Ивайло Московски: Вярвам, че разумните и мъдри хора ще ни подкрепят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120557

Ивайло Московски: Вярвам, че разумните и мъдри хора ще ни подкрепят „Вярвам, че разумните и мъдри хора ще ни подкрепят. Там, където сме сгрешили, ще поискаме прошка и ще се коригираме”, каза Ивайло Московски на среща с жителите на община Долни Дъбник. Заедно с него бяха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Пламен Тачев, Владислав Николов, Ралица Добрева, Мирослав Минчев и Диана Данова.

ЕС: Социалните мрежи да премахнат подвеждащото съдържание и фалшивите новини

http://econ.bg/Новини/ЕС-Социалните-мрежи-да-премахнат-подвеждащото-съдържание-и-фалшивите-новини_l.a_i.739241_at.1.html

Компаниите „Фейсбук”, „Туитър” и „Гугъл” трябва да премахнат подвеждащото съдържание от платформите си, ако не искат да бъдат обект на съдебно...

Столтенберг: Да не драматизираме с ученията на Русия в Балтийско море

http://www.cross.bg/rysiya-stoltenberg-nato-1537808.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море, предаде АФП. Разтревожени сме от действията и възможните намерения на Русия, но е важно да не драматизираме положението", заяви Столтенберг. По думите му, алиансът вижда "почти през цялото време" опасност от тероризъм и кибератаки, но нищо не свидетелства за "конвенционално военно нападение срещу страна от НАТО и в частност срещу балтийските страни". Столтенберг каза, че каналите за диалог между НАТО и Русия остават открити, посочва ТАСС. Коментарите на генералния секретар на алианса дойдоха, след като Русия започна учения с бойни кораби и други плавателни съдове в акваторията на Балтийско море.  

ООН: Най-малко 40 сомалийски бежанци са загинали при въздушен удар край бреговете на Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120552

ООН: Най-малко 40 сомалийски бежанци са загинали при въздушен удар край бреговете на ЙеменНай-малко 40 сомалийски бежанци са загинали край бреговете на Йемен в четвъртък вечерта, когато хеликоптер е атакувал корабчето им, заяви Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от Ройтерс и БТА. Мохамед ал Алай, офицер от бреговата охрана от контролирания от хусите район Худайда в Йемен, заяви, че бежанците,

Ердоган призова турците в Европа да имат по пет деца

http://www.mediapool.bg/erdogan-prizova-turtsite-v-evropa-da-imat-po-pet-detsa-news261510.html

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците, живеещи в Европа, да имат поне по 5 деца, защото те били бъдещето на Европа, предаде АП, цитиран от вестник “Сега“. "Идете да живеете в по-добри квартали. Карайте най-хубавите коли. Живейте в най-добрите къщи. Създавайте не три, а пет деца. Защото вие сте бъдещето на Европа. Това ще е най-добрият отговор на несправедливостите срещу вас", каза Ердоган. По повод решението на съда в ЕС, че забраната за носенето на забрадки на работното място е допустима, Ердоган коментира: "Срам за ЕС. Долу вашите европейски принципи, ценности и правосъдие. Те започнаха битка между кръста и полумесеца, няма друго обяснение". Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се включи в същия дух, заявявайки, чена референдума Турция ще бие на Европа "османски шут", съобщи БГНЕС. “Ако се налага, ще пасем кози из планините, но ако потрябва, ще дадем уроци на Европа, ние знаем как става това“, каза Чавушоглу. Той заяви, че приоритет на Турция е отпадането на визовия режим с ЕС. “Ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, имаме три взаимно-свързани споразумения, едното е за реадмисия на бежанците и мигрантите, но всички могат да отпаднат. И това не е нито заплаха, нито блъф. Постигнахме съгласие за изпълнението на трите споразумения, но за нас като страна по тях всичко се оказа в бъдеще време. Всички заедно ще видим развитието, продължаваме да се борим“, посочи външният министър на Турция.

Детето с морбили от Пловдив остава изолирано

http://www.cross.bg/morbili-plovdiv-vsichki-1537807.html

/КРОСС/ Двегодишното дете от пловдивския квартал "Столипиново", което е със съмнения за морбили, е изолирано, но все още има опасност от разпространение на заразното заболяване, съобщи за БНР директорът на инфекциозната клиника в Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив професор Мариана Стойчева: То не е имунизирано това дете и те са податливи на морбили. Това е първият случай, който е при нас. За съжаление, много е заразна тази шарка. Дано не се случи епидемията като преди 7-8 години, но нямаме други случаи засега, каза проф. Мариана Стойчева от инфекциозната клиника в Пловдив. Още в началото на седмицата Министерството на здравеопазването разпореди на личните лекари да направят преглед на имунизационния статус на всички техни пациенти до 18-годишна възраст дали са имунизирани срещу морбили. На всички, които не са обхванати, е необходимо да се постави ваксина. Епидемията от заболяването, известно като дребна шарка, продължава да се разпространява в Румъния. Според тамошните здравни власти до момента има 17 починали, а заразените са над 3 хиляди. Над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в Австрия, Унгария, Франция и Германия.    

Откриха къде хората са с най-здрави сърца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6120492

Откриха къде хората са с най-здрави сърцаХората с най-здрави сърца са от племето Чимани, живеещи из горите на Боливия, съобщават американски учени пред BBC. Племето Чимани, наброяващо 16 000 души, живее в тропическите гори на Амазонка, намиращи се из Боливийските низини. А за да достигнат до тях, освен множество полети, учените е трябвало да използват и кану.

Бареков: Хан Аспарух по-малко българин ли е от мен и Ахмед Доган

http://offnews.bg/news/n_1/n_650257.html

За мен идеята да се обединим всички патриоти и православни, и католици, и мюсюлмани, независимо от религията, е вълнуваща и спасителна,  пише във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков. На принципа кой го казва и какво казва: бих застанал зад всяка дума от казаното и написаното от Доган оня ден, уверява Бареков. Изявлението му гласи:  Още повече, че точно тези неща за патриотизма и ролята на Ердоган като новия Султан на Европа аз говоря от години у нас и в Европарламента. Само дето Ахмед Доган е спестил критиката си към преждеуправлявалите български премиери и правителства, най-вече Борисов, които се надупиха на Турция. За разлика от Царя, който отказа да прибере вересията си Борисов, Доган твърдо е решен да довърши Местан. Браво! За това кой го казва и кой е Ахмед Доган. Да го сравним с Одебелените патриоти. Той е с класи над тях и като мислене, и като визия. Сравнение не може да става. Те могат само да му бъдат слуги. За мен идеята да се обединим всички патриоти и православни, и католици, и мюсюлмани, независимо от религията, е вълнуваща и спасителна. Още повече имаме примера с Левски. Бих се радвал и очаквам подкрепа от Доган и другите истински патриоти за идеята ми за Референдум за премахването на второто гражданство за неродените в пределите българи и за тези, напуснали страната преди повече от 10 или 20 години.  Още повече освен обща Майка Земя, ние, българите, имаме обща хилядолетна история и сме жив пример за единна стоманена сплав, независимо от религиозното и етническо развитие. Като не е бил славянин и християнин, хан Аспарух по-малко българин ли е бил от вас, мен или Ахмед Доган?

Тежка катастрофа до Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/tezhka-katastrofa-do-plovdiv-2011004

Тежка катастрофа с три автомобила и пострадали е станала до Пловдив на пътя Стряма-Калековец.

На мястото на инцидента са пристигнали полиция, Пожарна и Бърза помощ.

Заради пътнотранспортния инцидент движението по отсечката е затрудено. 

Очаквайте подробн

При огромен интерес премина срещата на Румен Петков с жители на ж-к „Сторгозия“           

//dariknews.bg/regioni/pleven/pri-ogromen-interes-premina-sreshtata-na-rumen-petkov-s-zhiteli-na-zh-k-storgoziia-2011003

При огромен интерес премина срещата на водача на листата на коалиция  „АБВ  - Движение 21“ Румен Петков с жителите на квартал „Сторгозия“. С тях се срещнаха и кандидатите за народни представители Димо Дешев, Цветан Антов, Стилиана Кръстева и Николай Петров.

Плевен има потенциал и той

Швейцарска фирма откри нов завод в Монтана

//dariknews.bg/novini/biznes/shvejcarska-firma-otkri-nov-zavod-v-montana-2011006

Завод със 100 нови работни места откри с водосвет в Монтана швейцарската фирма "Палемонтех". В завода се произвеждат метални и мрежести палети, които се изнасят в Швейцария. Заводът се намира в технологичния парк край Монтана.
 
Гости на откриването б

Българин загина от лавина под връх Тодорка

http://www.mediapool.bg/balgarin-zagina-ot-lavina-pod-vrah-todorka-news261509.html

Българин на 23 години е загинал след затрупване от лавина в петък следобед под връх Тодорка в Пирин. Той е карал ски извън обозначените писти в улеите на връх Тодорка. Спасителите са извадили момчето от снега, но той вече е бил без сърдечна дейност. Спасителите са правили 40-минутни опити за съживяване, но младият мъж е починал. Загиналият е от Банско, син на планински спасител, предаде бТВ.

Европа е нашето общо бъдеще, ще потвърдят лидерите на 27-те в Рим

http://www.moreto.net/novini.php?n=346675

"Европа е нашето общо бъдеще", смятат да заявят 27-те лидери на Европейския съюз в Рим тази седмица въпреки Брекзита - най-тежкия удар, нанасян на съюза, предаде Ройтерс. Проектодокументът от страница и половина, с който агенцията разполага преди срещата в чест на 60-годишнината на съюза, озаглавен "Римска декларация", е израз на усилията на 27-те да очертаят курс за бъдещето, след като Великобритания напусне през 2019 г.

Радо Янков остана втори за световната купа по сноуборд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6120539

Радо Янков остана втори
за световната купа по сноубордРадослав Янков остана втори в генералното класиране да световната купа по сноуборд. Той направи грешка на 1/4-финала на паралелния слалом срещу германеца Щефан Баумгартнер и отпадна. Така свършиха и шансовете му да изпревари Андреас Промегер (Австрия), защото му трябваше минимум второ място. Промегер отпадна още на 1/8-финалите,

Новият Врачански митрополит Григорий с последна литургия в София

http://www.cross.bg/mitropolit-grigoriii-lityrgiya-1537806.html

/КРОСС/ С благословията на патриарх Неофит, новият Врачанския митрополит Григорий отслужи днес Света литургия в столичния катедрален храм "Св. Неделя" - за сбогуване и прощаване със софийския клир и народ. Това съобщават от Софийската митрополия. Григорий беше избран за нов Врачански митрополит на 12 март от Светия синод на БПЦ, след като на 26 декември 2016 г. предишният митрополит на Враца Калиник почина на 85-годишна възраст. Той ръководи Врачанската митрополия 42 години - от 1974 г. От Софийската митрополия призовават християните да участват в последната литургия на митрополит Григорий в София. Преди да бъде избран за нов Врачански митрополит, той беше викарий на патриарх Неофит. По-късно днес митрополит Григорий ще отпътува за Врачанската епархия, където ще бъде посрещнат тържествено от свещенството и общинските власти. Официалните поздравления във Враца ще са от 16.00 часа на площад "Христо Ботев". От 17.00 часа ще е вечерното богослужение във врачанския катедрален храм "Св. Дванадесет апостоли". На 19 март, на третата неделя от Великия пост - Кръстопоклонна, Светата литургия ще е от 9.00 часа в храма "Св. Дванадесет апостоли" във Враца и ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. В службата молитвено ще участва и патриарх Неофит.    

Иван Генов: Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй” и връщането на “Южен поток” ще дадат силен тласък на икономиката на България

http://pogled.info/svetoven/ivan-genov-izgrazhdaneto-na-7-i-8-blok-na-aets-kozlodui-i-vrashtaneto-na-yuzhen-potok-shte-dadat-silen-tlasak-na-ikonomikata-na-balgariya.83792

/Поглед.инфо/ “Има два големи и изключително важни проекта, които не само ще съживят врачанска област, но и ще направят силен тласък в развитието на икономиката на страната” – това заяви Иван Генов, водач на листата на “БСП за България” за врачанска област по време на публичния дебат за Враца.

Строителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ, остави Челопечене и част от Ботунец без ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120522

Строителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ, остави Челопечене и част от Ботунец без токСтроителна фирма скъса кабел, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, по време на изкопни дейности в района на кв. Челопечене, Софийско. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България, цитирани от БТА. Веднага след като са нанесли повредата, служителите на фирмата са напуснали мястото на инцидента,

Холандският посланик: България да мисли за изпълнение на препоръките на ЕК, а не за отпадане на мониторинга

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/18/2937291_holandskiiat_poslanik_bulgariia_da_misli_za_izpulnenie/?ref=rss


България не трябва да се фокусира върху това кога да приключи Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), а върху изпълнението на препоръките в докладите на Европейската комисия (ЕК). Този съвет към страната ни отправи холандският посланик Том ван Оорсхот по време на конференция на тема "Съдебната независимост" вчера, посветена на 20-годишната от учредяването на Съюза на съдиите, съобщава "Правен свят".

"Ние имаме пълно доверие в Механизма за сътрудничество и проверка и в...

Държавата трябва да се срамува за Ахмед, не обратното

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6119807

Държавата трябва да се срамува за Ахмед, не обратното Пет години чака за бъбрек, накрая стига само до интензивното и 100% неработоспособност Българското здравеопазване най-после намери така търсения грешник, който вероятно ще си понесе отговорността, поне морална, за всичко, което се случва на българите през последните 30 години. Това е Ахмед Моллов от Пещера,

Борисов в Разград: ГЕРБ е единствената паритя, която не е влизала в коалиция с ДПС. Няма да се коалираме и с ДОСТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120525

Борисов в Разград: ГЕРБ е единствената паритя, която не е влизала в коалиция с ДПС. Няма да се коалираме и с ДОСТ ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с ДПС. Няма да влезем в коалиция и с ДОСТ. Политиката на ГЕРБ е: равенство за всички български граждани. Който се заиграва с темата за разделение между мюсюлмани и християни, става наш противник. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Разград.

"Газпром" обеща да позволи на клиентите си предоговаряне на цените

http://econ.bg/Новини/-Газпром-обеща-да-позволи-на-клиентите-си-предоговаряне-на-цените_l.a_i.739240_at.1.html

"Газпром" обеща да позволи на клиентите си предоговаряне на цените, когато сметнат, че те не съответстват на средните цени в Западна Европа, каза в...

Масови проверки проверки за незаконна дървесина по къщи в села

https://www.24chasa.bg/region/article/6120519

Масови проверки проверки за незаконна дървесина по къщи в селаОсем акта бяха съставени на територията на държавно горско стопанство „Добрич” при съвместни проверки на мобилните контролни екипи към Североизточни държавно предприятие и служители на полицията. В акцията срещу търговията с незаконно добита дървесина участваха мобилните звена на горските стопанства в Добрич и Генерал Тошево,

Джон Уол направи 20 асистенции за победата на "Уизърдс" над "Булс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937335_djon_uol_napravi_20_asistencii_za_pobedata_na_uizurds/?ref=rss




Гардът на "Вашингтон уизърдс" Джон Уол направи рекордите за кариерата си 20 асистенции при победата със 112:107 над "Чикаго булс" в НБА. Той отбеляза и 14 точки.

Уол вкара два наказателни удара 1,8 секунди преди края, след решаващ пропуск на Джими Бътлър.

"Биковете" бяха без звездата си Дуейн Уейд, който контузи лакътя на дясната си ръка и няма да играе до края на редовния сезон. Отборът изоставаше с 19 точки, но успя да се върне и имаше възможност да прати...

10 души са загинали по пътищата за 6 дни, 16 хил. са нарушенията

http://offnews.bg/news/n_1/n_650255.html

16 296 са констатираните нарушения за периода от 6 до 12 март, съобщиха от пресцентъра на МВР. Били са издадени 8389 фиша и са съставени общо 4933 акта. Издадените електронни фишове са 5076. 523 са неправоспособните водачи, а 272 души са шофирали в нетрезво състояние след употреба на алкохол. 126 от тях са били с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. За периода са загинали 10 души, а ранени са 134 души. 

Започна евакуацията на Хомс

http://www.cross.bg/dyshi-al-vaer-homs-1537805.html

/КРОСС/ Жителите и бойците започнаха да напускат бунтовнически квартал в централния сирийски град Хомс. Това се случва около седмица, след като с правителството бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня, съобщава ДПА, позовавайки се на държавна медия и мониторингова група. Повече от 1500 души се очаква да бъдат евакуирани днес от квартала ал-Ваер, включително 500 бунтовници, според Сирийския център за човешките права. Конвой ще ги заведе до град Джалабрус, близо до границата с Турция. Джалабрус е контролиран от подкрепяните от Турция бойци, наречени "Щитът на Ефрат", допълват от центъра. Очаква се конвой да транспортира 1500 души всяка седмица. Държавната новинарска агенция САНА съобщи, че евакуацията се наблюдава от Сирийския червен полумесец, както и от руски и сирийски войници. Споразумението бе договорено между руски екип и бунтовници. Съгласно него около 12 000 души ще напуснат района на ал-Ваер. Сред тях 2500 бойци. Ал-Ваер е единственият квартал, който все още се намира под контрола на бунтовниците в Хомс, след като правителствените войски превзеха града през 2014 година. Той беше под обсада на правителствените сили за около пет месеца. Около 50 000 души се смята, че живеят в ал-Ваер. Броят им е намалял от около 300 000 преди началото на сирийския конфликт през 2011 година.    

Пленен от сомалийски пирати български моряк: още ми текат сълзите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120521

Пленен от сомалийски пирати български моряк: още ми текат сълзитеГеорги е прострелян преди 7 г., година след инцидента е съкратен Георги Георгиев, прострелян на похитения от сомалийски пирати преди 7 г. кораб „Панега", разказа по Би Ти Ви как се оцелява 4 месеца под дулото на оръжие. През май 2010 г. 15 български моряци правят последния рейс на петролния танкер „Панега” - возят го за скрап в Пакистан.

Дъждовно, но топло време утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6120511

Дъждовно, но топло време утреПрез следващото денонощие облачността ще е предимно значителна, с временни разкъсвания. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в следобедните часове. Ще духа силен, в Дунавската равнина - временно до бурен вятър от запад-северозапад, който през нощта срещу понеделник ще отслабне. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса,

Разбиха автобус на ДОСТ, свастики върху стикери на партията

http://offnews.bg/news/n_1/n_650256.html

Автобус, облепен с рекламни стикери на "Обединение ДОСТ", е разбит в центъра на Разград. Започнало е разследване, съобщиха от прокуратура.   На паркинг пред хотел в центъра на Разград, където облепеният с рекламни стикери на партията автобус бил паркиран, неизвестни са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху рекламите била изрисувана и свастика.  Извършен е оглед на местопроизшествието от окръжния прокурор на Разград и заместник-директора на ОД на МВР в града. Унищоженият регистрационен номер е открит на метри от паркинга на хотела. Издирват се извършителите.

20-годишен трол от Шумен пръска руска пропаганда и рекламира БСП във Фейсбук

http://www.mediapool.bg/20-godishen-trol-ot-shumen-praska-ruska-propaganda-i-reklamira-bsp-vav-feisbuk-news261508.html

20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук. Неговата специалност е разпръскването на проруска пропаганда, фалшиви новини, реклама за БСП, ксенофобски послания и анти-ГЕРБ послания. Това разкрива разследване на сдружението „Чист интернет“, което си е поставило за цел да разкрие някои от източниците на фалшивите новини в България. Зад името на Адриан Димитров стоят минимум 29 идентични профила във Фейсбук. Клонингите на профилите му са създадени в случай на докладване и блокиране на някои от тях. В най-лесно достъпния профил пише, че Адриан Димитров работи в ... Windows и учи в Софийския университет. От “Чист интернет“ са установили, че пт юни до октомври 2015 постовете на трола са с крайна антиромска и ксенофобска тематика. В края на 2015 година започва налагането на нови теми – “гражданска война“,“ терор в Европа“, “корупция“ и “световни конспирации“. В началото на 2016 фокусът се измества към рекламни постове за БСП и прокремълска пропаганда за величието на Путин и Русия. За две години тролът е навъртял над 85 000 публикации. Това прави по 9000 публикации за месец, което е по 12 публикации за час… при условие, че Димитров не спи. В някои случаи активността му стига до 60 поста на час, което показват, че е физически невъзможно само един човек да стои зад самоличността на Адриан, казват от “Чист интернет“. Андриан Димитров публикува най-много положителни коментари за пет личности. На първо място в тази класация стои водачът на листата на БСП в Сливен Таско Арменков, следван от Владимир Путин, Корнелия Нинова, члена на ръководството на БСП Атанас Зафиров и Слави Трифонов. Най-много отрицателни постове има за Бойко Борисов и Цветан Цветанов. “Чист интернет“ установява, че много от профилите на Адриан са приятели със Стефан Пройнов. Във Фейсбук Пройнов се представя като мениджър на “Булпресс“. Фирмата е шуменска и е регистрирана на името на 20-годишния Адриан Николаев Димитров. На страницата си във Фейсбук “Булпресс“ се хвали, че са изградили над 400 страници и групи във Фейсбук, както и че оперират в над 100 публични и в над 50 тайни групи в социалната мрежа. Част от тях са “Новините от България“, “Само за истински българи“, “Социален свят“, “Единна България“, “Репресираните от ГЕРБ“ и други. “Чрез тези групи профилите на Адриан разпръскват до стотици хиляди българи фалшиви новини, тезите на лидерите на БСп и прокремълска пропаганда“, казват от “Чист интернет“ и задават въпрос кой плаща за всичко това.

Издирват вандали, потрошили партиен автобус в Разград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdirvat-vandali-potroshili-partien-avtobus-v-razgrad-2011001

Районната прокуратура в Разград разследва повреждането на партиен автобус, паркиран пред хотел в областния град. Автобусът е с кърджалийска регистрация и е нает от политическа партия, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.
 

Ново гнездо на морски орел край Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/novo-gnezdo-na-morski-orel-kraj-tundzha-2010985

Ново гнездо на морски орел е намерено близо до река Тунджа в района на Ямбол. Двойката морски орли вече мъти в гнездото, разположено върху топола. Наблюдението е направено от екип на Българско дружество за защита на птиците.

С това наблюдение известните гнездящи двойки морски орли по

Тропически риби еволюират за живот на сушата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tropicheski-ribi-evoliuirat-za-zhivot-na-sushata-2011002

Биолози откриха четири вида малки тропически риби бодлоперки, които водят "земноводен начин на живот" - делят времето си между водата и сушата, за да бягат от хищниците, съобщи Сайънс алърт.

Тези рибки живеят в тропическите води около Роротонга - най-големия от

Най-ужасяващите места в Русия

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-uzhasiavashtite-mesta-v-rusiia-6066813

На територията на необятната страна има много места, от които ще ви побият тръпки

Жълт код за силен вятър ще е в сила в 24 области утре

http://www.cross.bg/zhult-stranata-oblasti-1537804.html

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър е обявен в 24 области на страната за утре. Това показва справка на сайта на НИМХ към БАН. Без обявени предупредителни кодове са само областите от Югозападна България - Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Утре вятърът от запад-северозапад ще се усили, след обяд временно до бурен. Поривите в страната ще достигат от 20-22 м/сек. до 24 м/сек.  

Най-страховитите места в Русия

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-strahovitite-mesta-v-rusiia-6066813

На територията на необятната страна има много места, от които ще ви побият тръпки

Варненски ученици изнасят балетен спектакъл

http://www.moreto.net/novini.php?n=346661

Днес от 18.00 часа на сцената на Държавна опера - Варна младите балетисти от Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ – Варна ще представят премиерен балетен спектакъл за деца „Приключение към далечната земя”, съобщиха от училището за Moreto.

Ердоган връща смъртното наказание в Турция

https://www.actualno.com/balkani/erdogan-vryshta-smyrtnoto-nakazanie-v-turcija-news_600187.html

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че очаква парламентът да възстанови смъртното наказание, предаде AFP. Това вероятно ще се случи след референдума за промени в конституцията, чрез които ще се дадат повече правомощия на държавния глава. "Семействата на мъчениците и

Широката ножица на разпределението на доходите в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shirokata-nojica-na-razpredelenieto-na-dohodite-v-es-235919/

20-те процента от хората с най-високи доходи получават над 5 пъти повече от 20-те процента от хората с най-ниски доходи в общността

Вижте най-усмихнатото същество (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6120422

Вижте най-усмихнатото същество (видео)Клипче на най-усмихнатото същество на планетата стана хит в социалните мрежи. То се нарича ашолотъл, което буквално означава "Водно чудовище". Той не е риба, а аквариумен саламандър. От този вид влечуги са останали само няколко хиляди.  Името му е Рипли и е собственост на Джоана, която се занимава с отглеждането на влечуги и има доста популярна

Германия забрани поредна политическа проява на турски представител

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/18/2937313_germaniia_zabrani_poredna_politicheska_proiava_na/?ref=rss


Високопоставен представител на управляващата партия в Турция вчера получи забрана да се обърне към турската общност в северната германска провинция Долна Саксония, съобщи БТА. Решението вероятно допълнително ще засили напрежението между Германия и Турция, коментира в. "Хюриет дейли нюз".

Вътрешното министерство на Долна Саксония обяви, че забранява на Мехди Екер, заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието, да провежда политическа дейност в провинцията по време...

Сатиричният театър с юбилейна програма

http://www.cross.bg/mytafova-silata-stoyanka-1537803.html

/КРОСС/ След броени дни сатиричният театър "Алеко Константинов" ще отбележи 60-тия си юбилей. За повода там подготвят тематичен спектакъл "Щастливеца" с безпощадни въпроси за актуалната ни същност, предаде Нова. Стоянка Мутафова е една от първите звезди на неговата сцена, а снощи отново беше в стихията си в спектакъла "Столетие мое". За силата на сатирата, цената на свободомислието и за силата на хумора сега - какво разказаха Стоянка Мутафова, Янина Кашева, Ивайло Калоянчев, Йорданка Стефанова и проф. Здравко Митков гледайте във видеото.  

Кючуков: Не е изненадващо, че Турция рекетира ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_650254.html

Не е тайна, че отношенията между Турция и ЕС се влошават и то драстично. Но ЕС даде основание на властта в Турция за това поведение. Войната в Сирия е сериозен аргумент в ръцете на турските управници, които станаха незаобиколим фактор в решаването на събития там.  Това каза в ефира на телевизия BiT доц. д-р Георги Кючуков, водач на листата за народни представители в 20-ти МИР Силистра на Коалиция „АБВ – Движение 21“. Ембаргото с Русия даде на Турция възможност да избяга от пряката си зависимост от ЕС и да търси нов съюзник. Лошите отношения на ЕС и САЩ с Иран дадоха възможност за формиране на тристанния съюз между Турция, Русия и Иран за разрешаване на кризата в Близкия Изток, а страните извън този формат го признаха като действителен и това донесе увереност на Турция да действа като сила. И не е изненадващо, че тя започна да рекетира ЕС, коментира още Кючуков. По думите му Турция няма никакъв интерес да скъсва отношенията си с ЕС или с отделни страни. „Смятам, че няма да се стигне до екстремни ситуации. Отношенията на Турция към ЕС са дотолкова радикални, доколкото им се позволява. Без единни твърди действия на ЕС няма как да се спре турската агресия. Словестната агресия може да прерастне и в реални действия, имам предвид договора за бежанците“, допълни той. Според Кючуков „Бялата книга“ на Европейския Съвет и лансирането на 5 алтернативни пътя за ЕС не е нещо лошо, даже напротив. Важно е, че се очертават две посоки – едната към връщане на националната държава и другата към повече интеграция, федерализация. „Нашата позиция е „да“ за Европа на една скорост, „да“ на по-нататашната интергация, но задължителен ремонт на основополагащите дейности на ЕС. Получи се така, че в ЕС бюрокрацията победи демокрацията“, каза доц. Кючуков. България трябва да спазва своите собствени изборни закони и никой да не може да се меси в този процес. Трябва да се противопоставим срещу всякакви опити за намеса в нашите вътрешни работи отвън, в случая Турция. В заключение доц. Кючуков потвърди, че е нужна съдебна реформа и трябва някаква антикорупционна практика по подобие на румънската, но без разглеждането на анонимни сигнали, с които може да се злоупотреби. Нужен е баланс първо между отделните части на съдебната система. И второ: между съдебната система, парламента, президента и обществото, което да има контролна функция върху съдебната система. ИЗБОРИ 2017

Близо 100 лъскави трабантчета пърпорят в Търново преди празника (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6120491

Близо 100 лъскави трабантчета пърпорят
в Търново преди празника (снимки)Близо 100 тунинговани трабанта от цяла България и съседна Румъния, както и фенове на култовото соцвозило от Германия и Русия се събраха в Търново на осмия Трабант фест. Те гордо позираха за снимки на паркинга до парк"Марно поле". После събраха хиляди любопитни пред Общината, където бе отслужен водосвет и картонените коли и трабантаджиите бяха

Лидерът на ДОСТ е държал реч на турски във варненско село

http://www.mediapool.bg/liderat-na-dost-e-darzhal-rech-na-turski-vav-varnensko-selo-news261507.html

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец, съобщи “Дарик“. На митинг пред сградата на кметството на 15 март той произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали митинга. Районната избирателна комисия във Варна е извършила проверка на случая и е установила нарушение на правилата за провеждане за предизборна кампния, според които агитацията трябва да се извършва само на български език. Предстои да бъде издаден акт на Местан. Това е второ нарушение на коалицията „Обединение ДОСТ”, което РИК констатира. На 7 март във варненския квартал „Аспарухово” активисти отново агитираха на турски език чрез микробус с монтирани тонколони. Междувременно се разбра, че автобус на ДОСТ с кърджалийска регистрация е бил разбит в центъра на Разград, съобщават от прокуратурата. Образовано е досъдебно производство. Инцидентът се е случил в петък вечерта на паркинг пред хотел в центъра на Разград. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика. Сигналът до властите в подаден в събота сутринта.

Лидерът на ДОСТ е държал реч на турски във варненско дело

http://www.mediapool.bg/liderat-na-dost-e-darzhal-rech-na-turski-vav-varnensko-delo-news261507.html

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец, съобщи “Дарик“. На митинг пред сградата на кметството на 15 март той произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали митинга. Районната избирателна комисия във Варна е извършила проверка на случая и е установила нарушение на правилата за провеждане за предизборна кампния, според които агитацията трябва да се извършва само на български език. Предстои да бъде издаден акт на Местан. Това е второ нарушение на коалицията „Обединение ДОСТ”, което РИК констатира. На 7 март във варненския квартал „Аспарухово” активисти отново агитираха на турски език чрез микробус с монтирани тонколони. Междувременно се разбра, че автобус на ДОСТ с кърджалийска регистрация е бил разбит в центъра на Разград, съобщават от прокуратурата. Образовано е досъдебно производство. Инцидентът се е случил в петък вечерта на паркинг пред хотел в центъра на Разград. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика. Сигналът до властите в подаден в събота сутринта.

Лютви Местан е държал реч на турски във варненско дело

http://www.mediapool.bg/lyutvi-mestan-e-darzhal-rech-na-turski-vav-varnensko-delo-news261507.html

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец, съобщи “Дарик“. На митинг пред сградата на кметството на 15 март той произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали митинга. Районната избирателна комисия във Варна е извършила проверка на случая и е установила нарушение на правилата за провеждане за предизборна кампния, според които агитацията трябва да се извършва само на български език. Предстои да бъде издаден акт на Местан. Това е второ нарушение на коалицията „Обединение ДОСТ”, което РИК констатира. На 7 март във варненския квартал „Аспарухово” активисти отново агитираха на турски език чрез микробус с монтирани тонколони. Междувременно се разбра, че автобус на ДОСТ с кърджалийска регистрация е бил разбит в центъра на Разград, съобщават от прокуратурата. Образовано е досъдебно производство. Инцидентът се е случил в петък вечерта на паркинг пред хотел в центъра на Разград. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика. Сигналът до властите в подаден в събота сутринта.

Автобус на ДОСТ е бил атакуван и почупен в Разград

http://www.mediapool.bg/avtobus-na-dost-e-bil-atakuvan-i-pochupen-v-razgrad-news261507.html

Автобус на ДОСТ с кърджалийска регистрация е бил разбит в центъра на Разград, съобщиха от прокуратурата. Образовано е досъдебно производство. Инцидентът се е случил в петък вечерта на паркинг пред хотел в центъра на Разград. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика. Сигналът до властите в подаден в събота сутринта.

Пет автомобила изгоряха в Бургас

http://www.cross.bg/pet-avtomobila-izgoryaha-v-byrgas-1537802.html

/КРОСС/ Пет автомобила изгоряха тази нощ в бургаския комплекс "Лазур". Около 00.45 часа пламъците тръгнали от двигателя на едната от колите, предаде Нова телевизия. Оттам огънят обхванал и паркираните наблизо други коли. Напълно изгорели са още три автомобила, два от които собственост на едно семейство. Според потърпевшите застраховка е имала само първата запалена кола. Те разказват, че нямат информация мъжът да е криминално проявен, но въпреки това са убедени, че пожарът е умишлен.  

19 катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=346677

19 пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При една от катастрофите е пострадала пешеходка, която е само с контузии и без опасност за живота.

Руснаци инвестирали близо 100 млн. долара в сгради на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/18/2937304_rusnaci_investirali_blizo_100_mln_dolara_v_sgradi_na/?ref=rss


Представители на руския елит са инвестирали близо 100 млн. долара в сгради на Доналд Тръмп, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА. Агенцията посочва, че в предизборната си кампания миналата година президентът на САЩ е омаловажил бизнес връзките си с Русия, а след встъпването си в длъжност заяви, че не е сключвал никакви сделки в страната.

"Ройтерс" обаче е установила, че в САЩ представители на руския елит са инвестирали в сгради на Тръмп. Най-малко 63 души с руски паспорти или адреси в...

Кузнецова и Веснина осигуриха руски финал в Индиън Уелс

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937300_kuznecova_i_vesnina_osiguriha_ruski_final_v_indiun_uels/?ref=rss


Носителката на две титли от Големия шлем Светлана Кузнецова и Елена Веснина ще играят за титлата в Индиън Уелс.

Кузнецова победи със 7:6(5) 7:6(2) чехкинята Каролина Плишкова. Осмата в ранглистата игра много силно в защита и използва силния си сервис, за да се наложи в двата тайбрека с 6:2 във всеки.

"Стремях се да се защитава добре, защото наистина беше много трудно да я надиграя. Затова трябва да я държа постоянно под напрежение и да връщам колкото се може повече топки",...

100-годишна певица издаде нов албум

http://www.cross.bg/vera-albym-izpulnitel-1537801.html

/КРОСС/ Голямата дама на британската музика Вера Лин стана най-възрастната певица, издала нов албум, след като отбеляза 100-ия си юбилей със сборник с песни с нова оркестрация, съобщи Контактмюзик. Албумът "Vera Lynn 100" съдържа някои от най-популярните песни на Вера Лин, като "We'll Meet Again" и "The White Cliffs of Dover". Ветеранката е работила по новата им оркестрация с различни музиканти, сред които Алфи Боу и Алед Джоунс. Рожденият ден на Вера Лин е в понеделник, 20-и март. Тя отбелязва юбилея си и с благотворителен концерт в театър "Паладиум" в Лондон на 18 март. Вера Лин е първият изпълнител, издал албум като столетник. През 2009 г. певицата стана най-възрастният жив изпълнител, оглавил британската албумна класация. Тогава тя издаде сборник с най-големите си хитове. Вера Лин става много популярна през Втората световна война, когато води музикално предаване по радиото и пее пред войници.    

Кънев: Само Нова република предлага румънския модел в правосъдието

http://offnews.bg/news/n_1/n_650252.html

Добрата новина е, че след ерата на Борисов, България ще има истинска дясна политика в лицето на Нова Република. Това заяви в ефира на bTV лидерът на дясното обединение Радан Кънев. „В последните 27 години не беше водена истинска дясна политика. Сега ние трябва да вдъхнем надежда, защото всички българи очакват истинска дясна политика, но малко политици я искат", посочи Кънев. по думите му само Нова Република предлага румънския модел в правосъдието – за истинска реформа и за изкореняване на корупцията. „Румънският модел работи за хората. От другата страна на „Дунав мост" хората получават два пъти по-големи заплати и купуват по-евтина храна". Нова Република предлага и истинска децентрализация, защото не може да има истинска и модерна дясна политика без децентрализация. "Нужна е свобода за развитие на малкия и средния бизнес. 50 процента от преките данъци трябва да остават в общините – там, където са изработени. Ниските данъци трябва да бъдат запазени, но да останат по-близко до хората, да постъпват в бюджетите на общините, където са изработени. А не всичко да отива в центъра и после някой да се хвали „Аз ви дадох". Радан Кънев обясни и третото предложение от Пакта за растеж без корупция, предложен от Нова Република – намаляване на 9% на ДДС за храни, лекарства и книги. „По-ниско ДДС за храните е нужно – то е от еднаква важност както за българския производител, така и за българския купувач!", обясни Кънев. Председателят на Нова Република участва в дебат с председателя на АБВ Константин Проданов, с когото обаче не са в конкуренция, каза десният политик. „Аз се боря за десните избиратели, а не за левите", обясни Кънев. Лидерът на Нова Република и ДСБ определи България като бандитска държава. "Комунистите преди 70 години ни ограбиха, проблемът е, че това продължава. Откраднаха земята и добитъка на българския селянин, откраднаха дюкяните и апартаментите на гражданите, а в момента се крадат милиарди чрез пътна инфраструктура и КТБ. Десетки милиони се крадат от образованието, здравеопазването и събирането на боклук. Естествено е, че сме бедни заради сивата икономика. Нуждаем се от правосъдие, което ще дойде по румънски модел и образец", заяви в заключение Кънев.

Огнен ад в бургаски квартал, горят пет коли (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120482

Огнен ад в бургаски квартал, горят пет коли (снимки)Пет коли горяха  тази нощ в бургаския к-с "Лазур", автомобилите са били паркирани в района на бл.38. Обитателите на блока са били разбудени от силен шум на пукащите се гуми. По непотвърдена информация умишлено е бил подпален джип на бургазлия, който живее в бл.38. Пламъците обаче бързо се разпространили по паркираните в съседство автомобили.

Рицари на Духовен събор в Стара Загора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278042_%D0%A0%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0

 Родните тамплиери се събират да дискутират проблемите на християнството

Участие ще вземат Димитър Димитров и д-р Мохд Абдуласи

Рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България и техните симпатизанти се събират днес в Стара Загора, за да проведат ежегодния си Духовен събор.

“Постоянно действащата тема в Духовния събор е българите светци, като на събитието всяка година се дискутират и няколко различни проблема. Важното е, че се събираме и говорим за християнството и нуждите на миряните, и от най-интересните доклади и материали, изнесени по време на събора, създаваме специална книжка”, обяви пред “Труд” Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери ген. Румен Ралчев.

В събитието специално участие ще вземат представителят на фондация “Тангра Таннакра” Димитър Димитров и доктор Мохд Абдуласи.

“Господин Димитров ще говори за заблудите в ислямизацията на християните и приемането на мюсюлманството от страна на българите в Родопите, а д-р Абдуласи ще даде примери за прочистването на християните от ислямистите в Близкия изток”, обясни Великият приор.

По време на събора ще бъде открита и специална изложба с две съставни части. Едната е разпродажба на дарени картини с цел реставриране на скривалището на Васил Левски, а другата е гласуване на победителите от конкурса “Сирни заговезни – да съхраним българското”.

Григор Димитров, Федерер и Хаас с ново музикално изпълнение (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_650248.html

За втори път Григор Димитров, Роджър Федерер и Томи Хаас изгряха в мрежата чрез певческите си заложби, предаде телевизия "Нова". Тенис легендата Роджър Федерер официално обяви началото на кариерата на най-новата музикална бой банда Backhand Boys. Заедно с родната звезда Григор Димитров и бившият германски тенисист Томи Хаас тримата за втори път изгряха в мрежата чрез певческите си заложби. Триото изпълни известната песен „Hard to Say I'm Sorry” на групата „Чикаго“.

Съдът остави в ареста и втория задържан за убийството на таксиметровия шофьор

//dariknews.bg/regioni/ruse/sydyt-ostavi-v-aresta-i-vtoriia-zadyrzhan-za-ubijstvoto-na-taksimetroviia-shofior-2011000

Вторият обвиняем за убийството за таксиметровия шофьор от Русе също остава в ареста. Окръжният съд днес реши да наложи постоянна мярка „задържане под стража” на 17-годишния Николай, след като вчера магистратите оставиха в ареста и другото момче – Деян на 17 г.

Двамата бяха задържани

Прокуратура в Разград разследва кой е потрошил автобус, нает от партия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuratura-v-razgrad-razsledva-koj-e-potroshil-avtobus-naet-ot-partiia-2011001

Районната прокуратура в Разград разследва повреждането на партиен автобус, паркиран пред хотел в Разград. Автобусът е с кърджалийска регистрация и е нает от политическа партия, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.
 

Боримиров иска повече юноши в Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_650244.html

Изискването на ръководството на Левски и по-специално на Даниел Боримиров е треньорът Николай Митов да наложи още един юноша. Спортният директор каза още в първите часове след завръщането си на "Герена", че иска малко по малко отборът да бъде изграден от собствени юноши и много по-малко, но по-класни чужденци. В момента с първия състав на "сините" тренират юношеските национали Илия Юруков, Ивайло Найденов и Станислав Иванов, както и Алекс Боримиров и вратарят Георги Шейтанов. Най-много шансове през сезона до момента получи Станислав Иванов. 17-годишният нападател нашумя още през месец май 2014 година, когато вкара гол на Лацио в двубоя по случай вековния юбилей на клуба. През този сезон Станислав Иванов има пет мача, но с общо 54 игрови минути. До края на първенството обаче младокът ще получава повече шанс за изява.

Илич Рамирес Санчес – Денят на Чакала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278041_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%87+%D0%A0%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81+%E2%80%93+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0

 Основната разлика между „терористите” и „борците за свобода” е от кой край на историята завършват. Като победители или като победени. И някъде там, между двете понятия, се намира Карлос Чакала. Който по-рано тази седмица на въпроса на френския съдия „какво работите” отговори кратко и ясно: „професионален революционер”. И отхвърли обвиненията срещу него като скалъпени.

Най-издирваният човек в света от втората половина на ХХ век е колкото факти, толкова и митове. На Чакала се приписва почти всяка експлозия, покушение, опит за убийство или нападение срещу „символи на капитализма” в Западна Европа през 70-те и 80-те години. Персоналната му война обаче е с Франция, която и тогава служи за боксов чувал на ислямския екстремизъм. Но през онези години каузата е на палестинците, които започват сами да организират въоръжената си съпротива срещу Израел с помощта на Източния блок. Идеологическите страсти са горещи, а цяло поколение на планетата изживява бунта на рокендрол годините. И на сцената излиза Карлос Чакала.

Роден през 1949 г. в Михелена, Венецуела, Илич Рамирес Санчес е вторият от тримата синове на убедения марксист и адвокат Хосе Рамирес Навас. За да обясня откъде идва малко му име Илич, трябва само да спомена, че двамата му братя се казват съответно Владимир и Ленин.

Отрано закърмен с идеологията на „червената революция”, на 17-годишна възраст Илич се записва в летен лагер за партизанска подготовка край Хавана. Раздялата на родителите му го довежда в Европа с майка му, но Хосе Навас продължава да оказва влияние върху живота на сина си. С негова помощ през 1968 г. Илич се записва да учи в университета за чуждестранни студенти „Патрис Лумумба” в Москва – всеизвестна „ферма” за вербуване на двойни агенти за КГБ.

Изгонен от школото заради конфликтен характер две години по-късно, Илич Санчес заминава за Ливан, където се записва доброволец в Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП). Там получава бойното име „Карлос” заради южноамериканския му произход. Обучен и подготвен от НФОП, в началото на 70-те години Карлос се прехвърля в Лондон и кампанията на терор започва: израелски банкери; френски вестници, симпатизиращи на еврейската кауза; парижки ресторанти; самолети на авиокомпанията „Ел Ел” на Израел.

Мишени са всички, а нападенията – дръзки и кървави, и дори неуспешните всяват ужас в сърцата в Западна Европа. Карлос поема отговорност за всички. Той е майстор на дегизировката, преминава граници неузнаваем.

През юни 1975 г. френското контраразузнаване провежда операция с помощта на информатор, който да им посочи самоличността на терориста. Когато разбира че е предаден, Карлос разстрелва с автомат двамата агенти под прикритие и тяхната „къртица” и успява отново да избяга. Сред личните му вещи в апартамента в Париж, в който се разиграва кървавата драма, е екземпляр от книгата на Фредерик Форсайт, „Денят на Чакала”. И легендата се ражда.

Шест месеца след парижкото фиаско на 21 декември 1975 г. Карлос Чакала повежда група от шестима въоръжени нападатели, с които взема за заложници всички министри на петрола на държавите от ОПЕК, които заседават във Виена. След като принуждава австрийското правителство да чете от негово име декларация за свободата на Палестина на всеки два часа по държавното радио и телевизия, Карлос натоварва всички не-австрийци на самолет и отлита. Разтоварва министри срещу презареждане на самолета и два дни кръстосва небесата между Алжир и Либия, докато накрая освобождава всички срещу предполагаем откуп, платен от Иран и Саудитска Арабия, който възлиза на 20-50 млн. долара според различните източници.

 

Ловът за Карлос

Ловът за Чакала ще продължи близо 20 години след нападението над ОПЕК. Постепенно всички държави, покровителки на Карлос, го изоставят под международен натиск. Неуморимите французи с помощта на Израел успяват в крайна сметка да го локализират в Судан и на 14 август 1994 г. тайно го упояват, отвличат и доставят в Париж, където излежава две доживотни присъди. А скоро ще получи и трета.

 

За него

Не е „лошият” в историята

Светът гледа грешно на Илич Рамирес Санчес. Той не е „лошият” в историята. Точно обратното, той е един от най-великите борци за освобождението на Палестина.

Уго Чавес, бивш президент на Венецуела

 

Просто човек

В крайна сметка, като го погледнеш отвътре, той е просто човек. Имал е съпруга, семейство. Сигурен съм, че тези хора не биха го нарекли убиец. Биха имали съвсем друго мнение. Сигурно биха го нарекли борец за свобода, който е преминал от революционната теория към военни действия, че мотивацията му е била правилната, че е взел участие в опит да се промени светът.

Едгар Рамирес, актьорът изиграл Карлос, в едноименния документален филм, носител на „Златен глобус”

 

Идеалният съпруг

Всички ме питат как се справяме с този аспект на брака. Искат да знаят как можеш да се омъжиш за някого и да не можете да… нали разбирате. Но аз съм намерила идеалния отговор. Казвам им, че имам идеалния съпруг, защото ме оставя да се наспивам нощем.

Изабел Кутан-Пер, адвокат и съпруга на Чакала от 2001 г.

Глобиха с 10 000 евро клиент и БГ проститутка в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120484

Глобиха с 10 000 евро клиент и БГ проститутка в Италия32-годишен италианец, клиент на българска проститутка в адриатическия курорт Римини, се оказа първият потърпевш от новите норми за борба с проституцията по улиците. Според италианските медии общинската полиция в Римини е глобила с 10 000 евро местен жител „за неприлични действия на обществено място”.

Въздушният трафик на летище „Орли“ е „напълно преустановен“ след инцидента

http://www.cross.bg/vuzdyshniyat-blizo-intzidenta-1537800.html

/КРОСС/ Въздушният трафик на летище „Орли", близо до Париж е „напълно преустановен" след инцидента, при който въоръжен мъж беше застрелян от силите за сигурност, предава AFP, като се позовава на информация от Главната дирекция за гражданска авиация (DGAC). Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде зави, че близо 3 хил. души са били евакуирани от южния терминал на летището, добавят от агенцията.  

Въздушният трафик на летище "Орли" е напълно преустановен

https://www.actualno.com/europe/vyzdushnijat-trafik-na-letishte-orli-e-napylno-preustanoven-news_600183.html

Въздушният трафик на летище „Орли“, близо до Париж е „напълно преустановен“ след инцидента, при който въоръжен мъж беше застрелян от силите за сигурност, предава AFP, като се позовава на информация от Главната дирекция за гражданска авиация (DGAC). Говорителят на фр

Мъж беше застрелян на летище в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278040_+%D0%9C%D1%8A%D0%B6+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6

 Френски войници застреляха мъж на летището „Орли“ в Париж, след като се опитал да вземе оръжието на патрулиращ униформен служител, съобщиха местните медии. Летището е евакуирано, терминалите са временно затворени. Кацащите полети са пренасочени към летище "Шарл де Гол". В ход е полицейска операция, в която участват и сапьори заради съмнения, че мъжът може да е носил и експлозиви. По първоначални данни нападателят е действал сам.

"Орли" е второто по големина летище във френската столица и се използва основно за вътрешни полети. 
Преди повече от месец египтянин се опита да нападне френски войници пред Лувъра в Париж, но беше прострелян. 
При друг инцидент в северната част на френската столица днес сутринта полицай беше простралян от неизвестен нападател. Властите издирват стрелеца, който открил огън по патрул от 3-ма полицаи. Мъжът започнал да стреля по време на рутинна пътна проверка. 
Засега полицията не смята, че има връзка между двата инцидента.
segabg.com

Местан извади старо писмо на Доган до Ердоган: Турция е родината майка

http://offnews.bg/news/n_1/n_650250.html

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан показа писмо на Ахмед Доган от 2012 г., с което е бил изпратен на Четвъртия конгрес на партията на Реджеб Ердоган. В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка.  Като назначен председател на ДПС осъществих последователно системна политика за размразяване на ледовете между ДПС и Република Турция. Това се очакваше от мен. Знаех, че ако успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата, обясни Местан. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, каза още той. Турция не ни е враг, а стратегически партньор, заяви Местан.

И вторият непълнолетен убиец на таксиджията в Николово остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120474

И вторият непълнолетен убиец на таксиджията в Николово остава в ареста Деян и Николай ще чакат делото зад решшеките И вторият непълнолетен убиец на 60-годишния таксиджия Валери Спиридонов остава с постояннна мярка задържане под стража, реши в събота Русенският Окръжен съд. Защитата на Николай В. поиска съдебно-психиатрична експертиза, която да установи, дали е бил адекватен и еосъзнавал действията си,

Близък до Доган: Той никога не е спирал политическата си кариера

https://www.actualno.com/politics/blizyk-do-dogan-toj-nikoga-ne-e-spiral-politicheskata-si-kariera-news_600181.html

Ахмед Доган винаги в своята политическа кариера, която не е спряла, е загрижен за сигурността на България. Това каза бившият депутат от ДПС и близък до Доган Иван Палчев по bTV. Палчев е и автор на книгата "Времето на кентаврите: Ахмед Доган". Според посланието на почетния пред

Има ли все още Европа общо бъдеще?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/ima-li-vse-oshte-evropa-obshto-bydeshte-235917/

Ние сме твърдо решени да направим ЕС по-силен и по-устойчив, чрез още по-голямо единство и солидарност, ще заявят европейските лидери в Рим

Въздушният трафик на летище „Орли“ е „напълно преустановен“ след инцидента, 3 хил. души са били евакуирани

http://www.moreto.net/novini.php?n=346678

Въздушният трафик на летище „Орли“, близо до Париж е „напълно преустановен“ след инцидента, при който въоръжен мъж беше застрелян от силите за сигурност, предава AFP, като се позовава на информация от Главната дирекция за гражданска авиация (DGAC).

Руското МВнР подари на кримчани песен за 3-годишнината от присъединяването

http://www.cross.bg/prisuedinyavaneto-rysiya-obshta-1537799.html

/КРОСС/ Министерството на външните работи на Русия подари на кримчани песента "Севастопол - знаме" в чест на тригодишнината от присъединяването на полуострова. Крим стана част от Русия след референдум през март 2014 г., на който 96,77% от избирателите в Крим и 95,6% от жителите на Севастопол подкрепиха присъединяването към Руската федерация. "Кримчани, съдете строго. Ако ви хареса, ще сме щастливи. Ако не - простете ни великодушно. Но (песента - бел. ред.) е написана от душа, от все сърце. Всяка дума и акорд са заредени със фантастичната атмосфера на великото постижение, което преживяхме заедно през март 2014 г.", написа Захарова на страницата си във Facebook. Тя отбеляза, че автор на композицията е служителят в отдела за информация и печат във външното министерство Василий Харитонов, син на Владимир Харитонов, който е автор на знаменитата песен "День Победы". "Благодаря ви, че вярвахте в Русия дори тогава, когато ние, руснаците, почти нямахме тази вяра. За това, че не не предадохте нашата обща страна, обща история и разбира се своята мечта. За това, че връщайки се при нас, ни върнахте нас самите", допълни Захарова. video:https://www.youtube.com/watch?v=Dqkwv737zeE  

Убитият на парижкото летище нападател е радикализирал се мюсюлманин

http://www.mediapool.bg/ubitiyat-na-parizhkoto-letishte-napadatel-e-radikaliziral-se-myusyulmanin-news261506.html

Мъжът, който бе застрелян от военни патрули на парижкото летище "Орли“, се оказа 39-годишен радикализирал се мюсюлманин на име Зайед Б., съобщи Ройтерс. Той отдавна е бил в радара на френските специални служби и е имал редица проблеми с полицията. Зайед бе застрелян, след като е отнел за кратко автоматичното оръжие на патрулираща военнослужеща на второто по големина летище в Париж. Между двамата е имало и кратка борба. Преди да стигне до “Орли“ Зайед е прострелял и ранил полицай в северно предгради на Париж. След това мъжът откраднал кола, за да избяга, а после с друга крадена кола е стигнал до летището. Той е бил известен на полицията като крадец и дилър на дрога. Бащата и братът на Зайед са били задържани в рамките на разследването. Малко преди да бъде убит Зайед изпратил SMS баща си, който гласи: “Прецаках се. Прострелях полицай“ Зайед бе убит с четири изстрела от военните на южния терминал на летище “Орли“ в  8.30 местно време. При стрелбата няма ранени случайни минувачи. Мотивацията на мъжа все още не е изяснена. Летище “Орли“ бе евакуирано след инцидента, което засегна около 3000 души. Пътниците в пристигналите полети е трябвало да изчакат на борда. Останалите кацащи самолети са пренасочени към летище "Шарл де Гол", съобщи БТА. Властите предупредиха гражданите, които чакат пред летище “Орли“, да не приближават охранителните кордони около сградата. Пътуващите са съветвани да уредят по някакъв друг начин своите пътувания. Случаят предизвика огромно внимание във Франция, която се намира в кампания за президентските си избори. По-късно в събота във френската столица трябва да пристигнат британският принц Уилям и неговата съпруга Кейт. Случаят от “Орли“ няма да се отрази на техните планове. Те ще присъстват на ръгби мача между Франция и Уелс.

Убитият на парижкото летище е радикализирал се мюсюлманин

http://www.mediapool.bg/ubitiyat-na-parizhkoto-letishte-e-radikaliziral-se-myusyulmanin-news261506.html

Мъжът, който бе застрелян от военни патрули на парижкото летище „Орли“, се оказа 39-годишен радикализирал се мюсюлманин на име Зайед Б., съобщи “Ройтерс“. Той отдавна е бил в радара на френските специални служби и е имал редица проблеми с полицията. Зайед бе застрелян, след като е отнел за кратко автоматичното оръжие на патрулиращ войник от женски пол на второто по големина летище в Париж. Между двамата е имало и кратка борба. Преди да стигне до “Орли“ Зайед е прострелял и ранил полицай в северно предгради на Париж. След това мъжът откраднал кола, за да избяга, а после с друга крадена кола е стигнал до летището. Той е бил известен на полицията като крадец и дилър на дрога. Бащата и братът на Зайед са били задържани в рамките на разследването. Малко преди да бъде убит Зайед изпратил SMS баща си, който гласи: “Прецаках се. Прострелях полицай“ Зайед бе убит с четири изстрела от военните на южния терминал на летище “Орли“ в  8.30 местно време. При стрелбата няма ранени случайни минувачи. Мотивацията на мъжа все още не е изяснена. Летище “Орли“ бе евакуирано след инцидента, което засегна около 3000 души. Пътниците в пристигналите полети е трябвало да изчакат на борда. Останалите кацащи самолети са пренасочени към летище "Шарл де Гол", съобщи БТА. Властите предупредиха гражданите, които чакат пред летище “Орли“, да не приближават охранителните кордони около сградата. Пътуващите са съветвани да уредят по някакъв друг начин своите пътувания. Случаят предизвика огромно внимание във Франция, която се намира в кампания за президентските си избори. По-късно в събота във френската столица трябва да пристигнат британският принц Уилям и неговата съпруга Кейт. Случаят от “Орли“ няма да се отрази на техните планове. Те ще присъстват на ръгби мача между Франция и Уелс.

Френската полиция застреля мъж на парижкото летище “Орли“

http://www.mediapool.bg/frenskata-politsiya-zastrelya-mazh-na-parizhkoto-letishte-orli-news261506.html

Мъж е застрелян от полицията на парижкото летище "Орли", след като се е отнел оръжието на военен, съобщи “Ройтерс“, позовавайки се на информация от френските власти. Инцидентът е станал към 8.30 местно време, при него няма ранени случайни минувачи. Летище “Орли“, което е второто по големина в Париж, е било евакуирано след инцидента. Пътниците в пристигналите полети е трябвало да изчакат на борда. Останалите кацащи самолетите са пренасочени към летище "Шарл де Гол", съобщи БТА. Властите предупредиха гражданите, които чакат пред летище “Орли“, да не приближават охранителните кордони около сградата. Пътуващите са съветвани да уредят по някакъв друг начин своите пътувания. Мотивацията на мъжа все още не е ясна. Той се е доближил до патрулиращ на летището войник и е отнел оръжието му, което е принудило охраната да го застреля. Свидетели разказват, че той е бил убит с четири изстрела в магази на летището, съобщава ББС. Междувременно полицай е бил ранен при стрелба в предградие на Париж, а извършителят е избягал. Няма информация за това дали двата инцидента имат връзка помежду си.

СЕСА с един от най-великите си концерти за всички времена

http://www.cross.bg/vsichki-naii-velikite-kontzerti-1537798.html

/КРОСС/ Певица е във възторг от българската публика: „Това беше един от най-великите ми концерти и моменти в живота ми!" Кралицата на балканската музика СЕСА изнесе снощи - 17 март, един от най-великите си концерти за всички времена. Звездата би всички рекорди у нас, пеейки две вечери подред в най-голямата зала „Арена Армеец", оставяйки родната публика в екстаз. Повече от 25 хиляди души, общо и за двете дати, дойдоха да чуят на живо богинята на сръбската музика. „Вие ме направихте изключително щастлива, прекрасни сте. Това беше един от най-великите ми концерти и моменти в живота. Благодаря, България!" - развълнувана от възторжения прием на хилядите фенове, СЕСА не скри емоциите си за вчерашното шоу. Снощи дивата излезе на сцената по-сияйна и красива от всякога, в изключително ефектен тоалет. За втора вечер, тя пя повече от два часа, изпълнявайки както вечните и любими на всички песни Pile, Kukavica, Beograd, Zabranjeni grad, Grome moj, така и няколко парчета от новия й албум - Autogram, Didule и естествено, Trepni. При изпълнението на най-хитово напоследък парче у нас, певицата се загърна с българския трибагреник и вдигна на крака публиката в залата. Именно Trepni бе и песента, която звездата изпя и при излизането си на бис, след което се поклони Това бе и един прекрасен завършек на несъмнено едно от най-сензационните и големи музикални събития за годината.    

Можем ли да открием заровени пиратски съкровища

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/mozhem-li-da-otkriem-zaroveni-piratski-sykrovishta-6066811

Идеята, че пиратите заравяли своите съкровища, се популризира през 1883 г. от романа "Островът на съкровищата", но вероятността тази практика да се е осъществявала в реалността е твърде малка

Радина Думанян: Най-трудно е да изиграеш любов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6120432

Радина Думанян: Най-трудно е да изиграеш любовДокато си казваме „чао“, не мога да спра да й повтарям колко е прекрасна. И ако знаете как ме е яд, че героинята й в „Откраднат живот“ все е тъжна, замислена… Защото Биляна не позволява на Радина да ни покаже слънчевите си лъчи. А те са толкова мощни и лъчезарни! Тя е два пъти по-хубава на живо! Удивлява се на всичко като малко дете.

С компютърна профилактика да се спре изборният туризъм предлага Даниел Вълчев  

//dariknews.bg/regioni/varna/s-kompiutyrna-profilaktika-da-se-spre-izborniiat-turizym-predlaga-daniel-vylchev--2010995

Абсолютно недопустимо е чужда държава да се намесва във вътрешните работи на България и трябва да се преразгледа възможността за избирателни секции в Турция, ако там не може да се осигури свободно изразяване на вота. Това заяви във Варна проф. Даниел Вълчев, който

Шарапова: Григор е сложна, деликатна личност и е важна част от живота ми

https://www.actualno.com/showbusiness/sharapova-grigor-e-slojna-delikatna-lichnost-i-e-vajna-chast-ot-jivota-mi-news_600179.html

Григор Димитров е бил много важна част от живота на бившата номер 1 в света на тениса - Мария Шарапова. Носителката на пет титли от Големия шлем разкри подробности за връзката си с българина пред модното издание Vogue. Двамата с родения в Хасково тенисист имаха любовна връзка в

Журналистът Матей Бонев с първа книга

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zhurnalistyt-matej-bonev-s-pyrva-kniga-2010996

Първата си авторска книга „Хора и съдби под Аязмото“ представи един от доайените на журналистиката Матей Бонев.
Заместник-кметът Красимира Чахова връчи от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров почетния знак на Общината и риболовна енциклопедия на Матей Бонев, който е запален риболовец

Нели Петрова: Ще рестартираме фонда за пътна безопасност

//dariknews.bg/regioni/varna/neli-petrova-shte-restartirame-fonda-za-pytna-bezopasnost-2010998

Чрез рестартирането на фонд „Пътна безопасност” ще се осигурят финансови средства за техническо оборудване, чрез което да се завиши контрола на конфликтните точки върху пътната карта. Това коментира на среща с жители на ветринското село Невша Нели Петрова,

Военнослужещите от 32-ия контингент се прибраха

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/voennosluzheshtite-ot-32-iia-kontingent-se-pribraha-2010999

Военнослужещите от 32-ия контингент от състава на Българската армия се завърнаха в 9.02 ч. след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан. На летище София те бяха посрещнати от заместник-командващия Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев.

Контингентът е в със

Колко пари пести профилактиката на зъбите?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kolko-pari-pesti-profilaktikata-na-zybite-2010997

За всеки 5 лева, вложени в профилактика на зъбите, българинът спестява 25 лева за лечение. Тази констатация направи главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, в навечерието на Световния ден на оралното здраве, който се отбелязва на 20-ти

Строителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ и остави района на Челопечене без ток

http://www.cross.bg/chelopechene-razpredelenie-povredata-1537797.html

/КРОСС/ Фирмата е напуснала мястото на аварията веднага, след като е нанесла повредата Строителна фирма скъса кабел, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, по време на изкопни дейности в района на кв. Челопечене, Софийско. Веднага след като са нанесли повредата, служителите на фирмата са напуснали мястото на инцидента, за което ЧЕЗ Разпределение ще сезира органите на МВР. В резултат на нанесените щети 3000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение от Челопечене и Ботунец останаха без електрозахранване в интервала между 09:10 и 10:50 ч. тази сутрин. Екипи на компанията положиха усилия за максимално бързо отстраняване на повредата.  

Откъс от "Орелиен" на Луи Арагон

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/18/2930278_otkus_ot_orelien_na_lui_aragon/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Орелиен" с автор Луи Арагон, любезно предоставен от Издателство "Колибри".

"Орелиен" ни пренася в периода между двете световни войни, тъй наречените "луди години". Авторът майсторски пресъздава кипящата интелектуална и светска атмосфера в големия град и възкресява духа на художествения авангард от началото на века. На страниците на романа оживяват Пикасо, Кокто, дадаистите, а в някои от героите разпознаваме черти на Франсис Пикабия,...

Спряха полетите на летище "Орли"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120426

Спряха полетите на летище "Орли"Временно са спрени полетите и на двата терминала на летище "Орли", където днес бе убит мъж, нападнал военен патрул. Самолетите се насочват към "Шарл де Гол", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Според ТАСС и френската телевизия Бе Ем Еф нападателят е действал сам, той се хвърлил към военните и се опитал да изтръгне оръжието на един от тях.

Местан отговори на Доган с писмо от 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120427

Местан отговори на Доган с писмо от 2012 г.В отговор на писмото на Ахмед Доган за ситуацията в Турция и отражението й върху България Лютви Местан свика специална пресконференция На нея показа писмо, което по думите му Ахмед Доган му дал няколко месеца преди да се оттегли от поста лидер на ДПС, когато го пратил на конгрес на партията на Ердоган.

Израелската централна банка и скъпият шекел - борба с вятърни мелници?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/izraelskata-centralna-banka-i-skypiiat-shekel-borba-s-viatyrni-melnici-235354/

След като прекара близо десетилетие и похарчи големи суми, за да овладее силната валута, тя продължава да поскъпва, което никак не се харесва на износителките

Възходът на параноичния гражданин

http://www.mediapool.bg/vazhodat-na-paranoichniya-grazhdanin-news261505.html

Следейки новините и слушайки политиците в последно време, съм поразен от степента, в която Америка и Европа са потопени в конспиративното мислене. Конспиративните теории изместиха идеологиите от сърцето на политиката. Те мобилизират хората за улични протести и свързват политически лидери с техните последователи. Те определят резултатите от изборите. Но както казва поговорката, „това, че си параноик не означава, че не те преследват“. Хакването на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия от Русия не е конспиративна теория, а факт. Не е конспиративна теория и това, че САЩ са подслушвали канцлера на Германия и президента на Бразилия. Повечето от корупционните скандали в западния свят в наши дни също не са конспиративни теории. Те са същински конспирации. И все пак дали съществуването на истински конспирации е достатъчна причина всичко, което се случва в света, да бъде разглеждано в тази светлина? Дали епидемията от недоверие, която раздира демократичните общества, ни прави повече или по-малко свободни? И дали възходът на нов тип гражданин – да го наречем „параноичния гражданин“ – е заплаха за нашите демокрации? Масово споделяното в Полша убеждение, че смъртта на президента Лех Качински, заедно с 95 други представители на полския елит в самолетна катастрофа край руския град Смоленск през 2010 г. е било убийство, а не инцидент (твърдение, което официално беше отхвърлено) изигра важна роля за победата на днес управляващата дясноцентристка партия „Право и справедливост” на последните парламентарни избори – може би дори повече от проблемите на образованието, равнището на доходите, посещенията на църквата или някои друг фактор. В Съединените щати малцина демократи поставят под съмнение твърдението, че президентът Тръмп е в джоба на Кремъл. От другата страна, много малко от верните републиканци са готови публично да отхвърлят недоказаното твърдение на Тръмп, че той и неговата кампания са били подслушвани по заповед на президента Барак Обама; още по-малко биха поставили под съмнение лъжата, че протестите срещу новия президент са платени от леви милиардери. Вероятно отговорни за разпространението на конспиративните теории са новите комуникационни технологии (и по-конкретно социалните медии) и херметичните медийни балони, които те произвеждат. Но обезпокоителният въпрос е не защо напоследък хората са готови да повярват почти във всичко, а как политическите идентичности, изграждани около споделени конспиративни теории, а не около споделени идеологии, променят вътрешната логика на демокрацията и способността на гражданите да държат лидерите си отговорни. Конспиративните теории лишават хората от власт. Когато мирогледът е формиран от конспиративните теории, на политическите лидери лесно може да им бъде простено взимането на грешни решения, като просто бъдат обвинени невидимите, предполагаемо могъщи врагове, които заговорничат срещу тях. Това, което прави политиката на конспиративните теории по-опасна от политиката на идеологиите (а нека не забравяме, че ХХ век доказа колко смъртоносни могат да бъдат крайните идеологии) се състои във факта, че конспиративните теории могат да дадат ослепително обяснение за това какво се е случило и кой е виновен. Ала те са лишени от каквато и да било визия за бъдещето или от каквото и да е послание в какъв свят бихме искали да живеем. Идеологиите произвеждат фанатици, но създават и дисиденти. Много източноевропейски дисиденти са били искрено убедени в комунизма, но се обръщат срещу управляващата идеология, когато осъзнават, че тя не може да изпълни утопичните си обещания за равенство и справедливост. Конспиративните теории не създават дисиденти, те създават зомбита, които или нямат желанието или се чувстват неудобно да предизвикат своите политически лидери. Идентичност, която се основава на конспиративни теории, разрушава необходимостта от самокритика. За един гражданин е по-лесно да държи политическите си водачи отговорни в рамките на идеологията, отколкото в мъглата на конспиративното мислене. Ако президентът Владимир Путин е осигурил победата на Тръмп, тогава няма смисъл демократите да мислят защо е загубила Хилъри Клинтън или защо тяхната кандидатура е била по-малко убедителни. А ако протестите срещу Тръмп са платени, републиканците са свободни от отговорността да критикуват президента и по-лесно могат да се наредят в неговите редици, без да обръщат внимание на проблемите, заради които протестират толкова много американци. Днес има достатъчно мрънкане заради „пост-истината“ и „фалшивите новини“. Но фундаменталната промяна в демократичната политика се състои в това, че когато политическите идентичности са основават на споделени конспиративни теории, хората са посветени не на това да откриват истината, а да разкриват тайни. Идеята за истината апелира към нашия здрав разум. А съблазънта на конспиративните теории се състои в това, че те апелират към нашето въображение. Човек може да достигне истината сам, но тайната може само да му бъде открита. А за да бъде една тайна убедителна, тя трябва да бъде шокираща и неочаквана. В криминалните романи и филми, очевидният заподозрян никога не е виновният – но в реалния живот често точно той е извършителят. Доверието в собствените очи или личен опит се е превърнало в знак за наивност. Ала пренебрегването на личния опит и загърбването на очевидното не само ни лишава от ефективност при решаването на проблемите, но и застрашава свободата ни за преценка. Далеч по-лесно е да бъде идентифицирано предизвикателството, което конспиративното мислене представлява за нашите демокрации, отколкото да му бъде отговорено. Дали е по-добре да се бориш с конспиративните теории или да ги игнорираш? Дали когато се сблъскаш с тях е по-добре да крещиш, или да се смееш? И дали не е настъпило време за учредяване на Асоциация на анонимните конспиролози, която да се бори с тази зависимост? *Публикацията е препечатана от Портал “Култура“ без редакторска намеса. Англоезичната версия е публикувана в “Ню Йорк таймс“

Мъж умря, докато зареждаше телефона си в банята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120396

Мъж умря, докато зареждаше телефона си в банятаМъж умря от токов удър, докато зареждал телефона си в банята, съобщава BBC. 32-годишния Ричард Бул загинал, защото зареждащия се телефон е направил контакт с вода и е дал на късо. Инцидента се случил в дома му в Лондон. Докладът на полицията установил, че случилото се е инцидент, но планират да изпратят доклад до компанията, произвела устройството,

Педиатри настояват за такса посещение

http://www.moreto.net/novini.php?n=346673

Педиатри в България са категорични, че е необходимо въвеждането на потребителска такса за преглед на дете. Детските лекари отдавна поставят въпроса, но засега промяна няма. Специалисти смятат, че не е справедливо педиатричните практики у нас да са лишени от потребителска такса.

Изпочупиха партиен автобус в Разград

http://www.cross.bg/razgrad-avtobys-proizvodstvo-1537796.html

/КРОСС/ Разбит е автобус на политическа формация в Разград. По случая е образувано досъдебно производство, ръководено от Районната прокуратура, съобщават от държавното обвинение. Досъдебното производство е за повреждане на автобус с кърджалийска регистрация, нает от ДОСТ. Облепеният с рекламни стикери на партията автобус вчера бил паркиран на паркинг пред хотел в Разград. Неизвестни са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху рекламите била изрисувана и свастика. Окръжният прокурор на Разград и зам.-директорът на ОДМВР са извършили оглед. Унищоженият регистрационен номер е открит на метри от паркинга на хотела. Извършителите се издирват, а разследването продължава, допълват от прокуратурата.  

Макрон побеждава Марин льо Пен, сочат последните нагласи

http://www.cross.bg/makron-podkrepa-marin-1537795.html

/КРОСС/ Кандидатът на френските социалисти Беноа Амон продължава да губи подкрепа. Това показва проучване на общественото мнение. Данните на изследването показват, че центристът Еманюел Макрон вероятно ще спечели президентските избори. Това съобщава "Ройтерс". В проучване на BVA подкрепата на Амон е паднала с един процентен пункт за седмица до 12.5 %. С тази подкрепа той застава на четвърто място в първия тур след крайнодесния лидер Марин льо Пен - 26 %, Макрон - 25 % и консерватора Франсоа Фийон - 19.5 %. Амон, който разкри пълната си програма тази седмица, е загубил 4,5 процентни пункта от началото на февруари. Сега той е само с 0.5 пункта пред радикално левия Жан-Люк Меланшон. И двамата кандидати категорично изключват отказване от надпреварата, което означава, че разделената левица вероятно ще бъде елиминирана от решаващия втори тур за първи път, откакто бащата на Марин льо Пен - Жан-Мари шокиращо спечели второ място през 2002 година. Фийон губи подкрепа, откакто бе въвлечен в скандал заради наемането на съпругата му като негов парламентарен сътрудник. Според изследването на BVA Макрон ще стигне до балотаж и ще победи Льо Пен с 62 срещу 38 %.    

Българи спечелиха 7 медала от международния пица шампионат

https://www.actualno.com/goodnews/bylgari-specheliha-7-medala-ot-mejdunarodnija-pica-shampionat-news_600174.html

Родината на пицата е Италия. Може ли българи да направят най-вкусната пица и какви съставки са нужни, за да спечели тя златен медал? За добрата пица оказва се най-важно е тестото. В зависимост от брашното, то трябва да ферментира 24 или 48 часа преди да се опече. За международни

Кейт Мидълтън със зашеметяващ тоалет в Париж (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6120357

Кейт Мидълтън със зашеметяващ тоалет в Париж (Галерия)Херцогът и херцогинята на Кеймбридж са на двудневно посещение в Париж, съобщава Дейли Мейл. Главна цел на визитата им е да обсъдят с френското правителство възможностите на двете страни след евентуалното напускане на Европейския съюз на Великобритания. Херцогинята, известна с ненадминатия си вкус и стил, и този път не разочарова последователите си.

Обвиняем няма спомени за убийството на таксиметровия шофьор от Русе, остава в ареста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniaem-niama-spomeni-za-ubijstvoto-na-taksimetroviia-shofior-ot-ruse-ostava-v-aresta-2010994

И вторият обвиняем - 17-годишният Николай В., за убийството на таксиметров шофьор от Русе остава за постоянно в ареста. Това определи Окръжният съд в града, след като вчера наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на връстника му Деян Ц.

Тежкото престъплен

Гарелов: Наказанието ми беше прекомерно

http://offnews.bg/news/n_1/n_650246.html

Наказанието ми беше прекомерно. Това заяви журналистът  Иван Гарелов за освобождаването си  като медиен съветник на министър-председателя Огнян Герджиков. Причината за това бе, че в телевизионно предаване Гарелов защити водача а листата на БСП в Хасково Елена Йончева в развилия се скандал с Бойко Борисов. За случилото се Герджиков обясни, че с действията си Гарелов е нарушил правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания, предаде бТВ. Гарелов подчерта, че седмица по-рано е защитил друг свой колега - Тома Томов и затова е получил поздравленията на служебния министър-председател. „Тогава обаче не споменах Бойко Борисов“, добави той. По думите му, защитавайки Йончева, е бил предизвикан от опонента си и е споделил свои мисли за лидера на ГЕРБ, продиктувани от позицията му на наблюдател. По-късно, според Гарелов, Борисов е изпратил текстово съобщение на Герджиков, в което бившият премиер твърдял, че служебното правителство е срещу него.  "Дали този есемес е повлиял на служебния премиер, или не, е негова работа", заяви Гарелов. Той разказа още, че му е било предложено да си подаде оставката, но той е предпочел освобождаването, за да се видят мотивите и хората да преценят за какво става въпрос. За служебния премиер каза, че към него изпитва добри чувства и го уважава. Той си има свои правила и действа според тях, аз имам мои собствени правила и морал и мисля, че случаят надхвърли предизборната борба. Той е за съдбата на един журналист. „Ако на един журналист убиеш биографията, е по-лошо от това да го убиеш физически“, каза Гарелов. Гарелов призна, че чувства голяма колегиална подкрепа след случилото се. За двата милиона лева, за които се говори, че са платени на френското разузнаване покрай Йончева, Гарелов заяви, че, доколкото знае са платени от България на Франция за освобождаването на българката Данка Панчова, работеща за френска хуманитарна организация, отвлечена в Сомалия. "Парите не са платени от едното разузнаване на другото, те не си разменят пари. Ако е имало такива контакти между разузнаванията, те са били на официално ниво, не е имало нужда да се намества и журналистка Йончева", допълва той. По думите му връзката на Елена Йончева в случая е, че по това време е била в Сомалия, за да снима филм за сомалийските пирати. "Питах я и аз, не е работила за разузнаването", каза Гарелов. По думите му Борисов е в безизходица по този скучай и най-добре би било сега да се извини, не да чака съда. След изборите да прецени дали не е по-добре да се оттегли на поста почетен председател.

Автобус на ДОСТ е бил разбит в центъра на Разград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/18/2937284_avtobus_na_dost_e_bil_razbit_v_centura_na_razgrad/?ref=rss


Автобус, облепен с рекламни стикери на "Обединение ДОСТ" е бил разбит в центъра на Разград. Прокуратура в града е започнала разследване за повреждането на превозното средство, което е било с кърджалийска регистрация, съобщи пресентърът на държавното обвинение.

От прокуратурата посочват, че вчера на паркинг пред хотел в центъра на Разград, където облепеният с рекламни стикери на партията автобус бил паркиран, неизвестни са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на...

Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_650247.html

Местан  Като назначен председател на ДПС осъществих последователно системна политика за размразяване на ледовете между ДПС и Република Турция. Това се очакваше от мен. Знаех, че ако успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата, обясни Местан. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, каза още той.  Турция не ни е враг, а стратегически партньор, заяви Местан. 

100 Кила пее утре във Великобритания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119684

100 Кила пее утре във ВеликобританияЯвор Янакиев, по-известен като 100 Кила, ще има концерт в Лондон утре от 21,00 ч. В инстраграм изпълнителят публикува клипче, в което покани сънародниците ни на Острова, като каза под звуците на гайда: “Аз съм Явор Янакиев и поздравявам всички там в Лондон, които ще участват с нас в големия купон тази събота.

Седем души загинаха от свлачища в Перу  (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120403

Седем души загинаха от свлачища в Перу  (снимки) Проливните дъждове предизвикаха наводнения в столицата Седем души са загинали вчера от свлачище в северната част на Перу, където продължаващите трети месец проливни дъждове предизвикаха наводнения, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Жертвите били в колите си и чакали пътят да бъде разчистен, когато били пометени от свлекли се земни маси.

Лофотен, Норвегия: очаквай неочакваното

https://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/lofoten-norvegiia-ochakvaj-neochakvanoto-6066773

Едно е сигурно: Норвегия е супер скъпо място за туризъм, но посещението в тази държава ще се запечати завинаги в съзнанието ви.

Пристигат бюлетините за изборите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346662

Бюлетините за предсрочните парламентарни избори ще пристигнат днес във Варна, научи Moreto.net. 451 000 бюлетини трябва да бъдат транспортирани до морската столица за предстоящия парламентарен вот. Броят им включва избирателите в цялата област и 10 процента резерв.

Гуардиола: Трябва ми повече време

http://offnews.bg/news/n_1/n_650241.html

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола призна, че преживява доста тежки времена в кариерата си на треньор, но въпреки това има желанието и енергията да продължи работата си в клуба. "Аз имам повече енергия, отколкото някога през живота си като мениджър. За мен това е голямо предизвикателство. Ще ми отнеме повече време, за да изведа отбора там, където искам. В други клубове ми бе необходимо по-малко време". Имах късмета да тренирам големи клубове и да постигна успехи с тях. Сега искам това да се случи и тук, за могат хората да кажат: Ей, Пеп го направи отново, този път в Англия - с Ман Сити. Казвал съм го много пъти, харесва ми да работя с хората тук. Тренираме усилено и ще покажем подобрението си следващия сезон. Много от момчетата ще останат тук и следващия сезон. Много от футболистите участваха в турнира за първи път и натрупаха опит. Мисля, че ще бъдем по-силни през следващия сезон", сподели Гуардиола.

Ангелкова: Ще съдействам за приемането на проекта за кръгово движение в индустриалната зона на Костинброд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120397

Ангелкова: Ще съдействам за приемането на проекта за кръгово движение в индустриалната зона на Костинброд При нов управленски мандат ще съдействам за приемането на проекта за кръгово движение в индустриалната зона на Костинброд. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-София област Николина Ангелкова пред служителите на фирма занимаваща се с разфасовки и полуфабрикати от пилешко месо в Костинброд. "Сред приоритетите на ГЕРБ е засилване на връзката между

Гарелов: Наказанието ми беше прекомерно

https://www.actualno.com/politics/garelov-nakazanieto-mi-beshe-prekomerno-news_600171.html

Струва ми се, че наказанието беше прекомерно, това каза журналистът Иван Гарелов, след като преди дни беше освободен от поста медиен съветник на служебния министър-председател Огнян Герджиков. Причината беше, че в телевизионно предаване Гарелов защити журналистката и вод

Педиатри скочиха, искат потребителска такса и за децата

http://www.cross.bg/taksa-durzhavata-potrebitelska-1537794.html

/КРОСС/ Необходимо е да се въведе потребителска такса за преглед на дете. Тази категорична позиция изразяват родни педиатри, цитирани от БНТ. Въпреки че те отдавна поставят въпроса, промяна засега няма. Специалистите намират за несправедливо това, че педиатричните практики са лишени от потребителска такса. Те предлагат родителите да заплащат символична сума, а държавата да доплаща разликата. Дългогодишни педиатри с много пациенти от Русе и Варна се чувстват ощетени от държавата. Съгласно законите децата са освободени от потребителската такса в размер на 2.90 лева, независимо дали посещават личния си лекар или специалист от извънболничната помощ. От такса са освободени също бременните жени, родилките до 45-ия ден след раждането, хората с увреждания с ТЕЛК-ово решение първа и втора група. Личните лекари са съгласни някои пациенти да се освобождават от такса, но поставят въпроса кой ще заплаща сметката. Педиатрите са на мнение, че детското здравеопазване трябва да е приоритет на държавата, но това не се случва. Някои дори смятат, че държавата демонстрира грижа за децата на гърба на педиатрите. Те смятат, че са поставени в неравностойно финансово положение спрямо специалиста от извънболничната помощ. Медиците са категорични, че при прегледа на едно дете се влагат същите усилия като умствен ресурс и консумативи, така че е редно да има потребителска такса, макар и малка. Лекарските кабинети са препълнени, особено при грипна епидемия

Цветанов се обяви за допълнително ограничаване на секциите в Турция при нужда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/18/2937267_cvetanov_se_obiavi_za_dopulnitelno_ogranichavane_na/?ref=rss


Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че при нужда трябва да се затворят изборните секции извън дипломатическите представителства на България в Турция. В коментар пред "Нова телевизия" за намесата на южната ни съседка в предстоящите избори той заяви, че е недопустимо по този начин да се опорочава изборния процес и трябва да се предприемат адекватни мерки.

Именно правителството, ръководено от ГЕРБ промени Изборния кодекс, с което бяха въведени ограничения в...

Бойко Борисов и Десислава Атанасова са в Разград (на живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120391

Бойко Борисов и Десислава Атанасова са в Разград (на живо)Бойко Борисов в момента провежда среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Разград. Срещата се провежда в голямата зала на Общински културен център в град Разград, площад „Независимост“ 2. Той е придружен от водача на листата на ГЕРБ-Разград Десислава Атанасова. Към събитието се присъедини и Владислав Горанов.

Стрелба на парижкото летище "Орли"

http://www.cross.bg/letishteto-sigyrnost-informatziya-1537793.html

/КРОСС/ Силите за сигурност на парижкото летище „Орли" са застреляли човек, който е взел оръжието на униформен, предава AFP, позовавайки се на информация от френското вътрешно министерство. По информация на очевидци летището е било евакуирано след стрелбата в около 8:30 часа местно време. Въоръженият е опитал да се укрие в магазин на летището, преди да бъде застрелян, съобщава говорител от министерството на вътрешните работи. Той добави, че при инцидента не е имало ранени. От летището съобщиха в социална мрежа: „Тече специална операция на полицията. Моля, следвайте указанията в зоната за сигурност".  

Фалшив сигнал за бомба затвори жп гара в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120388

Фалшив сигнал за бомба затвори жп гара в МоскваПолицията в Москва издирва лицето, подало сигнал за заложено взривно устройство на Курската гара в центъра на Москва, във връзка с който от района бяха евакуирани около 200 души, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". От пресслужбата на Управлението по транспорт към МВР съобщиха, че при проверката взривно устройство не е открито.

Нападателят от летище "Орли" прострелял полицай в предградие на Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-letishte-orli-prostrelial-policaj-v-predgradie-na-parizh-2010993

Мъжът, който тази сутрин бе застрелян от военен патрул на летище "Орли" край Париж, е прострелял преди това член на силите за сигурност в северната част на Париж. Той е радикализирал се мюсюлманин, известен на властите, каза полицейски източник, цитиран от Ройтерс.

Станислав Владимиров: БСП предлага промяна и бъдеще за България и българите

http://www.cross.bg/vladimirov-zashtoto-promyana-1537792.html

/КРОСС/ „Искаме да живеем по-добре, искаме промяна, време е за промяна, направете я заради всички нас". Това призоваха жителите на село Мещица кандидатите за народни представители от листата на „БСП за БЪЛГАРИЯ" в Перник. Те припомниха, че в краткия мандат на Станислав Владимиров, като народен представител, той е направил много за селото- да има вода, например, но след това други са се окичили с резултатите от неговата работа. "Нашата памет не е къса и помним, че тeзи неща се случиха, благодарение на вас", казаха жители на селото. На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители инж. Любомир Бонев, Евелина Венкова, Венета Петрова, Петър Янков. „Ние ще направим икономическата ни система по-социална, защото това е един от основните фактори на демографията. Ако икономиката не е социална, младите специалисти ще продължават да завършват своето образование в България, а след това ще заминават да работят и живеят в чужбина и там ще създават своите семейства", каза водачът на листата Станислав Владимиров. Той заяви, че грижата за младите семейства- да имат добра и сигурна работа, жилище и да могат да отглеждат децата си тук, в България, трябва да е в основата на социалната политика. Той добави, че държава, в която младите хора не искат да имат деца, защото нямат средства, за да ги отгледат, няма бъдеще

Станислав Владимиров: БСП предлага промяна и бъдеще за България

http://offnews.bg/news/n_1/n_650245.html

„Искаме да живеем по-добре, искаме промяна, време е за промяна, направете я заради всички нас“. Това призоваха жителите на село Мещица кандидатите за народни представители от листата на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ в Перник. Те припомниха, че в краткия мандат на Станислав Владимиров, като народен представител, той е направил много за селото- да има вода, например, но след това други са се окичили с резултатите от неговата работа. "Нашата памет не е къса и помним, че тeзи неща се случиха, благодарение на вас", казаха жители на селото. На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители инж. Любомир Бонев, Евелина Венкова, Венета Петрова, Петър Янков. „Ние ще направим икономическата ни система по-социална, защото това е един от основните фактори на демографията. Ако икономиката не е социална, младите специалисти ще продължават да завършват своето образование в България, а след това ще заминават да работят и живеят в чужбина и там ще създават своите семейства“, каза водачът на листата Станислав Владимиров. Той заяви, че грижата за младите семейства- да имат добра и сигурна работа, жилище и да могат да отглеждат децата си тук, в България, трябва да е в основата на социалната политика. Той добави, че държава, в която младите хора не искат да имат деца, защото нямат средства, за да ги отгледат, няма бъдеще. „БСП предлага промяна и бъдеще за България и българите и това не са гръмки и неизпълними обещания, а реални ангажименти, които да изпълним в следващия мандат, защото в нашата програма всичко е разписано ясно и точно“, обясни той пред събралите се .  Владимиров каза още, че образованието се превръща в търговия, а образователната ни система е сбъркана из основи.“Дори и най-малките ученици вече осъзнават, че могат да правят каквото си искат в училище и то безнаказано, защото носят приход на своето училище, а чрез тези пари се формира заплатата на учителя и бюджета на образователната институция“, добави водачът на листата. Той обясни, че и здравеопазването също отдавна е превърнато в търговия, защото болниците вече са търговски дружества, а пациентите се чувстват като банкомати, от тях се вземат пари, а те не получават качествена здравна услуга. „Болниците трябва да имат социална функция, а не търговска и лекарите не трябва да бъдат принуждавани да бъдат търговци.Това трябва да се промени със съгласието и волята на всички партии, след като спечелим изборите на 26-и март“, категоричен бе Станислав Владимиров.  ИЗБОРИ 2017

Над 17 хил. души в Приморский край излязоха на митинг за годишнината от присъединяването на Крим към Русия

http://www.cross.bg/krim-primorskiii-kraii-1537791.html

/КРОСС/ Около 17 500 души излязоха на митинг в Приморие на годишнината от обединението на Крим с Русия, съобщиха от пресслужбата на областната администрация, предаде РИА Новости. Губернаторът на Приморието Владимир Миклушевский пое инициативата за побратимяване на Крим и Приморский край. „И двете области са крайбрежни райони и смятам, че ще постъпим правилно. Много приморци са летували в Крим по съветско време. Аз и родителите ми, както и много други семейства сме почивали в Крим всяка година и това носи определена носталгия. Ето защо, за много хора това ще бъде приятно", каза Миклушевский През 2016-а година, по време на Тихоокеанския туристически форим беше подписано споразумение в сферата на туризма между министерството на туризма на Република Крим и на Приморский край.  

Над 17 хил. души в Приморский край излязоха на митинг за годишнината от присъединяването на Крим към Русия

http://www.cross.bg/krim-kraii-primorskiii-1537791.html

/КРОСС/ Около 17 500 души излязоха на митинг в Приморие на годишнината от обединението на Крим с Русия, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Губернаторът на Приморието Владимир Миклушевский пое инициативата за побратимяване на Крим и Приморский край. „И двете области са крайбрежни райони и смятам, че ще постъпим правилно. Много приморци са летували в Крим по съветско време. Аз и родителите ми, както и много други семейства сме почивали в Крим всяка година и това носи определена носталгия. Ето защо, за много хора това ще бъде приятно", каза Миклушевский През 2016-а година, по време на Тихоокеанския туристически форим беше подписано споразумение в сферата на туризма между министерството на туризма на Република Крим и на Приморский край.  

Цветанов в Неделино: ГЕРБ защитава интересите на всички български граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120380

Цветанов в Неделино: ГЕРБ защитава интересите на всички български гражданиИма партии, които искат да разделят Родопите. Ние сме тук за при вас с протегната ръка и ви казваме, че ГЕРБ е партията, която може и ще защитава всички национални интереси и интересите на гражданите, независимо от техния пол, етнос или вероизповедание. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Френската полиция застреля мъж на летище "Орли" в Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=346671

Мъж е застрелян от охраната на парижкото летище "Орли", след като се опитал да вземе пистолета на един от войниците, съобщи Франс прес. Аеорпортът е бил евакуиран веднага след стрелбата и тече операция по сигурността като на място са изпратени експерти по експлозиви.

НАТО не вижда опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море

http://www.moreto.net/novini.php?n=346666

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море, предаде Асошиейтед прес. Ние сме разтревожени от действията и възможните намерения на Русия, но е важно да не драматизираме положението, заяви Столтенберг.

Полицията застреля въоръжен мъж на парижкото летище "Орли"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650243.html

Френската полиция застреля мъж на парижкото летище „Орли“, след като той взел оръжието на униформен. Части от аерогарата са евакуирани, а на пътниците от няколко полета не е разрешено да слязат от самолетите. Тече полицейска операция със сапьорски екипи. Проверява се дали нападателят носи колан с експлозиви, съобщи бТВ.   Инцидентът е станал около 9:30 ч. на терминал „Юг“. Засега не е ясно дали нападателят е бил сам. Той е атакувал трима военни и е взел автомата на единия, преди да бъде застрелян от друг униформен от групата.  Няма други пострадали хора.  

Гарелов: Борисов да се извини сега на Елена Йончева и да обмисли оттегляне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/18/2937283_garelov_borisov_da_se_izvini_sega_na_elena_ioncheva_i/?ref=rss


Журналистът Иван Гарелов смята, че премиерът Бойко Борисов е в безизходица по случая с Елена Йончева и препоръча той да се извини преди изборите, а след тях да обмисли оттеглянето си от активната политика. Преди дни Гарелов бе освободен като медиен съветник на служебния премиер, след като публично защити кандидат-депутата Елена Йончева (БСП) от обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че като журналист е получила солидни суми от държавата, за да прави интервютата си в чужбина.
...

Това са 14-те държави в света с най-оптимистични очаквания за бъдещето

https://www.actualno.com/curious/tova-sa-14-te-dyrjavi-v-sveta-s-naj-optimistichni-ochakvanija-za-bydeshteto-news_600165.html

Всеки родител иска децата му да живеят в по-добър свят от този, в който самият той е израстнал. Но в днешно време бавният растеж на глобалната икономика кара хората да се чувстват несигурни за бъдещето си. Международната компания Brunswick е провела глобално проучване за наглас

Новият "Алпин" - оса с 252 конски сили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/18/2934152_noviiat_alpin_-_osa_s_252_konski_sili/?ref=rss


Колко палав може да е един автомобил с мощност 252 конски сили? Доста, твърдят от "Алпин", които се връщат сред производителите на спортни автомобили.

Тайната е в лекото купе и платформа на автомобила, в които щедро се изполва алуминий. Крайният резултат е тегло от малко над тон, при дължина 4.18 метра.

Така конструиран, "Алпин" се справя повече от добре със своя 1.8-литров четирицилиндров двигател, с вече цитираната мощност и максимален въртящ момент 320 Нм. Моторът,...

Кредиторите и Гърция още не са изгладили различията си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kreditorite-i-gyrciia-oshte-ne-sa-izgladili-razlichiiata-si-235915/

Дни преди крайния срок Атина запазва позициите си в защита на трудовия пазар, социалната сфера и енергетиката

Застреляха мъж на летище "Орли", искал да вземе оръжието на полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120362

Застреляха мъж на летище "Орли", искал да вземе оръжието на полицайПодзаглавие парижкото летище евакуирано Френската полиция застреля мъж на парижкото летище „Орли“, след като той взел оръжието на униформен, съобщиха местните власти, цитирани от bTV. Части от аерогарата са евакуирани, а на пътниците от няколко полета не е разрешено да слязат от самолетите. Тече полицейска операция със сапьорски екипи.

Разбиха автобус на политическа формация в Разград

https://www.actualno.com/razgrad/razbiha-avtobus-na-politicheska-formacija-v-razgrad-news_600164.html

Автобус на политическа формация е разбит в центъра на Разград. Това съобщиха от ОДМВР – Разград пред "Фокус". Първоначалната информация е, че има сигнал за разбит автобус с натрошено предно панорамно стъкло и странични стъкла. Автобусът е нарисуван със спрей със свастики. Сигналът за инцидента е постъпил около 8.00 часа. Все още не са уточнени детайлите по случая.

Шарапова: Григор е много деликатна и сложна личност

http://www.barometar.net/88095/

Тенис звездата Мария Шарапова коментира Григор Димитров и по-скоро тяхна среща, която се е състояла в края на 2016 година. Откакто се разделиха и двамата не са коментирали по-дълго отминалата им връзка. Този път Мария го направи в интервю за модно списание. Двамата се засекли в Ню Йорк. „Затворихме един ресторант, след като говорихме пет […]

Полицията застреля мъж на летище "Орли" в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/18/2937279_policiiata_zastrelia_muj_na_letishte_orli_v_parij/?ref=rss


Мъж е застрелян от полицията на парижкото летище "Орли", след като се е опитал да вземе оръжие, предаде "Ройтерс" като цитира френски телевизионен канал. Би Би Си съобщава, че мъжът е опитал да отнеме оръжието на военен.

Летището, което е второто по големина в Париж, е било евакуирано след инцидента. В ход е полицейска операция, съобщава "Франс 24". На пътниците в пристигналите самолети не е било позволено да ги напуснат.

Информацията бе потвърдена от френското...

Петър Москов: Силата е в съюза, разцеплението е слабост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120346

Петър Москов: Силата е в съюза, разцеплението е слабост "Мъдрият избор е в следващия парламент да има дясно-центристко управление. Силата е в съюза, разцеплението е слабост". Това каза по Нова телевизиа Петър Москов от Реформаторския блок. Интригата на изборите е колко точно ще бъде представителството на градската десница в лието на Реформаторския блок и Глас народен в следващия парламент.

Джак Сок преодоля и Нишикори, за да стигне полуфиналите в Индиън Уелс (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937276_djak_sok_preodolia_i_nishikori_za_da_stigne/?ref=rss


Американският тенисист Джак Сок продължи уверения си път в Индиън Уелс. След като в третия кръг отстрани Григор Димитров, сега се справи и с друг по-предно поставен - Кей Нишикори.

Сок спечели с 6:3, 2:6, 6:2 срещу петия в схемата и стигна полуфиналите. Там ще се изправи срещу Роджър Федерер, който се класира без игра заради оттеглянето на Ник Кириос.

Още в първия гейм американецът се спаси при свой сервис след 15:40, след което проби и стигна до 3:0. След серия бързи...

Президентът Румен Радев: ЕС трябва да се произнесе за намесата на Турция в изборите ни

http://www.mediapool.bg/prezidentat-rumen-radev-es-tryabva-da-se-proiznese-za-namesata-na-turtsiya-v-izborite-ni-news261504.html

“Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима“, обяви в първото си телевизионно интервю президентът Румен Радев, дадено за предаването "Панорама" по БНТ. Той допълни, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения. "България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза президентът. Той обясни, че е поставил темата за намесата на Турция в рамките на ЕС. “Още на 9-ти март, по време на Съвета, споделих и поставих въпроса за ситуацията в България по отношение на тази намеса и нашите действия. Вчера (сряда – б.р.) проведох среща с посланиците на Германия, Австрия, Холандия и Франция, на която анализирахме ситуацията. Уточних много ясно, че ескалацията на напрежението по оста ЕС-Турция рефлектира най-силно в България, защото рискът е най-силен за нас. Ние сме на първа линия. ЕС трябва да има ясна, единна позиция и ние очакваме наистина по-бързо решение от ЕС, солидарно решение“, обясни Радев. Против санкциите срещу Кремъл, среща с Путин на Трети март По време на интервюто бе засегната и темата за подновените санкции на ЕС срещу определени личности в Русия. Румен Радев обясни, че санкциите водят до разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена. "Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев. Той настоява България да следва своя интерес в международните отношения. "Трябва да следваме нашия интерес, за да не загубим нашата собствена преценка. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия", каза Радев. За външнополитическата му дейност той обяви, че се готви да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп през май тази година, а с Владимир Путин - през март догодина. Запитан с кого ще се срещне първо - с Тръмп или Путин, Радев отговори, че не българският президент определя графика на световните лидери. "Очаквам през май може би среща с Тръмп на срещата на върха на НАТО, а с Путин да сме патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението", каза държавният глава. Поемам отговорността В отговор на въпрос дали всичко в България в момента зависи от него, той отговори, че президентът има строго ограничени правомощия по конституция, но в период на служебно правителство, отговорността пада върху него. По думите на Радев, само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президента, бягайки от своята собствена отговорност. “Всички министри от служебния кабинет са мои назначения. В техния избор съм се ръководил от високи критерий - за професионализъм, почтеност, независимост. Много от тях имат научни степени. Единици от тях имат партийно минало. При техният избор аз съм се допитвал до приятели, до колеги, до моя екип. С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел - този кабинет да бъде независим партийно", обясни той. По думите му общественото доверие показва, че правителството се справя добре. Румен Радев допълни, че са били пресечени редица схеми, ощетяващи държавата. Като пример Румен Радев посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 милиона лева от просрочени вземани, от концесионни такси. "Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали в прокуратурата и е нормално в такава ситуация да има сменени хора. Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие от служители на МВР и то областни директори по политически причини", каза президентът. Във връзка с уволненията от служебния кабинет, Радев каза, че никой не е абониран за властта. СЕТА отива в Конституционния съд Запитан за позицията му по повод подписването на споразумението за търговия между ЕС и Канада (СЕТА) Радев потвърди, че ще сезира Конституционния съд за законността му. Той допълни, че според него споразумнението променя българската конституция. "Казусът със СЕТА приключи още през октомври 2016 г. когато беше гласуван и подписан от предишното правителство и с ратификацията в Европейския парламент през февруари", каза Радев, запитан защо не е възразил при участието си в Европейския съвет. По думите му по негов адрес за няколко часа били произведени три лъжи - че приветства СЕТА, че гласува за и че е подписал документа: "Който иска да търси моя подпис и глас, да си губи времето".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване