Руши с втори концерт в Terminal 1

http://offnews.bg/news/n_1/n_636664.html

Заради големия интерес към първото шоу певецът Руши насрочи втора дата за концерт в столичния клуб Terminal 1. Новият лайв ще се състои на 16 ноември, сряда. Билетите са вече в продажба в мрежта на Eventim.bg, като броят им отново е ограничен до 450 и се препоръчва ранното закупуване. Билетите за първото шоу се изчерпаха само ден след анонсирането на концерта. Това ще бъде първа поява на Руши на сцена от 8 години насам, напомнят организаторите. Билетите за концерта на 16 ноември в Терминал 1, вече се предлагат в мрежата на Eventim.bg - на цени от 15 лв. на предварителна продажба и 20 лв. на самата дата и на място.

Как да заделяме пари, когато доходите не са високи?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272391_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%

Броят на депозитите у нас намалява, но сумите на влог растат. Най-много са се увеличили депозитите от над 1 милион лева, показват данните на БНБ. На този фон малките - до 2500 лева, намаляват, съобщава bTV.В 716 сметки у нас има депозити от над 1 милион лева. Спрямо миналата година броят им се увеличава с една четвърт.

Все повече са и гарантираните спестявания, макар и с по-малки суми - с около 15 на сто се е увеличил броят на депозитите между 200 и 500 хиляди лева.

Малките спестявания, които са най-масови, обаче намаляват - депозитите до 1000 лева са с над 6% по-малко на брой, свиват се и влоговете до 2500 лева.

89-годишна почина при пожар в дома й в Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/5780256

89-годишна почина при пожар в дома й в ЯмболТялото на 89-годишна жена е намерено след пожар в къща на ул. "Твърдица", съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Ямбол. В 08,30 часа в ОДМВР-Ямбол е получен сигнал за възникнал пожар в къща на ул. "Твърдица" в областния град. На място са изпратени огнеборци и полицейски служители. Пожарът е загасен. При извършения оглед е открито тялото на живеещата

Софийската филхармония oткрива новия 88-ми творчески сезон

http://www.cross.bg/tvorcheski-sofiiiskata-dirigent-1520965.html

/КРОСС/ Този петък, 30 септември, Софийската филхармония открива своя 88-ми творчески сезон от 19:00 часа в зала „България". Концертът ще се състои под палката на харизматичния диригент Константин Тринкс, в изпълнение на пленителното сопрано Александра Любчански и с участието на НФХ „Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров. В рамките на вечерта ще оживеят митове и образи от легендите, претворени в бляскави романтични произведения. Този концерт слага началото на един динамичен творчески сезон, обединен около световни имена и музикални шедьоври, с което Софийска филхармония дава заявка за един изключителен, вълнуващ творчески сезон. Изпълнители и диригенти от световна класа, най-актуалните имена в световните афиши и млади, но ярко изгряващи звезди, ще застанат пред Националния оркестър и Националния филхармоничен хор. Творчеството на Владигеров, Вагнер и Щраус е белязано от характерните за романтичната епоха разточителство и размах на изразните средства. Това определя и облика на програмата, в която оркестърът избухва в пищни хармонии, а пътят към съвършенството е път към Любовта. Александра Любчански е многостранен артист - блестяща пианистка с със съзвездие от престижни награди и водещо сопрано в редица престижни оперни театри с внушителен репертоар. Работила е със забележителни диригенти като Валери Гергиев, Кент Нагано, Айвър Болтън, Стефан Золтеш, Лотер Цагросек, Роберто Патерностро, Кристоф Попен

Дерматолози съветват да не използваме гъби за баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608458

Гъбите за баня са отлично средство за отстраняване на мъртви кожни клетки и допринасят за мека и гладка кожа, но същевременно са развъдник на бактерии, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Джърнъл ъв клиникъл майкробайолъджи". Смъртоносните бактерии, които дебнат от грима Всеки път, когато използва гъба за тяло, освен сапун или лосион, къпещият се втрива в кожата си няколко смущаващи допълнителни съст...

Драмата продължава: Ето какво се случва с малкия Мустафа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272390_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D

Въпреки че декларира, че ще дойде да види детето си, 21-годишната Джейлян Халилова - майката на малкия Мустафа, все още не е посетила онкологичното отделение на педиатричната клиника към Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Това твърди директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева пред "Bulgaria on air".Родилата 5 деца 21-годишна жена, която живее при новия си мъж в кърджалийския квартал „Боровец“, обеща да посети първородния си син на 26 септември. Очакванията й бяха днес да има пари и да пътува за Пловдив.

Но дори и да се появи в болницата, Джейлян най-напред ще трябва да разговаря със социалните работници, които ще определят дали общуването ѝ с Мустафа няма да влоши още повече емоционалното му състояние.

"За момента той е усмихнат, жизнерадостен и се радва на всички подаръци, които е получил", разказа от своя страна Гергана Начева, която ще поеме социалните грижи за детето.

По думите на социалните работници най-вероятният сценарий за бъдещето на 9-годишното момче от крумовградското село Бряговец е живот в приемно семейство. Вече има кандидати, които са изявили желание да се грижат за него, но специалистите предупреждават, че преди това да се случи е нужно усилено обучение на приемните двойки.

Наследство от Третия райх: Капсула на времето с нацистки ценности е открита в Полша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272389_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%85%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D

Наследството от Третия райх все още се издига над град Злоченец, Полша, под формата на две тухлени кули, останали от бивш нацистки тренировъчен център. Преди около седмица в сенките на тези кули откриха капсула на времето, заровена от нацистите преди 82 години. Капсулата е намерена в перфектно състояние и съдържа напълно запазени нацистки предмети, пише vesti.bg.Сред предметите са открити сребърни и бронзови монети, снимки на нацистките лидери, снимки на Фалкенбург (дн. Злоченец, Полша), туристическа карта, програма от празненството за честване на 600-годишнината на града през 1933 г., немски вестник от 21 и 22 април 1934 г. и две копия на „Моята борба“ със студената снимка на нейния автор - Адолф Хитлер.

След повече от седмица копаене екип успява да изрови капсулата и да я открие в същото състояние, в което е заровена от нацистите през 1934 г. След това капсулата е транспортирана в Националния музей в Шчечин, където екип от специалисти я отваря.

За пръв път от 82 години насам предметите, затворени в медния цилиндър, са докоснати от дневна светлина, а всичко в капсулата е толкова добре запазено, сякаш е поставено вчера.

От Националния музей в Шчечин възнамеряват да опишат, преведат и подсигурят съдържанието на капсулата, преди да го направят достъпно за очите на посетители.

Бившият тренировъчен център Крьосинзее, където е открита капсулата, днес се използва като полска военна казарма.

Едва осем десетилетия по-късно екип изравя капсулата на времето
На 22 април 1934 г. нацистки офицери, облечени в своите военни униформи, и местни чиновници на високи постове, носещи черни шапки, се събират около немския град Фалкенбург за церемония по полагане основите на "Орденсбург Крьосинзее център" – един от трите нови образователни центъра, използвани за втълпяване на нацистките идеи на бъдещите лидери на Националсоциалистическата германска партия.

Докато публиката стои и наблюдава, нацистите поставят въже около голяма дупка в земята, предвидена за изграждането на кула. Нацистки лидери внимателно се спускат в огромния ров стъпвайки бавно с идеално полираните си черни ботуши надолу по крехка дървена стълба.

На повече от 6 метра под земята един от нацистите развива свитък и на висок тон, почти викайки, изнася официална реч за основополагането на центъра, завършваща с „Хайл Хитлер!“. След като публиката отдава чест на фюрера, свитъкът отново се навива и се завързва с червен конец, запечатва се с восък и се поставя в черен меден цилиндър заедно с важни документи.



Цилиндърът е запечатан и поставен в основите на бъдещата кула
Само две години са нужни, за да бъде центърът напълно готов. На 24 април 1936 г. самият Хитлер отива във Фалкенбург за официалното откриване.

Условията, за да постъпи някой в центъра за обучение, са да бъде мъж на възраст между 23 и 26 г., да има немско гражданство, да е висок минимум 160 см и да няма проблеми със зрението. Приетите посещават часове по философия, политика и световна история сутрин и спортни занимания и военно обучение следобед.

Тренировъчният център притежавал над 20 помещения за живеене, спортни площадки, място за провеждане на военно обучение и пространство за конна езда. Учениците са имали възможността да гребат и плават в близкото езеро или да бъдат част от програмата с коне.

През 1937 г. членове на „Хитлерюгенд“( младежката организация на Националсоциалистическата германска работническа партия) започват да преминават обучения в центъра.



През Втората световна война във Фалкенбург настъпват много промени
Нацистите започват осъществяването на антиеврейската програма през Кристалната нощ (нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г.), а след началото на Втората световна война в близост до града отваря врати и работнически лагер за принудителен труд на евреите. По време на войната регионът около града е предаден на Полша, а градът променя името си от Фалкенбург на Злоченец.

Клуб “Чайка” започва юбилейния си 15 сезон след успешно гостуване в Полша

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/URu3StQXTt4/

14446288_1248514771859203_2017585153_oКлуб “ЧАЙКА” започва юбилейния си 15 сезон след успешно гостуване в Полша по покана на Ансамбъл за песни и танци “Жемя Бескидска”” от гр. Живец. Българските и полските самодейци изнесоха концерт пред препълнената с публика зала на Дома на културата в гостоприемното планинско градче. С темпераментното си и емоционално изпълнение “ЧАЙКИТЕ” намериха нови приятели и спечелиха аплодисментите на многобройната полска публика. Съвместният концерт завърши с традиционното българско право хоро, на което се хванаха участници и зрители.
14438799_1248515725192441_271717960_o

Лондон ще настоява за независимо членство в СТО след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Лондон-ще-настоява-за-независимо-членство-в-СТО-след-Брекзит_l.a_i.729443_at.1.html

Великобритания има намерение да стане независим член на Световната търговска организация (СТО) след като страната напусне Европейския съюз, заяви в...

Огнена стихия бушува край магистрала "Тракия"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272388_%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%83%D1%88%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%22%D0%A2%D1

На автомагистрала „Тракия” в района на 12-ти километър в посока София от дясната страна гори гора. Заради пожара значително е намалена видимостта. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.В тази връзка се препоръчва на водачите да избягват движението по магистралата в района и в двете посоки. „По възможност да потърсят други алтернативни маршрути. Към момента движението все още не е спряно, но тъй като заради задимяването е затруднено, искаме да предупредим водачите”, уточниха от областната дирекция.

На мястото има един противопожарен автомобил. Зададена е организация и за допълнителни екипи, тъй като се очертава пожарът да не е от леките.

Порошенко разкри как Russia Today руши единна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272387_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+Russia+Today+%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%B

Всички евроскептични партии получават финансиране от Москва. Това заяви в интервю за Си Ен Ен (CNN) в неделя (25 септември) украинският президент Петро Порошенко, цитиран от „Взгляд“ и "Руски дневник". „Основният враг на Русия е единна Европа“, заяви Порошенко.Той коментира и думите на Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, че е възможно Крим да бъде признат за руски. „Това е част от предизборната реторика. Бъдещият президент, независимо кой е той – ще бъде много отговорен човек“, заяви Порошенко. 

В хода на предизборната си кампания Тръмп заяви, че кримчани искат да бъдат с Русия, а не с Украйна. Според него Путин е по-добър лидер за Русия, отколкото Барак Обама за САЩ. Тръмп още обеща на американците да установи „много добри отношения“ с Москва. 

Президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за CNN заяви, че руските медии виждат като своя задача разрушаването на Европа, съобщи в неделя (25 септември) RT. 

„Както знаете, спонсорираният от Русия канал Russia Today се гледа в САЩ. И е включен в пакетите на всяка кабелна мрежа. Това не е толкова опасно за САЩ, които провеждат политика на противопоставяне (на тези възгледи). Но в Европа или Украйна руските медии, социални мрежи, политически парти виждат като своя задача дестабилизирането, разрушаването на Европа. Те искат да върнат ситуацията обратно към двустранните отношения с НАТО“, заяви Порошенко. 

Той отбеляза също така, че нееднократно в разговори с лидерите на ЕС е повдигал въпроса за противодействието на Русия в информационното пространство.

Върнали сме се на нивата на корупция от 90-те

http://www.moreto.net/novini.php?n=331919

Намираме се в критична точка по отношение на борбата с корупцията, заяви социалистът Валери Жаблянов по време на конференция в София. Възможно ли е да се осъществява ефективна борба с корупцията при сега действащия обществено-политически модел, попита той.

ГЕРБ издига Фандъкова за кандидат-президент, а Лили Павлова - за кмет на София?

http://www.cross.bg/gerb-fandukova-kmet-1520977.html

/КРОСС/ Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще е кандидатът на ГЕРБ за президентския вот на 6 ноември, твърди Dnes.bg, позовавайки се на отлично осведомен източник. В момента усилено се печатат плакатите и билбордовете за кампанията ѝ, която ще стартира дни по-късно от тази на останалите кандидати за поста, се допълва в информацията.  Макар кметицата да отричаше до последно, че няма да е тази, която ще се бори за държавен глава, изтъквайки несвършената си работа в Столичната община, управляващите са се спрели именно на нейната кандидатура. Според сайта, ако Фандъкова бъде избрана, ГЕРБ ще издигне за столичен кмет министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. На 2 октомври се очаква ГЕРБ официално да обяви с кого поемат към "Дондуков 2".  

16 000 посетители се качиха на Царевец и Трапезица през дългата почивка

https://www.24chasa.bg/region/article/5780224

16 000 посетители се качиха на Царевец 
и Трапезица през дългата почивка15 973-ма гости разгледаха царските хълмове Царевец и Трапезица в Търново по време на четирите почивни дни около Деня на Независимостта, според статистиката на Регионалния исторически музей. 75% от посетителите на двете средновековни крепости на столичния Търновград са българи. Сред чужденците преобладават румънските туристи,

Оланд обеща в Кале да премахне "изцяло" мигрантския лагер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/26/2832868_oland_obeshta_v_kale_da_premahne_izcialo_migrantskiia/?ref=rss


Френският президент Франсоа Оланд, който посети вчера Кале за първи път, заяви, че огромният мигрантски лагер край града, известен като "Джунглата", където живеят между 7000 и 10 000 души, трябва да бъде премахнат "изцяло", предаде БТА, като цитира Франс прес.

Френските власти няма да се задоволят с половинчати мерки, даде да се разбере Оланд и призова британското правителство да свърши своята част от работата. Голяма част от мигрантите, пристигнали от Сирия, Еритрея или Судан, искат...

Кучета на състезание със сърфове (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5780239

Кучета на състезание със сърфове (видео)Десетки хора се събраха в неделя на плажа в Хънтингтън Бийч, Калифорния, за да се порадват на едно необикновено състезание – кучета на сърф. Всъщност вълнуващата надпревара се провежда за 8-ма поредна година, съобщава "Нова телевизия". Четириногите домашни любимци се състезаваха в четири категории, според теглото си.

Директорът на автогара "Варна": Ако автогарата е първа категория се плаща 16 лв, за втора -12 лв

http://www.moreto.net/novini.php?n=331921

Ако един автобус влезе във Варна и автогарата е първа категория, плаща 16 лева, ако влезе в Шумен и ако автогарата е втора категория плаща 12 лв. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна директорът на автогара "Варна" Веселин Михайлов.

Татяна Дончева очаква да привлече протестния вот на изборите за президент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608459

На висок процент от протестния вот разчита кандидат-президентската двойка на коалиция "Движение 21 - НДСВ" Татяна Дончева и Минчо Спасов.   След като се регистрираха в ЦИК с имената си за битката в предстоящите избори, Дончева обясни, че участие в балотажа е първата им задача, а на втория тур тяхната кандидат-президентска двойка има потенциала да концентрира вот от всички посоки срещу статуквото, олицетворявано от ГЕРБ. Според нея ГЕРБ има организационни предимства и предимства във възможността за манипулиране на вота, но на базата на резултати...

Роботът Нао - иновация при работата с деца с увреждания

http://www.cross.bg/detzata-detza-robot-1520976.html

/КРОСС/ Социализация, интеграция и гимнастика събрани в едно. Това прави първият в България робот-терапевт на име Нао. Създаден е във Франция, но е програмиран от български специалисти от Института по роботика към БАН. Целта му е да помага на деца със специални потребности. След тестовете - ефектът върху децата бил поразителен, разказва доц. Анна Лекова, ръководител на проекта. Роботът разполага с няколко сценария на действие - може да пее, да имитира, да показва упражнения и да играе с децата. Разпознава снимки и може да проведе разговор. За целта Нао има множество сензори и 25 електромотора, с които извършва движенията. Експертите от института към БАН създават и други роботи съвместно с колегите си от различни университети в страната. Така модерните технологии са в максимална полза за хората. У нас вече има и робот, който може да качва стълби - нещо изключително трудно за подобен тип техника. Всички части за тези робот се произвеждат у нас чрез 3D принтиране, пише bgonair.bg.  

Община Благоевград и община Белица с обща кауза за спасяване на детски живот

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608454

Община Благоевград подкрепя каузата „Моето добро дело за Гошко", подета от община Белица. Тя е в помощ на 11- годишния Георги Желязков, който се нуждае от лечение на коварна болест - тумор в мозъка. За да бъде подпомогнато събирането на средства за момчето, на партера в Община Благоевград е поставена кутия за събиране на средства. Първите симптоми на болестта при детето се появяват през август тази година. След множество направени изследвания и прегледи е установено, че образуванието не може да бъде премахнато с хирургична намеса. Семейството ...

Десислава Танева: Очакваме 160 млн. литра вино от реколта 2016

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780203

Десислава Танева: Очакваме 160 млн. литра вино от реколта 2016Около 160 млн. литра вино ще бъдат произведени от тазгодишната реколта грозде. Близо 60 млн. л ще изнесем, като най-големите ни пазари са Русия, Китай и Великобритания. Това съобщи в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на откриването на 72-ия международен технически панаир.

Уникални археологически открития в Черно море

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XMOBpoCDiLA/

 Морски археологически проект „Черно море“ („МАП Черно море“), най-мащабното до днес археологическо изследване на праисторическата и историческата археология на западната част на Черно море, приключи втората си експедиция на терен. По време на полевата работа научният екип изследва и документира над 40 корабокрушения, които за пръв път ни представят кораби, досега известни само от исторически документи. Корабокрушенията, които включват плавателни съдове от ІХ – Х век, ХІІ – ХІV век и от ХVІІ – ХІХ век, ни дават нова информация за връзките на черноморските крайбрежни общества със света и демонстрират интензивен начин на живот, свързан с морето и мореплаването. Изненадващо доброто състояние на всички проучени останки се дължи на безкислородните условия в Черно море на дълбочини над 150 м.

Втората експедиция се проведе от 1 до 26 септември в акваторията между с. Резово на българо-турската граница и н. Галата край Варна от изследователския кораб „Stril Explorer“. „МАП Черно море“ посрещна официални гости и медии на борда на кораба в Деня на отворените врати при завръщането му на 26 септември в пристанището на град Бургас. Сред гостите бяха Севдалина Труманова – зам.-областен управител на Бургас, Милен Николов – директор на Регионален музей Бургас, Станимир Николов – изпълнителен директор на Морска администрация Бургас, Сузан Ковач – експерт Басейнова дирекция „Черноморски район“, други представители на институциите и много медии. Екипът от учени, сред които проф. Людмил Вагалински, д-р Крум Бъчваров и д-р Калин Димитров, неизменна част от проекта, експерти и сътрудници, разказа какво е постигнато по време на втората експедиция на терен. Новините и подробностите около проекта бяха представени от проф. Джон Адамс, главен научен ръководител на „МАП Черно море“.

Международен научен екип, финансиран от британската благотворителна фондация „Експедиции и образование“ (EEF Expeditions), изследва българската акватория, която включва територии, залети преди хиляди години след края на последния ледников период. „МАП Черно море“ търси отговор на въпроса кога се е случило това, колко бързо се е променило морското равнище, как процесът е повлиял на древното население в региона – все проблеми, предмет на разгорещени научни дебати сред изследователите на Черно море през последните десетилетия. За да отговори на тези въпроси, проектът използва геофизични методи, които помагат да се открие някогашната суша, лежаща под днешното морско дъно, както и да се анализира и датира потъването й.

Изследователският кораб за дълбоководни проучвания „Stril Explorer“, с който се проведе втората експедиция, е снабден с най-модерното оборудване, съществуващо в момента. Основните уреди са монтирани на два дистанционноуправляеми подводни апарата (ROV), единият от които („Supporter“) е оптимизиран за триизмерна фотограметрия и видеозаснемане с висока резолюция. Другият подводен апарат „Surveyor Interceptor“ е разработен от проучвателните компании ММТ и „Reach Subsea“ и е единствен по рода си, отличаващ се с това, че се движи с три пъти по-висока скорост от аналозите си. „Surveyor Interceptor“ носи на борда пълен комплект геофизични измервателни уреди, светлини, камери с висока резолюция и лазерен скенер. По време на проекта този изследователски апарат проучи над 1000 линейни километра от акваторията и постави нови рекорди за достигната дълбочина (1800 метра) и постоянна работна скорост от над 12 км в час.

Екипът на Черноморския археологически проект се състои от учени от Програмата по морска археология на Университета в Саутхемптън (Великобритания), който е установил партньорство с Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и с българския Център за подводна археология. Проектът се осъществява, следвайки изискванията на българското законодателство с разрешителни, издадени от Министерство на културата, Министерство на външните работи и в стриктно съблюдаване на Конвенцията за опазване на подводното културно наследство, приета от ЮНЕСКО през 2001 година и ратифицирана от България. Партньорски институции на проекта са Антропологическият факултет и Морската програма на Университета на Кънектикът (САЩ), Морският археологически изследователски институт към Университета Сьодертьорн (Södertörn), Швеция, Гръцкият център за морски проучвания и ММТ, компанията, чийто основател Ола Оскарсон проектира подводния изследователски апарат „Surveyor Interceptor“.

Освен научните изследвания основни елементи от проекта са образователна програма и създаване на документален филм. Реализирайки тези цели, осем британски ученици бяха избрани да се присъединят към научния екип, за да наблюдават операциите и дори да участват в много от тях. Тъй като популяризирането на науката е важно толкова, колкото и самата наука, създаването на научно-популярен документален филм за проекта е възложено на филмовия екип „Black Sea Films“, включващ създателите на световноизвестната серия на БиБиСи „Синя планета“ (“Blue Planet”) и „Планета Земя“ (“Planet Earth”).

Дълбоководната археология често е оспорвана територия между бизнеса и науката, но този проект, най-големият по рода си в света, показва как може да се осъществи резултатно партньорство между академичните среди и морската индустрия, особено, ако е финансирано от далновидни институции като Фондацията за експедиции и образование

"168 часа": Ще върнат ли сестрите Уилямс спечелените с допинг $115 милиона

https://www.24chasa.bg/sport/article/5779677

"168 часа": Ще върнат ли сестрите Уилямс спечелените с допинг $115 милионаСестрите Уилямс години наред са използвали допинг, и то с разрешението на Световната антидопингова агенция (WADA), доказаха хакери, заставащи зад името Fancy Bear. Те разкриха конфиденциални медицински документи, уличаващи много видни американски спортисти, сред които и Серина и Винъс Уилямс, че са взимали забранени вещества,

Каракачанов: Въпрос на време е европейският политически елит да бъде „изметен“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608452

Въпрос на време е европейският политически елит да бъде „изметен“ заради глупавата политика, която води по отношение на нелегалните мигранти. Това мнение изрази във Варна лидерът на ВМРО и кандидат за президент на коалиция „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов. След 26 години експерименти, основен проблем пред България сега са националната сигурност и защитата на границата, смята той. Според Каракачанов страната ни трябва да води ясна и категорична политика на отблъскване на нелегалните мигранти и да не допуска никакви сделки с Европейския ...

Деца спасиха 520 дървета от изсичане

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/26/2831444_deca_spasiha_520_durveta_ot_izsichane/?ref=rss


Близо 8 хил. деца от София, Хасково, Варна и Русе предадоха 40 тона хартия и така спасиха 520 дървета от изсичане. В замяна те получиха над 10 хил. нови книги, съобщиха организаторите "Екопак България" на кампанията "Стара хартия за нова книга", която се проведе за четвърти път под надслов "Почисти и прочети".

Децата научиха повече за рециклирането, как да пазят природата и да събират разделно отпадъците и всяко, което заедно с възрастен придружител предаде поне 5 кг стара хартия за...

Велизар Енчев: Нужни са спешни дипломатически стъпки срещу действията на Скопие

http://www.cross.bg/enchev-skopie-deiistviya-1520975.html

/КРОСС/ Кампанията на Скопие по същество е опит за присвояване на историческото ни наследство. Ако до 72 часа Македонската страна не изрази съжаление, би трябвало да извикаме за консултации нашия посланик в Скопие. Второ, би трябвало да връчим нота на македонския посланик в София. Това каза в ефира на Националното радио Велизар Енчев, кандидат за президент и независим депутат. Мисля, че е време да се говори за замразяване на преговорния процес за двустранно сутрудничество. Недоволството на премиера на вербално ниво трябва да се добавят дипломатически стъпки, които да покажат нашето недоволство, подчерта Енчев. Той добави, че г-н Борисов вероятно се страхува да не бъде укорен от г-жа Меркел, казано в метафоричен план. Докато продължаваме да толерираме македонизма в неговото най-яростно антибългарско изражение, докато си затваряме очите за опитите за присвояване на нашето културно-историческо наследство, Скопие ще продължава да бъде в офанзивна позиция, а ние - в дефанзивна. Ако бях държавен глава, бих настоявал да има поне вербална реакция. Такава няма. Има пожелателни действия на г-н премиера, каза още Енчев. Ако ние сега си затворим очите и запушим очите, когато те станат член на ЕС, ще ни разкажат играта. Предприемат такива действия в момента, когато искат да ги подкрепяме за ЕС и НАТО. Пуснем ли ги сега, без подписване на договор за приятелство с ангажимент от тяхна страна да не си позволяват такива действия, после ще бъде страшно трудно

Задигнаха пари, цигари и техника при кражби в Добрич и Победа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608450

Цигари от различни марки и лотарийни билети са откраднати от търговски обект по бул.„Русия” в Добрич, станало в нощта на 21 септември. Извършителите са проникнали в обекта чрез взлом на входната врата.На същата дата е получено съобщение за извършена кражба от частен имот в село Победа. Крадецът е влязъл в къщата през незатворена входна врата и е откраднал 50 лева и аудио техника. Ден по-късно от къща в Добрич са задигнати 300 лева, лични вещи и документи, както и два мобилни апарата. Крадците са влезли през незаключена входна врата....

Франция изиска от швейцарска банка имената на данъчни нарушители

http://econ.bg/Новини/Франция-изиска-от-швейцарска-банка-имената-на-данъчни-нарушители_l.a_i.729442_at.1.html

Френското правителство изисква от Швейцария да разкрие имената на французите, притежаващи 45 161 банкови сметки в швейцарската банка UBS в рамките на...

Дрон с камера за откриване на радиация показват на Техническия панаир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608456

Дрон с камера за откриване на радиация е една от високотехнологичните атракции на 72-рия Международен технически панаир – Пловдив. Това съобщи проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той допълни, че акцент на това изложение са мобилните роботи. България е сред водещите страни, проектиращи и произвеждащи безпилотни летателни апарати за цивилно приложение. Техниката е част от изложбата „Робохайтех“ в 10-та палата на панаира. Има мобилни роботи с размер на насекомо, има и с такъв на Боинг 737. Приложенията ...

Катар се отказа да наддава за Plaza и Grosvenor House

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/katar-se-otkaza-da-naddava-za-plaza-i-grosvenor-house-225187/

Държавният инвестиционен фонд на емирството се опасява заради дълговете на сегашния собственик на хотелите

Standard & Poor’s повиши кредитния рейтинг на „Атоменергопром“

http://offnews.bg/news/n_1/n_636662.html

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s потвърди по международната скала дългосрочния рейтинг на ниво ВВ+ на руската компания АО „Атомен енергопромишлен комплекс“ („Атоменергопром“), част от руската държавна корпорация „Росатом“. Рейтингът на самостоятелния кредитен профил на „Атоменергопроект“ бе повишен от BB на ВВ+. Заедно с това бе променена и прогнозата за рейтинга от „Негативен“ на „Стабилен“. В момента рейтингът на „Атоменергопром“ се намира на максимално възможно, суверенно ниво и съответства на кредитния рейтинг на Русия (ВВ+, прогноза –„Стабилен“). Положително влияние върху кредитоспособността на компанията, според рейтинговата агенция, оказва вертикално интегрираният бизнес модел и гарантираният монопол в сферата на гражданската ядрена индустрия в Русия, значителният поръчков портфейл и стабилното финансово състояние. АО „Атоменергопром“ е интегрирана компания, която консолидира гражданските активи на руската ядрена индустрия. Компанията осигурява пълния цикъл на производството в сферата на ядрената енергетика – от добива на уран до строителството и АЕЦ и изработването на електроенергия.

Независимостта, Санчо…

https://bivol.bg/%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%be.html

По стара българска традиция тази седмица се разрази сериозен диспут (предимно на маса или през монитора) е ли 22 септември все още свят празник на Независимостта на България или в момента представлява просто един повод да се бием в гърдите и да крещим, че имаме славно минало, за да заглушим кънтежа на посредствеността и примиренчеството, […]

The Guardian: Договорки и мръсни трикове – надпреварата за генерален секретар на ООН отвътре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272386_The+Guardian%3A+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B

Хакнати имейли, лъжливи акаунти в “Туитър“, клеветнически твърдения и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за висшия дипломатически пост в международната общност – генерален секретар на ООН, пише вестник The Guardian . Евентуалният победител ще се издигне до светски светец, посланик на мира и глас на бедните и подтиснатите. Но пътят до тази възвишена позиция е павиран с мини и капани.
 
В понеделник Съветът за сигурност на ООН ще проведе петото от серията гласувания по избира на победител сред останалите девет претенденти. 

В крайна сметка конкуренцията и договорките сред големите сили ще определи победителя. 
Най-косвеното съперничество в надпреварата тази седмица, например, ще бъде изиграно на хиляди километри от централата на ООН, в столицата на България София. 

След като официалната българска номинация, Ирина Бокова – ръководител на ЮНЕСКО, се представи под очакванията при вотовете в Съвета за сигурност, задкулисна капания започна да я заменя в Кристалина Георгиева, комисарят по бюджета в ЕС, победена при първоначалната борба за спечелване на номинацията. Появата на серия от статии с нападки към Бокова, в британската преса и другаде, я накараха да се оплаче от „непристойна“ клеветническа кампания. 

Изходът от тази горчива борба ще бъде решен след вота в понеделник от българския премиер Бойко Борисов, отбелязва в заключение The Guardian, цитиран от "Фокус".

Плевенският затвор получава 1 млн. лв. за саниране

http://www.mediapool.bg/plevenskiyat-zatvor-poluchava-1-mln-lv-za-sanirane-news254470.html

Предстои саниране на сградите на Плевенския затвор с инвестиция от 1 милион лева, съобщи заместник-началникът на затвора Николай Козов, цитиран от БТА в понеделник. Той уточни, че вече е извършено енергийно обследване и се очаква през следващата година санирането да бъде факт чрез изпълнение на спечеления проект. Ръководството на затвора си е поставило седем цели за повишаване на енергийната ефективност до 2020 година, уточни Козов. Вече е подменена дограмата на корпуса на затвора и на административната част. Изготвен е проект за преустройство и реконструкция на кухненския блок с подмяна на кухненското обзавеждане. Осветлението в общите помещения е сменено с енергоефективно, предстои това да се случи и в стаите, както и на оградите, но това ще става поетапно, поясни заместник-началникът. Има идея на покрива на затвора да бъде изградена фотоволтаична централа, чрез която да се подгрява вода и така да се спестят средства от разходите за гориво на парната инсталация, която също ще бъде модернизирана. Ръководството на затвора има желание да увеличи броя на затворниците, които повишават образованието си и овладяват професии, допълни Козов. При нас е голям делът на неграмотните или почти необразовани мъже от общо 400-те лишени от свобода, каза той. Според него е напълно реалистично да се разчисти мястото от стара сграда на територията на общежитието от закрит тип и там да бъде построена нова - на три етажа с около 800 квадратни метра застроена площ, за самостоятелно училище. В него могат да бъдат обхванати по-голям брой затворници от първи до 12 клас и за професионална подготовка, допълни Козов.

Блондинката, която не се срамува от теглото и голотата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/blondinkata-koiato-ne-se-sramuva-ot-tegloto-i-golotata-6059202

Ейми Шумър, която стана жена на годината според класацията на сп. Джи Кю, изненада феновете си с предизвикателна фотосесия

Образователното министерство търси международен оценител за проектите за научни центрове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2832856_obrazovatelnoto_ministerstvo_tursi_mejdunaroden/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) обяви обществена поръчка за избор на оценители на проектите за изграждане на центрове за върхови постижения и на центрове за компетентност, които ще се финансират с общо 350 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Прогнозната стойност на поръчката е 2 042 600 лева без ДДС и също ще бъде финансирана от оперативната програма. Целта е да се осигурят качествени международни оценители, които да отсеят...

7 души пострадаха при изтичане на радиация в руския Нижни Новгород

http://www.moreto.net/novini.php?n=331889

Седем души са хоспитализирани в руския Нижни Новгород след изтичане на радиация, предаде агенция „Новости”. Инцидентът е станал на територията на научно-производствен център за атомно машиностроене, принадлежащ на компанията „Атоменергомаш”.

Туристите от „Осогово" Кюстендил из дебрите на Влахинска планина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608449

Най-красивият сезон в планината е есента. Този път туристите от „Осогово" гр. Кюстендил избраха разходка из дебрите на Влахинска планина. "Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно.Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишнен цер (вид дъб). Групата имаше специална мисия. През 2017 година дружество ще участва в конкурса "Дърво с корен 2017". В него могат да участват забележителни и любими вековни дървета. Туристите направиха измерване на цера и засекоха точните му корди...

17 души загинаха в Европа на планирания ден без жертви на пътя

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/26/2832860_17_dushi_zaginaha_v_evropa_na_planiraniia_den_bez/?ref=rss


В деня, в който страните от Европа си бяха поставили за цел да няма жертви по пътищата, са загинали 17 души, съобщиха от асоциацията на полицейските служби в Европа (TISPOL). Според предварителните данни при постъпила информация от 23 страни от общо 30, обхванати от инициативата, в 17 държави не е имало жертви.

Организаторите на инициативата посочват, че резултатът е окуражаващ. България успя да не допусне загинали при станалите на 21 септември десет тежки пътни инцидента, при които...

17 души загинаха по пътищата на Европа в планирания ден без жертви на пътя

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/26/2832860_17_dushi_zaginaha_po_putishtata_na_evropa_v/?ref=rss


В деня, в който страните от Европа си бяха поставили за цел да няма жертви по пътищата, за загинали 17 души, съобщиха от асоциацията на полицейските служби в Европа (TISPOL). Според предварителните данни, при постъпиала информация от 23 страни, от общо 30, обхванати от инициативата, в 17 държави не е имало жертви.

Организаторите на инициативата посочват, че резултатът е окуражаващ. България успя да не допусне загинали при станалите на 21 септември десет тежки пътни инцидента, при...

NI: Легендарният американски изтребител F-16 против китайския J-20 и руските Су-35 и ПАК ФА: Кой ще победи?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272385_NI%3A+%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+F-

Поради постоянните задръжки по време на разработката на изтребителя F-35 САЩ са принудени да използват F-16 значително по-продължително от първоначално планираното, докато в същото време в Русия се появи ново поколение съвременни бойни самолети. Това пише коментаторът на National Interest Кайл Мизоками в публикацията си America's Legendary F-16 Fighter vs. China's J-20, Russia's Su-35 and PAK-FA: Who Wins?F-16 е проектиран като самолет, който да служи дълго време, но и той неизбежно някога ще остарее. Сега той вече не може да си съперничи с новото поколение мощни руски изтребители: Су-35 и Т-50 (ПАК ФА) показаха, че американският самолет е отживял своето.

Руският Су-35 не е малко забележим изтребител, обаче той ще успее да открие и да открие огън по F-16 по-рано, отколкото той ще го забележи, което поставя американския самолет в губеща позиция.

„В схватката един на един F-16 даже няма да успее да въвлече Су-35 в зоната на близкия въздушен бой, където неголемият самолет може да покаже своята маневреност” – пише NI.

Не са по-големи шансовете на „Биещия се сокол” и срещу китайския J-20.

Новият руски ПАК ФА ще има пред американския изтребител тези преимущества, обаче е важно да се отчете, че при проектирането на Т-50 е наблегнато на неговата малка забележимост.

„Малко забележимата конструкция на ПАК ФА в крайна сметка означава, че F-16 дори няма да успее да засече противника, преди да разбере, че вече е станал мишена на управляема ракета, чиято далечина на действие превишава пределите на визуалната видимост” – се казва в публикацията.

Би могло да се подобри системата за откриване на F-16, обаче това е само половин победа, счита Кайл Мизоками. На американския изтребител не му достига малка забележимост и този проблем няма да се реши с усъвършенстване корпуса на самолета или неговата електроника.

"Единственото възможно решение е да се направи нов самолет” – пише NI.

F-16 още може да противостоят в не твърде интензивни боеве, например в Либия или Сирия. Обаче благодарение на руския ПАК ФА дните на F-16 като основен фронтови изтребител на САЩ вече са прочетени – обобщава Кайл Мизоками.

Шофьор без книжка се потроши, обърна бус в нива край Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780147

Шофьор без книжка се потроши,
обърна бус в нива край Велико ТърновоНеправоспособен водач пострада при пътен инцидент край великотърновското село Мерданя. Произшествието е станало около 17,00 ч. в неделя, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. По първоначална информация 23-годишният Т.Г. от Дебелец е бил зад волана на товарен автомобил "Фиат Дукато". При движение с несъобразена с пътните условия скорост,

Standard & Poor’s повиши кредитния рейтинг на „Атоменергопром“, част от „Росатом“

http://www.cross.bg/atomenergoprom-ryskata-reiiting-1520974.html

/КРОСС/ На 22 септември 2016 г. Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди по международната скала дългосрочния рейтинг на ниво ВВ+ на руската компания АО „Атомен енергопромишлен комплекс" („Атоменергопром"), част от руската държавна корпорация „Росатом". Рейтингът на самостоятелния кредитен профил на „Атоменергопроект" бе повишен от BB на ВВ+. Заедно с това бе променена и прогнозата за рейтинга от „Негативен" на „Стабилен". В момента рейтингът на „Атоменергопром" се намира на максимално възможно, суверенно ниво и съответства на кредитния рейтинг на Русия (ВВ+, прогноза - „Стабилен"). Положително влияние върху кредитоспособността на компанията, според рейтинговата агенция, оказва вертикално интегрираният бизнес модел и гарантираният монопол в сферата на гражданската ядрена индустрия в Русия, значителният поръчков портфейл и стабилното финансово състояние. АО „Атоменергопром" е интегрирана компания, която консолидира гражданските активи на руската ядрена индустрия. „Атоменергопром" осигурява пълния цикъл на производството в сферата на ядрената енергетика - от добива на уран до строителството и АЕЦ и изработването на електроенергия. Компанията отделя особено внимание на повишаване на качеството на продукцията, на внедряването на иновационни технологии и екологичен мениджмънт

Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608453

Трафикантите на бежанци да бъдат наказвани със затвор. Това предлагат от Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.  За целта трябва да има промени в Наказателния кодекс, така че да отпадне сегашната възможност каналджиите да бъдат осъждани на пробация. Директорът на БОРКОР Елеонора Николова посочи, че трябва да бъде посочено минимално наказание за това престъпление, за да има и ефективни присъди. Афганистанците - новите му...

Шенгенските визи може да отпаднат за Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272384_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%8

Очаква се днес евродепутати в Брюксел да подкрепят предложението за отпадане на Шенгенските визи за граждани на Украйна. Текстът ще се гледа в ресорната парламентарна комисия по вътрешни работи, а докладчик по въпроса е българския депутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел, съобщава БНР.Ако Комисията одобри предложението, то след това трябва да бъде гласувано от целия Европейски парламент на редовна пленарна сесия.
 
На 20 април Еврокомисията обяви, че правителството в Киев изпълнява техническите критерии за безвизово пътуване в рамките на 90 дни. За окончателното отпадане на визите за украинци е необходимо и съгласието на вътрешните министри от ЕС.

Пиян без книжка заби колата си в къща - трима пострадаха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608448

На 24 септември около 04:25 часа в село Крушовене лек автомобил "БМВ-318 ИС", управляван от 29-годишен от село Горни Вадин, на ляв завой е напуснал пътното платно. Преобрънал се е няколко пъти в крайпътния терен и се е ударил с предна дясна част в къща. От удара пътничка в колата - 16-годишна от град Козлодуй и водачът, са излетели от автомобила. Алкотестът на водача е покал 1.31 промила алкохолна концентрация. При инцидената е пострадал и друг пътник в „БМВ"-то - 23-годишен от село Горни Вадин. И тримата са настанени за лечение в УМБАЛ "Д-р Ге...

Пожар в района на 12-и км от АМ „Тракия” в посока София, шофьорите да избягват участъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780219

Пожар в района на 12-и км от АМ „Тракия” в посока София, шофьорите да избягват участъкаНа автомагистрала „Тракия” в района на 12-и километър в посока София от дясната страна гори гора. Заради пожара значително е намалена видимостта. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на ОДМВР-София. В тази връзка се препоръчва на водачите да избягват движението по магистралата в района и в двете посоки.

Прецизен авиационен удар обезглави подкрепяна от САЩ банда в Идлиб

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272383_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%

С прецизен авиационен удар е унищожен команден център и щабът с главатарите на новата проамериканска групировка „Свободна армия на Идлиб” (САИ). Според сирийските медии са загинали 21 души.Не е известно кой е ликвидирал бандитите. Медиите дават противоречива информация, но най-вероятно това е съвместна операция на руски и сирийски военни.

Вероятно именно сирийското разузнаване обозначило точното място на съвещанието на новата ислямска коалиция, а спецназовци-авионасочвачи са посочили на самолетите точното разположение на терористичния щаб.

Граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб практически изцяло е контролирана от терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” и нейни съюзни банди. От Идлиб ислямистите редовно изпращат подкрепления, въоръжение и боеприпаси за Алепо. Около една трета от региона я владее „Свободната сирийска армия”.

Американските спецслужби създадоха САИ за противопоставяне на правителствените сили, твърдят сирийски медии. Гръбнак на групировката са банди от Свободната сирийска армия, „Северната дивизия на ССА” и „13-а дивизия на ССА”, както и въоръжените формирования на „Лива Сукур ал-Джабал”.

Новата коалиция на ислямистите има за цел да обедини в своите редове максимален брой групировки и да открие нов фронт против армията на Асад.

Командир на САИ станал бившият капитан правителствената армия Хасан Хаджа Али, твърдят медиите на опозицията.

На 20 септември от руски военни кораби бяха пуснати три управляеми ракети „Калибр” по предварително разкрит център за координация на операциите в Дар Езза в западната част на Алепо около планините Сам’ан. В резултат бяха убити 30 израелски, американски, турски, саудитски, катарски и британски офицери от разузнаването. Тези офицери ръководили провеждането на терористичните удари в Алепо и Идлиб.

Жаблянов: Обществените поръчки и купуването на избори са ключови въпроси за борба с корупцията

http://www.cross.bg/koryptziyata-bulgariya-vupros-1520973.html

/КРОСС/ „За борбата с корупцията в България е необходима сериозна икономическа, финансова и социална реформа. Това е централен политически въпрос и не е свързан със състоянието на КАТ, МВР и обслужването на едно гише". Това заяви народният представител от БСП Лява България Валери Жаблянов по време на форум „Борба срещу корупцията в България - за демокрация на гражданите". Според него темата е изключително сериозна и трябва да продължи да се обсъжда, като се излезе от тясното разбиране за корупция като проблем на правоохранителните и правораздавателните орани и на дефектите на българския обществен морал. Като част от актуалните въпроси, свързани с темата, той постави обществените поръчки в страната. „Това е ключов въпрос за борбата с корупцията. Финансирането на политическия ни живот се осъществява и върху купуването на избори. По неговите думи сега имаме министър-председател, който няколко пъти си е купил изборите. „Това е въпрос за дефекта на българската финансова, политическа и икономическа система. Този дефект няма да бъде разрешен с един или два закона", категоричен е Жаблянов. Народният представител е на мнение, че се намираме в критична точка за борбата с корупцията

З000 души празнуваха в три монтански села

https://www.24chasa.bg/region/article/5780214

З000 души празнуваха в три монтански селаНародно читалище "Пробуда 1926" - с. Липен, отбеляза 90 години от създаването си. На 24 септември то посрещна гостите си с обновена фасада, облагороден двор и място за увеселение на открито. "Благодарни сме на общината, че ни направи този подарък за юбилея", каза Веселка Василева, председател на читалището.

ФИФА разпусна групата за борба с расизма, защото "изцяло е изпълнила мисията си"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/26/2832846_fifa_razpusna_grupata_za_borba_s_rasizma_zashtoto/?ref=rss


Работната група за борба с расизма на ФИФА е била разпусната. От световната футболна централа заявиха, че групата изцяло е изпълнила своята мисия.

Звеното беше създадено през 2013 г. от Сеп Блатер по инициатива на тогавашния вицепрезидент Джефри Уеб.

В момента и двамата нямат право да се занимават с футбол. Блатер е наказан за шест години заради скандала с нерегламентирания бонус на Мишел Платини, а Уеб пледира виновен по обвиненията в корупция, които му бяха повдигнати от...

Изненадващо: София е сред 11-те най-добри градове за живеене в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272382_%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%3A+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+11-%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D1%

София попада на десето място в класация за 11-те най-добри градове за живеене в чужбина, съставена от "Хъфингтън поуст". "Когато чухме, че София е един от най-евтините откъм наеми градове, не можехме да останем безразлични: ако изберете да направите това историческо място свой дом, ще бъдете и много близо до един от най-евтините плажове в Европа", пишат от "Хъфингтън поуст", цитирани от vesti.bg.Като най-евтин се има предвид "Слънчев бряг", който е включен в статия на "Дейли мейл" от края на август. В нея се очертават най-скъпите и най-евтини места за почивка в Европа, а още в началото се сравняват Копенхаген и "Слънчев бряг": 

"Дали планирате ергенски уикенд, или романтично бягство с любимата, цените в Европа варират по-драматично и от времето, така че си струва да направите своето проучване. Например, ако сте загрижени за бюджета си, навярно ще искате да избегнете скъпи дестинации като Копенхаген. Обичаен ден там ще ви остави назад с повече от 300 паунда, включително храна и квартира. Вместо това, можете да се отправите към "Слънчев бряг" в България, където за същите неща разходите ще са под 60 паунда".

Класацията, в която са включени общо 11 града, е създадена на базата на няколко скорошни изследвания.
Едното проучване е годишен доклад на британската банка  "ЕйчЕсБиСи" (HSBC), в който 27 хиляди респонденти са оценявали държави по критерия колко лесно е балансирането между кариера и семеен живот.

Другият доклад е на "Евростат", който обединява статистика с анкети за качеството на живота, както и проучване на "Интернейшънс", фокусирано върху това колко лесно е да се установиш някъде и да създадеш приятелства.

На първо място за най-добър град за живеене е избрана Валенсия. Туризмът в този град е процъфтяващ, пълно е с млади хора, красиви плажове а наемите достатъчно ниски, за да живеете там.


Снимки: Shutterstock

ЕС ще предоставя дебитни карти на бежанците в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_636661.html

Европейският съюз стартира проект за предоставяне на дебитни карти за бежанците в Турция на стойност 348 милиона евро, предаде Асошиейтед прес. Проектът е част от споразумението ЕС-Турция за спиране на мигрантския наплив към Европа. До един милион мигранти, които живеят извън бежанските лагери, ще получат дебитни карти, които ще бъдат зареждани всеки месец. Средствата, които ще бъдат предоставяни, са предназначени за купуване на хранителни продукти и за покриване на други нужди. Проектът ще бъде стартиран днес от европейския комисар по хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис. Смята се, че това е най-голямата хуманитарна програма, финансирана от ЕС.

Лондонското Сити се изнася заради Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_636655.html

Повечето от шефовете на големи мултинационални компании, базирани в лондонското Сити, планират да се изнесат от Острова след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това показва изследване на KPMG, което е пряко свързано с последствията от т. нар. Брекзит. Допитването на одиторската компания е обхванало точно 100 мениджъри на британски компании, чиито годишни приходи са между 100 милиона паунда и 1 милиард паунда. Според изследването на KPMG 72% от шефовете на британските компании са гласували за оставане на Великобритания в ЕС на референдума на 23 юни. Сега обаче цели 76% от анкетираните посочват, че ще търсят нов адрес на бизнеса си след Брекзит. "Шефовете на големите компании са категорични, че способностите на Великобритания като дестинация за бизнес ще пострадат и разработват различни сценарии за бъдещето", посочва шефът на KPMG Великобритания Саймън Колинс. Преговорите за напускането на Великобритания се очаква да започнат в началото на 2017 г.

Влачат вързан кон по асфалта в Перник

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vlachat-vyrzan-kon-po-asfalta-v-pernik-6059203

Снимката е направена на кръговото при стария ТЕЦ на Хумни дол. За момента не е ясно дали животното е било живо, докато е дърпано

Изследователят Павел Серафимов революционно: Българи и траки са един народ! Ние сме първата цивилизация в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272381_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D

Най-сензационният български изследовател Павел Серафимов, който твърди, че българите и траките са един и същи народ, а историята ни е манипулирана от враговете на България така, че да забравим великия си произход като коренно население на Балканите, е на път наистина да промени историята. Ето какво публикува Павел Серафимов в личния си профил във "Фейсбук":Здравейте приятели! Търся илюстрации за учебно помагало по Българска история. За девет месеца успях да напиша материал, който допадна на доста хора, които се запознаха с четивото. Отделил съм доста място за най-древната ни история, за това как дедите ни изграждат първата цивилизация на Европа. Описал съм техните открития и съм обяснил значението на делата на далечните ни предци.

Обяснил съм и как са възникнали определени заблуди като мита за Тангра, вярването, че държавата ни е създадена от хора дошли от други земи и т.н. Има доста интересни и нови дори за професионалистите неща. Работата обаче е предназначена за деца във възраст 12-16 години. За тази цел са нужни доста илюстрации, а аз не разполагам с такива.

Умолявам археолозите, художниците и историците, които поддържат вижданията ми, да окажат помощ! Нужни са илюстрации засягащи древна Тракия, Средновековието и н.н. Дано някой да има възможността да дари изображения на древни артефакти, портрети на стари владетели, стари градове.

В случай, че някой може да помогне, нека се свърже с мен на лични съобщения. Привечер съм отново у дома и ще мога да отговоря и да обсъдим какво може да се ползва и какво не.
Предварително благодаря!

Мтел ще подкрепи първото стендъп комеди шоу на влогъра Емил Конрад*

http://www.cross.bg/konrad-mtel-emil-1520972.html

/КРОСС/ Мтел е партньор на първото стендъп комеди шоу на Емил Конрад - най-известният български влогър. Представлението носи името „Изкуството да бъдеш мързелив" и ще се проведе на 1 октомври (събота) от 16 часа в зала 1 на НДК. В шоуто участие ще вземе и екранната „половинка" на Емил Конрад - Силвето. Като партньор на типичната за Конрад порция свеж и непринуден хумор, Мтел подготвя много изненади и подаръци за почитателите. От 26 септември /понеделник/ във Facebook страницата на телекома стартира игра, в която петима могат да спечелят двойни билети за шоуто „Изкуството да бъдеш мързелив". Много изненади и награди от Мтел очакват и зрителите в залата на 1 октомври. Стендъп комеди шоуто ще бъде и официалната премиера на третата книга на Емил Конрад с едноименното заглавие, която ще излезе в официална продажба на 8 октомври. След представлението зрителите ще могат да се срещнат лично с влогъра, както и да закупят „Изкуството да бъдеш мързелив" с личен автограф. Стендъп комедията се организира от издателство „Егмонт". *Емил Конрад качва първите си видеа в интернет през 2006 г., когато е едва на 17 години, първоначално на английски език. Голяма популярност набира няколко години по-късно, когато, вече на български, в своите клипове започва да разказва за нещата, които му се случват в реалния живот, по забавен и атрактивен начин

Нещо необикновено се случва в света, без повечето хора да забелязват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272380_%D0%9D%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%

Ето ви една поразяваща история. Повечето то нас още не осъзнават напълно, че се случва нещо необикновено, пише Густаво Танака за Huffington Post, пише obekti.bg.

Преди няколко месеца се освободих от обществото на стандартните процедури. Счупих веригите на страха, които ме държаха заключен в системата. Оттогава виждам света от различна перспектива: такава, в която всичко претърпява промяна, която повечето от нас още не виждат.

Защо се променя светът? Ще посоча осем причини, които ме убедиха в това.

1. Никой не може повече да понася модела на заетост

Стигаме границите си. Хората, които работят в големи корпорации, не могат да понасят работата си. Липсата на цел чука на вратата ви, сякаш идва дълбоко отвътре като вик на отчаяние.

Хората искат да излязат. Искат да зарежат всичко. Погледнете колко хора напускат работата си, за да се захванат с предприемачество или да пътуват, хора с депресия, свързана с работата, хора с прегаряне от стрес.

2. Моделът на предприемачество също се променя

През последните няколко години, с експлозията на стартиращи компании, хиляди предприемачи превърнаха гаражите си в офиси, за да осъществят своите идеи за милиарди. Вихърът на предприемачеството беше да откриеш инвеститор и да бъдеш финансиран – да бъдеш финансиран беше като да спечелиш Световната купа.

Но какво се случва, когато получиш финансирането?

Ставаш отново служител. Може да си попаднал на хора, които не споделят мечтата ти, не са в съгласие с целта ти и скоро всичко опира до парите. Финансовата цел се превръща в основния двигател на твоя бизнес.

Хората страдат от това. Отлични стартиращи бизнеси започнаха да се срутват, защото преследващият парите модел няма край.

Нужен е нов тип усилие. Добрите хора вече го правят.

3. Възходът на сътрудничеството

Много хора разбраха, че няма смисъл да продължават сами. Много хора се пробуждат от болния манталитет „всеки за себе си“.

Спрете, направете крачка назад и помислете. Не е ли абсурдно, че ние, 7 милиарда от нас, живеещи на следващата планета, сме се отдалечили толкова един от друг?

Какъв е смисълът да обръщаш гръб на хилядите, дори милионите, хора с които живеете в един и същи град. Всеки път, когато това ми мине през ума, ме обзема тъга.

За щастие, нещата се променят. Споделянето и икономиката на сътрудничеството започват все повече да се прилагат на практика и това сочи в нова посока. Посоката на сътрудничство, споделяне, взаимопомощ, заедност.

Красиво е да го наблюдаваш. Трогва ме.

4. Най-накрая разбираме какво е интернет

С интернет светът се отваря, бариерите падат, разделението свършва, заедността започва, сътрудничеството експлодира, и се проявава взаимопомощта. Някои народи постигнаха истински революции, използвайки интернет като катализатор. Тук в Бразилия, едва започваме да използваме по-добре този удивителен инструмент.

Интернет сваля масовия контрол. Големите медийни групи, които контролираха новините до момента според това какво послание ги устройва и как им се ще да го възприемем, вече не са единолични собственици на информацията. Ти търсиш това, което искаш. Свързваш се с когото искаш. Изследваш, каквото те интересува. В епохата на интернет обикновените хора вече не са безмълвни. Анонимните биват признати. Светът се събира. И системата може да се срине.

5. Рухването на прекомерния консумеризъм

Дълго време бяхме манипулирани да консумираме колкото можем повече, да купуваме всеки нов продукт – най-новата кола, последния iPhone, най-скъпите марки, купища дрехи, обувки, още и още и купища от всичко, до което можем да се докопаме.

Вървейки срещу тълпата, много хора осъзнаха, че това не им е нужно. Ограничаването на консумацията, бавния живот и бавната храна са новите действия, които се вършат, докато говорим, сочейки противоречието в това как сме свикнали да се организираме.

Все по-малко хора използват автомобили. Все по-малко хора пръскат излишни пари. И все повече хора разменят дрехи, купуват втора употреба, споделят стоки, коли, апартаменти, офиси.

Нямаме нужда от всичко, от което ни казват, че имаме нужда. И това съзнанието на новото консуматорство може да свали всяка компания, която се крепи на прекомерното потребление.

6. Здравословно и органично хранене

Бяхме толкова безумни, че бяхме съгласни да ядем каквото и да е, стига да е вкусно. Бяхме толкова откъснати, че компаниите започнаха на практика да отравят храната ни и ние не казвахме нищо.

Но тогава някои хора започнаха да се пробуждат, за да помогнат за укрепване на здравословното и органично хранене. Тази тенденция ще продължи да се засилва.

Но какво има общо тя с икономиката и работата? Бих казал, почти всичко.

Производството на храна е една от основите на нашето общество. Ако променим нагласата си, навиците си на хранене и начините на потребление, корпорациите ще трябва да отговорят и да се адаптират към един нов пазар.

Дребният фермер отново започва да бъде важен за цялата верига на производство. Хората дори отглеждат растения за храна в домовете си. И това може да прекрои цялата икономика.

7. Пробуждането на духовността

Колко приятели имате, които практикуват йога? А медитация? Сега помислете как беше преди 10 години. Колко хора познавате, които преди се занимаваха с нещо подобно?

Дълго време духовността е беше нещо за езотерични типове – само за странници и мистично настроени. Но за щастие това също се променя. Стигнали сме до ръба на разумността. Съумяхме да осъзнаем, че, само със съзнателния си ум не можем да разберем всичко, което се случва. Има нещо друго, което се случва и съм сигурен, че има как да го усетим.

Искате да разберете как работят тези неща – какво е животът, какво се случва след смъртта, каква е тази енергия, за която толкова се говори, как създаваме усещането си за реалността, какво означават съвпаденията и синхронността, как работи медитацията, как е възможно някои болести да се лекуват само с голи ръце, как понякога терапии, за които няма солидно научно обяснение, понякога работят.

Компаниите осигуряват на служителите си възможност за медитация. Дори в училище децата учат как да медитират. Помислете за това.

8. Срещу формалното образование

Кой е създал този модел на преподаване? Кой е избрал предметите, които да учим? Кой е избрал уроците, които учим в часовете по история? Защо децата трябва да следват определен набор от правила? Защо трябва да стоят мирно и да мълчат? Защо трябва да носят униформи? А какво ще кажете за тестовете, с които би трябвало да докажат, че са се научили на нещо?

Развили сме модел, който увековечава и преповтаря последователи на една и съща система, която превръща хората в обикновени човешки същества.  

За щастие много хора работят за преосмисляне на образованието чрез неформално образование, хак-образование и домашно образование.

Може би никога не сте се замисляли за това, но то се случва.

Тихомълком хората се пробуждат и осъзнават колко е безумно да живеем в това общество. Погледнете тези нови действия и опитайте да мислите, че всичко, на което сме научени досега, е нормално. Аз не мисля, че е.

Нещо изключително се случва.

Филип Киркоров с парфюм за мъже и жени

http://www.cross.bg/filip-parfyum-kirkorov-1520968.html

/КРОСС/ Филип Киркоров изненада своите фенове с нов парфюм. Ексклузивното представяне на новия аромат бе на 21 септември в Москва.  "Опитах се да запазя аромата на всичко, което ме заобикаля, докато подготвях моето ново шоу и турне и създадох мъжки и дамски парфюм", обясни звездата. Дързък и изискан, мъжкият парфюм е комбинация от грейпфрут, пипер, кардамон, роза, здравец, сандалово дърво и дъбов мъх. За създаването на дамски мирис Филип Киркоров призна, че се вдъхновил от руската прима и негова бивша съпруга Алла Пугачова. Женският аромат включва нотки на морски бриз, лимон, жасмин, тубероза, мускус и кедър. Парфюмът се продава за четири хиляди рубли. Самият Филип Киркоров закупи два броя като заяви, че предпочита да опита аромата на тялото, отколкото на арамотизираната хартия. 

Застрахователи ще мерят сили в Петия турнир по минифутбол за Купата на АБЗ

http://econ.bg/Новини/Застрахователи-ще-мерят-сили-в-Петия-турнир-по-минифутбол-за-Купата-на-АБЗ_l.a_i.729441_at.1.html

Девет отбора ще мерят сили на започващия в края на тази седмица турнир по минифутбол за купата на АБЗ. Спортното събитие, станало запазена марка на...

Тази седмица във Варна започва Трети международен клубен турнир по пожароприложен спорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=331920

Тази седмица, от 28 до 30 септември, Варна е домакин на Трети международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”, съобщиха от пресцентъра на МВР за Moreto.net. Организатори на събитието са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна и Община Варна.

Пожар гори на АМ "Тракия", видимостта е силно затруднена

http://offnews.bg/news/n_1/n_636660.html

Гора в района на 12-ти километър от АМ "Тракия" гори, заради което видимостта в участъка е силно затруднена, съобщават от пресцентъра на МВР. В тази връзка се препоръчва на водачите да избягват движението по магистралата в района и в двете посоки. „По възможност да потърсят други алтернативни маршрути. Към момента движението все още не е спряно, но тъй като заради задимяването е затруднено, искаме да предупредим водачите”, уточниха от полицията На мястото има един противопожарен автомобил. Зададена е организация и за допълнителни екипи, тъй като се очертава пожарът да не е от леките.

Информационен ден за осиновяването провеждат в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/5780010

Информационен ден за осиновяването
провеждат в Горна ОряховицаОбщина Горна Оряховица ще се включи в обявения от Българската Асоциация Осиновени и Осиновители (БАОО) Национален информационен ден за осиновяването, който се провежда на 29 септември. Тази година той ще премине под надслов „Направи щастливо едно дете, което иска да има семейство”. В Горна Оряховица инициативата се организира от Центъра за

39-годишен изнасилвач задържаха в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780196

39-годишен изнасилвач задържаха в РусеРусенски полицаи са задържали 39-годишен мъж след сигнал за нападение над жена в Русе и вероятен опит да я изнасили. Насилникът се опитал да души жертвата си, за да се отпусне и да стане податлива в ръцете му. Екшънът се разиграл в края на миналата седмица, когато около 19:50 ч. във Второ РУ в Русе бил получен сигнал,

Apple се изправя без лоби срещу Европейската комисия

http://www.investor.bg/analizi/262/a/apple-se-izpravia-bez-lobi-sreshtu-evropeiskata-komisiia-225179/

Компанията е похарчила под 900 хил. евро за лоби в институциите на ЕС и е наела само петима лобисти на непълно време

Янев и Кьосев тренират с баскетболния „Черно море”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608445

Бившите състезатели на клуба Александър Янев и Васил Кьосев тренират с баскетболния „Черно море”. Двамата поддържат форма с родния си клуб, докато си намерят нови отбори. Междувременно операцията на Ангел Нацкин, който страда от дискова херния, е насрочена за днес. Очаква се гардът да се възстановява поне месец.Венелин Христов не тренира днес заради болки в ахилеса....

Повечето директори на британски фирми обмислят преместване на дейността си, сочи изследване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/26/2832837_povecheto_direktori_na_britanski_firmi_obmisliat/?ref=rss


75% от директорите на компании във Великобритания обмислят да преместят дейността си в чужбина след вота за Брекзит, показва проучване, цитирано от "Ройтерс".

Изследването на KPMG е сред 100 изпълнителни директори на компании с доходи между 100 милиона и 1 млрд.паунда. От тях 86 на сто изразяват увереност в перспективите за растеж на фирмите си, а 69 на сто са оптимисти за перспективите пред британската икономика през следващите 3 години.

Но въпреки това 76% обмислят да...

Художници превърнаха пейки в библиотека в София (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5780184

Художници превърнаха пейки в библиотека в София (видео)Художници доброволци правят София по-красива. Последната им спирка са пейките на площад „Славейков”, съобщава "Нова телевизия". Местата, на които творят, избират случайно, но винаги рисуват корици на книги. И така вече са преобразили пейките на няколко парка. Със задачата да оцвети София се е заела и Мария. Тя е на 19 и е от Испания.

Фалстарт на делото за атентата на летище Сарафово

http://www.moreto.net/novini.php?n=331903

Специализираният наказателен съд /СНС/ не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор, а други 35 бяха ранени, предаде репортер на БГНЕС. Съдът отложи насроченото за днес прослушване, след като се разбра, че част от пострадалите не са редовно призовани.

NOVA е предпочитаният източник за новини и актуална информация през 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608457

Водещите на Новините на NOVA Ани Салич и Ники Дойнов, както и Христо Калоферов и Даниела Тренчева, са сред най-харесваните новинарски лица в българския телевизионен ефир, според проучване на GfK*. Те, заедно с Ани Цолова и Виктор Николаев, са лицата, с които зрителите в най-голяма степен свързват медията. Участвалите в проучването определят NOVA като лидер на българския медиен пазар, а сред посочените причини са, че телевизията създава най-добрите новинарски емисии, непрекъснато се развива и е каналът, на който можеш да имаш доверие. Лицата на ...

25 години затвор за мъж, убил две жени в дома им в Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608444

Бургаският апелативен съд наложи 25 години лишаване от свобода на 52-годишния Драгия Радневски признат за виновен в двойното убийство на приятелката си Иванка Стоянова (46 г.) и майка й Тонка Желева (67 г.). Убийството е извършено през октомври миналата година в дома на жертвите в бургаския комплекс "Долно Езерово". Радневски е убил жените с ловна пушка. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд в Бургас.Оттам уточниха, че първоначалната присъда на Радневски наложена от окръжните магистрати е била 12 години лишаване от свобода. Днес на за...

Започна традиционният старозагорски есенен панаир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608443

От днес започна традиционният старозагорски есенен панаир, който ще продължи до 05.10.2016 г. включително. Той е разположен на ул."Иван Вазов", в югозападната част на парк „Загорка" и предлага различни атракционни съоръжения, люлки и разнообразни приятни места за прекарване на свободното време. Панаирът се провежда вече повече от 20 години, като за това време се премества от района на стадион „Берое" първоначално, след това зад Централна поща и в новия парк, до сегашната си локация - в североизточния край на града и района на парк Загорка. Там ...

Над 700 хил. лева ще струва новият план за градска мобилност в София

http://econ.bg/Новини/Над-700-хил-лева-ще-струва-новият-план-за-градска-мобилност-в-София_l.a_i.729440_at.1.html

Столичната община ще плати над 700 хил. лева за осъвременяване на плана за градска мобилност, който бе приет през 2011 г. Това става ясно от...

САЩ обвиниха Русия във "варварство" заради въздушните удари в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_636654.html

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър обвини Русия във "варварство“ заради въздушните удари над сирийския град Алепо. Пауър направи изявлението по време на заседанието на Съвета за сигурност, на което трябваше да да се вземе решение за спиране на бомбардировките в Сирия.  Русия и западните държави обаче не успяха да постигнат съгласие.  По време на заседанието руският представител в ООН Виталий Чуркин и представителите на САЩ, Великобритания и Франция влязоха в открит конфликт.  Американският представител в ООН обвини Русия във "варварство" заради ударите в Сирия, а представителите на Франция и Великобритания отправиха критики към Москва за подкрепата на военната офанзива на Башар Асад.  Чуркин отхвърли обвиненията и напомни, че САЩ все още не са дали обяснения за загиналите над 100 цивилни в бомбардирания град Манбидж.  "Сега можем да говорим за реанимиране на примирието само на колективна основа. Не ние трябва да доказваме нещо, а на нас трябва да докажат, че има искрено желание за отделяне на опозицията, която сътрудничи на САЩ, от джихадистите от групировката „Джебхат ан Нусра“. Тогава Нусра трябва да бъде разбита, а опозиционерите да станат част от политическия процес", подчерта Чуркин.  На заседанието беше повикан да се изкаже и сирийският посланик. При това обаче посланиците на САЩ, Великобритания и Франция напуснаха залата в знак на протест.

Четирима пострадали при поредица от катастрофи в почивните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608446

Двама мъже са пострадали при катастрофа, станала снощи, около 22.00 часа по ул.„Струма” в Балчик. Лек автомобил „Алфа” се е блъснал в търговски обект. Извършена е проверка, която установила, че  водачът на колата - 32-годишен балчиклия, е шофирал пиян, като дрегерът е отчел 2.32 промила алкохол. При удара водачът е получил натъртвания, а пътникът в автомобила – на 30 години, също от Балчик, е с три счупени ребра.Ден по-рано при пресичане на бул.„25 септември” в Добрич е пострадал 57-годишен мъж от село Сърнец. Около 20.20 часа той внезапно прес...

Прекъснато е топлоподаването в част от центъра на София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608442

Поради авария на магистрален топлопровод е прекъснато топлоподаването в централната градска част между ул. "Отец Паисий", ул. "Цар Симеон", бул. "Инж. Иван Иванов", ул. "Партений Нишавски". Това съобщава на сайта си "Топлофикация София". От дружеството предупреждават, че е възможно влошаване на топлоснабдяването в жк "Хиподрума", кв. "Иван Вазов", кв. "Буката", кв. "Крива река".Незабавно е създадена необходимата организация и ще се работи до възстановяване на топлоснабдяването....

Исторически пробив! MARY JANE VODKA е в световния ТОП 3

http://www.dnes.bg/pr/2016/09/26/istoricheski-probiv-mary-jane-vodka-e-v-svetovniia-top-3.316396

Mary Jane спечели един от трите златни медала в глобалния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial в Брюксел

Условна присъда за незаконно подпомагане на чужденци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608440

Наказание от осем месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години получи Николай Белев от гр. Видин след сключено споразумение с Врачанската районна прокуратура за извършено от него престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т.4 и т.5, вр.ал.1 от НК, съобщиха от пресцентъра на – Апелативна прокуратура София.   На 13.10.2015 г., на път Е79, в землището на с. Бели извор, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага в нарушение на закона подсъдимият подпомогнал 27 чуждестранни граждани да преминават през страната, трима от които ...

Чуждестранни учени ще оценяват проектите за научни центрове

http://www.mediapool.bg/chuzhdestranni-ucheni-shte-otsenyavat-proektite-za-nauchni-tsentrove-news254469.html

Министерството на образованието е обявило обществена поръчка за избор на фирма или организация, която да осигури международни оценители за проектите за центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“. Външната оценка цели максимално обективно класиране на проектните предложения и гаранции, че ще бъдат финансирани наистина качествени проекти, а научните центрове да продължат да функционират и след приключването на програмата. Това обясни в понеделник зам.-министърът на образованието Красимир Киряков. Идеята е да се избегне горчивият опит от конкурсните сесии във фонд “Научни изследвания“, където наяве излязоха тежки зависимости между печелещите финансиране учени и оценителите. Именно за класирането на проектите са и основните притеснения в научната общност по отношение на оперативната програма. Прогнозната стойност на поръчката за международните оценители е 2 042 600 лева без ДДС. Киряков обясни, че към учените се поставят поредица от високи изисквания, за да се гарантира качествена оценка. Кандидатстващите организации трябва да имат реализиран минимален общ оборот през последните две приключили финансови години в размер на 3 млн. лева и реализиран оборот от 2 млн. лева. В последните три години участниците трябва да са изпълнили най-малко две услуги с идентичен или сходен предмет с този на поръчката. Организацията трябва да разполага с екип, ръководен от координатор с магистърска степен или еквивалент и с минимум петгодишен опит, свързан с управлението на проекти, който да е участвал в подобен проект. Необходимо е в екипа да има експерти в областта на техническите науки, естествени науки, математика и информатика, селскостопански науки, хуманитарни и обществени науки. Всеки трябва да има диплома за висше образование в научната област, за която е предложен, минимум 10 години професионален опит, както и да владее отлично английски език. Заложено е изискване за определен брой научни публикации на учените-оценители във влиятелни списания. Допълнително условие е експертите да са оценявали проекти в поне в 5 различни държави, за да се предотврати прилагането на неуспешни модели на оценяване. Освен това пет години преди подаването на офертите оценителите не трябва да са участвали в общи проекти с български учени, кандидатстващи за финансиране или да са имали общи публикации с тях. Киряков прогнозира, че до 23 януари, когато е крайният срок за представяне на проектните предложения, ще има и избрани оценители. Общо 350 млн. лв. ще бъдат насочени към центрове за върхови постижения и за компетентност по оперативна програма "Наука и образование". Четирите области, които ще бъдат финансирани, са "Мехатроника и чисти технологии", "Индустрия за здравословен живот и био-технологии", "Информатика“ и "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии".

21 петици бяха улучени в тегленето за рекордния джакпот в Национална лотария

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608439

Историческият джакпот от 11 млн. лева в играта „ГОЛЕМИЯТ ДЖАКПОТ" на Национална лотария оцеля на косъм след петъчното теглене. В него бяха познати 21 петици. Късметлийските числа, изтеглени на 23 септември, са 10, 19, 20, 22, 31, 47 и страна на монета „Тура". Щастливците, които бяха на крачка от рекордния джакпот, са познали по пет от шестте печеливши числа и изтеглената страна на монетата. Те са играли с двете страни „Ези и Тура" и повишиха финансите си със страхотни печалби от 6000 лева. Трима от късметлиите са от град Варна, а останалите от ...

Областният управител участва в заседание на РСР на Северозапада

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608441

На 20 и 21 септември 2016 г. в Конферентния център на хотел „Скалите", в гр. Белоградчик, област Видин се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Заседанието беше открито и ръководено от г-н Момчил Станков - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, областен управител на област Видин. В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално предс...

Варненската прокуратура повдигна обвинение срещу мъж за над 9 млн. лв. укрити данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=331915

Варненската окръжна прокуратура внесе в окръжен съд Варна обвинителен акт срещу лицето З. И. от село Кичево. Същият е обвинен в укриването на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери – близо два милиона и двеста и седемдесет хиляди лева, деяние, осъществено през лятото и есента на 2013 г.

Два района във Варна останаха без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=331916

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - к.к."Чайка" до около 13 ч. - кв."Аспарухово" в района на улици: "Кичево", "Марагидик", "Лонгоз" и "Злетово" до около 15 ч.

Тръгват белодробни прегледи по селата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608438

По инициатива на Община Бургас и Белодробната болница започват прегледи на място в отдалечени населени райони. За целта ще се използва линейка, оборудвана с необходимата техника за скрининг. Целта е да бъдат обгрижени жителите на отдалечените бургаски села и квартали, които са предимно възрастни хора и рядко пътуват до града, дори и по здравословни причини. Предвижда се линейката и обслужващ екип да извършват в отдалечените райони прегледи не само за белодробни заболявания, но и за кръвно налягане и сърдечни проблеми. Това ще става след заявено...

Брад Пит сяда на детектор на лъжата, за да докаже, че не е спал с Марион Котияр

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5780170

Брад Пит сяда на детектор на лъжата, за да докаже, че не е спал с Марион КотиярБрад Пит е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже на Анджелина Джоли, че не е бил интимен с френската си колежка Марион Котияр. Той отправил предложението на съпругата си, но тя категорично отказала, съобщава „Daily Mail“. Актьорът е съкрушен от условието на Джоли да получи пълно попечителство над децата.

Договорки и мръсни трикове – надпреварата за генерален секретар на ООН отвътре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780172

Договорки и мръсни трикове – надпреварата за генерален секретар на ООН отвътреХакнати имейли, лъжливи акаунти в “Туитър“, клеветнически твърдения и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за висшия дипломатически пост в международната общност – генерален секретар на ООН, пише вестник The Guardian, цитиран от "Фокус". Евентуалният победител ще се издигне до светски светец,

Тотото тихомълком мина по бТВ

http://offnews.bg/news/n_1/n_636659.html

Ефирът на bTV ще бъде новият дом на част от игрите на Български спортен тотализатор от 2 октомври 2016 г. Това съобщение от 22 септември е публикувано на сайта на медията и макар, че тотото е "апетитна хапка" за всяка една медия, за промяната се разбира само от сайта на телевизията. Досега тегленето на Тотото се е излъчвало само по Българската национална телевизия. Как е станало прехвърлянето от едната в другата медия не е известно. Но е факт, че последната седмица тиражът бе теглен по БНТ, а следващата седмица това ще се случи в бТВ. На сайта на тотото няма информация за преместването. Тегленията на печелившите числа ще се излъчват на живо пет пъти седмично, като най-обичаните игри – „Тото 2 - 6 от 49“ и „Тото 2 - 5 от 35“, ще продължат да се излъчват както досега в четвъртък и неделя. Водещ на предаването ще бъде Део, а към него като ко-водещ ще се присъедини и чаровната Славена Вътова - пишат още от бТВ. bTV Media Group застава изцяло зад каузата на Български спортен тотализатор в подкрепа на българския спорт. Част от постъпленията от игрите на СПОРТ ТОТО се заделят за развитието на спорта и физическото възпитание в България, което го отличава от всички други хазартни оператори в страната. Държавният тотализатор има 59-годишна история и членство в две международни хазартни организации – Световна лотарийна организация (WLA) и Европейски лотарии (EL). Само от началото на 2015 г. до момента най-старата тото игра в историята на България – „Тото 2 - 6 от 49“ е направила 11 българи тото милионери, а откакто джакпотите се измерват в милиони 89 българи станаха тото милионери, благодарение на участието си в игрите на СПОРТ ТОТО - се казва на сайта на медията. Там пише още: Зрителите на bTV първи ще научават на живо печелившите числа от игрите на СПОРТ ТОТО за седмицата. Име на игра - Ден и час на излъчване „Тото 2 - Рожден ден“ понеделник и петък, 17:55 ч. „Тото 2 - 5 от 35“, „Тото 2 - 6 от 49“ и Тото Джокер четвъртък и неделя, 17:50 ч. Определяне на печеливши участници във Втори тото шанс на „Тото 2 - 5 от 35“ сряда, 17:55 ч. Определяне на печеливши участници във Втори тото шанс на „Тото 2 - 6 от 49“ неделя, 17:50 ч. „Тото 2 - 6 от 49“ Това е любимата на всички българи игра, която само от началото на тази година раздаде печалби, надхвърлящи 23 305 000 лева и направи четирима българи тото милионери. Веднага след падането на даден джакпот, той отново започва да се натрупва от стартовите 2 000 000 лева. „Тото 2 - 5 от 35“ Това е играта с най-много и чести печалби, като печалби, които надхвърлят 20 000 лева има почти във всеки тираж. Над 11 923 00 лева са реализираните печалби в тази игра от началото на 2016 г. От 2 октомври предстои и въвеждане на играта „Втори тото шанс“. „Тото 2 - Рожден ден“ Висока честота и разнообразие от печалби, разделени в 15 групи, предлага играта „Тото 2 - Рожден ден“. При нея всеки четвърти залог печели. Играта дава възможност на участниците да играят с рождени дати – свои и на близки хора, както и с други значими за тях дати. „Тото Джокер“ „Тото Джокер“ е числова игра със залог от 0.10 лв. От началото на тази година в играта са спечелени над 2 504 000 лева. „Втори тото шанс“ Играта „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 6 от 49“ дава допълнителна възможност за предметни или парични печалби на всички квитанции за съответния тираж без допълнителен залог. За 2016 г. дотук участниците в игрите на спортния тотализатор спечели 110 000 лева и 33 нови автомобила.

Масово се шофира без книжки по селата

http://www.moreto.net/novini.php?n=331904

Пореден случай на шофьор без книжка, причинил тежък инцидент. Катастрофата стана в село Бъркачево през уикенда. 10-годишно дете беше блъснато от шофьор без книжка. Детето е в реанимация, с тежка травма в областта на гърдите, а животът му е в опасност.

Разнопосочна търговия в първия ден от седмицата на БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Разнопосочна-търговия-в-първия-ден-от-седмицата-на-БФБ-София_l.a_i.729437_at.1.html

С минимални положителни изменения при основните показатели в рамките на една десета от процента и оборот от 250 хил. лева стартира новата седмица у...

Л. Кючуков: Промяна на кандидатура за генерален секретар на ООН би означавала отказ от състезанието

http://www.cross.bg/podkrepa-kyuchykov-bokova-1520971.html

/КРОСС/ Смяна на кандидатурата на България за генерален секретар на ООН на практика би означавала оттегляне на страната ни от състезанието, заяви пред БНР Любомир Кючуков, директора на Института за икономика и международни отношения. Според него кампанията срещу българския кандидат се захранва от българи. Единственото уязвимо място в подкрепата за Бокова от самото начало е националната подкрепа. Мълчанието на външния министър е недопустимо. Нормално беше веднага да заяви позицията на българия към момента, а тя е в подкрепа на кандидатурата на Бокова. Българската държава трябва да прави това, което правят всички останали - да търси подкрепа а своята кандидатура, коментира Любомир Кючуков. Той отбеляза, че в календара на ООН 26 септеври не е срок, а дата. Реалните избори ще започнат от 5 октомври, когато се очаква постоянните членки да обозначат вето, което биха наложили. Между 1 и 3 червени картона се очакват на първия етап. Това е само индикация за водене на дипломатическите преговори. Имаме прецеденти, когато през 1996-а година Кофи Анан получава на 8 последователни гласувания вето от Франция. Впоследствие тя го оттегля, посочи още Кючуков. По думите му, всичко зависи от баланса на силите в Съвета за сигурост - 15 членки и петте постоянни. Нужна е едновременната подкрепа на Русия и САЩ. Дебатите за смяна на Бокова с Георгиева са резултат от дълбокото разделение в българската политика

Теодор Георгиев е балкански шампион по таекуондо

http://www.cross.bg/teodor-shampion-taekyondo-1520970.html

/КРОСС/ Спортният талант на „Еврофутбол" Теодор Георгиев е балкански шампион по таекуондо. 24-годишният състезател в категория до 74 кг. преодоля двама състезатели по пътя към титлата, която грабна в родния си град Дупница. В първия кръг Теди почива. В полуфинала той срещна изключителна съпротива от Балса Радунович от Черна гора, но в крайна сметка надделя след 9:7. Финалът срещу Енеш Рамазан Аксакал от Турция бе гвоздеят на шампионата. Срещата бе равностойна, като към края Теодор успя да наложи волята си и да го победи със 7:2. „В началото беше повече разузнаване, защото не познавам съперника си, но постепенно подобрихме тактиката и го победих. Важно бе, че запазих концентрация на финала. Благодаря на всички, които ме подкрепяха! Това дори е повече от златния медал!" - заяви развълнуван Теодор. Турчинът също имаше силна поддръжка от своите съотборници, но преклони глава пред българския шампион. След края на срещата Алкасал отказа да прояви феърплей и не подаде ръка на победителя, а в последствие не излезе и на почетната стълбичка за награждаване.Отборът на България завърши на второ място отборно и първо при децата и кадетите на 18-та Балканиада по таекуондо - олимпийска версия WTF. Родните състезатели завоюваха 20 златни, 18 сребърни и 35 бронзови медала, като останаха само на 2 отличия от първенеца Сърбия.  

Флекс балет идва с още по-грандиозно 3D шоу специално за България

http://www.cross.bg/fleks-bulgariya-balet-1520956.html

/КРОСС/ На 8 октомври очакваме да видим световния модерен ФЛЕКС БАЛЕТ на сцената на зала 1 на НДК, като специално за България балетът ще представи най-новото от 3D визуализациите и хореографиите в танцовото шоу. Хореографът на ФЛЕКС БАЛЕТ Полина Кабанкова разказа пред екипа на български медии подробно за промените, които са направили: „имам нови идеи за още по-впечатляващо шоу и побързах да ги реализирам преди да посетим България. Вълнуваме се, че за първи път гостуваме и искаме да покажем най-доброто от себе си". Организаторите EventsJar са поръчали един тир с техника, която ще се монтира ден преди шоуто. Работата по нагласянето на специалните LED стени, изработени само за ФЛЕКС БАЛЕТ и шоуто „Елементи", както и всички прожектори и стотици светлини, които създават 3D образа, ще отнеме ден и половина. Техническият екип ще трябва да подготви и специфични декори, за които ще се наеме реквизит и от България. Подготовката на подобна сцена изисква майсторство в познаването на визуалните технологии и тези от най-ново поколение. 3D перформансите са новата генерация в изкуството. Шоуто на ФЛЕКС БАЛЕТ слива два пътя в изкуството в един хоризонт - танц и визуализации , като създава съвършенство. Билети можете да закупите на Билетен Център НДК, на касите на бензиностанции ОМВ, магазини Пикадили, Офис 1 и в системата на Eventim.bg

Билката Дебела Мара - лек от тефтерите на баба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608431

Дебела Мара е месесто, сочно  растение с дебели овални листа, подредени във вид на роза.  Произхожда от Мексико. Отглежда се върху скали, покриви, стени, може да се отглежда и в саксии. Не изисква много грижи, а най-важното е да се осигури достатъчно слънчева светлина. Това красиво и полезно растение има много приложения в народната медицина. Често Дебела Мара се бърка с дървото на живота. Общото между двете растения е, че принадлежат към един и същ род и едно и също семейство. Нашите баби са я използвали като средство за лечение срещу много ...

Двадесет и пет години затвор за Драгия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608436

След уважен протест на Окръжна прокуратура-Бургас, признатият за виновен в извършването на убийство на две жени Драгия Радневски получи наказание от 25 години „лишаване от свобода", което е с 13 години повече в сравнение с присъденото му на първа инстанция. Драгия Радневски е признат за виновен за това, че на 27 октомври миналата година, около 13.00 часа, в квартал „Долно Езерово", предумишлено умъртвил Иванка Стоянова, от която искал женско внимание и нейната майка Тонка Фотева. Двете бяха простреляни с ловджийска пушка и починаха на място....

З000 души празнуваха в селата Липен, Николово и Безденица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608435

Народно читалище «Пробуда 1926» - с. Липен, отбеляза 90 години от създаването си. На 24 септември то посрещна гостите си с обновена фасада, облагороден двор и място за увеселение на открито. «Благодарни сме на общината, че ни направи този подарък за юбилея.» - каза Веселка Василева – председател на читалището. Съпричастен към празника бе и народният представител доц. Борислав Великов, който дари парична сума. Приветствие към самодейците поднесе кметът Златко Живков. Сред гостите бяха и Тихомир Антонов - заместник-кмет, представители на общинска...

Искаме и от Кипър да ни напълни хъба с газ

http://offnews.bg/news/n_1/n_636657.html

Енергийният ни министър Теменужка Петкова и колегата й от Кипър Йоргос Лакотрипис са разговаряли за възможностите за доставки на природен газ от Острова на Афродита за страната ни, съобщи пресслужбата на Министерството на енергетиката. „В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, ще развием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли – енергетиката“, каза Петкова по време на срещата с министър Лакотрипис. Тя запозна кипърския си колега с развитието на проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ у нас – газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за намерението на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на Алексадруполис. По думите й кипърският природен газ е една от опциите за захранване на газовия хъб. В момента се провежда втората фаза на пазарния тест, в рамките на която компаниите ще резервират количества природен газ. "Работим и по стартиране на обществената поръчка за изграждане на интерконектора", допълни Петкова. Според министър Лакотрипис България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа. Газовото находище „Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години. „Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, подчерта Лакотрипис.

МОН търси оценители с международен опит за центровете за върхови постижения

http://offnews.bg/news/n_1/n_636658.html

2 042 600 лева без ДДС ще бъдат платени за оценка на проектите за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020. Обществената поръчка беше пусната от МОН на 21 септември, а днес ресорният зам.-министър Красимир Киряков разясни условията по нея на пресконференция. Изискването за участниците е да осигурят основен екип от 38 души (координатор и независими учени специалисти в шест научни области) и още 16 души (8 финансисти и 8 строителни инженери). 10-има от експертите трябва да са специалисти в областта на техническите науки, други 10 - в областта естествени науки, математика и информатика, петима експерти трябва да могат да оценяват проекти в областта на медицинските науки, други петима да са специалисти в селскостопанските. Необходими са и четирима учени специалисти в хуманитарните науки и още четирима - в обществените. Критериите за възлагане са шест. Основният е цената, с тежест 40. Другите пет са критерии за качество. Проектната експертиза на предложения екип има тежест 21. Научната му експертиза е с тежест 18. Тежест 9 има критерият международен опит на екипа. Последните два критерия, с тежест по 6, са географски баланс при сформирането на екипа и управление на риска. Географски баланс означава експертите да са поне от 5 различни държави, за да се предотврати прилагането на неуспешни модели на оценяване и да се гарантира независима оценка, обясни Киряков. Финансовите условия включват изискването участникът да е реализирал минимален общ оборот през последните 2 приключили финансови години в размер на 3 млн. лева и за същия период да има оборот в сферата от обхвата на поръчката в размер на 2 млн. лева. Координаторът на проекта трябва да има магистърска степен, с минимум 5 г. опит в управление на проекти и да е ръководил поне един проект подобен на този по поръчката. И от координатора, и от учените се изисква отлично владеене на английски език. Всеки от експертите трябва да е висшист със степен бакалавър или магистър в научната област, за която е предложен и да има минимум 10 г. опит в съответната област. През последните 5 г. експертите не трябва да са били в трудови, служебни или договорни отношения с някой от кандидатите или партньорите им по проект, с който кандидатстват за поръчката, да няма съвместни публикации с научните организации или с техни партньори. Експертите ще бъдат включени в изпълнителните комисии по следните  компоненти: • мехатроника и чисти технологии; • информатика и информационни и комуникационни технологии; • индустрия за здравословен живот и биотехнологии; • нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Проекти се подават до 26 октомври, до 27-и ще бъде сформирана комисията. Всеки проект ще бъде оценяван по същество в продължение на 2 месеца, един месец ще е оценяването на административното съответствие.

Снимките през 2016, които ви развълнуваха

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/snimkite-prez-2016-koito-vi-razvylnuvaha-6059199

Сред тях е и кадърът, уловен в Африка, на който се вижда как няколко деца държат в ръцете си iPad и се учудват на това, което виждат очите им

Работници откриха най-дългата змия в света в Бразилия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5780153

Работници откриха най-дългата змия в света в Бразилия (Видео)Гигантска змия, дълга 10 метра, беше открита на строителна площадка в северната част на Бразилия. Огромното влечуго с тегло 400 кг е намерено от строителни работници след взрив в пещера в Алтамира. Кадри, заснети от един от работниците, показват гигантското тяло на змията, което е един метър в диаметър.

Фалстарт на делото за атентата на летището в Бургас

http://www.cross.bg/atentata-advokat-hasan-1520969.html

/КРОСС/ Първото след промените в България дело за тероризъм не можа да започне. Заради нередовно призовани свидетели Специализираният наказателен съд (СНС) не даде ход на процеса за атентата на летище Бургас, извършен през юли 2012 година, когато загинаха шест души - петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосев. Днес в съдебната зала присъства единствено бащата на Мустафа, който изрази надежда, че извършителите на атентата ще бъдат задържани. По делото задочно подсъдими са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са обвинени, че са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, който загина в атентата. Тримата обвинени и в това, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел, като така са застрашили националната ни сигурност. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина от "Интерпол". В Спецсъда се представляват от служебни защитници. Незначителна част от пострадалите и наследниците на загинали преди четири години се оказаха уведомени за делото, а това означава, че не знаят за правата си да се конституират като частни обвинители и граждански ищци. Усилията да бъдат намерени ще продължат до 10-и ноември, когато е следващото съдебно заседание, включително и с помощта на израелски адвокат, който иска да участва в процеса, информира БНР.  От прокуратурата отказаха да прогнозират колко време ще продължи мегаделото за тероризъм

И Джиджи Хадид удари украинеца Виталий Седюк (ВИДЕО/СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608434

Нежната красавица Джиджи Хадид знае как да се грижи за себе си и го доказа. Топмоделът удари в лицето скандалния украински журналист Виталий Седюк, известен с това, че прави шеги на известни личности. След ревю по време на Седмицата на модата в Милано Седюк решил да си направи майтап с Джиджи, като я сграбчил в гръб, вдигнал я във въздуха и започнал да я дърпа. Вместо да се изплаши обаче, красавицата го ударила в лицето и той я освободил. Girl power 💪 thans for this @GiG...

Кипър прояви интерес към хъба "Балкан"

http://www.mediapool.bg/kipar-proyavi-interes-kam-haba-balkan-news254468.html

България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа, заяви кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис на среща с българския си колега Теменужка Петкова, която е на посещение в Никозия. "Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, каза Лакотрипис, цитиран от пресцентъра на българското Министерство на енергетиката в понеделник. "Добре запознати сме с плановете на България да се превърне в газоразпределителен център“, заявил той и изразил желание кипърската страна да се запознае подробно с концепцията на българското правителство за изграждане на хъба. Срещата на Лакотрипис с Петкова се е състояла преди провеждането на първото заседание на създадената с меморандум през февруари тази година работна група по въпросите на енергетиката. "В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, ще развием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли – енергетиката“, казала Петкова. Тя е запознала кипърския си колега с развитието на проектите за строежа на  интерконектора с Гърция, за съвместното изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ и за газовия хъб "Балкан", който според нея може да се захранва с кипърски газ. Газовото находище "Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години, отбелязал по този повод Лакотрипис. Петкова е допълнила, че в момента се провежда втората фаза на пазарния тест за газовата връзка с Гърция, в чиито рамки операторът на бъдещия газопровод очаква да получи конкретни заявки за пренос на газ, за да може на тази база да се затвърди интересът с договори и да вземе финансиране за физическия строеж на тръбата. Работим и по стартиране на обществената поръчка за изграждане на интерконектора, допълнила още Петкова. „При подписването на окончателното инвестиционно решение в началото на тази година, заложихме опция капацитетът на проекта да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. при икономически интерес от страна на компаниите“, припомнила тя. Двамата министри са били единодушни, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е общ приоритет и за двете страни. По този начин ще се постигне енергийна сигурност и гъвкавостта на доставките за Европа.

Емил Христов: Използват "Бедечка" предизборно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608437

Съвсем предизборно представители на Реформаторския блок, в лицето на народния представител Димитър Танев и в частност на Движение България на гражданите - област Стара Загора, демонстрираха политическа активност преди предстоящата на 29 септември сесия на Общинския съвет в Стара Загора. Тонът и съдържанието на разпространената от тях до медиите декларация, означава не само пренебрегване, но и непознаване на работата на ОбС, посочва председателят Емил Христов. Считам за нужно да направя някои уточнения в интерес на истината. На кръглата маса ин...

По какво ще познаете, че сте "прегорели" от работа?

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2832769_po_kakvo_shte_poznaete_che_ste_pregoreli_ot_rabota/?ref=rss


Колкото по-усилено работите и колкото по-мотивирани сте да успеете, толкова по-голям е шансът напрежението да ви дойде в повече. А технологиите също никак не помагат, понеже все повече размиват границите между работата и личния живот. Сред очевидните признаци, че сте се претоварили, са здравословни проблеми, скандали с колегите, непрекъсната умора, негативно отношение към всичко и всички, семейни разправии и др.

Според експертите най-добрата стратегия срещу прегарянето е да намерим...

Трима наркодилъри се сдобиха с обвинения

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780130

Трима наркодилъри се сдобиха с обвиненияТрима мъже от В. Търново, с. Мерданя и Лясковец са обвинени в притежанието на наркотични вещества, съобщиха от МВР в Търново. Миналата сряда при извършени проверки в жилища в с. Мерданя, обитавани от 42-годишния В. Г. от същото село, 37-годишния Ц. Ц. от Лясковец и 44-годишния И. Г. от В. Търново са установени и иззети четири касетки, две торби,

Задържаха под стража рецидивист във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331897

По искане на дежурен прокурор от Окръжната прокуратура Варна, на 23.09.2016 г. Окръжен съд Варна задържа под стража В.Ц., на 29 години, по обвинение за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив, научи Moreto.net. В.Ц., съден за грабежи, в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване за предходно такова деяние, на 21.

Със сини сливи може да приготвите сърми, лучена яхния и дори мъстеница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608433

От сини стават различни ястия - вкусни, не особен трудни за приготвяне, а често непознати за трапезата на съвременния българин. По време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър" своите рецепти разкриха домакини от село Красен, които предлагат на посетителите характерни за своята общност ястия и продукти. Сърми със сини сливи, рецепта на Надежда Велинова, село Красен: „Задушава се лук, слага се ориза и се държи на огъня, за да стане „стъклен". Прибавя се малко червен пипер и се залива с гореща течност. Колкото е оризът, тол...

"Служебна победа" на азиатското кино на "Сан Себастиан"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/26/2832737_slujebna_pobeda_na_aziatskoto_kino_na_san_sebastian/?ref=rss


Със Златна и Сребърна раковина за китайския филм "Аз не съм мадам Бовари" на Фън Сяоган в събота вечер завърши един от най-важните форуми за кино в света – този в Сан Себастиан (Доностия) в Баската страна, настояща европейска столица на културата. Като се добави и наградата за най-добър режисьор за корееца Сан-су Хон, равносметката е решително в полза на Азия, макар и не задължително в полза на доброто кино.

Сансебастианският фестивал започна седмица след края на венецианския -...

25% повече джебчии в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780146

25% повече джебчии в ГерманияРекордно покачване на случаите на джебчийство е регистрирала полицията в Германия, съобщи „Зюддойче цайтунг“. През 2015 година във влакове и по гари има регистрирани 44 800 случая на кражби от пътници, което е покачване с 25% в сравнение с 2014 година. През 2016 се очаква още по-голямо увеличение. Вестникът се позовава на статистика на федералната

Над 700 хил. лева ще струва новият план за градска мобилност в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/26/2832781_nad_700_hil_leva_shte_struva_noviiat_plan_za_gradska/?ref=rss


Столичната община ще плати над 700 хил. лева за осъвременяване на плана за градска мобилност, който бе приет през 2011 г. Това става ясно от обществената поръчка, която бе обявена от зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев.

Изпълнителят ще трябва да надгради съществуващия транспортен модел на града, който е изготвен през 2010 г. от консултантската фирма "Мот Макдоналд" за 2,3 млн. лева. Новият документ ще обхване периода 2016-2035 г., като определи основните насоки за устойчиво...

Спасиха от пожар широколистна и иглолистна гора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608411

3500 бали слама са изгорели при пожар в село Коньово. На 22 септември в 23.43 часа е получен сигнал за възникнал пожар в бали слама, складирани на открита площадка в селото. Причините за възникване на пожара, както и размера на причинените щети са в процес на установяване 27 пожара са регистрирани през почивните дни в Сливенска област. Огънят е обхванал 1700 дка сухи треви, храсти и отпадъци. Спасени са 1200 декара широколистна гора, 100 дка иглолистна гора и 3 сгради.  ...

В Хърватия: Петев приключва с националния още днес и отива в "Динамо"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/26/2832774_v_hurvatiia_petev_prikljuchva_s_nacionalniia_oshte/?ref=rss


Ивайло Петев ще бъде новияj старши треньор на хърватския футболен шампион "Динамо" (Загреб), съобщава местното издание "Спортске новости".

От изданието съобщават, че 41-годишният Петев днес ще прекрати договора си като национален селекционер на България. Засега няма потвърждение от БФС за раздяла между двете страни.

Петев е заявил пред изданието, че 90 процента е новият треньор на "Динамо", но е отказал да даде повече информация, като е добавил, че в следващите няколко дни...

Мъже на 60 и 66 г. от Горна Оряховица са загиналите в колата, ударена на жп прелез

https://www.24chasa.bg/novini/article/5780099

Мъже на 60 и 66 г. от Горна Оряховица
са загиналите в колата, ударена на жп прелезПътникът Костадин Тодоранов е бивш футболист на "Локомотив" Г.Оряховица Уточнена е самоличността на загиналите мъже в пометената от бърз влак на охраняем жп прелез кола в с.Първомайци. Това са 60-годишният шофьор на автомобила Иван П. от Горна Оряховица и 66-годишният Костадин Тодоранов, известен като Кецето.

ФК“Барса“ и ФК“Арсенал“ – с подпомагане по Регионалната програма за заетост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608430

ФК“Барса“-село Сушево и ФК“Арсенал“-село Брестовене ще се възползват от средства от Регионалната програма за заетост. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по заетост към Областна администрация-Разград. Членовете на тази комисия трябваше да направят оценка и подбор на проектните предложения от работодатели от Разградско за включване в Регионалната програма за заетост. Финансовият ресурс за региона е 258 259 лв. – съобщи заместник областният управител Виолета Тодорова, която ръководи заседанието. Седемте лудогорски общини са се в...

В Свиленград разследват 3-ма за незаконно преминаване на границата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608427

Районна прокуратура-Свиленград извършва разследване спрямо трима чужденци за опит да влязат в страната през ГКПП-Капитан Андреево с фалшиви документи За две седмици в Свиленград са образувани 21 бързи и 11 незабавни производства за незаконно преминаване през държавната граница и за ползване на неистински документи за самоличност. През почивните дни са задържани общо 35 нелегални на Капитан Андреево....

Нидал Алгафари представя книгите си в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608429

Регионална библиотекат „Дора Габе” организира среща с Нидал Алгафари. От 16.30 часа във фоайето на библиотеката той ще представи първите две части от своята трилогия: „Боже, защо Господ лъже?” и „Оллах, милост нямаш ли?”. Нидал Ахмад Алгафари е български режисьор и политически PR, бивш изпълнителен директор на БНТ . “Боже, защо Господ лъже?” е първият му роман, който той определя като „любовен“ с много страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля. “Аллах, милост нямаш ли?” разказва за всичко, което е бъл...

За социални дейности се дават близо 19% от БВП, отчете статистиката

http://econ.bg/Новини/За-социални-дейности-се-дават-близо-19-от-БВП-отчете-статистиката_l.a_i.729433_at.1.html

За социални дейности през 2014 години са били дадени 15 490.8 млн. лв, което представлява около 18.9% от брутния вътрешен продукт на страната, сочат...

Тежка катастрофа със загинал по пътя Варна - Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608426

Тежка катастрофа е станала около 5.00 часа тази сутрин по пътя Добрич - Варна в района между селата Стожер и Дебрене, съобщават от полицията. Водачът на лек автомобил "Дачия" се е блъснал в крайпътно дърво и е загинал на място. Инцидентът е станал вследствие на движение с несъобразена скорост, ограничената видимост и мокрите настилки. По-късно в този участък е възникнала и верижна катастрофа с материални щети, при която са се блъснали 4 коли.  ...

„Мислете в зелено” и спечелете 2000 евро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608425

Кое училище ще спечели 2000 евро със свой проект от кампанията "Мислете в зелено за нашето бъдеще" на Фондация Кроношпан? Това е въпросът, който съвсем скоро ще получи чакания отговор. От 2014 год фондацията отбелява Световния ден на околната среда като дава възможност на младите хора да станат фактори на промяната, да набележат проблемите, свързани с природата а и да покажат по творчески начин какви действия могат да предприемат възрастните, за да защитят Земята за бъдещите поколения. С конкурса „Мислете в зелено за нашето бъдеще" от Кроношпа...

Експерти: Манипулирането на автомобилните километражи е трудно доказуемо

http://www.moreto.net/novini.php?n=331907

Преди седмица Съюзът на българските автомобилисти внесе в НС предложение за криминализиране на манипулирането на километражите на автомобилите. Първоначалното предложение е т.нар "превъртане" да се наказва не само с глоба, но и със затвор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване