Thalloderma Shop
02/28/17 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев протегна ръка към още 1,3 млн. лв. от КТБ

 

Синдиците връщат на държавата 409 млн. лева

След като източи между 3,5 млрд. и 4 млрд. лева от КТБ под формата на необезпечени кредити за свързаните с него фирми, Цветан Василев се пробва да прилапа още парса от фалирания от самия него трезор.
Наглостта му лъсна за пореден път, след като днес синдиците на банката публикуваха списъка с първото разпределение на наличните суми, събрани от тях след осребряването на малкото реални обезпечения в полза на КТБ, които не бяха отмъкнати от банкера-беглец и ортаците му. Според съобщението на синдиците, дотук те са успели да съберат в масата на несъстоятелността 570 млн. лева, като почти 534 млн. от тях са разпределени между кредиторите на трезора. Те са общо 7022, като сред тях фигурират и имената на самия Цветан Василев, фирмата му еднолична собственост „Бромак“, както и тези на жена му и дъщеря му – Антоанета и Радосвета Василеви. Фамилията, както и не малка част от фирмите, през които Василев е точил парите от КТБ, е на опашката от чакащи възстановяване на депозити в трезори, надвищаващи гарантираните по закон 196 000 лева. Така „Бромак“ заедно с семейството на банкера-беглец посяга към близо 1,3 млн. лева, падащи му се при разпределението заради дупка в нормативната уредба, позволяваща обвиняеми за източването на трезора и свързани с тях лица да претендират, че са кредитори на банката. Според юристи обаче сметките на Василеви за поредната хапка от и без това опосканата от тях КТБ ще се окажат криви. Причината е, че над сметките на Цветан Василев, „Бромак“ и Радосвета и Антоанета Василеви са наложени запори и от НАП, и от КОНПИ. Така парите не би трябвало да стигнат до фамилията, а ще бъдат прибрани в полза на държавата. 
От списъка става видно също така, че синдиците на КТБ са успели да осигурят 409 млн. лева, които ще бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете. Той е и най-големият кредитор на трезора, след като разпредели над 3,5 млрд. лева, за да бъдат покрити гарантираните влогове. Парите бяха дадени на Фонда под формата на заем от страна на държавата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване