици в областния град са без вода днес. Нарушено е водоснабдяването на улици: "Беклийца", "Снежанка", "Грудьо войвода", „Проф. А.Василев" и др., уточняват от ВиК – Смолян. Според водното дружество, аварията ще бъде отстранена още днес. Златоградското село Ерма река е поредното населено място в областта, което премина на воден режим.  Домакинствата, които се захранват от главния водоем, а именно - ул. "Изгрев", ул. "Миньорска", ул. "Велико Търново", ул. "Иван Вазов", ул. "Васил Ле...

КНСБ: Готови сме за протест заради минималните осигурителни доходи

http://www.cross.bg/osigyritelni-minimalnite-poveche-1517741.html

/КРОСС/ КНСБ е готова да организира протест заради минималните осигурителни доходи. Между бизнеса и профсъюзите зрее напрежение заради тези доходи, които се договарят повече от 10 години в общо 85 икономически дейности и които засягат около половината от работещите в страната. Обикновено разгарът на преговорите е точно през месец август. Тази година обаче тези преговори буксуват, обясни мотивите изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева. Според представители на бизнеса процесът дори не е стартирал официално. С писмо до министрите на финансите и на труда и социалната политика - Владислав Горанов и Зорница Русинова, работодателите поискаха преди дни да бъдат отменени минималните прагове с аргумента, че увеличават сивия сектор. Синдикатите обаче се обявиха категорично против тази теза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че минималните осигурителни прагове са отживелица. По думите му близо 300 хиляди българи работят в икономически дейности, в които, заради административната намеса на пазара на труда, минималната заплата е по-висока от средния осигурителен доход. Работодателите ясно изразиха позиция, че преди да се постигне консенсус за начина, по който се договаря минималната работна заплата, няма да преговарят за минимални осигурителни прагове

Разкриха колко продължава добрият секс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599742

Колко трябва да продължи сексуалният акт, за да бъде окачествен като "добър"? Няколко секунди или цяла нощ? Мнозина вероятно се питат каква е идеалната продължителност на "мачкането на чаршафите". Вярват или не, любопитните трябва да знаят, че добрият секс продължава няколко минути, а не часове наред, разкриват експерти, цитирани от в. "Дейли стар". Секс митовете, които убиват секса Проучване, направено сред специалисти в различни сфери от<...

Два кораба се сблъскаха, спряха трафика през Босфора

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/dva-koraba-se-sblyskaha-spriaha-trafika-prez-bosfora-6057635

Инцидентът между товарен кораб и кораб на турската брегова охрана е станал в 8.40 ч. тази сутрин в южния край на пролива

Мъж и жена загинаха в катастрофа край Севлиево

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713149

Мъж и жена загинаха в катастрофа край СевлиевоДвама души загинаха при зловеща катастрофа на пътя София-Варна край Севлиево, съобщиха от МВР Габрово. Ударът станал в района на бензиностанция "Лукойл" около 10.30 ч.По първоначални данни, инцидентът е възникнал между лек и товарен автомобил, като в резултат на сблъсъка, двама души /мъж и жена/, които пътували в лекия автомобил, са загинали.

Смесена сесия отчетоха азиатските пазари

http://www.investor.bg/aziia/336/a/smesena-sesiia-otchetoha-aziatskite-pazari-222908/

Настроенията бяха помрачени от по-слабото представяне на Wall Street през предния ден

Национален номер за приемна грижа започна работа с подкрепата на Мтел

http://www.cross.bg/grizha-priemni-roditeli-1517740.html

/КРОСС/ Мтел предостави безвъзмездно на Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) единен национален номер 0700 20 234, на който приемни родители от цялата страна могат да получат психологическа консултация и правна помощ. На новия номер експертите на асоциацията ще предоставят емоционална грижа, психологическо консултиране и супервизия, като при необходимост ще посредничат, за да свържат приемните родители с юристи. От началото на годината в асоциацията работят психолозите Кремена Стоянова и Владимир Иванов, които имат опит като приемни родители, работили са за специализиран център по приемна грижа и са обучавали приемни родители. Друг консултант на НАПГ - Вера Колешева, е супервайзор на асоциацията с дългогодишен опит в приемната грижа, един от авторите на методиката по приемна грижа, участвала във въвеждането на приемничеството на национално ниво. Телефонът 0700 20 234 работи всеки ден от 9 до 19 часа, като консултациите на него са безплатни. Цената на разговора към номера е според тарифния план на абоната.Мтел подкрепя НАПГ вече повече от пет години. От началото на партньорството си с асоциацията компанията е инвестирала под различни форми на финансиране над 240 000 лева за приемната грижа у нас. Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за приемни деца, осигурява ученически пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи.

Непълнолетен подкара кола във варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=328871

Непълнолетен от село Венелин в община Долни Чифлик е задържан, след като е спипан да кара автомобил в родното си място, съобщиха от полицията за Moreto.net. По случая е образувано досъдебно производство.

Кунева не знаела за скандалната обществена поръчка, оттегля я

https://www.actualno.com/education/kuneva-ne-znaela-za-skandalnata-obshtestvena-porychka-otteglja-ja-news_557303.html

Министърът на образованието Меглена Кунева е наредила оттеглянето на обществената поръчка за сувенири и рекламни матриали на стойност над 2 млн. лева. Това става ясно от прессъобщение на ръководеното от нея ведомство. „Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие“, коментира министърът, която е в отпуск. Кунева ще поиска от вицепремиера Томислав Дончев и колегите си министри, при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практ

Двама души загинаха при катастрофа край Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599736

Двама души са загинали при катастрофа край Севлиево. По първоначални данни инцидентът е възникнал към 10.30 часа между кола и товарен автомобил. При удара са загинали мъж и жена, пътували в лекия автомобил. На място са изпратени екипи на полицията, на пожарната и на спешна помощ. Движението в участъка на бензиностанция "Лукойл" се регулира от служители на пътна полиция, като автомобилите се пропускат само в едната пътна лента. От полицията съобщиха, че се очаква следобед обстановката да се нормализира.

Планират по-големи глоби за шофьори без винетки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713168

Планират по-големи глоби за шофьори без винеткиГастарбайтерите масово не залепят винетките си или слагат фолио, за да ги местят от кола на кола. За разлика от тях българските граждани съвестно си залепят винетните стикери. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Дарик. Тя допълни, че някои от транзитно преминаващите държат винетките в жабките

Животозастрахователният пазар отчита уверен растеж през първото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Животозастрахователният-пазар-отчита-уверен-растеж-през-първото-тримесечие_l.a_i.727395_at.1.html

Комисията за финансов надзор изсипа накуп данни за застрахователите през първите 5 месеца на годината. Надзорът обяви окончателните резултати от...

Анатолий Макаров е новият руски посланик в България

http://www.mediapool.bg/anatoliy-makarov-e-noviyat-ruski-poslanik-v-bulgaria-news253018.html

Руският президент Владимир Путин подписа указ за освобождаването на Юрий Исаков като посланик на Русия в България.    На негово място е назначен Анатолий Макаров, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на администрацията на президента.   Макаров е роден на 31 октомври 1951 година. Владее английски и холандски език. Заема различни дипломатически служби от 1977 година.   От 1994 до 1998 година е старши съветник в Постоянното представителство и заместник постоянен представител на Русия в ЕС. От 1998-1999 година е заместник-директор на Четвъртия европейски департамент на външното министерство на Русия.   В периода 1999-2002 година заема длъжността заместник-директор на Департамента за общоевропейско сътрудничество към ведомството. От 2006 до 2012 година е извънреден и пълномощен посланик на Русия в ЮАР и Лесото. От 2012 година е директор на Департамента за работа със съотечествениците към руското външно министерство.  

Белият рапър, който стана кралят на хип-хопа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599735

Рапърът Еминем се слави с бурно минало и остър език, но той е един от най-талантливите и успешни рапъри на всички времена. През 2011 г. Еминем официално се превърна в най-продаваният изпълнител на планетата, след като задмина по продажби дори Бийтълс. Той е продал над 155 милиона копия от албумите си, което го прави най-продаваният рапър в историята. Посочен е от списание „Ролинг Стоун" за един от стоте най-велики музиканти за всички времена. Американският рапър Еминем е роден на 17 октомври 1972-ра година, рожденото му име е Маршъл Брус Матъ...

Воден поход по река Росица и язовир Александър Стамболийски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599734

Клуб по воден туризъм към Туристически дружество „Росица Мазалат" и Община Севлиево организират воден поход по река Росица и язовир Александър Стамболийски. На 20 август походът стартира от пилчарниците до село Кормянско, а краят на етапа ще бъде базата в село Младен. На следващия ден ще бъдат обучавани млади каякари. Предвидена е и разходка до язовирната стена. Клубът по воден туризъм може да се похвали с нова придобивка.Поради големия брой желаещи да практикуват водния туризъм, управителният съвет на дружеството взе решение да закупи една дву...

Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и Google

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713162

Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и GoogleМодерният вариант на световната мрежа ни е дадена като дар от Тим Бърнърс-Лий през 90-те без собственост, авторски права и патенти, които да ни попречат да станем част от това, което можем да наблюдаваме днес. Огромна част от чарът на ранните дни на интернет е бил фактът, че информацията в него е била децентрализирана - всеки може да има собствена

Пожарникари вадиха овен от изоставена шахта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599739

Септемврийски огнеборци извадиха овен от стара неизползвана напоителна шахта, съобщават от пресцентъра на МВР в Пазарджик. Притесненият стопанин подал вчера по обед сигнал в РСПБЗН-Белово, че животното паднало в шахтата, намираща се между Септември и село Малко Белово. На мястото бил изпратен екип. Пожарникарите установили, че добичето е добре, въпреки че дълбочината на шахтата е около 7 метра. Те се спуснали вътре с щурмова стълба, вързали овена с въжета и с помощта на лебедка го изтеглили невредим. На 10 сигнала са се отзовали огнеборци и спа...

Хирурзи извадиха 3 кг топка коса от стомаха на дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713163

Хирурзи извадиха 3 кг топка коса от стомаха на детеТрикилограмова топка от коса извадиха от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна". „Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв", призна шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 години детска хирургия.

Членовете на структури на НАТО в България няма да заплащат такси, събирани от МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=328875

Членовете на военния и цивилен състав на щабове, командвания и други структури на НАТО и зависимите от тях лица, които влизат и пребивават в България във връзка с изпълнение на службата си, няма да заплащат такси, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Полицаи иззеха незаконно оръжие и боеприпаси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599737

Незаконно притежавани газ-сигналния оръжия и боеприпаси са иззети от частен дом в пазарджишкото село Ивайло. Вчера служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Пазарджик претърсили къща в пазарджишкото село Ивайло. Живеещият там 50-годишен мъж съхранявал въздушна пушка, два газ-сигнални пистолета и един револвер, пет 9-милиметрови патрона и един ловен боеприпас 12 калибър. Нито едно от оръжията не била регистрирано съгласно изискванията. Предстоят експертизи дали газ-сигналните оръжия и пневматичната пушка са преработвани за стрелба с бойни ...

На изборите: генерал срещу еврокомисарка?

http://offnews.bg/news/n_1/n_634522.html

България не е готова за жена-президент. Идеята за жена начело на държавата представлява и културен проблем в една страна, където мъжкото общество смята, че жените не са направени за политика. Ще ги опровергае ли Борисов, пита Георги Папакочев в коментар за Deutsche Welle .  Помните ли: „Защо не се напънем и на президентските избори не сложим жена за президент“? Сигурно малцина са очаквали, че това, уж закачливо, подхвърляне на премиера Борисов пред женския актив на ГЕРБ миналата година наистина може да прерасне в интрига на предстоящия президентски вот. След като БСП и АБВ подкрепиха кандидатурата на набързо трансформиралия се в цивилен политик генерал Румен Радев, въпросът е дали управляващата партия ще поеме предизвикателството да изправи жена срещу довчерашния командващ българските ВВС или ще предпочете битката да се води само между мъже - евентуално с еднакви пагони и звания. Докато Левицата набързо елиминира кандидатурите на омбудсмана Мая Манолова и евродепутатката Илияна Йотова, а лидерката на Движение 21 Татяна Дончева разумно се оттегли сама, ГЕРБ може да играе с трите си централни женски фигури на шахматната дъска: парламентарната председателка Цецка Цачева, кметицата на София Йорданка Фандъкова или сегашната еврокомисарка Кристалина Георгиева. Независимо от всички спекулации, въпросът дали Борисов ще заложи на дамски гамбит си остава загадка (до септември). Жена на "Дондуков" 2? Всъщност през 2011 година безуспешен опит за превземане на „Дондуков“ 2 предприеха две българки. Едната от тях, още при обявяването на кандидатурата си, шокира мъжката аудитория с две неща, нечувани дотогава в българската политика: Меглена Кунева обяви, че не търси партийна подкрепа, няма да поема партийни ангажименти и смята да превърне своята независимост в сила. Другата кандидатка, Мария Капон от Единната народна партия, пък беше избрала за свой вицепрезидент полковника от ВВС и офицер от Генералния щаб Николай Кисьов, който трябваше да ѝ помага по проблемите на националната сигурност. С отпадането на тези две женски кандидатури преди пет години, България пропусна шанса днес да е 18-та държава в света, начело на която стои жена. По повод избирането на Тереза Мей за премиер на Великобритания, агенция "Франс прес" написа, че жените са огромен потенциал за политиката. Дами-политици като германската канцлерка Ангела Меркел, първата президентка на Балканите - хърватката Колинда Китарович, латвийката Далия Грибуаскайте, министър-председателките на Норвегия Ерна Сулберг и на Полша – Беата Шидло, както и редица други, са безспорно доказателство за огромния капацитетна жените в политиката, твърди агенцията. Не и в България Според специалиста по политически маркетинг и пиар Арман Бабикян, българските партии не се страхуват толкова от жените, колкото от силна личност, естествен лидер, овластен като държавен глава. „Макар да твърдят, че президентските правомощия не са големи, политиците са напълно наясно, че трибуната на държавния глава е достатъчно висока, за да може оттам да се защитават лидерски и национални каузи. В този смисъл по-голямата българска беда е, че отдавна до президентската сграда на столичния бул. „Дондуков“ не се допускат силни личности“, казва Бабикян за ДВ. Експертът пояснява, че дамата-президент е и културен проблем в България, защото все още мъжкото общество приема, че жените не са направени за политика. От което произтичат допълнителни неприятности. „Да, премиерът Бойко Борисов обича да ласкае съпартийките си в ГЕРБ, но в същото време е бил и автор на доста нелицеприятни анти-женски изказвания. Нали помните, след като миналия месец Корнелия Нинова му даде срок от 48 часа да обяви собствената си президентска кандидатура, Борисов ѝ отвърна: „На мен жена не ми е давала ултиматум или, ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми". Българската преса обича да цитира и друга „крилата“ мисъл на премиера, казана по адрес на банкерката Цветелина Бориславова - че "женските" пари са змийски кости, затова никога не ги ползвал в живота си (плащал си всичко сам - и в къщи, и на ресторант). Такива атрактивни изказвания се харесват на публиката, твърди Бабикян. Но те не са запазена марка само на Борисов - БСП също има известен "опит" с тях. Един пример: по повод кандидатурата на Корнелия Нинова за лидер на БСП, червеният депутат Кирил Добрев каза следното: “Жените ги предпочитаме за други работи.” Та после му се наложи да се извинява за неуместното си чувство за хумор. "Не трябва да си правим илюзията, че само тези двамата говорят по този начин - много местни „мачовци“ разсъждават така“, допълва експертът. "За да не ни подведат отново" И все пак: повдига или снижава влизането на довчерашния генерал Румен Радев в президентската надпревара нивото на предстоящия вот за държавен глава, особено ако срещу него се изправи жена-конкурент? „Само по себе си това няма голямо значение. Аз не претоварвам с очаквания неговото участие, но и в никакъв случай не гледам на него лековато", казва Бабикян. На този етап, върху номинацията на БСП и АБВ се разсъждава повече от пропагандната страна, отколкото откъм реалните заявки и качествата на кандидата за президент. "Забележете, че веднага започнаха спекулации. Ако някой случайно се изкаже в полза на качествата на бившия командващ на ВВС, той веднага е обявяван за комунист. Ако същият този някой започне да обяснява, че човекът е доскорошен висш офицер от НАТО, обвиненията срещу него са, че е американски агент. Затова сега диалогът е на прекалено пропагандна, плитка и спекулативна основа. А отвъд пропагандната завеса ние следва да си дадем сметка за реалните качества на бъдещите кандидати. За да не ни подведат и този път“, предупреждава специалистът по политически маркетинг Арман Бабикян.

Полша ще наказва със затвор за израза „полски лагер на смъртта"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599733

Полското правителство одобри нов законопроект, предвиждащ наказания до три години затвор за всеки, който използва изрази като "полски лагери на смъртта", имайки предвид Аушвиц и други лагери, поддържани от нацистка Германия в окупирана Полша през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Законопроектът има за цел да реши проблем, с който полското правителство се сблъсква от години: чуждестранни медии - дори американският президент Барак Обама - говорят за нацистките лагери, като ги наричат "полски". Правосъдното министерство каза, че зак...

Имението "Плейбой" се продаде за 100 млн. долара заедно с Хю Хефнър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/17/2812740_imenieto_pleiboi_se_prodade_za_100_mln_dolara_zaedno_s/?ref=rss


Собственикът на мъжкото списание "Плейбой" Хю Хефнър продаде известното си имение за 100 млн. щатски долара, но ще запази правото си на ползване, заявиха негови представители, цитирани от "Ройтерс".

Имението е купено от бизнесмена Дарън Метропулос за половината от първоначалната си цена от 200 млн. долара. Според Метропулос имотът в готическо-тюдорски стил с площ от близо 2000 кв.м имал "богато наследство от истории" и бил архитектурен шедьовър.


Имението в Холмби...

Зам.-министър Маринела Петрова ще представлява България в международни финансови институции

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/08/17/2812738_zam-ministur_marinela_petrova_shte_predstavliava/?ref=rss


Правителството определи зам.-министъра на финансите Маринела Петрова за зам.-управител за България в Международния валутен фонд (МВФ), ръководител на българската делегация и член на Съветите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), съобщиха от прееслужбата на кабинета.

Петрова беше назначена за зам.-министър на финансите в края на юли на мястото на мястото на Карина Караиванова, която беше избрана от Народното...

Отчитат ръст на популацията на дива свиня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599731

Сериозен ръст в популацията на дива свиня през последните 3 години отчитат от Ловно-рибарското дружество „Сокол“ във Велико Търново. В същото време обаче в района намалява пернатия дивеч. Ловците са категорични, че основна причина за това са прекомерните пръскания на агрокултурите в земеделските площи и бързото окосяване на нивите след прибирането на реколтата. Равносметка след последните няколко ловни сезона във великотърновско е, почти 100% изпълнение на предварителния план за отстрел на дива свиня. Основен фактор за това са многото грижи, к...

Съдебен изпълнител продава за 2 млн. лв. имотите и сградата на печатницата на Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/17/2812754_sudeben_izpulnitel_prodava_za_2_mln_lv_imotite_i/?ref=rss


Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба имота и сградите, в които се намира новата печатницата на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава "Капитал daily".

Началната цена е около 15 пъти по-ниска - около 2.314 млн. лв. - от сумата, за която сградите и имотите са били ипотекирани в КТБ. Молбата за продажбата е постъпила от синдиците на банката, като в нея е искана продажба на имота и сградите. Обект на публичната продан са само теренът от четири имота с обща площ 55 дка в...

Обмислят въвеждане на комбиниран билет от 16 лв. за вход на хълма Трапезица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599730

Ръководството на Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново обмисля въвеждане на комбиниран билет за посещение на хълма Трапезица. 6 лева такса вход и 10 лева при ползване на фуникуляра предлагат от културната институция като вход за архитектурно-музейния резерват „Трапезица”. Определени са и преференциални цени. Децата до 7-годишна възраст ще разглеждат обекта безплатно. Цената на комбинирания билет за учещи ще е 12 лева, за родители с до 3 деца от 7 до 18 години – 26 лева. Български граждани над 60 години ще посещават крепостта...

Общото застраховане с продажби за близо 408 млн. лв. към края на първото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Общото-застраховане-с-продажби-за-близо-408-млн-лв-към-края-на-първото-тримесечие_l.a_i.727393_at.1.html

Комисията за финансов надзор изсипа накуп данни за застрахователите през първите 5 месеца на годината. Надзорът обяви окончателните резултати от...

Самоубилият се футболен съдия бил земеделец, живеел с майка си

https://www.24chasa.bg/region/article/5713152

Самоубилият се футболен съдия бил земеделец, живеел с майка сиСамоубилият се на стрелбище в Пловдив 26-годишен футболен съдия Христо Андреев е живеел с майка си в родното си пазарджишко село Мирянци. Не е семеен и няма деца. Бил е регистриран като земеделски производител и се е занимавал с отглеждането на зеленчуци, съобщи за "24 часа" кметът на селото Атанас Минчев.

Изгуби ли доларът своята привлекателност?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/izgubi-li-dolaryt-svoiata-privlekatelnost-222905/

Икономическите данни от двете страни на Океана и скъпите суровини не успяха да помогнат на зелените пари

Правителството разреши на търновската болница да продаде два терена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599728

Правителството разреши да бъде извършена продажба на недвижими имоти, собственост на Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Здравното заведение е акционерно дружество със смесено държавно и общинско участие, като държавата притежава 51 на сто от капитала. На продажба чрез търг ще бъдат предложени неоперативни активи за лечебницата. Това са два терена със сграда в груб строеж и постройка за енергопроизводство. Основанието за процедурата е, че липсват икономически и социални мотиви от вл...

Пет френски филма от фестивала „Любовта е лудост“2016 във Варна са с вход свободен

http://www.moreto.net/novini.php?n=328858

Пет френски филма с вход свободен ще могат да гледат варненци и гостите на града в рамките на 24-тото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“2016,съобщиха организаторите от Фестивален и конгресен център за Moreto.

МВнР: Българите, пътуващи за Украйна, да избягват райони на масови обществени прояви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599729

Министерството на външните работи препоръчва на българите, пътуващи за Украйна, да избягват районите на масови обществени прояви. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. Във връзка с нарасналото обществено напрежение, характеризиращо се с протести в големите украински градове и предвид влошената криминогенна обстановка, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи за Украйна, следното: - преди да предприемат пътуване до Украйна да се регистрират на сайта на МВнР в рубриката „Пътувам за ..." или в български...

Германският вицеканцлер показа среден пръст на нeонацисти (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599727

Видео, на което лидерът на германските социалдемократи и федерален вицеканцлер Зигмар Габриел показва среден пръст на група крайно десни демонстранти, предизвика изненада във ФРГ. Номинираха Зигмар Габриел за лидер на германските социалдемократи Миналия петък Габриел беше на посещение в провинция Долна Саксония. Там го пресрещнаха група маскирани демонстранти с плакат „Предател". На видеото се чува ка...

Марин Байчев оглави школата на "Локомотив" ГО

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599726

Бившият футболист на "железничарите" ще организира и контролира работата в детско-юношеската школа на клуба. Това е своебразно завръщане на Байчев в родния му клуб. Марин Байчев е роден на 5 юни 1970 г. в Горна Оряховица и записва над 100 мача с клуба в "А" група, в които вкарва 13 гола. Кариерата си в професионалния футбол продължава в "Черноморец"/Бс/ и "Несебър". Полуфиналист е и за купата на страната с "Черноморец" Бургас. Новият шеф  събра треньорите от школата на оперативна среща, в която участва и Ангел Минчев, който отговаря за спортно-...

"Гласувайте за Тръмп", скандират сръбски националисти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/17/2812743_glasuvaite_za_trump_skandirat_srubski_nacionalisti/?ref=rss


Стотици сръбски националисти, включително техният най-известен лидер Воислав Шешел, сакнидараха в Белград "Гласувайте за Тръмп! Гласувайте за бъдещето на Сърбия!". Те се появиха с тениски със същите надписи по време на акция пред президентството по време на посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън.

Той бе на еднодневно посещение в Сърбия на път за Косово. Една от целите на визитата му е да стимулира двете страни да нормализират отношенията си. Беград не признава за...

Тимът на „Сребърна Янтра“ донесе два трофея от конкурса „MusicForKids“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599725

Чаровната 12-годишна принцеса Жаклин Таракчи, позната от финала на „България търси талант“ и 17-годишният Маломир Ингилизов – солист на фантастичната бургаска група „Фортисимо“, представиха блестящо България на 7-я международен конкурс „MusicForKids” от 10 до 15 август в гр. Яш, Румъния. Честта да се състезават с едни от най-добрите млади гласове на Европа и Америка им бе гласувана на гала концерта на международния конкурс „Сребърна Янтра“ 2015 във Велико Търново лично от директорите Каталин Даскалу и Алина Тодаска. Избранниците на „Сребърна Ян...

Човек на Ценко Чоков преби с бухалка работник на негов враг (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713138

Човек на Ценко Чоков преби с бухалка работник на негов враг (снимки)Преди по-малко от час един от близките хора на кмета на Галиче Ценко Чоков преби човек в селото, предаде bulnews.bg. Тази сутрин Сокол Любомиров Иванов тръгнал да извежда на паша кравите на Венцислав Николов, когато бил пресрещнат от Ивайло Рачев и пребит брутално с бухалка. Мъжът получил няколко удара в главата,

Двама души са загинали при катастрофа край Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599732

Двама души са загинали при катастрофа край Севлиево. По първоначални данни, инцидентът е възникнал към 10:30 часа между лек и товарен автомобил, като в резултат на сблъсъка, двама души - мъж и жена, които пътували в лекия автомобил, са загинали. На място са изпратени екипи на полицията, на РСПБЗН и на ЦСМП-Севлиево. Движението в участъка на бензиностанция Лукойл се регулира от служители на пътна полиция, като автомобилите се пропускат само в едната пътна лента. От полицията съобщиха, че следобед обстановката се очаква да бъде нормализирана....

Амбър Хърд оттегля обвиненията си срещу Джони Деп срещу 7 млн. долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5713127

Амбър Хърд оттегля обвиненията си срещу Джони Деп срещу 7 млн. долараДжони Деп и Амбър Хърд са стигнали до споразумение за развода си. Американската актриса е оттеглила обвиненията си срещу Джони Деп в домашно насилие. Това обаче е станало в замяна на близо 7 милиона долара, които актьорът ще трябва да ѝ изплати, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.

Ангел Червенков: Нищо освен победа не ни устройва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599724

"Дунав" са много корав отбор, който е труден за преодоляване. Те обаче трябва да са наясно, че сме ги разузнали много добре и сме наясно със слабите им страни и ще ги използваме максимално", заяви треньорът на "Локомотив" ГО преди срещата от 4-тия кръг на "Първа професионална футболна лига". "Русенци ще бъдат под сериозен натиск. Излизаме само и единствено за победа", добави Ангел Червенков. Той ще проведе традиционния си брифинг в четвъртък от 11 ч., непосрествено преди заминаването на отбора за Пловдив. Тимът на "Локомотив" ГО приема "Дунав" ...

Трудова злополука разследват в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5713089

Трудова злополука разследват в Русе Трудова злополука изясняват разследващите, съобщиха от полицията в Русе. В понеделник в ОДМВР в дунавския град постъпил сигнал за пострадал работник в машинното отделение на производствен цех на фирма, намираща се на бул. „Тутракан” в Русе. На място, изпратената дежурна оперативна група на МВР е изяснила, че около 12:00 – 12:30 часа,

В Дряново идентифицират непопулярни местни ресурси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599723

През август в Община Дряново продължава работата по проект „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна " на сдружение „Платформа АГОРА". В етапа на разкриване на скрития потенциал за развитие на Общината се извършва сериозна експертна дейност, насочена към идентифициране на непопулярни и неизползвани местни ресурси и разкриване на нови възможности за развитие на дейности, свързани с алтернативен туризъм, социално предприемачество, изкуство и култура и културно-историческо наследство. В този етап ключовата роля е в ръцете на експерта Г...

Василева спокойна за парите срещу наводнения

http://econ.bg/Новини/Василева-спокойна-за-парите-срещу-наводнения_l.a_i.727392_at.1.html

Няма риск от спиране на европари, коментират се предварителни условности. Установихме, че има забавяне на проекта, когато поехме отговорност за...

Навиците на Фелпс, Болт и компания, които ще са ви полезни в ежедневието

https://www.actualno.com/curious/navicite-na-felps-bolt-i-kompanija-koito-shte-sa-vi-polezni-v-ejednevieto-news_557294.html

Зад успехите на най-добрите олимпийци стоят много труд и години на тежки тренировки. Тези хора постигат непостижими за 99% от населението неща, но някои от техните ежедневни навици могат да са полезни за всички, които искат да имат добри резултати в различни сфери на живота си. Вижте какво може да научите от начина на живот на  Новак Джокович, Майкъл Фелпс, Юсейн Болт и Симон Байлс. 1. Новак Джокович, тенисист. Представянето на Ноле на тази Олимпиада не беше особено впечатляващо, но то

Стаматов: Не виждам нещо лошо в рекламата на образованието

https://www.actualno.com/education/stamatov-ne-vijdam-neshto-losho-v-reklamata-na-obrazovanieto-news_557301.html

Колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, отговаряйки на въпрос защо е необходимо да бъдат похарчени 2 милиона лева за рекламиране на образованието със запалки, ключодържатели и други артикули. „Не виждам нещо лошо да има рекламна дейност в сферата на средното образование и колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетра

Индийци готвят спортен хечбек

https://www.actualno.com/cars/indijci-gotvjat-sporten-hechbek-news_557216.html

Индийската компания Tata Motors има намерение да разшири броя модификации на своя бестселър – хeчбека Tiago. Той ще получи версия Sport, съобщава изданието Autocar India.Първоначално производителя е имал намерение да пусне спортен вариант на друг своя модел – Bolt, като даже направи такъв прототип. Като цяло обаче Bolt не се продава добре и затова в компанията са решили да заложат на далеч по-популярния Tiago (на снимките). Очаква се хот-хечът на индийците да се отличава от стандартн

ГЕРБ отива на вота с мото: „Работим в интерес на гражданите“

https://www.actualno.com/politics/gerb-otiva-na-vota-s-moto-rabotim-v-interes-na-grajdanite-news_557302.html

„Работим в интерес на гражданите“ ще бъде предизборният слоган на ГЕРБ за президентския вот през ноември. Това реши окончателно на свое заседание днес Националният предизборен щаб на партията, който се ръководи от Цветан Цветанов. По време на заседанието беше приета и визия за графичното оформление на слогана, уточниха още от партията. Трескавата предизборна подготовка в редиците на ГЕРБ тече, въпреки че все още не е посочена самата кандидат-президентска двойка. Бойко Борисов няколк

Задържаха пътен хулиган за демонстративно шофиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713088

Задържаха пътен хулиган за демонстративно шофиранеБързо производство за хулиганство е започнато в РУ Полски Тръмбеш за демонстративно шофиране, съобщиха от МВР в Търново. Около 16:40 ч.във вторник Г.М. на 24 години от с. Климентово управлявал с несъобразена скорост БМВ 320 по ул. "Tърговска". Младият мъж дори навлязъл с мощната кола в лентата за насрещно движение,

Хиляди иракски мигранти се прибрали в родината си, разочаровани от Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=328886

Хиляди иракски мигранти са се върнали в последните месеци в родината си, разочаровани от Европа, предаде ТАСС, като цитира доклад на Международната организация по миграциите, в който се анализира миграционният поток от Ирак в Европа.

Фенове на Динамо (Букурещ) спретнаха велик номер на Стяуа

http://www.mediapool.bg/fenove-na-dinamo-bukuresht-spretnaha-velik-nomer-na-styaua-news253017.html

Феновете на Динамо (Букурещ) успяха да спретнат такъв номер на вечния си футболен враг Стяуа, който ще бъде помнен вечно. Няколко души от Динамо са успели да убедят ръководството на Стяуа, че са фирма, която се занимава с хореография на големи събития. Те са били допуснати на стадиона и са подредили много "специална" хореография, за да могат привържениците на Стяуа да изпишат "Само Стяуа Букурещ" за началото на мача им с Манчестър (Сити) от Шампионската лига.   За изумление на почти всички, наблюдаващи срещата, феновете на Стяуа вдигнаха надписа: "Само Динамо Букурещ". Ситуацията става още по-смешна, защото десетките хиляди фенове, вдигнали цветните листи, всъщност така и не разбират какво правят.   Цялото "удоволствие" от гледката остава за отсрещните сектори, които в продължение на няколко минути бурно освиркват, но феновете отсреща не знаят какво всъщност се случва и продължават да поддържат срамната хореография. Мачът бе излъчван и по телевизията, така че цяла Румъния успя да види унижението.   Крахът на Стяуа бе пълен, защото в този мач отборът загуби с 0:5 от Манчестър Сити. Разгромът можеше да е още по-голям, защото Агуеро вкара три гола, но изпусна две дузпи.    Всички резултати от мачовете в Шампионската лига:   Копенхаген – Апоел 1:0   Аякс – Ростов 1:1   Динамо (Загреб) – Ред Бул (Залцбург) 1:1   Йънг Бойс – Борусия (М) 1:3   Стяуа – Манчестър Сити 0:5

Пиян дряновец "се прави на мъж" пред полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599722

Около 22:20 ч в понеделник, в РУ-Дряново е получен сигнал за скандал в жилище в ж.к. Успех, Дряново. Изпратеният на място полицейски екип установил, че скандалът е предизвикан от 54-годишен мъж от същия град. Мъжът бил във видимо нетрезво състояние, държал се грубо и отказал да изпълни разпорежданията на униформените служители. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.  ...

Планират промени в закона за по-големи глоби на коли без винетки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599721

Гастарбайтерите масово не залепят винетките си или слагат фолио, за да ги местят от кола на кола. За разлика от тях българските граждани съвестно си залепят винетните стикери. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че някои от транзитно преминаващите държат винетките в жабките или са непродупчени. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата, обясни Павлова. Павлова ни благодари, че сме изрядни с вине...

В. Василев: Г-жа Кунева не плати ScienceDirect, защото не може да открадне от там

http://www.cross.bg/nyama-ycheni-kyneva-1517739.html

/КРОСС/ Българските учени вече няма да имат достъп до световните бази данни ScienceDirect и SCOPUS, защото г-жа Кунева не искала да плати годишния абонамент от 5 600 000 лв. Така нито нашите учени ще знаят какво става по света, нито светът ще разбере какво правят те. Същото това министерство на образованието и НАУКАТА даде миналата седмица 32 милиона ( 32 000 000 ) лева за интеграцията на циганчетата, коментира във фейсбук Васил Василев.Не се чудете, от абонамента не може да се краде и това ще има убийствен ефект върху науката, от програмите за интеграция се краде почти всичко и никога няма никакъв резултат, добавя той.

14 гениални и лесни идеи как да вдъхнете живот на дома си

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/14-genialni-i-lesni-idei-kak-da-vdyhnete-zhivot-na-doma-si-6057630

Смелият избор на нюанси е като "нож с две остриета" - може да се получи нещо фантастично или да ви се завие свят. Затова подбрахме снимки, за да илюстрираме съветите ни

България изпраща 3 камиона с хуманитарна помощ на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713085

България изпраща 3 камиона с хуманитарна помощ на МакедонияПравителството предоставя хуманитарна помощ на Република Македония за преодоляване на последствията от природното бедствие, сполетяло страната на 6 и 7 август. Решението бе взето днес на заседание на Министерски съвет. Хуманитарната помощ е под формата на имущество – палатки, походни легла, гумени ботуши, защитни комплекти,

МВнР предупреди българите в Украйна да бъдат предпазливи и бдителни

http://offnews.bg/news/n_1/n_634521.html

Министерството на външните работи (МВнР) предупреди българите, пътуващи за Украйна, да бъдат бдителни и предпазливи. Причина за това е "нарасналото обществено напрежение, характеризиращо се с протести в големите украински градове и предвид влошената криминогенна обстановка". Външно дава съвети на съгражданите ни, решили да посетят страната, преди да предприемат пътуването да се регистрират на сайта на МВнР в рубриката „Пътувам за …“ или в българските дипломатически представителства, като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят телефон за връзка. Така те ще могат да получат и актуална информация за обстановката в страната. Друга препоръка е да носят винаги със себе си валиден паспорт, като в никакъв случай не оставят вещите и документите си без надзор. Също така, при пътуване с автомобил, българите да спират само на добре осветени и оживени места по пътя и да не оставят привлекателни и скъпи вещи в салона на автомобила, след напускането му, както и своите документи и пари.  Според Външно често криминални групи създават ситуация (инсцениране на сбиване, катастрофа, припадане или друг нещастен случай), за да притъпят вниманието на чужденеца и да откраднат незабелязано вещи, пари и документи, поради което при попадане в подобна ситуация българските граждани следва да бъдат бдителни и предпазливи.  "Следва да се избягва присъствието в районите на масови обществени прояви (протести, митинги и др.); препоръчително е преди посещението в страната българските граждани да имат записани дежурните телефони на консулска служба Киев и ГК - Одеса", посочват още от МВнР. При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството на Република България в Киев и Генералното консулство в Одеса: Посолство на Република България в Украйна Адрес: П.К. 01023, гр. Киев, Украйна, ул. „Госпитальная” № 1 Телефон: +38044 246 72 37; +38044246 76 72 Факс: +38044 235 51 19 Дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672 Консулска служба Факс: +38044 234 99 29 Е-mail: Embassy.Kiev@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/ukraine Генерално консулство на Република България в Одеса, Украйна Адрес: 65062, Украйна, гр. Одеса, ул. „Посмитного”, 9 Телефон: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 Факс: +38 048 746 65 48 Дежурни телефони в извънработно време: +38 098 205-18-60; Консулска служба Телефон: +38 048 746 63 39 (По - Пт, 14.00 - 16.00 ч.) Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/ukrainegc

Загубите в норвежката петролна индустрия може би са вече в миналото

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zagubite-v-norvejkata-petrolna-industriia-moje-bi-sa-veche-v-minaloto-222904/

Според норвежки фонд, инвестиращ в облигации в сектора, преструктуриранията на компаниите са постигнали добри резултати

Хирурзи спасиха дете със Синдрома на Рапунцел във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_634520.html

Трикилограмова топка от коса са извадилиа от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна", съобщи "Дарик". "Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв", призна шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 години детска хирургия. Момиченцето постъпило в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна" след лечение в друга болница и неуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установявили перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (конкремент, образувал се в гастро-интестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела - косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз). При интервенцията д-р Румен Христов (на снимката горе), д-р Петър Стамов и д-р Галин Христов извадили от стомаха на детето безоар с размер 26 на 27 см. Внушителното чуждо тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса. Година по-рано родителите започнали да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад. Чак след операцията във варненската болница „Света Анна" обаче се оказало, че детето просто само е поглъщало косите си. Не е ясно за колко време се е формирала топката от коси в стомаха на момиченцето. Заболяването е известно и като Синдромът на Рапунцел - чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години, косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Хората не могат да храносмилат човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично. Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая. След успешната интервенция във варненската детска хирургия момиченцето е изписано.

Портретът

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271173_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82

 Митко Митев пресуши чашата и захлупи с ръце лицето си. Плачеше му се. Нищо не вървеше. Животът му се рушеше като пясъчна кула. 50 годишен, без работа. Фирмата, в която бе работил точно 23 години, фалира. Никъде не го взимаха на работа. Поглеждаха CV-то му, кратък разговор, любезности, клатене на глава, дежурното “Като вземем решение ще Ви се обадим” и после – нищо.
За месец – два надеждата се крепеше, но вече цяла година удряше на камък.  Здравето му също се влоши. Проблеми със сърцето, проблеми със стомаха. Обади се и стара дископатия. Болки и мизерия. Никаква перспектива. Никакво бъдеше. Отчаяние. А ако глътне живака? Кой ще загуби? Той самият, едва ли.

Митев стана и отиде в хола пред библиотеката. В такива моменти все по-често посягаше към мистична литература. Разгледа няколко рафта. Търсеше нещо конкретно. Тибетски размисли върху живота и смъртта. Тук я нямаше. Освен в библиотеката, имаше книги и в няколко кашона, които с години стояха в ъгъла, под прозореца. Не можеше да побере всичко по рафтовете, а му се струваше кощунство да държи книги в мазето. Имаше смътен спомен, че точно тази книга се намираше в един от кашоните. Взе да рови.

 


Попадна на един свой портрет. Извади го. Боже мой, беше го забравил! Преди десет години, негов приятел, за 40-годишния му юбилей, беше поръчал на добър портретист да го нарисува така, както го вижда, че ще изглежда след 30 години. Рисувал го по снимка. Митев – на 70 години! Като получи странния подарък Митев се усмихна, благодари, дори възкликна “Колко оригинално!”. Но всъщност не му стана приятно. Не, че можеше да си обясни  точно защо. Закачката си беше закачка. А изпълнението – великолепно! На Митев обаче от този портрет му стана тъжно. По-скоро криво. Оредяла, чисто бяла коса и много, много бръчки. Сбръчкан старец. Съсухрена кифла. Приликата, нямаше как да се отрече – удивителна! Явно Митев не искаше да гледа този портрет и го беше напъхал в кашона.

 

Взе портрета в ръце. Това, от което не му стана приятно и което му развали настроението, си беше там – оредялата бяла коса и безброят от бръчки. Съсухрената кифла си беше там. Като че ли за пръв път обаче забеляза очите. Много странни очи. Неговите, ама други. В тях имаше тъга, мъдрост, преживени битки, разочарования, но и победи. Богат поглед на 70 годишен мъж. “А дали този художник не е ясновидец?” – помисли си Митев. Много хора на изкуството имаха развито шесто чувство и сила да надзъртат в бъдещето. Дали това лице не беше наистина неговото след 20 години? Сигурно е бил ясновидец и е предсказал бъдещето чрез портрет. И нямаше никакво значение оредялата бяла коса! Нямаше никакво значение и легионът от бръчки! Очите! Само очите бяха важни! Очи на човек, който много е преживял, но се е справил! Очи на човек, който е победил живота, даже му се присмива леко, защото в ъглите на очите блещукаше ирония. Как преди десет години не беше забелязал тези очи!

 

Митев върна портрета в кашона. Порови още малко и намери търсената книга. Чете цяла вечер.

 

Когато си легна и заспа, сънува художници – ясновидци, които се бяха събрали и обсъждаха живота му. Даже един размахваше портрет, на който пишеше “Честит 80 годишен юбилей!” Обсъждаха какво ще му се случи и как това ще се запечата на лицето му след много години.

 

Когато на сутринта Митев се събуди, остана десетина минути неподвижен и си мислеше за портрета. Стана, но сякаш против волята си. Като че ли някаква ръка го водеше. Отиде в хола, изрови портрета и се върна в спалнята.

 

На стената държеше икона на Христос. Не, че беше много религиозен, но от време на време, в трудни моменти, казваше по някоя молитва пред иконата. Не някакви заучени молитви, а свои си.

 

Митев свали иконата и сложи на нейно място портрета “от бъдещето”. Погледна го, после затвори очи, сключи ръце за молитва и взе да мълви: “Моля те, нека бъда такъв след 20 години! Нека бъда като теб! Нека бъде тази бяла коса и тези бръчки! Нека бъдат тези очи – видели много, страдали и победили! Такива, иронични! Моля те, Митак!” Стоя така около десетина минути. После отнесе иконата на Христос в един от кашоните с книги.

 

Върна се пред новата икона. Погледна я с вяра и упование. Задържа поглед върху очите й. Леко присвити, те блестяха с десетки чувства. Най-силните – победа и ирония!

 

 

Митко Митев почувства небесна закрила.

 

Ръководството на Община Плевен провери на място общинските терени при „Тибор”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599720

Кметът на Община Плевен Георг Спартански, придружаван от заместник-кметовете по финанси и икономика Милен Яков и по териториално развитие арх. Невяна Иванчева, направиха оглед на място на терените, общинска собственост, до Кооперативния пазарРъководството на Община Плевен провери на място общинските терени при „Тибор”. С решение на Общински съвет – Плевен те бяха дадени за стопанисване на ОП „Център за градска мобилност” и са предназначени за паркинги. В огледа се включиха и директорът на ОП ЦГМ Иваница Бояджиева и Петя Петкова, член на Съвета ...

Буферните паркинги стават безплатни срещу абонаментна карта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/17/2812811_bufernite_parkingi_stavat_bezplatni_sreshtu/?ref=rss


Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще стопанисва буферните паркинги в София, на които ще се паркира безплатно срещу абонаментна карта за градския транспорт. Това каза пред БНР изпълнителният директор на дружеството Християн Петров.

"Идеята на буферните паркинги е да дойдем до метрото с автомобил и да го оставим там. Не се заплаща за това и в същото време автомобилите ще бъдат безплатно охранявани"" допълни Петров. По думите му приходите на Центъра за градска мобилност са се...

Общината получи терен от близо 8 дка за строеж за социални жилища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599718

Правителството прехвърли безвъзмездно на община Варна правото на собственост върху поземлен имот от 7,7 дка. Теренът се намира на ул. „Андрей Сахаров” №16 в близост до гробищния парк и „Гранд мол Варна”. Имотът попада в зона, която според интегрирания план за градско възстановяване и развитие на морската столица е определена за реализация на проекти на социалната инфраструктура. Там се предвижда да бъдат изградени центрове за настаняване от семеен тип на възрастни хора с умствена изостаналост, за социална рехабилитация и интеграция на деца, соц...

Варненски пожарникари вадиха котка из под капака на кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=328885

Служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са се включили в изваждането на котка, заклещила се в двигателния отсек на кола през изминалото денонощие, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Случката се е разиграла в следобедните часове на вчерашния ден на бул.

Две фирми искат да ремонтират Градския стадион в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5713077

Две фирми искат да ремонтират Градския стадион в РусеДве фирми се конкурират за обществената поръчка за "Модернизация и ремонт на Градския стадион в Русе". Кандидатите за ремонта са софийските "Тарктур" ЕООД и "Онтарио Спорт БГ" ЕООД. Предстои комисията по избор да се произнесе по повод на подадените оферти. За дейностите бяха отпуснати средства от Министерски съвет в размер 1 млн. лв.

Турция продължава с чистката след опита за преврат

http://www.investor.bg/drugi/338/a/turciia-prodyljava-s-chistkata-sled-opita-za-prevrat-222902/

Ердоган издаде указ за уволняването на над 2 300 полицаи и други служители в публичния сектор и армията заради обвинения във връзки с Фетхуллах Гюлен

Русе търси нови мажоретки

https://www.24chasa.bg/region/article/5713048

Русе търси нови мажоретки Русе търси нови мажоретки, съобщиха вчера от градската управа. Става дума за красиви момичета, на възраст между 12 и 16 години, които да представят подобаващо дунавския град по паради, шествия и тържества. Общински мажоретен състав „Еxtreme” при Общински младежки дом набира нови момичета с желание и мотивация за включване към творчески сезон

България изпраща хуманитарна помощ на Република Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=328882

Правителството предоставя хуманитарна помощ на Република Македония за преодоляване на последствията от природното бедствие, сполетяло страната на 6 и 7 август. Хуманитарната помощ е под формата на имущество – палатки, походни легла, гумени ботуши, защитни комплекти, кабелни и електросилови мрежи, лопати, гребла, кирки, кофи и метални колички, дезинфектанти и почистващи препарати, латексови ръкавици, водни помпи, бензинови електроагрегати, минерална вода и детски памперси.

Кои са областите с най-много проекти за стартово развитие на малки стопанства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599715

Приключи приемът на заявления за подпомагане по подмярка "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от мярка "Развитие на стопанства и предприятия" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Подадените в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" заявления за подпомагане са 3 755 със заявена субсидия 110 160 435 лева. Най-много проекти за стартово развитие на малки стопанства са подадени в областите Благоевград, Стара Загора и Бургас, а най-малко кандидати има в областите Софи...

Укрепването на рублата не означава възстановяване на руската икономика

http://www.mediapool.bg/ukrepvaneto-na-rublata-ne-oznachava-vazstanovyavane-na-ruskata-ikonomika-news253016.html

Действията на международни инвеститори, които играят на повишаването на курса на руската рубла и на други руски активи са мерило за отчаянието им. Дори слуховете за подготвяно голямо настъпления на Русия в Украйна да се окажат по-скоро безпочвени, в руската икономика няма нищо, което може да подкрепи бум на активите и е само въпрос на време централната банка на Русия да бъде принудена да отслаби националната валута.    От началото на тази година рублата бе трета в списъка с валутите, носещи най-висока печалба на кери трейдърите, които вземат назаем щатски долари, за да купуват облигации в други валути. Колебанията на курса на долара повтарят колебанията на цените на петрола, което е напълно естествено, тъй като Русия е най-големият износител в света на на енергийни ресурси, но пък успява дълго време да се задържи на повърхността, когато цените на петрола спадат. Поредният такъв период започна в началото на юли.   Действията на кери трейдърите са главната причина сега руската валута да укрепва позициите си. Наблюдатели се опитват да открият сигнали за това, че руската икономика, която е в рецесия вече втора година, вероятно ще започне да се възстановява. Само че това, което те констатират, трудно може да се определи като реална причина за укрепване на рублата. През второто тримесечие на годината обемът на брутния вътрешен продукт на Русия се е свил с 0,6%, което е по-малко от очакванията на повечето анализатори за свиване с 0,8%. В сравнение със същия период на миналата година в Русия бе отчетено леко повишение на равнището на потребление на електроенергия и на обемите на транспортираните товари. При все това такива колебания едва ли могат да се приемат като сигнал за възстановяване. С отчитане на сезонните фактори през второто тримесечие промишленото производство леко се е свило. Търговията на дребно и инвестициите са останали много под равнището си от миналата година.   Правителството на Русия не направи нищо, за да стимулира икономическия растеж: то не поощряваше търсенето, не увеличи разходите, не смекчи регулацията, нито пък повиши защитата на инвеститорите. Централната банка пък не побърза да понижи лихвите по кредитирането. В края на юли нейното ръководство реши да остави водещата лихва на равнище 10,5%, което позволява на кери трейдърите да продължават да трупат високи доходи, но пък затруднява бизнеса да заделя средства за инвестиции. Тази година основната лихва бе променена само веднъж, през юни, когато от 11% бе понижена до 10.5%.   Централната банка е насочила вниманието си към инфлацията. Според нейните прогнози след година равнището на инфлацията трябва да слезе под прага от 5%. Това е благородна цел, която обаче не непременно отговаря на потребностите на правителството. Бюджет 2016 е пресметнат при цена на петрола не по-малко от 3165 рубли за барел или 48,75 долара по сегашния курс. През първата половина на годината цената на руския петрол средно е била 37,80 долара за барел, което означава, че в бюджета се е получил много по-голям дефицит от очаквания, който трябва да бъде покрит. Освен това има и опасения заради свиването на износа и на непетролните стоки заради прекалено високия курс на рублата.   В края на юли икономическият съветник на Путин Андрей Белоусов, който силно вярва в стимулите на паричната политика, се оплака, че рублата е станала твърде силна и президентът Владимир Путин също, като ехо, изрази опасенията си по този повод, но очевидно не достатъчно, че централната банка да почувства необходимост да реагира. Всъщност централната банка направи изявление, че не планира да отслабва рублата.   Централната банка би могла да помогне на правителството като започне да купува долари на открития пазар, за да увеличи златно-валутните резерви. В известна степен тя прави това: през тази година обемът на златно-валутните резерви постепенно се увеличаваше. Само че това е недостатъчно, за да се даде отпор на натиска, оказван от кери трейдърите.   В Русия има много анализатори, които ще ви кажат, че рублата е справедливо оценена. Зависимостта на Русия от износа на петрол слабо намаля, когато цената на черното злато се понижи. Тази година Русия стана най-големият износител на пшеница. Нейният земеделски сектор бе облагодетелстван от ембаргото върху вноса на западни хранителни продукти и от относително ниския курс на рублата миналата година. Икономиката на Русия сега със сигурност е по-стабилна, отколкото през периода на поевтиняването на петрола и непосредствено след анексирането на Крим. Инвеститорите вече свикнаха със сегашното положение на Русия: тя не е нито страна парий, нито пък е икономически център. Тя е страна, която е напълно подходяща за търговия, докато лихвите са отрицателни в по-сигурните убежища.   Вероятно това е грешка. Руската икономика е приклещена в забвение. Путин не е готов да позволи повече икономическа свобода или да започне раздържавяване на голяма част от суровинната икономика на Русия. Приватизирането на дялове от петролни компании, което според плановете трябва да покрие част от бюджетния дефицит тази година, не върви толкова гладко, колкото се очакваше. Игор Сечин, шефът на Роснефт - най-голямата петролна компания в Русия, част от чиито акции правителството иска да продаде, се стреми за дял в Башнефт, другата петролна компания, готова за продажби на активи. Условията на самата Роснефт за нейното приватизиране са написани така, че новите инвеститори да имат възможно най-малко влияние при управлението на компанията.   Путин е зает с промените вътре в неговия екип: неотдавна той показа, че е готов да уволни свои стари приятели и другари и да назначи на ключови постове ново поколение бюрократи, повечето от които са бивши офицери от силите за сигурност. В петък, 12 август, Путин уволни шефа на администрацията си Сергей Иванов - един от най-близките му съратници в продължение на дълги години - и го смени с бившия дипломат Антон Вайно. Само че, когато става дума за икономиката, Путин изглежда не е в състояние да приеме каквато и да било промяна в скованата система, която той е изградил. Той може да обсъжда с експерти алтернативни сценарии, но е много по-заинтересован от геополитическите си игри в Сирия и Украйна, отколкото от опитите да се спре затихващата рецесия.   Това означава, че правителството и централната банка в крайна сметка ще бъдат принудени да понижават курса на рублата, така че бюджетният дефицит да бъде покрит. Целите за инфлацията отново ще бъдат променени: те и покупателната способност на руснаците имат много по-малко значение за Путин в сравнение със способността му да задържи контрола върху всеки един аспект от живота в неговата страна. След парламентарните избори през септември, чиито резултати почни със сигурност ще отредят победа на пропутиновата партия "Единна Русия", ще останат още по-малко причини да се възпрепятства стремителното покачване на цените. Тогава централната банка може да окаже повече натиск върху рублата.   По БТА.

В Лас Вегас разрушиха емблематично казино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599714

Сградата на „Ривиера" - едно от най-прочутите казина в Лас Вегас, беше разрушена с контролиран взрив, съобщи телевизионният канал WCTV. Вижте най-скъпите казина Решението за премахването на хотела с казино „Ривиера" беше взето през 2015 година. През юни властите сринаха първия обект от архитектурния комплекс - кулата „Монако". След разрушаването на втората кула „Монте Карло" комплексът вече ...

Турция уволни над 2000 полицаи и стотици членове на армията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/17/2812728_turciia_uvolni_nad_2000_policai_i_stotici_chlenove_na/?ref=rss


Турция издаде днес два указа съгласно извънредното положение в страната, с които уволни над 2000 полицейски служители и стотици членове на армията и на Съвета за информационни технологии и съобщения (БTK - надзорен орган за турските телекомуникационни оператори), предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА. Служителите са уволнени във връзка с опита за преврат миналия месец и са заподозрени за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиняват за...

Спортни навиците, които ще са ви полезни в ежедневието

https://www.actualno.com/curious/sportni-navicite-koito-shte-sa-vi-polezni-v-ejednevieto-news_557294.html

Зад успехите на най-добрите олимпийци стоят много труд и години на тежки тренировки. Тези хора постигат непостижими за 99% от населението неща, но някои от техните ежедневни навици могат да са полезни за всички, които искат да имат добри резултати в различни сфери на живота си. Вижте какво може да научите от начина на живот на  Новак Джокович, Майкъл Фелпс, Юсейн Болт и Симон Байлс. 1. Новак Джокович, тенисист. Представянето на Ноле на тази Олимпиада не беше особено впечатляващо, но то

Фалшиви 500 евро в обращение

https://www.actualno.com/crime/falshivi-500-evro-v-obrashtenie-news_557296.html

20-годишен младеж е обвинен от Окръжна прокуратура - Пловдив за прокарване в обращение на подправени парични знаци. С фалшива банкнота от 500 евро той не само купил в края на юни тази година лабрадор в Асеновград, но му върнали в лева и ресто от 501 лева по курса от деня. Задържаният за 72 часа Георги С. се разследва за още три идентични престъпления. И в трите случая пак става дума за банкноти от 500 евро, предаде БГНЕС.

В Испания разбиха международна наркомрежа с българско участие

https://www.actualno.com/europe/v-ispanija-razbiha-mejdunarodna-narkomreja-s-bylgarsko-uchastie-news_557297.html

Гражданската гвардия на Испания обезвреди мрежа на наркотърговци, които се занимавали с контрабанда на забранени вещества от балканските страни към Испания, и задържа седем души – български и албански граждани, съобщава испанското вътрешно министерство. В операцията срещу наркомрежата, проведена в Барселона и Тарагона, участвали полицаи от Албания и Европол. При разследването било установено, че албанците доставяли в Испания хероина, а българите го разпространявали на територията на стран

Всички медалисти от вторник (16 Август)

http://www.mediapool.bg/vsichki-medalisti-ot-vtornik-16-avgust-news253015.html

Кану-каяк, 500 метра двойка каяк, жени: 1. Габриела Сабо и Данута Козак (Унгария) - 1:43.687 минута 2. Франциска Вебер и Тина Дийце (Германия) - 1:43.738 3. Каролина Ная и Беата Миколайчик (Полша) - 1:45.207 Кану-каяк, 1000 метра едноместно кану, мъже: 1. Себастиан Брендел (Германия) 3:56.926 минути 2. Исакиас Кейрош дос Сантос (Бразилия) 3:58.529 3. Серхий Тарновский (Молдова) 4:00.852 - - - 14. АНГЕЛ КОДИНОВ (БЪЛГАРИЯ) 4:10.102 Кану-каяк, 200 метра едноместен каяк, жени: 1. Лиза Карингтън (Нова Зеландия) - 39.864 секунди 2. Марта Валчикевич (Полша) - 40.279 3. Ина Опипенко-Радомска (Азербайджан) - 40.401 Кану-каяк, 1000 метра едноместен каяк, мъже: 1. Маркус Валс (Испания) - 3:31.447 минути 2. Йозеф Достал (Чехия) - 3:32.145 3. Роман Аношкин (Русия) - 3:33.363 - - - 19. МИРОСЛАВ КИРЧЕВ (БЪЛГАРИЯ) - 3:39.363 минути - отпадна в сериите Плуване в открити води, 10 километра, мъже: 1. Фери Веертман (Холандия) - 1:52:59.8 час 2. Спиридон Янотис (Гърция) - 1:52:59.8 3. Марк Антоан-Оливие (Франция) - 1:53:02.0 - - - 15. ВЕНЦИСЛАВ АЙДАРСКИ (БЪЛГАРИЯ) - 1:53:16.1 Скокове във вода от триметров трамплин за мъже: 1. Юан Цао (Китай) - 547.60 точки 2. Джак Лафър (Великобритания) - 523.85 3. Патрик Хауздинг (Германия) - 498.90 Лека атлетика, троен скок, мъже: 1. Крисчън Тейлър (САЩ) - 17.86 метра 2. Уил Клей (САЩ) - 17.76 3. Бин Дун (Китай) - 17.58 Лека атлетика, диск, жени: 1. Сандра Перкович (Хърватия) - 69.21 метра 2. Мелина Робер-Мишон (Франция)- 66.73 3. Дениа Кабайеро (Куба) - 65.34 Лека атлетика, скок на височина (мъже): 1. Дерек Друин (Канада) - 2.38 метра 2. Мутаз Еса Баршим от Катар - 2.36 3. Богдан Бондаренко (Украйна) - 2.33 ---------------------------------------------- 10. ТИХОМИР ИВАНОВ (БЪЛГАРИЯ) - 2.29 Лека атлетика, 1500 метра за жени: 1. Фейт Кипиегон (Кения) - 4:08.92 минути 2. Гензебе Дибаба (Етиопия) - 4:10.27 3. Дженифър Симпсън (САЩ) - 4:10.53 Лека атлетика, 110 метра с препятствия (мъже): 1. Омар МакЛеод (Ямайка) - 13.05 секунди 2. Орландо Ортега (Испания) - 13.17 3. Димитри Баску (Франция) - 13.24 Спортна гимнастика, успоредка (мъже): 1. Олег Верняев (Украйна) - 16.041 точки 2. Дейнъл Лейва (САЩ) - 15.900 3. Давид Белявски (Русия) - 15.783 Спортна гимнастика, земя (жени): 1. Симон Байлс (САЩ) - 15.966 точки 2. Александра Райсман (САЩ) - 15.500 3. Ейми Тинклер (Великобритания) - 14.933 Спортна гимнастика, висилка (мъже): 1. Фабиен Хамбюхен (Германия) - 15.766 точки 2. Дейнъл Лейва (САЩ) - 15.500 3. Нийл Уилсън (Великобритания) - 15.466 Синхронно плуване, дуети: 1. Наталия Ишченко/Светлана Ромашина (Русия) - 194.991 точки 2. Хуан Сюечън и Сун Вънян (Китай) - 192.369 3. Юкико Инуи и Ризако Мицуи (Япония) - 188.055 Ветроходство, клас Фин: 1. Жил Скот (Великобритания) 36 точки 2. Василий Жбогар (Словения) 68 3. Кейлъб Пейн (САЩ) 76 Ветроходство, клас "Лазер Радиал", жени: 1. Марит Боувмеестер (Холандия) - 61 наказателни точки 2. Анализ Мърфи (Ирландия) - 67 3. Ане-Мари Риндом (Дания) - 71 Ветроходство, клас "Лазер", мъже: 1. Том Бъртън (Австралия) - 73 наказателни точки 2. Тончи Стипанович (Хърватия) - 75 3. Сам Мийч (Нова Зеландия) - 85 Ветроходство, клас Накра-17 микс: 1. Сантяго Ланге/Сесилия Каранса (Аржентина) 77 точки 2. Джейсън Уотърхаус/Лиза Дарманин (Австралия) 78 3. Tомас Заяц/Таня Франк (Австрия) 78 Борба класически стил, категория до 66 кг: 1. Давид Щефанек (Сърбия) 2. Мигран Арутюнян (Армения) 3. Расул Чунаев (Азербайджан) и Шмаги Болквадзе (Грузия) Борба класически стил, категория до 98 килограма: 1. Артур Алексанян (Армения) 2. Даниел Кабрера Луго (Куба) 3. Дженк Илдем (Турция) и Гасем Резаи (Иран) Колоездене на писта, омниум (жени): 1. Лора Трот (Великобритания) - 230 точки 2. Сара Хамър (САЩ) - 206 3. Жулиен Д'ор (Белгия) - 199 Колоездене на писта, спринт (жени): 1. Кристина Фогел (Германия) 2. Ребека Джеймс (Великобритания) 3. Кейти Марчант (Великобритания) Колоездене на писта, кейрин (мъже): 1. Джейсън Кени (Великобритания) - 10.113 секунди 2. Матайс Бухли (Холандия) 3. Азизулхасни Аванг (Малайзия) Бокс, категория до 60 кг (мъже): 1. Робсон Консейсао (Бразилия) 2. Софиян Оумиа (Франция) 3. Ласаро Хорхе Алварес (Куба) и Отгондалай Доржнямбуу (Монголия) Вдигане на тежести (мъже), категория над 105 кг: 1. Лаша Талахадзе (Грузия) 473 кг световен рекорд (215 + 258) 2. Гор Минасян (Армения) 451 (210 +241) 3. Иракли Турманидзе (Грузия) 448 (207 +241) Тенис на маса, отборно (жени): 1. Китай (Ли Сяося, Лю Шивен и Дин Нин) 2. Германия 3. Япония финал: Китай - Германия - 3:0

Цистерна изпусна пропан-бутан, евакуираха към 60 души в Николаево (обзор, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713009

Цистерна изпусна пропан-бутан, евакуираха към 60 души в Николаево (обзор, снимки)Областният управител на Стара Загора не изключва човешка намеса, може и небрежност 80-тонна цистерна изпусна газ пропан-бутан през фланец тази нощ в частен митническо-акцизен склад в град Николаево, наложи се и евакуация на близо 60 човека. Алармената инсталация подала сигнал за тревога към 2,30 часа,

Назначените врагове и приятели на Русия

http://www.mediapool.bg/naznachenite-vragove-i-priyateli-na-rusiya-news253014.html

Пиша от Крим, където пристигнах по семейни дела. Напоследък Крим се прочу по цял свят. Край пътищата тук се издигат билбордове с портрета на Путин и с някакви негови изречения. Изреченията не се виждат много, затова пък самият Путин прави впечатление на замислен, харизматичен лидер. И на приятен, вежлив човек.   Гледам го и си мисля: как така? Та нали никак не беше трудно да пресметнем или просто да допуснем, че след като „Русия придърпа Крим” (както му викат тук, в самия Крим), тя ще изгуби приятелството, доверието и уважението на повечето западни страни. Пък и не само това…   Защо тогава?   Или да вземем Турция. Доскоро руските туристи си изпотрошиха краката да ходят в Турция. Русия с особена нежност се целуваше с Турция. После дойде първо, че и второ предупреждение заради навлизането на руски военни самолети над турска територия. Накрая – трагедия. Турция се превърна в смъртен враг – оттук до края на живота. И припомнихме на турците всичко, чак до последното им историческо злодейство.   И сега изведнъж взехме, че се помирихме. Сякаш нищо не е било, като побойниците в задния двор. Обърсахме си разкървавените носове и отидохме да пием бира. А руският народ, който след трагедията със сваления самолет вписа турците (съдейки по допитванията) сред своите главни врагове, редом с украинците и американците, сега пак е принуден да ги признае за братя, ако не по оръжие (каквито някога бяхме с американците), то поне по курорти. И той ги признава, къде ще ходи…   Излиза, значи, че за Русия приятелите и враговете са точно толкова условни, колкото и руският морал, както твърдеше руският писател-емигрант Гайто Газданов, преминал през ужасите на Гражданската война. Приятел и враг в едно лице – удобно е! „За вчера ти благодарим, за днес ще отговаряш!” – пишеха сталинските вестници в годините на големия терор, когато бяха избити и много стари болшевики. Та още оттам тръгва порочната традиция да се манипулират както приятелите, така и враговете.   Макар че още преди основаването на СССР Русия открай време няма кой знае колко надеждни приятели. Да вземем например Франция. Тя ту е приятел, ту враг, после пак приятел, и пак враг. И така – докато те заболи главата. Ами да, точно както с днешна Турция.   Защо е така? Защо Русия никому не вярва?   Ами защото открай време се придържа към друга вяра, а не към вярата в източните или западните си съседи. В душата си Русия е страна-месия. Тя има божествена мисия.   Каква ли? Няма значение! Някаква! Ту да воюва срещу европейските революции (през 19-ти век), ту пък сама да тръгне на революция, която – в интерес на истината - бързо се свлича по урвата на новото самодържавие. Първо сталинското, после – подир една историческа пауза – днешното. При това във време, когато при съседите ни самодържавието отдавна вече е излязло от мода. Русия се мисли за изключителна, но не защото там хората живеят щастливо. Не, хората в Русия никога не са живели щастливо. Тя се смята за изключителна, просто защото не може да бъде нормална, като другите.   Ако Русия беше като другите страни, кримската история нямаше как да се случи, нито в средата на по-миналия век, нито днес. Защото Русия не само е особена страна. Тя смята, че всъщност е по-добра от всички останали.   Но по кои ли показатели?   По невидимите показатели на духа. И всички, които не го признават, са врагове.   Само дето никой не го признава. Едни не искат - по традиция, както поляците. Други пък не намират шапката-невидимка на Мономах. А третите изобщо дори не я търсят, те просто призовават Русия, ако може, поне малко да прилича на другите. Молят я дори.   Аха, значи се страхуват… Много добре!   Днес главен враг ни е Америка. А Китай ни се води за приятел, макар че сам не го знае. Кога ще стане следващата рокада? Никой не знае. Но всичко може да се очаква.   В Крим ми казаха, че портретите на Путин край пътя били инсталирани по тайното разпореждане на американския Държавен департамент. Но защо? Ами защото портретите дразнели… Кой дразни? Портретите! Но кого?! Направо се опулих.   После обаче се сетих. Ако Русия наистина е изключителна страна, нейното мислене трябва да бъде неподвластно на вражеската логика. Мислене, освободено от разума на врага. Тъкмо поради това Русия е толкова силна – толкова силна, че даже изнемощява от могъществото на собствения си дух.   Най-главното обаче си остава: да се избере супервраг. Всички други по протежение на руските граници нека ни бъдат просто врагове или лъжливи приятели. Трябва обаче да се търси коренът на злото!   Някога този супервраг беше Полша. Страшен враг, който предлагаше на Русия да намери себе си в Европа. После пък, след Втората световна война, супервраг стана Западна Германия. Съветските ръководители яростно я обвиняваха в реваншизъм. И народът вярваше. Та нали тъкмо Западна Германия тласна напред едно страшно за Русия дело – обединяването на вечно враждебната, в една или друга степен, Европа.   Днес пък най-омразният враг е Америка. Народът и на това повярва. Е, не докрай.   В Русия народът вярва на началството. Много му вярва. Гласува за него. Макар че не му вярва съвсем докрай. Това е още една от онези тънкости, още една особеност в дългия списък с особености: вярата в началството не е дълбока. Но и началството не вярва особено на народа. Ето защо външните, задграничните врагове и приятели, назначени от началството, в Русия служат като градинско плашило край оградата. От една страна – много страшни. А от друга – не особено.   Понякога обаче тези тънкости на враждебно-приятелските отношения водят до световни войни. И кръвта блика от гърдите на хората, а не на градинските плашила.   Mediapool препечатва есето на известния руски писател Виктор Ерофеев от интернет страницата на българската редакция на "Дойче веле". 

The Iron Knight - най-бързият камион в света

http://www.cross.bg/volvo-knight-iron-1517738.html

/КРОСС/ Поръчковият състезателен камион The Iron Knight е резултат от уникалното сътрудничество между механиците, инженерите и дизайнерите във Volvo Trucks. С изключение на двигателя и серийно произведената трансмисия I-Shift Dual Clutch, товарният автомобил е изцяло направен по поръчка. С 2400 к.с., той ще се опита да постави нови международни рекорди за скорост. На 24 август тестовите пробези ще бъдат показани в канала на Volvo Trucks в YouTube. video:https://www.youtube.com/watch?v=muBENNCXgKk Трудно предизвикателство и проект-мечта за тези, които имат интерес към техниката. Ето как екипът, който стои зад The Iron Knight, описва задачата за проектирането на специално създадения товарен автомобил. Силовата линия се базира на същия основен блок, който се използва в движещите се по пътищата Volvo FH, но двигателят се експлоатира максимално, за да произвежда максимална мощност. „The Iron Knight демострира по изключителен начин иновативната мощ на Volvo Trucks. Нашата цел беше да променим представите за техническите и дизайнерски решения и да внедрим някои от тях в нашите серийно произвеждани товарни автомобили", обяснява Клас Нилсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Trucks. Новият рекордьор разполага със значително модифициран двигател D13 с интеркулер с водно охлаждане и четири турбокомпресора, осигуряващ 2400 к.с. и въртящ момент 6000 Нм. Електрическите и електронните системи са с намалени размери и софтуерът е препрограмиран

Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и Google

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599716

Модерният вариант на световната мрежа ни е дадена като дар от Тим Бърнърс-Лий през 90-те без собственост, авторски права и патенти, които да ни попречат да станем част от това, което можем да наблюдаваме днес. Огромна част от чарът на ранните дни на интернет е бил фактът, че информацията в него е била децентрализирана - всеки може да има собствена страница, да споделя своите мисли и файлове с хората от своя независим ъгъл на мрежата, но всичко това е немислимо днес, съобщават от СофтУни.

Правителството даде на Варна държавна земя за център за социални центрове

http://www.moreto.net/novini.php?n=328873

Правителството прехвърли на днешното си заседание безвъзмездно на Община Варна правото на собственост върху поземлен имот от 7,7 дка на ул. „Андрей Сахаров” №16 в града, научи Moreto.net. Теренът попада в зона, която според интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна е определена за реализация на проекти на социалната инфраструктура – центрове за настаняване от семеен тип на възрастни хора с умствена изостаналост, за социална рехабилитация и интеграция на деца, социални жилища за хора в неравностойно положение и др.

Ще има ли сблъсък на генерали в битката за президент?

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/shte-ima-li-sblysyk-na-generali-v-bitkata-za-prezident-6057631

От БСП решават за ген. Радев, Реформаторския блок за ген Събев във вторник, от ГЕРБ се чака за Борисов

Президентската битка - сблъсък на генерали

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentskata-bitka-sblysyk-na-generali-6057631

От БСП решават днес за ген. Радев, Реформаторския блок за ген Събев във вторник, от ГЕРБ се чака за Борисов

"Музи и модели" в Националната галерия

http://www.cross.bg/hydozhnitzi-izkystvo-opit-1517737.html

/КРОСС/ "Пресечни точки" е проект на Националната галерия, който има за цел проблематизирането на културните взаимодействия на новото българско изкуство с европейския художествен опит. За изложбата "Музи и модели" кураторката Искра Траянова е подбрала десет чуждестранни и десет български художници, чиито живописни творби от периода 1900-1950 г. са част от фонда на музея. В този сгъстен отрязък от няколко десетилетия българското изкуство излиза на европейската културна сцена - с участия в Парижкото изложение, на Венецианското биенале и в престижни международни изложби. Между двете световни войни у нас се появява ново поколение художници с ярко изразен индивидуален стил. С модерните си възгледи и иновативни художествени практики те успяват да отворят и приобщят българската живопис към европейските процеси. Това са автори, получили солидно академично образование в най-реномираните художествени академии и училища в Мюнхен, Париж, Виена, Берлин, Флоренция, Рим, Торино и Прага. При възприемането на чуждия опит се откроява обща тенденция на неприемане на крайните проявления на европейския модернизъм и авангард. Интересът се насочва към неокласицизма, постимпресионизма, символизма, сецесиона и експресионизма.Представените в изложбата европейски художници се утвърждават в сложната и противоречива обстановка между двете световни войни. Тяхното изкуство попада в спокойна зона, далеч от модите на деня, чужда на крайните теории и формули в изкуството

Във Виетнам изпращат покойниците с картонени дарения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599712

Със среден годишен доход от 2000 долара, повечето виетнамци не се смятат за особено богати. Но в следващия живот могат да станат и милиардери, благодарение на символични дарения, направени от близките им. В работилница в Ханой занаятчии довършват картонен модел на Ролс ройс в почти естествена големина. До него е огромен картонен самолет - син Боинг 787 заедно с екипажа му. Погребаха мафиот с позлатена карета, розови листенца и „Кръстникът"

Повече чиновници ще бдят дали ни мамят с бензина

http://offnews.bg/news/n_1/n_634514.html

Повече чиновници ще бдят за това дали на бензиностанциите ни наливат количеството гориво, което сме платили и дали то е качествено. Това стана ясно след като днес правителството прие промени в устройствения правилник на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Във ведомството, към което са инспекторите, проверяващи бензиноколонките, се правят вътрешни размествания на щата, а целта е именно да се заделят повече хора, които да обикалят пунктовете за продажба на горива. През февруари под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП бяха извършени масови проверки по бензиностанциите. Тогава близо 29 000 л бензин и дизел бяха спрени от продажба, а освен това заради некачествено гориво бяха запечатани обекти в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. С постановлението на Министерски съвет се отварят и 9 нови работни места в Комисията за защита на потребителите. Причината затова са разширените контролни правомощия на ведомството на Димитър Маргаритов, обясняват от правителствената пресслужба.

Цената на петрола отстъпва от 5-седмичния връх, отбелязян във вторник

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-отстъпва-от-5-седмичния-връх-отбелязян-във-вторник_l.a_i.727388_at.1.html

Цените на петрола се понижиха от 5-седмичните си върхове рано в сряда заради съмненията на анализаторите, че потенциалните разговори между...

България изпраща хуманитарна помощ на Македония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599713

Правителството предоставя хуманитарна помощ на Македония за преодоляване на последствията от природното бедствие, сполетяло страната на 6 и 7 август, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Пращаме храна и хигиенни материали в Македония Хуманитарната помощ е под формата на имущество - палатки, походни легла, гумени ботуши, защитни комплекти, кабелни и електросилови мрежи, лопати, гребла, кирки, кофи и метални колички, дезинфектанти и почистващи препарати, латексови р...

Германският вицеканцлер показа среден пръст на крайнодесни протестиращи

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-vitsekantsler-pokaza-sreden-prast-na-krainodesni-protestirashti-news253013.html

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел бе похвален, но и критикуван, след като показа среден пръст на крайнодесни протестиращи, съобщи Асошиейтед прес.   Пуснат снощи в интернет видеоклип показва Габриел да прави жеста на пренебрежение към групичка неонацисти в централния германски град Залцгитер в петък.   Кадрите показват десетина крайнодесни протестиращи с плакати, на които се отправят обвинения срещу канцлерката Ангела Меркел, че е "предател на расата си" и се възхвалява починалия баща на Габриел, който е бил убеден нацист.   Отначало лидерът на левоцентристката Германска социалдемократическа партия се смее на демонстрантите, след което им показва среден пръст и им обръща гръб.    В социалните медии някои хора разкритикуваха поведението на Габриел, но мнозина го похвалиха за реакцията.

Войната като припечелване

http://www.cross.bg/nato-voiina-voiinata-1517736.html

/КРОСС/ Напоследък много анализатори сравняват ситуацията в света с онази в навечерието на Втората световна война. Бивш зам.-шеф на НАТО, който сега е край Хилъри Клинтън, призовава руснаците в Сирия да бъдат избивани тайно, в Украйна се появи движение "Убивай москалите!". Междувременно Ердоган намеква, че НАТО е ненадеждна организация, Бойко Борисов обвини ЕС за несолидарност за бежанците. Става една каша, която някои сравняват с навечерието на Втората световна война.Има прилика с навечерието на Втората световна война дотолкова, доколкото всяка локална конфронтация е предизвестие на по-сериозен глобален сблъсък. Някъде в края на XIX век имаше фраза: "Щом се стопи снегът по балканските хребети, започва световната война". Тогава, когато Балканите бяха барутено буре, някой скъсяваше фитила, който води до взрива. Сега световен ядрен конфликт от типа Вашингтон бомбардира Москва и обратно не може да има, но това не означава, че няма опасност от измислени локални конфликти, които се поддържат с голяма ярост като част от статуквото на сегашния свят. Нека да не забравяме, че има доволно много хора в света, в Европа и у нас, които искат точно по този начин да се развива ситуацията - с ненавист, с конфликти, с изразходване на боеприпаси, оръжие и други стълкновения. Защото това е храната на една голяма част от съвременната промишленост, преди всичко военната. Войната не е само танкове, самолети и оръдия. Войната е особен вид припечелване

В Бразилия започна разследване срещу Дилма Русеф

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/17/2812729_v_braziliia_zapochna_razsledvane_sreshtu_dilma_rusef/?ref=rss


Съдия от Федералния Върховен съд на Бразилия е дал ход на разследването срещу президента Дилма Русеф и предшественика ѝ Луис Инасио Лула да Силва по подозрения за възпрепятстване на правосъдието във връзка с корупционен скандал, съобщи новинарският телевизионен канал GloboNews.

Това е поредният сериозен проблем за Русеф, която е временно отстранена от поста си и на 25 август ще бъде подложена на процедура на импийчмънт в парламента по обвинения, че е манипулирала данни за държавния...

Къде и кога няма да има вода на 18 август?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599711

На 18 август 2016 г. (четвъртък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Крум Кюлявков" жк. „Дианабад" се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: ул. „Крум Кюлявков", бул. „Д-р Г.М.Димитров" бл. 61 и бл. 62ул. 157по ул. „Владимир Трендафилов" от ул. „Крум Кюлявков" до ул. „Кирил Цонев" При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на а...

Как на един италиански плаж се борят срещу нежеланите мъжки погледи?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599708

Плажът Ла Латерна в Триест е последният в Италия, който е с отделни зони за мъже и жени. Двата пола са разделени от от висока стена. От едната страна почиват жените, а от другата мъжете. Кои са най-добрите плажове в Европа (ВИДЕО/СНИМКИ) „Ако след зимата ти останала малко излишна тлъстина, ако фигурата ти не е перфектна, на този плаж ти е по-спокойно. Тук има по-малко проблеми с мъжете, отколкото на обикновените плажове, където все те оглеждат. Тук просто се чувстваш по-спо...

Увеличават се щатните места в Комисията за потребителите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/17/2812726_uvelichavat_se_shtatnite_mesta_v_komisiiata_za/?ref=rss


С девет щатни места се увеличава администрацията на Комисия за защита на потребителите (КЗП), след като правителството прие постановление за изменение на устройствените правилници на министерствата на икономиката, на енергетиката и на туризма, както и на устройствените правилници на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Увеличаването на администрацията на КЗП е обусловена от редица законодателни промени от 2014...

Отвлякоха танкер с 900 хиляди литра дизел край Малайзия

http://www.moreto.net/novini.php?n=328860

Малайзийски петролен танкер, превозващ 900 хиляди литра дизел е бил отвлечен и плава в индонезийските териториални води, предаде Ройтерс, като цитира малайзийските власти. Малайзийската агенция за мореплаване съобщи в декларация, че танкерът "Виер Хармони" е засечен във водите край индонезийския остров Батам.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване