Евакуират 300 деца след сигнал за бомба в бургаско училище

https://www.24chasa.bg/region/article/5783990

Евакуират 300 деца след сигнал за бомба в бургаско училище 300 деца от първи до пети клас са били евакуирани от бургаското ОУ "Св. Климент Охридски" след сигнал за поставена бомба в сградата. Анонимното телефонно обаждане е получено в полицията в 10,10 часа, след което последвало незабавно извеждане на учениците и училищния персонал. Въпреки че съмнителни предмети не са открити сградата в бургаския

12 кг. "трева" откриха в дома на 25-годишен производител на марихуана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609021

На 27 септември 2016 година в 7:00 часа в град Тръстеник в хода на специализирана операция по линия „Наркотици" е извършена проверка на частен дом, обитаван от 25-годишен плевенчанин. В две от стаите на къщата и прилежащите към нея постройки са намерени в полиетиленови чували, самозалепващи пликове с различни размери и окачена на въжета в помещенията общо около 12 килограма суха зелена тревиста маса. При направения полеви наркотест веществото е реагирало на канабис. Открита е и електронна везна. В дворно място са намерени засадени десет растен...

В Ямбол разглеждат мярката за неотклонение на мъжа, блъснал майка с две деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783987

В Ямбол разглеждат мярката за неотклонение на мъжа, блъснал майка с две децаОт 14 часа днес Ямболският районен съд ще разгледа повторно мярката за неотклонение на шофьора, който на 18 септември блъсна на тротоара майка с две деца и избяга от местопроизшествието, съобщи БНР. За същия час е насрочен протест на майки от града пред Съдебната палата. Ямболският районен съд преди седмица пусна срещу парична гаранция от 1000 лв.

Бокова – тайният ход на Б.Б. за президентския вот

http://www.cross.bg/gerb-nali-kandidat-1521207.html

/КРОСС/ Смяната в последния момент на нашия кандидат за генерален секретар на ООН май никак не ни изненада. Ако се беше случило обратното, със сигурност нямаше да се чувстваме комфортно. Да си плуваме в нашенското си блато; може и в гьола на Белене. Нали така или иначе ще си плащаме масрафа. А и гяволъка за него. Не нашия, а на разни гяволета. А защо сме така „претръпнали" и „препарирани" до степен „гьонсуратлък" - звучна турска дума, нали? Ами, просто такъв ни е „матрялът". А и той - Б.Б. - толкова си може. Да се сравнява, а и нас да ни мери, по една единствена линия и критерии за мислене и поведение - степента на простотия. Главната питанка обаче е защо точно сега се прави рокадата? Каква е причината именно днес да се случи тази излагация - и във вътрешен, и в международен план? Ами много просто - само след дни предстои ПП ГЕРБ най-после да оповести лелеяната си кандидат президентската двойка. Може и да е „тройка", ако начело на „двойката" не е Б.Б. Нещо като „тройка с гарнитура"; буквална реплика на кебапчетата на Митьо Пищова. Понеже - нали се сещате - така сме претръпнали, че очакваната „височайша изненада" от ГЕРБ, обещана ни и лично от Б.Б., може да се окаже съвсем семпла фигура. Не се изненадвайте, ако ви прозвучи и силно конфузно. А и несмилаемо

Кабинетът одобри нови изисквания към ръководителите на пенсионноосигурителни дружества

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/28/2834172_kabinetut_odobri_novi_iziskvaniia_kum_rukovoditelite/?ref=rss


Министерският съвет одобри изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, с които се изисква членовете на управителните и контролните органи на пенсионноосигурителните дружества да имат подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация. Изрично се постановява, че в рамките на системата за управление на дружествата се създават определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена.

Предложените изменения са част от действията по...

Жена е новият изпълнителен директор на "Левски", феновете отпаднаха от управителния съвет

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/28/2834163_jena_e_noviiat_izpulnitelen_direktor_na_levski/?ref=rss


Адвокат Диана Иванова е новият изпълнителен директор на "Левски". Днес футболният клуб обяви промените в управителния съвет, който беше редуциран до петима членове.

В него вече няма да има представители на феновете. Досега те имаха два гласа в лицето на тръст "Синя България" и Националния клуб на привържениците.

Диана Иванова заменя на поста изпълнителен директор Константин Баждеков, който работеше в клуба в продължение на 17 години. Иванова от няколко години беше част от...

Кабинетът въведе нови изисквания към ръководителите на пенсионноосигурителни дружества

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/28/2834172_kabinetut_vuvede_novi_iziskvaniia_kum_rukovoditelite/?ref=rss


Министерският съвет одобри изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, с които се изисква членовете на управителните и контролните органи на пенсионноосигурителните дружества да имат подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация. Изрично се постановява, че в рамките на системата за управление на дружествата се създават определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена.

Предложените изменения са част от действията по...

Диана Иванова е новият изпълнителен директор на "Левски", феновете отпаднаха от УС

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/28/2834163_diana_ivanova_e_noviiat_izpulnitelen_direktor_na/?ref=rss


Адвокат Диана Иванова е новият изпълнителен директор на "Левски". Днес футболният клуб обяви промените в Управителния съвет, който беше редуциран до петима членове.

В него вече няма да има представители на феновете. Досега те имаха два гласа в лицето на тръст "Синя България" и Националния клуб на привържениците.

Диана Иванова заменя на поста изпълнителен директор Константин Баждеков, който работеше в клуба в продължение на 17 години. Иванова от няколко години беше част от...

Бокова – тайният ход на Б.Б. за президентския вот

http://www.cross.bg/gerb-taka-kandidat-1521207.html

Смяната в последния момент на нашия кандидат за генерален секретар на ООН май никак не ни изненада. Ако се беше случило обратното, със сигурност нямаше да се чувстваме комфортно. Да си плуваме в нашенското си блато; може и в гьола на Белене. Нали така или иначе ще си плащаме масрафа. А и гяволъка за него. Не нашия, а на разни гяволета. А защо сме така „претръпнали" и „препарирани" до степен „гьонсуратлък" - звучна турска дума, нали? Ами, просто такъв ни е „матрялът". А и той - Б.Б. - толкова си може. Да се сравнява, а и нас да ни мери, по една единствена линия и критерии за мислене и поведение - степента на простотия. Главната питанка обаче е защо точно сега се прави рокадата? Каква е причината именно днес да се случи тази излагация - и във вътрешен, и в международен план? Ами много просто - само след дни предстои ПП ГЕРБ най-после да оповести лелеяната си кандидат президентската двойка. Може и да е „тройка", ако начело на „двойката" не е Б.Б. Нещо като „тройка с гарнитура"; буквална реплика на кебапчетата на Митьо Пищова. Понеже - нали се сещате - така сме претръпнали, че очакваната „височайша изненада" от ГЕРБ, обещана ни и лично от Б.Б., може да се окаже съвсем семпла фигура. Не се изненадвайте, ако ви прозвучи и силно конфузно. А и несмилаемо

Прокурорите по делото срещу Пенгезов са сменени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834088_prokurorite_po_deloto_sreshtu_pengezov_sa_smeneni/?ref=rss


Представителите на Софийската военно-окръжна прокуратура предадоха делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов на свои колеги от Софийска градска прокуратура. Това се разбра днес по време на заседанието по процеса. Делото е за злоупотреби с европейски средства по оперативна програма "Административен капацитет" и се води срещу Пенгезов и още седем души.

До смяна на обвинителите се стигна заради последните изменения в Закона за съдебната власт, според...

Кабинетът очаква Георгиева да се превърне във водещ кандидат за генсек на ООН

http://offnews.bg/news/n_1/n_636801.html

Бокова се представи най-добре сред участващите жени-кандидати, но на последните неформални гласувания тя получи голям брой обезкуражителни гласове и брой подкрепи под изискващия се електорален минимум от 9 гласа, което ограничава шансовете й за избиране. Това налага да се потърси алтернативен подход в лицето на нова българска кандидатура, която да е в състояние успешно да се включи в надпреварата и в оставащото кратко време да се превърне във водещ кандидат.  Това се посочва в решението на правителството , което в сряда смени българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Министерският съвет прие решение за издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. С решението се отменя решението от 19 юни 2014 г. за издигане на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Кристалина Георгиева е признат световен авторитет в областта на международното сътрудничество и хуманитарните въпроси, които се очертават като водещо направление в работата на ООН, особено в условията на продължителните и тежки хуманитарни кризи, породили широкомащабни миграционни и бежански вълни. Като заместник-председател на ЕК, отговарящ за ресор „Бюджет и човешки ресурси“, Георгиева има ключова роля за реализирането на политиките на ЕС и за реформиране и оптимизиране на човешките ресурси, се посочва в решението. Широката подкрепа и контакти в международен план, с които се ползва Георгиева, предоставят възможност с издигането на нейната кандидатура българската страна да направи сериозен опит за консолидиране на Източноевропейската регионална група. Правителството възложи на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите-членки на ООН, се казва още в текста на решението.

В Централна Европа има антиимигрантски страсти, а няма мигранти

http://www.mediapool.bg/v-tsentralna-evropa-ima-antiimigrantski-strasti-a-nyama-migranti-news254559.html

Унгария и Чехия заедно приеха едва около 1000 кандидати за убежище миналата година. Въпреки това дебатите преди предстоящите гласувания в двете централноевропейски страни са доминирани от лозунги против миграцията. Наред с Полша и Словакия те също така се превръщат в най-гласовитите критици на плана на ЕС за разпределяне на бежанци според квотна система. Напливът на мигранти в Европа също така смущава политическия ред в много страни в Западна Европа, които приеха над 1 милион кандидати за убежище миналата година. Според анализатори обаче не е изненадващо, че съпротивата срещу новодошлите е най-силна в до голяма степен хомогенните общества в Централна и Източна Европа. "Миграцията е въпросът, защото от политическа гледна точна тя работи, а не е изненадващо, че работи, където няма мигранти", казва стратегическият директор на изследователския Институт "Републикон" Чаба Тот. "Може дори да е по-лесно без мигранти, защото ако хората срещат мигранти твърде често, не е сигурно дали ще могат да ги мразят по същия начин." На 2 октомври в Унгария ще бъде произведен предложен от правителството референдум, с който се търси политическа подкрепа за отхвърлянето на каквито и да е бъдещи задължителни квоти на ЕС за приемане на бежанци, а правителството на министър-председателя Виктор Орбан не показва притеснение от своите основания за отхвърляне на новодошлите, които са предимно мюсюлмани: то иска да запази християнската идентичност на Унгария и нейната сравнително еднородна култура и население. "Унгария няма нужда от тази интеркултурна масова миграция, която се наблюдава на нашата граница", каза правителственият говорител Золтан Ковач. "Ние не искаме тези мигранти по очевидни причини." Едва 1,5 процента от 9,8-милионното население на Унгария са хора, които са родени в чужбина, като повечето от тях са се преместили тук от области в Румъния и Словакия, които са били част от Унгария до Първата световна война. Засега най-забележимата контракампания срещу правителството се води от сатиричната Унгарска партия на кучето с две опашки, която твърди на един от плакатите си, че средният унгарец вижда в живота си повече НЛО, отколкото мигранти. Миналата година 400 000 мигранти минаха през Унгария на път за Западна Европа, но от началото на тази година страната е приела едва 331 човека, което като съотношение е много близо до регистрираните 545 кандидати за убежище през 2015 г., сочат данни на статистическата служба на ЕС Евростат. Издигнатите миналия септември огради на границите със Сърбия и Хърватия и по-строгите закони срещу нередовните мигранти, влизащи в страната, също на практика спират мигрантския поток, придвижващ се на север през Балканите. Миграцията също така е основна тема преди местните и парламентарните избори в Чехия на 7-8 октомври. Там някои от новите партии, състезаващи се на изборите, правят позициите си ясни още в своите имена. Например групата "Не на незаконната имиграция - вместо това пари за нашите хора" събира четири крайни партии с 281 кандидати - с един повече от общия брой на бежанците, кандидатствали за убежище там през второто тримесечие на годината. В същото време новото консервативно правителство в Полша отстъпи от обещание, дадено през 2015 г. от предишното центристко правителство, за приемане на около 10 000 бежанци от Сирия и Еритрея. То изтъкна терористичните нападения във Франция и Белгия и каза, че първостепенната му задача е да гарантира сигурността на поляците. То казва, че е приело над 800 000 украинци, бягащи от конфликта с Русия, но според Евростат едва 695 човека са получили убежище миналата година и 740 през 2014 г. Сред причините за популярността на антиимигрантската позиция в страни с малко мигранти и бежанци са политиката, историята и образованието, казват анализатори, а вековното господство на османските турци и австрийските Хабсбурги също е оставило отпечатък върху душевността на унгарците. "Повечето хора нямат непосредствен опит от съвместен живот с мигранти, но в училище учим, че чуждите сили са носели потисничество", казва Атила Тибор Над от Центъра за честен политически анализ. "Правителството използва като основа страховете на хората, фактите, които се учат в училище, и настроенията против чужденците." Унгария се надява, че ако позицията на правителството бъде подкрепена на референдума на 2 октомври, това ще доведе до подобни усилия в други страни и ще сложи край на всякакви задължителни квоти на ЕС. "Ние ще получил много силно оръжие, с което Унгария ясно да наложи вето върху квотата на всички фронтове", каза по държавната телевизия началникът на канцеларията на Орбан Антал Роган. "Ако унгарският референдум е силен, плановете на Брюксел ще се натъкнат на мина, защото съпротивата срещу използването на задължителни квоти ще се засили в много страни в ЕС, насърчена от унгарския пример." Вече има признаци за засилване на антиимигрантските настроения на континента. В Германия, която прие най-много мигранти миналата година, Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел и левоцентристките социалдемократи загубиха гласове на провинциални избори неотдавна за сметка на антиимигрантската "Алтернатива за Германия". А в Холандия, която прие 60 000 кандидати за убежище миналата година, Партията на свободата на настроения против исляма депутат Герт Вилдерс според социологическите проучвания напоследък е малко зад Народната партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте и може да се окаже най-голямата партия на парламентарните избори, които трябва да бъдат произведени през март. По БТА.

Софийската хунта и нейната Сталинка

http://bulgarski.pogled.info/news/77582/Sofiiskata-hunta-i-neinata-Stalinka

/Поглед.инфо/ "Много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока".

Ейми Шумър разгорещи Instagram и влезе в класация Forbes (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609019

Комедийната актриса Ейми Шумър грабна титлата на Жена на годината на британското списание GQ и същевременно дебютира в класацията на списание Forbes (Форбс) на най-високоплатените комици в света. Най-обаятелните знаменитости на 2015 г. (СНИМКИ) Забавната блондинка зарадва почитателите си, като пусна в профила си в Instagram няколко горещи кадъра от фотосесията за GQ.

Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск от ЕК

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kristalina-georgieva-izliza-v-neplaten-otpusk-ot-ek-225349/

Еврокомисарят ще се фокусира върху кампанията си за ръководител на ООН, ще я замества Гюнтер Йотингер

"Плейбой" за първи път показва мюсюлманка с ислямска забрадка

http://www.mediapool.bg/pleiboi-za-parvi-pat-pokazva-myusyulmanka-s-islyamska-zabradka-news254558.html

Списание "Плейбой" за първи път показва на страниците си мюсюлманка с ислямска забрадка, предаде Франс прес. Снимката е към статия, наречена "Ренегати", която насочва вниманието върху мъжете и жените, рискуващи всичко, дори и живота си, за да правят онова, което обичат. Снимката и статията ще се появят в октомврийския брой на изданието. Фотосът е на 22-годишната американската журналистка от либийски произход Нур Тагури. Тя работи за новинарския видеоканал Newsy и е снимана за новия брой на "Плейбой" с черно кожено яке, маратонки и ислямска забрадка с цвят каки. Тагури иска да е първата журналистка, която носи хиджаб в американската телевизия. Тя твърди, че трудностите, с които се е сблъскала в качеството й на млада мюсюлманка, израснала в САЩ, са й помогнали в кариерата. В социалните мрежи Нур има над 100 000 последователи. Новината за появата й в "Плейбой" беше приветствана от мнозина като напредък за нея. Други обаче критикуваха остро журналистката и й припомниха, че "Плейбой" е синоним на порнографията. Тази година "Плейбой" обърна гръб на голотата в опит да разшири аудиторията си, припомня Франс прес.

КФН отне лиценза на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-otne-licenza-na-vzk-dobrudja-m-jivot-225348/

Може да се предположи, че искането е свързано със свитата дейност в последните години, но кооперацията не бе открита за коментар

25% ГЕРБ, 15% БСП, 6% ДПС, 3% БР, ако изборите бяха днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783975

25% ГЕРБ, 15% БСП, 6% ДПС, 3% БР, ако изборите бяха днесНеизбежен балотаж между кандидата за президент на ГЕРБ и ген. Румен Радев. Такава прогноза правят социолозите от „Афис” дни преди старта на предизборната кампания. Динамиката на електоралните нагласи показва, че ако има парламентарни избори 25% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 15% - за БСП, 6% за ДПС,

Зам.-министър Николай Нанков открива обновена жилищна сграда в Луковит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609018

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще присъства на въвеждането в експлоатация на обновена многофамилна жилищна сграда със средства от Националната програма за енергийна ефективност в гр. Луковит. Церемонията ще се състои утре, 29 септември, от 10:35 часа, пред жилищен блок „Светлина" на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" в град Луковит.    ...

Фото конкурс събира най-добрите кадри от Funcity+ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332092

Фотомаратон и конкурс Photo FUN ще бъде организиран в рамките на тазгодишното издание на Funcity +. В надпреварата може да се включи всеки любител или професионален фотограф, който е запечатал кадър от събитията по време на феста. Те ще се проведат в дните от 29 септември до 2 октомври в четири локации: Морска гара, ХАЛЕ-3, Социална чайна и споделеното работно място Бихайв, предаде репортер на Moreto.

Пускат в експлоатация затвора в Дебелт

http://www.cross.bg/svoboda-nakazaniyata-predvizhda-1521206.html

/КРОСС/ Предстои да бъде пуснато в експлоатация затворническото общежитие от закрит тип в Дебелт към затвора в Бургас, който е с капацитет до 450 лишени от свобода. Това стана ясно днес по време на заседанието на Народното събрание, на което правителството предложи да се одобрят промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С новите текстове се предвижда изискването за минимална жилищна площ от 4 кв. м в спалното помещение за всеки лишен от свобода да влезе в сила незабавно след приемането на законопроекта от Народното събрание. Този минимален европейски стандарт бе записан в ЗИНЗС през 2012 г., но с отложено влизане в сила от 1 януари 2019 г. Аргументът тогава беше, че държавата не е в състояние да осигури на всички лишени от свобода подобен минимум. Тези мерки създадоха възможност да се изпълнят изискванията за подобряване на условията на живот и изтърпяване на наказанията в пенитенциарните заведения. Именно във връзка с използването на наличния ресурс, се предвижда и нова система за първоначално разпределение на лишените от свобода, както и на последващо преместване и промяна на режима. Предлага се съдът с присъдата да определя единствено първоначалния режим на изтърпяване на наказанието. Така се опростява сегашният ред, който изисква от съда да определя и типа затворническо заведение

Глоба от 1.1 млрд. долара ще плати RBS заради токсични заеми в САЩ

http://www.mediapool.bg/globa-ot-11-mlrd-dolara-shte-plati-rbs-zaradi-toksichni-zaemi-v-sasht-news254557.html

Британската банка "Роял банк ъф Скотланд"(Royal Bank of Scotland - RBS) ще плати 1.1 млрд. долара глоба, за да уреди част от исковете, заведени срещу нея във връзка със скандала с токсичните ипотечни заеми (т. нар. subprimes). Това съобщи американското Национално управление на кредитните съюзи (National Credit Union Administration – NCUA), цитирано то световните агенции в сряда Сключеното между двете страни споразумение ще позволи на банката да реши част от заведените срещу нея дела в САЩ заради предлагани преди финансовата криза през 2008 г. финансови продукти, гарантирани с високо рискови ипотечни кредити (subprimes). Случаят нанесе огромни загуби на инвеститорите, които са придобили такива финансови инструменти. Сегашната договорка ще сложи край на две жалби. Плащането ще стане с налични средства, съобщават от банката, чиито провизии в края на юни възлизат на 3.8 млрд. долара. Банката уточнява, че продължава да преговаря с други инстанции в САЩ, сред които Федералната агенция за жилищно финансиране (Federal Housing Finance Agency - FHFA), за да реши останалите спорове.

Родителите на детето от скандала в Кипър: Потресени сме от действията на консула ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783973

Родителите на детето от скандала в Кипър: Потресени сме от действията на консула ниРодителите на детето, което беше замесено в скандал с българския консул в Кипър Виолета Ралева, проговориха пред bTV. Ралева беше задържана вчера заради подозрения в опит за отвличането му. По думите на близките му, те не са имали никакви предварителни уговорки с консула. „Нямаме никакво логично обяснение, както и самата г-жа Ралева няма обяснение,

Българите с най-малко спестявания и заеми сред останалите в ЕС

http://econ.bg/Новини/Българите-с-най-малко-спестявания-и-заеми-сред-останалите-в-ЕС_l.a_i.729590_at.1.html

Българските домакинства имат най-малко спестявания в сравнение с останалите 28 страни-членки на ЕС, но същевременно и най-малко финансови...

Френското правителство дава данъчни облекчения за 1 милиард евро

http://www.mediapool.bg/frenskoto-pravitelstvo-dava-danachni-oblekcheniya-za-1-miliard-evro-news254556.html

Френското правителство представи бюджета си за 2017 година, включващ данъчни облекчения на стойност 1 млрд. евро, от които се очаква да се възползват 5 милиона домакинства с ниски и средни доходи, съобщи Асошиейтед прес. Бюджетът, доуточнен на заседание на кабинета днес, е основан на прогнози за икономически растеж от 1,5 на сто през текущата и идната година, макар очакванията на Международния валутен фонд да са растеж от 1,2 на сто през 2017 година. Правителството обеща да намали бюджетния дефицит до 2,7 на сто от брутния вътрешен продукт и да спази изискванията на ЕС за дефицит под 3 на сто за първи път от 2007 година. Икономиката вероятно ще бъде основна тревога на френските гласоподаватели при президентските избори през април-май 2017 година, отбелязва АП. Безработицата в страната от години се задържа над 10 на сто, допълва агенцията.

Недко Салабашев е новият директор на ОП “Строителство и благоустройство”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609015

Недко Стоянов Салабашев е новият директор на Общинско предприятие „Строителство и благоустройство", съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. Той беше и единственият кандидат, който подаде документи и се яви за участие в конкурсната процедура, проведена на 20 септември, 2016 г. Пред комисия с председател инж. Боян Тодоров и членове Росица Антонова, Димитричка Недева, Валентина Йорданова и Йоана Станчева кандидатът представи програмата си за управление и развитие на предприятието за следващите три години. Общата оценка, която кандидатът получи, е...

Шоу на световно ниво обещават организаторите на „Мис Национален отбор“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609016

Шоу на световно ниво обещават организаторите на „Мис Национален отбор“.  Третото издание на конкурса , който за първи път ще се проведе извън София, а именно в «Булстрад Арена» Русе ще е на 20 ноември. Става дума за българския авторски телевизионен проект, който търси и намира талисмани за националните отбори по футбол,волейбол и баскетбол. „Това не е обикновен конкурс за красота, а конкурс с кауза. “Мис Национален отбор 2016” търси момичетата, които са достойни да застанат до най–добрите български спортисти и да представят България по не...

Българин сред десетте най-обещаващи учени в света

http://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarin-sred-desette-naj-obeshtavashti-ucheni-v-sveta-6059323

През 2015 г. той откри и патентова нов режим за ефективно кохерентно преобразуване на ултравиолетова лазерна светлина в атосекундна рентгенова светлина

Полицията в Лондон разследва бизнеса на новия собственик на ресторант "Крим"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/28/2834159_policiiata_v_london_razsledva_biznesa_na_noviia/?ref=rss


Полицията в Лондон е започнала разследване на компанията на Ружа Игнатова - OneCoin. Тя е с германски паспорт, а от година е и собственик на бившия ресторант "Крим", който ремонтира, за да превърне в своя резиденция.

Британският финансов регулатор съобщава това, за да предупреди потребителите, макар че не е лицензирал дейността на компанията, нито това се налага, но има притеснения за потенциалните рискове пред потенциалните клиенти на Острова. OneCoin предлага възможност за печалба...

Шефът на "Спейс Екс" представи плана си за частна колонизация на Марс

http://www.mediapool.bg/shefat-na-speis-eks-predstavi-plana-si-za-chastna-kolonizatsiya-na-mars-news254555.html

Шефът на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск изложи подробно плановете на компанията си да започне частни мисии за превозване на заселници, които да живеят на Марс, предадоха информационните агенции в сряда. Мъск очерта плановете си за мощна ракета, способна да превозва поне 100 пътници плюс товар на курс, посочва Ройтерс. Той каза, че предвижда в бъдеще хора да живеят в голяма колония на Марс, но отбеляза, че от ключово значение ще е цената на пътуването да се намали достатъчно, за да бъдат привлечени доброволци. "Не може да се създаде самоподдържаща се цивилизация, ако билетът струва 10 милиарда долара на човек", каза той на Международния конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико. "Целта ни е да сведем цената приблизително до тази на една средна къща в САЩ, около 200 000 долара, обясни Мъск. Според милиардера Марс е най-подходящото място за заселване на хора. Той каза, че самоподдържащ се град с 1 милион жители би могъл да се изгради за 40 до 100 години, отбелязва ДПА. Стратегията на Мъск предвижда превозът да се извършва с космически кораби за многократна употреба, а при полетите да се използва гориво, произвеждано от въглеродния диоксид и вода, налични на Марс. Мъск, инженер и инвеститор, натрупал милиарди като съосновател на системата за разплащане онлайн ПейПал, и създател на компания "Спейс Екс" заяви, че дългосрочното оцеляване на човечеството изисква хората да се превърнат в междупланетарен вид, започвайки със слънчевата система, а някой ден излизайки и извън нея. Мъск каза, че продължава да увеличава собственото си състояние чрез инвестиции с основната цел, да спомогне максимално за това животът да стане междупланетарен.

Търново осигурява топъл обяд на 65 бедни и бездомни

https://www.24chasa.bg/region/article/5783934

Търново осигурява топъл обяд на 65 бедни и бездомниОбществената трапезария във Велико Търново ще работи без прекъсване до края на годината, информират от дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината. Капацитетът на кухнята е увеличен  от 45 на 65  потребители, които всеки ден ще получават топъл обяд. Кухнята ще функционира в продължение на 64 работни дни – от 3 октомври до 31 декември.

"Патриотите" със заявка за обединение в парламента след изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834155_patriotite_sus_zaiavka_za_obedinenie_v_parlamenta_sled/?ref=rss


Заявки за обеденение на "патриотичните" партии в парламента прозвучаха при представяне на кандидата за президент на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО" - Красимир Каракачанов.

"Десетилетията свободно падане във всички сфери на общественополитическия живот на нашата родина ни показаха верния път и той е единствено търсенето на обединение, на общото, на полезното за нашата родина и за нашия народ." Това каза лидерът на НФСБ и председател на Патриотичния фронт (ПФ) в...

Черупка от яйце пази най-старите протеини

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609014

Учени, работещи в Африка, откриха фрагменти от протеини на 3,8 милиона години в черупка от яйце на щраус, съобщи Гизмодо. Тези протеини са с милиони години по-стари от най-старата известна ДНК. Те дават надежда, че могат да бъдат намерени древни протеини от изчезнали животни, а дори и от ранни хора. Яйцето или кокошката? Протеините са основните градивни елементи на живота. От тях се образува всичко - от зъбите и ноктите, до кожата и ...

Евродепутати доволни от решението за Кристалина

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/evrodeputati-dovolni-ot-reshenieto-za-kristalina-6059322

От различни партии в Европейския парламент определиха решението като правилен ход от страна на българското правителство

Росен Желязков оглавява Държавната агенция за "Електронно управление"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834158_rosen_jeliazkov_oglaviava_durjavnata_agenciia_za/?ref=rss


Днес кабинетът определи Росен Желязков за председател на Държавната агенция за "Електронно управление" за срок от 5 години, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

От 2014 година Росен Желязков е съветник на премиера Бойко Борисов по въпросите, свързани с държавната администрация и електронното управление, се уточнява в съобщението. Участва в разработването на електронното управление, координира дейностите и мерките за въвеждането му.

Росен Желязков беше главен...

Йотова за кандидатурата на Георгиева за ООН: Действията на Борисов са саботаж на България

http://www.cross.bg/iiotova-borisov-georgieva-1521205.html

/КРОСС/ "С издигането на Кристалина Георгиева за Генерален секретар на ООН пропуснахме историческата възможност, която имахме с кандидатурата на Ирина Бокова". Това написа в профила си във Фейсбук кандидатът за вицепрезидент издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП Илияна Йотова. По думите й действията на Бойко Борисов са саботаж срещу България. Тя коментира, че многогодишната мечта на г-жа Георгиева най-после се е изпълнила, обаче няма никакви шансове". Ясно е, че Борисов и новият му кандидат играят за някой от останалите претенденти. Къде ви остана самочувствието и гордостта на българи, господа управляващи? Кураж, Ирина, не им се давай!", пише още Йотова.

Рекордните 84 милиона американци са гледали дебатите между Клинтън и Тръмп

http://www.mediapool.bg/rekordnite-84-miliona-amerikantsi-sa-gledali-debatite-mezhdu-klintan-i-tramp-news254554.html

Рекордните 84 милиона души са проследили по американските телевизии първите телевизионни дебати между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп - огромна аудитория, каквато рядко се наблюдава в епохата на интернет и социалните медии, предаде Ройтерс. Данните на компанията за маркетингови проучвания "Нилсен" включва хората, гледали дебатите по 13 кабелни и ефирни телевизии, както и по обществената телевизия Пи Би Ес. Сегашната аудитория счупи рекорда от 80,6 милиона зрители, поставен от президентските телевизионни дебати между Джими Картър и Роналд Рейгън през 1980 г., но все пак не достигна прогнозите на някои анализатори за 100 милиона души. Цифрите не включват милионите зрители, гледали словесния дуел онлайн в Туитър, Фейсбук и други социални медии, включително големите групи в барове и ресторанти.

Русия се ориентира към "тотална война" в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-se-orientira-kam-totalna-voina-v-siriya-news254553.html

Русия използва цялата си огнева мощ, за да подпомага сирийския режим в отвоюването на Алепо, тъй като се стреми към военна победа с цел да упражни натиск върху САЩ и бунтовниците, смятат експерти. "Преговорите с американците послужиха като димна завеса за спечелване на време и подготовка за следващата фаза от военните операции. В очите на лоялистката ос (съюзниците на сирийския режим) дипломацията е продължение на войната с други средства", коментира Томас Пиере, експерт по сирийските проблеми от Единбургския университет. Целта на тази ос е "да осигури на (Башар) Асад решителна победа" и "да премахне всяка алтернатива, като лиши опозицията от така наречената й столица". "Прогонено от Алепо, въстанието пак ще се свие до мащаба на провинциален бунт", пояснява той. Западът вижда в действията на Русия цинизъм и я държи отговорна за провала на примирието. "На Русия се пада тежестта да докаже, че е готова и способна да предприеме извънредни стъпки, за да спаси дипломатическите усилия" с оглед възстановяване на примирието в Сирия, заявиха в общо комюнике САЩ, ЕС и външните министри на ред страни от общността. Примирието влезе в сила на 12 септември след тежки преговори между американския държавен секретар Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров, но изтрая едва седмица. Освен спиране на огъня, споразумението предвиждаше доставки на хуманитарна помощ, по-специално в Алепо, където хората гладуват в жестока обсада, и дистанциране на бунтовническите групи от техните братя по оръжие - джихадистите от Джебхат Фатах аш Шам, бившия Фронт ан Нусра (сирийския клон на Ал Каида). Никой от тези ангажименти не бе спазен и войната бе подновена с още по-голяма сила. "Диалогът е невъзможен" Руските самолети, базирани в Сирия, атакуват от четвъртък вечерта бунтовническите квартали от Алепо по-ожесточено от когато и да било след началото на военната намеса преди година. Стремежът на Москва е "да ликвидира съществена зона на съпротива от страна на бунтовниците", изтъква Игор Сутягин, експерт по проблемите на Русия в лондонския Кралски институт за изследвания в отбраната (RUSI). После властите ще трябва само да си върнат провинция Идлиб и няколко размирни района, уточнява той. От самото начало на войната Москва винаги е подкрепяла сирийския президент в действията му срещу бунтовниците, в отношенията със Запада и страните от Залива - и на терена, и в ООН, но днес връзките им са по-близки отвсякога, тъй като след много колебания Москва заложи на силата в Алепо, както отдавна искаше режимът. "Русия вече се доближава по начин на мислене до сирийското правителство", подчертава Басам Абу Абдула, директор на Центъра за стратегически изследвания в Дамаск. "По-рано тя бе по-разположена към политическо решение и започна диалог със Залива, САЩ и други страни, но стана ясно, че този диалог е невъзможен", казва експертът, близък до режима. Евентуална победа в Алепо ще постави официален Дамаск в позиция на силата "с оглед предстоящите преговори", каквито предложи пратеникът на ООН Стафан де Мистура, отбелязва Алексей Малашенко - руски политолог, специалист по Близкия изток. "Приятелство по принуда" "Без Алепо Асад е само половин президент. За да управлява наистина, той има нужда от Алепо", уверява Фабрис Бланш, специалист по сирийските въпроси от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Тогава сирийският лидер ще може да се перчи, че контролира основните градове от страната - Дамаск, Алепо, Хомс, който си върна през 2014 г., и Хама. "Руснаците и сирийците се стремят да овладеят Алепо изцяло и едва тогава да преговарят с опозицията", добавя Фьодор Лукянов от руския Съвет за външна и отбранителна политика. По думите му "Алепо играе ключова роля", защото бъдещето "ще зависи от разположението на фронтовата линия между враждуващите страни. И тази линия трябва да е стабилна". Дори да оставим настрана битката за Алепо, сътрудничеството между Москва и Дамаск е подчинено на дългосрочна логика, заявява Алексей Малашенко. "Асад не ще може да получи нищо без Москва, а Русия на свой ред добре разбира, че без Асад ще бъде пропъдена от Близкия изток. Това е приятелство по принуда!", казва той. Гледката на разрушенията в Алепо напомня руините в Грозни, където руската армия приложи стария си принцип: "артилерията завладява терена, а пехотата го окупира". Експертите обаче изтъкват разликите между тактиката от Алепо и двете войни, водени от Русия без пощада срещу сепаратистите от Чечения през 90-те. "Тактиката на руските военни в Алепо няма нищо общо с тази от Грозни. В Алепо цивилните жертви се броят с десетки, ако съдим по западните медии; не става дума за стотици убити, както в Чечения. Това са несравними неща", уверява независимият военен експерт Александър Голц. По онова време руската армия предприемаше понякога стотина въздушни атаки дневно, а за ефекта допринасяше и разрушителното въздействие на артилерията, разположена около Грозни. По БТА

Регламентират по-добри битови условия в затворите

http://www.moreto.net/novini.php?n=332097

Правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), които имат за цел да отговорят на многобройните осъдителни решения на ЕСПЧ и на препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне относно лошите условия и пренаселеността в затворите в България.

10 години затвор грозят бившия ректор на МУ - София

http://offnews.bg/news/n_1/n_636793.html

Софийска градска прокуратура образува днес досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет - София проф. Ваньо Митев за престъпления по чл. 282 и чл. 219 от Наказателния кодекс. Професорът може да лежи в затвора заради нарушенията, извършени при управлението му, които бяха констатирани при одит на Министерството на образованието и науката. Докладът беше изпратен в прокуратурата от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Чл. 282 предвижда затвор до 5 г. за длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, превиши властта си с цел да набави за себе си или друг облага или причини вреда, от която могат да настъпят немаловажни последици. Ако вредите са значителни или лицето заема отговорно служебно положение, наказанието може да е до 8 г. затвор, както и да бъде отнето правото осъденият да заема определена държавна и обществена длъжност. За особено тежки случаи се предвижда 10 години затвор.  Чл. 219 от НК постановява до 3 г. затвор и до 5 000 лева глоба за длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети. Същото наказание е предвидено, ако не е бил упражнен достатъчно ефективен контрол и от това са последвали значителни щети. Ако всичко това е извършено умишлено, наказанието може да е до 8 години затвор. Ако престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, осъденият може да лежи в затвора до 10 години. Прокуратурата пише и какви са основанията ù за производството по тези два члена от НК: опита на ректора да премахне незаконно Студентски стол №8 при положение, че имотът е публична държавна собственост и ректорът няма право да прави това, освен ако статутът не бъде променен от Министерския съвет от публична на частна държавна собственост. Разследват се и договорите на ректора за изнесено предклинично обучение  на студенти в центрове в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в правилника на университета. Въпреки това през последните две години университетът е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чужди студенти, които са били приети без изпити по биология и химия, а само с тест по английски език. Това пък нарушава Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по „Медицина“ и „Дентална медицина“. Всеки от студентите е плащал по 1000 евро годишно. След втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България срещу такса в размер на 8 000 евро.  "Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години. Тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор( ЗФУКПС)", се казва в съобщението на прокуратурата.  Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др. без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. „Range Rover Sport 4 х4“ през 2014 г. на стойност 177 108 лв. Според одитиращите от МОН тези разходи са извършени в нарушение на ЗФУКПС и Закона за публичните финанси. При разследването ще бъдат изискани документите по всички сключени граждански договори за правни и IT услуги. Досъдебното производство е възложено на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Определен е двумесечен срок за приключване на разследването.

Плевнелиев: Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика

http://www.mediapool.bg/plevneliev-da-izdignesh-nov-kandidat-ne-e-nepoznato-v-mezhdunarodnata-praktika-news254552.html

"Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения". Taка президентът Росен Плевнелиев коментира решението на правителството да смени кандидата за генерален секретар на ООН. Президентът Плевнелиев "оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева". "Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех", посочва държавният глава. По думите му след решението на Министерския съвет "всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат". "Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството", се посочва в разпространена от президентството позиция. "Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа. Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара", заявява още държавният глава. Той припомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. "По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока", завършва Плевнелиев.

Плевенската полиция издирва извършителите на въоръжен грабеж на инкасов автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609017

На 27 септември 2016 година в 19:01 часа чрез ЕЕНСП: 112 е подаден сигнал за извършен въоръжен грабеж на инкасов автомобил в град Плевен на кръстовището, образувано от улиците "Бъкстон" и "Димитър Константинов". Незабавно са изпратени екипи на Първо РУ-Плевен, които запазват местопроизшествието, информираха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Установено е, че около 18.55 часа четири маскирани лица нападат с палки и огнестрелно оръжие двама инкасо служители- 66-годишен и 59-годишен, плевенчани. След нанасяне на удари в областта на главата на 66-...

Златна роза за рождения ден на Мирела Демирева от президента на СКЛА „Берое“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609013

Плакет „Златна роза" с пожелание след олимпийското сребро да спечели и олимпийско злато получи за рождения си ден вицеолимпийската шампионка Мирела Демирева. Красивата златна роза и беше връчена в Стара Загора от президента на Спортния клуб по лека атлетика „Берое" Иван Колев, за който Мирела се състезава от 2015 година. Мирела Демирева е родена в София на 28 септември 1989 година в семейството на лекоатлети. На летните олимпийски игри в Рио де Жанейро това лято Мирела Демирева спечели сребърен медал с резултат 1,97 метра. Вицеолимпийската шамп...

Народното събрание одобри държавния заем за оборудването на "Белене"

http://econ.bg/Новини/Народното-събрание-одобри-държавния-заем-за-оборудването-на-Белене-_l.a_i.729589_at.1.html

Парламентът прие на второ четене правителствения законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на "Национална...

Потребителското доверие в Германия се влошава леко

http://www.investor.bg/novini/130/a/potrebitelskoto-doverie-v-germaniia-se-vloshava-leko-225342/

Като цяло рекордно високата заетост, повишаващите се заплати и евтините кредити насърчават покупателната способност на германците

Над 150 решения за топлина от Diplomat

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5783954

Над 150 решения за топлина от DiplomatИ през този отоплителен сезон Diplomat Corporation, следвайки желанието си за осигуряване на качествен живот на клиентите си, осигурява уреди за отопление на вашия дом от А до Я. Над 150 решения за топлина, от Diplomat. Вентилаторните печки Diplomat са удобни, леснопреносими, бързо затоплят въздуха и имат защита срещу прегряване.

Патриоти от ОЗБГ към министър Бъварова: Има ли чадър над каналджиите?

https://www.24chasa.bg/region/article/5783956

Патриоти от ОЗБГ към министър Бъварова: Има ли чадър над каналджиите?Разперило ли е МВР чадър над бизнеса с каналджийството на мигранти, питат министър Бъчварова патриоти от бургаската Организацията за закрила на българските граждани. Повод за гневната им реакция са две събития от последните дни, които се случват докато членове на организацията са на традиционните си походи из Странджа.

Младежи ще проучват семейни архиви в "Моите предци на войната"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/28/2825738_mladeji_shte_prouchvat_semeini_arhivi_v_moite_predci/?ref=rss


Националният военноисторически музей предлага на ученици от 8 до 12 клас едно вълнуващо начинание - да им покаже как да проучат семейните си архиви.

В десет срещи младежите ще научат как да извлекат скритите съкровища от семейните си архиви, да ги впишат в контекста на голямата история на Първата световна война и сами да създадат национална пътуваща фотоизложба "Моите предци на война".

Учениците ще преминат през целия процес на създаване на изложба – от прецизирането на...

"Локомотив" (Горна Оряховица) се раздели с треньора Ангел Червенков

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/28/2834149_lokomotiv_gorna_oriahovica_se_razdeli_s_trenyora_angel/?ref=rss


Ръководството на "Локомотив" (Горна Оряховица) се раздели със старши треньора Ангел Червенков.

52-годишният специалист се задържа на поста по-малко от четири месеца.

Решението за раздялата с Червенков беше взето, след като през миналата седмица "Локомотив" допусна пета поредна загуба в Първа лига и отпадна в първия кръг за Купата на България от втородивизионния "Оборище" (Панагюрище).

Двете страни се споразумяха да прекратят договора си по взаимно съгласие,...

8 вида спорт в Черноморските младежки игри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609011

„Черноморски младежки игри” стартират утре във Варна. Това ще бъде второ издание на надпреварата. Игрите стават факт благодарение на Община Варна и ССК „Черно море”. Състезателите ще мерят сили в 8 вида спорт:  открит турнир по плуване „Предизвикателство Алекси Алексиев-Папата”, държавен турнир с плавници и апарат, открит турнир по тенис на корт, лекоатлетически крос „Варна”, турнир по баскетбол и по волейбол, ветроходна регата „Бриз-есен” и турнир по спортна гимнастика. В баскетболния турнир, който ще се проведе от 30-и септември до 2 октомври...

Новата ни анкета: Има ли шанс Кристалина Георгиева да стане шеф на ООН?

http://offnews.bg/news/n_1/n_636797.html

Днес Министерският съвет прие решение за издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. Така се отменя решението от 19 юни 2014 г. за издигане на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Затова в новата ни анкета Ви питаме: Има ли шанс Кристалина Георгиева да стане шеф на ООН? Анкетата е в дясната част на сайта - очакваме Вашите отговори.

Млад шофьор блъсна пешеходка на спирка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332089

Шофьор от Русе блъсна вчера жена на спирка във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неприятната случка станала около 19.40 часа на спирка "Капитан Г. Георгиев" по булевард "Цар Освободител". 25-годишният шофьор на дачия решил да прави маневра назад и блъснал 58-годишна пешеходка, която в този момент пресичала пътното платно.

Президентът с позиция за кандидатурата на Георгиева, споделя аргументите на кабинета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609010

Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на ООН е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Това се казва в позиция на президента Росен Плевнелиев във връзка с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на международната организация, разпространена от прессекретариата на държавния глава. Президентът споделя аргументите на правителството, се казва в...

Български гмуркач сред най-добрите 10 в световните серии Red Bull Cliff Diving (видео)

http://www.cross.bg/richard-navratil-skok-1521204.html

/КРОСС/ Българският гмуркач Тодор Спасов попадна сред десетте най-добри в световните серии Red Bull Cliff Diving в Мостар, Босна и Херцеговина. Височинно гмуркане достигна връхната си точка, когато чехът Михал Навратил и канадката Лисанн Ричард подпечатаха вторите си победи за сезона на емблематичния "Стари мост", предаде БТВ. Навратил продължава силната си серия, след като преди две седмици триумфира и в Уелс със скок от 27,5 м. Втори остана настоящият шампион Гари Хънт от Англия, а американецът Дейвид Колтури е трети. В надпреварата при жените със скок от 21,5 м Ричард се изкачи от пето на първо място във финалния кръг, изпреварвайки Сесили Карлтън от САЩ. Българинът Тодор Спасов завърши на 10-о място в надпреварата, изпреварвайки две от лицата на този спорт - Орландо Дюке и олимпийския шампион от Великобритания - Блейк Олдридж. Video:https://www.youtube.com/watch?v=dly7eizaSbA

БСП ще иска вот на недоверие към кабинета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609008

БСП ще поиска вот на недоверие към кабинета заради външната политика на управляващите. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Председателят на социалистическата партия ще се срещне с всички парламентарни групи, за да събере подкрепа и необходимите минимум 48 подписа, за да се внесе искането за вот на недоверие в деловодството на Народното събрание. Парламентарната група на левицата има 38 народни представители, така че са необходими още поне 10 подписа.  ...

БСП иска вот на недоверие срещу правителството заради кандидатурата на Георгиева за ООН

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834144_bsp_iska_vot_na_nedoverie_sreshtu_pravitelstvoto/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП Лява България" е решила да започне разговори с другите политически партии за внасянето на вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2", след като по-рано днес Министерският съвет издигна кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Досега Ирина Бокова бе официален претендент на страната ни за високия международен пост.

Формално вотът на недоверие ще бъде заради провал във външната политика, но мотивите ще се уточняват с...

Електрическо Renault с пробег 400 км.

http://www.cross.bg/probeg-renault-versiya-1521203.html

/КРОСС/ Новото Zoe ZE 40 ще има премиера в Париж Френската компания Renault разкри характеристиките на новата версия на електрическия модел Zoe, чиято премиера ще се състои тази седмица на автосалона в Париж. Моделът е означен с инициалите ZE 40 и предлага автономен пробег от 400 км. Новата версия на модела Renault Zoe, който е най-добре продаваната електрическа кола в Европа, използва нови електромотор и батерии. Акумулаторите имат капацитет от 41 кВтч, като предоставят пробег с едно зареждане от завидните 400 км. Въпросният пробег обаче е измерен по компрометираната европейска система NEDC, която ще бъде заменена с нова от 2017 г. Именно затова френският производител уточнява, че реалният автономен пробег на Zoe ZE 40 е около 300 км, което е също впечатляващ резултат. Въпросният нов акумулатор е доставен от LG Chem, като теглото и размерите му са аналогични с предлаганите до момента батерии с почти двойно по-малък капацитет - 22 кВтч. Задвижващият електрически двигател също е претърпял промени, като вече развива 66 киловата, или близо 90 к.с. Все още не е официално потвърдено, но се очаква новият Zoe ZE 40 да предложи и система за по-бързо зареждане на батериите. Към момента са известни единствено цените на модела за пазара на Холандия. Там новият Zoe ZE 40 стартира от 31 890 евро. Френската компания ще продължи да предлага и старата версия на Renault Zoe с пробег 240 км. и мощност 52 киловата (78 к.с.). Нейната цена започва от 29 390 евро. Източник: automedia

Местни политици от Германия посетиха Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5783926

Местни политици от Германия посетиха Велико ТърновоМестни политици от федерална провинция Бавария в Германия посетиха Велико Търново. Петнадесетте гости на Старата столица са със солиден политически и управленски опит. Сред тях има бивши кметове и народни представители в баварския парламент. Делегация бе посрещната от заместник-кмета на общината проф. Георги Камарашев.

Плащаме над 3 млн.лв на Турция за справяне с бежанския проблем

http://www.moreto.net/novini.php?n=332088

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2016 г. с цел изплащане на първата българска вноска към Механизма за бежанците в Турция. Вноската, в размер на 3,4 млн. лв., е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход (БНД) на страната в общата сума на БНД на Европейския съюз.

Потребителското доверие във Франция се стабилизира през септември

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-във-Франция-се-стабилизира-през-септември_l.a_i.729588_at.1.html

През септември потребителското доверие във Франция остана на нивото от август, показва проучване на френската официална статистика Insee. Според...

Румен Гечев и Таско Еременков реагираха остро срещу заема за НЕК

http://www.cross.bg/gechev-rymen-prof-1521202.html

/КРОСС/ Проф. Румен Гечев: Предлага ни се законопроект за държавна помощ без да е посочено число. Такова чудо и в Африка няма  „За първи път се предлага законопроект за държавна помощ, в който не е посочено числото на помощта. Такова чудо не ми е известно да има и в Африка. Държавна помощ без срокове е подарък за НЕК”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той подчерта, че има решение на Арбитражния съд, което точно е определило при изплащане на главницата и наказателните лихви, че сумата е 1 млрд. 270 млн.лв. „Има логическо противоречие – свиква се бюджетна комисия по спешност, препуска се да се приеме законът, за да се впишем в това число. Същевременно искате по-голяма сума, да не е посочена в проектозакона, за да плащате след 5 години, при положение, че плащаме по 10 млн. лв наказателни лихви на месец”, коментира той. „След като 16 млрд. лв. се подписаха с празен чек, защо сега 1 млрд 270 млн.лв. да не се подпише?”, попита проф. Гечев. Той е категоричен, че когато се тегли заем, трябва да има срок. „След като няма, може ли НЕК да връща по 1 лв. годишно? Кога ще върне заема тогава? След 3.5 млн. години. Това е трагедия”, каза още той. Според проф. Гечев това решение ще бъде върнато от Брюксел и някой ще трябва да отговаря пред специализираните институции за вкарване на български народ в стотици милиони заеми

Ходът на Пеевски с Орешарски е в полза на Борисов

http://bulgarski.pogled.info/news/77581/Hodat-na-Peevski-s-Oresharski-e-v-polza-na-Borisov

/Поглед.инфо/ Пламен Орешарски се кандидатира за президент и заплете още повече интригата около президентските избори. Зад кандидатурата му се очертава силуетът на Делян Пеевски, който уж беше започнал да се оттегля от дейностите си в България.

Латвия подкрепи кандидатурата на Георгиева за ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/28/2834137_latviia_podkrepi_kandidaturata_na_georgieva_za_oon/?ref=rss


Full support to the decision by Bulgarian government to nominate @KGeorgievaEU for UN top job, she is an excellent candidate #unsgcandidates

— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) September 28, 2016

"Изцяло подкрепям решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за най-високия пост в ООН, тя е чудесен кандидат.

Това написа в профила си в "Туитър" латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс веднага след разпространяването на новината от...

Български кораб се включва в операция на НАТО в Средиземно море

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834140_bulgarski_korab_se_vkljuchva_v_operaciia_na_nato_v/?ref=rss


България ще изпрати една фрегата, която да се включи в операцията на НАТО в Средиземно море "Sea Guardian", реши правителството днес. Решението за мисията на пакта беше взето на срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли.

Корабите, които участват в "Sea Guardian", изпълняват задачи по осигуряване на свободата на корабоплаването в Средиземно море и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в...

Стойнев: Искаме да помогнем на правителството, като отменим решението за спирането на проекта АЕЦ „Белене”

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-stoiinev-zayavi-1521201.html

„Предлагаме да бъде отменено решението от 29.03.2012 г за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадката „Белене”. До този момент, ако днес се гласува заемът, ние ще похарчим 3 млрд. лв за проекта „Белене”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че трябва да се помогне на правителството, защото няма как да се търси инвеститор, когато има забрана от НС. Според него големият въпрос е имаме ли желание да развиваме ядрената енергетика или не. „На Балканите оставаме единствената държава, която не прави инвестиции в тази сфера. Дали ще развиваме ядрената енергетика или не, правителството трябва да го заяви ясно и категорично”, каза още народният представител. По неговите думи вариант е и да се ползва електроенергия от фотоволтаици и вятърни перки, но БСП е категорично против. „За следващите 15-20 години ще бъдат затворени около 3 000 мегавата базови мощности. Започнахме с ТЕЦ-Варна, предстоят и други. Затова големият въпрос е тук ние какво правим”, подчерта Стойнев.

Дона Господинова кмет на с. Доситеево до завръщане на пострадалия в пожар титуляр

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609009

Дона Тодорова Господинова от днес ще изпълнява временно длъжността кмет на с. Доситеево до завръщането на титуляра Митко Вълчев. Това реши Общинският съвет в Харманли днес попредложение на председателя му Иван Димитров. Дона Господинова е досегашният технически секретар в кметството на селото и е запозната с работата, което е и аргументът му. Кметът на Доситеево Митко Вълчев пострада при гасенето на огромния пожар между селото, Рогозиново и Доситеево в началото на септември и е настанен в Клиника по изгарянията в Пловдив. Заради продължителното...

Откриват първи приют за стари магарета

https://www.24chasa.bg/region/article/5783940

Откриват първи приют за стари магаретаПървият приют за стари магарета в България "Долината на магаретата",  се открива официално утре в гоцеделчевското с. Баничан. На площ от 250 декара българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните "Ветеринари в действие", е изградила уникално съоръжение, което има три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура.

Григор Димитров с експресна победа над сърбин в Китай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609003

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира убедително на четвъртфиналите на турнира в Ченду, Китай след успех с 2:0 сета над сърбина Душан Лайович. Съперник на Григор в Топ 8 на турнира ще е победителят от сблъсъка Паоло Лоренци – Диего Шварцман. Първият сет между Димитров и Лайович бе равностоен и бе решен от тайбрек, в който българинът бе безапелационен със 7:1 точки и взе първата част със 7:6 гейма. Вторият сет стартира отлично за българската първа ракета, като Гришо направи пробив още в първия сервис гейм на противника и дръпна с 1:...

Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609005

Хората от блока в софийския жилищен комплекс „Свобода", където снощи пропадна асансьор с петима души, са имали системни проблеми с техника, поддържал съоръжението. Това разказаха за Дарик съседи на пострадалите. По думите им, въпреки че сградите в тази част на квартала са построени едва преди около 7 години, десетки проблеми вече са налице. Около 19.00 часа снощи в един от блоковете на ул. „Дилянка" в столичния кв. „Свобода" проехтява чудовищен тътен. Асансьор, движещ се от партера към третия етаж, полита надолу и пропада до етаж -1. В него се...

Най-младият рибар в Газа храни девет човека всеки ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609004

"Моето име е Хюсейн. Аз съм на 12 години и работя като рибар". Така се представя най-младият рибар в Газа. Той върви по стъпките на своя баща, който също е бил рибар. След инцидент обаче баща му вече не може да работи. Сега Хюсейн издържа родителите си и шестте си братя и сестри. Децата от развалините на Афганистан мечтаят за Германия Хюсейн е започнал да лови риба на 8 години, сега е едва на 12. Той не ходи на училище, защото трябва да работи.

„Черно море-Тича” официално открива ДЮШ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609002

В неделя, на 2-и октомври в 17:00 часа в спортна зала „Христо Борисов” официално ще бъде открита баскетболната школа за деца и юноши на „Черно море-Тича”. Това стана ясно на пресконференцията на баскетболния клуб днес.  На нея присъстваха изпълнителният директор на клуба Борис Стоянов, треньорът Спас Натов, неговият помощник Георги Бакалов, състезателят Станислав Цонков и директорът на дирекция Спорт при община Варна Кристиян Димитров. „Създали сме много сериозна организация съвместно с Община Варна, с асоциация „Докосни дъгата”. Част от събити...

Институции и граждани да действат превантивно за намаляване на рисковете от бедствия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609007

Областният управител Николай Сираков провел първото заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Сформирането на Съвета е в резултат на влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за защита при бедствия от м. юли 2016 г. Това уточняват от администрацията на Сираков. До реформиране на системата за управление при бедствия се стига в следствие множеството наводнения и отнетите човешки животи през последните години, щетите нанесени на инфраструктурата, на обектите на културното наследство, на земеделието и на бизнеса. „Ако и...

Андрей Фурсов: Напрежението в Русия може да възкачи на трона диктатор

http://svetoven.pogled.info/russia/news/77580/Andrei-Fursov-Naprezhenieto-v-Rusiya-mozhe-da-vazkachi-na-trona-diktator

/Поглед.инфо/ Известният историк Андрей Фурсов за това дали Путин ще успее да създаде своя опричнина* и как са убивали хора, които знаят твърде много за съдбата на „златото на партията“ в началото на 90-те години на миналия век. „Русия не е построила капитализма, но гние от язвите му“, смята Фурсов.

БСП организира вот на недоверие заради Бокова

http://offnews.bg/news/n_1/n_636798.html

БСП ще проведе консултации с другите политически сили за провеждане на вот на недоверие към правителството заради смяната на кандидата за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в парламента.   "Събраха се много аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството за външна политика. Ще поканим на консултации други парламентарни групи, за да обсъдим заедно мотиви за вот на недоверие и ако постигнем съгласие, ще действаме да го внесем”, аргументира се тя и изброи темите, с които БСП не е съгласна - налагане на санкции срещу Русия, бежанците и кризата, средствата за изграждане на нови лагери.   Левите ще търсят всички партии, които смятат, че тази външна политика е национално предателство към България.  "За нас тази смяна е резил", каза по-рано Нинова. "Смяната на Бокова е капката, която преля чашата", категорична е тя.  За да се внесе вот на недоверие, са нужни подписите на 48 народни представители. 

Съветници от ГЕРБ-Сливен взеха участие в отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймак-Чалан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608872

Общински съветници от ПП ГЕРБ-Сливен взеха участие в отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймак-Чалан. На паметника на Седми конен полк "Орлето" бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата и независимостта на България по време на Първата световна война. „Трябва да пазим своята история и да тачим традициите си. Без да познаваме нашето минало, нямаме бъдеще. Ние младите хора сме длъжни да знаем, какви герои са били нашите предци, каза общинският съветник и член на НИС на МГЕРБ Христо Котов. Цветя б...

Рисуват с графити бракувани автобуси на Funcity+ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332085

Изрисуването на бракувани автобуси на общинския превозвач „Градски транспорт“ с графити ще бъде само част от нещата, които ще се случат по време на младежкия фестивал Funcity +, , който ще се проведе от 29 септември до 2 октомври във Варна.

Треньорът Ангел Червенков си тръгна от Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/sport/article/5783919

Треньорът Ангел Червенков си тръгна от Горна Оряховица"Локомотив" Горна Оряховица и старши треньорът на тима Ангел Червенков се разделиха по взаимно съгласие. Това стана след среща на специалиста с Управителния съвет във вторник вечерта. Двете страни се споразумяха да прекратят трудово-правните отношения. "Благодарим на Ангел Червенков за усилията, енергията и професионалното отношение,

Митов: Оставяме на Бокова да преоцени своето участие

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mitov-ostaviame-na-bokova-da-preoceni-svoeto-uchastie-225340/

Георгиева при всички положения има по-големи шансове, въпреки че се включва по-късно, смята външният министър

Разкриват шест нови пункта за продажба на карти за градския транспорт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608999

Общинската фирма „Градски транспорт“ разкрива шест нови пункта за продажба на абонаментни карти за граждани на 65 и повече години. Кампанията стартира от 5-и октомври и ще продължи до 15-ти, включително. Нови пунктове са: - До Централна поща зад автобусната спирка, с работно време от 08:00 до 16:00 часа, с почивен ден неделя; - В Изчислителния център – гише № 22, с работно време от 09:00 до 16:00 часа, почивни дни събота и неделя; -. На ЖП Гара зад автобусната спирка на линии 10,13,22,31, 41, от 09:00 до 16:00 часа, с почивен ден неделя; - Кв. ...

Кой краде електроенергия?

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/koi-krade-elektroenergiia-225333/

Променя се профилът на клиентите, които манипулират електромерите

САЩ подготвят разпалването на война в Европа

http://www.cross.bg/nato-evropa-strani-1521200.html

/КРОСС/ САЩ могат да започнат бойни действия в Европа, ако преценят, че съществува заплаха за европейските страни (добре позната, отработена схема, която са прилагали неведнъж обявавайки някакъв предлог и спешна нужда за намесата им някъде, или провеждането на «миротворческа операция», излишно е да изброяваме примери, които са добре известни на всички.) За възможната опасност САЩ да започнат бойни действия в Европа, оправдавайки такъв ход с посочването на някаква заплаха за европейските страни, заяви на прес-конференция в Москва Игор Морозов- член на комитета на Съвета на Федерацията по международни отношения. Игор Морозов напомни също така, че по решение на Варшавската среща на върха на НАТО, ръководството на алианса, което традиционно се осъществява от САЩ, може самостоятелно да приема решения за започване на бойни действия. "Командването на НАТО взема решение за бойна операция и в рамките на денонощие решава всички въпроси, свързани с войната и мира в Европа. А съветът на НАТО се събира едва след 24 часа от започването им, и решава- да продължат ли бойните действия или не",- каза Морозов. Според данните на сенатора на Съвета на Федерацията, към настоящият момент към границите на Русия, се прехвърлят не само натовски щабове, но и обекти, свързани с материалното обезпечаване: складове с боеприпаси, медикаменти, горива и смазочни материали. "Това означава, че противоположната страна се подготвя за война

Започва строителството на обединено детско заведение в квартал „Надежда" в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608998

Символичната първа копка на строителството на сградата на обединено детско заведение в квартал „Надежда" в Сливен беше направена на официална церемония днес. „Гледаме много сериозно на този проект. Със сигурност тази сграда ще допринесе за постигане на равен шанс на децата. Разбира се, много е важно как ще се използва тя, но аз съм убеден, че всички ще положим усилия да има добри резултати след това", каза Радев. Той сподели, че е много важно да се работи с децата в най-ранна възраст и този проект ще помогне за това. Кметът посочи, че Сливен им...

Бългapия пpaви cepиoзнa ĸpaчĸa в пoвишaвaнeтo нa ĸoнĸypeнтocпocoбнocттa cи

http://econ.bg/Новини/Бългapия-пpaви-cepиoзнa-paч-a-в-пoвишaвaнeтo-нa-oн-ypeнтocпocoбнocттa-cи_l.a_i.729587_at.1.html

Cпopeд Дoĸлaд зa глoбaлнaтa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт 2016-2017г. нa Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм-Дaвoc Бългapия пpaви cepиoзнa ĸpaчĸa нaпpeд - зa eднa...

Ремонтите в ЦДГ"Слънчице" и Комплекса за социални услуги ще приключат до края на годината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609000

До края на годината ще приключат ремонтите на отоплителните инсталации в ЦДГ”Слънчице” и Комплекса за социални услуги на ул.”Суха река”, където функционират 5 социални заведения, съобщиха от екипа на проекта. Той е одобрен по Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. Подобни проекти се изпълняват в 32 общини в страната, с помощта на страните – донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. В ЦДГ №10 „Слънчице” се подменя котел на газово и течно гориво, изгражда се нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация. В Комплекс...

Кабинетът определи кой ще ръководи центъра за управление на риска при храните

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/28/2834102_kabinetut_opredeli_koi_shte_rukovodi_centura_za/?ref=rss


Правителството определи състава на Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Той се състои от петима членове – директорът, който е член по право, и по двама заместник-министри на земеделието и храните и на здравеопазването.

Директор на центъра е проф. д-р Бойко Ликов, а останалите членове на Управителния съвет са заместник-министрите на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и Васил Грудев и заместник-министрите на здравеопазването д-р Адам Персенски...

Нови два града от Североизточна България с изнесени офиси на ЕНЕРГО-ПРО до края на септември

http://www.cross.bg/energo-pro-septemvri-ofisi-1521199.html

/КРОСС/ Изнесените офиси на ЕНЕРГО-ПРО все повече се утвърждават като успешна практика за обслужване на клиенти от по-малките населени места в Североизточна България. Специално организираните приемни разполагат с достъп до цялата база данни, необходима за проверка и предоставяне на информация по клиентски номер. Улесненият пряк контакт със специалисти на компанията създава условия за по-бързо и удобно заявяване на услуги, както и за успешно разрешаване на казуси и даване на консултации относно разпределението и снабдяването с електрическа енергия. В изнесените офиси не е възможно единствено извършването на касови плащания. След като по-рано този месец екипи Обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО посетиха градовете Бяла и Ветово в Русенска област, както и град Исперих в Разградска област, в последните дни на септември работата на консултантите продължава във Варненска и Добричка област в градовете Провадия и Балчик. График на изнесени офиси на ЕНЕРГО-ПРО до края на месец септември 2016 г.: Провадия – 28 септември 2016 г, от 10 до 15 часа, в сградата на Информационния център на Община Провадия, ул

Евакуираха 300 деца след сигнал за бомба в училище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608997

300 деца от ОУ „Климент Охридски" в Бургас бяха изведени от класните стаи след сигнал за заложено взривно устройство. В 10.15 часа днес полиция е пристигнала в учебното заведение, а униформените обявили, че е получено обаждане за бомба. Децата от 1 до 5 клас - от първата смяна, са били изведени незабавно на двора, а училището е затворено. Полицаи извършват проверка. По първоначални данни за бомбата най-вероятно са се обадили деца. В момента, според новия закон, вървят тестове за входните нива на учениците и е възможно това да е основният мотив...

Един от любимите автори на децата-бивш шпионин на МИ-6

http://www.vesti.bg/lyubopitno/edin-ot-liubimite-avtori-na-decata-bivsh-shpionin-na-mi-6-6059314

Той е млад, харизматичен, успява да омае едни от най-влиятелните американски личности в годините около Втората световна война и се сдобива с много ценна информация за британските тайни служби

Митов: Оставяме на Бокова да преоцени участието си в надпреварата за ООН

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834103_mitov_ostaviame_na_bokova_da_preoceni_uchastieto_si_v/?ref=rss


"Няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН. Оставяме на Ирина Бокова да преоцени своето участие в това състезание". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод решението за издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде агенция "Фокус".

Митов обясни, че преди да се стигне до днешното решение правителството и всички други български институции са положили огромни усилия за кандидатурата на Ирина...

Роди се първото бебе с ДНК от трима родители

http://www.cross.bg/yaiitzekletka-roditeli-trima-1521198.html

/КРОСС/ Първото в света бебе с трима биологични родители се е родило в Мексико, съобщи списание "Ню сайънтист".Момченцето, появило се на бял свят преди пет месеца в Мексико под наблюдението на екип от САЩ, е заченато благодарение на нова техника, комбинираща генетичен материал от трима души. Целта е била да се предотврати наследяването на сериозно генетично заболяване от майката, известно като синдром на Лий, при който се нанасят тежки поражения на нервната система. Заради него родителите на бебето - мюсюлманска съпружеска двойка от Йордания, не са могли да имат здраво дете в продължение на почти 20 години. За да се избегне предаването на болестта на бебето от майката, специалистите са използвали въпросната техника, състояща се в отстраняването на причиняващата заболяването ДНК от майчината яйцеклетка. Здравата ДНК се прехвърля в донорска яйцеклетка, която след това се опложда. В резултат на процедурата детето наследява ДНК от двамата си родители и от донорската яйцеклетка. Новият революционен метод в медицината ще позволи на хора с редки генетични мутации да имат здрави деца, допълват учените.

Областното ръководство на ПП АБВ-Плевен призова Борисов да си подаде оставката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609001

С декларация, изпратена до медиите, ръководството на ПП АБВ в Област Плевен изрази категорично несъгласие по повод решението на Правителството за смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева. Вижте вълния текст на декларацията: "Областното ръководство на ПП АБВ - Плевен, изразява категоричното си несъгласие с решението на правителството да смени кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН. За нас това е с нищо необоснован политически ванд...

Мария Габриел: Интеграцията на бежанците не е това, което виждаме в Брюксел и Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783921

Мария Габриел: Интеграцията на бежанците не е това, което виждаме в Брюксел и Франция"За голяма част от конфликтите, които позволихме да прераснат в сблъсък на цивилизации, не беше намерено решение в самото начало. Това за мен огромна e отговорност на международната общност. Никой не е в състояние на ме убеди, че Ислямска държава, която ни се представя като едно чудовище, не може да бъде разрушена за кратък срок с всичко,

Променен е Националният план за разпределение на радиочестотния спектър

http://www.moreto.net/novini.php?n=332084

Правителството одобри промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър. Чрез тях се осигурява хармонизация с Европейската таблица за честотни разпределения, което ще осигури условия за развитие на безжични широколентови мрежи (LTE) в България.

С богата програма и среща на випуските МУ-Варна ще отбележи 55-та годишнина от създаването си

https://www.24chasa.bg/region/article/5783913

С богата програма и среща на випуските МУ-Варна ще отбележи 55-та годишнина от създаването сиПрез 2016 г. се навършват 55 години от създаването на едно от най-престижните висши училища в България – Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна. За отбелязване на юбилея под надслов: „55 ГОДИНИ МУ-ВАРНА - МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ“, в периода от 7-и до 9-и октомври се организира богата и разнообразна програма - среща на

Росен Желязков става председател на агенция „Електронно управление“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783916

Росен Желязков става председател на агенция „Електронно управление“Министерският съвет определи Росен Желязков за председател на Държавната агенция за „Електронно управление“ за срок от 5 години. Росен Желязков е юрист. Бил е секретар на Столична община и главен секретар на Министерския съвет. От 2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя по дейности,

Дават 1,27 млрд. лв. на НЕК, да плати на Русия

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/davat-127-mlrd.-lv.-na-nek-da-plati-na-rusiia-6059320

Парите обаче могат да бъдат преведени само след одобрението на Европейската комисия

Идва златна есен: Градусите се покачват, но сутрините остават хладни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608703

  Последните дни от септември. както и началото на октомври, ни очаква истинска златна есен. Времето в следващите 10 дни ще бъде сухо и сравнително топло, сочат средносрочните прогнози.До края на тази седмица дневните температури ще продължат да се повишават под влиянието на високо атмосферно налягане. Всеки ден градусите ще се покачват и към края на седмицататемпературите ще достигнат на места в низините 27-29 градуса. Сутрините обаче ще останат хладни. В неделя обаче от запад-северозапад за кратко времето ще се развали, като в понеделн...

Плевнелиев подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева

http://offnews.bg/news/n_1/n_636795.html

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова.  Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството, се посочва в позиция на държавния глава, изпратена от прессекретариата на президента. След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат. Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа. Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара, заявява още Плевнелиев. Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока. Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения. Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева. Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех.

Радан Кънев: Решението за смяна на българския кандидат за генсек на ООН е правилно

http://offnews.bg/news/n_1/n_636792.html

"Решението за смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН е правилно", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от пресцентъра на партията. "ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС. Кристалина Георгиева има потенциал да бъде такъв кандидат. Надявам се, че смяната не е твърде закъсняла, след година непоследователно и колебливо поведение на премиера и правителството", каза Кънев в Балчик. По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че еврокомисарят Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за поста след като в серията предварителни гласувания досегашната ни издигната кандидатура Ирина Бокова не получи висока подкрепа. В последното гласуване Бокова се нареди на шесто място сред кандидатите. 

БСП обмисля вот на недоверие на правителството заради Бокова

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783911

БСП обмисля вот на недоверие на правителството заради БоковаСмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е резил за България „Събраха се много аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството за външна политика. Ще поканим на консултации други парламентарни групи, за да обсъдим заедно мотиви за вот на недоверие и ако постигнем съгласие, да го внесем”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

През август тази година сме пътували повече в чужбина в сравнение с 2015-а

http://www.cross.bg/putyvaniyata-avgyst-tzeli-1521197.html

/КРОСС/ Пътуванията на български граждани в чужбина през август 2016 г. са 590 600 или с 15.3% над регистрираните през август 2015 година. Това се посочва в статистика на Националния статистически институт. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Обединеното кралство - с 40.5%, бившата югославска република Македония - с 38.1%, Италия - с 35.4%, Гърция - с 34.1%, Германия - с 29.3%, Франция - с 21.5%, Сърбия - с 11.2%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Турция - с 16.7%, Австрия - с 11.7%, Румъния - с 2.7%, Испания - с 1.4%, и други.Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през август 2016 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 44.7%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 41.7%, и пътуванията със служебна цел - 13.6%. В сравнение с август 2015 г. e регистрирано увеличение при всички наблюдавани цели: с други цели - с 16.6%, с цел почивка и екскурзия - с 14.7%, със служебна цел - с 13.1%. През август 2016 г. с други цели са били 72.1% от пътуванията към Турция и 66.1% - към Сърбия, докато пътуванията към Хърватия и Гърция с цел почивка и екскурзия са съответно 75.8 и 63.2% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783898

Вижте решенията на Министерски съвет от днесПроменен е Националният план за разпределение на радиочестотния спектър Правителството одобри промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър. Чрез тях се осигурява хармонизация с Европейската таблица за честотни разпределения, което ще осигури условия за развитие на безжични широколентови мрежи (LTE) в България.

Общината получи Професионалната гимназия по ветеринарна медицина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608996

Община Стара Загора получава собствеността върху сградите и терените на ПГ по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов". Това реши правителството на свое заседание като прие четири решения, с които от Министерството на земеделието и храните се отнема управлението на училищни имоти и тяхната собственост се прехвърля на съответните общини. Останалите общини, които получават собственост са Пловдив-Професионалната гимназия (ПГ) по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев" и на ПГ по хранителни технологии и техника, община Велинград - на ПГ...

Германия е изправена пред нова банкова криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783908

Германия е изправена пред нова банкова кризаГермания е изправена пред нова банкова криза, след като а?циитe нa Дойче банк продължиха да се понижават и вчера достигнаха нoвo иcтopичec?o дънo oт 10,19 eвpo зa eднa a?ция. Въпреки това днес директорът на най-голямата германска банка заяви, че няма да търси държавна помощ. Според списание „Фокус“, цитирано от БНР,

Безработицата спадна с още 0.3% през август

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608995

Равнището на безработица в Добричка област през август спада още. След като бе отчетено рекордно ниско ниво през юли - 7.2%, сега то е с 0.3 пункта по-малко. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 5 522. В областния град те са са 1 509. Равнището на безработица в града е 3,4% при 3,5% предходния месец. На работа през август в областта са постъпили 570 безработни, като 88 са младежи до 29 години. В бюрата по труда са заявени 518 работни места. Най-много са от сферата на преработващата промишленост (99). Следват търгов...

Задържаха млад наркодилър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608994

Вчера, в условията на неотложност служителите на реда извършили претърсване в апартамент, обитаван от Г.Ц./24г./, във видинския квартал „Химик”. Там открили и иззели плик с 46 грама бяло вещество, индикирало на амфетамин при полевия наркотест. Намерени били и пет полиетиленови пликчета със зелена, суха листна маса, реагирала на канабис при полевия наркотест.  Иззетият канабис е с тегло 190 грама. В жилището е открит и газов пистолет Екол, с премахната предпазна муфа и 4 патрона в пълнителя.

Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ стартират кампания за правата на децата в конфликт със закона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608989

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и „Нова Броудкастинг Груп" стартират съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона, гарантиране на достъпа им до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция. Кампанията е в подкрепа реформата в системата на детското правосъдие, за която Уницеф успява да обедини и усилията на Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката и Главната прокуратура на Р България. Кампан...

Втори опит на кмета на Стара Загора да защити парк "Бедечка"

http://www.mediapool.bg/vtori-opit-na-kmeta-na-stara-zagora-da-zashtiti-park-bedechka-news254551.html

Втори опит за запазване на парка "Бедечка" от застрояване прави кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той е внесъл предложение за промяна на общия устройствен план на града в частта на парка и на подробния устройствен план на "Бедечка". Предстои това да бъде разгледано на сесия на Общинския съвет в четвъртък. Предишният път Тодоров беше бламиран от доминирания от ГЕРБ Общински съвет, след като се оказа, че бившият му председател има терени в парка. Разпределението на силите в настоящия 51-членен общински съвет е следното: ГЕРБ – 27 съветници, "БСП Лява България" – 6, Народен съюз – 4, Реформаторски блок – 3, АБВ, ДПС и коалиция "Истината за Стара Загора" имат по 2 съветника, а БСДП, ВМРО, НФСБ и "Атака" по 1 съветник, а един е независим. Групата "Запазете Бедечка" призова старозагорци да бъдат в залата на решаващата сесия на Общинския съвет на 29-и септември. Защитниците на парка призовават гражданите да "обърнат гръб на работа, лични и семейни отговорности" и да дойдат по-рано в залата. Срещу тях ще се изправят собствениците на имоти в парка, които искат да го застроят и твърдят, че това не е парк и никога не е бил. Те призовават общинските съветници да отхвърлят предложението на кмета, което ако бъде прието на определени места ще се забраният строежите. Живко Тодоров предлага да се намери баланс между интересите на двете страни, което ще се окаже доста трудна задача. За целта кметът предлага да се направи промяна в Общия устройствен план на Стара Загора в частта на парк/кв. Бедечка и на съответния подробен устройствен план (ПУП) за парка. Неговите аргументи са, че направеният преглед на решенията, взети от различни състави на Общинския съвет на Стара Загора от 2002 г. досега по случая, са пълни с противоречия и част от тях са нищожни, защото са приети в нарушение на действащото законодателство. Ако предложението на кмета Живко Тодоров този път не бъде бламирано от Общинския съвет, ще бъдат направени нови планове, които ще дадат възможност за запазването на незастроената част от парка. Според публикуваните документи парк "Бедечка" е с площ от над 1000 дка, а защитниците му се борят да бъдат запазени поне 400 дка от тях. Част от другите площи вече са застроени, като и в момента тече строителство в парка. Парк "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора. През него минава единствената река в града. Залесяването му започва през 1960 г. В него се намира "Старият чинар" на около 500 г., обявен за природна забележителност, както и други редки растителни видове, които не се срещат дори в другия градски парк – "Аязмото". Общо са паспортизирани над 1000 дървета, които представляват ценност. След започването на акцията по опазването на парка, част от тях бяха отсечени, общината наложи глоби, а прокуратурата започна разследване. Реката, която минава през парка, в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на Средна гора. Паркът е дом на над 110 размножаващи се, зимуващи и мигриращи през него животински видове. По тези причини биосистемата на парк "Бедечка" е "уникална", се казва в становище на "Зелени Балкани" и "Грийнпис".

Защитници на парк Бедечка се събират в 8.30 часа, ще присъстват на сесията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608993

Старозагорци да се възползват от правото си по закон и да присъстват на сесията на Общинския съвет утре (29-и септември). За това призовава групата "Запазете Бедечка". На въпросната сесия на Общинския съвет като първа точка трябва да се гласува предложението на кмета Живко Тодоров за промяна на устройствените планове по отношение на парк Бедечка. Обявената цел е максимално запазване на зелената площ. Защитниците на парк Бедечка призовават желаещите да дойдат около 8.30 сутринта на входа на Общината. Защитниците на парка са направили събитие във...

Кристалина Георгиева - колко са силни шансовете на кандидата на последния момент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/28/2823205_kristalina_georgieva_-_kolko_sa_silni_shansovete_na/?ref=rss


За възможността българският еврокомисар Кристалина Георгиева да бъде номинирана за генерален секретар на ООН се говори още от миналата година. Днес това вече е факт. Тя е кандидат да оглави най-голямата международна организация една минута преди полунощ, т.е. броени седмици преди решението да бъде взето в Съвета за сигурност и одобрен от Общото събрание.

Това става броени дни преди първото гласуване на 5 октомври в Съвета за сигурност с цветни бюлетини, т.е. когато играта става...

ПГ на БСП Лява България обмисля вот на недоверие за външна политика

http://www.cross.bg/bokova-bulgariya-ninova-1521196.html

/КРОСС/ „Поискахме министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента и да представят аргументите и мотивите, с които МС е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева. За нас това е резил за България". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в НС, след като в пленарна зала обяви от трибуната искането на левицата. Тя бе категорична, че за пореден път министър-председателят Борисов се е оказал слаб да защити националния интерес. „Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск от вън и в ущърб на българския национален интерес", заяви председателят на БСП. Нинова обясни, че това, което се случва, е миниране на възможността българин да застане на най-високия пост - Генерален секретар на ООН, което е абсолютно неприемливо и непоследователно. На въпрос, какво би посъветвала Ирина Бокова в този момент, Нинова отговори: „Ирина Бокова не трябва да се оттегля. Надяваме се да остане. Тя все още има високи шансове". „Процедурата не позволява оттегляне на сегашния кандидат Ирина Бокова от страна на българското правителство. Това е абсолютен прецедент - една държава да кандидатира двама кандидати за този пост". Това допълни по темата народният представител от БСП Лява България Кристиан Вигенин

Варненски специалист: До започване на училище на детето трябва да се каже, че е осиновено

http://www.moreto.net/novini.php?n=332082

Промените в Семейния кодекс, които предвиждат да отпадне тайната на осиновяването, са правилни, тъй като не е хубаво между близки хора в едно семейство да има неизречени неща. Това мнение изрази пред Дарик директорът на Дома за медико-социални грижи за деца във „Виница“ д-р Стефка Джанкова.

Карадайъ: Смяната на кандидатурата ни за генсек на ООН вреди на имиджа на страната

http://svetoven.pogled.info/news/77579/Karadaia-Smyanata-na-kandidaturata-ni-za-gensek-na-OON-vredi-na-imidzha-na-stranata

/Поглед.инфо/ Смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН вреди на имиджа на страната ни. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, във връзка с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде репортер на БГНЕС.

Атина прие нов пакет мерки за икономии

http://econ.bg/Новини/Атина-прие-нов-пакет-мерки-за-икономии_l.a_i.729586_at.1.html

Със 152 гласа „за” парламентът на Гърция прие новите мерки за икономии, предаде АП. Новите рестрикции са изисквани от международните кредитори на...

Мъж си купи цигари с фалшива столевка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783884

Мъж си купи цигари с фалшива столевкаСлужители на полицейското управление в Павликени установиха мъж пазарувал с неистинска банкнота от 100 лв. в магазин в Павликени. Сигналът е подаден във вторник около 17,00 ч. от служители в магазина, след извършен касов отчет. От проведените действия по разследването е установено, че в периода от 24 до 26 септември 46-годишен мъж от Сухиндол си е

Тайфунът Меги връхлетя Източен Китай (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608992

Тайфунът Меги връхлетя Източен Китай, след като вчера бушува над Тайван, където взе 4 жертви и рани над 260 души, предаде Асошиейтед прес. Меги отслабна до тропическа буря, когато достигна крайбрежния град Цянчжоу в провинция Фуцзян, придружен от ветрове със скорост до 118 км в час, съобщи китайският национален метеорологичен център. Няма данни за пострадали. Тайфунът Меранти взе две жертви в К...

Григор Димитров спечели уверено първия си мач след US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/28/2834079_grigor_dimitrov_specheli_uvereno_purviia_si_mach_sled/?ref=rss


Григор Димитров започна с комфортна победа участието си в турнира от категория "АТП 250" в Чънду.

Българският тенисист се наложи над сърбина Душан Лайович след 7:6 (1), 6:4 и се класира за четвъртфиналите в китайския град.

Това беше първи официален мач за Димитров след US Open, където достигна до осминафиналите и даде признаци на голямо подобрение. След това той имаше участие в демонстративно шоу с Анди Мъри в Глазгоу, а днес се завърна в състезателен режим.
...

Шофьор без "Гражданска" опита да подкупи полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608991

58-годишен шофьор на „Мерцедес“ е опитал да подкупи полицаи като подхвърлил в служебния им автомобил банкноти на стойност 41 лева. Той бил спрян за проверка вчера по обед в центъра на вълчидолското село Калоян. При извършване на полицейската проверка е установено, че водачът няма сключена валидна задължителна застраховка «Гражданска отговорност». За да осуети изпълнението на служебните ангажименти на полицейските служители, той предложил пари. Мъжът, който не е известен на МВР, е бил задържан за срок до 24 часа....

Американски полицаи масово използват лични данни за свои нужди

http://www.moreto.net/novini.php?n=332083

Американските полицаи редовно използват базите данни с информация за граждани за свои цели, които не са свързани с работата им. Това съобщи информационна агенция „Асошиейтед прес“, позовавайки се на свое разследване. Според медията властите често употребяват достъпа си до лични данни, за да събират информация за свои романтични партньори, съседи, журналисти и други свързани с тях хора.

Еврокомисията предлага само електронно кандидатстване за еврофоновете

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-предлага-само-електронно-кандидатстване-за-еврофоновете_l.a_i.729594_at.1.html

Изцяло електронно кандидатстване за еврофондове по интернет предлага Еврокомисията, за да намали бюрокрацията при усвояването на парите. Идеята е да...

Депутатите одобриха помощта за НЕК от 1,27 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783892

Депутатите одобриха помощта за НЕК от 1,27 млрд. леваДепутатите окончателно одобриха предоставянето на заем за НЕК, с който да платим дълговете към Русия за АЕЦ „Белене” в размер на 1.27 млрд. лева, съобщи БГНЕС, цитирано от NOVA. Междувременно България иска преразглеждане на лихвите по дълга за централата. Вчера в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин премиерът Бойко Борисов е

Игнат Канев открива детска площадка в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608990

Строителният магнат Игнат Канев ще открие нова детска площадка в двора на русенската болница, изградена с дарените от него средства. На откриването са поканени да присъстват министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, кмета на Русе Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев и председателя на Общински съвет проф. Христо Белоев. Милиардерът Игнат Канев, който живее в Канада, ще посрещне в Бълагрия своята 90-годишнина. Последното посещение на строителния предприемач бе през 2014 г., когато на своя рожден ден на 6 октомври той откри ...

Професор по химия и национал по подводен риболов в Областната администрация на Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/5783833

Професор по химия и национал по подводен риболов в Областната администрация на БургасЗам. областият управител на Бургас Севдалина Турманова днес празнува първи рожден ден като професор. Тя получи научното звание преди дни след като защити труд по химия на високомолекулярните съединения пред жури от трима професори. Кариерата на зам. областния управител е свързана ияло с бургаския университет "Проф.

Имоти на АДИС са продавани, докато компанията е била в забранителния списък

http://www.investor.bg/imoti/109/a/imoti-na-adis-sa-prodavani-dokato-kompaniiata-e-bila-v-zabranitelniia-spisyk-225328/

Депутати от Реформаторския блок питат всички министри за продажби на активи на държавни дружества, забранени за приватизация

Президентът призова за единство около новата кандидатура на България за ООН

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/28/2834082_prezidentut_prizova_za_edinstvo_okolo_novata/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев призова всички български политици да подходят отговорно към новата българска кандидатура за генерален секретар на ООН, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара. Това се казва в становище на държавния глава, разпространено от неговия прессекретариат, след като правителството днес реши да издигне за поста еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.
...

Класираха най-иновативните университети в света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608988

В бързо променящия се свят на науката и технологията липсата на новаторство означава изоставане. Това е един от ключовите изводи, направен от съставителите на втората годишна класация за най-иновативни висши учебни заведения в света, оглавена отново от Станфордския университет, предаде Ройтерс. Най-добрите университети в света Образователните институции, намерили място в класацията "Ройтерс 100: Най-иновативните университети в света", се оце...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване