08/23/16 08:06
(http://www.klassa.bg/)

Еврейският квартал на стара София става артзона

 

Фестивал изгражда нов имидж на този някога проспериращ, а днес западнал район

Между 16 и 18 септември в района на стария еврейски квартал, разположен в карето между булевардите . „Дондуков“, „Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“, ще се състои пилотното издание на „квАРТал фестивал“ – фестивал за култура и начин на живот.

В рамките на три поредни дни обособеният периметър ще се преобрази и ще изненада жители и гости на столицата с огромния си артистичен потенциал, давайки възможност на любопитните да го изследват, като се потопят в атмосферата на запазилите някогашния си чар улици, кооперации, междинни пространства.

Множество ключови локации ще очакват посетители, за да им покажат атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интригуващото минало и важното историческо значение на района. В рамките на събитието са предвидени разнообразни представления, пърформънси, лекции и работилници. Вратите си за гостите ще отворят и многобройните действащи тамателиета, арт-пространства, йога и спортни центрове, а специална обиколка ще покаже и възможностите на все още непроучени и празни пространства на всички заинтересовани да ги наемат и да ги превърнат в място, където могат да реализират своите артистични и бизнес идеи, свързани с традициите на този очарователен квартал на стара София.

Няколко тур-обиколки ще обогатят знанията на гостите на „квАРТал фестивал“ – те ще представят сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще покажат всички скрити „съкровища“ и ще хвърлят светлина върху един от най-колоритните и проспериращи от началото до средата на миналия век софийски райони. Някога той е бил населяван от различни етнически общности, оставили свой знак в облика на София, а днес на територията му се намират множеството музеи, културни, религиозни паметници и други забележителности.

За доброто настроение на посетителите са подготвени и специални гурме и бар турове с много изненади и награди, а музикалната програма, включваща както изпълнения на живо, така идиджей партита, ще допринесе за позитивната атмосфера на събитието.

Идеята на организаторите от творчески колектив „квАРТал“ е да се изгради нов имидж на тази позападнала част от историческия център и да се докаже, че той е добро място както за живот, така и за работа. Дългосрочната цел на проекта е свързана с необходимостта да се създаде квартал на изкуствата, действаща арт зона в София, което не само е в хармония със световната концепция за децентрализация на културата, но и има важна социална роля за развитието на съвременното общество в града.

Основни партньори на инициативата са Музеят за история на София, Полският културен институт и организацията на евреите в България "Шалом“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване