Проф. Донка Байкова потвърди: Сьомгата е най-токсичната храна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5819386

Проф. Донка Байкова потвърди: Сьомгата е най-токсичната хранаСпоред френски журналисти, сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова в студиото на "Денят започва" по БНТ. По думите й, сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна храна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории,

Очаква ни сравнителна мека зима

http://www.cross.bg/meka-rachev-zima-1523046.html

/КРОСС/ Ще се радваме на циганско лято не веднъж, а два пъти. Освен това ни очаква и мека зима. Това прогнозира климатологът Георги Рачев в България сутрин. "Има вероятно циганското лято да започне още от другата седмица, а тази година може да се каже, че то ще бъде два пъти вместо веднъж. В средата на есента е нормално да имаме дни с малко по-студено или по-топло време. Вчера, днес и до известна степен утре, температурите ще бъдат малко по-ниски от нормалните за сезона", уточни той. През ноември, прогнозите са за липса на снеговалеж в пояса под 800 метра, тоест за равнинната част на страната. Климатологът прогнозира сравнителна мека зима. Това не означава, че ще има всичко - и дъжд, и сняг, каза той.  Между 20 и 25 януари 2016 г. температурите бяха под 10 градуса, а на 25 януари България осъмна със сутрешни температури от -15 до -24 градуса, въпреки че зимата беше топла", припомни още Рачев.  По повод закриването на метеорологичната станция на връх Мусала, Рачев коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че това прецедент и престъпление спрямо всички хора, "защото това е уникална станция за високата планина, за която ние няма откъде да вземем други данни". Той уточни, че информация от нея получава, както целият Балкански полуостров, така и целият свят.    

3 варненски блока без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=333679

Абонатите на три варненски блока ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. До 13 часа вода няма да има в блокове 1, 2, 3 и 36 на улица "Петър Райчев".

Очите заплашен да остане без ляв бъбрек

http://www.vesti.bg/bulgaria/ochite-zaplashen-da-ostane-bez-liav-bybrek-6060208

Предстои му нова операция в Истанбул, полицията пък издирва две оръжия от престрелката в Слънчев бряг, разследването удължено

Три горещи снимки, които развълнуваха интернет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615293

Три звездни красавици разгорещиха страстите, като публикуваха секси снимки в социалните мрежи. 1. Емили Ратайковски Моделът и актриса Емили Ратайковски никога не се е притеснявала да показва тялото си. Голи фотосесии на кон, голи селфита в подкрепа на Ким Кардашиян - Емили със сигурност няма проблем с голотата. Емили Ратайковски е гола върху бял кон за Harper's Bazaar (ВИДЕО) Този път красавицата демонстрира перфектно деколте в Instagram....

Вокал на Rainbow и Васко Кръпката на рок "Октомвриада" в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615346

Тридневна рок "Октомвриада" започва в Хасково от днес и ще продължи 3 дни. Всички концерти са безплатни, на сцената на площад "Свобода". От 18 часа днес първи там излизат децата от Музикалната школа към ОП "Младежки център". Те са нарекли представянето си "Като големите". Участват Николай Пехливанов, Станимир Юлианов, Божидар Александров, Тодор Стойнов и Иван Михайлов. Веднага след тях на сцената излизат Васко Кръпката и Hangar 42. На 19 октомври, отново на площад "Свобода", се представят Different ...

Заредиха мобилен телефон с лазерен лъч от 1,5 км (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819378

Уникален експеримент по зареждане на мобилен телефон с помощта на лазерен лъч осъществи руската ракетно-космическа корпорация „Енергия“. "Успяхме да заредим телефон от разстояние километър и половина за един час", посочва представител на корпорацията пред РИА Новости. Той не уточнява марката на телефона и състоянието на батерията.

Св. ап. и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска

http://www.cross.bg/lyka-sveti-apostol-1523045.html

/КРОСС/ След възнесението Господне свети Лука пребивавал известно време заедно с другите апостоли в Иерусалим, а после, според преданието, се завърнал в родината си Антиохия, където вече имало много християни. По пътя той проповядвал в Севастия, където се намирали нетленните мощи на свети Иоан предтеча. Когато си тръгвал оттам, свети Лука поискал да вземе със себе си мощите и да ги отнесе в родината си, но местните християни, които усърдно почитали Господния Кръстител, не му позволили да направи това. Тогава свети Лука взел дясната му ръка, под която някога преклонил глава Самият Христос, приемайки кръщение от Иоана.С това безценно съкровище той се завърнал в родината си, за голяма радост на антиохийските християни. Той напуснал родния си град чак тогава, когато станал спътник и съратник на свети апостол Павел, който, според преданието на някои древни писатели, дори му се падал роднина. Това, впрочем, станало вече по време на второто апостолско пътешествие на свети Павел (от 52 до 55 г. след Р.Хр., бел. ред.). Заедно с апостола свети Лука тръгнал да проповядва в Гърция и бил оставен от него да утвърди и устрои Църквата в македонския град Филипи, и в течение на няколко години се трудил за разпространяването на християнството в Македония (Деян. 20:6) (8). Когато апостол Павел, в края на своето трето апостолско пътешествие, отново посетил Филипи, по негово поръчение и по избора на всички вярващи Лука отишъл в Коринт, за да събере милостиня за бедните християни от Палестина (9)

Акценти в днешния печат

http://www.cross.bg/zaradi-zaglavie-borisov-1523044.html

/КРОСС/ МВР пак предаде тихомълком противници на Ердоган, пише вестник „Сега" и добавя, че седем души са върнати в Турция без съд, заради принадлежност към организацията на проповедника Фетулах Гюлен. Те са открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния. В друга статия изданието разкрива, че софиянци са получили по 6 сметки за парно за септември. "За септември получих 6 фактури накуп. Общата сума е около 70 лв., но е разбита на 6 сметки, без да се разбира колко и за какво плащам", разказва читател на вестник "Сега". "Продължава разпадът в управляващата коалиция", това е водещото заглавие на „Дума", с подзаглавие: „Бойко Борисов привика спешно партньорите си, за да бистрят Изборния кодекс". Още от страниците на „Дума - "Всички сметки на руския англоезичен телевизионен канал RT ("Русия днес") във Великобритания бяха блокирани". Това съобщи в туитър главният редактор на медията Маргарита Симонян. "Да живее свободата на словото", написа Симонян в социалната мрежа. „Борисов: Коалицията остава, квадратчето се брои само в мажоритарни избори", гласи челното заглавие на „24 часа"

Мигрантският натиск над България расте, още 734 мигранти влязоха за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819371

Мигрантският натиск над България расте, още 734 мигранти влязоха за седмицаВътрешното министерство отчита нарастващ мигрантски натиск над България през миналата седмица, когато в страната са установени нови 734 чужди граждани. Броят на установените лица е с близо 50% повече от предишните 3-4 седмици, когато службите засичаха по около 450-500 мигранти седмично, съобщава БГНЕС.

Прокурори защитиха Цацаров от Ченалова

http://offnews.bg/news/n_1/n_637998.html

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) отговори на твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова , която в събота отправи упреци към работата на държавното обвинение. В отворено писмо до Сотир Цацаров тя задава поредица от въпроси и обяснява, че "страх е сковал обикновените прокурори, медиите, обществото". От асоциацията заявяват категорично несъгласие с "поредните безпринципни и недостойни атаки към прокуратурата". В писмото на прокурорите се посочва, че твърденията, че прокурорите действат под команда, са внушения "манипулативни и популистки". "Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Изразяваме нашето категорично несъгласие срещу този манипулативен подход, избран от автора на откритото писмо. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона", се посочва в писмото. Пълен текст на писмото: По повод разпространените в медиите части от т.н. "открито писмо" на Румяна Ченалова, УС на АПБ изразява своето категорично несъгласие с поредните безпринципни и недостойни атаки към прокуратурата.  Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки. Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Изразяваме нашето категорично несъгласие срещу този манипулативен подход, избран от автора на откритото писмо. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона.  Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват. През 2015 г сме внесли в съда 33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда. Отправяме апел към медиите да дадат своята подкрепа на прокуратурата и съдебната система, защото само с укрепване на общественото доверие към институциите можем да постигнем успехи в борбата с престъпността – било тя битова, организирана или корупционна. Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват безскрупулно и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори!

Тежко остава състоянието на децата, ранени при жестоката катастрофа край Ребърково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615345

Състоянието на децата, които пострадаха вчера в катастрофа край Враца, остава тежко. Това съобщиха от "Пирогов", където те бяха докарани и приети за лечение. Мъж и дете починаха при тежка катастрофа между кола и ТИР Пострадалите деца са с тежки политравми. Те бяха оперирани снощи, а днес предстои да им бъдат направени допълнителни изследвания. Настанени са в детската реанимация на "Пирогов". Източник: БТА...

Търсят се съдебни заседатели от Община Невестино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615294

Община Невестино обяви процедура по набиране на съдебни заседатели, във връзка с писмо на Окръжен съд- Кюстендил, за откриване на процедура за определяне на съдебни заседатели за района на Кюстендилски районен съд. За община Невестино са определени три броя. Срокът за подаване на документи е 14- дневен. Кандидатите трябва да са от 21- 68 години, да имат настоящ адрес в общината, да имат най- малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление и не страдат от психическо заболяване.Кандидатите за съдебни заседатели подават в общи...

Времето на 18 октомври: Студено и облачно, но без валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615225

Над страната ще има и по-значителни, но временни разкъсвания и намаления на облачността. В следобедните часове облачността над цялата страна отново ще се увеличи, но ще остане без валежи. Вятърът ще е слаб, от изток и североизток, в Дунавската равнина и Източна България - временно умерен. Минималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса, по морския бряг - между 9 и 12, в София - около 5 градуса, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще останат без съществена промяна и максималните ще са между 10 и 15 градуса, в София - около 11. Над планин...

Остава сериозно състоянието на двете деца, пострадали в катастрофа край Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819360

Остава сериозно състоянието на двете деца, пострадали в катастрофа край ВрацаДвете малки деца, които пострадаха вчера при тежка катастрофа край Враца, остават за лечение в „УМБАЛСМ Пирогов”. Състоянието им е сериозно, съобщи БиТиВИ. При инцидента загинаха друго дете и възрастен мъж. В болницата е докарано момиче на седем години в безсъзнание и с множество травми – има фрактури на черепа,

Британската полиция разследва изнасилване в сградата на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819364

Британската полиция разследва изнасилване в сградата на парламентаБританската полиция разследва обвинение за изнасилване в сградата на парламента, подадено срещу сътрудник на депутат от Консервативната партия, съобщава bTV, позовавайки се на "Франс прес". Деянието е било извършено на 14 октомври. Същия ден е арестуван и 23-годишен мъж, заяви говорител на полицията.

“Триумф Такси“ вече във видеовръзка с клиентите

http://www.moreto.net/novini.php?n=333665

Най-голямата и бързоразвиваща се таксиметрова централа във Варна - „Триумф Такси“ вече приема и изпълнява поръчки във видеовръзка със своите клиенти. Повикването „лице в лице“ става безплатно през приложението Viber. Всеки желаещ да види кой приема поръчката и му изпраща такси, може да стори това с обаждане през Viber на 0882644644, след като включи видеокамерата си.

Стабилността на Борисов не допринася за стабилността на страната, смята Орешарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_637997.html

Стабилността на Борисов не допринася за развитието на България. Това заяви независимият кандидат за президент Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС. "Премиерът Бойко Борисов обяви, че с коалиционните партньори са намерили компромис по отношение на промените в Изборния кодекс, заради стабилността на правителството. Що за цел е стабилността, на което и да е правителство, ако това не допринася за развитието на държавата. А приносът на настоящото правителство към държавата е близък до нулево ниво", каза той. "Ако считате, че моето негативно мнение е пристрастно, опитайте се да посочите едно действие на правителството, което да е допринесло за напредъка на страната. В това число не отчитайте подобрените приходи в бюджета или оградата на югоизточната граница – тези ефекти са на кабинета Орешарски. Ефектите на кабинета Борисов-2 са обратни – провалени еврофондове и кандидатура на Кристалина Георгиева, като тази на Румяна Желева от кабинета на Борисов-1", изброява Орешарски. "Затруднявате се да посочите благоразумни действия или реформи...! Тогава компромисът, за който говори премиерът, е заради властта като самоцел, а не за да се реализират програми и да се развива страната ни", категоричен е той.

Българският умен часовник – полиглот

http://www.investor.bg/harduer/459/a/bylgarskiiat-umen-chasovnik--poliglot-226489/

Устройството вече поддържа 7 езика и има амбиции за разпространение в целия свят

Десислава Атанасова: ГЕРБ е звероукротител

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819358

Десислава Атанасова:
ГЕРБ е звероукротителГЕРБ действа като звероукротител, за да се движи държавата напред, обясни депутатката Десислава Атанасова по Нова тв. "На малки формации, на хора с раздвоена личност", заяви тя. "Ние помним кой е вносител на това предложение. Какви са били дебатите. И кой го е подкрепил", заяви тя по повод на квадратчето, че не се подкрепя никого.

Interrail и пътуването с влак в Eвропа: основни факти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615336

В бъдеще младите хора могат да получават безплатни карти за пътуване из Европа за 18-тия си рожден ден. Европейският парламент обсъди идеята в пленарен дебат на 4 октомври, като повечето изказали се изразиха ентусиазъм и приканиха Комисията да обмисли и предложи как това може да се реализира. Милиони млади европейци са пътували из Европа с картите Interrail през годините, но тяхната цена достига стотици евро. Идеята е всеки европеец, навършващ 18 години, да получи безплатна такава карта.

Очите виждат само това, което умът е готов да разбере

http://www.cross.bg/razbere-ymut-gotov-1523043.html

/КРОСС/ Анри Бергсон - френски мислител, една от най-изтъкнатите фигури в европейската философия, особено влиятелен през първата половина на 20 век, Нобелов лауреат за литература през 1927 година: „Очите виждат само това, което умът е готов да разбере."  

Сериозно увеличение на интернет измамниците се наблюдава в Китай

https://www.actualno.com/sciencelogy/seriozno-uvelichenie-na-internet-izmamnicite-se-nabludava-v-kitaj-news_569354.html

Повече от 43 000 души в Китай са привлечени под отговорност от властите в Китай от януари до септември тази година за измами в интернет. Това съобщи китайското министерство на обществената сигурност, предаде БГНЕС. Броят на привлечените под отговорност за интернет измами в К

Парламентът ще гледа промени в Изборния кодекс на извънредно заседание

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819325

Парламентът ще гледа промени в Изборния кодекс на извънредно заседаниеНа извънредно заседание парламентът ще разгледа промени в Изборния кодекс свързани с разкриването на секции в чужбина. Това предвижда дневния ред на извънредното заседание на Народното събрание, което ще започне в 12.00 часа, съобщи Фокус. В зала ще бъдат разгледани 3 предложения. Първото е внесено от народни представители от Реформаторския блок

Македонският парламент се разпусна за предсрочни избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=333673

Парламентът на Македония се разпусна в понеделник с цел да се вмести в легалния краен срок преди провеждането на предсрочните избори на 11 декември, които бяха договорени това лято по време на инциирани от Европейския съюз преговори, съобщава Balkan Insight.

Ирина Бокова заплашена с убийство заради подкрепа за Израел

http://offnews.bg/news/n_1/n_637995.html

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е била заплашена с убийство, след като е изразила резервите си към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим, Израел. Това заяви посланикът на Израел в ЮНЕСКО Кармел Шама-Коен, цитиран от AFP. Тя е била внесена от 7 арабски страни и беше приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО. Израел веднага излезе с остра реакция срещу нея. Спорният текст отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" . В деня на гласуването Ирина Бокова се дистанцира от текста и заяви, че "наследството на Ерусалим е неделимо". Кармел Шама-Коен "Арабските страни се държат като хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена", каза израелският представител Кармел Шама-Коен.

Ирина Бокова получла заплахи за живота си

http://www.cross.bg/irina-bokova-yunesko-1523042.html

/КРОСС/Генералният директор на  ЮНЕСКО Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим. Това съобщи посланикът на Израел в световната организация, предаде Франс прес. Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе заклеймен от Израел. Спорният текст отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила". В деня на гласуването Ирина Бокова се дистанцира от текста и заяви, че "наследството на Ерусалим е неделимо", добавя АФП. Арабските страни се държат като хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена, каза израелският представител Кармел Шама-Коен.  

300 пъти играят “Фенове” на Елин Рахнев за 13 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5818442

300 пъти играят “Фенове” на Елин Рахнев за 13 г.Истински театрален рекорд направи пиесата на Елин Рахнев “Фенове”, която тази вечер ще се играе за 300-ати път на сцената на “Сълза и смях” (от 2003 г.) Историята за футболните страсти, режисирана от Иглика Трифонова, с участието на Христо Гърбов и Валентин Танев, се превърна не само в любима на зрителите,

ООН обяви 72-часово спиране на огъня в Йемен

http://www.cross.bg/iiemen-ogunya-posrednikut-1523041.html

/КРОСС/ Организацията на обединените нации обяви 72-часово прекратяване на огъня на цялата територия на Йемен, което ще влезе в сила в четвъртък и може да бъде подновявано, предаде Франс прес. Посредникът на ООН за Йемен Исмаил Улд Шейх Ахмед е получил уверения от всички страни в йеменския конфликт, че ще спазват прекратяването на огъня. Посредникът посочва, че спирането на огъня ще спести на жителите на Йемен нови кръвопролития и ще позволи да бъде доставена хуманитарна помощ. В конфликта в Йемен загинаха около 7000 души, напомня АФП.  

Фен се оплака от полицейско насилие след мача „Левски” - ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_637994.html

Млад мъж твърди, че е станал жертва на насилие от полицаи след мача „Левски” - ЦСКА , който се проведе в събота. Пред Нова тв  Симеон Йорданов  разказа, че всичко започнало, след като униформените не позволили на група хора да напуснат Националния стадион „Васил Левски” през изхода откъм сектор В. „Аз бързах, защото имах важен ангажимент, а полицаите дори не ни дадоха обяснение защо не ни пускат”, разказва Йорданов. Последвали обиди от страна на служителите на МВР. Един от тях нарекъл мъжа „наркоман” и „боклук”. Минути по-късно младият мъж бил отведен в помещението за задържане под сектора, където бил ритан, удрян, заплашван и обиждан. Той прекарал 24 часа в районното, където се сдобил с обвинение за хулиганство . Йорданов твърди, че един полицай го снимал с телефона си. След като го попитал защо го прави, униформеният му обяснил, че това е, за да го намери дни по-късно. Тогава щял да разбере. Пострадалият твърди, че полицаите се настървили срещу него, след като той им обяснил, че си познава правата.  

Съдът гледа изборите в Тракиец днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615295

Състав на Административен съд Хасково днес започва да разглежда казуса около частичните местни избори в село Тракиец, които се проведоха на 2 октомври. Жалба , с която се иска касирена на изборния резултат е подала загубилата частичния вот Жечка Колева. В жалбата се твърди, че в изборите са участвали гласоподаватели, които са неправомерно регистрирани – имало хора дори от други области на страната.   След изборите на 2 октомври Общинската избирателна комисия обяви, че победител е Красимир Бойчев, който бе отстранен преди това заради нарушения...

Национал пред мач №30 в Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/5818920

Национал пред мач №30 в Шампионската лигаНационалът Георги Миланов ще запише мач номер 30 в квалификациите и същинската фаза на Шампионската лига, ако се появи в състава на ЦСКА (Москва) в домакинския двубой с “Монако”. В последната среща от руското първенство българският офанзивен футболист се появи на терена в 79-ата мин при победата с 1:0 над “Уфа”.

Арест за убито коте, а за убит човек - условни присъди

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5818947

Арест за убито коте, а за убит човек - условни присъдиГрозно и укоримо е бруталното и жестоко убийство на улична котка, което потресе хората в бургаския комплекс “Лазур”. Извършителят Живко Стоянов е в ареста за 72 часа. Заради проявената особена жестокост към гръбначно животно, ако Стоянов бъде признат за виновен, може да бъде осъден от 1 до 3 години затвор. (Виж 7-а стр.

Първите деца мигранти от лагера в Кале пристигнаха във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/18/2845950_purvite_deca_migranti_ot_lagera_v_kale_pristignaha_vuv/?ref=rss


Първа група от 14 деца пристигна във Великобритания вчера от затворения бежански лагер край френския град Кале, станал пословичен с мизерията и ужасяващите условия на живот и който предстои да бъде закрит, предаде БТА. Прехвърлянето на децата е в изпълнение на постигнатото на 10 октомври споразумение между Париж и Лондон,според което Великобритания ще приеме останали без придружител деца от лагера.

Автобусът с децата на възраст между 14 и 17 години, придружени от британски...

Израел твърди, че Бокова е получила смъртни заплахи заради Храмовия хълм в Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/izrael-tvyrdi-che-bokova-e-poluchila-smyrtni-zaplahi-zaradi-hramovija-hylm-v-jerusalim-news_569355.html

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртни заплахи, след като е изказала резерви относно проект за резолюция за светите места в Йерусалим. Това твърди представителят на Израел в ЮНЕСКО. Текстът, внесен от седем арабски държави, беше приет в четвъртък (13

Разследват изнасилване в сградата на британския парламент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615344

Британската полиция разследва обвинение за изнасилване в сградата на парламента. Сигналът е подаден срещу сътрудник на депутат от Консервативната партия, предаде Франс прес. Лондонската полиция съобщи снощи, че разследва възможно изнасилване, извършено на 14 октомври в парламента. Обявиха кога ще задействат процедурата за излизане на Великобритания от ЕС "Същия ден е бил арестуван мъж на 23 години по подозрение в изнасилване", заяви говорител на полицията. Мъжът е пу...

Радарите за превишена скорост днес - 18 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=333611

Служители на КАТ ще следят днес - 18 октомври за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07 19:50ч.-21:20ч. бул. "В.Левски" - ПВ с ул. "Царевец" 21:40ч.-23:10ч.

Очаква се правителствата на ЕС да одобрят подписването на търговското споразумение с Канада

http://www.cross.bg/kanada-seta-nyama-1523040.html

/КРОСС/ Правителствата на ЕС трябва да дадат финално одобрение днес за подписването на търговското споразумение с Канада - СЕТА. Преди министерската среща в Люксембург, все още няма сигурност, че всички 28 страни-членки ще гласуват в подкрепа на договора. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99 % от вносните мита от двете страни на океана. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други. Взаимното отваряне на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно, твърди ЕК, която години наред преговоря по текста, преди днес той да бъде предложен за гласуване. СЕТА обаче среща отпор сред общественото мнение в някои държави в Европа. Опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандарти, качеството на храните, екологията, социалните трудови права и юрисдикцията на европейските съдилища при търговски спорове - критики, които Брюксел категорично отхвърля като неоснователни. Белгия вероятно няма да подкрепи СЕТА на срещата на министрите в Люксембург, защото франкофонският регион Валония засега отказа да даде мандат на правителството. България и Румъния също изразиха резерви заради канадските визи за техни граждани. Наскоро обаче премиерът Бойко Борисов получи уверения от Канада за безвизово пътуване от 2017 година. Нито една държава няма право на вето по текста

207-метров круизен лайнер пуска котва във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615273

Варненското пристанище ще посрещне най-големият за тази година пасажерски кораб. На Морска гара в 11,00 часа се очаква да акостира 207-метровият „Boudicca". Корабът е построен през 1973 година, а с него у нас ще пристигнат около 800 пасажери, съобщи за Дарик началникът на Морска гара - Варна Александър Аврамов. Огромният лайнер ще остане във Варна за около 12 часа и ще отплава в 23,00 часа. „Boudicca" е сред флагманите на круизната компания „Фред Олсен", а с...

18 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-venera-nezavisimost-1523039.html

/КРОСС/ 31 г. - В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян.1748 г. - Приключва Войната за австрийското наследство.1795 г. - Обесена е Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски от османците, заради отказа ѝ да приеме мохамеданството; канонизирана е за светица.1867 г. - САЩ влиза във владение на Аляска, след като я купува от Русия за $7,2 милиона.1890 г. - Основан е град Виндхук, Намибия.1892 г. - Открива се първата платена далекосъобщителна телефонна линия Чикаго - Ню Йорк.1906 г. - В Русия е обявено равноправие между съсловията в обществото.1912 г. - Балканска война: Сръбският крал Петър I Караджорджевич издава обявление "Към сръбския народ" като страната му се присъединява към войната.1918 г. - В Париж е обявена декларация на президента на САЩ за даване на независимост на Чехословакия от Австро-Унгария.1922 г. - Създадена е британската радиостанция Би Би Си (BBC).1941 г. - Втората световна война: В Токио е арестуван съветският разузнавач Рихард Зорге.1944 г. - Втората световна война: Червената армия нахлува в Чехословакия.1945 г. - СССР получава планове на американската атомна бомба от Клаус Фукс.1967 г. - Съветският космически апарат Венера 4 каца на Венера и става първият апарат, който измерва атмосферата на друга планета.1981 г. - Открит е Античният театър в Пловдив1989 г. - Ерих Хонекер, лидера на ГДР, подава оставка.1991 г. - Азербайджан обявява независимост от СССР.1993 г. - В Латвия е възстановена националната валута лат.

Патрулка катастрофира в Шумен, удари се в стълб и отнесе пътен знак (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819311

Патрулка катастрофира в Шумен, удари се в стълб и отнесе пътен знак (Снимки) Опелът пътувал по сигнал към парк „Студентски”, когато такси му препречило пътя, поне 50-60 метра полицейската кола се е движила неуправляема, преди да спре на метър след „зебрата” Полицейска патрулка в понеделник малко след 20 часа катастрофира. Удари се в стълб, отнесе пътен знак и спря на метър зад зебрата на най-натоварения шуменски булевард

Депутатите обсъждат ИК в предизборната кампания

http://www.cross.bg/otpadne-gerb-sektzii-1523038.html

/КРОСС/ Народното събрание ще заседава извънредно от 12:00 часа до 17:00 часа днес. Дневният ред, предложен от ГЕРБ, включва отмяна на парламентарната ваканция от 12-и октомври до 9-и ноември. В дневния ред на депутатите е включено още проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта АЕЦ "Белене" от 2006 година до края на септември 2016 година, довели до огромни задължения за българската страна. В програмата на заседанието е второ четене на промени в Закона за военната полиция, първо гласуване на промени в Закона за акцизите и данъчните складове в Закон за задълженията и договорите. Депутатите трябва да обсъдят и изменения в Изборния кодекс, по които има внесени няколко законопроекта. От ГЕРБ предлагат да отпадне ограничението за разкриване на до 35 изборни секции за държавите - членки на ЕС. ДСБ искат изобщо да отпадне това ограничение. Партия АБВ ще настоява или разрешеният брой секции в чужбина да стане 55, или ограничението да отпадне. От Патриотичния фронт заявиха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция. БСП предлага да отпадне квадратчето „не подкрепям никого", а от АБВ смятат, че то или трябва да отпадне, или да се запише, че ще се брои за действителен глас само за президентските избори. Реформаторите искат този вот да се брои за действителен глас

Съдът в Пловдив заседава повторно по делото срещу Ахмед Муса Ахмед

http://www.cross.bg/ahmed-mysa-apelativen-1523037.html

/КРОСС/ Пловдивският апелативен съд ще заседава повторно по делото срещу Ахмед Муса Ахмед, обвинен в проповядването на антидемократична идеология. Въз основа на присъдата на Пазарджишкия окръжен съд , апелативните магистрати увеличиха наказанието му от една на две години лишаване от свобода, а на съучастниците му бяха наложени административни наказания. Върховният касационен съд обаче прие, че жалбата на Ахмед Муса Ахмед срещу присъдата е основателна и определи процесът да бъде насрочен пред друг съдебен състав на Пловдивския апелативен съд.  

Ахмед Муса отново се изправя пред съда, след като делото му беше върнато

http://offnews.bg/news/n_1/n_637992.html

Ахмед Муса Ахмед ще се изправи отново пред съда днес по обвинения за разпространение на радикален ислям и верска омраза. Делото ще бъде гледано в Апелативния съд в Пловдив, след като Върховният касационен съд (ВКС) върна с мотивите, че прокуратурата не е доказала имамът да е проповядвал антидемократична идеология. През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „Ал Уакф ал Ислями” и за призиви към верска омраза. Наложената присъда беше 2 години затвор. Неговите 12 сподвижници бяха освободени от наказателна отговорност.  Ахмед Муса обаче обжалва решението пред ВКС, като в жалбата му е посочено, че обвинението не доказва по безспорен начин проповядвал ли е салафизъм . А така е осъден за религиозните си убеждения, не за разпространение на антидемократична идеология. ВКС прецени, че в присъдите са допуснати съществени нарушения на правата му и че липсват мотиви по съществени за казуса въпроси. Предстои делото да бъде разгледано отново в тази част.

2,6 млн. лева ще отидат за махане на незаконни сгради, кабели и реклами в София

https://www.actualno.com/sofia/26-mln-leva-shte-otidat-za-mahane-na-nezakonni-sgradi-kabeli-i-reklami-v-sofija-news_569353.html

Под давлението на главния архитект на София Здравко Здравков вече е пусната обществена поръчка за принудително премахване на незаконни сгради и реклами върху различни обекти, разположени на територията на Столична община. Поръчката е на стойност 2 640 000 лева, а срокът за из

"Лицето" на ВСС Димитър Узунов: Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5818983

"Лицето" на ВСС Димитър Узунов: Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на законаНяма да подам оставка и да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на доц. Таков и Христо Иванов - Г-н Узунов, какво би ви накарало да подадете оставка като представляващ ВСС? - Две са нещата, които биха ме накарали да подам оставка като представляващ - ако се ползвам с недоверието на колегите си и ако

1,3% разлика в полза на Цачева за балотажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819312

1,3% разлика в полза
на Цачева за балотажа1,3% е разликата между Цецка Цачева и Румен Радев при балотаж на президентските избори, обяви шефката на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова по Нова тв. То било финансирано от самата агенция. На първи тур кандидатката на ГЕРБ взема 29,3%, докато този на БСП - 21,4%. Трети е Красимир Каракачанов с 8,7, следван от Ивайло Калфин с 6,8 и Трайчо Трайков с 5.

Предначертан успех за уникалния кино-литературен фестивал CineLibri

http://www.cross.bg/cinelibri-beshe-filma-1523036.html

/КРОСС/ Над 100 прожекции, 19 филма, 10 национални премиери и много специални събития срещнаха по неповторим начин киното и книгите на второто издание на CineLibri. Уникалният по рода си кино-литературен форум се проведе за втори път и показа отлични примери за симбиоза между две от най-обичаните изкуства в седем български града - София, Пловдив, Варна, Ловеч, Търговище, Видин и Враца. Eуфорията, предизвикана от основната и съпътстващата програма на фестивала, е доказателство, че от взаимодействието нa сполучливо адаптирания сценарий и естетиката на визуалното се раждат големите кинематографични чудеса. Зрители и читатели имаха изключителната възможност да се срещнат и разговарят с четирима специални гости - артисти от световна величина, дръзки експериментатори и откриватели на нови художествени форми. С нескрито вълнение Жаклин Вагенщайн, директор и селекционер на фестивала, откри събитието на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата, в компанията на френския писател, режисьор и продуцент Фредерик Бегбеде, който представи най-новия си проект - „Идеалът", екранизация на издадения у нас роман „Помощ, простете". Ненадминатият провокатор на френския артистичен свят беше удостоен с първата почетна статуетка CineLibri за умението да превежда собствения си неподражаем литературен език на езика на киното. Церемонията по откриването беше увенчана с новаторски мултимедиен пърформанс

Откриха шестима мъже с отрязани ръце в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819306

Откриха шестима мъже с отрязани ръце в МексикоШест мъже са открити живи, но с отрязани ръце в покрайнините на град Гуадалахара – вторият по големина град в Мексико, съобщи Ройтерс, цитиран от Фокус. На мястото е имало и седми мъж, но той е бил мъртъв, когато е открит. Районът, в който са открити осакатените мъже, е един от най-оспорваните между мексиканските наркобанди.

Софиянци получиха по 6 сметки за парно за септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615342

Шест сметки за парно за септември получиха част от абонатите на столичната "Топлофикация". "За септември получих 6 фактури накуп. Общата сума е около 70 лв., но е разбита на 6 сметки, без да се разбира за какво плащам", разказа потребител пред "Сега". За подобни сметки за септември алармираха и други абонати на дружеството. Те са си платили навреме изравнителните сметки, не са правили възражения и недоумяват защо са наказани с допълнителни плащания. ...

Честит празник на...

http://www.cross.bg/chestit-praznik-na-1523035.html

/КРОСС/ Слави Трифонов, продуцент и тв водещАнани Явашев, актьор Копринка Червенкова, главен редактор на в. "Култура" Кънчо Атанасов, писател Акад. Людмил Стайков, драматург и кинорежисьор Никола Динев, световен и европейски шампион по класическа борба Николай Николаев (Бате Николай), актьор      

Чувството за хумор спасява живота на жените

https://www.actualno.com/interest/chuvstvoto-za-humor-spasjava-jivota-na-jenite-news_569348.html

Учени от Норвегия анализирали данните на 53556 доброволци, за да изяснят как чувството за хумор влияе върху вероятността от смърт вследствие на рак, хронична обструктивна болест на белите дробове, сърдечно-съдовите и инфекциозни заболявания. Специалистите установили, че пр

Преглед на печата - 18 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333667

Предсрочен вот. "24 Часа": Георги Първанов в Пазарджик: Предсрочни парламентарни избори през пролетта Най-разумно е да има предсрочни парламентарни избори през пролетта. Само нови избори могат да дадат шанс за дълбока промяна в страната, заяви в Пазарджик лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов.

До 15 градуса днес, на места ще е слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5819299

До 15 градуса днес, на места ще е слънчевоАтмосферното налягане е по-високото от средното за октомври - ще започне да се понижава. Днес над страната ще има по-значителни, но временни разкъсвания и намаления на облачността, на места в Централна България и до слънчево време. След обяд облачността отново ще се увеличи, но ще остане без валежи.

2 години може да се стои на свобода с диагноза

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819300

2 години може да се стои
на свобода с диагнозаДо 2 години може да продължи мотаенето на пациент, който трябва да бъде настанен за лечение в психиатрична клиника, каза д-р Цветеслава Гълъбова по Нова тв. Тя коментира случая с бившата "Мис България" Елена Ангелова, която била терориризирана от бившия земеделски чиновник Александър Атанасов, който е с шизофрения.

Омбудсманът Мая Манолова открива дългоочаквания светофар в Марково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615343

Омбудсманът Мая Манолова и кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов ще открият в 12.30 часа дългоочаквания светофар на разклона за село Марково, област Пловдив. Припомняме, че на 2 септември т.г., след жалба на повече от 1000 души, живеещи в селото, омбудсманът беше на място на опасното кръстовище на Околовръстен път и продължението на улица „Димитър Талев“, за са се информира за ситуацията. Тогава кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов и фирмата изпълнител на проекта обещаха публично, че до 30 септември светофарното съоръжение ще бъде факт. Сл...

Проф. Константинов: "Не подкрепям никого" ще повлияе на парламентарните избори

http://bulgarski.pogled.info/news/78284/prof-konstantinov-ne-podkrepyam-nikogo-shte-povliyae-na-parlamentarnite-izbori

/Поглед.инфо/ Опцията в бюлетината за президентските избори „Не подкрепям никого" няма да има влияние на президентските избори, но ще има такова на парламентарните, на местните и на изборите за Европарламент.

Училище за пораснали волейболни фенове

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/18/2844638_uchilishte_za_porasnali_voleibolni_fenove/?ref=rss


Ако беше първо изречение на реклама, щеше да изглежда нещо като: "Искате да играете волейбол, но не знаете как?" А отделно не знаете и къде.

Нещо подобно вероятно се е въртяло в главата на бившия капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов и на спортния журналист Стефан Чолаков, когато през миналата година създадоха волейболна школа за непрофесионалисти.

Още със създаването си имаше потенциала да е най-известната, а година по-късно 99% е сигурно е...

Времето ще се затопли в края на седмицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_637991.html

Повишаване на температурите се очаква в края на седмицата. От четвъртък заради южен вятър температурите ще започнат плавно да се покачват, като в събота ще е най-топлият ден с максимални температури от над 20° градуса. Тогава обаче се очакват и валежи.   Дотогава времето ще остане студено. Температурите тази сутрин са по-ниски в сравнение с вчера - от 7° до 12° градуса. През деня се очаква те да достигнат 10°-17° градуса. Днес валежи не се очакват, като дори на места, предимно в Централна България, ще бъде слънчево. Следобед се очаква увеличение на облачността. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен, от изток и североизток.  Над Черноморието облачността днес ще е разкъсана. Ще духа умерен североизточен вятър, а максималните температури ще достигнат 13°-15°. Температурата на морската вода е 18°, а вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините облачността ще е предимно значителна, но ще е почти без валежи. Ще духа до умерен вятър от югоизток, а по най-високите върхове на Рила и Пирин от север. Максималната температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра – около 3°. През следващите дни ще има слаби превалявания, най-вече в Западна България. 

Ди Каприо призова света да се бори по-смело с климатичните промени

https://www.actualno.com/curious/di-kaprio-prizova-sveta-da-se-bori-po-smelo-s-klimatichnite-promeni-news_569352.html

Американската кинозвезда Леонардо Ди Каприо отправи призив в Париж за действие срещу глобалното затопляне заедно с френския министър на околната среда Сеголен Роял и кмета на френската столица Ан Идалго. „Времето на притиска и Земята отчаяно се нуждае от нашата помощ&l

Черна котка на дербито в Англия

https://www.24chasa.bg/sport/article/5819297

Черна котка бе пусната на дербито в Англия. "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" завършиха 0:0 в най-интересния мач от кръга.  Давид де Хеа спаси гостите от загуба, като спаси няколко опасни положения пред вратата

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/prof-zhivo-tema-1523033.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: На прицел - червената риба. Възможно ли е сьомгата да се превърне от риба с доказани качества при лечение на редица заболявания в източник на токсини - проф. Донка Байкова и още: за контрола на храните, които се предлагат в училищатаТема: Обвинения, проверки и смяна на управления - ще излезе ли истината за рокадите в Медицинския университет - позицията на проф. Генчо Начев като председател на Общото събрание на Медицинския университет - СофияТема: Война без граници - за ситуацията в Мосул и Алепо - коментар на проф. Владимир ЧуковТема: Промени в изборните правила по време на състезанието - за квадрачето „не подкрепям никого" и гласуването в чужбина - спор между депутати от парламентарно представени партии БТВ, "Тази сутрин" Тема: Отвлеченото от баща си дете се завърна от Унгария! На живо: среща на майка и дъщеря след дългата раздялаТема: На живо от гимназията в Брезово: Как десетокласници спасиха живота на свой съученик в час?Тема: Денят Х - ще се разпадне ли коалицията? Тръгват ли си реформаторите от властта? Дискусия в студиотоТема: Разяснителна кампания или бизнес - какво ще правят инициативните комитети за референдума?Тема: Вериги за бързо хранене в учебниците - кой одобрява скандалните текстове? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Клати ли се управлението след ултиматума на премиера

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-turnovo-1523034.html

/КРОСС/ *** София. От 10.00 часа в сградата на Министерство на отбраната на бул. „Тотлебен" № 34, министър Николай Ненчев ще открие обновения център за наблюдение и управление на система „Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти по стандарт TETRA". В церемонията ще участват още началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев. ***София. Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участват в отбелязването на празника на военния парашутист. Те ще присъстват на церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание" в София ще започне в 11.30 часа.По-рано ще се състои ритуал в памет на героите - парашутисти пред „Алеята на парашутиста" в Централните софийски гробища ще започне в 10.00 часа. ***София. От 12.00 часа ще се извънредно заседание на Народното събрание. ***София. От 09.00 часа в хотел „България" ще се състои семинар на тема „Заедно срещу трафика на хора". ***София. От 09.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Стефан Бонев, Христо Ангелов, Владислав Георгиев и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.30 часа в заседателна зала на ВСС ще се проведе заседание на Съдийската колегия. ***София. От 10

Заплашили Бокова със смърт, защото имала резерви към проекта за Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819294

Заплашили Бокова със смърт, защото имала резерви към проекта за ЙерусалимГенералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Йерусалим, съобщи посланикът на Израел в организацията Кармел Шама-Коен, цитиран от АФП и БиТиВи. Текстът, внесен от седем арабски страни, критикува еврейската държава за това,

„Алфа Рисърч”: Ще има оспорван балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев

http://bulgarski.pogled.info/news/78283/alfa-risarch-shte-ima-osporvan-balotazh-mezhdu-tsetska-tsacheva-i-rumen-radev

/Поглед.инфо/ Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на оспорван балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП ген. Румен Радев, сочи последното изследване на „Алфа рисърч" за основните тенденции в обществените нагласи.

Най-важното от Варна във вчерашния 17 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333616

Благотворителният базар за лечението на Емо и Алекс от Варна събра над 3500 лева Сумата от 3510.31 лева е събрана за лечението на Емо и Алекс от Варна чрез благотворителния базар, който се проведе в неделя във „Владиславово“, похвалиха се организаторите на инициативата.

101 алпийски батальон празнува

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615340

Редица мероприятия са предвидени по повод празника на 101 алпийски батальон в Смолян. Празничната програма стартира днес с ден на отворените врати във военно формирование 28330. Утре пък ще се проведе турнир по стрелба с пистолет "Макаров", за цивилни лица от ведомствата в родопския град. В четвъртък ще се открие учебен център "Каптажа". Мероприятията ще приключат с тържествено събрание-концерт в Гарнизонен военен клуб-Смолян, който ще се проведе в петък....

Странната подкрепа на Джордж Сорос за Кристалина Георгиева за ООН

http://svetoven.pogled.info/news/78282/strannata-podkrepa-na-dzhordzh-soros-za-kristalina-georgieva-za-oon

/Поглед.инфо/ Европейската комисия да представи списък на европейските субсидии, които фондация "Отворено общество" е получила от началото на мандата на Кристалина Георгиева, т.е. от ноември 2014 г., иска френският евродепутат Луи Алио. В публикация в официалния си сайт (louisaliot.eu) той пише, че милиардерът Джордж Сорос не е чужд на внезапното издигане на Кристалина Георгива за лидерския пост в ООН от българското правителство.

Пипа Мидълтън избра дата за сватбата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5819286

Пипа Мидълтън избра дата за сватбата сиСестрата на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън - Пипа е определила дата за сватбата с годеника си Джеймс Матюс, съобщи британското издание „Дейли мейл". Събитието ще се състои следващата година, но точната дата все още се пази в тайна. Бъдещото семейство обаче вече е подготвило луксозни покани за гостите на тържеството и ще им ги изпрати

Депутатите се събират за извънредно заседание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615339

На извънредно заседание на парламента депутатите ще решат дали да прекъснат едномесечната си ваканция преди президентските избори. Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща? Освен това народните представители ще обсъдят дали да създадат временна комисия, която да разследва всички обстоятелства около проекта АЕЦ "Белене". В дневния ред на парламента влиза и второ четене на Закона за военната полиция.  ...

Парламентът се събира извънредно заради промените в Изборния кодекс

http://offnews.bg/news/n_1/n_637990.html

Народното събрание ще има извънредно заседание днес заради внесените в понеделник от депутати от ГЕРБ промени в Изборния кодекс .  Промените бяха провокирани, след като текстове от Изборния кодекс възбудиха дебати. Основно това са текстовете за броя на секциите в чужбина и опцията "Не гласувам никого" в бюлетината за предстоящия вот.  Предложението за секциите в чужбина гласи, че отпада изискването в чужда държава да не може да се образуват повече от 35 секции. Новите текстове не въвеждат никакви ограничения за броя на секциите извън страната в държави членки на ЕС. Относно отчитането на отрицателния вот се предлага да се потвърдят досегашните правила във всички видове избори да се отчита този вот за действителен. Включително, резултатът от този вот да участва при определянето на всички изборни резултати. Промените в ИК са последна точка в дневния ред на депутатите. В началото на заседанието те ще гласуват прекратяване на предизборната ваканция. В дневният ред е и създаването на анкетна комисия за проверка по проекта АЕЦ „Белене" за периода от 2006 г. до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна.

„Ню Йорк Таймс“: Кампанията на Кристалина Георгиева за ООН обрече Ирина Бокова

http://svetoven.pogled.info/news/78281/nyu-iork-taims-kampaniyata-na-kristalina-georgieva-za-oon-obreche-irina-bokova

/Поглед.инфо/ Една от топ кандидатите жени за поста ръководител на Организацията на обединените нации бе считана за твърде близка до САЩ. Другата се разглеждаше като твърде близка до Русия. Дори онези 56 страни, които се бяха събрали заедно, за да прокарат идеята за първия генерален секретар жена в 70-годишната история на Обединените нации, не можаха да се консолидират за прокарването на общ избор. Накрая се оказа, че техните национални интереси имат много по-голямо значение.

Мел Гибсън представи с приятелката си, от която чака 9-о дете, новия си филм в Сидни (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5819282

Холивудският актьор Мел Гибсън присъства в Сидни на премиерата на най-новия си проект Hacksaw Ridge, придружен от актуалната си приятелка Розалинд Рос. Рос е бременна от 60-годишния Гибсън, който вече има шестима синове и дъщеря от първата си съпруга Робин Мур и дъщеря от рускинята Оксана Григориева.

Борят се за живота на децата, ранени до Ребърково

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/boriat-se-za-zhivota-na-decata-raneni-do-rebyrkovo-6060207

При тежката катастрофа вчера загинаха дете и възрастен, а братчето му и сестричето му са в кома

Борят се за живота на на децата, ранени до Ребърково

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/boriat-se-za-zhivota-na-na-decata-raneni-do-rebyrkovo-6060207

При тежката катастрофа вчера загинаха дете и възрастен, а братчето му и сестричето му са в кома

Екоминистерството: Общините могат да ограничат трафика заради мръсния въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/10/18/2845583_ekoministerstvoto_obshtinite_mogat_da_ogranichat/?ref=rss


Екоминистерството на екологията напомни, че общините има пълните правомощия да ограничат трафика в градовете, за да се справят със замърсяването на въздуха. Това става ясно в отговора на МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда и водите на запитването на "Дневник" какви мерки ще предприемат отговорните институции след официалните измервания, доказващи, че запрашването на въздуха е почти три пъти по-малко, в ден, в който е ограничено движението на автомобилите в центъра на София.
...

Екоминистерството напомни, че общините имат "изрични правомощия" да ограничат трафика заради мръсния въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/10/18/2845583_ekoministerstvoto_napomni_che_obshtinite_imat_izrichni/?ref=rss


Министерството на екологията напомни, че общините има пълните правомощия да ограничат трафика в градовете, за да се справят със замърсяването на въздуха. Това става ясно в отговора на МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда и водите на запитването на "Дневник" какви мерки ще предприемат отговорните институции след официалните измервания, доказващи, че запрашването на въздуха е почти три пъти по-малко, в ден, в който е ограничено движението на автомобилите в центъра на София.
...

"Дойче веле": И отново Гърция е на кръстопът

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819275

"Дойче веле": И отново Гърция е на кръстопътЗапочва втората ревизия на гръцката програма за реформи. Премиерът Ципрас обещава бързо изпълнение на набелязаните мерки и настоява за нови дългови облекчения. Я. Пападимитриу провери на място в Атина изгледите за успех. След преговорите е преди следващите преговори: едва е приключила първата ревизия на гръцката програма за реформи и ревизорите

Путин обеща допълнителни 3,5 млрд. рубли за учените през 2017 г.

http://svetoven.pogled.info/russia/news/78280/putin-obeshta-dopalnitelni-3-5-mlrd-rubli-za-uchenite-prez-2017-g

/Поглед.инфо/ Следващата година държавата ще отдели за научни разработки в най-перспективните направления допълнително финансиране в размер на 3,5 млрд. рубли, заяви президентът на Русия Владимир Путин. За това съобщи в понеделник (17 октомври) RT.

Москва и Дамаск обявиха "хуманитарни паузи" в обстрела на Алепо

https://www.actualno.com/asia/moskva-i-damask-objaviha-humanitarni-pauzi-v-obstrela-na-alepo-news_569340.html

Руските и сирийските военни започват да провеждат "хуманитарни паузи" в сирийския град Алепо, за да се позволи на цивилните да напуснат града и да се осигури изтеглянето на въоръжените бунтовници, предаде ТАСС, цитирайки началника на главното оперативно управление на руск

Пътна обстановка в страната - 18 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333662

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 15+940, се затваря дясното платно в посока Бургас. Движението се прехвърля двупосочно в лявото платно – една лента посока Бургас и една лента посока София.

Министрите на търговията на ЕС обсъждат бъдещето на споразумението с Канада

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/10/18/2845756_ministrite_na_turgoviiata_na_es_obsujdat_budeshteto_na/?ref=rss


Министрите на търговията в ЕС се събират днес, за да обсъдят бъдещето на споразумението за свободна търговия с Канада, известно като CETA.

Допреди дни очакванията бяха министрите да подпишат споразумението и то да бъде окончателно парафирано на церемония в Брюксел на 27 октомври на срещата на върха ЕС-Канада. За да влезе в сила, подписи трябва да поставят всички 28 държави членки на ЕС, след което документът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти.

Но в петък...

В Пловдив дискутират младежката заетост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615145

Специализирана трудова борса за младежи ще се проведе от 10:00 часа днес във Военния клуб в Пловдив. В рамките на събитието ще бъде представена информация за реализацията на проект „Нова възможност за младежка заетост”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 2014 - 2020. Ще бъде предоставена информация за търсещите работа младежи до 29 години включително и работодателите в област Пловдив, както и други заинтересовани лица. Целта на събитието е по-добра информираност п...

Руските ВС получават нови боеприпаси срещу вражески дронове

http://svetoven.pogled.info/news/78279/ruskite-vs-poluchavat-novi-boepripasi-sreshtu-vrazheski-dronove

/Поглед.инфо/ На въоръжение в руската армия предстои да постъпят най-новите малокалибрени артилерийски боеприпаси, с чиято помощ могат да се унищожават вражески безпилотни апарати и квадрокоптери, пише "Известия" в понеделник (17 октомври).

Ивайло Петев дебютира в Шампионската лига с "Динамо" днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/18/2845929_ivailo_petev_debjutira_v_shampionskata_liga_s_dinamo/?ref=rss


Българският специалист Ивайло Петев ще направи дебюта си в Шампионската лига начело на "Динамо" (Загреб) днес.

Петев, който се отказа от селекционерския пост на България, за да поеме хърватския гранд, вече изведе тима за първи път, но в местното първенство. "Динамо" победи с минималното 1:0 "Славен" като гост.

Днешната задача на хърватите ще е доста по-трудна, тъй като те посрещат в двубой от група Н победителят в Лига Европа от последните три години "Севиля".
...

Фил Колинс с първо турне от 10 години "Още не съм умрял"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5819274

Фил Колинс с първо турне от
10 години "Още не съм умрял"Легендарният британски певец Фил Колинс стартира първото си турне от 10 години насам догодина. То ще се нарича "Още не съм мъртъв".  Първият концерт ще е в "Ройъл Албърт Хол" през юни догодина. След това ще има още два концерта в Кьолн и

Британските служби за сигурност 17 години незаконно събирали информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819271

Британските служби за сигурност 17 години незаконно събирали информацияБританските служби за сигурност тайно и незаконно са събирали огромни количества конфиденциални лични данни на граждани, включително финансова информация, отсъдиха висши съдии, пише вестник "Гардиън", цитиран от Фокус. Британският Трибунал с разследващи правомощия, който е независим от британското правителство и който единствен разгледа

Отменената присъда на Ахмед Муса пак влиза в Апелативния съд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614665

Отменената през лятото на тази година присъда на Ахмед Муса Ахмед за разпространение на радикален ислям и верска омраза отново влиза в Апелативния съд в Пловдив. Днес друг състав ще гледа делото, след като Върховния касационен съд го върна с мотива, че прокуратурата не е доказала дали ромският имам е проповядвал антидемократична идеология. През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „АЛ Уакф ал И...

Затлъстяването е най-сигурното предупреждение за диабет тип 2

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/10/18/2843666_zatlustiavaneto_e_nai-sigurnoto_preduprejdenie_za/?ref=rss


Има много рискови фактори за отключването на диабет тип 2, но наднорменото тегло и затлъстяването са най-предразполагащите. Според световната статистика 90% от хората със захарен диабет са с тегло над нормалното за ръста и възрастта им. Над две трети от българите попадат в тази група, а диабетът сега е петата водеща причина за смъртност в света и тенденцията расте.

Това обясни проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Специализираната болница по ендокринология...

Най-малко 29 загинаха в сблъсък между два автобуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5819269

Най-малко 29 загинаха в сблъсък между два автобусаНай-малко 29 души, седем от които от едно семейство, са загинали при челен сблъсък на два автобуса в град Канпур, Пакистан, съобщава вестник The Nation, цитиран от Фокус. Над 50 души са с множество

Издигнаха възпоменателния кръст край Велинград, светва за Бъдни вечер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615000

Възпоменателният християнски кръст над Велинград вече е монтиран на мястото си в парк на един от хълмовете на курорта. Конструкцията е с височина 22 метра, изработена е от стоманени тръби. Инсталирана е върху бетонен постамент с размери 4 на 5 метра, висок 4 метра, с форма на пресечена пирамида. До този първи видим успех се стигна след близо 20-годишни усилия. Тогава се заговори за идеята да бъде издигнат кръст на връх Острец, за да се вижда отдалече. Доскоро това бе само мечта, чието осъществяване бе дълго отлагано, ос...

Apple си постави 1 година срок за автономния си автомобил

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/apple-si-postavi-1-godina-srok-za-avtonomniia-si-avtomobil-6060205

Ръководството на компанията е поискало от екипа до края на 2017 г. да има ясен резултат дали проектът може да се реализира

Путин не допусна Русия да бъде в изолация

http://svetoven.pogled.info/news/78278/putin-ne-dopusna-rusiya-da-bade-v-izolatsiya

/Поглед.инфо/ Всякакви ограничения в сферата на икономиката, продиктувани от политиката, са вредни за всички, убеден е президентът на Русия.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=333643

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 18 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Партия със 7000 гласа на избори първа поиска предсрочен вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/5818969

Партия със 7000 гласа на избори първа поиска предсрочен вот2-годишният престой на лидера на БЗНС Николай Ненчев начело на министерството на отбраната е белязан с поредица гафове Доста гръмко и хард прозвуча предложението на БЗНС от петък вечерта за извънредни парламентарни избори през пролетта. То бе истинска изненада на фона на факта, че лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев единствен

Българинът има нужда от усещане за институционалност

http://bulgarski.pogled.info/news/78277/balgarinat-ima-nuzhda-ot-useshtane-za-institutsionalnost

/Поглед.инфо/ Българинът има нужда от усещане за институционалност, не от политиканстване.

Турция пред втората фаза на извънредното положение и човешките права

http://svetoven.pogled.info/news/78276/turtsiya-pred-vtorata-faza-na-izvanrednoto-polozhenie-i-choveshkite-prava

/Поглед.инфо/ Първият етап от извънредното положение в Турция приключва утре и започва вторият, а вече се говори, че то ще е безкрайно.

Най-малко 14 души са загинали при пожар в частна болница в Индия

https://www.actualno.com/asia/naj-malko-14-dushi-sa-zaginali-pri-pojar-v-chastna-bolnica-v-indija-news_569338.html

Поне 14 души са загинали заради пожар в частна болница в Източна Индия, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на властите. Огънят е причинен от късо съединение на медицинска апаратура в едно от отделенията на болницата, след което бързо се е разпространил в останалите части на сградата. Линейки прехвърлят пациентите на болницата към други медицински заведения, но някои от засегнатите от пожара са в критично състояние.

Депутатите се връщат на работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/18/2845789_deputatite_se_vrushtat_na_rabota/?ref=rss


След като миналата седмица се разпуснаха във ваканция за президентските избори днес депутатите трябва да се върнат извънредно на работа. След разпореждане на премиера Бойко Борисов зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) свика извънредно заседание, което трябва да започне в 12.00 часа днес. В дневния ред са отмяната на решението за ваканцията, създаване на анкетна комисия за "АЕЦ Белене", първо четене на данъчните закони и ремонт на Изборния кодекс.

В понеделник ГЕРБ...

Т. Дончев по повод "мъжкото" обръщение на Р. Кънев към премиера: И аз съм работил в строителството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615338

"Пиле шарено" е относително слаб израз. Политическата лексика се обогати с термини от мъжката анатомия, а аз в отговор няма да използвам такива от женската", коментира Томислав Дончев пред БНТ репликата на лидера на ДСБ Радан Кънев, изречена вчера сутринта в сутрешния блок на Нова телевизия. Обръщението на Кънев към Бойко Борисов с популярен термин от мъжката анатомия, придоби особена популярност в социалните мрежи. Преди "Ден разделен”: Радан се обърна "по мъжки” към Борисов "По отношение на реплик...

Родната къща на Хитлер ще бъде срината

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78275/rodnata-kashta-na-hitler-shte-bade-srinata

/Поглед.инфо/ Австрийските власти решиха да разрушат къщата, в която е роден Адолф Хитлер (1889–1945). След като се запозна с доклада на специална комисия, през юли правителството във Виена реши, че къщата в градчето Браунау ан Ин няма историческа стойност. Така ще се предотврати превръщането на обекта в място за поклонение на неонацисти.

Община Пловдив ще похарчи 3,3 милиона лева за гориво

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615323

Процедура за доставка на различни видове горива за малко над 3,3 милиона лева е обявила Община Пловдив, става ясно от сайта на Агенцията по обществени поръчки. Поръчката е разделени в три обособени позиции и е за -140000 литра бензин А 98 Н със съдържание на биоетанол, биодизел – 680 000 литра, 55 000 литра дизелово гориво за отопление и 50 000 килограма...

18 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=333610

Събития 31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски от османците, заради отказа ѝ да приеме мохамеданството; канонизирана е за светица.

Вижте колко чаши вода на ден трябва да изпиете за отлична хидратация и тонус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615335

Ако всяка сутрин денят ви започва с кафе и преглед на новините, добавете към своя сутрешен ритуал и чаша минерална вода. Близо 75% от човешкото тяло е съставено от вода. За да е хидратиран, организмът ни се нуждае от поне 7 чаши вода в рамките на работния ден, което се равнява на близо 1,5 литра, посочва "24 часа". Фактите сочат, че 54% от българите се чувстват изморени на работното си място всяка седмица. Умората се дължи на различни фактори и един от тях е количеството вода, което пием в рамките на деня. Данните са от национално проучване на ...

Обама притеснен от нестабилното здраве на Клинтън

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78274/obama-pritesnen-ot-nestabilnoto-zdrave-na-klintan

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама искал да изпрати кандидатката на Демократическата партия за поста президент Хилари Клинтън на обстойни медицински изследвания във военна болница, пише в статия във в. „Вашингтон таймс” бившият главен редактор на сп. „Ню Йорк таймс магазин” Едуард Клайн.

Ирина Бокова получи "смъртни заплахи"

http://www.vesti.bg/bulgaria/irina-bokova-poluchi-smyrtni-zaplahi-6060206

Причината според близки до нея - изказала резерви относно проект за резолюция за светите места в Йерусалим

Готово е първото хибридно МИНИ

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/10/18/2845733_gotovo_e_purvoto_hibridno_mini/?ref=rss


Разработката на първия хибриден модел на МИНИ е на финалния етап, като колата вече минава тестове, съобщиха от компанията. За волана на зареждащия се от контакта автомобил седнаха шефът на марката Себастиян Макензен и ръководителят на моделните семейства в нея Петер Волф.

На пръв поглед отвън хибридното МИНИ по нищо не се отличава от стандартните модели. Почти идентично е и оформлението на интериора.

При натискането на бутона за старт, обаче не се чува нищо, тъй като...

Пускат топлото в Пловдив от днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615263

От днес EВН-Топлофикация започва поетапно подаване на топлинна енергия за всички свои битови и стопански клиенти, съобщиха от дружеството. Причината е в понижаването на температурите и тенденцията към застудяване. Компанията вече започна подаването на енергия към някои жилищни и стопански сгради в Пловдив, които бяха заявили това преди официалното начало на сезона. Пускането на отоплението ще се осъществи поетапно в реда, съобразен с нормативната уредба: детски заведения, болнични заведения, училища и други учебни заведения, обществени и стопан...

Русия обвини Лондон, че е свързан със закриването на британските сметки на RT

http://svetoven.pogled.info/news/78273/rusiya-obvini-london-che-e-svarzan-sas-zakrivaneto-na-britanskite-smetki-na-RT

/Поглед.инфо/ Русия обвини Великобритания, че е в основата на предстоящото закриване на британските сметки на RT и нарича това политическо решение.

2 000 лв. глоба за шеф на фолк-клуб

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615337

2 000 лв. глоба за шеф на фолк-клуб, който на 2 април допуснал няколко непълнолетни в заведението далеч след установения вечерен час. Тази статия разпространява на първа страница вестник "100 вести" днес. Малко след полунощ на 2 април във въпросния клуб била извършена специализирана полицейска операция. „В хода на проверката в заведението били установени няколко ненавършили 18 години деца“, пише в присъдата. От "100 вести" изброяват шест непълнолетни момичета и момчета. Девет дни по-късно полицаите съставили акт на управителя на клуба за липс...

Заради опасност от атентати в Анкара забраниха събирания на публични места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615334

Градската управа на Анкара, където тази година бяха извършени няколко кръвопролитни нападения, обяви, че забранява всякакви събирания на публични места заради опасност от атентати, предаде франс прес. В комюнике, публикувано на сайта на столичната управа, се казва, че се забраняват всякакви събирания или прояви на публични места като пътища, площади, улици и паркове до 30 ноември 2016 г. Като се позовава на информация от разузнаването, че "незаконни терористични организации се готвят да извършат атентати", управата на Анкара посочва в комюникет...

Ирина Бокова е получила „смъртни заплахи”

http://svetoven.pogled.info/news/78272/irina-bokova-e-poluchila-smartni-zaplahi

/Поглед.инфо/ Представителят на Израел в ЮНЕСКО заяви, че генералният директор на организацията е получила смъртни заплахи, след като е изказала резерви относно проект за резолюция за светите места в Йерусалим.

Полицаят от Перник с необичайно хоби, което радва

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/policaiat-ot-pernik-s-neobichajno-hobi-koeto-radva-6060179

Полицаят Евгени Димов перничани познават като човека, направил и дарил на Перник изработени от дърво символи, свързани с историята ни

Вече 10 години Роберто Савиано живее под полицейска защита срещу мафията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/18/2845826_veche_10_godini_roberto_saviano_jivee_pod_policeiska/?ref=rss


"Още съм жив", заяви предизвикателно към босовете на мафията италианският писател Роберто Савиано по повод навършващите се 10 години, откакто живее под полицейска охрана заради бестселъра си "Гомора", в който изобличава неаполитанската мафия камора, предаде Франс прес, цитираан от БТА.

"Искам да изкрещя в лицата им: не успяхте, не постигнахте това, което искахте", написа 37-годишният писател и журналист във вестника, на който редовно сътрудничи.

Савиано е под полицейска...

Днес празнуват хората със "златни" имена

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-praznuvat-horata-sys-zlatni-imena-6060180

На 18 октомври Православната църква чества света великомъченица Злата Мъгленска и свети Лука

Стартират мерки за овладяване популацията на уличните кучета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615287

Споразумение да работят заедно за овладяване и контролиране популацията на безстопанствените кучета във Видин подписаха Общината и Фондацията за общественополезна дейност „Четири лапи". Залавянето на кучетата и контролирането на популацията ще е по хуманен начин, утвърден от Световната здравна организация, който включва дългосрочен мониторинг и мерки, предвидени в програмата на общината, както и реализиране на съвместен проект за контрол върху възпроизводството. Кметът на общината Огнян Ценков се срещна с представители на фондацията, които прис...

На 18 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5818463

На 18 октомври рожден ден имат Анани Явашев, актьор Копринка Червенкова, главен редактор на в.“Култура” Кънчо Атанасов, писател Акад. Людмил Стайков, драматург и кинорежисьор Никола Динев, световен и европейски шампион по класическа борба Николай Николаев (Бате Николай), актьор                                                                                                  

Prosecutor’s Office: defendants in Belene NPP deal case stopped from trips abroad

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273154_Prosecutor%E2%80%99s+Office%3A+defendants+in+Belene+NPP+deal+case+stopped+from+trips+abroad

 The Prosecutor General has issued a decree under which the two defendants for the Belene N-plant deal, the former executive directors of the National Electric Company Lyubomir Velkov and Mardik Papazyan, cannot leave the country without his explicit permission. BGNES reports that the news has come at a briefing given at the Central Courthouse by the Spokesperson of the Prosecutor General Rumyana Arnaoudova. Arnaoudova has said that in setting the measure the prosecutors have not taken into account the size of the damage. The two defendants have said they do not understand the charges brought against them. They have been charged in connection with a contract for equipment of the Belene N-plant signed with the Russian company Atomstroyexport in November 2007. According to the prosecution the contract has entailed losses exceeding 77 million euro. 

Двама плевенчани играят на Световното по шах в Батуми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615203

Двама състезатели на шахматен клуб "Плевен ХХІ" ще участват на Световното първенство по класически шахмат до 8, 10 и 12 г. момичета и момчета от 18 до 31 октомври 2016 г. в Батуми, Грузия. Общо 9 българчета ще се състезават в шестте възрастови групи. С най-големи шансове е 8-годишният Светлен Иванов от ШК "Локомотив" София, който е номер 3 в стартовия списък при най-малките момчета с ело 1764. Светлен Иванов се класира пети на ЕП в Чехия през август. Водач на българската делегация е Стефан Стойнов от София, треньор на малкия Светлен. Записани з...

Фройд, Лакан, Радан

http://bulgarski.pogled.info/news/78271/froid-lakan-radan

/Поглед.инфо/ Няма цензура за онази уста, която е решена да изговори своята драма. Несъзнаваното неизбежно потича през пукнатините на публичната политическа реч. Изказването на Радан Кънев е пример за такова изтичане на потиснати психически енергии. То е поредната речева „революция”, която българската публичност трябва да понесе.

Пипа Мидълтън и годеникът й определиха дата за голямото събитие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615333

Сестрата на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън - Пипа, е определила дата за сватбата с годеника си Джеймс Матюс, съобщава британското издание „Daily Mail". Събитието ще се състои следващата година, но точната дата все още се пази в тайна. Пипа Мидълтън се сгоди за милионер Бъдещото семейство обаче вече е подготвило луксозни покани за гостите на тържеството и ще им ги изпрати заедно с коледните картички.

Облачно и студено, но без валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615318

Над страната ще има и по-значителни, но временни разкъсвания и намаления на облачността. В следобедните часове облачността над цялата страна отново ще се увеличи, но ще остане без валежи. Вятърът ще е слаб, от изток и североизток, в Дунавската равнина и Източна България - временно умерен. Минималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса, по морския бряг - между 9 и 12, в София - около 5 градуса, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще останат без съществена промяна и максималните ще са между 10 и 15 градуса, в Шумен - около 12. Над планин...

ЕС не се престраши да наложи нови санкции на Русия заради Алепо

https://www.actualno.com/politics/es-ne-se-prestrashi-da-naloji-novi-sankcii-na-rusija-zaradi-alepo-news_569350.html

Европейският съюз няма да налага нови санкции на Русия заради военните кампании на руската армия в Сирия. Това стана ясно след снощното заседание на Европейския съвет на външните министри. В своя декларация ЕС остро осъди руските въздушни удари над Алепо и обяви, че Русия

Чрез синдици Пеевски си върна печатница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273153_+%D0%A7%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B

 

На публична продан през миналата седмица е продадена печатницата „ИПК Родина 1”. Купувачът е дружество, свързано с Делян Пеевски, съобщава изданието „Капитал Daily”. То е дъщерно на „Печатница София”, придобито от Пеевски преди около шест месеца. Наддаване не е имало и затова цената на имота е първоначално обявената 4.4 млн. лв., или с близо четири пъти по-ниска от сумата, на която са били заложени в КТБ през 2013 г.

Не е ясно дали само сградата е придобита от Пеевски или и оборудването, което е на стойност 53 млн. лв. Едва ли обаче машините ще се продадат, тъй като демонтирането и преместването им е скъпо.

Имотът е известен с това, че през 2006 г. е купен от фирма на Любомир Павлов срещу сумата от 1.8 млн. лв. без ДДС. Три години по-късно е придобито от компания близка до Цветан Василев с кредит от 13.5 млн. EUR, а през 2010 г. преминава в ръцете на ИПК „Родина 1” за сумата от 15.1 млн. лв. През 2012 г. е построена нова сграда със заем от 20 млн. лв.

Милена Богданова

От ДАМТН отричат, че ще спират масово асансьори след 1 януари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273152_%D0%9E%D1%82+%D0%94%D0%90%D0%9C%D0%A2%D0%9D+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B0%D1%81%D0%B0%

 Некоректно е да се твърди, че след 1 януари 2017 г. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще спира масово асансьори, в които не е монтирано разговорно устройство за директна връзка с техник. Това каза пред БНТ главният секретар на Агенцията Валентин Чиликов.

Агенцията не може да провери за 24 часа стотици хиляди асансьори и да ги спре. Това може да става само в резултат на годишните технически прегледи, които се правят периодично, където не са изпълнени предписанията за безопасност.

Глобите при неизправност са символични - от 100 до 500 лв., и те са за поддържащите фирми, а не за ползвателите, разясни той. 

По думите му в обществените сгради разговорни устройства са монтирани отдавна. В жилищните сгради процесът тече бавно. Според Чиликов това е по вина на етажната собственост, която трудно се събира и взема решения.

Той разясни, че е задължително в кабината на асансьора да има стикери с указания коя е поддържащата фирма и телефони за връзка. Имало обаче фирми, които след 17 ч. не откликват на повиквания. Имало и фирми фантоми, за които ДАМТН сигнализира в МВР, защото това е „руска рулетка с живота на хората“.

Чиликов призна, че и в сградата на ДАМТН има асансьор без пряка връзка с техник.

По темата за газовите бутилки той посъветва потребителите да ги пълнят само в специализираните пунктове, а не на газстанциите за автомобили.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Държавата още не е намерила финансиране за строителството на язовир "Нейковци"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273151_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 След като проектът за язовир “Нейковци” край Трявна и гр. Плачковци отпадна от споразумението със Световната банка за общинската инфраструктура още през 2014 г. заради недостиг на средства, държавата още не е намерила вариант за финансиране за изграждането на съоръжението.

Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на въпрос на депутата от БСП Лява България Кирил Добрев. Текстовете на въпроса и отговора са публикувани на сайта на Народното събрание.

Дори и проектирането на язовира още не е напълно приключило, както се планираше, вижда се от отговора на регионалния министър.

Изграждането на язовира и пречиствателната станция към него е започнало през 1978 г., като е прекъсвано на няколко пъти. Последно строителството е спряно през 2001 г. заради липса на финансиране, припомня Лиляна Павлова.

През 2010 г. беше подписано заемно споразумение със Световната банка за развитие на общинска инфраструктура, в което беше включен и язовирът. Четири години по-късно обаче се оказа, че парите по това споразумение не стигат и проектът отпадна от договора.


Преди това обаче бяха проведени тръжните процедури за възлагане на обследването на извършеното строителство. На базата на това обследване е подготвен идеен проект за язовир “Нейковци”, който е приет на Технически експертен съвет.


През миналата година е започнало изготвянето на парцеларен план на трасетата на водопроводите, като в момента се подготвят устройствените планове на линейната инфраструктура, обяснява Павлова в отговора си.


В процес на изготвяне е и техническият проект за строителството на язовира.


Индикативната стойност на проекта с всички други обекти към него е 52,8 млн. лева, допълва Павлова в отговора си.


По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Португалия готви нови данъци върху имотите с Бюджет 2017

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273150_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82

 Премиерът на Португалия Антонио Коща започва да плаши някои инвеститори, пише Bloomberg.

За почти една година управление той отмени някои от мерките за икономии с риск да отблъсне партньорите от еврозоната и кредиторите на страната. Сега правителството му се готви да увеличи косвените данъци върху имотите, допълва информационната агенция.

Допълнителните приходи от налозите се предвижда да отидат за увеличаване на заплатите и пенсиите на държавните служители.

Новият данък предвижда да се облагат допълнително имотите на частни собственици на стойност над 600 хил. евро. Има вариант налогът да обхване и активите на частни собственици на стойност над 500 хил. евро, като дискусиите по темата ще продължат.

Идеята е залегнала в проектобюджета за 2017 г. Той беше одобрен на заседание на правителството в четвъртък миналата седмица и официално представен в петък.

Този данък обаче може да повлияе негативно програмата на Португалия за т.нар. “златни визи”, съгласно която се дава разрешително за постоянно пребиваване на граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС). Програмата е привлякла почти 2,4 млрд. евро инвестиции, откакто тя стартира през 2012 г.

“Увеличаването на средствата за държавните служители чрез повишаване на имуществените данъци е една от тези мерки, които незабавно ще изплашат инвеститорите", коментира Питър Вилас, който ръководи Асоциацията на семейния бизнес в Лисабон, организация с около 300 членове.

"Имаме нужда от мерки, които стимулират растежа, а не половинчати политики, които ще доведат до натиск върху и без това отслабеното инвеститорско доверие към Португалия”, допълва той.

Социалистите в Португалия изгубиха изборите през миналата година, но продължават да управляват с правителство на малцинството, припомня информационната агенция. Те си спечелиха подкрепата на комунистите и левия блок в парламента - безпрецедентна политическа договореност в 40-годишната история на демокрацията в страната, посочва информационната агенция.

Коща обаче оправдава предложението с по-голяма справедливост при разпределението на данъчната тежест. "Има и други източници на доходи, има и други форми на облагане, които трябва да имат по-голяма тежест, така че да намалим облагането на доходите от работа”, коментира той.

През тази година управляващите в Португалия увеличиха и други косвени данъци, включително върху горивото и тютюна. Коща планира да премахне допълнителния данък върху доходите, който беше въведен като част от тригодишната спасителна програма за страната, приключила успешно през 2014 г.

Междувременно централната банка на Португалия намали прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година. Очакванията са и за спад на инвестициите от почти 2% през тази година.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Търговете за бизнес имоти на Острова - светло петно на фона на Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273149_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+-+%D1%81%D0%B2%D0

 Търговете за бизнес имоти са едно от малкото “светли петна” на пазара на имоти като цяло във Великобритания. Резкият спад на обменния курс на британската лира привлича и чуждестранни, и местни инвеститори, които не се боят от предстоящия Brexit, пише Financial Times.

Пазарът на бизнес имоти във Великобритания беше една от първите жертви на сътресенията след референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

Дребните инвеститори решиха да изтеглят вложенията си от отворените фондове, което доведе до проблем с обратните изкупувания на дяловете и до замразяване на активи за около 18 млрд. паунда, припомня изданието.

През юли цените на бизнес имотите на Острова паднаха с около 3% - най-силното понижение от 2009 г., което подчерта и резкия спад на доверието на инвеститорите. От 23 юни досега натрупаният спад на цените на бизнес имотите достига 3,5%, сочат данни на  MSCI.

На публичните търгове обаче, на които се реализират предимно по-малки активи, а не трофейни имоти, се постигат доста високи цени. Allsop – най-голямата аукционна къща в сектора във Великобритания, е успяла да постигне най-добрата продажна цена на имот от 2010 г. насам.

Средната доходност на продадените от аукционната къща имоти обаче рязко е спаднала, което пък сигнализира за повишено търсене, допълва изданието.

На последния търг на Allsop отпреди няколко дни са продадени на търг 154 магазина, офиси и индустриални имоти, а в аукциона са се включили над 6 хил. инвеститори. Имотите са реализирани за по-малко от 7 часа. Някои имоти дори не са стигнали до аукциона и са реализирани още преди него.

От пет продажби през тази година компанията е реализирала 480 млн. паунда, което е с 25% повече спрямо същия период на миналата година. Acuitus пък е реализирала имоти за 310 млн. паунда през тази година, като се очертава 2016 г. да е втората й рекордна в историята.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Радина Колева

Ирина Бокова получила заплахи за живота си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z8Fj8_eWujQ/

Генералният директор на  ЮНЕСКО Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим, съобщи Кросс. Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе заклеймен от Израел. Спорният текст отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като “окупационна сила”. В деня на гласуването Ирина Бокова се дистанцира от текста и заяви, че “наследството на Ерусалим е неделимо”, добавя АФП.

Арабските страни се държат като хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена, каза израелският представител Кармел Шама-Коен.

Ако банките избягат от Лондон, печелившите пазари няма да са в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273148_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0

 Ако банките тръгнат да бягат от Лондон заради Brexit, пазарът, който ще бъде най-много облагодетелстван от това, дори не се намира в Европа, пише Bloomberg в свой анализ.

Ню Йорк дори повече от Франкфурт и Париж се очертава като основен кандидат да привлече повече банки, ако финансовата индустрия реши, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще й навреди.

Точно Ню Йорк, а не европейските финансови центрове, е мястото, което реално може да си съперничи с Лондон по дълбочината на пазара, екпертизата или регулаторите, отбелязва информационната агенция.

Континентална Европа ще привлече част от банковите операции, за да се поддържат регионалните операции, но повечето от банките вероятно ще се прехвърлят отвъд Океана.

“Няма начин в EС да се появи финансов център с инфраструктура като в Лондон и да изземе ролята на Лондон, особено в сферата на капиталовите пазари”, коментира Джон Нелсън, председател на борда на директорите на Lloyd’s.

Според него има само един град в света, който реално може да конкурира Лондон, и това е Ню Йорк.

Много инвестиционни банки са разположили водещите си централи в Лондон. Ако се наложи те да се преместят, най-вероятно ще се насочат към по-далечна часова зона, включително и бек офисите.

 

Изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман също прогнозира, че Ню Йорк ще е големият печеливш от евентуално преместване на финансовия сектор от Лондон заради Brexit.

Според източници на информационната агенция, пожелали анонимност, една от водещите американски инвестиционни банки вече е започнала да преразглежда персонала си във Великобритания. Най-вероятно тя ще прехвърли значителен брой хора извън Европа – в САЩ или в Азия.

Ню Йорк – хъб за търговия с деноминирани в долари ценни книжа, вероятно ще привлече офисите, които се занимават с макро търговия, валути, облигации и анализи на икономическитетенденции по света.

Банковите шефове са се отказали от надеждата, че британският премиер Тереза ​​Мей ще бъде в състояние да постигне такава сделка с ЕС, че да се запази правото им да търгуват със стоки и услуги свободно в рамките на блока.

Проблемът, пред който те се изправят, е, че трудно може да наваксат с предимствата, които Лондон има. Повечето местни регулатори в ЕС е малко вероятно да бъдат в състояние да се справят с евентуален наплив от заявления за лицензи. На много места няма и необходимия набор от офиси и инфраструктура, а и не могат да предложат същото качество на живот.

През тази година Лондон оглави индекса на Z/Yen Group за водещите финансови центрове по света въз основа на тяхната привлекателност за работещите в индустрията. Ню Йорк е на второ място, а Франкфурт и Париж се класират съответно на 19-то и 29-то място.

Големите инвестиционни банки от САЩ са концентрирали около 85% от персонала си в ЕС във Великобритания и 87% от дейността си на капиталовите пазари в региона, допълва информационната агенция. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Бивш полицейски шеф се разболя преди да го заковат с нови обвинения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273147_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%

 Бивш полицейски шеф се поболя преди от окръжната прокуратура в Пловдив да го заковат с нови четири обвинения. Екс началникът на полицията в Асеновград Димчо Темелков е трябвало да се яви в понеделник пред следователи от окръжната следствена служба, за да разбере в какво още го обвиняват, но внезапно го е покосила болест, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив.

Темелков и колегата му от районното в Първомай Васил Налбантов бяха задържани в средата на септември 2015г. по подозрение, че не са разследвали жалби на граждани и че са прикривали извършители на престъпления. До момента в разследването са били разпитани над 150 души и били изготвени различни експертизи. Според следователите от 13 март 2014 г. до 13 юли 2015 г. в Асеновград Темелков не е регистрирал, не е провел оперативно-издирвателна дейност, не е извършил проверка и не е докладвал материалите в Районна прокуратура-Асеновград по общо 18 подадени жалби и заявления от пострадали граждани за извършени измами, престъпления против личността, закани с убийство, изнудване, блудства, грабежи, кражби, хулиганства, телесни повреди, притежаване на огнестрелно оръжие без разрешително, противозаконно лишаване от свобода и др., съобщиха от прокуратурата. Оттам уточниха, че Темелков е съставил отчетни документи, според които от 24 ноември 2014 г. до 3 юли 2015 г. в РУ на МВР-Асеновград са били получени с 15 жалби по-малко за сигнали за телефонни измами, кражби, грабежи, блудства, хулиганства, унищожаване и повреждане на чуждо имущество и др.

Метеоролог: Сняг за 1-ви ноември и студено циганско лято

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273146_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%3A+%D0%A1%D0%BD%D1%8F%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+1-%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE

 Имаме уникален климат. С релефа има уникални неща на територията ни. "Петър" е този антициклон, който обуславя времето в България. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът доц. Георги Рачев. "При нас от североизток идва студен въздух, въпреки че в Европа е топло. Котето и кучето ще спят заедно, казваше баба, като ще е под 10 градуса, но сега не е такъв случаят", признава доц. Георги Рачев.

"Месецът ще бъде с нормални температури. "Петър" ще обуславя времето в България. Днес ще е хладно за втората половина на октомври. През идните дни ще започне едно повишаване на температурите, защото ще се намерим в западната част на "Петър", каза доц. Рачев. "Има и прогноза за няколко снежинки в София на 1-и ноември. Аз не смятам, че ще се случи обаче", призна климатологът.
"Днес в 12 часа температурите ще бъдат по-студени в западната половина. Циганското лято, което ще ни застигне, ще е следното - на обед, на слънчице, ще е много приятно иначе, през останалото време ще си е студено", каза доц. Рачев. "Станцията на Мусала е национално богатство. Това е дълга тема, ще минем без нея, но не може БАН да я унищожава така", отсече климатологът

Отказаха строеж на училище в парк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273145_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA

 Процедурата за право на строеж на частно училище в парка в столичния кв. „Лагера“ е прекратена от кмета на район „Красно село“ Христо Апостолов. До това се стигна след поредица от протести от страна на хората от квартала, които не бяха съгласни с проекта, което според тях ще доведе до изсичане на дървета и намаляване на зелени площи, ще засегне и детски площадки.

Решението за спирането на процедурата е взето съвместно с главния архитект на София арх. Здравко Здравков, обсъдено е и е подкрепено от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Докладът ще бъде внесен за ново обсъждане в Столичния общински съвет. За решението ще бъдат информирани гражданите от квартала и неправителствени организации.

Прекратяването касае отмяната на Решение № 617 от 28.07.2016 г., гласувано от СОС по предложение на кмета на района. С новото решение площите остават публична общинска собственост и няма да бъде предоставен за строителството на частно школо. Предстои теренът да бъде преотреден от терен за строителство на училище в терен за зелени площи.

1 млн. лв. задължения прихванати след сигнали на Сметната палата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273144_1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D

 Около 1 млн. лв. данъчни задължения са установени след сигнали на Сметната палата до НАП и ДАНС. Това съобщиха от одитния орган. В информацията се посочва още, че за 10 години Сметната палата е публикувала и проверила над 77, 2 хил. декларации на имуществото, доходите и разходите на лица, заемащи висши държавни длъжности. Проверките са обхванали обаче близо два пъти повече лица, тъй като се проверяват по закон и съпрузите или съпругите и децата, ненавършили пълнолетие. При инспекциите са констатирани над 2200 несъответствия. Според съобщението на Сметната палата тенденцията е към намаляване на пропуските вследствие на контрола от страна на одитния орган.

Това показват данните за периода, откакто преди 10 години бе въведен електронният публичен регистър и проверките на имуществените декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Преди това Сметната палата събираше и съхраняваше само информацията на хартиен носител, като достъп до нея имаха само главните редактори на медиите. Сега публикуваната информация е в електронен формат и е общодостъпна чрез интернет страницата на Сметната палата.

Тази дейност на институцията позволява да се правят справки за имущественото състояние за всяко едно от лицата на публична длъжност, да се проследява промяната в имуществото и доходите им през периода на заемане на длъжността, да се обследват случаи на необосновано забогатяване сред тях и редица други справки.

КЗК проверява за картел две търговски вериги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273143_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%B

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка за картел на две търговски вериги, съобщиха от ведомството. Служители на комисията правят проверка на място в офисите на фирма „Метро Кеш енд Кери България” ЕООД в София, както и дружества от икономическата група на търговска верига “Фантастико”.

„Тези действия на Комисията са резултат от проучванията по преписка, образувана след самосезиране, в което се съдържат твърдения за нарушения на чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията“, обясняват от КЗК.

Според комисията целта на проверката на място е да се потърсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение в областта на забранените споразумения, решения и съгласувани практики. В случай, че събраните доказателства потвърдят наличието на нарушения, КЗК ще предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения.

Миналата седмица надзорният орган обвини шест вериги бензиностанции, които почти всеки ден са се договаряли за цените на горивото. Картелното споразумение започнало още през 2012 г.

Председателят на КЗК, Юлия Ненкова на специална пресконференция съобщи, че комисията в момента прави проучване и събира информация за нуждата от секторен анализ във фармацевтичния, банковия и застрахователния сектор.

Баба Гануш

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5818478

Баба Гануш Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Банките свалят лихвите по депозитите, вдигат ги по кредитите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273142_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B2%D0

 Банките отново понижиха лихвите по депозитите и през септември, показва месечният доклад на финансовия портал „Моите пари“. Според данните, лихвата по 3-месечните депозити в лева през миналия месец се понижава с 0,09% до 0,19 на сто, като само месец по рано лихвеният процент е бил 0,28%. При срочните влогове в евро тенденцията е същата. През септември лихвата, която са давали трезорите е била средно 0,19 на сто.

Финансовите експерти обясняват, че Годишния процент на разходите (ГПР) за жилищните кредити в лева, в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е паднал до 5,86 на сто. През август 2016 г. ГПР е бил 5,91%. При заемите за покупка на жилище изтеглени в евро спадът е едва от 0,02%, като през септември ГПР е бил 6,06 на сто.

Потребителските кредити обаче поскъпват. През август лихвата по заемите за покупка на стоки с поръчител е била 13,48%, а месец по-късно скача до 13,51 на сто.

При заемите без поръчител лихвата нараства с 0,05% през септември – до 12,95%.

Икономиката догодина нагоре с 2,8% през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273141_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D1%81+2%2C8%25+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3.

 Икономиката може да нарасне между 2,6 и 2,8% през следващата година. Това прогнозират от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Прогнозираният ръст на БВП може да бъде постигнат, а и надхвърлен, ако правителството насочи системни усилия за планиране и ефективно изпълнение на адекватни мерки за подобряване на бизнес климата в страната, за насърчаване на износа и за увеличаване на вътрешното потребление, посочва още от организацията. Според тях отрицателно влияние може да окажат извънредни външнополитически или външноикономически събития, политически или банкови кризи в България, влошаване на външните условия за българския износ, както и срив на преките чуждестранни инвестиции.

Резултатите от анкетата сред членовете на асоциацията също предполагат слаб, колеблив растеж през следващата година. Данните от нея показват, че 50% от анкетираните очакват да се запази размерът на продажбите и само 20 на сто от тях смятат, че финансовият резултат догодина ще намалее. Повече от 70% от работодателите очакват през 2017 г. износът да остане без промяна.

Показателни са и очакванията, свързани с вътрешната инвестиционна активност - 40 на сто от членовете ни обмислят увеличение на инвестициите и също толкова от тях смятат, че размерът им през 2017 г. ще остане без промяна спрямо 2016 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване