Професия в криза: Икономически анализатор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275843_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%3A+%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%

 Професията на икономически анализатор е в криза, смята главният икономист на Английската централна банка (Bank of England) Ендрю Халдейн, цитиран от The Guardian. Той посочва, че той и неговите колеги са направили редица грешни прогнози преди и след финансовата криза през 2008 година, което поставя репутацията на тази професия под въпрос.

Всъщност банковите анализатори не са дооценили ефектите дори от колапса на Lehman Brothers, който беляза началото на най-сериозната финансова криза за новото столетие.

Халдейн сравни това с огромна грешка на британските метеоролози от 1987 година, когато те предсказват, че ураган ще подмине бреговете на Острова. Това обаче не се случва и големи части на Южна Великобритания се оказват силно засегнати от лошото време.

Метеоролозите си взеха поука от тази грешка и главният икономист на BoE препоръча и анализаторите да помислят за подобряване на работата си.

Британската централна банка беше сериозно критикувана и заради липсата на точна оценка за влиянието на Brexit върху икономиката на страната. Анализите говореха за срив на икономиката, ако Великобритания гласува за напускане на ЕС, което обаче на този етап не се потвърждава.

През октомври премиерът Тереза Мей разкритикува и действията на гуверньора Марк Карни, след като станаха ясни резултатите от вота, припомня The Guardian.

Но не само централната банка очакваше драматичен спад на икономиката – Международният валутен фонд (МВФ), Организацията икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и финансовото министерство също предвиждаха рецесия след вота, базирана на спад във вътрешното потребление и инвестициите.

За Стефани Фланъдрс, бивш икономически редактор в ВВС, днес работеща за JP Morgan, икономистите от дълго време бъркат в своите прогнози, което е допринесло за финансовите сътресения.

Всъщност грешни прогнози не се правят за първи път, допълва я Ендрю Халдейн. Това се е случило и през 30-те години на миналия век, довели до Голямата депресия, но те са довели и до нещо добро – Джон Мейнърд Кейнс и раждането на модерната макроикономика, твърди анализаторът.

Сега обаче се оказва, че моделите са крехки, зле подготвени и ограничени. Анализаторите се съобразяват с тях, а те са изготвени във времена, когато потребителите, бизнесът и банките са действали по-скоро рационално. 

 

По статията работи: Деляна Петкова

Отмениха кучия студ за днес

https://vesti.bg/bulgaria/otmeniha-kuchiia-stud-za-dnes-6063849

Най-студено се очакваше да е в Кюстендил, Перник, София и София област, но оранжевият код беше отменен

Най-студеният ден ще е днес

https://vesti.bg/bulgaria/naj-studeniiat-den-shte-e-dnes-6063849

Най-студено ще е в Кюстендил, Перник, София и София област, а в останалите области живакът ще падне до минус 12 и минус 17

Прогноза за времето - 9 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=340660

За днес е обявен "жълт код" във Варна заради студеното време. Минималните температури ще са между минус 12 и минус 17 градуса, максимални - между минус 13 и минус 8 градуса. Черноморието ще бъде облачно, на места с превалявания от слаб сняг.

За втори път ще бъде открита студентска изложба в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dEqt_Z-KsIY/

В Поморие на 27 януари 2017 г., от 18.00 ч. в  читалище “Просвета 1888” за втори път  ще бъде открита студентска изложба. През  януари 2016 г . съвместната изложба на младите таланти  от Поморие Йоанна Тодорова и Добромир Овчаров бе организирана  по идея на художничката Нели Тодорова.  Тази година инициативата е на  Йоанна Тодорова , студентка трети  курс във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново. Освен нея в изложбата ще вземат участие Гергана Йовчева, Деница Иванова,  Калоян Йорданов, Красиана Сухлоева,  Мартин Димитров,  Радослав Тодоров, Рослана Евтимова, Христо Пеев. Картините от студентската изложба, подкрепена от Сдружението за изкуство,  могат да бъдат разгледани до 11.02.2017 г.

Каква бе 2016 г. за планетата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275842_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B5+2016+%D0%B3.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0

 В обзор за 2016 г. германската медия Deutsche Welle обобщава някои от най-важните събития, свързани с устойчивото развитие на планетата.

Това е най-топлата година в историята. Миналият януари учените оповестиха, че 2015 г. е най-топлата година, откакто се водят метеорологични записи. Глобалното затопляне продължава и 2016 г. е най-горещата, регистрирана някога. В сравнение с прединдустриалната  епоха (до средата на XIX век) температурата е с 1,2 градуса по-висока.

Скандали около дизеловите автомобили. В светлината на Дизелгейт в световен мащаб като средство за опазване на чистотата на околната среда се обсъжда забраната за ползване на дизелови превозни средства в градовете.

Отбелязана бе годишнина от атомната катастрофа във Фукушима. През март Фукушима застана във фокуса на събитията. Навършиха се 5 години от ядрената катастрофа в Япония. И досега последиците от нея не са под контрол и има изтичане на радиация. Според японското правителство катастрофата досега е струвала над 175 млрд. евро.

Измиране на коралите на Големият бариерен риф. Големият бариерен риф в Австралия е най-големият коралов риф на земята и е обявен от ООН за световно природно наследство. Затоплянето на температурата на Световния океан доведе до масово измиране на корали. По протежение на дългия 2000 километра риф живеят 400 вида корали, 1500 вида риба и над 4000 вида мекотели.

Сериозен отпор срещу използването на глифозат в Европа. Най-продаваният в света пестицид глифозат по данни на Международната агенция за изследване на рака вероятно е причинител на болестта. Той се среща в хранителните продукти, а неговото използване е обект на сериозни спорове. Европейската комисия позволи използването му до края на 2017 г. След изтичането на годината ще трябва да се направят нови изследвания.

Първото околосветско пътешествие на соларен самолет стана фактШвейцарски изобретатели създадоха самолет, който се задвижва със слънчева енергия. Той не използва енергия от фосилни източници. Соларните клетки, разположени на крилата на самолета, осигуряват енергията за витлото и за батериите в корпуса. Благодарение на тях пилотите на самолета могат да го пилотират дори и вечер.

Екстремно време. На много места по света през лятото и зимата имаше екстремно време. Горещи вълни, горски пожари, наводнения. Дали тези събития са пряка последица от климатичните промени, все още е неясно.

6 млн. души умряха заради замърсен въздух. 90% от световното население страда от замърсения въздух. Според изследване на Световната здравна организация по тази причина годишно умират 6 млн. души. Особено голям е този проблем в градовете. Замърсяването е причинено най-вече от използването на въглища, дървесина и от автомобилния трафик.

Китай и САЩ проправиха път към климатичния договор от Париж. През септември двете държави обявиха, че се присъединяват към Парижкото споразумение. То бе ратифицирано от 118 страни и влезе в сила на 4 ноември. Бързото постигане на договореност е историческо. Глобалното затопляне трябва да се ограничи до под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Въздушния транспорт търси начини да намали замърсяването. Заради развитието на авиотранспорта количеството отделяни вредни емисии се покачва значително. През октомври в Монреал 191 държави се договориха до 2021 г. една малка част от причинените климатични въздействия да се компенсира чрез проекти. Взетите досега мерки за защита на климата не са достатъчни.

Слънце вместо въглища за електроенергия. На климатичната конференция в Мароко 45 държави обявиха намеренията си да се откажат от използването на въглища за генериране на електроенергия и да преминат изцяло на електроенергия, генерирана от ВЕИ. Мароко вече разполага със своя първи огромен соларен парк

Обама затрудни добива на петрол. Малко преди края на своя мандат американският президент Барак Обама разшири защитената зона в Арктика, в която за петролодобивния бранш става все по-трудно да добива нефт. Канадското правителство направи своите арктически води защитена зона. Защитниците на околната среда приветстваха тези действия. Недоволство дойде от страна на щатската петролна индустрия и на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Надежда Бочева

КНДР обяви, че може да извърши пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета по всяко време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275841_%D0%9A%D0%9D%D0%94%D0%A0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%81%

  Северна Корея обяви в неделя, че може да извърши пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета по всяко време от всяко място, посочено от лидера Ким Чен Ун, и посочи, че виновна за разработваните от страната оръжия е политиката на САЩ, предаде Reuters. на 1 януари Ким каза, че неговата ядрена държава е близо до тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. 

„Междуконтиненталната балистична ракета ще бъде изстреляна по всяко време и от всякъде, определено от върховния лидер на КНДР“, казва неназован говорител на външното министерство, цитиран от държавната агенция KCNA. 
Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър каза, че възможностите на ядрените оръжия и програмите за балистични ракети на Северна Корея представляват „сериозна заплаха“ за САЩ и затова страната е готова да свали изстреляна севернокорейска ракета. 

След 2016 години присъствие в Близкия Изток, христианите изчезват

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/81342/sled-2016-godini-prisastvie-v-blizkiya-iztok-hristianite-izchezvat

/Поглед.инфо/ Пред очите ни изчезват христианите от Близкия изток. Даже сирийската православна църква, единствената в света, която си служи с арамейския – езикът на Исус от Назарет, постепенно замира.

Проговори охранителят, ранил младеж в столичен мол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635322

Охранителят, който в навечерието на Коледа намушка с нож 19-годишен младеж в столичен търговски център, проговори. Пламен Христов напусна ареста преди дни срещу гаранция от 3000 лева. В интервю пред bTV той разказа, че не е искал да убива, а само да се защити, защото почувствал, че е заплашен собственият му живот. Според версията на Пламен Христов един откраднат пуловер отключва агресията в мола. Младежът върнал дрехата, но охранителят поискал да извика полиция. Твърди, че бил посрещнат със заплахи.

Опасният смартфон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275840_%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD

 Днес смартфонът е наш постоянен спътник. С него слушаме музика, изпращаме текстови съобщения и снимки, гледаме филми и сериали. Използваме го за лични и служебни цели и прекарваме с него часове наред. Всеки ден. Някои от нас дори не могат да си представят живота без смартфон.

Трудно е обаче да се каже дали някой е зависим, или е поредният т.нар. интензивен потребител. "Само по броя на прекараните часове не може да се установи дали човек е пристрастен, или не", казва медийният педагог Андреас Паули от Бон. Експертът обяснява, че пристрастяването преминава през пет фази. Първо идва изпробването - когато например човек играе на някоя компютърна игра за първи път. После е ред на насладата, когато човек изпитва удоволствие от използването на медиите. След това идва навикът. Критичните моменти настъпват при четвъртата и предпоследна фаза - злоупотребата. В тази фаза потреблението надхвърля разумната мярка. И накрая идва зависимостта. "Когато човек занемари реалните си приятелства или забрави хобитата си. Това вече е болестно състояние", казва Андреас Паули.

С телефон под душа

Резултатите от актуално изследване показват, че германските младежи прекарват средно между три и четири часа на ден в интернет. Те използват главно социалните медии, за да гледат видеоклипове, да слушат музика и да контактуват с приятели. Но потребността да бъдат постоянно дигитално свързани, може да доведе до неадекватно поведение, както обяснява Андреас Паули. "Някои младежи казват:  "Трябва да бъда онлайн, защото приятелката ми поства една снимка" или "Имам толкова много почитатели в профила, че непременно трябва да кача нещо в интернет!". Други пък дори споделят, че използват непромокаем прозрачен калъф, за да не пропуснат нещо дори под душа". Паули обяснява, че това, което се случва в мозъка на човек, който е пристрастен към смартфона и социалните медии, прилича на онова, което се случва с нас, когато употребяваме алкохол, т.е. човек изпада в опиянение. За пристрастените, които имат чувството, че не могат сами да се преборят, съществуват специални клиники за лечение. Там "пациентите" се подлагат на специални поведенчески терапии, за да се завърнат към едно здравословно отношение към медиите.

Самият Андреас Паули работи в центъра за превенция на медийната зависимост в Бон, носещ името "Update".  "Ние подхождаме превантивно и се намесваме предимно в по-леките фази на медийна пристрастеност. Постигаме добри резултати - чрез консултации и групови занимания, така че младежите могат да споделят опита си с други", казва той. За да покаже на младежите, че има живот и отвъд интернет, той организира общи мероприятия като кулинарни вечери и спортни състезания. Според него е много важно младежите да прекарват известно време офлайн, за да могат да се научат да общуват пряко и да не изразяват чувствата си само с емотикони. Андреас Паули ръководи и още една програма, наречена "Net Piloten". Той обикаля училищата и разяснява на ученици и учители рисковете и шансовете, които предлагат медиите. 

Можете ли без телефон?

Можете ли без телефон?

Преди да е станало късно

Андреас Паули обяснява, че потребността от време на време да изключиш интернет нараства не само сред децата и младежите. "Има все повече работодатели, които държат на това да има и задължителни часове офлайн, тъй като постоянното ползване на медиите намалява работоспособността. Трябва да има и фази на отпускане", казва Паули. "Дори само синята светлина на смартфоните и сие пречи на дълбокия и здравословен сън", казва медийният педагог.

Неговото становище споделя и професорът от канадския "Institute for Mental Heath Policy Research" Хейли Хамилтън. "Честата употреба на електронни уреди и ползването на социалните медии е в пряка връзка с психическите проблеми на хората", казва той. Има достатъчно ефикасни пътища за ограничаване на медийното потребление в ежедневието. Един от тях: човек да се среща по-често с приятели на живо вместо да си пише с тях по уотс ап или Фейсбук. 

На 9 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5982510

На 9 януари рожден ден иматБойко Василев, журналист Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването в оставка Васко Жеков, писател Венцислав Мартинов, хуморист, режисьор Ветко Арабаджиев, бизнесмен Екатерина Бончева, журналист, член на комисията по досиетата Проф. д-р Камен Велев, химик, бивш зам.-министър на просветата Костадин Бонев, режисьор Нина Добрев,

Земетресение с магнитуд 5,8 е регистрирано в северната част на Канада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275839_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+5%2C8+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%

 Земетресение с магнитуд 5,8 е регистрирано в северната част на Канада, показват данните на USGS. Епицентърът на труса е бил на 86 км от ескимоското село Резолют на остров Корнуолс, част от канадската територия Нунавут. Земетресението е станало на дълбочина над 18 км. 
Данни за пострадали и материални щети не се съобщават. 

Руското здравно министерство предлага пълна забрана на цигарите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275838_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%

 Министерство на здравеопазването на Русия е подготвило концепция срещу тютюнопушенето, разчетена до 2022 година, съобщава вестник „Известия“ . Документът е разработен по нареждане на здравният министър Вероника Скворцова и вече е разпратен до редица федерални ведомства. Едно от най-революционните предложения в документа е забраната за продажба на тютюневи изделия на хора, родени през 2015 г. и след това, дори след достигане на пълнолетие. Тази забрана може да влезе в сила най-рано през 2033 г. 
Основната цел на концепцията е намаляване до 2025 г. на употребата сред населението на тютюневи изделия до 25%. А също и създаване на условия за по-нататъшно устойчиво намаляване нивото на потребление на цигари в страната. 

„Российская газета“: Танкове бродят в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275837_%E2%80%9E%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B0%E2%80%9C%3A+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B2+%D0

 През изминалите почивни дни на летището във Вроцлав имаше „десант“ на първата група военнослужещи от трета противотанкова бригада на САЩ – 250 души. Общо в Полша, в рамките на операция „Алтантическа решимост“, ще бъдат прехвърлени 3500 американски военни – допълнение към един от четирите многонационални батальони на НАТО, който ще бъдат разположени в тази страна и в балтийските държави за укрепване източния фланг на алианса, съобщава „Российская газета“ 
Разгръщането на американската бригада трябва да приключи до две седмици, според информация на Polskie Radio. Войниците ѝ ще бъдат разположени в пет обекта в Жаган, Дравско Поморске, Свентошув, Сквежина и Болеславец. Срокът им на ротация ще бъде девет месеца. 
Американски военнослужещи ще бъдат разположени още в Литва, Латвия, Естония, България и Унгария. Експерти отбелязват, че пристигането на американските военни от база Форт Карсън в Европа се очаква едва в края на януари, но оттеглящият се домакин в Белия дом, президентът Барак Обама ускори процеса преди полагането на клетва от новоизбрания президент. В Москва смята, че при Доналд Тръмп, който възнамерява да ореже финансирането за програмите на НАТО, това решение може да бъде преразгледано. 

Магарето Оресте стана хит в интернет, впечатли с умение да решава проблеми (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635333

Магаре, отказало да последва примера на двама свои събратя и да прескочи ограда, вместо това е демонстрирало умение за разрешаване на проблем, сблъсквайки се с препятствието, съобщи ЮПИ. „Арестувано“ магаре стана хит в интернет (СНИМКА) Видео, споделено във Фейсбук от служители в резерват за защита на дългоухите животни в Ронко Скривия, Италия, разкрива находчивостта на един от обитателите на име Оресте.

Дясната ръка на Прокопиев ще коли и беси в Агнешката партия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275836_%D0%94%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0

 ДИРЕКТОРЪТ В „АЛФА ФИНАНС“ ЮРИ КАТАНОВ ВЛЕЗЕ В КОНТРОЛНАТА КОМИСИЯ НА ФОРМАЦИЯТА

* НПО, СВЪРЗАНО С ГАНЧЕВ И ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА ФОРМАЦИЯТА

 

Дясната ръка на олигарха Иво Прокопиев ще коли и беси в учредената в събота партия на кръга „Агнешки главички“ - „Да, България“. Макар разградският фалирал енергиен бос да не присъства на самото събитие, явно в опит да скрие факта, че участва във формирането на партията, той спусна изпълнителния директор на дружеството си „Алфа финанс холдинг“ - Юри Катанов за член на другарския съд на организацията. Катанов бе избран за един от седмината членове на Националната контролна комисия на партията. Нейната роля ще бъде да решава кой от партийците да бъде гонен и ще тълкува спорни въпроси от устава по свое усмотрение. Така, всеки появил се неудобен активист ще може да бъде натирван от касиера на Прокопиев, като основание за това може да бъде всичко под хлъзгавата формулировка „накърняване на публичния образ на партията“. По този начин мафиотският кръг „Агнешките главички“ ще дърпа конците на формацията, която в събота бе оглавена формално от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов, не само чрез задкулисно финансиране, но и „на терен“, като дебне всеки един от членовете за стъпки в страни от техните интереси.

Шарената групировка, станалата известна вече в социалните мрежи като „Дай България“

, пък влиза в здрава прегръдка и с прясното НПО „Боец“, което изгря на скалъпените протести срещу ВСС, организирани от друг приближен на Агнешката партия - бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов. Клакьорите трябваше да подгреят създаването на формацията, а самият Лалов има мераци за пост в организацията. Чрез своя представител и говорител Захаринка Истаткова „Боец“ бе на учредяването на агнешката партия в събота, като изпрати горещи поздравления на „колегите от Да, България“. Поредното протестърско НПО всъщност от известно време се опитва да замърсява общественото пространство с инициативи, абсолютно припокриващи се с интересите на банкера беглец Цветан Василев, и неслучайно се заговори, че за тяхната издръжка се грижи ловешкият бизнесмен и ортак на Василев Гриша Ганчев. Наред с това техният предводител - видинчанинът Георги Георгиев, е известен в своя край, че отдавна търси място в политиката, при това без особени претенции към коя партия ще успее да се прилепи.

Междувременно пък комсомолският ентусиазъм при учредяването на Агнешката партия започна постепенно да се пропуква, като

натирени протестъри като Асен Генов я захапаха яростно във Фейсбук.

„В деня, в който РПЦ празнува Коледа (честито на вярващите), новоучредяваща се партия (която се самоопределя като нелустрационна, нелява и недясна) ще избере предизвестен лидер, без алтернатива (честито на повярвалите)“, е написал за формацията Генов, който според информации в публичното пространство не е получил покана за учредяването на „Да, България“ за разлика от доскорошната си дружка Антоанета Цонева. Той визира и авторитарния модел, по който Христо Иванов застана начело на формацията. Обявените идеи пък Генов определя като „алабалистики от второ, трето, емнайсто поколение“.

Акцията на грантаджията и блогър Асен Генов, който в последно време е в обтегнати отношения с намерилата място на партийното събрание баш протестърка и съгражданка на Прокопиев – Антоанета Цонева, не остана без отпор в лицето на други видни протестъри като Теодор Насков и Лъчезар Косев. Генов дори бе „приятелски посъветван“ да се въздържа от оценки от свои иначе демократично настроени приятели.

Несъгласие със сталинистките методи на агнешките политици демонстрира обаче и друг от основателите на „Протестна мрежа“ - Ясен Атанасов. Въпреки че не влезе в пряк конфликт, той споменава в една от публикациите си, че „когато си отвори устата, ще бъде забавно“, давайки да се разбере, че като водещ протестър е добре запознат със схемите и договорките, изплетени при създаването на новата формация.

 
 

Прегръщат се с ДСБ

Мафиотският проект „Да, България“ съвсем скоро ще влезе в открита прегръдка с първородната дружинка на драгалевския гуру Иван Костов – бутиковата партия ДСБ. Това се потвърди от коментар на тъмносиния депутат Атанас Атанасов пред БНР. „Ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на един наистина антикорупционен политически блок“, обяви той и подчерта, че заявките в програмните документи на „Да, България“ съвпадат с техните виждания. „Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка“, не скри спойката между двете формации Атанасов. Той открито заговори и за общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори, като обяви, че на тях ще поискат управлението на страната. Хората на Командира отдавна протягат ръце към властовите порции с цел заграбване на държавен ресурс, но и замитане на стари далавери.

Обсъждат публично бюджета на Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635326

Обществено обсъждане на бюджета на Пловдив за 2017-та година организира градската администрация. Публичният дебат е насрочен за 17 часа в залата на ОбС. 243 милиона и 570 хиляди лева е финансовата рамка на бюджет 2017. Проектът на най-важния за града документ е публикуван на сайта на общинската администрация. От там става ясно, че приходите от делегирани от държавата дейности възлизат на 111 997 лв., а местните приходи – на 131 573 лв. На днешно...

Облачно, на места с превалявания от слаб сняг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0mCJ74uuI58/

Над Черноморието  днес ще бъде облачно, на места с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Времето ще е студено,  с максимални температури между минус 12° и минус 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3°. Атмосферното налягане в сутрешните часове е малко по-ниско от средното за месеца. След обяд ще започне бавно да се повишава, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

Преспи откъснаха Свищов от света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275835_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Огромни преспи и снегонавявания затвориха всички пътища към Свищов и откъснаха крайдунавския град от света. Днес през целия ден роторни снегорини опитват да пробият преспите по пътищата Совата - Свищов, Алеково - Горна Студена и Павел Совата. Суриозна остава обстановката и в другите населени места на област Велико Търново. Тировете, преминаващи през прохода Хаинбоаз образуваха дълга опашка чак до Южния пътен възел край Велико Търново. Причината е спирането и извършваната проверка за вериги и зимни гуми. В двете планински общини Златарица и Елена на места преспите достигат и надхвърлят един метър. В Златарица кметът на общината Пенчо Чанев вече трети ден лично взема активно участие в сенгопочистването като управлява трактор с гребло.За разлика от други области във Велико Търново няма селища без ток и вода.

Какво време ни очаква днес?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635302

Синоптиците предупреждават, че днес ни очаква отново леден ден с отрицателни температури. Ще остане много студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 17 и минус 12 градуса, а максимални - между минус 15 и минус 10 градуса. За 4 области в страната е обявен оранжев код за отрицателни температури, а в останалата част от страната е в сила жълт код също за много студено време. Оранжев код е обявен за столицата София и цялата Софийска област, както и за областите Кюстендил и Перник. В тези райони на страната се очаква м...

15 ИТ експерти и банкери на полиграф

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275834_15+%D0%98%D0%A2+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84

 

Охранителни компании и мобилни оператори също тестват лоялността на подчинените си

По 15 ИТ експерти и банкери сядат на детектора на лъжата всеки месец по разпореждане на шефа си. Това показва проверка на „Монитор” сред фирмите, които практикуват тест на полиграф.

„В доста ИТ компании служителите се подлагат периодично на детектора на лъжата на всеки 3 месеца. Така работодателите им тестват лоялността на подчинените си”, обясни собственикът на фирма за полиграфически изследвания Петър Маринков. Чрез опасване с кабелите на служителите служи на ИТ компаниите като проверка за това дали подчинените им не са разпространили фирмена тайна на конкуренцията.

В банките и при мобилните оператори, където служителите работят с лични данни, тестването на полиграф се прилага при съмнение на злоупотреба. Практиката на Петър Маринков показва, че през последната година броят на тестваните на полиграфа работници намалява. „Спадът е незначителен и се дължи на факта, че все по-малко фирми прилагат теста с полиграф преди наемането на служители”, заяви Маринков. Доскоро в редица сфери на производството шефовете използвали детектора на лъжата като задължителна част от интервюто за работа на кандидати от конкурентни фирми. „За тези хора изследването е един вид гаранция, че служителят им не е шпионин”, обясни още експертът.

Постоянни клиенти остават охранителните фирми, които масово назначават кадри след детектор на лъжата. Специалисти по подбор на персонала все по-често съветват тестът за лоялност с полиграф да се прилага само в краен случай.

„Доста кандидати приемат този тест като обида. Дори има случаи на напуснали служители, успешно преминали теста”, обясни от своя страна експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева. В някои фирми работодателите прилагат детектор на лъжата на служители, на които им предстои повишение. „Това са случаи, в които подчиненият ще работи с класифицирана информация”, уточни Маринков.

Най-впечатляващите зоологически градини в света

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-vpechatliavashtite-zoologicheski-gradini-v-sveta-6063788

Сред тях е зоопаркът в Сингапур, където няма никакви клетки и закрити пространства

Младите се стопили с 646 616 души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275833_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81+646+616+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8

 

Дипломираните инженери масово не работят по специалността си

Броят на младите хора в България на възраст 15-34 години е намалял с 646 616 души от 2000 година насам. В същото време младите се отдръпват все повече от академичната кариера и инженерната професия. Това става ясно от анализ за състоянието на националната научна система на Министерството на образованието и науката.

„Инженерните специалисти са много важни за икономиката на всяка страна, тъй като, от една страна, развиват иновации и, от друга, спомагат за повишаване конкурентоспособността на икономиката“, сочи анализът. Според данните в документа България е на предни места сред европейските държави по заетост на инженерни специалисти, но над 76% от дипломираните инженери не работят по специалността си при средни равнища за ЕС от 28%.

Студът издухва 40 лв. в сметката за ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275832_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B2%D0%B0+40+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B2+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA

 

Парното в Перник на половин мощност, въглищата замръзнаха

Поне с 30 - 40 лева ще скочат януарските сметки на хората, които се отопляват на ток, сочат предварителните прогнози. Причината е необичайно студеното време, което според синоптиците ще се задържи поне още седмица. Само от една включена духалка сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. Така вместо обичайните 110 - 120 лева за двустаен сметките за януари ще набъбнат до 150 - 160 лева, а декемврийските ще са поне с 15 лева по-високи. Заради включените допълнително климатици, духалки и радиатори само в събота и неделя в почти всички часове на денонощието товарът на енергийната ни система бил с поне една десета по-висок, отколкото във вторник миналата седмица. Вчера около 10,30 часа общият товар на системата надвишаваше 6740 мегавата, като 14,3% се покриваха от вецовете. 27,36% от тока се осигуряваше от атомната централа. С най-голям дял от над 44% бяха големите тецове. Комбинираното производство на топлофикационните дружества покриваше малко под 5 на сто от товара.

В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.

За да се покрие нарасналото потребление на ток, през уикенда бяха пуснати големите водни централи и в часовия пояс между 17,30 и 19,00 часа те покриваха една пета от товара на електроенергийната система. Около 5% от товара се покриваше от когенерациите на топлофикациите в страната.

Междувременно днес замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" – Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.

Правим всичко възможно, за да размразим въглищата, но при ниските температури е много трудно, обясни Спасов. По думите му температурата на водата, която се подава в мрежата, е 50 градуса при обичайна 80 градуса.

В същото време от топлофикационните дружества успокоиха, че начинът на изчисляване на сметките не позволява шокови фактури през януари и февруари, но повишената консумация на топлоенергия ще влезе в изравнителната сметка. През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове потреблението достига енергия от двата реактора.

От 16 януари пък най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията в такива случаи е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.

Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а последствията от студовете тези дни ще видим във фактурите си през февруари. Според предварителните разчети сметките за януари ще са поне с 15% по-високи в сравнение с тези през същия месец миналата година.

Валутните резерви на Китай на 6 годишно дъно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275831_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+6+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D1

 Валутните резерви на Китай през декември паднаха до 3,01 трлн. долара, което е най-ниското ниво от февруари 2011 г., сочат данни на централната банка на страната, цитирани от „Прайм”.

През миналия месец те са намалели с 41 млрд. долара, което е с 10 милиарда по-малко, от прогнозираното от външни експерти, анкетирани от Reuters. През ноември валутните резерви на най-голямата комунистическа държава са се понижили с над 69 млрд. долара до 3,05 трлн. долара. За цялата 2015 г. валутните запаси на Китай са се свили с рекордните 513 млрд. долара.

Туркмения търси инвеститор за разработката на петролно находище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275830_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%

 Туркмения търси инвеститор за разработването на петролното находище „Северно Готурдепе”, разположено в Каспийско море, съобщава „Прайм”.

Плановете са още през тази година да започнат работа 60 сонди. По предварителни данни в месторождението има около 87,3 млн. т нефт (към 650 млн. барела). В следващите 6 години се планира да бъдат извлечени около 6,9 млн. т нефт. Сметките сочат още, че само за първия етап на усвояването на находището трябват не по-малко от 600 млн. долара. За това ще се прави смесена фирма, като 90% от работата ще се извършва от държавната "Туркменнефть", а потенциалният чужд инвеститор ще оказва финансова и технологична подкрепа на проекта.

Citigroup прогнозира поскъпване на долара с 10%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275829_Citigroup+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D1%81+10%25

 Финансовите пазари могат да станат свидетели на най-силно поскъпване на долара до 10% в случай, че новият американски президент Доналд Тръмп успее да реализира най-голямата програма за стимулиране на икономиката в САЩ след 1980 г. това прогнозира главният валутен стратег на Citigroup Стивън Енгландер.

Тръмп лансира идеята за инвестиции в транспортната инфраструктура за 550 млрд. долара. Според банковия експерт при това положение щатската валута може лесно да поскъпне до 90 цента за евро и до 130 йени за долар.

САЩ увеличава производството на петрол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275828_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 Броят на сондите добиващи петрол в САЩ се увеличава за десета поредна седмица и достигна 665, се казва в съобщение на компанията Baker Hughes, цитирано от „Прайм”. Инсталациите за добив на природен газ в щатите са се увеличили до 135. През последнатаседмица сондите в Канада са се увеличили с 48 до 205 броя.

Междувременно стана известно, че Иран е продал в последните дни 13 млн. барела петрол, съхранявани в танкери, предаде Reuters. Ислямската република се стреми да си върне делът от нефтения пазар, който е имала преди налагането на западните санкции.

Племена в Намибия съдят Германия заради геноцида през XIX и XX век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275827_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8

 Две етнически общности в Намибия  заведоха в съд в Ню Йорк колективен иск срещу Германия за репарации заради геноцида, извършен през колониалната епоха, предаде АФП.

Жалбата е внесена от асоциации, представляващи общностите хереро и нама. В иска се настоява също техни представители да участват в преговорите между Германия и Намибия, които текат сега.

Германия и Намибия преговарят понастоящем за публикуването на обща декларация, в която Германия ще се извини за масовите убийства в бившата си африканска колония.

Но Берлин смята, че не трябва да изплаща обезщетения, защото предоставя финансови помощи за развитието на Намибия от обявяването на нейната независимост от ЮАР през 1990 г.

Сред вносителите на жалбата са Векуии Рукоро, смятан за лидер на общността хереро, Дейвид Фредерик, който е председател на Асоциацията на тракционните власти на нама и Асоциацията в САЩ за признаване на геноцида на народа хереро.

В иска се казва, че между 1885 г. и 1903 г. една трета от земите на хереро и на нама са били конфискувани без компенсации от германските колонизатори и това е станало с негласното съгласие на германските власти.

В жалбата се упоменава и потушаването от германските власти на народните бунтове през 19041905 г., в което загинаха около 100 000 членове на хереро и нама.

Според някои историци това може да се разглежда като първия геноцид на ХХ век.

Путин, Тръмп и Ердоган – лидери във фокуса на световната политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275826_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%2C+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%E2%80%93+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D1%84%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%

 През 2016 г. Русия, САЩ и Турция бяха във фокуса на световната политика. Противници на Ердоган го въвлякоха в пагубна за Турция авантюра със свалянето на руския самолет. Но останаха изненадани от самия Ердоган. Когато се наложиq светът видя, че и Ердоган може да се помоли и да му простят. Но това не бе просто молба за прошка на Ердоган пред Путин. Това бе началото на един нов свят. Последва опит за преврат срещу Ердоган. Но понеже вече се изграждаше новия свят, от Москва предупредили Ердоган за началото на преврата. Последствията ги вижда целият свят.

В края на годината бе извършено покушение срещу Русия на турска територия. И отново като че ли противници на Ердоган се опитаха да го въвлекат в конфликт с Русия. Със свалянето на руския самолет противниците на Ердоган наистина успяха да го вкарат в много тежък конфликт с Русия. Сега обаче сметките бяха правени без кръчмар.

Нито Путин, нито Ердоган, позволиха убийството на руския посланик да се превърне в повод за нов конфликт

между двете империи. Нещо повече, отношенията на сътрудничество им се задълбочиха.

През 2017 година от отношенията между Путин и Ердоган зависи резултата на Арабската пролет. Арабската пролет започна по един начин, но очевидно завършва по друг начин. В началото на пролетта Русия не беше фактор. В края на пролетта всичко зависи от Путин. Арабската пролет промени света. Та кой преди няколко години би допуснал, че изходът на войната срещу Асад ще зависи от Русия, Турция и Иран? Да, светът се промени. Към това трябва да добавим и бъдещото управление на Тръмп.

Отива си Барак Обама. Отива си заедно с Арабската пролет. Историята ще трябва да даде оценка за него като Президент на САЩ. По мое мнение

Обама е американският вариант на Михаил Горбачов.

Горбачов започна Преустройството и завърши с разпада на СССР и източния блок. Обама започна с реформи в САЩ, които обаче завършиха с изолация на щатския долар. Да, това е крайният резултат – все повече сделки се правят с други валути. Към икономическият съюз БРИКС явно има засилен интерес. Ако към него се присъединят страни като Турция и Иран, то това ще бъде на практика половината свят. Този резултат няма как да не се отрази на САЩ и авторитета на Обама. Та именно затова и Тръмп победи – за да спаси икономически САЩ. В края на втория си мандат Обама без да иска сам номинира за световна сила Русия. Всекидневното обвиняване на Русия за намеса в изборите за Президент на САЩ накара и скептиците по отношение на руските възможности да повярват в тях. Накрая дойде и изгонването на семействата на руските дипломати. И както казва Тръмп, това бе повод за страхотен ход на Путин – покани децата на американските дипломати в Русия на новогодишно тържество. Към това бих прибавил и още един факт- истерията, която се разрази срещу избора на Тръмп. Демокрацията не е територия за истерии. При демокрацията загубилият чрез вот — губи, а спечелилият — печели. Толкова!

 

Какво пропускат политическите анализатори? Пропускат факта, че XX век е приключил не само астрономически. Той приключи и политически. Сега вече живеем в XXI век- и астрономически и политически. Политическият резултат на отминалия век бе един – световно господство на щатския долар. В новия век обаче явно е започнала ревизия на това господство. Арабската пролет може би бе опит за спиране на ревизията, но очевидно неуспешен.

През последните месеци като че ли започват да се топят и едни източни ледове между Русия и Япония. Ако тези ледове се пропукат, то може да се образува истински ледоход срещу долара.

На този фон ще трябва да работи и президентът Тръмп. Той като че ли не мисли и друго. Очевидно той с прагматичното си мислене е разбрал, че ситуацията е друга. През ХХ век световната икономика се бореше да бъде част от икономиката на САЩ.

Днес икономиката на САЩ трябва да се бори да бъде част от световната икономика.

 

В България мнението на политиците ни за Русия, Турция и САЩ е преди всичко емоционално и най-малко прагматично. Често политика се прави в зависимост от това дали си яростен русофил или русофоб, както и туркофил или туркофоб. Историята показва, че страни като Русия, Турция и САЩ не трябва нито да се мразят, нито да се обичат. Това са огромни държави, които просто трябва да се уважават. Дори бих казал, че това са страни, с които всяка държава трябва да се съобразява.

Българските политици имат твърде изопачени представи за тези три държави. Част от политиците ни живели през епохата на СССР и днес приемат Русия като символ на комунизма. Повечето българи възприемат Турция като Османската империя. Малцина са тези, които приемат тези две страни като много големи геополитически играчи, както и като страни с огромен икономически потенциал. Нито Русия е СССР, нито Турция е Османската империя. И двете държави са незаобиколими геополитически фактори. Българските демократи се разделиха и за оценката си за символа на световната демокрация – САЩ. Едни приемат Тръмп, други го обвиняват в русофилство. А той просто е и ще бъде президент на САЩ.

За българските политици е крайно необходимо да осъзнаят, че България трябва да има стратегия за отношенията си с тези три държави. Тази стратегия трябва да се позовава на дълбок исторически и икономически анализ. И вероятно трябва да е с период минимум от 100 години. С Русия и Турция историята показва, че не можеш да общуваш нормално, ако хоризонта ти на мислене е 2,3 или 10 години. И Русия и Турция не предпочитат да общуват с политици, които имат ограничен хоризонт на мислене.Често в България политици се заблуждават, че могат да бъдат монополисти на американското ухажване. А са пропуснали да забележат, че ако американците ухажваха само един вариант политици, то нямаше да бъдат тази велика сила.

Внимателният прочит на отношенията между Русия и Турция показва, че те са си взаимно необходими. На практика трябва да си спомним за пакта между Ленин и Ататюрк. И в двете държави водещите политици са изключителни прагматици. И вероятно наистина разглеждат българските политици като техни политически чираци. Такова е нивото на нашите.

Последните реакции на българските демократи показаха, че те са имали по-скоро стратегически отношения с част от американския политически елит, а не със САЩ. А това е грешка, голяма грешка.

 

Българската икономика ще зависи изключително силно от отношенията между Русия и Турция.

Т.е. ние ще можем да правим икономика в отрасли, които тези две държави не развиват. Ето защо е необходимо да се мисли за българската енергетика. Ето защо трябва да се мисли за българското земеделие, производство на храни и туризъм. Събитията от последните месеци показват, че тези отрасли ще бъдат най-застрашени за българската икономика.

Започва строителството на Турски поток. И ако някой си мисли, че само с това ще спре енергийната експанзия на Русия и Турция в Европа, то явно той е наивник. След газовата енергетика, ще дойде ред на атомната. Следователно българските политици трябва да мислят къде ще бъде мястото на българската енергетика. Обикновено нашите политици са свикнали да мислят в минало време. Енергетика се прави само ако можеш да мислиш в бъдеще време и ако имаш икономически изгодни източници на енергия. По същия начин стои въпроса и за българското земеделие и производство на храни. В България почти не се познава руската стратегия за развитие на фамилни стопанства. Само зърнените търговци се интересуват от факта, че

Русия вече може да диктува международните пазарни условия

в тази търговия. Не анализираме факта, че Турция проявява готовност да внася 50 000 тона червено месо на година от Русия. Та само преди няколко години Русия бе вносител както на пшеница, така и на месо. Резултатите от ембаргото обаче са налице. Преди време ембаргото срещу СССР го срути. Но след време може да се окаже, че ембаргото срещу Русия е поръчано от самата Русия.

Мнозина са тези, които обичат да говорят колко страшно е ембаргото срещу Русия, как ниските цени на петрола ще довършат руската икономика. Това не са сериозни думи. Руското правителство все повече намалява дела на въглеродната икономика. Имаме трансформация на въглеродната икономика от износ, към суровина в производствени процеси. Тази трансформация ще осигури и осигурява вече изключителна рентабилност на руското производство. И ако нашите политици не анализират тези процеси, то рискуват да приведат бедността ни не спрямо Европа, а спрямо Африка.

Светът се промени. Това е факт, който не може да се отрича. Днес всички политически анализатори са се вторачили в Путин и Тръмп. Към тях бих добавил и Ердоган. Те са събирателните образи на променящия се свят. За да разберем Путин, Тръмп и Ердоган обаче трябва да потърсим техните исторически корени. Те не са дошли от нищото. Зад тях стои история. И за тримата може да се каже, че са представители на идеите, които са изградили собствените им държави, нации и цивилизации.

Няма как да разберем Путин, ако не познаваме в детайли историята на Русия. Съвременна Русия е наследник на идеята Византия. Москва е официално обявена от Константинополската патриаршия за Третия Рим. След падането на Константинопол през 1453 г. племенницата и наследница на последния византийски император представител на Палеолозите по стечение на обстоятелствата става жена на руския цар Иван III. Така руските царе придобиват наследствени права върху византийската корона. Заедно със Зоя Палеологина в Москва пристигат и всички оцелели византийски аристократични фамилии. Това са наследници на същите онези аристократи, които по времето на Константин Велики напуснаха Рим и се заселиха в Константинопол. Тези фамилии са същите, които имат правото на претенция за творци на Римската цивилизация, тъй като те са нейните създатели. За това те смятат, че истинският Рим е пренесен заедно с тях в Константинопол, а в последствие и в Москва. Тази потомствена римска аристокрация успява да овладее руската власт и култура. Не случайно дори и в днешния герб на Русия централно място заема римския двуглав орел. Не е случайна и появата в наши дни на историческия сериал „София“.

В Русия обаче най-сериозният противник на тази римска аристокрация са наследниците на хазарските аристократични фамилии. Войната между тези аристокрации не е спирала никога. Путин олицетворява именно наследниците на римската аристокрация. Това е истинската Русия-наследник на Византия. Тази Русия е в сърцето на всеки руснак.

Путин направи нещо много важно, което остава невидимо за анализаторите. Той просто връща Русия на руснаците. Той възкресява Третия Рим. Ето защо са

абсолютни наивници тези, които смятат, че някой може да накара руснаците да застанат срещу Путин.

Обикновеният руснак вярва в православието и руската цивилизация. Не е случаен факта, че Сорос няма почва в Русия. Путин просто даде историята в ръцете на руснаците. Заради тази история руснаците могат да воюват с всеки и да го победят. Сега Путин дава и икономически лостове в ръцете на обикновените руснаци. И точно като император Путин направи чеченците свои съюзници. Днес чеченците са готови да воюват във всяка точка от света по заповед на Путин. А ако някой мисли, че чеченците не могат да воюват, то значи той е неосведомен човек.

 

След Путин в Русия, в САЩ дойде Тръмп. Тръмп разчиташе на подкрепата на наследниците на създателите на американската държава и цивилизация. Това са наследниците на онези смели хора, които със смелостта и авантюризма си създадоха САЩ. Самият той е наследник именно на такъв смел авантюрист, който в края на XIX век се заселва във САЩ.

Тръмп получи тази подкрепа – на истинската Америка.

Тръмп получи подкрепата на духа на Америка. Сега предстои да върне САЩ на обикновените американци. Тръмп много ясно показва, че ще се бори за американците, за техния просперитет и правото им да имат самочувствието на граждани на велика държава. Очевидно Тръмп предпочита просперитета на истинските американци, а не този на няколко мултинационални компании. Кой стои срещу Тръмп? Стоят Сорос и други наследници на хазарската аристокрация.

Какво е общото между Путин и Тръмп? И двамата уважават духа на своите нации. И двамата защитават интереса на носителите на истинските ценности на своите цивилизации. Срещу двамата стоят Сорос и сие. Защо тогава се учудват мнозина, че Путин и Тръмп могат да бъдат партньори? Всеки, който познава историята на Русия и САЩ, живота на Путин и Тръмп, не е изненадан от това партньорство.

Не бива да пропускаме и Ердоган. Неговият възход бе свързан с политика изградена с доктрината „Стратегическа дълбочина“ на Ахмет Давутоглу и идеите на Фетуллах Гюлен за реформа в исляма. Очевидно, че тези доктрини имаха своите недостатъци и техните автори вече не са в обкръжението на Ердоган. Но Ердоган в движение коригира тези недостатъци. Ердоган крепи своята подкрепа на отношението му към турците, а не толкова на отношение към други етноси. Той се обръща директно и контактува дори и с най-обикновения турчин. А за обикновения турчин това е като дар от съдбата.

Обикновеният турчин е готов да воюва за Ердоган и го доказа.

Да, ако в САЩ бе победила Хилари Клинтън, може би Ердоган би имал сериозни проблеми- с унижените генерали и кюрдите. Но в САЩ победи Тръмп.

Това е новият свят. Светът на Путин, Тръмп и Ердоган. Свят построен върху исторически основи на нациите, към които принадлежат.

Естествен е въпросът за мястото на България в този нов свят. Към днешна дата май сме извън борда.

Политическата ни класа не е способна да разбере променения свят.

В новия свят политическите лидери не крият произхода си- погледнете Путин, Тръмп и Ердоган. А нашите кандидати за лидери крият произхода си. Ако смятат, че светът не знае произхода им, то явно се лъжат. Светът знае, че тези фамилии преди 1989 г. бяха верни на Москва, а след 1989 г. обвързаха новото си поколение със Сорос. Ето защо световните лидери могат да разглеждат нашите такива единствено и само като лакеи. Могат да ги разглеждат единствено и само като поредните последователи на Хаджи Иванчо Хаджипенчович. И това е горчивата истина за съжаление.

Всичко това налага час по-скоро да се реализират две неща.

На първо място трябва да се създаде нова политическа класа, която световните лидери няма да разглеждат като група лакеи. Следващата задача е свързана с изграждане на аналитични центрове от българската държава. Тези аналитични звена трябва да изучават новия свят. Трябва да се изучават Русия на Путин, САЩ на Тръмп и Турция на Ердоган. Трябва да се изучава БРИКС. Динамиката на съвременния свят показва, че ако закъснеем с 5 икономически години за постигане на даден резултат, то този ефект се отразява негативно в следващите 50 астрономически години. За външната политика съотношението е още по-тежко. Вероятно всяка политическа година може да има ефект на цял астрономически век.

На този фон трябва да виждаме някъде и ЕС. Да, ние сме членове на ЕС. Но ЕС се оказа слаб и без лидери. ЕС трябва да намери новите си Жан Моне и Хелмут Кол. Все още не виждаме техните достойни наследници.

И тук идва ред и на въпроса за възможността на политиците ни да мислят и анализират стратегически. Очевидно имаме огромна липса на този ресурс. Но не можем да си позволим да чакаме политиците ни да се научат да мислят и анализират стратегически. Друг е въпросът дали имаме хора, които не са политици, но могат да мислят и анализират стратегически. Имаме и те не са малко. Тези хора трябва да открие политическата класа. Не ги ли открие, все повече ще придобиваме облика на държава колония.

Петко Добрев

От сайта „Епицентър”

Може да загубим пари от еврофондовете през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275825_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8

 Има риск от спиране на еврофондовете във втората половина на 2017 г., признава ресорният вицепремиер в оставка Томислав Дончев в писмен отговор до депутати от ДПС. Причината е, че България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година. Крайният срок за изпълнението е изтекъл с края на  2016 г., става ясно още от отговора на Дончев, съобщи БГНЕС. Той обаче успокоява, че няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите.
Едно общо и 11 тематични предварителни условия не е изпълнила страната ни. Други две от тях са "подадени" на ЕК, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще стане ясно дали има нужда от допълнителни корекции. Става ясно, че България е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне. Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите "наука и иновации", "риск от бедствия", "води", "транспорт", "интеграция на ромите", както и в част от програмата "за развитие на селските райони" и в сектор "морско дело и рибарство". От общите предварителни условия забавяне има и по ОП "Околна среда".
Отговорни за забавянето са МОН, Министерството на икономиката, МВР, МОСВ, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, подчертава Дончев. Той уточнява, че през цялата 2016 г. е бил засилен мониторингът над съответните управляващи органи по оперативните програми, които е трябвало да следят за изпълнението на предварителните условия. През септември 2016 г. е изпратено и нарочно писмо до ръководителите на съответните институции.
Оптимизмът на Дончев, че до спиране на еврофондовете няма да се стигне, идва от факта, че до официалния отчет има още половин година. "Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през 2017 г., която ще бъде част от Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от Годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея", пише Дончев. Срокът за представяне на Доклада за напредъка по СП е краят на юни 2017 г., а до края на август тази година се подават и Годишните доклади по всяка от програмите.
При всички положения отговорността на служебното и на следващото редовно правителство, ще е да форсира изпълнението на предварителните условия, забавени от кабинета "Борисов 2", за да не се стигне до спиране на европейското финансиране през второто полугодие на 2017 г.

Тикет система в София няма да реши проблемите на транспорта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275824_%D0%A2%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%

 Иван Ковачев е електроинженер и специалист в областта на транспорта. Завършил е Техническия университет в София. В годините 1986-1991 г. e началник управление "Транспорт" на Столична община, а в периода 1996-2003 г. е общински съветник в София. В момента е експерт към транспортната комисия на Столичния общински съвет.

- Г-н Ковачев, в края на миналата година от Центъра за градска мобилност представиха дългоочаквания проект за така наречената тикет система в градския транспорт на София. Тя предвижда различен вид таксуване, което да е съобразено както с разстоянието, така и с времето на пътуване. От презентацията стана ясно, че системата ще струва 88 млн. лева за 10 години. Как ще коментирате предложенията на новото ръководство на центъра?
- Дотук има повече въпроси отколкото отговори. Получи се така, че се прави опит да се управлява най-голямата община в България чрез медиите. От ЦГМ първо представиха идеите си пред тях. Повече е пиарът, а трябваше първо проектът да мине през Столичния общински съвет и общинските комисии, тоест през органите за управление. Ако човек иска да знае какво става в тази община, явно трябва да следи медиите.
Управляващите се опитват да внедрят така наречената тикет система от 8 години, но не успяват. Да припомня, че в момента работят нейни елементи в трамваите, тролеите и в метрото, а в автобусите въвеждането на техническите средства се забави прекалено дълго.
Сега стана ясно, че досегашните технически средства няма да могат да се използват. Това означава, че липсва последователност  в развитието на системата. Друго, което ме смущава, е цената на предлаганата система. От 4-5 милиона лева по прогноза, тя стана 88 милиона лева. Вярно, че в нея се включва поддръжката й за период от 10 години, но има съмнения, че се отваря ниша за нерегламентирани практики.
Освен това в проекта се дава възможност системата да работи и на разстояние, и на време. Но досега никой не се е ангажирал да каже кой е справедливият за София модел. В практиката се смята, че разстоянието е по-важният критерий.
Представете си, от друга страна, че приемем заплащане според времето на пътуване и например билетът с определена цена важи за 45 минути. Но ако пътникът попадне в задръстване? Кое ще е това средство, което ще регистрира, че времето му е изтекло и трябва да се вземат още пари? Този въпрос е важен на етап задание, а не впоследствие. В столицата отделно има и натрупани противоречия между градска и крайградска част. Първата е с основните превози, а в крайградската са допълнителните, но те са около 40 процента от общите разходи за транспорта. Тоест там се возят по-малко хора, но с повече преференции, тъй като повече средства отиват за субсидиране на пътуванията им. Така, че важно е да се избере принципът. А това, че се предлага системата да може да включва и едното, и другото, означава, че се отлага моментът на вземане на решение. Виждам и един опит Центърът за градска мобилност да се представи като една цялостна управленска структура. А да не забравяме, че той беше създаден по-скоро да подпомага общината и да извършва специфични дейности от нейно име, като издаване на билети, организация и контрол на превозите. Но той не е орган, който да се занимава с цялостната политика в транспорта и да подменя структури на общината.
- Какви други проблеми при въвеждането на тази система виждате?
- Няма как да стане така, че въвеждането на новото таксуване да разреши всички проблеми и да увеличи приходите. Защото предишната цел на екипа на кмета Йорданка Фандъкова бе да стимулира пътуване с абонаментни карти като драстично увеличи цената на единичното пътуване. А те нямат отношение към дължината и времето на превоза. Именно тук се появява противоречието.
Освен това трябва да се помисли за чекиране не само на входа, но и на изхода на транспортното средство. Това е важно и за онези специалисти, които планират транспорта, те трябва да знаят колко души, кога и колко време се возят в различните превозни средства. Това и сега може да се приложи в метрото, но не се прави. Искам да припомня, че преди години в София имаше зониране с различни цени на пътуване. През 70-те години до Халите билетът за трамвая например струваше 2 стотинки, а след Халите ставаше 4 стотинки. По-късно зоните отпаднаха, но сега във всички големи градове в Европа има такова зониране. Има много подробности за обмисляне. Така, че идеята сама по себе си е добра, но дяволът е скрит в детайлите.
- Каква полза в крайна сметка ще имат пътниците от внедряването на системата? По-евтино или по-скъпо ще стане пътуването за тях?
- За да се каже това, трябва да има яснота в тарифната политика. От общината още не са разкрили каква ще е тя. Самата система е средство, то подпомага, а не решава основния проблем, който се крие именно в тарифната политика. И в момента никой не казва защо, като ползваш 10 км от метрото, плащаш цена за един билет, а ако се качиш на метро за три спирки и друг транспорт, за една се налага да си купуваш два билета. Това показва, че тарифната политика трябва да стане основа на транспортната политика. Сега се твърди, че пътуването ще стане по-справедливо. Но и в настоящия момент има хора, които не плащат. Как ще ги накарат да си купуват билет?
Общината в момента дава 95 милиона лева за транспорт, но дали тези пари са достатъчни, особено след като се повиши цената на единичния билет, не е ясно. Бюджетът на Столична община се приема през януари, а отчетът на касовото изпълнение за предходната година и балансовите резултати на транспортните дружества, ще станат ясни едва през март. На този етап няма данни, които да показват ефекта от поскъпването на билета, стои въпросът за финансовото състояние на ЦГМ и възможностите му да се разплаща с транспортните оператори и да връща заема от 81 млн. лева. А не можем да управляваме една система само със заеми и европейски средства. До 2020 г. системата на транспорта трябва да бъде достатъчно икономически стабилизирана, за да може самостоятелно и устойчиво да се развива.
- Каква е практиката в големите градове по света?
- В много американски и европейски градове има обвързване на цената на пътуване не само по разстояние и по време, но и в съчетанието им. Във Вашингтон например е въведена определена тарифа и за час пик. Една е цената от 7 до 9 ч. сутрин, друга е след 9 часа. Така, ако си на спирката в 8,50 ч., си правиш сметка дали да изчакаш по- евтиния транспорт. В някои градове пенсионерите, които пътуват с преференции, могат да ги ползват извън натоварените часове на деня.
Преди много години Столичната община с административен подход определи различно начало на работното време на министерствата и ведомствата в интервал между 8,30 и 9,00 ч., което доведе до намаляване с 20 на сто  натоварването в сутрешния час пик. Сега времената са други, но могат да се търсят възможности за регулиране на натоварването на транспортната система.
- Столичната община се опитва от няколко месеца да въведе и друга система, свързана с трафика в София - така наречените умни светофари. Хората обаче в момента не виждат полза от тях. Защо се получава така?
- Ще се върна малко назад във времето. Аз съм от хората, които бяха ангажирани да работят за изграждане на автоматизираната система за управление на движението (АСУ-Д) още през 80-те години. През 1986 г. общината постави старта й, като достави голяма руска изчислителна машина, изграден беше център за управление, имаше и  телевизионен обзор на 20 кръстовища. Сега - 30 години по-късно, се говори за система за управление на 150-160 кръстовища. В момента на 140 кръстовища са монтирани нови контролери, които са електронното сърце на управлението на светофара. Освен това са заложени индуктивни рамки в пътните платна, които дават възможност за следене на натоварването по дадените направления. Поставени са и бутони за пешеходците, с които те могат да заявят желание да преминат през кръстовището. За да премине, пешеходецът първо трябва да натисне бутона, защото ако не го направи, зеленият цвят изобщо няма да се появи. Въведена е и защита, която не позволява в рамките на определено време да светне отново зелено за пешеходеца, защото така ще се блокира движението на превозните средства. С други думи, т.нар. умни светофари имат за цел да подобрят цялостната организация на движението в града. Засега светофарите работят основно в автономен режим. Координация има само по бул. "Тодор Александров" и частично по бул. "Цар Борис III". Освен това няма такъв термин "умни светофари". Това ми звучи все едно да кажеш "умен" компютър. Говорим за автоматизирана система за управление на движението на база на принципи и правила, заложени в плана за управление на движението, утвърдени от общината и нейните специализирани органи, които казват в какви случаи, кога и къде се дава предимство - примерно по ринговете, предимство на изход, предимства на обществения и специализирания транспорт. Ако минаваш на третия, четвъртия, петия светофар, значи, че системата не работи добре.
Пак ще кажа - тя не е замислена да решава проблема на пешеходеца, а да управлява движението в града, а тогава ще има по-малки задръствания и по-малко вредни емисии. Сега сме още на етап "Тръгнал Тодьо на гурбет да иде", но още не е стигнал. А се говореше гръмко, че въвеждането на системата ще доведе до 30% намаляване на задръжките, на вредни газове и т.н. Тогава казах, че не е известно в световната практика да се получава подобен ефект. Говорят се доста смели неща по медиите, но истината е, че това все още не е работеща система. Тя ще започне да действа едва когато има управляващ орган с представители на КАТ, планове за управление на града, намаляване на броя на ръчно управляваните светофари и т.н. Сега сме на етап техническо изграждане на системата.

Тази седмица без Синя зона - учениците почиват още два дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635323

Прогнозираното рязко застудяване за тази седмица стана причина, кметът на Плевен Георг Спартански да издаде заповед, с която се удължава ваканцията на учениците в общината с два дни. Така понеделник и вторник остават неучебни за всички учебни заведения на територията на община Плевен. Кметът разпореди още, през тази седмица - от 9 до 13-ти януари включително, "Синя зона" да преустанови дейността си. Така паркирането в централната част на Плевен ще бъде свободно през предстоящата седмица.    ...

И на 9 януари ще е много студено! В Плевен до минус 8 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635331

Синоптиците предупреждават, че ни очаква отново леден ден с отрицателни температури и на 9 януари - понеделник. Ще остане много студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 17 и минус 12 градуса, а максимални - между минус 15 и минус 10 градуса. За 4 области в страната е обявен оранжев код за отрицателни температури, а в останалата част от страната е в сила жълт код също за много студено време. Оранжев код е обявен за столицата София и цялата Софийска област, както и за областите Кюстендил и Перник. В тези райони н...

Сърбите в Босна обявяват своя република - Република Сръбска

https://www.actualno.com/chronicles/syrbite-v-bosna-objavjavat-svoja-republika-republika-srybska-news_585073.html

Република Сръбска е една от трите съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква в хода на войната в бившата югорепублика и е утвърдена с Дейтънското споразумение. От 1998 г. официално седалище на Република Сръбска е град Баня Лука. Едностранното обявяване на Република Ср

Днес е публичното обсъждане на Бюджет 2017 на Община Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635319

Днес ще се проведе публичното обсъждане на бюджета на Община Плевен за Новата 2017 година. Обсъждането се провежда на основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси и чл. 29 от Наредба № 10 на Общински съвет - Плевен, за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Плевен. Публичното обсъждане ще се състои днес - понеделник, от 17:00 часа в зала „Гена Димитрова" на ул. „Д. Константинов" - № 2 в Плевен. Материалите за обсъждане са ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване