Турският външен министър: Османски шут за Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_650228.html

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му знае как да управлява Европа и на референдума ще докаже това, като й бие "османски шут". Той допълни още, че ако не паднат визите, пада споразумението за мигрантите.  На церемонията за откриването на мост в Анталия снощи Чавушоглу не пропусна да коментира кризата, която се породи между Турция и някои европейски държави. Според него тези страни водят кампания срещу исканата от Анкара подкрепа за конституционния референдум от турската диаспора, но на 16 април тя с гласа си ще даде най-хубавия отговор на тази арогантност. "Ще им бием "османски шут", каза министърът, цитиран от БГНЕС. „Ако се налага, ще пасем кози из планините, но ако потрябва, ще дадем уроци на Европа, ние знаем как става това. Необходимо е да се премахват всички пречки пред хората, животът им трябва да бъде улеснен, каза още министърът. Ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, имаме три взаимно-свързани споразумения, едното е за реадмисия на бежанците и мигрантите, но всички могат да отпаднат. И това не е нито заплаха, нито блъф, заяви Чавушоглу. 

Предстоящо в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-gerb-1537773.html

/КРОСС/ ***Бургас/Малко Търново.От 13.00 часа пред сградата на Гранично полицейско управление-Малко Търново вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов ще дадат изявление за медиите след посещение на граничните пунктове в района на Свиленград и Малко Търново. ***София. От 10.00 часа в БТА ръководството на Българския зъболекарски съюз (БЗС) ще проведе пресконференция за отбелязване на Световния ден на оралното здраве - 20-ти март. ***София. От 10.30 часа в тренировъчната зала на „Арена Армеец" ще се проведе масов спортен празник под надслов „Спортна пролет" с участието на повече от 1000 ученици от столичните училища. ***София. От 12.30 часа в клуб „Перото" ще се проведе маратон по четене на книга - „Тялото на майка ми" на Фавзия Зуари. ***София. От 16.00 часа в литературен клуб „Перото" Национален център за книгата ще проведе третата си отворена дискусия, посветена на Годината на детската книга. ***София. От 16.00 часа в Гранд хотел София ще се състои пресконференция с участието на британския актьор Рупърт Еверет, част от събитията на 21-вия София Филм Фест. ***София. От 19.00 часа в НДК ще бъде представен Франкофонският брой на „Литературен вестник" като част от програмата за деня на франкофонията. ***София. От 19

Предстои топла седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=346657

Новата седмица ще започне с топло и предимно слънчево време. Дневните температури ще се повишат още малко и ще бъдат между 17 и 21 градуса. Минималните температури също ще се повишат и ще бъдат между 7 и 9 градуса. Във вторник – 21 март, ще бъде още по-топло и слънчево над цялата страна.

Лавров: Разтревожени сме от тормоза на Запада върху наши репортери

http://pogled.info/svetoven/lavrov-raztrevozheni-sme-ot-tormoza-na-zapada-varhu-nashi-reporteri.83787

/Поглед.инфо/ Москва е разтревожена от многобройните случаи, в които руски репортери са възпрепятствани да изпълнят професионалните си задължения в западни страни, каза външният министър на Русия Сергей Лавров по време на среща с представители на руските неправителствени организации в петък (17 март), цитиран от ТАСС.

В Черно море навлезе френска фрегата-невидимка с управляеми ракети на борда

http://pogled.info/svetoven/v-cherno-more-navleze-frenska-fregata-nevidimka-s-upravlyaemi-raketi-na-borda.83788

/Поглед.инфо/ Фрегатата с управляеми ракетни оръжия La Fayette на френския ВМФ навлезе в акваторията на Черно море. Това съобщи в петък (17 март) френският посланик в България Ерик Лебедел, цитиран от РИА "Новости".

Стига провокации: Американски сенатори обвиниха Държавния департамент във финансиране на безредици в чужбина

http://pogled.info/svetoven/stiga-provokatsii-amerikanski-senatori-obviniha-darzhavniya-departament-vav-finansirane-na-bezreditsi-v-chuzhbina.83789

/Поглед.инфо/ Шест авторитетни сенатори от Републиканската партия в САЩ искат да се спре финансирането от Вашингтон на безредици в чужбина.

Събранията на ДОСТ започват с цитати от Корана и с възгласи „Аллах акбар”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278029_%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%9E%D0%A1%D0%A2+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%

 Местан е от типа политици, които даже да достигнат най-високи партийни и държавни длъжности, даже да оглави държава или международна организация, остава политик слуга. ДОСТ е на ръба на закона, при това – в момент, в който Европа „гори” от бежански вълни

Напоследък в контекста на предстоящите предсрочни парламентарни избори е модерно да се говори за „лидерски битки”. Изразът се използва най-често за софийския 25-и избирателен район, където сили ще премерят БСП и ГЕРБ чрез Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

По-тревожното е, че в търсене на сензация се говори и за „лидерска битка” в регион Кърджали между оперативния председател на ДПС Мустафа Карадайъ и този на ДОСТ Лютви Местан.

Подтекстът на това внушение е, че ще се състои символичен сблъсък между почетния председател на ДПС д-р Доган и изгонения за предателство към Движението Местан.

Вредно е да се говори за лидерска битка в общността на българските мюсюлмани, сякаш те са някаква група извън цялото, извън българското общество. Те са част от българската нация, а заедността на етносите - през 140-те години от Освобождението, но особено през последните 27 преходни години – бе и остава върхово достижение на България и залог за стабилност и развитие на държавността. Наред с това подобни сравнения по темата „лидерска битка” са нелепи и защото говорим за формации с несъразмерима тежест.

Движението за права и свободи има забележимо присъствие в българския политически живот през последните три десетилетия, докато партия ДОСТ („Демократи за отговорност, свобода и толерантност”, а на турски – „Приятел”) е инженерен проект, без електорални успехи, създаден с цел да се разцепи ДПС в условията на геополитическото напрежение Изток-Запад и Турция-Русия (интензивността на първото днес постепенно намалява, а второто – изгуби актуалност). Впрочем подобни опити за разделение на ДПС бяха правени няколко пъти и от активисти в Движението, имащи амбиции за бързо издигане или обслужващи някакви други интереси: Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал… Всички тези опити завършваха безславно.

И все пак ако приемем, макар условно, хипотезата за лидерска битка, в която сили ще мерят Ахмед Доган и Лютви Местан, е интересно да си припомним кой кой е в тази битка. Не само като биографични данни, но и като тежест, принос и мисия в българската политика. 
Формално погледнато, и д-р Ахмед Доган, и Лютви Местан са представители на средното поколение в българската политика – първият е на 62 години, а вторият – на 56. И двамата са родени на село – Доган в добричкото село Пчеларово (израснал е във варненското село Дръндар), а Местан – в кърджалийското село Чорбаджийско. И единият, и другият представляват т. нар. турска интелигенция, която социалистическата държава целенасочено се стремеше да образова и развива кариерно. И двамата са с хуманитарно образование – първият е философ и доктор по философия, а вторият – филолог.

Но приликите категорично свършват дотук. 
В годините преди 10 ноември 1989-а Ахмед Доган прави обещаваща научна кариера в Института по философия към БАН – водещ научен център, в който млад учен можеше да постъпи и да се развива на базата на лични способности и научен потенциал. Доган защитава дисертация и придобива степента „кандидат на философските науки” (по днешните стандарти - доктор).

Въпреки блестящия старт на кариерата и прекрасните възможности за участие в политиката, въпреки контактите си с Държавна сигурност Ахмед Доган избира каузата на правата и свободите на българските турци и се противопоставя на насилственото им преименуване. Цената за това е не само загубата на висши позиции, които са му „на ръка разстояние”. Преди 1989 г., вкл. по времето на т. нар. Възродителен процес, български турци и особено представители на интелигенцията сред тях са избирани за членове и кандидат-членове на ЦК на БКП, за депутати в парламента, за сътрудници на идеологическите отдели на ЦК, назначавани са на водещи позиции в местните партийни комитети в смесените райони. Цената, която плаща младият учен, е присъда и дълъг престой в затвора.

По същото това време Местан мирно и тихо учителства в Угърчин и Момчилград, също има своите ангажименти към тайните служби. След 1984 г. без белези на публичен протест носи името Владимир Зидаров, което запазва поне до средата на 1990 година (кандидатира се под това име за депутат от СДС за изборите за ВНС на 7 юни 1990 г.).

В политиката Доган е т. нар. self-made man („самоизградил се”). Буквално от деня на освобождаването си от затвора през декември 1989 г. участва активно в процеса на основаване на ДПС, избран е за лидер на Движението. Където и да търсим причините – в интелектуалния му потенциал и знанията за политиката, в доблестното му поведение и в репресиите срещу него, няма нито един факт, показващ, че Доган е поставен за лидер на ДПС. Няма и нито един факт за това Доган да е нечие протеже – нито преди, нито след 10 ноември. По нашите географски ширини е трудно да пробиеш – и в науката, и в политиката, ако нямаш вуйчо владика, а сред малцинствата – двойно по-трудно. Доган завоюва лидерството, бори се за неговото запазване срещу опасни противници – вътрешните предубеждения, конфликти, геополитически разломи. Нерядко той е сам срещу силните, а понякога – сам срещу всички. И винаги досега излиза победител.

Точно на обратния полюс е Лютви Местан. 
Неговата кариера е функция първоначално на тъста му. Хасан Али е един от най-изявените дейци на първата вълна политици на ДПС: депутат в три мандата на парламента, заместник-министър на земеделието в кабинета „Софиянски”, един от стратезите на реформата в ключовия за смесените райони тютюнев отрасъл. Едва ли има съмнения, че първоначалният тласък за кариерата на Местан (в Община Момчилград, а от 1997 г. – и в Народното събрание) е дело именно на семейното му обкръжение, а следващите – на протекциите на Ахмед Доган, на когото днес е обявил жестока война.

Местан има бърза и впечатляваща парламентарна кариера, която не може да стане факт, ако не си „любимецът на лидера”. Той е зам.-председател на парламентарната група, а по-късно и на партията, по време на тройната коалиция ръководи парламентарната комисия по образование и наука, а през януари 2013 г. при драматичните обстоятелства на покушението срещу Ахмед Доган е посочен за негов политически наследник на поста председател на ДПС. Впрочем Местан не отрича факта на посочването даже и днес, когато има претенцията, че е основен конкурент на Доган. 

Показателно е, че в мига, в който загуби доверието на посочилия го, отново се показа не като водач, а като протеже, при това - нервно, страхливо и гузно. В мига, в който престана да е председател на ДПС, се укри в чуждо (турското) посолство – уникален случай в българската история. Местан е от типа политици, които даже да достигнат най-високи партийни и държавни длъжности, даже да оглави държава или международна организация, остава политик слуга.

Слуга на статуквото, на формулирани от друг идеи, на силните на деня. Политик с подобни личностни характеристики дълбоко в себе си има нагласата на ренегата – днес той е готов да обслужва страстно гледната точка на тези, които му дават власт и позиции, а утре с удвоена страст ще обслужва обратното, стига това да му гарантира личен просперитет. Разбира се, оправдание винаги се намира („Сгреших”, „Виждах нещата и опитвах да ги променя, но не ми стигна времето”, „Аз работя за евро-атлантическо бъдеще на България” и т. н. опити за благовидно опаковане на безчестието).

Но слугата си остава слуга – днес може да е комунист, утре – демократ, днес – да е раболепен посетител на дома на Доган, а утре – „борец за демокрация без Сарай”… Но той не е лидер, а изпълнител на чужди поръчители. И в цялата му 20-годишна дейност в голямата политика няма нито един факт, показващ, че Местан е постигнал нещо в лично качество, с лични усилия, с личен риск.

В годините на преход Местан е най-маниерният и наукообразен оратор, появявал се на парламентарната и медийната трибуна. Но „екзактната” лексика и „релевантната” реторика не могат да скрият липсите на собствени идеи и собствена концепция за случващото се в политиката. А за негова „визия” дори не е нужно да споменаваме - на Местан не му е дадено да разбере смисъла на това понятие.

Докато Местан „блести” с гръмки и сложни фрази, често лишени от смисъл и съдържание (трудно могат да бъдат разбрани от университетски преподавател, камо ли от обикновения избирател на ДОСТ), Доган е един от мислителите на прехода. Първото му достижение е, че говори (или пише) рядко.

Доган усвои азбучната истина, че за да направиш впечатление в политиката, не е нужно да говориш често и напоително, а е нужно да назоваваш важните неща, да даваш знаци, да формулираш дефиниции, а не просто да търсиш ефектната фраза.

Когато Бойко Борисов даде интервю - е всекидневие, когато Доган каже и едно изречение веднъж годишно – е политическо събитие.

Доган, който като философ със сигурност разбира смисъла на научните термини, умее да жонглира и с тях, но умее да каже нещата простичко и ясно – като диагноза.

Нека си припомним, че най-трайните „епикризи” на прехода са формулирани именно от него. За част от тях той плати доста скъпа лична и политическа цена.

Нима формулираният от него термин „обръч от фирми” не бе първата диагноза за връзката между политика и бизнес, която се превърна в тумор на целия ни политически живот, на всички основни партии – далеч не само на ДПС.

Нима формулираният от него факт, че той като политически лидер „е инструментът, който разпределя порциите в държавата”, не е белег на почти всяко правителство и управляваща партия в последните десетилетия.

Нима не е хроничен проблемът на политизирането и партизирането на администрацията, на принизяването на ролята на депутатите спрямо партийния интерес, за които Доган говори в прословутата си реч в село Кочан през лятото на 2009 година.

А защо се сърдят политиците на факта, че Доган бе първият лидер, който оцени ролята на европейските фондове (и подготви целенасочено кадри за министерства и агенции в тези сфери), че той бе първият, който говореше за тях като за инструмент за регионалното развитие и преодоляването на регионалните неравенства.

Защо се сърдят, че успя да запази чувството за общност и партийната дисциплина в Движението, ползвайки някои от добре заимстваните универсални уроци по партийно строителство, забравени от други партии.

Защо се сърдят, че той в рамките на целия мощен хор на евро-атлантически клакьори формулира историческата истина, че България (и в частност българските мюсюлмани) не бива да бъде разменна монета в конюнктурни геополитически конфликти.

С това Доган пръв напомни реалността, че България има специални отношения с Русия, която „се възражда като гарант на мира на планетата”. Отново ще кажем: той правеше тези изказвания не за да се хареса някому, а когато обществено бе потребно, нерядко – с риск да остане неразбран и да понесе негативи.

Връх на политическата и философска прозорливост на Ахмед Доган е „идеята за Заедността”. 
Изречена още в зората на прехода, тя е негово политическо верую и днес. Струва си да се замислим какво щеше да се случи, ако Доган мислеше по друг начин.

Как щеше да започне преходът – като мирна трансформация или като тежък етнически конфликт (за такъв имаше основа след връщането на турско-арабските имена на 27 декември 1989 г. – както от страна на турците, така и на български националисти), подобен на този в Босна?

В последната си книга Иван Палчев описва десетки случаи, в които Доган още в рамките на 7-ото велико народно събрание възпира колегите си от ДПС, когато те (млади и неопитни политици) изпадат в крайностите на турския национализъм и на парламентарния бойкот и конфронтация. Доган неведнъж им напомня, че те вече са политици, част от парламентарната демокрация, от координатната система на българския политически живот.

И до днес той е ярък привърженик както на парламентаризма, така и на светския характер на държавата. Неведнъж Доган е давал доказателства, че може да бъде трансмисия с Турция, но само от позицията на българския национален интерес.

През годините Доган се превърна в балансьора в българската политика. За тази роля е говорено много, но е факт, че тя донесе най-голямото признание на ДПС – Движението имаше правителства със свой мандат в течение на 6 години, имаше (нарастващо) участие във властта чрез кабинетите „Беров”, „Сакскобургготски”, „Станишев”, имаше решаваща роля за важни гласувания при кабинета „Борисов 2”. Ролята на балансьор в годините на труден преход и противопоставяне Доган играеше достойно – благодарение на нея може да са правени и тежки грешки, но можем да си представим как би изглеждала реалността без този балансиращ фактор.

Доган е подчертано талантлив партиен строител. 
Под негово ръководство ДПС бе създадена от нищото – без кадри, без структури, без организационни традиции. Доган „купи” доброто от традициите в партийното строителство на БКП, надстрои го с европейските примери и практики.

За добро или за лошо, от години ДПС е партията с най-структурираната и последователна кадрова политика, с ясна партийна дисциплина и персонална отговорност на всеки партиен член пред това, което Доган нарича „колективното тяло на партията”. Под негово ръководство ДПС придоби идеен облик на либерална партия (със социален елемент, базиран върху житейските характеристики на електората), в партийния елит бяха интегрирани хора от всички етноси, започна процес на развитие на структурите и от регионална ДПС постепенно стана национална партия, излъчваща депутати не само от смесените райони, но и от Кюстендил, Враца, Монтана, Сливен и… София.

Ако Ахмед Доган е рицарят на заедността, то Местан, видял се с власт и при охлабен контрол, бързо се показа като агент на разделението: под негово ръководство ДПС показа нездрава амбиция да контролира вота на ромите, слагайки още една тежка разделителна линия в обществото, стана агент на турския национален интерес в опита си да прокара парламентарна декларация в духа на опорните точки на официална Анкара при инцидента с руския военен самолет в Сирия.

Местан напълни листите на ДПС с хора, които не крият крайно консервативните си позиции в областта на исляма, с говорители на турския национализъм.

Местан се изживя като мотор на създаването, а след това и на падането на кабинета „Орешарски” – отново пародийно вживял се в ролята на балансьор. Ако Доган балансираше като визионер с дългосрочна цел на завземане на политически и управленски територии, Местан се опита да му подражава без мисъл за последствията и главно за да си придаде важност...

Особено опасно е, че 
Местан вече играе като агент на разделението 
в един чисто ежедневен, битов план сред електората в смесените райони. Тревожат информациите, че ДОСТ има амбицията да се превърне в политически изразител на радикалния ислям или поне на добре отглежданите (с финансиране отвън) негови филизи на родна почва.

Сигналите, че събранията на ДОСТ започват с цитати от Корана и с възгласи „Аллах акбар”, за активно участие на ходжи в партийния живот, което противоречи на основополагащия принцип за разделяне на религията от политиката, са сигнали, че дейността на ДОСТ е на ръба на закона и конституцията, при това – в момент, в който Европа „гори” от бежански вълни и ислямистки терор. Щом веднъж по времето, когато горяха Балканите, се опазихме от това, то дали е оправдано да правим тази грешка днес?

Какво е бъдещето? Кой от тези политици ще оцелее, е повече от ясно? Ако се осланяме на досегашната практика, на изборите ще спечели ДПС въпреки готвения масиран „автобусен” и „туристически” вот за ДОСТ на 26 март.

Но по-важният въпрос е не в броя гласове и мандати, а накъде ни води силата и волята на Ахмед Доган или безчестието на Местан. Кой от моделите ще оцелее: моделът на Заедността или моделът на разделението.

И кой лидерски образ ще се окаже по-траен – образът на Философа или този на Слугата?

Източник: epicenter.bg

Службата на ООН за борба с наркотиците включва в черния си списък веществото, убило Принс

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/18/2937100_slujbata_na_oon_za_borba_s_narkoticite_vkljuchva_v/?ref=rss


Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността обяви, че ще включи в списъка си за контрол и следене химикалите, от които се прави фентанил - веществото, което миналата година доведе до смъртта на обичания рок изпълнител Принс.

Фентанилът е опиоид около 100 пъти по-силен от морфина и се прави в домашни условия от две съставки, които вече са в черния списък на международната служба за борба с наркотиците. През 2015 г. от свръхдоза от подобни синтетични наркотици в САЩ са...

Има ли място правилото за гол на чужд терен в модерния футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/18/2937184_ima_li_miasto_praviloto_za_gol_na_chujd_teren_v/?ref=rss


Правилата са, за да се спазват. Докато не бъдат променени...

Футболът е спорт, който постоянно се развива, като с времето някои правила изчезват и се появяват нови. През годините видяхме експерименти, някои от които останаха неразбрани.

Типичен пример за това е въвеждането на т. нар. "златен гол" през 1993 г., с който се цели да се стимулира атрактивността на мача при продължения. Правилото беше приложено на Евро 1996 и се задържа десетина години, преди да бъде заменено от...

С празничен камбанен звън Враца ще оповести пристигането на новия си митрополит

http://www.cross.bg/mitropolit-grigoriii-eparhiya-1537753.html

/КРОСС/ Новоизбраният Врачански митрополит Григорий ще бъде интронизиран на катедрата на Врачанска св. митрополия. Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод ще съпроводят своя нов събрат към неговата епархия, за да го препоръчат на паството му. Преди да отпътува за епархията си митрополит Григорий ще отслужи св. Литургия в столичния катедрален храм „Св. Неделя" в съслужение със свещенството на Софийска митрополия. Така митрополит Григорий ще се прости с клира и миряните на епархията, на която посвети пет години служение - 2 години като протосингел и 3 като викарен епископ. Около 14.30 ч. Врачански митрополит Григорий ще бъде посрещнат на границата на Врачанска епархия, на площада в с. Зверино. Духов оркестър ще посрещне новия митрополит в престолния за епархията гр. Враца, където се очаква да пристигне около 15.45 ч. Митрополит Григорий ще започне своето митрополитско служение със заупокойна молитва към Бога за упокоение душите на неговите достойни предшественици, Врачанските митрополити Калиник, Паисий, Климент, Константин и др., които са погребани в митрополитския храм „Св. Николай" - срещу сградата на светата митрополия. След това литийно шествие ще тръгне от храм „Св. Николай" към площад „Христо Ботев". В 16

Най-важното от Варна във вчерашния 17 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346655

Марина Христова от "Черно море Елит" стана държавна шампионка Тенисистката на "Черно море Елит" Марина Христова стана шампион на държавния турнир по тенис до 14-годишна възраст, който се проведе в Добрич, научи Moreto.

Цветанов в Харманли: Сигурен съм, че истината ще победи. Ирена Узунова няма вина за трагедията в Бисер

//dariknews.bg/regioni/haskovo/cvetanov-v-harmanli-siguren-sym-che-istinata-shte-pobedi.-irena-uzunova-niama-vina-za-tragediiata-v-biser-2010965

Първият въпрос към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов при пристигането му в Харманли бе: „Знаете ли кой е виновен за наводнението в Бисер?! Защото ние знаем. И тези хора сега отново искат властта”. Бисерчани, които преди 5 години преживяха опустошителното наводнение, дойдоха на среща с Цвета

Кейти Пери спечели дело срещу монахини, обвинили я във "вещерство"

//dariknews.bg/novini/sviat/kejti-peri-specheli-delo-sreshtu-monahini-obvinili-ia-vyv-veshterstvo-2010966

След 2-годишни съдебни войни певицата Кейти Пери спечели делото срещу монахините, които не й позволяваха да купи бивш католически манастир и я обвиняваха във вещерство.

До воденето на дела пред Върховния съд на Лос Анджелис се стигна

Ремонти променят движението на трамвай и автобус

http://offnews.bg/news/n_1/n_650227.html

До 22 март се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по столичната ул. „Стоил войвода” на кръстовището с ул. „Георги Обретенов” и ул. „Георги Минчев”, заради изграждане на канализация.  За същия период се променя и маршрута на автобусна линия № 72 само в посока хотел „Плиска” - по маршрута си до кръстовище ул. „Атанас Узунов"/ул. „Велчо Атанасов”, по ул. „Атанас Узунов” и по маршрута до хотел „Плиска”. Разкрива се и временна спирка на ул. „Атанас Узунов” след кръстовището с ул. „Марагидик”.  Закриват се автобусни спирки:„Читалище Отец Паисий“; „ул. Георги Минчев“ и „ул. Стоил Войвода“.  Днес до 16 часа ще има ремонт на релсите на трамвай № 8, заради който мотриите ще се движат от Съдебна палата до ж.к.“Западен парк“. Разкрива се временна автобусна линия №8-ТМ с маршрут: от трамвайно ухо „Люлин“ по бул.“Добринова скала“, бул.“Д-р Петър Дертлиев“, бул.“Панчо Владигеров“, бул.“Царица Йоана“, ул.“Булина ливада“, бул.“Александър Стамболийски“, бул.“Вардар“ и по бул.“Царица Йоана“ и по маршрута двупосочно. Автобусите ще спират на съществуващите автобусни и трамвайни спирки и на временните спирки както следва: - Двупосочна на кръстовище бул.“Царица Йоана“ и ул.“Луи Пастьор“, Еднопосочни – на ул.“Булина ливада“ при бл.63 в посока център, на бул.“Царица Йоана“ на 50 м след левия завой от бул.“Вардар“; на бул.“Панчо Владигеров“ на 100 м след бул.“Захари Стоянов“ в посока ж.к.“Люлин“.

Пътна обстановка в страната - 18 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346656

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: от км 0+000 до км 55+000 подмяна на ограничителни системи /мантинели/. Срок до 24.03.2017 г.; област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на мантинели.

Васил Василев е преизбран за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“

http://pogled.info/bulgarski/vasil-vasilev-e-preizbran-za-predsedatel-na-obshtobalgarskiya-komitet-vasil-levski.83786

/Поглед.инфо/ Васил Василев - популярният журналист, публицист, бизнесмен и общественик, един от най-енергичните разпространители на идеите на Апостола, бе преизбран днес за втори мандат за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Цвета Кирилова: Мили ми политици, спрете да лъжете като за световно, защото вече сте смешни! Ерго противни!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278028_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%2C+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5

 Мили ми политици, изпълвате ме с отегчение и хладнокръвно безразличие… заради паразитизма Ви. Отново и отново. Спрете с махленските, посредствени разговори и битовизми, с които облъчвате населението чрез медиите и представете Стратегия за излизане на България от кризата.

Не искам да слушам диалози, сведени до първични раздумки, без капка интелектуална висота. Не искам неаргументирани и хаотично нахвърляни идеи, с резултат от ден до пладне. Писна ми да слушам спонтанно родени предложения, представени аморфно и непоследователно. Искам да зная точните параметри на плана Ви за изскачане от тресавището, в което ни вкарахте с убедителна бездарност и в което закопахте младото и дееспособно поколение на България, де факто и де юре, и мен! Имам няколко въпроса към Вас!

Кога ще има работеща икономика и как ще я постигнете?

Кога и с какви мерки ще подобрите стандартът на живот на българския гражданин?

По какъв начин ще мотивирате гурбетчиите, прокудени от Вас, да се завърнат в страната си и да работят за просперитета й?

Имате ли намерение да подобрите качеството на живот, както и да осигурите достойна пенсия на възрастното поколение, живеещо на прага на оцеляването?

Докога реакцията на държавата ще е след тревожни и опасни за здравето и живота на българина събития, а не преди това с ясно изградени превантивни мерки?

Какви са плановете Ви да се преборите с организираната престъпност, пред която всички Вие сте на колене?

Кога ще има политици в затвора, на които да се потърси отговорност за неизброимите далавери и нерегламентирани действия, с които държавата ни е била ощетена?

Кога съдебната система ще започне да функционира не като държава в държавата, а като ефективна власт с ясно предназначение, да служи в интерес на обществото и да защитава справедливостта и правото?

Кога ще вземете мерки и как ще въдворите баланса в третирането на мнозинството и малцинството по отношение на социалните придобивки, което сега е повече от неравно?
Смятате ли, че човешкият живот е по-маловажен пред това да се строят спортни комплекси в села с жители между 200 и 2 000 души, където преобладаващото население са пенсионери на преклонна възраст?

Кому са нужни грандомански строежи, при условие, че язовирите, инфраструктурата, горите са обект на държавно безхаберие?

Занемареното отношение и липсата на правилно стопанисване ли отварят нови и нови язви в организма, който боледува от кражби и ненаситност на престъпността от десетилетия?

Кога ще има адекватна социална политика в България?

Кога ще намалите партийната субсидия, която с охота грабвате от българския данъкоплатец в размер на 11 лева на гласувал, при условие, че в Германия тя е под 2 лева?

Кога ще спрете всички да се оправдавате с предишни правителства, за да намерите утеха в неспособността си да се справите с възлови проблеми в държавата?

Докога отношението към проблемите на всяко едно от нивата на държавно управление ще бъде фрагментарно, спорадично и на парче?

Докога ще раздувате количеството на работещите в държавната администрация, осъзнавайки, че обществото вече е твърде малко на брой, за да им плаща заплатите, да ги издържа, при наличие, че организмът издъхва?

Докога ще моделирате държавната администрация в армия от щатни политически поддръжници и докога ще ги насърчавате да се разделят на отбори, всеки от които съзнателно противодейства на другия за постигането на балансираност и нормалност в държавата ни?

Смятате ли, че е редно да се изпълняват комични европроекти в десетки села в България, където възрастните жителите се броят на пръстите на едната ръка?

Кога ще има адекватна инфраструктура във вътрешно кварталните улици на големите градове и в столицата?

Докога в детските градини ще се приемат деца при тягости условия, които мотивират родителите да регистрират децата си с фиктивни заболявания, за да намерят място в тях?

Защо малцинствата не говорят български език и защо не ходят на училище и кой носи отговорност за това?

Докога българските майки ще получават „почетно“ отношение за отглеждане на детето си, което осигурявате с вулгарния си подход на управление, равностойно на месечната такса за кабелна телевизия?

Мислите ли, че парламентът е дом за пенсионери, които смятат, че никога не излизат от власт или от мода и присъствието им в политика е пожизнено?

Кога ще дадете солидарна възможност на представители на гражданските организации да участват в избори и в политическия живот на страната?

Кога ще осъзнаете, че системата трябва да бъде променена, защото процесите на разложение са толкова сериозни и задушливи, че организмът започва да мирише на мърша?

Има ли възможност да повярвате, че в държавата има достатъчно млади и оправни хора, които могат да изправят управлението на крака, стига да не им пречите и да не си мислите, че сте вездесъщи?

Имате ли план как да накарате обществото да се отъждестви с Вашите политики и може ли вместо махленски раздумки от малкия екран да излагате платформи, стратегии и срокове за тяхното изпълнение?

И накрая.

Как ще върнете доверието на българския избирател в държавните институции, което, според мен, при настоящата ситуация е безвъзвратно изгубено?

Моля Ви, спрете да лъжете като за световно, защото вече сте смешни!

Ерго противни!

Цвета Кирилова

Слънце и до 18 градуса днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_650226.html

Днешният почивен ден започва със слънце, което ще грее до обяд в цялата страна. По-късно облаците ще се увеличат, а в Северна България са възможни и превалявания от дъжд.  Максималните температури ще са между 13 и 18 градуса. Утре няма да вали, но ще духа западен вятър. По планинските върхове термометрите няма да падат под нулата.  Край морето ще има повече облаци и вълни до 3 бала. 

Свободата значи отговорност...

http://www.cross.bg/svobodata-otgovornost-znachi-1537772.html

/КРОСС/ "Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея." Джордж Бърнард Шоу  

Шокиращи разкрития на „Уикилийкс“ за схеми за шпионаж на ЦРУ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278027_%D0%A8%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D1%81%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0+%D1%81

 , Това твърдят от платформата за разкрития „Уикилийкс“, позовавайки се на поредица от документи на службата, публикувани на нейния сайт.

 

От „Уикилийкс“ посочват, че ЦРУ си съперничи с американската Национална разузнавателна агенция (АНС) по отношение на кибершпионажа, но разполага със значително по-малък  контрол. На сайта са публикувани близо 9000 документа на ЦРУ, определяни като най-мащабното публикуване на секретни материали. До момента от американската служба не са потвърдили или опровергали автентичността на информацията. Според „Уикилийкс“ документите, са само част от всички изтекли програми, с които бивши служители на управлението разполагат.

„Тази впечатляваща колекция, която съответства на няколко стотици милиона реда код, дава на притежателите си целият хакерски капацитет на ЦРУ“, посочват от сайта. „Архивите изглежда са в обръщение сред неупълномощени бивши правителствени хакери и сътрудници, един от които предостави на „Уикилийкс“ част от архива“, се съобщава още.

Документите показват, че през годините ЦРУ е създало над 1000 системи със зловреден софтуер – вируси, програми тип „троянски кон“ и друг софтуер, който може да прониква и поема контрол върху различни видове електроника. Цели на хакерите на ЦРУ са айфони, продукти със системи „Андроид“, софтуер на „Майкрософт“ и „Самсунг“, смарт телевизори, които могат да бъдат превърнати в микрофони, както и дори личният телефон на американския президент Доналд Тръмп. Организацията е установила и методи за хакване на електрическите системи на автомобили и товарни камиони, с което потенциално биха могли да ги контролират.

Според „Уикилийкс“ чрез проникването в смартфони ЦРУ може да стигне до популярни приложения като WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo и Confide. Посочва се също така, че ЦРУ не са единствените, които притежават този вид софтуер, с което той може да е попаднал в ръцете и на други хакери. „Много от слабостите, използвани в киберарсенала на ЦРУ, са широко разпространени и някои може вече да са били открити от конкурентни разузнавателни агенции или киберпрестъпници“, посочват от „Уикилийкс“.

Източник: БГНЕС

Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6119482

Числата за бебето виЧестито, щастливи родители! Пазете скъпите си рожби, родени през периода 18-24 март, най-вече от последствията след прекараните сезонни вирусни заболявания – вероятността те да предизвикат трайни алергии, бъбречни или ставни заболявания е голяма. Обръщайте внимание и на поведението им – децата ви няма да обичат норми, униформи и правила.

Радарите за превишена скорост днес - 18 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346654

Служители на КАТ ще следят днес - 18 март и в нощта срещу 19 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Аспарухов мост - Северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч.

АФИС с най-нова прогноза за изборите: Развръзката ще дойде в последния момент, за разликата между ГЕРБ и БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278026_%D0%90%D0%A4%D0%98%D0%A1+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%

 Десетина дни преди изборния ден на 26 март отговорът на въпроса за победителя на предстоящия парламентарен вот остава открит. Това показват данните на социологическа агенция АФИС за политическите нагласи на избирателите, цитирани от Канал 3.

Силите на двамата претенденти – БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че е вероятно развръзката да дойде в последния момент, а е възможно и да се стигне до ситуация, при която да се изчака окончателното преброяване на гласовете и официалното обявяване на резултата от ЦИК. Ако изборите бяха днес за ГЕРБ биха гласували 31,2%, а за БСП – 31,5%, Обединени патриоти – 9,9%, ДПС – 8,5%, ВОЛЯ – 5,3%.

 

Заплетена остава и картината около очаквания брой партии и коалиции, които ще прескочат 4-процентовата бариера и ще получат представителство в бъдещия парламент: сигурни са пет формации, но още две не са се разделили със своите шансове за успех. Не следва да се пренебрегва и сравнително високият дял на колебаещи се избиратели, при това в такава непосредствена близост до изборния ден.

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. И малко по-висока дори в сравнение със скорошните президентски избори в края на миналата година. Повече от половината от правоимащите избиратели (51%) са твърдо решени да отидат до урните на 26 март, а още една пета е много вероятно да се включат във вота. Така очаквана активност (70%, а може би и повече) на практика представлява между 54 и 57 процента спрямо избирателния списък, в който, както знаем, фигурират имената на много български граждани, постоянно пребиваващи зад граница, повечето от които не гласуват.

Делът на онези избиратели, които ще упражнят правото си "насила", сиреч заради въведеното задължително гласуване и ще изберат позицията "Не подкрепям никого" възлиза на около 6%, но както знаем от опита на президентските избори, този дял в анкетна ситуация е двойно надценен. С други думи сборът на гласовете, които ще бъдат разпределени между участващите в изборите партии и коалиции ще бъде между 95 и 97 процента, при условие, че се намали чувствително за сметка на традиционните за последните изборни кампании недействителни гласове.

Следователно номиналният праг за влизане в парламента на предстоящите избори ще варира между 140 и 160 хил. гласа, което е приблизителният еквивалент на т. нар. 4-процентова бариера. Най-голям интерес към този момент представлява групата на колебаещите се избиратели, които ще вземат решение за кого да гласуват или дали да гласуват изобщо в последния момент. Данните свидетелстват, че близо половината от представителите на тази група "хитруват" в анкетна ситуация и по-скоро не биха гласували.

Останалите около 15% от всички избиратели обаче са необичайно висок и твърде съществен дял, за да бъдат пренебрегвани в анализа. От данните личи, че десните избиратели са сравнително по-разколебани от левите, но изборът в ляво е и по-стеснен и сведен основно до две възможности – БСП или коалицията "АБВ – Движение 21", докато дясното пространство изобилства от партии и коалиции, включително и такива, които не се самоопределят като десни (Марешки), но на пропагандно ниво се представят като радикални противници на левицата.

В какви посоки се колебаят левите избиратели? Основно между БСП и АБВ и Движение 21, като мнозина се оглеждат и в страни от двете възможности, но те е по-вероятно изобщо да не участват във вота.

За разлика от левите десните избиратели се колебаят предимно в полза на ГЕРБ, макар че видимо симпатиите им не са на страната на Бойко Борисов. Все пак опасността гласът им да отиде на вятъра, подаден за формации, които нямат практически шансове за успех, може да ги мотивира в последния момент да пуснат някой друг глас "с отвращение" за ГЕРБ в ситуация, при която изборите може да бъдат спечелени от техния изконен враг – БСП. И това обаче е слабо вероятно. По-скоро десният вот ще разпръсне между множеството субекти, част от които ще останат със сигурност извън следващия парламент.

Ако има изненада, тя е низходящият електорален тренд на новата партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки, който стартира кампанията си с 30% по-високо ниво на подкрепа, а на финала бе застигнат и дори изпреварен от ДПС, за което, както ни е известно, в изборния ден излиза на светло и допълнително скрит в предизборните анкети вот. Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо.

Мобилизацията на избирателите на ДПС изглежда висока и истинска и почти сигурно е, че е мотивирана от появата на конкурентния субект "ДОСТ – НПСД". Между двете формации се води скрита за погледите, но твърде разгорещена война, която мобилизира допълнително и двете враждуващи групи, но по всичко личи, че не отваря шансове за успех на новата формация.

Две формации са в опасна близост до 4-процентовата бариера – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21". Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби. Така или иначе кампанията им е свидетелство за нарастваща подкрепа в тяхна полза, заради което следва да бъдат сложени в предварителните сметки за разпределението на мандатите в бъдещия парламент.

При всяко едно положение обаче след предстоящите избори ключът към съставянето на бъдещото управляващо мнозинство няма да се държи от леви или десни формации и за първи път от дълго време не и от ДПС, а от националистите. Обединените патриоти, макар да стартираха кампанията от по-високо ниво на подкрепа, ще съумеят да задържат "бронзовия медал", но по-важното е, че без тях няма да е възможно да се сглоби никаква комбинация нито в ляво около БСП, нито в дясно около ГЕРБ. 

 big5.bg

Иван Шопов представя нов си албум с фолклорната формация "Авигея"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/18/2936845_ivan_shopov_predstavia_nov_si_album_s_folklornata/?ref=rss


Мултиталантливият български музикант и художник Иван Шопов ще представи най-новия си съвместен албум - този път с фолклорната вокална група "Авигея", тази вечер, 18 март с традиционно 7-часово шоу. Мястото е "Пространство 108", съобщават организаторите.

Албумът е плод на едногодишен труд, интерпретация на български фолклорни песни през призмата на електронната музика – звучене, което прави Шопов известен не само на българската, а и на световната сцена.

В десетте композиции...

Европа е нашето общо бъдеще, ще потвърдят лидерите на 27-те в Рим

//dariknews.bg/novini/sviat/evropa-e-nasheto-obshto-bydeshte-shte-potvyrdiat-liderite-na-27-te-v-rim-2010960

"Европа е нашето общо бъдеще", смятат да заявят 27-те лидери на Европейския съюз в Рим тази седмица въпреки Брекзита - най-тежкия удар, нанасян на съюза, предаде Ройтерс.

Проектодокументът от страница и половина, с който агенцията разполага преди срещата в чест на 60-годишнината на с

Наградиха победителите от поетичния конкурс „Жената- любима и майка“ в Свиленград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/nagradiha-pobeditelite-ot-poetichniia-konkurs-zhenata-liubima-i-majka-v-svilengrad-2010959

Любoмиp Eлeнĸoв Kaчĸoв  получи голямата награда в националния поетичен конкурс „Жената- любима и майка“, който Свиленград организира вече 12 години. Статуетката „Утро“ му бе връчена от съпругата на свиленградския кмет Георги Манолов- Елена Манолова, която е инициатор за провеждане на конкурса и оси

Сграда за милион в село, където хора живеят на вересия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sgrada-za-milion-v-selo-kydeto-hora-zhiveiat-na-veresiia-video-2010964

Село се оборудва с балетни зали, докато жителите му ходят по галоши. Екстрите са част от европроект за 1 милион лева. Въпреки че ползването им е безплатно, вече пет години те стоят без приложение. Помещават се в сградата на бившето училище на село Дългоделци, общин

Лютви Местан държи реч на турски във варненско село

//dariknews.bg/regioni/varna/liutvi-mestan-dyrzhi-rech-na-turski-vyv-varnensko-selo-2010963

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец. На митинг пред сградата на кметството на 15 март той произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са

Два малки самолета се удариха над Монреал, пилот загина

http://offnews.bg/news/n_1/n_650225.html

Два малки самолета са се сблъскали над Монреал, един човек е загинал, ранените са трима. Инцидентът е станал над голям търговски център, съобщи BBC. Единият от самолетите е паднал върху покрива на търговския център, другият на паркинга към него. При катастрофата е загинал пилот. 

Бойко Борисов ще се срещне с жители на Разград и Търговище днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120141

Бойко Борисов ще се срещне с жители на Разград и Търговище днес Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с жители на Разград и Търговище на 18.03.2017 година /събота/. Той ще бъде придружаван от вицепремиера в кабинета „Борисов“ Томислав Дончев и бившия финансов министър Владислав Горанов. В 11:00 часа Борисов ще разговаря с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Разград.

Редовният секс в къщи води до по-големи доходи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278025_%D0%A0%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B4%D0

 Може и да си мислите, че извънредният труд, подмазването на шефа или спазването на офисния дрескод ще ви донесе мечтаното повишение в службата. Да, ама не. Американско проучване, цитирано от "Дейли Мейл" доказва, че успехът в работата се постига чрез оргазми у дома, съобщава БГНЕС. Резултатите сочат, че редовният задоволителен секс ни кара да бъдем по-продуктивни, по-работоспособни, мотивирани и спомага изкачването ни по кариерната стълбица. 

 
"Поддържането на връзка, която включва здравословен сексуален живот кара служителите да са по-щастливи и по-концентрирани при изпълнението на служебните си задължения. Това носи ползи и на работещите, и на организациите, за които те работят", твърди Кейт Лийвит - доцент в Държавния университет в щата Орегон и експерт по организационно поведение и мениджмънт. 
 
Научното обяснение е свързано с факта, че по време на секс хората отделят допамин - невротрансмитерът, свързан с центровете на удоволствие в мозъка ни. Но не само - докато се наслаждават на еротичните ласки хората отделят и огромни дози от т.нар. "хормон на любовта" - окситоцина, който им помага да преодоляват всяка социална тревожност, депресия, болка и предизвиква усещане за щастие и привързаност. Това превръща страхотният секс в естествен носител на добро настроение, а ползите му влияят на всички ни през целия ден. 
 
За да разберат как обаче еротичното удоволствие влияе на работата ни, учените са проучили 159 женени служители в рамките на две седмици. Те са установили, че хората, които се отдават на оргазмени ласки сутрин се чувстват по-доволни и щастливи по време на работния ден, а работният им хъс кара шефовете да се замислят за тяхното повишение. "Това е напомняне, че сексът има социални, емоционални и психологически ползи и че той трябва да бъде превърнат в приоритет", коментира още проф. Лийвит.
 

Екатерина Захариева: Да проведем разговор на колко да се намалят депутатите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6119873

Екатерина Захариева: Да проведем разговор на колко да се намалят депутатитеОще акценти от интервюто: ГЕРБ иска да сложи знак за равенство между справедливост и правосъдие Във ВСС трябва да има 7 представители на парламента или 9 С водача на листата на ГЕРБ в Пазарджик и доскорошен правосъден министър разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Обявихте, че ГЕРБ ще пише нова конституция.

Св. Кирил, патриарх Йерусалимски

http://www.cross.bg/kiril-yudeite-iierysalim-1537771.html

/КРОСС/ Св. Кирил бил възведен в сан йерусалимски архиепископ в царуването на Констанций (337-361 г.), един от синовете на Константин Велики. Ереста на Арий в това време силно смущавала мира на Църквата Христова. Сам императорът приел лъжеучението и се стараел да го разпространи в държавата. Без да се бои от гонението, св. Кирил твърдо защищавал истината и я проповядвал усърдно. През време на неговото епископство на 7 май 351 г. станало в Йерусалим чудесното явление - личбата на кръста Господен на небето. Св. Кирил в писмо до императора описал това чудесно явление, което видели всички жители на Йерусалим и множество поклоници, които се намирали в светия град. Сияещият кръст се простирал над Голгота до Елеонската планина. Цялото население на града било обзето от страх и едновременно от радост и се затекло в храма да прослави Бога. Описвайки това чудо, св. Кирил се стараел да възбуди в сърцето на императора чувство на истинско благочестие. Но увещанията му останали безполезни. Сам св. Кирил си навлякъл гнева на царя и бил подложен на гнет и изгнание. В Юдея се появил страшен глад. Св. Кирил, изпълнен със състрадание към бедните, щедро им помагал и раздал по такъв начин всичкото си имущество. Но имуществото му било малко и когато свършило, той започнал да продава църковните скъпоценности - скъпи съдове и златотъкани одежди, за да може с получените от продажбата пари да помага на бедните. Това благородно дело било представено на императора в превратен вид, понеже св

Малко допирни точки между Ангела Меркел и Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278024_%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB

 Силни различия между американския президент Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел във всички области - от търговията до имиграцията - бяха извадени на показ по време на ледената първа среща помежду им в Белия дом в петък.
Отначало посещението на Меркел във Вашингтон започна любезно с ръкуване между двамата лидери пред входа на Белия дом. По-късно обаче, докато седяха един до друг в Овалния кабинет, предложението на Меркел за още едно ръкостискане остана нечуто или игнорирано от Тръмп - неудобен момент в иначе силно предначертаните официални срещи.
В често неудобна съвместна пресконференция Тръмп и Меркел демонстрираха малко допирни точки, докато се изказваха по редица трънливи въпроси, включително НАТО, разходите за отбрана и споразуменията за свободна търговия.
През повечето време от 30-минутната съвместна пресконференция Меркел запази каменно изражение на лицето си, докато Тръмп критикуваше съюзниците на Вашингтон от НАТО, тъй като не плащат своя „честен дял“ за трансатлантическата отбрана, и настоя за „чести и реципрочни търговски“ споразумения.
„Посочих на канцлера Меркел силната ми подкрепа към НАТО, както и нуждата нашите съюзници от НАТО да плащат справедливия си принос в цената на отбраната“, заяви Тръмп и добави: „Много нации дължат големи суми пари и това не е честно към САЩ. Тези държави трябва да платят дължимото“.
По отношение на търговията американският държавен глава коментира, че в икономическо отношение не е изолационист, а привърженик на свободната търговия. Той обаче уточни, че въпросната търговия трябва да бъде справедлива. Ангела Меркел, от своя страна, коментира, че се надява търговските преговори между Европейския съюз и Съединените американски щати да бъдат подновени.
Друга важна тема от срещата между Тръмп и Меркел стана ситуацията в Украйна и начините за нормализирането ѝ.
Тръмп заяви, че той и Меркел са постигнали съгласие относно нуждата от мирно разрешаване на конфликта в страната. Той добави, че оценява съветите и партньорството ѝ в усилията за решаване на украинската криза.
На свой ред канцлерът на Германия заяви, че паралелно с решаването на проблема в Украйна трябва да бъдат правени и стъпки за подобряване на отношенията с Руската федерация. Меркел все пак добави, че в Берлин са доволни от готовността на Вашингтон да участва в решението за нормализиране на ситуацията в Донецкия басейн, Украйна.

Редакция: Цветан Петров

Руското МО към САЩ: коментирайте авиоударите по джамията в ал-Джина

http://pogled.info/svetoven/ruskoto-mo-kam-sasht-komentiraite-avioudarite-po-dzhamiyata-v-al-dzhina.83784

/Поглед.инфо/ Русия чака коментар от Пентагона във връзка с бомбардировката на сирийското село Ал-Джина, където бяха намерени останки от ракета Hellfire. Това заяви в петък (17 март) говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от "Взгляд".

В Сирия има "неправилни" трупове, за които светът не бива да знае

http://pogled.info/svetoven/v-siriya-ima-nepravilni-trupove-za-koito-svetat-ne-biva-da-znae.83785

/Поглед.инфо/ Най-малко 57 души (включително представители на т. нар. "опозиция) загинаха при въздушен удар по джамия в село Ал Джина на границата на сирийските провинции Идлиб и Алепо. Над 90 души бяха ранени, а общият брой на жертвите може да достигне 75 души, съобщи "Ал Масдар".

Рекс Тилерсон прави първото си официално посещение в Китай, стреми се към пробив по отношение на спора в Южнокитайско море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278023_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD

 Американският държавен секретар Рекс Тилерсон пристигна в Китай за последното си посещение от официалното му пътуване до Азия, съобщава американският телевизионен канал ABC. Тилерсон се очаква да направи своето най-предизвикателно и деликатно посещение до настоящия момент.
В своята двудневна визита държавният секретар ще се занимава с множество въпроси, които заплашват да извадят от строя най-важните в ствета двустранни отношения - между Китай и Съединените американски щати.
Тилерсон ще търси помощта на Китай във въздържането на Северна Корея и настояванията на Китай относно неговите спорни претенции в над Южнокитайско море. Същевременно Китай ще иска изясняване относно американските заплахи за потенциална търговска война.

Превод и редакция: Цветан Петров

18 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=346653

Събития: 37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Св. Григорий III. 922 г. – Приключва Битката при Пиги – голямо сражение между българи и византийци в покрайнините на Константинопол.

Токът поскъпва с 40%, ако Брюксел ни спре тецовете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278022_%D0%A2%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D1%81+40%25%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5+%D1%82%D0%B5%

 Президентът Румен Радев подкрепи бизнеса срещу директива на ЕК

Топлоцентралите отделят вредни емисии над нормата, предвидена от Еврокомисията

Бизнесът представи проблемите си на среща с президента Румен Радев. От страна на работодателите участваха: председателят на АИКБ Васил Велев, на БСК – Сашо Дончев, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Президентът Румен Радев застана зад исканията на бизнеса страната ни да настоява за отлагане на евродирективата за намаляване на вредните емисии от големите горивни инсталации. За целта ще бъде приета единна национална позиция, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Четирите работодателски организации – Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Българска търговско-промишлена палата – се срещнаха с президента Румен Радев и представиха приоритетите си за 2017 година.
По думите на Велев има опасност една трета от мощностите ни в енергетиката да бъдат затворени до четири години, без да могат да бъдат заместени с други, което ще оскъпи електроенергията в страната и ще доведе до тежки последствия на пазара на труда. “Проблемът е сериозен и ние го поставихме с нужната острота, като рискът за страната ни е може би по-голям от преждевременното затваряне на малките блокове на АЕЦ “Козлодуй”, посочи Велев.

Президентът има разбиране за тази голяма опасност, разчитаме и се надяваме, че ще направи всичко възможно това да не се случи, допълни председателят на АИКБ.

Държавният глава е заявил готовност на неговото равнище да предприеме необходимите мерки държавната позиция да бъде консолидирана. Подкрепа вече са заявили и всички партии, които се очаква, според социолозите, да влязат в следващото Народно събрание.

Междувременно от Българската минно-геоложка камара обявиха, че токът у нас ще поскъпне с 40%, ако Брюксел затвори тецовете от комплекса “Марица-изток” заради новата директива.

“Вредата от евентуалното спиране на въглищните централи и последващото поскъпване на тока ще окаже пагубно влияние върху цели отрасли в индустрията”, заяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на камарата.

По думите му застрашени от затваряне ще са предприятия от металургията, минната индустрия, машиностроенето, които са зависими от електроенергията, произведена от тецовете.

45-гoдишнинaтa oт възpoдитeлния пpoцec oтбeлязвaт в Бapyтин

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/45-godishninata-ot-vyzpoditelniia-ppocec-otbeliazvat-v-bapytin-2010952

С възпоменателен митинг в Барутин ще бъде отбелязана 44- годишнината от възродителния процес и насилствената смяна на имената в доспатското село.

В програмата е предвидено да има изказване на официалните гости, поклонение пред паметника на загиналите в събитията, както и курбан.Офици

Кметът на Меричлери с открито писмо до МОСВ, Цацаров и ДАНС

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kmetyt-na-merichleri-s-otkrito-pismo-do-mosv-cacarov-i-dans-2010699

Открито писмо до служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова, главния прокурор Сотир Цацаров и ДАНС изпрати кметът на Меричлери Николай Колев. В писмото той кани министър Костова и представители на медиите да гостуват в Меричлери, за да се убедят на място, че няма „потресаваща еколо

„Черно море Тича“ приема „Академик Бултекс“ днес

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-ticha-priema-akademik-bulteks-dnes-2010954

Баскетболистите на „Черно море Тича“ приемат „Академик Бултекс“ днес в мач от 22-ия кръг на НБЛ.  Двубоят е в 17 часа в зала „Христо Борисов“ в комплекс „Черно море“.
На полувремето на мача отново ще има игра за феновете. Джакпотът за точна стрелба от центъра набъбна на 700 лв.

Бюлетините за изборите пристигат във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/biuletinite-za-izborite-pristigat-vyv-varna-2010955

Бюлетините за парламентарния вот пристигнат днес във Варна. Те са отпечатани в печатницата на „ДЕМАКС-София“ и ще бъдат конвоирани от жандармерията до морската столица. 

Изборните книжа ще бъдат разтоварени в гаража на общинската фирма „Градски транспорт“.

451 000 бюле

Изложба представя дарените от художника Иван Христов картини на Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/izlozhba-predstavia-darenite-ot-hudozhnika-ivan-hristov-kartini-na-veliko-tyrnovo-2010787

На 20 март от 17,30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде открита изложба с дарените от художника Иван Христов картини, съобщиха от кметската администрация.

На  15 април 1982 година в София е съставен и подписан протокол за окончателно оформяне на  дарение  направено от худож

Нови опери за първи път на сцената на Старозагорската опера

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/novi-operi-za-pyrvi-pyt-na-scenata-na-starozagorskata-opera-2010942

На 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъдат представени за първи път три съвременни оперни заглавия: „Стената“, „Африканска окарина“ и „Аукцион“. Композиторите Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини са победителите в Международен конкурс за написване на камерн

Пуснаха на вода копие на кораб от епохата на персите (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pusnaha-na-voda-kopie-na-korab-ot-epohata-na-persite-snimki-2010956

Идентично копие на търговски кораб от епохата на персите беше пуснат на вода в Израел от пристанището на Хайфа, съобщи АФП.
 

Губернаторът на Крим иска Русия да стане монархия и приема Путин да е диктатор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278021_%D0%93%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B

 Предлагаме публикуваната от сайта newsru.com разширена информация за интервю, дадено от ръководителя на Крим Серегй Аксьонов пред местния телевизионен канал Первый крымский. Интервюто, което е дълго 1 час и 52 минути, е дадено на 14 март, в навечерието на две знакови годишнини – 100-годишнината от отричането на руския цар Николай Втори от трона в резултат на Февруарската революция от 1917 г. (15 март или 2 март по стар стил) и третата годишнина от референдума в Крим на 16 март 2014 г., който с 95% от гласовете реши полуостровът да се присъедини към Руската федерация. Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов се изказа за необходимостта в Русия да се върне монархията, а също така подкрепи предоставянето на президента Владимир Путин на големи пълномощия, включително пожизнено президентстване и въвеждане на диктатура. „Когато липсва единоначалие, настъпва колективна безотговорност. Затова, когато пред страната има външни предизвикателства, огнища на външна съпротива, необходимо е по тази линия да се предприемат по-сурови мерки… Днес според мен на Русия ѝ е нужна монархия,” заявява Аксьонов в интервюто си пред местния телевизионен канал Первый крымский за програмата „Сериозен разговор”. Записът е достъпен на профила на водещия предаването Сергей Михеев в YouTube. То е посветено на годишнината от присъединяването на Крим към Руската федерация. Разпореждането на руския президент за присъединяването на полуострова бе подписано на 17 март 2014 г.

ВИДЕО


Водещият изразява мнението, че на ползвателите на интернет „кой знае защо много свобода е дадена” и те я употребяват, за да изразяват своите екстремистки възгледи, изкривяващи историята, заплашващи националната цялост и разрушаващи националното самосъзнание. Аксьонов се съгласява с това и казва, че на Русия не ѝ е нужна демокрация, възприемана като схващане, че всичко е позволено. „Демокрацията според мен при днешните условия, когато имаме външен враг, е излишна. Нямам предвид демокрацията в нормалния смисъл на думата, както я разбират, искам да кажа, нормалните хора, а това схващане, че всичко е позволено, както мнозина днес сякаш тълкуват режима на демокрацията,” казва Аксьонов, отбелязвайки, че „по отношение на свободите… не бива да има крайности”. Той посочва, че от демокрацията като разбиране за пълна позволеност на всичко няма полза и „нагледен пример за това е Украйна”. „Считам, че на нас такава демокрация, в такъв вид, в какъвто тя се поднася от западните медии, не ни трябва. Ние си имаме нашите традиционни православни ценности, духовности. Демокрацията трябва да е до определени, нормални предели,” подчертава Аксьонов. Освен това ръководителят на Крим смята, че на Путин трябва да бъдат осигурени големи пълномощия. „Защо казвам, че съм войник на президента? Защото, докато имаме външен враг, според мен е необходимо единоначалие. Днес президентът трябва да има повече права, дори до, извинете ме, диктатура,” казва Аксьонов. В същото интервю Аксьонов отстоява пожизненото президентстване на Владимир Путин: „Ние искаме той до края на дните си да е наш президент. Аз просто, честно, другиго не виждам,” казва той. Аксьонов също изразява увереност, че 2017-та година, през която трябва да се проведат президентски избори, „ще премине под знака на безусловната, съкрушителна победа на Путин”. Редно е да се отбележи, че в конституцията на Руската федерация (РФ), която е основен закон на държавата, определящ фундамента на политическата, правната и икономическата система на страната, в параграф първи на Първата глава „Основи на конституционния строй” е отбелязано, че „Руската федерация – Русия, е демократична федерална правова държава с републиканска форма на управление”. Още по времето на Елцин се говори за възстановяване на монархията Идеята за възраждане на монархията в Русия се появява в Кремъл още по времето на управлението на Борис Елцин. Именно на него тогава съветници му предлагат невероятната идея за възстановяване в РФ на конституционната монархия. Елцин отхвърля идеята, но в крайна сметка я въплъщава частично, предлагайки на руснаците в края на мандата си вариант на „избираема монархия”, назначавайки за свой приемник Владимир Путин. Борис Елцин. Снимка: aif.ru За първи път информацията, че като че ли в руската върхушка проучват възможността за възраждане на конституционната монархия се появява в западните медии още през 1997 г., като има позоваване на осведомени източници от Кремъл. Както разказва журналистът и водещ Евгений Кисельов, тогава руските журналисти, опитвайки се да намерят потвърждение за това, не са успели да чуят „нищо определено” от своите кремълски източници. „Наистина, един от тогавашните президентски помощници поясни, че всичко може да бъде. Тоест – в дълбините на президентската администрация могат да се обсъждат, както се казва, на работно ниво, всякакви сценарии, за всякакви случаи от живота, но от тях до реалните проекти има огромна дистанция,” спомня си Кисельов. На 19 декември 2002 г. президентът на Русия Владимир Путин, провеждайки диалог с гражданите на Русия в пряк телевизионен ефир, заяви, че конституционната монархия „съвсем не зле се вписва в демократичните институции на някои западноевропейски страни”, но за Русия такъв модел не бил подходящ. „В Русия основната тежест на изпълнителната власт трябва да се намира в ръцете на държавния глава, във всеки случай поне на този етап от развитието,” каза Путин, давайки да се разбере, че възстановяването на монархията в РФ е невъзможно поне дотогава, докато в страната не бъде създадена устойчива двупартийна система. Въпреки това за преход към монархия в различните ѝ видове в съвременна Русия призовават много политици, чиновници и религиозни дейци. Има идея Путин да стане върховен национален лидер или управител През 2007 г. партията „Единна Русия” предложи Владимир Путин да бъде обявен за национален лидер с пълномощия на псевдомонарх. Една година преди президентските избори от 2008 г., избягвайки фразата „трети мандат на Путин”, която президентът беше забранил да се произнася, партията измисли как да заобиколи това – да го превърне в национален лидер на Русия и да му дадат „пълномощия на върховна представителна власт, на граждански и политически контрол над законодателната и изпълнителната власт чрез парламентарното мнозинство на Партията на Путин”. За тази цел бе замислено да се свика „Граждански събор на руската нация”, който да приеме „Пакт за гражданско единство”. Този Пакт се планираше да „оформи институцията на националния лидер като базов елемент на новата конфигурация на властта в страната”. Тоест, обяснявайки го на достъпен език, да се даде на най-висшия чиновник в Русия особен статут с върховни пълномощия. През август 2014 г. лидерът на Либерално-демократичната партия на Русия Владимир Жириновски предложи страната да премине към „изборна монархия”, като едновременно забрани всички политически партии. Това предложение той огласи при изказването си на всеруския младежки форум „Селигер”: „Демокрацията ще ни погуби. Докато у нас има демокрация, ще пълзим. За да не пълзим, а да крачим, трябва да се отдалечим от демокрацията и да преминем към имперска форма за управление на страната”. Решението, което той предложи, бе традиционно кардинално: „Всички партии да се забранят! Нека има монархия, но изборна – 5-6 хиляди души се събират, най-добрите, и избират императора!” Владимир Жириновски изпя стария царски химн „Боже, царя ни пази!“, когато миналата есен получи в Кремъл орден „За заслуги пред отечеството“ 2-ра степен. Снимка: russian.rt.com Същото Жириновски заявява и на среща между президента и представители на партиите от Думата, състояла се същия месец. „Нужно ни е друго наименование на държавата, друго наименование на вашата длъжност – върховен управител. Като не искате „император”, нека да е „върховен управител”. Макар че „император Владимир Първи” би звучало добре. Тогава ще ни уважават,” казва председателят на ЛДПР и предлага да се върне царския химн „Боже, царя ни пази!”. Тогава Путин, отговаряйки на репликата на Жириновски, със смях казва, че той „красиво ни разпалва”. Вярно, днес вече лидерът на ЛДПР не мисли по същия начин. В интервю за „Ехото на Москва” той заяви, че на Русия не ѝ трябва монархия. „По някакъв начин може да се модернизираме, но монархията нали е наследствена – къде ще намерим наследник на царския престол, може да се окаже, че децата му хич няма да са добри,” добавя Жириновски. „Монархията е невъзможна. Това не ни трябва. Пълномощията на сегашния президент са повече, отколкото на монарх,” казва той, подчертавайки, че неговата партия продължава да настоява за преименуването на длъжността на президента във „върховен управител” с мандат от 6-7 години. От църквата идват предложения за „монархически социализъм” През април 2015 г. председателят на Отдела на Московската патриаршия по взаимоотношенията между църквата и обществото (ОВЦО) протоиерей Всеволод Чаплин при свое изказване на „кръгла маса” в Москва заявява, че в Русия следва да се реализира нова политическа система – някакъв вид „монархически социализъм”, който да съчетава в себе си елементи на строго централизираната власт и на социалната държава. „Държавността, справедливостта и солидарността – това са трите ценности, на основата на които ние трябва да градим системата, способна да обедини монархията и социализма,” заявява представителят на Руската православна църква, отбелязвайки, че народът изпитва симпатии и към идеалите на социализма, и към идеалите на монархията. По-рано патриарх Кирил още в качеството си на митрополит на Смоленск и Калининград и шеф на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия (ОВЦС МП) беше заявявал, че с течение на времето в Русия може да възникне монархия от православен тип. Но при това митрополитът подчертава, че монархията изисква от управителя „огромен аскетизъм”. В полза на възраждането на монархията в Русия нееднократно се е изказвали представителят на т.нар. класа на новите руски дворяни (благородници) – кинорежисьорът Никита Михалков. Той, както и любимият му философ Иван Илин, е убеден, че монархията с нейните ограничения за Русия е значително по-предпочитана от анархистичната демокрация и свободната република. Според него само монархията може да позволи на Русия да съхрани стабилността си. Актьорът, режисьорът и бившият православен свещеник Иван Охлобистин, който се канеше да се кандидатира за президент на Русия през 2012 г., също изказва мечти за монархия, заявявайки, че едно от най-големите му желания е възстановяването ѝ в страната. Според него това отговаря и на интересите на Руската православна църква, която „от десетилетия очаква момента, когато ще може поне на половин крачка да се приближи към вечната мечта и пророчествата на нашите отци за възстановяване на монархията”. Охлобистин отбелязва, че „това няма да стане тази година, нито през този век, защото у нас липсва фон за обсъждането на този проблем”. Иван Охлобистин. Снимка: newstes.ru Проучванията на общественото мнение също показват, че значителна част от руснаците не са против монархията като институция, дори напротив – смятат я за полезна за Русия. През ноември 2013 г.  Всеруският център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) прави анкета, която показва, че 28% от запитаните се изказват „за” или не възразяват против възраждането на монархическия строй. Но при това те не виждат подходящ човек, който може да стане монарх. 13% считат, че такъв би могъл да стане руски политик, избран от народа с референдум или с нов всенароден събор. Проучване, извършено по същата тема през същата 2013 г. от социолозите на „Левада-Център”, показва, че за възстановяване на монархията се изказват 10% от руснаците. 



Източник: baricada.org

Blitz.bg

Прогноза за времето - 18 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346652

Днес над страната ще бъде предимно слънчево преди обед. По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 8°-15°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Захарова към българите: за санкциите питайте своето ръководство, не нас

http://pogled.info/svetoven/russia/zaharova-kam-balgarite-za-sanktsiite-pitaite-svoeto-rakovodstvo-ne-nas.83782

/Поглед.инфо/ Решението за санкциите срещу Русия в ЕС се приема с консенсус, затова позицията на една от страните в съюза, включително България, по антируските санкции може да промени много. Това заяви в четвъртък (16 март) говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тайнствени линии в руските степи озадачиха американски астронавт

http://pogled.info/svetoven/tainstveni-linii-v-ruskite-stepi-ozadachiha-amerikanski-astronavt.83783

/Поглед.инфо/ Астронавтът от Европейската космическа агенция Том Песк, който е сред членовете на действащата мисия на Международната космическа станция, публикува в социалните мрежи снимка на зигзагообразни линии на територията на Русия и си призна, че не може да си обясни какво означават те, съобщи "Взгляд" в петък (17 март).

НА 18 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6119662

НА 18 март рожден ден имат Катя от дует “Ритон” (Екатерина Михайлова), певица Проф. д-р Андрей Йотов, началник Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Софиямед” Проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве в Медицински университет Андрей Делчев, юрист, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация Доц.

"БСП За България" в Сапарева баня: Лесно е да взимаш европейски пари и да режеш ленти, но това не е управлението на държавата

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bsp-za-bylgariia-v-sapareva-bania-lesno-e-da-vzimash-evropejski-pari-i-da-rezhesh-lenti-no-tova-ne-e-upravlenieto-na-dyrzhavata-2010944

Листата на "БСП За България" за 10 МИР Кюстендил беше представена пред жителите на община Сапарева баня.
„Ние сме пред вас като представители на партията, която десетилетия наред е поемала, поема и надявам се ще поеме отговорност за България в най-трудните м

Представят „Живот в щрихи“ от Людмила Борисова

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/predstaviat-zhivot-v-shtrihi-ot-liudmila-borisova-2010946

Народно читалище "Родина-1860", библиотека "Родина" и издателство "Палмира” представят книгата с миниатюри „Живот в щрихи“ от Людмила Борисова.

Люси е родена в Русе. От 1995 г. живее в Стара Загора, а от 2002 г. работи в Библиотека „Родина“ – Стара Загора.
Активист и борец за

Панихида за загиналите в катастрофи организират в Пазарджик

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/panihida-za-zaginalite-v-katastrofi-organizirat-v-pazardzhik-2010947

Панихида в памет на загиналите в катастрофи организират днес в Пазарджик. Тя ще бъде отслужена в 11.00 часа в параклиса „Свети Димитър“ в гробищния парк на града. Събитието ще се проведе за трета поредна година.

Организатори са близките на една от свидните жертви на Пазарджик във война

Гришо влезе в Backhand Boys, пак се изяви като певец (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/grisho-vleze-v-backhand-boys-pak-se-iziavi-kato-pevec-video-2010951

Тенис легендата Роджър Федерер официално обяви началото на кариерата на най-новата музикална бой банда – Backhand Boys. Заедно с родната звезда Григор Димитров и бившият германски тенисист Томи Хаас тримата за втори път изгряха в мрежата чрез певческите си заложби, съобщава

Тръмп допусна грешка на езика: Ние сме много могъща компания...страна

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-dopusna-greshka-na-ezika-nie-sme-mnogo-mogyshta-kompaniia...strana-2010945

САЩ са могъща компания, заяви американският президент Доналд Тръмп на пресконференцията с германският канцлер Ангела Меркел, преди набързо да поправи неволната грешка на езика. Меркел е на посещение в САЩ, като срещата й с Тръмп е първата между двамата.
 

Adidas в ново сътрудничество със звезди от социалните медии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278020_Adidas+%D0%B2+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BE%D1%

 Спортната компания Adidas увеличава усилията си за продажба на повече продукти за жените чрез социалните медии, опитвайки се да удвои дела си на пазара на дамски спортни стоки до 2020 г., съобщава Bloomberg.

Клиентката на германската компания „не следва футболистите на Real Madrid, не следва спортисти като Джеймс Хардън, тя следва собствен кръг инфлуенсъри и обикновено те са в Instagram или YouTube, или социалните медии, от които сме част“, казва членът на борда Ерик Лидке в обръщение към инвеститорите във вторник. „Затова събираме екип от 25 инфлуенсъри, които ще идват и ще работят с нас редовно“, допълва той. Сред тях е и бившата номер едно в тениса Ана Иванович.

Засиленият фокус върху жените е част от стратегията на Adidas да увеличава печалбата си с 22% всяка година до 2020 г. и да затвори разликата в рентабилността с конкурента Nike. Лидке казва, че компанията „не е щастлива от това къде е днес“, когато говорим за позицията ѝ при дамските стоки, които представляват само 23% от приходите за миналата година, и обеща да повиши този дял до 28% в рамките на четири години.

Adidas се обединява с бивши водещи спортистки със силно присъствие в социалните медии, включително автора и треньора Робин Арзън и личния треньор Зана ван Дайк, за да достигне до клиентки, търсени и от конкурентите. Подобни сътрудничества са по-слабо дефинирани от традиционните спонсорства с активни спортистки от световна класа, например тенисистката Анжелик Кербер или колоездачката Лаура Кени, каза компанията.

 

Конкурентът на компанията Puma се развива още повече в сферата, партнирайки си с популярни лица в социалните медии, например Риана, които нямат очевидна връзка със спортовете, но имат десетки милиони фенове в социалните медии.

През януари Adidas откри първото фитнес студио за жени в Лондон, което е както и място за събития, така и за продуктови тестове. Компанията може би ще повтори стратегията и на други места, ако се окаже успешна.

„Искаме да достигнем до нея чрез хората, които следва“, казва Лидке за таргетираната дама сред клиентите ѝ. Преди да успее да продава повече маратонки, което формира половината от приходите на компанията, Adidas първо трябва да подобри основните си предлагани продукти, като сутиени и чорапогащи, казва той.

„Ако спечелите доверието ѝ, наистина сте я спечелили“, казва той. „Фокусираме се върху ключови елементи, които ще спечелят доверието ѝ“, заключава той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Над две трети от бизнес лидерите в САЩ искат Тръмп да спре да пише в Twitter

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278019_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D1%81%D0

 Американските бизнес лидери имат един съвет към американския президент Доналд Тръмп: „Не публикувайте в Twitter”.

Общо 67% от финансовите директори в САЩ, анкетирани от Duke University, смятат, че Тръмп може да подобри бизнес климата, ако спре да използва Twitter. В допитването участват 350 финансови ръководители на американски компании, пише CNN Money.

Страстта на Тръмп към социалните мрежи, независимо дали става дума за заплахи към големи компании като General Motors, Ford и Boeing или загатване за бъдещата му политика и предупреждения към Северна Корея – това изнервя бизнес лидерите.

„Финансовите лидери са много ясни. Те не харесват колебанията и несигурността, които произтичат от начина, по който президентът комуникира с обществеността“, коментира професорът по финанси и водещ автор na изследването Джон Греъм. 

 

Някои от туитовете на Тръмп причиниха сътресения и на фондовия пазар. Например миналата седмица биотехнологичните и фармацевтичните компании бяха под влиянието на думите на президента, който написа, че работи за намаляване на цените на лекарствата за американските граждани.

Но Тръмп изглежда проявява малък интерес към призивите към него, упорито пренебрегвайки традиционните медии, за да достигне до обществото.

В действителност, само няколко часа след публикуването на изследването на Duke University, държавният глава цитира в Twitter изследване на Business Roundtable, според което изпълнителните директори се чувстват по-уверени.

„Днес главният изпълнителен директор е най-оптимистично настроен от 2009 г. насам. Ще стане още по-добре, като продължим да намаляваме ненужните разпоредби и въведем данъчните облекчения“, написа той в социалната мрежа.

И докато анкетираните аплодират обещанието на Тръмп за данъчни облекчения с 86%, като мислят, че по-ниските данъци ще бъдат полезни за икономиката, те не са почитатели на други спорни обещания на президента.

64% от запитаните се противопоставят на издигането на стена с Мексико, а 68% искат Джанет Йелън да остане на поста си във Федералния резерв след изтичането на мандата й в началото на следващата година.
 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Горещите картофи в отношенията между САЩ и Германия – бъдещето на ЕС и НАТО, мигрантската криза и антируските санкции

http://pogled.info/svetoven/goreshtite-kartofi-v-otnosheniyata-mezhdu-sasht-i-germaniya-badeshteto-na-es-i-nato-migrantskata-kriza-i-antiruskite-sanktsii.83780

/Поглед.инфо/ Първа среща: Какво да очакваме от преговорите между Тръмп и Меркел? Лидерите на САЩ и Германия Доналд Тръмп и Ангела Меркел се срещат днес за първи път официално във Вашингтон. На дневен ред са редица остри въпроси – проблемите в отношенията между САЩ и ЕС, двустранните американско-германски отношения, финансирането на НАТО, миграционната криза и разбира се, антируските санкции. За Меркел визитата в Съединените щати е важен етап от нейната предизборна кампания. За президента на САЩ, който е подложен на безпрецедентен натиск вътре в страната, тя е възможност да привлече подкрепата на един от най-влиятелните политици на ЕС. Резултатите от срещата в немалка степен зависят и от това дали двамата лидери ще успеят да установят личен контакт.

"Евровизия 2017": дали Киев ще допусне руската певица

http://pogled.info/svetoven/evropa/evroviziya-2017-dali-kiev-shte-dopusne-ruskata-pevitsa.83781

/Поглед.инфо/ Изборът на Русия на представител за конкурса "Евровизия", който тази година ще се проведе в Киев, предизвика поредния скандал в отношенията между Украйна и РФ. Експертите са на мнение, че скандалът е бил неизбежен, независимо от това, кой ще бъде изпратен в столицата на съседната страна, а най-сериозните неприятности, може би, тепърва предстоят.

Джинът става част от продуктите за изчисляване на инфлацията във Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278018_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%8

 Британците пият толкова много джин, че официалната статистика е решила да включи напитката в „кошницата от продукти“, която се използва за изчисляване на инфлацията, съобщава британският вестник „Independent”.

Напитката, която отдавна се смята за демоде на Острова и е запазена територия за възрастните хора, изживява истинско възраждане през последните години с развитието на независими джин дестилерии.

 

Службата за национална статистика, която не е включвала цената на джина в изчисленията на инфлацията от 13 години, обяви, че сега я връща отново на фона на повишеното търсене.

Статистическата служба преглежда и променя списъка със стоки, които използва за изчисляване на инфлацията, веднъж в годината, в опит да проследи най-точно променящите се потребителски нагласи.

Други нови попълнения в стандартната кошница през 2017 г. са шоколадовите бисквити, сиропът за кашлица и велосипедните каски.
 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Средният разход на новите автомобили в САЩ - 9,4 литра на сто

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278017_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%A

 САЩ съвсем не са такъв остров на старателно спазваните екологични норми, както подсказва усърдието на властите в разобличаването на Дизелгейт. Средният разход и парниковите емисии на продаваните нови автомобили в Америка остават с над една трета по-високи от тези в Европа и всъщност са се увеличили през февруари спрямо януари.

Ford F-series си остава най-продаваният автомобил в Америка за поредна година. Второто и третото място също са за пикапи - Chevy Silverado и Ram, следват кросоувърите Nissan Rogue и Honda CR-V. Най-продаваният лек автомобил е Honda Civic - едва на пето място.

Изчисленията, публикувани от изследователския институт към Мичиганския транспортен университет, показват, че през февруари продадените на щатския пазар автомобили са имали средна консумация малко над 9,4 литра на 100 км (и то по официални данни). Това е с почти 0,2 литра повече, отколкото през миналото лято.

Обяснението е в трайно задържалите се ниски цени на горивата, които отново тласкат американците да си купуват пикапи и големи всъдеходи за сметка на компактните хибриди, които бяха на мода миналото десетилетие.

На годишна база продажбите на леки автомобили са намалели с 13%, докато тези на пикапи и леки камиони са скочили със 7 на сто.

Според авторите на проучването М. Сивак и Бр. Шьотле емисиите на американските автомобили са намалели с едва около 17% за последните 10 години. 

 

По статията работи: Automedia.bg

Преговорите между СуперХостинг.БГ и Host.bg са продължили около година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278016_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%A5%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3.%D0%91%D0%93+%D0%B8+Host.bg+%D1%81%D0%

 Преговорите за придобиването на Host.bg от СуперХостинг.БГ са продължили около година и са били инициирани от Нетинфо, разкри за Investor.bg Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

По думите ѝ стойността на сделката е “реалистична за настоящото развитие на хостинг пазара и практиката при подобен тип сделки“. До този момент не е ясно точно за каква сума е придобита Host.bg.

Според Ненкова хостинг пазарът има много сериозни перпективи за развитие, ето защо от СуперХостинг.БГ вярват, че с общи усилия двете компании ще имат още по-голям потенциал.

Припомняме, че СуперХостинг.БГ е най-голямата компания по приходи на този пазар у нас, а Host.bg се нарежда на трето място по този показател.

 

„Ще запазим независимостта на Host.bg и същевременно ще инвестираме в компанията, за да дадем нов тласък на нейното развитие. Клиентите на Host.bg с времето ще получат подобрения по отношение на услугата, поддръжката, защитата на техните сайтове и други ключови сфери, в които СуперХостинг.БГ има добре развито ноу-хау. Например, през последните две години СуперХостинг.БГ инвестира значително в бързодействието и сигурността на услугите и това са първите две посоки, в които предстоят подобрения в Host.bg“, обясни Ненкова.

По думите ѝ се планира и поетапно осъществяване и на други подобрения, а целта ще е клиентите „да получат завършено хостинг решение“.

На въпрос дали СуперХостинг.БГ планира нови придобивания, Ненкова обясни, че на този етап фокусът на компанията е върху развитието на хостинг услугите.

„Следим развитието на пазара и винаги проверяваме възможностите, които стигат до нас“, поясни тя.

Сделката между двете компании е сключена на 17 февруари 2016 г. Host.bg беше част от групата на Нетинфо, чийто мажоритарен собственик е Нова Бродкастинг Груп. След като направи редица придобивания от страна на Нова и Нетинфо, групата извърши и първата продажба на бизнес, показвайки, че е готова да излезе от по-непривичните за медийния сектор дейности. 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Инвеститорите в имоти във Франция се плашат от Марин льо Пен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278015_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B

 Инвеститорите в имоти във Франция се опасяват от възможността лидерът на крайнодясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен да спечели президентските избори през април и май, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Брокери коментират, че обикновено купувачите не се интересуват от политика и не следят проучванията на общественото мнение. След драматичните обрати през 2016 г., след като Великобритания изненадващо реши да напусне Европейския съюз (ЕС), а Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, инвеститорите решиха да не пропускат политиката.

Победа на Льо Пен увеличава шансовете Франция да напусне ЕС.

За момента чуждестранните купувачи на имоти във Франция на практика гласуват с парите си и засилването на пазара показва, че те поне засега са изоставили всякаква предпазливост в навечерието на вота.

През последните години цените на имотите във Франция се възстановиха след кризата от 2008-2009 г. и се задържат стабилни. В отделни райони – например на Ривиерата, в Париж или пък в Бордо, се наблюдават и силни ръстове.

През последното тримесечие на 2016 г. цените на имотите са се увеличили средно с 1,8% за страната, сочат данни на френската национална статистическа служба. Темпът се ускорява спрямо третото тримесечие, когато беше отчетен ръст от 1,3%.

Най-силно повишение е регистрирано в Централен Париж – 4,4%, и в региона Ил дьо Франс – 3,1%.

Продажбите на имоти във Франция са на рекордно високо равнище в края на 2016 г., показват данните на френския Нотариат. Броят им достига 848 хил., като надвишават и данните от 2006 г. - пиковата за пазара преди глобалната финансова криза.

В Париж продажбите на съществуващи жилища отчитат ръст от 8% през миналата година спрямо предходната, а на нови – 10%.

От Нотариата на Франция прогнозират, че през тази година цените на жилищата в страната ще се увеличат с 3,7% средно.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Руснаци са инвестирали 100 млн. долара в сгради на Тръмп във Флорида

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278014_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+100+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B3%D1%80

 По време на своята предизборна кампания американският президент Доналд Тръмп коментираше, че няма бизнес отношения с Русия, пише Ройтерс. След като беше избран, той повтори това.

Не притежавам нищо в Русия, нямам заеми от Русия, не сключвам сделки с Русия, заяви той по време на пресконференция преди месец.

Разследване на Ройтерс обаче показва, че представители на руския елит са инвестирали в недвижими имоти на Тръмп. Поне 63-ма души с руски паспорт или адрес в Русия са купили жилища на стойност 98,4 млн. долара в седем луксозни сгради, собственост на Доналд Тръмп в Южна Флорида.

Данните са от публични документи, интервюта и корпоративни доклади.

Сред купувачите са бизнесмени, свързани с политическия елит в Москва, сред които основател на инвестиционна банка в Санкт Петербург, както ръководител на държавна фирма, специализирана в строителството на военни обекти. Нито един от тях обаче не може да бъде определен като част от близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Историята е преувеличена, медийна измислица, коментираха от Белия дом в отговор на запитване на Ройтерс по казуса.

Проверката е показала още, че около 1/3 от купувачите на имоти в седемте сгради са компании с ограничена отговорност, които могат да не обявяват своя собственик. В тази сметка не са включени руснаци, живеещи в САЩ, които не са използвали своя руски паспорт при закупуването на собствеността.

По статията работи: Деляна Петкова

България е сред страните в ЕС с най-рязък спад на строителството през януари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278013_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D1%8F%D0%B7%D1%8A%D0%BA+%D

 България е сред страните с най-рязък спад на строителната продукция в първия месец на 2017 година, сочат данните на Евростат. На годишна база секторът записва понижение от 10,3%, а спрямо декември спадът е от 4,6 на сто.

Данните на европейската статистическа служба показват обаче тенденция на плавно подобрение - през октомври годишният спад беше в рамките на 21,6% и намаля до 10,9% в последния месец на миналата година.

Като цяло строителната продукция в ЕС и еврозоната се свива в първия месец на годината - съответно с 3,3% и 6,2% на годишна база. Спрямо декември 2016 година спадът не е толкова значителен - с 1,5% и 2,3%.

От данните е видно, че в основата на това понижение стои гражданското строителство - през първия месец на годината то се свива с 5,7% на годишна база в страните от общността. При жилищното строителство също има спад, но в рамките на 2,8 на сто.

Страните с най-рязко намаление на строителната продукция в началото на годината са Белгия (18%), Словакия (17,2%), Испания (13,1%) и България (10,3%). На обратния полюс се нареждат Унгария (18,3%) и Швеция (10%).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Какво означават повишенията на лихвите в САЩ за останалите централни банки?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278012_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Завръщането на Федералния резерв към по-високите лихвени равнища може да помогне на централните банки в Япония и Европа, сигнализирайки за края на дългия цикъл на политика, основаваща се на парични стимули. Централните банки от Пекин до Лондон реагираха в четвъртък на промяната в политиката на САЩ. Китай, втората най-голяма икономика в света, отговори, като увеличи лихвените равнища, давайки ясен сигнал, че приключва с отслабването на валутата си. От друга страна централната банка на Япония и ЕЦБ не промениха основния лихвен процент поради агресивната си битка с ниските нива на инфлация и растеж. Въпреки че и двете институции не са близо до повишаване на лихвените равнища или до ограничението на количествените улеснения, губернаторът на ЯЦБ Харухико Курода съобщи, че ситуацията около двете банки е започнала да изглежда по-оптимистична. По-силният долар намалява разходите за износителите в Япония и Европа, подпомагайки по този начин тези икономики, но също така създава предпоставки за изтичане на капитал от по-крехките икономики, които все още се нуждаят от парични реформи. „За ЯЦБ и ЕЦБ обаче повишението на лихвените равнища от Фед дава по-голяма свобода на действие да водят своята политика, без да повлияват неблагоприятно на валутата си“, коментира Шехрияр Антиа, бивш анализатор от Фед.

Доларът задържа седмичните си загуби, след като коментарите след срещата на Фед разочароваха биковете. По този начин зелените пари записаха 5-седмично дъно срещу кошница от валути, а Федералният резерв сигнализира за по-малко на брой повишения на лихвените равнища, отколкото някои инвеститори очакваха. Преобладаващите очаквания бяха за увеличаване на броя на повишенията през годината от 3 на 4, но първоначалната прогноза остана непроменена. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, отчете спад от 0.1% до 100.25, което е най-ниското му ниво от 9 февруари насам. В четвъртък доларът остана сравнително непроменен спрямо йената, търгувайки се на цена от 113.35 йени за долар.

При еврото ситуацията беше по-различна, след като министър-председателят на Холандия Марк Рюте успя да спечели изборите срещу антиислямски настроения политик Герт Вилдерс. Притесненията около резултатите от изборите поставяха под напрежение единната валута. Резултатът от изборите доведе до поскъпване на еврото спрямо долара. Британската лира поскъпна с 1.5% през седмицата до 1.2376 долара за паунд, след като Кристин Форбс, член на Централната банка на Англия, неочаквано гласува за повишение на лихвения процент и други членове намекнаха, че не би отнело много, за да последват нейното решение. Въпреки това лихвените равнища не бяха променени и в четвъртък и британската лира поевтиня с 0.1% до 1.2345 долара за паунд.

Търговската сесия не бе особено динамична и интересна за златото. Цената на благородния метал беше сравнително стабилна в четвъртък, търгувайки се около 1 228 долара за тройунция, което не е далеч от едноседмичния връх, който бе достигнат през миналата търговска сесия при 1233.13 долара за тройунция.

Лекият суров петрол достигна дъно от 48.28 долара за барел, но въпреки това успя да докосне и връх от 49.59 долара за барел през деня. Сортът петрол Brent също записа спад, търгувайки се на цена около 51.48 долара за барел, след като бе достигнат връх от 52.65 долара за барел. Данните за намаления в запасите на щатски петрол облекчиха притесненията за световно пренасищане, което до известна степен ограничи разпродажбите при черното злато. Енергийният министър на Саудитска Арабия съобщи в четвъртък, че ако щатските петролни запаси запазят високите си стойности, то има вероятност ОПЕК да увеличи продължителността на споразумението си за ограничение на петролния добив. Припомняме, че ОПЕК и други страни, включително Русия, стигнаха до споразумение миналата година, с което да намалят добива на петрол с почти 1.8 милиона барела на ден през първата половина на 2017 година.

Днес се очаква да бъде спокоен ден за пазара, тъй като липсват по-големи новини, които да предизвикат сериозни движения. По-важните данни от деня са свързани прогнозния индекс на потребителското доверие на Мичиганския университет в САЩ. Показателят се състои в проучване на потребителското доверие в икономиката, давайки представа за склонността на потребителите да консумират средства. Има два вида индекси на потребителско доверие – предварителен и ревизиран, като предварителният е по-ранен и следователно има по-голямо влияние. Очакванията са стойността на индекса да е по-висока от миналия месец и това окаже положителен ефект върху щатската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Първата сериозна съпротива двойката ще срещне около кръглата стойност 1.09000. Няма да бъде изненадващо, ако днес след отварянето на лондонската сесия видим покачване на еврото. Разбира се, покупките са изключително рискови, особено, ако става дума за краткосрочна, дневна търговия. Ако ще се търгуват части от инерцията на биковете, това трябва да стане с изключително пестелив риск.

GBP/CAD

При тази двойка наблюдаваме съвършената консолидация, рядко се образуват подобни правоъгълници. Въпросът е докога цената ще остане пасивна. Вчерашното заседание на Австралийската централна банка не успя да окаже необходимия натиск върху двойката, за да преодолее зоната на канала. Ще наблюдаваме двойката отблизо за покачване и потенциални покупки.

AUD/NZD

Оптимизмът от страна на АЦБ. че до края на 2017 г. инфлацията ще достигне 2%, подкрепя местната валута, но това няма да продължава дълго. Австралийският долар е изправен пред циклична корекция спрямо кошницата от основни валути. Двойката успя да поскъпне от зоната на подкрепа около 1.03500. За пореден тя удържа натиска на мечките. Ако новозеландският долар запази низходящото си движение можем да видим покачване на цената около горните граници на канала. Към момента няма причини да очакваме пробив и ускорение.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Радина Колева

Силният долар вече не е толкова добър за САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278011_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0

 Може би никой друг израз на икономическия жаргон не обърква толкова, колкото терминът „силен долар“. Изразът предполага сила, с която САЩ грубо задминава икономическите си съперници.

Всъщност силата на долара просто означава покупателната сила – по-силният долар позволява на гражданите и бизнесите в САЩ да купуват повече неща от чужбина, а по-слабият долар им помага да продават повече неща на международните клиенти, пояснява финансовият колумнист на BloombergView Ноа Смит. Ако искате да продавате повече в чужбина - слабият долар е сила.

Много хора обсъждат въпроса дали САЩ трябва да преследват по-силен или по-слаб долар, или дали това изобщо има значение. Самият президент Доналд Тръмп очевидно няма ясно мнение по темата и не мога да го обвинявам, пише Смит. Въпросът е наистина труден.

Преследването на по-силен долар означава, че САЩ искат да купуват повече неща, докато преследването на по-слаб означава, че иска да продава повече неща. В момента САЩ купуват много повече, отколкото продават:

Това означава, че чужденците акумулират финансовите пасиви на САЩ. Те държат долари, държавни облигации и други. Ако искат, могат да ги разменят за произведени в САЩ стоки и услуги. Затова търговският дефицит е начин САЩ да консумират и инвестират повече днес за сметка на бъдещите инвестиции и потребление.

Ако САЩ взимаха заеми отвън, за да инвестират у дома, както правят много развиващи се държави, това не би било тревожно – повече инвестиции днес означават по-богата страна утре. Но явно не това се случва. През 90-те и началото на новия век САЩ инвестират исторически нормален дял от брутния вътрешен продукт. Това десетилетие обаче търговският дефицит остава висок, а инвестициите са много по-ниски от нормалното:

Тази тенденция е малко тревожна, тъй като означава, че страната живее отвъд не само на сегашните си средства, но и на бъдещите си – без по-сериозни местни инвестиции днес, търговските излишъци, нужни, за да се платят обратно външните дългове в бъдеще, ще бъдат по-трудни за постигане. А това може да е нещо трудно за понасяне от американците в бъдеще и може да доведе до политически сътресения. Ще се появи и изкушението дългът да се надуе още повече, което, ако излезе извън контрол, ще доведе до икономическа катастрофа.

Затова има известен смисъл в това американските лидери да искат да намалят или премахнат търговския дефицит на САЩ. Въпросът е дали отслабването на долара е подходящ начин да се направи това.


Тъй като САЩ нямат капиталов контрол, който да ограничава движението на парите в и извън страната, отслабването на долара ще означава, че Федералният резерв ще трябва да понижи лихвените проценти. В момента той прави точно обратното. Но ако Фед реши, че е нужен по-слаб долар, може да спре да затяга политиката. Ако последните няколко години може да са показателни, рискът от инфлация, причинена от поддържането на ниски лихвени проценти, вероятно няма да бъде голям.

Реалната цена за таргетирането на обменния курс ще означава, че Фед ще предаде голяма част от силата си да използва паричната политика, за да стабилизира местната икономика.

Съществува и въпросът дали по-слаб долар ще промени особено търговския баланс. Тези дни американските износители са и големи вносители. По-слаб долар ще подкрепи продажбите им, но и ще повиши разходите им, тъй като цената на вносните им компоненти и материали ще се вдигне.

Ето защо доклад от 2014 г. на Мари Амити, Олег Итсхоки и Йозеф Конингс сочи, че валутните движения не са били много ефективни при промяната на търговския баланс през последните години. Това подкрепя откритията на по-ранно проучване. Валутните обезценявания вече нямат икономическата сила отпреди, пише Смит.

Алтернативна политика е корекцията на граничните такси, обмисляна сега от Конгреса, което би понижило данъците за износителите и би ги повишило за вносителите. Това ще помогне да се преборят данъчните убежища и да се намалят сумите, които компаниите заделят, за да укриват данъци. Въпреки това влиянието върху търговския дефицит може да бъде приглушено, по същата причина описана по-горе – големите износители са и големи вносители.

Тези стратегии може и да си заслужават опита, но в дългосрочен план най-лесният начин да се елиминира търговският дефицит може да е американците да бъдат насърчени да спестяват повече, а американските компании – да инвестират повече. Това не само, че ще намали търговския дефицит, но и ще остави по-богата икономика за бъдещите поколения.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Всяка втора новина да е положителна, повелява проектозакон в Литва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278010_%D0%92%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D

 В Литва се готви необичайна реформа в полза на добрите новини. Депутати от прибалтийската страна предлагат законова промяна, която да фиксира задължителен процент на положителни вести в медиите - 50 на сто. Освен това на позитивната информация трябва да се дават водещи позиции - на първа страница в печатните и онлайн медиите и в началото на емисиите по радиото и телевизиите. 

Литовските депутати мотивират проекта си с това, че новините са пълни с негативна информация, което води до разочарование и недоверие в държавните институции и отблъсква хората от политическия живот.


segabg.com

Миро, Анелия, Криско, Деси Бакърджиева и Тити Папазов в клип с омбудсмана Мая Манолова, събират пари за баба и дядо

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/miro-aneliia-krisko-desi-bakyrdzhieva-i-titi-papazov-v-klip-s-ombudsmana-maia-manolova-sybirat-pari-za-baba-i-diado-2010872

Попзвездата Миро, рапърът Криско, фолкдивата Анелия, актрисата от хитовите сериали „Стъклен дом“ и „Откраднат живот“ Деси Бакърджиева, баскетболният треньор Тити Папазов и омбудсманът Мая Манолова

“Велбъжд” без алтернатива, трябва да победи “Ботев”- Ихтиман

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/velbyzhd-bez-alternativa-triabva-da-pobedi-botev-ihtiman-2010887

Важен мач в Трета Югозападна лига предстои за кюстендилския “Велбъжд”, с оглед нуждата от точки, за оцеляване в групата. На стадион “Осогово” гостува тима на “Ботев”- Ихтиман. Двубоят започва в 15 часа.
Старши треньорът на “Велбъжд”, Юлиян Кръстев няма да може да разчита на

Избираме “Девойка Кюстендилска пролет 2017”, началото е в 19.00 часа

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/izbirame-devojka-kiustendilska-prolet-2017-nachaloto-e-v-19.00-chasa-2010841

 
Новата “Девойка Кюстендилска пролет 2017” ще бъде избрана днес. 14 красиви момичета ще видим на сцената на площад “Велбъжд”. Конкурсът- спектакъл започва в 19 ч.,
Любимката на поколения българи Силвия Кацарова, заедно с нашумялата у нас и в чужбина Теди Кацарова, финалистите от едни

Тръмп подкрепя НАТО, но прикани Меркел да увеличи разходите за отбрана

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-podkrepia-nato-no-prikani-merkel-da-uvelichi-razhodite-za-otbrana-2010943

По време на първата си лична среща с германската канцлерка Ангела Меркел президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази силна подкрепа за НАТО и настоя Германия да изпълни поставената от алианса цел за увеличаване на военните разходи, предаде Ройтерс.

Срещата между лидера на

Брендо осъден на 6 години затвор на втора инстанция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278009_%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+6+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D

 Шест години затвор за Евелин Банев – Брендо по обвинението за участие в организирана престъпна група за пране на пари определи Софийски апелативен съд /САС/, предаде БГНЕС.
Брендо бе признат за виновен за участие в тази група, в която са още Симо Крайчев и покойният Константин Дишлиев.
САС измени присъдата на Крайчев от условна, каквато бе постановена от СГС, в ефективна. Така определи за него три години затвор. САС отмени условните присъди на Моника Добринова, Десислава Дишлиева и ги оправда. Така на практика те са единствените напълно оправдани по делото.
Съдът отмени частично присъдата на градския съд от 2013г. и призна за невинен Брендо по другото обвинени за пране на пари. Преди около 4 години СГС го осъди на седем и половина години затвор.
Делото стига до Софийския апелативен съд за втори път, след като Върховният касационен съд го върна. И днешната присъда обаче не е окончателна и може да се обжалва пред ВКС.



segabg.com

Тръмп посрещна Меркел в Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278008_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел започна посещението си в САЩ със среща с президента на страната Доналд Тръмп в Белия дом.
Очаква се акценти в разговорите да бъдат различията във вижданията на двете страни по отношение на НАТО, темите за Русия, за световната търговия и множество други въпроси. Срещата Тръмп-Маркел в Овалния кабинет трябваше да е във вторник, но беше отложена по взаимно съгласие заради снежната буря, обхванала източните райони на САЩ.
Предвидено е Меркел и Тръмп да дадат съвместна прес конференция в 13.20 ч. местно време.


segabg.com

Румен Радев: Намесата на Турция в нашите избори е абсолютно недопустима

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278007_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Това каза в интервю за БНТ президентът Румен Радев. "България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза Радев и добави, че те се ползват с неговата безусловна подкрепа. 
"Как поставяме ние този въпрос пред ЕС - още на 9 март поставих този въпрос в Брюксел. Вчера проведох среща с посланици, където поставих въпроса. Ние очакваме по-бързо решение от ЕС за гарантиране сигурността на всяка една държава. Искам да подчертая, че бългжарските мюсюлмани са наши сънародници и трябва всички да работят за тях и да бъдат приобщавани към нашето общество- не капсулирани и хвърлени на проповедници, внесени от вън," каза Радев.
Българският еврокомисар ще бъде посочен през май, ако дотогава не бъде избрано легитимно правителство, то служебното ще го направи. Не може да се изчаква повече, заяви президентът Румен Радев. "Смятам, че общественото доверие към служебното правителство доказва, че то се справя добре досега. Изпълнихме няколко задачи, като наваксването на изоставането ни в председателството в ЕС, подписан бе и Националният рамков договор на Здравната каса," каза Радев. Той застана зад всички уволнения, извършени от кабинета „Герджиков“ и ги обяви за обосновани, а не на партиен принцип. "Никой не е абониран за властта, никой политик или чиновник. Особено тези, които са съгрешили", заяви президентът.


segabg.com

Ахмед Моллов не е отстъпвал ред за бъбрек на дете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278006_%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4+%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%

 

Мъжът събра 80 000 лева за операция в чужбина

Ахмед Мустафов Моллов не е отстъпвал ред за трансплантация за 14-годишно дете, както самият той заяви пред медиите в началото на седмицата. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Мариана Тодорова.

Във вторник 63- годишният мъжът, който е от Пещера заяви, че преди пет години е имало донорска ситуация от трупен донор, за която той е бил извикан, но се е отказал от животоспасяващия орган в полза на непознато момче. Така той спечели симпатиите на хиляди българи, немалко от които станаха и дарители за операцията му в посочена от него турска клиника. Тогава той обяви, че донор ще бъде съпругата му Кери.

Само за едно денонощие хора от цялата страна събраха 80 000 лева по сметката на мъжа. Средства са за обезпечаване на всички процедури по трансплантацията, като дори той обяви, че каквото остане от сумата, ще бъде предоставена на друг нуждаещ се.

Този човек независимо, че се нуждае от операция и е в служебния регистър на агенцията от 25 януари 2011 година няма информация той да е бил викан до момента за операция от подходящ донор, посочи д-р Мариана Тодорова.

Тя припомни, че за да бъде извикан чакащ, фигуриращ регистъра, показателите на дарителя – кръвна група АВ0 и HLA трябва да съвпадат с тези на дарителя. Освен това, по думите й, съвпадението не се избира от човек, а от компютърна програма, която подрежда показателите и посочва възможно най-съвместимите.

Вероятност за грешка на записаните лица в регистъра няма, тъй като той се съхранява на няколко места, като в случай на срив в системата, го има и на хартиен вариант. След проверка на служителите от агенцията във всички копия – и електронни, и хартиени, се оказало, че преди пет години не е имало чакащо 14-годишно момче за бъбрек.

Освен това, децата и младежите до 18-годишна възраст се ползват с предимство в случай на донорска ситуация, категорична беше д-р Тодорова.

Този въпрос е регламентиран с Наредба № 17 от 27 май 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи.

За трансплантация от жив донор у нас държавата плаща на съответната болница 20 000 лева. По думите на Мехмед Моллов цената в турската клиника е 23000 евро, припомниха от Изпълнителната агенция по трансплантациите.

Мотивите му пред медиите бяха, че е избрал чуждестранното лечебно заведение, тъй като там могат да направят по едно и също време и експлантация на бъбрека от съпругата му и трансплантирането му веднага на него. Като мотив за избора си той посочи още факта, че в България не се прави трансплантация на бъбрек при несъвместими кръвни групи.

При жив донор у нас експлантацията и трансплантацията се правят по едно и също време, но в отделни зали. Не се практикува обаче, такава операция при несъвместимост на кръвните групи независимо, че на някои места в чужбина го практикуват, като се прилагат методи за преодоляване на несъвместимостта, поясни още д-р Мариана Тодорова.

Тя изрази надежда, че случаят Ахмед Моллов няма да подкопае доверието на доброжелателните хора в България, които са склонни да подкрепят дарителски кампании в полза на нуждаещи се болни.

От агенцията обявиха, че ще се консултират с юристи и ще решат дали да сезират по случая прокуратурата или не.

EС заплашва „Фейсбук”, „Туитър” и „Гугъл” с правни действия

http://pogled.info/svetoven/Es-zaplashva-feisbuk-tuitar-i-gugal-s-pravni-deistviya.83778

/Поглед.инфо/ „Фейсбук”, „Туитър” и „Гугъл” трябва да премахнат подвеждащото съдържание от платформите си, ако не искат да бъдат обект на съдебно преследване от Европейския съюз. Това стана ясно днес от изявление на Европейската комисия, която изисква от трите интернет гиганта да представят решения срещу онлайн измамите.

КНДР ще е на дневен ред по време на посещението на Тилърсън в Пекин

http://pogled.info/svetoven/kndr-shte-e-na-dneven-red-po-vreme-na-poseshtenieto-na-tilarsan-v-pekin.83779

/Поглед.инфо/ Ситуацията на Корейския полуостров ще бъде сред основните теми на срещата между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и китайския външен министър Ван И. Очаква се към двудневната среща, започваща днес, да се присъедини и президента на Китай Си Цзинпин.

Общински гардове върнаха чанта с пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278005_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Общински гардове от Пловдив намериха и върнаха на собственичката й дамска чанта с документи и пари. Това се случило по време на ежедневния патрул в четвъртък, който служителите на Общинска охрана правели на Цар-Симеоновата градина.

Близо до Пеещите фонтани те намерили дамска чанта с документи и с около 400 лева в нея. След като собственичката е била изяснена и издирена, чантата й била върната, а парите предадени по надлежния ред с приемо-предавателен протокол. Жената живее в Стамболийски, но работи в Пловдив, съобщиха от община Пловдив.

Заради проявената бдителност и професионализъм служителите на ОП „Общинска охрана“ са получили похвала от ръководството и искрени благодарности от собственичката на чантата.

Ултрамодерна яхта с дебют в Панаира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278004_%D0%A3%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D1%85%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D1%8E%D1%82+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%B0

 

Лукс и високи технологии показват на „Природа, лов и риболов”

Ултрамодерна яхта ще бъде представена за първи път на изложбата „Природа, лов, риболов”, която започва на 29 март и продължава до 2 април в пловдивския панаир. Именно лодките бяха хитът на миналогодишното изложение, а сега вече асортиментът им става по-голям. Любителите на екшън риболова върху лед, на зимния лов и туризъм ще видят за първи път техника, заменяща кучешкия впряг на шейната. Суперлекият влекач се движи върху сняг и блата, като може да тегли до 250 килограма.

Така луксозните и високотехнологични новости са в помощ на хиляди българи да практикуват любимите си занимания сред природата. Едно от новите изделия е мобилната баня с устройство за затопляне на водата. Тя се използва в къмпинги, каравани и кемпери.

За оцеляването в диви местности помагат тактическите ножове, които са важна част от екипировката при пътувания, експедиции, лов и риболов. Имат остриета от специална стомана и множество допълнителни функции. Първоначално са правени за командоси, агенти и космонавти, но днес се произвеждат масово от оръжейните фирми и са достъпни за всички. Те ще бъдат показани за първи път, както и ножовете за подводни гмуркания. Луксозни и много скъпи принадлежности за ловци са сред изненадите на изложбата. В същия висок клас попадат и дестинациите за сафари в Африка.

Участниците в „Природа, Лов, Риболов 2017“ предлагат широка спектър от оборудване - лодки,  високо проходими превозни средства (АТВ и УТВ), оръжия, муниции,  въдици, макари, примамки, облекло, обувки,  аксесоари, оптически и навигационни уреди. В проявата ще се включат държавните горски предприятия,  Изпълнителната агенция по горите,  Съюзът на ловците и риболовците в България и други сдружения, свързани с ловния и риболовния туризъм,  рибарството, дивечовъдната дейност, съхраняването и облагородяването на околната среда. На общуването с природата е посветена и Специализиранaта изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна пролет 2017“, която ще се състои също от 29 март до 2 април. Тази година изборът ще бъде по-голям, тъй като ангажираните площи са увеличени с 20%, а  за първи път се представят фирми от Гърция.

Уилям и Кейт бяха посрещнати тържествено в Париж (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/uiliam-i-kejt-biaha-posreshtnati-tyrzhestveno-v-parizh-snimki-2010936

Принц Уилям и съпругата му Кейт бяха посрещнати пред Елисейския дворец в Париж от френския президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес. Кейт беше облечена в зелено в чест на Свети

САЩ възнамерява да изпрати голям пакет оръжия на Тайван

http://pogled.info/svetoven/sasht-vaznameryava-da-izprati-golyam-paket-orazhiya-na-taivan.83775

/Поглед.инфо/ Администрацията на Тръмп обмисля да изпрати на Тайван голям пакет оръжия, включващ усъвършенствани ракетни системи и антикорабни балистични ракети.

"Ройтерс": Гневът срещу корумпираните политици може да отвори вратите на "Българския Тръмп"

http://pogled.info/svetoven/roiters-gnevat-sreshtu-korumpiranite-polititsi-mozhe-da-otvori-vratite-na-balgarskiya-tramp.83776

/Поглед.инфо/ "Ройтерс" прогнозира, че самопровъзгласилият се за "Българския Доналд Тръмп" политик Веселин Марешки може да изиграе ключова роля при "възстановяването на равновесието на силите" в българското правителство.

Турски вестник изобрази Ангела Меркел като Хитлер

http://pogled.info/svetoven/turski-vestnik-izobrazi-angela-merkel-kato-hitler.83777

/Поглед.инфо/ Турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка". Таблоидът "Гюнес" обрисува Меркел в нацистка униформа със свастики, с хитлерски мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка.

Промени в движението на столичните трамваи през уикенда

//dariknews.bg/regioni/sofiia/promeni-v-dvizhenieto-na-stolichnite-tramvai-prez-uikenda-2010932

В почивните дни отново ще има промени в движението на столичните трамваи, този път по линия номер 8. Причината е ремонт на релсовия път. Междувременно до полунощ се забранява влизането на превозни средства по пътното платно на булевард "Брю

Площадка за кучета правят в Пазарджик

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ploshtadka-za-kucheta-praviat-v-pazardzhik-2010013

Площадка за домашни любимци планира да изгради Община Пазарджик в най-посещавания парк на града – Острова, съобщи кметът Тодор Попов. Досега в града не е имало такова удобство за стопаните на кучета, а разрешените за разходки места са извън града и много отдалечени от жилищните квартали.

Вижте как едни млади хора превръщат софийските подлези в красива атракция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-kak-edni-mladi-hora-prevryshtat-sofijskite-podlezi-v-krasiva-atrakciia-2010933

Шестима млади артисти са на път да променят най-мрачната част от столичния пейзаж. Група „Подлезно” иска да създаде интерактивни подлези, детска градина с чудовища и инсталация от гуми за рециклиране. Във филмовия подлез под „Цариградско шосе”, мно

Турция: Ние можем и кози да пасем, и Европа да управляваме

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-nie-mozhem-i-kozi-da-pasem-i-evropa-da-upravlyavame.83774

/Поглед.инфо/ Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му знае как да управлява Европа и на референдума ще докаже това, като й бие "османски шут". Той допълни още, че ако не паднат визите, пада споразумението за мигрантите.

100 врачани са поискали да платят по-малко данък

//dariknews.bg/regioni/vraca/100-vrachani-sa-poiskali-da-platiat-po-malko-danyk-2010781

Близо 100 физически лица от Врачанско са поискали да намалят данъка си с отстъпката от 5% - това съобщиха от офиса на НАП във Враца. Тази привилегия се ползва, ако гражданите подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г. В този случай физическите лица могат да ползват 5% отстъпка вър

Има ли напрежение между България и Турция?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ima-li-naprezhenie-mezhdu-bylgariia-i-turciia-2010922

Расте напрежението по дипломатическа линия между София и Анкара, а спешното завръщане на посланик Надежда Нейнски е силен знак към Турция, смятат експерти. Изразихме недоволство от опитите да се влияе на изборите в България, посочв

Приключва ремонтът на част от стълбите към улица „Панорамна“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/prikliuchva-remontyt-na-chast-ot-stylbite-kym-ulica-panoramna-2010725

Приключва ремонтът на стълбищата от улица „Мургаш“ към  улица „Панорамна“, съобщиха от кметската администрация във Велико Търново.

В рамките на ремонтните дейности на този участък от стълбищата,  са вложени 8 000 лв. за ремонт на около 100 квадратни метра настилки.  Довършва се ремон

Ограничават движението за мача Локомотив - ЦСКА

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ogranichavat-dvizhenieto-za-macha-lokomotiv-cska-2010786

Заради футболната среща между ПФК „Локомотив“ Пловдив и ПФК „ЦСКА“ София, днес от 13:00 ч. до 18:00 ч. се забранява движението на пътни превозни средства по бул. “Освобождение” – ул. “Димитър Ризов” – продължение на ул. “Проф. Цветан Лазаров” до кръстовище между бул. “Санкт Петербург” и ул. “Лев То

Облачно, но ни очаква затопляне

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblachno-no-ni-ochakva-zatopliane-2010920

Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Около и след пладне от север облачността ще се увеличава и вплътнява. На отделни места в Северна България са възможни слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятъ

115 години от основаването на ТД „Трапезица 1902“-Велико Търново отбелязват с концерт

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/115-godini-ot-osnovavaneto-na-td-trapezica-1902-veliko-tyrnovo-otbeliazvat-s-koncert-2010774

115 години от основаването на Туристическо дружество  „Трапезица 1902“  отбелязват с концерт на 18 март от 17.30 ч. в залата на Община Велико Търново. Празничната програма ще включва традиционния концерт на художествените състави на дружеството.  Тази година в концерта ще се включат и гости от Плев

Как пуснахме турците в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116619

Как пуснахме турците в ЕвропаС османски васали и без помощ от християнския свят цар Иван Шишман тръгва на бой с турците Ако Европа не беше пуснала турците на континента, днес щеше да е различна. На картата нямаше да се чернеят етнически петна. Емисари нямаше да ги манипулират в една или друга посока. Анкара нямаше да се бърка в нашите вътрешни работи.

Арх. Георги Стоилов: Станах партизанин на 15 г., раниха ме в сражение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116571

Арх. Георги Стоилов: Станах партизанин на 15 г., раниха ме в сражениеБъдещата поетеса Лиляна Стефанова      му пише писмо, докато е на фронта Архитект Георги Стоилов е роден в с. Кондофрей, Радомирско. 15-годишен става партизанин, участва и във войната срещу Германия. През 1954 г. завършва Московския архитектурен институт. Специализира градоустройство в Париж през 1956 г.

Съветският космонавт Алексей Леонов извършва първото излизане в открития Космос

https://www.actualno.com/chronicles/syvetskijat-kosmonavt-aleksej-leonov-izvyrshva-pyrvoto-izlizane-v-otkritija-kosmos-news_600096.html

Алексей Архипович Леонов е съветски космонавт, който на 18 март 1965 г. осъществява първото излизане в открития космос. Алексей Леонов е летял в космоса като член на екипажа на следните мисии: - Восход 2 (18 - 19 март 1965 г.) съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По вре

Хороскоп за 18 – 24 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_647306.html

{"oven":"До Първа пролет не бързайте с поемане на делови задължения, очертават се интересни срещи и възможности за партньорство. Свободните сърца от знака май търсят и човека от мечтите си, за любовна връзка е нужно по-търпеливо опознаване, но шансът е на тяхна страна. Овните да не се изкушават от моди и лукс, а да държат на същината на нещата. Между новите ви познати ще има хора с голяма обществена и бизнес тежест, ала не демонстрират властта си. В четвъртък и петък актуализирайте планове и не се товарете с излишни задачи.","telec":"Идващите дни са някак напрегнати, гоните амбициозни делови цели, а изявата ви трябва да се впише в плановете на влиятелните хора в кръга ви. Телците да се запасят с търпение, задачите им са много, особено от вторник до четвъртък, а като се добави и настроението им да спорят, да критикуват... Гледайте да не се преуморявате и да не прибързвате, а към най-близките удвоете грижите и толерантността. Ако сега откривате любовта, пазете се да не станете обект на клюки. Някои надяват разни маски, но чувства мъчно ще прикриват по-дълго.","bliznaci":"И за вас следващите дни не са най-леките, но въпреки многото задачи – ще откъсвате повече време за общуване. Доста Близнаци са завладени от нови идеи за изява и печалби, радват се на разбирателство и подкрепа в кръга си, може и да го разширят. Важно е да не подценявате и старите си партньори, май имат нужда от помощ и ако им я окажете навреме, екипът ви ще постигне по-високи цели. Не се щадите през първите 3-4 дни, а от сряда се успокоявате за финансите и си давате пауза. С обичани хора и сред природа ви е най-добре.","rak":"Във вторник-сряда ускорявате темпото за постигане на делови и лични цели, а май е по-благоразумно да оставите нещата да се развиват по своята си логика. Едно, че Раците могат да укрепят досегашни партньорства, второ – трябва да стабилизират финансите си. Трето – отделяйте повече време на близките си и празнични поводи. Новите ви изяви зависят от закрилата на влиятелни хора, ще направите усилия да я привлечете. А за домашните и роднините сте готови да жертвате време и сили, напредват ли и те, вие сте от доволни по-доволни... ","luv":"Тези дни ви изправят пред важни делови задачи, а вероятно ще ви разкрият и още шансове за кариера и печалби. Лъвовете да се стегнат за натоварванията до четвъртък, пък и да си имат и едно на ум – по техните проекти все още има неясноти. От сряда е добре да разчитате повече на колеги, сътрудници, а и на помощ от роднини и приятели. Макар и доста по-сдържани, хората ще правят нужното за изпълнение на вашите планове. Само че някои от знака някак се разколебават, предстои ли им избор. Какъвто и да е, ще научите важни уроци.","deva":"През идващите 7 дни вашата голяма задача е да подкрепяте околните, на които държите. Не че Девите си нямат достатъчно свои задачи, през уикенда даже ще искат да подхванат стари проекти, в петък – да преодолеят някои притеснения около финансите си. И въпреки това виждате, че е толкова важно да действате за укрепване на екипи, а и да следвате примера на хора, които винаги са на разположение да ви помогнат в трудни моменти. От вторник отделяйте повече време на домашните, но не позволявайте да ви се качват на главата с капризи.","vezni":"Тези дни са изпълнени с разни трудности, а и вие се чудите как да оправите финансите си, напоследък ви тревожат не малко. Везните нека да анализират ситуацията и ще видят слънце на хоризонта, от четвъртък чистят пречките по-леко. Пазете се от интриги и неискреност, в сряда съчетавайте сдържаността с гъвкавост, ако трябва – поемете и по-самостоятелна отговорност в работата. Ще се справите, а и ще привлечете симпатии на нови хора. Ако пък ви мъчат любовни грижи, не слушайте чужди съвети, сега вашата визия е по-точна.","scorpion":"До вторник делови и домашни отговорности ви се струпват, не бързайте със задачите, за да не допуснете грешки. Доста Скорпиони могат да разчитат на помощ и съвет, само че внимателно да отсяват и мотивите на хората, които толкова се ангажират с грижите им... Някои колеги и познати гонят лични изгоди, така че по-разумно е най-деликатно да отклоните примамливите им предложения за печалби, а и за любовни авантюри. Част от знака гледат към кариера, може да се окажат с работа, която не им подхожда или не ги радва.","strelec":"Сега ви се ще да изясните куп делови и лични проблеми, с бързане не помагате за преодоляването им. Още повече че едни Стрелци не са слушали съвети даже от специалисти как да се предпазят от някои трудности, а втори уж са взимали мерки, но всичко си е останало в разговорите с околните. Е, до вторник ще се оправяте някак и сами, ала доста по-разумно е да помислите за укрепване на партньорства, за уреждане на делови и финансови въпроси. Ще има ситуации, в които действате под напор на емоции, дано ви доведат до желания резултат.","kozirog":"И за вас 7-дневието е по-трудно, някои от плановете ви не вървят, както сте си набелязали. Козирозите да анализират пак ситуацията, а и да се съобразяват с идеите на шефове, колеги, познати. В едни случаи вашите намерения трябва да се актуализират, във втори е неуместна прекалената ви взискателност към детайлите, в трети следва да надделявате над своите настроения и в петък да направите всичко по силите си за успеха на екипа, не само за личната си изява. Тези, които ви подкрепят, дават най-убедителното доказателство за обичта си.","vodolei":"Този период носи трудности, някои несполуки ще преживявате по-дълго и болезнено. Ако Водолеите са искрени и обективни, сега да не приемат чужди съвети и предложения, които накрая ще облагодетелстват само друг. Вече сте се нагледали на хитреци и сте извлекли поука: да работите съвестно, а с близки да бъдете максимално почтени. До вторник-сряда изяснявате неща и в лични, и в бизнес партньорства, вероятно е вече да тръгнете към нова посока и хора. Не се месете в спорове, ако не ви засягат пряко, и пазете спокойствието в дома си.\r\n","ribi":"И вие се изправяте пред делови и лични проблеми, не се оставяйте на емоции, които ще усложняват отношенията с ваши близки. Някои Риби смятат, че ще оправят нещата, ако се обвържат с нови партньори, но да не бързат, иначе току виж се вкарат в задънена улица. Ще се измъкнете от по-заплетени ситуации с подчертан такт, ако си видите пропуски – признайте си, за да не задълбочите трудностите. Във вторник изяснявайте намерения на шефове и влиятелни познати, после се стегнете, пречките се множат, а вие защитавате имидж."}

Гладиаторът Елена Петрова отново е на арената

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6116715

Гладиаторът Елена Петрова отново е на аренатаАктрисата играе в своя шести тв сериал Красивата Елена Петрова отново влезе в домовете ни. Този път като учителката Лили, съпруга на бивш футболист, майка на две дъщери и мащеха на трите му момчета в сериала “Ние, нашите и вашите”. В пренаселената къща винаги е шумно като в италианско семейство, понякога и весело като в американска комедия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване