Читателите на агенция "КРОСС" искат повече пари за образование

http://www.cross.bg/obrazovanie-poveche-pari-1519104.html

/КРОСС/ Читателите на информационна агенция "КРОСС" смятат, че държавата трябва да отделя повече пари за образование. Това показват резултатите от традиционната седмична анкета, която се провежда в сайта на агенцията. Близо 69% от анкетираните са на мнение, че държавата трябва да инвестира повече в сферата на образованието. Два пъти по-малко са тези, които смятат, че трябва да се отделят повече пари в сферата на здравеопазването. Малко над 8% пък са на мнение, че държавата трябва да отделя повече финансови средства за културата. Най-малко (около 1-2%) от читателите са отговорили, че трябва да дадат повече пари за спорта и туризма. Резултатите не изненадващи, защото България харчи най-малко пари за образование от страните от Европейския съюз (ЕС) (ако не считаме парите за запалки и ключодържателчета). В доклад на Европейската комисия (ЕК) от началото на тази година България остава далеч от европейските нива на финансиране на образованието и науката. Парите, които са необходими, както за прилагане на новия Закон за образование, както и за дългооочакваната реформа на системата, са далеч от приетите от Народното събрание 3,1 милиарда (3.5% от БВП) и не кореспондират с минимално изискуемите 6% от БВП за образование и наука. Дори и с допълнителните 160 милиона, които бяха гласувани в настоящия бюджет, страната ни значително изостава от страните в ЕС, защото повечето от тези пари отиват само за заплати на работещите в системата

Доналд Туск: Капацитетът на ЕС да приема бежанци е почти изчерпан

http://www.cross.bg/tysk-predade-yunker-1519103.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че капацитетът на Европейския съюз да приема бежанци е почти изчерпан и призова международната общност да помогне, предаде Франс прес, цитирана от БТА."Капацитетът на Европа да приема нови вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, е близо до изчерпване", каза Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата говориха пред журналисти в китайския град Ханчжоу преди началото на срещата на високо равнище на Г-20.Европейските лидери призоваха Китай и другите страни от Г-20 да участват по-активно в опитите да овладяване на глобалната бежанска криза, предаде ДПА. Миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение", каза Туск. Китай би могъл да даде принос, като отпуска помощи за развитие, добави той.Туск каза, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, преди Лондон официално да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне процеса на напускане, предаде Асошиейтед прес. Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни, продължи Туск. "Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза той

Везенков: Трябва бързо да забравим лошия старт в квалификациите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/04/2822116_vezenkov_triabva_burzo_da_zabravim_loshiia_start_v/?ref=rss


Лидерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбо Александър Везенков призова съотборниците си да забравят максимално бързо двубоят със Словения, който бе загубен драматично със 78:83 в Ботевград.

"Лъвовете" вече имат две поражения, след като записаха поражение и от Украйна като гост на старта на кампанията.

"Оставям всички грешки, които допуснахме по време на целия мач, настрани, но е недопустимо в края да допуснем Препелич да вкара тройка, която реши мача....

Нови рекламни табла поставят в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744515

Нови рекламни табла поставят в РусеОбщинско предприятие „Русе арт“ стартира монтирането на нови обществени табла. Те са специално предназначени за поставяне на плакати, постери и съобщения на гражданите за обществени, културни, спортни, хуманитарни и други прояви. Целта на кмета Пламен Стоилов е да се ограничи безразборното лепeне на рекламни материали на нерегламентирани места на

Кадиров подари по джип "Мерцедес" на останалите без медали чеченски олимпийци

http://www.mediapool.bg/kadirov-podari-po-dzhip-mertsedes-na-ostanalite-bez-medali-chechenski-olimpiytsi-news253745.html

Шестима олимпийци, представящи Чечения в отбора на Русия на олимпийските игри в Рио де Жанейро, получиха по един джип "Мерецедес", въпреки че не успяха да завоюват медали. Наградата е от изпълняващият длъжността глава на републиката Рамзан Кадиров, съобщи той на страницата си в "Инстаграм". Автомобили са получили боксьорът Адлан Абдурашидов, борците в свободния и класическия стил Ислам-бек Альбиев, Анзор Болтукаев и Ислам Магомедов. Кадиров е дал по един мерцедес и на тежкоатлетите Апти Аухадов и Адам Малигов, въпреки че те не участваха в Олимпиадата, заради дисквалификацията на целия отбор на Русия по вдигане на тежести, след като редица руски спортисти бяха уличени в употреба на допинг. Автомобилите са връчени на спортистите от името на Регионалния обществен фонд на името на Ахмат-Хаджи Кадиров – бащата на Рамзан Кадиров, който беше убит през 2004 г. "Нашите усилено се готвиха за Олимпиадата, но не успяха да се изкачат на почетния пиедестал. Но за нас те са победители. Влязоха сред най-силните спортисти в света. И достойно представиха многонационалния народ на Русия", пише Кадиров в "Инстаграм". Тържеството в чест на спортистите е било в събота в чеченската столица Грозни. Кадиров лично е връчил автомобилите на спортистите.   "Въпреки колосалния психически натиск и съдийски произвол, отборът на Русия зае четвърто място в крайното класиране завоювайки 56 медали", пише още Кадиров.Той е благодарил на спортистите и е изразил увереността си, че тепърва им предстоят победи. Гост на тържеството е бил и чеченеца Алберт Саритов, който на Олимпийските игри е участвал за отбора на Румъния и е взел бронзов медал по свободна борба.

ЕС и САЩ щели да продължат преговорите за ТПТИ

http://svetoven.pogled.info/news/76802/ES-i-SASHT-shteli-da-prodalzhat-pregovorite-za-TPTI

/Поглед.инфо/ В изказване на срещата на върха на Г20 в китайския град Ханчжоу председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че преговорите между САЩ и Евросъюза за сключване на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще продължат.

Бойко Борисов на живо от Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744519

Бойко Борисов на живо от ВарнаБойко Борисов пусна видео на живо във фейсбук. Премиерът е на посещение във Варна, като този път е в храма Св. прмчк. Прокопий Варненски". Борисов обяви, че Правителството отпуска 300 хил. за строежа на храма "Св. прмчк. На въпрос колко пари са дадени тази година за църкви и храмове, премиерът отговори, че няма значение. "Все са малко", уточни той.

Бойко Борисов: Българинът се видя вече с пари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/i37tyufUg1g/

“Като дойдат празници и магистралите отесняват. 80 хиляди души за един ден са минали на Кулата. Бедният български народ, 80 хиляди на ден на почивка. Видя се с пари вече българинът, икономическият ръст си дава отражение, депозитите в банките растат. Знам, че не обичат така да се говори, но това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин ли или от ниските доходи? Дойде ли празник и всички са на почивка, и това е на всички празници. Всеки е на почивка. Не е само веднъж. Всеки е на път, не е само лятото. Това ме радва”. Това според премиера Бойко Борисов е причината за километричните задръствания в началото на дългия уикенд.

Борисов е във Варна на посещение на новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски”. Той подчерта, че за изграждането му правителството е отпуснало 300 000 лв. и изрази надежда, че до края на годината храмът ще бъде довършен.

Борисов коментира и, че България няма възможност да приема повече икономически мигранти, а Европа също се задъхва. „Само преди минути, Доналд Туск, председател на Европейския съвет, след разговора, който водихме, на практика потвърди всички мои думи, които е чул, че Европа трябва да затвори външните си граници и само политически мигранти да се допускат, докато се решат проблемите”, заяви Борисов, цитиран от “Фокус”.

По думите му външният министър на страната ни Даниел Митов сега има за задача при следваща среща с външния министър на Афганистан да му зададе въпроса за приемането на афганистанските граждани. „Ние харчим по 80 млн. лв. на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти. Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме, България категорично, виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че настанаха проблеми там”, подчерта още министър-председателят.

Взрив в Истанбул, четирима души са ранени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603560

При експлозия в истанбулския квартал "Чаглаян" са ранени четирима души, съобщава в. „Хюриет". Взрив разтърси турската провинция Ширнак (ВИДЕО) По информация на всекидневника двама нападатели с маски на лицата прелетели с мотоциклет край нощно заведение и един от тях хвърлил граната в него. Двамата престъпници успели да избягат. Ранените са откарани в най-близката болница.

Безплатни очни прегледи за деца в Болница „Тракия“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603374

Специалистите по очни болести от офталмологично отделение на Болница „Тракия" ще преглеждат безплатно деца на 9 септември. Ще бъдат прегледани над 20 деца с кривогледство и рефракционни аномалии, съобщи завеждащият отделението д-р Валентин Христозов. За записване на час за безплатен преглед на дете се обадете на телефон 0895582913. Кампанията цели да напомни преди началото на новата учебна година, че трябва да се грижим всекидневно за зрението на своите деца, особено когато са в ученическа възраст и когато прекаляват със заниманията с компютър ...

Липсват бронежилетки за голяма част от полицаите

http://www.cross.bg/chast-bronezhiletki-protivokyrshymni-1519102.html

/КРОСС/ 2900 броя противокуршумни жилетки трябва да бъдат бракувани, тъй като са с изтекъл срок на годност. Данните изнесе вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. От думите й става ясно, че голяма част от униформените служители на МВР, които изпълняват служебните си задължения, могат да останат без предпазни средства, тъй като към юли месец 2016 г. МВР разполага с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки. МВР разполага с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки. През периода 2012-2016 г. са закупени 1248 бронежилетки, пише още Бъчварова. Рециклирани са 1129 броя. "За по-голямата част от полицейските служители, назначени в наряди по линия на патрулно-постова дейност и контрол на пътното движение, изпълняващи дейности по противодействието на престъпността и опазването на обществения ред, са осигурени годни бронежилетки", посочва още вътрешният министър, но не уточнява за каква част от служителите на МВР липсват бронежилетки. За 2017 г. са планирани средства за доставка на 471 броя нови противокуршумни жилетки. След прецизиране на финансовите възможности ще се планират и средства за рециклиране на част от бронежилетките с изтичащ срок на годност през 2017 г., отбелязва в заключение вътрешният министър.

Бежанската политика ще реши изборите в родната провинция на Меркел

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/04/2820285_bejanskata_politika_shte_reshi_izborite_v_rodnata/?ref=rss


На предизборните прояви в родната й провинция Мекленбург-Предна Померания (която днес избира състава на местния парламент) германският канцлер Ангела Меркел обикновено е питана за местни въпроси като създаването на работни места, грижите за децата и цените на млякото.

В тази предимно селска част на бившата комунистическа Източна Германия се намира избирателният район Щралзунд, който Меркел представлява в парламента от обединението през 1990 г.

Последиците от него,...

Мобилни екипи и кули пазят 20 000 хектара вековни гори в Северна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744512

Мобилни екипи и кули пазят 20 000 хектара вековни гори в Северна БългарияОт началото на тази година в Северноцентралното държавно предприятие са направени над 120 000 линейни метра защитни противопожарни ивици, а също около 35 000 лесовъдски прегради. Специално създадени са също 14 мобилни контролни екипи, които имат собствен транспорт и оборудване и осъществяват на терен непрекъсната охрана.

Скандалът с Христо Стоичков бил атентат срещу фамилията

http://www.vesti.bg/bulgaria/skandalyt-s-hristo-stoichkov-bil-atentat-sreshtu-familiiata-6058386

Парадоксално, но факт е това, че младоженците са научили за случилото се едва на следващия ден! Нима моят баща не е най-страхотният, пита Мика Стоичкова

Туристи с мечове и лъкове в крепостта Маркели

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wEwjSrRKXf0/

20150718_174705Англичани, руснаци и македонци разнообразяват профила на посетителите в средновековната крепост Маркели край Карнобат през това лято.

Оказва се, че за една година след своето връщане към живот българската твърдина е успяла да привлече интереса не само на туристите от страната и чужбина, но и на хора, които търсят нестандартна обстановка за свои лични празници.

Съвсем наскоро на фона на останките на древния град Маркели младоженци са заснели своята сватбена фотосесия. Дни по-късно младото семейство се е върнало повторно, за да направи нова поредица от снимки за своя личен архив, този пък със взети под наем средновековни облекла и атрибути.

Данните показват, че при наемане на реквизита господата държат към своето бойно снаряжение да добавят предимно мечове, а дамите избират лъковете.

Общата площ на археологическия комплекс е около 460 дка. В рамките на проект, който община Карнобат20150718_175849 подготви и спечели, археолозите успяха да проучиха част от отбранителното съоръжение и установиха наличието на 12 бойни кули, изключително сложно водоснабдително съоръжение и солидна християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мартириум с тленните останки на светец. Откритията вече са консервирани и достъпни за посещения.

Освен с историята си Маркели привлича внимание и с околната природа. От специалните вишки, които са разположени в крепостта могат да се наблюдават над 87 види птици, 17 от които са вписани в Червената книга на изчезващите видове България.

Достъпът до Маркели е вече възможен след изграждането на асфалтов път от отбивката на магистрала „Тракия” до самата крепост.

Посетителите могат да направят своите предварителни резервации чрез фейсбук страницата „Средновековен парк Маркели” или чрез резервационната система на посетителския център в Карнобат.

"И какви поуки си извлече г-жа Меркел?"

http://offnews.bg/news/n_1/n_635485.html

ДВ: Преди една година, в разгара на бежанската криза, германската канцлерка Ангела Меркел изрече своето знаменито изречение: „Ще се справим”. Каква е Вашата равносметка днес, една година по-късно? Басам Тиби: Според германския социолог Макс Вебер, един истински политик е длъжен да притежава три основни качества: чувство за отговорност, чувство за мярка и страст, но съчетана с трезва преценка за даденостите. У госпожа Меркел не забелязвам нито едно от изброените качества. ”Ще се справим” е просто един лозунг. Дали е добър или лош, не е толкова важно - лично мен ме интересува дали зад този лозунг се крие някаква концепция. Но такава явно няма. Човешкото същество е надарено с разум, а основната функция на разума е да се учим, да си извличаме поуки. Но какви поуки си извлече г-жа Меркел от терористичните атаки през юли? Тя прекъсна отпуската си, върна се в Берлин и всички очакваха, че най-сетне ще надделее разумът. А тя отново каза: „Ще се справим!”. Направо паднах от стола! И си казах: В коя страна живея? Даже в Сирия мислят по-рационално! ДВ: Какви поуки, според Вас, трябваше да си извлече германската канцлерка? Тиби: Госпожа Меркел много добре знае, че миналата година в света имаше 58 милиона бежанци. През тази година, по данни на ООН, броят им е нараснал до 65,3 милиона души. Голяма част от тези хора идват от Африка и Близкия изток и всички те се стремят към Европа. Това е огромен проблем. Можем да приемем един, два, три милиона, но не е възможно да приютим 65 милиона души. И тук не става дума за морал, а за политика. Политиката не бива да има морализаторска функция. Политиката представлява упорита, изнурителна борба за справяне с различни ежедневни проблеми. Но това явно не интересува г-жа Меркел. А лозунгът ѝ „Ще се справим” не предлага никакво решение, той е просто един морален ангажимент. ДВ: Вие самият сте роден в Сирия, в Германия сте от началото на 1960-те години. Не Ви ли радва тази безгранична готовност на Германия да приема Ваши сънародници? Тиби: Аз съм рационалист, а не моралист. Преди няколко дни се запознах в Гьотинген с десетина сирийци. Двама от тях много ми допаднаха - пристигнали са в Германия, когато са били на 16, сега вече са 18-годишни, ходят на училище, искат да изучат професия. На такива хора казвам с охота „Добре дошли!”. Но сред пристигащите има и други. Тази сутрин например срещнах няколко мъже от „Мюсюлманското братство”. Те искат да създадат държава на шериата - тук, в Германия. Казах им, че трябва да са благодарни на Германия и че не бива да се опитват да налагат на германците своята идеология, а в отговор те ме запитаха: ”Ама ти наистина ли си мюсюлманин? Та светът е притежание на Бога, затова и Германия принадлежи на Аллах. Аллах ни подари Германия, а нашата задача е да прилагаме тук законите на нашия Бог!". Тези хора не изповядват онзи толерантен ислям, който аз съм изучавал едно време в Дамаск. И още нещо много важно: не всички сирийци са еднакви. Има добри сирийци, които са благодарни, че са тук, в Германия. Има обаче и ислямисти, които искат да разпространяват идеи, противоречащи на германската конституция. ДВ: Защо, според Вас, голяма част от бежанците се насочват именно към Германия? Тиби: През март и април бях в Кайро, като професор в Американския университет. Повярвайте ми, дори просяците по улиците на града знаеха, че в Германия ти дават жилище, че държавата отпуска месечни помощи и т.н. Германия предлага толкова много! Можеш да влезеш в страната без валидни документи за самоличност и да подадеш молба за убежище. А ако тя бъде отхвърлена, пак имаш право да останеш за известно време и да получаваш помощи. Това го няма никъде другаде! Но докога Германия ще е в състояние да предлага всичко това? Колко дълго ще се запази социалният мир? Моят приятелски кръг се състои предимно от чужденци: персийци, афганистанци, турци, които живеят тук от години. И всички ние сме истински загрижени, дори изпитваме страх. Ще Ви кажа защо: когато на германците им писне, много от тях може и да се превърнат в неонацисти. И тогава ще подгонят и нас. ДВ: Колко голяма е, според Вас, опасността от възникване на т.нар. паралелни общества? Тиби: Тук не става дума за потенциална опасност, а за нещо, което вече е реалност. Ето само един пример: в Берлин ще срещнете ливанци, които живеят в техните си паралелни светове с наркотици, проституция, престъпност. Берлинската полиция изобщо не смее да припари по тези места. Но германските власти очевидно не са си извлекли никакви поуки. Пак повтарям: от моите срещи с бежанци знам, че сред хората, които пристигат в Германия, има сирийци, които са готови да зачитат германската конституция, които искат да се интегрират в тукашното общество, които искат да изучат професия. Има обаче и сирийци, които са ислямисти. Затова е крайно време да се научим да диференцираме. Казано накратко: трябва да сме наясно, че сред бежанците има както престъпници, така и почтени хора, които наистина заслужават нашата помощ.

Русия помага на Италия при проверката на пострадали сгради от земетресението

http://www.cross.bg/rysiya-italiya-sityatzii-1519099.html

/КРОСС/ Спасители от Министерството на извънредните ситуации на Русия проверяват пострадали от земетресението в Италия сгради, съобщава РИА „Новости", позовавайки се на ведомството. Това предаде в събота (3 септември) Газета.ru. „Руските спасители, с помощта на мобилния диагностичен комплекс „Струна", провериха сградата на площад „Август Сагноти", става дума за шестетажна жилищна сграда с 28 апартамента", се казва в съобщението. След това специалистите на Министерството на извънредните ситуации ще подготвят заключения и ще дадат препоръки за по-нататъшната експлоатация на сградата. Отбелязва се, че италианската страна е изразила благодарност на Русия. По-рано бе съобщено, че Министерството на извънредните ситуации на Русия ще изпрати в Италия оперативна група за помощ при преодоляването на последствията от земетресението. Земетресението се случи в централната част на Италия (в района между областите Марке, Лацио и Умбрия) през нощта на 24 август. По последни данни са загинали 292 души. Източник: "Руски дневник"

Протести в Лондон и други градове с искане за повторен референдум за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=330260

Хиляди британци поискаха повторен рефрендум за оставане в ЕС на протестни митинги в Лондон, Бирмингам, Единбург, Оксфорд и други градове. Протестите бяха организирани под мотото „Шествие за Европа“. В същото време министър-председателката Тереза Мей, която замина за Китай за участие в срещата на Г-20, коментира, че напускането на ЕС ще се отрази негативно на британската икономика.

Димитров след успеха: Не съм приключил тук

https://www.24chasa.bg/sport/article/5744509

Димитров след успеха: Не съм приключил тукПървата ракета на България Григор Димитров бе изключително развълнуван и доволен след победата над Жоао Соуса в третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис. Той достига за втори път в кариерата си до осминафиналите на този турнир, а следващият му съперник е световният номер 2 Анди Мъри (Великобритания). „Играл съм много мачове срещу Анди.

Престижна награда за танцьорите от село Дражево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603539

  Танцовата група към читалище „Прогрес-1936 г.", с. Дражево, община „Тунджа" спечели второ място на фестивала „Празник на минералната вода и здравето", провеждан от община Минерални бани, област Хасково. След оспорваното надиграване с над 70 танцови състава от цялата страна, дражевци извоюваха заслужено второ място в Раздел II „Танцово-музикален фолклор" и получиха грамота, медал и парична награда. След конкурсната програма се състоя надиграване в ритъма на тракийската ръченица. Да представят групата бяха излъчени Мария Илиева и Данчо Монев.Сл...

✝ 11 Неделя след Петдесетница. Св. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. пророк и боговидец Моисей

http://www.cross.bg/vavila-sveti-bavila-1519101.html

/КРОСС/ ✝ 11 Неделя след Петдесетница. Св. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. пророк и боговидец Моисей Св. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. пророк и боговидец Моисей Страдание на светия свещеномъченик Бавила, и на тримата юноши с него Злочестивият цар Нумериан по време на пребиваването си в град Антиохия устроил голямо празненство в чест на идолите. В числото на жертвите, принесени на идолите, била пролята и невинната кръв на едно малко момче, царски син, което Нумериан взел при себе си като залог за твърдия и траен мир с един чуждестранен цар. Някога той водел война с този цар, и тъй като нямало победител, сключили мир помежду си, утвърдили го с взаимни клетви и станали приятели. В уверение на нерушимия мир и дружба помежду им чуждестранният цар отдал на грижите на Нумериан своя малък син, за да му бъде като баща и да го възпитава като свое родно дете. Приел с коварство царското дете, Нумериан скоро проявил безчовечна жестокост: нарушил мира с царя, потъпкал клетвата си, презрял дружбата помежду им и със собствената си ръка заклал царския син в капището на своите мерзостни богове.По това време архипастир на Антиохийската църква бил светият и богобоязлив епископ Бавила. Избран на архиерейския престол по указание на Божествения Промисъл, свети Бавила „добре пасял своето стадо, бивайки образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота"

Жена загина след челен удар между БМВ и автобус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603559

Жена загина при тежка катастрофа край Симитли след удар между лек автомобил и автобус. Инцидентът е станал снощи около 21.15 часа на главен път Е-79 след Симитли в посока Кресна. Лек автомобил БМВ се е ударил челно в румънски автобус. При сблъсъка на място е починала водачката на колата. Няма данни за пострадали лица, пътуващи в автобуса. Катастрофата предизвика километрични задръствания по главния път - леките автомобили се пренасочваха през обходен маршрут на пътен възел Брежани - с.Черниче - гр.Симитли - гр.Благоевград в посока София и по об...

Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай за неофициалната среща на БРИКС преди форума на Г-20

http://www.cross.bg/sreshta-g-predi-1519097.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин пристигна за неофициална среща на лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), която ще се състои в държавната резиденция "Сиху" в Ханчжоу преди началото на срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС.Путин и другите лидери бяха приветствани от председателя на КНР Си Цзинпин, след което участваха в обща снима.На традиционната неофициална среща ръководителите на "петорката" ще обсъдят въпроси от дневния ред на Г-20. Бразилия е представена от новия президент Мишел Темер, който пое поста на 1 септември след отстраняването на Дилма Русеф. Източник: БТА

Доналд Туск: Европа не може да приема повече бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_635484.html

Европа е близо до изчерпване на капацитета си да приема нови вълни от бежанци. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в китайския град Хангжоу, където се произвежда срещата на върха на държавите от Г-20. Туск призова за помощ международната общност за разрешаването на проблема с мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка. "Практическата възможност на Европа да приема нови бежанци, да не говорим за нелегалните икономически мигранти, е близо до изчерпване", каза председателят на Европейския съвет на пресконференция. Туск подчерта, че миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение., за което можел да допринесе и Китай. Освен това председателят на Европейският съвет е категоричен, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, преди Лондон официално да е задействал член 50 от Лисабонския договор. "Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни. Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза Туск.

Кмет и министър откриват днес изложението "Подкрепяме българското" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=330261

Изложение от кампанията "Подкрепяме българското" ще открие днес във Варна земеделският министър Десислава Танева заедно с кмета на морската столица Иван Портних, научи Moreto.net. Официалното откриване е днес - 4 септември, от 12 часа на входа на Морската градина.

"Лудогорец" пуска билетите за гостуването на "Базел" на 7 септември

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/04/2822118_ludogorec_puska_biletite_za_gostuvaneto_na_bazel_na_7/?ref=rss


Феновете, които ще подкрепят "Лудогорец" срещу Базел в първия мач от група А на Шампионската лига в Швейцария на 13 септември от 20.45 часа местно време, могат да си закупят билети на клубната база Разград.

Входните талони ще бъдат пуснати в продажба в първия работен ден от седмицата - 7 септември. Цената за един билет за сектори B1 и B2 на стадион "Санкт Якоб Парк" е 25 швейцарски франка.

Феновете извън България могат да направят заявка за билети на имейл...

Взрив в Истанбул, има ранени (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744504

Взрив в Истанбул, има ранени (Снимки)При експлозия в истанбулския квартал "Чаглаян" са ранени четирима души, съобщава в. „Хюриет“. По информация на всекидневника двама нападатели с маски на лицата прелетели с мотоциклет край нощно заведение и един от тях хвърлил граната в него. Двамата престъпници успели да избягат. Ранените са откарани в най-близката болница, съобщава БГНЕС.

Папата обяви майка Тереза за светица

http://www.mediapool.bg/papata-obyavi-maika-tereza-za-svetitsa-news253744.html

Ватиканът обяви майка Тереза за светица. Стотици се стекоха на площад "Свети Петър" в Рим при канонизирането й. "Крвта ми е албанска, гражданството ми - индийско, вярата ми - на католическа монахиня. От гледна точка на моето призвание, аз принадлежа на света. А от тази на сърцето ми - аз принадлежа изцяло на срцето на Исус", казва за себе си майка Тереза приживе. Родената в Скопие носителка на Нобеловата награда за мир още приживе беше светица за мнозина. Има обаче и хора, които остро критикуват нейните действия. Стават ли още чудеса? Не винаги и не толкова често, колкото ни се иска. И не всички чудеса биват признати като такива. Въпреки това на Ватикана му стигат едно-две чудеса, за да обяви някого за светец. На католическата църква все още ѝ е трудно да обяви за чудо случки, които не могат да бъдат обяснени с научни методи и са свързани с молитви, отправени към умрял човек. Изглежда в случая с Майка Тереза католическата църква е убедена, че монахинята, посветила живота си на бедните, е била в състояние да върши чудеса. Две признати чудеса Още през 2003 г., само шест години след смъртта ѝ, папа Йоан Павел Втори обяви Майка Тереза за блажена. Причина за това стана случаят с една индийка. Тя твърдеше, че се е излекувала от рак, като отправяла молитви към Майка Тереза и носела благословен от нея амулет. Въпреки съмненията на лекарите, Ватиканът призна това за чудо. През декември 2015 г. папа Франциск обяви че ще ускори канонизирането на Майка Тереза и заяви, че монахинята е извършила две истински чудеса преди да почине през 1997 г. А това според канона на каторическата църква дава правото един човек да бъде обявен за свят. Второто чудо на Майка Тереза е необяснимото от медицинска гледна точка изцеляване на един мъж в Бразилия от множество тумори. Неговите близки отправили молитви за помощ към Майка Тереза. Монахинята с одеждите на бедните Майка Тереза е родена като Агнес Гондже Бояджиу на 26 август 1910 г. в Скопие в заможно албанско семейство. Родителите ѝ я възпитават в строг католически дух. На 17 години Агнес Гондже напуска родината си и става мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето в Ирландия. Малко по-късно пътува за първи път до Индия. По време на едно от многобройните ѝ пътувания до милионния град Калкута (днешна Колката) тя усеща Божието призвание да помага на бедните. Едва две години по-късно получава разрешение от папа Пий XII да напусне ордена, без да губи статута си на монахиня. През 1950 г. основава ордена на "Мисионерите на любовта към ближния", който е признат от Ватикана. Майка Тереза се грижи в ордена особено много за умиращи, сираци и болни. Сградата, наречена от Майка Тереза "Калигат", в която монахините и доброволците обгрижват умиращите, се намира близо до храма на богиня Кали. Това е вдъхващата най-голяма страхопочит богиня на индусите. Богиня Кали притежава силата да дава и отнема живот. От основаването на ордена "Мисионери на милосърдието" в сградата прекарват последните си дни над 45 000 души. "Смъртта е най- висшето развитие на човешкия живот, защото когато човек умира в мир с Бога, той е постигнал най-висшето си развитие", казва Майка Тереза. Капка в морето Скоро от западните страни започват да пристигат щедри дарения за работата на Майка Тереза с нуждаещите се. Монахинята обаче никога не е смятала себе си за социална работничка. Тя действа по религиозни убеждения в името на Христос и винаги подчертава, че "молитвата е призвание, а не работа". След "Калигат" Майка Тереза основава и други подобни хосписи, за да помага на нуждаещите се. Но в Калкута, където милиони хора живеят в гета и над 500 000 са бездомни, нейната дейност е като капка в морето. Въпреки това Майка Тереза продължава да работи неуморно в полза на бедните и най-бедните. През 1979 г. тя е удостоена с Нобеловата награда за мир. Оспорваната светица Майка Тереза обаче е не само почитана. Неведнъж тя е билаобвиняване в лицемерие и мошеничество. Мнозина я критикуват остро, защото тя отказва да дава на страдащите обезболяващи средства. Френско научно списание цитира майка Тереза с думите: "Прекрасно нещо е да наблюдаваш как хората понасят съдбата си. Те страдат като Исус Христос на кръста и така се доближават до него". Един от основните критици на майка Тереза е британско-американският писател Кристофър Хитчънс, който я нарича "ангел на преизподнята". Майка Тереза умира през 1997 г. на 87 годишна възраст. И до днесалбанци и македонци спорят дали тя е албанка, или македонка. И двете страни са издигнали паметници в нейна чест. Днес орденът "Мисионери на милосърдието" има 600 хосписа в над 100 държави по света и към него принадлежат над 5000 монахини. По Дойче веле

Папата канонизира Майка Тереза

http://www.mediapool.bg/papata-kanonizira-maika-tereza-news253744.html

Ватиканът обяви Майка Тереза за светица. Стотици се стекоха на площад "Свети Петър" в Рим при канонизирането й. Родената в Скопие носителка на Нобеловата награда за мир още приживе беше светица за мнозина. Има обаче и хора, които остро критикуват нейните действия. Стават ли още чудеса? Не винаги и не толкова често, колкото ни се иска. И не всички чудеса биват признати като такива. Въпреки това на Ватикана му стигат едно-две чудеса, за да обяви някого за светец. На католическата църква все още ѝ е трудно да обяви за чудо случки, които не могат да бъдат обяснени с научни методи и са свързани с молитви, отправени към умрял човек. Изглежда в случая с Майка Тереза католическата църква е убедена, че монахинята, посветила живота си на бедните, е била в състояние да върши чудеса. Две признати чудеса Още през 2003 г., само шест години след смъртта ѝ, папа Йоан Павел Втори обяви Майка Тереза за блажена. Причина за това стана случаят с една индийка. Тя твърдеше, че се е излекувала от рак, като отправяла молитви към Майка Тереза и носела благословен от нея амулет. Въпреки съмненията на лекарите, Ватиканът призна това за чудо. През декември 2015 г. папа Франциск обяви че ще ускори канонизирането на Майка Тереза и заяви, че монахинята е извършила две истински чудеса преди да почине през 1997 г. А това според канона на каторическата църква дава правото един човек да бъде обявен за свят. Второто чудо на Майка Тереза е необяснимото от медицинска гледна точка изцеляване на един мъж в Бразилия от множество тумори. Неговите близки отправили молитви за помощ към Майка Тереза. Монахинята с одеждите на бедните Майка Тереза е родена като Агнес Гондже Бояджиу на 26 август 1910 г. в Скопие в заможно албанско семейство. Родителите ѝ я възпитават в строг католически дух. На 17 години Агнес Гондже напуска родината си и става мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето в Ирландия. Малко по-късно пътува за първи път до Индия. По време на едно от многобройните ѝ пътувания до милионния град Калкута (днешна Колката) тя усеща Божието призвание да помага на бедните. Едва две години по-късно получава разрешение от папа Пий XII да напусне ордена, без да губи статута си на монахиня. През 1950 г. основава ордена на "Мисионерите на любовта към ближния", който е признат от Ватикана. Майка Тереза се грижи в ордена особено много за умиращи, сираци и болни. Сградата, наречена от Майка Тереза "Калигат", в която монахините и доброволците обгрижват умиращите, се намира близо до храма на богиня Кали. Това е вдъхващата най-голяма страхопочит богиня на индусите. Богиня Кали притежава силата да дава и отнема живот. От основаването на ордена "Мисионери на милосърдието" в сградата прекарват последните си дни над 45 000 души. "Смъртта е най- висшето развитие на човешкия живот, защото когато човек умира в мир с Бога, той е постигнал най-висшето си развитие", казва Майка Тереза. Капка в морето Скоро от западните страни започват да пристигат щедри дарения за работата на Майка Тереза с нуждаещите се. Монахинята обаче никога не е смятала себе си за социална работничка. Тя действа по религиозни убеждения в името на Христос и винаги подчертава, че "молитвата е призвание, а не работа". След "Калигат" Майка Тереза основава и други подобни хосписи, за да помага на нуждаещите се. Но в Калкута, където милиони хора живеят в гета и над 500 000 са бездомни, нейната дейност е като капка в морето. Въпреки това Майка Тереза продължава да работи неуморно в полза на бедните и най-бедните. През 1979 г. тя е удостоена с Нобеловата награда за мир. Оспорваната светица Майка Тереза обаче е не само почитана. Неведнъж тя е билаобвиняване в лицемерие и мошеничество. Мнозина я критикуват остро, защото тя отказва да дава на страдащите обезболяващи средства. Френско научно списание цитира майка Тереза с думите: "Прекрасно нещо е да наблюдаваш как хората понасят съдбата си. Те страдат като Исус Христос на кръста и така се доближават до него". Един от основните критици на майка Тереза е британско-американският писател Кристофър Хитчънс, който я нарича "ангел на преизподнята". Майка Тереза умира през 1997 г. на 87 годишна възраст. И до днесалбанци и македонци спорят дали тя е албанка, или македонка. И двете страни са издигнали паметници в нейна чест. Днес орденът "Мисионери на милосърдието" има 600 хосписа в над 100 държави по света и към него принадлежат над 5000 монахини. По Дойче веле

Папата ще канонизира майка Тереза

http://www.mediapool.bg/papata-shte-kanonizira-maika-tereza-news253744.html

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието майка Тереза ще бъде канонизирана днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим. Монахинята, посветила живота си на бедните в Калкута, беше провъзгласена за блажена през 2003 г. от тогавашния папа Йоан Павел Втори. Тогава Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак след молитви към майка Тереза. Пътят към канонизацията беше отворен, когато миналата година Църквата призна още едно чудо - изцеление на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. Майка Тереза почина в Калкута през 1997 г. Канонизацията й ще бъде отпразнувана в Индия, където преминава почти целия й живот, и в Скопие, където тя е родена през 1910 г. в семейство на албанци. Заедно с нея ще бъдат канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

От полицията са иззели 30 кг. цигари без бандерол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603558

Близо 30 кг тютюн безакцизен бандерол е иззет при полицейски проверки в Севлиево. От полицията уточняват, че на 2 септември, около 08:00 часа, на ул. "Асенова" в Севлиево, служители на сектор „Противодействие на икономическата полиция" и митнически инспектори извършили проверка на л.а. „Опел Астра", в който пътувал 30-годишен мъж от с. Буковлък, обл. Плевен. В багажника на автомобила са намерени 158 полиетиленови плика с насипен тютюн за пушене без акцизен бандерол с общо тегло на тютюна 18, 400 кг. Малко по-късно, в района на същата улица, е и...

Борисов: За икономически мигранти повече възможност нямаме

https://www.actualno.com/politics/borisov-za-ikonomicheski-migranti-poveche-vyzmojnost-njamame-news_560941.html

Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме. България категорично, а виждате и Европа, вече се задъхва. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който днес посети храм "Св. прмчк. Прокопий Варненски", за чието изграждане правителството отпусна 300 000 лв. Борисов отбеляза, че и председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърждава необходимостта от затваряне на външните граници на Европа и допускането само на политически мигранти, докато се решат проблемите. Actualno

Задържаха мъж, прострелял 16-годишен младеж в село Ябланица

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-myj-prostreljal-16-godishen-mladej-v-selo-jablanica--news_560942.html

Мъжът, прострелял непълнолетен младеж в землището на с. Ябланица, е задържан за 72 часа и привлечен като обвиняем за три престъпления. Разследването по случая започнало на 2 септември, когато малко след 13 часа в полицията се получил сигнал за прострелян в гърба 16-годишен младеж в землището на с. Ябланица, пише БГНЕС. Полицейските служители изяснили, че потърпевшият е помагал на свои познати при регламентиран дърводобив и е бил ранен при произведени изстрели по товарния автомобил, с който са

През 1870 г във Франция е сложен край на Втората империя и Наполеон III е свален от власт

http://www.cross.bg/bulgarski-septemvri-vlast-1519100.html

/КРОСС/ По света:  През 476 г. вождът на германското племето херули Одоакър сваля от власт последния император на Западната Римска империя Ромул Августул.През 1870 г. във Франция е сложен край на Втората империя и Наполеон III е свален от власт. През 1958 г. - Във Франция е приета новата Конституция на страната, която поставя началото на Петата република. През 2015 г. руският президент Владимир Путин заявява, че е рано да се говори за военни действия на Русия срещу „Ислямска държава". На 4 септември е роден Джон Маккарти - американски учен. Маккарти създава езика за програмиране LISP. На тази дата умира Робер Шуман - френски политик и общественик, родоначалник на процеса на западноевропейската интеграция. В България: През 1969 г. - Завършва първият етап от строителството на най-голямата топлоцентрала в България ТЕЦ "Марица-изток 2". През 1954 г. е произведен първият български пеницилин, а на 5 септември е открит официално Заводът за антибиотици в Разград. От 4 до 6 септември, по време на Първата световна война, Трета Българска армия на ген. Стефан Тошев овладява Тутраканската крепост. По време на Първата световна война (1914-1918 г.) войските на ген. Тодор Кантарджиев освобождават гр. Добрич. На тази дата са родени: Боян Иванов - български естраден изпълнител, Бисер Киров - български попизпълнител, китарист, композитор и Йордан Друмников - български детски писател. На 4 септември през 2001 г

Патриотичните сили искат закриване на бежанските центрове и изгонване на мигрантите

http://www.mediapool.bg/patriotichnite-sili-iskat-zakrivane-na-bezhanskite-tsentrove-i-izgonvane-na-migrantite-news253743.html

Патриотичните сили - ВМРО-БНД, НФСБ и "Атака" искат незабавно закриване на бежанските центрове у нас и връщането на техните обитатели в Турция, откъдето са дошли. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки на протестно шествие в Харманли, организирано от трите политически сили. То тръгна от сградата на Културния дом в града в 12 часа в неделя с огромен плакат "Вън имигрантите от България" и скандирания - "На бой за народа твой" и "Пришълците вън". Към първоначално събралите се около 150 души, по пътя до най-големия регистрационно-приемателен център за настаняване на търсещи хуманитарна закрила в страната ни, се присъединиха около 500 жители на града. Протестът, в чиято организация първа застана местната ВМРО-БНД, бе провокиран от масовия конфликт в лагера на 28 август. Тогава 800 афганистанци и иракчани се сбиха в центъра. При потушаването на боя се наложи да бъдат произведени предупредителни изстрели от полицията, след като техен автомобил беше повреден. В бежанския лагер сега е спокойно, каза Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците пред БНР. Наред с протестиращите в бежанския център са пристигнали и представители на различни хуманитарни организации, които са били притеснени да не се стигне до сблъсъци, но такива нямаше. За реда на мероприятието се грижеха над 100 редови полицаи и специализирани сили на МВР. Патриотите искат центърът в Харманли да стане закрит "Съществуването на тези центрове е заплаха за националната сигурност на българското общество. Въпрос на воля е това да се случи. Досега европейската политика по отношение на нелегалната миграция беше объркана, непоследователна, двулична и лицемерна. Няма никаква логика в изпълняването на Берлинското споразумение, според което тежестта на мигрантската криза трябва да се носи от фронтовите държави“, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО-БНД. "Ще бъдем непреклонни в настояването си регистрационно-приемателният център да бъде преустроен от открит в закрит тип и така да бъде възстановен обликът на града ни и общественият ред", се каза в декларация на ВМРО до Общинския съвет в Харманли, която беше прочетена от лидера на местната организация Николай Георгиев. "Да кажем "не" на ислямското нашествие в Европа и в частност в България. Това не е бежанска вълна, а организирано преселение", предупреди депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. "Тези хора не са майки с деца, а брадати мъжаги. Те никога няма да се впишат нито в нашето, нито в европейските общества", добави Ангел Джамбазки. Той предупреди, че протестите и общественият натиск ще продължат до приемането на исканията. Правозащитниците притеснени Междувременно правозащитни организации изразиха безпокойството си от ескалацията на напрежението и призоваха бежанците да не наспускат центъра. "Ние дойдохме тук с екип от Червения кръст, има хора от Хелзинкския комитет, очакваме да дойдат и колеги, които са от УНИЦЕФ. Ще дойдат и хора от групите за подкрепа на бежанците, приятелите на бежанците, защото всички сме по някакъв начин малко стреснати, уплашени, че нещо може да се случи. Обяснихме на всички хора, че ги молим да останат в пределите на центъра", разказаха те пред БНР. МВР отчете лек спад на мигрантите Междувременно МВР отчита спад на бежанския поток за втора поредна седмица. Но въпреки това се повишава запълването на центровете на Държавната агенция за бежанци, а тези на дирекция "Миграция" към вътрешното министерство се препълват. През последната седмица са задържани 645 чужденци без регистрация. За сравнение предишните две седмици броят им е съответно 650 и 816. Настанените в центровете на Агенцията за бежанците са 4061, което е 79% запълване на капацитета им. Центровете към дирекция "Миграция" на МВР пък са препълнени. Към началото на септември там са настанени 1446 чужденци, което е 154% на запълване, сочат данните на полицията. Според данните на МВР и тази седмица Турция не изпълнява споразумението за приемането обратно на мигранти, тъй като от молби за връщането на 104 души, само петима са приети. Най-голям брой чужденци са задържани във вътрешността на страната. На второ място полицията ги залавя при напускане от страната, показват данни на МВР за последната седмица. И през последните седем дни най-много са задържаните от Афганистан, следвани от тези от Ирак и Сирия.

Протест в Харманли заради бежанците

http://www.mediapool.bg/protest-v-harmanli-zaradi-bezhantsite-news253743.html

Протестно шествие срещу разширяване на бежанския лагер и искане за по-строг контрол и спазване на вечерния час от обитателите му ще се проведе в Харманли в неделя от 12 часа. Организатори на проявата са партиите от Патриотичния фронт - НФСБ, ВМРО и "Атака", които се обединиха и издигнаха обща кандидат президентска двойка за участие на предстоящите избори през ноември. Повод за организирането на мероприятието обаче е масовото сбиване между иракчани и афганистанци, заради което се наложи намесата на полицията преди седмица. Шествието ще се води от евродепутата и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. Мотото на протеста е "Срещу безобразията на мигрантите, незачитащи правилата и законите". Очаква се да пристигнат симпатизанти на трите партии с автобуси от цялата страна. Заради това полицейското присъствие в Харманли е засилено още от събота вечерта.

Унгария набира "ловци" на мигранти, дават им оръжия с бойни патрони

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744497

Унгария набира "ловци" на мигранти, дават им оръжия с бойни патрониУнгария започва да набира 3000 "ловци" на мигранти, на които ще бъдат раздадени и оръжия с бойни патрони, лютив спрей, палки и белезници, съобщиха местни издания. Доброволците ще се присъединят към вече патрулиращите над 10 000 униформени, предаде агенция Танюг, като цитира BBC. Новите патрули ще започнат работа през май следващата година,

Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на срещата на върха на Г-20 в Китай

http://econ.bg/Новини/Глобалната-икономика-ще-бъде-доминираща-тема-на-срещата-на-върха-на-Г-20-в-Китай_l.a_i.728335_at.1.html

Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на започващата днес среща на върха на Групата на 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни...

Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на започващата днес среща на Г-20

http://www.cross.bg/sreshtata-kitaii-lideri-1519096.html

/КРОСС/ Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на започващата днес среща на върха на Групата на 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики, но проблеми, свързани с политиката и сигурността ще определят тона на срещата на световните лидери в източния китайски град Ханчжоу, разказва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Терористичните атаки в Европа, мигрантската криза, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак са сред проблемите, които правят света несигурен и неспокоен. Световни лидери, включително президентът Барак Обама, китайският му колега Си Цзинпин и германският канцлер Ангела Меркел се очаква да повдигнат тези теми или когато се съберат днес и утре, или на двустранни срещи в кулоарите на срещата на върха. Руският президент Владимир Путин, чиято страна се сближи с Китай след налагането на икономически санкции от Запада, също ще присъства, заедно с индийския министър-председател Нарендра Моди, френския му колега Франсоа Оланд и новата премиерка на Великобритания Тереза Мей. На Мей ще бъдат зададени въпроси за решението на британците да излязат от ЕС и отражението му върху световната икономика в контекста на надигащ се икономически национализъм. Климатичните промени, човешките права и битката срещу групировката "Ислямска държава" също ще бъдат обсъдени на срещите

Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на започващата днес среща на Г-20

http://www.cross.bg/sreshtata-kitaii-ikonomika-1519096.html

/КРОСС/ Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на започващата днес среща на върха на Групата на 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики, но проблеми, свързани с политиката и сигурността ще определят тона на срещата на световните лидери в източния китайски град Ханчжоу, разказва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Терористичните атаки в Европа, мигрантската криза, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак са сред проблемите, които правят света несигурен и неспокоен. Световни лидери, включително президентът Барак Обама, китайският му колега Си Цзинпин и германският канцлер Ангела Меркел се очаква да повдигнат тези теми или когато се съберат в неделя и понеделник, или на двустранни срещи в кулоарите на срещата на върха. Руският президент Владимир Путин, чиято страна се сближи с Китай след налагането на икономически санкции от Запада, също ще присъства, заедно с индийския министър-председател Нарендра Моди, френския му колега Франсоа Оланд и новата премиерка на Великобритания Тереза Мей. На Мей ще бъдат зададени въпроси за решението на британците да излязат от ЕС и отражението му върху световната икономика в контекста на надигащ се икономически национализъм. Климатичните промени, човешките права и битката срещу групировката "Ислямска държава" също ще бъдат обсъдени на срещите

Ние се готовим за война

http://svetoven.pogled.info/news/76801/Nie-se-gotovim-za-voina

/Поглед.инфо/ В сайта NALIN.ru излезе статия на Ирина Алекснис за смисъла от вече една година проверка боеготовността на руските въоръжени сили, в която авторът направи предпазлив, но както се оказа, неочаквано за много предположение. /Рус.ез./

Празнично пътуване и романтика с Родопската теснолинейка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603557

"100 години идея, 90 години факт" е името на празничното пътуване, с което днес се отбелязва кръглият юбилей на Родопската теснолинейка. Навършва се един век от идеята за нея и 90 години от потеглянето на първото влакче по линията, която към момента разполага със 125 км железен път. Чрез него тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин от Септември до Добринище. Събитието се организира с помощта на Кристиан Ваклинов и приятели. В ефира на Дарик Кристиан разказа за историята на дековилката и програмата на днешното пътешествие с не...

Народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов взе участие в конференция на парламентаристите от Дунавския регион

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603556

В качеството си на член на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание депутатът от ПГ на ПФ и заместник-председател на ВМРО БНД Искрен Веселинов взе участие в IV Конференция на парламентаристите от региона на река Дунав. Във форума, който се проведе в град Бръчко в Босна и Херцеговина, се включиха делегации от България, Австрия, Хърватия, Унгария, Германия, Румъния, Словения, Сърбия, Чешката република, както и от държавата – домакин.Народният представител от Русе представи страната ни на конференцията заед...

Над 7-дисциплинарни надпревари за седмия събор на феновете на „Дунав“ от Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603555

Седмият събор на феновете на „Дунав“ се проведе на 3 септември, събота. По традиция спортно-развлекателният комплекс „Новекс“ в района на Образцов чифлик край Русе бе огласен от дунавски песни в почивния ден. Проведоха се и традиционните турнири по футбол, тенис на маса, плажен волейбол и др., като отново не мина и без атрактивни скокове в местния басейн.Най-голям интерес и много емоции отново предизвика футболният турнир на един от терените в комплекса, който бе подходящо украсен с дунавски знамена.Първият гол в надпреварата реализира обявенат...

Младежи се клаха с ножове в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744488

Младежи се клаха с ножове в БлагоевградКлане с ножове имаше тази нощ в Благоевград, двама младежи са с плитки прободни и порезни рани след скандал в квартал „Струмско”, съобщава БГНЕС. Към полунощ двама младежи, на 25 и 21 години са отишли в дома на 27-годишния С.Д. на ул. „Яне Сандански”, с когото имали неуредени финансови взаимоотношения.

Доналд Туск предупреди, че капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва

http://www.investor.bg/drugi/338/a/donald-tusk-predupredi-che-kapacitetyt-na-es-da-priema-bejanci-se-izcherpva-223954/

Председателят на Европейския съвет призова Китай да участва по-активно в опитите да овладяване на бежанската криза

Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва, предупреди Доналд Туск

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603554

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че капацитетът на Европейския съюз да приема бежанци е почти изчерпан и призова международната общност да помогне, предаде Франс прес. "Капацитетът на Европа да приема нови вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, е близо до изчерпване", каза Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата говориха пред журналисти в китайския град Ханчжоу преди началото на срещата на високо равнище на Г-20.

Борисов във Варна: Вярата е задължителна за всички

http://web.barometar.net/85879/

Трасето на сегашният път Варна – София не може да се ползва за довършването на автомагистрала „Хемус“, тъй като минава през много села. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че никога не е имало проект за „Хемус“. В момента се проектира трасето на недовършената магистрала, така че де излезе и възможно най-евтино. […]

Центровете "Миграция" са препълнени с бежанци

http://www.cross.bg/sedmitza-tzentrovete-tyrtziya-1519098.html

/КРОСС/ За втора поредна седмица МВР отчита спад на бежанския поток. Въпреки това се повишава запълването на центровете на Държавната агенция за бежанци (ДАБ), а тези на дирекция "Миграция" към вътрешното министерство се препълват. През последната седмица са задържани 645 чужденци без регистрация. За сравнение предишните две седмици броят им е съответно 650 и 816. Успоредно с това обаче настанените в центровете на ДАБ са 4 061, което е запълване от 79 % от капацитета им. В началото на тази седмица министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че към 60 - 70 % са запълнени центровете им, а неспазването на споразумението за реадмисия от Турция крие рискове за пред България. Центровете към дирекция "Миграция" на МВР пък са препълнени. Към началото на септември там са настанени 1 446 чужденци, което е 154 % на запълване, сочат данните на полицията. Премиерът Бойко Борисов неведнъж през последните седмици се оплака от препълване на центровете "Миграция". По време на дипломатическите си совалки в Турция и Германия, на които бил поел инициативата да възроди диалогът между Турция и Европейския съюз за спазване на споразумението за реадмисия на мигранти, той изтъкна, че капацитетът на центровете е надвишен. Според данните на МВР и тази седмица Турция не изпълнява споразумението за приемането обратно на мигранти, тъй като от молби за връщането на 104 души, само петима са приети

Григор Димитров ще играе на осминафинал срещу Мъри на US Open

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-shte-igrae-na-osminafinal-sreshtu-mari-na-us-open-news253742.html

Григор Димитров достигна до осминафинал на откритото първенство на САЩ по тенис, последният турнир от Големия шлем, за втори път в кариерата си. Това стана след като поставеният под №22 в схемата Димитров отстрани в третия кърг 36-ия в ранглистата на ATP Жоао Соуса (Португалия) с 6:4, 6:1, 3:6, 6:2. На осминафинала най-добрият български тенисист ще се изправи срещу втория в световната ранглиста Анди Мъри. Той постигна трудна победа над италианеца Паоло Лоренци със 7:6 (4), 5:7, 6:2, 6:3 след 3:20 часа игра. "Играл съм много мачове срещу Анди. Той е много корав съперник. Чувството да бъдеш във втората седмица на турнир от Шлема е страхотно. Не мисля обаче, че съм си свършил работата тук. Ще играя мач за мач и искам да стигна колкото се може по-далеч", каза Григор Димитров след срещата с португалеца. Двубоят Димитров - Соуса Двубоят между Григор Димитров и Жоао Соуса се игра на корт №17. Преимущество на българина даваше факта, че той вече имаше две победи от общо трите играни мача с португалеца. Единственото му поражение от Соуса е в първия кръг на US Open през 2013 г. с 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 2:6. Този път най-добрият български тенисист показа характер в решителните моменти на двубоя продължил 2:44 часа и се поздрави с успеха. Срещата започна равностойно и двамата тенисисти си размениха по четири сервис гейма. Димитров стигна до първата си възможност за пробив при 5:4 и сервис на Соуса и го реализира, с което затвори сета в своя полза – 6:4. През втората част хасковлията беше господаря на корта и даде само един гейм на съперника си. В следващата част обаче Димитров допусна сериозен срив и позволи на Соуса да спечели пет поредни гейма, основно заради неубедителната си игра на сервис. Българинът все пак успя да вземе три поредни гейма, в които даде само две точки на съперника си. При 5:3 Соуса сервира за сета с нови топки и без особени трудности намали изоставането си в общия резултат с 1:2 сета. Проблемите на Димитров продължиха и в четвъртия сет, след като допусна пробив още в първия гейм, който след това португалецът затвърди за 2:0 гейма. Въпреки стабилната игра на сервис на Соуса, българинът успя да върне пробива за 2:2, а след това и да поведе с 3:2. Последва дълъг и оспорван шести гейм, в който Григор спечели невероятна точка след общо 34 удара по пътя към нов пробив за 4:2. В следващия гейм Димитров изоставаше  с 0:30, но се пребори за подаването си и се доближи на гейм отпобедата при 5:2. При 30:40 в осмия гейм хасковлията имаше мачбол за спечелване на срещата, но Соуса успя да се измъкне. Последва втори мачбол за българина, а секунди по-късно и трети, който вече бе реализиран и Димитров спчели двубоя. Димитров: Все още не съм си свършил работата тук "Разликата в представянето ми в първите два сета и в третия беше голяма. Има моменти, в които не можеш да направиш нищо и просто трябва да имаш търпение. В третия сет Соуса просто ме надигра", коментира Димитров след успеха. "Нека да видим първо, който е бъде победител между Паоло Лоренци и Анди Мъри. Играл съм много мачове срещу Анди. Той е много корав съперник. Чувството да бъдеш във втората седмица на турнир от Шлема е страхотно. Не мисля обаче, че съм си свършил работата тук. Ще играя мач за мач и искам да стигна колкото се може по-далеч", каза още 25-годишният българинът. "Навсякъде където и да погледнете на корта има български знамена. Това е страхотно. Без вас публиката ние сме просто едни тенисисти. Благодаря ви, че сте тук", обърна се хасковлията към  сънародниците си. Олимпийският шампион се измъчи с италианец На осминафинала Григор Димитров ще се изправи срещу олимпийския шампион и втори в световната ранглиста Анди Мъри. Той постигна трудна победа срещу 40-тия в ранглистата Паоло Лоренци с 3:1 сета. Италианецът изпусна първия сет със 7:6 (4), но спечели втория с 5:7. След това обаче непримиримият Лоренци не успя да удържи на темпото на именития си съперник, който започна да допуска все по-малко грешки. Италианецът спаси пет възможности за пробив на Мъри, но шотландецът нанесе печелившите удари за успеха в следващите два сета с 6:2 и 6:3. Анди Мъри направи 63 непредизвикани грешки срещу 42 на съперника си, но ги компенсира с 60 печеливши удара срещу само 19 на италианеца. Лоренци пък реализира четири от шестте си възможности за пробив и отрази 11 от 18-те, които британецът имаше пред себе си.  

Григор Димитров се класира за осминафиналите на US Open

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603553

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава с отличните си изяви, след като се класира за 1/8-финалите на US Open, посочва Gong.bg Българинът се наложи с 3:1 сета над първата ракета на Португалия Жоао Соуса, в отделните части 6:4, 6:1, 3:6, 6:2, двубоят продължи 2 часа и 41 минути. Това е второ класиране на Димитров в тази фаза на турнира в Ню Йорк. Преди две години Гришо загуби от французина Гаел Монфис. Следващият съперник на българина ще бъде победителят ...

Обявяват майка Тереза за светица

http://www.moreto.net/novini.php?n=330259

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието майка Тереза ще бъде канонизирана днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим. Церемонията ще премине под ръководството на папа Франциск в присъствието на десетки хиляди богомолци и правителствени делегации от различни страни, съобщиха световните агенции.

2 месеца арест за руснак, играл Pokemon Go в църква (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744477

2 месеца арест за руснак, играл Pokemon Go в църква (видео)Руският блогър Руслан Соколовски ще трябва да прекара два месеца зад решетките, заради това, че е играл Pokemon Go в църква. Разследването по случая продължава. Ако бъде признат за виновен, Соколовски може да получи до 5 години в затвора. Адвокатът му заяви, че ще обжалва решението за задържането под стража, съобщи Нова тв.

Митьо Очите отслабнал, не прилича на себе си

http://www.vesti.bg/bulgaria/mitio-ochite-otslabnal-ne-prilicha-na-sebe-si-6058385

Димитър Желязков много е отслабнал, а информация за здравето му знаят само близките му

В Харманли ще протестират заради бежанците

http://www.cross.bg/v-harmanli-shte-protestirat-zaradi-bezhantzite-1519095.html

/КРОСС/ Днес в Харманли ще се проведе демонстрация с искане за по-строг контрол в бежанския лагер и стриктно спазване на вечерния час от обитателите му, съобщава БНР. Заради протеста от снощи полицейското присъствие в града е засилено. Повод за събирането на хората е масовото сбиване между иракчани и афганистанци, което наложи намеса на полицията преди седмица. Според организаторите за шествието днес се очакват автобуси от цялата страна, участие е заявил и евродепутатът и зам.-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

Пратиха в затвора руснак, играл Pokemon Go в църква

http://offnews.bg/news/n_1/n_635482.html

Известната игра Pokemon Go донесе 2 месеца арест на руския видеоблогър Руслан Соколовски. Причината е, че студентът от юридическия факултет на Уралския хуманитарен факултет е ловил покемони в екатерининбургската църква "Храм на кръвта", съобщава "Интерфакс". Разследването по случая продължава. Ако бъде признат за виновен, Соколовски може да получи присъда от 5 години затвор. Адвокатът му заяви, че ще обжалва решението за задържането под стража. Младият мъж беше арестуван в петък, след като публикува в интернет клип, показващ как той играе Pokemon Go в църква. В канала си в YouTube Соколовски, който е убеден атеист, има 270 000 последователи. В много от видеата си младежът откровено се подиграва на църквата и нарича свещениците "герои от комикс" и се възмущава от факта, че в руските училища има часове за изучаване на нормите на православното християнство. Свещениците е възможно, а и трябва да поговорят с този блогър и да му обяснят какво е храм и как църквата може да помогне на този младеж, коментира шефът на отдела на руския Синод за връзки с медиите Владимир Легойда. Според него Соколовски трябва да разбере какво е направил Исус Христос за човека и човечеството, който е наречен "най-редкия покемон" във видеото довело до ареста.

Над 200 000 лева за регионални програми за заетост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603372

206 365 лв. са предвидени за регионални програми за заетост за Област Стара Загора. Финансирането се определя според средномесечното равнище на безработицата и средномесечния брой регистрирани безработни през 2015 г., както и по методика, утвърдена от Министъра на труда и социалната политика. Съгласно критериите най-много средства ще получат областите Враца (403 671 лв.), Пловдив (369 840 лв.), Монтана (367 800 лв.), Видин (361 576 лв.) и Плевен (359 867 лв.) Проектните предложения се подготвят от областните и общински администрации. Целевите г...

Доналд Туск: Европа е близо до лимита си за приемането на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744483

Доналд Туск: Европа е близо до лимита си за приемането на бежанциЕвропа е „близо до лимита“ на способността си да приема нови вълни от бежанци, заяви в неделя председателят на Европейския съвет Доналд Туск, призовавайки международната общност да поеме част от бремето, предава AFP, цитирана от Фокус. „Практическата възможност на Европа да приема нови вълни от бежанци,

Защо и през лятото се храним с вносна "пластмаса"?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zashto-i-prez-liatoto-se-hranim-s-vnosna-plastmasa-223953/

Градинарството и овощарството в България от години са в упадък, казва в свой анализ за Николай Цеков

Вижте какво ще се случи днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-ministurut-1519094.html

/КРОСС/ ***Тутракан. Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в националните чествания на 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. ***Тутракан/Шуменци. От 11.00 часа, пред Мемориалния комплекс „Военни гробища" в с. Шуменци министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константи Попов ще присъстват на военния ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите воини. ***Варна. От 12.00 часа, на входа на Морската градина, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Община Варна Иван Портних ще открият първото изложение от кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО". ***Варна. От 13:00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще се срещне със земеделски производители и преработвали от Област Варна. Събитието ще се проведе в Зала 4 (Зала Пресцентър) във Фестивален и Конгресен център в морската столица. ***Варна. Младежката структура на партия ГЕРБ провежда деветия си редовен летен университет под надслов „АзсъмТукБГ", който продължава до 4-ти септември. В обучението ще участват 270 младежи от ГЕРБ от цялата страна. ***Банско. В Банско ще се проведе втория ден от Балканския фестивал „Бохеми". ***Бобов дол От 10.30 ч в РУ Бобов дол ще бъде почетена паметта на загиналите по време на изпълнение на служебните си задължения служители на МВР, загинали на 4 септември 1999 г

Фенове на "Ботев" се извиниха и подкрепиха собствениците на клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/04/2822120_fenove_na_botev_se_izviniha_i_podkrepiha_sobstvenicite/?ref=rss


Две групи фенове на "Ботев" (Пловдив) се извиниха за поведението на част от агитката на "канарчетата" и изявиха подкрепата си към собствениците на клуба.

Както е известно, група привърженици на жълто-черните посрещнаха новия треньор на тима Николай Митов с викове "говедо", а след това на първата му тренировка го наобиколиха и принудиха да напусне поста.

Вследствие на случилото се един от двамата собственици на "Ботев" - Румен Чандъров, пък обяви, че се оттегля от клуба...

21 млади български щангисти заминават за Европейското в Полша

http://offnews.bg/news/n_1/n_635483.html

21 млади български щангисти тръгват в петък за Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки, съобщава официалният сайт на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ). Шампионатът в полското градче Нови Томисл (близо до Познан) е за 15-годишни и 17-годишни. Надпреварата ще продължи до 18 септември. Старши треньорът Иван Иванов е доволен от подготовката, но се пази от обещания и прогнози. "Много важно и полезно бе, че успяхме да направим 40-дневен лагер с децата в базата на националния отбор в "Дианабад". За този период повечето си подобриха значително личните постижения и станаха много по-уверени. Надявам се да са здрави и да покажат своя максимум в Полша", заяви Иванов, който е олимпийски шампион от игрите в Барселона през 1992 г. Ето и българския състав за ЕП U15 и U17 в Нови Томисл (Полша) 10-18 септември: Девойки до 15 г.: 44 кг Ивана Петрова 48 кг Виктория Станева 53 кг Цветелина Стоянова 58 кг Мария Кирева и Галя Шатова Девойки до 17 г.: 44 кг Гергана Пампорджиева 48 кг Даяна Димитрова и Надежда Мей 53 кг Атанаска Илиева Юноши до 15 г.: 50 кг Ангел Русев 56 кг Стилиан Иванов 69 кг Кристиян Йорданов 77 кг Радослав Демиров 94 кг Христо Христов +94 кг Васил Маринов Юноши до 17 г.: 62 кг Стилян Гроздев и Диян Пампорджиев 69 кг Йордан Атанасов 77 кг Християн Първановски 85 кг Валентин Георгиев +94 кг Мартин Тодоров Миналата година, воденият от Иван Иванов тим спечели на еврошампионата в Ландскрун (Швеция) 5 медала в двубоите в същите възрастови групи – два сребърни и три бронзови.

Григор Димитров се класира 1/8-финалите на US Open

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-soysa-1519093.html

/КРОСС/ Поставеният под №22 в схемата Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си на 1/8-финалите на US Open. 25-годишният хасковлия надви в третия кръг 36-ия в ранглистата на ATP Жоао Соуса (Португалия) с 6:4, 6:1, 3:6, 6:2. Двубоят бе на Корт №17, а най-добрият ни тенисист вече има две победи от три мача срещу този съперник. Димитров загуби от португалеца в първия кръг на US Open през 2013 година с 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 2:6. През 2015 година Григор се наложи над Жоао Соуса с 2:6, 6:3, 6:4 на турнира в Куала Лумпур. Григор, който достигна до 4-ия кръг на турнира от "Големия шлем" в Ню Йорк и през 2014 година, ще спори за място на 1/4-финалите по всяка вероятност със световния №2 Анди Мъри (Великобритания). Олимпийският шампион в момента играе с италианеца Паоло Лоренци. Григор пръв трябваше да отразява брейкпойнт в днешния мач. Това стана при 2:2 в първия сет и 30:40. Българинът не трепна и със страхотен бекхенд по правата се измъкна - 40:40. Следващите две точки също бяха спечелени от Димитров и той отново излезе напред в резултата - 3:2. В следващото си подаване Григор отново имаше затруднения. Той първо губеше с 0:30, а после се стигна до 30:40. Последва драматична точка, при която Соуса спря играта, давайки знак, че иска намесата на "Ястребово око". Системата за видеоповторения показа, че топката на българина е била на линията и това означаваше 40:40, а след това хасковлията удържа подаването си за 4:3

Обновеният "Хюндай" i10 съблазнява с технологии от горните класове

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/04/2821880_obnoveniiat_hjundai_i10_sublazniava_s_tehnologii_ot/?ref=rss


Предупреждение за сблъсък в предното превозно средство и сигнализацията за напускане на лентата на движение доскоро бяха системи, предлагани в автомобилите от В-сегмент нагоре. С обновения "Хюндай" i10 обаче те намират място и при най-малките.

Моделът дебютира три години след дебюта на второто поколение на автомобила, който за този период успя да намери над 220 хиляди клиенти. Макар и много на брой, промените отвън не променят цялостното излъчване на автомобила, но той все пак...

Изследователска работа и занимания с деца в плановете за рибарското селище "Ченгене скеле"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744419

Изследователска работа и занимания с деца в плановете за рибарското селище "Ченгене скеле"Следващите стъпки от процедурата по обявяването на Рибарското селище край Бургас за нематериално културно наследство обсъдиха шефът на Парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев и председателят на Сдружение „Морски сговор” – Димитър Янчев. Кънев е чест гост на рибарите в местността „Ченгене скеле”.

Моторист загина в София, а жена почина след челен сблъсък край Симитли

https://www.actualno.com/society/motorist-zagina-v-sofija-a-jena-pochina-sled-chelen-sblysyk-kraj-simitli-news_560940.html

Млад мъж загина при катастрофа на "Цариградско шосе" в София. Инцидентът е станал днес сутринта. Загиналият е управлявал мотор. Той се е ударил в лек автомобил, съобщи БНР. Откаран е в болница, където е починал. В момента екипи на полицията извършват оглед на мястото. 31-годишна жена от град Сандански е загиналата снощи пък в катастрофата на ГП Е-79 край Симитли, предаде БГНЕС. Пътят бе затворен за движение близо 5 часа. В 21.15 ч. снощи на изхода на Симитли в посока Кресненското дефиле лек

Варна отново се потапя в завладяващия свят на анимацията

http://web.barometar.net/85877/

12-тият Световен фестивал на анимационния филм ще продължи традицията да събира елита на анимационното изкуство и така да подпомага развитието на анимацията в национален и международен мащаб. Само в конкурсната програма на форума ще бъдат показани 109 заглавия, представящи най-доброто от световната анимация. Ще видим студентски филми, детски и телевизионни серии, късометражно и пълнометражно кино […]

Грозни атаки на Острова срещу хора от Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271752_%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D0%B7%D1%

 Брекзит отпуши салонния расизъм във Великобритания Когато говоря навън на български, очаквам някой да ми се развика, че трябва да се махам”, казва една българка, която живее в Южна Англия. И наистина: след референдума грозните атаки срещу чужденци силно зачестиха. В неделя сутринта сътрудниците на Полската социална и културна асоциация (POSK) се сблъскват с грозна изненада: на входа на офиса им, който е в лондонския квартал “Хамърсмит”, неизвестни са изписали расистки лозунги. И това не е единичен случай: в едно училище в Хънтингтън бяха подхвърлени листовки с надпис “Вън от ЕС!” и “Стига полски паразити!”. Хората, които живеят наоколо, също открили подобни листовки пред вратите си. “Източноевропейка съм и всичко това сериозно ме тревожи. Тук си изградих втора родина, но когато говоря навън на български, очаквам някой да ми се развика, че трябва да се махам. Или нещо още по-лошо”, казва българката Ана Петрова, която живее от три години в Южна Англия. След референдума за излизане на Великобритания от ЕС полицията регистрира силно нарастване на ксенофобските прояви. Броят на подадените жалби се е увеличил с 57% в сравнение с тези преди референдума. Информации за грозни атаки срещу чужденци има и в социалните мрежи. Ксенофобската агресия е насочена главно срещу чужденци, които идват от страни - членки на ЕС. Но с омраза се сблъскват и британци с по-тъмен цвят на кожата. Само един пример: журналистката Зима Кочена от Би Би Си беше наречена “мръсна пакистанка”. “Атаките са насочени главно срещу източноевропейци. Но и срещу мюсюлмански жени и деца. Обществото ни е застрашено от разцепление. И ще са нужни много време и работа, за да преодолеем този разкол”, казва Лиз Фекет, която ръководи британския Институт за междурасови отношения. Мнозина разглеждат това развитие като естествен резултат от изпълнената с омраза предизборна кампания, в която темата за миграцията беше една от централните. А след референдума поляризиращата реторика продължава да е на дневен ред. “Покрай тази изборна борба салонният расизъм си проби път в страната ни. Имаме нужда от ефикасен отговор от страна на полицията. И от страна на политиците. Със своята улична реторика те само надуват платната на расизма, а политиците, които поддържаха кампанията за излизане от ЕС, носят особена отговорност за това тревожно развитие”, заключава Лиз Фекет.


© www.24chasa.bg

Есенният сезон на "Денят започва с култура" стартира от Аполония

http://www.cross.bg/denyat-sozopol-apoloniya-1519092.html

/КРОСС/ От 5 до 9 септември сутрешният слот „Денят започва с култура“ на БНТ1 ще се излъчва пряко от Созопол. С дискусия на тема „Обществените медии и културата” в понеделник стартира новия телевизионен сезон на предаването. Като традиционен медиен партньор на един от най-престижните празници на изкуствата „Аполония“ и тази година обществената медия ще проследи отблизо акцентите в 32-рото издание на фестивала. Сред първите гости в изнесеното студио на БНТ1 ще бъдат изпълнителния директор на Фондация Аполония и артистичен мениджър на Празници на изкуствата Аполония Маргарита Димитрова и кмета на града-домакин Панайот Рейзи. Часове преди премиерата на документалния филм „Мост към Кристо“ журналистката от БНТ Евгения Атанасова-Тенева ще разкаже за зрителите на „Денят започва с култура“ подробности за проекта „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод, в който тя лично участва. Първите прототипи на кубовете, изграждащи „Плаващи кейове“ са били тествани на созополското пристанище през зимата на 2015 г., а вечерта на 5-ти септември  отново в Созопол ще се състои и премиерата на филма

Спорт по тв днес: световни квалификации на Англия и Германия, US Open, държавно по тенис на България, Формула 1, тото, европейско по волейбол за младежи у нас

https://www.24chasa.bg/sport/article/5743423

Спорт по тв днес: световни квалификации на Англия и Германия, US Open, държавно по тенис на България, Формула 1, тото, европейско по волейбол за младежи у нас                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Обявяват Майка Тереза за светица

http://offnews.bg/news/n_1/n_635481.html

Основателката на Ордена на милосърдието и носителка на Нобеловата награда за мир Майка Тереза ще бъде канонизирана за светица днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим. Папа Франциск ще ръководи церемонията, на която се очакват десетки хиляди вярващи и много правителствени делегации от цял свят. Канонизирането на монахинята от албански произход ще стане в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието. Майка Тереза посвещава живота си в служене на страдащите и бедните в Индия. През 2003 г. тя беше провъзгласена за блажена по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви. Канонизацията на Майка Тереза ще бъде отпразнувана също в Скопие, където тя е родена през 1910 г. Светицата почина през 1997 г. в град Колката, Индия. Заедно с Майка Тереза ще бъдат канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

555 семейства от областта са подали молби за помощ за първокласници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603210

555 молби за отпускане на еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас за учебната 2016/ 2017 г., са подадени в общинските дирекции Социално подпомагане. Отказите са 2, каза за Дарик директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане- Кюстендил" Светослава Макенджиева.Размерът на помощта е 250 лева. Срокът за подаване на документите е до 15 октомври. Право да получат помощта имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Необходимо условие е средномесечният доход на член от се...

Ще се радваме на слънчево и топло време на 4 септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603513

Прогноза за времето за 4 септември, неделя Отново ще бъде предимно слънчево. Главно след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. В Югоизточна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, посочва НИМХ-БАН. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, в София - около 27 градуса.Атмосферното ще бъде близко до средното за септември и през деня ще се задържи почти без промяна. Над Черноморието ще бъде слънчево. Около и след обяд ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури...

Британският премиер: Предстоят ни трудни времена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603552

Британската икономика ще пострада от решението за напускане на EС въпреки признаците в икономическите данни, че отражението няма да е толкова сериозно, колкото предвиждат някои. Това заяви британският премиер Тереза Мей на път към Китай за участие в срещата на върха на Г-20, предаде Ройтерс. Хиляди хора на протест срещу Брекзит в Лондон и други британски градове Предстоят ни трудни времена, заяви Мей. "Видяхме, че данните дават противоречиви сигнали за ситуацията в икономика...

"Дойче Веле": Защо и през лятото в България се хранят с вносна "пластмаса"?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744471

"Дойче Веле": Защо и през лятото в България се хранят с вносна "пластмаса"?Над 130 000 сезонни работници от България всяка година участват в брането на плодове и зеленчуци в почти всички държави-членки на Европейския съюз. В същото време българското земеделие изпитва остра нужда от близо 70 000 работници и специалисти. Макар и определяни от Министерството на земеделието като „приоритетни“,

516 са родените бебета в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603303

516 са родените бебета в Кюстендилска област, от началото на годината досега, показват данните на Министерство на здравеопазването. Това нарежда областта на 21 място от 28- те области в страната. Едно място пред Кюстендил е Ловеч с 522 родени бебета. С по- малко родени деца са областите, София-област, Перник, Смолян, Ямбол, Разград, Габрово и Видин.Най- много бебета са родени в София- град- 10 400, следвани от Пловдив- 4 472, Варна- 3 103 и Бургас- 2 224.  ...

Разногласия за бюджетния излишък

http://www.investor.bg/analizi/85/a/raznoglasiia-za-biudjetniia-izlishyk-223952/

Реформи няма, а усвояването на евросредства се бави, според икономиста Калоян Стайков от ИПИ

Мика Стоичкова: Провокацията срещу баща ми е атентат над фамилията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744466

Мика Стоичкова: Провокацията срещу баща ми е атентат над фамилията ниДъщерята на Христо Стоичков Мика коментира за първи скандала, развихрил се преди дни, когато нейният баща бе обвинен, че е упражнил физическо и вербално насилие спрямо екип на в. "България днес", дръзнал да направи кадри от сватбата на дъщеря му Христина. Мика използва социалната мрежа да защити своя баща и цялото си семейство: "Смятам,

Григор Димитров продължава с победите на US Open, среща Анди Мъри в четвърти кръг

http://www.moreto.net/novini.php?n=330255

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис. Българският тенисист победи с 6:4, 6:1, 3:6, 6:2 №36 в ранглистата Жоао Соуса от Португалия и ще играе за място на четвъртфиналите с Анди Мъри. В мача срещу Соуса, продължил над 2 часа и половина, Григор водеше играта през по-голямата част от времето.

Идва ли мир в Сирия? Обама: Различията с Москва остават

http://offnews.bg/news/n_1/n_635480.html

Задава ли се мирно решение за сирийския конфликт? Американският президент Барак Обама заяви, че преговорите с Русия ще бъдат ключови за прекратяването на военните действия в Сирия, но тежките различия между Вашингтон и Москва остават, съобщи Ройтерс. По-рано днес обаче същата агенция цитира неназован източник от Държавния департамент на САЩ, според когото двете държави са много близо до намирането на политическо решение за конфликта в държавата от Близкия Изток. Според информацията "сделката" между Вашингтон и Москва ще бъде обявена още днес  в китайския град Хангджоу, където се провежда среща на световните лидери от Г-20. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия е постигнала разбирателство със САЩ по повечето въпроси за решаване на сирийския проблем. Той каза, че по линия на външните министерства и на военните и специалните служби двете страни продължават ежедневните контакти за изработване на общ алгоритъм за борбата с тероризма, предаде ТАСС.

Жена загина при челен сблъсък между кола и автобус край Симитли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744464

Жена загина при челен сблъсък между кола и автобус край СимитлиЖена е загинала при тежка катастрофа в района на Симитили, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал снощи малко след 21 часа на главен път Е-79 след Симитли в посока Кресна. Лек автомобил се е блъснал челно в румънски автобус. В резултат на инцидента на място е загинала водачката на лекия автомобил.

Обама обеща да помогне на Турция да осъди отговорните за преврата

https://www.actualno.com/america/obama-obeshta-da-pomogne-na-turcija-da-osydi-otgovornite-za-prevrata-news_560937.html

Американският президент Барак Обама увери турския си колега Реджеп Ердоган, че САЩ ще му помогнат да изправи пред съда виновните за осуетения държавен преврат на 15 юли. На двустранна среща с Реджеп Ердоган извън разговорите във формат Г-20 в Ханчжоу, Обама каза: Уверяваме ви, че хората, които предприеха това, ще се изправят пред правосъдието. Турският президент обвинява бившия имам Фетхуллах Гюлен, живеещ от 1999 г. в САЩ, че е организаторът на провалилия се пуч в Турция. По-рано Барак Обама

"Марек 1915" посреща "Германея" с наказан треньор. "Велбъжд" гони победа срещу "Пирин"- Разлог

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603355

Старши треньорът на "Марек 1915" Борис Кръстев е наказан с лишаване от правото да изпълнява функции от името на клуба за 1 среща и с глоба в размер на 250 лв. Така той няма да може да ръководи отбора в местното дерби с бившия му отбор "Германея"- Сапарева баня. Срещата ще се играе от 17 ч. на стадион "Бончук". Дупничани имат 3 т. и ще търсят първи успех пред собствена публика. "Германея" е с 6 т.Същото наказание е наложено от БФС- София и на адм. директор на "Сливнишки герой" Петър Малинов. Неговият тим посреща "Хебър", а съдийската бригада е о...

Димитров: Все още не съм свършил работата си тук

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/04/2822122_dimitrov_vse_oshte_ne_sum_svurshil_rabotata_si_tuk/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров благодари на солидната българска подкрепа, която получи от трибуните по време на победата си над Жоао Соуса.

Успехът му осигури участие на осминафиналите на US Open за втори път след 2014 година, а в тях той ще се изправи срещу световния №2 Анди Мъри.

"Разликата в представянето ми в първите два сета и в третия бе голяма. Има моменти в, които не можеш да направиш нищо и просто трябва да имаш търпение. В третия сет Соуса просто...

Канонизират майка Тереза на тържествена церемония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603551

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието майка Тереза ще бъде канонизирана днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим. Церемонията ще премине под ръководството на папа Франциск в присъствието на десетки хиляди богомолци и правителствени делегации от различни страни, съобщиха световните агенции. Канонизирането на монахинята от албански произход ще стане в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието.

Пътници блокирани над 6 часа на летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744461

Пътници блокирани над 6 часа на летище СофияПътници стояха блокирани над 6 часа на столичното летище. неприятната случка се разиграла в съботния следобед. След като преминали проверката и се качили на борда, хората разбрали, че има проблем с полета. Някои твърдяха, че машината е кръжала над София. Тази информация обаче не беше потвърдена от служители на летището, съобщава БНТ.

Заведение се вслушва какво искат клиентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5743001

Заведение се вслушва какво искат клиентитеЛъчезар Шулеков: Всеки недостатък има и полза, въпросът е да можеш да я извлечеш Бар енд динър "Бизар" в Стара Загора е създаден през 2011 г. Може да посрещне 270 клиенти, а кухнята е българска и европейска. Собственикът Лъчезар Шулеков има и кафе-аперитив "Белвю" - със 150 места. В двете заведения работа са намерили 22-ма души.

Кирил Добрев: Вярвам, че в името на промяната различията могат да бъдат преодолени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603550

В предстоящата мажоритарна надпревара БСП има най-адекватната кандидатура, съобразена с международната обстановка и ситуацията вътре в страната. Тази оценка на ген. Радев даде Кирил Добрев, депутат от коалиция „БСП лява България". Г-н Добрев, не се ли получава така, че БСП убеждава обществото, че кандидатурата на генерал Радев е надпартийна, а партията в обратното? Двете неща не си противоречат. Ако има партия, която стои най-близо до хората, това е БСП. И не виждам нищо ненормално левият кандидат Румен Радев да бъде над БСП и да бъде кандидат ...

Урок по свобода

http://svetoven.pogled.info/news/76800/Urok-po-svoboda

/Поглед.инфо/ „И рече Господ на Моисея…” „И тъй, върви...” Египет и Ханаан са древни места на паметта, културни пароли. Библейският Египет е фараонът, унижението, робството... Ханаан е магическият Водач и колективното усилие. Свободата е пожелано изтръгване от слабите места на живота, от хилядите принуди, от навика да се подчиняваш... Да се поведе един народ към Изхода, означава да бъде задвижен проект за друг живот. Живот, подвластен на надеждата и вярата.

Част от кв. "Левски" без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=330254

Част от кв. "Левски" във Варна ще е без вода днес поради авария. Засегнати от повредата ще са абонатите в карето между ул."Ген.Георги Попов", ул."Железни врата", ул."Дубровник" и бул."Васил Левски", уточниха от ВиК-Варна за Moreto.

БДЖ осигурява 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744459

БДЖ осигурява 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Деня на съединението – 6-и

Политически въпроси тегнат над срещата на върха на Г-20 в Китай

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/04/2820907_politicheski_vuprosi_tegnat_nad_sreshtata_na_vurha_na/?ref=rss


Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на започващата днес среща на върха на Групата на 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики, но проблеми, свързани с политиката и сигурността ще определят тона на срещата на световните лидери в източния китайски град Ханчжоу, разказва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Терористичните атаки в Европа, мигрантската криза, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак са сред...

Великобритания призна: Брекзит ще се отрази зле

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/velikobritaniia-prizna-brekzit-shte-se-otrazi-zle-6058384

Британският министър-председател посочи, че първоначалните прогнози за негативния изход от Брекзит са били занижени

Голяма част от полицаите остават без бронежилетки

https://www.actualno.com/society/goljama-chast-ot-policaite-ostavat-bez-bronejiletki--news_560915.html

2900 броя противокуршумни жилетки трябва да бъдат бракувани, тъй като са с изтекъл срок на годност. Данните изнесе вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. От думите й става ясно, че голяма част от униформените служители на МВР, които изпълняват служебните си задължения, могат да останат без предпазни средства, тъй като към юли месец 2016 г. МВР разполага с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки, пише БГНЕС. През периода 2012-2016 г. са закупени 1248 бронежилетки, пише още

Безопасен ли е кератинът?

https://www.actualno.com/health/bezopasen-li-e-keratinyt-news_560798.html

Повечето хора знаят, добавката кератин е светило за фитнес-маниаците, които искат да подобрят вида на мускулите си. Но в действителност, аминокиселината може да помогне на възрастните да останат силни, както и да осигури на бебето правилно развитие, пише Daily mail.  Според д-р Хейли Дикинсън и д-р Стейси Елъри, учените в Института за медицински изследвания, Виктория, Австралия, тя е дори в експериментална фаза на лечение на заболявания като мускулна дистрофия на Дюшен, Паркинсон и депрес

Юнкер: ЕС и САЩ ще продължат преговорите за ТПТИ

https://www.actualno.com/europe/unker-es-i-sasht-shte-prodyljat-pregovorite-za-tpti-news_560927.html

В изказване на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че преговорите между САЩ и Евросъюза за сключване на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще продължат. Брюксел ще продължи да преговаря със САЩ за ТПТИ в съответствие с получения мандат от съвета на министрите на ЕС, заяви Юнкер, цитиран от БГНЕС. Това споразумение ще има положителен ефект за икономиката и заетостта, каза той, м

Жена и две деца ранени при стрелба в американския град Балтимор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5744457

Жена и две деца ранени при стрелба в американския град БалтиморЖена и две деца бяха ранени при стрелба в американския град Балтимор, съобщава телевизионният канал Fox. Инцидентът е станал около 20 часа местно време. Според предварителните данни неизвестен мъж е извадил оръжие на улицата и е прострелял 60-годишна жена, 8-годишно момче и 4-годишно момиче. Пострадалите са закарани в болница без опасност за

И "Газпром" идва за газовия хъб край Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_635479.html

И представители на руския газов гигант "Газпром" ще пристигнат за двудневната среща за енергийната среща във Варна, на която ще бъде обсъдена идеята за газовия хъб "Балкан", съобщава news.am. Разпределителният център бе предложен от премиера Бойко Борисов като алтернатива на спрения проект за газопровода "Южен поток", който не срещна подкрепа от страна на Еврокомисията. Брюксел е готов да застане зад изграждането на хъба, ако синьото гориво за него идва поне от три алтернативни източника. Очаква на срещата във Варна да бъдат обсъдени четири алтернативни варианта за изграждането на газовия разпределителен център, които все още не са представяни официално. Дори и при най-евтиния от тях изграждането на хъба ще погълне над 2 милиарда лева. На срещата участието на свои представители са заявили от британската "Бритиш Петролуим", германската RWE, австрийската OMV, азербайджанската държавна компания SOCAR, както и американската Cheniere Energy. На обсъжданията ще присъстват представители на Европейската комисия, енергийният министър Теменужка Петкова, а покана е изпратена и на премиера Бойко Борисов.

Преглед на печата - 4 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330253

„24 часа”: Метрото в София като изкуство “София се оказа скрит диамант. Паркове навсякъде. Широки булеварди. Страхотна храна. Приятелски настроени хора и малко туристи. И най-доброто от всичко - транспортната мрежа от трамваи, автобуси и метро е “просто невероятна”.

Слънчево и топло днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5744449

Слънчево и топло днесДнес ще бъде предимно слънчево. Главно след обяд ще има временни увеличения на облачността, но без валеж. В Югоизточна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 27° и 32°, в София около 27°. Това съобщиха за „Фокус”  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия

Мъри се измъчи срещу италианец, но си осигури сблъсък с Димитров

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/04/2822124_muri_se_izmuchi_sreshtu_italianec_no_si_osiguri/?ref=rss


Световният №2 Анди Мъри изигра труден мач срещу италианеца Паоло Лоренци, но все пак класата му го изведе до осминафиналите на US Open, където ще срещне Григор Димитров.

40-ият в световната ранглиста Лоренци сервираше за успех в първия сет и спечели втория, но постепенно шотландският му съперник намери ритъма си и спечели със 7:6 (4), 5:7, 6:2, 6:3 след 3.20 часа игра.

Шотландецът завърши с цели с 63 непредизвикани грешки срещу 42 на съперника си, но ги компенсира с 60...

Словенецът Александър Чеферин иска да бъде Робин Худ на УЕФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/04/2821829_slovenecut_aleksandur_cheferin_iska_da_bude_robin_hud/?ref=rss


Aleksander Čeferin has the support of @DFB for his @UEFA presidential candidature. #Ceferinhttps://t.co/LNjZrvQ7X8 pic.twitter.com/1pCdI56sPl

— NZS - FA Slovenia (@nzs_si) September 2, 2016
Президентът на Словенската футболна федерация Александър Чеферин, който e един от тримата кандидати за президент на УЕФА, обяви, че иска да стане в Робин Худ на европейския футбол.

48-годишният адвокат вече получи мощна подкрепа от източноевропейски федерации, а в последните...

Видеокамери и в село Воденичане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603537

Въвеждат видеонаблюдение в село Воденичане. Причината са ромските посегателства на земеделска продукция. По думите на кмета на селото Милен Ангелов кражбите на ромите започват още рано напролет с косене на нивите, повсеместни са посегателствата в слънчогледите, царевицата, гроздето, орехите. Те са тези, които принудиха кооперациите да се откажат от зеленчукопроизводство. Трябва заедно да дадем отпор на тази тенденция!", категоричен е кметът. В Стралджа вече този метод е изпитани. Припомняме, че в Стралджа стартира общинска охрана, която разпо...

MEP Iliana Yotova to join competition for vice president nomination of BSP party

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271751_MEP+Iliana+Yotova+to+join+competition+for+vice+president+nomination+of+BSP+party

 “If the National Council of the Bulgarian Socialist Party (BSP) and its leadership support my nomination, I will run for vice president at the forthcoming presidential elections.”
This is what Iliana Yotova, MEP and member of the BSP, announced speaking for Radio FOCUS.
The BSP already announced its president candidate in the person of General Rumen Radev.
Ms Yotova commented further that she received biggest number of nominations during the inter-party poll and thus she was ready to join the competition.

4 знака, че сте по-умен от средното

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/4-znaka-che-ste-po-umen-ot-srednoto-6058206

Хората с висока интелигентност са по-склонни да изпитват притеснение, напрегнатост и нервност

Bulgaria’s PM: The only thing the main opposition parties are offering us at the moment is a lack of applications from the parties themselves

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271750_Bulgaria%E2%80%99s+PM%3A+The+only+thing+the+main+opposition+parties+are+offering+us+at+the+moment+is+a+lack+of+applications+from+the+parties+themselves

 The only thing the main opposition parties are offering us at the moment is a lack of applications from the parties themselves. That was said by Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borisov, Radio "Focus" – Varna reported. 
„Consider how low should one party fall, if it had to search for a hardworking, honest person outside of its ranks. Anyone from the party that would come out and say here's our face” and to is not hiding behind the initiative committees. Who stands behind him? Who bears the political responsibility? It’s so convenient to be able to tell that you’ve not lost the election, that a committee was supporting someone”, Borisov told. “
Virtually anyone can take out a general, admiral, an airline pilot. For me to ride one with two hundred passengers is much more responsible tha to ride alone on a fighter jet. At least you would’ve shown some care for the passengers. The millitary pilots could pilot, but if he sees that he cannot do it he will catapult. Military pilot makes an airplane and see if that can not drive - catapult. We have seen such cases, the machine crashes, and then the state pays. That's what we have against us as a major opponent. I would not comment on his personal qualities," said Boyko Borisov. According to him, the elections are a competition of the political parties, just so they can receive subsidies from the state.
Boyko Borisov stressed that the presidential couple from the CEDB party will be brought from the people who have started, have evolved and have a successful career within the political party.
"Looking for singers, actors, military personel is verry irresponsible," he added,

Лидерите на страните от Г-20 ще обсъдят проблемите на световната икономика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603549

Лидерите на страните от Групата на 20-те ще обсъдят проблеми на световната икономика и ще разгледат мерки за осигуряване на устойчив глобален растеж на започващата днес 11-а среща на високо равнище в източния китайски град Ханчжоу, административен център на провинция Чжъцзян. Осем години след световната финансова криза глобалната икономика и търговия така и не показаха явни признаци на възстановяване на предишните темпове на растеж. Именно по тази причина Китай в качеството си на организатор на форума е поставил на първо място в дневния ред коо...

Най-новият зам.-кмет на София иска администрацията да работи със страст

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5743088

Най-новият  зам.-кмет на  София иска  администрацията  да работи  със страстРалица Стоянова избира общината пред кантората заради творчеството в създаването на ред и правила Ралица Стоянова работи от 12 години в Столичната община. Започва като юрисконсулт към Столичния общински съвет, после 7 години е главен секретар на общината, а от месец вече е зам.-кмет и отговаря за законността, координацията и контрола на София.

Пропукването на ЕС – да не знаеш кой началник да слушаш

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/76798/Propukvaneto-na-ES-da-ne-znaesh-koi-nachalnik-da-slushash

/Поглед.инфо/ Ще открият ли Франсоа Оланд и Алексис Ципрас Южен фронт срещу лидерството на Германия след срещата в Атина?

Земеделският министър ще открие първото изложение „Подкрепяме българското“ във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603540

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Варна Иван Портних ще открият първото изложение от кампанията „Подкрепяме българското". Инициативата на Министерството е в подкрепа на българските производители в цялата страна и ще се проведе в областните центрове. Местните производители ще имат възможност да представят своята продукция, която да стане достояние до по-широк кръг потребители. Официалното откриване на кампанията ще бъде от 12:00 часа на входа на Морската градина. От 13:00 часа във Фестивалния и конгресен център ми...

Синоптик от БАН с добра новина!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271749_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%90%D0%9D+%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%21

 Днес ще бъде предимно слънчево. Главно след обяд ще има временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб, в Югоизточна България - до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 27° и 32°, в София около 27°. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМ БАН Анна Дякова.
Атмосферното ще бъде близко до средното за септември и през деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа до умерен североизточен вятър, който след обяд ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 13°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Около и след обяд ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха 25°-27°, температурата на морската вода е около 24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Тази студентка просто заспа. Вижте какво стана с нея в интернет

http://www.vesti.bg/tazi-studentka-prosto-zaspa.-vizhte-kakvo-stana-s-neia-v-internet-6058165

Когато момичето е заспало от умора на фотьойл в читалнята на университета ѝ, надали е очаквало да бъде заснето и после различни потребители в интернет да я вкарат в интересни сюжетни линии с "Фотошоп"

Дойче Веле: Защо и през лятото в България се хранят с вносна "пластмаса"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271748_%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B5%3A+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+

 Над 130 000 сезонни работници от България всяка година участват в брането на плодове и зеленчуци в почти всички държави-членки на Европейския съюз. В същото време българското земеделие изпитва остра нужда от близо 70 000 работници и специалисти. Макар и определяни от Министерството на земеделието като „приоритетни“, градинарството и овощарството в България от години са в упадък. Почти целогодишно щандовете за плодове и зеленчуци в страната се пълнят с вносна продукция – при това от „слънчеви” държави като Полша или Холандия. Защо българското земеделие не може да задоволява поне през лятото част от потребителското търсене на домати, чушки, ябълки, пъпеши и други основни плодове и зеленчуци?
Защо са толкова евтини вносните домати?

Председателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов е категоричен, че пропадането на българското производство на плодове и зеленчуци бележи трайна тенденция, установила се преди влизането на страната в Европейския съюз. „Тогава контрабандата на пресни продукти от съседните страни нанесе голям удар на българското земеделие. На борсите за препродажба на задгранични храни и сега всеки може да докара необявена и неосчетоводена продукция и да направи дъмпинг на истинските производители.

Установилите се в България големи търговски вериги все пак имат алтернативни източници на доставки, които дават шанс и на българските градинари. Защо обаче и през лятото магазините на „Била“, „Кауфланд“ или „Лидъл“ са наводнени с турски, гръцки, испански и особено с полски домати? „Полша беше страната, която най-упорито отстояваше интересите си в земеделието по време на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. За разлика от България, тя успя да извоюва за своите фермери много аграрни субсидии от Брюксел, например за плодове и зеленчуци, произвеждани за консервната промишленост.

„Полските оранжерии изнасят за България именно „домати за преработка“, които им носят субсидиите, необходими за покриването на скъпите производствени и транспортни разходи. Полските домати пристигат в България на цена от 80 стотинки за килограм, а само транспортните разходи за доставката на този килограм възлизат на 44 стотинки. Цялата печалба на производителите се покрива от европейските субсидии и от помощите, които Варшава получава от ЕС заради наложените от Русия санкции за внос на полски храни“, казва Трифонов. Българският потребител обаче не трябва да забравя, че караните от хиляди километри „пресни“ плодове и зеленчуци са обработват с фунгициди (пестициди срещу гъбични заболявания по растенията – б.ред.) и други опасни за здравето химикали. Тези продукти не се развалят с дни дори и да не се съхраняват в хладилник.

Сбърканите български приоритети

Крупният производител на зеленчуци в Плевенска област Валери Велев подозира, че за стимулиране на зреенето на внасяната оранжерийна продукция се използват и химически стимулатори. Той е доволен, че през последните години европейските субсидии за зеленчукопроизводителите са нараснали от 50 на 230 лева на декар. Но заради могъщите лобита на големите играчи в производството на зърно, млечни продукти и тютюн, градинарството и овощарството са едва четвърти подред приоритет за земеделието на страната. Абсурдно е, че националното субсидиране на тютюнопроизводството, което по понятни причини вече не се подпомага от Европейския съюз, надхвърля близо 50 пъти /!/ дотациите за градинарите и овощарите. Политически обаче феноменът е напълно обясним с електоралната подкрепа от етнически смесените райони.
Според Велев, разпределението на европейските средства за българските земеделци също не се подчинява на пазарната логика и потребителското търсене. „Така например, за да бъдат „усвоени“ европейските субсидии за градинарите, заявките за отглеждане на тикви и дини тази година са нараснали с 400%. Производствените и трудовите разходи за един декар качествени червени чушки възлизат на 2000 лева, докато за декар дини или тикви той е 200 лева. А субсидиите и в двата случая са едни и същи. Това кара недобросъвестни предприемачи да отглеждат как да е печелившите култури, за да вземат субсидията, без да ги е грижа за реализацията на крайната продукция, ако изобщо има такава. Несъмнено една от причините за упадъка на градинарството е липсата на дългосрочни стратегии и цели сред управляващите, както и сред немалка част от производителите“, обобщава Велев.

Кадрите са най-острият проблем

И Велев, и шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов не крият голямата си тревога от обезлюдяването на селата и рязкото намаляване на работната ръка в най-трудоемките отрасли на растениевъдството. Професионалните училища за селскостопански кадри са почти на изчезване и випуските им намаляват драстично от година на година. Техните възпитаници се обучават на допотопна техника и изучават остарели методи в земеделието.
Берачи за овощарството и градинарството се набират все по-трудно, кандидати за нея са единствено хора от малцинствата. Агрономи и механизатори почти не са останали. „Доплака ми се като прочетох за жертвите на катастрофа с микробус, превозващ български берачки на плодове в Португалия. Оказа се, че жените от Смолянско продавали труда си за 12 евро надница. Аз плащам до 1 лев за килограм набрани череши и най-добрите ми берачи правят по 80 лева надница“, посочва Трифонов.

Колегата му Велев се бои и от слабите, но и от силните години в бранша. „Ако тази година нямаше суша и имахме добра реколта, моите чушки щяха да останат необрани на полето. Едва смогваме да съберем 170 берачи от 6 села“, оплаква се Велев. Националният съюз на градинарите настоява България да се въведе така наречената „търговия на кратките дистанции“, каквато практика има в редица други страни. Това означава, че 51% от продаваните в търговската мрежа плодове и зеленчуци трябва да бъдат произвеждани в радиус от 200 километра и да носят знак за прясна продукция, събрана най-много до 2 денонощия преди да бъде изложена за продан. „Много е важно и това България да намали ДДС за свежите храни. Именно измамите с този данък движат огромния сив сектор и контрабандата в производството и вноса на плодове и зеленчуци, които обхващат 85% от оборотите в бранша“, заключава Слави Трифонов.

Политическа игра на газови тръби

http://svetoven.pogled.info/news/76797/Politicheska-igra-na-gazovi-trabi

/Поглед.инфо/ Независимо от демонстрираните от страна на Русия и Турция добри намерения, отношенията между тях едва ли ще се върнат към състоянието си през есента на 2015 г., когато интересите на Москва и Анкара директно се сблъскаха в Сирия.

Бъчварова е на посещение в Австрия заради мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=330249

Вътрешната министърка Румяна Бъчварова се срещна с австрийския си колега Волфганг Соботка. Срещата беше по покана на Соботка. Обсъдени са нелегалната миграция и каналджийството и намирането на общи решения. По време на визитата Румяна Бъчварова участва в работнa среща между България, Австрия и заместник-директора на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС "Фронтекс" Бернд Кьорнер.

Отбелязвят 100 години от Тутраканската епопея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603548

С  Национален събор-възпоменание и с участието на вицепрезидента Маргарита Попова, днес на  Мемориален  комплекс “Военна гробница- 1916” край Тутракан ще бъде  отбелязана 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. Честването ще започне с тържествена литургия и водосвет в параклис "Св. Георги Победоносец". Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България  ще бъде отслужена  от Русенския митрополит Наум.

Ще успее ли Forest City – еко проект за милиарди долари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271747_%D0%A9%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+Forest+City+%E2%80%93+%D0%B5%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%BE

 Искате ли да притежавате част от изкуствен остров само на час от Сингапур? Е, малайзийският проект Forest City предлага точно това. Той ще бъде реализиран едва през 2035 г. и представлява четири изкуствени острова от страната на протока Джохор. Желаещите да имат имот тук трябва да платят около 200 000 долара за жилище с две спални и 1.6 млн. долара за вила.

1

Forest City е джойнт венчър между листнатата в Хонконг компания Country Garden и фирма, част от която е собственост на султана на Джохор. Според Чуа Янаг Лианг, ръководител проучвания за Югоизточна Азия в инвестиционната компания Jones Lang Lasalle, това е един от най-интересните проекти в тази част на света. Той ще бъде разположен на площ 3 425 акра и ще включва много луксозни екстри. Проектът се оценява на 42 милиарда долара и предизвиква дебати не само заради мащаба си, но и заради вредното въздействие, което може да окаже върху морския живот.

Цялата статия и снимки от Тук

Делегация от Генерал Тошево ще се включи в тържествата в Тутракан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603519

На 4 септември делегация от община Генерал Тошево, водена от зам.кмета Георги Георгиев, ще участва в честванията по случай 100-та годишнина от Тутраканската епопея за освобождението на Южна Добруджа от румънска зависимост, която ще се проведе в Мемориал „Военна гробница – 1916” край дунавския град. Денят на Съединението – 6 септември, ще бъде отбелязан с редица събития в община Генерал Тошево. В с. Пчеларово ще се проведе 13-ия традиционен фолклорен събор. Проявата съпровожда празника на селото, който се провежда в същия ден и е част от ...

ДА ПРИПОМНИМ!: „БОЙКО ДОРИ ГО БЕШЕ СТРАХ ДА ИЗЛЕЗЕ НА СПАРИНГ. ВИКАХА МУ „ПРАНИТЕ ГАЩИ“ И „БОРСУКА“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271746_%D0%94%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%9F%D0%9E%D0%9C%D0%9D%D0%98%D0%9C%21%3A+%E2%80%9E%D0%91%D0%9E%D0%99%D0%9A%D0%9E+%D0%94%D0%9E%D0%A0%D0%98+%D0%93%D0%9E+%D0%91%D0%95%D0%A8%D0%95+%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%90%D0%A5+%

 Ще ви дам прост пример. Годината е 1984-та. Ние сме поканени от основателя на стила киокушин във Варна на състезание по правилата на киокушин. Предизвика ни на състезание Коце Божилов, който е доайенът на карате-киокушин в България, един много уважаван от мен боец. Отидохме 10-15 състезатели, между които и Бойко Борисов. При една от първите срещи на мой състезател Денислав Скорчев, един от състезателите на Божилов го удря лошо и му чупи челюстта. След две срещи трябваше да играе Бойко Борисов. И тогава Бойко идва при мен и почва да кърши ръце тука аз… още мога ли да не играя, вдруги ден съм на дежурство в пожарната, ако нещо се случи И аз го питам: Абе, пич, страх ли те е, какво? Ми аз предпочитам, такова Страх ли те е, бе? Щом те е страх, тая вечер взимай влака и заминавай за София. И го върнах. Всички останали, даже имаше жени, се биха, играха. А той нямаше доблестта дори да излезе на татамито, да играе и на втората секунда да падне, уж се подхлъзнал. Него дори го беше страх да излезе на спаринг. Аз имам чувството, че самият мирис на адреналин го плаши. Много често чета по медиите той е митичен герой, много добър каратист При нас той имаше два прякора, които го характеризират отлично. Единият му беше измислен от Пламен и Данчо от Търново, които тъй като си биеха Бойко редовно, го бяха нарекли Праните гащи.

 
валерий найденовВторият прякор, който аз съм чул за него, е Борсука, понеже все странеше от хората. Той е един такъв, все се цупеше. Това определя донякъде субекта Бойко. Аз дори не мога да кажа, че е бил изявен таекуондист той никога не е имал един медал, една купа по простата причина, че той никога в живота си не се е състезавал. След като излезе от тае-куондото през 1985 г., него го направиха треньор по карате в пожарната някъде 1986-87 г. Сетне национален треньор по карате на МВР.
 
 
Източник  http://afera.bg/

Жена загина при челен сблъсък с румънски автобус край Симитли

http://offnews.bg/news/n_1/n_635478.html

Жена загина при тежка катастрофа край Симитли снощи, съобщиха от полицията. Около 21,16 часа на път Е-79 след Симитли в посока Кресна е станало пътнотранспортно произшествие, при което лек автомобил BMW се е блъснал челно в румънски автобус. На място е починала водачката на лекия автомобил. Няма данни за пострадали от пътниците в автобуса. Движението за леки автомобили се пренасочва през обходен маршрут на пътен възел Брежани - с.Черниче – гр.Симитли – гр.Благоевград в посока гр.София и по обратния маршрут за движещите се в посока гр. Петрич. Товарните автомобили изчакват на място. Кресненското дефиле е един от най-опасните пътни участъци у нас. Последната идея на регионалното министерство за решаване на проблема е сегашният път да стане еднопосочен между Кресна и Симитли, а за обратната посока да се изгради ново трасе, изнесено на изток.

Въпреки спада на бежанския поток, центровете "Миграция" остават препълнени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/04/2821594_vupreki_spada_na_bejanskiia_potok_centrovete_migraciia/?ref=rss


За втора поредна седмица МВР отчита спад на бежанския поток. Въпреки това се повишава запълването на центровете на Държавната агенция за бежанци (ДАБ), а тези на дирекция "Миграция" към вътрешното министерство се препълват.

През последната седмица са задържани 645 чужденци без регистрация. За сравнение предишните две седмици броят им е съответно 650 и 816. Успоредно с това обаче настанените в центровете на ДАБ са 4 061, което е запълване от 79 % от капацитета им. В началото на тази...

Евтини кредити. Може ли още и докога?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271745_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8.+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%3F++

 За първите седем месеца на 2016 г. домакинствата в страната са платили 806.95 млн. лв. лихви по изтеглените от търговските банки кредити. Най-голяма част от тях са по потребителските и жилищните ипотечни заеми – съответно 287 и 456 млн. лв. Или иначе казано, населението е платило (или дължи) по 3.65 млн. лв. лихви дневно за кредитите си. Макар че сумата е внушителна, тя е доста под тази, платена за предходните години. През юли 2015 г. домакинствата са плащали по средно 4.1 млн. лв. на ден на банките, а година по-рано – по 4.376 млн. лв. Сумите са още по-високи за 2013 и 2012 г., когато изчисленията на Profit.bg показват лихви от съответно 4.54 млн. лв. и 4.7 млн. лв. Границата от 5 млн. лв. лихви дневно пък за последно е отчетена през 2011 г. И така – само за 5 години сумите, които домакинствата плащат на банките по изтеглените заеми, намаляват с близо 30%. Възможно ли е този спад да продължи и в идните месеци и години? На фона на ниските лихви по депозитите, съвсем нормално е да очакваме и нови, по-ниски лихви по кредитите. В последните месеци и години лихвите по депозитите намаляват с по-бърз темп от тези по кредитите ни, от което печелят банките и в по-малка степен самите потребители. И ако лихвите по ипотечните кредити вече твърдо са за под 5%, то очакванията на специалистите са да станем свидетели и на нива от около и дори под 4%. Нивата по всяка вероятност ще се запазят и догодина, смятат пазарните наблюдатели. Готови ли сте за по-ниски лихви? Е, може би наистина е време за апартамент, както твърдят едни от най-големите имотни агенции в страната. 

 

Путин и Ердоган общуват по-приятелски отколкото преди месец

http://svetoven.pogled.info/news/76795/Putin-i-Erdogan-obshtuvat-po-priyatelski-otkolkoto-predi-mesets

/Поглед.инфо/ На срещата между Владимир Путин и Реджеп Ердоган руският президент изразил задоволство, че първият чартър с руски туристи е бил посрещнат топло в Турция.

3 000 българи и чужденци посетиха Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО “Етър” на 3 септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603547

Близо 3 000 посетители бяха регистрирани през втория ден от ХІV Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО "Етър". Около 200 от тях са чуждестранни туристи. Интересът към събитието е голям. Провокация за публиката са старите традиции, липсата на кич и имената на големите майстори. Провокация, очевидно е и майстор като Стефан Цанев, който умее да изработи истински произведения на изкуството. Майсторът, обаче, може и да се пазари, а ако се налага да смъкне от цената, за да привлече купувачите. Габровец е все пак и търговията е в сърцето ...

Хип-хоп разтърсва Младежкия хълм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603534

В третата вечер на разтърсваща музика в подножието на Младежкия хълм в Пловдив ще се проведат "БИТКИ ПОД ТЕПЕТО"

Най-важното от Варна във вчерашния - 3 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330246

Намалява броят на болните от чревни инфекции във Варна Броят на болните от чревни инфекции във Варна намалява. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за Moreto.net. Бойко Борисов във Варна: Правилното решение е дължимата сума за АЕЦ „Белене” да се плати веднага Правилното решение е дължимата сума за АЕЦ „Белене” да се плати веднага.

На 6 септември 1885 г. е извършена една нечувана дързост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271744_%D0%9D%D0%B0+6+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+1885+%D0%B3.+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0

 Наближава историческата дата, символ на българското достойнство. На 6 септември 1885 г. е извършена една нечувана дързост и една поправка на част от несправедливостите, нанесени на Берлинския конгрес. В ранното утро на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението между България и провинцията с особен статут, назована Източна Румелия. По всички правила на тогавашното международно право това е нечувано предизвикателство към международната система, към устройството на Балканите, под което стоят подписите на всички Велики сили. Това е осъществено с храброст, с умереност и с перспектива. Тогава никой не е очаквал, че това е последната крачка на българското обединение, а само началото.

 

Възниква въпросът защо с такава поразителна лекота е осъществено Съединението. Наред с всички останали фактори и причини трябва да изтъкнем, че Източна Румелия беше побългарена по естествен начин - с културно превъзходство; с нормален парламентарен ритъм; с това, че институциите на областта по естествен начин са доминирани от българи; с това, че българският език става официален, без да е обявено това; че измисленото понятие румелиоти е отхвърлено по един най-благороден начин. Разбира се, не трябва да забравяме, че в Източна Румелия не живее само 100 процента българско население - българите преобладават, но не са единственият етнически масив. Въпреки това Източна Румелия рухва, княжеската армия влиза в Пловдив, уволнен е главният управител на областта и това носи всички елементи на една мирна революция. Дори турското население, което живее в тази област, не проявява никакви конфликтни реакции по простата причина, че на него му е по-приятно да живее в тази област, отколкото в Османската империя. Това свидетелства, че културното и просветното превъзходство може да играе ролята на политическа и национална обединителна програма.

Ето как нашата мания, че не ни обичат, че към нас има някаква особена злоба от страна на останалия свят, се опровергава. Даже руският император, който вече ненавижда Александър Батенберг, произнася знаменитата фраза: "О разъединении и речи быть не может". И така започва една епопея, която свършва при Сливница и Гургулят, а през юни 1886 г., въпреки протеста на всички Велики сили, в София заседават и княжеските, и източнорумелийските депутати. Това свършва окончателно чак през 1908 г., когато на 22 септември България окончателно, органически и териториално, е осъществена като единна държава.

Трябва да напомним, че когато сърбите наближават София, дипломатическите агенти в столицата съветват градът да се предаде, за да се избегне кръвопролитието. Обаче българският тогавашен политически и военен елит отказва да приеме този съвет и така се стига до голямата битка и голямата победа на Българската армия. Разбира се, знаем непопулярния жест на руските инструктори да не участват и да напуснат Българската армия, но все пак героите в тази война не са учили нито в "Уест Пойнт", нито в "Екол милитер" - военното училище в Париж, а са възпитаници на руската военна школа. Някои от тях са воювали преди това в редовете на Руската армия.

Русия не е била против, тя просто не подкрепя това Съединение, но целият руски печат ликува. Дори има заглавия в "Московские ведомости" - "Рухна берлинският трактат". По-късно, когато Англия внезапно променя позицията си - от нея се очаква да подкрепи статуквото, защото тя е главният инициатор за създаването на Източна Румелия отделно от България, Русия оттегля подкрепата си за Съединението и се започват едни истории с финансовите дългове не само на княжеството, но и на Източна Румелия, които Русия накрая поема. Но така или иначе Съединението става реален факт най-вече по българска инициатива, при това - с огромни рискове. Основният фактор обаче, когато говорим за отношението на Русия към този акт, е това, че лекотата, с която бе осъществено Съединението, се дължи и на обстоятелството, че в Източна Румелия няма турски гарнизони. Нещо, което не беше така в Македония и затова там нещата не се оказаха толкова лесни, колкото в Пловдив. Излишно е да споменавам чия заслуга е, че в Източна Румелия няма турски гарнизони. А и когато Варна остава в пределите на княжеството, Източна Румелия вече не е толкова значима за Османската империя, че да предизвика нова криза и ново стълкновение.

Тази никога незабравена история на нашето Съединение може да бъде съпоставена със съвременното ни поведение, когато се люшкаме от една крайност в друга - от често пъти медийна враждебност към Турция, понякога дори и битова, и от друга страна е тази неустановеност на нашите отношения, когато си позволяваме да говорим от името на Европейския съюз, без някой да ни е упълномощил за това. А паралелно обявяваме всичките си непопулярни решения като задължение към същия този съюз.

Дума

САЩ и Русия са близо споразумение за Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/76794/SASHT-i-Rusiya-sa-blizo-sporazumenie-za-Siriya

/Поглед.инфо/ САЩ и Русия са близо до договорености за пълномащабно военно и разузнавателно сътрудничество в борбата срещу тероризма в Сирия, съобщи телевизия Си-би-ес.

Двама намушкани с нож след свада в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/dvama-namushkani-s-noj-sled-svada-v-blagoevgrad-news_560916.html

Клане с ножове имаше тази нощ в Благоевград, двама младежи са с плитки прободни и порезни рани след скандал в квартал „Струмско”, предаде БГНЕС. Към полунощ двама младежи, на 25 и 21 години са отишли в дома на 27-годишния С.Д. на ул. „Яне Сандански”, с когото имали неуредени финансови взаимоотношения. След като не се разбрали как да се издължат, станало сбиване, нападнатият в дома му извадил нож и започнал да мушка двамата. Единият е с четири рани-в бедрото, ръката и по

35 са убити при катастрофа на автобус в резервоар за гориво

https://www.actualno.com/asia/35-sa-ubiti-pri-katastrofa-na-avtobus-v-rezervoar-za-gorivo-news_560918.html

Най-малко 35 души бяха убити в неделя, когато пътнически автобус се удари в резервоар за гориво при челен сблъсък в южната афганистанска провинция Забул, съобщи служебно лице, предава AFP. „Пътническият автобус е бил на път от Кандахар към Кабул, когато се е сблъскал с резервоара за гориво. В резултат на инцидента 35 души са убити, а над 20 други са ранени“, заяви губернаторът на Забул Бишмила Афганмал, пише още "Фокус". Междувременно стана ясно, че при експлозия в истанбулския ква

Доналд Туск: Бежанските центрове в Европа са пред препълване

https://www.actualno.com/europe/donald-tusk-bejanskite-centrove-v-evropa-sa-pred-prepylvane-news_560925.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди днес, че капацитетът за прием на бежанци в Европа е близо до изчерпване. Той призова останалите страни от Г-20 да поемат своята част от отговорността, предава AFP. Възможностите на Европа да приема нови вълни бежанци, без да се забравят нелегалните мигранти, са на изчерпване, заяви Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Ханчжоу, където двамата са за срещата на върха на Г-20, пише БГНЕС. Тр

Стрелба на улица в американски град

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/76793/Strelba-na-ulitsa-v-amerikanski-grad

/Поглед.инфо/ Жена две деца бяха ранени при стрелба в американския град Балтимър, съобщи полицията на града.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване