Thalloderma Shop
12/29/16 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Победата на Тръмп може да доведе до бум на жилищния пазар в САЩ, смята икономист

 Неочакваната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември може да се окаже от критично значение за жилищния пазар в страната, смята икономистът и Нобелов лауреат Робърт Шилер.

"Мисля, че сме в повратен момент. Данните, които сега отчитаме, са за октомври, преди изборите, а всичко изглежда различно сега", коментира той пред Bloomberg Television. "Може би идва бум заради Тръмп.”

Данните от индекса S&P CoreLogic Case-Shiller, публикувани вчера, разкриха, че цените на жилищата в 20 големи американски града са поддържали стабилен темп на нарастване през октомври, повишавайки се с 5,1%. В национален мащаб цените записват най-силния си ръст от средата на 2014 г.

Шилер, професор по икономика в Университета в Йейл, посочва, че тази тенденция може да продължи или може да се ускори.

"Не прогнозирам бум. Струва ми се много трудно да прогнозирам в този момент от историята ни, защото това е толкова важна промяна в правителството и просто не знаем накъде ще тръгнат нещата", казва той. "Искам да видя реалните политики на Тръмп и колко успешно ще ги прокарва".

Доходността по американските държавни ценни книжа расте, а доларът поскъпва след победата на Тръмп на изборите на 8 ноември, защото инвеститорите очакват той да спази обещанията си да намали данъците, да облекчи регулациите и да насочи милиарди долари към подобряване на инфраструктурата в страната.

За това ще му е нужна и подкрепата на Конгреса, където неговата Републиканска партия контролира и двете камари.

Шилър е на мнение, че повишението на ипотечните лихви тази година "все още не е голяма работа" и всъщност може да посее семената за бъдещ ръст на жилищните цени в краткосрочен план.

"Не зная как ще реагират хората на растящите ипотечни лихви", коментира той. "Единият вариант е да поискат да се възползват сега. И това е обяснението защо имаме добри жилищни продажби напоследък. Това може да продължи и с повишаването на лихвите по ипотеките. Това може да подхрани бум. Не казвам, че ще го направи задължително.”

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване