И врачански колоездачи се включват в протеста

//dariknews.bg/regioni/vraca/i-vrachanski-koloezdachi-se-vkliuchvat-v-protesta-2006936

Искат поставянето на светещи пътни знаци, предупреждаващи за възможна поява на велосипедисти

Вандализмът „изяжда” парите за нови детски площадки

//dariknews.bg/regioni/pleven/vandalizmyt-iziazhda-parite-za-novi-detski-ploshtadki-2006938

Множество вандалски прояви на територията на детски площадки отново са констатирали общински експерти при проверки след края на зимния сезон. Възстановяването на щетите възлиза на над 300 хил. лева годишно, съобщи кметът Георг Спартански.
         
Докато има подобни набези, няма да п

Качински: Полша не може да подкрепи Туск за нов мандат начело на Европейския съвет

//dariknews.bg/novini/sviat/kachinski-polsha-ne-mozhe-da-podkrepi-tusk-za-nov-mandat-nachelo-na-evropejskiia-syvet-2006940

Бившият полски премиер Доналд Туск не може по при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата на Полша за втори мандат като председател на Европейския съвет, заяви водачът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс.

Започна записването на отбори за „ГЕРБ Фен купа - Бургас” 2017

//dariknews.bg/regioni/burgas/zapochna-zapisvaneto-na-otbori-za-gerb-fen-kupa-burgas-2017-2006939

За пета поредна година ПП ГЕРБ - Бургас организира футболен турнир на малки вратички за всички любители на този спорт. Турнирът ще се проведе на 11 март 2017 г. (събота) на игрищата на Спортен център „Изгрев”. Отборите ще са от 5+1 играчи и неограничен брой резерви.

Проверяват джакузитата в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345223

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) планира проверки на предлаганите на пазара помпи за басейни, която ще се проведе в рамките на кампанията „Безопасно лято“, съобщиха оттам за Moreto.net. След инцидента в "Златни пясъци" е разпоредена спешна проверка на търговски обекти в страната, предлагащи цитираните съоръжения.

Джазът стана на 100 г., чуйте първия запис на джаз песен (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_648494.html

Този месец се навършват 100 години от осъществяването на първия джаз запис. С него джазът лека по лека се превръща в едно от най-влиятелните музикални течения. Първият джаз запис е осъществен на 26 февруари 1917 година от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band. Те записват "Dixie Jass Band One Step" и "Livery Stable Blues." Записът е направен за лейбъла "Victor Talking Machine Company" в Ню Йорк.  Въпреки че е осъществен през февруари, записът започва разпространението си през май същата година.  В следващото видео може да го чуете: Въпреки че е типично афроамериканска музика, расизмът, белязал ерата, не е позволявал популяризирането на банди от чернокожи музиканти. The Original Dixieland Jazz Band са били наричани "белите момчета, които копират афроамериканската музика, наричайки я своя". В това изказване има доза истина, но трябва да се признае влиянието на групата в развитието на джаз музиката. Записът им съдържа собствен чар и наистина отчита много голям успех. Разпространението на сингъла кара много хора да се влюбят в музиката.  С времето джазът придобива такава популярност, че 20-те и 30-те години на миналия век са определени ката "епохата на джаза" в Америка. 

Ердоган заплаши "Хюриет" заради репортаж за напрежение между правителството и армията

https://www.actualno.com/asia/erdogan-zaplashi-huriet-zaradi-reportaj-za-naprejenie-mejdu-pravitelstvoto-i-armijata-news_596619.html

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши секуларисткия вестник „Хюриет“, че ще „си плати“ за репортаж, съобщаващ за напрежение между правителството и армията. В събота прокурори от Истанбул започнаха разследване във връзка с материала, според който армията н

Замерят Пол Погба с чиния

http://offnews.bg/news/n_1/n_648514.html

Звездата на Манчестър Юнайтед Пол Погба е бил замерен с чиния от ядосани фенове в ресторант, след като е отказал да им даде автограф. Повод за тази постъпка станало пренебрежителното според феновете отношение от страна на Погба, който не пожелал да им се разпише за спомен. Инцидентът станал в популярно заведение в Манчестър, където френската звезда е обядвал с приятели. Според свидетели на инцидента той през цялото време бил закачан от двамата мъже, които подвиквали по посока на неговата маса, а след като 23-годишният французин се изправил, му поискали автограф. Той отказал, а те се нахвърлили върху него и всичко е щяло да ескалира до юмручна саморазправа, ако не е била намесата на персонала. На място е била извикана и полиция, която е овладяла ситуацията.

Да лекуваш с данни

http://www.investor.bg/web/456/a/da-lekuvash-s-danni-234820/

Лекарите на бъдещето ще използват изкуствения интелект и ще имат съвсем различна роля от тази, която познаваме днес

Делфини се друсат с шипове на отровни риби

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6084900

Делфини се друсат с шипове на отровни рибиАвстралийски учени установиха, че някои делфини нарочно се набождат на отровните шипове на риби, за да получат опиянение и удоволствие, съобщава сайтът Лента, цитиран от БТА. Микродозите на токсина докарват тези морски бозайници до наркотично опиянение, което те съзнателно търсят. До тези изводи стигнал екипът на д-р Криста Никълсън от

"Левски" не спечели и 3-ия си мач за 2017 г., добра се до точка срещу "Дунав" в Разград

https://www.24chasa.bg/sport/article/6084928

"Левски" не спечели и 3-ия си мач за 2017 г., добра се до точка срещу "Дунав" в Разград "Левски" осигури още по-голям комфорт на върха на лидера в класирането и шампион в последните 5 сезона у нас "Лудогорец", след като не успя да спечели и третия си официален мач за 2017 г. На стадиона на "орлите" в Разград "сините" се добраха поне до точка при гостуването си на "Дунав" в среща от 22-ия кръг.

Елена Поптодорова e била задържана на летището във Варшава за кражба на козметика

http://www.mediapool.bg/elena-poptodorova-e-bila-zadarzhana-na-letishteto-vav-varshava-za-krazhba-na-kozmetika-news260755.html

Бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана вчера на летището във Варшава заради кражба на козметика от безмитния магазин. Информацията бе разпространена от полски медии, а няколко часа по-късно бе официално потвърдена от българското външно министерство.   Полицията на летище "Окенче" във Варшава съобщи, че Поптодорова е била задържана в 16.00 часа в понеделник за кражба на козметика на стойност 1640 полски злоти (около 381 евро).   От МВнР уточниха, че тя не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни по случая.   Вестник "Жечпосполита" отбелязва, че Поптодорова е представила дипломатически паспорт.   През декември тя съобщи, че заминава за Варшава, където ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите.   Преди да бъде формирано служебното правителство на Огнян Герджиков, името й бе сред спряганите за премиерския пост. Самата тя съобщи, че е била поканена без да уточнява от кого, но е отказала.   Елена Поптодорова е дългогодишен български дипломат, която представяше страната ни в САЩ между 2010 г. и 2016 г. Преди това е била шеф на различни дирекции във Външно министерство, както и говорител на ведомството. Елена Поптодорова е била и депутат от БСП.

Полски медии: Елена Поптодорова задържана на летището във Варшава за кражба на козметика

http://www.mediapool.bg/polski-medii-elena-poptodorova-zadarzhana-na-letishteto-vav-varshava-za-krazhba-na-kozmetika-news260755.html

Бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава заради кражба на козметика от безмитния магазин, съобщиха полски медии. МВР и МВнР вече няколко часа отказват да потвърдят или отрекат информацията. Полската радиостанция RMF съобщи, че Поптодорова е задържана заради кражба на козметика, оценявана на 1600 злоти (около 400 долара). Поптодорова, която притежава дипломатически паспорт, не е поискала да влезе в контакт с българското посолство в Полша, отбелязва вестник "Жечпосполита". През декември Поптодорова съобщи, че заминава за Варшава, където ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите. Преди да бъде формирано служебното правителство на Огнян Герджиков, името й бе сред спряганите за премиерския пост. Самата тя съобщи, че е била поканена без да уточнява от кого, но е отказала. Елена Поптодорова е дългогодишен български дипломат, която представяше страната ни в САЩ между 2010 г. и 2016 г. Преди това е била шеф на различни дирекции във Външно министерство, както и говорител на ведомството. Елена Поптодорова е била и депутат от БСП.

Поптодорова излязла от магазина с козметиката заради обаждане на майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084932

Поптодорова излязла от магазина с
козметиката заради обаждане на майка сиБившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е глобена за предполагаем опит за кражба на козметика на стойност 400 долара на летището във Варшава, съобщи Нова телевизия. По-рано полски медии твърдяха, че тя е арестувана. След инцидента Поптодорова обяснила, че просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин.

"Левски" се пребори за равен с "Дунав", но кризата продължава

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/28/2926536_levski_se_prebori_za_raven_s_dunav_no_krizata/?ref=rss


"Левски" се пребори за равенство срещу "Дунав" в мач от 22-ия кръг на Първа лига, но демонстрира, че кризата в клуба продължава, и той все още няма победа през пролетния полусезон.

Двубоят, игран на стадион "Лудогорец арена", завърши 2:2, а сините два пъти бяха изоставащи в резултата след голове на Бирсент Карагерен и Мирослав Будинов. Столичани все пак стигнаха до точката след попадения на Антон Огнянов и Роман Прохазка от дузпа.

Играчите на Елин Топузаков събраха 45...

Здравната каса и лекарите подписаха договор за 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Здравната-каса-и-лекарите-подписаха-договор-за-2017-г-_l.a_i.738128_at.1.html

Буфер от 3% над месечния бюджет за болниците е записан в Новия национален рамков договор, който представители на Българския лекарски съюз,...

Йотова: Ако България иска да е лидер, трябва да гради и подпомага ИТ специалисти

http://www.cross.bg/zayavi-tehnologii-iiotova-1536175.html

/КРОСС/ "Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии", каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на „Наградите на БАИТ за 2016 г." за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. „Неслучайно един от първите патронажи, приет от държавния глава, е именно този в сферата на информационните технологии. Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни", заяви Йотова. Тя призова към изграждането, развитието и сформирането на нови лидери в областта на технологиите. Председателят на БАИТ Петър Иванов заяви, че сме на прага на поредната индустриална революция. „Когато преди 4 години бях избран за председател, ИТ индустрията беше разглеждана като нещо модерно, но стоящо встрани и не в центъра на живота. Днес ИТ индустрията се разглежда като съставна част на всяка икономика", заяви той. По думите му българската ИТ индустрия има нужда от устойчива среда. Според него липсата на ИТ работна ръка в България е голям проблем. На събитието присъства и президентът в периода 22 януари 2012 г. - 22 януари 2017 г. Росен Плевнелиев.    

Започва най-мащабното дело срещу участници в опита за преврат в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=345215

Най-голямото дело срещу заподозрени в съпричастност към опита за преврат в Турция от юли миналата година започва днес. То ще се проведе в построена специално за случая зала, която да може да побере всички 1500 подсъдими, по-голяма част от които са от артилерийското и ракетно учебно командване на град Полатлъ.

Китай обмисля ограничения за емитирането на дълг на частни имотни компании

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kitai-obmislia-ogranicheniia-za-emitiraneto-na-dylg-na-chastni-imotni-kompanii-234812/

Регулаторите са загрижени за опасност от балон в сектора на имотите и изглежда имат известен успех да прочистят сектора

Поредният дрогиран шофьор е хванат зад волана

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/poredniiat-drogiran-shofior-e-hvanat-zad-volana-2006917

Отново дрогиран шофьор е хванат в Габрово. Полицаите го спрели на ул. „Николаевска“. Тогава полицейски служители спрели за проверка „Рено Туинго“, управлявано от 31-годишен габровец.

При проверка с техническо средство DRAGER DRUG CHECK 3000 било установено, че лицето управлявало автомо

Тръмп си писа четворка заради имиграционната политика

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-si-pisa-chetvorka-zaradi-imigracionnata-politika-2006916

Американският президент Доналд Тръмп призна, че целите на неговата имиграционна политика може би не са били правилно обяснени на общество и че вероятно той носи вината за това, предаде Ройтерс. Президентът може да използва речта си пред Конгреса тази вечер, за да обясни тези слабос

Как село Цани Гинчево се оказа с двама кметове

//dariknews.bg/regioni/shumen/kak-selo-cani-ginchevo-se-okaza-s-dvama-kmetove-2006921

Редовният кмет е в отпуск заради изборите, общинарите назнаначили временен

Час пик за българското кино

//dariknews.bg/regioni/burgas/chas-pik-za-bylgarskoto-kino-2006922

Рекорден брой филми на български автори ще бъдат представени на 15-тото издание на София филм фест на брега 2017, организаторите. Най-значимото събитие от културния календар на Бургас тази пролет започва на 16 март и ще продължи до 24-ти март.
Тази година фестивалът залага на българското. Ос

Наркомани нападнаха с нож деца в училищен двор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/narkomani-napadnaha-s-nozh-deca-v-uchilishten-dvor-2006918

Двама мъже са нападнали ученици в двора на гимназията им днес в Пазарджик, като единият дори извадил нож, а другият ползвал за оръжие част от осветително тяло, съобщиха от полицията. Инцидентът се разиграл в ранния следобед в Професионалната гимназия по облекло.

Левски загуби точки и в Русе

http://offnews.bg/news/n_1/n_648512.html

Отборът на Левски завърши 2:2 с Дунав в мач от 22-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Лудогорец Арена" в Разград. Сините не успяха да постигнат успех в трети пореден мач и продължават без победа от началото на пролетния полусезон.  Треньорът на Левски Елин Топузаков не можеше да разчита на контузените Димитър Пиргов, Александър Александров, Симон Сандберг и Боян Йоргачевич. Антонио Аниете и Бабатунде Адениджи поведоха атаката на Левски, а дебют под рамките на вратата направи младокът Николай Кръстев. За Дунав на вратата започна Станислав Антонов на мястото на титуляра Мартин Луков, в нападение се разчиташе на Мирослав Будинов. Мачът започна ударно за Дунав, след като още в 7-ата минута Бирсент Карагерен се възползва от грешка на Антон Огнянов и успя да отбележи първото попадение в мача. В 36-ата минута именно Огнянов, който е бивш футболист на Дунав, успя да изравни резултата, след като се възползва от добро центриране на Веселин Минев. Мирослав Будинов отново даде аванс за домакините 40-ата минута, след поредната колективна грешка в защитата на Левски. В 55-ата минута Роман Прохазка изравни резултата от дузпа. Олексей Ларин игра с ръка и реферът Ивайло Стоянов отсъди наказателен удар от който словакът бе безгрешен и отбеляза за 2:2. В събота сините ще играят срещу третия в класирането ЦСКА-София на Националния стадион "Васил Левски" от 14:30 ч. 31-кратните шампиони играят по-късно днес с Ботев (Пловдив).

Бедствено положение е обявено на територията на фалиралия завод "Полимери"

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-e-obyaveno-na-teritoriyata-na-faliraliya-zavod-polimeri-news260754.html

Заради теч на опасен химикал във вторник бе обявено бедственото положение на територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Това съобщи кметът на града Свилен Шитов, който посети площадката с неправилно съхраняваните тежки фракции заедно със зам.-областния управител на Варна Иван Иванов и експерти, ангажирани с подготовката на аварийния план. Предприета е операция по обезопасяването на корозиралия резервоар, от който има риск за изтичане на трихлоретан. Не е ясно колко време ще продължи тя. Първоначално се очакваше операцията да отнеме около седмица, но е възможно да продължи и по-дълго. Създалата се предаварийна ситуация не представлява пряка опасност за околната среда и човешкото здраве, каза кметът на Девня. Пробойната в компрометирания съд е стара и от нея преди десетина дни са текли само водни фракции. Причината за това е навалялият през пробития покрив сняг, който впоследствие се е разтопил и е повишил съдържанието до нивото на процепа. Мозаечната настилка на коритото, в което са разположени двата резервоара, е разрушена. Опасността при евентуален разлив на фракциите е реална, защото може да се просмучат в подпочвения слой и да заразят водоносния хоризонт, заяви инж. Румен Дяков , консултант при община Девня. Резервоарите съдържат коктейл с цялата Менделеева таблица и не е ясно дали битумната мембрана, която от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и води препоръчват да бъде положена, няма да предизвика неблагоприятна химическа реакция при евентуален теч, коментира кметът Свилен Шитов. Той ще поиска от компетентните органи да представят официално експертно мнение по въпроса за изолацията на котлована. Затоплянето на времето крие риск от ново разцепване на компрометирания съд, тъй като материалът е уморен, обясни инж. Дяков. Още преди последната аварийна операция през 2014 г. е установено, че заради високата киселинност на съдържанието този резервоар се разяжда три пъти по-бързо от съседния, за който тепърва ще се установява доколко е конструктивно здрав. Затова по време на реализацията на оперативния план трябва да се действа много внимателно и само ръчно. Обмисля се и възможността за изграждане на видеонаблюдение на площадката, посочи Шитов. Районът, който се охранява денонощно, трябва да бъде пожарообезопасен, тъй като е обрасъл със суха тревна растителност. Иначе в близост има работещ хидрантен кран, а пътят е проходим за пожарни автомобили. Химическият завод "Полимери" в Девня спря да работи през 2010 г. - близо 12 години след като беше приватизиран от Николай Банев. През есента на 2011 г. той без разрешение на общото събрание на дружеството се опита да "опази" част от активите - 168 сгради на стойност около 25 млн. лв., като ги прехвърли в ново дружество - "Полимери инвест". В края на 2012 г. съдът откри производство по несъстоятелност на "Полимери" и установи, че заводът е бил неплатежоспособен две години по-рано. Така сделките можеше да бъдат атакувани. През 2015 г. синдикът на фалиралия завод се опита да продаде част от земята и сградите, но няма информация за успешни сделки заради исканата висока цена.

Новият Opel Crossland X предпремиерно в България

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/noviiat-opel-crossland-x-predpremierno-v-bylgariia-6066068

България е една втората страна (след първата му публична поява в Берлин), в която новият Opel Crossland се появява. Това става седмица преди салона в Женева, където моделът ще бъде показан на публиката.

Лихвите по кредитите над 1 млн. евро за бизнеса растат през януари

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/lihvite-po-kreditite-nad-1-mln-evro-za-biznesa-rastat-prez-ianuari-234760/

Средната лихва по новите кредити за потребление в левове поевтиня с 1,12 пр. п. за месец и с 1 пр. п. за година

Доживотен затвор за двама участници в автогонка

http://offnews.bg/news/n_1/n_648506.html

Германски съд произнесе шокираща присъда срещу двама младежи, които участвайки в автогонка са блъснали джипа на 69-годишен мъж и са го убили, съобщават германските медии. 28-годишният Хамди Х. и 25-годишният Марвин Н. отиват зад решетките доживот. Случаят е от 1 февруари м. г. когато около 0,45 часа след полунощ двамата си устроили автогонка с тунингованите си автомобил. Хамди карал Audi S6, а аверът му Марвин -  Mercedes AMG. Двамата "летели" със 160 километра в час преди да блъснат колата на пенсионирания лекар, когото са убили. Влачили са го в продължение на 72 метра като преди инцидента са минали на червено през 11 светофара. Присъдата обаче е съвсем необичайна. При подобни инциденти обикновено германските съдилища постановяват парична глоба или условна присъда. И медиите в Германия и самите осъдените останали шокирани след произнасянето на наказанието. Съдебният състав в конкретния случай е приел, че в случая изобщо не се касае за причиняване на смърт по невнимание, а за съвсем умишлен акт. Според тях става дума за предварителна договорка за използване на изключително опасно оръжие, в съучастие и с пълното съзнание, че може да доведе до смърт на хора. Присъдата може да бъде обжалвана на по-висша инстанция.

Раниери дари половината си неустойка за благотворителност

http://offnews.bg/news/n_1/n_648511.html

Бившият мениджър на английския шампион Лестър Клаудио Раниери дари 1,5 милиона британски лири на благотворителната фондация към клуба "Foxes Foundation Сharity". Сумата е половината от компенсацията от 3 милиона лири, която италианският спец получи, след като договорът му беше прекратен през миналата седмица. Раниери беше уволнен в четвъртък, само ден след поражението с 1:2 в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига срещу Севиля като гост. През миналия сезон той изведе Лестър до сензационна първа титла в 133-годишната история на клуба, но през настоящата кампания тимът се представя слабо и се бори да не изпадне. Снощи "лисиците" взеха глътка въздух, след като победиха с 3:1 у дома Ливърпул и се отдалечиха от опасната зона. Организацията "Foxes Foundation Сharity" набира средства за различни благотворителни каузи за подпомагане на деца и младежи, за здравна помощ и образование и различни социални дейности в областта на Лестър.

Президентските избори в Сърбия ще се проведат на 2 април

http://www.cross.bg/surbiya-april-predade-1536174.html

/КРОСС/ Президентските избори в Сърбия ще се проведат на 2 април, предаде сръбското радио B92, позовавайки се на данни от офиса на министър-председателя Александър Вучич, предаде "Фокус". Това означава, че ако има балотаж, той ще се проведе на Великден - 16 април. По-рано настоящият държавен глава на Сърбия Томислав Николич се отказа изненадващо от президентската надпревара. Той обяви публично, че „Александър Вучич ще бъде кандидат на изборите".  

Финансовите пазари са без ясна посока преди речта на Доналд Тръмп пред Конгреса на САЩ

http://econ.bg/Новини/Финансовите-пазари-са-без-ясна-посока-преди-речта-на-Доналд-Тръмп-пред-Конгреса-на-САЩ_l.a_i.738126_at.1.html

Търговията на световните финансови пазари е доста предпазлива и без ясна посока, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на важна реч на...

Кадиев: Що е то РБ? 10 мъже, 10 прожектора и една жена

http://offnews.bg/news/n_1/n_648508.html

"Що е то Реформаторски блок? Десет мъже, десет прожектора и една жена = 21." Така кандидат-депутатът Георги Кадиев коментира снимка от откриването на кампанията на Реформаторите. По-късно Кадиев уточни, че просто е искал да илюстрира, че му липсват жените "в картинката", а "мъже и прожектори бол".

Търговци на мартеници обсебиха тротоарите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345199

Десетки сергии за мартенички превзеха тротоарите в централната част на Варна дни преди празника на Баба Марта. В пика на търсене на бяло-червените накити от прежда, ключови пешеходни зони в града буквално са блокирани от отрупани маси със стока, търговци и избиращи си клиенти.

Сменят началника на отбраната с човек на Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084918

Сменят началника на отбраната с човек на РадевСлужебното правителство ще предложи на президента Румен Радев да смени началника на отбраната. Това ще стане на заседанието на кабинета в сряда, научи в. 24 часа. Вицеадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен, а на негово място ще бъде сложен на поста началник на отбраната ген. Андрей Боцев, обясниха източници от Министерството на отбраната.

"ПрайсуотърхаусКупърс" обвини свой служител за гафа на оскарите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/28/2926537_praisuoturhauskupurs_obvini_svoi_slujitel_za_gafa_na/?ref=rss


Компанията "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC), която пое вината за гафа с обявяването на погрешен победител в категорията "Най-добър филм" на американската Академия за киноизкуство, посочи и кой конкретно е допуснал това да се случи.

Още час след неприятната за организаторите и участниците случка се знаеше, че това е някой от двама одитори на PwC, които единствени в света знаят имената на победителите.

Фирмата обвини Браян Кулинан, изпълняващ тази задача от 2014 г., че е подал...

Поругаха и издраскаха наш паметник до Одеса

https://vesti.bg/bulgaria/porugaha-i-izdraskaha-nash-pametnik-do-odesa-6066074

Вандали заляха с боя паметник на български опълченци в град Болград, Одеска област и написаха на него "чемодан - вокзал - София"

Поругаха и издраскаха наш паметник в Одеско

https://vesti.bg/bulgaria/porugaha-i-izdraskaha-nash-pametnik-v-odesko-6066074

Вандали заляха с боя паметник на български опълченци в град Болград, Одеска област и написаха на него "чемодан - вокзал - София"

Марит Бьорген с втора титла в Лахти

http://offnews.bg/news/n_1/n_648507.html

Норвежката Марит Бьорген продължава отличното си представяне на световното първенство по ски северни дисциплини в Лахти. 36-годишната Бьорген спечели титлата на 10 км класически стил, като не остави и за миг съмнение в превъзходството и пресече финала след 25:24.9 минути. Само преди три Бьорген триумфира и в скиатлона. Втора остана защитаващата титлата си шведка Шарлоте Кала, която изостана с 41 секунди. Бронзът остана за норвежката бегачка Астрид Уренхолд Якобсен, която завърши на 55.5 секунди след победителката. Бьорген вече има 24 медала от световни първенства - 16 златни, 5 сребърни и 3 бронзови. Тя има също така и 10 олимпийски медала с превес на златото - 6-3-1. Българската представителка Нанси Окоро се класира на 69-о място с време 33:12.2 минути или изоставане от 7:47.3 минути. Общо състезателки застанаха на старта днес.

Просветното министерство ще намали държавния прием в университетите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/28/2926531_prosvetnoto_ministerstvo_shte_namali_durjavniia_priem/?ref=rss


От следващата академична година Министерството на образованието и науката (МОН) ще намали субсидирания прием в някои професионални направления в университетите. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление".
...

"България он ер" също иска да участва в лидерския дебат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084911

"България он ер" също иска да участва в лидерския дебатТелевизията предлага два дебата между ГЕРБ и БСП - в началото и в края на предизборната кампания "България он ер" също иска да участва в предизборния лидерски дебат, ако той се състои утре. Такава покана получиха ГЕРБ и БСП от трите национални телевизии БНТ, Би Ти Ви и Нова тв. Ако партийните лидери се споразумеят,

Австрия затяга мерките срещу нелегално пребиваващите мигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/28/2926529_avstriia_zatiaga_merkite_sreshtu_nelegalno/?ref=rss


Австрия ще утежни наказанията за мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени и които отказват да напуснат страната, реши правителството днес.

"Основното е те да не получат нищо от австрийската държава, след като нямат право да останат тук. Толкова ли е трудно за разбиране", каза вътрешният министър Волфганг Соботка, цитиран от "Ройтерс".

"Това е сигнал към трафикантите на хора", каза министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил, цитиран от ДПА и БТА.

Според...

Детето, което пострада при инцидент в джакузи, вече не е на командно дишане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084903

Детето, което пострада при инцидент в джакузи, вече не е на командно дишанеМомиченцето, което пострада при инцидент в джакузи, вече не е на командно дишане. Детето е в стабилно състояние, макар и все още с опасност за живота заради сериозните вътрешни поражения, причинени от вакумната помпа на басейна, съобщава БНТ. Засега нови операции не се налагат, но от водата, влязла в белия дроб,

Денков и кметовете предложиха още по-тромава процедура при инцидент в училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_648500.html

При инцидент в училище и липса на медицински специалист на място учителите да се обаждат на личния лекар, а не на Спешна помощ. Предложението обяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков след едночасова среща с ръководството на Сдружението на общините. След като уточни, че срещата е била "предварителна", Денков съобщи, че се мисли за две мерки: инструктаж на учителите, които трябвало да звънят на личния лекар на пострадалото дете при липса на медик в училище, и превенция чрез наемането на повече специалисти. Сега от 2473-те училища има психолози в 390, без медицинско обслужване са 156 училища. 52 училища имат лекар на пълен щат, 55 - на непълен. Фелдшери на пълен щат се грижат за учениците в 294 училища, на непълен щат са в 158. 523 училища имат медицинска сестра на пълен щат, 664 - на непълен. Амбулатория за първична медицинска помощ има в 370 училища. От думите на министъра не стана ясно как обаждането до личния лекар би спестило време и как докторът, който например има практика на другия край на града и пред кабинета му се вие опашка, ще стигне до училището преди Спешна помощ. Не стана ясно и дали предложението за назначаването на лекари, още медицински сестри и психолози е подплатено финансово. Денков заяви още, че планира промени в наредби на МОН, свързани с превенцията. "Сега има добре описан алгоритъм на това какво да се прави след възникването на такива ситуация, но не е ясно какво се случва при появата на такава потенциална опасност. Обсъдихме възможността за мобилни групи във всяка община, които да може да се реагира максимално бързо“, каза проф. Денков. Според него трябва да има по-сериозна работа с децата не само след подобен инцидент. Те предварително трябва да са обучени как да реагират. "Бихме искали да работим върху овладяването на детския гняв и да обучим учениците да могат да си помагат един на друг, дори и преди да получат помощ", каза министърът. Трябва да се увеличи и охраната в училищата, смята Вяра Церовска от сдружението на общините. Срещата бе организирана след трагичния инцидент в 52-ро основно училище, при който след ритник от съученик почина 11-годишно момиче. Медицинската сестра си тръгнала, преди учителката да заведе детето в кабинета, а линейката се забавила с 30 минути. Предстои нова среща - с представители на Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на здравеопазването, на правосъдието, на вътрешните работи.

След ремонт за 1 млн. лв. Сливенският затвор отговарял на европейските изисквания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/28/2926490_sled_remont_za_1_mln_lv_slivenskiiat_zatvor_otgovarial/?ref=rss


След ремонт за 1 093 682 лв. женският затвор в Сливен вече отговаря напълно на европейските изисквания, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието. Днес служебният министър Мария Павлова присъства на официалното откриване на корпуса.

"С ремонта на затвора в Сливен се изпълнява основна препоръка на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешко или унизително отнасяне или наказание, за неизпълнението на която България е критикувана многократно от различни...

Пострадалото в джакузи дете излезе от кома

https://www.actualno.com/varna/postradaloto-v-djakuzi-dete-izleze-ot-koma-news_596614.html

4-годишното момиченце, което пострада тежко в джакузи в хотел в "Златни пясъци", е излязло от кома и вече е контактно. Това съобщи бащата на момиченцето, цитиран от Нова телевизия. Имнцидентът станал по време на семейна ваканция в черноморския ни курорт. Докато било в джакузи

Бившият посланик на България в САЩ е бил задържан на летището във Варшава за кражба на козметика

http://www.moreto.net/novini.php?n=345218

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава по подозрение, че е крала козметика от безмитен магазин, пише Взгляд. Стойността на откраднатата козметика се оценя на около 400 долара.

Станка Златева с първа копка на зала

http://www.cross.bg/zlateva-zala-kopka-1536173.html

/КРОСС/Първата копка на строежа на залата по борба на Станка Златева ще бъде направена утре в Сливен. Церемонията съвпада с рождения ден на петкратната световна и шесткратна европейска шампионка. „Имаме 130 дни да завършим първия етап, който ще включва зала с два тепиха, две съблекални и офис", поясни Златева, която сега е треньор в едноименния клуб и наставник на националния отбор за кадетки. За построяване на обекта спортното министерство отпусна 630 000 лв. А общинският съвет в Сливен предостави на шампионката терена до зала „Васил Левски" на площ 1250 дка. Новата придобивка ще е на един етаж с възможности за търговска дейност и за паркиране. В клуб „Станка Златева" тренират състезатели от ІІІ до VІІ клас. Амбицията на шампионката е през следващата година да допринесе за прием на борци в местното спортно училище „Димитър Рохов".    

Варненски ученици правят патриотичен флашмоб

http://www.moreto.net/novini.php?n=345174

Флашмоб "Тупкат сърца ни..." подготвят учениците от СУ „Гео Милев” във Варна в навечерието на Националния празник, научи Moreto.net. Тази вечер от 18.30 ч., в двора на училището, те ще изпишат със светещите си телефони в бяло, зелено и червено - 3 март.

Второто четене потвърди 1,9-процентовия ръст на икономиката в САЩ

http://www.investor.bg/novini/130/a/vtoroto-chetene-potvyrdi-19-procentoviia-ryst-na-ikonomikata-v-sasht-234810/

По-бавният темп на инвестициите от страна на бизнеса и на щатските и местните власти засенчва по-високото потребление на домакинствата

Бившият генерален секретар на ФИФА обжалва решението за отстраняването си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6084872

Бившият генерален секретар на ФИФА обжалва решението за отстраняването сиБившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке е подал обжалване пред Спортния арбитражен съд срещу отстраняването си за 10 години от футболна дейност, предаде RSport, цитира "Фокус". Валке оспорва решението на апелационния комитет на ФИФА от 24 юни 2016 г., съгласно което той няма право да се занимава с каквато и да е дейност, свързана с футбола,

Bulgaria ON AIR настоява да се включи организирането на предизборния дебат

http://offnews.bg/news/n_1/n_648505.html

Новинарската телевизия Bulgaria ON AIR настоява предизборните лидерски дебати да са два - в началото и в края на кампанията за парламентарния вот - и те да се излъчат по 4 телевизии с национално покритие, съобщиха от медията.  Повод за реакцията е информацията за организиране на лидерски предизборен дебат Бойко Борисов-Корнелия Нинова, който да бъде излъчван директно по БНТ, bTV и Нова тв.  "Като национална ефирна телевизия Bulgaria ON AIR настоява да участва в провеждането на предизборен дебат между лидерите на ГЕРБ и БСП. Смятаме, че зрителите на Bulgaria ON AIR са равноправни на тези на останалите три национални телевизии. Като независима и обективна телевизия имаме право да зададем въпросите на нашите зрители. И да участваме наравно със свой журналист/водещ в провеждането на дебата", добавят от Bulgaria ON AIR. Медията предлага дебатите да се проведат в началото и в края на кампанията, т.е. в началото и в края на м. март, а водещи да са четирима журналисти - по един от всяка национална телевизия.

Над 20% ръст на пътуванията на българи в чужбина през януари

http://econ.bg/Новини/Над-20-ръст-на-пътуванията-на-българи-в-чужбина-през-януари_l.a_i.738123_at.1.html

Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2017 г. са 369.5 хил., или с 20.4% над регистрираните през януари 2016 година, съобщиха от...

Заподозрян в убийството на баба си уби двама полицаи с кола в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084874

Заподозрян в убийството на баба си уби двама полицаи с кола в ГерманияГерманец, който е заподозрян в убийството на 79-годишната си баба, уби двама полицаи като ги прегази с колата си, съобщи полицейски говорител, цитиран от ДПА и БТА. Тялото на възрастната жена било открито от властите в източния германски град Мюлрозе по-рано днес. 24-годишният заподозрян побягнал с колата си и прегазил двамата полицаи на контролен.

За 24 часа напечатаха къща на 3D (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6084873

За 24 часа напечатаха
къща на 3D (ВИДЕО)
Компанията Apis cor отпечата за пръв път на 3D къща в Русия в рамките на 24 часа директно на мястото. Домът е с площ 38 кв. м и се намира в град Ступино в Подмосковието. Специфичното в случая е, че къщичката е изработена на терена изцяло, а не чрез сглобяването на отделни панели, направени преди това с 3D принтер.

Билет „BINGO МИЛИОНИ“ зарадва Надежда от Дряново с 20 000 лева

http://www.cross.bg/leva-syma-nadezhda-1536172.html

/КРОСС/Късметът е относително понятие - или го имате, или го нямате. Поредното доказателство за това е Надежда Донкова от Дряново, която грабна 20 000 лева от „BINGO МИЛИОНИ". 24-годишното момиче си купува няколко билета на Лотария България, а в един от тях се „крие" апетитната сума. „Не съм очаквала, че ще спечеля толкова голяма сума. Казвах си: „Това се случва само на другите", но пиленцето кацна и на моето рамо", разказва щастливката. Сега, когато вече е убедена в късмета си, Надежда споделя, че първо ще отиде на екскурзия, а останалата сума ще внесе в банка. „BINGO МИЛИОНИ": Печалби за над 35 000 0000 лева, спечели до 1 500 000 лева с 6 познати числа.  

България става част от европейска мрежа за диагностика и лечение на редки болести

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/28/2926447_bulgariia_stava_chast_ot_evropeiska_mreja_za/?ref=rss


България е сред водещите страни в Европа по предприети мерки за хората с редки заболявания, може би защото е и една от по-засегнатите от някои видове болести, като фамилна амилоидна полиневропатия. Но всички нови тенденции в медицината и терапията за тези пациенти са достъпни и у нас, и сме втората държава в ЕС, приела програма за скрининг на редките болести. В страната ни работят 13 експертни центъра за диагностика, лечение и наблюдение на хора с редки заболявания, а седем от тези центрове са...

7 лекари подадоха заявления за напускане в детската клиника на "Пирогов"

http://www.cross.bg/lekari-napyskane-zayavleniya-1536171.html

/КРОСС/ Продължава сагата с напускането на лекари от "Пирогов". Досега има 7 подадени заявления за напускане на лекари, няма заявления на медицински сестри. Така повече от половината персонал ще липсва и силно може да се затрудни работата в детската клиника. Вчера завеждащият Клиниката по детска травматология д-р Атанас Кацаров обяви, че напуска болницата заради несъгласия с новия директор и промяна в плана за ремонт на клиниката. Други шестима лекари са заявили, че ще го последват. В същото време родители и лекари се събраха пред болницата, за да изразят подкрепата си към подалите заявления за напускане медици. Родители и лекари се събраха пред болница "Пирогов", за да изразят подкрепата си към подалите заявления за напускане медици от клиниката по детска травматология. Те реагираха спонтанно във Фейсбук след писмо на доктор Кацаров във фейсбук за причините за неговото напускане, продиктувано от смяната на ръководството на болницата. Пред БНТ професор Балтов увери, че детската ортопедия и травматология няма да бъде закрита, а преместването на пациентите се налага само заради ремонта.    

Бедственото положение в „Полимери“ ще продължи поне един месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=345217

Бедственото положение на територията на фалиралия завод „Полимери“ бе обявено в 16 часа днес. Това съобщи кметът на Община Девня Свилен Шитов, който посети площадката с неправилно съхраняваните тежки фракции заедно със зам.-областния управител на Варна Иван Иванов и експерти, ангажирани с подготовката на аварийния план.

МОН намалява субсидирания прием, но увеличава издръжката на един студент

http://www.moreto.net/novini.php?n=345212

От следващата академична година Министерството на образованието и науката ще намали субсидирания прием в някои професионални направления. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия.

Пет биса за Красимира Стоянова и Людмил Ангелов в Миланската скала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6084869

Пет биса за Красимира Стоянова и Людмил Ангелов в Миланската  скала Министърът на културата Рашко Младенов присъства на концерта им в прочутия оперен театър Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов бе сред публиката на концерта на българското сопрано Красимира Стоянова и виртуозния пианист проф. Людмил Ангелов в Миланската скала. Програмата на световноизвестните изпълнители включваше

Лекарите и НЗОК договориха по-гъвкави бюджети за болниците

http://www.mediapool.bg/lekarite-i-nzok-dogovoriha-po-gavkavi-byudzheti-za-bolnitsite-news260753.html

Болниците ще работят с по-гъвкави финансови лимити, а касата ще плаща по-добре на лекарите за някои прегледи в извънболничната помощ. Цените на клиничните пътеки обаче се запазват, като могат да бъдат коригирани само надолу, ако се стигне до драстичен преразход в болничните бюджети. Това са част от условията, договорени между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в Националния рамков договор за 2017 година, който беше подписан във вторник в Министерството на здравеопазването. Служебният здравен министър Илко Семерджиев, коментира при подписването, че е положен колосален труд от преговарящите и изрази задоволството си, че е “избегнат административно-командният модел и се е върнало договорното начало“. Миналата година договор не беше подписан заради несъгласие на Лекарския съюз с прокарваните през документа промени в системата от предишния здравен министър Петър Москов. Най-сериозно недоволство имаше срещу твърдите бюджетни лимити и отказа на касата да плаща на болниците при надхвърлянето им, както и срещу системата за пръстова идентификация. Сега касата и Лекарският съюз са договорили гъвкави тримесечни бюджети за болниците. Общият бюджет, на който болниците ще разчитат тази година, възлиза на 1.613 млрд. лева, колкото те са получили от НЗОК и през миналата година. Общият месечен бюджет на болниците ще е между 133 и 137 млн. лв., като се залага 3% буфер, в рамките на който болниците ще могат да ги надскачат. По думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев така на практика болниците ще работят без лимити, а ако се надвиши максималният бюджет от 137 млн. лева, цените на клиничните пътеки, довели до преразхода ще подлежат на предоговаряне в посока намаляване. Управителят на касата Глинка Комитов не е притеснен, че по-либералните правила за плащане на болниците могат да доведат до голям преразход на средства в касата. “Едно от най-големите постижения в НРД е това, че за първи път от 18 години се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“, посочи Комитов. По думите му ще е по-лесно заедно с БЛС да се овладява дефицитът на НЗОК, ако се очертае такъв. В извънболничната помощ са договорени повече прегледи при специалист. Касата ще плаща за диспансерен преглед 12 вместо 9 лева, а за първичния преглед - 20 вместо 19 лева. Досегашната такса от 5 лв. за медицинската експертиза (ЛКК), става - 7 лв., а първичният преглед за физиотерапия от 5 лева се повишава на 7 лева.

Стойнев: БСП поема ангажимент да спаси българските миньори

http://www.cross.bg/stoiinev-ikonomikata-bulgariya-1536169.html

/КРОСС/„Приемането на конкретни европейски директиви за емисии може да доведе до затварянето на комплекса „Марица-изток". Поемаме твърд ангажимент, че ще направим всичко възможно и ще спасим българската енергетика", каза днес Драгомир Стойнев, водач на листата на коалиция „БСП за България" в Старозагорски регион и бивш министър на икономиката и енергетиката. По думите му е неразбираемо как от Министерството на околната среда и водите не са намерили лоби в Европейската комисия по проблемите с горивните инсталации на въглища.„Трябва да се окаже нужният политически натиск. Освен нашите евродепутати, да се лобира и при тези от други държави. Ако трябва, да има изключения за България и Полша", категоричен бе Стойнев. Според него политика се прави с характер, а не да стоим и слушаме какво ни казват европейските чиновници. Той припомни какво е направено за „Мини Марица-изток" при неговото управление и попита кога ще заработят двата багера, осигурени от правителството на Пламен Орешарски.„В ТЕЦ „Марица-изток 2" финансовата ситуация е все по-лоша. Това обаче не пречи там да се назначават хора", обясни ексминистърът. Възможно е това да е преднамерено, за да се върви към раздържавяване на централата. „БСП няма да допусне приватизация в енергийния сектор, ще се борим за държавните предприятия", категоричен бе Драгомир Стойнев

Вучич: Следим ситуацията в Македония, но няма да се месим

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-sledim-situacijata-v-makedonija-no-njama-da-se-mesim-news_596607.html

Сръбският министър-председател Александър Вучич заяви, че страната следи ситуацията в Македония и ще направи всичко за мира и стабилността в тях, но няма да се намесва във вътрешните работи на своите съседи, предаде македонската медия "Мета". Сръбският министър-председате

Джордж Буш: Изтеглянето на войските ни от Ирак роди "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/america/djordj-bush-iztegljaneto-na-vojskite-ni-ot-irak-rodi-isljamska-dyrjava-news_596606.html

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш каза пред FoxNews, че бил "разочарован", когато САЩ изтеглиха войските си от Ирак през 2011 г., разчиствайки пътя за Ислямска държава. "Мисля, че това, което хората ще осъзнаят, е, че тази банда бандити може да бъде унищожена, защото ние направих

Китай обмисля финансова помощ за раждане на второ дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_648504.html

Китай обмисля отделяне на финансова помощ за подкрепа на семействата при раждане на второ дете.  Обмислянето на стъпката идва след отмяната на забраната за второ дете в семейство, която влезе в сила през 2016 г. Причина за обмислянето на новата мярка обаче е, че много китайски семейства не се решават на второ дете заради финансови затруднения, съобщи управляващата Китайска комунистическа партия, цитирана от БТА.  В анкета, проведена през 2015 г., близо 60% от участвалите в запитването семейства са заявили, че са решили да нямат второ дете поради икономически причини. Поради тази причина правителството обмисля да се справи с проблема чрез отпускане на парични помощи при раждане на второ дете.  След отмяната на забраната за повече от едно дете в семейство в Китай са се родили 17,8 млн. деца - с 1,3 млн. повече в сравнение с 2015 г. По думите на Ван Пъян, зам.-ръководител на Държавния комитет по здравеопазването и ограничаването на раждаемостта, този показател отговаря изцяло на очакванията на властите, но правителството трябва още да работи по въпроса. "Право на второ дете има всяко семейство в Китай, но възможността да си го позволи стана важен фактор, който подкопава това решение", заяви той.  Китай пое твърда линия за ограничаване на раждаемостта в средата на 70-те години на миналия век. За раждане на второ дете в семейство родителите бяха наказвани с глоби, уволнения от държавни учреждения и предприятия, както и изключване от Комунистическата партия.  През последните години китайските власти започнаха да смекчават режима - първоначално с разрешение на някои семейства да имат второ дете и с пълна отмяна на забраната от 1 януари миналата година.  Според демографските прогнози новото законодателство ще позволи до 2050 г. броят на трудоспособните хора в Китай да нарасне с 30 милиона. А населението на страната - в момента към 1,38 милиарда души, постепенно ще нараства до 2030 г., когато ще стигне връхна точка - 1,45 милиарда жители.

Дебатът Борисов-Нинова се провали, политическата сапунка продължава

http://www.mediapool.bg/debatat-borisov-ninova-se-provali-politicheskata-sapunka-prodalzhava-news260752.html

Планираният за 1 март предизборен дебат между лидерите на ГЕРБ и БСП пропада, защото Корнелия Нинова не е съгласна с предложението на Бойко Борисов дебатът да е не само между тях двамата – "очи в очи", но и между екипите на двете партии, които впоследствие ще изпълняват предизборните обещания. Във вторник лидерът на БСП съобщи, че тъй като няма съгласие за дебат "очи в очи", тя и екипът й няма да отидат. Борисов обаче се зарече да е там и да я чака. В поредния епизод на политическата мелодрама "ще се разберат ли по мъжки" и какво ще си кажат "очи в очи" Нинова и Борисов, отново се размениха задочни взаимни обвинения – както между двамата лидери, така и между партийните пресцентрове. "Разговарях с г-жа Нинова по телефона преди минути и тя за пореден път отказа всички форми на дебат, които трите национални телевизии и аз, и моят екип предложихме. Очевидно г-жа Нинова има проблем да представи екипа си и държи дебат да не се състои", заяви Бойко Борисов, цитиран от партийния си пресцентър. "За пореден път заявявам, че приех в първата част на дебата, в отделен модул, да спорят екипите на ГЕРБ и БСП. Съгласих се на пряк дебат между мен и г-жа Нинова във втора част, в абсолютно отделен модул. Г-жа Нинова отказва. Аз и екипът ми ще бъдем на 1 март 2017 г. в зала 6 на НДК, където сме поканени от трите национални телевизии в 19:30 часа", добавя Борисов. Преди ден трите национални телевизии – бТВ, Нова тв и БНТ - изразиха готовност да излъчат общ дебат между БСП и ГЕРБ на неутрална територия. Поканиха ги в зала 6 на НДК от 19.30 ч. на 1 март. "Ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме" Нинова обаче заяви във вторник сутринта пред бТВ, че Борисов се страхува да излезе очи в очи срещу нея и затова настоява дискусията да е между експертите на партиите. В отговор на позицията на Борисов, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ, Нинова отговори със своя позиция, разпространена от пресцентъра на БСП: "Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: "Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме". Нинова предлага да бъдат избрани две социологически агенции – едната от БСП, другата от основния им опонент, които да направят допитване сред избирателите дали предпочитат сблъсък на лидерите или на екипите. "Никога не съм се водил по женски акъл. Сега да питаме социолозицте, политолозите...", коментира по този повод Борисов на пресконференция. "Ние не сме гаджета, да седим очи в очи двамата да си говорим" Най-добронамерено предлагаме да се прекъсне този спор за дебата между мен и Нинова, който не е от полза на никой, призова бившият премиер. "Ние не сме гаджета, да седим очи в очи двамата да си говорим", каза Борисов. Той допълни, че настоящият спор го връща пет-шест години назад, във времето на "младия Станишев". "Получихме предложение. Екипи работеха по темата как да се проведе един дебат. Единствената претенция, единствената, която съм имал, е да се покажат и министрите, които ще изпълняват програмите", каза Борисов. Той обясни, че сутринта най-добронамерено се обадил с най-добър тон на Нинова ѝ е казал, че не е целта да се отвратят хората, а да представят кой какво ще прави. Според него целта на Нинова е да създаде впечатление, че него го е страх. Обосновавайки защо иска дебат и между екипите, бившият премиер каза, че за него проблемът не е 26 март (денят на изборите), а какво ще правят на 27 март: "Как ще направим правителства. И в двата случая има нужда и от нормална опозиция, дай да направим нещо с добър тон, да покажем, че имаме възможности в различни алтернативи да се представим добре". Борисов иска не само лидерски, но и министерски дебат Той уточни, че неговите експерти са тези, които ще изпълняват програмата. Борисов обърна внимание, че ГЕРБ предлагат не само лидерски, а и министерски дебат, тъй като от БСП лъжат обикновено за министрите си: "Помните преди години, когато мандата на БСП беше взет, и в техния мандат се създаде правителство, изведнъж дойде министър на финансите г-н Чобанов, премиер стана Орешарски. Преди няколко месеца, когато гласуваме за Румен Радев и Илияна Йотова, след него дойде кой - Огнян Герджиков, на здравеопазването министърът -от времето на г-н Костов и кой ли не. И уж не са БСП на власт". Според него и той, и Нинова трябва да разкрият с кои хора ще работят, в каква коалиция биха влезли и т. н. Конфронтация и бруталност шестват в България, установи бившият премиер "Вече като влезем с нея на чисто във втория модул пред очите на всички да кажем: "Аз това ще го постигна като премиер, с тези хора, възможна коалиция тази и тази, ако са в парламента, ако не ще остана опозиция", допълни Борисов. Той посочи, че не може да намери нещо, с което да е засегнал Нинова. "Разделихме се с най-хубави думи", отбеляза той. Според него по този път, по който тя е тръгнала, той няколко пъти се е връщал. "Конфронтацията и тази бруталност, която в момента шества в България, ще бъде с много тежки последици", предупреди бившият премиер и изрази надежда да се ревизират отношенията помежду си. Нинова: "Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти" Ето как звучи версията на Нинова, разпространена от партийния пресцентър: Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: "Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме". За разлика от него, ние приемаме политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма. "Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти", заявява Нинова. Според нея експертите не могат да носят политическа отговорност: "Искам лидерски дебат и всеки да заяви визията си накъде ще води България, ако спечели изборите. За да спрем с размяната на реплики, имам едно предложение към ГЕРБ. Все се позоваваме на народа - какво иска той и какво ни е поръчал. Предлагам те да посочат една социологическа агенция и ние да посочим една, и да направим бърз сондаж, какво иска българският народ да види и да чуе – лидерски дебат или експертни разговори, и да се съобразим с желанието и волята на народа". Лидерът на БСП е остава готова и чака за дебат "очи в очи" Сутринта Нинова каза пред бТВ, че предния ден "са обсъждали двата ни екипа възможности и са стигнали до това да влезем с екипи, да ги представим, да кажем няколко думи и да започнем да им даваме думата на тях". Нинова поясни, че през деня ще продължат разговорите между партиите и нейната позиция е следната: "Ако е екип срещу екип - да. Ако е лидер срещу лидер – да. Ако държат да е заедно – не". Корнелия Нинова е готова и чака- когато ГЕРБ решат, че искат лидерски дебат очи в очи, да дебатира с Бойко Борисов по важните за страната и гражданите теми", обявиха от "Позитано" 20.

Дебатът Борисов-Нинова пред провал?

http://www.mediapool.bg/debatat-borisov-ninova-pred-proval-news260752.html

Разговарях с г-жа Нинова по телефона преди минути и тя за пореден път отказа всички форми на дебат, които трите национални телевизии и аз и моят екип предложихме, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник, ден преди планирания предизборен диспут. Очевидно г-жа Нинова има проблем да представи екипа си и държи дебат да не се състои, допълва Борисов, цитиран от пресцентъра на партията си. "За пореден път заявявам, че приех в първата част на дебата, в отделен модул, да спорят екипите на ГЕРБ и БСП. Съгласих се на пряк дебат между мен и г-жа Нинова във втора част, в абсолютно отделен модул. Г-жа Нинова отказва. Аз и екипът ми ще бъдем на 1 март 2017 г. в зала 6 на НДК, където сме поканени от трите национални телевизии в 19:30 часа", добавя Борисов. Както е известно, Нинова пожела лидерски дебат между нея и Борисов. В отговор Борисов предложи това да стане с участие на екипи от двете партии, които да дебатират по конкретни теми. Ето как звучи версията на Нинова, разпространена от партийния пресцентър: Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: "Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме". За разлика от него, ние приемаме политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма.   "Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти", заявява Нинова. Според нея експертите не могат да носят политическа отговорност: "Искам лидерски дебат и всеки да заяви визията си накъде ще води България, ако спечели изборите. За да спрем с размяната на реплики, имам едно предложение към ГЕРБ. Все се позоваваме на народа - какво иска той и какво ни е поръчал. Предлагам те да посочат една социологическа агенция и ние да посочим една, и да направим бърз сондаж, какво иска българският народ да види и да чуе – лидерски дебат или експертни разговори, и да се съобразим с желанието и волята на народа". *Очаквайте подробности

Китай обмисля финансови помощи за семействата с второ дете

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/28/2926512_kitai_obmislia_finansovi_pomoshti_za_semeistvata_s/?ref=rss


Китайските власти обмислят да подпомагат финансово семействата с второ дете, тъй като много двойки не предприемат тази стъпка заради материални трудности.

Това съобщи днес на сайта си органът на управляващата Китайска комунистическа партия "Женмин жибао".

През 2015 г. близо 60% от анкетираните семейства са заявили, че по икономически причини не се канят да имат второ дете. Според висш служител от ресорната държавна агенция правителството обмисля да се справи с проблема...

Шон Пол стана баща за първи път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6084844

Шон Пол стана баща за първи пътМузикантът Шон Пол стана баща за първи път. Той обяви щастливата новина в инстаграм, като сподели снимка на съпругата си Джоди Стюард Енрикес и новородения им син Леви Блейз. 44-годишният ямаец съобщи, че очаква дете през август миналата година, отново в социалните мрежи. Тогава той качи снимка на половинката си, която свири на китара,

"Трейс Груп Холд" с награда от фондация "Енчо Керязов"

https://www.actualno.com/society/trejs-grup-hold-s-nagrada-ot-fondacija-encho-kerjazov-news_596605.html

Звездният спектакъл "Нощта на звездите" събира в едно световни звезди на акробатичното цирково и певческо изкуство, за да обяви и подкрепи звездните деца на България. Създателят на фондация „Енчо Керязов “ и двигателят на мега спектаклите, световноизвестният Енчо К

МОН ще инструктира учителите как да постъпят в случай на инцидент с ученик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084850

МОН ще инструктира учителите как да постъпят в случай на инцидент с ученикМинистерството на образованието ще инструктира учителите как да постъпят в случай на инцидент с ученик. Това съобщи министър Николай Денков след среща с представители на Националното сдружение на общините, предаде БНР. Поводът е инцидентът в столичното 52-ро училище, при който почина 11-годишно момиче след спречкване със съученик.

Утре над Черноморието ще бъде мъгливо, но топло

http://www.moreto.net/novini.php?n=345169

През нощта ще преобладава ясно време, но в низините и в крайбрежните райони отново ще се образува мъгла. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 1° и 6°. Над Черноморието преди обяд ще е с ниска облачност или мъгла.

Масови протести в защита на журналиста от "Велт", арестуван в Турция

http://www.mediapool.bg/masovi-protesti-v-zashtita-na-zhurnalista-ot-velt-arestuvan-v-turtsiya-news260751.html

Правозащитници планират протести в 12 града в Германия, Австрия и Швейцария, след като турски съд разпореди германски журналист от вестник "Велт" да остане в ареста, предаде агенция ДПА. Дениз Юджел от германския вестник "Велт" бе задържан на 14 февруари по няколко обвинения, сред които членство в терористична организация. Той ще остане в ареста в очакване на процеса срещу него, реши съдът. В Турция максималният срок на предварителен арест преди началото на съдебен процес е пет години. Инициативата в интернет за освобождаване на Дениз призовава несъгласните с ареста му да се присъединят към автомобилно шествие в Берлин и още осем града в Германия, както и във Виена, Грац и Цюрих.

Медици от спешна помощ ще бъдат обучавани с евросредства

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/medici-ot-speshna-pomosht-shte-bydat-obuchavani-s-evrosredstva-234811/

По проект на програмата „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде създаден Национален център за обучение, включително и на парамедици

Търси се обходен маршрут заради проблема с Хаджицонев мост

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/tyrsi-se-obhoden-marshrut-zaradi-problema-s-hadzhiconev-most-2006913

Областният управител Иванка Баева проведе работна среща с директора на ОПУ – Габрово инж. Деян Георгиев, експерти от Областната администрация и от общински съвет за сигурност. На срещата присъства и заместник – областният управител Ивелина Петрова.

Поводът за нея е постъпила жалба отно

Баба Марта идва в Габрово на 1 март

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/baba-marta-idva-v-gabrovo-na-1-mart-2006915

Баба Марта ще дойде в Габрово на 1 март, за да накичи с мартенички жителите на града. Ще й помагат доброволци от Дневен център за стари хора.

Събитието ще се случи в централната градска част – покрай Национална Априловска гимназия и на ул. „Радецка“ 

Заляха с боя паметник на български опълченци в град Болград

//dariknews.bg/novini/sviat/zaliaha-s-boia-pametnik-na-bylgarski-opylchenci-v-grad-bolgrad-2006874

Вандали заляха с боя паметник на български опълченци в град Болград, Одеска област и написаха на него "чемодан - вокзал - София" (куфар-жп гара-София), съобщи украинската информационната агенция "Трасса Е-95".

От двете страни на паметника има следи о

Състоянието на детето, засмукано от джакузи, се подобрява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/systoianieto-na-deteto-zasmukano-ot-dzhakuzi-se-podobriava-2006914

Момиченцето, което пострада при инцидент в джакузи в хотел в Златни пясъци, вече не е на командно дишане.

Детето е в стабилно състояние, макар и все още с опасност за живота заради сериозните вътрешни поражения, причинени от вакумната помпа на басейна, съобщава БНТ.<

Избягаха собствениците на обувния цех във Ветрен, мамили работниците си

http://www.cross.bg/vetren-rabotnitzite-sobstvenitzite-1536166.html

/КРОСС/След като работниците от обувния цех във Ветрен се вдигнаха на протест заради неизплатени заплати стана ясно, че фирмата неколкократно е сменяла собствениците си. Последната промяна в търговския регистър е от 6 февруари, когато регистрираната в Албания фирма е прехвърлена на Силвана Недкова от Плевен. На посочения адрес обаче такова лице не е открито. Повече от три месеца работниците от обувния цех във Ветрен са без заплати. Оказва се обаче, че собствениците на фирмата са неоткриваеми, а тя е прехвърлена на жена от Плевен, която е социално слаба и е от ромски произход. Само за последната година въпросната жена е придобила над 20 фирми, съобщава БНТ.  

От "Герена" не се държат фино преди дербито

http://offnews.bg/news/n_1/n_648503.html

Противно на възпитания си собственик Спас Русев, служителите на футболен клуб Левски се държат доста дебелашки преди дербито от 23-ия кръг на Първа професионална лига с ЦСКА-София в събота на националния стадион "Васил Левски". Днес от "Герена" пуснаха съобщение за началото на продажбата на билети за големия мач, в което не споменаха името на съперника. В класирането, публикувано на синия сайт, пък името на ЦСКА-София, е изписано с малки букви. Това оригиналнечене може и да се харесва на някои фенове, но е далеч от европейското поведение. Далеч от него беше и поведението на футболистите в Разград, които едва не потрошиха детска площадка, като се накачулиха по люлките, предназначени за деца в предучилищна възраст. Видеото от това дори беше качено с гордост в официалния сайт със заглавие "ЛЕВСКИ вече е на стадиона в Разград за мача с Дунав".

Служители на МВР са обвинени за кражбата на цигари за над 2,3 млн. лв.

http://www.cross.bg/tzigari-bili-bilo-1536165.html

/КРОСС/Трима служители на МВР са обвинени за кражбата на цигари за над 2,3 милиона лева. Цигарите са задигнати от склад, в който са били съхранявани като веществени доказателства. Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура ще иска постоянен арест за Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов, съобщиха от държавното обвинение. Цигарите - 367 218 кутии - цигари без бандерол, са били малко повече от половината иззети по досъдебно производство, ръководено от прокуратурата в Плевен през 2009 година. Той е било срещу неизвестен извършител. Поради неразкриване на извършителя на престъплението то е спряно, а веществените доказателства, останали в складова база на МВР. Именно оттам - с кола - главно през нощта, те започват да влизат - с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада и да изнасят кашони с цигари. После ги продавали в Плевенска област. Липсата е констатирана през миналия март - при проверка на складовите помещения на МВР. Установено е че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари, е заключена с катинар и верига, непокътнат бил и печатът, поставен на вратата. Кашоните и чувалите с цигари от различни марки били подредени по начин, който привидно създавал впечатление, че складът е пълен, но при внимателен оглед, била открита липсата

Кола падна от мост в Троянско, шофьорът загина

https://www.actualno.com/lovech/kola-padna-ot-most-v-trojansko-shofioryt-zagina-news_596601.html

Автомобил падна от мост над река Бели Осъм в троянското село Чифлик, шофьорът е загинал, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Ловеч. Сигнал за инцидента е получен в 12.25 ч. днес. Автомобилът "Мерцедес 190" бил управлявана от 66-годишен местен жител, когато полетял надолу. Аутопсия в ловешката болница ще изясни причините за произшествието, но се предполага, че здравословен проблем е в основата му. Мъжът е пътувал сам.

Откраднаха рейндж роувъра на Лукин от "Левски", жена му подала сигнал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6084845

Откраднаха рейндж роувъра на Лукин от "Левски", жена му подала сигналБандити са откраднали рейндж роувъра на защитника на "Левски" Сърджан Лукин вчера в София. Колата била паркирана на територия на 5-о РУ, преди да изчезне. Полицаи обясниха, че са започнали издирване на джипа веднага след като съпругата на Лукин подала сигнал. По оперативни данни крадците са няколко момчета,

Хипопотам умря от раните си, след като бил нападнат в зоопарк в Салвадор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084819

Хипопотам умря от раните си, след като бил нападнат в зоопарк в СалвадорХипопотамът Густавито в зоопарк в Салвадор умря, след като са му били нанесени удари с шило, съобщиха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. Нападението предизвика голямо възмущение в страната. Поетесата Силвия Регаладо заяви, че се присъединява към болката и негодуванието след смъртта на хипопотама Густавито.

Москов в Разград: Промяната на БСП е като Джурасик парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084831

Москов в Разград: Промяната на БСП е като Джурасик паркВодачът на листата на коалиция Реформаторски блок – Глас народен в Разград, Теодор Ролев, представи днес пред журналисти останалите кандидати за депутати от съюза - лекари, учители, юристи, инженери, икономисти, предприемачи. Ролев ги определи като блестящи специалисти и изрази увереност, че ще бъдат успешен екип на бъдещия депутат от Разград в

Тръмп заяви, че обвиненията срещу него в расизъм „са чиста политика“

https://www.actualno.com/america/trymp-zajavi-che-obvinenijata-sreshtu-nego-v-rasizym-sa-chista-politika-news_596599.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не приема лично обвиненията срещу него, че е расист, а ги смята за „чиста политика“, пише The Hill. „Изглежда, че отсрещната страна, когато губи лошо, винаги изважда расовата карта“, заяви Тръмп. „Виждал съм я и преди. Видях я

Конкурентите на "Самсунг" атакуват неговата ниша

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/02/28/2926432_konkurentite_na_samsung_atakuvat_negovata_nisha/?ref=rss


Производителите на мобилни телефони правят всичко възможно да заемат нишата, освободена от корейския гигант "Самсунг" (Samsung), който все още "ближе рани" в резултат на изтеглените от пазара множество устройства, след като стана известно, че батериите му се запалват.

Компанията също така не представя ново мобилно устройство на Мобилния конгрес в Барселона, което да компенсира щетите, пише "Ройтерс".

Китайската компания "Хуауей" (Huawei), която е много вероятно да заеме...

Подлезът до Стадион „Варна" продължава да се руши, ремонтират го с пари от бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=345211

Течове и рушаща се мазилка все още посрещат пешеходците, решили да минат през подлеза до новостроящия се стадион „Варна", видя репортер на Moreto.net. Настилката на стълбите към подземната връзка на бул. „Васил Левски" се рони след последните валежи от сняг.

"Лудогорец" организира детски летен лагер на базата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/28/2926417_ludogorec_organizira_detski_leten_lager_na_bazata_si/?ref=rss


Ръководството на "Лудгорец" обяви, че клубът в партньорство с "Аурубис България" ще организират за втора поредна година летен детско-юношески лагер, който ще се проведе на базата на клуба в Разград.

"Опитваме се да дадем шанс на повече деца. В момента разширяваме тренировъчната база и искаме тя да се използва пълноценно", заяви изпълнителният директор на тима Ангел Петричев.

"Щастлив съм, че можем да осигурим подкрепа на академията на "Лудогорец" за втора поредна година....

Старица загина при пожар в село Тихомир

https://www.24chasa.bg/region/article/6084833

Старица загина при пожар в село Тихомир 81-годишна жена е загинала при пожар тази сутрин в село Тихомир, община Кирково. Сигналът за горяща къща е подаден в 6,30 часа. Екип на пожарната служба в Подкова е бил изпратен за потушаване на огъня. Изгорели: покривната конструкция, гредоредова конструкция, покъщнина. При разчистването на мястото е бил открит трупът на собственичката.

ВМРО до президента и премиера: Защитете българите в Украйна от посегателства

http://offnews.bg/news/n_1/n_648501.html

Спешно писмо до президента Румен Радев, до министър-председателя Огнян Герджиков и до министъра на външните работи Ради Найденов изпрати Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО настоява да се провери информация за осквернен български паметник в Болград, Украйна. Фотографии свидетелстват, че паметникът на българските опълченци в бесарабския град е демонстративно надраскан с жълта и синя боя, а върху една от стените му стои надпис „Чемодан, вокзал, София" („Куфар, гара, София"). Надписът се появява в самото навечерие на честванията в града на 139-ата годишнина от Освобождението на България. Каракачанов настоява за бърза реакция от страна на официална София. В писмото си той пише: "Българските институции трябва незабавно да защитят сънародниците ни и българската историческа памет, както и да покажат, че подобни вандалски прояви и каквито и да било актове на дискриминация и омраза няма да бъдат търпени от страна на България."

Просветният министър предлага глоби за родители, които не сътрудничат за намаляване на агресията в училище

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/28/2926458_prosvetniiat_ministur_predlaga_globi_za_roditeli_koito/?ref=rss


Родители, които не помагат на учителите за овладяване на агресията в училище, да подлежат на финансови санкции. Това е една от мерките за намаляване на насилието в учебните заведения, която служебният образователен министър проф. Николай Денков ще предложи на ресорните институции на среща утре. Въвеждането на мерките се планира след смъртта на момиче след удар от съученик в столично училище.

На въпрос на "Дневник" при какви хипотези ще се счита, че родител не помага на учител за...

Италианец избира да живее като Робинзон Крузо на самотен остров (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6084817

Италианец избира да живее като Робинзон Крузо на самотен остров (Видео) 
Малкият остров Будели е на север в Сардиния и има само един жител – Мауро Моранди. Преди 28 години италианецът се заселва на острова, за да остана насаме с природата. „Това е моята истинска любов. Какво друго да кажа? Не искам да бъда на друго място. Това е животът, за който мечтая откакто съм дете.”, казва Мауро.

Има ли Хърватия политическа воля да провежда реформи?

http://www.euinside.eu/bg/news/does-croatia-have-political-will-to-implement-ec-recommendations

Всички реформи, които засягат дългосрочното бъдеще на Хърватия са на практика блокирани. Това е изводът от доклада [на английски език] на Европейската комисия по макроикономическите дисбаланси. Хърватия е сред шестте страни, които изпитват прекомерни макроикономически неравновесия и затова ...

От летището във Варшава потвърждават за задържана българска гражданка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084820

От летището във Варшава потвърждават за задържана българска гражданкаМога да потвърдя факта на задържането на българска гражданка, съобщи пред "Монитор" подкомисар Роберт Вандович от летищната полиция във Варшава. За факта на задържането е уведомено посолството на република България в Полша, повече информация не мога да ви предоставя, такава се дава само на близки на задържаните лица, допълни подкомисар Вандович.

Субсидиите за плодове, зеленчуци ще бъдат изплатени до 1 април

http://www.cross.bg/plodove-zelenchytzi-zemedelie-1536164.html

/КРОСС/Държавен фонд „Земеделие" ще направи всичко възможно да бъдат изплатени субсидиите за плодове, зеленчуци и оранжерийно производство в периода от 27 март до 1 април. Подпомагането е по линия на директните плащания за кампанията за 2016 година. Това стана ясно по време на организирана от министър-председателя Огнян Герджиков среща с представители на пет асоциации и три съюза на производители на плодове и зеленчуци. Разговорът се проведе в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. На въпросите на производителите относно недостига на работна ръка, борбата срещу нерегламентирания внос и графика за изплащане на субсидиите отговориха заместник-министърът на земеделието и храните Светла Янчева и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Живко Живков.  

РБ иска Герджиков "да се погрижи" за увеличението на учителските заплати

http://offnews.bg/news/n_1/n_648502.html

Когато ГЕРБ заявяват, че ще дадат 100% увеличение на заплатите на учителите, добре е поне отвоюваните 10% да бъдат дадени навреме. Това коментира на среща с учителите в Стара Загора Димитър Танев, кандидат за депутат от Реформаторския блок.  Той поиска служебният премиер Огнян Герджиков да вкара утре в Министерски съвет приемане на наредбата за 10% увеличение на учителските заплати. По думите му, ако това не стане утре, учителите ще си получат парите си чак в края на март. Танев обясни и защо се случва в този момент забавянето. "То е резултат от неприетата Наредба за нормиране и заплащане на труда. И вместо министърът на образованието Николай Денков да мисли реваншистки ходове и единствено за усвояване на парите от Оперативната програма, нека се погрижи за нормалното функциониране на системата. Защото от лъжи и интриги очевидно изпуска основните си задължения. Цената я плащат учители, родители и деца", каза Танев.  РБ е за националата надпартийна политика за увеличаване заплащането на учителите. Разходите за образование трябва да скочат от 3.6% до 4.5% от БВП. Програмата на РБ го гарантира. Те са за политически консенсус по темата, така че разходите за образование да нараснат с 1 милиард, което устойчиво ще гарантира достойното заплащане. Учителите, които се занимават с деца със СОП, коментираха последните промени в Закона за образование. Бяха обсъдени проблемите на такива деца и ресурсните учители, свързани с мястото им в общообразователното училище, липсата на учебници, липсата на съвременна техника. Освен за учителски заплати, държавата трябва да се ангажира с допълнителна адекватна грижа за деца със СОП, каза Танев. Техните проблеми са част от големия проблем с неграмотността. В този смисъл не бива да затваряме очи и пред ромската неграмотност и на всякакви други маргинализирани групи. РБ обявява война на неграмотността.

Милионерите бягат от Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=345210

През 2016 г. общо 82 000 милионери са мигрирали в търсене на по-изгодни за тях условия и Турция е една от петте страни, свидетели на най-голям такъв отлив, сочи проучване на New World Wealth. Световната миграция на богатство се ускорява и около 82 000 милионери са мигрирали през 2016 г.

Българи с редки болести ще могат да се лекуват при лекари в ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_648487.html

Българи с редки заболявания ще имат възможност да се лекуват при лекари в целия Европейски съюз.  Това ще стане възможно на 1 март, когато ще заработят новосъздадените европейски референтни мрежи. Те ще обединят 900 медицински екипа от 26 държави и ще работят по широк кръг проблеми.  Целта е ежегодно да се помага на хиляди пациенти с редки заболявания, които изискват високоспециализирано здравно обслужване в области, в които експертният опит е рядкост.  "Днес, на Европейския ден за борба с редките болести, ми е особено приятно да обявя старта на европейските референтни мрежи. Като лекар твърде често съм бил свидетел на трагични истории на живеещи в неведение пациенти с редки или сложни заболявания, понякога без точна диагноза и съответно лечение. Виждал съм как колегите ми изпитват трудности да помогнат, тъй като им липсва информация и възможности да се свържат с други специалисти. Чрез тези мрежи ще бъдат свързани значителните знания и опит, които в момента са разпръснати в страните от ЕС. По този начин инициативата ще се превърне в осезаем пример за добавената стойност на сътрудничеството на равнище ЕС. Напълно съм убеден, че европейските референтни мрежи могат да облекчат живота на пациентите с редки болести и да проправят пътя към животоспасяващи и променящи живота им открития", заяви пред лекари и пациенти еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Редки се наричат тези болести, които засягат не повече от 5 на 10 000 души. От между 6000 и 8000 редки болести страдат около 30 млн. души в ЕС. Редките и сложните болести могат да доведат до хронични здравословни проблеми, а много от тях са животозастрашаващи. Така например има близо 200 редки вида рак, като всяка година над половин милион души в Европа са диагностицирани с някой от тях. Въздействието на тези болести върху страдащите от тях, техните семейства и полагащите грижи за тях е значително, като често пациентите остават без диагноза поради липса на научни и медицински познания или поради трудния достъп до специалисти със съответния експертен опит. Разпокъсаността на познанията за редките болести и малкият брой пациенти, засегнати от отделните заболявания, превръщат тази област в област с особена добавена стойност на равнище ЕС. Европейските референтни мрежи са виртуални мрежи, които обединяват доставчици на здравно обслужване от цяла Европа за борба със сложни или редки заболявания, изискващи високоспециализирано лечение и концентрация на знания и ресурси. Европейските референтни мрежи ще разработват новаторски модели за полагане на грижи, инструменти за електронно здравеопазване, медицински решения и изделия. Те ще подкрепят изследванията чрез обширни клинични проучвания и ще допринасят за разработването на нови лекарства. Мрежите също така ще доведат до икономии от мащаба и ще гарантират по-ефективно използване на скъпи ресурси. Експертните центрове, които ще обслужват пациенти с редки болести в България, се намират в големите университетски болници в София, Варна, Пловдив и Плевен. У нас те са общо 11, като 6 от тях ще бъдат част от европейската референтна мрежа. В националния списък за редки болести в България са включени около 130 заболявания. Не е ясно какъв е точният брой на българите, страдащи от редки болести, но по данни на Световната здравната организация те са около 400 хиляди.

Брекзит може да доведе до разделяне на "Райънеър" на две

http://www.mediapool.bg/brekzit-mozhe-da-dovede-do-razdelyane-na-raianear-na-dve-news260750.html

Неяснотите около излизането на Великобритания от ЕС ще окажат влияние върху развитието на най-големия нискобюджетен превозвач в Европа "Райънеър" (Ryanair), но това няма да повлияе на плановете му за растеж на българския пазар, заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията по маркетингови въпроси Кени Джейкъбс. След Брекзит е много вероятно "Райънеър" да бъде разделена на две – една компания, която ще оперира на британския пазар и друга - за европейския. Причината е липсата на яснота дали Великобритания ще се ползва от споразумението "Открито небе" (Open Sky), каза Джейкъбс на пресконференция в София. Мажоритарният собственик на авиокомпанията Майкъл О'Лиъри беше едни от най-големите противници на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Възможности за растеж в България Ирландският нискобюджетен превозвач "Райънеър" вижда в българския пазар потенциал за растеж. В Европа средно се падат по 1.7 пътника на човек от населението, докато в България този показател е 1.2. Половината от българите избират нискобюджетни авиокомпании, какъвто е средният показател в ЕС. В Полша две трети от пътниците ползват евтини полети. За това виждаме голям потенциал за ръст в България, коментира Джейкъбс. "Райънеър" стъпи през 2010 г. в Пловдив, но експанзията й е свързана с отварянето на базата в София през септември миналата година с полети до 21 дестинации. През миналата година беше отчетен ръст на туристите в столицата с около 10%, а общо страната ни беше посетена от рекорден брой чужденци - над 8 млн., повече от населението ни. България хваща вълната на новия тренд в туризма - кратки почивки в комбинация с нискотарифни самолетни полети и онлайн резервации, отчете наскоро туристическият бранш. Над половината от пътниците на "Райънер" до София са чужденци, каза Джейкъбс. Той отбеляза, че това са приходи за местната икономика. Туристическия сектор дава 12% от брутния вътрешен продукт на България, докато в Румъния той е под 1%. За това посланието ни към българските власти е да бъдат умни и да продължат с развитието на туризма, каза Джейкъбс. Билети за година напред с еднакво разписание за лято и зима Плановете на "Райънеър" са да превози около 1.75 млн. пътници до България за година напред (финансовата година на компанията започва на 1 април 2017 и завършва на 31 март 2018 г. ). Планираният ръст е със 77% спрямо година по-рано. За това лятното ни разписание ще е в сила и през следващата зима като част от стратегията ни за бърз растеж в България, каза Кени Джейкъбс. Той отчете рекордни резервации за лятното разписание за 2017 г. По случай националния празник на България - 3 март авиокомпанията пуска билети от 9.99 евро, които могат да бъдат резервирани до полунощ на 2 март. В допълнение на тези цени могат да се купят билети до 31 март 2018 г. Заради голямото търсене "Райънеър" увеличава полетите си до 87 на седмица до лондонското летище "Сатнстед" и до Айдховен. Освен това ще лети всеки ден до Берлин, Милано и Рим. Компанията планира и допълнително разширяване в страната, оглежда се за нови дестинации и не изключва от плановете си и полети от Бургас. Заради малкия пазар и кратките разстояния обаче не предвижда да извършва вътрешни полети в България. Полетите през океана остават за традиционните превозвачи Фокусът на "Райънер" остава Европа, а целта е да заема една четвърт пазарен дял през 2024 г. В момента е 15%, каза Денис Барбас, директор продажби. "Трансатлантически полети няма да правим. В това са добри традиционните авиокомпании като "Еър Франс" и "Луфтханза" и ние ще продължим да ги захранваме с пътници, които летят на дълги разстояния", коментира Джейкъбс. Причината за това решение на "Райънеър" е, че полетите на малки разстояния бележат ръст, докато на дълги нямат такъв силен потенциал за растеж. Безплатен интернет на борда за клиентите на "Райънеър" няма да има. Причините – бавна връзка, а и при полет в рамките на Европа пътникът може да уплътни времето си, като слуша предварително свалена музика или гледа филм, който е заредил на мобилното си устройство. "Установи се, че пътниците все повече разчитат на борда да се занимават със собствените си мобилни устройства и даже някои компании вече обявиха, че ще премахнат екраните от седалките", коментира Джейкъбс. Авиокомпанията обаче залага много на мобилното си приложение и интернет сайта си, за които твърди, че генерират по 50 млн. уникални посещения дневно и 17 млн. потенциални клиенти, защото освен билети, те вече са си купили през портала почивка или са наели кола. Брекзит в небето Това, което може да повлияе на растежа на "Райънер", е мъглата около "излитането" на Великобритания от Европейския съюз. Британските власти към момента не могат да дадат отговор дали страната ще се ползва от споразумението "Открито небе". От една страна казват, че ще се ползва швейцарският модел, но той признава върховенството на Европейския съд в Люксембург, докато британците не, описа положението Джейкъбс. В същото време ние трябва да изготвим разписанията си за следващата финансова година 2018/2019 сега, допълни той. За това след пълната с международни предизвикателства 2016 г., ирландският превозвач очаква и настоящата да бъде не по-малко трудна. Въпреки трудностите "Райънеър" вижда възможности за растеж на британския пазар, както и на германския и испанския, които са основни за авиокомпанията.

"Гардиън": Тръмп може да заплаши и интернет

http://www.mediapool.bg/gardian-tramp-mozhe-da-zaplashi-i-internet-news260749.html

Забравете "туит"-овете на Тръмп и недопускането на някои медии в Белия дом. Реалният проблем са заплахите, които президентът на САЩ може да отправи към интернет, пише във вторник лондонският вестник "Гардиън". В статията се припомня за обявената по-рано този месец от Тръмп война на всички новинарски медии с изключение на "Фокс нюз" и "ИнфоУорс" и че миналата седмица репортерите на "Гардиън", "Ню Йорк таймс", Би Би Си и Си Ен Ен не бяха допуснати до залата за брифинги в Белия дом. Всичко това става по време на безпрецедентен финансов натиск върху новинарските медии. Рекламодателите и читателите на вестниците и списанията се прехвърлят от печатните издания към електронните. Приходите от реклама и продажби в печатните издания рязко спадат. Нещо повече, казва "Гардиън", тъй като читателската публика се премества в киберпространството, приходите от цифрова реклама все повече напускат новинарските публикации и отиват в малък брой технологични компании, които им осигуряват трафик. Понастоящем "Фейсбук" и "Гугъл" привличат преобладаващата част от приходите от цифрова реклама. Доналд Тръмп не си губи времето и назначи Аджит Пай за директор на Федералната агенция за комуникации, която регулира ефирните и интернет медиите. Пай заявява, че е противник на неутралността на мрежата, тоест на принципа, че доставчиците на услуги и регулаторите третират всички данни по един и същ начин. Ако тези правила бъдат отменени, тогава малък брой компании ще доминират на пазара на интернет достъпа в САЩ и те ще подбират съдържанието по свой вкус, а останалото съдържание и неговите доставчици ще бъдат поставени в неизгодно положение, твърди лондонският вестник.

Турция разкритикува външния министър на Австрия заради изказвания за Ердоган

https://www.actualno.com/asia/turcija-razkritikuva-vynshnija-ministyr-na-avstrija-zaradi-izkazvanija-za-erdogan-news_596597.html

Турция разкритикува австрийският министър на външните работи Себастиан Курц заради негови изказвания относно планиран митинг в Австрия от страна турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди референдума за конституционни промени в южната ни съседка на 16 април, пише Hurriyet

Дебатът: Борисов предизвика Нинова да си покаже министрите, тя иска само двамата

http://offnews.bg/news/n_1/n_648495.html

Спорът между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова дали да излязат на предизборен дебат само двамата един срещу друг продължава. Днес Бойко Борисов се е обадил лично на Нинова, за да се уточнят за дебата, призна самият той. "С добър тон, най-добронамерено да се разберем", каза Борисов на пресконференция.  Нинова обаче отказва да играе по неговите правила, тъй като лидерът на ГЕРБ й предложил първо един час да има дебат между министрите им, а после да е между тях двамата, тоест той предлага първо министерски, а после лидерски дебат. Лидерът на БСП обаче не е съгласна и иска двамата да спорят очи в очи. Според него Нинова иска да се говори, че него го е страх. "Ние не сме гаджета, да седим очи в очи двамата да си говорим", категоричен беше обаче Борисов.  С предложението си Бойко Борисов иска да предизвика Нинова да изкара министрите си срещу неговите -неговите се знаели, а нейните не - стана ясно от думите му. "Не става дума за експерти хванати от улицата. Преди години, когато мандатът на БСП беше взет, изведнъж за министър на финансите дойде Чобанов, премиер стана Орешарски,а перди няколко месеца след Радев и Йотова дойде Огнян Герджиков, министър на Костов и кой ли не. Уж не са БСП на власт. Понеже сме се парили да знаем - техният финансист да застане срещу Владислава Горанов", обясни лидерът на ГЕРБ. Нинова от своя страна предложи да се направи социологическо проучване какъв дебат искат хората. А той й отговори: "Никога не съм се водил по женски акъл, да питаме социолозите, политолозите..." Борисов смята, че хората искат да знаят какви ще бъдат министрите, ако една партия вземе властта и отговорът на социологическо проучване би бил 100 на нула с отговор "да" да се покажат министрите. "Дай да направим нещо с добър тон, да покажем, че имаме възможности в различни алтернативи да се представим добре“, коментира лидерът на ГЕРБ. „Вече като влезем с нея на чисто във втория модул пред очите на всички да кажем: "Аз това ще го постигна като премиер, с тези хора, възможна коалиция тази и тази, ако са в парламента, ако не ще остана опозиция“, допълни Борисов. В заключение Борисов изрази надежда да се ревизират отношенията между тях двамата.  "Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: „Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме”. За разлика от него, ние приемаме политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма. Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти", написа от своя страна Корнелия Нинова в писмо до медиите. 

Започва строителството на залата на Станка Златева

https://www.24chasa.bg/sport/article/6084814

Започва строителството на
залата на Станка ЗлатеваПървата копка на строежа на залата по борба на многократната световна и европейска шампионка и олимпийска медалистка Станка Златева ще бъде направена на 1 март. Това съобщи титулуваната състезателка и настояща треньорка на националния отбор за кадетки, цитирана от Topnovini.bg. За повода в Сливен ще пристигне министърът на младежта и спорта от

Няма забавяне на линейката при случая с починалото 11-годишно момиче, заяви Илко Семерджиев

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/28/2926476_niama_zabaviane_na_lineikata_pri_sluchaia_s/?ref=rss


Служебният здравен министър Илко Семерджиев обяви, че не е имало забавяне на линейката в случая с починалото 11-годишно момиче от 52-ро училище. Пред БТА той обясни, че от обаждането на тел. 112 до пристигането на екипа в училището и опита за диагностика и оказване на помощ са минали не повече от 12 до 15 минути.

Трагичният случай се разигра в петък. Тогава момичето беше ударено в корема от свой връстник след спречкване. Първоначално тя не давала признаци, че има физически проблем,...

Детето, засмукано от джакузи, излезе от кома

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/deteto-zasmukano-ot-dzhakuzi-izleze-ot-koma-6066033

Механизмът е създал вакуум и е нанесъл множество сериозни вътрешни увреждания

КЕВР върна проекта за новите цени на водата в София

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kevr-vyrna-proekta-za-novite-ceni-na-vodata-v-sofiia-234809/

Работната група трябва да изготви нов проект в тридневен срок, след което регулаторът ще организира ново заседание, за да го разгледа

КЕВР върна доклада за новите цени на водата в София

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kevr-vyrna-doklada-za-novite-ceni-na-vodata-v-sofiia-234809/

Работната група трябва да изготви нов доклад в тридневен срок, след което регулаторът ще организира ново заседание, за да го разгледа

„Дунав“ изпусна „Левски“ в Разград

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-izpusna-levski-v-razgrad-2006909

„Дунав“ завърши 2:2 с „Левски“ София на „Лудогорец Арена“ в Разград в мач от 22-ия кръг на Първа лига. Символичните домакини от Русе започнаха по-добре и първи организираха опасна атака още във втората минута. Васил Шопов стреля от границата на наказателното поле, но Николай Кръстев спаси, а опитъ

Стартира проект на Община Горна Оряховица за реконструкция на ул. „Иван Момчилов”

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/startira-proekt-na-obshtina-gorna-oriahovica-za-rekonstrukciia-na-ul.-ivan-momchilov-2006910

Община Горна Оряховица стартира дейностите по проект „Подобряване условията за икономическо развитие”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Реализацията на пр

Областният управител организира среща за прозрачни и честни избори

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/oblastniiat-upravitel-organizira-sreshta-za-prozrachni-i-chestni-izbori-2006911

Областният и заместник – областният управител се срещнаха с членове на Районна избирателна комисия-Габрово.

Адв. Иванка Баева представи пред тях нейна инициатива за провеждане на среща на тема: ,,Провеждане на прозрачни и честни демократични избори 2017 г.“

Външно министерство потвърди информацията за ареста на Елена Поптодорова

//dariknews.bg/novini/sviat/vynshno-ministerstvo-potvyrdi-informaciiata-za-aresta-na-elena-poptodorova-2006868

От Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха информацията, че бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава.

По данни на управлението на полицията на летище "Окенче" във Варшав

Полша няма да подкрепи Доналд Туск за нов мандат

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/28/2926469_polsha_niama_da_podkrepi_donald_tusk_za_nov_mandat/?ref=rss


Полша няма да подкрепи предишния си премиер Доналд Туск за нов мандат като председател на Европейски съвет.

Това следва логично от остро изказване на традиционния му политически противник Ярослав Качински, който е лидер на управляващата във Варшава партия "Право и справедливост" и е смятан за най-влиятелния политик в страната.

В началото на февруари Туск каза, че е готов да служи още един мандат на поста си, за което ще има гласуване на лидерите на ЕС следващата...

Съветничка на Тръмп породи възмущение заради позата, която заела в Овалния кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084794

Съветничка на Тръмп породи възмущение заради позата, която заела в Овалния кабинетСнимки на съветничка на Доналд Тръмп в непринудена поза на диван в Овалния кабинет на Белия дом породи полемика в социалните мрежи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На снимките, направени от фотограф на Франс прес, Келиан Конуей е седнала върху краката си на дивана, без да си свали обувките. През това време президентът позира за официална

МОН намалява субсидирания прием, но увеличава издръжката на един студент

https://www.actualno.com/education/mon-namaljava-subsidiranija-priem-no-uvelichava-izdryjkata-na-edin-student-news_596596.html

От следващата академична година Министерството на образованието и науката ще намали субсидирания прием в някои професионални направления. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия. Това стана ясно

"Газпром" очаква поскъпване на газа за Европа

http://econ.bg/Новини/-Газпром-очаква-поскъпване-на-газа-за-Европа_l.a_i.738122_at.1.html

„Газпром“ очаква поскъпване на природния газ, който ще доставя за Европейския съюз /ЕС/ през тази година. Заместник-председателят на управителния...

"Колдплей" и Ели Голдинг ще участват в безплатен концерт преди срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6084799

"Колдплей" и Ели Голдинг ще участват в безплатен концерт преди срещата на Г-20"Колдплей", Ели Голдинг и най-продаваният певец в Германия Херберт Грьонемайер ще са хедлайнери на безплатен концерт, който ще се състои в Хамбург преди срещата на върха на Групата на 20-те водещи икономики (Г20), предаде ДПА, цитирана от БТА. Фестивалът "Глоубъл ситизън", основан през 2012 г. и ръководен от вокалиста на "Колдплей" Крис Мартин,

Община Варна облагородява междублокови пространства с над 19 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=345206

Сумата от над 19.2 млн. лева ще вложи Община Варна в облагородяването на междублокови пространства в различни райони на града. Финансирането се осигурява със средства по ОП „Региони в растеж“. Това става ясно от обявената обществена поръчка „Инженеринг на обекти в рамките на проект "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ с пет обособени позиции, научи Moreto.

Приеха оставката на Дочев в Германия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6084781

Приеха оставката на Дочев в ГерманияПавел Дочев вече не е треньор на германския втородивизионен "Ерцгебирге" (Ауе). Ръководството на клуба е приело оставката на българския специалист. Тя бе подадена заради загубата с 1:4 от "Динамо" (Дрезден), която продължи лошата серия на тима. В последните 5 мача "Ерцгебирге" взе само 2 т. и е на последната позиция във Втора бундеслига.

Шофьор без книжка се уби и прати двама в реанимация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084800

Шофьор без книжка се уби и прати двама в реанимацияМъж загина, а други двама са с опасност за живота след тежка катастрофа, станала в понеделник вечерта между селата Смолница и Ловчанци, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 22,47 ч.. На място е установено, че лек автомобил „БМВ 523”, управляван от неправоспособния Г.К., на 25 г.

Почина легендата на руския хокей Владимир Петров

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/28/2926470_pochina_legendata_na_ruskiia_hokei_vladimir_petrov/?ref=rss


Легендата на руския и световния хокей Владимир Петров е починал на 69-годишна възраст, съобщиха местната хокейна централа.

Петров е двукратен олимпийски шампион с бившия тим на СССР от Сапоро 1972 и Инсбрук 1976 и има сребърно отличие от игрите в Лейк Плесид през 1980 г. Той е и деветкратен световен шампион.

Петров започва професионалната си кариера през 1965 г., а от 1967 г. играе за ЦСКА, с чиято фланелка 11 пъти става шампион на СССР.

След края на спортната...

Напрежението в „Пирогов” е по-скоро субективно, отколкото обективно

http://www.cross.bg/baltov-nego-remontut-1536163.html

/КРОСС/ „Ремонтът в „Пирогов" не е планиран вчера или онзи ден", заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев по повод на случващото се в Института за спешна помощ. „Проф. Балтов има два дни стаж и не може върху него да се стоварва цялата отговорност за нещо, което е минало през тръжна процедура, което е било с утвърдени планове, което било е подлагано на предварителни процедури. В момента се изпълнява нещо, което е подготвено отдавна", уточни още той, цитиран от БГНЕС. Според него напрежението е по-скоро субективно, отколкото обективно. „Когато има необходимост да се ремонтира клиника или отделение, те трябва да се ремонтират. Докато тече ремонтът, там не могат да се изпълняват медицински функции. Субективна и високо емоционална реакция. Това, на което държа и съм казал на проф. Балтов, е ремонтът да протече бързо и ефективно и функциите на клиниката да бъдат възстановени", заяви здравният министър.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване