10/05/16 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Кураж Бокова! Бъдещето е на твоя страна!

 Британският „Гардиън” проследява хронологията в действията на българските държавници през последните месеци, от което става ясно, че приготовленията за рокадата на кандидатурите заООН са започнали преди да е ясно как ще се представи Ирина Бокова:

1. Намерен е виден гуру и промотър на алтернативната кандидатура. С тази ключова роля се нагърбва европейски лидер с висок международен престиж – канцлерката на Германия Ангела Меркел;

Госпожа Меркел действа по германски методично, за да спечели на своя страна влиятелните лидери на държави, представени в Съвета за сигурност. Нейният лобизъм отива докрай – тя агитира за подкрепа на комисарката Георгиева участниците в срещата на Г –7, състояла се през лятото в Китай.

2. Малка част от подложените на обработка обаче проявяват интерес към инициативата „Меркел“. Повечето отдават предпочитанията си на екс-премиера на Португалия Антонио Гутиерес;

3. Препъни камъкът в задкулисните ходове е Владимир Путин. Той разполага със силен коз:  ще наложи вето върху избора в Съвета за сигурност.

4. Доводите на Путин са: Русия подкрепя източноевропеец, за предпочитане лице от женски пол. Сиреч – Ирина Бокова. Комисарката Георгиева е неприемлива, първо защото служи вярно на инициаторите на  санкциите срещу Русия; второ, поради нейната категорична проамериканска позиция по редица спорни въпроси, вкл. този за Украйна.

Всяко изявление и действие  на участниците в надлъгването е надлежно документирано от английското издание. Става ясно, че цялата предварителна подготовка е извършена далеч преди да станат известни резултатите от шестия рунд.

Доказателствата са в изпреварващото изявление на Самата Кристалина Георгиева в навечерието на  шестата поредна селекция.  „Гардиън“ ни информира (Цитирам): „Георгиева направи изявление в сряда от Брюксел – че категорично приема номинацията“. Същевременно хиперактивната комисарка благодари на своето правителство в София, че вече я е номинирало за поста Генсек на ООН. Тя съобщи, че дори разполагала с Манифест, който щяла да представи  на откритата сесия на  Генералната асамблея на ООН.

Кому да вярваме в случая: на  многократните  изявления на българския премиер Борисов и неговите подопечни министри, че застават зад Ирина Бокова и не работят по втори, паралелен сценарий; или на „Гардиън“?

 Лично аз се доверявам на мерцедеса на английската свободна преса. Властимащите в България пък упорито се мъчат да покажат, че предпочитаният от тях занаят е менте-политиката; че са трайно обсебени от мерака да  плетат интриги и завери зад завесата. Такива люде не заслужават друго, освен нулево доверие – до доказване на противното.

Така стигаме до интригуващия въпрос, свързан с крайния изход от двуличната позиция на управниците в България: кой печели и кой губи от сложната дипломатическа комбинаторика, разигравана  месеци наред?

Печелившите са ясни:

- на първо място това са набиращият скорост португалец Гутиерес и неговите влиятелни западни застъпници;

- Путин също ще консумира добри ползи: едната — да накаже комисар Георгиева заради агресивната й антируска позиция; другата —  да получи отстъпки в случай, че не приложи тактиката с ветото;

Губещите са повече:

- Преди всичко това са активните участници в българската завера „Анти-Бокова“. Чака ги жестоко поражение: нито фаворитката Георгиева ще се наложи в конкурентната битка; нито някой ще им признае заслугите за поредното заиграване със силните на деня в международната политика. Не очаквам обаче да си посипят главите с пепел, защото всеки слугинаж диктува един и същ тип публично поведение. Народът ни го е обозначил точно: тепегьозлък!

Един безплатен съвет от мен към основните губещи: запознайте се внимателно с отговорите, които американският посланик Н.П. Ерик Рубин даде в интервю пред интелигентния водещ на предаване в БТВ Светослав Иванов. По-специално – с оценката, че едностранният избор на нов Голям брат за България между САЩ и Русия би било нелеп ход. И обратно, да не слушат мосю Ксавие, френският топ-емисар, замръзнал в своите пристрастия към пещерния антикомунизъм от началото на 90-те години!

- На безграничната кариеристка Кристалина Георгиева (характеристиката е на бивш десен премиер и неин колега от университета) ще бъде даден горчив урок – по политически морал и самоконтрол върху личните амбиции. Което едва ли ще я предпази от неистовото желание да изпъкне като властник от планетарен мащаб;

- Протестърите от мрежата за десен активизъм ще загубят и малкото престиж, с който с ползват понастоящем. Не е беда – едни спонсори ще се разочароват и отдръпнат , други ще дойдат;

На пръв поглед сред губещите би трябвало да е и Ирина Бокова. Не е спечелила, значи е претърпяла поражение – такава е формалната логика. Само че този тип разсъждания важи за нормални ситуации и почтени състезания. В случая обаче сме свидетели на мръсна по замисъл, безпардонна в избора на инструментариум и натрапчиво лицемерна акция, насочена персонално  срещу нея.

Дотук Бокова не се подаде на изкушения да преговаря със задкулисието, не се отказва да продължи борбата, не се притеснява да говори открито защо е изпаднала от първата тройка в класацията. Този политически новоговор печели симпатии. Дори да не е сред призьорите, Ирина Бокова ще остане в редиците на уважаваните политици. Репутацията й на компетентен, отворен към новите идеи лидер ще порасне. Ще продължи да е ръководител на ЮНЕСКО до края на мандата и със сигурност ще бъде търсена да помага и след това заради своя 12–годишен опит и многобройни контакти по света.

Така че: кураж Бокова! Бъдещето е на твоя страна!

Проф. Кръстьо Петков

От сайта „Епицентър”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване