22 катастрофи и пострадал велосипедист за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=339808

Велосипедист е пострадал при пътно произшествие в района на ж.к. „Вл. Варненчик“ във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Инцидентът е възникнал тази нощ по бул. „Константин и Фружин“. Пострадалият е в стабилно състояние, допълниха от полицията.

Доставят първите 2 тона храни в Хитрино

http://www.cross.bg/postradalite-hrani-domakinstva-1529939.html

/КРОСС/ Българската хранителна банка ще достави първите два тона храни в помощ на пострадалите жители от село Хитрино.Храните ще бъдат разпределени между 110 от най-тежко пострадалите домакинства в селото, тези останали без дом и със силно разрушени домове. Те ще получат трайни консервирани храни подходящи за директна консумация. Те ще им стигнат за няколко дни. Помощта няма да бъде еднократна. Българската хранителна банка съвместно със Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци планират да подпомагат пострадалите домакинства от Хитрино периодично през зимните месеци.

Падна голяма тайна: Радев назначава най-добрия бюджетар в държавата за финансов министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275468_%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D

 Най-добрият бюджетар в държавата - Кирил Ананиев, най-вероятно ще е финансовият министър в служебното правителство на новия президент Румен Радев. Това съобщиха "Стандарт", позовавайки се на източници запознати с плановете на Радев за министерския екип. 
Очаква се Радев ще издаде указ за правителство около 31 януари - седмица след като на 22 януари встъпи в длъжност, назначи администрацията си и проведе консултации с лидерите. Все още името на служебния премиер се пази в тайна. Знае се само, че ще е експерт, също като членовете на екипа му.

Румен Радев е поканил за министри хора с богат опит в държавната администрация, всеки от които е професионалист. Целта е да има приемственост в работата на администрацията по ведомства, обясниха източниците ни. Заместникът на Владислав Горанов - Кирил Ананиев, е точно такъв експерт. Назначаването му като служебен финансов министър ще гарантира изпълнението на бюджета за 2017 г. и най-вече безпроблемното предвижване на средства към общините и работата по европейски и национални програми.

Кирил Анание започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., като преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Депутатката от БСП Весела Лечева пък е най-спряганото име за служебен министър на спорта, независимо, че в средата на декември тя отрече вероятността да приеме поста. Петкратната световна шампионка по спортна стрелба бе начело на Държавната агенция за младежта и спорта от 17 август 2005 до 27 юли 2009.

За всеки министерски пост Румен Радев има по двама кандидати, довериха още от екипа му. Радев формирал банка кадри не само за служебния кабинет, но и за собствения си екип от съветници.

Майката на Кари Фишър почина

http://www.mediapool.bg/maikata-na-kari-fishar-pochina-news258248.html

Американската актриса Деби Рейнолдс почина на 84 години, само ден след кончината на дъщеря си Кари Фишър, която доби световна слава като принцеса Лея от сагата "Междузвездни войни", предадоха агенциите. Звездата от класиката "Аз пея под дъжда" не е успяла да приеме смъртта на дъщеря си и е получила сърдечен удар, съобщават от семейството й. "Сега тя е с Кари, а ние сме съкрушени", каза синът й Тод Фишер. Той е бил неотлъчно до майка си в Медицински център Сидърс-Синай, където Деби е била  откарана по спешност. Деби Рейнолдс е родена на 1 април 1932 г. в Ел Пасо, Тексас. Едва 20 годишна тя получава роля в мюзикъла на Джийн Кели "Аз пея под дъжда". Номинирана е за "Оскар" за друг мюзикъл - "Непотопяемата Мали Браун". Жени се за певеца и телевизионна звезда Еди Фишер, но четири години по-късно се развеждат. Оказва се, че мъжът й я напуска заради Елизабет Тейлър. Разводът е шумен и става тема в жълтите издания с месеци.

Настъпва траен студ, максималните температури днес под нулата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275467_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%

 През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна, ще превалява слаб сняг главно в планинските райони, а през нощта и на места в Западна България.

В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен, временно и бурен северен вятър, а в останалите райони ще е до умерен от северозапад. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 5 и 0 градуса , а максималните - между минус 1 и 4 градуса.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг. Ще духа бурен северен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 8 градуса, на 2000 метра - около минус 13 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще духа силен и бурен северен вятър. Максималните температури ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода е 5-6 градуса. Вълнението на морето ще е 4-5 бала.

Доставят първите два тона храна за пострадалите в Хитрино

http://offnews.bg/news/n_1/n_643171.html

Първите два тона храна за пострадалите в Хитрино ще бъдат доставени днес.  Помощта ще получат около 110 семейства, най-засегнатите от трагедията.  Те ще получат трайни консервирани храни подходящи за директна консумация от Хранителната банка, които трябва да им стигнат за няколко дни. Семействата ще получават храна от Хранителната банка поне веднъж месечно. Доставките ще продължат до края на зимата.

Шест момичета, пет чифта крака – поредната интернет мания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5963490

Шест момичета, пет чифта крака – поредната интернет манияПразници са и Мрежата се забавлява. Случайните главоблъсканици, които се разпространяват вирусоподобно в Интернет може да са супер забавни или пък доста изнервящи (помните ли безумието с цвета на роклята?). Последната загадка е по-скоро забавна, пише "Калдата" Тази загадка идва от страниците на Reddit и бързо се разпространи в Интернет,

Третата черна кутия от Ту-154 е разрушена, но подлежи на декодиране

http://www.cross.bg/kytiya-cherna-razryshena-1529938.html

/КРОСС/ Третата черна кутия на падналия в Черно море руски военен самолет Ту-154, е разрушена, предава TACC, като се позовава на източник от силовите структури. „От третата черна кутия е открита лента, което доказва, че тя е разрушена. Въпреки това устройството подлежи на частично декодиране", съобщава източникът. Третата черна кутия се намира в опашката на самолета и дублира параметрите на другите две, които вече са в Москва.  Руските медии съобщават, че е започнало декодирането на втората черна кутия, намерена по-рано.

69 снегорина чистиха цяла нощ в Смолянско, има въведени ограничения по пътищата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633109

69 машини са работили цяла нощ по почистването на снежната покривка в Смолянско, която на места достигна 20 см., съобщиха от Областно пътно управление в Смолян. Заради падналия сняг са въведени и редица ограничения в областта. През прохода „Рожен” – всички моторни превозни средства трябва да са задължително с вериги, а всички товарни автомобили с маса над 12 т. да се движат без ремаркета и полуремаркета. По пътя Батак-Доспат – всички товарни автомобили с маса над 12 т. трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета, както и по пътя Девин-Мих...

Полски тираджия вися от 120 метра височина на виадукта "Бебреш"

http://offnews.bg/news/n_1/n_643170.html

Тир с полска регистрация вися в продължение на часове от най-високия виадукт на магистрала "Хемус" между първия и втория тунел в посока София-Варна снощи. Камионът е поднесъл и е пробил мантинелата на виадукта "Бебреш". Така кабината му надвисва от 120 м височина. Шофьорът е изваден и транспортиран до ботевградската болница. Състоянието му е добро. "Според показанията, дадени от шофьора, той е заспал от преумора, след което е загубил управлението над камиона. По време на инцидента, магистралата е била почистена според изискванията ни. В никакъв случай не може да се твърди, че състоянието на пътното платно е причина за този инцидент”, коментира за „Здравей, България” инж. Георги Златев, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” към АПИ. Лошото време създаде много неприятности на шофьорите. Пътят от София за Ябланица бе блокиран на няколко места. Движението по тунелите на магистрала „Хемус” беше блокирано за известно време заради закъсали тирове без вериги.

Жълт код и в Кюстендилска област заради силен вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633111

Жълт код е обявен за днес в 14 области заради силен вятър. Предупреждението е в сила за областите Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. В тези области ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 10-15 м/сек и пориви до 24 м/сек, на места и до 28 м/сек. За останалата част от страната е обявен зелен код. Облачността ще бъде предимно значителна, ще превалява слаб сняг главно в планинските райони, а през нощта и на места в Западна България. В източната...

Пътнически автобус се разби в пропаст в Турция, има жертви и пострадали

https://www.actualno.com/balkani/pytnicheski-avtobus-se-razbi-v-propast-v-turcija-ima-jertvi-i-postradali-news_584350.html

Автобус, превозващ пътници, падна в пропаст край северния турски град Синоп, предава TACC, като се цитира информация от вестник Milliyet. При инцидента има жертви и пострадали, но към момента точният им брой не се уточнява. Други подробности за произшествието все още не са известни. Очаквайте повече информация! Снимка: Архив

Верният слуга на Брюксел обвини Москва във всички смъртни грехове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275466_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B

 Интервюто, което държавният глава на България Росен Плевнелиев даде за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allegemeine Zeitung, публикувано в изданието от 22 декември, получи широк отзвук в руските медии заради отправените към Москва обвинения в опити за дестабилизация на Европейския съюз. Това съобщава агенция "Фокус". 
„Верният слуга на Брюксел: Плевнелиев размени приятелството с Русия, за да защити интересите на ЕС“, е озаглавена статия на Федеральное агентство новостей No.1 , в която четем, че „президентът на България Росен Плевнелиев обвини Русия във всички смъртни грехове“. 

„Българският президент Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича следващия месец, очевидно реши да затръшне вратата. По стара и все по-малко популярна в Стария свят традиция за всички европейски (и не само европейски) грехове, той реши да обвини Русия. Той, разбира се, има пред очите си "отличен" пример - напускащият Белия дом Барак Обама, който също сипе жупел и огън, за да развали максимално отношенията между Запада и Москва. Очевидно президентите на САЩ и България не разбират, че песента им вече е изпята, а новите лидери, без съмнение, ще имат свои хитове“, пишат в редакцията на вестник „Российская газета“. 

„Росбалт“ на свой ред отбелязва, че „българският президент Росен Плевнелиев обвини Русия в опит да подкопае ЕС чрез ръцете на агенти за влияние“, каквито са ултранационалистическите движения и партии, подкрепяни от Москва в отделните страни от Общността.  

По повод интервюто на българския президент за германския вестник, Rambler коментира, че „самият Плевнелиев следващия месец ще има по-малко възможности да се бори с руската пропаганда“, а по повод обвиненията му, че Москва се опитва да дестабилизира отвътре устоите на ЕС, финансирайки антиевропейски партии, агенцията е категорична, че „руското ръководство неведнъж показа, че вътрешните работи на Европа не го засягат и не им влияе по никакъв начин“. 

Вестник „Известия“ акцентира върху твърдението на Плевнелиев, че Русия преследва тази цел, която някога преследваше и СССР – „отслабването на Европа и разпространяването на съмнения по повод ценностите на демокрацията и върховенството на закона“. 

Плевнелиев предупреди, че гражданите на ЕС трябва да знаят „какво се случва“ и някъде е насочена „руската пропаганда“, но журналистите на вестник „Взгляд“ деликатно напомнят, че новоизбраният български президент ген. Румен Радев подчерава, че членството на България в ЕС и НАТО не означава непременно създаването на врагове извън тези структури. 

„Отиващият си президент на България отново видя признаци за опити на Москва да подкопае отвъртре ЕС“, пише вестник „Ведомости“, привеждайки и примери за предишни подобни изказвания на Плевнелиев. 

„Българският Обама реши да изрита Русия за последно“, злостно коментира медията „Ридус“, допълвайки, че подобен „маниер“ изглежда се е появил на „мода“ сред държавните глави, които напускат постовете си.

3 лв. за сурвачка в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633108

Дрянова клонка украсена с вълна и прежда, със сушени плодове и пуканки. Традиционно сурвачката е сред най-търсените около Нова година. Запазва цената си от миналата година и може да се купи за 3 лв. независимо дали в нея са вплетени традиционните символи или е украсена с гирлянди. Райна Стоянова изработва и продава сурвачки вече 6 години. Най-малко месец трябва да отдели, за да изработи необходимата бройка сурвачки, като само за една и трябва поне един час. За тази година Райна е изработила 300 сурвачки. Сподели, че се търсят предимно с традици...

Сагата АЕЦ "Белене" - епизод пореден

http://www.investor.bg/analizi/85/a/-sagata-aec-belene-epizod-poreden-230718/

Консервирана площадка и морално остаряло оборудване едва ли ще даде силен коз в ръцете на държавата при преговори с инвеститори

Елтън Джон ще пее на погребението на Джордж Майкъл

http://www.moreto.net/novini.php?n=339802

Британският изпълнител сър Елтън Джон вероятно ще пее на погребението на Джордж Майкъл. Двамата бяха много добри приятели и през 1991г. Записаха дуета Don't Let the Sun Go Down on Me. След неочакваната смърт на Джордж Майкъл на 53-годишна възраст, Елтън Джон бе един от първите, които публично изразиха скръбта си.

Путин: Няма проблем, който Русия не може да разреши

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81011/putin-nyama-problem-koito-rusiya-ne-mozhe-da-razreshi

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин заяви, че никой не може да създаде на Русия такива проблеми, които тя да не може да реши, предаде РИА Новости.

Пиратките вече на са на мода, търсят се ракети и фонтани

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963470

Пиратките вече на са на мода, търсят се ракети и фонтаниКупувайте пиротехника само от магазините, а не от пазари и сергии, за да сте сигурни, че тя е изрядна. Този съвет даде дни преди Новогодишната нощ експертът Светослав Христов пред Нова телевизия. Пиратките вече не са актуални, повече се търсят фонтани, ракети и фойерверки. Те обаче не трябва да се държат в ръка,

Измемение на местните данъци и такси ще гласува ОбС- Сапарева баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633107

Последно заседание ще проведе ОбС в Сапарева баня. В дневният ред са включени 10 докладни записки, като повечето от тях касаят ползване на дървесина от общинска горска територия. Предстои да бъдат приети предложенията за осъществяване на дейността на Народните читалища за 2017 година. Като първа точка ще бъде разгледана докладната записка входирана от общинският съветник Костадин Николов за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци, такси и цени на услуги на територията на община Сапарева баня....

Грипна епидемия в Пловдив, Хасково, Перник и Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963465

Грипна епидемия в Пловдив, Хасково, Перник и Харманли4 общини в страната вече са обявили грипна епидемия. Това са Перник, Пловдив, Хасково и Харманли, съобщи Нова телевизия. В Пловдив Коледната ваканция на учениците е удължена с 2 дни и те ще са на училище чак на 9 януари. Още 4 общини са в предепидемична обстановка - Стара Загора, Добрич, Габрово и Пазарджик.

Избор на председател на ОбС и такса смет ще гласуват съветниците в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633104

Избор на председател на Общински съвет- Кюстендил е втора точка от дневния ред на сесията, която ще се проведе на 29 декември. 6- месечният мандат на досегашния председател Михаела Крумова изтече.Сред другите докладни, които ще бъдат гласувани е отваряне на процедура по приватизация на Асфалтовата база в село Скриняно. Тя към настоящия момент е предоставена за управление на ОП „Чистота". Базата функционира за производство на асфалтови смеси.Не се предвижда увеличение на таксата за битови отпадъци в община Кюстендил. Докладната ще бъде гласувана...

Русия избухна срещу "Шарли Ебдо": Мерзост!

https://vesti.bg/sviat/rusiia-izbuhna-sreshtu-sharli-ebdo-merzost-6063456

Изданието публикува серия карикатури, пресъздаващи самолетната катастрофа, при която загина руският военен оркестър

Русия избухна срещу "Шарли Ебдо": Мерзост!

http://vesti.bg/sviat/rusiia-izbuhna-sreshtu-sharli-ebdo-merzost-6063456

Изданието публикува серия карикатури, пресъздаващи самолетната катастрофа, при която загина руският военен оркестър

Доставят първите два тона храна в Хитрино (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963460

Доставят първите два тона храна в Хитрино (Видео)Първите два тона храна за пострадалите при влаковата катастрофа и последвалия взрив в Хитрино, ще бъдат доставени днес. Хранителните продукти идват от Хранителната банка, информира NOVA. Помощта ще получат около 110 семейства, които са сред най-тежко засегнатите от трагедията. Семействата ще получават храна от хранителната банка поне веднъж

Сърбите ще могат да пътуват без визи до 64 държави

https://www.actualno.com/balkani/syrbite-shte-mogat-da-pytuvat-bez-vizi-do-64-dyrjavi-news_584348.html

Министерството на външните работи на Сърбия обяви, че притежателите на сръбски паспорт в момента могат да пътуват без визи до 64 страни по света, предаде Б-92. Визовата политика на Сърбия е била обсъдена по време на среща в Белград между външния министър Ивица Дачич, вътрешни

САЩ трябва да признаят провала на опитите си да изолират Русия

http://svetoven.pogled.info/news/81010/sasht-tryabva-da-priznayat-provala-na-opitite-si-da-izolirat-rusiya

/Поглед.инфо/ Две срещи между президентите на двете държави и четиринайсет срещи между външнополитическите им лидери са били проведени през 2016 г., включително две визити на държавния секретар на САЩ в Москва – това съобщава руското външно министерство в специално изявление за външнополитическата равносметка за 2016 г. между двете страни.

Телевизия ARD с репортаж за Стоянка Мутафова

http://www.cross.bg/stoyanka-teatur-mytafova-1529937.html

/КРОСС/ 94-годишната Стоянка Мутафова играе в телевизионен сериал и в четири театрални постановки. Тя постоянно пътува и то из целия свят. Репортаж на ARD, посветен на голямата българска актриса разказва за личността и творчеството й. В един малък италиански град, в една типична италианска къща живее майка със своята дъщеря и всеотдайния им приятел. Фриволната 90-годишна Олга не иска да се примири с възрастта си. Тя мечтае отново да е фаталната и секси жена от своята младост, командва всички около себе си и най-вече своята дъщеря Елза, която е останала стара мома заради властната си майка. Италианският драматург Алдо Николай е нарекъл своята комедия "Госпожа Стихийно бедствие". И тя наистина е такава - не само измислената Олга, но и актрисата, която изпълнява нейната роля в България - Стоянка Мутафова. 94-годишната артистка танцува на сцената степ, чарлстон, сиртаки, румба, валс и то с енергията на изригващ вулкан. В балканската държава Стоянка Мутафова е почитана от зрители от няколко поколения като кралицата на комедията и живата легенда на театъра. "Фурия", "тайфун" и "г-жа Стихийно бедствие" са само няколко от множеството имена, които й е дала публиката през продължителната й кариера. "Мечтата ми е никога да не стана нормална", казва тя. Актрисата определя себе си като "доста хаотична" и "хулиганката на българския театър", не крие, че още като малко момиче не е била особено послушна

Министър Ненчев идва в Плевен за годишнината от създаването на БЗНС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633106

Тази сутрин от 10:00 часа в зала „Катя Попова" в Плевен ще се състои официалното отбелязване на 117-та годишнина от създаването на БЗНС. Съюзът е учреден като национална организация в сградата на Драматичния театър в Плевен в края на 1899 година. Специален гост на събитието ще бъда военният министър Николай Ненчев, който е председател на БЗНС. След официалната част ще бъдат поднесени цветя и ще се състои празничен коктейл....

Затруднено движение по пътищата заради снега

http://www.mediapool.bg/zatrudneno-dvizhenie-po-patishtata-zaradi-snega-news258247.html

Цяла нощ продължи разчистването на пътищата в Северна България от натрупания сняг, който на места достигна до 40 см. Обстановката се нормализира и за предстоящите Новогодишни празници пътищата ще са проходими, обещаха от Агенция "Пътна инфрастрктура" (АПИ). Около 900 машини са се включили в почистването на пътищата в областите Ловеч, Габрово, Плевен и Велико Търново, Враца. Затруднено е било почистването на пътищата в област Ловеч, заради недисциплинирани шофьори на тирове. Заради обилния снеговалеж и силните навявания проходът Троян – Кърнаре остава затворен за автомобили.  Затворени са и проходите Петрохан и Шипка, където снежната покривка е между 25 – 35 см, казаха от АПИ. Затруднено е било и пътуването през прохода Предела към Банско, но към момента пътят е разчистен. София е почистена от снега В София всички улици и булеварди, по които се движи масовият градски транспорт са почистени през нощта. Градският транспорт се движи нормално, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Почистени и опесъчени са и част от по-големите квартални улици. Обработени са улиците в районите Панчарево, Витоша, Нови Искър, основни улици в Симеоново, Бистрица, Кътина, Балша и други. Опесъчени са планинските пътища Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове във Витоша. Продължава почистването на спирките на градския транспорт и подходите към подлезите. Около 150 машини са почиствали цяла нощ столичните улици. След обработката на пътищата, ще започне почистването и на тротоарите, които са отговорност на общината, каза Фандъкова. Полски тир вися на магистрала "Хемус" В сряда вечерта тир с полска регистрация вися от най-високия виадукт на магистрала "Хемус" между първия и втория тунел в посока София - Варна. Шофьорът вися около два часа над пропастта, заклещен в кабината. Той беше спасен след проведената операция, а тирът изтеглен с влекач. Полският шофьор е бил откаран в болницата в Ботевград, заради преживения шок. Жълт код за вятър в 14 области в четвъртък За четвъртък е обявен жълт код за опасно време в 14 области в страната - Кюстендил, Благоевград, Кърджалии, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна, съобщиха от Националния институт по хидрология и метрология на БАН. В тези области ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 10-15 м/сек и пориви до 24 м/сек, а на места и до 28 м/сек. За останалата част от страната е обявен зелен код. Облачността ще бъде предимно значителна. Ще продължи да превалява слаб сняг, главно в планинските райони и на места в Западна България. В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен, временно и бурен северен вятър, а в останалите райони ще е до умерен от северозапад. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните между минус 1 и 4 градуса. Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг. Ще духа бурен северен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 8 градуса, а над 2000 метра около минус 13 градуса. По Черноморието ще бъде облачно. Ще духа силен и бурен северен вятър. Максималните температури ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода е 5 - 6 градуса. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала.

Затруднено движение по пътищата в Северна България заради снега

http://www.mediapool.bg/zatrudneno-dvizhenie-po-patishtata-v-severna-bulgaria-zaradi-snega-news258247.html

Цяла нощ продължи разчистването на пътищата в Северна България от натрупания сняг, който на места достигна до 40 см. Обстановката се нормализира и за предстоящите Новогодишни празници пътищата ще са проходими, обещаха от Агенция "Пътна инфрастрктура" (АПИ). Около 900 машини са се включили в почистването на пътищата в областите Ловеч, Габрово, Плевен и Велико Търново, Враца. Затруднено е било почистването на пътищата в област Ловеч, заради недисциплинирани шофьори на тирове. Заради обилния снеговалеж и силните навявания проходът Троян – Кърнаре остава затворен за автомобили.  Затворени са и проходите Петрохан и Шипка, където снежната покривка е между 25 – 35 см, казаха от АПИ. Затруднено е било и пътуването през прохода Предела към Банско, но към момента пътят е разчистен. София е почистена от снега В София всички улици и булеварди, по които се движи масовият градски транспорт са почистени през нощта. Градският транспорт се движи нормално, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Почистени и опесъчени са и част от по-големите квартални улици. Обработени са улиците в районите Панчарево, Витоша, Нови Искър, основни улици в Симеоново, Бистрица, Кътина, Балша и други. Опесъчени са планинските пътища Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове във Витоша. Продължава почистването на спирките на градския транспорт и подходите към подлезите. Около 150 машини са почиствали цяла нощ столичните улици. След обработката на пътищата, ще започне почистването и на тротоарите, които са отговорност на общината, каза Фандъкова. Полски тир вися на магистрала "Хемус" В сряда вечерта тир с полска регистрация вися от най-високия виадукт на магистрала "Хемус" между първия и втория тунел в посока София - Варна. Шофьорът вися около два часа над пропастта, заклещен в кабината. Той беше спасен след проведената операция, а тирът изтеглен с влекач. Полският шофьор е бил откаран в болницата в Ботевград, заради преживения шок. Жълт код за вятър в 14 области в четвъртък За четвъртък е обявен жълт код за опасно време в 14 области в страната - Кюстендил, Благоевград, Кърджалии, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна, съобщиха от Националния институт по хидрология и метрология на БАН. В тези области ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 10-15 м/сек и пориви до 24 м/сек, а на места и до 28 м/сек. За останалата част от страната е обявен зелен код. Облачността ще бъде предимно значителна. Ще продължи да превалява слаб сняг, главно в планинските райони и на места в Западна България. В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен, временно и бурен северен вятър, а в останалите райони ще е до умерен от северозапад. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните между минус 1 и 4 градуса. Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг. Ще духа бурен северен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 8 градуса, а над 2000 метра около минус 13 градуса. По Черноморието ще бъде облачно. Ще духа силен и бурен северен вятър. Максималните температури ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода е 5 - 6 градуса. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала.

Четвърта индустриална революция и криза на либерализма

http://svetoven.pogled.info/news/81009/chetvarta-industrialna-revolyutsiya-i-kriza-na-liberalizma

/Поглед.инфо/ Отминаващата година показва, че завършва една епоха, започнала след края на Студената война и краха на СССР. Глобалният проект за повсеместно установяване на либералния световен ред се оказа несъстоятелен. Гражданите на западните държави, където се реализираше този проект, загубиха интерес към него, което се потвърждава от резултатите от плебисцитите, проведени там. Ето мненията на няколко чуждестранни експерти за отиващата си година пред lenta.ru

Какво ми се случи през 2016 г.: от Монголия до Южна Африка през Бахрейн

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/29/2890818_kakvo_mi_se_sluchi_prez_2016_g_ot_mongoliia_do_jujna/?ref=rss


В края на годината "Дневник" помоли познати, приятели и колеги да споделят какво си спомнят за емблематични събития от световните новини през 2016г.

На призива ни откликнаха хора от различни краища на света - от Монголия през Бахрейн до Южна Африка.

За журналистката Диана Месесан от Румъния добрата новина е, че "разследващата журналистика наистина се разви през тази година и доведе до арести, обвинения и присъди в недосегаеми преди сектори – например здравната система....

Почина Деби Рейнолдс – майката на Кари Фишър

http://www.cross.bg/kari-reiinolds-fishur-1529936.html

/КРОСС/ Американската актриса Деби Рейнолдс почина на 84-годишна възраст само ден след дъщеря си - Кари Фишър, съобщи Би Би Си, като се позова на сина на Рейнолдс - Тод. Часове по-рано тя беше хоспитализирана по спешност в медицинския център „Сидърс-Синай" в Лос Анджелис. „Сега тя е с Кари, а ние сме съкрушени", каза Тод Фишер. По думите му смъртта на 60-годишната му сестра е била прекалено тежък удар за майка им. Рейнолдс е известна с участията си в холивудски мюзикъли и комедии през 50-те и 60-те година на миналия век, включително „Аз пея под дъжда" (Singin' in the Rain, 1952) с Джийн Кели, когато е едва 20-годишна. Номинирана е за „Оскар" за друг мюзикъл - „Непотопяемата Мали Браун". Родена е на 1 април 1932 г. в Ел Пасо, Тексас. Омъжва се за певеца и телевизионна звезда Еди Фишер, но четири години по-късно Еди я напуска заради Елизабет Тейлър. Кари Фишър почина в болница в Лос Анджелис, след като получи инфаркт по време на полет от Лондон на 24 декември.    

В 10 часа пускат водата в Траката и Виница

http://www.moreto.net/novini.php?n=339804

Няколко варненски района продължават да са без вода и тази сутрин, а причиниата е отстраняване на авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Засегнати ще са абонатите в над пътя за "Златни пясъци" в участъка от местност "Траката" до курортен комплекс "Чайка", както и кв.

Температурите се понижават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633103

Облачността ще бъде предимно значителна, ще превалява слаб сняг главно в планинските районии на места в Западна България. В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен, временно и бурен северен вятър, а в останалите райони ще е до умерен от северозапад. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 5 и 0 градуса , а максималните - между минус 1 и 4 градуса. За Плевен - от минус 5 до 1 градус. Ще е облачно, като към обяд е възможен и снеговалеж. Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг. Ще ...

Вълна от протести заплашва встъпването в длъжност на Тръмп

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81008/valna-ot-protesti-zaplashva-vstapvaneto-v-dlazhnost-na-tramp

/Поглед.инфо/ Според висши служители, участващи в планирането на сигурността около инаугурацията на Доналд Тръмп, обезпечаването ѝ се очертава да бъде най-голямото предизвикателство в новата история, до голяма степен поради същите сили на политическа ненавист, оформили надпреварата за президентския пост.

Проф. Никола Янев: Прекроихме страната на 231 едномандатни района за две седмици

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5962929

Проф. Никола Янев: Прекроихме  страната  на 231 едномандатни района за две седмициТехнически няма проблем мажоритарният вот да бъде въведен веднага Венецианската комисия препоръчва броят на избирателите в два различни ЕИР да не се различава с повече от пожелателните минимум 10% и максимум 15%. Ние го спазихме Вероятно деветте мандата за българите в чужбина, умножени по средната тежест на едномандатен район,

МВР и ДАНС се включват в ликвидирането на птичия грип

https://www.actualno.com/healthy/mvr-i-dans-se-vkluchvat-v-likvidiraneto-na-ptichija-grip-news_584346.html

Създава се междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците между Министерство на земеделието и храните, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. Това стана ясно по време на с

ТИР вися два часа от виадукт на "Хемус"

http://www.cross.bg/magistralata-chasa-viadykt-1529935.html

/КРОСС/ ТИР вися близо два часа от виадукт на АМ „Хемус", предаде bTV. Аварийните екипи веднага са били мобилизирани да изтеглят товарният автомобил от ръба, операцията е приключила успешно.Движението е възстановено и в двете посоки на магистралата. „Още вчера, когато стана инцидентът, нашите колеги от Пътна полиция и от поддържащата фирма бяха на място. Според показанията, дадени от шофьора, той е заспал от преумора, след което е загубил управлението над камиона. По време на инцидента, магистралата е била почистена според изискванията ни. В никакъв случай не може да се твърди, че състоянието на пътното платно е причина за този инцидент", коментира пред Нова инж. Георги Златев, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ. П Камионът е поднесъл и е пробил мантинелата. Така кабината му надвисва от 120 м височина. Шофьорът бе изваден късно вечерта и транспортиран до Ботевградската болница. Състоянието му е добро.  

АПИ: Шофьорът на ТИР-а, увиснал на АМ „Хемус”, е заспал от преумора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963452

АПИ: Шофьорът на ТИР-а, увиснал на АМ „Хемус”, е заспал от преумора„Още вчера, когато стана инцидентът на магистрала „Хемус”, нашите колеги от Пътна полиция и от поддържащата фирма бяха на място. Според показанията, дадени от шофьора, той е заспал от преумора, след което е загубил управлението над камиона. По време на инцидента, магистралата е била почистена според изискванията ни.

Фандъкова: Всички основни улици в София са почистени

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963453

Фандъкова: Всички основни улици в София са почистени150 машини работеха тази нощ за почистването на софийските улици след падналия сняг. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Към момента са почистени всички основни улици и булеварди, по които се движи градският транспорт. Все още се чистят спирките, подходите към подлезите. Почисваме и тротоарите, които са отговорност на общината.

Учени откриха млади планети, обикалящи около нова звезда

https://vesti.bg/tehnologii/ucheni-otkriha-mladi-planeti-obikaliashti-okolo-nova-zvezda-6063455

За пръв път астрономите наблюдават все още формиращи се планети да обикалят около също все още формираща се звезда

Учени откриха млади планети, обикалящи около нова звезда

http://vesti.bg/tehnologii/ucheni-otkriha-mladi-planeti-obikaliashti-okolo-nova-zvezda-6063455

За пръв път астрономите наблюдават все още формиращи се планети да обикалят около също все още формираща се звезда

Преглед на печата - 29 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339803

Сирия. "24 Часа": Прокуратурата проверява за български оръжия в Алепо Районната прокуратура в Горна Оряховица е възложила проверка в оръжейния завод "Аркус" в Лясковец. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Автобус падна в пропаст в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_643168.html

Пътнически автобус падна в пропаст в Турция.  Инцидентът е станал близо до северния град Синоп, съобщи Milliyet. Има жертви и пострадали, но за момента техният брой не е ясен.  Не се съобщават други подробности за инцидента. 

Правителството отпусна 2 милиона лева на Видин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633060

„Министерски съвет, на заседанието си в сряда, постанови да бъдат отпуснати 2 млн. лв на Община Видин, субсидия за капиталови разходи. Това е важно решение и изключително добра новина за Видин в края на 2016 г. Благодаря на Министерски съвет и лично на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за подкрепата към Видин" - каза кметът на Видин Огнян Ценков. Тези допълнителни средства, които община Видин получава, ще подобрят качеството на живот на хората. "Бих желал още веднъж да подчертая, че когато има добро ...

Мадрид ограничава трафика на коли заради мръсен въздух (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963445

Мадрид ограничава трафика на коли заради мръсен въздух (Видео)За първи път Мадрид се принуди да ограничи трафика заради замърсяване. Колите, чиито номера завършват на четно число, няма да бъдат допускани в града днес. Мярката се налага, след като нивата на азотен окис се вдигнаха значително над безопасната норма. Забраната важи от 6.30 часа до 21 часа. Нарушителите ще бъдат глобявани с 90 евро.

Какво предвижда бюджетът на Варна за догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633102

Поектобюджетът на Община Варна за 2017 г. беше представен на публично обсъждане. Макрорамката за следващата година е 260,7 млн. лв., като приходите за делегирани от държавата дейности са – 107,4 млн. лв., а местните приходи -  153,2 млн. лв. Фактът, че местните приходи надвишават делегираните средства от държавата, е добър показател за развитието на града, коментира Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна. Проектобюджетът за догодина надвишава макрорамката на приетия в началото на 2016 г. бюджет със 17 млн. лв. Основните приоритети идната годин...

На 29 декември през годините

http://www.cross.bg/zagivat-prezident-kraii-1529934.html

/КРОСС/ 1170 г. - В Англия свети Томас Бекет е убит в катедралата си по заповед на Хенри II. 1708 г. - С указ на Петър I в Русия се създават губернии. 1890 г. - Армията на САЩ извършва масово избиване на над 400 индианци от племето Дакота в резервата Пайн Ридж. 1911 г. - Сун Ятсен става първият президент на Република Китай. 1949 г. - Ръководителят на Югославия Йосип Броз Тито заявява, че страната ще следва собствен комунистически път и скъсва отношенията си със СССР. 1964 г. - Открит е миннообогатителният комбинат Медет край Пирдоп. 1972 г. - Открита е първата цялостна отсечка за превозни средства по Автомагистрала А1 в Словения. 1974 г. - При земетресение в Пакистан загиват 4 700 души. 1987 г. - Съветският космонавт Юрий Романенко се завръща на Земята със световен рекорд по пребиваване в космоса - 326 денонощия. 1989 г. - Вацлав Хавел става президент на Чехословакия. 1993 г. - На остров Лантау (Хонконг) приключва монтажът на най-високата статуя на открито на седящия Буда - Тиан Тан Буда. 1994 г. - Сменя се ръководството на СДС - на мястото на подалия оставка като председател Филип Димитров е избран Иван Костов. 1996 г. - Подписан е мирен договор между правителството на Гватемала и партизанската съпротива, с което се слага край на продължилата 36 години гражданска война. 2001 г. - По време на най-големия пожар в историческия квартал в столицата на Перу - Лима загиват 274 души. 2006 г

Италианската полиция извърши обиски в две жилища, където е пребивавал Анис Амри

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81007/italianskata-politsiya-izvarshi-obiski-v-dve-zhilishta-kadeto-e-prebivaval-anis-amri

/Поглед.инфо/ Италианската полиция извърши обиски в две жилища, където е пребивавал предполагаемият извършител на атентата на Коледния базар в Берлин Анис Амри, съобщи полицейски източник.

Св. 14 хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем. Преп. Маркел

http://www.cross.bg/irod-mladentzi-chrez-1529933.html

/КРОСС/ Житие на св. четиринадесет хиляди младенци, избити от цар Ирод Тия невинни юдейски младенци пострадали заради безначалния Младенец Христос - Сина Божи по повеля на юдейския цар Ирод. Като се видял подигран от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, но не се върнали при него, а по друг път заминали за страната си, Ирод се ядосал твърде много и, страхувайки се да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството, заповядал да избият всички младенци във Витлеем и всичките му предели от две години надолу. Тогава се сбъднало реченото от пророк Йеремия: "Глас бе чут в Рама, плач и ридание и писък голям. Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, защото ги няма" (Мат. 2:17-18). Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето необуздано властолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно владичество, а на вечното спасение; че всички хитрини човешки са безсилни и напразни за всемогъщия Божий промисъл, който властно и безпрепятствено устройва спасението на света; че животът на самия Ирод, който самонадеяно се грижел за себе си, ще продължи не повече от една година и че съдбата му зависи от Бога! Божия съд - по думите на църковните писатели - постигнал Ирода чрез страшни болести, които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните. Младенците мъченици влезли в Царството небесно не през вратата на св

Над 12 млн. мигранти ще пристигнат във Великобритания, ако страната остане в единния европейския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963439

Над 12 млн. мигранти ще пристигнат във Великобритания, ако страната остане в единния европейския пазарПовече мигранти ще пристигнат във Великобритания, повече от цялото население на България, Латвия и Литва взето заедно, ако Лондон остане в единния европейски пазар след Брезит, предупреждава водеща тинк танк организация, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус". Според новия анализ повече от 12 млн. души ще отидат след Брекзит в Обединеното кралство

Ограничават движението на ТИР-ове заради снега

http://offnews.bg/news/n_1/n_643167.html

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване движението на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистрала „Хемус“ е временно ограничено, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се ограничава по посока София - Ябланица в посока Варна и посока Ловеч, както и по път I-2. Ограничението важи и за път I-6 Пирдоп-Долно Камарци, поради снегопочистване в област Ловеч. 150 снегорина са работили тази нощ в София и в момента се извършват почиствания, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. По думите ù навсякъде градският транспорт се движи нормално, извършват се почистванията на спирките и подходите към подлезите. Кметът е възложила и почистване на тротоари и призова собствениците на заведения да почистят пред обектите. Кметът увери, че и след почистването машините ще са в готовност. Машините влизат и в по-големи квартални улици, но всички трябва да внимават, посъветва Фандъкова.

на 29 декември са родени

http://www.cross.bg/na-dekemvri-sa-rodeni-1529932.html

/КРОСС/ Стефан Мавродиев, актьор Антон Ризов, състезател по спортна стрелба Владислав Николов, депутат в 43-ото Народно събрание Владислав Петров (Кулю), актьор и музикант Иво Сиромахов, журналист, сценарист, писател и тв водещ  

Москва остро реагира на карикатура в "Шарли ебдо" за катастрофиралия Ту-154

http://svetoven.pogled.info/news/81006/moskva-ostro-reagira-na-karikatura-v-sharli-ebdo-za-katastrofiraliya-tu-154

/Поглед.инфо/ Да се обръща внимание на карикатурата, публикувана във френския сатиричен вестник „Шарли ебдо“ на тема падането на руския самолет Ту-154 над Черно море е „унизително за нормалния човек“, коментира говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков.

Радарите за превишена скорост днес - 29 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=339762

Служители на пътната полиция ще следят днес - 29 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:40ч.-09:30ч. гр.Варна до Хидробазата посока гр.

Почина Деби Рйнолдс, майката на Кари Фишър

http://offnews.bg/news/n_1/n_643166.html

Само ден след смъртта на Кари Фишър почина майка ѝ - актрисата Деби Рейнолдс, съобщи Би Би Си, като се позова на съобщение на сина ѝ Тод.  Рейнолдс почина на 84-годишна възраст, а причината за смъртта ѝ е сърдечен удар.  Няколко часа преди да почине, Деби Рейнолдс е била приета по спешност в болница "Сидърс-Синай" в Лос Анджелис. Тя се почувствала зле, докато подготвяла погребението на дъщеря си. „Сега тя е с Кари, ние сме съкрушени“, обяви Тод Фишър. Според него смъртта на Кари е била прекалено тежък удар за майка им.  Деби Рейнолдс е известна с участията си в холивудски мюзикъли и комедии през 50-те и 60-те години на миналия век, сред които „Аз пея под дъжда“, където си партнира с Джийн Кели. Кари Фишър почина на 27 декември, след като по-рано беше приета в болница след сърдечен удар.

Жълт код за Варна заради силен вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633101

Жълт код заради силен вятър е обявен за Варненска област днес. В региона ще духа северен вятър със средна скорост 13-18 м/сек и пулсации до 24 м/сек. По крайбрежието на морето поривите ще достигат до 26-28 м/сек. В четвъртък над Източна България ще бъде облачно, като на места ще превали предимно слаб сняг. Максималните температури ще са от минус 2 до плюс 3 градуса, за Варна - около 1 градуса. Вълнението на морето постепенно ще се усили до 4-5 бала, а температурата на морската вода ще е 5-6 градуса. Заради вятъра временно са наложени ограничени...

Какво, къде в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1529931.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа II състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Емил М., Лазарин Л., Едуард П. и Мартин Д., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 11.00 часа в сградата на МВР ще се проведе брифинг, на който ще бъде представен проект, свързан с изготвянето и разпространението на указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване на нелегални мигранти в тях. Изготвени са флаери на български, турски и английски език, които ще бъдат разпространявани от Главна дирекция „Национална полиция" и Главна дирекция „Гранична полиция". ***София.От 11.00 часа в сградата на Министерство на икономиката (ул. „Славянска" 8) зам.-министър Даниела Везиева ще връчи три сертификата за инвестиция клас А. ***София.От 11.00 часа Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Федерацията на потребителите в България (ФПБ) ще сключат меморандум за сътрудничество в областта на надзора на пазара и предоставянето на обществени услуги с цел защита интересите на гражданите. Подписването ще се състои в сградата на КЗП. ***София.От 12.00 часа представители на ръководството на БСП - членът на ИБ на БСП и председател на БСП-София Калоян Паргов, говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, зам

Поддръжници на Ислямска държава призоваха за нови нападения в Европа около празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633105

Групировка, подкрепяща "Ислямска държава", призова поддръжници на джихадистката организация да извършват нападения срещу мишени в Европа по време на новогодишните празници и приканиха мюсюлманите да стоят далеч от християнските празнични прояви, предаде Ройтерс. Призивите бяха отправени, след като европейските власти затегнаха сигурността заради кървавото нападение на коледен базар в Берлин, отговорност за което пое групировката "Ислямска държава". Посланието, придружено със снимки на бойци с огнестрелно оръжие и ножове, изображения на Дядо Кол...

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-godina-1529930.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Тайните на числата за 2017- та - нумерологът Кристина Сунгарска Тема: Коя храна пази от инфаркти - диетологът проф. Донка Байкова Тема: "В кадър": Хитрино след взрива - разказват репортерите на БНТ Тема: Политиката и хората - 2016-та според синдикати и работодатели - коментират председателят на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов и председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев БТВ, „Тази сутрин" Тема: Европа в страх от терора! Каква е заплахата за България? Гост - външният министър в оставка Даниел Митов Тема: Каква беше за България политическата 2016 година - коментар на проф. Екатерина Михайлова Тема: След пожара в ловешкото село Лисец, при който загинаха майка с двете й деца - драмата на един баща, загубил всичко Тема: С колко намаля България през отиващата си година и как живяхме - равносметката в цифри Тема: „Щурците" половин век на сцена! Кирил Маричков, Валди Тотев и Иван Лечев за големия концерт на легендарната група Тема: Актьорите Яна Маринова и Станислав Яневски за телевизионната премиера на популярния филм „XI А" по bTV Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Очаквайте подробности за снеговалежа в страната и столицата Тема: Защо Реформаторите поискаха намаляване на парите на партиите? Тема: На живо - опасни фойерверки

Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дълго

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5963432

Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дългоПрез 2016-та новогодишната нощ ще бъде по-дълга, защото ще е с една секунда повече, предаде Франс прес. За всички страни по света минутата между 23:59 и 00:00 по Гринуич ще трае с една секунда повече и ще наброява 61 сек, съобщи БНР. Специалисти обясняват, че допълнителната секунда изравнява "астрономическото време", свързано с въртенето на Земята,

Обявен е жълт код за силен вятър в 14 области, ще превалява сняг

http://www.cross.bg/inspektorat-pochisteni-tazi-1529929.html

/КРОСС/ „Снегът не ни изненада. Големите булеварди и улици, по които се движат колите на градския транспорт, са почистени. Сега започва почистването на вътрешните улици. До 7:30 часа трябва да бъдат почистени и спирките на градския транспорт", заяви за Нова ТВ инж. Николай Кючюков от Столичния инспекторат. В момента в столицата работят 179 снегорина. 54 души от Столичния инспекторат следят работата на снегопочистващите машини.„Освен улиците в града, се обработват и общинските пътища и двата пътя за Природен парк „Витоша", добави инж. Николай Кючюков от Столичният инспекторат. Със снежна покривка осъмна и Северна България, най-много е валяло тази нощ в област Враца. Снежната покривка там е около 11 см. Синоптиците предупреждават, че за днес е обявен жълт код в 14 области заради силен вятър. Жълтият код е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. За останалата част от страната е обявен зелен код. През деня ще е облачно и ще продължават валежите от слаб сняг основно в планинските райони и Северна България. В Сливен вятърът тази сутрин е ураганен. Поривите му са стигнали до 122 км в час. Температурите се понижават още. В комбинация с вятъра ще е много студено. А заедно с валежите може да има заледени пътни участъци. Минималните температури ще са между -5 и 0 градуса

Всички пътища в страната са проходими, но на места продължава да вали сняг

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963429

Всички пътища в страната са проходими, но на места продължава да вали снягВсички пътища в страната са проходими при зимни условия, съобщиха от АПИ пред Нова телевизия. Продължава да вали сняг в много части от страната, най-обилно в Северозападна България и планинските региони. Тежка е обстановката в Ловешко, но пътищата са проходими. 80 машини работят по почистването на републиканските пътища на територията на областта,

Жена бе обезглавена в Афганистан защото отишла сама на пазар

http://svetoven.pogled.info/news/81005/zhena-be-obezglavena-v-afganistan-zashtoto-otishla-sama-na-pazar

/Поглед.инфо/ Жена бе обезглавена в Афганистан защото отишла на пазар без мъжа си. Инцидентът е станал в провинция Сар-е-Пул, значителна част от която е под контрола на талибаните, съобщава „Дейли Мейл“.

Въведоха конкретни правила за ползване на каруци в община Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633012

Задължителен жълт цвят на дървената част, изписване на наименованието на населеното място по местоживеене на собственика и регистрационен номер от регистър на пътните превозни средства /ППС/ с животинска тяга, плюс поставяне на платнище за животински отпадъци, това са част от новите изисквания, приети от Общинския съвет на Плевен във връзка с движението на каруци на територията на общината. Новите правила са част от промените, гласувани на декемврийската сесия в действащата общинска Наредба №3 за обществения ред при използване на пътни превозни...

Автобус падна в пропаст в северната част на Турция, има жертви и пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963427

Автобус падна в пропаст в северната част на Турция, има жертви и пострадалиАвтобус, превозващ пътници падна в пропаст край северния турски град Синоп, предава TACC, като се позовава на информация от вестник Milliyet. При инцидента има жертви и пострадали, но към момента точният им брой не се уточнява, информира "Фокус". Други подробности за произшествието не са

Автобус с пътници падна в пропаст в Турция, има жертви (обновена)

http://www.cross.bg/avtobys-sinop-vestnik-1529928.html

/КРОСС/ Автобус, превозващ пътници падна в пропаст край северния турски град Синоп, предава вестник Milliyet, цитиран от "Фокус".Най-малко петима души са загинали при падането, съобщава вестник Hurriyet.Превозното средство се е движело по пътя между Истанбул и Синоп, когато шофьорът е загубил контрол над управлението, в резултат на което автобусът е излетял от скала. Заради тежките метеорологични условия, свързани с превалявания от сняг и виелица, действията на спасителните екипи са затруднени.    

Автобус с пътници падна в пропаст в Турция, има жертви

http://www.cross.bg/zhertvi-avtobys-propast-1529928.html

/КРОСС/ Автобус, превозващ пътници падна в пропаст край северния турски град Синоп, предава вестник Milliyet, цитиран от "Фокус".При инцидента има жертви и пострадали, но към момента точният им брой не се уточнява. Други подробности за произшествието не са известни.

Жълт код за силен вятър в 14 области на страната

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-silen-vjatyr-v-14-oblasti-na-stranata-news_584344.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 14 области на страната за 29 декември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Областите, за които е в сила жълтият код са: Кюстендил, Благоевград, Кърджа

Най-важното от Варна във вчерашния 28 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339757

10 тона пилешки фенери и 5 тона конско месо изяждат годишно животните във варненския зоокът Годишното меню на месоядните във варненския зоокът включва тонове конско, говеждо, свинско и пилешко. Това става ясно от описаните ориентировъчни количества месо в обществената поръчка на Община Варна за избор на доставчици, с които да бъде сключено рамково споразумение за работа, научи Moreto.

Отворено писмо до властите в Рио за отмяна на новогодишното тържество

http://svetoven.pogled.info/news/81004/otvoreno-pismo-do-vlastite-v-rio-za-otmyana-na-novogodishnoto-tarzhestvo

/Поглед.инфо/ Служителите на полицията и пожарната в Рио де Жанейро се обърнаха към кмета на града с молба да бъдат отменени празненствата по случай Нова година на обществени места.

У нас бе извършено успешно лечение на разсейки на рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5963424

У нас бе извършено успешно лечение на разсейки на ракЗа първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата. С тази новина изненадаха лекарите от Александровска болница. Там са готови да диагностицират и лекуват костни метастази по метод, който се прилага в света едва от 2 години. Това е краят на неговата история. Д-р Максим Малинов: "Много бързо метастазира и много често

ARD направи репортаж за Стоянка Мутафова - БГ-кралицата на комедията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633083

94-годишната Стоянка Мутафова играе в телевизионен сериал и в четири театрални постановки. Тя постоянно пътува и то из целия свят. Това се казва в репортаж на ARD, посветен на голямата българска актриса.В един малък италиански град, в една типична италианска къща живее майка със своята дъщеря и всеотдайния им приятел. Фриволната 90-годишна Олга не иска да се примири с възрастта си. Тя мечтае отново да е фаталната и секси жена от своята младост, командва всички около себе си и най-вече своята дъщеря Елза, която е останала стара мома заради власт...

Гутериш иска среща с Тръмп "възможно най-скоро"

http://svetoven.pogled.info/news/81003/guterish-iska-sreshta-s-tramp-vazmozhno-nai-skoro

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на ООН Антониу Гурериш заяви, че иска да се срещне с Доналд Тръмп „възможно най-скоро” и е „решен да проведе конструктивен диалог с новата американска администрация”.

Обама ще санкционира Русия заради намесата й в президентските избори

http://svetoven.pogled.info/news/81002/obama-shte-sanktsionira-rusiya-zaradi-namesata-i-v-prezidentskite-izbori

/Поглед.инфо/ Администрацията на Обама подготвя ответни действия срещу Русия заради умишлената й намеса в американските президентски избори. Какви ще бъдат точно санкциите ще бъде обявено в четвъртък или петък, съобщава „Ен Би Си Нюз”, позовавайки се на свои информатори от Белия дом.

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963421

Актуална пътна обстановкаТемпературите са в интервала от – 12 до + 5 С°. Времето над цялата страна е облачно. Вятър духа в по-голямата част от страната. Слаб сняг вали в областите Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Кърджали, Русе, Сливен, Шумен и проходите „Шипка“ и „Републиката“, умерен снеговалеж има в областите Ловеч, Монтана, Перник, Смолян и София.

Кокичета отново цъфнаха в Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633059

Кокичета в Смолян отново цъфнаха. Известните повече като пролетните предвестници се появиха въпреки мразовитото време, когато градусите през последните дни са минусови. Кокичетата цъфнаха в градина в кв. Райково. Собствениците ѝ смятат за своеобразен Коледен подарък и добър символ подранилите кокичета за празниците. Миналата зима отново имаше цъфнали пролетни цветя в Смолян. Тогава те се появиха в градината на смолянчанка. Обяснението на специалисти бе, че времето било по-топло от обичайното, но този декември е доста по-мразовит от минали...

Жители на Сибир се съблякоха за коледно плуване във водите на Байкал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5963410

Жители на Сибир се съблякоха за коледно плуване във водите на БайкалГрупа местни жители от Сибир се съблякоха, като останаха само по бански и коледни шапки, за да плуват в заледеното руско езеро Байкал, предаде Ройтерс. Целта им беше да допринесат за популяризирането на здравословния начин на живот. Преминаващите коли натискаха клаксоните по десетките хора, които правеха джогинг по брега на езерото близо 1 км,

Тръмп ще използва Рейгън и Кенеди за вдъхновение за встъпителната си реч

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81001/tramp-shte-izpolzva-reigan-i-kenedi-za-vdahnovenie-za-vstapitelnata-si-rech

/Поглед.инфо/ Президентът Тръмп е споделил тайно намеренията си да използва бившите президенти Роналд Рейгън и Джон Ф. Кенеди за свое вдъхновение за встъпителната си реч. Той вече дори е започнал да пише черновата си, издават гости от имението му в Палм Бийч.

Мъж намери триметров питон в пералнята си (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5963401

Мъж намери триметров питон в пералнята си (Видео)Когато поискал да сложи пране в пералнята, Корнчарун Реакчаи от Чачоенгсо, Тайланд видял, че тя е вече пълна, а питонът с отворена уста и в бойна позиция бил готов за екшън. Ужасеният мъж казва, че за малко не е получил инфаркт на 48 години. Той затворил вратата на пералнята, веднага напуснал къщата си и се обадил за специализирана помощ.

Гледат мярката за неотклонение по цигарената афера за 5 млн лв

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633100

Шофьорът на ТИР-а, който бе задържан на ГКПП Капитан Петко войвода с цигари без бандерол за 5 млн.лв., може да обжалва ареста си днес пред Окръжен съд Хасково днес. В Свиленград съдът наложи задържане под стража на хасковлията Камен Кръстев на 21 декември.   По случая се издирва и друг мъж, за който има издадена европейска заповед за арест. ...

Великобритания ще се сдобие с повече мигранти от всякога след Брекзит

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81000/velikobritaniya-shte-se-sdobie-s-poveche-migranti-ot-vsyakoga-sled-brekzit

/Поглед.инфо/ Ако Великобритания напусне единния европейски пазар, в страната ще пристигнат повече мигранти, отколкото е цялото население на България, Латвия и Литва взето заедно, предупреждава английския в. "Телегаф", позовавайки се на водещ мозъчен тръст.

Пътна обстановка в страната - 29 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339794

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: движение с повишено внимание при пътни връзки на надлез при с. Деветак при км 314+970, във връзка със зимно поддържане организация на АМ „Тракия“. Срок до 31.03.2017 г.; от км 324+500 до км 358+500 и в двете посоки – повдигане и превързване на свлечена оградна мрежа.

Антарктида: Все по-близо до това да стане част от България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963393

Антарктида: Все по-близо до това да стане част от БългарияАнтарктида е все по-близо до това да стане част от България. 1335 географски точки и местности на ледения континент носят български имена. Страната ни има право да ги именува така, защото наши изследователи активно изучават Южния полюс. Някои от обектите с български имена са например базата „Свети Климент Охридски",

Сняг и бурен вятър се очакват днес, максимални температури до 4°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5963394

Сняг и бурен вятър се очакват днес, максимални температури до 4°Днес ще бъде предимно облачно. Слаб сняг ще превалява на отделни места главно в Северна България и планинските райони. Разкъсвания на облачността ще има в западните райони. В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен до бурен северен вятър. Максималните температури ще са между минус 1° и 4°.

Св. четиринадесет хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем

https://www.actualno.com/celebrate/sv-chetirinadeset-hiljadi-mladenci-mychenici-izbiti-ot-irod-vyv-vitleem-news_584349.html

Тия невинни юдейски младенци пострадали заради безначалния Младенец Христос – Сина Божи по повеля на юдейския цар Ирод. Като се видял подигран от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, но не се върнали при него, а по друг път заминали за страната си, Ирод се яд

Историческият музей показва изложба с носии и уникални шевици (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633067

В Националния исторически музей може да бъде разгледана изложбата "Претвореното сътворено", която представя женски костюми, а също и автентични елементи от традиционно женско облекло от края на 19 и началото на 20 в.Макетите с носии са дело на реставратора Антония Велева, която е събрала носии от няколко етнографски области - Балкана, Добруджа, Родопите, Пиринския край и Софийския край.На изложбата може да се види и т.нар. саяна носия, която е наречена така заради горната дреха, наречена "сая". Тази дреха е дълга до под коляното и е отворена по...

Арестуваха момчета в Брюксел, планирали да направят самоделна бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963391

Арестуваха момчета в Брюксел, планирали да направят самоделна бомбаБелгийската полиция е задържала тийнейджър, който планирал да направи самоделна бомба, предаде в. "Дерниер йор", цитиран от bTV. Полицаите задържали група от тийнейджъри на възраст между 14 и 17 години на строеж край Западната гара на Брюксел в община Моленбек. У едното у момчета, които били от арабски произход,

Зимна празнична изложба в галерия ВЪЗРАЖДАНЕ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633009

В Пловдив всички ценители на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на голямата обща празнична Зимна изложба в галерия Възраждане. Откриването е тази вечер от 18:00 ч. Живопис, графика, рисунка и скулптура на над 60 български творци от цялата страна ще напълнят сетивата и ще допринесат за светлото и празнично настроение на присъстващите. Експозицията може да се разгледа до 23.01.2017 г. ...

ТИР вися близо два часа от виадукт на АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5963389

ТИР вися близо два часа от виадукт на АМ "Хемус"Тир вися близо два часа от виадукт на АМ „Хемус”, предаде bTV. Аварийните екипи веднага са били мобилизирани да изтеглят товарният автомобил от ръба, като операцията е приключила успешно. Шофьорът е изведен невредим от кабината. Той е бил в шок, но не е пострадал при инцидента. Откаран е в болница за медицински прегледи.

Започна записването за Бабинден във Велинград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633097

Записването за уникалния ритуал „Даване име на дете”, който се изпълнява на Бабинден, започна и ще продължи до 20 януари, съобщават от общинската администрация в града. Имената на участниците се събират в ГРАО - в старата сграда на общината, както и на телефон 0359/5 50 26. Бабинден е на 8 януари, но в Чепинско традицията от поколения е да се отбелязва по стар стил на 21 януари в чест на бабата акушерка. Даруването и наричането за здраве, благополучие и късмет от орисниците е дългогодишна традиция, която в Чепинския край е ...

Втора смърт в семейството на Кари Фишър, почина и майка й

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vtora-smyrt-v-semejstvoto-na-kari-fishyr-pochina-i-majka-j-6063454

Актрисата Деби Рейнолдс, звездата от класиката "Аз пея под дъжда", почина на 84 години, не можа да приеме смъртта на дъщеря си

Втора смърт в семейството на Кари Фишър, почина и майка й

http://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vtora-smyrt-v-semejstvoto-na-kari-fishyr-pochina-i-majka-j-6063454

Актрисата Деби Рейнолдс, звездата от класиката "Аз пея под дъжда", почина на 84 години, не можа да приеме смъртта на дъщеря си

Втора смърт в семейството на Кари Фишър, почина и майка й Деби

http://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vtora-smyrt-v-semejstvoto-na-kari-fishyr-pochina-i-majka-j-debi-6063454

Актрисата Деби Рейнолдс, звездата от класиката "Аз пея под дъжда", почина на 84 години, не можа да приеме смъртта на дъщеря си

Оливър Рьогл: Приемането на еврото ще бъде "стрес тест" за икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5962937

Оливър Рьогл: Приемането на   еврото ще бъде  "стрес тест"  за икономикатаБългария няма причини да бърза за еврозоната, валутният борд вече доказа, че може да бъде стабилен буфер, казва главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк Генерираме нов, качествен бизнес, за да засилим позициите си на една от водещите банки на българския пазар Надявам се нивата на лихвите и в Европа, след тези в САЩ , да се повишат.

29 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=339760

Събития 1170 г. – В Англия свети Томас Бекет е убит в катедралата си по заповед на Хенри II. 1708 г. – С указ на Петър I в Русия се създават губернии. 1845 г. – Република Тексас става 28-и щат на САЩ. 1890 г. – Армията на САЩ извършва масово избиване на над 400 индианци от племето Дакота в резервата Пайн Ридж.

Разделят морските плажове на четири основни групи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633066

Морските плажове ще бъдат групирани и класифицирани съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им. Това предвиждат промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха приети от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова.Съгласно новите промени, министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможнит...

Обявиха грипна епидемия в още градове

https://vesti.bg/obiaviha-gripna-epidemiia-v-oshte-gradove-6063453

Хасково, Харманли и Пловдив са сред най-засегнатите от вируса след Перник, висока заболеваемост има и в Димитровград и още райони на страната

Обявиха грипна епидемия в още градове

http://vesti.bg/obiaviha-gripna-epidemiia-v-oshte-gradove-6063453

Хасково, Харманли и Пловдив са сред най-засегнатите от вируса след Перник, висока заболеваемост има и в Димитровград и още райони на страната

Путин: Никой не може да създаде на Русия такива проблеми, които тя да не може да реши

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275465_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%82

 Руският президент Владимир Путин заяви, че никой не може да създаде на Русия такива проблеми, които тя да не може да реши, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.
По време на прием в Кремъл по случай Нова година президентът отбеляза, че „никой не може да ни създаде такива проблеми, които не можем да преодолеем – главното е, че ние работим успешно“. Путин добави, че успехите в значителна степен са заслуга на присъстващите на приема, подчинените им и техните екипи.
„И разбира се, това е резултат на целия ни народ“, добави президентът.

На 29 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5962941

На 29 декември рожден ден иматСтефан Мавродиев, актьор Антон Ризов, състезател по спортна стрелба Владислав Николов, депутат в 43-ото НС Владислав Петров (Кулю), актьор и музикант Иво Сиромахов, журналист, сценарист, писател и тв

Празнична седмица в СУ„Христо Смирненски" в град Гулянци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633058

Изпълнена с празнични вълнения беше седмицата от 19 до 23 декември за децата от СУ „Христо Смирненски" град Гулянци. Събитията започнаха още в понеделник с гостуване на фокусник и коледен базар. Базарът с коледни картички, украса и сувенири бе подготвен и подреден от учениците от гимназиален курс, като част от професионалното им обучение, с преподавател Валя Станчева. Тя сподели, че средствата, събрани от продадените ръчно изработени предмети, ще бъдат дарени. Каква да е каузата, децата и тяхната учителка ще решат заедно. Във вторник...

Лошо управление гони купувачите на имотите в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275464_+%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%BE+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%8

В разгара на зимния сезон брокери на недвижими имоти в Банско отчитат силен спад в търсенето, съответно броя покупки на ваканционни имоти. Причината, според тях, се крие не толкова в кризата, колкото в лошото управление на предлаганите недвижимости.

 

„Нямаме добри комуникации, нямаме добро обслужване по хотелите и ски пистите, нямаме достатъчно зелени площи, ето на това се дължи спадът в цените на имотите", казва Димитър Никулчин, собственик на фирма за недвижими имоти в Банско, цитиран от Дарик радио. Според него фирмите, които се грижат за управлението на имотите, особено британските, целят да пълнят собствените си джобове без да дават нищо на хората и именно поради тази причина клиентите бягат от Банско. Не по-малък проблем са и скъпите такси за обслужване, които понякога достигат до 700 EUR на година.

 

Към момента в Банско се продават над 330 гарсониери, при средна цена от 430 EUR/кв.м, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. С около 20 EUR/кв.м е по-висока средната стойност на двустайните ваканционни имоти. Офертите там са близо 700. Срещу 17 000 EUR може да се купи апартамент от 59 кв.м, който е напълно обзаведен. Намира се на около 1 км от кабинковия лифт и центъра на града. Оферираните тристайни апартаменти в зимния ваканционен комплекс са по-малко от предлаганите гарсониери. Броят им е малко над 250, а цената около 450 EUR/кв.м. Имот с прощ от 89 кв.м, разположен в малък затворен комплекс до р. Глазне, може да се купи срещу 38 990 EUR.

 

 

Милена Богданова

Прогноза за времето - 29 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339766

Остава в сила жълтия код за силен вятър и днес за Варненска област, научи Moreto.net. Ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 13-18 м/сек. и пулсации до 24 м/сек. По крайбрежието на морето поривите на вятъра ще достигат 26-28 м/сек.

Поредно отлагане на откриването на новото берлинско летище?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275463_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE

 Вече неколкократно отлаганото откриване на новото летище на германската столица Берлин вероятно отново ще бъде отложено, пише вестник Bild. Този път причината са вероятни проблеми с електрониката, съобщава вестникът, позовавайки се на запознати източници от акционерите и мениджърите на летището. За отлагането имало и таен график, който ще бъде обявен през втората половина на януари. 

Според Bild новото отлагане е свързано и с нов кредит в размер на 1,1 млрд. евро, чието получаване вече е одобрено от Надзорния съвет. Като гаранти ще служат федералното правителство и Берлин и Бранденбург - с парите от данъчните постъпления. Без този кредит летището не би могло да бъде завършено. Кредитът ще бъде получен от компанията, оператор на летището, само когато съответният специален съвет одобри липсващото засега шесто допълнение на документацията. Очаква се това да се случи на 16 януари.

Според информация на вестника новият срок за откриването на летището ще е в периода април - май 2018 г. Досегашният план бе откриването да е в края на 2017 г. Кметът на Берлин и председател на Надзорния съвет на летището Михаел Мюлер нарече в началото на декември откриването на летището в края на 2017 г. „амбициозна цел“.

Всъщност летището трябваше да бъде въведено в експлоатация преди цели пет години. Досега четири срока за откриване бяха отложени – заради проблеми с технологиите, планировката или дефекти в строителството.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Кабинетът отпуска 15 млн. лв. за ремонт и оборудване на болница "Лозенец" в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275462_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+15+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B

 15 млн. лева отпусна Министерският съвет на болница "Лозенец" в София, съобщават от правителствената пресслужба. Средствата ще отидат за ремонтни дейности в болнични помещения и за закупуване на медицинска техника.

Решението беше взето по време на последното за годината редовно заседание на правителството в оставка. Средствата са осигурени при преструктуриране на разходите по бюджета за 2016 година.

Освен парите за бившата "Правителствена болница", министрите отпуснаха още и общо 4 млн. лева по бюджетите на общини за реализиране на инфраструктурни проекти. От Министерския съвет не уточняват кои са проектите, които ще получат финансиране. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинската улична мрежа и транспортна инфраструктура, става ясно от краткото съобщение.

520 хил. лева ще бъдат насочени към Националната служба за охрана (НСО). Тези средства са необходими за изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба на служители.

В отделно решение община Харманли получи безвъзмездно правото на собственост върху имот, който ще бъде ползван за база за развитие на кану-каяк.

По статията работи: Деляна Петкова

Победата на Тръмп може да доведе до бум на жилищния пазар в САЩ, смята икономист

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275461_%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%B1%D1%83%D0%BC+%D0%BD%D0

 Неочакваната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември може да се окаже от критично значение за жилищния пазар в страната, смята икономистът и Нобелов лауреат Робърт Шилер.

"Мисля, че сме в повратен момент. Данните, които сега отчитаме, са за октомври, преди изборите, а всичко изглежда различно сега", коментира той пред Bloomberg Television. "Може би идва бум заради Тръмп.”

Данните от индекса S&P CoreLogic Case-Shiller, публикувани вчера, разкриха, че цените на жилищата в 20 големи американски града са поддържали стабилен темп на нарастване през октомври, повишавайки се с 5,1%. В национален мащаб цените записват най-силния си ръст от средата на 2014 г.

Шилер, професор по икономика в Университета в Йейл, посочва, че тази тенденция може да продължи или може да се ускори.

"Не прогнозирам бум. Струва ми се много трудно да прогнозирам в този момент от историята ни, защото това е толкова важна промяна в правителството и просто не знаем накъде ще тръгнат нещата", казва той. "Искам да видя реалните политики на Тръмп и колко успешно ще ги прокарва".

Доходността по американските държавни ценни книжа расте, а доларът поскъпва след победата на Тръмп на изборите на 8 ноември, защото инвеститорите очакват той да спази обещанията си да намали данъците, да облекчи регулациите и да насочи милиарди долари към подобряване на инфраструктурата в страната.

За това ще му е нужна и подкрепата на Конгреса, където неговата Републиканска партия контролира и двете камари.

Шилър е на мнение, че повишението на ипотечните лихви тази година "все още не е голяма работа" и всъщност може да посее семената за бъдещ ръст на жилищните цени в краткосрочен план.

"Не зная как ще реагират хората на растящите ипотечни лихви", коментира той. "Единият вариант е да поискат да се възползват сега. И това е обяснението защо имаме добри жилищни продажби напоследък. Това може да продължи и с повишаването на лихвите по ипотеките. Това може да подхрани бум. Не казвам, че ще го направи задължително.”

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

КЗК не откри проблеми на фармацевтичния пазар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275460_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не е открила нарушение на конкурентната среда на българския фармацевтичен пазар. Това показва секторният анализ на пазара на търговия на дребно с лекарства, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), извършен от Комисията. Анализът обхваща периода 2010 - юни 2015 г.

КЗК констатира проблема с наличието на хоризонтална и вертикална интеграция на фармацевтичния пазар, но посочва, че конкурентната среда е нормална. Като доказателство се изтъква, че в изследвания период се наблюдава осезаема динамика на изменение на пазарните дялове на повечето вериги аптеки, както и появата на нови вериги на пазара, които бързо успяват да увеличат своя пазарен дял.


КЗК подробно е изследвала аптечния пазар и броя на аптеките в рамките на веригите, отчитайки, че техният брой е нараснал двойно - от 330 на 702. Така на практика "дългите вериги" съставляват около 20% от всички 3794 аптеки в страната.


Повечето от тези структури имат договори с НЗОК, а пазарният им дял от продажбите на реимбурсирани лекарства се увеличава от 48% през 2011 г. до 54% през 2015 г. Въпреки по-големият брой на независимите аптеки, "дългите вериги" имат по-значим дял от продажбите. От анализа на Комисията е видно, че двете най-големи вериги аптеки общо притежават между 41% и 45% от дела на продажбите на лекарства, платени от НЗОК.


Практическата липса на контролни механизми върху паралелния износ на лекарствени продукти и наблюдаваното в периода след 2012 г. значително увеличаване на износа на реимбурсирани лекарства за страните от ЕС крие сериозни рискове за липса на медикаменти в т.ч и животоспасяващи за потребителите на българския пазар, посочват от Комисията.


Въпреки че КЗК не открива нарушения на конкуренцията, отправя препоръки за подбряване на средата. Сред тях са преразглеждане на ДДС ставката от 20% за лекарствата и формирането на надценките, осигуряване на равен достъп до медикаменти в цялата страна и прекратяване на всички незаконни практики за паралелна търговия.


КЗК отправя и сериозна препоръка за реформиране на основния ценообразуващ механизъм в България, а именонно - международно (външно) референтно ценообразуване, тъй като не осигурява достатъчна гаранция за постигане на оптимално съотношение „цена-качество".


Моделът на референтно ценообразуване води до постоянно намаляване на цените на медикаментите от позитивната листа, но за сметка на това принуждава редица производители да изтеглят продуктите си от пазара в България, а търговците на едро нямат стимул за предоставяне на достатъчни количества медикаменти за българския пазар, за сметка на стремежа им да ги реекспортират, обясняват от КЗК.


КЗК посочва за необходимо въвеждането на изисквания относно гаранции за доставките за националния пазар с цел недопускане на дефицити на лекарства в следствие на паралелен износ.


Препоръчва се и преразглеждане на изискването един собственик да има само четири аптеки, защото то не работи според Комисията.


Жълт код в половин България заради силен вятър

http://offnews.bg/news/n_1/n_643162.html

В 14 от 28-те области на страната е обявен жълт код за потенциално опасно време заради силен вятър. Предупреждението на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН е в сила за областите: Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Бургас, Варна и Добрич. През днешния ден ще превалява слаб сняг, главно в планините, ще бъде облачно. През нощта сняг ще вали и на места в Западна България.  В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен, временно и бурен северен вятър, а в останалите райони вятърът ще е до умерен от северозапад. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 5° и 0° , а максималните - между минус 1° и 4°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за декември. Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг. Ще духа бурен северен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 8°, на 2000 метра – около минус 13°. Над Черноморието ще бъде облачно. Ще духа силен и бурен северен вятър. Максималните температури ще са между 0° и 3°. Температурата на морската вода е 5°-6°. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. В петък и събота ще вали сняг, а в първия ден от новата 2017 година ще е студено, сухо и слънчево - със средни минимални и максимални температури между минус 6 и плюс 4 градуса. През следващите дни температурите слабо ще се повишат, а в средата на седмицата се очакват валежи от дъжд, примесени със сняг.

Путин ще спортува през новогодишната ваканция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275459_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B0

 Руският президент Владимир Путин ще прекара част от новогодишната ваканция в занимания с любими спортове като плуването и хокея, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС. “Знаете, че той играе хокей и плува и го прави, когато има възможност, всекидневно“, каза Песков, но добави, че обичайно Путин е доста зает. Говорителят заяви, че не знае какви ястия ще има на трапезата си Путин в новогодишната нощ, но отбеляза, че “президентът е доста скромен в предпочитанията си в храненето”.

Леко тирамису

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5962951

Леко тирамисуВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Планът „Кисинджър-Примаков” влиза в действие?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275458_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%E2%80%9E%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5

 

Изданието „Политико” анализира възможността бившият държавен секретар да посредничи междду Вашингтон и Москва, напомня за съвместните идеи на титаните на съвременната дипломация от двете страни

 

 

Бележитият американски дипломат Хенри Кисинджър се връща на сцената. А би ли могъл да посредничи за сделка с Русия? 

През 90-те години легендарният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който става световен консултант, се среща с интересен млад руснак и дълго го разпитва за средата, от която произлиза. „Работих в разузнаването”, казва накрая Владимир Путин, според “От първо лице” – излязла през 2000 година автобиография, сглобена от многочасови интервюта с тогава неизвестния руски лидер. На което Кисинджър отговорил: „Всички почтени хора започват в разузнаването. Аз също”. 

Докато Путин се изкачва в йерархията на Кремъл, за да стане накрая президент, какъвто е днес, той и Кисинджър поддържат сърдечно разбирателство, дори когато САЩ и Русия се отдалечават един от друг.

Сега, след като Доналд Тръмп даде да се разбере, че желае по-тясно сътрудничество с Москва, 93-годишният Кисинджър се очертава като потенциален посредник – като се среща отделно с новоизбрания президент и го ласкае публично. Подобно на Тръмп, Кисинджър също постави под съмнение изводите на разузнавателните агенции, че Русия се е опитала да повлияе на изборния резултат в полза на Тръмп, и каза на неотдавна интервюирал го журналист: „Имаше кибератаки от тяхна страна, но ми убягва как точно са използвали това”. 

Някои изразиха учудване какво намира изтънченият и умен бивш топ дипломат в безочливия и цапнат в устата Тръмп. Но онези, които наблюдават Кисинджър, казват, че с премисленото си поведение този реалист във външната политика десетилетия наред е успявал да се сработи с всякакви крале и президенти. И Тръмп може да намери идеално занимание за Кисинджър – архитекта на разведряването със Съветите през 70-те – да осъществи отдавнашната си цел за затопляне на връзките между двамата противници от Студената война. 

Години наред Кисинджър настояваше, че насърчаването на по-добро равновесие на силите между САЩ и Русия ще подобри световната стабилност. „Мисля, че Кисинджър готви дипломатическа офанзива”, казва Марсел ван Херпен – специалист по Русия и критик на Путин, който ръководи фондацията „Сисеро” – холандски мозъчен тръст. 

Източници, близки до преходния екип, казват, че магнатът от Манхатън е очарован от Кисинджър, както са очаровани и други висши държавници като Робърт Гейтс и Кондолиза Райс, към които той се е обръщал за съвет по политически въпроси и комплектуване на екипа си. Кисинджър и Тръмп са си говорили по много поводи, а след изборите на 8 ноември са имали поне една среща на четири очи. А Кисинджър, за изненада на по-широката група взимащи решения за външната политика лица, се е изказвал с възхищение, макар и внимателно, за явлението Тръмп. 

Дори след като Тръмп говори лично с президента на Тайван – ход, който разгневи Пекин и беше срещу политиката за „един Китай”, която Кисинджър договори през 70-те, бившият държавен секретар изрази увереност, че милиардерът ще продължи дипломатическите традиции на САЩ с Китай. 

Сътрудници на Кисинджър са във връзка и с други хора от орбитата на Тръмп. Високопоставен помощник на Кисинджър – Томас Греъм, се спряга на по-ниско ниво в преходния екип като потенциален посланик в Русия, казва източник, близък до тези разговори. Кисинджър похвали и избора на Тръмп за следващ държавен секретар в лицето на Тилърсън. 

Щеше да е безполезен начело на „Ексон”, ако не беше приятелски настроен към Русия… Въобще не чувам такива опасения”, каза Кисинджър на събитие в Манхатън. „Никой не може да отговори на всички изисквания за поста държавен секретар. Мисля, че е добро назначение”. 

През последните години от управлението на Джордж У. Буш, когато отношенията с Москва се влошаваха, Кисинджър обедини усилия с тези на Евгений Примаков – бивш руски външен министър, министър-председател и ръководител на руската търговско-промишлена палата, за да съпредседателстват работна група, насочена към двустранните отношения. Путин благослови начинанието. 

Според Кисинджър, Буш също се надявал, че инициативата ще даде положителни резултати, дори през 2008 година сформира група от членове на екипа му по национална сигурност, която да се запознае с работата й.

Когато Барак Обама стана президент след Буш, той търсеше помощта на Кисинджър за общуването си с Путин. Среща през 2009 година между Кисинджър и Путин помогна да се положат основите на нов договор за контрол на въоръженията като част от усилията на Обама „да презареди” отношенията с Русия. Кисинджър остана включен в преговорите за въоръженията през 2010 година. 

В реч през февруари, посветена на Примаков, който почина миналата година, Кисинджър очерта възгледите си за това как трябва да работят американско-руските отношения. 

Дългосрочните интереси на двете държави включват свят, който преобразува съвременните сътресения и тенденции в ново равновесие, което да е все по-многополюсно и глобализирано”, каза той. „На Русия трябва да се гледа като на съществен елемент от всяко ново световно равновесие, а не на първо място като на заплаха за САЩ”. 

Що се отнася до Украйна, която загуби Кримския регион, след като Русия го анексира (ЗЕМЯ не приема тази оценка, Крим се върна в историческата си родина след референдум с внушителното мнозинство от 97% от гласовете – бел. ред.) през 2014 година и още се сражава с подкрепяни от Русия сепаратисти в източните си райони, Кисинджър е на мнение, че тя не трябва да бъде канена да се присъедини веднага към Запада. 

Украйна трябва да бъде вградена в структурата на архитектурата на европейската и международната сигурност така, че да служи като мост между Русия и Запада, а не като преден пост на всяка от страните”, каза Кисинджър. Той призова също САЩ да си сътрудничат с Русия, която използва безразборни въздушни удари, за да помогне на Асад да смаже бунтовническите сили. 

Съвместими американско-руски усилия, координирани с други големи сили, могат да създадат модел за мирни решения в Близкия изток и вероятно на други места”, съветваше той по онова време. Стивън Пфайфър – бивш американски посланик в Украйна, отбеляза, че още не е ясно колко далече ще отиде Тръмп, за да устрои Русия. 

В интервю за Си Би Ес, излъчено тази месец, Кисинджър се изказа и за Тръмп, и за Путин по начин, който предполага уважение, но не непременно благоговение. Кисинджър каза, че „Тръмп има възможност да остане в историята като много значим президент”. Заради възгледа, че Обама е отслабил американското влияние в чужбина, „някой може да си представи, че се появява нещо ново и забележително”, от администрацията на Тръмп, каза той. „Не казвам, че това ще стане. Казвам, че е изключителна възможност”. 

В същото време Путин е „герой на Достоевски”, каза Кисинджър. Той е човек със силно чувство за единение, вътрешна връзка с руската история, така както той я вижда”. Кремъл го прие като комплимент. 

Кисинджър познава страната ни много добре, познава писателите и философите ни, затова такива сравнения от неговата уста са твърде положителни”, каза говорител на руското правителство, и добави, че Кисинджър „притежава дълбоки, а не повърхностни познания”. 

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Любим виц на Играта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5962934

Любим виц на Играта Ако покрай коледните празници видите в кръчма някой да се налива сам, не бързайте с неправилните изводи. Може това да е коледното парти на някой фрилансър или едноличен

Фалшификат!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275457_%D0%A4%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%21

 21 февруари ще е ден за оказване на почит на борците срещу нацизма, реши вчера правителството в оставка. Предложението бе на министъра на отбраната Николай Ненчев и бе гласувано на заседанието на кабинета. 21 февруари е датата, на която през 1941 г. в дома на лидера на Демократическата партия Никола Мушанов се събира за първи път обединената опозиция, която се противопоставя срещу присъединяването на България към Тристранния пакт, посочва в мотивите си Ненчев. ЗЕМЯ се допита до общественици, историци и политолози и те бяха единодушни, че това събитие, което е слабо известно в науката, няма абсолютно никакво историческо значение. Те коментираха, че това е абсолютно изкривяване на историческата истина, което по абсурден начин отрича подвига на хиляди български комунисти, ремсисти и антифашисти от лявата опозиция, които са гръбнакът на българската антифашистка съпротива.

Кардиолог: При грип скача кръвното, хипертониците да внимават дори с капките за нос

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5963386

Кардиолог: При грип скача кръвното, хипертониците да внимават дори с капките за носГрипът и другите дихателни инфекции са свързани с очаквано повишение на артериалното налягане при хипертониците. Те трябва да бъдат подготвени и да се свържат с наблюдаващия ги кардиолог или с личния лекар за промени в основната терапия. Това каза доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска", за 24zdrave.bg.

Мъжът, който вися с ТИР-а си от мост на "Хемус" бил пиян

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzhyt-kojto-visia-s-tir-a-si-ot-most-na-hemus-bil-piian-6063452

Той вися с часове от най-високия виадукт на магистрала "Хемус" между първия и втория тунел в посока София-Варна

Спасиха мъжа, който вися с ТИР-а си през мост на "Хемус"

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/spasiha-myzha-kojto-visia-s-tir-a-si-prez-most-na-hemus-6063452

Той вися с часове от най-високия виадукт на магистрала "Хемус" между първия и втория тунел в посока София-Варна

Спасиха мъжа, който вися с ТИР-а си през мост на "Хемус"

http://vesti.bg/bulgaria/incidenti/spasiha-myzha-kojto-visia-s-tir-a-si-prez-most-na-hemus-6063452

Той вися с часове от най-високия виадукт на магистрала "Хемус" между първия и втория тунел в посока София-Варна

Жълт код в Бургаска област заради силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OqJrtQlQEjA/

За днес е обявен жълт код в Бургаска и още 12 области заради силен вятър. Ще духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Жълтият код означава, че има потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, като са възможни и щети. В Сливен вятърът тази сутрин е ураганен. Поривите му са стигнали до 122 км в час. Температурите ще се понижават още, според прогнозата на НИМХ км БАН. В комбинация с вятъра ще е много студено. А заедно с валежите може да има заледени пътни участъци. Минималните температури ще са между -5 и 0 градуса. Максималните – от -1 до +4 градуса

Икономическият растеж е стъпил върху движещи се пясъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275456_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D0%BB+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%B4%D0%B2

 Вместо да харчат, българите продължиха да трупат депозити

2016 година – презареждане с оптимизъм, който обитава по-често отчетите на НСИ, отколкото джобовете на хората

Отиващата си 2016 г. беше добра за българската икономика и ще остане в статистическите годишници с рекордно ниска за последните седем години безработица, ускорен растеж, балансиран бюджет и много други показатели, използвани в кампанията по убеждаване колко сме добре. Засега мероприятието дава ефект. Потребителското доверие, например, нараства с 2,3 пункта от миналия септември насам. Оценката на финансовото състояние на домакинствата, както и техните очаквания за следващите 12 месеца се подобряват, а бизнесклиматът в промишлеността запазва макар и колебливо възходящата си тенденция.

Неприятното е, че оптимизмът обитава доста по-често отчетите на НСИ, отколкото джобовете на хората. Данните за потребителските разходи показват, че въпреки по-добрите изгледи, през 2016 г. домакинствата упорито икономисват от някои пера, които при увеличаващи се доходи би следвало да нарастват. Така например през първото тримесечие разходите за свободно време, културен отдих и образование намаляват с 9,23% (спрямо същия период на миналата година), а разходите за жилищно обзавеждане и поддържане на дома – с 3%. През второто тримесечие домакинствата затягат коланите си още повече и отчетените темпове са съответно -13,6% и -10,7%. Действително при двете групи разходи измененията през третото тримесечие са с обратен знак, но те не могат да компенсират икономиите от първото полугодие и общата стойност на споменатите разходи с натрупване за деветмесечието остава по-малка, отколкото през същия период на 2015 г.

Очевидно е, че оптимистичният заряд не беше достатъчен, за да развърже кесиите на населението. Икономии се наблюдават и при много от останалите пера на домакинските бюджети – храна, алкохол и тютюневи изделия, комунални услуги. За сметка на това през 2016 г. българите харчат повече за данъци и регулярни трансфери към други домакинства. Общата стойност на тези разходи за деветте месеца на изтеклата година нараства съответно с 3,1% и 3,9%.

В унисон с тези данни са и констатациите от последната анкета на Българската стопанска камара, според която броят на фирмите, отчитащи свиване на оборотите през 2016 г., е по-голям от тези с увеличени продажби (37% срещу 32%). Тази картина не може да бъде различна, при положение че вместо да харчат, българите и през тази година продължиха да трупат депозити. Действително през 2016 г. динамиката се забави. От началото на годината до края на октомври депозитите на домакинства се увеличават с 1,565 млрд. лв. (3,5%), докато през същия период на 2015 г. нарастването беше по-интензивно (5,7%). Проблемът е, че тази разлика не може да се отдаде толкова на повишена склонност към потребление, колкото на чисто ценови фактори. Статистиката на БНБ показва, че средната лихва по новите депозити на домакинствата с фиксиран матуритет през десетте месеца на 2016 г. е значително по-ниска (1,01%), отколкото през същия период на миналата година (1,72%). Понижението на лихвите при фирмените депозити е още по-драстично (от 0,81% за десетте месеца на 2015 г. до 0,35% през същия период на тази година). Ако се отчетат и увеличените такси, изглежда че единствената причина за по-бавното натрупване на спестявания през 2016 г. е понижението на тяхната ефективна доходност, а не защото населението харчи с по-голяма охота.

Тези тенденции умело се прикриват зад хвалбите за “рекорден растеж”. Вярно е, че по предварителни данни темповете на БВП през изтеклите три тримесечия на 2016 г. са едни от най-високите в ЕС. Също така е вярно,обаче, че индивидуалното потребление у нас се възстановява доста по-бавно, отколкото в останалите страни членки. Така например за третото тримесечие на т.г. НСИ отчита 1,3% нарастване спрямо същия период на м.г. За съпоставка – средният темп за 28-те страни членки е доста по-висок (2,1%), а за Румъния показателят достига 6,7%.

По всичко личи, че през тази година растежът е стъпил върху движещи се пясъци, а корективите и нетният износ ще запазят водещата си роля и занапред. Очакванията за измъкване на крайното индивидуално потребление от застой не се оправдаха въпреки интензивното (над 7%) увеличение на разходите за труд през последните две години. Проблемът е, че зад това нарастване стоят немалко фактори, имащи слаб ефект върху потреблението, като например изсветляването на неформалните възнаграждения (след като неплащането на осигуровки беше инкриминирано) и повишеното заплащане на по-скъпоплатената работна ръка. Резултатът е налице – отчитането на по-високи заплати не доведе до съществено увеличение на оборотите и капацитетът на вътрешния пазар остава почти толкова ограничен, колкото и през миналата година.

Трудно е да се резюмират всички показатели, с които ще изпратим годината. По-важното е, че ще я изпратим с абсолютно същите негативи, с които я посрещнахме ? застаряващо население, слабо квалифицирана (и все по-недостигаща) работна ръка, нарастващо социално разслоение, висока корупция, разклатена здравна и пенсионна система. Под една или друга форма тези проблеми се посочват във всички авторитетни външни доклади (включително във февруарския доклад на ЕК за дисбалансите, септемврийския на ЕЦБ за конвергенцията, ноемврийския на МВФ и т.н.), но 2016 г. приключва с нулев напредък в решаването на всеки от тях.

Оценките показват, че присъщият ни оптимизъм упорито избягва външните анализатори. Според актуализираната прогноза на Международния валутен фонд например през 2020 г. българският БВП на човек от населението по ППС ще остане най?ниският в ЕС, а между България и предпоследната страна член на съюза (Румъния) ще се класират 7 страни (сред които Мавриций, Чили, Уругвай, Антигуа и Барбуда). Доста разочароващо, особено ако се отчете, че в същата прогноза за 2016 г. между България и Румъния има само четири страни.

Изпращаме годината, заредени с оптимизъм. Това е нещо хубаво, особено когато е подплатено с добри показатели. Едва ли има човек, който да не е наясно с разликата между наполовина пълната и наполовина празната чаша. Тъжното е, че въпреки позитивните си нагласи през тази година повечето българи отново се паднаха откъм празната страна. Да се надяваме, че през 2017 г. най-после нещо да се промени!

*Авторът е експерт от Института за икономически изследвания към БАН.

Три популистки вълни заливат изборите през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275455_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF

 През следващата година ни предстои да бъдем свидетели на сблъсъка на поне три относително самостоятелно разгръщащи се популистки вълни в пространството на българските парламентарни избори.

Първата и най-мощна е тази на националпопулизма. За разлика от Западна Европа, където този тип политически послания се основават на шовинизъм, при нас те са част от българските комплекси за национална малоценност. Това е причината националпопулизмът у нас да носи по-скоро леви призиви и да се разминава драматично с патриотизма. Той е повлиян от руското народничество, но не следва принципа на респект към „мъдростта на Народа”, а по-скоро разчита на носталгията по времето, в което от „народа” не зависеше нищо.

Този популизъм интегрира в себе си страха от чужденците и фокусира всички страхове в образа на бежанците и нелегалните имигранти. Върху тази плоскост вече бе постигнато временно взаимодействие от поне двадесетина различни организации и партии, които ще се опитат да увеличат подкрепата за себе си в предстоящите парламентарни избори.

Втората популистка вълна се разгръща върху основата на социалните неравенства и дълбоката фрагментация на българското общество. Травматичното преживяване на бедността и липсата на житейски перспективи придават на този тип социален популизъм специфичния характер на безнадеждност и непоносимост. Неравенствата в българското общество разкъсват традиционните представи за национална общност и увеличават податливостта към всякакъв тип радикални призиви. Времето за обяснения отдавна изглежда отминало. Никой не желае повече да слуша за причините, довели до хронична бедност и загуба на социална перспектива. Именно затова тази вълна ще търси все по-радикални призиви за „бързо и незабавно” повишаване на доходи, преразпределение на богатство и увеличение на данъците за богатите.

Социалният популизъм придава огромна сила на темата за справедливостта, отдалечавайки я радикално от истинските й основи. Отвъд традиционното за нашата политическа култура разделение между правосъдие и справедливост този популизъм изведе на преден план желанието за отмъщение, за възмездие и дори за вендета. То няма нищо общо със закона или с равенството на гражданите пред него. Този импулс търси незабавно решение, което да превърне жертвите в победители. Той се нуждае от врагове в лицето на богатите и успелите, приемайки без уговорки разбирането, че елитът винаги е съставен от крадци и разбойници.

Третата вълна се разгръща върху представата за ролята на избирателната система за решаването на всички проблеми на съвременна България. Тя концентрира в себе си част от енергията на другите две вълни, но едновременно с това ги насочва към основите на политическата система. Незабавното въвеждане на мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство, в два тура звучи като идеалния синтезиран образ на този политически популизъм. Обяснението е просто и незабавно – когато всички избират всеки, всеки ще работи само за всички. Така „с един удар” ще бъде сложен край на политическата корупция, безотговорността и безхаберието на политическия елит в полза на Народа. Макар и олицетворявана от „Шоуто на Слави”, говорителите на тази тенденция също ще бъдат изправени пред сериозна конкуренция.

Макар и недостатъчно влиятелна, тезата за това, че борбата с корупцията може да обедини всички, независимо от техния идеологически профил, също ще търси енергия встрани от вълната на социалния популизъм.

Нито един политически субект няма да успее да интегрира в своята предизборна програма посланията и енергията на трите вълни, но всички ще се опитат да го направят. Вероятността носителите на тези послания и онези, които са готови да ги последват, взаимно да се неутрализират е реална. В крайна сметка не всички български граждани са податливи на популистка пропаганда. Но усилията за интегриране на различните популистки призиви ще открои линии на сходство в политическите субекти, които дълго време изглеждаха скрити или принципно неприемливи.

Популизмът е силен и много бърз на къси разстояния, когато се бори за властта, но рядко успява да реализира изцяло обещанията си и като цяло се проваля в управлението. Това увеличава социалната му цена, но ограничава възможните поражения от практическото изпълнение на популистките обещания.

Обещания друг да свърши работата

Популизмът е политическа технология, която ще бъде все по-масово използвана. Предлага бързи и лесни решения на сложни проблеми, пакетирани в обещания за липса на лична отговорност и общи усилия. Обещава някой друг да свърши собствената ни работа и затова все по-често успява да мобилизира големи групи. Сред причините за това са масовата загуба на ориентация, недоверие в институциите и усещането за реална, но невидима заплаха.

Долни Богров и части от "Драгалевци" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_643159.html

Във връзка с монтаж и подмяна на спирателни кранове на ул. 7 , с. Долни Богров, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода” в с. Долни Богров.  При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес пред кметството. Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Христина Морфова“ , кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи: по ул. „Христина Морфова“ от ул. „Панайот Пипков“ до ул. „Ябълкова градина“ по ул. „Отец Генадий“ от ул. „Христина Морфова“ до ул. „Ябълкова градина“ по ул. „Панайот Пипков“ от ул. „Христина Морфова“ до ул. „Ябълкова градина“, ул. 243, ул. „Петър Василев“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Отец Генадий“ ъгъла с ул. „Христина Морфова“. Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството . “Софийска вода” се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства.

Инж. Петя Аврамова: 32 млн. лв. осигурихме за пътища в и около Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633065

- Как определяте изминаващата 2016 г. – успешна или не толкова от гледна точка на това, което успяхте да свършите? В края на всяка изминала година обръщаме поглед назад и неизбежно идва равносметката за поставените цели, направеното до момента и пропуските. Изминаващата 2016 беше година с много предизвикателства и въпреки, че имаше и тежки моменти съм много доволна, че успях да постигна няколко от най-важните за мен цели. Аз не съм от този тип политици, които разчитат ...

Учениците в Пловдив и областта в грипна ваканция до 9 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633098

Заради прогресивно нарастващата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) и все по-големия процент отсъстващи в школата, ваканцията на учениците в Пловдив и областта се удължава с два дни. Ако епидемична обстановка не наложи промяна, училищата ще отворят врати на 9-ти януари, понеделник. Заповедта за удължаването на ваканцията е подписана от кмета на града Иван Тотев.

Купува ли гласове Марешки?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275454_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%3F

 Кандидат-лидерът Веселин Марешки обеща вчера да cвaли цените на горивата с 20-30 стотинки на литър, ако спечели изборите. Това се случва два месеца преди началото на кампанията. Песно e дa cu nредставим какво чудо ще е през февруари или март. Ще падат стотинки и от цените на дpexи, обувки, салами… А по обещаная пенсиите у нас ще стигнат u минат средните в ЕС.

Но – шегата настрана. Прокуратурата очевидно трябва дa ce самосезира след изявленията на Марешки. Защото купуването на гпасове, което no сьщество nредставлява обещанието за сваляне на цената на горивата, е престъпление. В бизнеса могат дa печелят клиенти с промоции, но в политиката е забранено от Наказателния кодекс. На всичкото отгоре аптекарят от Варна иска да купува гласовете на избирателите с пари от бюджета, сиреч с нашите пapи на данъкоплатците.

Борисов спря поръчки за 300 000 лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275453_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+300+000+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 „По нареждане на премиера Бойко Борисов Министерството на младежта и спорта спира обществените поръчки за извършване на физическа охрана на сгради и обекти и за избор на мобилен оператор за нуждите на министерството“, съобщиха от ведомството.

Оттам допълват, че стойността на двете процедури е близо 300 000 лева. Причината за тяхното стопиране е „за да се прекратят съмненията за целесъобразността на поръчките“ те да се оставят на служебното правителство.

В същото време друго ведомство – това на околната среда и водите, не прекратява окончателно скандалния търг за 11,5 милиона лева. В свое разследване „Труд“ разкри факти, които показват, че условията на поръчката са направени така, че тя да бъде спечелена от определени екоорганизации.

Въпросът е смята ли премиерът да спре окончателно тази процедура, чиято стойност е в пъти повече от 300-те хиляди лева, обявени от спортното ведомство.

Температурите се понижават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633095

Облачността ще бъде предимно значителна, ще превалява слаб сняг главно в планинските районии на места в Западна България. В източната половина от страната и по долината на река Струма ще духа силен, временно и бурен северен вятър, а в останалите райони ще е до умерен от северозапад. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 5 и 0 градуса , а максималните - между минус 1 и 4 градуса. За Шумен - минимални минус 3 градуса, максимални 1 градус. Ще е облачно, като към обяд е възможен и снеговалеж. Над планините ще бъде облачно с пр...

Румен Радев в интервю пред „Файненшъл таймс“: Не сме доволни от Европа на две скорости

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275452_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%E2%80%9E%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%88%D1%8A%D0%BB+%D1%82%D

 България не приема и не е доволна от „Европа на две скорости“ – такава позиция изразява избраният за президент на страната генерал Румен Радев в интервю за британското издание „Файненшъл таймс“. Медията разяснява, че Радев има предвид, че България все още не е приета в Шенгенското пространство.

Според следващия държавен глава сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимост.

„Изправени сме пред общи заплахи като тероризъм, ислямски фундаментализъм. Ако не се стремим към по-добър диалог и намаляване на конфронтацията, няма да можем да посрещнем глобалните заплахи ефективно“, обяснява Радев.

Той уверява, че „България винаги ще работи само заедно със своите партньори –  Европейския съюз и НАТО“.

„Искам страната ни да бъде истински член на НАТО, с реални способности и да е лоялен и предсказуем партньор“, обяснява победителят от президентския вот.

Думите му са по повод обвиненията , че когато поеме поста на „Дондуков“ 2 в края на януари, ще работи в услуга на Русия. Генерал Радев допълва: „Аз никога, никога не съм посещавал Москва.“  Продължавайки да се смее на опита да бъде изкаран  проруски ориентиран, Радев казва, че първите му посещения зад граница ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

От „Файнешъл таймс“ припомнят, че той винаги се е стремял да демонстрира лоялността си спрямо НАТО.

„По-рано през годината (като шеф на Военновъздушните сили – б.а.), облечен в генералската си униформа, той се появи по телевизията, за да критикува военния министър заради забавянето в избора на западен модел изтребител, който да замени остаряващите МиГ-29“, пише авторитетното издание. След това продължава разговора с Румен Радев.

Той допълва, че като президент възнамерява да започне лична кампания за борба с хроничните проблеми на страната, сред които е корупцията. Радев дава за пример успехите на съседна Румъния в осъждането на корумпирани политици и възстановяването на откраднати пари по европейските фондове.

„Както направих, въвеждайки модел на обучение за нашите военновъздушни сили, искам да проучим, анализираме и развием най-добрите решения“, казва той.

Доналд Тръмп: ООН не разрешава проблеми, създава ги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275451_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%2C

  В сряда бъдещият американски президент Доналд Тръмп отново изрази критика към ООН, предава Arutsz Sheva
„ООН има толкова голям потенциал. Но не отговаря на своя потенциал“, отбеляза Тръмп пред журналисти. 
„Кога сте видели ООН да разрешава проблеми?“,подчерта бъдещият държавен глава. „Те не го правят. Те създават проблеми. Така че, ако отговаря на потенциала си, ще бъде страхотно, а ако не го прави, е загуба на време и пари“, допълни Тръмп.

Въпреки сложната икономическа ситуация цените на имотите в Русия ще започнат да се увеличават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275450_%D0%92%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D

  Цените на жилищата в Русия за една година паднаха с няколко процента, като най-търсеният сред руснаците икономичен вариант е поевтинял незначително, пише „Российская газета“. През новата година обаче се очаква отново цените да започнат да се покачват, като в началото това ще се случва бавно, в пределите на инфлацията. 
Министърът на строителството Никита Стасишин обяви в сряда, че квадратния метър ще спре да поевтинява. „Цената на квадратния метър ще започне полека да се покачва“, заяви министърът. Тази тенденции се дължи на устойчивото търсене на апартаменти от жителите на страната. Нито сложната икономическа ситуация, нито понижаването на доходите на гражданите успяха да намалят търсенето.

Доналд Тръмп: Не обвинявайте Русия за кибератаките, обвинявайки компютрите за това, че усложняват живота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275449_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D

 Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп не изрази ентусиазиран във връзка с предложението на някои сенатори, че Русия и може дори самият Владимир Путин, трябва да бъдат санкционирани заради намеса в американските избори, пише The Huffington Post
За Тръмп истинският виновник не е руският президент или неговите хакери, а компютрите и технологиите. 
„Мисля, че ние трябва да продължим с нашия живот“, подчерта бъдещият държавен глава в сряда. „Смятам, че компютрите усложниха живота много… Ние имаме бързина, имаме много други неща, но не съм убеден, че имаме вида сигурност, от която се нуждаем. Не съм говорил със сенаторите и със сигурност ще го направя след известен период от време,“ допълни Тръмп.

Над 12 млн. мигранти ще пристигнат във Великобритания, ако страната не напусне единния европейския пазар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275448_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+12+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%

  Повече мигранти ще пристигнат във Великобритания, повече от цялото население на България, Латвия и Литва взето заедно, ако Лондон остане в единния европейски пазар след Брезит, предупреждава водеща тинк танк организация, пише The Telegraph
Според новия анализ повече от 12 млн. души ще отидат след Брекзит в Обединеното кралство през следващите 25 г., като това ще затрудни още повече осигуряването на обществени услуги. 
Освен това от организацията предупреждават, че границите за „значително намаляване“ на нивата на миграцията ще бъде „изключително ограничени“, ако Великобритания остане членка на единния пазар и се подчинява на законите за свободно движение.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване