Thalloderma Shop
12/23/16 06:02
(http://www.klassa.bg/)

None

 Проповядваните като безалтернативни модели за глобализъм и неолиберализъм и евроатлантическите ценности вече са напълно изхабени и амортизирани

Проф. Димитър Иванов, директор на Института по лидерство при УниБИТ, председател на Редакционния съвет на ЗЕМЯ

- Г-н Иванов, има ли връзка между събитията в Турция, Германия и Швейцария, или по-скоро ние се съсредоточаваме прекалено много и търсим такава?

- Винаги на страха очите са по-големи, отколкото на радостта, и понеже в рамките на около четири часа се случиха тези събития в различни важни и възлови точки за световния ред и мир, естествено е да се зададе и въпросът има ли причинно-следствена, хронологична или друга връзка между тях. Моето мнение обаче е, че няма. Всеки един от тези актове на терор всъщност има свои причини и изразява особеностите на географското и политическото място, на което се е случил.

- Политически действия ли бяха обаче това? Какво откривате зад убийството на руския посланик в Анкара?

- Първо, това е много груб и брутален по своя замисъл и резултат акт на насилие. Или по-скоро акт на демонстрация, на злоба, на отмъщение, тъй като е ясно, че един такъв акт не може да спре тежкия влак, който представляват руско-турските отношения. Той в крайна сметка не би могъл да предотврати срещата между външните и военните министри на Русия, Турция и Иран.

- Тази среща ли е в основата на покушението?

- По принцип извършителите са наемници. Те са жертвени агнета, хора, които са хвърлени. Въпросът е кой е конструкторъткакво планира и какво предвижда. Сигурен съм, че ако е имало такава мисъл, че един терористичен акт може да влоши отношенията между Русия и Турция, тя е много отчаяна. Двете държави изживяха кризата от свалянето на руския самолет. Проведоха се много разговори, планираха се мащабни действия на сближаване, зад които стоят огромни икономически интереси. И нито на Ердоган, нито на Путин, нито на бизнеса в двете държави е нужно да се влошават тези отношения.

- Какво е целял тогава този идеолог, който е планирал всичко това?

- Това е дежурен опит да се влошат отношенията и да се осуети срещата в Москва, но аз забелязвам тук и нещо другодемонстрация на свободна роля и независимост от централната турска власт, от властта на Ердоган. Всъщност се оказа, че Ердоган не владее ситуацията на 100% нито във въоръжените сили, нито в полицията, нито в медиите. Явно или не е попаднал на точната следа при чистките и арестите след преврата, или размерът на неговите противници е толкова голям, че все още не е успял да стигне до края.

- Ситуацията в Турция и напрежението в Сирия могат ли по някакъв начин, освен чрез бежанците, да ни засегнат? Като казвам бежанци, нямам предвид само тези от Сирия, а и наши сънародници, които да поискат да се върнат в България?

- Българите и нашите правителства се оказахме късметлии в този случай на изостряне на кризата в Близкия изток. По едни или други причини не дадохме възможност на някои министри, които очевидно обслужваха чужди интереси, да ни въвлекат пряко в тези конфликти. Имам предвид външните министри като Николай Младенов, който пръв докара така наречената сирийска опозиция в България, а те бяха и продължават да са терористи до ден днешен. Имам предвид и военния министър Николай Ненчев, и изявите на външния министър Митов, а и редица изказвания на президента Плевнелиев. Там, където скърца вратата, никой не трябва да си слага пръста, защото може да бъде много болезнено.

- Но какво можеха да направят те, след като сме част от ЕС? Ако имаше решение на Брюксел за участие в този конфликт в Сирия, трябваше ли да се дърпаме?

- Това е невярна теза. ЕС не е съюз на безумци и когато се взимат решения, които противоречат на националните интереси, никой не е длъжен да изпълнява тези решения. България се намира на ключово място на Балканитедо Близкия изток, между две империи в лицето на Русия и Турция. Ние сме много по-пряко зависими от ситуацията в Русия и Турция, отколкото Британските острови, Западна Европа и т. н., независимо че с тези държави сме в ЕС. За нас е много по-важно какви са ни отношенията, доверието и бизнесът с Русия и Турция. От тази гледна точка политиката, която ние трябва да провеждаме спрямо тези две страни, трябва да е съобразена с нашите интереси, а не с някакви абстрактни интереси на Меркел и Оланд. До момента имахме късмет, че някой не поиска да ни ангажира по-сериозно, защото дори Вигенин и Ангел Найденовминистри от другия политически полюс, от БСП, също правиха непредпазливи изказвания или по адрес на Русия, или по адрес на състоянието на нещата в Близкия изток. Хубаво е, че Борисов, това трябва да му се признае, с природната си хитрост и усет, всъщност игра предпазливо по близкоизточния въпрос. Той успя да съхрани спокойствието в България. И затова няма изказвания, няма заплахи по адрес на България. Няма и бежанци в България. Това е изкуствено раздухван проблем. Първо, няма интерес от масово заселване у нас. Второ, няма интерес от тези планиращи органи на “Ислямска държава“, които отмъщават или наказват своите противници, да изнесат бойните действия в България.

- Говорихме преди малко за тази среща на външните и военните министри на Русия, Турция и Иран в Москва. Очевидно там е постигнато някакво споразумение и скоро ще видим някаква развръзка в Сирия. Можем ли да очакваме резултат, който пряко да ни касае? Смятате ли, че конфликтът там може да се реши без участието на САЩ?

- Ние сме пред риска от сламката да не видим гредата. Всъщност светът започна да се променя, да се обръща като една голяма палачинка. Проповядваните и приемани за безалтернативни модели за глобализъм и либерализация на света не успяха да се осъществят. Привнясаните ни евро-атлантически ценности вече са напълно изхабени и амортизирани. Светът се обръща и се възстановява неговата нормалност. Това, което става в Близкия изток, е пилотен проект как ще се промени светът в близките 56 години. Пилотен проект на полицентричност и нов тип международни отношения, в които ще бъдат отчитани, зачитани и спазвани интересите на различните геополитически центрове. Няма да има вече един геополитически център. Новите ръководители на САЩ искат да се приберат и да си видят проблемите в собствения си двор. И тук не става дума само за Тръмп. Не е важно, че идва точно Тръмп. Важното е, че моделът “Хилари Клинтън“ си отива.

- Вие смятате ли, че САЩ ще се съгласят Иран, Турция и Русия да си поделят Сирия? Смятате ли, че Германия, Франция и Великобритания ще гледат безучастно?

- Какво общо имат САЩ със Сирия? Тази територия в последните 300 години е била обект на взаимодействие между три велики държавиПерсия, Османската империя и Руската империя. От къде на къде САЩ трябва да имат интереси там и те да бъдат уважени?

- Мислите ли обаче, че те, заедно с германците, французите и англичаните, ще се изтеглят?

- Те отидоха в Афганистан, в Ирак, в Либия, в Египет. И какво стана? Пълен провал, разрушения и смърт. Следващата стъпка е да се разберат: това е моят интерес, това твоят, това неговият. Нека се уважаваме и да си помагаме. В света има достатъчно място за добро живеене на всички. А не само един процент да са добре, а всички останали да живеят лошо. Не само един да бъде винаги прав и знаещ, а останалите да са винаги виновни.

- Нека минем към темата Германия и това, което се случи в Берлин. Съобщението за заловения пакистанец беше артикулирано дори от канцлера Меркел. 40 минути по-късно полицията призна, че това не е извършителят. Защо се получи така, според вас?

- Както и в Турция се оказа, че Ердоган не владее изцяло ситуацията, така и в Германия се оказа, че Меркел не държи под контрол всичко. Още повече че при нея политическата коалиция, чрез която управлява, е доста сложна и във властта има представители на други партии и други интереси. Специалните служби са с висок професионален статус, самочувствие и автономия и не обичат да ги водят за носа.

- Подведоха ли специалните служби Меркел с тази информация?

- Според мен, да. Направиха й активно мероприятие, както се казва. Дадоха й информация, която можеше да се окаже не съвсем точна, и тя се оказа напълно невярна.

- Каква е ролята на специалните служби в политическите процеси?

- По принцип, по статут и по задание специалните служби са част от системата за социално управление. Те са елемент от държавната власттежък, репресивен елемент. Репресия чрез закона. Специалните служби са едни от малкото органи, които имат право да извършват репресии от името на държавата. Когато обаче държавата се овладее от политици въжеиграчи или олигархични кръгове, специалните служби се откъсват и започват да играя собствена игра, което не е добре нито за тях, нито за държавната власт.

- Това ли наблюдаваме в момента?

- За Германия не мога да кажа. Тя е много стара държава и много силна машина. Тя има автоимунна система и се предпазва. Но в условия като българските това много лесно става, защото, когато, фигуративно казано, премиерът Борисов казва едно, шефът на парламентарната група на управляващата партия казва друго, а вътрешният министър трето, е въпрос на сметка кой ще надделее. Специалните служби пък могат да правят така, както направиха с Меркел.

Интервюто е на Канал 3

Публикувана на 12/23/16 06:02 http://www.klassa.bg/News/Read/article/275281_None

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване