11/16/16 10:11
(http://www.klassa.bg/)

Die Welt: Как Путин работи над Ренесанса на Източния блок

 Румен Радев е бивш военен, пилот на изтребител. Изтребител за НАТО - в крайна сметка родината му България е част от западния съюз от 2002 г. Сега Радев е новият президент на България, а мнозина поставят под въпрос доколко той се чувства ангажиран към Запада и неговия военен съюз.

Генерал-майорът от запаса иначе се застъпва за „прагматични отношения с Русия" и иска да балансира членството в ЕС и НАТО с приятелски отношения към Москва. Така победителят от изборите в югоизточната европейска страна е поредният, по-мощен изразител на една тенденция, които коварно се осъществява отдава – тенденцията на разширяването на руското влияние в много страни от Източна Европа и на Балканите, пише в свой водещ материал германският всекидневник Die Welt.

Полша, страните от Прибалтика и Румъния се страхуват от Русия и се чувстват заплашени от новата експанзия на Владимир Путин. Но и в много други страни, от Чехия до Унгария и Сърбия, проруските сили засилват влиянието си.

Бъдещият американски президент Доналд Тръмп може да стане причина за засилване на тази политика. В бъдеще САЩ може да бъдат по-малко груби в намесата си, ако страните в периферията на Европа се сближават с Владимир Путин.

Някои се опасяват от нов "призрачен Ренесанс" на Източния блок – руска сфера на влияние, което се ориентира към границите на бившата съветска сфера на влияние - до границите на Германия. Фактът, че Русия иска да постигне това, не е тайна, а също и средствата, които Путин използва за постигането на тази цел, са съвсем ясни. Основното оръжие на Кремъл са природният газ, външната търговия и укрепването на радикални националистически сили в Европейския съюз.

И в България има индикации за това. Тук под управлението на новия президент може да се стигне до промяна в българската външна политика. До край на лоялността към Брюксел и Вашингтон и постигане на нов прагматизъм в отношенията с Русия.

Онова, което често се пренебрегва, е фактът, че страни като България са много по-зависими от Русия, особено в икономическо отношение. Там европейските санкции срещу Москва се отразят много по-силно.

Ембаргото вреди на целия регион - с изключение на Сърбия, която не е член на ЕС и която все още не е въвела санкции. И тези загуби нанасят много повече щети и на сравнително бедните страни в Изтока, отколкото на по-заможните европейци на Запад. Държавите зависят много повече от руския природен газ, в частност и България, отколкото Западът.

В продължение на дълго време тези страни бяха силно заинтересовани от проекта „Южен поток" - газопровод, който ще заобикаля Украйна през Турция. Но САЩ и ЕС се противопоставят на проекта. Те се страхуват, че с газопровода Русия ще разшири влиянието си в Европа, и ще отслаби страните от Източна, заобикаляйки Полша и Украйна.

И така – под натиска на Запада проектът за газопровода се провали. Въпреки това американците и европейците не предоставят засега убедителни алтернативен подход за енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа. В същото време хората в региона и сами виждат, че самата Германия директно купува руски газ чрез проекта „Северен поток“ през Балтийско море, заобикаляйки Украйна.

Дали не се оказва, че Югоизточна Европа трябва така да плати политическата цена за ограничаване на руската експанзия, която Германия не иска да плати. Така расте и горчивината, говори се и за „лицемерието" на „западняците".

Междувременно Русия възнамерява да доставя газ през Турция чрез нов проект, наречен „Турски поток" - версия на плана, предвиждащ тази газ да премине през Гърция - но да се заобиколи България, вероятно защото страната е послушна към изискванията на ЕС и САЩ. Досега.

Българското правителство на премиера Бойко Борисов подаде оставка след поражението на президентските избори, не на последно място и защото прекалено много от собствените му избиратели са гласували за Радев. Дали изборите през пролетта може да доведат до стабилно правителство далеч не е сигурно. Въпреки това обаче динамиката сочи за вероятно засилване на критичните към ЕС сили - социалистите и националистите.

Към това следва да се добави факта, че Русия инструментализира радикални малки групи и партии – в левия и десния сектор, в много страни от бившия съветски блок, като Словакия или Чехия. Да не говорим за Сърбия и Балканите. Наскоро лидер на малка дясна група в Унгария, наречена „Маджарски Национален Фронт 1989 г." застреля полицай и рани тежко още един. За групата се твърди, че поддържа много ясни връзки с Русия.

Също така и уеб сайт на групата очевидно се управлява от Русия. Пропагандни страници със сензационни, объркани твърдения се появяват като гъби след дъжд, което свива значението на традиционните медии. Русия оперира много такива сайтове във всички страни от бившия Източен блок, твърди Die Welt.

Повече от всичко друго обаче една успешна културна борба насърчава интересите на Русия в Европа. Нация, религия, отечество - вместо гей бракове, отворени граници за бежанци и край на националната държава: това са аргументи, които достигат до големи части от обществата не само в Източна Европа.

Русия гледа на себе си като на реставратор на консервативна мисъл в Европа. В случая става дума и за пропагандно оръжие: завръщането към политиката на националните интереси в Европа трябва да отслаби значението на ЕС като транснационален политически актьор. 

Това са възгледи, които успяват да убедят мнозинството от обществата в Централна Европа. В самия си дух за ползване на политиката като средство за защита на националните интереси обаче тази руска офанзива на ценностите съдържа и нещо като аварийна спирачка. Тъй като тя е агресивна и експанзивна, тя предизвиква ожесточена съпротива, когато се среща чувствително с националните интереси на съответните държави. В момента това са Полша и балтийските държави.

Но и в други страни, като България и Унгария, може да се стигне до обръщане срещу Русия, ако стане напълно ясно, че Москва се стреми към доминация. В исторически аспект България често е приемана от Русия като „руска провинция“.

Станата постоянно се противи на това – рефлекс, който по всяко време може да се върне, добавя Die Welt.


По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване