Меркел се зарече да намери компромис с Тръмп

http://www.cross.bg/trump-zareche-merkel-1532243.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел се зарече да търси компромиси по въпроси като търговията и военните разходи с американския президент Доналд Тръмп, като добави, че ще работи за запазване на важните отношения между Европа и САЩ, съобщава "Ройтерс". "Той разкри убежденията си съвсем недвусмелено в речта по встъпването в длъжност", изтъкна Меркел, ден след като Тръмп се зарече да сложи Америка на първо място. Тя добавила: "Ще кажа две неща по отношение на тази реч: първо, вярвам твърдо, че е най-добре за всички нас, ако работим заедно въз основа правила, общи ценности и общи действия в международната икономическа система, в международната търговска система и да дадем своя принос към военните съюзи. "Второ, трансатлантическите отношения няма да бъдат по-малко важни в следващите години, отколкото бяха през последните години. И аз ще работя за това. Дори когато има различни мнения, компромиси и решения могат да бъдат най-добре намерени, когато ние обменяме идеи с уважение."  

Мигранти напускат Белград, връщат се към Македония и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008699

Мигранти напускат Белград, връщат се към Македония и ГърцияНякои от бежанците, които прекараха няколко месеца в стари, пустеещи бараки в сръбската столица Белград, са се върнали в Македония и Гърция, съобщава македонската информационна агенция Independent, цитирана от Фокус.  Причината за тяхното връщане на юг е, че не са могли да издържат да живеят в условията, предоставяни им на железопътната гара.

Поздравителен адрес от Обединението на жените социалистки – БСП Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5EUOoPj5_qo/

kuseva1_n

Обединението на жените социалистки – БСП Поморие поздравява целият екип, работещи в акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ – Поморие, като им пожелава здраве, спокойна работа, да бъдат все така всеотдайни към благородната професия, която са избрали и все така внимателни към всички, които им се доверяват! Честит празник!

Президентът Плевнелиев с обръщение към нацията за края на мандата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638493

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към нацията по повод на приключването на мандата му днес от 20.00 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Обръщението ще бъде излъчено в ефира на Българската национална телевизия. Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи В неделя - 22 януари, на площад "Св. Александър Невски" ще се проведе церемонията по встъпване в д...

Доминик Парис спечели спускането в Кицбюел

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/21/2903974_dominik_paris_specheli_spuskaneto_v_kicbjuel/?ref=rss


Италианецът Доминик Парис спечели спускането за Световната купа по ски алпийски дисциплини на легендарната писта "Щрайф" в австрийския зимен курорт Кицбюел.

Парис беше най-бърз с време 1:55.01 минута, записвайки първи успех за сезона и седми в кариерата си.

Валантен Жиро Моан, който в понеделник ще навърши 25 години, завърши втори на 21 стотни от секундата и изравни най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа. Неговият сънародник - Йоан Кларей, зае последното...

Бъчварова: Намалява мигрантският натиск към България

http://www.moreto.net/novini.php?n=341915

Средно 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница, отчете във Видин вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. По думите й в последните дни няма нито един задържан мигрант по цялата територия на страната - и на входа, и на изхода, и в София.

Жълт код за ниски температури в 21 области утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6008687

Жълт код за ниски температури в 21 области утреЖълт код за ниски температури е обявен за 21 области на страната и София-град за 22 януари, неделя, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, информира Дарик. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка,

ДБГ очаква коалиция БСП - ГЕРБ, ако няма реформатори в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_645024.html

Бяхме и партньор, и коректив, и конкурент на ГЕРБ в това дясно-центристко управление. Това каза след Националния съвет на „Движение България на гражданите” председателят на партията Меглена Кунева. "Въпреки естествени съюзници като партии от ЕНП, с ГЕРБ ние бяхме често коректив, а често и конкурент на ГЕРБ", каза още тя. Кунева посочи приноса на ДБГ към програмата на РБ с фокус върху образованието, културата, развитието на демокрацията, инфраструктурата, правовия ред и антикорупционните мерки. "Без РБ в парламента може да се отвори път към коалиция между ГЕРБ и БСП. РБ е единственият гарант това да не се случи", категоричен бе Найден Зеленогорски. Според него дясно-центристко управление, което да продължи реформите, е най-добрата перспектива за България. "РБ има подкрепа на около 6% от гласуващите у нас и е сред най-конкурентните проекти. Фрагментирането е голямо изпитание за гласуващите в дясно. Сега има опити да се нанесат сериозни поражения върху РБ, една партия напусна, но пък друга влезе в РБ, а ние, в Блока, оставяме вратата отворена към всички, включително и към тези, които напуснаха РБ", добави той. Според Даниел Вълчев партията щяла да има такава подкрепа на следващите избори, че да може да се направи дясно-центристко правителство и да продължат реформите. "Очевидно е, че който не иска да има ляво правителство, доминирано от БСП, и който не иска в следващо правителство ГЕРБ да си правят, каквото искат, ще гласуват за РБ", каза той.

Четири жертви при взрив в бежански лагер край границата с Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008679

Четири жертви при взрив в бежански лагер 
край границата с ЙорданияМестен жител и мониторингова организация заявиха, че експлозия е разтърсила днес бежанския лагер "Рукбан" за сирийци край границата с Йордания. Загинали са най-малко четири души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Бадр Абу Султан, жител на лагера "Рукбан", каза, че експлозията е причинена от взривяване на кола бомба на местен пазар.

Ивелина Василева подписа договорите за водните проекти на Приморско и Айтос

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/01/21/2903966_ivelina_vasileva_podpisa_dogovorite_za_vodnite_proekti/?ref=rss


В реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на Приморско и Китен ще бъдат инвестирани 22.27 млн. лв., като безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, след като днес екоминистърът в оставка Ивелина Василева и кметът на Община Приморско Димитър Германов подписаха договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за реконструкцията на пречиствателната станция, обслужваща...

"Трейс" отговори на "Спаси София" за Цариградско шосе: Не ние сме правили ремонта

http://offnews.bg/news/n_1/n_645026.html

Строителната компания "Трейс Груп" отговори на активистите от "Спаси София" относно пропукалия се асфалт на столичния булевард "Цариградско шосе".  По-рано днес "Спаси София" алармира , че на булеварда има огромни пукнатини, които са зейнали по прясно ремонтиран участък. В сигнала си активистите пишат, че отговорност за ремонта носят от "Трейс". Също така поискаха и оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова. От "Трейс Груп" изпратиха право на отговор до редакцията на OFFNews. Публикуваме го без редакторска намеса: „Трейс Груп Холд“ АД е строителната компания, която преди година успешно реализира рехабилитацията на „Цариградско шосе“, но в определени участъци. Публикуваните от „Спаси София“ снимки се отнасят за извършен ремонт преди три години, от Компания, която няма нищо общо с „Трейс Груп Холд“ АД. В своята публикация във фейсбук „Спаси София“ си позволява да включи неточна и непроверена информация, посочвайки ,че Трейс е извършителят на ремонта. Това е груба манипулация. С настоящото писмо, бихме искали да уточним участъците от цялостния ремонт на „Цариградско шосе“, които ние сме изпълнили и са влезли в експлоатация преди година: Проект: Рехабилитация на бул. „Цариградско шосе” Подобект 1: Рехабилитация на бул. „Цариградско шосе” от бул. „П. Яворов” до надлеза над бул. ”Г. М. Димитров”, включително надлез над бул. „Михай Еминеску” (бул. „Пейо Яворов”) и локално платно южно от булеварда в участъка от надлеза над бул. „Г. М. Димитров” до бул. ”Ал. Малинов”; Подобект 2: Рехабилитация на бул. ”Цариградско шосе” от надлеза над бул. ”Ал. Малинов” до Околовръстен път София, без надлез над бул. ”Копенхаген”. Както е видно, онова което е направено само преди година, какъвто е коментара на „Спаси София“, няма нищо общо с участъците изпълнени преди три години. Коректното и обективно публикуване на информация е част от диалога, който е полезен за всички участници в него: Възложители, изпълнители, неправителствени организации, граждани.

Хиляди жени протестираха срещу Тръмп в Австралия и Нова Зеландия

http://www.cross.bg/trump-zheni-sidni-1532240.html

/КРОСС/ Хиляди протестиращи в Австралия и Нова Зеландия са се присъединили към първата от стотици манифестации на жени, организирани по целия свят в знак на неодобрение на американския президент Доналд Тръмп, след като той започна първия си работен ден в Белия дом, съобщава "Ройтерс". В Сидни, най-големия град в Австралия, около 3000 души - мъже и жени, са се събрали на митинг шествие в Хайд парк, преди да се отправят към американското консулство в центъра на града, докато организаторите уточниха, че 5000 души са се събрали в Мелбърн. "Феминизмът е моят коз (срещу Тръмп)" и "Бори се като момиче" е пишело на част от плакатите, носени от протестиращите в Сидни. "Ние не протестираме като движение против Тръмп сам по себе си, ние демонстрираме в протест срещу речта на омразата, срещу реториката, всяваща омраза, омразата към жените, фанатизма, ксенофобията и ние искаме да покажем единна позиция с жените по света", изтъкнала организаторката Минди Фрайбанд пред "Ройтерс". Много от протестиращите в Сидни и Мелбърн са носили розови шапки. Над шествието обаче е прелетял самолет, изписал в небето "Тръмп", като надписът е бил поръчан от привърженици на Тръмп, пожелали да останат анонимни. Протестни шествия на жени днес са планирани в цял свят. Организаторите на акцията във Вашингтон очакват над 200 хил

Полицията арестува 217 протестиращи срещу Тръмп

https://www.actualno.com/america/policijata-arestuva-217-protestirashti-sreshtu-trymp-news_588975.html

Бурни протести избухнаха в центъра на американската столица Вашингтон в петък, като на по-малко от километър от победния парад на Доналд Тръмп демонстранти подпалиха лимузина и хвърляха камъни по полицейските кордони, предава The Telegraph. Дим изпълни полицията, където се намираше превозното средство, а полицията изпълни района и обстреля протестиращите със сълзотворен газ. Над 217 души бяха арестувани, а шестима полицаи са леко пострадали.

Линдзи Вон с първа победа за сезона седмица след завръщането си

http://offnews.bg/news/n_1/n_645025.html

Американската суперзвезда в алпийските ски Линдзи Вон грабна първа победа за сезона само седмица след завръщането си на пистата. Вон, която пропусна началото на състезанията за Световната купа заради фрактура на ръката, спечели спускането в германския зимен център Гармиш-Партенкирхен, като се пусна по страховитата писта "Кандахар" за 1:43.41 минута и записа 77-ата си победа за Световната купа. Тя спечели състезанието за втора поредна година и общо за трети път в кариерата си. Втора на 15 стотни от секундата финишира носителката на Големия кристален глобус за миналия сезон Лара Гут (Швейцария), бронзова медалистка в спускането от Игрите в Сочи 2014. Трета на 48 стотни от секундата финишира представителката на домакините Виктория Ребенсбург. В генералното подреждане за Световната купа убедително начело е специалистката в техничните дисциплини Микаела Шифрин (САЩ) с 1008 точки, пред Гут със 773 точки и Щухец с 616 точки. При мъжете спускането в австрийския зимен център Кицбюел спечели италианецът Доминик Парис, който беше най-бърз по "Щрайф" с време 1:55.01 минута, записвайки първи успех за сезона и седми в кариерата си. Призовата тройка допълниха двама французи. Валантен Жиро Моан, който в понеделник ще навърши 25 години, завърши втори на 21 стотни от секундата и изравни най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа. Йоан Кларей се нареди трети на 34 стотни, като стигна до първи подиум от март 2014 година. В генералното подреждане води носителят на Големия кристален глобус за последните пет сезона Марсел Хиршер (Австрия) с 980 точки, следван от Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 692 точки и Алекси Пентюро (Франция) с 655 точки, като и тримата не участваха в днешното спускане.

Полицията в Ловеч пак с нов шеф

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638492

Областната дирекция на МВР - Ловеч, отново има нов директор, съобщиха от там. Назначеният на 10 януари т.г. старши комисар Петър Енчев от Плевен се оттегля по лични причини и се връща на старата си служба - зам.-директор на ОДМВР - Плевен. От 20 януари със заповед на министъра на вътрешните работи е назначен старши комисар Милен Маринов. 46-годишният ловчалия е завършил висшето военно училище във Велико Търново. В системата на МВР работи от 1993 г., а последната заемана длъжност е началник-отдел „Административен" в ОДМВР - Ловеч.Семеен е, с едн...

Марин Льо Пен призова европейците "да се събудят"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008667

Марин Льо Пен призова европейците "да се събудят"ренският крайнодесен лидер Марин Льо Пен призова европейските гласоподаватели да последват примера на американските и британски граждани и да „се събудят“ през 2017 г., предава агенция Ройтерс, цитирана от Фокус. Думите на Льо Пен дойдоха по време на срещата на крайнодесните лидери в германския град Кобленц.

17% са напусналите преждевременно училище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=341858

Отпадналите преждевременно от училище деца във Варна са 17%, което е далеч под средните стойности за страната. Това каза шефката на образователната дирекция Лилия Христова по повод целта, която си поставя администрацията, този процент да стигне 11 на 100 до 2020 година.

Бъчварова отчете 30% спад на миграционния натиск към България

http://offnews.bg/news/n_1/n_645023.html

Над 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница - това отчете вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, съобщават от пресцентъра на МВР. Министър Румяна Бъчварова, зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Константин Димитров и директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Янко Янколов инспектираха работата на ГКПП Брегово. Министър Бъчварова коментира, че миграционият натиск на бълраго-сръбската граница през миналата година е бил сериозен, защото именно от там са били основните опити за преминаване на мигрантите към желаната дестинация. Резултатите показват много добра работа на полицаите и граничарите, отчете Румяна Бъчварова. Тя уточни, че не трябва да се забравя и инженерното съоръжение на българо-турската граница, което е почти завършено, както и активната работа на военните. Всички комплексни мерки, които взимаме повлияват положително този процес, добави още министър Бъчварова. По думите й миналата година е имало средно над 30% спад на миграционния натиск. Тя изрази надежда, че ще има значително намаляване на натиска и през тази година след създадените нужни условия и предприетите действия, присъствието на европейската агенция за гранично управление ФРОНТЕКС, осигурената техника, както и допълнителното оборудване, което ще бъде обезпечено с европейски средства. Министър Бъчварова посочи още, че опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница са 60% по-малко, което е същностната работа на ГД „Гранична полиция“ и добър показател за справяне с тяхната дейност.

23-ма в неизвестност от затрупания от лавина хотел в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008671

23-ма в неизвестност от затрупания от лавина хотел в ИталияОбщо 23 души остават в неизвестност в италианския хотел, затрупан от лавина, съобщава агенция АФП, цитирана от Фокус. Това е първото официално потвърждение за броя на хората, останали в блокираната от снега сграда. Изявлението на властите на провинция Пескара се базира на списъка с регистрираните гости,

Църквата чества паметта на Св. Максим Изповедник и на Св. мъченик Неофит

http://www.cross.bg/neofit-pravoslavna-bulgarskata-1532237.html

/КРОСС/ Днес православната ни църквата чества паметта на Св. Максим Изповедник и на Св. мъченик Неофит.Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбеляза своя имен ден в катедралния храм на София "Св. Неделя" като отслужи съборна Света Литургия. В съслужение с патриарх Неофит бяха митрополитите от Светия Синод, епископи и архимандрити на Българската православна църква. След края на богослужението за здравето и благопреуспяването на първойерарха на Българската православна църква беше отслужен Молебен.

Доналд Тръмп вече преобрази Овалния кабинет в Белия дом (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008654

Доналд Тръмп вече преобрази Овалния кабинет в Белия дом (Снимки)На Доналд Тръмп бяха нужни само няколко часа, за да преобрази Овалния кабинет в Белия дом, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Промени имаше от пода до тавана, когато снощи репортери влязоха в Овалния кабинет за първото си посещение там след всъпването му в длъжност. Тръмп подписа документи, изпълнявайки първите си задължения като президент.

"Фокс нюз" нае Найджъл Фараж като политически коментатор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008668

"Фокс нюз" нае Найджъл Фараж като политически коментаторАмериканският телевизионен канал "Фокс нюз" нае бившия лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство и изявен идеолог на излизането на Великобритания от ЕС Найджъл Фараж като политически коментатор. Фараж е и голям поддръжник на американския президент Доналд Тръмп, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Ранените при пожара в нощен клуб в Букурещ са над 40

http://www.cross.bg/klyb-razreshitelno-nyakolko-1532236.html

/КРОСС/ Повече от 40 души са настанени в болница, след като пожар избухна в нощен клуб в румънската столица Букурещ рано в събота сутринта, съобщава агенция Reuters. Няма съобщени смъртни случаи. Според лекарите, един човек е в тежко състояние, докато повечето от засегнатите са пострадали от вдишването на дима и хипотермия. Някои от настанените за лечение са имали костни фрактури, което означава, че те са изпаднали в паника и са скочили от тераса на горния етаж на заведението. Продължава да не е ясна причината за огъня, който се разрази в около 03:30 ч. местно време. Румънската прокуратура е започнала разследване на случая. От службата за извънредни ситуации коментираха, че клубът, в който се случи инцидентът, няма разрешително за пожарна безопасност и няколко пъти е подлежал на глоби през 2015 г. Властите са дали на собствениците краен срок от няколко месеца да се сдобият с нужното разрешително. Същият клуб вече е изгарял веднъж през 2005 г.

Бъчварова: Намалява миграционният натиск към България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008664

Бъчварова: Намалява миграционният натиск към БългарияНад 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница, отчете министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя участва в инспекция на работата на граничния пункт "Брегово". Бъчварова заяви, че оградата по границата с Турция е почти завършена.

Дългият престой в седнало положение съкращава живота на жените с 8 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6008659

Дългият престой в седнало положение съкращава живота на жените с 8 годиниКогато жените прекарват в седнало положение над 10 часа дневно, те съкращават живота си с 8 години, предупреждават американски учени, цитирани от в. "Дейли мирър". Екипът на д-р Аладин Шадиаб от университета в Калифорния със седалище в Сан Диего провел тестове с 1481 жени на възраст над 64 години. Учените констатирали,

Отново пожар в нощен клуб в Букурещ, 40 души са откарани в болница

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/01/21/2903961_otnovo_pojar_v_noshten_klub_v_bukuresht_40_dushi_sa/?ref=rss


Година и три месеца след трагедията в дискотека "Колектив" в Букурещ, в която загинаха 64 души и която доведе до масови протести и оставка на предишното правителство, тази нощ столицата на Румъния отново беше разтърсена от подобен инцидент, но за щастие без жертви. Подпалил се е популярен нощен клуб и над 40 човека са били откарани в болница, най-вече заради обгазяване, съобщава "Ройтерс".

Няма смъртни случаи, един човек е с опасност за живота. Само няколкото от всички 40 души,...

Тръмп подписа указ срещу закона за здравната реформа на Обама

http://www.moreto.net/novini.php?n=341888

Часове след като встъпи в длъжност, новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ срещу закона за здравната реформа, известен като "Обамакеър". Той спази обещание, поето по време на кампанията си за изборите миналия ноември.

Престрелка в Истанбул

https://www.actualno.com/balkani/prestrelka-v-istanbul-news_588972.html

Въоръжен мъж откри огън срещу полицейски автомобил в Истанбул часове, след като неизвестни стреляха по сградата на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“. Стрелецът е хвърлил и ръчна граната, преди да избяга. Не се съобщава за ранени. Атаката е в квар

"168 часа": Как Божинов направи Тони Найка най-известния човек в държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008119

"168 часа": Как Божинов направи Тони Найка най-известния човек в държаватаЗвездата на “Партизан” прослави момчетата от неделния футбол на малки вратички, те се надяват да им потръгне в бизнеса. Президентът Росен Плевнелиев сдаде президентския пост на Румен Радев, а Беновска опита да се пребори с гардове на НСО. Все цветни събития, които обаче не успяха да се изстрелят на първо място по популярност в социалните мрежи.

Астана се превръща в новата световна платформа за мир

http://svetoven.pogled.info/news/81806/astana-se-prevrashta-v-novata-svetovna-platforma-za-mir

/Поглед.инфо/ Следващите мирни преговори за Сирия няма да се проведат в европейски град, а в казахстанската столица Астана – „новата Женева“, която заяви ролята си на международен посредник за мирните усилия в Близкия Изток.

Намериха мъртъв 42-годишен мъж в преспите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638491

42-годишен мъж бе изваден мъртъв от преспите край гората на село Узунджово. Трупът е намерен от козар, който разказал на полицаите, че главата на мъжа с името Садък е била наръфана от чакали. След оглед от полицията откарали трупа за аутопсия, разказа за Дарик Божидар Тенчев, собственик на ферма, който приютил преди време Садък. От полицията няма информация по случая. Все още се смята, че преди да бъде нападнат от дивите животни, мъжът е починал от измръзване. ...

Русия показва как атакува „Нощен ловец”

http://www.cross.bg/mi-mi-tzeli-1532235.html

/КРОСС/ Русия започва годината с демонстрация на военна мощ. Първите за 2017 г. учения на руска територия се проведоха вчера в област Краснодар край Черно море, уточнява РИА Новости.В тях участваха хеликоптери Ми-28, Ми-35 и Ми-8 от Южния военен окръг. По време на ученията екипажите на Ми-28 „Нощен ловец" и Ми-35 симулираха атака за унищожаване на вражеска бронирана колона, докато Ми-8 изпълняваха транспортни функции. За ударите по симулираните наземни цели, бяха използвани неуправляеми ракети и оръдия срещу танковете и бронетранспортьорите и тежки картечници спрямо останалите превозни средства. В хода на ученията пилотите изстреляха повече от 200 различни вида боеприпаси, за да унищожат около 40 различни цели.  

Най-малко 16 деца загинаха при катастрофа на автобус в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_645021.html

Най-малко 16 деца са загинали при катастрофа на училищен автобус в Северна Италия, съобщават от местната полиция. Във возилото са пътували ученици от Унгария. Инцидентът е станал на магистрала край Верона. Според италианските пожарникари общо 39 души са пострадали от зверската катастрофа. Автобусът се е връщал от Франция, където учениците са били в планински курорт. Според италианската информационна агенция АНСА повечето от децата били момчета на възраст между 14 и 18 години. Много от тях изхвърчали от автобуса при сбласъка му в пилон. Засега не е ясно каква е причината бусът да излезе от пътя. В самото превозно средство също има много пострадали, тъй като веднага след сблъсъка вътре са избухнали пламъци. Според унгарския консул в Милано Джудит Тимафи много ученици са били спасени от учителите им по физическо възпитание, които са успели да ги измъкнат навън.

Марин льо Пен: Европа ще се събуди през 2017 г.

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81805/marin-lo-pen-evropa-shte-se-sabudi-prez-2017-g

/Поглед.инфо/ Кандидат-президентът на Франция и лидер на партията „Национален фронт“ Марин льо Пен заяви, че поредицата от важни за цяла Европа избори в няколко страни ще донесе „вятъра на промяната“ за целия регион. Днес тя води европейската среща на крайнодесните лидери в Германия.

20 месеца затвор за хулиган, счупил 8 врати в РЗИ - Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6008652

20 месеца затвор за хулиган, счупил 8 врати в РЗИ - Благоевград
Година и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или общежитие от закрит тип получи като наказание 40-годишният Симеон Ц. от Благоевград. На 2 август от 22 до 23,45 ч той вилнял в сградата на РЗИ. Успял необезпокояван да счупи чрез удари с крак и тяло 8 входни врати на кабинети на втори, трети и четвърти етаж.

Двама души са арестувани за убийство на скитника край жп гарата във Варна

http://www.cross.bg/kraii-varna-ybiiistvo-1532234.html

/КРОСС/ Двама души са арестувани за убийство на скитника, чието тяло беше открито в петък в строеж край жп гарата край Варна. За срок до 72 часа са задържани 58-годишният Д.Д. и 46-годишният В.М. Окръжната прокуратура във Варна им е повдигнала обвинения за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. В понеделник обвинението ще внесе искане съдът да им определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража". Трупът на 63-годишната жертва беше намерен в захвърлен в наводненото подземие на изоставения строеж.  

Пострадалите при пожара в Букурещ са повече от 40

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008641

Пострадалите при пожара в Букурещ са повече от 40

Повече от 40 души са настанени в болница, след като пожар избухна в нощен клуб в румънската столица Букурещ рано в събота сутринта, съобщава агенция Reuters. Няма съобщени смъртни случаи. Според лекарите, един човек е в тежко състояние, докато повечето от засегнатите са пострадали от вдишването на дима и хипотермия.

Жълт код за ниски температури в повечето области у нас за 22 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638490

Жълт код за ниски температури е обявен за 21 области на страната и София-град за 22 януари, неделя, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, София-град, София-област, Кюстендилска, Пернишка, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Хасковска, Ямболска. В тези райони ще бъде студено, с ниски минимални температури. В пове...

Годината стартира с бейби бум в АГ болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638488

Статистиката за 2016 г. сочи, че в СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” – Специализираната АГ болница във Варна са родени 2268 бебета спрямо 2258 за предходната година. Момчетата са 1248, а момичетата 1028. Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната - на 47. Недоносените са 298, като най-малкото отгледано бебе е Теодор с тегло 650 грама, а най-голямото бебе е тежало 5 кг. През изминалата година бе отчетен бум на многоплодните бременности. Те са били 50, от които са се родили 3 тройки и 47 близнаци. Новата година започна със своеобразен бум на бе...

На Бабинден, 16 бабини поверия за пари и късмет

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/na-babinden-16-babini-poveriia-za-pari-i-kysmet-6064446

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие и почит към бабите ни

Борисов: Строителството на магистрала у нас е в пъти по-евтино от Румъния

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638489

Премиерът в оставка Бойко Борисов твърди, че цената на километър магистрала у нас е в пъти по-ниска отколкото за аутобан в Румъния. Борисов посети Айтос, където беше подписан договор за изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Стойността на инвестицията е близо 19 млн. лв. „Всички следят чистотата на Черно море. Мисля, че направихме всичко необходимо този проблем, висящ върху нашия туризъм, да бъде изчистен", заяви премиерът в оставка и добави: „Нашата работа е това - докато другите правят пленуми или почиват, ние да дадем на ...

Корнелия Нинова обвини Борисов, че е върнал България назад

http://www.mediapool.bg/korneliya-ninova-obvini-borisov-che-e-varnal-bulgaria-nazad-news259143.html

Двегодишното управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-ото Народно събрание върна България назад, каза в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на партията, цитирана от БТА. Според нея в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Нинова откри и други липси – на духовност в обществото, на култура, но пък имало войнстваща арогантност и незаслужено отношение към творците. "Мнозинството дойде на власт с обещание за реформи, ниски нива на публичен дълг, а какво се случи след две години - дългът нетно се увеличи на 26 млрд. лв. през 2016 г. и правителството натовари няколко поколения да го плащат. Преките инвестиции са намалели, разпределят се поръчки само на фирми, близки до управляващите, 954 фирми в строителния бранш са закрити, всички големи енергийни проекти в региона ни заобикалят, линията на бедност се е увеличила с 25 процента", обрисува тежката картина в страната Нинова. Според нея има и риск от спиране на европейски средства по оперативни програми. "Реформата в образованието тръгна с грешки, в ход е политика за облагодетелстване на частното образование. Правителството на ГЕРБ показа, че науката в България като фактор на растеж не е важна", допълни тя пред ръководството на партията. По нейните оценки в здравеопазването цари "абсолютен хаос". Тя не пропусне да каже няколко думи и за външната политика на страната. Според Нинова България е поставена в унизително положение на международната сцена, защото води пасивна дипломация, която е покорна на чужди интереси. За вътрешните работи бе отчетено, че няма намаляване на престъпността в живота на хората, а само в отчетите на МВР. "В земеделието има негативни резултати, спрян е процесът на децентрализация на общините, не е започнала програмата за подкрепа на Северозапада", каза Нинова. И не на последно място лидерът на БСП смята, че правителството на Бойко Борисов е сгрешило с "дефинирането на проблемите в съдебната власт“, а “правосъдната реформа се провали". През последните няколко години БСП напълно отсъства от дебата за съдебната реформа. Единствената по-значима позиция на партията е съпротивата й срещу опитите за реформа на прокуратурата.

В Белград откриха Bank of China, която ще покрива Балканите и България

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/81804/v-belgrad-otkriha-Bank-of-China-koyato-shte-pokriva-balkanite-i-balgariya

/Поглед.инфо/ В сръбската столица Белград китайският посланик откри офиса на Bank of China, която ще работи не само на територията на страната, но и в съседните държави, включително България, Румъния, Гърция и Албания.

Обвиниха двама души за убийството на скитника край жп гарата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638487

Двама души са арестувани за убийство на скитника, чието тяло беше открито в петък в строеж край жп гарата край Варна.  За срок до 72 часа са задържани 58-годишният Д.Д. и 46-годишният В.М. Откриха труп на клошар, трима са арестувани Окръжната прокуратура във Варна им е повдигнала обвинения за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. В понеделник обвинението ще внесе искане съдът да им определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Трупът на 63-годишната жертва беше намерен в захв...

Колко са опасни самолетите?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007441

Колко са опасни самолетите?Каква е вероятността да умреш в самолетна катастрофа? През последните години все повече българи вероятно са си задали поне веднъж този въпрос гласно или не поради факта, че пътуванията със самолет станаха ежедневие за мнозина. Съвсем естествено, тъй като днес възможностите за авиотранспорт са много повече отпреди, цените на билетите паднаха,

Сорос се плаши за бъдещето си

http://svetoven.pogled.info/news/81803/soros-se-plashi-za-badeshteto-si

/Поглед.инфо/ Един от най-върлите противници на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп е влиятелният политически лобист, спонсор на «цветните революции» по света и финансов аферист Джордж Сорос.

Бъчварова: Намалява мигрантският натиск към България

http://www.cross.bg/natisk-buchvarova-granitza-1532233.html

/КРОСС/ Средно 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница, отчете във Видин вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, предаде Дарик. По думите й в последните дни няма нито един задържан мигрант по цялата територия на страната - и на входа, и на изхода, и в София. Бъчварова бе на работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР във Видин. Тя припомни, че през изминалата година на българо-сръбската граница е бил най-големият натиск, но резултатите, които се виждат сега, показват много добра работа. Тази година се забелязва над 30% спад на мигрантския натиск, за което роля имат както загражденията по границата с Турция, така също работата на граничарите, военните и полицаите. Опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница са 60% по-малко, позова се на статистиката Бъчварова. "С присъствието на "Фронтекс", с новата техника, с оборудването, което ще дойде с европейските средства, се надявам на ново значително намаление на този натиск", обобщи Румяна Бъчварова.  

Познавате ли това момиче? Полицията издирва 10-годишната Елена

http://offnews.bg/news/n_1/n_645022.html

Полицията издирва 10-годишната Елена Стефанова Райчева, съобщават от МВР. Момичето е видяно за последно вчера в столичния квартал „Люлин". Елена Райчева е в неизвестност от 14.30 часа на 20 януари, когато за последно е забелязана в столичния квартал "Люлин". Тя е висока около 145 см, със слабо телосложение, кестенява коса, дълга до раменете, и овално бяло лице с пъстри очи. Елена e била облечена с червено яке, сини дънки и сиви обувки. Носила е със себе си кафява раница. Умоляват се гражданите, които могат да дадат информация за момиченцето, да се обадят на тел. 112, 982-55-64 или в най близкото поделение на МВР.

72 часа арест за двама мъже, обвинени за убийството на клошаря край варненската жп гара

http://www.moreto.net/novini.php?n=341910

Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение и задържа за срок до 72 часа двама мъже, извършили убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на скитника край жп гарата във Варна. Това съобщиха от прокуратурата за Moreto.

Най-малко 20 загинали и 50 ранени при бомбен атентат на пазар в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008626

Най-малко 20 загинали и 50 ранени при бомбен атентат на пазар в ПакистанНай-малко 20 души загинаха, а над 50 бяха ранени при експлозия на бомба на пазар в племенен район в Северозападен Пакистан, на границата с Афганистан, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитиранит от БТА.  Експлозията е станала на оживен пазар в град Парачинар, в Курум, един от седемте полуавтономни племенни района в Пакистан.

Юлиан Константинов записа 18 песни на руски композитори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6007384

Юлиан Константинов записа 18 песни на
руски композиториКонстантинов, който е пял на сцени като миланската “Ла Скала”, “Метрополитън” и “Ковънт Гардън”, пусна свой нов албум, за който записа 18 песни на руски композитори с пианистката Йоланта Смолянова. В Julian Konstantinov Songs by russian composers изпълненията представят целия XIX век на руската песенна школа.

Николай Дойнов стана баща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6008623

Николай Дойнов стана бащаНиколай Дойнов стана баща днес по обед. Той сам съобщи щастливата вест в личния си профил във фейсбук. "Имаме син, казва се Марко", написа водещият на новините по Нова тв. Това е първото дете на журналиста. Майката и бебето се чувстват добре и раждането е минало без проблем, разказва 44-годишният Дойнов пред Нова тв.

Президентът Тръмп подписа указ срещу здравната реформа на Обама

http://offnews.bg/news/n_1/n_645020.html

Часове след като встъпи в длъжност, новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ срещу закона за здравната реформа, известен като "Обамакеър", пише БНР. Така той спази обещание, поето по време на кампанията си за изборите миналия ноември. Указът има за цел да сведе до минимум финансовата тежест на този закон преди неговото анулиране, уточниха от Белия дом. Законът даваше възможност на всички американци да имат здравна застраховка. В първата си реч като президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да направи Америка отново богата, горда и безопасна, както и да върне властта в ръцете на хората. Той обеща още, че ще изкорени ислямския тероризъм. Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще елиминираме напълно от лицето на земята, каза Доналд Тръмп след като положи клетва като 45-ия президент на САЩ. Преди да влязат в Белия дом, след полагането на клетва, новият американски президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поведоха традиционното шествие от Капитолия по "Пенсилвания авеню", където бяха приветствани от хиляди хора. Президентът и първата дама слязоха по стълбите пред Конгреса заедно с вицепрезидента Майк Пенс и съпругата му Карън, придружени от почетен военен ескорт. Междувременно Сенатът на САЩ утвърди генералите от запаса Джеймс Матис и Джон Кели за министри на отбраната и на вътрешната сигурност в правителството на президента Доналд Тръмп. Те вече положиха клетва пред новия вицепрезидент Майк Пенс.

Пожар в нощен клуб в Букурещ прати 40 души в болница (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645019.html

Повече от 40 души са настанени в болница, след като пожар избухна в нощен клуб в румънската столица Букурещ рано в събота сутринта, съобщи Ройтерс. Няма съобщени смъртни случаи. Според лекарите, един човек е в тежко състояние, докато повечето от засегнатите са пострадали от вдишването на дима и хипотермия. Някои от настанените за лечение са имали фрактури, след като в паниката си са скочили от тераса на горния етаж на заведението. Продължава да не е ясна причината за огъня, който се разрази в около 03:30 ч. Румънската прокуратура вече е започнала разследване на случая. В същия нощен клуб е имало пожар и преди 12 години.

Министър Бъчварова: Намалява мигрантският натиск към България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638486

Средно 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница, отчете във Видин вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. По думите й в последните дни няма нито един задържан мигрант по цялата територия на страната - и на входа, и на изхода, и в София. Бъчварова бе на работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР във Видин. Вътрешният министър в оставка: Успяхме да решим много проблеми Тя при...

Брекзит ще има ефекта на доминото в целия ЕС, убедена Марин льо Пен

http://www.cross.bg/strana-efekta-prezident-1532232.html

/КРОСС/ Кандидатът за президент на френската крайна десница Марин льо Пен обяви, че решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (Брекзит) ще има ефекта на доминото в целия блок, съобщава "Ройтерс". Льо Пен, която е председател на анти-ЕС и антиимигрантския "Национален фронт" и която според социологическите проучвания е много вероятно да стигне до балотажа на президентските избори, определи Европа като основна точка от предизборната си програма с нападки срещу ЕС и еврото. "Ние преживяваме края на един свят и раждането на друг", изтъкнала тя по време на среща на крайнодесни лидери от Германия, Франция, Италия и Холандия в германския град Кобленц, ден след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп. "Не казвам, че всяка страна трябва да напусне еврозоната... Но ние трябва да оставим възможността, ако една страна иска да напусне", добавила тя, предизвиквайки бурни овации. Тя обаче подчертала, че Тръмп представлява неолиберализма.  

В последния ден от мандата си Плевнелиев ще направи обръщение към нацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008608

В последния ден от мандата си Плевнелиев ще направи обръщение към нациятаНа 21.01.2017 г., днес, от 20:00 часа държавният глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение към нацията по повод края на президентския мандат. Обръщението ще бъде излъчено в ефира на Българската национална

16 души загинаха в катастрофа в Италия на автобус с унгарски ученици

http://www.moreto.net/novini.php?n=341907

Шестнайсет души загинаха в катастрофа в Северна Италия на автобус с унгарски ученици, които се връщали от екскурзия до Франция, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки италианската полиция. Оцелели са 39 души, 26 от тях са ранени, някои сериозно, 13 не са имали нужда от медицинска помощ.

Почти никой не стои между Тръмп и бутона за ядрена атака

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/21/2902927_pochti_nikoi_ne_stoi_mejdu_trump_i_butona_za_iadrena/?ref=rss


"Представете си този човек в Овалния кабинет по време на истинска криза. На човек, когото можеш да ядосаш със съобщение в "Туитър", не бива да поверяваш ядрени оръжия."

Това заяви Хилъри Клинтън по време на конгреса на партията през лятото. По-късно същото е заявявал за Доналд Тръмп и президентът Барак Обама.

От петък след може би най-ксенофобската и националистическа реч на нов президент в историята на страната Тръмп е 45-ят държавен глава на САЩ, главнокомандващ и с...

Линдзи Вон спечели първа победа след завръщането си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/21/2903926_lindzi_von_specheli_purva_pobeda_sled_zavrushtaneto_si/?ref=rss


Линдзи Вон записа първа победа след завръщането си на пистата.

Американската звезда, която пропусна началото на сезона заради контузия, триумфира в спускането за Световната купа в германския зимен център Гармиш-Партенкирхен.

32-годишната скиорка беше най-бърза на пистата "Кандаар 1" с време 1:43.41 минути и записа 77-ата си победа за купата. Тя спечели състезанието за втора поредна година и общо за трети път в кариерата си.

Втора на 15 стотни финишира...

Десетки ранени след нов пожар в нощен клуб в Букурещ

http://www.mediapool.bg/desetki-raneni-sled-nov-pozhar-v-noshten-klub-v-bukuresht-news259142.html

Общо 38 души са пострадали при пожар в нощен клуб в румънската столица Букурещ. Огънят се е разразил рано сутринта в събота в клуб "Бамбу", разположен на брега на езерото Тей. Mного от пострадалите са се отровили от дима, но има и хора с изгаряния. В болница остават шестима души, като състоянието на един от тях е тежко.  Сградата на клуба е напълно изгоряла при пожара. Очевидци твърдят, че много от посетителите са пушили в клуба, въпреки че това е забранено със закон. Прокуратурата е образувала наказателно дело по случая. През октомври 2015 година над 50 души загинаха в пожар в нощен клуб в Букурещ. Това беше тежкият подобен инцидент в най-новата историята на страната. Пожарът доведе до многохилядни протести в Букурещ срещу корупцията в страна. Накрая оставка подаде и правителството на Виктор Понта.

Речта на президента показа, че той познава всички сфери на живота у нас

http://www.cross.bg/vsichki-radev-rymen-1532229.html

/КРОСС/ Речта на новоизбрания президент Румен Радев показа, че той познава всички сфери на обществено-политическия живот на България, че проблемите не са му чужди, че президентът е институция и има функции, определени от Конституцията. Това каза за Радио „Фокус" Манол Генов, депутат от „БСП лява България". По думите му новоизбраният президент е демонстрирал една нова политика и ново отношение към проблемите на България. „С репликата „Остава ви само седмица" Румен Радев подсказа на Парламента, че каквото има да върши, трябва да го осъществи през седмицата, която му остава. Целта е да няма излишни въпроси по отношение на продължителността на мандата на това Народно събрание. Също тази седмица и определянето й внася яснота и за датата на следващите парламентарни избори, които интересуват всички - не само народни представители, но и целия български народ в ролята му на избирател", коментира Манол Генов. Според депутата Румен Радев ще възвърне блясъка на президентската институция, липсващ през последните 5 години и ще издигне институцията на съвсем друго ниво. „Ще я превърне в такава, която да привлича вниманието на целия български народ и той да разчита на президента, като един стълб в управлението на държавата. Надявам се, че той ще бъде президент на всички българи. Над 2 милиона гласа, с които той беше избран, го задължават да направи точно това", посочи Манол Генов.

Очакват се нови приходи в община Тунджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638135

44 497 лева се очакват да влязат в бюджета на община „Тунджа" от реализираните продажби по време на проведения първи за 2017 година публичен търг. Продадена беше масивна сграда в землището на село Победа. Под наем за срок от десет години бяха отдадени две помещения в селата Безмер и Тенево. Съгласно нормативната уредба, предстои в 7-дневен срок кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев да издаде съответните заповеди на спечелилите търговете и да бъдат сключени договори с тях.  ...

Българският патриарх Неофит чества своя имен ден (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008590

Българският патриарх Неофит чества своя имен ден (Снимки)Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбеляза днес своя имен ден. По този повод от 9.30 часа в митрополитския катедрален храм на София "Св. Неделя" бе отслужена съборна Света литургия, възглавена от патриарх Неофит. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Румяна Бъчварова: Намалява мигрантският натиск към България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638483

“В последните дни няма нито един задържан мигрант по цялата територия на страната - и на входа, и на изхода, и в София” – това каза министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова във Видин. Министърът бе на работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР. Румяна Бъчварова припомни, че през изминалата година точно тук, на Българо-Сръбската граница, е бил най-големия натиск, но резултатите, които се виждат сега показват много добра работа. Тази година се забелязва над 30 % спад на мигрантския натиск, за което роля имат както...

Вики Томова се засече с Надал във фитнеса

http://offnews.bg/news/n_1/n_645018.html

Изгряващата ни тенис звезда Виктория Томова се похвали в социалните мрежи със снимка, на която е заедно с испанския ас Рафаел Надал. Двамата са се засекли във фитнеса в Мелбърн, където тенисистите се готвят за тежките битки на корта. 21-годишната софиянка приключи участието си в трети кръг на квалификациите, но продължи престоя си в австралийския мегаполис, където тренира заедно с големите имена в тениса. Престоят във фитнеса се оказа ползотворен за Рафа, който оцеля в продължила над четири часа петсетова драма срещу 19-годишния Александър Зверев и след 4:6,6:3, 6:7 (5), 6:3, 6:2 се класира на осминафиналите. Мачът се игра на централния корт, което забави доста програмата за деня, включително и двубоят между Григор Димитров и Ришар Гаске. Следващият съперник на Рафа ще е победителят от срещата между Гаел Монфис и Филип Колшрайбер.

Откъс от "Море на живите" на Александър Секулов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/21/2903923_otkus_ot_more_na_jivite_na_aleksandur_sekulov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Море на живите" - стихосбирка на българския писател Александър Секулов, публикувана от "Изток-Запад".

Да говориш на сина си
Миналото е възпято, прекрасно и завършено. Ръка на летописец е изгладила вълните
след кораба, на който скитах и с който тъй случайно се завърнах в Итака и при теб.
Сега съм само сянка сред песните на робите, оплакващи загубените дни на Одисей,
възпяващи изгубените дни на Пенелопа. Но думите, с които...

Путин е готов за среща с Тръмп

http://www.mediapool.bg/putin-e-gotov-za-sreshta-s-tramp-news259141.html

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, но за организирането на срещата ще са необходими месеци, а не седмици. Това заяви в интервю за ББС говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитирано от вестник “Сега“. "Аз не се съмнявам, че Путин ще е готов за това (за срещата)", каза Песков. Той допълни, че не е реалистично да се очаква среща скоро след встъпването в длъжност на Тръмп, защото американският президент първо ще е зает най-вече с въпроси на вътрешната политика. Не е изключено темата да бъде засегната по време на предстоящия им телефонен разговор, който ще се проведе по инициатива на Путин, за да поздрави Тръмп за встъпването в длъжност. 

Отпразвуваха Бабинден и в новооткритото родилно отделение на "Медика"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638484

Кметът Пламен Стоилов присъства вчера на откриването на новото отделение по акушерство и неонатологияв МБАЛ "Медика". Той връчи икона и поздравителен адрес на екипа на отделението и управителя на болницата д-р Кирил Панайотов с думите: „Днес е прекрасен ден за Русе, защото ще имаме още едно родилно отделение, което отговаря на всички стандарти. Дай Боже да имаме повече родени здрави деца в нашия град“. Кметът отправи пожелания и към д-р Емил Панайотов и екипа му от отделението по случай Бабинден, който пресъздаде ритуал по случай празника в се...

Подписаха договорите за водните проекти на Приморско и Айтос

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mIWozMjOzJ8/

22, 27 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на Приморско и Китен. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв. , съобщават от МОСВ. С проекта ще бъде увеличен капацитетът на пречиствателната станция. Съоръжението, макар и частично реконструирано през годините, трудно поема голямото натоварване през летния туристически сезон.

„Подписахме поредния договор за финансиране, свързан със здравето на хората и с чистотата на Черно море. Това е един от първите проекти в новия програмен период на ОПОС, който ще увеличи възможността да се привличат туристи и ще улесни бизнеса“, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Пречиствателната станция за отпадъчни води е изградена преди 37 г., голяма част от оборудването е амортизирано, а новата инвестиция ще обслужва изцяло Приморско и Китен, каза министър Василева. „При първия и втория кабинет “Борисов” обхванахме всички големи населени места по Черноморското крайбрежие. Над 350 млн. лв. бяха инвестирани досега чистота на Черно море, продължаваме да работим. По Оперативна програма „Околна среда“ имахме шанса да изградим и модернизираме 51 пречиствателни станции – безспорен приоритет на правителството. Досега само в Бургаска област има направени шест ПСОВ, предстои изграждането на още две“, уточни министърът.

Сигурен съм, че проектът ще изпълни целите си – да запазим природата чиста, и да предлагаме туризъм на по-високо ниво, заяви кметът на Приморско Димитър Германов.

Проектът предвижда изграждане на трето стъпало на пречиствателната станция – за отстраняване на азот и фосфор. В момента отпадъчните води минават само през механично  и биологично пречистване, след което се вливат в река Караагач, а от там – в Черно море.

„Когато говорят фактите, и боговете мълчат. Негативната реклама срещу българското Черноморие показваше мръсотията. Водата в морето вече е чиста. Туристите идват, децата си играят. Рибарите също ще имат чисто море“, обобщи премиерът Бойко Борисов.

По-късно министър Василева подписа договор и с община Айтос. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води. От тях безвъзмездното финансиране е 14 млн. лв. Целта на проекта е освен да се изгради пречиствателна станция, да бъдат доизградени главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура до ПСОВ.

„В Айтос никога не е имало пречиствателна станция – мръсните води влизат в реката, а от там – в морето. А сега можем да кажем, че нашето море е поне толкова чисто, колкото гръцкото”, каза премиерът.

 

Океански пришълец спасява Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=341905

Океански пришълец измества сериозен вредител от водите на Черно море. Битката между двата вида спасява храната на редица видове риба по нашето крайбрежие, съобщиха експерти от Института по океанология (ИО) при БАН при финалния отчет на проекта за проучване на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг.

Инвеститорите се готвят за "бум и срив" под властта на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/21/2903514_investitorite_se_gotviat_za_bum_i_sriv_pod_vlastta_na/?ref=rss


Изборната победа на Доналд Тръмп постави началото на борсов бум, при който най-вече банковите акции се изстреляха нагоре. Междувременно се увеличават сигналите, че оптимизмът е бил пресилен.

В нюйюркските небостъргачи на банките победата на Доналд Тръмп предизвика еуфория, акциите на най-големите американски финансови институции от месеци поскъпват. Само книжата на инвестиционната банка Goldman Sachs повишиха стойността си с близо 40 %.

За празничното настроение на...

Борисов: Санираме с грижа и към хората, и към прилепите (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645016.html

Шестте блока, които са санирани в Айтос, предлагат условия и за прилепите, които са се заселили в тях. Това стана ясно при посещението на премиера в оставка Бойко Борисов в града, който инспектира и жилищните сгради. „ Искам да успокоя природозащитниците. Много от вас не знаят, но в такова състояние бяха и са блоковете на Айтос – те са прекрасни хабитати за прилепите. И природозащитните организации много държат прилепите да не се закачат. И те си живеят в пукнатините. Така че, сега съм възложил така да санират, че да могат и прилепите, и бързолетите, да са еднакво щастливи с хората. Вярно, прилепите са в Червената книга, а хората още не са, но да направим така, че да създадем условия и на жителите на Айтос такива, каквито имат и прилепите “, коментира Борисов. Той коментира и думите на Корнелия Нинова , че партията й ще строи без да краде: „ Понеже "Госпожа Лъжа" не спира да лъже и казва, че щяла да строи, но няма да краде. Партия, в която в самата й Изпълнителна комисия или Бюро или Политбюро, не го знам как се казва, има няколко строителни компании. Да извадят и да видят – цените на километър магистрала. В България и в Румъния. Аз твърдя, че в България е в пъти по-евтино. Полша, Чехия, Гърция няма да ги даваме за пример. Да извадят, колко струва метрото в София, колко струва в Будапеща, във Варшава. За да видим за какво става въпрос “, каза Борисов. Премиерът в оставка бе в Приморско и Айтос, където бяха подписани договорите за ремонт и за строеж на пречиствателни станции. Той добави, че с тяхното изграждане морето щяло да е чисто, болестите от мръсната вода ще намалеят. Цялото Черноморие вече е с пречиствателни станции, каза Борисов, за което похвали министърът на околната среда в оставка Ивелина Василева и й пожела „24 часа“ да напишат книга и за нея.

Ще изграждат пречиствателна станция за отпадъчни води за 19 млн. лв в Айтос (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6008368

Ще изграждат пречиствателна станция за отпадъчни води за 19 млн. лв в Айтос (Снимки)След Приморско, днес министър-председателят Бойко Борисов посети Айтос, където беше подписан договор за изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Стойността на инвестицията е близо 19 млн. лв. „Всички следят чистотата на Черно море. Мисля, че направихме всичко необходимо този проблем, висящ върху нашия туризъм, да бъде изчистен“,

Двете болници се споразумяха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638482

Двете болници в Русе се разбраха благодарение на намесата на кмета Пламен Стоилов. Вчера той е разговарял с министъра на здравеопазването Петър Москов за конфликта между двете лечебни заведения. Той възникна след желанието на УМБАЛ, „Медика Кор“ да освободи помещенията, които заема в хирургичния блок, до средата на февруари, а не както е предвидено в договора до края на юни. След разговорите е постигнато съгласие и двете болници да осъществяват паралелно дейността си по лечение на болни с кардиологични проблеми.  

Много близнаци и повече момченца зарадваха УМБАЛ Бургас през 2016 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y2N6CmH-mDg/

УМБАЛ Бургас запазва стабилно ниво на ражданията. През 2016г. в най-голямото лечебно заведение в региона са проплакали 1713 бебета, като момченцата са със 100 повече от момиченцата. Това е изненада, защото обикновено дамите водят в статистиката. За миналата година двойките близнаци са общо 28,  съобщи началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев по време на тържеството за Деня на родилната помощ. Оперативната активност на отделението  е около 26%, което е златната среда в медицинския стандарт  при акушерството.

В ритуала за Бабинден днес се включиха акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки от УМБАЛ Бургас. По традиция в ролята на бабата  влезе д-р Душепеев. Неговите ръце изми акушерката с близо 40 години стаж Роси Овчарова. Д-р Душепеев нарече- както се хлъзга сапунът по дланите му, с такава лекота  да се раждат бебетата. Той  призова младите хора да не чакат, а да се престрашат и да почувстват радостта от родителството.

Голям пожар изпепели нощен клуб в Букурещ

https://www.actualno.com/europe/goljam-pojar-izpepeli-noshten-klub-v-bukuresht-news_588966.html

Силен пожар избухна тази нощ в букурещкия нощен клуб "Бамбу", разположен на брега на езерото Тей, като 38 души са били откарани в болница. Много от пострадалите са получили отравяне от вдишване на дим, събощава ТАСС, позовавайки се на Аджерпрес. По информация на градския инсп

Корнелия Нинова: Управлението на Борисов върна България назад

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/21/2903919_korneliia_ninova_upravlenieto_na_borisov_vurna/?ref=rss


Двегодишното управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-ото Народно събрание върна България назад. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията, цитирана от БТА.

Тя направи оценка на двугодишното управление на ГЕРБ и коалиционните им партньори. По думите й в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Според Нинова в обществото липсва духовност, цари...

Отвъд карикатурата

http://offnews.bg/news/n_1/n_645015.html

Четиридесет и петият президент на Съединените американски щати беше посрещнат от вълна на негодувание и подигравки. Всичко в неговото поведение, отношенията в неговото семейство и първоначалните му заявления бе критикувано и осмивано. Но, отвъд карикатурния образ, който вече го съпътства, Доналд Тръмп олицетворява промяна, която остава встрани от общественото внимание. Преди всичко, Републиканската партия реши да подкрепи спорната фигура на Тръмп и по този начин установи пълноценен контрол върху всички властови институции в САЩ. Републиканците пресрещнаха популистката вълна и успяха да я опитомят. Новият президент не бе избран като „независим” или кандидат на неясна амалгама от политически и корпоративни интереси. Неговото избиране осигури на Републиканската партия пълноценната възможност да управляват страната и да реализират своите собствени политически проекти. Демократическата партия изгуби не само президентските избори и това не се дължи единствено и само на политиката на президента Обама. Въпреки че не те започнаха процеса, който доведе до т.нар. Арабска пролет, те не успяха да оценят неговите рискове и не успяха да противодействат ефективно на надигашият се ислямизъм, който замести някогашните диктарори в ислямския свят, върху които се крепеше един консенсус на Студената война. Демократите не реагираха адекватно на окупацията на Крим и руската експанзия. Реакцията им бе закъсняла и агресивна, а това отслаби още повече позициите им. Основното пространство на противопоставяне, все пак остана вътрешната политика. Липсата на ефикасни решения във външната политика на Демократическата партия фокусира вниманиет она избирателите върху състоянието на САЩ и опасенията за трайна загуба на капацитет за отстояване на лидерската им позиция. Това бяха темите, по отношени ена което Тръмп постигна своя резултат. Първите стъпки на новата администрация в Белия дом ще покажат каква част от казаните и обещани неща може да се превърне в реалност, но американските избиратели предпочетоха гръмките думи пред неубедителните оправдания. Чрез фигурата на Доналд Тръмп, на власт в САЩ идват най-богатите групи в обществото. Номинациите на новия президент, почти без изключения са на милиардери, които вече са установили контрол върху отделни икономически сектори и цели индустрии. Да, това ще бъде управление на крупния капитал, но това означава и стремеж към възстановяване на нарушения баланс и осигуряване на необходимата стабилност. Големите пари винаги са се стремяли към това. Още повече сега, когато лидерската роля на САЩ е поставена пред изпитания. Кръговете, които ще управляват през следващите години не бяха удовлетворени от насърчаването на прякото противопоставяне, към което прибягна в край на мандата си президента Обама. При липсата на позитивни резултати, подобен тип пряка конфронтация даде само допълнителни аргументи на противниците на САЩ и доведе антиамериканизма до незапомнено високи нива. Вътрешнополитическият израз на всичко това придобива формата на изолационизъм, насочен към оттегляне на САЩ от част от досегашните им пространства на присъствие за сметка на насърчаване на националното развитие. Тази линия на развитие, без съмнение, ще ощети редица международни сфери, но е разбираема и съзнателно подкрепена от американските избиратели. Част от аргументите, изразени от Тръмп имат своите основания. САЩ продължават да плащат за сигурността на Европа и това има отношение към развитието на НАТО, още повече в условията на днешните множествени кризи, изискващи нови решения в сферат ана сигурността. Евентуалното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климатичните промени може да даде основания и на други страни да направят същото и в този смисъл, да постави под съмнение изпълнението му. Но подобно решение се вписва напълно в дизайна на новата политика на Тръмп, според който Америка трябва отново да стане сина преди да продължи да играе роята си на световен лидер. Преосмислянето на отношенията с Руската федерация е важно, защото САЩ могат да затворят страницата на ескалиращо напрежение, което обслужва изцяло и единствено Доктрината Путин. Смяната на тона в американо-руските отношения, ще обезсили в крайна сметка енергията, която Кремъл използваше до сега. Декларациите за противопоставяне срещу Китай изглеждат повече като покана за предоговаряне на отношения с най-големия кредитор на САЩ. Липсата на конкретна стратегия за развитие на отношенията в Близкия изток и мюсулманския свят, по-скоро е очакван ход, който има за цел да отдалечи във времето ефекта от неуспешните действия на САЩ през последните години. Във вътрешнополитически план, новият президент обеща всичко, което американците искаха да чуят, почти независимо от тяхната партийна принадлежност и предпочитания. От прогонване на мюсулманите, през издигане на стена п ограницата с Мексико, до ограничаване на публичните разходи за неефективни федерални програми, включително и по отношение на здравната програма на президента Обама. Изглежда повече от вероятно, че по-голямата част от тези обещания няма да бъдат спазени или поне не в мащабите, в които те бяха представяни по време на кандидат-президентската кампания. Избирателите реагираха на готовността да бъдат изречени подобни послания, по-скоро като отказ от прикриването на инстиските проблеми. Оттук нататък, основният въпрос е не в каква степен тези обещания ще бъдат спазени, а доколко новата администрация е готова да търси възстановяване на баланса, както във външната, така и във вътрешната си политика. Влиянието на новата американска политика върху Европа и България ще бъде реализирано в пространството на някоко кръга от въпроси. На първо място, по отношение на НАТО. Ако САЩ ограничат своята финансова подкрепа, но за сметка на това поемат определени ангажименти за сътрудничество, това може да насърчи европейската инициатива в рамките на Алианса. В това отношение, за България е важно неотклонно да следва собствените си ангажименти от Уелс и Варшава. Ако увеличаваме постепенно средствата за модернизация, влиянието на промяната върху нас ще бъде по-скоро слабо, а при определени обстоятелства може дори да ни предостави по-добри позиции в рамките на НАТО. Ключово значение за Европа и за България ще има развитието на отношенията на САЩ с Руската федерация и Турция. Освен към намаляване на напрежението в отношенията с Кремъл, поне засега Републиканската партия остава резервирана към деалога с президента Ердоган. Администрацията на Обама подцени рисковете, пред които се изправи Турция в острата си конкуренция с Иран и Саудитска Арабия. Влошаването на отношенията с Турция също трябва да бъде преодоляно, независимо от принципните възражения срещу процеса на установяване на режим на авторитарно управление. Политиката, към която изглежда че ще се придържа Републиканската партия изглежда по-скоро рестриктивна по отношение на външните инвестиции. Поставянето на американската икономика на първо място, предполага известно ограничаване на присъствието на крупните американски компании зад граница, но това не би се отразило сериозно на състоянието им в България. Администрацията на Тръмп има нужда от индустрии, създаващи повече работни места, а това не се отнася преди всичко за стратегическите за нас инвестиции във високи технологии. Представата за това, че в следващите години САЩ ще бъдат ръководени от фигура, която вече бе окарикатурена, не отговаря на истината. Въпрос на време е лансираните в хода на предизборната кампания образи и обещания да бъдат заменени от конкретни дийствия, които постепенно ще очертаят новия образ на американската политика. Да, тя ще бъде по-изолационистична, по-затворена в рамките на собствените американски проблеми, по-малко ангажирана със световните дела, но нейният успех ще зависи от степента, в която всичко това успее да допринесе за въстановяване на част от нарушените баланси в международните отношения. Рискът Европа да се озове в неблагоприятна позиция е реален, но ако новата администрация иска наистина да изпълни обещанията си за силна Америка, тя не може да постигне нито въпреки Европа, нито чрез конфронтация с нея. Разделението в американското общество ще се запази и дори ще се задълбочи, поне докато Демократическата партия намери подходящите средства за отговор на изборната си загуба. Това ще отнеме време и обществена енергия, но ще има сравнително слабо влияние върху външната политика на САЩ. Отвъд карикатурата има реална политика, която може да се окаже успешна, както по отношение на противодействието на популизма, така и при възстановяването и предефинирането на значими баланси в международните отношения. Ако това се случи, България има своите пространства за ефективен напредък и нови шансове за успешно позициониране в ключово важните за българските национални интереси съюзи.

Влизат в сила промени в Закона за движение по пътищата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638485

Столичен шофьор бе първият, който остана без номера на автомобила си, след като промени в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от 21 януари. Водачът бил спрян за проверка от пътни полицаи на Ботевградско шосе. Той отказал да духа на дрегера заради което номерата на колата му били свалени, писали му и глоба от 2000 лева. Мъжът ще може да регистрира номерата си отново едва след 1 година, отбелязва "24 часа". Вижте повече за промените ...

Птичи грип уби четири лебеда в бургаско

http://www.cross.bg/ptitzi-domashni-grip-1532225.html

/КРОСС/ Два лебеда, починали от птичи грип, са били открити на къмпинг "Градина" в Созопол, а още два лебеда са били намерени мъртви на северния плаж в Бургас, като причината също е птичи грип. Това съобщиха от РИОСВ-Бургас. От РИОСВ призовават гражданите, ако видят умрели птици, да информират веднага компетентните институции. Междувременно е установен случай на птичи грип при диви птици на територията на община Каварна. Двете мъртви птици са открити в крайбрежната зона на града. Общинската епизоотична комисия е разпоредила да не се допуска излизането на домашни птици извън домашните стопански дворове. Собствениците трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици. Фуражът, с който се изхранват птиците, трябва да се съхранява в закрити помещения. Не бива да се изхвърлят животински отпадъци в природата, а трябва да се обезвреждат чрез загробване. Общинската епизоотична комисия е разпоредила да се направи преброяване на всички видове домашни птици, отглеждани в общината. Сред предприетите мерки е и забраната за изложби, пазари и други събирания на домашни или други птици на територията на общината.  

60 бебета повече в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6008339

60 бебета повече в Добрич
56 бебета са изплакали в родилното отделение в Добрич от началното на годината до сега - каза завеждащият д-р Валентин Димитров. Той отбеляза още, че от няколко години насам, характеризиращи се с отрицателен прираст, през 2016 г. родените бебета са със 60 повече в сравнение с 2015 г. Няма загубена родилка във времето от миналия Бабинден до сега,

Ин витро центърът може да бъде открит до края на годината в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638481

„Мисля че можем да осъществим мечтата на русенци и на д-р Хубчев и ощ тази година в града да бъде открит ин витро център.“ Това заяви кметът Пламен Стоилов на празника на родилната помощ в АГ комплекса към УМБАЛ Русе. Преди това начелникът на отделението „Акушерство и гинекология” д-р Георги Хубчев сподели че това е негова отдавнашна мечта. Той заяви, че кадри има, има и място, трябва да се намерят само пари за апаратура и центърът може да заработи. Кметът Стоилов каза, че на заседание на общинския съвет ще се обсъди и гласува отпусканет...

Тронното слово на Радев

http://www.cross.bg/radev-plevneliev-beshe-1532224.html

/КРОСС/ Силата на едно слово - особено „тронно" - е в неговата краткост.Ако се съди по реакциите на парламентарната зала - или поне на част от нея - президентът Радев трябваше да произнесе не 30-минутно, а най-много 3-минутно слово.И да не обръща внимание на подвикванията.Да не се принизява до нивото на един от кочияшите на Костов, чиято оядена зурла винаги извиква представата за селски кмет-дерибей.Да искаш отстраняване на току-що заклелият се президент е инфантилно безчинство.Но и ярко свидетелство за това, колко несъстоятелна е българската политическа цаца.Това е и пример за „Бизнеса с миналото", за който говори Радев.Тъкмо миналото наднича зад подобни реплики - минало, в което политиката е алъш-вериш, надлъгване, свински отношения и подлярски номера. ***Радев иска да се сложи край на „Бизнеса с Миналото".На мръсния бизнес - да. Но не и на внимателното прочитане на Миналото. Иначе всичко ще продължава, както и досега. ***Никой не беше казал на Радев, че не трябва да се обяснява - тръгнеш ли да го правиш, вече си загубил.А не го бяха и подготвили, че част от депутатите ще го провокират.Това са същите, които търпяха чучелото Плевнелиев пет тягостни години, без да обелят и думичка за позорните му кълчения - вместо да го овалят в катран и перушина.Защото им беше пределно удобен. ***Много важна бе репликата на Радев към някои депутати: „Остават ви 10 дни".Той изглеждаше /по-скоро/ неподготвен, докато я произнасяше

Борисов във фейсбук: В Айтос предстои обновяване на още 40 сгради (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6008344

Борисов във фейсбук: В Айтос предстои обновяване на още 40 сгради (Снимки)Санираният блок, с чиито собственици днес разговаряхме заедно с министър Ивелина Василева и кмета на Айтос Васил Едрев, остава за хората. Лъгали са ги, че с 1000 лв. ще им дигнат данъка, ще им взимат пари, ще ги тормозят. Това са не само лъжи, това са провокации, а според мен и престъпление. Средствата за саниране не са ми свидни,

Половин милион участват в "женския марш" срещу Тръмп

https://vesti.bg/sviat/amerika/polovin-milion-uchastvat-v-zhenskiia-marsh-sreshtu-trymp-6064444

Участниците в шествието са "наранени и уплашени" от това, че Тръмп стана президент и искат гласът на жените да се чува повече в политическия живот

Стотици хиляди участват в "женския марш" срещу Тръмп

https://vesti.bg/sviat/amerika/stotici-hiliadi-uchastvat-v-zhenskiia-marsh-sreshtu-trymp-6064444

Участниците в шествието са "наранени и уплашени" от това, че Тръмп стана президент и искат гласът на жените да се чува повече в политическия живот

Тръгна "женският марш" срещу Доналд Тръмп

https://vesti.bg/sviat/amerika/trygna-zhenskiiat-marsh-sreshtu-donald-trymp-6064444

Участниците в шествието са "наранени и уплашени" от това, че Тръмп стана президент и искат гласът на жените да се чува повече в политическия живот

Майцеубиец получи три години в затворническо общежитие

https://www.24chasa.bg/region/article/6008335

Майцеубиец получи три години в затворническо общежитиеТри години и четири месеца лишаване от свобода постанови Добричкият окръжен съд на Тодор Димитров от Добрич, който бе обвинен за смъртта на своята майка. Съдът го призна за виновен за това, че на 25 април 2015 г. е причинил по непредпазливост смъртта на Руска Димитрова, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда.

1557 бебета проплакаха в УМБАЛ-Русе през 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638480

В  Акушеро–гинекологичния комплекс към УМБАЛ-Русе АД през 2016 година са проплакали 1557  бебета, като се задържа броя на ражданията през последните години около 1600, а това е добър показател на фона на намаляващата раждаемост в България. Това съобщи началникът на Отделение „Акушерство и гинеколгия”  д-р Георги Хубчев и допълни, че отделението отговаря на ІІІ-то, най-високо ниво от медицинските стандарти в РБ, т.е оправдаваме статута на Университетска болница и можем да извършваме всичко по отношение на бременни, родилки, новородени  и пациен...

Турският външен министър разкритикува Гърция заради позицията ѝ по кипърските преговори

https://www.actualno.com/balkani/turskijat-vynshen-ministyr-razkritikuva-gyrcija-zaradi-pozicijata-po-kipyrskite-pregovori-news_588965.html

Министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чавушоглу разкритикува Гърция във връзка с кипърския проблем, заявявайки: „Гърция е последната страна, която трябва да обвинява Турция“, предава кипърската телевизия Sigma, цитирана от "Фокус". Според кореспондента на мед

АГ-комплексът в Русе подготвя ин-витро от 2017 година

https://www.24chasa.bg/region/article/6008333

АГ-комплексът в Русе подготвя ин-витро от 2017 година
1557 бебета са проплакали тук през 2016 През 2017 година в АГ-комплекса в Русе се очаква най-сетне да може да се прави ин-витро оплождане. Това съобщи навръх Бабинден началникът на Отделение „Акушерство и гинекология” д-р Георги Хубчев. Дамите в Русе отдавна очакват да получат тази възможност. В Акушеро–гинекологичния комплекс към УМБАЛ-Русе АД

САЩ и Турция ще установят военни бази в Северна Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=341906

Партия „Демократичен съюз“ ще изведе своите сили от военната си база в сирийския град Ал-Хасеке, за да проправи път за Съединените американски щати да установят нова военна база в едноименната провинция, съобщава иранската агенция FARS.

Премиерът: На пролет, като съм по-свободен, ще си санирам у Банкя къщата

http://www.mediapool.bg/premierat-na-prolet-kato-sam-po-svoboden-shte-si-saniram-u-bankya-kashtata-news259140.html

“На пролет, като съм по-свободен, ще си санирам у Банкя къщата. Сега викам да дойдат Корнелия и другите да ми я санират, ама не щат“. Това обясни премиерът в оставка Бойко Борисов в събота на хората, събрали се да го видят пред един от трите санирани блока в Айтос. Основна тема на срещата на Борисов с избирателите, очаквано, бе точно санирането. Жителите на една от трите обновени сгради изразиха задоволството си от свършената работа. Било 18 градуса в стаите без включено отопление, похвалиха се те на премиера. “Точно за тия пари не ми се свиди, защото отиват при хората. Най-контролираното строителство е това“, каза Борисов. Обръщайки доволен поглед нагоре, той допълни: “То като го погледнеш си е чисто нов блок“. Премиерът в оставка не пропусна да разгроми всички критици на програмата за безплатно саниране на ГЕРБ. Той нарече лъжци и манипулатори всички онези, които казвали на хората, че санирането не било безплатно. “Надявам се, че българите имат акъл и мислят. Тия лъжци ще ги изобличиме. Как може за единия блок да е 1000 лева, а другият да е безплатен. Тука подарък му правиш (на народа явно-б.р.) и то (пак) трудно“, аргументира се Борисов. После допълни: “Не знам членовете в Наказателния кодекс, но който плаши хората не може да е ненаказуемо“. Интересно включване имаше и по друга тема – изоставените казарми на бившето танково поделение в Айтос. Те се намират точно срещу санирания блок, който бе огледан от Борисов. Хората се оплакаха, че сега единственият им проблем са пустеещите казарми, които се рушат. “Аз не знам докога ще стоиме, ако стоим до сряда, да вземеме да ви я прехвърлиме (на общината), да си я праите нещо“, каза премиерът в оставка на кмета на Айтос Васил Едрев. Той показа, че няма нищо против да си я „вземат и да си я праят нещо“.

Борисов: На пролет, като съм по-свободен, ще си санирам у Банкя къщата

http://www.mediapool.bg/borisov-na-prolet-kato-sam-po-svoboden-shte-si-saniram-u-bankya-kashtata-news259140.html

“На пролет, като съм по-свободен, ще си санирам у Банкя къщата. Сега викам да дойдат Корнелия и другите да ми я санират, ама не щат“. Това обясни премиерът в оставка Бойко Борисов в събота на хората, събрали се да го видят пред един от трите санирани блока в Айтос. Основна тема на срещата на Борисов с избирателите, очаквано, бе точно санирането. Жителите на една от трите обновени сгради изразиха задоволството си от свършената работа. Било 18 градуса в стаите без включено отопление, похвалиха се те на премиера. “Точно за тия пари не ми се свиди, защото отиват при хората. Най-контролираното строителство е това“, каза Борисов. Обръщайки доволен поглед нагоре, той допълни: “То като го погледнеш си е чисто нов блок“. Премиерът в оставка не пропусна да разгроми всички критици на програмата за безплатно саниране на ГЕРБ. Той нарече лъжци и манипулатори всички онези, които казвали на хората, че санирането не било безплатно. “Надявам се, че българите имат акъл и мислят. Тия лъжци ще ги изобличиме. Как може за единия блок да е 1000 лева, а другият да е безплатен. Тука подарък му правиш (на народа явно-б.р.) и то (пак) трудно“, аргументира се Борисов. После допълни: “Не знам членовете в Наказателния кодекс, но който плаши хората не може да е ненаказуемо“. Интересно включване имаше и по друга тема – изоставените казарми на бившето танково поделение в Айтос. Те се намират точно срещу санирания блок, който бе огледан от Борисов. Хората се оплакаха, че сега единственият им проблем са пустеещите казарми, които се рушат. “Аз не знам докога ще стоиме, ако стоим до сряда, да вземеме да ви я прехвърлиме (на общината), да си я праите нещо“, каза премиерът в оставка на кмета на Айтос Васил Едрев. Той показа, че няма нищо против да си я „вземат и да си я праят нещо“.

200 часа обществено полезен труд за майка, оставяла децата си без надзор

https://www.24chasa.bg/region/article/6008331

200 часа обществено полезен труд за майка, оставяла децата си без надзор
200 часа обществено полезен труд ще трябва да положи в рамките на 1 г. майка от Благоевград, която системно оставяла без надзор трите си малолетни деца. Анелия Тодорова призна вината си пред съда в Благоевград и бе осъдена и на пробация. 12 месеца тя ще трябва да се явява три пъти седмично при пробационен служител. От 30 май до 18 август 2016 г.

В Новосибирск пуснаха дървени въглища Доналд Тръмп: Сделано в России хорошими людьми

http://offnews.bg/news/n_1/n_645014.html

Новосибирската фабрика "Жарики" започна производството на дървени въглища с марка "Доналд Тръмп". Продуктът за отопление е в двукилограмови разфасовки. С големи букви на хартиената торба пише: Сделано в России хорошими людьми (б. а. - Направено в Русия от хубави хора)

Румен Радев дебютира като победител срещу победени

http://bulgarski.pogled.info/news/81801/rumen-radev-debyutira-kato-pobeditel-sreshtu-pobedeni

/Поглед.инфо/  "Радев излъчва независимост. Най-„неприятната“ особеност на този президент е тъкмо неговата независимост, той няма характерното партийно-корпоративно излъчване на „опитен политик“. Реалните или предполагаеми несъвършенства на неговата реч нямат никакво значение. Гербаджийската „елитарна“ ирония по повод на речта издава само едно: мащаба на нарцистично нараняване и болката от отнетия властен монопол. Чувстват се избутани от власт, която им принадлежи по балканско и международно право". Това казва в интервю за "Гласове" д-р Николай Михайлов.

13 от унгарските ученици по чудо успели да разбият прозорците и да се измъкнат (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008321

13 от унгарските ученици по чудо успели да разбият прозорците и да се измъкнат (Снимки)Повреда в атобуса, внезапно заспиване или прилошаване на шофьора са най- вероятните причини за катастрофата с унгарски автобус на магистрала до Верона в събота през нощта. 16 унгарски тийнейджъри на възраст 14-16 г. загинаха. Телата им са като овъглени, така че сега ще бъде изключително трудно разпознаването им.

Нинова: Двугодишният период на управление на Борисов върна България назад

https://www.actualno.com/politics/ninova-dvugodishnijat-period-na-upravlenie-na-borisov-vyrna-bylgarija-nazad-news_588963.html

Двугодишният период на управлението на Бойко Борисов и мнозинството в 43-тия парламент върна България назад. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието на Националния съвет на партията, предаде БГНЕС. Да си пожелаем България да е мирна и спокойна, к

Времето на 22 януари: студено, но без валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638479

Прогноза за времето за 22 януари, неделя През нощта от североизток облачността ще се увеличава. Ще остане без валежи и почти тихо. През деня над Източна България ще бъде предимно облачно, над Западна - с повече слънчеви часове, но преди обяд на много места в равините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще са между минус 10 и минус 5 градуса, на местата, където през нощта ще остане ясно, и по-ниски, а максималните - предимно между минус 4 и 1 градуса. Атмосферното налягане ще остане...

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=341859

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания във Варна. Това сочи статистика на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. 445 са заболели през настоящата седмица, което е с 5 повече в сравнение с миналата, отчитат от инспекцията.

Осем исторически момента от президентството на Тръмп

http://www.mediapool.bg/osem-istoricheski-momenta-ot-prezidentstvoto-na-tramp-news259139.html

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Доналд Тръмп започна да прави история. Без значение дали го харесвате или не, 45-ият президент записва няколко исторически постижения още на старта, пише ББС. Най-старият президент Доналд Тръмп отпразнува 70-я си рожден ден на 14 юни миналата година. Това го прави най-възрастният президент на САЩ към датата на встъпването. Предишният рекордьор бе Роналд Рейгън, който бе на 69 години. Тръмп обаче е уверен, че възрастта не е пречка. Той казва, че ще е “най-здравият човек, който някога е поемал поста“. Средната възраст на всички 44 останали американски президенти към датата на встъпването е била 55 години. Най-младият е бил Теодор Рузвелт – 42 години и 322 дни. Първият милиардер Тръмп е първият милиардер, избран за президент на САЩ. “Форбс“ оценява неговото благосъстояние на 3.7 милиарда долара, но Тръмп оспорва това и казва, че има 10 милиарда. Той обяви, че ще получава символичната заплата от 1 долар, докато е президент. Същото стори преди него и губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер. Много от предишните президенти също са имали доста пари. Най-богат сред останалите е бил Джордж Вашингтон, който е притежавал половин милиард долара в сегашни пари. Най-богатото правителство Няма как другите да се мерят парите на членовете на правителството на Доналд Тръмп. В него ще има двама милиардери – Уилбър Рос (2.5 млрд. долара) и Бетси Девос (5.1 млрд. долара). Според различни оценки общото благосъстояние на правителството е около 35 милиарда долара. Това е в пъти повече и от най-богатите предишни правителства на САЩ. Също така това е повече от БВП на Боливия. Президент без политически опит Тръмп ще бъде първият президент на САЩ за последните 60 години, който не е имал  опит като сенатор или губернатор. Последният такъв бе Дуайът Айзенхауер, но той преди това бе главнокомандващ на съюзниците по време на Втората световна война. От това все пак се трупа „някакъв“ политически опит. Най-властните деца Тръмп обяви, че неговият доведен син Джаред Кушнър ще бъде назначен за главен президентски съветник. Това моментално предизвика критики към Тръмп за склонност към непотизъм. Така доведеният син на Тръмп ще се превърне в най-високопоставения роднина на американски президент в историята. Най-малко домашни любимци Доналд Тръмп е първият президент на САЩ за последните поне 100 години, който влиза в Белия дом без домашен любимец. Плановете му да си вземе куче от приют засега не са се осъществяват. С най-силна опозиция на търговските договори Острата критика на Тръмп към международните търговски споразумения е много рядка за американските президенти. Подобни позиции за последно е поддържал Хърбърт Хуувър през 30-те години на миналия век. Тогава САЩ изживява Голямата депресия, която реално приключва с възхода на индустрията по време на Втората световна война. Новата първа дама Мелания Тръмп е първата първа дама на САЩ, която е родена извън страната (Словения) и за която английският език не е майчин език. Мелания обаче говори словенски, английски, френски, немски и сръбски. Това я прави най-сериозният лингвист измежду всички първи дами досега.

Открити са мъртви лебеди, поразени от птичи грип в Созопол и Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6008318

Открити са мъртви лебеди, поразени от птичи грип в Созопол и БургасДва мъртви лебеда поразени от птичи грип са открити на къмпинг "Градина" в Созопол, други две птици от същия вид са намерени на северния плаж в Бургас. Пробите и на четирите птици са показали наличие на вирусното заболяване. Това съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас.

Brexit и дилемата на затворника

http://www.investor.bg/evropa/334/a/brexit-i-dilemata-na-zatvornika-232494/

Страхът на ЕС, че много изгодна сделка ще отвори вратата и за други „напускащи”, ще накара съвета да бави преговорите, смята Десислава Николова

Океански пришълец спасява Черно море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638454

Океански пришълец измества сериозен вредител от водите на Черно море. Битката между двата вида спасява храната на редица видове риба по нашето крайбрежие, съобщиха експерти от Института по океанология (ИО) при БАН при финалния отчет на проекта за проучване на състоянието на морската околна среда, пише вестник "Труд". Още докато проектът бе в ход, екипът съобщи, че подобната на медуза ктенофор...

БСП погва крадците на кокошки и пенсии (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008311

БСП погва крадците на кокошки и пенсии (Снимки)Нинова обясни, че партията не се отказва от промяната в плоския данък, но запазва 10% за средната класа Крадци на пенсия или 2 кокошки вече няма да се измъкват безнаказано, защото престъпленията им се водят маловажни според Наказателния кодекс. Ще променим това, зарече се соцлидерката Корнелия Нинова пред червения пленум при представянето на

Техническа повреда или заспиване над волана - едни от причините за катастрофата в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008298

Техническа повреда или заспиване над волана - едни от причините за катастрофата в ИталияВсе още не е ясна причината за страшната катастрофа, станала пред изминалата нощ в Италия с автобус с унгарски ученици. Шестнайсет души загинаха - повечето тийнейджъри, а 26 бяха ранени, след като автобусът се блъсна в подпорен стълб на магистрала край Верона, предаде БТА.  Според представител на италианската полиция в злополуката не са били

Как изглежда естественото раждане и какво е перфектното място за него

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/21/2903450_kak_izglejda_estestvenoto_rajdane_i_kakvo_e/?ref=rss


Най-добрите условия за раждане приличат много на тези за зачеване на бебе. Уютна стая с удобно широко легло, приглушена светлина, тиха музика, уединение с партньора, свобода на движението...

В това вярват едни много прогресивни и същеваременно много старомодни специалисти, които бяха на гости в България тази седмица по повод празника на родилната помощ Бабинден. Четирима водещи акушери от Великобритания и Италия бяха тук по покана на акушерския кабинет "Зебра" и АГ-болница "Свети...

Румен Радев дебютира като победител срещу победени

http://www.cross.bg/radev-nyama-rymen-1532223.html

/КРОСС/ "Радев излъчва независимост. Най-„неприятната" особеност на този президент е тъкмо неговата независимост, той няма характерното партийно-корпоративно излъчване на „опитен политик". Реалните или предполагаеми несъвършенства на неговата реч нямат никакво значение. Гербаджийската „елитарна" ирония по повод на речта издава само едно: мащаба на нарцистично нараняване и болката от отнетия властен монопол. Чувстват се избутани от власт, която им принадлежи по балканско и международно право". Това казва в интервю за "Гласове" д-р Николай Михайлов, психиатър и общественик.   - Встъпителната реч на президента Румен Радев предизвика противоречиви реакции. Основните упреци към него са, че е неподготвен, речта му скучна и зле прочетена. Какъв е вашият коментар? - Тези квалификации щяха да се чуят и ако речта беше съвършена, което пък означава, че са предвидими и следователно банални. Няма прошка за победителя, бих добавил... Ако не прощават дефектите, как биха простили съвършенството? Не биха го простили, разбира се. Съвсем биха се вбесили. А сега, малограмотни придирят за говорни грешки, разтревожени „по съдържанието".Мутрите са развълнувани, униват за България..

Кремъл: Владимир Путин е готов да се срещне с Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276178_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%3A+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%

 Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с новия американски държавен глава Доналд Тръмп, но подготовката за евентуалната среща може да отнеме месеци. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Би Би Си, цитира БНР.

„Надяваме се, че президентът Путин ще се обади на президента Тръмп след инагурацията, за да го поздрави. Тогава очакваме да обменят мнения за възможността за среща. За съжаление, засега нямаме предположения за мястото или датите. Няма да е през идните седмици. Но да се надяваме, че тази среща може да се състои през идните месеци. Нямам съмнения, че президентът Путин ще бъде готов за нея“, обясни Песков.

Говорителят на Кремъл заяви, че обвиненията за руска намеса в предизборната кампания в САЩ трябва или да бъдат доказани, или да не бъдат отправяни повече. Според него няма доказателства за руски хакерски атаки.

„Нито руското правителство, нито Кремъл, нито лично президентът Путин, нито военното разузнаване стоят зад тези атаки, ако те в действителност съществуват“, обясни Песков.

Джо Пери шокира Дин Дзюнхуей и е на полуфинал в Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_645013.html

Джо Пери изненадващо разгроми с 6:1 фрейма китаеца Дин Дзюнхуей в 1/4-финален сблъсък на турнира "Мастърс" в Лондон и стигна до полуфиналите, където ще играе тази вечер от 21 часа с миналогодишния финалист Бари Хоукинс. В другия полуфинал от 15 часа ще видим сблъсък между действащия шампион Рони О'Съливан и представителя на Хонг Конг Марко Фу. Световният номер 9 Джо Пери се класира за първи път в кариерата си на полуфинал. Той не бе вписван от никого в сметките за разпределянето на призовите места, особено след като не бе преминавал осминафиналите на нито един турнир от октомври месец насам. С достигането си до тази фаза той вече си е гарантирал поне 50 хиляди паунда от наградния фонд. Шампионът в Мастърс от 2011 година Дин бе толкова неузнаваем и разпилян, че непредизвиканите му грешки позволиха на Пери да вземе първите четири фрейма с най-висок брейк от едва 55 точки. След интервала англичанинът увеличи аванса си със серия от 63, преди най-накрая Дин да окаже някаква съпротива и да спечели партия след брейк от 54, но тя само му помогна да намали на 5:1. В седмия фрейм обаче Дин пропусна червена, което даде шанс на Пери да се развихри между топките и той бе безпогрешен с великолепен сенчъри от 127 точки за крайния успех.

Путин честити на Тръмп по телефона

http://offnews.bg/news/n_1/n_645012.html

Руският президент Владимир Путин се очаква да се обади на новия американски президент Доналд Тръмп през следващите дни, за да го поздрави по случай встъпването му в длъжност. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. ТАСС също цитира Песков да казва, че е невъзможно да се разреши по конструктивен начин кризата в Сирия без участието на САЩ.

Владимир Путин ще се обади на Доналд Тръмп през идните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6008292

Владимир Путин ще се обади на Доналд Тръмп през идните дниРуският президент Владимир Путин се очаква да се обади на американския си колега Доналд Тръмп през идните дни, за да го поздрави за встъпването му в длъжност, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Песков също е добавил, че е било невъзможно кризата в Сирия да бъде разрешена по

Кой е дизайнерът, работил с Мелания Тръмп над балната й рокля?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638478

Новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп е проектирала с френския моден дизайнер Ерве Пиер роклята, която носеше на първия от трите бала, на които присъстваше заедно със съпруга си, предаде Франс прес. Ерве Пиер в момента не работи за модна къща. През февруари м.г. той напусна модна къща "Каролина Ерера", след като 14 години бе неин творчески директор. Доналд и Мелания Тръмп на балове за встъпването му в длъжност ...

НА ЖИВО: Григор Димитров - Ришар Гаске

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-grigor-dimitrov-rishar-gaske-news_588960.html

Днес около обяд най-добрият български тенисист Григор Димитров ще излезе за своя мач от третия кръг на Australian Open срещу неудобен за него съперник - Ришар Гаске. По последни данни, двубоят ще започне около 13:30 часа или малко след края на срещата между Дариа Гавраилова и Тимеа Басчински. Срещата между Гаске и Димитров може да проследите на живо в Sportlive.bg!    

ЕК ще разреши на Германия, Австрия, Дания, Норвегия и Швеция да удължат срока на граничния контрол

http://www.moreto.net/novini.php?n=341900

Европейската комисия ще разреши на Германия, Австрия, Дания, Норвегия и Швеция да удължат срока на проверките по границите, предава Deutsche Welle. Мярката, която ще остане в сила до май 2017 г., ще позволи предотвратяване на „хаотичното“ движение на мигрантите, блокирани в Гърция.

10 години след влизането си в ЕС България остава най-бедната страна в него

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/10-godini-sled-vlizaneto-si-v-es-bylgariia-ostava-nai-bednata-strana-v-nego-232518/

България не е насочила средствата от оперативните програми към икономиката, за да се промени стандартът на живот, твърди Ивайло Калфин

Сребърният олимпиец Тончо Тончев: В Атланта ме прецакаха от нашия щаб за златото, но не се сърдя

https://www.24chasa.bg/sport/article/6008196

Сребърният олимпиец Тончо Тончев:
В Атланта ме прецакаха от нашия щаб за златото, но не се сърдяЕвропейският шампион по бокс за професионалисти работи като охрана на фотоволтаици и тренира деца, за да върне спортната слава на родния си Сливен Тончо Тончев е роден на 1 декември 1972 г. в Сливен. В родния си град прави първите си стъпки в спорта - първо тренира футбол и джудо, след това и бокс. Като боксьор участва в два олимпиади - в

Квотата на прокурорите на ВСС гласува за нов член

http://www.cross.bg/prokyrorite-glasyvane-prokyror-1532222.html

/КРОСС/ Днес е вторият ден от Общото събрание за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. На него ще се гласува за единствения кандидат Розалин Трендафилов - заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково. Ако бъде избран той ще заема длъжността до изтичане на настоящия мандат на ВСС. Дневният ред на Общото събрание предвижда: Провеждане на избор на член на Висшия съдебен съвет от прокурорите в съответствие с процедурата по чл. 32 - 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите; Обявяване на решението на избирателната комисия за резултатите от избора. Вторият ден от Общото събрание на прокурорите в зала "Универсиада" се излъчва директно онлайн чрез интернет сайта на ВСС. За първи път от създаването на Висшия съдебен съвет ще се проведе пряк избор за член на ВСС от квотата на прокурорите, като всеки от тях има право на един глас. Досега по този начин - на Общо Събрание, член на ВСС избираха единствено следователите. Съдиите и прокурорите излъчваха делегати, съобразно законово определен ред за представителство на всеки делегат, а делегатските събрания избираха съответно членове на ВСС от квотата на съдиите и прокурорите. Съгласно промените в Закона за съдебната власт упражняването на вота ще се проведе според желанието на гласоподавателите - чрез хартиени бюлетини или посредством електронно гласуване чрез интернет, което е декларирано в определения за целта срок

Викам да дойде Корнелия да ми санира у Банкя къщата

https://www.actualno.com/cite/vikam-da-dojde-kornelija-da-mi-sanira-u-bankja-kyshtata-news_588959.html

"Аз ся напролет, като съм по-свободен, ще санирам у Банкя къщата. И викам са да дойде Корнелия да ми я санира, найш колко ще е хубаво. Ама не искат... не щат", така премиерът Бойко Борисов коментира критиките на опозицията към санирането. В профила си в социалната мрежа Facebook той сподели видео от срещата си с жители на Айтос, които живеят в сгради, обновявани чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

БСП може да издигне Станишев за еврокомисар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276177_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B

 В БСП усилено обсъждат издигането на Сергей Станишев за кандидат за представител на България в Европейската комисия, твърди"24 часа". Червените нямат много подходящи имена за поста, а влизането на лидера на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ в ЕК ще е знаково и за Европа, пише изданието.

Миналата седмица Станишев разви тезата, че трябва да се изчака най-добре следващото редовно правителство да излъчи еврокомисар. Тогава той похвали Борисов, че не е предложил човек за поста, тъй като според социалиста сегашният кабинет не се ползвал с доверие.

Според източници от администрацията между Румен Радев и премиера в оставка Бойко Борисов имало джентълменско разбирателство, че кандидат за еврокомисар трябва да бъде посочен от следващите управляващи.

Борисов отказа да номинира кандидат, въпреки че първоначално дори се бе прицелил в определени ресори за новия български комисар - регионално развитие или околна среда. После се оказа, че може да получи и дигиталния ресор.

От Брюксел съветвали лидера на ГЕРБ, че е полезно да продължи с лобирането пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за български комисар и мястото да остане вакантно, докато направим своя избор. Причината е, че Лисабонският договор предвижда, че не е задължително ЕК да включва комисар от всяка страна членка, а броят им може да бъде намален до 2/3 от броя на държавите. Заради това било важно да се поддържа огънят в Брюксел, че България ще има своя кандидат, за да запазим мястото си.




Segabg.com

Полет МН370 остава най-голямата загадка в историята на авиацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007751

Полет МН370 остава най-голямата  загадка в историята на авиациятаПрекратиха издирването му, роднини и експерти бесни Все по-големи стават шансовете никога да не узнаем какво се е случило с онези 239 души, които на 8 март 2014 г. се качват на самолет в Куала Лумпур за Пекин и се изпаряват. 3 години по-късно Малайзия, Китай и Австралия прекратиха безславно най-грандиозното и скъпо подводно претърсване в

Миньорите от "Бабино" се съгласиха на разсрочено плащане на възнагражденията им

http://www.cross.bg/minyorite-plashtane-transha-1532221.html

/КРОСС/ Съкратените миньори в рудник "Бабино", които протестираха два дни, се съгласиха да получат неплатените към този момент възнаграждения на няколко транша. Договорен е по-кратък срок за погасяване на финансовите задължения от първоначално обявения от страна на "Въгледобив-Бобов дол", предаде Канал 3. Миньорите ще получат дължимите суми на четири транша, е решено след двудневния протест. Първото плащане е на 23 януари, вторият транш ще бъде на 10 февруари, третият - 28 февруари, а окончателният срок за превеждане на всичко дължимо е 15 март. Миньорите обявиха вчера гражданско неподчинение и блокираха ТЕЦ "Бобов дол". За потушаване на напрежението при тях дойде омбудсманът Мая Манолова. Миньорите обаче настояват за незабавно плащане на сумите за отпуски, заплати и ваучери за храна.  

Нинова: Управлението на кабинета "Борисов 2" върна България назад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638477

Двугодишното управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-ото Народно събрание върна България назад. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията. Тя направи оценка на двугодишното управление на ГЕРБ и коалиционните им партньори. По думите й в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Според Нинова в обществото липсва духовност, цари безкултурност, войнстваща арогантност, незаслужено отношение към творците.

Цял резервоар с бензин само за 50 стотинки, ето в коя страна е възможно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276176_%D0%A6%D1%8F%D0%BB+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%80+%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+50+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8%2

 Напълването с бензин на един резервоар от 50 литра през последното четвърто тримесечие на 2016 година е струвало средно 99.5 лева на българския шофьор. Това показват данните на агенция Bloomberg, която сравнява цените на горивата за всяко тримесечие в 61 страни по света.
Средната цена на бензина у нас през периода октомври-декември е била 1.99 лева, което поставя страната ни на 22 място в класацията.

С подобни цени на бензина са Индия с 1.96 лева за литър и Япония с 2.03 лева за литър - заемащи съответно 21-о и 23-о място.

Най-евтиното гориво в света се продава във Венецуела. Страната с едни от най-големите залежи на петрол в света все още държи цената на бензина на близо до кота нула - литърът струва едва 0.01 лева. Така напълването на един резервоар излиза точно ... 0.50 лева.

Второто най-евтино за горива място в света е Саудитска Арабия. Страната увеличи цената през миналата година с оглед на дупката в бюджета, но тя все още остава много ниска - 0.45 лева за литър. Иначе казано, пълният резервоар струва 22.5 лева.

На трето място най-евтин е бензинът в Иран, където струва 0.57 лева за литър или 28.5 лева за 50 литра.

Любопитно е, че друга богата на петрол страна - Норвегия, държи първенството по най-скъп бензин - 3.58 лева за литър. Така напълването на резервоара струва цели 179 лева. Страната обаче следва политика, при която приходите от петрол отиват в държавен фонд, а не за субсидиране на горивата.

Другите две места с най-скъп бензин в света са Нидерландия - 3.05 лева за литър, и Израел - 3.01 лева за литър.



Blitz.bg

Цитат на деня: Да дойде Корнелия да ми санира къщата у Банкя

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/01/21/2903903_citat_na_denia_da_doide_korneliia_da_mi_sanira/?ref=rss


Аз ся напролет, като съм по-свободен, ще санирам у Банкя къщата. И викам ся да дойде Корнелия да ми я санира, найш колко ше е хубаво. Ама не искат... не щат.

Това казва министър-председателя в оставка Бойко Борисов на среща с жители на Айтос, които живеят в в сгради, обновявани чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

След двучасов спор в сряда Народното събрание одобри увеличаване на бюджета за саниране с 1 млрд. лева и така...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване