Гаф с флага на САЩ в Брюксел

http://www.cross.bg/zvezdi-reditzi-flag-1535447.html

/КРОСС/ Срещата между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и американския вицепрезидент Майкъл Пенс се проведе на фона на флаговете на двете страни - ЕС и САЩ. Този път обаче в американския флаг имаше нещо ново - на екраните зад гърбовете на политиците можеше да се види флаг с 51 бели звезди вместо обичайните 50 звезди. Известно е, че всяка звезда във флага на САЩ символизира всеки един щат или общо 50 щата. На флага звездите обикновено са разположени в 5 редици по 6 звезди и други 4 редици с по 5 звезди. В Брюксел обаче американският флаг се състоеше от 3 редици с по 9 звезди и 3 редици с по 8 звезди. Това прави общо 51 звезди или щати.  

Пет искания за финансиране подкрепи Областната комисия в Търново за аварийни ремонти

https://www.24chasa.bg/region/article/6070864

Пет искания за финансиране подкрепи Областната комисия  в Търново за аварийни ремонтиПет искания за финансиране подкрепи Областната комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Пред областния управител инж.

БСП ще сезира прокуратурата заради програмата за саниране

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/21/2922155_bsp_shte_sezira_prokuraturata_zaradi_programata_za/?ref=rss


БСП ще подаде сигнал в Главната прокуратура заради нарушения по програмата за санирането на жилищни блокове. В централата на "Позитано" 20 имало десетки сигнали за нередности, най-много от които са от Пловдив и Благоевград.

"Когато стартира Националната програма за саниране, строителното министерство определи пределните цени, над които не се сключваха договори - 290 лв. на квадратен метър. Някъде в хода на програмата тази цена беше коригирана и стана 148 лв. на квадратен метър. През...

Лорин Хил стана баба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6070916

Лорин Хил стана бабаПевицата Лорин Хил стана баба, след като приятелката на сина й Зайън Марли роди сина им Зефеная през уикенда, съобщи БТА, като се позовава на Фимейл фърст. Съобщения за щастливото събитие направиха в Инстаграм както синът на 41-годишната певица Зайън Марли, така и баща му Роуан. Лорин Хил, която стана известна с групата "Фюджис", има шест деца,

Гаф с флага на САЩ в Брюксел, добавиха му още един щат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070911

Гаф с флага на САЩ в Брюксел, добавиха му още един щат

Срещата вчера между председателя на Европейски съвет Доналд Туск и американския вицепрезидент Майкъл Пенс се проведе на фона на флаговете на двете страни – ЕС и САЩ. Този път обаче в американския флаг имаше нещо ново – на екраните зад гърбовете на политиците можеше да се види флаг с 51 бели звезди вместо обичайните 50 звезди, информира БГНЕС.

ЕС е на път да сложи край на данъчните хватки за компании като "Гугъл" и "Епъл"

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/02/21/2922122_es_e_na_put_da_sloji_krai_na_danuchnite_hvatki_za/?ref=rss


Министрите на финансите от страните в ЕС се разбраха да се затворят вратичките в данъчното законодателство, които позволяват на мултинационалните компании да избегнат плащането на данъци върху дивидентите, съобщава "Ройтерс".

Споразумението е стъпка в посока към прекратяване практиката, при която тези компании декларират данъците си там, където им е най-изгодно да ги плащат.

Договорените днес правила се очаква да влязат в сила през 2020 г. Очаква се те да помогнат на...

Корнелия Нинова: Борисов и правителството му са разрешили засилено военно присъствие в Черно море

http://www.cross.bg/nato-cherno-more-1535446.html

/КРОСС/ Член на ЕС и НАТО - да, но България и Черно море да са плацдарм за военни действия - не! "Бойко Борисов и правителството му са разрешили засилено военно присъствие в Черно море. Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче, но не му се получава." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.Позицията на БСП, изразена от председателя на партията е: "България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против това- България и Черно море да бъдат използвани, като плацдарм за провеждане на военни действия. Ние сме за това- Черно море да е зона за мир и сигурност." Корнелия Нинова заяви, че днешните събития са следствие от решения на правителството на Бойко Борисов, потвърдено от неговите двама министри още през юли 2016 г. Председателят на БСП припомни думите му от понеделник: „Чакали са ме да падна, за да стане това решение. Не съм козирувал в Брюксел, козируват те сега". Корнелия Нинова отбеляза факти и събития по темата: „От днешното официално изявление на Министерството на отбраната става ясно, че на 24 юни 2016 г., правителството на Борисов приема позиция по тази тема и дава мандат на национална делегация, водена от г-н Плевнелиев, и в която участват господата Митов и Ненчев. Позицията на Борисов тогава е: Да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион

Спортният пакет на Mtel - отказвате се до определено време и ви връщат парите

https://www.actualno.com/sciencelogy/sportnijat-paket-na-mtel-otkazvate-se-do-opredeleno-vreme-i-vi-vryshtat-parite-news_595120.html

Преди малко повече от месец българският мобилен оператор Мтел пусна за клиентите на телевизионната си услуга спортния канал Mtel Sport 1. Телекомът зарадва потребителите си и, че през март ще бъдат добавени още два канала на същата тематика Mtel Sport 2 и EDGEsport. В съобщението от 12 яну

Главният прокурор се самосезира за ремонта на "Ечемишка"

http://www.cross.bg/fevryari-reportazh-izvurshvane-1535445.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по повод репортаж за ремонта на тунел "Ечемишка" и разпореди на СЗ „Антикорупция" - СГП извършване на проверка. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. На 20 февруари в медиите е излъчен репортаж, озаглавен „Експерти разкриват как ремонтът в тунела "Ечемишка" е направен за пари, в пъти повече от необходимото". В излъчения репортаж се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба, поради което днес, 21 февруари, главният прокурор разпореди на СЗ "Антикорупция" - СГП извършване на спешна проверка по случая. В момента прокурори и следователи от СЗ "Антикорупция" - СГП изискват от Агенция „Пътна инфраструктура" и от Дружеството „Автомагистрали" ЕАД цялата документация във връзка с извършения спешен ремонт на тунела „Ечемишка" след инцидента в началото на м. февруари, при който загина една жена. Срокът за извършване на проверката е 14-дневен.    

Варненски експерт: Има недостиг на екскурзоводи с полски, чешки и корейски език

http://www.moreto.net/novini.php?n=344558

В момента работят около 1 300 човека, но дали са достатъчно може да покаже само проучване сред туроператорските фирми. Това и сме предложили на Министерството на туризма, каза в сутрешния блок на Радио Варна Валерий Гочев, председател на Съюза на екскурзоводите в България.

Българи са замесени в измама за 6 млн. евро в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070897

Българи са замесени в измама за 6 млн. евро в ГерманияНяколкостотин български граждани са замесени в един от най-мащабните случаи на измама със социални помощи в Германия, съобщи Дойче веле. Действието се развива в Бремерхафен, а щетите възлизат на 6 милиона евро, съобщи NOVA.  Между 2013 и 2016 година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани,

Пиян шофьор предлага 20 евро подкуп на полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070900

Пиян шофьор предлага 20 евро подкуп на полицаиПловдивската окръжна прокуратура предаде на съд 40-годишния Самуил Г., който направил опит да подкупи полицаи. На 4 февруари т.г. обвиняемият и негов приятел посетели заведение в Карлово. Там Самуил консумирал алкохол. Около 21,40 ч. се качил на колата си и потеглил. Малко по-късно бил спрян за проверка от двама служители на МВР.

Нова тв спира "Малката булка"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647856.html

Идва краят на сериала "Малката булка".  Досега зрителите на Нова тв проследиха над 700 епизода от първия сезон на индийската сага. Последният ще бъде излъчен на 3 март. Телевизията няма намерения да купи втория сезон. Вместо него пуска нова индийска поредица - "Завинаги свързани". Премиерните й епизоди вече се завъртяха от 17:30 ч в делничните дни, а от 6 март медията ще излъчва 3 поредни серии всеки ден от понеделник до петък от 16:30 до 18:30 ч. От телевизията обясниха, че вторият сезон на "Малката булка" е т.нар. spin-off - използва сериала като основа, но е с нови актьори и персонажи. Затова преценили да го заместят със "Завинаги свързани", който бил много интригуващ. На мястото на „Малката булка“ по Diema Family тръгва новият сериал „Докоснати от слънцето“.  

Мъж открадна камион с газови бутилки в Испания

http://www.cross.bg/spre-muzhut-bytilki-1535444.html

/КРОСС/ Испанската полиция стреля, за да спре шофьор на камион, натоварен с газови бутилки, който шофирал с висока скорост по Околовръстния път на Барселона, предаде Нова телевизия. Камионът бил откраднат. Не е ясно накъде е искал да отиде шофьорът. По време на гонката са паднали газови бутилки от каросерията. Полицай е стрелял по кабината на камиона, за да спре шофьора. При гонката има един ранен човек. Накрая мъжът бил принуден да спре, тъй като завил в грешна посока и стигнал до кей. Говорител на полицията не потвърди за стрелбата, но заяви, че в момента мъжът е на разпит. Според местни издания мъжът може и да е бил дрогиран.

В Сандански вдигат паметник на Васил Левски

https://www.actualno.com/blagoevgrad/v-sandanski-vdigat-pametnik-na-vasil-levski-news_595209.html

Преди дни отбелязахме годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. В тази връзка от лятото в град Сандански ще се извисява паметник на може би най-святата личност в националноосвободителното ни движение. Идеята ликът на великия българин да се изди

Трима мъже са арестувани във Франция по подозрение в тероризъм

http://www.cross.bg/frantziya-arestyvani-muzhe-1535443.html

/КРОСС/ Трима мъже са били арестувани във Франция и се разпитват от антитерористични служби, предава Ройтерс. Те са заподозрени, че са искали да отидат в Сирия или че са планирали атаки във Франция, заявиха полицейски и съдебни източници. Мъжете са арестувани от агенти на френското разузнаване в градовете Марсилия, Клермон-Феран и в района на Париж.

ЕС обърка знамето на САЩ (СНИМКА)

https://www.actualno.com/europe/es-obyrka-znameto-na-sasht-snimka-news_595208.html

Срещата вчера между председателя на Европейски съвет Доналд Туск и американския вицепрезидент Майкъл Пенс се проведе на фона на флаговете на двете страни – ЕС и САЩ. Този път обаче в американския флаг имаше нещо ново – на екраните зад гърбовете на политиците можеше д

Московиси: Победа на Льо Пен ще означава край на Европейския проект

http://www.investor.bg/evropa/334/a/moskovisi-pobeda-na-lio-pen-shte-oznachava-krai-na-evropeiskiia-proekt-234408/

Според еврокомисаря обаче сънародниците му няма да изберат крайнодесния кандидат за президент на Франция

Бивш затворник ограби дядо посред нощ

http://www.cross.bg/dyado-selo-leva-1535442.html

/КРОСС/ Полицията в Монтана разкри и залови обирджия, нападнал през нощта пенсионер в монтанско село и задигнал парите му. Ограбеният дядо за втори път става жертва на апаши през последните месеци, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В неделя към 2 часа след полунощ неизвестен мъж разбил вратата на 82 годишния Методи Б. в село Владимирово, притиснал го в леглото и със заплахи прибрал от него 500 лева и платненото му портмоне. Крадецът избягал, а примрелият от страх дядо се обадил на сина си и след минути в къщата пристигнала полиция. Криминалистите тръгнали по следите на грабителя и още на следващия ден задържали Красимир С./37 г./ от същото село. При обиска в жилището на апаша полицаите открили в джоба на якето му 10 банкноти по 50 лева. Обирджията е задържан в следствения арест. Той е криминално проявен, съден е за кражби и е лежал осем месеца в затвора, казаха магистрати. В края на миналата година дядо Методи бе нападнат в дома си от две 11 годишни хлапета - момче и момиче, които задигнаха портфейла му с 370 лева. При опит да са защити дядото бе заплашен от децата с нож. След двете нападения старецът е толкова уплашен и объркан, че не можел да даде описание на нападналия го крадец. Девет заподозрени са били разпитани преди да бъде заловен истинският обирджия, казаха полицаи.

Италия, Швеция и Полша срещу кандидатурата на Туск за втори мандат

//dariknews.bg/novini/sviat/italiia-shveciia-i-polsha-sreshtu-kandidaturata-na-tusk-za-vtori-mandat-2005257

Правителствата на Италия и Швеция не подкрепят кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, заяви полският депутат Ришард Чернецки, който е и зам-председател на Европарламента.

Пред Полската телевизия той добави, че

Икономист води Нова република

//dariknews.bg/regioni/burgas/ikonomist-vodi-nova-republika-2005259

Водач за изборите от Нова Република в Бургас е председателят на предизборния щаб, икономистът Стоил Яков. Листата в РИК регистрира вторият – адвокат Иво Баев. Трети е кметът на Тополовград Божин Божинов.
 
Четвъртият поред също е икономист – Богдан Христов. След него са съдовият хирур

Награди от два конкурса за таланти от Центъра за работа с деца

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nagradi-ot-dva-konkursa-za-talanti-ot-centyra-za-rabota-s-deca-2005258

С награди от два конкурса за свои възпитаници се похвалиха от Центъра за работа с деца в Разград.
Две са децата от Школата по дигитално изкуство с ръководител Ангелина Ряхова, които са спечелили награди от ХХ-тото издание на Националния конкурс за литературни творчество и визуални изкуства „

Мартеници ще красят централния булевард на Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/martenici-shte-krasiat-centralniia-bulevard-na-vraca-2005261

225 мартеници ще украсяват централния булевард „Никола Войводов“ във Враца. Закачването им започна днес. Инициативата се прави за втора поредна година от Община Враца и е по случай предстоящия празник 1-ви март.

Със символите на пролетта ще бъдат закичени 15 дървета по пешеходната зо

Тролейбусно трасе в Плевен се нуждае от спешен ремонт

//dariknews.bg/regioni/pleven/trolejbusno-trase-v-pleven-se-nuzhdae-ot-speshen-remont-2005263

От спешен ремонт се нуждае пътното трасе в района на блокове 344 и 345 в жк „Кайлъка”, съобщи кметът Георг Спартански. След снеготопенето тук са се открили разрушени участъци, които сериозно затрудняват движението, обясни той. Отсечката е част от разширената тролейбусна мрежа, изградена в рамките н

Германските въоръжени сили ще увеличат своята численост до почти 200 000 войници

//dariknews.bg/novini/sviat/germanskite-vyoryzheni-sili-shte-uvelichat-svoiata-chislenost-do-pochti-200-000-vojnici-2005262

Германските въоръжени сили планират да увеличат до 2024 г. броя на професионалните войници до 198 000 поради нарасналите си задължения, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

В края на миналия месец в Бундесвера са служели 178 000

Миньор е ранен при срутване в рудник Ораново

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/minior-e-ranen-pri-srutvane-v-rudnik-oranovo-2005249

Миньор в рудник "Ораново" в Симитли е ранен след срутване на скален къс. Инцидентът е станал към 14.30 часа във вторник. 33-годишният Исмаил И. е пострадал, след като скална маса се е стоварила върху него, докато извършвал обрушване в минната галерия.

По първоначална информация

Съюз "Защита" напуска "Обединени патриоти", нямало ги в листите

https://www.actualno.com/politics/syuz-zashtita-napuska-obedineni-patrioti-njamalo-gi-v-listite-news_595207.html

Още една раздяла в коалиция "Обединени патриоти" става факт часове преди началото на предизборната кампания. Съюзът на патриотичните сили "Защита", в който има трима бивши депутати от "Атака", оттегля подписа си от коалиционното споразумение. Причината за решението на Съюз

17 номинации за "Юрист на годината 2016"

http://www.cross.bg/kolegite-nominatzii-sudiya-1535441.html

/КРОСС/ Три колективни и 14 индивидуални номинации за "Юрист на годината 2016" направиха журналистите от правния ресор от централни медии в конкурса на "Правен свят". Церемонията по връчване на наградите ще се състои в сряда - 22 февруари, в София Хотел Балкан. Наградите са две, като едната от тях се определя на базата на номинации на ресорните репортери, които всекидневно следят работата на представителите на съдебната система и промените в законодателството. 25 журналисти от 18 централни медии номинираха следните юристи по азбучен ред: Андрей Янкулов, Ани Захариева, Бойко Атанасов, Васил Василев, Владимир Астарджиев, Георги Ушев, Емилия Русинова, Иван Коев, Калоян Топалов, Петко Петков, Пламен Дацов, Методи Лалов, проф. Сашо Пенов и Юлия Ковачева. Едната колективна номинация е за Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, членове на Висшия съдебен съвет. "Юлия Ковачева и Галина Карагьозова са членове на ВСС от две различни квоти - на съдиите и на парламента. Те не спряха да отстояват принципите на законност и справедливост и да се борят срещу опитите за налагане на безпринципни решения от мнозинството. Успяха през целия мандат, въпреки провокациите, да продължават да налагат градивни позиции и критики… Винаги водени от принципите на правото и закона, те неколкократно показаха каква всъщност би трябвало да е работата на кадровия орган на Темида

Радан Кънев: ГЕРБ и БСП си гладят чаршафите за коалиционно легло

https://www.actualno.com/politics/radan-kynev-gerb-i-bsp-si-gladjat-charshafite-za-koalicionno-leglo-news_595206.html

Изявленията на Бойко Борисов срещу НАТО застрашават националната сигурност. Тази позиция изказаха председателят на "Нова Република Радан Кънев и членът на Политическия съвет на партията Атанас Атанасов обявиха, че изявленията Според дясната коалиция с последните изяви

Прокуратурата се сезира заради ремонта на "Ечемишка"

https://vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-se-sezira-zaradi-remonta-na-echemishka-6065772

Според прокуратурата в излъчен репортаж се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба

Масови безредици станаха снощи в предградие на Стокхолм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070852

Масови безредици станаха снощи в предградие на СтокхолмДесетки младежи влязоха в сблъсъци с полицията снощи в населеното предимно с мигранти предградие на шведската столица Стокхолм Ринкебю снощи, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА. Те избухнали след арест в метрото, свързан с наркотрафик. Полицията отказва да съобщи подробности за задържания.

Нови бомбени заплахи срещу еврейски центрове в САЩ

http://www.mediapool.bg/novi-bombeni-zaplahi-sreshtu-evreiski-tsentrove-v-sasht-news260451.html

Единайсет еврейски центрове в САЩ вчера получиха бомбени заплахи и бяха евакуирани, съобщи Франс прес, като се позовава на еврейски организации и представители на властите. Всички заплахи, отправени по телефона, се оказали фалшиви. ФБР и министерството на правосъдието започнаха разследване, а правителството на президента Доналд Тръмп осъди тези действия. "Омразата и всякакво насилие, мотивирано от омраза, нямат място в една страна, основана върху обещанието за лична свобода", каза високопоставен представител на администрацията. "Президентът ясно заяви, че тези действия са неприемливи", добави източникът. Дъщерята на президента републиканец, Иванка Тръмп, която е приела юдаизма, също осъди тези заплахи. "Съединените щати са нация, основана на принципа на религиозната търпимост. Трябва да защитаваме нашите места за богослужение и религиозните центрове", написа тя в Туитър. От януари досега общо 69 бомбени заплахи бяха отправени срещу еврейски центрове в 27 американски щата и в една канадска провинция, според Асоциацията на еврейските общности в Северна Америка.

НАСА ще съобщи нови открития за планети извън Слънчевата система

http://www.mediapool.bg/nasa-shte-saobshti-novi-otkritiya-za-planeti-izvan-slanchevata-sistema-news260450.html

НАСА ще оповести утре на пресконференция нови сведения за планети извън Слънчевата система, съобщи американската космическа агенция, цитирана от ДПА. Брифингът е насрочен за 20 часа българско време в централата на НАСА във Вашингтон. Той може да бъде гледан на живо в сайта на агенцията. Ще бъде отговорено и на въпроси от публиката, зададени в Туитър с хаштаг #askNASA. Космическата агенция обикновено организира подобни пресконференции само когато има да съобщи наистина големи открития. На събитието ще участват някои от най-високопоставените служители на НАСА и други учени. Планетите, които обикалят около други звезди, са известни като екзопланети.

На гости на д-р Василев от "Откраднат живот"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6070858

На гости на д-р Василев
от "Откраднат живот"Той пътува и учи по света от 16-годишен, тя също е сменяла няколко жилища под наем, след като се е отделила от родителите си. Днес актьорите Александър Алексиев и Яна Титова най-накрая са успели да създадат своето "у дома" за трима. Трима, защото от три години тяхното семейно приключение е по-богато и интересно заради дъщеря им Ая.

Фенове на "Левски" обявиха край на отношенията си с ръководството

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/21/2922143_fenove_na_levski_obiaviha_krai_na_otnosheniiata_si_s/?ref=rss


Националният клуб на привържениците на "Левски" (НКП) обяви официално, че прекратява всякакви взаимоотношения с настоящите ръководители на клуба.

Като причина от НКП изтъкват "надменното поведение и липсата на каквото и да било уважение от страна на собственика" Спас Русев.

Вчера се проведе извънредното общо събрание на акционерите на клуба, но много преди неговия край представителите на друга голяма фенска организация - тръст "Синя България", си тръгнаха недоволни....

Бундесбанк прогнозира ускорен растеж в Германия през първото тримесечие

http://www.investor.bg/novini/130/a/bundesbank-prognozira-uskoren-rastej-v-germaniia-prez-pyrvoto-trimesechie-234411/

Неочакван скок в промишлените поръчки през декември подсказва увеличен износ, пише в месечния доклад на банката

Нараства броят на кандидатите за убежище, пристигащи от САЩ в Канада

http://www.mediapool.bg/narastva-broyat-na-kandidatite-za-ubezhishte-pristigashti-ot-sasht-v-kanada-news260449.html

Канадската полиция съобщи, че е увеличила присъствието си на границата на Квебек със САЩ и граничните власти са създали временен бежански център, където да бъдат регистрирани все по-големият брой кандидати за убежище, идващи от САЩ, предаде Ройтерс. Канадската гранична служба каза на пресконференция, че е преустроила неизползван сутерен в център за обработка на молби за убежище. Граничната служба и канадската полиция преместват свои служители от други райони на Канада в провинция Манитоба, за да могат да се справят с все по-големия наплив. Броят на поискалите убежище на граничните пунктове между САЩ и Квебек е скочил над два пъти между 2015 и 2016 година. Миналия месец 452 души са подали молби, в сравнение със 137 през януари 2016 г., посочи граничната агенция. Кандидатите за убежище пресичат незаконно границата, тъй като съгласно двустранно споразумение Канада трябва да ги връща в САЩ. Но заради строгите мерки на президента Доналд Тръмп срещу нелегалните имигранти Амнести интернешънъл и други правозащитни организации призовават канадското правителство да се откаже от споразумението, защото според тях САЩ не е безопасно място за тези хора.

Денонощие арест за мъж, удрял и замерял с посуда бездомници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070845

Денонощие арест за мъж, удрял и
замерял с посуда бездомнициНаказание „задържане в структурните звена на МВР” за едно денонощие е наложил Районен съд – Г. Оряховица на 41-годишния В. Д. от Велико Търново за извършени хулигански прояви. В неделя в 20,15 ч. в център за настаняване на безпризорни хора в железничарския град В. Д. проявил оскърбително отношение и държане към двама мъже от В. Търново и Плевен.

Испекторатът на съдебния съвет ще проверява има ли съдебна офшорка във Враца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/21/2922009_ispektoratut_na_sudebniia_suvet_shte_proveriava_ima_li/?ref=rss


Инспекторатът към ВСС да провери образуването и движението на търговските дела в Окръжния съд във Враца, и то за последните три години, а Министерството на правосъдието да инспектира синдиците по делата за несъстоятелност в същия съд. Това реши съдийската колегия днес след повече от час дебати. Идеята бе подкрепена от 9 членове, а трима бяха "против".

Причина за обсъждането стана друга проверка на инспектората във Врачанския окръжен съд, която бе предложена за сведение на колегията....

Телата на 74 мигранти са изхвърлени на либийски плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=344600

Телата на 74 мигранти, които са се удавили в Средиземно море, опитвайки се да стигнат до Европа, са изхвърлени на плаж западно от столицата на Либия - Триполи, съобщиха във вторник от Червения полумесец, предава AFP. Жителите на село близо до град Аз Зауия, който се намира на 45 км от Триполи, са алармирали спешните служби, след като са открили разбита лодка на плажа с тела в нея.

Гаф с флага на САЩ в Брюксел, добавиха му още един щат

http://pogled.info/svetoven/evropa/gaf-s-flaga-na-sasht-v-bryuksel-dobaviha-mu-oshte-edin-shtat.82964

/Поглед.инфо/ Срещата вчера между председателя на Европейски съвет Доналд Туск и американския вицепрезидент Майкъл Пенс се проведе на фона на флаговете на двете страни – ЕС и САЩ.

САЩ спряха военната си помощ за сирийската опозиция

http://pogled.info/svetoven/sasht-spryaha-voennata-si-pomosht-za-siriiskata-opozitsiya.82965

/Поглед.инфо/ САЩ преустановиха координираната от ЦРУ програма за военна помощ, оказвана на сирийската опозиция в северозападните части на страната. Това съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници сред бунтовниците.

Мугабе навършва 93 години, а притеснените зимбабвийци се питат кой ще го наследи

http://www.mediapool.bg/mugabe-navarshva-93-godini-a-pritesnenite-zimbabviytsi-se-pitat-koi-shte-go-nasledi-news260448.html

Зимбабве планира парти за хиляди хора в чест на президента Робърт Мугабе, който във вторник навършва 93 години и е най-възрастният държавен глава в света. Вече седмици наред държавната телевизия започва емисиите си с поздравления към него по този повод, съобщава агенция Асошиейтед прес. Но най-приближените на Мугабе, който е начело на тази южна африканска страна близо 40 години, изглежда вече гледат напред към неясното бъдеще след него, отбелязва агенцията. Управляващата партия ЗАНУ-ПФ вече определи Мугабе за свой кандидат в изборите догодина, а самият президент обяви, че би желал да доживее до 100 г. и да управлява пожизнено. В интервю, публикувано в неделя в навечерието на рождения му ден, Мугабе каза, че не е готов да се оттегли и добави, че няма намерение да подготвя и свой наследник. "Наследник се подготвя от народа. Повечето от хората чувстват, че няма заместник, наследник, който да е приемлив за тях поне толкова, колкото съм приемлив аз", каза той, цитиран от вестник "Сънди мейл". Според анализатори обаче неотдавнашни изявления на неговата съпруга може би разкриват повече от думите на Мугабе, че той всъщност намалява темпото. Обръщайки се в петък към участниците в първия й митинг от няколко месеца, първата дама Грейс Мугабе говори пред многохилядното множество не за празничните чествания на рождения ден (на съпруга си), а за възможността той да умре. "Ако Господ реши да си го прибере, ние ще го номинираме като покойник" в предстоящите избори, "Ще сложим името му върху изборната бюлетина само за да покажем, че народът обича своя президент", каза тя. По-рано първата дама е казвала, че е готова да вземе инвалидна количка за съпруга си и да го бута с нея, за да може той да продължи да управлява. Вниманието все пак се насочва към сценария "пост Мугабе", казва пред Асошиейтед прес политическият анализатор Александър Русеро. В случай, че президентът почине, подаде оставка или се окаже недееспособен, според конституцията остатъкът от мандата му се поема от първия вицепрезидент. Уловката тук е, че Зимбабве има двама вицепрезиденти. Те спадат към яростно съперничещи си политически течения и никой от тях не е определен за официален първи вицепрезидент. Това, според юридически експерти, може да доведе до голяма бъркотия с наследяването (на президентския пост). "Но точно такава бе играта на Мугабе от години - да държи наследяването (на поста си) в тайна, като настройва една фракция срещу друга, - казва Габриел Шумба - адвокат правозащитник и председател на базирания в Южна Африка Форум на изгнаниците от Зимбабве. - Това положение може би го устройваше, но лошото е, че която той изчезне от сцената, страната ще бъде хвърлена в ужасна несигурност." Мугабе е начело на управляващата партия ЗАНУ-ПФ от 1975 г. и управлява страната от 1980 г., когато Зимбабве получи независимост след ликвидирането на режима на бялото малцинство. В ранните години на независимостта той обра овации като държавник заради помирението с бившите колонизатори. После обаче се превърна в международен парий заради приписваните му нарушения на човешките права и изборни нередности. Проспериращата някога икономика на страната днес е в упадък, което води до натиск от опозицията и остро недоволство сред населението. От юни насам правителството не успява да плаща заплати навреме, докторите в държавните болници стачкуват, липсата на свежи пари изправя икономиката на ръба на срив. Миналата година цялата страна бе обхваната от протести, организирани по социалните медии. На фона на тези беди политическата несигурност е най-обезпокояваща. Дори президентът се оплаква. "Някои са заети да заговорничат по въпроса за приемствеността в партията. Те казват: кога най-после ще умре този старец? Той отказва да умре", каза Мугабе (за самия себе си) през ноември. Ключова фигура в слуховете за приемник на Мугабе е вицепрезидентът Емерсън Мнангагва, който е и министър на правосъдието и съратник на Мугабе още от времето на партизанската война срещу режима на бялото малцинство в тогавашна Родезия. Фактор е и т.нар. Г-40, което е съкратено от "Поколение 40" - група от по-млади членове на управляващата партия, свързана с 51-годишната съпруга на Мугабе. Самата Грейс Мугабе казва, че няма намерение да става президент. Но неотдавнашни изявления на лидера на младежкото крило на партията, който е тясно свързан с нея, че Мугабе трябва да бъде заместен единствено от друг Мугабе, породиха спекулации, че тя може би се подготвя да поеме властта. Грейс Мугабе гради свой собствен политически имидж, оглавява митинги и сбирки, на които дарява тонове дрехи, ориз и олио (за бедните). "Когато готвите, винаги помнете, че тази храна е дошла от майка", каза тя (на митинга) в петък. По БТА

Анализатор на ЦРУ напуска поради несъгласие с политиката на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070834

Анализатор на ЦРУ напуска поради несъгласие с политиката на ТръмпДългогодишен анализатор от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ обяви, че е подал оставка миналата седмица, защото "не може да служи добросъвестно" на администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В публикация във вестник "Вашингтон пост" вчера Едуард Прайс пише,

Петро Порошенко призова ЕС да засили санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-priznavaneto-poroshenko-1535440.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко призова ЕС да засили санкциите срещу Русия, съобщи ТАСС. Като причина за искането си той посочи признаването на документите за независимостта на Донецк и Луганск. „Президентът призова ЕС за по-строги санкции срещу Русия заради признаването на фалшивите документи на фалшивите републики", написа в Twitter говорителят на президента. Мнението си Порошенко е представил пред еврокомисаря по управлението на кризи Христос Стилианидис. На 18-ти февруари руският президент Владимир Путин подписа указ за признаването на документи в Русия на граждани на Донецк и Луганск. Според говорителят на руския президент указът не е в противоречие с международните правни норми. Според външният министър на Русия Сергей Лавров указът е бил в полза на хората.

Цитат на деня: Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/02/21/2922139_citat_na_denia_iastrebut_borisov_se_opitva_da_se/?ref=rss


"Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърне във врабче, но нещо не му се получава."

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод на НАТО в Черно море и опитите на бившия премиер Бойко Борисов да прехвърли цялата отговорност за това на служебния кабинет.

От думите на Нинова се разбра, че утвърдената от служебния министър на отбраната Стефан Янев позиция е въз основа на взето решение на кабинета "Борисов 2".

Лидерът на БСП препоръча на Борисов да не...

Френската полиция арестува трима души, заподозрени за тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070835

Френската полиция арестува трима души, заподозрени за тероризъм

Трима мъже са били арестувани във Франция и се разпитват от антитерористични служби за сигурност, предава Ройтерс, цитирана от БНР. Те са заподозрени, че са искали да отидат в Сирия или са планирали атаки във Франция, заявиха полицейски и съдебни източници. Те са арестувани от агенти на френското разузнаване в градовете Марсилия,

Варшава отхвърли критиките на Брюксел за Конституционния съд и обяви спора за "уреден"

http://www.mediapool.bg/varshava-othvarli-kritikite-na-bryuksel-za-konstitutsionniya-sad-i-obyavi-spora-za-ureden-news260447.html

Полша, която е заплашена от безпрецедентни санкции заради спорните реформи в конституционния си съд, отхвърли критиките и заяви, че спорът е "уреден", предаде Франс прес. В отговора си, изпратен вчера на Европейската комисия, консервативното правителство отново определя като "неоснователни изявленията за системна заплаха върху правовата държава в Полша". Според Варшава приетите неотдавна закони от управляващото мнозинство, критикувани от опозицията като противоконституционни, "са в съответствие с европейските стандарти". По този начин въпросът с функционирането на Конституционният съд бил "уреден изцяло и окончателно". Полското правителство обвинява зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, че политизира казуса, като "призовава другите държави членки на ЕС да сформират общ фронт с Еврокомисията, насочен срещу Полша". На 21 декември Брюксел даде на Полша срок от два месеца да отговори на забележките му. Този срок изтече днес. Европейската комисия е получила отговора на Полша на препоръките си за спазването на върховенството на правото в тази страна членка на ЕС и ще отдели необходимото време да го проучи грижливо, съобщи говорител на комисията, цитиран от Франс прес във вторник. "Току-що получихме полската позиция по препоръките ни и ще я проучим грижливо", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Той уточни, че отговорът ще се обсъди утре на седмичното заседание на комисията. ЕК отправи многократни предупреждения на правителството на партията "Право и справедливост", която управлява от 2015 г., защото смята, че неговата реформа на съдебната система е посегателство срещу правовата държава. Най-критикуваните елементи на реформата се отнасят до новите правила за функционирането на Конституционния съд и назначаването на неговите членове. Те пораждат у Брюксел съмнения дали в бъдеще ще има ефикасен конституционен контрол върху спорни закони. Ако Полша не даде удовлетворителен отговор, Европейската комисия може да задейства процедура за санкции, включващи замразяване на правото на гласуване в Европейския съвет.

Варшава отново отхвърли критиките на Брюксел за реформата в Конституционния съд

http://www.mediapool.bg/varshava-otnovo-othvarli-kritikite-na-bryuksel-za-reformata-v-konstitutsionniya-sad-news260447.html

Полша, която е заплашена от безпрецедентни санкции заради спорните реформи в конституционния си съд, отхвърли критиките и заяви, че спорът е "уреден", предаде Франс прес. В отговора си, изпратен вчера на Европейската комисия, консервативното правителство отново определя като "неоснователни изявленията за системна заплаха върху правовата държава в Полша". Според Варшава приетите неотдавна закони от управляващото мнозинство, критикувани от опозицията като противоконституционни, "са в съответствие с европейските стандарти". По този начин въпросът с функционирането на Конституционният съд бил "уреден изцяло и окончателно". Полското правителство обвинява зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, че политизира казуса, като "призовава другите държави членки на ЕС да сформират общ фронт с Еврокомисията, насочен срещу Полша". На 21 декември Брюксел даде на Полша срок от два месеца да отговори на забележките му.

Лидер на "Алтернатива за Германия“ в Москва за среща с приближени на Путин

http://www.mediapool.bg/lider-na-alternativa-za-germaniya-v-moskva-za-sreshta-s-priblizheni-na-putin-news260446.html

Най-видният германски националистически политик, Фрауке Петри, която е един от ръководителите на "Алтернатива за Германия", е била в края на миналата седмица в Москва и е разговаряли с руски депутати, включително с висши членове на партията на Владимир Путин "Единна Русия", предаде Асошиейтед прес. От офиса на Петри съобщиха, че тя е била в руската столица, за да обсъди сътрудничеството между регионалните парламенти на Русия и Германия и покрай основната цел на визитата си се е срещнала с председателя на Думата Вячеслав Володин, който е близък до Путин, и със заместник-председателя на Думата Пьотр Толстой. От кабинета на Петри не отговориха веднага на въпросите кой е пътувал с нея и какви теми са били обсъждани на срещите й с Володин и Толстой. Русия търси контакти с националистически партии в цяла Европа, включително с френския Национален фронт, и това предизвика безпокойство в някои столици, че Москва се опитва да дестабилизира западните правителства, като подкрепя крайни политически групировки, отбеляза Асошиейтед прес.

Борисов: Дали съм врабче, няма да отговоря на Нинова - джентълмен съм (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070836

Борисов: Дали съм врабче, няма да отговоря на Нинова - джентълмен съм (видео)БСП да си прати експерти, понеже сега само си отговаряме. Този призив отправи на шега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция в централата на партията по повод престрелките му с Корнелия Нинова по различни теми, които вървят в последните дни - по сигурността и решенията, касаещи Черноморския регион, по санирането, еврофондовете,

Цацаров разпореди проверка на ремонта на "Ечемишка"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647859.html

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по повод репортаж за ремонта на тунел "Ечемишка". Той е разпоредил на спецзвеното „Антикорупция“ да извърши проверка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На 20 февруари в медиите е излъчен репортаж, озаглавен „Експерти разкриват как ремонтът в тунела "Ечемишка" е направен за пари, в пъти повече от необходимото“. В излъчения репортаж се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба. В момента прокурори и следователи изискват от Агенция „Пътна инфраструктура“ и от Дружеството „Автомагистрали“ ЕАД цялата документация във връзка с извършения спешен ремонт на тунела „Ечемишка“ след инцидента в началото на м. февруари, при който загина една жена. Срокът за извършване на проверката е 14-дневен.

"Роснефт" е подписал сделка с Либия за инвестиции и изкупуване на петрол

http://www.investor.bg/surovini/365/a/rosneft-e-podpisal-sdelka-s-libiia-za-investicii-i-izkupuvane-na-petrol-234404/

Все повече компании се завръщат в северноафриканската държава, за да имат достъп до най-големите петролни залежи в Африка

Борисов: Новите лица на БСП ги знам от 25 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277264_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B3%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC+%D0%BE%D1%82+25+%D0%B3%D0%BE%D0

 Не възприемам изборите като битка. Вече всичко е толкова ясно, всички са се изговорили. Знае се кой какво може да прави. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, след като взе участие на кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“.

„Оставам на инстинкта на хората да изберат това, което намерят за добре. Само мога да предупредя, че последиците в единия вариант ще бъдат много по-тежки от Орешарски, като гледам колегите“, коментира Борисов.

Той уточни, че в четвъртък ще говори за листите. „Освен това, Румяна Бъчварова винаги е била до мен, е и ще бъде. Как и по какъв начин подреждам листите и слушайки и организациите, и това, което имам като планове за напред, в края на краищата не ви касае. Както виждате, три пъти й благодарих“, добави той.

За това, че е казал, че може да има избори на 5-6 месеца, Бойко Борисов коментира: „При това себеотричане, като гледам и на ДПС листите и на всички останали, като слушам и какви раздори има в другите партии, това, което виждам пък – нови лица в БСП. Всъщност аз ги знам от 25 години. Те ни четяха в школата в Симеоново. Като бях в пожарната, Тома Томов ни водеше политинформацията и ни обясняваше колко е хубав комунизмът“.

Служебният кабинет ще остане за по-дълго, защото не виждам как могат да се направят коалиции в тази ситуация, каза още Бойко Борисов. „Не съм гадател и не мога да кажа. Но това, което виждам и чувам е, че много трудно след изборите може да се седне на една маса да постигне дори и това крепко съгласие, което постигнахме с ПФ, РБ и АБВ. С ПФ можем да седнем на масата, защото имаме и добри практики. Днес и благодарих в една от темите. След изборите – да видим кой как ще се представи“, коментира Борисов.

За ревизията, която направи служебното правителство на кабинета „Борисов 2“, лидерът на ГЕРБ коментира, че според него Огнян Герджиков се е постарал максимално бързо в рамките на възможностите, които има да каже, че опасенията и приказките на БСП в тази посока са неверни. „Просто нямаше как да им обслужи интереса. Не го направи. Това, което се изнася като информация е, че за много от нещата и ние сме спирали поръчки или сме сезирали. Така че мисля и тази тема е много шум за нищо“, допълни бившият премиер.

На въпрос дали допуска касиране на изборите заради машините, Бойко Борисов отговори: „Уплашиха се, че може да им излезе далаверата за машините на яве. Буквално се уплашиха. Два дни си я презентираха далаверата много усилено всички, които ходиха по метрото и напред-назад“. Попитан дали има предвид РБ, Борисов отговори с: „Който е“. „Как ще я вземат обществената поръчка като всички я наблюдават“, добави още той.

Носителят на Оскар Chaos Group разраства екипа си в България

http://www.investor.bg/softuer/458/a/nositeliat-na-oskar-chaos-group-razrastva-ekipa-si-v-bylgariia-234410/

Освен програмисти компанията търси продуктови мениджъри, 3D специалисти, специалисти по осигуряване на качеството и хора с мениджърски опит

Нинова: Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче

http://offnews.bg/news/n_1/n_647858.html

Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърна във врабче, но нещо не му се получава. БСП е против превръщането на Черно море в плацдарм.  Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с решението за засилено присъствие на сили на НАТО в Черноморския басейн. България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за военни действия, обясни Нинова. В централата на партията постъпват десетки сигнали за опорочени процедури при санирането на сгради. Обобщаваме ги и ще сезираме Главния прокурор, обяви кандидатът за депутат в 23 МИР Жельо Бойчев. Той обясни, че БСП ще поиска прокуратурата разследва всичко от сключването на договорите до обезпечаването на средствата от правителството. 

Цацаров ще провери ремонта на тунел "Ечемишка" след инцидента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/21/2922126_cacarov_shte_proveri_remonta_na_tunel_echemishka_sled/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира след репортаж и разпореди на антикорупционното звено да извърши проверка за ремонта на тунел "Ечемишка" след инцидента в началото на февруари, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Вчера в предаването "Господари на ефира" бе излъчен репортаж, озаглавен "Експерти разкриват как ремонтът в тунела "Ечемишка" е направен за пари в пъти повече от необходимото". В него бяха изнесени данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост...

40 месеца затвор за "крадеца паяк", обрал адвокат

https://www.24chasa.bg/region/article/6070827

40 месеца затвор за "крадеца паяк", обрал адвокат
40-годишният Смилен Цветков ще лежи 3 г. и 4 месеца в затвора за обир на адвокатска кантора. Наказанието му наложи районният съд в Благоевград на дело, гледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Цветков задигнал 570 евро, огнестрелно оръжие и боеприпаси, всичко на обща стойност 1999 лв. чрез опасни маневри по покриви и тераси.

Изявление на Европейската федерация „Един от нас“ относно предложението за финансиране от Европейския съюз на дейности, свързани с аборти

https://pressbulgaria.com/m/JRXE5A8U.html

Европейската федерация „Един от нас“ категорично отхвърля възможността извършването или насърчаването на аборти в Европа да се финансира от данъци. Хайме Майор Ореха, президент на федерацията „Един от нас“ казва: „След невероятният успех, постигнат чрез участието на 2 милиона европейски граждани, искащи от европейските институции да се забрани финансирането на дейности, за които се предполага, че водят до разрушаване на човешкия живот, новите декларации и молби за действия по финансиране, които директно заплашват човешкия живот не само не са правилни, но и са открито посегателство върху нашите демократични принципи и върху защитата на правото на живот, което ние дължим на нашето общество.“ Карло Казини, почетен президент на федерацията „Един от нас“ и бивш председател на комисията по конституционни въпроси към Европейския парламент казва: „Предлагането на пари на организации, които пропагандират и извършват аборти по света нарушава принципите за човешкото достойнство, които за залегнали в член 2-ри на Европейския договор, при създаването на Европейския съюз.“ Тиери де ла Виежегю, генерален секретар на федерацията „Един от нас“ казва: „Финансирането от ЕС на програми предлагащи и осигуряващи извършването на аборти в развиващите се страни е акт на чисто насилие, насилие върху съвестта на жената и нарушаване на националния суверенитет.“ Алекс ван Вурен, член на борда на федерацията „Един от нас“ казва: „Изключително обезпокоително е, че нашето правителство изнася „услуги“ за извършване на аборт в други страни. И че тези страни не могат да вземат решение сами за себе си относно семейната им политика и защитата на живота и здравето на техните граждани.“ ------------------------------ На 23 януари 2017 г. новият президент на Съединените щати Доналд Тръмп препотвърди така наречената „Политика на Мекисико сити“ – политика, която за първи път е представена и подкрепяна от президентите Рейгън, Буш старши и Буш младши и отхвърлена от президентите Клинтън и Обама. Политиката на Мексико сити гласи, че никакви финансирания от данъци не могат да се ползват от международни и чуждестранни организации, които организират или предлагат извършване на аборти. Но сега в отговор на това решение на Съединените американски щати, холандският министър на Външната търговия и развитие на сътрудничеството Лилиан Плумен, е започнала инициатива под името „Тя решава“ за международно финансиране на организациите, които извършват аборти. Всъщност холандското правителство започва тази програма за финансиране на абортите по света в отговор на забраната на президента Доналд Тръмп за финансиране на чуждите организации, които насърчават абортите. Холандският министър на Външната търговия и развитие на сътрудничеството Лилиан Плумен съобщи в четвъртък, че финансирането ще подпомогне проекти, които да увеличат достъпа до контрацептиви и правото на извършване на аборт, както и „образованието на жените“ в развиващите се страни, според Индипендънт. Холандия се обърна към другите членове на Евросъюза да финансират фонда и възнамерява да помоли също така и неправителствени организации, корпорации и социални институции, съобщи СиБиСИ в сряда. Холандското правителство е провело предварителни дискусии по инициативата с други страни-членки на ЕС, които са отговорили позитивно, каза в сряда говорителят на Външно министерство. Правителствата на страни извън ЕС, компании и социални институции също ще бъдат помолени да участват. Федерацията „Един от нас“ смята, че на жените трябва да се помага, но не като им се предлага аборт. Жените в развиващите се страни се нуждаят от акушерска грижа, не от предлагане на аборт. Данните от 2012 г. на Световната здравна организация показват, че в 91% от случаите майчината смъртност е можела да се предотврати. Жените страдат поради скандалната липса на ефективни грижи по време на бременността и раждането, което е причина 333 000 от тях да умират годишно, като 99% от тях са в развиващите се страни. В Африка, южно от Сахара, рискът от смърт е една на всеки 31 бременности. Тази смърт се дължи на гинекологични причини през третия триместър от бременността, по време на раждане и една седмица след това. Хайме Майор Ореха, президент на федерацията “Един от нас“, заяви че „Инициативата на европейските граждани „Един от нас“ е една от от най-успешните европейски инициативи до сега, в която 2 милиона граждани са изразили подкрепата си с техните подписи искането европейските институции да забранят финансирането на дейности, които се предполага, че разрушават човешкия живот. След този шумен успех, изразен от европейските граждани , ние отричаме още веднъж тези нови действия, които са срещу исканията на гражданите. Тези декларации и молби за финансиране на действия, които пряко засягат човешкия живот, не са право, а чисто нарушение на нашите демократични принципи и на защитата на правото на живот.“ Карло Казини, почетен президент на федерацията „Един от нас“ каза: „Европейският съд по правата на човека никога не е признавал правото на аборт и е наложил на Европейския съюз неутралитет по този въпрос. Съдът в Люксембург постановява, че човешкият ембрион има достойнство още от самото зачеване. Да се предлагат пари на организации, които пропагандират и извършват аборти по света, означава да се наруши този неутралитет, да се окуражи извършването на аборти и да се наруши принципът на равнопоставеност на човешкото достойнство, който е залегнал в член втори на договора на ЕС при основаването на съюза.“ Тиери да ла Виежегю, вицепрезидент на федерацията „Един от нас“ допълва: „Първото задължение на ЕС към жените е да им се позволи да раждат децата си достойно. Аз призовавам европейските страни да осигурят бързо развитие на висококвалифицирана медицинска помощ за всяка бременна жена без изключение. Финансирането от ЕС на програми, които предлагат и извършват аборти в развиващите се страни, е акт на чисто насилие, насилие над съвестта на жената и нарушаване на националния суверенитет. Тези програми трябва да бъдат порицани.“ Якуб Балтрошевич, генерален секретар на федерацията „Един от нас“ казва: „Действията на холандския министър се открояват отчетливо срещу най-успешната инициатива на Европейските граждани „Един от нас“. Ние сме твърдо против финансирането на извършването на аборти от общия бюджет на ЕС. Този въпрос не е от компетентността на ЕС и той трябва да си остане приоритет на националните правителства.“ Алекс ван Вурен, член на борда на федерацията „Един от нас“ и Директор по общите въпроси на холандската организация „Вик за живот“ заключава: „Много е обезпокоително, че нашето правителство предлага „услуги“ за извършване на аборт на други нации. Като че ли тези други нации не могат сами да решат каква да е семейната им политика и защитата на правото на живот и здравето на техните граждани. Спорът е за това, че част от финансирането отива за други услуги, а не за извършване на аборт. Това не продукт , който една страна може да предлага на друга под предлог, че предлага помощ в развитието ѝ. Тази политика на холандското правителство е насочена срещу дълбоките убеждения на стотици хиляди холандски граждани.“ Източник: Европейска федерация за живот и човешко достойнство „Един от нас“ - Брюксел, Белгия Партньор в България: Сдружение „Избор за живот“ (https://www.pro-life.bg/bg/) Оригинална страница: https://www.oneofus.eu/statement-the-european-federation-one-of-us-expresses-its-full-rejection-to-a-possible-eu-taxpayer-funding-to-perform-or-promote-abortion/ Превод: Диана Македонска за Сдружение „Избор за живот“

Обучават по интернет членовете на избирателните комисии във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=344508

С цел да се спести време, членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) във Варна и областта ще се обучават онлайн като се използва интернет. Всички представители на СИК са технически грамотни, няма нищо сложно. Това съобщи областният управител Тодор Йотов, предаде репортер на Moreto.

Бербатов пред CNN: За Китай ще питам жена ми, никой не отива там заради футбола

http://offnews.bg/news/n_1/n_647857.html

Димитър Бербатов продължава да обикаля медийните гиганти, нищо чудно да стане коментатор по примера на доста свои кореги. Очевидно интересът към него е голям, защото българинът даде специално интервю за Фейсбук страницата на CNN International, в което сподели някои любопитни неща от своята кариера, след което не пропусна да се похвали в страницата си във Фейсбук. "Аз все още съм активен футболист. Трудно е да се спре. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече реализираш колко е важно да , засега поддържам форма с моите деца. Тренировките стават навик, винаги се опитвам да поддържам форма, вече 17 години. Ако не го правя, е странно за мен. Първо водя децата на училище, после - или фитнес, или футбол. Ако си професионален спортист, футболист, заради себе си продължаваш да поддържаш форма", сподели той. "Трябва да се откажеш от много неща във футбола. Ако продължиш да играеш след 35-годишна възраст, заслужаваш респект. Не мога да посоча само един мой любим футболист от Манчестър Юн. Това би означавало да обидя другите. Гигс, Скоулс, Гари Невил – трябваше да ги слушам, да гледам и да се уча от тях. Юнайтед спечели Шампионска лига година преди дойда. Имах за мениджър Сър Алекс Фъргюсън. Там като отидеш, започваш наново да учиш. Манталитетът на победители, например. Исках да стана шампион, а за това трябваше да продължа да се уча. Винаги съм подкрепял моите минали отбори. Искам да гледам хубав футбол, когато един срещу друг излизат два от тях. Гледах Фулъм – Тотнъм, например. Исках да гледам хубав футбол, защото това са два от моите минали отбори.“, добави Бербатов. „На тренировките аз играя като централен защитник. Ако играеш на тази позиция, разбираш как нападателите действат, играя го нещо като шпионин. Моят баща беше футболист. Сега играя с приятели и винаги съм централен защитник“. „Всяка генерация има своите известни спортисти, във всяка страна е така. В България, например, това бе Христо Стоичков. Той е един от най-големите и остава такъв. Аз се опитах да бъда най-добрият от моята генерация“. „Рууни? Само хубави неща за него. След като е станал голмайстор номер 1 за Юнайтед и на Англия, заслужава само хубави неща“. „Моето бъдеще? Най-доброто е да започна веднага да играя. Все още се чувствам добре, в добра форма съм. Сутрин, като се събудя, се чувствам добре. Ще продължа да поддържам форма. Ако нещо се появи като добра възможност за клуб, ще отида, ако не - ще спра с футбола“. „За Китай? Трябва да попитам жена ми, имаме две деца. Ако някой ми каже, че отива в Китай заради футбола, не му вярвайте“. „Всеки футболист смята, че може да стане добър треньор. Нормално е и аз да се занимавам с футбол и занапред. Но аз мога да бъда успешен и в други области“. „Имам много моменти на гордост. Не мога да посоча един. Да играеш футбол, това е моята работа и хоби. Засега съм, както казах, все още активен футболист“, завърши бившият футболист на Манчестър Юнайтед.

Защо хората не искат да знаят бъдещето си

https://www.actualno.com/interest/zashto-horata-ne-iskat-da-znajat-bydeshteto-si-news_595160.html

Едва 1% от хората на Земята искат да знаят бъдещето си. Това твърдят психолози от Института за развитие на човека, Германия. Проучването било направено сред 2 хиляди души от Испания и Германия. Доброволците отговорили на 10 въпроса: Ще се разведат ли със съпруга си, искат ли да

Глобяват с 310 000 лв Титан заради боклука

//dariknews.bg/regioni/haskovo/globiavat-s-310-000-lv-titan-zaradi-bokluka-2005248

310 000 лв., от фирма Титан, която почистваше боклука на Хасково до края на януари ще бъде отнета в полза на общината. Това обяви на брифинг днес кмета на Хасково Добри Беливанов. Сумата ще бъде прибрана от гаранцията, която са внесли Титан. Градоначалникът обясни, че санкцията ще бъде заради неспа

Ранен миньор при срутване в рудник Ораново

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/ranen-minior-pri-srutvane-v-rudnik-oranovo-2005249

Миньор в рудник "Ораново" в Симитли е ранен след срутване на скален къс. Инцидентът е станал днес към 14.30 часа. 33-годишният Исмаил И. е пострадал, след като скална маса се е стоварила върху него, докато извършвал обрушване в минната галерия.

За късмет, младият мъж не е пострадал с

Отличиха лекари, помогнали на хората с редки болести

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otlichiha-lekari-pomognali-na-horata-s-redki-bolesti-2005252

Националният алианс на хора с редки болести връчи призове на лекарите, дали своя принос и съпричастност към каузата и които са помагали през изминалата година.

„Община Пловдив е в тясно сътрудничество с организацията. Преди време предоставихме помещение и не спираме да участваме в ра

Трюфелови пуканки и още 50 ястия на бала след наградите Оскар

//dariknews.bg/novini/liubopitno/triufelovi-pukanki-i-oshte-50-iastiia-na-bala-sled-nagradite-oskar-2005213

Звезди като Вайола Дейвис, Райън Гослинг и Ема Стоун ще опитат повече от 50 ястия, приготвени от майстор-готвачa Волфганг Пук, на традиционния бал след 89-ата церемония по връчване на наградите Оскар, пише сп. "Пий

Борисов за Нинова: Няма да влизам в тона на тази дама, джентълмен съм

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-za-ninova-niama-da-vlizam-v-tona-na-tazi-dama-dzhentylmen-sym-2005253

Бившият премиер Бойко Борисов поиска да дебатират с БСП заедно общите спорни теми. Той бил притеснен от "каруцарския речник", който използва левицата. Ние станахме възпитани хора и сега трябва да се върнем назад, затова предлагам да седнем заедно и да се разберем п

Добра новина: Малкият Денис има нова инвалидна количка

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/dobra-novina-malkiiat-denis-ima-nova-invalidna-kolichka-2005256

Добра новина за 3-годишния Денис от Ботунец, чиято инвалидна количка бе открадната преди дни от входа на блока, в който семейството му живее. Момченцето има нова количка и вече може да излиза навън.
Това разказа за Дарик майката на детето Филка Тодорова.

Преди

Подхванаха ударно дупките в район "Западен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6070813

Подхванаха ударно дупките в район "Западен"Офанзива по запълване на дупки в пловдивския район  "Западен" предприе кметството. С приоритет са основните пътни артерии, които са в лошо състояние след тежката зима. "Настилката на места е сериозно увредена. Започнахме запълването на дупки по улиците "Солунска" и "Юндола", след което ще продължим и другаде", обяви кметът на района Димитър Колев.

Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за своя принос към актьорската професия на "София филм фест"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6070807

Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за своя принос към актьорската професия на "София филм фест"Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за своя принос към актьорската професия на 21-ия "София филм фест" (СФФ), съобщават организаторите, цитирани от БТА. "Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена." Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта,

Парадокс: Издирван от Интерпол без наложена мярка за неотклонение от наш съд

https://www.24chasa.bg/region/article/6070729

Парадокс: Издирван от Интерпол без наложена мярка за неотклонение от наш съдБургазлия, издирва от Интерпол за тежко престъпление, се оказа без мярка за неотклонение от български съд. 29-годишният Даниел Пешев е обвинен по най-тежкия член от НК - 116 /убийство/. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 30.08.2005 г. в Бургас, направил опит умишлено да умъртви Пламен Младенов чрез седем прободни рани.

Прокуратурата започва проверка на ремонта в тунела "Ечемишка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070804

Прокуратурата започва проверка на ремонта в тунела "Ечемишка"Главният прокурор се е самосезирал след репортаж в медиите, касаещ ремонта в тунела "Ечемишка", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  В излъчения репортаж се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба, поради което Цацаров е разпоредил на звеното "Антикорупция" в СГП извършване на спешна проверка

Нинова: Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче, но не му се получава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070808

Нинова: Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче, но не му се получаваБСП се обави против България и Черно море да се превръщат във военен плацдарм на НАТО срещу трета държава БСП не оспорва членството на България в НАТО и е за това страната ни да е лоялен член и да изпълнява задълженията си към алианса, но сме против България и Черно море да се превръщат в плацдарм за военни действия срещу трети държави.

Евродиректива може да спре тецове и мини

http://econ.bg/Новини/Евродиректива-може-да-спре-тецове-и-мини_l.a_i.737833_at.1.html

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации би убила нашия въгледобив и нашата енергетика. Това обяви пред...

Италия, Швеция и Полша срещу кандидатурата на Туск за втори мандат

http://pogled.info/svetoven/evropa/italiya-shvetsiya-i-polsha-sreshtu-kandidaturata-na-tusk-za-vtori-mandat.82962

/Поглед.инфо/ Правителствата на Италия и Швеция не подкрепят кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, заяви полският депутат Ришард Чернецки, който е и зам-председател на Европарламента.

Разликата между Льо Пен и основните й опоненти на президентските избори се топи

http://pogled.info/svetoven/evropa/razlikata-mezhdu-lo-pen-i-osnovnite-i-oponenti-na-prezidentskite-izbori-se-topi.82963

/Поглед.инфо/ Разликата между лидера на националистическата партия „Национален фронт“ Марин льо Пен и нейните основни съперници в първия тур на президентската надпревара се топи все повече. Това показват публикувани днес социологически данни от допитване на агенция Opinion Way.

Стефан Тафров, проф. Александър Кьосев и Тома Белев влизат в листите на "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/21/2922107_stefan_tafrov_prof_aleksandur_kyosev_i_toma_belev/?ref=rss


Председателят на "Да, България" Христо Иванов ще е водач на листата в София в 25-ти МИР, съобщиха за "Дневник" от партията. Там на първи места са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова.

В останалите два избирателни района в София на първа позиция ще са съответно в 24-ти МИР - бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров, а в 23-ти МИР - Антоанета Цонева, която е член на Националния съвет на партията. Там на второ място е културологът и професор в...

Юнкер: ЕС на няколко скорости вече съществува

http://www.mediapool.bg/yunker-es-na-nyakolko-skorosti-veche-sashtestvuva-news260445.html

Европа на няколко скорости съществува, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Федералния парламент на Белгия. Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват, добави той, цитиран от БТА, по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, подкрепена и от други страни, за обособяване на ядро и периферия в Общността на основата на членството в еврозоната. Идеята бе представена официално по-рано този месец на заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Малта. Според тази идея ЕС може да се промени така, че държавите от Общността да участват само в онези политики, които възприемат безрезервно. Отделянето на средства за отбрана е еднакво важно с инвестициите в хуманитарна помощ, посочи Юнкер. Той отбеляза, че е представил това виждане във вчерашния си разговор с вицепремиера на САЩ Майк Пенс. По неговите думи отбранителните разходи са толкова важни, колкото и средствата, отделяни за развитието на държави извън ЕС. Имаме инвестиционен план за Африка, това е континентът на бъдещето, трябва да се борим с причините за имиграцията, допълни председателят на ЕК. Говорим за европейските кризи повече, отколкото за европейските успехи, но от концентрационни лагери и бойни полета достигнахме до траен политически проект, от който полза имат всички, с най-големия вътрешен пазар в света, с обща валута, заяви още председателят на Европейската комисия пред белгийските депутати. Кризите пред нас са навсякъде. Откакто оглавих ЕК, първо беше кризата с Гърция, която изглежда вечна, но ще намери решение; последваха войната в Сирия, решението на Великобритания да напусне ЕС, избирането на нов президент на САЩ, посочи Юнкер. Той отбеляза, че преговорите с Лондон, "след внасянето на молбата за развод", ще бъдат трудни, сметката ще бъде солена и въпросът ще засяга всички. Континентът дължи много на Великобритания, без Чърчил нямаше да бъдем тук, коментира председателят на ЕК. Финансовата криза беше решена, но не цялостно; против сляпото пестене съм, необходима е гъвкавост. Дори без ограничения на бюджетните разходи, при отговорна финансова политика, резултатите за намаляване на задлъжнялостта в ЕС вече са налице, уточни той. Юнкер определи идеята за социална Европа като пренебрегваната част от европейския проект. Има огромна бездна между хората и политиците, коментира той. Европа не може да бъде изграждана срещу народите, заяви председателят на ЕК. Той припомни, че първоначалната идея за ЕС е родена от политици от Полша и Чехия преди Втората световна война. Трябва да помним това, когато се случва да назидаваме т. нар. "нови държави" в ЕС, посочи Юнкер.

Технологията на българите, наградени с "Оскар", е използвана в над 160 филма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6070779

Технологията на българите, наградени с "Оскар", е използвана в над 160 филмаВ над 160 филма е използвана разработената от българи технология "V-Ray", за която те получиха "Оскар". В продукции от "Последният самурай" от 2003 г. до излезлия в края на миналата година "Rogue One: История от Междузвездни войни", включително и хитовия сериал "Игра на тронове", е бил приложен софтуерът на Петър Митев и Владимир Койлазов,

Гърция и кредиторите се споразумяха да работят по нови реформи

http://www.moreto.net/novini.php?n=344560

Правителството на Алексис Ципрас се съгласи да изпълни реформите в данъчната и пенсионната система, както и в регулацията на трудовия пазар. Международният валутен фонд (МВФ) „ще вземе участие” в следващото изплащане на спасителни средства за Гърция.

Президентът на Азербайджан назначи жена си за първи вицепрезидент

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-azerbaidzhan-naznachi-zhena-si-za-parvi-vitseprezident-news260444.html

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева е назначена за първи вицепрезидент на страната. Съответното нареждане бе подписана днес от държавния глава Илхам Алиев, предаде ТАСС. Длъжностите първи вицепрезидент и двама вицепрезиденти са предвидени в конституционните промени, приети в Азербайджан с референдума от 26 септември 2016 г. В поправките се посочва, че при невъзможност президентът да изпълнява задълженията си неговите пълномощия се прехвърлят на първия вицепрезидент. Във вторник Илхам Алиев представи Мехрибан Алиева като свой първи вицепрезидент на заседание на Съвета за сигурност на Азербайджан, информира сайтът на държавния глава. Мехрибан Алиева е родена на 26 август 1964 г. Тя оглавява най-голямата неправителствена организация в страната - фондацията "Гейдар Алиев", същевременно е посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО).

Медиите все повече се обръщат към обезопасена комуникация при управлението на Тръмп

http://www.mediapool.bg/mediite-vse-poveche-se-obrashtat-kam-obezopasena-komunikatsiya-pri-upravlenieto-na-tramp-news260443.html

Софтуерът за анонимно споделяне на информация и защита на данни се радва на все по-голям интерес от страна на медиите, след като президентът Доналд Тръмп обеща да преследва разобличителите и изтичанията на информация към медиите, съобщава Франс прес във вторник. Един от тези инструменти - СекюрДроп (SecureDrop), вече се използва от тридесетина американски и международни медии. Софтуерът дава възможността да се комуникира, без да се оставят дигитални следи чрез кодирани сървъри. "Интересът към СекюрДроп рязко се покачи през последните два месеца", заявява Тревър Тим, изпълнителен директор на фондацията "Свобода на пресата", която е разработила този софтуер. Той уверява, че интерес са проявили десетки медийни компании. "След изборите тези организации изглежда трябва спешно да се сдобият с по-сигурно средство за получаване на информации от разобличители", обяснява той. Доналд Тръмп окачестви като "престъпно" разкриването на поверителни сведения от членове на администрацията и обеща да накаже източниците на изтичания. Администрацията на Обама също преследваше енергично разобличителите и често бе критикувана за това от защитниците на свободата на медиите. Доналд Тръмп обаче стига по-далеч в словесните си нападки и редовно нарича медиите "непочтени" и "лъжливи". Миналата седмица той предизвика скандал, като обвини редица големи телевизии и вестници като Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс", че са "врагове на американския народ". Според Тревър Тим оставката на съветника за националната сигурност Майкъл Флин след разкриването на контактите му с руски дипломат е важен пример за ролята на медиите и на разобличителите. Някои медии признаха, че ползват СекюрДроп, включително агенция Асошиейтед прес и сайтът за журналистически разследвания "Интерсепт". СекюрДроп "е най-лесната за ползване от редакции система, като същевременно позволява на източника да остане напълно анонимен", смята главната редакторка на "Интерсепт" Бетси Рийд. "В сегашния политически контекст може да е много рисковано да си сътрудничиш с журналист и да станеш разобличител. Логично е да предложим това като защита", добавя тя. Бетси Рийд очаква медиите да разчитат все повече на този тип източници, докато администрацията на Тръмп се стреми да контролира информационния поток. "Опиращата се на разобличители журналистика ще достигне апогея си", предрича тя. В същото време някои правителствени представители, които се опасяват, че са под наблюдение, използват мобилни кодирани приложения за споделяне на информация. Някои редакции използват обезопасеното приложение за чат Сигнал. Друго приложение, Кънфайд (Confide), което позволява да се пращат съобщения, които изчезват веднага след като бъдат прочетени, също набира популярност. "Това приложение "е дигиталният еквивалент на разговор на четири очи", казва съоснователят на компанията Кънфайд Джон Брод. "Растежът ни значително се засили след американските избори. Броят на нови потребители в Кънфайд тази седмица е седем пъти по-голям от миналата седмица", добавя Брод, констатирайки скок след заплахите на Доналд Тръмп към разобличителите. По БТА

БСП дава санирането на прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070781

БСП дава санирането на прокурорБСП обобщава сигнали за нарушения при изпълнението на програмата за саниране и ще ги даде на главна прокуратура. Това обяви Жельо Бойчев след заседание на Изпълнителното бюро на червените. Договорите са сключване при цена 290 лв. на кв.м., а реалната цена, обявена сега е 100 лв., обясни той. Това е най-големият грабеж в държавата за последните

Програмата от зимни спортове на Евроспорт продължава със Световното първенство по ски северни дисциплини в Лахти

http://www.cross.bg/evrosport-norvegiya-fevryari-1535439.html

/КРОСС/ Богатата програма от бели спортове в ефира на Евроспорт през месец февруари продължава със Световното първенство по ски северни дисциплини в Лахти. Надпреварата ще се проведе в периода от 22-ри февруари до 5-и март, като преките включвания ще започнат по Евроспорт 1 на 22-ри февруари, сряда, от 14:00 ч. с квалификациите в ски бягането при жените. През 2001 г. Световното първенство по северни дисциплини в Лахти остана в историята не с шампионите си, а с грандиозния допинг скандал, заличил две трети от националния отбор на Финландия в ски бягането. 16 години по-късно състезателите на тази страна имат трудната задача да изградят наново статут на суперсила в писалките, комбинацията и скоковете. Третото изглежда невъзможно, но бегачите, водени от Мати Хейкинен и Криста Пармакоски, ще спечелят медали, а завръщането на легендата Хану Манинен е импулс за младите комбинатори на Суоми. В ски бягането Норвегия вече не е толкова напред спрямо другите, но дори Сибирският локомотив Сергей Устюгов не е гаранция, че серията без загуба в мъжката щафета от 2001 г. насам ще бъде прекъсната. За норвежките скиори и в двата пола най-големият проблем си остава вътрешен - ваксмайсторите им продължават да допускат доста грешки по време на най-големите форуми. Скоковете се очертават като изключително равностойни и непредсказуеми

Седемдесет и четири тела на мигранти изплуваха на либийския бряг

http://www.mediapool.bg/sedemdeset-i-chetiri-tela-na-migranti-izpluvaha-na-libiyskiya-bryag-news260442.html

Седемдесет и четири тела на мигранти изплуваха на либийския бряг в района на западния град Зауия на Средиземно море, съобщи Червеният полумесец, цитиран от Асошиейтед прес. Говорителят на хуманитарната организация Мохамед Мисрати каза, че телата изплували тази сутрин. По думите му обстоятелствата около удавянето на мигрантите са неясни. Смъртните случаи сред мигранти по каналджийския маршрут между Либия и Италия през Средиземно море достигнаха рекордно високи равнища. По данни на Международната организация по миграцията през 2016 г. през Средиземно море в Европа са дошли над 360 хиляди нелегални бежанци, а при опит да достигнат европейския бряг са загинали над 5000 души. Само от началото на тази година броят на загиналите е над 300, отбелязва ТАСС.

Пикантни телешки ребра и пай с трюфели в менюто на звездите след наградите "Оскар"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6070772

Пикантни телешки ребра и пай с трюфели в менюто на звездите след наградите "Оскар"Звезди като Вайола Дейвис, Райън Гослинг и Ема Стоун ще опитат повече от 50 ястия, приготвени от майстор-готвачa Волфганг Пук, на традиционния бал след 89-ата церемония по връчване на наградите "Оскар", пише сп. "Пийпъл", цитирано от БТА. В менюто са включени пилешки пай с черен трюфел и многолистно тесто,

3 страни от ЕС искат в Източна Европа да се забранят нискокачествените храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070752

3 страни от ЕС искат в Източна Европа да се забранят нискокачествените храниЧехия се присъединява към инициатива, подкрепена от Унгария и Словакия, със закон на ЕС да се забрани на компаниите за храни и напитки да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка и бранд. Според официални представители на трите страни в Източна Европа мултинационалните компании продават стоки с по-ниско качество в

Цветанов: Замразяването на депутатските заплати е популизъм от страна на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070771

Цветанов: Замразяването на депутатските заплати е популизъм от страна на БСПИдеята на БСП да бъдат замразени заплатите на депутатите е популизъм, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА. По думите му, това е поредната популистка форма, която ще се пуска в публичното пространство. Той попита дали това означава да бъдат замразени и възнагражденията на всички държавни служители

МЗ се отказа от пръстовия отпечатък извън болниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277263_%D0%9C%D0%97+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8

 Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на "пръстовия автентификатор" в извънболничния сектор, съобщиха от ведомството. Мотивът – новата система щяла да срине сървърите на НЗОК.

„Решението ще предпази здравната система от срив в медицинската, техническата, информационната и финансова стабилност на здравеопазването”, обяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 - 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв. Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента софтуерът за обезпечаване на системата с „пръстова автентификация“ е струвал на болничния сектор над 4 милиона лева и на НЗОК - 477 000 лева, посочват от МЗ.

При над 43 411 000 посещения при първичната и специализираната извънболнична помощ,  денталната помощ и медико-диагностичната помощ за 2016 г., в сравнение с хоспитализациите през същата година, ще се достигне до 2 116 % увеличаване на „пръстовите автентификации“, отбелязват от ведомството.

„Сривът, за който спомена министърът, би причинил възникването на редица комуникационни проблеми, които биха били в ущърб основно на пациентите, тъй като ще затруднят достъпа им до медицинска помощ“, обяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.

От Министерството на здравеопазването атакуваха твърденията на ексминистъра д-р Петър Москов, че пръстовият отпечатък е довел до икономии. По техни данни след въвеждането на системата разходите на НЗОК са скочили с над 10 млн. лв.

Освен това, от здравното ведомство отбелязват, че отпечатъкът не дава никаква информация на пациента и не позволява трансграничен обмен на информация.

Борисов иронизира Нинова: Държавният служител да не взема изобщо заплата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070792

Борисов иронизира Нинова: Държавният служител да не взема изобщо заплата"Ние казваме изобщо държавният служител да не взема заплата. Изобщо! Да вървим до края на глупостта им." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод вчерашния призив на председателя на БСП Корнелия Нинова за замразяване на депутатските заплати. Те се изчисляват като троен размер на средната за страната.

Операция „Жълти стотинки“ събра над 92 000 лева за нов „Дом Възможност“

https://www.actualno.com/society/operacija-jylti-stotinki-sybra-nad-92000-leva-za-nov-dom-vyzmojnost-news_595198.html

Седмото издание на дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“ събра 92 629 лева и 96 стотинки в помощ на „Фондация за социална промяна и включване“. Кампанията на VIVACOM успя да привлече за каузата над 35 бизнес и медийни партньори, както и личната подкрепа на л

Тръмп избра военен стратег за съветник по националната сигурност

http://www.mediapool.bg/tramp-izbra-voenen-strateg-za-savetnik-po-natsionalnata-sigurnost-news260441.html

Президентът Доналд Тръмп избра генерал-лейтенанта от сухопътните войски на САЩ Ейч Ар Макмастър - изтъкнат военен стратег, известен с креативното си мислене - за свой нов съветник по националната сигурност, който ще замени подалия оставка Майкъл Флин. Изборът на президента още повече засилва влиянието на висши военни в новото правителство. Тръмп, който няма никакъв военен и външнополитически опит, показва сериозно предпочитание към назначаване на генерали на висши длъжности. В дадения случай той се спря на офицер на активна служба за пост, който понякога се използва като противовес на Пентагона. Макмастър, който беше облечен в униформа при обявяването на назначението му, се присъединява към министъра на отбраната Джеймс Матис и министъра на вътрешната сигурност Джон Кели - и двамата генерали от резерва - и става част от вътрешния кръг от съветници на Тръмп по въпросите на националната сигурност. Белият дом заяви вчера, че Макмастър възнамерява да остане на активна военна служба. Той ще поеме предизвикателството да оглави Съвета за национална сигурност, чието нагаждане към управлението на Тръмп не мина без проблеми. Президентът даде да се разбере, че не вярва на служители, останали от правителството на Обама, и се оплака от изтичане на информация към репортери. Решението му да включи в главната комисия на съвета своя старши съветник по политическите въпроси също предизвика остри критики. В петък оглавяващият отдела на съвета за Западното полукълбо беше уволнен, след като разкритикува политиката на Тръмп и вътрешния му кръг от съветници. Тръмп съобщи вчера, че бившият генерал от сухопътните войски Кийт Келог, който временно изпълняваше длъжността на съветник по националната сигурност, сега ще бъде началник на кабинета на Съвета сигурност. Президентът заяви, че ще покани и Джон Болтън, бивш постоянен представител на САЩ в ООН, да работи с тях, но "в някакво друго качество". Макмастър е смятан за военен, който се занимава с наука и има креативно мислене. Има докторска степен по история от Университета на Северна Каролина и активно е участвал в изготвянето на стратегия за бъдещето на кадровия състав на сухопътните войски и подготовката му за участие във война. Той е директор на Центъра на сухопътните войски за оперативна съвместимост, нещо като военен аналитичен център във Форт Юстис, щата Вирджиния. Извън сухопътните войски Макмастър е най-известен с книгата си от 1997 г. "Неизпълнение на дълга" (Dereliction of Duty) - изключително остро обвинение за грешките на американското правителство при воденето на Войната във Виетнам и анализ на "лъжите, довели до Виетнам", както се изразява той. Книгата му създава репутацията на човек, готов да казва истината на властта. Макмастър командва бойни части и през двете американски войни в Ирак - през 1991 г., когато участва в легендарната танкова битка, известна като "Битката за зона 73 по източната координата", и още веднъж през 2005-2006 г., при един от най-кървавите периоди на бунтовническите действия след оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. Отбелязват се заслугите му за използване на иновативни подходи за противодействие на бунтовниците в северния иракски град Тал Афар, докато е бил начело на Трети механизиран кавалерийски полк. По-късно работи като специален съветник на командващия силите на САЩ в Ирак. Макмастър беше втори избор на Тръмп за заместник на Флин, който е разследван от ФБР заради контактите си с руски представители. Тръмп уволни Флин миналата седмица след разкрития, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс за естеството на разговорите си с руския посланик в САЩ по време на предизборната кампания. Президентът заяви на пресконференция в четвъртък, че е разочарован от показаното от Флин отношение към Пенс, но че не вярва бившият му съветник да е извършил нещо нередно, провеждайки тези разговори. Първият избор на Тръмп за заместник на Флин беше бившият вицеадмирал Робърт Харуард, който отклони предложението. Тръмп обяви решението си да назначи Макмастър, седнал между него и Келог в луксозен хол в частната си резиденция Мар а Лаго в Палм Бийч, щата Флорида. Президентът каза, че Пенс е участвал в процеса по номиниране на заместник на Флин, но не даде повече подробности. Тръмп покани четирима кандидати за поста на лични разговори в Мар а Лаго през уикенда. Единият от тях бе Макмастър, който определи назначението си като "привилегия". Не е ясно доколко близки са възгледите на Макмастър с тези на Тръмп. По отношение на Русия Макмастър изглежда има доста по-песимистична представа за военно-политическите цели на Москва в Европа. В свое изказване в Центъра за стратегически и международни изследвания през май 2016 г. Макмастър каза, че Русия е суъмяла да анексира Крим и да се намеси по военен път в Източна Украйна, без да плати цената за това като част от международната общност. Той заяви, че по-голямата цел на Москва е да "разруши силовия, икономически и политически ред в Европа, установен след края на Студената война, и да го замени с нещо, което да е по-близко до руските интереси". Макмастър е изучавал начина, по който Русия е планирала и провела кампаниите си в Крим и Украйна, използвайки там похват, наричан от някои "хибридна война" - комбинация от политически, дезинформационни и военни действия. Сенатор Джон Маккейн, който става все по-отявлен критик на Тръмп, нарече избора на Макмастър "отличен". "Той е човек с голям интелект, характер и възможности. Знае как да успее", посочи Маккейн. "Високо оценявам това решение на президента Тръмп, както и за останалите номинации за кабинета му по национална сигурност." Постът съветник по националната сигурност не изисква утвърждаване от Сената. По БТА

Над 1200 са регистрираните екскурзоводи у нас

http://econ.bg/Новини/Над-1200-са-регистрираните-екскурзоводи-у-нас_l.a_i.737829_at.1.html

Регистрираните екскурзоводи са над 1200 в България, показват данните на Министерството на туризма. Днес е Международният ден на...

Ретро икони за милиони

https://www.24chasa.bg/avto/article/6070751

Ретро икони за милиониНад 100 ретро и класически автомобили и мотоциклети участваха на специален салон и последвал търг в “Гран Пале” в Париж, халето, където се е състояло първото изложение във френската столица през 1901 година. Мечтата на колекционера на редки автомобили, така специалистите определиха изложбата на шедьоврите от миналия век.

Влаковете в Македония още са спрени заради стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070737

Влаковете в Македония още са спрени заради стачкаЖелезопътният транспорт в Македония е преустановен в резултат на стачка, организирана от служители, които настояват за пълно изплащане на техните заплати за месец януари, съобщава Macedonian Information Agency, цитирана от "Фокус". Пътническите и товарни превози са преустановени от няколко дни, заявиха във вторник представители от Железопътната

Samsung пуска старите Galaxy Note 7, но с нови батерии

https://www.actualno.com/sciencelogy/samsung-puska-starite-galaxy-note-7-no-s-novi-baterii-news_595196.html

Samsung ще възобнови продажбите на изтеглени от пазара смартфони Galaxy Note 7. Компанията ще замени батериите на устройствата с нови. Смартфоните ще се продават предимно на развиващите се пазари като Индия и Виетнам. През май тази година Samsung ще приключи възстановяването на Galaxy Note

Инспекторатът към ВСС задълбочава проверките си за натовареността на съдиите

http://www.cross.bg/sudiite-natovarenostta-inspektoratut-1535438.html

/КРОСС/ Инспекторатът към Висшия съдебен съвет получи достъп до Системата за измерване на натовареността на съдиите (СИНС) и до Централизираната система за случайно разпределение на делата. Той му бе предоставен с решение на Съдийската колегия на ВСС, съобщават от институцията. В съобщението до медиите се посочва, че решението е във връзка с проведена среща между членове на ВСС, магистрати от Софийския районен съд и представители на инспектората. По време на нея е предложено въведената през април норма за натовареност да се използва за сравнение на труда на един съдия от друг съд с три пъти по-натоварените магистрати от районния съд. По този начин и инспекторите ще могат задълбочат аналитичната част на проверките си по отношение на обективните и субективни причини за забава на съдиите в СРС при разглеждане на делата. Предложението до Съдийската колегия е направено от Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" и Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии".

Патрисия Каас идва с нова музикална изповед на 28 юни в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_647848.html

На 28 юни в Зала 1 на НДК почитателите на легендарната Патрисия Каас ще я видят преродена и преобразена - с нова визия, оригинални песни с различен музикален подход, белязал едно ново начало за нея – както в личен, така и в професионален план. На концерта си в София френската певица ще представи десетия си студиен албум, който кръщава на самата себе си. „Патрисия Каас“ е лична изповед запечатана в 13 песни, изпълнени с много страст и болка. „В песните споделям искрено неща, които ме докосват, но с по-модерено звучене“, споделя тя. Една от емблематичните песни в първия едноименен албум на Каас е Adele – феминистка балада за мястото отредено на „слабия пол“ в света. Въздействащото вокално изпълнение е подсилено от акустичната китара на Фин Грийнал от британската група Fink, познат с колаборациите си с Джон Леджент и Ейми Уайнхаус. С много вкус и елегантност Патрисия Каас ще предложи на почитателите си в България песни с изразени биографични детайли като Sans Nous, Le Jour Et L’Heure, Ma tristesse Est N’Importe Où, Sans Tes Mains ou и La Langue Que Je Parle. Те се раждат в изключително тежък период за певицата, която за първи път от десетилетия се оттгеля, за да се възстанови. Преди София, тя ще представи новия си албум и лайв шоу на европейско турне в най-големите театри и зали на Франция, Германия, Белгия, Австрия, Холандия, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния.  Билетите на цени от 50 до 100 лева са в продажба в системата на Ивентим и в Билетния център на НДК.

Внесоха обвинителен акт срещу варненски лекар заради смъртта на бебе

http://www.moreto.net/novini.php?n=344594

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу акушер-гинеколога д-р П.А., който ще отговаря за причиняване по непредпазливост смъртта на бебе при раждането му и на средна телесна повреда на родилката поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Цитат на деня: ГЕРБ и БСП гладят чаршафите за политическото легло

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/02/21/2922125_citat_na_denia_gerb_i_bsp_gladiat_charshafite_za/?ref=rss


ГЕРБ изравни външнополитическите си позиции с тези на БСП и "Атака", за да може по този начин БСП и ГЕРБ постепенно да изгладят различията си, или казано по друг начин, да гладят чаршафите за общото си легло.

Това заяви Радан Кънев, лидер на "Нова република" и ДСБ, в коментар за сближаването на позициите на БСП и ГЕРБ за решението на НАТО за разполагане на повече сили в Черноморския регион. Според Кънев се задава "политическа сватба".

"Аз искам да припомня как Борисов се...

Борисов: Ако БСП каже, че следва външната политика на ГЕРБ, това ще ни направи съюзници

http://www.mediapool.bg/borisov-ako-bsp-kazhe-che-sledva-vanshnata-politika-na-gerb-tova-shte-ni-napravi-sayuznitsi-news260440.html

"БСП да каже - ние следваме твърдо политиката на ГЕРБ в отбраната, външните работи и всичко друго. Това, ако е така, ще ни направи вече съюзници, можем да седнем на една маса и да говорим за управление", заяви във вторник лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов. Той говори пред участниците в кръгла маса, посветена на управленската програма на ГЕРБ в сектор "Сигурност и обществен ред", а след това и пред журналисти. "Но те (БСП – бел. ред.) говориха, три месеца ми летяха със самолети по телевизията и ми обясняваха за националното предателство на ГЕРБ... Сега излизат и казват - ГЕРБ го подписа. Не ги ли е срам, аз ли бях оня ден в Брюксел", коментара той темата от последните дни, свързана с разширяване присъствието на НАТО в Черно море. В понеделник Борисов заяви, че е успял да защити позицията да няма флотилия в Черно море, докато служебното правителството "козирувало" в Брюксел и се съгласило да има повече войски на НАТО в Черно море. Във вторник обаче от Министерството на отбраната припомниха, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.). Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. На Срещата на върха, в която участват президентът Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион, заявиха от военното министерство. След това пред журналистите, отишли да отразят "кръглата маса" на ГЕРБ, Борисов продължи да настоява на своето, като посочи, че именно служебният кабинет, който, по думите му всъщност е на БСП, е дал съгласие за повече военно присъствие на Алианса. "Когато ставаше въпрос за флотилията, не се взе във Варшава това решение и сега, девет месеца по-късно, военният министър го е подписал, допълни експремиерът. Това ги питам три дни, ако не са съгласни с нашето решение, защо говориха , че когато даваш въздушното си пространство и за други самолети /еърполисинга/ е национално предателство, защо сега го подписаха", попита той. Целенасочено в България ЕС и НАТО се превръщат в клише, в организации, които, ако си против тях и не се съобразяваш с тях, се оказа ползотворно от политическа гледна точка, смята Борисов. Да говориш срещу канцлера Меркел, те прави/ в твоите очи само/ горд, добави той. След което подчерта, че пари са давани на българите единствено от ЕС. И затова "модерното" е да се опълчим на всички тези, които влагат милиони евро у нас, разкритикува бившият премиер противниците на Евросъюза. Избори на 5-6 месеца и "всеобща лудост" с листите Борисов за пореден път предрече парламентарни избори на 5-6 месеца, както и възможност служебният кабинет на Огнян Герджикков да остане да управлява по-дълго. Причината е, че имало антагонизъм, себеотричане, раздори като гледал листите на ДПС и на повечето формации. По думите му изборният цикъл в България, който е бил "на 4-5 години, сега е на две, ще дойде време да е на 6 месеца". По думите на Бойко Борисов, трудно щяло да се направят коалиции в тази ситуация, трудно ще е да се седне след вота на една маса и да се постигне макар и крехкото съгласие от 43-я парламент с патриотите, реформаторите, АБВ. С патриотите ГЕРБ можели да преговарят и в следващото НС , защото имали добри практики заедно. Лидерът на ГЕРБ отговори и за листите на партията, в които имало действително нови лица, за разлика от "новите" на БСП, някои които познавал от 25 години. Той обаче призна, че и в неговата партия са се поддали на "всеобщата лудост" и имало включени певци, артисти, спортисти. "При това себеотричане, като гледам и на ДПС листите, и на всички останали, като слушам и какви раздори има в другите партии, това, което виждам пък – нови лица в БСП. Всъщност аз ги знам от 25 години. Те ни четяха в школата в Симеоново. Като бях в пожарната, Тома Томов ни водеше политинформацията и ни обясняваше колко е хубав комунизмът", добави Борисов имайки предвид водача на листата на БСП в Благоевград. В изказването си по време на кръглата маса той каза, че в момента се подготвяла почвата към "твърдата ръка", а накрая "всички инакомислещи отиват в "Белене"". Листите на ГЕРБ лидерът на партията ще представи в четвъртък. При подреждането им той е отчел както мнението на организациите по места, така и своите бъдещи планове. Бойко Борисов не възприема изборите като битка. Така той отговори на въпрос за лидерския сблъсък в 25 МИР в София. Всичко е ясно, знае се кой какво може да прави, оставам на инстинкта на хората да изберат това, което е по-добре. "Къде са темелите на БСП?" Минавайки от тема на тема, бившият премиер не пропусна и тактиката на левицата да атакува силните места от управлението на ГЕРБ. "Нинова казала, че успяла да удари темелите на ГЕРБ в строителството и еврофондовете. Казах на колегите - дайте да видим къде са темелите на БСП, да ги удряме там. Но се оказа, че няма едно направено нещо, няма къде да погледнеш... Атакува се високото дърво, плодното дърво, това, което е направено. Какво да им атакуваш на тях, кметове нямат. С това правителство, служебното, не знаят какво са подписвали в НАТО", заяви Бойко Борисов.

Война на Герена, фенклубът къса всякакви връзки с Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_647853.html

Войната на Герена започна. Фенклубът на Левски официално обяви край на отношенията си с ръководството на "сините". Ето декларацията на сектор "Б": "Уважаеми привърженици, с настоящето искаме да Ви уведомим, че Националният клуб на привържениците официално прекратява своите взаимоотношения с ръководителите на ПФК „Левски“. С оглед надменното поведение и липсата на каквото и да е уважение от страна на собственика на клуба Спас Русев към „синята“ публика, считано от днес, НКП престава да е част от съвместни събития, акции, срещи и каквито и да било мероприятия, провеждани с ръководството на клуба. Спираме да бъдем медиатор и „преводач“ в комуникацията с привържениците. Крайно огорчени от всичко случило се и случващо се в нашия клуб, ние прекратяваме и работата по превенция на футболното хулиганство взаимно с представители на ПФК „Левски“. Чашата преля отдавна, а ние не преставахме с опитите да „овладеем“ положението. Всичко обаче спира до тук! Ние няма да спрем да сме част от „сините“ редици и ще се борим до край за любимия си клуб. Дали един ден ще вървим отново заедно в името на „Левски“, зависи само от вас!", пишат феновете. Вчера от тръст "Синя България" напуснаха демонстративно Общото събрание на Левски.

150-килограмов вратар с пай в ръка е новата интернет сензация

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/21/2922112_150-kilogramov_vratar_s_pai_v_ruka_e_novata_internet/?ref=rss


Резервният вратар на "Сътън юнайтед" Уейн Шоу се превърна в интернет сензация. Близо 150-килограмовият страж беше уловен от камерите да похапва сладко пай по време на мача на аматьорския тим с "Арсенал" за ФА къп

По-любопитното обаче е, че букмейкрът "Сън бетс", който е и спонсор на "Сътън", пусна залози от 8/1 дали Шоу ще яде на живо по което и да е време на срещата. Англичанинът заяви, че е знаел за това и това може да му донесе наказание от футболната асоциация.

"Някои...

Наплив за прием в детските заведения в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6070732

Наплив за прием в детските заведения в ПловдивУвеличава се броят на кандидатстващите деца за прием в детските заведения в Пловдив, сочат данните от последното класиране, съобщи БТА. Най-голям е тези, които искат да постъпят в детските ясли. От общо 507 деца, взели участие в класирането, 376 са на яслена възраст, уточниха от пресцентъра на общината.

Юнкер: Сметката за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде много солена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070715

Юнкер: Сметката за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде много соленаСметката за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде солена за страната, предупреди в реч пред белгийския федерален парламент председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Ще бъдат трудни преговори, които ще продължат 2 години, за да се договорим за условията по напускането. За да постигнем съгласие по бъдещите ни отношения обаче ще са нужни

Експерти хвалят йо-йо диетите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6070708

Експерти хвалят йо-йо диетитеВъпреки че обикновено водят до възвръщането на предишното тегло, йо-йо диетите могат да бъдат полезни, твърдят експерти от САЩ и Великобритания, предаде в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Американският специалист д-р Дейвид Алисън от университета на Алабама е установил в изследване с мишки, че повтарящите се "ударни хранителни режими" не вредят

Connect Air - еволюционният връх в серията Connect на Ideal Standard

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6070733

Connect Air - еволюционният
връх в серията Connect
на Ideal StandardПродуктовата линия се отличава с лекота и изчистени форми, които я превръщат в истински дизайнерски шедьовър. Лидерът в иновативните решения и разнообразие от продукти за баня Ideal Standard има много поводи да се гордее професионално. Един от тях е продуктовата линия Connect Air. Тя по безспорен начин съчетава новото поколение в естетиката с

Дебют на политиците на Тръмп в Европа: източник на нестабилност не е Русия, а САЩ

http://pogled.info/svetoven/debyut-na-polititsite-na-tramp-v-evropa-iztochnik-na-nestabilnost-ne-e-rusiya-a-sasht.82961

/Поглед.инфо/ Завърши дебюта в Европа на представители на новата американска администрация. Държавният секретар Рех Тилърсън присъства миналата седмица на срещата с министрите на външните работи на държавите от G20 в Бон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс говори на традиционната конференция за сигурност в Мюнхен и след това в Брюксел в щаб-квартирата на ЕС. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис посети срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Как Донбас отново може да се върне в състава на Русия

http://www.cross.bg/donbas-rysiya-ykraiina-1535437.html

/КРОСС/ Няма да е сега, нито тази и следващата година, но все някога ще се случи В събота, 18 февруари, в Мюнхен руският външен министър Сергей Лавров произнесе реч на важната среща по сигурността. Там той с тънка ирония произнесе репликата, че Русия няма да снеме санкциите от Запада, докато Украйна не изпълни Минските споразумения. Оказа се обаче, че не това е най-голямата новина за деня. В същото време в Кремъл Владимир Путин подписа важен указ относно Донбас – важащ „временно” за периода на политическо уреждане на ситуацията в отделни райони на Донецка и Луганска области на Украйна и то на основание на Минските споразумения. С указа се признават в РФ всички лични документи (актове по гражданско състояние, паспорти, дипломи за образование, шофьорски права) и регистрационните номера на транспортните средства, издадени по цялата територия в Украйна. Не са легализирани обаче икономически документи, издаваните актове от „министерствата” в Донбас, договорите между предприятията. Това автоматично би означавало, че територията е призната в РФ. След легализацията на икономическите документи логично следва признаването на самите ДНР и ЛНР, но с това процесът за тяхното присъединяване към РФ не приключва. Всъщност двете републики не включват цялото рускоезично население на Донбас (Малорусия), а неговият опит да се присъедини може да доведе до пълномащабна война в региона

Дали напълняваме от бял хляб, зависи от стомашните ни бактерии

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dali-napylniavame-ot-bial-hliab-zavisi-ot-stomashnite-ni-bakterii-2005238

Белият масово произвеждан хляб отдавна се смята за нездравословен, но според израелски учени той по нищо не отстъпва на ръчните квасени самуни от скъпите пекарни и не е задължително да води до напълняване, съобщи в. "Дейли мейл".

Дали човек напълнява от бял х

Дама от Варна ще води листата на ВОЛЯ в Кюстендилски регион

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dama-ot-varna-shte-vodi-listata-na-volia-v-kiustendilski-region-2005239

Теменуга Върбанова от Варна ще води листата на партията на Веселин Марешки- ВОЛЯ в Кюстендилски избирателен район. Листата с кандидат депутати е вече представена в РИК- Кюстендил, научи Дарик.
Тя включва още двама варненци- Деян Велинов е втори, а Петър Атанасов е 4- ти. Трети в листата е Хр

Приятели на птиците от Гоце Делчев изследват семейния живот на щъркелите

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/priiateli-na-pticite-ot-goce-delchev-izsledvat-semejniia-zhivot-na-shtyrkelite-2005240

Заедно с Читалище "Изгрев-1930" в с. Баничан, представители на Българското дружество за защита на птиците от Гоце Делчев участваха в проект  по програма "Автентичен фолклор" на Национален фонд "Култура" към Министерство на културата, със заглавие на проекта: "Най-новата стара приказка - Културните

Нинова: Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче, не му се получава

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ninova-iastrebyt-borisov-se-opitva-da-se-prevyrne-vyv-vrabche-ne-mu-se-poluchava-2005241

БСП не оспорва членството на страната ни в ЕС и НАТО, но е против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова относно военното присъствие на Алианса в Черно море.

От официално изявление на Министерството

В Италия избухна секс скандал със злоупотреба с държавни средства

//dariknews.bg/novini/sviat/v-italiia-izbuhna-seks-skandal-sys-zloupotreba-s-dyrzhavni-sredstva-2005242

Ръководителят на италианска държавно финансирана служба за борба с дискриминацията подаде оставка снощи заради секс скандал, съобщи правителството в изявление, цитирано от Франс прес.

Франческо Спано, директор на Националното бюро за борба с расовата

Мъж се опита да открадне кутия с дарения, събирани за единайсетокласник в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-se-opita-da-otkradne-kutiia-s-dareniia-sybirani-za-edinajsetoklasnik-v-plovdiv-2005244

Мъж от Пловдив е задържан за опит да открадне кутия с дарения за болно дете, поставена до входа на голям магазин в града Това съобщиха от Прокуратурата.

Инцидентът се случва вчера около 18,30 часа. След кратко преследване от охранител и посетител на търговския обект крадецът, който е

Фирми от Търговище, Варна и София санират разградски блокове, за 3 сгради чакат разрешение от МРРБ

//dariknews.bg/regioni/razgrad/firmi-ot-tyrgovishte-varna-i-sofiia-sanirat-razgradski-blokove-za-3-sgradi-chakat-razreshenie-ot-mrrb-2005245

По три обществени поръчки във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на гр. Разград са сключени договори за извършване на строително-ремонтните работи. Това обяви кметът на Разград д-р Валентин Василев. Избраните изпъл

Погнаха и Венгер на протест срещу Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_647849.html

Бесни фенове на Арсенал достигнаха нови висоти в искането за оставка на мениджъра Арсен Венгер. Те вдигнаха плакат "Венгер аут" по време на протест срещу Доналд Тръмп. Хиляди излязоха пред Уестминстър, за да се обявят против посещението на американския президент в Обединеното Кралство. Те надигнаха глас най-вече срещу рестрикциите на Тръмп спрямо чужденците, искащи да посетят или емигрират в САЩ.    За фен на "артилеристите" обаче това беше идеалният повод да изкаже мнението си срещу Арсен Венгер. Французинът попадна под сериозен огън след загубите от Челси и Байерн Мюнхен. Загубите на два форнта увеличиха значително привържениците на моментална смяна на мениджъра. Венгер заговори за напускане, но едва през лятото. И се закани, че след това ще работи на друго място. За негови заместници се спрягат Диего Симеоне, Леонардо Жардим, Масимо Алегри.

Мел Гибсън се освободи от любовно гнездо срещу $2,1 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6070712

Мел Гибсън се освободи от
любовно гнездо срещу $2,1 млн.Носителят на "Оскар" Мел Гибсън (61) продаде за $2,1 милиона къща в района Шърман Оукс на Лос Анджелис. Това е с 475 000 долара по-малко от първонално поисканата през август миналата година сума. В къщата преди години живееше Оксана Григориева, от която Гибсън има дъщеря. Общата жилищна площ е 325 кв.

1200 лева глоба за мним зъболекар без диплома и правоспособност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6070637

1200 лева глоба за мним зъболекар без диплома и правоспособност40-годишният Нихат С. от град Каолиново бе признат за виновен от състав на Районния съд в Нови пазар за това, че при условията на продължавано престъпление упражнявал медицинската професия – лекар по дентална медицина, без диплома за завършено висше образование и професионална квалификация. Районната прокуратура в Нови пазар е установила,

Да караш ски върху покрива на ТЕЦ-а (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647845.html

Любителите на зимните спортове в датската столица Копенхаген ще имат нова и твърде необичайна възможност да карат ски през уикенда.  Новата писта ще е не къде да е върху покрива на изгражданата в момента електроцентрала "Копенхил", която трябва да бъде построена още тази година. Електроенергията в новата мощност ще се добива от изгаряне на боклук с коефициент на ефективност от 99%, обясняват от Световния икономически форум. Очаква се централата да доставя отопление на 120 000 домове в датската столица и ток на още 50 000. 90 процента от металните отпадъци в боклука ще бъдат рециклирани. 

Transparency: За да се справим с ИД, трябва да се преборим корупцията

https://www.actualno.com/europe/transparency-za-da-se-spravim-s-id-trjabva-da-se-preborim-korupcijata-news_595193.html

Западните правителства трябва да увеличат усилията си за борба с корупцията, ако искат да победят джихадистки организации като „Ислямска държава“ и „Боко харам“. Това се казва в актуален доклад на неправителствената организация Transparency International. Корупционни пра

Великобритания започна да ухажва "Пежо" заради "Воксъл"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/21/2922124_velikobritaniia_zapochna_da_uhajva_pejo_zaradi_voksul/?ref=rss


Намеренията на "Пежо" да купи европейския бизнес на "Дженерал мотърс" предизвикаха сериозно безпокойство във Великобритания. Причината е, че част от сделката ще е и марката "Воксъл", която произвежда в страната моделите на "Опел", но с десен волан.

Премиерът Тереза Мей е натоварила сътрудниците си да и уредят разговор с шефа на групата "Пежо Ситроен" Карлос Таварес, предаде "Ройтерс". "Срещата ще е на четири очи. Опитваме се да я уредим. Но не съм упълномощен да кажа какво ще се...

1.4 млн. деца по света са заплашени от гладна смърт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/21/2922117_14_mln_deca_po_sveta_sa_zaplasheni_ot_gladna_smurt/?ref=rss


Близо 1.4 млн. деца в Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен може да умрат от глад тази година, съобщи Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

В Йемен, където от близо две години се води гражданска война, 462 000 деца страдат от сериозно недохранване.

Броят им в Нигерия, където вилнее ислямистката групировка "Боко харам", е 450 000.

В Сомалия 185 000 деца са застрашени от глад, а до няколко месеца броят им ще достигне 270 000, предупреждава агенцията на ООН.

В...

Всеки втори млад българин обмисля емиграция

http://www.moreto.net/novini.php?n=344598

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от страната. Това показват резултатите от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Изследването е проведено сред 1002 пълнолетни българи, съобщават от центъра.

Свилен от "Остава" е кандидат за депутат от "Да, България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647840.html

Вокалът на "Остава" Свилен Ноев е в кандидатдепутатската листа на "Да, България" в Габрово. Ноев е под номер 2 в регистрираната листа на коалицията в Районната избирателна комисия. Кандидатите за депутати на "Да, България" в Габрово са в следния състав: Александър Кръстинов Македонски, Свилен Георгиев Ноев, Петър Пламенов Кърджилов и Деян Василев Мотов. Свилен Ноев е роден в Габрово на 22 септември 1975 г. Присъединява се към група „Остава“ в средата на 90-те. Групата се ражда през 1990-1991 г. в студентското общежитие в квартал Сирмани в Габрово, а основателите на групата са студенти във ВМЕИ (днес Технически университет Габрово), пише регионалната медия "Габрово Daily".

Птичият грип отново поставя на изпитание производството на гъши дроб във Франция

http://econ.bg/Новини/Птичият-грип-отново-поставя-на-изпитание-производството-на-гъши-дроб-във-Франция_l.a_i.737828_at.1.html

Франция ще унищожи още 600 хил. птици в региона Ланд, където птицевъдството играе важна роля, в опит да спре разпространението на птичия грип,...

Евросъюзът отново подема битка срещу оптимизирането на корпоративните данъци

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evrosyiuzyt-otnovo-podema-bitka-sreshtu-optimiziraneto-na-korporativnite-danyci-234407/

Новата проектодиректива цели да не позволи на компаниите да се облагодетелстват от различията в данъчните системи на страните от ЕС и извън него

Академичният съвет на СУ ще решава утре дали таксите да бъдат увеличени

http://www.cross.bg/obychenie-yvelichenie-leva-1535436.html

/КРОСС/ Половината от факултетите на Софийския университет "Свети Климент Охридски" са поискали увеличение на годишните такси за новите студенти по част от специалностите. Академичният съвет ще решава утре дали таксите да бъдат увеличени. Най-драстичното поскъпване се иска за обучението по туризъм, задочно обучение, от 150 на 420 лева и за задочните форми "Регионално развитие и политика" и "Публична администрация" от 150 на 300 лева. За обучение на чужди студенти на чужд език по фармация се предлага таксата да се увеличи с 2000 евро. Предложенията ще се обсъдят утре, но ректорът на Алма Матер проф. Атанас Герджиков не се ангажира с прогноза дали ще станат факт. Той посочи обаче, че таксите не са вдигани през последните години. "За бъдещите кандидат-студенти, за тези, които сега започват следването си, да има малко увеличение. В повечето случаи става дума за минимално увеличение, в един-два случая, там, където са най-търсените и скъпи специалности, става дума за по-сериозно увеличение. Дали ще бъда приети тези предложения на деканите или не, зависи от Съвета", заяви проф. Атанас Герджиков, цитиран от БНР. Предвижда се намаляване на таксата за обучение на студенти редовно обучение, приети в специалност математика от 800 на 640 лева. Първокурсници, приети с максимален бал в специалностите "Математика" и "Статистика", ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване