Българската православна църква ще приеме номинацията за Нобелова награда за мир

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YHR24gKiifk/

Българската православна църква ще приеме номинацията за Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Това заяви в Бачковския манастир патриарх Неофит.

Инициативата за номинацията е на бившия здравен министър на Израел ген. д-р Ефраим Снех, на професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и на адвокат Моше Алони. Тя е подкрепена с подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

Негово светейшество и българските митрополити отслужиха панихида в памет на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил, които имат важна роля за спасяването на евреите. На панихидата присъстваха представители на еврейската общност в България, както и посланикът на Израел.

Българската православна църква е единствената религиозна институция, която е получила номинация за високото отличие.

Новият ансамбъл с първо злато в Москва

https://www.24chasa.bg/sport/article/6066540

Новият ансамбъл с първо злато в МоскваНовият ансамбъл по художествена гимнастика, който участва в първото си състезание - Гран При за купа "Алина" в Москва, спечели първото си злато. "След грешки в изиграването си, нашите момичета все пак успяха да вземат златен медал в Русия на съчетанието си с 5 обръча. Руските състезателки допуснаха също много грешки.

Разследват пожар в автосервиз в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066517

Разследват пожар в автосервиз в СвищовПолицията в Свищов разследва пожар в автосервиз, който унищожи над 300 кв.мпокрив, два автомобила и оборудване. За щастие жертви и пострадали няма. Пламъците лумнали рано сутринта в неделя в автоработилницата на местен жител, който внася коли втора ръка и след ремонт ги продава, разказаха пожарникари.

Без нарушения минават частичните избори в Глоджево, Лом-Черковна и Мирянци

https://www.actualno.com/ruse/bez-narushenija-minavat-chastichnite-izbori-v-glodjevo-lom-cherkovna-i-mirjanci-news_594727.html

Без нарушения върви провеждането на частичните местни избори, които се провеждат днес в град Глоджево и село Лом-Черковна в Русенска област, предаде БГНЕС. Към 10 часа избирателната активност в Глоджево е била 15,77 %, а в Лом-Черковна – 15,09%. Общият брой гласоподаватели в гра

Двама пешеходци са блъснати край хижа „Алеко”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066532

Двама пешеходци са блъснати край хижа „Алеко”Няколко верижни катастрофи са станали при хижа „Алеко” и по пътя от хижата към София. Преди около час при един от инцидентите са ударени двама пешеходци, които са били в района на спирка „Романски лифт”". По първоначална информация са лекопострадали, потвърдиха за NOVA от МВР. От пресцентъра на ведомството уточниха, че пътят е заледен,

Сирийци и иракчани се сбиха в лагера в Харманли

http://www.cross.bg/harmanli-lagera-grypi-1535205.html

/КРОСС/Отново има напрежение в бежанския център в Харманли, предава Би Ти Ви.Конфликт е възникнал вчера малко преди обед между две групи сирийци и иракчани - участвали са общо около 20 мигранти, съобщиха от дирекцията на МВР в Хасково. Противопоставянето е започнало заради нарушен график на хранане в столовата, а след това е ескалирало в масов побой между двете групи, при който има леко ранен с нож в гърба.Намиращите се в лагера части на жандармерията и на полицията са успели бързо да потушат боя и да възстановят реда.Петима душа са задържани като подстрекатели на сбиването. На пострадалия е оказана медицинска помощ на територията на лагера и не се е наложило той да бъде приеман в болница.В края на ноември миналата година бежанците в Харманли се вдигнаха на бунт и влязоха в сблъсък с полицията.

Снегът над София причини няколко катастрофи по пътя за "Алеко"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647623.html

Снегът, който заваля по обяд над София, причини няколко катастрофи по пътя за хижа "Алеко".  От МВР съобщават, че движението по пътя е затруднено поради рязката промяна в метеорологичната обстановка. В района са станали няколко верижни пътни инцидента с материални щети. По първоначални данни леко са пострадали двама. От Пътна полиция апелират шофьорите да не предприемат пътувания в този участък.

Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели първо злато в Москва

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pABeo9_UPWc/

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели първо злато в Гран при на Русия.
Българките в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ели Бинева и Теди Александрова с треньор Весела Димитрова и помощник Михаела Маевска, изиграха съчетанието с пет обръча по музика на унгарския композитор “Балаш Хаваси” “Пролетен вятър” и съдиите дадоха оценка 16,100 точки.
Русия  заслужи оценка едва 14,300 точки. Египет остана на последно място.
Идеята на треньора Весела Димитрова за участието в Москва е състезателките да трупат опит и да покажат съчетанията на съдии и публика. Тепърва ще се изчистват грешките и класиранията все още не са най-важни.
По-късно е вторият финал – на три топки и две въжета. Припомняме, че в многобоя България завоюва сребърен медал.
Посланикът на България в Москва Бойко Коцев награди нашите момичета на почетната стълбичка.

Висшите училища във Варна се представят на форум пред ученици

http://www.moreto.net/novini.php?n=344423

Форум „Висшите учебни заведения във Варна – привлекателни възможности за кариерно развитие" ще се проведе на 21 февруари от 12 до 16 часа в Центъра за кариерно ориентиране – Варна, с адрес: сп. Почивка, сградата на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д.

Според Южна Корея зад убийството на Ким Чен-нам стои Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066521

Според Южна Корея зад убийството на Ким Чен-нам стои ПхенянЮжна Корея обяви днес, че режимът на Северна Корея стои зад смъртта на починалия брат на лидера на Корейска народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун, предаде Ройтерс, цитира БТА. "Смятаме, че режимът на Северна Корея стои зад този инцидент, имайки предвид, че петима заподозрени са севернокорейци",

Феноменалната Далмайер с пето злато от Хохфилцен

http://offnews.bg/news/n_1/n_647622.html

Германката Лаура Далмайер спечели пети златен медал на световното първенство по биатлон в австрийския зимен център Хохфилцен. Това стана факт, след като Далмайер спечели и последната дисциплина от програмата на шампионата при жените - 12,5 км масов старт, в който участваха 30-те най-добри биатлонистки и затова нямаше българско участие. Тя не допусна нито една грешка в 4-ите си стрелби и финишира за 33.13,8 минути. Далмайер се движеше на втора позиция след последната стрелба, но силното и бягане и позволи да изпревари американката Сюзън Дънкли, която водеше до този момент. Дънкли, която също не направи грешка на огневия рубеж, остана втора като изостана на 4,6 секунди от победителката.  С бронз се окичи финландката Кайса Макарайнен, който направи една грешка в стрелбата, но остана на 20,1 секунди от шампионката. Стартовете от световното първенство носят точки за Световната купа, като Далмайер е лидер във временното генерално класиране с 903 точки. Втора е Габриела Коукалова с 857. Топ 10 за Световната купа 1. Лаура Далмайер (Германия) — 903. 2. Габриела Коукалова (Чехия) — 857. 3. Кайса Мякяряйнен (Финландия) — 776. 4. Мари Дорен-Абер (Франция) — 711. 5. Доротея Вирер (Италия) — 576. 6. Анаис Шевалие (Франция) — 502. 7. Франциска Хилдебранд (Германия) — 471. 8. Жюстин Бреза (Франция) — 465. 9. Ева Пускарчикова (Чехия) — 465. 10. Татяна Акимова (Русия) — 457.

Тайно: Партньор на Бареков влезе в Реформаторския блок

http://offnews.bg/news/n_1/n_647621.html

Още една партия се е присъединила към Реформаторския блок за съвместно явяване на изборите на 26-ти март. Това е Земеделски народен съюз с лидер Румен Йончев.  В предишния парламент Йончев беше коалиция с партията на Николай Бареков - България без цензура.  От неогласеното присъединяване на Йончев към коалицията, която вече се казва - Реформаторски блок - Глас Народен (на Светльо Витков) става ясно от сайта на ЦИК. В полето регистрирани коалиции за изборите към Реформаторския блок е прибавена партия Земеделски народен съюз.  Присъединяването към реформаторската коалиция е станало с решение на ЦИК от 18 февруари , вчера.  Към Блока първо се присъедини Български демократически форум, след това на официална церемония пред всички медии се присъедини - Глас Народен, а сега без церемонии и съобщения, от сайта на ЦИК става ясно, че към реформаторите ще се явява и Земеделският съюз на Румен Йончев на изборите на 26-ти март.

Смъртоносна игра на контрол привлича деца в интернет

http://www.cross.bg/kontrol-detza-dava-1535204.html

/КРОСС/"Син кит", това е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руската социална мрежа "ВКонтакте", която се разпространява и вече засяга деца в бившите съветски републики и дори Румъния. Играта действа подобно на секта, която привлича тийнейджъри чрез социалните мрежи. Щом се включат в групата с тях се свързва т. нар. "син кит" - гуру, който им дава 50 задачи за 50 дни, пише Life.ru. Първоначално те са за различни екстремни действия, като ранно ставане, изкатерване на кран, ходене по парапет. Детето трябва да снима всяка такава задача с мобилния си телефон и да я сподели в групата в социалната мрежа. Така гуруто, който често също е тийнейджър, постепенно поема контрол над живота на жертвата, разрушавайки обичайния му ритъм. Следват задачи, свързани с нарушаване на обществения ред, насилие и самонараняване. От жертвите се иска да крадат, да нападат други деца или да изрисуват с бръснарско ножче син кит на ръката си. На 50-тия ден се дава последната задача, която е за самоубийство със скок от високо, хвърляне под гумите на автомобил, прерязване на вените, обесване - зависи от желанията на т.нар. "син кит". При отказ да изпълняват задачите децата са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки, включително и с абсурдни заплахи, като например че "синият кит" знае IP адреса им и по-него може да открие къде живеят.  

Жителите на "Горубляне" блокираха Околовръстното с искане за канализация

http://www.mediapool.bg/zhitelite-na-gorublyane-blokiraha-okolovrastnoto-s-iskane-za-kanalizatsiya-news260349.html

Жителите на столичния квартал "Горубляне" затвориха движението по Околовръстния път в знак на протест срещу лошата инфраструктура и липсата на канализация в квартала. Недоволните блокираха движението при кръстовището със "Самоковско шосе" и пропускаха коли на всеки десет минути. Проблемът е от години, твърдят хората, и настояват в квартала да бъде назначен кмет, с чиято помощ да се решават проблемите. "Исканията на "Горубляне" са за канализация, защото половината село няма канализация, както статут на кметския наместник като заместник-кмет на община "Младост". Няма и здравен пункт в "Горубляне" - осем хиляди човека, възрастни хора, трябва да ходят в община "Младост". Проблемите със земите - има много неизяснени обстоятелства покрай връщането на земите с новата кметица на "Младост", което също е проблем", коментира Ива Аргирова, която бе сред протестиращите, пред БНР. За тази година Столична община отново не е предвидила средства за изграждането на канализация в "Горубляне", което провокира недоволството на гражданите.

Български геолози събраха проби от Антарктида

http://offnews.bg/news/n_1/n_647620.html

Българските геолози Камен Бонев, Дочо Дочев и Стефан Велев са събрали проби от вкаменелости, рудни проявления и замръзнала почва от Антарктида.  От Българската антарктическа база „Св. Кл. Охридски“ се свързаха с ръководителя на 25-та национална експедиция проф. Христо Пимпирев, и съобщиха, че българите са се върнали от полевия лагер на п-ов Байерс, който е на 40 км от базата. Тримата прекараха близо 20 дни на палатки в лагера и работиха заедно с учени от Испания, Португалия, Нидерландия и САЩ по международни и национални проекти. Отбрани са значително количество проби, които ще позволят изясняването на геоложката история, рудоносната перспективност и климатичните промени в района.  Очаква се групата да се прибере на 28 февруари в София и да продължи изследванията с лабораторна обработка на пробите.

Системните партии саботират машинното гласуване, смята Петър Славов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/19/2920836_sistemnite_partii_sabotirat_mashinnoto_glasuvane/?ref=rss


"Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма", каза днес по Би Ти Ви Петър Славов от политическото ръководство на "Нова република". Според него това е така, защото то ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това ще намалеят и опашките пред секциите, особено в чужбина.

"Всяка преференция ще се отчита и това не им харесва на системните партии, защото ще има реална мажоритарност и листите, които са наредили в партийните си...

Генералски поход към парламента

http://www.dnes.bg/politika/2017/02/19/generalski-pohod-kym-parlamenta.332390

Защо генералите да не участват в политиката, попита Константин Попов

Борисов се поклони пред паметта на Левски с велик цитат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066522

Борисов се поклони пред паметта на Левски с велик цитатБойко Борисов почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. По повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата той сподели във фейсбук снимка с послание. Той пише следното: "Аз съм посветил себе си на Отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля". Навършват се 144 години от гибелта на Васил Левски.

Александровският хор подготвя първи концерт след трагичната самолетна катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_647618.html

Руският военен хор "Александров" ще изнесе първия си концерт, след трагичната самолетна катастрофа през декември. Тогава загинаха 64 души, сред които и диригента Валерий Халилов. Сега съставът е попълнен след прослушвания в цялата страна и хорът на Червената армия, както още е известен, е готов за първия си концерт, съобщава БНТ. "Чувствах голяма отговорност по време на дебюта. За първи път съм част от това голямо семейство. Бях много нервен, защото хорът представлява цвета на руската амрия", разказва Виталий, който е сред новите попълнения в състава. В кратки срокове бяха организирани прослушвания из цяла Русия. В новия състава на ансамбъла влизат и победители от конкурс, обявен, през септември миналата година. Формацията изпълни 12 песни с хореография, като сред тях са емблематичните за състава "Калинка", "Смуглянка", "Александровкса песен". Първата официална изява на хора пред публика ще бъде на 23 Февруари, който Русия чества като Ден на защитника на Отечеството.

Петър Славов, Нова Република: БСП и ГЕРБ не искат машинен вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_647619.html

„Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма." Това заяви пред бТВ Петър Славов от Нова Република. „Машинното гласуване на първо място ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това ще намалят и опашките пред секциите, особено в чужбина, където хора висят с часове и чакат да дадат своя вот. Всяка преференция ще се отчита и това не им харесва на системните партии, защото ще има реална мажоритарност и листите, които са наредили в партийните си централи, ще бъдат разместени", допълни Славов. Той напомни още, че с колегата му от Нова Република Мартин Димитров са използвали инструментите на парламентарния контрол през последните 3 години, за да питат системно ресорния вицепремиер Томислав Дончев дали се работи за пълното въвеждане на машинното гласуване, а отсреща е имало единствено мълчание. „Ето затова не приемам аргумента, че няма време. Защото когато 3 години не си работил за реализирането на нещо, записано в закона, си знаел че то няма да се случи от само себе си. Никой не е казал, че е лесно да се въведе машинно гласуване в България, но законът е закон и той трябва да се спази. Експериментално с машини се гласува от 2009 година. Ако бяха купували машините, вместо да ги наемат на цени, за които за можели да ги закупят, вече щяхме да ги имаме", уточни Славов.

Сан Франциско е най-добрият за здравето град в САЩ

http://www.investor.bg/novini/346/a/san-francisko-e-nai-dobriiat-za-zdraveto-grad-v-sasht-234233/

Изследвани са 150 американски града, класирани според 34 ключови индикатора за здраве в четири основни категории

В Гърция се правят планове за привличане на повече български туристи

http://www.cross.bg/bulgarski-gurtziya-bulgarite-1535203.html

/КРОСС/Северна Гърция всяка година привлича повече български туристи, отчитат от префектурата на област Тракия. За следващия туристически сезон се изготвят програми, не само за отдиха на българите, но и да се засили интересът към закупуване на недвижими имоти, съобщи пред гръцките медии завеждащият отдел туризъм Михалис Амиридис. Поради по-ниската цена българите нощуват предимно в частни квартири. Започна проверка дали стаите отговарят на изискванията на съответната категория. Обмисля се да се поставят и табели на български за по-лесно ориентиране на туристите. Според туристическите оператори в Ксанти и Комотини, от две години се очаква разрешение от българските власти за директен автобусен транспорт през граничните пунктове „Златоград-Термис" и „Маказа-Нимфея". От друга страна, търговците в северна Гърция отбелязват спад в оборота, защото гърците пазаруват евтини стоки в България.  

Любовна история грабна голямата награда на Берлинале

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6066514

Любовна история грабна голямата награда на БерлиналеЖурито на Международния кинофестивал в Берлин, председателствано от Пол Верховен, предизвика изненада, като присъди най-голямата награда на феста - "Златна мечка", на унгарския любовен филм "За тялото и душата" на режисьорката Илдико Енеди, пише Франс прес. Предварително за фаворити бяха считани лентите на финландеца Аки Каурисмеки "Другата страна

Жители на Барселона излязоха на протест в подкрепа на бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=344419

В събота вечерта над 160 000 души излязоха на протест в Барселона, за да покажат на правителството, че желаят страната им да приеме повече бежанци. Демонстрантите издигаха плакати с лозунги „Стига извинения! Приемете ги сега!“. Демонстрантите коментират, че правителството в Испания не е изпълнило обещанието, което е дало през 2015г.

Тома Томов за агентурното си минало: Нямам и един донос срещу колеги

http://www.mediapool.bg/toma-tomov-za-agenturnoto-si-minalo-nyamam-i-edin-donos-sreshtu-kolegi-news260348.html

Журналистът и кандидат-депутат от БСП Тома Томов призна, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност, но отрече да е писал доноси. "Това, което правех, е факт. Когато отидеш в чужбина, аз пътувах непрекъснато в чужбина, като се върнеш, те те питат с кого си се срещал. Аз никога не съм бил в разузнавателна школа, не съм бил човек, който да изпълнява разузнавателни поръчения… Казваш с кои хора си се срещал и какво си си говорил с тях. В живота си аз нямам един донос срещу мои колеги, никой и не ми е искал такова нещо", заяви той в неделя пред бТВ.   Тома Томов, който е известен с интервютата си с редица световни лидери и документални филми по БНТ, а в периода 1986-1989 г. е външнополитически наблюдател във в. "Труд”, бе разкрит от Комисията по досиетата като агент/секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1970 г. по линия на секретния щат под псевдонима "Тодоров".   В отговор на въпрос той заяви, че не е разсипвал човешки съдби: "Как точно ще стане това, да разсипя човешки съдби? Аз, за разлика от вас, горе-долу на 30 години бях звезда №1, защо трябва да се занимавам с каквито и да е интриги? Аз съм половин век пред нацията. Всичко, което съм правил, е налице. Това е факт".   Той внесе уточнение и по повод твърденията, че баща му е бил началник в концлагера в Белене, където са лежали хиляди политически затворници по времето на тоталитаризма. Журналистът каза, че това не е истина, а всъщност баща му за кратко е ръководил затвора за криминални престъпници в Белене. На парламентарните избори на 26 март Тома Томов ще бъде водач на листата на БСП в Благоевград.   Аз не съм политик, с Елена Йончева и Иво Христов сме от гражданската квота, не сме партийци, каза той пред бТВ.   И разказа, че лично лидерът на БСП Корнелия Нинова го поканила в листите на БСП. Това станало през лятото, но той отказал. Сега обаче приех, защото Румен Радев спечели президентските избори, не вярвах, че ще успее, уточни журналистът.

Нинова: Искаме ревизия на Борисов за дълга

http://econ.bg/Новини/Нинова-Искаме-ревизия-на-Борисов-за-дълга-_l.a_i.737707_at.1.html

„Двата стълба на ГЕРБ рухнаха – това са магистралите и еврофондовете“, заяви Корнелия Нинова при откриването на заседанието, в рамките на което ще...

БСП иска ревизия на дълга от 16 млрд. лв.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-iska-reviziia-na-dylga-ot-16-mlrd-lv-234293/

Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, каза Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията

БСП се похвали с професори, лекари, учители и спортисти кандидати за депутати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/19/2920831_bsp_se_pohvali_s_profesori_lekari_uchiteli_i_sportisti/?ref=rss


На провеждащото се днес заседание на Националния съвет на БСП с голяма подкрепа бяха утвърдени кандидатдепутатските листи на коалиция "БСП за България", съобщи пресцентърът на партията. Номинирани са 56 души, които не са членове на партията.

"Нашите опоненти излизат със старата платформа и нейно продължение, но и със старите лица. Само министри – водачи на листи. При нас – водачи 40% нови хора", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред пленума

Предстои листите да...

Листите бяха утвърдени с голяма подкрепа, похвалиха се от БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/19/2920831_listite_biaha_utvurdeni_s_goliama_podkrepa_pohvaliha/?ref=rss


На провеждащото се днес заседание на Националния съвет на БСП с голяма подкрепа бяха утвърдени кандидат-депутатските листи на коалиция "БСП за България", съобщи пресцентърът на партията.

Предстои утре те да бъдат регистрирани в ЦИК, завършва съобщението. По-рано през деня "Нова телевизия" съобщи, че е имало напрежение при определяне на кандидатите за депутати от Видинския избирателен район.

Дълги години там водач беше Михаил Миков, а сега, редица номинирани активисти, си...

БДЦ се явява самостоятелно и залага на Владислав Харалампиев за депутат

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bdc-se-iaviava-samostoiatelno-i-zalaga-na-vladislav-haralampiev-za-deputat-2004642

Владислав Харалампиев е кандидатът за депутат от Български демократичен център- БДЦ за Кюстендилски избирателен район. Документите за регистрация на кандидата бяха подадени днес в РИК- Кюстендил.
Владислав Харалампиев е 33- годишен. Има частен бизнес, строителен предприемач. Той е областен к

Радан Кънев: ГЕРБ и БСП преговарят за коалиция

//dariknews.bg/regioni/dobrich/radan-kynev-gerb-i-bsp-pregovariat-za-koaliciia-2004645

Листата на "Нова република" ще бъде допълнена с представители на Каварна и Балчик

Бившият заместник областен управител с емоционално обръщение

//dariknews.bg/regioni/razgrad/bivshiiat-zamestnik-oblasten-upravitel-s-emocionalno-obryshtenie-2004643

Минути след като бе публично обявено, че е освободена от длъжност, бившият областен управител Виолета Тодорова изпрати до местните медии обръщение към жителите на област Разград, в което се ангажира да продължи да работи за доброто на хората в региона. Ето целият текст:
„Обръщение
на

Варна почете паметта на Апостола (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/varna-pochete-pametta-na-apostola-snimki-2004646

Стотици варненци се стекоха днес пред паметника на Апостола в Морската градина, за да почетат паметта му. По време на поклонението заупокойна молитва отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Венци и цветя пред паме

Възпоменателна церемония в памет на Васил Левски

//dariknews.bg/regioni/sliven/vyzpomenatelna-ceremoniia-v-pamet-na-vasil-levski-2004648

С почетен караул през целия ден пред паметника на Васил Левски, на едноименния площад в Сливен и общоградска възпоменателна церемония, беше отдадена почит за живота и делото на Апостола на Свободата. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът Стефан Радев, ръководители на държавни и общински и

С полиция изгониха селски кмет от избирателна секция

//dariknews.bg/regioni/razgrad/s-policiia-izgoniha-selski-kmet-ot-izbiratelna-sekciia-2004647

С полиция изгониха селски кмет от избирателна секция в кубратското село Сеслав.
Това стана след решение на Общинската избирателна комисия в Кубрат. Жалбата, че Юлиян Асенов стои непосредствено пред вратата на изборната секция и влияе на редовното протичане на изборния процес, чрез словесни р

Гонзо: Съжалявам за поражението, има много мачове до края

//dariknews.bg/regioni/varna/gonzo-syzhaliavam-za-porazhenieto-ima-mnogo-machove-do-kraia-2004649

Наставникът на Черно море Георги Иванов - Гонзо коментира поражението на тима от ЦСКА с 0:2 в мач от 20-ия кръг на Първа лига.

"До 70-ата минута играхме добре, имахме ситуации, имаше динамика, след 70-ата минута някой от играчите се поумориха, след като падна първия гол, втория вече

Жителите на столичен квартал затвориха движението по Околовръстния път

http://www.cross.bg/mladost-goryblyane-kanalizatziya-1535202.html

/КРОСС/Жителите на столичния квартал "Горубляне" затвориха движението по Околовръстния път в знак на протест, заради лошата инфраструктура и липсата на канализация в квартала. Проблемът е от години, твърдят хората, и настояват в квартала да бъде назначен кмет, с чиято помощ да се решават проблемите. Жителите на "Горубляне" пропускат на десет минути коли да минават през кръстовището на „Самоковско шосе" и Околовръстния път. Ива Аргирова, която е една от протестиращите каза пред „Хоризонт": Исканията на „Горубляне" са за канализация, защото половината село няма канализация, както статут на кметския наместник като заместник-кмет на община "Младост". Няма и здравен пункт в „Горубляне" - осем хиляди човека, възрастни хора, трябва да ходят в община "Младост". Проблемите със земите - има много неизяснени обстоятелства покрай връщането на земите с новата кметица на "Младост", което също е проблем. Жителите на "Горубляне", които излязоха на протест, очакват на мястото да дойде кметът на район "Младост" Десислава Иванчева.  

Затвориха движението по Околовръстния път в столицата в знак на протест

https://www.actualno.com/sofia/zatvoriha-dvijenieto-po-okolovrystnija-pyt-v-stolicata-v-znak-na-protest-news_594723.html

Жителите на столичния квартал "Горубляне" затвориха движението по Околовръстния път в знак на протест, заради лошата инфраструктура и липсата на канализация в квартала. Проблемът е от години, твърдят хората, и настояват в квартала да бъде назначен кмет, с чиято помощ да се

Жители на Горубляне блокираха Околовръстното - искат канализация

http://offnews.bg/news/n_1/n_647617.html

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на протест с искане да бъде изградена цялата канализация в района. Към момента тя достига само до определени къщи в квартала. Недоволните блокираха движението по Околовръстния път при кръстовището със "Самоковско шосе", съобщава БНТ. За тази година Столична община не е предвидила средства за изграждане на канализацията на квартала, което провокира недоволството на гражданите, съобщава bTV  Хората твърдят, че проблемът е от години и настояват в квартала да бъде назначен кмет, с чиято помощ да се решават проблемите.  Те блокираха пешеходната пътека на кръстовището на "Самоковско шосе" и Околовръстния път, като на място се образуваха големи колони от автомобили.

Валери Божинов бил стигнал дъното

http://offnews.bg/news/n_1/n_647616.html

Бившият нападател на Партизан Белград Валери Божинов призна, че кариерата му е била стигнала дъното преди стане част от "гробарите". Преди дни Божинов разтрогна по взаимно съгласие с тима от сръбската столица, като не стана ясно защо го направи, тъй като зимният трансферен прозорец затвори. "Партизан ми помогна много, тъй като кариерата ми беше на дъното", каза таранът пред сайта mozzartsport.com, който преди това игра за отбора на Левски. "Подадоха ми ръка и аз никога няма да го забравя. Тук ме посрещнаха чудесно и ме приеха като свой. Доволен съм от престоя си, играх в Лига Европа, станах голмайстор. Яд ме е, че не вкарах в дербитата с Цървена звезда. Пожелавам на Партизан да спечели титлата и да празнуваме заедно през май", каза още Божинов.

Трус с магнитуд 5,4 край Токио

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066510

Трус с магнитуд 5,4 край ТокиоЗеметресение с магнитуд 5,4 е регистрирано в близост до крайбрежието на Токио, съобщи Японската метеорологична агенция, цитира NOVA. Дълбочината на труса е била 60 км. Няма данни за пострадали и разрушения. Земетресението е почувствано от жителите на най-малко 14 префектури, включително

От ТЕЦ „Брикел“ ще се погрижат за семействата на пострадалите при инцидента в петък

http://www.cross.bg/tyanevo-selo-petuk-1535201.html

/КРОСС/Симеоновградското село Тянево се прости със Сашо, който днес трябваше да навърши 44 години. Мъжът загина миналия петък, при инцидент в ТЕЦ „Брикел", където бяха ранен и петима работници. Цялата група от 17 мъже са от село Тянево и са били наети да почистват инсталацията. За хората от селото това е единственият поминък. Около 30 мъже от селото работят в „Брикел",но след злополуката много от тях се отказаха. Изпълнителният директор на „Брикел" Янилин Павлов обеща, че ще се погрижи за семействата на пострадалите.  

Намаляват солта в хляба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277186_+%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1%D0%B0

 Министерството на здравеопазването ще започне преговори с производители за намаляване на солта в хляба и млечните продукти. Това съобщи заместник здравният министър Галин Каменов, пише "Блиц".

Той подчерта, че това са част от мерките, които ведомството подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, който ни поставя на челно място по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.


В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози.

Пътен инцидент с градски автобус в София, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066508

Пътен инцидент с градски автобус в София, има пострадали. Временно е преустановено движението по автобусна линия 66, която се движи до Витоша, заради инцидент с автобус, обслужващ маршрута, съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на Столична община. От там уточняват, че при инцидента, станал в посока столицата, има

ЕНП скастри Нинова, Станишев скочи да я защитава

http://www.moreto.net/novini.php?n=344418

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез публикува обръщението си до лидера на БСП Корнелия Нинова, в което много остро я критикува за изказванията й относно българските евродепутати, подписали споразумението СЕТА в Европарламента, които тя нарече "национални предатели".

Джихадист от ИДИЛ: Убил съм 500 души, изнасилил съм 200 жени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066429

Джихадист от ИДИЛ: Убил съм 500 души, изнасилил съм 200 жени (Видео)Заловен джихадист от „Ислямска държава” разказа със смразяващи подробности за масови екзекуции, извършени от групировката по време на атаките ѝ по селищата на язидите. Амар Хюсеин казва, че по цял ден чете Корана в своята малка килия, за да стане по-добър човек. Въпреки това, той не показва никакво разкаяние,

Д. Димитров: Всеки има възможност, ако няма машина, да отиде и да си вземе хартиена бюлетина

http://www.cross.bg/mashini-dimitrov-nyama-1535200.html

/КРОСС/Машините, които ще поръчаме от Холандия са собственост на общините, не е ясно дори дали те са напълно еднакви. Още миналата година след приключване на тестовия период, е трябвало да се поръчат машини. Това обясни политологът и преподавател по изборни системи Димитър Димитров. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществена поръчка за 12 500 машини за гласуване за вота на 26 март, но най-вероятно няма да има кой да ги достави в толкова кратки срокове. До решението да има машини във всички избирателни секции се стигна след жалба на бивши депутати от Реформаторския блок и решение на Върховния административен съд (ВАС). Според Петър Славов от „Нова република", който е един от жалбоподателите, в момента институциите си търсят оправдание, за да няма машинно гласуване. „Прилича ми на саботаж, създава се лош прецедент", коментира политикът пред bTV. Всеки има възможност, ако няма машина, да отиде и да си вземе хартиена бюлетина, така че избирателите не трябва да бъдат притеснени за правото си на вот, допълни Димитров. По думите му обаче, има нещо сбъркано в Изборния кодекс - той позволява на избирателя да прави някакви неща, без да създава общ ред. Машините създават допълнителен проблем, те не решават общия, заяви Димитър Димитров. На въпроса дали изборите може да бъдат обявени за недействителни заради липсата на машини политологът доц. Димитър Димитров напомни, че това трябва да каже Конституционният съд, ако бъде сезиран

Колко струва в Монако - красота и лукс на 1,95 кв. км

https://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/kolko-struva-v-monako-krasota-i-luks-na-195-kv.-km-6065509

Каква е цената на самолетните билети до Монако, колко струват нощувките и още - вижте с нас

Американци от японски произход си спомнят унижението от интернирането

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/19/2920545_amerikanci_ot_iaponski_proizhod_si_spomniat_unijenieto/?ref=rss


Джойс Накамура Оказаки е била само на 7 години през 1942 г., когато семейството ѝ напуска дома в Лос Анджелис и е депортирано в лагера за изселване на американци от японски произход в калифорнийската пустиня.

Тя си спомня пренаселените стаи, пълни с походни легла, както и тоалетните без уединени места в центъра "Манзанар".

"Подобно на нацистка Германия ние, американците от японски произход, бяхме вкарани в концентрационни лагери. Бяхме под непрекъсната заплаха, ако...

Австрийски консул за съденето на Васил Левски

http://www.mediapool.bg/avstriyski-konsul-za-sadeneto-na-vasil-levski-news260347.html

"Истинският Васили Дяколевски биде заловен в Търновския санджак и отведен в София на 16-и същия месец. Той се противопоставил на преследвачите и в борбата получил рана в главата." Известният сръбски учен, издирвач на стари архиви, професор Алекса Ивич, обнародва няколко консулски доклада на немски език от годините 1868-1875 г. със сведения за българските революционери от онова време (Аустриски извештаи о бугарским революционерима) в Сборник на Българската академия на науките, кн.XXXI, 1937 г. Между тези документи има един консулски доклад за съденето на Васил Левски. Докладът е бил изпратен от австрийския консул в Русе Оскар Монтлог с дата 24 януари 1873 г. Монтлог е бил австрийски консул в Русе в течение на 8 години – от 1871 до 1879 година. Докладът е изпратен до тогавашния австроунгарски министър-президент Юлиус Андраши (1823-1890). Съдържанието на този доклад в превод е следното: "Запреният при Хърсово, както имах честта да съобщя на 10 този месец (януари 1873 година), Васили Дяколевски (Wasillie Diakolewsky) биде освободен от следствената комисия, след като тя разпознала в негово лице един съвършено безвреден турчин на име Осман. Истинският Васили Дяколевски биде заловен едва по-късно в Търновския санджак и отведен в София на 16-и същия месец. Той се противопоставил на преследвачите и в борбата получил рана в главата. Заедно с него били запрени и двамата му спътници. Господин Лутероти съобщава за резултата от първия му разпит: "Показанията на Дяколевски, като на главен деец, представят най-голям интерес. Отначало Дяколевски отричаше и само пред наличността на намерените у него, както и на няколко други писма още по-рано попаднали в ръцете на властите, започна да признава. Според доверителните съобщения на мой приятел, който е в близки връзки с един член на комисията, Дяколевски бил заявил, че Букурещкият комитет знаел за орханийското дело и писмено бил изискал сведения от Дяколевски дали това разбойническо нападение било извършено от люде на комитета или от лица, които стоят извън него. В първия случай комитетът щял да издава заповед на своите готови люде във Влашко да преминат Дунава и веднага да обявят въстанието. Във втория случай Дяколевски би имал заповед да продължи наченатата мисия. Според същия източник Дяколевски бил отговорил на комитета, че това не са били негови членове, тъй като сам отначало не вярвал. Обаче след като Букурешкият комитет узнал, че този обир бил извършен от негови хора, писал на Дяколевски, че те били изключени от неговата среда; поради което и той, Дяколевски, възнамерявал да се отправи към Цариград, за да открие всичко на правителството. На път затам обаче бил запрян в едно село заедно с двамата си спътници. За получаване на заповеди той четири пъти бил пътувал до Букурещ. Той не бил познавал първенците на тогавашния комитет, защото те винаги, когато говорели с него, носели маска на лицето. Като места, които посещавал, за да изпълнява нарежданията на комитета, той посочил Свищов, Ловеч и Пловдив. Последното място той бил посетил при сетното си завръщане от Букурещ през Цариград." Сведенията на този кратък доклад на съдебния процес на Васил Левски могат да бъдат преценени, когато се съпоставят с онова, което се знае от някои други документи от времето. За залавянето на едно лице, обвинено, че е Левски, Йорданка Филаретова съобщава на Найден Геров в писмо от 24 декември 1872 г. следното: "От преминалата седмица се раздаде слух, че дошло с телеграфа известие до тукашното началство какво някой си дякон на име Аслан-оглу, който бил според названията на Сърплий Димитра (Димитър Общи) глава на тази работа и местопребиваването му било около Пловдивското окръжие, бил се хванал от т. правителство около Русе и го карали в града на съд, следователно става близо 10-ина дена откак се е раздал този слух и още нищо няма да се види; но както и да е, аз любопитствам да зная какво гърми, както и хванат ли е навярно." За запряното при Хърсово лице Йорданка Филаретова дава по-обстойни сведения в друго свое писмо от 30 декември 1872 г. пак до Найден Геров: "Друго по-ново от тези работи не зная, освен че от 3-4 дена насам се очаква в града ни Дяконът (Левски), който казват, че бил уловен от т. правителство на Хърсово, като се качвал на парахода да премине от насрещната страна; още завчера слушах, че отишли оттука заптиета да го пресрещнат, но до този час още не са го докарали. Някои казват, че още като наближи града, щели да му излезнат с музиката да го посрещнат, но това не ще да е дотам вероятно, защото са все повече сокачки приказки…". От доклада на Монтлог научаваме, че това лице – за което той съобщил на граф Андраши с писмо от 10 януари 1873 г. – било освободено, защото се установило, че съвсем не е Левски, а един "съвършено безвреден турчин". Само няколко време по-късно Васил Левски е заловен, благодарение на предателство, откаран в София и изправен пред съда. Двамата спътници, с които бива заловен Левски в Къкрина и за които споменава Монтлог в доклада си, били Никола Цветков и ханджията Христо Латинеца. Неточна е датата, която указва Монтлог за откарването на Левски в София – 16 февруари, защото още в първия ден на разпита Левски вече е бил подлаган на разпит. Сведенията за първия разпит на В. Левски консулът Монтлог предава според съобщението на "господин Лутероти". Не е трудно да се открие кое е това лице. Лутероти или Лотероти по това време е бил австрийски пощенски агент в София. Той е бил във връзки с Йорданка Филаретова и Найден Геров. От едно писмо на Николай В. Чалики до Н. Геров, изпратено от Пловдив с дата 1/13юли 1864 г., узнаваме, че когато австрийският консул в Пловдив Берти заминавал за Виена за "изправител на вицеконсулството" бил оставен именно същият "Лотероти". По-късно преписката между Н. Геров и Й. Филаретова ставала често за съдействието на Лутероти, който пренасял за по-голяма безпечност писмата. Йорданка Филаретова е била във връзка с Лутероти в 1869 г., както се вижда от нейно писмо до Н. Геров с дата 24 януари 1869 г.: "Желала бих, пише тя, щото, ако е възможно, да издействувате занапред да може и г-н Лутероти да ми прави потребните свидетелства, каквото да не Ви безпокоя всякога с този труд…" На 16 ноември 1872 г. Н. Геров писал на Йорданка Филаретова, за да ѝ иска сведения за затворниците по обира на пощата при Орхание и добавя: "Писмото си дайте г-ну Лутероти да ми го прати по тяхната поща, както и аз Ви пращам това писмо до него." Писмото си до Н. Геров, в което съобщава за залавянето на мнимия Левски при Хърсово, Филаретова изпратила чрез същия Лутероти: това писмо е било поверително, подпечатано с "по-големия печат" на нейния съпруг. "И следователно, завършва Йорданка Филаретова, заради кое не се съмнявам, че и г-н Лотероти ще Ви го достави по най-сигурен начин. Като му е известно, че почти всичките мои писма до Вас се касаят върху моите частни работи до Посолството и пр." На 13 януари 1873 г. Йорданка Филаретова е изпратила на Никола В. Чалики едно писмо със сведения за докарването и съденето на истинския Васил Левски в София. Любопитно е да се отбележи, че в това писмо са дадени такива сведения за съденето на Левски, които се схождат твърде много с онова, което съобщил на Монтлог агент Лутероти. Дали Филаретова не е дала същите сведения и на Лутероти? Като се знаят връзките на този последния с Филаретова, това предположение не е невероятно. Дали Лутероти не указва тъкмо нея, когато пише, че своите сведения дължи на съобщения на свой "приятел, който е в близки връзки с един член на комисията"?… В това свое писмо Филаретова съобщава, че с Левски са били докарани "други още двамина", без да може да съобщи – както и Лутероти – имената им. Тя добавя, че Левски се борил с нападателите, убил и ранил неколцина, но сам бил ранен "на дясната страна у главата" и тогава успели да го заловят. За разпита му пред комисията Филаретова съобщила онова, което могла да научи "горе-долу". Филаретова също предава думите на Левски, че той не бил познавал членовете на комитета, защото "всякога, когато се явявал пред тях, за да му предадат заповедите си, лицата им били покрити с маски". Същото признание се чете и в съдебното дело на Левски. Обнародваната засега част от съдебното сведение на Левски съдържа сведения, които потвърждават съобщението на Лутероти за думите на Левски относно Димитър Общи. "Преди обира на хазната, Васил Левски, по сведенията на следственото дело, преминал в Пловдив. Там той получил писмо от Букурещкия комитет, в което му се съобщавало за обира на отиващата в София хазна и за арестуването на едно лице на име Димитър. Ако по този повод – казвало му се в това писмо –  бъдат арестувани и комитетски хора, той да побърза да даде веднага знак за въстание… Левски обаче намерил за неудобно да се вдига въстание по един такъв повод, смятайки обира на хазната за акт на разбойничество и това си мнение той съобщил на Букурещкия комитет, както и на тукашните комитети, отбелязвайки го на полученото от Букурещ писмо, вследствие на което първият (комитетът в Букурещ) поискал неговото дезавуиране и освобождение от тази му работа. Поради това Левски намислил да тръгне веднага за Цариград, за да разкрие от началото до край на главните държавни хора цялата тази работа и да признае своето престъпление и злодеяние. На път обаче за Цариград, според неговите признания, той бил хванат…" Нещо подобно, поне по обща мисъл, съобщава и Филаретова. Според следственото дело Левски бил признал, че е работил в Ловеч, Търново, Свищов и Пловдив. Колкото и кратък, този доклад на консула Монтлог за съденето на Левски се явява ценно потвърждение на онова, което знаем от съдебното следствие и писмото на Йорданка Филаретова. Изпращането на самия доклад до австрийския пръв министър показва с какъв интерес в Австрия са следили развоя на събитията у нас по онова време. Сам авторът на доклада – въпреки че не изглежда твърде благосклонен към делото на българските бунтовници – заявява, че показанията на Апостола „представляват най-голям интерес”… Тези показания още повече възвеличават гранитната твърдост и нравствената сила на този борец за народна свобода. *Публикувано във: "Васил Левски”. Възпоменателен брой. Издава Българското историческо дружество. Брой 1, София, 18.02. 1940 г. Иван Дуйчев (1907-1986) е известен български историк, специалист по средновековна история. Специализира в Италия (1932-1936), където защитава докторат на тема "Българските Асеневци във Византия" (1934). Завършва и курс във Ватиканската школа по палеография и архивистика в Рим. По-късно Иван Дуйчев последователно става асистент и доцент по средновековна българска история в Софийския университет (1936- януари 1945). Неговата книжка "Македония в българската история" (1941) е включена от отечественофронтовската власт в списъка с "фашистки книги", а самият Дуйчев е уволнен от университета и за няколко години е принуден да се препитава като превежда романи и научна литература от френски език. От 1950 година Иван Дуйчев е старши научен сътрудник в новооснования Институт за българска история при БАН. През 1981 г. е избран за академик на БАН. Член-кореспондент е на Британската академия (Лондон), член на Папската академия по археология (Рим), носител на Хердерова награда (1974). Автор на над 500 публикации. **Публикуваме статията от "Портал Култура"

Петър Славов: БСП и ГЕРБ не искат машинен вот, защото с него всеки глас се брои правилно

https://www.actualno.com/politics/petyr-slavov-bsp-i-gerb-ne-iskat-mashinen-vot-zashtoto-s-nego-vseki-glas-se-broi-pravilno-news_594721.html

„Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма.“ Това заяви Петър Славов от политическото ръководство на Нова Република. „Машинното гласуване на първо място ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това

Renault Megane е "Автомобил на годината" 2017 в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277185_Renault+Megane+%D0%B5+%22%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+2017+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

На тържествена церемония в Sofia Ring Mall станаха ясни победителите в 20-ия юбилеен конкурс "Автомобил на годината", организиран от Прес Авто Клуб България. Организацията, в която членуват 40 изявени журналисти, работещи в сферата на автомобилизма и транспорта, присъди награди в общо 6 категории - автомобил на годината, кросоувър, многофункционален модел, екологичен, премиум и градски автомобил.

С категорично предимство пред конкурентите, за "Автомобил на годината" бе избран новият Renault Megane, който надви Volvo S90, Mercedes E-Class, Citoren C3 и Suzuki Baleno. Наградата на вносителите от "Рено Нисан България" бе връчена от името на основния партньор на конкурса OMV България, който подкрепя събитието с висококачествените горива Maxx Motion.

С огромна преднина бе избран и победителят в категория "Кросоувър", където участват новите модели с повишена проходимост, които в последно време се развиха и промениха със силни темпове. Тук с почетната статуетка на ПАК триумфира Skoda Kodiaq, преборил за победата Jaguar F-Pace, Seat Ateca, Peugeot 3008 и Ford Edge. Категоричен бе и победителят в класа на мултифункционалните автомобили - Nissan Navara, който изпревари Toyota Hilux, братовчедите Citroen Jumpy и Peugeot Partner, както и Great Wall Steed 6.

В класа на премиум автомобилите, където наградата връчи главният изпълнителен директор на Уникредит Лизинг, Александър Кръстев, с наградата си тръгна Volvo S90. Новият шведски модел преодоля наистина сериозна конкуренция в лицето на Jaguar F-Pace, Mercedes E-Class, Jaguar XF и Lexus RX450h. В категорията на екологичните автомобили триумфира новият Hyundai Ioniq, който се предлага във версии хибрид, плъг ин-хибрид и електромобил. Наградата на представителите от "Индустриал комерс" връчи Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда към Столичен общински съвет.

В категория "Градски автомобил на годината", триумфира шикозният французин Citroen C3, който победи Hyundai i20 Active, Suzuki Ignis, Mini Cabrio и Audi Q2. Наградата бе връчена от Силвия Чапарова, маркетинг мениджър на любезните домакини от София Ринг Мол.

Основен партньор на "Автомобил на годината" 2017 е компанията OMV, която предлага отличен вариант за тежката зимна обстановка в страната ни в лицето на дизеловото си гориво MaxxMotion Diesel. Дългогодишен партньор на конкурса е “Уникредит Лизинг”, а домакин на конкурса е Sofia Ring Mall.

Ето и подробности за класирането по категории:

Автомобил
1. Renault Megane 147 т.
2. Volvo S90 111,5 т.
3. Mercedes E-Class 107,5 т.
4. Citroen C3 85,5 т.
5. Suzuki Baleno 43,5 т.

Кросоувър
1. Skoda Kodiaq 153,5 т.
2. Jaguar F-Pace 101,5 т.
3. Seat Ateca 96 т.
4. Peugeot 3008 76 т.
5. Ford Edge 68 т.

Многофункционален автомобил
1. Nissan Navara 150 т.
2. Toyota Hilux 105,5 т.
3. Citroen Jumpy 96,5 т.
4. Peugeot Expert 92 т.
5. Great Wall Steed 6 51 т.

Градски автомобил
1. Citroen C3 129 т.
2. Hyundai i20 Active 104 т.
3. Suzuki Ignis 98,5 т.
4. Mini Cabrio 84 т.
5. Audi Q2 79,5 т.

Еко автомобил
1. Hyundai Ioniq 125,5 т.
2. Volvo XC90 T8 111,5 т.
3. BMW 330e 97,5 т.
4. BMW 225xe 88 т.
5. Toyota Prius 57,5 т.

Премиум автомобил
1. Volvo S90 121,5 т.
2. Jaguar F-Pace 120 т.
3. Mercedes E-Class 116 т.
4. Jaguar XF 86 т.
5. Lexus RX450h 51,5 т.

56 в листите на БСП не са членове на партията

http://offnews.bg/news/n_1/n_647614.html

56 души, които не са членове на БСП, влизат в листите за изборите на 26 март. В 23 район в София се включва актьорът Любомир Ковачев, обяви лидерът Корнелия Нинова на пленума на партията днес.  Актуалната тема от изминалата седмица е докладът на служебния кабинет за ревизията на правителството „Борисов – 2“. Ние ще изчакаме в понеделник публикуването му, ще се запознаем в детайли със съдържанието му и ще коментираме секторно какво е отразено там – за истинското съдържание на държавата. Но от това, което излезе дотук, бих искала да коментирам две неща, заяви Нинова. Двата основни стълба от политиката на ГЕРБ рухнаха – строителството на магистрали и пътна мрежа. От констатациите се вижда, че пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки за строителство на магистрали са нагласени до такава степен, че само не е казано името на фирмата. Ние предупредихме за това преди пет месеца. Изпратихме и сигнал до прокуратурата. Те ни нарекоха лъжци. Сега излиза истината. Не строят магистрали, а нагласяват обществени поръчки. Затова и качеството им е такова. А къде отиват парите на хората, ще разберем, обясни лидерът на БСП.  Още от думите на Корнелия Нинова: Рухва и вторият стълб – еврофондовете. Спрени са парите по програма „Наука“. Отбелязан е риск за спиране на парите в Министерството на земеделието заради забавени обществени поръчки. Ние предупредихме преди 4 месеца. Те ни нарекоха лъжци. Истината днес – на тях им ги спират. На фона на тази истина последваха объркани мисли на уплашени хора. А те са: за строителството на магистралите правено било от държавната фирма – лъжа. Държавната фирма е само касичката, през която минаваха плащанията към частните и приближените до властта фирми. ОП „Наука“ - ГЕРБ: „Пуснахме писмо до Кунева, но тя не разбра“ – лъжа. ГЕРБ отстояваха със зъби и нокти реформата в образованието, както и програмата, когато ние предупреждавахме за пропуските там. Програмата в земеделието – имало забавяне, защото ние сме били поставили условия отиващото си правителство да не пуска обществени поръчки в последния месец – лъжа. Само за един месец това правителство изхарчи над 2 млрд. лв. А обществени поръчки са пускани и в деня на предаване на властта – 27.01.2017г.  Трети въпрос, обсъждан вчера от Борисов: взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв. Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва също са лъжа. Затова искаме ревизия по дълга. Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер – кога е взет, колко, при какви условия, с какви лихви, от кои банки и кои консултанти. Накрая, г-н Борисов вчера обяви, че новата им програма е продължение на старата. Уважаеми, другарки и другари, те ще продължат постарому това, което имахме досега. Това, което над 2 млн. българи отхвърлиха с гласуването си на президентските избори. Ние сме алтернативата на старото, което те олицетворяват. Ние сме и промяната на статуквото в две насоки. Първото е в платформата и политиките, които предлагаме на българския народ. Второто – в лицата, които ще олицетворяват тази промяна – авторитетни наши партийни другари, но и авторитетни обществени личности, за чието издигане в нашите листи дълбоко ви благодаря. Нашата партия, вие, проявихте мъдростта да издигнете тези хора и да покажем, че единствени в политическата система на България разбрахме какво се окачва от нас. Нашите опоненти излизат със старата платформа и нейно продължение, но и със старите лица. Само министри - водачи на листи. При нас, отново ви благодаря, 40% нови хора. Продължаваме и днес с тази промяна. Благодарение на вас, на вашия опит, на вашата близост до хората в страната - сте номинирали 56 души, които не са членове на БСП, обществени авторитети, хора, които са уважавани в областните съвети, по места и в страната и те са: професори по медицина и лекари, параолимпиец, олимпийски шампион, учители и директори на училища, дейци на науката и културата, директори на театри и актьори, представители на Тракийските дружества, земеделци, представителите на кооперациите, Централния кооперативен съюз, инженери, професор по реторика в Софийския университет, доктор на икономическите науки, адвокати, архитекти, специалисти във военния сектор. От гражданската квота и коалиционните партньори са: София 23 МИР: Любомир Ковачев-актьор; Георги Михайлов-доктор хематолог; Христо Монов- преподавател по психология; София 24 МИР: Александър Илиев-професор по пантомима; Венцислава Каменова – лекар; Нона Йотова-актриса и певица; София 25 МИР: Михаил Христов-параолимпиец; Емил Георгиев-председател на „Екогласност”; Хари Хараламбов-работи в Института за незрящи; Мирослав Тодоров-адвокат; Коста Иванов-управител на частна фирма; София Област: Боян Ставрев-ръководител на Гвардейския духов оркестър; Андон Чулев-представител на младежката организация на земеделци; Благоевград: Георги Алексиев-ръководител на хирургическото отделение в Сандански; Валери Миленков - зам.-директор на Драматичния театър; Васил Новоселски-председател на читалищното настоятелство на читалище „Никола Вапцаров” в гр. Благоевград; Бургас: Михаил Вълов-зам.-председател на Тракийските дружества, директор на училище; Добри Задгорски-каолиционен партньор; Румен Николов-икономист, председател на областното ръководство на „Екогласност”; Варна: коалиционен партньор; Пловдив: Донка Александрова-професор по реторика в Софийския университет; Велико Търново: Явор Божанов-икономист; Андрей Картунов-музикант; Стоян Манчев-член на областното ръководство на земеделците; Враца: Анастас Попдимитров-директор на врачанския театър; Видин: Борислав Василев-адвокат; коалиционни партньори от Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" – Мирослав Марковски; Габрово: Пенка Петрова-учител; Кърджали: Петър Петров-Тракийски дружества; коалиционен партньор; Кюстендил: Борко Исаков-лекар; Мирослава Костадинова-земеделски производител; Монтана: Цеца Тодорова-зам.-директор на училище; Пазарджик: Полина Шишкова-директор на дирекция на ЦКС; Никола Манев-професор по национална сигурност; Таня Благова – директор на Професионална гимназия по икономика; Георги Георгиев-председател на Гражданско сдружение „Загорово”; Перник: Любомир Бонев – инженер; Петър Янков- Тракийски дружества; Плевен: Валентин Буров-бивш командир на Школа за запасни офицери; Януш Донев – земеделец; Антон Георгиев-Тракийски дружества; Ваня Недкова-професор по медицина Пловдив област: Димитър Георгиев-общинско ръководство на коалиционен партньор; Русе: Таньо Киряков-олимпийски шампион по стрелба; Атанас Маринов-коалиционен партньор; Силистра: Вероника Иванова-рекламен мениджър; Смолян : Христо Беров-преподавател в Софийския университет, доктор на историческите науки; Георги Славов-коалиционен партньор; Стара Загора: Спас Панчев-коалиционен партньор; Иван Чолаков-адвокат; Стилян Ибрямов-икономист; Шумен: Валентин Петров-кмет на Каспичан; Патриция Маринова-лекар, коалиционен партньор; Ямбол: Даниела Сивкова-архитект.

Екатерина Захариева и Найден Шопов регистрираха листата на ГЕРБ в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6066486

Екатерина Захариева и Найден Шопов регистрираха листата на ГЕРБ в ПазарджикНадявам се на честна игра в предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори, по-малко популистко говорене и да не се заиграва със страховете на хората. Това заяви Екатерина Захариева в Пазарджик, която заедно с областният координатор на ГЕРБ за региона Найден Шопов регистрираха листата на партията в местната избирателна

Фотогалерия: 75 години от изселването на американци от японски произход

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/02/19/2920252_fotogaleriia_75_godini_ot_izselvaneto_na_amerikanci_ot/?ref=rss


Преди 75 години президентът Франклин Рузвелт подписва заповед 9066, позволяваща затварянето на американски граждани от японски произход. В 10 лагера са задържани близо 120 000 души поради опасения, че може да симпатизират на врага по време на Втората световна война. Три месеца преди това избухва войната с Япония след нападението над американската база в Пърл Харбър.

По този повод "Ройтерс" разпространи снимки от събирането и депортирането на хиляди хора от Лос Анджелис, както и от...

Незаконно оръжие и боеприпаси са иззети при полицейска акция в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-oruzhie-politzeiiska-1535199.html

/КРОСС/Незаконно оръжие и боеприпаси са иззети при специализирана полицейска операция в Асеновград, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив. Съвместните процесуално-следствени действия са проведени от служители на пловдивския отдел „Криминална полиция" и колегите им от районното управление, под ръководството на прокуратурата в града. В оръжеен магазин, стопанисван от 67-годишен местен жител, разследващите открили и конфискували 2 пистолета, 5 револвера, 2 пушки, 25 цеви за огнестрелно оръжие и над 400 патрона от различен калибър, без необходимите разрешителни документи. Срещу мъжа е започнато бързо производство в Районно управление - Асеновград. Материалите са внесени в Районна прокуратура - Асеновград и работата по случая продължава разследващ полицай.    

Отново масов бой при бежанците в Харманли, ранен с нож в гърба

http://offnews.bg/news/n_1/n_647613.html

Отново е имало напрежение в бежанския център в Харманли, съобщи бТВ.  Конфликт е възникнал вчера малко преди обед между две групи сирийци и иракчани – участвали са общо около 20 мигранти, съобщиха от дирекцията на МВР в Хасково. Сблъсъкът е започнал заради нарушен график на хранене в столовата, а след това е ескалирал в масов побой между двете групи, при който има леко ранен с нож в гърба. Намиращите се в лагера части на жандармерията и на полицията са успели бързо да потушат боя и да възстановят реда. Петима душа са задържани като подстрекатели на сбиването. На пострадалия е оказана медицинска помощ на територията на лагера и не се е наложило той да бъде приеман в болница. Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците, но бунтът е тръгнал едновременно на няколко места около 12 ч. В края на миналата година бежанците в Харманли се вдигнаха на бунт и влязоха в сблъсък с полицията.

България отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски

http://www.mediapool.bg/bulgaria-otbelyazva-144-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski-news260346.html

На днешния 19 февруари България се прекланя пред Апостола на свободата Васил Левски. Чествания има в цялата страна. Традиционната възпоменателна церемония пред паметника на Левски в София е от 18 часа. Тя ще се проведе при засилени мерки за сигурност, с участието на президента Румен Радев. Преди това в столичния храм "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола, която ще продължи с литийно шествие до паметника му, който е един от първите, издигнати след Освобождението, разположен на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран на 18-ти февруари 1873-та година. Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" обяви 19 февруари за ден на отворените врати. Посетителите имат възможност да разгледат изложбите: "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски" и "Посветен на Отечеството". В Националния военноисторически  музей е организиран публичен дебат на тема: "Полезно ли е за България идеализирането на Левски?". Стотици жители и гости на Карлово отбелязаха 144-та годишнина от гибелта на Левски с митинг - поклонение.  В църквата "Света Богородица", където Дякон Игнатий е бил ръкоположен   през 1859 година, беше отслужена панихида от пловдивския митрополит Николай. Там присъства и служебният министър председател Огнян Герджиков. По традиция бяха  поднесени  венци и цветя на гроба на майката на  Левски - Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола. В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче - мястото, където е заловен. Там ще се проведе историческа възстановка на клетва на комитетски дейци. Очаквайте подробности

България чества 144 години от гибелта на Васил Левски

http://www.mediapool.bg/bulgaria-chestva-144-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski-news260346.html

На днешния 19 февруари България се прекланя пред Апостола на свободата Васил Левски. Чествания има в цялата страна. Традиционната възпоменателна церемония пред паметника на Левски в София е от 18 часа. Тя ще се проведе при засилени мерки за сигурност, с участието на президента Румен Радев. Преди това в столичния храм "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола, която ще продължи с литийно шествие до паметника му, който е един от първите, издигнати след Освобождението, разположен на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран на 18-ти февруари 1873-та година. Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" обяви 19 февруари за ден на отворените врати. Посетителите имат възможност да разгледат изложбите: "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски" и "Посветен на Отечеството". В Националния военноисторически  музей е организиран публичен дебат на тема: "Полезно ли е за България идеализирането на Левски?". Стотици жители и гости на Карлово отбелязаха 144-та годишнина от гибелта на Левски с митинг - поклонение.  В църквата "Света Богородица", където Дякон Игнатий е бил ръкоположен   през 1859 година, беше отслужена панихида от пловдивския митрополит Николай. Там присъства и служебният министър председател Огнян Герджиков. По традиция бяха  поднесени  венци и цветя на гроба на майката на  Левски - Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола. В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче - мястото, където е заловен. Там ще се проведе историческа възстановка на клетва на комитетски дейци. Очаквайте подробности

Кметът на Кюстендил Петър Паунов почете паметта на Левски и в Босилеград

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kmetyt-na-kiustendil-petyr-paunov-pochete-pametta-na-levski-i-v-bosilegrad-2004637

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов поднесе венци на паметника на Васил Левски в Босилеград, Република Сърбия, за 144-годишнината от гибелта на Апостола.
Предвидено беше и посещение на културно-информационния център в Босилеград, където той се срещна с

ГЕРБ-Сливен почете паметта на Васил Левски  

//dariknews.bg/regioni/sliven/gerb-sliven-pochete-pametta-na-vasil-levski--2004638

Областният координатор на ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева, народният представители от ГЕРБ - Сливен в 43-тото Народно събрание Мария Белова, общинският координатор Здравко Костадинов, общинските съветници Силвия Маринова, Георги Николаев и Живко Минчев, представители на младежката организация, член

Цветан Цветанов: Стратегията на ГЕРБ е истината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066487

Цветан Цветанов: Стратегията на ГЕРБ е истинатаВеликотърновския район е много важен за успеха на ГЕРБ на тези избори. Победата за нас не е самоцел, а възможност да продължим да работим, за да развиваме държавата и общините. За ГЕРБ управлението е отговорност. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на семинар “Бъдеще за младите”, организиран от МГЕРБ-Велико Търново.

В Албания втори ден протестират срещу правителството на страната

https://www.actualno.com/balkani/v-albanija-vtori-den-protestirat-sreshtu-pravitelstvoto-na-stranata-news_594722.html

Протести на опозицията срещу правителството на страната се провеждат вече втори ден. Няколко граждани и членове на организацията от Демократическата партия са прекарали нощта в палатки, разпънати на булеварда след масивните протести в столицата Тирана, пише Albanian Daily News. &

Стотици варненци почетоха паметта на Апостола (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=344412

Стотици варненци се включиха в събитията по повод 144 години от гибелта на Левски,предаде репортер на Moreto.net. Малко след 10 часа множество от граждани и гости на града се събраха пред барелефа на Апостола на бул. "Осми приморски полк",за да поднесат венци и цветя.

Герджиков: Левски отдавна е светец за народа

http://www.cross.bg/gerdzhikov-levski-ministur-predsedatelyat-1535198.html

/КРОСС/Като народ сме щастливи, че имаме богатство като Васил Левски, заяви министър-председателят Огнян Герджиков в Карлово. Той участва във възпоменателната церемония по случай 144-та годишнина от гибелта на Апостола. В словото си премиерът отбеляза, че Левски отдавна е светец за народа и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче. „И си мисля, че и ние, които сме се захванали да теглим общите народни дела в Българско, дали и ние да вземем едно такова тефтерче, в което да отбелязваме като Дякона кой, колко и какво е свършил в ползу роду", добави министър-председателят. По думите му народната памет е като шарена черга с пъстри шевици, като ръчна везана премяна с цветовете на вечността. "В тази памет най-ярко светят имената на онези, които будят народната свяст да не заспива", каза още Герджиков. В рамките на церемонията министър-председателят прие строя на представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада и клуб "Родолюбие". Възпоменателният митинг завърши с полагане на цветя пред паметника на Васил Левски, едноминутно мълчание и заря. По-рано днес премиерът Огнян Герджиков се срещна с кмета на Карлово Емил Кабаиванов и областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Воден бе разговор за серия проекти и нужди на общината, свързани с пътната инфраструктура, финансово оздравяване, проблеми с частни съдебни изпълнители.  

5-те най-големи фондови борси в света

http://econ.bg/Новини/5-те-най-големи-фондови-борси-в-света_l.a_i.737706_at.1.html

Чудите се кои фондови борси по света се отличават с най-голяма пазарна капитализация на база търгувани компании? Ние ще ви помогнем и ще ви дадем...

Владимир Пилософ: Над 22.5 млн. лв. са отпуснати за лечение на 1375 деца през 2016 г.

https://www.actualno.com/healthy/vladimir-pilosof-nad-225-mln-lv-sa-otpusnati-za-lechenie-na-1375-deca-prez-2016-g-news_594717.html

В досегашната работа на Фонда за лечение на деца не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Досега само две наши болници са използвали трайно във времето тази практика. Предст

Половин милион испанци се вдигнаха на протест, искат повече мигранти

http://offnews.bg/news/n_1/n_647612.html

Над 500 000 испанци излязоха на протест в Барселона в подкрепа на мигрантите. Според организаторите това е най-мащабната инициатива в Европа от началото на кризата. Шествието премина през целия град и стигна до брега на Средиземно море, къде през 2016-та година се удавиха над 5000 мигранти. Причината за протеста е неспазването на поетия ангажимент от Испания, според който държавата е трябвало да приеме около 16 000 бежанци, а в страната са влезли само 1100.

Отново има напрежение в бежанския център в Харманли

http://www.moreto.net/novini.php?n=344417

Отново има напрежение в бежанския център в Харманли, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Конфликт е възникнал вчера малко преди обед между две групи сирийци и иракчани – участвали са общо около 20 мигранти, съобщиха от дирекцията на МВР в Хасково.

Създадоха боя за коса, променяща се от климатични фактори

http://www.cross.bg/kosa-taka-reaktziya-1535197.html

/КРОСС/Боя за коса, която се променя в зависимост от светлината и температурата бе създадена от Лорен Боукър, основателката на компанията The Unseen. В модните среди тя е известна като Алхимичката. Тя е създателка на т.нар. реактивна мода. Нейната технология е създала мастила, съединения и покрития, които реагират на светлина, температури и влажност. Най-новият продукт Fire e боя за коса. FIRE е проектиран да бъде "отзивчив" на температурните колебания и се предлага в няколко цветови гами - от яркочервено до фините пастели. Багрилото е създадено така, че реагира на терморегулацията на човешката кожа и при химическата реакция настъпва промяна на цвета в отговор на определени стимули - промени в околната среда. Когато температурата падне или се вдигне, молекулите на въглеродна основа на ядрото на боята огъня претърпяват реакция. Над определена температура една от молекулите, която е свързана с въглерод, е по-стабилна от другите, така реакция произвежда молекула с малко по-различен абсорбция на светлина, създавайки по този начин различен цвят. Известно е, че боите за коса могат да съдържат множество дразнещи и токсични химикали, водещи до увреждане на коса с течение на времето или дори увреждане на кожата на главата. Лорен Боукър се е опитал да смекчи токсичността във FIRE с помощта на "по-малко токсични съставки"

"ЦСКА - София" обяви, че плаща над 100 хил. лв. месечно за базите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/19/2920819_cska_-_sofiia_obiavi_che_plashta_nad_100_hil_lv/?ref=rss


Ръководството на "ПФК ЦСКА - София" ЕАД обяви, че плаща над 100 хиляди лева на месец за ползването на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево.

Декларацията е вследствие на изказването на служебния министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, че месечният наем на "Българска армия" е 40 000 лева.

"Във връзка с появилите се от вчера информации от Министерството на младежта и спорта сме длъжни да внесем уточнение. Цената, която ЦСКА заплаща месечно по...

На Иран ще му е нужна цяла вечност, за да създаде ядрено оръжие, обяви външният министър на страната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/19/2920822_na_iran_shte_mu_e_nujna_ciala_vechnost_za_da_suzdade/?ref=rss


Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му не приема натиска, оказван от новата администрация на САЩ. Иран е равнодушен към заплахите, но откликва добре на уважението, допълни той, цитиран от "Асошиейтед прес" и БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува ядреното споразумение между Иран, САЩ и петте световни сили от 2015 година, припомнят агенциите. "Иран не планира да произвежда ядрено оръжие", каза още иранският първи дипломат на...

Мъж, хванат с близо 50 000 фалшиви евро, застава отново пред съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066329

Мъж, хванат с близо 50 000 фалшиви
евро, застава отново пред съдаДело за държане на фалшифицирани пари и заглушители на gsm сигнали тръгва отначало в Апелативния съд във Велико Търново, след като Върховният съд го върна на нов състав. С присъда на Окръжен съд Габрово, Мирослав Н. е признат за виновен в това, че на 11 април 2013 г. в района на бензиностанция в гр.

Вежди Рашидов срещу „агнешките главички“: Те са с розови бузи, Прокопиев ги финансира – ще ги изхвърля всички!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277184_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%

 Бившият министър на културата изтъкна някои от завършените вече проекти – Ларгото, галерия „Квадрат 500” и др. „Бойко Борисов е от типа хора, на който му се прави. Аз обичам тези хора, на които им се прави нещо”, коментира Рашидов.
 
„Не искам скандал. Важно е да говорим за това, което трябва да стане”, изтъкна той относно критиките към неговия мандат.
 
„Протече покрива в Ларгото – отиде камера да снима как пада една капка. Един недобросъвестен работник беше хвърлил парцал. Отпушихме канала, помолихме да снимат вече оправеното – това вече не се случи”, обясни той. По отношение на протеклия покрив на Народната библиотека той каза, че сигнал за проблема е получен още през есента, но нямало как той бъде отворен и поправен през зимата.
 
Рашидов остро се възмути по повод въпроси за протестите, които бяха спретвани по различни поводи през годините: „Толкова митинги вдигаха едни платени протестъри. Едни и същи момченца. Лошо ли е това, което е направено в София – пълно е с туристи”.
 
„Ако още един път се върна – не вярвам, ще изхвърля всички”, закани се той.
 
„Не знам защо агнешки главички – те са с розови бузи. Прокопиев ги подхранва. „Америка за България” ги подхранва”, заяви той. „Искахте име, ето, казах ви го”, подчерта той. По думите му, самият Прокопиев искал да спечели пари от всичко това.
 
Рашидов даде пример с Червената къща и изрази опасение, че тя може да бъде открадната.
 
Бившият министър зададе ключови въпроси: „Каква е истината, кои са тези протестъри, кои забогатяват от това?”.
 
„Те не се спряха. Видя ли „Капитал”, „Дневник”, не ги отварям вече. Знам, че там има някаква война”, заяви Рашидов с огорчение и добави, че по принцип избягва сблъсъци скандали.  
 
Рашидов каза още, че би инициирал създаването на наистина хубав музей, посветен на Васил Левски. Спрял, обаче, конкурс за подобен проект, свързан с апетитен имот в София. „С апетитите към хубавите кръчми, не е редно да стане. При най-малкото съмнение аз анулирам конкурси”, подчерта той.
 
„Аз съм съден за това, че съм уволнил човек за корупция. Пак от тези агнешки главички. Даден съм на съд – да не казвам чий съд”, каза още скулпторът.

Момчил Неков: Защо Десислава Танева е забавила обявяването на обществена поръчка?

http://www.cross.bg/otzenka-poruchka-prsr-1535194.html

/КРОСС/„Буди недоумение фактът, че решението за откриване на обществена поръчка за оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 е взето на 13.10.2016 г., при положение, че крайната дата за предаване на оценката е 31.12.2016 г. И този срок е бил известен две години по-рано". Така Момчил Неков, който е член на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент коментира резултатите от ревизията в Министерството на земеделието и храните оповестени от служебния премиер проф. Огнян Герджиков. Открит остава въпросът защо Десислава Танева, в качеството й на министър на земеделието и храните и ръководител на управляващия орган на ПРСР е пропиляла толкова време, преди да обяви тази поръчка. Още повече, че съгласно Регламент (ЕО) № 1698/2005 г. текуща оценка на ПРСР 2007-2013 г. се прави ежегодно, а съгласно чл.58, ал.5 от същия регламент „През 2015 г. текущата оценка се превръща в окончателна оценка." „Въпросите и хипотезите са много, но аз бих искал да обърна внимание на отговора, който от МЗХ дадоха на журналистически въпрос, а именно, че има риск от налагане на финансова санкция по ПРСР 2007-2013 поради това забавяне. Рискът е реален, като обикновено такива санкции са за сметка на бюджета на България. Причината е, че не може да се стигне до конкретен виновник, който да си понесе отговорността. В този случай обаче това не е така

Освен Нона Йотова и Любомир Ковачев ще е в гражданската квота на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066465

Освен Нона Йотова и Любомир Ковачев ще е в гражданската квота на БСПОсвен певицата и актриса, Нона Йотова, и актьорът Любомир Ковачев влиза в гражданската квота на БСП. Тя се състои от 56 човека, които не са членове на партията, обяви лидерът й, Корнелия Нинова, по време на пленум на столетницата. В списъка влизат професори по медицина и лекари, параолимпиец, олимпийски шампион, учители и директори на училища,

Двама нови в червеното ръководство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066460

Двама нови в червеното ръководствоДвама нови членове на Изпълнителното бюро на БСП се очаква да гласува червеният пленум по-късно днес. Това са бившите депутати Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров, научи "24 часа". И двамата получават местата си в ръководството като компенсация, че не са в червените листи. Гуцанов изпадна от листата след скандал между двете лобита в морската столица

Пеевски официално е водач на листата на ДПС в Пазарджик

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/19/2920814_peevski_oficialno_e_vodach_na_listata_na_dps_v/?ref=rss


Неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски, който не се е появявал в парламента от година, ще е водач на листата на ДПС в Пазарджик. Това се разбира от решение на избирателната комисия в града от 17 февруари, с което са регистрирани участниците. На второ място е бившият екологичен министър в кабинета на Пламен Орешарски и настоящ евродепутат Искра Михайлова.

Очаква се Пеевски да поведе листата на ДПС и в Благоевград. От сайта на РИК в града се разбира, че все още листата на движението не е...

ЦСКА празнува с бански специалитети победата над Пирин

http://offnews.bg/news/n_1/n_647611.html

Волейболистите на ЦСКА отпразнуваха победата си над Пирин Разлог в култовата механа "Дедо Пене" в центъра на град Банско. Собственикът и голям приятел на тима Дедо Пене почерпи момчетата с отбрани бански специалитети. От клуба припомниха, че притежателите на карта "100 сърца за ЦСКА" могат да ползват 10% отстъпка в механата, превърнала се в един от символите на град Банско. Волейболният ЦСКА се нуждаеше от 5 гейма, за да се поздрави с победата в гостуването срещу Пирин Разлог от 19-ия кръг на родната Суперлига. „Червените“ успяха да измъкнат победата с 3:2 (22:25, 25:20, 23:25, 25:19, 15:8), като тя бе 16-а за тях от началото на шампионата. Успехът означава, че „армейците“ излизат еднолично на първо място в класирането. За това голяма роля имаше поражението на Монтана от Добруджа 07.

Пиян помля друга кола в Пловдив, рани трима

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/piian-pomlia-druga-kola-v-plovdiv-rani-trima-6065668

Мъжът не спрял на червено и блъснал другия автомобил в средата на кръстовището

Осигуриха 135 хиляди лв. за похода по стъпките на Ботевата чета

https://www.24chasa.bg/region/article/6066461

Осигуриха 135 хиляди лв.  за  похода  по стъпките на Ботевата четаОсигурено е финансирането на националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан. За неговото 71 издание са заделени 135 хиляди лв., каза областният управител на Враца Момчил Младенов. Врачанският губернатор допълни, че още с встъпването си в длъжност е изпратил покана до президента на

Николай Денков: Готов е пакет от мерки за преговорите с Европейската комисия

http://www.cross.bg/denkov-problem-ministur-1535193.html

/КРОСС/В момента парите по европейската програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са замразени, никога не съм използвал термина „спрени". Използваме средства от националния бюджет за захранване на проектите. Ако си оправим проблемите, ще можем да искаме възстановяване на средствата от Европейската комисия, но тези средства ще бъдат възстановени не на 100% - това ни е наказанието. Това обясни в интервю за предаването "Неделя 150" просветният министър проф. Николай Денков. Нека се опитаме да излезем от формата „Тя каза, той каза"( задочната размяна на реплики с бившия министър на образованието от кабинета "Борисов" Меглена Кунева - бел. ред.), в който се водеше дискусията през изминалата седмица, призова Денков. От думите му стана ясно, че извършеният между 24 и 28 октомври одит на управлението на програмата в МОН е установил редица несъответствия с регламентите на ЕК, в резултат на който Комисията подготвя доклад, който все още не е изпратен до страната ни. Според заключенията основният проблем, който одитът е открил, е недоброто разделение на властите - на тези, които дават парите и тези, които използват парите - вътре в МОН. Този проблем не е свързан с дизайна и структурата на програмата, проблемът е как тя се управлява, подчерта категорично просветният министър. Готов е пакет от мерки и в рамките на две седмици ще започнат преговори с ЕК

Черно море капитулира в края срещу ЦСКА (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-kapitulira-v-kraia-sreshtu-cska-video-2004631

В здрав мач ЦСКА нанесе два кинжални удара чрез Руи Педро в 86-ата и 90-ата минута, за да спечели двубоя срещу Черно море, част от 20-ия кръг на Първа лига.

Двата тима се вкопчиха здраво по терена още в първите минути, но сериозни голови положения нямаше. При най-сериозното положение

Кирилицата вече е част от наследството на Манхайм

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kirilicata-veche-e-chast-ot-nasledstvoto-na-manhajm-2004618

Кирилицата официално бе вписана в културното наследство на германския град Манхайм. В него живеят над 160 национални групи, като българите са около 6000. В града функционират българско неделно училище, студентско сдружение, църковна община и българско дружество за

Патриотично шествие за Апостола в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/patriotichno-shestvie-za-apostola-v-dupnica-2004634

Дъждовното време не уплаши дупничани, които засвидетелстваха уважението си към делото на Апостола на свободата. На днешната дата отбелязваме 144- та годишнина от обесването на Васил Иванов Кунчев. Днес се прекланяме пред делото му, делото, което го направи безсмъртен. img wide]31409948[/img]

Автобус на градския транспорт участва във верижна катастрофа

//dariknews.bg/regioni/sofiia/avtobus-na-gradskiia-transport-uchastva-vyv-verizhna-katastrofa-2004633

Верижна катастрофа в София с автобус на градския транспорт е станала по обед. От пресцентъра на Столичната община потвърдиха за Дарик, че има пътно-транспортно произшествие с леко пострадали пътници от автобус 66.
 
Заради инцидента временно е преуста

В Разлог: Левски ще остане завинаги в нашата история

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/v-razlog-levski-shte-ostane-zavinagi-v-nashata-istoriia-2004635

С венци и цветя в Разлог почетоха 144 години от гибелта на Васил Левски. Събитието се състоя пред бюст-паметника на Апостола, който се намира пред сградата но Общинска администрация в Разлог.

В знак на признателност към делото и подвига на Левски венци и цветя поднесоха кметът инж. К

Самораново сведе глава пред Левски

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/samoranovo-svede-glava-pred-levski-2004636

С рецитал и помен беше отбелязана тъжната годишнина от обесването на Васил Левски в с. Самораново. Там преди няколко месеца официално беше открит паметник на Дякона. Днес жителите на дупнишкото село сведоха глава в знак на признание към делото на Апостола на свободата и поднесоха цветя, и венци. <

Котки vs. кучета: Кой казва, че трябва да е война?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kotki-vs.-kucheta-koj-kazva-che-triabva-da-e-vojna-2004604

Природозащитници установиха, че тигрите, леопардите и азиатските диви кучета в Индия съжителстват мирно на малка територия, макар и да преследват еднаква плячка, съобщи ЮПИ.
 
Всяка от популациите използва собствени стратегии за мирно съвместно същест

Актуализирана програма на Mtel Sport 1

http://www.cross.bg/direktno-povtorenie-purvenstvo-1535196.html

/КРОСС/Актуализирана програма на Mtel Sport 1 за периода 13-19 февруари и за 20-26 февруари. Понеделник, 13 февруари 2017 г

Софиянци блокираха Околовръстното шосе с искане за канализация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066400

Софиянци блокираха Околовръстното шосе с искане за канализацияЖители на столичния квартал „Горубляне” блокираха кръстовището на Самоковско шосе и Околовръстното. Причината за протеста е липсата на канализация, информира bTV.  За тази година Столична община отново не е предвидила средства за изграждането на канализация в „Горубляне”, което провокира протеста на гражданите.

БСП ще поиска служебният кабинет да направи ревизия на държавния дълг

http://www.cross.bg/ninova-liderut-zayavi-1535195.html

/КРОСС/Работата на социалистите започна с минута мълчание в памет на Апостола на свободата Васил Левски. "Не си народен, виждаш злото народно и не го казваш. А чакаш го да порасне и да убие народа. Аз не смея да пущам хора да лъжат народа. Гледай народната работа повече от всичко друго. Повече и от себе си да я уважаваш. Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очите си, та да не ни се смеят хората в работите утре. На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни. Едно от тия качества да липсва на водача на тая свята работа - то той ще я олайневи както и да е. Длъжност ми е да го кажа, защото може и да умра!" Тези думи на Апостола прочете пред множеството журналистката Велислава Дърева и посъветва кандидат- депутатите да си записват. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви преди пленума, който трябва да определи червените листи за изборите, че ще направи промени в Изпълнителното бюро. Идеята е да продължи линията на разделение на постовете в партията - партийната с парламентарната. Нинова разговаряла поотделно с всички членове на ИБ в листите. Ако бъдат избрани в 44- тото Народно събрание, те ще напуснат ИБ. Благодарение на близостта ни до хората в страната сме номинирали 56 души, нечленове на БСП и обществени авторитети. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на партията

Китайският конгломерат HNA става акционер в Deutschе Bank

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kitaiskiiat-konglomerat-hna-stava-akcioner-v-deutsche-bank-234288/

Китайците държат вече 3% от акциите в най-голямата германска банка, но планират да увеличат дела си

Десетки в болница след злоупотреба с наркотици на парти

http://www.cross.bg/narkotitzi-pomosht-mestnata-1535192.html

/КРОСС/Масово предозиране с наркотици на денс парти в Мелбърн, Австралия, вкара в болница над 20 души, съобщават местни медии, цитирани от ДПА и bTV. Парамедици са оказали помощ на 25 посетители на музикален фестивал на електронната музика. 22 от тях са откарани в различни болници на града. Директорът на местната служба за спешна помощ заяви, че събитието е било "наводнено с наркотици" и е въпрос на късмет, че няма смъртни случаи. "Това е най-големият брой свръхдози, които сме виждали напоследък на музикален фестивал", уточни той. Мнозинството от предозиралите са приели наркотика ДжиЕйчБи (GHB). Полицията е арестувала 40 души - 33-ма мъже и седем жени, а двама са получили предупреждение за притежание на канабис, съобщи местната телевизия Ей Би Си (АВС). Един мъж е обвинен, след като у него са намерени екстази, кокаин, ЕмДиЕмЕй (MDMA), ЕлЕсДи (LSD), кетамин и хашиш. Денс партито продължава в неделя към Сидни.  

Проекти за Варна 2017 събират лайкове в интернет от 20 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=344394

От 17:30 часа утре - 20 февруари варненци ще могат да избират кои проекти да получат финансиране за домакинството на града като Европейска младежка столица през 2017-та. Екипите, събрали най-много лайкове в Интернет ще бъдат с предимство при получаване на субсидия.

Световната банка препоръча поскъпване на тока и нови заеми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277183_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%

 Българската енергетика се нуждае от пълна промяна. Цените на тока трябва да вървят нагоре. Мерките за социално уязвимите групи са недостатъчни. Либерализацията е само на хартия, а финансите на държавните фирми са "крехки". Това е записано в доклад на Световната банка (СБ), изготвен по поръчка на енергийното министерство.

В доклада е разписан и пакет от мерки за смекчаване на част от проблемите в рамките на следващите три години. Резюме от доклада бе публикувано вчера за обществено обсъждане и в идните 14 дни по него може да се правят предложения. На тази база ще бъдат изготвени и конкретни законодателни промени.

България трябва поетапно да увеличава с по около 5% на година т.нар. такса "задължение към обществото". Тя се плаща от фирмите на свободния пазар, а приходите отиват в НЕК, за да я подпомогнат в плащането на скъпия ток от ВЕИ, американските тецове и въглищните централи. В момента фирмите плащат такса "задължение към обществото" от 36.8 лв. на мегаватчас. Все пак конкретната корекция на такса "задължение към обществото" трябва да бъде определена от регулатора на база по-подробни и актуализирани данни, подчертават от СБ.

Вдигането на таксата обаче ще се отрази директно и в крайните сметки за ток. Прогнозата на Световната банка е, че само това ще повишава цените за бита с по около 2 на сто годишно през следващите три години. Важна "подробност" е, че такса "задължение към обществото" е само един от елементите, които формират крайната цена на тока. Още отсега обаче е ясно, че бизнесът ще посрещне негативно новината. В последните две години работодателите реагираха гневно на повишението й, тъй като това щеше да доведе до сериозни затруднения при реализирането на продукцията им на пазара. В крайна сметка ЕК позволи да бъде въведена наредба за компенсиране, чрез която най-едрите компании получават държавна помощ при плащането на тази такса.

Ключов въпрос пред България остава дали трябва да премахне регулираните цени за бита, отчитат експертите от СБ. На хартия свободният пазар на ток отдавна е факт, но на практика малцина граждани са избрали да купуват ток от него. От една страна, либерализацията дава възможност за по-голяма конкуренция между доставчиците, но, от друга, излага част от потребителите на риск.

От Световната банка виждат намаляването на разходите за погасяване на натрупаните задължения чрез рефинансиране на облигационните заеми на Българския енергиен холдинг (БЕХ) при по-добри условия. Проблемът със задлъжняването на БЕХ заради дъщерните му дружества при лихви от 4.25-4.87% може да се реши с нова облигационна емисия за рефинансиране на досегашните кредити на БЕХ. При държавни гаранции и по-дълъг период на погасяване холдингът може да получи по-добри лихвени условия, изтъкват от СБ. В доклада е посочен и конкретен пример как при удължаване на срока за погасяване от 8 на 15 години и намаляване на лихвите по финансирането от приблизително 5% на 3.25% това би редуцирало годишните разходи на енергийния холдинг по обслужване на дълга от 286 млн. на 162 млн. лв.



БОГАТ-БЕДЕН

В България има около 440 000 домакинства, които са най-уязвими от поскъпване на тока. Допълнителни 149 000 домакинства, които са бедни по доходи, бързо могат да се превърнат и в енергийно уязвими, ако се повишат цените на електроенергията. Програмите за социално подпомагане са неадекватни и не могат да обхванат домакинствата в риск. Едва 14% от бедните попадат в обхвата на помощта за отопление, а едва 5% са обхванати от програмата за гарантиран минимален доход, отчитат от СБ. Т.нар. социална тарифа би смекчила частично ефекта на обедняването при поскъпване на тока.


segabg.com

Пиян мина на червено в Пловдив и рани трима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066450

Пиян мина на червено в Пловдив и рани трима26-годишен пиян водач на "Фолксваген" отне предимство на възлово кръстовище в Пловдив и рани трима, които се возили при него в колата. Катастрофата стана около 22 часа в събота, съобщи МВР. Пострадали са 18-годишно момче и две момичета на 19 и 22 г., които са с наранявания и са освободени за домашно лечение.

Европейските ценности

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/19/2920810_evropeiskite_cennosti/?ref=rss


"Дневник" публикува текста на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".

"Ако по някакво чудо бъдете избрана за министър-председател на България и поемете тази огромна отговорност, по какъв начин ще защитите интересите на народа си? Как ще преговаряте с европейските лидери, мнозинството от които подкрепиха СЕТА, а Вие ги нарекохте предатели?", Антонио Лопез, председател на ЕНП, към Корнелия Нинова, председател на БСП.

Хората разбират какво са имали, когато го загубят....

Станишев: ГЕРБ реагират панически, защото ще изгубят изборите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/19/2920808_stanishev_gerb_reagirat_panicheski_zashtoto_shte/?ref=rss


И бившият лидер на БСП и президент на Партията на Европейските социалисти се включи в задочния диалог, който левицата и ГЕРБ водят. "Очевидната тенденция БСП да набира преднина в предизборната кампания предизвика серия десни атаки към партията и към лидера й Корнелия Нинова. Това не е нищо друго освен паническа реакция заради предстоящата изборна загуба за ГЕРБ", казва Станишев в позиция, разпространена до медиите.

Повод за реакцията на Станишев е изявлението на генералния секретар...

Преговорите по замразената европрограма за наука започват до две седмици

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/pregovorite-po-zamrazenata-evroprograma-za-nauka-zapochvat-do-dve-sedmici-234291/

Готов е пакетът от мерки за преговорите с Европейската комисия, каза просветният министър проф. Николай Денков

Близо 350 000 деца са в капан в западната част на Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066418

Близо 350 000 деца са в капан в западната част на МосулСпоред благотворителната организация „Спасете децата“ в западната част на Мосул са останали 350 хил. деца, предаде AFP, цитира "Фокус". „Иракските сили и техните съюзници трябва да направят всичко по силите си да защитят децата и техните семейства от опасност и да избягват цивилните сгради като училищата и болниците,

Герджиков присъства на Света литургия в памет на Васил Левски в Карлово (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066443

Герджиков присъства на Света литургия в памет на Васил Левски в Карлово (Снимки)Министър-председателят Огнян Герджиков присъства на Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в храм „Света Богородица“ в

Нестандартна арт премиера на новото MINI Countryman

http://www.cross.bg/mini-countryman-cooper-1535188.html

/КРОСС/Новото поколение на MINI Countryman беше представено с нестандартна арт изложба във PhotoSynthesis Art Center, с което моделът отбеляза официалната си премиера в страната. Второто поколение MINI Countryman е с нова конструкция, която предлага по-щедро вътрешно пространство с пет пълноценни места. MINI Countryman е по-дълъг от предшественика си с около 20 см и е по-широк с около 3 см. Междуосието му е удължено със 7,5 см. Багажникът е увеличен до 450 литра. Автомобилът е пригоден за всякакви пътни условия, благодарение на интелигентната система за задвижване на всички колела ALL4, а моделът се предлага с ново поколение двигатели и трансмисии. Централният уред за пръв път е с тъчскрийн функция и с увеличени размери на екрана до 8,8-инча. По-късно през годината се очаква и Plug-in хибридната версия на модела - MINI Cooper S E Countryman ALL4. Той позволява чисто електрическо шофиране с максимална скорост до 125 км/ч. Електромоторът с мощност 65 кВт/88 к.с. подава мощността си чрез едностепенна трансмисия към задната ос, докато трицилиндровият бензинов двигател с мощност 100 кВт/136 к.с., комбиниран с шестстепенна трансмисия Steptronic, задвижва предните колела. Като алтернатива на серийната шестстепенна механична скоростна кутия ще се предлага 6-степенна трансмисия Steptronic. Осемстепенният Steptronic ще се предлага като опция за новите MINI Cooper S Countryman и MINI Cooper D Countryman, а при MINI Cooper SD Countryman тя е част от серийното оборудване

Още един генерал тръгва към политиката!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277182_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%21

 Още един генерал тръгва към политиката. Доскорошният началник на отбраната Константин Попов става водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-област, предава Нова телевизия.

Той напусна армията в началото на декември, официално за да даде възможност на новия президент да избере нов човек, с когото да работи

"Искам да съм началник на себе си. Решението ми за напускане на военните сили е чисто етично", заяви той.

"Мисля, че ген. Радев спечели честно и почтено и това е прекрасно. Участвам в политиката не заради него. Това са събития в различно време и различно пространство. Мисля, че и в други листи ще участват генерали. Защо военни да не влизат в политиката, нима нямаме отношение към държавата си и не сме достатъчно подготвени, запита Попов.

"Често съм се разочаровал от политиците. Все още емоционално мисля, че съм във въоръжените сили, сякаш съм просто в отпуска. Защо да няма честни хора в парламента. Искам да помогна за градежа на държавата", заяви Попов.

Той разказа, че преди 2 седмици е получил есемес да отиде в централата на ГЕРБ. Той е провел кратък разговори: "Имаме нашата програма, запознай се, виж, кажи", призна той. Той разказа, че от медиите е научил, че е водач на листите.

 

Blitz.bg

България ще доставя газ от Азербайджан от 2020 г.

http://www.cross.bg/bulgariya-proekt-priroden-1535191.html

/КРОСС/България ще получи азербайджански природен газ най-рано през 2020 г., а интерконекторът Гърция-България (IGB) ще бъде готов в края на 2019 г. Това съобщиха от Министерството на енергетиката. На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор. На нея България ще бъде представена от министъра на енергетиката Николай Павлов. Този проект има важно значение за доставките на азербайджанско "синьо гориво" за нашата страна. "Най-реалистично би било първите обеми азербайджански природен газ да се получат у нас през 2020 г., след влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция - IGB. Както е известно, "Булгаргаз" ЕАД има подписан дългосрочен договор със SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м/год. от находището Шах Дениз 2. На практика азербайджанският газ ще покрива около 1/4 от потреблението на България след 2020 г., което представлява сериозен дял и реална диверсификация на източника и маршрута на газовите доставки за страната ни", заявяват от българското министерство. Ключов проект за доставката на азербайджанския природен газ до нашата страна е интерконекторът IGB. Проектът има основна роля за развитие на Южния газов коридор. Той е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните проекти в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа.    

Вежди Рашидов изригна срещу „агнешките главички”: Те са с розови бузи, Прокопиев ги финансира – ще ги изхвърля всички!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277181_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%

 Трябва да бъдем реалисти – едни президентски избори не са като парламентарните. Да бъдем честни, толкова много се направи в двете правителства на ГЕРБ. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Вежди Рашидов по повод прогнозите за изборните нагласи към ГЕРБ и БСП.
Бившият министър на културата изтъкна някои от завършените вече проекти – Ларгото, галерия „Квадрат 500” и др. „Бойко Борисов е от типа хора, на който му се прави. Аз обичам тези хора, на които им се прави нещо”, коментира Рашидов.
 
„Не искам скандал. Важно е да говорим за това, което трябва да стане”, изтъкна той относно критиките към неговия мандат.
 
„Протече покрива в Ларгото – отиде камера да снима как пада една капка. Един недобросъвестен работник беше хвърлил парцал. Отпушихме канала, помолихме да снимат вече оправеното – това вече не се случи”, обясни той. По отношение на протеклия покрив на Народната библиотека той каза, че сигнал за проблема е получен още през есента, но нямало как той бъде отворен и поправен през зимата.
 
Рашидов остро се възмути по повод въпроси за протестите, които бяха спретвани по различни поводи през годините: „Толкова митинги вдигаха едни платени протестъри. Едни и същи момченца. Лошо ли е това, което е направено в София – пълно е с туристи”.
 
„Ако още един път се върна – не вярвам, ще изхвърля всички”, закани се той.
 
„Не знам защо агнешки главички – те са с розови бузи. Прокопиев ги подхранва. „Америка за България” ги подхранва”, заяви той. „Искахте име, ето, казах ви го”, подчерта той. По думите му, самият Прокопиев искал да спечели пари от всичко това.
 
Рашидов даде пример с Червената къща и изрази опасение, че тя може да бъде открадната.
 
Бившият министър зададе ключови въпроси: „Каква е истината, кои са тези протестъри, кои забогатяват от това?”.
 
„Те не се спряха. Видя ли „Капитал”, „Дневник”, не ги отварям вече. Знам, че там има някаква война”, заяви Рашидов с огорчение и добави, че по принцип избягва сблъсъци скандали.  
 
Рашидов каза още, че би инициирал създаването на наистина хубав музей, посветен на Васил Левски. Спрял, обаче, конкурс за подобен проект, свързан с апетитен имот в София. „С апетитите към хубавите кръчми, не е редно да стане. При най-малкото съмнение аз анулирам конкурси”, подчерта той.
 
„Аз съм съден за това, че съм уволнил човек за корупция. Пак от тези агнешки главички. Даден съм на съд – да не казвам чий съд”, каза още скулпторът.


Blitz.bg

Спас Русев обяви кога ще сложи козирка на "Герена"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647608.html

Собственикът на Левски Спас Русев за пореден път обясни, че скоро няма да има козирка на новия сектор на "Герена". Изграждането й ще струва 3-4 милиона лева по думите на Русев и той няма намерение да увеличава дълговете на Левски заради нея. Те й в момента не са малко - близо 20 милиона лева, но това не бива да притеснява феновете. Русев говори и за новия договор с БТК. "Няма спонсорски договор. Има договор за реклама, има договор и за ползване на името. Заменяме "стадион" с "арена" и новото име е "Арена Виваком Георги Аспарухов". Договорът е за 6 години и ще се заплащат по 2 милиона лева годишно. Ролята на феновете е да бъдат на стадиона, а не да участват в управлението. Не казвам, че са виновни за дълговете, но и те имат своята отговорност за тях, защото при предишни ръководства са участвали в управлението. Към днешна дата задълженията са към 20 милиона лева, но феновете не трябва да се притесняват за лиценза на клуба си. Клубът трябва да намери собствени средства и начини да се издържа - приходи от билети, спонсорски договори, рекламни договори, продажби на футболисти. Ако Левски не намери тази формула, няма как да успее. Левски ще е толкова голям клуб, колкото средства генерира. Няма да има козирка, ако това увеличи задълженията, ще има чак когато Левски може да си го позволи - тя ще струва около 3-4 милиона лева, което е непосилно бреме в момента. Акциите на Боримиров са предоставени на същата цена, за която съм ги заплатил, нямам никаква печалба. Аз нямаше как да съм мажоритарен акционер в две компании. Акциите на Левски никой не ги търси, с предоставянето им на една легенда от по-новото поколение, това е позитивен елемент. Не се ядосвам, че ме наричат подставено лице, но нямам отговор на това. Навремето ми лепнаха един етикет - Сивия кардинал. Аз на какъв процес съм повлиял по времето на царя?! Кажете ми една сделка, от която съм се облагодетелствал!", каза Русев в предаването "Събуди се".

ЦСКА скочи на спортното министерство

https://www.24chasa.bg/sport/article/6066428

ЦСКА скочи на
спортното министерствоЦСКА скочи на спортното министерство заради изнесени данни по договора за ползване на базата, който по принцип трябва да е конфиденциялен. Във връзка с появилите се от вчера информации от Министерството на младежта и спорта сме длъжни да внесем уточнение. Цената, която ЦСКА заплаща месечно по споразумението с ММС за ползването на ст.

500 000 протестираха в Барселона, искат повече бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066415

500 000 протестираха в Барселона, искат повече бежанциБлизо 500 000 излязоха по улиците на Барселона, за да поискат от испанското правителство да приеме повече бежанци. Шествието достигна символично до брега на Средиземно море, където миналата година загинаха над 5 000 мигранти, информира NOVA. Според организаторите, това е най-мащабната демонстрация в Европа от началото на бежанската криза.

Слави Бинев мина към ДПС, ще е водач на листа в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_647607.html

Бившият евродепутат и депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев мина към ДПС. Бинев ще е водач на листа на партията в един от големите райони на София - 23-ти МИР, съобщи Нова телевизия. В 23-ти МИР Бинев ще се изправи срещу лидерите на ГЕРБ и БСП - Томислав Дончев и Жельо Бойчев.  За листите на ДПС засега се знаят най-малко имена. Според все още непотвърдена информация лидерът Мустафа Карадайъ ще води две от партийните листи в Кърджали и в Търговище. Досега лидерът на движението винаги е бил начело в Кърджали.  Както OFFNews писа депутатът, който не стъпи в предишния парламент Делян Пеевски - отново ще  е водач, този път в Благоевград, срещу Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

Старт на новия филм за Левски

http://www.cross.bg/levski-filma-vasil-1535187.html

/КРОСС/Навръх годишнината от обесването на Апостола на Свободата стартираха снимките на филма „Лъвский: Европеец в Българско". Лентата, посветена на Апостола на Свободата - Васил Левски, е новият филмов проект на Искрен Красимиров и неговата „Незабравимата България". Сюжетът на филма се базира на три основни „теми" - Идеалът, Парите и Предателството. Целта на екипа е да покаже Васил Левски в цялото му великолепие като български герой от европейска величина, родеещ се с Мацини, Гарибалди и Лайош Кошут, но в същото време и да извади на бял свят много непознати факти около делото и подвига на Апостола. Ролята на Левски във филма е поверена на актьора Симеон Владов, прочут с великолепния си глас. Популярният телевизионер Златимир Йочев пък отново ще играе водещият, който ще води зрителите по стъпките на Дякона. Участие във филма ще вземат и популярни левсковеди като проф. Пламен Митев, проф. Иван Стоянов, Дора Чаушева, Теодор Тончев и др. Снимките стартираха на 19 февруари в София, където Искрен Красимиров, в ролята на Ботев с пълна бойна униформа, засне отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски. След това камерата и дронът на младия режисьор ще полетят към Карлово, Ловеч, Тетевен, Голям Извор, Къкрина, и други места у нас, свързани с живота на великия ни националреволюционер Васил Левски. Лентата за най-великия българин идва след филмите на Красимиров за Ботев, Софроний, Иван Вазов, Алеко Константинов и Цар Борис III.

За родолюбци: По стъпките на Отче Матея – в Бургас от 3 март

//dariknews.bg/regioni/burgas/za-rodoliubci-po-stypkite-na-otche-mateia-v-burgas-ot-3-mart-2004624

“По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници” – тази експозиция, проследяваща живота и делото на възрожденеца Матей Преображенски - един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник ще бъде представена в Бургас. Изложбата е на Регионален исторически музей – Велико Търново. Оф

Старозагорци се преклониха пред делото на Апостола

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorci-se-prekloniha-pred-deloto-na-apostola-2004623

Въпреки дъжда стотици старозагорци сведоха глави пред делото и паметта на Апостола на свободата Левски. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника му от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „В.Левски", Шесто основно учи

Подредиха служебно листата на БСП за Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/podrediha-sluzhebno-listata-na-bsp-za-varna-2004626

Варненската кандидат-депутатска листа на БСП беше пренаредена служебно на пленума на партията.  Сред първите петима не попадна лидерът на градската организация Борислав Гуцанов

144 години от гибелта на Апостола отбелязаха в Лясковец

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/144-godini-ot-gibelta-na-apostola-otbeliazaha-v-liaskovec-2004628

144 години от обесването на Васил Левски отбелязаха в Лясковец днес. В знак на признателност към героичната саможертва на Апостола на свободата, лясковчани сведоха глави пред барелефа на Левски. На отбелязването се събраха ученици, много граждани, общинското ръководство и представители на партии и

Южна Корея: Пхенян стои зад убийството на Ким Чен-нам

//dariknews.bg/novini/sviat/iuzhna-koreia-phenian-stoi-zad-ubijstvoto-na-kim-chen-nam-2004612

Пхенян стои зад убийството на Ким Чен-нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, твърдят властите на Южна Корея.

"Въз основа на различни фактори, ние сме сигурни, че Северна Корея стои зад инцидента", заяви говорителят на правителството в С

Всеки трети в Кубрат вече е гласувал

//dariknews.bg/regioni/razgrad/vseki-treti-v-kubrat-veche-e-glasuval-2004627

Над една трета от избирателите в община Кубрат вече са гласували в предсрочните избори за нов градоначалник.
5800 човека са отишли до урните към 13,00 ч. – съобщи председателят на ОИК-Кубрат Мариета Борисова. Това е 35,64% от имащите право на глас. Изборният ден продължава до 20,00 ч. – прип

8 часа сутринта: Хванаха англичанин да кара пиян в Поморие

//dariknews.bg/regioni/burgas/8-chasa-sutrinta-hvanaha-anglichanin-da-kara-piian-v-pomorie-2004629

Англичанин, засечен от полицията да кара автомобил на градус в 8 часа сутринта в Поморие, получи условна присъда от 3 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Наказанието бе произнесено от Районния съд в града, по бързата процедура – по –малко от двадесет дни, след като британецът

Огромен трибагреник се развява на Трапезица на 3 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066353

Огромен трибагреник се развява на Трапезица на 3 мартБългарският флаг ще се развее на крепостта Трапезица във Велико Търново на 3-ти март. Националният трибагреник  с размери 5х1,5 м ще се издига на 9-метров пилон, поставен на възстановената кула на южната стена на крепостта, обясни Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей. През пролетта на миналата година от Музея стартираха кампания

Първо в "24 часа": Вижте първите 10 в червените листи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066421

Първо в "24 часа": Вижте първите 10 в червените листиЧервените листи ще бъдат окончателно ясни до края на деня. В момента на "Позитано" 20 заседава Националният съвет на партията, който трябва да одобри пълните списъци и имената на гражданската квота и коалиционните партьори. "24 часа" ви представя първите 10 имена във всяка листа, според представените проекти: Благоевград 1. Тома Николов Томов 2.

Смъртоносна игра на контрол привлича деца в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=344416

"Син кит", това е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руската социална мрежа "ВКонтакте", която се разпространява и вече засяга деца в бившите съветски републики и дори Румъния. Играта действа подобно на секта, която привлича тийнейджъри чрез социалните мрежи.

Само интелектът може да гарантира траен ефект, а кебапчетата могат да доведат до формулата - ядеш и ревеш

http://www.cross.bg/velkov-ekspertut-doiide-1535190.html

/КРОСС/Идва времето на можещите, на онези, които знаят да побеждават, заяви експертът по сигурността Славчо Велков пред БНТ. Той е от гражданската квота на БСП и ще бъде водач на листата на левицата в Пазарджик. По думите му в неговия регион ще има битка между интелекта и кебапчетата. "Само интелектът може да гарантира траен ефект, а кебапчетата могат да доведат до формулата - ядеш и ревеш", предупреди Велков. Велков припомни какво е записано в тефтерчето на Левски: "Не давайте подкрепа на глупаци". Това се отнася и за изборите, допълни той. За сектор "Сигурност" Велков заяви, че можем да променим много неща и то в широкото му понятие, не само във вътрешна и външна политика. "Досега не видях в нито една програма някой да отчита факта, че външната заплаха най-често генерира вътрешна", уточни експертът. Неговата прогноза е, че заплаха за страната ни ще дойде по-скоро от юг. "Ислямска държава" продължава да действа. Много време ще мине, докато "Ислямска държава" бъде победена ефективно. Тя трайно се е настанила като идеология в Европа. Ние проспахме тази опасност, въпреки че експертите предупреждаваха дълго време. Заплахата по-скоро ще дойде от юг, отколкото от изток от района на Черноморския басейн. Следва добре да отчитаме това, което се очаква далеч напред във времето

За "Синия кит" и сектите

http://offnews.bg/news/n_1/n_647606.html

През последните дни се появиха предупреждения за една опасно зарибяваща тийнейджърска игра в интернет – наричат я Синия кит. Играта наподобява „Саймън каза“ или „Руска рулетка“ и принципът е следният – след като се присъединиш, гуру или ментор ти поставят разни предизвикателства, които трябва да изпълниш, снимаш и качиш в мрежата. Задачите стават все по-опасни и според руски сайтове са довели до десетки самоубийства. Тези, които искат да се откажат, биват подложени на виртуален тормоз, обиждани и заплашвани. Дали тази информация е вярна или подвеждаща, все още е рано да се каже, няма потвърждение от достоверни източници. Но лично аз смятам да поговоря с моите хлапета и ви съветвам да направите същото. Играта в голяма степен ми напомня секта, която манипулира детето, отделя го от реалния свят, от семейството и приятелите, и му създава измислена реалност, в която представите за добро и зло са объркани и волята му е подчинена изцяло на „гуруто“. Някои деца са по-податливи на подобен контрол от други. Сектата, или в случая, Играта ги кара да се чувстват харесвани, приети, интересни, запълва потребността им от разбиране и съпричастие. Притеснително е, че интернет дава достъп на подобни манипулации до много повече деца, докато едно време сектите разчитаха предимно на личен контакт за зарибяване. Какво можем да направим? Поговорете с децата си непременно за манипулацията, за намесата в личното пространство и контрола. Уверете ги, че каквото и да направят, каквото и да ги притеснява, винаги могат да го споделят с вас. Разговаряйте с тях по-често и на всякакви теми. Няма „ранна“ възраст за темата за насилието и кибер хулиганството, то може да се случи на всякаква. И накрая нещо, което може да ви прозвучи алогично, но ви уверявам, че е проверено. Не им спестявайте зловещите истини за света. Децата, които растат „в саксия“, уверени, че всеки им мисли доброто и няма лоши хора, много по-лесно стават жертва на тормоз и манипулация. Разбира се, не е нужно да са страхливи и мнителни, но трябва да знаят, че не всеки, който се държи мило с тях, непременно е добронамерен. Другото, което трябва да знаят, е че могат да споделят с вас всичко, абсолютно всичко, дори грешките си, и вие няма да ги съдите или критикувате. Обикновено децата, които стават жертва на подобни престъпления, не са споделили навреме с родителите си, защото се страхуват, че ще бъдат смъмрени или наказани. Ще приключа с разказа, който ни прати Нина Неделчева-Георгиева за преживяването си в секта преди много години. Слава богу, при нея финалът е щастлив. Когато учиш чужд език с кеф, много те влече да си говориш с хора, на които им е роден… И аз така – учех английски и ми беше мерак да говоря с ЖИВ англичанин… И ми се случи в девети клас. Връщам се от училище първа смяна, по заобиколния път до спирката… И чувам – АНГЛИЙСКА реч… Супер! Заслушвам се – момче и момиче – на около 20 години – питат къде имало книжарница! Ама чакайте, защо питате другите – АЗ съм Вашият човек! Запознахме се. Той се казваше Матю и беше кокни от Лондон. Тя испанка – Бегония. Чудна картинка бяха – той бял и русоляв, тя смугла и чернокоса… Та заведох ги до най-близката книжарница… За благодарност, ме поканиха на гости, там където живеят със свои приятели в централната част на града… Ама естествено, още повече хора да си говорим на английски! И без това не се разбирам особено нито със съучениците, с родителите още по-малко. Естествено, че отидох. Черпиха ме чай! И си говорихме. Като типична тийнейджърка, комплексирана от наднормено тегло и не само… нещастни влюбваници и т.н. От приказка на приказка ми станаха един вид много близки дружки… После ме поканиха в събота ли беше или в неделя на сутрешна служба… Те вярвали в Исус. И там отидох, колко му е… Е, пяха песни, говориха, че Бог е Любов… Минаха няколко седмици и аз поне 2-3 пъти седмично ходих там и пиехме ЧАЙ! Превърнаха се в единствените ми приятели. Положението с досадните родители и роднини ставаше все по-нетърпимо. Откъде накъде ще ме питат какви са тези хора и ще ми се бъркат… Започнах да се упражнявам да пея онези песни – как Исус ни обича и ще ни спаси… Но като не знам как да пея, единствено прегракнах… Нищо. Накрая, нашите предприеха крути мерки и ми ЗАБРАНИХА да ходя там повече. Ужасни хора! Никаква толерантност! Оплаках се на моите единствени и вечни приятели. Те казаха, че ще си дадем срок от 40 дни! Колко Библейско, а? И ако след 40 дни моята любов към Исус и към тях надделее, да ида пак. Ако не – значи съм ги лъгала вече колко време. Е, останах си вкъщи. Изпаднах в униние и самота, но с всеки ден имах все по-малко желание да ходя там. Чак наскоро се сетих, че може да има връзка с ОНЗИ ЧАЙ! Та, „ужасните ми родители“, със съдействието на класната, ме терапираха доколкото можаха, така че да се върна към нормалния за една тийнейджърка живот. НО! Можеше да не се усетят навреме… Или пък да пренебрегнат проблема. Защото сега се сещам, че там освен чужденци и доста семейства – междурасови, което не е лошо по принцип, но пък твърде често срещано беше в тази общност… имаше и девойки, и младежи на моите крехки години, от други градове в страната… Неясно как тръгнали сами с нашите ПРИЯТЕЛИ! Които са единствените, които ни разбират… Не мисля, че има много за спор тук – един се пали по спорт, друг по вяра, трети по нещо друго… НО, говорете с децата си! Обръщайте внимание на сигналите… Надявам се този тип тайни общества да бъдат елиминирани. Сега действат по-прикрито, но пък на Панаира на книгата ми се привидяха доста щандове с подобна литература – в най-луксозни издания. Кръстих се в православен храм на 15 години – малко след като си стъпих на крака – по мое желание и настояване. В днешно време не съм практикуваща християнка, по-скоро вярвам във вярата, надеждата и любовта. По онова време е било чай, приятелство и химни, сега са адреналинови приключения и виртуална популярност, но целта е една и съща. Контрол над крехката детска психика. И съответно реакцията ни може да е само една – разговори, информиране, а ако се наложи психологическа помощ и дори забрана и прекратяване на опасните контакти. Докато детето не осъзнае, че е било манипулирано и не е достатъчно зряло да различава рисковете. В такива ситуации имаме само два приоритета - да опазим децата си и да ги научим да се пазят сами. Статията е от сайта "Мама Нинджа" на Мария Пеева.

Още не знаят, коя е загиналата българка в Унгария

http://www.cross.bg/bulgarskiya-bulgari-konsyl-1535186.html

/КРОСС/Унгарската полиция е информирала българския консул, че самоличността на загиналата българка при верижния сблъсък в сряда ще може да бъде потвърдена след дни. При инцидента, в който преди два дни участваха седем превозни средства на границата между Унгария и Румъния, загинаха четирима, а пострадаха 39 души, 12 от които - българи. Трима от пострадалите българи бяха настанени в болница в Мако, а останалите в болницата в Сегед.По информация на българския консул в Будапеща, четирима от българите, които са били с по-леки травми, вече са в България, съобщиха от МВнР. Това са майката и тримесечното й бебе, както и двама от по-леко пострадалите наши сънародници, които бяха настанени в болница в Мако.Няма промяна в състоянието на останалите българи, пострадали при инцидента. Седем от тях все още се намират в болницата в Сегед, а един - в Мако.Унгарската полиция в Сегед е информирала българския консул, че самоличността на загиналата при катастрофата жена ще може бъде потвърдена най-рано в началото на следващата седмица.Вчера пък стана ясно, че един от българските микробуси, попаднали в катастрофата, всяка седмица е пътувал към Западна Европа и е превозвал хора с т. нар. "споделено пътуване".   

Пилософ: Фондът за лечение на деца ще привлича повече чужди специалисти за консултации и лечение у нас

http://www.cross.bg/lechenie-detza-pilosof-1535189.html

/КРОСС/В досегашната работа на Фонда за лечение на деца не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Досега само две наши болници са използвали трайно във времето тази практика. Предстои подобен обмен на опит и практики да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията. Това съобщи в интервю за предаването "Неделя 150" директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ. Има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка. Специалистите, които работят с деца, независимо с каква патология, са запознати със спецификата в детската възраст и имат необходимите познания, но в определени области техният списък не е дълъг, обясни проф. Пилософ в отговор на въпрос за експертните становища. Всяко дете, което трябва да отиде в чужбина, получава становище от минимум двама външни експерти, допълни той: Детската кардиология и детската сърдечна хирургия, за която вероятно не сте чували да се пращат деца в чужбина, защото всичко се прави у нас. Хирурзите, които се занимават с тази дейност са четири човека, други няма. Подобна е ситуацията в ортопедията, така че, когато се иска мнение на експерти, очевидно трябва да се иска мнение на експерти, които разбират от тази материя. Ние откъде да ги намерим тези много експерти? Над 22

Китай засилва натиска над Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=344400

Китай засилва натиска над Северна Корея, съобщи АП. Мярката идва дни след убийството на полубрата на лидера на Пхенян - Ким Чен-нам. Китай няма да внася въглища от Северна Корея от днес до края на годината. По този начин Пекин засилва натиска върху своя комунистически съсед да се откаже от ядрената си програма и изпитанията на балистични ракети.

Деца срещу самоубийствената игра "Син кит"

https://vesti.bg/sviat/deca-sreshtu-samoubijstvenata-igra-sin-kit-6065667

В опасната игра децата получават 50 задачи, като част от тях са свързани с нарушаване на обществения ред, насилие и самонараняване

Актьор, приличащ на Левски, честити на пловдивчани обесването на Апостола (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066392

Актьор, приличащ на Левски, честити на пловдивчани обесването на Апостола (снимки)Кандидат-депутати се "отъркаха" около Апостола "Честит празник" нарече 144 г. от гибелта на Апостола актьорът Троян Гогов. Той беше водещ на възпоменанието пред паметника на Левски в Пловдив, където се събраха десетки граждани, кандидат-депутати и представители на местната власт. Приветствието на водещия предизвика остри реакции на публиката.

Гъста мъгла забавя движението по „Тракия”

http://offnews.bg/news/n_1/n_647603.html

Движението по магистрала Тракия става бавно заради гъста мъгла. В района на Вакарел движението е забавено, заради гъста мъгла, съобщиха от „Фокус”. Видимостта е до 100 метра. В района на „Траянови врата” се вижда до 30 метра. Водачите да карат с повишено внимание, призовава КАТ.

Отново има напрежение в бежанския център в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6066393

Отново има напрежение в бежанския център в ХарманлиОтново има напрежение в бежанския център в Харманли, съобщи bTV. Конфликт е възникнал вчера малко преди обед между две групи сирийци и иракчани – участвали са общо около 20 мигранти, съобщиха от дирекцията на МВР в Хасково. Противопоставянето е започнало заради нарушен график на хранане в столовата,

ГЕРБ регистрира 4 листи, Екатерина Захариева водач в Пазарджик

http://offnews.bg/news/n_1/n_647605.html

ГЕРБ първа започна да регистрира листите си за депутати за изборите. В 4 области листите на партията на Бойко Борисов вече са регистрирани в РИК, съобщават местни издания.  Днес бившият правосъден министър Екатерина Захариева регистрира листата в Пазарджик, на която тя е водач. Листата в Пазарджик съдържа 18 имена. След Захариева се нареждат представители на всички общини в региона. Вчера ГЕРБ регистрира още три листи – в Русе, в Кюстендил и във Видин. Политическа партия ГЕРБ регистрира листа с общо 16 кандидати за народни представители в 19-и МИР – Русе. Областният координатор на ГЕРБ в Русенска област. Пламен Нунев депозира необходимите документи за регистрация в Районната избирателна комисия – Русе. Заедно с него бяха кандидатите за депутати Свилен Иванов, Бедрос Пехливанян и Богдан Донев. В Русе водач на листата е Пламен Нунев – експерт по сигурността, следван от 16 експерти от партията. Нунев заяви, че минимумът към който ще се стремят е трима народни представители. „Ние ще дадем всичко от себе си, за да има по-добро бъдеще за Русе и региона”, подчерта той. ГЕРБ – Кюстендил също регистрира листата си с народни представители за предстоящите на 26-ти март предсрочни парламентарни избори. Документите бяха внесени в РИК от областния координатор на партията Кирил Калфин, който бе депутат в последните три парламента. ГЕРБ регистрира листата си и във Видин. На изборите ГЕРБ се явява във Видин с пълна кандидатска листа от осем кандидати. Водач на видинската листа е Владимир Тошев. Втори е изпълнителният директор на „Дунав мост Видин-Калафат” АД Любомир Низамов.

Нормално вървят двата частични вота за кмет в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6066387

Нормално вървят двата частични вота за кмет в РусенскоНормално протичат частичните избори за кмет, които се провеждат в две населени места в Русенско. В град Глоджево, община Ветово, кандидатите за поста са трима. За кметското място се борят Мустафа Яхя от ДОСТ, Адем Хюсеинов Хаджимемишев от ДПС и Ахмед Хюсеин Чилхасан, предложен от Инициативен комитет.

Дария Клишина триумфира в Белград

http://offnews.bg/news/n_1/n_647604.html

Сексапилната руска атлетка Дария Клишина загря за европейското първенство в зала в Белград с победа на турнир по скок дължина в сръбската столица. Клишина спечели с резултат 6,57, като остави зад себе си сръбкинята Милиса Гардашевич, която скочи 6,23 метра. Третото място зае хърватката Антония Радич, която остана далеч зад първите две с резултат от едва 5,70 метра. Това е втора победа на Клишина през сезона. Преди това тя спечели турнир в Рига. Следващият й старт отново е в Белград на шампионата на Стария континент, който ще се проведе от 3 до 5 март. A post shared by The official Darya Klishina (@dariaklishina) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Българин сред оцелелите при влаковата катастрофа в Белгия

http://www.cross.bg/vlaka-bulgarskiyat-grazhdanin-1535185.html

/КРОСС/Един българин е оцелял след влаковата катастрофа в белгийския град Льовен. Българският гражданин, чието име не е се съобщава, е пътувал във влака по линията Льовен-Пан, който вчера се преобърна на излизане от гарата, предаде БНР. Общият брой на ранените е 27, загинал е един човек. Българският гражданин не е бил ранен, той е бил прегледан от спасителните екипи дошли на място, които установили че е в добро физическо и психическо здраве, след което си тръгнал. Във влака общо са пътували 84 души. Няма данни сред тях да е имало други български граждани. Все още се разследват причините за дерайлирането на първия вагон на влака.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване