Българите в Рио днес: Финал за Ивет Лалова и първи схватки в женската борба

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/17/2812606_bulgarite_v_rio_dnes_final_za_ivet_lalova_i_purvi/?ref=rss


Четирима българи ще участват в състезанията от дванадесетия ден на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Всички погледи ще бъдат вперени в мечтания финал на Ивет Лалова в бягането на 200 метра, а угасващите надежди за медал се насочват към женската борба. Битките при дамите на борцовия тепих стартират днес с участието на две българки - Елица Янкова и Мими Христова.

Първи на спортните арени в Рио де Жанейро ще излезе най-младият български олимпиец - състезателят по кану-каяк...

17 август в историята

http://www.cross.bg/purviyat-hilyadi-voiina-1517711.html

/КРОСС/ 986 г. - Българо-византийски войни: Самуил разгромява византийците в Битката при Траянови врата. Император Василий II Българоубиец успява да избяга.1502 г. - Христофор Колумб обявява Хондурас за испанска територия.1756 г. - С нахлуване на пруските войски в Саксония започва Седемгодишната война (1756 - 1763).1771 г. - Английският химик Джоузеф Пристли установява, че растенията отделят кислород.1807 г. - В САЩ е изпробван първият пътнически параход в света, създаден от Робърт Фултън.1876 г. - Виктор Юго произнася реч пред парламента на Франция във връзка с жестокостите при потушаването на Априлското въстание.1915 г. - Линчуване на Лео Франк за убийството на Мери Фейгън на 26 април 1913 г.1916 г. - Първата световна война: Румъния се присъединява към Антантата.1916 г. - От 17 до 22 август се осъществява настъпление на Първа армия: освободен е град Лерин.1919 г. - БЗНС с лидер Александър Стамболийски печели изборите за 18 Обикновено народно събрание.1940 г. - Адолф Хитлер обявява пълна блокада на Великобритания.1945 г. - Индонезия обявява независимост от Нидерландия.1946 г. - Начало на гражданска война в Гърция.1946 г. - От 17 до 24 август се води съдебният процес срещу Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). 22-ма души - бивши дейци и симпатизанти на ВМРО са съдени „за образуване на терористични групи за събаряне на властта". Двама от тях са осъдени на смърт.1960 г. - Габон придобива независимост от Франция.1962 г

Ивет Лалова: Утре ще оставя сърцето си на пистата

http://offnews.bg/news/n_1/n_634503.html

Аз вече изпълних моят цел – влизане в финала. Това коментира в ефира на Нова тв лекоатлетката ни Ивет Лалова , която завърши втора в полуфиналната си серия с личен рекорд за сезона от 22.42 секунди.  "Винаги съм оптимист, но ако искат да кажа, че утре отивам и взимам медал, това е трудно. Утре ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата", категорична беше Лалова. Тя обясни, че се е насочила към дисциплината на 200 метра спринт за жени. "Толкова е напреднала дисциплината, че не знам тези момичета, които тичат, дали са живи. Много спринтьорки се насочиха към тази дисциплина", каза Лалова.  За Ивет това е второ участие във финал на 200 метра на олимпийски игри. Първото беше преди 12 години в Атина. По програма бягането е насрочено за четвъртък в 4.30 ч. сутринта.

$1 млрд. щети за Украйна от руското ембарго

http://www.moreto.net/novini.php?n=328840

Най-малко на $1 млрд. възлизат щетите за Украйна, причинени от руското ембарго. Това става ясно от интервюто на заместник-министърът на икономическото развитие и търговията Наталия Миколская за „Апостроф”. Тя посочи, че става дума за преки щети, свързани износа и свиването на БВП.

Ивет Лалова отново е на финал на Олимпиада

http://www.moreto.net/novini.php?n=328843

Ивет Лалова отново ще бяга на финал на Олимпийски игри, в коронната си дисциплина 200 метра. През 2004-та година, Лалова зае пето място в Атина. Българската звезда на леката атлетика зае второ място в Полуфинал 2, и по този начин се нареди сред първите осем, които ще определят шампионката.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1517710.html

/КРОСС/ Радина Кърджилова, актрисаБорислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, бивш депутатСвилена Дечева, музикален педагог на КрисияБюрхан Абазов, бивш зам.-министър на земеделиетоСветослав Джамбов, почетен консул на Малайзия в БългарияЦвети Кръстева, пресаташе на Столична община    

Илияна Йотова: Борисов няма да се кандидатира за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5712760

Илияна Йотова: Борисов няма да се кандидатира за президент Смятам, че г-н Борисов няма да се кандидатира за президент, каза Илияна Йотова пред сутрешния блок на Би Ти Ви. Що се отнася до варианта еврокомисарят Кристалина Георгиева да бъде кандидатът на ГЕРБ за държавен глава, това вече е дежавю, каза евродепутатката от БСП. Тя заяви, че ген. Румен Радев, който е сред номираните от БСП за поста,

Б. Чуков: Май кандидатът на БСП ще играе познатата роля на проф. Иван Маразов

http://bulgarski.pogled.info/news/76303/B-CHukov-Mai-kandidatat-na-BSP-shte-igrae-poznatata-rolya-na-prof-Ivan-Marazov

/Поглед.инфо/ Ситуацията в БСП става все по-трагикомична. Лавинообразно се увеличава числото на кандидатите, които явно или скрито, искат да седнат по най-бързия начин на стола на прясно избраната Корнелия Нинова.

Intel представи свои безжични очила за виртуална реалност

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/08/17/2812601_intel_predstavi_svoi_bezjichni_ochila_za_virtualna/?ref=rss


Intel става поредната голяма компания, която представи свои очила за виртуална реалност. Компанията залага много ресурси и големи очаквания на виртуалната реалност като планира доста нововъведения в сегмента.

Intel представи новия си проект по време на конференцията Intel Developers Forum. Project Alloy се отличава от конкурентите си по това, че е изцяло безжичен.

Освен това очилата разполага с всичко необходимо, за да осигуряват пълно преживяване във виртуална реалност....

Евакуираха хора в Николаево заради изтичане на пропан-бутан, ситуацията e овладяна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599642

Теч на огромно количество газ пропан-бутан наложи евакуацията на жители на град Николаево, област Стара Загора. Ситуацията вече е овладяна, няма данни за пострадали. Около 03:00 часа сутринта е подаден сигналът за изтичането. Течът на синьото гориво е бил от многотонна цистерна на митнически склад в близост до жп гарата, съобщава БГНЕС. Евакуирани са били две от махалите на града. Спрян е бил железопътният транспорт, а също е било преустановено автомобилното движение. Тази сутрин изтичането е спряно и ситуацията овладяна. Няма данни за пострада...

Георги Костов: Отстранен е течът на газ в град Николаево

https://www.24chasa.bg/novini/article/5712757

Георги Костов: Отстранен е течът на газ в град НиколаевоОтстранен е течът на газ в град Николаево. Това каза пред „Фокус” главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. „Обезпокоителното свърши. Течът на газ от един от съдовете в газохранилището е овладян. Преустановен е някъде преди около половин час. Към момента текат вторични замервания и до половин час целият ритъм на живот в района ще се

Преглед на печата - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328833

„24 часа”: Полякините се върнаха по морето Полякините се върнаха на българското море след повече от 20 г. отсъствие. Разбира се, придружени от поляци. Доказват го рекордните ръстове на полски туристи у нас. За полугодието на 2016 г.

Кризата с изтичането на газ в Николаево бе овладяна

http://www.mediapool.bg/krizata-s-iztichaneto-na-gaz-v-nikolaevo-be-ovladyana-news253005.html

В сряда рано сутринта бе отменена евакуацията на жители на Николаево, която бе разпоредена в 3 часа през нощта заради изтичане на газ на гарата в града. Кризата започна, след като бе открито изтичане на синьо гориво от голяма цистерна в държавното газохранилище.   Властите незабавно разпоредиха евакуацията на жителите на града. Градът бе отцепен от полицейски патрули, не се допускаха хора, влакове и автомобили в Николаево през цялата нощ. Трафикът е бил пренасочен по обходни маршрути.   Електрозахранването на града също бе спряно от съображения за сигурност. Мерките засегнаха трите хиляди жители на града, която бяха изведени от града за няколко часа със съдействието на полицията в Казанлък.   След овладяването на кризата областният управител на Стара Загора Георги Ранов обясни, че има съмнение за човешка намеса, която е предизвикала инцидента.   Кметът на града Косьо Косев коментира, че е обезпокоен от наличието на склад за пропан-бутан само на 50 метра от жилищен квартал, но до този момент не е сезирал институциите за това, съобщи БНР.   Шефката на местната екоинспекция Петя Папазова каза, че газохранилището е проверено през май тази година. Тогава е било разпоредено затварянето на отделението за пълнене на пропан-бутан. Свидетели обаче са заявили, че виждат цистерни да влизат и излизат от газохранилището, съобщава БНР.

Жителите на Николаево са евакуирани заради изтичане на газ

http://www.mediapool.bg/zhitelite-na-nikolaevo-sa-evakuirani-zaradi-iztichane-na-gaz-news253005.html

Жителите на град Николаево, област Стара Загора, са били спешно евакуирани тази нощ заради изтичането на голямо количество газ от многотонна цистерна до железопътната гара в града. Движението на влаковете и спряно. Преустановено е и автомобилният трафик в района заради опасността от взрив. Електрозахранването на града също е било спряно от съображения за сигурност. В град Николаево живеят около 3000 души, които са били настанени на безопасно място, съобщи началникът на полицията в Казанлък. "Никой не знае какво е било количеството газ в държавното хранилище, тъй като това представлява държавна тайна", каза кметът на града Коци Коцев пред БНТ. Градът е бил отцепен от полицейски патрули и не са се допускали хора или превозни средства в Николаево през цялата нощ. Трафикът е бил пренасочен по обходни маршрути. Тази сутрин изтичането на синьо гориво е спряно и ситуацията е овладяна. Очаква се скоро хората да се завърнат в домовете си. Движението на автомобили вече е възстановено, съобщи Нова телевизия.

Зрител скочи от кулата в олимпийския басейн (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5712756

Любител на екстремните изживявания финтира охраната на олимпийския басейн в Рио де Жанейро и получи своята минута слава. Зрителят на състезанията по скокове във вода спринтира от трибуните към кулата и се засъблича в движение. Един от охранителите го подгони по стълбите нагоре и в крайна сметка го настигна,

Побой над момиче във Враца (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5712752

Побой над момиче във Враца (видео)За побой над дете във Враца ни съобщава зрител на NOVA. На изпратените кадри в рубриката „Моята новина” се вижда как две момичета се карат и едното от тях унижава другото, обиждайки и удряйки го. Към момента не е ясно кои са участниците в клипа и какъв е поводът за

Доган беше прав за сервилността на Борисов към Ердоган

http://bulgarski.pogled.info/news/76302/Dogan-beshe-prav-za-servilnostta-na-Borisov-kam-Erdogan

/Поглед.инфо/ Спомнете си речта на Доган през 2013 година за сервилността на Борисов към Ердоган. Днес тя звучи фатално актуално.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1517709.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София. От 11.00 часа в централата на ДСБ ще се проведе пресконференция. ***София.От 13.00 часа Националният съвет на БСП ще заседава в централата на ул. „Позитано" 20. ***Благоевград.От 09.30 до 12.30 часа в конферентната зала на хотел „Монте Кристо" ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени теми, свързани с различните проблеми, които касаят здравето на човека и съвети как да се справим с тях. ***Бургас. От 17.00 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще се проведе обществено обсъждане за кръщаване на улица в град Бургас с името „Тангра".***Бургас. В хотел България, зала Компас ще се проведе Третият обучителен семинар по проект „Отговорна игра", за организаторите на хазартни игри и техните служители. ***Бургас. От 19.00 часа на открита сцена „Охлюва" ще се проведе пиесата „Моят свят" на Театър „Трио", Бургас, България, част от фестивала „Дни на куклите". ***Велико Търново. От 20.00 часа на Паметник „Асеневци" ще се състои събитие от програмата на „Арт лято" - „На стоп към звездите" - вечер с музиката на Pink Floyd. ***Добрич. От 10.00 часа Регионална библиотека „Дора Габе" организира Летен детски клуб за деца „Играй и учи". ***Добрич. От 10

Война или преврат?

http://svetoven.pogled.info/news/76301/Voina-ili-prevrat

/Поглед.инфо/ На 12 август вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова в телефонен разговор украинския лидер Петро Порошенко да изпълни своята част от ангажиментите, за да избегне ескалацията на напрежението с Русия. Аналогична молба прозвуча и по адрес на Москва. Същият ден се проведе телефонен разговор и между външния министър на Украйна Павел Климкин и неговия европейски колега Федерика Могерини.

Направиха мозъчна операция на Димитър Цонев

http://www.vesti.bg/bulgaria/napraviha-mozychna-operaciia-na-dimityr-conev-6057615

На този етап лекарите не дават прогнози, а състоянието на популярния тв водещ остава тежко

Червен индекс за опасност от пожари в 7 области днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5712744

Червен индекс за опасност от пожари в 7 области днесВ 7 области е обявен червен индекс за опасност от пожари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус". Областите, за които важи предупреждението са: Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян. При червеният индекс са възможни бързоразпространяващи се много силни

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/bulgariya-denyat-zapochvatema-1517708.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: За спорта, нечестните игри в политиката и задкулисните стрелби вляво. Весела Лечева в „Денят започва"Тема: Кой трябва да пази небето над България? И още - армията след оставката на ген. Румен Радев. Коментар на директора на Института по отбрана проф. Тодор ТагаревТема: Ще продължи ли да се увеличава бежанския поток към страната ни. Ще успее ли гранична полиция да опази границата? Питаме евродепутата Мария ГабриелТема: Как игра върху пързалка завършва за едно 7-годишно дете в болница? Кой ще поеме отговорността, гледайте в „Денят започва"Тема: И още - последните новините за Ивет Лалова и Тихомир Иванов отолимпиадата в РиоТема: Часове преди концерта израелската музикална звезда Идан Райхел в единотк ровен разговор - какво ни разделя и как музиката събира различните светове? БТВ, "Тази сутрин" Тема: След скъпите винетки - кога ще караме по хубави пътища? Гостува министър Лиляна ПавловаТема: Има ли задкулисни договорки и братоубийствена война в БСП? Какво се случва в левицата преди президентските избори? Гост: Илияна ЙотоваТема: България в играта на големите? Спечелихме или загубихме от прегръдката между Путин и Ердоган? Коментар на депутата Методи АндреевТема: След Кончето, незрящите Виктор и Калинка покориха и Черни връх. Разказ на Кристина Газиева за умението да виждаш със сърцето сиТема: Да превърнеш храната в изкуство

Байдън: САЩ имат интерес от преки инвестиции в Сърбия

http://svetoven.pogled.info/news/76300/Baidan-SASHT-imat-interes-ot-preki-investitsii-v-Sarbiya

/Поглед.инфо/ Американският вицепрезидент Джоузеф Байдън заяви, че "САЩ има интерес от преки инвестиции в Сърбия."

Ивет Лалова ще бяга на финала на 200 метра

http://www.mediapool.bg/ivet-lalova-shte-byaga-na-finala-na-200-metra-news253004.html

Ивет Лалова-Колио се класира за финала на 200 метра на Олимпийските игри в Рио де Жанейро за втори път в своята кариера след петото си място в Атина през 2004 г. Тихомир Иванов остана десети на висок скок с 229 сантимтра, което е най-добро българско постижение в тази дисциплина на Олимпийски игри. Ивет Лалова влезе във финала с личен резултат 32-годишната ни топ спринтьорка финишира втора във втората полуфинална серия с личен резултат за сезона - 22.42 секунди при попътен вятър от 0.1 м/сек.  По този начин тя намери място сред най-добрите осем по право. Това полуфинално бягане беше спечелено от Мари-Жозе Та Лу (Кот д'Ивоар) с личен рекорд от 22.28 секунди. С най-добър резултат за финала се класира световната шампионка от Пекин 2015 и европейска рекордьорка холандката Дафне Схипърс. Тя спечели първия полуфинал с време 21.96 секунди. Втори резултат, преди битката за разпределението на медалите, дадоха американката Тори Боуи и олимпийската шампионка от Рио на 100 м Илейн Томпсън от Ямайка. Те спряха хронометрите на  22.13 секунди. Останалите финалистки на 200 м са Мишел-Лий Ахий (Тринидад и Тобаго) с 22.25 сек, Деаджа Стивънс (САЩ) с 22.38 сек и европейската шампионка от Амстердам 2016 Дина Ашър-Смит (Великобритания) с 22.49 сек. Ивет Лалова: Ще бягам с цялата си любов на финала Финалът на 200 метра жени е в 4:30 часа българско време в четвъртък. Вицеевропейската шампионка на 100 и 200 м от шампионата в Амстердам по-рано този сезон Ивет Лалова ще бяга в неудобния 8 коридор и няма шанс да спечели медал. "Изпълних моята цел - влизане във финала. Винаги съм оптимист, но ако искат да кажат, че утре ще спечеля медал, давам си сметка, че това е много трудно", каза Лалова пред Нова телевизия. "Ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата, пък какво стане", допълни тя. Най-добрият резултат на Ивет Лалова на 200 м е 22.32 секунди, постигнат преди година във финала на световното първенство в Пекин, където българката остана седма. Лалова обясни, че е съсредоточила подготовката си в дисциплината 200 м, защото "спринтът на 100 м се разви толкова много, че не знам дали са живи и истински тези същества, които бягат". Тихомир Иванов десети във високия скок При първото си участие на Олимпийски игри, Тихомир Иванов записа десето място във финала на висок скок. 22-годишният българин започна надпреварата от начална височина 222 см, която премина от първи опит. След това преодоля 225 см от втори опит. Последва успех на 229 см от първи опит и три фаула на 233 см, с което надпреварата за него приключи. Олимпийската титла в дисциплината спечели световният шампион Дерек Друин (Канада) с личен резултат за сезона от 238 см, след като не направи нито един фаул в цялото състезание. Така той донесе първият златен медал за страната си от Рио. С десетото си място Тихомир Иванов стана най-добрият български атлет при мъжете в тази дисциплина на Олимпиада. До този момент най-доброто постижение беше 12-то място на Евгени Йорданов от Токио 1964 г.

Ивет Лалова ще бяга на финала на 200 м в Рио

http://www.mediapool.bg/ivet-lalova-shte-byaga-na-finala-na-200-m-v-rio-news253004.html

Ивет Лалова-Колио се класира за финала на 200 метра на Олимпийските игри в Рио де Жанейро за втори път в своята кариера след петото си място в Атина през 2004 г. Тихомир Иванов остана десети на висок скок с 229 сантимтра, което е най-добро българско постижение в тази дисциплина на Олимпийски игри. Ивет Лалова влезе във финала с личен резултат 32-годишната ни топ спринтьорка финишира втора във втората полуфинална серия с личен резултат за сезона - 22.42 секунди при попътен вятър от 0.1 м/сек.  По този начин тя намери място сред най-добрите осем по право. Това полуфинално бягане беше спечелено от Мари-Жозе Та Лу (Кот д'Ивоар) с личен рекорд от 22.28 секунди. С най-добър резултат за финала се класира световната шампионка от Пекин 2015 и европейска рекордьорка холандката Дафне Схипърс. Тя спечели първия полуфинал с време 21.96 секунди. Втори резултат, преди битката за разпределението на медалите, дадоха американката Тори Боуи и олимпийската шампионка от Рио на 100 м Илейн Томпсън от Ямайка. Те спряха хронометрите на  22.13 секунди. Останалите финалистки на 200 м са Мишел-Лий Ахий (Тринидад и Тобаго) с 22.25 сек, Деаджа Стивънс (САЩ) с 22.38 сек и европейската шампионка от Амстердам 2016 Дина Ашър-Смит (Великобритания) с 22.49 сек. Ивет Лалова: Ще бягам с цялата си любов на финала Финалът на 200 метра жени е в 4:30 часа българско време в четвъртък. Вицеевропейската шампионка на 100 и 200 м от шампионата в Амстердам по-рано този сезон Ивет Лалова ще бяга в неудобния 8 коридор и няма шанс да спечели медал. "Изпълних моята цел - влизане във финала. Винаги съм оптимист, но ако искат да кажат, че утре ще спечеля медал, давам си сметка, че това е много трудно", каза Лалова пред Нова телевизия. "Ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата, пък какво стане", допълни тя. Най-добрият резултат на Ивет Лалова на 200 м е 22.32 секунди, постигнат преди година във финала на световното първенство в Пекин, където българката остана седма. Лалова обясни, че е съсредоточила подготовката си в дисциплината 200 м, защото "спринтът на 100 м се разви толкова много, че не знам дали са живи и истински тези същества, които бягат". Тихомир Иванов десети във високия скок При първото си участие на Олимпийски игри, Тихомир Иванов записа десето място във финала на висок скок. 22-годишният българин започна надпреварата от начална височина 222 см, която премина от първи опит. След това преодоля 225 см от втори опит. Последва успех на 229 см от първи опит и три фаула на 233 см, с което надпреварата за него приключи. Олимпийската титла в дисциплината спечели световният шампион Дерек Друин (Канада) с личен резултат за сезона от 238 см, след като не направи нито един фаул в цялото състезание. Така той донесе първият златен медал за страната си от Рио. С десетото си място Тихомир Иванов стана най-добрият български атлет при мъжете в тази дисциплина на Олимпиада. До този момент най-доброто постижение беше 12-то място на Евгени Йорданов от Токио 1964 г.

Ивет Лалова ще бяга на финала на 200 м на Олимпиадата

http://www.mediapool.bg/ivet-lalova-shte-byaga-na-finala-na-200-m-na-olimpiadata-news253004.html

Ивет Лалова-Колио се класира за финала на 200 метра на Олимпийските игри в Рио де Жанейро за втори път в своята кариера след петото си място в Атина през 2004 г. 32-годишната ни топ спринтьорка финишира втора във втората полуфинална серия с личен рекорд за сезона с време  22.42 секунди при насрещен вятър от +0.1 м/сек.  По този начин тя намери място сред най-добрите осем по право. Тоза полуфинално бягане беше спечелено от Мари-Жозе Та Лу (Кот д'Ивоар) с личен рекорд от 22.28 секунди. С най-добър резултат за финала се класира световната шампионка от Пекин 2015 и европейска рекордьорка холандката Дафне Схипърс. Тя спечели първия полуфинал с време 21.96 секунди. Втори резултат, преди битката за разпределението на медалите, дадоха американката Тори Боуи и олимпийската шампионка от Рио на 100 м Илейн Томпсън от Ямайка. Те спряха хронометрите на  22.13 секунди. Останалите финалистки на 200 м са Мишел-Лий Ахий (Тринидад и Тобаго) с 22.25 сек, Деаджа Стивънс (САЩ) с 22.38 сек и европейската шампионка от Амстердам 2016 Дина Ашър-Смит (Великобритания) с 22.49 сек. Финалът на 200 метра жени е в 4:30 часа българско време в четвъртък.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/intervyu-nyama-godini-1517707.html

/КРОСС/ "Крадци точат ток като за цял град", е водещото заглавие на"Монитор". За повече от три години, кражбите на ток се оценяват за почти 30 милиона лева,сочат данни на електроразпределителните предприятия. Най-много са нелегалните ползватели на ток в Западна България, уточнява публикацията. "Съдебен изпълнител продава имота и сградите на печатницата на Пеевски", информира "Капитал дейли". Обявата за продажбата е от понеделник, стойността е над два милиона, близо 15 пъти по-малко от цената, за която са били ипотекирани в КТБ. Според вестника продажбата няма да има смисъл, ако синдиците не предложат и машините. "ГЕРБ не отрича за Кристалина Георгиева", пише "Труд" по повод очакванията управляващата партия да посочи кандидата си за държавен глава. Любен Дилов, представен като идеолог на "Гергьовден", казва за "24 часа", че генерал Радев най-много се доближава до представата за президент на съмишлениците му. "Земя" публикува отчет за първите сто дни на поста председател на БСП на Корнелия Нинова. В отчета тя отхвърля нападките, че няма да се съобрази с искането на местните структури за обединяване на левите партии зад общ кандидат за президент. "ВУЗ-овете масово са със свободни места и след третото класиране", информира вестник "Сега"

"Лудогорец" започва битката с "Виктория" за място в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/17/2812599_ludogorec_zapochva_bitkata_s_viktoriia_za_miasto_v/?ref=rss


"Лудогорец" започва тази вечер битката в последния квалификационен кръг на Шампионската лига. Жребият за плейофите отреди съперник на българския шампион да бъде чехшкият първенец "Виктория" (Пилзен).

Първата срещна е днес на националния стадион "Васил Левски", реваншът - на 23 август на "Дусан арена".

"Трябва да изиграем един високо интелектуален мач и евентуално да спечелим. Искаме отново да влезем в групите на Шампионската лига. Това ще е добре за клуба, за футболистите...

Евакуираха близо 3 хил. заради изтичане на газ в Старозагорско

http://offnews.bg/news/n_1/n_634502.html

Държавно хранилище на газ изпусна гориво рано тази сутрин и паникьоса жителите на град Николаево. Течът на синьо гориво е регистриран в 3 часа тази сутрин. Хранилището се намира в района на жп гарата в града и е държавна собственост, съобщава БНТ.  Изтичането наложи пълна евакуация на жителите на Николаево, които са около 3 хиляди души. Част от жителите бяха настанени във физкултурната зала на Николаево. Движението на автомобили в града беше забранено, като бяха блокирани и входовете към него. Спрян беше жп транспортът, както и електрозахранването.  При теча няма пострадали, но опасността от взрив е била висока, защото газът е по-тежък от въздуха и стои долу на земята, поясняват специалисти. Никой не може да каже какво е количеството, защото представлявало държавна тайна, каза кметът на града Коци Коцев, цитиран от националната телевизия. След 7.00 часа тази сутрин стана ясно, че ситуацията е овладяна. Директорът на пожарната в Стара Загора главен комисар Стоян Колев съобщи за БНТ, че към този час няма риск за жителите на града. Информацията е, че течът на гориво е спрял. По непотвърдена информация става въпрос за изтичане на синьо гориво от 80-тонна цистерна.

За над 2 млн. лв. Кунева ще рекламира образованието с отвертки, запалки и антистрес топки

https://www.actualno.com/education/za-nad-2-mln-lv-kuneva-shte-reklamira-obrazovanieto-s-otvertki-zapalki-i-antistres-topki-news_557212.html

Министерство на образованието и науката обяви обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2 050 000 лв., без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от заданието, обявено в разгара на летните отпуски. Срокът на изпълнението на поръчката е четири години, т.е. отвъд редовния мандат на настоящото правителство, пише БГНЕС. За да не обявява серия от обществени поръчки за рекламни материали, ръководеното от вицепремиера по европе

Късмет е да живеем във времето на Ивет Лалова. Защото такива като нея се раждат рядко

https://www.actualno.com/actualno/kysmet-e-da-jiveem-vyv-vremeto-na-ivet-lalova-zashtoto-takiva-kato-neja-se-rajdat-rjadko-news_557217.html

По света има много добри спортисти. И малко велики. И снощи светът видя как великата Ивет Лалова пише история. Само който не знае каква е ситуацията в късите бягания, не може да осъзнае колко невъзможно трудно е да влезеш във финалите, доминирани от години от анаболните четирикрилни гардероби цвят венге. Българката Ивет Лалова се класира за финала на 200 м на Олимпиадата в Рио за втори път в кариерата си. Първият беше на първите й Игри в Атина през 2004 г. Тогава, едва 19-годишна, тя беше фин

Турция освобождава 38 000 затворници, уволняват се хиляди полицаи и военни

https://www.actualno.com/asia/turcija-osvobojdava-38-000-zatvornici-uvolnjavat-se-hiljadi-policai-i-voenni-news_557215.html

Турските власти са направили законови поправки, според които около 38 000 затворници ще бъдат пуснати на свобода, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг. В Twitter министърът написа, че това не е амнистия и се отнася само за лица, осъдени за престъпления, извършени до 1 юли 2016 година. В тях не влизат осъдени за умишлено убийство, производство и търговия с наркотици, престъпления срещу сигурността на държавата и конституционния ред, разгласяване на държавна тайна и нарушения, подсъдни

Кога (ако изобщо) Великобритания ще излезе от ЕС?

https://www.actualno.com/features/koga-ako-izobshto-velikobritanija-shte-izleze-ot-es-news_557224.html

Брекзитът ще трае по-дълго, отколкото си представяха британските избиратели преди референдума през юни. Кога Великобритания ще излезе окончателно от ЕС? И дали ще излезе изобщо? Ето най-важните въпроси и отговори. Има ли график за Брекзита? В края на седмицата британските вестници съобщиха, че новата правителствена ръководителка Тереза Мей може би ще изчака чак до октомври 2017 година, преди да подаде молбата за излизане от ЕС. След това преговорите за условията могат да продължат най-късно до

Русия подарява на Сърбия 6 самолета "МиГ"- 29, ако ги ремонтира сама

https://www.actualno.com/balkani/rusija-podarjava-na-syrbija-6-samoleta-mig--29-ako-gi-remontira-sama-news_557225.html

Русия е готова да подари на Сърбия 6 самолета "МиГ" - 29, ако ги ремонтира сама, предава белградското електронно издание "Blic". Изданието се позовава на източници от сръбската военна делегация, която се завърна от посещение в Русия. "Blic" съобщава, че според висши офицери споменатите военни самолети могат да пристигнат като подарък, а ангажимент на Сърбия ще бъде единствено заплащането на техния ремонт. Нов самолет "МиГ"- 29 струва около 65 млн. долара, докато ремонтът на 4 самолета ще бъде

САЩ съжаляват за руските въздушни удари от Иран

http://svetoven.pogled.info/news/76299/SASHT-sazhalyavat-za-ruskite-vazdushni-udari-ot-Iran

/Поглед.инфо/ Използването на територияна на Иран от Русия за въздушни удари в Сирия предизвиква съжаление у САЩ, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонер.

Корабчето „Белла” спира да вози за ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599601

На 17 август, сряда, корабчето "Белла" няма да извършва курсове между "Аспарухово" и Морска гара. Причината е планирана профилактика на ферибота в Белослав, който „Белла" подсигурява. "Белла" няма да извършва курсове между "Аспарухово" и Морска гара на 7 и 21 септември, 5 и 19 октомври, 2 и 23 ноември....

Кого мразиш най-малко - това ще е дилемата пред френските избиратели

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/08/17/2812287_kogo_mrazish_nai-malko_-_tova_shte_e_dilemata_pred/?ref=rss


В мрачния сатиричен роман "Подчинение" ("Soumission") на Мишел Уелбек френската политическа сцена е обърната надолу с главата след преизбирането през 2017 г. на Франсоа Оланд, най-непопулярния президент, когото страната е имала. "Във Франция се установи странно потискащо настроение, нещо като задушаващо отчаяние, всеобхватно, но пробивано от проблясъци на бунт", пише Уелбек в бестселъра от 2015 г., разказва Ноа Баркин от "Ройтерс".

Девет месеца преди реалните френски избиратели да...

Евакуираха жители на град Николаево заради изтичане на газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5712728

Евакуираха жители на град Николаево заради изтичане на газЖители на град Николаево, област Стара Загора са евакуирани заради изтичане на газ. Това съобщи пред „Фокус” говорителят на ОДМВР-Стара Загора. Той обясни, че заради сигнал за изтичане на газ от държавно газохранилище в района на жп гарата районът в момента е обезопасен. Наложило се е евакуация на жителите, които се намират в близост до теча.

Върховният съд на Бразилия разреши разследването срещу Дилма Русеф

http://offnews.bg/news/n_1/n_634501.html

Бразилският Федерален върховен съд разреши да започне разследване на Дилма Русеф и на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва за предполагаемо възпрепятстване на разследване за корупция, свързано с националния петролен гигант Петробраз, предадоха световните агенции. Генералният прокурор на Бразилия Родриго Жано е поискал най-висшият съд на Бразилия да разреши началото на разследването на Русеф и Лула да Силва. Русеф е временно отстранена от президентския пост в очакване на процедура по импийчмънт в Сената, която ще започне на 25 август. Искането на Жано за разследване срещу Русеф и Лула да Силва се основава на показания на сенатора Делсидио Амарал, арестуван заради корупция в края на миналата година. Той се съгласи да сътрудничи на следствието и разказа, че Русеф на три пъти се опитала да се намеси в разследването на корупционния скандал с Петробраз. Според сенатора Лула да Силва пък предлагал да плати на бившия водещ мениджър на компанията Нестор Серверо да се откаже от показанията си срещу други участници в престъпната схема в Петробраз. Според бразилския телевизионен канал Глобо друга причина за разследването е опитът на Русеф да назначи в кабинета си Лула да Силва. Целта на това назначение било Лула да Силва да се измъкне от разследване за корупция, водено срещу него. Корупционната схема в Петробраз е довела до отклоняване от бюджета на компанията на суми в размер на няколко милиарда долара. В ареста вече са няколко държавни чиновници и служители на Петробраз. По последни данни сред лицата, които ще трябва да се явят по една или друга причина в съда заради скандала с Петробраз, има над 60 политици, в това число настоящи и бивши парламентарни лидери, партийни лидери и губернатори.

Прогноза за времето в сряда, 17 август

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599641

В сряда преди обяд ще бъде слънчево. Около и след обяд, главно над северозападната половина на страната, ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотрайно.Над югоизточните райони ще остане слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса.Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи.Над планините в сутрешните часове ще бъде слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна об...

Наследство от Америка? Не е за всеки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5712378

Наследство от Америка? Не е за всеки Може и да звучи цинично, но многото пари не всеки може да ги понесе. Тази история е стара като света - когато човек получи даром много пари, животът му се преобръща на 180 градуса. Какъвто е примерът с Гошка, която “удари” 68 милиона евро от лотария в Испания, а после се видя в чудо и се принуди да се скрие от целия свят.

Най-важното от Варна във вчерашния 16 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328803

Конкурс дава идеи за визия на павилиони в Морската градина Общо 95 проекта от 34 държави на пет континента са подадени в рамките на Международния конкурс „Effix pavilion” за съвременна и вдъхновяваща идея за визия на павилиони в Морската градина, който стартира в средата на месец май.

Удар срещу Саудитска Арабия от територията на Йемен, убити 7 цивилни

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/76298/Udar-sreshtu-Sauditska-Arabiya-ot-teritoriyata-na-Iemen-ubiti-7-tsivilni

/Поглед.инфо/ Седем цивилни бяха убити днес в южната част на Саудитска Арабия в резултат на взрив на снаряд, изстрелян от територията на Йемен от бунтовници хусити, съобщава Ройтерс.

БСП издига днес кандидат-президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_634500.html

Националният съвет на БСП ще реши днес кой ще бъде одобрен за кандидат-президент. Най-вероятната кандидатура е тази на досегашния командир на Военновъздушните сили генерал Румен Радев . Миналата седмица номинацията му беше одобрена на обща среща между ръководствата на БСП и АБВ. Последната дума обаче има пленумът на социалистическата партия. Допитването до местните структури на социалистите показа, че сред другите номинирани, най-много гласове са събрали Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев и Михаил Миков. Омбудсманът Мая Манолова , която също получи широка подкрепа, в открито писмо до медиите съобщи, че се оттегля от надпреварата, заради съмнения за задкулисни договорки и огорчена от приятелския огън срещу нея. Вътрешната опозиция в БСП обвини Корнелия Нинова, че е застанала зад кандидатурата на генерал Радев, който според тях е бил наложен от Георги Първанов. Затова се очаква да предложат друг кандидат.

Форд пуска до 2021 г. напълно самоуправляем автомобил

http://svetoven.pogled.info/news/76297/Ford-puska-do-2021-g-napalno-samoupravlyaem-avtomobil

/Поглед.инфо/ Американската автомобилна компания Форд смята да представи на пазара своя първи изцяло самоуправляем автомобил до 2021 година.

Горещо време днес и до 36°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5712733

Горещо време днес и до 36°Днес преди обяд ще бъде слънчево. Около и след обяд, главно над северозападната половина на страната, ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Над югоизточните райони ще остане слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 31° и 36°.

БСП издига официално ген. Румен Радев за кандидат-президент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/17/2812421_bsp_izdiga_oficialno_gen_rumen_radev_za/?ref=rss


Националният съвет на БСП се събира на закрито заседание днес, за да приеме платформа за президентските избори и официално да издигне кандидата на партията за държавен глава. Очаква се това да бъде освободеният като командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев, около чиято кандидатура се обединиха ръководствата на БСП, АБВ и малките формации в коалицията "БСП Лява България".

Кандидатът за вицепрезидент се очаква да бъде издигнат на следващ пленум, макар социалисти да...

Румъния идеална за кибератаки

http://svetoven.pogled.info/news/76296/Rumaniya-idealna-za-kiberataki

/Поглед.инфо/ Румъния е идеалното място за кибер атаки срещу цели както вътре в страната, така и в чужбина.

Пътна обстановка в страната - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328832

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: В средната разделителна ивица при км 317+500 в посока София и при км 340+200 при Вратица-Българово в посока Бургас се извършва демонтаж на мантинела, поради настъпило пътнотранспортно произшествие, до 17.

Чакат 15 000 на стадиона за “Лудогорец” - “Виктория”

https://www.24chasa.bg/sport/article/5712338

Чакат 15 000 на стадиона за “Лудогорец” - “Виктория”Петричев: Най-тежкият съперник, но съм оптимист Атмосферата като за Шампионска лига завладя Националния стадион “Васил Левски”. Той бе брандиран изцяло по правилата на УЕФА за най-престижния клубен турнир - такива са изискванията и за плейофите за влизане сред 32-та най-силни отбора в Европа. Тази вечер от 21,

Вакантните позиции за одитори в държавните структури са 140

https://www.actualno.com/business/vakantnite-pozicii-za-oditori-v-dyrjavnite-strukturi-sa-140-news_557204.html

При утвърдена бройка за вътрешни одитори 581 души в държавните структури, назначените такива са само 441. Остават незаети 140 места за одитори, сочат данните от публикувания за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитието на финансовото управление и контрол и вътрешния одит в публичния сектор за периода 2016-2020 г., пише БГНЕС. Изглежда, че държавната администация в България няма желание да бъде обект на вътрешен контрол, съдейки по данните от проекта. Макар и да не е посочено изри

Директна причина за оставка на премиери "Слънце" - издавиха ни!

https://www.actualno.com/viewpoint/direktna-prichina-za-ostavka-na-premieri-slynce---izdaviha-ni-news_557088.html

1504 824 141 евро от общо 1 770 381 345 евро. Толкова е заплашена да загуби България заради мотаене и липса на експертиза по време на първото правителство на сегашния премиер Бойко Борисов. Парите са част от ОП "Околна среда" (ОПОС) за новия програмен период, 2014 – 2020 година. Не мисля, че има нужда да обяснявам каква новина е това. За някои може би трябва – те още вярват, че Борисов е спасител и всеки, който не е бил минимум премиер, няма право да го критикува, защото няма опит д

Ford премахва педала и волана от своите автономни коли

https://www.actualno.com/cars/ford-premahva-pedala-i-volana-ot-svoite-avtonomni-koli-news_557206.html

Американският производител Ford разработва автономни автомобили, които няма да се нуждаят от педали и волан. Машините трябва да бъдат готови да излязат на обществените пътища през 2021 г., като първоначално няма да се продават, а ще се предлагат по модела „рейдшеринг” – ще се използват за съвместни пътувания с помощта на онлайн-програми, съобщава Automotive News.Новите автомобили на Ford ще бъдат изцяло автономни, като Обществото на инженерите от автомобилната промишленост (Soc

6 грешки, които трябва да направите през живота си

https://www.actualno.com/curious/6-greshki-koito-trjabva-da-napravite-prez-jivota-si-news_557207.html

Животът е дълъг процес от изживявания. Някои от тези изживявания ни дават ценни уроци, които всеки оценява различно. Може би важното е да успеем да извлечем полезното от тях и да продължим напред, придобивайки нужния опит. Тук са събрани 6 грешки, който трябва да направите през живота си, подбрани от Radioone, от които със сигурност всеки човек, може да си изведе поука. 1. Изберете лесния начин Много е изкушаващо да избегнете цялата необходима работа и да изберете възможно най-лесния изход от

Супа от праз и сирене „Крема“

https://www.actualno.com/recipes/supa-ot-praz-i-sirene-krema-news_557198.html

Необходими продукти: 3 стръка праз (500 г) 1 малка глава целина 50 г краве масло 2 с.л. брашно 2 кубчета пилешки бульон   За застройката: 125 г сирене „Крема“ 2 жълтъка 6 с.л. кисело мляко   Начин на приготвяне: Нарежете на ситно праза и го задушете под капак в сгорещеното масло за около 3 минути. Настържете целината и я добавете към праза. Поръсете с брашното, разбъркайте и сипете 1,2 л гореща вода. Добавете кубчетата бульон и варете около 20-30 минути на ти

Северна Корея разработи свой вариант на интернет телевизия

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-razraboti-svoj-variant-na-internet-televizija-news_557214.html

Северна Корея е разработила свой собствен вариант на интернет телевизия при липса на връзка с глобалната мрежа. Централната телевизия в страната показа 15-минутна програма, с която представи разработката, кръстена "Манбан". Системата разполага с тунер и цифров телевизионен приемник, а услугата е достъпна през телефонната линия чрез модем. Освен основните телевизионни канали чрез "Манбан" севернокорейците ще могат да гледат спортни програми и да четат вестници и новини. Северна Корея няма откр

Историята на 41-годишна олимпийка от Рио трогнала света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599624

Три десетилетия в спортната гимнастика и участие на седем олимпиади - постижението е на 41-годишната узбекистанска състезателка Оксана Чусовитина, която е най-възрастната гимнастичка в олимпийската история. Зад успеха й обаче се крие огромно изпитание, съобщава

Казвахме на управляващите - не давайте право на убежище, а хуманитарен статут на бежанците

http://svetoven.pogled.info/news/76294/Kazvahme-na-upravlyavashtite-ne-davaite-pravo-na-ubezhishte-a-humanitaren-statut-na-bezhantsite

/Поглед.инфо/ Проблемите, които се появиха в Европа, трябва да се разгледат на основата на текста на Женевската конвенция за бежанците. Още когато тръгна бежанският поток сигнализирахме, че тя е правена в съвсем друго време, в годините след Втората световна война и визира съвсем други условия.

Предлагат възстановяне на част от съкратените курсове на маршрутките в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599401

Предложение на живеещите в кв."Румена Войвода" и "Колуша" Групата общински съветници от ПП „ Зелена партия" Кюстендил предлагат да бъдат възстановени два от спряните курсове по линия №1 в 18.30 и 19,00 часа на маршрутките и един по линия №2 - в 12, 45 ч.На последното заседание на Общински съвет предложението част от курсовете по маршрутните линии да не бъдат съкращавани не получи получи подкрепа, като не достигна 1 глас....

Николич: Сърбия не желае да въведе санкции срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5712722

Николич: Сърбия не желае да въведе санкции срещу РусияСърбия не може да въведе санкции против Русия, заяви президентът на страната Томислав Николич на срещата си в вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, съобщава "Фокус", позовавайки се на РБК. „Ние сме свързани с Русия, ние сме свързани със САЩ, където живее голяма сръбска общност“, отбеляза Николич. Освен това на срещата той за пореден подчерта,

Те му помогнаха, той ги взриви

http://www.dnes.bg/eu/2016/08/17/te-mu-pomognaha-toi-gi-vzrivi.312617

Белгия упражнила натиск да измъкне от затвор в Ирак сочения за мозък на атентатите в Брюксел

Пръскат срещу кърлежи, има карантинен период

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599600

При благоприятни метеорологични условия днес и утре срещу кърлежи ще бъдат третирани около 200 декара тревни площи, обхващащи всички обособени площадки за свободно разхождане на домашни кучета в Пловдив. Екипите на ОП „Дезинфекционна станция“ работят с разрешени за използване препарати, в разрешената им за употреба концентрация и разходна норма. Карантинният срок е 24 часа....

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=328829

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 17 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 до 16:30 часа - Варна, кв.

Разширяват паркинг в район "Централен"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599590

В район „Централен” ще се обособи паркинг от 350 квадратни метра между бул. „Васил Априлов“ и ул. „Христо Чернопеев“,  който се явява като разширение на изграден такъв през 2015 г. Новите паркоместа са около 20. Теренът ще бъде разчистен от отпадъци , след което ще бъдат транспортирани до лицензирано сметище, информират от районната администрация. След изкопните дейности ще бъде положена основа от баластра с дебелина 20 см. Като втори пласт ще се положи 10-сантиметрова настилка от н...

Продължава разследването на обира на казино в Стамболийски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599597

Районна прокуратура-Пловдив извършва разследване по досъдебно производство спрямо три лица за грабеж от казино. В ранните часове на 11 юли 2016 г. те отишли в казино в Стамболийски, като стигнали дотам с автомобил, взет под наем. Двама от тях влезли в казиното, а третия чакал в близост до залата. Първите две лица, които били с маски на лицата, заплашили крупието, след което отнели 600 лева и напуснали местопроизшествието. Ивайло К., Мирослав М. и Владимир С. са били задържани на 15 август 2016 г. след оперативно-издирвателни мероприятия на отде...

Любен Дилов: РБ днес е като морско свинче - нито е морско, нито е свинче

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5712403

Любен Дилов: РБ днес е като морско свинче - нито е морско, нито е свинчеОще акценти: България ходи по много тънък лед, а зад нас стъпва мечка - без значение дали е северна руска, или американско гризли Не планираме споразумение с БСП, но сме готови да работим с всички сили за победата  на Радев, който максимално се приближава до представата ни за президента ВМРО има време да премисли дали да не излъчи

Б. Чуков: Май кандидатът на БСП ще играе познатата роля на "проф. Иван Маразов"

http://www.cross.bg/marazov-nachin-nadprevara-1517706.html

/КРОСС/ Ситуацията в БСП става все по-трагикомична. Лавинообразно се увеличава числото на кандидатите, които явно или скрито, искат да седнат по най-бързия начин на стола на прясно избраната Корнелия Нинова. Тяхното число вече надмина големия брой "издигнати" партийни и непартийни кандидати за президентската надпревара. Релефно изпъква и в двете цитирани групи един и същи проблем: липса на реална самооценка. Това коментира на страницата си във Фейсбук анализаторът Боян Чуков. Май кандидатът на БСП в сегашната президентска надпревара ще играе познатата роля на "проф. Иван Маразов", която последният изпълни по блестящ начин преди години по поръка на Андрей Луканов... и бе избран за президент Петър Стоянов, допълва той.

Струваше ли си този срам за България, г-н премиер?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271172_%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B3-%D0%BD+%D0%B

 Когато си нарушил безцеремонно собствените си и международните закони и, опитвайки се да го прикриеш и замажеш, си се оплел в куп противоречия и лъжи, трябва да намериш някаква изключително основателна причина за действията си. И най-добре - някаква смъртна заплаха, която не ти е оставила друг изход. Българският премиер я намери.

Паралели с Османската империя

„Ние сме в тежката хипотеза на мигрантска суперкриза“, „ни най-малко не сме по-лесни (разбирай - не отстъпваме лесно), просто сме страшно уязвими“, обясни той с присъщата си страдалческа (много повече от друг път) поза.

„Трябва да се опитам всячески да запазя отношенията“ с Турция. Внушението: ако не бяхме ѝ угодили, Турция можеше умишлено да предизвика вълна, която да залее Европа с бежанци. Разбирай: близо 3 милиона души могат да тръгнат към Европа - както по времето на Османската империя, стигнала чак до Австрия. Но понеже „Европа е заградена навсякъде вече“ и „те няма как да стигнат до Австрия“, ще останат къде? В България!

Отделно пък България ще се окаже и „първата сигурна държава по мигрантския път“, от което пък следва, че „всичко, което е задържано в Европа, ще се върне“. И пак внушение: 400-500 хиляди от Европа могат да бъдат върнати в България!. „Не ми се мисли нататък“, заключи премиерът с още по-кахърен от обикновено вид. Така че и другите да се откажат да мислят. Но ние не сме от тях, затова ще продължим нататък.

Имаме сделка

Ден след като чухме тези излияния, бе оповестено, че турският премиер звъннал на българския, за да му предложи двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем. Българският премиер пък се съгласил с предложението. (Какво е то, засега не е ясно. Както и какви са гаранциите, че ще бъде спазвано и че няма да последва някое друго искане, което не може да се откаже). С други думи – ура, имаме сделка!

С нея и без нея, в случая се сблъскват две фундаментално противоположни гледни точки. Според едната, позорното, самоунизително и недалновидно потъпкване на принципите за самоуважение и цивилизованост е цена, която не може да бъде оправдана от никаква сделка. Според другата, сделката си струва цената, защото непосредствените интереси са по-важни от „кухите“ принципи. Тъй че взетото решение е пример за политическа хитрост и държавнически прагматизъм.

Турските медии отразиха достойно казуса "Бююк"

И първата, и (особено) втората гледна точка подлежат на елементарна фактологическа и логическа проверка. За целта трябва да си отговорим на въпроса: какво щеше да стане, ако българското правителство бе спазило законите и не беше изпълнило искането на Турция? С други думи – реалистична ли е обрисуваната от премиера картина?

Измислици и спекулации

Някои от неговите твърдения не се нуждаят от особен коментар, защото са толкова грубо и очевидно неверни и заблуждаващи, че стават само за много слабо информирана публика. Като например това, че Европа можела „да ни върне“ половин милион бежанци. По принцип основание за това би могъл да бъде т.н. Дъблински регламент, според който бежанците трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани. Само че, първо: преминалите през България, регистрирани в страната и после избягали и стигнали до Европа бежанци са десетки пъти по-малко. И второ: този регламент на практика не се спазва и скоро ще бъде променен. По официални данни, от началото на годината в България са върнати всичко на всичко 357 души. Голяма част от които после или пак са избягали, или са върнати в родните им страни.

Още по-безотговорно и манипулативно е сравнението с Османската империя, целящо да събуди някакъв атавистичен страх - сякаш бежанците се канят да нахлуят в България с огън и меч. Още повече че, дори да приемем днешна Турция за наследничка на Османската империя, в случая тя не е завоевател, а първа жертва по пътя на бежанските „орди“.

Политическите реалности

Турският президент Ердоган и българският премиер Борисов

От друга страна е много трудно да бъде обосновано твърдението, че Турция може „умишлено да ни залее с бежанци“. Нужна е доста богата фантазия, за да си представи човек физически как точно може да стане това. По-важни обаче са политическите реалности. Всъщност, внимателният прочит показва, че Анкара предупреждава и заплашва с друго: че няма да прилага споразумението с ЕС в частта му за приемането на мигранти обратно на турска територия. Това споразумение обаче не се прилага и сега. Освен това (абстрахирайки се от предназначената повече за вътрешна употреба реторика на турските лидери) предположението, че Турция може да си позволи по някакъв начин умишлено да предизвика бежанска вълна към Европа, силно надценява „коварството“ и подценява здравия разум в турската политика. Изправена пред икономически проблеми, заобиколена от политическа враждебност и заплахи за сигурността, нуждаеща се от помощ за справяне с намиращите се на територията ѝ милиони бежанци, Турция е поне толкова зависима от западните си партньори в ЕС и НАТО, колкото и те от нея. И съвсем не е в толкова силна позиция, че да изнудва, колкото си иска. Просто има граници, които не може да си позволи да прекрачи.

Силно преувеличена заплаха

Още по-важно е, че целта на огромната част от бягащите мигранти въобще не е да живеят в България (или в Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Унгария...), а пó на север и на запад. Те за нищо на света не биха тръгнали, ако нямаха надежда, че могат да продължат в желаната посока. Тоест, аргументът на премиера, че границите по пътя им стават все по-трудно пропускливи, а страни като Германия и Австрия стават все по-негостоприемни, може да се използва със същата сила и в подкрепа на точно обратната на неговата прогноза. Освен това засилващите се мерки по българската граница, както и в Егейско море, също ще действат все по-обезкуражаващо за бежанците.

Ясен Бояджиев

Тъй че потокът вероятно, както и досега, ще продължи още дълго време да втича и изтича - с известни вариации нагоре или надолу. Ситуацията, разбира се, не е успокояваща, а много неприятна и ще изисква още много усилия, „безсънни нощи, свръхнапрежение“ (по думите на премиера) и финансови средства. Но прогнозата за някакво нейно рязко и катастрофално влошаване и за задаваща се „мигрантска суперкриза“ е, меко казано, силно преувеличена.

Страхът като универсален инструмент

„Нека не бъда упрекван, че си играя със страховете на хората“, казва премиерът. Всъщност обаче той прави точно това. И не е единственият. Напоследък напомпването на естествените притеснения на хората е най-модерният политически похват. Страхът върши отлична работа преди избори, но е и универсален инструмент за прикриване или оправдаване на всякакви безобразия - по-големи и по-грозни дори и от „случая Бююк“.

Колкото до самия премиер, може би не страхът от бежанците, а от нещо съвсем друго го прави толкова отстъпчив в този случай. Но той си знае най-добре.

10 изкусителни причини да похапвате боровинки в снимки

http://www.vesti.bg/10-izkusitelni-prichini-da-pohapvate-borovinki-v-snimki-6057592

Боровинките са храна за мозъка и са чудесен помощник за свалянето на килограми. Вижте защо да ги похапвате

"Инфинити" представя първия в света двигател с променлива компресия

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/08/17/2812386_infiniti_predstavia_purviia_v_sveta_dvigatel_s/?ref=rss


На автомобилния салон в Париж тази есен, японският производител "Инфинити" ще представи първия в света двигател с променлива компресия, съобщиха от компанията. Той е разработен след повече от 20 години работа.

Моторът с означението VC-T има степен на сгъстяване, която варира между 8:1, позволяваща висока динамика и 14:1 (даваща икономичност). Усъвършенстваната логика за управление на двигателя автоматично прилага оптималната степен в зависимост от условията на шофиране.
...

10-то място за Тихомир Иванов на Игрите в Рио, влезе в историята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599640

Българският атлет Тихомир Иванов се класира на 10-о място на скок височина в първото си участие на Олимпийски игри, съобщава Gong.bg. На финала нашият атлет преодоля от първия път височина от 229 см, с което за втори път изравни личния си рекорд на Игрите. 22-годишният Иванов стартира с 222 сантиметра, след това направи един неуспешен и един успешен опит на 225, а след 229 имаше три фаула на 233. Българин е на финал в Рио при дебюта си на Ол...

Експертна комисия ще се произнесе за проблемната сграда на "Отец Паисий"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599605

В едноседмичен срок експертна комисия към Министерството на културата ще излезе със становище дали изкопните дейности около сградата на ул. „Отец Паисий“ 13 в Пловдив са законосъобразни. Това каза Стоилка Игнатова, която е главен инспектор в „Инспекторат за опазване на културното наследство“ и отговаря за Южен централен район. Днес по-рано представители на културното ведомство направиха оглед на място в присъствието на собствениците на имота. Старинната постройка изненадващо бе съборена през юли, като идеята е на нейно място да се строи нова. ...

17 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=328828

Събития: 986 г. – Българо-византийски войни: Самуил разгромява византийците в Битката при Траянови врата. Император Василий II Българоубиец успява да избяга. 1502 г. – Христофор Колумб обявява Хондурас за испанска територия.

Майка и бебе със сифилис откриха в Пазарджишко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599585

Двама пациенти със сифилис са диагностицирани в Пазарджишко през втората половина на този месец, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. В един от случаите венерическото заболяване е при новородено. Заразата му е предадена от неговата майка, която е родила преди десетина дни. В момента се лекуват в МБАЛ-Пазарджик. В региона за същия период е регистриран и нов заболял от марсилска треска, с който пострадалите от болести, пренасяни от кърлежи за годината стават 12. Първият заразен бе лекуван още през февруари, когато...

Дете поряза ръката си на пързалка в Русе

https://www.actualno.com/ruse/dete-porjaza-rykata-si-na-pyrzalka-v-ruse-news_557181.html

Дете поряза ръката си на пързалка в Русе, след което се е наложило да му направят 13 шева, съобщи БНТ.   Според наредба Номер 1 на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството, стопанинът на местата за игра е длъжен веднъж годишно да проверява състоянието на уредите. От Общината само проверяват дали си е свършил работата или реагират при подаден от граждани сигнал. От началото на годината в Русе са ремонтирани 20 детски площадки. До края на 2016-а година Общината предвижда

Павлова благодари на всички, които си купуват винетки

https://www.actualno.com/politics/pavlova-blagodari-na-vsichki-koito-si-kupuvat-vinetki-news_557199.html

"Искам да багодаря на всички български водачи, които пътуват с винетки по пътищата. Направихме проверка и показа, че родните водачи пътуват съвсетно и с винетки - годишни или месечни. Вече имаме събрани почти 380 млн. лева. Ако направим сравнение с миналата година, то тази година имаме повече продадени винетки. Проверката показа, че гастербайтерите наистина шмекеруват. Техните винетни стикери са много леко залепени, което значи, че те си ги разменят." Това каза в ефира на bTV министърът н

В Банкок арестуват ловци на покемони

https://www.actualno.com/asia/v-bankok-arestuvat-lovci-na-pokemoni-news_557191.html

Полицията в Банкок е получила заповед да засили мерките за безопасност по пътищата и да арестува шофьори, които играят на популярната игра „Покемон гоу“ и зад волана, съобщи БГНЕС. "Такова поведение застрашава безопасността на другите участници в движението и е нарушение на закона", каза генерал Адул Наронгсак, заместник-началника на столичната полиция. Той не уточни какво ще се случи на арестуваните нарушители. Според местното законодателство, наказанието за използване на телефон

Според нова версия Анита Мейзер убила мъжа си от страх, че ще я остави

https://www.actualno.com/crime/spored-nova-versija-anita-mejzer-ubila-myja-si-ot-strah-che-shte-ja-ostavi-news_557195.html

Дни след странното убийство на културиста Николай Димов във Варна не стихват клюките и интерпретациите при какви обстоятелства съпругата му Анита Мейзер го е умъртвила. "Причините за престъплението на Анита Мейзер ще бъдат изяснени в тяхната пълнота в края на досъдебното производство. Подсъдимата сама е подала сигнала за смъртта на съпруга си. Част от онова, което е заявила пред разследващите, е без процесуална стойност, поради което няма смисъл да бъде коментирано. Другата част от разказа ѝ с

Ивет Лалова отново е на финал на Олимпиада

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599639

Ивет Лалова пак ще бяга на финал на Олимпийски игри в коронната си дисциплина 200 метра, съобщава Gong.bg. През 2004-та година Лалова зае пето място в Атина. Българската звезда на леката атлетика зае второ място в Полуфинал 2, и по този начин се нареди сред първите осем, които ще определят шампионката. 32-годишната Ивет взе дистанцията с най-добрия си резултат за сезона - 22.42 секунди, като пред нея с 22.28 секунди се нареди Мари-Жозе Та Лу от Кот Д`Ивоар. Дафне Шиперс и Илейн Томпсън продължиха от Полуфинал 1, с доста по-силни времена - 21.96...

Кендъл Дженър страда от странна мания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599625

Манекенката и риалити звездата Кендъл Дженър страда от странна мания - трипофобия, при която се изпитва ужас от малки дупки, съобщава Контактмюзик. "Всеки, който ме познава, знае, че страдам от трипофобия, признава Дженър. Най-популярните манекенки в Instagram (СНИМКИ) На хората като мен им прилошава от малки дупки, подредени в неправилна форма. Така изглеждат вендузите в пипалата на октопода".

17 оферти за строежа на тунел „Железница“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271171_17+%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB+%E2%80%9E%D0%96%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%E2%80

 17 кандидати подадоха оферти за изпълнители на обществената поръчка за проектиране и строеж на най-големия тунел у нас „Железница“, част от лот 3.1 на автомагистрала „Струма“. Това стана ясно от процедурата за отваряне на документацията, стартирала вчера в централата на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

До месец става ясен изпълнителят на проекта за 250 млн. лева

Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лева и обхваща 4,46-километров участък от магистрала „Струма“ между 366-и и 370-и км, който включва тунел „Железница“, планиран с дължина от 2 километра. Заложено е строителство на две мостови съоръжения с обща дължина 700 м – едното от тях преминава над жп линията София – Кулата и над пътя Симитли – Благоевград. Срокът за изпълнение е 1400 дни.

Експерти от АПИ коментираха пред „Труд“, че изпълнителят на проекта ще бъде избран в рамките на месец.

Припомняме, че проектът трябва да бъде реализиран по оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.“.

Обществената поръчка стартира в края на миналата година от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП). В началото на април парламентът закри НКСИП, а всички дейности на компанията преминаха към АПИ месец по-късно.

Офертите постъпили в Агенция „Пътна инфраструктура“ са на:

  • Обединение „Галерия Струма“ ДЗЗД;
  • Асталди ЕС ПИ ЕЙ;
  • Обединение „Струма Лот 3.1 -Железница“ ДЗЗД;
  • ДЗЗД „Ташяпъ-Струма 2017“;
  • Консорциум „Струма лот 3.1“
  • ДЗЗД „Железница 2016-Дуйгу-инжконсултпроект-екип Котов“;
  • Обединение „БГ Струма Железница 2020“;
  • Обединение „Тунел Железница 2016“ ДЗЗД
  • Обединение „Геопът – Железница – К“;
  • ДЗЗД „Лот 3.1 Тунел Железница“;
  • СП ИТИНЕРА СпА – СИНА СпА
  • „ИНЧ“ АД;
  • ХВС Галерия ДЗЗД;
  • Д/в Актор -АЕР ДЗЗД;
  • Обединение „Струма Железница“;
  • Обединение „КОНДОТЕ – МОНОЛИТ“ ДЗЗД;
  • ДЗЗД АМ Струма тунел 2016.

Лалова: Ще оставя сърцето си на пистата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/lalova-shte-ostavia-syrceto-si-na-pistata-6057613

Българката даде най-доброто си време за сезона, а дебютантът ни на Олимпийски игри зае десето място

Лалова е на финал, Иванов постигна исторически успех

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/lalova-e-na-final-ivanov-postigna-istoricheski-uspeh-6057613

Българката даде най-доброто си време за сезона, а дебютантът ни на Олимпийски игри зае десето място

Заловиха най-опасния крадец на БМВ-та у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271170_%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%86+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9C%D0%92-%D1%82%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0

 Полицаите следили арестувания цял месец

Бургаски полицаи заловиха 26 годишен автокрадец от Враца с инициали Д.С. Месец преди това, криминалистите били по петите му и следели всеки негов ход. Те имали сигнал, че Д. С. е спец по краденето на „БМВ“- та. След като плячкосвал луксозните возила, обикновено собственост на летовници- чужденци, той ги транспортирал, като използвал крадени регистрационни табели от други автомобили.
Посред бял ден, около 12.15 часа, врачанинът бил засечен да краде луксозно „БМВ“, собственост на немски туристи. Това станало на паркинг в Бургас, до блок 118 в комплекс «Изгрев».
Полицаите изчакали автокрадецът да отвори автомобила и да се качи в него. Белезниците щракнали около китките му в момента, в който се опитвал да го запали и да потегли. При ареста, от Д. С. са иззети ръкавици и ключ за привеждане в движение на автомобила.
Установено е, че Д. С. работи в съучастие с други мъже от Враца, които също са на територията на Бургаски регион през активния летен туристически сезон. В процес на документиране е дейността им по противозаконните отнемания на луксозни автомобили с чуждестранни регистрации, собственост на туристи, почиващи по Южното Черноморие. Мишена на крадците, освен беемвета, били и марките «Ауди» и «Ланд Роувър».
По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от ОД на МВР. Полицаите са по следите и на останалите от групата, за която е установено, че е съпричастна към кражбине на близо 15 автомобила «БМВ», с чуждестранна регистрация, висок клас.

Европари в риск заради грешки на чиновници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271169_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B

 МОСВ: Взехме мерки, няма спрени пари

Въпреки отпуснатите милиони от Брюксел България не е намалила риска от наводнения. Страната доплаща близо 3 млн. лева за довършване на забавен европроект, изпълнен от чиновнически грешки, и рискува замразяване на европари по оперативна програма „Околна среда“.

Това показва одит на Сметната палата, обхващащ периода от 01.01.2012 до 30.06.2015 г. в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и в Управляващия орган (УО) на оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Отпуснатите пари, които са около 20 млн. лева, са за изпълнение на директива на ЕК, която изисква от страните членки да имат дългосрочни мерки за намаляване на риска от наводнения.

Три са етапите за постигането на това – предварителна оценка на риска от наводнения, изработване на карти на заплахата и риска от наводнения и приемане на планове за управление на риска. Задачата е възложена на четирите басейнови дирекции у нас и финансирана от ОПОС.

За периода обаче те не са изпълнили и са забавили основни дейности по проекта, поради което ековедомството трябва да доплати над 3 млн. лв. за довършването на поетите ангажименти. Според Сметната палата основните проблеми се дължат на късно стартиране на проекта, недостатъчен административен капацитет, честа смяна на екипи в басейновите дирекции и лоша координация.

„ОПОС 2014-2020 не е застрашена от спиране заради плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН). След констатирано закъснение министерството предприе спешни мерки. До края на 2016 г. се очаква МС да приеме и четирите плана за управление на риска от наводнения, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

На 17 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5712142

На 17 август рожден ден иматРумен Порожанов, изпълнителен директор на ДФ “Земеделие” Яна Маринова, актриса Александър и Константин Владигерови, джаз музиканти Доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиника по артроскопска травматология в УМБАЛ “Софиямед” Галя от “Каризма” (Галина Курдова), поппевица Проф. Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с народите

US разузнавачи: Путин строи бункери за ядрена война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271168_US+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8%3A+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D1%80

 Руският президент Владимир Путин е наредил да бъдат построени десетки нови командни бункери, които устояват на ядрена атака, съобщава британският в. “Дейли мейл”, цитирайки източници от американското разузнаване. Бункерите, изградени през последните няколко години, били разпръснати из цялата страна. Разузнаването на САЩ било разтревожено, че въпреки опитите на Москва и Вашингтон да намалят ядрения си арсенал след края на студената война, сега Русия се готвела за мащабен конфликт. “Русия се готви за мащабна война, която според нея ще е ядрена, като тя ще извърши първата атака”, казва Марк Шнайдер, бивш експерт от Пентагона. Според него в същото време САЩ не се готвели сериозно за голяма война, а още по-малко за ядрена. Руски медии посочили, че бункерите са били изградени като част от новата национална стратегия за сигурност. “Дейли мейл” припомня, че веднага след студената война страната е построила няколко подобни подземни бункера както в столицата Москва, така и в Урал. Новата руска стратегия за ядрена отбрана струва милиарди, припомня британският вестник. Американски военни експерти коментират, че САЩ могат да отговорят на новата заплаха, като разработят ядрени оръжия, които могат да проникват на голяма дълбочина и да достигат руските бункери. Наскоро американският генерал Къртис Скапароти посочи, че Русия очевидно модернизира стратегическите си сили, така че ядреното оръжие на отделните държави и на НАТО продължава да е изключително важна част от западната защита. 


Изключителна Ивет Лалова на финал на 200 метра в Рио

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271167_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%9B%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+200+%D0%BC%D0%B5%

 Ивет Лалова показа отново невероятната си класа, като се класира на финала на 200 метра на олимпиадата в Рио. Българката завърши втора в серията с 22,42 сек, което е най-доброто и постижение за сезона. Пред нея бе Мари Жозе Та Лу с 22,28 сек. Това е втори финал на Ивет на 200 метра на олимпийски игри. Първият бе преди цели 12 години в Атина, когато още невръстна тя завърши на пето място. "За съжаление не може да връщаме времето назад. Заради това се движим само напред. Само най-близките ми знаят какво означава този финал за мен. Колко усилия вложиш за това класиране. Острани на някои изглежда лесно, но всъщност е невероятно трудно", сподели Ивет след като се класира сред най-добрите осем. "Утре ще бягам за цяла България", обеща Ивет.  Съпернички на Ивет утре сутрин от 4,30 българско време ще са Дафне Схипърс (Холандия), която е най-добрата в света в момента, Тори Бауи и Дежа Стивънс  от САЩ, олимпийската шампионка на 100 метра от Рио Илейн Томпсън (Ямайка), Мишел Ли-Ауе (Тринидад и Тобаго),  Та Лу и Дина Ашър-Смит (Великобритания).


Над 600 опълченци от габровския край се бият рамо до рамо с руските освободители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599638

Изложбата „Свободата - изстрадана и заслужена (Габровското участие в Освободителната война)" е посветена на 139-та годишнина от освобождението на Габрово и Шипченската епопея. До 31 август може да видите тази изложба в Регионален исторически музей - Габрово, който съхранява значителен масив културни ценности, белязали Руско-турската освободителна война и габровското участие в нея. Потомците на опълченци са основните дарители на скъпи реликви, запаметили събития и хора. Габровци оказват многостранна военна, разузнавателна, икономическа и медицин...

Пазарът на жилищата при съседите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271166_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Средно срещу 1000 EUR може да се купи 1 кв.м жилищна площ в Букурещ. В някои райони цената достига до 2500 EUR/кв.м, като например Авиаторилор. Малко по-евтино – около 500 EUR/кв.м, е в Северната зона. В някои квартали, като например Флораска, стойността на квадратен метър варира между 900 EUR и 1700 EUR.

„Разбира се цените могат да се променят драстично в зависимост от състоянието на инфраструктурата, транспортната достъпност, близост до парк и други градски забележителности и удобства. От значение е и годината на строителство, степента на мебелираност на жилището”, обясняват местни брокери.

Дву- и тристайните жилища са най-много търсени на пазара в румънската столица. Пазарът се движи предимно от млади купувачи на възраст между 25 и 30 години, които купуват първо жилище.

Вижте как мъхът помогнал за появата на кислород на Земята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599633

Всичко е започнало с мъха, обявиха учени, които твърдят, че това растение е произвело необходимото количество кислород за животните и хората на Земята, съобщи АФП. Животът на Земята се е появил преждевременно Преди около 470 милиона години, мъхът започнал да се разпространява, като осигурил на планетата ни първия стабилен източник на кислород, позволил на интелигентните форми на живот да процъфтяват.

Германия: Предупреждение за балон на пазара на имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271165_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0

 Пазарът на недвижими имоти в Германия процъфтява, но по мнение на експертите това може да доведе до опасни спекулации, пише ДПА. В големите населени места цените на имотите и наемите продължават да растат, строителните предприемачи са затрупани с поръчки, а евтините кредити за строеж са добра възможност да се инвестира в собствен дом. Особено в Берлин, Хамбург и Мюнхен жилищната площ е дефицитна стока, но специалистите вече предупреждават, че балонът на пазара на имоти може да се спука.

продължава да е Мюнхен, където по изчисления на агенцията за недвижими имоти JLL средната цена за наем на жилище е 16,90 EUR/кв.м., като тенденцията е възходяща. И това не е изключение. В Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Лайпциг, Щутгарт и Мюнхен през първата половина на тази година цените са се покачили средно с 6% в сравнение с предходната, което е най-високата стойност от момента на водене на статистиката през 2004 г.

Солените цени на наемите

са резултат от съществения скок на цените на недвижимите имоти. Някои наблюдатели следят този процес със загриженост. „Във все повече региони бумът на имотите сочи, че очакванията за тяхната реализация на пазара са завишени, което е предпоставка за създаване на балон на недвижимите имоти“, отбелязва Роланд Дьорн, експерт от Института за икономически изследвания в град Есен.

Специалистите от Банката за международни разплащания са изчислили, че цените на имотите в Германия са с повече от 10% от дългосрочните средни стойности, което би трябвало да алармира за опасността от задаваща се финансова криза. „Бумът на недвижими имоти придобива все повече чертите на балон“, предупреждава Ралф Солвеен от Commerzbank, цитиран от ДПА. Според него една от основните причини за това е фактът, че цените все повече се отдалечават от други важни фактори. Така например, от 2010 г. насам те се покачват по-бързо от наемите, от общото ценово ниво и от доходите на домакинствата. Частният институт за изследвания Емпирика е установил в осем от общо дванайсет големи града една „по-скоро висока опасност от балон“.

Ситуацията би могла да се изостри допълнително от Brexit, тъй като се предполага, че не малко британски компании биха преместили седалището си в Германия. Това би било добре за германската икономика, но би могло също така да тласне цените на недвижимите имоти още по-нагоре.

Прогнозите на Германския съюз на наемателите не сочат в момента индикации за опасност от балон. „Цените за покупка на жилище се покачват, но едновременно с това растат и наемите, съобщава директорът на съюза Лукас Зибенкотен. „Балон би означавало едното да се покачва, а другото да изостава“. Но едно е ясно: „Интересът към недвижимостите в Германия е огромен“, подчертава Зибенкотен.

В Берлин почти

с цел инвестиция, което би могло да бъде предпоставка за образуването на балон. Напрегнатата ситуация на пазара на недвижими имоти може да бъде разрешена само чрез намеса от страна на държавата, която да наложи регулация на имотите в съответните населени места, за да може те да бъдат достъпни за гражданите, твърди Зибенкотен. Вече са налице и първите сигнали в тази посока. „Ако има достатъчно жилищна площ, цените сами ще се коригират“. Все пак

Докато бумът в големите градове продължава, по-малките общини в селските райони често трябва да се борят с проблемите, свързани с незаетите жилищни площи. Някои собственици на къщи почти не успяват да намерят купувачи. И въпреки това, според Емпирика, в 140 окръга съществува „умерена до висока опасност от балон“. Досега търсенето на жилища в проспериращите региони далеч надхвърля предлагането им. „Търсенето на пазара на недвижими имоти през последните години е високо и продължава да нараства“, пояснява Ерик Хайман от Deutsche Bank. Строителните предприемачи едва успяват да наваксат. Според Федералната статистическа служба, капацитетът през първата половина на 2016 г. е бил най-високият от началото на дейността й през 1991 г. През май тази година оборотът на всички строителни фирми с повече от 20 работници е достигнал 5.8 млрд. EUR, за последно такова е било нивото през 2000 г. Очакванията в бранша, според мюнхенския институт Ifo, са рекордно високи.

Но какво ще се случи, ако обратът настъпи по-скоро от очакваното, тоест, ако предполагаемият мехур се спука? Опасността според Солвеен се крие и в това, че браншът все още получава финансова подкрепа от Европейската централна банка. Пазителите на европейската валута се опитват чрез нулеви и минусови лихви, както и изкупуване на заеми в огромни размери да насърчават отпускането на кредити. Така лихвите по ипотеките достигнаха толкова ниски нива. Проблемът обаче се състои в това, че вече почти не е останала възможност за свиване. А ако лихвите не продължат да падат, докато цените на имотите се вдигат, вече е налице реална опасност от съществена корекция. В Германия няма опасност от прекомерно отпускане на ипотечни кредити, каквато беше ситуацията в САЩ или Испания преди финансовата криза. „Въпреки ниските лихви кредитите за жилища се увеличават умерено“, отбелязва Йенс Мерхоф от Федералната банка. Но Едгар Валк, главен икономист на банка Метцлер забелязва „първи опасни тенденции“. Така например в страната вече има финансиране на стойност 110% от покупната цена. Това означава, че съответната банка отпуска на клиента кредит, който надхвърля цената на имота – явление, което беше широко застъпено в САЩ преди кризата.

 

 

 

 

Милена Богданова

Стара Загора без главен архитект

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271164_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82

 Поради наличие на конфликт на интереси главният архитект на Стара Загора арх. Иван Кирчев подаде днес оставка, след проведен разговор с кмета на града Живко Тодоров. От фейсбук групата „Запазете Бедечка” става ясно, че вече бившия главен архитект и проектантката на парк „Бедечка” са с една и съща фамилия. Оказва се, че това е съпругата на арх. Кирчев. Проверих информацията и тя се оказа вярна. През годините не сме имали противоречия и конфликти с арх. Кирчев, свързани с неговата работа, но е въпрос на морал той да подаде оставка. По този начин ще отпаднат всякакви спекулации по темата", заяви Тодоров, цитиран от „Дарик”.

Кой ще заема овакантената длъжност ще стане ясно след провеждането на конкурс.
”Оказва се, че водещ проектант в новия комплекс е Радосвета Кирчева - според публикуваната в социалните мрежи реклама на новия комплекс. При последно отваряне (бел. ред. 15 август 2016 г.) на сайта на Камарата на архитектите името Радосвета Кирчева фигурира на един и същ адрес за кореспонденция с името на главния архитект на Стара Загора Иван Кирчев. Сходството във фамилиите е очевидно. Пита се: какви са отношенията между двама Кирчеви? Ако има такива отношения, в конфликт на интереси ли се изгражда нов квартал в зелената площ? Ако няма формален конфликт на интереси, къде остават добрите управленски практики, ако се окаже, че един от нашумелите в страната казуси се свързва с главен архитект? На всички тези въпроси главният архитект и кметът на града следва да отговорят”, писа в понеделник в своята фейсбук група „Запазете Бедечка”.

 

 

 

Милена Богданова

Прогноза за времето - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328827

Над страната днес ще бъде ясно и почти тихо. По Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Най-гостоприемните градове в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271163_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Най-гостоприемният град в света, според проучване на списание Condé Nast Traveler, е Чарлстън в САЩ. Това е най-удобния и компактен град с най-доволните туристи.

Втори в касацията е Сидни. „Това е градът, в който местните хора не само ще ви упътят, но могат и цял ден да ви показват забележителностите на най-големия австралийски град”, обясняват авторите на анкетата.

Бронзовият медал е за Дъблин с неговите пъбовете, ресторантите, безкрайните празници, когато местното население се смесва с туристите. С ирландците винаги е весело и всеки от тях може да ви разкаже за града по-добре от който и да е било екскурзовод

Четвъртото място е отново за Австралия. Този път става дума за Куинсланд. Градът е притегателен център за всички любители на екстремните спортове, което привлича туристи през цялата година. ТОП 5 завършва с планинското американско градче Парк Сити. Освен за любителите на ските, мястото е известно и с провеждащия се ежегодно фестивал Sundance. Гостоприемството е един от основните плюсове на Парк Сити – на никой от местното население не му е досадно да направи нещо повече за туристите от приетия етикет като му покаже повече загриженост и му поднесе чаша горещ шоколад.

Най-негостоприемните градове са Ню Йорк, който е окачествен от туристите като „най-тъжното място”. На второ място е Тихуана в Мексико, граничен със САЩ град, където се стичат много американски младежи за алкохолен туризъм. Третото място е за Оукланд, който е популярен с наличието на много на брой страховити места.

В ТОП 10 влизат още Атлантик Сити (САЩ), Каракас (Венецуела), Мапуто (Мозамбик), Детройт (САЩ), Лагос (Нигерия) и Доха (Катар).

 

 

 

 

Милена Богданова

Нов стартъп се насочва към собствениците на имоти, отдавани чрез Airbnb

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271162_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82

 Нов стартъп се насочва към собствениците на имоти, отдавани под наем краткосрочно чрез платформата Airbnb.

Guestready.com предлага на собствениците и инвеститорите в имоти помощ в управлението на жилищата, като предлага услуги по почистване, пране, регистрация и дерегистрация на посетителите, управление на обявите в порталите за краткосрочно отдаване на имоти под наем и оптимизиране на генерираната доходност, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Новата платформа засега е налична в шест града по света – едни от най-популярните дестинации за наемане на жилища през Airbnb: Лондон, Париж, Амстердам, Сингапур, Куала Лумпур и Хонконг. В близко бъдеще компанията планира експанзия и в други градове по света.

Александър Лаймпърт, основателят на стартиращата компания, коментира, че все повече пътуващи по света с цел бизнес се обръщат към платформите за споделяне на жилища, вместо към хотели. Обикновено те наемат частно жилище при по-дългосрочен престой – няколко месеца или например година, като търсят апартаменти с хотелско обслужване.

Според него индустрията вече навлиза във фаза на зрялост и изпитва нужда от повече професионализъм и ефективност, особено що се отнася до пътуващите с цел бизнес и работа.

Компанията е подкрепена от Swiss Founders Fund, Romano Brandenberg и Venture Partner, които виждат огромен потенциал за развитието ѝ заради възможностите, които платформите за споделяне на жилища предлагат на пътешествениците, които не искат да сключват неизгодни договори за наем на имот.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Първан Симеонов: Ген. Радев е находка, с която БСП изненада и изнерви ГЕРБ

http://www.cross.bg/simeonov-purvan-radev-1517705.html

/КРОСС/ Политическият анализатор Първан Симеонов определи евентуалното номиниране на ген. Румен Радев за кандидат-президент на левицата като "находка". Гостът в предаването Денят ON AIR посочи положителните и отрицателните черти на подобна номинация. "Има хубава легенда около ген. Радев - натовец е, но не е съгласен друг да го управлява. Излъчва стабилност и национализъм. ГЕРБ са изненадани и изнервени от тази кандидатура", обясни анализаторът, като добави, че ген. Радев е неразпознаваем кандидат и ще има вътрешни драми след номинацията му. "Ген. Радев е находка, но влизането му в политиката ще доведе до загуба на рейтинг. Кампанията няма да е дълга, но ще му търсят гафове навсякъде. Изглежда доста професионално в момента, трябва да има едно наум", предупреди анализаторът. По думите му бъдещият президент трябва да е човек с достойнство и да бъде гъвкав. Първан Симеонов е на мнение, че генералите имат предимство в надпреварата, заради нуждата от сигурност и стабилност. Политическия анализатор коментира и предстоящия референдум, в който според него има изместване на фокуса от важните икономически теми. "Трябва да се краде по-малко, но и да се произвежда повече. Говори се по процедурата, а не по съдържанието. Трябва да променим най-вече икономическото съдържание", поясни Първан Симеонов, според когото обществото е залъгвано, че нещата ще се оправят, когато се смени политическата система

Столичният общински съвет ще проверява строежите в зелени площи в "Младост"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271161_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+

 Столичният общински съвет ще проверява всички зелени площи в кв. „Младост“ в София, предвидени за застрояване, по разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова. Това каза председателят на общинския съвет Елен Герджиков пред Нова телевизия.

Герджиков посочи, че в момента текат проверки на два терена – зелени площи в междублокови пространства, които са били продадени и са подготвени за застрояване. 

Решението за проверките местната администрация взе заради протестите на жители от квартала, които се оплакват от презастрояването. През миналата седмица недоволни граждани успяха да спрат застрояването на детска площадка в първи микрорайон на квартала.

Снощи се проведе и протест пред сградата на районната общинска администрация с основно искане за мораториум на строителството в квартала и промени в общия устройствен план на София, за да не се допуска застрояване на зелени площи, паркинги, междублокови пространства и детски площадки.

Междувременно ГЕРБ свали доверието си от районния кмет Цвета Авджиева, която вчера подаде оставка.

Елен Герджиков обясни, че около 2000 г. много имоти в столицата са приватизирани, продадени или реституирани чрез търговски дружесва или чрез общинската компания „Софийски имоти“. "Това са бомби със закъснител, чиито ефект виждаме в момента", коментира той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Нео Лондон Капитал пристъпва към БФБ за минимум 1 млн. и максимум 12 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271160_%D0%9D%D0%B5%D0%BE+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D0%A4%D0%91+%D0%B7%D0%B0+%D0%

 Нео Лондон Капитал ЕАД ще търси минимум 1 млн. лв. и максимум 12 млн. лв. от повторния си опит за излизане на Българска фондова борса (БФБ), след като този път дружеството разширява фокуса на инвестициите в недвижими имоти и извън Великобритания и обещава разпределяне на до 90% от печалбата под формата на дивидент. Това става ясно от проспекта за първично публично предлагане, публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

Регулаторът одобри проспекта в края на юли, но документите са качени тази седмица.

Нео Лондон Капитал ЕАД ще предложи на инвеститорите 120 хил. броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност и емисионна стойност 100 лв. всяка. По първоначални индикации предлагането ще се осъществи през есента.

Минималният праг за успех на предлагането е определен на 10 хил. книжа, или 1 млн. лв., а максималният – на 120 хил. акции, или 12 млн. лв.

Припомняме, че миналата година дружеството искаше да набере между 12 млн. и 40 млн. лв. през борсата, с които да инвестира в четири жилищни проекта в британската столица Лондон.

Сега Нео Лондон Капитал възнамерява да извършва инвестиционна дейност в недвижими имоти, както и в дялове и/или акции на компании, опериращи в сектора на недвижимите имоти, не само във Великобритания, но и в повече държави от Западна Европа. Компанията смята да придобива права на собственост върху сгради в процес на изграждане, трансформация и реновация, с жилищно и/или ваканционно предназначение и впоследствие да ги продава на обособени части близко до или на датата на приключване на строителните работи и датата на издаване на всички необходими разрешения за ползване.

Нео Лондон Капитал включва в Западна Европа страните Андора, Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Ирландия, Италия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Холандия, Норвегия, Португалия, Сан Марино, Испания, Швеция, Швейцария.

Дружеството не се отказва от сектора на недвижимите имоти, защото вижда редица фактори, които допринасят за положителните ръстове на цените в краткосрочен и дългосрочен план. Основните от тях включват стабилизиращите се икономики в Западна Европа, наличието на държавни и частни стимули за придобиване на жилище, нарастващата заможност на населението и недостатъчното предлагане на нови домове.

Нео Лондон Капитал има идея да използва набраните средства за две инвестиции от по 5 млн. лв. всяка до края на 2016 г. и още една за 2 млн. лв. през 2017 г.

Освен това дружеството възнамерява да разпределя до 90% от реализираната печалба след облагане под формата на дивиденти.

Кампан АД е инвестиционният посредник, който движи предлагането. В документа се посочва, че след приспадане на разходите по първичното публично предлагане, очакваните общи нетни постъпления при записване на всички нови акции биха били 11 985 598 лв., а при записване на минималният праг - 985 598 лв. Прогнозните общи разходи при осъществяването на публичното предлагане са в размер на 14 402 лв.

Нео Лондон Капитал е еднолично акционерно дружество. 100% от капитала притежава Ен Ейч Си Ай ЕАД. Изпълнителен директор на Нео Лондон Капитал е Красимира Вълчева Вълчева – Апостолова, а на Ен Ейч Си Ай - Величко Антонов Апостолов.

В случай че едноличният собственик не участва в подписката, непосредственото разводняване в дела на капитала, който той притежава след увеличението ще бъде, както следва - при 100% записване на емисията разводняването на дела му ще достигне 99,6%, а пр записване на минималния праг - разводняването ще достигне 95,24%.

Към 31 март 2016 г. Нео Лондон Капитал отчита загуба в размер на 7 хил. лв., 49 хил. лв. активи и 74 хил. лв. пасиви. Основният капитал е 50 хил. лв.

Дружеството отчита приходи от услуги в размер на 7 хил. лв. от префактуриране на наеми. Единствен контрагент е Нео Фин Капитал ЕАД, на което е преотдадено под наем помещение. Разходите за първото тримесечие са в размер на 14 хил. лв. и включват разходи за материали – офис консумативи, разходи за външни услуги - основно такси за счетоводно обслужване, куриерски услуги и към Централен депозитар и разходи за амортизация на притежаваните от дружеството нетекущи активи.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

До няколко години Ford ще пусне автомобил без волан и педали

https://www.actualno.com/cars/do-njakolko-godini-ford-shte-pusne-avtomobil-bez-volan-i-pedali-news_557192.html

Американската автомобилна компания Ford смята да представи на пазара своя първи изцяло самоуправляем автомобил до 2021 година. Както посочват от концерна, разработваните безпилотни автомобили ще бъдат напълно автономни - в тях не се предвижда да има волан или педали. Отначало от Ford смятат да предоставят такива автомобили на таксиметрови компании като Uber и Lyft. Продажбата им на частни собственици се планира за по-късно, пише БГНЕС. Според шефа на Ford, Марк Фийлдс, до края на следващата го

Дянков опонира на Борисов - трябва да сложим точка на "Белене"

https://www.actualno.com/politics/djankov-oponira-na-borisov---trjabva-da-slojim-tochka-na-belene-news_557189.html

В България много се клатим между Изтока и Запада. И Изтока, и Запада ни трябват – от изток идва голяма част от туристическия ни поток. Клатим се особено много по енергийни теми – за АЕЦ „Белене” мнението ми е, че трябва да сложим точка и да кажем, че това беше. Ползването на електроенергия в България, както и в Европа, намялява – този корупционен проект не ни трябва. Същото важи и за Бургас-Александруполис – точка. Може да е полезно за България изграждането на

Без вода в част от бул. Сливница в София

https://www.actualno.com/sofia/bez-voda-v-chast-ot-bul-slivnica-v-sofija-news_557183.html

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод и канал на бул. „Сливница“ район „Люлин“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Сливница“ от ул. 722 до ул. „Околовръстен път“ Съюз на слепит

Големи църковни празненства започват в Рилския манастир

https://www.actualno.com/society/golemi-cyrkovni-praznenstva-zapochvat-v-rilskija-manastir-news_557188.html

Големи църковни празненства ще се състоят на 18 август в Рилския манастир. Поводът: тази година се навършват 1070 г. от кончината на основателя на Рилската светата обител и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, починал през 946 г. Лично патриарх Неофит ще оглави светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. В нея ще вземат участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите поместни пр

Големите инвестиционни банки на Острова се стягат за бягство?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271158_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%

 Големите инвестиционни банки във Великобритания, които имат централи в Лондон, до седмици ще започнат процеса по преместване на работни места от Острова заради Brexit, пише Bloomberg.

Това е значително по-бързо в сравнение с публичните апели за търпение, казват източници на информационната агенция, запознати с плановете на четири големи банки в страната.

Ръководствата им се подготвят за най-лошото заради забавянето в подготовката на ясен план за защита на статута на Великобритания като глобален финансов център заради напускането на Европейския съюз (ЕС). Основните им опасения са свързани с това, че ще им се наложи да си вадят лицензи за дейност в ЕС, ако централите им останат във Великобритания.

Банките искат да побързат с процеса по преместване и защото регулаторите на Острова трябва да го одобрят. Така те ще преместят централите си в рамките на двегодишния период, определен в Договора за ЕС като краен срок за напускане на съюза.

Ръководствата на кредиторите са обезкуражени заради схващането на министри от новото правителство, че Великобритания ще продължи да се възползва от ползите на единния пазар, като наложи ограничения на свободното движение на хора от ЕС – основен стълб на съюза.

Предвид, че подходящите дестинации за преместване на банкови централи не са много, а в същите градове има и недостиг на подходящи офис площи, банките се конкурират и помежду си за най-добрите офиси за хилядите служители, които ще преместят от Великобритания. Те искат също да са първи на опашката за одобрение от местните регулатори, предвид че се очаква доста инвестиционни банки също да искат разрешение за дейност.

Изолирането на Лондон от ЕС е най-сериозен проблем за банките от Wall Street, защото клиентите им от съюза генерират съществена част от техните приходи и печалби. Над четири пети от персонала на тези финансови институции са концентрирани във Великобритания, сочат данни на мозъчния тръст New Financial.

Още преди референдума за Brexit главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън коментира, че може да премести около 4 хил. души от Великобритания в континентална Европа, в случай че страната напусне ЕС. Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc. също индикираха, че ще прехвърлят хора в чужбина, както и европейските гиганти HSBC Holdings Plc и Deutsche Bank AG, които се насочват към Германия и Франция.

След референдума ръководствата на банките смекчиха тона, като решиха да изчакат решението на новото британско правителство за старт на преговорите с ЕС. Явно обаче бордовете са се разколебали.

Дори да обявят преместване на централите си обаче, това не означава, че служителите незабавно ще трябва да стягат куфарите. Първо ще се наложи създаването на нова структура в избраната държава от ЕС, в която ще се мести централата на банките, както и разрешение от местния регулатор за дейност. След това трябва да се установят вътрешните правила за капиталовите изисквания, а този процес може да отнеме години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Ивет Лалова на финал в Рио: Ще оставя сърцето си на пистата (обновена)

http://www.cross.bg/lalova-sprint-ivet-1517704.html

/КРОСС/ Ивет Лалова се класира за финала в дисциплината 200 м. спринт на олимпийските игри в Рио де Жанейро с резултат 22.42 сек. По програма бягането е насрочено за четвъртък в 4,30 ч. сутринта. Във втора серия от полуфиналите пред спринтьорката ни  остана само котдивоарката Мари Жозе Та Лу с 22.28 сек. Българката стартира великолепно и до края следваше плътно основната си конкурентка в бягането - Та Лу. 32-годишната състезателка намери място сред най-бързите 8 в дългия спринт с личен рекорд за сезона от 22,42 секунди.  За Ивет това е второ участие във финал на 200 метра на олимпийски игри. Първото беше преди 12 години в Атина.  Аз вече изпълних моят цел - влизане в финала, коментира в ефира на Нова тв лекоатлетката ни.  "Винаги съм оптимист, но ако искат да кажа, че утре отивам и взимам медал, това е трудно. Утре ще бягам с цялата си любов и ще оставя сърцето си на пистата", категорична беше Лалова. Тя обясни, че се е насочила към дисциплината на 200 метра спринт за жени. "Толкова е напреднала дисциплината, че не знам тези момичета, които тичат, дали са живи. Много спринтьорки се насочиха към тази дисциплина", каза Лалова.  

Ивет Лалова се класира за финала на олимпийските игри в Рио

http://www.cross.bg/igri-ivet-byaganeto-1517704.html

/КРОСС/ Ивет Лалова се класира за финала в дисциплината 200 м. спринт на олимпийските игри в Рио де Жанейро с резултат 22.42 сек. По програма бягането е насрочено за четвъртък в 4,30 ч. сутринта. Във втора серия от полуфиналите пред спринтьорката ни  остана само котдивоарката Мари Жозе Та Лу с 22.28 сек. Българката стартира великолепно и до края следваше плътно основната си конкурентка в бягането - Та Лу. 32-годишната състезателка намери място сред най-бързите 8 в дългия спринт с личен рекорд за сезона от 22,42 секунди.  За Ивет това е второ участие във финал на 200 метра на олимпийски игри. Първото беше преди 12 години в Атина.   

Третият лъч на метрото няма да променя движението на „Орлов мост“ за две години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271157_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D1%8A%D1%87+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%B4%D0%

 Движението на кръстовището при „Орлов мост“ в София няма да се променя.

Десният завой по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към бул. "Цариградско шосе" ще бъде възможен, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Това се случва часове, след като от общината обявиха, че десният завой ще бъде забранен доавгуст 2018 г.

Изграждането на третата линия на метрото, която ще свърже бул. "Ботевградско шосе" с квартал "Овча купел", няма да доведе до промяна на движението, след като изпълнителите на обекта са намерили начин изграждането на метростанцията при „Орлов мост“ да стане без затварянето на движението,

Ремонтът на бул. "Витоша" от НДК до Южния парк спира движението между бул. "България" и ул. "Бяла черква".

По статията работи: Свилен Колев

Ще останат ли без дом наематели на жилища от ЕС на Острова?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271156_%D0%A9%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%

 Собственици на жилища, отдавани под наем във Великобритания, уверяват наемателите си – граждани на държави от Европейския съюз (ЕС), че няма да останат без дом заради Brexit, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Според резултатите от проучване, осъществено от британската национална асоциация на собствениците на имоти, една трета от наемателите – граждани на други държави от ЕС, се опасяват, че резултатите от референдума за Brexit ще затрудни наемането на жилище на Острова.

Общо 25 на сто от анкетираните се опасяват, че собствениците на имоти няма да искат да отдават жилищата си на наематели от ЕС.

Около 2 млн. души от наемателите на Острова са граждани на други държави от ЕС, възползвали се от правото на свободно движение. Основните опасения са свързани с ограничаване на правото на свободно движение на хора в ЕС, за каквото Лондон ще претендира пред Брюксел при преговорите за напускане на съюза, посочва изданието.

От асоциацията на собствениците успокояват наемателите, че няма да останат бездомни и че собствениците на жилища, отдавани под наем, няма да спрат да отдават жилища на граждани на държавите от ЕС просто защото Великобритания е решила да напусне съюза.

Единствено ако бъдат договорени промени на правото за свободно движение, собствениците на отдавани под наем жилища биха предпочели да прекратят договорите с наемателите си, за да си спестят глоби и дори затвор, ако отдават под наем имот на хора, които нямат право да пребивават в страната.

За момента наемният пазар на жилища на Острова върви добре и отчита стабилни ръстове. Размерът на наемите отчита ръст от 2,3% в национален мащаб, а в Лондон темповете на ръст са почти два пъти по-бързи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Необслужваните бързи кредити намаляват вече осмо поредно тримесечие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271155_%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D

 Необслужваните бързи кредити намаляват вече осмо поредно тримесечие, докато обемът на раздадените заеми от т.нар. дружества, специализирани в кредитиране, остава най-високият за последните седем години. Това показват изчисленията на Investor.bg на база на данните на Българска народна банка (БНБ).

В края на юни 2016 г. бързите кредити са за 2,355 млрд. лв., което е най-високото ниво от края на март 2009 г., когато бяха за 2,495 млрд. лв. Пикът им е към 31 декември 2008 г., когато общият обем е бил 2,819 млрд. лв.

Това става факт, след като в периода април-юни 2016 г. вземанията на предприятията, специализирани в кредитиране, се увеличават с 15% на годишна база, след като в края на юни 2015 г. бяха в размер на 2,047 млрд. лв. В сравнение с първото тримесечие на 2016 г.вземанията отчитат ръст от 3,9%, или с 88,7 млн. лв., разкриват актуалните данни на централната банка.

татистиката обхваща основно дейността на компаниите, отпускащи т.нар. „бързи кредити“, на предприятията, които са ангажирани с факторинг, и на други специализирани финансови корпорации, като например такива с рисков и развоен капитал. Извън обхвата на данните са кредитите, отпускани от банки.

Същевременно размерът на необслужваните кредити намалява за осмо поредно тримесечие – този път с 5,7% на тримесечна база и със 7,1% на годишна база до 433,5 млн. лв. Преди година обемът на т.нар. лоши кредити бе в размер на 466,7 млн. лв. Така делът на лошите бързи заеми се свива до 18,41% от 20,25% колкото бе в края на март 2016 г., показват изчисленията на Investor.bg и сравнението с неревизираните данни.

Върху вземанията на кредитните предприятия влияние оказват нетните продажби на кредити, които за последните дванадесет месеца са в размер на 72,2 млн. лв. На годишна база продадените заеми са в размер на 77,1 млн. лв., от които 29 млн. лв. през второто тримесечие на 2016 г., докато закупените са за 4,9 млн. лв., от които 0,1 млн. лв. са през вторите три месеца на годината.

Традиционно домакинствата са най-големите потребители на бързи кредити, като техният дял от общите вземания възлиза на 77,8% в края на юни 2016 г.

Преобладават потребителските кредити, които са за 1,588 млрд. лв. към края на второто тримесечие на 2016 г. На годишна база сумата се увеличава с 22,4%, или с 290,6 млн. лв., както и с 5,2% на тримесечна база, или със 78,5 млн. лв.

Размерът на жилищните кредити намалява с 30,8% на годишна база до 132,6 млн. лв. Спрямо март 2016 г. обемът на заемите, отпуснати най-вече с цел ремонт на дома, се свива с 8,2%, или с 11,9 млн. лв.

поред срока на отдадения кредит преобладават заемите с матуритет над 5 години. Техният дял е 33,6% от всички бързи кредити, като е увеличават с 8,4% на тримесечна и с 25,3% на годишна база до 791,2 млн. лв.

В края на второто тримесечие вземанията по кредити с матуритет над 1 до 5 години са за 676 млн. лв. На годишна база те нарастват с 11,3% и с 3,1% в сравнение с края на първото тримесечие на 2016 г. Вземанията по кредити със срок до 1 година са в обем от 454,1 млн. лв., като се увеличават с 33% спрямо края на юни 2015 г. и със 7,9% в сравнение с обема им към 31 март 2016 г.

Заради ръста на раздадените бързи заеми, които заемат най-голямо перо, активите на дружествата, специализирани в кредитиране, също бележат рекорд за последните четири и половина години. В края на отчетния период активите им нарастват до 2,998 млрд. лв, което е най-високото ниво от края на 2011 г., когато бяха за 3,08 млрд. лв.

В структурата на пасивите преобладават основно получените кредити, които са за 1,442 млрд. лв. в края на юни 2016 г., другите пасиви, които са за 811 млн. лв., и капитала и резервите, които са за 714,7 млн. лв.

През второто тримесечие вече 150-те компании, които оперират на този пазар, печелят 113,925 млн. лв., което е с 82,1% повече спрямо спечелените през първото тримесечие 62,547 млн. лв., и отново с толкова в сравнение с печалбата за 62,78 млн. лв. в края на юни 2015 г.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Томазо Камелини: Открием ли деца с възможности, ще помогнем за успешното им бъдеще

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599637

Открием ли деца с възможности, ще помогнем за успешното им бъдеще, това казва Томазо Камелини, собственик на агенция Sigma Sports. Пред вестник 100 вести той коментира за баскетболния камп в Габрово. Изданието пише, че Томазо Комелини присъства на открития официално в Габрово първи International basketball camp като представител на известната в Италия спортна агенция Sigma sport. Габрово ще бъде домакин на Международен баскетболен лагер „Ако открием деца, които са с възможности за развитие като и...

Пилешки хапки в пикантен чеснов сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5711970

Пилешки хапки в пикантен чеснов сосВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: 2016 година е добър урок за туристическия бранш

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271154_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0

 

Успешният летен сезон ще се повтори и през следващите няколко години

- Г-н Драганов, като че ли се оправдаха оптимистичните прогнози от преди няколко месеца за успешен летен сезон? Някои дори го определиха като най-добрият за последните 10 години. Какво сочат данните ви?

- Можем да кажем, че успехът на този туристически сезон ще се повтори и през следващите няколко години. Разбира се, ако не се случи нещо непредвидено. Статистиката показва, че прогнозите наистина се реализираха. Засега ръстът в сравнение с 2015 година е в порядъка на 15-20%. Ако направим съпоставка с 2013 г. и 2014 г., в които имаше много силни туристически сезони, ще видим, че сегашните данни са съпоставими с тогавашните. Според мен оттук насетне ще се движим в този порядък, едва ли ще има някакъв значителен ръст през следващите години. Общият брой на почиващите през лятото у нас ще бъде малко над 10 милиона. От тях около 4,5 милиона ще са чуждестранните туристи. Според наблюденията ни в някои от месеците тази година има ръст с около 3% в сравнение с 2013 г. и 2014 г., а в други сме на същото ниво от тогава. Факт е, че 2016 г. е най-силната от 90-та година насам, тъй като тази година за първи път ще надхвърлим броя на чуждестранните посетители.

- На кой пазар има най-голям ръст?

- Най-големият ръст е на немския пазар. Туристите от Германия надхвърлят 750 000. Така че немският турист е №1 за родния пазар. Руснаците тази година ще достигнат 650 000. При тях престоят е около 10,2-10,5 дни. В същото време обаче знаете, че много руснаци имат втори дом у нас и остават в страната ни повече от 50 дни. След това се нареждат почиващите от съседните Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. Те обаче са с по-къс престой. След това са английските туристи, които са около 10 000 годишно, но са с най-дълъг престой- 11,5 дни. Скандинавските туристи също достигат такива параметри. Почиващите от Полша, Чехия, Унгария и Словакия също са около 10 000. Те обаче ползват по-ниско бюджетна база по южното ни черноморие.

- Преди няколко дни бе изтъкнато, че има голям ръст на полските туристи, така ли е?

  • - Тук наистина има най-голям ръст, но при предварителните записвания, тъй като от Полша, Словакия и Словения са около 60%. При тези туристи има и най-голяма повторяемост на пътуванията, защото идват ежегодно у нас.

- На какво отдавате обаче всичко това? Само геополитическата обстановка и отменените резервации за Турция ли са причина за успешния летен туристически сезон?

  • - Ако проследим развитието на българския туризъм от 90-та година насам, ще видим, че наистина геополитиката оказва своето влияние. Например поради тази причина се отчита спад на някои пазари. Трябва да подчертаем, че бумът този сезон наистина се дължи на отлива от Турция и Тунис. Над 15 милиона души няма да посетят Турция това лято. С 10 милиона души пък е спадът на туристите във Франция. Така че геополитиката влияе върху предпочитанието на дестинациите. Много хора се преориентираха и затова интересът към Испания, Кипър, Гърция и България сега е толкова голям.

- Имате ли данни колко българи са отменили резервации за почивка в Турция?

- Около 30%. В Турция обикновено почиват малко над 1 милион българи. Събитията там наистина повлияха негативно, независимо че ние имаме много силни икономически връзки с тази страна, а много сънародници имат роднини и приятели там.

- Какви са все пак прогнозите ви за края на сезона?

- Сезонът засега протича много спокойно по цялото българско Черноморие. Има и голям интерес към малките населени места. Това стана традиция през последните няколко години заради европейските проекти, свързани с развитието на селския туризъм. Благодарение на тях се възстановиха много крепости и исторически обекти. Над 200 фестивала, свързани с екстремен и кулинарен туризъм, със съвременни изкуства, които се провеждат в някои градове на страната, също привличат много туристи. Тази година очакваме и по-големи приходи не само заради големия брой почиващи, но и заради активната намеса на НАП, особено по Черноморието.

- През септември предстоят два дълги уикенда от по четири почивни дни. Къде ще ги прекара българинът, имате ли вече данни?

- Общо взето дългите уикенди през последните години показват, че българите пътуват много интензивно. Данните сочат, че тогава се реализират около 500 000 пътувания. Около 80 000-100 000 българи пътуват до съседни страни, най-вече в Гърция.

- Сега очаквате ли това да се случи отново?

- Да, ще се повтори ситуацията от предишни години. Ще имаме около 100 000, които ще отидат до Гърция, и около 380 000, които ще пътуват на различни места в България.

- А можем ли да кажем, че ще се възползват отново от черноморските ни курорти или по-скоро ще се ориентират към културен туризъм?

- Трябва да подчертаем, че през тези почивки повечето българи пътуват до близки и познати. Тези, които ще пътуват с цел туризъм обаче предпочитат каменни къщи за гости, храна, приготвена на бавен огън, красивата природа и места, свързани с традиции и обичаи.

- В началото на разговора ни казахте, че очаквате този ръст в туризма ни да се задържи и през следващите няколко години. Няма ли все пак опасност почиващите да се разочароват, научиха ли се хотелиерите ни да бъдат по-креативни?

- 2016 година е добър урок за всички, занимаващи се с туризъм, тъй като и през тази година имаме успели и неуспели хотелиери и ресторантьори. И преди слушахме оплакванията на някои. Туризмът е сложна професия и тя не е за аматьори. За съжаление обаче през последните години видяхме, че много случайни хора попаднаха в бранша. Но тази година показа, че който умее да прави туризъм, се радва на успешен сезон.


Визитка:

Румен Драганов работи в сферата на туризма повече от 30 години
Завършил е Техническия университет в София и УНСС
През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.
Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за екотуризъм
До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

Ремонтират къщи паметници на културата във В. Търново

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271153_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Собствениците на няколко къщи, паметници на културата, в старата част на Велико Търново започнаха да ремонтират фасадите им според издадените от Общината предписания. Къщите са недвижими културни ценности, част от груповия архитектурен ансамбъл „Старо Търново“. Издадени са разрешителни за ремонтни дейности по фасадите на още седем сгради частна собственост, които се намират в рамките на архитектурния резерват.

Община Велико Търново непрестанно търси решения за опазване и реставриране на старите къщи паметници на културата. Още през 2012 г. от Велико Търново беше подето начинанието за създаването на Закон за старите столици. Инициирани са редица нормативни промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, която облекчава много процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали.

На собствениците на 36 сгради в старата част са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. Новата уредба в Закона за културното наследство вече увеличава до 3000 лв. глобите за стопани, които не полагат нужните грижи за своите недвижими имоти, паметници на културата. Санкцията скача до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок, в същия вид и параметри. За юридически лица глобите са до 30 000 лева. Търново е и една от шестте общини, в които ще се създадат звена, разполагащи с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство.

40 магистрати казват до дни членуват ли в НПО-та и тайни общества

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271152_40+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%9D%

 

Спор между кадровиците и правосъдното ведомство за половин милион за сгради на Темида

40 магистрати ще декларират до дни дали членуват в юридически лица с нестопанска цел, граждански сдружения, както и в тайни или други неформални организации.

Това е броят на прокурорите, съдиите и следователите, които встъпват в длъжност в първите дни на септември и ще са първите, които ще трябва да обявят публично дали са част от съсловни организации или тайни общества. Задължението бе записано от депутатите с окончателните промени в Закона за съдебната власт преди месец, като целта му бе да лъснат наяве всякакви обвързаности на магистратите. В това число със съсловни организации като Съюза на съдиите на Нели Куцкова, в който членуват малка част от съдиите, но се пробва да се изкара говорител на цялото съсловие. На днешното си заседание пленумът на ВСС утвърди образеца на декларация, който ще бъде попълван от всеки магистрат, постъпващ за първи път в системата или преназначаван на нов пост. Условието обаче не е със задна дата и съответно вече назначените няма да подават такава декларация.

На заседанието се разрази и спор за парите на сградите на Темида, като от ВСС се оплакаха, че правосъдното министерство е превело

500 000 лева по-малко за строителство и ремонт.

Цифрата бе съобщена от шефа на комисията за управление на собствеността Михаил Кожарев. Доскоро сградният фонд на Темида се стопанисваше от министерството на правосъдието, но след промените в Констатуцията и Закона за съдебната власт, той премина към ВСС. Кожарев заеви пред колегите си, че на 30 юни т.г. МС е решил правосъдното министерство да прехвърли на ВСС 6 867 554 лв. Чисто, след приспадането на данъците и таксите, трябвало да постъпят над 5 800 000 лв. от сумата. Вместо това – по думите на кадровика, били преведени 5 344 078 лв. Остатъкът от половин милион липсва. „Предстои проверка къде се губят тия пари“, заяви Кожарев, като допълни, че от 2009 г. насам ведомството залагало определени суми в бюджета си за инвестиции за съдебни здания, но така и не ги изпълнявало. Като пример Кожарев посочи намерението за строителство на нова сграда за Районния съд в Несебър, което трябвало да започне през 2009 г., но не стартирало. В същото време на изпълнителя били преведени 400 000 лева, а той не ги е върнал. „Парите не са потърсени, ние трябва да го направим“. Бе докладвано още, че близо 2 млн. от преведената сума са били изразходвани за неотложни ремонти. Така за останалите разходи реално има 3 070 417 лева. В крайна сметка пленумът одобри инвестиционна програма за зданията на Темида до края на годината и взе решение за тяхното застраховане. ВСС реши също да бъдат отпуснати 64 563 лв. за ремонт на Националния институт на правосъдието, както и средства за текущи разходи, поддръжка и ремонт на съдебни сгради.

Малко по-късно обаче

твърденията на Кожарев бяха опровергани от правосъдното министерство,

откъдето обясниха, че липси няма, защото общо заложените от МС за капиталови разходи – т.е. за ремонти и покупка на сграден фонд, пари, са били 5344 078 лева. Останалите са за текущи разходи. "МС прехвърли към бюджета на съдебната власт 6 867 554 лв. за издръжка и ремонти на сградите в правосъдната система за второто полугодие на 2016 г. Средствата бяха предвидени първоначално по бюджета на министерство на правосъдието, но сега ще се управляват от ВСС, както предвиждат новите разпоредби в ЗСВ. На ВСС са отпуснати 6 867 554 лв., като от тях само 5 344 078 лв. са за капиталови разходи. 1 088 658 лв са за текущи разходи и издръжка, 396 058 лв. са за данъци, такси и административни разходи. Всички тези суми са намалени от разходната част на нашия бюджет и МФ ги дава на ВСС. Нищо не се губи", съобщиха от министерство на правосъдието.

Съдът в Царево си поиска джип БМВ Х5

 

Разрешение на шефът на Районния съд в Царево да поиска от финансовия министър Владислав Горанов конфискуван джип за нуждите на съда даде още на заседанието си пленумът на ВСС. Одобрението бе изрична точка в дневния ред на ВСС, в която не бе публично обявена марката на колата. Оказа се обаче, че тя вече се знае и става въпрос за БМВ X5, което пък предизвика удивената реакция на обвинител №1 Сотир Цацаров. „Районният съд ще има БМВ Х5?“, възкликна главният прокурор, но никой не му отговори. Преди месец в съда в Царево бе открито нова съдийска бройка заради увеличения брой миграционни дела. Институцията ще получи и допълнително оборудване.

 

След заседанието, в отговор на журналистически въпрос пък представляващият съвета Димитър Узунов обяви, че ВСС не е бил сезиран и не възнамерява да се самосезира за мярката за неотклонение на турския шофьор Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи и избяга, след като бе пуснат от Окръжен съд София под домашен арест. Заради бягството му мотористи от цялата страна организираха протести. „Не се занимаваме с пряката правораздавателна дейност на който и да е магистрат. Те са независими при вземане на решенията си“, посочи Узунов, но в същото време допълни за конкретния случай: „Това е много притеснително. Ще проуча какъв е въпросът.“

България 38-ма в света по иновации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271151_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+38-%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8

 България е 38-а в света след Словакия и преди Полша в класация на ООН на най-иновативните икономики в света. Миналата година страната ни беше на 39-о място в класацията на Глобалния иновационен индекс. В него попадат 128 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях, съобщиха световните медии. Доста по-назад е северната ни съседка Румъния. Тя се нарежда на 48-о място, а пет позиции по-нагоре от нея е Русия.

На първо място е Швейцария, следвана от Швеция, Великобритания и САЩ. Германия е 10-а в класацията. Китай за първи път се нарежда сред 25-те иновативни икономики. Според анализаторите това е знак за засиленото съсредоточаване на Пекин към изграждане на конкурентоспособна икономика. То обаче е и резултат от нови методи, използвани в проучването. Тези методи отчитат сфери, в които Китай е изключително развита, като например компании, съсредоточени върху изследователската и развойната дейност, подадените молби за патенти, износа на високи технологии и креативни продукти. В доклада е отбелязано, че въпреки напредването на Китай в класацията, все още има "иновационно разделение" между развити и развиващи се страни.

Преди кризата през 2009 г. разходите за развойна и изследователска дейност са скачали годишно с около 7%, докато през 2014 г. това увеличение е само с 4 на сто. Това се обяснява с по-бавния икономически ръст в развиващите се пазари и свитите бюджети в развитите страни.

 

100 клиенти се оплакаха от авиокомпании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271150_100+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8

 Близо 100 клиенти са се оплакали от авиокомпании от началото на годината досега. Най-често жалбите са свързани със забавен, загубен или повреден багаж, съобщиха от Европейския потребителски център (ЕПЦ) към Комисията за защита на потребителите в България. Оплакванията са преимуществено от българи, пътували с чужди авиокомпании, съобщи Игнат Арсенов, директор на центъра.

Арсенов обясни, че в Европейския потребителски център се приемат само оплаквания, свързани с трансгранични пътувания. Жалбите непрекъснато се увеличават, защото се повишава броят и информираността на пътуващите, коментира още той.

Като цяло една трета от жалбите са свързани с транспорта, каза още Арсенов. Според него 66 на сто от гражданите на ЕС не са информирани какво трябва да направят, ако имат проблеми с отменени полети или изчезнал багаж. У нас процентът е дори по-висок, допълни Арсенов.

През този сезон оплакванията на летовниците по Черноморието са с около 10 на по-малко в сравнение с миналата година, допълни Константин Арабаджиев, член на КЗП. При извършените от началото на сезона проверки е установено, че най-честите нарушения са непоставяне на видно място на удостоверението за категоризация, отказ за вписване на рекламации, липса на менюта в заведения за хранене или пък информацията в тях е написана само на английски език. Арабаджиев допълни, че все още често се срещат и случаите на подвеждаща реклама, при които има разминавания между обявените в сайтовете услуги и това, което намира потребителят на място.

Спешна среща на институциите заради влошеното качество на водата в Трявна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599636

На 18 август кметът на Община Трявна Дончо Захариев свиква спешна среща между институциите по въпросите, свързани с вододайните зони на Община Трявна и качеството на питейната вода. Срещата ще се проведе в следствие на констатираното влошено качество на питейната вода на територията на общината през почивните дни и във връзка с недопускане на подобен проблем в бъдеще. В разговора ще участват областният управител на Област Габрово, директорът на Северноцентрално държавно предприятие, представители на Регионална дирекция по горите - В. Търново, Д...

Без вода в части от Люлин и Драгалевци

http://offnews.bg/news/n_1/n_634468.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод и канал на бул. „Сливница“ в „Люлин“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Сливница“ от ул. 722 до ул. „Околовръстен път“, Съюз на слепите в България „Успех“.  Монтаж на водомерен възел на бул. „Константин Величков“ в Център налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа по ул. „Галичник“ от ул. „Цар Иван Александър“ до ул. „Цар Симеон“.  Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 731 в кв. „Република“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа в района на кв. „Филиповци“ – „Трънска махала“ и ул. „Банско шосе“. Във връзка с присъединяване на новоизграден уличен водопровод на ул. „Вълшебно биле“ в кв. „Драгалевци“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на ул. „Родна стряха“, ул. „Горски дух“, ул. „Вълшебно биле“.  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Водислав“ във вилна зона „Малинова долина – Герена“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Водислав“, ул. „Силян“, ул. „Река Палакария“. 

Гяуров хем предупреждава, че Ердоган действа активно към България, хем да не му обръщаме внимание

https://www.actualno.com/politics/gjaurov-hem-preduprejdava-che-erdogan-dejstva-aktivno-kym-bylgarija-hem-da-ne-mu-obryshtame-vnimanie-news_557182.html

Почти целият политически елит е „заразен” от Фетхуллах Гюлен. Той държеше Главното мюфтийство и на вечерите „ифтар” са ходили почти всички влиятелни български политици и държавници. Това каза в свой коментар главният редактор на 24rodopi Илхан Андай, визирайки атаката на турски медии към ДПС. На 11 август, в турската държавна новинарска Анадолска агенция изтичат две изречения – че турското правителство поставя под анализ връзки между ДПС и организацията на Фетхулла

Нови тапи към Околовръстното на София при бул. „Ботевградско шосе“

https://www.actualno.com/sofia/novi-tapi-kym-okolovrystnoto-na-sofija-pri-bul-botevgradsko-shose-news_557190.html

Затварят участъци от бул. „Владимир Вазов“ и бул. „Ботевградско шосе“ в София за месец заради ремонтни дейности, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Движението ще бъде затруднено точно преди двата булеварда да се съберат в „Ботевградско шосе“ към Околовръстното. Северното пътно платно на бул. „Владимир Вазов“ ще бъде затворено между ул. „Поп Груйо” и ул. „61“ от 00:00 часа на 17 август до 24:00 часа на 13 септемв

Румъния е идеална почва за кибер атаки

https://www.actualno.com/sciencelogy/rumynija-e-idealna-pochva-za-kiber-ataki-news_557177.html

Румъния е идеалното място за кибер атаки срещу цели както вътре в страната, така и в чужбина. Причината е, че скоростта на интернет е най-високата в Европейския съюз и има много слаба защита на компютрите и мрежите. Това се подчертава в неотдавнашен доклад на румънския аналитичен център Стратежикон, информира БГНЕС. В документа се посочва, че липсата на закон в Румъния, уреждащ отговорността на частни оператори на киберинфраструктура, води до това, че ползите, произтичащи от високия капацитет

Кметът на френския град Бресол обяви война на покемоните

https://www.actualno.com/europe/kmetyt-na-frenskija-grad-bresol-objavi-vojna-na-pokemonite-news_557193.html

Френски кмет нареди на създателите на играта Pokemon Go да премахнат виртуалните създания от неговото населено място, предаде Associated Press. Фабрис Бовоа, който управлява град Бресол, е изпратил разпоредбата си до базираната в Калифорния компания Ниантик, създателка на играта Pokemon Go. Той се надява, че компанията ще премахне покемоните от неговото градче и така че се сложи край на "заселването на анархисти", както той нарича виртуалните създания. Кметът на Бресол е възмутен, че от фирмат

Спринтът на 100 метра се разви толкова много, че не знам тези момичета, които бягат там, дали са истински, живи същества

https://www.actualno.com/cite/sprintyt-na-100-metra-se-razvi-tolkova-mnogo-che-ne-znam-tezi-momicheta-koito-bjagat-tam-dali-sa-istinski-jivi-syshtestva-news_557185.html

Това заяви голямата ни спринтьорка Ивет Лалова, която ще бяга на финал на 200 метра на Олимпиадата в Рио. Изпълних моята цел – влизане във финала на 200 метра. Това заяви Лалова след успешното си класиране за утрешния финал в дисциплината – към 04:00 часа българско време. Утре (18 август) ще оставя цялото си сърце и любов на пистата, добави Лалова, отговаряйки на въпрос към какво ще се стреми във финала. През последните години насочих цялата си подготовката към 200 метра, тъй като

Висока е опасността от падащи камъни по всички направления в Смолянско

https://www.actualno.com/smolyan/-visoka-e-opasnostta-ot-padashti-kamyni-po-vsichki-napravlenija-v-smoljansko-news_557194.html

Безпроблемно се извършва движението на МПС в региона, няма натоварване и проблеми на пътя. Заради пресечения релеф на областта е повишена опасността от падащи камъни по всички направления, съобщиха за Радио „Фокус” – Смолян от Областно пътно управление. В Смолян автомобилният поток е с нормалната си интензивност за почивен ден. От Агенция "Пътна инфраструктура" информират, че до вечерта на 21 август (неделя) се преустановява обрушването и обезопасяването на скалните откоси със

10 души загинаха при наводненията в Луизиана

https://www.actualno.com/america/10-dushi-zaginaha-pri-navodnenijata-v-luiziana-news_557179.html

Броят на жертвите на наводненията в американския щат Луизиана достигна 10 души, предаде БГНЕС. Според губернатора на щата Джон Едуардс, броят на жителите на Луизиана, евакуирани от района на бедствието, са повече от 30 хиляди. Около половината от тях са в специални убежища. Бедствието е причинило щети на над 40 000 жилища. Спасителни екипи продължават да евакуират жителите, живеещи в региони, засегнати от наводненията. По-рано Едуардс определи стихийното бедствие като безпрецедентно в съвреме

Тихомир Иванов: Като златен медал е да участвам във финал на олимпийски игри

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/17/2812570_tihomir_ivanov_kato_zlaten_medal_e_da_uchastvam_vuv/?ref=rss


Българският състезател в скока на височина Тихомир Иванов сравни със спечелване на олимпийската титла участието си във финала в Рио 2016. Той се представи добре, като изравни личния си рекорд от 2.29 м, но не можа да го подобри и остана десети.

Грешка в първия опит на 2.25 м му костваше по-добро класиране. "Дали съм седми или десети - за мен е като златен медал да участвам във финал на олимпийски игри", каза Иванов.

"Не можах (да подобря рекорда си), но за мен третият опит...

Над Черноморието ще бъде слънчево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sQwmnK0WODU/

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В Бургаска и още  6 области е обявен червен индекс за опасност от пожари. Възможни са бързоразпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ към БАН  уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност.

Евакуация заради изтичане на газ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vf1dSz26mWg/

Жители на град Николаево в област Стара Загора са евакуирани заради изтичане на газ, започнало в 3 часа през нощта. Хора са настанени във физкултурната зала на Николаево.

Синьото гориво е било складирано в държавно хранилище в района на жп гарата. Пробивът е открит и тръбата е затворена, съобщи за „Хоризонт” комисар Стоян Колев – началник на службата за „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Химически автомобили от Стара Загора и Пловдив извършат обхождане на обекта и на града, а специални екипи извършват замерване.

Преустановено е движението на хора, автомобили, влакове.

Няма пострадали, но опасността от взрив съществува, защото газът е по-тежък от въздуха и стои долу на земята, поясняват специалисти.

Верижна катастрофа между три леки автомобила по пътя Бургас-Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UdekKtnLHs8/

На 16.08.т.г. около 17.05 ч. на пътя Бургас – Поморие, настъпва ПТП между : л.а. «Лада», с бургаска регистрация, управляван от 67 -годишния Д.Д. от Бургас, т.а. «Мерцедес 207», с бургаска регистрация, управляван от 42 0годишния С.К. от Бургас / неправоспособен водач, лишен от парвоуправление/ и л.а. «Нисан Елгранд», с бургаска регистрация, управляван от английския гражданин А.У., живеещ в с. Гюльовца, общ. Несебър, съобщават от ОДМВР-Бургас. От ПТП пострадали  водачът на л.а. «Лада» – Д.Д., който с комоцио е настанен за лечение в отделение «Неврохирургия» към МБАЛ – Бургас. Причини: поради движение с несъобразена скорост на л.а. «Лада», същият се удря самостоятелно в мантинелата вляво на пътя, след което се завърта и навлизайки в съседната дясна лента, удря отзад движещия се там т.а. «Мерцедес», след което е странично ударен от л.а. «Нисан».

Експерт: Нашите управници трябваше да дават хуманитарен статут, не убежище

https://www.actualno.com/politics/ekspert-nashite-upravnici-trjabvashe-da-davat-humanitaren-statut-ne-ubejishte-news_557178.html

Проблемите, които се появиха в Европа, трябва да се разгледат на основата на текста на Женевската конвенция за бежанците. Още когато тръгна бежанският поток сигнализирахме, че тя е правена в съвсем друго време, в годините след Втората световна война и визира съвсем други условия. Това заяви дипломатът Симеон Николов, директор на Център за стратегически изследвания. Формулировката за бежанец и условията той да бъде признат за такъв се отнася за прогонени от други страни хора или преследвани по п

В Канада лепнаха глоба на ловец на покемони

https://www.actualno.com/curious/v-kanada-lepnaha-globa-na-lovec-na-pokemoni-news_557176.html

Жител на Торонто (канадската провинция Онтарио) е глобен с 425 канадски долара ($ 330) за това, че играе популярната игра Pokemon Go на релсите в метрото, съобщи телевизия CTV, цитирана от БГНЕС. 20-годишният Марк Корея е публикувал видео, на което е заснето как той играе на релсите на метро станция "Юниън" на покемони. След това администрацията на метрото е решила да го глоби за "непозволено присъствие на пътя". "Младият човек е можело да загине, докато снима видеото си", казва говорителят на

Във Варна правят международен конкурс за зоната около Морската гара

https://www.actualno.com/varna/vyv-varna-pravjat-mejdunaroden-konkurs-za-zonata-okolo-morskata-gara-news_557184.html

Международен конкурс за изработване на цялостна визия за социализацията на зоната около морска гара Варна ще бъде обявен наесен. Очаква се заданието да бъде възложено съвместно от общината и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Това съобщи кметът Иван Портних. По думите му така ще бъде направена поредна стъпка за повишаване на привлекателността на Варна за туристи, които идват по море, пише Topnovini.bg. „Помните какво имаше преди в тази зона. Имаше едни тенеки

Кой е най-евтиният смартфон и колко струва?

https://www.actualno.com/sciencelogy/koj-e-naj-evtinijat-smartfon-i-kolko-struva-news_557036.html

След като индийската компания Ringing Bells обяви амбициозния си проект за смартфон, достъпен и за най-бедната част на индийското общество, много малко хора повярваха. След няколко изпуснати срока, отлагания и затишие в маркетинговата кампания на проект всички бяха изгубили надежда, но ето, че той стана реалност. Freedom 251 може да бъде ваш на цена от точно четири американски долара (или около 270 индийски рупии в момента на писането на тази статия). Ако сте свикнали да харчите по поне една ср

Основните булеварди на Сливен вече имат пешеходни пътеки

https://www.actualno.com/sliven/osnovnite-bulevardi-na-sliven-veche-imat-peshehodni-pyteki-news_557186.html

Повдигнати пешеходни пътеки са изградени по основните булеварди в Сливен. Това е част от съвместната програма на Общината и полицията в града за намаляване на катастрофите и произшествията с пешеходци, съобщиха пред "Фокус" от общинска администрация. Повдигнати пътеки за преминаване има по широките булеварди, на които шофьорите често превишават скоростта. Такива са булевардите „Ст. Стамболов”, „Георги Данчев”, „Бургаско шосе” и бул. „Панайот Хитов&rdq

Психоактивните вещества стават все по-популярни сред младите хора

https://www.actualno.com/burgas/psihoaktivnite-veshtestva-stavat-vse-po-populjarni-sred-mladite-hora-news_557156.html

Психоактивните вещества стават все по-популярни. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Нела Иванова от Сдружение „Доза обич”. По думите ѝ това сочат европейските доклади. „Мисля, че младите хора, излизайки в петък или събота вечер са по-склонни да приемат такъв вид психоактивни вещества, които имат краткотраен или по-дълготраен ефект”, обясни тя и добави, че младите хора имат страх от инжекционната употреба на наркотици. „Те вече са видели, че това

Ивет Лалова: Това беше моята мечта, във финала ще бягам за цяла България

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/17/2812572_ivet_lalova_tova_beshe_moiata_mechta_vuv_finala_shte/?ref=rss


Спринтьорката Ивет Лалова остана много щастлива от класирането си за финала на 200 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Българката го постигна по право, като стана втора във втората полуфинална серия с най-доброто си бягане през сезона - 22,42 сек.

Лалова за втори път е на олимпийски финал в дисциплината. В Атина 2004 тя завърши пета.

"Няма как да се върнем назад, можем само да вървим напред. По-скоро творим история в момента - 12 години по-късно. Това беше моята цел,...

9 500 лв. и 11 400 евро даде 76-годишна жена на телефонни измамници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8mHxLpKotBg/

На 16.08.т.г. около 17.30 ч. в в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение от 76- годишна бургазлийка за това, че станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм «оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници» за сумата от 2 500 лв., която хвърлила през терасата  на дома си. Впоследствие на три пъти жената теглила пари от банката, като първия път изтеглила сумата от 7 000 лева, който оставила зад ел. табло на ул. «Св. Св. Кирил и Методий». Втория път изтеглила от същата банка сумата от 5 400 евро, която отново оставила зад същото ел. табло, а третия път изтеглила сумата от 7 000 евро, като 6 000 евро оставила на земята до кофа за боклук, разположена на ул. «Св. Св. Кирил и Методий», съобщиха от ОДМВР-Бургас. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

Установен извършител на кражба на мобилен телефон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cOITYS5OSRI/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение кражбата на мобилен телефон «Айфон 6», собственост на 54 -годишен турист, отседнал в Поморие, е установена извършителката на деянието, съобщават от пресцентъра на полицията. Това е 56- годишната руска граданка Т.С., отседнала на квартира в Поморие. Т.С. предала доброволно инкриминираната вещ и е привлечена в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 2 от НК.

Дилма Русеф официално е подсъдима заради Petrobras

https://www.actualno.com/america/dilma-rusef-oficialno-e-podsydima-zaradi-petrobras-news_557175.html

Федералният върховен съд на Бразилия образува дело срещу временно отстранения от длъжност президента на страната Дилма Русеф, съобщи телевизия "Глобо", цитирана от БГНЕС. Подозрението е, че тя се е опитвала да препятства разследването за корупцията в държавната петролна и газова компания "Петробрас" (Petrobras). Заподозрени по това дело са също бившият президент на Бразилия, Луис Инасио Лула да Силва, бившият министър на образованието Алоизиу Меркаданти и адвокатът на Русеф, Жозе Едуарду Кардоз

Черните дупки не са в черен цвят

https://www.actualno.com/cosmos/chernite-dupki-ne-sa-v-cheren-cvjat--news_557111.html

Често за черната дупка се мисли, като за нещо, което е толкова гъсто и черно, че дори светлината не може да мине през него. Въпреки, че името им подсказва, черните дупки не са напълно черни – те излъчват невероятно слаби частици, като един вид квантова радиация. Този квантов ефект, известен като лъчението на Хокинг, бе видян за първи път в лаборатория, пише Daily mail. През 1974 г. Стивън Хокинг предположи, че черните дупки не могат да бъдат напълно черни. Според теорията на Хокинг, черн

Два случая на сифилис са регистрирани в Пазарджишко

https://www.actualno.com/pazardjik/dva-sluchaja-na-sifilis-sa-registrirani-v-pazardjishko-news_557154.html

Два случая на сифилис, единият е на новородено в област Пазарджик, са регистрирани през изминалата седмица. Това сочи справка на Националния център по обществено здраве. Регистрирани са също два случая на гастроентерит, ентероколит, един на ротавирусен гастроентерит. По един случай на марсилска треска, дизентерия и остър вирусен хепатит са установени в област Пазарджик.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване