09/27/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

75% от наемателите търсят обзаведено жилище

 

Дефицит на квартири в центъра на София , собственици ги държат празни

Трима от четирима търсещи жилище под наем в София искат то да бъде обзаведено, казват брокери от столичните агенции за недвижими имоти.
Най-придирчиви към обзавеждането са наемателите с пари, чуждите мениджъри, работещи у нас, и дипломатите. Те обикновено искат пълно обзавеждане и поддръжка на жилището като в хотел.
Останалите не са толкова капризни
държат основно кухнята да е напълно оборудвана, защото не искат да инвестират в скъпи електроуреди, които освен това се пренасят трудно при евентуална смяна на квартирата.
“Основно наемателите търсят жилище, намиращо се в зона с удобен транспорт”, обяснява Добромир Ганев от „Форос”. „Студентите предпочитат квартирата да е близо до мястото, където учат, а мениджърите (чужди или български), идващи в София, искат апартаментът да е в по-луксозни затворени комплекси, както и в южните квартали на столицата. Хората с малко пари гледат да намерят каквото и да е, възможно най-евтино, обикновено в крайните панелни квартали”, добави той. По думите му допреди петнайсетина години почти всички наематели са изисквали квартирата да е с централно парно, но сега те не са толкова много. Според него само при сключване на договор за дългосрочен наем собствениците проявяват здрав разум и сменят партидата за ток, вода и парно на името на квартиранта.
Даниела Грозева от „Веда корект” смята, че малко от хазяите го правят
и се сещат за това, когато ги завлекат с неплатени
сметки. По думите й, по готовността да се сменят партидите може да се прецени доколко е сериозен кандидат-наемателят. „Не са много и собствениците, които проучват какви са хората, които искат да наемат имота им и дали ще могат да си плащат сметките”, казва тя. „Все повече наемодатели обаче се застраховат, като искат по-големи депозити от квартирантите си. От друга страна, за да се намерят по-бързо квартиранти и да се вземе по-голям наем, хазяите трябва да направят инвестиции и имотът им да придобие търговски вид. Не може само с няколко нахвърляни стари мебели да се привличат клиенти. Хубаво е апартаментът, даван под наем, да има застраховка”, съветва тя.
Според Грозева
най-голямо търсене има в центъра
по протежение на метрото, около Медицинска академия и другите висши учебни заведения. „Най-много се търсят двустайни и тристайни. Гарсониерите вече почти ги няма на пазара. За тях няма и предлагане”, допълни тя. Тихомир Цаков от „Аристо” смята, че в момента в центъра на София има дефицит за квартири и той е породен от малкото предлагане. „Голяма част от собствениците предпочитат да си държат апартаментите празни, за да нямат проблеми с наематели, неплатени сметки или разбити апартаменти”, обясни той.

В „Лозенец” хазяите искат с €50 по-малко

С около 50 евро са по-ниски средните оферти за наемане на обзаведен двустаен с площ от 40 до 70 квадрата в столичния квартал „Лозенец”, сочи справка в imot.bg.
През миналия септември исканият наем е бил около 390 евро, а сега - 340. Интересното е, че подобна е конюнктурата и в други престижни зони на София. В „Изток” средните цени са паднали с 90 евро до 310 евро, в кв. „Иван Вазов” поевтиняването не е голямо, само 15 евро, а в центъра - с около 25. Според брокери причината е отслабналото търсене в тези райони, заради високите оферти.
От друга страна в панелните комплекси на столицата, спрямо миналия септември е отчетен застой или леко нарастване на средните нива на исканите наеми в сегмента. С по десетина-двадесет евро са се качили наемите на обзаведените двустайни в кварталите „Люлин”, „Надежда”, Дружба” и „Обеля”, сочи още статистиката.

 

 

СРЕДНИ ОФЕРТИ (ЕВРО) ЗА 2-СТ. КВАРТИРИ В СОФИЯ:

    09.2015    09.2016
Център    356    340
„Лозенец”    390    340
„Ив. Вазов”    335    320
„Овча купел”    224    230
„Изток”    400    310
„Младост”    280    285
„Люлин”    210    230
„Дружба”    235    245
„Надежда”    205    225
„Обеля”    180    200
ИЗТОЧНИК IMOT.BG

500 евро за гарсониера на месец в Милано
510 евро достига средната цена за наемане на едностаен апартамент в Милано, пише Immobiliare.it. Сумата е с 28% от показателя за Цяла Италия. От началото на септември в главният гард на Ломбардия най-голямо нарастване на наемите има в най-престижните квартали. В Навалия за гарсониера арендата е до 630 евро. По достъпни са цените в Бикока, където студио може дасе наеме за 400 евро, а тристайно жилище - за 750 евро на месец.


Само в един квартал в Атина отчитат поскъпване
За последните 12 месеца само в един квартал в гръцката столица Атина - „Колонаки” е отчетен ръст от 5% на наемите на жилищата, съобщава Greek Reporter. В останалите има спад и то немалък. Дори в престжните зони като „Екали” и „Психико” поевтиняването е 13 на сто. В западните работнически предградия спадът е 10%, а в  в „Амбелокипи” - над 11 на сто. В останалите квартали на Атина в общи линии наемите се запазват на миналогодишните си нива.


Над половината от квартирантите в Дубай планират покупка на
жилище
Над половината от наемателите в Дубай планират да купят свое жилище, сочи проучване на консултантската фирма Savills, пише Arabian Business. На една четвърт от анкетираните са заявили, че ще направят това до една година. Друга една трета от участвалите в допитването още не са наясно с намеренията си. Само 17% от анкетираните нямат намерение да си купуват имот в емирството. В проучването се твърди, че търсенето в Дубай се стимулира от високата доходност на инвестициите в района.


Бум на ипотеките в Латвия
Над 217 млн. евро ипотечни кредити за жилища са били изтеглени във Латвия през първото полугодие, което е със 71% повече, отколкото през същия период на 2015 г., съобщава The Baltic Course. Сайтът се позовава на информация от Латвийската асоциация на търговските банки. От асоциацията смятат, че огромното нарастване се дължи основно на държавната програма за подкрепа на младите семейства, за които най-голям проблем е да осигурят собствения дял от цената на имота.

Всяка четвърта сделка за инвестиция

Всеки четвърти купувач на жилище в Испания го придобива, за да го дава след това по под наем, пише Spanish Property Insight.
Най-голямо е търсенето с инвестиционна цел в Барселона, Валенсия и Мадрид, където сделките. Там инвестиционните сделки варират от 33% до 40% от всички. Най-висок е делът в Барселона. В столицата Мадрид той е една трета, а във Валенсия - 37 на сто.
По информация на сайта Idealista, доходността от жилищата и къщите, давани под наем за миналата година е бил от 5,5% до 6,7%. Най-висока - 6,7 на сто е тя в Палма-де Майорка. Лас Палмас на Канарските острови и Аликанте - по 6,5%). В Барселона и Мадрид се печели по около 5,5 на сто на година. Според експертни от агенциите за недвижими имоти обаче, в главния град на Каталуния и столицата на Испания доходността от жилище с квартиранти не надвишава 2-3%. Причината са високите цени за покупка на имот в тези градове.
Испания продължава да е привлекателна за имотните инвеститори. По данни на Iberia Real Estate всеки пети турист посетил страната през юли и август има намерение да купи къща или жилище там, пише Noticia.ru. Най-активни са германците, предпочитащи Каталуния и Майорка.

$195 млн. искат за вилата от „Кръстника” и „Бодигард”

Вилата Beverly Compound, където са снимани култовите филми „Кръстникът” и „Бодигард” е обявен за продажба срещу 195 млн. долара, пише The Wall Street Journal. Домът е принадлежал някога на американския магнат Уилям Хърст и актрисата Марион Дейвис. В него Джон Кенеди и съпругата му Жаклин са прекарали част от медения си месец. Луксозната къща в Бевърли хилс в Калифорния е бил купен от сегашния си собственик преди около 40 години за 2 млн. долара. Само за последното десетилетие обаче цената му достигна 30 милиона.
Теренът, върху който е построена вилата се простира на 20 дка и на него има общо 8 постройки. Основната е с площ от 4645 кв. м, има 28 спални и 38 бани. Прозорците в някои части на къщата са със стъкла непробиваеми от куршум. В двора на имота има тенис корт и две езерца, свързани с плувния басейн. Отделно има къща за гости с площ от 613 кв. м.
За последен път имението е било предлагано за продажба за 165 млн. долара през 2007 г. Година по-късно обявата е свалена от сайтовете. От тогава имотът е даван само под наем срещу 600 000 долара месечно и за това време там са отсядали много известни и влиятелни хора, включително и представители на кралски фамилии.

Превръщат затвор в комплекс

Недалеч от центъра на финландския град Турку, на хълма Каколанмяки в скоро време ще бъде построен жилищен комплекс. Градежът е на мястото на бивш затвор, граден през 19-и век, още по времето когато скандинавската страна е била част от Руската империя. Преди десетина години затворът е преместен извън града. След това е продаден от държавата на частни предприемачи за  10 млн. евро, пише Фонтанка.fi.
Финландските брокери вече рекламират проекта под мотото „Затвор, от който няма да ви се иска да избягате”. Част от постройките в двора на бившия зандан вече са реконструирани в жилища. Превръщането на затвори в жилищни блокове или хотели не е рядкост по света. Последния пример в това отношение е продажбата на стари исторически сгради, основно малки крепости, използвани някога за затвори, в италианските градове Рим, Милано и Неапол.

Построиха сграда с имитация на Сентръл парк

На брега на река Хъдзън в Ню Йорк се появи необичайна сграда, в чийто вътрешен двор има зелена площ, имитираща в умален вид известния Сентръл парк, пише Archi.ru. Проектът е VI     57 West получил премия за най-хубавия небостъргач в Северна и Латинска Америка, защото съчетава предимствата на високата сграда и природата. В единия си край сградата е висока 137 м.
Градината в небостъргача е с площ от 2000 квадрата. В нея има засадени 80 дървета и 47 местни вида други растения. Паркът се вижда откъм улицата, но достъп до него имат само живеещите в небостъргача.
Жилищата в мегасградата имат тераси, от които се вижда река Хъдзън.

Слагат данък за южно изложение

Властите в Португалия готвят по-високи данъци за имоти с гледка и южно изложение, съобщава онлайн изданието Global Property Guide, цитирано от Investor.bg. Предвижда се обаче налозите за не толкова атрактивните имоти с по-лоша гледка и изложение да бъдат намалени.
Властите предлагат увеличението да е не повече от 20%. Същевременно се предвижда намаляване на данъците с до 10% за жилищата със северно изложение и с не толкова приятна гледка, както и за апартаменти, разположени на партерен етаж, и къщи с ниска осветеност. Плановете са новото данъчно облагане да се въведе за новите имоти, а не за съществуващите. Целта на властите е не да се събират допълнителни приходи, а по-скоро да се въведе по-справедливо облагане според характеристиките на самите имоти.
От Асоциацията на собствениците на имоти в Португалия възразяват срещу предложението, като коментират, че законът няма смисъл. Местните медии сравняват предложението с данъка прозорец, наложен във Великобритания от крал Уилям III преди 300 години. Тогава хората са били облагани според количеството на дневната светлина в домовете им.

Продажбите на имоти в Италия с 15 на сто нагоре през 2016 г.

Броят на сделките с имоти за 2016 г. в Италия ще се увеличи с почти 15%, прогнозират местни брокери. Оборотът на пазара ще надмине 115 млрд. евро.
Основната част то покупко-продажбите се пада на жилищата. В сегмента се очаква да бъдат сключени сделки за 86 млрд. евро, което е с почти 4 на сто повече от миналата година, пише Italy24. Италиански експерти прогнозират още, че темповете на нарастване на броя на сделките ще продължи и през 2017 г., като общо ще достигне 8 на сто.
Нарастването на интереса на купувачите е обусловено от стабилизацията на цените, а в някои райони и на спада им. Оживлението на пазара е свързано и с намаляването на данъците за покупка на имоти, увеличаването на отпуснатите ипотечни кредити.
Италианските брокери прогнозират текущата година да завърши с лек спад за цялата страна, от следващата очакват да започне постепенно непрекъснато поскъпване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване