Нови синтетични наркотици се появяват на пазара, стари се завръщат

http://www.moreto.net/novini.php?n=334466

През последните шест месеца на пазара се появяват нови синтетични наркотични вещества. Това стана ясно от думите на началника на отдел „Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов. Действието на новопоявилите се наркотици върху човека не е ясно, тъй като те все още не са изследвани, допълни още той.

Банките издърпаха европейските борси на зелена територия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bankite-izdyrpaha-evropeiskite-borsi-na-zelena-teritoriia-227192/

Инвеститорите остават сдържани предвид валутните колебания и смесените резултати от сезона на отчетите

Вотът поскъпва с четвърт милион лева заради промените в Изборния кодекс

http://www.cross.bg/aleksieva-sektzii-poyasni-1523995.html

/КРОСС/ Спешните промени в Изборния кодекс ще оскъпят с почти 250 000 лв. предстоящите президентски избори, съобщи вчера председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. Разходът идва от промяната в алгоритъма при изчисляване на резултата от вота, след като депутатите решиха квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои за действителен глас само на мажоритарни избори - за президент и за кметове. "Промяната в кодекса рефлектира върху програмния продукт на колегите от "Информационно обслужване" за компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", поясни Алексиева. От фирмата вече били потвърдили, че въпреки поправките в последния момент те ще се справят в срок със софтуера и че той ще работи надеждно и коректно. След приемането на новите текстове ЦИК възнамерява да открие още секции във Великобритания, където българите пострадаха най-много от доскорошните ограничения за до 35 секции в чужда държава. Алексиева поясни, че комисията е готова в съкратени срокове да обучи членовете на секционните комисии зад граница. Според нея оскъпяването на вота по тази линия ще стане ясно, след като МВнР договори наемите и останалите разходи за откриване на секции в чужбина. Източник: "Сега"

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/10/27/2851981_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Ето темите във вечерната емисия:

Селфи манията е вредна за здравето
Депутатите си оставиха ваканциите непокътнати
Дискусии и изкуство се насочват към Северозападна България
Бет Мидлър преиздава първите си песни
Световна премиера на албума с последни записи на Дейвид Бауи
Кои са лошите места и дни за първи срещи

Николо Коцев със световна премиера "Нострадамус"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5838107

Николо Коцев със световна премиера "Нострадамус" Рок операта ще бъде показана на 18 и 19 ноември Николо Коцев ще направи световната премиера на рок операта си “Нострадамус” в Русе. Спектакълът ще бъде представен в два поредни дни - на 18 и 19 ноември. Събитието се прави съвместно с маестро Найден Тодоров и Държавна опера - Русе, на чиято сцена творбата ще дебютира.

Пелето надъхва левскарите след отпадането: Войната не е загубена

https://www.24chasa.bg/sport/article/5838295

Пелето надъхва левскарите след отпадането: Войната не е загубена След като собственикът на “Левски” Спас Русев пусна философска декларация за оттеглянето на Люпко Петрович, новият изпълнителен директор Диана Иванова се представи с декларация, за да обяви, че “по-голям от всяко его е “Левски”, тенденцията спази и спортният директор Станислав Ангелов. Пелето публикува декларация на официалния сайт с надъхващ

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=334457

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

БГ репортерка от Рим за ужаса от труса: Има преместен планински масив, селища са тотално разрушени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273386_%D0%91%D0%93+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0%3A+%D0%98%D0%BC

 В Рим трусът беше много силен, аз бях пoместена от дивана, на който се намирах. Хората излязоха на улицата. Падна част от фасадата на външно министерство, а фасадата е нова. Това заяви репортерката Антоанета Николова в ефира на Нова телевизия.
"Официалната информация от гражданска защита е, че няма жертви на земетресението. Тук има много бърза реакция на властите в такива моменти. Една от основните пътни артерии в Рим бе затворена вчера, понеже имаше разместен земен пласт, има преместен планински масив, селища са тотално разрушени. Като по чудо няма жертви", признава Николова. 

"Мъж на 73 години е починал, но това е по-скоро от уплах, получил е сърдечен удар. Има пострадали, те са потърсили веднага помощ", добави тя.

Припомняме че, два мощни труса разтърсиха снощи Централна Италия. Първият трус от 5,5 по Рихтер е бе регистриран малко след 19.00 часа местно време, а два часа по-късно е последвал втори, по-мощен трус от 6,1. Епицентърът им е на около 30 километра западно от Асколи. Съвсем близо до епицентъра на силното земетресение от август, което отне живота на 300 души.

Имало е и трети силен трус с магнитуд 4,7. Той е регистриран около полунощ местно време. Хиляди хора прекараха нощта на открито. 
Евакуирано е италианското външно министерство. От него са паднали мазилки и няколко парчета от стената.

В зоната на земетресението има сериозни разрушения. Няколко села са напълно разрушени. Истинско чудо е, че няма жертви. Трусът се е усетил силно в Рим и дори в Неапол.

Тир се преобърна на „Тракия”, затвори магистралата за часове (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838244

Тир се преобърна на „Тракия”, затвори магистралата за часове (обзор)Тир се преобърна на магистрала „Тракия” в района на Стара Загора, съобщи bTV. Инцидентът стана при 159-ти километър тази сутрин и предизвика километрични задръствания. Камионът превозвал мебели, когато предната му лява гума се пука и той буквално прерязва разделителната мантинела, след което се преобръща в лентата за движение по посока Бургас.

Застреляха мъж пред посолството на САЩ в Кения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617811

Мъж беше застрелян пред посолството на САЩ в Кения, след като намушкал кенийски полицай, охраняващ един от входовете на дипломатическата мисия, предадоха световните агенции. Мотивът на нападателя засега не е известен. Виталис Отиендо, началникът на полицията на квартала Гигири в кенийската столица Найроби, където се намира посолството, каза, че нападателят е нанесъл няколко удара с нож на полицая и го е ранил в ръката, след което е бил застрелян. В снимка, качена в социалните медии, се вижда тялото на убития - млад мъж, очевидно от сомалийски п...

Карикатура на Чавдар Николов беше обвинена в дискриминация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2852122_karikatura_na_chavdar_nikolov_beshe_obvinena_v/?ref=rss


Карикатура на Чавдар Николов, посветена на полемиката около стипендиите за ученици от ромски произход, бе обвинена в налагане на расистки стереотипи. Срещу рисунката, публикувана на 26 октомври в сайта "Терминал 3" е подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация от Станислав Додов от онлайн списанието "dВерсия". Според него и екипа на списанието тя "уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата."...

Красимир Каракачанов ще се бори със социалната несправедливост

http://offnews.bg/news/n_1/n_638657.html

"Когато стана президент, ще поведа народа в битка срещу социалната несправедливост", каза кандидатът за президент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов по време на посещението си във Видин. На срещата с избиратели присъстваха и ген. Петър Илиев от „За честта на пагона“, депутатът Красимир Богданов, както и областните координатори за северозападна България на АТАКА и НФСБ Адриан Асенов и Росен Живков. С поздрава „Здравейте, бдинци!“ Красимир Каракачанов се обърна към жителите на град Видин. Той сподели, че му е тъжно всеки път, когато се връща в града да вижда все по-голямата разруха на региона. "Видин се превръща в призрачен град, улиците са тъмни, липсва нормална инфраструктура, младите хора ги няма, а пенсионерите са забравени от държавата и са оставени сами да оцеляват. Целият регион е обезлюден, селата са празни, а там където все още има живот, хората се заключват, за да се предпазят от циганските набези", очерта тъжната за региона картина кандидатът. Според Каракачанов за всичко това са виновни управляващите през последните 26 години. "Те провеждаха политика, която доведе до обезлюдяването на регионите и тежката демографска катастрофа. Ниският процент европроекти и държавни пари, които се насочват и усвояват в тази северозападна България, води до висока безработица, ниски доходи, висока смъртност, циганизация и битова престъпност. Това е резултатът от неадекватното, неравномерно и нецелево разпределение на средствата от страна на държавата. Тъжно е, защото това се вижда и в Силистра, Разград, Монтана", даде примери от обиколките си той. Каракачанов отново засегна и темата за пенсионерите и унизителното положение, в което са поставени. Той подчерта, че над 900 хил. живеят с минималната пенсия, при праг на бедността от 300лв. "Когато стана президент ще направя традиция всяка година с г-н Нотев да обикаляме областните градове и да правим такива срещи с хората, за да разбираме проблемите от самите тях. Президентската институция не разполага с юридически лостове да повлияе върху тези процеси, но президентът като личност, като авторитет и говорител на нацията има нужните механизми да изиска промяна на държавната политика. Ако това не стане с помощта на изпълнителната власт, аз като президент ще поведа народа в битка за социална справедливост". Ген. Петър Илиев от „За честта на пагона“ направи също много емоционално изказване. Като човек от региона той с тъга констатира упадъка на Северозапада. "Тъжно ми е като си спомням какво беше и какво е сега. Няма предприятия, няма производство, къщите се рушат, защото младите хора бягат. Няма никаква инфраструктура, няма икономика, няма развитие", сподели с присъстващите той.

"Алфа рисърч": Надделяват отговорите "Да" на референдума

http://www.cross.bg/horata-glasyvane-izbiratelite-1523994.html

/КРОСС/ Най-високо е одобрението по въпроса на референдума на 6 ноември за намаляване на държавните субсидии за политическите партии - 58.8% биха гласували с „Да".Това показват резултатите от национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 19 до 24 октомври сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Изследването регистрира изключително любопитно противоречие - въпреки че сред решилите да участват в референдума позицията „Да" доминира и в трите въпроса, хората изразяват съгласие с мотивите и на двете противоположни позиции, отбелязват социолозите. 1. Най-високо е одобрението по въпроса за намаляване на държавните субсидии за политическите партии - 58.8% „Да" срещу 24.7% „Не". Същевременно, мнозинството от избирателите са съгласни едновременно с тезата, че партиите трябва да получават по-висока субсидия, за да не изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си (73%) и с противоположната - че ако субсидията е минимална, ще останат само партиите, на които хората имат доверие и които те са готови да финансират със собствени средства (57%). 2. Въвеждането на мажоритарен избор за народни представители в два тура също получава повече „Да" (55.1%), отколкото „Не" (26.2%). И отново зад тези нагласи стои приемането на две противоречащи си тези

ИПМ огласи най-новото проучване за изборите: Първият тур е ясен, балотажът ще е драматичен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273385_%D0%98%D0%9F%D0%9C+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%8

 Изборната надпревара става все по-оспорвана. За първи тур кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев водят с около 5 % пред кандидатите на БСП Радев и Йотова. При втори тур между тези кандидатски двойки, силите на този етап от кампанията са практически изравнени. Това сочат резултатите от национално представително проучване на Института по модерна политика. 
Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява Красимир Каракачанов от „Обединени патриоти“. Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има има подчертано мажоритарен характер. 

На фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков и на Д21-НДСВ Татяна Дончева. 

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за него да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур. 

Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев водят в предизборната надпревара за първия тур на президентските избори. Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за тях (сред всички заявили, че имат намерение да гласуват) е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур. 
 



Кандидатите на БСП Румен Радев и Илияна Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата. Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе обаче разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като „кандидатите на БСП“ – 73,7 %, докато като „независими“ ги определят едва 4,3 % от респондентите. 

Със силна мажоритарна кампания се откроява Ивайло Калфин. В настоящето проучване подкрепа за него заявяват 8,6 % от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват. Това на практика почти го изравнява с доскоро откъсналата се по-напред кандидатска двойка на „Обединени патриоти“ Каракачанов-Нотев, които получават 9,7 %. 

Надгражда над потенциала на подкрепящите я партии и Татяна Дончева – делът от респондентите, които заявяват подкрепа за нейната кандидатура е 3,4 %. В рамките на потенциала на твърдите избиратели на Реформаторския блок е регистрираната подкрепа на Трайчо Трайков – 4,9%. 

Настоящето проучване е проведено на терен преди официалното обявяване на подкрепата на ДПС за кандидатурата на Пламен Орешарски. Това означава, че регистрираната в проучването първоначална подкрепа за него от 1,8 % ще бъде увеличена отчетливо, което при силна мобилизация на партията би могло да отреди трето или четвърто място на Орешарски в първия тур. 

ПАСПОРТ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО 

Национално представително изследване по метода на полустандартизираното face to face интервю. 

Период на провеждане на терен: 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител: Социологически екип „Институт за модерна политика“. Възложител – СЕ „ИМП“. Източник на финансиране: собствени средства. Дата на първа публикация – 27.10.2016 г., www.modernpolitics.org. 

Социологическият екип на ИМП носи отговорност за данните, които са публикувани на официалния сайт на института, но не и за некоректно позоваване от страна на други лица и/или за оценки и интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото проучване. 

Средствата за масова информация са длъжни да публикуват, съобразно изискванията на Изборния кодекс, информацията, посочена по-горе в „Паспорт на изследването“.

ВСС поиска рекорден бюджет заради съдебните сгради

http://www.mediapool.bg/vss-poiska-rekorden-byudzhet-zaradi-sadebnite-sgradi-news255775.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска четворно увеличение на бюджета си за 2017 година, защото вече отговаря за стопанисването на съдебните сгради. С промяната на конституцията грижата за недвижимото имущество на системата премина от Министерството на правосъдието във ВСС. Бюджетът на съвета за тази година беше 12.1 млн. лева. ВСС е поискал за следващата три пъти и половина повече пари – 42.2 млн.лева. Финансовото министерство е порязало наполовина претенциите на кадровиците на Темида до 21 млн.лева Разминаване между ВСС и министерството има в разчетите за бюджета на цялата съдебна власт. Кадровиците на Темида искат общо 597 милиона лева, а финансовото министерство залага 565 млн. лв. И в двата случая съдебната система ще разполага с повече пари от тази година - 518 млн. лв. Традиционно Народното събрание приема варианта за бюджет на Министерството на финансите. За съдилищата държавата предвижда 284.2 млн. лв, което е с 16 млн. лв. повече от тази година. Ръстът при прокуратурата е същият.

Плевнелиев: Кандидат-президентите страдат от дефицит на отговори

http://www.moreto.net/novini.php?n=334470

Все още кандидат-президентите страдат от дефицит на отговори на въпросите, които бяха зададени от държавния глава в обръщението към нацията на старта на предизборната кампания. Това заяви във Варна президентът Росен Плевнелиев. Той припомни, че чака да чуе отговори на въпроси, свързани с кризата в Европа, миграционната и терористичната кризи, кризите в страната и как ще се работи за стабилност и развитие на нацията.

Нови шокиращи разкрития! Божо Кравата поръчал да убият Митьо Очите в болницата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273384_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F%21+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%BE+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0

 Митьо Очите се е разминал на косъм от второто покушение броени дни след като беше надупчен от куршуми в Слънчев бряг. Хора на Божо Кравата са подготвили убийството му в болницата в Бургас, но присъствието на много охранители, полиция и журналисти ги е накарало да се откажат от плановете си, пише "Уикенд".
Килърите дори търсили сред медицинския персонал на болницата хора, които да ги допуснат до ранения. Имало разработени два начина за мократа поръчка. Единият предвиждал килър облечен като лекар или санитар, да стигне до болния, вторият - убиецът да влезе като посетител на някой друг по време на свижданията. 

Желязков научил за пъкления план, след като бе изписан от "Софиямед" и се премести в гранд хотела в Поморие. Той бил потресен и изпаднал в паника, че рано или късно куршумите ще го застигнат.

Не само бил отслабнал и безпомощен, но и повечето му хора го били изоставили. Очите силно страдал от предателството на аверите си, твърдят хора от ъндърграунда. С него останал само един от доскоро верните му хора, който обаче бил готов на всичко. Твърди се, че именно той сложил бомбата под колата на любовницата на Божо Кравата като предупреждение. Взрива трябвало да озапти врага на Желязков и да му подскаже, че най-близките му хора ще пострадат ако нещо се случи на Димитър.

Путин: Русия не планира да напада която и да било страна

http://www.mediapool.bg/putin-rusiya-ne-planira-da-napada-koyato-i-da-bilo-strana-news255774.html

Русия не планира да напада която и да било друга страна и не се меси в президентските избори в САЩ, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от световните агенции в четвъртък. В реч пред Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи той увери, че Русия не възнамерява да атакува когото и да било. "Това е немислимо, глупаво и нереалистично", заяви Путин. Руският президент обвини Запада, че преувеличава военната заплаха, която представлява страната му, за да оправдае увеличаването на собствените си военни разходи. Освен това Путин определи твърденията, че Русия се опитва да влияе в президентските избори в САЩ, като "измислица" и попита риторично: "Да не би Америка да е някаква бананова република?". Според него американските политици създават истерия около "митичната руска заплаха" в рамките на президентската кампания, за да отвлекат вниманието на избирателите от собствените им провали. По думите му е несериозно дори да се помисли, че Москва може да повлияе на вота в САЩ. Вашингтон официално обвини Москва за кибератаките срещу Демократическата партия, а кандидатът за президент Хилари Клинтън определи съперника си от републиканците Доналд Тръмп като "марионетка" на Путин, припомня Ройтерс. "Към митовете, измислените проблеми се отнася и протичащата истерия – по друг начин не мога да я нарека, за влиянието на Русия в сегашните президентски избори. Изглежда, че Америка има много остри проблеми – от гигантския държавен дълг до увеличаването на насилието с огнестрелно оръжие и фактите за полицейски произвол. Навярно, в хода на изборите би трябвало да се говори именно за това. Но, очевидно, няма какво да се каже, няма с какво обществото да се успокои, затова къде е по-лесно да се отвлече вниманието на хората върху руските така наречени хакери, шпиони, агенти за влияние и прочие“, посочи той. Путин каза още, че "Русия не се стреми нито към глобално доминиране, нито към експанзия". Той изрази съжаление, че "Русия не разполага с такива глобални средства за пропаганда както САЩ". "И аз бих искал да имам такава пропагандна машина в Русия, но това, за съжаление, не е така. Ние нямаме такива "глобални средства за масова информация като Си Ен Ен, Би Би Си и други. Ние още нямаме такива възможности", каза той. Тези коментари на Путин изглеждат най-малкото странни на фона на мощната пропагандна машина на Кремъл, която налага цензура на медиите и интернет пространството в Русия, а зад граница предлага специални продукти, налагащи само руските позиции. Путин посочи още, че през последните месеци нищо в международните отношения не се променя към по-добро. Според него противоречията, свързани с преразпределянето на икономическата мощ и политическото влияние, само са се засилили. "НАТО не се адаптира към новите условия", отбеляза Путин. Той посочи, че алиансът, създаден по времето на Студената война, не се е променил оттогава. Терористичната заплаха в света нараства, каза още руският президент. По думите му екстремистите са по-умни, по-силни и по-хитри от онези, които се заиграват с тях. "Тероризмът може да се победи само чрез обединяване на усилията на всички държави. Днес има нужда от нещо като "план Маршал" за възраждане на Близкия изток, този изтерзан от войни и конфликти район", каза Путин. Той изрази съжаление, че "Съединените щати са се постарали да провалят мирното споразумение за Сирия, което е договорил с американския си колега Барак Обама".

Извадиха като мишка Прокопиев от подземния гараж на Нова!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273383_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC

 Медийният бос и идеолог на кръга "Капитал" Иво Прокопиев бе изваден по полукриминален начин от Нова телевизия, предава репортер на БЛИЦ от мястото на събитието. Скандалният бизнесмен бе преведен с помощта на охраната от подземния гараж на сградата, за да не се натъкне на въпросите на десетина журналисти.
Преди това Прокопиев прекара повече от час в Нова телевизия, въпреки че участието му бе приключило още преди час.

През това време издателят на жълто-кафяви медии трескаво е търсил начин да се измъкне необезпокояван от Нова телевизия, където му бяха задавани единствено удобни въпроси.

Преди минути Прокопиев все пак е решил да напусне сградата на Нова, но го е направил през подземния гараж. Джипът му БМВ X5 буквално е прехвърчал пред многобройните фотоапарати и камери на репортерите.

Без отговор останаха истинските въпроси, които Ани Цолова и Виктор Николаев му спестиха, а именно - какво смята за криминалната приватизация на неговия ментор и политически баща Иван Костов, как е придобил едно от най-апетитните държавни предприятия "Каолин", защо е лапнал на безценица винпром "Дамяница", където само бутилковата наличност е струвала в пъти по-скъпо от продажната цена?

Въпросите станаха особено актуални, след вчерашното изявление на премиера Борисов, че предстои цялостна ревизия на криминалните приватизиционни сделки издършвани от началото на прехода.

Проверките ще се извършват съвместно от екипи на ДАНС и МВР и ще бъдат безмилостни!

Яна Атанасова, БЛИЦ

БНБ отказа лиценз на „Варчев Ексчейндж”

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bnb-otkaza-licenz-na-varchev-ekscheindj-227191/

Дружеството не е представило в централната банка нужните документи, за да работи като платежна институция

“Верея” и “Пирин” на 1/4-финал за купата

https://www.24chasa.bg/sport/article/5838233

“Верея” и “Пирин” на 1/4-финал за купатаЕлитните “Верея” и “Пирин” (Бл) преодоляха с 1:0 представители на Втора професионална лига от морски градове в 1/8-финалите на турнира за купата на България. В Стара Загора домакините надвиха “Поморие”. В 42-ата мин Костадин Слаев центрира след пробив отляво и Светослав Диков бе точен за крайното 1:0. “Верея” пропусна да бие по-изразително.

Два месеца затвор за бременна българска джебчийка в Малта

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838238

Два месеца затвор за бременна българска джебчийка в МалтаБременна българска джебчийка, осъдена на 16 месеца затвор през август, получи намаляване на присъдата в резултат на обжалване, съобщава вестник Malta Today. 34-годишната Парашкева Иванова беше осъдена на 16 месеца затвор през август, след като си призна че е откраднала портфейла на шофьор на автобус, предава Фокус.

Цитат на деня: Тръмп се държи странно, за да спечели сърцата на хората

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/10/27/2852138_citat_na_denia_trump_se_durji_stranno_za_da_specheli/?ref=rss


"Доналд Тръмп се държи екстравагантно, защото той представлява обикновените хора и иска посланието му да бъде чуто".

Това заяви руският президент Владимир Путин реч на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи.

"Той си е избрал метод, чрез който да стигне до сърцата на избирателите. Тръмп се държи странно, ние разбира се виждаме това, но смятам, че причината за поведението му е споменатата от мен".

Русия не планира да напада която и да било...

Ваньо Шарков става председател на Надзорния съвет на здравната каса

http://econ.bg/Новини/Ваньо-Шарков-става-председател-на-Надзорния-съвет-на-здравната-каса_l.a_i.731231_at.1.html

Новият председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков,...

Спешна помощ до 30 минути предвижда здравното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838230

Спешна помощ до 30 минути предвижда здравното министерствоЗдравното министерство предвижда всеки български гражданин да има достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути, съобщи bTV. През пролетта на идната година трябва да бъде завършено строителството на всички нови спешни центрове в страната. Това предвижда проект, по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и

Проект: Линейка до 30 минути за всеки в нужда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617810

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България. Линейки закъснявали заради пациенти, на които не им се чакало пред лекарски кабинети Инвестицията ще бъде разпределена за цялостно н...

Съдът в Шумен отмени катаджийска глоба заради калпаво наказателно постановление

https://www.24chasa.bg/region/article/5838232

Съдът в Шумен отмени катаджийска глоба заради калпаво наказателно постановление
Наказващият орган объркал членовете от ЗДвП, така селският фермер от Денница въпреки, че полицаите го преследвали из цяло Хитрино, дори потрошил полицейския опел, се отърва и от символичната глоба Шофьор, преследван от полицейска кола из улиците на общинския център село Хитрино, после потрошил патрулката, не спрял на светлинен и звуков сигнал,

Как живяхме преди 10 ноември 1989 год. III част

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273382_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+10+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+1989+%D0%B3%D0%BE%D0%B4.+III+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82

 Днес продължаваме поредицата за цената на живота на българина при управлението на Тодор Живков. В предишните две публикации говорихме за стойността на основните хранителни продукти, дрехи и битова техника, цените на недвижимата собственост и колко ни струваше тока, водата и парното.

Ще си спомним колко ни струваха транспортните услуги, личния автомобил и възможностите му за придобиване тогава, цените на бензина, развлекателните услуги, цените на някои луксозни стоки и черноборсаджийството преди 1989 година.
Цената на градският транспорт в столицата и големите градове на страната до 1973 год. е 4 стотинки.  След тази година в света се разразява петролната криза. След 1973 цена на билет за трамвай – 4 стотинки, цена на билет за автобус, тролейбус – 6 стотинки. Увеличават се  и на цените за междуградски автобуси, при запазване на старите цени за железопътен транспорт. По това време БДЖ е основния превозвач на населението. От началото на 1980-те цена за градски автобус, тролейбус или трамвай – 6 ст.  Глобата за нередовен пътник в градския транспорт е 2 лв.       

Билет за самолет София-Бургас в края на 1980-те струва 22 лева. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Личният автомобил по времето на социализма е дефицитна стокаи за него в повечето случаи се е чакало с години. Производството на леки коли в Източна Европа (както и жилищното строителство) е ориентирано на функцията им да превозват от точка „А“ до точка „Б“, както и ниската им цена, за да бъдат достъпни за широките маси. 
 

 Преди 1989 год., тези които са искали да си закупят автомобил на цена дотирана от държавата, т.е. по-ниска от пазарната, е трябвало да направят  за него вноска от 1500 лв в държавната „Мототехника” и след като опеределен брой години са внасяли определена сума пари, са имали възможност да си закупят нова лека кола произведена в СССР или в друга държава от соц лагера. Чакането да ти дойде редът трае между 3 до 8 години в зависимост от модела на автомобила. На пазарна цена(на която СССР продава леки коли „Лада“ на западния пазар) кола може да се купи от корекомбез чакане, но проблема е, че не всеки е можел да пазарува в специалните валутни магазини. Току-що купена лека кола, за която е чакано години наред, се е продавала втора употреба по-скъпо от номиналната ѝ цена. За някои по-непретенциозни марки автомобили като “Застава”, ‘Трабант”, “ЗАС”, “Шкода”, полски “Фиат” в повечето случаи е нямало ред и са се закупували свободно. Най-дълго се е чакало за “Лада”, между 8 и 10 години. Освен соц возила е имало и западни коли, но са били рядкост.  Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 год. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария, лек автомобил „Москвич-2140“ е струвал 6400 лева, лек автомобил „Трабант“ – 5660 лева, лек автомобил „Волга“ – 11860 лева. Бленуваната от всички “Лада” между 1983-1986 год. струва около5-6 000 лв, а по същото време в Европа струва 10 000 западно-германски марки. През 1988/89 година “Лада 2107”е на цена 8000 лв. Цената на шофьорския курс, за който записването също е ставало чрез чакане е струвал 220 лв.
 

 

 
По същото време в ГДР един “Wartburg 353w” струва 25000 M = 8333 леваLada Samara – 35000 M = 11666 лева“Volvo 244″ – 45000 M = 15000 леваНай-евтината лека кола в Западна Европа през 1988 год. е Citroën 2CV – 9000 западногермански марки.
 
Цената на бензина и по време на социализма също е променлива и зависи от състоянието на международните петролни пазари. През 1969 г. (преди петролните кризи) цената на бензина у нас е:
А-66 – 6 стотинки,
А-72 – 7 стотинки,
А-76 – 7,5 стотинки,
АИ-93 – 9,5 стотинки,
АИ-98 – 10 стотинки.
От 1950 до 1970 год. в Западна Европа един литър бензин струва средно 0,5 западно германски маркиСлед петролната криза от1979 г., цената на бензина у нас се удвоява – 20 ст. Поради повишаване цените и на всичко останало, в края на декември 1979 г. правителството на Тодор Живков решава да изплаща на всички ученици по 10 лв. месечно “надбавки”. През 1988 год. един литър бензинв България струва 80 ст. – внос от СССР по линия на СИВ. В СССР през 1988 год. струва 40 копейки (при средна заплата 153 рубли), а в Западна Европа струва 1,35 западно-германски марки (внос от американските концерни в арабските страни) или 3,08 лева по конвертируем обменен курс на лева, по онова време. В ГДР един литър бензин 92 Oktan(VK 92, „Extra“) 1,65 M = 55 ст.
 

 

Цени на някои луксозни стоки: До средата на 1980-те, кутия с 20 цигари българско производство – 50 ст. Кутия с 20 цигари внос от САЩ – 1,70 лева. Края на 1980-те цените на цигари българско производство почти се удвояват.
През 1988 год. България заема първо място в света по производство и износ на тютюн на глава от населението.
Цена на коняк “Плиска” 750g – 6 лева
Коняк (бренди) “Слънчев Бряг” – 3,80 лева
Гроздова ракия “Академик Неделчев”750g – 4,30 лева
 
 
 
Цена на огледално-рефлексен фотоапарат: евтин, японски– 500 лева
Цена на руски огледално-рефлексен фотоапарат “Зенит “Е” – 120 лева.

През 1960-те и 1970-те статус символиса трудно достъпните и скъпи японски часовници Seiko. СССР и ГДР произвеждали също часовници за СИВ, но не били толкова лъскави и нямали светещи, фосфоресциращи стрелки и циферблати, както часовниците западно производство
 

 

Цени занякои мероприятия, телевизия и радио:
Цена на билет за кино:: – 0,25 лв. (20 стотинки на първи ред, 35 ст. в ложите)
Цена на билет за театър: 1 лв.
Атракция в Луна-парк:– 0,60 лв.
Вход за култовата студентска дискотека “Цецо Спасов” в Студентски град след представяне на студентска книжка – 0,50 лв.
Такса за телевизор и радио: 5 лв. на година.

По времето на социализма почивката на българското Черноморие е общодостъпна за всички трудещи се.Разположени край най-големите и дълги плажове у нас, Китен и Приморско се превръщат в емблема на масовия летен туризъм по българското Черноморие. През 80-те, с над 180 почивни станции, хотели и къмпинги там се намира най-голямата туристическа леглова база в България.
Почивката на българина тогава може да бъде организирана по четири начина: на квартира с цена – 3 лв./на легло/на нощ в стая с 2 легла ; във ведомствена почивна станция с двуседмична карта за пълен пансион на символична цена (това е и най-използвания и евтин начин за почивка); в държавен хотел по черноморските ни курорти. Цената там е значително по-висока от почивните станции, а и с предимство се ползват чужденците, които са източник на така скъпоценната за българската държава валута. Последния начин за почивка е на многобройните къмпинги изградени по морето, предпочитани за почивка и от много чехи и поляци. Възможности за лятна почивка на море в чужбина почти липсват.

За учениците (пионери) е създаден голям международен пионерски лагер в Кранево, където са се срещали с връстници от социалистическия лагер, а за комсомолците на юг от Бургас е създадено голямо младежко летовище. ММЦ „Георги Димитров“ е нашенския международен морски център, където в годините на социализма хиляди рускини, чехкини, полякини опознават за първи път любовта благодарение на родните гларуси. Открит е още в края на 50-те години на миналия век в залива между Китен и Приморско. Изграден край хубава и просторна плажна ивица, младежкия туристически комплекс цели да заздрави дружбата между социалистическата младеж от цял свят и придобива изключителна популярност през 70-те и 80-те години на XX век.

Понеже не всички са можели да летуват на ММЦ-то, останалите са ползвали привилегия за почивка на море в студентските почивни станции (бунгала). Цена за 16 дни пълен пансион: 27 лева. Въпреки тази възможност, повечето студенти са разполагали са ходели на море частно. Към края на 80-те цена на 150g пържена риба цаца край морето струва:0,60 лв., същата цена плажуващите са плащали и за порция пържени картофи.

 
 
Черният пазар е характерен за социализма, поради съществуващия хроничен дефицит на множество стоки. Най-известната черна борса в столицата е  градинката, на която по-късно е построен Народния дворец на културата. След построяването на НДК, „борсата“ се премества пред заведение „Магурата“, на бул. „Витоша“ до НДК. Черната борса пред заведение „Магурата“ остава да функционира до 1990 година, предимно за покупко-продажба на западна валута. Основно са се разменяли (продавали) грамофонни плочи, по-късно и касетки, липсващи на музикалния пазар у нас. През 1960-те и 1970-те години, по магазините се продавали ограничено грамофонни плочи със западна поп-музика, тъй като закона за авторското правопо време на соца се спазва и разпространението на пиратски копия е наказуемо.  Други популярни стоки търгувани на черно са дънки, маратонки и вносните цигари. След откриването на корекомите, други известни столични „черни борси“ са площад Народно Събрание, пред хотел „София“, където виетнамски гастарбайтерикупували западна валута от чужденци и я препродавали на българи, които от своя страна я предлагат пред централния кореком, който се намирал до хотел „Рила“ в София. 
С навлизането на VHS и Betamax видомагнетофонитев края на 1970-те, широко разпространение в България нимират пазарите за видео-филми.  Обикновено хората след като си купели видеокасетофон, купували по няколко видеокасети със записани на тях филми, след което си ги разменяли с техни познати и приятели. Западни филми на касети, официално почти не се продавали в магазините, поради не закупени от държавата лицензионни права.  Свободно се продавали и разпространявали така наречените забранени филми – антирускии антикомунистически пропагандни филми, като например „Рамбо: Първа кръв”. По битпазарите при соца единствено не се продавали порнофилми, поради забраната, но се разпространявали безплатно между хората.  Милицията по онова време налагала глоби на черноборсаджиите единствено за стоки-ментета, за нарушаване на марково право.
 
 

                                                                                                                       Следва продължение…

Президентът Красимир Каракачанов ще се бори със социалната несправедливост

http://www.cross.bg/karakachanov-krasimir-durzhavata-1523993.html

/КРОСС/ Когато стана президент, ще поведа народа в битка срещу социалната несправедливост, каза кандидатът за президент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов по време на посещението си във Видин. На срещата с избиратели присъстваха и ген. Петър Илиев от „За честта на пагона", депутатът Красимир Богданов, както и областните координатори за северозападна България на АТАКА и НФСБ Адриан Асенов и Росен Живков. С поздрава „Здравейте, бдинци!" Красимир Каракачанов се обърна към жителите на град Видин. Той сподели, че му е тъжно всеки път, когато се връща в града да вижда все по-голямата разруха на региона. Видин се превръща в призрачен град, улиците са тъмни, липсва нормална инфраструктура, младите хора ги няма, а пенсионерите са забравени от държавата и са оставени сами да оцеляват. Целият регион е обезлюден, селата са празни, а там където все още има живот, хората се заключват, за да се предпазят от циганските набези, очерта тъжната за региона картина кандидатът. Според Каракачанов за всичко това са виновни управляващите през последните 26 години. Те провеждаха политика, която доведе до обезлюдяването на регионите и тежката демографска катастрофа. Ниският процент европроекти и държавни пари, които се насочват и усвояват в тази северозападна България, води до висока безработица, ниски доходи, висока смъртност, циганизация и битова престъпност

Баскетболната федерация разпусна националните отбори за младежи и девойки

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/27/2852132_basketbolnata_federaciia_razpusna_nacionalnite_otbori/?ref=rss


Българската федерация по баскетбол (БФБ) разпусна националните отбори за младежи и девойки до 20 години. Двата тима няма да се събират за подготовка и участие на европейските първенства през 2017 г., реши днес управителният съвет на БФБ на свое заседание.

Oт федерацията обявиха, че средствата, които биха се похарчили за двете гарнитури при 20-годишните, ще бъдат пренасочени за "селекция и работа с талантливите деца с потенциал от възрастовата група до 14 години от двата пола"....

Облачно и по-хладно в петък, температурите падат до 0 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5838223

Облачно и по-хладно в петък, температурите падат до 0 градусаАтмосферното налягане ще се повишава и ще е значително по-високо от средното за октомври. През следващото денонощие ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток и застудяването ще продължи. Облачността ще е значителна, но ще се задържи почти без валежи. Привечер и през нощта срещу събота облачността ще се разкъсва и намалява,

Директорът на поземлената комисия в Панчарево е уволнен след разследване за имотни измами

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2852133_direktorut_na_pozemlenata_komisiia_v_pancharevo_e/?ref=rss


Директорът на поземлената комисия – Панчарево е отстранен от днес, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от агенция "Фокус". До уволнението се стига след разследване на Би Ти Ви за имотни измами в Панчарево и с. Бистрица и последвалите протести на жители.

Танева обясни, че инспектораттъ на министерството е започнал проверка след сигнал от кмета на София йорданка Фандъкова по конкретния случай за неправомерно възстановен имот. Проверката е показала, че...

Продължава изграждането на музея за съвременно изкуство Софийски арсенал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273381_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2

 Започна вторият етап от изграждането на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, съобщиха от музея.

През 2017 г. ще бъдат открити вторият и мансардният етаж на основната сграда, както и нова отделна сграда за временни експозиции. Планира се изграждането на депо, съобразено с всички съвременни музейни норми, както и отделна сграда за временни експозиции.

Проектът с изпълнител Националната галерия, се осъществява по програма “Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Благодарение на европейската финансова подкрепа музеят за съвременно изкуство ще бъде разгърнат и изграден като модерно архитектурно пространство.

Като филиал на Националната галерия той ще продължи да се развива като единствената специализирана в сферата на съвременното изкуство музейна институция у нас.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Следващият юмрук - в твоето лице

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/27/2852106_sledvashtiiat_jumruk_-_v_tvoeto_lice/?ref=rss


Болезнено очевидно е, че:

Живеем в държава, в която правилата са заменени с юмруци. В държава, в която бездействието на отговорните институции, може да стигне до там, че пред парламента - символ на държавността - председателят на най-голямата и най-стара правозащитна организация в България да бъде нападнат.

С юмруци. Един, от които - в лицето.

Такива юмруци удрят ежедневно медиите, правителството, МВР, прокуратура в лицето на гражданите. Като позволяват...

Жилищните имоти в Ирландия поскъпват с над 7% през август

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273380_%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%B

 Цените на жилищните имоти в Ирландия са се повишили с 7,2% на годишна база през август спрямо 6,7% през предишния месец, съобщава PropertyWire, позовавайки се на данни на Националната статистическа служба.

Данните на институцията сочат още, че цените на къщите в Дъблин са нараснали с 4,5% спрямо същия период на миналата година, докато апартаментите са поскъпнали с 6,4% за същия период.

В останалата част на Ирландия, без Дъблин, цените са нараснали с 11,4% през август на годишна база, като къщите са поскъпнали с 11,5%, а апартаментите – с 9,9%.

Като цяло националният индекс е с 33,7% по-нисък от най-високото си ниво през 2007 г. Цените на жилищните имоти в Дъблин са с 34,2% по-ниски спрямо върха им през февруари 2007 г., а жилищните имоти в останалата част от Ирландия са с 38,1% по-евтини от пика им през май 2007 г.

През август средната пазарна цена за жилищен имот е била 347 214 евро, а за 12-те месеца до август средната пазарна цена е била 232 398 евро, като това се възприема за по-стабилен показател. В Дъблин средно се е плащало по 381 128 евро за имот.

Продажбите през август са се повишили с 2,5% на месечна база и с 5,9% на годишна база, а общият обем на продажбите през месеца възлиза на 842,9 млн. евро. В същото време 6,8% от продажбите през август са били на нови жилища.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Радарите за превишена скорост утре - 28 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=334399

Служители на КАТ-Варна ще следят утре - 28 октомври, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул. "В.Левски" - ПВ с ул. "Царевец" 21:40ч.-23:10ч.

Прокуратурата встъпи като страна в процеса за сделката с царските конюшни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273379_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86

 Софийска градска прокуратура е подала протести с искане да бъдат обявени за нищожни три заповеди на бившия областен управител на София-град Веселин Пенев, свързани с продажбата на имота в столицата, известен като "царските конюшни".

Това е станало след предложение на министъра на регионалното развитие и проверка от страна на Прокуратурата за правомощията й по Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

По изготвените три протеста са образувани три дела от административен характер пред Административен съд София-град (АССГ), с които се иска фактическото разваляне на  продажбата на имота, който се намира на бул. „Дондуков“ в София, информира Прокуратурата.

Припомняме, че теренът беше продаден за под 700 хил. лева от Веселин Пенев и след скандал той се раздели с поста си.

Обвинителите съобщават, че намират и трите заповеди на Пенев за нищожни.

Те изтъкват следните съображения: 

Противоречия с материалния закон – прекратяването на съсобствеността с държавата се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, направена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота. В конкретния случай с царските конюшни фактът на съсобствеността не е безспорен.

Трите заповеди на бившия областен управител са с неясен предмет.

Липсва материална компетентност  - издадените заповеди са предшествали приключването на съдебни производства, касаещи имота, тоест налице е превратно упражняване на власт.

Несъответствие на трите заповеди с целите на закона - налице е разпореждане с цена на имота, по-ниска от пазарната и данъчната цена.

Затова СГП е поискала съдебно-оценителна експертиза, която следва да направи оглед на място и проверка за подобни сделки в Агенцията по вписванията и да даде отговор на въпроса какви са реалните пазарни цени на имотите, върху които са царските конюшни.

Предстои определяне на съдия-докладчици по трите образувани дела, насрочване за разглеждане в открито съдебно заседание и произнасяне на съда, допълват от Прокуратурата. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Garitage Park под Витоша – където и бизнесът, и семейството се чувстват на място

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273378_Garitage+Park+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82%2C+%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D

 Балансът между семейство, лично здраве, професионално развитие и отдих стои в основата на концепцията на Garitage Park - най-големият многофункционален комплекс в България, който, освен с офисни и жилищни сгради, ще разполага и с международно училище за 500 деца, както и повече от 90 дка зелени площи и паркова среда. В допълнение, в Garitage Park ще има голям спортен център с 25-метров плувен басейн, редица търговски площи и услуги за нуждите на ползвателите.

Целта на инвеститорите е да се създаде място, което е социално и икономически устойчиво, и в същото време е в хармония с околната среда. По тази причина Garitage Park е проектиран според изискванията на един от водещите стандарти в света за устойчивост - BREEAM Communities.

Следвайки препоръките на BREEAM Communities, в Garitage Park са отделили специално внимание на:

·     Влагане на енергоефективни решения, които спомагат за устойчивото използване и управление на енергия в сградите – като например рекуператори за оползотворяване на отпадната топлинна енергия на отработения въздух и системи от типа “Heat Recovery”, които пренасят и оползотворяват отпадната енергия от вътрешни тела, които работят на различен отоплително/охладителен режим;

Създаване на по-комфортна, здравословна и безопасна среда за ползвателите на сградите. Един от примерите в тази посока е значителното завишаване на капацитета на системите за пресен въздух в офисните сгради – с над 30% повече спрямо най-високия клас А офисни сгради;

·     Подобрение на транспортната инфраструктура, като се предвижда разширяване на пътните платна и добавяне на нови кръгови движения.  Също така се насърчава използването на устойчиви транспортни модели (предвиждат се вело-алеи и споделен транспорт, както и разширяване на обхвата на градския транспорт).

·     Екологична устойчивост, чрез защитата и подобряването на биологичното разнообразие, чрез контрол на въздействието на строителните материали, чрез управление и рециклиране на отпадъците и устойчивото използване на водите в експлоатация.

Още по темата

 

В отговор на изискванията на BREEAM и нуждите на жителите/работещите в Garitage Park и района, в рамките на комплекса са предвидени редица социални услуги и удобства -  ресторанти, кафенета, пощенски и банков клон, аптека и супермаркет. Освен тях в рамките на първа фаза ще бъде завършен паркът с детски и спортни площадки, както и спортният център с 25-метров басейн.  Не на последно място, в този контекст, е и ролята на училището, предвидено в проекта.

За повече информация: www.garitagepark.com

Независим кандидат бие Клинтън и Тръмп в Юта? Да проверим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5838172

Независим кандидат бие Клинтън и Тръмп в Юта? Да проверимБивш служител на ЦРУ и сега кандидат за президент може да влезе в историята, ако победи двете големи партии Константин Вълков, Сент Джордж, Юта Две нови проучвания показват интересна разлика в преднината на Хилъри Клинтън - едното дава 14 процента преднина, другото само 3. Ако първото е вярно, загубата на Доналд Тръмп ще бъде съкрушителна.

Застреляха мъж, нападнал полицай пред посолството на САЩ в Кения

https://www.actualno.com/africa/zastreljaha-myj-napadnal-policaj-pred-posolstvoto-na-sasht-v-kenija-news_571542.html

Полицаи застреляха мъж пред посолството на САЩ в кенийската столица Найроби, предаде Франс прес. "Мъжът беше застреля от полицаите, отговарящи за сигурността на посолството", заяви източник от полицията. По данни на Франс прес мъжът се е опитал да нападне с нож полицай. Агенция Ройтерс съобщи на свой ред, че посолството на САЩ е потвърдило за инцидента, отбелязвайки, че служители на мисията не са били засегнати от него.

Божо Кравата поръчал да убият Митьо Очите в болницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838203

Божо Кравата поръчал да убият Митьо Очите в болницатаМитьо Очите се е разминал на косъм от второто покушение броени дни след като беше надупчен от куршуми в Слънчев бряг. Хора на Божо Кравата са подготвили убийството му в болницата в Бургас, но присъствието на много охранители, полиция и журналисти ги е накарало да се откажат от плановете си, твърди "Уикенд".

Годишният процент на разходите по жилищните заеми продължава да пада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273377_%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89

 Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове през септември  2016 г. запазва тренда надолу, като се понижава спрямо септември 2015 г. с  1 пр. п. до 5.19%, а по заемите в евро  – с 0.51 пр.п. до 5,74%, показват изчисленията на Investor.bg на база банковата статистика.

ГПР по кредитите за потребление в левове през септември 2016 г. намалява с 0.61 пр.п. до 11.15%, в сравнение със същия месец на миналата година, при заемите за потребление в евро спадът е с 1.01 пр.п. до 6.86%.

През септември, в сравнение с август, ГПР по кредитите за потребление в левове нараства с 0.22 пр. п., а по тези в евро спада с 0.55 пр. п. При жилищните кредити в левове обаче той намалява с 0.14 пр. п., а по тези в евро – с 0.45 пр. п.

При жилищните кредити през септември средната лихва пада и при заемите, отпуснати в левове, и при тези в евро.

Намалението е както за месец по-рано, така и в сравнение със същия месец на миналата година.

През септември 2016 г. жилищните заеми в левове са се отпускали при 4,74% средна лихва, а в евро – при 5,24%.

Средният лихвен процент по новите кредити на нефинансовите предприятия до 1 млн. евро, договорени в левове, през септември спада спрямо същия месец на 2015 г. с 1.35 пр.п. до 4,50%, но лихвата по заемите, договорени в евро, се повишава с 0.18 пр.п. до 4,87%, показват още изчисленията на Investor.bg. 

По данни на БНБ средната лихва по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с 1.64 пр. п. до  4.10%, а по тези, договорени в евро, нараства с 0.08 пр. п. до 5,05%.

При домакинствата единствено средната лихва по кредитите за потребление в левове през септември се увеличава спрямо август. Увеличението е с 0,22 пр. п. до 10,21%. Средният лихвен процент обаче намалява спрямо септември миналата година с 0,51 пр. п.

Продължава спадът при потребителските заеми в евро, които през септември са олихвявани със средна лихва 6.17%., което е с  0,57% пр. п. по-малко от август, и с 0,95 пр. п. по-малко от септември 2015 г.

Средният лихвен процент на депозитите през септември регистрира поредния си спад.

При спестяванията на нефинансовите предпрпиятия с договорен матуритет в левове, през септември 2016 г., в сравнение със септември 2015 г., намалението е с 0.38 пр. п. до 0.27%, а по тези в евро – с 0.36 пр.п. до 0.44%.

В сравнение с август 2016 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.08 пр. п., а по тези в евро – с 0.07 пр.п.

При домакинствата средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове през миналия месец спрямо година по-рано се понижава с 0.79 пр.п. до 0.72%, а по тези в евро – с 0.61 пр.п. до  0.63%.

В сравнение с август  2016 г. септемврийският среден лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.12 пр.п., а по тези в евро – с 0.07 пр.п. 

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите на домакинствата през миналия месец отново отбелязва спад в сравнение със септември миналата година. Понижението е с 0.14 пр.п. до 0.13%.

При спестяванията с договорен матуритет в левове, средната лихва намалява с 0.94 пр.п. до 1.26%, а по тези в евро – с  0.88 пр.п. до 1.02% и затвърждава тренда на спад през последните месеци, показват данните на банковата статистика.

Катарзисът на Цачева: Била за преразглеждане, не за отмяна на санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/politics/katarzisyt-na-cacheva-bila-za-prerazglejdane-ne-za-otmjana-na-sankciite-sreshtu-rusija-news_571541.html

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева заяви, че не се е обявявала за сваляне на санкциите, наложените на Русия заради анексирането на Крим. Пред bTV тя коментира думите си в първия телевизионен диспут срещу подкрепения от БСП ген. Румен Радев. "Моята дума беше преразгл

Стотици книги получиха училища и читалища за Деня на будителите

http://www.mediapool.bg/stotitsi-knigi-poluchiha-uchilishta-i-chitalishta-za-denya-na-buditelite-news255773.html

Над 800 тома историческа и художествена литература получиха като дарение 16 училища и 14 читалища от Софийска област в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Кампанията се провежда за шести пореден път от " Елаците-Мед" АД и "Геотехмин" ООД със съдействието на издателство "Захарий Стоянов“. По традиция даренията бяха съпътствани от културни срещи в Етрополе и с. Мирково. Поетите Валентина Радинска, Боян Ангелов и Иван Гранитски, историците акад. Георги Марков, акад. Косев и публицистът Тодор Коруев рецитираха стихове и споделиха визията си за културата и националната идентичност пред кметове, работещи в сферата на образованието и културата и известни местни личности. "Книгите са най-тихите и най-верните приятели. Те са най-достъпните и най-мъдрите съветници и в същото време - най-търпеливите учители" – цитираха думи на Чарлз Елиът организаторите от "Елаците-Мед" и "Геотехмин". Акад. Георги Марков подчерта колко е важно чрез книгите да се съхрани националната памет, тъй като тя е в основата на националната самоличност. "Нашата задача е да научим младите хора, сегашното поколение да чете и да мисли и по този начин да запази националната си принадлежност“, добави историкът.  

Бащата на изчезналия Емил: Имаше приятелка, проблемите дойдоха от нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838202

Бащата на изчезналия Емил: Имаше приятелка, проблемите дойдоха от неяБил свит, не споделял много. Близките му дори не познавали момичето Eмил Ангелов, който е в неизвестност от 3 месеца, е имал проблеми с приятелката си. Това научи "24 часа" от бащата на изчезналото момче. 23-годишният младеж излязал от дома си в столичния кв. "Люлин" на 1 юли към 7,30 ч. Оттогава семейството и приятелите му нямат вест за него.

Индексът на сините чипове SOFIX се оказа единственият губещ измерител на БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Индексът-на-сините-чипове-SOFIX-се-оказа-единственият-губещ-измерител-на-БФБ-София_l.a_i.731230_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар приключиха предпоследната търговска сесия за тази седмица на зелена територия. Единствено изключение...

Министър Лиляна Павлова: Последно присъединените към ЕС държави все още имат нужда от инвестиции в инфраструктура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273376_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%

 Правителствата трябва да положат усилия, за да се запази стабилността и мира на Балканите и в Европа предвид ситуацията с бежанската вълна. Държавите, които последно са се присъединили към ЕС, сред които и България, все още имат сериозна нужда и необходимост от инвестиции в инфраструктура, включително в базисна, като пътна, водна и градска инфраструктура, за да продължат развитието си и да не се задълбочават разликите между отделните региони и общини на национално ниво, както и тези между отделните държави членки на ЕС от гл.т. на приоритетите и Кохезионната политика. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. в Плевен.

 

Тя отчете, че бъдещето на Кохезионната политика е важно и заяви, че трябва да се покаже капацитет за усвояване на средствата и ефекта, който те оказват, и че инвестициите не се правят само с цел отчетност и усвояемост, а допринасят за се  разкриване на  работни места и осигуряване на възможности за заетост, създаване на иновации, повишаване на БВП. Само тогава ще може да бъде обоснована необходимостта в следващия програмен период да продължим да имаме средства по линия на Кохезионната политика, на европейската солидарност, като инвестиции за градско развитие, иновации, инфраструктура, подчерта Павлова. според нея едва тогава ще може да се мисли за всички мерки и инвестиции, свързани с миграционния поток и инфраструктурата, която трябва да бъде изградена с цел защита или за осигуряване на безопасността, но подчерта, че трябва да продължи развитието на икономиката, образованието, инфраструктурата, защото са важни за гражданите на страната ни. 

Регионалният министър направи равносметка на приключилата Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и отчете, че тя е имала сериозен ефект върху икономиката на страната. Инвестициите по програмата допринесоха за повишаване на брутния вътрешен продукт с 1,2%, на частните инвестиции, на износа и на средната работна заплата, коментира Павлова. Бих казала че сме от оперативните програми с добро изпълнение и добро приключване не само в България, допълни тя.

Програмата беше договорена на над 100%, и беше успешно разплатена. Очакваме, въпреки рисковите проекти, сертифицираните разходи да достигнат 95%, което е изключително добро усвояване, съобщи министърът и допълни, че това дава възможност фокусът да бъде насочен към изпълнението на новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Със средствата от ОП „Регионално развитие“ бяха изпълнени над 1100 проекта, като в рамките на един проект се реализираха 10, 20 или 30 образователни, социални, културни инфраструктурни подообекта, което представлява сериозен обем инвестиции, отчете Павлова. Тя допълни, че със средства от програмата са реновирани 1000 учебни заведения, училища, университети, детски градини и ясли, закупени са над 250 превозни средства в рамките на инвестициите за интегриран градски транспорт, 80 населени места са с обновена градска среда, 75 културни институции са с обновена инфраструктура, изградени са 132 центъра за настаняване от семеен тип. Гордостта на програмата са обновените 145 прекрасни туристически атракции, с които България привлича все повече туристи, каза още министърът и посочи, че сериозна инвестиция е направена в сектор здравеопазване, с която са ремонтирани 53 болници и е доставено високотехнологично оборудване. Тя обясни, че фокусът е бил в онкологията, като са подкрепени както големите държавни многопрлофилни болници, така и общинските. Общо над 1300 км са рехабилитираните пътища от републиканската и общинската пътна мрежа, като за тях са инвестирани почти 0,5 млрд. лв. за републиканските пътища, а над 120 млн. лв. – за общински пътища. На-важното, обаче, е, че успяхме да променим облика на градовете, като продължаваме да го правим и сега, подчерта министърът.

Според нея друга гордост на вече приключилата ОП „Регионално развитие“ 2007 - 2013 е инициативата за финансов инженеринг JESSICA, която e един добър пример не само за инвестиции чрез дългосрочно кредитиране на проекти за градско развитие, които създават работни места. Това доказва, че изпълнихме целта не само да предоставяме безвъзмездно целево финансиране, но да създадем инструмент за финансов инженеринг, чрез който да реинвестираме приходите от вече реализираните проекти, коментира Павлова. Това беше важен пилотен проект, защото в новата програма бюджетът за такъв тип проекти е над 300 млн. лв. стартов капитал, допълни тя и заяви, че по този начин ще могат да реализирани инвестиции допълнително за над 0,5 млрд. лв. извън безвъзмездната помощ от оперативната програма по конвенционалните проекти за градска среда, градски транспорт, образователна и др. инфраструктура. Това е изключително важно, защото бъдещето е във финансовия инженеринг, в инвестиции чрез фондове, които да създават добавена стойност за икономиката и работни места, подчерта министърът и посочи, че затова могат да бъдат дадени добри примери с вече реализирани проекти в Плевен, Стара Загора, София и други градове.

По отношение на Оперативна програма „Региони в растеж“ Павлова отбеляза, че е наваксано закъснението и 76% от бюджета й вече са отворени за кандидатстване от страна на междинните звена и на бенефициентите, като договарянето вече е 17%. Програмата ще бъде изцяло отворена през 2017 г. Тя ще бъде пик на програмата по отношение на договаряне и на изпълнение на проекти, благодарение на това, че общините вече са не само бенефициенти, но и междинни звена, допълни министърът и подчерта, че е оказано доверие на общините и са им делегирани правомощия.  Вече се разглеждат над 250 проекта от междинните звена, информира тя. Това означава, че следващата година може да очакваме сериозен пик и бум на проектите в 39-те общини междинни звена с Фокус градска среда, градски транспорт, социална инфраструктура и жилища, образование с фокус професионални гимназии.

Има напредък и в работата по оста за подкрепа и развитие на пътната инфраструктура, съобщи още Павлова и отчете, че от общия бюджет за тази схема в размер за 380 млн. лв. вече са сключени договори и обявени процедури за над 200 млн. лв., което е направено още през първата година на изпълнение на програмата. През следващата година ще обявим и останалите средства и така ще можем да отчетем сериозен напредък по отношение на усвояването на средствата по програмата, посочи тя.

Регионалният министър подчерта важността на обсъжданата промяна на вътрешните правила за работа на Комитета за наблюдение на ОПРР, която ще даде възможност на неправителствени организации и граждани да се включат и да участват в дебати по значими теми, като по този начин ще се осигури повече публичност и прозрачност по отношение на действията и политиките на програмата и финансираните проекти. По време на заседанието бе преразгледана индикативната програма за изпълнение на програмата, за да се отвори възможността за кандидатстване с проекти за деинституционализация на деца и на възрастни през следващата година, както и за тези за подкрепа на реформата в спешната помощ.

Пред участниците в заседанието Павлова постави темата за намиране на възможност за финансиране на филиал на Медицинския университет във Враца за обучение на медицински сестри по линия на подкрепата, която ОПРР оказва на висшите учебни заведения, което ще и в изпълнение на целенасочената държавна политика за развитие на Северозапада. Министърът посочи, че провеждането на заседанието на Комитета за наблюдение в Плевен показва волята, желанието и политиката на правителството и най-вече на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде оказана подкрепа за развитието на Северозападна България. Тя съобщи, че Община Плевен получава гарантирани средства за инвестиции в градска среда и социална и образователна инфраструктура в размер на 48 млн. лв. по първата ос на ОПРР 2014 – 2020.  Предвидени са и допълнителни средства за целенасочена подкрепа на реформата в професионалното образование в размер на 10 млн. лв. 

Ще продължи подкрепата за развитие на пътната инфраструктура, заяви регионалният министър и посочи, че от държавния бюджет през програмите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са инвестирани 120 млн. лв. за рехабилитация и ремонт на пътища предимно в Северозападна България. Предвиждаме съвсем скоро да започне ремонт на над 12 км от пътя Плевен – Ловеч, както и на 10 км от трасето Червен бряг – Чомаковци, съобщи тя. Над 50 млн. лв. бяха инвестирани за подобряване състояние на пътищата в региона през предишния програмен период по ОП „Регионално развитие“ и програмите за трансгранично сътрудничество, напомни Павлова и допълни, че с тези средства са рехабилитирани общо над 100 км пътища. 

Регионалният министър коментира още, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се явява продължение на мерките, които са реализирани с европейски средства през предишния програмен период. Тя ще продължи и през следващата година, като до 2018 г. тя ще е безплатна за собствениците, допълни Павлова. Над 300 млн. лв. са средствата за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради в новата оперативна програма, посочи още регионалният министър.

Министър Лиляна Павлова ще открие заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в Плевен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273375_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще посети Плевен в четвъртък, 27 октомври 2016 г. В 14.00 часа в хотел „Кайлъка“ тя ще открие Шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Форумът се ще проведе на 27 и 28 октомври, като участие в него ще вземат още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, представители на ГД „Регионална и градска политика” на Европейската комисия, експерти от Министерството на здравеопазването, Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в МРРБ и др.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение ще бъдат дискутирани актуалното състояние на проектите по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Ще бъде представен и  окончателен доклад за изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Оливър Стоун: Ако Хилари Клинтън победи, САЩ тръгват по опасен път

http://www.moreto.net/novini.php?n=334475

САЩ ще тръгнат по опасен път, ако на предстоящите президентските избори на 8 ноември победи бившият държавен секретар на страната Хилари Клинтън, заяви известният режисьор Оливър Стоун, цитиран от ТАСС. Носителят на Оскари кинодеец нарече кандидатката на Демократическата партия "кралица на хаоса".

"168 часа": ГМО нахлува в Европа с канадското споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838187

"168 часа": ГМО нахлува в Европа с канадското споразумениеГМО продукти от Северна Америка ще залеят европейския пазар, ако бъде подписано споразумението СЕТА за свободна търговия между Канада и ЕС. С него тихомълком се заобикаля трансатлантическото търговско споразумение, по-популярно като ТТИП. Заради многобройните протести в Европа то бе замразено, но САЩ сега опитват отново да се промъкнат на пазара

ЦИК показа бюлетината за изборите (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_638656.html

На брифинг днес Централната избирателна комисия показа пред журналисти как ще изглеждат двете бюлетини на 6 ноември - за президентския вот и за националния референдум. Без номер 1 и номер 9, в бюлетината за президентския вот за пръв път ще видим квадратчето "Не подкрепям никого". Липсата на кандидати под номерата 1 и 9 се дължи на заличаването на регистрацията на Светльо Витков (1) и Владимир Кузов (9).  Бюлетината за референдума съдържа три въпроса. При гласуването тя се сгъва и пъха в плик. За разлика от бюлетината за президентския вот, при тази за референдума няма нужда от печати.  От ЦИК обърнаха внимание и на това как трябва да се сгъва бюлетината - това трябва да става по начин, който позволява серийният номер на бюлетината да бъде откъснат и на гърба ѝ да бъде поставен печат. Комисията също така беше категорична, че бюлетина за изборите трябва да ни се дава след като пред нашите очи е била откъсната от кочана. Има вероятност членове на секционните избирателни комисии (СИК) да го правят предварително и дори да я сгъват, но това се прави с цел улесняване на изборния процес. Всеки гражданин има правото да си поиска бюлетина, откъсната пред неговия поглед.  Въпросът, който вълнува мнозина - как ще се връчва бюлетината за референдума? Членовете на СИК са инструктирани да питат всеки гласоподавател дали желае бюлетина за референдума и да го информира, че има такъв.  ЦИК споделиха и за любопитен момент от разяснителната кампания, която водят за изборите. Комисията е изпратила 58350 писма до всички 18-годишни младежи у нас, които получават правото да гласуват за пръв път. "Решихме, че ще е мило да покажем отношение", коментираха от ЦИК. 

"Левски" влезе в най-лошата си серия за Купата на България - 10 г. без трофей

https://www.24chasa.bg/sport/article/5837967

"Левски" влезе в най-лошата си серия за Купата на България - 10 г. без трофейСлед отпадането си от "Черно море" „Левски”  ще отбележи догодина едно десетилетие без трофей на „Герена” от турнира за Купата на България, съобщава bTV.  За последно „сините” печелят отличието през сезон 2006/07 г.. Тогава начело на тима е Станимир Стоилов, а неговите играчи побеждават на финала „Литекс” с 1:0 след продължения.

Приморско е сред лидерите в културно-историческия туризъм на Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273374_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D1%8

 Община Приморско получи заслужена номинация от годишните награди в категория Културно-исторически туризъм от BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2016. Те ще се състоят на 1 декември 2016 г. от 20 часа в хотел Premier Best Western - София.
„Черноморската перла“, както наричат Приморско, е сравнително нов град, но с богато минало. В околностите му се намират три древни селища - Урдовиза, Херсонесос, Ранули и Фармакида.  В Историческия музей в морския курорт могат да се видят откритията от археологическите разкопки на територията на общината.
На  територията на община Приморско  се намират тракийско  светилище „ Бегликташ”, скалният  феномен „ Лъвската  глава”,    и  музейните  експозиции  „Тайни  от  морското  дъно”- подводна  археология и  „Българската  Ясна  поляна”, свързана  с живота и делото  на  великия руски  писател Л.Н.Толстой. Богатото  историческо наследство    както и гостоприемството  на  местните  жители  превръщат  община  Приморско в желано място  за отдих  и  развлечение.
През последните години под ръководството на кмета д-р Димитър Германов Община Приморско успя да усвои средства от Европейския съюз и реализира редица проекти, които я превърнаха в предпочитано място на Южното Черноморие. Оригиналните подходи към плажовете създават усещане за чистота, уют и спокойствие. Напълно обновената централна градска част, алеите за разходка, детските площадки и фитнес на открито допълват приятната обстановка на курортния град.
Общинска  администрация  Приморско   успешно  работи  за  налагането  на общината  не само  като  дестинация  за морска  рекреация, но и  като  дестинация  за културен  туризъм. Доказателство  затова  е  прогресивното  нарастване  на  посещенията в  културно - историческите  обекти  на  територията на общината.
Тракийско  скално  светилище „Бегликташ”
Тракийското  скално светилище „Бегликташ” се намира   на  в близост  до  град Приморско в горите  на Странджа  планина. До 2003г. то е  неизвестно за науката.Представлява неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, когато ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието. Връща ни назад към бронзовата епоха на 14 век преди Христа. Посветено е на свещения брак между Богинята майка Земя  и Бога Слънце. Свързва се с култа към Плодородието.
Най-добре  проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса, са разположени в кръг с диаметър 56м, отделни скални елементи от ритуалното пространство.
От 2012 г. община  Приморско  се  грижи  за  популяризирането  и  поддържането на светилището  като  обект, част   от  културното  наследство на  общината. Доказателство  за   добрата работа  и  добрия мениджмънт  през  годините  е  показателят  за преминал брой  посетители   както  следва:
2012 -   12 000  посетители
2013 -   18 000  посетители
2014 –   30 000  посетители
2015 –   50 000  посетители
Крепостна  стена  „Урдовиза” – гр. Китен
На морския бряг край Китен  се намира една от най - добре запазените крепости по Южното Черноморие - Урдовиза.
Проучването на крепостта Урдовиза започват пионерите в археологията у нас- братята Шкорпил през осемдесетте години на XIX- ти век. До наши дни на повърхността на земята са се запазили една малка част от тези изключително интересни древни строежи. Най - ранното регистрирано обитаване на мястото се отнася към периода V - ти- IV-ти век преди Хр. Според археолозите крепостната стена е строена по времето на император Анастасий /492 - 518 г./.
Открита е луксозна керамика, произведена от местни майстори, както и вносни изделия от Цариград и Трапезун /днешния Трабзон/, амфора от Северна Африка и лампи от Мала Азия.
Предстои  реставрация на крепостта с  наличния естествен  материал и чрез лазерно шоу  ще бъде  презъздадена в нейната и   цялост.
Музейна  експозиция „Тайни  от  морското  дъно” – гр. Китен
Музейната  експозиция „Тайни  от  морското  дъно” –гр. Китен  е посветена на потъналите праисторически селища, открити по нашето крайбрежие  и развитието на древната котва. Тя  разказва за единственият български  кораб  в Черно море, проучен при  археологически разкопки.
 Във витрините са изложени оръдия на труда, от особена важност е открития костен материал, чийто анализ показва какви животни са обитавали земите ни по време на съществуване на селищата.
Изложен е и снимков  материал от намерените наколни  жилища.
Направен е паралел между материали от Ранната бронзова епоха от Китен и Варна. Интересна е огромната прилика в показаните находки, което говори, че става дума за едно и също население и за една и съща култура и цивилизация
Музейна  експозиция „Българската  Ясна поляна”- с. Ясна  поляна
Музейна  експозиция „Българската  Ясна поляна”- с. Ясна  поляна е открита  през 1998г. Тя  е  посветена на  българската толстоиска  комуна, създадена в селото през  1906 г., която поддържа близки  отношения  с великия  руски  писател  Лев  Николаевич  Толстой. Въпреки, че не просъществува дълго   колонията оставя незаличими следи в историческата памет на селото. В чест на Толстой през 1934 година село Алан Кайряк се преименува и получава името на  руското  имение - Ясна поляна. Музейната  експозиция представя  105 писма, изпратени от българи до Лев Николаевич, както и уникален запис на неговия глас. Тук могат да се видят малко известни документи, разказващи за толстоистката колония в Айлан Кайряк, както и  непубликувани досега снимки на основателя й Христо Досев. Изложени са  снимки  и  документи  от  руската  Ясна  поляна  - имението, любимите  места за разходка на Толстой, работния  кабинет, стаята под сводовете, където е написал  романа  „Война и мир”.
Исторически музей - Приморско
Историческият музей на град Приморско е разположен в центъра на града, в сградата на бившата градска баня. Реализиран е със средства от Европейския съюз по оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство и аквакултури”.
В него са експонирани културни ценности открити при археологически разкопки, извършени  на територията на община Приморско.  Представени са експонати от най – ранни времена до съвременния бит и култура на местните жители. Музеят разполага и с материали от потопените селища при гр. Китен, Маслен нос и устието на река Ропотамо.  Изложени са също така и експонати  от  надгробна могила  при местността „Ченгер“, тракийско светилище  „Бегликташ“, новооткритият обект „Фармакида” при река „Ропотамо”, долмените намиращи се в района на резерват „Ропотамо”  и крепостната стена при полуостров „Урдовиза" – град Китен.
Тракийска крепост „Фармакида” 
Тракийската крепост „Фармакида”  се намира  до град  Приморско, на три брода на река Ропотамо, в южното подножие на връх  Медни рид.
Разположена на площ от един декар върху ниско естествено възвишение, оградена от всички страни с мощна крепостна стена. До нея е преминавал т. нар. сухоземен път за Бизантион (дн. Истанбул ) На югозападната стена е имало кула и две жилищни помещения, изградени от камък и дърво, но покрити със солидни керемиди от олинтски тип. Сред находките се открояват цели керамични съдове и части от тях от местна тракийска и от вносна керамика, По устието на река Ропотамо от морето са били доставяни амфори и скъпи съдове с релефна украса.Изключително ценни са сребърните тетрадрахми, сечени в Маронея на Бяло море, Бизантион и Одесос.
Датиращият археологически материал отнася края на съществуването на града към епохата на І в. Пр. Хр.
По всичко личи, че на това място е имало укрепен дом на местен тракийски аристократ. „Фармакида” се вписва отлично в кръга на сродни обекти, открити напоследък в Крайморска Странджа. Пълното проучване на тракийската крепост край Ропотамо би създало условия за откриване на нов атрактивен туристически обект, в близост до резервати и природни забележителности.
 Годишните награди    ще отбележат значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за българската икономика, която е значима и за  съседите ни на полуострова.  Досегашни носители на престижните призове са : Шарлопов Груп, Община Пловдив, Община Банско, Пампорово АД, Курорт Русалка Елит, Караджъ Турс, БГ Травъл 2009, Хотел Роял СПА Велинград, хотел Вихрен Палас Банско, Хотел Сънрайз Приморско  и др.

Рекордни над 5 млн. чужди туристи са почивали това лято в България

http://www.mediapool.bg/rekordni-nad-5-mln-chuzhdi-turisti-sa-pochivali-tova-lyato-v-bulgaria-news255772.html

Това лято българският туризъм бележи рекорден брой чуждестранни туристи, почивали през лятото, а до края на годината се очаква отрасълът да премине психологичната граница на посещенията на чужди туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която отчете данните от активния летен сезон в четвъртък. Според тях гостувалите през лятото чужденци у нас надхвърлят 5 млн. души, което е с 18 процента повече спрямо предишното лято. До края на годината се очаква техният брой да премине 8 млн. "Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 млн., или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам българите да достигнат 4 млн. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме общо 11 млн. туристи – български и чуждестранни, което е 10.2% прогнозен ръст", посочи Ангелкова. Германия е на първо място по брой туристи, посетили страната през лятото, с ръст от 33%. Най-същественото увеличение обаче е от Полша и Чехия – 38 на сто, следвани от Холандия – с 34 на сто ръст. От Румъния посетителите са с 15% повече, от Русия - 22%, Украйна - 10%, Великобритания - 10%,  Франция - 19%, Израел - 16%, Австрия - 20%, Белгия – 15%, и др. "Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна , Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари върху, които се фокусирахме през големите туроператори", уточни Николина Ангелкова. Слънчев бряг е най-посещаваният курорт от чуждестранни туристи през лятото, а на второ място се нарежда Златни пясъци. Приходите от чуждестранен туризъм за първите осем месеца на годината надхвърлят 4.7 млрд. лв. Това означава, че за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, което е ръст от 15%., посочи Ангелкова По думите й, вече се работи за следващото лято. "Проведох срещи с ръководството на някои от най-големите туроператори, като "Томас Кук“ и ТУИ, които прогнозират увеличение от около 30 на сто за следващата година по техните програми", каза още Ангелкова Това е безпрецедентен обем и рекорд, откакто работят на нашия пазар, което означава, че България е все по-конкурентна и търсена дестинация на международния пазар, посочи още тя. От началото на годината експертите от ведомството са извършили близо 1000  проверки на категоризирани места за настаняване и заведения за хранене, като само за активния летен сезон инспекциите са 550. По думите й, в резултат на тези проверки, вече е започнала процедура по отнемане на 1 звезда на хотел, който не отговаря на условията на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията. Тя подчерта, че целта на проверките е да се гарантира качеството на туристическия продукт.

Илияна Йотова: Борисов иска за пореден път да яхне президентската институция

http://bulgarski.pogled.info/news/78621/iliyana-iotova-borisov-iska-za-poreden-pat-da-yahne-prezidentskata-institutsiya

/Поглед.инфо/ Цецка Цачева може само да слуша партийния си началник, не и да защити националния интерес, смята кандидатът за вицепрезидент

Цецка Цачева: Има опити за дестабилизация на държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_638654.html

Някои кандидати за президент се опитват да дестабилизират държавата, заяви пред bTV Цецка Цачева, като поясни, че управляващите правят всичко, за да защитят границата и нацията. Според нея е абсолютно невярно твърдението, че ГЕРБ се опитва да реши демографската криза в България, като заселва тук граждани от чужди страни. Тя дори обвини колегите си, които изказват подобни твърдения, в безотговорност. Цачева е притеснена и от посоката, която поемат някои други кандидати за президент във външната си политика. Много от тях изпращали послания, които са против евроатлантическата насока на страната, което не е редно. Кандидат-президентът от ГЕРБ подчерта, че България подкрепя санкциите срещу Русия като част от общото решение на ЕС, но конкретни страни като нашата губят много от тези санкции, тъй като търговските им връзки с Москва са доста силни. „Безспорно има връзка между стандарта на живот и съдебната система, върховенството на закона, правовата държава”, коментира тя и допълни, че корупцията се отразява на качеството на живот. Цачева обаче поясни, че промените в съдебната система ще продължат, защото "Имаме нужда от бързина в правораздаването, но, преди всичко, от независим съд и справедливост". Тя съжалявала, че парламентът не е успял до изборите да приеме новия Закон за обществените поръчки, но все пак изрази надежда, че това ще стане до края на годината. „Аз очаквам подкрепа от гражданите на България, а не от политическите сили. С никой от политическите субекти не сме водили разговори и не смятаме да водим”, категорична бе Цачева.

Откриха огнище на Нюкясълска болест по птиците в Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838167

Откриха огнище на Нюкясълска болест по птиците в ЛомБългарската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в ломския квартал Младеново, съобшиха от агенцията. Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. При извършване на клинични прегледи в селото е установена смъртност на 19 кокошки.

Държавният дълг ще е около 25,8 млрд. лв. в края на 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Държавният-дълг-ще-е-около-25-8-млрд-лв-в-края-на-2016-г-_l.a_i.731229_at.1.html

Към края на 2016 г. се очаква държавният дълг да е около 25,8 млрд. лв. - значително под предвидените за годината 26,6 млрд. лв. в Закона за...

Станишев: Младежката гаранция е успешна – повече от 9 млн. млади хора намериха работа и реализация

http://svetoven.pogled.info/pes/news/78620/stanishev-mladezhkata-garantsiya-e-uspeshna-poveche-ot-9-mln-mladi-hora-nameriha-rabota-i-realizatsiya

/Поглед.инфо/ Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев призова в Страсбург Групата на социалистите в Европейския парламент да се борят за осигуряване на допълнително финансиране за Младежката гаранция – най-успешният инструмент на европейско ниво за борба с младежката безработица.

ЦИК отпуска медийни пакети на сайтове не по критерии, а по "съвест"

http://www.mediapool.bg/tsik-otpuska-mediyni-paketi-na-saitove-ne-po-kriterii-a-po-savest-news255771.html

Централната избирателна комисия раздава медийни пакети "по съвест", когато става дума за онлайн медии. Това стана ясно от думите на зам.-председателката на ЦИК Мария Мусорлиева. "Ами, по съвест всеки гласува, като няма критерий, какъв да е критерият? Човешко е", каза тя в отговор на въпрос защо някои сайтове получават държавни средства за агитация, а други – не. След като Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК да не зачита местните вестници и информационните сайтове за медии, членовете на комисията решиха, че най-добрият начин е да впишат местните медии в "разрешителен списък" за политическа реклама. Онлайн изданията обаче не се споменават в "редактираното" решение на комисията и така преценката дали да отпускат медийни пакети остава на членовете на ЦИК. По тази причина, без да има каквито и да е критерии, комисията ту разрешава, ту отказва финансиране на медиите в интернет за агитационната кампания за изборите и референдума. "Всеки един от договорите за медийните пакети влиза в зала, той се докладва, и комисията, евентуално всеки един от членовете има право да изрази своето мнение или становище, на основата на изразените становища или формирано мнение договорът се подлага на гласуване и одобряване. В момента, в който договорът събере необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите, той се одобрява и започва плащането", обясни от своя страна единият от говорителите на ЦИК Александър Андреев. Становищата на членовете на комисията обаче в повечето случаи не са достъпни, тъй като при всеки спор (който се излъчва пряко на сайта на ЦИК), членовете ѝ изключват микрофоните си и аргументите остават само между тях. Така се стига до парадокса, в зависимост от състава в залата по време на заседание – даден сайт да получи медиен пакет по договор с един инициативен комитет и да не получи по договор с друг. ОТ ЦИК обясниха пред Mediapool неофициално, че "се решава в зависимост от симпатиите към самата медия". По време на брифинга на комисията стана ясно, че последните промени в Изборния кодекс ще оскъпят изборите с около 250 хил. лева. Причината е, че депутатите решиха вотът в квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои като редовен глас на президентски избори. "Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", каза председателят на комисията Ивилина Алексиева. Фирмата изпълнител вече е дала писмено потвърждение, че ще се справи в срок и изменението на програмата, която смята резултатите от изборите, ще работи коректно. С друга промяна в Изборния кодекс десет дни преди изборите отпаднаха ограниченията за образуване на максимум 35 секции в държави - членки на ЕС. Алексиева каза, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадени заявления за гласуване и комисията е готова да промени броя на секционните комисии в съответната страна, както и да проведе обучение на членовете им. Тя не даде подробности колко повече секции ще бъдат отворени, като промяната засяга предимно Великобритания. Оскъпяването ще стане известно, след като от Министерството на външните работи се договорят за наемите и другите разходи за откриване на секции в местата със събрани над 60 заявления за гласуване.

Референдумът на Слави доближава, но не минава прага за валидност

http://offnews.bg/news/n_1/n_638646.html

Към момента 54% заявяват готовност да гласуват в националния референдум, показва проучване на Алфа Рисърч, реализирано в периода 19 – 24 октомври 2016 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. "Пасивността на партиите, кандидат-президентите и дори на инициативните комитети, най-вероятно ще направи реалното участие в националния референдум, също както и миналата година, по-ниско от заявеното. Ако обаче продължи тенденцията задължителният характер на гласуването да оказва влияние върху традиционно дисциплинирани групи избиратели, е възможно избирателната активност на референдума да е близка до признаването му за валиден." - коментират от Алфа Рисърч. За втора поредна година по поръчка на Института за развитие на публичната среда и финансирано с проектни средства на организацията агенция Алфа Рисърч провежда национално представително проучване за информираността и ролята на кампанията за Президентските избори и Националния референдум. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Проучването на агенцията показва, че "кампанията за Президентските избори и Националния референдум 2016г. предизвиква по-слаб интерес и внимание от страна на гражданите в сравнение с тази за Местните избори през миналата година. Две седмици преди нейния край всеки втори анкетиран (51%) заявява, че не е запознат с нито една проява на кандидатите за държавен глава". Огромното мнозинство от хората (82%) знаят, че на 6 ноември предстои гласуване за президент и национален референдум. Информацията за тези два избора достига до избирателите предимно от националните медии – съответно, 79% за изборите и 62% за референдума. На местно равнище не кандидатите, а основно политическите партии (42%) се разпознават като агитиращи за президентския вот. С новото изискване за задължително гласуване са запознати 77% от избирателите. Въпреки че според преобладаващата част от хората, това няма да окаже влияние върху решението им дали да участват във вота, за две седмици делът на твърдо решилите да гласуват за президент нараства от 61% до 66% от живеещите в България. Така, независимо от по-слабата кампания, заявена активност е със 7 пункта над декларираната към същия период през миналата година. Ако нагласите се запазят, можем да очакваме в първия тур на президентските избори да излязат над 3 млн. 700 хиляди избиратели, прогнозират от Алфа Рисърч. Засега ефектът от бурните публични спорове по отчитането на квадратчето „не подкрепям никого“ се изразява в това, че вече 53% от пълнолетните жители на страната са научили за възможността да се гласува по този начин. Около десет на сто от решилите да участват в изборите заявяват намерение да изберат опцията „не подкрепям никого“, като техният профил повтаря този на обичайно негласуващите – най-млади, учащи, слабо интересуващи се от политика, жители на градовете. В съдържателно отношение анализът на Алфа Рисърч показва, че евентуалната активизация на избирателите за участие в референдума "не е резултат от по-добра информираност и ясни аргументи по всеки един от трите въпроса. За разлика от миналогодишния референдум за електронното гласуване, когато гражданите направиха избора си въз основа на поредица от обсъждания, предстоящото след две седмици пряко допитване най-вероятно ще произведе резултат, базиран на противоречиви нагласи и слаба информираност за последствията от едно или друго решение." Изследването регистрира изключително любопитно противоречие - въпреки че сред решилите да участват в референдума, позицията „ДА” доминира и в трите въпроса, хората изразяват съгласие с мотивите и на двете противоположни позиции: Най-високо е одобрението по въпроса за намаляване на държавните субсидии за политическите партии - 58.8% „Да” срещу 24.7% „Не”. Същевременно, мнозинството от избирателите са съгласни едновременно с тезата, че партиите трябва да получават по-висока субсидия, за да не изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си (73%) и с противоположната - че ако субсидията е минимална, ще останат само партиите, на които хората имат доверие и които те са готови да финансират със собствени средства (57%). Въвеждането на мажоритарен избор за народни представители в два тура също получава повече „Да”(55.1%), отколкото „Не” (26.2%) . И отново зад тези нагласи стои приемането на две противоречащи си тези. 48% смятат, че мажоритарният вот дава шанс за по-широко представителство на гражданите, тъй като ще се състезават повече личности, а 47% точно обратното - че ще ограничи представителството на избирателите, тъй като всеки район ще има само по един депутат. Най-парадоксална е ситуацията при задължителното гласуване - 51.6% „Да” срещу 32% „Не”. Въпреки лекия превес на „да“-то над 50-те процента, мнозинството от хората приемат именно аргумента „против” – 74% смятат, че гласуването е право, което не бива да се вменява като задължение. А най-силният аргумент в подкрепа на задължителното гласуване – че така ще се ограничи тежестта на купения и контролиран вот – събира почти двойно по-малко привърженици (46%). Както и през 2015 г. съмненията за честността на изборите в страната остават високи. Същевременно, по-слабата кампания и липсата на локални играчи, характерни за местните избори, леко подобряват очакванията за честността на тазгодишните избори в отделните населени места. От 19% на 23% нарастват хората, които смятат, че в тяхното населено място изборите ще са честни. Значително намалява и делът на избирателите, които са на противоположното мнение - от 46% на 34%. "Общият извод, който се налага от националното представително проучване на Алфа Рисърч е, че кампанията за Президентските избори и Националния Референдум е по-скоро слаба, ограничена до националните медии и непредставяща достатъчно информация както за позициите на кандидат-президентите, така и за аргументите по трите въпроса в референдума. Поради това, може да се очаква, че и збирателната активност и резултатите от вота ще зависят много по-силно от промените в изборните правила, мобилизацията на партийните ядра и емоционално-ситуативни фактори, отколкото от личната убедителност на кандидатите и информираността на избирателите ." - коментират от Алфа рисърч. За втора поредна година по поръчка на Институт за развитие на публичната среда и финансирано с проектни средства на организацията агенция Алфа Рисърч провежда национално представително проучване за информираността и ролята на кампанията за Президентските избори и Националния референдум. Настоящото изследване е проведено в периода 19 – 24 октомври 2016 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Свикаха извънредно заседание в Брюксел след обявената подкрепа от Валония за СЕТА

http://www.cross.bg/seta-zasedanie-bryuksel-1523992.html

/КРОСС/ Словашкото ротационно председателство свиква представителите на европейските страни на извънредно заседание в Брюксел, след като Белгия обяви съгласието на валонците да подкрепят договора СЕТА. Основен акцент в извънредното заседание ще е постигнатата договореност между белгийските лидери и белгийската провинция Валония, която досега се противопоставяше на СЕТА, настоявайки за по-големи гаранции за спазването на стандарти в сфери като: екологията, земеделието и правата на европейските работници и потребители.

Над 6000 имена са заличени от избирателните списъци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334473

Над 6000 имена на избиратели са заличени от списъците във Варна за провеждане на избори за президент и вицепрезидент. Това показа справка на Moreto.net с публикуваните данни на сайта на Община Варна. Смърт, загуба на българско гражданство, излежаване на присъда са само част от причините, заради които лице бива извадено от списъците.

Путин: Америка е велика държава, Русия не се меси в изборите там

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617808

Русия не планира да напада която и да било друга страна и не се меси в президентските избори в САЩ, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. В реч на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи Путин увери, че Русия не възнамерява да атакува когото и да било. Това е смешно, глупаво и немислимо, подчерта той. Путин: САЩ представят Русия като враг, за да отвлекат вниманието от вътрешните си проблеми

Бивш играч в Бундеслигата с присъда като Боевски за наркотици

https://www.24chasa.bg/sport/article/5838151

Бивш играч в Бундеслигата с присъда като Боевски за наркотици Бившият бразилски футболист Марсело Плеч, който има и немски паспорт, бе осъден на 9 години и 2 месеца затвор заради трафик на марихуана, съобщи вестник “Билд”. 40-годишният бивш защитник, който направи сериозна кариера в Бундеслигата с екипите на “Борусия” (М) и “Кайзерслаутерн” в периода 1999-2006 г.

Прокуратурата поиска разваляне на сделката за царските конюшни

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-poiska-razvalyane-na-sdelkata-za-tsarskite-konyushni-news255770.html

Софийската градска прокуратура е поискала от съда обявяването за нищожни на сделките за земята, върху която са построени т.нар. царски конюшни в центъра на София, съобщиха от държавното обвинение в четвъртък. Вече са образувани три дела пред Административен съд София - град, с които се иска фактическото разваляне на продажбата на терените. Сделките бяха сключени през лятото на тази година от тогавашния областен управител на София Веселин Пенев (РБ, НПСД). За тях се разбра от БСП, чийто лидер Корнелия Нинова даде специална пресконференция по темата в началото на септември. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Пенев и той я подаде. На 14 октомври Пенев бе обвинен в безстопанственост за сключването на общо шест неизгодни сделки, от които е нанесена вреда за държавата за близо 12 млн. лева. По-голямата част от тази сума е формирана именно от сделките за царските конюшни. Веселин Пенев отрече обвиненията и обясни, че разследването срещу него цели настройване на общественото мнение срещу него и политическата сила, която представлява в условията на предизборна кампания. Градската прокуратура смята, че заповедите на областния управител са нищожни, защото прекратяването на съсобствеността с държавата се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, направена от независим оценител. Експертизата на прокуратурата показа, че сделките са сключени на многократно по-ниска от пазарната цена. Извън това Пенев не е трябвало да сключва договорите за прекратяване на съсобственост за земята, защото не е било ясно дали отсрещната страна изобщо има собственост върху терените. Сделката е оформена като прекратяване на съсобственост между държавата и фирмата на Янко Иванов "Евротрансбилд". Фирмата е била съсобственик на около 16% от имота. Тази собственост е придобита чрез заменка през 2005 година. Янко Иванов е станал съсобственик в сградата чрез другата си фирма "Дивисима" ООД, която е дала на държавата имот на бул. "Драган Цанков" 35 (срещу КАТ), където сега се помещава Комисията за защита от дискриминация. Проблемът е, че не е ясно дали "Евротрансбилд" е собственик на тези 16%. През 2003 година първо областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) прави сделка с фирмата "Гондол" на известния ливански бизнесмен Газуан Шараф за въпросните 16% от имота. В последните дни на кабинета "Сакскобургготски" се прави още една сделка за същия дял в царските конюшни, но с фирмата на Янко Иванов "Дивисима". След това между двете фирми започва дело за собствеността върху имота, в което е въвлечена и държавата. Сегашната сделка с Янко Иванов е извършена, въпреки че делото между двете фирми още не е приключило. "Издадените заповеди (на Веселин Пенев) са предшествали приключването на съдебни производства, касаещи имота - налице е "превратно упражняване на власт", посочват от прокуратурата.

Световното по шахмат остава в Техеран

http://offnews.bg/news/n_1/n_638655.html

Световното първенство по шахмат за жени през 2017 г. ще остане в иранската столица Техеран, независимо от протестите и заплахите за бойкот заради правилото жените да бъдат със забрадки, както повеляват местните закони и традиции. Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов заяви, че в организацията не се обсъжда дори хипотетично вариант за преместването на шампионата в друга страна. Американката от грузински произход Нази Паикидзе-Барнс вече обяви, че няма да участва в знак на протест срещу задължението да играе забулена и обвини ФИДЕ, че поощрява страни, които дискриминират жените. "Всяка от 187-те страни членки на ФИДЕ има право да организира световни първенства. Не можем да отнемем това право на Иран. Страната си има свои традиции и обичаи, които трябва да бъдат спазвани. ФИДЕ смята, че тези закони трябва да се уважават и участничките да им се подчинят. Световното първенство ще се проведе в Техеран, където подготовката върви с пълен ход. Убеден съм, че ще станем свидетели на едно от най-добрите световни първенства", казва Илюмжинов пред агенция Tasnim.

Цачева: Корупцията влияе върху стандарта на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838155

Цачева: Корупцията влияе върху стандарта на животКорупционните практики влияят върху стандарта ни на живот. Това призна председателят на два парламента и кандидат-президент от управляващата ГЕРБ Цецка Цачева пред bTV. „Безспорно има връзка между стандарта на живот и съдебната система, върховенството на закона, правовата държава”, каза още тя и отбеляза,

Цачева била за преразглеждане, не за отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2852105_cacheva_bila_za_prerazglejdane_ne_za_otmiana_na/?ref=rss


Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева заяви, че не се е обявявала за сваляне на санкциите, наложените на Русия заради анексирането на Крим. В предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви Цачева коментира думите си в първия телевизионен диспут срещу подкрепения от БСП ген. Румен Радев.

"Моята дума беше преразглеждане, което не значи отмяна. Отмяната на санкциите ще е общо решение на европейските държави", заяви Цачева, като посочи, че България е част от това общо решение. Кандидатът...

Биткойните поскъпнаха до четиримесечен връх

http://econ.bg/Новини/Биткойните-поскъпнаха-до-четиримесечен-връх_l.a_i.731228_at.1.html

Стойността на цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) поскъпва към най-високи нива от юли насам, което е сигнал, че се завръща интереса на...

Спешна помощ до 30 минути предвижда проект на МЗ

http://www.moreto.net/novini.php?n=334479

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови ЦСМП в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.

МЗ пое председателството на Надзора на НЗОК заради разногласия за бюджета

http://offnews.bg/news/n_1/n_638650.html

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков стана председател на Надзорния съвет на Здравната каса. Шарков замени досегашния председател - зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, като посочената причина за смяната е "разногласия по бюджета на НЗОК за следващата година в държавната квота на съвета". Здравният министър Петър Москов коментира, че след разговори с финансовия министър Владислав Горанов са установили, че основната причина да има разногласия в държавната квота на Надзора на НЗОК е лошата координация.  Това е разбираемо от гледна точка на това, че има екипи от различни министерства - на здравеопазването и финансите. Особено в този период от годината, когато се готви държавният бюджет, те са изключително натоварени и възможността да се координират по между си е лимитирана, подчерта Москов.  "С абсолютната ми благодарност към Кирил Ананиев за всичко, което е свършил досега, ангажираността му като бюджетен зам.-министър на финансите изисква тежко натоварване там", допълни Москов. Ваньо Шарков излезе от Надзора на Касата през юни, за да избегне конфликт на интереси, след като влезе в борда на болницата в Бургас. Сега обаче той вече не е част от Съвета на директорите на държавната болница в Бургас. 

Учат чужденци да точат баница в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/5838140

Учат чужденци да точат баница в РазлогДоброволци от Италия, Португалия и Испания, по покана на сдружение "Международни инициативи за сътрудничество", се докоснаха до българската кухня при гостуването си на Дневен център за стари хора в Разлог. Лидия Найденова показа на гостите как се приготвя традиционна разложка "гръчена" баница, като предостави на младите хора възможността сами да

Фидел Кастро: Американското ембарго над Куба е жестоко и безчовечно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617807

Историческият лидер на Куба Фидел Кастро осъди "жестокия и безчовечен характер" на ембаргото на САЩ срещу страната му на среща в Хавана с португалския президент Марселу Ребелу де Соуза, съобщи в. "Гранма", цитиран от ТАСС. На 90-ия си рожден ден Фидел благодари на кубинците и критикува Обама (ВИДЕО) Народът на Куба няма намерение да ...

„Поморие” загуби 1/8 финала за Купата на България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nfU4mj3Jgnw/

Отборът на ОФК “Поморие” загуби 1/8 финала за Купата на България като гост на „Верея” /Ст. Загора/ с 0:1.

Срещата се проведе на “Трейс-Арена” и предложи на зрителите равностойна игра между двата отбора.

През I – то полувреме отборът на Поморие имаше две отлични възможности за отбелязване на гол, но  домакините поведоха в края на полувремето.

През II- то полувреме срещата продължи да бъде равностойна с положения и пред двете врати, като гостите бяха по- настоятелни, но въпреки всичко резултатът остана непроменен-1:0 за Верея.

Няма риск от бежански потоци към България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617806

Няма риск от бежански потоци към страната ни. В това беше категоричен шефът на Държавната агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров, който участва в закрито заседание на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност. В Харманли са готови на бунт заради страх от болести (ВИДЕО) По време на заседанието депутатите са поискали от ресорните шефове актуална информация за обстановката с бежанската криза в региона и готовността на институциите за реакция. Ето какво каза ...

Кунева реши да не дава държавни пари за ромските стипендии, а за учителите

https://www.actualno.com/education/kuneva-reshi-da-ne-dava-dyrjavni-pari-za-romskite-stipendii-a-za-uchitelite-news_571520.html

Министерство на образованието няма да дава пари за ромските стипендии. Сумата за стимулиращите стипендии ще бъде изцяло поети от Международния ромски фонд, а Министерство на образованието ще дава пари за учителите (менторите), които ще работят с тези ученици. Това стана

150 години от построяването на храма „Св.Димитър“ отбелязаха в Бяла черква

https://www.24chasa.bg/region/article/5837830

150 години от построяването на храма „Св.Димитър“ отбелязаха в Бяла черкваПразнична света литургия отслужи митрополит Григорий в храма „Св. Димитър“ в град Бяла черква по повод 150 години от построяването му. В града беше открита и изложбата „Църквата „Св.Димитър“ – 150 години в историята и живота на белочерковци“ с фотографски и документални свидетелства за миналото на храма.

Лавена увеличава 5 пъти неконсолидираната печалба през третото тримесечие

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/lavena-uvelichava-5-pyti-nekonsolidiranata-pechalba-prez-tretoto-trimesechie--227162/

Компанията приключва деветмесечието с печалба в размер на 1,048 млн. лв., като само през третото тримесечие е спечелила 438 хил. лв.

Част от "Аспарухово" без вода до полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=334478

Заради авария част от квартал "Аспарухово" ще остане без вода до 24 часа. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Засегнати от безводието ще са абонатите между улиците "Мара Гидик", "Лонгоз", "Дедеагач" и части от ул.

"Яйце", "крива", "усукан" или като "летяща чиния" - важното е, че носи слава!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5838112

"Яйце", "крива", "усукан"
или като "летяща чиния" -
важното е, че носи слава!Да си екстравагантен те прави запомнящ се. Също и когато става дума за архитектурни творения. В света има много нестандартни сгради, които изумяват, развеселяват и респектират, не само широката публика, но и специалистите. Ето някои от тях. Национален център за изпълнителски изкуства в Пекин Сградата е известна като "Яйцето" и е окончателно

Учени: Селфитата водят до ниско самоуважение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5838080

Учени: Селфитата водят до ниско самоуважениеСобствените и чуждите селфита в мрежата водят до ниско самоуважение у хората, предава агенция ЮПИ, позовавайки се на проучване на Щатския университет на Пенсилвания, съобщи bTV. Учени провели анкета, за да оценят как онлайн преглеждането на селфита и групови снимки влияе на психологичното здраве на хората.

Задържаният за блудство с деца учител от Силистренско е признал вината си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2852061_zadurjaniiat_za_bludstvo_s_deca_uchitel_ot/?ref=rss


Задържаният за блудство с шест малолетни момичета учител от град Дулово (Силистренско) се изправя пред съда. За това съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Той бе задържан в края на юни 2016 г.

Окръжната прокуратура в Силистра е внесла обвинителния акт срещу мъжа с инициали Илиян В., който ще отговаря пред магистратите за блудство, както и за разпространение на порнографски материали в интернет с участието на непълнолетните си ученички, които чрез "Фейсбук" изпращал на три от...

Агнешка главичка на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5838075

Агнешка главичка на фурна Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Танева: От днес е отстранен директорът на Поземлена комисия-Панчарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838095

Танева: От днес е отстранен директорът на Поземлена комисия-ПанчаревоОт днес е отстранен директорът на Поземлена комисия-Панчарево. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде  „Фокус” във връзка с фалшифициране на документи и подписи за частни и общински имоти в Бистрица и Панчарево и проверки, които започват след журналистическо разследване по темата.

Познато лице се завърна в Локо (Пд)

http://offnews.bg/news/n_1/n_638653.html

Едуард Ераносян е новия старши-треньор на Локомотив (Пловдив), съобщи официалният сайт на "смърфовете". Той постигна споразумение с ръководството и от понеделник ще е на работа в клуба. Той ще наследи на поста Илиан Илиев, който си тръгна след оплаквания от намеса в работата му от страна на ръководството и съмнения, че играчите са го бойкотирали. В предстоящия мач с ЦСКА в събота Локомотив ще бъде изведен от помощника Христо Колев, който ще остане и в щаба на новия старши треньор. Едуард Ераносян е роден на 8 февруари 1961 година в Пловдив. Като футболист е играл в отборите на Локомотив (Пловдив), Витория (Сетубал), Боавища, Аполол (Калимария) и Леишоиш. Бил е треньор на Леишоиш, Локомотив (Пловдив), Добруджа (Добрич),Берое (Стара Загора), ФК АПОП, Еносис Паралимни, Кабушкорп и за последно на Лудогорец. Той остава завинаги в клубната история на Локомотив (Пловдив), след като спечели като треньор първата шампионска титла (2004), а впоследствие и Суперкупата на България (2004). Същата година е избран за треньор на годината, а през 2005 г. печели с Локомотив и бронзовите медали в първенството.

Ваньо Шарков става председател на Надзорния съвет на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2852074_vanyo_sharkov_stava_predsedatel_na_nadzorniia_suvet_na/?ref=rss


Новият председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, обяви днес министър Петър Москов, цитиран от БТА.

Шарков ще замени на ръководната длъжност на надзорния орган заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев. По думите на Москов решението за тази смяна са взели двамата с министър Владислав Горанов след последното заседание на здравната комисия в парламента, на която Ананиев представи...

София под блокада заради концерта на Слави Трифонов

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sofiia-pod-blokada-zaradi-koncerta-na-slavi-trifonov-6060661

„Не може да се предположи колко души ще посетят концерта, защото няма билети“, заяви директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов

Илияна Йотова: Граничната ни ограда ни излезе златна, правителството не се справя със сигурността

http://www.cross.bg/evropa-iiotova-borisov-1523991.html

/КРОСС/ Нужен ни е независим и волеви президент с тежка дума в Европа, а Цачева може само да слуша Борисов, призова кандидатът за вицепрезидент Вече две години и половина правителството не може да построи едно гранично съоръжение. Такова е цялото управление на ГЕРБ, те просто не се справят. Това заяви в Кърджали Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Тя бе топло посрещната от жените-социалистки в града, а след това разговаря с жителите на града. Хората не скриха страховете се от нарастващия мигрантски натиск и неадекватната реакция от страна на управляващите. „Граничната ограда излиза златна и платинена на българските данъкоплатци. Един километър вече ни струва милион. Парите, отпуснати от Европа, се харчат безконтролно - дават се на областните управители и никой не следи за ефективното им използване. Защото фактите са такива - ограда няма", коментира Йотова. По думите й 160-те милиона от Европа, с които Борисов се хвали, всъщност не са за охрана на границата. „Не се заблуждавайте. Те са за строеж на центрове и за интеграция на нелегалните нарушители на границата, които всъщност нямат право да остават у нас, защото не са бежанци, а икономически мигранти. Борисов е притиснат. Европа осъзна грешката си от политиката на отворените врати на Меркел и сега сме оставени да се оправяме сами", допълни кандидатът за вицепрезидент

10 км опашка от ТИР-ове на Капитан Андреево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617804

На ГКПП – Капитан Андреево се е образувала около 10 км колона от изчакващи товарни автомобили, съобщават от МВР. Причината - поради  проблем  с компютърната система от 19.20 часа вчера до 7.30 часа днес турските гранични власти са преустановили приемането на излизащи и влизащи товарни автомобили.   Причината е както засиления трафик, така и проблем с компютърната система на турските гранични власти....

Не са открити полски яйца, заразени със салмонела, във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334477

Шест склада за търговия на едро са били проверени от инспектори на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна. При проверката не са открити полски яйца от партидата, заразена със салмонела. Директорът на отдел „Контрол на храните” д-р Костадинка Маринова допълни още, че всички яйца от Полша ще бъдат изтеглени от търговските вериги централизирано.

Задържаха четирима за обира на 2 млн. лева за пенсии от пощата в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838084

Задържаха четирима за обира на 2 млн. лева за пенсии от пощата в ХасковоЧетирима души са задържани за големия обир на пощата в Хасково, който бе извършен на 8 юни, съобщи БНР. Тогава от трезора на пощата бяха откраднати около 2 милиона лева, предвидени за пенсии. От МВР и прокуратурата няма официална информация за арестуваните. Според наши източници, най-късно в събота ще бъде гледана мярката им за неотклонение..

Фенове на "Уест хем" бяха осъдени по бързата процедура

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/27/2852072_fenove_na_uest_hem_biaha_osudeni_po_burzata_procedura/?ref=rss


Седемте привърженици на "Уест хем", които бяха задържани след ексцесиите в края на мача срещу "Челси" от четвъртия кръг за Купата на Лигата, бяха осъдени по бързата процедура.

Присъдите им са условни и включват определен брой часове обществено полезен труд.

Феновете на лондончани бяха задържани, след като се опитаха да прекосят буферната зона, която ги разделяше с привържениците на сините, и се сбиха с полицията.

В процеса те хвърляха бутилки, седалки и монети,...

Биткойнът продължава да поскъпва

https://news.bg/finance/bitkoynat-prodalzhava-da-poskapva.html

Голям е интересът към дигиталните пари на китайските инвеститори

„София – модел за отворено управление“ – шанс за реално гражданско участие

http://offnews.bg/news/n_1/n_638652.html

Гражданското участие е процес, чрез който гражданските интереси, нужди и ценности се взимат под внимание при вземането на решения от властта. То е механизъм за ефективното прилагане на принципите на демократичното управление и за осъществяването на обществен контрол върху публичните политики. Много организации, както и местната власт, работят от години за въвеждане на подобни механизми в София. През 2015 г. беше приложена методологията на Форум Гражданско Участие /ФГУ/ и Български център за нестопанско право /БЦНП/ за определяне на Индекса на гражданското участие в столицата. По време на обсъжданията бяха отправени редица препоръки към Столична община, част от които касаят необходимостта от приемане на нов, цялостен механизъм, който да гарантира провеждането на обективни и достъпни за всички обществени консултации. Следвайки тези препоръки, екипът на БЦНП разработи проект на общински нормативен акт, който регламентира провеждането на обществени консултации на територията на Столична община. Целта е формирането на местните решения и политики чрез демократичен процес, който осигурява по-широкото включване на гражданите и гражданските организации, отчита гледните точки на всички заинтересовани страни и води до обосновани и обществено значими решения. Проектът на наредба предвижда това да се постигне, на първо място, чрез по-добро планиране на процеса на обществени консултации на възможно най-ранен етап и осигуряване на навременно и широко информиране на обществеността за предстоящите консултативни процеси. Наред с това, по най-важните и значими въпроси е заложено да се провеждат както писмени, в това число и онлайн, така и консултации на живо, за да се даде възможност на различните заинтересовани групи да изразят своето мнение и да се включат в търсенето най-доброто решение на проблемите, които ги засягат. Проектът включва задължително изпращане на обратна връзка и аргументирани отговори от страна на местната власт по отношение на постъпилите мнения и предложения от гражданите в хода на обществените консултации. Разработеният проект на наредба бе подложен на обществено консултиране в рамките на повече от два месеца. В периода август - октомври бяха проведени предварителни писмени консултации и работни срещи, онлайн обсъждане на платформата Гласът ни /www.glasatni.bg / в продължение на повече от един месец, както и обществен форум на тема „Гражданско участие за София“. Във форума взеха участие различни заинтересовани страни, като сред дискутиращите темата бяха общински съветници; представители на общинската администрация, на райони и кметства; организации, работещи в сферата градската среда и екологията, на младежките, образователните, културните и социалните политики, както и заинтересовани от темата граждани и представители на бизнеса. Изготвеният проект на наредба за провеждането на обществени консултации на територията на Столична община ще бъде представен на вниманието на местната власт. Тепърва пред общината и Столичния общински съвет стои въпросът как тази наредба ще се превърне в действащ механизъм за ефективно гражданско участие в столицата. Инициативата е част от проект „София –модел за отворено управление“, който се изпълнява от Български център за нестопанско право с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2016 г.

Милка Манева от 5-а стана 2-а на Игрите в Лондон 2012

http://offnews.bg/news/n_1/n_638651.html

Серия от допинг скандали във вдигането на тежести донесоха сребърен медал на България от Игрите в Лондон. Българката Милка Манева, която завърши пета в категория до 63 кг на олимпийските игри в английската столица преди 4 години, вече е втора. Това стана факт, след като шампионката Мая Манеза от Казахстан и втората в общото класиране Светлана Царукаева от Русия бяха дисквалифицирани. В Лондон Манева остана само на 3 кг от бронзовите отличия и при така стеклите се обстоятелства вече щеше да е шампионка, макар и служебно. "Пето място на олимпиада е добре от една страна. Като погледнем от другата обаче - че имах шансове за медал и ги изпуснах, не е добре. Толкова ме смачка щангата, че просто нямах сили да я избутам нагоре", коментира тогава Милка Манева. Така след последните наказания България вече има три медала от Лондон - два сребърни и един бронзов. Сребърните са на Манева и Станка Златева в борбата за жени, а бронзовият е на Тервел Пулев в бокса.

Прокуратурата в Бургас проверява сигнал за бит от граничари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838068

Прокуратурата в Бургас проверява сигнал за бит от граничариПрокуратурата в Бургас проверява сигнал за инцидент с мъж, пребит от служители на Гранична полиция край Приморско. 39-годишният Васил Генчев от Бургас твърди, че около 7 часа тази сутрин е бил спрян от гранични полицаи на КПП до моста на река Караагач край Приморско и зверски пребит. След като му поискали документите,

900 страници героизъм - енциклопедия за участието на България в Първата световна война

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5837926

900 страници героизъм - енциклопедия за участието на България в Първата световна война“Историческата енциклопедия “България в Първата световна война 1914 – 1918 г.” е внушителен том, дело на доц. д-р Милен Куманов, Десислава Костадинова и Тодор Тодоров, който е съдействал и за издаването ѝ. Строго документално се проследява хода на военните действия не само на армията ни, но и за всички обществени и политически фактори,

Щафета за живот (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617803

Щафета за живот и подписка за превенция и по-строги наказания за нарушителите на пътя тръгна от Разград днес. На площад „Възраждане" в града на флашмоб под наслов „Стига смърт на пътя!" се събраха над 100 деца, младежи и възрастни. Пред тях мъката си първа сподели майката на загиналия във Варна при катастрофа Никола Терзиев - Анелия Терзиева. Тя символично предаде щафетата за живот именно на Варна. Идеята е щафетата да бъде предавана от град на град, като навсякъде остава по 3 седмици, през които се организира инициатива, свързана с ...

Заловиха 385кг кокаин за 77 млн. евро в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838065

Заловиха 385кг кокаин за 77 млн. евро в ИталияОколо 385 кг „много чист“ кокаин, струващ на уличния пазар около 77 млн. евро, е бил заловен на контейнеровоз, идващ от Бразилия, съобщи италианската финансова полиция, предаде ДПА, цитирана от БГНЕС. Дрогата била опакована в 17 чувала, завързани заедно, и плуващи край кораба. Според полицията екипажът изхвърлял пратката зад борда при приближаване

Осъдиха 22-годишна във Варна за проституция

http://www.moreto.net/novini.php?n=334452

Деянието е наказуемо по чл. 329 ал. 1 от НК. 22-годишната Мерал М. призна вината си в това, че като пълнолетно работоспособно лице продължително време не се занимавала с обществено полезен труд като е получавала нетрудови доходи по неморален начин – чрез проституция.

В занижения бюджет за отбрана са планирани 53 млн. лв. повече

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/10/27/2852003_v_zanijeniia_bjudjet_za_otbrana_sa_planirani_53_mln_lv/?ref=rss


Над 53 млн. лева повече са предвидени в проектобюджета за отбрана за 2017 година в сравнение с 2016 г. според проектобюджета на Министерството на финансите. За следващата година за Министерството на отбраната (МО) са заложени над 1.08 млрд. лв. при предвидени по закон около 1.03 млрд. лв. за тази година.

Правителството обяви в края на миналата година, че ще отпусне допълнително 160 млн. лева от държавния бюджет целево – 80 млн. лева за Военновъздушните сили и 80 млн. лева за...

НАТО удължи мисията в Егейско море въпреки нежеланието на Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/27/2852060_nato_udulji_misiiata_v_egeisko_more_vupreki/?ref=rss


Министрите на отбраната от НАТО са решили операцията на алианса в Егейско море да бъде удължена, както и до две седмици да започне нова операция в централната част на Средиземно море.

Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА след приключването на двудневната министерска среща в Брюксел.

По неговите думи операцията в Егейско море, насочена към пресичането на незаконното преминаване на мигранти в Европа, е доказала своята...

Пиян колоездач загина на пътя край Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838033

Пиян колоездач загина на пътя край ВрацаПиян циганин с колело предизвикал катастрофа и загинал на място, след като бил ударен от движещо зад него БМВ в сряда късно вечерта във Враца. Според свидетели 65-годишният Павел Петров пил много в кръчма на Оряховско шосе и си тръгнал с велосипеда, въпреки че едва се държал на краката си. В тъмното шофьорът на немската кола Джеймс Минчев

Делян Добрев вече не е член на комисията за АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/politics/deljan-dobrev-veche-ne-e-chlen-na-komisijata-za-aec-belene-news_571522.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който се отказа от имунитета си, за да бъде разследван за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", вече не е и член на временната комисия в Народното събрание, която ще проверява сделките около втората атомна централа. Мястото на Добрев в комисият

Уволненият от съдебния съвет Светлозар Костов: Мълчанието и страхът сред магистратите се ценят повече

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2851991_uvolneniiat_ot_sudebniia_suvet_svetlozar_kostov/?ref=rss


"Днес ясно разбирам, че не думите са толкова опасни, колкото личностите, които ги изричат. Системата има нужда от съгласни, от безличности, системата се променя. Не виждате ли? Защо мълчите? Отнеха ми почти всичко, но свободата няма да ми я вземат. Сега вие му мислете."

Това заявява в отворено писмо уволненият вчера от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обвинител Светлозар Костов. Най-тежкото наказание - отстраняване от длъжност, той получи заради неспазване на...

Татяна Дончева и Минчо Спасов ще посетят Асеновград и Пловдив на 28 октомври 2016 г.

http://www.cross.bg/oktomvri-tatyana-mincho-1523990.html

/КРОСС/ На 28 октомври 2016 г. (петък) в 15:00 ч. Татяна Дончева и Минчо Спасов ще посетят новопостроената църква "Свети Архангел Михаил" в гр. Асеновград. От 18:30 ч. в гр. Пловдив кандидатите на коалиция "Движение 21 - НДСВ" за президент и вицепрезидент ще се срещнат с граждани и членове на Тракийско дружество "Войвода Руси Славов" в залата на дружеството на ул. "Димитър Талев" 49.

Гол пингвин получи уникален неопренов костюм (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5838009

Гол пингвин получи уникален неопренов костюм (Снимки+Видео)Пингвин в "Сий уърлд" в Орландо, който страда от загуба на оперението си, получи специален неопренов костюм, за да не измръзне, съобщи агенция ЮПИ. Служителите на парка създали костюма специално за женския пингвин на Адели, известен още като Уъндър Туин, за да може тя да се наслаждава на хабитата си в изложбата "Антарктика: Империята на

КЗК може да получи право на внезапни проверки за картели

http://www.mediapool.bg/kzk-mozhe-da-poluchi-pravo-na-vnezapni-proverki-za-karteli-news255769.html

Парламентарната анкетна комисия, която ще проверява пазара на горивата за изкривявания на конкуренцията, ще помисли за законови поправки, които да позволят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извършва внезапни проверки в обекти, заподозряни за картел. Това съобщи председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ по време на първото й заседание, на което бяха приети правилата за работа. "Ние трябва законово да помогнем на КЗК, за да събере доказателствата при съмнение за картел. Защото, ако те в момента решат да съберат такива, тя трябва да уведоми фирмите, че ще отиде, ще изземе съответните документи, а те междувременно ги укриват и нещата стават доста трудни", коментира Николов. Той даде пример как през 2011 г., когато европейският антимонополен орган разследваше българските "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и компанията им майка за злоупотреба с господстващо положение на пазара. "Казаха: Добър ден, бихте ли извадили телефоните си, оставете ги на масата и напуснете вашата сграда. После те сами започнаха да търсят доказателства и в техните телефони. Проследиха съобщения в телефоните, в компютрите, в имейлите им. Това сега не могат да направят от КЗК, защото нямат тези правомощия", посочи Валентин Николов. Според него трябва да се създадат максимални условия на конкуренция, при която самият пазар ще определя какъв е диапазонът между цените на горива. "Защото, ако кажем, че у нас в продължение на 4-5 г. е имало картел на горивата и цената им е завишаване с 20 ст. на литър, това наврежда на икономиката с над 1 млрд. лв.", посочи депутатът от ГЕРБ, който обуща драстични мерки. Следващото заседание на комисията, което вече ще в работен режим, бе насрочено за 15 ноември, след балотажа на изборите. Членовете на тази анкетна комисия, за разлика от колегите си, проверяващи проекта АЕЦ "Белене", които закриха заседанията си за журналисти и граждански организации, решиха да допускат представителите на медиите и неправителствените и браншови организации. НПО-ата обаче ще могат да изразяват само писмени становища по разглежданите въпроси В рамките на дейността си комисията ще може да изисква от КЗК, приходната агенция, икономическото министерство, митниците и други държавни органи информация, договори и отчети, както и да привиква в комисията за изслушване представители на тези институции. Вероятно на първото работно заседание на комисията ще бъдат поканени за изслушване представители от Агенция "Митници", а ако процедурата по повдигнатите обвинения от КЗК срещу шест вериги бензиностанции за картел позволява, ще бъдат повикани и хора от антимонополния орган.

Режисьорски дебют на Юън Макгрегър по роман с “Пулицър”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5837976

Режисьорски дебют на Юън Макгрегър по роман с “Пулицър”СЮЖЕТЪТ НА “АМЕРИКАНСКА ИДИЛИЯ” “Американска идилия” е режисьорският дебют на Юън Макгрегър. Филмът е по романа на Филип Рот със същото име (“Пулицър” за 1998 г.). Бизнесменът Сиймор Левов (Макгрегър) е доволен от живота си - прочут спортист от гимназията, женен за бившата Мис Америка (Конъли), развива успешен бизнес.

Най-четената книги у нас тази седмица: "Хари Потър и Прокълнатото дете"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5837940

Най-четената книги у нас тази седмица: "Хари Потър и Прокълнатото дете"В САЩ все още №1 е "Момичето от влака", задържа се в класацията и "Човек на име Уве" Предлагаме ви седмичната класация за книги на най-големите вериги български книжарници и световната на в. "Ню Йорк таймс". Българската е направена въз основа на реализирани

Пуснаха от ареста шефа на съветниците в Роман

https://www.24chasa.bg/novini/article/5838007

Пуснаха от ареста шефа на съветниците в Роман Шефът на общинския съвет в Роман Тихомир Вълчев бе освободен днес от столичния следствен арест, в който бе задържан в края на март т. г. при спецакция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата заради аферите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация. Първоначално при акцията бяха задържани 18 настоящи и бивши служители на ДАИ в различни градове на

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват през миналата седмица

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-помощи-при-безработица-в-САЩ-намаляват-през-миналата-седмица_l.a_i.731221_at.1.html

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица малко по-слабо от очакваното, но остава в нива,...

Четирима са в ареста за най-големия пощенски обир у нас

http://www.cross.bg/haskovo-zadurzhani-chetirima-1523989.html

/КРОСС/ На 8 юни в Хасково бяха откраднати 2 млн. лв. Четирима души са задържани за най-големия пощенски обир у нас - този на Централната поща в Хасково на 8 юни. Тогава неизвестни крадци влязоха в сградата през служебния вход, завързаха и заляха с белина охранителя и откраднаха близо 2 милиона лева. Товарният микробус, с който се предполагаше, че е извършен обирът, бе открит на няколко стотин метра от пощата. Сега за обира са задържани четирима души. Повдигнати са им обвинения и с постановление на прокуратурата, те ще останат в ареста за 72 часа, съобщиха Дарик радио и местният сайт "Хасково Нет". От МВР и прокуратурата към момента се въздържат да дават подробности. Очаква се утре от държавното обвинение да поискат налагане на постоянна мярка „задържане под стража".

Разногласия по бюджета доведоха до смяна в надзора на НЗОК

http://www.mediapool.bg/raznoglasiya-po-byudzheta-dovedoha-do-smyana-v-nadzora-na-nzok-news255768.html

Досегашният председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-финансов министър Кирил Ананиев беше заменен в четвъртък със зам.-здравния министър Ваньо Шарков и като основен мотив бяха посочени “разногласия по бюджета на НЗОК за следващата година в държавната квота на съвета“. “В момента сме в състояние, в което бюджет на НЗОК – няма. Затова имахме и разговори с министъра на финансите снощи и сутринта. Преценихме, че основната причина да има разногласия и то от гледна точка на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК е една лоша координация. Това е разбираемо от гледна точка на това, че има екипи от различни министерства - на здравеопазването и финансите. Особено в този период от годината, когато се готви държавният бюджет, те са изключително натоварени и възможността да се координират по между си е лимитирана”, обясни рокадата здравният министър Петър Москов. По неофициална информация формалният повод за отстраняването на Ананиев е отказът му да подкрепи на последното заседание отпреди ден предложение на екипа на Москов да се отпуснат допълнителни средства за извънболничната помощ. Иначе Москов и Ананиев многократно са влизали в задочна полемика относно финансовото състояние на институцията, която е в хроничен недостиг на средства. Ананиев често предупреждава за преразходите по отделните пера, докато Москов твърди, че политиката на дефицити е преодоляна. И тази година обаче здравната каса се кани да прехвърли задължения от около 50 млн. лева, които да бъдат разплатени с бюджета за следващата година. “С абсолютната ми благодарност към Кирил Ананиев за всичко, което е свършил досега, ангажираността му като бюджетен зам.-министър на финансите изисква тежко натоварване там“, каза в четвъртък Москов. С рокадата зам.-здравният министър Ваньо Шарков се връща в надзора на касата. През юни той излезе от него, за де избегне конфликт на интереси след влизането му в борда на държавната болница в Бургас. Двете позиции са несъвместими, защото като член на надзора трябва да контролира работата на болниците и пряко участва в разпределянето на средствата за тях.

Русия ликвидира всичките си химически оръжия до края на 2017-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=334455

Висш руски генерал обяви, че Русия ще унищожи всичките си химически оръжия до края на следващата година, година по-рано от предварително обявеното, съобщава "Асошиейтед прес". Генерал-полковник Валерий Капашин, който отговаря за съхранението и унищожаването на руските химически запаси, обяви, че останалите оръжия ще бъдат ликвидирани до декември 2017 г.

Градските европроекти вече ще се обсъждат с обществения сектор

http://www.mediapool.bg/gradskite-evroproekti-veche-shte-se-obsazhdat-s-obshtestveniya-sektor-news255767.html

По настояване на Европейската комисия неправителствени организации вече ще участват в комитета за наблюдение на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). По този начин ще се даде възможност на гражданския сектор да участват в обсъждането на значими теми, свързани с разпределянето на около 3 млрд. лева за развитието на градовете. Решението за включването на неправителствения сектор беше взето по време на шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР, което се провежда в Плевен. ОПРР е една от малкото оперативни програми, в които гражданският сектор не беше представен. Включването на неправителствените организации става след като през лятото община Силистра искаше да изсече 100 годишни чинари, за да реализира европроект за 5 млн. лв. Освен позицията на официалните власти е добре по време на обсъжданията на Комитета за наблюдение да се чуе и гласът на гражданското общество, каза Витория Алиата ди Вилафранка, директор на Дирекция "Административен капацитет и изпълнение на програмите II (България, Хърватия, Унгария, Румъния, Словения)" в Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. Промяната на вътрешните правила за работа на Комитета за наблюдение на ОПРР ще даде възможност на неправителствения организации и граждани да се включат и да участват в дебати по значими теми, като по този начин ще се осигури повече публичност и прозрачност по отношение на действията и политиките на програмата, коментира регионалният министър Лиляна Павлова.

250 000 лв. ще струва новата методика за калкулиране на гласовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5837993

250 000 лв. ще струва новата методика за калкулиране на гласоветеОколо 250 000 лева засега ще струва новата методика за калкулиране на гласовете на изборния вот. Това съобщи на брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън, цитирана от БГНЕС. Алексиева-Робинсън коментира обширно последните три приети от парламента промени в Изборния кодекс, 10 дни преди изборите.

Ваньо Шарков е новият председател на Надзора на НЗОК

http://www.cross.bg/ananiev-ministur-vanyo-1523988.html

/КРОСС/ „За председател на Надзорния съвет на НЗОК е определен д-р Ваньо Шарков." Това каза днес пред журналисти министър Петър Москов. „С министър Владислав Горанов стигнахме до решението за промяна в Надзора, тъй като ангажираността на г-н Ананиев като заместник-министър в Министерство на финансите изисква тежко натоварване. Искаме да изкажем абсолютната си благодарност на г-н Ананиев за всичко, което е свършил до сега."  

Ваньо Шарков е новият председател на Надзора на НЗОК

http://www.cross.bg/nzok-vanyo-suvet-1523988.html

/КРОСС/ Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен д-р Ваньо Шарков. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти, предаде БГНЕС. „В момента сме в състояние, в което бюджет на НЗОК няма. Затова имахме и разговори с министъра на финансите снощи и сутринта", каза той. По думите на Москов „основната причина да има разногласия и то от гледна точка на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК, е една лоша координация". „С абсолютната ми благодарност към Кирил Ананиев за всичко, което е свършил досега, ангажираността му като бюджетен зам.-министър на финансите изисква тежко натоварване там. Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков", добави здравният министър.

Бюджетът за 2017 г. предвижда 56 млн. лева повече за образование и наука

http://econ.bg/Новини/Бюджетът-за-2017-г-предвижда-56-млн-лева-повече-за-образование-и-наука_l.a_i.731220_at.1.html

Проектобюджетът за 2017 г. предвижда близо 56 млн. лева повече средства за образование спрямо тази година. Бюджетът на просветното ведомство,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване