"Лайпциг" допусна тежка загуба от "Вердер"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937429_laipcig_dopusna_tejka_zaguba_ot_verder/?ref=rss


"Лайпциг" загуби от "Вердер" в мач от 25-ия кръг на Буднеслигата. Двубоят на "Везерщадион" завърши 3:0 за домакините.

Това беше втора поредна загуба за втория в класирането. В миналия кръг отборът отстъпи с 0:1 пред "Волфсбург".

Резултатът даде зелена светлина на първия "Байерн" за титлата. Разликата между двата тима се запази десет точки, като в неделя баварците могат да я увеличат след гостуването си на "Борусия" (Мьонхенгладбах).

"Вердер" стигна до победата с...

Еманюел Макрон се обяви за възстановяване на наборната военна служба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121201

Еманюел Макрон се обяви за възстановяване на наборната военна службаЗа възстановяване на наборната военна служба във Франция се обяви фаворитът на социолозите за президентските избори идния месец Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитира БНР. 39-годишният центрист заяви, че са настъпили бурни времена и че трябва френските операции срещу ислямистите зад граница да станат по-мащабни.

Андреан Ангелов показа най-гиздавия кон на Старостилен Тодоровден в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6121160

Андреан Ангелов показа най-гиздавия кон 
на Старостилен Тодоровден в ПавликениКобилата Куинхед и нейният жокей Андреан Ангелов от с. Върбовка получиха приза „Най-гиздав кон“ по време на празника „Старостилен Тодоровден“, който се проведе в Павликени. Награда беше дадена и за най-добре украсена каруца – на Асен Минчев от с.Бутово. За трета поредна година възроденото честване събра в областта „Маринополци“ коне и състезатели

Експлозия в жилищна сграда в Брюксел, вероятно са ранени двама души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121196

Експлозия в жилищна сграда в Брюксел, вероятно са ранени двама душиДвама души вероятно са ранени при експлозия в жилищна сграда в Брюксел днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Говорител на пожарникарите в белгийската столица посочи, че засега не разполага с данни за причините, нито за броя на евентуалните жертви. Според районния кмет на квартал Бариер Сен-Жил, където е станала за експлозията, Шарл Пике,

Поляци протестират във Варшава срещу планове за отстраняване на кметове и съдии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121180

Поляци протестират във Варшава срещу планове за отстраняване на кметове и съдииСтотици поляци, пренебрегнали студа и дъжда, протестираха днес във Варшава срещу плановете на правителството да ограничи властта на местното самоуправление и да постави съдебната система под свой партиен контрол, предаде АП, цитира БТА. Проявата, организирана от опозиционната група "Комитет за защита на демокрацията" започна пред сградата на

Автомобилната индустрия пътува на Изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119466

Автомобилната индустрия пътува на ИзтокПо данни от 2013 година германските автомобилостроители са произвели за 12 месеца 8,7 милиона коли в чужбина и само 5,45 милиона в собствената си страна. Daimler и Audi имат собствени заводи в Унгария, Volkswagen в Полша, Ford произвежда в съседна Румъния. Абсолютният първенец обаче е Словакия, където се произвеждат най-много автомобили на глава

Играта на санкции - три години на загуби и нови перспективи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278057_%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+-+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B8+%

 На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари. "Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Липсата на сътрудничество със Запада в областта на технологиите обаче даде тласък на научните организации в Русия и различните програми за замяна на вноса.

Контрасанкциите, по силата на които Русия спря вноса на селскостопански стоки от Запада, на първо време доведоха до ръст на инфлацията на храните. През 2015 година инфлацията в Русия достигна до почти 13%. На следващо място обаче идва въпросът с качеството на храните - 11% от млечните продукти в Русия се оказват фалшификати, а в някои групи процентът достига дори до 50.

Наложените от Путин ограничения обаче повлияха негативно и на европейските производители, пише ТАСС - износът им към Русия намалява с 29% през 2015 година. Неполучените приходи са на стойност 2,2 млрд. евро.

Русия вижда и тук положителен ефект - програмата за замяната на вноса сработва. Страната до голяма степен успява да осигури на вътрешния си пазар достатъчно количества месо и млечни продукти. По данни на статистиката 100% от пилешкото месо на руския пазар е местно производство, както и 90% от свинското и 65% от говеждото. Руските производители осигуряват 75% от млякото в страната.

Не бива да пренебрегваме обаче, че ограниченията на Русия също имат и положително влияние, наред с негативите, и в ЕС. По-късно обаче започнаха програми за търсене на алтернативни пазари, на които европейските производители не обръщаха особено внимание доскоро.

Резултатите са видими - през 2016 година общността е изнесла храни и напитки за рекордните 131 млрд. евро.

По статията работи: Деляна Петкова

Задържаха трима, участвали в 7 телефонни измами

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zadyrzhaha-trima-uchastvali-v-7-telefonni-izmami-2011065

Седем телефонни измами, извършени на територията на Разград и Лозница, са разкрити от криминалисти от ОДМВР-Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.
Първата е от 21 януари, когато възрастна жена от Разград предава на непознат сумата от 10 400 лева. На 22 януари друга „жертва“ дава на измамницит

Евакуираха 800 души от операта в София заради задушлива миризма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evakuiraha-800-dushi-ot-operata-v-sofiia-zaradi-zadushliva-mirizma-2011066

Две линейки, две полицейски коли и две пожарни са паркирани пред служебния вход на Софийска опера и балет на бул. "Дондуков". 600 зрители и 200 души персонал са изведени от сградата на бул. "Дондуков" и ул. "Врабча".
 
В сградата е усетена задушлива м

Берлин: Ердоган се нуждае от враг

https://vesti.bg/sviat/evropa/berlin-erdogan-se-nuzhdae-ot-vrag-6066821

Европейският съюз направи фундаментални грешки в политиката си спрямо Анкара, смята германският външен министър

Тереза Мей не иска нов референдум за независимост на Шотландия преди края на Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=346672

Победата на Тереза Мей в британския парламент тази седмица, където законопроектът за Брекзит бе одобрен без поправки и развърза ръцете й да обяви "развода" с Брюксел, бе помрачена от искането на шотландсоко ръководство за нов референдум за независимост на Шотландия.

Елена Илиева-Европа отново се остави да бъде използвана от Ердоган.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278056_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%

 Конфликтът между Анкара и Холандия ще е успех за турския президент Реджеп Ердоган по същия начин, по който опитът за преврат беше от полза за него. Той показа на все още неубедените избиратели какви са неговите критици и колко прав е бил той в това да застава срещу тях. „Западът захвърли маската си“, каза държавният глава по време на митинг в неделя, след като холандските власти вече бяха изгонили от страната двама от неговите министри. Ердоган отново се заиграва със същата струна в сърцата на избирателите, която използва и след опита за преврат миналата година. Тогава той излезе победоносно от кризата, успявайки не само да консолидира избирателите в лицето на общия враг (в случая Гюлен и неговите привърженици), но и допълнително да полира ореола си на човек, който никога не греши и има силата да застане срещу неприятелите на народа. По същия начин турският президент умело се възползва от миналите и настоящите слабостите на Европа в свой интерес. В отговор на действията на Берлин и Хага, които забраниха провеждане на турски митинги на своя територия, той извади две от най-тежките престъпления срещу човечеството – Холокоста и клането в Сребреница. Той припомни на Германия тежкото й минало, определяйки действията на Берлин като „нацистки“, като в същото време заяви, че холандците са отговорни за избиването на над 8000 мюсюлмани в бивша Югославия. Ердоган продължава умело да играе ролята си и с друга историческа препратка, сравнявайки двамата изгонени турски министри и потушения протест пред консулството в Ротердам с жестокото избиване на милиони евреи по време на Холокоста. „Евреите са били третирани по същия начин в миналото“, каза той. С всеки изминал ден неговият език става все по-остър, а нападките все по-лични. Ердоган няма намерение да отстъпи, тъй като е заложил много на предстоящия референдум за измененията в конституцията и не може да си позволи нещо различно от пълна победа. След като стана първият пряко избран турски президент, той се надява да стане и първият с изпълнителна власт, което да му отвори вратите към заветната 2023 г., когато ще се отбележат 100 години от създаването на Република Турция – празник, който Ердоган иска да отбележи като новия символ на държавата. Нацизъм, евреи, Сребреница, кръстоносни походи, скъсване на приятелства – все думи, които будят много емоции у чувствителните турски избиратели, но също така могат и да унищожат безвъзвратно тънките връзки на Анкара с Брюксел, който вече усеща напрежението от създалата се обстановка. Но нека не забравяме, че същата тази Европа, която сега се оглежда притеснено, позволи на Ердоган да провежда необезпокоявано своите политики – било то спрямо политическата опозиция, било спрямо кюрдите, медиите или спрямо други държави. Страхът да не усложнят отношенията с Турция доведе Европа до масово примиряване с Ердоган. Германският канцлер Ангела Меркел неведнъж идва на крака в двореца му в Анкара, обещавайки милиарди евро в замяна на спиране на миграционния поток към Европа. Континентът реагира вяло и когато турската армия влезе с почти целия си арсенал в югоизточните кюрдски градове след провала на примирието с Кюрдската работническа партия. Той почти не реагира и когато основният опозиционен вестник в Турция „Заман“ беше погълнат от властта и за една нощ се превърна в беззъб официоз. Напротив, само месеци по-късно Меркел сключи мигрантско споразумение за милиарди евро с Ердоган и до голяма степен заложи сигурността на континента в неговите ръце. И едва наскоро Европа се сети и за засиленото „турско влияние“ на Балканите, и то в контекста на руските интереси, при положение, че в книгата на бившия турски премиер и строител на съвременната външна политика на страната Ахмет Давутоглу от години присъстват осите на турския интерес, включващи територии в Албания, Босна, Косово, Македония, България. В поредния сух брюкселски език се превърнаха и предупрежденията срещу чистката след опита за преврат, след който властта с лекота отстрани дори и най-малката опозиция в страната. Страхът от загубата на постове заради късогледата политика към Анкара накара много хора в европейските столици да си отворят устата. Западът обаче дълго затваря очите си за случващото се в Турция в името на своята изгода и сега има малко време да реагира преди референдума,. Уважаеми читатели, не ме разбирайте погрешно. Европа не е създала Ердоган, тя няма капацитета за това. Тя обаче му позволи да бъде това, което е, и да продължава да разиграва континента, който тепърва ще започва да си пати истински от неговите действия. /БГНЕС ----------------- Елена Илиева, международен редактор в агенция


БГНЕС.



Лагард: Глобалният икономически растеж укрепва, но грешна политика може да го спре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121158

Лагард: Глобалният икономически растеж укрепва, но грешна политика може да го спреУправляващият директор на Международния валутен фонд(МВФ)заяви днес, че глобалният икономически растеж укрепва, но допълни, че една "погрешна политика" би могла да спре ускорението му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В заключителното комюнике от срещата на финансовите министри и централните банкери в Г-20 в германския град Баден-Баден Лагард

Лиляна Павлова от Ветрино: Селата трябва да имат бъдеще, не само спомени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121159

Лиляна Павлова от Ветрино: Селата трябва да имат бъдеще, не само спомениХората от община Ветрино са изключително зареждащи и позитивни. Днес за пореден път се уверих в това при посещението ми в региона. Вярвам, че селата трябва да имат бъдеще, а не само минало и спомени. Ще работим да превърнем малките населени места в привлекателни райони за живеене. Инвестираме в това да има по-добра среда на живот.

Да помниш и да утоляваш жаждата си

http://pogled.info/bulgarski/da-pomnish-i-da-utolyavash-zhazhdata-si.83798

/Поглед.инфо/ Има нещо много специфично за Кърджалийския край, което страшно ми харесва и ме удивлява. Чешмите.

След срещата с Меркел Тръмп се оплака в "Туитър" за задължения на Берлин към НАТО и САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/18/2937427_sled_sreshtata_s_merkel_trump_se_oplaka_v_tuitur_za/?ref=rss


"Германия дължи огромни суми" на НАТО и САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана". Това заяви днес в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

В два туита президентът на САЩ пише, че "Германия дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ трябва да получават повече за много силната и много скъпата отбрана, която те предоставят на Германия!".

В първия туит той...

Американски десантен кораб навлезе в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121152

Американски десантен кораб навлезе в Черно мореАмериканският десантен кораб "Картър Хол" навлезе в акваторията на Черно море, съобщи днес пресслужбата на 6-и флот на военноморските сили на САЩ, базирана в Неапол, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Десантният кораб "Картър Хол" с морски пехотинци на борда навлезе на 17 март в Черно море, за да участва заедно с Румъния в съвместни учения ("Спринг

Меркел призова за единни правила за ползване на данните в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121148

Меркел призова за единни правила за ползване на данните в ЕвропаГерманският канцлер Ангела Меркел призова днес Европа да създаде стандартни правила за ползването на данни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В седмичното си видеообръщение, публикувано преди да посети технологичния панаир ЦеБИТ(CeBIT)в Хановер, тя каза, че ключовият елемент от дискусията е да се определи кой е собственик на данните и на

В Беляковец и Присово пожелаха 11-та изборна победа на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/region/article/6121150

В Беляковец и Присово пожелаха 11-та изборна победа на ГЕРБна БСП лишиха селата край 19 български града от европейски пари, включително населените места от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Това припомниха кандидатите за народни представители от ГЕРБ за Великотърновски район Любомира Попова, Евгени Стоев, Георги Недев и Росица Димитрова при среща с жителите на селата Присово и Беляковец.

Разкриха името на нападателя от летище "Орли"

https://www.actualno.com/europe/razkriha-imeto-na-napadatelja-ot-letishte-orli-news_600241.html

Има вероятност нападателят от парижкото летище „Орли“ да е радикализиран мюсюлманин, твърдят френските полицаи. Конкретни доказателства за съмнението обаче още не са представени. Властите са идентифицирали престъпника като 39-годишния Зайед Б., който е стар позн

Хиляди кюрди скандираха във Франкфурт "Ердоган - терорист"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121144

Хиляди кюрди скандираха във Франкфурт "Ердоган - терорист"Около 9 000 кюрди и техни симпатизанти участваха в демострации в германския град Франкфурт днес срещу турския президент Ердоган. Друга причина за организирането на протеста е предстоящият на 16 април референдум в Турция, чрез който държавният глава може да получи допълнителни правомощия за управление, предаде Ройтерс.

Митрополит Григорий: “Ще отдам всичките си сили за благото на врачанска епархия!”

//dariknews.bg/regioni/vraca/mitropolit-grigorij-shte-otdam-vsichkite-si-sili-za-blagoto-na-vrachanska-eparhiia-2011061

С “Честит празник!” и “Честит ни нов владика!” се поздравяваха жителите на Враца, която днес посрещна новия врачански митрополит Григорий. Тържествата по въдворяването му започнаха в първото село от врачанска епархия – село Зверино, община Мездра. Цял час преди началото на важното събитие на селски

Спас Натов: Момчетата се раздадоха, няма за какво да ги обвинявам

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/spas-natov-momchetata-se-razdadoha-niama-za-kakvo-da-gi-obviniavam-2011060

Предлагаме ви мненията на двамата треньори след мача от 22-ия кръг на НБЛ между „Черно море Тича“ и „Академик Бултекс“ (77-80)

Спас Натов, треньор на „Черно море Тича“: „ Никога не е леко, като загубиш по този начин. Борихме се. Мисля, че играхме добре, но накрая съдбата отново реши

Кукери гониха „зли духове“ в Калипетрово

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kukeri-goniha-zli-duhove-v-kalipetrovo-2011064

Кукерски групи от областите Силистра, Варна и Стара Загора участваха в тринадесетото издание на Националния фестивал на кукерите „Калипетрово -2017“.
Седем кукерски групи от селата Калипетрово, Айдемир, Кайнарджа, Иширково , Варненци и град Алфатар от област Силистра и от селата Долно и Горн

Пиян разградчанин потрошил стъклата на партиен автобус

//dariknews.bg/regioni/razgrad/piian-razgradchanin-potroshil-styklata-na-partien-avtobus-2011062

За часове криминалисти от Районно управление-Разград разкриха извършителя на увреждането на автобуса на Обединение ДОСТ.
Авторът на деянието е на 27 години, няма криминално досие, с висше инженерно образование е, Йордан А. признал пред разследващите, че е увредил автобуса, обяснил още, че е

Радарите за превишена скорост утре - 19 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346687

Служители на пътната полиция ще следят утре - 19 март и в нощта срещу 20 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол" - посока Варна 08:10ч.

Антон Шипулин спечели преследването в Осло

http://offnews.bg/news/n_1/n_650279.html

Руснакът Антон Шипулин спечели преследването на 12,5 километра в Осло (Норвегия), след предпоследния старт за сезона от Световната купа по биатлон. Шипулин направи една грешка при четирите си посещения за стрелба и завърши за 32:11.9 минути, като изпревари само с 5,7 секунди втория Мартен Фуркад. Французинът направи решителен пропуск при последната си стрелба и с общо два трябваше да се бори до последния километър с представителя на домакините Йоханес-Тингес Бьо. Норвежецът, който стартира от първа позиция, също направи грешки на първа и четвърта стрелба, което му коства по-добро място в днешния старт. Бьо изостана на 21.6 секунди от победителя в днешния старт. От българите най-напред е Красимир Анев, който направи 3 грешки и завърши на 22-ро място на 2:26.2 минути от Шипулин. Владимир Илиев остана на 29-о място, Антон Синапов е 41-ви.

България каза: СВОБОДА ИЛИ ГЕРБ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278055_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%92%D0%9E%D0%91%D0%9E%D0%94%D0%90+%D0%98%D0%9B%D0%98+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%21+

 Придворната агенция АФИС реши да наруши забраната на ЦИК за огласяване на социологически проучвания и седмица преди изборите изнесе прогнозни резултати.

Явно агенция АФИС е направила договорка глобата да бъде платена от ГЕРБ, или се надява да мине между капките. И така след дълго мълчание днес се оказа, че БСП води с 31,5%, а ГЕРБ им диша във врата с 31,2 %. Като в изнесените данни въпреки по-малкия си процент ГЕРБ е написан на първо място, а БСП – на второ. Логика няма, но кой ти търси логика, когато Винету е разярен и си плаща за пи-ар масрафа?

Данните бяха излъчени по герберската тв. Канал 3, тъй като основните телевизии все още не смеят да нарушат закона. И се ограничават да подкрепят благодетелите си от ГЕРБ скришно- като услужливо препредават лъжливи информации от герберските… сайтове. И боравят предимно с подвеждащи заглавия, от които излиза, че дори падайки, герберите печелят.

Беше направен и безумният извод, че всичко ще се реши на 26 март! Гениално!

Не е нужно да си социолог, нито врачка, нито пък пророк, за да кажеш, че резултатите ще станат ясни вечерта след изборния ден. Това го знае всеки българин. Лошото е, че дори тези фалшифицирани резултати никак не се нравят на Боко и компания. Затова промиването на мозъци ще продължи до последно.

От АФИС дават последна надежда на поръчителите си от ГЕРБ и ги успокояват, че все още имало голям процент колебаещи се как да гласуват. И намекват, че на 26-ти тази колеблива група от хора изведнъж ще получи просветление и ще се завтурне презглава да пусна бюлетини за Борисов.

В изненадващото проучване подкрепата за Патриотите е паднала под 5 процента, Марешки е с 5 и нещо, ДПС с 8, а четири партии и коалиции са в поза шпагат, като с единия крак са в парламента, а с другия – извън. Тук вече от АФИС са прави. Само че в поза шпагат в момента е целият български народ, защото се чуди с кой крак да ритне социолозите отзад – с левия, или с десния.

 

Днешното проучване силно противоречи на казаното само преди няколко дни от група анализатори и политолози. Те пък заявиха, че едната партия ще вкара 70 депутата, а другата 80, но не посочиха коя ще има повече, за да спазят закона. Както и да го смятаме, това по никакъв начин не се явява разлика от 0,3 %, а от много повече!

Същите анализатори посъветваха политиците да излъчат експертно правителство. И понеже българинът отдавна се е научил да чете между редовете, му стана ясно, че повечето депутати ще са БСП, защото ако печелеше ГЕРБ дори с 1 %, никой не би посмял да съветва Бащицата да не прави правителство, макар и на малцинството. Борисов би се коалирал и с Дявола, само и само да запази трона си.

Всъщност днешното социологическо проучване на АФИС се равнява на достоверността, която има бас, хванат в селска кръчма на петата ракия. То е последният опит на платените социолози за реверанс към Борисов, пък и да си дозаработят вече получените от него пари.

Има едно друго проучване, до което Skandalno.net се добра, но то никога няма да види бял свят по обясними причини. В момента БСП води на ГЕРБ с 8,7 процента. Плюс минус 1 % социологическа грешка. И именно то е реалната социологическа прогноза, защото:

На хората им дойде до гуша от Борисов и неизпълнените му обещания.

Дойде му до гуша от наглост и лъжи! От тупане в гърдите, където кънти на кухо.

От метани и продажба на националните интереси и достойнство.

Затова днес един лозунг обединява последните надежди на изстрадалите българи:

Свобода или…ГЕРБ!

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net

Рупърт Еверет и Хю Хъдсън специални гости на София Филм Фест

https://www.actualno.com/cinema/rupyrt-everet-i-hu-hydsyn-specialni-gosti-na-sofija-film-fest-news_600239.html

Легендарният режисьор Хю Хъдсън и чаровният актьор Рупърт Еверет кацнаха в България като специални гости на 21-вия София Филм Фест. Двама дадоха съвместна пресконференция, където презентираха най-новия им съвместен филм "Алтамира". Историята ни връща в 1879 година. Деветгоди

Внимавайте с безплатния Wi-Fi в моловете! Могат да ви следят

https://news.bg/internet-it/vnimavayte-s-bezplatniya-wi-fi-v-molovete-mogat-da-vi-sledyat.html

Според доклад търговци събират информация за посетителите, за да таргетират реклами

Белчев посочи, че целта пред ЦСКА е второто място

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937425_belchev_posochi_che_celta_pred_cska_e_vtoroto_miasto/?ref=rss


Старши треньорът на ЦСКА Стамен Белчев обяви, че целта пред отбора този сезон е да завърши на второто място. Червените завършиха при равенство 1:1 с "Локомотив" (Пловдив) и заемат третата позиция с 46 точки. Втори е "Левски" с 48 и мач по-малко.

Наставникът на ЦСКА добави, че не е доволен от точката днес и подчерта, че "за пореден път" отборът не може да си реализира положенията.

"Вкарахме гол, за съжаление за пореден път не можехме да си реализираме положения, които...

Френската прокуратура разследва инцидента на летището, убитият е радикализиран мюсюлманин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278054_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D

 Френската антитерористична прокуратура започна разследване по случая, при който въоръжен мъж беше застрелян от силите за сигурност на парижкото летище „Орли“, след като e взел оръжието на патрулиращ военен, предава Reuters, като се позовава на източник от прокуратурата.

Мъжът, който тази сутрин бе застрелян от военни на парижкото летище „Орли“, е радикализирал се мюсюлманин, известен на властите, каза полицейски източник, цитиран от Ройтерс. Той е фигурирал в специален списък на лица за наблюдение.

Според него рано тази сутрин – около 7 ч. местно време, при пътна проверка той е прострелял член на силите за сигурност в Стен, в северната част на Париж, и е избягал.

„Същият човек – радикализиран мюсюлманин, известен на разузнаването и правосъдието, след това е отнел автомат (FAMAS) от войник в южния терминал на „Орли“ (…) преди да бъде застрелян от войник“, е казал източникът за Ройтерс.

По-рано за ранен полицай съобщи и говорител на френското външно министерство, но каза, че все още се проверява дали двата случая са свързани.

Въздушният трафик на летище „Орли“, близо до Париж е „напълно преустановен“, предава AFP, като се позовава на информация от Главната дирекция за гражданска авиация (DGAC).

Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде зави, че близо 3 хил. души са били евакуирани от южния терминал на летището, добавят от агенцията.

Митрополит Григорий встъпи в отредената му Врачанска епархия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121128

Митрополит Григорий встъпи в отредената му Врачанска епархия (Снимки)Новият врачански митрополит Григорий стъпи вчера следобед в епархията си в с. Зверино по пътя през Искърското дефиле. Негово високопреосвещенство бе посрещнат изключително радушно от свещениците, надошлите от съседните села и от целия регион хора и от официалните лица. Приветствията към владиката обаче бяха белязани с гафове,

Науката обяснява: Тайната на мързела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278053_%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0++

 Приятно е да се излежаваш и да не правиш нищо. Всички сме имали такива дни. Но защо някои хора са по-мързеливи от други? Има ли ген, който ни кара да не отлепваме от дивана, пита obekti.bg? АSAP Science обяснява: Еволюцията е пригодила мозъците и телата ни да отвръщат положително на естествените възнаграждения – храна, секс, даже тренировки.  Да, тренировки. Удоволствието, което изпитваме, идва предимно от допаминовата система в мозъка ни, която предава тези съобщения към цялото тяло и в крайна сметка служи, за да подсигури оцеляването на вида ни. За много хора удоволствието от упражненията може да стане толкова пристрастяващо, колкото храната и секса. Но въпреки, че всички искаме храна и секс, много хора имат проблем с желанието за физическа активност, въпреки че играе важна биологична роля.  Учени, провеждали изследвания върху мишки, са открили интересна генетична зависимост. След като разделили мишките на две групи – такива, които избирали да бягат на колелото повече и такива, които решавали да не тичат толкова – разликата била очевидна в потомството им. След  10 поколения бягащите мишки тичали на колелото 75% по-често от другата група, а след  16 поколения те пробягвали по 7 мили на ден в сравнение с обичайните 4 мили. И това е интересно: ​Как да постигнем тяло на „ангел“? - четете още полезни новини в zdrave.to Изглежда мотивацията им за физическа активност е била генетична. Всички наследяваме от родителите си гени, които играят ключова роля в развитието на мозъка ни – някои от тях могат да ни накарат да копнеем за активност. Мозъците на бягащите мишки имали по-голяма допаминова система и зони, които отговарят за мотивацията и възнаграждението. Те изпитват нужда от активност. В противен случай мозъците им реагират като на наркотично зависими, които са лишени от кокаин или никотин. Те са генетично пристрастени към бягането. Наследяваме гени, свързани с различни черти на характера – от импулсивност до склонност към отлагане, работна етика и чист мързел. И се оказва, че мързелът за физическа дейност може да е свързан с „ген на излежаването” – или по-скоро на мутация в нормален ген, който регулира степента на активност. Този ген е отговорен за един определен тип допаминов рецептор. Без него ще предпочитате да си седите и да вършите по-малко работа от тези, които имат правилно функциониращ ген. Истината е, че желанието да сте активни може да не зависи изцяло от вас, но има и множество външни фактори, които играят роля в това. Което значи, че не сте обречени на мързелив живот. Въпреки че промените може да са много трудни за някои, знанието е сила. Ако мислите, че сте генетично мързеливи, станете от дивана и се борете с ДНК-то си. Накрая мозъкът ви ще ви възнагради.

Blitz.bg

Цветанов в Рудозем: ГЕРБ ще постигне категорична победа над популизма на изборите

https://www.actualno.com/smolyan/cvetanov-v-rudozem-gerb-shte-postigne-kategorichna-pobeda-nad-populizma-na-izborite-news_600238.html

Силата на ГЕРБ е, че води кампанията си лице в лице с хората. Ние отговаряме на агресивното говорене на опонените ни като даваме реални решения за всяко населено място. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цвет

Няма сигнали от българи след нападението на летище „Орли“

http://www.cross.bg/napadenieto-nyama-letishteto-1537838.html

/КРОСС/ Няма сигнали от български граждани във връзка с нападението на летище „Орли" във Франция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи във връзка с нападението на летището в Орли и преустановяването на въздушния транспорт там. От Външно министерство уточниха, че посолството на България в Париж следи ситуацията на летището от сутринта.  

Корнелия Нинова: Целостта на България или въгледобивът в Арктика. Това е изборът днес

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-korneliya-1537839.html

/КРОСС/ Ние сме за първото, а Борисов - за второто „Най-важният въпрос днес е за суверенитета и териториалната цялост на България, и сигурността на нейните граждани. Днес турският външен министър казва: Османски шут на Европа. Какво се случва в този момент у нас? Лидери на партии и политици са неадекватни на ситуацията", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Хасково и добави: „Г-н Борисов в първите дни на случващото се мълчеше. След това плахо каза: Да не агресираме тона към Турция, а днес се е загрижил за въгледобива в Арктика. Обвинил евродепутатите от БСП, че са гласували против добива на въглища в Арктика. Чували ли сте нещо по - неадекватно? Наистина ли е абсолютно неадекватен на ситуацията, или е тежко зависим", заяви Корнелия Нинова. „Питам ви от Хасково, г-н Борисов, поехте ли ангажименти към Ердоган? Обвързан ли сте с ДОСТ, за да ви подкрепи първо на президентските избори, а в следващия парламент да са ваш партньор?" Лидерът на БСП отправи призив и към служебния министър-председател Огнян Герджиков да не допуска чужда държава да се меси във вътрешните дела на България. " Не спирайте дотук, г-н премиер, а продължете с действия!" - призова Корнелия Нинова и отново поиска от него да спре концесията на летище София на турска фирма - „Защото това е стратегически обект за България и не може да допуснем турска фирма да я вземе

Бивш шеф на "Роскосмос" е намерен мъртъв

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278052_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%22+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%B2

 Бившият изпълнителен директор по контрола на качеството и надеждността в "Роскосмос" Владимир Евдокимов е бил намерен мъртъв в килията му в следствен арест в Москва, предаде ТАСС. Той беше задържан в края на м.г. заради съмнения за злоупотреби в големи размери с имущество на руската самолетостроителна корпорация МиГ.
Тялото на Евдокимов е намерено с три прорезни рани. Следователи от Главното следствено управление разпитват 11 души, които са били заедно с него в килията. Иззет е бил и нож.

Германското разузнаване: Опитът за преврат в Турция служи като извинение за масовите уволнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121105

Германското разузнаване: Опитът за преврат в Турция служи като извинение за масовите уволненияВ Турция щеше да има масови уволнения, независимо от опита за преврат през юли 2016 г., заяви ръководителят на Федералното разузнавателно управление на Германия (БНД) Бруно Кал пред сп. "Шпигел", предаде ДПА, цитирана от БТА. Около 100 хиляди държавни служители в Турция бяха уволнение след пуча през лятото.

Русия и Франция ще сътрудничат за подготовката на мирните преговори за Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=346691

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и френският му колега Жан-Марк Еро постигнаха споразумение за сътрудничество в подготовката на междусирийските преговори. Това стана ясно след проведен телефонен разговор между двамата дипломати, предава TACC.

Учени откриха най-древния участък от земната кора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6121104

Учени откриха най-древния участък от земната кораКанадски и американски учени откриха най-древния участък от литосферата - най-горната твърда обвивка на нашата планета, предаде БНТ. Той се намира на територията на Канадския щит, заемащ северната половина на Северноамериканската плоча, която обхваща също Гренландия. Откритите там образци съдържат съставка, която според някои специалисти е на 4,

Йордан Караджов: След концерт на “Сигнал” ме обвиниха в бунт срещу властта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119591

Йордан Караджов: След концерт на “Сигнал” ме обвиниха в бунт срещу власттаНа 21 март в зала 1 на НДК група “Сигнал” ще направи голям концерт. Той ще продължи малко повече от три часа и затова музикантите са решили да го разделят на две части, с кратка пауза между тях. По време на концерта Данчо Караджов ще направи дует с дъщеря си Лора Караджова. Синът му Даниел пък от години е постоянно ангажиран с бандата,

Цветан Цветанов ще посети област Пазарджик утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121096

Цветан Цветанов ще посети област Пазарджик утреПредседателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Пазарджик на 19.03.2017 г. /неделя/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ Найден Шопов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В 10:00 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Сърница.

От АБВ искат ДОСТ да бъде обявена за противоконституционна партия

//dariknews.bg/novini/izbori2017/ot-abv-iskat-dost-da-byde-obiavena-za-protivokonstitucionna-partiia-2011055

Забелязват се обезпокоителни тенденции от последните седмици, които ескалират. Те са свързани с намесата на турската държава в нашите вътрешни работи и директно в нашия изборен процес, който има много сериозна опасност да бъде опорочен. Ние много категорично ще се противопоставим. Това каза Констан

Фенове протестираха за качествено и бързо завършване на ремонта на Градския стадион в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/fenove-protestiraha-za-kachestveno-i-byrzo-zavyrshvane-na-remonta-na-gradskiia-stadion-v-ruse-2011056

Феновете на ФК „Дунав“ протестираха днес пред един от входовете на Градския стадион в Русе. Причината е, че въпреки нееднократните обещания ремонтът на съоръжението все още не е приключил и то не е способно да приеме мачове на „драконите“ в Първа лига. Вместо това русенският отбор е пр

Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО и на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-germaniia-dylzhi-ogromni-sumi-na-nato-i-na-sasht-2011052

Германия дължи огромни суми" на НАТО и на САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана". Това заяви днес в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп, ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, предадоха АФП и ДПА.

В два туита президентът на САЩ пише, че "Г

„Дунав“ и „Лудогорец“ със зрелищно равенство в Разград

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-i-ludogorec-sys-zrelishtno-ravenstvo-v-razgrad-2011057

„Дунав“ завърши 2:2 с „Лудогорец“ в Разград в мач от 25-ия кръг на Първа лига.

Домакините регистрираха първи удар към една от двете врати. След атака по фланга, Джонатан Кафу центрира и Кампаняро засече, но Станислав Антонов изби топката изпод гредата. Последваха ощ

Мъжкият състав на БК „Дунав“ - Русе гостува на ЦСКА в София

//dariknews.bg/regioni/ruse/myzhkiiat-systav-na-bk-dunav-ruse-gostuva-na-cska-v-sofiia-2011058

В неделя, 19 март, мъжкият отбор на баскетболен клуб Дунав Русе гостува на отбора на ЦСКА. Мачът е кръг от втората шестица на А група мъже от календара на Българската федерация по баскетбол. Срещата ще се проведе от 16 часа в зала "Румен Пейчев".

Преди този мач отбо

МВФ: Глобалният растеж укрепва, но погрешна политика може са го спре

//dariknews.bg/novini/sviat/mvf-globalniiat-rastezh-ukrepva-no-pogreshna-politika-mozhe-sa-go-spre-2011038

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че глобалният икономически растеж укрепва, но допълни, че една "погрешна политика" би могла да спре ускорението му, предаде Ройтерс.

В заключителното комюнике от ср

Нова забрана за политически изяви на турски политици в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121100

Нова забрана за политически изяви на турски политици в ГерманияОрганизацията за сигурност и сътрудничество в Европа стартира мисията си в Турция, за предстоящия там референдум. 11 експерти и 24 наблюдатели ще бъдат разположени в цялата страна. Германската провинция Долна Саксония забрани политически изяви на високопоставен турски представител на нейна територия, съобщи БНТ.

Иракските сили си върнаха ключови квартали на Мосул

http://www.cross.bg/sili-zayavi-federalnata-1537833.html

/КРОСС/ Иракските сили в Мосул днес си върнаха от ИДИЛ два стратегически важни квартала. Това заяви иракски офицер, цитиран от ДПА и БГНЕС. Кварталите са два гъсто населени района в централните части на града и по думите му с тяхното превземане от Федералната полиция на Ирак и Силите за бързо реагиране ще бъдат отворени безопасни коридори за изтегляне на мирното население. Днешното настъпление на иракските сили се случва след ожесточени стълкновения между тях и джихадистите. Най-малко 25 бойци на ИДИЛ, включително трима потенциални атентатори самоубийци, са били убити по време на боевете, заяви офицерът, капитан Адел Ахмед от Федералната полиция на Ирак.  

Г20 не намери отговор на "Америка на първо място"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/g20-ne-nameri-otgovor-na-amerika-na-pyrvo-miasto-235927/

В комюникето след срещата на финансовите министри не присъстват призиви срещу протекционизма, както и мерките за опазване на околната среда

Рефер заби зверски в коша (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6121073

Баскетболен съдия изуми зрителите със страхотна забивка в коша след мач от ученическото първенство на САЩ. Реферът си подхвърли топката от линията за наказателен удар и след това направи перфектно изпълнение на така наречената "мелница". За броени часове любителското видео, разпространено от авторитетния сайт Bleacherreport.com, обиколи целия свят.

Йончева: Да се искат отпечатъци от пациентите е престъпление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278051_%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D

 Престъпление е да се изискват отпечатъци от пациентите. Това е грубо погазване на тайната на личните данни, а изнасянето на информацията в трети страни е национално безотговорно поведение.

Това заяви водачът на листата на „БСП за България” в Хасково Елена Йончева на среща с лекари, медицински сестри и санитари в свиленградската болница. 

В своето обръщение към медицинските работници Елена Йончева сподели опасенията си, че думите вече са загубили своя смисъл, а доброто и лошото не могат да бъдат различени от обикновените хора. Лекарите заявиха, че в лицето на Елена Йончева виждат “най-смелото лице и сърце на българската журналистика”. 

На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители – д-р Бончо Димов и инженер Никола Динков
Елена Йончеа се срещна и с обществеността в Тополовград. На нея бяха обсъдени въпросите с ширещата се престъпност и фактът, че понастоящем България е първа по бедност сред страните от Европейския съюз, а здравеопазването кара хората да се чувстват унизени и омерзени в собствената си държава. 
Присъстващите заявиха своята подкрепа за листата на БСП в Хасково и бяха категорични, че на предстоящите избори „трябва да бъде показан червен картон и залепен звучен шамар на управляващите”.

 

http://offnews.bg

Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО и САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650278.html

"Германия дължи огромни суми на НАТО и на САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, предава БТА. В две публикации в Туитър Тръмп пише, че "Германия дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ трябва да получават повече за много силната и много скъпата отбрана, която те предоставят на Германия!". В първия туит той започва с твърдението, че е имал "отлична" среща с германския канцлер в петък във Вашингтон, за разлика от това което мнозина наблюдатели описаха като обтегната среща, подчертала различията между двамата ръководители особено в областта на търговията и имиграцията. "Въпреки това, което сте чули от фалшивите новини, аз имах отлична среща с канцлера Ангела Меркел", написа президентът от луксозната си резиденция във Флорида, където той прекарва уикенда. Меркел обаче увери президента на САЩ, че Германия е увеличила до 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) дела на военните разходи на първата им персонална среща в петък. "Ние се ангажираме днес с целта от 2 процента (от БВП - бел. ред. ) до 2024 година", заяви Меркел на общата пресконференция, на която се откроиха разногласията между двамата лидери.

Певицата София: Все още съм онова истинско момиче, вярващо в доброто въпреки всичко

http://offnews.bg/news/n_1/n_650270.html

Аз не съпоставям правенето на политика с боксов мач в най-жестоката му форма. В тази кампания не залагам на толкова силно медийно присъствие, ами си късам маратонките, стремейки се да се срещна с колкото се може повече хора, казва в интервю за OFFNews.bg певицата София Георгиева. Изпълнителката на "Син талисман" е втора в листата на Реформаторския блок и Глас народен в  14 МИР Перник. На миналите избори ти беше кандидат за кмет на Перник от Глас народен и получи близо 4% от гласовете. Каква е разликата между предишните избори и сега, когато се кандидатираш за депутат? Определено моето участие и респективно постигнатият резултат бе елементът на изненада в общинските избори през 2015 г. Спечелих доверието на не малко хора и във времето се старая да го защитя. Опонентите ми, които първоначално подцениха персоната ми, към днешна дата ме приемат за поредния фактор, с който се налага да се съобразяват. Днес аз съм втора в листата за народен представител, номинирана от коалиция Реформаторски Блок и Глас народен. Разликата между кметската кампания и тази, в която съм сега, е в мащабите и динамиката на процеса. Срещам се с хора от цялата област, запознавам се с проблемите и неволите, които преживяват. Сега, когато съм част от екип, представляващ няколко политически организации, но обединени от една идея, полагам усилието да представя по най-добрия начин ПП Глас народен като коалиционен партньор. Глас народен минава за антисистемна партия, а сега сте в коалиция сте с Реформаторския блок. Как се разбирате с тях? Решението да влезем в тази коалиция бе подкрепено от всички ни след обсъждане. Аз не съм анти никой. Аз съм за това всяко човешко същество да има равни права и равни задължения пред Държавата, която сме всички ние и пред Бога. Персонално като човек твърдя, че съм за обединението на единомислещи хора за сметка на разделението. Глас народен не сме загубили своята идентичност и няма да я загубим. Неслучайно коалицията е Реформаторски блок и Глас Народен. Носим отговорността за това решение и в разгара на кампанията ще кажа, че аз лично вярвам в успеха на Пернишката листа. Ти си втора в листата след водача д-р Павлов, срещу когото бяха отправени тежки обвинения за случай от практиката му като зъболекар. Какъв е твоят коментар по случая? Повече от отвращаващо за мен е да яхнеш една дълбоко човешка трагедия в полза на политически дивиденти. Има компетентни органи, от които зависи истината да излезе наяве. Ще събираш ли преференции, за да изместиш водача в листата? Аз съм отборен играч. Д-р Павлов е доказал се сред перничани човек, професионалист и политик. В изминалите седмици ние се опознахме и аз се радвам, че сме в един екип. Аз не съпоставям правенето на политика с боксов мач в най-жестоката му форма. Разбира се, че имам своята аудитория, хора, които припознават мен като човек, на който ще гласуват доверие. Моят ангажимент е да се срещна с колкото мога повече хора и да ги чуя, гледайки ги в очите. Променили ли са се проблемите на Перник и региона от предишните избори досега? За какво ви питат хората по срещите? Хората не ме питат, хората съдят и обвиняват. Да, питат ме как се живее с 200 лева, а лекарствата му за месец струват 300 лева?! В тази кампания аз не залагам на толкова силно медийно присъствие, ами си късам маратонките, стремейки се да се срещна с колкото се може повече хора от народа. За мен е важно да чуя техните проблеми, както и имам силата да понеса обвиненията, за които не аз нося отговорност, но пък имам волята и силата да работя за това българинът да не се бори за елементарното си достойнство (хляба). А ти променила ли си се и ще се промениш ли, ако станеш депутат? Все още съм онова истинско момиче, вярващо в доброто въпреки всичко. За сметка на артистичното поприще в политическото се налага да съм повече предпазлива, да броя до 10 преди да изразя мнение, с което казвам, че се стремя да овладея урагана в себе си. Аз съм дълбоко чувствителен човек. Надявам се никога да не загубя детето в себе си, към което се обръщам много често напоследък. Искреността е онова качество заради което хората ме харесват. Аз определям себе си като мисионер. Това, което ще се промени в живота ми в случай, че хората ме изберат за техен народен представител, ще е повишаването на отговорността ми към България и българския народ. Избори 2017

Цветанов в Рудозем: ГЕРБ ще победи категорично популизма на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121089

Цветанов в Рудозем: ГЕРБ ще победи категорично популизма на изборитеСилата на ГЕРБ е, че води кампанията си лице в лице с хората. Ние отговаряме на агресивното говорене на опонените ни като даваме реални решения за всяко населено място. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жители на Рудозем, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Цитат на деня: Имам уговорка с Ердоган за 0% натиск по границата

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/18/2937423_citat_na_denia_imam_ugovorka_s_erdogan_za_0_natisk_po/?ref=rss


"Имам само една уговорка с Ердоган – България да има 0% мигрантски натиск на границата. Стиснали сме си ръцете да пазим границата и сме го изпълнили. По време на правителството на ГЕРБ България беше заобикаляна от Балканския път."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Търговище, цитиран от пресцентъра на партията.

Днес той осъди нарушаването на добрия тон от страна на Турция заради забраната на няколко европейски страни за агитация на тяхна територия за...

Енрике: Календарът е животински

http://offnews.bg/news/n_1/n_650277.html

Треньорът на Барселона Луис Енрике вярва, че все още нищо не е ясно в Ла Лига и е убеден, че загубата от Депортиво Ла Коруня преди седмица няма да е решаваща за първото място в крайното класиране. "Тази Лига ще се реши в предпоследния или последния кръг, защото календарът е животински. Отборите от долната половина ще вземат много точки в края", сподели Енрике. Утре каталунците посрещат неудобният им съперник Валенсия в мач от 28-ия кръг на испанското първенство. "Този съперник винаги ни е затруднявал. Разполага с много класни футболисти, макар че тимът не е на предно място в класирането. Противникът е опасен не само заради директната си игра с присъствието на Дзадза, но и добрата комбинативност, осигурена с идването на Ореяна", каза той. Луис Енрике не пропусна да коментира и жребия в Шампионската лига, който отреди за съперник Ювентус. "На 1/4-финалите не може да очакваме слаб съперник. От финала в Берлин се смениха доста играчи, но Юве остава много страховит съперник", завърши испанският треньор.

За осма поредна година Велико Търново бе домакин на фестивал на трабантите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278050_%D0%97%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE+%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B1%D0%B

 За тазгодишното издание в старата столица пристигнаха любители на немските ретро коли не само от цялата страна, но и от Румъния, Русия и Германия.Над 80 трабанта дефилираха по улиците на Велико Търново по време на традиционния фестивал, посветен на немските ретро автомобили. Спас Данев от София е горд собственик на седем трабанта. Безспорен любимец обаче му е преправеният на 4 по 4, който сам е тунинговал. С немското возило мъжът участва в офроуд състезания, а тази зима му закачил и гребло и така се включил в почистването на софийските улици.

Спас Данев :

„Когато купих трабанта беше едно загнило купе, под едно дърво стоящо минимум 5-10 години и е напълно изкърпен поправен и има много промени, за да се закачи върху джипа. Нещата се получиха добре и като външен вид и е функционален. Карал съм го във всякакви терени и междувременно му направихме и гребло за сняг! “

Голяма част от собствениците споделят, че да имаш трабант е не просто хоби, а голяма страст и начин на живот. Всички те пристигнаха в старата столица на ход от всички краища на България и разказаха, че няма човек по пътя, който виждайки возилото поне за малко да не се върне назад в миналото.


Веселин Павлов :

„То е първичен автомобил, няма никакви усилватели и контакта на шофьора с пътната обстановка е директен т.е. чувстваш всяко камъче. Непрекъснато ни мяткат, святкат, бибиткат!“

Съби Събев:

„Страстта ми към трабанта е още от детските ми години. Още нямах свидетелство за управление когато баща ми имаше трабант и аз го карах по поляните. И тогава се влюбих в тази машина и от 69 до сега вкъщи не е останало без трабанат!"


Атрактивните ретро автомобили дефилираха повече от час по улиците на Велико Търново, след което собствениците им демонстрираха и уменията си по майсторско шофиране.

 

tvplus.bg

Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО

http://www.cross.bg/nato-trump-germaniya-1537832.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Германия дължи „огромни суми" на НАТО, предаде БГНЕС. Изказването дойде ден след срещата му с канцлера Ангела Меркел, на която двамата показаха малко допирни точки. „Германия трябва да изплати огромна сума пари на НАТО. Берлин трябва плати много скъпо за защитата, която САЩ предоставя", написа държавният глава в "Туитър". По време на съвместната им пресконференция Тръмп, който по-рано разкритикува НАТО като "остаряла организация", настоя, че американските съюзници във военния съюз трябва да платят дължимото от минали години. В петък Меркел заяви, че Германия се е ангажирала да увеличи военните си разходи.  

Г-20 не осъждат протекционизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121074

Г-20 не осъждат протекционизмаФинансовите министри и централните банкери от Г-20 оттеглиха от заключителното си комюнике традиционното осъждане на икономическия протекционизъм и подкрепата си за Парижкото споразумение за климата, отразявайки позицията по тези две теми на новото американско правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

7 модни съвета за широк ханш

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6121076

7 модни съвета за широк ханшНе всяка от нас може да се похвали с изфинена фигура, тънка снага и малко килограми. Как да прикрием повечето сантиметри в областта на ханша. 1. Избирайте блузи с дължина до талията или съвсем леко под нея. Колкото до деколтето, най-добре ще ви стои падащо или елипсовидно. 2. При избор на рокли, правилото тук е да съсредоточите вниманието към

Бившият изпълнителен директор на "Роскосмос" намерен мъртъв в килията си

http://offnews.bg/news/n_1/n_650276.html

Бившият изпълнителен директор по контрола на качеството и надеждността на руската космическа компания "Роскосмос" Владимир Евдокимов е бил намерен мъртъв в килията на следствения изолатор, съобщи БТА, цитирайки руски медии. Евдокимов бе арестуван по дело за злоупотреби с имущество на руската самолетостроителна корпорация МиГ за много милиони. Тялото на Евдокимов с три прорезни рани било намерено днес в килия на следствения изолатор-5 в Москва, уточни ТАСС. Според данни на Главно следствено управление следователи разпитват 11 души, които са били в килията, а от мястото на произшествието е иззет нож. Заведено е дело за убийство. Евдокимов бе задържан под стража през декември миналата година. Той бе обвиняем по делото за злоупотреби с имущество на МиГ за 200 милиона рубли. Неговият адвокат Владимир Никитин, цитиран от ТАСС, заяви, че Евдокимов не е бил ключова фигура по делото. В края на декември миналата година Московският държавен съд отхвърли жалбата на Евдокимов и потвърди решението на Басманския съд за задържането му.

Корнелия Нинова: Целостта на България или въгледобивът в Арктика. Това е изборът днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121077

Корнелия Нинова: Целостта на България или въгледобивът в Арктика. Това е изборът днесНие сме за първото, а Борисов - за второто „Най-важният въпрос днес е за суверенитета и териториалната цялост на България, и сигурността на нейните граждани. Днес турският външен министър казва: Османски шут на Европа. Какво се случва в този момент у нас? Лидери на партии и политици са неадекватни на ситуацията”,

Студенти от шестте медицински университета се срещнаха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346695

Над 200 студенти по медицина от шестте медицински университета у нас участваха в годишната среща на членовете на Асоциацията на студентите по медицина, която се проведе във Варна. След приключване на дискусията, студентите танцуваха и пяха заедно като начин за разтоварване и сближаване.

Борисов: ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла в коалиция с ДПС и няма да влезе и с ДОСТ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278049_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F

 

„Виждаме си и своите грешки, но безгрешни хора няма“

„Ние винаги сме изказвали уважение към нашите политически опоненти – и към ДПС, и към Местан. С Турция сме се стремили да държим максимално добросъседски отношения. Но изказванията на турски политици от последните дни, минават границата на добрия тон. „Османски шутове“, преминаване на границата…, минават границата на добрия тон и ние това го осъждаме. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла в коалиция с ДПС. И няма да влезе в коалиция с ДОСТ“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с избиратели в Разград.

„Но какво е това на ДОСТ – автобуси с османлийски маршове?! Политиката на ГЕРБ е християни, мюсюлмани – всички са равни. И всеки, който играе малко повече с тая тема, става наш противник“, подчерта Борисов и добави: „Сега пак искат да ни разделят на християни и мюсюлмани. Тук много от вас помнят възродителния процес… Затова в нашите листи – в Шумен, Търговище, Разград, Кърджали – в нашите листи има и мюсюлмани, и християни, и други етноси“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов изтъкна, че иска ГЕРБ да е пример за етническа и национална толерантност и себеуважение за всички, които искат да спазват закона и се считат за български граждани. Лидерът на ГЕРБ допълни, че партията е изградена от хората, които ги подкрепят.

Борисов обясни, че по време на ръководеното от него правителство е имало нулев миграционен натиск на външната граница на ЕС. “Единствено нашата държава успя да се справи с проблема. Направихме го с дипломация, с твърд, но умерен и възпитан тон. Разговарях с канцлера на Германия Ангела Меркел, с президента на Турция Реджеп Ердоган и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. ГЕРБ е уважавана партия от лидерите в Брюксел и Вашингтон. Веднага след избирането си президентът на САЩ Доналд Тръмп се свърза да говори първо с Бойко Борисов в България”, подчерта председателят на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ коментира икономическите поражения, нанесени от управлението на БСП. „Помните ли, че имаше един министър на енергетиката – Драго Стойнев се казваше. Той бе подписал да строим 7 реактор на „Козлодуй“ с „Уестингхаус“, залагайки 5 и 6 реактор. И ако това беше станало, сега щяхме да плащаме още 10п милиарда на „Уестингхаус“. Не стига че рухна банковата система, ами това пъти се случва при мандатите на БСП. Щетите, които БСП впоследствие нанасят, са колосални“, коментира Борисов и добави: „А сега, ако бръкнете в Министерството на финансите, ще видите, че има 14 милиарда фискален редерв, 14 милиарда, ръст на икономиката 3,8%, нулева безработица и успешна работа с контрабандата. Само за последните две години. Ама БСП като знаят, че има 14 милиарда, лъжат на едро хората. Ще ги изхарчат тези пари и след една година ще се озовем в тази зала, пред нови избори. Само че тогава парите няма да ги има! Сега има 14 милиарда да се направи „Хемус““, заяви Борисов.

„Ние държим най-ниските данъци в Европа. Работа, образование, доходи и справедливост! А БСП се объркаха – и за миграцията, и за СЕТА, и за санкциите. Всяка дума им е лъжа! Една истина няма! И вчера социалистите в Брюксел са взели решение да не се субсидират твърдите горива, мините ни. Ама като не се субсидират от Европа въглищата в мариците, цената на тока ще се вдигне. И това ще го усетите вие. В същото време слушам как в енергетиката щели да направят чудеса. Ами те ги направиха – голям шлем, малък шлем… А какво ще ни се случи, ако дойдат, пази Боже, на власт, ще видим“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че всяка дума на БСП е лъжа. “Вчера евродепутатите на БСП са взели решение да не се субсидират мините ни. Като Европа не субсидира въглищата в “Мариците”, цената на тока ще се вдигне. Слушаме как щели да направят чудеса в енергетиката – те вече ги направиха: голям шлем, малък шлем, за които платихме милиарди. Управление на БСП ще е огромна грешка, след което отново ще плащаме милиарди дългове. Предлагам да не го правим и да изберем реалните решения, които предлага ГЕРБ. Беров, Луканов, Жан Виденов, Станишев, Орешарски, хората гласуваха за Радев, но дойде Огнян Гердижков. Това е БСП”, коментира още Бойко Борисов.

Водачът на листата на ГЕРБ-Разград Десислава Атанасова подчерта пред присъстващите, че е добре запозната с проблемите, целите и мечтите на жителите на региона. “ГЕРБ е работа - работа в интерес на хората, за всички населени места. За нас хората са най-важното. Направихме така, че да осигурим по-добро качество на живот в цялата страна. За 27 години ГЕРБ доказа, че е единствената партия, която гради. Вие не сте крепостни селяни. Разград не е нечий бастион, мина времето, в което можеше да се управлява със сила и натиск. ГЕРБ е толерантна партия– даваме възможност на всички, на знаещите и можещите”, каза Атанасова. Тя подчерта, че Европа вярва единствено на ГЕРБ и Бойко Борисов.

bulgaria.utre.bg

 

Осигуриха средства за ремонта на най-големия паметник на Левски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278048_%D0%9E%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%B

 Министерството на културата ще осигури 40 хил. лв. за реконструкцията на най-големия паметник на Васил Левски у нас, който е в Ловеч.

Паметникът се нуждае от неотложен ремонт, съобщава БНР.

Финансирането е свързано с честването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, която ще отбележим на 18 юли.

За всички инициативи в страната, свързани с годишнината, от Министерството на културата са предвидили общо 245 000 лева.

Общината в Ловеч ще дофинансира ремонта на паметника на Левски, който възлиза общо на 58 хил. лева. Проектът вече е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. 

Източник: news.bg

САЩ за Северна Корея: Стратегическото ни търпение се изчерпа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278047_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F%3A+%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0

 Той предупреди, че политиката на "стратегическо търпение" на неговата страна към Пхенян вече не е актуална, предаде "Франс прес".

"Разбира се ние не искаме да се стигне до военен конфликт", каза Тилърсън пред журналисти в Сеул, където е на посещение.

"Но ако те (севернокорейците) повишат степента на заплаха на програмата си за въоръжаване до ниво, което ще се нуждае според нас от някакво действие, тогава тази опция ще бъде на масата", допълни държавният секретар.
"Политиката на стратегическо търпение приключи", добави той след посещение в демитализираната зона, разделяща двете корейски държави.

"Проучваме нова палитра от мерки в областта на дипломацията, сигурността и икономиката. Всички опции са на масата", каза дипломатът.

Това е ясен обрат в сравнение с така наречената политика на "стратегическо търпение", водена от предшественика на Доналд Тръмп в Белия дом - Барак Обама, отбелязва Франс прес.

Според тази политика САЩ изключваха диалог със Северна Корея, докато тя не пристъпи осезаемо към ядрено разоръжаване, с надеждата че вътрешните напрежения в тази страна ще доведат до промени.

Държавният секретар Тилърсън е на обиколка в Азия, възприемана като първия му дипломатически опит в областта на управлението на кризи.

Предната вечер в Токио той констатира провала на 20-те години дипломатически усилия за ядрено разоръжаване на Пхенян, обещавайки нов подход, но без да навлиза в подробности.

Северна Корея от дълго време има амбицията да стане ядрена сила. Тя извърши своя първи подземен ядрен опит през 2006 г. и не обърна никакво внимание на противодействието на международната общност. Оттогава тя извърши още четири ядрени опита, от които два бяха през 2016 г.

Да се позволи на Пхенян да запази сегашното си ниво на военна технология не е уместна цел, каза днес Тилърсън в Сеул.

"Това ще остави на Северна Корея значителни способности, което би представлявало истинска заплаха", каза той.
Северна Корея е обект на няколко пакета санкции от ООН, но това не я разубеди да продължи напред във военен план. На 6 март тя изстреля залп от балистични ракети, от които три паднаха в морето край японския архипелаг.
Тилърсън отива утре в Китай, основен дипломатически съюзник и търговски партньор на Пхенян, за да поиска от китайските власти да упражнят по-голям натиск върху Северна Корея.

"Не мисля, че сме успявали да стигнем изцяло до максималното ниво на възможни действия в рамките на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и с пълното участие на всички страни. Ние знаем, че други страни могат да вземат мерки", каза Тилърсън.

Държавният секретар призова Пекин да приложи санкции срещу Северна Корея и каза, че няма нужда Китай да наказва Южна Корея за това, че там е разположена модерната американска противоракетна система, целяща да я защити от севернокорейски заплахи, предаде "Ройтерс". 

Източник: dnevnik.bg

Шест месеца затвор за дъщерята на бивш президент на Иран

http://www.cross.bg/mesetza-hashemi-izbori-1537831.html

/КРОСС/ Дъщерята на покойния ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани е била осъдена на шест месеца затвор за "разпространяване на лъжи срещу съдебната система". Това съобщава полуофициалната иранска агенция "Фарс", докато страната се подготвя за президентски избори през май. Обявяването на новината идва, след като консерваторите хардлайнери предприеха репресии срещу реформаторите в навечерието на изборите. Хашеми, която протестира заедно с други съмишленици във връзка със спорните президентски избори през 2009 г., е лежала в затвора и преди. Тя лежа шест месеца през 2011 г. по обвинения за пропагандиране срещу управляващата система. Тя получи 6-месечна условна присъда през 2014 г. по обвинения в клевета срещу високопоставени официални лица. Смъртта на баща ѝ през януари повдигна въпроси за това, кой сега ще посредничи между хардлайнерите и реформаторите в Иран. Хашеми беше приветствана, когато тя пристигна на погребението на баща си, отправяйки към събралото се множество жеста с два пръста с ръка, символизиращ победа. Междувременно, виден умерен ирански депутат заяви, че 12 души са били арестувани заради реформисткия си активизъм. Друг реформаторски настроен депутат изрази опасения в писмо до мощната Революционна гвардия заради серия арести, насочени към реформистки настроени журналисти и активисти.    

Хиляди кюрди скандираха във Франкфурт "Ердоган е терорист"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/18/2937409_hiliadi_kjurdi_skandiraha_vuv_frankfurt_erdogan_e/?ref=rss


Близо 10 000 кюрди и техни симпатизанти демонстрираха в събота във Франкфурт срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган и предстоящият на 16 април референдум в Турция, на който той може да получи далеч повече правомощия да управлява.

Множеството скандираше "Ердоган е терорист" и "Свобода за Йоджалан". "Европейците трябва да ни чуят, да съчувстват на страданията ни и да ни помогнаг. Най-добре ще е да наложат икономически санкции на Турция", коментира пред "Ройтерс" Синан Анин, един...

Александър Симов: Тук в Кърджали се води най-истинската битка за България! Дост е партия вирус, партия на умишлената провокация!

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-tuk-v-kardzhali-se-vodi-nai-istinskata-bitka-za-balgariya-dost-e-partiya-virus-partiya-na-umishlenata-provokatsiya.83797

/ПогледТВ/ Запис от срещата "Сашо Симов и приятели", която се проведе на 15 март в Кърджали с участието на Александър Симов, проф. Иво Христов, Боян Чуков и Велислава Дърева. В препълнената зала на Културния дом в Кърджали се чуха част от най-смислените послания за тази предизборна кампания - за това, че битката е за България, че днес ножът е опрял до кокала и трябва да се действа, че след години на отчаяние и безвремие, сега е моментът да се направи нещо, за да може хората пак да имат надежда, да си върнат самочувствието, да почувстват страната като своя истинска родина. /ВИДЕО/

„24 часа”: 2,5 пъти по-големи заплати с българска кола

https://vesti.bg/bulgaria/24-chasa-25-pyti-po-golemi-zaplati-s-bylgarska-kola-6066820

Автомобилната индустрия вече допринася за над 4% от брутния вътрешен продукт на България

Боливийско племе оглави класацията за най-здрави сърца в света

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bolivijsko-pleme-oglavi-klasaciiata-za-naj-zdravi-syrca-v-sveta-2011050

Боливийското племе цимане изненада американски изследователи с невероятни показатели, според които техните сърца са най-здравите в света. При тях екип учени е регистрирал най-ниските нива на нарушена сърдечна дейност, запушени артерии и риск от инфаркт на миокарда,

Берлин се съмнява Гюлен да е виновен за опита за преврат в Турция

//dariknews.bg/novini/sviat/berlin-se-symniava-giulen-da-e-vinoven-za-opita-za-prevrat-v-turciia-2011048

Директорът на германското разузнаване Бруно Кал обяви, че Берлин се съмнява ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен да стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли м.г.

"Турският президент Реджеп Ердоган се опита на различни нива да н

Шпионирането включва измама

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6116028

Шпионирането включва измамаПърва глава Тайният агент Шпионите в британската служба обикновено приемат своя опасен дълг заради чистата любов към приключението КАПИТАН ДЖОРДЖ ХИЛ, офицер на Британската тайна служба в Москва Капитан Франсис Кроми – трийсет и шест годишен, висок, с масивно телосложение, командир в Кралския военноморски флот и удостоен с Орден за изключителни

Хора с увреждания могат да заявят желание за гласуване в подвижна секция до 20 март

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LBU86_klODM/

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление чл. 37, ал. 1 от ИК до 11 март 2017 г., могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 20 март 2017 г. (включително), при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

Полански е поискал специално отношение от съда в САЩ по делото за изнасилване

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/18/2937402_polanski_e_poiskal_specialno_otnoshenie_ot_suda_v/?ref=rss


Световноизвестният режисьор Роман Полански може да се окаже в трудна съдебна битка в САЩ следващата седмица заради желанието си делото му за изнасилване отпреди 40 години да приключи, без да лежи в затвора, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Позицията на прокуратурата в Лос Анджелис преди заседанието по делото в понеделник е, че режисьорът не може да диктува условията за завръщането си в САЩ отдалече. В представените в съда документи на обвиненето се изтъква, че Полански многократно...

Военнослужещите от 32-ия контингент се завърнаха след мисия в Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-komandir-kontingent-1537829.html

/КРОСС/ Военнослужещите от 32-ия контингент от състава на Българската армия се завърнаха в 9.02 ч. днес, 18 март, след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан, съобщават от МО. На летище София те бяха посрещнати от заместник-командващия Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев. Контингентът е в състав от 110 военнослужещи и изпълнява задачи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа" в Афганистан от септември 2016 г. В структурата му са включени национален елемент, механизиран взвод , щабни офицери и екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност. Национален командир е полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране" на Министерството на отбраната, помощник национален командир е подполковник Георги Манев от военно формирование 46 430 - София, а командир на механизирания взвод е капитан Иван Пипов от военно формирование 48 430 - Стара Загора. Българският принос в мисията на НАТО в Афганистан продължават военнослужещите от 33-ия военен контингент, с национален командир полковник Христо Атанасов. Ритуалът по тържественото посрещане на 32-ия контингент от Българската армия ще се проведе през следващата седмица в гр. Стара Загора.    

Изгоряха пет автомобила в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h9kGJeLMGuU/

Пет автомобила изгоряха тази нощ в бургаския комплекс “Лазур”. Около 00.45 часа пламъците тръгнали от двигателя на едната от колите, предаде Нова телевизия. Оттам огънят обхванал и паркираните наблизо други коли. Напълно изгорели са още три автомобила, два от които собственост на едно семейство.

Според потърпевшите застраховка е имала само първата запалена кола. Те разказват, че нямат информация мъжът да е криминално проявен, но въпреки това са убедени, че пожарът е умишлен.

Германия дължи на НАТО „огромни суми“, заяви Доналд Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=346690

Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп обвини Германия, че дължи на НАТО „огромни суми“ и заяви, че Берлин трябва да плаща на Вашингтон повече за отбрана, предава AFP. "Германия дължи огромна сума пари на НАТО и САЩ трябва да плащат повече за мощната и много скъпа защита, която предоставя на Германия!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

Завод за производство на метални палети заработи в Монтана

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zavod-za-proizvodstvo-na-metalni-paleti-zaraboti-v-montana-235926/

"Палемонтех" осигурява 100 работни места, а инвестицията в новата производствена мощност е 6 млн. лева

ЦСКА се пребори за равенство срещу "Локомотив" в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937415_cska_se_prebori_za_ravenstvo_sreshtu_lokomotiv_v/?ref=rss


ЦСКА успя да се пребори за равенство срещу "Локомотив" (Пловдив) в двубой от 25-ия кръг на Първа лига. Срещата на "Лаута" завърши 1:1.

Мачът се разви като този в София през есента, като черно-белите спечелиха с 1:0. Нападателят Дани Кики вкара ранен гол, а след това пред червените се откриха много възможности. Този път обаче отборът на треньора Стамен Белчев взе точка.

ЦСКА събра 46 точки на третото място. "Армейците" са на две от "Левски", който посреща "Ботев" (Пловдив)...

Жена даде 70 000 евро за вечеря с Берлускони

http://www.cross.bg/berlyskoni-evro-beshe-1537828.html

/КРОСС/ Вечеря с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони беше продадена за 70 000 евро на търг. Наддаването е спечелила жена. Вечерята ще е в личната вила на Берлускони в Аркоре. Сумата ще бъде предадена в полза на пострадалите от земетресенията в Централна Италия миналата година, предаде БТА. Силвио Берлускони обяви благотворителната вечеря в края на февруари на специализирания сайт CharityStars. Само за няколко дена са постъпили над 20 предложения, като цената бързо достигнала 30 000 евро, предложени от китаец, пише в. "Месаджеро". Берлускони напоследък води социална кампания, целяща да го покаже близо до хората. Неотдавна той беше забелязан в заведение на "Макдоналдс" в покрайнините на Милано. Той участва и в няколко обществени акции. Бившият премиер, който миналата година навърши 80 години, не крие, че има намерение да оглави десноцентристка коалиция на следващите парламентарни избори.  

Разкриха крадени автомобили, антични предмети, оръжия и боеприпаси в Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121057

Разкриха крадени автомобили, антични предмети, оръжия и боеприпаси в ЯмболПри специализирана полицейска операция служители от ОД на МВР в Ямбол разкриха крадени автомобили, антични предмети, огнестрелни оръжия и боеприпаси, издирва се 41-годишен мъж. За това съобщи говорителят на полицията Татяна Павлова. В индустриално хале в Ямбол са открити два автомобила марка "Фолксваген", обявени за издирване,

Калоян Паргов: Трябва да се върне достойнството на учителската професия

http://offnews.bg/news/n_1/n_650274.html

За 28 години преход от високообразована нация, с огромни творчески дарования, постижения в науката, медицината, спорта, литературата, театъра, изобразителното изкуство, операта и балета се превърнахме в парцелирано общество, с мащаб на реална и функционална неграмотност, характерна за нискоразвитите държави. Това заяви проф. Ваня Добрева, кандидат за народен представител от „БСП за България“, при откриването на дискусия посветена на средното образование, която премина под надслов „Образованието – основа за промяната на България“. Във форума взеха участие и кандидатите от софийските листи на „БСП за България“ Ирена Анастасова - директор на 125 СУ „Проф. Боян Пенев“, Мариана Божкова – директор на 59 ОУ „Васил Левски“ и Христо Монов – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, както и десетки столични учители, представители на Синдиката на българските учители, на асоциация „Родители“, на фондация „Заедно в час“ и на факултетите „История“, „Педагодика“ и „Начална и предучилищна педагогика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Според проф. Добрева натрупаните през годините на прехода проблеми в икономическото и социолното развитие на България рефлектираха с особена острота в системата на образованието. Ето защо промяната трябва да започне от образованието. Лидерът на БСП – София Калоян Паргов поздрави участниците в дискусията и сподели: „Трябва да се върне достойнството на учителската професия. Това означава не само по-високи заплати, това изисква създаването на такива нагласи в обществото, които да гарантират уважение и респект към българския учител. Българският учител трябва да има обществен статут, който за отговаря на важността на функцията му за формирането на бъдещето на нацията. Това е стратегическа за държавата задача. Тя не е по силите само на една партия. Това е кауза около, която трябва всички да се обединим.“ Ирена Анастасова счита, че център на образователната система трябва да бъде учителят. Защото, ако нямаме подготвен за съвременните предизвикателства учител, няма да имаме адекватна училищна среда, която да постави в центъра си детето. „Увеличението на заплатите не изчерпва грижата към българския учител. Много по-важно е да има подкрепа за учителя от обществото, от държавата, от институциите“, категорична е Анастасова. Избори 2017

Арх. Любомир Станиславов: Цел №1 е привличането на голям производител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119472

Арх. Любомир Станиславов: Цел №1 е привличането на голям производителАрх. Любомир Станиславов завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 2001 г. Придобива допълнителни квалификации в University de Valladolid, Испания, и Техническия университет в Грац, Австрия. През 2001 започва професионалното си развитие като преподавател в катедра “Теория и история на архитектурата”

ЦСКА-София се добра до равенство с Локомотив Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_650275.html

Локомотив Повдив и ЦСКА-София завършиха наравно 1:1 в мач от 25-и кръг на Първа лига, игран в града под тепетата. Гостите се добраха до едната точка, след груба грешка в защитата на Локо. Още в 13-ата минута Дани Кики отбеляза за 1:0 с плътен удар с левия крак. Гостите от София създадоха първата реална опасност едва в 42-ата минута. През второто полувреме футболистите ЦСКА-София постепенно намериха играта си и услиха атаките към противниковата врата. В 80-ата минута Кирил Десподов изравни, след груба грешка на Ел Харуби. Равенството запази разликата от 7 точки между двата отбора в класирането. Червените са трети с 46 пункта, докато Локо имат 39 на 4-ата позиция. В последния кръг от сезона ЦСКА приема шампиона Лудогорец на „Българска армия“, а Локомотив Пловдив гостува на Берое.

Руският парламент ще разследва дейността на американски медии в страната

//dariknews.bg/novini/sviat/ruskiiat-parlament-shte-razsledva-dejnostta-na-amerikanski-medii-v-stranata-2011036

Руската Държавна дума реши комисията й по информационна политика, технологии и комуникации да разследва дали дейността на американски медии, работещи на територията на Русия, е в съответствие с руските закони, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В огласеното с

Лагард: Глобалният икономически растеж укрепва, но погрешна политика може са го спре

//dariknews.bg/novini/sviat/lagard-globalniiat-ikonomicheski-rastezh-ukrepva-no-pogreshna-politika-mozhe-sa-go-spre-2011038

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че глобалният икономически растеж укрепва, но допълни, че една "погрешна политика" би могла да спре ускорението му, предаде Ройтерс.

В заключителното комюнике от ср

Консултативният съвет по туризъм прие Програма за развитие на туризма

//dariknews.bg/regioni/sliven/konsultativniiat-syvet-po-turizym-prie-programa-za-razvitie-na-turizma-2011043

Консултативният съвет по туризъм /КСТ/ към община Сливен направи допълнения към  Програмата за развитие на туризма за 2017 година. Това стана на редовно заседание, свикано от кмета Стефан Радев, който е председател на Съвета. Програмата за развитие на туризма на Община Сливен за 2017 година ще бъде

Ямболски полицаи разкриха крадени автомобили, антики и оръжия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iambolski-policai-razkriha-kradeni-avtomobili-antiki-i-oryzhiia-2011046

При специализирана полицейска операция служители от ОД на МВР в Ямбол разкриха крадени автомобили, антични предмети, огнестрелни оръжия и боеприпаси, издирва се 41-годишен мъж. За това съобщи говорителят на полицията Татяна Павлова.

В индустриално хале в Ямбо

Ангела Меркел призова за създаването на единни правила в Европа за ползване на данните

//dariknews.bg/novini/sviat/angela-merkel-prizova-za-syzdavaneto-na-edinni-pravila-v-evropa-za-polzvane-na-dannite-2011042

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес Европа да създаде стандартни правила за ползването на данни, предаде Ройтерс.

В седмичното си видеообръщение, публикувано преди да посети технологичния панаир ЦеБИТ (CeBIT) в Хановер, тя

ЦСКА отново не победи отбор от Пловдив

https://www.24chasa.bg/sport/article/6121055

ЦСКА продължава да няма победа над отбор от Пловдив този сезон, като завърши 1:1 при гостуването си на "Локо" на "Лаута". Дани Кики откри в 12-ата мин. след поредното безумие в защитата на гостите. Кирил Десподов изравни отново след фатална грешка, когато Бандаловски и Ел Харуби не се разбраха и пуснаха нападателя между себе си.

Шакира не пуска Пике на сватбата на Меси

https://www.actualno.com/curious/shakira-ne-puska-pike-na-svatbata-na-mesi-news_600228.html

Защитникът на Барселона Жерар Пике може и да не присъства на сватбата на съотборника си Лионел Меси заради своята половинка - певицата Шакира, съобщава Sportlive. Сватбата на Меси с приятелката му от детинство Антонела Рокуцо ще се състои на 24 юни в Аржентина и в списъка с гости

Два пъти и половина по-големи заплати, ако има българска кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119530

Два пъти и половина по-големи заплати, ако има българска колаЗащо България е толкова бедна, а останалите бивши социалистически страни достигат стандарта на западните? Отговорът е доста прост. Достатъчно е да проверим какво точно направиха държави като Полша, Чехия, Румъния и най-вече съизмеримите с нас Унгария и Словакия. До голяма степен всички тези случаи се свеждат до бума в развитието на автомобилната

Проф. Иво Христов: Историята ни дава последен шанс, от нас зависи да спасим България

http://www.cross.bg/bulgariya-hristov-prof-1537826.html

/КРОСС/ Националният и местен интелектуален елит събра снощи в историческата зала „Съединение" гражданската инициатива на водача на листата на "БСП за България" в Пловдив проф. Иво Христов „Кога, ако не сега? Кой, ако не ние?" Сградата на Регионалния историческия музей в Пловдив се оказа тясна за академичните преподаватели, учители, лекари, адвокати, културни дейци, журналисти, спортисти и студенти, дошли да подкрепят водача на „БСП за България" в Пловдив. „Присъствието на толкова много хора тук заплашва да срути емблематичната сграда, но по-добре една сграда, отколкото да се срути държавата", пошегува се в началото проф. Христов. Той изтъкна, че приема събитието не като повод за персонална подкрепа, а като подкрепа на общата убеденост, че така повече не може. „Ако продължим така, цивилизационният край на България е близо", посочи проф. Христов, след като акцентира върху важността на изборите на 26 март. По думите му историята ни дава шанс с отварянето на прозорец от геополитически възможности. „Европа е в ступор, световният геополитически господар има собствени проблеми, около нас и под нас се завързва геополитическа драма", очерта картината проф. Христов и заяви - "Това може да засмуче България в канала на историята или обратно - да я изведе в нова орбита"

САЩ и Китай се договориха относно разногласията по търговските въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121037

САЩ и Китай се договориха относно разногласията по търговските въпросиСАЩ и Китай ще работят за преодоляване на своите разногласия по търговските въпроси. След среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън китайският външен министър Ван И заяви, че Пекин и Вашингтон ще търсят разширяване на своето търговско и инвестиционно сътрудничество, предаде БНР. Ван И каза, че е имал откровени,

Бивш директор на "Роскосмос" е бил убит

https://www.actualno.com/europe/bivsh-direktor-na-roskosmos-e-bil-ubit-news_600226.html

Бивш директор на руската космическа агенция "Роскосмос" е намерен мъртъв в килията на следствения арест, предадоха руските агенции. Владимир Евдокимов беше арестуван по дело за злоупотреби с имущество на самолетостроителна корпорация "МиГ". По тялото на Евдокимов има и пр

Бойко Борисов ще се срещне с жители на Велико Търново утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121038

Бойко Борисов ще се срещне с жители на Велико Търново утреПредседателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с жители на Велико Търново на 19.03.2017 г. /неделя/. Той ще бъде придружаван от вицепремиера в кабинета „Борисов“ Томислав Дончев и бившия финансов министър Владислав Горанов. Събитието ще се проведе в 11:00 часа в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, бул. „Васил Левски“ 4.

УБА нанесе втора поредна загуба на "Арсенал" във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937404_uba_nanese_vtora_poredna_zaguba_na_arsenal_vuv/?ref=rss


УБА победи с 3:1 "Арсенал" в 29-ия кръг на Висшата лига и нанесе втора поредна загуба на "топчиите". В миналия си мач лондонският клуб отстъпи със същия резултат от "Ливърпул".

По време на двубоя над стадион "Хаутърнс" прелетяха два самолета, носещи надписи с послания към мениджъра Арсен Венгер. Първият беше срещу френския специалист, а вторият – в негова подкрепа. Това даде повод за шеги в социалните мрежи, осмиващи привържениците на "Арсенал".

След третия гол от сектора...

Всяко четвърто дете в България е с поне един изваден зъб

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/03/18/2937410_vsiako_chetvurto_dete_v_bulgariia_e_s_pone_edin/?ref=rss


Всяко четвърто дете в България има поне един изваден зъб, още преди да навърши 18 години, съобщи БНР като цитира данни на Българския зъболекарски съюз по повод предстоящия Световен ден на оралното здраве. Според специалистите стоматологичното състояние на българите се влошава.

Всеки младеж между 20 и 22 години има извадени поне два зъба, а при навършване на 60 г. средният българин е без поне 17 зъба. Стоматолози коментират, че това е своеобразно инвалидизиране и припомнят, че...

Откриха бивш директор на Роскосмос мъртъв в килията му

http://www.cross.bg/evdokimov-kiliyata-delo-1537827.html

/КРОСС/ Бившият изпълнителен директор по контрола на качеството и надеждността на Роскосмос Владимир Евдокимов е бил намерен мъртъв в килията на следствения изолатор, съобщиха руски медии. Евдокимов бе арестуван по дело за злоупотреби с имущество на руската самолетостроителна корпорация МиГ за милиони. Тялото на Евдокимов с три прорезни рани било намерено днес в килия на следствения изолатор-5 в Москва, уточни ТАСС. Според данни на Главно следствено управление следователи разпитват 11 души, които са били в килията, а от мястото на произшествието е иззет нож. Заведено е дело за убийство. Евдокимов бе задържан под стража през декември миналата година. Той бе обвиняем по делото за злоупотреби с имущество на МиГ за 200 млн. рубли. Неговият адвокат Владимир Никитин, цитиран от ТАСС, заяви, че Евдокимов не е бил ключова фигура по делото.

Раждаемостта във Варна продължава да спада

http://www.moreto.net/novini.php?n=346606

Във Варна продължава да се затвърждава тенденцията на спад в броя на ражданията, научи Moreto.net. Според националния регистър на Министерството на здравеопазването от януари до днес в родилните отделения в морската столица са проплакали 796 бебета.

Над 100 миньори блокираха пътя за Дуранкулак

https://www.24chasa.bg/region/article/6121032

Над 100 миньори блокираха пътя за ДуранкулакПовече от 100 миньори блокираха пътя за Дуранкулак при варненското село Оброчище. Те протестират срещу ниското заплащане и условията на труд в рудник "Оброчище", предаде БНР. Пътят остана блокиран половин час. Миньорите изразиха недоволството си, минавайки по пешеходната пътека. От днес заявяват като основно тяхно искане оставка на ръководството

Най-безумните фризури в киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6121033

Най-безумните фризури в кинотоИма филми, които са безпогрешни във всеки свой детайл. Има и такива, които са толкова абсурдни не само със сценария си, но и с визията на героите си, че направо плачат за място в Залата на филмовите изцепки. Но Хавиер Бардем в “Няма място за старите кучета” и Джим Кери в “Ейс Вентура” определено ни учат какви фризури не трябва да избираме никога

Британски войски в Естония срещу „руската агресия“

https://vesti.bg/sviat/evropa/britanski-vojski-v-estoniia-sreshtu-ruskata-agresiia-6066819

Това е най-голямото разгръщане на военни сили на Великобритания в Европа след края на Студената война

Ново лекарство намалява нивата на "лош" холестерол?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6120647

Ново лекарство намалява нивата на "лош" холестерол?Нов вид лекарство може да ни предпази от сърдечен удар или инфаркт, като намалява нивата на "лош" холестерол, съобщават учени пред "Гардиън". В международен експеримент, в който са участвали 27 000 пациенти, учените открили, че нивата на "лош" холестерол падат средно със 60%, при пациенти, приели лекарството.

Ердоган превърна честването на битката при Галиполи в политически митинг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121016

Ердоган превърна честването на битката при Галиполи в политически митингТурските лидери, войници и зрители, развяващи турски флагове, днес честваха в Чанаккале 102-та годишнина от битката при Галиполи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Президентът Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията в Чанаккале по повод годишнината от събитието (победата на турските войски при Чанаккале и Галиполи срещу силите на

Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО и на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121014

Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО и на САЩГермания дължи огромни суми" на НАТО и на САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана". Това заяви днес в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. В два туита президентът на САЩ пише,

Гласоподаватели с трайни увреждания могат да заявят желание за гласуване в подвижна секция до 20 март

http://www.cross.bg/mart-podvizhna-izbiratelna-1537825.html

/КРОСС/ Централната избирателна комисия уведомява, че за произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление чл. 37, ал. 1 от ИК до 11 март 2017 г., могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 20 март 2017 г. (включително), при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

След ракетна атака израелски танкове откриха огън по Ивицата Газа

//dariknews.bg/novini/sviat/sled-raketna-ataka-izraelski-tankove-otkriha-ogyn-po-ivicata-gaza-2011031

Израелски танкове изстреляха три снаряда по северната част на Ивицата Газа тази сутрин в отговор на ракетно нападение от управляваната от палестинското въоръжено движение Хамас ивица срещу Южен Израел, предаде ДПА.

Източници от Хамас заявиха, че нико

Борисов в Търговище: Етническият мир е особено важен в конфликтни моменти

//dariknews.bg/novini/izbori2017/borisov-v-tyrgovishte-etnicheskiiat-mir-e-osobeno-vazhen-v-konfliktni-momenti-2011030

Имам само една уговорка с Ердоган - България да има 0% мигрантски натиск на границата. Стиснали сме си ръцете да пазим границата и сме го изпълнили. По време на правителството на ГЕРБ България беше заобикаляна от Балканския път. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Търговище

Г-20 влезе в задънена улица за свободната търговия и протекционизма

//dariknews.bg/novini/sviat/g-20-vleze-v-zadynena-ulica-za-svobodnata-tyrgoviia-i-protekcionizma-2011034

Г-20 влезе в задънена улица за свободната търговия и протекционизма, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ДПА.

"На някои срещи не можете да постигнете всичко, което искате. Не можете да принудите партньори да приемат ду

Сгащили каналджия с четирима бежанци край Резово

//dariknews.bg/regioni/burgas/sgashtili-kanaldzhiia-s-chetirima-bezhanci-kraj-rezovo-2011033

Снощи е заловена група от петима души, заедно с каналаджията - български гражданин. Те били се арестувани в района на Резово. Това обяви министърът на вътрешните работи Пламен Узунов при посещението си в Малко Търново. 

През последните два месеца опитите за нарушение на българо-турск

Облепиха с предизборни плакати гора (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6121003

Облепиха с предизборни плакати гора (Видео)Гората край град Джебел е облепена с предизборни плакати. Активисти на различни партии от няколко дни старателно покриват стъблата на стотици борове с агитационни материали. Облепените дървета могат да се видят по целия път към Джебел, но най-голям е броя им преди началото на града. В участък от около километър почти всички дървета са облепени с

Уест Бромич отнесе Арсенал

http://offnews.bg/news/n_1/n_650273.html

Уест Бромич победи Арсенал с 3:1 у дома в мач от 29-ия кръг на Премиър лийг. Това е седма загуба за гостите през сезона, с която "артилеристите" се отдалечиха на 5 точки от топ 4 в първенството.  Още в 12-ата минута домакините излязоха напред в резултата, след като Крейг Доусън засече с глава центриране на Шадли от корнер. Три минути след това Алексис Санчес успя да изравни, след грешка на голмайстора Шадли, който проспа ситуацията в отбрана и позволи на чилиеца да засече отличен пас на Джака. В 56-ата минута домакините отново поведоха в резултата. Робсън-Кану се оказа на правилното място и направи резултата 2:1. Крейг Доусън отбеляза ново попадение отново след изпълнение от ъглов удар в 75-ата миута - 3:1. След тази загуба Арсенал продъжава със слабото си представяне в първенството. Възпитаниците на мениджъра Арсен Венгер се намират на 5-ото място с 50, само с точка повече пред шестият Манчестър Юнайтед, който утре гостува на Мидълзбро.

До 20 март избиратели с трайни увреждания могат да заявят, че ще гласуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120993

До 20 март избиратели с трайни увреждания могат да заявят, че ще гласуватДнес изтича срокът, в който избирател, спрямо когото са допуснати непълноти и грешки в избирателния списък, може да подаде заявление за отстраняването им до общинската администрация, съобщават от Централната избирателна комисия. Не по-късно от 10 дни преди изборния ден - 15 март, на интернет страницата и на видно място на съответната община ще

Турция започва изграждането на най-дългия висящ мост в света

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-zapochva-izgrazhdaneto-na-nai-dalgiya-visyasht-most-v-sveta.83796

/Поглед.инфо/ Турция започва изграждането на най-дългия висящ мост в света, обхващащ пролива Дарданелите, който разделя Европа и Азия.

Здравко от дует “Ритон” обожава аромата на запържен лук

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6119497

Здравко от дует “Ритон” обожава аромата на  запържен лук Когато Здравко от дует “Ритон” се подвизава в кухнята, винаги го прави с удоволствие, независимо дали е в ролята на главен готвач, или помощник на прекрасната си половинка Катя. “Колкото повече човек е спокоен и му е приятно, колкото повече с любов приготвя една манджа, толкова и тя ще стане по-вкусна”, казва певецът.

Местан показа писмо на Доган до Ердоган: „Турция е родината майка“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278046_%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B4%D0%BE+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%

 

Според лидера на ДОСТ за България няма риск от неоосманизъм и няма турска намеса за предстоящите избори

Съпредседателят на „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан показа днес писмо от Ахмед Доган, датирано от октомври 2012 г., с което той е бил изпратен на конгрес на партията на турския президент Реджеп Ердоган.

В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка. В него се възхвалява и властовия модел, който управляващата партия АКП е наложила, пише „Дневник“.

Местан обясни, че като назначен председател на ДПС е осъществявал последователно системна политика за размразяване на ледовете между партията и Турция, защото това се очаквало от него. „Знаех, че ако не успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата“, допълни лидерът на ДОСТ, цитиран от БГНЕС. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, допълни той и допълни, че Турция не ни е враг, а стратегически партньор и са необходими прагматични отношения с нея.

„Тя не ни е обявявала война след края на Руско-турската освободителна война, а обратното се е случвало“, подчерта Местан.

Думите му са по време на специална пресконференция на тема: «Българските граждани трябва да узнаят истината за Доган и неговия „патриотизъм“!» Тя бе предизвикана от позиция почетния председател на ДПС Ахмед Доган, публикувана на сайта на партията и неговия профил във Фейсбук, с призив за националното самосъзнание. В него Доган говори за опасност от неосманизъм и нужда от обединяващ патриотизъм.

Местан огласил писмото, за да се види „многопластовия образ на Доган“. Риторично попита и кога Доган е бил искрен – пред конгреса, в писмото до Ердоган или сега. Тезата на обединителния патриотизъм е претенциозна глупост, макар че има логика в него, коментира Местан. Има логика да се обединяваме около патриотични идеи, но не като алтернатива на политическото различие. Защото без това различие ние нямаме демокрация.

Извън този акцент Местан коментира, че за България няма риск от неоосманизъм и няма турска намеса за предстоящите избори. По думите му има комунистическа пропаганда – националсоциалистическа пропаганда, защото има опит жертви и палачи да управляват България. Като парадокс определи факта, че всички социологически агенции не давали на ДОСТ никакви шансове да влезе в новия парламент с прогнози от 0.3 до 0.7%, а в същото време партията била централна тема в предизборната кампания. Отговорът бил, че още със създаването си ДОСТ засегнали грамадни интереси

Той прогнозира и тежък наказателен вот за ДПС. „Глашатаите на сараите, убеден съм, също са наясно с това, което се случва. Залите отесняха за желаещите да присъстват на предизборните митинги на ДОСТ“, допълни той.

Прави се опит България да бъде отклонена от своя ценностен избор, да се отклони от пътя си на натовска и европейска държава, продължи с твърденията си Местан. Мисията на ДОСТ била друга. „Припомням на избирателите култова фраза на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – какво щастие е да се наричам турчин.

Няма да мине номера да се прокарва разделителна линия между ислямисти и светски хора на принципа: ДОСТ е с Ердоган, ДПС е с кемалистите“, каза той.

 

http://vevesti.bg

Изтича срокът избирателите със сгрешени данни в списъците да поискат поправянето им

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/18/2937401_izticha_srokut_izbiratelite_sus_sgresheni_danni_v/?ref=rss


Избирателите, чиито данни са сгрешени в избирателните списъци, могат да поискат от общинската администрация коригирането им до края на днешния ден, информира Централната избирателна комисия (ЦИК).

За целта е необходимо да бъде подадено заявление – Приложение № 8 от изборните книжа, до районната администрация или съответно кметството или кметския наместник.

Кметът или кметският наместник разглежда заявлението в двудневен срок и се произнася с мотивирано решение, което...

Турция строи най-дългия висящ мост в света

http://www.cross.bg/metra-tyrtziya-most-1537824.html

/КРОСС/ Турция започва изграждането на най-дългия висящ мост в света, обхващащ пролива Дарданелите, който разделя Европа и Азия. Той е част от амбициозните инфраструктурни проекти, подкрепени от президента Реджеп Ердоган, на фона на очакваните конституционни промени за разширяване на правомощията му. Планира се съоръжението да бъде завършено през 2023 г., когато ще се чества и 100-годишнината от основаването на модерната република от Мустафа Кемал Ататюрк. Дължината му ще бъде 2023 метра, изпреварвайки Акаши Кайкьо в Япония, който е с дължина малко под 2000 метра. Държавният глава днес даде официален старт на строителните работи.  

Калоян Паргов: Трябва да се върне достойнството на учителската професия

http://www.cross.bg/bulgariya-ychitel-anastasova-1537830.html

/КРОСС/ За 28 години преход от високообразована нация, с огромни творчески дарования, постижения в науката, медицината, спорта, литературата, театъра, изобразителното изкуство, операта и балета се превърнахме в парцелирано общество, с мащаб на реална и функционална неграмотност, характерна за нискоразвитите държави. Това заяви проф. Ваня Добрева, кандидат за народен представител от „БСП за България", при откриването на дискусия посветена на средното образование, която премина под надслов „Образованието - основа за промяната на България". Във форума взеха участие и кандидатите от софийските листи на „БСП за България" Ирена Анастасова - директор на 125 СУ „Проф. Боян Пенев", Мариана Божкова - директор на 59 ОУ „Васил Левски" и Христо Монов - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски", както и десетки столични учители, представители на Синдиката на българските учители, на асоциация „Родители", на фондация „Заедно в час" и на факултетите „История", „Педагодика" и „Начална и предучилищна педагогика" на СУ „Св. Климент Охридски".Според проф. Добрева натрупаните през годините на прехода проблеми в икономическото и социолното развитие на България рефлектираха с особена острота в системата на образованието. Ето защо промяната трябва да започне от образованието

Вицепремиерът Стефан Янев: Имаме готовност да защитим държавната граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=346692

Имаме готовност да защитим държавната граница, това каза вицепремиерът и вонен министър Стефан Янев, след като днес посети българо-турската граница заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, съобщиха от пресцентъра на МВР за Moreto.

Летището в Катания отново работи след затварянето заради вулкана Етна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120987

Летището в Катания отново работи след затварянето заради вулкана ЕтнаЛетището край сицилианския град Катания възобнови днес нормалното си функциониране, след като вчера вечерта бе затворено заради покрилите го облаци дим от изригналия вулкан Етна, предаде АП, цитира  БТА. Преди това полетите до Катания бяха отклонявани към летищата в Палермо и Комизо, също на остров Сицилия.

Трън отменя референдума за златодобива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278045_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0

 В момента решението и без това е обезсилено, след като общинският съвет бе принуден да отложи вота заради нарушения в изборните книжа

Общинският съвет в Трън ще отмени решението си от 8 февруари за произвеждане на местен референдум на предстоящо на 22 март редовно заседание. Това съобщи временно изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Бойчо Харалампиев, цитиран от БТА в петък.

В момента то и без това е обезсилено, след като общинският съвет бе принуден да отложи провеждането на насрочения с извънредния парламентарен вот референдум заради заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов, отменяща одобряването на изборните книжа заради нормативни нарушения.

На 26 март паралелно с парламентарните избори трънчани трябваше да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".

Предстои нова процедура, но на 22 март няма да се обсъжда нова дата за произвеждане на референдум, каза Харалампиев.

Отделно решението за произвеждане на местен референдум в Трън е атакувано пред Върховния административен съд от областния управител Васил Михайлов, от председателя на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев и от "Евромакс сървисиз" ЕООД, която иска да добива златно-пиритни руди от находището в Трън. 

Източник: faktor.bg

Борисов в Търговище: "Да живеем в мир и толерантност. Етническият мир е особено важен в конфликтни моменти"

http://www.mediapool.bg/borisov-v-targovishte-da-zhiveem-v-mir-i-tolerantnost-etnicheskiyat-mir-e-osobeno-vazhen-v-konfliktni-momenti-news261516.html

"Имам само една уговорка с Ердоган – България да има 0% мигрантски натиск на границата. Стиснали сме си ръцете да пазим границата и сме го изпълнили. По време на правителството на ГЕРБ България беше заобикаляна от Балканския път". Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Търговище. Той обясни, че не дължи обяснение на никого, освен  на българските граждани, които трябва да знаят истината. Борисов изтъкна, че ГЕРБ е единствената партия, която никога не е правила коалиция с ДПС. По думите му, няма никакъв шанс и за сформиране на коалиция с ДОСТ.  Лидерът на ГЕРБ осъди нарушаването на добрия тон от страна на Турция като подчерта, че България е Европа. Според Борисов е недопустимо да кажеш, че холандците са фашисти и да използваш заплахи за пускане на 15 000 мигранти на ден в Европа. Той изтъкна, че това е особено притеснително за страната ни, която е външна граница на ЕС. "Етническият мир е особено важен за България. Трябва да живеем помежду си в разбирателство, мир и толерантност. Децата ни трябва да имат равен път на развитие", коментира Бойко Борисов. Борисов бе категоричен, че в ГЕРБ всеки български мюсюлманин, всеки български гражданин, който спазва закона и в сърцето си е българин, е добре дошъл. Бившият премиер акцентира върху това, че ръководеното от него правителство е отпуснало огромна сума целеви средства за развитието на населените места от Кърджали до Силистра – без значение дали кметът е от ДПС, или от ГЕРБ. "Говореше се, че ГЕРБ ще сменя имена, че ще разделяме българските граждани. Но те се убедиха, че правим за тях пътища, обредни домове, училища, улично осветеление. Хората в смесените региони ни повярваха и съм убеден, че на тези избори ще ни подкрепят над 100 000 български мюсюлмани. Толерантност, равноправие, спазване на закона – това е силата на ГЕРБ", заяви лидерът на партията. Бойко Борисов остро разкритикува поведението на ДОСТ  в смесените региони, където използват за агитация силно религиозна музика. Той подчерта, че българският народ е толерантен, но подобно поведение насажда омраза и разделение сред обществото. Бившият министър-председател посочи, че партията му е направила много за просперитета на смесените региони.  "Възстановили сме стотици километри от пътната мрежа. Първо ще направим пристанището във Варна. От Варна до Търговище ще има магистрала. Това ще е пълноводната ръка, около която ще се развие бизнесът в Северна България", каза Борисов.  Той изтъкна, че второто правителство на ГЕРБ е заварило 34 % контрабанда, сега тя е 7%. "Ще съберем поне още един милиард от борбата с контрабандата и ще завършим АМ "Хемус", посочи Бойко Борисов.  Лидерът на ГЕРБ призова жителите на Търговище да подкрепят листата на ГЕРБ с водач Теменужка Петкова. "Толкова морален човек рядко се намира. Тя е доказан професионалист", каза той. Бойко Борисов бе категоричен, че доброто управление на ГЕРБ няма алтернатива. Той даде пример с правителството на СДС, което е подписало договорите за американските централи. Борисов изтъкна, че това е струвало на българските данъкоплатци 1,3 млрд. лева. "БСП подписаха големия шлем. 1, 2 млрд. лева платихме на руската компания за “Белене”. 320 000 лева лихва плащахме до декември 2016 г. С дипломация и такт спестихме 90 милиона лихви, след разговора ми с руския президент Владимир Путин. Доведох един по един европейските премиери на границата ни с Турция и ЕК ни отпусна 320 милиона лева помощ. Половин милиард близо сме донесли в България, затова ли сме послушковци?", попита той. Борисов коментира, че всички "хейтъри" в дясно са му били министри и знае кой колко може. Лидерът на ГЕРБ пое ангажимент пред присъстващите, че всичко, което е заложено в програмата за управление на ГЕРБ, ще бъде изпълнено. Бившият финансов министър Владислав Горанов заяви пред присъстващите, че ГЕРБ е единствената партия, доказала, че може да управлява. "Само за две години БВП нарастна с 15 милиарда и вече е над 90 милиарда. От състояние на свръхдефицит след фалита на КТБ успяхме да направим така, че България да бъде сред първите държави в Европа по икономически растеж. За да има високи доходи и пенсии, е нужен още по-висок ръст в икономиката. И ние знаем как да го постигнем. 1500 лева средна работна заплата и 650 лева минимална работна заплата са постижими. Това не е обещание, а прогноза за това какви показатели може да постигне държавата. ГЕРБ има екип, програма за управление и морал", изтъкна той. Горанов бе категоричен, че в следващ управленски мандат ГЕРБ ще акцентира върху развитието на Северна България с изграждането на АМ “Хемус”. Владислав Горанов призова жителите на Търговище да гласуват с номер 11 в бюлетината за ГЕРБ. Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изрази благодарността и подкрепата си към ГЕРБ и Бойко Борисов.

Миграционният натиск на границата с Турция намалял с 80 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120973

Миграционният натиск на границата с Турция намалял с 80 %Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял с повече от 80% през тази година, в сравнение с миналата, съобщи министърът на МВР Пламен Узунов по време на инспекция в Малко Търново, където бе заедно с военния министър Стефан Янев. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г.

Миграционният натиск на границата с Турция намалял с 80 %

https://www.24chasa.bg/region/article/6120973

Миграционният натиск на границата с Турция намалял с 80 %Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял с повече от 80% през тази година, в сравнение с миналата, съобщи министърът на МВР Пламен Узунов по време на инспекция в Малко Търново, където бе заедно с военния министър Стефан Янев. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г.

Радо Янков остана втори в генералното класиране за Световната купа

http://www.cross.bg/myasto-yankov-klasirane-1537823.html

/КРОСС/ Носителят на големият кристален глобус в паралелните дисциплини за 2016 г. - Радослав Янков, остана на второ място в генералното класиране за трофея тази година, след като отпадна на четвъртфинал в дисциплината паралелен слалом в последния старт за сезона във Винтерберг, Германия. Това му отреди седмото място в състезанието. Преди старта роденият в Чепеларе сноубордист беше на 350 точки от водача Андреас Промегер от Австрия. На осминафинал Янков, който стана трети в класацията за Спортист на България за 2016 г., изпревари само с 4 стотни французина Силван Дюфур. Именно в този етап на състезанието Промегер отпадна. На четвъртфинал родният сноубордист се изправи срещу германеца Щефан Баумайстер. Янков обаче закачи една от вратите на своето трасе, което доведе до голямо забавяне. Той завърши на 4,31 секунди от своя конкурент, а спечелените точки не бяха достатъчни да навакса разликата в генералното класиране, която беше стопена до 190 точки. На трето място за сезона остана Бенямин Карл. Победител в състезанието стана Баумайстер. Утешителна награда за Янков може да бъде спечеленият малък кристален глобус в паралелния гигантски слалом, както и четвъртото и шестото място на световното първество. В стартовете за Световната купа той завоюва само едно първо място през този сезон - в Банско.    

Ердоган очаква да се възстанови смъртното наказание след референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120984

Ердоган очаква да се възстанови смъртното наказание след референдумаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че очаква парламентът да одобри смъртното наказание след референдума на 16 април за разширяване на президентските правомощия, съобщава Франс прес, цитирана от БТА, като отбелязва, че подобен ход може да сложи край на кандидатурата на Турция за членство в ЕС.

КАРТИТЕ ПАДНАХА! Гарелов с нова порция взривяващи разкрития за Герджиков и Елена Йончева!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278044_%D0%9A%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9F%D0%90%D0%94%D0%9D%D0%90%D0%A5%D0%90%21+%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D

 Тогава обаче не споменах Борисов. Това заяви в ефира на bTV Иван Гарелов.

"Аз изпитвам добри чувства към Герджиков и го уважавам.

Действал е според правилата си. Аз обаче също си имам свой морал и разбирания. Ако ти на един журналист убиеш биографията, е по-зле от това да го убиеш физически", изтъкна той. Журналистът каза обаче, че същевременно изпитва и едно облекчение от случилото се, защото усетил как откакто влязъл във властта, хората го гледали с едно неодобрение. В момента, в който я напуснал, всичко се оправило. Допълва и, че никога не се е радвал на такава колегиална подкрепа, която е усетил сега.

"Герджиков сам ми звънна и ме покани за съветник. Не е през Елена Йончева", каза още той.

Запитан дали усеща, че е нарушил правилото за неутралност, Гарелов отговори: "Преди това не съм се замислял дори за миг, че нарушавам нещо по правило. Не смятам, че този спор имаше предизборен характер. Ние обсъждахме съдбата на един журналист и това е повече от един предизборен дебат. Бях предизвикан от моя опонент и казах мои мисли за Борисов. Те обаче са продиктувани от позицията ми на наблюдател. Дори да бях съветник на Бойко, същото щях да му кажа".

"Не мога да изясня ролята на смс-а на Борисов, но съм сигурен че има такъв. Герджиков сам ми го каза. С никого не съм се чул. Малко след като излязох от кабинета на Герджиков, той ме пита дали искам сам да си подам оставката, но му казах по-добре той да я напише, за да е ясен мотивът", добави Гарелов.

Запитан за двата милиона и Сомалия, той отвърна: "Ще го преразкажа от свидетели. Чул съм, че България е превела тези пари на Франция за освобождаването на българката. Но не българското разузнаване ги е превело на френското – те не си превеждат пари. По това време Елена Йончева е там и снима филма за сомалийските пирати – ето по този начин е свързана с историята. Питах я дали е работила за разузнаването, каза, че не е и никой не ми е потвърдил подобно твърдение".


http://bradva.bg

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване