Мирела Демирева ще получи големия "Спортен Икар" за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/05/2877348_mirela_demireva_shte_poluchi_golemiia_sporten_ikar_za/?ref=rss


Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева е носител на "Спортен Икар" за постижение на годината на фондация "Български спорт".

Церемонията по награждаването на спортистите ще е на 15 декември от 11 часа в Националната художествена галерия.

"Икар" за достойно представяне ще получи бронзовата медалистка от олимпиадата Елица Янкова, както и носителят на Световната купа в сноуборда Радослав Янков.

Плувецът Антъни Иванов ще вземе статуетката за най-проспериращ...

19 признака на интелигентност

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5915857

19 признака на интелигентностЧесто по-глупавите хора надценяват своите компетенции, докато умните са склонни по-скоро да не оценят достатъчно високо своите възможности, пише "Business Insider". Ако не сме сигурни относно нивото на нашия интелект, има някои индикатори, които могат да ни помогнат да го осъзнаем и признаем пред себе си. 1. Взимаме уроци по музика.

НАСА иска още пет едногодишни експедиции на МКС

http://www.cross.bg/ekspeditzii-ednogodishni-nasa-1527669.html

/КРОСС/ НАСА смята, че са нужни още пет едногодишни експедиции на МКС, всяка от които с двама участници. Това заяви на 16-ата международна конференция по космическа биология и медицина в Москва представителят на НАСА Джон Чарлз, предаде ТАСС. "Комисията ни е на мнение, че са необходими бъдещи експедиции с продължителност по една година", каза Чарлз. "Тя единодушно одобрява провеждането на всички едногодишни експедиции на МКС. За систематизация на данните е необходимо да се извършат измервания от най-малко 10 изследователи, като за целта ще са нужни още 5 едногодишни експедиции, всяка от които с двама участници". Руският космонавт Михаил Корниенко и американският астронавт Скот Кели прекараха 11 месеца на МКС и се върнаха на Земята на 2 март. Те се отправиха в космоса с кораб "Союз ТМА-16М" от космодрума Байконур на 27 март 2015 г. и прекараха 340 денонощия на станцията. Кели стана първият американски астронавт, живял близо година на орбита.  

Кметът награди 365 деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627521

Кметът Димитър Николов връчи почетни грамоти на 365 бургаски деца-отличници, заели първи, втори и трети места на национални и международни олимпиади, конкурси и други състезания. Това стана в Атриума на Бургаския свободен университет. Специални гости на събитието бяха ректорът на висшето учебно заведение проф. Галя Христозова, областният управител Вълчо Чолаков, шефът на Регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева и други официални лица. Талантливите млади наши съграждани бяха поздравени от мажоретния състав на базовото училище „Мих...

Поставят гълъбите в Барселона на контрацептиви

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5916181

Поставят гълъбите в Барселона на контрацептивиГрадският съвет на Барселона реши да постави 85,000 гълъби на хапчета, съобщава “Дейли мейл“. Новите мерки ще заменят убиването на птици, обсадили паметници, исторически сгради и туристи. Контрацептивните методи ще намалят бройката на птиците с 80 на сто в рамките на четири до пет години. От април 2017 г.

Афектиран шофьор троши кола на друг, блокирал го

https://www.24chasa.bg/region/article/5916199

Афектиран шофьор троши кола на друг, блокирал гоРайонната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 32-годишния Сеевим А. за увреждане на чужда кола. На 24 февруари м.г. той паркирал своя "Форд Мондео" на ул. "Карловска" в Пловдив, за да посети лекарски кабинет. По-късно наблизо спрял опел, като водачът паркирал така, че затруднявал излизането на Сеевим А.

В Лудогорец се размечтаха за нов "Парк де Пренс"

http://offnews.bg/news/n_1/n_641503.html

За подвиг на "Парк се Пренс" се стягат в Лудогорец ден преди важния мач с Пари Сен Жермен от последния кръг в груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят ще се изиграе на превърналия се в мит стадион, на който преди 23 години националите победиха като по чудо Франция в световна квалификация и се класираха на Мондиал 1994. "Надявам се да сторим същото и отново да направим хората щастливи. ПСЖ е много силен отбор", коментира треньорът на разградчани Георги Дерменджиев. Оптимизъм изрази и плеймейкърът на "орлите" Марселиньо, който пропусна мача с Базел и не успя да помогне на своя тим да спечели. "Трябва да подходим много внимателно, да няма агресия като срещу Арсенал в Лондон. Ще направим голям мач и ще видим какво ще стане. Ние не излизаме на терена да загубим. Винаги мислим за нещо повече, имаме отбор за това. Ако може точка или три, това не е лудост. Би било супер да вземем нещо", пожела си Марселиньо преди полета за френската столица. Разградчани вече кацнаха в Париж, където бяха посрещнати любезно от домакините. Автобусът им мина бързо пътя от летището до хотела, тъй като властите осигуриха зелена вълна.

Любими изпълнители от музикалната и театрална сцена в бутиковия спектакъл „Коледна приказка“

http://www.cross.bg/prikazka-koledna-siti-1527667.html

/КРОСС/Марио Николов, Валентина Корчакова и Деляна Хаджиянкова представят поредния си интригуващ проект „Коледна приказка" на 18 декември /неделя/ от 17.00 ч. в елегантната нова зала срещу парка „Заимов" - „Сити Марк Арт център",информират от ПРофайл. През ноември те триумфираха на същата сцена с атрактивния си концерт-спектакъл „Под небето на Париж", който изпълни залата с техни почитатели и меломани. Специално за предстоящите празници, успешният творчески екип ще зарадва многобройните си почитатели със спектакъл, който ни пренася в празничните дни с любими песни, приказна история и балет. Бутиковото музикално представление „Коледна приказка" ще се състои на 18 декември /неделя/ от 17 ч. в елегантната нова зала „Сити Марк Арт център". Ще чуем една красива коледна история, разказана вълшебно от очарователната актриса Деляна Хаджиянкова. Звездните солисти на спектакъла - младата прима на Музикалния театър Валентина Корчакова и популярният тенор Марио Николов ще изпълнят любимите на цял свят коледни песни. Акомпанимент на пиано - Томислав Вичев. В спектакъла танцуват и грациите от Балетна школа „Проф. Драгулева-Луканов". Малките балерини допълват музикалната приказка с изящни движения и грациозност и я зареждат с неповторима емоция и коледен дух

ЕК разглежда молбата на България за още 50 млн. евро за мигрантите

http://www.cross.bg/evro-miliona-bulgariya-1527668.html

/КРОСС/ Европейската комисия оценява постъпила от България молба за осигуряването на още 50 милиона евро за посрещането на нуждите, свързани с мигрантите. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията. След срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава през септември ЕК осигури на България 101 милиона евро спешна помощ, посочи говорителят. Досега бяха отпуснати 82.2 милиона евро за преодоляването на миграционния натиск и за подобряване системите за наблюдение на границите, допълни той. Говорителят съобщи, че на 2 декември нашата страна е поискала осигуряването на останалите 18.9 милиона евро (по решението от Братислава) за обособяване на няколко кризисни приемни центъра. По думите на говорителя, България е посочила в искането си, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта".

Британското посолство организира коледен празник във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5916170

Британското посолство организира 
коледен празник във Велико ТърновоПосолството на Великобритания в България организира коледен празник, който ще се проведе във Велико Търново на 12 декември. Събитието „Коледни песни и английски пай” ще се проведе в парк „Марно поле”, в рамките на Коледния базар. Хепънингът е част от празничната програма на Община Велико Търново по случай предстоящите светли празници.

Поставят постерна изложба Неизвестният Плевен-краят на ХІХ и началото на ХХ век

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627523

Изложбата „Неизвестният Плевен - краят на ХІХ и началото на ХХ век" е един от модулите по проект на Военноисторически музеи - Плевен за популяризиране на културно-историческото наследство и движимите културни ценности от музейния фонд в достъпна градска среда, извън залите на музея. Над 80 фотоса на оригинални снимки представят Плевен в края на ХІХ и началото на ХХ век. Изложбата е във формат от 12 постера, които показват града в навечерието на „Руско-турската война 1877-1878 г." и промените в неговия облик в годините след Освобождението - архи...

Румяна Бъчварова: Имаме информация за няколко чужденци, готвели атентат

http://www.moreto.net/novini.php?n=337873

По дипломатически път е получена информация за три-четири чуждестранни лица у нас, които вероятно подготвяли терористичен акт, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в отговор на въпрос относно публикации в британската преса за готвено отмъщение след полицейската акция, успокоила мигрантския бунт в Харманли.

АИКБ: Бизнесът е предпазлив в очакванията си за 2017 г.

http://econ.bg/Новини/АИКБ-Бизнесът-е-предпазлив-в-очакванията-си-за-2017-г-_l.a_i.733369_at.1.html

"На днешната дата, преди 20 години е създадена Асоциация на индустриалния капитал в България и днес може с гордост да заявим, че е най-динамично...

На лов за шарани! Как се избира риба за Никулден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915790

На лов за шарани! Как се избира риба за НикулденДен преди Никулден – един от най-почитаните празници преди Коледа, хора от различни краища на страната се подготвят за трапеза. В един от най-големите пазари в София са извадили риба и извън магазините. Преди приготвянето на риба, трябва да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

Рибен курбан от „Лудогорец“ за Никулден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627518

300 рибни курбана, осигурени от футболистите от „Лудогорец“, ще бъдат раздадени утре в църквата „Св. Николай Мирликийски“ в Разград. Дарението не е от клуба, а от самите футболисти – обясни архиерейският наместник отец Георги Георгиев. Спортистите няма да са в църквата на този свят ден, тъй като имат важен мач в Париж, но в благословията си ще се помолим за техния успех – допълни отец Георги. Никулден е храмов празник на разградската църква и всяка година се раздават на миряните порции риба с ориз и филийка хляб. Обикновено дарението е о...

Манюел Валс - разрушителят на табута, който иска да реформира левицата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/05/2877298_manjuel_vals_-_razrushiteliat_na_tabuta_koito_iska_da/?ref=rss


Френският премиер Манюел Валс, който е заел стартова позиция за президентските избори през 2017 г., от години се опитва да наложи осъвременяване на левицата, но авторитарната му личност, подкрепата за бизнеса и защитата на строго светския характер на държавата настройват отрицателно част от хората в лагера му.

Роден в Испания и получил френско гражданство на 20 години, този запалянко на футболния клуб "Барселона" се готви да се включи в президентската надпревара. А пътят, изглежда, е...

Нито лев от санкциите, наложени от Министерство на културата, не отива във фонд „Култура“

http://offnews.bg/news/n_1/n_641501.html

За всеки един сектор, в който Министерство на културата (МК) осъществява проверки по Закона за авторското право и сродните му права, се събират санкции, част от които трябва да отиват в Национален фонд „Култура“. За периода от 2013 – 2015 г., обаче, нито лев не е постъпил във фонда, насърчаващ творчеството. Това стана ясно от интервю на председателя на дружеството на композитори и автори Музикаутор Ясен Козев за Bloomberg TV Bulgaria. Ясен Козев представи редица примери, при които МК би могло да има повече приходи за държавния бюджет, като също подкрепя творческите индустрии. Събраните имуществени санкции за периода 2013 – 2015 г. са в размер на 44 500 лв., което представлява нищожна стойност на фона на големия сив сектор, а въпреки че по закон 50% от тях трябва да влязат в Национален фонд „Култура“, там са постъпили 0 лв. „Когато парите отиват в Национален фонд „Култура“, те ще се разходват за творчество, за генериране на нови произведения, на нови песни, на всякакви неща, свързани с освежаване на творческия процес“, подчерта председателят на Музикаутор. Ясен Козев говори за това, че българската държава е прецедент сред повечето страни по света, в които се събират компенсационни възнаграждения за авторите от производството на звуконосители. „Когато се произвеждат дискове, хардискове, телефони и много устройства, на които може да се съхранява памет, самите производители трябва да плащат нищожно малки такси. Да речем, на един диск е 1,25% от доставната стойност, но те се произвеждат милиони. В България се борим от 2003 г. насам да се постигне нещо. Дори да не са оптималните стойности – ние не можем да достигнем и 5% от тях!“, изрази възмущението си Ясен Козев, като посочи, че този механизъм, предвиден в закона, не работи изобщо. Председателят на Музикаутор коментира още, че ако се спазва така написаният закон, без никакви промени, грубо казано държавата може да генерира от творческите индустрии над 10 млн. лв. годишно от ДДС.

Нов филм с участието на Бекъм, показва нуждата от слагане на край на насилието срещу деца

http://www.cross.bg/detza-bekum-nasilie-1527666.html

/КРОСС/Силно въздействащ нов филм с участието на посланика на добра воля на УНИЦЕФ Дейвид Бекъм бе пуснат днес, за да илюстрира бруталната реалност, че физическият и психическият тормоз могат да оставят белег върху децата завинаги.През новия 60-секунден филм на УНИЦЕФ, сцени на насилие срещу деца се появяват като анимирани татуировки по тялото на Дейвид Бекъм. Докато собствени татуировки на Бекъм са избрани да бележат щастливи или важни спомени, милиони деца носят белег, който те не са избрали - дълготрайните белези на насилие и тормоз. Анимациите във филма изобразяват всички твърде често срещани форми на насилие, които момчетата и момичетата понасят на местата, където те трябва да бъдат в безопасност - техните домове, училища, онлайн и в техните общности. „Когато започнах моят Фонд 7 с УНИЦЕФ, аз се ангажирах да направя всичко възможно, за да направим света по-безопасно място за децата, както и да говоря по проблеми, които оказват разрушително въздействие върху живота на децата. Един от тези въпроси е насилието. На всеки пет минути, някъде по света, едно дете умира от насилие. Милиони повече са застрашени от физическо, емоционално и сексуално насилие, което може да унищожи детството им завинаги. Миналата година посетих Камбоджа с УНИЦЕФ, където срещнах и слушах деца, които ми разказваха за ужасното насилие, което са преживели. Бях шокиран от това, което чух и видях как насилието може да остави дълбоки и трайни белези. Никое дете не трябва да преживява това

Започна повторният съдебен процес срещу Алексей Навални

http://www.mediapool.bg/zapochna-povtorniyat-sadeben-protses-sreshtu-aleksei-navalni-news257388.html

В руския град Киров започна повторният съдебен процес срещу руския опозиционер Алексей Навални, който е съден за злоупотреби, след като първоначалната му присъда бе анулирана от Върховния съд, предаде Асошиейтед прес. Адвокатът на Навални поиска съдът да отхвърли обвинението, което твърди, че той е откраднал дървен материал на стойност половин милион долара от държавна компания. Критици на процеса смятат, че той е политически мотивиран. Навални, който е най-известният опозиционен лидер, каза пред журналисти, че целта на повторния процес е да бъде възстановена първоначалната присъда, която не му позволява да се явява като кандидат в избори. Руският Върховен съд върна делото за преразглеждане миналия месец. Европейският съд за човешките права постанови през февруари, че Русия е нарушила правото на Навални на справедлив процес. Друг опозиционен активист - Илдар Дадин, е бил преместен от затвора, в който според него той е бил измъчван, предаде Интерфакс. Агенцията цитира неназован служител от руската администрация на затворите, който казал, че Дадин е напуснал затвора в Северозападна Русия, но отказал да разкрие къде ще бъде прехвърлен. Дадин бе обвинен м.г. в нарушение на строгото ново законодателство, регулиращо публичните демонстрации. Съпругата му Анастасия Зотова каза пред АП, че не е била официално уведомена къде се намира съпругът й в момента. Правозащитници призоваха неотдавна Дадин да бъде изведен от затворническата колония ИК-7 заради собствената му безопасност. Миналия месец Дадин каза, че е бил измъчван от надзиратели в затвора, като е бил групово бит и заплашван с изнасилване и убийство. Извършеното официално разследване не откри никакви нередности.

Президентът дава мандат на БСП на 7 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_641500.html

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП на 7 декември. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че церемонията ще се проведе в 10.00 часа на “Дондуков” 2. От партията на Корнелия Нинова вече заявиха, че ще върнат мандата, така както направиха и ГЕРБ.  В петък държавният глава заяви, че третия мандат ще бъде даден на Реформаторския блок. Пред БНТ на въпроса на кого ще даде третия мандат Плевнелиев отговори: "Логичният избор би бил Реформаторският блок, казвам го с голяма степен на вероятност, без 100% гаранция". В понеделник вицепремиерът в оставка и министър на образованието Меглена Кунева заяви, че РБ "няма да обърне гръб" на президента, ако той ни връчи мандат за съставяне на правителство.  "Когато президентът на страната каже, че има дори един процент шанс за съставяне на правителство, аз съм много склонна да се вслушам и да покажа уважение. Надявах се, че двете най-големи партии ще положат усилия и ако не става, поне ще кажат защо не става", заяви пред журналисти Кунева. Ако и РБ не успеят да съставят правителство, Конституцията повелява президентът да състави служебен кабинет. За това обаче няма предвидени срокове и предвид малкото оставащо време и предстоящите празници е напълно възможно държавният глава да не успее да състави кабинет.  Бившият български посланик във Вашингтон заяви в събота пред Нова тв, че няколко партии са ѝ предлагали поста на служебен премиер, но тя отказала. 

От любов към професията - учителката Катерина Заркова

http://offnews.bg/news/n_1/n_641498.html

Тя е млада, лъчезарна и щастлива, защото се занимава с това, което иска. Избрала е най-прекрасната, по нейните думи, професия – учителската. Тя е госпожа Катерина Заркова – преподавател по френски език в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и класен ръководител на 11 „Г“ клас, за който казва, че това са изключително интелигентни и будни млади хора, от които постоянно учи. Обичам ги всичките, допълва тя и споделя личния си опит - днес учителят е изправен пред предизвикателството да се бори за вниманието на едни деца, които разполагат с огромна информация само на един клик разстояние. Катерина Заркова е родена през 1989 г. в София. Възпитана е от родителите си да следва онова, което желае най-силно, защото само така човек може да бъде добър в своята област. През 2008 г. завършва същата гимназия, в която днес преподава – Френската. Днес нейните учители са нейни колеги, а госпожа Заркова води своите часове в същата класна стая, в която някога е учила. Отчита, че оттогава до днес е станала по-отговорна. Благодарна е на своята любима учителка – госпожа Вяра Любенова, която и днес преподава френски език в гимназията и продължава да помага на младата си колежка – за познанията си по френски и за това, че я насочва към специалността Френска филология, която Катерина избира след гимназията. В тези години бъдещата учителка се колебае, обмисля журналистиката като поле за изява, тъй като майка ù е журналист, или пък нещо друго хуманитарно, защото й харесва да пише и ù се отдават литературата и чуждите езици. И тогава нейната учителка ù казва нещо, което Катерина си спомня ясно и днес: най-добрата база, на която може да стъпи един хуманитарист, е филологията; много често добрите журналисти са филолози, добрите преводачи са филолози, неизменно добрите преподаватели също са филолози. И Катерина избира Френска филология в Софийския университет – обучение, което много разширява кръгозора ù. В хода на обучение в университета Катерина Заркова има възможността да избира между полилингвистична и педагогическа насоченост. Тя обаче иска да вземе всичко от тази специалност и избира и двете: посещава много лекции по литературоведски дисциплини, както и всички предмети, които са необходими за придобиване на педагогическа правоспособност. И тъй като за второто се изисква стаж, а Катерина има добър успех, шансът я отвежда във Френската гимназия под менторството на госпожа Любенова, която я насочва, показва ù как да подготвя уроците си – подкрепа, която стажантката няма да забрави. „До този момент не бях решила, че ще ставам учителка. Обаче там някак го усетих“, казва Катерина. Изпитният урок за учители, разказва тя, е нещо много притеснително за всеки студент. Той се провежда в присъствието на базовия преподавател, преподавателите от университета, а често и директора на училището и всички наблюдават кандидат-учителя. Всички колеги на Катерина си тръгват от този урок с чувството „Не, аз тази професия никога няма да я работя, толкова е затормозяващо!“. Тя обаче прекарва едни вълнуващи осемдесет минути, които са минали като пет. В края на учебния блок едно от децата се приближава до нея и ù задава въпроса: „Доволна ли сте, че вече станахте госпожа?“, което искрено очарова и разсмива бъдещата учителка. „Тогава разбрах, че това е което искам да работя. И съм много щастлива с този избор!“, казва тя днес. Изпълнена е с благодарност и към всички свои преподаватели в СУ, които за четирите години малко по малко възпитават в нея идеята, че да бъдеш учител всъщност е прекрасно, въпреки че често се оказва подценявана професия. В четвърти курс Катерина прекарва един семестър във Франция по програма „Еразъм“. Това време за нея е ползотворно, както за по-пълното овладяване на езика, така и за личното ù самочувствие. Като всеки български студент, избрал да остане да следва в България, тя изпитва известно притеснение, че може би приятелите ù от випуска, които учат в чужбина, имат по-добри условия за обучение и че те вероятно ще имат по-добра кариера. В Сорбоната обаче тези притеснения отпадат – тестовете показват, че нивото ù на владеене на френски език е по-високо от това на французите и директно е прехвърлена при магистрите. Имах нужда да чуя това тогава, споделя тя. След това записва магистратура – „Преводач-редактор“ – отново в СУ. И успоредно със следването в по-високата образователна степен, Катерина Заркова вече е учител в 9-та Френска езикова гимназия. "Изненадата от 11 "Г" за рождения ден госпожа Заркова". Всъщност това са букви и на френски пише "Честит рожден ден, госпожо Заркова". „Натъжава ме фактът, че професията в днешно време не е това, което трябва да бъде в очите на хората. Не е достатъчно желана от младите. А децата имат нужда от млада, свежа енергия и е хубаво да я практикуваш, още докато си млад. Защото както учителят учи децата, така и те учат него на много неща. А младите хора имат нужда се учат постоянно, нали така?“, усмихва се госпожа Заркова накрая. И споделя наблюдението си, че нейните ученици имат ясната представа в коя сфера на живота желаят да се развиват и какво искат да правят. А очакванията към учителя са свързани с това той да съумява да отсява за тях ценната информация. Обяснява, че езикът се учи с много постоянство, дори с много зубрене, но също така в голяма степен зависи от учителя да направи обучението забавно и приятно и да покаже на учениците защо точно този урок днес ще им бъде нужен утре в живота. Според нея един добре преподаден урок означава теорията задължително да бъда обвързана с практиката и затова редовно в нейните часове се провеждат ролеви игри – понякога ученикът влиза в ролята на купувач на хляб от френската бакалия, а друг път – на политически коментатор, поканен в някое предаване да обсъди актуалната ситуация. По този начин децата освен че научават, но разбират смисъла на това да са именно в това училище. „Преподаването на език, това е преподаването на една нова култура“, казва Катерина Заркова. Отваряйки един учебник по френски език, човек открива цял един свят – вътре има всичко, което е необходимо за една нормална обща култура. Но има и друг момент от процеса на преподаване, който младата учителка е изградила за себе си и той е пресъздаването на дебати в час, на което учениците реагират най-добре и искрено се забавляват. Това се случва обикновено след петнадесетте минути теория и е свързано с разместване на чиновете, с цел, например, създаването на едно малко журналистическо студио за целите на дебата. Един от учениците е журналистът, друг защитава някаква теза, трети защитава противоположното мнение. И по този начин децата научават да се аргументират – изключително полезно умение в живота, а и за успешното преминаване на изпита DELF, след който имат възможност да учат в чуждестранни университети. Ако имат такова желание. Забавление за децата е и разиграването на различни театрални етюди. „Имат нужда от поле за изява. И това е много хубаво, понеже освен новите думи и граматични правила, които са научили, в края на деня те си тръгват с усещането, че са направили нещо за себе си. Научи са как да изразяват мнението си, как да се представят в обществото, как да се усмихват…“, разказва Катерина. Според нея няма значение техниката, която ще избереш, когато учиш – дали ще пишеш новата дума на пет реда, или ще я лепиш на стената, за да я виждаш, когато се събудиш, или пък ще си слагаш листчета с думи в джоба… - важното е учителят да представи различни техники на своите ученици и всеки да намери онази, която му пасва най-добре. Госпожа Заркова е класен ръководител от три години и в края на следващата учебна година ще изпрати учениците си към тяхното бъдеще. А те вече владеят по два чужди езика почти перфектно. За разлика от един французин в 11-и клас, който знае само френски, коментира класната. Те имат много голяма обща култура, те са от добри семейства, те са хубави, те са умни, категорична е тя. Но нямат самочувствието да го покажат, често изпитват страх да вземат думата, при разговор не гледат събеседника си в очите. Но всичко това Катерина обяснява с известната мъдрост: „Колкото повече четеш и учиш, толкова повече знаеш, че нищо не знаеш“. И това се отнася за нейните ученици, към които тя подхожда с разчупени техники, за да се отпуснат и за да им покаже, че езикът не е само суха теория, а е това, чрез което хората общуват. Попитах я кои ученици се превръщат в нейни любими и ето какво отговори тя: „Много е трудно да се каже, защото те са толкова различни! Всеки ден различен ученик ми е любим. В никакъв случай отличните ученици – онези, които винаги са си научили урока – са най-симпатични. И честно казано, не винаги точно те успяват най-много в живота. Обичам ученичката си Жанет, защото е толкова крехка и притеснителна, че с години се притесняваше да си вдигне погледа и да ме погледне, когато говоря, но същевременно знаех, че винаги всичко е чула и всичко е записала. Обичам я, защото сега в 11-и клас вече започна да ме поглежда. Обичам ученика си Мартин, на когото изобщо не му се отдава френския, защото е изключително талантлив музикант…! Вероятно няма да стане нито преводач, нито френски автор, нито ще работи в някоя фирма с френски. Обаче всичко останало, което му е дала Френската гимназия, той го символизира напълно. Обичам ученичката си Константина, която тъкмо спечели второ място на международната олимпиада по френски език и съм толкова горда с нея! Тя е от онези ученици, за които знаеш, че ако кажеш една дума, тя я е записала, вкъщи е намерила всички синоними и вече ги знае. И е онази ученичка, която няма да ти позволи да се явиш в час неподготвен (усмихва се). Защото тя винаги следи – точно какво ще кажеш и дали ще го кажеш правилно… Всичките ги обичам.“ Госпожа Заркова с нейния 11 "Г" клас. Калпазаните за нея са друг тип предизвикателство – те са онези, на които най-може да разчита. В класа на госпожа Заркова има две-три момчета, от които всички останали учители се оплакват, че вечно закъсняват за часовете и че рядко имат подготвено домашно. „Но аз знам, че точно тези калпазани са най-мъжките момчета. Ако имам нужда някой да ми помогне – когато не мога да свържа проектора или ми тежи касетофона – те са първите, които ще скочат и ще ми помогнат“, споделя учителката. И допълва, че от симпатия към нея и от възпитание тези деца слушат и записват; и те имат своя прогрес. И калпазанинът става франкофон. Който може би ще говори с малко повече грешки от отличниците на олимпиадата, но в никакъв случай няма да е по-малко стойностна личност, убедена е тя. В свободното си време Катерина Заркова се среща с приятели или чете. Любимото ù литературно произведение е „Ана Каренина“ на Толстой. Признава, че е доста романтична личност – може би защото е франкофон. Обича да чете за любов и емоции, и изобщо всичко, което я откъсва от ежедневието. Обожава и „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери заради истините, които са казани просто. От съвременните автори харесва френския автор от български произход Цветан Тодоров и дори е сред щастливците, участвали в превода на неговата книга „Интимните неприятели на демокрацията“ (заедно със Стоян Атанасов – редакторът на Цветан Тодоров за България). Желанието си за писане Катерина удовлетворява и чрез участието си в сборника тестове по френски език „7 по шестобалната системата“, който пише заедно с Вяра Любенова и Камелия Тодорова. Автор е и на две пиеси, които са поставени в рамките на Международния франкофонски ученически театрален фестивал в Стара Загора и във Френския културен институт. „С тази професия съчетах всичко, което обичам – любовта към децата, разбира се, към френския език, към писането“, казва тя и се усмихва. От Международния франкофонски училищен театрален фестивал в Стара Загора Но усмивката ù застива, когато идва време да си кажем истината за бъдещето на децата след завършването на гимназията. Темата за емиграцията я изпълва с горчивина, но признава, че не може да казва на своите ученици да не ходят в чужбина. Защо да не практикуват френския си език на място? От друга страна, учителката не вярва, че младите ще бъдат по-щастливи, ако заминат. Затова просто ги съветва: Отидете и вижте. Но после се върнете! Да се върнат, за да приложат със свежа сила някои от добрите чужди практики тук – това е нейният съвет към децата, противопоставяйки се на някои от родителите, които през цялото време насърчават своите деца да емигрират. А какво се случва с тези, които останат в България? Борят се, казва учителката. Борят се с чувството на страх, че не са взели правилното решение, когато са избрали да останат. „Много ми се иска учителската професия да е привлекателна за младите. И много ми се иска приятелите ми да не ме питат: „Е, защо го правиш за тая заплата, Кате?!“. Много ми се иска учениците ми да не ми казват, като ги попитам какво ще правят, след като завършат: "Със сигурност няма да е нещо в България". Иска ми се да ги видя тук, успели в различни сфери. Пожелавам им да имат и корпоративна кариера, но много ми се иска да ги видя и в държавната сфера. Искам да видя, че вярват в държавата. Че искат да станат лекари, полицаи, учители, журналисти. Защото какво е една държава без образование, без здравеопазване, без сигурност…“, споделя госпожа Заркова. Която също има своите страхове. Един от тях е да не се понижи качеството на образованието в страната. Защото младите хора, желаещи да станат учители, са все по-малко. За разлика от тези в кол-центровете. Дали ще има повече учители като нея – такива, които ходят на работа винаги с желание, с отговорност, ентусиазъм и любопитство – зависи и от доверието, което им оказваме ние, които пазим спомена за някой любим учител, но може би все по-скрито. А какво би ни направило по-добри? Катерина споделя две френски качества, от които имаме силна нужда: куртоазията и самочувствието. Отсъствието на тези черти се носи още от детската възраст, смята тя. Ето какво казват за Катерина Заркова нейните ученици. Дарина Сарафова, 11 „Г“, 9-та Френска езикова гимназия: Според мен е много позитивен фактът, че в системата влизат млади учители – госпожа Заркова работи с много ентусиазъм и винаги се опитва да представи материала по интересен начин. Личи си, че обича работата си. Екатерина Стоилова, курсистка във Френския културен институт* За мен госпожа Заркова е изключително точната дефиниция за учител – тя ни помага да достигнем до материала сами, да развиваме познанията си по езика и да му се наслаждаваме. Успява да задържи интереса ни и ни кара да продължим да изучаваме френски език. *От две години Катерина работи допълнително като преподавател във Френския културен институт – както на много нейни колеги, на които се налага да започнат втора работа по финансови причини.

Симеон Желев получи Академичната награда на Община В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627519

Студентът от Факултета по изобразително изкуство Симеон Желев е новият носител на Академичната награда на Община Велико Търново. През тази година той завършва магистратура "Изящни изкуства, графичен дизайн и визуални комуникации”. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и  ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов връчиха на младия студент академична грамота и левовата равностойност на 5000 евро. Награждаването беше  в Аулата на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" по време на тържественото събрание, посветено на предстоящия студент...

Скандал в Германия след ареста на афганистанец за изнасилване и убийство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627516

Германската популистка десница и полицейски синдикат разкритикуваха "масовата и безконтролна" имиграция след арестуването на 17-годишен афганистански имигрант, заподозрян в изнасилването и убийството на студентка, предаде Франс прес. "Потресени сме от това деяние и в същото време виждаме, че предупрежденията ни за безконтролното пристигане на стотици хиляди млади мъже от ислямско-патриархални култури се окачествяват като популистки", коментира Йорг Мойтен, един от лидерите на набиращата сила популистка партия "Алтернатива за Германия".

Разрешиха риболова на Гребната база в Пловдив на Никулден

https://www.24chasa.bg/region/article/5916172

Разрешиха риболова на Гребната база в Пловдив на НикулденСвободен риболов се разрешава утре от северната страна на Гребния канал от 7 до 14.00 ч. послучай Никулден, съобщиха от общината. Необходимо е обаче рибарите да имат билет и да използват само въдица. На всеки един от участниците в риболова се полага до 3 кг улов. Ще бъдат предприети необходимите мерки за предотвратяване на достъпа на автомобили на

Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на "БСП лява България"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916064

Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на "БСП лява България"В изпълнение на конституционните си правомощия, на 7 декември в 10.00 часа на “Дондуков” 2, президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП лява България". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Бездомник без самоличност няма право на дом, бил разменен като бебе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916005

Бездомник без самоличност няма право на дом, бил разменен като бебеБездомникът Кирил без самоличност няма право на чаша топъл чай от общината, документите му не са валидни.  Бездомните хора, без постоянен адрес и документи - нямат право на топъл чай рано сутрин, разказва БНТ. „Нямам документ, моите документи са невалидни. Нищо нямам, последните пет месеца. Изчезнах...”, разказва Кирил.

Москва твърди, че предстоят руско-американски разговори за ситуацията в Алепо

http://www.mediapool.bg/moskva-tvardi-che-predstoyat-rusko-amerikanski-razgovori-za-situatsiyata-v-alepo-news257387.html

Дискусии между Русия и САЩ за напускането на всички бунтовници от сирийския град Алепо ще се състоят в Женева утре или в сряда, съобщи в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Франс прес. Лавров каза, че проекторезолюцията за примирие в Алепо, която ще бъде разгледана по-късно през деня в Съвета за сигурност на ООН, е "до голяма степен провокация, която торпилира руско-американските усилия". "Бяхме готови да се съберем в Женева още днес, но американците поискаха да се отложат консултациите. Те вероятно ще започнат утре вечер или в сряда сутринта, за да приложим всички начини за изтегляне на всички бунтовници от Източен Алепо", заяви руският външен министър. Лавров каза, че щом бъде постигнато споразумението между Русия и САЩ, бунтовниците, които останат в източната част на Алепо, ще бъдат третирани като терористи и Русия ще подкрепи операцията на сирийската армия срещу тях, предаде Ройтерс. Според него проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН е контрапродуктивна, защото едно примирие би позволило на бунтовниците да се прегрупират. Сили на сирийската армия и на нейни съюзници напредват в Източен Алепо, след като превзеха нов квартал, предаде ДПА, като се позова на неправителствена мониторингова организация, базирана във Великобритания и разполагаща с широка мрежа от информатори в Сирия. "Поеха контрол над квартал Кади Аскар и сега режимът и съюзените с него сили контролират над две трети от Източен Алепо", каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман. Сирийски активисти съобщиха, че руски и сирийски бойни самолети са увеличили атаките в контролираната от бунтовници северозападна провинция Идлиб, предаде Асошиейтед прес. Местните координационни комитети съобщиха за въздушни удари по градовете Биниш, Маарат Насаан и Саракиб, както и провинциалната столица Идлиб. Според активистите при тазсутрешните атаки са били убити три деца. Ударите били нанесени от руски самолети. При въздушните атаки в провинция Идлиб вчера са загинали 65 цивилни. СЦНПЧ съобщи, че от 20 октомври в провинция Идлиб са били убити 288 мирни граждани.

Няма опасност за еврозоната след вота в Италия, смятат финансовите министри на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/niama-opasnost-za-evrozonata-sled-vota-v-italiia-smiatat-finansovite-ministri-na-es-229616/

Еврозоната е добре позиционирана да устои на всички шокове от вота на италианските гласоподаватели срещу конституционната реформа

ДГ „Детелина" и ДГ „Таушаница" Дупница са с нови- стари директори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627517

ДГ „Детелина" и ДГ „Таушаница" Дупница са с нови стари директори. В конкурса за директор участваха само назначените за временно изпълняващи тези длъжности Цветана Чаушева и Мариана Терзийска.Конкурсната комисия, с председател зам. кмета Крум Милев проведе процедурата и излезе с решение. Цветана Чаушева е получила 64 от максималните 69 точки и е новият директор на "Детелина", а Мариана Терзийска получила 60 точки и е новият директор на "Таушаница"....

Японският премиер ще посети Пърл Харбър

https://www.actualno.com/football/japonskijat-premier-shte-poseti-pyrl-harbyr-news_579780.html

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе обяви, че възнамерява да посети Пърл Харбър през декември тази година, съобщава CNN. Посещението ще бъде първо за висш японски дипломат от 75 години насам, когато Японската империя напада САЩ именно на Хавайските острови през Вторат

Арестуването на афганистанец за изнасилване и убийство предизвика полемика в Германия

http://www.mediapool.bg/arestuvaneto-na-afganistanets-za-iznasilvane-i-ubiystvo-predizvika-polemika-v-germaniya-news257386.html

Германската популистка десница и полицейски синдикат разкритикуваха "масовата и безконтролна" имиграция след арестуването на 17-годишен афганистански имигрант, заподозрян в изнасилването и убийството на студентка, предаде Франс прес. "Потресени сме от това деяние и в същото време виждаме, че предупрежденията ни за безконтролното пристигане на стотици хиляди млади мъже от ислямско-патриархални култури се окачествяват като популистки", коментира Йорг Мойтен, един от лидерите на набиращата сила популистка партия "Алтернатива за Германия". Шефът на полицейския синдикат ДПолГ Райнер Венд пък заяви за в. "Билд", че "тази жертва и много други можеха да се избегнат, ако страната ни бе подготвена за опасностите, които съпътстват масовата имиграция". Заместник-председател на Германската социалдемократическа партия Ралф Щегнер нарече това изказване "политически отблъскващо и глупаво". Вицеканцлерът социалдемократ Зигмар Габриел припомни, че "такива противни убийства е имало много преди първият бежанец от Афганистан или Сирия да пристигне" в Германия и предупреди, че правителството няма да допусне "никакви призиви към расова омраза". "Подобни ужаси за жалост се извършват както от местните хора, така и от чужденците. Това за жалост не е ново явление", заяви Юлия Кльокнер, една от лидерките на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел. Задържаният в петък 17-годишен афганистанец е заподозрян в изнасилването и убийството на 19-годишна студентка по медицина, чието тяло бе намерено на 16 октомври на брега на река в югозападния град Фрайбург. Младежът е пристигнал в Германия непридружен през 2015 г. и е поет от приемно семейство. Негова ДНК е намерена на местопрестъплението и той се появява в кадри от наблюдателни камери според полицията и прокуратурата.

МВР има информация за афганистанци, разпространявали слухове за атентат у нас (видео, коригирана)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877313_mvr_ima_informaciia_za_afganistanci_razprostraniavali/?ref=rss


Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви на пресконференция на Капитан Андреево, цитирана от БГНЕС, че МВР има информация за афганистанци във Великобритания, които готвят терористичен акт в България, който е провокиран от размириците в Харманли.

По-късно през деня МВР уточни, че министърът е била питана за публикация в чужда медия, според която "лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани".

Министър...

Ръстът на приетите нови закони в ЦИЕ е неутрална новина, коментират от Grayling

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/rystyt-na-prietite-novi-zakoni-v-cie-e-neutralna-novina-komentirat-ot-grayling-229625/

Законът е като врата в полето, но за западните компании е важно каква ще бъде тя - отворена, открехната и дали ще бъдат поканени да влязат през нея

МВР има информация за афганистанци, готвели атентат у нас (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877313_mvr_ima_informaciia_za_afganistanci_gotveli_atentat_u/?ref=rss


Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че МВР има информация за афганистанци във Великобритания, които готвят терористичен акт в България, който е провокиран от размириците в Харманли.

"Имаме информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки", заяви тя, цитирана от БГНЕС. Бъчварова обаче отказа да коментира дали те са в бежански центрове или извън...

Тръмп не е първият бизнесмен в Белия дом, но е най-богатият

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5915861

Тръмп не е първият бизнесмен в Белия дом, но е най-богатият25-има от досегашните президенти са юристи. Сред тях има журналисти, вестникар и ядрен физик Независимо колко е богатството на Доналд Тръмп - 4 млрд. долара според списание “Форбс”, 2,9 млрд. по изчисления на “Блумбърг” или 10 млрд. по неговите думи, предприемачът ще е най-богатият американски президент,

Матео Ренци - човекът, който бързаше да извърши реформа

http://www.mediapool.bg/mateo-rentsi---chovekat-koito-barzashe-da-izvarshi-reforma-news257385.html

Председателят на италианското правителство Матео Ренци, който снощи обяви, че подава оставка, измина за 1000 дни пътя от популярен и реформаторски настроен млад ръководител до провалил се лидер, критикуван от политическата класа и отхвърлен от мнозинството италианци. Близо 60 процента от избирателите на Апенинския полуостров казаха "не" на конституционната му реформа и с това нанесоха удар по самочувствието на човека, който през февруари 2014 г., на 39 години, стана най-младият премиер в историята на републиката. Тогава той обеща да реформира страната си из основи и да я изведе на челно място в Европа. Но въпреки енергията, която никой не му отрича, този тосканец така и не успя да убеди, още по-малко да обедини сънародниците си. Често обвиняван, че управлява сам, без да търси компромис, Ренци внесе дълбоки разделения и в своята Демократическа партия (ДП) между мнозинството и левите "бунтари". Преди три години тогавашният кмет на Флоренция стана лидер на лявоцентристката ДП и обеща да "изхвърли на боклука" партийните величия и още няколко души. За целта отстрани от пътя си влиятелни хора като бившия премиер Масимо д'Алема и бившия кмет на Рим Валтер Велтрони. Първият не забрави това и води кампания в подкрепа на "не"-то в цялата страна, въпреки че продължи да бъде член на ДП. На 13 февруари 2014 г. Ренци изхвърли безцеремонно втория човек в партията Енрико Лета, за да оглави правителството. "Бъди спокоен, Енрико" - краткото послание, което Ренци публикува в "Туитър" по адрес на предшественика си месец преди да го замени, обиколи Италия. Запален потребител на социалните мрежи, този политик, който никога не е бил депутат, нито е имал пост в правителството, дойде на власт, радвайки се на голяма популярност, обратно пропорционална на недоверието на италианците към политическата класа. Тя бе затвърдена на евроизборите през юни 2014 г. с победа с 40 процента на ДП. След като обеща по една реформа всеки месец и големи промени през първите 100 дни, Ренци бързо преразгледа графика си и през лятото на 2014 г. си даде 1000 дни да направи "Италия по-проста, по-смела, и по-конкурентноспособна". В актива му влиза реформа на трудовия пазар, наложена на синдикатите и приета насила от парламента. Реформата допринесе за увеличаване на броя на постоянните трудови договори. Но с цената на скъпоструващи данъчни облекчения, които, според основния италиански синдикат, не решават по същество проблема с безработицата. Ренци обаче казва, че това е ключова и истинска лява реформа. Парадоксално за човек, който смята за отживелица сблъсъка ляво-дясно и винаги е изразявал убеждението, че партията му не може да спечели изборите, ако не привлече подкрепа от десноцентристите. Той дори успя да си спечели подкрепа от бившия премиер Силвио Берлускони, когато договаряше конституционната реформа, но техният "пакт" се развали в началото на 2015 г. Ренци, който е свръхдинамичен, амбициозен и "жаден за власт" според някои, запази облика си на вечен младеж, с тоскански акцент и лек говорен дефект. Той изненада обществеността в Рим, оставайки, по думите на негови приближени, да работи по цяла нощ в двореца "Киджи" и чакайки да дойде уикендът, за да отиде в Тоскана при съпругата си Аниезе и трите им деца. Критикуван заради склонността си да изтъква приключенията си в политиката, той неуморно отговаря на критиците си, обръщайки се директно към гражданите във "Фейсбук" и "Туитър" с волунтаристка реторика, вдъхновена от "Да, ние можем" на Барак Обама, един от менторите му в политиката. Роден на 11 януари 1975 във Флоренция, с диплома по право, горд от годините, прекарани като католически скаут, той още на 19 години тръгва по стъпките на баща си, общински съветник от Християндемократическата партия. Звездата му изгрява на изборите за кмет на Флоренция през 2009 година. Той поднася изненада, като печели първичните избори на лявоцентристите срещу официалния кандидат на ДП. Въпреки че през 2012 г. първият му опит да оглави партията не успява, година по-късно той става национален секретар - пост, от който също може да бъде принуден да се откаже с риск да постави под въпрос политическото си бъдеще.

37-годишен наркодилър ще лежи в затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627515

Окръжният съд в Добрич наложи 3 години и 9 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 10 000 лева спрямо 37-годишният Симеон Г. Наказанието е определено, след като съдът одобри споразумението, постигнато между обвиняемия и прокуратурата. На 29 юни 2016 г. в Добрич, без надлежно разрешително, Симеон е държал с цел разпространение амфетамин с тегло около 40 грама на стойност 1 205 лева. Мъжът е осъждан, а настоящото престъпление е извършил при условията на опасен рецидив. Пред съда той призна вината си и прие да изтърпи наложеното му наказани...

600 дръвчета от ЮЗДП за благотворителната кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627513

За втора поредна година Министерство на земеделието и храните съвместно с Югозападното държавно предприятие - Благоевград ще проведат кампанията „Купи жива елхичка, помогни на дете". В рамките на инициативата ЮЗДП осигурява 600 живи елхички от видовете обикновен смърч, ела, зелена дугласка, като част от средствата за закупуване на дръвчетата ще бъдат дарени на дете с тежко онкологично заболяване. Благотворителната продажба на коледни дръвчета в контейнер започва на 8 декември - четвъртък, а локациите са:град Благоевград, улица "Зора" 18 /пред с...

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на "БСП Лява България"

http://www.cross.bg/mandat-lyava-pravitelstvo-1527665.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП Лява България".Мандатът ще бъде връчен на 7 декември 2016 г. в 10.00 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първият проучвателен мандат беше връчен на ГЕРБ на 2 декември. Той беше върнат още в същия ден. Очаква се от "БСП Лява България" също да откажат да сформират правителство в рамките на 43-то НС. Лидерът Корнелия Нинова заяви по-рано, че този парламент е изчерпан и са необходими нови избори. Все пак, преди това, ако БСП откажат мандата, той трябва да бъде предоставен и на трета партия. В петък държавният глава коментира, че най-вероятно това ще бъде Реформаторският блок.

Обезопасяват Кресненското дефиле, докато се построи магистралата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916066

Обезопасяват Кресненското дефиле, докато се построи магистралата"Кресненското дефиле е едно гробище и това не бива да продължава", каза шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов на среща за представяне резултатите от социологическо проучване за строежа на лот 3.2 от АМ "Струма" през Кресненското дефиле. "Безспорно това е най-натовареният участък от българската транзитна мрежа и участъкът с най-голяма концентрация на

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на "БСП Лява България"

http://www.cross.bg/pravitelstvo-lyava-mandat-1527665.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП Лява България".Мандатът ще бъде връчен утре, 7 декември 2016 г. в 10.00 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първият проучвателен мандат беше връчен на ГЕРБ на 2 декември. Той беше върнат още в същия ден. Очаква се от "БСП Лява България" също да откажат да сформират правителство в рамките на 43-то НС. Лидерът Корнелия Нинова заяви по-рано, че този парламент е изчерпан и са необходими нови избори. Все пак, преди това, ако БСП откажат мандата, той трябва да бъде предоставен и на трета партия. В петък държавният глава коментира, че най-вероятно това ще бъде Реформаторският блок.

Около 66% от българите се чувстват в добро здраве

http://www.mediapool.bg/okolo-66-ot-balgarite-se-chuvstvat-v-dobro-zdrave-news257384.html

Средно около 66% от българите определят здравето си като добро, сочат данни на НСИ, част от Европейското здравно интервю. През 2014 г. най-голям е относителният дял на хората на възраст 15 и повече години, които самоопределят здравето си като “добро“ (43.1%), следвани от отговорилите „много добро“ (23.5%) и "задоволително“ (22.3%). Като “лошо“ и “много лошо“ оценяват здравето си съответно 8.3 и 2.8%. В сравнение с 2008 г. намалява делът на лицата, определили здравето си като “много добро“ (с 3.1 процентни пункта), за сметка на увеличението на дела на тези, които оценяват здравето си като “добро“ и “задоволително“. Минимално е намалението на дела на хората, според които здравето им е “лошо“ или “много лошо“. Самооценката на здравето в голяма степен зависи от пола и възрастта на анкетираните лица. Мъжете по-често определят здравето си като “много добро“ и “добро“ (70.3%) в сравнение с жените (63.5%). С напредване на възрастта се увеличава делът на лицата, които оценяват здравето си като “лошо“ и “много лошо“. По данни на Евростат от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) през 2014 г. 70.3% от мъжете и 64.9% от жените в държавите - членки на ЕС, определят здравето си като “много добро“ или “добро“. Най-висок е този дял за мъжете и жените в Ирландия - съответно 83.5 и 82.1%. Най-нисък е относителният дял на мъжете с положителна самооценка на здравето си в Португалия и Латвия - по 50.5%, а на жените - в Литва (40.6%). Високото кръвно е водещото хронично заболяване у нас През 2014 г. най-разпространеното хронично заболяване у нас от включените във въпросника е хипертонията - 29.6% от лицата на възраст над 15 години. Заболяването е по-разпространено сред жените (33.0%) отколкото сред мъжете (26.0%), а при лицата над 65-годишна възраст относителният дял на тези с високо кръвно налягане достига 68.3%. Съпоставяйки данните с 2008 г., се наблюдава значително увеличение в разпространението на това заболяване както сред мъжете (с 32%), така и сред жените (с 30.4%). Сравнението по възраст показва повишение на относителния дял на хипертониците на възраст 45 - 64 години (от 30.3 на 37.3%) и на 65 и повече години (от 55.8 на 68.3%). На второ място сред наблюдаваните хронични заболявания и здравни проблеми са уврежданията, засягащи долната част на гърба или други хронични нарушения на гърба, посочени от 10.1% от лицата, като по-често те се срещат при жените (12.1%) отколкото при мъжете (7.9%). Наличие на исхемична болест на сърцето или стенокардия през последните 12 месеца, предшестващи интервюто, декларират 7.9% от мъжете и 10.2% от жените на 15 и повече години. Артроза имат 7.5% от лицата, като заболяването е значително по-разпространено сред жените - 10.2%, отколкото при мъжете - 4.5%. Диабетът е едно от социалнозначимите заболявания, което оказва съществено влияние върху качеството на живот на лицата и често води до усложнения. По данни от проведеното Европейско здравно интервю през 2014 г. в България диабет имат 6.4% от населението на 15 и повече години. Заболяването е разпространено сред 5.4% от мъжете и 7.3% от жените. Обобщените данни показват, че през 2014 г. 58.3% от хората на възраст 15 и повече навършени години нямат нито едно от включените във въпросника хронични заболявания или здравни проблеми. Наличие на едно заболяване заявяват 17.2%, на две заболявания - 10.6%, а на три и повече - 13.9% от населението. Повече хора се обръщат към лекар Данните показват, че сред хората на 15 и повече години през 2014 година към общопрактикуващия си лекар са се обърнали 71.2% от населението; към лекар специалист - 30.9% и към стоматолог или ортодонт - 44.4%. Разпределенията по пол показват, че жените са по-активни по отношение на консултациите с тези медицински специалисти. С увеличаване на възрастта нараства и обръщаемостта към общопрактикуващи и лекари специалисти. Изключение прави обръщаемостта към стоматолог през последните 12 месеца, която намалява с нарастване на възрастта на хората Сравнението на данните от 2014 г. с тези от 2008 г. показва, че е налице тенденция на нарастване на обръщаемостта на хората към медицински специалисти от извънболничната помощ в последните 12 месеца, предшестващи интервюто. Най-съществено е това увеличение Най-широко прилаганата профилактична мярка от включените в анкетната карта е измерването на кръвното налягане от специалист. Кръвното налягане на 58.2% от мъжете и 69.9% от жените е измервано от медицински специалист през последните 12 месеца. На 31.8% от жените на възраст 50 - 69 години е правена мамография през последните две години (през 2008 г. този дял е 21.9%);на 52.2% от жените на възраст 20 - 69 години е взета цитонамазка през последните 3 години (през 2008 г. - 46.8%). Съпоставката на данните от двете вълни на изследването показва положителна тенденция в намаляването на относителния дял на жените в конкретните възрастови групи, които никога не са прилагали двете профилактични мерки (фиг. 5 и 6). През 2014 г. на 35.3% от жените на възраст 50 - 69 години никога не е правена рентгенова снимка на гърдите (през 2008 г. този дял е 61.0%). През 2014 г. 10.0% от населението на възраст 15 и повече години са били на болнично лечение с престой едно или повече денонощия. В болнични лечебни заведения като дневен пациент през 12-те месеца, предхождащи интервюто, са преминали 8.5% от населението на възраст 15 и повече години.

Ван дер Белен, убеден европеец и дете на бежанец

http://www.mediapool.bg/van-der-belen-ubeden-evropeets-i-dete-na-bezhanets-news257383.html

Александър ван дер Белен спечели президентските избори в Австрия с проевропейска платформа и защита на правата на имигрантите. Ако погледнем биографията на политика от Зелената партия, става съвсем ясно защо възгледите му по този въпрос са диаметрално противоположни на тези на Норберт Хофер, победения му съперник от евроскептичната и антиимигрантска Партия на свободата. Ван дер Белен е роден през 1944 година във Виена. Баща му е руснак, майка му е естонка, и двамата са избягали от Съветския съюз. Фамилията му е холандска, защото семейството на баща му е емигрирало около 1700 година от Холандия в Русия. "Наистина не може да очаквате, че аз, дете на бежанци, ще кажа, че родителите ми е трябвало да бъдат прогонени", каза той, обяснявайки защо е против наложените от правителството ограничения за броя на влизащите в страната бежанци. Ван дер Белен се разграничи и от евроскептика Хофер, като наблегна на необходимостта от силен, единен ЕС, особено имайки предвид неяснотата, която цари около бъдещата американска администрация на Доналд Тръмп. "Европа може би ще трябва да стегне редиците си и да дефинира ценностите си", като реакция на засилващия се изолационизъм на САЩ, каза той в седмицата преди решаващия вот за президентския пост. В Австрия държавният глава има предимно представителни функции. В политическата биография на Ван дер Белен има някои обрати. Саша, както го наричат приятелите и близките му, е израснал в отдалечена планинска долина в Тирол и е учил икономика в Инсбрук. Докато работи в икономически изследователски институт, Ван дер Белен влиза в средата на 70-те в Социалдемократическата партия, когато много млади хора виждат в канцлера Бруно Крайски символ на една по-модерна и активна на международната сцена Австрия. В средата на 80-те обаче е привлечен от зараждащото се движение на "зелените", чиито активисти окупират мочурища край Дунава, за да блокират изграждането на ВЕЦ. Ван дер Белен влиза в Зелената партия и през 1994 г. става неин депутат. Само три години по-късно брадатият професор е избран за лидер на партията и 11 години заема този пост. На президентските избори Ван дер Белен реши да се кандидатира като независим, макар че кампанията му бе до голяма степен финансирана и организирана от "зелените". Той се опита да достигне с посланията си до център-десните избиратели, като подчертаваше алпийските си корени и през последните месеци от кампанията си започна да се облича в традиционни австрийски дрехи. Но на представителя на интелигенцията му бе трудно да намери път към работническата класа. Ван дер Белен държи личният му живот да си остане личен. Втората му съпруга - Дорис Шмидауер, е председател на парламентарната фракция на Зелената партия - пост, от който няма намерение да се отказва като първа дама. Ван дер Белен има двама синове от първия си брак.

Благотворителна изложба във Варна събира пари за болна родилка

http://www.moreto.net/novini.php?n=337844

Благотворителна изложба "От Нели и Емо в помощ на Ина" ще събира средства за 23-годишна Ина Георгиева от Генерал Тошево, която страда от рак на ларинкса, научи Moreto.net. Фотографиите в изложбата са дело на покойната вече Нели, която заедно с Емо загинаха от задушаване, докато спят.

Манол Генов: Води се лека, плавна, тайна и планомерна политика за превръщане на България в гореща точка по Балканския път

http://www.cross.bg/bulgariya-granitzata-genov-1527663.html

/КРОСС/„Лека, плавна, тайна и планомерна политика за превръщане на България в гореща точка по Балканския път.", така Манол Генов определи водената от правителството политика за справяне с миграционния натиск по външната ни граница. Според народният представител от БСП това става с поклона и мълчаливото съгласие на правителството на Борисов. Широко прокламираните от премиера в оставка и от Румяна Бъчварова отпуснати от ЕС 160 милиона евро за справяне с бежанската вълна всъщност са 101 000 000, а България ще трябва да дофинансира с още 10 % оказаната ни подкрепа за справяне с миграционния натиск. Това става ясно от отговор на питане на Илияна Йотова в ЕП относно отпуснати пари за България на срещата на Съвета в Братислава. Според социалиста в отговора ясно и категорично е обявено, че България ще трябва, с част от тези средства да отвори още три нови кризисни центъра за настаняване, както и и да модернизира и обнови един транзитен център. В документа от Брюксел не се посочват срокове и места за центровете за бежанци у нас. „Парите са целеви и когато бъдат направени центровете за бежанци, то тогава се очакват да дойдат и парите", допълни колегата си депутатът Георги Търновалийски. „Част от парите ще бъдат предоставени и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция, но финансиране за строеж на оградата по границата няма", каза Генов

В Харманли няма заразно болни, отварят лагера до дни

https://www.actualno.com/haskovo/v-harmanli-njama-zarazno-bolni-otvarjat-lagera-do-dni-news_579777.html

В центъра за настаняване в Харманли няма заразно болни мигранти, той ще бъде отворен до дни, след като Министерство на здравеопазването потвърди, че няма заплаха за околните. Това каза председателят на Държавната агенция по бежанците Петя Първанова, която заедно с вицепре

Цените на луксозните жилища в Лондон ще изпаднат в застой през 2017 г.

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-luksoznite-jilishta-v-london-shte-izpadnat-v-zastoi-prez-2017-g-229626/

Според нов доклад цените на първокласните имоти в централен Лондон са се понижили за пръв път от рецесията насам

Стиви Уондър подгрява музикалната анимация "Ела, изпей!" с нова песен (видео)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/05/2877189_stivi_uondur_podgriava_muzikalnata_animaciia_ela_izpei/?ref=rss


Освен над 100 кавъра на любими парчета, изпълнени от симпатични рисувани животни, саундтракът на музикалната анимация "Ела, изпей" ще включва и оригинална песен, записана от Стиви Уондър.

Faith е дует с американската попзвезда Ариана Гранде и първият самостоятелно издаден сингъл на живата легенда на R'n'B, фънк и соул музиката от 7 години насам. Снощи Уондър представи песента на американската премиера на филма.


Последното парче на Уондър се казваше All About The Love...

Прилики в политическата криза в Италия и България

http://vesti.bg/sviat/evropa/priliki-v-politicheskata-kriza-v-italiia-i-bylgariia-6062409

Италианският президент има три възможности след оставката на Ренци - вижте приликите с България след оставката на Борисов. Анализатори предупредиха за крах на банковата система на страната след провала на референдума

Колко пъти можеш да настъпиш една и съща мотика?

http://www.cross.bg/gerb-glasa-borisov-1527664.html

/КРОСС/ Колко пъти можеш да настъпиш една и съща мотика? Ако си Бойко Борисов - колкото пъти си искаш. Защото ако си Бойко Борисов, отдавна си загубил способността да виждаш света такъв, какъвто е. Отдавна си го заместил с някаква фантазия, която упорито налагаш върху действителността. После действаш така, все едно твоята фантазия се е превърнала в действителност. Правиш хитри ходове, които би трябвало да работят за теб. Но те са хитри само в твоята фантазия. Действителността, както винаги, си отмъщава. И твоите хитри ходове се разкриват за околните като непрестанно стъпване върху една и съща мотика с един и същи резултат. Първия път Борисов стъпи върху мотиката, когато изневиделица заплаши да си подаде оставката (като премиер) в случай, че неговата Цецка Цачева (като кандидат-президент) загуби изборите. В неговата фантазия тази заплаха би трябвало да уплаши хората (Какво ще правят без бай си Крали Марко?) и те да се юрнат да гласуват за Цецка - само и само да не останат без Бойко. В действителността обаче хората се юрнаха да правят точно обратното: да гласуват така, че Борисов наистина да се махне. Резултатът: от малко под един милион гласа на първи тур кандидатът на БСП Радев взе над два милиона (!) гласа на втория - резултат, невиждан от десетилетие и половина. Ще рече: хората, чувайки от самия Борисов какво трябва да направят, та да им се махне от главата - започват да правят точно това

102 души празнуват на Свети Сава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627501

74 души с постоянен адрес в Сливен носят името Сава и празнуват своя имен ден на 5 декември, когато Българската православна църква чества празника на св. Сава Освещени. Празнуващите в цялата община с това име са 102. Това сочи справка в отдел „Гражданска регистрация" в Община Сливен. В Сливен Савка се казват 26 дами, а в общината общо са 28. По-многобройни са имениците с име Слав в града - 185 души при 380 в цялата община. Слави се казват 29 мъже в Сливен, а в града и населените места са 36. Имен ден имат още дамите с име Славка, които в Сливе...

905 именици в Разград на Никулден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627511

Никулден, 6 декември, ще е имен ден за 905 човека в община Разград – съобщават от пресцентъра на община Разград. От тях 544 носят името Николай, 252 – името Никола, 62 – Николина и 47 – Николета. Най-младият именик е Никола, роден на 9 януари 2016 г., а най-възрастният е Никола, роден на 10 септември 1920г.   Да им е честито името и да почерпят утре!...

Томи Хилфигер продава пентхаус в хотел за $59 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5915987

Томи Хилфигер продава
пентхаус в хотел за $59 млн.
Американският дизайнер Томи Хилфигер, собственик и създател на едноименния бранд, продава пентхаус в нюйоркския хотел Plaza за $59 млн. Жилищата на 18-ия и 19-ия (последен) етаж са обединени и разполагат с 4 спални, 7 бани, работен кабинет, обширна тераса с изглед към Сентръл парк. общата площ е 520 кв. м.

Доброволното формирование към Общината участва в демонстрационна евакуация в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/5915873

Доброволното формирование към Общината участва в демонстрационна евакуация в Горна ОряховицаПредставители на доброволно формирование „Раховец” към Община Горна Оряховица участваха заедно с пожарникари и спасители в демонстрационна евакуация в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М.  Ломоносов”. Инициативата е посветена на Международния ден на доброволеца - 5 декември. Акцентът в отбелязването на празника тази година

МВР издирва Таня Широва от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915958

МВР издирва Таня Широва от СофияЗа последно жената е видяна в кв. "Овча купел", близо до адреса, на който живее. Таня е на 58 г., в неизвестност е от 29 ноември.  Висока е около 160 см, с къса руса коса, овално лице и кафяви очи. Била е облечена с черно кожено яке, сини дънки, черни ботуши. Жената е претъпяла инсулт и се придвижва с помощта на бастун,

Спират разкопаването на улици и тротоари във В.Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627510

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов разпореди спиране на изкопни работи на улични и тротоарни настилки през зимният сезон. Със своя заповед в съответствие с Наредбата за реда и условията, свързани с разкопаване на благоустроени общински терени и зелени площи при извършване на СМР на елементи от техническата инфраструктура на територията на община Велико Търново, както и осигуряване на безопасността на гражданите  през зимния сезон 2016 – 2017 г. от 1 декември до 28 февруари се преустановяват всякакви изкопни работи, свързани с разкопав...

11 тийнейджъри получиха от кмета сертификати за доброволчество

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627509

Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев връчи по повод 5 декември - Международния ден на доброволеца - сертификати за доброволчество на единадесет момичета и момчета от Младежкия съвет по наркотични вещества Разград. Това съобщиха от пресцентъра на местната управа. Д-р Василев и зам.-кметът Ердинч Хасанов са поздравили младите хора, които през годината са участвали активно в превантивни кампании организирани от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център. Международен ден на доброволеца се празнува от 1985 г....

Бизнес активността в еврозоната се ускорява през ноември до 11-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-еврозоната-се-ускорява-през-ноември-до-11-месечен-връх_l.a_i.733367_at.1.html

Експанзията на бизнес активност в частния сектор на еврозоната се ускори през ноември до 11-месечен връх, докато производствените цени нарастват с...

10 изненадващи ползи за здравето от греяното вино

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5915804

10 изненадващи ползи за здравето от греяното виноВ сезона на греяното вино - подправено с пръчки канела, индийско орехче и резенчета портокали, stylist.co.uk споделя списък с неочакваните ползи от консумацията му: 1. Засилва паметта и се бори с Алцхаймера. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира в храни като червено грозде, червено вино,

Учени от БАН към Менда Стоянова: Ние не просим!

http://www.cross.bg/bulgariya-narodnoto-naychni-1527662.html

/КРОСС/ Учените от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН разпространиха становище по повод скандалното орязване на парите за наука в бюджета за 2017 година: На 1 декември 2016 г. депутатът от Политическа партия ГЕРБ г-жа Менда Стоянова заяви от позицията си на председател на Бюджетната комисия в Народното събрание, че учените от БАН "просят пари за заплати от Народното събрание". Учените и специалистите от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, като граждани на парламентарната Република България, сме огорчени от отношението към нас, изразено от представител на Народното събрание и очевидно подкрепяно от управляващата партия! Ние ежегодно представяме отчет за нашата изследователска, образователна и експертна дейност, който е интегрална част от годишния отчет на Българската академия на науките. През последните четири години отчетите на БАН се приемат от Народното събрание без забележки към работата на нашия институт. Просяците не се отчитат пред Народното събрание! През последните 5 години (2012-2016 г.) институтът е изпълнил разработки по проекти, възложени по програми на Европейската комисия (23), Европейското икономическо пространство (7), Националната фондация за наука на САЩ (1), други чуждестранни научни фондове (22), Министерство на околната среда и водите (17), други държавни институции (6), фирми (14), както и по 25 проекта, финансирани само от бюджетната субсидия на БАН

От 2041г. държавната пенсия и пенсия от универсалед фонд ще дават по-висок доход от единствената пенсия от НОИ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627508

Държавна пенсия и пенсия от универсален фонд със сигурност ще дават по-висок доход от единствена пенсия от НОИ, но от 2041-ва година. Това показват изчисления на частните пенсионни дружества. Същото може да се твърди за значителна част от хората, които ще започнат да се пенсионират от 2021-ва година, обясни Даниела Петкова, председател на управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. От частните фондове настояват всеки човек да има право да избере към момента на пенсиониране, дали да получава една или д...

Премиерът на Италия подава оставка след загубата на референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915929

Премиерът на Италия подава оставка след загубата на референдумаПремиерът на Италия Матео Ренци каза по-рано, че ще предаде оставката си на президент Серджо Матарела в понеделник, след загубата на състоялия се в неделя конституционен референдум, предаде агенция ANSA, цитирана от "Фокус". Ренци отиде в двореца Квиринал в понеделник сутринта и е провел едночасов разговор с Матарела,

Китай се интересува от АЕЦ „Белене“

http://vesti.bg/bulgaria/kitaj-se-interesuva-ot-aec-belene-6062414

Представители на Китайската национална ядрена корпорация се срещнаха с преиера в оставка Бойко Борисов и вицепремиера в оставка Томислав Дончев и министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова

Детска градина от Търговище спечели национална награда за пътна безопасност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627507

Детска градина „Осми март" в Търговище е носител на националната Годишна награда за пътна безопасност за 2016 г. Отличията се връчват от едноименната фондация, с цел стимулиране на най - добрите идеи, практики и инициативи за запазване на човешкия живот на пътя.Детското заведение от Търговище спечели първо място в категория „Детски градини и училища", в която бяха номинирани още 30 градини от цяла България. Директорът на градина „Осми март" Ивелина Атанасова сподели, че са кандидатствали с видеоклип за новоизградената площадка по пътна безоп...

Българи от Босилеград дариха кръв във ВМА

http://offnews.bg/news/n_1/n_641499.html

61 жители на гр. Босилеград, Сърбия, организираха поредна кръводарителска кампания в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия. От години болницата лекува безплатно сънародниците ни от западната ни съседка и в тази акция те виждат възможност да се отблагодарят за грижите на медиците. Високохуманният жест съвпадна и с отбелязването на 125-ата годишнина от създаването на ВМА и протече емоционално – и за кръводарителите, и за служителите. Тук са за втори път, много са ентусиазирани, идват с отворени сърца готови да дадат и да помогнат, коментира д-р Елисавета Грънчарова. Тя е част от екипа от двама лекари, двама лаборанти и 4 сестри, които се погрижиха за бързата и експедитивна организация на вчерашната акция, преминала за около 2 часа и половина. Сред първите кръводарители беше и кметът на община Босилеград Владимир Захариев, който не скри задоволството си от факта, че влязъл с усмивка в Центъра, където му отвърнали със същото. Позитивизмът личеше и от двете страни, а медицинските специалисти са впечатлени от жеста на милосърдие на сънародниците ни, които вече планират следваща кръводарителска акция през пролетта на следващата година. Няма как да не забележим тази солидарност, т.е. те знаят, че тук получават лечение и са готови да дойдат и дарят, за да направят добро на друг човек, сподели и д-р Красимира Терзиева. По думите й, вчерашното кръводаряване е минало нормално, без колапси. И се похвали, че в Центъра по трансфузионна хематология колапсите са много редки, защото хората тук са обучени да са позитивни с дарителите, знаят как да им задържат вниманието, така че даряването да минава леко и приятно. Българинът припознава кръводаряването като акт на хуманизъм, алтруизъм и да – българите са склонни да дарят кръв, коментира още д-р Терзиева. По думите й, в последните години у нас има увеличение на безвъзмездните и доброволни кръводарители, като според СЗО през 2020 година всички дарители трябва да са безвъзмездни и доброволни. Според проучване сред младежи на 18-годишна възраст, 100% от тях заявяват, че биха дарили кръв, ако се касае за техен близък, а повече от 60% биха дарили, ако има нужда. Младите хора са по-склонни да дарят в кръвен център, а не в мобилните екипи, защото така се чувстват по-сигурни. Освен това са по-склонни да откликнат на покана лице в лице, отколкото призив в социалните мрежи. При военнослужещите мотивите са съвсем други: дълг, отговорност, колективна мисъл – колегите дават, и аз давам. Относно митовете от заразяване, д-р Терзиева е категорична, че такава опасност няма, защото всички консумативи, които се използват, са за еднократна употреба и се отварят пред очите на кръводарителите. Ползи от кръводаряването им и за самия дарител. Дори и от психологична гледна точка, защото актът повишава самочувствието на кръводарителите: от една страна, защото знаят, че са спасили човешки живот, а от друга – преодолял е някакви вътрешни страхове. За да кръводариш, трябва да си на възраст от 18 до 60 години, като до 65-годишна възраст могат да даряват само редовни дарители. Друго изискване за кръводарителите е да са здрави, да са се нахранили преди това, да не приемат лекарства, да нямат заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи. Нормативите допускат кръводаряване през 2 месеца - за мъжете 5 пъти в годината, а за жените – 4. Задължително е хората, които са пътували и искат да дарят кръв, да посочват дестинацията и периода, в който са били зад граница във връзка с нашумели екзотични инфекции. Хора, които са пътували в Африка, Латинска Америка, Карибския басейн, трябва да бъдат отлагани от кръводаряване 28 дни след завръщането им.

Деца от 2 училища записаха видеобръщения за Деня на доброволеца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627506

Доброволци от ОУ„Отец Паисий”-Разград и ОУ„Паисий Хилендарски”-село Езерче записаха видеообръщения с послания: „Да бъдем по-добри”, „По-толерантни”, „Да се обичаме“ – съобщават от Центъра на НПО-Разград. Целта на спонтанните изказвания е младите хора от различните градове да видят свои връстници със същите интереси и  да се усетят като общност, по повод Международен ден на доброволеца – 5 декември. „Доброволец” не е нова дума в българския език, макар че „да си доброволец” в България все още е понятие, което набира скорост и се мъчи да догони с...

Правителството намери 8,3 млн. лв. за БАН

http://www.moreto.net/novini.php?n=337874

Дни след като Народното събрание прие бюджета за догодина, без да увеличи издръжката на Българската академия на науките (БАН) с обещаните 10 млн. лв., финансовият министър в оставка Владислав Горанов обяви, че БАН ще получи целево финансиране от 8,3 млн.

Получен е сигнал за готвен терористичен акт в България

https://www.actualno.com/society/poluchen-e-signal-za-gotven-teroristichen-akt-v-bylgarija-news_579766.html

Получен е сигнал по дипломатичен път за подготвян терористичен акт в България. Това заяви след пресконференция вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова "Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но засега не са аре

Италия ще получава втечнен газ от САЩ чрез германската Uniper

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-shte-poluchava-vtechnen-gaz-ot-sasht-chrez-germanskata-uniper-229597/

Компанията спечели търг на италианските власти за гарантиране на пиковото потребление през зимата

Параспортистът Михаил Христов: Спрях с атлетиката, тренирам таекуондо

https://www.24chasa.bg/sport/article/5915854

Параспортистът Михаил Христов: Спрях с атлетиката, тренирам таекуондоМихаил Христов е български параатлет. Роден в Плевен преди 25 години. Като момче преживява нещастен случай, при който 20 000-волтова дъга преминава през тялото му. Заради инцидента се налага ампутация на двете му ръце. Със спорт се занимава от 2009 г. Състезава се в скока на дължина и бягането на 100 м.

За 10 г. консумацията на прясна риба расте, цената й - също

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/12/05/2877224_za_10_g_konsumaciiata_na_priasna_riba_raste_cenata_i_-/?ref=rss


През тази есен морските вестници неколкократно публикуваха информации за почти невижданото количество риба, на което не смогват рибарите. Това естествено се отрази на цената, която падна.

По данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, цитирана от "Капитал", до 30 ноември рибарите са уловили 694 252.38 кг., с близо 100 хил. кг повече от рекордната 2012. Засега няма обяснение на какво се дължи това.

По повод Никулден, отбелязван по традиция на 6 декември у...

Бъчварова: Афганистанци готвели атентат в България

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/bychvarova-afganistanci-gotveli-atentat-v-bylgariia-6062417

Организаторите са имигранти, живеещи във Великобритания, които се свързали със съмишленици на българска територия

Спасителният план на Monte dei Paschi увисна на косъм

http://www.investor.bg/evropa/334/a/spasitelniiat-plan-na-monte-dei-paschi-uvisna-na-kosym-229621/

Ако планът се разпадне, Италия трябва да използва обществени средства за спасяването на банката

Гърция затяга примката, всички активи в чужбина да се декларират

http://econ.bg/Новини/Гърция-затяга-примката-всички-активи-в-чужбина-да-се-декларират-_l.a_i.733366_at.1.html

От 1 януари се въвежда така нареченият CRS (общ референтен модел) - информационна система на данъчните власти на всяка страна, която ще дава...

Дъщерята на Алек Болдуин и други звезди се снимаха за секси календар (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5915710

Дъщерята на Алек Болдуин и други звезди се снимаха за секси календар (видео)Белла Хадид, Кендъл Дженър, Ирина Шейк, Рита Ора и Айрланд Болдуин са първите 5 красавици, който се снимаха за тазгодишния коледен календар на списание "Love Magazine". За пореден път 25 дни преди настъпването на коледните празници изданието представя тематични кратки клипчета, като всеки ден нов модел позира пред обектива.

КНСБ: Започваме проект с КРИБ и Стопанската камара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915850

КНСБ: Започваме проект с КРИБ и Стопанската камараДо 2018 година КНСБ ще работи по проект за достоен труд за доставчиците на мултинационалните кампании. Това съобщи в понеделник в Монтана президентът на КНСБ Пламен Димитров. Дейностите започват с партньори КРИБ и Стопанската камара. Целта е от 100 крупни компании да се пренесат опита и добрите практики,

В Гана разкриха фалшиво американско посолство

http://www.cross.bg/posolstvo-gana-falshivo-1527661.html

/КРОСС/ Властите на Гана са разкрили фалшиво посолство на САЩ в Акра, ръководено от турската мафия, пише в. „Хюриет дейли нюз", цитиран от Би Ти Ви. При разследването било открито и фалшиво холандско посолство, уточниха от Държавният департамент на САЩ. Мнимото американско посолство било управлявано от престъпна мрежа, която в продължение на цяло десетилетие издавала незаконно придобити, но автентични визи. Издавани били също фалшиви документи за самоличност, сред които актове за раждане - срещу сумата от 6000 долара. До закриването на „посолството" това лято то се помещавало в розова двуетажна сграда с ламаринен покрив и знамето на САЩ издигнато отпред. Вътре е бил окачен портрет на президента Барак Обама. За служители на консулската служба са се представяли турски граждани. Те говорели на английски и нидерландски език. При извършените от властите на Гана обиски са били арестувани замесени лица и иззети автентични и фалшиви индийски, южноафрикански и шенгенски визи, както и 150 паспорта от 10 различни държави.  

Нови критерии за прием на първокласници от новата учебна година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627495

Водещ критерий за прием на децата във Варна в първи клас през учебната 2017/2018 година ще бъде близостта на училището по настоящ адрес на родителите. При наличие на по-голям брой кандидати за определено училище, ще се прилагат и допълнителни критерии, които ще носят предимства - дете с трайни увреждания над 50%; дете сирак;  други деца от семейството, обучаващи се в училището; деца, завършили подготвителна група в избраното училище; близост до местоработата на един от родителите. Това предвижда проект на наредба, която е обсъдена с директорите...

„Файненшъл таймс”: Българската зависимост от руски газ почти свърши

http://www.moreto.net/novini.php?n=337837

България и европейските й партньори направиха значителен прогрес при трансграничния пренос на газ, пише журналистът на „Файненшъл таймс” Тони Барбър. Нищо не илюстрира по-добре бързо променящите се енергийни перспективи на България, отколкото увереността, с която министрите и специалистите в страната предсказват края на почти пълната газова зависимост от Русия.

Предлагат нови въздушни линии за по – дълъг туристически сезон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jykG8JEXC-E/

2

Бургас, Несебър, Поморие и Созопол обединяват усилия в търсене на възможности за удължаване на туристическия сезон. Четирите морски общини заявиха принципно съгласие за участие в предложения от концисионера на „Летище Бургас“ Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, чрез който да се стимулират посещенията на туристи в област Бургас целогодишно. Идеята беше обсъдена по време на среща организирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година, основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93% от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември. В тази връзка от Фрапорт презентираха идеята си за създаването на Фонд, в който да се включат общините в областта, а при интерес и представителите на туристическия бизнес. Това е така нар. „споделен риск“ , който авиокомпаниите изискват за нови дестинации и удължен период на полетите. Като добър пример за място, превърнало се в целогодишно търсена дестинация, от Фрапорт посочват столицата, където се конкурират две от най-големите нискотарифни самолетни компании. Подобен фонд работи и в Южно-централен район от 2010 год., а като резултат от общите усилия са 3 нови редовни линии  на „Летище Пловдив“ и 350 хил. пътника за 5 години. Същото би могло да се случи и в област Бургас при внимателно планиране и добра маркетингова схема, подкрепени от местната власт. Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари- май и октомври- декември. Като краен ефект от направено предложение, концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Община Бургас първа подкрепи предложението, като по време на срещата кметът Димитър Николов изрази своята увереност в необходимостта от такива общи усилия. Общинският съвет на областния град вече е гласувал авансово първоначална вноска от 30 000 лв. Предложение за предвиждане на средства до местните парламенти ще направят и кметове на Несебър, Поморие и Созопол.

„Областта има огромен туристически потенциал извън летния сезон и морето, но се изисква инициативност за привличане на туристи, защото конкуренцията е голяма. Ангажирам се лично Фондът да бъде презентиран и пред кметовете на останалите 9 общини в областта, пред бизнеса, неправителствения сектор и браншовите организации. Идеята има огромен смисъл, затова благодаря на всички, които обединяват сили в нейната реализация.“- коментира областният управител Вълчо Чолаков.

В срещата освен кметовете на четирите черноморски общини, участие взеха заместник-областният управител – Владимир Крумов, главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ –  Улрих Хеппе и директорът на Летище Бургас –Георги Чипилски.

 

Наводненията в Испания взеха две жертви

http://www.cross.bg/malaga-ispaniya-novi-1527660.html

/КРОСС/ Двама души са загинали вчера в наводнения, предизвикани от поройни дъждове в Коста дел Сол в Южна Испания, където днес се очакват нови валежи, предаде БНТ. Млада румънка е намерена удавена в сутерен на къща в Малага. Според местен вестник тя отседнала там поради липса на друго свободно жилище. В Линеа де ла Консепсион близо до Гибралтар служител на електрическа компания загинал в колата си, която била отнесена от придошлите води, съобщи полицията. Днес се очакват нови дъждове в района, където спасителните служби са получили над 1000 обаждания за един ден. Като предпазна мярка са затворени училищата в пет общини. Вчера са били евакуирани с хеликоптери над 20 души, които потърсили убежище по покривите на къщите си или на колите си в Малага. Движението на метрото в града бе прекъснато за кратко след наводняване на една от станциите.  

НАСА настоява за още пет едногодишни експедиции на МКС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627504

НАСА смята, че са нужни още пет едногодишни експедиции на МКС, всяка от които с двама участници, предаде ТАСС. Това заяви на 16-ата международна конференция по космическа биология и медицина в Москва представителят на НАСА Джон Чарлз. МКС посрещна трима нови астронавти (СНИМКИ/ВИДЕО) "Комисията ни е на мнение, че са необходими бъдещи експедиции с продължителност по една година", каза Чарлз. "Тя единодушно од...

Поне 11 загинали при пожар в хотел в Пакистан

http://offnews.bg/news/n_1/n_641495.html

Най-малко 11 са загинали, а други 75 са ранени при пожар в луксозен хотел в пакистанския град Карачи, съобщава местното издание "Доун". Пожарът е избухнал в кухнята на приземния етаж и е приклещил гостите по горните етажи, но причината е неизвестна. На огнеборците им били нужни 3 часа, за да се справят с пожара.  Според кмета на Карачи Уасийм Ахтар хотелът нямал аварийни изходи или противопожарни аларми. Лекари от спешна помощ съобщават, че някои от ранените са скочили през прозорците, за да избягат. Кадри от местни телевизия показват как гости бягат от прозорците, спускайки се по вързани чаршафи.   

Емирът на Катар инспектира ПСЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_641497.html

Лично емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани може да гледа Лудогорец срещу Пари Сен Жермен във вторник вечер. Отборът от френската столица е собственост на катарската държава, която е изправена пред предизвикателствата на спадащите приходи от петрол. Проектът ПСЖ зацикли и въпреки вложенията, все още не оправдава похарчените милиони. Емирът е гледал вече мача на "Парк де Пренс" миналата сряда срещу Анже и не е останал доволен от полупразния стадион. Едва 23 000 зрители е имало на трибуните, което е антирекорд откакто катарците влязоха в клуба през юни 2011 година. Има и обективни причини за празните трибуни. Застудяването, съперника, делничния ден, но е факт и липсата на ентусиазъм у феновете. Решението да не се потърси звезда от ранга на Златан Ибрахимович, която да кара феновете да мечтаят, вече се отчита като стратегическа грешка. Според британския "Сънди Експрес" парижани вече работят по привличането на популярния във Франция Димитри Пайе от Уест Хам, като е приготвил оферта от 36 милиона евро. Информацията беше отречена от ПСЖ.

Данъчните проверяват магазините за риба по Никулден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627502

Инспекторите от „Оперативни проверки" към териториалната дирекция на НАП извършват проверки на обекти за продажба на риба и рибни продукти в Добрич. През изминалите дни е осъществен контрол на 17 такива обекта, разположени в района на Кооперативен пазар и бул. „25-ти септември". Целта на проверките е да се установи отчитат ли търговците на риба реално извършените продажби на фискалните устройства. До момента са съставени 7 акта за установяване на административно нарушение. 3 от актовете са за неиздаване на касови бележки, 2 за разлика в касов...

Момичетата на ОХК “Поморие” убедителни водачи в зоната

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9e9pcWpjAwM/

15327767_1306457096094480_1966371563_n

На 04.12 2016г. в град Нови Пазар се проведе ІІ кръг от зоналното първенство по хандбал за момичета до 12 години .Поморие отново срещна отборите на Нови Пазар и Шумен. Първата среща Поморие победи Шумен с 19:4, а във втората Поморие победи домакините от Нови Пазар с 13:4. След ІІ турнир младите поморийки заемат 1-во място в зоната.

Продажбите на дребно в ЕС отбелязаха ръст през октомври

http://www.cross.bg/drebno-prodazhbite-oktomvri-1527659.html

/КРОСС/ Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) нараснаха през октомври с най-добро темпо от повече от три години насам, докато продажбите на дребно в България се повишиха с малко по-скромно темпо, но след тяхно понижение през предишните два месеца, показват данни на Евростат. Търговията на дребно в ЕС и в еврозоната нарасна доста солидно през октомври, тъй като потребителите на Стария континент увеличиха рязко техните покупки на нехранителни продукти като дрехи и електрически уреди. Продажбите на дребно в ЕС се повишиха с цели 1,2% на месечна база след понижение с 0,2% в началото на есента, като това представлява най-солиден техен ръст от май 2013 година. В същото време търговията на дребно в рамките на еврозоната нарасна с 1,1% след свиване на оборотите с 0,1% през август и с 0,4% през септември, отчитайки най-солиден месечен растеж от повече от две години насам. Солидното повишение в ЕС и в еврозоната се дължи в най-голяма степен на ръст с 2,3% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива се понижиха съответно с 1,0% и с 0,9%. В същото време продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха с по 0,2 на сто. На годишна база растежът при продажбите на дребно в еврозоната се ускори до 8-месечен връх от 2,4% (спрямо октомври 2015 година) след растеж с 1,0% през септември, докато в целия ЕС търговията на дребно нарасна с цели 3,5% след повишение с 2,0% месец по-рано

Разходите за добив на газ на Socar растат с 6,8% през 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/razhodite-za-dobiv-na-gaz-na-socar-rastat-s-68-prez-2015-g-229604/

Компанията е един от акционерите в Южния газов коридор, на който Европа разчита за разнообразяването на газовите доставки

Приложението Spotify разкрива какво са слушали потребителите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915659

Приложението Spotify разкрива какво са слушали потребителите муПриложението за стрийминг на музика Spotify разкрива тайните на своите потребители на големи билбордове, пише Мирър. За щастие имена не са посочени, но данните са реални. Компанията за пръв път прави толкова мащабна кампания, използвайки базата данни, за да извади най- забавните плейлисти и факти за това колко често, например е слушана една песен.

Венецуела пуска банкноти с повече нули

http://econ.bg/Новини/Венецуела-пуска-банкноти-с-повече-нули-_l.a_i.733365_at.1.html

Изправена пред липсата на ликвидност и галопираща инфлация, централната банка на Венецуела пуска купюри от 500 и 5000 боливара, съобщи в петък...

Китайската национална ядрена корпорация с интерес към проекта "Белене"

http://www.mediapool.bg/kitaiskata-natsionalna-yadrena-korporatsiya-s-interes-kam-proekta-belene-news257381.html

Китайската национална ядрена корпорация има интерес към изграждането на атомна централа в Белене, съобщи правителствената информационна служба в понеделник. Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са се срещнали с представители на китайската корпорация по тяхна инициатива. Проектът "Белене" беше спрян преди години по време на първото правителство на ГЕРБ като нерентабилен. Около президентските избори прокуратурата се активизира и повдигна обвинения срещу трима бивши министри на икономиката и енергетиката във връзка с проекта. Миналата седмица правителството даде зелена светлина на изплащането на 600 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" за произведените два реактора по спрения проект. След като "Национална електрическа компания" ЕАД заплати на "Атомстройекспорт" дължимата според арбитражното решение сума, тя ще придобие оборудването. "Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация", е посочено в съобщението на правителството. Приватизацията на активите на АЕЦ "Белене" е един от лансираните варианти за рестарт на проекта "Белене", за който периодично се твърди, че има интерес от страна на инвеститори. Премиерът в оставка Борисов е обяснил на китайските представители, че проектът "Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Представителите на китайската корпорация са потвърдили готовност за участие в реализацията на проекта при подобни условия, е посочено в правителственото съобщение. Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира 16 реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 000.

Заради Харманли афганистанци подготвяли атентат у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_641496.html

Получен е сигнал по дипломатически път за подготвян терористичен акт в България, обяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова. "Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци", каза Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на Дарик дали има сигнал за терористичен акт. В събота в социалните мрежи и английската преса излезе информация, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт заради събитията отпреди 10 дни в Харманли. Румяна Бъчварова каза, че българските служби са получили тази информация по дипломатически канали. Запитана дали има сигнали тя каза само: „Да, имаме и работим по предотвратяване на такива действия. Няма задържани, работим”, посочи Бъчварова. Бъчварова коментира и днешните твърдения на избраната вече за вицепрезидент Илиана Йотова, която по-рано съобщи, че българското правителство предвижда изграждането на три бежански лагера. Според Румяна Бъчварова ще бъдат изградени три кризисни площадки за бежанци, които ще бъдат към Държавната агенция за бежанците. В момента се оглеждат терени. Румяна Бъчварова не даде категоричен отговор дали ще подкрепят Реформаторите, ако им бъде предложено да съставят кабинет с ГЕРБ.

Шимпанзетата разпознават задните си части така, както хората - лица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627499

Шимпанзетата могат да разпознаят други представители на вида, впервайки поглед в задните им части. Маймуните запаметяват също лица, съобщи ЮПИ. Докато при хората лицата предоставят възможност за събиране на социална информация, при шимпанзетата задните части информират дали мъжкият или женският екземпляр е привлекателен и в добро здраве. Зоната около вагината и ануса на женското плодовито шимпанзе се издува и придобива тъмно розов цвят. Пушещо ...

От 2014 г. МВР е похарчило четвърт милиард лева за охраната на границата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877218_ot_2014_g_mvr_e_poharchilo_chetvurt_miliard_leva_za/?ref=rss


През последните три години Министерството на вътрешните работи (МВР) е похарчило 75 322 940 лв. за охрана на границата с Турция. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова. Ако към тази сума се прибави разходваната за строежа на оградата по границата, която се равнява на около 170 млн. лв., тя става четвърт милиард.

В сумата не се включват всички разходвани средства, като тези за техника, пише в днешния си брой в. "Сега". Предстои за...

Горските стопанства продават елхички с благотворителна цел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627500

Министерството на земеделието и храните организира кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете". От 8 декември в сградата на Държавно горско стопанство „Добрич" на ул. "Марин Дринов" № 5 започва продажбата на живи елхички, чрез която ще бъде подпомогнато лечението на 5-годишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия. За каузата ще бъдат дарени 5 лева от цената на всяка продадена жива елхичка. ДГС Добрич ще подари дръвче на Отделението по педиатрия към Многопрофилната б...

Смолян се сбогува с Никола Гигов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627505

Смолян се сбогува с писателя Никола Гигов днес. Поклонението пред поета и орфеист беше в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”. Съблезнования пред опечаленото семейство и роднините на Почетния гражданин на Смолян поднесоха и председателят на Общинския съвет Славка Каменова и кмета Николай Мелемов. В съболезнователния адрес се казва: „С голяма болка научихме, че ни напусна Почетният гражданин на Смолян, големият поет писател, орфеист, аргонавт, влюбеният в Родопите и България лирик, посланикът на смолянската култура по света и у нас Никола Г...

АИКБ: Политическата нестабилност може да спре ръста на БВП догодина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aikb-politicheskata-nestabilnost-moje-da-spre-rysta-na-bvp-dogodina-229618/

34% от работодателите очакват ръст на продажбите, а 53 на сто планират да вдигат заплати според анкета на Асоциацията

Сняг заваля на ... Хаваите

http://www.cross.bg/snyag-zavalya-na-havaite-1527658.html

/КРОСС/ На Хаваите заваля сняг, като на места за последните три дни натрупа до 90 см, съобщи Би Би Си.Според метеоролозите снеговалежът не е необичаен в тропическия район, но рядко е навалявало толкова много и то на ниска надморска височина, както сега.

Капани за сънища, кожи, бижута и играчки предлага базар за ръчни изделия "Сръчко" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337862

Огромно разнообразие от идеи за коледен подарък предлага базарът за ръчни изделия „Сръчко", който се помещава във Фестивалния и конгресен център до 31-ви декември. Майсторите на богатия асортимент от стока ще бъдат зад щандовете всеки ден от 12.

Съученикът на Танева със скандалните джипки спечелил поръчка и на МВР-Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_641461.html

Съученикът на земеделския министър Десислава Танева, който се прочу с поръчката със скъпите джипове за горските стопанства, е спечелил и поръчка за ремонт на автопарка на полицията във Варна .  Договорът със сливенската фирма "Карио", чийто управител е Калоян Ганев , е сключен през август и включва пълно следгаранционно обслужване на служебните автомобили, тенекеджийски ремонти, бояджийски и тапицерски услуги, както и доставка на резервни части. Поръчката е на обща стойност 96 хил. лв., като цената на сервизен час излиза 6.60 лв.  Фирмата е класирана заради най-ниската предложена цена за обслужване, но в сравнение с останалите участници в надпреварата е дала и най-малката отстъпка от цената на дребно на резервните части и консумативи - 40%. За сравнение дисквалифицираните две варненски фирми - "Кооперация аутомотор" и "Алфа сервиз плюс" ЕООД са дали цени за ремонт на час съответно 9.00 и 8.60 лв., но отстъпката за консумативите и резервните части са съответно 45 и 44 %.  В протокола на комисията, с който фирмата е класирана на първо място, е посочено, че при формиране на цената "Карио" ООД са калкулирали минимална печалба и "високи търговски отстъпки". Интересното в случая е, че фирмата не успява да спечели други подобни обществени поръчки. Комисия дисквалифицира фирмата за ремонт на полицейските коли в Сливен, въпреки че "Карио" предлага по-ниска цена за доставка на резервни части 11498.30 лв., в сравнение с фаворита, спечелил поръчката. Комисията отбелязва, че в задължителните приложения към документацията не са отбелязани цените на определени резервни части и на основните работни операции. Според комисията непопълването на тези приложения е довело до " неправилно образувано крайно ценово предложение ". Фирмата не успява да спечели поръчка и за ремонт на автопарка на СДВР, където е предложила 6.00 лв. за сервизен час и 35% отстъпка от резервните части. С тази оферта "Карио" е класирана на трето място. Името на Калоян Ганев излезе наяве, когато друга негова фирма - "Кале Ауто", която е представител на Тойота в родния град на агроминистърката Танева, спечели поръчка в три горски предприятия за доставка на луксозни джипки. Ганев беше избран за общински съветник от БСП през 2007 г., но през 2008 г. напусна по свое желание. Той се е кандидатирал също и за общински съветник от ВМРО.  В два от трите "конкурса" сделката беше сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС). Миналата седмица стана ясно, че поръчаните луксозни високопроходими возила дори не са стигнали до гаражите на горските стопанства. Колите, които трябваше да возят шейхове за луксозен ловен туризъм, са били подарени на НСО след искане на началника на службата. Един от тези автомобили е шофиран лично от премиера Бойко Борисов. След като случаят се разшумя, Борисов нареди колите да бъдат върнати на горските. 

Повечето банкови служители у нас са жени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/12/05/2877178_povecheto_bankovi_slujiteli_u_nas_sa_jeni/?ref=rss


На Никулден освен имениците и търговците своя празник отбелязват и банковите служители. По данни на НСИ те са общо 33 хил. като 73% от тях са жени.

Институтът припомня, че началото на организираната банкова система в България е поставено през 1879 г., когато Българската народна банка е официално открита. По същото време е създадена Българската земеделска банка - първата търговска банка у нас.

През 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка...

Инициативата „Изплети топлина" продължава до 15 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627498

До 15 декември ще продължи националната благотворителна инициатива „Изплети топлина". В кампанията в Стара Загора се включиха осем доброволки, разказа пред Дарик общественият посредник Павлина Делчева, която подкрепя благотворителното дело в региона. Вече са изплетени 6 шапки, 5 шала, ръкавици и два чифта чорапи, които след края на кампанията ще бъдат изпратени в София. Организаторите на националната кампания, която се провежда за четвърта година, твърдят от опит, че когато бездомник получи дар, изработен специално за него, той не го хвърля или...

Румяна Бъчварова: 3-4 чужденци подготвяли атентат в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915835

Румяна Бъчварова: 3-4 чужденци подготвяли атентат в България"По дипломатически път е получена информация за три-четири чуждестранни лица у нас, които вероятно подготвяли терористичен акт", заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в отговор на въпрос относно публикации в британската преса за готвено отмъщение след полицейската акция, успокоила мигрантския бунт в Харманли, съобщи bTV.

Спасиха ученик от „горяща“ училищна сграда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627496

Пожарникари „спасиха" ученик от „горящата" сграда на училище в Стара Загора. Акцията бе част от сюжета на учение по повод Международния ден на доброволеца. Ученици, учители и служители участваха в изпълнение на Плана за евакуация на Средно училище „Иван Вазов" в Стара Загора. След подаден сигнал за пожар от заместник-директора на училището, в двора за броени минути пристигнаха противопожарен автомобил и автомеханична стълба. Евакуирани бяха всички 631 ученици, от 8-ми до 12-ти клас. Огнеборците и доброволците демонстрираха „спасяване на постра...

EVN България обновява системата си за обработка на данни

http://econ.bg/Новини/EVN-България-обновява-системата-си-за-обработка-на-данни_l.a_i.733364_at.1.html

EVN България информира, че във връзка с техническо обновяване и подобряване на системата за обработка на данни, плащания за консумирана енергия към...

Volvo S90 - Бъдещето на автомобилите вече е тук (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/volvo-s90-bydeshteto-na-avtomobilite-veche-e-tuk-test-drajv-news_579692.html

Тоталната трансформация, предприета от Volvo, продължава с пълна сила. Шведите първо извадиха ново поколение на популярния си кросовър XC90, което бе последвано от луксозен седан S90 и от комбито V90. Целта е ясна – успешно противопоставяне на германските модели, които поне в Ев

И Китай иска да строи АЕЦ "Белене"

http://www.cross.bg/korporatziya-natzionalna-yadrena-1527657.html

/КРОСС/ По инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По време на срещата министър-председателят Борисов поясни, че проектът „Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като „Национална електрическа компания" ЕАД заплати на „Атомстройекспорт" дължимата според арбитражното решение по проекта „Белене" сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация. Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър - от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет

АИКБ иска правителството на Борисов да работи, докато работи 43-тия парламент

https://www.actualno.com/business/aikb-iska-pravitelstvoto-na-borisov-da-raboti-dokato-raboti-43-tija-parlament-news_579758.html

Добре е правителството в оставка да остане до края на работата на парламента, за да си защити законопроектите. Ние не сме подредена държава, която може да си позволи половин година да има администрация, която не работи ефективно. Това заяви председателят на Асоциацията на и

61 жители на Босилеград дариха кръв във ВМА в знак на благодарност

https://www.actualno.com/society/61-jiteli-na-bosilegrad-dariha-kryv-vyv-vma-v-znak-na-blagodarnost-news_579765.html

61 жители на гр. Босилеград, Сърбия организираха поредна кръводарителска кампания в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА), съобщи БГНЕС. От години болницата лекува безплатно сънародниците ни от западната ни съседка и в тази акция те вижда

Гълъбите в Барселона минават на противозачатъчни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627494

Вместо да избиват гълъбите си, властите в Барселона решиха да ги поставят на противозачатъчни, съобщи Сийкър. Гълъбите са истинска напаст в Барселона, както и в много други градове. Те замърсяват улиците и паметниците. Броят им в центъра непрекъснато се увеличава. Градските власти обаче намериха решение - контрацептив, който ще спаси много птици от избиване. Гълъби с раници измерват колко е мръсен въздуха в Лондон Пр...

Бизнесът очаква умерен ръст от 3-4% на продажбите догодина

http://www.mediapool.bg/biznesat-ochakva-umeren-rast-ot-3-4-na-prodazhbite-dogodina-news257380.html

Бизнесът е предпазлив в очакванията си за 2017 година. Основен фактор за несигурността в прогнозите са сложната вътрешнополитическа обстановка, предстоящите предсрочни избори, външните рискове като бежанската криза, както и задълбочаващият се проблем с липсата на подготвена работна ръка. Това сочат резултатите от традиционната анкета сред фирмите - членове на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). “Бизнесът очаква умерен ръст на продажбите средно от 3-4% през следващата година, като допълнително произведената добавена стойност ще се използва в по-голяма степен за повишение на възнагражденията средно с 5-7%, както и за подобряване на финансовите резултати“, посочи председателят на АИКБ Васил Велев. Преобладаващата част от износителите не очакват промяна в експорта си през 2017 г., а половината от управителите и мениджърите правят планове за увеличаване на инвестициите си през новата година. “Тези нагласи може да не се сбъднат предвид очакваната политическа нестабилност в държавата и ако се приеме промяната в Кодекса на труда, която ще намали работните дни с 3 дни през годината“, коментира Велев. В същото време анкетата показва, че всеки втори работодател смята, че размерът на минималната работна заплата през 2017 г. трябва да остане на нивото от 420 лева, а не да се увеличава на 460 лева. Представители на бизнеса направиха и анализ на изминаващата 2016 г. Като неуспешни бяха определени реформите в здравеопазването, съдебната система, сектор “Сигурност“. “Недостигът на работна ръка излиза като основен проблем за бизнеса, който по своята острота вече надминава корупцията и административните прегради като бариери за развиване на стопанска дейност“, посочи Велев. Фирмите-членове на АИКБ очакват през новата година да се предприемат спешни мерки за решаване на проблемите в няколко сектора - осигуряване на човешки ресурси с необходимите компетенции в професии, търсени от приоритетни индустриални сектори; ограничаване на намесата на държавата на пазара на труда чрез определяне на минималната заплата, минималния осигурителен доход и добавки за натрупан стаж; въвеждане на принципа “Замърсителят плаща“ при определянето на такса “Битови отпадъци“; меморандум за нови ВЕИ-централи и развитие на енергийната борса; развитие на капиталовия пазар чрез листване на държавни дружества и ограничаване на свръхрегулациите и др. АИКБ отпразнува в понеделник своята 20-та годишнина. От първото признаване на асоциацията за представителна организация на работодателите на национално равнище през 2004 г. до последното – през август 2016 г., броят на членуващите фирми се е увеличил с над 90 %, а на заетите лица в тях - с над 85 %. Така днес АИКБ обединява над 10 000 компании и предприятия, в които се трудят повече от половин милион души. Асоциацията представлява браншови организации от 65 икономически дейности и е най-представителната работодателска организация в страната по този показател. Водена от принципа да бъде в помощ на бизнеса от цялата страна, през годините АИКБ изгради мрежа от регионални камари, които към момента обхващат 171 общини в страната.

Пациенти от Европа, САЩ и Африка се лекуват у нас от варикоза с революционен метод

http://offnews.bg/news/n_1/n_641494.html

Пациенти от редица европейски държави, САЩ и дори Африка пристигат в България, за да се лекуват от тежки варикозни проблеми с помощта на революционен метод.  През последните 7 години в София се лекуват пациенти от Италия, Испания, Русия, Гърция, Турция, Финландия, Германия, Великобритания, САЩ, дори Африка, съобщи БГНЕС.  Уникалният метод е изобретен от испанския лекар д-р Хуан Кабрера през 1995 г., усъвършенстван е в САЩ (Клиника за венозни заболявания в Чикаго) и Израел (д-р Яир Галили и институт Мор), а софийската клиника за иновативна медицина "Епика" с огромен успех вече 7 години прилага революционната склеротерапия под ултразвуков контрол. Възможностите на метода са широко изследвани и определени като безспорни. Лечението е миниинвазивно, без анестезия, без болничен престой, напълно безболезнено и щадящо, с над 95% успеваемост за всякакви състояния - от по-леки до най-тежките - като незарастващи язви, инвалидизация или предписания за ампутация на крайника. За хилядите страдащи от тежкото заболяване София се превърна в синоним на надежда и спасение. За да се запознаят отблизо с прилагането на метода и резултатите от лечението, у нас пристигат и лекари от цял свят. Само през тази година клиниката е била посетена от специалисти от Италия, Турция, Великобритания, Бразилия.

На 13.12. предстои 19-то заседание на Общински съвет -Поморие. Вижте докладните!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SL3zwCpw1Wk/

На основание чл.23, ал.4, т.1 от ЗМСМА и чл.10, ал.2, т.1 от Правилника за организацията  и дейността на Общински съвет – Поморие, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, свиквам деветнадесето заседание на Общински съвет – Поморие на 13.12.2016г./вторник/ от 10.00 часа в зала № 2 на Община Поморие при следния проект за

Д Н Е В Е Н   Р Е Д:

1.ОС-816/18.10.2016г.  – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно учредяване право на строеж в имоти общинска собственост. (Виж тук)

2.ОС-817/18.10.2016г.  – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно продажба чрез търг с явно наддаване на недвижими имоти частна общинска собственост. (Виж тук)

3.ОС-825/24.10.2016г.  – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предоставяне за ползване сграда, публична общинска собственост на ОДЗ „Радост” гр.Каблешково, филиал с.Медово на ОП „Социално обслужване” гр.Поморие. (Виж тук)

4.ОС-828/25.10.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно дарение на път в ПИ 57491.18.367 по КККР на гр.Поморие, съгласно одобрен със Заповед № РД-16-919/28.09.2015г. на Кмета на Община Поморие ПУП-ПРЗ в полза на Община Поморие. (Виж тук)

5.ОС-860/08.11.2016г. – Докладна записка от инж.Марияна Музакова – Директор на ОП „СУОИ”, относно провеждане на публично оповестен явен търг за отдаване под наем на общински обект в ТЦ „Свети Георги” в УПИ IХ, кв.150 по кадастралната карта на гр.Поморие. (Виж тук)

6.ОС-864/08.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно отдаване под наем на обекти общинска собственост. (Виж тук)

7.ОС-868/09.11.2016г. – Докладна записка от инж.Марияна Музакова – Директор на ОП „СУОИ”, относно приемане на нова търговска зона „МБАЛ-Поморие”  за разполагане на преместваеми обекти в гр.Поморие. (Виж тук)

8.ОС-874/11.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение към програмата за управление и разпореждане на имоти, общинска собственост за 2016г. (Виж тук)

9.ОС-875/11.11.2016г. – Докладна записка от Адам Адамов – Председател на ОбС – Поморие, относно молба от д-р Женя Неделчева Караилиева-Георгиева – управител на „МБАЛ-Поморие” ЕООД гр.Поморие. (Виж тук)

10.ОС-880/16.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно сключване на договори с ползватели на полски пътища и канали, които на функционират. (Виж тук)

11.ОС-889/21.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно учредяване право на строеж в имот общинска собственост. (Виж тук)

12.ОС-890/22.11.2016г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – Директор на ОП „ОГСС”, относно отдаване под наем на лозе в землището на с.Гълъбец. (Виж тук)

13.ОС-894/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно дарение на общински недвижим имот, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор 57491.502.206.1 по КККР на гр.Поморие. (Виж тук)

14.ОС-896/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Енергийна ефективност в сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр.Поморие”.(Виж тук)

15.ОС-897/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Енергийна ефективност в сградата на Районно управление Полиция и Областно пътно управление, гр. Поморие”. (Виж тук)

16.ОС-898/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Енергийна ефективност в сградата на Исторически музей – гр.Поморие”. (Виж тук)

17.ОС-899/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Енергийна ефективност в сградата на Общинска администрация – град Поморие”. (Виж тук)

18.ОС-900/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Енергийна ефективност в сгради от образователната инфраструктура в Община Поморие”. (Виж тук)

19.ОС-901/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр.Поморие – 1”. (Виж тук)

20.ОС-902/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр.Поморие – 2”. (Виж тук)

21.ОС-903/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр.Поморие – 3”. (Виж тук)

22.ОС-904/24.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно план-сметка за дейностите по чистотата за 2017г. (Виж тук)

23.ОС-905/24.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изменение на Решение № 33/22.12.2015г. и решение № 95/26.02.2016г. (Виж тук)

24.ОС-907/24.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно определяне на условията и реда за провеждане на конкурс за избор на Управител на „Медицински център I” ЕООД гр.Поморие. (Виж тук)

25.ОС-908/24.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно определяне на условията и реда за провеждане на конкурс за избор на Управител на „Общински аптеки” ЕООД гр.Поморие. (Виж тук)

26.ОС-909/24.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частна общинска собственост. (Виж тук)

27.ОС-910/24.11.2016г . – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предоставяне за безвъзмездно управление на дворно място с идентификатор 57491.506.523 по КККР на гр.Поморие, ведно с изградената в него сграда, съоръжения и оборудване на ЦДГ „Слънчо”. (Виж тук)

28.ОС-913/25.11.2016г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – директор на ОП „ОГСС”, относно ползване в горите собственост на Община Поморие през 2017г. (Виж тук)

29.ОС-914/25.11.2016г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – директор на ОП „ОГСС”, относно промяна на ценоразпис за продажба на дървесина в горите собственост на Община Поморие през 2017г. (Виж тук)

30.ОС-916/25.11.2016г – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно поемане на краткосрочен общински дълг. (Виж тук)

31.ОС-917/25.11.2016г – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предложение за предоставяне под наем на земеделски земи към програмата за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2017г. (Виж тук)

32.ОС-922/25.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно утвърждаване програма за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2017г. (Виж тук)

33.ОС-927/28.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно определяне на представител на Община Поморие в извънредно заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК – Бургас, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ЕАД гр.Бургас.

34.ОС-925/25.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ II-5002 /ПИ 57491.501.296/ в кв.97 по плана на гр.Поморие. (Виж тук)

35.ОС-924/25.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно отпадане на публичния характер на имот-общинска собственост. (Виж тук)

36.ОС-923/25.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно учредяване на безвъзмездно право на строеж на Министерство на здравеопазването за нуждите на Център за спешна медицинска помощ-Бургас. (Виж тук)

37.ОС-804/14.10.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предложение за изменение и допълнение на Наредба № 2 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Поморие. (Виж тук)

38.ОС-815/18.10.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно откриване на административно производство по изменение на действащия ПУП-ПРЗ за УПИ Х в кв.253 по плана на гр.Поморие. (Виж тук)

39.ОС-826/25.10.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изработване на ПУП-ПП за определяне трасе на техническата инфраструктура за обект: „Външен водопровод до ПИ 35033.14.262, ПИ 35033.14.151 и ПИ  35033.14.153 в м.”Разклона”, землище гр.Каблешково.(Виж тук)

40.ОС-827/25.10.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изработване на ПУП-ПП за определяне на трасе на техническата инфраструктура за обект: „Външен водопровод и трасе на кабел НН от територията на с.Страцин до ПИ 010065, в м.”Торището”, землище с.Страцин. (Виж тук)

41.ОС-838/01.11.2016г – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно приемане на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини и подготвителни групи към училищата на територията на Община Поморие. (Виж тук)

42.ОС-840/02.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно приемане на Наредба за водене на регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие в Община Поморие. (Виж тук)

43.ОС-870/09.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изработване на ПУП-ПП за определяне трасе на техническата инфраструктура за обект: „Пътна връзка към жилищни сгради в ПИ 35033.24.4 в м.”Хижата” на път III-6009 „Миролюбово-Каблешково” км 19+667 ляво в землището на гр.Каблешково. (Виж тук)

44.ОС-879/15.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в полза на физическо лице.

45.ОС-893/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно одобряване на ПУП-ПП за определяне на трасе за обект: „Външен водопровод за ПИ 35033.22.373 и ПИ 35033.22.374  в м.”Банята”, землище гр.Каблешково. (Виж тук)

46.ОС-895/23.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно одобряване на ПУП-ПП за определяне на трасе за обект: „Обслужващ път за ПИ 018014, 018015 и 018022 в землището на с.Страцин, Община Поморие с осигурен обществен паркинг. (Виж тук)

47.ОС-918/25.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно промяна на структурата на ОП „ОГСС”. (Виж тук)

48.ОС-919/25.11.205г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно одобряване на ПУП-ПП за определяне на трасе за обект: „Кабели 20 кV за захранване на БКТП – нов” в ПИ 57491.17.215, м.”Чаира”, землище на гр.Поморие. (Виж тук)

49.ОС-920/25.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно обособяване на транспортен достъп до ПИ 003094, 003095 и ПИ 003056 по КВС на с.Александрово, м.”Парниците”, землище с.Александрово и частична преработка на парцеларен план за стопански двор – ПИ 003095. (Виж тук)

50.ОС-921/25.11.2016г. – Докладна записка от инж.Кунчо Гайдов – Зам.-кмет на Община Поморие, относно одобряване на схема за разполагане на улични указателни табели в м.”Малко солено езеро” по плана на гр.Поморие в карето оформено между улици „Професор Стоянов”, улица „Крайбрежна”, улица „Цар Иван Асен” и улица „Цар Петър”. (Виж тук)

51.ОС-928/28.11.2016г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предложение за приемане на Програма за развитие на туризма в Община Поморие за периода 2016-2020г.

52.ОС-934/01.12.2016г.  – Докладна записка от Ася Пеева – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ на Ана Топалова.

53.ОС-935/01.12.2016г.  – Докладна записка от Ася Пеева – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ на Димитър Николов.

54.ОС-936/01.12.2016г. – Докладна записка от Ася Пеева – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Славея и Станимир Иванови за лечение на сина им Даниел Динков.

55.ОС-937/01.12.2016г. – Докладна записка от Ася Пеева – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Марийка Тодорова

56.Текущи.

Израел, Йордания и Палестина напредват с проекта си за спасяването на Мъртво море

https://www.actualno.com/asia/izrael-jordanija-i-palestina-napredvat-s-proekta-si-za-spasjavaneto-na-myrtvo-more-news_579753.html

Израел, Йордания и Палестина напредват с проект за спасяване на Мъртво море, съобщи на правителствено заседание израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС. "Преодоляхме пореден етап по пътя на осъществяването на проекта за изграждане на тръбопровода, свързващ

Получен е сигнал за готвен терористичен акт в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627491

Получен е сигнал по дипломатичен път за подготвян терористичен акт в България. Това заяви след пресконференция вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова "Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но за сега не са арестувани", каза Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на Дарик дали има сигнал за терористичен акт. Бъчварова: Държавата има план за действие при силен натиск от бежанска вълна

В Гана разкриха фалшиво американско посолство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915735

В Гана разкриха фалшиво американско посолствоВластите на Гана са разкрили фалшиво посолство на САЩ в Акра, ръководено от турската мафия, пише в. „Хюриет дейли нюз”, цитиран от Би Ти Ви. При разследването било открито и фалшиво холандско посолство, уточниха от Държавният департамент на САЩ. Мнимото американско посолство било управлявано от престъпна мрежа,

Тетовската фолклорна група "Авлигите издаде мини албум

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627493

Мини албум албумът на тетовската фолклорна група - Алигите "В наш'та градинка" вече е достъпен на всички онлайн платформи за слушане или закупуване на музика, като се планира и предлагане на дискове, на бъдещи концерти и участия, на групата. „В наш'та градинка“ съдържа шест фолклорни вокални песни, с корени в североизточна България, изпълнени по автентичния, за техния роден край, начин. Песните можете да чуете тук: ht...

Русенец със злато на Европейското първенство по вдигане на тежести

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627490

Русенец завоюва златен медал на започналото вчера Европейско първенство за младежи и девойки до 20 и до 23 години в израелския град Ейлат. Възпитаникът на Русенското спортно училище и Тежкоатлатически спортен клуб „Русе” Стилиян Гроздев отвя конкуренцията в  категория до 62 килограма при 20-годишните. Младежът, който работи от години под ръководството на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови взе златото в двете движения и в двубоя. Първо в изхвърлянето 17-годишният русенец победи с европейски рекорд за възрастта си записвайки постижение от 1...

В Русе е първата фирма в България за масло от чия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915802

В Русе е първата фирма в България за масло от чия В рубриката “Бизнес от нулата” представяме историите на български предприемачи, стартирали бизнеса си с подкрепата на Микрофинансиращата институция ДЖОБС, част от групата на Българска банка за развитие. Ние сме малка семейна фирма, но с големи амбиции и цели, казват собствениците Хората започнаха да обръщат внимание на това, с което се хранят,

Мъж удари учителка в Кюстендил, нейна колежка използва спрей за самозащита

https://www.24chasa.bg/novini/article/5915775

Мъж удари учителка в Кюстендил, нейна колежка използва спрей за самозащита60-годишен мъж от Кюстендил е задържан в полицейския арест в края на миналата седмица за хулиганска проява. Подразнен от ученици от близки до дома му училища в Кюстендил, той е отправял закани към тях. Мъжът е нанесъл и удари по главата на придружаващата ги до училищния автобус учителка, съобщава "Дарик".

Норвегия иска от Тръмп ясна политика към Русия заради нарастващата военна активност в Арктика

http://www.mediapool.bg/norvegiya-iska-ot-tramp-yasna-politika-kam-rusiya-zaradi-narastvashtata-voenna-aktivnost-v-arktika-news257379.html

Норвежкото правителство настоя Доналд Тръмп да излезе с ясна политика по отношение на Русия поради тревогите от нарастваща руска военна активност в Далечния Север. Норвежкият министър на отбраната Ине Ериксен Сьорейде заяви, че страната й е притеснена от изпитанията на ракети, провеждани от армията на Владимир Путин, както и от обновяването на оборудването и разполагането на подводници от шест арктически бази, съобщи британският в. "Инидипендънт". В момента те възстановяват своя "бастион" на отбранителна концепция, каза тя пред Ройтерс, имайки предвид стратегията на Съветския съюз от времето на Студената война за тежка охрана на морски територии като Баренцово море. Те в голяма степен показаха, че тази зона е стратегически дори по-важна за руснаците сега, отколкото преди, допълни Ине Ериксен Сьорейде. Опасенията на Норвегия са на фона на подозренията, че Русия ще засили военната си активност по целия свят, след като избраният президент на САЩ Доналд Тръмп демонстрира по време на кампанията си топли чувства към Путин. НАТО призова бъдещия президент на САЩ към укрепване на отбранителната способност на страните, граничещи с Русия, заради опасенията, че Тръмп може да се откаже да финансира Алианса. Министър-председателят на Норвегия Ерна Столберг проведе миналия четвъртък специален разговор с Тръмп. Тя е получила уверения за ангажимента на САЩ към НАТО и към общата сигурност, но останаха и някои въпроси. Най-важното за нас сега е да имаме предсказуема и много ясна политика по отношение на Русия, подчерта Ине Ериксен Сьорейде. Колкото по-рано и по -ясно я изложи новата администрация, толкова по-добре – в това число и за европейската сигурност, добави тя.

Върховният съд на Великобритания започва делото за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=337828

Върховният съд на Великобритания започва да изслушва страните по дело за правото на правителството да изтегли страната от Европейския съюз. Кабинетът на Тереза Мей обжалва решение на съд от по-ниска инстанция, който определи, че парламентът трябва да има последната дума за задействането на Член 50 от Договора за ЕС.

Община Кричим се бори с отпадането на ученици от училищата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627489

Община Кричим започва работа по новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Целта е да се подпомогнат учениците от етническите малцинства да се изградят като пълноценни граждани и да постигнат успешна реализация. Това ще се случи чрез осигуряване на условия до равен достъп до училищното образование, засилване на мотивацията на ученици и родители за участие в образователния процес и повишаване качеството на образованието в училищата, в които се обучават ученици от различни етноси. „Предвиждат се допълните...

Млад графичен дизайнер от ВТУ грабна академичната награда от 5000 евро

https://www.24chasa.bg/region/article/5915779

Млад графичен дизайнер от ВТУ грабна
академичната награда от 5000 евроСимеон Желев, специалност графичен дизайн, е тазгодишният носител на Академичната награда на община Велико Търново. Чекът за 5000 евро бе връчен от кмета Даниел Панов на тържествено събрание по случай 8 декември. 24-годишният редовен докторант във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ"Св.св.Кирил и Методий" е родом от Попово и е завършил

Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта "Белене"

http://econ.bg/Новини/Китайската-национална-ядрена-корпорация-проявява-интерес-към-проекта-Белене-_l.a_i.733363_at.1.html

По инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване