Дончев: Не е добър начин да се рекламира образование със запалки

https://www.actualno.com/education/donchev-ne-e-dobyr-nachin-da-se-reklamira-obrazovanie-sys-zapalki-news_557428.html

Естествено, че не е добър начин да се рекламира образованието със запалка. Това заяви по БНР вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки вчерашното разкритие за скандалната поръчка за рекламиране на успехите на българското образование със запалки. Поръчката е на стойност 2 милиона лева. Бих препоръчал на министъра на образованието Меглена Кунева да следи за спазването на закона и да бъде особено внимателна със средствата за рекламата на европейските програми, защото обществото е особено чувстви

В деня на св. Иван Рилски празнуват миньорите и геолозите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599864

Днес е Успение на св. Иван Рилски и професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. От Българската минно-геоложка камара обявиха, че ще се проведе национално честване на Деня на миньора. Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, светец и отшелник, патрон и основател на Рилския манастир, патрон на българските будители. Св. Иван Рилски е сред изтъкнатите личности на средновековната българска държава и най-почитаните български светци - покровител на българския народ. Не ...

Затварят бул. "Александър Стамболийски" заради ремонт на ВиК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599845

Авариен ремонт на магистрален водопровод на бул. ”Александър Стамболийски” спира днес движението на превозни средства в двете платна на булеварда в участъка от ул. ”Никола Димков” до ул. ”Болград”. Това съобщиха от община Пловдив. Ремонтните дейности ще продължат от 9.00 до 17.00 часа. Има промяна в маршрутите на автобусни линии № 16, 20 и 36 от вътрешноградския транспорт: Линия № 16, посока  Кв. ”Гагарин” – бул. ”Александър Стамболийски”. Бул.”Коматевско шосе”- спирка № 344, обръщалото на бул.” Александър Стамболий...

Църквата чества успението на Св. Иван Рилски

http://offnews.bg/news/n_1/n_634575.html

Църквата ни чества днес успението на Свети Иван Рилски, най-българския светец. Служба в Рилския манастир ще отслужи патриарх Неофит. Светецът е покровител и на миньорите, затова денят е определен за техен професионален празник.  Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г. Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

Дъжд с гръмотевици и температури от 15 до 35 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_634534.html

Облачно, с превалявания от дъжд и с гръмотевици. Такова ще е времето днес, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. По-значителна ще е облачността над Западна и Централна България. Валежи се очакват там в следобедните часове. Повече слънчеви часове ще има в източните и югоизточните райони. Ще духа слаб, предимно североизточен, вятър. В източните райони той ще е до умерен.  Максималните температури ще са между 29 и 35 градуса. Индексът на топлинния комфорт показва, че днес той ще е червен в по-голямата част от страната, тоест там усещането ще е за горещо време. В някои западни и централни райони, както и по брега на морето индексът ще е оранжев (много топло) или жълт (топло). Индексът показва усещането за топлинен комфорт в 12 ч. (UTC), т.е. 15 ч. лятно време в България. Усещането за топлинен комфорт се изчислява с помощта на числен модел на пълен топлинен баланс на човешкото тяло на "стандартен" човек, застанал на открито (върху тревна площ или снежна покривка). "Стандартен" човек е 35-годишен мъж, висок 175 см с тегло 75 кг. Температурата на усещане се изчислява при извършване на работа с мощност, съответстваща на ходене със скорост 4 км/ч на хоризонтална повърхност, така че вятърът духа отстрани на посоката на движение. За определяне на температурата на усещане се използват данните за въздуха (температура, относителна влажност, скорост на вятъра) близо до земната повърхност (0-2 метра), където се намира "стандартният" човек. Вземат се предвид също наличието на снежна покривка, количеството облачност, географските координати и надморската височина на мястото, датата и часът.

Какви по-точно проблеми решават тези оставки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271201_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%8

 Николай Цеков потърси мнението на нейния бивш ръководител о.р.ген. Валери Григоров:

Оповестяването на скандален договор между "Гранична полиция" и уличен в каналджийство предприемач - за транспортиране на бежанци и мигранти - е официалният мотив за вчерашните светкавични оставки на шефа на ведомството главен комисар Антонио Ангелов и на неговия заместник старши комисар Йотко Андреев. Договорът с въпросния предприемач за над 100 хил. евро е по линия на мерките за затягане на граничния контрол, финансирани с европейски пари, които пари са щели да влязат в джобовете на разследван за каналджийство. Назряващият огромен скандал между Брюксел и София без съмнение е бил импулсът за гневната реакция на премиера Борисов спрямо двамата началници на "Гранична полиция".

„Тези европейски пари са били предназначени за конкретни мерки по укрепването на българо-турската граница. Фактът, че "Гранична полиция" е имала преди скандала още един договор със заловения да превозва нелегални мигранти бизнесмен, говори, че ведомството не се интересува с кого си има работа, и че поддържането на подобни контакти обслужва личните интереси на неговото ръководство. Няма дори смисъл да се говори за корупция – тя наднича отвсякъде“, категоричен е бившият началник на "Гранична полиция" Валери Григоров. Според него, случилото се е само върхът на айсберга.

Бездната „МВР“

Григоров е на мнение, че пораженията в системата за управление на националната сигурност не се свеждат само до безпринципната кадрова политика за партийни назначения на некомпетентни и незаинтересовани от пряката си работа ръководители. Липсва стратегия за управление и координация между службите. Неутрализирана е имунната система в сигурността, която трябва да предотвратява навлизането и окопаването в нейните звена на лица, свързани с лобирането за корпоративни и корупционни интереси.

„За министри и шефове в системата се назначават хора и екипи, които нямат експертни умения да анализират случващото се, и чиято вярност към управляващите партии се възнаграждава с отлични за България заплати, с осигуряване за първа категория труд и с екстри - като служебни автомобили и лични секретарки. В системата на МВР се шири фрапираща некомпетентност и безотговорност, които са среда за безпринципни назначения, за прикриване на нарушения, престъпления и корупция. Една трета от служителите на МВР са администратори при допустимо съотношение едно към десет между чиновниците и хората, пряко заети със сигурността на улицата и по границите“, твърди още Григоров.

Валери Григоров (вляво) при предаването на нови служебни автомобили на "Гранична полиция" през април 2005 г.

За актуалния скандал в "Гранична полиция" генералът от запаса казва следното: „Името на подалия сега оставка заместник-началник Йотко Андреев се свързваше, преди назначението му в "Гранична полиция", със съмнителни случаи на раздаване на българско гражданство - в качеството му на заместник-началник на сектор „Миграция“ в МВР и член на съответната комисия към президентската администрация. Същият Андреев е бил и председател на Комисията за обществените поръчки в "Гранична полиция", която е сключвала договори за съвместна дейност с въпросния предприемач, уличен за трафик на нелегални мигранти. Всъщност оставката на Андреев изобщо не означава, че провалилият се началник се готви да напусне МВР. За него вече е подготвена нова длъжност – началник-отдел отново в сектор „Миграция“".

В тази връзка Григоров обвинява МВР, че разпъва политически чадър над "свои" сгафили кадри в системата на министерството. "Йотко Андреев е протеже на шефа на ВМРО Красимир Каракачанов“, твърди Григоров.

Мрачна прогноза

Според Валери Григоров, МВР и "Гранична полиция" от години са полигон за съмнителни, недовършени и противоречащи си „реформи“. Системата е издигнала стена между себе си и обществото, а заетите в нея се интересуват основно от това как да запазят статута и привилегиите си. Политическите назначения на некомпетентни, но послушни администратори, допълнително допринасят за провалите на МВР. Един от тези провали несъмнено е добре смазаният механизъм за трафик на бежанци и нелегални мигранти от югоизточната към западната граница на България. Цялата процедура по прехвърлянето отнема 3-4 дни.

„По границите се командироват полицаи, войска и жандармерия, а резултатите остават непроменени. В същото време структурата на "Гранична полиция" не се оптимизира, персоналът е сведен до 6 500 души при необходимост от почти двойно повече граничари“, отбелязва Григоров.

Статистиката говори красноречиво за ефикасността на действията по опазването на българските граници: през последния месец, сръбската гранична охрана е върнала на България 2 275 нелегално преминали границата мигранти.

 

 

Нарушител бута подкуп на ченгета насред полицейския участък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271200_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%83%D0%BF+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4

 Пътен нарушител, отказал да даде проба за алкохол, но нагло пробвал да пробута подкуп от 30 лв. в сградата на самата полиция в Лозница, е бил арестуван незабавно.
Опитът за подкуп на длъжностно лице е станал във вторник към 16 часа, уточняват от полицията в Разград. Н.Н. (42г.) от село Съединение бил извикан там, за да му се състави акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Преди това той бил спрян за проверка на улицата, но отказал да даде проба за алкохол, поясниха от дирекцията в Разград.
За да избегне акта, той решил да даде 30 лв. на служителите, мислейки си, че така ще ги „мотивира” да си затворят очите и да не му пишат акт. Вместо това на секундата били викнати свидетели от другите стаи на полицията и на нарушителя били щракнати белезници. Той е задържан за едно денонощие в ареста.
По опита за подкуп е образувано бързо производство.

Прогноза за времето - 18 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328939

През следващото денонощие над страната ще има временни увеличения на облачността. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 28-30°. Температурата на морската вода е 26°.

Най-красивите метростанции в света

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-krasivite-metrostancii-v-sveta-6057632

От Москва през Шанхай до Неапол и не само е градското пътешествие, което избрахме за вас

Най-изумителните метростанции в света

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-izumitelnite-metrostancii-v-sveta-6057632

От Москва през Шанхай до Неапол и не само е градското пътешествие, което избрахме за вас

Немският град Кьолн отмети традиционен кюрдски фестивал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599880

Властите на немския град Кьолн отмениха планирания за 3 септември кюрдски културен фестивал от съображения за сигурност. Това оповести началникът на полицията в града Юрген Матис. "Съпроводените с насилие конфликти в Турция вълнуват живеещите тук кюрди и турци и пораждат у нас голямо безпокойство", поясни той. Според него властите смятат, че мероприятието ще се превърне в реклама на забранената в Германия Кюрдска работническа партия (ПКК). Формацията е забранена и в Турция, чиито власти я обвиняват в тероризъм. 24-я кюрдски културен фестивал тр...

12 часа без вода в Дианабад и Лозенец

http://offnews.bg/news/n_1/n_634519.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Крум Кюлявков" в „Дианабад" налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Крум Кюлявков", бул. „Д-р Г.М.Димитров" бл. 61 и бл. 62, ул. 157, по ул. „Владимир Трендафилов" от ул. „Крум Кюлявков" до ул. „Кирил Цонев".  Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Богатица" в „Лозенец" се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа по ул. „Богатица" от ул. „Кожух планина" до бул. „Арсеналски", по ул. „Димитър Хаджикоцев" от ул."Бяла" до ул. „Милевска планина".  Подмяна и прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Васил Друмев" и бул. „Мадрид" в „Подуене" налагат спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Васил Друмев" от ул. „Оборище" до ул. „Султан тепе", по ул. „Султан тепе" от ул. „Черковна" до ул. „Алеко Константинов", бул. „Мадрид", ул. „Черковна", бул. „Ген. Данаил Николаев".  Монтаж на редуктор за налягагне на водата във вилна зона „Малинова долина" налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на ул. 201, ул. 202, ул. 203, ул. 204, ул. 205, ул. 206. Поради монтаж на водомерен възел на ул. „Тинтява" във вилна зона „Градище" се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 13:00 часа на ул. „Тинтява", ул. „Роса", ул. „Зорница", ул. „Деница", ул. „Ралица", ул. „Ружа", ул. „Незабравка".  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зографи Молерови" във вилна зона „Симеоново - Драгалевци" се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа по ул. „Проф. Йордан Йорданов" от ул. „Професор Александър Бурмов" до ул. „Зографи Молерови", ул. „Зографи Молерови" от №7 до №16. 

Мотористи излизат на национален митинг срещу пороците в съдебната система

http://offnews.bg/news/n_1/n_634571.html

Национален митинг "за изкореняване на пороците в съдебната система" организират днес мотористи в цялата страна. Протестите ще се провеждат от 19 часа пред сградите на Темида в над 20 града.  Протестите са мирни и не са политически обвързани, те се организират от мотористите, но са за всички, на които им е писнало от своеволията на институциите, твърдят организаторите. Повод за недоволството стана пускането под домашен арест на турския гражданин Фарук Бекташ, който уби мотористите Таня и Бойко Бойкови край Драгоман, след което избяга от родното правосъдие. Прокуратурата го обяви за национално и международно издирване, но това не успокои чувството за несправедливост у мото общността. Рокерите настояват за оставка на съдия Недялка Николова, която пусна Бекташ под домашен арест.  Участие са заявили от София, Варна, Стара Загора, Шумен, Панагюрище, Пазарджик, Петрич, Плевен, Търговище, Ботевград, Пирдоп, Пловдив, Монтана, Хасково, Габрово, Самоков, Търговище, Велико Търново, Ямбол, Перник, Добрич, Бургас.  Ние не сме против, а за! За промяна, за реформа, за живота, за това хората да са хора, обясняват организаторите.  С ясното съзнание, че е отпускарски сезон; с ясната представа, че всеки моторист има различна представа за мотокултура и клубна принадлежност или не; стремим се това мероприятие наистина да стане национално и общочовешко. Да, инициирано е и от свободни мотористи, и от клубове по региони, но касае всеки гражданин и всички трябва да загърбим забележките си и да излезем пред съда.  Става още по-лесно, защото дори не в родния си град, имаме възможността да изразим съпричастност в цялата страна. Моля, не търсете обичайните организатори - клубовете. С формалностите са се заели и хора, които успяха да реагират бързо. Нека прескочим дългите дискусии и да излезем всички да покажем гражданска позиция, пише във фейсбук Сергей Цанков, един от приятелите на Бойко и Таня и активен организатор на протестите.  Във фейсбук групата Sofia MC – страница на обединените водещи мото клубове в столицата - Atrox MC Bulgaria, Brothers From Hell MC, Gentlemen MC Bulgaria, Jokers MC и Дуло-МС София, бе публикувано съобщение, в което същите приканват мотористите от цялата страна без значение дали са свободни или членове на даден мотоклуб да се включат към Националния митинг срещу пороците в съдебната система.  "Респект братя от всички МС, МСС и свободни мотористи от цяла България. Отново ще се съберем пред сградите на съдилищата, за да покажем, че сме много и обединени. Няма да отстъпим, докато тази съдийка лишена от елементарен морал, достойнство, правна етика, притежаваща професионално и национално безхаберие, не си подаде оставката и не бъде подведена под отговорност за неадекватното си отсъждане. Подобни „правораздавачи“ в сградите и структурите на Темида не може и не трябва да има. Не се поддавайте на провокации и не позволявайте мирният протест да бъде употребен от личните амбиции на определени кръгове или структури. Протестът не е политически, а морален. Обръщаме се с официална молба към всички президенти от името на Sofia MC с молба за подкрепа и съпричастност”, се казва в съобщението. Протестите на мотористите стартираха в столицата и бяха подкрепени в над 20 града. 

Уникална система за ток от слънце, въздух и земя показват за първи път на Международния технически панаир

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271199_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%2C+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D

 Уникална система, която намалява разходите за еленергия до 8 пъти, ще бъде представена за първи път в България по време на Международния технически панаир в Пловдив от 26 септември до 1 октомври 2016 година. Тя е един от хитовите експонати на специализираната изложба „Енеко“.

            Системата осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като  черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата. Загубата на топлина е минимална, тъй като се прилага слънчево-въздушен топлоприемник, който е единствен в света. Изобретението на финландската компания  PolarSol може да се използва  в промишлени, жилищни, селскостопански и обществени сгради. Инсталацията произвежда най-евтината енергия и е екологично чиста, твърдят изложителите от  фирма „Хибридни енергоспестяващи системи“.

 

            Това е една от многото иновации, подобрявящи енергийната ефективност, които ще бъдат демонстрирани на Международния технически панаир. Нови видове термопанели и  хидроизолации  ще бъдат показани и в специализираната изложба „Стройтех“.

 

            Тя се очертава като една от най-силните в рамките на деловия форум  Нарастващите продажби на жилища, както и активното реновиране на панелните сгради пораждат по-голямо търсене на дограми, изолации, бои и други строителни материали, на инструменти и техника, а на Есенния  панаир може да се види широка гама от тези изделия.

 

            Компании от Турция, Русия и България ще представят бетон възли и съоръжения. Голяма част от изложителите предлагат технологии,  техника и конструкции за изграждане на различни видове сгради.

 

            Участват и фирми за тежка строителна механизация. Най-атрактивни са 40-тонните машини за събаряне на здания, които се очаква да бъдат сред експонатите. Подготвя се и дебют на техника от Китай. Сред изложителите е и най-големият  полски производител на съоръжения за направа на канали.

 

            По-богат ще е асортиментът от изкуствени и естествени настилки, включително егейски мрамор от Гърция.  За първи път ще бъде показан италиански прозрачен камък за облицовки с осветление. 

 

            „Стройтех“ ще бъде разположена в палата 6, която вече е почти изцяло ангажирана от български и чуждестранни компании.

 

            Наред с новостите в строителството, посетителите на ЕСЕН 2016 ще видят  за първи път изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“ и специално обособена зона за агротехника. Гостите отново имат възможност да се запознаят с последно поколение изделия от областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Очаква се броят на посетителите от България и Европа да достигне 40 000. 

 

Десетото поколение на "Хонда Сивик" хечбек ще дебютира в САЩ

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/08/18/2812305_desetoto_pokolenie_na_honda_sivik_hechbek_shte/?ref=rss


Един от най-популярните модели на "Хонда" - "Сивик" стигна своето десето поколение. След вече представените в САЩ седан и купе, тази есен ще бъде показан и хечбекът, който е най-популярен в Европа.

Дебютът на колата отново ще се състои в САЩ, през есента. За следващата година е насрочена премиерата на версията Type R.

"Сивик Хечбек" е ключов за "Хонда" модел в Европа, но до сега не се предлагаше в САЩ. Новата генерация обаче вече ще може да се поръча и от купувачите в...

Ивет завърши осма във финала на 200 м на Олимпиадата в Рио (Видео)

https://www.actualno.com/moresport/ivet-zavyrshi-osma-vyv-finala-na-200-m-na-olimpiadata-v-rio-video-news_557397.html

Българската спринтьорка Ивет Лалова зае осмото място във финала на 200 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тя завърши за 22,69 сек.Това беше второто й участие във финал на 200 м на олимпийски игри. Преди 12 години в Атина тя стана пета.Шампионка стана Илейн Томпсън от Ямайка с 21,78 сек. Тя изпревари с 0,10 сек световната шампионка в дисциплината Дафне Схипърс. 32-годишната ни топ спринтьорка финишира втора във втората полуфинална серия с личен резултат за сезона - 22.42 секунди

Костов призова – трябва да вземем страна, не можем да сме с престъпник като Ердоган

https://www.actualno.com/politics/kostov-prizova--trjabva-da-vzemem-strana-ne-mojem-da-sme-s-prestypnik-kato-erdogan-news_557408.html

Настава време разделно. Така бившият български премиер Иван Костов коментира какво чака България във външнополитически план. Много е рисковано да се договаряме с Турция сами. Трябва да изберем – който отнема човешки права, той е враг на всички. Нашият общ свят е Хартата на човешките права. Ердоган малтретира деца да раждат и ще намери оправдание в религията – той е враг, той е престъпник, заяви Иван Костов. Изборът ни е само един – Хартата на човешките права, беше заключението

Надвисва ли ужасяваща нарковойна над Мексико?

https://www.actualno.com/america/nadvisva-li-ujasjavashta-narkovojna-nad-meksiko-news_557410.html

Дръзкото отвличане на Хесус Гусман, един от синовете от първия брак на наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, отприщи страховете от нова война между съперничещи си мексикански наркокартели, информира БГНЕС. Полицията потвърди, че Хесус Алфредо Гусман Саласар - един от синовете на Гусман е от първия му брак - е бил отвлечен от елитен бар в курортния град Пуерто Ваярта в понеделник (15 август) заедно с други петима мъже. Според властите похитителите най-вероятно са от картела „Хал

Меркел: Бежанците не носят със себе си тероризъм в Германия

https://www.actualno.com/europe/merkel-bejancite-ne-nosjat-sys-sebe-si-terorizym-v-germanija-news_557415.html

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли твърденията, че бежанците носят със себе си тероризъм в Германия, допълвайки, че ислямът е свързан със страната докато при практикуването му се спазва конституцията. Миналата година в Германия пристигнаха над 1 млн. души, бягащи от войни и бедност в Близкия изток, Африка и други райони на света. Отношението към тях се изостри след няколко нападения срещу цивилни граждани миналия месец, включително три нападения, извършени от мигранти. За две от тези на

Отменят разрешението за строеж в зеленото пространство в ж.к. Младост

https://www.actualno.com/sofia/otmenjat-razreshenieto-za-stroej-v-zelenoto-prostranstvo-v-jk-mladost-news_557420.html

Разрешението за строеж на сградата в зеленото пространство при блоковете 19, 20 и 21 в ж.к. „Младост” ще бъде отменено. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV. „Поех ангажимента, правя много сериозни проверки на целия случай през годините. Проверката все още не е приключила, но данните, които имаме от вчерашния ден показват, че има нарушение в издаването на строителното разрешително . Така че в ситуацията, в която е издадено от районния главен архитект е направе

Министър Лиляна Павлова: През септември започва строителството на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271198_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%

 През септември започва строителството на автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански. Това заяви в сутрешния блок на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Отсечката е с дължина от 24 км и е обособена в лот 3.3. Договор с изпълнителя на строителството Консорциум "Струма – Лот 3.3" бе подписан през септември м.г. за близо 281 млн. лв. с ДДС.

 

Министърът посочи, че догодина, през новия строителен сезон, ще започне да се строи и отсечката от Благоевград до Крупник с дължина от 13 км. Договорът за строителството бе подписан в края на м.г. с обединение "АМ СТРУМА 3.1"  за сумата от 186 млн. лв.

Паралелно с това ще се изгражда тунел „Железница“, който се очертава да бъде най-дългият в България с обща дължина на двете тръби от почти 5 км на стойност 250 млн. лв. „17 фирми подадоха оферти за строителство. Този факт показва доверие на компаниите към нас и нашата работа“, коментира министър Павлова. Тя подчерта, че става дума за изключително сложно съоръжение, като освен тунел с магистрален път в него, ще се изградят два виадукта на входа и изхода, както и всички видове системи за безопасност на движението. „Не може да се правят паралели при строителството на тунели, защото всичко е специфично“, подчерта министър Павлова.

По отношение на строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, регионалният министър информира, че има сериозен напредък. До момента са предложени 4 варианта за преминаване на 20-километровто трасе. Най-новият вариант, който среща сериозна подкрепа, е изграждане на отделно трасе в посока Кулата -  Благоевград. По този начин сегашният път ще се ползва само за движение по посока Кулата. Вариантът включва изграждане на околовръстен път на Кресна и трасе, с което ще се заобиколи дефилето. По проект има 5 тунела, доста виадукти и съоръжения. „Така ще се реши въпросът с екологията и безопасността на движение“, убедена е министър Павлова. Според нея по този начин няма да се затрудни и движението към Гърция, защото ще има минималния ограничения по съществуващото трасе по време на строежа. Тя бе категорична, че новият вариант няма да оскъпи проекта. „Категорично отпада строителството на дълъг тунел в дефилето, а идеята за съоръжение тип „етажерка“ не среща солидна подкрепа от еколозите, защото все пак става дума за сериозно строителство“, каза още регионалният министър.

Министър Лиляна Павлова потвърди и приоритета на правителството за изграждането на АМ „Хемус“. През септември ще са готови документите за обявяване на процедура за избор на изпълнител за строителството на 16,5 км от п.в. „Белокопитово“ към Търговище, а до края на август ще се отварят офертите за строежа на 10-километров участък от Ябланица до Боаза. „Там имаме готовност да започнем строителството незабавно, защото нямаме проблем с отчужденията на земи, което е най-сериозният проблем при изпълнението на инфраструктурни обекти“, отбеляза Павлова. За останалите участъци от северната магистрала ще се извърши препроектиране, за да се избегне строителството на скъпи съоръжения през местности със сложен релеф. „Целта ни е да постигнем по-ниска цена на магистралата и с ресурса, който осигурим, да построим повече“, заяви тя. Павлова напомни, че не може да разчитаме на европейски средства за строителство на „Хемус“, затова финансирането ще идва от бюджета, тол-такси и продажбата на винетки. „Изграждането на ТОЛ-системата ще е на стойност 200 милиона лева, но ще бъде за сметка на избрания изпълнител. Идеята е изграждането на самата система да бъде направена за сметка на избрания изпълнител, да я авансира и след като заработи и започнем да събираме приходи от ТОЛ-такси, да започнем да му изплащаме внедрената система, а в бъдеще тя сама да се издържа и съответно да можем да реинвестираме в тези пътища, които искаме да изградим“, обясни министърът. Тя за пореден път подчерта, че ТОЛ-таксите ще бъдат само за водачите на тежкотоварни автомобили, които ще заплащат за изминато разстояние.

Министър Павлова отчете, че към днешна дата има  ръст, както на продадените винетки, така и на приходите от тях. Продадени са почти 4,5 млн. винетни стикера, което е със 150 хил. повече от м.г. Приходите от тях достигат 380 млн. лв., които се реинвестират в рехабилитация на републиканските пътища. „Само за Северна и Северозападна България сме предоставили над 150 млн. лв. повече за ремонт на пътищата. Ако искаме да караме по нормални шосета и да подобрим изцяло пътната инфраструктура, трябва да заплащаме по-справедливи такси“, посочи тя. Министърът благодари на българските граждани, които са най-отговорни при шофирането с винетка. Скорошна съвместна проверка с Министерството на вътрешните работи по пътищата показала, че масово гастарбайтерите „шмекеруват“, като или не залепят винетката или я крият и си я предават от кола на кола. „Чуждестранните леки коли най-често правят нарушения и пътуват без винетка, но има и товарни. Проверките в тази връзка ще продължат и дори ще се засилят на ГКПП „Капитан Андреево“, отбеляза министър Павлова.

Регионалният министър съобщи още, че е възложила проектиране и изграждане на кръгово кръстовище, с което щ се реши проблема с пътния възел на АМ „Струма“ при Кочериново. „Трябва да отбележим, че инцидентите там не са заради опасно съоръжение, а заради висока скорост и неспазена дистанция. Съгласна съм, че левият завой е опасен, но все пак не може да се подхожда непредпазливо. Заради честите инциденти имаме идея за ново кръгово движение и така ще се облекчи влизането и излизането от Кочериново“, заяви министър Павлова.

Горанов: Догодина България може да не взема нов дълг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599878

Догодина България може да не взема нов дълг. В началото на тази година държавата пое малко под 2 млрд. евро външен дълг, който бе предназначен за буфер при евентуални проблеми след стрес тестовете на банките. След като такива не се появиха, парите ще бъдат използвани за плащане на стари задължения. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред БНР. Според него „тези средства, които остават, те са част от фискалния резерв и ще бъдат разходвани за погасяване на падажиращи дългове. Знаете, че в началото на 2017 г. има падажираща сериозна м...

Започна основен и текущ ремонт на участъци от общински пътища и улици на територията на община Тетевен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271197_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%89+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8

 Община Тетевен започна да подобрява своята инфраструктура чрез текущи и неотложни аварийни ремонти на уличната и пътната мрежа на своята територия. Предстои да се извършат ремонти на улични и пътни настилки с асфалтобетон и бетон, да се почистят, подравнят и профилират банкети, както и механично и ръчно да се оформят отводнителни предпазни окопи. Ще се повдигнат и почистят ревизионни, дъждоотводни шахти и решетки на улични оттоци.

В момента се извършва ремонт на ул. „Вежен“, който е почти изпълнен, като такъв частичен предстои и на следните улици в града: „Палтен“, „Първи ноември“, „Иван Фурнаджиев“, „Христо и Калин Цакови“, „Васил Йонков“, улици в кв. Пеновото и насипване на ул. „Отец Паисий, кв. Полатен и др. Ремонтни дейности ще бъдат извършени и в с. Рибарица - общински път LOV 2113 разклон Брязово – мах. Брязово и на ул. „Даковото“; с. Градежница -  ул. „Цар Самуил“; с. Галата - ул. „Христо Ботев“ и ул. „Никола Вапцаров“; с. Български извор - ул. „Васил Левски“ и ул. „Георги Бенковски“; с. Дивчовото - общински път LOV 2115 Десеткар – Дивчовото – мост над река Дивчовска, м. Градежница. В с. Гложене ще бъдат възстановени: ул. с ОТ 74-99, в кв. 25, дере в кв. 24, ул. с ОТ 96-95-93, ул. „Георги Пискулев“, ул. „Манастирски дол“, ул. „Зореница“ и вилна зона Руновица. Ще се изкърпят улица - „Капитан Войновски“ в с. Черни Вит и улици в с. Малка Желязна.

Обектите са включени в Инвестиционната програма за 2016 година на Община Тетевен. 

Frontex deployed additional forced along Bulgaria’s border to Turkey, Serbia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271196_Frontex+deployed+additional+forced+along+Bulgaria%E2%80%99s+border+to+Turkey%2C+Serbia

 European agency for the management of operational cooperation at the external borders Frontex increased the number of officers deployed at the border of Bulgaria to Turkey to 77 more people, while at the border of Bulgaria to Serbia – to 35 people, the press office of the European Commission (EC) Representation to Bulgaria announced.
The commissioning of additional Frontex forces, as required by Bulgaria, will continue over the next weeks.
Frontex responded positively and rapidly to the request and decided to expand its operation in Bulgaria along the land border to Turkey and Serbia. 
The additional officers will be positioned over the net weeks.

Свински филенца

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5713802

Свински филенцаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Court decides to keep former Mrs Bulgaria, charged with the murder of her husband, under arrest

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271195_Court+decides+to+keep+former+Mrs+Bulgaria%2C+charged+with+the+murder+of+her+husband%2C+under+arrest

 District Court in the Bulgarian coastal city of Varna decided to keep Anita Zheleva, also known as Anita Mazer, under arrest, Radio FOCUS journalist reported.
The 52-year-old former Missis Bulgaria 2014, who has a Bulgarian and American passport, is pressed two charges – of the murder of her husband over carelessness after causing him a medium physical injury and of offering a bribe to police officer in order to hamper the investigation against her.

Източна Европа се опитва да примами обратно емигрантите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271194_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B

 Източна Европа все повече се опитва да върне назад вълната от емигранти, която подкопава икономическите ѝ перспективи и влошава вече мрачното ѝ демографско бъдеще, коментира Bloomberg


„Искам ви обратно“ (I want you back) е мотото, което Латвия избра, за да примами обратно гражданите си, решили да заминат към Западна Европа в търсене на повече възможности за работа и по-високи заплати.

Полска програма пък предлага съвети за заетост, жилища и здравеопазване, а Румъния се обединява с частния бизнес, предлагайки стипендии и организирайки кариерни изложения, за да изкуши талантливите си граждани да се завърнат.

Кампаниите получиха нов тласък, след като вотът за Brexit хвърли съмнения върху бъдещия статут на чуждестранните работници във Великобритания.

Диаспората, която живее в чужбина, представлява огромен неизползван потенциал за техните родни страни“, казва Рокас Граяукас, икономист в Danske Bank, базиран в литовската столица Вилнюс. Временна работа в чужбина може да бъде полезна, тъй като предлага нови умения и начини на мислене, казва той.

Търсенето на нови възможности не е от вчера. Разпадането на Съветския съюз доведе до безпрецедентен поток от източноевропейци, насочили се към по-богатия Запад, а присъединяването на страните към Европейския съюз и финансовата криза от 2008 г. предизвикаха нови вълни.

Балтийският регион е пострадал най-много през последното десетилетие, сочат последните данни на Евростат. Това, което влошава още повече нещата, е фактът, че голяма част от континента се бори с ниска раждаемост и застаряващо население.

21 страни от Централна и Източна Европа са изгубили средно около 7 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) заради отлива на работоспособни лица, заминали за други страни, изчисляват от Международния валутен фонд (МВФ). Той прогнозира спад от 9 процентни пункта през следващите 14 години, ако сегашните тенденции продължат.

Фондът препоръчва ЕС да поддържа финансирането си, за да облекчи миграционния натиск, а страните да подобрят условията си на пазара на труда и да ангажират диаспората извън границите.

А правителствата явно със закъснение се вслушват в този съвет.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Пренасочват трафика към Варна по "Хемус"

http://offnews.bg/news/n_1/n_634545.html

Днес, от 8 до 19 ч. и утре, от 8 до 16 ч., ще бъде ограничено движението по пътен възел „Прелок“ в посока Варна на автомагистрала „Хемус“. Временната организация, в района на Ябланица, е поради изкърпване на настилката на пътния възел, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът за Варна на АМ „Хемус“ ще преминава по обходен маршрут от пътен възел „Ябланица“ по път I-3 Ябланица - Златна Панега. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация, предупреждават още от АПИ. 

Барселона обуздава краткосрочните наеми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271193_%D0%91%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D

 Барселона започва „война“ с неразрешените от местните власти краткосрочни наеми чрез платформи като Airbnb, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

Местната администрация в града призова жителите да издават на властите съседите си, които отдават домовете си на туристи.

Местната власт в града затегна изискванията за краткосрочните наеми през миналата година, припомня изданието. Платформите като Airbnb се считат за заплаха на традиционната хотелиерска индустрия и затова някои градове въведоха регистрационна система за собствениците на жилища, които приемат у дома си туристи.

 

 

 

Цялата статия от Тук

Българи в Гърция алармираха, че масово конфискуват автомобилите им

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599888

Българи, живеещи в Гърция се оплакаха от зачестили случаи на конфискувани автомобили с български регистрационни номера.Причината е, че в южната ни съседка има изискване за автомобили, които пребивават повече от 185 дни или шест месеца в страната, да се пререгистрират автомобилите си с гръцки регистрационни номера. Ако не бъде извършена пререгистрация, това се счита за митническо нарушение и са заплаща глоба, стига се до спиране на автомобила от движение или неговата конфискация.В последните месеци обаче са зачестили случаи на българи, дошли на ...

Расте броят на задържаните мигранти във вътрешността на страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599873

1254 мигранти са били задържани във вътрешността на страната от органите на МВР през юли месец. Това се посочва в справка на Дирекция "Координация и административно обслужване" на МВР.През месеците май и юни задържаните мигранти в страната са били съответно 431 и 482. Увеличеният брой на задържаните лица се дължи, както на засиления мигрантски поток през летните месеци, но така също и заради акциите на МВР срещу нелегалната миграция. Миграционният натиск върху българо-сръбската граница е далеч по-голям от този на българо-турската граница, показ...

ЕЛАНА Агрокредит сключи 52 сделки със земеделска земя за 1,06 млн. лв. през юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271192_%D0%95%D0%9B%D0%90%D0%9D%D0%90+%D0%90%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+52+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0

 През юли ЕЛАНА Агрокредит АД сключи 52 сделки със земеделска земя по договори за лизинг на стойност 1 056 255,32 лв., съобщава дружеството в месечния си бюлетин.

От началото на дейността си до края на юли 2016 г. компанията е инвестирала общо 33 457 329,11 лв. в общо 1 561 сделки за покупка на земеделски земи.......

 

 

 

Цялата статия от Тук

Продажбата на имението Playboy е финализирана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271191_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+Playboy+%D0%B5+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B

 Продажбата на имението Playboy е вече финализирана, съобщава Wall Street Journal. Купувач е съседът на основателя на империята Playboy Хю Хефнър - Дарън Метропулос, а цената на сделката – 100 млн. долара.

Имотът беше обявен за продажба в началото на тази година на цена от 200 млн. долара. Сделката беше договорена през юни, но тогава цената не беше обявена. Новият собственик ще позволи на Хефнър да обитава имението до смъртта му.

В продажната цена са включени и някои от статуите в двора на имението, мебелировката и оборудването в стаята за игри, но не и обзавеждането.

Според запознати източници Playboy ще плаща на Метропулос по 1 млн. долара на година за поддръжката на имота, докато Хефнър живее там........

 

 

 

Цялата статия от Тук

 

 

 

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Учени тестват роботна космическа технология в пустинята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599885

Германски учени ще тестват нова роботна космическа технология в наподобяващите Марс пустини на Юта, съобщи ДПА, позовавайки се на изявление на Германския изследователски център за изкуствен интелект."Много потенциални за космоса ситуации, могат да бъдат симулирани идеално тук", коментира завеждащият Центъра за роботни иновации Франк Кирхнер. Юта е западен щат в САЩ, известен с обширните си червени пустини.Целта на четириседмичното тестване на терен е наблюдението на работата на новите системи в естествена, неорганизирана среда, подобна на тази ...

Адвокатът на Мейзер потвърди версията за асфикция, недоволства от съда

https://www.actualno.com/crime/advokatyt-na-mejzer-potvyrdi-versijata-za-asfikcija-nedovolstva-ot-syda-news_557406.html

Шокиращо е мнението на съда, че Анита Мейзер не може да бъде с мярка за „домашен арест”, защото МВР не може да осигури изпълнението ѝ. Това заяви един от адвокатите на Мейзер, Росен Желязков. Според него това е признание, че няма електронни гривни, но той добави, че сега има такива действащи мерки за домашен арест. Има си технически средства, защо трябва полицията да съблюдава изпълнението на „домашен арест”, попита Желязков. Според Росен Желязков за електронните гривни

40 хил. задържани и 80 хил. уволнени след опита за преврат в Турция

https://www.actualno.com/asia/40-hil-zadyrjani-i-80-hil-uvolneni-sled-opita-za-prevrat-v-turcija-news_557409.html

Властите на Турция са задържали над 40 хил. души след опита за преврат в страната преди месец. 20 хил. от тях все още са в ареста, съобщи премиерът на страната Бинали Йълдъръм, съобщи bTV. Близо 80 хил. души пък са уволнени от въоръжените сили, полицията, съдебните и следствените органи и в правителствения апарат. Закрити са 4262 компании или организации, свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който според властите в Анкара стои зад неуспешния опит за преврат. Гюлен,

Пред кого рекламирате образованието, господа?

https://www.actualno.com/cite/pred-kogo-reklamirate-obrazovanieto-gospoda-news_557404.html

С този ироничен въпрос водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Ани Цолова се обърна към зам.-образователния министър Диян Стаматов заради скандалната поръчка на стойност 2 млн. лева за реклама на образованието ни. Рекламата трябваше да става чрез предмети като запалки, отвертки и антистрес топки със специални надписи! Интересно при кои фирми щеше да отиде спряната вече поръчка, добави Цолова. И, разбира се, дали чиновниците от МОН щяха да ходят на международни събития със запалки с лого на

Над 400 евакуирани заради наводнения на остров Хокайдо

https://www.actualno.com/asia/nad-400-evakuirani-zaradi-navodnenija-na-ostrov-hokajdo--news_557407.html

Най-малко 408 човека души бяха евакуирани от японското селище Асьоро на северния остров Хокайдо заради наводнения, съобщи БГНЕС. Река излезе от коритото си в резултат на поройните дъждове, които донесе тайфунът „Омаис“, съобщи тв каналът Ен Ейч Кей. В различните райони на острова препоръка за евакуация получиха общо 1 600 души, но само за 408 се наложи да бъдат евакуирани. Не се съобщава за пострадали въпреки стихията. Миналата нощ на Хокайдо паднаха до 200 мм дъжд, а скоростта на

До 5.5% падна средната доходност в Абу Даби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271190_%D0%94%D0%BE+5.5%25+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%90%D0%B1%D1%83+%D0%94%D0%B0%D0%B1%D0%B8

 До 5.5% падна средната доходност при жилищата в Абу Даби. За сравнение, през същия период на 2015-а тя е била 7%. Причините за понижението са по-ниските наемни нива, както и цените, на които се реализират сделки. Инвеститорите, които са решили да печелят от отдаването под наем на апартаменти в столицата на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), не трябва да забравят, че колкото по-малка е площта на имота, толкова по-добре. Именно този тип недвижимости са показали най-добра доходност за периода април-юни 2016 г. – 7.8%..........






Цялата статия от Тук




Ивет Лалова: Влизането в този финал е най-хубавият ми момент на олимпийски игри

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813074_ivet_lalova_vlizaneto_v_tozi_final_e_nai-hubaviiat_mi/?ref=rss


Българката Ивет Лалова заяви, че бягането във финала на 200 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро няма да е последното в кариерата ѝ. В Бразилия тя завърши осма с 22,69 сек. Спринтьорката разказа с много емоция пред "Дневник" и други медии какви са впечатленията ѝ от Рио 2016.

Какви са впечатленията ви от бягането?
- Няма да ви лъжа - беше трудно, много трудно. Осма пътека беше моя любима допреди самото бягане. Излизайки на правата, знаех, че идва моментът, в който трябва да...

Защитават възрастните хора от имотна измама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271189_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7

 Не е тайна, че голям процент от имотните измами засягат възрастни хора. Било то в резултат на прекалено доверие или поради наличието на отлична схема на мошеничество доста хора на преклонна възраст губят домовете си.

Намаляването на тази тенденция не е възможно без държавна намеса. В Русия вече са измислили начин как това може да стане. До няколко месеца собствениците на стари жилища на възраст над 70 години няма да могат да продават самостоятелно апартаментите си, а само със съгласието на социални работници. Основната цел на промяната е защита на възрастните хора от мошеници.

Към момента самостоятелно с имотите си не могат да се разпореждат само лица с доказани психически проблеми. Според авторите на промените в реда на покупко-продажба на имоти от вторичния пазар, промяната ще „изплаши” измамниците, тъй като в процеса на прехвърляне на собствеността ще участва и държавата.

Банките, от своя страна, също се борят за намаляване на имотните измами. Те предлагат да се ограничат преводите на крупни суми от страна на пенсионери, които не са посочили откъде имат парите и какво е основанието за превод..........

 

 

 

 

 

Цялата статия от Тук

 

 

 

 

Явтор Милена Богданова

Детската площадка в „Младост” няма да се застроява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271188_%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%E2%80%9D+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%8

 „Детската площадка между блоковете 19, 20 и 21 в столичния квартал "Младост" няма да бъде застроявана”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Скандалът, за който Факти.бгписа, доведе и до оставката на район „Младост” доктор Цвета Авджиева. Припомняме, че живущите в квартала планираха да съдят общината, която е дала разрешение на мястото на детската площадка да се изгради 4-етажно общежитие за работници. Другото нарушение, според живущите, е че не е спазено отстоянието от блок №19 до мястото за строеж.

Кметът Фандъкова, обясни също така, че главният архитект на София ще провери и други сигнали постъпили от граждани.

 

 

Милена Богданова

Минималната заплата в ЕС варира между 215 евро и 1 923 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271187_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+215+%D0%B5%

 Към 1 януари 2016 година минималната работна заплата в ЕС варира в широки граници – от 215 евро до 1 923 евро, става ясно от последната статистика на Евростат. Агенцията отбелязва, че към момента в 22 държави от общността има въведена минимална работна заплата. Изключение правят Дания, Швеция, Италия, Кипър, Австрия и Финландия.

От публикуваните данни е видно, че най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, а най-високата  - в Люксембург. 

В изпадналата в тежка финансова криза Гърция минималното заплащане е в размер на 683 евро на месец или около 50% от средната работна заплата. Година по-рано обаче то беше над 700 евро, докато у нас има ръст – от 184 евро до 215 евро.

В някои държави от ЕС няма фиксирана минимална работна заплата, но има минимално почасово заплащане – Германия, Ирландия, Франция, Малта и други. При тях статистическата служба изчислява месечното заплащане на базата на броя на часовете в официалната работна седмица, става ясно още от методическите описания към статистиката.

В Кипър има административно определена минимална работна заплата, но тя се използва за специфични изчисления на правителството.  

Междувременно ново проучване на Института за изследвания на трудовия пазар и заетостта към германската Федерална агенция по заетостта (IAB) показва, че съпроводеното с големи съмнения въвеждане на минимална работа заплата в Германия в много редки случаи е довело до съкращения на служители. В допитване на института едва 4,7 на сто от мениджърите на компании са признали, че като реакция на тази новост е трябвало да съкратят служители. 2,4 на сто признават, че са имали такива планове. Ако все пак е трябвало да се намали персоналът, това е ставало предимно чрез въздържане при новите назначения. 10,4 на сто от фирмите поясняват, че са се сдържали да назначават нови служители, а 5,3 на сто са имали такива планове.  

 
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Откриха „антиимпериалистическа“ военна академия в Боливия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271186_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0

 Държавният глава на Боливия Ево Моралес откри нова „антиимпериалистическа“ военна акадения в отговор на бившо училище, в което по програма на САЩ се провеждаше обучение за латиноамериканските военни режими, предава AFP, цитирана от "Фокус".
Боливийският президент подчерта, че появата на новата академия е свързана с необходимостта от „противопоставяне на културната, идеологическа, политическа и икономическа доминация, и капиталистическата структура".

Моралес, който има трудни отношения със САЩ, заяви пред първия курс от кадети, че тяхната роля е „да защитават хората, не империята“.

БСП номинира официално Радев за кандидат президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271185_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0

 БСП официално избра бившия шеф на ВВС ген. Румен Радев за кандидат на левицата за президентския вот наесен. До номинирането му се стигна след таен вот, на който Националният съвет на левицата избираше между общо три кандидатури – освен тази на Радев, също така и на Румен Гечев и Таско Ерменков. В самото начало на пленума отводи си дадоха останалите четирима номинирани – бившият соцлидер Михаил Миков, евродепутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова, Марио Трайков и Янаки Стоилов. При последвалото гласуване Радев е получил 99 от гласовете на членовете на НС на БСП. Гечев – 38, а Ерменков – 13.

На заседанието бяха почти всички членове на Националния съвет, в това число и членовете на Изпълнителното бюро Костадин Паскалев и Юрий Асланов, за които миналата седмица стана ясно, че са подали оставки от соцръководството. Още тогава обаче червеният лидер Корнелия Нинова обяви, че няма да ги приеме, нито ще ги постави на гласуване на Националния съвет, както се и случи. Паскалев и Асланов остават в ИБ на БСП, с което беше даден и знак, че в момента няма разнобой в редиците на БСП.

Радев обясни, че взел решението да приеме номинацията на БСП след изказване на Ненчев. Няма фаворит за вице. Условието към него от БСП е едно - да спечели вота и да работи за България.  Нинова пък е убедена, че БСП е готова за тези избори и ще ги спечели.
Радев каза още, че решението да напусне армията е взето преди да научи, че е номиниран и от БСП да го потърсят.

Кунева спира поръчката за рекламни материали и суверинири по европроекти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271184_%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5

 Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева нареди незабавно спиране на обществената поръчка с предмет „Изработка и доставка на рекламно-информационни материали и сувенири, свързани с осигуряване на информираност, публичност и визуализация при изпълнението на функциите на МОН“. „Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие“, коментира министърът, която е в отпуск. Меглена Кунева ще поиска от вицепремиера Томислав Дончев и колегите си министри, при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практики в техните процедури и за размера на средствата, предвидени за рекламни материали и сувенири. По-рано през деня стана ясно,че МОН е обявило обществена поръчка за рекламни материали на стойност малко над 2 млн.лв. без ДДС. Наред с традиционните материали като химикалки, тефтери, папки и др. бяха заложени и по- нетрадиционни като запалки, джобни ножчета, кърпа за плаж, стъргало за лед и др.
В одобрените дейности по приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – „Техническа помощ“,  са предвидени средства за изработване на рекламни и информационни материали – изработка, дизайн и разпространение на информационни брошури, информационни материали, достъпни за хора с увреждания, листовки, наръчници, ръководства и обучителни материали за успешно изпълнение на проекти, изработка на други рекламни материали и др., обясниха от МОН. Целта е  популяризиране на Оперативната програма, като се предостави на широката общественост информация за нейните цели, потенциални кандидати, целеви групи и по този начин да се достигне до възможно най-широк кръг от потенциални бенефициенти, допълват още от ведомството.

ГЕРБ отива на вота с мото: „Работим в интерес на гражданите“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271183_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+%E2%80%9E%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B2+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0

 „Работим в интерес на гражданите“ ще бъде предизборният слоган на ГЕРБ за президентския вот през ноември. Това реши окончателно на свое заседание днес Националният предизборен щаб на партията, който се ръководи от Цветан Цветанов. По време на заседанието беше приета и визия за графичното оформление на слогана, уточниха още от партията. Трескавата предизборна подготовка в редиците на ГЕРБ тече, въпреки че все още не е посочена самата кандидат-президентска двойка. Бойко Борисов няколко пъти подчерта, че това ще стане едва през септември, а при последните си изяви отрече самият той да планира да се хвърли в битката за "Дондуков" 2, каквито слухове се завъртяха.

Националният предизборен щаб на ГЕРБ окончателно утвърди днес и визията за предизборните плакати и за всички останали агитационни и рекламни материали, които ще бъдат използвани по време на кампанията за президент и вицепрезидент. Структурирана и одобрена беше и концепцията на партията за предизборните активности на ГЕРБ в интернет и социалните мрежи.

По време на заседанието Националният предизборен щаб на ГЕРБ започна утвърждаването на областните и общинските предизборни щабове на партията в страната. Приет бе и окончателният график с датите за провеждане на Националната предизборна обиколка на кандидат-президентската двойка в цялата страна. Официалното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ ще е на 9 октомври и по традиция ще се проведе в зала „Арена Армеец“ в София. Закриването на кампанията ще е на 4 ноември в Пловдив.

Над 15 000 км пътища стават платени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271182_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+15+000+%D0%BA%D0%BC+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 

Без налози за леки коли и тирове по 4000 км от републиканската мрежа

Над 15 хил. км от общо 20 000 км републикански пътища в страната стават платени след въвеждането на тол системата.

Освен за магистрали, първокласни и второкласни шосета вече ще се плаща електронно и за част от третокласните. С тол налога ще се таксуват само камионите, които се движат както по аутобани, 7000 км първокласни и второкласни трасета, и по между 7000 и 8000 км третокласни. Така само по 4000 км шосета у нас коли и тирове ще се движат безплатно.

Първоначалните плановете предвиждаха електронното събиране на пътни такси да е само за магистралите и първокласните пътища. Вчера обаче стана ясно, че тол такси ще се събират и за тежкотоварни коли, които се движат по участъци от трети клас, по които се минава транзитен трафик. Това обясни за „Монитор” инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Той добави, че общо отсечките от трети клас са 12 хил, километра а цялата републиканска пътна мрежа е 20 хил. км.

Лазаров даде за пример третокласния път Радомир- Гълъбово, по който минават тирове към тецовете в енергийния комплекс „Марица-изток”. Друг такъв път е път 112, който започва от село Добри дол и достига с. Студено буче на територията на областите Видин и Монтана.

Напълно безплатни ще останат около 4000 км от републиканската пътна мрежа. За тях няма да се плаща нито тол такса, нито винетка. Пътни такси няма да се плащат за участъците, по които има само локален трафик, обясни още инж. Лазаров. Там, където не се плаща тол такса, няма да се плаща и винетка.

Третокласните пътища, които ще бъдат безплатни, ще са и забранени за камиони, обясни регионалния министър Лиляна Павлова, след редовното заседание на Министерския съвет.

В Рилския манастир ще бъде почетен св. Иван Рилски

https://www.actualno.com/society/v-rilskija-manastir-shte-byde-pocheten-sv-ivan-rilski-news_557403.html

Големи църковни празненства започват днес (18 август) в Рилския манастир по повод 1070 година от кончината на основателя на Рилската светата обител и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, починал през 946 година, предаде БГНЕС. Лично патриарх Неофит ще оглави светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. В нея ще вземат участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите поместни правос

Невероятно - програма за изкуствен интелект направи по-точна диагноза от лекари

https://www.actualno.com/interest/neverojatno---programa-za-izkustven-intelekt-napravi-po-tochna-diagnoza-ot-lekari-news_557039.html

След като екип доктори в Япония не успяват да намерят причината за безполезното лечение на своя пациентка, за която се е смятало, че страда от левкемия, те се обръщат към вече световноизвестната програма за изкуствен интелект – Watson. Произведението на IBM получава данни за генетичния строеж на пациентката, след което ги сравнява с данни от над двадесет милиона онкологични случаи и проучвания. Програмата установява, че жената страда от много по-рядка форма на левкемия, която се третира по

Млади македонски писатели посягат към литературната слава

https://www.actualno.com/books/mladi-makedonski-pisateli-posjagat-kym-literaturnata-slava-news_557299.html

Талантливо ново поколение израства в съвременната македонска проза. Съвсем млади автори не само конкурират, при това успешно, утвърдените от години писатели, но печелят литературни награди и много читатели. Сред тях са Фросина Пармаковска (позната и на българските читатели с романа си „Вишнева хроника”), Петър Андоновски, Михайло Свидерски, Ненад Йолдески, Живко Грозданоски, Игор Станойоски, Верче Карафилоска… Сега най-успешните книги на двама от тях излизат на български. С р

Всеки втори инвалид у нас - с кола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271181_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+-+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Всеки втори инвалид у нас е с кола. Инвалидните винетки, които са предоставени на дирекция „Социално подпомагане“, са 209 320 при общ брой на българите с намалена трудоспособност от 439 хил. души.

От началото на годината стикерите, раздадени на хора с увреждания, са с 20 540 повече спрямо миналата година. Това сочат данни на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), предоставени на „Монитор”. Общата им стойност е 20,304 млн. лв. За сравнение в първите 7 месеца на 2015 г. дадените винетки са били 188 780, като стойността им е била 12,648 млн. лв., сочат още данните на АПИ. И тази, и миналата година всички раздадени стикери са годишни.

Най-много безплатни винетки за леки коли са предоставени в областите София, Пловдив и Варна.

Броят на молбите за получаване на стикер се увеличи значително

още в края на 2015, когато стана ясно, че годишните винетки поскъпват от 67 на 97 лв. Право на безплатни стикери имат лицата над 50% намалена работоспособност и семейства с деца с увреждания, при положение че в талона на автомобила е вписано името на детето. Стикер могат да получат и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Има обаче ограничения за автомобилите, които могат да се движат с инвалидна винетка. Според регламента стикер се дава за лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 Kw (160 конски сили).

Повече от 73 млн. лв. е ръстът в приходите от винетки за първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Това показват данни, посочени в писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова. Според информацията за периода януари- юни 2016 г. постъпленията са 239,355 млн. лв., а за тези месеци година по-рано са достигнали 165,921 млн. лв.

Увеличение има и в броя на продадените стикери. За 6-те месеца на 2016 г. купените винетки са 3,142 млн., а за същия период на миналата година са 3,023 млн., или се отчита нарастване с повече от 118 млн.

Заради изтичането на валидността в края на януари всяка година най-много стикери се продават през първото тримесечие на годината. За периода януари – март 2016 г. са пласирани повече от 2,176 млн. винетки за над 201,298 млн. лв., пише още в документа. За същия период на 2015 г. продадените винетки са 2,130 млн., на стойност 141,015 млн. лв.

Само преди седмица пътната агенция установи

недостиг на месечни винетки

Причината е, че те са изкупени от пътуващите през страната ни от и за Западна Европа турски гастарбайтери, които ги предпочитали пред седмичните. Комшиите взимат повече месечните за 15 евро вместо 7-дневните, струващи 8 евро. От пътната агенция увериха, че необходимите допълнителни количества от 20 000 месечни стикера ще бъдат отпечатани и доставени в разпространителската мрежа.

4000 нови инвалиди след

катастрофи за година

Годишно над 4000 души стават инвалиди за цял живот в България  следствие на пътнотранспортни произшествия. Това каза в интервю за БТА председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев. Общо хората с намалена трудоспособност у нас са 439 хил., като толкова са получаващите инвалидни пенсии, сочат данни на организацията. Според Коцев диабетът е сред водещите фактори за инвалидизация, като регистрирани диабетици в страната са над 450 хил. По думите му в последно време силно нарастват заболяванията на сърдечносъдовата система и други вътрешни органи.

Законът за устройство на територията и разработената към него Наредба за архитектурен достъп на хората с увреждания отговарят на европейския регламент. Те обаче се прилагат частично в повечето общини или въобще не се прилагат, твърди Коцев. Той твърди, че  масово аптеките все още са недостъпни за инвалиди с колички или хора с тежки увреждания на крайниците. Често пъти и в самите служби за социално подпомагане се влиза трудно. По думите му повечето театри, кина, галерии и други културни развлечения остават блян за инвалидите, без да се отчитат естествените им човешки потребности.
Нископодовите автобуси масово отсъстват, с изключение на София и още няколко града, коментира още Коцев.

Министър Лиляна Павлова: Изграждането на ТОЛ-системата ще е на стойност 200 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271180_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%

 

Тя обаче ще е за сметка на избрания изпълнител

Изграждането на ТОЛ-системата ще е на стойност 200 милиона лева, но ще бъде за сметка на избрания изпълнител. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин” по бТВ. По думите на регионалния министър идеята е изграждането на самата система да бъде направена за сметка на избрания изпълнител. „Индикативната стойност е 200 милиона лева, но ние искаме изпълнителят сам да я плати, да я авансира и след като заработи и започнем да събираме приходи от ТОЛ-такси съответно да започнем да му изплащаме внедрената система, а в бъдеще тя сама да се издържа и съответно да можем да реинвестираме в тези пътища, които искаме да изградим”, обясни министър Павлова. Тя за пореден път подчерта, че ТОЛ-таксите ще бъдат само за водачите на тежкотоварни автомобили и при тях ще се изплаща за изминати километри път. По отношение на доизграждането на АМ „Хемус” министър Павлова подчерта, че то няма как да се случи с европейски средства.
„Европейските пари не стигат за доизграждането на АМ „Хемус”. Тя ще бъде изградена със средства от държавния бюджет и за сметка надявам се на бъдещите приходи от ТОЛ-системата”, посочи регионалният министър. Тя уточни, че до седмица предстои да бъде приключи търгът за първите 10 км на участъка от Ябланица до Боаза и съвсем скоро ще бъде избран изпълнител. За изграждането на тунела „Железница”, който ще бъде най-големият в страна с 2 тръби от близо 5 км, министър Павлова посочи, че също все още се избира изпълнител.

Маринела Петрова ще е представителят на България в международни финансови институции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271179_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0

 Министерският съвет определи заместник-министъра на финансите Маринела Петрова за заместник-управител за България в Международния валутен фонд (МВФ), ръководител на българската делегация и член на Съветите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС).

Решението е обусловено от настъпилите персонални промени в Министерството на финансите и цели осигуряване на представителство на страната ни в международните финансови институции, което да спомогне за разширяване и стабилизиране на международните контакти и защита на интересите на страната като акционер в тях, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Със същите мотиви Маринела Петрова е определена и за управител за България в Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие. Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери. България е със статут на страна-учредител и членството й дава възможност за участие в разпределянето на финансовия ресурс на банката, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация.

МФ обмисля нулев лимит за нов дълг за 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271178_%D0%9C%D0%A4+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+2017+%D0%B3.

 Много е вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г. Твърде рано е обаче още да се представят сметки за новия бюджет. Тепърва ще се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта в Софийската математическа гимназия.

Министър Горанов коментира темата за стес тестовете на банките. Както показват числата, лимитът за нов държавен дълг за 2017 г. ще бъде нула. Хората могат да бъдат спокойни за своите спестявания. Капиталовите показатели на нашата система са близо двойно по-добри от средноевропейските, които излязоха от стрес тестовете на европейските банки, посочи министър Горанов.

Той каза, че стратегията на министерството още в началото на годината е била подготовка с ликвидни буфери. Моята увереност дойде след резултата, че всички банки издържат стрес теста. В този смисъл не се налага подкрепа с публични средства, посочи министърът. По думите му средствата, които остават, са част от фискалния резерв и ще бъдат използвани за погасяване на падежиращи дългове. Спестеният ресурс ще отиде за операции по намаляване на дълга.

Ивайло Московски: Надяваме се 200 млн. лв. след концесията на летище "София" да отидат към БДЖ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271177_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%B5+200+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D0%BB%D

 Надяваме се 200 млн. лв. след концесията на летище "София" да отидат към БДЖ, не знам дали ще успеем да постигнем тази сума, но това ни е идеята. Това стана ясно от транспортния министър Ивайло Московски след правителственото заседание днес. "Експертите ще кажат като сметнат на кои разстояния какво трябва да се оборудва като подвижен състав. Мога да кажа, че политическото решение е след концесията при наличен ресурс да се отделят 200 млн. лв. за нови влакове. Оттам нататък може да питате БДЖ какъв точно тип влакове ще имат нужда да закупят", обясни транспортният министър.
На въпрос ще се свърже ли летището с влак от Централна жп гара, министър Московски заяви, че за момента това не се планира. "Действително има възможност от задната страна на летището - 1.5 км, може да се направи връзка с железницата".

Дали сме 270 млн. лв. за „Гражданска“ за пет месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271176_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+270+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0

 270 млн. лв. премийни приходи от застраховка „Гражданска отговорност“ отчитат застрахователните дружества, показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на май 2016 г. Сумата се увеличава с 6% или 15,4 млн. лв. спрямо периода януари – май на миналата година.

В тази сума 265,7 млн. лв. са по линия на гражданската, 2,29 млн. лв. – от гранична застраховка „Гражданска отговорност“, а от „Зелена карта“ – 183 хил. лв. Изплатените обезщетения във връзка с автомобилните застраховки са на стойност 158,6 млн. лв.

По обем на премиите следва застраховката „Автокаско“. Тя бележи 5,8% годишно покачване до 203,96 млн. лв.

Данните показват още, че основен дял в премийните приходи заемат и имуществените застраховки. Обемът им към края на май тази година се равнява на 102,4 млн. лв.

Приходите от застраховки „Заболяване“ на дружествата специализирани в застраховане са 20,87 млн. лв., което е с 13,7% повече спрямо първите пет месеца на миналата година. Тогава сумата е била в размер на 18,36 млн. лв. Изплатените обезщетения пък са на стойност 11,376 млн. лв.

При животозастраховането най-голям е приходът от застраховките „Живот“ и рента. Този вид застраховка се увеличава с 16% на годишна база до 134,4 млн. лв. Застраховките „Живот“, свързани с инвестиционен фонд, носят със 7,9 млн. лв. повече приходи спрямо януари-май на 2015 г., като обемът им възлизал на 24,83 млн. лв. Ръстът, който се наблюдава при тях, е от 46,6% за година.

Дължим 51 млрд. лв. на банки и фирми за бързи кредити

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271175_%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D0%BC+51+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D0

 

От трезорите теглим най-много до хилядарка

Българските домакинства и фирми дължат общо 51 млрд. лв. на банки и фирми за бързи кредити, показват изчисления на „Монитор“ на база данни на Българската народна банка (БНБ) към края на юни. От тази сума 2,355 млрд. лв. са кредитите, изтеглени от небанкови финансови институции, което е най-високото ниво от края на март 2009 г., когато кредитите са възлизали на 2,495 млрд. лв. Пикът им е към 31 декември 2008 г., когато общият обем е бил 2,819 млрд. лв.

В сравнение с второто тримесечие на миналата година лесните пари, които са изтеглени, се увеличават с близо 308 млн. лв. През първите три месеца на 2016 г. сумата е била с 88,7 млн. лв. по-малко – 2,266 млрд. лв.

 

48,677 млрд. лв. пък са изтеглени от банковите трезори

 

За три месеца сумата се е увеличила с над 544 млн. лв. Година по-рано обаче парите са били с 568 млн. лв. повече, или 49,245 млрд. лв.

Според статистиката на БНБ, размерът на необслужваните бързи кредити намалява за трето поредно тримесечие. Преди година обемът на т.нар. лоши кредити е бил в размер на 466,7 млн. лв. В края на юни сумата вече е 433,5 млн. лв.

Традиционно домакинствата са най-големите потребители на бързи кредити, като техният дял от общите вземания възлиза на 77,8% в края на юни 2016 г. Преобладават потребителските кредити, които са за 1,588 млрд. лв. към края на второто тримесечие на годината. На годишна база заемите за покупка на стоки се увеличават с 290,6 млн. лв.

Размерът на жилищните бързи заеми намалява с 30,8% на годишна база до 132,6 млн. лв. Според срока на кредитите

 

преобладават заемите с матуритет над 5 години

 

Техният дял е 33,6% от всички бързи кредити, като е увеличават с 8,4% на тримесечна и с 25,3% на годишна база до 791,2 млн. лв., допълват от БНБ.

По отношение на размерите на изтеглените кредити от банките най-често прибягваме до трезорите, за да теглим суми между 25 и 50 хил. лв. Само за три месеца броят на тези заеми се е увеличил със 102 хил. През второто тримесечие на годината сънародниците ни са изтеглили 3,655 млрд. лв. от трезорите като сумите са били от 25 до 50 бона. На годишна база изтеглените пари се увеличават със 141 млн. лв., или с 4%.

Данните показват още, че най-много теглим заеми до хилядарка. Общият брой на тези кредити е над 1,287 млн., а общата им сума – 430 млн. Спрямо юни на миналата година сумата е намаляла с над 12 млн. лв.

На второ място се нареждат изтеглените заеми за суми от 1000 до 2500 лв. - 423 хил. броя. 275 хил. пък са кредитите от 2500 до 5 хил. лв.

 

Големите кредити – над 1 млн. лв. също се увеличават

 

Техният брой в края на първото тримесечие на 2016 г. е бил 77, а през юни вече са 82. Общата сума, която ще трябва да върнат длъжниците, е 151 млн. лв. За една година парите са се увеличили с над 8 на сто или 11,5 млн. лв.

При фирмите се оказва, че те също най-често са търсели кредити до 1000 лв. Тези заеми са над 43 хил. за обща сума от близо 7 млн. лв.

Данните показват, че към края на шестия месец на тази година фирмите са получили финансиране от трезорите за общо 30,501 млрд. лв., разпределени в 138 хил. заема. На годишна база броят им се увеличава с 1,3%.

Изтеглените от търговци заеми за над 1 млн. лв. възлизат на 22,099 млрд. лв., като се регистрира спад от близо 2 на сто в сравнение с периода април – юни на 2015 г. Броят им е 4694.

За периода април – юни нефинансовите предприятия са имали по-голяма нужда от суми в размер от 100 хил. до 250 хил. лв.

Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите: 90% от жалбите са срещу топлофикациите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271174_%D0%95%D0%BC%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%B8%D0%B7%D0%BF.+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D

 

Държавата или общините да плащат такса „сградна инсталация” на бедните

 

- Г-н Георгиев, Федерацията на потребителите поде инициатива заедно с омбудсмана Мая Манолова за премахване на такса сградна инсталация за хората с доходи под минималната работна заплата. Какви конкретни стъпки ще предприемете?

- Битката ни с топлофикационните дружества и преди всичко с „Топлофикация София“ е много тежка. Всеки ден при нас идват хора, които са отчаяни. Започваме съвместна серия от консултации със специалисти, за да направим промяна в Закона за енергетиката. Причината е, че има голямо противоречие между изискването на ЕС и българския закон за енергетиката. Парадоксално е, че в Закона за защита на потребителите е казано, че потребителят плаща за това, което той желае. При нас обаче попадна едно писмо с отговор на Европейската комисия, където е записано, че тази разпоредба не се отнася за България. Заради това алармирахме омбудсмана и ще отправим специално питане до Брюксел. Ако разпоредбата наистина не се отнася за България, евродепутатите ни трябва да вдигнат голям скандал в Европейския съюз. В края на краищата България е страна - членка на ЕС, нали? Българският потребител трябва да се чувства равнопоставен на своите събратя в ЕС. Свикваме вече екип от консултанти, които да работят по промените в Закона за енергетиката. Отправили сме искане за съдействие до всички парламентарни групи, за да станат промените в закона по-лесно. Досега реагираха от парламентарна група „БСП – Лява България“.

Предлагаме също така такса сградна инсталация да отпадне. Но не и за тези абонати, които не си плащат парното. Таксата трябва да отпадне само за хората, които са си изключили радиаторите, но плащат сградна инсталация. Тя дори е по-голяма от тази, която плащат хората с включени радиатори. За това предлагаме при изключени радиатори такса сградна инсталация да се поема от държавата или от общината под формата на ваучери за енергийна помощ, както в момента се предлагат помощи за енергийно бедните.

 

- На какво друго ще наблегнете заедно със съвместната си работа с омбудсмана?

- Федерацията на потребителите има и други предложения, които са разработени с омбудсмана на републиката. Така например ние считаме, че трябва да се ограничат правата на частните съдебни изпълнители. По някакъв начин трябва да се игнорира лошата практика на арбитражите спрямо потребителите на топлинни и други комунални услуги. „Топлофикация София“ начислява безумни хонорари. За едно заведено дело хонорарът на адвоката на дружеството е към 300 лв. След това се добавят и други такси и сумата набъбва главоломно.

Искаме и да се даде път и на хоризонталната сградна инсталация. Тя не минава през жилищата на потребителите, а през общите части на отопляваните сгради. Така на хората, които не желаят да ползват парно, няма да им се налага да плащат безсмислени такси. Такъв модел вече е изработен много сполучливо в Пловдив.

 

Какви са проблемите на клиентите на електроразпределителните дружества?

- Жалбите против дейността на електроразпределителните дружества стават все по-малко. Причината е, че Федерацията на потребителите направи много добри партньорства с тези дружества и най-вече с ЧЕЗ и ЕВН. Скоро очакваме да осъществим контакт и с „Енерго-Про“. Така федерацията ни става гарант за прекратяване на нарушенията от страна на някои представители на електроразпределителните дружества. Ще дам пример с ЧЕЗ. От компанията поискаха от Федерацията на потребителите да им предостави експерти, които да участват в проверките на електромерите, най-вече там, където се извършват кражби.

Оказа се, че се извършват огромни кражби на ток, особено в северозападната част на страната. За това те поискаха съдействие от нас. Представители на Федерацията на потребителите участват в тези проверки и подписват протоколите. Ако се налага, дори отиват и като свидели в съда и стават гаранти за тези проверки. Поради тази причина намаляват и сигналите за нарушения от отделни представители на електроразпределителните дружества.

 

- Какви мерки ще предприеме федерацията, за да защити уязвимите потребители след либерализацията на енергийния?

- От 1 април тази година българите вече имат възможност да сменят доставчика на електроенергия. На пазара има над 150 доставчика. Но въпреки това има само около 10 фирми, които са стабилни - със своя технология, със свое ноу-хау, с възможности за проследяване и комуникация. Имаме сериозни притеснения, че може би ще бъдем свидетели на поредните пирамиди, които ще „зарибят“ клиентите, а след това ще изчезнат. Затова излизането на свободния пазар дава възможност да договаряме единствено цената, но фактически имаме възможност да сменим единствено доставчика, но не и електроразпределителната компания. Така, ако се случи авария, ще трябва да търсим съдействие от оператора на мрежата. Излизането на пазара е свързано с рискове. В търсенето на по-изгодна цена битовите потребители могат да попаднат на недостатъчно добри допълнителни условия. Тоест да станат жертва на нелоялни търговски практики, както става в момента с мобилни оператори. Там под формата на промоции заблуждават потребителите, а те в следващия момент осъзнават, че дори и да не говорят, плащат люти сметки. За това обръщам внимание, преди да подпишем някакъв договор с някой търговец, да се консултираме предварително с трето лице.

 

- В разгара на летния сезон от какво най-често се оплакват потребителите?

- Най-често се жалват от подвеждаща информация от туроператори. Неотдавна имахме подобен случай. Човекът отишъл на почивка на Северното Черноморие. Условията в хотела, в който отседнал, не отговаряли на неговите виждания. За това той се свърза с нас, за да разбере как да си върне парите. Това трябва да направи всеки нормален турист.

 

- Колко жалби получавате дневно и колко сигнала са постъпили от началото на годината?

- Към днешния момент членската маса на Федерацията на потребителите е 11 987. От всички тях са постъпили някакви сигнали. Около 85 – 90% се жалват преди всичко от дейността на топлофикационните дружества. Ако приемем, че 10 хил. от жалбите са срещу топлофикациите, половината от жалбите са за сградна инсталация.

По-малко са жалбите срещу мобилните оператори, като рязко намаляха оплакванията срещу ЕРП-тата.

Напоследък обаче се заформя нова тенденция – увеличават се постъпилите сигнали срещу дейността на „Софийска вода“. Опасяваме се, че практиката, която наложи „Топлофикация София“, започва да се прилага и от „Софийска вода“. Започват да си измислят суми, които не са си взели от преди 5 – 6 години. Но тук влиза в сила погасителната давност. Дружеството е напълно наясно с изискването за давност, но въпреки това товарят хората. Предстои да се срещнем с ръководството на „Софийска вода” в близките 2-3 седмици. Сигурен съм, че за разлика от „Топлофикация“, „Софийска вода“ ще проявят разбиране.

 

- Регулаторните органи непрекъснато правят кампании, свързани с правата на потребителите. Научи ли се обаче българинът как да търси правата си и на какво да обръща внимание?

- Извън всякакви съмнения е, че проблемът на българските потребители е не само бедността, но и това, че те не са достатъчно добре информирани. За съжаление самите граждани не познават достатъчно добре своите права. От Федерацията на потребителите правим всичко възможно, което е по силите ни, за да ги информираме. Затова и наскоро имахме среща с Комисията за защита на потребителите, с които работим много добре с цел да сверим часовниците и да стартираме масирана кампания за информиране на обществото.

 

 

Визитка:

Емил Георгиев е изп. секретар на Федерацията за защита на потребителите от 2015 г., а преди това е бил член на ръководството на организацията

- Един от основателите на политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г.

- 4 мандата общински съветник в община Хасково

- Депутат в 42-рото народно събрание

- Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив

 

 

ММАГМАГДАЛЕНА КОВАЧЕВАДАЛЕНА КОВАЧЕВААГДАЛЕНА КОВАЧЕВА

Аржентина търси изясняване на смъртта на Федерико Гарсия Лорка

https://www.actualno.com/america/arjentina-tyrsi-izjasnjavane-na-smyrtta-na-federiko-garsija-lorka-news_557402.html

Аржентинското правосъдие ще иска изясняване на обстоятелствата, при които е загинал испанския поет Федерико Гарсия Лорка по време на Гражданската война в Испания. Това съобщи по тв канала "Телесур"  аржентинският съдия Мария Сервини, предаде БГНЕС. Сервини се занимава дълги години с престъпления срещу човечеството и се е съгласила да приеме иска във връзка с безследното изчезване на поета през 1936 г. в испанския град Гранада. Искът е подаден от Асоциацията за възстановяване на историческа

Кметица нападна момиче, ползвало ВИП зона на басейна

https://www.actualno.com/velikotarnovo/kmetica-napadna-momiche-polzvalo-vip-zona-na-basejna-news_557405.html

Кметът на с. Кесарево, община Стражица, Ваня Иванова е нападнала момиче от селото, тъй като девойката е влязла във ВИП зона на селския басейн. 18-годишната Океана е платила по-висока цена на билета, за да може да използва екстрите на водния обект, но въпреки това предизвикала недоволството на кметицата. Момичето първо било изгонено от джакузито, след което се оттеглило в хамак, съобщи bTV по сигнал на свидетели. ВИП посетителите, обаче счели това за неприемливо. По думите на момимчето Ваня Ива

Щастливата Ивет: Това не беше последното ми бягане

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714722

Щастливата Ивет: Това не
беше последното ми бягане"Това не беше последното ми бягане. Човек трябва да си поставя цели и сега трябва да поставя моята. Не искам да кажа Токио, защото е далеч, или световното в Лондон, но има време да реша", заяви Ивет Лалова след като стана осма на 200 метра в Рио. Тя тръгна добре. "Точно когато излязох на правата и трябваше да натисна и бедрото ме дръпна.

На 18 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5714328

На 18 август рожден ден иматВенко Евтимов, поет Д-р Владимир Коларов, началник-отделение по хирургия в УМБАЛ “Здраве” Мартен Калеев, писател Проф. д-р Митко Димитров, бивш директор на Институт за икономически изследвания на БАН Николай Банев, бизнесмен Светлан Василева, главен изпълнителен директор на “Глобал груп”, бивш директор на Би Ти Ви и Нова телевизия Христо Монов,

Президентството поръчва нови витрини за 70 000 лв.

https://www.actualno.com/politics/prezidentstvoto-porychva-novi-vitrini-za-70-000-lv-news_557378.html

Президентството поръчва нови витрини за 70 000 лева без ДДС. Това става ясно от обществена поръчка, обявена във вторник, съобщи Бгнес. Поръчката за обновяване на мебелите на "Дондуков" 2 идва броени месеци преди изтичането на мандата на президента Росен Плевнелиев. Избраният изпълнител ще трябва до 49 календари дни след сключването на договора да изработи, достави и монтира мебели от МДФ естествен фурнир - дъб. Става дума за 5 експозиционни витрини и една растерна секционна мебел. В две от вит

Нов ужасяващ атентат в Турция

https://www.actualno.com/asia/nov-ujasjavasht-atentat-v-turcija-news_557401.html

Трима души са загинали, а около 20 души, в това число – цивилни, са ранени при експлозия на кола-бомба пред управление на полицията в източната част на Турция - провинция Ван, съобщи Анадолската агенция, предаде БГНЕС. Пострадалите са транспортирани в близки болници. Полицията издирва заподозрени за експлозията. Колата, пълна с експлозиви е била взривена пред полицейско управление в провинция Ван, недалеч от границата с Ирак. За момента нито една от действащите в района екстремистки групи

Учени откриха най-старата океанска кора

https://www.actualno.com/interest/ucheni-otkriha-naj-starata-okeanska-kora-news_557339.html

Учен открива, загубена океанска плоча, която се е образувала преди 340 милиона години, много преди да се създаде Атлантическия океан. Морето е популярно сред туристите, заради кристално синята си чиста вода, финия пясък по плажовете и варосаните стени на къщите в селата, който се намират по бреговата му линия. Но, според геоложко проучване, под водите на Средиземно море е скрита най-старата в света част от океанска кора. Ученият вярва, че една част от скала, която се намира под Средиземноморие

Ивет остана осма във финала на 200 метра (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_634574.html

Ивет Лалова остана осма във финала на 200 метра на олимпийските игри в Рио. 32-годишната софиянка бяга в осми коридор и завърши за 22.69 секунди в последния си старт при четвъртото участие на олимпийски игри. Това беше втори финал за Лалова в любимата й дисциплина след Атина 2004, когато остана на пето място. Ивет даде най-бързата стартова реакция от осемте финалистки и се изстреля по завоя. Тя положи усилия по правата за по-предно класиране, но в крайна сметка завърши осма, което е и най-доброто подреждане за български атлет в Рио. Тихомир Иванов завърши 10-и във високия скок ден по-рано. Титлата спечели Илейн Томпсън от Ямайка, която триумфира и  на 100 метра. Тя спря хронометрите на 21.78 сек., което е и нейно лично постижение за сезона. Световната шампионка от Пекин 2015 Дафне Схипърс (Холандия) се окичи със среброто, като също записа лично постижение за сезона от 21.88 сек. Тори Боуи (САЩ) заслужи бронза с 22.15 сек. "Платих си за бързото бягане в полуфинала. Благодаря на всички, които не спаха заради мен. В спринта не можеш да се пестиш, дори и да си контузен, а трябва да се раздадеш максимално", коментира Ивет минути след бягането.

Ивет осма на 200 метра, Илейн Томпсън с дубъл в спринта

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714718

Ивет осма на 200 метра,
Илейн Томпсън с дубъл в спринтаИвет Лалова се представи изключително достойно във финала на 200 метра на игрите в Рио, въпреки че зае осмото място. Към средата на дистанцията тя се движеше пета, но след това изостана и завърши за 22,69 сек. Илейн Томпсън от Ямайка направи дубъл в Бразилия, като взе и тази титла след победата си на 100 метра.

Григор Димитров продължава с успехите в Синсинати, Пиронкова отпадна

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-prodyljava-s-uspehite-v-sinsinati-pironkova-otpadna-news_557400.html

Успехите на българския спорт през изминалата нощ се трупат. След като Елица Янкова донесе първи медал за България от Рио, а Ивет Лалова участва на финала на 200 метра в бягането, първата ни ракета Григор Димитров записа втори успех на Мастърса в Синсинати. Димитров взе драматична победа с 5:7, 6:3, 7:6 (6) и на осминафинал се изправя срещу Стан Вавринка. Швейцарецът е партньор на българина в надпреварата на двойки. В много равностоен първи сет Лопес стигна до успех благодарение на пробив в 11-и

Прогноза за времето - 18 август (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto---18-avgust-chetvyrtyk-news_557264.html

Днес над страната ще има временни увеличения на облачността. По-значителни над Западна и Централна България, където на места ще превали краткотраен дъжд, а в следобедните часове с гръмотевици. Повече слънчеви часове ще има на източните и югоизточни райони. Ще духа след, предимно североизточен, в източните райони до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за август – още малко ще се понижи. Това пре

Успение на св. Иван Рилски

https://www.actualno.com/celebrate/uspenie-na-sv-ivan-rilski-news_557242.html

Преподобният и богоносен наш отец Иоан чудотворец се роди в едно село, наречено Скрино, близо до София, от благочестиви и добродетелни родители, българи по произход, по време на царуването на българския цар Петър и на византийския император Константин Диоген, в 884 г. Още от млада възраст светецът беше хрисим и благочестив и служеше на Бога със страх и любов. А тази любов го научи да спазва заповедите Христови, както казва Господ в евангелията: "Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме

Няма да променят движението на "Орлов мост" в София

https://www.actualno.com/sofia/njama-da-promenjat-dvijenieto-na-orlov-most-v-sofija-news_557377.html

Строителството на третия лъч на метрото при Софийския университет по никакъв начин няма да попречи на движението на автомобилите по двата булеварда, стигащи до езерото Ариана. Това съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев ден след като Столичната община отмени собствената си заповед за организация на движението по десния завой на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с бул. "Цариградско шосе", пише в. "Сега". За въвеждането на забраната за влизане в завоя в посока "Мла

Ивет Лалова завърши осма във финала на 200 м на олимпийските игри

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813072_ivet_lalova_zavurshi_osma_vuv_finala_na_200_m_na/?ref=rss


Българската спринтьорка Ивет Лалова зае осмото място във финала на 200 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тя завърши за 22,69 сек.

Това беше второто ѝ участие във финал на 200 м на олимпийски игри. Преди 12 години в Атина тя стана пета.

Шампионка стана Илейн Томпсън от Ямайка с 21,78 сек. Тя изперевари с 0,10 сек световната шампионка в дисциплината Дафне Схипърс.

Очаквайте подробности!

Юсейн Болт се позабавлява по пътя към финала на 200 м, Гатлин отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813156_jusein_bolt_se_pozabavliava_po_putia_kum_finala_na_200/?ref=rss


Звездата на световната лека атлетика Юсейн Болт достигна спокойно до финала на 200 м на олимпийските игри. Ямайският спринтьор завърши за 19,78 сек, с което спечели втората полуфинална серия.

Той постигна най-добрия си резултат за сезона, но с представянето си показа, че има възможност за още по-бързо бягане.

От спора за медалите отпадна американецът Джъстън Гатлин. Той завърши трети с 20,13 сек в най-бавната трета серия. Тя беше спечелена от панамеца Алонсо Едуард (20,07...

Ивет след финала: Благодаря на българите за подкрепата

https://www.actualno.com/moresport/ivet-sled-finala-blagodarja-na-bylgarite-za-podkrepata-news_557399.html

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова остана доволна от постигнатото на Олимпиадата в Рио. На финала на 200 метра гладко бягане по-рано днес тя зае осмото място с резултат 22,69 сек. "Чувствам се прекрасно. За мен беше голяма чест да бягам на олимпийския финал. Имах сериозни физически проблеми и днес трябваше да стискам зъби. Исках само да напусна това състезание с най-добрия си резултат, но контузията ми не ми позволи", заяви българката. "Благодаря на всички българи за подкрепата

Лудогорец отново е съвсем близо до групите на Шампионската лига

https://www.actualno.com/bgfootball/ludogorec-otnovo-e-syvsem-blizo-do-grupite-na-shampionskata-liga-news_557372.html

Лудогорец направи решаваща крачка за влизане в груповата фаза на е на Шампионска лига. Българският шампион стигна до убедителен успех с 2:0 над шампиона на Чехия Виктория Пилзен и е фаворит за класиране напред преди реванша след седмица. В днешният двубой аванс за българския тим даде Козмин Моци. След като Кафу изработи дузпа, румънецът стреля точно в 51'. 13 минути по-късно Върджил Мисиджан удвои и даде ключов аванс от 2 гола на "орлите".  Подробности вижте в Sportlive.bg

Щерката на Илия Павлов се върна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5714663

Щерката на Илия Павлов се върнаФестивал на йогата ще прави Паула Павлова Дъщерята на Илия Павлов - Паула Павлова, организира международния йога фестивал Udaya Live у нас в Боровец, който започва утре, научи "България Днес". Красавицата, която е втора щерка на застреляния бос на "Мултигруп", кацна в България вчера и веднага се отправи към хотел "Рила", чиято собственичка е.

"Барселона" спечели Суперкупата на Испания за 12-и път

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/18/2813151_barselona_specheli_superkupata_na_ispaniia_za_12-i_put/?ref=rss


"Барселона" постигна убедителна победа срещу "Севиля" с 3:0 и спечели по категоричен начин Суперкупата на Испания с общ резултат 5:0. Каталунците до голяма степен си осигуриха трофея още след успеха с 2:0 в първата среща, а днес довършиха започнатото с три гола на "Камп ноу".

"Севиля" започна вихрено реванша и още до четвъртата минута създаде няколко шанса за гол. Още в третата минута Браво трябваше да спасява с една ръка изстрел на излезлия очи в очи с него Висам бен Йедер.

Григор Димитров обърна Лопес в 155-минутна битка и стигна осминафиналите в Синсинати

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/18/2813150_grigor_dimitrov_oburna_lopes_v_155-minutna_bitka_i/?ref=rss


Григор Димитров постигна драматична победа срещу испанеца Фелисиано Лопес и се класира за осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати.

Най-добрият български тенисист загуби първия сет, но направи обрат и спечели с 5:7, 6:3, 7:6 (6) в изтощителна битка, продължила 2 часа и 35 минути.

25-годишният Димитров постигна втора победа в Синсинати, след като в първия кръг надигра убедително французина Жил Симон с 6:1, 6:3.

В спор за място в четвъртфиналите...

Григор Димитров пречупи испанец в Синсинати

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714655

Григор Димитров пречупи испанец в СинсинатиНай-добрата българска ракета Григор Димитров взе втора престижна победа на турнира в емариканския град Синсинати. След като победи французина Жил Симон 25-годишният хасковлия пречупи и испанеца Фелисиано Лопес. Григор загуби първия сет, като допусна решаващ пробив в края и отстъпи 5:7. Във втория сет българинът беше категоричен и го взе с 6:3.

Ивет завърши осма във финала на 200 м на Олимпиадата в Рио

https://www.actualno.com/moresport/ivet-zavyrshi-osma-vyv-finala-na-200-m-na-olimpiadata-v-rio-news_557397.html

Българската спринтьорка Ивет Лалова зае осмото място във финала на 200 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тя завърши за 22,69 сек.Това беше второто й участие във финал на 200 м на олимпийски игри. Преди 12 години в Атина тя стана пета.Шампионка стана Илейн Томпсън от Ямайка с 21,78 сек. Тя изперевари с 0,10 сек световната шампионка в дисциплинатаДафне Схипърс. 32-годишната ни топ спринтьорка финишира втора във втората полуфинална серия с личен резултат за сезона - 22.42 секунди

Украинка взриви Рио с олимпийски стрийптийз

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714651

Укранската систезателка по синхронно плуване е новият секссимвол на олимпиадата в Рио, след като направи нещо като стриптийз преди да влезе във водата. Само за няколко часа профилите на Ана Волошина в социалните мрежи намериха хиляди

Шефът на българската борба: Очакваме златен медал от Янкова през 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813148_shefut_na_bulgarskata_borba_ochakvame_zlaten_medal_ot/?ref=rss


Президентът на българската федерация по борба Валентин Йорданов заяви, че очаква бронзовата медалистка от Рио 2016 Елица Янкова да спечели злато от игрите в Токио през 2020 г.

21-годишната състезателка направи мечтан дебют на олимпийски игри и донесе първо отличие за България в Рио де Жанейро.

"Радостен съм. Можеше и още повече, но тя е младо момиче и в бъдеще ще разчитаме много на нея. Елица е доказала, че има качества на победител. На следващата олимпиада ще разчитаме на...

Янкова: Исках да покажа, че българите имаме лъвски дух

https://www.actualno.com/moresport/jankova-iskah-da-pokaja-che-bylgarite-imame-lyvski-duh-news_557384.html

Бронзовата ни медалистка в борбата от Олимпийските игри в Рио Елица Янкова остана изключително доволна от представянето си. По думите ѝ бронзът значи много, като с него тя е показала на чужденците къде е България и че тук има лъвски дух. „Бронзът значи много. Откакто почна Олимпиадата само негативни неща четем, че сме туристи. Исках да докажа на чужденците, на българите, къде е България и че тук има лъвски дух. Ключът беше, че няма какво да губя, знам какво мога, трябваше да се отплатя з

Атлет се извини за провала в Рио

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714644

Атлет се извини за
провала в РиоМитко Ценов се извини на цяла България за провала си на олимпиадата в Рио. Ето какво написа атлетът ни във фейсбук.  Извинявам се на България и всички българи първо за провала ми на пистата, защото това бе най-големият провал в кариерата ми. С него успях да стъпя на дъното. Под влияние на емоцията и всичко негативно случило се около мен на

Германия ще спори с Бразилия за олимпийската титла по футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813146_germaniia_shte_spori_s_braziliia_za_olimpiiskata_titla/?ref=rss


Германия е вторият финалист на олимпийския турнир по футбол за мъже.

Бундестимът победи младежкия шампион на Африка Нигерия с 2:0 и ще се изправи срещу домакините от Бразилия в битката за златния медал в Рио де Жанейро.

На "Коринтианс Арена" Лукас Клостерман откри резултата още в деветата минута с удар отблизо след асистенция на Макс Майер.

Воденият от капитана Джон Оби Микел африкански състав беше близо до изравняване малко по-късно, но вратарят Тимо Хорн...

Бойко Борисов: Елица Янкова показа истинския борбен дух на българите

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813145_boiko_borisov_elica_iankova_pokaza_istinskiia_borben/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов поздрави Елица Янкова, която донесе първия медал за България от олимпийските игри в Рио де Жанейро. 21-годишната състезателката по борба спечели бронз в категория до 48 килограма при дебюта си на олимпийската сцена.

"Само на 21 години тя показа истинския борбен дух на българите. Радост и гордост за страната ни. Пожелавам й още много успехи в кариерата и лично щастие", написа Борисов в профила си във "Фейсбук".

Министър-председателят изрази надежда,...

Имението на “Плейбой” купено за $ 100 млн. (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714333

Имението на “Плейбой” купено за $ 100 млн. (обзор) Собственикът на мъжкото списание “Плейбой” Хю Хефнър продаде известното си имение в Лос Анджелис за 100 млн. долара, предава Ройтерс. Купувачът е Дарън Метропулос, син на милиардера Си Дийн Метропулос и директор на инвестиционна компания. Той е на 33 години и досега е бил съсед на Хефнър. Метропулос планира да обедини двете имения,

Драматична загуба за България на европейското по хандбал за младежи

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714639

Драматична загуба за България на европейското по хандбал за младежиБългария допусна драматична загуба с 25:26 от Финландия във втория си мач от група Б на европейското първенство по хандбал за младежи до 18 години. Тимът на Никола Добрев водеше с 1 гол на полувремето - 11:10. В началото на втората част финландците вкараха два бързи гола и обърнаха развоя. До края се играеше гол за гол,

Дерменджиев: 2:0 е добър, но и коварен резултат

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/18/2813141_dermendjiev_20_e_dobur_no_i_kovaren_rezultat/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че неговите футболисти не трябва да изпадат в еуфория след победата с 2:0 над "Виктория" (Пилзен), която доближи българския шампион до второ поредно участие в Шампионската лига.

"2:0 е и добър, но и много коварен резултат. Това е първи мач, не можем да изпадаме в еуфория. Трябва да останем здраво стъпили на земята, защото играем срещу сериозен отбор, който в последните години има трайно присъствие в Европа", заяви Дерменджиев...

Треньорът на Янкова: Дано този медал да даде тласък на българския отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/18/2813143_trenyorut_na_iankova_dano_tozi_medal_da_dade_tlasuk_na/?ref=rss


Треньорът на Елица Янкова - Петър Касабов, се надява спечеленият първи медал за България в Рио 2016 да отвори вратите към нови успехи. Състезателката по борба взе бронз след 7:6 срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес.

"Дано този медал да даде тласък и да разберат хората, че не е толкова черен дяволът", каза Касабов.

Той поздрави състезателката си за начина, по който се е представила в олимпийския турнир като цяло и в частност в мача за бронза. "Характерът си е...

Елица Янкова се пребори за първия български медал в Рио

http://offnews.bg/news/n_1/n_634573.html

21-годишната дебютантка на Олимпийски игри Елица Янкова донесе първи медал за България от Рио. Тя спечели бронзовото отличие в категория до 48 килограма в олимпийския турнир по борба. В спора за бронза Янкова трудно победи опитната аржентинка Алехандра Патрисия Бермудес със 7:6 точки. Това е най-големият успех в кариерата на Янкова, която тази година спечели бронз на Европейското първенство в Рига, а миналата година на Европейските игри в Баку се класира втора. По пътя си до тук нашето момиче постигна три победи. На четвъртфинала тя се справи с колумбийката Каролина Кастийо. Ели губеше с 0:2 след първата част, но след почивката се активизира и изравни. В последните секунди съперничката пробва атака, която бе неуспешна. От щаба на колумбийката поискаха видео повторение, което също не бе успешно. Това донесе трета точка за Янкова, с което тя спечели с 3:2. На осминафиналите 21-годишната Елица обърна рускинята Милана Дадашева. Съперничката поведе с 4:0, но в крайна сметка стигна до обрат за 5:4 още в първата част. След почивката българката спечели още четири. В последната секунда рускинята направи още две точки, но това само оформи крайния резултат 9:6 в полза на Янкова. Дадашева дори пусна кръв от носа на Ели, но това не изплаши по никакъв начин нашата представителка. В първия си мач нашето момиче разби с 10:0 и технически туш камерунката Ребека Муамбо в първия си мач. Елица се справи с африканката още в първата част, след като направи ключ и я завъртя няколко пъти. Олимпийската титла в категория до 48 килограма спечели японката Ери Тосака. Тя надигра на финала Мария Стадник от Азербайджан с 3:1 точки. 21-годишната японка е трикратна световна шампионка и защити статута си на фаворит в категорията, като спечели първо олимпийско злато. В другия мач за бронзовото отличие Сун Янан от Китай се наложи над Жулдис Ешимова от Казахстан с 4:0.

"Лудогорец" победи "Виктория" по пътя си към групите на Шампионската лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_634577.html

"Лудогорец" победи чешкия "Виктория" (Пилзен) с 2:0 и така направи крачка към второ участие в груповата фаза на Шампионската лига. Мачът се игра на стадион "Васил Левски" пред близо 17 000 зрители. Реваншът е на 23 август в Чехия. Головете отбелязаха Козмин Моци в 51-ата минута от дузпа и Вирджил Мисиджан в 64-ата минута. Клаудиу Кешеру пропусна възможност за трети гол.

Кери звъни на Лавров за Алепо

https://www.24chasa.bg/novini/article/5714244

Кери звъни на Лавров за Алепо Руският външен министър и държавният секретар на САЩ са координирали в телефонен разговор действията в борбата срещу терористите в Сирия, съобщи Ройтерс. В разговора по инициатива на Вашингтон била обсъдена обстановката в Алепо. Пред Сергей Лавров Джон Кери изразил безпокойството на САЩ от използването на ирански бази от руската бойна авиация,

Бронзовата Елица: Исках да докажа, че тук има лъвски дух!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714628

Бронзовата Елица: Исках да докажа, че тук има лъвски дух!„Бронзът значи много. Откакто почна олимпиадата, само негативни неща четем, че сме туристи. Исках да докажа на чужденците, на българите, къде е България и че тук има лъвски дух. Ключът беше, че няма какво да губя, знам какво мога, трябваше да се отплатя за този труд“, каза веднага след спечелването на първия медал за България на олимпийските игри

Бронзовата Елица: Туристите са с медал! Доволни ли сте?

https://www.24chasa.bg/sport/article/5714627

Бронзовата Елица: Туристите
са с медал! Доволни ли сте?"Напрежението дойде отвън. През последните дни се начетох на негативни коментари в социалните мрежи и медиите. Били сме туристи. Нищо не ставало от нас. Сега сигурно сте доволни?", коментира бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова след като получи медалата. "Беше изключително трудно състезание. Но накрая всичко свърши добре.

Отбелязваме Успение на Свети Йоан Рилски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599891

На 18 август църквата чества успението на Свети Йоан /Иван Рилски/, най-българския светец. Той е покровител на миньорите, затова денят е определен за техен професионален празник. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монаше...

Миньорите отбелязват професионалния си празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599892

Професионалният празник на миньорите се отбелязва по традиция на 18 август - деня, в който православната църква отбелязва успението на Свети Иван Рилски. Светецът се смята за покровител на миньорите. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл. Минерално-суровинната индустрия е отрасъл със стратегическо значение за икономиката на България. Тя е важен фактор за икономическата стабилност и енергийна независимост на страната. По информация на Българска минно-геоложка камара България заема водеща позиция в Европе...

Затварят кръстовище в Плевен заради авариен ремонт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599856

От ВиК ЕООД - Плевен уведомяват, че на 19 август 2016 г. - петък, ще бъде затворено кръстовището на улиците „Св. Климент Охридски" и „10-ти декември". Причината е авариен ремонт на водопроводната мрежа. Кръстовището ще бъде затворено за срок от 12 часа - от 08.00 до 20.00 часа на обявената дата, уточниха от общинския пресцентър.  ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване