Клаус Йоханис отхвърли предложението на левицата за премиер

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/80961/klaus-iohanis-othvarli-predlozhenieto-na-levitsata-za-premier

/Поглед.инфо/ Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата на Севил Шайде, която бе предложена за министър-председател от коалицията Социалдемократическа партия и Съюз на либералите и демократите.

Шофьор мина на червено във Варна, блъсна две коли

http://www.moreto.net/novini.php?n=339684

Шофьор от Силистра предизвика вчера катастрофа във Варна, като премина на червен светофар, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 14 часа на кръстовището на бул. "Чаталджа" и "Осми Приморски полк".

Странично огледало на автобус се откъсна и се разби в един от прозорците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960642

Странично огледало на автобус се откъсна и се разби в един от прозорцитеИнцидент с автобус по линията Варна-София по чудо се размина без тежко пострадали. По време на движение страничното огледало на машината се откъсва и се разбива в един от прозорците. Инцидентът е станал днес следобед край Девня, половин час след като автобусът тръгва от Варна за София. В автобуса са пътували общо 13 пътници,

Реформатори: РБ беше съучастник в удължаването на мандата на кабинета

http://offnews.bg/news/n_1/n_643084.html

Реформаторите бяха съучастници в удължаването на мандата на втория кабинет на Бойко Борисов. Това обявиха пред bTV депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.  Според тях вероятно третият мандат за съставяне на правителство е взет, за да бъдат пуснати обществени поръчки от министерствата.  В средата на декември Димитров и Славов внесоха в Народното събрание питане към всички министри за това какви обществени поръчки са пуснати през последните два месеца, тъй като са получили информация, че разходите рязко са се увеличили, след като е станало ясно, че ще има избори.  Те са на мнение, че Реформаторски блок вече няма и затова няма как да останат в него. Според тях трябва да бъде изградена нова демократична алтернатива, която да бъде различна от ГЕРБ.  „Когато най-голямата партия подаде оставка и поиска избори, после върне мандата, е ясно, че се отива на такива. ГЕРБ трябва да понесе цялата отговорност”, посочи Мартин Димитров.  Двамата депутати са задали през тази година общо 528 въпроса (Димитров е задал 233 въпроса, а Славов - 295) към премиера и депутатите и според тях контролните функции на парламента са полезни. Двамата са рекордьори по брой зададени въпроси.  Парламентът е много важна институция, ние се опитваме да използваме контролните ѝ функции, коментираха те.  "Добрият пример е реформата на енергетиката, НЕК беше на загуба, а тази година ще е на печалба", каза Мартин Димитров. Според Славов въпроси трябва да се задават, независимо дали по една тема има или няма развитие. „Според мен, едно от обясненията защо сегашният парламент си отива е, че не бяха направени осезаеми усилия”, каза той. В резултат на техните въпроси беше гласуван законопроект храните с изтичащ срок на годност да бъдат освободени от ДДС и дарявани. Новият закон влиза в сила от 2017 г. 

Москва: Ситуацията в Мосул e все по-далече от развръзка

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80960/moskva-situatsiyata-v-mosul-e-vse-po-daleche-ot-razvrazka

/Поглед.инфо/ Ситуацията в иракския град Мосул се намира все по-далеч от развръзка, като в същото време числото на загиналите при въздушни удари на водената от САЩ коалиция нарастват значително. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Мирей Матийо: Ансамбъл "Александров" ме вдъхновяваше, направо ме издигаше над сцената

http://www.cross.bg/matiiio-mireii-aleksandrov-1529804.html

/КРОСС/Френската певица Мирей Матийо е шокирана от катастрофата на руския самолет с 92 души на борда, включително артисти и музиканти от ансамбъл "Александров", съобщи "Российская газета" в понеделник (26 декември). "Това е голяма мъка, невероятна драма. Сърцето ми и мислите ми сега са със семействата на загиналите и с Русия - страна, която обичам", каза певицата пред журналисти. Според Мирей Матийо за първи път тя излиза на сцената с ансамбъл "Александров" през 1967 г. - преди 50 години по време на първия си гастрол в Съветския съюз. След това през 1987 г. тя прави голямо турне из Русия с музикалния колектив. За последен път Матийо изнася концерт с руските музиканти през есента на фестивала "Спаската кула". "Гибелта на диригента на ансамбъла Валерий Халилов е лична драма за мен. Бяхме приятели и скръбта ми днес е безгранична. Валерий Халилов бе най-талантливият музикант, великолепен човек. Знаете ли, този хор ме вдъхновяваше, даваше ми сила, буквално ме издигаше над сцената", сподели Матийо. "Днес златните им гласове се издигат в небето, където ги чака раят на музикантите. Разбира се, аз ще дойда в Москва и ще пея, пазейки в сърцето си паметта за тях и за всички руснаци, загинали в тази страшна катастрофа," казва певицата.  

МОН: Ще се възстановяват разходите за път или наем на учители в малки населени места

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960620

МОН: Ще се възстановяват разходите за път или наем на учители в малки населени местаНа педагогическите специалисти, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще се възстановяват разходите им за транспорт или за наем, ако са наели жилище в съответното населено място. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Това предвижда проект на Наредба за реда и условията за възстановяване

Game of Thrones отново е най-теглен от интернет пиратите

http://www.investor.bg/web/456/a/game-of-thrones-otnovo-e-nai-teglen-ot-internet-piratite-231022/

Живите мъртви" запазва втората позиция в класацията, а дебютиралият през годината сериал "Западен свят" по HBO е на трето място

Словашкият премиер се притеснява за бъдещето на ЕС през 2017 г.

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80959/slovashkiyat-premier-se-pritesnyava-za-badeshteto-na-es-prez-2017-g

/Поглед.инфо/ Премиерът на председателстващата ЕС Словакия Роберт Фицо заяви, че е обезпокоен за перспективите пред развитието на съюза през следващата 2017 г.

Геолози: Сибир и Северна Америка ще се обединят в далечно бъдеще

http://www.moreto.net/novini.php?n=339698

Сибирската платформа, която в момента обхваща по-голямата част от Сибир, в далечно бъдеще отново ще се обедини с подобната й платформа в Северна Америка, а след 30 милиона години Япония ще се присъедини към Русия. Това заяви Дмитрий Гладкочуб, директор на Института за изучаване на земната кора в Иркутск.

Палестинският президент иска график за прекратяване на окупацията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632824

Палестинският президент Махмуд Абас призова да се изработи график за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу заселническата дейност на Израел, предаде ДПА. Резолюцията поставя основата за "сериозни преговори за прекратяване на окупацията и създава възможност подкрепяната от Франция международна мирна конференция да успее", заяви той снощи на събрание на Централния комитет на управляващата партия Фатах. ООН прие резолюция,...

Изберете събитието на област Разград за 2016-та

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632830

Дарик-Разград отново ви предлага да изберете „Събитието на Разград за годината“. Анкетата се провежда за 4-ти път, имате възможност да гласувате за някое от селектираните от организаторите събития, както и сами да направите свое предложение, на редакционния мейл. Припомняме, че през 2012 г. избрахте за най-важно събитие требълът на „Лудогорец“, през 2014 г. – „Лудогорец“ в Шампионска лига, а през 2015 г. – изборът на нов кмет на Разград. Ето нашите предложения за 2016 г.:

Докато реката ги довлече - лигавене без край

http://bulgarski.pogled.info/news/80958/dokato-rekata-gi-dovleche-ligavene-bez-krai

/Поглед.инфо/ Докато симулираха, че ще правят нов кабинет, нашите политикани се пазаряха повече, отколкото Рузвелт, Чърчил и Сталин се пазаряха в Ялта, когато чертаеха следвоенното устройство на света. Местните шарлатани обаче се надлъгват за собственото си устройване, което си е доста по-сложна задача, като се има предвид, какво представляват.

ГЕРБ вече е зряла партия и лидерът може да чува различни мнения, смята Владислав Горанов

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/12/27/2890830_gerb_veche_e_zriala_partiia_i_liderut_moje_da_chuva/?ref=rss


ГЕРБ вече е зряла партия и лидерът може да чува различни позиции, каза днес по БНТ финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Изявлението му беше в отговор на въпрос, дали с колегата му Томислав Дончев са опозиционерите в ГЕРБ.

"В партията има различни хора, с различни мнения и те се обсъждат, не само в нашата къща", обобщи Горанов. Според него изминаващата година е бил успешна, като ръстът на икономиката е надвишил прогнозите.

Финансовият министър в оставка...

Грипна епидемия в Перник, нов щам повали хиляди в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960604

Грипна епидемия в Перник, нов щам повали хиляди в цялата странаГрипна епидемия в Перник. Поликлиниките се препълниха с пациенти по-рано от очакваното. На прага на епидемия са и Хасково, Габрово, Пазарджик, Враца и Монтана. Тази година за разлика от предишни грипът определено изненада всички, защото дойде месец по-рано. Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и кашлица.

Акад. Воденичаров: Управляващите мислят от избори до избори

http://www.cross.bg/obrazovanie-izbori-vodenicharov-1529803.html

/КРОСС/Управляващите в България мислят в краткосрочен план - какво ще се случи до следващите избори след четири години. В същото време българите дават имот за две неща - образование и здраве. Това заяви бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред БГНЕС. „През последните няколко седмици с тези грозни сцени, които станаха в Народното събрание с бюджета на БАН, много хора ме срещат - близки и непознати, и казват - как може за наука, за БАН да ви се отдели такава смешна сума, на фона на тези разходи по най-различни други направления. Обществото смята, че науката е нужна на България и трябва да бъде подкрепяна. Трябва да научим и управляващите да правят същото", обясни Воденичаров. Според него нещата са изпуснати още от средното образование. „Масово говорят, че в момента не всички ВУЗ-ове подготвят добри специалисти. Когато говоря с колегите с ВУЗ-овете казват - ела, да видиш какви студенти постъпват при нас. Те не могат да пишат, не знаят български език и математика, което значи, че средното образование в момента не си върши добре работата. Ясно е защо не си върши добре работата", допълни академикът. Според него е порочна системата парите следват ученика. Това довежда до това, че учителите са принудени да допускат некадърни хора да растат и да излизат навън. Преди малко повече от две седмици излезе международната оценка, че 40% от среднистите у нас са неграмотни. Това е такъв шамар, това е потресаващо, убеден е ученият

Кличко се срещна с фенка на 110 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960171

Кличко се срещна с фенка на 110 годиниВладимир Кличко се срещна с най-възрастната си фенка. Бившият световен шампион по бокс посети 110-годишната Лидия Смуда, която живее в луксозен старчески дом. “Знаеш ли от колко време чаках този момент. Чаках го като победа на ринга”, били първите думи на изисканата дама, която е сред най-верните фенове на украинеца.

Багдад бил готов да победи „Ислямска държава“ до три месеца

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80957/bagdad-bil-gotov-da-pobedi-islyamska-darzhava-do-tri-mesetsa

/Поглед.инфо/ Ирак ще победи формированията на групировката „Ислямска държава“, действащи на територията на страната до три месеца. Това съобщи иракският премиер Хайдер ал Абади.

Националната героиня на Украйна с политически проект

http://vesti.bg/sviat/nacionalnata-geroinia-na-ukrajna-s-politicheski-proekt-6063392

Савченко беше посрещната в Украйна като национален герой след като беше осъдена в Русия, а по-късно разменена за други двама затворници

Българският гъши дроб е на второ място по производство в света

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarskiiat-gyshi-drob-e-na-vtoro-miasto-po-proizvodstvo-v-sveta-231014/

80% от продавания по света френски деликатес е от нашата страна, но преетикетиран, съобщава белгийската RTL

Варненската полиция съветва как да ползваме безопасно пиротехника

http://www.moreto.net/novini.php?n=339679

Увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР. Това съобщиха оттам за Moreto.net. Варненската полиция даде и съвет как да ползваме безопасно пиротехника по време на празниците: Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории- 1.

Турция и Иран обсъдиха подготовката на сирийските преговори в Астана

http://svetoven.pogled.info/news/80956/turtsiya-i-iran-obsadiha-podgotovkata-na-siriiskite-pregovori-v-astana

/Поглед.инфо/ Външните министри на Турция и Иран – Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф обсъдиха по телефона подготовката на сирийските преговори между правителството и опозицията, които трябва да се проведат в Астана.

И "Порт Вейл" разкри "специалиста" Рибейро

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960602

И "Порт Вейл" разкри
"специалиста" РибейроАнглийският "Порт Вейл" уволни мениджъра си Бруно Рибейро след загубата с 0:1 от "Уолсол" с 0:1 в мач от Лига 1, или третото ниво на английския футбол. Собственикът Норман Смъртуейт призна, че е бил подведен от приятелите на португалеца като Жозе Моуриньо, Айртор Каранка и Карлос Карваял. Така бившият треньор на "Лудогорец" издържа 6 месеца начело

ТИР и лек автомобил са катастрофирали близо до Свиленград, има тежко пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960598

ТИР и лек автомобил са катастрофирали близо до Свиленград, има тежко пострадалЕдин човек е тежко пострадал при катастрофата в района на 97 км на АМ „Марица“. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента в подаден към 17.30 часа. По първоначални данни на 97 км на автомагистрала „Марица“, по пътя Хасково – Капитан Андреево са катастрофирали ТИР и лек автомобил. Един човек е тежко пострадал.

Утре на места се очаква слаб сняг и до 6°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5960570

Утре на места се очаква слаб сняг и до 6°През нощта облачността временно ще се разкъса и намалее, но утре отново ще е значителна. Отначало в западните райони, а по-късно и на много места в останалата част от страната ще има превалявания предимно от слаб сняг. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската

Лидерът на румънските социалдемократи не изключва импийчмънт на президента

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/80955/liderat-na-rumanskite-sotsialdemokrati-ne-izklyuchva-impiichmant-na-prezidenta

/Поглед.инфо/ Лидерът на победилата парламентарните избори в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа не изключва импийчмънт на президента Клаус Йоханис, след като той отказа да приеме кандидатурата на партията за премиер.

Мартин Димитров: КТБ е най-голямото източване на пари в историята на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275405_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D

 КТБ е най-голямото източване на пари в историята на България. Замитането на КТБ е нещо ужасно, сподели Мартин Димитров от Реформаторския блок пред камерите на bTV. „Парламентът е много важна институция, но в последно време той се позагуби. До момента са върнати едва 10% от стойността на загубите“, заяви Мартин Димитров от РБ. „Това, че няма развитие по темата не значи, че ние ще спрем да задаваме въпроси“, увери Славов. Той бе категоричен, че няма да оставят институциите да си затварят очите. „Лично за мен причината този парламент да си отива е, че не се направи максималното да се потърси отговорност за източването на КТБ“. „Има смисъл да се задават въпроси“, уверен е Димитров. „Трябва да има системен обществен и парламентарен контрол при обществените поръчки. Тук се направи много голям пробив. Ние с колегата се борим за разкриване на обществената информация. От всички нас зависи да си търсим правата и да искаме отчетност от властта по всички въпроси. Сега се интересуваме какви са обществените поръчки през последните два месеца“. Славов допълни, че броят и сумата на обществените поръчки значително е нараснал. „Целта не е била да се блокира работата на администрацията, а дали не се облагодетелстват определени фирми“, категоричен бе депутатът. Друг лош пример е продажбата на Дипломатическия клуб на трима младежи.


Кой ще е съветникът на Тръмп по вътрешна сигурност и контратероризъм?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632822

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е определил за свой съветник по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма Томас Босърт. На кого се е спрял Тръмп за министър на отбраната? Босърт е бивш заместник-съветник по вътрешната сигурност при президента Джордж У. Буш, предаде Ройтерс, като се позова на официално съобщение. "Яс...

Метална лъжица запазва отвореното шампанско газирано

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275404_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%

 Метална лъжица, поставена в гърлото на бутилката, може да запази за доста дълго време отвореното шампанско газирано, пише в. "Дейли мирър", позовавайки се на опита на испански майстор-готвач.

След като приборът се постави в шишето, то се запушва и отново се слага в хладилника. Другият начин е да се постави върху отвора пластмасово фолио срещу изветряване или тъй-наречената херметична метална тапа.

 

Защо пием шампанско на Нова година?

Но испанският майстор-готвач Луис Боло от град Салина препоръчва номера с лъжицата. "Ние испанците сме едни от най-големите консуматори на шампанско и кава в света и поради тази причина знаем как да съхраним най-добре отворените и неизпити бутилки, без да се разгазират!", твърди кулинарят.

Как се пият две бутилки шампанско за по-малко от 3 минути? (ВИДЕО)

Това бил стар "бабешки" метод, но действал безотказно. "Не знам какъв му е механизмът, но наистина съхранява шампанското!", констатира Луис Боло.

Според учените висящата дръжка на лъжицата помага за изстудяването на останалия въздух в бутилката по-бързо. Колкото е по-студен въздухът, толкова той става по-плътен. По този начин се затиска повърхността на течността и не се позволява на мехурчетата бързо да се освобождават.

Владислав Горанов: Имахме една успешна финансова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960575

Владислав Горанов: Имахме една успешна финансова година"Имахме една успешна финансова година. Бюджетът върви по план. Изводите са, че имаме една финансова стабилна система." Това каза министърът на финансите в оставка Владислав Горанов пред камерите на БНТ. Пенсионната система е много добре структурирана. 2015г. направихме промени в пенсионната система, добави Горанов.

Васил Василев: Следващите правителство и президент да работят България да не е най-бедна в ЕС

http://www.cross.bg/bulgariya-samo-vasil-1529802.html

/КРОСС/Целта на следващото правителство и следващия президент трябва да е България да не бъде най-бедната държава в ЕС. Това каза пред Радио „Фокус" журналистът и общественик Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви". Според него следващите управляващи трябва да понесат цялата отговорност, ако този ангажимент не бъде изпълнен. „Това е напълно възможно, след като всички знаем какви огромни резерви има България във всяко едно отношение, но те не само не са използвани, ами са и затривани от досегашните правителства, не само това, което сега е в оставка. Те трябва сега да си го поставят като цел - тези, които искат да станат утре министри, тези партии, които искат да управляват утре държавата, да си поставят като цел и като кауза да управляват държавата, не за да издигнат своята партия и да се налапат нейните членове като крадат, а да измъкнат България от тресавището", подчерта Васил Василев. Той каза още, че българската външна политика трябва да си постави за цел да бъде фактор, не само за укрепване сигурността на държавата, но и за икономическото развитие на страната.  

Ще вали ли сняг в новогодишната нощ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275403_%D0%A9%D0%B5+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3+%D0%B2+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89%3F

 Новата година на места в страната ще посрещнат със сняг. Макар и на неголяма снежна покривка в оставащите дни до празничната нощ е възможно да се радват в Североизточна България.

Времето до края на 2016-а ще бъде динамично, особено на изток, ще духа силен вятър от север-североизток .

По-късно днес вятърът ще се усили и в нощта срещу сряда ще започне да нахлува по-студен въздух от север. В сряда почти над цялата страна ще има превалявания от сняг, по-сериозни те могат да бъдат именно в Североизточна България и по Черноморието. В Добруджа е възможно дори да се образува снежна покривка. 

Нови превалявания се очакват в петък - 30 декември, отново в източните райони на страната. В Централна България и на запад валежите ще бъдат по-малки. 

Това означава, че в новогодишната нощ в някои части на страната може да се радват на макар и малка снежна покривка за празника. В самата новогодишна нощ не се очаква да вали. 

Времето ще бъде студено, температурите ще паднат. Стойностите през нощта ще спаднат до минус 8 - минус 10 градуса. Дневните температури, особено по-високите полета и Предбалкана, също ще бъдат отрицателни

Ново затопляне на времето се очаква едва в края на първата десетдневка на януари догодина, сочат средносрочните модели на времето, представени в "Дарик кафе". 

В първите дни на януари се очертава да се радваме на хубаво зимно време, през деня с разкъсана облачност, дори до слънчево. След това от северозапад ще настъпи кратко смущение, но до 7-8 януари не се очертават сериозни валежи. 

Според големите метеорологични центрове тази зима ще се окаже малко по-студена от миналата.

Твърд Брекзит може да подпомогне британската икономика с 24 млрд. паунда

http://www.moreto.net/novini.php?n=339673

Икономиката на Обединеното кралство може да спечели 24 млрд. паунда на година, повече от 420 млн. паунда седмично, напускайки европейския единен пазар и митнически съюз, твърди група настояваща за Брекзит, предава британският Independent.

Жълт код за силен вятър в по-голямата част от страната за 28 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632823

Жълт код за силен вятър е обявен в повечето области у нас за 28 декември, сряда. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска. В тези области се очаква да духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Единствените области, в...

Родният партиен пейзаж и ерозията на неолибералния ред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275402_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B0%D0%B6+%D0%B8+%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B

 Статуквото в света се опитва да стигматизира всяка друга доктрина като „популизъм” и „радикалност”

Едно популярно клише гласи, че китайската дума за криза се състои от два йероглифа. Единият означавал „опасност”, а вторият „възможност”. Това обаче е неточен превод, който за първи път е включен в една реч на президента Кенеди в Индианаполис през 1959 г., и оттам безкритично се възпроизвежда и до днес. По-коректният превод гласи „опасност” и „критична точка”. Казвам това, защото мнозина у нас привиждат във възникналата политическа криза опасност от дестабилизация и в същото време възможност за козметично преформатиране на управлението. Струва ми се обаче, че подобна интерпретация на процесите от политическата 2016 г. е по-скоро „изгубване в превода”.

Ако приемем оптиката, която дава точният превод на китайската дума за „криза”, сме изправени пред опасност и критична точка. Опасността е от запазване на изчерпаното неолиберално статукво, а критичната точка е изтънялата обществена търпимост към омагьосания кръг на бедност и корупция, от който старите партии и техните глашатаи не могат да изведат страната. Това състояние съвсем не означава, че при предстоящите предсрочни избори статуквото ще се смени. Тъкмо обратното – ще станем свидетели на неговото временно препотвърждаване, без оглед на това кой точно ще сформира мнозинство. Но ерозията вече е необратима.

Неолибералният ред, установен през последните четири десетилетия като едва ли не безалтернативна форма демокрация и икономика, ерозира и това все по-силно ще засяга и България. Първите индикации вече са налице. От техният правилен прочит ще зависи не само съдбата на старите партии и върхушки, но и стабилността в средносрочен план. Хората искат промяна. Не толкова на лицата, колкото на политиката. Не става дума за „бунт срещу елитите”, а за началото на края на доминацията на една идеологическа концепция.

Неолибералното статукво в света се опитва да стигматизира всяка друга доктрина като „популизъм” и „радикалност”. Отзвук от това беше и определянето на резултатите от националния реферeндум у нас като „популизъм”. Бързо се затъна в острастени и често спекулативни дебати за детайлите на избирателната системата. Има обаче един безспорен факт – гражданите на България (тези, които гласуват и които формират политическия избор на страната!) гласуваха информирано и убедено. Доказателство за това е, че те не се вслушаха в изричните директиви на основните партии, гласящи „гласувайте с „не” или пък „не гласувайте”.

Вярно е, че с общи усилия на леви, десни и всякакви други този вот ще бъде заметен под килима. Но това е пирова победа на старото партийно статукво. Достатъчно е да видим скоростта, с която стават неадекватни, а в много държави и непотребни, старите партии на десницата и левицата. Ще оцелеят тези, които съумеят да се адаптират към реалните нужди, страхове и искания на хората.

Непосредственият въпрос на родната политическа сцена е служебното правителство, съставено от президента Радев. Тема, твърде чувствителна за БСП. Ако партията остави впечатление за „кадровик” на служебния кабинет, това може да се обърне срещу нея в хода на предизборната кампания, доколкото всеки проблем или евентуален текущ неуспех ще може да се приписва на БСП.

Но да погледнем по-далеч, в един условен 4-годишен мандат, без претенция за изчерпателност или прогноза. Възможни се четири сценария. Първият е „Борисов прим”. Ако ГЕРБ не допусне повече тактически провали, предсрочните избори могат да доведат до ново издание на тяхното управление. Към момента електоралните сондажи сочат крехка преднина на ГЕРБ пред БСП и ако това се материализира в изборни резултати, ключовият фактор ще бъдат Патриотичния фронт и евентуалната партия на Марешки. При такъв сценарий страната ще продължи да се движи с все същата позната инерция от последните години.

Вторият възможен сценарий е „старата песен на нов глас”. Евентуалното сформиране на ново парламентарно мнозинство около БСП, например с участието на патриотите или на ДПС, ще даде нов импулс за страната. Смяната на основните играчи в управлението ще има своя положителен, макар и краткотраен психологически ефект. Целият въпрос е, че смяната на местата или пък включването на „нови лица” все още не е смяна на политиката. Естествено, отделни нюанси ще бъдат различни. Но поне на този етап БСП не излиза извън рамките на неолибералната доктрина, а предлага кърпеж на вече лющещата се фасада на неолиберализма.

Третият възможен сценарий е „левицата – флагман на новото време”. Ако световните процеси на деглобализация и засилване на националната държава се задълбочат, те несъмнено ще предизвикат промени и у нас. Ключова роля за такова развитие ще има управлението на президента Доналд Тръмп и това дали то ще се окаже критичната точка за неолибералния модел, отвъд която американската политика ще изостави интервенционизма, конфронтацията по оста САЩ-Русия и неолибералното разбиране за свободна търговия. Ако това се случи в рамките на мандата на Тръмп, тласъкът, който ще получат новите десни и леви партии в Европа, които са отрицание на неолибералните догми, ще даде отражение и у нас.

От способността на БСП и една широка констелация от прогресивни интелектуални и партийни среди да превърне в политически факт една нова национална доктрина, ще зависи доколко в България ще се отвори вакуум за нови формации, които са по-адекватни на духа на времето. Същото се отнася и до десницата, макар че там засега не се наблюдава критично мислене към неолибералния модел.

Четвъртият сценарий е „крах на старите партии”. Вече гледахме този „филм” в редица европейски държави – от Италия, през Полша, Унгария и до възхода на нови леви и нови десни в Испания, Германия, Холандия, Франция, Гърция и пр. Колкото и сегашните партии да са вкоренени в олигархичните мрежи и зависимости, тази конструкция може да рухне за часове под напора на световните събития. Защото, ако продължават имитацията на борба с бедността и корупцията и гнусливото отношение към нарастващите страхове от мигрантски взрив, това ще изведе на преден план нови идеи, а вероятно и нови политически субекти.

 

* Авторът е председател на Института за модерна политика.

По закон: Трябва да се спрат 90% от асансьорите в страната

https://www.actualno.com/society/po-zakon-trjabva-da-se-sprat-90-ot-asansiorite-v-stranata-news_584175.html

Над 90% от асансьорите в България не трябва да бъдат използвани от 1 януари догодина, съобщават от Българската асансьорна асоциация. Новите изисквания за асансьорите стават задължителни от първи януари 2017 година, съобщава Cross. Според наредбите, всички асансьори трябва да ра

Москва пита за българските оръжия в Алепо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275401_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%B

 В Москва възникват въпроси във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, цитирана от руски медии.

Реакцията идва близо две седмици след разкритията, които специалният пратеник на „Труд“ Диляна Гайтанджиева, направи в Алепо. Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани от български заводи, които откри в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск.

Според Захарова, продукцията на българските заводи се произвежда по просрочени съветски лицензи, навремето предоставени на България.

Тя припомни, че от края на 90-те години Москва води със София преговори за сключване на правителствено споразумение в лицензионната област, което да регламентира износа на военна продукция за трети страни.

„И ние от края на 90-те години водим със София преговори по сключването на двустранно междуправителствено споразумение в сферата на лицензите, което да регламентира износа на военна продукция в трети страни“, каза говорителят.

„София обаче не бърза да го сключи“, отбеляза Мария Захарова.

Ексклузивни кадри от катастрофата, при която дрогиран шофьор помете жена (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960557

Ексклузивни кадри от катастрофата, при която дрогиран шофьор помете жена (Видео)Ексклузивни кадри от катастрофата, при която пиян и дрогиран шофьор удари кола, а след това помете и жена пред заведение за бързо хранене в понеделник. Умишлено спестяваме най-шокиращата част от тях. Пострадалата продължава да е в болница, съобщи NOVA. През последната година близо 2000 души са хванати да карат без книжка.

Проф. Мишо Константинов обяви имената на несистемните играчи, които ще имат съдбовно значение за управлението на България в близките месеци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275400_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 ГЕРБ продължава да бъде най-голямата политическа сила, макар и доста позагубила преднината си пред БСП. Това каза проф. Михаил Константинов в интервю за "Фокус". Той допълни, че през следващите месеци решаващо значение вече ще имат тримата несистемни играчи: Румен Радев, Веселин Марешки и Слави Трифонов.
Що се отнася до датата за избори – 26-и март или 2-ри април, професор Константинов коментира, че между двете дати особена разлика няма. „Ако сме решили максимално бързо да отидем на избори, това означава – на 26-ти март.

Дотогава трябва г-н Румен Радев да е готов със своя кабинет, защото няма да има дълго време за мислене след 22-ри януари. Трябва с един и същи указ да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за назначаване персонално на служебен кабинет“, коментира проф. Михаил Константинов.

Той пожела, българите да бъдат малко по-спокойни, за да намалят нивото си на тревожност и денят за размисъл да бъде преди изборите, а не след това.

Как и защо един унгарски свещеник приютява търсещи убежище в дома си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/27/2890824_kak_i_zashto_edin_ungarski_sveshtenik_prijutiava/?ref=rss


"Спасете ни, преди да умрем от студ!" - в отговор на този призив за помощ, противопоставяйки се на враждебността на властите и на стотици членове на енорията си, унгарският свещеник Золтан Немет предлага топлина и утеха на вкочанените от студ мигранти - една рядка инициатива в страната на Виктор Орбан.

В залата до жилището на енорийския пастор, в съседство с църковни одежди по закачалките, са разположени дюшеци и раници на 14 кандидати за убежище - иракски кюрди, афганистанци,...

Оперираха национала Агонцев

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960205

Оперираха национала АгонцевВолейболният национал Любомир Агонцев претърпя операция по отстраняване на шип от коляното. Разпределителят на "Монтана" ще отсъства от игра за около месец и половина. Интервенцията бе извършена от д-р Тони Георгиев в специализираната клиника на комплекса "Царско село". Имаше вариант Агонцев да се оперира и след края на сезона,

Джаз преди Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632820

Авторски предновогодишен концерт представя утре, 28 декември, в Разград джаз пианистът Теодор Петков-Тото. Събитието се организира от Театрално-музикален център-Разград Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Концертът ще е в от 18,00 ч. в кафе „Филхармония“, билети се продават на касата на Филхармонията. С младия музикант, посещавал майсторски класове на Милчо Левиев и Глен Ферис, ще свирят: цигуларките Мила Иванова, Божанка Савова и Румяна Маркова, както и Мариана Пашкунова – виолончело.  

Пет държавни сгради в Добрич са обследвани за енергийна ефективност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632821

Областна администрация – Добрич, е провела енергийно обследване на 5 сгради държавна собственост, за които в следващите години ще се търсят възможности за изпълнение на предписаните мерки. Това съобщи областният управител Детелина Николова по време на среща с представители на медиите. Обследванията са направени по Закона за енергийната ефективност, който изисква всички сгради за обществено ползване да бъдат сертифицирани за енергийна ефективност. Николова отбеляза, че за пореден път администрацията е одобрена по програмата „Старт в кариерата", ...

Радарите за превишена скорост утре - 28 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=339686

Служители на пътната полиция ще следят утре - 28 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 07:10ч.-08:30ч. Южен пътен възел /вход/ 08:40ч.

В Шуменско - икономични с отпадъците и водата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632827

Жителите на общаст Шумен са с по-ниски показатели от страната по изхвърлени отпадъци и ползвана вода на глава от населението. Това сочат данните на статистическото бюро. През 2015 г. общо образуваните битови отпадъци в област Шумен са оценени на 53 хил. тона, докато тази цифра е бил 69 хил. тона през 2014 година. През 2015 г. събраните отпадъци на човек от обслужваното население в областта са оценени на 299 кг (388 кг за 2014 г.), при 420 кг за страната. През 2015 г. в област Шумен използваната питейна вода ...

Вал Килмър е тежко болен?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960521

Вал Килмър е тежко болен?Приятели на Вал Килмър, който на 31 декември ще стане на 57 години, твърдят, че прочутият актьор е много болен и това най-вероятно е неговата последна Коледа. „Той се опитва да ни убеди, че всичко е наред, но ние сме наясно, че това не е така. Състоянието му се влошава“, зави негов близък пред „Радар онлайн“.

Везенков: За мен признанията са просто допълнителен стимул

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/27/2890807_vezenkov_za_men_priznaniiata_sa_prosto_dopulnitelen/?ref=rss


Звездата на българския баскетбол Александър Везенков сподели, че е горд от това, че е попаднал в топ 10 на най-добрите български спортисти за тази година.

Той попадна на девето място в класацията, но заяви, че това единствено го стимулира да постигне още повече.

Българинът прави силен сезон с "Барселона" и вече все по-често получава игрово време, а представянето му в тези включвания е отлично.

"Честитя на Мирела Демирева признанието. Това, което тя направи,...

Индексите на БФБ-София изтриха натупаните до обяд загуби

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-изтриха-натупаните-до-обяд-загуби_l.a_i.734531_at.1.html

След като в ранните следобедни часове индексите на БФБ-София се намираха на червена територия, в края на търговията в първия работен ден след Коледа,...

Двама родни таланти на проби в английски елитен отбор

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960407

Двама родни таланти на проби в английски елитен отборДвама от най-талантливите млади футболисти в България - Ияд Хамуд от "Локомотив" (Пловдив) и Валентин Антов от ЦСКА ще изкарат пробен период в английския елитен отбор "Мидълзбро", пише "Спортал". Двамата заминават за Англия на 9-ти януари, като ще останат там до 14-ти. Те ще се готвят с различни възрастови формации на Боро,

Почетоха паметта на загиналите военни в Кербала

http://offnews.bg/news/n_1/n_643080.html

Почетоха паметта на българските военни, които загинаха преди 13 години в база "Индия" в Кербала.  При трагичния инцидент загинаха петима български военни, а десетки бяха ранени.  При атаката срещу българската база "Индия", камион цистерна с атентатори самоубийци се вряза в базата и се взриви. Загинаха майор Георги Качорин, офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Ден по-късно от раните си в болница в Багдад загина и старши лейтенант Николай Саръев. Ритуали в памет на загиналите бяха извършени в Карлово, Казанлък, Плевен, Благоевград, Горно Драглище, Русе.  В панихидите се включиха и близки на загиналите. 

Ето какво отговори МО за прехвърлянето на Военния санаториум в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MuCRWA96oDM/

Министерството на отбраната потвърди решението си за Военния санаториум в Поморие да остане под управление на министъра на отбраната, а от 2 февруари 2017 г.,да премине към Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация (МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – Велинград, съгласно Постановление на Министерския съвет.

Ето какво е публикувано в сайта на Министерство на отбраната:

Министерството на отбраната ще запази социалните функции на „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ – Поморие

С цел да бъдат запазени социалните функции на досегашната „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ – Поморие и услугите й да продължат да бъдат използвани от военнослужещи, цивилни служители и членове на военнопатриотичните съюзи, както досега, Министерството на отбраната поддържа решението – здравното заведение да остане под управление на министъра на отбраната. Считано от 2 февруари 2017 г., то преминава към Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация (МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – Велинград, съгласно Постановление на Министерския съвет. Решението се поддържа също от социалните партньори – Национален синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ.

Съгласно законовите процедури, свързани с изваждането на „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ – Поморие от структурата на Военномедицинска академия и преминаването й към МБПЛР – „Вита“ ЕООД, досегашният персонал ще бъде освободен и ще му бъде дадена възможност, отново при спазване на законовите процедури, да бъде назначен на щат в МБПЛР „Вита“ ЕООД.

Белгия е предотвратила шест терористични атаки от ноември 2014 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=339703

Белгия е предотвратила шест атаки през последните две години, съобщи Ерик Якобс, началникът на съдебната полиция в Брюксел, предава AFP. „Мога да обявя… че за две години, по-конкретно от ноември 2014 г., са били предотвратени поне шест атаки“, отбеляза Якобс, без обаче да уточнява повече подробности.

Бившият военен пилот Надя Савченко създава опозиционно движение в Украйна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632819

Бившият украински военен пилот Надя Савченко, която стана депутат в страната си, след като прекара две години в руски затвор, обяви, че създава политическо движение, което ще действа като опозиция на президента Петро Порошенко, предаде Франс прес. Най-известната бивша затворничка от украинския конфликт е изгонена от партията си "Целта е то да реформира украинския народ и да промени системата, да доведе до истински промени", заяви Савченко пред украински медии. Движението на украинския народ (РУНА) има за цел да стане партия, която да е опозиция...

Младежки клуб и информация за образование поискаха младежите от Голям извор и Хърсово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632818

Младежки клуб и информация за възможностите за образование и трудова заетост са поискали младежите от селата Голям извор и Хърсово по време на срещи-дискусии с местните младежки общности с цел проучване на техните потребностите. Срещите са част от проект „Активни младежи – силни позиции“ на сдружение „Феникс-Разград“, финансиран по Национална програма за младежта (2016-2020) на Министерство на младежта и спорта – уточни ръководителят на проекта Огнян Станчев. Дискусията в Голям извор се е провела в читалище „Напредък”, а в Хърсово – в читалище ...

Специализанти по медицина ще получат финансова помощ за обучението си

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/specializanti-po-medicina-shte-poluchat-finansova-pomosht-za-obuchenieto-si-231013/

Предоставяне на стипендии и изплащане на таксите ще става чрез проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Терористът от Берлин може да е част от мрежа за наркотрафик

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960504

Терористът от Берлин може да е част от мрежа за наркотрафикИзвършителят на терористичния акт срещу коледен базар в Берлин Анис Амри може да е свързан с международна мрежа за наркотрафик. Това е една от посоките на работа на италианската полиция, която търси възможни съучастници на нападателя на Апенините, информира БГНЕС. Търговци на наркотици са финансирали Амри,

Извадиха и втората черна кутия на руския Ту-154, който падна в Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_643082.html

Спасителните екипи намериха и втората черна кутия на руския самолет Ту-154, който падна в Черно море близо до Сочи, предаде БНТ. Тя изглежда здрава и се смята, че данните в нея ще бъдат лесно извлечени. При проблем това може да отнеме цял месец.  Засега спасителната операция не се увенчава с успех и не е намерен нито един оцелял, като шансовете за това вече са минимални. Засега са намерени 12 тела от общо 92-а души, които се возиха на самолета към Сирия. Почти целият хор на руската армия загина. Сред работните хипотези за причините за инцидента са грешка на пилота, технически проблем, зареждане с некачествено гориво и претоварване.

Африкански футболисти и фенове се удавиха в езеро

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960267

Африкански футболисти и фенове се удавиха в езеро Нова трагедия с футболен отбор се случи в Уганда. Общо 30 футболисти и привърженици на местен тим от аматьорските дивизии са се удавили в езерото Алберт в западната част на страната. Инцидентът е станал, докато всички са пътували с лодка. На около 100 м от брега тя се обърнала, тъй като била претоватена с 45 души.

Захарова: Стремежът на Киев да се гаври с трагедиите в Русия е необясним

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632817

Странният стремеж на украински официални лица да се гаврят със случилите се през последните дни трагедии в Русия е необясним, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Украински депутат: Убиецът на руския посланик е герой (СНИМКИ) Тя подчерта, че става дума както за лица, заемаща официални постове, така и за обществени личности. "Не виждаме единство по въпросите, в които то е необходимо, но незнайно защо част от обществото се консол...

Изтичане на газ от печка предизвика пожар в жилище в Казанлък

https://www.24chasa.bg/region/article/5960503

Изтичане на газ от печка предизвика пожар в жилище в Казанлък
Изтичане на газ от маркуч на газова печка предизвика пожар в апартамент в жилищен блок в кв. „Васил Левски“ в Казанлък. Това каза за Радио „Фокус“ говорителят на ОДМВР – Стара Загора Ивелин Иванов. Той поясни, че взрив не е възпроизведен. Няма пострадали хора. При инцидента е изгоряла покъщнина. Очаквайте

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=339687

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Реал Мадрид праща дете-чудо в Аякс

http://offnews.bg/news/n_1/n_643083.html

Норвежкия полузащитник на Реал Мадрид Мартин Йодегаард ще играе под наем до края на сезона в Аякс. Подробности за сделката не бяха оповестени. Първоначално се очакваше норвежкото дете чудо да бъде пратен в Рен, но френският клуб се е отказал от този вариант. Йодегаард бе привлечен в Реал Мадрид през януари 2015 г., от Стрьомсготсет за 4 милиона евро. Мартин получава заплата на "Бернабеу" в размер на 2,5 милиона евро на сезон, която е по-висока от заплатата на някои играчи в първия отбор. Междувременно генералният директор на Атлетико Мадрид Мигел Анхел Гил заяви, че треньорът Диего Симеоне ще остане в клуба поне до края на сезон 2017/18. Аржентинският специалист е бил примамван от Интер, Лацио и ПСЖ.  В края на миналото първенство Симеон заяви готовността си да почне работа в друг клуб, но ръководството на Атлетико успя да убеди треньора да продължи да работи на "Винсенте Калдерон". "Симеоне ще продължи да работи в Атлетико. В допълнение, той ще работи в нашия отбор и през следващия сезон", заяви Гил.

Силен вятър утре в по-голямата част от страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5960406

Силен вятър утре в по-голямата част от странатаЖълт код за силен вятър е обявен в повечето области у нас за 28 декември, сряда. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска,

Започна процесът във връзка с опита за преврат в Турция

http://www.cross.bg/vruzka-protzes-metezha-1529801.html

/КРОСС/В Истанбул започва първият процес във връзка с опита за преврат срещу президента Ердоган. Близо 30 турски полицаи ще се изправят пред съда по обвинение за участие в метежа на 15 юли. Четиридневният процес се провежда при строги мерки за сигурност в затворнически комплекс край Истанбул, пише bTV. Всички 29 служители на реда са обвинени, че не са изпълнили служебния си дълг да защитят президента, както и във връзки с живеещия в изгнание ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, смятан от Анкара за организатор на преврата. Ако бъдат признати за виновни, 21 от обвиняемите може да получат доживотна присъда. Във връзка с метежа са подготвени обвинения срещу повече от 1200 души, а арестуваните са над 40 хиляди.  

2016 г. завършва с по-добри икономически резултати от очакваните

http://econ.bg/Новини/2016-г-завършва-с-по-добри-икономически-резултати-от-очакваните_l.a_i.734529_at.1.html

Тази година завършва с по-добри икономически резултати от очакваните. Това коментира пред Радио „Фокус“ икономистът Красен Станчев. Според него...

Ирак се нуждае от три месеца, за да елиминира „Ислямска държава“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960287

Ирак се нуждае от три месеца, за да елиминира „Ислямска държава“Във вторник министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че ще бъдат необходими три месеца да се елиминира терористичната групировка „Ислямска държава“, докато подкрепените от САЩ сили се опитват да изтласкат екстремистите от Мосул, предава Reuters. По-рано Абади отбеляза, че градът ще бъде превзет до края на тази година,

Русия пусна в експлоатация газопровод до Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=339697

Русия пусна днес в експлоатация тръбопровод, пренасящ руски газ до Крим, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Президентът Владимир Путин приветства задействането на съоръжението като стъпка, която ще засили икономическия растеж на полуострова, анексиран от Москва през 2014 година.

Мирела Демирева в топ 10 на Балканите

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960125

Мирела Демирева в топ 10 на БалканитеМирела Демирева попадна в топ 10 на традиционната анкета на БТА “Спортист на Балканите” за 2016 г. В допитването участваха националните агенции на България, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Черна гора, Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания. Демирева, която преди седмица беше избрана за спортист на България за годината,

Реформаторите бяха съучастници в удължаването на мандата на кабинета, смятат Мартин Димитров и Петър Славов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/27/2890816_reformatorite_biaha_suuchastnici_v_uduljavaneto_na/?ref=rss


Реформаторите бяха съучастници в удължаването на мандата на втория кабинет на Бойко Борисов, казаха днес по Би Ти Ви депутатите от гражданската квота на блока Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата изразиха съмнение, че третият мандат за съставяне на правителтво е бил взет, за да могат да се пуснат обществени поръчки от министерствата, като за последно.

На 14 декември Димитров и Славов внесоха в парламента питане към всички министри за това какви обществени поръчки са пуснати в...

LG пуска на пазара левитираща колонка

http://vesti.bg/tehnologii/lg-puska-na-pazara-levitirashta-kolonka-6063356

Тя е преносима и според компанията осигурява 360-градусово озвучаване на помещението

Арестуваха 7 мигранти, подпалили човек в Берлин (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643074.html

Седем имигранти между 15 и 21 години са били арестувани в Германия за подпалването на спящ бездомник в берлинското метро, предаде "Интернешънъл бизнес таймс". Властите съобщават, че момчетата на видеото - с изключение на едно, което е арестувано - са се предали сами. 6 от тях са от Сирия, а едно е от Либия. Двама от тях са със статут на бежанци, а другите чакат решение за статута си. Според органите на реда 21-годишен сириец е подпалил спящия мъж, докато останалите са гледали. За щастие жертвата не е пострадала сериозно, тъй като минувачи са се притекли на помощ. Извършителят и съучастниците ще бъдат съдени за опит за убийство. Очаква се случилото се да разпали нови антиимигрантски настрояния, след като преди дни мигрант от Тунис убит 12 и рани 48 на коледен базар в Берлин, като ги прегази с камион.

Съдът не призна Църквата на летящото спагетено чудовище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/27/2890814_sudut_ne_prizna_curkvata_na_letiashtoto_spageteno/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) е отказал да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ), която обединява пастафарианците, показа справка на "Правен свят", цитирана на сайта.

Пастафарианците приемат, че вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище - с един размах на макаронените си израстъци той е създал времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие. Всъщност, това е абсурдната теория на основателя – физикът Боби Хендерсън, с...

Почетоха паметта на загиналите в Ирак български военни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632815

Военнослужещи от Сухопътните войски почетоха паметта на 13-те воини, загинали при изпълнение на служебния си дълг в Ирак. Преди 13 години при трагичен инцидент в база „Индия" в Кербала, Ирак, загинаха пет български военнослужещи, а 27 бяха тежко ранени. Днес в Карлово пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм" в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе ритуал в памет на загиналите. Отслужена бе заупокойна молитва от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко и бяха поднесени цветя. Ри...

Американка дава по 14 хил. долара, за да изглежда като принцеса (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5960215

Американка дава по 14 хил. долара, за да изглежда като принцеса (Снимки)Всяко малко момиченце мечтае да бъде красива принцеса. Има една жена, която всъщност сбъдва своята детска мечта. Vesti.bg разказва историята на  Сара Ингъл от Колодаро, чийто приказни фантазии стават реалност. 25-годишната Сара, която се занимава професионално с музика, харчи по 14 хил. долара, за да се преобразява в едни от любимите си принцеси

2016 г. - лъжи, пропаганда и всичките злини

http://www.investor.bg/analizi/91/a/2016-g-lyji-propaganda-i-vsichkite-zlini--231012/

Отиващата си година разруши голяма част от представите ни за света, в който живеем, пише в коментара си за Deutsche Welle Барбара Везел

Кои държави изнасят най-много оръжие?

https://www.actualno.com/america/koi-dyrjavi-iznasjat-naj-mnogo-oryjie-news_584161.html

Трите страни, които са изнесли най-много оръжие за 2015 година са САЩ, Русия и Франция, показват данни на Службата за изследвания към американския Конгрес, цитиран от Труд. Американските производители на оръжие са най-големите на световния пазар за военно оборудване с приход

Гръцки фермери готвят блокада по границата на 23 януари догодина

http://econ.bg/Новини/Гръцки-фермери-готвят-блокада-по-границата-на-23-януари-догодина_l.a_i.734528_at.1.html

Гръцкият министър на аграрното развитие Вангелис Апостолу призова за пореден път земеделските производители в страната към диалог, съобщи вестник "Та...

Оценката на застрахователите и пенсионните дружества ще е готова в края на януари

http://www.cross.bg/pensionnite-nadzor-pregleda-1529800.html

/КРОСС/Срокът за оценка на застрахователните и пенсионните дружества се удължава до края на януари догодина, съобщиха от Комисията за финансов надзор. По план срокът за резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите беше в края на декември, прпомни БНР. От Комисията за финансов надзор обясняват, че удължаването на срока е заради прегледа на групово ниво, който включва и показателите на свързани застрахователни компании от други държави. Резултатите от прегледа заедно със стрес тестовете в застрахователния сектор ще бъдат обявени на 3 февруари. Малко след като встъпи в длъжност като председател на небанковия надзор, Карина Караиванова откри "фалшиви данни", представени от една от одиторските компании. Компаниите, избрали да работят с този одитор, трябваше спешно да изберат нов.  

Румънци и варненци спечелиха Коледния бридж турнир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632814

30 двойки и 14 отбора от цялата страна и Румъния взеха участие в Коледния бридж празник на Добрич, който се проведе в хотелски комплекс"Грийн палас". Сред тях личаха имената на многократните призьори от световни и европейски първенства Румен Трендафилов и Калин Караиванов /Варна/, Иван Цончев /София/, на румънските звезди Мариус Джорджеску и  Драгош Лесан и още много имена на топ състезатели. В двойковия турнир след много оспорвана борба за призовите места шампиони станаха Виорика Младин и Валентин Думитру /Румъния/, следвани от варненските тан...

Защо община Варна предпочете замяната на металните с ПВЦ контейнери за смет?

http://www.moreto.net/novini.php?n=339702

ПВЦ-контейнерите за смет бяха предпочетени пред металните с цел намаляване на шумовия фон в центъра на Варна. При обслужването на пластмасовите съдове шумът е в пъти по-малък от този при металните. Металните контейнери са предпочетени за вилните зони, където и инфраструктурата е по-лоша.

Мхитарян възхити света с Удара на скорпиона

http://offnews.bg/news/n_1/n_643081.html

Новата звезда на Манчестър Юнайтед Хенрик Мхитарян заяви, че голът му срещу Съндърланд за 3:0 е най-красивият в кариерата му. Арменецът се разписа с изумителен удар от въздуха с пета. Голът бе зачетен, макар че на повторенията се видя, че Мхитарян е в засада. "Първото нещо беше да погледна помощник съдията. Видях, че не е вдигнал флага за засада и започнах да се радвам. Очаквах топката пред мен, но в последния момент осъзнах, че аз съм пред нея и затова единственото, което можех да опитам, е да я ритна с пета. И се получи. Това е най-красивият гол в кариерата ми", каза развълнуваният Мхитарян. Мениджърът на Юнайтед Жозе Моуриньо също не спести похвалите за гола на арменеца и за цялостното му представяне. Халфът влезе на терена като резерва в последните 30 минути и това бяха първите му игрови минути след лечение на контузия. "През второто полувреме играхме красив футбол. Красотата във футбола, когато е възможна, е важна подправка в играта", каза Моуриньо. Това е втори гол на Мхитарян за Юнайтед във Висшата лига и негов трети в последните три мача за тима през декември, след попаденията срещу Тотнъм и Заря (Луганск). С този гол арменският полузащитник записа мястото си в световната футболна история редом до легендарният вратар на Колумбия Рене Игита, който с подобен удар спаси вратата си в приятелски мач срещу Англия през 1995 г. Само неколцина футболисти са успявали да поразят съперниковата врата след подобен удар, но Мхитарян е първият, който го прави в официален мач от толкова силно първенство и то с екипа на един от най-популярните отбори в света.

Самолет се завъртя при излитане, 15 души са в болница (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960260

Самолет се завъртя при излитане, 15 души са в болница (Видео)Самолет със 161 пътници на борда се завъртя при излитане и излезе от пистата в град Даболим, Индия, предаде „Руптли”. Пътниците и 7-членният екипаж веднага са били евакуирани. 15 души са пострадали по време на евакуацията. Причините за инцидента не са ясни, предаде Нова

Жълт код за силен вятър е обявен в 24 области утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/27/2890810_jult_kod_za_silen_viatur_e_obiaven_v_24_oblasti_utre/?ref=rss


Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес жълт код за силен вятър в 11 области в Северна България. Утре кодът е в сила почти за цялата страна с изключение на четири области по южната граница.

Областите, за които е в сила жълтият код в момента са: Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Търговище, Разград, Силистра и Русе. В тези области ще духа силен северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек.
...

Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области днес и в 24 утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/27/2890810_jult_kod_za_silen_viatur_e_obiaven_v_11_oblasti_dnes_i/?ref=rss


Националният институт по метеорология и хидрология обяви на 27 декември жълт код за силен вятър в 11 области в Северна България. За следващия ден, 28 декември, кодът е в сила почти за цялата страна с изключение на четири области по южната граница.

Областите, за които е в сила жълтият код в момента са: Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Търговище, Разград, Силистра и Русе. В тези области ще духа силен северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и...

Възстановяват разходите за път или наем на учители в малки населени места

http://www.moreto.net/novini.php?n=339699

На педагогическите специалисти, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще се възстановяват разходите им за транспорт или за наем, ако са наели жилище в съответното населено място. Това предвижда проект на наредба за реда и условията за възстановяване на транспортните разходи или за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Мартин Димитров: КТБ е най-голямото източване на пари в историята на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960249

Мартин Димитров: КТБ е най-голямото източване на пари в историята на БългарияКТБ е най-голямото източване на пари в историята на България. Замитането на КТБ е нещо ужасно, сподели Мартин Димитров от Реформаторския блок пред камерите на bTV. Той добави, че няма обяснение защо разследаването не е довършено докрай и защо не е потърсена отговорност

Азиатските индекси приключиха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-търговията-разнопосочно_l.a_i.734527_at.1.html

Азиатските пазари отчетоха смесена сесия във вторник, съобщава CNBC. Японският Nikkei 225 приключи почти без изменение, като се изкачи с 0,03% до 19...

Красен Кралев: Българският спорт не е само олимпийски игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/27/2890801_krasen_kralev_bulgarskiiat_sport_ne_e_samo_olimpiiski/?ref=rss


Министър на спорта в оставка Красен Кралев заяви, че за него 2016 година е успешна за българския спорт.

По думите му, той не се изразява само с участие на олимпийски игри, а и в много други спортове и дисциплини, в които българските състезатели печелят медали.

Кралев каза и, че българският спорт няма да бъде повлиян от политическата криза в страната.

"Цялата година се разви съобразно нашите планове. Аз съм доволен от това, което постигнахме. Най-важното нещо,...

Жълт код за силен вятър в по-голямата част от страната за 28 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632813

Жълт код за силен вятър е обявен в повечето области у нас за 28 декември, сряда. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска. В тези области се очаква да духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Единствените области, в...

БНТ1– лидер в телевизионния ефир на Бъдни вечер

http://www.cross.bg/kanala-kontzerta-shoyto-1529798.html

/КРОСС/БНТ1 е най-гледаният телевизионен канал на Бъдни вечер. Данните на GARB Audience Measurement Bulgaria сочат, че над половин милион души са предпочели обществената медия вечерта на 24-ти декември. Развлекателното предаване „Шоуто на Канала" е привлякло 544 000 зрители, а юбилейният концерт на Михаил Белчев, в който прозвучаха едни от най-хубавите песни по негови стихове - 519 000. Според пийпълметричното проучване високи рейтинги се отчитат във всички целеви групи, а аудиторният дял е 23% за времето на излъчване на „Шоуто на Канала" и 27,1 на сто за концерта „Михаил Белчев на 70 години" (на база възраст 4+). Данните на GARB отчитат силен зрителски интерес и към още два концерта, включени в празничната програма на БНТ1 - „Коледни звезди" и музикалният спектакъл, в памет на Вили Казасян - „На Вили", излъчен на 25 декември. В навечерието на Рождество Христово обществената медия представи и спектакъла „Отборът", с който златните момичета от националния тим по художествена гимнастика се сбогуваха с българската публиката. Бенефисът е проследен от 305 000 души.    

Цените на жилищата в САЩ растат рязко през октомври

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-v-sasht-rastat-riazko-prez-oktomvri-231010/

Индексът не отразява рязкото повишение на лихвите по ипотеките, започнало след победата на Доналд Тръмп на президентските избори

Вежди Рашидов инспектира българската православна църква в Одрин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5960214

Вежди Рашидов инспектира българската православна църква в ОдринМинистърът на културата в оставка Вежди Рашидов инспектира днес в Одрин ремонтните дейности по възстановяването на фасадата на българската православна църква „Св. Вмчк Георги”. Министър Рашидов е на кратко посещение в Одрин по покана на отец Александър Чакърък. В българската делегация, водена от министъра,

Сестрата на Мората от "Реал" (М) с палави снимки в Интернет

https://www.24chasa.bg/sport/article/5960206

Сестрата на Мората от "Реал" (М) с палави снимки в ИнтернетСестрата на централния нападател на "Реал" (Мадрид) Алваро Мората подлуди феновете му с предизвикателни снимки в социалните мрежи. За броени дни последователите на Марта Абрил само в инстаграм надхвърлиха 50 000 най-вече благодарение на снимка в леглото, на която се вижда голият й гръб. Предполага се,

Кафето на германците се вгорчава

http://www.investor.bg/novini/346/a/kafeto-na-germancite-se-vgorchava-231009/

Най-големият производител на напитката в страната Tchibo повишава цената, а ценовата политика на компанията е показателна за пазара

Московски съд обяви свалянето на Янукович през 2014 г. за държавен преврат

http://www.cross.bg/ykraiina-prevrat-suda-1529797.html

/КРОСС/Московски съд обяви събитията от февруари 2014 г. в Украйна и свалянето на Виктор Янукович за държавен преврат, съобщи ТАСС. Решението е на Дорогомиловския съд и е по иск на бившия украински депутат Владимир Олейник. Съдът обяви, че е длъжен да оцени събитията в Украйна заради "уникалната връзка" между двата народа. Важен фактор за решението на съда било "участието на въоръжени националистически сили в промяната на режима". Според решението "в Украйна им екстремистки групировки, които участват във властта и преследват хората на базата на социалната и идеологическата омраза". Подкрепата на преврата от страна на ЕС и САЩ пък е довел до разделение в обществото и до възникването на въоръжен конфликт, а новото управление целенасочено е създало "вражески образ в лицето на Русия, което засяга националната сигурност на Руската федерация". По време на заседанията на съда са изслушани свидетелства от бивши служители в администрацията на Янукович, главната прокуратура, вътрешното министерство и силите за сигурност. Всички те единодушно са определили смяната на властта за преврат. Решението на съда може да се обжалва в срок от един месец.  

Намериха лодката на изгубените рибари край Дуранкулак

http://www.moreto.net/novini.php?n=339683

Лодката на двамата изчезнали рибари от Дуранкулак е открита на около 2,5 км от брега, оплетена в мрежи, съобщиха от община Шабла. Екип водолази на Военноморските сили са огледали района, но от двамата мъже - на 49 и 28 години, досега няма следа.

Осъдиха бивш кмет на Дупница на една година затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_643079.html

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев беше осъден на една година затвор с тригодишен изпитателен срок за това, че е ощетил общината с 4193, 32 лева.  Янев беше признат за виновен за това, че през 2008 година, в нарушение на Закона за обществените поръчки и с цел да набави имотна облага за фирма, сключил анекс към Договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Домашен социален патронаж и Диетично столово хранене към общината. С анекса цената на продуктите е била увеличена с цитираната сума, като според съда в резултат на това са настъпили значителни вредни последици за общината. Бившият кмет на Дупница беше оправдан на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд. След подаден протест срещу постановената присъда Софийският апелативен съд го осъди на две години затвор.

Част от състоянието на Джордж Майкъл може да отиде при кръщелниците му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960207

Част от състоянието на Джордж Майкъл може да отиде при кръщелниците муЧаст от състоянието на Джордж Майкъл ще бъде наследено от неговите кръщелници, съобщават британските медии, цитирани от БГНЕС. По данни на в. „Дейли мирър“ Джордж Майкъл разполага с общо 105 млн. британски лири (около 130 млн. долара). Приживе той е дарил голяма част от средствата си за благотворителност и самият той е бил доброволец приюти за

Българските ученици учат предимно английски и руски

http://www.mediapool.bg/balgarskite-uchenitsi-uchat-predimno-angliyski-i-ruski-news258209.html

Общо 882 188 деца от първи до дванадесети клас изучават чужди езици във всички видове подготовка в българските училища. Най-преподаваният е английският и го учат над 604.5 хил. ученици. На второ място е руският, а трети е немският, показва статистика на Министерството на образованието и науката. В профилираните гимназии, където първият чужд език се изучава интензивно, най-предпочитани са английският с 64 074 ученици, немският - 13 283 ученици, и френският - 6218 ученици. Редките езици, които могат да се изучават в училищата, са достъпни най-вече в столичните училища, става ясно още от справката. Близо 2000 ученици изучават японски и китайски език, като най-много от тях са в столичното 18-о СУ "Уилям Гладстон", но се преподават също и в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и 138. СУ "Проф. Васил Златарски". От учебната 2013/2014 г. в 18. СУ се изучава също и корейски, още от първи клас като ранно чуждоезиково обучение. Румънски език се учи в Румънската гимназия "Михай Еминеску" в София и португалски като втори чужд език в 164. Испанска гимназия "Мигел де Сервантес" също в София. Иврит в България изучават близо 1000 деца, а латински – 305. На места се преподават и още по-редки езици като норвежки, датски и шведски. Първите два се изучават като втори чужд език в 19. СУ "Елин Пелин" в столицата, а шведски – в 12. СУ " Цар Иван Асен II". Общо трите езика изучават около 200 ученици. В Националната гимназия за древни езици и култури се изучават още старобългарски, старогръцки и новогръцки език.

Българските ученици учат преимно английски и руски

http://www.mediapool.bg/balgarskite-uchenitsi-uchat-preimno-angliyski-i-ruski-news258209.html

Общо 882 188 деца от първи до дванадесети клас изучават чужди езици във всички видове подготовка в българските училища. Най-преподаваният е английският и го учат над 604.5 хил. ученици. На второ място е руският, а трети е немският, показва статистика на Министерството на образованието и науката. В профилираните гимназии, където първият чужд език се изучава интензивно, най-предпочитани са английският с 64 074 ученици, немският - 13 283 ученици, и френският - 6218 ученици. Редките езици, които могат да се изучават в училищата, са достъпни най-вече в столичните училища, става ясно още от справката. Близо 2000 ученици изучават японски и китайски език, като най-много от тях са в столичното 18-о СУ "Уилям Гладстон", но се преподават също и в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и 138. СУ "Проф. Васил Златарски". От учебната 2013/2014 г. в 18. СУ се изучава също и корейски, още от първи клас като ранно чуждоезиково обучение. Румънски език се учи в Румънската гимназия "Михай Еминеску" в София и португалски като втори чужд език в 164. Испанска гимназия "Мигел де Сервантес" също в София. Иврит в България изучават близо 1000 деца, а латински – 305. На места се преподават и още по-редки езици като норвежки, датски и шведски. Първите два се изучават като втори чужд език в 19. СУ "Елин Пелин" в столицата, а шведски – в 12. СУ " Цар Иван Асен II". Общо трите езика изучават около 200 ученици. В Националната гимназия за древни езици и култури се изучават още старобългарски, старогръцки и новогръцки език.

Европейският съюз се справя с дестабилизацията и без помощта на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-prezident-danyuk-1529799.html

/КРОСС/ Опитът на приключващия мандата си български президент да отправи поредния антируски компромат не издържа на критика. Освен това Европейският съюз прекрасно се „справя" сам с дестабилизацията и без „помощта" на Русия". Така коментира заместник-директорът на Института за стратегически изследвания и прогнози в Руския университет на дружбата на народите Никита Данюк интервюто на в. „Frankfurter Allgemeine Zeitung" с българския президент Росен Плевнелиев, съобщава „Экономика сегодня". „Всякакви опити Русия да бъде обвинена в дестабилизация на политическата ситуация в ЕС, като степен на вероятност могат да се отнесат към типа на обвиненията, които САЩ отправят по адрес на руската страна", заявявайки, че очевидно Русия е повлияла на изхода от президентските избори в САЩ. "Според мен това показва, че политическият елит в страните на блока не е готов да се примири с несъгласието на обикновените граждани на ЕС с политиката, която води Брюксел и на която са принудени да се подчиняват местните власти. В дадения случай: властите в България", отбеляза Данюк.  

Руснаци смазаха с Урал малка мечка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960200

Руснаци смазаха с Урал малка мечка (Видео)Руски работници от Якутия пуснаха видео, на което се вижда как смазват с камион "Урал" непораснала още мечка, съобщи "Новости России и Дагестана". На жестоките кадри се вижда как мъжете два пъти минават с тежката машина през животното. Мечката, макар и потрошена, се държи с последни сили. След това "юнаците" слизат и я доубиват с метални пръти.

Ще се възстановяват разходите за път или за наем на учители в малки населени места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632810

На педагогическите специалисти, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще се възстановяват разходите им за транспорт или за наем, ако са наели жилище в съответното населено място. Това предвижда проект на Наредба за реда и условията за възстановяване на транспортните разходи или за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Проектът, който произтича от новия закон, е публикуван за обществено обсъждан...

Китай ще въведе данък за замърсяването на околната среда

http://econ.bg/Новини/Китай-ще-въведе-данък-за-замърсяването-на-околната-среда_l.a_i.734526_at.1.html

В неделя китайските законодатели приеха нов закон, според който индустриите, замърсяващи околната среда, ще трябва да плащат данък „замърсяване". ...

Годината в снимки: Август 2016

http://www.dnes.bg/index/2016/12/27/godinata-v-snimki-avgust-2016.326591

Конкурс за секси дупе, олимпийска радост и лъвчета албиноси

8.9 милиарда лева ще се платят за пенсии догодина

http://www.cross.bg/pensii-byudzhet-izpulnenie-1529795.html

/КРОСС/Очакваните разходи за пенсии за 2017 г. са 8,9 млрд. лв. В тази сума са включени разходите за пенсии от ДОО и държавния бюджет, както и различните видове добавки към пенсиите. Средният брой на пенсионерите през следващата година се очаква да достигне 2,179 млн. души.Предвидените средства за пенсии са с 254,9 млн. лв. или с 2,9% повече в сравнение с очакваното изпълнение на разходите за пенсии. Средната пенсия през 2017 г. ще нарасне с 3%, а очакваният реален ръст на пенсиите е от 1,5% при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за годината от 1,5 на сто. Това се посочва в последния брой за тази година на информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) в материала за консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) през 2017 г., съобщи Инвестор.Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2017 г. се предвижда да достигне 341,57 лв. при очакван среден размер за 2016 г. от 331,47 лв., т.е. нарастване с 3%, показват прогнозните данни за догодина. Брутният коефициент на заместване на дохода за 2017 г. се очаква да достигне 42,2%, а нетният коефициент да бъде 53,9%.Разходите за социални помощи и обезщетения за 2017 г. се предвижда да бъдат в размер на 1,3 млрд. лв. и са 103% спрямо очакваното изпълнение за 2016 г. В тази група разходи най-голям дял заемат разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството и нетрудови злополуки (459,3 млн

Мария Захарова: Има въпроси за оръжия с български произход, намерени в Алепо

http://www.cross.bg/bulgarski-namereni-zaharova-1529796.html

/КРОСС/ В Москва възникват въпроси във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости. Реакцията идва близо две седмици след разкрития в български медии. Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани от български заводи. Твърди се, че те са намерени в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск, информира БНР. Захарова припомни, че от края на 90-те години Москва води със София преговори за сключване на правителствено споразумение в лицензионната област, което да регламентира износа на военна продукция за трети страни.

The Mall в София ще има нов собственик - фонд от ЮАР

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960173

The Mall в София ще има нов собственик - фонд от ЮАРИнвестиционният фонд от ЮАР „Ню Юръп пропърти инвестмънтс” ще е новият собственик на The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София. Сделката ще бъде финализирана в първите седмици на 2017 г. – почти седем години след откриването на търговско-развлекателния център с над 200 магазина, съобщи Club Z.  Продавач е корабният магнат Виктор Рестис,

Вижте какво решава Министерският съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960179

Вижте какво решава Министерският съвет утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОТМЯНА НА РЕШЕНИЕ №831 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОБЕКТ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ Внася: министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА 21 ФЕВРУАРИ ЗА ДЕН НА ОКАЗВАНЕ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ЛИЦАТА, СЪПРОТИВЛЯВАЛИ СЕ СРЕЩУ НАЦИЗМА В БЪЛГАРИЯ Внася:

Криминално проявен рани полицай на Бъдни вечер с нож

http://vesti.bg/bulgaria/sad/kriminalno-proiaven-rani-policaj-na-bydni-vecher-s-nozh-6063385

Далакмана, известен от бандата на кирките, бил спрян за проверка и тогава извадил ножа

Русия пусна в екслоатация газопровод до Крим

https://www.actualno.com/asia/rusija-pusna-v-eksloatacija-gazoprovod-do-krim-news_584153.html

Русия пусна днес в експлоатация тръбопровод, пренасящ руски газ до Крим, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. Президентът на руската федерация Владимир Путин приветства пускането на съоръжението като стъпка, която ще засили икономическия растеж на полуострова, анексиран от Кр

ЕЦБ понижи капиталовите изисквания за Deutsche Bank

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-poniji-kapitalovite-iziskvaniia-za-deutsche-bank-231005/

Минималното съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) беше пониженo до 9,51% за следващата година от сегашните 10,76%

Една от най-успешните си години отчита "Двореца" край Балчик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632805

Един от най-успешните си сезони отчита Държавен културен институт – Културен център „Двореца” в Балчик. От началото на 2016 година до момента приходите за комплекса са в размер на 1 млн.610 хил. лв., съобщи ръководителят на института Жени Михайлова. Това е със 70% от 2013 година, когато приходите са били 961 хиляди лева. До месец октомври т.г. „Двореца” е посрещнал 250 хиляди посетители, при 201 хиляди през цялата минала година. Има увеличение и на нощувките – т.г. хриходите от нощувки са били 128 хиляди лв., с 25% повече от 2013 година. Компле...

Мария Захарова: Има въпроси за оръжия с български произход, намерени в Алепо

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960167

Мария Захарова: Има въпроси за оръжия с български произход, намерени в АлепоВ Москва възникват въпроси във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости. Реакцията идва близо две седмици след разкрития в български медии. Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР,

Какво вещаят звездите за 2017 година?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632807

След броени дни ще посрещнем 2017 година. Какви очаквания да имаме и от какво да се пазим прогнозира астрологът Антоанета Салфидж в предаването "Часът на Милен Цветков" по NOVA. Според Антоанета Салфидж само хубави неща ни очакват през 2017 година. Тя ще бъде чудесна година за почти всички зодии от астрологична гледна точка.

Обявиха най-безопасните коли за 2016-а

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/obiaviha-naj-bezopasnite-koli-za-2016-a-6063379

На база проведените краш тестове през годината, Euro NCAP определи тройката на най-безопасните автомобили, тествани през 2016 г.

Чешкият президент Милош Земан обяви мигрантите мюсюлмани за нежелани

http://www.moreto.net/novini.php?n=339667

Президентът на Чехия Милош Земан се обяви "против" настаняването в страната на мигранти от мюсюлмански държави. В традиционното коледно обръщение на държавния глава към нацията той подчерта заплахата от тероризма, която рязко ще се засили в случай на формиране на ислямска общност в страната, предаде ТАСС.

Плевнелиев обвини Русия, че дестабилизира ЕС с платени партии и медии у нас

http://www.cross.bg/plevneliev-glava-bulgariya-1529794.html

/КРОСС/ Германският в. "Frankfurter Allgemeine Zeitung" излезе с интервю с българския държавен глава. Президентът Плевнелиев заяви, че се правят опити за подкопаване на основите на Европейския съюз от Русия чрез подкрепа за ултранационалистически партии и медии у нас и други държави в ЕС. „Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от ЕС. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена", посочва президентът. Той подчертава, че "най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни". Държавният глава подчертава, че ЕС не трябва да позволява тези достижения да бъдат отнети и призовава за по-тясна интеграция, там където сближаването има смисъл и е от полза. „В Европа имаме нужда от общи усилия в онези области, които засилват мира и сигурността, например при свързването на мрежите за пренос на енергия. Също така не би трябвало отделни членове на ЕС поради краткосрочни икономически или политически изгоди да се отклоняват от общата европейска политика по отношение на Русия", е позицията на държавния глава

Навигационната услуга Here поема курс към Китай

http://www.investor.bg/novini/444/a/navigacionnata-usluga-here-poema-kurs-kym-kitai--231002/

Китайският разработчик Navinfo, интернет концернът Tencent и държавния фонд GIC от Сингапур придобиват 10% от картовия разработчик

"Хонконг" ни налази! А ваксина?

http://www.dnes.bg/health/2016/12/27/honkong-ni-nalazi-a-vaksina.326892

Тази година пикът на вирусите дошъл по-рано от обичайното

Мишел Обама бе обявена за една от най-добре облечените жени на годината

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5960088

Мишел Обама бе обявена за една от най-добре облечените жени на годинатаС изключителен стил Мишел Обама почти винаги е център на вниманието, пише "Вог". Перлени огърлици, брошки и колани се превърнаха в нейна запазена марка, дори я сравниха с Жаклин Кенеди

Бивш кмет на Дупница с ефективна присъда

http://vesti.bg/bulgaria/sad/bivsh-kmet-na-dupnica-s-efektivna-prisyda-6063383

Атанас Янев получи осъдителна присъда за престъпление по служба от 1 година "лишаване от свобода"

Десетте звезди, които са били най-щедри през 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632800

Благодарение на добрите дела, които извърши през 2016 г., певицата Бионсе оглави класация за знаменитости с най-големи заслуги към благотворителната дейност, съобщи Контактмюзик. Най-влиятелните личности от шоубизнеса С ангажираността си към каузите на редица благотворителни организации, чиито инициативи подкрепи през годината, допринесе за насочване на общественото внимание към тях и помогна за набирането на средства, Бионсе измести от първ...

Румънският президент отказа номинацията на мюсюлманка за премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5960100

Румънският президент отказа номинацията на мюсюлманка за премиерДържавният глава на Румъния Клаус Йоханис отказа да одобри кандидатурата на Севил Шайдех за поста министър-председател, съобщават медиите в страната, цитирани от bTV. "Прецених внимателно аргументите за и против и реших да не приема това предложение", заявява държавният глава. На проведените на 11 декември предсрочни парламентарни избори най-много

Румънският президент отхвърли кандидатка за премиер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632801

Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата на Севил Шайде, която бе предложена за министър-председател от коалицията Социалдемократическа партия и Съюз на либералите и демократите. „Внимателно притеглих всички аргументи „за" и „против" е реших да не приемам това предложение. Предлагам на коалицията СДП и СЛД да издигнат друга кандидатура", мотивира се държавният глава. Той не съобщи причините, поради които е отхвърлил Шайде. На провелите се на 11 декември парламентарни избори в Румъния с голяма преднина победи СДП, но тя не успя ...

Онлайн музей изобличава корупцията в Румъния

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/onlain-muzei-izoblichava-korupciiata-v-rumyniia-231001/

Вдъхновението на дигитална агенция от Букурещ идва от напълно реални случаи в държавата

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване