Thalloderma Shop
03/11/17 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Студентските жилища в Европа привличат най-голям интерес от нови инвеститори

 Студентските жилища са сегментът от пазара на бизнес имоти в Европа, който привлича най-сериозен интерес от нови инвеститори, посочва консултантската компания Catella в свой доклад, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Във всички водещи пазари в Европа се наблюдава ръст на сектора. Най-силни увеличения за 2016 г. се отчитат в Австрия – 65%, Швейцария – 50%, Холандия – 33%, и Белгия – 31%.

Държавата с най-много студенти в Европа е Германия – 2,7 млн. души, но е втора по брой жилищни единици за студенти.

Лидер е Великобритания с 438 хил. жилища, а трета е Франция с 275 хил. жилища.

Швеция е европейската страната, обхванала с жилищно настаняване най-голям дял студенти, докато в Италия около половината от студентите живеят в родните си домове.

Търсенето на жилища в този сегмент от пазара е контрациклично на икономиката. Това означава, че търсенето се засилва по време на рецесии, тъй като при намалени възможности за работа много хора се отправят пак към университетите.

Високото търсене е характерно и за времената на икономически бум, тъй като има структурен недостиг на места за настаняване на студенти, особено в големите градове. Относително по-кратките договори позволяват и по-лесна адаптация на наемите към пазарните тенденции.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване