"Шел" са много обнадеждени за нефт и газ в "Силистар"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084278

"Шел" са много обнадеждени за нефт и газ в "Силистар"Шел е приключил на 5 януари сеизмичното проучване на блок Силистар в Черно море, на който получи лиценз през 2016 г. това съобщи Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване. Около 6 месеца ще трае анализа на данните, след което ще се реши дали има смисъл от дълбоководни сондажи в "Силистар". Ако се стигне до дълбоководен сондаж,

Учени: Мозъкът ни може да произведе собствена захар

https://vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-mozykyt-ni-mozhe-da-proizvede-sobstvena-zahar-6066053

По време на експерименти с осем здрави доброволци учените установили, че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка

Полски вестник: Тръмп води война с медиите у дома, но това го усещаме всички

http://www.mediapool.bg/polski-vestnik-tramp-vodi-voina-s-mediite-u-doma-no-tova-go-useshtame-vsichki-news260738.html

Кампанията срещу медиите, която води президентът Доналд Тръмп, ще има фатални последици не само за САЩ, но и за света, пише в свой анализ полският всекидневник "Газета виборча". Свободата на печата е един от стълбовете на демокрацията. От десетилетия Америка я защищава и подкрепя там където е потъпкана и помага за нейното съграждане наново. Поне така беше в Полша след 1989 г., припомня изданието. Днес Тръмп ругае журналистите, нарича ги врагове на народа, забранява на някои редакции достъп до пресконференциите в Белия дом. И при това твърди, че първата поправка на американската конституция (която гарантира свободата на словото) му дава правото да критикува медиите. Но като отрязва достъпа до властта за критичните медии, сам нарушава конституцията. Изглежда Белият дом се готви за пълномащабна война с журналистите. И то не само в "Туитър". "Така започват автократите", обобщи тази политика към медиите сенаторът Джон Маккейн, бивш кандидат-президент от републиканците и ветеран от Виетнам. В страните от нашия цивилизационен кръг с медиите се воюва деликатно - чрез натиск или шантаж. А в много страни те просто биват унищожавани, отбелязва "Газета виборча". В Русия, ако не броим телевизията "Дожд", радио "Ехото на Москва" или вестник "Новая газета" - на практика няма свободни медии. Същото е в Турция, където критичните журналисти биват вкарвани в затвора. В Унгария последният опозиционен на правителството вестник "Непсабадшаг" бе закрит миналата година. В Полша правителството на "Право и Справедливост" се кани да национализира локалната преса, а останалите медии плаши с различни забрани, напр. с регулацията на съсредоточаването на собственост на медийния пазар. А върху публичните медии властта сложи ръка още преди повече от година. Медиите са сред главните врагове на "Пегида" в Германия, самозваното движение за самоотбрана против ислямизацията на Запада. А наскоро телохранители на Марин льо Пен приведоха в безпомощно състояние един журналист, който искаше да зададе трудни въпроси на лидерката на крайнодесния Национален фронт. Тръмп има от кого да се учи, но и много европейски политици ще се учат от него. Особено за това как да се подкопава публично обликът на журналистите, как да се предизвиква отвращение към тях. И как за постигането на политически цели да се използват полуистини и лъжи, как да не се трогваш от последствията от тези действия. САЩ не са Унгария, нито Турция. Тръмп няма да успее да запуши устата на американските журналисти. А може и да падне във войната с медиите. Проблемът е там, че това ще е унищожителен конфликт, който ще се пренесе далеч извън границите на Съединените американски щати, заключава анализът на "Газета виборча", цитиран от БТА.

Хванаха Елена Поптодорова да краде козметика във Варшава

http://web.barometar.net/87874/

Задържаха Елена Поптодорова на летището във Варшава за кражба на козметика от магазин, съобщи полското радио RMF. Новината бе цитирана и от руската агенция РИА Новости. Стойността на откраднатата козметика е 1600 злоти / около 400 долара/ Елена Поптодорова, която има дипломатически паспорт е отказала от контакти с българското посолство. Елена Поптодорова е бивш посланик […]

НСО показа как охранява ВИП-ове по време на ски спускане (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_648474.html

Служители на НСО, съвместно с представители на МВР, са показали умения за отблъскване на атака срещу публични личности по време на ски спускане. Това съобщават от пресцентъра на службата. Демонстрацията е проведена на писта „Витошко лале“. В периода 20-24 февруари 2017 г. службата е била домакин на съвместно обучение в рамките на Протокола за сътрудничество в областта на професионалната подготовка на служителите на службите за охрана на Грузия, Молдова, Румъния, Украйна и България.  От пресцентъра на НСО съобщават, че курсът е бил "посветен на темата: „Осигуряване на охрана на публични личности по време на практикуване на зимни спортове“. В рамките на обучението са проведени занятия по стрелкова подготовка и управление на автомобил в екстремни условия. Ръководителите на службите за охрана са били приети от президента Румен Радев. Държавният глава оцени високо ролята на оперативното сътрудничеството между службите за охрана и сигурност на национално, регионално и общоевропейско ниво за предотвратяване на рискове и заплахи, включително посегателства срещу живота на държавни и правителствени ръководители. Наред с това президентът посочи, че взаимното опознаване, обменът на опит, създаването на общи добри практики и провеждането на съвместни обучения е верният път към ефективно противодействие на съвременните заплахи. В знак на признателност към подвига на героите, ръководителите на службите за охрана и началниците на структурни звена на НСО поднесоха венци пред Паметника на Незнайния войн, съобщават още от НСО.

Сенатор: Улицата пред руското посолство във Вашингтон да се преименува в памет на Немцов

http://www.mediapool.bg/senator-ulitsata-pred-ruskoto-posolstvo-vav-vashington-da-se-preimenuva-v-pamet-na-nemtsov-news260737.html

Американският сенатор от Републиканската партия Марко Рубио предложи да се преименува улица пред посолството на Русия във Вашингтон в памет на убития преди две години в Москва руски опозиционер Борис Немцов, предаде ТАСС. Рубио, който е сенатор от щата Флорида, внесе в Сената законопроект, в който се предлага част от авенюто "Уисконсин", което е пред руското посолство, да бъде прекръстена на Немцов. Съгласно предложението преименуваната част ще се казва "Борис Немцов плаза". Ако Конгресът приеме предложението, то това ще бъде новият адрес на руското посолство в американската столица. "В памет на Немцов и заради всички руснаци, борещи се за своите демократични права, предлагам онези, които имат нещо общо с убийството на Немцов, да понесат своята отговорност", се казва в изявление на Рубио. Марко Рубио, който е син на кубински имигранти, миналата година бе кандидат за президентската номинация на американските републиканци. Борис Немцов бе убит в нощта срещу 28 февруари 2015 г. на един от мостовете в центъра на Москва.

Левски отказа да спомене името на ЦСКА-София

http://offnews.bg/news/n_1/n_648472.html

Битката за второто място в събота вече ражда първите закачки между Левски и ЦСКА-София. "Сините" са домакини на мача, който започва от 14,30 часа. Те пуснаха съобщение за билетите, без да споменат никъде името на съперника. Както е известно, в Левски отказват да признаят съботният съперник за ЦСКА, като го наричат хибрид или ГМО от Микре. Този път обаче от Герена се въздържат поне от обидни квалификации. Както е известно, преди есенния мач с ЦСКА-София агитката на Левски направи погребение по централните улици, с което разгневи не само "червени" запалянковци". Ето съобщението в официалния сайт на Левски: "Продажбата на билети за мача от 23-ти кръг на ППЛ ще стартира днес в 13:00 часа в мрежата на Тикетпро и на стадион „Vivacom Арена Георги Аспарухов”. Цените на пропуските за привържениците на ЛЕВСКИ са както следва: Сектор А: 12 лв. Сектор Б: 5 лв. За гостите цените на билетите са, както следва: Сектор В: 12 лв. Сектор Г: 5 лв. В деня на мача, 04.03, билети ще се продават на касите на Националния стадион за феновете на ЛЕВСКИ откъм „Гурко” и „Синьото”, а за гостуващите на каси на „Ариана” и стадион „Българска армия”.

Димитър Делчев: Над 31 органа има за борба с корупцията, а в затвора за корупция лежат по-малко от 5 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084284

Димитър Делчев: Над 31 органа има за борба с корупцията, а в затвора за корупция лежат по-малко от 5 душиНад 31 органа има за борба с корупцията в България, а в затвора за корупция лежат под 5 души. Първа точка в програмата на РБ - Глас народен в 44-ото Народно събрание е приемането на закон за борба с корупцията и създаването на единен орган, който да води истински разследвания и корумпираните да бъдат наказани.

Афганистански полицай застреля 11 свои колеги

http://www.mediapool.bg/afganistanski-politsai-zastrelya-11-svoi-kolegi-news260736.html

Афганистански полицай застреля най-малко 11 свои колеги на пропускателен пункт в южната афганистанска провинция Хелманд, предаде Асошиейтед прес, като цитира афганистански представители. Нападението било извършено вчера вечерта в град Лашкар Гах, който е главен град на провинцията. След като убил колегите си, нападателят прибрал оръжията и боеприпасите им и избягал от местопрестъплението с полицейска кола. Предполага се, че той се е присъединил към талибаните. По случая се води разследване. Засега талибаните не са направили изявление за атаката.

УНИЦЕФ: Жени и деца живеят в адски условия в Либия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/28/2926348_unicef_jeni_i_deca_jiveiat_v_adski_usloviia_v_libiia/?ref=rss


Четвърт милион мигранти живеят в ужасяващи условия в Либия, а жени и деца сред тях понасят изнасилвания, бой и глад, съобщи УНИЦЕФ в свой доклад, цитиран от агенция "Ройтерс".

Според агенцията мигрантските лагери в северноафриканската държава "не са нищо повече от трудови лагери" и "импровизирани затвори". Три четвърти от интервюираните от УНИЦЕФ деца са били подложени на издевателства, а половината жени и деца са понасяли сексуално насилие.

На теория Либия има...

Втора автоплатформа рухна по време на карнавала в Рио де Жанейро

http://www.mediapool.bg/vtora-avtoplatforma-ruhna-po-vreme-na-karnavala-v-rio-de-zhaneiro-news260735.html

Най-малко 15 души бяха ранени днес, след като автоплатформа на школата по самба Унидос да Тижука рухна по време на карнавала в Рио де Жанейро, съобщи Асошиейтед прес. Това е вторият подобен инцидент на карнавала. Вчера при рухване на платформа на школата по самба Параизо де Туиути пострадаха 20 души, от които трима сериозно. Според съобщение на градската управа петима от ранените при днешната злополука са настанени в болница, като двама от тях са в сериозно състояние. Парадът на Самбадрома беше спрян за повече от 25 минути, за да получат ранените медицинска помощ, след което бе дадено позволение да продължи.

Стадионът на ЦСКА Москва смени името си заради банка

http://www.cross.bg/stadionut-imeto-godina-1536133.html

/КРОСС/Стадионът на футболния ЦСКА Москва също смени името си като този на родния Левски. Той ще се казва "ВЭБ-Арена". Договор подписаха президентът на "армейците" Евгени Гинер и Сергей Горков, председател на "Внешэкономбанка". Това се случи на инвестиционен форум в Сочи. Условията на сделката не се съобщават. Стадионът беше построен след куп проблеми. Предполага се, че той илезе около 330 милиона евро! "За нас този проект е важен. Започна през 2012 година и завърши миналата. Срещнахме много проблеми, но стадионът стана пример за реализация на идеите ни. Винаги с Гинер намирахме решения, дори когато имаше година без финансиране", заяви главата на банката. Стадионът, който побира 30 000 зрители, беше пусната в експлоатация през септември миналата година. Досега но той носеше името "Арена ЦСКА".  

Шефът на Пентагона представи план за "бърз разгром" на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/shefat-na-pentagona-predstavi-plan-za-barz-razgrom-na-islyamska-darzhava-news260734.html

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис представи пред Белия дом план за "бърз разгром" на групировката "Ислямска държава", който съдържа значителни елементи от досегашния подход, но предвижда по-голяма военна намеса на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис каза, че Матис, който пътува миналата седмица до Ирак, е представил резултатите от продължило 30 дни прераглеждане на стратегията на заседание на Съвета за национална сигурност към президента. Не става ясно дали в срещата е участвал Тръмп, посочва АП. Говорителят Дейвис напомни, че докладът е секретен и само каза, че става дума за план за бърз разгром на ИДИЛ. Според служители, запознати с него, новата стратегия най-вероятно ще доведе до по-голямо военно участие на САЩ в Сирия и изпращане на повече сухопътни войски. За Ирак констатацията е, че стратегията на САЩ там работи добре и ще са необходими незначителни промени. Дейвис определи документа като "рамка за по-широки дискусии" по стратегията, която ще бъде разработена с времето, а не готов за прилагане план. На 28 януари президентът Тръмп поиска от Пентагона да разработи предварителен план за разгром на ИДИЛ. Говорителят на Пентагона посочи, че в представения доклад се съдържа дефиниция за това какво означава "разгром" на групировката. Извън военните елементи докладът поставя ударението върху прилаганите вече невоенни мерки за пресушаване на финансовите постъпления на ИДИЛ, ограничаване на възможностите на групировката да набира нови членове и борба с ислямистката пропаганда, която е смятана за главния вдъхновител на насилието в САЩ и Европа. Планът взима на прицел не само ИДИЛ, но също Ал Каида и други естремистки групировки в Близкия изток, според запознати, предаде АП.  

Бизнес климатът остава почти без промяна през февруари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-ostava-pochti-bez-promiana-prez-fevruari-234793/

Оптимизмът в сектора на строителството и услугите се компенсира от влошените очаквания в промишлеността и търговията на дребно

Компанията "Спейс Екс" планира догодина да изпрати двама човека до Луната

http://www.mediapool.bg/kompaniyata-speis-eks-planira-dogodina-da-izprati-dvama-choveka-do-lunata-news260733.html

Американската компания "Спейс Екс" обяви, че възнамерява да изведе двама човека на полет около Луната следващата година, предадоха световните агенции. Компанията каза, че двама души, които се познават, са се свързали с нея и са поискали да им бъде организиран едноседмичен полет до Луната. "Спейс Екс" не разкри техните имена, нито каква е цената на пътуването, но заяви, че те са платили "значителна" сума пари. Двамата кандидати за космически туризъм трябва да бъдат подложени на медицински прегледи и проверки за физическата им годност. Предвижда се те да пътуват до Луната, но без да кацат на нея. Подобен полет не е осъществяван от над 40 години. Последният път, когато бяха изпратени хора до Луната, беше през 1972 г. като част от американската космическа програма "Аполо".

Рейтингът на оскарите продължава да спада

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/28/2926328_reitingut_na_oskarite_produljava_da_spada/?ref=rss


Въпреки очакванията за силно политизирана вечер и паметния финал, в който за най-добър филм бе обявено грешно заглавие, рейтингът на оскарите продължава да спада.

Тазгодишната церемония с водещ Джими Кимъл е събрала едва 32.9 млн. американци пред екраните, най-нисък показател от 2008 г. насам, предаде "Ройтерс", цитирайки данни на Nielsen.

Това е с 4% по-малко от миналогодишните оскари с Крис Рок, когато имаше сериозна вероятност за бойкот от страна на афроамериканската...

Започват проверки на речните корита във Врачанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/zapochvat-proverki-na-rechnite-korita-vyv-vrachansko-2006838

Междуведомствена комисия проверява речните корита във врачанска област извън урбанизираните територии. Инспекцията започна днес и ще продължи до 2 март – обяви областният управител Момчил Младенов.  Комисията е сформирана със заповед на областния управител. В състава й влизат представители на Регио

Ивелина Василева в Созопол: Правим фонд за ВиК и в малките населени места

//dariknews.bg/regioni/burgas/ivelina-vasileva-v-sozopol-pravim-fond-za-vik-i-v-malkite-naseleni-mesta-2006835

Кметът Панайот Рейзи обобщи, че предстоящите избори са много важни за живеещите в община Созопол и че единствено партия ГЕРБ не дава неизпълними обещания

Търсят работници за сезонна работа в Португалия

//dariknews.bg/regioni/sliven/tyrsiat-rabotnici-za-sezonna-rabota-v-portugaliia-2006693

Португалски работодател набира работници за бране на малини, къпини и боровинки. Заетостта е сезонна, приблизително за 8 месеца - от март до септември. Има 15-дневен изпитателен срок и първоначално обучение, съобщиха от Бюрото по труда в Сливен.

Няма изискване кандидатите да владеят

Отбелязаха Световния ден на редките болест

//dariknews.bg/regioni/shumen/otbeliazaha-svetovniia-den-na-redkite-bolest-2006840

За първи път в Шумен бе отбелязан Световният ден на редките болести. Инициативата е на Националния алианс на хората с редки болести и се провежда с подкрепата на Община Шумен и на Медицинския филиал към МУ – Варна.

След молебен за здраве в храма “Свето Възнесение”, доброволци разполо

Лекарите подписаха Национален рамков договор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarite-podpisaha-nacionalen-ramkov-dogovor-2006824

Българският лекарски съюз (БЛС) се договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и подписа Национален рамков договор за 2017 г. Процедурата бе осъществена днес по обяд в сградата на Министерството на здравеопазването.
 

СЗО: Резистентността към антибиотици може да е по-опасна от рака

http://www.moreto.net/novini.php?n=345155

Световната здравна организация (СЗО) обяви списък с бактерии, които представляват „най-голяма заплаха за човешкото здраве“, защото са резистентни към антибиотици. Списъкът съдържа 12 семейства бактерии, срещу които спешно трябва да се разработят нови антибиотици.

Сенатът утвърди милиардер Уилбър Рос за министър на търговията на САЩ

http://www.mediapool.bg/senatat-utvardi-miliarder-uilbar-ros-za-ministar-na-targoviyata-na-sasht-news260732.html

Американският Сенат утвърди милиардера инвеститор Уилбър Рос за министър на търговията, предаде Асошиейтед прес. Кандидатурата на Рос беше одобрена със 72 на 27 гласа в горната камара на американския Конгрес. Рос каза, че правителството на президента Доналд Тръмп ще работи бързо за преправяне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Той също така е силно критичен към търговските практики на Китай. Рос има значителни бизнес връзки по света, а богатството му се оценява на 2,9 милиарда долара.

Държавният фонд на Норвегия е спечелил 53 млрд. долара миналата година

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dyrjavniiat-fond-na-norvegiia-e-spechelil-53-mlrd-dolara-minalata-godina-234788/

Инвестиционният фонд е постигнал възвръщаемост от 6,9% след поскъпването на акциите след победата на Тръмп

Тръмп си сложи шестица: "Мисля, че направих големи неща"

http://www.mediapool.bg/tramp-si-slozhi-shestitsa-mislya-che-napravih-golemi-neshta-news260731.html

Американският президент Доналд Тръмп призна, че целите на неговата имиграционна политика може би не са били правилно обяснени на общество и че вероятно той носи вината за това, предаде Ройтерс. В интервю за телевизионната програма "Фокс енд френдс" Тръмп сам оцени своята досегашна комуникационна политика, обясняваща ходовете му на широката публика, със степен "С или С+" по американската училищна скала, което съответства на около четворка по българската. Като реални постижения обаче той си даде най-високата оценка - А (шестица). "Мисля, че направих големи неща", каза той без излишна скромност. Президентът може да използва речта си пред Конгреса тази вечер, за да обясни тези постижения и слабости в едномесечното си управление. Пред Конгреса Тръмп ще наблегне на икономиката и националната сигурност Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наблегне на икономическите възможности и националната сигурност в първото си обръщение към двете камари на Конгреса тази вечер, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА. В речта си Тръмп ще се съсредоточи върху "обновлението на американския дух" и "справянето с истинските предизвикателства пред истинските американци", каза пожелал анонимност представител на Белия дом. Тръмп работи с екип от автори на речи и използва информация, която е събрал в първия си месец на власт от срещи с шефове на фирми, синдикати, работници и други хора, каза източникът. Президентът също така ще изтъкне "дадените обещания и спазените обещания", като решението му да се оттегли от търговското споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство и усилията по създаване на работни места. Според говорителя на Белия дом Шон Спайсър речта на Тръмп "ще очертае оптимистична визия за страната, отвъд традиционните разделения по партиен, расов и социалноикономически признак". Тръмп ще засегне и теми като данъчната реформа, националната сигурност и премахването на здравната реформа на президента Обама. Ще бъдат споменати и грижите за децата, образованието и инфраструктурата. Повечето нови президенти се радват на "меден месец", но Тръмп е с рекордно нисък рейтинг - само 44 процента от американците одобряват начина му на работа по данни от анкета на Ен Би Си и в. "Уолстрийт джърнъл", отбелязва Асошиейтед прес. Указът на Тръмп срещу имиграцията бе блокиран от федерални съдилища. Това принуди съветниците му спешно да напишат нов текст на документа, за който се очаква да бъде подписан от Тръмп утре, отбелязва АП. Сред специалните гости на съвместното заседание на двете камари на Конгреса за обръщението на президента Тръмп има вдовици на убити от незаконен имигрант полицаи, баща на убит от нелегален имигрант гимназист и вдовицата на починалия съдия от Върховния съд Антонин Скалия, за чийто приемник Тръмп избра Нийл Горсъч, отбелязва Асошиейтед прес. Тръмп смята, че зад някои от протестите стои Обама В интервюто пред телевизия Фокс Тръмп заяви, че според него предшественикът му Барак Обама стои зад някои от протестите срещу републикански конгресмени из цялата страна. "Смятам, че зад това стои президентът Обама, защото неговите хора със сигурност са зад това", каза президентът. И добави, че според него хора, верни на Обама, стоят и зад изтичанията на информация от Белия дом. Тръмп обаче изрази разбиране към това, което според него се случва. "Разбирам, че това е политика. Това, че той стои зад някои неща, това е политика и вероятно така ще продължи", казва той. Тръмп отрече в интервюто да има "голям процес на изтичания" на информация от Белия дом след съобщение на сайта Политико, че прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър е започнал проверки сред своите служители. Според Политико Спайсър е свикал извънредно заседание, след като изтекли сведения за планирана среща, и проверил телефоните на служителите, за да се увери, че не са предавали информация. Тръмп заяви по този повод , че Спайсър е "прекрасен човек". "Аз щях да подходя различно, щях да разговарям с различни хора поотделно, но Шон действа по своя начин и това ме устройва", казва Тръмп. Той добави, че в Белия "има някои идеи" кой може да е предавал информация. "Имаме хора от други кампании, от други правителства", отбеляза той. Тръмп призна, че в правителството му остават стотици незапълнени длъжности, но добави, че "те не са необходими" и че няма намерение да запълни голяма част от тях. "Казвам: "С какво се занимават всички тия хора? " Не са нужни всички тези длъжности" посочи Тръмп и отбеляза, че някои хора се опитват да го критикуват, че премахва тези длъжности, но заяви: "Това не е нещо лошо. Това е хубаво. Ние имаме много добро, ефикасно правителство."

В обръщение към Конгреса Тръмп ще наблегне на икономиката и националната сигурност

http://www.mediapool.bg/v-obrashtenie-kam-kongresa-tramp-shte-nablegne-na-ikonomikata-i-natsionalnata-sigurnost-news260731.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наблегне на икономическите възможности и националната сигурност в първото си обръщение към двете камари на Конгреса тази вечер, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА. В речта си Тръмп ще се съсредоточи върху "обновлението на американския дух" и "справянето с истинските предизвикателства пред истинските американци", каза пожелал анонимност представител на Белия дом. Тръмп работи с екип от автори на речи и използва информация, която е събрал в първия си месец на власт от срещи с шефове на фирми, синдикати, работници и други хора, каза източникът. Президентът също така ще изтъкне "дадените обещания и спазените обещания", като решението му да се оттегли от търговското споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство и усилията по създаване на работни места. Според говорителя на Белия дом Шон Спайсър речта на Тръмп "ще очертае оптимистична визия за страната, отвъд традиционните разделения по партиен, расов и социалноикономически признак". Тръмп ще засегне и теми като данъчната реформа, националната сигурност и премахването на здравната реформа на президента Обама. Ще бъдат споменати и грижите за децата, образованието и инфраструктурата. Повечето нови президенти се радват на "меден месец", но Тръмп е с рекордно нисък рейтинг - само 44 процента от американците одобряват начина му на работа по данни от анкета на Ен Би Си и в. "Уолстрийт джърнъл", отбелязва Асошиейтед прес. Указът на Тръмп срещу имиграцията бе блокиран от федерални съдилища. Това принуди съветниците му спешно да напишат нов текст на документа, за който се очаква да бъде подписан от Тръмп утре, отбелязва АП. Сред специалните гости на съвместното заседание на двете камари на Конгреса за обръщението на президента Тръмп има вдовици на убити от незаконен имигрант полицаи, баща на убит от нелегален имигрант гимназист и вдовицата на починалия съдия от Върховния съд Антонин Скалия, за чийто приемник Тръмп избра Нийл Горсъч, отбелязва Асошиейтед прес.

Туристи упоиха и убиха плуващи прасета с ром и бира

http://offnews.bg/news/n_1/n_648459.html

Няколко от прочутите плуващи прасета на Бахамите са умрели, след като са били упоени с ром и бира от туристи, пише "Индипендънт". 7 от доверчивите и търсещи храна от туристите животни били намерени мъртви във водите край островчетата на окръг Ексума. Инцидентът доведе до забрана туристите да хранят прасенцата. Гледаме прасенца 30 години - никога не ни се е случвало подобно нещо. Сега ще трябва да наложим забрана. Точно сега е препълнено с туристи. Идват, дават им бира, ром, яздят ги, правят всякакви такива неща, казва един от собствениците на прасета Уейд Никсън пред "The Nassau Guardian". Повечето прасета - около 15 - са все още живи. Животните са популярна атракция за туристите, част от които пътуват до островите, само за да поплуват с тях.

Пускат предсрочно от затвора осъден подбудител на убийство

https://www.24chasa.bg/region/article/6084269

Пускат предсрочно от затвора осъден подбудител на убийство
Осъден за убийство ще бъде пуснат предсрочно от затвора в Бобов дол. Гошо Митков от Петрич излежава присъда от 6 г. лишаване от свобода за убийство на бивш военен, извършено през април 2004 г. 51-годишният Иван Димитров бил нападнат и пребит от трима цигани в граничното село Клепало. Скандалът между тях и пенсионирания военен станал около 13 ч.

Пипнаха телефонен терорист, заплашил с бомба хотел в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084098

Пипнаха телефонен терорист, заплашил
с бомба хотел в Горна Оряховица46-годишен мъж от Белоградчик е подателя на злонамереното телефонно обаждане за поставено самоделно взривно устройство зад хотелв центъра на Горна Оряховица, установиха  криминалисти. Сигналът е получен в 11,25 ч. в понеделник на тел.112. Анонимен мъжки глас съобщил, че зад хотел „Раховец” в железничарския град е поставено взривно устройство.

"Езиков свят": Дадохме отсъствията на Йоан Матев на МВР дни след убийството на Георги Игнатов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084201

"Езиков свят": Дадохме отсъствията на Йоан Матев на МВР дни след убийството на Георги ИгнатовДадохме на МВР списък с всички наши ученици, отсъствали на 2 юни 2015 г., когато беше убит Георги Игнатов, още дни след смъртта на момчето и в този списък влизаше и задържаният за наръгването му Йоан Матев. Това каза за "24 часа" учител по английски език от частната гимназия, който не пожела да каже името си.

Заводските цени се повишават с 4.3% през януари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/28/2926335_zavodskite_ceni_se_povishavat_s_43_prez_ianuari/?ref=rss


През януари производствените цени в промишлеността са нараснали с 4.3% в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 15.6%, и в преработващата промишленост - с 6.2%, а намаление има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на...

Режисьор призова да се гласува за Татяна Дончева на представление в Народния

http://www.cross.bg/teatur-narodniya-doncheva-1536132.html

/КРОСС/Постановка в Народния театър снощи неочаквано е приключила с предизборна агитация за Татяна Дончева, разказаха пред OFFNews зрители на пиесата "Да, господин премиер!" на режисьора Борис Панкин. След края на представлението на сцената излезли актьори, сценографи, преводачи и режисьорът. Тогава Панкин заявил: "Един съвет, който не е агитация - ако искате да говорите за проблеми, търсете мъже. Ако искате да решавате проблеми, се обърнете към жени (цитат на Маргарет Тачър - б.а.). Дано дойде време да кажем: "Да, госпожо премиер, Татяна Дончева". Част от зрителите и актьорите изглеждали стъписани от изявлението, разказаха нашите читатели. В същото време избухнали и бурни ръкопляскания. "Не мисля, че има нещо лошо в това, което съм казал. В думите си не съм споменавал, че съм кандидат, номер на бюлетина или партия, а само името на Дончева. Казах и много други имена. Това се случи след края на постановката, когато всеки е свободен да си тръгне. Това е една моя лична кауза - за равноправието на жените. Постановката е блестяща политическа сатира, каквато отдавна не е имало у нас", заяви той. От Народния театър на свой ред коментираха, че "като институция с повече от 110-годишна история Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности

Нова Република: Радев и Герджиков не реагират на заплахата за българите в Англия

http://offnews.bg/news/n_1/n_648469.html

Намеренията на британското правителство да ограничи свободата на движение на български граждани има нужда от незабавна и категорична реакция от страна на българската държава. Оглушителното мълчание на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков е недопустимо, защото въпросът засяга не само авторитета на България, но и живота на десетки хиляди наши сънародници. Мълчи и президентът Румен Радев, който е пряко отговорен за управлението на страната в момента. Това заявява в позиция Нова Република. Според тях всяко забавяне на реакцията насърчава и задълбочава антибългарското говорене на различни политици в Европа, които ще превърнат България и българите в изкупителна жертва на своите вътрешни проблеми. "От няколко месеца Нова Република предупреждава за опасността България да изпадне в периферията на Европейския съюз. За съжаление Европа на две скорости вече не е абстрактна хипотеза, а призната реалност. В рамките само на една седмица лидери на различни страни открито се обявиха за такова развитие, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер препоръча модел с тясно интегрирано ядро от еврозоната и догонващи държави от периферията. Темата е планирана в дневния ред на срещите на върха на ЕС през март", смятат от Нова Република.  Те добавят, че в тази ситуация България отсъства от европейската сцена, а други страни от Източна Европа вече предприеха спешни консултации и дипломатически инициативи за съвместна позиция. "Служебното правителство и назначилият го президент не реагират нито когато чужди политици дискриминират българските граждани, нито когато водещите страни в ЕС поставят на дневен ред ограничаване на пълноценното членство на страната ни в Съюза. Оглушително мълчат и двете големи партии, улисани в нагласения мач помежду си", заявяват още от партията на Радан Кънев.  Нова Република настоява за незабавна българска реакция в защита на българските граждани във Великобритания. Интересите на българите там трябва да бъдат защитени, така както България защитава интересите на десетките хиляди британски собственици на имоти у нас. Нова Република настоява още за конкретни действия за пълноценна интеграция на страната ни в ядрото на ЕС – официална постъпка за присъединяване към ERM-II, както и съгласуван с Румъния натиск за приемането ни в Шенген. Нова Република напомня, че заявките за членство на България в ЕС и НАТО бяха направени от служебно правителство, така че няма да е прецедент. "Предизборната ситуация не може да бъде оправдание за безотговорно мълчание по най-важния стратегически въпрос пред България. Призоваваме всички политически сили към отговорно поведение и консолидиране на национална позиция", казват от партията.

Заличиха 16 приемни семейства заради неглижиране на децата

https://www.24chasa.bg/region/article/6084211

Заличиха 16 приемни семейства заради неглижиране на децата Шестнайсет професионални и едно доброволно приемно семейство от областта са заличени от регистъра само през януари. По- голямата част са от брусарското село Крива бара, където гледането на приемни деца се е превърнало в поминък заради беазработицата. Родителите получават по 690 лева за дете. От 27 там сега семействата са останали само 8..

Шофьори пометоха две пенсионерки в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6084229

Шофьори пометоха две пенсионерки в ПловдивВъзрастна жена е с опасност за живота след пътен инцидент вчера в Пловдив. Около 17.20 часа постъпил сигнал, че на пешеходна пътека между ул. “Владивосток” и ул. “Чернишевски” 85-годишна била блъсната от опел. Тя е настанена в болница в тежко състояние. 68-годишният шофьор на колата е тестван с дрегер за алкохол, резултатът е отрицателен.

Дебатът ГЕРБ-БСП се отлага

http://www.cross.bg/debat-liderski-napravim-1536131.html

/КРОСС/Екипът на БСП предлага лидерският дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов да бъде очи в очи. Неприемливо е за нас да се смесват формите - експерти и лидери заедно, защото хората заслужават да чуят от първо лице визията на всеки един лидер за бъдещето на България. Съгласие по това не беше постигнато между екипите на БСП и ГЕРБ и затова лидерският дебат не може да бъде осъществен. Корнелия Нинова е готова и чака - когато ГЕРБ решат, че искат лидерски дебат очи в очи, да дебатира с Бойко Борисов по важните за страната и гражданите теми. Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: „Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме". За разлика от него, ние приемаме политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма. Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти. Експертите не могат да носят политическа отговорност. Искам лидерски дебат и всеки да заяви визията си накъде ще води България, ако спечели изборите. За да спрем с размяната на реплики, имам едно предложение към ГЕРБ. Все се позоваваме на народа - какво иска той и какво ни е поръчал

Възможност за пациенти с гръбначни заболявания: Безплатни консултации с неврохирург от Турция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6082568

Възможност за пациенти с гръбначни заболявания: Безплатни консултации с неврохирург от ТурцияДоц. д-р Зафер Оркун Токташ, неврохирург от болница „Медикъл Парк Гьозтепе“, ще консултира безплатно пациенти в София на 17 и 18 март. Доц. Токташ е един от водещите специалисти в Турция в областта на хирургията на гръбначния стълб. Той ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“,

Дебатът ГЕРБ-БСП се отлага

http://www.cross.bg/debat-borisov-gerb-1536131.html

/КРОСС/Екипът на БСП предлага лидерският дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов да бъде очи в очи. Неприемливо е за нас да се смесват формите - експерти и лидери заедно, защото хората заслужават да чуят от първо лице визията на всеки един лидер за бъдещето на България. Съгласие по това не беше постигнато между екипите на БСП и ГЕРБ и затова лидерският дебат не може да бъде осъществен. Корнелия Нинова е готова и чака - когато ГЕРБ решат, че искат лидерски дебат очи в очи, да дебатира с Бойко Борисов по важните за страната и гражданите теми.

Камарата на лордовете продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Камарата-на-лордовете-продължава-обсъждането-на-проектозакона-за-Брекзит_l.a_i.738118_at.1.html

Камарата на лордовете в британския парламент днес продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит, като се засилват очакванията да бъдат внесени...

Семерджиев: Медицинска сестра не би предотвратила трагедията с починалото дете

http://www.cross.bg/semerdzhiev-poslednite-zdravniyat-1536130.html

/КРОСС/В случая с починалото 11-годишно момиче при инцидент в училище, дори на място да е имало медицинска сестра, тя не е била в състояние да окаже медицинска помощ, коментира днес здравният министър д-р Илко Семерджиев. По негови думи от обаждането на спешния телефон 112 до пристигането на линейката са изминали не повече от 15 минути, но състоянието на детето е било много тежко. За съжаление краят е трагичен, каза здравният министър. По темата за случващото се в "Пирогов" той допълни, че в болницата се извършва ремонт, който не е планиран в последните три дни, откакто проф. Асен Балтов е директор. Затова според Семерджиев напрежението, което назря в последните дни във въпросното лечебно заведение, е субективно и високо емоционално, а не обективно.

Момиче се обгази при пожар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345153

Непълнолетно момиче се обгази при пожар рано тази сутрин във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Сигнал за инцидента е подаден в 1.05 часа. Пожарникарите отишли на адрес на улица "Каймакчалан" и установили, че е възникнал пожал в стая от апартамент.

Цените на жилищата в градските райони в САЩ достигат нови рекорди

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-v-gradskite-raioni-v-sasht-dostigat-novi-rekordi-234787/

Интересът на купувачите през миналата година се е поддържал от ниските лихви по ипотеките и силния пазар на труда

Пътуващите в чужбина българи през януари се увеличиха с 20% само за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/28/2926339_putuvashtite_v_chujbina_bulgari_prez_ianuari_se/?ref=rss


Пътуванията на българи в чужбина през януари 2017 г. са се увеличили с 20.4% спрямо същия месец миналата година. Посещенията на чужденци в България също са скочили, като са с 10.9% повече, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям ръст на пътуващи българи има в посока Италия – повече от два пъти. Близо наполовина са се увеличили пътуванията към Великобритания и Франция. Същевременно намаляват пътуванията към Португалия - с 18.9%, Словения - с 13.2%, и...

Рябков: Новата администрация на САЩ енергично се стреми да поддържа контакти с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-ryabkov-zayavi-1536129.html

/КРОСС/Опонентите на американския президент Доналд Тръмп продължават нагнетяването на русофобия, за да го дискредитират, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости. Рябков каза, че въпросът за санкциите, наложени на Русия, не е бил обсъждан с американската страна, но отмяната им би улеснила много сътрудничеството за решаване на кризата в Сирия. Отношенията между Русия и САЩ са на най-ниското си ниво от Студената война. Това съобщава руската агенция Интерфакс, позовавайки се на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. Рябков заяви още, че Русия ще анализира сигналите и подходите от дебютната реч на Тръмп пред двете камари на законодателния орган на САЩ. Дипломатът също заяви, че новата администрация на САЩ енергично се стреми да поддържа контакти с Русия в желанието си за съвместна борба с терористите до победа, докато администрацията на бившия държавен глава Барак Обама до последно прикрива терористичната групировка "Джебхат ан Нусра", използвайки я с надежда сваляне на сирийското правителство на Башар Асад. За разлика от администрацията на Обама, сега Белият дом осъзнава, че Асад не е основната пречка за уреждането на конфликта в Сирия, поясни той.  

Локо Пловдив събира пари за децата на загинал фен

http://offnews.bg/news/n_1/n_648467.html

Благородна инициатива стартираха феновете на Локомотив Пловдив. На Лаута вече е в ход кампания за набиране на средства за подпомагане на семейството на починалия техен събрат Георги Гугуманов, сообщава "Марица". Младият мъж си отиде при нелеп инцидент в Англия, където живееше от известно време. Жоро остави две малки деца, закърмени с черно-бялата идея. "Приятели, както всички знаем преди няколко дни след трагичен инцидент загина нашият приятел Жоро Гугуманов. Човек с широко сърце и чиста душа, човек безкрайно верен на черно-бялата идея и следващ отбора навсякъде из стадионите в България. Жоро остави две дечица, жена, роднини и много приятели, които никога няма да го забравят. В този изключително труден за семейството му момент ние ще се опитаме да помогнем с всички възможни средства. На предстоящият мач на Локомотив в събота ще поставим каси, в които всеки ще може да помогне финансово на семейството на Жоро. Ще бъде открита и дарителска сметка. Моля бъдете съпричастни, Жоро беше и завинаги ще остане един от нас!", се казва в съобщението за кампанията на сайта на феновете.

Повече от половината от мобилните връзки в света се осъществяват чрез смартфони

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/poveche-ot-polovinata-ot-mobilnite-vryzki-v-sveta-se-osyshtestviavat-chrez-smartfoni-234790/

Очаква се все повече потребители на развитите пазари да мигрират към умни устройства, благодарение на по-добрите оферти на операторите

На 1 март Коалиция "БСП за България" открива кампанията си в Благоевград

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/na-1-mart-koaliciia-bsp-za-bylgariia-otkriva-kampaniiata-si-v-blagoevgrad-2006831

Коалиция "БСП за България" открива утре предизборната си кампания в Благоевград. Събитието ще се проведе утре, на 1 март, от 18 часа в Драматичен театър "Никола вапцаров". 

На срещата ще бъдат представени кандидатите за народни представители на Коалиция "БСП за България" в Благоевгра

Космическият "канибализъм" не е толкова рядко явление

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kosmicheskiiat-kanibalizym-ne-e-tolkova-riadko-iavlenie-2006830

Когато две галактики се сблъскат, звезди са разкъсвани и поглъщани от супермасивни черни дупки 100 пъти по-често, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Астрономите смятаха, че тези съби

Отличник: Апелативният съд първи в страната излъчи претендент за ВСС

//dariknews.bg/regioni/burgas/otlichnik-apelativniiat-syd-pyrvi-v-stranata-izlychi-pretendent-za-vss-2006832

Бургаският апелативен съд в първия за страната, излъчи претендент за ВСС. Номинацията вече е подписана и внесена в Съвета. Това обяви днес ръководителят на Апелативната прокуратура Деница Вълкова. Кандидатът на Бургас е съдия Илияна Балтова, с 18 години стаж в служба на Темида.  „Спряхме се на Балт

Политическо затопляне в Русия? Помислете пак

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/politichesko-zatopliane-v-rusiia-pomislete-pak-234789/

Шествие в памет на Немцов, свобода за Дадин, нов щаб на Навални - събития, които подсказват политическо затопляне. Но не съвсем

Подкрепете борбата на Бориса!

https://www.actualno.com/help/podkrepete-borbata-na-borisa-news_596532.html

Бориса е бебе на 8 месеца. Тя има нужда от вашата помощ – необходимо е да отиде на рехабилитационно лечение в Китай. Тамошните доктори казват, че ще може да ходи и да живее пълноценно! Бориса е много желано и чакано бебе. Имаше и по-малка сестричка, но тя не успя да се пребори

Павел Христов: ГЕРБ доказа, че може да гарантира развитие на градската среда

http://web.barometar.net/87871/

През последните години ГЕРБ ударно работи, за да гарантира развитие на градската среда, защото тя безспорно е сред ключовите фактори за инвестиции и икономически растеж. Това заяви на среща с жители на варненския район „Владислав Варненчик” кандидатът на ГЕРБ за народен представител Павел Христов. По думите му райони, които години наред бяха пренебрегвани като крайни […]

Обвиниха трима полицаи за кражба на цигари без бандерол за 2 млн. лв.

http://offnews.bg/news/n_1/n_648466.html

Трима служители на МВР са обвинени за кражба на цигари без бандерол, които са били съхранявани като веществени доказателства. Специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнало обвинения на Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов. Тримата служители на МВР са откраднали през 2014 г. 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв. Кутиите били съхранявани като веществено доказателство в склад на МВР в с. Згалево. Тримата са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа, като на 1 март в Окръжен съд гр. Плевен ще бъде внесено искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. От събраните до момента доказателства се установява, че деянията са извършвани основно през нощта, като извършителите са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, от където са изнасяли кашони с цигари. Цигарите са били разпространявани на територията на област Плевен. До установяване на кражбата се стигнало в хода на разследване за държане на акцизни стоки без бандерол. Цигарите - предимно от марките Viktory, Raquel и МG, са били конфискувани като веществени доказателства. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а цигарите останали на съхранение в складовата база на МВР в с. Згалево. На 28 март миналата година е била извършена проверка, която установила, че кутиите липсват, въпреки че помещението, в което те са съхранявани, било запечатано и заключено с катинар. Първоначално са открити наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, което привидно създавало впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената от СЗА експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв. Досъдебното производство е образувано от РП - Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като е прието, че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП.

Ценко Чоков е задържан незаконно, убеждава съпругата му

http://www.cross.bg/chokov-garantziya-galiche-1536128.html

/КРОСС/Кметът на Галиче Ценко Чоков е задържан против всички закони в страната, обяви неговата съпруга Цветелина Нелова пред bTV. Преди дни спецсъдът върна в ареста Чоков, след като Апелативният специализиран съд го пусна на 13 февруари срещу гаранция от 10 хил. лв. "Показвате едни и същи хора, когато дойдат камерите, те казват: "Нас много ни е страх", а после си правят селфита в съда. Забавляват се за сметка на осем души", коментира съпругата на Чоков - Цветелина Нелова. По думите й съдът се позволява своеволия. След като Чоков бе пуснат от съда с парична гаранция от 10 хил. лева и някои от жителите на Галиче заявиха, че ще емигрират, а шефът на ВКС подготви проверка на случайното разпределение на делата, от Спецсъда върнаха кмета на врачанското село Галиче в ареста. Първото заседание срещу Ценко и сина му Мартин се проведе в рамките на почти 12 часа. След бурен дебат и изразени от защитата на Чоков съмнения, че Олеков лъжесвидетелства, понеже е граждански ищец по делото и е заинтересован, съдия Ангелова промени мярката за неотклонение на кмета от парична гаранция в "задържане под стража". Чоков и синът му са обвинени като организатори на престъпна група за рекет, лихварство и побой.  

Крадец си взе тухли и керемиди от къща в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=345147

33-годишен мъж бе арестуван от полицията за кражба на строителни материали в Провадия, съобщиха от МВР за Moreto.net. На 27 февруари собствениците на имота подали сигнал до полицията, че някой им е откраднал 274 керемиди и 250 тухли.

ДПС постигнало промяна с президентските избори, на парламентарните ще я реализира

http://offnews.bg/news/n_1/n_648465.html

"Ние поискахме да предизвикаме промяна чрез президентските избори и успяхме. Победата на предстоящите парламентарни избори ни е нужна не за нещо друго, а за да реализираме промяната, която искаме". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на предизборната програма на партията в Русе.   "Предстоят ни много битки - битка с омразата, битка с разделението, с противопоставянето, с фитилджии, които си запалиха фитила. Но ние в България нямаме нужда от фитилджии и в Русе няма да позволим да има фитилджии“. ДПС има ясна и изпълнима програма, общата нишка за всички секторни политики е борбата с бедността и демографската криза. Ключът за това е държавата да подпомага на бизнеса и да разчисти пътя на инвеститорите” допълни Карадайъ. Карадайъ представи водача на листата за Русе Бюрхан Абазов с думите: „В България като се заговори за земеделие, търсят Абазов, а като се заговори за Абазов, всеки се сеща за земеделие“.

Властите затвориха радикална джамия в Берлин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/28/2926333_vlastite_zatvoriha_radikalna_djamiia_v_berlin/?ref=rss


Германските власти затвориха салафитска джамия в Берлин и забраниха религиозната асоциация "Фусилет 33", която е стояла зад нея.

Джамията е била посещавана от Анис Амри – терористът, нападнал коледен базар в германската столица през декември. Атентатът уби 12 души, а отговорност за него пое "Ислямска държава".

Джамията е била претърсена рано тази сутрин. Претърсени са още 24 обекта в Берлин в рамките на операция с участието на 450 полицаи, съобщи полицията, цитирана от ДПА...

Тръмп планира 10% увеличение на парите за отбрана

http://offnews.bg/news/n_1/n_648462.html

Американският президент Доналд Тръмп планира историческо увеличение от 10% на разходите за отбрана - с 54 млрд. долара, съобщи Reuters.  Това ще стане чрез орязване на останалите разходи в бюджета със същата сума, в това число съкращаване на чуждестранната помощ, намаляване на парите за екология и други невоенни програми. Според запознати с предложението е възможно намаляване на бюджета на Държавния департамент с 30%, което би довело до мащабно преструктуриране и закриване на редица програми.  Америка и в момента харчи за отбрана повече от всяка друга държава в света - около 600 милиарда долара годишно. Бюджетните битки в Конгреса доведоха до замразяване разходите за отбрана през последните години. Това ще бъде бюджет на обществената безопасност и националната сигурност. Той ще включва историческо увеличение на разходите за отбрана, за да се възстановят изтощените въоръжени сили на САЩ във време, когато най-много се нуждаем това", коментира Тръмп.  САЩ воюват в Близкия изток от 17 години, похарчиха 6 трилиона долара за военни операции и подкрепа на съюзниците си, а не постигнаха нищо, сега положението там е по-лошо от преди. Никога не бяхме губили война, а сега никога не печелим войните, подчерта президентът. Според представители на Белия дом Тръмп ще иска повече пари за строеж на кораби, военни самолети и създаване на по-силно присъствие в ключови международни морски пътища и уязвими места като Южнокитайско море и Хормузкия проток. Крайното решение за това как да бъдат похарчени допълнителните средства обаче все пак щяло да е на Министерството на отбраната.  За плана си американският лидер се е консултирал с правителствени агенции, като възнамерява да представи бюджета си на Конгреса през месец май. Точно Конгреса, в който обаче републиканците са мнозинство, ще има последната дума за бюджета.  Планът на Тръмп оставя без промяна големи социални програми въпреки настояването на републиканците за реформа в тази сфера.  Конгресменът Нита Лоуи, демократ от Комисията за имотно кредитиране, каза, че планът на Тръмп е вреден за работещите семейства. "Ще се борим със зъби и нокти, за да защитим услугите и инвестициите, които са от решаващо значение за работещите американски семейства и общности в цялата страна", подчерта Лоуи.

Внучката на Стоичков стана на 5 месеца (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6084152

Внучката на Стоичков стана на 5 месеца (снимки)Голямата дъщеря на Христо Стоичков - Мика отбеляза 5 месеца от раждането на дъщеря си с трогателен пост във фейсбук.  „Всички пожелаваме честити 5 месеца на това малко слънчево личице! Тя е истинска малка звезда и всички, които я познават, са благословени да усещат невероятната ѝ малка енергия”, написа Мика в профила си.

5 млрд. души ще имат мобилни телефони в края на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084163

5 млрд. души ще имат мобилни телефони в края на 2017 г.Над 5 млрд. се очаква да бъдат хората, притежаващи мобилен телефон в края на годината, сочи проучване на Световната организация на мобилните оператори, съобщава БТА. Асоциацията представи проучването си на първия ден от Световния конгрес на мобилните устройства, организиран от самата нея в Барселона.

Правосъдното министерство не е пуснало на изпит за синдик един от синдиците на КТБ

https://www.actualno.com/business/pravosydnoto-ministerstvo-ne-e-pusnalo-na-izpit-za-sindik-edin-ot-sindicite-na-ktb-news_596529.html

Невероятно или не – щом говорим за България е доста трудно да се прецени, но е факт, че на един от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) е забранено да се яви на изпит за придобиване на квалификация "синдик" към правосъдното министерство. Става въпрос за Кристи Хр

Вълна от оставки може да остави "Пирогов" без детска травматология

http://www.mediapool.bg/valna-ot-ostavki-mozhe-da-ostavi-pirogov-bez-detska-travmatologiya-news260730.html

Седем от единадесетте лекари в отделението по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" са готови да последват напусналия в понеделник началник на клиниката д-р Атанас Кацаров и също са подали оставки. Готовност да напуснат са изразили още медицински сестри и санитари, съобщи във вторник Кацаров. Преди ден той депозира оставката си пред новия директор на болницата Асен Балтов с писмо, в което изразява несъгласие с начина, по който се организира работата на отделението за времето на провеждания ремонт, както и със сумата, която "Пирогов" се готви да плати за освежителните дейности. Кацаров не е съгласен с това, че дейността на клиниката се разхвърля на пет отделни места и според него това застрашава живота и здравето на малките пациенти. Всичките му обвинения обаче се отхвърлят от Балтов, който отрича да има други депозирани оставки при него освен тази на Кацаров. "Отделения се натикват в няколко стаи на четири различни етажа, далеч от операционните. Трябваше сградата да се раздели на две половини – в едната да се правят ремонт, а в другата да е отделението. След това да се обърнат", коментира във вторник Кацаров пред Нова телевизия. Той заяви, че пациентите ще са потърпевши, защото лекарите няма как да следят непрекъснато състоянието им, тичайки между етажите. Кацаров отново коментира, че сметката от 70 000 лева за освежителен ремонт на отделението е силно надписана. "Смятате ли, че смяна на кабели и боядисване струва 70 хил. лева. Не знам къде ще отиде разликата, но сметката е силно надписана", заяви той и добави, че с колегите му са боядисвали стаи и те са изглеждали чудесно. Същевременно новият директор на болницата Асен Балтов коментира пред БНТ, че ремонтът няма да попречи нито на работата, нито на пациентите. Според него създадената организация на работа е добра. По думите му отделението не е разхвърляно на 5 места, както твърди Кацаров, а било "разпределено на 4 етажа". Балтов посочи, че Кацаров е много добър специалист и напускането му ще е загуба за болницата, но посочи, че няма лекар, който да е по-голям от "Пирогов" и че ще се намерят специалисти, които да продължат работата на отделението. По повод оскъпения ремонт Балтов коментира, че няма как, когато навсякъде се прави основен ремонт и всичко се прави ново и модерно, точно това отделение да бъде заобиколено. Същевременно във вторник сутринта пред "Пирогов" се събраха родители и студенти, за да подкрепят д-р Атанас Кацаров.

Русия ще наложи вето на резолюция на ООН за санкции срещу Сирия

http://www.cross.bg/napadeniya-nalozhi-oruzhiya-1536127.html

/КРОСС/Русия обещава да наложи вето на подкрепяна от Запада резолюция на ООН, която ще наложи санкции на 21 сирийски физически лица, организации и компании, за които се смята, че са замесени в нападения с химически оръжия в раздираната от война страна, съобщават световните медии. Съветът за сигурност на ООН е насрочил гласуването на резолюцията за по-късно днес, като първоначално тя беше подкрепена от Великобритания и Франция, а наскоро беше подкрепена и от новата американска администрация на президента Доналд Тръмп. Проекторезолюцията също така ще забрани на всички страни да снабдяват сирийското правителство с хеликоптери, които разследващите са установили, че са били използвани при нападения с химически оръжия. Резолюцията е вследствие на съвместно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, които установиха, че сирийското правителство стои зад най-малко три нападения с хлор, а терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") са отговорни за най-малко една атака с иприт.  

Решетки за хулиган вилнял в Спешна помощ, блъскал и ругал полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084141

Решетки за хулиган вилнял в Спешна
помощ, блъскал и ругал полицаиДесет месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим, определи Районен съд – Велико Търново за М.А.С., който в нетрезво състояние буйствал в спешното отделение в Полски Тръмбеш, удрял и заплашвал полицаи. В нощта на 16-ти срещу 17-ти септември 2016 год. пред филиала за спешна помощ в гр.

Двойно повече български граждани ще гласуват в Турция на изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=345146

В полунощ българско време изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина на предсрочните парламентарни избори. Най-много заявления до момента са подадени в Турция – над 16 хиляди. Останалите страни с най –много подадени заявления са Великобритания, Испания, САЩ и Германия.

Откриха издирваната ценна икона, изобразяваща братя Козма и Дамян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084146

Откриха издирваната ценна икона, изобразяваща братя Козма и ДамянКриминалисти от сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ при „Криминална полиция“ на ГДНП откриха издирвана ценна икона. Това е първият случай на намерена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Известният баскетболист Калоян Иванов е кандидат за депутат от Нова Република. Ще замени ли спорта с политика?

http://www.moreto.net/novini.php?n=345151

Калоян Иванов е втори в листата на “Нова Република” (коалицията от партии, в която влизат “ДСБ”, “Съюз за Пловдив” и “Българска демократична общност»). Един от най-успешните ни баскетболисти заяви: “Влизам в политиката защото за мен е изключително важно моите деца и децата на братята ми да живеят в демократична и сигурна държава, където върховенството на закона е гарантирано.

Ювентус ще победи Наполи за купата на Италия според „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1536126.html

/КРОСС/Ювентус ще победи Наполи в първия двубой от полуфиналите за Купата на Италия според „Еврофутбол". Сблъсъкът е  на 28.02.2017 г. от 21.45 часа в Торино: Ювентус Торино - Наполи Сингъл, Live, ТОП „1"-1.61 „Х"-2.95 „2"-3.90 Вижте кои са по-интересните срещи от Първа професионална футболна лига на България: Дунав Русе - Левски София Сингъл, Live „1"-3.10 „Х"-2.78 „2"-1.83 ЦСКА София - Ботев Пловдив Сингъл, Live „1"-1.20 „Х"-4.00 „2"-7.00 Черно море - Берое Сингъл, Live „1"-1.58 „Х"-3.00 „2"-3.78 Мачове от Чемпиъншип в Англия, Испания, Купата на Германия и Англия, френската Лига 1 са сред акцентите в предстоящите дни: Брайтън - Нюкасъл Юнайтед Сингъл, Live, ТОП „1"-2.35 „Х"-2.80 „2"-2.30 Малага - Бетис Сингъл, Live, ТОП „1"-1.86 „Х"-2.80 „2"-3

200 лв. глоба отнесе хулиган, набил на улицата бивша тъща в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084123

200 лв. глоба отнесе хулиган, набил на улицата бивша тъща в Горна ОряховицаГлоба в размер на 200 лв. е наложил Районен съд – Горна Оряховица на 37-годишния Д. П. от с. Козаревец за извършено хулиганство. Вчера сутринта пред жилище в железничарския град той ударил в лицето, блъснал и съборил на земята 52-годишна жена от Г. Оряховица. Жената била майка на бившата му жена и  преди това двамата се скарали.

Прокуратурата обвини трима полицаи за кражба на цигари от склад на МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/28/2926269_prokuraturata_obvini_trima_policai_za_krajba_na_cigari/?ref=rss


Антикорупционното звено на прокуратурата привлече към наказателна отговорност трима полицейски служители за кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол на стойност 2 305 491 лв., които са били веществени доказателства по разследване.

Вчера пресцентърът на държавното обвинение съобщи, че разследва кражба на цигари от склад на МВР в село Згалено, Плевенско. Повече четете тук.

Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов са обвинени за кражба, извършена през 2014 г., която...

Бургаски артисти блестяха в поредното голямо шоу на Енчо Керязов

http://www.cross.bg/zvezdite-beshe-rodna-1536125.html

/КРОСС/На 25 февруари в зала "Арена Армеец" се състоя Шестото издание на спектакъла "Нощ на звездите", под патронажа на "Фондация Енчо Керязов". Събитието е свързано с насърчаването на талантливи български деца и младежи в областите образование, изкуство и спорт. Тържествената първа част по награждаването беше последвана от гала спектакъл, който няма аналог в световен мащаб. В него участваха най-големите звезди на цирковото изкуство - носители на награди от единствения световен фестивал в Монте Карло. Уникалността на събитието в София е събирането на толкова призьори на едно място под "купола" на "Арена Армеец". За мащабността на този спектакъл допринесе участието на оркестър "Levon Manukyan Collegium Musicum" и хор "Родна песен" - Бургас, със солисти Пени Ставрева, Добромир Манев и диригент Левон Манукян. В този изключително динамичен и впечатляващ гала концерт те трябваше да партнират в сложните изпълнения на звездите и именно тук блеснаха със своя безупречен професионализъм. Безспорно най-екстремното преживяване беше номерът с три състезателни мотора, които за първи път в света изпълниха огнена каскада, прелитайки в лупинги със 160 км./ч

Крахът на българското село, проектиран в Москва

https://vesti.bg/bulgaria/krahyt-na-bylgarskoto-selo-proektiran-v-moskva-6066052

Разсекретените документи на Държавна сигурност разкриват истината за станалото

Италия потресена от евтаназията на известен диджей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084130

Италия потресена от евтаназията на известен диджейИзвестният италиански диджей Фабо, който от 3 г. беше напълно парализиран и сляп след катастрофа, избра евтаназията в Швейцария, за да сложи край на своя „ад от болка, болка, болка”. 40-годишният Фабиано Антониани разтърси цяла Италия с апела си тези дни до президента Серджо Матарела «да го остави да умре».

Помпата, засмукала детето в Златни пясъци, била без предпазна решетка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084126

Помпата, засмукала детето в Златни пясъци, била без предпазна решетка4-годишната Изабела, която бе засмукана от помпа в джакузи на хотел "Адмирал" на Златни пясъци, продължава да е в кома. Няма промяна в състоянието на детето, каза пресаташето на варненската болница "Св. Анна" Дияна Желева. Стана ясно, че тръбата, която е всмуквала вода, за да отиде тя за пречистване, е била без предпазна решетка.

Ердоган: Турската армия ще продължи настъплението си в Северна Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084127

Ердоган: Турската армия ще продължи настъплението си в Северна Сирия
Турската армия ще продължи настъплението си в Северна Сирия, за да превземе град Манбидж, заяви турският президент Реджеп Ердоган. По думите му, цялата територия западно от Ефрат трябва да бъде прочистена от кюрдските милиции, предава БНР. Кюрдите освободиха Манбидж миналата година, след като нанесоха поражение на групировката „Ислямска държава“.

Няма влошаване в състоянието на засмуканото от джакузи дете във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345148

Стабилни са жизнените показатели на детето, засмукано от джакузи в хотел край Варна. 4-годишното момиченце продължава да е в медикаментозна кома в Реанимацията на МБАЛ „Св. Анна“. Животът на детето не е вън от опасност, посочиха за Moreto.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри обновения корпус в женския затвор

//dariknews.bg/regioni/sliven/sluzhebniiat-ministyr-na-pravosydieto-mariia-pavlova-otkri-obnoveniia-korpus-v-zhenskiia-zatvor-2006822

Единственият женски затвор в Сливен е с обновен корпус. Официално той бе открит днес от служебния министър на правосъдието Мария Павлова.

По думите й мерките за подобряване на условията в затворите са част от програмата на българското правителство, с оглед изпълнение на пилотното реш

Ограничават движението в участък от бул. „Шести септември“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ogranichavat-dvizhenieto-v-uchastyk-ot-bul.-shesti-septemvri-2006823

Поради строително-монтажни работи от днес до 30 април се въвежда временна организация на движението на бул. „Шести септември“ в отсечката от кръстовището с ул. „Орловец“ до кръстовището с бул. „Цариградско шосе“.

От ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточниха, че движението ням

Рекордно нисък зрителски интерес към Оскар 2017

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rekordno-nisyk-zritelski-interes-kym-oskar-2017-2006825

Рекордно нисък е бил зрителският интерес към 89-тата церемония по раздаването на Оскарите, като той е най-слабият от девет години насам, съобщава в. "Дейли мейл".

Рейтингът на тазгодишното шоу е бил дори по-нисък от миналогодишния сп

Тридневни тържества в Гоце Делчев за 3 март

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/tridnevni-tyrzhestva-v-goce-delchev-za-3-mart-2006826

По повод Националния празник на Република България, община Гоце Делчев организира тридневна празнична програма. Утре в 11:00 часа в градинката пред храм "Св. Св. Кирил и Методий" децата от града ще посрещнат Баба Марта. От 17:30 в Общинския исторически музей ще бъде представен филм, посветен на поп

Правят парк с макети на исторически и природни забележителности от България

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/praviat-park-s-maketi-na-istoricheski-i-prirodni-zabelezhitelnosti-ot-bylgariia-2006828

Започва изграждането на парк с макети на исторически, архитектурни и природни забележителности от България. Той ще е разположен на повече от 100 дка площ между правешките села Калугерово и Видраре.
 
Идеята е на режисьора Съни

Правосъдният министър откри ремонтирания женски затвор в Сливен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravosydniiat-ministyr-otkri-remontiraniia-zhenski-zatvor-v-sliven-2006818

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри днес ремонтирания затвор в Сливен. Тя припомни, че през последните години страната е търпяла множество критики от неправителствени организации за лошите условия в местата за лишаване от свобода и арестите.

Минис

ЦИК заличи регистрацията на кандидат-депутати заради двойно гражданство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cik-zalichi-registraciiata-na-kandidat-deputati-zaradi-dvojno-grazhdanstvo-2006819

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на четирима кандидати за народни представители, заради двойното им гражданство. Решението е взето след проверка от агенция ГРАО.

Заличените регистрации са на Веселина

Лекарският съюз настоява за самостоятелност и независимост на Здравната каса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarskiiat-syiuz-nastoiava-za-samostoiatelnost-i-nezavisimost-na-zdravnata-kasa-2006821

Крайно време е държавата да не мисли за здравеопазването само като разходи, категоричен е зам.-председателят на БЛС

Здравната каса и лекарите подписаха Национален рамков договор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zdravnata-kasa-i-lekarite-podpisaha-nacionalen-ramkov-dogovor-2006824

Българският лекарски съюз (БЛС) се договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и подписа Национален рамков договор за 2017 г. Процедурата бе осъществена днес по обяд в сградата на Министерството на здравеопазването.
 

"Райънер" пуска евтини билети от и до София за година напред

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/02/28/2926201_raiuner_puska_evtini_bileti_ot_i_do_sofiia_za_godina/?ref=rss


Ирландският нискобюджетен превозвач "Райънер" (Ryanair) ще приложи лятната си програма за полети и през следващата зима, а освен това ще даде възможност отсега да се купуват билети за полети до април 2018 г. на цени от 9.99 евро. Това обявиха от компанията на пресконференция в София. Причината за решението е отбелязаният вече ръст в България и очакването, че той ще продължи.

Превозвачът започна да лети по 21 дестинации от София през миналата есен, а преди седмица обяви и нови полети...

България избра NOVA и „Като две капки вода”

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/bylgariia-izbra-nova-i-kato-dve-kapki-voda-6066049

Най-позитивното шоу е категоричният лидер в ефира, събрал над 1 000 000 зрители пред екрана

Листите на ПП "Партия на Зелените"

http://offnews.bg/news/n_1/n_648461.html

1. Благоевград 1.Цветозар Димитров Балабанов 2 Десислава Георгиева Кирова 3.Янка Костова Шейтанска 4.Росица Миленова Пирнарева 5.Павел Антонов Докузов 6.Анка Димитрова Гърменова 7.Методи Стоянов Топалски 2. Бургас 1 Илиян Панайотов Илчев 2 Соня Йорданова Стефанова 3 Стоян Тодоров Иванов 4 Пламен Валентинов Янков 3. Варна 1.Иван Калчев Иванов 2.Йорданка Стойкова Калчева 3.Петър Иванов Петров 4. Велико Търново 1. Павел Костадинов Пенев 2. Цвета Петрова Филипова 3. Диан Тодоров Пенчев 5. Видин 1. Йонко Йорданов Гергов 2. Никола Танчев Николов 6. Враца 1. Галя Петрова Захариева 2. Албена Стефчова Коцанкова-Христова 3. Мария Пламенова Георгиева 4. Цветелина Ваньова Ангелова 7. Габрово 1. Христо Николов Христов 2. Любомир Стефанов Василев 3. Стефан Янков Енчев 4. Радослав Стоянов Недялков 8. Добрич 1. Борислав Атанасов Даскалов 2. Валентин Симеонов Симов 3. Марийка Петрова Димова 4. Валентин Йорданов Йорданов 5. Тодор Илиев Тодоров 6. Тодор Костов Карагюлиев 9. Кърджали 1 Васко Райчинов Йотов 2 Никола Танчев Николов 10. Кюстендил 1. Йонко Йорданов Гергов 2. Венцислав Димитров Цупарски 3. Сашо Димитров Лазаров 4. Валери Рангелов Здравков 11. Ловеч 1 Цветан Стоименов Ночев 2 Иван Велев Иванов 12. Монтана 1. Райна Веселинова Милева 2. Иван Тодоров Бонински 3. Людмил Йосифов Младенов 4. Венцислав Генадиев Веселинов 13. Пазарджик 1. Христо Николов Дунчев 2. Иван Георгиев Проданов 3. Пенко Георгиев Русев 14. Перник 1. Людмила Николова Велинова 2. Божидар Славчев Симеонов 3. Венислава Петрова Венев 4. Ангел Трифонов Ангелов 15. Плевен 1. Любомир Иванов Денчев 2. Христо Христов Дунчев 3. Иван Иванов Георгиев 16. Пловдив 1 Цветозар Димитров Балабанов 2 Петър Кънчев Баротов 3 Ташо Стойчев Арабистанов 17. Пловдив Област 1.Александър Сотиров Стойков 2.Петър Здравков Глушков 3.Лора Атанасова Сандова 18. Разград 1. Стела Йосифова Тодорова 2. Марио Огнянов Стоянов 19. Русе 1.Диан Тодоров Пенчев 2.Любка Георгиева Венкова 3.Петър Драгомиров Драгоев 20. Силистра 1 Георги Недялков Славчев 2 Янислав Руменов Андреев 21. Сливен 1 МАРИЕЛА ГОСПОДИНОВА ГОСПОДИНОВА 2 ГЕОРГИ МИТЕВ ДЖЕНКОВ 3 ИВАЙЛО ХРИСТОВ ЙОРДАНОВ 4 АТАНАС ГЪЛЪБОВ КАДИЕВ 22. Смолян 1.Веселин Йорданов Василев 2.Лена Ангелова Василева 3.Мариана Миткова Василева 23. София 1 Владимир Димитров Николов 2 Милена Кирова Иванова 3 Владимир Милчев Апостолов 4 Светослава Иванова Горанова 5 Симон Теодоринов Симеонов 6 Любомир Димитров Кьосев 7 Цвета Петрова Филипова 8 Любка Георгиева Венкова 9 Петър Драгомиров Драгоев 10 Марио Огнянов Стефанов 11 Петър Валериев Китев 24. София   1.Валентин Симеонов Симов 2.Мария Йорданова Йончева 3.Борис Милчев Йолов 4.Пенко Георгиев Русев 5.Цветомир Димитров Начев 6.Калин Серафимов Николов 25. София 1.Христо Христов Дунчев 2.Райна Веселинова Милева 3.Иван Иванов Георгиев 4.Цветомир Димитров Начев 5.Мариана Миткова Василева 6.Калин Серафимов Николов 26. София Област 1.Васко Райчинов Йотов 2.Асен Николов Караманчев 3.Теодора Валентинова Симова 4.Цветелина Тодорова Йотова 27. Стара Загора 1.Владимир Димитров Николов 2.Минчо Иванов Ковачев 3.Милена Кирова Иванова 28. Търговище 1.Христо Николов Дунчев 2.Петър Валериев Китев 3.Симон Теодоринов Симеонов 4.Иван Тодоров Бонински 29. Хасково 1.Лена Ангелова Василева 2.Владимир Милчев Апостолов 3.Ангел Георгиев Иванов 30. Шумен 1.Светослава Иванова Горанова 2.Любомир Димитров Кьосев 31. Ямбол 1.Теодора Валентинова Симова 2.Ивайло Христов Йорданов 3.Йорданка Стоянова Колева

Листите на ПП "Напред България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_648452.html

1. Благоевград 1 Зорница Атанасова Тодорова 2 Лили Борисова Грънчарова 3 Райна Иванова Прошина 4 Страхил Борисов Богоев 5 Стойко Емилов Найденов 2. Бургас 1. Елица Борисова Илиева 2.Тихомир Валентинов Тодоров 3.Крали Стоянов Памуков 3. Варна 1 Анатоли Георгиев Георгиев 2 Филчо Стилиянов Ставрев 3 Венан Ниязиев Шакиров 4 Ненчо Стайков Димитров 5 Стелиан Филчев Стилиянов 6 Цветан Рангелов Недялков 7 Красен Методиев Якимов 8 Константин Антонов Парчев 9 Николай Валентинов Георгиев 4. Велико Търново 1 Анатоли Георгиев Георгиев 2 Цветан Рангелов Недялков 3 Стойко Емилов Найденов 5. Видин 1 Тодор Иванов Славков 2 Петьо Иванов Петков 3 Маргарита Найденова Донкова 6. Враца 1. Ивалина Милчева Шолева 2. Петьо Иванов Петков 3. Ивайло Илчев Тодоров 4. Маргарита Найенова Донкова 5. Данаил Цветанов Иванов 6. Генади Тодоров Лилов 7. Васил Любенов Василев 7. Габрово 1 Васил Любенов Василев 2 Генади Тодоров Лилов 8. Добрич 1 Димитър Стилиянов Ставрев 2 Димитър Тодоров Аврамов 3 Димитър Георгиев Димитров 4 Диан Димов Димитров 5 Павел Василев Павлов 6 Константин Антонов Парчев 9. Кърджали 1.Руфат Нешат Ибрям 2.Гюро Севдалинов Илиев 3.Веселин Георгиев Ангелов 10. Кюстендил 1 Мариела Веселинова Предоева 2 Татяна Георгиева Андонова 11. Ловеч 1 Димитър Стилиянов Ставрев 12. Монтана 1. Данаил Цветанов Иванов 2. Ивайло Илчев Тодоров 13. Пазарджик 1 Даниела Цветанова Никодимова 2 Мария Бончева Бонева 14. Перник 1. Даниела Цветанова Никодимова 2. Виолина Борисова Борисова 3. Георги Евлогиев Василев 15. Плевен 1. Мариана Василева Табакова 2. Татяна Георгиева Андонова 16. Пловдив град 1 МАРИЯ БОНЧЕВА БОНЕВА 2 МАРИЯНА ВАСИЛЕВА ТАБАКОВА 17. Пловдив Област 1.Диана Йорданова Тасева 2.Любен Пламенов Томов 18. Разград 1 Елена Светославова Соколова 19. Русе 1.Десислава Запрянова Запрянова 20. Силистра 1 Елена Светославова Соколова 21. Сливен 1 ДИМИТЪР ТОДОРОВ АВРАМОВ 22. Смолян 1.Десислава Запрянова Запрянова 23. София 1 Борис Рашков Рашков 2 Любен Пламенов Томов 3 Татяна Николаева Спасова 24. София 1.Боян Георгиев Кайров 2.Пепа Петрова Ходжева 3.Любомир Ясенов Инджев 4.Татяна Николаева Спасова 5.Ивалина Милчева Шолева 6.Валентин Емилов Груев 25. София 1.ТОДОР ИВАНОВ СЛАВКОВ 2.НИКОЛАЙ ЕВЛОГИЕВ МАКСИМОВ 3.ДИАНА ЙОРДАНОВА ТАСЕВА 26. София област 1.ТОДОР ИВАНОВ СЛАВКОВ 2.НИКОЛАЙ ЕВЛОГИЕВ МАКСИМОВ 3.ДИАНА ЙОРДАНОВА ТАСЕВА 27. Стара Загора 1.Венина Димитрова Цонкова 2.Румен Василев Райчев 28. Търговище 1.Емил Стайков Димитров 29. Хасково 1.Боян Георгиев Кайров 2.Пепа Петрова Ходжева 3.Диан Димов Димитров 30. Шумен 1.Красен Методиев Якимов 2.Филчо Стилиянов Ставрев 31. Ямбол 1.Боян Георгиев Кайров 2.Пепа Петрова Ходжева 3.Диан Димов Димитров

Fibank дари компютърна техника на НЦТХ

http://www.cross.bg/tzentur-transfyzionna-hematologiya-1536124.html

/КРОСС/Fibank (Първа инвестиционна банка) направи дарение на компютърна техника за нуждите на „Националния център по трансфузионна хематология" (НЦТХ). През миналата година „Националният център по трансфузионна хематология" (НЦТХ), съвместно с Fibank и Българската национална телевизия (БНТ), стартираха кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Целта на кампанията бе да подпомогне дейността на НЦТХ и да популяризира акта на доброволно кръводаряване, който е жизненоважен за спасяването на хиляди човешки животи в България. Инициативата бе подкрепена и от редица известни личности, сред които Радослав Янков, Сани Жекова, Христо Мутафчиев, Митко Кърнев, Ути Бъчваров, Любо Киров, Аделина Радева и Спас Кьосев. „Изключително сме признателни на Първа инвестиционна банка за помощта и съдействието, които ни оказва", заяви д-р Николай Андреев, директор на НЦТХ. Ивайло Александров, директор „Корпоративни комуникации" на Fibank сподели възхищението си от всекидневната работа и отдаденост на служителите от Националния център по трансфузионна хематология, които полагат неимоверни усилия за спасяването на човешки живот в България. Всеки желаещ може да помогне на НЦТХ, като дари кръв в център по трансфузионна хематология: http://ncth.bg/contacts      

Отпускат седем милиона лева за обучение на персонала в "Спешна помощ"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084108

Отпускат седем милиона лева за обучение на персонала в "Спешна помощ"Седем милиона лева ще бъдат отпуснати за обучение на лекари в "Спешната помощ", съобщи служебният социален министър Гълъб Донев. Парите са по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съобщава БТА. Донев и служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписаха в социалното министерство договор за директно

Москва: Готови сме да работим в Сирия със САЩ, но ни пречи наследството на Обама

https://www.actualno.com/asia/moskva-gotovi-sme-da-rabotim-v-sirija-sys-sasht-no-ni-prechi-nasledstvoto-na-obama-news_596520.html

Русия е готова да се бори с тероризма в Сирия заедно със САЩ, но на това пречат бариерите, оставени от предишния американски президент Барак Обама. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков по време на кръгла маса в Държавната дума, посветена на

Стадионът на ЦСКА Москва смени името си заради банка

http://offnews.bg/news/n_1/n_648463.html

Стадионът на футболния ЦСКА Москва също смени името си като този на родния Левски. Той ще се казва "ВЭБ-Арена". Договор подписаха президентът на "армейците" Евгени Гинер и Сергей Горков, председател на "Внешэкономбанка". Това се случи на инвестиционен форум в Сочи. Условията на сделката не се съобщават. Стадионът беше построен след куп проблеми. Предполага се, че той илезе около 330 милиона евро! "За нас този проект е важен. Започна през 2012 година и завърши миналата. Срещнахме много проблеми, но стадионът стана пример за реализация на идеите ни. Винаги с Гинер намирахме решения, дори когато имаше година без финансиране", заяви главата на банката. Стадионът, който побира 30 000 зрители, беше пусната в експлоатация през септември миналата година. Досега но той носеше името "Арена ЦСКА".

Арестуваха австралиец, опитал се да помогне на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084107

Арестуваха австралиец, опитал се да помогне на "Ислямска държава"Австралиец бе арестуван след опит да помогне на радикалната организация "Ислямска държава" да развие лазерни и ракетни технологии, предаде ДПА, цитирана от БТА. Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че 42-годишният мъж е бил задържан в град Йънг в източния щат Нов Южен Уелс. Той не е планирал нападение на австралийска територия.

Прокуратурата обвини трима служители на МВР за кражба на цигари за 2,3 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084106

Прокуратурата обвини трима служители на МВР за кражба на цигари за 2,3 млн. лева
Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов са с обвинение за престъпление от 2014 г. Става дума за 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., които били веществени доказателства, съхранявани в склад на МВР в с. Згалево, информира прокуратурата. Христов, Маринов и Дамянов са задържани за 72 часа и предстои утре да бъде внесено

Режисьор призова да се гласува за Татяна Дончева на представление в Народния

http://offnews.bg/news/n_1/n_648449.html

Постановка в Народния театър снощи неочаквано е приключила с предизборна агитация за Татяна Дончева, разказаха пред OFFNews зрители на пиесата "Да, господин премиер!" на режисьора Борис Панкин. След края на представлението на сцената излезли актьори, сценографи, преводачи и режисьорът. Тогава Панкин заявил: "Един съвет, който не е агитация - ако искате да говорите за проблеми, търсете мъже. Ако искате да решавате проблеми, се обърнете към жени (цитат на Маргарет Тачър - б.а.). Дано дойде време да кажем: "Да, госпожо премиер, Татяна Дончева". Част от зрителите и актьорите изглеждали стъписани от изявлението, разказаха нашите читатели. В същото време избухнали и бурни ръкопляскания. За коментар потърсихме самия Панкин, който бе в Инициативния комитет за издигането на Татяна Дончева за президент, а сега е кандидат за депутат от 23 МИР София в листите на коалиция "АБВ - Движение 21" .  "Не мисля, че има нещо лошо в това, което съм казал. В думите си не съм споменавал, че съм кандидат, номер на бюлетина или партия, а само името на Дончева. Казах и много други имена. Това се случи след края на постановката, когато всеки е свободен да си тръгне. Това е една моя лична кауза - за равноправието на жените. Постановката е блестяща политическа сатира, каквато отдавна не е имало у нас", заяви той. От Народния театър на свой ред коментираха, че "като институция с повече от 110-годишна история Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности." Това е позиция на една личност, изказана по време на спектакъла "Да, г-н премиер" на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", който само ползва сцената на Народния театър за своя изява. Сцената на Народния театър не е била и не може да бъде трибуна на политически страсти и по никакъв начин лични изявления или импровизирани изказвания не могат да бъдат приемани или тълкувани с политически подтекст, обвързващ театъра. Още по-малко случаят да бъде тълкуван като позиция на Народния театър "Иван Вазов".

Момчил Неков: Необходимо е ЕС да задели ресурси за професионалното развитие на учителите

http://www.cross.bg/nekov-ymeniya-profesionalnoto-1536123.html

/КРОСС/Трябва да се осигурят качествени стажове и възможности за чиракуване, които да гарантират достъп до социална закрила и справедливо заплащане. „Повишаването на уменията на европейските граждани е немислимо без прилагането на целенасочени образователни политики. Вярвам, че образованието е причината и решението на проблема с недостига на умения и преодоляването на високите нива на безработица". Това заяви евродепутатът Момчил Неков от делегацията на българските социалисти при обсъждането на „Нова програма за умения за Европа" на заседание в Европейския парламент.Според Неков трябва да се увеличи привлекателността на професионалното образование и обучение. Практическото обучение и дуалното образование имат потенциала да се справят с проблема на недостиг на умения. За да стане по-привлекателно, е нужно ранно кариерно ориентиране, както и целенасочена работа с родителите. За да могат младите хора по-плавно да преминават към първа заетост, е необходимо да се осигурят качествени стажове и възможности за чиракуване, които да гарантират достъп до социална закрила и справедливо заплащане.„Подобряването на уменията на европейските граждани ще зависи и в голяма степен от повишаването на уменията на самите учители", каза Момчил Неков. Затова е необходимо да се задели и финансов ресурс за тяхното професионалното развитие, както и да се приложат мерки за увеличаване на привлекателността на учителската професия

Китайските власти обсъждат мерки за подкрепа на семейства с второ дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084105

Китайските власти обсъждат мерки за подкрепа на семейства с второ детеКитайските власти обсъждат мерки за подкрепа на семейства, които имат второ дете, поради влошени демографски показатели, които мога да забавят икономическия ръст в бъдеще. Всички семейства в Китай имат официално право да имат повече от едно дете от края на 2015 г., информира БНР. Тогава бе обявен краят на политиката на контролираната раждаемост,

КЕВР върна за преработка плана за поскъпване на водата в София с 18%

http://offnews.bg/news/n_1/n_648458.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) върна за преработка бизнес плана на "Софийска вода" АД, който предвиждаше поскъпване на водата в столицата с 18%.  Проектът трябва да бъде представен отново в 3-дневен срок, след което ще бъде обсъден на закрито заседание, съобщиха от КЕВР.  Регулаторът връща бизнес плана за преработка вече два пъти, като той първоначално предвиждаше увеличаване на цената на водата в София с 30% от 1 март, след което увеличението беше намалено до 18% през тази година и с 47% до 2021 г.  Ако предложението бъде прието, цената на водата в столицата ще се увеличи до 2,16 лева за 1 куб. м.  По време на обсъждането на предложението за увеличаване на цената с 18% потребителиските и гражданските организации обявиха поскъпването като непосилно за повечето софиянци и предупредиха за започване на протести след поскъпването на водата.  Против поскъпването на водата се обяви и кметът на София Йорданка Фандъкова, която посочи, че толкова значително поскъпване е необосновано.

Тройките на Къри спряха да влизат, но "Голдън стейт" записа 50-а победа (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/28/2926274_troikite_na_kuri_spriaha_da_vlizat_no_goldun_steit/?ref=rss




"Голдън стейт уориърс" стана първият отбор в НБА през този сезон, който мина границата от 50 победи.

Вицешампионите се наложиха със 119:108 на "Филаделфия" и вече имат гарантирано участие в плейофите, след като до момента са загубили само девет мача и имат най-добрите показатели в лигата до момента.

Двубоят обаче ще се запомни с нетипичното представяне на една от звездите на тима - Стеф Къри. Гардът пропусна всичките си 11 стрелби от далечно разстояние, което...

Германски журналист бе обвинен в тероризъм в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/28/2926248_germanski_jurnalist_be_obvinen_v_terorizum_v_turciia/?ref=rss


Турски съд нареди германски журналист да остане в затвора, докато срещу него започне дело за подкрепа на терористична организация и подстрекаване към насилие.

Денис Юджел, коресподентът на германския в. "Ди велт", бе задържан на 14 февруари, след като писа за имейли, откраднати от електронната поща на Берат Албайрак - енергиен министър и зет на президента Реджеп Ердоган. Пощата на Албайрак бе разбита от левичарска хакерска групировка.

Юджел има двойно гражданство –...

Паркираш неправилно - "писачи" дебнат със спрей

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/parkirash-nepravilno-pisachi-debnat-sys-sprej-6066051

Зачестиха случаите, в които непознати надраскват със спрей коли, които са спрени на непозволени места

Четирима маскирани обраха каса на охранителна фирма

http://www.cross.bg/subota-nito-kasata-1536122.html

/КРОСС/Четирима маскирани мъже задигнаха 100-килограмова каса с хиляди левове от офиса на строителна фирма в събота вечерта, съобщи Нова телевизия. Обирджиите не са се изплашили нито от охраната, нито от СОТ-а, нито от заключените врати. От МВР първо отрекоха пред news.bg за случая, след това заявиха, че е бил в събота. В събота вечерта крадците заплашват охранителя на обекта с оръжие, минават през бариерата, влизат, паркират автомобила си, разбиват две врати, изкъртват и задигат касата. Когато влизат в офиса, разбират, че касата е никелирана и се връщат да вземат чук. "Нанасят между 10 и 20 удара с чука. Касата е над 100 килограма", обясни Ганимир Ганчев, управител на фирмата. Той се съмнява, че крадците са имали информация за касата и парите, които са се съхранявали в нея. Целият грабеж е извършен за около 3 минути. А патрулът на СОТ идва на 5-тата минута. Заплашваният охранител е под стрес и от деня на инцидента не е ходил на работа.  

МОН ще увеличи броя на „защитените” специалности

http://www.moreto.net/novini.php?n=345131

Министерство на образованието и науката предлага да се увеличи броя на „защитените” специалности в университетите. Миналата година, правителството специалностите арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка филология, португалска филология, румънска филология, унгарска филология, японистика и хебраистика, за „защитени”.

Бъфет инвестира мощно в акции на Apple

https://www.actualno.com/sciencelogy/byfet-investira-moshtno-v-akcii-na-apple-news_596515.html

Американският милиардер Уорън Бъфет е увеличил своя дял в Apple от началото на годината чрез своя инвестиционен фонд Berkshire Hathaway. Това съобщи самият той в ефира на телевизия CNBC, съобщава TechNews. Борсовият спекулант на Wall Street всъщност не просто е увеличил своите акции в компаният

МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита група, разпространявала наркотици в елитни заведения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/28/2926239_mvr_i_prokuraturata_se_pohvaliha_s_razbita_grupa/?ref=rss


Служители на ГДБОП и колегите им от СДВР неутрализираха организирана престъпна група, разпространявала наркотици в елитни заведения и клубове, съобщи пресцентърът на МВР. Междувременно и този на държавното обвинение информира, че Специализираната прокуратура е обвинила 12 участници в група за разпространение на наркотици в елитни столични заведения и клубове.

Според разследващите престъпното сдружение е разпространявало кокаин, екстази, амфетамини, марихуана.

Десетима от...

Ще има ли дебат Борисов-Нинова?

http://offnews.bg/news/n_1/n_648457.html

Големият лидерски предизборен дебат Бойко Борисов-Корнелия Нинова все още е под въпрос, след като вече няколко дни председателите на двете най-популярни партии не могат да се споразумеят под каква форма да се изправят един срещу друг. Борисов предлага предизборна дискусия в два модула - първо на ниво експерти, а после - пряк дебат между него и Нинова. Корнелия Нинова, от своя страна, настоява само за лидерски дебат, защото било неприемливо да се смесват формите - експерти и лидери заедно. Тази сутрин Борисов обяви, че е разговарял по телефона с председателя на БСП и договорка отново не е била постигната. Той държи дебатът да се проведе в 19:30 ч утре, 1 март, в Зала 6 на НДК, за което вече има договорка и между трите големи телевизии - bTV, Нова и БНТ. "Екипът на БСП предлага лидерският дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов да бъде очи в очи. Неприемливо е за нас да се смесват формите - експерти и лидери заедно, защото хората заслужават да чуят от първо лице визията на всеки един лидер за бъдещето на България. Съгласие по това не беше постигнато между екипите на БСП и ГЕРБ и затова лидерският дебат не може да бъде осъществен", коментираха по-рано днес от екипа на Нинова.

Падна наказание на шеф на граничен участък заради използване на термовизионна камера

https://www.24chasa.bg/region/article/6084099

Падна наказание на шеф на граничен участък заради използване на термовизионна камера
Административният съд в Ямбол отмени заповед за наказание на началника на ГПУ-Елхово - порицание за срок от 6 месеца. Той бил наказан за неупражнен контрол над подчинените си при използването на термовизионните камери при охраната на българо-турската граница. Имало издадена специална заповед през светлата част от денонощието да се използва

КЕВР ще преизчисли надолу поскъпването на водата в София

http://www.mediapool.bg/kevr-shte-preizchisli-nadolu-poskapvaneto-na-vodata-v-sofiya-news260729.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще преработи изчисленията за повишаването на цената на водата в София, което бе планирано да е с 18 на сто от тази година и поетапно поскъпване до 47 на сто към  2021 г. Това е било решено на закрито заседание на регулатора в понеделник, когато е даден тридневен срок на работната група в комисията да изготви нови сметки. Окончателното решение се очаква в четвъртък, когато регулаторът отново ще обсъжда внесения от концесионера "Софийска вода“ бизнес план за развитие на дружеството до 2021 г., каквито са нормативните изисквания. Отлагането и преработката на цените на водата в София идват след като кметът на София Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет обявиха, че планираното от КЕВР поскъпване е необосновано високо. По информация на Mediapool върху КЕВР е бил оказван натиск да не разрешава толкова голямо поскъпване на водата в София в предизборната обстановка. От ГЕРБ отричат да са оказвали натиск, но предвид това, че кметът е техен представител, партията има най-голям интерес да не настройва софиянци негативно преди предсрочния парламентарен вот. Според предишните изчисления на КЕВР, които при откритото обсъждане на цени бяха приети от концесионера, независимо че са по-ниски от техните предложения, предвиждаха от 1 март кубик вода, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, да се плаща от домакинствата по 2.16 лв. Предложението на "Софийска вода“ бе водата да поскъпне с 32 на сто през 2017 г., догодина – с 47 процента, през 2019 г. - с 57%, през 2020 г .- с 64%, а през 2021 г. - със 71 процента. Регулаторът обаче оряза повишаването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47 на сто за всяка от следващите пет години. След изразеното недоволство и от страна на потребителски организации и под заплахата от протести на граждани, явно КЕВР е решила да свие още исканото поскъпване на водата. Какво ще е то предстои да се види в четвъртък, според запознати обаче собственикът на концесионера – френската компания "Веолия“, се готви да предприеме действия срещу държавата, подобни на тези на електроразпределителните дружества, които заведоха арбитражни дела за това, че не е защитила инвестициите им при определянето на цената на електроенергията в предишни години. Тези дела са за близо милиард евро и ако към тях се присъедини и жалба от страна на "Веолия“, сигналите към чуждите инвеститори ще се влошат съвсем на фона на срива на преки инвестиции с 60 процента през 2016 г. Има дори слухове, че ако се ореже допълнително поскъпването на водата, "Веолия" може да се оттегли от българския пазар.

КЕВР ще се коригира за поскъпването на водата в София

http://www.mediapool.bg/kevr-shte-se-korigira-za-poskapvaneto-na-vodata-v-sofiya-news260729.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще преработи изчисленията за повишаването на цената на водата в София, което бе планирано да е с 18 на сто от тази година, а до 2021 г. ежегодно ще има поскъпване, достигащо до 47 на сто. Това е било решено на закрито заседание на регулатора в понеделник, когато е даден тридневен срок на работната група в комисията да изготви нови сметки. Така какво ще е поскъпването на водата в столицата в следващите пет години ще стане ясно в четвъртък, когато регулаторът отново ще се събере, за да вземе окончателното решение по внесения от концесионера "Софийска вода“ бизнес план за развитие на дружеството до 2021 г., каквито са нормативните изисквания.. Отлагането и преработката на цените на водата в София идват след като кметът на София Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет обявиха, че планираното от КЕВР поскъпване е необосновано високо. По информация на Mediapool върху КЕВР е бил оказван натиск да не разрешава толкова голямо поскъпване на водата в София в предизборната обстановка. От ГЕРБ отричат това да е от тяхна страна, но предвид това, че кметът е техен представител, партията има най-голям интерес да не настройва софиянци негативно преви предсрочния парламентарен вот. Според предишните изчисления на КЕВР, които при откритото обсъждане на цени бяха приети от концесионера, независимо че са по-ниски от техните предложения, предвиждаха от 1 март кубик вода, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, да се плаща от домакинствата по 2.16 лв. Предложението на "Софийска вода“ бе питейната течност да поскъпне с 32 на сто през 2017 г., догодина – с 47 процента, през 2019 г. - с 57%, през 2020 г .- с 64%, а през 2021 г. - със 71 процента. Регулаторът обаче оряза повишаването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47 на сто за всяка от следващите пет години. След изразеното недоволство и от страна на потребителски организации и под заплахата от протести на граждани, явно КЕВР е решила да свие още исканото поскъпване на водата. Какво ще е то предстои да се види в четвъртък, според запознати обаче собственикът на концесионера – френската компания "Веолия“, се готви да предприеме действия срещу държавата, подобни на тези на електроразпределителните дружества, които заведоха арбитражни дела срещу България за това, че не е защитила инвестициите им при определянето на цената на електроенергията в предишни години. Тези дела са за близо милиард евро и ако към тях се присъедини и жалба от страна на "Веолия“, сигналите към чуждия бизнес ще се влошат съвсем на фона на срива на преки инвестиции с 60 процента през 2016 г. Има дори слухове, че ако се ореже допълнително поскъпването на водата, "Веолия" може да се оттегли от българския пазар.

100-килограмова каса с пари в София бе задигната от четирима маскирани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277477_100-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3

 Четирима маскирани и въоръжени мъже са откраднали каса с пари в София. Те нахлули в офиса на фирма за отдаване на строителна техника под наем, заплашили охранителя с оръжие и влезли в офиса.

Първоначално не успели да измъкнат касата, затова според камерите от записа единият се връща на паркинга, за да вземе чук, информира БТВ.

След около 20 удара с чука, те успяват, пренасяйки и влачейки, да приберат касата. Тя тежала над 100 килограма, а на апашите били необходими пет минути за целия обир.

Когато охранителната фирма пристигнала, тях вече ги нямало.

 Труд онлайн

Националният археологически музей показва съкровища във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084079

Националният археологически музей показва съкровища във ВиенаНационалният археологически институт с музей при БАН ще представи съкровища във Виена. На 6 март т.г. в Музея на история на изкуствата в австрийската столица ще бъде открита изложбата "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа", съобщиха от НАИМ при БАН, цитирани от БТА. "Изложбата е първата по рода си,

Москва: Готови сме да работим в Сирия със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6084089

Москва: Готови сме да работим в Сирия със САЩ
Русия е готова да се бори с тероризма в Сирия заедно със САЩ, но на това пречат бариерите, оставени от предишния американски президент Барак Обама. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков по време на кръгла маса в Държавната дума, посветена на отношенията с Вашингтон. „Новата администрация на САЩ изглежда разбира

Масови бомбени заплахи в еврейски центрове и училища

http://www.cross.bg/zaplahi-tzentrove-shtata-1536121.html

/КРОСС/Поредна вълна от бомбени заплахи в еврейски центрове и училища в САЩ. Повече от 10 американски щата заявиха, че са получили заплахи, но всички са се оказали фалшиви, съобщава Нова телевизия. За някои центрове това е бил втори или трети път, при който се е стигнало до евакуация тази година. През уикенда бяха преобърнати и повредени стотици надгробни камъни в еврейско гробище във Филаделфия, щата Пенсилвания.  

Варненски ученици могат да кандидатстват за Space Camp Turkey

http://www.moreto.net/novini.php?n=345144

И варненски ученици между 9 и 15 години могат да кандидатстват за обучение в един от космическите центрове, създадени по модел на NASA. Става дума за Space Camp Turkey. Той е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер в Европа.

Земетресение от 5,6 степен близо до АЕЦ „Фукушима”

http://www.cross.bg/danni-prefektyra-stepen-1536120.html

/КРОСС/Земетресение от 5,6 степен разтърси североизточната част на Япония. По данни на националното метеорологично управление епицентърът е бил в района на префектура Мияги на дълбочина 50 км. Японските метеоролози обявиха за кратко тревога от цунами. Засега няма данни за разрушения и жертви. Няма информация и за проблеми в АЕЦ „Фукушима", която е в съседната префектура Фукушима. Земният трус е усетен в 17 префектури на Япония.  

42 000 французи искат Обама за президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_648442.html

Над 42,000 французи поискаха Барак Обама да е следващият президент на страната им. Те се включиха в подписка, организирана от разочаровани от сегашните кандидати за президент на Франция. Започнали я четирима приятели. Уж на шега, те предложили бившият американски президент да стане бъдещият френски държавен глава. По улиците на Париж се появиха плакати в навечерието на президентските избори във Франция. Те са с надпис "Да, ние можем" на френски, по примера на лозунгите от предизборната кампания на Обама през 2008 г. Въпреки че бившият американски президент няма легалното право да се включи в изборите през пролетта, онлайн петицията, публикувана от групата на сайта им "Obama2017.fr, към момента е събрала 42,383 подписа. "Искаме да нанесем удар, избирайки чуждестранен президент, който да е лидер на нашата красива страна", се чете в уебсайта на групата. "Вторият мандат на Барак Обама като президент на САЩ приключи... защо да не го наемем и за президент на Франция?" Целта на групата е до 15 март подписите да надхвърлят 1 млн.

Страните с най-много изнасилвания ще ви учудят

https://vesti.bg/sviat/stranite-s-naj-mnogo-iznasilvaniia-shte-vi-uchudiat-6066046

Повечето хора в наши дни смятат, че изнасилванията са нещо, което се случва най-вече в бедните държави от третия свят

Борисов и Нинова продължиха дебатите за дебатите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/28/2926193_borisov_i_ninova_produljiha_debatite_za_debatite/?ref=rss


Лидерите на двете големи партии у нас Бойко Борисов и Корнелия Нинова продължават днес дебатите за предизборните дебати. След като вчера се разбра, че трите национални телевизии БНТ, Би Ти Ви и "Нова телевизия" са готови да излъчат диспут между тях от 19.30 до 20.50 часа на 1 март, който да се проведе в зала 6 на НДК, Борисов и Нинова продължават да спорят как точно да протекат дебатите.

От изявленията на лидерите на ГЕРБ и на БСП се разбира, че те всъщност нямат съществени...

Експертите за данъците - има ли еднозначно решение?

https://www.actualno.com/business/ekspertite-za-danycite-ima-li-ednoznachno-reshenie-news_596508.html

Промяна на данъчната система в България трябва да има, но едва след приемане на еврото и отмяната на валутния борд. Около това становище се обединиха независими експерти и представители на академичните среди по време на дискусия за необходимостта от нова данъчна реформа у

Обходен маршрут за товарни камиони заради катастрофа на пътя Ямбол- Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/obhoden-marshrut-za-tovarni-kamioni-zaradi-katastrofa-na-pytia-iambol-sliven-2006805

Товарните автомобили над 12 тона се пренасочват през обходен марщрут заради катастрофа на пътя Ямбол – Сливен, информираха от ОДМВР Ямбол.

Инцидентът е стана днес в 09:25 часа на около 2 км след Ямбол. Лек автомобил „Сузуки -Витара“, управляван от 55-годишен мъж се е преобърнал на пъ

По-добри условия за социалните работници

//dariknews.bg/regioni/burgas/po-dobri-usloviia-za-socialnite-rabotnici-2006807

Кметът Димитър Николов и представители на синдикалните структури на работещите в социалните центрове и заведения в Бургас подписаха нов колективен трудов договор с по-добри условия.
Платеният отпуск се завишава с един ден. Запазват се двете плащания – за Деня на социалния работник и Коледа в

Модерен биохимичен лабораторен център беше открит в ПМГ „Баба Тонка”

//dariknews.bg/regioni/ruse/moderen-biohimichen-laboratoren-centyr-beshe-otkrit-v-pmg-baba-tonka-2006814

Модерен биохимичен лабораторен център беше официално открит днес в ПМГ „Баба Тонка”–Русе. Той е изграден по проект на гимназията и е финансиран от Фондация „Америка за България“ – 60 000 лева, Училищното настоятелство – 10 000 лева и ПМГ „Баба Тонка“ – 10 000 лева. В него ще се обучават всички учен

През януари сме пътували най-често до Италия, Обединеното кралство и Франция

//dariknews.bg/novini/biznes/prez-ianuari-sme-pytuvali-naj-chesto-do-italiia-obedinenoto-kralstvo-i-franciia-2006813

Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2017 г. са 369.5 хил. или с 20.4% над регистрираните през януари 2016 г.

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Италия - със 111.9%, Обединеното кралство

Назначени са две проверки във връзка с избягалия затворник в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/sliven/naznacheni-sa-dve-proverki-vyv-vryzka-s-izbiagaliia-zatvornik-v-plovdiv-2006816

До няколко ще бъде открито ново затворническо общежитие в Дебел. Това съобщи в Сливен служебният министър на правосъдието Мария Павлова. То ще отговаря на всички европейски стандарти.

По думите на министър Павлова до края на годината сливенския арест ще бъде преместен на територията

Човешкият мозък може да произведе своя собствена захар

//dariknews.bg/novini/liubopitno/choveshkiiat-mozyk-mozhe-da-proizvede-svoia-sobstvena-zahar-2006815

Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза - вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2, предаде ЮПИ.

Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.

С какво време ще ни изненада март през идната седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/s-kakvo-vreme-shte-ni-iznenada-mart-prez-idnata-sedmica-2006778

Сравнително хубаво ще бъде времето през първите дни на март, сочи средносрочната прогноза за времето, представена в "Дарик Кафе".

Новият месец ще ни радва с приятно време до 9, 10 март, с изключение на сряда привечер и отчасти четвъртък тази

Губят ли хората при прехвърляне на парите за втора пенсия в държавния фонд?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gubiat-li-horata-pri-prehvyrliane-na-parite-za-vtora-pensiia-v-dyrzhavniia-fond-2006808

От 40 до 700 лева за една година са загубили българите, прехвърлили натрупаните средства за втора пенсия от частен пенсионен фонд в държавния Сребърен фонд. Тези изчисления правят от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване за 2016 г., която

Медицинска сестра не би предотвратила трагедията с починалото дете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/medicinska-sestra-ne-bi-predotvratila-tragediiata-s-pochinaloto-dete-2006767

В случая с починалото 11-годишно момиче при инцидент в училище, дори на място да е имало медицинска сестра, тя не е била в състояние да окаже медицинска помощ, коментира днес здравният министър д-р Илко Семерджиев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване