Почина постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-postoianniiat-predstavitel-na-rusiia-v-oon-vitalij-churkin-2005033

Постоянният представител на Русия в Организацията на обединените нации Виталий Чуркин почина вчера внезапно в Ню Йорк, съобщи Франс прес.
 
Дипломатът, който щеше да навърши днес 65 години, бе откаран по спешност в бо

Извънредно от НАСА

//dariknews.bg/novini/tehnologii/izvynredno-ot-nasa-2005031

НАСА ще оповести утре на пресконференция нови сведения за планети извън Слънчевата система, съобщи американската космическа агенция, цитирана от ДПА.
 
Брифингът е насрочен за 20:00 ч. българс

Lego създава комплекс за игри от 21 гигантски части за конструктор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277246_Lego+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+21+%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1

 Датският производител на играчки Lego издига сграда, посветена на игрите, в родния си град. Пространството ще изглежда като 21 части от конструктор, закачени една за друга, посочват от компанията.

Планът е Lego House да отвори врати през септември, в близост до Билунд, Дания, предава Ройтерс.

„Lego House ще бъде единствената по рода си в света и ще остане такава, защото Билунд е домът на Lego и той винаги ще бъде такъв“, коментира генералният мениджър Джеспър Вилструп.

Сградата, която е с площ от 12 хил. кв. м, е дело на датския архитект Бярке Ингелс, като включва три ресторанта, магазин на Lego, четири места за игри и галерия, показваща историята на Lego и творения с конструкторите, направени от фенове.

Lego House ще „покаже всичко, което кубчетата Lego могат да правят“, коментира Вилструп.

Lego обедини сили с филмови франчайзи като „Междузвездни войни“, сключвайки сделки за предлагането на тематични Lego комплекти, видео игри и мобилни приложения. 

По статията работи: Елена Кирилова

Гърция с мерки за привличане на повече български туристи и купувачи на имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277245_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B1%D1%

 За следващия туристически сезон в Гърция се изготвят програми, не само за отдиха на българите, но и да се засили интересът към закупуване на недвижими имотисъобщават гръцки медии, цитирани от БНР.

Поради по-ниската цена българите нощуват предимно в частни квартири. Започна проверка дали стаите отговарят на изиьскванията на съответната категория. Обмисля се да се поставят и табели на български за по-лесно ориентиране на туристите.

Според туристическите оператори в Ксанти и Комотини от две години се очаква разрешение от българските власти за директен автобусен транспорт през граничните пунктове „Златоград-Термис“ и „Маказа-Нимфея“.

От друга страна, търговците в северна Гърция отбелязват спад в оборота, защото гърците пазаруват евтини стоки в България. 

Расте интересът на инвеститори от България, Турция и Румъния за покупка на недвижими имоти, терени и земеделски площи в района на Кавала и о-в Тасос, макар че опитите им за това често пъти не стигат до сделки заради нежелание на местните жители на острова да продават на ниски цени, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БНТ.

През последните години български предприемачи започнаха да инвестират в туристически обекти на о-в Тасос, а в резултат на тази активност миналото лято бе открит един от най-големите хотелиерски комплекси в южната част на острова.

Наред с това в ход е нова туристическа инвестиция с български интерес в района на Хриси Амудия, смятан за един от най-красивите плажове в Гърция, пише още вестникът. Изданието цитира представители на местната власт, които потвърждават за наличието на такъв интерес в тази част на страната и на инвеститори от Турция и Румъния.  

По статията работи: Евгения Маринова

Десороизация, или защо властите в Източна Европа си имат любим враг

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/21/2921742_desoroizaciia_ili_zashto_vlastite_v_iztochna_evropa_si/?ref=rss


Американският милиардер Джордж Сорос открай време е трън в очите на управниците в балканските страни - защото финансира организации, които разкриват недъзите на тамошните демокрации, пише швейцарската агенция СДА. "Дойче веле преразказва публикацията под заглавие "Сорос - любимият враг".

"Дали в Унгария, Сърбия, Румъния, Македония или България: тамошните властимащи, които нерядко управляват със съмнителни методи, не се страхуват нито от избирателите, нито пък от опозицията. Това,...

Няма да си сваляме гащите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277244_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5

 (Же)лаещите да добавят сол в раната, наречена “разделение на дясното” са толкова много, че изобщо не се нуждаят от моите допълнителни услуги. Ето защо ще си спестя коментара на какво ми прилича присъединяването към Реформаторския блок на “Глас народен”. Още с огласяването на тази новина фронтменът на “Глас народен” Витков се изказа достатъчно типично с репликата си към новите коалиционни партньори “ няма да си сваляме гащите”…

Щом обаче ще употребяваме символиката на гащите ( и тяхното сваляне), се налага да си кажем какво си вижда при този стриптийз. Защото тъкмо това се случи на остатъчните реформатори в т.н. им партньорство с ГЕРБ- на някои им паднаха маските, а на други им се скъса ластика на гащите. Те си мислят, че като ги прекрачат и прескочат заветните 4 процента за следващия парламент ( чиято предизвестена бърза кончина отсега вещаят политици и политолози), ще успеят да се легитимират пред т.н. десни избиратели.

Проблемът пред лелеяното дясно обединение не е народният глас , нито се крие в костатациите за неговото разединение. Проблемът е в междунардния глас в подкрепа на запушалката пред дясното обединение, която всеки път успява да напъха обратно духа на дясното в бутилката с етикета ГЕРБ, когато той се опитва да излезне на свободния “пазар” за гласове. Запушалката е лицензирана от еврофондовете и Европейската народна партия. Без техния “глас международен” тя отдавна щеше да освободи с гръм тясното\дясното гърло.

Хванати за гушата от ГЕРБ, някои гледат да се гушнат с душителя на дясното, биват задушавани и изхвърляни ( справка: отритнатата вече от Боорисов Кунева, която той сега нарича “моята най-голяма грешка”).

Кръгът е омагьосан, защото от чужбина пък казват, че нямат друг полезен ход в името на стабилността ( на дясното), освен да подкрепят Борисов, защото той единствен събира достатъчно подкрепа ( в дясно), за да се противопостави на левия реваншизъм.

Получава с като при гражданска война: ако тя продължава достатъчно дълго, въвлечените в нея вече воюват поради личната мотивация да отмъстят за жертвите си и жестокостите на врага, но вече никой не помни кой е започнал пръв и каква е изначалната причина за братоубийството. При класическите войни между държави и народи, врагът винаги е ясен. Докато в гражданските войни фрагментацията на мотивацията води до всякакви причудливи вариации на “приятелския огън” от лагера на бивши приятели. Много от откритите по телата рани идват откъм гърба.

Наблюдавал съм този феномен 4 години в Ливан, където на въпроса “защо си на барикадата” невръстни момчетии ми отговаряха, че си отмъщават за брат си, сестра си или нещо подобно и твърде лично, но трудно се оправяха в дебрите на политическата казуистика по въпроса за съюзите, коалициите, сглобяването и разпадането им под напора на събитията.

Проблемът на българите, борещи се за победа на дясното е, че не могат да видят със замъгления си поглед онова, което им пречи да дишат, защото то им е стъпило на шията. Нарича се Борисов. Неговите “фенове” винаги питат каква е алтернативата му, че да “лаем” срещу него. Ами да, това е въпросът. Той не е победител на лявото, за какъвто се представя ( и удобно бива приеман в тази роля от снизходителната ЕНП по занижените като за балкански субект критерии).

Няма как толкова възторжен последовател на Живков, който политгенетично принадлежи на лявото, да е негов победител. Но че е победител на дясното, унищожавайки в зародиш всеки негов опит да се съвземе след дебелашкото му нахлуване в политиката, спор няма. Вижда се с просто око, стига да не е от онези “простите”, на които Борисов прави мили очи като един от тях в името на популиската си доминация.

Понеже днес е модно, колкото и да е пошло, всичко и всеки по света ( и у нас) да се съизмерва с “феномена Тръмп”, обърнете внимание какъв жалък оставач е американският президент в гафенето – като при вчерашната му измислица за някакъв атентат в Швеция, за който днес се оправдава с…медиите. Бате му Бойко може да се похвали с къде , къде по-големи гафове през годините : от лъжата за обявяването на война на СССР от страна на царство България , през фриволното жонглиране с милиарди за АЕЦ “Белене” и с бройката на измислени милиони бежанци в нагнетяването на страхове от мигрантите, до “признанието”, че никога няма да можем да построим колкото др. Живков е построил.

Ако обаче на глупостите на Тръмп целият се присмива ( заради неговата значимост), то на лъжливото овчарче от Банкя тук всичко се прощава на принципа “карай да върви”, щото нямало кой друг да кара влака, както самият левент с премиерския ямурлук не веднъж е заявявал на стадото от своя управленски пиедестал.

Не осъзнаят ли причината да бъдат държани в ъгъла – че това е обсебващият Борисов, десните политици няма да могат да напуснат тъпоъгълния бермудски триъгълник, който ги е засмукал. Малко като в детския виц, в който правоъгълникът казва на тъпоъгълника, че е много тъп, а пък той му отвръща с “откритието”: “много си прав”.

А как точно ще се измъкнат от този резервен коловоз без международна помощ, предстои да видим, когато скачените съдове Борисов-еврофондове-ЕН все някога се разкачат.

Жалкото е, че това може да стане след загуба на Борисов на парламентарните избори и тогава играещите с белязани карти кукловоди да решат, че е дошъл моментът да закачат Борисов за истинската теснолинейка – широка коалиция, теглена от петата колона на Москва, на която той упорито проправи път с действия и бездействие вече толкова години.

Ще ви “издам” с какви аргументи ще “склони” Борисов на евентуално коалиционно управление с БСП ( извън претенцията да спасява България с цената на лична “саможертва”). Той просто ще каже, че е по-добре да държи изкъсо евроатлантическата ориентация на България в едно съвместно управление с онези, които я застрашават- (нещо като Реформаторския блок, който щеше да се бори да си прокара рефермата в правителство на Борисов). А пък от ЕНП като нищо ще му дадат зелена светлина, връщайки жеста на червените, на които беше намигнато геополитичски, за да пуснат България в НАТО и ЕС.

Казал го е уж незначителният пенсионер, за каквъто обича да се определя сам, един от директорите на марионетния политически театър през последните трийсетина години Любен Гоцев. На въпрос в интервю, публикувано в сборник с негови “задочни интервюта”, защо си е променил мнението през 1998 г. за приемането на България в НАТО, Гоцев ( подобно на Борисов, за когото в един изтекъл американски дипломатически доклад пишеше, че душата му остава в Русия), отвръща в началото:

“Аз в душата и в сърцето си оставам привърженик на активен неутралитет. Подчертавам-активен.”

След което обаче изплюва камъчето:

“Но разумът и днешната политическа обстановка у нас И В РУСИЯ ( курсивът мой-бел. ivo.bg) ме задължават да си спомня латинската мъдрост: “Като не можеш да ги победиш, стани техен партньор или съюзник”. Друг е въпросът, кога , при какви условия и на каква цена ще стане това партньорство”. (“Задочни интервюта с Любен Гоцев”, изд. къща Международни отношения, София, 2005 г., стр. 52-53)

Както знаем, самият Борисов явно очаква, че “не може да ги победи”, освен евентуално с малко- с толкова малко, че да не може да управлява без тях. Дали това ще доведе до нови предсрочни избори до края на годината, както вече и той намеква ( барабар с ДПС, които откровено прогнозират същото) или пък ще се превърне в партньор и съюзник на БСП, за да не ни причинява неудобството пак да гласуваме скоро, е въпрос на ( кратко) време да разберем- кратко, но достатъчно поне за изясняване на въпроса в дясното пространство коя е иситнската им котва, без чието отстраняване няма мърдане ( от дъното).

Силното търсене на офиси под наем в София поддържа активно строителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277243_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%

 През втората половина на 2016 г. предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София се характеризира със стабилен темп на увеличение от 2% и надхвърля 1,92 млн. кв.м. От тях новите площи са малко над 41 хил. кв.м, от които 70% са в проекти клас А. Общо за цялата година ръстът е с 4%, или с близо 84 хил. кв.м.

Търсенето през периода поддържа високите си нива, което обуславя стартиралото още през първото полугодие на 2016 г. активно строителство на офис сгради. През 2017 г. се очаква на пазара да излязат 6 проекта с обща площ 115 хил. кв.м, сочат данни от проучване на консултантската компания Colliers International.

Регистрира се повишена концентрация на проекти в центъра и широкия център на столицата. Стартира формиране на нов район с планирани офис сгради, разположен между бул. „Никола Й. Вапцаров“ (Офис Парк Expo 2000) и бул. „Черни връх“ (Paradise Center). Тази зона има висок потенциал, който предстои да се разгърне, поради наличието на свободни парцели, добре изградена инфраструктура, отличен достъп с градски транспорт, включително метро.

Други райони, характеризиращи се с подобни предимства, са тези около Capital Fort и Бизнес Парк София.

Продължаващият интерес към качествени офиси клас А и Б води до нарастване от 43 хил. кв. м през първото полугодие на 2016 г. до 65 хил. кв.м нетни усвоени площи през разглеждания период. Това обаче не е значително изменение спрямо същото полугодие на 2015 г., когато се е равнявал на 63 хил. кв. м.

Брутно наетите площи, т.е. всички трансакции на пазара, са близо 73 хил. кв.м, с 27% повече от тези през първото полугодие на 2016 г. Общият им размер за цялата година възлиза на 130 хил. кв. м, докато през 2015 г. са били почти 113 хил. кв.м, а през 2014 г. – над 138 хил. кв.м.

Реализираните сделки през второто полугодие на 2016 г. са разпределени по следния начин: разширяване на офис пространството в текуща или ко-локация (11%), релокация (19%), площи, наети от нови компании, навлизащи в страната (2%), подновяване на изтичащ договор (19%), отдаване на площи на етап „в строеж“ (49%).

Почти тройно са се увеличили трансакциите от последния вид, чийто дял през предходните шест месеца е бил едва 17%. Сред причините за това явление е нарастващото предлагане на площи „в строеж“, както и повишаващият се интерес към тях, обусловен от очакванията на наемателите, свързани с още по-високо качество на строителство и планиране в съответствие със световни стандарти и тенденции. Едно от свидетелствата за това е, че вече е факт и първата офис сграда тип „небостъргач“, последвана от анонсиране за старт и на други проекти от този тип.

Компаниите от аутсорсинг и ИТ сектора заемат все по-голям дял в общите транзакции на пазара на офиси – от 60% през първото полугодие до 74% през второто. Характеристиките на търсенето продължават да включват модерни и функционални пространства, предоставящи по-голям комфорт на работното място, комуникативна локация, лесно достъпна с градски транспорт, наличие на заведения за хранене, спортни центрове и други допълнителни услуги в неспосредствена близост. В отговор на тези очаквания от страна на компаниите възникват все повече сгради, планирани като мултифункционални комплекси, включително и извън столицата.

Тенденцията на стабилен, но незначителен спад на свободните площи клас А и Б в столицата е валидна и за разглеждания период. От 258 хил. кв.м, или малко под 14% от общия обем за първото полугодие на 2016 г., те се свиват на 234 хил. кв. м, или 12% от всички за второто.

През втората половина на изминалата година офертните цени на сградите, вече въведени в експлоатация, остават сравнително стабилни. При клас А проектите те са 13,5 евро на кв.м. за центъра и около 12 евро на кв.м за широк център и периферията. Наблюдава се тенденция на по-високи офертни нива при сградите на етап „в строеж“, които се предлагат срещу наеми от около 14 евро на кв.м.

Основната причина за това са комуникативните им локации и очакваното високо качество на предлаганите площи. При проектите клас Б офертните цени са средно 8 евро на кв. м.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

 

Колко струва „първото семейство“ на данъкоплатците в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277242_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9E%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0

 Ако Доналд Тръмп имаше такова нещо, като обикновена работна седмица, тогава след края на четвъртата седмица, в която е на поста, можеше да кажем, че я приключва по класически за себе си начин – с туит, изпълнен с критика срещу медиите. „Медиите на фалшивите новини“, а именно - New York Times, NBC News, ABC, CBS и CNN, „които са не само мой личен враг, а враг на американския народ“, написа Тръмп в петък вечер в социалната мрежа.

Само че новият американски президент не признава почивка, събота или неделя. Така поне твърди Стефани Гришъм, говорителка на Белия Дом, пред Washington Post. Този път и този вестник попадна под критичната тирада на държавния глава, защото разработи тема, в която разкрива колко точно вече струва „първото семейство“ на американските данъкоплатци и каква би могла да е окончателната сума. Става дума за стотици милиони долари за следващите четири години.

В тази връзка е и уточнението за уикендите, защото за разлика от предишни президенти Тръмп не се оттегля в посока към Кемп Дейвид, за да си почине от шумния Вашингтон. Той се отправя към отдалечената на около 1600 километра Флорида (Кемп Дейвид е на стотина километра от Вашингтон). Но не си мислете, че той се излежава на плажа и си почива! „Той работи нон-стоп всеки ден в седмицата“, подчертава говорителката. Като вид обосновка за огромните разходи, направени за тези уикенд пътувания. 

От десетилетия насам е прието американските президенти и техните семейства да са защитавани денонощно, без значение къде живеят. Въпреки това страната рядко е трябвало да финансира защитата на толкова голямо и наслаждаващо се на пътуванията президентско семейство. Тайните служби, които са отговорни за охраната на президента и „първото семейство“, трябваше да присъстват едновременно на три места само през този уикенд.

Доналд Тръмп, който в петък посети един завод на Boeing в Чарлстън, Южна Каролина, отново се отправи за уикенда към своя курортен комплекс в Мар-а-Лаго, Флорида. Съпругата му Мелания продължава да живее междувременно в Ню Йорк, където синът им Барон посещава училище и си има приятели. Ето защо пред Trump Tower постоянно има разположени полицаи, а според официалните оценки на полицейското управление на Ню Йорк това струва по 500 000 долара на ден. Ако първата дама не реши в някакъв момент да се премести в Белия дом, тези разходи могат да се сумират на 183 млн. долара на година.

И двамата други сина на Тръмп, Ерик и Доналд младши, разполагат с 24/7 охрана - този уикенд са в Дубай, където присъстват на откриването на нов голф комплекс с марката Тръмп. Районът, в който е разположен този голф клуб, не напразно се нарича „Бевърли Хилс на Дубай", намеквайки за същия баровски регион западно от Лос Анджелис. Според  Washington Post разходите на тайните служби за охраната там възлизат на над 16 000 долара. 

Когато по-рано този месец Ерик Тръмп беше на бизнес среща в Доминиканската република (в интерес на семейния бизнес), неговите спонсорирани от държавата бодигардове отлетяха за там по-рано, за да проучат ситуацията на място. Разходите за нощувки на служителите на тайните служби в петзвезден хотел: 5470 щатски долара.

И докато при посещението си в завода на Boeing президентът на САЩ предупреди концерна да спазва финансова дисциплина (новият президентски самолет Air Force One все още е твърде скъп), изглежда, че той не прилага това правило по отношение на собствените си пътни разходи. The Washington Post изчислява, че разходите на Тръмп за предходните му три пътувания до Мар-а-Лаго са в размер на 10 млн. долара. Основа на това изчисление е доклад от правителството от октомври, в който има разбивка на разходите за пътуване на охраната на Белия дом.

За сравнение – общите разходи за пътуване на Барак Обама за осем години по данни на фондация Judicial Watch възлизат на 97 млн. долара. 

Тъй като луксозният клуб на президента във Флорида от едната страна е отворен към морето, са нужни и допълнителни разходи за брегова охрана, която да защитава имота от водата. Затова експерти по сигурността критикуват, че Мар-а-Лаго не е подходящ дом за уикенда за американския президент. Въпреки това 45-тият президент вече обяви Мар-а-Лаго за своя "Winter White House" и по този начин затрудни и администрацията на целия окръг Палм Бийч. 

Инфраструктурата на този малък остров край западния бряг на Флорида не е проектирана за това обикновените пътища редовно да бъдат блокирани, защото най-важният човек в страната е на посещение тук. Общината трябва да назначава допълнителни полицаи, които да регулират трафика. От изборите насам Тръмп е прекарал 25 дни в Мар-а-Лаго, а за всеки ден разходите на окръг Палм Бийч възлизат на 60 000 американски долара. Сега местните власти искат да си върнат разходите от бюджета на Вашингтон. В крайна сметка обаче сумите ще бъдат платени така или иначе от американския данъкоплатец.

Разбира се, има и печеливши – на първо място самият Доналд Тръмп. Той в действителност се оттегли от активния бизнес по време на президентството си, но не продаде компаниите си. А те сега започват да стават предпочитани за изпълнение на различни дейности от редица агенции. Така например Министерството на отбраната и Тайните служби са наели офиси в Trump Tower, където годишният наем възлиза на милиони долари. А който иска да членува в клуба Mar-a-Lago, трябва да плати удвоена след изборите такса – 200 000 долара, спрямо досегашните 100 000 долара. Към това идват и годишни вноски от 14 000 долара.

Сред губещите не на последно място са служителите на тайните служби. През последните години в службата се пестеше от назначаване на персонал, който в момента липсва. Експертите се страхуват, че с оглед на очакваната засилена работа служителите са изложени в дългосрочен план на „прегаряне“, т. нар. „Burn-out“. А говорител на президентската охрана се изказва доста предпазливо: „Винаги сме били в готовност да се съобразим с „уникалните предизвикателства" на всяко ново правителство“.

Към тях през този уикенд спадаше и събитие в Мелбърн, на около два часа с кола от Mar-a-Lago. Там Тръмп ще изнесе реч пред свои поддръжници. В своя последен тиут от петък вечер той написа, че няма търпение да се изправи пред тях. Е, поне ръкоплясканията им ще са безплатни.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Проверките в министерствата откриха дискриминационни условия в някои търгове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277241_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%

 Разпоредената от премиера Огнян Герджиков проверка за дейността на министерствата и обявените от тях обществени поръчки откри, че в някои от търговете са били заложени дискриминационни условия. Това се казва в публикувания днес доклад на главния инспекторат на Министерския съвет, подписан от ръководителя на инспектората Мария Томова. 

Адресираният до премиера доклад е базиран на ревизиите, които направиха министрите от служебния кабинет, след като встъпиха в длъжност. Проверени са търгове,  проведени  през последните 2 гoдини. От докладите са изключени търговете, проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Прокуратурата.

Според докладите през проверявания период няма данни за съществени нарушения в работата на министерствата, но имало информация за възникнали проблеми при конкретни политики и програми. Дава се пример с Министерството на образованието и науката, където отчитат „възникнали проблеми“ с управлението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020 г..

Според представения днес доклад, в някои търгове са включени изисквания, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидати.

Изброени са следните търгове: 

Агенция „Пътна инфраструктура“:

Обществена поръчка за поддържане на участък от магистрала „Хемус“, която включва и поддържане осветлението на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“ (проведена през 2015 г.);

Обществена поръчка за поддържане на участък от магистрала “Тракия“ и пътна връзка „Марица“ с дължина 2,250 км, включително и осветлението на тунел „Траянови врата“ (проведена през 2015 г.);

Министерство на икономиката: залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации при процедури за определяне на изпълнител по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“;

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП): обществена поръчка за надграждане на уеб базирана информационна система за вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и ИАНМСП (с прогнозна стойност: 625 хил. лв. без ДДС), проведена през 2016 г. Процедурата е проведена при липса на конкуренция, за което има становище на АОП за незаконосъобразност;

Агенция по заетостта – обществена поръчка за извънгаранционна поддръжка и ремонт на служебните автомобили.

В доклада се изброяват и обществени поръчки, чието стартиране е забавено. Те са на: 

Министерството на земеделието и храните - за последваща оценка (ex-post) на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. като според информация от МЗХ неизпълнението ще доведе до риск от спиране на средствата по Програмата.

Министерството на здравеопазването – обществени поръчки за застраховане на санитарните автомобили на спешната помощ и центровете по трансфузионна хематология. След подаден сигнал в КЗК от комисията е установено, че обществената поръчка не отговаря на изискванията на ЗОП, пише в доклада.

Министерство на вътрешните работи – забавено провеждане на търгове за дейности с цел справяне с бежанската вълна, финансирани с евросредства от  фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“.
За изразходване на средствата по тези фондове се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки за над 178 млн. лв. без ДДС.

Процесът по откриването на поръчките е забавен, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства (периодът на финансирането е 30.09.2016 – 30.09.2017 г.). Съществува и риск от наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство, казват авторите на доклада.

Министерство на отбраната – късното утвърждаване на годишния План за обществени поръчки и многократното коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги са станали причина за забавеното стартиране на някои търгове. Пример – обществена  поръчка за доставка на хранителни продукти и напитки е стартирала през август 2015 г. след като срокът за изпълнение на предишния договор е бил изтекъл през юни същата година.

Агенция по вписванията – обществена поръчка с предмет „Разширяване капацитета на масивите за съхраняване на данни и за изграждане на нова система за генериране на резервни копия на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС“. От КЗК е наложена мярка „спиране изпълнението“ на процедурата до произнасяне по съществото на жалбата, поради което се генерира голямо забавяне, което може да доведе до сериозни последици за функционирането на посочените регистри.

В доклада се изброяват и търгове, при които е забавено  сключването на договори, тъй като решенията на възложителя са обжалвани:

Министерство на околната среда и водите – обществена поръчка „Надграждане на геоинформационната система за управление на водите и докладване“, обществена поръчка „Подобряване на Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие в България“ и обществена поръчка „Избор на изпълнител за извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България“;

Агенция „Пътна инфраструктура“ – обществената поръчка за тол системата.

Според доклада, има случаи, в които не са спазвани  законово определени срокове за произнасяне по жалби от  страна на КЗК и Върховния административен съд (ВАС), за което е докладвало Министерството на финансите.

Пак след ревизията във финансовото министерство на премиера е докладвано за „зачестили случаи, при които има индикации за картелни споразумения“. „Случаите на картел се доказват трудно, а делата продължават години, поради което не е налице реален ефект“, пише в доклада.

Предложени са следните мерки за справяне с проблемите:

повече служители в  звената за обществени поръчки (в институциите, където са определени един или двама служители) и организиране на специализирани обучения по ЗОП;

да се създаде централизирана уеб-базирана платформа за електронни обществени поръчки (в момента се подготвя техническа спецификация и предстои откриване на процедурата до края на февруари 2017 г.);

да се обмислят възможности за изменение на ЗОП, както и на Закона за защита на конкуренцията, с които да се оптимизират изискванията за участие в процедурите и за обжалване на решенията на възложителите.

В доклада се отчита, че в част от министерствата не са установени нарушения при провеждането на обществените поръчки, а само случаи на допуснати административни и технически пропуски.

В заключение в доклада се отчита, че наред с позитивите  има „повтарящи се през годините недостатъци в чувствителната област на обществените поръчки, касаещи тяхното планиране, подготовката на документацията и провеждането на процедурите“. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Руският посланик: Москва няма необходимост да се меси в българските избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277240_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%

 "Кой казва, че Русия се меси в българските избори?! За първи път чувам това и надявам се никога да не чуя”, заяви руският посланик Анатолий Макаров в отговор на журналистически въпрос, зададен му в Русе, където днес представителят на Москва се включи в тържествата по случай освобождението на града, съобщи Медиапул.
"Никога не сме се месили, нямаме и необходимост да се месим. Проведохте президентски избори, избрахте си президент, мисля, че това си беше доброволно решение на българския народ. Надявам се сами да си изберете и парламент, няма основания да намесвате Русия”, заяви дипломатът.
Според него двете страни имат големи перспективи в бъдещите си отношения. Новият президент Румен Радев също е с настройката за подобряването на отношенията, допълни посланикът, който миналата седмица се срещна с българския държавен глава.
Според руския посланик политическият диалог между Русия и България напоследък е бил на доста ниско ниво, но очаква неговото подобряване.
"Бих искал отношенията между България и Русия да станат по-добри. Явно се искат някакви решения и промени, това разбрах от настроението на президента Румен Радев. Той също има настройка за подобряване на нашите отношения. Много разчитам, че след формирането на новото правителство на България, вероятно през април, конкретно ще планираме конкретни мероприятия и икономически проекти между Русия и България. Аз съм оптимист, смятам, че имаме достатъчно основания да можем да възстановим и да задълбочим още повече братските си отношения между двете страни” каза Макаров.
"Знам, че по отношение на съвместните ни проекти имате интерес в областта на енергетиката. Има много големи перспективи в това отношение. "Южен поток“ например е проект, който би дал много на България. Ако има интерес в тази посока, трябва да работим. Ако имате национален интерес, ще има и решение. Дайте да работим заедно. Насила няма да правим нищо“, добави посланикът.
"600 000 туристи от Русия са посетили България за последната година. Руснаците много обичат и почивка тип "ол-инклузив“. Може да се помисли и за получаване на визите на летището и те да са за по 30 дни. Обсъждаме фериботна връзка между Новоросийск и Варна, или Бургас, да не се пътува само със самолет, а да се качват русите направо с колите си", допълни той.


segabg.com

Тръмп назначи ген.-лейтенант Макмастър за съветник по националната сигурност

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-naznachi-gen-leitenant-makmastar-za-savetnik-po-natsionalnata-sigurnost.82949

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи ген.-лейтенант Хърбърт Макмастър от сухопътните сили за свой съветник по националната сигурност, съобщи говорителят на Белия дом Шон Спъйсър.

Тачи призова Русия да признае независимостта на Косово

http://pogled.info/svetoven/balkani/tachi-prizova-rusiya-da-priznae-nezavisimostta-na-kosovo.82950

/Поглед.инфо/ Косовският президент Хашим Тачи поиска от Русия да „погледне отвъд интересите на Сърбия“ и да не сравнява Крим с Косово, съобщиха македонски медии.

Алън Грийнспан: „Еврозоната не работи“

http://pogled.info/svetoven/evropa/alan-griinspan-evrozonata-ne-raboti.82951

/Поглед.инфо/ Дисбалансите в икономическата сила на страните от Еврозоната правят по-нататъшното функциониране на единната валутна зона първостепенна грижа, заяви бившият председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспан в интервю за Световния съвет по златото.

С какво новите споразумения между страните в НАТО заплашват Русия

http://pogled.info/svetoven/s-kakvo-novite-sporazumeniya-mezhdu-stranite-v-nato-zaplashvat-rusiya.82952

/Поглед.инфо/ Руските експерти се обединяват около мнението, че в момента Русия не трябва да предприема резки действия и да изостря и без това сложните си отношенията с Алианса.

"Газпром" подписа за строителството на втори ръкав на "Турски поток"

http://pogled.info/svetoven/gazprom-podpisa-za-stroitelstvoto-na-vtori-rakav-na-turski-potok.82953

/Поглед.инфо/ Компанията "Саут Стрийм Транспорт" Б.В., която е част от руския холдинг "Газпром", в понеделник (20 февруари) сключи договор за строителството на втори ръкав на морския участък на газопровода "Турски поток" с компанията "Олсийз Груп" (Allseas Group) в Амстердам, съобщи "Взгляд".

НАСА с нови сведения за планети извън Слънчевата система

//dariknews.bg/novini/tehnologii/nasa-s-novi-svedeniia-za-planeti-izvyn-slynchevata-sistema-2005031

НАСА ще оповести утре на пресконференция нови сведения за планети извън Слънчевата система, съобщи американската космическа агенция, цитирана от ДПА.
 
Брифингът е насрочен за 20:00 ч. българс

Общоградско възпоменание правят в Свищов за жертвите от земетресението през 1977 г.

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtogradsko-vyzpomenanie-praviat-v-svishtov-za-zhertvite-ot-zemetresenieto-prez-1977-g-2004951

Общоградско възпоменание за почитане паметта на жертвите от земетресението през 1977 година организират в Свищов на 4 март. В 12 ч. пред Паметната плоча на 33-ти Свищовски полк ще бъде отслужена Панихида.
 
„Нека с присъствието си да отдадем заслужена почит към паметта на трагично заг

Герджиков със списък с имена за еврокомисар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277239_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA+%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B

 Името на българската кандидатура за еврокомисар е обсъждана тази вечер в президентството – информацията дойде от служебния премиер Огнян Герджиков. Той обясни, че всеки понеделник се среща с държавния глава Румен Радев, за да обсъждат “важни въпроси”.

“Днес ще говорим кой да е еврокомисар”, обясни министър-председателят пред Нова тв.

Герджиков не пожела да каже дали вече има фаворит за поста. “Има много подходящи, но трябва да се намери най-добрият”, каза премиерът.

В същото време от ГЕРБ дадоха да се разбере, че нямат нищо против временната власт да посочи човек за Еврокомисията, след като Кристалина Георгиева я напусна, за да заеме висока позиция в Световната банка.

“От наша страна няма да има проблеми. След оставката реших­ме, че назначенията и в Генералния щаб на отбраната, и номинацията за Брюксел е работа на този, който поема властта – в случая на президента Румен Радев и служебния му кабинет”, обяви лидерът на бившите управляващи Бойко Борисов.

До момента няма информация какъв списък с имена са обсъждали Огнян Герджиков и президентът Румен Радев и дали ще се нагърбят със задачата да посочат номинация за ЕК.

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев : Атаките срещу Тръмп ще продължат, чакаме неговия отговор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277238_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%94%D0%B8%

 Армията ни трябва да бъде ефективна, в противен случай тя е безсмислена

– Съветникът на президента Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин бе принуден да подаде оставка. Противниците му го нарекоха проруски генерал. Атаките срещу Тръмп продължават. Какво не виждаме зад този скандал на годината?

– Годината тепърва започна, така че има голяма вероятност да очакваме и други скандали, които да засенчат този. Както и вие споменахте, атаките срещу президента Тръмп продължават и със сигурност ще бъдем свидетели на негови отговори, които могат да бъдат и още по-атрактивни. В случая с вече бившия съветник по националната сигурност ген.?Майкъл Флин наблюдаваме финалната фаза на една отдавна започнала и целенасочено водена игра срещу него, в която са вложени доста ресурси и са участвали най-висши кадри от администрацията на Обама.

– Но той е разговарял с руския посланик в САЩ.

– Флин беше обвинен, че зад гърба на всички е водил разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, включително е обсъждал и санкциите срещу Кремъл. Тук се позовават на един закон, така наречения закон „Логан“ ,който забранява частно лице да води преговори с официални представители на страна, с която САЩ са в състояние на спор. Този закон е на повече от 210 години и на практика не се прилага, защото как могат да бъдат обяснени толкова много примери на уважаеми бизнесмени, плеяда от президенти, също и бивши съветници по националната сигурност, като Бжежински, водещи преговори с проблемните за САЩ страни – Иран, Северна Корея, Китай… или бивши държавни секретари като Кисинджър, който също наскоро се върна от лични разговори с Путин, за които законът „Логан“ даже не се и споменава. Другото обвинение е свързано с това, че Флин не е информирал подробно вицепрезидента Майк Пенс, който седмица преди клетвата на Тръмп в едно свое интервю каза, че нищо не му е известно за водени от Майкъл Флин преговори за отмяна на санкциите, наложени на Русия. Тук Флин пое вината и това стана и повод за подадената оставка, като обаче обвини в нарушение на закона именно тези среди от специалните служби, които са публикували части от записите на разговора му с руския посланик, защото тези СРС са секретни. Същият настоя да се публикуват целите разговори, да се създаде комисия за разследване и да се накажат виновниците. И тук вече наистина става много интересно.

– Колко интересно?

– Оказва се, че ген. Майкъл Флин е следен още от администрацията на Обама, провеждани са тайни съвещания между шефа на ЦРУ – Бренън, директора на националното разузнаване – Клепер, генералната прокурорка – Йетс и директора на ФБР – Коми, където се взема решение да не се информира Тръмп, защото не е заел официално поста, остават му още две седмици. След встъпването в длъжност президентът е информиран за записите на съветника си по национална сигурност с руския посланик, но забележете – не пряко, а посредством негов юридически секретар.

– Има ли информация дали наистина са обсъждали санкциите срещу Русия?

– В целия този случай поради зададения от медийния мейнстриим тон всички останахме с впечатлението, че става дума за въведените санкции срещу Русия заради Крим, или заради войната в Луганск и Донецк. Съвсем изненадващо обаче разговорите са се водили заради изгонването на 29 декември 2016 г. от САЩ на 39 руски дипломат и техните семейства, което Обама нарича, забележете, също „санкции“. Формулирано така като контрамярка на обвиненията, че Руската федерация е участвала в хакерска атака на сървърите на Демократическата партия. И тук вече придобиваме представа за случая – генерал Майкъл Флин води разговори с посланика на Русия във връзка със създадената криза от обявяването на такова огромно количество дипломати за „персона нон грата“, които имат само 72 часа да си купят билети и да отлетят задно със семействата си от САЩ, и то само два дни преди Нова година, в противен случай ще бъдат арестувани и държани като заложници, дипломатическите отношения ще бъдат прекъснати и новият президент Тръмп – поставен във възможно най-неизгодно положение с Русия, откакто двете страни взаимно са се признали. Естествено е, че Тръмп няма да се обади на руския посланик лично, за да поставят нещата под контрол, същото важи и за вицепрезидента, същевременно преговарящият трябва да има и необходимото ниво и статут, поне равен на посланика. Да бъде помолен някой от действащата администрация, които са организатори на мярката, е нелепо, така че остава анонсираният за съветник по националната сигурност.

– Какво е договорено между двамата?

– Флин договаря с Кисляк сдържана реакция на Москва по повод новите „санкции“, както и съдейства за приемането на извънреден полет на самолета на руския президент за извеждане на дипломатите в наложения съкратен срок. Впоследствие нещата са известни – създаването на медийната истерия, че Тръмп ще отмени санкциите, тук умело се вплитат санкциите за Крим към „санкциите“ срещу дипломатите, монтирането на образа, че освен Тръмп и Майкъл Флин е агент на Москва, задаването на въпроси към прессекретаря на Белия дом, както и към вицепрезидента Пенс дали е обсъждана от Флин отмяна на санкциите, без да се уточнява кои точно, и когато те отричат, в медиите услужливо се появяват части от СРС, където се обсъждат също „санкции“.?Показателна беше и позицията на ФБР, че те няма да повдигат обвинения срещу Флин. Това е разбираемо, защото ФБР наистина разполага с пълните записи и отлично знае дали е нарушен законът.

– Съществува ли възможност наистина Майкъл Флин да е залитнал по Русия?

– Ето това е най-скандалното в случая. Внушава се, че ген. Майкъл Флин е руски агент. Тук следва да напомня, че това е тризвезден генерал, бивш директор на Агенцията за военно разузнаване на САЩ и работил над 30 години там, бивш началник на Обединеното командване по разузнаване, член на Съвета на разузнавателната общност на САЩ, командващ специалните операции на военното разузнаване в Афганистан и Ирак и операциите срещу тероризма по цялата планета. През всичките тези години и за всички тези най-висши позиции той е получавал допуск до най-високо ниво на секретност на САЩ, проверяван е многократно, включително с детектори на лъжата и с всички останали методи и забележете, този генерал е обвиняван в медиите, че е агент на Москва, че е конспиратор и участва в заговори срещу държавата си – обвиняван от медии и хора, за които на практика нищо не се знае, дори и имената им, никога не са подлагани на проверка и не е известно дали самите те не са в сговор и съучастие в активно провеждана информационна кампания.

– На конференцията по сигурността в Мюнхен точно преди 10 години Владимир Путин представи стратегията си за Русия и света. Тогава имаше усмивки и скепсис, днес голяма част от тезите на руския президент са реалност. Загубил ли е Западът чувството си за реалност? Къде греши?

– През 2007 г. Владимир Путин най-общо каза, че отредената на Русия роля на „младши партньор“, съгласяващ се с всички решения на хегемона САЩ, не е приемливо за страната му и той ще се противопоставя активно. Това изявление на руския президент мисля, че тогава се базираше по-скоро на прогностичен анализ, отколкото на реални възможности. Оттам дойдоха скепсисът, усмивките и недоверието на Запада и пренебрегването на мнението на Москва. Така стигнахме и до разлома в отношенията. След 10 години обаче – въпреки войната с Грузия, „Майдана“ в Киев, Крим, войната в Източна Украйна, санкциите, инфлацията на руската рубла, срива на цените на нефта, войната в Сирия – властта в Кремъл устоя, даже покачва рейтинга си и това е факт, който следва да се отчита. В същото време Западът инкасира сериозни загуби – фиаското на военните кампании в Либия, Афганистан, Ирак, създаването на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Прогонени от войните милиони хора се устремиха към Европа, към тях се присъединиха също милиони икономически емигранти и се видя, че с това Западът не се справя ефективно. Също и със сриването на финансовата система през 2008 г. и разрасналата се финансова криза и в Европа. Никой не можеше да предвиди, че след 10 години ще имаме напускане на Великобритания от ЕС, ще преразглеждаме същността на съюза, както и че ще се водят дълги и умолителни беседи с новото американско ръководство да продължи да участва като водач на НАТО в Европа. Всички тези неща означават,?че настъпват скоростни промени в средата на световната сигурност.

– След обвиненията към него, че едва ли не Тръмп ще се откаже от НАТО, президентът потвърди подкрепата си за съюза и изпрати шефа на Пентагона в Европа. Как ще се развиват тези взаимоотношения между партньорите?

– Дори да прозвучи малко рязко, отношенията в НАТО ще се развиват, както решат САЩ. Те са създали този съюз, определили са правилата, дават над 72% от бюджета му и това е единствената държава, която решава дали и как ще просъществува съюзът. Нека си припомним, че държави като Франция и Гърция са напускали военно НАТО, но това не е променяло същността му, докато волята на САЩ винаги е била определяща. Зададената линия е ясна – виждаме, че самият Тръмп, вицепрезидентът Пенс и шефът на Пентагона подчертават подкрепата си за съюза, но са неотклонни в искането си европейските страни да повишат военните си разходи до 2% от БВП.

Налице са и реакциите въпреки първоначалните критики на Оланд и Урсула фон ден Лайен – вчера Меркел заяви, че е съгласна на увеличението на издръжката на армията, но помоли това да стане до 2024 година. В същото време Джеймс Матис в Брюксел настоя това увеличение да се заложи в бюджетите на страните още до края на тази година. Това е много тежък въпрос, на който реагира и Юнкер, като заяви, че удовлетворяване на това искане ще постави пред риск финансирането на други, включително социални програми в ЕС.

И докато за модерните армии в защитената зона на Западна Европа това не е толкова наложително, за нашата армия, която е в рисковите райони на Западните Балкани, Черноморската зона, Турция и бежанските потоци, този въпрос ни заплашва директно с нефункционалност, защото не само липсата на нова техника е основният проблем. Проблем са и невъзможността за провеждане на реален учебен процес, липсата на учения, бойни стрелби, летателни часове, липсата на ресурси за отработване на базовите навици за боравене с въоръжението, какво да говорим за нова тактика, различни бойни похвати, нови способи и форми за водене на война. Няма никаква полза от водене „по документи“ на въоръжени сили, които не са обучени. Даже е опасно, защото това подвежда обществото. Основната задача на всяка армия е да е ефективна, в противен случай тя е безсмислена. Това е все едно да си държите у дома на видно място ютия с изгорял реотан – на външен вид съществува, но съдържанието е неработещо.

 

Нашият гост

Димитър Гърдев е експерт по международна сигурност, бивш дипломат. Завършил е УНСС със специалност “Международни икономически отношения” и магистратура по информационна сигурност, в момента е докторант по международни отношения.

Време за пиарасти и пропагандасти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277237_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8

 "Когато след години изследват нашето време, последните три или повече години ще бъдат наречени - епохата на паирастите... Това  е категория хора, за които в началото беше словото, в средата беше словото и в края беше словото."

Андрей Золотарьов, украински политолог, ръководител на центъра за анализи "Трети сектор", който от абревиатурата ПР (връзки с обществеността) съчинява нова дума с явно негативна конотация.

Авторът на горния цитат има предвид обитателите на властовите кабинети в Киев, но това с пълна сила може да бъде отнесено и до обслужващия персонал от политолози, социолози, политически технолози, журналисти, въпросните пиари, т.нар. изразители на обществено мнение и просто "активисти", чието работно място е по площадите и в социалните мрежи в интернет. Особено в украинския случай, където канализирането на общественото мнение в правилна посока и периодичното му подгряване е жизненонеобходимо за оцеляването на режима в Киев. Което, разбира се, се заплаща щедро. При това чорбаджиите се сменят, важното е градусът на нагнетяваното напрежение да не вземе да спадне. Ненапразно на едни от водещите "изразители на обществено мнение" и журналист, и "активист" на Майдана, и във фейсбук, и впоследствие депутат от Радата Мустафа Найем му бе пришит прякора "Мустафа Внайом" (под наем). 
Сега много, може би стотици, а вероятно и хиляди, мустафавнайомци в Европа точат лиги, като знаят каква финансова благодат ще се изсипе върху тях, след като и в ЕС, и в САЩ бяха взети решения за създаване на центрове за борба с "руската пропаганда и дезинформация" и съответно за разпространение на правилната трактовка на фактите. Както каза през 2015 г. по повод откриването на Центъра за стратегически комуникации на НАТО в Рига гуруто на източноевропейските русофоби - американският сенатор Джон Маккейн - "Този център ще помогне да се разпространява истината, а истината винаги побеждава". 
Разбира се, всеки уважаващ себе си човек, а и такъв който не се уважава, знае, че на НАТО като цяло, и на Джон Маккейн в частност, не може да се вярва. И не само заради лъжите, с които НАТО и американците се опозориха още от войната срещу Югославия и тази срещу Ирак. Причината е, че още през декември 2014 година конгресът на САЩ с 410 гласа "за" и само 10 "против" прие резолюция номер 758, с която президентът и Държавният департамент бяха призовани да изработят "многостранна стратегия за координация на производството, доставката и разпространението на новини и информации на руски език за страни с голям процент рускоезично население". Производство на новини.

Фабрики за мисли
 
"Ние сме в състояние на информационна война", обяви след приемането на резолюцията бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън. А както е казал видният германски държавник Ото фон Бисмарк, който е завещал на сънародниците си да не воюват с Русия: "Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов". Впрочем истинските цели на създаваните в Европа центрове за водене на информационна война против Русия бяха разкрити още преди две години от бившия министър на отбраната на Латвия, а сега евродепутат Артис Пабрикс. В интервю за "Първи балтийски канал" той казва: "Можем да кажем, че с комуникация и пропаганда може да се спечели войната без война. Тоест ние сме длъжни да преубедим хората, за да загубят волята си за съпротива, да възненавидят своята държава". Тази фраза се разлетя по всички руски медии. 
В латвийските рускоезични форуми дори тръгна спор дали Пабрикс е имал предвид руските хора или е говорил по принцип какви са целите на пропагандата, защото от репортажа не става ясно в какъв контекст са казани думите му. Но фактът, че той не реагира с опровержение, е доста показателен.
Информационната война срещу Русия, разбира се, е и ще бъде, скъпо мероприятие. В известен смисъл тези медии, журналисти и обикновени агитатори и пропагандисти или пропагандасти по аналогия с колегите им пиарасти, които решат да станат войници на информационния фронт, със сигурност ще се облажат. Само за 2016 година и само по линията на Държавния департамент за "подкрепа на гражданското общество и независимите медии в Евразия и Югоизточна Европа" са били отделени 83 млн. долара. Година по-рано друга правителствена кантора - Broadcasting Board of Governors - Управителен съвет по въпросите на излъчването, задели 23,2 млн. долара "за борба с руската телепропаганда", по-късно на базата на радио "Свобода" в Прага беше създаден департамент за противодействие на "дезинформацията в руската медийна сфера" с бюджет от 15,6 млн. долара. И така стигаме до настоящата година, когато стана ясно, че към Държавния департамент ще бъде създадено учреждение с названието "Център за глобално взаимодействие", което също ще се бори с руската пропаганда като бюджетът му ще бъде от 160 млн. долара. Най-важното за готовите да се борят с Русия е пояснението, че центърът ще има право да отпуска грантове на организации на гражданското общество, неправителствени фондации, научноизследователски институти и дори частни компании. Приоритетно ще

се дават пари на "независими медии"
 
Европейците са доста по-скромни. През 2015 година Европейският съюз създаде една организация, наречена гръмко Оперативна група по стратегически комуникации "Изток", която е част от Европейската служба по външните работи. За тази година личният състав на службата бе почти удвоен до 19 сътрудници, с бюджет от 800 хиляди евро, с които тя трябва да противодейства на антиевропейски новини, разпространявани от Русия. Идеологическо обоснование за дейността й даде резолюцията на Европарламента от 23 ноември м.г., в която на Русия й бяха приписани доста грехове, тя бе поставена на една плоскост с "Ислямска държава" и бе обвинена, че води "враждебна пропаганда" спрямо Евросъюза. 
Какво обаче разбират под пропаганда пропагандаторите на заплахата от руска пропаганда? Не е много ясно. Няма критерии. Създава се впечатление, че както всички източноевропейски и прибалтийски държави са обявени априори за бъдещи "жертви" на Русия, така и всеки текст или дума, дошли от Русия, се приемат априори за пропаганда. 
Пропаганда е например да се твърди, че мигрантите заливат Европа, че те са заплаха за промяна на етническия състав на континента, на религиозната му същност, която исторически е християнска. Пропаганда е да се твърди, че с дългогодишната си политика в Близкия изток на унищожаване на макар и авторитарни, но светски държави, западните държави създадоха силен и амбициран противник, който не крие, че иска да унищожи християнските държави. Пропаганда е да се обяснява, че когато над 2 000 000 души свободно са решили да се присъединят към Русия, заедно със земята, на която живеят, то това е осъзнат избор, който не може да се пренебрегва. Пропаганда е да се казва, че заиграването с екстремистите води до разрушаване на държавата. Пропаганда е да се казва, че няма универсални ценности и налагането на обществени модели върху страни с чужда за Запада култура ще доведе и води до катастрофа. Пропаганда е да се казва, че процесите, които наблюдаваме сега в ЕС, а и в известен смисъл и в САЩ, все по-отчетливо си приличат с тези в

една друга общност и в една друга държава

които изчезнаха от картата немного отдавна. Доколко ефективна е или ще бъде борбата с руската "дезинформация" и контрапропагандата от страна на "добрите" от ЕС и САЩ? Вероятно ефектът ще клони от нула до минус безкрайност. Съвременното руско общество не е затвореното съветско. То не е уязвимо на информационно облъчване в такава степен. То има свободата да получава без ограничения пълната информация от алтернативни източници, включително извън границите на Русия. Три години след началото на украинската криза руснаците са по-мобилизирани от всякога. Страната им започна икономическо възстановяване, независимо от санкциите и все още ниските цени на петрола в сравнение с тези от 2014 година. Събитията от последната една година в Европа, САЩ, Турция и Сирия показват, че избраният от политическото ръководство курс е правилен и дава резултати, че действията на Кремъл не са сиюминутни, а са разчетени в перспектива. И накрая, но не на последно място - руснаците в огромното си мнозинство са убедени, че са прави и че са обект на поредната агресия от Запада. Това е добра ваксинация срещу информационните атаки. 
Европейските граждани може би могат да бъдат "спасени" от алтернативната гледна точка, идваща от Русия, ако бъде смазана опозицията, заглушени медиите, които не желаят да бъдат част от мейнстрийма, и бъде въведено информационно затъмнение както преди трийсет години едната част на Европа буквално заглушаваше другата част. Това обаче е невъзможно в нашето информационно време. Най-вероятно дори ще има откат - колкото повече се "разобличава" Русия, толкова повече се чува нейната позиция. От цялата работа ще спечелят само "бойците на информационния фронт". Все пак си представете какви заплати трябва да има, за да се оправдаят задокеанските пари. 
Всъщност не е ли странно, че САЩ плащат на европейците, за да се борят с Русия? 
Междувременно някои в Европа вече започват да подозират, че борбата с Русия в медиите може да доведе до обсесия коренното население. Например политологът Якоб Аугщайн написа преди дни следното в реномираното германско списание "Шпигел": "Влизаме в интернет и там - Путин. Разтваряме вестника - Путин. Включваме телевизора - Путин. Ако някъде из Европа обърнем някой камък, вероятно отдолу ще е Путин. От конфликта в Украйна през кризата с мигрантите до движението ПЕГИДА. Руският президент е виновен за всичко, което не върви както трябва на континента. Скоро ще кажат, че е виновен и за прическата на Ангела Меркел. Путин е като призрак. Но като всички призраци и по отношение на него действа правилото: Путин, когото виждаме навсякъде, е измислен от самите нас".
Можем само да добавим, че с бръмбарите в собствената глава борбата е най-трудна. Но не е невъзможна. Като за начало трябва да се посети  лекар и редовно да се пият хапчетата.

Цяла година ГЕРБ лъгали за парите за саниране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277236_%D0%A6%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%

 Цяла година ГЕРБ са лъгали за безплатно саниране на жилищните сгради. Реално вторият милиард, одобрен от парламента в края на 2016 г., докато кабинетът на Бойко Борисов вече беше в оставка, е бил договорен още към края на януари същата година, съобщи "Медиапул", позовавайки се на данни, изнесени вчера на пресконференция в МРРБ. Ефектът е "лавинообразно" нарастване на желаещите държавата да им ремонтира блока – над 4000 заявления, което обаче към момента няма как да се случи.
Равносметката е, че с близо 2 млрд. лв. ще бъдат обновени 2022 блока в цялата страна с обща разгърната застроена площ от около 10 млн. кв.м на "необосновано висока" цена. Средно ремонтът на общите части на един блок излиза по 1 млн. лв.

Форум „България-Русия” ще почисти паметника на Съветската армия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277235_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC+%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5

 

От организацията алармират за нова вандалска атака срещу монумента в навечерието на Деня на защитника на Отечеството

 

 

Паметникът на Съветската армия за пореден път се оказа обект на вандалска проява и е изрисуван с графити, в навечерието на „Деня на Защитника на Отечеството” — 23 февруари”. Това заяви за медиите проф. Светлана Шаренкова – председател на Форум „България-Русия”. Тя заяви, че за достойното отбелязване на празника членове на Форума и представители на младежки организации ще се включат в почистването на Паметника на 21.02.2017 г. (вторник) от 18.00 ч.

РБ и Нова република регистрират листите си от Пловдив, Лукарски водач в областта

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/rb-i-nova-republika-registrirat-listite-si-ot-plovdiv-lukarski-vodach-v-oblastta-2005030

Днес  е последният ден, в който от Реформаторския блок и партия „Нова република“ трябва да регистрират листите си за кандидат-депутати за 44-то Народно събрание от Пловдив град.

Както вече ви съобщихме, водач на РБ ще е бившият министър на отбраната Николай Н

Една четвърт от канадците покрепят миграционната политика на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/edna-chetvart-ot-kanadtsite-pokrepyat-migratsionnata-politika-na-tramp.82945

/Поглед.инфо/ Една четвърт от канадците подкрепят миграционната политика на Доналд Тръмп и считат, че Канада трябва да въведе също временна забрана за влизане на гражданите на редица мюсюлмански страни.

Плъховете бягат! Юнкер най-вероятно ще се оттегли като председател на ЕК следващия месец

http://pogled.info/svetoven/evropa/plahovete-byagat-yunker-nai-veroyatno-shte-se-ottegli-kato-predsedatel-na-ek-sledvashtiya-mesets.82946

/Поглед.инфо/ Жан-Клод Юнкер може би ще се оттегли идния месец от длъжността председател на Европейската комисия, издава британският в. "Телеграф".

ООН почита паметта на Виталий Чуркин

http://pogled.info/svetoven/oon-pochita-pametta-na-vitalii-churkin.82947

/Поглед.инфо/ С едноминутно мълчание в ООН почетоха паметта на постоянния представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин, съобщи ООН на страницата си в „Туитър“.

Анти-Тръмп протести в "Деня на президентите" в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/anti-tramp-protesti-v-denya-na-prezidentite-v-sasht.82948

/Поглед.инфо/ Няколко хиляди души участваха в протестно шествие срещу Тръмп в Ню Йорк и други големи градове в САЩ. Поводът бе „Деня на президента“, който е празник в САЩ, посветен на американските президенти.

80% от руснаците търсят у нас жилище до €50 000

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277234_80%25+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%E2%82%AC50+000

 

През 2016-а от лидерското място ни измести Испания

80 на сто от запитванията на руснаците, търсещи да купят ваканционно жилище у нас са за имот с цена до 50 000 евро, сочи проучване на пазара на Prian.ru.
Според анализа на сайта страната ни винаги е била
популярна с ниските цени
в Русия и част от другите бивши съветски републики. У нас идват да купуват имоти хората имащи възможност да отделят най-ниските бюджети. Именно те пострадаха най-много от срива на рублата, което доведе до силен спад на сделките. Все пак България остава търсена и второ място говори за масовия интерес към нея.
През миналата година от лидерското място ни измести Испания. Запитванията за имоти в слънчевата иберийска страна от страна на руснаците са се увеличили с 50% и причина за това е силният спад, с цели 40-50% на цените, на имотите след 2008 г. През 2015 г. обаче поевтиняването спря и това провокира интересът на братушките
да инвестират в търсене на добра доходност
За разлика от България и Испания, руснаците търсят в Италия лукса. Една част от тях питат за поевтинели жилища до 200 000 евро, но всеки трети руснак се интересува от имоти за около половин милион евро.
В Германия, която е четвърта в интереса на руснаците допреди няколко години те търсеха евтиното - до 50 000 евро, но вече има промяна в интересите им. Сега и там, подобно на Апенините, около 31% от запитванията са за имоти от 500 000 евро нагоре.
Гърция е пета и привлича руснаците основно с падналите заради кризата цени и възможностите да се вземе преференциална виза за пребиваване в страната срещу покупка на имот. Шестата в рейтинга - Черна гора, е привлекателна за тях по същите причини.
Седмите в класацията САЩ и 17-ата Великобритания привличат основно много богати руснаци, които търсят да инвестират парите си в луксозни имоти.
Осмата Чехия е интересна за братушките,
заради евтините ипотечни кредити,
които местните банки отпускат дори на чужденци за покупка на имот. Основно запитванията са за жилища в столицата Прага от 100 000 до 200 000 евро. Всеки пети руснак, решил да инвестира в Чехия, обаче се интересува от бизнес имот.
Заради войните в Близкия изток Турция загуби три позиции в интереса на руснаците. Основните запитвания за югоизточната ни съседка идват от граждани на Казахстан, Азербайджан и Украйна. Най-търсен е районът на Аланя, където има много оферти до 50 000 евро. Голям остава интересът и към Истанбул.
Франция е десета, защото запитванията за нея са основно за скъпи имоти. 70% от тях са за баровски апартаменти и къщи за над половин милион евро.

ТОП 10 НА ИНТЕРЕСА РУСНАЦИТЕ ЗА ПОКУПКА НА ИМОТ:

Испания
 България
 Италия
 Германия
Гърция
 Черна гора
САЩ
 Чехия
 Турция
Франция

Сандра Бълок дава под наем къщата си в Лос Анжелис за $15 000

Холивудската звезда Сандра Бълок предлага под наем за 15 000 долара на месец разкошната си къща на емблематичния булевард „Сънсет” в Лос Анжелис, съобщава Zillow. Площта на имота е 290 кв. м. Домът е с 3 огромни спални. от една от тях вита стълба води към разкошна тераса, от която се разкрива великолепна панорама към града. Къщата разполага и с комфортен работен кабинет с голяма библиотека.


Бум на сделките с чужденци в Кипър през декември

Със 162% са скочили сделките на годишна база с чужденци в Кипър през декември, съобщава Global Property Guide. 30% от тях са сключени с граждани извън ЕС. Бумът на покупките е свързан с изменения на условията за чуждите инвеститори, като от 3 на 2 млн. евро бе намалена минималната сума за получаване право на пребиваване в страната. Това доведе до леко поскъпване, като според Кралския институт на сертифицираните оценители (RICS) за къщите то е 0,6%, а за апартаментите почти 1 на сто.


Финландия ще отнемат имоти на руснаци до стратегически обекти

Министерството на отбраната на Финландия през март ще разследва продажби на чужденци на имоти, намиращи се близо до стратегически обекти, съобщава Фонтанка.fi. Някои от сделките може да бъдат отменени. Информацията идва от парламента на страната, където някои депутати искат разширяване на ограниченията. Според местни брокери те са насочени срещу руснаците, които са основните купувачи на имоти в скандинавската страна.

В Стара Загора свършиха парцелите за нови кооперации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277233_%D0%92+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B

 

197 блока излязоха на пазара за 3 години

Почти не е останало свободно място за ново строителство в Стара Загора, установи проверка на “Монитор”.
Отдавна са спазарени къщички на по 60-70 години с дворни места от по 400-500 кв. м. Само въпрос на време е те да бъдат съборени и да се излеят основите на строежите. Нови квартали са се обособили в района западно от стадион “Берое”, а цялото пространство южно от парк Аязмото отдавна е заето от кооперации на по 5-6 етажа.
Липсата на подходящи терени е накарала предприемачи да хвърлят “око” на терените в неслучилия се парк “Бедечка”, където вече са готови 5-6 лукс блокчета и са излети основите на още 2.
Строителството там обаче е под въпрос
след като местните старейшини през миналата година решиха да бъде преработен подробният устройствен план и терените да бъдат запазени като част от парка. Друг е въпросът, че предстоят тежки съдебни битки със собствениците на реституираните парцели.
766 нови апартаменти в 197 жилищни кооперации са излезли на пазара на недвижимите имоти в Стара Загора през последните три години, показва справка от община Стара Загора. Най-много - 269 са били през 2015 г. Тогава са издадени 662 строителни разрешения за изграждането на 146 кооперации с общо 509 апартамента. През следващата 2016-а разрешенията са с 14 по-малко, но пък апартаментите са вече 665.
Според брокери най-търсени в момента са тухлените кооперации с акт 16, без да има особено значение локацията, но определен интерес се забелязвал и към току-що започналите строежи.
Цените са изключително разнообразни, обаче много
рядко търсенето и предлагането се срещат
Последният случай за разминаване бил от края на декември, когато между оферта от 50 000 евро за тристаен апартамент от 110 кв. м в строеж и обявен интерес от кандидат-купувач имало разлика от цели 10 000. В крайна сметка се стигнало до сделка за 42 500 евро.
Двустаен апартамент в газифицирана кооперация може да бъде закупен за 32 000-34 000 евро и то в централната градска част. Същата цена се постигала и в обновения квартал “Самара”, твърдят старозагорски брокери.

Строителството на апартаменти в застой

ИВАН ПЪРВАНОВ
След бума на жилищно строителство преди десетина години сега във Велико Търново се наблюдава тенденция на застой, научи “Монитор”.
Строежите на нови блокове се броят на пръстите на двете ръце. Част от тях са стари проекти, започнати още преди кризата, които строителите временно бяха замразили заради липсата на средства и търсене. Някои от тези строежи са на т. нар. скален венец, надвесен над южния пътен възел край града. По няколко блока в строеж има още в кварталите “Картала” и “Зона Б”.
След като през годините немалко кандидат-новодомци се “опариха” с купуване “на зелено” и бяха измамени от недобросъвестни продавачи, сега няма мераклии да си дават парите преди да видят сградата завършена. Купуват се само готови апартаменти с Акт 16. Цената на квадратен метър е различна в зависимост от вида строителство и месторазположението, но основно варира между 500 и 550 евро.
През последните години във Велико Търново предлагането на нови жилища в пъти превишава търсенето и това е причината някои от строителните предприемачи да обявяват различни атрактивни промоции, бонуси и екстри за клиентите си, като обзавеждане на една от стаите по избор, разсрочено плащане без лихви.

Жилищата стигнаха 1160 евро на квадрат

1160 евро на квадрат стигна през януари средната цена на жилищата в Букурещ, пише Business Review. На годишна база е отчетено поскъпване от почти една десета. Според Imobiliare.ro спрямо декември нарастването на цените е 1,4 на сто.
Ръстът се дължи основно на имотите, построени преди 1990 г., уточнява сайтът. Собствениците им ги продават средно по 1130 евро на единица площ. Новите апартаменти в румънската столица се продават за около 1170 евро за квадрат.
В другите райони на страната жилищата са поскъпнали за месец с 1,3% до 10160 евро/кв. м, на годишна база с 9,6%. През януари най-голям месечен ръст на цените от 3,6% е отчетен в Яш. Следват Брашов - с 2,2%, Кюстенджа - 1,6%, Тимишоара - 0,3% и Клуж-Напока - 0,8%.

Втори сме в мераците на братушките за имот в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277232_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%

 Купувачи от съседните Турция и Гърция стимулират пазара на недвижимите имоти и помпат цените им в Хасково, установи проверка на „Монитор”. Според брокерите именно чужденците от двете съседни държави държат пазара жив и запазват цените сравнително високи. Турците са потомци на изселници от цяла Южна България, но предпочитат да купуват в Хасково, защото градът е с добра инфраструктура и близо до границата.

Гърците пък купуват малки жилища по две причини. Първата е да осигурят по-спокоен живот на възрастните си родители. Доста гръцки пенсионери предпочитат да живеят в България, защото им е по-евтино. Бизнесмени от южната ни съседка пък купуват малки апартаменти за тукашните си любовници. В Хасково има вече цяла колония от самотни майки с деца, имащи видимо доста висок стандарт. В града живеят също съпруги на гръцки тираджии и моряци, които много пътуват и предпочитат жените и децата им да са в България.
До 1900 лв. на квадрат стигат търговските площи в центъра на Хасково. В тази част награда тристайните апартаменти са на цена от 80 хил. до 140 хил. лв., двустайните са между 65 хил. и 95 хил. лв. Търсенето на маломерни жилища е голямо затова цените стигат до 800 долара на квадрат. В крайните квартали цените падат с една трета. Между „Бадема” и „Болярово” те са най-атрактивни. Там обаче сградите са в близост до шивашки цехове, автосервизи и работилници.
Иначе ново строителство има буквално навсякъде, като повечето сгради бяха построени преди сриването на цените след 2010 г.

Средната цена на Острова стигна €258 500

Средната цена на жилищата във Великобритания през 2016 г. се увеличи със 17 600 евро (7,2З% на годишна база) и стигна 258 500 евро, пише Daily Mail, като се позовава на данни на Националното ведомство за статистика (ONS).
Независимо от поскъпването все по-активни на пазара са купувачите на първо жилище. Според Съвета на ипотечните брокери, изтеглените заеми от такива клиенти през миналата година са достигнали нивото на предкризисната 2007 г. На тях са им били отпуснати 338 900 кредита за покупка на имот. По този начин делът ипотеките за първо жилище е 48% от всички жилищни заеми, което е най-високото ниво от 1998 г.
Общият брой на ипотеките на Острова за миналата година е нараснал с 8,3 на сто, а сумата на изтеглените кредити е достигнала 62,5 млрд. евро. Това е най-големият обем от 1974 г. и е с 13% по-висок от 2015 г.
Най-голямо поскъпване на жилищата в Обединеното кралство е от отчетен в Англия - 7,7% за година. В Уелс то е 4,7%, в Шотландия - 3,5%, а в Северна Ирландия - 5,7%, сочат данните на британската статистика.

Атланта - най-доходният град за собствениците на квартири

Най-изгодната инвестиция в жилищен имот в момента в САЩ може да се направи в Атланта (Джорджия), сочи проучване на HomeUnion, цитирано от Prian.ru.
В града има ръст на новите работни места и търсенето на жилища под наем. Очаква се в скоро време в Атланта да бъдат наети нови 75 000 души. На другия полюс е Сан Франциско (Калифорния), където арендите за квартирите падат и това понижава доходността на инвеститорите.
В Сиатъл, също на брега на Тихия океан, жилищата поскъпват, но градът влиза в топ 3 на най-предпочитаните за имотна инвестиция дестинации. Една от причините, е че от година насам има бурен ръст на работните места. Наскоро Amazon обяви, че търси 100 000 нови служители. Разбира се, не всички те ще работят в този град, но щаб-квартирата на компанията в Сиатъл се разраства и това предизвиква дефицит на квартири.
Според проучването на HomeUnion атрактивни за имотна инвестиция са още Орландо (Флорида) с неговите забележителности, Мемфис (Тенеси), Детройт и Чикаго, където цените на жилищата са относително ниски, спрямо наемите.
На четвърто място в топ 10 е Столицата на хазарта - Лас Вегас в щата Невада. Освен Сиатъл, още 2 от градовете в десетката са на Западното крайбрежие на щатите - Сан Диего и Оукланд в щата Калифорния.

Дефицит за нови жилища в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277231_%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Предлагането ще се нормализира след 2-3 години, прогнозират брокери

 
В момента на пазара в София се очертава дефицит на новопостроени жилища, научи „Монитор”. Младен Митов от „Явлена”, смята, че предлагането на нови апартаменти остава слабо, защото
не може толкова бързо да се преодолее застоят
или липсата на ново строителството от последните години. „Ще трябват 2-3 години за да се възстановят темповете на изграждането на нови сгради и да се получи баланс между търсенето и предлагането”, прогнозира той. „За това вече и навсякъде се търси ново строителство. Хората го предпочитат, защото то отговаря на съвременните стандарти и поне 20 години няма да има нужда да се правят ремонти. Някои харесват южните квартали на София, където е по-скъпо, но има такива, искащи да купят жилище на други места. Въпросът е обаче дали ще намерят и за колко пари”, обяснява Митов. По думите му заради доста по-изгодната цена се увеличава и търсенето „на зелено”, но то е свързано с известен риск. „Ако инвеститорът е известен, то хората са по-спокойни. В ерата информационните технологии обаче
винаги може да се направи проверка на продавача”,
добавя брокерът.
Митов обясни още, че основно се търсят апартаменти с по 2 спални, понякога и с по 3. Към двустайните интересът е по-слаб, както и за гарсониерите. „Хората продължават да си задоволяват жилищните потребности и търсят функционални апартаменти, отговарящи на техните очаквания”, смята той.
Според анализите на пазара на друга голяма посредническа агенция в момента предлагането на жилища ново строителство е предимно в по-високите сегменти и по-малко в масовия. В последния обаче търсенето е много по-голямо.
Една от причините за по-значителен ръст в цените в някои софийски райони се корени в появата на сериозни обеми ново строителство. Много инвеститори залагат на обекти във високия ценови сегмент - над 1200 евро на кв. м. Водени от раздвижването и оптимизма на пазара, инвеститорите
се концентрират основно върху по-платежо-способните
клиенти. Много е вероятно съвсем скоро да усетим сериозен дефицит на достъпно ново строителство, предназначено за хора, които не могат да отделят големи суми за закупуване на жилище. На практика в днешните условия имот би искал да купи почти всеки и появата на по-бюджетни решения не би била излишък, смятат някои столични брокери. За София през миналата година са издадени разрешителни за строеж само за около 6500 жилищни единици, а за цялата страна - за над 18 000. От компанията очакват по-сериозна да бъде активността през 2017 г. в морските градове, както и в Пловдив, който все по-устойчиво се позиционира като алтернативна на столицата бизнес дестинация.
Изграждат се основно малки кооперации
ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА
Бумът на строителството на нови жилищни кооперации в Русе отмина и сега този бизнес бележи спад в сравнение с предишни години. Новите апартаменти обаче продължават да са предпочитани от купувачите, макар че цените им са доста по-високи от тези в панелните сгради.
В края на 2016 г. в Русе в строеж са само четири жилищни кооперации с 29 жилища в тях, което е намаление с 50% в сравнение със същия период на предходната година, сочи статистиката. В широкия център на Русе сега се строят две-три малки кооперации с по 12-15 апартамента във всяка. Те се намират в района зад Халите. Предстои началото на строежа на седеметажна жилищна сграда, близо до бул. „Бозвели”.
„На зелено” новите апартаменти вървят по около 650 евро на квадратен метър, каза председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев. При такава покупка обаче клиентите плащат на тази цена и общите части, които може да са към 10-15 квадратни метра и които не се отразяват по-късно в нотариалния акт. Често купувачите оставали изненадани, че са пратили например 115 квадратни метра, а жилището им е 100 квадратни метра, в които е включена и площта на терасите. Новите жилища с Акт 16 в Русе вървят по около 800-900 евро на квадратен метър. За сравнение - апартаментите в панелните блокове струват по около 600-700 евро на единица площ, като по-скъпите се намират в широкия център на града.
В центъра на Благоевград цените удариха €800 кв. м
 
РУМЕН ЖЕРЕВ
В центъра на Благоевград цените на новите жилища стигат 800 евро на квадрат, научи „Монитор”.
“В последната година и половина в Благоевград отново кипи бурно строителство. Изграждат се нови сгради  почти във всички райони на града, като най-осезателно е това на бул.“Св. Кирил и Методий“ в района на 3-то училище, разказа за “Монитор” Мартин Кацарски, управител на една от агенциите в административния център на Пиринска Македония. Разликата в цените на жилищата се определя от местоположението на сградата , разпределението на апартамента, начинът на поддръжка на сградата, изгледът и ред други специфики, не толкова свързани с това, дали имотът е „на зелено” или след акт 16. За квартал Еленово новото строителство е в границите на 370-410 евро/кв. м, за широкия център между 500-600 евро. Най-високи са в идеалния център на Благоевград, където стигат до 800 евро кв. м”, уточнява Кацарски.
По думите му интересът е еднакво голям за всички видове нови жилища - от гарсониери до 3-4 стайни. Предлагането е достатъчно, чувства се само липсата на панелни жилища, които са значително по-евтини.
Според Мартин Кацарски евтините кредити от банки ще стимулират още повече търсенето на жилища, което ще доведе до повишаване на цените им.
В Добрич предпочитат готовите апартаменти
ИВА ДИМИТРОВА
От 400 до 650 лв. на кв./м е цената на жилищата ново строителство в Добрич. Цената зависи най-вече от локацията, твърдят предприемачи. Капризни клиенти търсят и изложение, етажност, но най-вече сградата да има топлоизолация и асансьор.
Няма фалирали предприемачи, но няма и оживление в сключване на сделките, жалват се още от строителните фирми. Малко са клиентите, които предпочитат да купуват апартамент „на зелено” не заради страх от измама, защото в Добрич тези, които строят жилищни сгради, се знаят. Просто хората искат да получат имот в сграда с акт 16, за да не се разкарват после до институциите и да си спестят бюрокрацията в държавата ни.
Предприемачите предпочитат да строят апартаментни сгради в центъра на Добрич или в широк център, почти никога - в крайните квартали. Причината е в нежеланието на клиентите да купуват там. За разлика от Варна, например, предприемачите в Добрич строят по една, най-много по две кооперации на година.
Причината е в хаотичния и непредсказуем пазар. Според брокери, това е заради почти достигнатото изравняване на цените между ново и старо строителство.

Цветан Василев в истерия, пробва да очерни синдиците на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277230_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D

 

Фабриката за фалшиви новини с акция в подкрепа на банкера беглец

Истерична очерняща атака срещу синдиците на фалираната КТБ поде основният виновник за източването на трезора – банкерът беглец Цветан Василев. В кампанията на негова страна се включи и фабриката за фалшиви новини на олигарха Иво Прокопиев. Само ден след като бившият сръбски премиер Зоран Живкович категорично призова родината му да екстрадира Василев в България, за да може да бъде съден по обвиненията, които са му повдигнати, банкерът беглец поднови яростно опитите за отклоняване на общественото внимание от собствените си престъпления с поредната порция манипулативни твърдения, очернящи опонентите му.

Близо две седмици след като беше публикуван анализът на синдиците, в който се посочва, че банкерът беглец продължава да провежда вторичен грабеж на активите на КТБ чрез 13 групи от фирми, свързани с него и с негови подставени лица, включително и „Петрол“, който буквално бе излят в джобовете на ортака му от село Микре Гриша Ганчев, укриващият се в Белград мустакат аферист се сети да отговори на разкритията. Естествено, Василев не спомена и дума за конкретните обвинения срещу себе си, а повтори любимата си мантра за Делян Пеевски, Бойко Борисов, синдиците, квесторите и още незнайно колко хора, които вкупом обвини за източването на собствената си банка. Лесно проверим факт е, че Делян Пеевски никога не е бил акционер в КТБ, семейството му ефективно си е платило всички кредити, а самият той никога не се е разпореждал с активи на банката. С въпросните активи на банката се е разпореждал лично Цветан Василев. Чрез свързани фирми и фирми бушони той се е опитал да ги отклони в своя полза, за да попаднат у лица от близкото му обкръжение.

Мантрата „Делян Пеевски“ обаче моментално бе подхваната от фабриката за фалшиви новини около кръга „Капитал“ и с помощта на присъдружните им медии и политици за лична употреба беше раздута по правилата на Гьобелсовата пропаганда. Именно на нацисткия министър на пропагандата се приписва максимата, че „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина“. По този пример и медиите от фабриката за фалшиви новини, които по принцип обичат да преразказват и анализират в своя угода чужди изказвания, този път координирано публикуваха дословно цялото изявление на Василев. Точно както някога партийният орган на БКП "Работническо дело“ публикуваше дословно речите на Тато. В бързината да произведат поредната си фалшива новина от сайта на бившата говорителка на Костов Стояна Георгиева „Медиапул“ дори направиха идеологическа грешка. Изброявайки „здравите сили“, които в един глас с Цветан Василев искат оставките на синдиците, те посочиха личната партия на Прокопиев „ДАЙ, България“ като дясна формация. Дали заради наследствените си връзки с БКП, но самите основатели Христо Иванов и Кристиан Таков упорито твърдят, че не са нито леви, нито десни. В хора на фалшивите новини редом до Цветан Василев и медиите на Прокопиев запя и официалната марионетка на Костов Радан Кънев. По този начин отново беше демонстрирано, че Василев, Иво Прокопиев и Кънев се прегърнаха и работят заедно с бащинската подкрепа на техния ментор от Драгалевци Иван Костов, който по примера на Фетуллах Гюлен в Турция ги създаде и инфилтрира в обществото, за да създаде държава в държавата.

Бареков: За Христо Иванов политиката е само бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277229_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D1%81%D

 Евродепутатът Николай Бареков за пореден път се разграничи от Христо Иванов и партията „Да(й), България“, която му е поверена. Взех решение да не се нареждам до Марешки, Радан, Каракачанов, Витков, Христо Иванов и всички останали на тези избори. Обещанията, които дават на хората, ги превърнаха в обикновени ало-измамници. За всички тези хора политиката се явява бизнес и насъщно препитание, обяви Бареков във връзка с решението си да не участва на предстоящите предсрочни избори за НС, въпреки че ЦИК регистрира партията му с новото й име „Презареди България“. Той бе категоричен, че няма да впише листи с кандидат-депутати в нито един МИР.

Защо се отказвам, като след толкова много мъки и усилия стигнахме почти до края, отговарям: Когато достигнах края, видях, че съм стигнал до цирк, в който маймуните и лъвовете изнасят представление, а аз съм вълк, може би единак. Както знаете, вълкът, макар и не цар на животните, е единственото животно, което не играе в цирка, обосновава се Бареков.

Междувременно стана ясно, че коалицията „Движение Да, България“, зад която стои партията на проваления правосъден министър и двете патерици на олигарха Иво Прокопиев „Зелените“ и ДЕОС, е редила листите за вота на тъмно, въпреки обещанията за прозрачност. За това свидетелстват куп коментари в социалните мрежи. В предварителните правила за номиниране е посочено, че всеки един член ще бъде запознат с листите и ще може да подаде сигнал срещу някой от кандидатите, стига да смята, че не отговаря на условията. Оказва се обаче, че голяма част от хората не знаели кой точно влиза в листите, въпреки че крайният срок за тяхната регистрация в РИК изтича утре.

„A за София кога? Питам, щото докато се разбере и ще се шмугне охлюва в храсталака“, е написал един от потребителите.

Паралелно с това се оказа, че очевидно стресната от социологическите проучвания, които не й дават никакъв шанс за място в НС, „Да(й),България” е решила да разчита и на някои по-известни лица с не дотам лош имидж като лидера й, като в листите й е попаднала и актрисата Луиза Григорова, станала известна с ролята си в сериалите „Стъклен дом“ и '“Дървото на живота“.

Продадоха телефона на Хитлер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277228_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80

 Личният телефон на Адолф Хитлер (1889-1945) беше продаден на търг на аукционна къща "Александър хисторикъл окшънс" в американския град Чесапийк, щата Мериленд, за над 240 хиляди щатски долара.
В сумата е включена и таксата за аукционната къща. Прогнозната стойност беше 200-300 хиляди долара. Името на купувача не беше съобщено.
Върху гърба на тъмночервения телефон са гравирани символът на нацистката партия и името на Хитлер. Руски офицери са го дали на британския офицер Ралф Рейнър, по време на визита в бункера на Хитлер в Берлин. Британецът починал през 1977 г. Според аукционната къща, съветските военни са предложили да подарят на Рейнър черния телефон на жената на фюрера Ева Браун, но той отказал, понеже любимият му цвят бил червеният.
Апаратът е от черен бакелит с шайба. Според експерти обозначенията на телефона свидетелстват, че той е изработен през април 1940 г. в завода на германската фирма "Сименс" в Берлин.

Коза ностра остана без морал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277227_%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB

 

Ренци разделя и владее

Рухва и последното табу на сицилианската мафия – нейният морален кодекс, световно известен като закон на честта. Според прихванат от карабинерите телефонен разговор, бос на „коза ностра“ в близко до Палермо градче неотдавна бил благословил противно на всякакви правила и норми „любовен триъгълник“ между негови доверени хора. Защото участниците във въпросния триъгълник - съпругът и любовникът на засукана местна синьора, били стопроцентови мафиоти от подчинения му клан. С тази разлика, че благоверният бил редови събирач на рекет, а гаджето – напорист в кариерата и с големи перспективи за развитие млад кадър на организираната престъпност.

На практика с благословията си босът е пристъпил основното правило на стария закон на мафиотската чест, който буквално забранява да се хвърля дори бегъл поглед върху „жените на нашите приятели“. А заформилият се „триъгълник“ не само че не бил държан в тайна, но станал любима за разнищване тема в семействата от подчинения му клан и в кафенетата и кръчмите на контролираната от него територия. И когато недоволството от скандалната любовна история започнало да расте, босът се принудил да доложи за случая на „Куполата“ в Палермо или на върховното ръководство на „коза ностра“. Както и да поиска съвет как да излезе от заплетената история, която започвала да клати все по-яко креслото му на влиятелен местен бос. Решението на „Куполата“ не закъсняло, но изненадало истински народа на „коза ностра“ в градчето, тъй като постановявало синьората да продължи да се гушка с любовника си, а съпругът й – да си трае. С такова съдържание всъщност била и телефонната „благословия“ на боса до тримата, чута и записана от силите за сигурност.

„Зелената светлина“ пред любовно-мафиотския триъгълник е истинска революция за стария кодекс на честта на „коза ностра“ – коментира вчера влиятелният римски всекидневник „Република“. Вестникът припомни, че не много отдавна, през 80-те години на миналия век, в контролираните от организираната престъпност райони на Сицилия за една жена е било достатъчно само да бъде заподозряна в изневяра, за да бъде убита като куче. Без значение дали тя е била дъщеря, сестра и внучка на мощен мафиотски бос.

 

 

Матео Ренци разделя и владее

 

Матео Ренци - бившият премиер на Италия и от вчера бивш лидер на управляващата в страната Демократическа партия приложи безгрешно в края на миналата седмица старата римска максима „Разделяй и владей“. Така смятат водещите политически коментатори на Апенините, според които подавайки оставка като секретар на състоялия се в Рим национален партиен форум и кандидатирайки се за насрочените за 7 май вътрешни избори за лидер, той на практика е разбил заформилата се опозиция срещу него. Която дори да напусне партията и да успее да създаде самостоятелна политическа сила – перспектива, която определено съществува, това няма да се отрази пагубно на демократите на очертаващите се през септември предсрочни парламентарни избори. За голям успех на Ренци се смята привличането на негова страна на „стари пушки“ на левицата в Италия като бившия вицепремиер и основател на Демократическата партия Валтер Велтрони, многократния министър в лявоцентристки правителства и екс-кмет на Торино Пиеро Фасино и др. За наблюдателите обаче за пълен успех на Ренци и тотално овладяване на най-голямата политическа сила на италианската левица е рано да се говори. Това може да се случи само ако избраната от него и сподвижниците му линия победи и на очертаващия се за края на април или май национален конгрес на италианските демократи.

За първи път от 700 години - Оксфорд нарушава традицията заради Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277226_%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+700+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+-+%D0%9E%D0%BA%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B

 Оксфордският университет за първи път в 700-годишната си история е на път да наруши традициите си и да отвори филиал в чужбина, пише в. „Дейли Телеграф“.

Според информация на изданието в средата на февруари такова предложение е постъпило от Франция. Предполага се, че филиалът в Париж ще бъде под френска юрисдикция и ще може да се финансира от ЕС и след като Великобритания напусне съюза.

Подобно предложение са получили и други британски висши учебни заведения, пише „Дейли Телеграф“.

Официални представители от Оксфорд са заявили, че окончателно решение за откриването на филиал в чужбина не е взето. При това те са подчертали, че през цялата си дългогодишна история Оксфорд е бил международен университет и ще остане отворен към света независимо от промените в политическия ландшафт.

В Ню Йорк изненадващо почина представителят на Русия в ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277225_%D0%92+%D0%9D%D1%8E+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82

 Почина постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин, съобщи руското Министерство на външните работи. Един от символите на руската дипломация си отиде на 64 години. „Министерството на външните работи на Русия с дълбоко прискърбие съобщава, че на 20 февруари в Ню Йорк почина постоянният представите на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин“, потвърдиха в министерството. Той е починал скоропостижно само ден преди да навърши 65 години. „Видният руски дипломат си отиде от този свят на работното си място. Изразяваме на родните и близките на Виталий Чуркин дълбоки съболезнования“, казва се в съобщението на министерството.

Чуркин е роден на 21 февруари 1952 година в семейството на авиационен инженер-конструктор. Той бе постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г. Преди това е бил посланик за специални поръчения при руското външно министерство.

"В живота на дипломата и в живота на страната има нелеки периоди. В момента се намираме в такъв период", казва в свое интервю, дадено този месец, за RT Чуркин.

Руският президент Владимир Путин научи с дълбока скръб за смъртта на Виталий Чуркин, заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

„Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките, а също на колектива на Министерството на външните работи във връзка с кончината на Виталий Чуркин“, отбеляза Пусков.

„Загубата на Виталий Чуркин е трагедия за нашето ведомство и родната дипломация, заяви говорителката на министерството Мария Захарова по телевизия "Русия-24". Той беше велик професионалист, неординарна личност, ярък човек, през чието сърце минаваше всичко, с което той се занимаваше“.

Секретариатът на ООН е шокиран от новината за кончината на постоянния руски представител в ООН Виталий Чуркин и изразява своите съболезнования на семейството му и правителството на Русия.

Това заяви Фарфан Хак, зам-говорител на генералния секретар на ООН. На трагичната новина реагира и постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт. „Напълно съм опустошен от новината за кончината на моя приятел и колега Виталий Чуркин. Той беше виден дипломат и удивителен човек. Почивай в мир“, написа Райкрофт на страницата си в Туитър.

Най-малко 11 еврейски общински центрове в САЩ са били обект на заплахи само днес

http://pogled.info/svetoven/amerika/nai-malko-11-evreiski-obshtinski-tsentrove-v-sasht-sa-bili-obekt-na-zaplahi-samo-dnes.82944

/Поглед.инфо/ Почти дузина еврейски центрове в Съединените щати са получили бомбени заплахи и са били евакуирани в понеделник. Това е поредната вълна от антисемитски атаки от встъпването в длъжност на Тръмп.

Иванка Баева: „Нито един изборен резултат в област Габрово не е бил манипулиран"

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/ivanka-baeva-nito-edin-izboren-rezultat-v-oblast-gabrovo-ne-e-bil-manipuliran-2005029

„От 1990 година, когато бяха първите демократични избори, съм или председател, или секретар на Общинска или Районна избирателна комисии.

На всяко първо заседание, което се провежда договаряме, че сме надпартийни. Независимо на коя политическа сила сме представители, ние трябва да раб

Награждават лекари за приноса им в лечението на редките болести

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nagrazhdavat-lekari-za-prinosa-im-v-lechenieto-na-redkite-bolesti-2005002

В навечерието на честването на международния ден на хората с редки болести, в Пловдив ще бъдат наградени лекари, дали своя принос и съпричастност към каузата на хората с редки диагнози.

Церемонията по връчване на призовете е организирана от Национален алианс на хора с редки болести и

Лозан Панов разяснява защо съдът пуска обвиняеми под "домашен арест"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lozan-panov-raziasniava-zashto-sydyt-puska-obviniaemi-pod-domashen-arest-2004992

Днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще даде разяснения  защо съдилищата пускат обвиняеми под "домашен арест".

Обясненията на съдия №1 идват седмица след като с два на един гласа, състав на Апелативния специализиран наказателен

Проверяват речните корита в смолянско

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/proveriavat-rechnite-korita-v-smoliansko-2004944

Директорът на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Смолян нареди на кметовете на общините в региона до 1 април да извършат проверки на реките. Градоначалниците ще трябва да огледат и районите около водните корита, за нерегламентирани сметища. При наличие на замърсявания, кметов

Почти революционна предизборна кампания на Гражданско обединение във Видин

//dariknews.bg/regioni/vraca/pochti-revoliucionna-predizborna-kampaniia-na-grazhdansko-obedinenie-vyv-vidin-2004993

Да се участва в изборите, но да не се подкрепя никой кандидат, призоваха от Гражданско обединение „Единни за промяна“ Видин. На срещата, на която се очакваше Обединението да представи своята кандидат-депутатска листа изненадващо Росица, Кирова, която е председател на групата общински съветници на „

Проверяват тунелите на магистралите "Люлин" и "Хемус"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-tunelite-na-magistralite-liulin-i-hemus-2004994

През тази седмица ще бъде извършено обследване на тунелите на магистралите "Люлин" и "Хемус", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".  То ще бъде направено от специализирано звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транс

Пловдивският съд гледа отново делото срещу Ахмед Муса и имамите

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/plovdivskiiat-syd-gleda-otnovo-deloto-sreshtu-ahmed-musa-i-imamite-2005011

Делото срещу Ахмед Муса и останалите 12 имами за разпространение на радикален ислям ще се гледа отново в Пловдивския апелативен съд.

По повдигнатите спрямо подсъдимия Муса обвинения, магистратите му наложиха общо наказание две години лишаване от свобода, а неговите съучастници бяха о

Затворници в Белене ще произвеждат кисело мляко

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zatvornici-v-belene-shte-proizvezhdat-kiselo-mliako-2005016

Към затвора в Белене ще бъде изградена мандра, в която затворниците ще правят кисело мляко и млечни продукти изцяло по Българския държавен стандарт.
 
В момента на остров Персин има животновъдно стопанство с над 300 животни, 160 от ко

По жълтия паваж само със софийско жителство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6064127

По жълтия паваж само със софийско жителствоС първия си указ президентът д-р Желю Желев      отмени социалистическото крепостничеството Жълтите павета са един от символите на София. Те вдъхновяват политици и поети и преди, и след 1944 г. Първи в новата ни история ги вкара като политическа метафора Георги Димитров, титулуван от комунистическата пропаганда като “вожд и учител на българския

Очаква ни слънце и леко покачване на градусите

//dariknews.bg/regioni/shumen/ochakva-ni-slynce-i-leko-pokachvane-na-gradusite-2004995

Днес до обяд ще бъде слънчево. Около пладне от северозапад ще започне увеличение на облачността, което до края на деня ще обхване по-голямата част от страната. Ще се задържи без валежи. Ще духа до умерен, в Северна България – и временно силен западен вятър. Дневните температури ще са повишат, ма

Турнето “Опасен педераст” на Майло Янопулос разбуни духовете в САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6064011

Турнето “Опасен педераст” на Майло Янопулос разбуни духовете в САЩ“Надявам се да обидя всеки един читател”, казва Майло Янопулос пред “Бизнес инсайдър”. Американецът е професионален провокатор, целящ да става повод за скандали и неспирно присъстващ в щатските медии. Миналия месец Янопулос говори в Университета на Колорадо в Боулдър, поканен от местни републиканци и консервативни активисти като част от турнето

Отново генерал - Хърбърт Макмастър ще съветва Тръмп за националната сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/21/2921740_otnovo_general_-_hurburt_makmastur_shte_suvetva_trump/?ref=rss


Президентът Доналд Тръмп съобщи в понеделник, че назначава за свой съветник по въпросите на националната сигурност ген. Хърбърт Реймънд Макмастър. Известен също като Ейч Ар (H.R.), той е с висока репутация във въоръжените сили и е смятан за един от водещите военнни стратези и тактици на САЩ. В същото време Макмастър има славата и на критик на президенти и генерали, което едва ли ще му помогне в администрация, която е особено чувствителна към несъгласните с нея.

Медиите обръщат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване