33 часа са говорили депутатите Петър Славов и Мартин Димитров

http://offnews.bg/news/n_1/n_643953.html

Отчет за свършеното в 43-то Народно събрание представиха народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.  Изказванията от трибуната на парламента на двамата депутати е общо над 33 часа, участията в дебати - 800. Над 650 парламентарни въпроси и питания към министри са отправили Славов и Димитров. Двамата са участвали или са били съвносители на над 150 законопроекта и предложения между първо и второ четене.  Сред по-важните резултати от тяхната парламентарна дейност са насърчаване даряването на храни. От 1.01.2017 г., дарените храни са освободени от плащане на ДДС, и така се стимулира дарителството. Законът съдържа и множество разпоредби, които да ограничат възможните злоупотреби.  Друга важна промяна, до която се стигна след тяхната парламентарна дейност, е приемането на Електронното гласуване. Депутатите са внесли законодателни промени, целящи поетапното въвеждане на този съвременен вид гласуване на българската избирателна система.  Останалите предложения на Петър Славов и Мартин Димитров може да видите тук . 

ВАС удължи срока за повторно преброяване на част от вота на референдума

http://www.cross.bg/litza-veshtite-chyvali-1530973.html

/КРОСС/ Върховният административен съд удължава с още 10 работни дни срока за заключението на вещите лица по второто дело срещу резултатите от националния референдум, информира "Труд". Припомняме, че вещите лица имат задача да преброят повторно резултатите в 44 секции, посочени от жалбоподателите. Причината за удължаването - експертите не са могли да свършат работата за срок от 10 дни, защото в един от отворените от тях чували не са открили бюлетини, а в други два - пликове. Те предполагат, че липсващите изборни книжа може да са сложени по погрешка в другите чували от същите секции - тези за президентския вот. ВАС задължава ЦИК да осигури в своята сграда въпросните чували, дава право на вещите лица да направят такава проверка и при намиране на липсващите документи да ги ползват за изготвяне на заключението си по съдебната математико-статистическа експертиза. Адвокатът на "Шоуто на Слави" ще има възможност да присъства на отварянето на чувалите, като той ще бъде предварително уведомен за времето и мястото на отварянето им.  

Шофьор, причинил смъртта на дете в Ловеч, получи условна присъда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635534

Окръжният съд в Ловеч осъди на две години условно с четири години изпитателен срок Благовест Нанков, който през август 2015 г. е блъснал с автомобила си 11-годишната Габриела Горанова, изкочила на пътя му в центъра на Ловеч. В резултат на това е причинил смъртта на детето. Нанков също е лишен за срок от три години от правото да управлява МПС, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Ловеч Кирил Петров, цитиран от БТА. Делото е протекло по съкратената процедура, тъй като обвиняемият се е признал за виновен по всички точки на обвинението. За...

Експертиза не успя да посочи кой е на клипа със "свинските опашки"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984449

Експертиза не успя да посочи кой е на клипа със "свинските опашки"Заради ниската резолюция на заснемане е невъзможно да се посочи кой е мъжът, чието лице частично се вижда на скандалния клип с "гражданския арест" на трима мигранти и връзването им със "свински опашки". Това стана ясно на днешното заседание по делото срещу Петър Низамов - Перата, който е единствен обвиняем.

Над 70 % от варненци „сърфират“ в интернет от домовете си

http://www.moreto.net/novini.php?n=340723

Варненска област първенец в страната по достъп на домакинствата до интернет. След нея се подреждат Русе и Враца. Това сочи проучване на Националния статистически институт(НСИ) за използването на информационно-комуникационни технологии от домакинствата през 2016-та година, научи Moreto.

Ще заложи ли Тереза Мей на Тръмп?

https://www.actualno.com/europe/shte-zaloji-li-tereza-mej-na-trymp-news_586288.html

Има ли публично "намигване" от страна на Великобритания с идеята за по-тясно дългосрочно и по-тясно сътрудничество със САЩ? Изглежда "намигване" има, а какво ще стане, предстои да видим. Показателно е, че британският премиер Тереза Мей за пореден път обяви, че Brexit не означава

Европейци, но не съвсем

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/U3diLmhmVsA/

„Посрещнахме и в Несебър сакралната дата 1 януари 2007 г. На някои места по-тържествено, на други не толкова. Точно в полунощ хората,събрали се да празнуват на площада пред ОДЗ „Калина Малина”, очакваха да видят я кмет, я някой общинар, да ги поздрави  по случай приемането ни в Европейския съюз, но нямаше кой. На другия ден уж трябваше да се събудим по европейци, от когато и да било, но не би. И махмурлукът си остава нашенски,и действителността – същата.В  случая не става въпрос за махмурлук, но действителността е онази- същата,отпреди. А хората в нея – европейци, но не съвсем”.

 

Написаното от мен е за същата дата,публикувано в бр.1567/17.01.2007 г. Сега е 2017.А същите отсъстващи са още повече, с изключение за казаното на някакви фойерверки на пл.”Месамбрия”.

Още през 2005 г. обаче възникна несебърската фондацията „Европейски инициативи”, която се роди преди България да влезе в Европейския съюз/ЕС/. Основател на несебърската фондация бе  Димитър Янков- председател на Общинския съвет, виден несебърски общественик и голям туристически деятел.

Фондацията, която вече носи и неговото име като израз на признание и почит, бе създадена в годините преди присъединяването на България към Европейския съюз. Нейната цел е да бъде един духовен и културен мост  между  Европа и Несебър- градът на Световното културно наследство към Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/.

Още при първите си инициативи, фондацията получи широка обществена подкрепа. По инициатива на фондацията бе създаден първият Детски парламент в Несебър. Фондацията осъществи съвместно с Илия Луков най-дългото българско хоро в Слънчев бряг, което се превърна в триумф и на българския фолклор и на българския туризъм.

Фондация „Европейски инициативи” учреди също почетен приз „Личност на годината” за отличаване на хората от Несебър с големи сърца, с големи лични и професионални постижения -хората, с които Несебър се гордее. Тази награда придоби впоследствие и международно значение, защото дейността на фондацията бързо се разпространи както извън границите на Несебър, така и извън България.

Фондация се преименува на името „Европейски инициативи-Димитър Янков” продължава и днес да развива своята дейност и да подкрепя даровити несебърски деца и студенти, изяви на млади таланти.

                                                                                                     Максим МОМЧИЛОВ

 

Днес няма да се изпащат пенсиите в Бобов дол и Таваличево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635533

Днес няма да се изплаща пенсии в общините Две могили, Бяла, Бобов дол и Таваличево, съобщиха от „Български пощи" ЕАД. По график се изплащат пенсии във всички областни градове на страната. Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната, закъснява изплащането на пенсии в региона на Свищов и Павликени, в няколко врачански, монтански, пловдивски и разградски села. Нарушен ще бъде графикът и в някои райони около Бургас и Ямбол. „Български пощи" ЕАД има готовност да възстанови работния процес по изплащане на пенсии в областите Добрич...

Русия сви производството на петрол със 100 хил. барела на ден в началото на януари

http://econ.bg/Новини/Русия-сви-производството-на-петрол-със-100-хил-барела-на-ден-в-началото-на-януари_l.a_i.735152_at.1.html

Русия съкрати производството си на петрол от началото на януари с около 100 хиляди барел на ден спрямо нивата на добив през предходния месец в...

Стефан Цанев отказва "Златен век", не ще редом с Димитър Иванов от ДС

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5984477

Стефан Цанев отказва "Златен век", не ще редом с Димитър Иванов от ДСДимитър Иванов е представлявал в продължение на 14-15 години една институция, която е най-репресивният орган на тоталитарния режим и кореспонденцията е пряка: че правителството награждава една репресивна институция. Това каза пред БНР писателят Стефан Цанев по повод отказа си да приеме наградата на Министерството на културата "Златен век" за своя

Никола Груевски ще вземе мандата за съставяне на правителство в Македония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/09/2896629_nikola_gruevski_shte_vzeme_mandata_za_sustaviane_na/?ref=rss


Македонският президент Георге Иванов обяви, че ще даде мандата за съставяне на правителство на Никола Груевски. На 11 декември ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в страната и съгласно Конституцията нейният лидер трябва да получи мандата.

Той ще има срок от 20 дни да състави мнозинство от най-малко 61 депутати. На изборите ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 места в парламента, който се състои от 120 народни представители.

По предварителни данни Груевски ще се опита да се коалира с партиите,...

Защо Стефан Цанев отказа отличието "Златен век"

https://vesti.bg/bulgaria/zashto-stefan-canev-otkaza-otlichieto-zlaten-vek-6063883

"Министър Рашидов е връчил същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция", коментира Цанев

Създадена е организация за изплащане на пенсиите за месец януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635532

Създадена е нормална организация за изплащане на пенсиите за януари в област Габрово. Това съобщиха от „Български пощи". Хората от третата възраст могат да получат парите си по график. Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната, закъснява изплащането на пенсии в региона на Свищов и Павликени, в няколко врачански, монтански, пловдивски и разградски села. Нарушен ще бъде графикът и в някои райони около Бургас и Ямбол. „Български пощи" има готовност да възстанови работния процес по изплащане на пенсии в областите Добрич, Шумен ...

Студът спира грипа, но пикът му не е дошъл

http://offnews.bg/news/n_1/n_643967.html

Сковалият страната студ е намалил разпространението на грипа. Ниските температури спират пренасянето на вируса, но пикът на грипната вълна предстои, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. Според него ваканцията на учениците също е спряла заразите. "Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, тоест не толкова рязко да се увеличават случаите. Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболяли. Те са в контакт с вируса , правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седем милионна България да има пет милиона болни." Има сериозна грипна епидемия, но според д-р Тодор Кантарджиев не е по-различна от предишни години. Той отново препоръча по възможност да ограничим контактите с болни хора, да разговаряме на метър и половина. Когато някой киха или кашля, да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка, а когато някой в семейството е болен, да носи маска, за да не зарази и другите.

Проблем с работата на ТЕЦ "Бобов дол" заради замръзнали въглища

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984471

Проблем с работата на ТЕЦ "Бобов дол" заради замръзнали въглищаЗа да няма проблеми с горивото за Пернишката топлофикация, какъвто бе случаят със замръзнали въглища през почивните дни, сега те се доставят директно от мината, а не се разчита на тези, които са на склад, каза за БНР Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества. Отново заради замръзнали въглища има проблем с работата на ТЕЦ "Бобов

Ефективна присъда за незаконно изтегляне на пари от чужда банкова карта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635531

Две години затвор при „строг“ режим наложи съдът на Б. Йосифов, обвинен от Окръжна прокуратура – Монтана за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляря (престъпление по чл. 249, ал. 1 от Наказателния кодекс). Късно вечерта на 26.06.2015 г. многократно осъжданият Б. Йосифов се намирал в района до жп гара в гр. Лом. Той забелязал закачена на клон на дърво платнена мъжка чантичка. Проверил съдържанието й и намерил парична сума – около 40 лв., боен пистолет „Макаров“ и банкови карти. Йосифов укрил оръжието, подхвърлил документите в...

Отделението по Хирургия на УМБАЛ “Дева Мария” вече е Клиника

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ex3xJApvzDo/

deva-mariaС разрешение за осъществяване на лечебна дейност №МБ – 362/16.12.2016г.  Хирургично отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ става Клиника по Хиругия – с IIІ, най-високо ниво на компетентност.
Екипът на Клиниката по Хирургия на УМБАЛ „Дева Мария“, ръководен от доц. д-р Анатоли Карашмалъков, д.м. е съставен от висококвалифицирани хирурзи, които преди да се присъединят към „Дева Мария“ са работили и натрупали опит в други Университетски клиники в страната. Квалификацията на хирургичния екип и технологичното оборудване на болницата осигуряват на пациентите лечение, съответстващо на най-високите стандарти в съвременната хирургия. В отделението се извършват най-големи като обем, сложност и качество операции в онкологичната хирургия при заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и ретроперитонеума, както и при тумори на стомаха и червата. Част от операциите се извършват лапароскопски (ендоскопски) с минимална травма за пациентите.

Дейността на Хирургичното отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ обхваща всички аспекти на модерната хирургия, но като приоритетни могат да бъдат отбелязани следните направления:

  • Онкохирургия (хирургично лечение на злокачествените заболявания на органите в коремната кухина, ретроперитонеума, щитовидната и млечна жлеза)
  • Чернодробна и панкреатична хирургия (хирургично лечение на бенигнени заболявания, първични и метастатични тумори на тези органи)
  • Миниинвазивна хирургия (лапароскопска/ендоскопскоа хирургия) – Холецистектомия (премахване на жлъчния мехур); Ингвинална херниопластика (при слабинни хернии); Фундоплакация по Nissen (при диафрагмални хернии и рефлуксезофагит); Апендектомия (премахване на апендикса); Супрареналектомия (операции на надбъбречните жлези); Спленектомия (премахване на слезката); Дистална панкреатектомия (операции на панкреаса); чернодробна и надбъбречна кистектомия (операции на черния дроб и бъбреците); Операции на стомаха, дебелото черво и др.
  • Ендокринна хирургия (хирургично лечение на заболявания на щитовидната жлеза, паратироидните и надбъбречните жлези)
  • Спешна хирургия (лечение на заболявания, изискващи хирургична интервенция в кратки срокове)

Клиниката по Хирургия на УМБАЛ “Дева Мария“ ЕООД функционира на база 15 болнични легла и разполага с приемно-консултативен кабинет в диагностичния блок на болницата и операционни зали с модерно оборудване. Клиниката и операционния блок  отговарят на всички изисквания за материална база на европейско ниво. Болничната база е модерна, осигурени са съвременни легла, климатик, телевизор, контакт с интернет мрежа.

Клиниката работи в непрекъснат режим и обслужва пациенти в планов порядък (хирургично лечение по избор) както и по сшеност от цялата страна. Извършва  диагностична, лечебна, консултативна дейност в областта на високоспециализираната хирургия.

В Клиниката по хирургия се провежда диагностика, консервативно и хирургично лечение при хирургични заболявания на органите на коремната кухина – жлъчен мехур, жлъчна система, черен дроб, задстомашна жлеза, далак, стомах, дванадесетопръстник, тънки и дебели черва, анус и перианално пространство, ретроперитонеум. Наред с това се извършват операции при всички видове хернии, доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза, щитовидната жлеза, перинеума и др.

Лекарите в клиниката разполагат с висококачествена апаратура за лапароскопски операции, за анестезия и следоперативно осигуряване на комфорт на пациентите.

Лапароскопската техника се използва рутинно при всички операции върху жлъчния мехур, апендикса и хернии на предната коремна стена, вътрешни хиатални хернии, и при определени заболявания на черния дроб, панкреаса, далака и червата. Оперират се в пълен обем всички хирургични заболявания от домейна на коремната хирургия като над 50% от хирургичните намеси са свързани с раковите заболявания на дебелото и правото черво, стомаха и задстомашната жлеза, жлъчната система и черния дроб.

Във всички изброени области се работи по 39 клинични пътеки, за които е сключен договор с НЗОК.

Кандидат-бежанец от лагера Мория: Дори кучетата ви живеят по-добре (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/kandidat-bejanec-ot-lagera-morija-dori-kuchetata-vi-jivejat-po-dobre-video-news_586282.html

Видеозапис, направен от търсещ убежище в Европа, показва нечовешките условия в бежанския лагер Мория на остров Лесбос. Хората са принудени да спят в палатки, които са прогизнали от снега. Температурата е минус 5 градуса. Един от бежнаците снима обстановката в лагера и комен

Снегорините работят по второстепенните улици на Велико Търново, разширяват почистената от снега площ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635530

Снегопочистващата техника във Велико Търново продължава да работи с приоритет по второстепенните улици на старопрестолния град, за да бъде допълнително подобрена проходимостта им. Кметът на Старата столица Даниел Панов и екипът му следят обстановката и периодично проверяват как се изпълнява възложената работа по места, в различните квартали и зони на града. Даниел Панов е в непрекъсната кореспонденция както с гражданите, така и с отговорните за дейността по зимната поддръжка фирми, съобщиха от общината в старата столица. "Нека хората, които чис...

Ужасна инфекция покоси Цвети Пиронкова

https://www.24chasa.bg/sport/article/5984467

Ужасна инфекция покоси Цвети ПиронковаТенисистката Цветана Пиронкова страда от бактериална инфекция, която ѝ е попречила да доиграе мача си от втория квалификационен кръг на турнира в Сидни срещу Мария Сакари от Гърция. Самата Пиронкова призна, че причината била здравословна. "Радвам се, че вече се чувствам малко по-добре. Последните няколко дни бяха доста тежки за мен.

Яли ли са динозаврите домати?

https://www.actualno.com/interest/jali-li-sa-dinozavrite-domati-news_586290.html

Два фосила на томатио (вид зелен мексикански домат) преобърнаха представите на учените за семейство картофови, измествайки началото им до ерата на динозаврите.Фосилите, открити запазени в скала на 52 млн. години, доказват, че семейство картофови са се зародили милиони годин

33% от мюсюлманите в Белгия възприемат Корана като най-висш закон

http://www.moreto.net/novini.php?n=340748

Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот и че възприема законите на исляма като по-висши от местното законодателство. Това сочат данните от допитване, поръчано от обществената телевизия Ер Те Бе Еф и вестник Соар, пише БТА.

Силистренски пожарникари спасиха премръзнал в преспите мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635529

Силистренски огнеборци са спасили човек, премръзнал в преспите в района на водоем по пътя между Силистра и Орехова гора (Мръсния язовир). Сигналът за инцидента е получен днес в 10.45 часа на тел.112 от случайни минувачи, съобщиха от ОДМВР – Силистра. Заради труднодостъпния терен се е наложило огнеборците да пренесат човека с носилка на разстояние от около 1 км през преспите, след което той е бил транспортиран с линейка в ЦСМП.   ...

Москва: Руските хакери са хакнали мозъка на Обама

http://www.mediapool.bg/moskva-ruskite-hakeri-sa-haknali-mozaka-na-obama-news258617.html

Русия продължава да отхвърля обвиненията на САЩ за намеса в предизборната кампания на страната на новоизбрания президент Доналд Тръмп, като в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че те са на "любителско емоционално ниво". Русия все още не е наясно с истинността на доводите в доклада за хакерските атаки по време на американските избори, заяви Песков по време на пресконференция. Миналата седмица американските разузнавателни агенции съобщиха, че руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие върху президентските избори с цел да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернена кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън. В документа анализаторите от разузнаването посочват, че Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. "Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада. В неделя от лагера на Тръмп за пръв път приеха данните на разузнаването. "В Москва има сериозна умора от тези обвинения. Това вече напомня на реален пълномащабен лов на вещици“, заяви Песков. По думите му публикуваната част на доклада очевидно е била "силно адаптирана“. "Тази публикация не добави какъвто и да е било материал за коментиране“, каза той. Според него буди недоумение как се правят опити да се вложи "такова количество емоции в такъв оскъден материал“ От Кремъл заявиха също, че все още не знаят каква позиция има Доналд Тръмп по отношение на обвиненията срещу Русия. "Избраният президент сам не изказва каквито и да е било еднозначни коментари на този етап, така че ние не можем да съдим“ за неговата позиция, добави Песков. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова също отхвърли обвиненията на САЩ. "Струва ми се, че ако руските хакери са хакнали въобще нещо в САЩ, това е мозъкът на Обама, както и самия доклад за руските хакери", посочи Захарова във Фейсбук.

Чешма направи "ледена скулптура" на Централна гара

http://offnews.bg/news/n_1/n_643966.html

Чешма на един от пероните на Централна гара в София замръзна и образува подобие ледена скулптура. Пътници споделиха "творението" на ниските температури в София в социалните мрежи. Заради студа вероятно се е спукала тръба, а изтеклата от нея вода е замръзнала.  Днес времето остана студено с максимални температури предимно между минус 13° и минус 8°. Вчера най-ниските измерени температури бяха в Кюстендил - минус 26 градуса.  Малко гаров арт от мен :) pic.twitter.com/3e0lKmvuY2 — Хелиана (@wakeop) January 9, 2017

Удължават ваканцията на 12 училища в Община Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984458

Удължават ваканцията на 12 училища в Община ЛовечПочти всички училища в Община Ловеч (12 от 13) няма да учат във вторник и сряда, 10 и 11 януари. Това стана ясно от проведената днес среща на директорите с кмета на Община Ловеч. Във вторник на училище са само възпитаниците на гимназията за чужди езици в Ловеч. Те ще започнат учебни занятия от 8 часа и ще учат с намалени часове.

От ГЕРБ внасят законопроект за мажоритарния вот

http://www.cross.bg/gerb-kirilov-promenite-1530968.html

/КРОСС/ До четвъртък ГЕРБ ще са готови със законопроект за мажоритарния вот. Това каза на извънреден брифинг депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Целта ни е промените да се разгледат в рамките на 3-4 седмици. Ако има консенсус, до края на месеци промените могат да бъдат разгледани на второ четене в парламента. Разбира се, това означава денонощна работа и безсънни нощи. Но тъй като ГЕРБ стои зад волята на избирателя, смятаме, че е наш ангажимент да опитаме да се справим", заяви Кирилов.

Ангелкова: Ако не пуснем концесии на плажовете сега, ще ни обвинят, че сме провалили сезона

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984437

Ангелкова: Ако не пуснем концесии на плажовете сега, ще ни обвинят, че сме провалили сезонаАко не стартираме процедурите за концесии на плажовете в момента, ще бъдем обвинявани, че сме провалили сезон 2017 г. Това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по време на брифинг във връзка с концесионните плажове, предаде „Фокус“. „В момента тези процедури с голяма част от хотелиерите вече са приключили и никой нас няма да ни

Десет пожара с щети през почивните дни във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=340747

Десет пожара с материални щети са регистрирани във Варна и областта през изминалите почивни дни, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. При инцидентите няма пострадали хора. Късо съединение в бойлер, климатик, както и неизправност в комин, са част от причините причинили довели до пожар в различни имоти.

В Китай пускат гигантски балони „Тръмп” по случай Годината на петела

http://svetoven.pogled.info/news/81357/v-kitai-puskat-gigantski-baloni-tramp-po-sluchai-godinata-na-petela

/Поглед.инфо/ По случай започващата Година на петела китайска фабрика ще „излюпи” гигантски надуваеми пилета, които приличат на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

ГЕРБ се разбързаха да въвеждат мажоритарни избори за месец

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/09/2896599_gerb_se_razburzaha_da_vuvejdat_majoritarni_izbori_za/?ref=rss


Депутатите от ГЕРБ ще внесат свой законопроект за въвеждане на мажоритарни избори в четвъртък и са уверени, че може да бъде приет в оставащия не повече от месец живот на това Народно събрание. Това съобщи депутатът Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия в парламента. Според Кирилов за приемането на новата избирателна система са необходими "максимум 3-4 седмици". За това от партията на Бойко Борисов поискаха от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на парламента....

Груевски получи мандат за съставяне на правителство

https://www.actualno.com/balkani/gruevski-poluchi-mandat-za-systavjane-na-pravitelstvo-news_586285.html

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Груевски има 20 дни, за да събере необходимата подкрепа от минимум 61 депутати в парламента и да предложи състав на новия кабинет на държавния глава. Това

Дългокрака блондинка подхвана Локо Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_643965.html

Едуард Ераносян върна Локомотив Пловдив към любимата му аеробика за старт на подготовката . "Черно-белите" започнаха подготовка вчера, а на Лаута се появи дългокрака блондинка. Хубавицата ще раздвижва футболистите, чиято крайна цел е влизане в тройката. Иначе Локо започна с двама нови - Шоко и сензационно завърналия се бранител Роберт Петров. Мащедонецът е на 38 години и последно беше треньор. Ераносян призна за още двама нови. „Няма да разкрия дали са чужденци и на какви постове играят. Договорили сме ги, чакаме ги да се появят тази седмица. Роберт Петров съм убеден, че ще ни свърши работа. Дани Кики ще го пуснем, ако изпълнят условията на клуба. Ияд Хамуд не е циркова мечка да го пускаме на всички проби, които го поканят“, каза Ераносян по адрес на селекцията. „Искам да върнем хората на стадиона. Колкото повече хора, толкова по-добре. Значи отборът върви напред, значи имаме точки, значи трупаме победи", каза Едо. Той обаче отказа да коментира класацията "Футболист на годината". „Мартин Камбуров е добър футболист, такива като него няма в България", сподели още Ераносян.

„Дунав“ играе контроли с елитни тимове от Украйна, Русия, Румъния и Молдова

https://www.24chasa.bg/sport/article/5984447

„Дунав“ играе контроли с елитни тимове от Украйна, Русия, Румъния и Молдова16 футболисти започнаха подготовка за новия сезон с отбора на „Дунав“. За първата тренировка на русенския тим закъсня левият бег Атанас Атанасов, а Антон Огнянов ще пристигне във вторник заради заснежените пътища. Отборът изчака да пристигне от София и халфа Самир Аясс, затова подготовката започна половин час по-късно, в 14 и 30.

Русия: Обвиненията на САЩ за хакерски атаки са любителски и емоционални

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635527

Русия все още не е наясно с истинността на доводите в доклада за хакерските атаки по време на американските избори, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на пресконференция. Тръмп: Постоянното говорене за руските кибератаки се превръщат в "лов на вещици" „Абсолютно неподкрепените с нищо неоснователни обвинения в публикуваните части на доклада звучат на любителско емоционално ниво", посочи още пред журналисти Песков. По думите му в Москва има сериозна умора от т...

Тръмп отговори: Мерил Стрийп една от най-надценените актриси в Холивуд

http://offnews.bg/news/n_1/n_643963.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп не остави без отговор критиките, които холивудската легенда Мерил Стрийп отправи по негов адрес по време на наградите "Златен глобус". В серия публикации в Туитър милиардерът, известен с нападките си, нарече Стрийп "една от най-надценените актриси в Холивуд".  В речта си Стрийп, без да споменава името на републиканеца, коментира случая, в който Тръмп имитира журналистът Серж Ковалевски, страдащ от хронично заболяване на двигателната система. "Това беше моментът, в който лицето, което иска да седне в най-уважаваното кресло в нашата страна, имитира репортер с увреждания. Някой, от когото той има много по-големи привилегии, власт и сила. Когато видях това, сърцето ми се сви и още не мога да го извадя от главата си, защото не беше филм. Това беше истинският живот", каза актрисата.  Тръмп не само омаловажи успехите на 67-годишната Стрийп, но и обясни думите й с това, че подкрепя Хилъри Клинтън.  "Мерил Стрийп, една от най-надценените актриси в Холивуд, не ме познава, но ме атакува миналата вечер на "Златните глобуси". Тя е слуга на Хилъри, която загуби тежко. За стотен път, никога не съм се подигравал на болен репортер (никога не бих го направил), но само показах как се унижава, когато напълно променя история, която той е написал преди 16 години, за да ме накара да изглеждам зле. Още от нечестните медии!", каза Тръмп. 

Удължиха ваканцията с още ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340729

10-ти януари ще бъде неучебен за учениците във Варна. Решението е разпоредено със заповед на кмета Иван Портних. Всеки момент се очаква заповедта да бъде получена и в Регионалното управление на образованието, каза за Moreto.net началникът на РУО Венцеслава Генова.

Централната банка на Швейцария излиза на солидна печалба през 2016 година

http://econ.bg/Новини/Централната-банка-на-Швейцария-излиза-на-солидна-печалба-през-2016-година_l.a_i.735151_at.1.html

Централната банка на Швейцария (ШЦБ) обяви в понеделник, че е излязла на солидна печалба през 2016-а година, компенсирайки големите загуби от година...

Принц Хари на работа в Африка (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5983786

Принц Хари на работа в Африка (снимки)За поредна година принц Хари отпътува за Африка, за да се включи в мисия на организацията African Parks, чиято цел е възстановяването и поддръжката на националните паркове в Африка, пише People.com. Принът разказва за пътуванията си до вторият по големина континент пред списание Town and Country и споделя, че се чувства най-добре сред природата.

Съдът върна на прокуратура делото за смърт на родилка и бебето й в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984330

Съдът върна на прокуратура делото
за смърт на родилка и бебето й в ГабровоВеликотърновският апелативен съд отмени присъда на Габровския окръжен съд и върна на прокуратурата дело срещу двама лекари за смърт на родилка и бебето й през 2013 г. в габровската болница. Причината - допуснато съществено процесуално решение на процесуалните правила. С присъда от 6 юни 2016 г. Окръжният съд в Габрово призна бившият шеф на АГО д-р

Тръмп за Мерил Стрийп: Тя е една от най-надценяваните актриси и е лакей на Клинтън

https://www.actualno.com/america/trymp-za-meril-strijp-tja-e-edna-ot-naj-nadcenjavanite-aktrisi-i-e-lakej-na-klintyn-news_586286.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп нарече актрисата Мерил Стрийп „една от най-надценяваните актриси в Холивуд” в отговор на нейна реч против него по време на наградите „Златен глобус”. Той се изказа доста остро за нея в няколко пoредни поста в официални

Какво може да научи светът от скандинавските страни - домът на медийната свобода

https://www.actualno.com/analysis/kakvo-moje-da-nauchi-svetyt-ot-skandinavskite-strani-domyt-na-medijnata-svoboda-news_586221.html

От години скандинавските държави са регионът, в който медиите са най-свободни. Класацията на "Репортери без граници" за 2016 г. отново поставя северната част на Европа пред целия останал свят по свобода на пресата.Финландия за поредна година е първа, Норвегия е на трето място,

Командированите в ЕС ще бъдат осигурявани по правилата на съответната държава

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/09/2896597_komandirovanite_v_es_shte_budat_osiguriavani_po/?ref=rss


Главната инспекция по труда (ГИТ) публикува на интернет страницата си минималните изисквания за труд и заплащане в страните от Европейския съюз и страните по споразумението за Европейското икономическо пространство. С тях работодателите следва да се съобразяват, когато изпращат служители на работа в съответните държави. Информацията може да бъде намерена на сайта на ГИТ тук.

От началото на 2017 г. в България действат нови правила, с които вече се регламентира, че от първия ден, в...

5300 лв. събраха участниците в ритуала за Йордановден за лечението на Кристиян Гусийски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635526

5300 лв. събраха участниците в ритуала за Йордановден в Дупница. Както беше обявено по-рано всички средства ще бъдат дарени за лечението на Кристиян Гусийски от с. Самораново. Все още продължава събирането на средства в дарителските кутии, поставени в няколко търговски обекта. В Самораново, Крайници и Бистрица участниците в ритуала по хвърляне на кръста също ще дарят събраните средства за лечението на малкото момченце. Парите ще бъдат предадени на семейството в началото на следващата седмица. Сумата, която трябва да съберат родителите за лечени...

Михаил Саакашвили: Украйна е прогнила от корупция, Порошенко я закриля

http://svetoven.pogled.info/news/81356/mihail-saakashvili-ukraina-e-prognila-ot-koruptsiya-poroshenko-ya-zakrilya

/Поглед.инфо/ Почти всички правителствени реформи в Украйна са блокирани и спрени. Украйна, която през 1991 година, когато обяви независимост бе на еднакво икономическо равнище с Полша днес е сред най-бедните държави в Европа.

Треньорът на Димитров: Григор е близо до най-добрата си форма

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/09/2896595_trenyorut_na_dimitrov_grigor_e_blizo_do_nai-dobrata_si/?ref=rss


Григор Димитров спечели първа титла под ръководството на новия си треньор Дани Валверду.

30-годишният венецуелец, който е работил с Анди Мъри и Томаш Бердих, заяви, че българинът все още не е разкрил пълния си потенциал.

Според него в основата на успеха на хасковлията е добрата предсезонна подготовка, която се отразява положително не само физически, но и психически.

"Истината е, че направихме добра подготовка, а това винаги ти дава увереност, след като си...

Само две населени места са без ток

http://www.cross.bg/mesta-naseleni-chasa-1530970.html

/КРОСС/ Към 14.30 ч. на територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение" без електрозахранване са две населени места в област Силистра, съобщиха от Министерството на енергетиката. Засегнатите клиенти са 190. Преспите и снегонавяванията затрудняват достъпа на техника до мястото на аварията. Очаква се до няколко часа повредата да бъде отстранена с помощта на тежки машини на „Гражданска защита", които в момента пътуват към останалите без електрозахранване населени места. Всички аварии на територията на „ЧЕЗ Електроразпределение" и на „EVN - Електроразпределение" са отстранени. Топлоподаването в Перник постепенно се възстановява. Към момента температурата на топлоподаване е 75 градуса, а до 18 часа тази вечер се очаква да достигне 85-90 градуса, което е оптимално за нормално топлоподаване.  

Салич и Дойнов: Предлагали са ни да влезем в политиката

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/salich-i-dojnov-predlagali-sa-ni-da-vlezem-v-politikata-6063876

Преди 3 години съдбата и добрият професионализъм ги събират заедно на екрана на NOVA и днес те на практика са най-опитната тв двойка

Владимир Чуков: България е част от коридора на бойците на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984417

Владимир Чуков: България е част от коридора на бойците на "Ислямска държава"Когато "Ислямска държава" е в критично положение, тя се опитва да вбие клин и по този начин да се засили натискът на обществото към правителството, съответно да отслабне натискът към ИД. Това обясни в интервю за БНР арабистът проф. Владимир Чуков. Според него атентатът в Истанбул е един от подходите на терористите да изградят няколко фронта,

Предлагали са ни да влезем в политиката

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/predlagali-sa-ni-da-vlezem-v-politikata-6063876

Преди 3 години съдбата и добрият професионализъм ги събират заедно на екрана на NOVA и днес те на практика са най-опитната тв двойка

Процедури за концесия на плажове ще бъдат довършвани от служебния кабинет

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/proceduri-za-koncesiia-na-plajove-shte-bydat-dovyrshvani-ot-slujebniia-kabinet-231714/

Отдаването на ивици с изтекли договори трябва да започне, за да се гарантира успешен летен сезон, коментира министърът на туризма

Пробиха преспите, пътят Ловеч - Плевен е отворен

https://www.24chasa.bg/region/article/5984420

Пробиха преспите, пътят Ловеч - Плевен е отворен
Пътят между Ловеч и Плевен вече отворен, след като снегопочистваща техника успя да пробие преспите и да осигури свободен маршрут за транспорта. Разрешено е движението на превозни средства до 12 тона, съобщи директорът на ОПУ - Ловеч инж. Георги Грозданов. Проходим още е и пътят Дренов - Дойренци. Сега започва поетапно да се работи по другите

Разкриха част от номинациите за "Златна малинка"

https://www.actualno.com/cinema/razkriha-chast-ot-nominaciite-za-zlatna-malinka-news_586280.html

Вече официално навлязохме в сезона на филмовите награди. След като емоциите около наградите "Златен глобус", раздадени в неделя вечер, отминаха, е време и за малко по-негативни такива, защото се появиха номинациите за "Златна малинка", в които едва ли някой иска да види името

Анкара: Тръмп няма да повтори грешките на Обама

http://svetoven.pogled.info/news/81355/ankara-tramp-nyama-da-povtori-greshkite-na-obama

/Поглед.инфо/Избраният американски президент Доналд Тръмп няма да повтори грешките, извършени от администрацията на Барак Обама. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Антисмог полиция ще патрулира по улиците на Пекин

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/01/09/2896556_antismog_policiia_shte_patrulira_po_ulicite_na_pekin/?ref=rss


Местната управа в китайската столица Пекин ще създаде т.нар. екологична полиция, която да се бори срещу опасния за здравето на жителите смог в града, съобщава британския вестник "Гардиън", като цитира изявление на градоначалника.

Решението беше обявено в края на първата седмица от 2017 г., през която китайската столица беше покрита от плътен и токсичен смог. Високите и опасни нива на замърсяване на въздуха в Пекин бяха често явление и през 2015 г., когато скочиха повече от осем пъти...

Немска партия предлага да се плащат проститутките на нуждаещите се от секс

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984346

Немска партия предлага да се плащат проститутките на нуждаещите се от сексНемската зелена партия предлага сексът с проститутки за всеки, който не може да си го позволи, а има нужда от него, да се поема от правителството, съобщи "Дейли Мейл". Говорителката на партията твърди, че лекарите трябва да имат правото да предписват на своите пациенти лечения, свързани със сексуални услуги.

Иран отделя 5% от бюджета за отбрана

http://www.moreto.net/novini.php?n=340746

Иранските депутати одобриха планове за увеличаване на военните разходи до 5% от бюджета, включително и за разработване на програма за ракети с далечен обсег на действие, съобщава Ройтерс. За бюджет 2015-2016 година бяха отделени почти 2% от бюджета.

Най-голямото българско стендъп шоу идва на 1 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_643964.html

Най-мащабното и най-дългото българско стендъп шоу ще се състои на 1 април в зала 1 на НДК.  Най-добрите български комедианти ще вземат участие в дългото 2 над часа шоу, което е със слоган "Funny is the new Sexy" ("Забавното е новото секси").  Участие в най-смешното събитие на София ще вземат известните лица от храма на комедията в столицата - The Comedy Club Sofia. Билети за шоуто вече може да откриете в мрежата на Eventim на цена от 18 до 38 лева. Организаторите предупреждават за три неща: *Шоуто не е подходящо за лица под 16 години *Шоуто съдържа нецензурен език *Шоуто е твърде смешно Допълни подробности може да следите във Фейсбук страницата на събитието .

До сряда включително паркингите в Русе са безплатни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635528

До 11 януари, сряда, включително, няма да се събират такси от зоните за краткосрочно паркиране в Русе, съобщават от Общината. Причините са студеното време, очаквания нов снеговалеж, както и за улеснение на гражданите, на които се налага да паркират в тези обособени зони. ...

ЕС осигурява допълнителни полети с хуманитарна помощ за Ирак

http://www.mediapool.bg/es-osiguryava-dopalnitelni-poleti-s-humanitarna-pomosht-za-irak-news258616.html

Европейската комисия съобщи, че още три самолета са пристигнали в Ирак с хуманитарна помощ за засегнатите от боевете за Мосул, предаде БТА от Брюксел. С последните три полета от Франция и Австрия са доставени 260 тона помощни средства - лекарства, палатки, одеяла, генератори за електричество. Общо девет са изпълнените досега хуманитарни полети за жителите на Мосул, организирани от Австрия, Германия, Дания, Финландия, Франция, Швеция и Норвегия. Комисията допълва, че са предвидени още полети в следващите седмици. За миналата година доставената на Ирак хуманитарна помощ от ЕС е била за над 159 милиона евро.

Терористът от Истанбул е подпомогнат от нощния клуб

http://www.cross.bg/istanbyl-yunesh-reiina-1530966.html

/КРОСС/ Членът на "Ислямска държава", който нападна нощния клуб "Рейна" в Истанбул, е получил помощ от клуба, заяви бивш заместник-директор на Националната агенция за разузнаване, цитиран от вестник "Хюриет". "Като разгледате пристигането на боеца от Киргистан в Истанбул, отпътуването му към Коня и връзките му с някои семейства в Коня и Истанбул, ясно е, че този човек не е бил просто вълк единак", съобщи Джевдет Юнеш, бивш заместник-началник на разузнаването. Тази атака показа сериозни пропуски в разузнаването и полицейски служби на Турция, твърди експертът. "Погледнете атаката в "Рейна" по оста Киргизстан-Истанбул-Коня. Той ходи по улиците с чанта, която привлича вниманието и успява да пристигне в "Рейна", преминавайки през различни контролно-пропускателни пунктове. Работата на полицията и разузнаването е значителна, но има пропуски и недостатъци", добави Юнеш във връзка с атаката, която отне живота на 39 души и рани други 65 в ранните часове на 1 януари. "Нападението не е дело на спяща клетка, но можем да наречем семействата и хората, с които той е свързан са спящи клетки. Тъй като той все още не е заловен, можем да кажем и че атаката е резултат от сътрудничество и хората си помагат. Това беше една успешно планирана атака с мрежа от широк кръг от хора, въпреки интензивните мерки за сигурност и разузнаване в Истанбул. Ние сме изправени пред една професионална структура", каза Юнеш

Германски министър предложи следене с електронни гривни на опасните ислямисти

http://www.mediapool.bg/germanski-ministar-predlozhi-sledene-s-elektronni-grivni-na-opasnite-islyamisti-news258615.html

Германският министър на правосъдието Хайко Маас предложи стотиците потенциално опасни радикални ислямисти в страната да бъдат следени с помощта на електронни гривни. Според политика, говорил пред телевизия А Ер Де, тази мярка трябва да се прилага и без съдебно постановление. "Вече съм внесъл законопроект, според който всички, за което вече има съдебно решение, трябва да получат гривни - каза той. - Ние обаче искаме да стигнем още по-далеч и всички, смятани за потенциално опасни, също да получават електронни гривни още преди присъдата." По-рано министърът предложи също да бъде опростена процедурата за депортиране на радикали чужденци и те да бъдат затваряни в предварителен арест, дори ако нямат документи за самоличност. В момента те могат да бъдат държани под стража до две седмици, а според шефа на правосъдното ведомство този срок може да бъде удължен до 18 месеца. Дискусията за допълнителни мерки за сигурност започна в Германия след атентата на коледния пазар в Берлин на 19 декември, когато 19 души загинаха, а близо 50 бяха ранени. Отговорността за нападението, извършено от тунизиеца Анис Амри, бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава".

"Да, България" иска разследване на КТБ, "Лукойл", ПИБ и "Булгартабак"

http://www.mediapool.bg/da-bulgaria-iska-razsledvane-na-ktb-lukoil-pib-i-bulgartabak-news258613.html

"Да, България" няма да работи заедно с партии, които не приемат нейния списък с "далавери", които трябва да бъдат разследване. Това обяви лидерът на новоучредената политическа формация Христо Иванов пред бТВ.   "Ще имаме един списък от съвършено конкретни далавери, за чието разследване ще настояваме в парламента. С конкретни срокове. Например КТБ, например "Булгартабак", например ситуацията около "Лукойл" и неплащането на данъци от тях, например всички схеми, които се свързват с ПИБ, или с един от най-големите инвеститори в България – един невзрачен никому неизвестен кипърски адвокат, зад който очевидно се крие някой друг. Това ще бъде списък, който конкретно ще покаже в очите на българското общество какво смятаме да направим...кои са онези обори, които искаме да изчистим. (Този списък) сигурен съм ще отблъсне много оферти за работа с нас", отговори Иванов на въпрос дали "Да, България" би работила с ГЕРБ и Бойко Борисов.   "Не е моя работа да давам оценки и присъди за Бойко Борисов. Нека той да се огледа в този списък, както трябваше да се огледа в огледалото и сам да прецени. Почти във всяка партия от големите, включително в ГЕРБ, има страшно свестни хора. С тях индивидуално ние сме готови да работим, стига те да желаят", допълни бившият правосъден министър.   Според доц. Кристиян Таков, съосновател на "Да, България", ГЕРБ би могла да принуди Бойко Борисов да промени поведението си по въпросните теми.   Христо Иванов обясни, че проблемите на съдебната ни система и на борбата с корупцията са политически.   "Не можем да говорим за образование, за здравеопазване, национална сигурност, без да решим проблема с разрушаването на българската държавност от корупцията. Този проблем се решава в парламента и чрез промяна на политическата сцена", каза той.   В отговор на въпрос дали "Да, България" е свързана с бизнесмена и издател Иво Прокопиев Христо Иванов каза: "Поставили сме високо като приоритет необходимостта да покажем липсата на зависимости от един конкретен фактор, както и да се казва той".   "От самото начало обявяваме как се финансираме, какво харчим, имаме широка база дарители. Средният размер на даренията, които получаваме, е около 120 лева. Няма място за зависимост от олигарси, без значение дали са добри или лоши. "Да, България" се създава върху дух на непримирима независимост. Нито един от хората в нашия Национален съвет няма да си даде името и лицето, за да бъде параван на някого”, каза лидерът на "Да, България".   По темата за реформата в прокуратурата той обясни, че главният прокурор не трябва да се избира пряко.   "Това е избор, за който трябва да се направи преценка за кръг от професионални качества, които не мисля, че могат да се подлагат на този тип гласуване. Нямам заровени томахавки със Сотир Цацаров, Имам критика към всеки един главен прокурор досега, защото системата е сбъркана. Това, че Цацаров има недалновидността да застане в защита на тази система, която е доказала своята порочност, е негов избор. Нямам с него война”, коментира Христо Иванов.

Тереза Мей: шест трудни месеца на власт в сянката на Брекзита

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-shest-trudni-mesetsa-na-vlast-v-syankata-na-brekzita-news258614.html

Идването й на власт вдъхна надежди на страната, разединена от референдума за Брекзит; шест месеца по-късно върху Тереза Мей отвсякъде се сипят нападки заради очевидна нерешителност, с която ръководи излизането от ЕС. С отказа да разкрие стратегията си в преговорите за бъдещите връзки с ЕС тя породи подозрения, че всъщност няма такава. А с оттеглянето на ред обещания да подобри участта на най-онеправданите попари очакванията, че консерватизмът й ще бъде с по-социален уклон. Пристигането й на Даунинг стрийт бе посрещнато на 13 юли с известно облекчение в разгара на психодрамата, последвала референдума от 23 юни, на който британците решиха да излязат от ЕС. Докато привържениците на Брекзит си забиваха ножове в гърба, Мей - тогава вътрешен министър, строга и сдържана пасторска дъщеря, се показа като жена, достойна за доверие, която ще обедини страната и уверено ще държи държавното кормило. В началото тя огласи редица мерки за спиране на финансовите излишества - включване на работници в директорските бордове, таван за възнагражденията на ръководните кадри . . . впрочем тя бързо се отказа от тези две. Управленският й стил, наподобяващ микромениджмънт, стремежът да държи нещата под контрол, а и няколко дребнави заяждания (депутатка, разкритикувала луксозния й кожен панталон, не бе допусната на Даунинг стрийт) не й спечелиха по-голяма популярност в политическите среди, каквато впрочем тя изобщо не търсеше. "Не откривам у нея онова, което се очаква от министър-председател - въображение, съобразителност, интуиция, виждане за бъдещето", заяви за АФП либералдемократът Ник Клег, бивш вицепремиер. Какво иска всъщност Тереза Мей? Мантрата й "Брекзит значи Брекзит" отначало бе възприета като знак, че зачита вота на избирателите, но бързо взе да звучи кухо. Отказът на Мей да сподели стратегията си с парламента предизвика освен това неодобрението на Висшия съд, който й нареди да информира депутатите за намеренията си, преди да задейства процедурата за развод с ЕС. Този месец предстои върховният съд да постанови окончателно решение. В крайна сметка след половин година на власт Тереза Мей бе удостоена с един гневен коментар на първа страница в седмичното списание на бизнес средите "Икономист", който я прекръсти на Тереза Мейби ("Тереза Можеби"). Не минава и ден без убийствена уводна статия за нея в печата - било в левия, било в десния. Хората всъщност невинаги подкрепят тези мнения. Според Мат Сингх, уважаван блогър, анализиращ проучванията на общественото мнение, 60-годишната Мей е успяла стабилно да укрепи надмощието на своята консервативна партия в обществените нагласи. Безспорно за това е допринесло и поражението на лейбъристката опозиция начело с левия Джереми Корбин. "Спомнете си времето, когато пое властта - тя вдъхна чувство за увереност и сигурност. И се справи доста добре с това огромно предизвикателство, особено в сравнение с опозицията, която не направи нищо свястно", коментира за АФП Павел Сюдлицки, независим експерт по европейските въпроси. "Тя ясно осъзнава към какво се стреми - възможно най-широк достъп до общия пазар, съчетан с контрол върху имиграцията, но няма как да го постигне", добавя той. Брекзит без сценарий Зрелищна илюстрация бе оставката на британския посланик в ЕС Айвън Роджърс във вторник миналата седмица - той обвини правителството, че е неподготвено, и изрази съжаление, че не знае какви са целите му за преговорите - по-малко от три месеца преди началото на Брекзита, очаквано преди края на март. "Така е, изчакваме, за да анализираме ситуацията (. . .), защото сме изправени пред сложни въпроси", отвърна в неделя Мей пред телевизия "Скай нюз". И намекна, че би поставила на първо място контрола върху имиграцията и едва след него достъпа до европейския общ пазар. Европейски дипломат оправдава Тереза Мей с това, че й се налага да взима "трудни решения". "Тя трябва да намира баланс между стремежа да контролира достъпа на работници от общността до британския трудов пазар и необходимостта да брани икономическите интереси на Обединеното кралство", вземайки предвид разногласията в собствената си партия и в страната, казва той пред АФП. А за недостатъчната подготовка на правителството й допринесе много и лекомислието на нейния предшественик Дейвид Камерън, който хвърли заровете на референдума, без да има в ръкава си никакъв сценарий за Брекзит. По БТА

Програмата за студентски обмен "Еразъм" празнува 30 годишнина

http://www.mediapool.bg/programata-za-studentski-obmen-erazam-praznuva-30-godishnina-news258612.html

Програмата "Еразъм", дала възможност на над 5 милиона млади хора да учат чрез студентски обмен в чужбина, днес празнува своята 30-а годишнина, пише в понеделник агенция Франс прес. Програмата е доказателство за успех на ЕС, въпреки съмненията за бъдещето на съюза, появили се вота на британците за Брекзит, отбелязва агенцията. "Това е уникален опит", спомня си Лила две години след като е преживяла това приключение. Пребиваването й в Дъблин е позволило на 24-годишната французойка, тогава студентка по търговия, а днес работеща в тази сфера, "да съзрее и израсне", и да се запознае "с куп хора". Програмата "Еразъм" (на латиница ERASMUS - акроним от European Region Action Scheme for the Mobility of University Students), която носи името на един от великите хуманисти на Ренесанса - холандеца Еразъм Ротердамски, стартира на 15 юни 1987 г. Първоначално тя дава възможност единствено на студенти да заминат да следват една година в чужбина, но програмата не престава да се разширява и с течение на времето участващите в нея страни се увеличават от 11 на 33. Впоследствие името й е променено на "Еразъм+" и тя започва да обхваща също ученици от началния и средния курс или от професионалните гимназии. От общо 5-те милиона участници в програмата 3,3 милиона са студенти. Годишнината на програмата ще бъде чествана тази вечер в парижкия театър "Одеон", на 26 януари ще бъда отбелязана в Брюксел, а посветени на нея прояви ще има през цялата година. "Еразъм" е почетена и от киното. Филмът "Испанската гостилница" на Седрик Клапиш от 2002 г. разказва за френски младеж, заминал да следва в Барселона чрез програмата за обмен, но зает предимно с емоционалните си проблеми. Публикувано през 2014 г. изследване показа, че от създаването на програмата са се родили над един милион бебета от двойки, срещнали се по време на обучението си. Според ръководството на "Еразъм+" равносметката от 30-годишната история на програмата е, че се изгражда "усещане за принадлежност към общоевропейско общество и за по-справедлив, общодостъпен и устойчив Европейски съюз". "Успехът е безспорен", каза Жан-Люк Наел, координатор на международните дейности във френската асоциацията Конференция на университетските ректори. "Преди 20 години в университетите нямаше особен интерес към това. Днес международната студентска мобилност е критерий, по който оценяват даден университет", отбеляза той пред АФП. "Политическа воля" и Брекзит Какво ще е бъдещето на търсената програма, след като ЕС се съмнява в себе си повече от всякога? Европейските партньори "в момента предоговарят бъдещото на програма "Еразъм+" и проучват каква е политическата воля за продължаването й", подчерта нейният говорител Люка Шевалие. Макар основният проблем според него да са средствата, отпуснати за посрещане на нарастващото търсене в условията на сериозни бюджетни ограничения, програмата страда и от перспективата за излизане на Великобритания от ЕС. Според директора по студентските въпроси на Оксфордския университет Ден Мур престижното учебно заведение "възнамерява да остане цветуща и космополитна общност и резултатът от британския референдум няма да промени това". "Ще продължим охотно да приемаме студенти от цял свят, както винаги", увери той. "Евентуалното спиране на "Еразъм" би било голям удар за Оксфорд и много други университети във Великобритания" признава обаче Лорън Грифит, директор по международната стратегия в Оксфорд. За да внесе успокоение, британският държавен министър за университетите и науката Джо Джонсън обяви през октомври, че правилата за студентите от ЕС през учебната 2017-2018 г. остават непроменени, най-вече по отношение на таксите за записване, "при това за целия им курс на обучение". Заради несигурността около датата, на която Брекзитът ще стане факт, няма яснота. Прочутият Кембриджски университет даде израз на опасенията си през декември, когато съобщи, че молбите за записване от ЕС за 2017 г. са намалели с 14,1 процента, от 2651 на 2277. Юнес, 19-годишен френски студент, който благодарение на програмата за обмен следва история в университета в Дърам (Североизточна Англия), е категоричен, че ""Еразъм" безспорно е едно от най-положителните неща в Европейския съюз". Някои факти за "Еразъм" Приета от Съвета на министрите на образованието, програмата стартира на 15 юни 1987 г. в 11 страни - Германия, Белгия, Дания, Испания, Франция, Гърция, Ирландия Италия, Холандия, Португалия и Великобритания. С течение на времето обхватът й се разширява до 33 участващи страни и 169 партньорски държави като Швейцария и Турция. През 2014 г. името на програмата се променя на "Еразъм+". На европейско равнище Испания остава най-привлекателната за чуждестранните студенти дестинация и държавата, изпращаща най-много свои студенти в партньорските европейски страни. Според говорителя на "Еразъм+" Люка Шевалие това се обяснява с по-евтиния живот и топлия климат там. През първата година от създаването й (1987-1988 г.) по програмата се обучават 3244 студенти, а 30 години по-късно възползвалите се от нея се изчисляват на над 5 милиона, като 3,3 милиона от тях са студенти. В началото "Еразъм" е предназначена само за студенти, но днес тя дава възможност за образование чрез обмен на ученици от началния и средния курс, на ученици от професионални гимназии, както и на хора, които търсят допълнителна квалификация или работа. За периода 2014-2020 г. "Еразъм+" разполага с бюджет от близо 16,4 милиарда евро. При все това нуждите на програмата са все по-големи и Европа трябва да увеличи помощите си, за да я продължи. По БТА

Русия: Обвиненията на САЩ за хакерски атаки са аматьорски и емоционални

http://svetoven.pogled.info/news/81354/rusiya-obvineniyata-na-sasht-za-hakerski-ataki-sa-amatorski-i-emotsionalni

/Поглед.инфо/ Русия все още не е наясно с истинността на доводите в доклада за хакерските атаки по време на американските избори. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на пресконференция.

Силвестър Сталоун е подготвил най-малката си дъщеря за ролята на Мис "Златен глобус"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5984376

Силвестър Сталоун е подготвил най-малката си дъщеря за ролята на Мис "Златен глобус"Холувският екшън актьор Силвестър Сталоун е подготвил най-малката си дъщеря за изявата й като Мис "Златен глобус" заедно с двете й по-големи сестри, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  Ролята на Мис "Златен глобус" е да помага при връчването на отличията. Обикновено се поверява на дъщеря на холивудска звезда.

В Китай вече няма да лекуват интернет зависимостта с електрошок

https://www.actualno.com/asia/v-kitaj-veche-njama-da-lekuvat-internet-zavisimostta-s-elektroshok-news_586276.html

Китайските власти смятат да забранят на държавно равнище използването на електрошок за лечение на интернет зависимост, съобщи Международното китайско радио (CRI). По данни на медията, електоршоковото лечение е било забранено още през 2009 година от министерството на здравео

Бепе Грило иска евродепутатите му да минат от евроскептиците към либералите в ЕП

http://www.mediapool.bg/bepe-grilo-iska-evrodeputatite-mu-da-minat-ot-evroskeptitsite-kam-liberalite-v-ep-news258611.html

Основателят на евроскептичното и популистко италианско Движение "Пет звезди" Бепе Грило иска да се присъедини към европейските либерали в Европейския парламент и да напусне групата, в която се намира досега и в която са и привържениците на Брекзита, предадоха информационните агенции. Сега Движение "Пет звезди" е в парламентарната група, наречена Европа на свободата и пряката демокрация. В нея Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж има 22 места, а движението на Бепе Грило - 17 места, след европейските избори през пролетта на 2014 г. "Да останем членове на тази група означава да посрещнем идните две и половина години без обща политическа цел", написа Грило в блога си. "Последните събития в Европа, като например Брекзит, ни карат да преосмислим естеството на тази парламентарна група. С невероятния успех на кампанията "напускане на ЕС" Партията за независимост на Обединеното кралство постигна своята политическа цел - излизане от ЕС. Фараж вече се отказа от лидерството й и английските евродепутати ще напуснат ЕП при следващите избори", написа Грило в блога си и добави, че така неговото движение се оказва изолирано. Основателят на Движение "Пет звезди", който винаги е говорил за референдум в Италия за отказ от еврото, предлага присъединяване в групата на европейските либерали, така наречената група Алианс на либералите и демократите за Европа. Тази политическа група обаче напротив - защитава общата европейска валута и европейската интеграция. Според Грило, ако неговите депутати влязат в тази група, тя ще стане третата по големина в ЕП след Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите. Симпатизантите на Движение "Пет звезди" са приканени да гласуват в понеделник и във вторник до обед в интернет по предложението на Грило. Италиански политически лидери вече изразиха недоумението си тази промяна в позицията на Грило. "За малко повече власт в Брюксел "Петте звезди" изоставят една евроскептична група, за да влязат при либералите - групата, която е най-благосклонно настроена към онази Европа на еврото, банките, лобитата и имиграцията", заяви лидерът на евроскептичната и антиимигрантска партия Северна лига Матео Салвини. "Най-после реалистични изказвания на Грило по темата Европа", каза обаче Франческо Джиро, сенатор от "Форца Италия", консервативната партия на Силвио Берлускони.

Красимир Каракачанов почти настигна Бойко Борисов по рейтинг

http://offnews.bg/news/n_1/n_643958.html

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов доближава по рейтинг премиера Бойко Борисов. Премиерът и лидер на ГЕРБ, който години наред имаше най-висок рейтинг сред политиците, вече е втори на голяма разлика след президента Румен Радев. Това показва социологическо изследване на Европейския институт за стратегии и анализи (EISA) и Европейската лига (European League for Economic Cooperation). Изследването е по американската методика „Face to face Capi interview” (Computer Assisted Personal Interviewing) като данните от всички точки на страната се предават в реално време на уеб-базирана платформа. Изследването на EISA е национално представително за страната и обхваща репрезентативна за цялото население извадка от над 1000 души. „Приложената методика е модерна, позволява онлайн набиране и препращане на данните в аналитичния център за обработка и гарантира изключително висока степен на достоверност при максимално допустима грешка от 2.5% при 50-процентов дял. Друго преимущество на методиката е, че буквално за 2-3 дни може да обхване цялата страна и да покрие пълната извадка като стигне буквално до всяко кътче и до всеки попаднал в извадката респондент“, обясниха за OFFNews от Института, но отказаха отказаха повече подробности, с аргумента, че след завръщането си от Брюксел, главния изпълнителен директор Бранимир Ботев ще даде специална пресконференция. Според данните на EISA рейтингът на Румен Радев е 35%. Премиерът Бойко Борисов е с 25%. Красимир Каракачанов го доближава с 19,9%. Четвърти в класацията е Стефан Данаилов с 10,3%. Следват президентът Росен Плевнелиев с 8,5%, Веселин Марешки – 6,4%, Валери Симеонов - 5%, Цветан Цветанов - 4,2%, Радан Кънев 3,4%, Волен Сидеров - 3,3%, Божидар Лукарски - малко под 2%. Румен Радев води по рейтинг във всички социални групи. Най-малка е преднината му в групата на жените и на висшистите, където рейтингът на тримата фаворити е доста близък. В две социални групи Красимир Каракачанов изпреварва Бойко Борисов по рейтинг. Това са хората на възраст над 60 години и групата на държавните служители, където преднината на Каракачанов пред Борисов е 8 пункта. И в двете групи обаче убедителен лидер е Румен Радев. Бойко Борисов има чувствителна преднина пред Каракачанов сред ромите и турците, но и там лидер е новоизбраният президент.

Изненадващ гост в „София - Ден и Нощ"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635525

Неочакван гост се появява в квартирата на Боби в епизодите на сериала „София - Ден и Нощ" от 9 януари. Най-голямата изненада е за самия Боби. Тя променя живота му завинаги и се превръща в голямо предизвикателство, което е началото на съвсем нови отношения. Как ще реагира Боби ще стане ясно тази седмица - от понеделник до петък, в 22.00 ч. по NOVA. Лоши вести очакват Теди и Стела. Сестрата на Дани все повече се заплита в опасните отношения с пастора. Вярвайки, че най-накрая е...

Пак удължиха ваканцията на варненските ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635516

Ваканцията на варненските ученици се удължава с още един ден. Заради студеното време 10 януари, вторник, също е обявен за неучебен със заповед на кмета на морската столица. Учениците трябваше да се върнат в класните стаи на 5 януари, но подновяването на занятия през новата година беше отложено вече на два пъти. В още няколко варненски общини ваканцията също вече беше удължена. В Белослав, Долни чифлик и Суворово учениците ще се върнат в школата в сряда, а в Аврен – в четвъртък....

Хакерските атаки срещу Европа са все по-чести и все по-опасни

http://econ.bg/Новини/Хакерските-атаки-срещу-Европа-са-все-по-чести-и-все-по-опасни_l.a_i.735148_at.1.html

Кибератаките срещу ЕС са все повече и все по-опасни, пише британският в. "Файненшъл таймс". През 2016 г. са регистрирани 110 опита за хакерски пробив...

Зимни бури връхлетяха голяма част от САЩ

http://www.mediapool.bg/zimni-buri-vrahletyaha-golyama-chast-ot-sasht-news258610.html

Зимна буря връхлетя голяма част от източните американски щати и причини смъртта на най-малко четирима души. Друга буря бушува в района на западното крайбрежие на САЩ, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Четирима души загинаха при автомобилни злополуки, причинени от лошото време, в щатите Джорджия, Вирджиния, Кентъки и Северна Каролина. Бурята донесе над 30 сантиметра сняг в южната част на Нова Англия. Магазини и училища са затворени в американския Юг, като температурата в райони в Северна Каролина може да падне под нулата за първи път от повече от 20 години. Иначе поне една история в щата завърши с щастлив край - спасителните служби откриха двама туристи, бедстващи в планина. В източната част на САЩ бе регистриран и ръст на инцидентите, причинени от падания в леда. В Мисисипи 93-годишният бивш губернатор на щата Уилям Уинтър е в тежко състояние, след като се подхлъзнал и получил мозъчно сътресение. Все пак се очаква той да се възстанови. Когато снегът и ледът обаче започнат да се топят, този процес ще е бърз. Синоптиците прогнозират температури над 20 градуса по Целзий в южната част на САЩ в петък. Западното крайбрежие на страната също бе връхлетяно от буря, която заплашва да парализира в леден капан Орегон на север и да донесе проливни дъждове в Калифорния на юг. Синоптиците предупредиха за евентуални кални свлачища и за най-тежките наводнения от повече от едно десетилетие в части от Калифорния и Невада.

В Русия създадоха подводен ГЛОНАСС

http://www.cross.bg/shamandyrite-navigatziya-podvodni-1530965.html

/КРОСС/ Руските подводни роботи, работещи на дълбочина от няколко километра под дебел слой арктически лед, ще могат с точност до милиметър да определят собственото си местоположение и в реално време да обменят информация с въздушни, надводни и наземни центрове за управление. Уникалната система за навигация и комуникация "Позиционер", разработена от концерна "Океанприбор" в Санкт Петербург, скоро ще бъде разгърната на дъното на руския арктически шелф. Системата се състои от автономни необитаеми подводни апарати (АНПА), хидроакустични шамандури с апаратура за спътникова комуникация "Гонец-Д1М" и навигация ГЛОНАСС. Подводните роботи патрулират в райони на дълбочина до 8 километра, като се ориентират с помощта на шамандури-фарове. В тях са заложени свръхточни координати, които се използват от безпилотния кораб, за да уточни той местоположението си и да продължи работа. Шамандурите служат, също така, за да предават информация на повърхността. "Системата е напълно готова да бъде разгърната - съобщи за "Известия" официалният представител на "Океанприбор" Павел Мартишкин. - Първият район, в който тя ще бъде внедрена, е дъното около газодобивната морска платформа "Приразломная". Планира се на база нашата апаратура да бъде създадена глобална информационна мрежово-централизирана система за подводен мониторинг и обслужване на районите за добив на нефт

Ангелкова обвини БСП в манипулация за концесията на плажовете

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/01/09/2896528_angelkova_obvini_bsp_v_manipulaciia_za_koncesiiata_na/?ref=rss


Твърденията на БСП за хода на концесионирането и отдаването под наем на плажове са манипулация и подготовка на предизборна кампания. Това коментира пред журналисти министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по повод на пресконференция на БСП по темата по-рано днес.

За министерството е важно процедурите по отдаване на 34 плажа на концесия или под наем да започнат, за да се гарантира успешен летен сезон тази година, каза Ангелкова, цитирана от БТА. Тя уточни, че тези плажове са...

Кметът на Златарица подкара снегорин, чисти непроходими улици от сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635521

Кмет лично подкара снегорин и почисти непроходими улици от сняг. Добрият пример е от Община Златарица. „Работниците, ангажирани с почистването, работиха всеотдайно 48 часа. И те са хора, и те трябва да почиват. Наложи се аз и още един човек да ги сменим", разказа кметът Пенчо Чанев, който е професионален шофьор и карането на такива машини съвсем не му е чуждо. До ситуацията се стигна след като Общината обявила обществена поръчка за снегопочистването, но нито една фирма не проявила интерес. Той с разочарование споделя, че хората не са съпричастн...

Смях и веселие на снежните писти в Морската градина във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=340742

Малки и големи превърнаха в истински снежни писти за забавление алеите в Морската градина под Пантеона. През почивните дни нестандартното място стана притегателна за деца и възрастни, решили да покажат състезателните си умения със ски, шейни и найлони, видя репортер на Moreto.

Как би изглеждал Майкъл Джексън, ако не се беше подложил на операциите (Галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643961.html

Майкъл Джексън е символ на една уникална ера в света на музиката. Това е човек с невероятен принос за развитието на музиката, танца и модата. Но той, както и всички гении, има своята странност, която беше отразена във външния вид на певеца. Сравнихме как певецът се е променил през годините и ще ви покажем снимка, направена от експерти, как е щял да изглежда Джексън без операциите.       Ето как е щял да изглежда на 50 години великият Майкъл Джексън:

Неучебен ден във Видин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635520

Със заповед на директорите на учебните заведения и след решение на педагогическите съвети, 10.01.2017 г. (вторник) се обявява за неучебен ден във всички училища на територията на Община Видин, за което е уведомено и Регионалното управление на образованието. По препоръка на Министерство на образованието, в дните 11, 12 и 13.01.2017 г. учебните часове в училищата ще бъдат намалени, като учебните занятия ще започват в 8.30 ч.   Автобусните фирми, които осигуряват специализирания превоз на ученици...

Мариана Бояджиева: Защитавахме нашите цели за социална справедливост и гарантиране на социалната и националната сигурност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635524

"БСП лява България"  е активна лява опозиция, която  защитаваше конституционализма и парламентаризма. В Народното събрание ние защитавахме нашите цели за социална справедливост и гарантирането на социалната и националната сигурност”, заяви народният представител Мариана Бояджиева, която днес отчете двегодишната си парламентарна дейност. "По време на дясното управление на ГЕРБ бяха орязани социалните придобивки на българските граждани. Работихме в трудна парламентарна обстановка, но се стремяхме да осъществяваме социалната политика", каза още Бо...

Две години затвор при строг режим за източени пари от чужда банкова карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984362

Две години затвор при строг режим за източени пари от чужда банкова картаДве години затвор при “строг“ режим наложи монтанският окръжен съд на Б. Йосифов, изтеглил пари от чужда банкова карта. Късно вечерта на 26- ти юни 2015 г. многократно осъжданият Б. Йосифов се намирал в района до жп гара в гр. Лом. Той забелязал закачена на клон на дърво платнена мъжка чантичка. Проверил съдържанието й и намерил 40 лева.

За експеримента с безусловния базов доход във Финландия от първа ръка

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/za-eksperimenta-s-bezuslovniia-bazov-dohod-vyv-finlandiia-ot-pyrva-ryka-231684/

Марюка Турунен, директор на правния отдел във финландския Институт за социална сигурност (Kela), коментира темата в предаването Invest/Or

Избраха трима нови зам.-председатели на БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984357

Избраха трима нови зам.-председатели на БАННа заседание на Седмото общо събрание на Българската академия на науките, състояло се днес, бяха избрани новите заместник-председатели на БАН, както и главен научен секретар. Това съобщи пресцентърът на Академията. Тримата нови заместник-председатели на БАН са чл.-кор. Васил Николов, чл.-кор. Константин Хаджииванов и чл.-кор Костадин Ганев.

Първан Симеонов: Малко неща вече зависят от добрия стар Запад

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984367

Първан Симеонов: Малко неща вече зависят от добрия стар ЗападАко през 1989 година посоката на промяната беше либерална – към отваряне на обществата, глобализиране, намаляването на силата на идентичностите, то сега посоката на вятъра, който духа през последните месеци, е обратната на либералната. Този извод е част от годишния политически анализ на института "Иван Хаджийски".

Проектите, от които се отказа Тръмп, са донесли около 320 хил. долара за 2015 г.

http://www.investor.bg/novini/122/a/proektite-ot-koito-se-otkaza-trymp-sa-donesli-okolo-320-hil-dolara-za-2015-g-231713/

Новоизбраният президент се оттегли от проектите заради конфликт на интереси, но се оказва, че те така или иначе са били проблемни

Богданов си писа 4.50

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635519

Оценка “много добър 4.50” си постави народният представител от Врачанско Красимир Богданов за работата си в 43-тото Народно събрание. Това стана в отговор на журналистически въпрос на брифинг, на който той днес направи публичен отчет на свършеното за изминалите две години в парламента. За този период той е участвал в  създаването на 59 законопроекта, отправил е 36 питания към различни министри, провел е десетки срещи с избиратели в над 50 населени места от региона, включително във Видин и Монтана, като единствен депутат от Патриотите за Североз...

Японци пречистват душите си с ледени бани за Нова година

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5984343

Японци пречистват душите си с ледени бани за Нова година Около 100 души се потопиха в ледена вода край храм в японската столица Токио, за да пречистят душите си и да си пожелаят здраве в един от най-колоритните ритуали за посрещане на Новата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Под звуците на монотонно пеене участниците, предимно мъже, първо потичаха и направиха упражнения за разгряване,

НАТО-вщината по български

http://www.cross.bg/nato-bulgariya-nyama-1530964.html

/КРОСС/ - Радев е опасен за НАТО !- Не, не, лоялен е. - Абе, против е..... И така до безкрай. Няколко политически схоластици продължават да твърдят, че най-важното мерило за оценка на един президент е вярата му в евроатлантическите ценности. Не са родолюбието, почтеността, справедливостта, моралът, професионализмът - няма ли преданост към НАТО, не ставаш. Може да си личност, творец, талант, гений, Айнщайн може да си, не си ли с НАТО - за нищо не си. Същият тип зомбита някога бяха фанатично предани на Берлин, после на Москва, сега на Вашингтон. За тях дори някой да нахрани народа с две риби, дори да го преведе през мъката и отчаянието, да даде работа, сигурност и надежда на българите, той пак ще е кофти човек, ако не е последователен натовец. Вкопчили са се в тази тема и живеят от нея. България може да пропадне, важно е НАТО да се спаси. Натовщината по български има още един признак - не е достатъчно да обичаш НАТО, трябва и да мразиш. Най-вече руснаците, особено Путин, по-завоалирано православието, естествено комунистите, разбира се Държавна сигурност, деликатно Вапцаров, защо не и Шостакович. Можеш да обичаш само този, който също ги мрази. Трябва да си по-католик от папата, трябва да си като истинския шоп - най-обичам да мразим, а най-мразим да не мразим. Скудоумието сред нашите политически глави ни е навредило повече от чуждите интереси и шпиони

Здравните власти: Отговорността за опасни лечебни съвети е на медиите

http://www.mediapool.bg/zdravnite-vlasti-otgovornostta-za-opasni-lechebni-saveti-e-na-mediite-news258609.html

Отговорност за даването на опасни здравни съвети в медиите от хора без медицинско образование е на медиите, тъй като по същество изказването на мнение не е здравна дейност и здрвните власти не могат да я санкционират. Това е позицията на Столичната регионална здравна инспекция в отговор на масов сигнал на граждани срещу опасни лечебни съвети в предаването на Гала “На кафе“ по Нова телевизия. Сигналът беше подаден от 127 граждани през декември заради опасни твърдения на гости на предаването със съмнителна квалификация като например как да лекуваме в домашни условия всички заболявания чрез “ток от електропреносната мрежа“, че аутизъм може да се лекува с храна и трябва да се пие непастьоризирано мляко. Масовият сигнал беше подаден както до здравната инспекция, така и до СЕМ. Позицията на здравната инспекция е, че здравните съвети в медиите по същество не представляват извършване на здравна дейност и плурализмът на мненията не може да бъде ограничен, но отговорност на медиите е на кого дават трибуна. В тази връзка инспекцията прехвърля топката на СЕМ и съветва регулаторът да упражнява контрол, за да се ограничат изявите на хора, които дават лечебни съвети без необходимата квалификация. „Важно е да се знае, че медицинска помощ, здравни и медицински услуги и дейности, както и дейности по опазване, поддържане, профилактика и укрепване на здравето в Република България се предоставят единствено и само от лечебни заведения и здравни заведения, придобили този статут по съответния предвиден в закона ред. Медицинската помощ се оказва, а здравната дейност се извършва само от лица с професионална квалификация по съответната медицинска професия (медицински специалисти). Медицинските специалисти са лекарите и всички специалисти, които работят в областта на медицината и здравеопазването. Това са лица, притежаващи диплома за завършено висше образование по специалности от професионални направления "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация" и "Здравни грижи". Тези професии са регулирани, включени в Списъка на регулираните професии в Република България, защото са от обществена значимост и са от съществено значение за живота и здравето на хората, упражняването на които е определено чрез законови и подзаконови разпоредби, за които се изисква определена професионална квалификация“, се казва в отговора на здравната инспекция. Оттам уточняват, че законодателството допуска и упражняването на неконвенционални методи за благоприятно въздействие вурху индивидуалното здраве. Тези методи са изчерпателно изброени и има установени изисквания към тях и към лицата, които ги осъществяват, които също са медицински специалисти или най-малко притежават свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище. “Когато говорим за дейност, обаче следва да се изясни значението на думата. “Дейност" е съвкупност от действия в дадена област, работа. В този смисъл, в конкретика на разглежданата проблематика, когато дадено лице извършва медицинска и/или здравна дейност се изисква тя да е целенасочена, да има достатъчно активности, съответно доказателства за нейното осъществяване. Инцидентни изказвания, изяви, споделено мнение, дори и да съдържат съмнителни твърдения или да предоставят противоречива информация не обосновават правно заключение за осъществяване на определена дейност и не се наказват или се определят от закона като маловажни случаи. Тук следва да се спомене свободата на мнението и възможността всеки да го изрази, още повече, че както всички и медицинската наука се развива системно и това може да доведе до противоречия в теории и твърдения“, посочват от здравната инспекция. “Трудно е да се ограничи словото и множеството твърдения. Затова ролята на медиите, е от изключителна обществена значимост, особено що се отнася до общественото здраве, с оглед участието им във формиране на здравната култура на населението и е необходимо познание на здравното законодателство, когато се дава поле за изява на лица, които нямат необходимата квалификация“, се казва още в становището на инспекцията. Оттам се обръщат към СЕМ в рамките на своите правомощия да преприеме конкретни мерки за ограничаване изявите на лица. които извършват здравна дейност, дават здравни съвети и препоръки за лечение без необходимата квалификация в сферата на здравеопазването.

"Анонимните Албания" заплашиха Франция заради ареста на Харадинай

https://www.actualno.com/balkani/anonimnite-albanija-zaplashiha-francija-zaradi-aresta-na-haradinaj-news_586272.html

Албанският клон на хакерската група „Анонимните“ заплаши Франция, че ще плати цената за започване на нова война на Балканите, ако не освободи бившия косовски премиер Рамуш Харадинай. Във видео, публикувано в сайта Ютюб „Анонимните Албания“ посочват, че са мно

Писателят Стефан Цанев отказа наградата "Златен век"

https://www.actualno.com/books/pisateljat-stefan-canev-otkaza-nagradata-zlaten-vek-news_586273.html

Големият български писател Стефан Цанев отказа наградата „Златен век” на Министерството на културата. Мотивът му е, че наскоро същият приз получи Димитър Иванов, бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност. Цанев обяви решението си чрез открито писмо до минист

Безос започна годината с печалба от няколко милиарда долара

https://www.actualno.com/sciencelogy/bezos-zapochna-godinata-s-pechalba-ot-njakolko-miliarda-dolara-news_586275.html

Новата година едва започна, а богатството на Джеф Безос нарасна с почти 4 милиарда долара, съобщава Forbes. В първите 5 работни дни в САЩ за новата година, между понеделник и петък миналата седмица, компанията на Безос Amazon, повиши цената на акциите си с 4%, достигайки 796 долара за

Какво време ни очаква на 10 януари?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635518

Оранжев код за валежи от сняг и вятър е обявен в 12 области в Източна България за 10 януари, вторник. Жълт код за ниски минимални температури е обявен в останалите области за 10 януари. В шест области освен жълт код за ниски минимални температури е  обявен и жълт код за валежи от сняг. Синоптиците очакват минималните температури да са между минус 9 и минус 14 градуса, по-високи по южното крайбрежие; в отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра - до минус 20 градуса. Максималните температури ще са в широки граници: от ...

Тръмп и Русия: да играеш отново по свирката на Путин

http://www.mediapool.bg/tramp-i-rusiya-da-igraesh-otnovo-po-svirkata-na-putin-news258608.html

Първата чуждестранна сила, намесила се пряко в президентски избори в Съединените щати, не е била Русия, а Франция. Това е станало не през 2016 г., а през 1796 г. и човекът, в чиято полза е била предприета намесата, не е бил Доналд Тръмп, а Томас Джеферсън. Френският посланик в САЩ се опитал да подкрепи демократа и франкофил Джеферсън в битката му с федералиста и англофил Джон Адамс. Този ход обаче имал обратен ефект и помогнал на Адамс да спечели. Сега бързо да се пренесем 150 години напред. През Студената война и дори след нея както САЩ, така и Съветският съюз са се опитвали, предимно тайно, на моменти с кръвопролития, понякога успешно, да оказват влияние върху избори в много части на света. Затова, каквото и да има още да се каже за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., не правете грешката да заявявате, че подобно нещо било безпрецедентно, защото не е така. Все пак, както и да анализираме и от която и страна да разглеждаме този въпрос, предполагаемата намеса на Русия в изборите в Америка през 2016 г. не може да бъде оправдана. Обвинението, отправено в разсекретен доклад на разузнаването, оповестен във Вашингтон в края на миналата седмица от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, е сериозно. То гласи, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил да се предприеме кампания за оказване на влияние през 2016 г., за да подкопае вярата в демократичната система на САЩ, да очерни Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп. В доклада се твърди, че Русия е направила това както чрез тайни, така и чрез явни средства, включително финансирано от Москва хакерство, използване на тролове и друга мръсна работа, а също чрез получаване на достъп до подготовката на изборите на щатско и местно ниво, макар и не до броенето на гласовете. Според доклада намесата на Русия през 2016 г. е била "много по-директна, по-активна и обхватна", а успехът й е сигнал за "новото нормално" състояние на нещата, което ще бъде изпробвано и на други места, особено в Европа, където в Холандия, Франция и Германия тази година предстоят избори. Това е сериозна работа. Би било наивно проблемът да бъде отхвърлен просто като пропаганда или фалшиви новини, или да бъде пренебрегнат като нещо, което всички правителства правят винаги, както някои може да се изкушат да заявят покрай случая с "ужилването" на израелски дипломат в Лондон от "Ал Джазира", за което беше съобщено в края на миналата седмица. Оценката на разузнаването не само изрично отхвърля тези възможности, но самото й оповестяване, което наистина е безпрецедентно, най-малкото предполага, че обвиненията са сериозно обосновани. Ако са верни, обвиненията биха потвърдили наличието не само на заплаха от държава към държава, а и на заплаха от една система към друга. Те биха показали, че руската държава методично се опитва да подкопава демократичните системи и вярата на хората в тях. Тези системи и тази вяра трябва да бъдат защитавани. Не бива да се пренебрегват доказателствата, че те са заплашени. Това не значи да се претендира, че оповестената оценка на разузнаването доказва това, което твърди. Не е така - отчасти защото това не може да стане, без да се изложат на риск източниците и методите, чрез които се е стигнало до нея, отчасти и защото доверието в службите е толкова разклатено от различни събития - от войната в Ирак до разкритията на Сноудън. За съжаление, това значи, че тя оставя място както за основателен, така и за неоснователен скептицизъм. Отговорът на Тръмп на оценката на службите попада във втората категория. Той реагира като кандидат, а не като държавен лидер. Пренебрежителното му отношение към брифинга, който получи в петък, изглежда показва, че той се интересува повече от това да укрепи легитимността на избирането си за президент, отколкото да се заеме със заплахата от дестабилизиращите действия на Путин. Може би именно това искат да чуят неговите избиратели. "Ако това е било необходимо, аз се радвам, че са го направили", беше цитиран да казва избирател на Тръмп за намесата на Русия. Избирането на Тръмп беше смайващо, но легитимно. От него могат да се извлекат някои поуки. Нехайното отношение на Тръмп към заплахата от Путинова Русия не е една от тях. Руският лидер иска да отслаби демократичните държави и да срине общественото доверие към тях. Оръжията му включват лъжливи твърдения, деморализация и гангстерски похвати. Никой няма интерес от това Тръмп да отхвърля руската заплаха освен Путин. По БТА.

„Морето” стартира подготовка с двама нови

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635517

С двама нови играчи в редиците си „Черно море” проведе първа тренировка от зимната подготовка. Новите попълнения са Борислав Балджийски и чешкият вратар Войтех Шром. С още един футболист се водят преговори. Треньорът на „Черно море” Георги Иванов не разкри нито името, нито поста му, но заяви, че става въпрос за български играч. Варненци тренираха днес на Спорт Палас. Те ще се готвят във Варна следващите 10-ина дни, а след това им предстои лагер в Гърция. Ето всички контроли на тима в Гърция: 21.01 „Черно море”-„Аридеа” 25.01 „Черно море - Карди...

ООН: Държавите от Балтика не са от Източна Европа, а северни европейски страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=340741

ООН преквалифицира Естония, Латвия и Литва като северни европейски страни вместо държави от Източна Европа, съобщава Еstonian world. Според световната организация северни европейски страни са Дания, Естония, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Швеция и Великобритания.

НАСА показа "портрет" на Земята и Луната от Марс

http://offnews.bg/news/n_1/n_643962.html

НАСА показа как биха видели Земята марсианците, ако съществуваха и ако имаха подобен на най-мощния телескоп, който е извън орбитата на Земята, съобщава Наука OFFNews . По време на последното калибриране на камерата на HiRISE на апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), изследователите направиха великолепна снимка на Земята и Луната от разстояние 205 милиона километра. Изображението съчетава две отделни експозиции, направени на 20 ноември 2016, когато положението на Земята и Луната е най-подходящо. Снимките са леко коригирани, за да изглеждат двата обекта еднакво ярки. Луната е много по-тъмна, отколкото на Земята и едва ще се вижда, ако е показана в една и съща скала на яркост като Земята. В обединената снимка позициите на небесните тела и размера им, едно спрямо друго отговарят на действителността. И все пак Земята и Луната изглеждат по-близо на това изображение. Разстоянието между Земята и Луната всъщност е 30 пъти диаметъра на Земята - 370 хиляди км. Снимката по-долу показва разстоянието между Земята и Луната мащабно. Още по темата четете на Наука OFFNews .

Януари е месецът на разводите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5984147

Януари е месецът на разводитеПсихолози и бракоразводни адвокати споделят, че януари е месецът, през който най-много двойки поставят край на техните взаимоотношения, съобщи Си Ен Ен. Пикът на разделите продължава и през март, когато хората считат, че е време да отворят нова страница в живота си. Интересно е защо точно първото тримесечие е изпълнено с най-много разводи.

Учредители на "Да, България": Дано съдът не ни попречи да се регистрираме

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/09/2896484_uchrediteli_na_da_bulgariia_dano_sudut_ne_ni_poprechi/?ref=rss


Част от учредителите на новата партия "Да, България" изразиха притеснение преди регистрацията на политическата сила в съда. Без да уточнят какви проблеми могат да имат, те си пожелаха регистрацията да бъде факт съвсем скоро, за да се включат в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Все още не е минало делото в съда с участието на прокурора. Много внимателно ще следим какво ще стане", заяви пред "Нова телевизия" юристът Боряна Мусева.

"Дано съдът не ни попречи да се...

Инженер Пламен Стойчев, управител на “Елтрак България”: Големият риск е 2017-а да стане втора пропусната година в строителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/5983753

Инженер Пламен Стойчев, управител на “Елтрак България”: Големият риск е 2017-а да стане втора пропусната година в строителствотоИнвестициите в модерни технологии дават предимство - Инж. Стойчев, каква беше миналата 2016-а за строителния сектор у нас? - На практика работим с почти всички компании от строителния и минния сектор у нас и имаме обективен поглед върху ситуацията. 2016-а беше очаквано по-слаба от предходната година и като брой продадени машини,

Пъдпъдъци с птичи грип в Бургаско, откриха и второ огнище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635515

91 пъдпъдъци с птичи грип бяха унищожени, след положителни проби за инфлуенца. Пернатите са били отглеждани в клетки край язовир на три километра от средецкото село Проход. Имали контакт с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на вируса, съобщи д-р Георги Митев, шеф на Агенцията по безопасност на храните в Бургас. „Реагирахме незабавно и не допуснахме да бъдат засегнати дворовете с домашни птици в селото. Стопани също бяха предупредени. Разпоредено беше да прибират птиците и фуража на закрито, за да нямат никакъв достъп с диви...

Тръмп и Русия: Да играеш отново по свирката на Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5984321

Тръмп и Русия: Да играеш отново по свирката на ПутинПървата чуждестранна сила, намесила се пряко в президентски избори в Съединените щати, не е била Русия, а Франция. Това е станало не през 2016 г., а през 1796 г. и човекът, в чиято полза е била предприета намесата, не е бил Доналд Тръмп, а Томас Джеферсън. Френският посланик в САЩ се опитал да подкрепи демократа и франкофил Джеферсън в битката му

Шофьор, причинил смъртта на дете в Ловеч, получи условна присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5984322

Шофьор, причинил смъртта на дете в Ловеч, получи условна присъдаОкръжният съд в Ловеч осъди на две години условно с четири години изпитателен срок Благовест Нанков, който през август 2015 г. е блъснал с автомобила си 11-годишната Габриела Горанова, изкочила на пътя му в центъра на Ловеч. В резултат на това е причинил смъртта на детето. Нанков също е лишен за срок от три години от правото да управлява МПС,

Инспекцията по труда в Кърджали проверява обектите на открито заради ниските температури

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635513

Спазват ли се условията на труд за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия, проверяват инспектори от регионалната дирекция „Инспекция по труда”  в Кърджали. Това съобщи директорът й Ангелина Бабунска. По думите й проверките са започнали от края на миналата седмица и са свързани със задължението на работодателите да предприемат мерки при драстичния спад на температурите.   Сред проверяваните обекти в региона са главно сектори "Строителство" и "Търговия". Ангелина Бабунска обясни, че до момента не са конст...

Каква е обстановката в Североизточна България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635514

И днес най-тежка остава ситуацията в области в Североизточна България, като тя постепенно се нормализира. Заради усложнената метеорологична обстановка в страната закъснява изплащането на пенсии в региона на Свищов и Павликени, в няколко врачански, пловдивски и разградски села. Нарушен ще бъде графикът и в някой райони около Бургас и Ямбол. Днес няма да се изплащат пенсии и в общините Две могили, Бяла, Бобовдол и Таваличево. От Български пощи имат готовност да възстановят плащането на пенсии в областите Добрич, Шумен и Силистра при първа възможн...

Доналд Тръмп отговори на острите критики на Мерил Стрийп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635511

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп обвини актрисата Мерил Стрийп в пристрастие и я нарече "привърженичка на Хилари", след като тя го разкритикува жестоко на церемонията за наградите Златен глобус, съобщи ТАСС. Безпощадни критики към Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО) На днешния разговор с журналисти от в. "Ню Йорк таймс" бъдещият държавен глава заяви, че не е изненадан от това да го "подлагат на ат...

Наближава смъртта на европейския човек - предимно бял и юдео-християнин

http://www.cross.bg/vreme-smurtta-tzivilizatziya-1530963.html

/КРОСС/ Френският философ Мишел Онфре публикува втората част от своята "Кратка енциклопедия на света" (Brève encyclopédie du monde). Обширен труд, който очертава зараждането и края на юдео-християнската цивилизация. Мишел Онфре не пощадява нито християнството, нито революцията, нито съвременната епоха. Интервю с един интелектуалец, който не подлежи на категоризация, публикува "Фигаро". - "Упадък" (Décadence), втората част на вашата "Кратка енциклопедия на света", очертава зараждането, апогея, а след това и края на юдео-християнската цивизилизация. От книгата ви става ясно, че това не е нито радостно събитие, нито нещастие, а факт. Откога датира началото на този упадък?- След като се роди едно дете, то е достатъчно възрастно, за да умре. Моята схема е виталистична, тя предполага, че така както един вулкан или тектонските плочи имат свой собствен живот, така и цивилизациите имат свой живот. Този живот може да бъде прекъснат от събитие, както едно създание умира в ранна детска възраст, или по-късно, във възрастта на разума, на стогодишна възраст. Философът и лекар виталист Биша дефинира живота като "съвкупност от сили, които се съпротивляват на смъртта". Ще ви кажа една баналност - една цивилизация живее, докато се съпротивлява на онзи, който желае смъртта й. Отслабена, в един момент тя не може повече да се съпротивлява, тогава умира

Странните "приятели" на интелекта

https://www.actualno.com/interest/strannite-prijateli-na-intelekta-news_586266.html

Още през 50-те години на миналия век психологът Луис Търман, който в продължение на много години се занимава с въпросите, свързани с развитието на интелекта, стига до извода, че високото ниво на IQ не винаги води до големи постижения. През изминалите десетилетия науката изсл

Доброволци чистиха сняг в кучешкия приют във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340731

Огромни преспи от сняг се натрупаха в някои от клетките на кучетата, прибрани в общинския приют в Каменар през изминалите бедствени дни. За това сигнализират снимки на доброволци, които вчера и в събота отидоха на място да помогнат за разчистването, научи Moreto.

Финансовото оздравяване на общините зацикли

http://www.mediapool.bg/finansovoto-ozdravyavane-na-obshtinite-zatsikli-news258607.html

Оздравяването на закъсали с парите общини върви бавно и трудно, а финансовото министерство не доволно от усилията на местната власт за "стягане на коланите". Това е равносметката половин година след влизането в сила на промените в Закона за публичните финанси, с които се въведе процедурата за спасяване на кметства пред фалит. До момента нито една община няма одобрен от финансовия министър Владислав Горанов оздравителен план, става ясно от отговори на Министерството на финансите (МФ) до Mediapool. На 7 юни 2016 г. ведомството на Горанов обяви, че 36 от общо 265 общини у нас влизат в процедура за финансово оздравяване заради лоши показатели. В списъка влязоха Видин, Кърджали, Дупница, Ловеч, Тетевен, Перник, Велинград, Септември, Сливен, Смолян и др. В листата на общините с финансови затруднения по закон попадат онези местни власти, които отговарят на поне три от общо шест показателя, посочени в закона. Те са например плащанията по дълговете им да надвишават 15% от собствените приходи плюс изравнителната субсидия, задълженията за разходи в края на годината да надвишават 15% от средногодишния размер на разходите за последните четири години и др. Влизането на дадена община в списъка не означава автоматично, че тя ще бъде "спасявана" от държавата. Тя започва процедура за оздравяване за период от 1 до 3 години, през които да "стегне коланите" чрез подобряване на събираемостта или вдигане на данъците, намаляване на разходите и дълговете или други мерки. По предложение на кмета и след обществено обсъждане общинският съвет одобрява план за финансово оздравяване. Като част от него общинските съветници могат да възложат на кмета да поиска от МФ временен безлихвен заем. Финансовият министър отпуска заема, само ако оздравителният план е съгласуван с него. Ако е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината, правителството може да отпусне субсидия, с която заемът от бюджета на практика се опрощава. За последните шест месеца министър Горанов не е одобрил нито един оздравителен план, въпреки че 16 общини са му представили такива, става ясно от отговорите на МФ. Това са част от най-закъсалите общини като Перник, Сливен, Дупница, а също Кресна, Симитли, Лясковец, Видин, Кирково, Георги Дамяново, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Костенец и Минерални бани. Останалите общини в оперативен план са изпращали в МФ проекти на оздравителни планове, но те не са финализирани. Така на нито една от закъсалите 36 общини до момента не е предоставен безлихвен заем по новите правила, защото наличието на одобрен оздравителен план е условие за получаването на средствата, става ясно от отговорите на МФ. Още през лятото Горанов заяви, че не е доволен от повечето планове на общините. "За съжаление, голяма част от плановете са доста наивни и ще трябва да се преработят. По голяма част от тях вече са получени коментари от Министерството на финансите. Работим заедно с общините в оперативен порядък, за да им помогнем и да им покажем какво очакваме да видим. Но ако те се заблуждават, че ресурсът, който ще получат от нас, задължително ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ, това не е целта на оздравителните програми", каза през август Горанов. С повечето от плановете си общините поискаха милиони левове безлихвени заеми от държавата с надеждата да им бъдат опростени. Само община Перник например поиска 20 млн. лв., като идеята бе 10 млн. лв. от тях да отидат за погасяване на стари заеми към бюджета, а към 6 млн. лв. – за разплащане на просрочия. Община Кърджали пък обяви, че ще иска от Горанов 7.8 млн. лв. Доспат също разчиташе на 6.6 млн. лв., а Дупница – на 3 млн. лв. Извън процедурата по финансово оздравяване финансовото министерство е отпуснало безлихвени заеми от централния бюджет на 4 общини за второто полугодие на 2016 г. в размер на 1.19 млн. лв. Малко Търново е получила 300 хил. лв., Брегово – 226 хил. лв., Криводол – 630 хил. лв., а Джебел – 35 хил. лв. "Заемите са със срок на възстановяване една календарна година. Причините за предоставянето им са свързани с преодоляване на временни касови разриви по бюджетите на общините по повод на еднократно възникнал в хода на 2016 г. проблем на територията на общината", уточниха от МФ. Оттам добавиха, че ако заемите не се възстановят в срок,  МФ ще започне да удържа от съответните общини дължимите им изравнителна субсидия и целева субсидия за капиталови разходи. По данни към 30 септември 2016 г. просрочените задължения на местната власт са близо 194 млн. лв.

Добрият пример: Общински кмет подкара снегорин, чисти непроходими улици от сняг (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635512

Кмет лично подкара снегорин и почисти непроходими улици от сняг. Добрият пример е от Община Златарица. „Работниците, ангажирани с почистването, работиха всеотдайно 48 часа. И те са хора, и те трябва да почиват. Наложи се аз и още един човек да ги сменим", разказа кметът Пенчо Чанев, който е професионален шофьор и карането на такива машини съвсем не му е чуждо. До ситуацията се стигна след като Общината обявила обществена поръчка за снегопочистването, но нито една фирма не проявила интерес.