С конкурс на 4 етапа избират вече шефовете на БНР и БНТ

http://www.cross.bg/protzedyra-pravila-chetiri-1523102.html

/КРОСС/Съветът за електронни медии (СЕМ) е приело нова процедура за избор на генерални директори на двете държавни медии - БНТ и БНР. Новите правила са приети на редовно заседание днес, като четири гласа са били "за", а един е бил "против". Новата процедура ще се състои от четири етапа. Въведен е нов етап на подбор между прегледа на документите и изслешването. Според председателя на СЕМ Мария Стоянова, цитирана от БНР, новите правила ще дадат самочувствие на достигналите до финалната фаза на конкурса. Целта на промяната е да бъдат оценявани обективно кандидатите, които няма да бъдат допуснати на масов принцип, а на професионални критерии. Процедурата е била подложена на обществено обсъждане, а преди това е консултирана с известни български медийни юристи. Гласувалият против новата процедура член на СЕМ Иво Атанасов се аргументира с това, че процедурата не става нито по-лесна, нито по-прозрачна.  

62% от работодателите в България трудно намират кадри

http://www.moreto.net/novini.php?n=333733

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година, показва годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България. Данните са от национално-представително проучване сред 621 работодатели в България.

Теменужка Петкова уволни трима бивши министри на Станишев

https://www.actualno.com/business/temenujka-petkova-uvolni-trima-bivshi-ministri-na-stanishev-news_569507.html

Трима бивши министри от времето на Тройната коалиция ще се разделят с апетитните си държавни постове в областта на енергетиката. Това става ясно от официално съобщение на Министерството на енергетиката. Според съобщението енергийното министерство стартира процедура за

Доц. Иво Христов: Намираме се до чудовищен геополитически вулкан, който може да ни помете

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-rysiya-1523103.html

/КРОСС/ Доц. Иво Христов в интервю за Епицентър.бг - Доц. Христов, Русия реагира много остро на опита да бъде сменена българската номинация за генерален секретар на ООН, разгоря се международен скандал около кандидатурата на Ирина Бокова. Българският премиер засега я подкрепя, но до 26 септември.  На практика той отложи решението за след гласуването в Съвета за сигурност тогава. Защо, според Вас, е толкова трудно България да вземе категорична позиция по този важен въпрос? - Реторичен въпрос. България не е суверенна страна, няма собствена воля и собствена позиция. Тя се опитва да се ориентира с оглед на желанието на силните на деня. Публична тайна е, че да си генерален секретар на ООН зависи от САЩ и Русия. Те са тези които вземат решенията, които имат право да налагат вето в Съвета за сигурност. Право на вето имат и Китай, Великобритания и Франция, но е ясно, че поради така създалата се конюнктура, това е сблъсък между проамериканския и проруския блок в Съвета за сигурност. Тъй като по стара неписана традиция генерален секретар трябва да бъде бюрократична мишка без особени качества, да бъде харесван и от едните, и от другите, и от третите, обикновено се избират представители на периферни държави. „Идеалният" кандидат трябва да не блести с особени индивидуални качества, да бъде от държава без тежест и разбира се, да е проводник на доминиращ геополитически интерес

По предложение на кмета Димитър Бръчков обединяват болниците в Петрич и Сандански

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615541

Форсмажорно Община Петрич започва реформа в здравеопазването. Кметът Димитър Бръчков предлага да се направят първите стъпки за обединение на болницата в Петрич с болницата в Сандански. Само от началото на тази година общината в южния град е дала от бюджета си на МБАЛ „Рокфелер" 1, 270 млн лв. , а за последните 5 години цифрата надхвърля 6 млн лв, обяви зам. кметът по финансите Илко Стоянов. Практически натрупаните задължения от болницата са в размер на 2, 5 млн лв към юридически и частни лица. Само за осигуровки петричкото лечебно заведение има...

„Хубавата жена”, която побеждава треската и температурата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5819753

„Хубавата жена”, която побеждава треската и температуратаБеладоната (в превод „хубава жена” от италиански) пази много тайни в тъмното си минало. Била е изключително популярна в Средновековието, но не за лечение, а точно обратното! Това красиво растение, наричано още лудо биле, е една от прочутите отрови, използвана за брутално разчистване на сметки още от древността.

Арсен Венгер: "Лудогорец" е много добър отбор, не чакайте сигурна победа

https://www.24chasa.bg/sport/article/5820282

Арсен Венгер: "Лудогорец" е много добър отбор, не чакайте сигурна победаЛегендарният мениджър на „Арсенал“ Арсен Венгер предупреди играчите си да подходят максимално отговорно и амбицирано в предстоящия мач от Шампионската лига срещу българския първенец „Лудогорец“. В навечерието на 67-ия си рожден ден именитият французин излиза в пореден мач, в който отборът му е определян за абсолютен фаворит.

"Медицински одит": Само 8% от жалбите на пациенти са заради лекарска грешка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5820301

"Медицински одит": Само 8% от жалбите на пациенти са заради лекарска грешка "Едва 8% от всички проверки на Агенция „Медицински одит“ на жалби от пациенти - най-вече за смъртни случаи, показват наличието на лекарска грешка". Това каза в „Хоризонт“ проф. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит", която е контролиращ орган на Министерството на здравеопазването.

"Голям гаф в ООН избегнат на косъм" - разследване на швейцарски журналист за Кристалина Георгиева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615538

Сайтът на американския Институт за външнополитически изследвания (Foreign Policy Research Institute) публикува вчера разследване на швейцарския журналист Ив Кугелман, в което той твърди, че заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която в последния момент бе предложена за генерален секретар на ООН, има тъмни страници в биографията си. Статията му е озаглавена "Голям гаф в ООН избегнат на косъм", а самият автор твърди, че тя е резултат на многомесечно проучване.

Освободиха 20 селища в подстъпите към Мосул

http://offnews.bg/news/n_1/n_638051.html

Иракските правителствени сили и кюрдските паравоенни формирования пешмерга освободиха 20 селища в подстъпите към Мосул, контролирани досега от терористичната групировка "Ислямска държава". Съобщава БНТ, позовавайки се на ТАСС. През първото денонощие от операцията антиджихадистките сили поеха контрола върху стратегически райони източно, южно и югоизточно от Мосул, сочат данни на иракската медия. След ожесточени боеве иракското знаме бе издигнато над град Нимруд, на 30 километра от Мосул, където в началото на 2015 г. радикалите употребиха тежка техника, за да изравнят със земята руините на древната асирийска столица. Освен това кюрдските милиции съобщиха, че са освободили важна отсечка от 80-километровия път между Ербил, главен град на Иракски Кюрдистан, и Мосул. Иракските сили за сигурност и милиции са задържали незаконно, измъчвали и екзекутирали хиляди цивилни, бягащи от териториите под контрола на ИД, заяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Франс прес. Тя прикани властите в Багдад да вземат мерки произволът да не се повтори по време на битката за Мосул.

Бивши БСП-министри ще бъдат отстранени от държавни енергийни компании

http://www.mediapool.bg/bivshi-bsp-ministri-shte-badat-otstraneni-ot-darzhavni-energiyni-kompanii-news255354.html

Трима бивши министри от правителства на БСП ще бъдат отстранени от ръководствата в ключови енергийни компании с държавно участие, съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник. От "Лукойл Нефтохим" като представител на държавата и държател на златната й акция ще бъде махнат Румен Овчаров, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителствата "Виденов" и "Станишев". Неговият наследник на поста в кабинета на Сергей Станишев – Петър Димитров, ще се раздели с мястото си в управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО). Бившият строителен министър кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов пък си тръгва от съвета на директорите на компанията "Ай Си Джи Би“ АД, ангажирана със строежа на българо-гърцката междусистемна газова връзка. В лаконичното съобщение на енергийното министерство не се посочват мотиви за предложените смени, като се казва само, че е стартирала процедурата за тях. Отстраняването на тримата идва след продължителни критики от страна на Реформаторския блок, засилени от кандидата им за президент Трайчо Трайков, към правителството на ГЕРБ, че държи на ключови ръководни позиции във важни енергийни предприятия номенклатура на БСП. И тримата бяха назначени на постовете им при правителството на Пламен Орешарски в края на 2013 г.. Идвайки на власт през ноември 2014 г. вторият кабинет на Борисов не намери за нужно да ги сменя. Сегашното решение може да се разглежда като предизборен тактически ход на премиера Бойко Борисов, в опит за консолидиране на подкрепа от десни избиратели и избиване на предизборни козове на Трайков. Решението е удобно и за БСП, която най-вероятно ще обвини правителството в политическа чистка и ще мобилизира червения електорат. Румен Овчаров стана представител на държавата в "Лукойл Нефтохим" през октомври 2013 г. Малко след него – през декември 2013 г., в управата на "Ай Си Джи Би" бе вкаран Асен Гагаузов като представител на акционера от наша страна – "Българския енергиен холдинг". Петър Димитров стана част от ръководството на ДПРАО през август-септември 2013 г. От енергийното министерство не посочват кои ще са техните наследници на постовете и на какви критерии трябва да отговорят. За мястото на Овчаров трябва да се свика общо събрание на акционерите на "Лукойл", същото е положението и за Гаагузов в "Ай Си Джи Би". За човека на мястото на Петър Димитров решение трябва да вземе министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Кандидат-президентът Трайчо Трайков коментира новината във Фейсбук профила си така: "Радвам се, че министър-председателят Борисов ме слуша и мисля, че за България е по-добрия вариант, отколкото Цецка Цачева да слуша него".

Бивши БСП-министри са отстранени от държавни енергийни компании

http://www.mediapool.bg/bivshi-bsp-ministri-sa-otstraneni-ot-darzhavni-energiyni-kompanii-news255354.html

Трима бивши министри от правителства на БСП ще бъдат отстранени от ръководствата в енергийни компании с държавно участие, съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник. От "Лукойл Нефтохим" като представител на държавата и държател на златната й акция ще бъде махнат Румен Овчаров, който два пъти беше министър на енергетиката. Неговият наследник на поста в кабинета на Сергей Станишев – Петър Димитров, ще се раздели с поста си на член на управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО). Бившият регионален министър също от правителството на Тройната коалиция Асен Гагаузов пък си тръгва от съвета на директорите на компанията "Ай Си Джи Би“ АД, ангажирана със строежа на българо-гърцката междусистемна газова връзка. Отстраняването им идва след продължителни критики към правителството на ГЕРБ, че държи на ключови ръководни позиции във важни енергийни предприятия номенклатура на БСП. Очаквайте подробности

Срокът за обжалване на "Белене" е изтекъл, реформатори подозират, че текат преговори за рестарт

http://offnews.bg/news/n_1/n_638049.html

В неделя е изтекъл срокът за обжалване на решението по Арбитражното дело, по което България е осъдена да плати реакторите, купени от руската страна за АЕЦ "Белене". Това каза в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му с това е пропусната всяка възможност да се оспорват 1,2 милиарда лв., които страната ни дължи на руската фирма "Атомстройекспорт", от която са купени реакторите. Кънев настоя за този пропуск да се понесе политическа отговорност, тъй като смята, че страната ни не е обжалвала решението на съда умишлено, от което следват редица последици. Депутатът Мартин Димитров добави, че позицията на Реформаторския блок е, че двата купени реактора трябва да бъдат продадени, а проектът да бъде спрян. А зад това, че не сме обжалвали решението на съда за Белене, Димитров смята, че стоят други интереси, а именно, че "в момента текат преговори с мним частен инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене"". 

Времето на 19 октомври: Облачно с превалявания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615537

Прогноза за времето за 19 октомври, сряда През нощта облачността над цялата страна ще се увеличи и в сряда ще бъде предимно значителна. Ще започнат превалявания, преди обяд на повече места в западната, а по-късно през деня и в отделни райони в източната половина на страната. До вечерта преваляванията ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб, в Източна България до умерен, североизточен вятър. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, максималните ще са предимно между 9 и 14 градуса. Атмосферното налягане е по-вис...

Изисквания на ЦИК относно публикуване на платени форми на отразяване на предизборната кампания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820288

Изисквания на ЦИК относно публикуване на платени форми на отразяване на предизборната кампанияЦентралната избирателна комисия обръща внимание на изискванията на чл. 179 от Изборния кодекс, съгласно които при провеждане на предизборната кампания в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември 2016 г. при излъчване,

Над 200 произведения на изкуството край Варна в подкрепа на над 200 деца в нужда

http://www.moreto.net/novini.php?n=333726

Повече от 200 произведения на изкуството от български и чуждестранни автори участват в новата сесия на благотворителната инициатива „Изкуството за деца в нужда“, която Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ прави за поредна година в подкрепа на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, лишени от родителска грижа или със специални потребности, науи Moreto.

Графика на деня: Откъде идват и кои са членовете на ИДИЛ?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-otkyde-idvat-i-koi-sa-chlenovete-na-idil-226567/

Според нов доклад, базиран на изтекли документи на организацията, членовете ѝ са сравнително добре образовани

Спипаха улични търговци с над половин тон птиче месо от неясен произход в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/5820276

Спипаха улични търговци с над половин тон птиче месо от неясен произход в ПазарджикНад половин тон птиче месо с неясен произход и качество са откриха и задържаха служители от икономическа полиция в ромския квартал "Изток" на Пазарджик. Във вторник по време на полицейски дейности в квартала бил засечен микробус "Фолксваген" с пловдивска регистрация. Станало ясно, че двама мъже от Пловдив извършват търговия с птиче месо направо на

Емил Радев: Заиграването с мигрантската криза и страховете на хората е некоректно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615535

Темата за сигурността и миграцията е една от най-важните за цяла Европа, но не бива да се използват страховете на хората за вътрешнополитически цели, коментира пред журналисти в Добрич евродепутатът Емил Радев. Той призна, че опасността от мигрантска криза и по нашата граница е огромна, но смята че правителството е направило всичко възможно, за да имаме пълната подкрепа на ЕС и на ЕК. „България е много важна брънка в охраната на външната европейска граница и не случайно оттук - от българо-турската граница, стартира новата Европейска агенция за ...

Седмица на отворените врати в Клиниката по съдова хирургия на „Уни Хоспитал“

http://www.cross.bg/yni-hospital-oktomvri-1523101.html

/КРОСС/Доц. Андриан Тонев, началник на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал", съвместно със своите колеги, ще извърши профилактични прегледи. Тяхната цел е ранно диагностициране и лечение на пациенти със стеснения и запушвания на периферните артерии, диабетна ангиопатия, преживели исхемични мозъчни инсулти, страдащи от разширени вени. Високият професионализъм на екипа на клиниката и иновативните технологии, с които разполага „Уни Хоспитал", позволяват комплексно лечение чрез хирургични, ендоваскуларни и хибридни процедури. Безплатните профилактични прегледи ще се проведат от 24 октомври до 28 октомври 2016 г., от 9.00 до 13.00 часа. Телефони за предварително записване: 0357 88 581, 0357 88 582

Швейцарски журналист: Кристалина е била агент на ДС. Екипът й: Стари клевети

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820239

Швейцарски журналист: Кристалина е била агент на ДС. Екипът й: Стари клеветиЗаместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, "крие скелети в гардероба си", пише в сайта EurActiv журналистът Георги Готев, който бе активен застъпник на кандидатурата на Ирина Бокова. Според него ЕС продължава да назначава ръководни фигури,

Нова система за достъп до електронните досиета на делата въвежда Апелативния съд в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5820249

Нова система за достъп до електронните
досиета на делата въвежда Апелативния съд в ТърновоВеликотърновският апелативен съд ще представи нова система за специализиран достъп до електронните досиета на делата в съда на  27 октомври, съобщиха от съдебната палата. Новата система ще позволи на всички страни по дадено дело и техните процесуални представители да извършват справки по електронен път,

Белгия блокира процеса по отпадане на канадските визи за българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=333713

Отпадането на канадските визи за българи и румънци беше блокирано. Причината - Белгия отказа да подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Канада по време на заседанието на Европейския съвет по външна политика и търговия във вторник.

Бизнес инкубаторът в Бургас предлага безплатно обучение по китайски език

http://www.cross.bg/ezik-kitaiiski-grypa-1523100.html

/КРОСС/Община Бургас организира 9-месечен курс по китайски език, който ще стартира от месец ноември в Бизнес инкубатора. Обучението ще водят двете млади преподавателки Дзън и Ян, които вече преподават на учениците в ПМГ "Акд. Никола Обрешков", СОУ "Св.св. Кирил и Методий" и Търговската гимназия. Ще бъдат организирани две групи по китайски език, всяка Сряда и всеки Петък. Първата група ще започне на 02.11.2016 г. от 18:00 ч. до 19:30 ч., а втората на 09.11.2016 г. от 18:00 ч. до 19:30 ч. Желаещите да се запишат в курса, трябва да направят  предварителна регистрация, защото местата са ограничени до 12-15 души в група. За регистрация: sme.business-burgas.com        

22% от британците твърдо вярват, че Тръмп е маскиран дявол

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820247

22% от британците твърдо вярват, че Тръмп е маскиран дяволПочти 22% от жителите на Великобритания сериозно вярват, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е маскиран дявол. Това е изводът от социологическо проучване, в което са участвали около 1000 души, съобщи "Дейли стар". Както отбелязва таблоидът, много британци са видели сатанински жестове у американския политик по

Роми замерят полицаи в плевенско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820240

Роми замерят полицаи в плевенско селоПетима цигани, сред тях жена на 25 г., налетяха срещу полицаи, които проверявали сигнал за кражба на вещи в ромската махала на плевенското село Дисевица около 15,30 ч в понеделник. Скупчени на улицата, петимата засипали униформените с ругатни, обиди и заплахи. Отказали да покажат документи за самоличност и замеряли служителите с камъни,

Веселина Фелдман провежда открит урок по конна терапия за деца с увреден слух и говор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615532

На 23 октомври, неделя от 11.00 ч. ще стартира II издание на „Конен фестивал 2016" на територията на Национален хиподрум Банкя. Във фестивалната програма големият акцент е българо-френското сътрудничество за насърчаване коневъдството и конния спорт чрез организация „ Льо Тро".Домакини на фестивала са Националната асоциация по коневъдство и списание „Езда", като за първи път в програмата гостуват запрежчици (състезатели, които управляват коне впрегнати в двуколки) и коне от Франция. Събитието ще се проведе с идейната подкрепа на Френския култ...

Издирва се шофьор, блъснал дете и избягал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615533

Непълнолетно момиче е било блъснато от неизвестен автомобил. Инцидентът е станал на кръстовището на улиците "Д-р Пискюлиев" и "Дрин" вчера около 19,25 часа, съобщиха от варненската полиция. Детето пресичало пътното платно на пешеходна пътека и зелен сигнал на светофара. Вследствие на инцидента момичето е с контузни наранявания в областта на главата, таза и едната ръка, прегледано е и освободено, без опасност за живота. Четирима души пострадаха при пътен инцидент с 3 коли на пътя от Белослав за Варна. Катастрофата станала вчера малко преди 7,00 ...

Четири предложения за отмяна на задължителното гласуване ще разглежда правната комисия утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/18/2846260_chetiri_predlojeniia_za_otmiana_na_zaduljitelnoto/?ref=rss


Спешният ремонт на Изборния кодекс преди президентския вот влиза на първо четене в правната комисия в парламента утре. Депутатите ще разгледат общо 12 законопроекта за промени в кодекса, в четири от които се предлага отмяна на задължителното гласуване. Техни вносители са Четин Казак от ДПС и нечленуващите в парламентарни групи депутати Лютви Местан, Георги Кадиев и Велизар Енчев.

Макар да е препоръчано и от експерти, засега предложението за отмяна на задължителното гласуване не среща...

Мюсюлмани и християни заедно на храмов празник в село Скребатно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615534

Църквата „Св. Петка" в гърменското село Скребатно отново обедини християни и мюсюлмани, които се събират всяка година на храмовия празник 14 октомври на среща-събор. През 2009 година сдружение „Ние жените" съвместно с будни българи поставиха началото на кампания за възстановяване на храма и провеждане на среща в дух на разбирателство и обединение, която за изминалите години се превърна в общ празник на приятелство и добруване. „Благодаря на всички хора, които оставиха своите семейства и раб...

Изисквания на ЦИК относно огласявания на резултати от допитвания и социологически проучвания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820250

Изисквания на ЦИК относно огласявания на резултати от допитвания и социологически проучванияЦентралната избирателна комисия обръща внимание на изискванията на чл. 205 от Изборния кодекс, съгласно които, считано от деня на обнародването в „Държавен вестник“ – 2 август 2016 г. на решението на Народното събрание за насрочване на изборите за президент и вицепрезидент на републиката до изборния ден,

Австрия се отказа да разрушава родната къща на Хитлер

https://www.actualno.com/europe/avstrija-se-otkaza-da-razrushava-rodnata-kyshta-na-hitler-news_569498.html

Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка се отказа от плана си за разрушаването на родната къща на Адолф Хитлер, съобщава BBC. Първоначално той твърдеше, че комитет от експерти е решил сградата да бъде премахната. От въпросния комитет обаче възразиха с мо

Българите в Охрид събират пари за реставрацията на Голямата базилика

http://offnews.bg/news/n_1/n_638047.html

И българите в Македония събират пари за Голямата базилика в Плиска, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Охридското дружество „Хоризонти” на хората, чувстващи се българи в града, с председател Любчо Кортелов, е провело дарителска кампания за събиране на средства за реставрацията на майката на всички български църкви – Голямата базилика в Плиска. "Родолюбците от старата столица са заделили дарения и за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев в Македония, разрушен от сръбско-комунистическата власт през 1966 г. Събраните средства ще бъдат предадени в края на седмицата", уточни проф. Димитров.

IMANY разпродава втори концерт в София

http://www.cross.bg/sofiya-imany-moment-1523099.html

/КРОСС/Остават само три дни до дългоочаквания голям концерт на Imany в София и само няколко десетки билета. И трите допълнителни категории, които Keen Acts пуснаха в продажба в последния момент, вече са на изчерпване. По всичко личи, че София ще бъде поредният град от тазгодишното турне на френската певица, който ще събере максимален брой фенове. Зала 1 на НДК ще повтори примера на Познан и Варшава, като посрещне Imany със запълнен капацитет. На 19-и октомври вратите ще отворят точно в 19:00 ч., а концертът ще започне в 20:00. За максимален комфорт на няколкото хиляди посетители, е желателно пристигането да не се случва в последния момент. Imany ще кацне в София заедно с невероятния си бенд в същия ден. На сцената с нея ще свирят седем музиканти. Шоуто обещава да е интимно и зареждащо, изпълнено с нови и добре познати песни от авторската продукция на певицата. Последни бройки билети за концерта на 19-и октомври в зала 1 на НДК са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, билетен център НДК, Български Пощи и в мрежата на EVENTIM.

Стартира кампания за превенция на трафика на хора във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=333717

По повод Европейския ден за борба с трафика на хора, местната комисия към дирекция „Превенции“ на Община Варна, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора стартират ежегодна кампания, научи Moreto.net. Тя има за цел да повиши информираността сред младите хора, относно престъплението „трафик на хора“ – видове експлоатация, причини за въвличане, уязвими групи, какво преживяват жертвите и как можем да се предпазим.

ИТ компаниите поскъпват, персоналът намалява

http://econ.bg/Новини/ИТ-компаниите-поскъпват-персоналът-намалява_l.a_i.730695_at.1.html

На фона на уверен ръст в пазарната капитализация на компаниите от технологичния сектор, персоналът намалява, сочат статистически данни за последните...

Софийска стокова борса и Българска стокова борса се обединяват

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiiska-stokova-borsa-i-bylgarska-stokova-borsa-se-obediniavat-226566/

Обединението на двете борси, които осъществяват около 99% от борсовата търговия в България, вероятно ще стане факт в началото на 2017 г.

Софийската стокова борса и Българската стокова борса се обединяват

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiiskata-stokova-borsa-i-bylgarskata-stokova-borsa-se-obediniavat-226566/

Обединението на двете борси, които осъществяват около 99% от борсовата търговия в България, вероятно ще стане факт в началото на 2017 г.

Imany разпродава втори концерт в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_638044.html

Остават само три дни до дългоочаквания голям концерт на Imany в София и само няколко десетки билета. И трите допълнителни категории, които "Keen Acts" пуснаха в продажба в последния момент, вече са на изчерпване. По всичко личи, че София ще бъде поредният град от тазгодишното турне на френската певица, който ще събере максимален брой фенове. Зала 1 на НДК ще повтори примера на Познан и Варшава, като посрещне Imany със запълнен капацитет. На 19 октомври вратите ще отворят точно в 19:00 часа, а концертът ще започне в 20:00. За максимален комфорт на хилядите посетители е желателно пристигането да не се случва в последния момент. Imany ще кацне в София заедно с невероятния си бенд в същия ден. На сцената с нея ще свирят седем музиканти. Шоуто обещава да е интимно и зареждащо, изпълнено с нови и добре познати песни от авторската продукция на певицата. Последни бройки билети за концерта на 19 октомври в Зала 1 на НДК са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, билетен център НДК, Български Пощи и в мрежата на "Ивентим".

ЦСКА-София отнесе солидно наказание заради изцепките срещу "Левски"

https://www.actualno.com/bgfootball/cska-sofija-otnese-solidno-nakazanie-zaradi-izcepkite-sreshtu-levski-news_569496.html

Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз наложи строго наказание на ЦСКА-София заради провиненията на феновете по време на мача срещу "Левски" в събота (1:1). Миналия месец "червените" бяха наказани с частично затваряне на сектор "А" заради канонадата от предмети, запратени към треньора на "Черно море" Георги Иванов-Гонзо. Един от тях повали на земята полицай, който впоследствие бе прегледан в болница. Какво е наказанието на ЦСКА-София вижте в Sportlive.bg!

Проф. Радев, гръден хирург: Все повече млади жени с рак на гърдата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615457

Все по-млади жени страдат от рак на гърдата. Не са единични случаите на заболели жени на 20-25 години, като на тази възраст са 7-8 на сто от диагностицираните с карцином на млечната жлеза. Това разкри в интервю за Дарик проф. Радослав Радев, началник на Клиниката по гръдна хирургия в болница „Света Марина" и председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна. В Клиниката по гръдна хирургия наскоро дори е имало случай на 19-годишно момиче с рак на гърдата, посочи проф. Радев. По думите му, в по-млада възраст онкологичните з...

Договор за 6 031 000 лв. и ремонти в 6 училища подписва кметът на Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615531

Договор на стойност 6 031 000,00 лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ подписва днес в МРРБ кметът на община Димитровград Иво Димов. Проектът  предвижда основно обновяване на сградния фонд и прилежащи дворове в образователната инфраструктура на 6 училища- ОУ "Алеко Константинов", ПМГ „Иван Вазов", Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров", СОУ „Васил Левски", СОУ „Любен Каравелов" и ОУ „Пенчо Славейков". Включва основни интервенции по всички части на обектите – архитектурна, геодезия и вертикална планировка, паркоустройство и благ...

Все по-вероятно: Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат догодина

http://www.mediapool.bg/vse-po-veroyatno-merkel-shte-se-kandidatira-za-chetvarti-mandat-dogodina-news255353.html

Висши партийни съюзници на германския канцлер Ангела Меркел дават все повече сигнали, че очакват тя да се кандидатира за четвърти мандат на парламентарните избори догодина, въпреки че популярността й намаля заради миграционната криза, пише във вторник агенция Ройтерс. Шестдесет и две годишната Меркел, която заема поста от 2005 г., многократно отказва да коментира дали ще се кандидатира през 2017 г., като посочва единствено, че ще обяви намеренията си в подходящия момент. Миналия месец обаче тя каза, че все още е мотивирана. Висш съюзник на Меркел, цитиран от Ройтерс, заяви, че не вижда никаква реалистична алтернатива за председател на Християндемократическия съюз (ХДС). Човекът на този пост е логичният кандидат на партията за канцлер, отбелязва агенцията. "Доколкото знам, няма друг, който се подготвя да се кандидатира за (председател на ХДС)", каза генералният секретар на партията Петер Таубер в отговор на въпрос дали очаква друг освен Меркел да се яви на изборите за председател на партията на конгреса й през декември. В интервю за вестник "Тагесшпигел" в неделя Таубер изтъкна позицията на Меркел, че постовете председател на партията и канцлер трябва да бъдат заемани от един човек. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен, член на ХДС, която често е споменавана като вероятен наследник на Меркел, каза на събрание на висши военни в понеделник, че се надява да запази настоящия си пост и след изборите. Министър-председателят на германската провинция Саар и член на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че на изборите за председател на партията "ще има една жена кандидат" и тя ще бъде избрана с голямо мнозинство. Въпреки че Меркел е смятана за един от най-успешните канцлери след обединението на Германия, нейната популярност намаля след решението й миналата година да допусне стотици хиляди мигранти в страната, отбелязва Ройтерс. Социологическо проучване на агенция "Инфратест димап", публикувано на 6 октомври, обаче сочи, че 54 процента от германците са доволни от работата й - ръст от 9 пункта спрямо септември.

Германия започва превъоръжаване

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-zapochva-prevyoryzhavane-6060240

Военният министър Фон дер Лайен припомни за агресивните действия на Русия, разрушителната война в Сирия и разгарящите се конфликти в Африка

Германия започва превъоръжаване срещу Русия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-zapochva-prevyoryzhavane-sreshtu-rusiia-6060240

Военният министър Фон дер Лайен припомни за агресивните действия на Русия, разрушителната война в Сирия и разгарящите се конфликти в Африка

Нинова: Вместо трета анкетна комисия за АЕЦ „Белене”, комисия за картела при горивата

http://www.cross.bg/komisiya-ninova-gorivata-1523097.html

/КРОСС/"Вместо трета анкетна комисия за АЕЦ „Белене" предлагаме да се свика такава за картела при горивата". Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за създаване на анкетна комисия за АЕЦ „Белене". Тя подчерта, че управляващите за трети път искат да се прави анкетна комисия за едно и също. Нинова припомни, че в предишното НС имаше комисия по този въпрос, в това също, председателствана от човек от управляващото мнозинство. Не на последно място председателят на БСП допълни и че Държавната финансова инспекция се е произнасяла също по този въпрос, а прокуратурата и съдът също са се занимавали с него. „Цели се политическо говорене, преливане от пусто в празно", категорична бе тя. Нинова зави, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ има проект за решение, което ще предложи на всички, за да се види кои парламентарни групи ще го подкрепят. „Кауза на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е борбата с картели и монополи и защита на малките и средни производители и предприятия", заяви Нинова и припомни, че левицата го е доказвала многократно със закони като този за търговските вериги. „КЗК се произнесе, че може би има данни за картел при горивата. Това е тема, която в момента интересува българската икономика, всеки български гражданин и потребител, защото цените на горивата влияят изцяло върху икономиката и живота на хората

Нормандската четворка се събира утре в Берлин

http://www.cross.bg/ykraiina-normandskata-sreshta-1523098.html

/КРОСС/ Германия, Франция, Русия и Украйна ще проведат в сряда в Берлин среща на високо равнище, посветена на конфликта в източна Украйна. Федералният канцлер Ангела Меркел е поканила президентите на Русия, Франция и Украйна за обсъждане на следващи стъпки за уреждане на украинската криза, съобщи пресслужбата на германското правителство. Последната среща на лидерите от Нормандската четворка се състоя на 2 октомври 2015 година в Париж.  

"Тур дьо Франс" ще опита да разбие статуквото с маршрута за 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/18/2846227_tur_dyo_frans_shte_opita_da_razbie_statukvoto_s/?ref=rss


Ограничаване на контролирането на етапите от най-силните отбори е основният фокус в маршрута за следващия "Тур дьо Франс", който беше представен днес в Париж.

Най-престижната колоездачна надпревара ще включва повече изкачвания в началото на отсечките с цел да облагодетелства агресивните състезатели.

"Искаме да разбием катеначото на тура", заяви състезателният директор на Обиколката на Франция Кристиан Прюдом. По думите му с този маршрут организаторите искат да фаворизират...

Засякоха нередовен и пийнал водач

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615527

31-годишен мъж от Харманли е засечен да шофира пийнал в Каварна. Той бил спрян за проверка малко след полунощ днес с „Фиат" с варненска регистрация. При извършената справка в информационните масиви на МВР е установено, че водачът е неправоспособен. Дрегерът отчел 1,22 промила алкохол. Мъжът е и криминално проявен. Задържан е с полицейска мярка за срок от 24 часа. Нередовен водач е засечен вчера в село Пчеларово. В 20.20 ч. той управлявал лек автомобил „Опел" със силистренска регистрация. Установено е, че няма книжка и шофира в едногодишния срок...

Предават на съд жена, проявила агресия към учителка на племенницата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615530

Районната прокуратура в Сандански предава на съд 35-годишната Ана Петрова, обвинена в саморазправа с преподавателка в училище. На 21 декември миналата година около 8.00 часа сутринта младата жена заедно с майка си отишла в Основно училище „Св. св. Козма и Дамян" в Сандански и поискала да влязат вътре. Те тръгнали с ясното намерение да направят скандал на учителка по английски език. Поводът бил, че педагожката тормозела 12-годишната племенница на Петрова. Оказало се обаче, че твърденията на тийнейджърка за тормоз са измислени.На входа на училище...

Специалната ни парашутна бригада страда от липса на хора и техника (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/society/specialnata-ni-parashutna-brigada-strada-ot-lipsa-na-hora-i-tehnika-snimki-news_569494.html

68-ма бригада "Специални сили" страда както от липса на хора, така и от липса на техника. Това сподели командирът на специалната част бригаден генерал Явор Матеев по време на демонстрация в градинката до Народното събрание на днешния 18 октомври - официален празник на военния

Люси Дяковска е третата гост-звезда в забавното музикално шоу „Пееш или лъжеш"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615529

Люси Дяковска ще бъде третата гост-звезда в новото забавно музикално шоу "Пееш или лъжеш", което стартира на 3 ноември от 21:00ч. по NOVA. Популярната изпълнителка ще има възможност на свой ред да направи избор сред осем кандидати, които ще се опитат да я впечатлят и излъжат с музикална биография, лична история, сценична изява и много други елементи, които са част от предаването. С помощта на Съвета и интуицията си Дяковска ще се опита да открие своя дуетна половинка, която да притежава не само присъствие, но и вокален потенциал...

12 души са загинали при катастрофи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615528

От началото на 2016 г. във видинска област са станали 423 катастрофи,  при които са загинали12 души, а ранените са 62-ма. Тези данни обявиха днес представители на сектор „Пътна полиция” – Видин по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Срещата бе водена от заместник областния управител Албена Георгиева.  В пътни инциденти през третото тримесечие на годината са пострадали седем деца,  от които четири са на възраст от 15 до 17 години. Областна дирекция на МВР-Видин е създала организация за засилване на ...

Световноизвестният фотограф Ървин Олаф ще заснеме първия си пълнометражен филм

http://www.cross.bg/olaf-tazi-urvin-1523096.html

/КРОСС/Световизноизвестният фотограф Ървин Олаф ще заснеме първия си пълнометражен филм. Той обяви това на пресконференция в София. Визуалният артист, определян като „модерен демон" на съвременната фотография, гостува в София по покана на Мтел и фондация „Фотофабрика", за да бъде тази вечер специален гост на награждаващата церемония на журналистическия конкурс за технологии, иновации и наука Mtel Media Masters 2016. Филмът е базиран на холандска книга и се очаква през 2019 година. Посветен е на легендарния съблазнител Казанова и неговата единствена истинска любов. След заболяване от дребна шарка момичето започва да крие лицето си и тази мистериозност я прави привлекателна за Казанова", обясни фотографът. Олаф разказа, че най-новите му проекти са свързани с изследване на човешкото тяло и неговите недостатъци и недъзи. „Модерните технологии промениха много фотографията. Днес всеки ден в социални мрежи Фейсбук и Инстаграм има хиляди красиви снимки", каза Олаф в отговор на въпрос как иновациите са променили фотографското изкуство. „Това, обаче, налага повече мислене от страна на фотографите какво е измерението и стойността на красотата днес", допълни той. „Моето може би най-голямо вдъхновение в момента е трансформацията на Европа, на градовете, в които живеем, и на това как тази промяна се отпечатва върху лицата на хората", посочи той

МВР не е уведомило омбудсмана за предаването на седмината турски граждани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/18/2846304_mvr_ne_e_uvedomilo_ombudsmana_za_predavaneto_na/?ref=rss


МВР отново не е уведомило омбудсманът Мая Манолова за експулсирането на седемте турски граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. "Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедите за експулсирането, тъй като се разбра, че такива има", каза Манолова, цитирана от агенция "Фокус".

Според Манолова не е трябвало да се пристъпва към изпълнение на заповедите незабавно, дори и вътрешното министерство да е имало основание.
...

Фандъкова: Завършва изграждането на осветление в парка в „Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820230

Фандъкова: Завършва изграждането на осветление в парка в „Младост""Тази година инвестирахме около 7 млн. лева в зелена система на града, в реконструкция на паркове, детски площадки". Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на ремонтите дейности в парка в град Бухово, съобщи „Фокус“. „Продължава и реконструкцията на зоопарка“, припомни тя.

Прокуратурата разследва поредното видео на насилие над ученичка

http://offnews.bg/news/n_1/n_638045.html

Районна прокуратура-Бургас се самосезира след публикации и репортажи в електронните медии за упражнено насилие над ученичка.  Видео, разпространено в интернет, показва поредния случай на насилие над момиче. На него ясно се вижда как момиче удря друго и след това го поваля на земята, като го дърпа за косата. Инцидентът се разиграва пред други деца, които гледат безучастно. Трето момиче се намесва, за да предотврати побоя, но успява да озапти развилнялата се тийнейджърка едва след като тя е нанесла един удар и е повалила съперницата си на земята.  Според съобщение на прокуратурата случаят се разиграл в района на бургаско училище. Според автора на видеото случката е отпреди няколко дни.  По случая е образувана преписка и е определен наблюдаващ прокурор, който е разпоредил проверка. Тя трябва да бъде осъществена от служители на Пето РУ на ОД на МВР-Бургас, на територията, на което е станал инцидентът.

650 танцьори се надиграват на фестивала в Сандански

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615526

II Национален фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва - Пирина разлюлява", събира таньори от цяла България. „С танци ще ви срещнем, с ритъм и пиринско ярко слънце от сърце ще ви посрещнем" - с това послание на 22 октомври организаторите на фолклорния фестивал „Сандански пее, заиграва - Пирина разлюлява" ще посрещнат над 650 танцьори от цяла България. В събота, на сцената на Летния театър в Сандански от 10:00 часа ще започне голямото надиграване, което ще продължи през целия ден. Самод...

Спокойна е обстановката в бежанския център в село Баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615483

Спокойна е обстановката в Регистрационно-приемателния център към Държавната агенция за бежанците в новозагорското село Баня. Няма оплаквания от недостиг на храна или за неразбирателство между настанените в центъра. Това съобщи за Дарик Димитър Захариев, координатор на бежанците за Югоизточна България. Процедурите за предоставяне на закрила са в съкратени срокове. В момента капацитетът на центъра е запълнен. Там са настанени 74 души, от тях 22 са деца, на възраст от 1 до 7 години. Настанените са от Сирия и Китай, като семействата от Китай са тр...

Във Великобритания пристигнаха 14 деца от френският бежански лагер край Кале

http://www.moreto.net/novini.php?n=333686

Във Великобритания пристигнаха 14 деца от френския бежански лагер край Кале, който стана известен с липсата на хуманитарни условия. Те са преместени съгласно споразумение между Париж и Лондон, което беше подписано по-рано този месец.

Предпремиера на новия Discovery в България

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/predpremiera-na-noviia-discovery-v-bylgariia-6060229

Два дни, след като завърши автомобилния салон в Париж, където се състоя световната премиера на новия Land Rover Discovery, моделът стъпи в България.

Шегаджии се подиграха с Доналд Тръмп по доста скъп начин (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820233

Шегаджии се подиграха с Доналд Тръмп по доста скъп начин (Снимка)Шегаджии решиха да подразнят кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп по оригинален и доста скъп начин. На магистрала в близост до Детрот се появи билборд с послание на арабски, адресирано до милиардера, разказа bTV. „Доналд Тръмп: Той не може да прочете това, но се страхува от него”, гласи надписът.

Прокуратурата в Бургас се самосезира за грозен бой над ученичка (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820206

Прокуратурата в Бургас се самосезира за грозен бой над ученичка (видео)Районната прокуратура в Бургас се е самосезирала за инцидент, при който е нападната и бита ученичка,  а клипче с насилието е качено в социални мрежи,  научи 24 часа. Разследването е поверено на служители на Пето РУП, на чиято територия е станал боя. Става дума за ученички от СУ "Добри Чинтулов" в бургаския к-с "Изгрев".

Българите в Македония събират пари за реставрация на Голямата базилика в Плиска

http://www.cross.bg/pliska-bazilika-golyamata-1523094.html

/КРОСС/В Охрид събират пари за реставрация на Голямата базилика в Плиска, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ). От охридското дружество "Хоризонти" на хората, чувстващи се българи в града. Председател на дружеството е Любчо Кортелов. Под негово ръководство е проведена дарителска кампания за събиране на средства за реставрацията на майката на всички български църкви - Голямата базилика в Плиска, както и за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев в Македония. Той бе разрушен от сръбско-комунистическата власт през 1966 г. Събраните средства ще бъдат предадени в края на седмицата.  

Лидерите от "Норманската четворка“ се срещат утре в Берлин за Украйна и Сирия

http://www.mediapool.bg/liderite-ot-normanskata-chetvorka-se-sreshtat-utre-v-berlin-za-ukraina-i-siriya-news255352.html

Канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел съобщи във вторник, че утре тя ще бъде домакин на среща с президентите на Русия, Украйна и Франция, на която ще бъдат обсъдени усилията за постигане на мир в Източна Украйна, предадоха световните агенции. В изявлението се казва, че Меркел е поканила руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и френския държавен глава Франсоа Оланд да направят "оценка на изпълнението на договореностите от Минск от миналата среща и да обсъдят следващите стъпки" в процеса. Четиримата лидери имат спорадични срещи, на които дискутират спазването на споразуменията от беларуската столица, постигнати с посредничеството на Германия и Франция през февруари 2015 г. Последните разговори на високо равнище в този т. нар. нормандски формат се проведоха през октомври миналата година в Париж, припомнят Асошиейтед прес и Ройтерс. ДПА отбелязва, че срещата, планирана за утре вечер, ще е първият случай, когато Владимир Путин посещава Берлин след избухването на украинската криза в началото на 2014 г. Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция днес, че всички опции остават на масата преди разговорите утре с руския президент Владимир Путин за ситуацията в Сирия, предаде Ройтерс. Меркел каза, че тя и френският президент Франсоа Оланд ще обсъдят темата за Сирия с Путин утре в Берлин след срещата им преди това с украинския президент Петро Порошенко, на която ще дискутират мирния план от Минск за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Германският канцлер заяви, че в Сирия има катастрофална хуманитарна криза и добави: "С оглед на тази ситуация смятам, че нито една опция - включително санкциите - не може да бъде махната от масата." "Но приоритетът трябва на първо място да бъде облекчаване страданията на хората. Това ще е една от темите утре. От друга страна не бива да се очакват чудеса", заяви Меркел на пресконференция след днешната си среща с панамския президент Хуан Карлос Варела.

Лидерите от „Норманската четворка“ се срещат утре в Берлин

http://www.mediapool.bg/liderite-ot-normanskata-chetvorka-se-sreshtat-utre-v-berlin-news255352.html

Канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел съобщи във вторник, че утре тя ще бъде домакин на среща с президентите на Русия, Украйна и Франция, на която ще бъдат обсъдени усилията за постигане на мир в Източна Украйна, предадоха световните агенции. В изявлението се казва, че Меркел е поканила руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и френския държавен глава Франсоа Оланд да направят "оценка на изпълнението на договореностите от Минск от миналата среща и да обсъдят следващите стъпки" в процеса. Четиримата лидери имат спорадични срещи, на които дискутират спазването на споразуменията от беларуската столица, постигнати с посредничеството на Германия и Франция през февруари 2015 г. Последните разговори на високо равнище в този т. нар. нормандски формат се проведоха през октомври миналата година в Париж, припомнят Асошиейтед прес и Ройтерс. ДПА отбелязва, че срещата, планирана за утре вечер, ще е първият случай, когато Владимир Путин посещава Берлин след избухването на украинската криза в началото на 2014 г.

ЦСКА беше наказан да играе един мач без публика

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/18/2846310_cska_beshe_nakazan_da_igrae_edin_mach_bez_publika/?ref=rss


ЦСКА е наказан да изиграе следващото си домакинство без публика. Дисциплинарната комисия налага санкцията след дербито между червените и "Левски" (1:1).

Това означава, че ЦСКА ще приеме "Локомотив" (Пловдив) на 29 октомври пред празен стадион.

Наказанието е наложено "за хвърлени предмети с последствие". Заради същото провинение червените са глобени с 1000 лева.

По време на дербито два бяха по-сериозните инциденти. При единия Веселин Минев от "Левски" беше...

Паника в Русе при вестта, че Румъния затваря „Дунав мост” за уикенда

https://www.24chasa.bg/region/article/5820231

Паника в Русе при вестта, че Румъния затваря „Дунав мост” за уикендаОчаква се огромни опашки от возила да блокират района на на граничния пункт Истинска паника сред службите настъпи в Русе при вестта, че Румъния на практика ще блокира за три дни „Дунав мост”. След продължилия повече от година ремонт на съоръжението, сега технически изпитания на "Дунав мост" ще го затварят за движение за по 6 часа от 21 до 23

Алоджийка помагала на болни деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615518

Снаха на алоджийка свидетелства днес пред съда, че част от средствата, които са получавани от тази дейност, са били за лечение на болните й деца. Процесът е граждански, заведен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу 35-годишната Севгинар Мустафа от Ясеновец и съпругът й Назиф. Искът е на стойност 224 799 лв. Той се основата на осъдителна присъда от Окръжен съд-Разград за данъчно престъпление, между 2007 и 2012 г. Севгинар Мустафа получавала при от чужденци срещу обещание за женитба или жалби за тежко социално положение....

Георги Първанов в Кнежа: Ивайло Калфин е от хората, които решават, а не създават проблеми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615520

„Грешно е на предстоящите президентски избори да сядаме и да се броим по партии и накрая отново да изберем някой като Росен Плевнелиев". Това каза при гостуването си в Кнежа днес председателят на ПП АБВ президентът Георги Първанов. Заедно с областния лидер на АБВ Цветан Антов пред жителите на общината той представи кандидатурата за държавен глава на България на Ивайло Калфин, издигнат от АБВ. Георги Първанов заяви, че целта на президентския вот е да бъде избран възможно най-силният, най-убедителният и най-достоен кандидат за български президент...

10 интересни факта за британския принц Уилям

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5820215

10 интересни факта за британския принц УилямКогато говорим за кралско семейство, изглежда всички първо се сещаме за принц Уилям, съпругата му херцогиня Картин и двете им деца. Вижте 10 интересни факта за британския престолонаследник: Той се интересува от това, което медиите пишат за него. След като му е зададен въпрос какво би направил, ако стане невидим за един ден, Уилям казва,

Концерт "Джаз Импресии" на македонските музиканти Бранко Павловски /кларинет/ и Емилия Потевска Попивода /пиано/

https://www.actualno.com/music/koncert-djaz-impresii-na-makedonskite-muzikanti-branko-pavlovski-klarinet-i-emilija-potevska-popivoda-piano-news_569492.html

Културно-информационният център на Р. Македония в София организира концерт „Джаз Импресии“ на Бранко Павловски /кларинет/ и Емилия Потевска Попивода /пиано/ в Музея “Борис Христов”, ул. “Цар Самуил” 43, София. ПРОГРАМА: George Gershwin - Rhapsody in Blue Astor Piazzolla - Histoire du Tang

Звезди на Холивуд и Бродуей подкрепиха Хилари Клинтън с благотворителен концерт

http://www.mediapool.bg/zvezdi-na-holivud-i-broduei-podkrepiha-hilari-klintan-s-blagotvoritelen-kontsert-news255351.html

Звезди на Холивуд и Бродуей се събраха за благотворителен концерт в Ню Йорк за набиране на средства за кампанията на кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън, предаде Асошиейтед прес. Звездната компания включваше Джулия Робъртс, Джейк Гиленхал, Сара Джесика Паркър, Емили Блънт, Нийл Патрик Харис и Хелън Мирън. Кандидатката на Демократическата партия не присъстваше лично, но се обърна към публиката пряко чрез видеостена. В препълнената зала на театър "Сейнт Джеймс" с 1300 места обаче бяха съпругът й, бившият президент Бил Клинтън, и дъщеря им Челси. Водещ на спектакъла бе Били Кристъл, а Барбра Стрейзънд изпрати записано аудиопослание. Джоъл Грей и Сиена Милър изпяха познатата "Wilkommen" от филмовия шедьовър "Кабаре", Паркър и Андреа Макардъл пяха "Tomorrow" от "Ани", а Ан Хатауей и Кели О'Хара изпяха мелодичните "Get Happy" и "Happy Days Are Here Again". Билетите започваха от 45 долара на задния балкон до 2700 за местата до оркестъра.

МВР не уведомило Мая Манолова за връщането на 7 души на Турция

http://www.cross.bg/manolova-grazhdani-ekspylsiraneto-1523092.html

/КРОСС/Омбудсманът Мая Манолова не е уведомена за извеждането от страната ни на седем турски граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Това съобщи Манолова пред журналисти в Пловдив, предаде „Фокус". „Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедите за експулсирането, тъй като се разбра, че такива има", каза общественият защитник. По думите ѝ дори МВР да е имало основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се престъпва незабавно, тъй като това е в противоречие с нормите на международното право, с Българската конституции и чл. 44 от Закона за чужденците. "Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава", посочи омбудсманът. По думите ѝ, ако преценката за това не е могла да бъде направена от служби „Миграция", е нормално да се направи от българския съд. „Факт е, че МВР не са изпълнили законовото си задължените да ме информират за експулсирането на турските граждани, за да осъществя наблюдение над тази процедура - нито мен, нито Българския хелзински комитет, нито някоя друга правозащитна организация", каза още Мая Манолова. Подобен беше случаят с експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк

Минималните осигурителни прагове няма да се вдигат догодина

http://www.cross.bg/godina-osigyritelen-zaplata-1523095.html

/КРОСС/ След няколко години силен административно наложен ръст на минималните осигуровки по сектори догодина промяна няма да има. Това става ясно от проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Все пак за работодателите ще има още разходи - осигуровката се вдига с 1 процентен пункт (и още толкова от 2018 г.), а минималната заплата с почти 10%, повече ще плащат и самоосигуряващите се. Още през септември четирите работодателски организации бойкотираха преговорите за минималните осигурителни доходи и поискаха нов начин на определяне. Явно държавата е взела компромисно решение тази година да не ги вдига. Увеличение ще има само там, където най-ниските осигурителни прагове са под 460 лв., колкото ще е минималната работна заплата догодина. Това засяга около 300 хил. работещи по изчисления на работодатели. Българи работят в икономически дейности, в които заради административната намеса на пазара на труда минималната заплата ще е по-висока от договорения среден осигурителен доход. Така средното увеличение на праговете за 2017 г. ще е 2.6%. (виж карето за другите промени), пише "Капитал". Повече осигуровки Почти 13% ръст на приходите от осигуровки планира правителството през следващата година. Увеличението е с 643 млн. лв. Една част от него е заради планирания ръст на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процентен пункт през 2017 г. В анализ на правителството отпреди година ефектът беше определен на 230 млн. лв. Около 25 млн. лв

Здравната каса освобождава 50 млн. лв. от резерва си за лекарства и медицински изделия

http://www.cross.bg/lekarstva-meditzinski-byudzheta-1523093.html

/КРОСС/ С решение на Надзорния съвет Нционалната здравноосигурителна каса ще освободи от резерва си 50 млн.лв. за плащания до края на годината, съобщи пресслужбата на НЗОК. Парите се отпускат конкретно за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в страната и за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия. Проектът на Закон за бюджета на НЗОК за 2017 г.също е бил обсъждан по време на заседанието на Надзорния съвет. В него се предвижда разходите за следващата година да бъдат близо 3.5 млрд. лв. Отчетът за бюджета на касата за миналата година, който беше в размер на 3.133 млрд. лв., показа излишък от над 7 млн. лева, но също и задължения към лечебни заведения в ЕС на стойност над 190 млн. лв, също и многобройни нарушения.  

"Траурното шествие" на феновете на "Левски" беше определено като "цинично и пошло"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/18/2846266_traurnoto_shestvie_na_fenovete_na_levski_beshe/?ref=rss


"Траурното" шествие на привържениците на "Левски" преди дербито с ЦСКА предизвика недоволството на протосингела на Софийската митрополия. Отец Ангел Ангелов заяви пред "Дневник", че постъпката е цинична и пошла.

Феновете на "Левски" организираха "траурното" шествие с идеята да покажат, че ЦСКА е умрял. То беше водено от запалянко, преоблечен като свещеник. По-късно той беше разпознат като диджей Николай Нинов-Тубата.

"Това е нереален, недействителен свещеник, но с напълно...

Бивш депутат от ДПС е осъден условно за преводи с фалшиви документи на 7 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/18/2846231_bivsh_deputat_ot_dps_e_osuden_uslovno_za_prevodi_s/?ref=rss


Бившият народен представител от ДПС Щерьо Щерев е осъден условно на 10 месеца и 23 дни с три години изпитателен срок по обвинение за превеждане по банков път извън страната на сума от над 7 млн. лв., за което е използвал фалшиви документи. Това се случи, след като вчера ексдепутатът е сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от съда, показва справка на сайта на Софийския градски съд (СГС). Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Със...

Бивш депутат на ДПС е осъден условно заради 7 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/18/2846231_bivsh_deputat_na_dps_e_osuden_uslovno_zaradi_7_mln_lv/?ref=rss


Бившият народен представител от ДПС Щерьо Щерев е осъден условно на 10 месеца и 23 дни с три години изпитателен срок по обвинение за превеждане по банков път, извън страната на сума от над 7 млн. лв., за което е използвал фалшиви документи. Това се случи, след като вчера ексдепутатът е сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от съда, показва справка на сайта на Софийския градски съд (СГС). Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Със...

Почистват уличните шахти по бул. „Цар Освободител" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=333718

Втори ден продължава почистването на уличните шахти по варненския булевард „Цар Освободител", видя репортер на Moreto.net. Днес работници със специализирана техника отпушваха задръстените канали в района на „Червения площад".

Виртуална реалност на кино фестивала "So Independent"

http://offnews.bg/news/n_1/n_638042.html

За първи път в България, по време на 7-ия филмов фестивал  "So Independent" ще има виртуален кино хъб. Със сигурност една от най-хитовите тенденции в технологиите, за която не спира да се говори през 2016 г., е виртуалната реалност (VR). Но когато става дума за срещата между киното и виртуалната реалност, ето една възможност за първа среща с тях между 27.10 и 06.11. Именно на тазгодишния фест ще заработи първият в България виртуален кино хъб. Благодарение на специалните очила за виртуална реалност и слушалките към тях зрителите на фестивала ще имат възможност да гледат абсолютно безплатно селекция от филми, произведени от водещите в света компании и представени на "Трайбека Филм Фестивал", както и едни от първите български VR филми. Между тях са: “Invasion” – от режисьора на анимационния хит „Мадагаскар”- Ерик Дарнел. Този виртуален филм следва страховити извънземни, които идват да завладеят Земята и да унищожат всичко по пътя си. Гражданите на Земята, естествено, се надигат срещу злите нашественици, но изненадващо тези земни граждани не са хора, а двойка от най-смирените същества на планетата – две пухкави бели зайчета. Проектът “Ashes” е игра с движение, пространство и време, която разказва трагичната история на двама влюбени. Режисьор и продуцент е Джесика Кантор, която създава този уникален филм, вдъхновена от легендарната Пина Бауш, известна с умението са да разказва завладяващи истории чрез танц. Хорър комедията “Killer Deal” на режисьора Антъни С. Феранте проследява историята на един продавач на мачете, който се забърква в големи неприятности, когато в евтината му хотелска стая се появява нежелан гост. Следва неочаквана хорър история с изненадващи обрати. Сред заглавията за виртуалния кино хъб е и българският филм „Куче” на режисьора Владимир Петев. Филмът е разказ за един ден заедно на двама напълно непознати. Боян е около тридесет годишен и е с насинено око. Спешно трябва да си вземе хонорара. Албена е недружелюбната служителка на средна възраст, отговорна за плащането. Кучето ѝ е много болно. Налага се да реши дали да го приспи. И единственият човек, на когото може да разчита, се оказва този непознат.

Прокуратурата разследва побой над ученичка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615515

Районната прокуратура в Бургас започна разследване на жесток побой над ученичка, заснет с мобилен телефон и качен в социалните мрежи. На клипа се вижда как момиче пребива своя опонентка, удря й шамар, а след това продължава да я бие. През цялото време гаврата е снимана от други ученици. Образувана е преписка, с изясняването случая е ангажирано Пето управление на МВР, тъй като насилието е осъществено именно на територията на полицейския участък, съобщават от прокуратурата....

Разделението на българите от ЕС и другаде може да създаде конституционен казус

http://www.cross.bg/slavov-nego-izborite-1523091.html

/КРОСС/Отпадането на ограничението за броя на изборните секции само в страните от ЕС създава нов конституционен казус от гледна точка на съществуващата практика на Конституционния съд (КС). Ограничаването на избирателните секции за български граждани, които живеят в чужбина е крайно несправедлива ограничителна мярка само по себе си, това е действително ограничаване на права. Това заяви пред БНР преподавателят по Конституционно право в СУ "Кл. Охридски" Атанас Славов. Според него: "да се отстрани една несправедливост, макар и толкова близо до изборите", не е проблем. Проблем е, че се променя Изборният кодекс, несъобразено с изискванията от минимум шест месеца преди изборния ден, но все пак има една несправедливост, която се отстранява. По отношение разделението ЕС - Турция, очевидно има съсредоточаване на фокуса на политиците, коментира Славов. Според него има обясними причини - извънредното положение в страната и силния авторитарен режим. Според него мнението, че разделението - Европейски съюз и всички останали, ще ограничи българите в САЩ, в Австралия, в Нова Зеландия и в другите места по света, също е необосновано. "Това със сигурност може да създаде конституционен казус, защото веднага ще бъде казано, че има неравно третиране на български граждани, нарушен е член 6-и от Конституцията - равенството на всички пред закона, пред правото и това може да бъде аргументирано", каза Славов

Кражба от сондажен кладенец край Белгун

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615517

Сондажен кладенец край село Белгун, Каварненско, е станал обект на посегателство, съобщават от полицията. Кражбата е разкрита вчера. Предполага се, че е станала между 3 и 17 октомври, когато обектът е бил без постоянен надзор. От сондажния кладенец неизвестен извършител е задигнал метална тръба с дължина 13 метра и диаметър 150 мм. По случая е образувано досъдебно производство.  ...

Отпадането на визите за Канада буксува, Белгия с блокада

http://www.vesti.bg/sviat/otpadaneto-na-vizite-za-kanada-buksuva-belgiia-s-blokada-6060232

Белгия блокира подписването на споразумението между Канада и ЕС, с което се блокира и отпадането на визите за българи и румънци

Генералните директори на БНТ и БНР ще се избират с нова процедура

https://www.actualno.com/society/generalnite-direktori-na-bnt-i-bnr-shte-se-izbirat-s-nova-procedura-news_569490.html

Съветът за електронни медии прие нова процедура за избор на генерални директори на БНТ и БНР на редовно заседание днес с четири гласа "за" и един "против", съобщи националното радио. Процедурата се състои от четири етапа, като е въведен нов етап на подбор между прегледа на до

В предизборен клип ген. Радев затваря книгата "Винету" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_638041.html

Кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев затваря книгата "Винету" на Карл Май в нов предизборен клип, споделян в социалните мрежи. Бившият командир на Военновъздушните сили казва: "Да пометем статуквото. Да си върнем сигурността и спокойствието." След това Радев затваря любимата литературна творба на премиера Бойко Борисов.

Новости в медицината, уникални колекции и екзотични цветя показват на изложения в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5820217

Новости в медицината, уникални колекции и екзотични цветя показват на изложения в ПловдивНад 20 иновации, четири от които световни, ще бъдат показани на "Медикус, Денто, Галения". Международната изложба се открива утре в пловдивския панаир. В нея участват 103 фирми от 14 държави, с 12 повече от м.г. Новостите демонстрират как високите технологии могат да се използват в практиката. Разработките са насочени към максимална прецизност в

Районна прокуратура обжалва парична гаранция на мъж, превозвал бежанци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615514

Районна прокуратура внесе протест в Окръжен съд-Стара Загора против определение за взета мярка за неотклонение „парична гаранция" от 2000 лева спрямо Митко Л., на 29 години. Той е обвиняем по бързо производство за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл.281, ал.2, т.1,т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. На 11 октомври на автомагистрала „Тракия" се движел таксиметров автомобил марка „Дачия Логан" със софийска регистрация, управляван от обвиняемия. След подаден сигнал от полицейски служит...

Хората в Русия симпатизират на Доналд Тръмп

http://www.mediapool.bg/horata-v-rusiya-simpatizirat-na-donald-tramp-news255350.html

На хората в Русия никак не им е безразлично кой ще е следващият президент на САЩ. Симпатиите им са на страната на републиканския кандидат. Това показват данните от социологически проучвания, оповестени и анализирани от руския делови всекидневник "Ведомости“, под заглавие "Интерес към непредсказуемостта". По данни на фонда "Обществено мнение" през май Доналд Тръмп е правел положително впечатление на 22 процента от жителите на Русия, а през октомври вече на 38 процента. През това време делът на руските граждани - привърженици на Хилари Клинтън, е останал същият - 8 на сто, обаче нейният антирейтинг се е качил от 45 на 61 процента, пише вестникът. Сегашните президентски избори в САЩ вероятно са най-значимата за руското население кампания от постсъветския период - и защото е твърде ярка, и заради ролята на Русия в нейния дневен ред, отбелязва политологът Евгений Минченко. При това и двамата ключови кандидати са типажи, добре познати в Русия, казва той, като сравнява Тръмп с "най-новите руснаци" - самозабравили се бизнесмени, а Клинтън - със "съветски партиен апаратчик". В друг материал на същата тема "Ведомости" посочва, че Доналд Тръмп е по-популярен от Хилари Клинтън само в Русия. Това показва глобално допитване на Галъп за отношението към предизборната надпревара в САЩ. Мнозина предпочитат Тръмп, защото се надяват, че ако той поеме властта, ще се залови с вътрешни въпроси и САЩ най-накрая ще оставят на мира Русия, коментира аналитикът Алексей Макаркин. "А по-напредналите тръмполюбци се надяват той също така да развали колкото може повече тези вътрешни работи, САЩ да се затворят в себе си и да затънат в собствените си проблеми. Те виждат в Тръмп един вид американски Горбачов, способен дори да разруши страната", добавя руският експерт.

Девети национален студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ "Неофит Рилски“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615513

56 участници представиха творбите си на Националната изложба - конкурс, която бе открита днес в Югозападния университет „Неофит Рилски". С нея бе даден стартът на престижния студентски фестивал на изкуствата, който ще продължи до 27 октомври. Изложбата бе открита от декана на Факултета по изкуствата проф. д.изк.н. Йордан Гошев, който подчерта, че за поредна година факултетът е притегателен център за амбициозни студенти, показващи таланта си в различни сфери на изкуството. Приветствия към творците и гостите отправи и зам.-ректорът на Югозападни...

Над половин тон птиче месо, продавано на улицата, иззе полицията в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615509

Над половин тон птиче месо с неясен произход и качество са открили служители на МВР от Пазарджик, съобщават от местната дирекция на ведомството. Стоката се търгувала на улицата от товарен автомобил в разрез с всякакви санитарни норми. Днес по време на полицейски дейности извършвани от служители на сектора на територията на пазарджишкия квартал „Изток” бил засечен микробус „Фолксваген” с пловдивска регистрация. Станало ясно, че двама мъже от Пловдив извършват търговия с птиче месо направо на улицата. При проверката екипите от сектора подпомогнат...

Хванаха крадец-рецидивист от Царевец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615512

След оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, служители на добричката полиция задържаха извършител на битова кражба. Той е проникнал в къща по ул. „Александър Стамболийски" във времето между 10 и 12 октомври, като е влязъл в имота през отворен прозорец. Взел е два мобилни телефона. Задържаният е криминално проявен и осъждан, на 30 години, с инициали К.И., от село Царевец. Материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура Добрич. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на мъжа продължава...

Задава се третият форум Innovation Explorer

http://offnews.bg/news/n_1/n_638043.html

Третият международен форум за иновации Innovation Explorer ще се проведе на 23 февруари, 2017 г. в Sofia Event Center. Организирана от Innovation Starter и Капитал, ежегодната конференция изследва променящото се знание за иновациите в света и представя най-новото в методите за иновиране, най-иновационните компании и техните добри практики, организира и майсторски класове, в които участниците да добият реални знания и умения. Форматът на Innovation Explorer 2017 е променен и на сцената лекторите ще дебатират в 15-минутни сесии по двойки в три ключови категории: космос, образование, бизнес. Консултанти на Innovation Explorer 2017 по темата космос са астронавтът Жан-Франсоа Клервоа от ESA, участвал в три полета с космически совалки „Space Shuttle“ Atlantis и Discovery, автор на книгата „Histoire d’Espace“ и Емилин Паат-Даалстрьом, Chief Impact Officer, Singularity University NASA Research Park. Участниците в Innovation Explorer 2017 ще имат възможността да видят на сцена и да се запознаят със специалния гост на форума: Шелдън Браун, който е директор на Центъра за изследване на човешкото въображение „Артър Кларк“, специален общ проект на Калифорнийския университет и фондация “Артък Кларк”, наречена по името на британския писател-фантаст, автор на “Одисея в космоса”. Инсталации на Шелдън Браун, които комбинират изкуство и технологии, са изложени в музеи за съвременно изкуство по цял свят, той е популярен футоролог, гост на много събития за иновации и консултант на ключови съвременни проекти за дизайн на бъдещето. Лекторите на Innovation Explorer 2017 ще коментират три основни теми по време на конференцията: космосът и как надпреварата кой ще достигне и колонизира пръв планетите започва да измества важните дебати за бъдещето на Земята, където с коментар ще се включат представители на Европейската и Американската космически агенции. Втората голяма тема на форума е образованието: как се променя нагласата за учене, колко остарели са човешките знания, адекватна ли е и скоростта на преподаване, технологии и други компенсаторни механизми. Сред лекторите по темата ще бъдат Ерез Цалик, Директор за регион Азия и Пасифик от Sistematic Inventive Thinking, който преподава в London Business School и други водещи университети, Линус Бил, основател на шведската агенция за иновации Eicorn и завършил Saïd Business School University of Oxford и д-р Константин Кирицис от PwC, завършил University of Surrey (UK). Третата голяма тема е бизнесът и способността му да се адаптира (иновирайки) пред предизвикателствата на първите две промени. Сред лекторите ще бъде Джеймз Стикледър, водещ футоролог и бивш директор иновации в Dell. В двата майсторски класа, които ще се проведат в рамките на Innovation Explorer 2017, Марияна Тодорова, един от световно признатите български футоролози, ще демонстрира методологията Forward Future Thinking и как този метод е в полза на бизнеса през три радикални изследователски сценария. Вторият майсторски клас е поверен на Боян Шанов от Visteon, който ще покаже нагледно и интерактивно Agile Development.

Леля на съд, скочила да бие учителка на племенницата си

https://www.24chasa.bg/region/article/5820213

Леля на съд, скочила да бие учителка на племенницата си35-годишната Ана Петрова от Сандански застава пред съда по обвинение в закана към учителка. Районната прокуратура внесе обвинителния акт и се очаква насрочване на делото. На 21 декември 2015 г., около 8 ч сутринта обвиняемата Петрова, заедно с майка си дошла в IV-то основно училище "Св. св. Козма и Дамян" в Сандански и поискала да влязат вътре.

Турското правителство иска референдум за въвеждане на президентската система

http://www.cross.bg/referendym-iiuldurum-depytati-1523090.html

/КРОСС/ Проектът за нова конституция на Турция, който предвижда преобразуването й в държава с президентска форма на управление, скоро ще бъде внесен в парламента, заяви днес пред журналисти турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС и Ройтерс.Йълдъръм уточни, че правителството ще поиска референдум за въвеждане на президентската система, независимо от това дали спорната конституционна поправка бъде приета в парламента. Каквато и да било промяна в конституцията изисква подкрепата на най-малко 367 депутати в 550-местния парламент, за да бъде директно приета. Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Йълдъръм има 317 места. Реформата ще отиде на референдум, ако получи подкрепата на 330 депутати, пояснява Ройтерс.

Вижте къде да накарате шефа си да направи тийм билдинг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5819892

Вижте къде да накарате шефа си да направи тийм билдингКойто е бил в Апарт хотел Лъки Банско, знае, че този луксозен хотел в Банско поддържа най-съвременните международни стандарти в бранша. И като комфорт и удобства, и като обслужване, и като обновявания, и като промоции, и т.н. При семейните почивки например, отстъпките могат да стигнат до 30 процента,

Здравната каса освобождава 50 млн. лева от резерва си

http://www.moreto.net/novini.php?n=333714

Националната здравноосигурителна каса ще освободи от резерва си 50 млн.лв., с които ще се извършат плащания за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия.

МВР не уведомило Мая Манолова за връщането на 7 души на Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615508

Омбудсманът Мая Манолова не е уведомена за извеждането от страната ни на седем турски граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Това съобщи Манолова пред журналисти в Пловдив, предаде „Фокус". „Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедите за експулсирането, тъй като се разбра, че такива има", каза общественият защитник. По думите ѝ дори МВР да е имало основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се престъпва незабавно, тъй като това е в противоре...

Lordi избра подгряваща българска група за концерта си у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_638040.html

Макар и на външен вид да е страховито изчадие, както се полага на дете от връзката между демон и тролка, мистър Лорди се оказа сговорчив джентълмен. Финското чудовище бързо се нави на свежата идея на Music Jam - да не води своя подгряваща група, а да си избере такава от българската сцена. Така честта да отвори чудовищния концерт на Вси Светии се падна на нашите момчета от Bastardolomey: Нуфри, Бъсти, Вили и Милен, които вече имат и мощната подкрепа на Димитър Антонов – Mr. Chen. Групата беше създадена през 2007 г., а през 2010 – годината на излизането на първия им албум „Plastic Pig Society“ – те имаха шанса да влязат в българската метъл история, излизайки в София като загряващ бенд на сцената преди Metallica, Anthrax, Megadeth и Slayer. Петимата наскоро избухнаха с нови песни и забиват по-агресивно от всякога. "Готови сме да направим тъпанчетата на феновете на кайма", обеща Нуфри и предизвика всички с по-лабилна психика и слаби нерви да не припарват в залата. Билетите за концерта на Lordi са на цена 40 лева, а на 30 октомври цената им ще е 50 лева. Те могат да бъдат закупени от мрежата на "Eventim" .

Според Орбан с миграционната си политика Унгария защитава свободата на Европа

http://www.mediapool.bg/spored-orban-s-migratsionnata-si-politika-ungariya-zashtitava-svobodata-na-evropa-news255349.html

Унгарският премиер Виктор Орбан защити антиимигрантската си позиция, като заяви, че страната му защитава "европейската демокрация", предадоха ДПА и Асошиейтед прес. "Обещавам ви, че Унгария и в бъдеще ще бъде на страната на европейската демокрация", подчерта той в реч пред парламента на германската провинция Бавария. Унгария винаги е отказвала да приеме окупацията, потисничеството и диктатурата, каза Орбан на събитието, посветено на 60-годишнината от унгарското въстание от 1956 година срещу правителството на Унгарската народна република и наложената от него просъветска политика. Орбан определи като заплаха прииждането в Европа на мигранти, предимно от Близкия изток и Африка. Той сравни решението на страната си от миналата година да затвори границите си за мигранти с решението на Унгария отпреди 27 години да позволи на хора, блокирани зад Желязната завеса, да напуснат страната. Решението на Будапеща от 1989 г. да отвори границата си с Австрия даде възможност на стотици източногерманци да избягат на Запад. Връщайки се към тези събития, Орбан заяви, че тогава страната му просто е изпълнила дълга си и е постъпила така, защитавайки свободата в Европа, както прави и сега. Баварският премиер Хорст Зеехофер, един от най-отявлените критици на решението на канцлера Ангела Меркел да остави отворени границите на Германия за бежанците, миналата година започна да подкрепя все по-рестриктивната политика на Орбан по миграционния въпрос. Опозиционни германски партии - включително социалдемократическата и Левите - осъдиха решението на управляващите от ХСС да поканят Орбан да говори в парламента.

ВКС определи делото за взрива в Горни Лом да се разгледа във Видин

http://www.cross.bg/vidin-litza-gorni-1523089.html

/КРОСС/ Тричленен състав на Върховен касационен съд (ВКС) определи делото за взрива в с. Горни Лом да се разгледа в Окръжен съд - Видин (ОС). Това е съобщено на сайта на ВКС. Горни Лом, Чупрене Окръжен съд Видин прекрати делото с мотивите, че трима от подсъдимите живеят в София, един в Монтана, а преобладаваща част от свидетелите са от тези градове. ВКС е отхвърлил това решение, тъй като няма законово основание за промяна на местната подсъдност. От общо 239 лица - обвиняеми и свидетели по делото, на територията на съдебния район на ОС Видин са 66 лица, в ОС Монтана - 53 лица, на СГС - 66 лица, а останалите 54 лица имат адреси за призоваване в цялата страна, се посочва в мотивите на ВКС. Обвинителният акт за взрива в завод "Миджур" в с. Горни Лом е внесен в Окръжния съд във Видин на 20 септември. По него са обвинени четирима, които ще отговарят за смъртта на 15 души.  

Над 27 хиляди жалби срещу енергото за година

http://econ.bg/Новини/Над-27-хиляди-жалби-срещу-енергото-за-година_l.a_i.730694_at.1.html

Точно 27 669 жалби са подали българите в електроразпределителните и електроснабдителните дружества през миналата година. Това показват данни от...

"Таймс": Време е машината за лъжи на Путин да бъде притисната

http://www.mediapool.bg/taims-vreme-e-mashinata-za-lazhi-na-putin-da-bade-pritisnata-news255348.html

Режимът на Владимир Путин убива журналисти, репресира хомосексуални, вкарва в затвора критиците си, извършва покушения срещу дисиденти, изравнява градове със земята, атакува хуманитарни конвои, подклажда ксенофобия и силово променя национални граници. Вчера неговият държавно контролиран пропаганден медиен канал се оплака от посегателство срещу свободата му, тъй като една британска банка го помоли да си премести сметките на друго място, пише британският в. "Таймс". Както е казал Оскар Уайлд по друг повод, нужно е каменно сърце, за да не се засмееш. В понеделник банка NatWest заплаши да закрие банковите сметки на руския държавен тв канал, но преосмисли решението си, след като Кремъл предупреди, че ще постъпи по същия начин с финансите на Би Би Си в Русия. Маргарита Симонян, главен редактор на RT, заяви, че NatWest Bank е известила руската медийна компания, че през декември всичките й британски сметки ще бъдат замразени. Неназован представител на RBS, която е собственик на NatWest, заяви пред "Файненшъл таймс", че такива решения като замразяване на сметките не се приемат необмислено. Ние разглеждаме ситуацията и се свързваме с клиентите, за да продължим обсъждането на този въпрос, добавя той. От банката съобщиха, че сметките на RT още не са закрити. Източник от британското министерство на финансите казва, че действията на банката по замразяване на сметките на RT не са свързани с нови санкции по отношение на организации или фирми, принадлежащи на Русия. "Файненшъл таймс" отбелязва, че във Великобритания бяха наложени строги ограничения на организации, принадлежащи на руската държавата, а банките, опасявайки се от глоби, разтрогват отношенията си с клиенти. RT окачестви решението на банката като "необяснимо" и го свърза с политически мотиви, а руското външно министерство обвини британските власти в "грубо нарушение на основополагащи принципи на свободата на словото". До 2009 г. телевизионният канал RT бе известен като Russia Today. Хитрият план със смяната на името не помогна да се прикрие предаността му към Путин и всеки негов каприз, отбелязва "Таймс". Независимо от целия патос на Кремъл, заплахата на банката надали е равносилна на драконовското притеснение на държавата за безстрашната телевизионна компания. Напротив, RT отдавна се възползва от толерантността на британското конституционно общество, за да го подкопава, отбелязва в коментара си в "Таймс" Оливър Кем. Той дава пример с журналистката Сара Фирт, която пет години работеше за RT и напусна, когато телевизията обвини Украйна за унищожаването на малайзийския самолет MH17 над Донбас през 2014 г.. Управлението на комуникациите на Великобритания (медийният регулатор Ofcom) отчете, че RT е нарушила 15 пъти телевизионния кодекс. Една от най-чудовищните лъжи е твърдението, че материалът на Би Би Си за използване на химическо оръжие от Башар Асад е инсценировка. RT привлича за експерти расисти, неонацисти, любители на НЛО, привърженици на теорията на заговорите за терористичните атаки на 11 септември 2001, както и откровени фантасти. Демократичните държави отстояват свободата на словото. Едностранното либертарианство, което отказва на свободното общество правото да се защитава от врагове – изобщо не е либертаризъм. Британското гражданско общество, медийният регулатор и правителството е време да спрат да пристъпват на пръсти спрямо телевизионния канал RT. Това не е нормална новинарска структура, а заговор на мошеници, които са на служба при автократ-убиец. Замразяването на банкова сметка е най-малкия проблем, който би трябвало да се създаде на RT, заключва изданието.

Цачева: Като президент на всички български граждани аз няма да деля хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5820196

Цачева: Като президент на всички български граждани аз няма да деля хоратаВсеки български гражданин се нуждае от спокойствие и сигурност. Президентът трябва да бъде гарант за спазването на правата на гражданите и да направи така, че всички институции да работят в интерес на хората. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на среща с жители на село Свещари, община Исперих.

"Телефонните измами зачестяват, не се доверявайте", призоваха от полицията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615505

Поради постъпили обаждания за зачестили опити за телефонни измами от в ОДМВР-Сливен предупреждават гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на добилия популярност в последно време „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие д...

Армията затъва в кадрови колапс: Все повече задачи, все по-малко войници

http://www.mediapool.bg/armiyata-zatava-v-kadrovi-kolaps-vse-poveche-zadachi-vse-po-malko-voinitsi-news255347.html

Военното министерство все още не може да се справи с кадровия колапс в армията, а проблемът се изостря заради все повечето задачи за войниците, включително охраната на границата. Командирът на специалните сили ген. Явор Матев заяви в понеделник, че недостигът на кадри в бойните поделения е "много по-голям от това, което нормално може да бъде допустимо". Според неофициална информация някои поделения практически съществуват само на хартия, а положението е критично дори на база официалните данни – близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. "Хората никога не стигат, защото задачите непрекъснато се увеличават пред армията и пред специалните сили като основно средство за противодействие на новите рискове и заплахи", посочи още Матеев. По думите му проблемът ще бъде решен, когато войнишката професия стане конкурентоспособна на пазара на труда в България. Военният министър Николай Ненчев от месеци твърди, че търси вариант за вдигане на войнишките заплати, които са малко над 600 лева. "В момента се обявяват конкурси, но по една или друга причина, нямаме достатъчно кандидати. Силно се надявам, че държавното ръководство на страната, военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната ще финализират това, което са започнали като усилия и работа в последно време", коментира бригаден ген. Матеев. В момента се подготвят законови промени, които ще вдигнат коефициента за изчисляване на заплатите, но увеличението няма да е значително и едва ли ще реши проблемите. На последните войнишки конкурси се явяват все по-малко кандидати, като голяма част от тях се оказват физически негодни, а немалка част не могат да минат и теста за интелигентност. В отговор на въпрос Явор Матеев коментира, че бригада "Специални сили" се нуждае и от нова техника и въоръжение. "Голяма част от въоръжението, автомобилната техника и комуникационните средства, с който бригадата разполага, все още са стари образци, само между 10 и 15 процента са нови", отбеляза Матеев. Той посочи, че след десет годишни усилия от тази година бригадата има нов тип основен боен десантен парашут. "Може още да не са достатъчно, но това е огромен качествен скок и от гледна точка на парашутно-десантната подготовка сме осигурени", посочи Матеев. Той допълни, че по отношение на парашутните скокове в бригадата са изпълнили летателните програми от парашутни скокове още към края на август повече от 100 процента за целия личен състав. Във вторник пред Паметника на парашутиста на пл."Народно събрание" в София беше отбелязан празника на военните парашутисти.

„Апартамент 404” се готви за световен рекорд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615503

„Апартамент 404" има нов съквартирант! Новината за повишения наем принуждава приятелите Стоян и Антон да намерят трети човек за студентската квартира, а заедно с огромното количество багаж в „Апартамент 404" се настанява братовчеда на Стоян - Велко. Колоритната му личност ще сътвори редица комични ситуации в новия епизод на „Апартамент 404" на адрес:

Бързо правосъдие: 13 години и 4 месеца за убийството на „Княз Борис“45

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615506

За по-малко от 4 месеца приключи разследването на жестоко убийство, извършено в Разград, обвинителният акт бе внесен в съда, а вече има и присъда на първа инстанция. Това е една от най-бързо произнесените присъди в Разградско по подобно тежко престъпление – умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Престъплението е извършено на 23 срещу 24 юни. От няколко години 46-годишният Никола Драгнев бил приютил в апартамента си на ул. „Княз Борис“45 бездомник, който преди това живеел във вилната зона. Двамата с 57-го...

Предначертан успех за уникалния кино-литературен фестивал "CineLibri"

http://offnews.bg/news/n_1/n_638038.html

Над 100 прожекции, 19 филма, 10 национални премиери и много специални събития срещнаха по неповторим начин киното и книгите на второто издание на "CineLibri" . Уникалният по рода си кино-литературен форум показа отлични примери за симбиоза между две от най-обичаните изкуства в седем български града – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Търговище, Видин и Враца. Eуфорията, предизвикана от основната и съпътстващата програма на фестивала, е доказателство, че от взаимодействието нa сполучливо адаптирания сценарий и естетиката на визуалното се раждат големите кинематографични чудеса. Зрители и читатели имаха изключителната възможност да се срещнат и разговарят с четирима специални гости – артисти от световна величина, дръзки експериментатори и откриватели на нови художествени форми. С нескрито вълнение Жаклин Вагенщайн, директор и селекционер на фестивала, откри събитието на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата, в компанията на френския писател, режисьор и продуцент Фредерик Бегбеде, който представи най-новия си проект - „Идеалът”, екранизация на издадения у нас роман „Помощ, простете”. Ненадминатият провокатор на френския артистичен свят беше удостоен с първата почетна статуетка "CineLibri" за умението да превежда собствения си неподражаем литературен език на езика на киното. Церемонията по откриването беше увенчана с новаторски мултимедиен пърформанс. Носителят на „Оскар” Иржи Менцел също пристигна по покана на "CineLibri", за да представи хумористичния шедьовър „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век. В две последователни срещи с публиката на сцената неотлъчно до знаменития чешки режисьор беше и актьорът Иван Бърнев, изиграл превъзходно ролята на Ян Дите във филма. Гост на тазгодишното издание на "CineLibri" беше и Арнон Грюнберг, ексцентричното дете чудо на актуалната нидерландска литература - автор на дузина романи, преведени на 30 езика, и носител на 8 награди, три от които за филмирания роман „Тирза”. Фестивалът отбеляза и 100-годишнината от рождението на големия мистификатор в литературата Ромен Гари с национална премиера на документалния филм „Книжарят” със специалното участие на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров, съсценаристи и сърежисьори на филма. Зрителите оцениха талантливите екранизации на съвременни литературни творби като „Американска идилия” по шедьовъра на Филип Рот „Американски пасторал”, „Аз и Камински” по едноименната сатира на култовия немски писател Даниел Келман и "ТЯ" по романа „Ох…” на Филип Джиан. Дългоочакваната екранизация на „Американски пасторал” е режисьорски дебют на кинозвездата Юън Макгрегър и вече събуди дискусии в световните киносреди. След като беше отличен на филмовия фестивал в Кан, сега „Тя” е избран като френско предложение за най-добър чуждоезичен филм на 89-ата церемония по връчване на наградите „Оскар”. Филмовата програма беше съпроводена с представяне на съответните литературни произведения, множество почерпки, инсталации и други специални изненади. В навечерието на фестивала бяха пуснати на литературния пазар над 10 нови заглавия, вдъхновили създаването на съответните филмови шедьоври. Читателите имаха възможност да си набавят на преференциална цена три забележителни книги, посветени на голямото киноизкуство – „Пътеводител за озадачените” на Вернер Херцог, „Капризни години” на Иржи Менцел и „Киносценарият” на Сид Фийлд. Две от заглавията са част от престижната поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”. За радост на ценителите премиерният филм „Геният”, голямото откритие на "CineLibri 2016", тръгва на разпространение във всички значими артсалони в столицата и страната. Екранизация по блестящата биографична творба на А. Скот Бърг, филмът пресъздава необикновената съдба на гениалния литературен редактор Максуел Пъркинс, открил за световната литература светила като Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей и Томас Улф.

Русия не трябва да замразява добива на петрол, смята съветник на Путин

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-ne-triabva-da-zamraziava-dobiva-na-petrol-smiata-syvetnik-na-putin-226555/

Трябва да бъде ограничен износът, за да може да се стимулира развитието на петролната индустрия, каза Сергей Глазьов

Юрий Асланов: Партиите целят да заемат по-добри позиции за бъдещите парламентарни избори

http://www.cross.bg/izbori-izborite-depytati-1523088.html

/КРОСС/ Водещият мотив в поведението на партиите, независимо за какви избори става дума, е да потвърдят тежестта си или да я увеличат, ако може, по повод на всеки избор, защото крайната им цел е по-добро представителство в реалната власт - парламента и правителството. Независимо, че става дума за президентски избори, целите, които си поставя всяка една от партиите на тези избори е свързана със следващия хоризонт - заемане на по-добри позиции за бъдещи парламентарни избори. Това каза пред Българското национално радио социологът Юрий Асланов. Според него говоренето за предсрочни избори е по-скоро опит за позициониране. Въпросът е в момента кой може да ги предизвика. Засега като че ли единственият, който би могъл да ги предизвика, е премиерът, ако той прецени, че има интерес от това. Трудно ми е да гадая какво би направил след доста интензивните приказки по този въпрос от негова страна. Очевидно е, че първо трябва да видим резултата от президентските избори и ако той в някаква степен не съответства на очакванията или не потвърди позициите на управляващото мнозинство в този си вид, тогава е логично да се търси някакъв ход за пренареждане. Но към този момент аз се затруднявам да дам каквато и да е прогноза за участието на хората в изборите на 6-ти ноември, тъй като днес парламентът отново отваря дебат по Изборния кодекс. Това, две седмици преди изборите, е безумие! - коментира Асланов

Община Гоце Делчев получи наградата "Община-Реформатор"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615507

Община Гоце Делчев бе удостоена с наградата „Община-Реформатор" за траен принос в развитието на местното самоуправление. Наградата е присъдена от Националното сдружение на общините в Република България и бе връчена по повод 20-та годишнина на сдружението, обединяващо 264 общини в страната. Почетната грамота и плакетът „Община-Реформатор", са поредната положителна оценка за община Гоце Делчев, която е още по-ценна, тъй като бе връчена в навечерието на празника на града. Днес град Гоце Делчев отбелязва своя празник - 104 години от освобождението ...

Предават на съд жена, налетяла на бой на учителка в Сандански

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615501

Районната прокуратура в Сандански предава на съд 35-годишната Ана Петрова, обвинена в саморазправа с преподавателка в училище. На 21 декември миналата година около 8 часа сутринта младата жена заедно с майка си отишла в IV Основно училище „Св. св. Козма и Дамян" в Сандански и поискала да влязат вътре. Те тръгнали с ясното намерение да направят скандал на учителката по английски език Г. Б. Поводът бил това, че педагожката тормозела нейната 12-годишна племенница. Оказало се обаче, че тинейджърката си го е измислила и това не е вярно. На входа на ...

Благотворителен концерт за лечението на 3- годишния Валентин от Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615504

Благотворителен концерт , средствата от който са за лечението на 3- годишния Валентин , ще се проведе в драматичен театър „Кюстендил" . Началото е в 19.00 часа на 20 октомври, входът- 4 лв. Концертът се организира със съдействието на община Кюстендил. „Хайде мили хора, хайде да се организираме и да помогнем на жената, която до днес раздаваше и даряваше за другите Светлана Зашева. Днес нейния голям син има нужда от помощ. Валентин е само на 3г, а вместо да играе с малкото си братче, трябва да се бори за живота си. Преди дни е поставена една от н...

Българите щурмуват Шампионска лига

https://www.actualno.com/bgfootball/bylgarite-shturmuvat-shampionska-liga-news_569482.html

Трима българи ще вземат участие в мачовете от Шампионска лига във вторник вечер. С особен интерес се очаква дебютът на Ивайло Петев начело на Динамо (Загреб) в най-силния турнир - бившият национален селекционер още не бе встъпил в длъжност в предишния двубой на хърватите, ко

Филип Попов: Управляващите взеха нищожно решение за нова ваканция

http://www.cross.bg/vakantziya-nova-predlozhenieto-1523087.html

/КРОСС/„Решението за нова ваканция на НС е нищожно решение. Така управляващите стартирахте с фалстарт това заседание". Това заяви в пленарна зала секретарят по законодателството на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов по повод на гласуваната от народните представители от управляващата коалиция нова ваканция без заседания в седмицата преди президентските избори. Той подчерта, че е гласувал против, защото така направеното предложението не отговаря на процедурите записани в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който има силата на закон. „Така направено предложението тук от трибуната без да е внесено към основния проект, който днес имаме като дневен ред, а самостоятелно - не почива на никаква правна логика и принципи", категоричен бе той. Попов каза още, че народните представители не са били запознати с предложението и няма практика такива предложения да се правят от трибуната. Той обясни, че за да има проект за решение то трябва да бъде внесено писмено по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, да бъде разгледано в комисия и след това да влезе в дневният ред на НС. „Нищо от тези изисквания не беше спазено. Парламентаризмът и законността отново бяха грубо погазени от Цветан Цветанов, от председателят на парламента и управляващите", заяви той. Народният представител от ПГ на левицата Георги Божинов заяви: „Решението което гласувахте е порочно

Проучване показа кои са 10-те най-търсени професии в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/10/18/2846232_prouchvane_pokaza_koi_sa_10-te_nai-turseni_profesii_v/?ref=rss


Квалифицираните работници вече са по-търсени в България дори от инженерите, лекарите и ИТ специалистите, сочат данните от Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България, обявено днес.

Квалифицираните работници тази година са на първо място в десетката най-търсени професии, следвани от инженерите, шофьорите и работещите в хотелиерството и ресторантьорството. За сравнение - през миналата година в топ 3 на търсените професии бяха инженерите, следвани от...

Подготвят Областна стратегия за личностно развитие на деца и ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615500

Работната група за разработване на Областната стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и ученици заседава днес. Това е първата среща на експертите, които трябва да разработят и реализират областната стратегия. Тя се подготвя в изпълнение на един от новите образователни стандарти- този за подкрепящото образование. Ще бъде изготвена на база анализи, предоставени от общините в област Хасково. Според измененията на Закона за предучилищното и училищно образова...

В Куклен запазват размера на данъците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615498

Община Куклен ще запази размера на местните данъци и такси и няма да прибегне до тяхното увеличаване. Причината е добрата събираемост, която към момента е над 60%. В момента се подготвя вкарването на новия данък за таксиметровите превози, който беше въведен с новия закон за местните данъци и такси и беше делегиран към общините да го събират. Наредбата е приета на заседание на Общинския съвет. „Парите никога не стигат за съжаление, но нашият стремеж по отношение на бюджета е да държим строга бюджетна дисциплина, така че да има баланс между разхо...

Волейболният "Левски" с мач в Русе, Владо Николов ще играе в демострационен мач с деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615499

Волейболен мач "Левски" София - "Черно море" ще се играе в зала Булстрад Арена на 13 ноември. Той ще бъде своеобразен тест за това дали залата е достойна в нея да се играят мачове от Световното първенство по волейбол през 2018 година, коментира главният секретар на Федерацията по волейбол Владимир Николов. Борислав Велков добави, че дългосрочната амбиция на екипа е волейболът на национално и международно ниво отново да се възвърне в Русе. На 13 ноември, час преди мача на Левски на терена ще излязат децата на Русе да играят мач срещу Владимир Н...

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека във Варна и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=333706

Шофьор блъсна вчера дете на пешеходна пътека във Варна и избяга от мястото на инцидента. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Момичето пресичало кръстовището на ул. "Д-р Пискюлиев" и "Дрин", около 19-25 часа, докато изневиделица било блъснато от автомобил.

Нов водач на футболна група "Осогово"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615502

Отборът на "Ботев"- Лозно излезе начело в Четвърта лига, областна футболна група "Осогово". Лозно победи досегашния водач Богослов с 3:1 и събра 22 точки, една повече от Богослов.ФК "Кюстендил" победи като гост Нов чифлик с 2:5 и излезе на трета позиция с 16 т. Следва тимът на Граница с 15 т., който победи с 2:0 Търновлак. Слокощица има 14 т., след като надигра с 4:0 "Елешница"- Ваксево. Шести са Ябълково с 13 т.Копиловци спечелиха първите си 3 точки в първенството, след успех като гости на Коняво с 0:1. Втора поредна победа за Горна Гращица,...

Ани Цолова показа сина си за първи път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5820185

Ани Цолова показа сина си за първи пътВодещата на „Здравей, България” Ани Цолова, която категорично отказваше да показва сина си пред медиите, направи изключение за списание LOVE style. Калоян е ученик в частно училище и е изключително будно дете. За отглеждането му помага жена. Сега е запален по сериала „Откраднат живот” и дори споделил на родителите си, че иска да стане хирург.

Британската полиция разследва информация за изнасилване в сградата на парламента

http://www.mediapool.bg/britanskata-politsiya-razsledva-informatsiya-za-iznasilvane-v-sgradata-na-parlamenta-news255346.html

Британската полиция разследва обвинение за изнасилване в сградата на парламента, подадено срещу сътрудник на депутат от Консервативната партия, предаде Франс прес. Лондонската полиция съобщи снощи, че разследва възможно изнасилване, извършено на 14 октомври в парламента. "Същия ден е арестуван е мъж на 23 години по подозрение в изнасилване", заяви говорител на полицията. Мъжът е пуснат временно на свобода, докато се чакат резултатите от следствието. Следователите не разкриха самоличността на заподозрения, нито на евентуалната жертва. Според медии заподозреният е сътрудник на депутата консерватор Крейг Макинли. Г-н Макинли бе информиран за твърдения срещу член на екипа му в петък сутринта, каза негов говорител. "След искане на полицията и на службите в парламента, той осигури на следователите пълен достъп до кабинета си в Уестминстър", добави говорителят. Консервативната партия заяви, че би било неуместно да коментира полицейско следствие, каза неин говорител. Парламентът също отказа коментар. "Парламентът сътрудничи тясно на полицията в следствието и не можем да правим повече коментари, докато то продължава", каза говорител на британския парламент.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване