Нова серия от атентати в Турция, шестима убити и над 200 ранени

http://www.mediapool.bg/nova-seriya-ot-atentati-v-turtsiya-shestima-ubiti-i-nad-200-raneni-news253053.html

Две големи експлозии с коли бомби избухнаха в четвъртък сутринта пред полицейски управления в турските градове Ван и Елязъг в Турция. Властите съобщават за най-малко шестима убити и 219 ранени. Правителството обвини за терористичните актове въоръжените милиции на Кюрдската работническа партия (ПКК).   Първото нападение е било срещу полицейско управление във Ван. Убити са двама полицаи и един цивилен. Общо 73 души са били ранени.   Часове по-късно е поразено и полицейско управление в Елязъг. Атаката е извършена с микробус, натоварен с експлозиви. Полицейският участък се намира на шест километра от центъра на града.   Турските телевизии показаха кадри от тежко поразената сграда на полицейското управление в Елязъг. Силата на взрива е била толкова голяма, че буквално е отнесла околните автомобили, изкоренила е дървена и е направила голям кратер пред сградата. По информация на агенция "Доган" бойците на ПКК са извършили нападението в Елязъг в 9.20 часа.   Убитите в Елязъг са най-малко трима полицаи, а 146 души са ранени. Състоянието на 14 от пострадалите е много тежко. Властите отправяха призив към гражданите за даряване на кръв за пострадалите при атентата.   Турският премиер Бинали Йълдъръм отмени всички планирани за четвъртък срещи и замина за Елязъг. Заедно с него за източния турски град заминаха още министърът на отбраната Фикри Ъшък и началникът на генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар.   След атентата Висшият съвет за радио и телевизия на Турция въведе временна забрана за медиите да излъчват кадри от мястото на експлозията, съобщава Си Ен Ен-Тюрк. Най-малко осем души намериха смъртта си при две отделни атаки пред полицейските управления в Диярбекир и Кизилтепе през последната седмица. Югоизточната част на Турция, населена предимно с кюрди, е залята от вълна от насилие, след като през юли м.г. се разпадна споразумението, сключено преди 2 години и половина, между турските власти и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Поне трима души загинаха и над 100 са ранени при пореден атентат в Турция

http://www.mediapool.bg/pone-trima-dushi-zaginaha-i-nad-100-sa-raneni-pri-poreden-atentat-v-turtsiya-news253053.html

Трима души загинаха, а над 100 са ранени, след като кола бомба избухна край полицейски участък в източната турска провинция Ван, край границата с Иран, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на губернатора на провинцията по турския държавен тв канал ТРТ. Състоянието на десетима от пострадалите е много тежко. Участъкът се използва и като полицейска казарма. Засега не е ясно колко полицаи и цивилни има сред загиналите и ранените, предаде БТА. Премиерът Бинали Йълдъръм съобщи на живо по телевизията, че е имало атака срещу полицейски участък във Ван, но без повече подробности. Все още никой не е поел отговорност за терористичната атака, но кюрдски екстремисти често нападат полицейски участъци и други обекти на силите за сигурност с коли бомби, посочва Ройтерс. Югоизточната част на Турция, населена предимно с кюрди, е залята от вълна от насилие, след като през юли м.г. се разпадна споразумението, сключено преди 2 години и половина, между турските власти и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Трима загинаха и над 40 са ранени при атентат в Турция

http://www.mediapool.bg/trima-zaginaha-i-nad-40-sa-raneni-pri-atentat-v-turtsiya-news253053.html

Трима души загинаха, а над 40 са ранени, след като кола бомба избухна край полицейски участък в източната турска провинция Ван, край границата с Иран, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на губернатора на провинцията по турския държавен тв канал ТРТ. Участъкът се използва и като полицейска казарма. Засега не е ясно колко полицаи и цивилни има сред загиналите и ранените, предаде БТА. Премиерът Бинали Йълдъръм съобщи на живо по телевизията, че е имало атака срещу полицейски участък във Ван, но без повече подробности.  Все още никой не е поел отговорност за терористичната атака, но кюрдски екстремисти често нападат полицейски участъци и други обекти на силите за сигурност с коли бомби, посочва Ройтерс. Югоизточната част на Турция, населена предимно с кюрди, е залята от вълна от насилие, след като през юли м.г. се разпадна споразумението, сключено преди 2,5 г., между турските власти и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Темида потвърди 3000 лева санкция за пушене в заведение

https://www.24chasa.bg/region/article/5714895

Темида потвърди 3000 лева санкция за пушене в заведениеРусенският Районен съд потвърди наложената от РЗИ 3000 лева санкция за собственик на беленско заведение, в което било засечено пушене. Малко след полунощ на 16 април, служители на РЗИ-Русе и полицай от Бяла извършили проверка в местно заведение. Обектът представлявал самостоятелна дървена сграда с прозорци, които били плътно затворени.

Илияна Йотова: Печелившата двойка на президентските избори ще бъде на БСП

http://www.cross.bg/radev-iiotova-iliyana-1517805.html

/КРОСС/ Ген. Радев е изключително добре подготвен кандидат и ще донесе широка подкрепа със себе си „На битка се тръгва, за да я спечелиш. ГЕРБ е в много по-трудна ситуация и не случайно чакаха да видят първо какво ще стане в БСП. Печелившата двойка ще бъде на БСП". Това заяви в ефира на БНР Илияна Йотова, член на ИБ на НС на БСП и евродепутат от БСП/ПЕС. Тя обясни, че Радев се е представил изключително убедително пред Националния съвет на партията и резултатът от гласуването е красноречив - 99 гласа „за" неговата кандидатура от различните крила в партията. Йотова подчерта, че един от най-важните критерии за левицата при избор на кандидат е била подкрепата, която може да събере и извън БСП. „Убедена съм че ген. Радев ще донесе по-голяма подкрепа със себе си. Той е много добре подготвен кандидат", каза тя. Според нея във външнополитически план ген. Радев има точна преценка къде се намира България в Европа, какво предстои в международен план и най-вече по темата сигурност. "До сега с всичките си действия Радев е показвал, че отстоява своите идеи до последно, което съм убедена, че ще прави и като президент", категорична бе Йотова. Тя подчерта, че той има и точна преценка за състоянието в страната и какво трябва да се направи по отношение на образованието, на равния шанс за всички хора в страната. По думите й в мнозинството от своите виждания той е съвпаднал с болшинството от членовете на НС на БСП

Взривиха кола на жена в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714900

Взривиха кола на жена в Стара ЗагораКола е била взривена в Стара Загора днес сутринта, съобщи stzagora.net. От полицията потвърдиха, че има такъв случай и се работи по различни версия. Взривът е станал около 4 часа в лек автомобил "Хонда", паркиран на ул. "Генерал Столетов”. Бомбата е била сложена в предната част на возилото. Автомобилът бил собственост на жена от Стара Загора.

Кр. Георгиева: Бежанската вълна е като цунами, което може да ни удари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kr-georgieva-bejanskata-vylna-e-kato-cunami-koeto-moje-da-ni-udari-222972/

Досегашната система за интеграция на мигрантите е сбъркана и трябва да се промени, каза българският еврокомисар

Двама са задържани при специализирана полицейска операция в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/5714901

Двама са задържани при специализирана полицейска операция в БлагоевградДвама младежи са задържани при специализирана полицейска операция в града, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Около 21.00 часа вчера вечерта на бул. „Св. св. Кирил и Методий“, в района на ж.п. гарата, е спрян лек автомобил с благоевградска регистрация. Двама мъже са задържани, но от полицията все още не са съобщили резултатите от акцията.

Баскетболистите на Сърбия победиха Хърватия в Балканската класика

http://offnews.bg/news/n_1/n_634588.html

В последния четвъртфинал на Олимпийския турнир по баскетбол Сърбия победи Хърватия с 86-83 и си осигури за първи път в своята история място на полуфинал. На него те ще срещнат Австралия, която ги победи в груповата фаза с 95-80. И двата отбора ще преследват първо участие на олимпийски финал. В другия полуфинал ще играят САЩ и Испания. Сърбите и хърватите се изправиха един срещу друг на Олимпийски игри за първи път след разпада на бивша Югославия. За последно най-добирте сърби и хървати играха заедно на финал на Световното в Аржентина през 1990 година. Тогава Югославия победи СССР. Първото полувреме на мача започна много оспорвано като двата отбора си размениха по една силна част. Сърбия имаше лека преднина през първия, но на почивката хърватите се откъснаха с 6 напред. След почивката Сърбия се върна по-силна и след 34:14 в нея направи най-голямата разлика в мача - от 14. Хърватия отговори с 22:7 за начало на последната част и свали пасива си до точка при 73:74 три минути преди края. Радулица бе фаулиран и вкара за 79:75 27 секунди преди края. До края сърбите, водени от Теодосич и Йокич и вкараха 6 поредни фаула и удържаха успеха. Богдан Богданович бе най-резултатен с рекордните за него 18 точки. Никола Йокич, Стефан Маркович и Мирослав Радулица имаха по 12. Капитанът Милош Теодосич направи 10 асистенции и вкара 9 точки като бе 2/11 от средно разстояние. За радост на всички, които истински обичат баскетбола, лютото балканско дерби се игра в много оспорвана, но подчертано коректна атмосфера. След края на мача двата играчите на двата отбора дълго се прегръщаха, а победителите успокояваха победните си съперници. Боян Богданович направи много силен мач за Хърватия с 28 точки, но това не стигна за успех. Марио Хезоня отбеляза 16 и овладя 8 борби, а 10 точки имаше Миро Билан. В другите четвъртфинали имаше три разгромни победи: Австралия - Литва 90:64 (48:30), Испания - Франция 92:65 (43:30), САЩ - Аржентина 105:78 (56:40). След отпадането на четвъртфиналите звездите на Сан Антонио Спърс Ману Джинобили и Тони Паркър обявиха, че слагат край на кариерите си в националните отбори на Аржентина и Франция.

Американските индекси завършиха сесията с растеж

http://econ.bg/Новини/Американските-индекси-завършиха-сесията-с-растеж_l.a_i.727444_at.1.html

Американските индекси завършиха с незначителни ръстове след като рязко компенсираха по-ранните загуби при излизането на протокола на Фед, който...

ЧЕЗ стартира профилактика на 800 трафопоста в района на София

http://www.cross.bg/bulgariya-razpredelenie-remont-1517804.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България ще извърши профилактика на 800 трафопоста в района на София в периода септември-октомври 2016 г. С цел намаляване на броя на планираните изключвания във връзка с профилактиката, компанията ще извърши термовизионна диагностика на съоръженията и всички констатирани забележки ще се отстраняват незабавно. „Термовизионната диагностика е превантивна дейност, която позволява да се откриват нередности по съоръженията в най-ранен стадий, като по този начин се намалява рискът от възникване на по-тежки аварии", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. През 2016 година компанията инвестира средства и труд в ремонт на 30 въздушни електропроводни линии, просеки по трасетата на 10 електропровода и цялостна подмяна на около 10 000 метра кабели средно напрежение. Ще бъде извършен ремонт и подмяна на 300 разпределителни касети. ЧЕЗ Разпределение България ще направи цялостен ремонт на отклонение от електропровод, осигуряващ основно захранване на кв. Владая и кв. Мърчаево в столицата. Компанията ще извърши монтаж на птицезащитни съоръжения, чрез които ще се осигури предпазване на мрежата, защита на живота на птиците и намаляване на аварийните прекъсвания на електрозахранването. За първите 6 месеца на тази година ЧЕЗ Разпределение България инвестира 15, 5 млн. лева в електрозахранването на столицата. За цялата 2016 г. ЧЕЗ планира да вложи в мрежата на столицата общо около 67 млн

Индийски монах е най-дълголетният човек, живял някога (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599945

Въпреки твърденията му, че е вече на 120 години, индийски монах, който казва, че е най-старият човек, живял някога на планетата, изглежда в забележително добра форма. В паспорта на хиндуиста Свами Сивананда пише, че е роден на 8 август 1896 година. Ако това е вярно, животът му преминава през три столетия, но независимо от възрастта си, Свами продължава да практикува йога по няколко часа на ден. Почина най-възрастният мъж на планетата

Броят на работниците от Източна Европа във Великобритания е над 1 милион души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/18/2813234_broiat_na_rabotnicite_ot_iztochna_evropa_vuv/?ref=rss


Броят на мигрантите във Великобритания от осемте източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 г., за първи път е преминал 1 милион души, предаде Би Би Си.

От април до юни работниците от Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия и Словения се е увеличил с 44 000 души в сравнение със същия период за 2015 г.

По официални данни в момента в Обединеното кралство живеят 2.23 млн. мигранти от страни на ЕС.

За същия период безработицата е...

Иван Костов: Строим метро и магистрали за хора с комунистическо съзнание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/18/2813200_ivan_kostov_stroim_metro_i_magistrali_za_hora_s/?ref=rss


Софиянци са обидени и не са съгласни да плащат повече за градски транспорт, въпреки че получиха метро напълно безплатно, финансирано от европейските фондове. Шофьорите в страната пък се чувстват обидени от повишението на винетната такса, която не желаят да плащат, въпреки че с приходите нея ще се поддържат новопостроените магистрали, платени отново с пари от ЕС. "Това е българска черта - правиш му добро, а той обиден. Не иска да си поеме неговата част", - това обобщи в интервю за Нова телевизия...

2016 година може да се окаже рекордна по отношение на миграционния натиск върху България

http://www.moreto.net/novini.php?n=328963

1543 мигранти са поискали закрила от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет за юли месец тази година. Това става ясно от подробната справка на агенцията, с която БГНЕС разполага. За първите седем месеца на настоящата година ДАБ е получила 9388 искания за закрила.

Китайка е бременна вече 17 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714897

Китайка е бременна вече 17 месецаЖителка на китайската провинция Хунан постави световен рекорд по продължителност на бременността - вече 17 месеца, съобщава в. „Женмин жибао" в английското си издание, пише БГНЕС. Ван Ши забременяла през февруари миналата година и трябвало да роди на 15 ноември. Съпругът на жената казва, че според лекарите някои жени раждат след 13-тия месец,

Шофьорка блъсна мъже на тротоар, единият почина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599946

Пътен инцидент, при който единият пострадал е починал, станал вчера в село Дълбоки. 44-годишна жена, управлявала Мерцедеса си по ул. „Върба". По неизяснени към момента причини тя губи контрол над колата си и блъска намиращите се на тротоара двама мъже. Единият е със счупен таз, счупени ребра, счупена бедрена кост и перфориран бял дроб. Настанен е за лечение в МБАЛ - Стара Загора с опасност за живота, но по-късно е починал. Другият пострадал е получил счупване на ключица. Прегледан е и е освободен за домашно лечение, без опасност за живота. След...

10 умни и странни трика, които всеки трябва да знае

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599942

Ако искате бързо и лесно да изгладите яката на ризата или омачканата пола, ако имате проблем със заплитащите се една в друга верижки и ако петното от дезодоранта ви дразни и искате да изчезне бързо, защото нямате време да сменяте блузата си, в новото видео от канала Natali's Beauty ще откриете много практични и полезни решения за всякакви ситуации. Компилацията от умни и изненадващи трикчета, които всеки трябва да знае ще ви изненадат. Ето ги и тях: 1....

12 огнеборци потушиха 4 пожара в Кърджалийско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599944

12 огнеборци са потушили 4 пожара вчера. 105 декара сухи треви  и храсти са изгорели в землището на село Бели вир. Огънят е бил локализиран и загасен от петима пожарникари от службата в Кърджали. Сухи треви са горели в село Ямино, горска постеля в землището на село Устрен, отпадъци под моста на река Крумовица. Три от пожарите са причинени от човешка небрежност, а единият е в резултат на мълния.    ...

Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва

http://www.investor.bg/medii/455/a/vrajdebnostta-kym-bejancite-v-bylgarskite-socialni-mreji-se-zasilva-222970/

Половината от хората в социалните медии подкрепят „ловците на бежанци“, отчита агенция за медийни анализи

Green Life Expo във Флората от 25 до 27 август

http://www.cross.bg/chasa-iioga-lektor-1517803.html

/КРОСС/ От 25 до 27 август в Експозиционен център "Флора" ще се проведе Green Life Expo - изложение за природосъобразен и здравословен начин на живот. Входът е свободен, а посетителите са добре дошли във времето от 12.00 до 20 часа. Основният организатор Експо Тим ще представи на вниманието на бургазлии над 250 екологични продукта и услуги - хранителни добавки, козметика, уреди за здраве и още много новости. В програмата са включени интересни и полезни лекции, демонстрации и дегустации. Да живеем по-близко до природата, като слушаме повече тялото си, не е просто мода. Това е осъзнат и информиран избор за все повече хора, които поставят еко изисквания към всичко - храната и напитките, които слагат на масата, предметите, които използват в ежедневието си, козметиката, с която се подържат, дрехите, които обличат, медикаментите, които приемат, автомобилите, които карат. И тъй като "зелената" наука във всички направления се развива изключително динамично, да се запознаете с най-новите тенденциив тази сфера ще ви помогне Green Life Expo. СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА 26 август 2016 - петък Експозиционен център "Флора" - Зала 1 12.00 - 13.00 часа: Профилактика и лечение с натуралните продукти БиоВита - клетъчна грижа, лектор: д-р Силвана Попова 13.00 - 14.00 часа: Интернет платформата Wine & Food Society в услуга на здравословния начин на живот, лектор: Георги Ганчев 14.00 - 15

МС дава още 27 млн. лева на 40 общини

http://offnews.bg/news/n_1/n_634586.html

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за 2016 г. в общ размер до 27,212 млн. лв. по бюджетите на над 40 общини за реализиране на инфраструктурни проекти. Допълнителните средства ще се използват за изпълнение на значими за населените места проекти, които ще доведат до подобряване качеството на живот на хората и на достъпа до населените места. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа, на училища и детски градини, както и с подобряване на водоснабдителната система на територията на редица градове и села. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2016 г.

Акция по кръводаряване в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599919

Лятото е сезонът, през който най-малко хора даряват кръв, а нуждата от нея е изострена. Това мотивира "Самаряни" да се впуснат в поредното предизвикателство и да поканят кръводарители за поредната акция. Утре от 8.30 до 12.00 часа, в офиса на Сдружение "Самаряни", намиращ се на бул. „Патриарх Евтимий" № 57 (вход откъм ул. "Братя Жекови"), организаторите очакват всеки доброволец! Както всеки път, така и този ще се погрижим СПЕЦИАЛНО :) за всеки дарител. Заредили сме се с много настроение и освежаващи изненади. От 2008 г., Сдружение „Самаряни" ак...

Квартал във Варна потъна в боклук

https://www.24chasa.bg/region/article/5714894

Квартал във Варна потъна в боклукВъв Варна жители на "Цветния квартал" се оплакват от препълнени със смет контейнери. Живеещите в района са притеснени, че ако не бъде почистено скоро, в района ще плъзнат болести, съобщи БНТ. Проблемът с извозването на боклука възниква често, оплакаха се живеещи в „Цветния квартал". Този път причината е, че се сменя сметосъбиращата фирма.

2016 г. може да се окаже рекордна по отношение на миграционния натиск върху България

http://bulgarski.pogled.info/news/76336/2016-g-mozhe-da-se-okazhe-rekordna-po-otnoshenie-na-migratsionniya-natisk-varhu-Balgariya

/Поглед.инфо/ 1543 мигранти са поискали закрила от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет за юли месец тази година. Това става ясно от подробната справка на агенцията.

Иван Костов: Турция иска да изнесе исляма си навън

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ivan-kostov-turciia-iska-da-iznese-isliama-si-navyn-6057670

"Как бихте нарекли човек, който казва: Аз няма да спазвам правилата, а вие ще ми дадете това, което искам от вас. Как се нарича този - изнудвач, крадец, разбойник и т.н", обяви бившият премиер

Фолклорен фестивал в Елешница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599943

За трета поредна година разложкото село Елешница ще бъде домакин на фолклорния фестивал „ Фолклорна среща". Събитието ще се проведе на 27 август, а организатор е Танцов състав „ Елешница" към местното читалище „ Западнородопски лъч- 1906" под патронажа на кметство Елешница. Целта на фестивала е да съхрани и популяризира българското фолклорно наследство, и да представи народното изкуство и народните носии. Фолклорният фестивал е с конкурсен характер, а участниците ще бъдат оценявани от професионалисти в областта на българския фолклор. Участие в...

Цените на петрола се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-_l.a_i.727442_at.1.html

Цените на петрола леко се понижиха в азиатската електронна търговия след информации за възможно увеличение на добивите на суровината през август...

Странният случай с грабежа на американските плувци се заплита

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813204_stranniiat_sluchai_s_grabeja_na_amerikanskite_pluvci/?ref=rss


Двамата американския плувци Джак Конгър и Гънар Бенц са били свалени от полета си за САЩ от бразилските власти, обявиха от американския олимпийски комитет.

Американците бяха част от групата, която стана жертва на въоръжен грабеж в Рио, който според потърпевшите е бил извършен от двама полицейски служители.

Обвиненията предизвикаха гневна реакция в бразилското общество, което постави под съмнение твърденията на плувците, сред които бе и звездата Райън Лохти. Мненията, че те...

Цените на петрола се понижават след пет дни растеж

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-след-пет-дни-растеж_l.a_i.727442_at.1.html

Цените на петрола леко се понижиха в азиатската електронна търговия след информации за възможно увеличение на добивите на суровината през август...

Полякините са тук, но къде изчезнаха гларусите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5714433

Полякините са тук, но къде изчезнаха гларусите?За морския фолклор, батките и носталгията Лято 2016. По Черноморието - гмеж, под чадърите - полякини, сервитьорът се мотка, отнякъде се чува “Дали хазяйката ще идва рано...”. Да не би да сме се върнали в 80-те или по-рано? Разбира се, приликите между онова Черноморие и актуалното са повърхностни, сегашните поляци не са едновремешните поляци,

В лабиринта на процеса по избиране на генерален секретар на ООН

http://svetoven.pogled.info/news/76335/V-labirinta-na-protsesa-po-izbirane-na-generalen-sekretar-na-OON

/Поглед.инфо/ От световните ключови фигури вероятно само папата или президентът на Китай биват избирани по такъв мистериозен начин, както се прави с генералния секретар на ООН. Този де факто лидер и главен говорител на организацията номинално бива назначаван от Общото събрание на всички членове на ООН „по препоръка на Съвета за сигурност“, както гласи Хартата на ООН.

Томислав Дончев: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е фигура с високо обществено доверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714879

Томислав Дончев: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е фигура с високо обществено довериеВицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за БНР. Дончев каза, че е малко вероятно да има обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок. Референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори, подчерта вицепремиерът.

Адвокатът на Мейзър: Слагането на "свински опашки" е било по взаимно съгласие

http://www.moreto.net/novini.php?n=328964

„Доказано е, че няма насилствена смърт и че смъртта на съпруга на Анита Мейзер - културиста Николай Димов- е настъпила вследствие на задушаване. Според материалите по делото слагането на "свински опашки" е било по взаимно съгласие.

Китайка е бременна вече 17 месеца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599939

Жителка на китайската провинция Хунан постави световен рекорд по продължителност на бременността - вече 17 месеца, съобщава в. „Женмин жибао" в английското си издание. Ван Ши забременяла през февруари миналата година и трябвало да роди на 15 ноември. Тунизийка носи в утробата си 12 бебета Съпругът на жената казва, че според лекарите някои жени раждат след 13-тия месец, но досега не е имало случай кат...

Най-свирепите пожари в историята на Калифорния гонят 82 000 от домовете им

http://offnews.bg/news/n_1/n_634582.html

Най-свирепите пожари в историята на Калифорния гонят 82 000 души от домовете им. Пожарникари казват, че никога досега не са виждали толкова жестока стихия. Заповедта за евакуация обхваща зона източно от Лос Анджелис, в която живеят повече от 82 000 души. Пожарът е унищожил жилища и е прекъснал транспортни връзки между Калифорния и Невада. Някои хора са успели да избягат от домовете си посред пламъците. Пожарът започна във вторник в планинска местност. Той се разпростря на площ от почти 47 кв. мили въпреки усилията на 1300 пожарникари, които се борят със стихията. Командир Майк Уакоски казва, че не никога не е виждал толкова екстремни условия за 40-те години, през които е на служба. Много семейства ще се върнат и ще видят, че от домовете им не е останало нищо. Удари ни тежко и бързо със сила, каквато не сме виждали преди, казва ръководителят на пожарната служба в Сан Бернардино Марк Хартвиг. Няма информация за жертви, но кучета търсят тела сред руините. Властите не са в състояние да кажат колко домове са били унищожени, но се опасяват, че те ще бъдат стотици. Половината небе е красиво и синьо, а другата половина е обвита в гъст дим. Дори и опитните калифорнийски пожарникари трудно могат да овладеят пожарите при високите температури на въздуха и ниската влажност.

Допълнителна работа за учителите без заплащане от държавата

http://www.cross.bg/ychilishte-otsustviya-standart-1517802.html

/КРОСС/ Множество допълнителни занимания и подкрепа от специалисти на ученици с различни проблеми, предвижда Държавният образователен стандарт за приобщаващо образование, който бе представен от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов вчера. От думите му обаче стана ясно, че държавата няма да осигури допълнително финансиране за всички дейности, тъй като те влизали в задълженията на учителите в рамките на работното им време."Педагогическият персонал не е като академиците и професорите да работи за хорариум, той има работно време и то трябва да бъде запълнено", обясни Стаматов. Единствените допълнителни пари, които стана ясно, че със сигурност ще бъдат предоставени, са по програмата "Заедно в час". Тя пък се финансира от фондацията "Америка за България". Зам.-министърът не можа да уточни и какъв брой специалисти допълнително ще трябва да бъдат назначени в училищата и детските градини. В момента в страната работят 711 педагогически съветници, 270 психолози, 238 логопеди и 17 ресурсни учители. Основният брой ресурсни учители - 1800, са назначени в ресурсните центрове, които се преобразуват според новия закон. Още 400 специалисти работят в училищата с еврофинансиране. Специалистите никога няма да са достатъчно, особено с увеличаването на децата със специфични образователни потребности, обобщи Стаматов. Той съобщи още, че се въвежда нова длъжност на помощник учител, която е непедагогическа и за нея няма да е нужно висше образование

В Турция започна мащабна операция срещу бизнесмени, свързани с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714880

В Турция започна мащабна операция срещу бизнесмени, свързани с ГюленТурската полиция е започнала мащабна операция в четвъртък срещу бизнесмени, подозирани във финансиране на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара в организирането на опита за преврат от миналия месец, предава AFP, цитира "Фокус". Прокурори са издали 187 заповеди за арест като част от операция в икономическата столица на

Женски скелет намериха на дъното на квадратно келтско светилище в Сборяново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599940

Женски скелет е последната находка на екипа на проф. Диана Гергова от тазгодишните й разкопки в археологическия резерват „Сборяново“ край Исперих. Те приключват тази седмица, като в последните дни доброволците ще опитат да почистят от храсти и дървета райони, в които предишни години е имало проучвания, но сега са изоставени. По проект по програма „Еразъм“ на разкопките работят 18 доброволци от 6 страни, най-често сред келтските находки се говори на английски, но може да се чуят и португалски, испански, италиански, естонски думи. Как млад итали...

Турските власти задържали 40 029 души след преврата, половината са още в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714864

Турските власти задържали 40 029 души след преврата, половината са още в арестаТурската полиция извърши обиски на повече от 100 места в Истанбул миналата нощ. Няколко души са арестувани. Това са поредните задържани при разследването на опита за преврат миналия месец, уточнява Ройтерс, цитиран от БНР. Властите на Турция са задържали 40 029 души след 15 юли, като 20 355 от тях са оставени в ареста,

Пет пъти повече мигранти в бежанските ни центрове

http://offnews.bg/news/n_1/n_634585.html

Пет пъти се е увеличил броят на мигрантите, настанени в бежанските центрове у нас, от началото до годината. Много малко от тях напускат, след като си получат регистрацията.  Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци. И ако до преди няколко седмици повечето от тях си тръгваха само ден - два след пристигането си, сега остават тук, съобщи Нова тв, като цитира Йордан Малинов, директор на бежанския център в Харманли. Докато преди месец тук имаше едва по 160-170 бежанци, сега броят им е близо 900. Подобна е ситуацията в цялата страна. В момента на територията на бежанските центрове са настанени близо 2 700 чужденци. През януари и февруари числото е било пет пъти по-малко. Най-много са бежанците в Харманли. С пълен капацитет са центровете във „Военна рампа” и „Овча купел”. Ръст има и при настанените в останалите лагери. Сред основните причини за увеличаването на броя на настанените в бежанските центрове е прекъсването на пътя им към Западна Европа. „На западната ни граница мерките са засилени, така че нормално е това да е сред нещата, каналите там да са прекъснати и да няма как да заминат за Западна Европа”, каза директорът на бежанския център в Харманли.  Самите бежанци също признават, че целта им е Западна Европа и затова сега изчакват в центровете.  „В Афганистан има много битки, затова бягаме. Но нямаме пари да стигнем далеч. Да стигнем дотук ни струваше 4 000 долара”, казва Ахмед Сара. В родината си Афганистан Ахмед е работил с компютри и иска да се занимава с това. По пътя към България най-трудно било в Иран: „Там ни хващат и ни пращат в затворите. Като стигнем дотук, вече е добре”.  Най-голямата част от чужденците тук са именно от Афганистан. Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност, влизането от Турция в България не е невъзможно, ако знаеш на кого да платиш, но пътят е труден.  „Има различни хора, трябва да платиш на 4-5 човека, на един плащаш, за да минеш българо-турската граница, на друг - за сръбската. Имаше около 40 души с нас, трудно минахме границата, нямахме вода, храна, но си помагахме. Най-трудно беше през планината и през реките”, обясни Мусал Архает.  Влизайки в България, следвало последното препятствие. „Идват армия, полиция. Обискират ни и ни взимат парите и всичко”, каза Ширба Ата.  Афганистанците в Харманли се оплакват от тормоз от страна на българите. Енатула бил бит преди няколко дни. „Само ме питаха дали съм афганистанец, аз казах „да” и ме нападнаха. Не знам какъв им е проблемът с нас. Това се случва често”, казва Енатула. „Ние всички сме човешки същества и трябва да се уважаваме. Не сме дошли тук от хубаво”, обясни Мусал Архает. Засега поне на територията на бежански център проблеми с увеличаването на обитателите му няма. Различните националности са настанени в отделни сгради, за да се избягват конфликти.  

Юбилейна изложба живопис на Нелия Сиракова в ХГ "Вл. Димитров- Майстора"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599938

Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" - гр. Кюстендил организира Юбилейна изложба живопис на Нелия Сиракова, която ще бъде открита на 25.08.2016 г. / четвъртък /, в 18.00 ч. Авторката е създала над 400 картини - натюрморти, пейзажи, портрети, като непрестанно усъвършенства колоритните си хармонии. Нелия Сиракова неотклонно следва заръката на своя вуйчо - заслужилия художник Бенчо Обрешков: „Рисувай с душа и сърце". През 1986 г. получава награда „Златен медал" за участие в изложба на картини от Прегледи на художествената самодейнос...

Мощен взрив в източна Турция

http://svetoven.pogled.info/news/76334/Moshten-vzriv-v-iztochna-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Силна експлозия проехтя в източната турска провинция Елязъг, съобщи телевизионният канал „Хабер тюрк”.

Разказът на момиче след побой и унижения от връстнички (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599937

Клип с ученички, които бият и унижават своя връстничка, беше разпространен в социалните мрежи. Побоят над момичето е станал във Враца. Пред NOVA то обясни, че причината за агресивното поведение на другите момичета са наркотици. Нападнатата ученичка разказа, че с една от побойничките си се познава от 11 години и са били приятелки.

Вълчо Арабаджиев пусна снимка с годежен пръстен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5714347

Вълчо Арабаджиев пусна снимка с годежен пръстенВълчо Арабаджиев публикува в инстаграм снимка, на която се вижда как мъжка ръка подава годежен пръстен на сладко животинче. Под снимката младежът написа “Тя каза да”. В момента той има връзка с Куини-Алис, която бе спрягана за гадже на Благой Георгиев. Двамата станаха двойка преди половин

Сега е моментът да се развиват високотехнологични услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713984

Сега е моментът да се развиват високотехнологични услугиСтефан Стайков, финансов експерт: Банковата система е стабилна. Сега е моментът да се развиват високотехнологични услуги Г-н Стайков, тези дни всички финансови експерти коментират резултатите на БНБ от стрес тестовете. Какво е вашето мнение? Резултатите от стрес тестовете са повече от добри. Дори най-скептично настроените анализатори се изказаха

Група „Геотехмин” завърши успешно пилотен проект „Зелена ръжда“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5713746

Група „Геотехмин” завърши успешно 
пилотен проект „Зелена ръжда“
Японска технология пречиства едновременно повечето тежки химически елементи в замърсени руднични терени Групата фирми „Геотехмин” завърши успешно пилотен проект за пречистване на води и терени, замърсени с уран, тежки метали и металоиди. Той бе осъществен в модулна експериментална инсталация, разположена на територията на ПХП „Металург“ в Бухово,

Португалия - рай за чужденците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599932

Много чужденци, най-вече от Азия, се отправят съзнателно към Португалия. Те не печелят много като берачи на плодове, но биват възнаградени за труда си с... европейски паспорт. Санто Антонио е типично за Португалия градче, с типичните проблеми - застаряващо население, скука, емиграция. Но Санто Антонио се променя. Ключът към промяна се крие в оранжериите в града. От няколко години регионът се превърна в рай на целогодишното овощарство и масово привлича чуждестранни работници. Жозе Кателаш от овощарското местно сдружение казва: „Търсене и предлаг...

Спасиха от пожар сгради и автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599935

10 пожара са възникнали на територията на Сливен през последното денонощие, информират от полицията. Огънят е нанесъл преки материални щети на площ от 27дка сухи треви, храсти и отпадъци. Най- много пожари са регистрирани в община Нова Загора 6 и 5 на територията на Сливен. Спасени са 2 сгради и лек автомобил....

Минната индустрия допринася за близо 4% от БВП на България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/minnata-industriia-doprinasia-za-blizo-4-ot-bvp-na-bylgariia-222967/

В условията на спадащи цени компаниите се справят благодарение на добър мениджмънт, заяви ректорът на МГУ проф. Любен Тотев

Календарът на маите се е основавал на точни астрономически наблюдения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599934

Календарът на Венера от древен текст на маите, наречен Дрезденски кодекс - един от четирите съхранени техни ръкописа, е резултат на няколковековни астрономически наблюдения и може да се счита за важно постижение на древната наука, а не за нумерологичен документ. Това е изводът на учени от Университета на Калифорния в Санта Барбара, предаде ТАСС, позовавайки се на Сайънс алърт. Маите са недоволни от спекулациите с техния календар

Intrama строи завод за 20 млн.лв. край Пловдив

http://web.barometar.net/85761/

Пловдивският регион се превръща в един от лидерите на индустриално развитие в България, като все повече компании искат да разкрият свои предприятия тук. С първата копка на мегазавода за 20 милиона на Intrama, това все повече се потвърждава, заяви кметът Иван Тотев, цитиран от TrafficNews. Той обясни, че висшият пилотаж в производството е именно машиностроенето […]

Лудогорец е на крачка от Шампионската лига след 2:0 срещу Виктория Пилзен

http://www.mediapool.bg/ludogorets-e-na-krachka-ot-shampionskata-liga-sled-20-sreshtu-viktoriya-pilzen-news253052.html

Българския шампион Лудогорец е на крачка от второ участие в групите на Шампионската лига, след като победи с 2:0 чешкия първенец Виктория Пилзен в първи мач от плейофа за влизане в турнира пред около 15 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски". Козмин Моци откри резултата от дузпа в полза на Лудогорец в 51-ата минута, след като Кафу беше фаулиран от Хубник в наказателното поле на чехите. В 65-ата минута Мисиджан удвои. В 8-ата минута Козачик изпревари Марселиньо към когото беше отправена добра топка. Вандерсон пропусна една от най-добрите ситуации в мача, след като се засуети и топката му беше блокирана в 22-ата минута. В 29-ата минута Хубник успя да се справи с поредната опасна атака за Лудогорец по посока вратата на Виктория. Малко по-късно след центриране топката се удари в крака на Бакош и се насочи към ъгъла на вратата на Стоянов, но той беше на мястото си и улови. До почивката Марселиньо пробва мерника си, но не сполучи, а опитите и на гостите да атакуват завършваха без успех. През втората част българският шампион нанесе своя удар. Първо в 51-ата минута Кафу беше фаулиран от Хубник в наказателното поле на Виктория и от дузпата, която беше отсъдена от Марк Клатенбърг, Козмин Моци откри резултата. В 65-ата минута след перфектна асистенция на Марселиньо на точното място беше Мисиджан, който се разписа за 2:0. Виктория се впусна да търси поне един гол, но от невероятно положение пропуск направи Хромада в 81-ата минута. Пет минути по-късно влезлият на смяна Кешеру направи непростим пропуск, след като от няколко метра с глава прати топката вместо в мрежата в аут. До края на двубоя Виктория опита да реализира попадение, но това не стана и Лудогорец се поздрави с много добър успех преди реванша след 6 дни в Чехия.

Млади оперни таланти се представят в каварненския фестивал "Страваганца"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599936

За четвърта поредна година в Каварна се проведе майсторски клас за млади оперни певци, под ръководството на маестро Михаил Ангелов. Освен, че е известен оперен диригент, той е баща на големия български пианист професор Людмил Ангелов. Участие в майсторския клас взеха млади оперни таланти, като някои от тях са ученици на проф. Ангелов и на известната оперна прима Валери Попова. Утре, 19 август, от 18.00 часа, в Художествена галерия „Христо Градечлиев" ще се състои заключителен концерт от фестивала „Страваганца", в който ще вземат участие ученици...

Иван Костов: Кандидатът на ГЕРБ ще спечели на изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=328967

„Резултатът от президентските избори е предизвестен. Стеснявайки времето на кампанията, практически не се дава възможност за провал на изборите. Кандидатът на ГЕРБ, вероятно подкрепен от Реформаторския блок, ще спечели”. Това коментира в специално интервю за NOVA бившият премиер Иван Костов.

Цените на петрола отново се понижават

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-otnovo-se-ponijavat-222969/

Анализаторите имат съмнения, че производителите на петрол ще постигнат сделка за замразяване на добива

Все повече мигранти остават в Центровете за настаняване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714873

Все повече мигранти остават в Центровете за настаняванеНа фона на засилената охрана по границите ни, има огромен ръст в броя на настанените в бежанските ни центрове. От началото на годината досега броят им се е увеличил пет пъти, като най-голям е ръстът през последните няколко седмици, информира Нова тв.  Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци.

Преглед на икономическия печат, 18 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическия-печат-18-август_l.a_i.727441_at.1.html

Най-скъпият тунел: Сблъсък между много чужди и местни строители Най-голямата строителна поръчка очаквано предизвика силен интерес. Основната...

Конкурс за разказ "Добрият великан" за 100 години Роалд Дал

https://www.actualno.com/books/konkurs-za-razkaz-dobrijat-velikan-za-100-godini-roald-dal-news_557492.html

Измисли свои собствени необикновени думи, напиши история с великани, сънища и мечти и спечели превъзходни награди По повод 100-годишнината от рождението на британския писател Роалд Дал Книжен център „Гринуич“ и издателство „Ентусиаст“ организират конкурс за разказ за деца от 7 до 10 и от 11 до 14 години. Инициативата е част от кампанията „Стара хартия за нова книга“, а нейни партньори са ЕКОПАК България АД и BS Films. Конкурсът е посветен на любимия на деца

Георги Иванов: Имах нужда от промяна, защото негативите бяха големи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599933

„Левски е такъв клуб, че винаги изцежда всеки един служител. Аз не се притеснявам от това. Приемам работата за удоволствие и се опитвам винаги да правя най-доброто. Наистина имах нужда от промяна, защото негативите бяха големи към този отбор. Претенциите на много хора бяха насочени най-вече към мен. Човек трябва да е там, където е щастлив и да прави това, което му харесва, а не да прави нещо насила Аз никога не съм правил нещо насила и не ми е било самоцел да работя в Левски“, сподели бившият спортен директор на Левски Георги Иванов в предаване...

Пътнически влак уби четири слона в Шри Ланка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714863

Пътнически влак уби четири слона в Шри ЛанкаПътнически влак удари и уби солница и трите й малки в северната част на Шри Ланка. Стадото слонове пресичало наскоро ремонтираната железопътна линия, която преминава през джунгла. Инцидентът е станал при Чедикулам, на 260 километра северно от столицата Коломбо. „Едното от малките слончета беше влачено около 300 метра след удара”,

Мирела и Тайбе излизат в Рио (програмата на Игрите за 18 август)

http://offnews.bg/news/n_1/n_634584.html

Олимпийските игри в Рио продължават след емоциите около първия ни медал в надпреварата, спечелен от Елица Янкова в женската борба и паметния финал на Ивет Лалова на 200 метра. Днес да се доближат до тях, а защо не и да ги надскочат, ще се опитат Мирела Демирева в скока на височина и Тайбе Юсейн на тепиха. Българските олимпийци в 13-ия ден на Игрите в Рио 2016: 15:55 часа: лека атлетика: Георги Иванов (гюле) 16:00 часа: лека атлетика: Мирела Демирева (скок на височина) 16:00 часа: борба жени: Тайбе Юсейн (категория до 63 кг.) 20:30 часа: модерен петобой: Димитър Кръстанов

Богданов се срещна с жители на община Мизия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599931

Народният представител от Патриотичния фронт и областен председател на ВМРО Красимир Богданов проведе приемен ден в с. Крушовица, общ. Мизия. Освен жители на населеното място на срещата дойдоха и хора от съседното село Войводово. Сред присъстващите бяха също кмета на Крушовица Илия Илиевски, местния председател на войводите Ванко Христов, д-р Тихомир Тодоров – член на областния комитет на ВМРО, председателя на ВМРО във Войводово Цветомир Марков. Очаквано сред най-наболелите проблеми бяха посочени: липсата на достатъчен бюджет за развитието на м...

Засякоха шофьор с бракуван автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599930

Бързо производство е започнато срещу 18-годишен мъж от село Жеравна. На 18 август, около 01,30 часа, на ул.”Балатон” в град Сливен той е управлявал лек автомобил “Мазда”, с регистрационни табели, издадени за друго МПС - “Рено Клио”. При проверката се установява, че  управляваният от него автомобил “Мазда” е бракуван. Работата по случая продължава. ...

Кристалина Георгиева няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент

http://www.cross.bg/georgieva-evro-zashtita-1517801.html

/КРОСС/ Зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева отрече хипотезата, че тя е кандидатът за президент на ГЕРБ. В интервю за БНТ тя нарече медийните информации, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов дискретно са я показали, като кандидат на партията им за президент - "от нищо - нещо" и подчерта: "В този политически цикъл нямам участие, не се предвижда и няма да се предвижда". "Радвам се, че ми обръщат внимание, което означава, че имам някаква роля в страната, но много повече бих се радвала, ако се говори за неща към които имам директно отношение", допълни Георгиева. Българският еврокомисар съобщи, че през следващата годинаще бъде инвестирано в това да се построи по-добра защита от тероризма и борбата с него, за сигурността в Европейския съюз. „За да има повече пари за сигурност, трябва по-разумно да използваме това, което в бюджета. Свърши времето, когато комисарите са имали този интересен проблем до 2012 година какво да правят с оставащи половин, един или два милиарда евро, за които не са намерени добри проекти. Това време свърши, днес трябва от всяко евро да получим максимум и даже да го разтегнем така че да стане 2-5-17 евро", заяви Георгиева

Кристалина Георгиева: Бежанската вълна е като цунами, което може да ни удари

http://www.cross.bg/georgieva-evropa-tzynami-1517801.html

/КРОСС/ Бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами. Ако не предприемем мерки, това цунами неизбежно ще ни удари и нас в Европа, заяви пред БНТ ам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Проблемът с бежанците може да бъде решен най-вече на мястото, където е възникнал и за това са отпуснати повече средства, категорична е Георгиева. За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо с пъти - 5, 6, ние в Европа виждаме, че не сме готови, не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се окаже затворена, става все по-голям. Ние трябва да си помислим за устойчивото влизане на хора не само на пазара на труда, но и в обществото, което ги приема, коментира тя.   

Ракът не може да те спре да бъдеш принцеса (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5714827

Ракът не може да те спре да бъдеш принцеса (Галерия)"Ракът не може да те спре да бъдеш принцеса". Това е посланието на 17-годишната Андреа Сиера Салазар и ако се вгледате в тези фотографии ще се убедите, че е точно така! Андреа, която живее в Тексас, загуби косата си поради химиотерапия, след като са я диагностицирани с етап 2 на нодуларна склероза.  "Това пътуване ме научи да обичам и приемам себе

В деня на св. Иван Рилски празнуват миньорите и геолозите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599928

Днес е Успение на св. Иван Рилски и професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, светец и отшелник, патрон и основател на Рилския манастир, патрон на българските будители. Св. Иван Рилски е сред изтъкнатите личности на средновековната българска държава и най-почитаните български светци - покровител на българския народ. Не случайно е избран и за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от ра...

Отлично представяне на ОМСК „Циклон” в регата „Варна 2016”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KZ2yXgE5_TA/

XIV ветроходна регата „Варна 2016“ се проведе от 12 до 14 август. Състезанието стартира при силен вятър, достигащ до 25 възела. Още с първите гонки при Оптимист и 420 състзателите  на ОМСК „Циклон” -Поморие дадоха сериозна заявка за лидерските позиции. Крайният резултат се оформи с по две гонки във всеки клас и постави екипажа на Иван Япаджиев и Марио Георгиев на почетното второ място в клас 420. В генералното класиране на клас Оптимист Тодор Тузлуков стана шести, а при момчета младша възраст Тузлуков отново се качи на най-високото стъпало.

 

69% ръст на немските и 30% на английските туристи отчетоха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328962

69% ръст на немски туристи отчитат данните към 17 юли по отношение на летния туристически сезон във Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Соня Георгиева, директор на Дирекция „Туризъм” в Община Варна. Тя определи сезона във Варна към момента като много успешен.

Гръмна кола в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599929

Кола гръмна рано тази сутрин в Стара Загора. Лекият автомобил бил паркиран на бул. "Ген. Столетов" 20. Сигналът за взрива е подаден около 4 часа. На мястото се извършват огледи, установяват се причините и се работи по няколко версии.  ...

Незаконно сметище се появи между кв. "Факултета" и кв. "Овча Купел" в София (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714824

Незаконно сметище се появи между кв. "Факултета" и кв. "Овча Купел" в София (снимки)Между софийските квартали "Факултета" и "Овча Купел" се появи голямо сметище. Сигналът е подаден до Нова тв от жител на единия от кварталите. Той се надява столична община да предприеме някакви мерки. Очевидно ситуацията излиза извън

Над 15 000 км пътища стават платени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599927

Над 15 хил. от общо 20 000 км републикански пътища в страната стават платени след въвеждането на тол системата. Освен за магистрали, първокласни и второкласни шосета, вече ще се плаща електронно и за част от третокласните. С тол налога ще се таксуват само камионите, които се движат както по аутобани, 7000 км първокласни и второкласни трасета, така и по между 7000 и 8000 км третокласни. Само по 4000 км у нас коли и тирове ще се движат безплатно. Планират по-високи глоби за коли без винетки

В лабиринта на процеса по избиране на генерален секретар на ООН

http://www.cross.bg/sekretar-sigyrnost-suveta-1517800.html

/КРОСС/ От световните ключови фигури вероятно само папата или президентът на Китай биват избирани по такъв мистериозен начин, както се прави с генералния секретар на ООН. Този де факто лидер и главен говорител на организацията номинално бива назначаван от Общото събрание на всички членове на ООН „по препоръка на Съвета за сигурност", както гласи Хартата на ООН. На практика това означава, че решението винаги се базира на петимата постоянни членове на Съвета за сигурност, които са с право на вето. При затворени врати те се занимават с продължителни преговори преди постигането на сделка и получаване на едно име, което събранието одобрява. "Съветът за сигурност в миналото дори не е благоволявал да ни даде димни сигнали", казва Натали Самарасинге, съосновател на кампанията „1 за 7 милиарда", търси преразглеждане на процеса на назначаване. "По-голямата част от времето ние нямахме представа дори кой още е действал за тази работа." Процесът по смяната на Бан Ки Мун, южнокореецът, чийто втори мандат като генерален секретар приключва през декември, ще е най-отвореният в 70-годишната история на ООН. Дванайсет кандидати - шестима мъже и шест жени - бяха публично обявени след като бяха номинирани от техните собствени страни, членки на ООН. Те участваха в дебати и публикуваха позиции, а самата ООН се съгласи с широки критерии по назначаването

Машинист падна от влак по време на движение, локомотивът го премаза

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714840

Машинист падна от влак по време на движение, локомотивът го премазаЛокомотивен машинист падна от влака по време на движение и беше премазан от локомотива край пернишкото село Радуй. 49-гoдишният ?eпи Kиpилoв yпpaвлявaл тoвapнa влa?oвa ?oмпoзиция, пътyвaщa oт ?epни? зa Coфия пpeз Boлyя?. Tя ce cъcтoялa oт o?oлo 30 тoвapни вaгoнa и двa лo?oмoтивa, в пъpвия, oт ?oитo бил Kиpилoв,

Църквата отбелязва Успение на Св. Йоан Рилски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599926

На 18 август църквата чества Успението на Свети Йоан Рилски, най-българския светец. Той е покровител на миньорите, затова денят е определен за техен професионален празник. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството ...

Откриват „гише на пътника” на Автогара Юг в Бургас на 21 август

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RRp7gvnbyHg/

Европейски потребителски център- България организира еднодневно „гише на пътника” на Автогара Юг в Бургас. То ще бъде открито на 21 август, неделя, в 11 ч от Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите и Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ). Целта е да се  запознаят пътниците с техните права при проблеми с пътуването или багажа им. На място ще се приемат и жалби.

Събитието е част от поредица информационни кампании, които ЕПЦ организира на различни транспортни точки в страната.

На 22 август, понеделник, „гише на пътника” ще се проведе и на летище Бургас.

ЕПЦ България е проект на Комисията за защита на потребителите. Центърът е част от мрежа във всички членки на ЕС, Исландия и Норвегия.

 

Летният театър в Бургас се превръща в кабаре за премиерата на „Любов и смърт в „Мулен Руж”

http://www.cross.bg/teatur-praznitzi-byrgas-1517799.html

/КРОСС/ Утре вечер (19-ти август) точно в 20:30ч. Летният театър ще се превърне в кабаре за премиерата на „Любов и смърт в „Мулен Руж"". Главните роли в мюзикъла са поверени на Антоанета Добрева - Нети и Дарин Ангелов. Благодарение на техните гласове, красивата музика и изкушаващите костюми публиката ще се пренесе в известното френско кабаре, за да стане свидетел на обречената любов между нежната куртизанка и нейният възлюбен. Романтичната история е взаимствана от романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите" и пренесена между стените на „Мулен Руж". Представлението е копродукция между Държавна опера - Бургас и Национален музикален театър „Стефан Македонски" - София. Диригент е Левон Манукян, а либретото и режисурата са на Бойко Илиев. Мюзикълът е част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров" 2016. Програмата на музикалните празници продължава с балета „Лебедово езеро", който пожъна невероятен успех в Бургас. Той ще се играе на 30-ти август от 20:30ч. в Летния театър. В главните роли отново ще видим примабалерината Веса Тонова, която ще влезе в образите на Белия и Черния лебед. Ролята на магьосника ще бъде изпълнена от Милен Петров, като принц Зигфрид ще се превъплъти Емил Йорданов, а като Шута - Даниел Тичков

Изповедта на Ели Янкова след спечелването на бронзовия медал на олимпиадата

http://web.barometar.net/85759/

Първата българска медалистка от Олимпийските игри Елица Янкова разкри в емоционална и обширна изповед след битката си за бронза в женската борба и разкри с какво настроение е тръгнала към залата тази сутрин, какво я е натоварвало преди схватките и на кого иска да благодари за успеха си. Както и дали баща е искал тя […]

Нова война между наркокартелите надвисна над Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714823

Нова война между наркокартелите надвисна над МексикоНаглото отвличане на Хесус Гусман, един от синовете от първия брак на наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, отприщи страховете от нова война между съперничещи си мексикански наркокартели. Полицията потвърди, че Хесус Алфредо Гусман Саласар - един от синовете на Гусман е от първия му брак - е бил отвлечен от елитен бар в курортния град Пуерто Ваярта

Близо 4 хиляди фермери са кандидатствали за европейско финансиране

http://econ.bg/Новини/Близо-4-хиляди-фермери-са-кандидатствали-за-европейско-финансиране-_l.a_i.727433_at.1.html

Близо 4 хиляди фермери за кандидатствали за европейско подпомагане по мярката „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.  Исканата...

Къде във Варна няма да има вода днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599925

Няколко района във Варна ще останат без вода в четвъртък, предупреждават от ВиК. Абонатите от жк "Бриз", ул. "Стефан Самсиев" и ул. "П. Слабаков" ще имат режим до 15 ч. В жк "Възраждане" от бл. 54 до блок 65, както и живущите над ул. "Поп Димитър" ще останат „на сухо” до 13 ч. В квартал "Аспарухово" около ул. "Розова долина", ул. "Перикоп", ул. "Горна Студена" и ул. "Нарва" няма да има вода до 14 ч.   В местност Малко Ю режимът ще продължи до 15 ч....

Страхът от мигранти в българските социални мрежи се засилва

http://www.cross.bg/mrezhi-bezhantzite-polovina-1517798.html

/КРОСС/ Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва, твърди ново проучване на българската агенция за медийни анализи Персептика. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социални медии за периода януари-юни 2016 и надгражда върху предишно проучване от втората половина на 2015 г. През първата половина на тази година обемът на разговора се е увеличил с 55% спрямо втората половина на 2015. Негативните настроения също значително са се увеличили - от 47% до 60%. Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани „нашественици", „орки" и „мюслита". Повече от две трети (71%) от дебата за бежанците се провежда в традиционните новинарски източници. От социалните мрежи форумите са най-активни (16% от общия брой споменавания), следвани от Facebook (8%), Twitter (5%) и блогове (<1%). Най-активно обсъжданите теми са свързани с „ловците на бежанци" по турската граница Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят. Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници

Проф. Константинов: Ген. Радев отива на балотаж

http://offnews.bg/news/n_1/n_634583.html

Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев ще отиде на балотаж на предстоящите избори. Това са прогнозите на проф. Михаил Константинов, които той даде пред бТВ. По думите му, ако ГЕРБ мислят, че победата на втори тур им е вързана в кърпа – трябва да внимават, защото ако подценят тези избори, ще загубят. „Левицата се опитва да направи римейк на 2001 г., когато Петър Стоянов загуби, а на втория тур тя почти удвои гласовете си”, коментира още Константинов. Прогноза за изборите направи и проф. Михаил Мирчев, който смята, че ген. Радев е лична номинация на Корнелия Нинова и е „своеобразен парашутист в политиката”. Той обаче бил схващан не само кандидат на БСП, а по-широко, тъй като левицата би имала нужда от допълнителни 450 хил. гласа, за да спечели. Според него ген. Радев трябва да се демонстрира като лоялен към левицата и към лявомислещите хора, защото много от гласоподавателите на БСП, особено от възрастните, може да се откажат да гласуват, ако не го припознаят като свой. „Той трябва да покаже, че знае какво означава ляво в политиката“, категоричен е Мирчев. „Много важно е и кой ще е вицепрезидент. Ако тази фигура може да консолидира БСП, успехът е много вероятен. За нея трябва да се търси откроен бесепар”, смята още проф. Мирчев.

Турция започна освобождаването на 38 000 затворници, осъдени преди метежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=328959

Турция започна предсрочното освобождаване на 38 хиляди затворници, които са осъдени преди неуспешния опит за военен преврат от нощта на 15-и срещу 16-и юли. Мерките се отнасят само за лица, осъдени за престъпления, извършени до 1 юли, но не и за убийства, терористични актове, домашно или сексуално насилие.

Първанов: Имаме всички аргументи да подкрепим кандидатурата на ген. Радев

https://www.actualno.com/politics/pyrvanov-imame-vsichki-argumenti-da-podkrepim-kandidaturata-na-gen-radev-news_557476.html

Кандидатурата на ген. Румен Радев може да обедини голяма част от българското общество. Имаме всички аргументи да го подкрепим. Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Георги Първанов преди началото на Националния съвет на партията. Запитан дали АБВ ще подкрепи кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, Първанов обясни, че това решава Националният съвет. „Имаме всички аргументи да подкрепим ген. Радев, защото той е една силна, убедителна кандидатура като професионалист, гражданин, г

Държавна евтаназия: За спортна фантазия - 250 000 лв., за научен медал - 195 лв.

https://www.actualno.com/actualno/dyrjavna-evtanazija-za-sportna-fantazija---250-000-lv-za-nauchen-medal---195-lv-news_557477.html

"На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз". Това каза 10-годишният Виктор Шаовчев, който донесе поредно отличие за България в международно математическо състезание. Коментар на редактора Историята на Виктор е нещо, на което обезателно трябва да се наблегне. Той въобще не е единственият, печелещ такива високи отличия и то регулярно. В потока от лоши и безцветни новини, които могат само да те изнервят, чес

Инфекция причинява депресията?

https://www.actualno.com/interest/infekcija-prichinjava-depresijata-news_557479.html

Хората, преминали стационарно лечение заради инфекциозни заболявания може да имат повишена склонност към самоубийство. Според учените това може да има своите биологични причини. В Дания е било проведено проучване след 7 млн. души и било изяснено, че при пациентите, лекувани в болница, рискът да починат в следствие на самоубийство е по-висок с 42%. Най-висока била вероятността от това при болните от СПИН и инфекциозни хепатити. Независимо, че не е установена пряка причинно-следствена връзка, а

5000 лв. гаранция за катарец, вилнял в столичен мол

https://www.actualno.com/crime/5000-lv-garancija-za-katarec-vilnjal-v-stolichen-mol-news_557483.html

Катарецът, който направи скандал в столичен мол, остава с мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лв. Софийският районен съд (СРС) определил за него такава мярка, а днес градският съд я потвърди. Самият той не се яви на заседанието на градския съд. Адвокатът му Петър Спасов обясни, че той не е длъжен да се явява. Пред репортери защитникът заяви, че той има специален паспорт. „Той е на кралското семейство на Катар. Това му дава специален статут”, заяви адвокатът и посочи, че

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ гостува във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599765

Единственото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище“ ще гостува във Варна от 18 до 22 август. То ще бъде разположено до входа на Морската градина. Инициативата се организира със съдействието на Община Варна. Създатели на читалището са Ивайло Шопски и приятелите му. По модерен и атрактивен начин те съхраняват и предават на новото поколение нашето културно и историческо наследство. Автобусът е уникален и отдалече разпознаваем, защото е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати. В него е изложена експозиция, която обхваща периода от Ср...

Осем пожара продължават да горят в щата Калифорния (Видео + Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714814

Осем пожара продължават да горят в щата Калифорния (Видео + Снимки)Най-малко осем са пожарите, които продължават да горят в Калифорния, съобщи Ройтерс, цитирани от БНР. Големи щети са нанесени от огъня в южната част на щата, където се наложи евакуацията на над 80 000 жители.  "Никога не съм виждал тази планина да гори. Чух, че църквата да гори Никога не съм виждал подобно нещо през живота си, а съм тук от 1968 г.

За обществените къпални, дисциплината и олимпизма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5714384

За обществените къпални, дисциплината и олимпизмаОсем забрани в плувен комплекс край София, които никой не спазва ОТКРИТИЯТ обществен басейн в България е съвършено и неподправено риалити. Няма нужда от Нико Тупарев, кастинги, психолози, социологически проучвания, антропологически анализи и гласуване с есемеси, конкретните причини за масовото изпростяване и безхаберие на населението са ти на

Volvo атакува два световни рекорда

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/volvo-atakuva-dva-svetovni-rekorda-6057671

Новият бегач предлага много по-сериозни динамични параметри от 1600 к.с. на Wild Viking, с който Volvo вече има един световен рекорд.

Сърбия спечели балканското дерби с Хърватия в мъжкия баскетбол

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813197_surbiia_specheli_balkanskoto_derbi_s_hurvatiia_v/?ref=rss


Световният вицешампион Сърбия е последният полуфиналист в олимпийския турнир по баскетбол при мъжете в Рио.

"Плавите" се наложиха 86:83 над големия си съперник Хърватия, въпреки че изостава с 32:38 на полувремето. Възпитаниците на Саша Джорджевич нанесоха решителния си удар в третата четвърт, която спечелиха с 34:14.

В последната част хърватите опитаха да се върнат в мача, но всичко, което успяха да направят, бе да се доближат най-много на точка от съепрника си.
...

Международният детски фестивал “Речни ноти” започва в Тутракан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599924

Град Тутракан ще е домакин на 15-ото издание на международния конкурс за млади изпълнители "Речни ноти", коeто ще се проведе в дните от 18 до 20 август. В рамките на конкурсната програма свои изпълнения ще представят над 100 участници от България и гости от Италия, Румъния, Казахстан, Узбекистан и Молдова. Те ще се състезават в четири възрастови групи. За десети пореден път, председател на международното жури на конкурса е композиторът Хайгашот Агасян. Конкурсът "Речни ноти" е включен в календара на МОН в програмата за осъществяване на мерките ...

Бербатов и дъщеричката му в дует (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599923

Димитър Бербатов публикува в социалните мрежи песен, която изпълняват с неговата дъщеричка. Бербатов награждава талантливи деца Вижте във видеото коя е песента и как се справят двамата в дует?  ...

Допълнителни 27,212 млн. лв. за реализиране на значими общински проекти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/je3dDC0CVP4/

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за 2016 г. в общ размер до 27,212 млн. лв. по бюджетите на над 40 общини за реализиране на инфраструктурни проекти.

Допълнителните средства ще се използват за изпълнение на значими за населените места проекти, които ще доведат до подобряване качеството на живот на хората и на достъпа до населените места. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа, на училища и детски градини, както и с подобряване на водоснабдителната система на територията на редица градове и села.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2016 г., съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Иван Костов: Кандидатът на ГЕРБ ще спечели на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714812

Иван Костов: Кандидатът на ГЕРБ ще спечели на изборите„Резултатът от президентските избори е предизвестен. Стеснявайки времето на кампанията, практически не се дава възможност за провал на изборите. Кандидатът на ГЕРБ, вероятно подкрепен от Реформаторския блок ще спечели”. Това коментира в специално интервю за Нова тв бившият премиер Иван Костов. По думите му отлагането на номинациите е добър

Миков обвини ръководството на БСП в задкулисни договорки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/18/2813194_mikov_obvini_rukovodstvoto_na_bsp_v_zadkulisni/?ref=rss


Бившият лидер на БСП Михаил Миков обвини новото ръководство в задкулисни договорки за кандидата на партията за президент Румен Радев.

В интервю за БНТ Миков каза: "За тези, които са посветени в работата в БСП, преглеждайки географията на тази номинация, става ясно, че това не е заради познаване, заради популярност. И това тепърва ще създава проблем в кандидатпрезидентската кампания. По-скоро е чрез въздействие от определени кръгове в ръководството. Разбира се и със заемането на...

Т. Дончев: Кандидатът за президент на ГЕРБ няма да е човек, изваден от нищото

http://www.cross.bg/donchev-izbori-nyama-1517797.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за БНР. Дончев каза, че е малко вероятно да има обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок, а референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори. Вицепремиерът Томислав Дончев, който е за втори път отговорник за изборите, посочи, че се работи превантивно, за да се създаде организация и сухи тренировки срещу кибератаките в самия изборен ден. Няма как да го предотвратим, но да сме готови за всеки сценарий, подчерта той.  От чисто механична гледна точка, по думите му, тези избори са по-прости от местните избори.  Вероятно в началото на септември ще се вземе решение за гласуването в Турция и Франция. Когато вземаме подобно решение, не може да се поддаваме на емоции, трябва да следваме закона. Очакваме информация от мисиите в чужбина, има различни режими - в различните страни. В максимална степен ще се съобразим с правото на българските граждани да упражнят правото си на глас, коментира още вицепремиерът, който пое организацията на изборите.   По темата за задължителното гласуване Дончев заяви: По силата на гражданската съвест аз гласувам. Той уточни, че на следващите избори машинното гласуване ще се разширява - устройствата ще бъдат 10 пъти повече - 500 на брой. На тези избори ще има и експериментално машинно преброяване

Премиера на „Любов и смърт в „Мулен Руж” в Летния театър -Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0WFw4BAjFlw/

На 19-ти август,  в 20:30ч. Летният театър в Бургяс ще се  превърне  в кабаре за премиерата на „Любов и смърт в „Мулен Руж””. Главните роли  в мюзикъла са поверени на Антоанета Добрева – Нети и Дарин Ангелов. Благодарение на техните гласове, красивата музика и изкушаващите костюми публиката ще се пренесе в известното  френско кабаре, за да стане свидетел на обречената любов между нежната куртизанка и нейният възлюбен. Романтичната история е взаимствана от романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите”  и пренесена между стените на „Мулен Руж”.

Представлението  е копродукция между Държавна опера – Бургас и Национален музикален театър „Стефан Македонски” – София. Диригент е Левон Манукян, а либретото и режисурата са на Бойко Илиев. Мюзикълът е част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2016.

Програмата на музикалните празници продължава с балета „Лебедово езеро”, който пожъна невероятен успех в Бургас. Той ще се играе на 30-ти август от 20:30ч. в Летния театър. В главните роли отново ще видим примабалерината Веса Тонова, която ще влезе в образите  на Белия и Черния лебед.  Ролята на магьосника ще бъде изпълнена от Милен Петров, като принц Зигфрид ще се превъплъти  Емил Йорданов, а като Шута – Даниел Тичков.

Кулминацията на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2016 е на 2 септември с премиерата на оперетата от Йохан Щраус „Една нощ във Венеция”. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, а режисьор Марио Николов.

 

51,6 млн. лева са договорените средства в Старозагорско за новия програмен период

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599868

спешен старт на изпълнението на оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 г. в Старозагорска област отчетоха експертите на Областен информационен център - Стара Загора на работна среща. Към 15 август, по данни от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България /ИСУН/ реално изплатените средства по опертивните програми са 410 млн. лева, а сключените договори в България са 1 703. В област Стара Загора към същия период сключените договори по оперативните програми са 74, а договорени...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/direktor-bivsh-hristo-1517796.html

/КРОСС/ Проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"Венко Евтимов, поет Д-р Владимир Коларов, началник-отделение по хирургия в УМБАЛ "Здраве" Мартен Калеев, писател Проф. д-р Митко Димитров, бивш директор на Институт за икономически изследвания на БАН Николай Банев, бизнесмен Светлана Василева, главен изпълнителен директор на "Глобал груп", бивш директор на Би Ти Ви и Нова телевизия Христо Монов, психолог, бивш депутат Цветелин Атанасов (Цецо Елвиса), певец    

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328960

Няколко района ще са без вода днес във Варна поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net - абонатите от жк "Бриз", ул. "Стефан Самсиев" и ул. "П. Слабаков" - до около 15 ч. - жк "Възраждане" - от бл.

ОИК- Дупница готви избори в с. Дяково, с нов председател

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599922

Общинската избирателна комисия започна работа, заради предстоящите избори в дупнишкото село Дяково. На 2- ри октомври жителите на селото ще избират кмет. Частичните избори се наложиха след като Върховен административен съд обяви резултатите от избора за недействителни. Вчера приключи регистрацията в ЦИК на партиите и коалициите, които ще участват на частичните избори. ОИК- Дупница започва работа в нов състав. Председателят Здравко Василев е подал уведомление, че иска да бъде заменен, посочвайки лични причини. Неговото място се заема от Мария Чо...

Отбелязване на 1099 години от Ахелойската битка на 20 август

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/acBWrpldpvI/

На 20.08.2016 г. се навършват 1099 години от прочутата битка край поречието на река Ахелой. Триумфът на Цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие. Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за първи път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена по инициатива на Цар Симеон I.

Честването на паметната годишнина в Ахелой ще започне в 17.45 часа на 20.08.2016 г. /събота/, като от сградата на местното читалище „Светлина 1934” ще тръгне празнично шествиеПод съпровода на общинската духова музика, шествието ще продължи до градския парк, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Симеон Велики.

По традиция пред монумента ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите войни. Празничната програма ще продължи в 19.30 часа с концерт на група „5-те сезона“ и Стефан Диомов.

 

Загиналият в Рио германски треньор спаси 4 души

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599921

Германският треньор в дисциплината кану в бързи води Щефан Хенце, който загина след катастрофа в Рио де Жанейро, е спасил живота на четирима души. Семейството му е дало разрешение органите му да бъдат дарени за трансплантация, съобщи министерството на здравеопазването на Бразилия. Паднала камера рани трима души в олимпийското село (ВИДЕО) По информация на „Die Welt" са направени четири успешни жизненоважни операции. Треньорът почина след катастрофа в Рио, като ...

Безработицата във Франция пада до почти 4-годишно дъно

http://www.investor.bg/novini/130/a/bezraboticata-vyv-franciia-pada-do-pochti-4-godishno-dyno-222966/

Нивото ѝ е най-ниско от третото тримесечие на 2012 г. - първото пълно тримесечие от управлението на Франсоа Оланд

Мишо е ТВ звезда в новия епизод на „Не така, брат"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599920

В новия епизод на „Не така, брат" Мишо е твърдо решен да стане известен и нищо не е в състояние да го отклони от целта му. Най-накрая той разкрива причината Кънчоу да е толкова интересен и значим за Виктория и няма търпение да вземе преднина пред основния си конкурент. Достатъчно ли е обаче да си рекламно лице и да те дават по телевизията, за да те погледне любимото момиче с други очи? Гледайте в новия 7-ми епизод на уеб тийн сериала във Vbox7.com След серия опити и провали, геният вече няма какво да губ...

Лобистът Хохегер е арестуван в Австрия

http://econ.bg/Новини/Лобистът-Хохегер-е-арестуван-в-Австрия_l.a_i.727431_at.1.html

Лобистът Петер Хохегер е бил задържан в австрийския град Грац и утре ще бъде преместен в затвор във Виена, съобщи "Ди пресе". 67-годишният мъж е...

Лудогорец докосва Шампионската лига след победа над Виктория (Пилзен)

http://www.moreto.net/novini.php?n=328953

Българският шампион доказа, че има място сред най-добрите, след като мина с лекота през коравия си съперник. Още 90 минути отделят „орлите” от това да участват в групите на Шампионската лига за втори път в последните три години. Първото полувреме бе равностойно, но Лудогорец все пак владееше инициативата, като много силно се понравиха Вандерсон, Кафу, Марселиньо и Мисиджан.

Бразилия изхвърли Аржентина от волейболния турнир и е на полуфинал

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813193_braziliia_izhvurli_arjentina_ot_voleibolniia_turnir_i/?ref=rss


Бразилия се класира на полуфинал в турнира по волейбол за мъже на олимпийските игри в Рио де Жанейро, след като победи Аржентина с 3:1 (25:22, 17:25, 25:19, 25:23).

Съперник на домакините в спор за място на финала ще бъде отборът на Русия, който по-рано се наложи с 3:0 (25:15, 25:20, 25:18) над Канада.

Бразилците губеха с 19:20 в първия гейм, но Уолъс де Соуза изравни, а Маурисио Борхес направи един ас при серия от три последователни точки на негов сервис за 23:20.

Центърът за почасово предоставяне на услуги в Поморие помага на 35 души с увреждания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/g0grg6G4V9M/

Центърът за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община Поморие, реализиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, вече работи активно и осигурява на своите потребители по-добро качество на живот и възможности за социализация, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

35 лица с частична или пълна невъзможност за самообслужване, сред които и 9 деца, бяха одобрени в резултат от извършените индивидуални оценки на потребностите на общо 60 кандидати. С всички класирани или с техни законни представители бяха сключени договори за предоставяне на интегрирани услуги за социално включване: социални услуги, психологическо консултиране и подкрепа, рехабилитация и физиотерапия и медицинско обслужване, а с 30 от потребителите са подписани и договори за предоставяне на „Личен асистент“.

За да бъдат хората с физически увреждания лесно транспортирани при необходимост, Центърът разполага със специално оборудван деветместен ван. Автомобилът позволява едновременното превозване на двама пътници в инвалидни колички, тъй като притежава необходимите за подреждане на количките лайсни и колани за закрепването им към пода. Монтирана е и полуавтоматична електрохидравлична алуминиева платформа, вътрешно разположена при задните врати.

В сградата на Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община Поморие е монтиран и стълбищен подемник, адаптиран за самостоятелно ползване от хора в неравностойно положение. Устройството е с електронно управление, автоматично разтваряне и прибиране на пода и бариерите, с капацитет за една инвалидна количка или между 150 и 250 кг тежест.

Ултразвуков апарат, апарати за магнито- и електротерапия, рехабилитацинен велоаргометър, кростренажор и други портативни уреди, съобразени със здравословните нужди на потребителите, също са особено важна част от техническото оборудване в Центъра.

Разбира се, редом с техническите улеснения за придвижване и рехабилитация, на потребителите е осигурена и почасовата грижа на специалисти: 29 лични асистенти, социален работник, психолог, медицинска сестра и двама рехабилитатори.

Проектът е с продължителност 18 месеца и една от основните му цели е превенцията на риска от институционализация или социална изолация на хората с увреждания.

Този документ е създаден в рамките на проект № BG05M9OP001-2.002-0071-C001 „Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община Поморие”, който се осъществява с финансовата подкрепа на  оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Община Поморие носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Министерството на труда и социалната политика.

 

Ремонтират пътя за общинското депо в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599918

Започва ремонт на пътя към общинското депо, което се намира над жк. "Бистрица". От пресцентъра на общината съобщиха, че ще бъде изграден алтернативен маршрут за движещите се в посока депото и почивната станция над града автомобили и камиони на почистващата фирма. От сутринта ще бъдат поставени необходимите сигнални знаци и упътвания. Пътят е в изключително окаяно състояние с множество пропадания и хлътвания. Участъкът за рехабилитация е от бившия обувен завод до разклона за общинското депо. Oт началото на месец септември, депото вече ще се стоп...

Кметът: Топлофикация София подаде иск срещу строежа в Младост

http://offnews.bg/news/n_1/n_634581.html

Има нарушение в издаването на строително разрешително в столичния квартал „Младост 1”. Районният архитект е пропуснал да уведоми Топлофикация.  Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по бТВ.  Плановете на мястото на детска площадка да се появи нова сграда предизвикаха протести и доведе до оставката на районния кмет на „Младост” Цвета Авджиева. „Топлофикация подаде искане за отмяна на разрешението за строеж. Оттам нататък трябва да се търси трайно решение по отношение на собствеността на тези терени”, допълни още Фандъкова. Тя благодари на жителите на квартала за разговорите, които е имала с тях, но изрично подчерта, че всеки случай със застрояване е различен. „Решенията в такива ситуации са две – или да се намери подходящ терен, който да се даде на собственика като обезщетение, или да се започне процедура по отчуждаване, но всичко това става със средства на общината”, поясни Фандъкова.  За велоалеите  „Внукът ми кара колело, но не навсякъде има изградени велоалеи или добри такива. Полагаме големи усилия през последните години, всички ще се съгласят”, смята Фандъкова. По думите й не навсякъде е възможно да се изградят велоалеи, но Столична община прави всичко, за да може това да се случи. „Когато се нарушават правилата е по-бързо, но не е по-безопасно”, смята Фандъкова. По повод новоизградената велоалея на бул. „Витоша” от Националния дворец на културата до Южния парк, която удължава трасето на велосипедистите, кметът каза, че ако вело организациите имат предложения за нея и трасето й, може да се направят корекции. „Това е над километър велоалея в двете посоки, сега предстои да се сложат и обезопасителни колчета. Няма как всичко да се направи изведнъж”, допълва Фандъкова. За хотел "Маринела" в София „Промените на Японския хотел за абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Кметът на район Лозенец е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж. Другият проблем, с който от Столична община сме напълно солидарни, е искането за строителство на 10 етажно тяло на мястото на тенис кортовете”, допълва още Фандъкова. Тя каза, че преди няколко дни е било получено становище от Министерство на културата, че Японският хотел не е паметник на културата. Очаква се главният архитект на съоръжението да обжалва това решение.

И след моята смърт да не страдате безутешно, защото няма да ви оставя

http://www.cross.bg/zashtoto-nyama-bezyteshno-1517795.html

/КРОСС/ Блаженият Иоан към своите ученици:"И след моята смърт да не страдате безутешно, защото няма да ви оставя, а невидимо ще бъда с вас."

Свидетел на унижение в автобус: Реакцията на шофьора е въпрос на възпитание

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714805

Свидетел на унижение в автобус: Реакцията на шофьора е въпрос на възпитаниеПреди ден шофьор на градски автобус отказа на човек да спусне рампата за инвалиди Шофьор на автобус отказа помощ на човек в неравностойно положение. Унизителната случка се разиграла пред очите на оператора на БНТ Красимир Стоичков. Шофьорът на рейса се държал грубо с пътника в неравностойно положение,

Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец

http://www.cross.bg/ivan-rilski-zhivot-1517794.html

/КРОСС/ Успение на преподобни Иван Рилски Най-великият светец на българска земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на княз Борис, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. От крехка детска въраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но книжовни и просветни средища. Чистият юноша Иван закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да изпълни съкровеното си желание - в някоя светла обител да се отдаде на монашески живот - на молитва и труд. След като напуснал своето родно село, Иван постъпил вероятно в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование - да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Св. Иван приел монашество, но не останал за дълго в манастира. Той имал влечение към уединен живот

Млад афганистанец е с опасност за живота след сбиване в Харманли

https://www.actualno.com/society/mlad-afganistanec-e-s-opasnost-za-jivota-sled-sbivane-v-harmanli-news_557468.html

19-годишен афганистанец е с опасност за живота, след като снощи е намушкан с нож в гърдите до центъра за настаняване на бажанци в Харманли, предаде БНР. Инцидентът е станал при сбиване между новопристигнали имигранти. По-рано Агенцията за бежанците съобщиха, че афганистанският гражданин е извън опасност. Снощи oколо 22 ч. на автобусната спирката срещу входа на РПЦ-Харманли е възникнал скандал между чужди граждани, който прераснал в сбиване. По време на конфликта един от чужденците е прободен

Защо е важно, че сме наследници на най-старата цивилизация с най-старата писменост

https://www.actualno.com/viewpoint/zashto-e-vajno-che-sme-naslednici-na-naj-starata-civilizacija-s-naj-starata-pismenost-news_557471.html

В последната година българските археолози избухнаха с открития от световно значение. Само че те минават и заминават като че ли незабелязани. И това е страшно протеснително и страшно вредно. Разбираемо е, че на средностатистическия българин не му е до исторически открития. Мнозина сигурно си казват: "При цялата беднотия, при цялата политическа порнография, при това, че ни спират оперативни програми, че не обявяват кандидатите за президент, че взехме с 300 зора един медал на Олимпиадата, какво би

Българските автомобилисти искат криминализиране на превъртането на километражи

https://www.actualno.com/society/bylgarskite-avtomobilisti-iskat-kriminalizirane-na-prevyrtaneto-na-kilometraji-news_557473.html

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) стои твърдо на позицията, че трябва да бъде забранена дейността на фирми, предлагащи услуги за намаляване на показанията на километражите и манипулиране на реалния пробег на колите. Тази дейност трябва да се криминализира. Предлагаме в най-кратък срок тази мярка да бъде разписана и предложена в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание, заявяват от СБА. От Съюза пишат още: "Трябва да се има предвид, че през м

Спецпрокуратурата започна работа по обвинението срещу бившия вътрешен министър на Македония

https://www.actualno.com/balkani/specprokuraturata-zapochna-rabota-po-obvinenieto-sreshtu-bivshija-vytreshen-ministyr-na-makedonija-news_557474.html

Специализираната прокуратура започна работа по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, предава излъчващата на албански език македонска телевизия "Алсат-М". Според телевизията в Специализираната прокуратура са били извикани Гордана Янкуловска и Тони Якимовски, бивш началник на кабинета на Сашо Миялков, по времето когато той оглавяваше Управлението за разузнаване и контраразузнаване. Според телевизията двамата са били разпитвани за унищожаването на секретна апаратур

Дарение за Оркестрината в Плевен прави "Паркстрой"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599916

Ново озеленяване на Оркестрината в Градската градина дарява общинската фирма "Паркстрой" на плевенчани - съобщи управителят Красимир Петров. Дарението е на стойност 2200 лева. Изцяло новата зелена композиция ще е готова за празничния 6-ти септември - Денят на Съединението на България. В проекта за благоустройство на Оркестрината се предвижда засаждането на около 40 туи. Те ще са акцент на декоративните почвопокривни растения, ще покриват основите на Оркестрината и визуално ще изтеглят зелената конструкция. От "Паркстрой" подчертават, че раст...

Пиян младеж в Казанлък предизвика катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599917

Поредният пиян зад волана предизвика катастрофа. Снощи след 22 часа в Казанлък, 21-годишен младеж от Казанлък не спира на знак "Стоп" и при движение с несъобразена скорост, блъска БМВ-то си в Мерцедес, управляван от 20-годишна жена. От удара е пострадала пътничка и водачът на БМВ-то, който е с комоцио, без опасност за живота. Установено е, че той е шофирал след употреба на алкохол-2,05 промила.  ...

Ивет Лалова завърши осма във финала на 200 метра

http://www.mediapool.bg/ivet-lalova-zavarshi-osma-vav-finala-na-200-metra-news253051.html

Ивет Лалова финишира осма във финала на 200 метра (жени) на олимпийския турнир по лека атлетика в Рио де Жанейро. Българката завърши с време 22.69 секунди и не успя да подобри личното си постижение за сезона от 22.42 от полуфиналните серии в сряда. Лалова стартира добре, но не издържа на темпото, което наложиха нейните съпернички и остана последна във финала. 32-годишната българска лекоатлетка за втори път стартира във финал на 200 метра на олимпийски игри след Атина 2004, където завърши на 5-о място. Златото в дисциплината спечели състезателката от Ямайка Илейн Томпсън с 21.78 секунди, което е нейно най-добро постижение за сезона. Титлата е втора за 24-годишната Томпсън в Рио след триумфа й в спринта на 100 метра, с което тя стана първата жена с дубъл в двете дисциплини от 28 години насам. За последно злато на 100 и 200 метра на олимпийски игри при жените постигна Флоранс Грифит-Джойнър в Сеул през 1988 година.  Световната шампионка на 200 метра от Пекин 2015 Дафне Схипърс (Холандия) завърши втора личен рекорд за сезона от 21.88 секунди. Бронзовото отличие остана за Тори Боуи от САЩ с 22.15. Класиране във финала на 200 метра (жени): 1. Илейн Томпсън (Ямайка) 21.78 секунди  2. Дафне Схипърс (Холандия) 21.88  3. Toри Боуи (САЩ) 22.15  4. Maри Жозе Та Лу (Кот Д'Ивоар) 22.21  5. Дайна Ашър-Смит (Великобритания) 22.31  6. Mишел-Ли Айе (Тринидад и Тобаго) 22.34  7. Дийджа Стивънс (САЩ) 22.65  8. Ивет Лалова (България) 22.69

Международен ден на морските фарове

http://www.moreto.net/novini.php?n=328958

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г. 20 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Днес се решава дали остава в ареста мъжът, крещял "Аллах Акбар" в мол

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714802

Днес се решава дали остава в ареста мъжът, крещял "Аллах Акбар" в молСофийският градски съд днес ще реши дали катарският гражданин, който преди дни вилня в софийски мол, ще остане в ареста. На 11 август мъжът крещя "Аллах Акбар" в търговския център. Той бил недоволен от обслужването в заведение за хранене, в което сервирали на майка му салата със свинско. Разгневен започнал да крещи,

18 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-bulgariya-izliza-1517793.html

/КРОСС/ 1201 г. - Основан е град Рига - днешната столица на Латвия.1682 г. - Петър I става цар на Русия.1743 г. - Влизат в действие първите правила на бокса, изготвени от Джек Броунгтън.1786 г. - Рейкявик, сегашната столица на Исландия получава статута на град.1868 г. - Френският астроном Пиер Жансен открива хелия, докато анализира хромосферата на Слънцето по време на пълно слънчево затъмнение.1870 г. - Френско-пруската война: Започва Битката при Гравлот.1877 г. - Американският астроном Асаф Хол открива естествения спътник на Марс Фобос.1917 г. - При голям пожар в Солун изгарят над 30% от сградите и 70 000 души остават без дом.1917 г. - България в Първата световна война: Започва едномесечна българска офанзива по Солунския фронт, отблъсната от Антантата, която завзема Лерин и Поградец.1920 г. - Влиза в сила 19-та поправка на Конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват.1945 г. - СССР анексира от Япония Курилските острови.1949 г. - Основана е немската компания Adidas.1958 г. - В САЩ излиза от печат скандалният роман на Владимир Набоков Лолита.1962 г. - Ринго Стар за първи път излиза на сцена като барабанист на Бийтълс.1964 г. - МОК отстранява ЮАР от участие в XVIII летни олимпийски игри заради политиката на апартейд на правителството.1971 г. - Виетнамската война: Австралия и Нова Зеландия изтеглят своите войски от Виетнам.1982 г

Катето Евро отиде в Гърция със снаха и внучка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5714345

Катето Евро отиде в Гърция със снаха и внучка Трите жени на Александър Кадиев отидоха заедно в Гърция. Катето Евро, Таня Тончева и малкото Кате заминаха за Никити - градче в Северна Гърция, разположено на полуостров Ситония, заедно с приятели. Таня публикува и няколко снимки във фейсбук от

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване