Затвор за модни агенти в Иран заради снимки с жени без забрадки

http://offnews.bg/news/n_1/n_641513.html

12 души, работещи в модната индустрия, бяха осъдени в Иран за разпространение на проституция заради снимки на жени, които показват косите си , съобщи Би Би Си.  Осем жени и четирима мъже са получили присъди между 5 месеца и 6 години затвор от съда в Шираз. Забранено им е да работят в областта на модната индустрия, както и да пътуват в чужбина в продължение на две години.  Осъдените ще обжалват присъдите. Съдът мотивира присъдите с факта, че фотографиите са "порнографски", че чрез тях се разпространява западната култура на голотата, че те подтикват мюсюлманите към поквара и корупция. По-рано тази година Иран започна акция срещу "немюсюлманско поведение", насочено най-вече срещу модели. През месец май прокурорът на съда за киберпрестъпления в Техеран съобщи, че са арестувани 8 души за публикуване на порнографски фотографии, в които жените не носят забрадки. Те бяха сред 170-те модели, фотографи, гримьори, управители на салони за красота и дизайнери, обвинени в безнравственост заради това, че са се абонирали за различни странници в социална мрежа.

Метрополитен: Спряно е движението само между Сердика – Софийски университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916871

Метрополитен: Спряно е движението само между Сердика – Софийски университетВременно е преустановено движението на метрото в участъка Сердика – Софийски университет двупосочно. Във всички останали участъци движението на влакове се осъществява, съобщиха от Метрополитен. Екип на Метрополитен извежда влака, които има технически проблем, след което движението ще бъде възстановено в участъка.

МЗ се отказа от тавана за доплащане на лекарства

http://www.cross.bg/beshe-lekarstvo-naredbata-1527691.html

/КРОСС/Здравното министерство се отказа от тавана за доплащане на лекарства. Предложението беше пациентите да не доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в група медикаменти, заплащани от Здравната каса. НЗОК заплаща най-евтиното лекарство от групата и ако на пациента бъде предписано по-скъпо лекарство, той трябваше да заплаща разликата. След влизане в сила на промените в наредбата Здравната каса вече ще заплаща само медикаменти до този ценови таван и пациентите няма да плащат повече от 60% от най-евтиното лекарство. Промяната беше заложена в наредба на Министерството на здравеопазването и влизането ѝ в сила беше отлагано няколко пъти. Последната идея беше наредбата да влезе в сила от началото на следващата година, но в крайна сметка ведомството напълно се е отказало от мярката след оценка на въздействието. Според доклад на здравния министър в оставка Петър Москов анализът показва, че с новата мярка много лекарства на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени, което може да компрометира започнало лечение или да доведе до преустановяването му. В момента наредбата е атакувана и пред Върховния административен съд.  

Румен Христов за кабинет на РБ: Всичко зависи от политическата воля на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916851

Румен Христов за кабинет на РБ: Всичко зависи от политическата воля на ГЕРБИскаме да чуем пряко от ГЕРБ какво мислят за едно бъдещо правителство в този парламент. Това каза пред по БНТ Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС. Ние от автентичната десница виждаме похода към властта на БСП. Притесняваме се от опцията президент от БСП и министър-председател от БСП.

"Ботев" сложи край на черната си серия с успех срещу "Верея"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/05/2877575_botev_sloji_krai_na_chernata_si_seriia_s_uspeh_sreshtu/?ref=rss


"Ботев" (Пловдив) сложи край на черната си серия от шест мача без успех в Първа лига, след като победи с 2:1 "Верея" у дома.

Двата тима изиграха динамичен и оспорван двубой, който обаче се игра пред празни трибуни заради наказание на "канарчетата". Те спечелиха с голове на капитана Тодор Неделев от дузпа и голмайстора си Жоао Пауло, а почетното попадение за старозагорци бе на Момчил Цветанов. Гостите пропуснаха и дузпа в последните минути.

След успеха си пловдивчани...

Италианският президент призова за спокойствие след оставката на Ренци

https://www.actualno.com/europe/italianskijat-prezident-prizova-za-spokojstvie-sled-ostavkata-na-renci-news_579838.html

Италианският президент Серджо Матарела призова за спокойствие след оставката на премиера Матео Ренци, който изгуби ключовия референдум за конституционни реформи, предаде ДПА. Малко над 59 процента от италианците гласуваха против предложените от Ренци реформи, които биха

Митничари запознаха деца в Русе с опасностите, свързани с употребата на наркотици

https://www.actualno.com/europe/mitnichari-zapoznaha-deca-v-ruse-s-opasnostite-svyrzani-s-upotrebata-na-narkotici-news_579838.html

Италианският президент Серджо Матарела призова за спокойствие след оставката на премиера Матео Ренци, който изгуби ключовия референдум за конституционни реформи, предаде ДПА. Малко над 59 процента от италианците гласуваха против предложените от Ренци реформи, които биха

Снимка на деня: От петимата остана само Меркел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/05/2877580_snimka_na_denia_ot_petimata_ostana_samo_merkel/?ref=rss


Барак Обама, Матео Ренци, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд и Ангела Меркел - тези петима лидери се събраха на 25 април тази година в Хановер на неформална среща, посветена на редица актуални теми като бежанската криза и войната в Сирия.

Снимката от тази среща обиколи тогава медиите и сайтовете по света. Седем месеца по-късно тя отново е тиражирана от медиите и социалните мрежи по целия свят, придружена от заглавието: "От петимата остана само един", пише френският в. "Фигаро".
...

Даниел Вълчев: Хората емоционално наказаха своята пoлитическа класа

http://www.moreto.net/novini.php?n=337838

Гостът в студиото на "Денят започва", Професор Даниел Вълчев, определи резултатите от изборите и референдума в България като разочарование от политическия елит. Относно референдума, той смята, че дори да се реализират идеите му, нищо в България няма чувствително да се промени.

ФА наказа Кун Агуеро за 4 мача

http://offnews.bg/news/n_1/n_641523.html

Нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро бе наказан за четири мача от Футболната асоциация на Англия, съобщава BBC. Санкцията е заради червения картон, който играчът получи в продължението на двубоя от Висшата лига срещу Челси (1:3) през уикенда. Агуеро бе изгонен от игра заради изключително грубо влизане в краката на Давид Луис. Така Манчестър Сити остава без водещия си реализатор Агуеро (10 гола в 12 мача) за двубоите с Лестър (10 декември), Уотфорд (14 декември), Арсенал (18 декември) и Хъл Сити (26 декември).

Конър Макгрегър ще се снима в "Игра на тронове"

http://offnews.bg/news/n_1/n_641522.html

Звездата на смесените бойни изкуства Конър Макгрегър може да се снима в някой от новите епизоди на хитовия сериал "Игра на тронове". Режисьорът на филма е страстен фен на свободните боеве и се възхищава на Макгрегър, който е шампион в най-популярната верига UFC. Според него със суровия си външен вид Макгрегър може чудесно да се впише във фентъзи сагата. В момента снимките на лентата вървят в Белфаст, където живее Макгрегър и за него няма да е проблем да се появи на снимачната площадка и да изиграе някаква малка роля. Наскоро Макгрегър получи и боксов лиценз на професионалист, след което отправи предизвикателство на оттеглилия се вече от ринга непобеден боксьор Флойд Мейуедър младши. Въпреки огромната си популярност, Макгрегър не печели чак толкова много пари. Той се нареди едва 85-и в годишната класация на "Форбс" в категорията "Спорт".

Община Добрич с престижна награда от Института по публична администрация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627580

Днес на официална церемония Община Добрич бе удостоена с награда в Конкурс за добри практики от Института по публична администрация. Наградата в категория „Открито управление" бе получена от секретаря на Община Добрич Калина Георгиева. Общината е наградена за създаването на виртуална приемна в социалната мрежа „Фейсбук". Павел Иванов изпълнителен директор на ИПА поздрави екипа за куража и иновативната практика, която ще бъде публикувана в тематичен сборник. Община град Добрич е една от двете институции, които тази година получиха престижното о...

Индианци празнуват спрян петролопровод

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916810

Индианци празнуват спрян петролопроводВластите в САЩ решиха да спрат довършване на петролопровод в Северна Дакота и това стана причина за празненство в палатковия лагер на индианци и природозащитници, предаде Ройтерс. От месеци те протестират срещу преноса на петрол под езерото Оахи близо до свещените земи на сиуксите. Проектът на стойност $ 3,7 млрд.

Пушачите у нас – над 2 млн. души, основно млади хора

http://www.cross.bg/zhenite-muzhete-poveche-1527690.html

/КРОСС/Броят на пушачите в България се оценява на 2.1 млн. души (34.7%). Ежедневно пушат 28.2% от българите, а 6.5% - понякога. Данните са от Европейското здравно интервю през 2014 г. Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, като осигурява в голяма степен сравнимост на данните между държавите членки. Изследването се е провело в периода октомври 2014 - януари 2015 година. Обхваната е представителна за страната извадка от 8 839 лица на възраст 15 и повече навършени години в 4 124 обикновени домакинства. Чрез пряко интервю са анкетирани 6 410 души, като процентът на отговорилите е 72.5%. Тютюнопушенето се сочи от специалистите като един от най-важните рискови фактори за разпространението на белодробни, някои онкологични и сърдечносъдови заболявания. В края на 2014 г. 43.4% от мъжете и 26.9% от жените са пушачи. Няма значителна разлика в относителните дялове на пушещите понякога мъже и жени, докато ежедневно пушещите мъже на 15 и повече години са почти два пъти повече от жените в тази група, съобщиха от НСИ. Най-голям е относителният дял на пушачите и сред мъжете, и сред жените във възрастовата група 25 - 44 години. С нарастване на възрастта се увеличава делът на непушачите и сред населението на възраст 65 и повече години - 17.7% от мъжете и 5.1% от жените пушат. Сравнението на данните от двете вълни на изследването през 2008 и 2014 г. показва намаление на дела на пушачите за шестгодишния период, като по-голямо е при мъжете (с 13

Петков: Нямам отмъстително отношение към Корнелия Нинова

https://www.actualno.com/politics/petkov-njamam-otmystitelno-otnoshenie-kym-kornelija-ninova-news_579836.html

Скандалът с обсъждането на името на ген. Румен Радев като кандидат президент на България от БСП с председателя на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников е каша, забъркана от лидера на БСП Корнелия Нинова. Това мнение изрази пред Нова телевизия

Пробация за варненец, счупил стъкло на автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=337884

Пробация наложи Районен съд – Варна на 26-годишен мъж за противозаконно повреждане на чужд автомобил, съобщиха от съда за Moreto.net. Случката станала на 21 май миналата година. Тогава 26-годишният Р. Радев се движел, заедно със своя приятелка, по една от пресечките около Първа градска болница в центъра на Варна.

Супер Бобо чупи рекорд в Гърция

https://www.24chasa.bg/sport/article/5916821

Супер Бобо чупи рекорд в ГърцияБоян Йорданов продължава с феноменалното си представяне в гръцката волейболна лига.33-годишният левичар счупи рекорда по най-много отбелязани точки в един мач. Бившият национал записа фантастичните 47 точки за успеха 3:1 над “Ираклис” (Халкидас). Известният като Супер Бобо нападател постигна 71% в атака (44 от 60 опита) и добави към статистиката

Шумен грейна празнично

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627579

Празничните светлини на града бяха запалени официално тази вечер. Със заря бе даден стартът на празничния сезон в Шумен, а трите коледни елхи засияха весело. Те са разположени край пл. Особождение. Там се намира и детския коледен кът, който е обновен. Изградена е иоткрита сцена, която ще приютява различни изпълнители, които ще радват шуменци и гостите на града с музика и песни. По време на откриването дойде и самият Дядо Коледа, който пожела весели празници на всички. Кметът любомир Христов също поздрави гражданите и им пожела щастие и весели п...

Човекът, който каза "вие сте прости и аз съм прост..."

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274623_%D0%A7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%22%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%B0%D0%B7+%D1%81%D1

 Коментар от Ясен Бояджиев:

„Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее в България“, каза тези дни човекът, който, комай единствен в най-новата история на страната, на два пъти имаше шанса да помогне за тържествуването на здравия разум като министър-председател и на два пъти преждевременно, изненадващо и без да е съвсем наложително хвърли оставка. „Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара", притеснява се той.

Личният му принос

И по принцип е напълно прав. Прав е да предупреждава, че „исканията винаги са повече от моженето". Прав е, че е опасен призивът „вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят  изборите“. Добре е, че обещава да не се подведе „по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото“.

Въпреки това обаче позата на печален герой, паднал невинна жертва на популизма, и ролята на единствена и последна преграда пред страховитата му сила хич не му прилягат. Не толкова защото напоследък тази сила бе отприщена от собствените му действия около президентските избори и последвалата ги оставка. А заради дългогодишния му принос като „централен нападател“ и „голмайстор“ на популизма срещу здравия разум.

"Вие сте прости и аз съм прост..."

Б България популизмът набира сила отдавна. И придобива най-различни превъплъщения - по-„мек“ (вписващ се донякъде в системата) или по-„твърд“ (антисистемен), десен или ляв, с национал-ксенофобско лице или с по-либерална окраска, а понякога дори и с европейско наметало. Но да оставим дефинициите и класификацията на политологическата наука и да си припомним някои основни моменти от присъствието на днешния премиер в оставка в българския политически живот.

Още с появата си като главен секретар на МВР той се вписа мощно и даже новаторски в популистката традиция с титаничната си битка срещу престъпността, от която, кажи-речи, се запомниха само телевизионно-театралният пиар, кожената тужурка, героично начумереният поглед и репликата „Ние ги хващаме, те ги пускат“.

От първите му стъпки в политиката пък остана даденото ѝ от него определение - „л...о, обвито в целофан”. С много от последвалите си думи и действия той успя да се нареди в отбора на онези, които, впрегнали мощен медийно-пропаганден ресурс, насаждаха отвращение към политиката, компрометираха и делегитимираха политическото мислене и стойностните политици, за да ги подменят с карикатурни, но услужливи ментета.

От по-късния му етап завинаги ще остане мисълта: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“. (Интересно дали и тогава се е надявал здравият разум да надделее?) С нея той даде своя принос в подкрепа на друга от ключовите тези на популизма - няма ляво, няма дясно, хората се делят на „народ“ и елит. И органично заигра едновременно две роли. В едната, като „човек от народа“, задръсти публичното пространство с простонародно-остроумните си „бисери“. Някои откриха в тях „дарена му от Бог харизма“. Други - умението на гениален манипулатор да опростява и опошлява и най-сложните въпроси чрез смесица от полуистини, лъжи и измислици. В другата роля, на вечно очаквания от народа месия, раздаваше блага в първо лице единствено число, въздаваше справедливост с твърда ръка и решаваше всички въпроси като последна инстанция. Което не му пречеше (за да се хареса на всички) да променя мнението си и да сменя решенията си от ден до пладне.

Провалът

Когато обвинява другите в популизъм, той има предвид най-разпространената му дефиниция - избягването на непопулярни мерки и даването на неизпълними или опасни, но галещи ухото обещания. Самият той обаче се вписва в тази дефиниция. Вярно, опазваше финансовата стабилност и строеше, както беше обещал. Но не направи почти нищо за изпълнение на другото си обещание, което можеше наистина да промени живота в страната - провали се в реформите. Включително в най-ключовата - съдебната. А този провал укрепва основната опора на популизма - липсата на справедливост. Нещо повече: мнозина са убедени или поне подозират, че самият той е част от модела на мафиотско завладяване на държавата и „разпределение на порциите“. Каквато и да е истината, той не направи нищо за разбиването на този модел.

Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

Разбира се, отговорността за провала на реформите не е само негова, а и на другите партии, претендиращи, че са „системни“. Основно негова е обаче заслугата за раздухването на друга популистка димна завеса, която има за цел да отвлече вниманието - опасността от „бежанско нашествие“. В крайна сметка от изкуствено създадената истерия се възползваха други и така тя се обърна срещу него.

"За пореден път ставаме свидетели на безотговорно поведение, пренебрегване на националния интерес за сметка на популизма и употреба на страха на българските граждани за извличане на политически дивиденти“, оплака се той преди изборите. Нещо като „популистът вика „Дръжте популиста!““. Но вече беше късно - вълната, отприщена от самия него, го отнесе. А за следващия изборен „мач“ край тъч линията загряват още по-кресливи и безогледни играчи.

Какво става със здравия разум?

Колкото до надеждата му, „че един ден здравият разум ще надделее“, прогнозите се разминават. „Внимавай какво си пожелаваш“, казват някои, според които при победа на здравия разум самият той би изхвърчал от политиката. В този смисъл, казват те, здравият разум дори е започнал да надделява на последните избори.

Други, които не виждат по-добра алтернатива и затова избират по-малкото зло, смятат точно обратното. Сякаш мнозинството българи са последвали съвета, даден тези дни на италианците от лидера на устремилите се към властта италиански популисти: "Доверете се на усета, а не на разума си“.

Трети пък твърдят, че здравият разум ще надделее, когато и ако мафията го позволи. Тоест, „скоро няма такава опасност“.

Метрото е спряно заради технически проблем

http://www.mediapool.bg/metroto-e-spryano-zaradi-tehnicheski-problem-news257403.html

Заради технически проблем на влак в участъка “Сердика" – Софийския университет временно е преустановено движението по линията на метрото, съобщиха от Столична община. Екип на “Метрополитен“ извежда влака, след което движението ще бъде възстановено. Свидетели твърдят, че видели волтова дъга и искри непосредствено преди мотрисата да спре на метростанция “Софийски университет“.

Заловиха банда иракчани, продавали оръжие в Турция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916791

Заловиха банда иракчани, продавали оръжие в Турция (Обзор)Банда от трима иракчани от кюрдски произход, продавали оръжие за Турция, заловиха при акция спецпрокуратурата и ДАНС на 1 декември т.г. Чужденците прекарвали и мигранти в тайници на камиони през България за Европа по поръчение на турски бизнесмени. На върха на групата е Саман Карим - иракчанин, който има и турско гражданство,

Кан Тервел спасява Европа от арабско нашествие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274622_%D0%9A%D0%B0%D0%BD+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%8

 Големият  български владетел Кан Тервел спасява Европа от арабско нашествие през VIII век, казва зам. ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Бакалов по БНР. Според него, това е знаменателен, но не широко известен исторически факт.

Най-значимото събитие от управлението на кан Тервел, син на кан Аспарух, е победата над арабите през 718 г. при Константинопол. Казано на днешен език, според Бакалов, тогава българският владетел е действал общоевропейски.

Кан Тервел осъзнава арабската заплаха и приятно изненадва обсадените византийци, идвайки на помощ, без Византия да се е обърнала към България, като по този начин спасява не само региона, а и цяла Европа от арабско нашествие.

"За жалост днес малко се знае за това събитие дори у нас, а да не говорим в Европа, където единствено и само се цитира победата на франкския крал Шарл Мартел над войските на Абдурахман при Поатие през 732 г., казва Георги Бакалов.

Несъмнено това е много важна битка и победата спасява Запада от арабска инвазия, но планът е бил далеч по-глобален. Арабите са смятали с два потока - от една страна през Босфора и Дарданелите, минавайки през българските земи, да се насочат към Централна Европа; а от друга - да преминат Пиренеите и Южна Франция, като накрая се слеят някъде в земите на днешна Австрия или Швейцария."

По-важна за отблъскването на арабите е битката при Константинопол. Според различни летописци - византийски, арабски, латински, само в това сражение, в което участва българският кан с войските си, са загинали около 30 хиляди араби.

"Разгромът на сухопътните войски на арабския пълководец Маслама предопределя и края на тази инвазия - Константинопол е спасен. Така че, кан Тервел е изпълнил не просто регионална задача, а задача от европейски мащаб, спирайки пътя на арабите към Централна Европа.

Този факт трябва да стане широко известен, особено сега, когато се присъединяваме към Европейския съюз. Важно е да се знае, че България е държава, която участва в изграждането на европейската култура и на нейната сигурност още в онези далечни времена", заключава проф. Георги Бакалов.

Плевнелиев се срещна с "Правосъдие за всеки"

https://www.actualno.com/society/plevneliev-se-sreshtna-s-pravosydie-za-vseki-news_579834.html

Президентът Росен Плевнелиев е провел днес на "Дондуков" 2 работна среща с представители на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Инициативата е независима гражданска общност, която работи за постигане

Назначили НСО да пази генерал Румен Радев, защото... така

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274621_%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%9D%D0%A1%D0%9E+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B

 Няма хипотеза, според която Националната служба за охрана (НСО) да охранява лице, избрано за президент още преди то да встъпи в длъжност, но защо Румен Радев има такава охрана - службата смята въпроса за държавна тайна.
Това гласи отговор на НСО на въпроси на OFFNews, който на практика запазва тенденцията за пълна секретност в работата на службата, която е на бюджетна издръжка. На практика от службата отказват да отговорят на конкретно поставените въпроси:

Какви са правните основания и текстовете от ЗНСО, на основата на които е взето решението за назначаване на охрана и специализиран транспорт на Румен Радев?

Кога е взето решението за назначаване на охрана и специализиран транспорт на Румен Радев?


Кога е заседавала комисията по чл. 23 (1) и на нея обсъдени ли са заплахите за сигурността на охраняваното лице?


Вместо това от службата бързат да уточнят, че решенията на въпросната специализирана комисия по Закона за НСО са секретни, защото касаят "субекти на застрашеност (какъвто очевидно е Радев и това не е тайна!, бел. ред.), степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията". 

На практика от НСО отговарят на незададени въпроси, тъй като основното питане към тях е кога е взето решението за охрана на Радев и кога за последно е заседавала комисията. В заявлението към НСО не се иска информация за това защо Радев има охрана, а от кога.

"НСО не може да разгласява информация, с която ще се разкрият данни относно оперативна работа", се посочва в отговора. 

Въпросите, които бяха отправени към НСО, са свързани с времето, когато е взето решението за охрана на новоизбрания президент.

В изборната нощ Радев се появи с охрана от службата.

Хипотезите тук са две: комисията по Закона за НСО е провела извънредно заседание и е взела решение, че Радев може да бъде охраняван минути, след като са обявени първите окончателни данни. Радев може да бъде охраняван според член от закона, с който на практика се разширява кръгът на охраняваните лица;

Втората хипотеза е, че просто НСО е отчело екзитполовете в деня на изборите и е преценило, че следващият по важност мъж в държавата, ще се казва Румен Радев. 

ЕК разглежда молбата ни за още €50 млн. за мигрантите

http://www.cross.bg/miliona-evro-bulgariya-1527689.html

/КРОСС/Европейската комисия оценява постъпила от България молба за осигуряване на още 50 милиона евро за посрещането на нуждите, свързани с мигрантите. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията. След срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава през септември ЕК осигури на България 101 милиона евро спешна помощ, посочи говорителят. Досега бяха отпуснати 82.2 милиона евро за преодоляване на миграционния натиск и за подобряване системите за наблюдение на границите, допълни той. Говорителят съобщи, че на 2 декември нашата страна е поискала осигуряването на останалите 18.9 милиона евро (по решението от Братислава) за обособяване на няколко кризисни приемни центъра. По думите на говорителя България е посочила в искането си, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта".    

Кой е заравнявал дюните на къмпинг "Оазис" е загадка

http://www.mediapool.bg/koi-e-zaravnyaval-dyunite-na-kamping-oazis-e-zagadka-news257402.html

Все още няма яснота кой е заравнявал дюните на къмпинг "Оазис". Това стана ясно от съобщения до медиите от Министерството на туризма и на община Царево. В събота част от дюните бяха заравнени. Сигналът беше подаден от живеещи в околните къщи. Както беше обещал кметът на Царево Георги Лапчев, в понеделник експерти на общината са направили проверка на място. Те са изготвили протокол, който е изпратен на Областната управа в Бургас, Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас и на Министерство на туризма, които да се "изкажат компетентно по проблема". От прессъобщението на общината става ясно, че местната власт няма правомощия да вземе отношение, защото плажът е изключителна държавна собственост. "Стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерство на туризма, като техен собственик. Съгласно своите правомощия общината винаги ще се отзовава и ще съпътства всички действия за законосъобразното ползване на плажните ивици и недопускане унищожаването на природните дадености и опазването на флората и фауната на морския бряг", каза кметът на Царево Георги Лапчев. По-късно от пресцентъра на Министерството на туризма разпространиха информация, че министър Николина Ангелкова е инициирала съвместна проверка на ангажираните институции по случая. В нея са включени представители на РИОСВ – Бургас, областна администрация – Бургас и община Царево. Към момента плажът при къмпинг "Оазис" е без стопанин. Организиран е конкурс за отдаване на концесия, като в момента се набират оферти. Министър Ангелкова е разпоредила още специалният телефон +359 2 90 46 833 и e-mail: control@tourism.government.bg за сигнали за нередности на морските плажове, които действаха през активния летен сезон, да работят целогодишно. През годините винаги има подобни сигнали през зимния сезон, когато недоброжелатели експлоатират морските плажове за собствени нужди – добив на пясък, отнемане или разширяване на активната площ, коментира Ангелкова. "Ще дадем възможност всеки гражданин да ни сигнализира и дори обажданията да не са в нашите правомощия, ще сезираме компетентните органи, за да предотвратим всеки опит на злоупотреби", допълни тя.

Хипертонията сред българите се е увеличила с една трета за шест години

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/12/05/2877565_hipertoniiata_sred_bulgarite_se_e_uvelichila_s_edna/?ref=rss


Най-разпространеното хронично заболяване в България е хипертонията и засяга 29.6% от българите. Това е ръст с почти една трета спрямо обхвата й шест години по-рано. Заболяването е по-разпространено сред жените (33%) отколкото сред мъжете (26%), а сред хората над 65-годишна възраст високото кръвно налягане се проявява при 68.3%.

Това показва анализ на Националния статистически институт на национално представително проучване за аспекти от здравето на българите, направено в периода...

Турция изстреля втори сателит за военно разузнаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=337892

Турция изстреля своя втори военен разузнавателен сателит – „Гоктурк 1“ от Гвианския космически център във френския департамент Гвиана, съобщава Anadolu Agency. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и няколко други висши представители на Турция са наблюдавали излитането на комуникационния сателит по време на церемония в столицата Анкара.

Украйна осъди "Газпром" на глоби в размер на 6,8 млрд. долара

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ukraina-osydi-gazprom-na-globi-v-razmer-na-68-mlrd-dolara-229647/

Руският гигант злоупотребява с господстващо положение, отсъди съдът по икономическите въпроси в Киев

Повреда предизвика хаос в метрото (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877566_povreda_predizvika_haos_v_metroto_obobshtenie/?ref=rss


Във връзка с технически проблем на влак в участъка "Сердика" – "Софийски университет "Св. Климент Охридски", временно е преустановено движението по линията на метрото, това кратко съобщение дойде днес привечер от пресцентъра на Столична община. В него се уточняваше, че екип на "Метрополитен" извежда влака, след което движението ще бъде възстановено.

От сухото прессъобщение обаче не стана ясно какъв хаос е в подземната железница в час пик. Напрактика от 18 часа днес метрото по линия 2...

Повреда предизвика хаос в метрото (допълнена в 21.35)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877566_povreda_predizvika_haos_v_metroto_dopulnena_v_2135/?ref=rss


Във връзка с технически проблем на влак в участъка "Сердика" – "Софийски университет "Св. Климент Охридски", временно е преустановено движението по линията на метрото, това кратко съобщение дойде днес привечер от пресцентъра на Столична община. В него се уточняваше, че екип на "Метрополитен" извежда влака, след което движението ще бъде възстановено.

От сухото прессъобщение обаче не стана ясно какъв хаос е в подземната железница в час пик. Напрактика от 18 часа днес метрото по линия 2...

Повреден влак спря една от линиите на метрото (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877566_povreden_vlak_spria_edna_ot_liniite_na_metroto_obnovena/?ref=rss


\Във връзка с технически проблем на влак в участъка "Сердика" – "Софийски университет "Св. Климент Охридски", временно е преустановено движението по линията на метрото, съобщи пресцентъра на Столична община.

Екип на "Метрополитен" извежда влака, след което движението ще бъде възстановено. Докато стане това метрото по линия 2 не пътува както в посока "Люлин" и "Обеля", така и към "Младост" и "Дружба", съобщиха пътници.

Техническият проблем стана в част пик, когато хиляди...

Повреден влак спря една от линиите на метрото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877566_povreden_vlak_spria_edna_ot_liniite_na_metroto/?ref=rss


Във връзка с технически проблем на влак в участъка "Сердика" – "Софийски университет "Св. Климент Охридски", временно е преустановено движението по линията на метрото, съобщи пресцентъра на Столична община.

Екип на "Метрополитен" извежда влака, след което движението ще бъде възстановено. Докато стане това метрото по линия 2 не пътува както в посока "Люлин" и "Обеля", така и към "Младост" и "Дружба", съобщиха пътници.

Техническият проблем стана в част пик, когато хиляди...

Странни секс закони от цял свят, които няма да повярвате, че съществуват

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5916668

Странни секс закони от цял свят, които няма да повярвате, че съществуватСексът в много държави има строго регламентирани закони, които определят какво е позволено и какво не. Ето няколко, които ще променят представите ви за интимните отношения по света: В Ливан е законно мъжете да правят секс с животни, ако са от женски пол. Ако са мъжки обаче, съвкуплението може да доведе до смъртна присъда за човека.

Румен Петков: Решетников обича България, не заслужава да бъде използван за интриги

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916783

Румен Петков: Решетников обича България, не заслужава да бъде използван за интригиВъв връзка с интригата, която върви от известно време в медийното пространство, че Корнелия Нинова се е срещала с ген. Решетников и е съгласувала кандидатурата за президент на ген. Румен Радев с него, а главният интригант на този сюжет е Румен Петков, Петков заяви в предаването „Лице в лице”, че не иска да участва в "подобен род кухи внушения,

Кабинет с този парламент e ирационално, смята Горанов

https://www.actualno.com/politics/kabinet-s-tozi-parlament-e-iracionalno-smjata-goranov-news_579831.html

Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов заяви, че опитите за съставяне на кабинет в рамките на този парламент са ирационални, съобщи БНР. Според думите му правителството трябва да се определя от най-голямата партия в парламента. Горанов нарече това "политическ

Александър Ван дер Белен: Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява

http://www.cross.bg/belen-avstriya-prezident-1527688.html

/КРОСС/Независимият кандидат за президент на Австрия, подкрепен от "Зелените", Александър Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия. Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер призна поражението си. За Ван дер Белен това е втора победа. През май той спечели 50,3% от гласовете в първия тур на изборите. Австрийската партия на свободата на Хофер обаче оспори резултатите заради процедурни нарушения. Според прогнозните резултати за Александър ван дер Белен са гласували близо 54% от австрийците, а крайнодесният му опонент Норберт Хофер получава подкрепата на около 46 на сто от гласувалите. На пресконференция в двореца Хофбург Ван дер Белен изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент": „Според мен не става дума за избор между двама души, а за посоката, в която ще тръгне Австрия. Дали ще остане член на ЕС и ще е наясно със своите отговорности, защото Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява". Кандидатът на крайно дясната Партия на свободата Норберт Хофер призна поражението си: „Трябва да знаете, че при демокрацията избирателят винаги има право. Така че, нямам проблем. Трябва да видя нещата такива, каквито са. Не, не, Австрия не е разделена. С господин ван дер Белен си стиснахме ръцете и бих искал да призова моите избиратели да подкрепят новия президент"

Радарите за превишена скорост утре - 6 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=337870

Служители на КАТ ще следят утре - 6 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:40ч.

Стотици блокирани в софийското метро заради повреда

http://offnews.bg/news/n_1/n_641521.html

Стотици са блокирани в софийското метро заради повреда.  Техническият проблем е между спирките на Софийския университет и Сердика. Влаковете към центъра са спрени, а тези към "Младост" се движат с голямо закъснение.  Имало е и хора, блокирани в мотрисата, но те вече са изведени. За повредата съобщи и кметът на София Йорданка Фандъкова в Туитър. Тя посочи, че има забавяне в движението, но се очаква то да бъде възстановено. 

Бизнес активността в сферата на услугите на се ускоряа рязко през ноември

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-сферата-на-услугите-на-се-ускоряа-рязко-през-ноември_l.a_i.733382_at.1.html

Темпото на растеж в сферата на услугите на САЩ се ускори през ноември изненадващо силно до едногодишен връх, което е пореден сигнал в последно време,...

ПСЖ с кадрови проблеми преди мача с Лудогорец

http://offnews.bg/news/n_1/n_641520.html

Пари Сен Жермен има сериозни кадрови проблеми в халфовата линия преди утрешния мач срещу Лудогорец от последния кръг на груповата фаза на Шампионска лига. Полузащитникът Тиаго Мота е под въпрос заради болки в прасеца. Срещата пропуска полузащитникът Хавиер Пасторе, който не е възстановен от контузия. Извън сметките на треньора Унай Емери е и Адриен Рабио, който също лекува контузия. Италианският плеймейкър Марко Верати пък е аут заради наказание. "Знаем, че ни чака тежък мач, както беше и в София. Тогава имахме късмет в ключови моменти, но накрая заслужихме победата. Искаме да завършим първи в групата, затова е важно да спечелим последния ни домакински мач срещу Лудогорец", коментира левия бек Максуел на пресконференцията преди мача. "Допуснахме тежка загуба от Монпелие. Очакванията към нас са големи, но не за първи път губим мач. Трябва да си вземем поуките и да продължим напред. Утре имаме нов мач и срещу Лудогорец е подходящ момент да спечелим и да забравим загубата от Монпелие", каза още Максуел.

Стотици хора блокирани в софийското метро заради повреда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916754

Стотици хора блокирани в софийското метро заради повредаАвария в софийското метро. Мотриса в посока "Люлин" е закъсала малко преди станция "Софийски университет". Свидетели твърдят, че видели волтова дъга и искри непосредствено преди мотрисата да спре на метростанцията. Стотици хора останаха без транспорт, коментирахаа зрители на NOVA. Тези, които са се намирали в мотрисата, вече са изведени.

Растежът на рекламните разходи ще се забави значително през 2017 г.

http://www.investor.bg/analizi/262/a/rastejyt-na-reklamnite-razhodi-shte-se-zabavi-znachitelno-prez-2017-g--229605/

Политическата и икономическата нестабилност ще повлияят значително на решенията на компаниите за реклама

Стотици хора блокирани в софийското метро заради повреда

http://www.cross.bg/predi-stotitzi-metro-1527687.html

/КРОСС/Авария в софийското метро. Мотриса в посока "Люлин" е закъсала малко преди станция "Софийски университет". Свидетели твърдят, че видели волтова дъга и искри непосредствено преди мотрисата да спре на метростанцията. Стотици хора останаха без транспорт, сигнализираха зрители на NOVA.  

Авария в столичното метро в час пик, стотици хора са блокирани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627578

Столичното метро аварира в час пик, стотици хора са блокирани под земята. Мотриса е закъсала малко преди станция "Софийски университет". Инцидентът е станал около 18:00 ч. Възникнал е технически проблем на влак в участъка "Сердика" - "Софийски университет". Хората, които са се намирали в мотрисата, вече са изведени. От Столична община информират, че екип на Метрополитен извежда влака, след което движението ще бъде възстановено. Свидетели твърдят, че видели волтова дъга и искри непосредствено преди мотрисата да спре на метростанцията, посочва

Със смущения в електрозахранването утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=337871

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 6 декември са възможни смущения на електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

10 ранени при сблъсък на метро влакове в Будапеща

http://offnews.bg/news/n_1/n_641519.html

В унгарската столица Будапеща две мотриси на метрото се блъснаха, съобщава вестник Hungary Today, позовавайки се на Службата за спешно реагиране в града. Двете мотриси са се движели по една и съща метролиния M2 днес сутринта и са пътували към Южна железопътна гара в Будапеща. Едното превозно средство настигнало другото на една от станциите и без да може да спре, го блъснало, пише "Фокус". И двете мотриси са имали пътници по време на инцидента. Версиите за инцидента са все още неясни. Унгарската държавна телевизия информира, че може да става въпрос за човешка грешка.

Стотици блокирани в софийското метро

http://vesti.bg/bulgaria/incidenti/stotici-blokirani-v-sofijskoto-metro-6062426

Според очевидци временно входът към станция "Софийски университет" е затворен и не се допускат пътници

Прокуратурата: Не е постъпвал сигнал за подготвян терористичен акт

http://www.moreto.net/novini.php?n=337886

До момента в Специализираната прокуратура (компетентна да провежда разследване за тероризъм) не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на България. Това съобщиха от прокуратурата за Moreto.net, по повод заявеното днес от вътрешния министър Бъчварова за получен сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани.

10 ранени след сблъсък на два влака в метрото в Будапеща

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916675

10 ранени след сблъсък на два влака в метрото в БудапещаДесет души пострадаха в Будапеща при сблъсък на два влака в градското метро Едната от композициите настигнала движещата се пред нея и я ударила. И в двата влака е имало пътници, предаде БНТ. Девет от ранените са откарани са откарани в болница с различни травми, но без опасност за живота. След инцидента движението по засегната метроотсечка беше

Митничари запознаха деца в Русе с опасностите, свързани с употребата на наркотици

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/12/05/2877551_mitnichari_zapoznaha_deca_v_ruse_s_opasnostite/?ref=rss


Агенция "Митници" съобщи, че е провела обучение на 500 ученици от 7 до 11 клас в Русе на тема "Превенция на риска от употребата на наркотици". Инициативата е част от образователната програма на агенцията, чиято цел е да запознае възможно най-много ученици с видовете наркотични вещества, тяхното влияние и дългосрочно отражение върху организма и живота им.

"У децата трябва да се формира гражданска позиция, за да могат да решават проблемите на обществото, когато станат зрели хора, заяви...

Александър Ван дер Белен: Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627575

Независимият кандидат за президент на Австрия, подкрепен от "Зелените", Александър Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия. Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер призна поражението си. За Ван дер Белен това е втора победа. През май той спечели 50,3% от гласовете в първия тур на изборите. Австрийската партия на свободата на Хофер обаче оспори резултатите заради процедурни нарушения. Според прогнозните резултати за Александър ван дер Белен са гласували близо 54% от австрийците, а крайнодесният му опонент Норберт Хофер

Росен Плевнелиев: Младите хора имат избор с рейтингите на университетите (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916674

Росен Плевнелиев: Младите хора имат избор с рейтингите на университетите (На живо)"Радвам се, че виждам тук толкова много приятели, министри, хора, които споделме заедно една страст и една визия. Какъв по-голам стратегически приоритет можем да имаме от образованието на младите." Така започна словото си на връчването на наградите на най-добрите университети в страната президентът Росен Плевнелиев.

ОББ изнася в Гърция 260 млн. лв. печалба

http://www.mediapool.bg/obb-iznasya-v-gartsiya-260-mln-lv-pechalba-news257401.html

Четвъртата по големина банка у нас ОББ ще изнесе близо 260 млн. лв. печалба на акционерите си в Гърция. На проведено в понеделник извънредно общо събрание на трезора е решено цялата печалба за 2015 г. в размер на 48.9 млн. лв. плюс неразпределената печалба за минали години от 210.9 млн. лв. да бъде изплатена като дивидент на акционерите. Основен акционер в ОББ е "Националната банка на Гърция" (National Bank of Greece). От началото на финансовата криза БНБ чрез изрични препоръки възпираше банките да разпределят печалбите си. "Това решение е реализация на част от стратегията на Банката за оптимизиране на капитала на акционерите без това да става за сметка на нейната капиталова стабилност", коментира главният изпълнителен директор на трезора Стилиян Вътев. По думите му след проведения преглед на активите капиталовата адекватност на банката e на "твърде нетипичното високо ниво за банкова институция" - 29%. "С взетото решение се постига по-добро ниво на управлявания капитал, като коефициентът на капиталова адекватност е вече 20%. Въпреки че този коефициент продължава да бъде доста над установения праг от "Българската народна банка" и разумната банкова практика по света, той напълно съответства на политиката на ОББ и нейните акционери за гарантиране на капиталовата й стабилност в годините напред като една от водещите и системно значими банки в България", посочи Вътев. За експертите обаче решението на общото събрание бе очаквано. То се възприема като подготовка за планираната продажба на банката, като се очаква изтеглянето на дивидента да намали цената на финансовата институция. По данни на БНБ към края на октомври печалбата на банковата система достига рекордните 1.2 млрд. лв.

Данъчните в Испания само ще глобят Роналдо

http://offnews.bg/news/n_1/n_641517.html

Испанските власти няма да повдигнат обвинения на Кристиано Роналдо във връзка с това, че играчът на Реал Мадрид е използвал офшорни компании, за да не плаща пълния размер на данъците си. Министерството на финансите на испяния заяви, че ще направи разследване по отношение на 31-годишната португалска звезда, но само ако определи подобни действия за целесъобразни. Преди всичко се подчертава, че на Роналдо няма да се повдигне обвинение във финансови машинации, но играчът ще бъде глобен да плати сериозна сума, пише мадридският вестник As. Преди няколко дни германското списание Spiegel публикува документи от разследване на десетки журналисти от цял свят, наречено Футбол лийкс, от които става ясно, че много зввезди на съвременния футбол са заобикаляли данъчните си задължения, използвайки услугите на офшорни компании. След това адвокатите на Роналдо и неговия агент Жорже Мендеш, които са във фокуса на тези документи заради внушителните суми, които са си спестили по този начин, категорично публикуваха документ на испанските данъчни власти, в който се казва, че те нямат претенции към играча. Освен един от най-големите играчи на нашето съвремеие, Кристиано Роналдо е маркетингов феномен, една от двете най-разпознаваеми спортни личности във всички краища на света. Той има 117 млн. последователи във facebook и всеки негов рекламен договор се оценява на десетки милиони евро. Така въпросът къде и как трябва да се плащат данъците върху тях придобива изключителна острота, защото средната данъчна ставка за такива доходи в Испания е над 40 %, а в света има множество кътчета, които неслучайно са известни като данъчен рай. Именно в такива зони са регистрирани и фирмите, които държат рекламните права на играча, за да се заобиколи данъчното законодателство на Испания - страната, в която Роналдо живее и работи.

8 студенти от Варна с поименни награди за високи резултати

http://www.moreto.net/novini.php?n=337896

Студенти от 6 университета във Варна бяха удостоени днес с поименни награди на специална церемония в Общината. Александър Иванов, Георги Спасов и Кристина Христова от Свободния университет, Станислава Желязкова от Висшето училище по мениджмънт, Антонио Хаджиколев от Икономическия университет, Десислав Трифонов от Техническия университет, Георги Стоянов от Медицинския университет и Илияна Кирилова от Висшето военноморско училище получиха грамоти и парични награди.

Гробар обеща безплатни надгробни плочи за турците, отказали се от еврото и долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916625

Гробар обеща безплатни надгробни плочи за турците, отказали се от еврото и долараПризивът на турския президент Реджеп Ердоган за отказ от долара и еврото и за ползване на местната лира намери подкрепа сред бизнеса. Гробар обеща безплатни паметни плочи срещу доказателство за обмяна на валута, предаде БГНЕС. „Обменяш доларите си за турски лири - получаваш безплатна надгробна плоча",

ПСЖ с кадрови проблеми преди двубоя с "Лудогорец"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5916608

ПСЖ с кадрови проблеми преди двубоя с "Лудогорец"Треньорът на "Пари Сен Жермен" - Унай Емери, все още не е решил на кои футболисти ще заложи в последния мач от група А на Шампионска лига срещу "Лудогорец". Изборът му ще бъде труден, заради кадровите проблеми, които съпътстват отбора през последните седмици, съобщава бТВ. Срещата на "Парк де Пренс" със сигурност ще пропуснат Хавиер Пасторе и

Очаквано ОББ ще разпредели 260 млн. лв. дивидент

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/12/05/2877498_ochakvano_obb_shte_razpredeli_260_mln_lv_divident/?ref=rss


Както се очакваше, на общото събрание на акционерите на ОББ (собственост на National bank of Greece - NBG) бе решено цялата печалба за 2015 г. да бъде изплатена като дивидент. Това се отнася и за част от неразпределената печалба за минали години, съобщиха от институцията.

Цялата нетна печалба на банката за 2015 г е 48.906 млн. лв. Част от неразпределената печалба за минали години пък е 210.9 млн. лв.

Неотдавна стана известно, че NBG търси купувач за ОББ. Има прогнози, че...

Митовете и легендите, вдъхновили света на Хари Потър

http://offnews.bg/news/n_1/n_641488.html

Светът, създаден от Дж. К. Роулинг е пълен с чудати същества - дракони, еднорози, триглави кучета, духове, зверове, русалки и много други.  Откъде обаче са вдъхновени те?  Част от тях са създадени, благодарение на богатата фантазия на британската авторка, но други са вдъхновени от фолклора, митологията и историята. Например малкият рогат воден демон гриндилоу, както и създанието богърт - шейп-шифтър, който приема форма на най-лошите страхове на жертвите си и обича да се крие на тъмни и затворени места, са пресъздадени образи от келтския и английски фолклор.  Според преданията гриндилоу живее в плитки води и заплашва да грабне малките деца с малките си тръстикоподобни ръце. В миналото родителите са използвали образа му, за да плашат малчуганите и те да не поемат рискове във водата.  Птицата феникс от книгата "Хари Потър и орденът на феникса" също е вдъхновена от митологията и историята. Златисто-червената птица, способна на авторегенерация, се среща в трудовете на Херодот от 5 в. пр. Хр. Той е наричан "бащата на историята", но някои негови критици го наричат и "бащата на лъжата", тъй като според тях не е прилагал доказателства за думите си. Древният историк твърди, че е виждал рисунка на феникс и по думите му тя живее в Египет.  През първи век сл. Хр. Тацит също споменава птицата в своите трудове, като пише, подобно на Херодот, че живее в Египет. Неговите извори са единодушни относно формата на човката на птицата, както и цвета на перата ѝ. За двамата древногръцки историци фениксът е сакрално същество, различаващо се от всички други познати тогава птици.  Херодот и Тацит не твърдят, че птицата се възражда, но и двамата пишат, че един млад феникс може да носи тялото на родителя си на определена дистанция, след което да го погребе.  Друго чудато същество от магическия свят на Роулинг, срещащо се в мит, е триглавото куче Цербер, което пази изхода на подземния свят в гръцката митология. Главите на кучето са покрити със змии, а самото то е родено от Тифон и Ехидна. Триглавият звяр пуска всеки да влезе, но не пуска никого да излезе. Идващите в подземния свят го омилостивяват с медена питка, а от слюнката му, попила в земята, пониква отровното растение аконитум.  Древногръцкият поет Хезиод пък твърди, че главите му са 50 на брой, а Пиндар пише дори за 1000.  Образът на Цербер намира своя аналог в света на Хари Потър в Пухчо - триглавото куче от първия роман за малкия магьосник.  Философският камък, алхимичното изобретение, даващо вечна младост, за което Хари Потър и врагът му Волдемор влизат в дуел в първата книга от поредицата, има своите корени както в митологията, така и в историята. Приятелят на директора на училището за магьосници "Хогуортс" и създател на безценния камък - Никола Фламел всъщност е персона, живяла в Париж през 14 век.  Според легендите Никола Фламел създава легендарния камък в своята алхимическа лаборатория на 17 януари 1382 г., а също така има и улица в Париж, кръстена на неговото име. Драконите също заемат своето място в магическия свят на Хари Потър. Те се появяват в няколко от книгите за магьосника, включително и като първа задача в Тримагическия турнир в книгата  „Хари Потър и огненият бокал” - магьосникът трябва да премине покрай унгарски дракон шипоносец и да открадне златно яйце от гнездото му. Легендите за дракони са широкоразпространени по цял свят, най-вече в Европа и Азия.  В културата на европейските народи драконите са представяни главно като кръвожадни, зли същества, живеещи в дълбоки пещери или във високи планини.  Съществото басилиск (василиск), живеещо в Стаята на тайните, за която се споменава за пръв път във втория роман от магическата поредица, също е пренесен образ от митологията. То се споменава в древногръцките и европейски бестиарии и легенди. Влечугото е смятано за цар на змиите, който има силата да предизвиква смърт само с погледа си. Според "Естествена история" на Плиний Стари, василискът е малка змия, която е толкова отровна, че оставя широка следа от смъртоносна отрова след себе си, а погледът ѝ е също толкова опасен. Русалките, които се появяват в "Хари Потър и Огненият бокал", когато главния герой се състезава в Тримагическия турнир, също са вдъхновени от легенди.  Русалките присъстват в митологичните разкази на много народи от целия свят, но се предполага, че първите произлизат от Асирия - първата световна империя, където богинята Атаргатис се превръща в русалка от срам, след като убива любимия си.

Съдът в Лозана: Наказанието на Блатер остава 6 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/5916639

Съдът в Лозана: Наказанието на Блатер остава 6 г. Спортният арбитражен съд в Лозана не уважи жалбата на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и остави в сила санкцията му. Швейцарецът оспорва наложеното му наказание да не се занимава с футболна дейност в продължение на 6 г. Комисията по етика на световната централа отстрани първоначално Блатер за 8 г.

Как се заснема филм за онова време днес

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kak-se-zasnema-film-za-onova-vreme-dnes-6062424

„Хайдушки записки" е поредица от кратки видеа, открехващи вратата към правенето на сложна, историческа продукция днес

Италианският референдум е удар за Европа, но идват и по-тежки изпитания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/05/2877530_italianskiiat_referendum_e_udar_za_evropa_no_idvat_i/?ref=rss


Звучното "не", което италианските гласоподаватели заявиха на референдума за конституционалната промяна, не означава отхвърляне на Европейския съюз и еврото, както тържествуващите популисти заявиха, пише Ноа Баркин за агенция "Ройтерс".

Но вотът, който ще прогони Ренци от власта, е сериозна стъпка назад за Европа в момент, в който лидерите ѝ се опитват да отговорят адекватно на Брекзит, на избора на Доналд Тръмп и на икономическите си тревоги у дома.

Италия е поредната...

Обратната страна на Доналд Тръмп

http://svetoven.pogled.info/news/80151/obratnata-strana-na-donald-tramp

/Поглед.инфо/ Какво и кой стои зад сензационната победа на републиканския кандидат на 8 ноември?/рус.ез./

Серхио Агуеро бе наказан за четири мача заради червения картон срещу "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/05/2877535_serhio_aguero_be_nakazan_za_chetiri_macha_zaradi/?ref=rss


Звездата на "Манчестър сити" Серхио Агуеро бе наказан за четири мача заради червения картон, който получи в двубоя срещу "Челси" в събота.

Аржентинският нападател влезе много грубо в краката на Давид Луис в края на срещата, когато "гражданите" вече изоставаха с 1:3.

Неговите действия доведоха до меле, в което се включиха повечето играчи на двата отбора. За Агуеро това бе втори червен картон от началото на сезона, заради който вече пропусна три мача.

Новото...

На магистрала "Тракия" край Чирпан започва експериментален зимен ремонт

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/12/05/2877539_na_magistrala_trakiia_krai_chirpan_zapochva/?ref=rss


В района на магистрала "Тракия" край Чирпан утре започва ремонт по нова, експериментална технология, която позволява да се работи при ниски температура. Целта е ремонтните работи да завършат в максимално кратък срок, като работата трябва да приключи до 16 декември, съобщиха от Агенция "Пътни инфраструктура".

През първия етап от ремонтните дейности ще се ограничи движението по платното за Бургас от 169-и до 171-ви км. Трафикът ще преминава двупосочно в платното за София.

Ще...

Къмпинг "Оазис" - ничия земя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627576

Бургаската окръжна прокуратура се самосезира и разпореди бърза проверка за унищожени дюни в района на къмпинг „Оазис" край Лозенец. Сигнал за багер, който заравнява образуванията беше подаден на зеления телефон на еко-инспекцията в Бургас в събота. Оттам обаче твърдят, че зоната не е защитена. Тази сутрин експерти от община Царево извършиха проверка на мястото. Според прокуратурата в Бургас, на плажа на къмпинг „Оазис" е имало ценни земни образувания /дюни/ - до преди няколко дни, когато булдозер изравнява голяма част от територията. Бързата пр...

Над 200 000 българи празнуват Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=337856

Над 200 000 българи ще празнуват на Никулден, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ), за Moreto.net. В края на 2015 година името Николай носят 93 878 мъже, което го нарежда на четвърто място сред най-често срещаните мъжки имена в България, а Никола - 38 255.

Икономисти: САЩ имат интерес от срива на еврото след референдума в Италия

http://econ.bg/Новини/Икономисти-САЩ-имат-интерес-от-срива-на-еврото-след-референдума-в-Италия_l.a_i.733378_at.1.html

Големият печеливш от срива на еврото след италианския референдум са Съединените щати. Финансистът Кольо Парамов прогнозира пред телевизия "Европа",...

Илияна Йотова: Правителството е обещало на Брюксел да строи още бежански центрове

http://european-parliament.pogled.info/news/80150/iliyana-iotova-pravitelstvoto-e-obeshtalo-na-bryuksel-da-stroi-oshte-bezhanski-tsentrove

/Поглед.инфо/ Изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от кабинета „Борисов” срещу получаването на европейска помощ за защита на границите.

Наплив за луксозни офиси в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274620_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната. Бизнесът вече не търси стари производствени халета, а представителни помещения, за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания, съобщава „Стандарт”.
„В момента има доста сектори, в които бизнесът е в подем, и има наистина усилено търсене на офис площи - най-вече в София”, обясни Илиана Василева, заместник-председател на „Сдружение Брокери на имоти”. „В последно време имахме търсения от рекламни агенции и фирми, които се занимават с производство на рекламни материали, щандове и всякакви подобни неща, които са за облицоване и правене на щандове”, обясни тя. „Търсенето е в посока на луксозни офис площи. Тоест интересът не е към старите занемарени халета, които се дават под наем години наред. Клиентите вече имат високи изисквания към офис площите. И там критериите се завишиха доста по отношение на търсенето”, посочи тя.
 
Растат цените само на офис площите, които са от съвременен тип - те са съчетание между офиси и производствени халета. И когато са отговарящи на всички нормативи като стандарти на отопление, на изолация, тогава цените наистина са по-високи отколкото на стандартните стари офис площи. Но въпреки че са с по-високи цени, те в момента се търсят много повече.
 
„Локацията  в посоката на аерогара или транспортни възли е с по-високи цени, отколкото тези, които са на места без добър транспорт. Инфраструктурата е много важна за търговските и офис площите”, коментира още Илиана Василева. Относително е да се говори за големината на площите, които най-често се търсят. „Може складовите площи да бъдат и на едно ниво, тоест да има 500-600 кв. м разгъната площ само на едно ниво складова площ, така се предпочита. Складовите площи на няколко нива са по-неудобни, но, разбира се, всичко зависи от типа търсене”, каза тя.
 
Тенденцията за съживяване и търсене на офисни площи се забелязва от есента насам и затова по-скоро още няма твърда статистика за растежа на цените. „Определено се усеща ръст в тази посока, но още няма конкретна статистика за повишаването на цените. По отношение на продажните на имоти ръстът е от порядъка на 10% на годишна база”, посочи Василева.
 
Тенденцията за търсене на модерни офис помещения се наблюдава и в страната. Драстично са скочили наемите за офиси в Стара Загора, особено в централната градска част. Помещения по ларгото и около него трудно можели вече да се наемат за по-малко от 30 евро за кв. м.

Спират скандален търг за военен имот

http://vesti.bg/spirat-skandalen-tyrg-za-voenen-imot-6062423

Георги Кадиев предупреди, че военното министерство ще продаде имот от 11 дка "Младост" за скандално ниска цена

Момичетата на „Янтра 1919” се класираха втори в първенството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627573

Още една купа завоюваха малките футболистки на „Янтра 1919". Възпитаничките на треньора Радомир Николов заеха второ място в последния за годината турнир от първенството при момичетата до 12 години, който се проведе в Дряново. Преслава Иванова и съотборничките й изиграха четири срещи, в които записаха две победи, равен и загуба. В двубоя срещу състава на „Боруна" (Царева ливада), габровските момичета се наложиха с 2:0 с попадения на Александра Маринова и Преслава Иванова. Последва равенство в двубоя срещу „Севлиево Лейдис", което в последствие с...

Варненски полицаи тарашиха нощни заведения

http://www.moreto.net/novini.php?n=337878

Специализирана полицейска акция се проведе в шест варненски нощни заведения, съобщиха от МВР за Moreto.net. Акцията е осъществена в нощните часове на 3 срещу 4 декември, като целта е била да се търсят малолетни и непълнолетни без придружители.

Либийските правителствени сили си върнаха град Сирт от "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/libiyskite-pravitelstveni-sili-si-varnaha-grad-sirt-ot-islyamska-darzhava-news257400.html

Силите на либийското правителство на националното единство обявиха, че са си върнали изцяло контрола над град Сирт от джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес. "Силите ни поеха пълния контрол над град Сирт", обяви говорителят на започналата на 12 май военна операция на правителството Реда Иса. Той добави, че десетки джихадистки са се предали на правителствените сили. Пристанищният град бе превзет от ИД през 2015 г. и стана крепост на радикалната групировка в Либия, припомня Франс прес. При освобождаването му правителствените сили са дали близо 700 убити и 3000 ранени. Загубата на Сирт е нов тежък удар за ИД след редицата военни поражения в Ирак и Сирия, където джихадистите са атакувани в момента в крепостите си Мосул и Ракка.

Поправката за отработването на празниците влиза в парламента

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/popravkata-za-otrabotvaneto-na-praznicite-vliza-v-parlamenta-229646/

През тази седмица проектът за промени в Кодекса на труда ще бъде разгледан на първо четене в две парламентарни комисии – икономическата и социалната

Кабинетът в оставка защити своя вариант за "Струма" и със социологическо проучване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/12/05/2877378_kabinetut_v_ostavka_zashtiti_svoia_variant_za_struma_i/?ref=rss


Кабинетът в оставка използва социологическо проучване, за да подкрепи тезата си откъде е най-добре да минава автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле.

Проучването (изготвено от "Екзакта рисърч груп"), проведено сред 1000 българи от различни райони на страната и 500 от региона, показало, че вариантът, който от месеци се опитват да наложат управляващите е най-добрият вариант. Това означава, че сегашното трасе ще бъде запазено в посока Кулата, а в обратната посока ще бъде...

Магистралата през Кресненското дефиле опря до социологията

http://www.mediapool.bg/magistralata-prez-kresnenskoto-defile-oprya-do-sotsiologiyata-news257399.html

Трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле опря до социологията. Това става за първи път в строителството на магистрали у нас. Социолози са проучили общественото мнение по въпроса кой е най-добрият вариант за магистралата, чийто избор трябва да се основава на изцяло други правила, за които учат пътни инженери. До абсурдната ситуация се стигна, след като в продължение на десет години отговорните институции не успяха да изберат и защитят най-добрия вариант за трасе пред Европейската комисия. Причината е в разминаването на интересите на различните лобита. Природозащитни организации първо настояваха за прокопаване на дълъг 15-километров тунел – одобрен от ЕК вариант през 2008 г. Срещу него се обявиха строители заради рисковете от изграждането му в земетръсна зона и високата цена на строителство и поддръжка. Стигна се до компромисно предложение за изнасяне на движението от дефилето и в двете посоки чрез виадукти и къси тунели. Това обаче не се хареса на местната власт, която видя застрашаване на поминъка на населението и обяви, че ще изкара хората на протести. Така последният лансиран вариант от регионалното министерство беше трафикът от София към Кулата да върви по сегашния път, а в обратна посока да се изгради нов източно от Кресна. Това обаче не се хареса на еколозите, които сезираха по проблема Брюксел. За да е сигурна, че има подкрепа и от обществото по "ябълката на раздора", по думите на регионалния министър в оставка Лиляна Павлова, тя поръчала проучване на "Екзакта рисърч груп". Социологическата агенция беше създадена от кадрите на Националния център за изследване на общественото мнение към парламента, който беше закрит при управлението на Пламен Орешарски. "За нас беше важно да направим това проучване, реализирано от "Екзакта рисърч груп", за да видим какви са наболелите въпроси по темата, така че ние, от министерството и кметовете, да може да отговорим адекватно на въпросите на хората", каза Павлова при представянето на изследването в Благоевград. "Има оптимизъм у хората, че сме на прав път, че има шанс проектът да се случи и че това е оптималният вариант", допълни тя. Проучването "Екзакта рисърч груп" е направила допитване на национално ниво сред 1000 българи и на регионално сред 500 души от Кресна, Симитли, Струмяни и селата от района. Най-голямо одобрение получи вариантът за преминаване през Креснеското дефиле чрез изграждане на отделно трасе за трафика от Кулата към София и запазване на съществуващото за движение в обратна посока, каза Лидия Йорданова, директор на социологическата агенция. Това е последният лансиран вариант от пътната агенция и регионалното министерство, който се подкрепя от кмета на Кресна, но против него са еколозите. Хората са единодушни, че проектът ще допринесе за намаляване на тежките пътни инциденти и задръстванията, а възможността за движение с по-висока скорост ще има положителни резултати за всички пътуващи, е посочено в съобщение на пресцентъра на регионалното министерство. Според анкетираните вариантът с т.нар. източен обход на Кресна ще е значително по-евтин и безопасен за строителство и експлоатация. Като съществен проблем хората поставят въпроса за възможността да се възползваме от безвъзмездното европейско финансиране, както и дали следващо правителство би продължило строителството, показва още проучването. "Ясно разбрахме, че на местно и национално ниво имаме фаворит и това е вариантът, към който сме се насочили и ние – разделено преминаване, с ново трасе на изток през Кресна и Симитли. Това проучване ни помага да придобием увереност, за да приключим последната фаза – да изберем най-добрия вариант по технически, екологични и финансови показатели", заяви Павлова. Ново обещание – строителството тръгва през 2018 г. Въпреки неяснотите по въпроса кога най-после апликационната форма за трасето на магистрала "Струма" през Креснеското дефиле ще бъде изпратена в Европейската комисия за одобрение, Павлова обяви, че е "оптимист" и че реализацията на "най-сложния участък" от "Струма" ще започне най-късно през 2018 г. Финансирането на магистрала "Струма" идва от оперативна програма "Транспорт". През миналия програмен период бяха построени три участъка, а за този остана пътят между Благоевград и Сандански. Строителството на наземните участъци вече започна, спорът продължава само за 20-тина километра в района на Кресна. "Имаме осигурено финансиране и проект, сега е въпрос на политическа воля да се реализира на практика... Ако през 2017 г. не направим идейно проектиране, разширен идеен проект и парлацеларен план за отчуждение на имотите на сложния проект ще изпуснем европейското финансиране... Защото ако през 2018 г. не започне строителството на магистралата, то тогава рискуваме да загубим европейско финансиране", каза Павлова. Тя увери местните жители, че са взети мерки за гарантиране на достъпа до населените места и земеделските имоти чрез изграждане на пътни връзки и съоръжения. За фермерите ще има тържища около магистралата, с което ще се гарантира техният поминък и работа, обеща Павлова. Докато тече изпълнението на обекта, ще се вземат и мерки за повишаване на пътната безопасност, за да намалеят катастрофите и жертвите, както и мерки и за опазване на околната среда по сегашното трасе. За да намелят катастрофите, ще се поставят нови пътни знаци и шумяща маркировка, а за животните ще се изградят стени, за да не излизат на пътя.

Осем малко известни факта за ползите от доброволчеството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627572

1. Намалява стреса 2. Регулира нивото на кръвната захар 3. Защитава сърцето 4. Изгражда навици за здравословно хранене 5. Помага за по-здрави кожа, коса и нокти 6. Укрепва имунитета 7. Премахва излишните килограми 8. Повишава либидото А сега - сериозно - обърнете 8 /осмицата/ на 90 градуса. Какво се получава? Знакът за безкрайност. Махнете от заглавието думите „малко известни факта за". Какво остава? Безкрайните ползи от доброволчеството. 1. Всеки акт на доброволчество прави света по-добър. В по-добър свя...

Какво целят САЩ и МВФ с войната против плащането в брой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274619_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%9C%D0%92%D0%A4+%D1%81+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0

 Епичната битка около наличните пари се развива по-бързо, отколкото можем да си представим. Всеки път, когато ни се струва, че вече всичко е завършило, се случват нови неща, твърди руският сайт ktovkurse.com.
Индия е ярък скорошен пример. Правителството изтегли от обръщение два крупни парични номинала и хвърли страната в хаос.
 
Например много филиали на Citibank в Австралия изобщо прекратиха използването на налични пари.
 
Бившият финансов министър на САЩ Лари Самърс миналата седмица публикува статия, че „индийският опит няма да ни спре от препоръката да спрем да пускаме налични пари в САЩ, Европа и в целия останал свят”. Независимо от хаоса в Индия, САЩ трябва да спрат печатането на банкноти с номинал $100, счита Самърс.
 
Първосвещениците на парично-кредитната политика почти винаги въртят един и същ запис: само престъпници и терористи използват банкноти с висок номинал.
 
Кенет Рогоф, професор от Харвардския университет и бивш служител на МВФ и ФРС (Федерална резервна система на САЩ) неотдавна публикува книгата „Проклятието на наличните пари”. Бен Бернанке, бивш управител на ФРС, я нарече „увлекателна и важна книга”. (Именно той увеличи 5 пъти паричната маса в САЩ от 800 млрд на 4 трилиона долара – БЛИЦ.)
 
Рогоф, както и мнозинството негови колеги, твърдят, че банкнотите с висок номинал - $100 или 500 евро се използват изключително в „търговията с наркотици и хора, при изнудвания или подкупи”. Те дори на шега наричали банкнотата от 500 евро „Бен Ладен”, тъй като я използвали предимно терористи.
 
Някои изследвания обаче показват, че критиката на парите в брой има малко общо с реалността. Оказва се, че в страни, използващи банкноти с висок номинал, показателите за престъпност са много по-ниски, включително и организираната престъпност.
 
Например в Швейцария, с нейната 1000-франкова банкнота (около $1000 USD), има едно от най-ниските равнища на организирана престъпност в света. Същото се отнася и за Сингапур, където в обръщение се ползват банкноти от 1000 сингапурски долара (около $700 USD).
 
Ако внимателно се анализира равнището на престъпността по страни, то по-скоро най-високо ще бъде в държавите, където се използват банкноти с нисък номинал.
 
Например във Венецуела, Нигерия, Бразилия и Южна Африка организираната престъпност процъфтява както никъде по света, но същевременно във всяка от тях банкнотите с най-висок номинал едва достига $30. Същото се отнася и до корупцията и не плащането на данъци.
 
Например Грузия е едно от най-ефективните места за правене на бизнес заради ниската корупция. И все пак в Грузия е внесен законопроект за забраняване на банкнотите с висок номинал от 500 лари – около $200.
 
Тя може да бъде сравнена с Малайзия или Узбекистан – две страни, където корупцията процъфтява. Банкнотата с най-висок номинал в Малайзия е 50 рингита, около $11. В Узбекистан е 5000 сома, равни на нищожните $1,57.
 
Излиза, че политическите и финансови учреждения искат вие доброволно да дойдете до идеята за отмяна или поне за намаляване на парите в брой. За целта те са готови да проведат всякаква пропаганда сред населението, за да вкарат в главите идеята за нерушимата взаимна връзка на високото равнище на престъпността с банкнотите от висок номинал.
 
Казано накратко, нищо не потвърждава това твърдение. То е поредната измама, която дава възможност на някои хора за реализация на своите лични амбиции за сметка на чуждия живот и свобода. Това става посредством механизма банките да контролират парите на хората и да печелят от този контрол.

Ще се формира ли общ европейски енергиен фронт срещу Русия?

http://www.mediapool.bg/shte-se-formira-li-obsht-evropeiski-energien-front-sreshtu-rusiya-news257398.html

Енергийните министри на ЕС започват в понеделник да обсъждат законодателство, което да разшири контрола на Европейската комисия върху енергийните сделки, да изисква по-голяма прозрачност от газовите компании при сключване на договори и да засили сътрудничеството между страните членки при извънредни ситуации на нарушени газови доставки. До тази стъпка се стигна след намесата на Москва в Украйна и нововъзникналите тревоги, че доставките на руски газ в ЕС през украинската транзитна мрежа могат да бъдат прекъснати, пише агенция "Блумбърг". По този начин Европейският съюз се изправя срещу руския президент Владимир Путин. Но вътрешните противоречия в ЕС по различни въпроси – от бежанската криза до гръцката дългова криза – може да помогнат на Путин в целта му да не се формира общ енергиен фронт срещу Русия. За страните членки не е лесно да отстъпят правомощия по отношение на енергийната си политика и действията на ЕС в тази сфера са ограничени, коментира Марко Джуили от Европейския център за енергийна политика в Брюксел. Според него правителствата може да се окажат силно обвързани с търговските интереси на своите национални компании и да възразят на плановете на ЕК да се намесва в стратегическите им отношения с външни доставчици. ЕС се стреми да използва своето влияние като най-големия в света международен търговски блок, за да понижи своята 53-процентна зависимост от вноса на енергоносители, включително зависимостта си от руския газов внос, която е 36%. В никоя друга сфера обаче стълкновението между политическите амбиции на ЕС и политическите ограничения на неговите страни членки не е по-силно, отколкото в енергетиката, отбелязва "Блумбърг". Ще има някои нови изисквания и ограничения върху страните членки, но в крайна сметка намесата от страна на ЕК вероятно ще бъде минимална, коментира Елчин Мамадов, енергиен анализатор в Блумъбрг интелиджънс – Лондон. Той очаква европейската енергийна солидарност за този план да е висока, но вероятно за осигуряването на финансиране за трансгранични интерконектори, а не за намеса на ЕК в енергийните контракти. Според трима официални представители на ЕК, пожелали анонимност заради конфиденциалността на разговорите, основните точки в проекта включват: - Мащаб на правителствените споразумения за газови доставки, които ще са обект на проверка за законност от страна на ЕК, преди да бъдат сключени. - Девет географски зони, за които ЕК препоръчва по-дълбоко сътрудничество между страните в период на газови кризи (Германия, Франция и Италия са водещи опоненти на предопределянето на партньори в кризисни ситуации) - Клауза за "солидарност", която ще изисква трансгранични доставки на газ за нуждаещи се потребители в случай на прекъсване на снабдяването с газ. - Обемът на допълнителната информация по договорите, която газовите компании би трябвало да споделят с властите на страните членки и с ЕК. Предвидените допълнителни подробности по контрактите ще се отнасят за сделки, чийто срок на действие е над 1 година и покриват над 40% от годишната консумация на газ в дадена страна от ЕС. Това може да има отражение върху инициирания от Русия спорен проект "Северен поток 2". Руският газов монополист "Газпром" се опитва да го осъществи заедно с германската компания EON, френската Engie и други западни енергийни фирми. Планираният нов газопровод би удвоил капацитета на съществуващия "Северен поток", който доставя газ в Германия по дъното на Балтийско море. Газовите споразумения с Русия към момента покриват под 40% от годишната консумация на газ в Германия, но ситуацията може да се промени, ако "Северен поток 2" превъзмогне нормативните пречки и се реализира, според ЕК. Еврокомисията се отнася скептично към строежа на "Северен поток 2", като се основава на това, че този газопровод може да подкопае целите на ЕС за намаляване на зависимостта от Русия. Източноевропейските страни и най-вече Полша се обявиха срещу проекта, като настояха ЕК да е по-активна в оценката на достойнствата му, като се има предвид, че целта на Русия е чрез този нов газопровод да заобиколи Украйна. В момента около 40% от руския газ за Европа минава през Украйна и затова страната е във фокуса на европейската дипломация. Комисарят по енергетиката Марош Шевчович се опита да посредничи за преговори между Москва и Киев за газовите доставки през зимата. Надеждите на Путин да изведе Русия от най-дългата й рецесия от две десетилетия насам са свързани с поскъпването на петрола и прекратяване на санкциите, наложени от ЕС и САЩ заради руската намеса в Украйна и анексирането на Крим. Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че би разгледал вдигане на санкциите; за същото се обяви и бившият френски премиер Франсоа Фийон, който спечели номинацията на френската десница за кандидат-президент на страната. Показателно за трудностите пред европейската енергийна интеграция е това, че проектът, разглеждан от министрите на ЕС, не включва първоначално предлаганата идея за съвместни покупки на газ от компании от страни членки. Това е стъпка, която в краткосрочен план можеше да засили значително позициите на ЕС спрямо външни доставчици, отбелязва "Блумбърг".

Лавров: Отказалите да напуснат Алепо опозиционни сили ще бъдат третирани като терористи

http://www.moreto.net/novini.php?n=337858

Русия ще се отнася с бойците, които откажат да напуснат Алепо, като с терористи, ще подкрепя усилията на Дамаск в борбата с тях. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости. „Тези въоръжени групировки, които откажат да напуснат Източен Алепо, ще бъдат приравнени към терористи.

6 500 души от област В.Търново играят за лекия автомобил на НАП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627571

6 500 души от област Велико Търново са  регистрирали  касови бонове  за лотарията с касови бележки. Това отрежда на областния град шесто място по активност в страната. Общата сума на регистрираните от участниците касови бележки надхвърля 25 млн.лв. До момента най-голямата регистрирана сума в лотарията в страната е 10 000 лв., а най-ниската 3 стотинки, според статистиката на играта. Седмица остава до тегленето на голямата награда в лотарията с касови бележки на НАП и МФ - чисто нов автомобил. Касовите си бележки потребителите на сайта www.kasovb...

Мажд Алгафари за заговора с бежанците: Богати афганистански секти подклаждат миграцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274618_%D0%9C%D0%B0%D0%B6%D0%B4+%D0%90%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%91%D

 Мажд Алгафари е завършил журналистика. Собственик и преводач от арабски език в агенция за преводи и легализации “Леопард”. Брат е на известния режисьор и пиар експерт Нидал Алгафари. В интервю за "Труд" той заяви, че богати секти в Афганистан подклаждат миграцията.

– Г-н Алгафари, много шум се вдига, в голямата си част непремерен, около сигурността на родните граници, и в частност южната ни с Турция. Каква е реалната ситуация от гледната точка на компетентен експерт, който следи от години събитията в Близкия изток в реално време, ако мога така да се изразя?
– Истината е, че ние като държава не сме подготвени за такова нещо. Нямам политики как да предоставяме информация на хората у нас, как да ги запознаем с това, което се случва, как да им представим реалната истина кои хора заслужават убежище въобще да влизат в нашата страна. Всичко, което се прави в тази посока у нас, е пълен хаос. Като започнем от изграждането на „оградата” по границата и стигнем до физическото приемане на бежанците и търсещите убежище у нас – обработването на молбите, разглеждането на отделните случаи…

– Само тромавите процедури ли създават проблеми?
– Не е толкова въпросът до „тромави”, колкото до това, че показахме на мигрантите и трафикантите в Турция, че тук, в България, не се трогваме от тях и не ги докосваме. Без значение по какъв начин влизат на наша територия, с какви способи – ние не им повдигаме обвинение за нарушаване на нашата граница, което за тях е абсолютен плюс.

– Институционален ли е проблемът, или опира и до национален манталитет – помним югоембаргото от 90-те и как нарушаването му и трафикът на горива и оръжия създадоха капиталите на родната организирана престъпност.
– В основната на проблема е утвърденият у нас начин на приемане на мигранти. Когато са от близка до нашата култура, да кажем балканската, ги приемаме на драго сърце.

– Имате предвид ксенофобията, която се насажда към чужденци, които не са близки до нашия културен произход?
– Това е само едно от нещата, които искам да отбележа. Терористичните актове на територията на Европа през последните две години, паралелно произтичащите събития в Арабския свят, в Азия всички тези култури и техните проблеми са далечни за българина. Ние не искаме да възприемаме страданията на тези народи като страдания на нормални хора, които заслужават помощ, заслужават да им се протегне ръка – ние предпочитаме да правим планове как да се отървем от тях.

– По-скоро не ги възприемаме като „хора”…
– Именно. Възприемаме ги като заплаха. Основна вина за това в интерес на истината имат масмедиите. Които ги представят като „много опасни” хора, които извършват атентати в Европа. Всичко това може да дойде у нас. По-голямата част от журналистите задават едни и същи въпроси. И получават едни и същи отговори, защото събеседниците в разговорите са едни и същи.

– В началото на голямата бежанска криза през лятото и есента на 2013 г., когато България едва се интересуваше от продължаващата две години дотогава война в Сирия, темата беше въведена по една от масовите телевизии с национално покритие като: „Сирийските бежанци: напаст ли са неканените гости?” Малко хора в България тогава обърнаха внимание на двойния негатив, с който се представят у нас едни напълно непознати хора, но това даде тон на отрицателното отношение към мигрантите въобще. Оттам започна тази негативна реторика, която за няколко години се превърне в неписана национална доктрина…
– Точно за този подход говоря, който е не само неправилен на национално, но се следва и на европейско ниво. Помните скандалите около „опипванията” в Кьолн от края на миналата година, предполагаеми изнасилвания… Съмнително е колко от тези информации са верни, а не служат именно за подклаждане на антиимигрантската реторика. Да подклаждат казионна омраза срещу тези хора.

– Според вас масовото отношение към бежанците в Европа се дължи на стереотип, изкуствено наложен от медиите, подобно на ситуацията у нас. Един вид ние не мразим изконно „чужденците”, но ни учат да мразим конкретни чужденци?

– Добре де, но кой ни учи на такова отношение? Медиите – от една страна, политиците – от друга, които възприемат информацията и собственото си възпитание от средствата за масова информация.

– България исторически е гостоприемна страна към страдалците. Не една и две общности, които сме свикнали да възприемаме като част от родната етническа палитра, са намерили убежище у нас като събратя в страданието. Разбирам, че ваш брат наскоро е избягал от ужасите на войната в Сирия и е дошъл да търси щастието си у нас. Как се чувства той като бежанец, намерил убежище в България? Какво вижда и какво разбира?
– Той се чувства много добре. Интегрира се лесно в българското общество, отвори заведение и продължи живота си. Но за него важи фактът, че той има роднини в България. Не е търсил помощ от нас, а предположи, че ако ние живеем тук, значи и той може.

– Съвсем логично. Откъде идва проблемът с омразата към бежанците тогава?
– Според мен идва от това, че тези хора не искат да останат тук, а да продължат към Западна Европа. И не защото държавата е бедна – добрият търговец ще печели повече, когато държавата е бедна. В една страна с висок стандарт на живот се печели много по-трудно. Когато всички бягат за Германия, в българското и европейското обществено мнение се налага убеждението, че тези хора бягат по икономически причини, а не толкова заради войната. И не правят разлика между отделните групи страдалци.

– Можем ли да кажем, че причините, поради които бежанците не търсят спасение в България, са същите, поради които и българите я напускат – липсата на перспективи за развитие? Очевидна констатация, но все пак да я кажем.
– Именно. Но отново ще се върна там – ние не правим разлика между сирийци, афганистанци, пакистанци и причините им да търсят по-добър живот извън страните си. Аз се опитвам от много време да вменя на медиите това разделение. Лично също съм против някои сирийци да влизат на територията на България. Ако един мъж е изоставил семейството си в Турция, за да бяга към Европа, той няма място тук. Със семейството си, подгонен от ужасите на войната, в търсене на препитание и дом за децата си, може съвсем спокойно да е „добре дошъл”.

– Тази формула не е ли в основата на проблема? На възприятието у нас и в Европа изобщо, което толкова лесно се преглъща с плитката масмедийна пропаганда?
– Не, напротив. Става въпрос, че има нещо гнило. Нееднократно съм повдигал този въпрос. Кажете ми: едно афганистанче на 17-18 годинки откъде намира 10 000 евро, за да тръгне от родината си и да стигне до Германия?

– Индоктриниране, подмолни организации?
– Да и не. Имаше през 90-те в България едни мисионери с черни костюми и бели ризи с едни табелчици на гърдите. Не се е съмнявам, че още ги има, може би не ги виждам толкова. Които идват, убеждават те в едни догми, промиват ти мозъка… С такива е пълно в момента в Афганистан. Това са секти, религиозни организации, които отчасти се финансират от конкретни държави, но предимно от платежоспособни хора, които имат конкретни интереси. Основният от които е отслабването на Европа.

– Говорим за саудитските шейхове, американските евагелистки пастори – все „хора”, които боравят с неизчерпаемите финансови средства на „вярващите”, за да проповядват „религията” в свой интерес?
– Точно така!

– Казвате, че имаме проблем с разделението – как можем най-основателно да разделяме „истинските”, ако мога да се изразя, бежанци и да ги наречем „подставените”?
– За мен бежанец е човек, който, когато влиза в България, дори и да не е най-близката му съседна и миролюбива страна, прескачайки една Турция, казва: „Моля ви, искам да живея и да работя в България!” Нашето правителство с наредбите, които се спуснаха – без значение дали иска, или не иска, ние му даваме бланка, в която той може само да потърси статут на бежанец. Независимо дали казва: „Аз искам да живея в Германия.” На него не му се дава единствено възможността да каже: „Аз искам да живея в България.”

– Тоест ние сами се представяме пред тях като приемна държава, а не като транзитна страна, първата по пътя им към ЕС?
– А това не трябва да бъде така. Ако един човек откаже – не иска статут в България, ние първо трябва да го осъдим, че е влязъл нелегално в страната – за нарушаването на държавната граница. Вместо това ние промиваме цялата история и обвиняваме едни хора, че са дошли да живеят тук. Ето те искат статут (на бежанци)! Не, не искат статут? Искат от България да отидат в Германия.

Гледай на живо награждаването на най-добрите университети за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5914446

Гледай на живо награждаването на най-добрите университети за 2016 г.Инициативата на “24 часа” цели добрите примери да получават повече публичност и признание В понеделник за първи път на официална церемония ще бъдат връчени призове на университетите-първенци по професионални направления по шестото издание на “Рейтинг на университетите в България” - 2016 г. Това е инициатива на вестник “24 часа” за награждаване на

Морето ни/не е до колене

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627570

Дойде ли декември, настроението навсякъде е празнично. В Дома на хумора и сатирата за шести път ще бъде почетен студентският празник на българските младежи по хубав и любопитен начин. Публиката свикна да очаква изявата на студенти и техните преподаватели едновременно и сега ще има възможност да види заедно творбите на 15 студенти и 11 преподаватели от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски". Истинско предизвикателство и за младите, и за утвърдените артисти е названието на изложбата - „Морето ни/не е до колене", прието с готовност ...

Гробар обеща безплатни надгробни плочи за турците, отказали се от еврото и долара

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627569

Призивът на турския президент Реджеп Ердоган за отказ от долара и еврото и за ползване на местната лира намери подкрепа сред бизнеса. Гробар обеща безплатни паметни плочи срещу доказателство за обмяна на валута, предаде БГНЕС. „Обменяш доларите си за турски лири - получаваш безплатна надгробна плоча", обяви предприемач от бизнеса с мраморни блокове в Бурса. Ердоган: Търпението ни се изчерпва, Турция чака 53 години пред вратите на ЕС ...

Задава се скандал между Турция и Гърция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274617_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3F

 За два турски изтребителя има информация, че два пъти са нарушили въздушното пространство на Гърция, съобщава базираната в Кипър телевизия Sigma.
Турски изтребители F-16 са навлезли в гръцкото въздушно пространство в района на островите Лесбос и Хиос и са влезли в конфликт с два гръцки F-16, уточнява Фокус.

Според информацията докладите, двата турски изтребители, вместо да напуснат гръцкото въздушното пространство, са се придвижили към островите Хиос и Самос.

След първоначалния сблъсък с гръцките изтребители е имало и втори. След прихващането турските пилоти са отхвърлили предупреждението и са продължили към островната група Додеканези, напускайки гръцкото въздушно пространство в района на юг от остров Родос. След това са се върнали в турската авиобаза Даламан.

В същото време два военни хеликоптери, транспортиращи гръцкия министър на отбраната Панос Каменос, както и членове на парламентарните групи на партиите СИРИЗА, Независими гърци, Златна зора и Съюз на центристите е трябвало да стигнат до междупартиен съвет за сигурност на остров Кастелоризо в източното Средиземноморие. Двата хеликоптера са излетели от Родос и са стигнали до Кастелоризо.

Безплатни курсове по програмиране в 28 града

http://www.mediapool.bg/bezplatni-kursove-po-programirane-v-28-grada-news257397.html

Софтуерният университет организира безплатно обучение по програмиране в 28 града в страната, съобщиха от екипа на университета. Курсът "Основи на програмирането" ще започне на 14 януари 2017 г. и ще продължи два месеца. Обучението ще се проведе в градовете София, Бургас, Варна, Пловдив, Горна Оряховица, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Сливен, Враца, Добрич, Плевен, Гоце Делчев, Благоевград, Ямбол, Хасково, Шумен, Видин, Кюстендил, Кърджали, Габрово, Раковски, Белоградчик, Търговище, Перник, Пазарджик и Казанлък. Записването за обучението ще продължи до 5 януари 2017 г. Курсът е подходящ за напълно начинаещи, без възрастови ограничения и без значение от нивото им на опит. Целта е да запознае обучаващите се с основните концепции от света на софтуерната разработка, както и да създаде у тях силна основа, в случай, че желаят да продължат своето развитие в тази насока, уточняват от университета.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/12/05/2877448_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от днешната емисия:

Новите учебници влизат в клас експериментално.

Игрите на годината показват бъдещето.

Фолклорният събор в Копривщица стана световна ценност.

Коледните дръвчета вече са кактуси.

Зад сцената - филмът на годината La La Land.Никулден не може без шаран.

И фермерите от Тесалия загряват тракторите, подготвят протести

http://econ.bg/Новини/И-фермерите-от-Тесалия-загряват-тракторите-подготвят-протести_l.a_i.733377_at.1.html

По пътищата излизат и фермери на Тесалия, след решенията от заседанието на Координационния комитет на гръцките фермери. Земеделските производители от...

YALTA CLUB отново отвори вратите на ROOM 1 за грандиозно откриване с LOCO DICE

http://www.cross.bg/loco-yalta-room-1527686.html

/КРОСС/ YALTA CLUB - back in the game. С 0% колебание можем да заявим, че завръщането на ROOM 1 в клуба бе едно от най-вълнуващите събития за всички меломани. След новината за закриването на голямата зала и финалното парти с Ricardo Villalobos през януари YALTA пое в нова посока и заложи основно на своите Takeover събития, които се провеждаха в ROOM 2. Благодарение на тази нова формула успяха да се чуят и видят много нови, различни и със сигурност запомнящи се артисти от световната сцена. След края на летния фест Solar summer от клуба дълго пазиха мълчание какво готвят за своя нов парти сезон и държаха всички в едно приятно напрежение - какво ли предстои този път. „Бомбата" избухна с новината, че официалното откриване на новия сезон ще се състои на 3 декември със специален гост - LOCO DICE. Роденият в Дюселдорф, Германия LOCO е диджей и продуцент, който застава с творчеството си зад лейбъли и проекти като M-nus, Cadenza, Ovum, Four Twenty и своя собствен Desolat. Освен изключително харесван и обичан от българската публика той е и един от най-очакваните артисти от световната сцена. Изненадата наистина беше огромна и за миг дори се зачудихме дали клубът ще побере всички желаещи да присъстват. На 3 декември София бе YALTA CLUB. Едва ли на този ден имаше по-дългоочаквано и желано събитие от това. До последно организаторите не обявиха в коя точно зала ще бъде проведено то, но добре запознатите и върлите фенове бяха убедени в завръщането на ROOM 1

Съдебната битка около Брекзит се пренесе във Върховния съд

http://www.mediapool.bg/sadebnata-bitka-okolo-brekzit-se-prenese-vav-varhovniya-sad-news257396.html

Върховният съд на Великобритания започна в понеделник разглеждането на обжалването от правителството на решението на Висшия съд в Лондон за лишаване на кабинета на премиера Тереза Мей от правото самостоятелно, без разрешение от парламента, да задейства процедурата по член 50 от Лисабонския договор за излизане на страната от Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. Жалбата на Мей ще се разглежда през следващите 4 дни с участието на всички 11 членове на най-висшата британска съдебна инстанция, а решението ще бъде обявено през януари. Наблюдатели отбелязват, че Върховният съд за първи път от много години заседава в пълен състав. Съдебната битка има важни конституционни последствия за баланса на пълномощията между изпълнителната и законодателната власт и стана причина за ожесточени дебати в британското общество по болезнения въпрос как и дали изобщо страната ще излезе от ЕС. Откривайки съдебното заседание днес, председателят на съда Дейвид Нюбъргър осъди остро "заплахите със сериозно насилие и неприятни обиди" срещу Джина Милър - една от ищците, настояваща, че парламентът трябва да се произнесе по въпроса. "Заплахите и обидите срещу хора, само защото те упражняват фундаменталното си право да се жалват в съда, подкопава върховенството на закона", подчерта той. Финансистката Милър и друг ищец, коафьорът Деър Дос Сантос, поставиха пред съда въпроса, че Брекзитът би отнел част от правата им, включително правото на свободно движение из ЕС - нещо, което, според тях, не може да стане без одобрението на парламента. Миналия месец лондонският Висш съд се съгласи с техните аргументи. Правителството обаче смята, че той е изтълкувал закона погрешно. Премиерът Тереза Мей смята да задейства член 5 до края на март въз основа на съществуващо от много векове правомощие, наречено "кралски прерогатив". Този прерогатив, който първоначално е бил право на монарха, но сега се използва от управляващите политици, дава възможност да се вземат решения за присъединяване или излизане от международни споразумения без парламентарен вот. Адвокатите на правителството начело с главния прокурор Джеръми Райт твърдят, че британският народ се е произнесъл чрез референдума на 23 юни за напускане на ЕС. В тяхната писмена обосновка пред съда се казва, че парламентарно гласуване по въпроса би означавало депутатите да бъдат накарани "да отговорят на точно същия въпрос, който парламентът вече постави пред електората и който получи своя отговор в референдума". Изказвайки се на днешното съдебно заседание, Райт отбеляза "огромното конституционно значение" на процеса. Той изтъкна, че лондонският Висш съд е взел погрешно решение, и повтори тезата си, че "парламентът бе напълно и съзнателно въвлечен" в процеса на използването на член 50. Битката извън съда Макар че драмата в съдебната зала ще се развива чрез сухия език на правото, страстите извън залата бушуват. Решението на лондонския съд миналия месец разяри привържениците на Брекзита, които видяха в него опит да бъде блокирано или отложено излизането на Великобритания от ЕС. Вестник "Дейли мейл" нарече съдиите "врагове на народа". Джина Милър пък стана прицел на лавина от обиди в интернет и социалните мрежи за ролята й по делото. Пристигайки днес в съда с адвокатите си, тя бе посрещната от бурно акламиращи я проевропейски привърженици, надянали перуки на съдии, както и от група бурно освиркващи я привърженици на Брекзита. Миналата седмица властите отмениха насрочен за днес голям протестен марш на привърженици на еврофоба Найджъл Фараж с искане съдиите да уважат волята на мнозинството поради опасения на самите организатори, че шествието може да бъде "похитено" от крайнодесни екстремисти. Около сградата на Върховния съд са поставени метални ограждения, а полицейското присъствие е засилено. Съдебната сага се усложнява от включването в нея на нови участници, включително политици от Северна Ирландия, които също искат право на глас по спорния въпрос, и правителството на Шотландия, което настоява, че регионалният парламент също трябва да се произнесе. Британците гласуваха с 52 процента срещу 48 за излизане от ЕС, но шотландските избиратели със солидно мнозинство подкрепиха оставането в съюза, и шотландското правителство сега твърди, че тази част от Обединеното кралство не може да бъде извадена от ЕС против тяхната воля. Много правни експерти прогнозират, че правителството вероятно ще загуби делото и ще бъде принудено да поиска съгласието на парламента. Макар противниците на Европейския съюз да казват, че делото е опит да бъде блокиран Брекзитът, то най-вероятно няма да спре излизането на страната от ЕС, отбелязва АП. Едни дебати в парламента може да забавят графика за излизането, но повечето депутати от големите партии са заявили, че няма да се опитат да оспорят резултатите от референдума. Парламентът обаче може да поиска мнението му да бъде взето предвид в правителствената стратегия за предстоящите преговори с Брюксел. Говорителка на Тереза Мей заяви по повод началото на съдебното заседание, че правителството уважава решението на британците да напуснат ЕС и ще задейства съответната процедура до края на март догодина, както е предвидено. Тя остро осъди "онези, които искат да осуетят изпълнението на волята на британския народ, забавяйки процеса на развода с ЕС и опитвайки се да вържат ръцете на правителството в преговорите".

7 велики певци, започнали кариерата си като беквокали (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5916414

7 велики певци, започнали кариерата си като беквокали (галерия)Много звезди изгряли на музикалния небосклон, след като дълго били скрити от сянката на други. Ето няколко световно известни певци, които започнали кариерата си като беквокали, но имали смелостта да поемат по своя собствен път: Марая Кери Преди Марая да стане любимка на няколко поколения, тя пяла за поп изпълнителката Бренда Стар.

От последните минути: Появи се изненадващ кандидат за проекта "Белене"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274616_%D0%9E%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0

 По инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
По време на срещата министър-председателят Борисов поясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация. 

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди. 

Ежедневно мерят температурата в класните стаи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337891

Всеки ден ще се измерва температурата в стаите във варненските училища. Причината - термометрите в клас не трябва да показват по-малко от 18 градуса. Това заяви за Moreto.net шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

Двама пешеходци пострадаха след пътни инциденти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627568

Двама възрастни пешеходци пострадаха при пътни инциденти и са настанени за лечение в болница. На 2 декември по обяд 75-годишна жителка на село  Крушето  пресичала на пешеходна пътека на кръстовище в  Горна Оряховица. Жената обаче преминала на червен сигнал на светофара и отнела предимство на лек автомобил Фолксваген пасат. Автомобилът блъснал пешеходката и тя е  настанена в  Областната болница във Велико Търново с фрактура на гръден прешлен. Жената е без опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на полицията в старата столица.   На същата дат...

Павлова разкри каква трябва да е основната национална кауза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274615_%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B

 Доизграждането на автомагистрала „Струма“ трябва да бъде национална кауза, аполитична кауза, която през 2017 година има всички предпоставки да започне своята реализация. Това каза в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на представяне и обществено обсъждане на резултатите от проведено регионално и национално изследване на нагласите и очакванията на обществото по отношение на вариантите за преминаване на най-критичния участък от АМ Струма – Кресненското дефиле, или Лот 3.2. 
Тя каза още, че към днешна дата е почти готова екологичната оценка, ще има готово и проектно решение, и е въпрос всички да се обединят около една идея, която да бъде одобрена, за да се стартира процедурата.

„Защото, ако 2018 г. не започне строителството на магистралата, то тогава ще има огромен риск да изгубим европейско финансиране и това опасенията на хората, че ако нямаме европейско финансиране това няма да се случи, могат да станат реалност“, каза още министър Павлова.

На въпрос има ли опасност заради предсрочни избори да се загуби темпото за работа министър Павлова каза: „Аз заявих, че това е надпартиен, надполитически проект, който е важен за безопасността на всички пътуващи, и затова искрено се надявам, разчитам и всички ще се борим за това той да продължи“, уточнява Труд.

Вижте непубликувани СНИМКИ 18+ на голата Ева Браун - любовница и съпруга на Адолф Хитлер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274614_%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98+18%2B+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%95

 Британските таблоиди разпалено обсъждат фотографиите на разсъблечената Ева Браун - любовницата, а впоследствие и съпруга на фюрера на Третия райх Адолф Хитлер. The Daily Express, позовавайки се на експерти, твърди, че публикуваните снимки са истински и могат да дадат представа за сексуалните предпочитания на нацисткия лидер.
Браун е заемала централно място в живота на Хитлер от 1931 г. нататък, след самоубийството на Хели Раубал, 23-годишната племенница на бъдещия фюрер, на която също е приписвана ролята на негова любовница. 

Британските журналисти напомнят, че Ева Браун също два пъти се е опитвала да отнеме живота си, понеже не чувствала емоционално отдаване от страна на фюрера, но след покушението над главата на Третия райх на 20 юли 1944 г. тя заявила, че ще остане с него до смъртта му и удържала на думата си.

На снимките се вижда, че девойката притежава отлична фигура, пише The Daily Mail. Ева се усмихва, което по мнението на журналистите говори за нейната разкрепостеност и указва на това, че подобни снимки са били нещо обичайно и естествено за нея. 



На обратната страна на едната от снимките има надпис: "На уединения плаж на езерото Волфганг. Август 1943 г.". Другата фотография е била надписана от самата Браун: "Моментална снимка. Прекрасен ден на Черното езеро".



Историкът и колекционер на снимките - 30-годишният Бернар С. е уверен, че на снимките е действително Ева Браун. Експертът се е сдобил със снимките от антиквар от Залцбург, на когото пък ги продала жена, която ги намерила в сандък със стари снимки в къщата си.

Други експерти също са се изказали, че снимките са истински като посочват, че например хартията, на която са напечатани е била популярна сред нацистките лидери и се виждат различни детайли характерни и за други снимки на Ева Браун.

Как да удължим сезона?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627567

Бургас, Несебър, Поморие и Созопол обединяват усилия в търсене на възможности за удължаване на туристическия сезон. Четирите морски общини заявиха принципно съгласие за участие в предложения от концесионера на „Летище Бургас" Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, чрез който да се стимулират посещенията на туристи в област Бургас целогодишно. Идеята беше обсъдена по време на среща организирана от областния управител Вълчо Чолаков. Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година, основният проблем за туризма в областта ост...

Бъчварова: България няма да изгражда нови центрове за бежанци, а фургони и палатки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/05/2877356_buchvarova_bulgariia_niama_da_izgrajda_novi_centrove/?ref=rss


Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова опроверга избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, която по-рано днес заяви, че правителството е поело ангажимент да изгради три нови бежански центъра от отворен тип.

"Не са договаряни нови приемателни центрове за бежанци", каза Румяна Бъчварова на ГКПП Капитан Андреево, цитирана от БТА.

На нито един етап от разговорите с Европейската комисия България не е договаряла изграждането на нови приемателни центрове за...

EurActiv гръмна: Изви се опашка от желаещи за газовият интерконектор между Гърция и България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274613_EurActiv+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%

 Подадени са пет обвързващи оферти за използването на газопровода между България и Гърция, се посочва в изявление на съвместното предприятие за изграждане на газовия интерконектор между двете съседски държави, съобщава електронното издание EurActiv.
Междусистемната връзка Гърция-България (IGB), което е с приблизителна цена от 220 млн. евро, ще транспортира природен газ с общ капацитет от 4,3 млрд. кубически метра годишно, съобщава БНР.
 
През миналата година България и Гърция се съгласиха да изградят 182 км газопровод, който ще помогне на София да намали почти пълната си зависимост от руски газ и ще спомогне за подобряване на сигурността на доставките на ценната суровина.
 
Обявеният капацитет във втората фаза на пазарния тест е в размер до 2,7 млрд. кубически метра, от които вече са запазени към 1,57 млрд. кубически метра, се посочва в официално изявление на съвместната интернокторна компания ICGB.
 
Изданието EurActiv напомня, че до неотдавна България беше критикувана от Европейската комисия за липса на политическа воля, за да изгради междусистемни връзки със съседите си и вместо това търси да бъде част от руско спонсорирани проекти за газопренос.
 
Съгласно процедурата на ICGB, пазарният тест ще бъде завършен с осъществяването на предварителни споразумения за резервиране на капацитет от страна на фирмите, представили своите оферти и след одобрение на съответното разпределение от страна на националните регулатори на Гърция и България.
 
Българската държавна енергийна холдингова компания БЕХ има 50% дял в съвместното дружество, което ще изгради IGB тръбопровода, докато гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и италианската "Едисон" притежавят по 25%.
 
През октомври ICGB удължи срока за подаване на обвързващи оферти във втория етап на пазарния тест до 30-и ноември поради искания от участниците в търга. По време на първия кръг от наддаването компанията ICGB получи девет необвързващи оферти. Тогава тримата акционери в IGB, както и австрийската OMV, гръцката Gastrade, американската Noble Energy и азербайджанската SOCAR проявиха интерес към търга.
 
България планира да внасят 1,5 млрд. кубически метра природен газ от т.нар. "Южния газов коридор", след като през 2020 година започне доставянето на азербайджански газ за Европа.
 

Фирмите вдигнаха заплатите с 8%

http://www.cross.bg/godishna-baza-zaplatite-1527685.html

/КРОСС/Средната работна заплата общо за икономиката на страната регистрира номинален растеж от 7,7% на годишна база през третото тримесечие. Водещо влияние имаше частният сектор с ръст на заплатите от 8%. Това се посочва в Месечния обзор на българската икономика, изготвен от МФ. Повишението на заплатите в обществения сектор беше по-ниско и възлезе на 6,8% на годишна база. Нарастването на покупателната способност на домакинствата беше подкрепено и от продължаващото намаление на цените на годишна база. Реалният растеж на доходите от труд, като се има предвид и отрицателната инфлация, достигна 8,9% през третото тримесечие. Общо за икономиката реалният растеж на средната заплата остана силен, но се забави с 1,3 пр.п. спрямо предходното тримесечие в съответствие с отчетените по-ниски оценки на домакинствата по отношение на тяхното финансово състояние, посочват от МФ.

Спътник на НАСА засече загадъчно атмосферно явление над Антарктида

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274612_%D0%A1%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84

 Спътник на НАСА засече ледени облаци над Антарктида. Специалистите отбелязват, че явлението е възникнало доста по-рано от обичайното.  
Към момента причините за рядкото атмосферно явление са неизвестни. Учените предполагат, че ранното настъпване на сезона на ледените облаци може да е свързано с климатичните промени в низките слоеве на атмосферата.
 
Ледените облаци са съставени от ледени кристали, които отразяват слънчевата светлина. Обикновено те се появяват през лятото. 

Японският премиер прави историческо посещение в Пърл Харбър

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916556

Японският премиер прави историческо посещение в Пърл ХарбърЯпонският министър-председател Шинзо Абе ще посети американската военноморска база Пърл Харбър, Хаваи. Абе, който ще бъде първият лидер на Япония, който ще посети базата, ще направи историческото си посещение си на 27 декември, придружен от американския президент Барак Обама. На 7 декември 1941 г., по време на Втората световна война,

Невероятно! Ето колко добре действа на тялото ви греяното вино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274611_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE%21+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D

 Консумацията на греяно вино се оказа доста полезна за здравето. Списък на ползите за хората направи stylist.co.uk. Ето го:
1. Засилва паметта и се бори с Алцхаймера. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира в храни като червено грозде, червено вино, малини и тъмен шоколад - то действа благоприятно върху паметта. Изследователите от Georgetown University Medical Centre са установили, че ресвератролът намалява негативното влияние на вредните молекули, проникващи в мозъчната тъкан и така предотвратяват опасността от заболяване от Алцхаймер.

2. Намалява холестерола. Едно проучване от Universidad Complutense в Мадрид, Испания показва, че Темпранийо - сорт червено грозде, от който се правят някои червени вина, (например Риоха) всъщност може да има значителен ефект върху нивата на холестерола. Изследователите са открили, че здравите участници в изследването, които го консумират смъкват нивата на "лошия" холестерол с 9%. Участниците с висок холестерол претърпяват спад от 12%.

3. Предпазва сърцето. Антиоксидантите полифеноли, открити в червеното вино, помагат да се поддържа доброто състояние на кръвоносните съдове и да се намали риска от нежелано съсирване на кръвта. Професор Джон Фолц, който се специализира в сърдечно-съдовата медицина в Университета на Уисконсин-Медисън, съобщава: "Те са почти толкова ефективни, колкото хапчетата за сърце." Д-р Наталия Рост, доц. по неврология в Harvard Medical School, заявява: "Проучванията показват, че ако пиете по една чаша вино на ден, рискът от инфаркт може да бъде по-нисък." Въпреки това тя предупреждава: "Ако започнете да пиете повече от две питиета на ден, рискът се увеличава много рязко."

4. Предпазва от настинки. Една чаша греяно вино на седмица може да предпази от пробиви в имунната система и развитие на настинка или вирус. Антиоксидантите във виното се борят с инфекциите и предпазват клетките от въздействието на свободните радикали. Проучване от 2010 г., публикувано в американски вестник по епидемиология, проведено сред 4000 преподаватели в пет испански университети, показва, че участниците пиещи повече от 14 чаши вино седмично за една година са били с 40% по-малко предразположени към развитие на настинка.

5. Действа противовъзпалително. При консумацията на греяно вино се възстановява нормалната функция на тъканите и се успокояват леки артритни болки. 

6. Полезно е за костите. Доклад в американското списание по епидемиология през април 2000 г., показва, че жените, които пият от една до три чаши вино - са имали по-голяма костна минерална плътност, измерена в тазобедрената област, отколкото въздържателите или пиещите повече.

7. Помага за детоксикация на тялото ви, особено на черния дроб и бъбреците. Индийското орехче помага за прочистване на черния дроб и бъбреците от всички токсини, които могат да се съхраняват там, от алкохол, наркотици, замърсяване, храна, или природни органични токсини.

8. Карамфилът в греяното вино се използва при запек. Активните съставки в карамфила могат да увеличат подвижността на червата, както и подобряване на храносмилането чрез увеличаване на стомашно-чревните ензими.

9. Намалява риска от диабет. Проучване в Канада от 2009 г. показва, че всички вина могат да намалят риска от заразяване с болестта с до 13%.

10. Действа като бустер за красота. Аншул Жайбхарат диетолог от Делхи, обяснява: "Греяното вино е наистина добро за кожата и в действителност предотвратява стареенето на кожата. "Червеното вино е пълно с антиоксиданти като флавоноид, ресвератрол и танин, които помагат в борбата със стареенето на кожата." Освен да се пие, може да се използва като маска за кожата. Втрива се в кожата, оставя се да престои 10 минути, и след това се измива.

96 годишна пра-пра-пра баба с тайна рецепта за дълголетие

https://www.actualno.com/curious/96-godishna-pra-pra-pra-baba-s-tajna-recepta-za-dylgoletie-news_579815.html

96-годишната канадка Вера Сомърсфилд от град Летбридж, провинция Албърта, стана баба на пра-пра-пра внуче този октомври. Това пишат различни световни медии. Името на новороденото е Кали. За семейството, това е шесто поколение жени, всичките в отлично здравословно състояние.

Съдят 20-годишен наркодилър, нападнал полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627512

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу наркоразпространител. 20-годишния Алекс Г. се издържал от продажба на марихуана и метаамфетамини. Клиентите му поръчвали дрога на два мобилни телефона и си уговаряли среща за покупката, най-често в близост до дома му. На 14 юни полицаи изчакали Алекс на излизане от дома му, за да го арестуват. При задържането му подсъдимият нанесъл удар по тялото и лицето на служителя на реда. При обиск в него бил намерен плик с тревна маса, а при претърсване в дома му са открити и иззети марихуана и м...

МВР официално разкри готвен ли е атентат у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274610_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%8

 Във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, уточняваме следното: Министър Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата,  които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая.
Припомняме, че по-рано вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова даде пресконференция в Харманли. На нея стана ясно, че има информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки, посочи Бъчварова.

"На нито един етап с ЕК ние не сме договаряли изграждането на нови приемателни центрове – центрове в смисъла на възможност за приемане на повече бежанци. България няма да изгражда нови бежански центрове, а три „кризисни площадки”. Те ще бъдат в близост до границата ни с Турция. Чрез подобни площадки ще могат да се предотвратяват ситуации като случилата се в Харманли. Също така ще бъдем подготвени, ако се наложи в страната да влязат повече мигранти, каза Бъчварова. Твърдението, че българското правителство се договаря с Комисията зад гърба на българските граждани, откровено е една много голяма лъжа. Това е опасна лъжа", заяви Бъчварова.

МЗ се отказа от тавана за доплащане на лекарства

http://offnews.bg/news/n_1/n_641512.html

Здравното министерство се отказа от тавана за доплащане на лекарства.  Предложението беше пациентите да не доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в група медикаменти, заплащани от Здравната каса.  НЗОК заплаща най-евтиното лекарство от групата и ако на пациента бъде предписано по-скъпо лекарство, той трябваше да заплаща разликата. След влизане в сила на промените в наредбата Здравната каса вече ще заплаща само медикаменти до този ценови таван и пациентите няма да плащат повече от 60% от най-евтиното лекарство. Промяната беше заложена в наредба на Министерството на здравеопазването и влизането ѝ в сила беше отлагано няколко пъти.  Последната идея беше наредбата да влезе в сила от началото на следващата година, но в крайна сметка ведомството напълно се е отказало от мярката след оценка на въздействието.  Според доклад на здравния министър в оставка Петър Москов анализът показва, че с новата мярка много лекарства на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени, което може да компрометира започнало лечение или да доведе до преустановяването му.  В момента наредбата е атакувана и пред Върховния административен съд. 

Турски изтребители нарушиха гръцкото въздушно пространство

http://www.moreto.net/novini.php?n=337889

За два турски изтребителя има информация, че два пъти са нарушили въздушното пространство на Гърция, съобщава базираната в Кипър телевизия Sigma. Турски изтребители F-16 са навлезли в гръцкото въздушно пространство в района на островите Лесбос и Хиос и са влезли в конфликт с два гръцки F-16.

Полицаи хванаха дрогирани и пияни шофьори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627565

Двама дрогирани и двама пияни шофьори хванаха пътни полицаи за три дни. Снощи около 22 ч. във Велико Търново за проверка е спрян лек автомобил Мазда кседос, управляван от 19 - годишен мъж от село Поликрайще. Проверката установила, че мъжът шофира под въздействие на канабис. Водачът  има криминалистическа регистрация за държане на наркотични вещества. В РУ Велико Търново е образувано досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на полицията в старата столица. Ден по - рано, около 23.30 ч. на кръстовище в Горна Оряховица е спрян  лек автомобил...

Политически игри: Патриотите дават рамо на Реформаторите, но под условие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274609_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%

 Патриотите ще подкрепят Реформаторите в напъна им да съставят кабинет, но само ако има съвпадение между техните управленски програми. Това заяви Валери Симеонов, цитиран от Канал 3.
Той изреди условията, на които ще държат най-много националистите, групирани тематично - пенсии, бежанци, енергетика.

На първо място ПФ не се отказват от намерението си за вдигане на пенсиите, нито за изваждането на бежанските центрове от населените места и разполагането им покрай границата, както и съществуването им само под затворен тип.

РБ обаче не ги подкрепиха за качването на пенсиите на 300 лв. по време на гласуването на бюджета за догодина, като също като ГЕРБ смятат за популизъм предложението на ПФ, така че със сигурност по тази линия пресечна точка няма как да има.

Покрай условието за решаването на бежанския проблем националистите ще настояват да се разчисти бул. "Мария-Луиза" от нелегални мигранти, както и да се ускори експулсирането на всички онези, които не са бежанци.

Сред другите червени линии, които ПФ няма да пресекат, е ревизията в енергетиката и затварянето на двата американски ТЕЦ-а. Цената на тока също не трябва да се повишава, ако ще се разчита на рамото на ПФ, стана ясно от думите на Симеонов.

Възможно е също така да се повдигне въпросът за програмата за енергийната ефективност, по-известна като "санирането на панелките" - да бъде прекратена или пък редуцирана откъм средства, но това ще е тема, която подлежи на преговори.

Валери Симеонов обясни, че към момента не е имало разговори с Реформаторите, защото всички чакат първо връчването на третия мандат и едва след това ще започнат консултациите. Преди това обаче по реда си за връчване и връщане на мандата ще минат БСП.

Прокуратурата няма данни за чужденци, готвели терористичен акт у нас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627563

Прокуратурата не може да потвърди думите на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, която съобщи за получен сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани. "До момента в Специализираната прокуратура, компетентна да провежда разследване за тероризъм, не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Р България. Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР", заявяват от прокуратурата. В Харманли, където бе днес, вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна ...

Италианският финансов министър е евентуален наследник на Матео Ренци

http://econ.bg/Новини/Италианският-финансов-министър-е-евентуален-наследник-на-Матео-Ренци_l.a_i.733376_at.1.html

Едно от имената, спрягани за потенциален наследник на италианския министър-председател Матео Ренци, е на финансовия министър Пиер Карло Падоан, писа...

"Алкомет" със силно представяне на световно изложение за алуминий

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627564

"Алкомет" взе участие във водещото световно търговско изложение, посветено на алуминиевата индустрия "Aluminium 2016", съобщиха от пресслужбата на предприятието. Изложението се проведе в Дюселдорф, Германия, от 29 ноември до 1 декември. Тази година форумът беше с много по-засилено международно присъствие и с много прецизна организация от страна на организаторите. В Дюселдорф си дадоха среща 992 изложители от 58 страни, които показаха продуктите си пред близо 25 хил. посетители. Това 11-то поред издание на "Aluminium" показа трайната тенденция, ...

Прея влиза в „София – ден и нощ“

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/preia-vliza-v-sofiia-den-i-nosht-6062422

Звездата Прея се сприятелява със съквартирантите от най-забавната квартира в София

Жестокото убийство на млада германка нажежи антиимигрантските страсти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5916497

Жестокото убийство на млада германка нажежи антиимигрантските страстиСмъртта на младо момиче нажежи антиимигрантските страсти в Германия. 19-годишната студентка Мария Ладенбургер беше изнасилена и убита в края на октомври, а преди дни за престъплението беше арестуван 17-годишен мигрант от Афганистан.  Последните разкрития предизвикаха гневни протести във Фрайбург, където е станало убийството.

Унгарското презрително отношение към националния празник на Румъния съживи напрежението между тях

https://www.actualno.com/analysis/ungarskoto-prezritelno-otnoshenie-kym-nacionalnija-praznik-na-rumynija-syjivi-naprejenieto-mejdu-tjah-news_579818.html

Решението на унгарски министър, че дипломатите от страната трябва да игнорират националният празник на Румъния, честват на 1 декември, поради това, че бележи деня, в който Унгария губи Трансилвания, вдъхва нов живот в стари спор. Румъния и Унгария се сблъскаха в петък, 2 деке

Близо две трети от българските мъже са с наднормено тегло (графика)

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/12/05/2877364_blizo_dve_treti_ot_bulgarskite_muje_sa_s_nadnormeno/?ref=rss


!function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,"script","infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");
Делът на мъжете с наднормено тегло в България се е увеличил от 57.9% на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване