България е в плановете на Кипър за транзит на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272398_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%

Изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис и интерконекторната връзка Гърция - България са сред приоритетните проекти от общ инвестиционен интерес на България и Кипър. Това стана ясно след срещата в Никозия на българския енергиен министър Теменужка Петкова с кипърския й колега Георгиос Лакотрипис, съобщава БНР. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете страни в енергийната сфера и възможностите за доставка на кипърски природен газ до България. В кипърската столица се проведе и първото заседание на смесената българо-кипърска работна група в областта на енергетиката.
 
„Нашият основен приоритет в енергетиката е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Ние разглеждаме сериозно всяка възможност, която води до това”. Така министър Теменужка Петкова коментира в отговор на въпрос за интереса и възможното участие на България в проекта за транзитиране на природен газ от Израел през Кипър до Европа, по който Кипър работи.
 
След срещата Георгиос Лакотрипис заяви, че България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на този единен коридор за доставка на синьо гориво от Средиземноморския басейн към Европа. Двамата министри бяха единодушни, че чрез диверсификацията на източниците и маршрутите за природен газ ще се постигне енергийна сигурност и гъвкавост на доставките за Европа.
 
Министър Петкова запозна кипърския си колега с напредъка по проекта за изграждане на интерконенкторната връзка между България и Гърция, както и с намерението на българската държава да участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.
 
„Тези два проекта са изключително важни за нас и не само за България, а и за целия регион на Югоизточна Европа”, подчерта тя.
 
Българският министър представи на Лакотрипис и концепцията за изграждане на газово-разпределителен център на територията на България и възможността кипърският природен газ да е една от опциите за захранването му.
 
„Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или чрез интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Добре запознати сме с плановете на България да се превърне в газоразпределителен център”, посочи от своя страна Георгиос Лакотрипис.
 
Създаването на съвместна българо-кипърска експертна група по енергийните въпроси е много добър механизъм за осъществяване на подписания през февруари тази година меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, каза министър Петкова. Тя изрази надежда, че в своята работа, която започна днес с първото заседание, групата ще обсъди техническите възможности за тези и други проекти.
 
За износ на газ Кипър разчита като начало на единственото си открито засега находище “Афродита” в изключителната му икономическа зона в Средиземно море, чиито залежи са около 140 млрд. куб. метра. Добивът от него се очаква да започне не по-рано от 2020 година, а износът на газ - през 2021 година. В началото на 2017 година в офшорната зона на Кипър ще започнат нови сондажни проучвания.

Топлата вода - незаконният басейн на народа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608428

Варненци искат узаконяване, полицейска охрана и поставяне на осветление на Топлата вода. За това се настоява в отворено писмо до кмета, областния управител и правителството. Исканията са на група варненци, обединени в инициативен комитет. От там са се заели и със задачата да въведат елементарен ред на басейна, разположен край Офицерския плаж. Топлата вода е една от противоречивите атракции на крайбрежната алея. Басейнът на народа се намира на около 200 метра от най-луксозния варненски плаж. Ползва се целогодишно, основно от възрастни хора. Сани...

Леонардо ди Каприо иска $10,95 млн. за къща на плажа

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5780846

Леонардо ди Каприо иска
$10,95 млн. за къща на плажаЛеонардо ди Каприо (41 г.) обяви за продажба срещу 10,95 милиона долара двуетажна къща на брега на океана в Малибу, щата Калифорния. Носителят на „Оскар“ е неин собственик от 1998 година, когато я купува за едва 1,6 милиона долара, според мнозина с хонорара от филма „Титаник“. Къщата с жилищна площ 165 кв.

По три начина може да се провери коя е секцията за гласуване на изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2833023_po_tri_nachina_moje_da_se_proveri_koia_e_sekciiata_za/?ref=rss


Избирателите могат да проверят коя е секцията им за гласуване на предстоящите на 6 ноември избори по интернет, на безплатен телефон или чрез кратко текстово съобщение (есемес), съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Гражданите могат да проверят адреса и номера на избирателната си секция по три начина:

В интернет на сайта на главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Интернет страницата предоставя и...

Борис Джонсън ще се срещне със сирийски бежанци в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/77502/Boris-Dzhonsan-shte-se-sreshtne-sas-siriiski-bezhantsi-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Британският министър на външните работи Борис Джонсън ще се срещне със сирийски бежанци, настанени в лагери в южната турска провинция Газиантеп като част от двудневното си посещение в Турция, съобщи в. „Хюриет“.

60-годишен стреля на паркинг на супермаркет във Франция, двама са тежко ранени

http://www.mediapool.bg/60-godishen-strelya-na-parking-na-supermarket-vav-frantsiya-dvama-sa-tezhko-raneni-news254485.html

Мъж на възраст около 60 години откри огън и рани тежко двама души в понеделник по обяд на паркинга на супермаркет в община Пор-Марли в северния френски департамент Ивлин, на около 30 км западно от Париж, съобщи френската телевизия Бе Еф Ем. Жертвите са 57-годишна жена и 73-годишен мъж. И двамата са с опасност за живота. След стрелбата нападателят се барикадирал в апартамента си, който бил обкръжен от специалните части на полицията. Впоследствие той се предал на силите на реда. Прокуратурата заяви, че става дума за спор от частен характер и отхвърли хипотезата за терористична проява. Не са ясни мотивите на нападателя. Той е известен на полицията с минали прояви на умишлено насилие.

Възрастен мъж откри огън на паркинг на супермаркет във Франция

http://www.mediapool.bg/vazrasten-mazh-otkri-ogan-na-parking-na-supermarket-vav-frantsiya-news254485.html

Мъж на възраст около 60 години откри огън днес по обяд на паркинга на супермаркет в община Пор-Марли в северния френски департамент Ивлин, на около 30 км западно от Париж, съобщи френската телевизия Бе Еф Ем.    Говорителка на прокуратурата заяви, че стрелбата не е терористичен акт, съобщи Ройтерс.    Според Франс прес мъжът е на възраст над 70 години.   Двама души са тежко ранени и животът им е в опасност - мъж на около 60 години и жена на около 50 години. Те са закарани в близки болници.   Нападателят се е барикадирал в апартамента си в жилищен блок. Води се операция на специалните части на полицията RAID.   Не са ясни мотивите на нападателя. Той е известен на полицията с минали прояви на умишлено насилие.

Нов кошмар в САЩ! Тъмнокож с пищов откри стрелба в търговски център в Хюстън! Има пострадали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272397_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9%21+%D0%A2%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B6+%D1%81+%D0%BF%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D1%81

Най-малко седем човека са пострадали след стрелба в търговски център в американския град Хюстън. По данни на телевизионния канал ABC 13, нападателят е заснет от камери на местопрестъплението. Става въпрос за тъмнокож мъж, въоръжен с револвер. Стрелбата е започнала в 6.30 часа сутринта в супермаркет Randalls.Всички ранени са хоспитализирани. Към момента няма яснота за точния брой на пострадалите и степента на нараняванията им.

Александър Андреев, ЦИК: 11 партии са се регистрирали за президентските избори

http://www.cross.bg/registratziya-partii-taka-1520999.html

/КРОСС/ Александър Андреев, говорител на ЦИК, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Господин Андреев, приключи регистрацията на партиите и коалициите за президентските избори. Днес изтича срокът за инициативните комитети. Каква е обобщената картина към момента? Колко партии и коалиции са се регистрирали?  - Партиите, които са регистрирани, са 11. Бяха подали 12 партии, но една от тях получи отказ за регистрация поради нередовност на документите, както и пет коалиции. Все още тече срокът за инициативните комитети, който приключва в днешния ден в 17.00 часа.  Какъв е броят на инициативните комитети към момента?  - Инициативните комитети, които са подали заявление за регистрация в президентските избори, са девет.  След като премине този първи етап на регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети, ще започне и регистрацията на отделните кандидати, нали така? Докога ще продължи тя?  - Точно така. Ще започне регистрацията на кандидатите. Вече в ЦИК бяха подадени заявления за регистрация на кандидатски двойки от страна на един инициативен комитет и три партии. Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 4-ти октомври

Много важно и полезно! Ето кога ще бъде готово най-голямото летище в света!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272396_%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE%21+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B3%D0%BE

Строителството на третото летище в Истанбул се води с ускорени темпове, предава Anadolu Agency. След пускането си в експлоатация то ще се превърне в най-голямото в целия свят, заяви директорът на компанията изпълнител Юсуф Акчайоглу, пише "Фокус".По неговите думи, след завършването си летището ще може приема самолети на 250 авиокомпания от целия свят.

Той също съобщи, че летището се строи с ускорени темпове, като през лятото работата е провеждана на три смени.

По думите на Акчайоглу, първият етап на строителството ще бъде завършен предсрочно на 26 февруари 2018 г. За завършването на този основен етап са отделени 6 млрд. евро, от които вече са усвоени 2,4 млрд.

„Летището ще може да приема по 2 хил. самолета в денонощие“, заяви той.

Той заяви също, че най-трудоемките етапи на строителството вече са зад гърба, като са осъществени 30 % от планираните строителни работи.

Стрелба в търговски център в Хюстън, най-малко 7 са ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_636688.html

Най-малко 7 души са ранени при стрелба в търговски център в американския град Хюстън, Тексас, съобщиха световните медии.  Стрелецът е неутрализиран от полицията.  Точният брой на пострадалите все още се уточнява, не е ясно и колко са сериозно ранените.  Според местния телевизионен канал KTRK стрелецът е чернокож американец, а при нападението са ранените 8 души. За момента информацията не е официално потвърдена. 

Кремъл: Реториката на Великобритания и САЩ по Сирия е неприемлива

http://svetoven.pogled.info/news/77501/Kremal-Retorikata-na-Velikobritaniya-i-SASHT-po-Siriya-e-nepriemliva

/Поглед.инфо/ Реториката на Великобритания и САЩ по сирийския въпрос е неприемлива. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки резултатите от извънредния Съвет за сигурност на ООН.

Става опасно - скандалният Пепи Гърка от "Парк бар" дал показания срещу известен мафиотски бос!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272395_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE+-+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D0%93%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%22

Столичният играч Петър Цабалас - Пепи Гърка е дал показания в специалните служби срещу един от най-известните родни мафиотски босове, за да отърве собствената си кожа. Това разкриха пред БЛИЦ наши източници.Гърка явно не си е давал сметка, че натапяйки боса, пред когото иначе правел пируети ще се озове на прага на огромна бездна, от която няма как да скочи със златен парашут.

Мафиотът, който бе арестуван при мащабна полицейска операция за наркотрафик се шокирал, когато разбрал, че един от хората, които му се представят за приятели го е злепоставил пред органите на правосъдието.

Името на Пепи Гърка нашумя покрай дълговете, които натрупал към бившия финансов министър Стоян Александров - Малката секира и бизнес дамата Йовка Томова.

Двамата имали неблагоразумието да инвестират над 7 млн. евро в строежа на апетитна сграда на столичната улица "Оборище".

Гърка, обаче предпочел да налее отпуснатите му средства не в строежа на кооперацията, а в изграждане на хитовото заведение "Парк бар" на улица "Шипка" и в изграждане на собствената си къща.

Александров и Томова, обаче са решени на всичко, за да си върнат парите. Като прибавим и желанието за отмъщение на мафиотския бос, става ясно, че Гърка трябва да се вживее в ролята на Леонардо ди Каприо от филма "Хвани ме, ако можеш", за да оцелее.

Веднъж вече Гърка бе пребит като куче в собствения си локал пред очите на десетки клиенти.

Ще се спаси ли втори път? Развръзката предстои.

Ивайло КРАЧУНОВ

Отпадна глобата от 10 000 лева за фалшив сигнал на тел. 112

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608529

И Административният съд в Русе потвърди отпадането на санкция от 10 000 лева за подаване на невярна информация на тел. 112. Мъж от русенското село Семерджиево се бе оплакал по националния оператор, че е бил пребит от двама полицаи. Според свидетел на случката обаче, ставало дума за неверен сигнал. Русенският районен съд отмени наказателното постановление на шефа на Второ РУ в дунавския град, с което е била наложена санкцията. Решението бе обжалвано пред Русенски административен съд, но той потвърди отмяната. Случаят датира от 15 април 2015 г., ...

Стреляха по шофьор във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331942

46-годишен шофьор на тежкотоварен автомобил "Фиат" е бил прострелян на 23 септември от неизвестно лице, съобщиха от пресцентъра за Moreto.net. Инцидентът на ул. "Уилям Гладстон" във Варна около 3 часа сутринта.

Лавров: Американските военни не слушат Обама

http://svetoven.pogled.info/news/77500/Lavrov-Amerikanskite-voenni-ne-slushat-Obama

/Поглед.инфо/ Американските военни „не слушат“ своя главнокомандващ, президента Барак Обама. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, според когото Обама още по време на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Китай потвърди готовността си да взаимодейства с Москва по Сирия.

"Дойче веле": Два сценария каква ще е Германия през 2025 г. Единият е стряскащ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272394_%22%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%22%3A+%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%

Каква ще е Германия през 2025 година, когато ще си проличат дългосрочните последици от приема на стотици хиляди бежанци и мигранти? Експерти рисуват два възможни сценария: единият е оптимистичен, другият - стряскащ, пише Сабине Кинкарц за "Дойче веле".2015-а ще влезе в германската история най-вече като годината на бежанците. Годината, в която Ангела Меркел изрече паметното "Ще се справим" и отвори границите на страната си. Годината, в която Берлин позволи на стотици хиляди хора да влязат в Германия.

Една година по-късно делникът в страната си остава що-годе същият, но в политически план е налице рязка промяна. Стреснати от успехите на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", ХДС и ХСС се изпокараха, а все повече избиратели се обявяват твърдо против бежанската политика на коалиционното правителство. Няма и следа от толкова възхваляваната "култура на гостоприемството" - на преден план сега е настойчивото желание за ограничаване на бежанския поток. А под натиска от редиците на собствената ѝ партия Меркел се видя принудена да признае, че лозунгът ѝ "Ще се справим" вече се е изпразнил от съдържание.

Накъде се е запътила Германия? На този въпрос се опита да отговори форум, организиран от мозъчния тръст "Алфред Херхаузен". В рамките на конференцията, озаглавена "Германия 2025 - справихме ли се?", експерти от света на политиката и икономиката представиха своите виждания за бъдещето на Германия. И развиха два възможни сценария - един положителен и един отрицателен.


В положителния сценарий се казва, че след 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти.


Сценарий първи

Негативният сценарий звучи наистина стряскащо. Той рисува една страна, която с всички сили се опитва да се предпази от "ново преселение на народите". В този сценарий вътрешната сигурност е най-дискутираната тема. По-заможните германци вече са се оттеглили в предградията на градовете, където живеят в добре защитени вилни квартали. Добре защитени са и приемните лагери за бежанци и мигранти, които се намират отвъд градската периферия.

Според този сценарий, през 2025 година Германия е една разделена, разпокъсана страна, населявана от враждуващи помежду си групи: средната класа, която силно се страхува да не изгуби благосъстоянието си, елитът, който нехае за проблемите на мнозинството, и отчаяната, лишена от всякаква перспектива долна прослойка, разпадаща се на все повече изпълнени с омраза групировки.

В резултат от всичко това все повече добре образовани млади хора напускат икономически отслабената Германия. Прогонват ги страхът от екстремизъм, климатът на недоверие, силно регламентираният делник, конфликтите в градовете, чезнещото уважение в междучовешките отношения, повсеместната омраза.

Сценарий втори

А каква Германия рисува положителният сценарий? Според тази разработка, през 2025 година Германия е една уредена и пъстра страна. Многообразието е навсякъде - както по улиците, така и по високите етажи на обществения и политическия живот. Учители, журналисти, полицаи от турски или сирийски произход са нещо напълно нормално, а в предприятията мигранти заемат ръководни постове.

Но преди да настъпят тези спокойни времена, Германия трябва да премине през бурната 2017 година, която в този сценарий е определена като "катастрофална за демокрацията": самоубийствени атентати с десетки жертви, второ поколение на антиислямското движение "Пегида", горящи бежански приюти и парламентарни избори, след които дяснопопулистки партии влизат в Бундестага с над 15% от гласовете.

В сценария се казва, че именно след тази 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти. Следват многолюдни демонстрации за повече откритост, толерантност и солидарност, а германското правителство се обединява около една "разумна миграционна политика по канадски образец", се казва в положителния сценарий за близкото бъдеще на Германия.

Каква ще е Германия утре?

Кой от тези два сценария ще се сбъдне? Засега никой не може да даде еднозначен отговор на този въпрос. Но е ясно, че много ще зависи от това как ще се развива оттук нататък политическият дебат. А към момента той е белязан, за жалост, не толкова от конструктивни идеи за бъдещето, колкото от взаимни нападки.

Томас Бах призова за повече прозрачност в борбата с допинга

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/26/2833012_tomas_bah_prizova_za_poveche_prozrachnost_v_borbata_s/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че правителствата на отделните държави трябва да правят повече в борбата с допинга.

Бах за пореден път бе категоричен, че Световната антидопингова агенция (WADA) трябва да претърпи реформи и това трябва да стане с подкрепата на отделните страни - членки на МОК.

"Трябва правителствата да се ангажират с този проблем. Ако работим с тях, ще можем да направим WADA много по-ефективна", заяви Бах.
...

В НУ"Христо Ботев" отбеляаха Деня на европейските езици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608528

По повод 26 септември - денят на европейските езици, учениците от 3 и 4 клас при НУ „Христо Ботев" - град Плевен представиха изложба на тема „Заедно в Европа". Четвъртокласниците участваха във викторина на тема: „Geography quiz", а в часовете по английски език с преподавател Ралица Цветанова научиха интересни факти чрез предварително подготвена презентация. Те показаха своите познания за държавите в Европа, за България като част от Европейският съюз, използвайки географска карта. По инициатива на Съвета на Европа със седалище Страсбург, от 2001...

Договорки и мръсни трикове – надпреварата за генерален секретар на ООН отвътре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5780172

Договорки и мръсни трикове – надпреварата за генерален секретар на ООН отвътреХакнати имейли, лъжливи акаунти в “Туитър“, клеветнически твърдения и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за висшия дипломатически пост в международната общност – генерален секретар на ООН, пише вестник The Guardian, цитиран от "Фокус". Евентуалният победител ще се издигне до светски светец,

Олимпийска шампионка от Рио е гост на волейболен камп в Албена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608531

Олимпийската шампионка по плажен волейбол от Рио де Жанейро Кира Валкенхорст от Германия пристигна във ваканционно селище "Албена". Тя е специален гост на волейболния камп, който за втори път тази година beach-volleyball.de организира с партньорството на Schauinsland, съобщават от курорта. В септемврийския тренировъчен лагер участват близо 70 мъже и жени от Германия, Швейцария и Холандия. Те провеждат своите занимания на девет игрища на плажа в "Албена", в непосредствена близост до хотел "Калиакра". На изминалата олимпиада в Бразилия Кира Валке...

Внимание! Турски военен бие тревога: В страната ще има втори опит за преврат! Ето кои държави ще участват в метежа!!!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272393_%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%21+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0%3A+%D0%92+%D1%81%D1%8

Пенсионираният полковник Хасан Атилла Угур призова властите в Турция да бъдат готови за отпор на втория опит за преврат с участието на САЩ и Великобритания, който според неговите данни е планиран за ноември, предаде БГНЕС. Сведенията ми са категорични, предупреждавам, че поредният опит ще бъде много по-кървав от този през юли и е крайно време да излезем от опиянението си на победители, подчертава полковникът пред проправителствения в.“Йени шафак“ и обяснява плана в детайли. Угур е ръководител на екипа, разследвал кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, който е заточен на остров Имралъ, а полковникът е водил разпитите там в продължение на 8 месеца. 

„Никой няма правото да приеме, че гръбнакът на терористичните групировки като ФЕТО и ПКК е пречупен, че Америка повече няма да ни вреди и че мирът е настъпил в страната. Напротив, предстои огромен хаос в Югоизточна Турция, в провинциите Шемдинли, Юксекова или Къзълтепе, най-малко 15-20 души ще бъдат убити. Всички областни и общински центрове са посетени от служители в английското консулство. В западната част на Турция на 4-5 места ще има големи изненадващи взривове с мащабни поражения. Това ще бъде дело на кюрдските сепаратисти от ПКК или на бойците от "Ислямска държава". Целта е народът да се изсипе на улиците и да се провокират кървави безредици“, твърди полковникът. И ако досега в многото конспиративни теории режисурата на преврата от 15 юли се приписваше на проповедника в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, а прякото участие на групировката му ФЕТО, както и на САЩ, ЦРУ и ФБР, в анализа си полковник Угур прави връзка с планирани действия на Великобритания. Той твърди, че британски морски пехотинци, базирани в Кипър, ще навлязат в Турция под предлог за очакван хаос. 

Според сведенията му, през последните 2,5 месеца англичани контактуват и се договарят отблизо с всички общности в югоизточната част на страната и по-специално с тези в Хаккари, Ван, Чатак, Силопи и Мардин. Тези хора са земеделци и арендатори на земи, а изведнъж банковите им кредити в размер на милиарди се оказаха изплатени, Англия ги финансира и погаси дълговете им, каква работа има при тези общности британският консул, категоричен е Угур. Той се позовава на публикация във високотиражния „Дейли експрес“ отпреди 4-5 дни, в която се съобщава за предстоящ втори хаос в Турция. 

„Кралството има 10 000 морски пехотинци в базата си в Кипър, които са в готовност да навлязат в Турция, за да гарантират сигурността и живота на намиращите се там 50 000 британски граждани, както и да изградят зони за безопасност. Евакуацията на британците ще бъде извършена по въздушен път“, цитира публикацията полковникът. Той предупреждава, че това на практика е британски план за нахлуване в Турция и че паралелно с инвазията ще има убийства на предварително набелязани хора. И когато тези събития започнат, ще настане невероятен хаос и исканата от британците гражданска война ще бъде факт, твърди бившият военен. 

„Този план ще бъде приведен в действие заради провала от 15 юли, дадоха си сметка, че натиснаха копчето по-рано от необходимото. В условията на гражданската война Америка ще обяви, че има много свои граждани в Турция и също ще навлезе, ще се намеси под предлог, че сме поискали помощ. Британците са в готовност със същия аргумент. Тогава какво ще стане с Турция, Аллах да ни пази, няма да е ясно кой кого убива, братя и съседи ще се избиват взаимно. Това ще бъде отмъщението им за онова, което не успяха да направят преди 100 г., именно заради това в продължение на 40 г. си отглеждат ФЕТО и ПКК. Зад всичко това ще стоят съвместните действия на САЩ и Великобритания. Когато 8 месеца разпитвах Йоджалан, запомних думите му: „На този свят и до днес всичко планират англичаните, а американците го реализират“, коментира полковникът. Той смята, че няма основание да се вярва на внушенията на турските политици, които се хвалят с арестите и с борбата си срещу ФЕТО, и така само хвърлят прах в очите на хората. 

„Например в МИТ /националната разузнавателна агенция/ имаше ли изобщо някаква чистка? Никой не може да ме убеди, че 8-10 хиляди щатни служители не са разбрали предварително за организацията на позорния опит за преврат. Напротив, знаели са от самото начало, но защо не се помръднаха дори? ФЕТО успя да завземе всички институции и сектори в страната, а не проникна никак в МИТ? За да се осуетят сценариите, трябва незабавно да се изгради национална бюрокрация, в МИТ и в командването на турските въоръжени сили да се привлекат чисти и почтени специалисти“, допълва полковникът. Според него вторият опит за преврат ще бъде извършен съвместно от кюрдските сепаратисти от ПКК и терористичната организация на Гюлен ФЕТО с прякото участие на все още неизкоренените военни, полиция, администратори и ситуацията ще бъде много по-различна от вече познатата от 15 юли. 

Според анализа на пенсионирания полковник, ако Турция не се отърси от опиянението си на победител и не вземе превантивни мерки, кошмарът ще се случи най-късно през ноември.

Отново отлагане на делото срещу гецовския кмет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608525

Съдебният процес срещу кмета на Гецово следващия понеделник, повече от месец след като Пламен Пантилеев бе засечен да шофира с 2,07 промила алкохол в кръвта. На днешното заседание бяха разпитани три свидетелки – лекарката и двете медицински сестри от Спешно отделение, които са взели кръвната проба на нарушителя. Д-р Николинка Кулева, Айше Османова и Евгения Петкова подробно разказаха как е взета пробата. Те уточниха, че процедурата е за тези манипулации е спазена. Д-р Кулева обясни, че самият Пантилеев признал, че е пил бира, в документа, попъ...

Съдът отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев

http://www.mediapool.bg/sadat-otstrani-ot-dlazhnost-kmeta-na-perushtitsa-radi-minchev-news254484.html

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност в понеделник кмета на Перущица Ради Минчев. Той е обвинен за искане на 40 000 лева подкуп, за присвояване на 12 400 лева общински пари и за съзнателно използване на фалшиви документи по обществена поръчка.   Според магистратите, ако продължи да е кмет, той може да въздейства на служителите си, които са свидетели по досъдебното производство, а освен това може и да изнесе важни за разследването документи.   "Огромна част от свидетелите, всъщност, това са служители на общината, които в детайли са запознати с обществената поръчка, предмет на разследване, както и сключените други договори през 2013-2014 година, по които е обвинението за присвояване", пледира преди това наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова.   Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд, като заседанието бе насрочено за 4 октомври. Ради Минчев беше задържан заедно с още няколко негови колеги преди две седмици. Впоследствие беше пуснат под гаранция от 10 000 лева и се върна на работа.

Турски военен предупреди за възможен втори опит за преврат

http://svetoven.pogled.info/news/77499/Turski-voenen-predupredi-za-vazmozhen-vtori-opit-za-prevrat

/Поглед.инфо/ Пенсионираният полковник Хасан Атилла Угур призова властите в Турция да бъдат готови за отпор на втория опит за преврат с участието на САЩ и Великобритания, който според неговите данни е планиран за ноември.

Стрелба ехти в жк "Красна поляна"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272392_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B6%D0%BA+%22%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0%22%21

Престрелка е станала в центъра на София преди броени минути, сигнализира читател на БЛИЦ! Криминалната случка се е разиграла в столичния квартал "Красна поляна" на ъгъла на бул. "Възкресение" и бул. "Вардар".В близост до мястото на престрелката има заведение за бързо хранене от голямата верига "Aladin foods"

"Въоръжен мъж подгони друг с пистолет, стреля и крещи: "Легни по гръб"", заяви уплашен свидетел на инцидента.

От МВР заявиха, че все още нямат официално постъпил сигнал за стрелба в квартала, но е имало акция по задържането на автокрадец.

7 ранени при стрелба в търговски център в Хюстън, нападателят е застрелян (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780828

7 ранени при стрелба в търговски център в Хюстън, нападателят е застрелян (Видео)Мъж бе застрелян от полицаи в Хюстън след като откри огън в търговския център Petco и рани 7 души. Това съобщи abc. От местната пожарна потвърждават, че стрелбата в търговския център е започнала в 06:29 ч местно време. Всичко се е разиграло на паркинга на мола. От там бе допълнено, че ранените са били транспортирани до близките болници.

Страните извън еврото се събраха във Варшава

http://econ.bg/Новини/Страните-извън-еврото-се-събраха-във-Варшава_l.a_i.729456_at.1.html

Представители на страни от ЕС, които не влизат в еврозоната, се срещат днес във Варшава, за да обсъдят последиците от Брекзита.  Това съобщи...

7 ранени при стрелба в търговски център в Хюстън

http://www.cross.bg/hyustun-tzentur-dyshi-1520998.html

/КРОСС/ Мъж бе застрелян от полицаи в Хюстън след като откри огън в търговския център Petco и рани 7 души. Това съобщи abc. От местната пожарна потвърждават за abc, че стрелбата в търговския център е започнала в 06:29 ч местно време. Всичко се е разиграло на паркинга на мола. От там бе допълнено, че ранените са били транспортирани до близките болници. Говорителят на Управлението на извънредните ситуации Майкъл Валтер потвърди, че 6 души са настанени в болница. Властите в Хюстън помолиха гражданите да избягват района на инцидента. За момента не се дават повече подробности. Не се разкрива и самоличността на нападателя, както и кои са били неговите мишени.

Пенсионерите ни пътуват два пъти по-малко от европейските

http://www.moreto.net/novini.php?n=331941

Едва 10 на сто са пенсионерите сред туристите в България. Средният за ЕС дял на пенсионерите 20 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Две трети от почиващите в България пенсионери са българи, а 30 на сто са чужденци.

Отпадна глобата от 10 000 лева за фалшив сигнал на тел. 112

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780808

Отпадна глобата от 10 000 лева за фалшив сигнал на тел. 112И Административният съд в Русе потвърди отпадането на санкция от 10 000 лева за подаване на невярна информация на тел. 112. Мъж от русенското село Семерджиево се бе оплакал по националния оператор, че е бил пребит от двама полицаи. Според свидетел на случката обаче, ставало дума за неверен сигнал. Русенският Районният съд отмени наказателното

Освобождават общинските болници от плащане на дивиденти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608514

Общинските лечебни заведения във Варна да бъдат освободени от плащане на дивидент на печалбата си за миналата година. Това реши общинската комисия „Финанси и бюджет". Като довод за това решение бяха изтъкнати социалната политика на Общината и финансовото състояние на здравните заведения със 100 % общинско участие в капитала. В общинския бюджет за тази година са планирани приходи от дивиденти в размер на 600 000 лева, които следва да бъдат осигурени от общинските търговски дружества. „Пазари" е най-печелившата общинска фирма за 2015 г., с печалб...

Шест години затвор за сръбски гражданин пренасял хероин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608522

Подсъдимият сръбски гражданин Милислав Перович се призна за виновен и сключи споразумение с Окръжна прокуратура - Кюстендил за държане с цел разпространение, пренасяне и опит за пренасяне на високорисково наркотично вещество в особено големи размери (престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2 във вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4 от НК и по чл. 242, ал.4, пр.2, вр. с ал.2, предл. 1, във вр. с чл. 26 ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК).Вечерта на 22.02. срещу 23.02.2016 г. като пътник в автобус, пътуващ по редовна линия с маршрут Истанбул - Косово през Бъ...

ТВ7 обжалва решението на медийния регулатор за отнемане на лиценза ѝ

http://www.cross.bg/otnemane-reshenieto-regylator-1520997.html

/КРОСС/ Ръководството на телевизиите ТВ7, Нюз 7 и детския канал "Супер 7" е обжалвало решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) за отнемане на лиценза им. Това се разбира от съобщение, публикувано вчера на сайта на ТВ7. Жалбата до Върховния административен съд е депозирана в медийния регулатор на 19 септември и в нея се иска спиране на предварителното изпълнение и прогласяване на нищожността на актовете на СЕМ. Съветът взе решението за отнемане на лицензите на 13 септември с гласовете на четирима от общо петимата му членове. Мотивът е, че каналите нарушават конкуренцията, като продават рекламно време на много ниски цени, докато програмата е изцяло от стари предавания - от месеци те излъчваха повторения. Ръководството на трите канала смята, че решенията на СЕМ са незаконни и обявява, че това е "поредната брутална атака" срещу медиите и ще потърси международна подкрепа. През май Софийският градски съд обяви в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост компанията "ТВ Седем" ЕАД, която е собственик на трите канала. За дата на несъстоятелността бе определена 31 декември 2015 г.  

Вижте къде е живял Доналд Тръмп като дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608523

Къщата от детството на кандидата за президент на републиканците - Доналд Тръмп, беше показана пред журналисти. Къщата се намира в Куинс, Ню Йорк, съобщи Ruptly. Далай Лама със забавно описание на Доналд Тръмп (ВИДЕО) Доналд Тръмп е живял в къщата от 1956 година до 1960 година. После семейството се мести  в по-голям дом.

Атолово 90 години по-късно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608521

През последното десетилетие стралджанското село Атолово става център на родово-землячески срещи. Организирани винаги от кметското ръководство те се превръщат в повод за преглед на миналото, връщане към годините на голямото преселение, спомен за тежката съдба на дедите и признателност към създателите на Атолово. Ако тази година беше по-различно то е заради отбелязване 90-годишнината от вписването на селото в регистрите на България. Подготвени за това пристигнаха наследниците на първите заселници. По-възрастните тихо разказваха спомените си на ...

Първи договори за саниране на жилищни сгради подписва Община Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608205

Документите на първите 17 блока в Сливен са готови с обследването по енергийна ефективност и имат изготвени енергийни паспорти, съобщи зам.-кметът по строителството Стефан Кондузов. Документите вече са изпратени в Българската банка за развитие, Агенцията за енергийна ефективност и МРРБ. На 27 септември ще бъдат внесени документите на следващите 19 блока, а след това и на останалите. „Надявам се до края на годината да приключат всички процедури и да обявим избор на изпълнител за саниране на първите блокове в Сливен по програмата за енергийна еф...

Как се ловят терористи? Утре на Летище Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_636687.html

Утре на територията на Летище Пловдив ще се проведе учение по противодействие на тероризма, съобщават от МВР. Тренировъчните действия ще започнат точно в 10 часа. По предварителен план учението ще бъде в отцепен от полицейските сили район. Целта на учението, в което участват силите на МВР, МО и други държавни структури, е чрез разиграване в реално време на предварително подготвен сценарий, да се оценят възможностите за реакция, координацията между тях и обмена на информация в реално време. От полицията изрично поискаха от медиите, разпространяващи видеоматериали от антитерористичната тренировка, да сложат ясно обозначение, че кадрите са от полевите тренировки на МВР с текст през средата на видеоматериала: "Учение на МВР", който да тече по време на цялото видео, което ще се излъчва или ще се качи на уеб сайтовете. Предприети са всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на Пловдив, уточняват от вътрешното ведомство.

Ремонтират аварийно покрива на зала "Балканстрой" за 50 000 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608524

Кметът на Плевен Георг Спартански е разпоредил да се отделят средства за ремонт на покрива на Спортна зала „Балканстрой" в Плевен. Това съобщи той на редовната си работна оперативка. „Имаме един отбор в „А" група от колективните спортове и първият им мач е в средата на октомври и ако ти тече покрива и водата пада долу, просто няма как да играеш баскетбол", каза Спартански. Кметът допълни, че е необходим и ремонт на цялата сграда, който включва смяна на витражи, ремонт на пода и пребоядисване, за което са необходими около 230 000 лева, но на тоз...

Киро Скалата: Мъжът на Мейзер бачкаше за Шванца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780816

Киро Скалата: Мъжът на Мейзер бачкаше за ШванцаНамерих Николай убит, бяха първите й думи, казва шоуменът Вълчев Умрелият съпруг на Анита Мейзер – Николай Димов, е работил за спрягания като подземен бос Николай Иванов–Шванца. Това разкри един от най-близките приятели на варненката Кирил Вълчев – Киро Скалата. Той е бил първият човек, на когото Мейзер е съобщила за инцидента.

Руските танкове ще бъдат оборудвани с „черни кутии“

http://www.cross.bg/ppo-mashina-pozhara-1520996.html

/КРОСС/ Руските танкове „Армата", „Курганец" и „Бумеранг" ще бъдат снабдени с „черни кутии", които ще регистрират случващото се в бронираната машина в случай, че бъде унищожена, пише „Известия"в понеделник (26 септември). Комплексът ППО-25, разработен и произвеждан от компанията „Електромашина" в град Нижний Тагил ще може мигновено да регистрира запалвания в машината, мястото и причината за огъня, след което самостоятелно да регулира посоката и количеството противопожарна пяна в зависимост от силите на пожара. „Системата вече е преминала предварителните изпитания и е потвърдила характериститеките си. В момента тя се изпитва в състава на военната техника", заяви началникът на пожарогасителния отдел към „Електромашина" Иля Маркин. „Една от най-важните особености на ППО-25 е, че данните за провежданото гасене ще се съхраняват, което ще позволи установяването на времето, мястото и причините за възникването на пожара", добави той. Всяка машина ППО-25 ще има собствена система за захранване, която ще ѝ позволи да работи независимо от акумулаторите на танка.  

ТВ7 обжалва решението на медийния регулатор за отнемане на лиценза ѝ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2833003_tv7_objalva_reshenieto_na_mediiniia_regulator_za/?ref=rss


Ръководството на телевизиите ТВ7, Нюз 7 и детския канал "Супер 7" е обжалвало решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) за отнемане на лиценза им. Това се разбира от съобщение, публикувано вчера на сайта на ТВ7.

Жалбата до Върховния административен съд е депозирана в медийния регулатор на 19 септември и в нея се иска спиране на предварителното изпълнение и прогласяване на нищожността на актовете на СЕМ. Съветът взе решението за отнемане на лицензите на 13 септември с гласовете на...

Ген. Радев: Против съм в райони с демографски проблеми да се настаняват бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_636685.html

„В обществото вече прокарват тезата, че в области на България с проблемна демография ще се строят центрове, където да се настаняват бежанци. Аз съм против подобна политика по отношение на мигрантите“. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев, при посещението си във Велики Преслав. В града той се срещна с кмета Александър Горчев, членове и симпатизанти на левицата.  Според Румен Радев са необходими спешни мерки за укрепване на границата, нужна е и специализирана техника, която да помага за справяне с мигрантския проблем. „Каналджийството трябва да бъде обявено за престъпление срещу националана сигурност“, категоричен бе кандидатът за президент Румен Радев.  По-късно през деня Румен Радев посети и град Шумен.

Искат да се отнеме лицензът на ЧЕЗ за експлоатация на ТЕЦ Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331938

Има предпоставки за отнемане на лиценза на ЧЕЗ за експлоатацията на ТЕЦ Варна, която повече от година не функционира. Това заяви във Варна Явор Нотев – кандидат за вицепрезидент на коалиция „Обединени патриоти“. По закон, когато става дума за подобни възлови обекти, КЕВР може да задължи собственика да прехвърли активите на дружеството на други, които произвеждат електроенергия, обясни Нотев.

Ограничение на бежанците, приемани в България, поиска ген. Румен Радев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608520

Да бъде въведен лимит на броя бежанци, приемани на територията на България е една от мерките, които предлага за справяне с бежанската криза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. По думите му когато този лимит бъде достигнат, държавните граници трябва да бъдат затворени.Ген. Радев бе в Шумен за среща със симпатизанти, преди това имаше посещение и във Велики Преслав.Огромна чест и удоволствие за мен е да бъда на тази свещена земя, на която България е била велика държава, когато е била факто...

Убит благороден елен е открит край силистренско село

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/09/26/2832999_ubit_blagoroden_elen_e_otkrit_krai_silistrensko_selo/?ref=rss


Останки от убит благороден елен са намерени край силистренското село Средище, съобщава БНР в понеделник.

Полицията е уведомена за незаконния лов. Образувано е и досъдебно производство. Това е вторият случай на незаконен лов на благороден елен в района на ловно-рибарското дружество "Сокол 1" от началото на годината, сочат данни на дружеството.

В същото време фондация "По-диви Родопи" работи за възстановяването на благородния елен в Източните Родопи, като планира да разсели...

Котка оцеля 32 дни, затрупана в Аматриче

http://www.vesti.bg/sviat/kotka-ocelia-32-dni-zatrupana-v-amatriche-6059220

Състоянието на животното се преценява като добро, въпреки обезводняването

Българка почина внезапно в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780793

Българка почина внезапно в Атина54-годишната Катя Христова Димитрова от Димитровград е починала внезапно тази нощ в Атина. Това съобщиха близки и приятели на Катя, цитирани от в. "Български новини". Димитрова, която от дълги години живее в Атина отскоро се радваше на собствена сладкарница „Кали Орекси“ в центъра на гръцката столица.

Кметът Камбитов: До декември 85% от блоковете в Благоевград ще бъдат санирани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608519

Строително-монтажните работи на 85% от блоковете, допустими по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, се очаква да бъдат завършени до месец декември. Това обяви на пресконференция кметът на Благоевград д-р Камбитов. Той поясни, че към момента има избрани изпълнители за нови 73 обособени позиции. „Нашата амбиция е, ако няма обжалвания, до 7-8 октомври да започнем да сключваме договори за изпълнение. Това ще ни даде възможност до началото на месец декември, при нормални климатични условия, тези блокове да...

Пенсионерите осигуряват 6% от приходите в българския туризъм

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/09/26/2833000_pensionerite_osiguriavat_6_ot_prihodite_v_bulgarskiia/?ref=rss


В България делът на пенсионерите сред туристите е едва 10 на сто, докато средно в ЕС е 20 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, представени днес от Европейската комисия.

Две трети от почиващите в България пенсионери са българи, а 30 на сто са чужденците. Пенсионерите туристи в България осигуряват шест процента от приходите в сектора. През 2014 г. те са донесли 35.6 млн. евро на туристическата индустрия в нашата страна. Това представлява средно...

Мъж откри стрелба в мол в Хюстън, има ранени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608516

Няколко души бяха ранени при стрелба в търговски център в американския град Хюстън, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Предполагаемият стрелец е неутрализиран от силите на реда. Не е известен точният брой на ранените, нито колко сериозно са пострадали. Поредица стрелби в САЩ, трима загинали Местният телевизионен канал KTRK съобщи, че стрелецът е чернокож американец, а ранените са осем. Информацията не е потвър...

Бебета спят в кашони в родилното отделение на болница във Венецуела (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780771

Бебета спят в кашони в родилното отделение на болница във Венецуела (снимки)След кадрите на огромни опашки пред магазини с празни рафтове, препускащи през колумбийската граница жени с пазарски чанти и мизерстващи болници, новото лице на кризата във Венецуела са бебета в... кашони, съобщава CNN, цитиран от БТВ. Шокиращи снимки на новородени, поставени в големи картонени кутии върху плот в родилното отделение на болница,

И Кипър проявява интерес за включване в газовия хъб "Балкан"

http://www.moreto.net/novini.php?n=331936

След като редица държави проявиха интерес към газовия хъб "Балкан", днес и от Кипър заявиха намерения за участие в енергийния проект. България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа.

„Здрави стъпала – усмихнати лица”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5780789

„Здрави стъпала – усмихнати лица”Защо изобщо Индивидуалните ортопедични стелки се произвеждат от „Ортотех“? Първата и основна причина ние в „Ортотех“ да произвеждаме Индивидуални ортопедични стелки е наличието на необходимост от това. Нужда от такива стелки имат децата и внуците ни, имат активно работещите и спортуващи хора, имат и нашите баби и дядовци- да са ни живи и здрави.

Социалното министерство ще предложи промени в Кодекса на труда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608513

Министерството на труда и социалната политика ще предложи промени в Кодекса на труда, с които се дава право на баща-осиновител да използва 15 дни платен отпуск от деня на предаване на осиновеното дете в семейството. Това съобщи ресорният министър Зорница Русинова. Правото ще важи само за осиновителите на деца до 5 години. Към момента право на отпуск по майчинство и обезщетение имат осиновителките на деца от 2 до 5 години....

„Дойче веле“ съди турското министерство на спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780761

„Дойче веле“ съди турското министерство на спорта„Дойче веле“ ще съди турското министерство на спорта заради конфискувано интервю. В началото на септември турският министър на спорта Акиф Килич иззе материал на германски журналисти, след като ги обвини, че са му задавали въпроси, които той не е съгласувал с тях преди да започнат интервюто. Дойче веле настоява да получи обратно кадрите от

Сеферинов: Изпълнихме главната си цел - класиране на Евро 2017

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/26/2832991_seferinov_izpulnihme_glavnata_si_cel_-_klasirane_na/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол се завърна от Пятра Нямц (Румъния), където спечели предварителна група Е от европейските квалификации и се класира директно за шампионата на Стария континент през 2017 в Азербайджан и Грузия.

След трите чисти победи в София националките записаха нови три успеха в Румъния и завършиха квалификацията непобедени.

Селекционерът на тима Иван Сеферинов бе изключително доволен от постигнатия успех и заяви, че основната цел е изпълнена.

Индия изведе осем спътника в две различни орбити (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780749

Индия изведе осем спътника в две различни орбити (видео)
Индийската организация за космически изследвания успешно изведе осем сателита в две различни орбити в една от най-сложните си и продължителни мисии, предаде ДПА, цитирана от Дарик. Спътниците са изстреляни с индийска ракета-носител PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle - Ракета-носител за полярни сателити) от космодрума на остров Шрихарикота малко

Париж планира да обособи парк за нудисти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/26/2832990_parij_planira_da_obosobi_park_za_nudisti/?ref=rss


Властите в Париж планират да отворят парк за нудисти във френската столица в близко бъдеще, предаде "Ройтерс".

"Трябва да намерим точното място за това. Не искаме да разстройваме никого или пък да предизвикваме полемики, обясни пред радио RMC заместник-кметът на Париж Бруно Жулиард. "Вероятно конкретното място ще бъде парк или градина."

"Други европейски столици вече имат подобни места, най-пресният пример е с Берлин", допълни Жулиард.

В Париж не са необичайна...

На Каймакчалан, ден след Миленко

http://offnews.bg/news/n_1/n_636650.html

Уговорката да идем на Каймакчалан е много преди приматът Миленко да се появи в историята на еволюцията, идеята за ходенето е дори преди българските военни да поставят паметната плоча на върха. В кръчмата в Петрич, където един по един се събираме вечерта преди тръгването гърми гръцка музика. Някой от нас казва, че сигурно утре в село Пътеле в Северна Гърция, ще е точно обратното - ще слушаме македонски песни. Така и става. Село Пътеле е споменато в любимата ми македонска песен: Денеска петок, сабота, утре е света недела,  Марко войвода пристигна, во това село Пателе... Пътеле сега се казва Агиос Панталеймонос. В този район всички географски местности имат по две имена през 1920 г. Разположено е на брега на голямото и много красиво Островско езеро. В края на 19 и началото на 20 век районът е арена на кървави сблъсъци в името на Македония. Населен е с така наричаните от гърците "славяногласни елини". Избягваме да обсъждаме исторически теми с местните, а те с удоволствие ни говорят на поостарял, но напълно разбираем български диалект. От Пътеле тръгваме към Каймакчалан. Гърция е преименувала селата и планините, но старите им български имена все още са по-популярни от новите гръцки. Каймакчалан е най-високия връх на планината Нидже. Гърците я наричат Ворос, но върха си остава Каймакчалан или по-скоро Каймакцалан. Висок е между 2 521 и 2532 метра, според различните източници. Името му означава "Връх на върховете", защото се възправя отчетливо над съседните също много високи планини. Историята Каймакчалан е мястото на една от най-драматичните и трагични битки в българската история. При избухването на Първата световна война, България дълго се колебае на чия страна да се включи. През 1915 г. дори се смята, че изборът на България ще наклони решително везните в една или в друга посока. Лятото на 1915 г. в историята се нарича "българското лято", защото и Антантата и Централните сили се надпреварват да ухажват България. Обещанията, които Централните сили дават са по-големи и в края на лятото България минава на страната на Германия и Австро-Унгария. Тайните клаузи на споразумението предвиждат обща българо-унгарска граница за сметка на Сърбия. В продължение на 4 месеца допреди включването на България, Австро-Унгария и Сърбия водят неголеми сражение, без решителен успех. След включването на България само за няколко дни Сърбия е пометена и разделена между България и Австро-Унгария. Голяма част от сръбската армия обаче оцелява и е евакуирана с кораби на Антантата на остров Корфу. Оттам след кратка почивка и попълване на резервите дебаркира на континента и заедно с останалите съюзници откъм юг отваря Солунския фронт срещу България. Командващ на българската армия в тази част на войните действия е родения в Охрид генерал Климент Бояджиев. Голяма част от българските войници на този фронт също са родом от Македония. Битката за Каймакчалан започва на 12 септември 1916 г. и според някои историци (вероятно пресилено) е битката на най-голяма надморска височина в цялата европейска военна история. Около 8500 български войници пазят върха. В края на септември 1916 г. едва няколкостотин от тях оцеляват. Убити са 1876 войници и 51 офицери, ранени са 5941 войници и 126 офицери. Сърбите, които са подкрепяни от френски войски, дават още по-големи жертви. Загиват 4634 сръбски войници и офицери. Няма данни за ранените, но се предполага, че съотношението им е приблизително с българските загуби - т.е. почти всички. Каймакчалан вероятно е най-тежката битка, която България е водила. Ето как я описва командващия позициите полк. Богданов:  ...град от хиляди разни калибрени снаряди и множество мини се изсипваше ураганно над него и го превръщаше в грамаден кипящ котел. Целият връх бе пламнал, земята кънтеше. Нашите защитници, останали само с две картечници, сгушени в полусринатите окопи, с пушки в сцепенените си ръце, очакваха последния момент - атаката на врага, за да го срещнат на нож. На 30 септември сърбите побеждават и превземат върха. Отпорът на българските войници обаче е достатъчен, за да обезсмисли сръбската победа. Заради падналия сняг сръбската армия не може да продължи. Българската армия прави нова защитна линия при завоя на река Черна и там удържа обединените сили на сръбски, английски, френски, италиански и руски войски. Да, социалистическата митологема, че никога не сме воювали с Русия, не е вярна. Воювали сме и има бойни маршове за битките ни с руснаците. Дали за да не рухне тази митологема или просто защото всъщност губим тази битка, Каймакчалан е едно от най-забравените събития в българската история. В Сърбия е точно обратното - битката при Каймакчалан е почитана като важен епизод от раждането на Югославия, която ще се създаде няколко години по-късно. Историята понякога си прави такива шеги - държавите Гърция и Македония, които сега споделят обща граница по Каймакчалан имат най-малко общо със символиката на този връх. Пътят до Каймакчалан Качваме се с деветте си коли до ски центъра Ворос в подножието на Каймакчалан. За българските размери той е доста скромен, но за слънчева Гърция е едно от най-снежните и съответно скиорски места. Пътят става за джипове, но сме решили, че грехота, ако не се качим пеш. Водим дечурлигата и се опитваме да им разказваме сложната история на този край и на трите последователни войни, довели до две национални катастрофи. За да спестим серпантините на пътя, минаваме на пряко и в един момент става доста стръмно. Върхът, към който драпаме всъщност не е Каймакчалан, а най-високата точка на билото източно от него. Там се открива гледка, която и 100 години след битката е поразителна. Навсякъде се виждат шрапнели. Все още се намират гилзи от снаряди. По тревистото било добре личат окопите от войната, тук-таме все още опасани с бодлива тел. Най-впечатляващи са укритията за войниците - по няколко вдигнати камъка, които е трябвало да ги предпазят и от студа, и от ветровете, и от снарядите. Виждат се два метални кръста - вероятно на офицери загинали в първите дни на сражението. В следващите дни жертвите са толкова много, че не е имало кой да ги погребва. След края на битката всички войници и от двете страни са положени в общ гроб. По-късно сърбите полагат черепите на войниците в обща костница на стотина метра от върха. На самия връх още стоят венците, които българската делегация постави при посещението си във вторник и погачата със свещта от панахидата. Освен нас на върха са се качили още четири групи българи, по-късно ще срещнем и пета. Говорим с младеж, чийто прадядо е оцелял от битката, разказвал е спомените на дядо му, а той на него. Друг човек, вече на средна възраст носи портрета на прадядо си, който е загинал тук. Снимаме го с портрета и знамето. Плочата Плочата, която българските военни от 68 бригада на Специалните сили поставиха през май е изкъртена. Тия дни, благодарение на екзотичния примат Миленко се изговориха доста силни думи и се проведоха доста безсмислени спорове. Например - от чия страна на границата е плочата, законна ли е или незаконна, дали е провокация... Плочата е (или е била) на два метра от граничния стълб, в неутралната полоса на границата, която не може да се определи до сантиметър откъде точно минава. Била е доста скромна метална табела в земята, а до нея е зазидана гилза от снаряд. Вижте този клип от 4:02 мин и ще се уверите как тя почти се слива с пейзажа. Вероятно и никой нямаше да я забележи, ако не съвпадаше със честванията на 100-годишнината от битката, както никой у нас не я забеляза в продължение на 3 месеца. С наближаването на годишнината обаче българската държава (или по-скоро отделни политици и военни) се сетиха за нея и противно на обичайното ни безродие решиха да отбележат годишнината. Идеята беше това отбелязване да е заедно със сръбското честване на 17 септември. Сърбите обаче са дали знак, че не приемат добре идеята. Затова българското честване е във вторник, 3 дни по-късно. Още тогава плочата е разбита. Българската делегация решава, че поправянето й може да се уреди тихомълком и не акцентира на това. Миленко с чука За това, че живото опровержение на Дарвиновата теория Миленко е успял с чук да влезе в историята, научаваме едва в почивките, катерейки върха. Там горе виждаме, че плочата не просто е "увредена", както писахме още на 21 септември , а е напълно строшена. На мястото, където е била има малки отломки бетон и остатъци от венци. Останалите венци, подпряни на граничната пирамида си стоят. Слизаме надолу по пътеката към Македония, но от желязната плоча и гилзата няма и следа. На около 50 метра от върха има сръбски параклис. Ремонтират го македонски работници. Качили са се с 2 коли с битолска регистрация (едната български Great Wall). Разпитваме ги за Миленко. - Не я е потрошил Миленко, това е пропаганда - обяснява ни един от строителите. Плочата си беше потрошена, още преди да дойде Миленко. Той само се качи с чук и се снима, обяснява македонецът. Агресивно го разпитваме дали одобрява това. Бързо агресията ни е пресечена. Кой би одобрил гавра с мъртвите, отговаря ни той. Параклисът Сръбският параклис доминира над цялата местност. Сградата му е много красива и прясно боядисана. Оградата е от гилзи и бодлива тел, събрана от окопите наоколо. Вътре са оставили знаци всякакви сръбски националисти, на масата е положена книга "Чуйте сърби, пазете се". До нея съжителства българската книга за Каймакчалан на Красимир Узунов. В книгата за впечатления българските отзиви са повече, отколкото сръбските. На страниците, които прелистваме нито един, нито български, нито сръбски, не е неуважителен към загиналите. Мъртвият не ни е враг. Мисля си в колко абсурдна спирала на омразата може да ни вкара един примат с чук в ръка и какво би могло да се направи, за да не се стига до това.  Мисля си, че един параклис, в който да се почита паметта на всички загинали войници, от всички воюващи страни, би спрял дори чука на Миленко. На това място всяка пропаганда е неуместна. То навява само уважение към мъртвите.

Разкъсана облачност утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=331925

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, над източната половина от страната предимно значителна. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, преди обяд все още предимно значителна. Главно в южните райони ще превали дъжд.

630 нарушения на пътя в Силистренско само за седмица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608512

Само за седмица – от 19 до 25 септември, полицейски служители установиха 630 нарушения на Закона за движение по пътищата в Силистренска област. Мащабните проверки са проведени с цел гарантиране на повече сигурност при усиления трафик през поредицата неработни дни и по повод Европейския ден без загинали на пътя, който бе отбелязан на 21 септември. Виновните за нарушенията водачи са санкционирани с 92 акта и 373 глоби по фиш. Засечени са 30 неправоспособни водачи и 11, седнали зад волана след употреба на алкохол, като в 9 от случаите са отчетени ...

Най-голямата чуждестранна инвестиция в Босна - благополучие или заплаха?

http://www.mediapool.bg/nai-golyamata-chuzhdestranna-investitsiya-v-bosna---blagopoluchie-ili-zaplaha-news254483.html

Огледайте девствените зелени хълмове на Търново край Сараево и ще ви е трудно да откриете какъвто и да било признак за цивилизация. Ключът е точно в това. Дубайска строителна компания разглежда това сечище в планината Биелашница, приела зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 година, като предпочитано място за реализиране на най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Босна - Озоновия град Бурой (Buroj). Планираният курорт с капацитет 40 000 души ще включва частни вили, луксозни хотели, търговски център и болница. Неговото изграждане ще струва 4,5 милиарда босненски (конвертируеми) марки (2,5 милиарда долара или 2 милиарда брит. лири) и е предвидено да завърши през 2025 година. Босна, чието население в мнозинството си е мюсюлманско, е една от най-бедните държави в Европа и жителите й приветстват всяка чуждестранна инвестиция. Само че огромният мащаб на проекта, който се равнява на 15 % от брутния вътрешен продукт на страната, предизвиква известно безпокойство. Все повече араби идват в Босна като туристи или пък, за да си купят имот, докато западните инвестиции намаляват. Какво влияние може да окаже този проект върху развитието и културата на страната? Рай за инвеститорите? Buroj International Group организира тук тържество по случай церемониалното начало на строителните дейности преди няколко дни, с речи на босненски политици и народни танци, месо на скара и безалкохолни напитки. Исмаил Ахмед, главният изпълнителен директор на групата, казва, че очаква проектът да увеличи туристическите посещения и инвестициите в Босна, да създаде хиляди работни места и да се превърне в "истински град с инфраструктура за всичко" и отворен за всички. Той твърди, че новите имоти ще бъдат достъпни и за босненци, с цени на частните вили от 2300 босненски марки (1300 долара) на квадратен метър. "Изпратихме послание на целия свят, че Босна е сигурно място за инвестиции", казва Ахмед. Ще могат ли обаче обикновените босненци да си позволят такива цени? Омар Крупалия - чиновник, роден на 5 километра от тук - наблюдава церемонията със скептицизъм, примесен с известна доза надежда. Той заявява, че инвеститорите са привлечени от красивата и непокътната природа, от чистия планински въздух и вода. "Те често казват, че тази част от света е "джанат" - арабската дума за рай, отбелязва Крупалия. "Босна е такава държава, че ние приветстваме всяка инвестиция отвсякъде." За босненците е важно инвеститорите да са отговорни и да изпълняват своите обещания, подчертава в същото време той. "Като по време на войната, когато Босна бе под обсада от всички страни и муджахидините дойдоха да ни помогнат. В тази ситуация, и дяволът да бе дошъл, щяхме да приемем неговата помощ. Икономически, ние сме в същото положение днес." Икономистът Зарко Папич, директор на Initiative for Better and Human Inclusion, мозъчен тръст, чиято централа се намира в Сараево, се съгласява. "Босна отчаяно се нуждае от чуждестранни инвестиции", казва той. Средната месечна заплата е 837 босненски марки (475 долара) и политическата безизходица между етническите общности парализира от години крайно необходимите държавни реформи. "Нека приемем хипотетично, че проектът бъде изпълнен изцяло. Това ще е добро нещо", казва Папич. "Действителният въпрос обаче е: кой ще купи тези имоти? За мен това все още е абстракция." Арабски анлкав Араби от страните от района на Персийския залив купуват недвижимо имущество около Сараево и цените се удвоиха през последните три години, отбелязва Папич. Най-популярното място е Илиджа - потъналия в зеленина западен край на босненската столица, в полите на планината Игман, по протежение на река Босна. Босненците определят Илиджа за арабски анклав. Уличните знаци сега указват на арабски език за всякакъв род бизнес услуги: компании за недвижимо имущество, ресторанти, зъболекари, туристически агенции и магазини за сувенири. Едно от най-популярните места за отсядане е Holywood Hotel. В залата на хотела за билярд група младежи от Кувейт се радват на последните дни от лятната си ваканция преди да отпътуват за дома. Фахад Алхунайди, студент по счетоводство, казва: "Сега всички в страните от Залива говорят за Босна. Те казват, че това е нова страна с растяща икономика. Не е скъпо. И е лесно да се общува с хората." Новите търговски обекти с арабски собственици, като молове и ресторанти, не предлагат алкохол, но светски настроените босненци не изглеждат разтревожени. Малцина се безпокоят, че ще им се наложи да отидат много надалеч, за да изпият едно. Нито пък има притеснения, че арабската политика да не се предлага алкохол ще бъде наложена на съществуващите босненски заведения. В City Pub, един от най-популярните барове в центъра на Сараево, 25-годишната сервитьорка Белма Еминагич си е взела малка почивка, за да изпуши една цигара. "Сервитьорите и шофьорите на такси гледат на тях като на ходещи чанти с пари и се отнасят много добре с тях", обяснява тя. "Те казват: "Здравей, братко." Понякога ги лъжат и понякога получават добри бакшиши. Когато хората се отнасят с тях като с богове, и всичко е евтино, за тях това наистина е чудесно", допълва Еминагич. "В началото, когато идваха тук, ни питаха дали сме мюсюлмани", разказва тя. "Когато отговаряхме: "да", те бързаха да ни укорят: "Но вие пиете и пушите?" Сега ни приемат и си прекарват чудесно тук." "Ще станем роби" Босненците твърдят, че техните тревоги са предимно икономически. Има безпокойства, че арабските купувачи ще завладеят пазара на недвижими имоти в Босна и ще вдигнат цените за местното население. И че все повече босненци ще работят за богатите араби. "Ще станем техни роби, бавно, но сигурно", казва 30-годишният Адин Биелак, сервитьор, докато пие кафе в кафене Balkan Express. Биелак е работил с араби и може да даде много положителни примери, както и някои негативни. Неговият песимизъм е предизвикан повече от лошите перспективи пред Босна, отколкото от агресивните бизнес практики на арабите. Биелак освен това е обезпокоен от културното влияние върху Босна. Босненците са европейци, казва той, а арабите имат различни обноски: те говорят по-високо на обществени места и е по-вероятно да хвърлят боклук на улицата. Биелак признава, че с приятелите си наричат "нинджи" жените от арабските страни от района на Залива, които са забулени с черни фереджета. "Това променя нашата култура, защото привикваме към техния начин на живот", казва той. След молитва в Гази Хюсрев бей джамия - най-голямата в Сараево - Аднан Дучич си прекарва времето, като пуши цигари без филтър Drina. С елегантно подстригана брада, 34-годишният Дучич е безработен, подобно на 44 % от босненците. С типичния за Босна черен хумор той обяснява защо само арабите искат да инвестират в страната. "Арабите са нови тук, докато европейците са били тук дълго време", обяснява Дучич. "Когато арабите придобият по-голям опит с нашата държавна администрация и разберат как ние правим нещата, те също ще искат да си тръгнат." "В Босна имаме една поговорка: "Боже, дай ни здраве, защото всичко друго вече ни бе обещано." По БТА

Плевнелиев към охраната: Огромни благодарности за Сикрет сървис

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780737

Плевнелиев към охраната: Огромни благодарности за Сикрет сървисПрезидентът Росен Плевнелиев се снима с охраната си след престоя си в Ню Йорк. Българският държавен глава участва и държа реч на 71-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Огромни благодарности за професионалистите от Сикрет сървис. Страхотна работа! Благодарение на Вас имах приятен и ефективен престой в Ню Йорк сити,

Румен Радев: Против съм в територии с демографски проблеми да се изграждат бежански центрове

http://www.cross.bg/rymen-radev-kudeto-1520995.html

/КРОСС/ Каналджийството трябва да бъде обявено за престъпление срещу националната сигурност „В обществото вече прокарват тезата, че в области на България с проблемна демография ще се строят центрове, където да се настаняват бежанци. Аз съм против подобна политика по отношение на мигрантите“. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев, при посещението си в гр. Велики Преслав, където се срещна с кмета на града Александър Горчев, членове и симпатизанти на левицата.  Според Румен Радев са необходими спешни мерки за укрепване на границата, нужна е и специализирана техника, която да помага за справяне с мигрантския проблем. „Каналджийството трябва да бъде обявено за престъпление срещу националана сигурност“, категоричен бе кандидатът за президент Румен Радев.  По-късно през деня Румен Радев посети и град Шумен, където бе представен пред граждани и обществеността, като на събитието присъства и проф. Валентина Аврамова, председател на регионалния инциативен комитет, Деница Златева, член на ИБ на БСП, народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов, членове, симпатизанти на левицата и граждани.

В секторите "Охрана" и "Строителство" най-често се забавят заплати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608510

Седем акта са издали инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда“ Враца  за неизпълнени предписания за изплащане на забавени трудови възнаграждения на обща стойност 47 хил.лв., обяви гл. инспектор  Павлина Терзиева. За миналия месец инспекторите са съставили общо 19 акта на работодатели. Връчени са и 16 наказателни постановления на обща стойност 49 хил.лв. Сред наложените принудителни административни мерки са и издадените 340 задължителни предписания, и спирането на една машина.   За периода са проверени 92 предприятия, 10 от тях...

Спорт по тв днес: мачове на "Левски" и "Локо" (Сф) + още 2

https://www.24chasa.bg/sport/article/5780641

Спорт по тв днес: мачове на "Левски" и "Локо" (Сф) + още 2                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Румен Радев: Против съм в територии с демографски проблеми да се изграждат бежански центрове

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780733

Румен Радев: Против съм в територии с демографски проблеми да се изграждат бежански центровеКаналджийството трябва да бъде обявено за престъпление срещу националната сигурност „В обществото вече прокарват тезата, че в области на България с проблемна демография ще се строят центрове, където да се настаняват бежанци. Аз съм против подобна политика по отношение на мигрантите“. Това заяви кандидатът за президент,

Министри, депутати и енергиен регулатор обсъждат проблемите с кражбите на ток и съоръжения

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780740

Министри, депутати и енергиен регулатор обсъждат проблемите с кражбите на ток и съоръженияНационален дебат на "24 часа" във вторник, 27 септември "24 часа" събира на дебат всички в държавата, които могат да съдействат за решаване на проблемите с кражбите на ток и съоръжения. На национален дебат във вторник, 27 септември, в "София хотел Балкан" ще бъдат министърът на енергетиката Теменужка Петкова,

Русия разработва хиперзвуково оръжие

http://www.cross.bg/hiperzvykovo-oruzhie-nachaloto-1520994.html

/КРОСС/ Руски специалисти работят по създаването на хиперзвуково оръжие, което се очаква да влезе в употреба в началото на 20-те години. Това заяви в интервю за „Комерсант" Борис Обносов - директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение" със седалище Корольов. Той не разкри повече подробности, но добави, че се наблюдават положителни резултати в посока създаването на хиперзвуково оръжие. Руските учение са използвали и разработки още от съветско време. Първите резултати от труда се очакват в началото на следващото десетилетие. Борис Обносов добави също така, че финансовите показатели на „Тактическо ракетно въоръжение" са изключително добри, като всяка година корпорацията бележи ръст на приходите. Източник: fakti.bg

Дронове ще ловят мигранти по границите ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780264

Дронове ще ловят мигранти по границите ниБезпилотни летателни апарати ще пазят границите ни и ще засичат мигранти. Очаква се да бъде обявена обществена поръчка за охрана на браздата ни с дронове. Това съобщи проф. Димо Зафиров от Института по космически изследвания към БАН, който е и зам.-председател на Българската дрон асоциация. Нейн екип ще участва в поръчката със свои разработки.

Кучета премериха сили на състезание със сърфове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608502

Десетки хора се събраха в неделя на плажа в Хънтингтън Бийч, Калифорния, за да се порадват на едно необикновено състезание - кучета на сърф. Всъщност вълнуващата надпревара се провежда за 8-ма поредна година. Кучета сърфисти се състезаваха в Сан Диего Четириногите домашни любимци се състезаваха в четири категории, според теглото си. Съдиите ги оценяваха според уменията им, сред които и това - колко дълго ще се задържат на сърфа. Вижте още истории с кучета:

Броят на мигрантите в Сърбия се е увеличил с 3000 от лятото насам

http://www.moreto.net/novini.php?n=331880

Сърбия се обърна с молба към Австрия и Франция за оказване на помощ за охрана на южната и източната Парковете и зелените площи в Белград са пълни с мигранти – както новопристигнали, така и блокирани в града от няколко месеца. В същото време бежанските центрове в Сърбия са препълнени и настаняването на новодошлите се превръща в сериозен проблем.

Общината събра повече пари от данъци и такси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608508

Повече приходи от данъци, такси и глоби и по-малко от продажба на общинска собственост е реализирала Община Варна за първото полугодие на годината. Това показва отчетът за изпълнението на бюджета от януари до юни. Данните бяха представени на съветниците от общинската комисия „Финанси и бюджет". Уточненият план на приходите на Общината към 30 юни т. г. възлиза на близо 249 милиона лева, вследствие на корекции във взаимоотношенията на Общината с централния бюджет и получени трансфери от ресорните министерства в размер на над 5,2 милиона лева, се ...

Първи национален конкурс за дизайн "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016 (DDA)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5780703

Първи национален конкурс за дизайн "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016 (DDA)Първият национален конкурс за дизайн, организиран от dibla.com "ПРОпорция" | Dibla Design Awards 2016 (DDA) е подкрепен от успелите компании: BAUHAUS, CarpetMax, DJIA, Diem, Ideal Standard, NOLA7, Prisma, Salex и Schneider Electric. Съорганизатор на събитието по награждаването е Sofia Event Center - най-актуалната и високотехнологична локация за

Задържаха рецидивист, опитал да открадне 3 литра домашнярка

http://offnews.bg/news/n_1/n_636684.html

Варненските полицаи задържаха рецидивист при опит да открадне 3 литра домашна ракия, съобщиха от МВР в морската столица. Инцидентът е станал миналия петък. Тогава е подаден сигнал за това, че неизвестно лице е проникнало в частен имот, намиращ се на ул. "Гоце Делчев" във Варна. Бандитът направил опит да открадне въдици и 3-те литра високоградусов еликсир. Извършителят е бил задържан в момента на кражбата. Оказало се, че 30-годишният И.С. вече е известен на органите на реда и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Трима пияни шофьори се споразумяха с прокуратурата, само един ще лежи в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780568

Трима пияни шофьори се споразумяха с  
прокуратурата, само един ще лежи в затвораТрима мъже, шофирали след употреба на алкохол, са осъдени след постигнати споразумения по бързи производства на Районна прокуратура - Велико Търново, съобщиха от държавното обвинение. На три месеца лишаване от свобода при строг режим и лишаване от право да управлява МПС е осъден 48-годишния Васил Г..

Отказахме на Белград общи патрули по границата ни с Турция

http://www.cross.bg/granitza-patryli-ohrana-1520993.html

/КРОСС/ България е отказала на Сърбия създаването на обща гранична охрана на българо-турската граница. Това става ясно от решение на Министерския съвет, с което се одобрява Споразумение за полицейско сътрудничество между България и Сърбия. Решението е прието на правителственото заседание миналия вторник, предаде БГНЕС. Почти половината от Споразумението е посветено на регламентиране на възможността за обща охрана на българо-сръбската граница. На 7 август по време на среща между вътрешните министри на България и Сърбия Румяна Бъчварова и Небойша Стефанович, сръбската страна предложи създаването на общи гранични патрули, които да охраняват българо-турската граница. Предложението на Белград дойде след засиления в последните месеци мигрантски натиск по българо-сръбската граница, породен основно от нелегално преминаващи на българска територия от Турция чужди граждани. От одобреното от българското правителство Споразумение за полицейско сътрудничество става ясно обаче, че засега страната ни не приема идеята за обща охрана на българо-турската граница. Одобреният от правителството документ дава възможност граничните полиции на България и на Сърбия да могат да сформират общи патрули за охрана и наблюдение, но само за общата им граница. Това се прави с цел предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на хора, става ясно още от документа. Патрулите ще имат право да осъществяват дейността си до 10 км от границата

Ремонт на улици и тротоари поискаха шуменци в приемния ден на кмета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608505

За липсващи тротоари и лошо състояние на улици сигнализираха граждани кмета на община Шумен Любомир Христов по време на приемния му ден.Липсата на тротар по улица „Асен Златаров" затруднява живеещите там и е опасна, каза Ивайло Друмев. Той допълни, че няма и осветление и когато хората се движат по пътното платнот може да се стигне до инцидент. Тази улица не съществува по план, обясни Любомир Христов. Той заяви, че е запознат с проблема и се търси вариант за решението му.Изграждане на тротоар поискаха и живеещите на ул. „Средна гора" в кв. „Боян...

Сирия – историята на един неразрешим конфликт

http://www.cross.bg/siriya-durzhava-armiya-1520992.html

„Какво става в Сирия?" е най-често задаваният въпрос, който обикновените хора отправят, гледайки международните информационни бюлетини. Объркването е пълно. Първо е направен опит за преврат в Турция, вследствие на което Ердоган и Путин организират срещи на четири очи. Турция се извинява на Русия за сваления самолет и обявява операция „Щит Ефрат", в който турската войска възнамерява да влезе в Сирия под предлог „спиране на настъплението на Ислямска държава". Две седмици по-късно, след дълги и изтощителни преговори, за изненада на мнозина, двата световни мастодонта САЩ и Русия обявяват съглашение за Сирия, което трябва да влезе в сила точно на 12-и септември, тоест началото на мюсюлманския празник Ид ал-Адха (Курбан Байрам). В това съглашение целта на двете страни бе да се спрат кръвопролитията, да се определят кои точно са „умерени" бунтовници, да се унищожи Ислямска държава и вероятно да си разпределят териториите. Всички се надяваха тази новина да не е началото на поредните провалени преговори, но уви, седмица след това светът е на прага на Трета световна война. САЩ удари сирийската армия, конвой на ООН е също вдигнат във въздуха, а бунтовници и лоялисти не са спрели да се сражават във всички точки на Сирия. Въпреки огромния хаос, който цари не само в реалния свят, а най-вече в медийното пространство, не е трудно да се разбере какво точно се случва в Сирия

Голото бебе от корицата на Nevermind навърши 25 години (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608506

Спенсър Елдън - голото бебе от корицата на албума "Nevermind" на "Нирвана", възпроизведе снимката с шорти за 25-годишнината му, съобщи в. "Дейли мейл". "Гази годишнина значи много за мен", каза Елдън пред в. "Гардиън" през 2015 г. Baby From Nirvana’s Album Cover Recreates Iconic Photograph 25 Years Later (5 Pics): https://t.co/iNXpTMSLOi #nevermind #nirvana

Джереми Корбин - неочакваният лидер, който разделя британските лейбъристи

http://www.mediapool.bg/dzheremi-korbin---neochakvaniyat-lider-koito-razdelya-britanskite-leibaristi-news254482.html

Джереми Корбин, смятан от някои за динозавър на левите сили, а от други - за революционен месия, е един колкото неочакван, толкова и разединяващ лидер, чието упорството бе възнаградено с нов мандат начело на Лейбъристката партия. Година след избирането му за шеф на лейбъристите, политическите среди продължават да се питат как той съумя да стигне дотук: 67-годишният радикал ветеран беше самото въплъщение на аутсайдер, самотен бунтар, гласувал 533 пъти против линията на собствената си партия в парламента от 1997 г. Впрочем изобщо не било планирано той да фигурира в бюлетините, с които гласуваха партийните активисти. Беше включен само благодарение на няколко депутати, които смятаха (за свое успокоение), че в изборната надпревара трябва да участват и представители на лявото крило в лявата партия. Само че това, което бе замислено само като кандидатура, свидетелстваща за нечие съществуване, се превърна в необикновен плебисцит: на 12 септември 2015 г., пред очите на смаяните партийни активисти, Джереми Корбин беше избран с 60 процента от гласовете. Една година, един Брекзит и един бунт, подкрепен от 80 процента от лейбъристките депутати, по-късно пацифистът с брадата беше преизбран с 61,8 процента от гласовете на конгреса на лейбъристите в Ливърпул. За голяма част от партийния апарат това е обещание за "изборна катастрофа" през 2020 г. "Лондонският Фидел Кастро" Тъй като Джереми Корбин не се отказа от никой от принципите си като противник на войните, на ядрената енергетика и на мерките за икономии, негов приоритет остават по-големите данъци за богатите, увеличаването на държавните разходи и национализирането на железниците. В това, в крайна сметка, няма нищо странно, след като дори политическите му противници го описват като човек, верен на убежденията си. "Той е абсолютно искрен, макар идеите му да датират от юрския период.", казва пред АФП Алекс Бъргарт, кандидат на консерваторите, победен през май 2015 г. от Корбин в избирателен окръг Северен Излингтън, квартал в северната част на Лондон. "Повечето (бивши левичари) смекчиха позициите си, захвърлиха саката от рипсено кадифе, обръснаха си брадата и сложиха край на участието си в антиядрената кампания. Той обаче не се промени и на йота. Той е Фидел Кастро от Лондон щ 1" (пощенския код на Излингтън), казва и журналистът от в. "Телеграф" Робърт Хардман. Депутат от Излингтън от 1983 г., "другарят Корбин" се установява там още със завръщането си от Ямайка, където две години работи за неправителствена организация, започнал веднага, след като завършва гимназия. По онова време кварталът, който впоследствие придоби по-буржоазен и бохемски характер, беше в центъра на лявото протестно движение - мечтаното място за синът на инженер и за преподавателка, влюбили се един в друг по време на протест срещу гражданската война в Испания. "Джез, уи кен!" (Игра на думи с лозунга Yes we can! - Да, ние можем! - и умалителната форма на името Джереми - Джез - бел. ред.) Той продължава да живее в скромна къща с третата си съпруга - 20-години по-млада от него мексиканка. Кара велосипед, грижи се за своя градинка с органични зеленчуци, занимава с котарака си "Ел Гато" и разхожда външността си на пенсиониран професор. Характеристиката му на борец срещу върхушката и липсата на скандали са допринесли значително за успеха му и са накарали, според него, хиляди отчаяни избиратели отново да проявят интерес към политиката. Над 300 000 нови членове са постъпили в Лейбъристката партия от лятото на 2015 г. насам, откликвайки на лозунга "Джез, уи кен!". На митингите днес посрещат Джереми Корбин като рок звезда - нещо прекалено според този строг човек, който избягва блясъка и медиите. "Корбин олицетворява нов вид политика, която се интересува от бедните и онеправданите", казва за АФП 61-годишният активист Филип Джон Росър. Повечето кадри на партията продължават да смятат, че той не притежава качествата на лидер, а още по-малко на премиер. Корбин е "самонадеян и напълно некомпетентен", казва депутатът Алън Джонсън. Тези критики обаче изглежда не засягат Корбин, който, отказвайки да се подчини на вътрешнопартийния бунт, показа, че е по-решен от всякога да следва проекта си за "демократична революция". По БТА

Понижение на одобрените ипотеки във Великобритания до 20-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Понижение-на-одобрените-ипотеки-във-Великобритания-до-20-месечно-дъно_l.a_i.729450_at.1.html

Одобрените жилищни ипотеки във Великобритания се понижиха през август до 20-месечно дъно, показват данни на Британската банкова асоциация (BBA). ...

Изчезналият в Германия Веско е открит във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331932

8-годишният Веско Н., който в края на август изчезна от дом за деца на родители с отнети родителски права в Германия, е открит жив и здрав при баща си във Варна. Това съобщи полицията от германското градче Моорменланд. Веско е бил отведен в дома от социалната служба на града.

Стреляха по шофьор на камион във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608504

Варненската полиция разследва стрелба по 46-годишен мъж. Той се е намирал в камион „Фиат”, когато неизвестно лице е открило огън по него. Инцидентът е станал около 03:00 часа на 23 септември около 03:00 часа на ул. „Уилям Гладстон”. Пострадалият е с огнестрелна рана на лявата ръка и повърхностни наранявания в областта на главата. По случая е образувано досъдебно производство. Същия ден на същата улица, но във вечерните часове, 52-годшен варненец е буйствал спрямо полицаи. Мъжът заплашвал, обиждал и блъскал униформените служители. Поведението му...

Покритият мост в Ловеч вече има свой празник

https://www.24chasa.bg/region/article/5780689

Покритият мост в Ловеч вече има свой празникПървият Празник на Покрития мост на Колю Фичето бе отбелязан в събота. "Гвоздей" в проявата бе, излъчената върху него 3D mapping прожекцията "Мостът на Ловеч говори". Високотехнологичното триизмерно шоу буквално "съживи" емблематичния мост. 3D анимацията, обединяваща сюжети с визия и музика, бе финалната атракция на празника,

Турски военен предупреди за възможен втори опит за преврат

http://www.cross.bg/tyrtziya-feto-polkovnikut-1520991.html

/КРОСС/ Пенсионираният полковник Хасан Атилла Угур призова властите в Турция да бъдат готови за отпор на втория опит за преврат с участието на САЩ и Великобритания, който според неговите данни е планиран за ноември, предаде кореспондентът на БГНЕС.Сведенията ми са категорични, предупреждавам, че поредният опит ще бъде много по-кървав от този през юли и е крайно време да излезем от опиянението си на победители, подчертава полковникът пред проправителствения в."Йени шафак" и обяснява плана в детайли. Угур е ръководител на екипа, разследвал кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, който е заточен на остров Имралъ, а полковникът е водил разпитите там в продължение на 8 месеца. „Никой няма правото да приеме, че гръбнакът на терористичните групировки като ФЕТО и ПКК е пречупен, че Америка повече няма да ни вреди и че мирът е настъпил в страната. Напротив, предстои огромен хаос в Югоизточна Турция, в провинциите Шемдинли, Юксекова или Къзълтепе, най-малко 15-20 души ще бъдат убити. Всички областни и общински центрове са посетени от служители в английското консулство. В западната част на Турция на 4-5 места ще има големи изненадващи взривове с мащабни поражения. Това ще бъде дело на кюрдските сепаратисти от ПКК или на бойците от "Ислямска държава". Целта е народът да се изсипе на улиците и да се провокират кървави безредици", твърди полковникът

Татяна Дончева очаква да стигне до балотаж на президентския вот (коригирана)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2832960_tatiana_doncheva_ochakva_da_stigne_do_balotaj_na/?ref=rss


Информацията е коригирана в 18 часа след уточнение от пресцентъра на "Движение 21".

Кандидатът за президент от коалиция "Движение 21 – НДСВ" Татяна Дончева очаква да стигне до балотаж на изборите за държавен глава. Днес Дончева и кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите на 6 ноември.

Според кандидата за президент управляващата партия ГЕРБ има предимство на тези избори - организационно и във възможността за...

Италианец и англичанин ще свирят мачовете на България с Франция и Швеция

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/26/2832955_italianec_i_anglichanin_shte_sviriat_machovete_na/?ref=rss


Италианец и англичанин ще бъдат главни съдии в гостуванията на България срещу Франция и Швеция в квалификациите за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г.

Лука Банти ще ръководи двубоя в Париж на 7 октомври, а срещата в Солна на 10 октомври е поверена на Майкъл Оливър.

Алесандро Джалатини и Фабиано Прети ще бъдат асистенти на 42-годишния италианец в първата среща. Четвърти съдия е назначен Паоло Валери.

Помощници на 31-годишния Оливър в мача на...

Според Татяна Дончева ГЕРБ няма да стигне до балотаж на президентския вот

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2832960_spored_tatiana_doncheva_gerb_niama_da_stigne_do/?ref=rss


Кандидатът за президент от коалиция "Движение 21 – НДСВ" Татяна Дончева изключи ГЕРБ да стигне до балотаж на предстоящите президентски избори, предаде БТА. Днес Дончева и кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите на 6 ноември.

"Има няколко кандидати, които ще се борят за балотажа, между които сме ние, вероятно кандидатът на БСП и кандидатът на Патриотичния фронт", заяви тя на излизане от ЦИК. Според Дончева...

"Дойче Веле": Два сценария за Германия през 2025 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780706

"Дойче Веле": Два сценария за Германия през 2025 годинаКаква ще е Германия през 2025 година, когато ще си проличат дългосрочните последици от приема на стотици хиляди бежанци и мигранти? Експерти рисуват два възможни сценария: единият е оптимистичен, другият - стряскащ. 2015-а ще влезе в германската история най-вече като годината на бежанците. Годината,

„Млечният път на България през вековете" успешно подкрепи българските млечни продукти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608503

При огромен интерес премина Първият национален събор „Млечният път на България през вековете" в град Луковит на 23 и 24 септември 2016 г. Луковит бе домакин на първото по рода си събитие за страната, организирано от Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие". По време на събора Асоциацията тържествено отбеляза и 25 години от своето учредяване. В приветственото си слово кметът на община Луковит Иван Грънчаров подчерта, че мястото на събо...

“Дуисбург” и Груев отново лидери в Германия

https://www.24chasa.bg/sport/article/5780613

“Дуисбург” и Груев отново лидери в ГерманияВоденият от Илия Груев “Дуисбург” се върна на върха в класирането на III лига в Германия. В среща от 9-ия кръг тимът на българския треньор се наложи с 1:0 при гостуването си на “Рот-Вайс” (Ерфурт). Единственото попадение вкара нападателят Зимон Брандщетер, който е бивш футболист на домакините. С успеха “зебрите” събраха 18 точки и изпревариха с

Жените са по-добри и разумни инвеститори

http://www.moreto.net/novini.php?n=331901

Ако се вгледаме в данните, които предоставя статистиката за инвестициите на мъжете и жените, то тогава едно нещо ще ни направи силно впечатление - мъжете са инвеститорите с по-голямото самочувствие. Но това не води задължително до по-голям успех за тях.

Бунт срещу Пилософ - 4 оставки и снемане на доверие във Фонда за лечение на деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_636680.html

Четири оставки във Фонда за лечение на деца и пациентски организации снеха доверието си от новия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ. Пациентски организации "Заедно с теб" обявиха, че снемат доверието си от директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, след като четирима от членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца го напуснаха, несъгласни с работата му.  "Наблюдавайки работата от първия му ден на администратор, ние като представители на пациентите считаме, че няма нужните качества за работа с родители на специални дечица. Още от първите изяви на проф. Пилософ в медиите в качеството му на директор, за нас беше ясно, че е неудачен избор, заради агресията, безотговорността и надменността му", обявиха от "Заедно с теб". "За съжаление, проф. Пилософ не успя да намери верния път, провокира уважавани членове на Обществения съвет да подадат оставки, което със сигурност заплашва здравето и живота на нашите болни деца. След проведени разговори с родители на пациенти и лекари, ангажирани към децата с увреждания последните седмици се уверихме в основателното огорчение на тези хора. Родителите се страхуват да търсят правата за децата си", допълват оттам. "С това писмо изразяваме нашия вот на недоверие към проф. Владимир Пилософ и очакваме Министерство на здравеопазването да вземе спешни мерки Фондът за лечение на деца да заработи", посочват още те. По-рано днес оставки подадоха двама от членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца - директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова и журналистът от радио "Витоша" Милена Златкова.  Съвета напуснаха Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на..." и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, като Българският дарителски форум и инициативата "Спаси, дари на..." съобщиха, че няма да излъчват техни заместници. 

Дойче веле внесе иск за публикуване на конфискуван запис на интервю с турски министър

http://www.mediapool.bg/doiche-vele-vnese-isk-za-publikuvane-na-konfiskuvan-zapis-na-intervyu-s-turski-ministar-news254481.html

Германската международна медия Дойче веле е внесла в съд в Анкара иск за публикуване на конфискуван запис на интервю с турския министър на младежта и спорта, предадоха осведомителните агенции. Тези действия нямат нищо общо с нормите на една правова държава и с демокрацията. Призоваваме Турция незабавно да публикува нашия материал, заяви генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург. В началото на месеца турското министерство на младежта и спорта иззе запис на интервюто с министър Акиф Чагатай Кълъч. Според германската медия Кълъч не е одобрил въпроси на кореспондента на Дойче веле, включително за ролята на жените в турското общество.

Инспектор, задържан за рушвет, издъхна в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780685

Инспектор, задържан за рушвет, издъхна в арестаИнспекторът от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив - 57-годишният Хамза Мохамед, който беше арестуван през месец май при съвместна акция на ДАНС и отдел „Икономическа полиция”, е издъхнал в неделя, съобщава TrafficNews.bg. Той беше задържан с рушвет 500 лева. След задържането, негови близки заявиха, че бил "нареден".

Инспектор, задържан за рушвет, издъхна в ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/5780685

Инспектор, задържан за рушвет, издъхна в ареста
Инспекторът от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив - 57-годишният Хамза Мохамед, който беше арестуван през месец май при съвместна акция на ДАНС и отдел „Икономическа полиция”, е издъхнал в неделя, съобщава TrafficNews.bg. Той беше задържан с рушвет 500 лева. След задържането, негови близки заявиха, че бил "нареден".

Условна присъда за търновец пипнат с близо 20 грама амфетамин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780586

Условна присъда за търновец
пипнат с близо 20 грама амфетаминМъж е осъден на 8 месеца условно и 1000 лв. глоба за държане на дрога. Наказанието е наложено след одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура –Велико Търново. Славомир Д. се признал за виновен и е осъден за това, че на 21 август т. г.  на паркинг източно от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов",

Германия планира да приема по 6 хиляди бежанци годишно от Гърция

http://www.mediapool.bg/germaniya-planira-da-priema-po-6-hilyadi-bezhantsi-godishno-ot-gartsiya-news254480.html

Германия планира да приема на година шест хиляди бежанци от Гърция заради регистрирания застой при изпълнение на европейската програма за релокация, пише германският в. "Велт ам Зонтаг" в публикация, цитирана от гръцкото издание Нюз.ин. Същия брой бежанци - шест хиляди, Германия смята да приема на година и от Италия. Неприлагането на европейската програма за релокация на 160 хиляди бежанци от Гърция и Италия в други държави на ЕС изглежда кара Германия да предприеме инициативи за подпомагане на тези две средиземноморски страни, обременени изключително много от растящите бежански потоци, смята вестникът. Според източници от германското външно министерство, цитирани от "Велт ам Зонтаг", планът предвиждал Германия да приема на година по шест хиляди бежанци от Гърция и Италия, тоест по 500 бежанци на месец от всяка от двете страни, като целта е по този начин да бъдат събрани отново разделените бежански семейства.

Сингапурска компания придоби почти половината от Rolling Stone

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780606

Сингапурска компания придоби почти половината от Rolling Stone

Базираната в Сингапур музикална компания BandLab Technologies придоби 49% дял в историческия музикален бранд Rolling Stone, включително списанието и неговите дигитални активи, пише Wall Street Journal. Условията по сделката не са разкрити. Тя обаче не включва прехвърляне на собственост към Wenner Media, компанията майка на Rolling Stone.

Пожар затвори временно магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/informatziya-dvizhenieto-dekara-1520990.html

/КРОСС/ Пожар затвори временно магистрала "Тракия". Видимостта в района бе силно намалена, след като пламнаха гори и сухи треви в естността, позната като "Побит камък". АМ "Тракия" бе затворена между 5 и 13 километър и в двете посоки - и в посока София и в посока Бургас, а движението - отклонено през Нови хан. От АПИ съобщиха, че движението вече е възстановено и в двете посоки при км 12 в района на Нови хан. Полицейски патрули подпомагат и регулират движението. Няма информация за образували се колони от автомобили. Общата площ, засегната от огъня, е около 100 декара - 20 декара от тях са гори, а 80 декара са сухи треви, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В района има и къщи, но няма информация за пострадали. Към момента не е ясна причината за пожара. Не се изключва и вероятността за умишлени палеж, макар че, според първоначалната информация, огънят е върхов, тоест става въпрос за пожар, който е по върховете на дърветата. Заради това беше и големият дим, който можеше да се види дори от центъра на София.      

Невероятният концерт на Горан Брегович разтърси публиката в Разлог

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608501

Един от най-култовите музиканти от съседна Сърбия и оркестърът му изнесоха невероятен концерт пред многохилядната публика в Разлог. На Градския стадион Горан Брегович и оркестъра за сватби и погребения дадоха всичко от себе си и изпълниха най-хубавите песни от репертоара си. Пред близо 4-хилядната публика се представи и група „Кобра", победителите от фестивала в Гуча.На уникалното майсторство на всички музиканти на сцената се насладиха жители и гости на град Разлог, кметското семейств...

Индия изведе осем спътника в две различни орбити

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608499

Индийската организация за космически изследвания успешно изведе осем сателита в две различни орбити в една от най-сложните си и продължителни мисии, предаде ДПА. Индия влезе в космическата история с първата си мисия до Марс Спътниците са изстреляни с индийска ракета-носител PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle - Ракета-носител за полярни сателити) от космодрума на остров Шрихарикота малко след девет сутринта местно време и около два часа и 15 минути са позиц...

Искат да се отнеме лицензът на ЧЕЗ за експлоатация на ТЕЦ Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608500

Има предпоставки за отнемане на лиценза на ЧЕЗ  за експлоатацията на ТЕЦ Варна, която повече от година не функционира. Това заяви във Варна Явор Нотев – кандидат за вицепрезидент на коалиция „Обединени патриоти“. По закон, когато става дума за подобни възлови обекти, КЕВР може да задължи собственика да прехвърли активите на дружеството на други, които произвеждат електроенергия, обясни Нотев. Освен че ще подадат сигнал за започване на процедура по отнемане на лиценза, патриотите ще искат среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, пред...

Турски военен предупреди за възможен втори опит за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780628

Турски военен предупреди за възможен втори опит за превратПенсионираният полковник Хасан Атилла Угур призова властите в Турция да бъдат готови за отпор на втория опит за преврат с участието на САЩ и Великобритания, който според неговите данни е планиран за ноември, предаде БГНЕС. Сведенията ми са категорични, предупреждавам, че поредният опит ще бъде много по-кървав от този през юли и е крайно време да

Ключови доказателства срещу терористите от Брюксел и Париж са унищожени при палеж

http://www.mediapool.bg/klyuchovi-dokazatelstva-sreshtu-teroristite-ot-bryuksel-i-parizh-sa-unishtozheni-pri-palezh-news254479.html

ДНК-проби, свързани с атентатите в Париж и Брюксел, са били унищожени при умишлен палеж в Центъра по криминалистика и криминология в белгийската столица, съобщават местни медии, цитирани в понеделник от БТА. Пожарът в лабораториите възникна на 29 август, но първоначално не беше известен размерът на щетите. Бяха унищожени шест от общо 10-те лаборатории в центъра. Юристи коментират, че унищожаването на доказателствата ще постави съда пред трудни решения. Ако пробите бяха частично увредени, съдът би разпоредил повторен анализ. Сега съдиите ще трябва да преценят дали да вземат под внимание запазените данни от вече направените анализи. Медиите поясняват, че унищожените проби ДНК вече са били изследвани и цифрови копия от анализите са били запазени на сървър, който не се е намирал в поразените лаборатории. Сред пробите са материали, свързани с атентата от 2014 г. в Еврейския музей в Брюксел, както и с извършителите и съучастниците в атентатите в столиците на Белгия и Франция в последните две години. Лабораториите не са били поставени под физическа охрана, а само са били наблюдавани с камери. Свидетели съобщават, че няколко души са проникнали в нощта на нападението с автомобил през телената ограда, а след това в района са проехтели взривове.

Блъснатото от шофьор без книжка дете остава в реанимацията

https://www.24chasa.bg/region/article/5780382

Блъснатото от шофьор без книжка дете остава в реанимациятаСъстоянието на блъснатото кола дете от врачанското с. Бъркачево вече е стабилно, съобщи шефът на отделението по анестезиология и интензивно лечение на врачанската болница д-р Ростислав Стефанов. След консултация с лекарите от столичния институт институт "Пирогов" е преценено, че 10-годишният Ради трябва да остане на лечение в реанимацията.

Стачка блокира вече десети ден градския транспорт в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780649

Стачка блокира вече десети ден градския транспорт в СолунВ резултат на стачката на работещите в системата на градския транспорт в Солун има големи задръствания в центъра на града и е невъзможно да се намери място за паркиране. Жителите на втория по големина гръцки град вече пътуват на автостоп до работните си места. В магазините в центъра рядко влизат клиенти.

Бизнес доверието в Германия покори двегодишен връх

http://econ.bg/Новини/Бизнес-доверието-в-Германия-покори-двегодишен-връх_l.a_i.729449_at.1.html

Бизнес доверието в Германия отбеляза изненадващо рязко подобрение през септември, достигайки най-високо ниво от повече от две години насам, тъй като...

Европейска нощ на учените за малки и големи

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/26/2832863_evropeiska_nosht_na_uchenite_za_malki_i_golemi/?ref=rss


Седем места в София ще предложат програма, посветена на Европейската нощ на учените. Събитието се провежда в едновременно в 300 града от Европа и света на 30 септември. Освен столицата, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен ще се включат в единствената нощ, посветена на науката.

Вратите на лабораториите в "София Тех Парк" ще бъдат отворени за посетители, като учените ще показват експерименти и образователни...

Предвиждат целеви отпуск за осиновителите

http://www.cross.bg/osinovyavaneto-osinovitelite-rysinova-1520989.html

/КРОСС/  Подготвени са законодателни проектопромени за възможност за целеви отпуск за осиновителите, както и за уреждане на реда на отпуските на осиновителите. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва във форум на тема "Обществените нагласи към осиновяването", организиран от социалното министерство и Българска асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО). Неправителствените организации отдавна настояват за целеви отпуск от година за осиновителите след осиновяването на детето, независимо от неговата възраст. По повод все още съществуващите стереотипи в обществото по отношение на осиновяването, министър Русинова заяви, че осиновяването се базира на чувства и цитира думите на литературния герой Мечо Пух, който казва на Прасчо, че любовта не се пише, тя се чувства. Не може Семейният кодекс да регулира нагласите на хората, той дава предпоставките самата система да е бърза, да е в помощ на децата и семействата, да няма забавяне на процедури, да има бърза реакция на социални работници, допълни социалният министър. По думите на Русинова целта на предложените преди месец промени, е да бъдат максимално подкрепени семействата преди осиновяването и след това. Министърът смята, че трябва да има достатъчно публичност по темата за осиновяването в българското общество, за да може в годините стигмата към осиновените деца и хората, които осиновяват, да отпадне.  

Затвор грози варненец, хванат в момент на сделка на продажба на дрога

http://www.moreto.net/novini.php?n=331898

Окръжна прокуратура Варна приключи и внесе в съда бързо производство за наркотици Под ръководството на Окръжна прокуратура Варна бе приключено бързо производство за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Тридесет годишният М.

Областният управител на Монтана взе участие в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

https://www.24chasa.bg/region/article/5780647

Областният управител на Монтана взе участие в заседание  на Регионалния съвет за развитие на Северозападен районОбластният управител на Монтана Ивайло Петров взе участие в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район в Белоградчик на 20 и 21 септември. Заседанието беше открито и ръководено от г-н Момчил Станков - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, областен управител на област Видин.

Съдът острани кмета на Перущица Ради Минчев от поста

http://offnews.bg/news/n_1/n_636681.html

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев по искане на прокуратурата. В мотивите за отстраняването съдията Христо Симидчиев посочи, че има достатъчно доказателства за извършени престъпления. Ради Минчев е издигнат от ДСБ и от партията казаха, че това е политическа атака. В предишните две инстанции съдът не намери достатъчно доказателства за престъпления. В последната си дума пред съда кметът каза, че винаги е работил за обществена полза, невинен е и моли да остане на поста, за да довърши започнатото. Тъй като срокът за обжалването изтича на 4 октомври, дотогава той ще запази поста си.

Защитник на ПСЖ е осъден на два месеца затвор за удар срещу полицай

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/26/2832946_zashtitnik_na_psj_e_osuden_na_dva_meseca_zatvor_za/?ref=rss


Защитникът на "Пари Сен Жермен" Серж Орие беше осъден на два месеца затвор заради удар срещу полицай.

Футболистът от Кот д'Ивоар трябва да плати и глоба 600 евро за инцидента, който се разигра след посещение на нощен клуб във френската столица преди около четири месеца. Освен това 23-годишният играч трябва да плати разноските по делото, които възлизат на 1500 евро.

В нощта на 29 срещу 30 май Орие е бил спрян за проверка за алкохол и наркотици. Той е ударил с лакът...

ЕС започва раздаването на дебитни карти на бежанците в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780569

ЕС започва раздаването на дебитни карти на бежанците в ТурцияЕвропейският съюз започва проект за предоставяне на дебитни карти на бежанците в Турция на стойност 348 милиона евро, предаде Асошиейтед прес, цитира БНР. Проектът е част от споразумението ЕС–Турция за спиране на мигрантския поток към Европа, като се смята за най-голямата хуманитарна програма, финансирана от ЕС.

Пенсионерите ни пътуват два пъти по-малко от европейските

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780608

Пенсионерите ни пътуват два пъти по-малко от европейскитеЕдва 10 на сто са пенсионерите сред туристите в България. Средният за ЕС дял на пенсионерите 20 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Две трети от почиващите в България пенсионери са българи, а 30 на сто са чужденци. Пенсионерите в България осигуряват шест процента от приходите в сектора. През 2014 г.

Депутати поставят условия пред заема за АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/deputati-postavyat-usloviya-pred-zaema-za-aets-belene-news254478.html

Редица условия за отпускането на държавен заем за "Националната електрическа  компания" (НЕК), за да плати над 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведено оборудване за спряната АЕЦ "Белене", поставиха депутати от различни парламентарни групи в понеделник. Издължаването на парите да стане само след независима експертиза на произведеното ядрено оборудване, предложиха депутатите от  гражданската квота на Реформаторския блок  Мартин Димитров и Петър Славов. Народни представители на БСП поискаха в законопроекта да бъде записана конкретната сума от 1.27 млрд. лв. кредит за НЕК, а не да се гласува празен чек. Друго условие на социалистите, поставено във внесените поправки, е да се разпише, че НЕК трябва да върне заема до 15 години от датата на отпускането му. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък настоява плащането на дълга да стане при условие, че АСЕ предаде оборудването с цялостната техническа и проектна документация на съоръженията. Според Патриотите от руската компания трябва да се изиска да поеме и неотменим и безусловен ангажимент за осигуряване на авторски и технически надзор върху оборудването, независимо от бъдещите решения на България за използването му. Проектозаконът за държавната помощ за НЕК бе спешно одобрен миналата седмица от Министерския съвет и гласуван на първо четене в парламента, а във вторник предстои разглеждането му в бюджетната парламентарна комисия преди окончателното му приемане в пленарна зала в сряда. За  да стане факт плащането, което България е обещала на Русия, обаче трябва и съгласието на Брюксел. Не се знае дали то ще бъде дадено до края на годината, за когато е обявен първият транш от разплащането за 400 млн. евро.   Според Димитров и Славов трябва да се направят корекции в закона за заема за НЕК и в него да се запише, че отговорните за плащането на ядреното оборудване лица са длъжни да защитят националния интерес. Това ще стане като преди превеждането на сумата към АСЕ се извърши независима експертиза на предоставеното оборудване, която да провери дали то съответства на поръчаното от НЕК, годно ли е и дали има липси. При констатирани несъответветсвия, както и в случаите на непълна окомплектовка и/или незавършеност на производството, трябва да се претендира обезщетение за срока на забавата и/или понесените вреди, включително и като оспорят начисляваните лихви за забавено плащане, предлагат тримата депутати. Според тях това се налага, заради данни, че е много вероятно цялото оборудване да не е произведено на 100%. Самата Петкова в изявленията си посочва, че вторият реактор е произведен на 90 процента и при това положение е съмнителна възможността той да бъде препродаден на друг, освен на АСЕ, при пропадане на опита за приватизация на ядрения проект. "Очевидно, ако насрещната страна няма възможност да ни предаде на 100% и без липси изправно оборудването, т.е. да изпълни решението на арбитража, то не са налице и основания да претендира лихви за забавено плащане от българска страна в размер на над 300 000 лв.", аргументира се Димитров, Славов и Андреев. Заради приемането на законопроекта за държавния заем за НЕК депутатите искат също така енергийното министерство да направи публично решението на арбитражния съд в Женева по казуса с АЕЦ "Белене". Те са внесли в деловодството на парламента въпроси към Теменужка Петкова за точния размер на главницата, лихвите, съдебните такси и адвокатски възнаграждения по делото между НЕК и АСЕ и кои правни кантори са защитавали интереса на страната ни. Друго тяхно питане е направени ли са възражения от българска страна по делото за липса на подписан договор за изграждане на АЕЦ "Белене", който да съдържа арбитражна клауза, за да може делото да се разглежда от Арбитражния съд в Женева. "След постановяване на решението, на основание приложимото международно право, искана ли е неговата отмяна от компетентния съд в Швейцария поради нищожност на арбитражната клауза?", питат още народните представители. Те задават и въпроса: В хода на делото правени ли са промени в защитната стратегия на страната ни и защо? "Например, първоначално бе обявено, че защитната ни теза е за "неоснователност“ на исковата претенция, докато сега се говори за заплащане „само“ на поръчаното оборудване", обяснят питането си тримата. Димитров, Славов и Андреев се интересуват още дали по наказателните лихви за забава от над 300 000 лв. дневно е направено възражение за недължимост поради незавършеност на производството на цялото оборудване, предмет на делото - т.е. липсва произведено на 100% оборудване, което да ни бъде предадено и очевидно забава има и в руската страна.

Депутати: За АЕЦ "Белене" да се плати след независима оценка на оборудването

http://www.mediapool.bg/deputati-za-aets-belene-da-se-plati-sled-nezavisima-otsenka-na-oborudvaneto-news254478.html

Плащането на дълга за АЕЦ "Белене" да стане само след независима експертиза на произведеното оборудване, за което "Националната електрическа компания" (НЕК) бе осъдена да плати над 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ). Това предлагат да се запише в законопроекта за държавния кредит за НЕК депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ. Те искат също така енергийният министър Теменужка Петкова да направи публично арбитражното решение на съда в Женева и да отговори какви действия са предприети от правителството по обжалването му. Проектозаконът за държавната помощ за НЕК бе спешно одобрен миналата седмица от Министерския съвет и гласуван на първо четене в парламента, а във вторник предстои разглеждането му в бюджетната парламентарна комисия преди окончателното му приемане в пленарна зала в сряда. За да стане факт плащането, което България е обещала на Русия, обаче трябва и съгласието на Брюксел. Не се знае дали то ще бъде дадено до края на годината, за когато е обявен първият транш от разплащането за 400 млн. евро. Според тримата народни представители трябва да се направят корекции в закона за заема за НЕК и в него да се запише, че отговорните за плащането на ядреното оборудване лица са длъжни да защитят националния интерес. Това ще стане като преди превеждането на сумата към АСЕ се извърши независима експертиза на предоставеното оборудване, която да провери дали то съответства на поръчаното от НЕК, годно ли е и дали има липси. При констатирани несъответветсвия, както и в случаите на непълна окомплектовка и/или незавършеност на производството, трябва да се претендира обезщетение за срока на забавата и/или понесените вреди, включително и като оспорят начисляваните лихви за забавено плащане, предлагат тримата депутати. Според тях това се налага, заради данни, че е много вероятно цялото оборудване да не е произведено на 100%. Самата Петкова в изявленията си посочва, че вторият реактор е произведен на 90 процента и при това положение е съмнителна възможността той да бъде препродаден на друг, освен на АСЕ, при пропадане на опита за приватизация на ядрения проект. "Очевидно, ако насрещната страна няма възможност да ни предаде на 100% и без липси изправно оборудването, т.е. да изпълни решението на арбитража, то не са налице и основания да претендира лихви за забавено плащане от българска страна в размер на над 300 000 лв.", аргументира се Димитров, Славов и Андреев. Заради приемането на законопроекта за държавния заем за НЕК депутатите искат също така енергийното министерство да направи публично арбитражното решение за "Белене". Те са внесли в деловодството на парламента въпроси към Теменужка Петкова за точния размер на главницата, лихвите, съдебните такси и адвокатски възнаграждения по делото между НЕК и АСЕ и кои правни кантори са защитавали интереса на страната ни. Друго тяхно питане е направени ли са възражения от българска страна по делото за липса на подписан договор за изграждане на АЕЦ "Белене", който да съдържа арбитражна клауза, за да може делото да се разглежда от Арбитражния съд в Женева. "След постановяване на решението, на основание приложимото международно право, искана ли е неговата отмяна от компетентния съд в Швейцария поради нищожност на арбитражната клауза?", питат още народните представители. Те задават и въпроса: В хода на делото правени ли са промени в защитната стратегия на страната ни и защо? "Например, първоначално бе обявено, че защитната ни теза е за "неоснователност“ на исковата претенция, докато сега се говори за заплащане „само“ на поръчаното оборудване", обяснят питането си тримата. Димитров, Славов и Андреев се интересуват още дали по наказателните лихви за забава от над 300 000 лв. дневно е направено възражение за недължимост поради незавършеност на производството на цялото оборудване, предмет на делото - т.е. липсва произведено на 100% оборудване, което да ни бъде предадено и очевидно забава има и в руската страна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване